Финансовият опит ще е голямото предимство на новия полски премиер

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3093902_finansoviiat_opit_shte_e_goliamoto_predimstvo_na/?ref=rss


Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе в премиерския офис икономически и международен опит, възприеман като предимство на фона на критиките срещу Полша от други членки на Европейския съюз, че води политики, смятани за отстъпление от демокрацията.<br /><br />Четиридесет и девет годишният Моравецки е смятан от мнозина за един от най-компетентните членове на кабинета и се ползва с доверието на лидера на управляващата партия Ярослав Качински, въпреки че е...

Строителството на сгради нарасна с над 15%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/08/3093931_stroitelstvoto_na_sgradi_narasna_s_nad_15/?ref=rss


Продукцията в строителството през октомври нараства с 1.8% спрямо септември и с 10.1% спрямо дванайсет месеца по-рано, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.<br /><br />Данните сочат увеличение както при на строителството на сгради, така и на инфраструктурни обекти.<br /><br />Спрямо предходния месец строителство нараства с 1.5%, преодолявайки спада с по половин процент през предишните два месеца. Гражданското/инженерното строителство нараства...

10 звезди и техните драстични промени (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-zvezdi-i-tehnite-drastichni-promeni-snimki-6077035

При едни промяната идва с пластични операции, а при други - напълно естествено

Учени обясниха желанието да слушаме с дясното си ухо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6600697

Учени обясниха желанието да слушаме
с дясното си ухоАмерикански учени установиха, че човек запомня с 40 на сто по-добре онова, което е чул с дясното си ухо, и че чува по-добре именно с него, съобщи Лайф, цитиран от БТА. С това се обяснява желанието да се обърнеш с дясното си ухо към събеседника си. Всяко ухо усвоява отделна част от постъпващата информация.

По идея на Станишев: ЕП ще обсъди членството ни в Шенген

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-shengen-evropeyski-parlament-26670101

Европейският парламент ще дебатира в сряда въпроса за членството на България, Румъния и Хърватска в Шенген.

Мадуро върви към нов изборен триумф на местните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600662

Мадуро върви към нов изборен триумф на местните избориВъпреки икономическата криза и международните критики венецуелският президент Николас Мадуро ще отбележи в неделя нова победа - този път на местните избори, при почти липсваща опозиция, което ще е тест за него преди президентските избори през 2018 г. За социалистическия лидер, който възнамерява да се кандидатира догодина,

Граничен полицай предотврати грабеж на улицата

http://dnes.dir.bg/news/mvr-obir-granichen-politzi-26670210

Граничен полицай успя да предотврати кражбата на дамска чанта с голяма сума пари на улица във Видин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Биткойни за около 3,5 млрд. лв. отлежават конфискувани в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=365060

На 19 май с подкрепата на SELEC българските власти успешно са приключили съвместното разследване PRATKA/VIRUS в областта на киберпрестъпността, извършено чрез компрометиране на митнически компютри с цел избягване на данъци. Мащабната операция бе срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки.

Едва десет процента от българските компании продават продуктите си онлайн

http://econ.bg/Новини/Едва-десет-процента-от-българските-компании-продават-продуктите-си-онлайн-_l.a_i.754443_at.1.html

Само 10.5% от предприятията в България са продавали своите продукти и услуги онлайн през 2016 г., показват данни от изследване на Националния...

Едва десет процента от българските компании продават продуктите си онлайн

http://econ.bg/Новини/Само-една-десета-от-българските-фирми-продават-продуктите-си-онлайн-_l.a_i.754443_at.1.html

Само 10.5% от предприятията в България са продавали своите продукти и услуги онлайн през 2016 г., показват данни от изследване на Националния...

Пуснаха денонощни телефони за бедстващи през зимата по пътищата в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/6600671

Пуснаха денонощни телефони за бедстващи през зимата по пътищата в ПловдивскоСигнали и информация за възникнали бедственя и затруднения при придвижване по пътищата в Пловдивско през зимата се приемат на няколко денонощни телефона в Областната администрация и дирекцията на МВР. Това бе уточнено на среща в полицията по инициатива на директора старши комисар Атанас Илков и областния управител Здравко Димитров.

Путин и Ердоган обсъдиха решението на Тръмп за Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600659

Путин и Ердоган обсъдиха решението на Тръмп за ЙерусалимПрезидентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган и руския му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор, за да обменят мнение за официалното признаване на Ерусалим за столица на Израел от САЩ, пише турското издание Hurryiet, цитирано от Фокус. Ердоган е отбелязал, че решението на Израел от 1980 година да анексира Ерусалим не се приема от

Nordea ще съкрати 500 души във Финландия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/-nordea-shte-sykrati-500-dushi-vyv-finlandiia-251801/

Базираният в Стокхолм кредитор започва да осъществява плана си за съкращаване на хиляди работни места

Освободиха шефа на Горското в Земен, заради проблеми с дървата за огрев

https://www.24chasa.bg/region/article/6600661

Освободиха шефа на Горското в Земен, заради проблеми с дървата за огревДиректорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов днес прекрати договорът за управление на директора на "Държавно горско стопанство Земен" инж. Пламен Мишев. До това решение се стигна заради лоша организация и пропуски при осигуряването на дърва за огрев за населението в района на дейност на териториалното поделение на ЮЗДП.

Франция приветства предпазливо пробива за Брекзит, постигнат между Брюксел и Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600637

Франция приветства предпазливо
пробива за Брекзит, постигнат между Брюксел и ЛондонВъншният министър на Франция приветства предпазливо обявения днес дългоочакван пробив в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, съобщи Асошиейтед прес. Жан-Ив Льо Дриан каза за Радио "Франс ентер", че работата по преговорите за Брекзит "постепенно достига до положителен резултат", но добави,

Достатъчен напредък = Европа сита + "Брекзит" цял

http://clubz.bg/61635-dostatychen_napredyk_evropa_sita_brekzit_cql

Европейската комисия и Великобритания днес обявиха, че са се споразумели за условията, при които Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.

Съобщението направиха рано сутринта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателката Тереза Мей след напрегната работа на преговорните им екипи през изтеклите седмици.

Комисията препоръча на 27-те държавни и правителствени ръководители в ЕС да отчетат, че в досегашните преговори за "Брекзит" има достатъчен напредък, когато се съберат на редовната си среща в Брюксел на 14 и 15 декември.

Ако те приемат препоръката, ще отворят пътя за втората фаза на преговорите, която включва договаряне на преходен период, който да осигури на британския бизнес и граждани плавно и предвидимо напускане на единния пазар и митническия съюз, и на няколко споразумения за бъдещите партньорства между ЕС и Великобритания - в търговията, сигурността, отбраната, външната политика.

Най-вероятно срещата на върха другата седмица ще даде мандат за преговори по преходния период, докато мандатът за бъдещите споразумения за партньорство, който иска по-дълга подготовка, ще бъде готов догодина, казаха днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Мишел Барние обяснява на репортери в Брюксел днешната сделка. Снимка ЕПА / БГНЕС

Какво означават тези развития?

Страните в преговорите са по-близо до т.нар. "подреден" "Брекзит". Това ще рече Великобритания да напусне със споразумение, което ще осигури постепенност и предвидимост при ясни правила и защитени интереси на засегнатите. То е обратното на спонтанния "Брекзит", който би довел до кризисни ситуации.

В същото време рискът от втория не е докрай избегнат, тъй като договор за оттегляне още няма. Страните днес се съгласиха по 10-страничен съвместен доклад, който съдържа главните принципи от бъдещо споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС според член 50 от неговия договор, каза на пресконференция в Брюксел Барние.

Текстът на споразумението трябва да бъде готов до октомври догодина и подлежи на одобрение от 27 държави членки на ЕС, Европейския парламент и от британския парламент.

Според Лисабонския договор одобрението на договор за оттегляне на държава членка от ЕС изисква абсолютно мнозинство в Европарламента, т.е. минимум половината плюс един от всички 751 депутати, или 376 гласа.

Днешният доклад предполага още много работа по "техническите решения" на трите главни въпроса на раздялата, а именно защитата на правата на 3-те милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство и на близо 1,5 милиона британци в останалите страни на ЕС, каза Барние. Тези решения трябва да станат част от окончателното споразумение. Някои от тях няма да бъдат лесни и могат да го препънат.

Правата на гражданите

"Всички европейски граждани, пристигнали в Обединеното кралство преди оттеглянето му от ЕС, могат да останат да пребивават, работят и да учат там, тъй както правят днес", каза Барние. "Членовете на семействата ще запазят правата си да се съберат с близките си в бъдеще. Всички деца имат това право, дори да се родят след оттеглянето на Обединеното кралство".

Реципрочни права ще имат британските граждани в ЕС.

Европейските граждани в Обединеното кралство и британските - в ЕС запазват правата си на здравеопазване, пенсия, социално осигуряване. Те ще получават тези придобивки, дори ако след "Брекзит" изберат да живеят в друга страна на ЕС или в Обединеното кралство.

"Преносимостта на правата ще включи всички семейни плащания", каза Барние. 

Британските власти ще създадат процедура за това, което те наричат "специален статут в Обединеното кралство". Нейните детайли тепърва ще се обсъждат. Процедурата ще бъде проста и евтина и тези, които вече имат право на пребиваване във Великобритания, ще получат специалния статут безплатно, каза Барние.

"Правата на гражданите ще бъдат гарантирани от ефикасен механизъм за съвместимо тълкуване на тези права от двете страни на Ламанша", добави той.

Принципите на тълкуването и специалният статут трябва да бъдат прецизирани и консолидирани в договора за оттеглянето. Той ще стане част от британското законодателство. Това значи, че зантересованите ще могат пряко да се позовават на него пред британските съдилища. ЕС не успя да постигне докрай целта си Съдът на ЕС да остане компетентен по делата, свързани с правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

"Британските съдии ще раздават правосъдие в Обединеното кралство", каза Барние.

Те обаче ще трябва да вземат под внимание практиката на Съда на ЕС в Люксембург, включително и тази след датата на оттеглянето, подчерта той.

Освен това, осем години след него британските съдии ще могат да се обръщат към Съда на ЕС с въпроси за тълкуване на договора за оттегляне.

Великобритания и ЕС ще създадат независими администрации, които ще се занимават с всички въпроси на гражданите, свързани с прилагането на този договор.

Ирландия

Страните са съгласни, че тя е в уникална ситуация. Тя изисква съответно уникално решение, за да не се допусне изграждането на "твърда граница" между Ирландската република, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Това решение на техническо ниво трябва да бъде предложено от Лондон в идните месеци. То е необходимо, за да бъде запазено мирното Споразумение от Разпети петък, 1998 г., което сложи край на конфликта между католици и протестанти в Ълстър. То предполага свободно движение, сътрудничество и липса на физическа граница между Ейре и Северна Ирландия. Днес правителството на Мей пое само политическия ангажимент, че тези условия ще бъдат спазени. Великобритания и Ирландия влизат в ЕС заедно през 1973 г.

Какви точно ще са "креативните решения" на проблема още не е ясно, те ще бъдат предмет и на втората фаза на преговорите, каза Барние. Трудността идва оттам, че с "Брекзит" Великобритания напуска митническия съюз и единния пазар на ЕС, в които Ирландия остава.

Демократичната юнионистка партия от Ълстър, от която Мей зависи за парламентарното си мнозинство, не е съгласна правилата на ЕС да останат да важат само в Северна Ирландия и след "Брекзит". Такова изключение би създало прецедент за други части на Обединеното кралство като Шотландия или Лондон, където населението гласува преобладаващо  за оставане в ЕС на референдума от 23 юни 2016 г. 

"Ангажиментът на Обединеното кралство днес ни дава ефективна гаранция за избягването на такава граница", каза Барние. "Ако не бъде намерено решение, Обединеното кралство е съгласно Северна Ирландия да бъде в пълно (регулаторно) съответствие с единния пазар и правилата на митническия съюз".

Юнионистите не са съгласни с обтекаемата фраза "регулаторно съответствие" (regulatory alignment), защото тя им звучи като запазване на европейските правила само в Северна Ирландия и след като Великобритания напусне ЕС. Преговарящите екипи обаче се бяха спрели на нея, тълкувайки я като взаимно признаване на решенията между две различни законодателства. 

Жителите на Северна Ирландия, които имат ирландско гражданство, ще запазят всичките си  права на граждани на ЕС, каза Барние. Обединеното кралство се е ангажирало да запази общата зона за пътуване между двете части на ирландския отстров.

"Във всички случаи трябва да спазваме целостта на единния пазар и на митническия съюз", каза главният преговарящ на ЕС.

Финансовото споразумение

В него няма числа, а само принципи. Главният от тях Мей формулира в своя реч във Флоренция през септември т.г. - че никоя държава членка няма да плати повече или по-малко от сега дължимото към ЕС вследствие на "Брекзит".

Обединеното кралство ще плати плати всички свои задължения, поети по време на членството си в ЕС. Те включват както вноските в сегашната многогодишна финансова рамка (2014 г. - 2020 г.), така и вноски по дългосрочни задължения на ЕС по заеми или за пенсии на негови служители.

Овен тях Великобритания има задължения към Европейската инвестиционна банка и фондовете на ЕС за развитие, за солидарност с Африка и за подкрепа на бежанците в Турция.

Плащанията си Великобритания ще прави в евро при настъпването на падежа им, все едно че е членка на ЕС, като не се поставя условието да се издължава авансово, се посочва в доклада.

След оттеглянето си Обединеното кралство ще може да продължи да участва в програми от сегашната многогодишна финансова рамка до нейното приключване.

Перели: В Италия само Джанкарло Джанини може да се сравнява със Стефан Данаилов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599673

Перели: В Италия само Джанкарло Джанини може да се сравнява със Стефан ДанаиловРежисьорът на “Октопод” и “Дело по съвест” е откривателят за италианското кино на Стефан Данаилов Луиджи Перели е режисьор на едни от най-успешните сериали в историята на италианската телевизия РАИ, които жънат успех в цял свят, и е откривателят на Стефан Данаилов за италианското кино. Режисира няколко сезона “Октопод” - 3, 4, 5, 6, 7, 10.

МВнР за Лозанския договор: Дискусия за граници не е от полза за региона

http://frognews.bg/news_146942/MVnR-za-Lozanskiia-dogovor-Diskusiia-za-granitsi-ne-e-ot-polza-za-regiona/

Искането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на Лозанския договор накара българското Министерство на външните работи да излезе с позиция.

Столично училище въведе онлайн купони за храна

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichno-uchilishte-vavede-onlajn-kuponi-za-hrana-670827.html

Софийското 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" улесни родители и ученици, като въведе електронна система за купоните в столовата.

Вместо да се редят на опашка за купони всяка седмица, както е в повечето школа, родителите могат да платят купоните онлайн и да заредят магнитната карта на децата си. Чрез електронната система те избират менюто за обяд и проверяват дали детето се е хранило. Ако някой желае да се откаже от хранене за деня, може да го направи отново през системата и да ползва купона в някой от следващите дни. Важат и досегашните хартиени купони.

Подобна електронна система за хранене е въведена за пръв път в българско училище. Тя е възприета много добре от родители и ученици и вече половината от възпитаниците на 119-то училище я използват.

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% от януари

https://www.actualno.com/business/bulgargaz-iska-poskypvane-na-gaza-s-3-ot-januari-news_648573.html

Близо 3-процентно повишение на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 януари 2018 г., предлага държавният газов доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране. Сега действащите цени са 343.36 лв. за 1000 куб. м или 32.27 лв. за МВтч. Тарифите са две – за ко

Идеята за данъчна акция срещу съдии в Бургас била емоционална

http://www.mediapool.bg/ideyata-za-danachna-aktsiya-sreshtu-sadii-v-burgas-bila-emotsionalna-news272843.html

Предложението на териториалния директор на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас Пенка Жекова да се възлагат данъчни проверки на съдии, отменили актове на агенцията за запечатване на неизрядни търговци, било емоционално. Това става ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол. Министърът обясни, че става дума само за предложение, което не било реализирано, поради което самият доклад на Жекова до централното управление на практика бил безпредметен. "Емоционални оценки на служители не са основание за извършване на селекция“, посочи Горанов. По думите му на дирекцията в Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и техни семейства. Проверяван е само един съдия заради несъответствие в декларацията му пред Сметната палата. По отношение на счетоводителите, които Жекова също настояваше да бъдат обект на проверки, министърът обясни, че държавният бюджет губи годишно около 100 млн. лв. от неплатени данъци и осигуровки от представителите на тази професия според анализ от 2012 г. Затова в последните години НАП взема мерки за намаляване на загубите и от началото на 2015 г. досега са извършени 917 ревизии на счетоводители, 90% от които са завършили с ревизионен акт и доначисляване на данъци. Миналата седмица в декларация от парламентарната трибуна БСП изнесе информация за доклад от дирекцията на НАП в Бургас до централното управление на агенцията, в който се предлага да се извърши селекция на счетоводните фирми и адвокатските дружества, за които има информация, че правно обслужват заинтересованите лица, на които са издадени принудителни административни мерки - запечатване на обект, а също така и на съдии от Бургаския административен съд и членове на техните семейства. За периода 11 август - 31 октомври 2017 г. на териториалните дирекции на приходната агенция в цялата страна са възложени общо 39 броя проверки и ревизии на физически лица с професия адвокат, съдия или счетоводител, от които 25 са на територията на НАП-Бургас, цитираха от БСП отговор от НАП на тяхно запитване. Въпреки настояването на левицата парламентът гласува против искането й да бъде изслушан финансовият министър заради доклада на Жекова и съмненията за натиск на НАП върху съдии, адвокати и счетоводители. През лятото за втора поредна година данъчната агенция предприе засилена акция срещу търговците по Черноморието, които укриват данъци. Стигна се до запечатването на десетки обекти, но често след съдебни разпореждания се стигаше до отмяна на предварителното изпълнение на данъчната заповед за затваряне. Това предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който през август дори прати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу ръководителя на Административен съд Бургас съдия Панайот Генков. Скандалът се разрасна заради недоволството на адвокати, които обявиха, че НАП е предприела ответни мерки срещу тях, защото защитават интересите на търговците. Висшият съдебен съвет също изиска доклада на НАП Бургас. За да пресекат разнообразните начини, по който търговците по морето крият данъци, управляващите направиха и промени в законодателството, които да затруднят образуването на нови фирми при приближаване на прага за регистрация по ДДС.

Учени: Най-древното око е на 530 милиона години (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600631

Учени: Най-древното око е на 530 милиона години (Видео)Международна група учени откри вкаменели останки от око на 530 милиона години, съобщиха Лента и в. "Индипендънт". То принадлежи на трилобит - изчезнало безгръбначно същество, което живеело в моретата през палеозойската ера (преди 541-251 милиона години). По структурата си окото прилича на сложните зрителни органи на насекомите.

"Мистерията на българските гласове" с нов сингъл (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/misterijata-na-bylgarskite-glasove-s-nov-singyl-video-news_648572.html

Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес. Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс. Сингълът се издава в ограничено количество &nda

Купуват нови компютри за 13 000 лева за полицията във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365058

Областната дирекция на МВР във Варна търси да купи 12 нови компютърни конфигурации. За целта е обявена обществена поръчка на обща стойност до 13 000 лева без ДДС, научи Moreto.net. В нея водеща при избора на кандидат ще е най-ниската предложена цена.

Обвиниха в сексуален тормоз бащата на любовника на принцеса Даяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600577

Обвиниха в сексуален тормоз бащата на любовника на принцеса ДаянаМохамед Ал Файед, бащата на Мохамед Ал Файед, е обвинен в сексуален тормоз от 3 жени, 2 от които са тийнейджърки. Обвиненията са от 2006 г. насам. Ческа Ууд твърди, че е насилвана, когато е била на 17 години. Тя споделя, че е минала редица медицински процедури преди отново да се върне на работа, пише "The Sun".

ЧЕЗ с планирани прекъсвания на тока

http://www.cross.bg/mestnost-georgi-vasil-1562822.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозаXранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозаXранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 11 - 15 декември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно заXранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върXу които са извършвани планирани дейности. ОбластДата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район - улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вXод или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици", „График на планирани ремонти" на адрес http://www.cez-rp.bg/bg/grafIcI/grafIk-na-planIranI-remontI/.ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД Община БАНКЯ На 11

Галъп: Българите са по-спокойни за работата и парите си

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-balgarite-sa-po-spokojni-za-rabotata-i-parite-si-670829.html

Песимизмът за икономиката остава, но намалява в последните години. През 2017 г. очакванията икономиката да се влоши от нива трайно над 40% плавно спаднаха на нива под и около 30%. 

Неутралните очаквания са около и под 40%, а позитивните се колебаят между 10 и 15%. Това показват данните, базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец вече четвърт век. 

В края на 2017 г. 39% очакват икономиката да остане в същото положение. 30% - да се влоши и 14% - да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят. 

Материалното положение на домакинствата 

По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи, като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко бяха преминавали тази психологическа граница. Негативните очаквания за личните пари се движеха около и над 20% - едни от най-ниските нива за периода от няколко години. С най-високи стойности, близо под 50%, останаха очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна. 



В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят. 

Т.нар. Индекс на материалните очаквания на „Галъп интернешънъл“ се намира в една от най-високите си точки от години насам. Индексът заема стойности от 1 до -1 и в последните две години тенденцията е да остава на нива максимално близки под 0.

Очаквания за безработица

2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица. Очакванията тя да се повиши останаха трайно на нива под и около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее.

В края на годината 41% очакват безработицата да остава същата, 30% - да се увеличава и 11% - да намалява. Останалите се колебаят.

Очаквания за цените

В началото на зимата минимални са дяловете на българите, които очакват спад в цените. Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% - да се повишат. През пролетта на 2017 г. дойде скок в очакванията за повишение на цените на основните стоки, защото беше анонсирано предстоящо повишение на цени на комунални услуги. По-късно този ефект беше притъпен.
В последните седмици на годината 67% очакват в идните месеци цените да растат, 22% - да останат същите, а 1% - да намалеят. 

Анализът на социолозите

Политическите фактори влияеха сериозно на икономическите очаквания. Изборите през 2009 г., довели на власт изключително популярния в онзи момент Бойко Борисов, имаха видимо успокояващо въздействие и негативните очаквания за икономиката за месеци спаднаха от около 60% до около 30%, макар това да бе моментен ефект. По-късно се натрупаха негативни очаквания.

Протестите в началото 2013 г., които доведоха до слизане от власт на тогавашното правителство на Борисов, явно повишаваха усещането за добра перспектива за промяна и това бе свързана с аналогичен моментен спад на тревогата – отново от нива около 60% до нива около 30%. 


Именно краищата на двата мандата – през пролетта на 2009 г. и края на 2012 г. се оказваха и двата момента на най-сериозен икономически песимизъм в новия век. Това личеше във всички показатели. 
Кратковремeнният успокояващ ефект в първите месеци на 2013 г. беше последван от ръст на негативните очаквания за икономиката до нива над 40% на фона на започналата нова вълна протести – този път срещу кабинета, ръководен от Пламен Орешарски. 

В първата половина на 2014 г. протестите утихнаха и нивата на отрицателни очаквания за икономиката на страната останаха за известно време по-ниски - близо до 30%. Това бе и относително по-спокоен период в политически план и това се отрази на всички показатели за масовите възприятия за икономиката.

С проблемите в банковия сектор и падането на правителството на Орешарски в средата на 2014 г. обаче започна ръст на негативните оценки. С идването на власт на новото правителство на Бойко Борисов (втори управленски мандат за Борисов) в края на 2014 г., започна да се усеща облекчение в политическите нагласи и това явно повлия и на икономическите. Растящият във втората половина на 2014 г. негативизъм не продължи ръста си и през 2015 г., настъпи известна стабилизация. Очакванията за влошаване на икономиката останаха трайно над 40%. През втората половина на 2015 г. и през 2016 г. започнаха да спадат, за да стигнат до днешните нива.

Тази тенденция на спад на негативизма беше свързана и с покачване на очакванията икономическото положение да не се промени – ако през последните месеци на 2014 г. и през първата половина на 2015 г. тези очаквания се движеха около 30%, то в последните месеци на 2015 г. и през 2016 г. започнаха леко да растат, за да останат през 2017 г. близо под 40%. 

През по-голямата част от тези няколко години очакванията за подобряване на икономиката по традиция останаха около и под 15% с отделни пикови моменти около смени във властта. По-трайно близки и надминаващи 20%, тези очаквания бяха само в първата фаза от годините на първия мандат на Борисов.

По традиция очакванията за материалното положение на собственото семейство останаха по-благоприятни в сравнение с общите икономически очаквания. Вероятно, общополитическият скептицизъм (донякъде инерционен) не влияеше толкова тук. Но и тук се откриваше въздействието на смените във властта, макар то да не повтаряше буквално очакванията за общото икономическо положение.

Ролята на кратковременните политически фактори личеше ясно дори в очакванията за цените и безработицата. Те отчетливо спаднаха около изборите и смените във властта през 2009 и 2013 г.

В годините назад личеше постепенен и „стъпаловиден“ спад в очакванията за безработицата. Световната икономическа криза през 2008 г. рязко повиши очакванията за безработица у нас. Между 2008 и 2010 г. очакванията за безработица се задържаха на чувствителни нива, но дори и тук изборите през 2009 г. имаха моментно „обезболяващо“ въздействие. 

По традиция преобладаващите очаквания в последните години бяха за повишаване на цените на основните стоки.

Във втората фаза на първия мандат „Борисов“ това очакване се споделяше от около и над 80% от българите и това останаха най-високите равнища в разглеждания период от няколко години. Именно в кроя на мандата „Борисов 1“ – в последните месеци на 2012 г. и в първата половина на 2013 г. започнаха и протести по повод високи сметки за комунални услуги. С хода на протестите спаднаха и очакванията за повишаване на цените, повишиха се нивата на онези, които очакват цените да останат същите, а дори и да намалеят. Данните тогава се движеха в синхрон с отбелязаното по-горе намаляване на общия икономически негативизъм и отрицателни очаквания за личните финанси.

В следващите години нивата на песимизъм за ценните започнаха да се колебаят около 60%, а по-късно – между 60% и 70%. Неутралните бяха между 20 и 30%, а постепенно трайно се установиха около 20%. Онези, които очакваха намаляване на цените вече не клоняха към нула, а се колебаеха около 5%. През 2016 г. обаче като че ли тези очаквания спаднаха. По същото време обаче леко намаляха и негативните очаквания, а се покачиха неутралните.

Станишев: Можем да сме в Шенген до края на Председателството

http://clubz.bg/61634-stanishev_mojem_da_sme_v_shengen_do_kraq_na_predsedatelstvoto

Към края на българското председателство на Съвета на ЕС България, Румъния и Хърватия да са членове на Шенген - това иска лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев, обяви самият той днес. За да се работи за това развитие на събитията по инициатива на левицата в Европейския парламент на 13 декември ще се проведе дебат в пленарната зала по темата. По думите на Станишев е "антиевропейско" да не се взема решение за присъединяването ни към свободното пространство, след като от години сме изпълнили критериите за това.

"За мен е скандално и неприемливо това, което се случва. Ние не приемаме да бъдем третирани като втора ръка. На Холандия (една от страните, която е скептична към членството ни в Шенген - б.р.) трябва да се каже "Дръжте се стриктно!" Недопустимо е обвързването на Шенген и механизма за сътрудничество и проверка", заяви Станишев днес.

Той нарече организирането на дебат в Европарламента успех, защото е възможност преди българското председателство да се отправи ясно политическо послание към Европейския съвет и към страните членки. По думите му в период на трансформация на Европа е важно България да е в ядрото, а не в периферията на съюза, а това минава през членство в Шенген, подготовка за членство в Еврозоната  и активно участие в засилената обща европейска отбрана.

Станишев обясни, че е България и Румъния са изпълнили критериите за членство в Шенген още през 2011 г., но "по чисто конюктурни вътрешнополитически съображения на една или друга държава се отлага решение на Европейския съвет, което е скандал, само по себе си". Този подход подкопавал доверието на гражданите в ЕС.

Станишев уточни, че не само евродепутатите от левицата, но и останалите представители на България в Европарламента са работили заедно по темата, защото става дума за интересите на страната. И благодари на представитебите на ГЕРБ, ДПС, на Ангел Джамбазки. Според лидера на европейската левица по време на дискусията на `13 декември е важно да се чуят мнения не само на представители на заинтересованите от приемането си в Шенген страни, но и на евродепутати от Италия, Великобритания, Германия. От страна на социалистите дебатът ще бъде открит от Джани Питела - председател на парламентарната фракция, "за да подчертаем политическото значение на това решение на социалистите“.

„Не смятам, че трябва да се съгласяваме за членство „на парче“ – като подарък за нещо, което ни се полага. Визирам приемането в Шенген по въздух. Надявам се също така през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, за да отпадне до края на мандата на ЕК (който свършва през 2019 г. - б.р.) и Механизмът за сътрудничество и проверка", каза още Станишев.

По думите му Механизмът се е превърнал в рутина, но и в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния, което не знами, че двете държави нямат проблеми. "Необходим е Общ европейски механизъм, който да се отнася за всички. Защото докато България и Румъния се наблюдват стриктно по тези въпроси и всяка година има доклади, в много страни – като Полша и Унгария например, се погазват основни европейски принципи и политическите стълбове на ЕС.“, каза още президентът на ПЕС. 

На въпрос нужен ли е вот на недоверие в началото на европредседателството, както засега планира опозицията от БСП у нас, Станишев каза, че никое европредседателство не може да спре политическия живот в съответната страна, но по-добре е все пак енергията да бъде фокусирана в нещо друго.

Разселването на хората по света станало от Африка на няколко миграционни вълни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600620

Разселването на хората по света станало от Африка на няколко миграционни вълниРазселването на хора по света е било извършено на няколко миграционни вълни от Африка, люлката на човечеството, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, съобщава БТА. Те поставят под въпрос общоприетата хипотеза за една-единствена миграционна вълна преди около 60 000 години. Заключенията са базирани върху открити през последните

Кой купи картината на Леонардо? Е, как кой

http://clubz.bg/61633-koj_kupi_kartinata_na_leonardo_e_kak_koj

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман стои зад покупката на рекордно скъпа картина, за която си смята, че е на ренесансовият гений Леонардо да Винчи, съобщиха световни медии.

През ноемри произведението на изкуството бе купено за рекордните 450 милиона долара от анонимен участник в аукциона, обявен от "Кристис". Американското разузнаване е проследило покупката до Бин Салман, който на практика държи политическата власт в Саудитска Арабия. Преди месец той започна чистка сред високопоставен държавни служители, които може да претендират за престола, под маскировката на антикорупционно разследване.

Купувачът на творбата, известна като Salvator Mundi ("Спасителят на света"), е принц Бадер бин Абдула, близък приятел на престолонаследника. Според американските власти обаче той е само посредник.

Тези седмица от т.нар. Лувър в Абу Даби, на чието откриване присъсташе и франският прездент Еманюел Макрон, обявиха, че картината ще бъде изложена там. Обединените арабски емирства, чиято столица е градът, са близък съюзник на Саудитска Арабия - те участват във водената от Рияд коалиция, която се намеси във войната в Йемен, както и в блокадата на Катар.

Каква ще е съдбата на европейците във Великобритания след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Каква-ще-е-съдбата-на-европейците-във-Великобритания-след-Брекзит_l.a_i.754442_at.1.html

Правата на гражданите са една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. Другите две -...

Външно министерство привика турския посланик

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-ministerstvo-vanshnite-raboti-turski-poslanik-lozanski-dogovor-26669920

МВнР повика днес посланика на Турция, с който бе обсъдено искането на турския президент Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор.

За външното министерство дискусия по съществуващи граници не е в полза на стабилността в региона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093927_za_vunshnoto_ministerstvo_diskusiia_po/?ref=rss


Българското външно министерство излезе с официална позиция след изказването на турския президент Реджеп Ердоган за ревизия на Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.<br /><br />На официалната си страница във "Фейсбук" от външно министерство подчертават, че "България винаги се е придържала към принципите на международното право,...

Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока

http://frognews.bg/news_146941/Vijte-kade-CHEZ-shte-spira-toka/

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозаXранването.

Скелет на 1000 години изскочи насред центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6600623

Скелет на 1000 години изскочи насред центъра на ПловдивНа човешки останки до античния одеон на Пловдив се натъкна археоложката Мая Мартинова. На 4-ия ден от проучванията й екипът й попаднал на скелет от ХІ-ХІІ век. Костите били пръснати. "Интересно е, че в скелета открихме и стрела. Не е ясно дали тя е погребален дар, каквато практика е имало по онова време, или човекът е бил пронизан от нея",

ЕС и Япония приключиха преговорите за свободна търговия

http://clubz.bg/61632-es_i_qponiq_priklyuchiha_pregovorite_za_svobodna_tyrgoviq

NIK комисар сесилия малмстрьом 24март 02

Европейският съюз и Япония завършиха днес преговорите си по споразумение за либерализация на търговията, което ЕС се надява да влезе в сила преди края на 2019 г., съобщи Комисията.

“Постигнатото днес споразумение за икономическо партньорство е едно от най-мащабните и всеобхватни икономически споразумения, сключвани някога както от ЕС, така и от Япония. То ще създаде огромна икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо приблизително 30 % от световния БВП, ще открие изключителни възможности за търговия и инвестиции и ще допринесе за укрепването на нашите икономики и общества”, казват в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и японският министър-председател Шиндзо Абе.

"ЕС и Япония споделят обща визия за свободна, основаваща се на правила световна икономика, която гарантира най-високите стандарти”, каза еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом. “Днес изпращаме послание на другите страни за важността на свободната и справедлива търговия и за формиране на глобализацията”.

Европейската комисия обяви, че ще ускори преговорите за свободна търговия с основните играчи в световната икономика, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп пое обратен курс - към преразглеждане на споразуменията за свободна търговия на страната си.

“Това споразумение представлява най-значимата и най-далече стигаща сделка, сключвана някога от ЕС в търговията с храни и селскостопански продукти. Тя ще даде огромни възможности за растеж за нашите износители на земеделски стоки и храни в много голям, зрял и развит пазар”, каза еврокомисарят по земеделието Фил Хоган.

Споразумението за икономическо партньорство освобождава европейските износители за Япония от €1 млрд. от мита годишно и ще свали някои регулаторни бариери, съобщи Комисията.

То ще премахне сегашните японски мита от 30% за европейските сирена и от 15% за европейските вина.

ЕС ще увеличи безмитния износ на говеждо за Япония. Европа ще изнася безмитно преработеното и почти безмитно прясното свинско месо за Япония.

Споразумението осигурява защитата на над 200 европейски продукта със защитени географски наименования в Япония и отваря взаимно пазарите на услуги, по-точно на финансовите, електронната търговия, телекомуникациите и транспорта. То дава достъп на европейските доставчици до търговете за обществени поръчки в 48 големи японски града и премахва пречките пред поръчките в жп сектора на национално ниво.

Споразумението предвижда преходни периоди, преди либерализацията на търговията с автомобили.

То ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от Европейския парламент и от държавите членки. В същото време ЕС и Япония продължават преговорите си по взаимната защита на инвестициите и решаването на спорове между инвеститори и държави. Те работят и върху друго споразумение за стратегическо сътрудничество, което да бъде подписано заедно със споразумението за икономическо сътрудничество догодина, съобщи Комисията.

Патриотите тръгват на борба с бракониерството

https://www.actualno.com/politics/patriotite-trygvat-na-borba-s-brakonierstvoto-news_648569.html

Депутатите от „Обединени патриоти“ инициират законодателни промени в борбата с бракониерството, след като сдружения, опазващи рибните ресурси, ги сезираха за огромните трудности, които срещат при опазване на рибата от бракониери, съобщиха от пресцентъра на "Обедине

Комитетът на ООН против изтезанията за пореден път критикува България

http://www.mediapool.bg/komitetat-na-oon-protiv-iztezaniyata-za-poreden-pat-kritikuva-bulgaria-news272842.html

Комитетът на ООН срещу изтезанията (КСИ) е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети задържан в българските полицейски управления бива малтретиран, като в някои случаи малтретирането представлява изтезание.   В края на ноември Комитетът е разгледал шестия периодичен доклад на България, който страната дължи по Конвенцията против изтезанията, ратифицирана през 1986 г. В процедурата по разглеждането, което се е състояло публично, е участвала голяма делегация от представители на различни български институции. КСИ се е срещнал и с представители на Българския хелзинкски комитет, които са представили негов алтернативен доклад.   На 30 ноември КСИ прие своите заключителни наблюдения и препоръки, които публикува няколко дни по-късно. В тях комитетът отправя редица сериозни критики към България по почти всички въпроси в обхвата на Конвенцията.   В заключенията се посочва, че случаите на насилие са по правило безнаказани, тъй като прокуратурата не осигурява адекватно разследване на подадените жалби и сигнали. Липсват и необходимите гаранции срещу малтретиране – незабавен ефективен достъп до адвокат още от самото начало на полицейското задържане, уведомяване на задържаните за техните права, уведомяване на техните близки, достъп до независима медицинска експертиза и ефективен достъп до съд за проверка на законността на задържането.   Особена загриженост предизвиква продължаващата липса на специфичен наказателен състав за изтезание в българския Наказателен кодекс.   Макар условията на лишаване от свобода в някои от затворите и другите места за задържане да са се подобрили, комитетът отбелязва, че в немалко от тях те продължават да са нечовешки и унизителни в нарушение на международните стандарти. Той отбелязва също така агресивното поведение на затворническия персонал спрямо лишените от свобода, неадекватното медицинско обслужване, насилието между самите затворници и корупцията.   Подобни са условията и в много здравни и социални институции, в които се настаняват лица против волята им. В тях според комитета се практикува физическа, както и химическа имобилизация чрез назначаване на свръхдози медикаменти. Комитетът е потресен от липсата на какъвто и да е напредък в разследванията на 238 смъртни случая в домовете за деца с интелектуални увреждания, които бяха разкрити в резултат от съвместната проверка на прокуратурата и БХК през 2010-2011 г. Той изисква от българското правителство да възобнови тези разследвания и да докладва на комитета за резултата до 6 декември 2018 г.   В своите наблюдения и препоръки КСИ изразява особена загриженост за влошения независим правозащитен мониторинг над здравните, социалните и образователните институции, в които се настаняват лица по принудителен ред. Това са психиатричните болници, специалните училища за деца с противообществени прояви и социалните домове за лица с психични разстройства. В последните пет години отговорните министерства системно отказват достъп до тези институции на неправителствени организации.   КСИ не оставя без внимание и положението на мигрантите в България. Той изразява загриженост за тяхното малтретиране от гранична полиция и частни „ловци на бежанци“, както и тяхното противозаконно изтласкване от територията на България с цел да се предотврати подаването от тях на молби за международна защита. Наред с това комитетът изразява загриженост за тяхното произволно задържане и ограбването на техните вещи от граничните полицаи.   Другите сфери на загриженост в заключителните наблюдения и препоръки на КСИ включват домашното насилие над жени, трафика на хора и престъпленията от омраза към представители на уязвими групи. Във всички тях комитетът изразява сериозна загриженост относно сериозните и системни нарушения и отправя препоръки за законодателни изменения и по-ефективно правоприлагане.   Препоръките, които КСИ отправя към България, не са първите от този род, отправяни от този, както и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Много от тях почти буквално повтарят препоръките на комитета от предходния преглед на доклада за България от декември 2011 г. Впоследствие подобни препоръки отправиха и други органи на ООН – Комитетът по правата на човека, Комитетът за правата на детето, Комитетът за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените и Комитетът против расовата дискриминация.   През март 2015 г. Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията, орган на Съвета на Европа, публикува безпрецедентно публично изявление относно България, в което разкритикува масовото малтретиране на задържани от страна на полицията и нечовешките условия в българските затвори и следствени арести.

Вестник на Пеевски "подари" летния сарай на Доган на Прокопиев

http://clubz.bg/61631-vestnik_na_peevski_podari_letniq_saraj_na_dogan_na_prokopiev

Под гръмкото заглавие "Запор на Прокопиев на морето" агенцията на притежавания от депутата от ДПС Делян Пеевски вестник "Монитор" публикува снимка на... палата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, по-познат като "Морския сарай" в Росенец, Бургаско.

Новината за запора на Прокопиевата вила в Созопол идва от сайта на в. "Труд". Такава вила има, но при всички положения тя не е онази, публикувана от "Монитор". Според информацията Окръжният съд в Бургас е наложил възбрана върху 30% от къщата на издателя на "Капитал" и "Дневник" по искане на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. 

Гафът не бе забелязан повече от 30 минути, но все пак бе замазан - "Монитор" свали Догановия сарай и явно поради липса на снимка на истинския имот на Прокопиев, заместиха илюстрацията със снимка на самия Прокопиев.

 

Граничен полицай предотврати грабеж във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600613

Граничен полицай предотврати грабеж във Видин
Граничен полицай е предотвратил грабеж във Видин, съобщават от Областна дирекция на МВР. Инцидентът е станал снощи, в района на видинския квартал "Петко Каравелов". Неизвестен към момента извършител е издърпал дамската чанта на 68-годишна видинчанка и я съборил на земята, предава БТА. Оказалият се в близост 48-годишен граничар реагирал веднага,

България държи конфискувани биткойни за 3 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600608

България държи конфискувани биткойни за 3 млрд. долараБългарското правителство държи биткойни за 3,49 милиарда щатски долара. Те са били иззети при разбиване на престъпна група през май тази година, предаде MoneyControl. На 19 май страната ни, която е член на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), е арестувала 23 български граждани и е конфискувала общо 213 519 биткойна.

Цацаров ще си сътрудничи със сръбската прокуратура

http://clubz.bg/61630-cacarov_shte_si_sytrudnichi_sys_srybskata_prokuratura

Главният обвинител на Сърбия Загорка Доловац и българският й колега Сотир Цацаров подписаха днес меморандум за взаимно сътрудничество между прокуратурите, съобщава сръбският "Блиц".

В него е предвидено още по-тясно сътрудничество между двете институции в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, тероризма, трафика на хора, прането на пари, изземване на имущество, придобито чрез престъпления и други тежки закононарушения.

Както и с предишни такива случаи (например с Русия), се предвижда контактна точка за сътрудничество, с която комуникацията да става по-бърза, и други мерки с цел увеличаване капацитета на двете прокуратури.

"Заключението бе, че близкото сътрудничество на двете съседни държави е от значение за борбата против организираната престъпност", пише още сръбската медия.

Не става ясно дали Цацаров е разговарял по основния ни правен проблем със Сърбия - бавещата се години екстрадиция на Цветан Василев (засега от български източник изобщо няма изявление, б.а.)

 

С главния прокурор са още заместничката му Ася Петрова и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов.

Депутатите гласуваха закони за 37 минути

http://frognews.bg/news_146940/Deputatite-glasuvaha-zakoni-za-37-minuti/

БСП и ГЕРБ гласуваха единодушно единствената точка в програмата си и приключиха работа в 9:37 ч.

Коледна изложба подредиха горнооряховските художници

https://www.24chasa.bg/region/article/6600597

Коледна изложба подредиха
горнооряховските художници90 творби – масло, акварел, графика, дърворезба са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в традиционната коледна изложба на горнооряховските художници. Показани са произведения на 24 автори. Сред тях освен на художниците от ГоАрт, са показани и творби на други местни художници като Иван Караиванов, Кольо Табаков, Мариета Кулова.

Властта и екозащитниците са в комбина за Банско

http://frognews.bg/news_146939/Vlastta-i-ekozashtitnitsite-sa-v-kombina-za-Bansko/

Между 15 и 25% от дърводобива у нас е незаконен. Това формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева годишно. Става дума за пари без данъци, потъващи в нечии джобове. Данните са на природозащитната организация WWF.

Юнкер за Брекзит: Постигнахме пробив

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/iunker-za-brekzit-postignahme-probiv-6077038

Брюксел и Лондон постигнаха напредък в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС

Мъж нападна ученици в Кърджали, блъсна учителка

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/myzh-napadna-uchenici-v-kyrdzhali-blysna-uchitelka-2065882

23-годишен мъж е арестуван за хулигански действия в училище в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Инцидентът станал вчера, около 15.00 часа.
Екшънът се е разиграл в Средно училище „П.Р. Славейков” в града, установи проверка на Д

Линдзи Вон подкрепи санкциите срещу Русия

https://offnews.bg//zimni/lindzi-von-podkrepi-sanktciite-sreshtu-rusia-670830.html

Прочутата американска алпийка Линдзи Вон подкрепи решението на Международния олимпийски комитет да изхвърли Русия от участие на олимпиадата в Пьончан догодина заради институционализирана употреба на допинг.

МОК разреши чистите от допинг руски спортисти да вземат участие на игрите, но под неутрален флаг и без държавна символика, включително прозвучаването на химна при награждаванията.

"Това, което са направили руснаците, е недопустимо. Не трябва да се допуска повторение на подобна история. Дори да има и капка истина в допинговата история с Русия, то МОК постъпи повече от правилно, като ги отстрани от игрите.

Очевидно е, че не всички руски спортисти са употребявали допинг, но те имат възможност да участват под неутрален флаг, така че всичко е честно. Лично мен тази история не ме изненада. Някои хора са били готови на всичко, за да печелят медали.

Такива лица просто не искат да следват правилата, но сега получиха урок", коментира Вон, която не може да бъде обвинена в антируски настроения.

Тя има отрицателна позиция и спрямо президента на САЩ Доналд Тръмп и отсега обяви, че няма да посети приема за олимпийците след Пьончан 2018.

Заради напрежението със Северна Корея, самото участие на САЩ не е на 100 процента сигурно.

Новото влаково разписание влиза в сила от неделя

http://www.mediapool.bg/novoto-vlakovo-razpisanie-vliza-v-sila-ot-nedelya-news272841.html

Новото разписание за движението на влаковете влиза в сила от 10 декември – неделя, като в повечето региони на страната се запазва досегашният график, съобщиха от БДЖ в петък. Както всяка година, при изготвянето на новата транспортна схема жп превозвачът е съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места и техните предложения за промени. От БДЖ допълват, че ще изпълняват ангажиментите си по превоз на пътниците с общо 583 влака. От тях 18 са международни бързи, но 4 ще се движат само през летния сезон. 77 са бързите влакове, три от които ще се движат само в работни дни. Пътническите влакове са 143, а 345 са крайградските пътнически влака. Предвидено е движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни да се осъществява на по-чести интервали. В сутрешните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат на интервал от 20 минути, а в следобедните часове и вечер на интервал от 40 минути, посочва превозвачът. За направлението Лакатник-Своге-София в сутрешните часове влаковете ще се движат на интервал от 30 минути, а вечер в обратното направление движението ще се осъществява на всеки 60 минути. В участъка Пловдив-Асеновград ще бъде запазено досега действащото разписание и движение на влаковете на интервал от 60 минути. С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София-Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София. От юни до октомври се планира да се запази движението на сезонния влак Солун-София-Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин. За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони ще се движат само през лятото, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ. По направлението София-Белград придвижването с директния влак ще се осъществява само в периода от 15 юни до 17 септември 2018 г. В графика са взети предвид и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура. С оглед при стартирането им, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете ще са минимални. За участъка Пловдив-Стара Загора, предвид очакваните ремонти, са разработени разписания на влаковете по алтернативни маршрути през гара Димитровград. Това е направено, за да бъдат избегнати бъдещи изменения в разписанието на влаковете, движещи се по вече ремонтираният участък Пловдив-Димитровград-Свиленград, обясняват от БДЖ. Новото влаково разписание е налично на касите на жп гарите, на националния информационен телефон 0700 10 200 или на сайта на дружеството.

Саад Харири: Решението за Йерусалим е ново предизвикателство за региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600587

Саад Харири: Решението за Йерусалим е ново предизвикателство за регионаНашумелият напоследък премиер на Ливан Саад Харири разкритикува решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел и предупреди, че то представлява ново предизвикателство за и без това неспокойния Близък Изток, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „То усложнява мирния процес още повече (между

Турският посланик привикан на среща във Външното министерство

http://www.moreto.net/novini.php?n=365059

Посланикът на Турция у нас е бил привикан на среща в Министерството на външните работи във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 година. Това стана ясно от официалната позиция на България по този въпрос, а именно че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

Газът да поскъпне с 2,83% от 1 януари, предлага "Булгаргаз"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600486

Газът да поскъпне с 2,83% от 1 януари, предлага "Булгаргаз"    Предложение за поскъпване на природния газ с 2,83% за 1000 куб. м от 1 януари 2018 г. внесе "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената да бъде 352,93 лв. , или   с 9,71 лв. повече в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г., иска газовата компания. В нея не се включват  цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Disney и 21st Century Fox са близо до сделка

https://news.bg/deals/disney-i-21st-century-fox-sa-blizo-do-sdelka.html

Компанията на Рупърт Мърдок ще остави само основните новинарски и спортни канали

Иззеха фалшификати на маркови спортни облекла в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600583

Иззеха фалшификати на маркови 
спортни облекла в ХасковоСпортни стоки - 318, с лого на защитени марки са иззети при полицейска проверка в Хасково, съобщи ОД на МВР. Част от тях са задържани вчера при проверка на имот на улица "Каменна" в областния център, който е бил собственост на 54-годишен мъж. Спортните облекла са били открити в мазето, пригодено за шивашки цех.

Как у нас отговориха на "провокацията" на Ердоган

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kak-u-nas-otgovoriha-na-provokaciiata-na-erdogan-6077037

Според Джамбазки става дума "нова опасна провокация на Ердоган, насочена срещу българско население и български интереси", Нинова поиска реакция на правителството

Разпращат коледни картички на самотни хора в пловдивския район "Северен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6600594

Разпращат коледни картички на самотни хора в пловдивския район "Северен"Коледни картички, изработени от хлапетата в седем детски градини на пловдивския район "Северен", ще бъдат изпратени до потребителите на услугата "За по-добър живот". Това са предимно стари и болни хора. В кметството на района се проведе заключителния етап от конкурса за ръчно изработени картички. Изложбата с тях беше подредена в заседателната зала.

„Еврофутбол“: Сити бие Юнайтед, Ливърпул абсолютен фаворит срещу Евертън

http://www.cross.bg/leva-live-singul-1562821.html

Известни са първите 62-ма победители от кампанията „Празнувай с „Еврофутбол"! Манчестър сити ще преодолее съпротивата на вечния си съперник Юнайтед, а Ливърпул със сигурност ще надделее над Евертън - това сочат коефициентите за Краен изход на „Еврофутбол" за двата ТОП мача от неделя, 10.12.2017 г.: Манчестър Юнайтед - Манчестър сити тук                             Сингъл, Live, ТОП „1"-2.83 „Х"-2.98 „2"-1.96 Ливърпул - Евертън тук                                                         Сингъл, Live, ТОП „1"-1.20 „Х"-4.36 „2"-7

Почти половината човечество вярва в интелигентен извънземен живот

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/08/3093776_pochti_polovinata_chovechestvo_viarva_v_inteligenten/?ref=rss


Почти половината от човечеството вярва в съществуването на интелигентен извънземен живот, а четвърт иска да влезе в контакт с него, твърди ново проучване на компанията Glocalities, цитирано от "Ройтерс".<br /><br />Изследователите твърдят, че е най-голямото, правено досега, сред 26 хиляди респонденти в 24 държави. 61% от тях вярват в съществуването на форми на живот другаде из Вселената, а 47% - че има технологично напреднали цивилизации.<br /><br />Само 17% от...

Целият бюджет от 1.433 млрд. на Столичната община за 2018 г. бил за въздуха

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093738_celiiat_bjudjet_ot_1433_mlrd_na_stolichnata_obshtina/?ref=rss


Целият бюджет на Столичната община за 2018 г., който е в размер на 1.433 млрд. лв., е предвиден за подобряване на качеството на въздуха. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос какви средства е предвидила общината, за да изпълни програмата си за повишаване на качеството на въздуха.<br /><br />Днес Фандъкова и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов представиха пред журналисти бюджета на общината за 2018 г.. За поредна година не се предвижда повишение на...

Варненски магистрати помагат на болно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600578

Варненски магистрати помагат на болно детеЗа втора поредна година Административен съд Варна, в партньорство с Комплекс за социални услуги за деца и семейства в морската столица, организира благотворителен коледен базар. Ще се продават коледни играчки, сувенири, картички, изработени от деца и техните семейства, с които работи Комплексът за социални услуги по специална програма за арт

За какво ще се похарчат 1, 433 млрд. лв. в София

http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-remonti-sofia-stolichna-obshtina-bujet-26669810

Бюджетът на Столичната община за 2018 г. е 1, 433 млрд. лева, каза кметът Йорданка Фандъкова, която представи пред журналисти проектобюджета на общината.

Папа Франциск иска да промени "Отче наш"

https://www.actualno.com/europe/papa-francisk-iska-da-promeni-otche-nash-news_648567.html

Папа Франциск има намерение да промени някои думи в молитвата „Отче наш“. Това е признал това в интервю за TV2000, съобщи ТАСС. Според него в превод на английски и други езици може да се помисли, че „Бог избира дали да ни въведе в изкушение или не.“ "Това не е добър пре

Ал Кайда призова за нападения срещу САЩ след решението на Тръмп за Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600526

Ал Кайда призова за нападения срещу САЩ след решението на Тръмп за ЕрусалимТерористичната мрежа Ал Кайда призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица, предаде Асошиейтед прес. Ал Кайда призова в изявление, разпространено от нейната медия "Ас Сахаб" на арабски и

Каракачанов е притеснен от изявленията на Ердоган за промяна на Лозанския договор

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/08/3093906_karakachanov_e_pritesnen_ot_iziavleniiata_na_erdogan/?ref=rss


Повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори, особено когато става въпрос за територии, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов за изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на Лозанския договор.<br /><br />Едни подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждам, каза Каракачанов. Няма политическа партия в България, която може да се съгласи, че някой може да претендира за промени на границата, отпадане на...

Първият сингъл на "Мистерията на българските гласове" на музикалния пазар от днес

http://www.cross.bg/bulgarskite-lisa-misteriyata-1562820.html

/КРОСС/ Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес. Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс. Сингълът се издава в ограничено количество - в 7 инчов винилов формат (вече наличен и на българския пазар,) от които ще бъдат разпространени само 1,000 бройки в света (в България те ще са 50). Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи. Песента "Pora Sotunda", която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя е първият официално издаден студиен запис на "Мистерията на българските гласове" след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента "Ганка", която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав - носител на награда Грами от 1990 г. В основата й стои съществуваща народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков, а в записът участва и Дейвид Кукерман - перкусинист на Дед кен денс. Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип заснет към песента "Pora Sotunda", който също има своята световна премиера днес

Mарешки за пипалата на Картела, любовта на народа и още нещо

http://clubz.bg/61628-mareshki_za_pipalata_na_kartela_lyubovta_na_naroda_i_oshte_neshto

След като няколко компании, начело с "Лукойл" внесоха искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери бензиностанциите на Веселин Марешки за нелоялна конкуренция, не закъсня и отговорът на варненския бизнесмен.

В емоционално "слово" от високата трибуна на фейсбук профила си, Марешки, който е и зам.-шеф на парламента, говори за народната любов, "Картела" на горива с главно "К", олицетворяван от компаниите от Българската петролна и газова асоциация, за ползу роду от съществуването на бизнеса му и още неща.

Ето как аргументирано Марешки отвърна на жалбоподателите:

"Картелът пак се жали от Марешки, но Народът застава до мен в борбата срещу нереално високите цени на горивата. За което - БЛАГОДАРЯ. Битката е обща! 1,5 до 2 милиарда е сумата, която остава годишно в българските потребители, благодарение на присъствието на VM Petroleum на пазара на горива. 

Няколко фирми от Картела са се оплакали, че VM Petroleum осъществява дъмпинг. Не е за пръв път, вероятно няма да е и за последен. Хората обаче усещат, че са грубо ограбвани. Коя е правилната позиция - да бъдем част от съглашателите с тази несправедливост или да й се противопоставим с всички сили? 

На членовете на Картела им е удобно да правят мегапечалби на гърба на българския народ с прекалено завишените си цени, но на нас не ни е все едно. Всички знаят, че там, където се появи бензиностанция на VM Petroleum, останалите веднага свалят цените. Ние доказахме еднозначно, че може да се прави бизнес в полза на хората. Дал съм дума, че ще работим за българите и го правя много преди да вляза в Парламента. 

Пипалата на Картела у нас са се прострели навсякъде и на различни нива има защита на лошите практики. Румъния показа как се прави - освети своя картел в горивата и го наказа. В България той продължава да тормози клиентите. Но това няма как да бъде вечно. Рано или късно истината тържествува."

Фирмата срещу която е жалбата е "Трейднет Варна", формално собственост на майката на Веселин Марешки - Веска Марешка. Тя извършва реалния бизнес. В изложението си лидерът на "Воля" говори за "ВМ Петролеум", която държи марката.

1/3 от българите без интернет у дома - бил скъп и безинтересен

https://offnews.bg//obshtestvo/1-3-ot-balgarite-bez-internet-u-doma-bil-skap-i-bezinteresen-670775.html

Домакинствата с достъп до интернет у нас са се увеличили над три пъти и половина за 10 години (2007-2017). Въпреки това близо 1/3 от хората нямат такъв и обясняват, че "нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.)", че им липсват нужните знания и умения, че оборудването е скъпо.

Това показват резултатите от изследване през 2017 г. на Националния статистически институт за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата.

В 67.3% от домовете има интернет (при 19% през 2007 г.), в 63% - компютър, лаптоп или таблет (23.3% през 2007 г.). Най-висок е делът по първия показател в Югозападния и Южния централен район - 70.5% и 70.4%. Най-нисък е в Северозападна България (57.8%).

Движещата сила са децата - 87.2% от домакинствата с деца използват глобалната мрежа, в останалите процентът е 62%.

От 32.2% без достъп до интернет у дома 53.6% обясняват, че им липсват знания и умения, за да работят в мрежата, 48.8% опонират по друг начин: нямам нужда от него, не е полезен, нито интересен, казват те. Близо 30% от тези 32.2% казват, че оборудването им е скъпо.

През 2017 г. 58.8% от хората между 16 и 74 г. използва компютър всяка седмица - всекидневно или поне веднъж на 7 дни.

Най-активните потребители на компютри и интернет са на възраст между 16 и 24 г. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа - 16.3% от хората между 65 и 74 г. сърфират редовно, а 15.7% използват компютър в ежедневието.

Мъжете са по-активни от жените - 59.7% от мъжете използват компютри, а 63.0% - интернет, докато при жените относителните дялове са съответно 58.0 и 60.8%.

Значителна е разликата на висшистите и останалите. 89.8% от хората с висше образование използват компютър в ежедневието си и 90.2% сърфират редовно в глобалната мрежа. Едва 27.7 и 32.0% от хората с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите на компютрите и интернет.

Най-често пред компютъра са учащите (95.6%), а 97.8% сърфират редовно.

За редовните интернет потребители мрежата е средство за общуване - 97.4% използват мрежата за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи, изпращане/получаване на е-поща или споделяне на собствено създадено съдържание (текст, снимки, музика, видео) в уебсайт.

Най-популярната социална мрежа у нас е Facebook, като 38.5% от редовните интернет потребители проверяват акаунта си по няколко пъти на ден. 87% четат онлайн вестници, новини, списания, търсят информация за здравето, за стоки или услуги. 13% публикуват мнения по обществени или политически въпроси в сайтове, участват в онлайн анкети или гласувания или търсят и кандидатстват за работа.

През годината 12.1% са наели жилище от друго частно лице чрез специализирани платформи за споделено настаняване като Airbnb или чрез социални мрежи. Намаляват хората, които се възползват чрез мрежата от споделеното пътуване - 3.9%.

20.7% са търсили онлайн съдействие или информация от държавната администрация.

44.3% от потребителите могат да копират или преместват файлове или папки, а 27.9% - да работят със софтуер за обработка на текст. 19.9% се справят с инсталиране на софтуер или приложения, 15% умеят да правят презентации. Само 1.2% са посочили, че могат да пишат програмен код на език за програмиране.

17.7% пазаруват онлайн, често те са между 16 и 34 г. Най-често се купуват дрехи и спортни артикули. Купуват се и стоки за дома. Почти 3/4 никога не са пазарували по интернет.

Учебен музей Варна със семейна образователна програма, посветена на св. Николай и Рождество Христово

http://www.moreto.net/novini.php?n=365050

Учебен музей Варна организира семейна програма за родители с деца, която ще въведе децата в смисъла на рождествените празници, научи Moreto.net. Събитието „От свети Николай до Рождество Христово“, ще се състои на 16 декември 2017 г.

С децата в почивните дни (9 и 10 декември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/08/3092058_s_decata_v_pochivnite_dni_9_i_10_dekemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Пазарът на земя се активизира в края на годината

http://www.cross.bg/zemya-sobstvenitzite-godinata-1562819.html

/КРОСС/ Най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, сочат данни на „Агрион". Сделките със земеделски земи в последните дни от годината бележат значителен ръст, отчетоха експерти в бранша. Причината е, че пазарът през първото тримесечие на всяка година традиционно намалява и цените падат доста под средногодишните за пазара. За това собствениците на земи, които са подготвени за продажба, бързат да приключат сделките си до края на годината. Друга съществена причина е, че част от необходимите документи за реализирането на сделка важат в рамките на една календарна година. Забавянето на продажбата или отлагането й за след празниците ще доводе до забавяне на процедурата, тъй като трябва да се изкарат нови документи. Такъв е примерът с данъчните оценки на имотите. Те се изкарват от служба „Местни данъци и такси" в съответната община и важат за годината, в която са заверени. Нотариусите също предупредиха, че заради натрупването на много почивни дни около Коледа и Нова година, ще спрат изповядването на сделки, по-рано от обичайното. От българската компания за професионално управление на земя „Агрион" потвърдиха, че последните месеци на годината са традиционно силен период при сделките за земя. Според тях най-честата причина за продажба на земеделска земя от страна на собствениците и наследниците е нуждата от свежи пари, с които да посрещнат празниците

"Лудогорец" си осигури минимум 5.5 млн. евро от европейското си участие

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093887_ludogorec_si_osiguri_minimum_55_mln_evro_ot/?ref=rss


Поредният успешен сезон за "Лудогорец" в евротурнирите осигури на клуба минимум 5.5 млн. евро само от разпределението на наградните фондове. Българският първенец постигна целта си да вземе поне точка срещу "Хофенхайм" като гост и се класира за фазата на преките елиминации в Лига Европа.<br /><br />Достигането до 1:1 в Германия в последния кръг от групите беше с цената на 920 хил. евро. Всяко равенство в груповата фаза носи по 120 хил. евро на отборите.<br...

Какво се споразумяха Брюксел и Лондон по "сметката за развода"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3093900_kakvo_se_sporazumiaha_brjuksel_i_london_po_smetkata_za/?ref=rss


Финансовите задължения на Великобритания са една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. (Другите две – правата на гражданите и границата с Ирландия).<br /><br />Еврокомисията искаше да регистрира достатъчно голям напредък по тези въпроси, преди да изпълни желанието на Лондон да започнат разговори за бъдещите търговски отношения. Днес председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че прогресът е достатъчен и втората фаза на преговорите...

Нови релси и трамваи по Цар Борис III и Алабин, обновяват Западен парк

https://offnews.bg//politika/novi-relsi-i-tramvai-po-tcar-boris-iii-i-alabin-obnoviavat-zapaden-pa-670819.html

Милиард и 433 милиона е бюджетът на столицата за 2018 г. 

Най-важният обект остава метрото, продължава строителството на третия лъч, за което се предвижда инвестиция от 327 млн. лв. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи бюджет 2018 на СО заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. 

През 2018 г. ще се довършват разширението на бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Монтевидео" и локалните на Северна скоростна тангента. Планира се изграждането на връзката на Източната тангента - между Северна скоростна тангента и бул. "Вл. Вазов", ремонт на ул. "Първа българска армия", реконструкция на бул. "Скобелев", изграждане на кръгово кръстовище при булевардите "Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" и продължаване на ремонта на бул. "Шипченски проход", но след избор на нов изпълнител, след като общината прекрати договора заради некачествено изпълнение тази година.

Догодина с европейски средства ще започне и обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков" за 13,3 млн. лв. Там ще се подменят канализация, трамвайни линии, настилки, ще се засадят дървета и ще се постави ново осветление.

Фонтанът на площада ще бъде възстановен, пазарът за книги остава, но като място на букинисти, а не тържище за книги в кашони от банани, обясни Фандъкова.   

За подмяна на трамвайни линии и покупка на нови мотриси са заложени 35,5 млн. лв. С част от тях ще се обнови изцяло трасето на трамваите по линия 5 - по бул. "Цар Борис III" и ул. "Алабин".

Предвижда се доставка на 142 автобуса на природен газ за градския транспорт и 20 електробуса. 

6 млн. лв. са заделени за ново улично осветление, а 10 млн. лв. за отчуждаване на терени в кварталите
"Манастирски ливади", "Витоша ВЕЦ-Симеоново", "Кръстова вада" и "Малинова долина". 

Над 32,2 млн. лв. се планират за образователна инфраструктура. Повече от 13 млн. лв. от тях са за
строителство на 8 детски градини и довършване на 3 други нови сгради.

11,7 млн. лв. са заложени за поддръжка на паркове и градини - за ремонт на Западния парк, изграждане
на парк "Въртопо" в "Младост" и входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".

1,5 млн. лв. са предвидени за ремонт на клетките на маймуните в зоопарка. 

Догодина Направление Архитектура трябва да стартира конкурсите за площад "Света Неделя", за централната зона на жълтите павета, за възстановяване на Войнишкия мемориал пред НДК и за строителството на бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк, която да се превърне в Център за изкуство и култура. 

420 000 лева са предвидени за ремонт на филиала на Кукления театър. 

Над 100 милиона за ремонт на улици в столичния бюджет за догодина

https://offnews.bg//politika/nad-100-miliona-za-remont-na-ulitci-v-stolichnia-biudzhet-za-dogodina-670819.html

Милиард и 433 милиона е бюджетът на столицата за 2018 г. 

Най-важният обект остава метрото, продължава строителството на третия лъч, за което се предвижда инвестиция от 327 млн. лв. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи бюджет 2018 на СО заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. 

През 2018 г. ще се довършват разширението на бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Монтевидео" и локалите на Северна скоростна тангента. Планира се изграждането на връзката на Източната тангента - между Северна скоростна тангента и бул. "Вл. Вазов", ремонт на ул. "Първа българска армия", реконструкция на бул. "Скобелев", изграждане на кръгово кръстовище при булевардите "Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" и продължаване на ремонта на бул. "Шипченски проход", но след избор на нов изпълнител, след като общината прекрати договора заради некачествено изпълнение тази година.

Догодина с европейски средства ще започне и обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков" за 13,3 млн. лв. Там ще се подменят канализация, трамвайни линии, настилки, ще се засадят дървета и ще се постави ново осветление.

Фонтанът на площада ще бъде възстановен, пазарът за книги остава, но като място на букинисти, а не тържище за книги в кашони от банани, обясни Фандъкова.   

За подмяна на трамвайни линии и покупка на нови мотриси са заложени 35,5 млн. лв. С част от тях ще се обнови изцяло трасето на трамваите по линия 5 - по бул. "Цар Борис III" и ул. "Алабин".

Предвижда се доставка на 142 автобуса на природен газ за градския транспорт и 20 електробуса. 

6 млн. лв. са заделени за ново улично осветление, а 10 млн. лв. за отчуждаване на терени в кварталите
"Манастирски ливади", "Витоша ВЕЦ-Симеоново", "Кръстова вада" и "Малинова долина". 

Над 32,2 млн. лв. се планират за образователна инфраструктура. Повече от 13 млн. лв. от тях са за
строителство на 8 детски градини и довършване на 3 други нови сгради.

11,7 млн. лв. са заложени за поддръжка на паркове и градини - за ремонт на Западния парк, изграждане
на парк "Въртопо" в "Младост" и входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".

1,5 млн. лв. са предвидени за ремонт на клетките на маймуните в зоопарка. 

Догодина Направление Архитектура трябва да стартира конкурсите за площад "Света Неделя", за централната зона на жълтите павета, за възстановяване на Войнишкия мемориал пред НДК и за строителството на
бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк, която да се превърне в Център за изкуство и култура. 

420 000 лева са предвидени за ремонт на филиала на Кукления театър. 

Ал Каида призова за атака срещу САЩ след решението за Йерусалим

https://offnews.bg//sviat/al-kaida-prizova-za-ataka-sreshtu-sasht-sled-reshenieto-za-jerusalim-670826.html

Терористичната мрежа Ал Каида призова последователите си по света да атакуват САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. 

Ал Каида отправи призива в изявление, разпространено от нейната медия "Ас Сахаб" на арабски и английски език.

Организацията призова за джихад и определи Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Терористичната мрежа заяви, че "най-сигурният и най-бърз начин за противопоставяне на агресията на фараона на нашата епоха - Америка, е джихад в името на Аллах, като се вземат на прицел жизненоважните интереси на САЩ и техните ционистки и кръстоносни съюзници навсякъде".

Подобни изявления направиха и клонове на Ал Каида, включително Ал Каида в ислямския Магреб и Ал Каида на Арабския полуостров.

Тръмп обяви в сряда, че признава Йерусалим за столица на Израел. Посолството на САЩ в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим до три години. 

Изявлението на Тръмп беше последвано от критики от международните лидери и от протести на палестинци и мюсюлмани. 

При сблъсъци с полицията на Западния бряг и в Ивицата Газа пострадаха над 100 палестинци. 

Изринаха с багери 30 магазина в "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/region/article/6600568

Изринаха с багери 30 магазина в "Столипиново"Над 30 търговски обекта - лафки и магазинчета, ликвидира в "Столипиново" кметството на район "Източен". Полиция отцепи зоната на ул. "Крайна", където бяха разположени незаконните постройки. "Нямаше хора, които да се хвърлят под машините", обясни кметът Николай Чункучов. Багерът оставил една-единствена колиба, в която живеело семейство с много деца.

Ердоган пристигна в Комотини, влезе в джамията през задната врата (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600563

Ердоган пристигна в Комотини, влезе в джамията през задната врата (Снимки+Видео)Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Комотини и влезе през задната врата на джамията на турския квартал "Кър махале", където ще участва в голямата петъчна молитва. Кортежът на на Ердоган включна почете от 10 лимузини, придружавани от охранители.  Турският президент беше посрещнат от няколко хиляди грюцки мюсюлмани,

Утре ще бъде облачно, температурите ще достигат до 15 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6600536

Утре ще бъде облачно, температурите ще достигат до 15 градусаПрез нощта над страната ще бъде предимно ясно, над много райони с разкъсана висока облачност. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините ще се образува мъгла. Минимални температури между минус 3 и 2 градуса, в отделни котловини на Западна България до минус 5, а по морския бряг по-високи - до 7-8, в София - около минус 3 градуса.

Проф. Гечев: Искаме разискване за управление на държавния дълг

http://www.cross.bg/bulgariya-rezerv-durzhavniya-1562818.html

/КРОСС/ „Искаме детайлно разискване по въпроса за управлението на държавния дълг на България и неговото обвързване с българската икономика". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна. Според него дългът на България продължава да бъде в разумни граници, но той е два пъти по-висок от преди две години. Той е на мнение, че има влошаване на други детайлни показатели на дълга. „Искаме да видим какво правим с дълга, защото други страни използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката", коментира депутатът. Проф. Гечев обясни, че показателите, свързани с държавния дълг имат съществено отношение за текущото и бъдещото състояние на финансовата система на страната и на нейното икономическо развитие. „По-голямата част от държавния фискален резерв се намира на депозит в БНБ. Този резерв е почти три пъти по-голям от изискуемия, но каква е доходността от тези депозити за Министерството на финансите, за бюджета на България. Тези 11 млрд. лв. колко носят като приходи, защото разходите са около 2-3% плащания по лихвите на новите заеми", подчерта народният представител. По неговите думи ГЕРБ не изпълняват бюджета в разходната част и припомни, че в парламента са били гласувани 1.3 млрд. лв. за превъоръжаване на българската армия

Словенско списание се извини на Мелания Тръмп, че я нарекло компаньонка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600541

Словенско списание се извини на Мелания Тръмп, че я нарекло компаньонкаСловенско списание се извини на първата дама на САЩ Мелания Тръмп за намеци, че е работила като високоплатена компаньонка, докато е упражнявала кариера на международен модел, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Женското списание "Сузи" заяви днес, че е публикувало статия през август 2016 г., в която се казва,

Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/premierat-na-polsha-beata-shidlo-podade-ostavka-670825.html

Премиерът на Полша Беата Шидло е подала оставка в четвъртък вечерта, а управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) издига за поста кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите Матеуш Моравецки, предадоха информационните агенции.

"Шидло внесе оставката си в политическия съвет на партията и тя бе приета. Политическият съвет издигна за поста кандидатурата на вицепремиера Матеуш Моравецки", съобщил прессекретарят на ПиС Беата Мазурек.

Политическият съвет освен това е решил, че Шидло "ще заема важна длъжност в полското правителство".

Гласуването на кандидатурата на Моравецки и кабинета му ще се състои в долната камара на парламента на 12 декември, съобщи полската държавна агенция ПАП, цитирана от БТА. Други промени в правителството не се предвиждат.

Според критици смяната на премиера е опит за отклоняване на вниманието преди утрешното гласуване на закони, които биха дали на управляващата партия значително влияние върху съдебната система на Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

В същото време най-голямата опозиционна партия в Полша - "Гражданска платформа", коментира, че премиерът Беата Шидло не е взела самостоятелно решението да подаде оставка, а това се е случило по волята на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Лидерът на "Гражданска платформа" Гжегож Схетина посочи, че подобни действия унижават вече бившия министър-председател.

На 24 ноември "Гражданска платформа" поиска оставка на правителството на Шидло заради Похода за независимост във Варшава, който бе съпроводен с расистки, антисемитски и ксенофобски лозунги. Опозицията смята, че отговорни за тази акция са властите. Вчера полският Сейм не подкрепи вота на недоверие към правителството, тъй като притежаващата мнозинство партия "Право и справедливост" блокира инициативата.

Половин година преди изборите в Италия "Пет звезди" завива към проевропейски курс

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3093878_polovin_godina_predi_izborite_v_italiia_pet_zvezdi/?ref=rss


Италианското движение "Пет звезди" подкрепя Европейския съюз и иска значителни законодателни правомощия да бъдат прехвърлени от правителството към Европейския парламент, каза лидерът на партията Луиджи ди Майо, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Пет звезди", която е начело в социологическите проучвания преди изборите през май догодина, се опитва да увери италианските партньори и финансовите пазари, че може да й се има доверие в правителство и да се...

Предстоят нови разговори между лидерите от Западните Балкани в Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365042

След вчерашната среща на върха на лидерите от Западните Балкани в София днес разговорите за общи цели и развитие на региона продължават в Белград. Лидерите на Гърция, България, Румъния и Сърбия се събират, за да обсъдят икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и евроинтеграцията.

Външно: Дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600534

Външно: Дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общностРепублика България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Това се посочва в позиция на Министерство на

Тракийска Мистерийна Драма / Благотворително Събитие “Да помогнем на Българското Семейство“

https://pressbulgaria.com/m/Q4Y2TNZX.html

На 16.12.2017 г. от 19 часа в зала „Универсиада“ – София (зала „Изток“) Академия Орфика ще представи за последен път през 2017 година „Тракийска Мистерийна Драма“ - интерактивен спектакъл - възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика”. Благотворително Събитие “Да помогнем на Българското Семейство“ Всички средства от билети и дарения ще бъдат използвани за организиране, осигуряване и осъществяване в полза на български семейства в затруднено положение на Коледна Трапеза, заедно със съпътстващите я народни обреди, обичаи и дарове. Всяко отделно семейство в интимна домашна среда ще изживее неповторими мигове в атмосферата на коледния празник, с фолклорни възстановки с участието на арт-формация „Еподе”. Събирателният фонд ще бъде контролиран, управляван и отчитан надлежно по законовия ред от „Академия Орфика” – Сдружение, регистрирано в обществена полза, в списъка на неправителствените организации и меценати към Министерство на Културата. Като гарант за изразходване на дарените средства за декларираната в благотворителната кампания цел, Сдружението изготвя описателен и финансов отчет. Остатъкът от събраните средства ще бъде отчетен и впоследствие изразходван за други празнични трапези за бедстващи семейства от новия календарен цикъл за 2018 год., като продължение и изпълнение на благотворителната инициатива. От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти. Билети за събитието се разпространяват в мрежата на Ивентим и Тикетпро. За повече информация: Facebook: Академия Орфика / Academia Orphica Twitter: @thracianmistery #customsforcharity #bogaricustoms #bogarifamily

Поскъпване на газа с 3% от януари иска "Булгаргаз"

http://www.mediapool.bg/poskapvane-na-gaza-s-3-ot-yanuari-iska-bulgargaz-news272840.html

Близо 3-процентно повишение на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 януари 2018 г., предлага държавният  газов доставчик "Булгаргаз" на Комисията за енергийно и водно регулиране. В петък дружеството внесе заявлението за определянето на нова цена, която според неговите изчисления през следващото тримесечие трябва да е 352.93 лв. за 1000 куб. м или 33.52 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цени да достъп и пренос  през мрежата, които се плащат допълнително. Сега действащите цени са 343.36 лв. за 1000 куб. м или 32.27 лв. за МВтч. Тарифите са две – за количество и за енергия, заради изисквания на Европейската комисия. Така очертаващото се поскъпване на газа като обем е 2.83  процента или 9.71 лв. за 1000 куб. м, а като енергия увеличението е 3.91 на сто или 1.26 лв. за мегаватчас. Със 7.29 на сто падна цената на газа от октомври, какво ще е решението на регулатора за първото тримесечие на 2018 г. ще стане ясно до края на декември след обществено обсъждане.

Радев налага вето на антикорупционния закон

http://frognews.bg/news_146938/Radev-nalaga-veto-na-antikoruptsionniia-zakon/

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху антикорупционния закон, който се очаква да мине на второ четене в пленарна зала. Това съобщава сайтът News.bg, като се позовава на свои източници в президентската администрация.

За девети пореден месец промишленото производство расте на годишна база

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-deveti-poreden-mesec-promishlenoto-proizvodstvo-raste-na-godishna-baza-251786/

Производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение отчете съществено нарастване през октомври в сравнение с година по-рано

Хванаха 28-годишен да кара с 2,38 промила на пътя Русе-София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600519

Хванаха 28-годишен да кара с 2,38 промила на пътя Русе-СофияМладеж шофирал автомобил по пътя Русе-София след употреба на алкохол. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Екип на пътна полиция спира за проверка миналата нощ 28-годишния водач на автомобил "Хюндай" на главния път Русе-София. При последвалата проба за алкохол дрегерът отчел 2,38 промила.

Холандското дерби Аякс – ПСВ пряко по Mtel Sport 1 в неделния следобед

https://offnews.bg//drugi/holandskoto-derbi-aiaks-psv-priako-po-mtel-sport-1-v-nedelnia-sled-670824.html

Голямото холандско дерби между Аякс и ПСВ Айндховен е основен акцент в уикенд програмата на спортните канали на Мтел.

Двубоят е от 17:45 часа в неделя и ще се предава пряко по Mtel Sport 2. И този сезон, в духа на традицията на Де Класикер, сблъсъкът ще има пряко отношение към разпределението на челните позиции в Ередивизи. ПСВ Айндховен е във феноменална форма като тимът има 13 победи от 14 мача и убедително води в класирането. Аякс пък е основният съперник на „филипсите”, въпреки че изостава на цели 10 точки. Домакините от Амстердам се надяват на победа в неделя, която да спре устрема на ПСВ и да завърже борбата за титлата.

По-рано в неделния ден, от 15:30 часа, е голямото московско дерби между отборите на Ивелин Попов и Георги Миланов – Спартак и ЦСКА. Грандовете от руската столица са съседи в класирането, а трите точки са с цената на минимум трето място в класирането след края на първия полусезон.

За съжаление на българските фенове Георги Миланов е със сериозна контузия и е аут за ЦСКА, но пък Ивелин Попов има своите шансове да започне като титуляр за домакините от Спартак. Мачът ще се излъчва пряко по Mtel Sport 1.

Димитър Бербатов и неговият Керала Бластърс все още преследват първата си победа от началото на шампионата в индийската Суперлига, а в IV кръг за първи път през сезона отборът ще играе като гост.

Бербо и съотборниците му ще пътуват за град Гоа, където ще се изправят срещу едноименния тим, който се представя силно от началото на сезона и има две победи в три мача. Двубоят може да се проследи пряко по Mtel Sport 1 в събота от 16:30 часа.

Mtel Sport 2 ще следи на живо поредната галавечер на UFC. За първи път в историята на UFC централното събитие на седмицата ще се проведе в град Фресно, Калифорния. В основния двубой един срещу друг ще излязат две местни момчета – Къб Суонсън и Брайън Ортега. Суонсън, който е №4 в ранглистата на категория „перо”, не крие амбициите си да достигне до мечтаната битка за титла в UFC, докато Ортега не познава вкуса на поражението в кариерата си досега.

Събитието ще се излъчи пряко на 10 декември от 05:00 часа сутринта по Mtel Sport 2, като внимание заслужава и срещата в средна категория между Маркъс Андерс и Маркос Перес. И двамата имат по 9 победи и нито една загуба в своята професионална кариера.

Цецка Цачева се срещна с унгарския си колега Ласло Троксани

http://www.cross.bg/tzacheva-troksani-tzetzka-1562817.html

/КРОСС/ Днес в Брюксел българският правосъден министър Цецка Цачева проведе работна среща с министъра на правосъдието на Унгария г-н Ласло Троксани. "Запознах г-н Троксани с приоритетите на Българското председателство и конкретно с институционализирането на службата на Европейския прокурор" - написа Цачева на страницата си във Фейсбук Цецка Цачева е на посещение в Брюксел, където се провежда петата конференция за „Върховенството на закона" на министрите на правосъдието от страните в Централна Азия и ЕС. Пред участниците на срещата тя заяви, че ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране на върховенството на закона и демократичните принципи на обществото.  

Цецка Цачева се срещна с унгарския си колега Ласло Троксани

http://www.cross.bg/tzacheva-tzetzka-zakona-1562817.html

/КРОСС/ Днес в Брюксел българският правосъден министър Цецка Цачева проведе работна среща с министъра на правосъдието на Унгария г-н Ласло Троксани. "Запознах с приоритетите на Българското председателство и конкретно с институционализирането на службата на Европейския прокурор", - написа Цачева на страницата си във Фейсбук Цецка Цачева е на посещение в Брюксел, където се провежда петата конференция за „Върховенството на закона" на министрите на правосъдието от страните в Централна Азия и ЕС. Пред участниците на срещата тя заяви, че ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране на върховенството на закона и демократичните принципи на обществото.  

Българска компания ще изгради слънчева електроцентрала в Иран

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/08/3093885_bulgarska_kompaniia_shte_izgradi_sluncheva/?ref=rss


Българска компания ще изгради слънчева електроцентрала в Иран, обявиха медиите в азиатската страна. Става въпрос за "Solar & Benefit България", която е част от международната компания, специализирана в зелената енергия - Solar & Benefit International.<br /><br />Соларните панели ще бъдат поставени в близост до икономическата зона "Яхром", като ще се разпростират върху 18 хектара земя. Бъдещата слънчева електроцентрала се намира на 193 км югоизточно от...

Актьорът Джефри Ръш заведе дело срещу австралийски вестник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600520

Актьорът Джефри Ръш заведе дело срещу австралийски вестник 
Актьорът Джефри Ръш заведе дело за клевета срещу австралийския в. "Дейли телеграф" заради публикуваната информация за неуместното му поведение към театрална актриса, съобщава БТА. Актрисата е партнирала на Джефри Ръш в постановката "Крал Лир". Миналия месец в. "Дейли телеграф" публикува разказа й за неговото "неприлично поведение" в края на 2015 г.

Йерусалим – близо до Бога, далеч от мира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599719

Йерусалим – близо до Бога, далеч от мираНовите битки ще се разгарят за светите места на Храмовия хълм “Йерусалим е родина на едничкия Бог, столица на два народа, светилище на три религии и е единственият град, който съществува както на небето, така и на земята.” Така съвременният историк Симон Себаг Монтефиоре описва това свято място, за което от векове се водят кървави битки,

Производството на цигари, ток, парно и газ се свива значително през октомври

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/08/3093804_proizvodstvoto_na_cigari_tok_parno_i_gaz_se_sviva/?ref=rss


По предварителни данни през октомври 2017 г. индексът на промишленото производство намалява с 0.6% спрямо предишния месец, но спрямо година по-рано е с 2.8% по-високо. За намалението и на месечна, и на годишна база най-голям принос имат производството на тютюневи изделия и производството на електроенергия, топлоенергия и газ, се вижда от данните, публикувани днес от Националния статистически институт.<br /><br />За месец намалението в енергетиката е с 4.5%, а в добивната...

Тракийска Мистерийна Драма / Благотворително Събитие “Да помогнем на Българското Семейство“

https://pressbulgaria.com/m/X82UAWEQ.html

На 16.12.2017 г. от 19 часа в зала „Универсиада“ – София (зала „Изток“) Академия Орфика ще представи за последен път през 2017 година „Тракийска Мистерийна Драма“ - интерактивен спектакъл - възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика”. Благотворително Събитие “Да помогнем на Българското Семейство“ Всички средства от билети и дарения ще бъдат използвани за организиране, осигуряване и осъществяване в полза на български семейства в затруднено положение на Коледна Трапеза, заедно със съпътстващите я народни обреди, обичаи и дарове. Всяко отделно семейство в интимна домашна среда ще изживее неповторими мигове в атмосферата на коледния празник, с фолклорни възстановки с участието на арт-формация „Еподе”. Събирателният фонд ще бъде контролиран, управляван и отчитан надлежно по законовия ред от „Академия Орфика” – Сдружение, регистрирано в обществена полза, в списъка на неправителствените организации и меценати към Министерство на Културата. Като гарант за изразходване на дарените средства за декларираната в благотворителната кампания цел, Сдружението изготвя описателен и финансов отчет. Остатъкът от събраните средства ще бъде отчетен и впоследствие изразходван за други празнични трапези за бедстващи семейства от новия календарен цикъл за 2018 год., като продължение и изпълнение на благотворителната инициатива. От 2006 год. „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти. Билети за събитието се разпространяват в мрежата на Ивентим и Тикетпро: http://www.eventim.bg/bg/bileti/trakiska-misterina-drama-sofi-zala-universiada-iztok-480208/event.html http://www.ticketpro.bg/music/2242429---10.html За повече информация: http://academiaorphica.org Facebook: Академия Орфика / Academia Orphica Twitter: @thracianmistery #customsforcharity #bogaricustoms #bogarifamily https://www.facebook.com/events/139050163463596/

Социалдемократите в Германия ще преговарят за коалиция с Меркел

http://clubz.bg/61627-socialdemokratite_v_germaniq_shte_pregovarqt_za_koaliciq_s_merkel

Социалдемократите се съгласиха да преговарят с канцлерката Ангела Меркел за широка коалиция, съобщи EU Observer. Това е решено вчера на конгреса на Германската социалдемократическата партия (ГСДП), на който е преизбран и лидерът й Мартин Шулц.

"Ще има разговори - нито повече, нито по-малко", каза лидерката на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес. "Това не значи задължително, че ще има голяма коалиция... Ще има нужда от твърда дискусия и не знам върху какво са готови да работят с нас консерваторите."

По-рано ГСДП обявиха, че не са склонни да преговарят за широка коалиция с Хриситияндемократическия съюз на Меркел и баварския й партньор Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер, но след като се провалиха преговорите за т.нар. коалиция "Ямайка" (между ХДС/ХСС, "Свободните демократи" и "Зелените") те бяха подложени на силен натиск да започнат консултации.

Преговорите на Меркел и Хорст Зеехофер с Шулц ще започнат в Берлин в сряда, каза още Андреа Налес пред радио "Дойчландфунк". Резултатите от разговорите обаче остават отворени - не е ясно дали ще се постигне споразумение за широка коалиция между Меркел и Шулц.

Как изглеждат днес култовите кечистки от близкото минало? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-izglezhdat-dnes-kultovite-kechistki-ot-blizkoto-minalo-snimki-2065860

Една от маниите на близкото минало бяха кеч схватките. Макар да изглеждаха бутафорно, хиляди бяха приковани към малкия екран и трескаво следяха ударите, които си разменят Скалата, Леденият, Трите хикса...

Умуват да разделят дебелите учебници на две части

//dariknews.bg/novini/bylgariia/umuvat-da-razdeliat-debelite-uchebnici-na-dve-chasti-2065877

Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че се разглежда възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени на две части. Идеята той сподели в отговор на парламентарен въпрос за процедурата за условията и реда за оценяване и одобряван

Търговският излишък на Германия изненадващо се свива през октомври

http://econ.bg/Новини/Търговският-излишък-на-Германия-изненадващо-се-свива-през-октомври_l.a_i.754439_at.1.html

Германският износ неочаквано се понижава през октомври, което свива търговския излишък на страната, съобщава "Ройтерс". Износът се понижава с...

След големия успех Станимир Стоилов даде знак, че си тръгва от "Астана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093854_sled_golemiia_uspeh_stanimir_stoilov_dade_znak_che_si/?ref=rss


Треньорът на "Астана" Станимир Стоилов даде знак, че се разделя с клуба. Думите му дойдоха след поредния значим успех, до който изведе състава - класирането за 1/16-финалите в Лига Европа.<br /><br />"Астана" се превърна в първия отбор от Казахстан, преодолял групова фаза в някой от европейските клубни турнири. "Този отбор е призван да пише история", каза Стоилов след ключовата победа срещу "Славия" в Прага, осигурила второто място на...

Ледникова епоха: Изложба показва изчезналите животни от тайнствения период

https://offnews.bg//kultura/lednikova-epoha-izlozhba-pokazva-izcheznalite-zhivotni-ot-tajnstvenia-670821.html

Мамути, съблезъби тигри, космати носорози, гигантски птици и още други са част от "Ледникова епоха" - вълнуваща и образователна изложба за растенията и животните от последната ледникова епоха на Земята. Експозицията e ситуирана в Софарма Бизнес Тауърс в София и отвори врати за посетители на 7-ми декември.

В "Ледникова епоха" посетителите ще имат възможност да разгледат 22 животински интерактивни макета на бозайници с научно точни движения, оцветяване, звуци и козина. Всяко животно, част от експозицията се движи и издава звуци.

Експозицията е снабдена с интерактивен панел, който включва археологическо поле за посетителите, в което могат да се разходят и да открият гигантски скелет на праисторическо животно.

Освен представители от "Ледникова епоха", посетителите ще могат да разгледат и макети на динозаври в реалните им размери. Тази изложба предлага уникална и вълнуваща разходка през ледниковата епоха за семейства и посетители от всички възрасти.

Експозицията гостува за първи път в България в Морската градина в гр. Бургас и бе посетена от над 10 000 души. Гостувала е и в повечето страни по света като Южна Америка, Холандия, Италия, Унгария, Румъния, Кипър, Гърция, Сингапур, Тайланд и много други, и над 6 млн. души са видели на живо макетите от "Ледникова епоха".

В рамките на изложбата ще се има също 3D кино за деца, както и детски кът, в който малчуганите ще могат да оцветяват животните от праисторическата епоха.

Билетите за експозицията ще са на цени от 10 лв. за деца и 12 лв. за възрастни и могат да бъдат закупени на място в Софарма Бизнес Тауърс (ж.к. Изток, ул. Лъчезар Станчев №5, до КАТ ) и мрежата на Eventim.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители всеки ден от 10 ч. до 20.30 ч.

Картината "Спасителят на света" е купена от престолонаследника на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600509

Картината "Спасителят на света" е купена от престолонаследника на Саудитска Арабия Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е новият собственик на картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която бе продадена за рекордните 450 милиона долара през ноември, предаде Франс прес, като цитира в. "Уолстрийт джърнъл". Принцът ползвал услугите на посредник, за да купи картината, предава БТА.

Черно море с последен мач за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=365036

Черно море излиза днес срещу Септември в последен мач за календарната година, припомня Moreto.net. Срещата започва в 17.30 ч. на Националния стадион "Васил Левски", а за главе съдия бе назначен Станислав Тодоров. Групата на Черно море: Емил Михайлов, Иван Дюлгеров, Ондрей Сукуп, Илиас Хасани, Александър Александров, Ертан Томбак, Стефан Станчев, Емил Янчев, Илия Миланов, Мариян Огнянов, Орлин Старокин, Атанас Зехиров, Георги Илиев, Антон Огнянов, Александър Цветков, Мартин Минчев, Марек Кузма, Сукуна.

Ес не казва цената на развода с Великобритания

https://offnews.bg//evropa/es-ne-kazva-tcenata-na-razvoda-s-velikobritania-670823.html

Европейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.

Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от БТА.

Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което постигнахме днес. Въпросът не е политически, но не можем да направим точно изчисление - сумата на разходите ще се променя в идните години, поясни той.

Барние коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по които точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, той посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването в Амстердам и Париж на двете общностни агенции, които сега са в британската столица.

Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище. Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.

По въпроса с бъдещите отношения Великобритания-ЕС в областта на търговията той изрази мнение, че вероятно ще бъде сключено споразумение като това с Канада. По неговите думи търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.

Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. Той отбеляза, че следващата седмица постигнатата сделка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет. 

Производството на автомобили насърчава промишлеността във Великобритания

https://www.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvoto-na-avtomobili-nasyrchava-promishlenostta-vyv-velikobritaniia-251789/

По-широкият показател за индустриалното производство остава без промяна, тъй като по-топлото време е понижило търсенето на енергия

Граждани: Ръководството на БДЖ пак "реже" влакове

https://www.actualno.com/society/grajdani-rykovodstvoto-na-bdj-pak-reje-vlakove-news_648561.html

Само след два дни стотици хиляди български граждани ще бъдат предколедно сюрпризирани от „БДЖ – Пътнически превози“ с ново съкращение на влакове в цялата страна. Това се казва в позиция на сайта "Железниците днес", споделена с медиите от организацията "Гражданска и

Управляващата партия в Полша смени Беата Шидло с Матеуш Моравецки

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/upravliavashtata-partiia-v-polsha-smeni-beata-shidlo-s-mateush-moravecki-251790/

Досегашният финансов министър се наложи в политиката като човека, който предприе мерки срещу укриването на данъци и насърчи социалната държава

Над 60% от хората между 16 и 74 години ползват интернет почти всеки ден

https://www.actualno.com/society/nad-60-ot-horata-mejdu-16-i-74-godini-polzvat-internet-pochti-vseki-den-news_648558.html

Резултатите от проведеното през 2017 г. изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че през 2017 г. 58.8% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва компютър всеки ден или поне веднъж седми

Външното министерство излезе с позиция за Лозанския договор

http://www.cross.bg/bulgariya-repyblika-regiona-1562816.html

/КРОСС/ Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г. Министерството на външните работи на България изразява следната позиция: Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

Външното министерство излезе с позиция Лозанския договор

http://www.cross.bg/bulgariya-repyblika-lozanskiya-1562816.html

/КРОСС/ Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г. Министерството на външните работи на България изразява следната позиция: Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

Само една десета от българските фирми продават продуктите си онлайн (графика)

http://www.dnevnik.bg/biznes/online_trade/2017/12/08/3093862_samo_edna_deseta_ot_bulgarskite_firmi_prodavat/?ref=rss


Само 10.5% от предприятията в България са продавали своите продукти и услуги онлайн през 2016 г., показват данни от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за информационното общество в предприятията през 2017 г.<br /><br />Реализираният оборот от интернет търговия е едва 5.4% от общия оборот на предприятията. Относителният дял на тези, които осъществяват продажби онлайн, е 8.9% при едва 2.1% предприятия, използващи съобщения от автоматизиран обмен на данни.<br...

4-ма българи са в кубински затвор от 1 г. без присъди

http://dnes.dir.bg/news/balgari-zatvor-kuba-26669809

Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една година, но нямат присъди.

ПГ на БСП с декларация по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен

http://www.cross.bg/pleven-epopeya-plevenskata-1562815.html

/КРОСС/ Парламентарната група на „БСП за България" излезе с декларация по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. В нея се казва: Българската история има дати и места, които са знаменателен символ на национални възходи и победи, събития, които ни дават повод за гордост, достойнство и оптимизъм.10 декември 1877 г. и Плевенската епопея са един от тези величави моменти в драматичната българска история, изпълнени с героизъм и всеотдайна саможертва, в името на свободното развитие на българския народ и държава. Преди 140 г., на Плевен е отредена съдбата да стане място на най-тежките и продължителни сражения на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Пет месеца тези кървави събтия приковават вниманието на цялата европейска общественост. Битката за освобождението на града е най-важната военна операция, която предопределя изхода на войната. Край Плевен, подвигът на хилядите руси, румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци, молдовци пречупва съпротивата не само на Осман паша, но и на цялата Османска империя. Победата на 10 декември 1877 г. открива пътя към София, пътя към Сан Стефано, пътя към възраждането на българската държава след пет века османска власт.Като наследници на тези велики мъже, дали живота си за нашата свобода, всички ние имаме дълга и отговорността да пазим спомена за делото им и да съхраним 10 декември 1877 г. завинаги в националната ни памет. Победната битка за Плевен е огромна крачка към българската Независимост

4 детски градини в Русе се включват в поредния коледен турнир „Дракончета”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600485

4 детски градини в Русе се включват в поредния коледен турнир „Дракончета”Третото издание на традиционния вече коледен турнир на ДФК „Дракончета“ ще се проведе през почивните дни в зала „Дунав“ в Русе. Над 200 деца от 14 детски градини, в които амбициозният проект развива футбол, ще се включат в надпреварата, съобщиха от ФК „Дунав“. Турнирът ще бъде официално открит на 9 декември, събота, от 09:00 ч.

Ева Майдел: Моята мечта е за една високообразована България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600484

Ева Майдел: Моята мечта е за една високообразована БългарияАлпинистът и изследовател Боян Петров, серийният предприемач Боян Бенев и над 100 български професионалисти от Брюксел участваха в третото издание на конференцията Моята мечта за България, организирана от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Темата на провелото се на 07 декември 2017 г. в Брюксел събитие беше „Рискът и успехът в

Започват ремонти във всички казарми

http://dnes.dir.bg/news/remont-boyko-borisov-krasimir-karakachanov-kazarma-26669793

От началото на 2018 г. да започне ремонт на всички казарми, в които живеят или работят военни.

"Булгаргаз" промени сметките си и поиска поскъпване на газа от 2018 г. с под 3%

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bulgargaz-promeni-smetkite-si-i-poiska-poskypvane-na-gaza-ot-2018-g-s-pod-3-251788/

Ако това искане бъде удовлетворено, не би трябвало да има повишение на цената на парното и топлата вода в средата на зимния сезон

С 4 млн. лв. е обезпечена културната програма, съпътстваща българското европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600492

С 4 млн. лв. е обезпечена културната програма, съпътстваща българското европредседателство
С 4 милиона лева е обезпечена културната програма, която ще съпътства българското европредседателство през първата половина на 2018 г., съобщи в сутрешния блок на ТВ Европа министърът на културата Боил Банов. Тя обхваща проекти във всички сфери, които съчетават богатото ни културно-историческо наследство и съвременното българско изкуство.

Стефка Костадинова подкрепя руските спортисти

http://www.cross.bg/sportisti-kostadinova-flag-1562814.html

/КРОСС/ Президентът на БОК Стефка Костадинова подкрепи руските спортисти, лишени от правото да представляват родината си под руски флаг на Олимпиадата в Рио, пише ТАСС, позовавайки се на БНТ. "Според мен трябва да бъдат наказани само провинилите се спортисти. Така е редно. Тези, които не са се провинили, не трябва да бъдат лишавани от правото да представят страната си на Игрите под своя национален флаг", каза Костадинова. Решението трябва да бъде взето днес на среща на Изпълнителния комитет в Лозана.

"България ер" пуска директни полети от София до летището в Милано

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/08/3093844_bulgariia_er_puska_direktni_poleti_ot_sofiia_do/?ref=rss


Националният авиопревозвач "България ер" пуска на 10 декември директни полети от София до летище "Линате", намиращо се в Милано. По този начин компанията осигурява кацане в самия град, а не на намиращите се на около 50 км от него две аерогари - "Малпенса" и "Бергамо".<br /><br />Обявената цена за първия полет в неделя в едната посока е 131 лв., докато при отиване и връщане сумата пада до 115 лв. на посока. Директните полети ще се осъществяват...

Анализатор: България вече трябваше да се е присъединила към еврозоната

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/analizator-bylgariia-veche-triabvashe-da-se-e-prisyedinila-kym-evrozonata-251774/

България доказа, че ще може да функционира добре в еврозоната, коментира Жолт Дарваш от икономическия мозъчен тръст Bruegel

ЦИК спечели международна награда

http://www.moreto.net/novini.php?n=365052

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева-Робинсън получи от името на ЦИК-България награда в категория „Ангажираност на гражданите“ на Международните изборни награди 2017 г., похвалиха се от избирателната комисия за Moreto.

Галъп: Песимизмът за икономиката остава

http://www.transmedia.bg/2017/12/08/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%bf-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0/

 

 

През 2017 г. масовите очаквания за икономиката като че ли не изглеждат толкова негативно, колкото в предходни години. Разбира се, чувствителният песимизъм продължава, но като че ли очакванията икономиката да се влоши трайно останаха под очакванията да няма промяна. А от нива трайно над 40% дяловете на негативни очаквания за двете последни години плавно спаднаха на нива под и около 30%. Неутралните очаквания са около и под 40%, а позитивните се колебаят между 10 и 15%.

В края на 2017 г. 39% очакват икономиката да остане в същото положение. 30% – да се влоши и 14% – да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят.

Материалното положение на домакинствата

По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи, като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко бяха преминавали тази психологическа граница. Негативните очаквания за личните пари се движеха около и над 20% – едни от най-ниските нива за периода от няколко години. С най-високи стойности, близо под 50%, останаха очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна.

В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% – да се влоши, а 13% – да се подобри. Останалите не могат да отговорят.

Т.нар. Индекс на материалните очаквания на „Галъп интернешънъл“ се намира в една от най-високите си точки от години насам: -0,21. Индексът заема стойности от 1 до -1 и в последните две години тенденцията е да остава на нива максимално близки под 0.

Очаквания за безработица

2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица. Очакванията тя да се повиши останаха трайно на нива под и около 30%, а над 40% вече смятат, че тя ще остане същата. Малко над 10% през годината смятаха, че безработицата ще намалее.

В края на годината 41% очакват безработицата да остава същата, 30% – да се увеличава и 11% – да намалява. Останалите се колебаят.

Данни за безработица (според декларациите на респондентите)

Данните за безработица, отчитани в редовните изследвания на „Галъп интернешънъл“ се движеха синхронно с официалните данни, което още веднъж доказа точността в работата на агенцията. През ноември декларираната от пълнолетните българи безработица беше 6,6%.

Очаквания за цените

В началото на зимата минимални са дяловете на българите, които очакват спад в цените. Малко над 20% очакват цените да останат същите, а над 65% – да се повишат. През пролетта на 2017 г. дойде скок в очакванията за повишение на цените на основните стоки, защото беше анонсирано предстоящо повишение на цени на комунални услуги. По-късно този ефект беше притъпен.

В последните седмици на годината 67% очакват в идните месеци цените да растат, 22% – да останат същите, а 1% – да намалеят.

 

Обща логика на икономическите нагласи и другите подобни индикатори в последните няколко години

Политическите фактори влияеха сериозно на икономическите очаквания. Изборите през 2009 г., довели на власт изключително популярния в онзи момент Бойко Борисов, имаха видимо успокояващо въздействие и негативните очаквания за икономиката за месеци спаднаха от около 60% до около 30%, макар това да бе моментен ефект. По-късно се натрупаха негативни очаквания.

Протестите в началото 2013 г., които доведоха до слизане от власт на тогавашното правителство на Борисов, явно повишаваха усещането за добра перспектива за промяна и това бе свързана с аналогичен моментен спад на тревогата – отново от нива около 60% до нива около 30%.

Именно краищата на двата мандата – през пролетта на 2009 г. и края на 2012 г. се оказваха и двата момента на най-сериозен икономически песимизъм в новия век. Това личеше във всички показатели.

Кратковременният успокояващ ефект в първите месеци на 2013 г. беше последван от ръст на негативните очаквания за икономиката до нива над 40% на фона на започналата нова вълна протести – този път срещу кабинета, ръководен от Пламен Орешарски.

В първата половина на 2014 г. протестите утихнаха и нивата на отрицателни очаквания за икономиката на страната останаха за известно време по-ниски – близо до 30%. Това бе и относително по-спокоен период в политически план и това се отрази на всички показатели за масовите възприятия за икономиката.

С проблемите в банковия сектор и падането на правителството на Орешарски в средата на 2014 г. обаче започна ръст на негативните оценки. С идването на власт на новото правителство на Бойко Борисов (втори управленски мандат за Борисов) в края на 2014 г., започна да се усеща облекчение в политическите нагласи и това явно повлия и на икономическите. Растящият във втората половина на 2014 г. негативизъм не продължи ръста си и през 2015 г., настъпи известна стабилизация. Очакванията за влошаване на икономиката останаха трайно над 40%. През втората половина на 2015 г. и през 2016 г. започнаха да спадат, за да стигнат до днешните нива.

Тази тенденция на спад на негативизма беше свързана и с покачване на очакванията икономическото положение да не се промени – ако през последните месеци на 2014 г. и през първата половина на 2015 г. тези очаквания се движеха около 30%, то в последните месеци на 2015 г. и през 2016 г. започнаха леко да растат, за да останат през 2017 г. близо под 40%.

През по-голямата част от тези няколко години очакванията за подобряване на икономиката по традиция останаха около и под 15% с отделни пикови моменти около смени във властта. По-трайно близки и надминаващи 20%, тези очаквания бяха само в първата фаза от годините на първия мандат на Борисов.

По традиция очакванията за материалното положение на собственото семейство останаха по-благоприятни в сравнение с общите икономически очаквания. Вероятно, общополитическият скептицизъм (донякъде инерционен) не влияеше толкова тук. Но и тук се откриваше въздействието на смените във властта, макар то да не повтаряше буквално очакванията за общото икономическо положение.

Ролята на кратковременните политически фактори личеше ясно дори в очакванията за цените и безработицата. Те отчетливо спаднаха около изборите и смените във властта през 2009 и 2013 г.

В годините назад личеше постепенен и „стъпаловиден“ спад в очакванията за безработицата. Световната икономическа криза през 2008 г. рязко повиши очакванията за безработица у нас. Между 2008 и 2010 г. очакванията за безработица се задържаха на чувствителни нива, но дори и тук изборите през 2009 г. имаха моментно „обезболяващо“ въздействие.

По традиция преобладаващите очаквания в последните години бяха за повишаване на цените на основните стоки. Във втората фаза на първия мандат „Борисов“ това очакване се споделяше от около и над 80% от българите и това останаха най-високите равнища в разглеждания период от няколко години. Именно в кроя на мандата „Борисов 1“ – в последните месеци на 2012 г. и в първата половина на 2013 г. започнаха и протести по повод високи сметки за комунални услуги. С хода на протестите спаднаха и очакванията за повишаване на цените, повишиха се нивата на онези, които очакват цените да останат същите, а дори и да намалеят. Данните тогава се движеха в синхрон с отбелязаното по-горе намаляване на общия икономически негативизъм и отрицателни очаквания за личните финанси.

В следващите години нивата на песимизъм за ценните започнаха да се колебаят около 60%, а по-късно – между 60% и 70%. Неутралните бяха между 20 и 30%, а постепенно трайно се установиха около 20%. Онези, които очакваха намаляване на цените вече не клоняха към нула, а се колебаеха около 5%. През 2016 г. обаче като че ли тези очаквания спаднаха. По същото време обаче леко намаляха и негативните очаквания, а се покачиха неутралните.

 

Как да танцуваме "С ръка на лице"?

http://www.dnes.bg/muzika/2017/12/08/kak-da-tancuvame-s-ryka-na-lice.361674

Отговорът на въпроса е в новото парче на братята Пламен и Иво

”Културен чек” за младите - за какво ще го похарчат

http://dnes.dir.bg/news/kultura-bsp-mladezhi-mladite-kulturen-chek-26669664

Млади хора гласуваха в парламента за какви културни събития биха дали пари. Най-много избраха българско кино и театър.

Какво всъщност представлява Лозанският договор?

http://clubz.bg/61626-kakvo_vsyshtnost_predstavlqva_lozanskiqt_dogovor

Не за пръв път президентът Реджеп Ердоган повдига темата за актуализиране на Лозанския договор. След вчерашното му изявление в Гърция днес това бе една от основните теми за българските институции.

Какро представлява Лозанският договор? Той е подписан през юли 1923 г. Според неговите текстове Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи.

Този договор слага край на войната между Гърция и Турция. В тази война турците изтласкват гърците от Мала Азия. Мирният договор се подписва от част от победителките в Първата световна война. САЩ обаче не подписват този договор.

В договорът има раздел, в който се уреждат правата на малцинствата. Турция поема задължения по отношение на немюсюлманските малцинства на нейна територия. Тя дава гаранции за равенство пред закона, право на собственост и сдружаване, езикови права и др.

Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него. В тази си част той просто повтаря Ньойския договор.

Историци обръщат особено внимание на факта, че договорът урежда и границите на Турция с днешен Ирак. Според експерти възможно е президентът Реджеп Ердоган да се надява да присъедин и част от тази държава, която преди това е била в Османската империя.

Според Лозанския договор някои острови, които са само на 10 км от турския бряг, се дават на Гърция. Има информация, че в шелфа около тях има находища на газ, което вероятно също е повод за Ердоган да повдига темата за Лозанския договор.

Един ден след изявлението на Ердоган МВнР все пак обяви българска позиция

http://www.transmedia.bg/2017/12/08/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd-%d0%bc/

Повече от 24 часа след като турският президент Реджеп Ердоган се обяви за ревизия на Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите, българското външно министерство излезе с официална позиция.

На официалната си страница във „Фейсбук“ от външно министерство подчертават, че „България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г.“

Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми“, допълват в позицията си от министерството.

МВнР изразява надежда, че съседните на България страни ще продължат диалога помежду си в интерес на мира и сигурността в региона. От позицията на външно министерство се разбира, че днес посланикът на Турция е бил на среща с български дипломати в сградата на ведомството.

„България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона“, завършват от министерството.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване