Различните лица на Мелания: Приказна Снежанка за болни деца и муза за войници (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razlichnite-lica-na-melaniia-prikazna-snezhanka-za-bolni-deca-i-muza-za-vojnici-snimki-2065767

Стилната първа дама на САЩ отново показа, че може да се приспособява в различни ситуации и да се вписва идеално във всяка обстановка. Мелания Тръмп публикува в профилите си в социалните мрежи снимки, които я показват в малко позната светлина.

Застудяване през уикенда, следващата седмица отново ще е топло

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zastudiavane-prez-uikenda-sledvashtata-sedmica-otnovo-shte-e-toplo-2065761

След почти пролетното време, което ни обещават днес синоптиците, ни очаква по-хладен и мрачен уикенд. За почивните дни времето се разваля, показват краткосрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе".

Отстраниха съдията по делото срещу Майкъл Флин. Без обяснение

http://clubz.bg/61616-otstraniha_sydiqta_po_deloto_sreshtu_majkyl_flin_bez_obqsnenie

Съдията, водещ делото срещу Майкъл Флин - бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, е отстранен, предаде Ройтерс.

Това заяви Лайза Клем - говорителката на Окръжния съд в окръг Колумбия.

Магистратът Рудолф Контрерас ръководеше слушането на 1 септември. Тогава Флин се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с Русия.

Говорителката не съобщи защо е отстранен Контрерас и допълва, че делото е било разпределено при друг съдия на случаен принцип.

От Ройтерс също все още не са научили причината за стъпката.

Адвокат на Флин отказал коментар.

Сега случаят ще бъде повечен на съдията от Окръжния съд Емет Съливан, назначен от президента (1993-2001) Бил Клинтън.

Майкъл Флин бе първият човек от администрацията на Тръмп, който се призна за виновен в престъпление, разкрито по време на воденото от специалния прокурор Робърт Мълър следствие. То е във връзка с опитите на Русия да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. е потенциален сговор с щаба на Тръмп. Русия отрича да се е месила в изборите, а президентът отхвърля всякакви намеци за сговор.

Флин се съгласи да сътрудничи с продължаващото разследване на Мълър.

Рудолф Контрерас бе назначен през 2012 г. от тогавашния президент демократ Барак Обама. той бе назначен и в съда, наблюдаващ чуждите разузнавания, през май 2016 г. и ще остане там до 2023 г.

Този съд издава заповеди, които позволяват на служители на Министерството на правосъдието да подслушват хора. Този процес излезе в светлината на прожекторите в разгара на разследването за предполагаема руска намеса в американските избори.

Последният скандал с този орган бе заради Питър Строк - висш агент на ФБР, отстранен от разследването на руската следа, защото си разменил SMS колега, изразил мнение срещу Тръмп.

Лебедово езеро с премиера тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365027

Класическият балет на Чайковски с класическата хореография на Петипа ще бъде представен премиерно тази и утре вечер от 19 часа на основната сцена на варненския драматичен театър. Премиерата е част от XVIII Коледен музикален фестивал – Варна 2017.

Валери Симеонов за Банско: Прехвърлят си топката

http://dnes.dir.bg/news/bansko-aleri-imeonov-26668877

Казусът с решението на кабинето по инвеститорските намерения за ски-зоната в Банско продължава с коментари на привържениците на идеята.

Амира Ал Талил - бившата на саудитския принц (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/amira-al-talil-bivshata-na-sauditskiia-princ-snimki-6076990

Духът й е свободолюбив, подхождащ на външната й красота. Амира е жена, която определено не се вписва в порядките на мюсюлманската държава

Kenetic Capital: Цената на биткойна ще е 50 000 долара до една година

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kenetic-capital-cenata-na-bitkoina-shte-e-50-000-dolara-do-edna-godina-251766/

Догодина ще станем свидетели на първата под една или друга форма държавно подкрепена дигитална валута, твърди Джехан Чу

Великобритания и Брюксел се споразумяха за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600080

Великобритания и Брюксел се споразумяха за БрекзитЕвропейската комисия съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС, предава БТА. Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение. Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък.

Най-накрая! Има договорка по основните теми за Брекзит

http://www.cross.bg/kralstvo-obedinenoto-brekzit-1562786.html

/КРОСС/ Преговорите за Брекзит могат да преминат към следващата си фаза, обсъждането на търговските отношения между Европейския съюз и Великобритания. Това обявиха от Европейската комисия след поредната серия разговори тази сутрин между председателя ѝ Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей. Това на практика означава, че двете страни най-накрая са постигнали споразумение по основните теми, които трябваше да бъдат обсъдени и без които от Брюксел бяха категорични, че ако не бъдат договорени, няма да се премине към следваща фаза на разговори. А това са сумата, която Великобритания трябва да плати за „развода", границата между Ирландия и Северна Ирландия и правата на европейските граждани в Обединеното кралство. „Европейската комисия днес препоръча на Европейския съвет да направи заключение, че е постигнат достатъчен прогрес в първата фаза от преговорите по Член 50 с Обединеното кралство", гласи изявлението на Европейската комисия. Засега още не се споменават основните параметри по постигнатите споразумения. "Искам да благодаря на премиера за нейната решителност. Вярвам, че направихме нужния пробив. Винаги ще съжалявам за това развитие на нещата, но е време да започнем да гледаме към бъдещето, бъдеще, в което Обединеното кралство ще остане близък приятел и съюзник", заяви Жан-Клод Юнкер след извънредната среща рано тази сутрин. „Общият доклад не е финалното споразумение за Брекзит

Вулканът на Бали изригна отново

https://www.actualno.com/asia/vulkanyt-na-bali-izrigna-otnovo-news_648488.html

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали е изригнал гъст дим на два километра в атмосферата през нощта на 7 декември. Степента на тревога остава на най-високо равнище, но международното летище на острова работи нормално, обявиха властите. Летището на остров Бали остава

Най-накрая! Има договорка по основните теми за Брекзит

http://www.cross.bg/faza-komisiya-osnovnite-1562786.html

/КРОСС/ Преговорите за Брекзит могат да преминат към следващата си фаза, обсъждането на търговските отношения между Европейския съюз и Великобритания. Това обявиха от Европейската комисия след поредната серия разговори тази сутрин между председателя ѝ Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей. Това на практика означава, че двете страни най-накрая са постигнали споразумение по основните теми, които трябваше да бъдат обсъдени и без които от Брюксел бяха категорични, че ако не бъдат договорени, няма да се премине към следваща фаза на разговори. А това са сумата, която Великобритания трябва да плати за „развода", границата между Ирландия и Северна Ирландия и правата на европейските граждани в Обединеното кралство. „Европейската комисия днес препоръча на Европейския съвет да направи заключение, че е постигнат достатъчен прогрес в първата фаза от преговорите по Член 50 с Обединеното кралство", гласи изявлението на Европейската комисия. Засега още не се споменават основните параметри по постигнатите споразумения.

Българските народни читалища влизат в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/nasledstvo-kyltyrno-nematerialnoto-1562787.html

/КРОСС/ Два дни след вписването на мартеницата в Представителния списък на обектите на нематериалното културно наследство на човечеството Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство прие решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписано и народното читалище. По този начин тази уникална българска институция получава и своето заслужено международно признание. Досието по номинацията е с основен автор д-р Силва Хачерян. Припомняме, че номинацията за мартеницата, която бе вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството, е мултинационална кандидатура, която е представена съвместно от България, Румъния, Молдова и Република Македония. От българска страна над досието са работили проф. Албена Георгиева и Милена Любенова от ИЕФЕМ при БАН.  

Българските народни читалища влизат в списък на на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/nematerialnoto-nasledstvo-kyltyrno-1562787.html

/КРОСС/ Два дни след вписването на мартеницата в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство прие решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписано и народното читалище. По този начин тази уникална българска институция получава и своето заслужено международно признание. Досието по номинацията е с основен автор д-р Силва Хачерян. Припомняме, че номинацията за мартеницата, която бе вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството, е мултинационална кандидатура, която е представена съвместно от България, Румъния, Молдова и Република Македония. От българска страна над досието са работили проф. Албена Георгиева и Милена Любенова от ИЕФЕМ при БАН.  

Задържани са нападателите, които нахлуха с бухалки в столична гимназия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093642_zadurjani_sa_napadatelite_koito_nahluha_s_buhalki_v/?ref=rss


Задържани са нападателите, които преди дни нахлуха с бухалки и метални прътове в столична гимназия, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />Това са двама младежи на по 18 години, единият от които е криминално проявен за хулиганство. Инцидентът стана на 6 декември в Професионалната гимназия по механоелектроника в София. Двамата са търсели един от учениците, за да се саморазправят. Една от версиите, по които работи полицията, е, че става дума за конфликт заради момиче. Момчетата...

Великобритания и ЕС изглежда избегнаха "твърд Brexit"

https://news.bg/politics/velikobritaniya-i-es-izglezhda-izbegnaha-tvard-brexit.html

Двете страни са постигнали "задоволителен напредък" и разговорите по същество могат да започнат

Преговорите за Брекзит минават към втора фаза, обяви Юнкер

http://econ.bg/Новини/Преговорите-за-Брекзит-минават-към-втора-фаза-обяви-Юнкер_l.a_i.754420_at.1.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за Брекзит ще преминат към втората фаза на обсъждане на търговията, след...

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6600066

Вижте в кои части на столицата спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Пиротска“ в Центъра, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Брегалница“ от ул.

Малка част от варненската местност "Свети Никола" без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=365026

Малка част от варненската местност "Свети Никола" ще е без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши ще са абонатите в района на поделението. Очаква се аварията да бъде отстранена в р

Решението за Йерусалим - Как ще се отрази на България

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/reshenieto-za-jerusalim-kak-shte-se-otrazi-na-bylgariia-6077024

Внимателно трябва да се наблюдава до къде ще ескалира напрежението, коемнтира български експерт

Хванаха двама от нахлулите с бухалки в гимназия

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-buhalki-gimnazia-26668827

Двама от групата маскирани и въоръжени с метални пръти и бухалки младежи, нахлули в Професионалната гимназия по механоелектротехника в София, са задържани.

"Метрополитен“ ЕАД: Ситуацията в подлеза на бул. "България" не е опасна и аварийна

https://www.actualno.com/sofia/metropoliten-ead-situacijata-v-podleza-na-bul-bylgarija-ne-e-opasna-i-avarijna-news_648491.html

Случилото се случилото се в подлеза на бул. "България" и "Академик Гешов" по никакъв начин не е опасно и това не е аварийна ситуация. Това заяви за bTV инж. Ангел Джоргов от „Метрополитен“ ЕАД. "Не е имало изпускане на циментов разтвор, а изпреварващо инжектиране с цел н

Цацаров подписа меморандум за разбирателство със сръбския си колега

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-podpisa-memorandum-za-razbiratelstvo-sas-srabskiya-si-kolega-news272830.html

Главният прокурор Сотир Цацаров подписа в петък меморандум за разбирателство със сръбския му колега Загорка Доловац. Визитата му в Белград е само седмица преди началото на мегаделото "КТБ", по което основен подсъдим е намиращия се именно в сръбската столица банкер Цветан Василев. Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите, съобщават от прокуратурата. Цацаров е придружаван от заместника си Ася Петрова и от завеждащия отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов. От три години българската прокуратура иска от сръбските власти предаването на основния подсъдим за фалита на четвъртата по големина българска банка Цветан Василев. Към момента обаче сръбското правосъдие отказва да го екстрадира. Общо 17 души са подсъдими за фалита на КТБ. Сред тях са представители на мениджмънта на банката, вътрешния одит и одитиращата фирма и двама подуправители на БНБ.

Главният прокурор е в Сърбия дни преди мегаделото КТБ

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-e-v-sarbiya-dni-predi-megadeloto-ktb-news272830.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Сърбия, съобщи прокуратурата. Визитата става седмица преди началото на делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Главният обвиняем по делото банкерът Цветан Василев се намира в Белград. В сръбската столица двете прокуратури ще подпишат меморандум за разбирателство и сътрудничество. Ще бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, е посочено в съобщението на българската прокуратра. В програмата се предвиждат срещи на българската делегация с представители на сръбската прокуратура и в парламента на Сърбия. Главният прокурор Сотир Цацаров е придружаван от заместник-главния прокурор Ася Петрова и от завеждащия отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов. Посещението на главния прокурор в западната ни съседка става дни преди началото на делото за фалита за КТБ, насрочено за 13 декември. От три години българската прокуратура иска от сръбските власти предаването на основния подсъдим за банкрута на четвъртата по големина българска банка Цветан Василев.  Към момента обаче сръбското правосъдие отказва да върне Василев на българските правоохранителни институции. Общо 17 души са подсъдими за фалита на КТБ. Сред тях са представители на мениджмънта на банката, вътрешния одит и одитиращата фирма и двама подуправители на БНБ.

Димитър Делчев: Службите да подслушват лошите, а не неудобните

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-bylgartabak-zayavi-1562784.html

/КРОСС/ Премиерът да каже подслушвани ли са главни редактори и политически журналисти. Това призова пред медии в Благоевград Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите". "Скандалът с подслушването не бива да се замита под килима, премиерът да каже как работи ДАТО и къде изтича бюджетът от 43 млн. Службите да подслушват престъпниците, а не неудобните и записите от СРС-та да не се използват за бухалки срещу определени хора", допълни лидерът на ДБГ.  "Като принципал на агенцията за подслушване (ДАТО) премиерът може да посочи имената на подслушваните политици и журналисти, както и има ли сред тях главни редактори или политически журналисти, за да се изясни казуса. След няколко седмици България е председател на Съвета на ЕС и ако по това време се окаже, че покрай неправомерното подслушване е попаднал и някой европейски политик, ще влезем в международен скандал", добави Делчев. Попитан за протестите на служители на Булгартабак той заяви, че е нормално хората да се страхуват за работните си места и именно тук е ролята на държавата. Не може работниците да бъдат поставяни като жив щит между враждуващи страни. Службите трябва да кажат има или не контрабанда. "Отново има мълчание от страна на министър-председателя като представител на държавата. Ако собствеността на "Булгартабак" беше изяснена още при приватизацията, нямаше да имаме този проблем

Мелания: Помолих Дядо Коледа за световен мир, здраве, любов и милост (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600042

Мелания: Помолих Дядо Коледа за световен мир, здраве, любов и милост (Снимки)Ако има възможност да прекара празниците навсякъде по света, Мелания Тръмп би взела семейството си на безлюден тропически остров.  Първата дама разкри желанието си вчера по време на коледната си визита при пациентите от Националната детска болница във Вашингтон, продължавайки традицията, започната преди повече от 60 години от първата дама Бес

Преговорите за Брекзит минават към втора фаза, обяви Юнкер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3093636_pregovorite_za_brekzit_minavat_kum_vtora_faza_obiavi/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за Брекзит ще преминат към втората фаза на обсъждане на търговията, след като е оценил, че е постигнат "достатъчен напредък" по сделката за развода, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Комисията официално реши да препоръча пред Европейския съвет, че е постигнат достатъчен напредък по точните условия на развода", каза Юнкер на ранна пресконференция с британския премиер Тереза Мей. По...

Откриха най-отдалечена черна дупка

http://www.cross.bg/vselenata-dypka-cherna-1562785.html

/КРОСС/ Астрономите откриха рядък феномен от зората на нашата вселена: най-отдалечената от нас черна дупка сред известните досега, съобщав американската космическа агенция NASA, цитирана от news.bg. Поради гигантските разстояния, които изминава светлината преди да достигне Земята, колкото по-отдалечен е космическият обект, толкова по-ранен етап от развитието на вселената наблюдават учените при изучаването му. Откритата черна дупка е с маса, която е 800 милиона пъти по-голяма от нашето Слънце - чудовищни размери за ранната ѝ възраст. "Тази черна дупка е много по-голяма отколкото очаквахме, като се има предвид, че става дума за 690 милиона години след Големия взрив. Това е предизвикателство към теориите за произхода на черните дупки." - коментира един от авторите на изследването Даниел Стърн от екипа на лабораторията на NASA в Пасадена, Калифорния - Jet Propulsion Laboratory. Астрономите са комбинирали данни от орбиталния телескоп на NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) и наземна апаратура за изследване на далечни обекти, включително телескопите "Магелан" на обсерваториите "Карнеги" в Чили. Астрономът от "Карнеги" Едуардо Банядос е изследвал обекти, подбрани сред откритите с помощта на WISE стотици милиони космически тела, за да бъдат подложени на съвместен анализ с данните от "Магелан"

Вулканът Агунг отново изригна

http://dnes.dir.bg/news/bali-indonezia-vulkan-26668766

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали изригна днес гъст дим на два километра в атмосферата.

Два слаби труса са регистрирани в Благоевградско

https://www.actualno.com/blagoevgrad/dva-slabi-trusa-sa-registrirani-v-blagoevgradsko-news_648487.html

Два слаби труса са били регистрирани на 7 декември в района на санданското село Ново Ходжово и на първомайското село Виница. Това показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН. Земетресението край село Ново Ходжово, общи

Нахлулите с палки в столично училище, вече са задържани

http://www.cross.bg/ychilishteto-radev-ediniyat-1562783.html

/КРОСС/ Столичните криминалисти са задържали двете момчета, които маскирани и с бухалки и метални прътове нахлуха в Професионалната гимназия по електротехника в София вчера, съобщава "Нова телевизия". Единият е  на 18 години, а дургият на 15, уточниха от МВР. Единият е от тях криминално проявен - за хулиганство. Те са тренирали бокс. „На базата на делегираните отчети директорът решава каква ще е охраната на училището", каза в предаването „Здравей, България" Камен Радев, старши експерт в РУО-София. Той съобщи, че училището е одобрено за закупуването на турникет система, която възпрепятства свободното влизане на външни хора. „Въпрос на време е тя да бъде поставена", добави Радев. Една от версиите, по които работи полицията, е конфликт заради момиче. „Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре", каза психологът Младен Владимиров.„Представете си ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали", добави той. В училището предстоят родителски срещи, на които ще се говори за агресията сред децата и как могат да помогнат родителите.  

Двама са загинали при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600064

Двама са загинали при катастрофи през денонощието в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 14 тежки катастрофи. Двама са загинали, а 22-ма са ранени, информира МВР. В София са станали 166 леки и две тежки катастрофи. Двама са

Нахлулите с палки в столично училище, вече са задържани

http://www.cross.bg/ychilishteto-mozhem-radev-1562783.html

/КРОСС/ Столичните криминалисти са задържали двете момчета, които маскирани и с бухалки и метални прътове нахлуха в Професионалната гимназия по електротехника в София вчера, съобщава "Нова телевизия". Те са на 18 години, единият е от тях криминално проявен - за хулиганство. Те са тренирали бокс. „На базата на делегираните отчети директорът решава каква ще е охраната на училището", каза в предаването „Здравей, България" Камен Радев, старши експерт в РУО-София. Той съобщи, че училището е одобрено за закупуването на турникет система, която възпрепятства свободното влизане на външни хора. „Въпрос на време е тя да бъде поставена", добави Радев. Една от версиите, по които работи полицията, е конфликт заради момиче. „Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре", каза психологът Младен Владимиров.„Представете си ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали", добави той. В училището предстоят родителски срещи, на които ще се говори за агресията сред децата и как могат да помогнат родителите.  

ЧЕЗ v/s гражданина Радко Ханджиев. Призив на 45 професори и академици огласен в СБЖ

http://www.eurochicago.com/2017/12/sudii/

На 7.12.2017 г. в Съюза на българските журналисти в София се състоя пресконференция под надслов: „Академици срещу престъпни съдии”. Модератор на събитието беше проф. Михаил Мирчев. Поводът бе известният случай на г-н Радко Ханджиев – разследващ журналист, правозащитник, преподавател с научната степен доктор, който от 8 години принудително оцелява без ток и води епически битки срещу монополиста ЧЕЗ - България.

Павлова: Всички осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики

http://www.cross.bg/balkanite-pavlova-nyama-1562782.html

/КРОСС/ „Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики". Това обяви в предаването „Тази сутрин" по БТВ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във връзка със срещата на високо равнище, която събра в столицата лидери от страните от Западните Балкани. „За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало. Лидерите, държавните глави от Западните Балкани първо да са заедно на една маса. Това отправя много важен сигнал за това, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда да обясняваме колко сме велики и да спорим. Напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите са нещо негативно и несигурно, нестабилно, битки, войни, пререкания или барутен погреб. За мен беше важна обратната връзка. Всеки от тях каза, че са готови и сме заедно на една маса, въпреки различията и противоречията понякога да се обединим и да имаме стабилен регион на Балканите. Бяхме коректни към тях и премиерът Бойко Борисов също - ние не можем да направим чудеса. Не сме със заявката, че от нас зависи всичко", коментира Павлова. По думите ѝ създаването на едни свръхочаквания или обещания, биха били още по-некоректни към тях. „Опитахме се да потушим емоциите", добави министърът

Комитет на ООН: българската полиция бие, прокуратурата прикрива

http://clubz.bg/61615-komitet_na_oon_bylgarskata_policiq_bie_prokuraturata_prikriva

Комитетът на ООН срещу изтезанията (КСИ) е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията в България.

Това става ясно от разгледания в края на ноември шести периодичен доклад на България пред КСИ, който страната дължи по Конвенцията против изтезанията, ратифицирана през 1986 г.

В своите заключителни наблюдения и препоръки комитетът отправя редица сериозни критики към България по почти всички въпроси в обхвата на Конвенцията.

Комитетът е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети задържан в българските полицейски управления бива малтретиран, като в някои случаи малтретирането представлява изтезание. Тези случаи на насилие са по правило безнаказани, тъй като прокуратурата не осигурява адекватно разследване на подадените жалби и сигнали.

Липсват и необходимите гаранции срещу малтретиране – незабавен ефективен достъп до адвокат още от самото начало на полицейското задържане, уведомяване на задържаните за техните права, уведомяване на техните близки, достъп до независима медицинска експертиза и ефективен достъп до съд за проверка на законността на задържането, пише още в доклада, обобщен от БХК.

Особена загриженост предизвиква продължаващата липса на специфичен наказателен състав за изтезание в българския Наказателен кодекс.

Макар условията на лишаване от свобода в някои от затворите и другите места за задържане да са се подобрили, комитетът отбелязва, че в немалко от тях те продължават да са нечовешки и унизителни в нарушение на международните стандарти. Той отбелязва също така агресивното поведение на затворническия персонал спрямо лишените от свобода, неадекватното медицинско обслужване, насилието между самите затворници и корупцията.

Подобни са условията и в много здравни и социални институции, в които се настаняват лица против волята им. В тях според комитета се практикува физическа, както и химическа имобилизация чрез назначаване на свръхдози медикаменти. Комитетът е потресен от липсата на какъвто и да е напредък в разследванията на 238 смъртни случая в домовете за деца с интелектуални увреждания, които бяха разкрити в резултат от съвместната проверка на прокуратурата и БХК през 2010-2011 г. Той изисква от българското правителство да възобнови тези разследвания и да докладва на комитета за резултата до 6 декември 2018 г.

Както Клуб Z вече писа, България е обект на тежки критики и от Комитета по правата на човека на ООН, и от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията. Поради тях западни страни спряха да ни връщат осъдени затворници, хванати там.

В своите наблюдения и препоръки КСИ изразява особена загриженост за влошения независим правозащитен мониторинг над здравните, социалните и образователните институции, в които се настаняват лица по принудителен ред. Това са психиатричните болници, специалните училища за деца с противообществени прояви и социалните домове за лица с психични разстройства. В последните пет години отговорните министерства системно отказват достъп до тези институции на неправителствени организации.

 

"КСИ не оставя без внимание и положението на мигрантите в България. Той изразява загриженост за тяхното малтретиране от гранична полиция и частни „ловци на бежанци“, както и тяхното противозаконно изтласкване от територията на България с цел да се предотврати подаването от тях на молби за международна защита. Наред с това комитетът изразява загриженост за тяхното произволно задържане и ограбването на техните вещи от граничните полицаи", пишат от БХК.

Другите сфери на загриженост в заключителните наблюдения и препоръки на КСИ включват домашното насилие над жени, трафика на хора и престъпленията от омраза към представители на уязвими групи. Във всички тях комитетът изразява сериозна загриженост относно сериозните и системни нарушения и отправя препоръки за законодателни изменения и по-ефективно правоприлагане.

Препоръките, които КСИ отправя към България, не са първите от този род, отправяни от този, както и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Много от тях почти буквално повтарят препоръките на комитета от предходния преглед на доклада за България от декември 2011 г. Впоследствие подобни препоръки отправиха и други органи на ООН – Комитетът по правата на човека, Комитетът за правата на детето, Комитетът за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените и Комитетът против расовата дискриминация.

През март 2015 г. Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията, орган на Съвета на Европа, публикува безпрецедентно публично изявление относно България, в което разкритикува масовото малтретиране на задържани от страна на полицията и нечовешките условия в българските затвори и следствени арести.

Оригиналния доклад и препоръките на Комитета срещу изтезанията може да порчетете тук.

Съветът за сигурност се събира заради Йерусалим

http://www.moreto.net/novini.php?n=365025

След едностранното признаване от САЩ на Йрусалим за столица на Израел, днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света. Съветът за сигурност се среща на извънредно заседание, което беше свикано вчера по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Сигурна и доходоносна работа в Германия + коледен бонус до 300 евро

https://www.24chasa.bg/region/article/6583750

Сигурна и доходоносна работа в Германия + коледен бонус до 300 евроPromedica24 е специализирана фирма за подбор на болногледачи за Германия. Повече от 13 години фирмата определя стандартите в бранша, като към момента е най-голямата фирма директен работодател за подбор на социaлни асистенти в Европа. За Promedica24 работят над 29 000 болногледача от цяла Европа. 24 000 немски семейства ни довериха грижите за

Спорт по тв днес: 4 мача, ски, биатлон, ски скокове, баскетбол, тото, NHL, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6599459

Спорт по тв днес: 4 мача, ски, биатлон, ски скокове, баскетбол, тото, NHL, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Близо 240 хил. студенти празнуват своя празник

http://econ.bg/Новини/Близо-240-хил-студенти-празнуват-своя-празник_l.a_i.754419_at.1.html

На студентския празник - 8 декември, ще има засилено полицeйско присъствие. От МВР призоваха празнуващите да не шофират, ако са употребили алкохол....

Владимир Чуков: Стана ясно кой е радикалът, Тръмп кара в насрещното

https://www.actualno.com/asia/vladimir-chukov-stana-jasno-koj-e-radikalyt-trymp-kara-v-nasreshtnoto-news_648489.html

Много ясно стана кой е радикалът, когато прочетем какво каза Доналд Тръмп и какво казва палестинският президент Махмуд Абас. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков, който оприличи Тръмп на човек, каращ в насрещното платно. Според Чуков, 2017 година е различно време от врем

Павлова: На Балканите осъзнахме, че не е нужно да обясняваме колко сме велики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600058

Павлова: На Балканите осъзнахме, че не е нужно да обясняваме колко сме великиВсички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на българското председателство Лиляна Павлова. „За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало. Лидерите, държавните глави от Западните Балкани първо да са

Комисията за потребителите ще прави проверки покрай студентския празник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093634_komisiiata_za_potrebitelite_shte_pravi_proverki_pokrai/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи за 8 декември и ще работи по сигнали на студентите. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в "Денят започва" по Българската национална телевизия и призова те да бъдат активни, в случай на проблем. <br /><br />Преди празника комисията е проверявала дали офертите за настаняване, предлагани във висшите училища, съответстват на закона, за да не останат разочаровани празнуващите."Надявам се, че сме...

"Ден на гнева" за палестинци, не пътувайте за Йерусалим

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/den-na-gneva-za-palestinci-ne-pytuvajte-za-jerusalim-6077022

Лидерът на радикалната групировка Хамас обяви днешния ден за начало на ново палестинско въстание

Фейсбук - своодна зона само за пенсионерското слово!

http://pogled.info/bulgarski/feisbuk-svoodna-zona-samo-za-pensionerskoto-slovo.91191

/Поглед.инфо/ До там я докарахме, страх скова държавата, страх от авторитарно мутренско управление! Които са на държавна работа треперят и не смеят дори да харесват текстове, дето са срещу управляващите.

Мей и Юнкер започнаха срещата си за Брекзит в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600055

Мей и Юнкер започнаха срещата си за Брекзит в БрюкселМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей пристигна рано сутринта в петък в Брюксел, за да проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за Брекзит, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Двамата ще се опитат да договорят сделка за първия кръг от преговорите по „развода“ преди срещата на върха на Европейския съвет

Кристиано Роналдо спечели петата си "Златна топка"

http://www.cross.bg/real-kristiano-ronaldo-1562781.html

/КРОСС/ Напълно според очакванията Кристиано Роналдо престижната награда за най-добър футболист на 2017 г. "Златната топка", връчвана от списание "Франс футбол". Така португалецът триумфира за пети път с приза - след 2008, 2013, 2014 и 2016 г., и се изравни с големия си съперник Лионел Меси по най-много на брой награди. Именно аржентинската звезда на "Барселона" остана на второто място, а трети е бразилецът Неймар. По-рано тази есен Кристиано беше отличен за №1 и от ФИФА с наградата "FIFA The best", като и тогава негови подгласници бяха Меси и Неймар. Кристиано Роналдо получи "Златната топка" на церемония на Айфеловата кула в Париж. Той събра 946 точки, което е с 201 повече от миналата година. Класирането:1. Кристиано Роналдо (Реал М/Португалия) 946 т.2. Лионел Меси (Барселона/Аржентина) 670 т.3. Неймар (Барселона/ПСЖ/Бразилия) 361 т. 4. Джанлуиджи Буфон (Юве/Италия) 221 т.5. Лука Модрич (Реал М/Хърватия) 84 т.6. Серхио Рамос (Реал М/Испания) 71 т.7. Килиан Мбапе (Монако/ПСЖ/Франция) 48 т.8. Н'Голо Канте (Челси/Франция) 47 т.9. Роберт Левандовски (Байерн/Полша) 45 т.10. Хари Кейн (Тотнъм/Англия) 36 т. 11. Единсон Кавани (ПСЖ/Уругвай) 32 т.12. Иско (Реал М/Испания) 28 т.13. Луис Суарес (Барселона/Уругвай) 27 т.14. Кевин Де Бройне (Манчестър Сити/Белгия) 25 т.15. Пауло Дибала (Ювентус/Аржентина) 23 т.16. Mарсело (Реал М/Бразилия) 21 т.17. Тони Кроос (Реал М/Германия) 20 т.18. Антоан Гризман (Атлетико/Франция) 17 т.19

Слабо земетресение с епицентър в Гърция е усетено в района на Петрич

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093629_slabo_zemetresenie_s_epicentur_v_gurciia_e_useteno_v/?ref=rss


Земетресение, регистрирано в Гърция, е усетено на територията на Петрич и Кулата, съобщи агенция "Фокус" като се позова на дежурния сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН Благовеста Бабачкова.<br /><br />Според информационната система на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) трусът е регистриран тази сутрин в 6.05 часа местно време и е с магнитуд 4.1 на дълбочина 5 км.<br />

Европарламентът отново ще обсъди приемането на България и Румъния в Шенген

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2017/12/08/3093630_evroparlamentut_otnovo_shte_obsudi_priemaneto_na/?ref=rss


Европейският парламент ще обсъди следващата сряда отново въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение за дневния ред на последната за годината сесия на Европарламента в Страсбург, предаде БТА.<br /><br />Отбелязва се, че ще бъде разисквано също приемането на Хърватия в Шенген. Страната бе приета в ЕС през 2012 година.<br /><br />Евродепутатите потвърдиха в законодателна резолюция от юни 2011 г. готовността на...

Тръмп чупи антирекорди по подкрепа още преди решението си за Йерусалим

https://www.actualno.com/america/trymp-chupi-antirekordi-po-podkrepa-oshte-predi-reshenieto-si-za-jerusalim-news_648482.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подобри поставения от самия него антирекорд относно публичната подкрепа за него, стана известно от публикувани в снощи резултати на Pew Research Center. Според резултатите от социологическото проучване, 63% от американците не одобряват действията н

Показно: в насрещното, на аварийки и в лентата за изпреварване (видео)

https://offnews.bg//ot-vas/pokazno-v-nasreshtnoto-na-avarijki-i-v-lentata-za-izprevarvane-vide-670803.html

Поредният случай на шофьор, който кара в насрещното движение на магистрала, беше разпространено в социалните мрежи. 

От кадрите става ясно, че автомобилът с врачанска регистрация се движи в лентата за изпреварване, но в обратната посока. Шофьорът очевидно е наясно, че извършва опасно нарушение, тъй като е пуснал аварийните светлини, а на места дори намалява скоростта, за да предотврати сблъсък с насрещно движещи се автомобили.

Лили и съпругата й искат съдът да ги признае за женени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600045

Лили и съпругата й искат съдът да ги признае за женениЛили е женена от 1 г. за съпругата си и в момента заедно водят дело в административния съд в София да се признае брака им, разказва репортаж по Нова тв. Двете жени са венчали във Великобритания. Заедно са от 8 г. Срещат се на морето. „Пътувахме до Англия, само за да сключим брак. Не искаме да живеем там.

"Лудогорец" взе така нужната точка в Германия и продължава напред в Лига Европа

http://www.cross.bg/lydogoretz-germaniya-napred-1562780.html

/КРОСС/ „Лудогорец" продължава напред в Лига Европа. Българският шампион предоля груповата фаза на втория по сила континентален турнир по футбол и се класира за 1/16-финалите на надпреварата. Това стана факт, след като разградският тим удържа равенство 1:1 при гостуването си в Германия на „Хофенхайм". Именно равенство беше необходимо на „Лудогорец", тъй като при поражение отборът щеше да остане на трета позиция в групата и да отпадне, след като в другия мач „Истанбул Башакшехир" успя да победи с 2:1 вече класиралия се „Брага". Така „Лудогорец" завърши на второ място в група „С" с 9 точки - 1 по-малко от „Брага" и 1 повече от „Истанбул Башакшехир". Предварително считаният за фаворит „Хофенхайм" пък явно реши да заложи на изявите си в немското първенство и остана на последното място с 5 точки. Герой за „Лудогорец" в Германия бе Вандерсон, който вкара гола, донесъл точката на отбора. Това стана в 62-рата минута, а преди това - в 25-ата минута, домакините бяха повели в резултата с попадение на Окс.

"Лудогорец" се класира за следващата фаза на Лига Европа

http://www.mediapool.bg/ludogorets-se-klasira-za-sledvashtata-faza-na-liga-evropa-news272829.html

"Лудогорец" се класира за фазата на директните елиминации на Лига Европа, след като спечели нужната му една точка при гостуването на "Хофенхайм" в Германия. Патрик Охс изведе "Хофенхайм" напред в 25-ата минута. В началото на втората част Вандерсон изравни за "Лудогорец". Тимът на Димитър Димитров игра последните десет минути от двубоя с човек по-малко след като беше изгонен Клаудиу Кешеру на "Рейн Некер щадион", но успя да удържи равенството 1:1. В другият мач в групата "Истанбул Башакшехир" победи "Брага" с 2:1. Така за втора поредна година българският тим ще играе в Лига Европа, след като завършиха на второ място в група "С". "Лудогорец" обаче ще бъде в урната на непоставените отбори на жребия за 1/16-финалите. Това означава, че българският шампион ще се изправи срещу един от 15-те поставени тима, къдетоса по-силните отбори. Сред тях фигурират имената на европейски колоси като "Милан", "Арсенал", "Атлетико" и други. Жребият ще бъде теглен в понеделник - 11 декември. Българският шампион ще бъде домакин в първия двубой. Поставените отбори: ЦСКА (Москва), Атлетико (Мадрид), Лайпциг, Спортинг (Лисабон), Виляреал, Динамо (Киев), Брага, Милан, Аталанта, Локомотив (Москва), Виктория (Пилзен), Арсенал, Залцбург, Атлетик (Билбао), Лацио, Зенит Непоставени отбори: Наполи, Спартак (Моска), Селтик, Борусия (Дортмунд), Астана, Партизан (Белград), Лудогорец, АЕК, Лион, Копенхаген, Стяуа, Цървена звезда, Марсилия, Йостерсунд, Ница, Реал Сосиедад

Призрачното село Хитрино ще е едно от най-хубавите села напролет – това чуха хората, само не стана ясно коя пролет

https://www.actualno.com/cite/prizrachnoto-selo-hitrino-shte-e-edno-ot-naj-hubavite-sela-naprolet-tova-chuha-horata-samo-ne-stana-jasno-koja-prolet-news_648490.html

Така журналистът Генка Шикерова започна репортажа си за случващото се в село Хитрино, което беше опустошено след влакова катастрофа преди година - с припомняне на казаното от премиера Бойко Борисов малко след трагедията. В репортажа беше показано как се разпределят средс

Кметът на Банско призова хотелиерите покрай качеството да вдигат и цените

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093627_kmetut_na_bansko_prizova_hotelierite_pokrai/?ref=rss


За последната година увеличението на туристите в Банско е с 10% през лятото и с 15% през зимата, съобщи кметът Георги Икономов на пресконференция за туристическия сезон, цитиран от БТА. Той призова хотелиерите с повишаването на качеството на услугите до европейски нива да вдигнат и цените.<br /><br />"Според мен най-важното освен броя на туристите е и качеството на услугите. В тази връзка е и моя призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които...

Наркоразпространител от Варна остава в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=364998

36-годишният Илиян Ст. от Варна е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като днес, 7 декември, състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура, научи Moreto.net. Мъжът е бил привлечен като обвиняем за четири деяния - държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, извършени като продължавано престъпление.

Валентин Вълканов: Поскъпването на водата със 7 стотинки няма да е тежък удар по бюджета на варненци

http://www.barometar.net/90045/

Вдигането на цената на водата във Варна със 7 стотинки няма да повлияе драстично върху бюджета на варненци, коментира за Varna24.bg обсъжданото увеличение управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов. Той уточни, че вчера е минало първото заседание на КЕВР, предстои още едно на 15 декември и едва след това ще стане ясно дали промените, касаещи […]

Insignia е най-евтин за експлоатация в класа си

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/insignia-e-naj-evtin-za-eksploataciia-v-klasa-si-6077023

Седанът на Opel показва изключително ниски стойности на цялостните разходи за притежание на километър.

Децата в нестандартните семейства

https://offnews.bg//mama-nindzha/detcata-v-nestandartnite-semejstva-670804.html

Автор: Янка Петкова Майка, баща и дете. Така, обичайно, изглежда едно стандартно семейство. Какво се случва, ако родителите живеят отделно и никога не са се събирали, ако вместо мама и татко има двама татковци или две майки, ако майките или татковците са в повече? Изобщо как съществува детето в един по-нестандартен семеен формат? По-рано тази година Националният статистически институт публикува данни, според които през 2016-а сключените бракове са 26 803, с 917 по-малко от предходната. За сметка на това разводите се увеличават – през миналата година те са 10 603, със 107 повече от 2015 г. С най-голям дял са разводите по…

Продават на търг село в Германия, наддаването започва от 125 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600034

Продават на търг село в Германия, наддаването започва от 125 000 евроВ неделя, цяло село в германската провинция Бранденбург – населено основно с пенсионери, живеещи в порутени постройки – ще бъде продадено на търг, подобно на съдбата на много други източногермански населени места, пише германската редакция на изданието The Local, цитирано от Фокус. В една скорошна утрин,

Лудогорец може да доведе Милан в България

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-mozhe-da-dovede-milan-v-balgaria-670802.html

Шампионът Лудогорец се класира за 1/16-финалите от турнира Лига Европа, след като завърши втори в група С, а победител стана Брага.

Тимът от Разград можеше и да излезе победител, но удар към празна врата в края на влезе, тъй като не му достигна сила. Така "орлите" ще бъдат в урната на непоставените и ще срещнат някой от победителите в групите на Лига Европа, плюс четирите най-високо класирани тимове от третите в групите на Шампионска лига.

Възможните съперници са повече от опасни, като сред тях личат имената на колоси като Атлетико (Мадрид), Милан, Лацио, Арсенал, Зенит и Атлетик (Билбао). Имената им не стряскат разградчани, които си пожелаха именно европейски гранд за съперник.

Жребият за 1/16-финалите в Лига Европа ще бъде изтеглен в понеделник от 14 часа.


Потенциалните съперници на Лудогорец: ЦСКА (Москва), Атлетико (Мадрид), РБ Лайпциг, Спортинг (Лисабон), Виляреал, Динамо (Киев), Милан, Лацио, Аталанта, Локомотив (Москва), Aрсенал, Виктория Пилзен, Атлетик (Билбао), Зенит и Залцбург.

Ето с тези съперници Лудогорец се размина: Спартак (Москва), Наполи, Селтик, Борусия (Дортмунд), Астана, Партизан, АЕК, Лион, ФК Копенхаген, Стяуа, Цървена звезда, Йостерсунд, Ница, Реал Сосиедад и Олимпик (Марсилия).

Как Финландия успя

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kak-finlandiia-uspia-251761/

Тя се превърна в страната, в която се живее най-добре в света

Съветът за сигурност се събира заради Йерусалим

http://www.cross.bg/iierysalim-sushtoto-tilursun-1562779.html

/КРОСС/ След едностранното признаване от САЩ на Йрусалим за столица на Израел, днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света. Съветът за сигурност се среща на извънредно заседание, което беше свикано вчера по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания. ООН настоява, че разногласията за статута на Йерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците. В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който по думите на заместник-говорителя на ООН е „водещият експерт на място", съобщава БНР. Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация. В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, заяви, че няма да се срещне с Пенс. Той е призовал лидери на арабски държави да направят същото. От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно

Шеф на Горското разреши на баща си да сече незаконно

http://frognews.bg/news_146919/SHef-na-Gorskoto-razreshi-na-bashta-si-da-seche-nezakonno/

Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Ловеч. Заместник-директорът на службата позволил на своя баща, който има частна фирма за дърводобив, да сече в държавните гори.

КЗК проверява бензиностанциите на Марешки по сигнала на Златев

http://clubz.bg/61614-kzk_proverqva_benzinostanciite_na_mareshki_po_signala_na_zlatev

ИКОНОМИКА Валентин Златев(2)

Българската петролна и газова асоциация изпълни заканата си да подаде жалба срещу бизнесмена, председател на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

От вчера в КЗК е заведена преписка по жалба за нелоялна конкуренция. Инициатори са "Лукойл България", "Еко България", НИС Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България", а ответник "Трейднет Варна".

Фирмата е собственост на Нина Марешка - Иванова, а управител е Веска Марешка - сестрата и майката на Веселин Марешки. "Трейднет Варна" е собственик на бензиностанциите, които се прочуха с по-евтино гориво.

Самият Марешки не отговаря на мобилния си телефон. От пресцентъра на "Воля" заявиха, че засега отказват коментар.

"Утре фирми от Българската петролна и газова асоциация ще внесем жалба в КЗК, защото по информацията, с която разполагаме, двете фирми на Веселин Марешки, които се занимават с горива, са на загуба - едната с 1,8 млн. лв., а другата - с 13,3 млн. лв. Това е чист, класически дъмпинг. Аз ще очаквам този път КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така", даде заявка в края на ноември генералният директор на "Лукойл" Валентин Златев.

Златев заяви още, че поддържа думите, че над Веселин Марешки има разпънат политически чадър. На въпрос от кого е разпънат той отговори, че "звездата на Веселин Марешки изгрява много странно 2011-2012 г. при финансовия министър Симеон Дянков".

Жалба в КЗК бе завел и Марешки. Тя бе за монопол от страна на "Лукойл", но КЗК отхвърли жалбата.

"Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е "Лукойл България", която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството", гласи решението на антимонополния орган.

Поддръжници на независимостта в Каталуня излязоха на шествие в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600018

Поддръжници на независимостта в Каталуня излязоха на шествие в Брюксел. Преди регионалните избори в Каталуния, поддръжниците на независимостта проведоха масова демонстрация в европейския квартал на Брюксел, пише френският вестник Le Parisien, цитиран от Фокус. На около 45 000 души оценява броя на участниците в шествието полицията в белгийската столица. Процесията, плуваща в море от каталунски знамена,

Защо властта мълчи за 6 милиарда лева в биткойни?

https://pressbulgaria.com/m/8Y95RTQB.html

Уважаеми Колеги, Преди няколко дни съобщихме за отказа на МВР и Прокуратурата да съобщят как се разпореждат с конфискувани от правоохранителните органи биткойни, чиято стойност по днешния курс е близо 6 000 000 000 лева (шест милиарда лева). https://bivol.bg/mvr-zdoi-bitcoins.html 213 519 биткойна са били конфискувани през месец май 2017 г. в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници. Съобщението за операцията и изземането на тази сума беше разпространено от международната правоприлагаща служба SELEC на 29 май 2017 г. Според организацията, по тогавашния курс те са стрували 500 милиона долара. http://www.selec.org/p667/29+May+2017 Биволъ продължава да разследва този уникален в историята случай, който представлява най-мащабната до момента конфискация на криптовалута. Припомняме, че най-голямото потвърдено изземане на криптовалута до момента е за 144 336 биткойна, след като ФБР разби криминалния сайт "Пътя на коприната". https://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/10/25/fbi-says-its-seized-20-million-in-bitcoins-from-ross-ulbricht-alleged-owner-of-silk-road/#222891252765 След като иззе компютрите на собственика на "Пъта ня коприната", ФБР прехвърли всички намерени в тях биткойни на специален портфейл, собственост на американската държава, който беше оповестен публично. https://blockchain.info/address/1FfmbHfnpaZjKFvyi1okTjJJusN455paPH След приключването на разследването, биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара. Защо МВР не действа като ФБР? Вместо да вземе пример от този прозрачен и ефикасен начин да бъдат съхранени и употребени "на ползу роду" конфискуваните биткойни, МВР мълчи. Съществува обаче реална опасност биткойните да бъдат присвоени, ако останат "на тъмно". Предотвратяването на потенциална злоупотреба е възможно, както се вижда от практиката на ФБР. Достатъчно е всички иззети биткойни да бъдат прехвърлени в специален публичен портфейл, собственост на българската държава. Оповестяването на публичния портфейл ще го изключи от системата за транзакции, тъй като той съдържа средства придобити от престъпна дейност, върху които българската държава публично е заявила собственост. Впоследствие този ресурс може да бъде използван като инвестиционен инструмент, продаден на търг или по друг начин, но това ще се случи прозрачно и ще може да се проследи дали разпореждането с него е в интерес на данъкоплатците. С уважение,

Гърция се разлюля, усети се в Петрич

http://frognews.bg/news_146918/Gartsiia-se-razliulia-useti-se-v-Petrich/

Земетресение е било усетено на територията на Петрич и Кулата. То е било на територията на Гърция. Трусът е бил регистриран в 6:05 часа.

Кирил Домусчиев: "Лудогорец" много вдигна нивото

http://clubz.bg/61613-kiril_domuschiev_ludogorec_mnogo_vdigna_nivoto

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев спази традицията и коментира във фейсбук поредния евромач на "орлите". Снощи шампионът ни направи 1:1 като гост на "Хофенхайм" и си осигури участие на 1/16-финалите в турнира Лига Европа през февруари 2018 г.

Жребият е в понеделник от 14 часа.

Вижте какво написа Домусчиев:

"Може и да не направихме най-силният си мач в ЛЕ, но едно нещо ме впечатли - Лудогорец изигра мачовете от групите като отбор и сплотен колектив, а не като индивидуалности. Доволен съм от големия успех, който постигнахме. Определено нашият клуб вдигна много нивото. Стигнахме дотам, че се приема за провал, ако не излезем от групите. Щом търпим критики за играта след днешния успех, това означава, че очакванията към нас са доста големи. Ние ще работим все по-усилено, за да може да продължим да задоволяваме интереса на футболната общественост в България. Благодаря за подкрепата на нашите фенове и всички хора, които стискат палци и изживяват мачовете на Лудогорец в Европа! Тя ни даде допълнителен импулс в тежката битка с нашите изключително класни опоненти."

Външно министерство предупреди: Пътувайте до Израел и Палестина само при крайна необходимост

http://www.cross.bg/pyblichni-teritorii-palestinskite-1562778.html

/КРОСС/ Българските граждани да пътуват до Израел и Палестинските територии само при крайна необходимост. Такова предупреждение издаде Министерството на външните работи. От ведомството и посолството ни в Тел Авив информират, че във връзка с решението на САЩ по статута на Йерусалим като столица на Израел се очакват публични демонстрации и локални прояви.Към момента няма информация за ограничения в движението, за непредвидени и неконтролируеми действия, но в градовете Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии се очаква да има масови прояви, които могат да доведат до инциденти. На този етап препоръчваме да се избягва пътуване до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост, пишат от външното министерство. В случай на пътуване, следва да се избягват публични места с масово струпване на хора, както и да се проявява повишена бдителност при ползването на градски транспорт. Съветваме пътуващите български граждани да следят в средствата за масово осведомяване текущата информация за обстановката в посочените места и да изпълняват стриктно указанията на властите. Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка, призоваваме българските граждани, пребиваващи в региона да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите, допълват от ведомството

На пресечната точка между изкуството, технологиите и още нещо

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/12/08/3088794_na_presechnata_tochka_mejdu_izkustvoto_tehnologiite_i/?ref=rss


Къде е пресечната точка между изкуството и технологиите? Ако попитате един художник или един програмист може би трудно ще се открие такава. Но ако съберете тези двамата заедно и им дадете 48 часа да я потърсят, ще намерят не една, а безброй.<br /><br />А сега си представете 12 такива тандема, всичките с идеи отвъд собствените си граници и всичките с мисия да направят света по-добър. Такова беше второто издание на инициативата Fine Acts Labs, което се проведе миналата седмица в...

Промяната на концесията оскъпява с 30% таксата за ски зона Банско

https://www.actualno.com/blagoevgrad/promjanata-na-koncesijata-oskypjava-s-30-taksata-za-ski-zona-bansko-news_648470.html

С 30%, а не двойно, ще се вдигне таксата за ски зона Банско, става ясно от публикуваните документи за промяна на концесионния договор. Според природозащитниците, с промените в концесионния договор площта на ски зоната ще бъде увеличена почти 10 пъти. "По закон те са длъжни да к

Затягат контрола върху пушенето в заведенията

http://www.moreto.net/novini.php?n=365024

Държавата затяга контрола върху забраната за пушене на закрито. Освен здравните инспектори, ще обикалят и представители на неправителствени организации. Новите правила ще се въведат заедно със забраната на наргилетата в заведенията.

Мъри Стоилов напуска Астана

https://offnews.bg//futbol/mari-stoilov-napuska-astana-670800.html

Треньорът на Астана Станимир Стоилов обяви, че няма да продължи работа в клуба.

Късно снощи шампионът на Казахстан постигна поредния си голям успех под негово ръководство, след като победи с 1:0 Славия (Прага) като гост и така си осигури второто място в група "А" и класиране на 1/16-финал в Лига Европа. Веднага след срещата обаче стана ясно, че Мъри няма да води отбора в тази фаза.

"Не получих предложение за нов договор, така че Астана продължава напред без мен. Не знам дали ще поема националния отбор на Казахстан, тъй като не съм получил подобно предложение.

Тези момчета постигнаха много и могат да играят на 1/16-финала и без нови попълнения", заяви Стоилов веднага след мача.

Българинът пое Астана на 23 юни 2014 година и постигна най-големите успехи в историята на този клуб. С него той спечели 4 поредни години шампионската титла на Казахстан и вкара отбора в групите на Шампионската лига през сезон 2015-16 година и в групите на Лига Европа през настоящата кампания.

Вулканът Агунг отново бълва пепел

http://www.cross.bg/dyshi-trevoga-vylkanut-1562777.html

/КРОСС/ Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали отново създаде проблеми. Той е изхвърли гъст дим на два километра в атмосферата в четвъртък вечер. Степента на тревога остава на най-високо равнище, но международното летище на острова работи нормално, обявиха властите. На 27 ноември индонезийските власти повишиха степента на тревога и наредиха евакуация на близо 100 хиляди души. За последно високият 3300 метра вулкан изригва в продължение на почти цяла година от 1963 до 1964 г. Тогава загинаха 1200 души.

Двама са пострадали в зоната на ново огнище на пожарите в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600006

Двама са пострадали в зоната на ново огнище на пожарите в КалифорнияДвама души са получили изгаряния в зоната на ново огнище на природните пожари  американския щат Калифорния, на 45 мили северно от Сан Диего, предаде Си Ен Ен. Засега няма информация за състоянието на пострадалите. Огънят се разраства изключително бързо и се приближава към Виста и Оушънсайд, съобщават властите. В района са унищожени 20 постройки.

Скандалът около Йерусалим е необходим на Тръмп да се конкурира с Путин

http://pogled.info/svetoven/skandalat-okolo-ierusalim-e-neobhodim-na-tramp-da-se-konkurira-s-putin.91190

/Поглед.инфо/ Ако Тръмп не е агент на Мосад, ако не е таен ционист, ако не е луд, защо направи стъпка, която изглежда като истинска лудост - обяви признаването на Йерусалим за столица на Израел? Това твърдение, доста странно, има доста разумни причини, свързано, между другото, с позициите на Русия и Владимир Путин.

Полският премиер Беата Шидло подаде оставка

http://frognews.bg/news_146917/Polskiiat-premier-Beata-SHidlo-podade-ostavka/

Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка, а управляващата партия ”Право и справедливост” (ПиС) издигна за поста кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите Матеуш Моравецки, предаде ТАСС.

Премиерът на Полша подаде оставка

http://www.cross.bg/shidlo-beata-politicheskiya-1562776.html

/КРОСС/ Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка, съобщава news.bg. Шидло е обявила оттеглянето си на заседание на политическия комитет на управляващата политическа сила "Право и справедливост" (PiS), съобщи пресаташето на партията Беата Мазурек. Неин приемник на поста ще бъде сегашният вицепремиер и министър на финансите Матеуш Моравецки. Кандидатурата му беше одобрена от политическия комитет на PiS. Президентът на страната Анджей Дуда назначи Беата Шидло за министър-председател на 13 ноември 2015 г. Тогава той подчерта, че правителството ѝ започва да работи при абсолютно мнозинство в двете камари на парламента. Смяната на премиера идва преди важните местни избори, които ще се проведат догодина.  

Задържаха нападателите, нахлули с бухалки в столична гимназия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600004

Задържаха нападателите, нахлули с бухалки в столична гимназия (Видео)Столичните криминалисти са задържали двете момчета, които маскирани и с бухалки и метални прътове нахлуха в Професионалната гимназия по електротехника в София вчера, съобщи Нова тв. Те са на 18 години, единият е от тях криминално проявен - за хулиганство. Те са тренирали бокс. „На базата на делегираните отчети директорът решава каква ще е охраната

Какво поиска Саудитска Арабия от Русия, за да остане Асад на власт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3092398_kakvo_poiska_sauditska_arabiia_ot_rusiia_za_da_ostane/?ref=rss


Саудитска Арабия беше домакин на конференция на 22 ноември, на която целта беше сирийската опозиция да обедини позициите си преди осмия кръг на преговорите в Женева.<br /><br />В заключителната част на срещата, която стана известна като "Рияд 2", участниците наблегнаха на това, че преходът в Сирия "не може да се случи без напускането на Башар Асад" и репресивната им и тиранична клика в началото на преходния период."<br /><br />В контраст с това...

Меркел и Шулц сядат да преговарят за широка коалиция

https://offnews.bg//sviat/merkel-i-shultc-siadat-da-pregovariat-za-shiroka-koalitcia-670799.html

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на "широка коалиция", предаде ДПА.

В предварителните консултации ще участват канцлерът и лидер на ХДС Ангела Меркел, председателят на ГСДП Мартин Шулц, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и ръководителите на парламентарните групи на партиите в Бундестага - Фолкер Каудер, Андреа Налес и Александър Добринт.

Според ДПА страните ще набележат график на бъдещите срещи.

Германия е на прага на остра политическа криза, след като миналия месец се провалиха коалиционните преговори между блока ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия и Съюз 90/Зелени.

Възможните варианти сега са създаване на широка коалиция, каквато управляваше страната в периода 2005-2009 г. и 2013-2017 г., съставяне на правителство на малцинството или предсрочни избори, посочва БТА.

Енергийната комисия в НС одобри всички сделки с ток да минават през борсата

https://www.investor.bg/energetika/472/a/energiinata-komisiia-v-ns-odobri-vsichki-sdelki-s-tok-da-minavat-prez-borsata-251755/

Промяната минава през преходните и заключителните разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрената енергия

Земетресения в Гърция, едното е усетено и в Петрич и Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599996

Земетресения в Гърция, едното е усетено и в Петрич и КулатаЗеметресение, регистрирано в Гърция, е усетено на територията на Петрич и Кулата. Това съобщи за „Фокус“ Благовеста Бабачкова – дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН. Трусът е регистриран тази сутрин в 6.05 часа и е с магнитуд 3,6. Дълбочината му е 1,4 км.

Безплатна постанова, кино и други забавления за студентския празник във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365023

По повод студентския празник – 8-ми декември, Община Варна предоставя възможност за безплатни посещения на постановката „Бащи, лъжи и още нещо“ в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, кинопрожекция на филма „Убийство в Ориент експрес“ в Мола, спектакъл в Делфинариума или познавателен тур в Ретро музея в Гранд Мол, научи Moreto.

Пожар изпепели дома на семейство с малки деца

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-pozhar-topolovo-26668606

Семейство с две малки деца остана на улицата, след като къщата им в асеновградското село Tополово изгоря напълно.

Българският филм "Дъвка за балончета" тръгва по кината

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/08/3093511_bulgarskiiat_film_duvka_za_baloncheta_trugva_po_kinata/?ref=rss


Нов български филм - "Дъвка за балончета", тръгва по кината от днес. Романтичната комедия с Теодора Духовникова и Иван Юруков, той разказва "за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите от дъвки Турбо и стрелбата с фунийки".<br /><br />Действието се развива паралелно между 1988 година и днешния ден. Двама приятели от детинство - успелият рекламист Калин (Юруков) и авантюристката без планове Биляна (Духовникова) се срещат за пръв път...

Множество арести във Велико Търново, жандармерия и ГДБОП блокираха града

http://www.cross.bg/turnovo-veliko-gdbop-1562775.html

/КРОСС/ Голяма акция на жандармерията и ГДБОП се проведе в четвъртък вечер във Велико Търново, съобщава БНР. По информация на "Хоризонт" е разбита сериозна група, занимаваща се с наркоразпространение. Към момента са арестувани над 10 души. Входовете и изходите на Велико Търново цяла вечер бяха под полицейска блокада. Проверяват се и леки автомобили. Повече подробности се очаква да бъдат дадени след приключването на акцията.

Вулканът Анунг изригна отново, избълва дим на 2 метра височина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599999

Вулканът Анунг изригна отново, избълва дим на 2 метра височинаВулканът Агунг на индонезийския остров Бали изригна днес гъст дим на два километра в атмосферата, съобщи националната агенция за реакция при бедствия и аварии, цитирана от ДПА и БТА. Степента на тревога остава на най-високо равнище, но международното летище на острова работи нормално, заяви говорител на агенцията.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-stranata-vodata-1562774.html

/КРОСС/ Глоба от 11 милиона евро от Брюксел заради онлайн музика. Заведено е дело срещу страната ни, информира "24 часа". От 2014 година авторските права у нас не са защитени както предвиждат правилата на Европейската комисия. Освен това, България е получила последно предупреждение за по-строги мерки срещу прането на пари. Водещото заглавие на "Дума" също е за санкциите срещу страната ни - „Европейската комисия завежда две дела срещу страната ни заради забавени закони". Става дума за директиви за авторското право и за морското дело. Заедно с нас, подсъдими ще са Испания, Люксембург, Румъния, Гърция и Финландия. „Скокът на водата - на прокурор", пише "Телеграф". Държавният регулатор е заложил грешна информация в изчисленията за драстичното поскъпване на водата, пояснява изданието. До 20 на сто по-скъпа ще стане цената на водата от 1 януари по настояване на ВиК операторите. „Проспахме момента, в който трябваше да притиснем политическите сили да реформират механизма, по който получават държавно финансиране", коментира вестник "Сега". В рубриката "наблюдател" е поместен анализ, озаглавен: „Партиите-сити и доволни, гражданите - ограбени и измамени". „Милиони хора само с един лев дивидент от масовата приватизация" е водещото заглавие на "Монитор"

Видео: Две изпълнения на Григор Димитров са претенденти за удар на 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093620_video_dve_izpulneniia_na_grigor_dimitrov_sa/?ref=rss


Григор Димитров е един от претендентите за удар на 2017 г. Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) обяви десет номинации, а българинът е единственият в списъка с две изпълнения.<br /><br />Първото е зрелищният плонж, с който Димитров спечели точка срещи японеца Юичи Сугита в четвъртфиналите на мастърса в Синсинати. Българинът постигна категоричен успех с 6:2, 6:1, а впоследствие завоюва първата си титла от сериите "Мастърс 1000".<br /><br /><br...

Политиците от Балканите да спрат с определението "Велика" за държавите си, призовал Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093623_politicite_ot_balkanite_da_sprat_s_opredelenieto/?ref=rss


В неформалната част на вчерашната среща с лидерите на страните от Западните Балкани.премиерът Бойко Борисов ги е призовал да не използват занапред определението "Велика" за името на държавите си, съобщи пред Би Ти Ви министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова.<br /><br />По думите й България и Австрия са се договорили темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани да не слиза от дневния ред по време на австрийското председателство през втората...

Безпокойство в Гърция: Автобуси с фенове на Ердоган идват от Турция за визитата му в Комотини днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600002

Безпокойство в Гърция: Автобуси с фенове на Ердоган идват от Турция за визитата му в Комотини днесС голяма агония се очаква посещението на турския президент в Тракия. След бурните разговори вчера в Атина. Всички погледи са обърнати натам. Дипломатически източници и представители на правителството не крият своето безпокойство и се надяват да се избегнат инциденти и посещението да бъде в контекста на това, което е договорено.

Студентите празнуват

http://www.cross.bg/dekemvri-noemvri-prisustvie-1562773.html

/КРОСС/ През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище - днешния Софийски университет „Св. Климент Охридски". Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември - когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти. По случай празника в столицата ще има денонощен градски транспорт. От 24 часа на 8 декември до 5.00 часа на 9 декември „Центъра за градска мобилност" ще осигури нощно движение по автобусни линии 94 и 280. Във връзка с празника ръководството на ГД „ Националната полиция" предприема допълнителни мерки за сигурност. Целта е гарантиране на обществения ред и сигурността на младите хора, както и безопасността на движението по пътищата. С превантивна цел са проведени срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, на които са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства и са дадени препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация за своевременно реагиране при необходимост

Маргаритов, КЗП: Надявам се да сме изчистили пазара преди студентския празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599992

Маргаритов, КЗП: Надявам се да сме изчистили пазара преди студентския празникНарушенията за студентския празник досега са свързани главно с това, че е спестена информация за пакети с услуги, заяви Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потрубителите в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Основните проблеми ще бъдат забелязани от празнуващите днес и те ще сигнализират,

Всеки втори вярва в извънземните. В Русия вече ги чакат

https://offnews.bg//sviat/vseki-vtori-viarva-v-izvanzemnite-v-rusia-veche-gi-chakat-670798.html

Близо 50 процента от хората вярват в съществуването на извънземен живот и искат да установят контакт с него. Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм от поредицата, съобщава Ройтерс.

В навечерието на премиерата на "Междузвездни войни: Последните джедаи", изследователи публикуваха резултатите от проучване, което показва, че 47 процента от над 26 000 анкетирани вярват "в съществуването на разумни извънземни цивилизации във вселената".

Още повече - 61 процента, отговарят с "да" на въпрос дали вярват в съществуването на "някаква форма на живот на други планети".

Грубо една четвърт от анкетираните смятат, че освен на Земята, на друго място няма разумни същества, съобщиха изследователите от "Глосалитис".

Сред онези, които вярват, че не сме сами във вселената, 60 процента казват, че трябва да потърсим контакт с извънземните.
Това не е първата анкета, която проучва отношението на хората към извънземния живот, отбелязва Ройтерс. Изследвания в Германия, Великобритания и САЩ също достигат до подобни изводи, но авторите на настоящото проучване посочват, че то е по-мащабно.

Анкетите са направени на 15 езика между декември 2015 г. и февруари 2016 г. в държави, които представляват 62 процента от населението в света и 80 процента от световната икономика.

"Високият процент на хора, които вярват в съществуването на разумни извънземни цивилизации, отчасти обяснява огромната популярност на филмите за космоса, като "Междузвездни войни", каза изследователят Мартин Лампърт.

Най-много вярващи в извънземни цивилизации има в Русия - 68 процента. Веднага след това се нареждат Мексико и Китай, докато холандците са сред скептиците с 28 на сто.

Пожарът в Калифорния продължава да расте, почти 200 хиляди души са евакуирани

http://www.cross.bg/chetvurtuk-zhiteli-evakyiranite-1562772.html

/КРОСС/ Близо 200 000 жители на американския щат Калифорния вече са евакуирани заради бушуващите пожари, съобщава „Би Би Си". Около 5700 пожарникари се борят за овладяването на стихията, която до момента се е разпростряла на площ от 141 000 акра и е унищожила 439 постройки в южната част на щата.Броят на евакуираните в четвъртък се увеличи почти четири пъти, след като ново огнище се разгоря северно от Сан Диего. До момента има съобщения за един смъртен случай. Тялото на жена бе открито обгорено в автомобила ѝ в най-засегнатата от пожарите зона в окръг Вентура. Засега не е ясно дали смъртта е причинена от пожара. Има и двама ранени през изминалия ден. До четвъртък следобед, местно време, броят на евакуираните е 189 000 жители.  

Преговорите за голяма коалиция в Германия започват в сряда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599990

Преговорите за голяма коалиция в Германия започват в срядаЛидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на "широка коалиция", предаде ДПА, цитирана от БТА. В предварителните консултации ще участват канцлерът и лидер на ХДС Ангела Меркел,

Бразилски щат обяви извънредно положение заради емигранти от Венецуела

https://www.actualno.com/america/brazilski-shtat-objavi-izvynredno-polojenie-zaradi-emigranti-ot-venecuela-news_648479.html

Властите в бразилския щат Рорайма, който се намира в северната част на страната, обявиха извънредно положение заради наплива на емигранти от съседна Венецуела. Според информацията на телевизия "Глобо", указът е подписан от губернатора на региона Суели Кампос, предаде БГНЕ

Германските социалдемократи започват преговори за съвместно управление с Меркел

http://www.mediapool.bg/germanskite-sotsialdemokrati-zapochvat-pregovori-za-savmestno-upravlenie-s-merkel-news272828.html

Германските социалдемократи дадоха мандат на лидера си Мартин Шулц да започне преговори с консерваторите на Ангела Меркел за съставяне на ново правителство, след като опита на канцлера за нов кабинет със "Свободните демократи" и "Зелените" след изборите през септември се провали. Първоначално Шулц изключи възможността да участват отново в управлението, но промени позицията си след намесата на президента Франк-Валтер Щайнмайер в "името на стабилността на Германия". Шулц се отправя към преговорите с консерваторите с амбициозен план за реформиране на Европейския съюз и еврозоната. "Ако искаме Европа да е неизменно силна, то е наша грижа тя да е в състояние да действа и хората да го усетят. Европа е нашата застраховка живот", каза Шулц в 76-минутна емоционална реч пред делегатите на партийния конгрес. Той призова за по-тясна интеграция в Европейския съюз с цел да се постигне идеята за Европейски съединени щати до 2025 г., предадоха световните агенции. Лидерът на социалдемократите се извини за загубата на парламентарните избори. "Не е лесно да си изправен тук след една такава година. Аз нося отговорността за исторически най-слабия изборен резултат на парламентарни избори. Моля за извинение. Най-големият ни проблем е, че загубихме облика си. Длъжни сме отново да се обърнем с лице към хората и да ги убедим, че ГСДП е тяхната политическа сила, която защитава интересите им", каза Шулц пред делегатите. "Искам да възобновим живия дебат в ГСДП. Партията ни трябва да е политическата сила на куража. Да престанем да се взираме само в резултати от социологически проучвания. За сегашното състояние на ГСДП отговорност не носи нито Ангела Меркел, нито голямата коалиция. Отговорността е еднствено на ГСДП", каза от трибуната на конгреса Шулц. Оневинявайки Меркел и голямата коалиция, де факто Шулц опроверга свои съпартийци, че ГСДП се е сринала, защото на два пъти е участвала в широка коалиция с десницата – от 2005 до 2009 г. и от 2013 до изборите тази година. Шулц се обяви и за единна и силна Европа, за да се гарантира бъдещето на континента по пътя на образователна революция в дигиталната ера, на опазване на природната среда и климата, както и за сигурни социални мрежи. Той призова да се ограничи влиянието на големите концерни, което може да стане само при една силна Европа. По думите му всичко това би довело до създаването на Европейски съединени щати до 2025 г. с нов, общ конституционен договор. Той трябва да създаде федерална Европа, която да може да действа заедно в области като вътрешна и външна сигурност, данъчни и валутни въпроси, бежанци и международно развитие. "Този конституционен договор трябва да бъде представен във всички държави членки и тези, които не са съгласни, автоматично трябва да отпаднат от ЕС", заяви Шулц. По думите му европейските ценности са системно подкопавани в Полша и Европа не може да направи нищо по въпроса. Според него Унгария също все повече се отдалечава от блока, включително чрез големите сделки с Китай. "Не трябва да управляваме на всяка цена. Но не трябва и да отказваме да управляваме при всякакви обстоятелства", подчерта Шулц. По думите му социалдемократите трябва да започнат проучвателни разговори с консервативния блок непредубедено, да видят какви политики може да прокара партията и да оставят всички опции за управление на масата на преговори. "Съдържанието е важно, а не формата", подчерта Шулц. Държавата ни трябва да стане по-силна и затова е необходима Социалдемократическата партия, допълни той. По думите на Шулц е необходимо да се инвестира в бюджет на еврозоната, вместо вниманието да се фокусира върху икономиите, каквато политика следваше досега Меркел. "Нашият континент не може да си позволи да има още четири години германска политика в Европа в стила на Волфганг Шойбле", каза Шулц, имайки предвид бившия финансов министър на страната, който стана известен с исканията си за икономии. Заемайки страната на френския президент Еманюел Макрон и най-новите предложения на Европейската комисия, социалистът добави, че "се нуждаем от европейски финансов министър, който да прекрати състезанието кой ще предложи по-ниски данъци и как да се избегне плащането на данъци, трябва ни европейска рамка за минимална заплата, която да прекрати дъмпинга при заплащането". За енергетиката и защитата на околната среда Шулц каза, че Германия трябва да намери начин да прекрати добива на лигнитни въглища, но без от това да пострадат определени райони и хората да си изгубят работата. "Истината е, че искаме да постигне климатичните цели и ще работим за спиране на производството на енергия от лигнитни въглища. Но това няма да става за сметка на сигурността на енергоснабдяването и определено не за сметка наработниците. Да, това ще изисква милиарди евро инвестиции в електропреносна мрежа и субсидиране на тези райони", каза Шулц.

Владимир Чуков: Тръмп е като шофьор, който кара в насрещното

http://frognews.bg/news_146916/Vladimir-CHukov-Tramp-e-kato-shofjor-koito-kara-v-nasreshtnoto/

Тръмп отговори на Абас , като реши да премести посолството си в Йерусалим. Между двамата има напрежение. Американският президент ми прилича на шофьора, който кара в насрещното. Това коментира в предаването „Здравей, България” арабистът Владимир Чуков.

Отбелязваме празника на българските студенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599982

Отбелязваме празника на българските студентиДнес е празникът на българските студенти, чието начало е назад в годините. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св.

Съдят Столична община за отказ да признае брак между жени

http://dnes.dir.bg/news/otkaz-stolichna-obshtina-ednopolov-brak-26668522

Българката Лили Бабулкова съди Столичната община заради отказ да признае брака й с друга жена, сключен в чужбина.

Две слаби земетресения в страната

http://www.cross.bg/selo-slabi-hodzhovo-1562771.html

/КРОСС/ Две слаби земетресения са регистрирани в четвъртък вечер в страната - в района на санданското село Ново Ходжово и на първомайското село Виница. Това показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН. Земетресението край село Ново Ходжово, община Сандански, област Благоевград е с магнитуд 2,6 и дълбочина 0 км. Трусът е регистриран снощи в 21.24 часа. Второто земетресение е край село Виница, община Първомай, област Пловдив в близост до река Марица. Магнитудът му е 2,9, а дълбочината 0 км. Трусът е регистриран в 21.50 часа и е усетен и в Чирпан.  

Шулц иска Съединени европейски щати до 2025 г.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shulc-iska-syedineni-evropejski-shtati-do-2025-g-6077020

Конгресът на германските социалдемократи даде мандат на Шулц за преговори с Меркел за широка коалиция

Честит празник, студенти!

http://www.moreto.net/novini.php?n=365022

Днес празнуват студентите. 8 декември е денят на Св. Климент Охридски, считан за покровител на българското висше образование. Честването на този ден има дългогодишна история и води началото си още от 1916 г. В края на 19-ти век за годишен празник на Софийския университет се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви.

Вижте какво е състоянието на републиканските пътища към 5:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6599979

Вижте какво е състоянието на републиканските пътища към 5:30 часа Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 08.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 6 до + 8°. Времето над страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Търговище, Силистра, Смолян, София, Добрич, Видин, Русе, Пътните настилки в страната са предимно сухи,

Доц. Иво Петров: Трябва ни втори стълб здравно осигуряване с още 2% вноска

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599516

Доц. Иво Петров: Трябва ни втори стълб  здравно осигуряване с още 2% вноскаСега често залитаме в имитираща медицинска дейност, но нещата вече са пред скъсване - Доц. Петров, как ще коментирате споровете около предлаганите промени в реимбурсирането на лекарства за 2018 г.? - Първо, явно са създадени условия за преекспонирани количества - над реалните нужди, от определени лекарства,

Колко ще похарчат студентите на празника си?

https://www.actualno.com/business/kolko-shte-poharchat-studentite-na-praznika-si-news_648466.html

Близо 15 млн. лв. ще изхарчат родните студенти за предстоящия 8 декември. Това сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма. Голяма част от студентите в столицата са избрали да отпразнуват празника в Студентския град. Освен в София, най-много студенти ще празнуват и

Социалдемократите склониха, ще преговарят за съставяне на правителство в Германия

http://www.cross.bg/merkel-izbori-shyltz-1562770.html

/КРОСС/ Германските социалдемократи се съгласиха да започнат преговори със своите бивши коалиционни партньори в лицето на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, предава „Фокус". Опитите на Меркел да формира правителство след парламентарните избори от септември се провалиха след седмици на преговори с ориентираните към бизнеса „Свободни демократи" и ляво настроените „Зелени". Първоначално лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц изключи възможността за сключване на нова коалиция с консерваторите, но промени решението си заради опасността от политическа несигурност и нови избори. На конгреса на партията в четвъртък тя даде съгласието за старт на разговорите. Двете партии управляват заедно от 2013 г. , но на септемврийските избори социалдемократите получиха най-лошите си резултати от 1949 г., което бе причината Шулц да даде обещание, че ще премине в опозиция. В четвъртък Шулц каза пред членове на своята партия: „Не е нужно да управляваме на всяка цена, но и не трябва да отхвърляме всяко участие в коалицията". Той обеща да защитава Европейския съюз и призова до 2025 г. той да се превърне в Обединени европейски щати или в противен случай националистите ще победят. Меркел каза в отговор, че целта ѝ е по-добри сътрудничество между държавите, вместо федерализиране на Европа

Щур баща прави изумителни снимки на близнаците си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shtur-bashta-pravi-izumitelni-snimki-na-bliznacite-si-snimki-2065669

Какво може да се случи, ако баща ти е гений? Или е малко щур? Със сигурност те очаква нещо забавно. Запознайте се с израелския фотограф Гай Вайнер, който прави изумителни снимки на близнаците си.

Две земетресения за 26 минути тази нощ у нас

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-ban-chirpan-26668521

Две земетресения са регистрирани тази нощ в района на санданското село Ново Ходжово и на първомайското село Виница.

Среднощен пробив в преговорите за "Брекзит"

http://clubz.bg/61610-srednoshten_probiv_v_pregovorite_za_brekzit

Има достатъчен напредък в прговорите за "Брекзит" и Великобритания може да започне преговори с Европейския съюз за бъдещите търговски отношения. Това заявиха на съвместна пресконференция в Брюксел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей.

Напредъкът е по трите ключови въпроса - правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, границата с Ирландия и финансовите задължения на Лондон към Брюксел.

Европейските граждани "ще продължат да живеят както преди", заяви Тереза Мей. Споразумението включва гаранции за правата на трите милиона европейци в Британия. Те ще бъдат прилагани от британските съдилища, а според по-рано постигнат компромис решенията на Съда на Европейския съюз в Люксембург по тези въпроси ще бъдат вземани предвид от Лондон. Положението на британците в ЕС също няма да се промени, заяви Юнкер, а административните процедури ще бъдат "евтини и прости".

Няма да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, а Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което възстанови мира след дълъг конфликт между католици и протестанти в Северна Ирландия, остава в сила.

Лидерката на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия Арлийн Фостър заяви, че зависи от съдържанието на споразумението как ще гласуват членовете на партията в парламента.
В понеделник малката партия заплаши да оттегли подкрепата си и да свали консервативоното правителство на Мей, ако тя продължи да поддържа компромис за бъдещия граничен режим между Ирландската репулика, която е част от ЕС, и Северна Ирландия. Сред предложенията на Тереза Мей за беше Дъблин и Белфаст да съгласуват законодателствата си, за да не се наложи възстановяване на граничните постове и митниците между тях. Юнионистите, които представляват пробританските протестанти в Ълстър, обаче не са съгласни да се разделят с ЕС при условия, различни от тези за останалата част на Обединеното кралство. За тях това е равносилно на практическо оставане в ЕС и обединяване с католическа и републиканска Ирландия.

За да започнат новите преговори, държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се съгласят на 15 декември, че в досегашните преговори по условията на развода има "достатъчен напредък".  

Преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза трябваше да навлязат във втората си фаза още през октомври, но не беше постигната яснота за финансовата страна на развода и границата с Ирландия.

Автобусите по линии 94 и 280 ще се движат през цялата нощ на студентския празник

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/12/08/3092967_avtobusite_po_linii_94_i_280_shte_se_dvijat_prez/?ref=rss


По повод днешния празник на студентите автобусите от линиите 94 и 280, които се движат до Студенстки град, ще работят през цялата нощ на 8 срещу 9 декември, съобщават от пресцентъра на "Център за градска мобилност".<br /><br />Колите ще се движат през 75 минути, като разписанието може да се следи на обновнения сайт на "Център за градска мобилност".<br /><br />Той разполага с нова секция, в която гражданите трябва да въведат къде се намират, къде искат...

Слънчево, но с високо налягане ще бъде днес

http://www.cross.bg/yugozapaden-slunchevo-poyavi-1562769.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември - ще се понижава и вечерта вече ще е по-ниско от средното за месеца. Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините ще има условия за краткотрайна мъгла. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Затоплянето ще продължи. Максимални температури - между 9° и 14°.  Над Черноморието ще бъде слънчево, след обяд ще се появи слаб до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 12-13°. Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде слънчево, след пладне над масивите от западната половина от страната ще се появи разкъсана висока и средна облачност. Ще духа силен югозападен вятър. Топло за декември с максимална температура на височина 1200 метра около 9°, а на 2000 метра - около 3°.

Двама арестувани след нападението с бухалки в столична гимназия

https://www.actualno.com/crime/dvama-arestuvani-sled-napadenieto-s-buhalki-v-stolichna-gimnazija-news_648486.html

Двама души са задържани след нападението в Професионалната гимназия по механоелектротехника в София, при което въоръжени с метални пръти и бухалки опитаха да се саморазправят с ученик, трениращ бокс. И двамата арестувани са тренирали също бокс. Предполага се, че кавгата е

Две земетресения у нас снощи - в Пловдивско и край Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599987

Две земетресения у нас снощи - в Пловдивско и край СанданскиЗеметресението, регистрирано снощи край първомайското село Виница е усетено слабо в Чирпан. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Благовеста Бабачкова – дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН. Второто регистрирано земетресение снощи у нас – край санданското село Ново Ходжово не е усетено.

Близо 50 % от хората вярват в съществуването на извънземни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599976

Близо 50 % от хората вярват в съществуването на извънземни Близо 50 процента от хората вярват в съществуването на извънземен живот и искат да установят контакт с него. Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм от поредицата, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът за сигурност се среща извънредно заради решението на Тръмп за Ерусалим

https://offnews.bg//sviat/savetat-za-sigurnost-se-sreshta-izvanredno-zaradi-reshenieto-na-tramp-670797.html

Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание днес заради едностранното признаване от САЩ на Ерусалим за столица на Израел. Днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света.

ООН настоява, че разногласията за статута на Ерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците, съобщава БНР.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който, по думите на заместник-говорителя на ООН, е „водещият експерт на място.“ Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, цитиран от АП, заяви, че няма да се срещне с Пенс.

От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно.“

Администрацията на президента отговаря на критиките с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че прокламацията е просто отражение на реалността. Тилърсън допълни, че САЩ биха застанали зад решението, което включва две държави, „ако това е желанието на двете страни“ в конфликта. Той каза още, че окончателният статут на Ерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Към момента американското външно министерство е ограничило пътуването на държавни служители в Ерусалим и Западния бряг и предупреждава гражданите да избягват места с много хора.

Израелската армия съобщи тази нощ, че е ударила две позиции в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от гняв в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив препоръчват да се избягват пътувания до Ерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии. Предупреждението идва заради очаквани демонстрации.

Съветът за сигурност се среща на извънредно заради решението на Тръмп за Ерусалим

https://offnews.bg//sviat/savetat-za-sigurnost-se-sreshta-na-izvanredno-zaradi-reshenieto-na-tra-670797.html

Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание днес заради едностранното признаване от САЩ на Ерусалим за столица на Израел. Днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света.

ООН настоява, че разногласията за статута на Ерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците, съобщава БНР.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който, по думите на заместник-говорителя на ООН, е „водещият експерт на място.“ Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, цитиран от АП, заяви, че няма да се срещне с Пенс.

От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно.“

Администрацията на президента отговаря на критиките с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че прокламацията е просто отражение на реалността. Тилърсън допълни, че САЩ биха застанали зад решението, което включва две държави, „ако това е желанието на двете страни“ в конфликта. Той каза още, че окончателният статут на Ерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Към момента американското външно министерство е ограничило пътуването на държавни служители в Ерусалим и Западния бряг и предупреждава гражданите да избягват места с много хора.

Израелската армия съобщи тази нощ, че е ударила две позиции в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от гняв в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив препоръчват да се избягват пътувания до Ерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии. Предупреждението идва заради очаквани демонстрации.

Палестинска ракета избухна в Израел, в отговор бяха ударени позиции на "Хамас"

http://www.cross.bg/izrael-gaza-ivitzata-1562768.html

/КРОСС/ Израел удари две позиции на движението „Хамас", след като ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел. "Държим „Хамас" за отговорно за враждебната дейност, извършена срещу Израел от ивицата Газа", написаха от израелската армия в профила си в "Туитър". Освен ракетата днес са били изстреляни и други снаряди по Израел, но те са паднали в ивицата Газа, уточни израелската армия. Обстановката привидно е спокойна, съобщава БТВ. Протести избухнаха вчера на Западния бряг, както и във Витлеем. Лидерът на Хизбулла призова за интифада.Израел изпрати армията срещу гневните палестинци в окупираните територии. Палестинският президент Махмуд Абас няма да приеме американския вицепрезидент Майк Пенс, който трябва да пристигне в Близкия изток в края на месеца. А „Хамас" заплаши с война и неуспешно изстреля няколко ракети от Ивицата Газа. "Американското решение е агресия срещу нашия народ, обявяване на война на палестинците в самото сърце на Палестина - Йерусалим!", посочи Исмаил Хания, лидер на Хамас. От Виена американският държавен секретар аргументира решението на държавния глава. „Както знаете, през 1995 година Сенатът гласува с 90 гласа „за" и нито един „против" закон за признаване на Йерусалим за столица на Израел. Днес президент само изпълнява волята на американския народ", посочи Рекс Тилърсън.

Бивш аржентински президент вече с обвинение в измяна

https://www.actualno.com/america/bivsh-arjentinski-prezident-veche-s-obvinenie-v-izmjana-news_648477.html

Бившият президент на Аржентина Кристина Фернандес (Кристина Елисабет Фернандес де Кирхнер) е обвинена в държавна измяна, предаде БГНЕС. Съдията Клаудио Бонадио започна дело за измяна и препятстване на разследването на терористичния акт срещу еврейския културен център в

Плановете на Столичната община са за два детски влека до хижа "Зорница"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093456_planovete_na_stolichnata_obshtina_sa_za_dva_detski/?ref=rss


Два влека и ски училище за деца с увреждания включва планът на Столичната община, за който кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи частично от Брюксел. Думите ѝ дойдоха по време на церемонията в сряда вечерта, на която градът символично получи щафетата за Европейска столица на спорта.<br /><br />Плановете са Столичната община са построи два детски влека в близост до хижа "Зорница", обясниха от пресцентъра на Столичната община за "Дневник". Единият ще бъде с...

Цацаров и Цветан Василев в един град, по едно и също време

http://clubz.bg/61609-cacarov_i_cvetan_vasilev_v_edin_grad_po_edno_i_syshto_vreme

Дни преди старта на мегаделото КТБ, по което главният обвиняем е бившият шеф на банката Цветан Василев, главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Белград, където Василев пребивава от години, отказвайки да се прибере в България.

Цацаров е на официално двудневно посещение по покана на сръбскката си колежка Загорка Доловац, съобщиха от пресцентъра на ВКП. По време на посещението ще бъде подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури. Ще бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, дадоха заявка от прокуратурата без да споменават какви точно са темите от "взаимен интерес".

В програмата се предвиждат срещи на българската делегация с представители на сръбската прокуратура и в парламента на Република Сърбия. Главният прокурор Сотир Цацаров е придружаван от заместничката си Ася Петрова и от завеждащия отдел "Международен" във ВКП Цветомир Йосифов.

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка трябва да тръгне другата седмица, на 13-и декември. От години опитите на българската прокуратура да върне обратно Василев в страната удрят на камък - сръбските власти отказват екстрадиция.

По повода дори Цацаров писа безпрецедентен сигнал срещу съседната държава до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. От българската прокуратура се оплакваха, че дори не им отговарят на някои писма в продължение на повече от година.

Цацаров сезира международните институции за "задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице".

После пък нашата прокуратура си промени квалификацията на пресътпленията, в които обвинява Цветан Василев и Ко. (те станаха "организирана престъпна група" и бяха пратени в Специализирания съд, б.р.). В момента екстрадиционното производство е на такава фаза - че сръбският "обикновен" Висш съд на Белград постанови, че щом са ОПГ, трябва въпросът да отиде в техния специализиран съд за организираната престъпност. 

Преглед на печата - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365021

Развитието на Балканите е сред водещите теми на петъчните вестници. "Развитието на инфраструктурните проекти между България и Сърбия ще спомогне за свързаността на целия регион. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща със сръбския премиер Ана Бърнабич.

Опозицията в Полша: Оставката на Беата Шидло е унизителна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599972

Опозицията в Полша: Оставката на Беата Шидло е унизителнаНай-голямата опозиционна партия в Полша - "Гражданска платформа", смята, че премиерът Беата Шидло не е взела самостоятелно решението да подаде оставка, а по волята на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Лидерът на "Гражданска платформа" Гжегож Схетина посочи,

Скоростното поскъпване на биткойна привлече погледа на Русия

https://www.actualno.com/sciencelogy/skorostnoto-poskypvane-na-bitkojna-privleche-pogleda-na-rusija-news_648476.html

Стойността на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за пръв път в историята на търговете премина прага от 18 хиляди долара, сочат данните от търговете на електронната борса Coinmarketcap, предаде ТАСС. Само за последното денонощие промяната е 4000 долара, уточнява БГНЕС. Концепц

Владимир Путин: от бедните комуналки до залите на Кремъл

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3093352_vladimir_putin_ot_bednite_komunalki_do_zalite_na_kremul/?ref=rss


Като дете, израснало в неприветлив съветски апартамент-комуналка, Владимир Путин бил буйно момче, което мечтаело да стане военен или летец. Усърдно тренирал бойни изкуства, а веднъж нахакано влязъл в един офис на КГБ и попитал как може да стане шпионин.<br /><br />Като лидер на Русия през 21-и век той е въплъщение и на двете наклонности: хвърли се в битка срещу чеченските бунтовници, ръководеше анексирането на Крим, а сега се твърди, че стои зад една масирана и потайна кампания за...

Ето каква е пътната обстановка на 8 декември

http://www.cross.bg/dvizhenieto-srok-ogranicheno-1562767.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. на 08.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 6 до + 8°. Времето над страната е ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Търговище, Силистра, Смолян, София, Добрич, Видин, Русе, Пътните настилки в страната са предимно сухи, по усойните и планински райони - мокри, заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен;• път I-5 Русе-Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина"-София;• път I-9 Варна-Бургас;• път II-18 Околовръстен път София;• път II-99 Бургас-Царево.Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим. ІІ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване