Тръмп в Туитър: Изпълних обещанието си, другите - не (видео)

https://offnews.bg//sviat/tramp-v-tuitar-izpalnih-obeshtanieto-si-drugite-ne-video-670796.html

Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че решението да обяви Йерусалим за столица на Израел е част от предизборните обещания, които е дал. 

"Изпълних обещанието от предизборната кампания - другите не", написа в социалната мрежа Тръмп.

Той публикува и видео с изказвания на трима негови предшественици - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама, които заявяват, че Йерусалим ще бъде официалната столица на Израел. 

Тръмп обяви 7 декември за ден в памет на Пърл Харбър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599970

Тръмп обяви 7 декември за ден в памет
на Пърл ХарбърАмериканският президент Доналд Тръмп обяви 7 декември за Национален ден в памет на Пърл Харбър - американската военноморска база на Хаваите, която бе нападната от Япония през 1941 г. Неочакваната атака доведе до включването на САЩ във Втората световна война, предава БТА. Тръмп прие в Белия дом няколко ветерани от Втората световна война,

Външните министри на Русия и Украйна обсъдили размяна на пленници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599967

Външните министри на Русия и Украйна обсъдили размяна на пленници Въпросът за размяна на пленници е бил повдигнат на среща между министрите на външните работи на Русия и Украйна, която се е състояла в четвъртък в кулоарите на срещата във Виена на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава ТАСС, цитирана от БТА. "Обсъдихме въпроса за размяна на пленници с министъра

Африканският съюз евакуира от Либия 20 000 мигранти

https://www.actualno.com/africa/afrikanskijat-syuz-evakuira-ot-libija-20-000-migranti-news_648469.html

През следващите шест седмици Африканският съюз (АС) планира да върне най-малко 20 000 африкански мигранти в страните им. Това се казва в разпространено комюнике на АС от централата на организацията в етиопската сторица Адис Абеба, цитирано от ТАСС. Проектът за евакуация на ми

10 души са арестувани при акция във Велико Търново

https://www.actualno.com/crime/10-dushi-sa-arestuvani-pri-akcija-vyv-veliko-tyrnovo-news_648485.html

10 души са арестувани при акция във Велико Търново. Била е разбита група за разпространение на наркотици. Претърсени са били домове и автомобили, входовете и изходите на Велико Търново са били блокирани, съобщи Нова телевизия. Засега от полицията не дават информация какво престъпление разследват.

Пазете се от хора, които...

http://www.cross.bg/pazete-se-ot-hora-koito-1562766.html

/КРОСС/ Пазете се от хора, които се опитват да омаловажат вашите стремежи. Незначителните хора винаги правят това. Истински великите са тези, които ще ви накарат да чувствате, че и вие също можете да станете велики. Марк Твен  

Медици от Пирогов отново на протест

https://offnews.bg//obshtestvo/meditci-ot-pirogov-otnovo-na-protest-670795.html

Четвърти ден лекари, медицински сестри и санитари излизат на протест пред входа на болницата. Те обвиняват ръководството в лошо управление и искат оставката му.

От ръководството отрекоха обвиненията и излязоха с декларация, че се уронва авторитетът на болницата, припомня БНТ.

Протестиращите твърдят, че в последния месец заплатите им са намалени. От ръководството уточниха,че всъщност не са успели да изплатят допълнителното материално стимулиране на служителите, защото трябвало да покрият дългове към доставчици.

Задържаха нападателите, нахлули с бухалки в столична гимназия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-napadatelite-nahluli-s-buhalki-v-stolichna-gimnaziia-video-2065741

Столичните криминалисти са задържали двете момчета, които маскирани и с бухалки и метални прътове нахлуха в Професионалната гимназия по електротехника в София вчера, съобщи

Има ли връзка между смартфоните и самоубийствата сред тинейджърите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/12/08/3086131_ima_li_vruzka_mejdu_smartfonite_i_samoubiistvata_sred/?ref=rss


Само за пет години (между 2010 и 2015 г.), броят на американските тинейджъри, които се чувстват безполезни и нещастни, каквито са типичните симптоми за депресия, се е увеличил с 33%. Опитите за самоубийство сред децата са нараснали с 23 на сто, а самоубилите се на възраст между 13 и 18 години са с 31% повече.<br /><br />Това показва доклад на Световния икономически форум. Той ползва данни от изследвания, публикувани в специализирания медицински журнал за клинична психология...

Въпреки че цените растат, не се очаква нов балон на имотния пазар

https://www.actualno.com/business/vypreki-che-cenite-rastat-ne-se-ochakva-nov-balon-na-imotnija-pazar-news_648464.html

Въпреки покачването на цените, няма опасност от нов балон на имотния пазар. Сериозен растеж или пък срив на цените през следващата година не се очаква. Това каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на една от големите агенции за недвижими имоти в България. Коментарът й ид

Турско-иранският търговец на злато Реза Зараб: Нападнаха ме с нож в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599965

Турско-иранският търговец на злато Реза Зараб: Нападнаха ме с нож в затвораТурско-иранският търговец на злато Реза Зараб заяви, че е бил нападнат в затвора с нож от затворник, който твърдял, че му било казано да го убие, заради това, че сътрудничи на американските власти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Зараб първоначално бе обвиняем по дело за нарушаване на американските санкции срещу Иран,

Най-важното от Варна във вчерашния - 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365019

Две от касите на дирекция „Местни данъци“ във Варна ще работят извънредно От 11 декември - понеделник, до 28 декември включително, касите за плащане на местни данъци и такси - на бул. “Сливница“ № 191 и на бул.“Ген.Колев“ № 92, ще работят извънредно от 08.

Христо Иванов: Да направим ние комисия „Контрабандтабак“ (ВИДЕО)

http://clubz.bg/61608-hristo_ivanov_da_napravim_nie_komisiq_%E2%80%9Ekontrabandtabak%E2%80%9C_video

Председателят на „Да, България“ и бивш министър на правосъдието Христо Иванов предложи на партньорските си организации от демократичната общност заедно да съставят анкетна комисия „Контрабандтабак“.

Комисията ще покани всички, които разполагат с информация за задкулиснието около „Булгартабак“ да я предоставят. Ще стъпим на журналистическите разследвания на „Бивол“, „Капитал“, „Трансмедия“ и пр., проведем публични изслушвания и ще съберем още документи. На тази основа, комисията ще изготви доклад, който обобщава събрания материал и ще го предоставим на компетентните институции у нас и в другите заинтересовани държави“, обяви Иванов във видео обръщение.

Лидерът на „Да, България“ призова всеки, „който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипваните на производствените мощности на „Булгартабак“, както и за политическия и прокурорски чадър върху този казус, да ни съдейства“.

„След консултации с партньорите ни, ще обявим състав на комисията „Контрабандтабак“ както и възможностите за контакт с нея, включително при гаранции за анонимност на хората, които биха били в риск от репресия“, каза още председателят на „Да, България“.

Преди седмица Христо Иванов призова политическите сили в парламента да направят анкетна комисия по повод поредния доклад на турските служби, който говори за контрабанда на цигари с източник „Булгартабак“, а президента Румен Радев - да свика КСНС по темата.

Нито парламентарните партии, нито държавният глава ни отговориха по какъвто и да било начин. Очевидно ги е страх от тази тема. Единственото, което видяхме, са нови доказателства за институционалната невменяемост на МВР и Прокуратурата, които още търсят текста на турския доклад и къде в него се споменава „Булгартабак““, обясни Иванов.

Той припомня в изявлението си протеста на служители на „Булгартабак“ и отлагането на участието му по темата в БНТ.

Точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около „Булгартабак“ да съществува с години. Позволи и ще позволява и други подобни казуси –АЕЦ „Белене“, КТБ, другите гнили ябълки в банковия и застрахователен сектори, черната дупка в здравеопазването…

Ние обаче няма да позволим замитането на темата за мръсните тайни около „Булгартабак“.

Имаме едно ясно послание, което телевизиите се страхуват да предадат и затова, ще отправя от тук“, обяснява Иванов защо е избрал да обяви предложението си с видео обръщение във фейсбук.

„Искаме Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят петното на своите престъпления върху невинни хора“, казва още Иванов за протеста в сряда.

 

 

Рождениците на 8 декември

http://www.cross.bg/nachalnik-nevrohiryrgiya-intenzivno-1562763.html

/КРОСС/ Добрин Данев, депутат в 43-ото НС Ирина Никулчина, бивша биатлонистка Красимира Колдамова, примабалерина Мариета Дукова, треньор по художествена гимнастика Проф. д-р Силви Георгиев, началник на клиника "Анестезия и интензивно лечение" - УАГБ "Майчин дом", и ръководител на катедра "Анестезия и интензивно лечение" на Медицински факултет Стояна Георгиева, главен редактор на "Медиапул" Сули Сеферов, художник Доц. д-р Теодор Атанасов, началник клиниката по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед" Проф. Тихомир Ефтимов, началник на катедра "Нервни болести и неврохирургия" и на клиниката по неврохирургия във ВМА Александър Ангелов Драмов - Гл. готвач и Управител на "Графит"    

Тестовете на "Пътна полиция" улавят 5-6 от 100 наркотика

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3091777_testovete_na_putna_policiia_ulaviat_5-6_ot_100/?ref=rss


В последните години шофьорите почти не използват хероин, а го заместват с метадон, който обаче не се "хваща" от тестовете, с които пътните полицаи проверяват за наличие на наркотици и техните аналози. Нарастнала е и тенденцията за употреба на повече от едно наркотично вещество - най-често комбинация от марихуана и метамфетамин. Това отчете съдебният токсиколог Васил Атанасов от ВМА по време на семинар на Пътна полиция на тема "Високи компетенции по безопасност на движението по...

Тестовете на "Пътна полиция" не засичат метадон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3091777_testovete_na_putna_policiia_ne_zasichat_metadon/?ref=rss


В последните години шофьорите почти не използват хероин, а го заместват с метадон, който обаче не се "хваща" от тестовете, с които пътните полицаи проверяват за наличие на наркотици и техните аналози. Нарастнала е и тенденцията за употреба на повече от едно наркотично вещество - най-често комбинация от марихуана и метамфетамин. Това отчете съдебният токсиколог Васил Атанасов от ВМА по време на семинар на Пътна полиция на тема "Високи компетенции по безопасност на движението по...

Слънчево със слаб вятър днес, температурите ще са до 14 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6599957

Слънчево със слаб вятър днес, температурите ще са до 14 градусаАтмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември - ще се понижава и вечерта вече ще е по-ниско от средното за месеца. Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините ще има условия за краткотрайна мъгла. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър.

Борисов посъветвал колегите от Балканите да не слагат "Велика" пред държавите си

http://clubz.bg/61607-borisov_posyvetval_kolegite_ot_balkanite_da_ne_slagat_velika_pred_dyrjavite_si

Премиерът Бойко Борисов призовал балканските си колеги да спрат да спрягат имената на държавите си с "Велика" отпред. 

Това разказа министърът по европредседателството Лиляна Павлова в сутрешния блок на бТВ. Тази "препоръка" е била отправена в неформалната част от вчерашните пленарни заседания в рамките на конференция с участието на Бойко Борисов и косовския президент Хашим Тачи, президента на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателя и министър на външната търговия на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, както и шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

След срещата стана ясно, че Световната банка отпуска около 150 милиона долара на балканските страни за изграждане на инфраструктура за свързаност помежду им. На срещата представители на частни компании са настояли за въвеждане на единна система за тол такси в региона за улесняване на трафика и за подобряване на граничния контрол с модерни системи, разказа още евроминистърката. Вече бе дадена заявка, че част от средствата ще бъдат отпуснати и за ГКПП-та, за да се улесни търговията в региона.

Павлова издаде още, че България и Австрия са се разбрали темата за членството на Западните Балкани в Евросъюза да бъде в дневния ред и на българското, и на австрийското председателство.  

МВР на крак заради студентския празник

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-na-krak-zaradi-studentskia-praznik-670794.html

МВР започва засилен контрол в навечерието на студентския празник.

Ще се провеждат съвместни проверки в зимните курорти на ски патрули и полицейски служители, които да следят как се спазва общественият ред. Заради празника градският транспорт в София ще работи цяла нощ. 

На Витоша ще бъде съсредоточена повече високопроходима техника, за да се осигури безопасно и по-бързо придвижване. 

Районът на югозападна България е традиционно най-предпочитаният за отбелязване на студентския празник. Във връзка с това от Пътна полиция предприемат нужните мерки за обезопасяване на движението, което се очаква да е натоварено, а от Агенцията по безопасност на храните правят проверки по ресторанти и хотели за качеството на предлаганите храни, съобщава БНТ.

Според статистиката над 243 000 са студентите тази година у нас в различните форми на обучение.

За всички, които тръгват на път днес, от АПИ предупреждават, че до 17 ч. движението за Варна по АМ „Хемус" между 30-ти и

34-ти км, в района на тунел „Витиня", ще се осъществява в изпреварващата лента.

От вътрешното министерство публикуваха серия от препоръки за безопасно преминаване на празника. Освен, че ще бъдат мобилизирани допълнителни екипи, от МВР предупреждават да не се шофира след употреба на алкохол или наркотични вещества: 

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

Преп. Патапий

http://www.cross.bg/patapiii-nego-boga-1562765.html

/КРОСС/ Житие на преподобния наш отец Патапий В Египет, на река Нил, се намирал град, наречен Тива. В този град се родил блаженият Патапий. Родителите му били християни и възпитали сина си в благочестие и страх Божий. Като достигнал пълнолетие, той презрял суетата на този свят, напуснал своя дом, родители и приятели и приел монашество. Патапий се отдалечил в Египетската пустиня, където живеел за Бога, подвизавайки се в пост, молитви и различни отшелнически трудове. Когато узнали за него и мнозина започнали да го посещават и прославят за добродетелния му живот, той започнал да скърби, задето се нарушава безмълвието му и го хвалят човешки уста. Тогава напуснал Египет и отишъл в Константинопол. Тук се затворил в килия, която построил близо до Влахерна*, при градската стена, и пребивавал в безмълвие, като в пустиня, неизвестен на никого, освен на Единия Бог, беседвайки единствено с Него в непрестанна молитва. * Влахерна - местност в Константинопол, в западния ъгъл на града; по времето на разцвет на Византийската империя се славела по целия Изток със своите светини. Бел.ред. Но както не може да се укрие град, стоящ "навръх планина" (сравни Мат. 5:14, бел.ред.), така не може да остане в неизвестност и добродетелният човек, достигнал съвършена святост. Сам Бог прославя онези, които Го прославят, и изпълнилите се с Неговата благодат открива за полза на другите

725 обекта са проверени от пожарникарите заради Студентския празник

https://www.actualno.com/crime/725-obekta-sa-provereni-ot-pojarnikarite-zaradi-studentskija-praznik-news_648463.html

Във връзка с 8 декември пожарникарите са посетили 725 от местата, в които се очаква да има струпване на хора - съсредоточени предимно в планинските и морски курорти, и в големите областни центрове. Това съобщиха от МВР. При проверките е обърнато внимание на създадената органи

Срещата за Западните Балкани продължава в Сърбия

http://frognews.bg/news_146915/Sreshtata-za-Zapadnite-Balkani-prodaljava-v-Sarbiia/

След срещата на върха на лидерите от Западните Балкани в София вчера разговорите за общи цели и развитие на региона продължават в Белград.

Какво може да очаква "Лудогорец" в жребия: От "Атлетико" и "Милан" до познати съперници

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093566_kakvo_moje_da_ochakva_ludogorec_v_jrebiia_ot_atletiko/?ref=rss


"Лудогорец" изстрада класирането си и вече е във фазата на преките елиминации в Лига Европа. Българският шампион стигна до 1:1 като гост на "Хофенхайм" и завърши втори в групата си, като вече очаква жребия за 1/16-финалите.<br /><br />Разградчани са във втората урна и е голяма възможността да изтеглят тежък съперник. Те могат да се изправят срещу 15 от 16-те тима, като от сметките отпада единствено "Брага", тъй като двата състава бяха в една...

Кой разреши учебник за VI клас да съветва мъжете да бият жените

https://offnews.bg//obshtestvo/koj-razreshi-uchebnik-za-vi-klas-da-savetva-mazhete-da-biat-zhenite-670774.html

Кой носи отговорност за това в училищата да бъде допуснат учебник за шестокласници с цитат, според който мъжът може да бие жената? След полемиката, която предизвика нов учебник по история на "Просвета", OFFNews отправи запитване до Министерството на образованието, за да разбере кои са 7-та оценители на съдържанието на проектите по предмета, препоръчали одобрението на учебника на министъра на образованието.

След отказа, който получихме през ноември, изискахме имената им по Закона за достъп до обществена информация. Ето кои са специалистите, оценявали проектите за VI клас по история:

Юра Константинова

Малина Тодорова

Надежда Стойкова

Пенка Иванова

Радка Манчева

Тодорка Зенгинова-Христова

Янка Крачунова

Според отговора на МОН до OFFNews "при одобряването на цитирания учебник нито един от оценителите не е установил наличие на текстове, допускащи дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, религия, образование, увреждане, произход, убеждения, обществено положение и имуществено състояние, както и всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна", следователно и няма да бъде редактиран, изтеглен, нито пък ще има негативни последствия за някой от оценявалите го.

Според МОН "съдържанието на всеки учебник е в резултат на творческа дейност на автор или авторски колектив, определен от издателство" и "всеки авторски колектив подбира самостоятелно и по своя преценка и допълнителните ресурси, чрез които се онагледява учебното съдържание, за да съответства на очакваните резултати в учебната програма".

Пътна обстановка в страната - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365020

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: област София: до 10.12.2017 г. от км 32 до км 34 в района на тунел „Витиня“ в посока Варна движението се осъществява в изпреварващата лента поради извършване на гаранционни дейности. АМ„Черно море“: няма ограничения.

Цената на биткойна надмина 16 000 долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599953

Цената на биткойна надмина 16 000 долара  Курсът на биткойна в четвъртък мина поредния исторически максимум – 16 770 долара. За един ден последователно той преодоля нивата от 14, 15, 16 хиляди долара. На фона на стремителния ръст финансовите регулатори, включително руската централна банка, обръщат внимание активността на хакерските структури, предава Фокус.

Доктрината Тръмп: дръж се като слон в стъкларски магазин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3093380_doktrinata_trump_druj_se_kato_slon_v_stuklarski_magazin/?ref=rss


"Ние ще спечелим толкова много, ще ви писне, ще се уморите да печелите. . . И аз ще кажа: "Съжалявам, но ще продължим да печелим, да печелим, да печелим."<br /><br />- кандидатът за президент Доналд Тръмп, май 2016<br /><br />"Все още не сме отбелязали нито една победа." <br /><br />- Държавният секретар Рекс Тилърсън, 5 декември 2017<br /><br />Ние губим, губим, губим.<br /><br />Губим при Северна Корея, като...

Плевнелиев с награда за принос за доброто отношение към мюсюлманите

https://www.actualno.com/society/plevneliev-s-nagrada-za-prinos-za-dobroto-otnoshenie-kym-musulmanite-news_648475.html

Днес, 8 декември, от 18:00 часа в зала "Тържествена" на Централен военен клуб ще се състои церемонията по връчването на първите годишни награди "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" на Висшия мюсюлмански съвет. Наградата е учредена от Съвета на името на първия главен мюфтия Ходж

Жена се контузи в Пазарджик при запалването на елхата

https://www.actualno.com/pazardjik/jena-se-kontuzi-v-pazardjik-pri-zapalvaneto-na-elhata-news_648484.html

Жена се контузи, след като падна в шахта в центъра на Пазарджик. Инцидентът станал малко след 18 ч, по време на церемонията по запалването на светлините на коледната елха. Няма опасност за живота на пострадалата, съобщи bTV.  Жената е откарана за преглед в болницата. За броен

ЕК: Мей и Юнкер вероятно ще се срещнат да говорят за Брекзит днес сутринта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599949

ЕК: Мей и Юнкер вероятно ще се срещнат да говорят за Брекзит днес сутринтаБританският премиер Тереза Мей и председателят на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер „вероятно“ ще проведат среща в петък сутринта в Брюксел в опит да финализират споразумението за ирландската граница със Северна Ирландия. Това заяви говорителят на ЕК Мина Адреева, предаде Франс прес, цитирана от Фокус.

8 декември в историята

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-svetovna-1562764.html

/КРОСС/ 1204 г. - Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас.1476 г. - Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.1506 г. - Зигмунд I е избран от Сейма за крал на Полша.1854 г. - Папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария. 1863 г. - При пожар в църква в Сантяго (Чили) загиват около 2 500 души.1874 г. - Излиза първият брой на в. "Знаме" с редактор Христо Ботев.1881 г. - При голям пожар в Рингтеатер (Виена) загиват около 400 души.1888 г. - Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София. 1896 г. - Край бреговете на Испания потъва германския кораб Салер, загиват 281 души.1903 г. - В България за първи път денят е честван като празник на Софийски университет и като (студентски празник).1914 г. - Първата световна война: Започва войната между Великобритания и Германия за Фолкландските острови.1938 г. - Лаврентий Берия става комисар по вътрешните работи в правителството на СССР и дава нов тласък на репресиите.1941 г. - Втората световна война: След японската атака срещу Пърл Харбър, Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония. 1941 г. - Втората световна война: Република Китай и Холандия официално обявяват война на Япония след японската атака срещу Пърл Харбър.1949 г. - открито е Панагюрското златно съкровище,[1] на същия ден в ДВ, бр

В Германия се надигат гласове за самостоятелна политика без оглед на Вашингтон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283833_%D0%92+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B

 В Германия предложиха да се започне водене на самостоятелна политика без оглед на Вашингтон.

Европа трябва все по-уверено да отстоява своите собствени интереси вместо да се нагажда по линията водена от Съединените Щати.

Такава е основната теза в предварителния вариант на речта на германският външен министър Зигмунд Габриел, която е подготвена за Берлинския форум по външна политика - пише вестник Süddeutsche Zeitung.

По думите на Габриел, по време на управлението на Тръмп САЩ «слабо» изпълняват ролята си на световно значима политическа сила. «Не можем да си позволим да сме в режим на постоянно очакване на решенията, които идват от САЩ и да реагираме на тях. Длъжни сме сами да оформяме своята позиция и когато това е необходимо да казваме на нашите партньори, къде се намира границата нашата солидарност», - пише в текста. «Безусловният начин по който приемаме и запазваме ролята на САЩ, въпреки случващите се разногласия, започва да се руши», - се отбелязва в изявлението на министъра.

Освен това, Габриел настоява, че и САЩ вече започва по различен начин да възприема Германия, а по-точно, като «един от многото партньори»: «Това също така означава, че нас неизбежно ни възприемат, като конкуренти».

Освен това Габриел призовава занапред Германия все по- уверено да представя своите собствени интереси. «Трябва да обозначим позициите си и когато това е необходимо да очертаваме разграничителни линии, отвъд пределите на които нашите партньори не бива да преминават, - посочва се в текста. Като пример за такива «разграничителни линии» се споменават санкциите срещу Русия, които бяха приети това лято от Конгреса на САЩ. Те нанасят преки щети на европейските и в частност германските енергийни интереси. Като още един подобен пример бе посочена заплахата от прекъсване на ядрената сделка с Иран.

По думите на министъра европейските страни трябва да бъдат готови "да изграждат стратегически баланс от интерси, вместо да се подчиняват на американската политика".

Рап-хоп с Мишо и Маршал

http://pogled.info/kulturen/rap-hop-s-misho-i-marshal.91189

/Поглед.инфо/ Време е за малко култура, стига стая пуста политика. Нека поговорим за музика и по-специално рап. От две-три години слушам Еминем и лесно мога да кажа, че съм му фен. Текстовете му са силни, емоционални и имат доста смисъл, ако ги приложим към своята реалност. Неговите хитове „Стан“, „Лошият“, „Рап-бог“ и много други са известни по цял свят. Сега, на Михаил Михайлов a.k.a. Мишо Шамара, a.k.a. Биг Ша, a.k.a. Ша Ага..., (за последния прякор ще говоря после) никога не съм му бил фен, поне докато не опознах по-чувствителната му страна.

Ердоган даде за пример Борисов за отношението си към малцинствата пред Ципрас

http://www.mediapool.bg/erdogan-dade-za-primer-borisov-za-otnoshenieto-si-kam-maltsinstvata-pred-tsipras-news272827.html

Турският премиер Реджеп Ердоган  даде за пример разбирателството с българския премиер Бойко Борисов по въпросите за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България по време на пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък, предаде БТА. Ердоган беше на историческо посещение в Атина и стана първият държавен глава на Турция от 65 години насам, който посещава Гърция. В изказването си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност в Западна Тракия, чиито права по думите му се нарушават системно. Гърция не признава наличието на "турска" общност в Западна Тракия. Ердоган заяви, че не е справедливо и е в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Според турския президент е проблем и това, че властите в Гърция години наред отлагат строителството на джамия в столицата си. Когато каза това Ердоган даде за пример разбирателството с българския премиер Бойко Борисов по въпросите за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България. "В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия", заяви Ердоган. Историческата визита на турския президент в Гърция започна със заявката му, че мирният договор от Лозана трябва да се ревизира, защото, по думите му, е остаряли не отговаря на новите реалности. Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на договора, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения, предаде още БТА.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=365018

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 8 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 10:00 ч. - ул.

Хороскоп за 08.12.2017

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283832_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+08.12.2017

 Овен 

Бъдете готови днес за сюрпризи от различно естество – приятни и не съвсем. На първо място те ще засегнат Вашия личен живот и всичко, свързано с него по един или друг начин. Разбира се, че не можете да предвидите всичко, но да застанете в бойна стойка, за да имате готовност да отвърнете на удара, е напълно по Вашите възможности. 
 
Телец
Ясно ще си дадете сметка днес, че с Вашия любим човек идеално си подхождате и просто сте създадени един за друг. Съвсем очевидно е, че ще има ситуации, коити ще Ви убедят в това. Например, мненията Ви за възпитанието на децата или плановете за прекарване на почивните дни, ще съвпадат. Звездите Ви съветват да пазите Вшите отношения - пълно разбиране между партньорите не се среща често!
 
Близнаци
 
Днес ще раберете, че някой си е правил за Вас дългосрочни планове, и то в областта на личния живот. И то толкова далечни, че сякаш е по-лесно да стигнете до хоризонта или да стигнете с плуване до Антарктида. Впрочем, ако решите какво всъщност Ви е нужно, и ако сте съгласни, наистина все още може да стигнете до някъде.
 
Рак
 
През този ден Ви очаква радостна среща с Ваш отдавнашен поклонник, когото не сте виждали от преди хиляди години. Възможно е, ако трябва да се разчита на Вашата воля, да не бихте го видели още толкова години, но съдбата въобще не се съобразява с Вас. Затова, макар и да Ви е съвсем неприятно да видите това лице, съберете търпение и се усмихнете. В края на крайщата всичко това не е за дълго.
 
Лъв
 
Днес Вие можете без угризение на съвестта да плувате по течението. На каквото и течение да сте попаднали ( за препоръчване е топлото, че със студеното не се знае кое и как), то при всички положения ще Ви отнесе там, където трябва.
 
Дева
 
Днес може да се окаже, че имате някаква покана за среща. Само че до последния момент няма да можете да решите, искате ли да отидете, или не. Звездите Ви съветват, все пак да отидете. Може пък изведнъж да Ви хареса!
 
Везни
 
Ако сте забелязали, че в последно време разправиите във Вашето семейство са станали прекалено много, опитайте днес да си дадете сметка за техните причини. И е желателно да направите това не сами, а двамата заедно! Постарайте се, разговорът да е спокоен и конструктивен, а да не прерасне в поредния спор! ? може и това да се случи...
 
Скорпион
 
Не форсирайте днес събитията в личния си живот, дори това прекалено много да Ви се иска. Постарайте се за никъде да не бързате, спокойно да плувате по течението и да се наслаждавата на всички удоволствия на живота, които може да Ви даде той този ден, а също и Вашият любим човек .
 
Стрелец
 
Не се поддавайте прекалено често на смяна на настроението. Времето е подходящо за удовлетворяване на личните потребности, но прекомерната нестабилност и излишните капризи не само че няма да са Ви от полза, а даже ще се окажат пречка. По тази прична малко самодисциплина, сериозност и отговорност, ще се окажат необходимо и достатъчно условие за да се справите с всяка работа и бързо да намерите оригинални решения за задачи от всякакъв род. Ако чувствате, че не Ви достигат знания, обърете се към по-опитни хора, на които имате доверие и на които сте убедени, че може да разчитате.
 
Козирог
 
На Козирозите днес звездите препоръчват, повече да работят. Или поне се опитайте да покажете толкова бурна трудова дейност, че те да изгубят желание да Ви занимават със своите проблеми. Преди всичко това се отнася най-вече за членовете на семейството – те особено активно ще се домогват до Вашето внимание.
 
Водолей
 
Днес у Вас ще се появи желание да измените привичния порядък на действие и да го направите по- интригуващ и необичаен. Старайте се да не се поддавате на нереалистични мечти и планове. Премисляйте по три пъти, преди да решите да предптиемете нещо. Днес общуването ще Ви буде интересно и приятно. Може да се срещнете с роднини или да прекарате времето с децата. Може да си позволите кратка екскурзия и пътуването ще Ви бъде интересно и приятно.
 
Риби
 
Щастието Ви не е през девет планини в десета. То няма да дойде днес, но през този ден ще видите едно малко късче от него, едно крайче, което ще Ви обещава всячески блага за напред. Какво пък, гответе си рамчица за снимка, на която съвсем скоро ще запечатите реализираната своя мечта.

Най-новата граница в Европа?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283831_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%3F

 Какво ще се случи с ирландската граница след като Великобритания напусне ЕС? Това е един от горещите въпроси в продължаващите преговори. Защото Република Ирландия е членка на ЕС и ще си остане такава и след Брекзита, но не и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Тоест, през средата на зеления остров ще се появи една нова външна граница на ЕС, което ще има сериозни отражения върху целия регион.

За какво става дума? Ще се спрем на някои от най-важните аспекти на въпроса, които в исторически план обхващат последните 100 години.

Разделението на Ирландия

Граничен пункт, заснет през 1957 година

Граничен пункт, заснет през 1957 година

По време на Първата световна война ирландският стремеж към независимост, изразен както чрез политическа, така и чрез въоръжена борба, достига връхната си точка. Лондон отговаря със закони, целящи по-скоро да децентрализират властта, отколкото да дадат независимост на ирландците. Първите опити за създаване на общ за целия регион  парламент в Дъблин се провалят заради съпротивата на северноирландските юнионисти. Те се обявяват за оставане в Обединеното кралство, поради това, че не желаели да бъдат управлявани от един център на ирландския национализъм.

Вместо това се създават два отделни парламента и на картата се появяват Северна и Южна Ирландия. След 3-годишна война за ирландска независимост правителството в Лондон признава поражението си, след което през 1922 г. Южна Ирландия се отделя от свободната ирландска държава и престава да бъде част от Великобритания.

300 гранични пункта

Границата между Република Ирландия и Северна Ирландия

Границата между Република Ирландия и Северна Ирландия

За да бъдат намалени негативните отражения от раздялата, през 1923 г. е създадена така наречената Common Travel Area – нещо като днешното Шенгенско пространство, само че в доста умален вид. Тя давала право на жителите на региона да преминават вътрешноирландската граница без паспортни проверки. Това е било голямо облекчение, тъй като границата лъкатушела силно и нерядко се налагало пресичането ѝ на няколко места, за да се стигне от едно населено място до друго.

По протежението на 499-километровата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия има около 300 по-малки и по-големи гранични пункта. Човек често и не забелязва, че е преминал от едната в другата част на острова. Дори информационните табели с надписи "Добре дошли" - в Република Ирландия или във Великобритания - са рядко срещани.

Не винаги обаче тази граница е била така невидима. Когато през 1969 г. в Северна Ирландия ескалира насилието, Лондон изпраща там войски. Контролът по границата тогава е затегнат, за да не се допусне нелегалното прехвърляне на оръжие от Република Ирландия към Северна Ирландия. Британската армия затваря някои от по-малките гранични пунктове, разрушава някои от подстъпите към тях и взривява мостове. Някои общини били особено силно засегнати от тези мерки, което довело до засилването на национализма по тези места.

Търговска война с тежки последици

Правилата за граничния товарен транспорт дълги години затруднявали търговията

Правилата за граничния товарен транспорт дълги години затруднявали търговията

Споразумението от 1923 г. за Common Travel Area е облекчавало частните пътувания между двете части на острова, но товарният транспорт е бил до голяма степен ограничен. Първоначално само определени стоки са били обмитявани, но след английско-ирландската търговска война през 1930-те години се въвеждат мита и за аграрните продукти, както и за въглищата и стоманата. Мерките на правителствата в Лондон и Дъблин тогава нанасят огромни икономически щети на граничните райони, което довежда до разцвет на черния пазар и контрабандата.

Търговската война приключва официално през 1936 година, но митническите проверки остават в сила. Те се запазват дори и след 1973 г., когато Ирландия и Великобритания заедно влизат в Европейската Икономическа Общност - предшественичката на днешния ЕС. Контролите са премахнати чак през 1993 година с отварянето на Европейския вътрешен пазар. След излизането на Великобритания от ЕС този период на свободно придвижване на хора и стоки може да остане в историята.

Предстоящи събития в страната на 8 декември

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1562762.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание. ***София.От 09.30 часа министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще открие кръгла маса на тема „Европейския икономически дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018", която ще се проведе в зала „Роял 3" на „София хотел Балкан". ***София.От 09.00 часа в зала „Мусала 1" в хотел „Хилтън" ще се състои официалното представяне на програмата за техническа помощ за малки и средни предприятия по Плана "Юнкер". Програмата е на Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейският съюз. Събитието ще бъде открито от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, директора на ЕБВР за България Лариса Манастърли и директора "Консултантски Услуги" към Европейска Инвестиционна Банка Саймън Барнс. ***София.От 09.00 часа 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Илиян О., Емил М и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди на извънредно заседание своето участие по проекти, реализирани с финансиране по Оперативна програма „Добро управление". ***София.От 09

200 000 жители на Калифорния са евакуирани заради пожарите в щата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599946

200 000 жители на Калифорния са евакуирани заради пожарите в щатаБлизо 200 000 жители на американския щат Калифорния са евакуирани заради природни пожари, предаде Би Би Си. Около 5000 пожарникари се борят за овладяването на стихията, която до момента е унищожила 150 постройки в южната част на щата. Броят на евакуираните в четвъртък се увеличи почти четири пъти, след като ново на пожара огнище се разгоря северно

ЕС иска да накаже Унгария. И сам си слага крак.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283830_%D0%95%D0%A1+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.+%D0%98+%D1%81%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BA%

 Идването на власт на Виктор Орбан в Унгария през пролетта на 2010 година изправи ЕС пред едни от най-продължителните и разгорещени спорове в неговата досегашна история: Какво да е отношението към една страна-членка, която систематично подронва демокрацията и правовата държава и по този начин нарушава Копенхагенските критерии за членство в ЕС? Подобен случай изобщо не е влизал в сметките на основателите на Съюза - те явно са смятали, че щом една държава е относително  утвърдена демокрация, тя ще се развива само в положителна посока - към още по-голямо усъвършенстване. Затова и не са предвидени почти никакви ефективни възможности за санкциониране на онези държави, които не спазват нормите. Да не говорим, че въпросните санкции са извънредно трудно приложими на практика.

Темата сега отново е на дневен ред. Комисия на Европарламента заседава в Брюксел (07.12), за да обсъди откриването на процедура срещу Унгария въз основа на член 7, който предвижда отнемане на някои членски права на страната поради тежки нарушения на основните ценности на ЕС. Водещи европейски политици пък настояха в отворено писмо до Европейската комисия да спре изплащането на европейски пари за Унгария, докато страната не започне отново да се съобразява с европейските норми. Сред подписалите писмото са бившият финансов министър на Германия Ханс Айхел, както и от тримата бивши еврокомисари Паскал Лами, Франц Фишлер и Янис Палеокрасас.

Тежки нарушения на основните права

Унгария е първата страна в историята на ЕС, която е реално застрашена от откриване на процедура по член 7-ми. През май Европарламентът възложи на Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи /LIBE/ да изработи доклад, въз основа на който през идната година да се гласува за откриването на процедура срещу Унгария. Гласуването в Европарламента е предвидено за септември 2018.

Водещи европейски политици тези дни настояха в откритото си писмо до Жан-Клод Юнкер ЕС временно да спре парите от европейските фондове за Унгария, с изключение на преките плащания на Комисията, в които унгарското правителство не се явява като посредник. В мотивировката си те изтъкват, че унгарското правителство тежко нарушава основни принципи на демокрацията и правовата държава. В писмото се твърди още, че управляващата партия „Фидес“ контролира определени сфери на правосъдието като Главната прокуратура и Конституционния съд, че ограничава свободата на печата и преследва неправителствени организации.

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Редица институции, както и съдебната система били  реформирани по начин, който позволявал една съществена част от европейските пари да се преразпределят пряко или косвено между близки до партията политически и бизнес-среди.

"Не бива да мълчим"

"Орбан открито поставя под въпрос принципите на либералната демокрация. Но неговата Европа не е тази, която основахме и към която се стремим", посочва социалдемократът Ханс Айхел в разговор с ДВ. Той е наясно, че Европейската комисия трудно може да спре парите от европейските фондове за Унгария, както и да наложи санкции на страната. Независимо от това ЕС не бива да мълчи, изтъква Айхел и посочва, че тъкмо това е мотивът на подетата от него инициатива.

Правителството в Унгария реагира крайно невъздържано на писмото до Жан-Клод Юнкер, както и на заседанието на Комисията /LIBE/. Писмото представлявало "политическа атака на Левицата срещу Унгария", се казва в официална становище от Будапеща. В интервю от миналата седмица самият Орбан окачестви исканията за спиране на европейските пари за Унгария като "безсмислица" и "дивотия". Правителственият говорител Золтан Ковач заяви, че заседанието на LIBE за Унгария било "нещо средно между лов на вещици и показен процес  по комунистически маниер".

Унгария на практика няма от какво да се страхува

Подобни словесни изхвърляния зачестиха през изтеклите месеци - включително и поради това, че наближават избори. Всъщност Унгария няма от какво чак толкова да се страхува. Известно е, че партията на Орбан "Фидес"е член на християндемократическата Европейска народна партия. А за някои критични гласувания тя има нужда от унгарските гласове. Така беше например при преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Във всички подобни случаи Европейската народна партия се реваншира, като се обявява против налагането на санкции срещу Унгария. Това е съдбоносна грешка, смятат 17-те най-важни граждански организации в Унгария. През октомври те публикуваха обширно становище за политическата ситуация в страната. Изводът им гласи: "От нечестни избори до повсеместна корупция – в сърцето на Европа вече съществува една нелиберална държава." 

Ердоган хвали Борисов пред гордите гърци: Само той ме слуша на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283829_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86

 Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция, от 65 години, предаде БТА.

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност (Гърция отрича термина „турска,  в Западна (Гръцка) Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават. Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

„В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия“, заяви Ердоган.

През първия ден от посещението на Ердоган в Атина, доминираха конфликтните проблеми, на първо място искането, което турският президент направи публично за ревизия или осъвременяване на Лозанския мирен договор, в светлината на защитата на правата на мюсюлманското (турско) малцинство в Западна (Гръцка) Тракия, който по думите му е остарял.

 Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Не може да има ревизия на Лозанския договор,заяви Ципрас.

Това хвърли смут сред гръцките лидери и засенчи първия ден от визитата. Критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат, подсили тази атмосфера, въпреки че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните отношения.

Кабинетът на ГЕРБ и патриотарите призна написания на сръбска пишеща машина „македонски език“!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283828_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0

 Национален позор на Балканската среща в София: Превеждат от „македонски“ на български изказването на македонския премиер Зоран Заев!

Някой вече съмнява ли се: Кабинетът на ГЕРБ и патриотарите призна написания на сръбска пишеща машина „македонски език“! Следва признаване на измислената им история.

И всичко това заради европредседателството на България! Преди 60 години комунистите се прегърнаха с Тито и македонизираха Пиринския край – заради комунистическото ни бъдеще и СССР.

Сега се прегръщаме със Зоран Заев и коленичим за втори път пред македонизма – заради европейското ни бъдеще и САЩ!

Велизар Енчев

Всеки втори вярва в съществуването на извънземни цивилизации! Дали?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vseki-vtori-viarva-v-syshtestvuvaneto-na-izvynzemni-civilizacii-dali-2065737

Близо 50% от хората вярват в съществуването на извънземен живот и искат да установят контакт с него. Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм о

Забавно дуо: Енотът Сима и лисицата Мартин не могат един без друг (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zabavno-duo-enotyt-sima-i-lisicata-martin-ne-mogat-edin-bez-drug-video-2065655

Необичайно приятелство завладя сърцата на интернет потребители по целия свят. Става дума за дружбата между енотът Сима и лисицата Мартин.

Искате идеална Коледа - ето каква е формулата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iskate-idealna-koleda-eto-kakva-e-formulata-2065578

Математици посветиха две седмици на това да разберат как коледният ден може да е идеален и стигнаха до извода, че най-важното е телевизорът да бъде изключен, съобщи в. "Дейли мейл". Сложното уравнение извежда

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1562761.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: 8 декември: на живо от Благоевград - как ще отбележат празника си студентите Тема: И още: кого да потърсим, ако ни измамят по празниците? Председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов Тема: Как да бъде излекувана здравната система? Мнението на д-р Дечо Дечев и Пламен Таушанов Тема: Йерусалим отвътре: Конфликтът между Палестина и Израел Тема: Може ли законът да ограничи радикалния ислям в България? Дискусия с депутата Юлиан Ангелов от Обединени патриоти и арабиста проф. Владимир Чуков Тема: В „Извън играта" олимпийската шампионка Екатерина Дафовска - 20 години по-късно БТВ, "Тази сутрин" Тема: Разследване на bTV - как се получава общинско жилище „по втория начин"? Тема: Скандалът за Ерусалим. На живо от свещения град- специалният пратеник на bTV Петър Нанев. Коментар в студиото на бившия посланик на българия в ООН Стефан Тафров Тема: Какво се договориха седемте балкански лидери на срещата на върха в София? Гост: министър Лиляна Павлова Тема: На живо от Перник - драма с изоставено бебе

Прогноза за времето - 8 декември (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-8-dekemvri-petyk-news_648462.html

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините ще има условия за краткотрайна мъгла. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен югозападен вятър. Затоплянето ще продължи. Максимални температури - между 9° и 14°. Това съобщи за

150 млади лекари учиха как да прилагат данните от научни изследвания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6599376

150 млади лекари учиха как да прилагат данните  от научни изследванияОбучава ги световно известната британска експертка д-р Нариндер Госал. Млади лекари преминаха курс THE POWER OF EVIDENCE за систематична оценка на надеждността и приложимостта на резултатите от научни публикации на 1 и 2 декември в София. В обучението се включиха 150 лекари от шест терапевтични области - пулмология, кардиология, неврология,

Николай Стефчов: Ефективно животновъдство се постига с разумни инвестиции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599586

Николай Стефчов: Ефективно животновъдство се постига с разумни инвестицииЗемеделието в България е в подем, казва Николай Стефчов, собственик и управител на фирма “Агритоп”, носител на приза “Агробизнесмен на България” за 2017 година - Вие сте Агробизнесмен за 2017 г., честито за отличието, г-н Стефчов! Как се става успешен бизнесмен в агросектора? - С каквото и да се занимаваш, за да го правиш добре,

Над 200 000 студенти празнуват днес

http://frognews.bg/news_146914/Nad-200-000-studenti-praznuvat-dnes/

208 000 студенти ще отбележат 8 декември. От тях 25 000 ще посрещнат празника в курортите.

Мая Манолова иска гражданите да могат да обжалват актовете на КЕВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283827_%D0%9C%D0%B0%D1%8F+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B

 Актовете на КЕВР не подлежат на обжалване от гражданите и обмислям да атакувам това в Конституционния съд. Това каза омбудсманът Мая Манолова преди днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където се обсъди доклад за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г. в 14 града в страната.

Според омбудсмана регулаторът определя в интерес на монополистите цените на водата, а гражданите са длъжни да плащат, но нямат възможност да обжалват. "Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват, а има проблеми, недостатъци, пороци в действията на КЕВР", обясни Мая Манолова. Тя даде за пример, че КЕВР за пореден път не прави обществено обсъждане по важните за гражданите въпроси, визирайки днешното заседание за цената на водата. Освен това, по думите на Манолова, определяйки социалната поносимост, КЕВР е имала възможност да определи цената на водата по две методики на НСИ, които дават различни числа, като второто е на места на 100 процента по-високо от първото. Според Манолова КЕВР е взела в предвид изследването на НСИ, което дава по-високи стойности и по този начин социалната поносимост се вдига, съответно и цената на водата. Омбудсманът припомни, че при определяне на цената на водата се определя и спрямо размера на инфлацията. От КЕВР обаче вместо да отчетат инфлацията от 1 януари до 31 октомври 2017 г., отчели тази от декември 2016 г. до 31 октомври 2017, като разликата била повече от 1 процент. "В единия случай става дума на 0,7 на сто инфлация, а в другия за инфлация 1,937%“, обясни Манолова. Малко по-късно, по време на откритото заседание, Манолова се закани да се обърне към прокуратурата по този въпрос.

Омбудсманът информира още, че според закона КЕВР трябва да определи общите условия в договорите, само че вместо с договори ВиК операторите определят цената на водата със заповеди. "КЕВР не определя общи условия на договорите, а общи условия на водоснабдителната услуга, което е също нарушение на закона. Проблемът е, че действията на регулатора са необжалваеми", заяви още Мая Манолова. Затова тя ще настоява да се изпълнява законът, в който е казано, че трябва да има договори при общи условия, а не заповеди. Манолова ще иска и ВиК дружествата да използват възможността в закона, където е предвидено, че могат определят по-ниски цени на водата на местата с гравитачно водоснабдяване.

По време на днешното заседание КЕВР обяви, че ще определи цената на водата в София, Пловдив, Варна, Бургас и още 11 области в страната на закрито заседание на 15 декември.

И тази зима въздухът в София е опасно мръсен, но общината продължава да няма план за действие

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/12/08/3089184_i_tazi_zima_vuzduhut_v_sofiia_e_opasno_mrusen_no/?ref=rss


Почти година след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща общината да подготви план за действие в дни, в които въздухът е силно замърсен, мерки все още се обсъждат.<br /><br />Дискусиите на плана започнаха през септември, т.е. 9 месеца по-късно, а в тях участват общински съветници, ръководителите на дирекции и представители на полицията. Идеята е, че Столичната община ще задейства мерки, когато има опасност нивата на фини прахови частици да са 4 пъти над нормата. Това ще се...

Олигархията се тресе заради разследванията за приватизацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283826_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%

 

Босовете пробват да избягат от възмездието, като отвличат вниманието с атаки по Пеевски

Възможността скандалните сделки, с които са ограбени държавни активи за милиарди през бандитската приватизация, да бъдат разследвани, изкара от релси задкулисието у нас. Олигархичните кръгове, които са си

напазарували държавни компании на безценица, изпаднаха в паника

и започнаха да бълват фалшиви новини, зад които да се скрият от приближаващото възмездие. Буквално часове след като главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в парламента, че само изтеклата давност е спасила от разследване продажбите на „Софарма“ на Огнян Донев и „Дамяница“ на Иво Прокопиев, машината за клевети на задкулисието почна да върти на пълни обороти. Тактиката, която престъпните босове и медиите им предприеха, пък не беше изненадваща – в опит да отвлекат общественото внимание от далаверите си, те започнаха да сипят клевети по депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски.

Народният представител отдавна се е превърнал във враг № 1 на кръговете, пленили в олигархична хватка държавата, заради разследванията, които медиите от нашата издателска група - „Телеграф“, „Монитор“, Политика“ и агенция „Монитор“ правим за безчинствата на престъпните босове и ментора им Иван Костов.

Атаката на Фабриката започна още от сряда вечерта, когато се опита да пришие на Пеевски собствеността на „Булгартабак“ (която лъжа е била опровергавана с документи многократно – б.р.) в опит да омаловажи протеста на хиляди служители на цигарената фабрика, които излязоха в столицата срещу лъжите на изданията от кръга „Капитал“ и присъдружното им политическо ГМО - „Да(й), България“. Отрочетата на босовете в продължение на седмица се пробваха да внушат в обществото, че дружеството едва ли не е замесено в контрабанда на цигари, позовавайки се половинчато на доклад на турските служби. Това, което никой от слугите на олигархията не каза публично обаче е фактът, че

турските служби никъде не казват, че компанията е замесена

в незаконен трафик на тютюневи изделия. Напротив - в доклада, който у нас се появи разпечатан от интернет, а не по официален път, се посочва, че не фирмата прави контранда, а че нейни изделия са били трафикирани в югоизточната ни съседка, за което са сезирани полицейските служби на Интерпол. Това впрочем означава, че повторно разследване у нас би било нелогично, но това също бе премълчано от трубадурите на олигархията от „Да(й), България“.

Вместо това цялото ветрило от подчинени на задкулисието медии в четвъртък сутрин като по команда излезе с поредната порция лъжи за Пеевски.

Написани в един стил и по едни и същи опорни точки

материали се появиха в медиите както на разградския олигарх Иво Прокопиев, свързания с грантаджииите български отдел на „Дойче веле“, така и в бутиковия „Клуб Зет“ на Огнян Донев. За да е пълна офанзивата, в атаката отново бяха включени и лица от олигархичната формация „Да(й), България“. Още в сряда вечерта един от членовете на ръководството й – Иво Мирчев, засипа с клевети един от телевизионните ефири. А днес от сенките излази и сламеният лидер на партията и провален правосъден министър Христо Иванов. В следобедните часове той анонсира поредната абсурдна идея на политическото ГМО – създаването на анкетна комисия за „Булгартабак“ от членове на самата партия. Тъй като отрочето на олигархията не можа да се добере до парламента след шута, който избирателите му биха на последните избори за НС, то подобна комисия е не просто абсурдна, но и незаконна. Тя няма как да породи правни действия, но пък и без това целта на „Да(й), България“ и господарите й не е реално разследване, което само би опровергало клеветите им, а хвърляне на фалшиви димки в обществото, зад които олигархията да скрие собствените си престъпления.

Разврат, пошлост и алкохол в промишлени дози? Не, днес е празник на науката и знанието!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283825_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%88%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B8+%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D

 Честит празник на всички бъдещи, настоящи и вече дипломирали се студенти. Преди да вдигнете чашките и да се отдадете на купон все пак е хубаво да знаете, че началото на този празник е тясно свързано с първото и до 1920 година единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет.  Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на свищовлиите Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети). От началото на ХХ век в него се допускат да следват и девойки. В параграф 25 от общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новия казва академическа реч".  Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.  До 1919 г. честването на празника има мирен и нравствено-културен характер. Оттогава, във връзка със социално-класовите сблъсъци в България, празникът се политизира и му се придава партийно предназначение. В условията на тоталитарната власт студентският празник се деформира и опошлява, докато в един момент е изобщо зачеркнат от българския календар.  Възстановен е през 60-те години на миналия век, но отново като оръжие на тогавашната партийна власт.  През последните десет години 8 декември постепенно навлиза в първоначалното си русло. Той възвръща обаянието си на оригинален и неповторим студентски празник. И все пак не забравяйте, че почти навсякъде у нас ще бъка от полицаи!  Честит празник!

 
 Blitz.bg

Пазарите на имоти в страните от Южна Европа се връщат към силен растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283824_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%

 Икономиките на държавите от Южна Европа – Португалия, Испания, Италия и Гърция, станали известни като PIIGS, се връщат към растеж след тежката криза. Безработицата в тези страни устойчиво намалява, продажбите на дребно растат, а инвеститорите в имоти са привлечени от растежа и атрактивната възвръщаемост, пише консултантската компания Savills в свой анализ.

След години на слаб пазар инвестиционната активност в региона нараства с 277% през 2017 г. в сравнение с дъното на пазара от 2012 г. Основен двигател на активността е пазарът в Испания, посочва се в документа.

Общият обем на инвестициите в Испания се очаква през тази година да надвиши дългосрочните средни обеми, а през 2018 г. да достигне и историческия пик от 2007 г. (9,9 млрд. евро).

Общият обем на инвестициите в страните от Южна Европа за периода януари – септември достига 13,1 млрд. евро. До края на годината се очаква вложенията да достигнат 19 млрд. евро.

Най-активни са трансграничните инвеститори, които формират 70 на сто от обемите на пазара. За сравнение, средно за Европейския съюз (ЕС) делът на трансграничните инвестиции достига 52%.

Изключение от тази тенденция е само Гърция, посочват експертите.

Най-активните чуждестранни инвеститори са фондове от ЕС и САЩ, които формират съответно 49% и 27% от инвестиционните обеми.

Най-интересен за инвеститорите сегмент от пазара на бизнес имоти в региона са обектите по водещите търговски улици заради ръстовете на туризма и на потребителските разходи на фона на спада на безработицата и растящите доходи.

Делът на незаетите офис площи също се свива на фона на недостига на качествено предлагане в централните бизнес райони на водещите пазари в четирите страни. Това подкрепя ръста на наемите на офиси в Мадрид, Милано и Лисабон.

Средната доходност от първокласни офис площи в региона в резултат на тези фактори намалява до 4,65% през третото тримесечие на 2017 г. Очаква се допълнително понижение на доходността, особено в Португалия и Гърция.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Отпада учредяването на право на строеж за линейни енергийни обекти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283823_%D0%9E%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6+%D0%B

 С промени в Закона за енергетиката ще отпадне учредяването на право за строеж при линейни енергийни обекти. Тези правила ще касаят съоръжения като въздушни линии, стълбове за електропроводи, които реално са изключение от класическото правило, че правото за строеж се учредява с цел носителят му да придобие собствеността върху сграда или постройка.

Проектът за изменение на закона е качен за обществено обсъждане на сайта за обществени консултации strategy.bg.

В момента няма ясна дефиниция за линейните енергийни обекти и не са уредени изрично елементите на тези обекти, които имат площен характер, пише в мотивите на автора на текстовете. По тази причина и с промените в основния енергиен закон ще бъде дефинирано изрично "линеен енергиен обект".

По силата на предложените промени това е "съвкупност от подземни и/или надземни съоръжения на техническата инфраструктура, предназначени за пренос, транзитиране или разпределение на електрическа и топлинна енергия, природен газ, нефт или нефтопродукти през мрежи, надземни и подземни водопроводи на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, както и принадлежащите им трайно прикрепени към земята елементи, независимо от площта, която заемат".

С промените се уеднаквяват регулациите в Закона за собствеността и Закона за устройството на територията, според които право на строеж ще се изисква само при изграждане на обекти, които могат да бъдат въведени в експлоатация като самостоятелни обекти.

Това означава, че изграждането на площадкови енергийни обекти, когато те са сгради или постройки, ще се запази изискването за учреждаване на вещно право за строеж преди да бъде издадено разрешително за строеж. За линейните обекти ще е достатъчно учредяването на сервитутно право.

С проекта за енергийния закон се изменя и Закона за горите и отпада задължението на инвеститорите да искат предварително съгласуване с Министерството на земеделието, когато става въпрос за строеж в горски територии публична държавна собственост, както и със собственика за останалите поземлени имоти в горски територии.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

В Гърция Ердоган даде пример с Борисов

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-gyrciia-erdogan-dade-primer-s-borisov-6077019

От четвъртък Ердоган е на двудневно официално посещение в Гърция - първа визита на турски държавен глава от 65 години насам

Ердоган похвали Борисов, разбирали се за малцинствата

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-pohvali-borisov-razbirali-se-za-malcinstvata-6077019

От четвъртък Ердоган е на двудневно официално посещение в Гърция - първа визита на турски държавен глава от 65 години насам

Най-големите собственици на молове на Острова готвят сливане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283822_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%8

 Най-големите собственици на търговски центрове във Великобритания преговарят за създаването на общоевропейски гигант за недвижими имоти на стойност 21 млрд. паунда, съобщава Financial Times.

Компаниите очакват обаче забавяне на британския пазар на търговски площи, тъй като търговията на дребно все повече се измества онлайн.

Hammerson отправя оферта за общо 3,4 млрд. паунда за Intu. Това е в размер на 253,9 пенса на акция и е с 28% над цената на затваряне на 5 декември и с 19,2% над средната цена на ценна книга за последните три месеца.

Ако сделката се реализира, това ще обедини под една шапка най-големите молове на Острова – включително Brent Cross в Лондон, Bullring в Бирмингам, Bicester Village в Оксфордшър и Trafford Centre в Манчестър.

Сливането ще създаде най-голямата група за имоти във Великобритания и втория по големина собственик на търговски имоти в Европа след Unibai дори на фона на отслабващите продажби във физическите магазини, разрастването на онлайн пазаруването и опасенията за забавянето на британската икономика заради Brexit.

Последният фактор вече допринесе за спада на акциите и на двете компании, посочва изданието.

Предложената цена на сделката представлява отстъпка с над една трета от стойността на имотите за Intu. Според анализатори офертата е опортюнистична, тъй като цената на акциите на Intu се търгува на половината от нетната стойност на активите на компанията.

Предложението изглежда отблъскващо и с очевидните насрещни ветрове, с които вече се сблъсква търговията на дребно на Острова, допълва изданието. Intu е и една от най-популярните акции във Великобритания за къси продажби.

Hammerson посочва, че ако сделката се реализира, ще продаде активи за около 2 млрд. паунда – предимно във Великобритания, и ще се съсредоточи върху икономиките с по-бърз растеж като Ирландия и Испания.

Акционерите на двете компании се предвижда да гласуват предложението за придобиване през второто тримесечие на 2018 г. Ако бъде одобрено, сделката ще бъде завършена до края на следващата година.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Загадъчен обект открит в края на Вселената

http://clubz.bg/61606-zagadychen_obekt_otkrit_v_kraq_na_vselenata

Международна група учени от САЩ и Германия откри свръхмасивна черна дупка, намираща се на разстояние 13 милиарда светлинни години от Земята. Тя се е образувала около 690 милиона години след Големия взрив, по време на епохата на рейонизация, когато се появяват квазарите и първите звезди. Толкова голям обект, характерен за съвременната Вселена, не е типичен за ранните времена, когато масивните тела едва са започвали да се формират, отбелязва списание „Сайънс“.

Масата на новооткритата черна дупка е равна на 800 милиона звезди като Слънцето. Тя е в състава на квазар (активно ядро на първични галактики), наречен J1342 + 0928, който бе открит при анализ на данни, получени от обсерваторията Серо-Тололо в Чили (където се намират едни от най-мощните телескопи в света). Тъй като светлината от древни обекти се смесва в инфрачервената област на спектъра, учените са се възползвали и от данни на инфрачервения космически телескоп на NASA Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Учените предполагат, че формирането на толкова масивен обект е станало възможно, защото той е бил разположен в по-плътен регион на Вселената. Черната дупка бързо е увеличила размерите си, поглъщайки  веществото около себе си, но по-късно растежът ѝ се е забавил. Превърнала се в типична свръхмасивна черна дупка, разположена в центъра на елиптична галактика.

Площад Славейков.

Каракачанов, Горанов, Банов и Вълчев на парламентарната трибуна за контрол

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-goranov-banov-i-vylchev-na-parlamentarnata-tribuna-za-kontrol-news_648456.html

В петъчния парламентарен контрол ще участват един вицепремиер и трима министри. Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, ще отговори на въпрос какво прави МО за опазването и защитата на имотите-частна

8 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=365017

Събития: 1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас. 1476 г. – Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.

Р. Радев: Двигател на растежa трябва да бъдат секторите с висока добавена стойност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/283821_%D0%A0.+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6a+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B

 На среща с представители на Световната банка, държавният глава Румен Радев призова международната финансова институция да подкрепи със своята експертиза усилията на България да трансформира своята икономика, така че двигатели на растежа да бъдат секторите с висока добавена стойност. По думите на държавния глава изострящите се демографски проблеми на страната ни и енергоемкостта на българската икономика, налагат търсенето на качествена промяна и развитие именно на икономическите сектори, използващи висока професионална експертиза и  високотехнологични производства, съобщи пресцентърът на държавния глава.

„През последните години страната ни неизменно отчита стабилни макроикономически показатели – икономически ръст, намаляваща безработица, и те трябва да бъдат използвани за постигането на реална промяна в ежедневието на хората и повишаване на тяхното благосъстояние“, заяви още президентът. Румен Радев подчерта също така, че коефициентът на конвергенция на България, спрямо другите държави от ЕС, е нисък и страната ни остава най-бедната държава членка на ЕС. „Най-важното за нас е да създадем привлекателни условия и високоплатени работни места за младите хора, така че те да избират да остават тук“, подчерта президентът.

 

България може да се утвърди като страна с центрове за логистична поддръжка и ремонт на авиационна техника от гражданската авиация, посочи държавният глава. Страната ни разполага с много висококвалифицирани кадри в областта на авиацията, с висши училища, които обучават специалисти, и ще разчита на експертната оценка и на подкрепата на Световната банка за осъществяването на тази идея. Румен Радев добави, че успешното функциониране и постоянното разширяване на логистичния център на „Луфтханза-Техник“ в София, е доказателство за възможностите на България да затвърди позициите си в тази високотехнологична сфера.

Президентът Радев запозна представителите на Световната банка и с инициативата за създаването у нас на международен институт за устойчиво развитие с научен център, в който да бъде изграден ускорител на ядрени частици с технология от ЦЕРН, и който да обединява на едно място наука, образование и медицина на изключително високо ниво. „Тази идея се подкрепя както от научните среди на Балканите, така и от държавни институции“, добави Румен Радев. При посещението на държавния глава в Париж подкрепа за идеята беше изразена и от страна на ЮНЕСКО.

Президентът отново подчерта необходимостта от всеобхватен подход към Западните Балкани, в който освен за транспортна и енергийна свързаност, да се работи и за по-тясна интеграция в сферата на науката и образованието.

Представителите на Световната банка изразиха готовността си да предоставят своята експертиза по представените от българския държавен глава проекти. Те откроиха и ролята на България като фактор на стабилност и за задълбочаване на регионалната интеграция в Югоизточна Европа. На срещата беше потвърдено и желанието на институцията да работи за постепенното преодоляване на пречките пред човешкия и икономически обмен в нашия регион и за постигането на реален напредък в регионалното сътрудничество. 

По статията работи: Веселина Василева

Любим виц на Албена Михова от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599432

Любим виц на Албена Михова от фейсбук - Моля, кажете ми как да напълнея, всичко опитах и не става! Отговор: - Умри,

Откриват Българския икономически форум

https://www.actualno.com/business/otkrivat-bylgarskija-ikonomicheski-forum-news_648457.html

Днес (8 декември) в София започва Българският икономически форум. Събитието се провежда в партньорство с представителството на ЕК в България. Форумът ще бъде официално открит от Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Огнян Златев, ръко

Прогноза за времето - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365016

Над Черноморието днес ще бъде слънчево, след обяд ще се появи слаб до умерен югозападен вятър, научи Moreto.net. Максимални температури на въздуха: 12-13°. Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Хората ще се спасяват от правителствата на плаващи острови

http://pogled.info/svetoven/horata-shte-se-spasyavat-ot-pravitelstvata-na-plavashti-ostrovi.91184

/Поглед.инфо/ Американски предприемач финансира проект за морско заселване край Таити, като до 2050 г. се планира да има хиляди подобни съоръжения

Перспективите на Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/perspektivite-na-blizkiya-iztok.91185

/Поглед.инфо/ Завършването на войната в Сирия е знаковo събитие на текущия момент и следващите събития в региона ще окажат сериозно влияние върху всички големи играчи. Обаче качеството на материалите и анализите по тази тема на страниците на Афтършок разстройва и намирисва на примитивна пропаганда от типа на “свой-чужд или бий евреите”. Затова реших да изкажа своето мнение и да дам някаква прогноза.

Войните на капитализма са “балони”

http://pogled.info/svetoven/voinite-na-kapitalizma-sa-baloni.91186

/Поглед.инфо/ Отдавна е нееднократно беше показвано, че капитализма е система, която при своето развитие създава балони. И като следствие тези балони неизбежно водят до кризи. Помните ли класиката? Да, да, тя е още от миналия век.

Америка търси спасение във войната. Защо е спокоен Путин?

http://pogled.info/svetoven/amerika-tarsi-spasenie-vav-voinata-zashto-e-spokoen-putin.91187

/Поглед.инфо/ Просто с циклопа трябва да умееш да биеш правилно. Вътрешната политика на Русия се определя от външната политика на САЩ. В зависимост от това по-мек или по-твърд е курса на САЩ по отношение на Русия се изгражда линията на Кремъл по отношение на мерките в икономиката, кадрите, пропагандата. Реактовността по отношение на Щатите е най-продуктивната стратегия: преживяваме неприятностите по реда на тяхната поява. Всяко изпреварващо действие е ненужно, тъй като защитата може да не бъде адекватна на нападението.

Стратегическата гинекология на НАТО

http://pogled.info/svetoven/strategicheskata-ginekologiya-na-nato.91188

/Поглед.инфо/ Можем ли да удържим паритет със Запада, ако изразходваме за отбрана 25 пъти по-малко, отколкото НАТО? Да, без усилия!

В части от центъра, Люлин и Владая няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-tcentara-liulin-i-vladaia-niama-da-imat-voda-670737.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Пиротска“, Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Брегалница“ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“. 

Разкриване на уличен водопровод на ул. „Арх. Георги Ненов“, жк. „Люлин“ център, налага спиране на водоподаването от 10:30 до 18:30 часа на ул. „Арх. Георги Ненов“ от бул. „Панчо Владигеров“ до ул. „Добри Немиров“, ул. 389, бл. 778, бл. 788, бл. 789 и бл. 796.

Подмяна на спирателен кран на ул. „Маргаритка“, с. Владая, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Маргаритка“, ул. „Боев рид“, ул. „Китен“, ул. „Войнишко въстание“ – от №2 до № 40. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!
Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Две слаби земетресения в страната

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rjQI2yiN3w0/

Две слаби земетресения са регистрирани в четвъртък вечер в страната, показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН.

Земетресението край село Ново Ходжово, община Сандански, област Благоевград е с магнитуд 2,6 и дълбочина 0 км. Трусът е регистриран снощи в 21.24 часа.

Второто земетресение е край село Виница, община Първомай, област Пловдив в близост до река Марица. Магнитудът му е 2,9, а дълбочината 0 км. Трусът е регистриран в 21.50 часа и е усетен и в Чирпан.

И Чехия готова да премести посолството си в Йерусалим

http://clubz.bg/61605-i_chehiq_gotova_da_premesti_posolstvoto_si_v_jerusalim

СВЯТ милош земан(1)

След САЩ и Чехия може да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, предаде Нюз.Ру-Израел.

Така вчера президентът на страната Милош Земан коментира решението на американския лидер Доналд Тръмп от 6 декември.

"Това много ме зарадва. При посещението ми в Израел преди 4 години казах, че подкрепям преместването на чешкото посолство в Йерусалим. Вероятно рано или късно ще последваме примера на САЩ", заяви Земан.

Сайтът на сп. "Тиден" допълва, че той смята решението на Тръмп за правилно от политическа гледна точка и призовава страните от ЕС да последват примера на САЩ, като преместят дипломатическите си мисии.

Още завчера, малко след изявлението на Тръмп, външното министерство в Прага разпространи изявление за признаването на Йерусалим в границите му от 1967 г. за столица на Израел. От ведомството отбелязаха, чe Чехия гледа на града като бъдеща столица  на Израел, и на бъдещата палестинска държава в рамките на споразумение между двете страни.

В зависимост от напредъка в процеса на мирното решаване на конфликта Прага ще прецени възможността за преместване на посолството си.

Франция, Германия и Великобритания обаче разкритикуваха решението на САЩ.

На 8 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6599429

На 8 декември рожден ден иматДобрин Данев, депутат в 43-ото НС Ирина Никулчина, биатлонистка Красимира Колдамова, примабалерина Мариета Дукова, треньор по художествена гимнастика Проф. д-р Силви Георгиев, началник на клиника “Анестезия и интензивно лечение” - УАГБ “Майчин дом”, и ръководител на катедра “Анестезия и интензивно лечение” на Медицински факултет Стояна Георгиева,

Честит празник на всички български студенти

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/chestit-praznik-na-vsichki-bylgarski-studenti-6077003

Празникът на българските студентите възниква през 1902 г., като патронен празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище

Разкриха кой ще е цветът на 2018 година и какво символизира

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-koj-shte-e-cvetyt-na-2018-godina-i-kakvo-simvolizira-2065690

Институтът "Пантон" избра нюанса "ултравиолетово" за цвят на 2018 г., съобщи Асошиейтед прес.

"Ултравиолетово" се наложи заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригинално

Възможно ли е създаването на "широка коалиция" в Германия?

//dariknews.bg/novini/sviat/vyzmozhno-li-e-syzdavaneto-na-shiroka-koaliciia-v-germaniia-2065733

Лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в сряда, 13 декември, в Берлин, за да обсъдят възможно създаване на "широка коалиция", предаде ДПА.
 

Изненада за учените: Натъкнаха се на свръхмасивна черна дупка от зората на Вселената

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iznenada-za-uchenite-natyknaha-se-na-svryhmasivna-cherna-dupka-ot-zorata-na-vselenata-2065692

Най-старата и отдалечена черна дупка, наблюдавана някога, 800 пъти по-голяма по размери от Слънцето, разкрива на учените изненади от зората на Вселената, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Опасни нива на замърсяване на въздуха в столицата? (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/opasni-niva-na-zamyrsiavane-na-vyzduha-v-stolicata-snimka-2065732

Опасни нива на замърсяване на въздуха в столицата показва интерактивната карта, в която са изобразени стойностите на замърсяване на въздуха в София.
 
Квартали на тв

Православен календар за 8 декември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6583403

Православен календар за 8 декемвриПреп. Патапий. Мчци 62 йереи и 300 миряни Преп. Патапий се родил в гр. Тива (Египет) и бил възпитан в благочестие от родителите си християни. След навършване на пълнолетие станал монах, после пустинник, живеейки в непрестанен труд и молитви. Прославил се с добродетелните си и боголюбиви дела. Мнозина го посещавали, за да искат неговите съвети,

Признаването на Йерусалим: Защо Тръмп тръгва сам срещу всички?

http://pogled.info/svetoven/priznavaneto-na-ierusalim-zashto-tramp-tragva-sam-sreshtu-vsichki.91182

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да признае Йерусалим за столица на Израел като премести посолството на Вашингтон в Светия град.

Преустройство на НАТО: Една различна източна политика на Запада

http://pogled.info/svetoven/preustroistvo-na-nato-edna-razlichna-iztochna-politika-na-zapada.91183

/Поглед.инфо/ Тръмп, Кримската криза, ядрени оръжия, кибервойна: светът е с обърнат с главата надолу, нищо не е немислимо и всичко е възможно. Какво трябва да се направи в тази ситуация? Наложително е да се помисли за НАТО и една нова източна политика.

БСП оставя вота на недоверие за началото на 2018 г.

http://clubz.bg/61604-bsp_ostavq_vota_na_nedoverie_za_nachaloto_na_2018_g

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 най-вероятно ще е през януари, на преди Коледа, каквато бе първоначалната идея. Това казаха пред Клуб Z представители на БСП. По думите им въпреки че до неотдавна нагласите на "Позитано" 20 били други, от седмици лидерката Корнелия Нинова говорела, че е по-удабчно това да се случи догодина.

Преди повече от месец левицата се закани да атакува управлението преди Нова година, темата на вота да е свързана с корупцията, а за да е по-успешен - да се водят преговори и с ДПС. Тази седмица обаче разговори с другатата опозиционна формация нямаше как са ке случат. Причината е, че лидерът на движението Мустафа Карадайъ е в командировка в САЩ и ще е в Бъгария идната седмица.

Социалисти категорично отрекоха това, че БСП и ДПС до момента не са се разбрали да е аргумент за "забавянето" на вота на недоверие. Въпреки че на първите разговори между двете партии не бе постигната договорка най-вече по темата на атаката срещу властта. Според представители на левицата обаче подозренията, че просто не могат да се разберат с ДПС и затова вотът няма да е преди Коледа, са спекулации.

Причината - за да бъде поискан вот на недовеие са нужни подписите на 1/5 от общо 240 народни представители. Това прави точно 48 подписа, гласи конституцията. БСП в този парламент има 80 депутати - тоест нищо не й пречи да си внесе вот и сама - без помощ "отвън".

Липсата на подкрепа от ДПС обаче значи, че вотът не е никаква заплаха за властта. Това у нас е традиционна ситуация - до момента за 28 години няма правителство, което да е свалено с този парламентарен инструмент. Случвало се е само кабинет да не оцеелее след като сам си е поискал вот на доверие - в далечната 1992 година - правителството на Филип Димитров. 

"Ще си проведем разговорите с ДПС, ще чуем аргументите им. Факт е, ме без тях вотът няма да изглежда като реална заплаха, но пък от друга страна няма да се обвържем с тях отново, а това не сме сигурни дали не е по-добре", размишляваше вчера представител на левицата. 

Спорец социалисти има и частичен риск ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, атакувайки БСП, че клати управлението по време на председателството на Съвета на ЕС, повече да спечелят от такъв вот. А именно, че ще разчитат на контраатака, обвинявайки левицата в пореден опит да уронва престижа на държавата пред чужденците. "Нашите хора, избирателите ни, вероятно обаче няма да реагират така - те ще се радват, че се опитваме да махнем ГЕРБ", вярна обаче високопоставен партиец.

 Темата на бъдещия вот на недоверие вероятно няма да е за цялостна политика, а за секторна такава, каза още от БСП, макар въпросът да е дискусионен. По всяка вероятно тя ще е свъзната със сферата на сигурността. Цялостен вот на недоверие според конституцията затваря възможността да се поиска нов - за секторна политика, за период от 6 месеца. 

"Едва ли по време на Председателството на Съвета на ЕС ще поискаме два вота на недоверие - ще е прекалено и тогава вече би изглеждало тенденциозно, ан не сериозно" - това е по-разпространеното мнение сред партийците, обясниха депутати. 

Евентуална неприятност за правителството, би имало, ако и "Воля", и ДПС подкрепят БСП в начинанието - мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" , от 123 гласа. За да е успешен вотът обаче трябва да бъде подкрепен от поне 121 представители.

Вотът на недоверие срещу властта - през януари

http://clubz.bg/61604-votyt_na_nedoverie_sreshtu_vlastta_prez_qnuari

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 най-вероятно ще е през януари, на преди Коледа, каквато бе първоначалната идея. Това казаха пред Клуб Z представители на БСП. По думите им въпреки че до неотдавна нагласите на "Позитано" 20 били други, от седмици лидерката Корнелия Нинова говорела, че е по-удабчно това да се случи догодина.

Преди повече от месец левицата се закани да атакува управлението преди Нова година, темата на вота да е свързана с корупцията, а за да е по-успешен - да се водят преговори и с ДПС. Тази седмица обаче разговори с другатата опозиционна формация нямаше как са ке случат. Причината е, че лидерът на движението Мустафа Карадайъ е в командировка в САЩ и ще е в Бъгария идната седмица.

Социалисти категорично отрекоха това, че БСП и ДПС до момента не са се разбрали да е аргумент за "забавянето" на вота на недоверие. Въпреки че на първите разговори между двете партии не бе постигната договорка най-вече по темата на атаката срещу властта. Според представители на левицата обаче подозренията, че просто не могат да се разберат с ДПС и затова вотът няма да е преди Коледа, са спекулации.

Причината - за да бъде поискан вот на недовеие са нужни подписите на 1/5 от общо 240 народни представители. Това прави точно 48 подписа, гласи конституцията. БСП в този парламент има 80 депутати - тоест нищо не й пречи да си внесе вот и сама - без помощ "отвън".

Липсата на подкрепа от ДПС обаче значи, че вотът не е никаква заплаха за властта. Това у нас е традиционна ситуация - до момента за 28 години няма правителство, което да е свалено с този парламентарен инструмент. Случвало се е само кабинет да не оцеелее след като сам си е поискал вот на доверие - в далечната 1992 година - правителството на Филип Димитров. 

"Ще си проведем разговорите с ДПС, ще чуем аргументите им. Факт е, ме без тях вотът няма да изглежда като реална заплаха, но пък от друга страна няма да се обвържем с тях отново, а това не сме сигурни дали не е по-добре", размишляваше вчера представител на левицата. 

Спорец социалисти има и частичен риск ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, атакувайки БСП, че клати управлението по време на председателството на Съвета на ЕС, повече да спечелят от такъв вот. А именно, че ще разчитат на контраатака, обвинявайки левицата в пореден опит да уронва престижа на държавата пред чужденците. "Нашите хора, избирателите ни, вероятно обаче няма да реагират така - те ще се радват, че се опитваме да махнем ГЕРБ", вярна обаче високопоставен партиец.

 Темата на бъдещия вот на недоверие вероятно няма да е за цялостна политика, а за секторна такава, каза още от БСП, макар въпросът да е дискусионен. По всяка вероятно тя ще е свъзната със сферата на сигурността. Цялостен вот на недоверие според конституцията затваря възможността да се поиска нов - за секторна политика, за период от 6 месеца. 

"Едва ли по време на Председателството на Съвета на ЕС ще поискаме два вота на недоверие - ще е прекалено и тогава вече би изглеждало тенденциозно, ан не сериозно" - това е по-разпространеното мнение сред партийците, обясниха депутати. 

Евентуална неприятност за правителството, би имало, ако и "Воля", и ДПС подкрепят БСП в начинанието - мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" , от 123 гласа. За да е успешен вотът обаче трябва да бъде подкрепен от поне 121 представители.

Тафров: Проблем е, когато президентът на САЩ е извънсистемен играч

http://clubz.bg/61603-tafrov_problem_e_kogato_prezidentyt_na_sasht_e_izvynsistemen_igrach

Доналд Тръмп не е системен играч, а когато американският президент е извънсистемен играч, това е много сериозен проблем в международните отношения.

Така дипломатът от кариерата и бивш български посланик в ООН Стефан Тафров коментира в сутрешния блок на бТВ решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел. 

На въпрос защо сега, Тафров посочи:

"Първо, това беше негово предизборно обещание, а той някак не показа способност да изпълнява предизборните си обещание и трябва да докаже, че го прави. И второ, защото е притиснат вътрешно политически във връзка с разследването заради за влиянието на Русия на президентските избори и неговата собствена роля".

Мирният процес в Осло, който е в основата на правото на палестинците да имат своя държава, е поставен под сериозна опасност. Поставена е на карта стабилността в Близкия Изток. Ще има много страдание, много загинали от двете страни, прогнозира дипломатът.

Някои наблюдатели казват, че статуквото сега е толкова неприемливо, че трябва да се случи нещо извънредно, за да се разбие. Фундаменталният проблем е, че палестинците трябва да признаят не само на думи, а и на практика правото на Израел да съществува. Стъпката на Тръмп не ускорява този процес, а напротив - дава аргументи на "Хамас". В момента лъсва цялото лицемерие на арабските страни, тяхната подкрепа за палестинците на думи. Произнасят дълги речи в Съвета за сигурност, но не правят нищо. В момента е много важно арабските страни да не насърчават насилие и да ограничат щетите", допълни Тафров.

Като дипломат той изрази учудването си от липсата на реакция от Външно министерство на изказването на турския президент Реджеп Ердоган от Атина. В четвъртък Ердоган, който бе на историческо посещение в Гърция, заяви, че Лозанският договор от 1923 г., който урежда съвременните граници между Турция и Гърция, не се прилага на практика и трябва да се "проучи" неговата приложимост.

Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него. От българското МВнР все още не излизат с позиция с мотива, че правят консултации.

"Това е изключително тревожно развитие. Очаквах нашата дипломация да реагира. Не е възможно лидер на съседна приятелскадържава да прави такива изказвания", заяви Тафров, а после отправи призив и чрез профила си във фейсбук.

Полските управници сменят премиерката с премиер

http://clubz.bg/61602-polskite_upravnici_smenqt_premierkata_s_premier

Управляващите в Полша консерватори изненадващо номинираха финансовия министър Матеуш Моравецки за премиер, предаде Ройтерс.

Това става в навечерието на серия от избори през следващите три години.

Моравецки, който бе и вицепремиер, ще замени популярната Беата Шидло, като така ще бъде дадено началото на големи рокади в правителството насред мандата му.

Още преди няколко дни източници във Варшава заявиха пред Ройтерс, че 49-годишният Моравецки е най-вероятният кандидат за мястото на 54-годишната Шидло. Той ще бъде човекът, който ще подготви партия "Право и справедливост" (ПиС), оглавявана от Ярослав Качински, за изборите.

Догодина в Полша ще бъдат избирани местни управи. През 2019 г. ще се състои парламентарен вот, а през 2020 г. - президентски.

Бишият банкер Моравецки е любимец на Качински, докато Шидло не се ползва с пълното доверие на партийния лидер, твърдят анализатори.

"Очевидно е, че Ярослав Качински е водачът и той е този, който раздава картите, независимо кой е премиер", заяви Хенрик Домански от Полската академия на науките.

Не се очакват драматични промени в икономическата политика. Според наблюдатели Моравецки ще запази стриктния контрол върху финансите и икономиката.

Все още обаче не е ясно дали Полша, която някога бе първенец по демократични промени след падането на комунизма, а сега е на нож с ЕС заради промените в държавните институции, които според критиците подкопават демокрацията и върховенството на закона, ще промени отношенията си с Брюксел.

Три източника споделиха пред Ройтерс, че външният министър Витолд Вашчиковски може да бъде заменен от Кшищоф Шчерски. Той е шеф на кабинета на президента Анджей Дуда, който иска да ма по-голяма дума в полската външна политика.

Кшищоф Шчерски може скоро да смени президентския кабинет с външното министерство.

Новото правителство трябва да бъде гласувано от парламента на 12 декември.

Въпреки критиките от чужбина, евроскептичното правителство на Беата Шидло, което е на власт от 2 години, бе сред най-популярните в Полша след падането на комунизма през 1989 г. Причините са най-вече в ниската безработица, увеличаването на публичните разходи и наблягането върху традиционните католически ценности.

По-рано през деня вчера долната камара на парламента във Варшава отхвърли вот на недоверие срещу правителството, поискан от опозицията. Видимо променената Шидло бе удостоена с възторжени ръкопляскания и цветя от партията си.

"Последните две години бяха невероятно време за мен, а службата на Полша и поляците бе чест", написа тя в туитър, след като решението за смяната й бе оповестено вечерта.

В продължение на месеци Шидло и Моравецки водеха борба за контрола върху най-големите държани компании. Конфликтът излезе наяве тази година при избирането на изпълнителен директор на ПЗУ - най-голямата застрахователна компания в Централна Европа.

Анализатори смятат, че въпреки ширещите се от седмици слухове за рокади в кабинета смяната на Шидло е изненадваща. Тя  лоялен партиен член и не е допуснала много грешки.

"Обяснението може да е, че в очите на Ярослав Качински тя е твърде лаба и че правителството се тресе от вътрешни конфликти и фракционни борби", коментира Хенрик Домански.

"Беата Шидло бе предвидим политик и съответно имаше по-малко рискове при нейното управление", допълни той.

Полските управници смениха премиера

http://clubz.bg/61602-polskite_upravnici_smeniha_premiera

Управляващите в Полша консерватори изненадващо номинираха финансовия министър Матеуш Моравецки за премиер, предаде Ройтерс.

Това става в навечерието на серия от избори през следващите три години.

Моравецки, който бе и вицепремиер, ще замени популярната Беата Шидло, като така ще бъде дадено началото на големи рокади в правителството насред мандата му.

Още преди няколко дни източници във Варшава заявиха пред Ройтерс, че 49-годишният Моравецки е най-вероятният кандидат за мястото на 54-годишната Шидло. Той ще бъде човекът, който ще подготви партия "Право и справедливост" (ПиС), оглавявана от Ярослав Качински, за изборите.

Догодина в Полша ще бъдат избирани местни управи. През 2019 г. ще се състои парламентарен вот, а през 2020 г. - президентски.

Бишият банкер Моравецки е любимец на Качински, докато Шидло не се ползва с пълното доверие на партийния лидер, твърдят анализатори.

"Очевидно е, че Ярослав Качински е водачът и той е този, който раздава картите, независимо кой е премиер", заяви Хенрик Домански от Полската академия на науките.

Не се очакват драматични промени в икономическата политика. Според наблюдатели Моравецки ще запази стриктния контрол върху финансите и икономиката.

Все още обаче не е ясно дали Полша, която някога бе първенец по демократични промени след падането на комунизма, а сега е на нож с ЕС заради промените в държавните институции, които според критиците подкопават демокрацията и върховенството на закона, ще промени отношенията си с Брюксел.

Три източника споделиха пред Ройтерс, че външният министър Витолд Вашчиковски може да бъде заменен от Кшищоф Шчерски. Той е шеф на кабинета на президента Анджей Дуда, който иска да ма по-голяма дума в полската външна политика.

Кшищоф Шчерски може скоро да смени президентския кабинет с външното министерство.

Новото правителство трябва да бъде гласувано от парламента на 12 декември.

Въпреки критиките от чужбина, евроскептичното правителство на Беата Шидло, което е на власт от 2 години, бе сред най-популярните в Полша след падането на комунизма през 1989 г. Причините са най-вече в ниската безработица, увеличаването на публичните разходи и наблягането върху традиционните католически ценности.

По-рано през деня вчера долната камара на парламента във Варшава отхвърли вот на недоверие срещу правителството, поискан от опозицията. Видимо променената Шидло бе удостоена с възторжени ръкопляскания и цветя от партията си.

"Последните две години бяха невероятно време за мен, а службата на Полша и поляците бе чест", написа тя в туитър, след като решението за смяната й бе оповестено вечерта.

В продължение на месеци Шидло и Моравецки водеха борба за контрола върху най-големите държани компании. Конфликтът излезе наяве тази година при избирането на изпълнителен директор на ПЗУ - най-голямата застрахователна компания в Централна Европа.

Анализатори смятат, че въпреки ширещите се от седмици слухове за рокади в кабинета смяната на Шидло е изненадваща. Тя  лоялен партиен член и не е допуснала много грешки.

"Обяснението може да е, че в очите на Ярослав Качински тя е твърде лаба и че правителството се тресе от вътрешни конфликти и фракционни борби", коментира Хенрик Домански.

"Беата Шидло бе предвидим политик и съответно имаше по-малко рискове при нейното управление", допълни той.

US сенатор хвърля оставка заради обвинения в непристойно поведение

//dariknews.bg/novini/sviat/us-senator-hvyrlia-ostavka-zaradi-obvineniia-v-nepristojno-povedenie-2065731

Американският сенатор от Демократическата партия Ал Франкен обяви, че в близките седмици ще подаде оставка след свидетелства на няколко жени, че преди години е проявил сексуално непристойно поведение

Празнуват студентите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/praznuvat-studentite-video-2065727

Днес е празникът на студентите.
 
Очаква се много от празнуващите да отбележат 8 декември с купони в заведения, като част тях ще се отправят към курорти и различни населени места в страната.
 
Затова "Пътна полиция" отправиха препоръки з

Вижте какво време ни очаква на студентския празник и през уикенда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-kakvo-vreme-ni-ochakva-na-studentskiia-praznik-i-prez-uikenda-2065728

В петък ще бъде предимно слънчево. Затоплянето ще продължи. Максимални температури - между 9 и 14 градуса.

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември - ще се понижава и вечерта вече ще е по-ниско от средното за месеца.

Над 20 години след откритието: показаха Малката стъпка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-20-godini-sled-otkritieto-pokazaha-malkata-stypka-snimki-2065730

Учени представиха в Йоханесбург тази седмица най-стария в света, а и най-пълния скелет на хоминид, наречен Малката стъпка, съобщиха Франс прес и в. "Дейли мейл".
 
Скелетът носи това име заради малките костици на стъпалото, открити от Рон Кларк в

На кого душата може да потъне в танца “Делхи”?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6597852

На кого душата  може да потъне в танца “Делхи”?Всичко на този свят е относително, най-вече любовта и смъртта. Тази изтъркана максима от дневника на тийнейджърката задвижва случващото се в спектакъла “Танцът Делхи” на Народния театър. Е, “случващото се” е силно казано. Нищо не се случва в чакалнята на болница, откъдето не се местим в продължение на цялото представление.

Андрей Даниел показва 32 картини върху хартия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6597796

Андрей Даниел показва 32 картини  върху хартияТе са повлияни от учениците му. Наредени са в галерия “Ракурси” Галерия “Ракурси” (ул. “Хан Крум” 4А) ще посрещне празниците с ярките и топли картини върху хартия на Андрей Даниел. Общуването с този художник - носител на много наши и международни награди, с присъствие в постоянни колекции в Брюксел, Пекин, НХГ,

Обединени европейски щати до 2025 г. е цената на нова коалиция в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599888

Обединени европейски щати до 2025 г. е цената на нова коалиция в ГерманияМъжът, който до няколко седмици може да стане следващият вицеканцлер на Германия, призова Европейския съюз да се трансформира в „Обединени европейски щати“, пише Daily Telegraph, цитиран от "Фокус". Мартин Шулц – лидер на германската Социалдемократическа партия, призова до 2025 г. да бъде приета нова федерална конституция за ЕС.

Неизвестният и известният Китай

http://pogled.info/svetoven/neizvestniyat-i-izvestniyat-kitai.91180

/Поглед.инфо/ Какво знаем за китайските реформи, които се провеждат в страната през последните 40 години? Наистина не знаем твърде много, защото всеки път, когато става дума за тази страна, се разгарят дебати за това какво е Китай днес: капиталистическа или социалистическа страна? Какво бъдещето очаква тази страна? На какво се основава икономиката й? Без исторически екскурс към началото на реформите, няма да бъде възможно да се разберат и отговорите на тези въпроси.

Пишем изкуствен интелект и копираме собственото си съзнание в компютър

http://pogled.info/svetoven/pishem-izkustven-intelekt-i-kopirame-sobstvenoto-si-saznanie-v-kompyutar.91181

/Поглед.инфо/ Този текст отразява унинието, което предизвиква наблюдението на част от човешкото общество, която сериозно обсъжда темата за самостоятелния изкуствен интелект; и което е още по-печално - копието на човешкото съзнание в електронен вид.

O'Съливан оцеля срещу 84-ия в света и допълни финалната осмица на UK Championship

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093568_osulivan_ocelia_sreshtu_84-iia_v_sveta_i_dopulni/?ref=rss


Петкратният шампион Рони О'Съливан беше на прага на отпадането от UK Championship, но направи драматичен обрат срещу тайландеца Акани Сонгсермсауад. 42-годишният англичанин спечели с 6:5 фрейма и допълни финалната осмица във втория най-престижен турнир в снукъра.<br /><br />О'Съливан срещна неочаквани трудности срещу 84-ия в световната ранглиста и беше догонващ през целия мач. Aкани рядко правеше големи серии, но показа изключително разумна игра и впечатляваща точност от...

Crimsonаlter: Тръмп ще бъде наказан, защото се опитва да премахне санкциите - Украйна е загубила 45 милиарда...

http://pogled.info/svetoven/Crimsonalter-tramp-shte-bade-nakazan-zashtoto-se-opitva-da-premahne-sanktsiite-ukraina-e-zagubila-45-miliarda.91179

/Поглед.инфо/ След сензационно решение на генерал Флин – бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп, да сътрудничи с ФБР и да се признае за виновен за даване на лъжливи изявления пред медиите, в САЩ започна да се говори за предстоящ импийчмънт на Тръмп. Фондовият пазар pеагира със скок нагоре, а някои руски медии пък започнаха да твърдят, че "признанието на Флин за даване на лъжливи показания пред ФБР, доведе до падането на рублата."

Гърция губи война с Турция преди Лозанският договор през 1923 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599580

Гърция губи война с Турция преди Лозанският договор през 1923 г.Проф. ПЛАМЕН ПАВЛОВ, ИСТОРИК Положенията от Лозанския мирен договор, подписан преди 94 г., са остарели, каза Ердоган пред гръцкия президент Павлопулос. Според него в договора има неразрешени въпроси. Например, казва Ердоган, договорът описва мюсюлманско малцинство в Гърция: “Могат ли мюсюлманите в Тракия да живеят, изповядвайки своята религия,

В Ню Йорк е убит Джон Ленън

https://www.actualno.com/chronicles/v-nu-jork-e-ubit-djon-lenyn-news_647754.html

Джон Уинстън (Оно) Ленън, роден на 9 Октомври 1940 г. е английски рок музикант, актьор, писател и мирен активист, който спечели световна известност като един от създателите на Бийтълс. В соло кариерата си, Ленън е написал много песни като "Give Peace a Chance" (Дайте шанс на мира) и "Imagin

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване