4 села в Пловдивско са с нарушено водоподаване

https://www.actualno.com/plovdiv/4-sela-v-plovdivsko-sa-s-narusheno-vodopodavane-news_648545.html

4 села в Пловдивска област са с нарушено водоподаване заради аварии. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на водоснабдителното дружество за областта. Без вода днес до 16.00 часа днес са населените места Долнослав, Каравелово, Иван Вазово и Царацово.

Сключваме със Сърбия сделка за намаляване на цените на роуминга

https://www.actualno.com/balkani/skluchvame-sys-syrbija-sdelka-za-namaljavane-na-cenite-na-rouminga-news_648521.html

До два дни, България и Сърбия ще подпишат сделка за намаляване на цените на роуминга. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на 7 декември, по време на взаимна пресконференция със сръбския си колега Ана Бърнабич, предава Independent Balkan News Association(IBNA). Борисов и Бърнабич пров

София за Ердоган: Няма полза от дискусия за съществуващи граници

http://clubz.bg/61619-sofiq_za_erdogan_nqma_polza_ot_diskusiq_za_syshtestvuvashti_granici

"България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона."

Това се казва в позицията на Министерството на външните работи по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Лозанският договор от 1923 г. не се прилага и трябва да бъде преразгледан.

Ердоган каза това в интервю за гръцкия вестник "Екатимерини" и повтори думите си, когато пристигна вчера на историческо посещение в Гърция. Той разгневи домакините и предизвика ответни реакц;ии от колегата си Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас.

В резултат на Лозанския договор Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Документът определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него.

"Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международно-правните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с  посланика на Република Турция в МВнР", допълват от външното министерство.

Никола Стърджън: Оставането на Лондон в единния пазар е единственият разумен избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600330

Никола Стърджън: Оставането на Лондон в единния пазар е единственият разумен избор Шотландската премиерка Никола Стърджън заяви, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, оставането в единния пазар и членството в митническия съюз са "единственият разумен избор" и добави, че сега преговорите навлизат в най-трудната фаза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Навлизането във фаза две на преговорите е добре,

Задържаха мъж, карал в насрещното на ”Хемус” (видео)

http://dnes.dir.bg/news/mvr-shofyor-vratza-26669325

Шофьор, каращ лек автомобил в насрещната скоростна лента на магистрала "Хемус", бе задържан, след като бе заснет от друг водач, а видеото пуснато във Фейсбук.

Цветанов разговаря с албански лидер за перспективите пред Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600324

Цветанов разговаря с албански лидер за перспективите пред Западните БалканиПредседателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с Фатмир Медиу от Албания, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата разговаряха в рамките на 10-ата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността във Вашингтон. На председателя на Албанската републиканска партия,

Ремонт и катастрофа затрудняват трафика на Тракия

https://offnews.bg//obshtestvo/remont-i-katastrofa-zatrudniavat-trafika-na-trakia-670813.html

Заради ремонт до 21 декември е затворен участък от магистрала "Тракия".

Затворено е платното в посока София между 190-тия и 195-тия километър, движението е двупосочно в платното за Бургас. По време на ремонта ще бъде преасфалтиран 500-метров участък между пътните възел "Чирпан" и "Стара Загора".

Работи се по половин километър, което налага между 190 и 195 километър движението да бъде двупосочно в платното за Бургас.

Подменя се асфалтът и хоризонталната маркировка, за да се прецени доколко тази технология за обновяване е подходяща и дълготрайна.

Междувременно заради катастрофа е ограничено движението по магистралата. Временно движението е в една лента при км 177 в посока Бургас, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".

Пускат на търг за 1 милион евро руска лимузина, предназначена за Путин

http://www.cross.bg/avtomobilut-monolit-turg-1562803.html

/КРОСС/ Руска лимузина ще бъде пусната на търг с начална цена от 70 милиона рубли - което си е съвсем малко над 1 милион евро. Автомобилът е ЗИЛ-4112Р, разработен съвместно от АМО ЗИЛ и "Депо-ЗИЛ", и носи името „Монолит". И причината за високата му цена не е само фактът, че е уникален, че предлага изключителен разкош, а и това, че е бил предназначен за Владимир Путин. Руският президент обаче така и не се възползва от него. През декември 2012 г. руският държавен глава тества возилото, но не остава впечатлен. ЗИЛ-4112Р е построен на базата на модела 41047, от който остават само дръжките за прозорците и предният капак. Междуосието на базовия модел е увеличено с 200 мм. „Монолит" е с шест врати и шест пасажерски места. Задвижването на „Монолит" се осигурява от V8 двигател с работен обем 7,7 литра и мощност от 400 конски сили. Автомобилът обаче не е брониран, макар да има възможност за монтиране на бронебойна капсула. Автомобилът е бил изваждан на търг и през 2016 г., когато за него е искана сходна сума, но тогава не е продаден. Същата тази година за продажба бе изваден и още една кола от президентския гараж на Путин - Mercedes-Benz Guard Pullman S600 (W140). Стойността на бронираната машина бе 1 300 000 евро.  

Земетресения са усетени в районите на Чирпан и Петрич

http://www.mediapool.bg/zemetreseniya-sa-useteni-v-raionite-na-chirpan-i-petrich-news272834.html

Земетресения са усетени тази нощ в района на Чирпан и Петрич, съобщи на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Земетресение с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер е регистрирано в 1:50 часа край Чирпан и Пловдив. Трусът е бил с дълбочина 10 км с епицентър на 15 км югозападно от Чирпан, на 35 км източно от Пловдив и на 164 км източно от София. Няма данни за материални щети. Земетресение е регистрирано и в Гърция в 6:05 часа местно време и е усетено на територията на Петрич и Кулата. Трусът е бил с магнитуд 4.1 по скалата на Рихтер и на дълбочина 5 км по данни на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Вижте официалния трейлър на Джурасик свят: Падналото кралство (видео)

https://offnews.bg//kultura/vizhte-ofitcialnia-trejlar-na-dzhurasik-sviat-padnaloto-kralstvo-vid-670811.html

Universal Pictures пусна официалния трейлър на един от най-очакваните филми през 2018 г. „Jurassic World: Fallen Kingdom” ("Джурасик свят: Падналото кралство").

Лентата е продължение на филма на Джурасик Свят от 2015 г. и е петата част от поредицата " Джурасик парк". Колин Тревъроу и Дерек Конъли отново са сценаристи, а режисьор е Хуан Антонио Байона.

В главните роли ще видим Крис Прат, Брайс Далас Хауърд и Джеф Голдблум.

Премиерата на филма ще е на 22 юни.

15 милиона лева ще изхарчат студентите за 8 декември

http://www.cross.bg/praznika-stydenti-stydentite-1562804.html

/КРОСС/ Приблизително 15 млн. лв. ще изхарчат студенти у нас за предстоящия осми декември. Това сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма. Голяма част от студентите в столицата са избрали да отпразнуват празника в Студентския град. Освен в София, най-много студенти ще празнуват и в Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград. Най-предпочитаните курорти традиционно са Банско и Боровец. Рекордно много - около 4000 наши студенти са избрали дестинация "чужбина". „Основно градове в Европа - Прага, Будапеща, Рим, Виена. Увеличението, което наблюдаваме сега е главно заради евтините полети на ниско тарифните авиокомпании", заяви Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Според статистиката студентите средно са заделили по 60 лева за празника. По време на празника ще има засилено полицейско присъствие в курортите. Засилени проверки ще има и по пътищата за неправоспособни млади шофьори, както и за шофьори под въздействието на алкохол и наркотични вещества.    

Гoлeмитe бeнзинocтaнции oбвиниxa Mapeшĸи в дъмпинг

http://econ.bg/Новини/Гoлeмитe-бeнзинocтaнции-oбвиниxa-Mapeш-и-в-дъмпинг_l.a_i.754432_at.1.html

Ceдeм ĸoмпaнии, тъpгyвaщи c гopивa нa тepитopиятa нa Бългapия, ca пoдaли cигнaл cpeщy coбcтвeниĸa нa бeнзинocтaнции VМ Реtrоlеum зapaди "чиcт,...

15 милиона лева ще изхарчат студентите у нас за 8 декември

http://www.cross.bg/leva-stydenti-praznika-1562804.html

/КРОСС/ Приблизително 15 млн. лв. ще изхарчат студенти у нас за предстоящия осми декември. Това сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма. Голяма част от студентите в столицата са избрали да отпразнуват празника в Студентския град. Освен в София, най-много студенти ще празнуват и в Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград. Най-предпочитаните курорти традиционно са Банско и Боровец. Пакетите в курортите пък стигат до 320 лева. За тези, които остават в София - кувертът в места като това е 40 лева. Рекордно много - около 4000 наши студенти са избрали дестинация "чужбина". „Основно градове в Европа - Прага, Будапеща, Рим, Виена. Увеличението, което наблюдаваме сега е главно заради евтините полети на ниско тарифните авиокомпании", заяви Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Според статистиката студентите средно са заделили по 60 лева за празника. По време на празника ще има засилено полицейско присъствие в курортите. Засилени проверки ще има и по пътищата за неправоспособни млади шофьори, както и за шофьори под въздействието на алкохол и наркотични вещества.    

Златев: През февруари ще има стратегия за присъединяване на Сърбия и Черна гора към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600303

Златев: През февруари ще има стратегия за присъединяване на Сърбия и Черна гора към ЕСПрез февруари 2018 г. ЕК ще публикува стратегия за присъединяването на Сърбия и Черна гора към ЕС. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България по време на Български икономически форум 2017 г., предаде „Фокус“. „Председателят на ЕК и министър-председателят на Великобритания съобщиха за успешното приключване

Разкриха кой ще е цветът на 2018 година и какво символизира

http://www.moreto.net/novini.php?n=365039

Институтът "Пантон" избра нюанса "ултравиолетово" за цвят на 2018 г., съобщи Асошиейтед прес. "Ултравиолетово" се наложи заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригиналност, изобретателност и въображение, обясни вицепрезидентът на "Пантон" Лори Пресман.

Близо 2 500 съветски паметници са махнати в Украйна за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600249

Близо 2 500 съветски паметници са махнати в Украйна за 3 годиниОколо 2500 паметника на съветски деятели са демонтирали в Украйна през последните три години в изпълнение на закона за декомунизация. Това съобщи юриста от Украинския институт за национална памет Сергей Рябенко, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „След приемането на закона, нормирал тези процеси, през 2015,

Пожар отне дома на семейство

http://www.cross.bg/semeiistvo-detza-spyat-1562802.html

/КРОСС/ Цяло село помага на семейство с две малки деца, чийто дом в асеновградското село Тополово изгоря напълно, съобщи Нова телевизия. Посред зима хората са без подслон. Пожарът станал в нощта преди Никулден. Докато спят, пламъците поглъщат къщата им и в следващия миг виждат как всичко, което са притежавали някога, изчезва пред очите им. Остават само с дрехите на гърба си. Бащата, който единствен онази нощ останал буден, спасил двете деца, съпругата си и своя тъст, който също живее в семейната къща. Сега семейството с двете малки деца, едното на година и половина, а другото - почти на три, спят временно при свои роднини. Там обаче могат да останат за кратко, защото осем души делят две стаи. Съседите са готови да помогнат кой с каквото може - включително и доброволен труд. В селото е започнала кампания за събиране на средства за пострадалото семейство - има кутии за дарения в магазините.  

Ердоган спира с преструвките, гърците - неподготвени

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6600316

Ердоган спира с преструвките, гърците - неподготвениНа първата от 65 години официална визита на турски президент в столицата на Гърция, Тайип Ердоган се отказа от преструвките и хвана неподготвени гръцките лидери, като отвори дебат за Лозанския договор от преди 94 години. Дебатът се състоя на живо по телевизията, когато гръцкият президент Прокопис Павлопулос подхвана темата по време на срещата му

Топъл обяд за бедните ще има и през следващата година в Лясковец

https://www.24chasa.bg/region/article/6600150

Топъл обяд за бедните ще има и през следващата година в ЛясковецОбщина Лясковец подписа анекс с Агенцията за социално подпомагане, с който за още една година е удължен срока по проект „Осигуряване на топъл обяд в Община Лясковец“. Дейностите по проекта се реализират с подкрепата на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане,

Чуйте новия сингъл на Джо Пери - Aye, Aye, Aye

http://clubz.bg/61618-chujte_noviq_singyl_na_djo_peri_aye_aye_aye

Джо Пери направи премиера на Aye, Aye, Aye, първия сингъл от предстоящия му соло албум Sweetzerland Manifesto. В парчето участва и Робин Зандер от легендарните Cheap Trick. Макар че гласът му по-скоро "мачка" като нещо с 30 % Стивън Тайлър и 70 % Том Джоунс...

 

 

“Като приятели и взаимни фенове от 40 години, Робин и аз винаги сме си говорили, че ще напишем нещо заедно - казва Пери пред сп. "Ролин Стоун", цитиран от zrockradio.bg. - Аз бях в Ел Ей, работех по новия си соло проект, а Робин беше в града с Cheap Trick и ми се обади с идея за песен. Още по телефона ми запя припева и това беше всичко, което имахме на този етап. Хареса ми и му казах: "Супер, я направо ела в студиото”.

“Тази песен се оказа едно от двете парчета, чиято музика не бях написал в аванс. Робин дойде и шест часа по-късно се роди Aye, Aye, Aye. Песента се движеше със скоростта на японски влак-стрела”, допълва китаристът.

Роденият през 1950 г. Пери не е издавал самостоятелен албум от 2009 г. (Have Guitar, Will Travel ). Освен в "Аеросмит" той е основен вдъхновител и част от супергрупата Hollywood Vampires с Алис Купър, актьора Джони Деп и др.

Очаква се световната премиера на новия Sweetzerland Manifesto да е на 19 януари 2018 г.

Делчев: Службите да подслушват лошите, не неудобните

http://dnes.dir.bg/news/podslushvane-sluzhbite-loshi-dimitar-delchev-neudobni-26669257

Службите да подслушват лошите, не неудобните. Премиерът да каже подслушвани ли са главни редактори и политически журналисти.

Мария Габриел: Младите хора са най-големият капитал на всяко общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600214

Мария Габриел: Младите хора са най-големият капитал на всяко обществоБългарският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде в Брюксел официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен "Цифрова възможност". Целта на тази дългоочаквана схема е да подкрепи настоящи и завършили студенти, които - независимо от тяхната специалност,

Столична община с бюджет от 1,4 милиарда лева за 2018-а

http://www.cross.bg/leva-obshtinata-fandukova-1562801.html

/КРОСС/ Размерът на бюджета на Столична община за 2018 г. е е 1,433 млрд. лева. Това обяви на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи проектобюджета на Общината за следващата година, предава „Фокус". „Планираме догодина да съберем около 600 млн. лева приходи. Тенденцията е постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г. сме осигурили със 151 млн. лева повече, без да се променял размерът на местните данъци и такси", посочи Фандъкова. По думите ѝ се отчита и развитие на икономиката и бизнеса в града. "Размерът на бюджета на Общината се дължи на много средства, които са предвидени за дейности, заплати на учители, лекари и социални работници. Имаме и увеличения на средствата от държавата точно за тези направления", посочи Фандъкова. Тя добави, че собствените приходите на Общината са 654 млн. лева, от които приходите от основния данък - върху недвижими имоти е 103 млн. лева. С тази сума се осигуряват дейностите на Общината.  

Анджелина Джоли с трогваща и силна реч за всички жени

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/andzhelina-dzholi-s-trogvashta-i-silna-rech-za-vsichki-zheni-6077030

Красивата актриса не само присъства, но и изнесе реч по време на организираната от The Hollywood Reporter Закуска на жените в шоубизнеса

Развъждането на виртуални котки е на път да блокира транзакциите с една от криптовалутите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/12/08/3093653_razvujdaneto_na_virtualni_kotki_e_na_put_da_blokira/?ref=rss


Напоследък биткойнът стана познат дори на хора, които никога не са се интересували от виртуалните валути. Той обаче далеч не е единствената. Друга такава е етер (ether), транзакциите за която минават през блокчейн платформата Etherum.<br /><br />Напоследък големите играчи на тази платформа започват да се изнервят, защото новопоявила се игра бави и оскъпява транзакциите им, разказва БиБиСи.<br /><br />Нова мания по виртуални котки бави търговията при тази валута, която е...

Стартиран е новоизграден енергоблок на Ростовската АЕЦ

http://www.cross.bg/energoblok-rostovskata-chetvurti-1562800.html

/КРОСС/ На 6 декември 2017 г. специалистите от експлоатационните служби на Ростовската АЕЦ (филиал на „Концерн Росенергоатом") успешно заредиха в реактора на Четвърти енергоблок първите топлоотделящи сборки. Общо в реакторната зона ще бъдат заредени 163 горивни касети. С тази операция се поставя началото на физическото стартиране на новоизградения енергоблок. Физическото пускане на енергоблока предшества дейностите по подготовката на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ с реактор тип ВВЕР-1000 за енергийно стартиране и начало на изработване на електроенергия. В процеса на физическото пускане се определят характеристиките на активната зона, необходими при експлоатацията на реактора. Програмата на етапа е разчетена за 25 дни с въвеждане на реактора на минимално контролируемо ниво на мощност. На пусковите операции присъстваха губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов, ръководителят на електроенергийното подразделение на „Росатом" - генералният директор на „Концерн Росенергоатом" Андрей Петров и ръководителят на инженеринговото подразделение на „Росатом" - президентът на Групата компании ASE, която е генерален проектант и основен изпълнител на изграждането на енергоблоковете на Ростовската АЕЦ, Валерий Лимаренко. Според Андрей Петров, опитът при строителството на атомни обекти, реализиран в най-южната руска АЕЦ, е наистина уникален

Радан Кънев: ГЕРБ си вкара автогол с атаката срещу приватизацията

http://www.barometar.net/90049/

Истината е, че ГЕРБ си вкараха автогол със задна ножица с атаката срещу приватизацията. Заради ”Булгартабак”. Така заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев коментира последните скандали около тютюневия холдинг, който по думите му е бил ”подарен на ДПС през 2011-а”. В своя публикация в социалните мрежи Кънев посочва, че сделката по приватизацията на „Булгартабак“ отразява всички стереотипи […]

Северна Ирландия доволна от постигнатото споразумение за границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600213

Северна Ирландия доволна от постигнатото споразумение за границатаСеверноирландската Демократична юнионистка партия е доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия, съобщи Асошиейтед прес. Лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър каза, че обявеното тази сутрин споразумение ясно гарантира, че цялото Обединено кралство напуска Европейския съюз.

Законодателна промяна може да промени сериозно цената на тока

https://www.actualno.com/business/zakonodatelna-promjana-moje-da-promeni-seriozno-cenata-na-toka-news_648493.html

Промяна, която мина на второ четене на ниво комисия в Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика, е на път да промени дейността в енергийния сектор. Става въпрос за поправка, която минава през Преходните и заключителни разпоредби и всъщност е в Закона за енергетик

Исканията на Ердоган са провокация, смята Валери Симеонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093686_iskaniiata_na_erdogan_sa_provokaciia_smiata_valeri/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов определи пред "България он ер" като провокация исканията на турския президент Реджеп Ердоган за ревизия на Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.<br /><br />Държавният глава направи това изказване по време на визитата си в Гърция. Това е първото посещение на турски президент там от 65 години. Ердоган...

Лиляна Павлова: Всички на Балканите няма нужда да обясняваме колко сме велики

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/liliana-pavlova-vsichki-na-balkanite-niama-nujda-da-obiasniavame-kolko-sme-veliki-251773/

Европа осъзнава, че без Балканите проектът за ЕС няма да е завършен, заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС

Задръствания по магистрала „Тракия” заради катастрофа

http://frognews.bg/news_146926/Zadrastvaniia-po-magistrala-Trakiia-zaradi-katastrofa/

Катастрофа на магистрала „Тракия” затруднява движението на 117-ия километър в посока Бургас.

Част от центъра на Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=365041

Част от центъра на Варна ще остане без вода за няколко часа днес заради авария на водопровод. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са абонатите в карето между бул."Княз Борис І", ул."Шипка", бул."Мария Луиза" и бул.

Тръмп: За разлика от предшествениците си, аз спазих обещанието си

http://www.cross.bg/trump-iierysalim-izrael-1562799.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че за разлика от предшествениците си, той е спазил обещанието си да признае Йерусалим за столица на Израел. "Аз изпълних обещанието си, дадено по време на предизборната кампания - други не!", възкликна Тръмп и публикува видеоклип с бившите президенти Бил Клинтън и Барак Обама, които твърдят, че Йерусалим е столицата на Израел, както и бившият президент Джордж У. Буш, обещаващ да премести американското посолство в Израел в Йерусалим "веднага щом" встъпи в длъжност (в началото на 2001 г.). В сряда Тръмп обяви, че признава Йерусалим за израелска столица и отбеляза, че е инструктирал Държавния департамент да започне преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим. Неговото решение беше приветствано от премиера на Израел Бенямин Нетаняху, но беше посрещнато с критики от множество мюсюлмански страни, включително Палестина, Турция и Иран, както и от Великобритания, Франция и Русия. Освен това избухнаха протести в Близкия изток в отговор на хода на Тръмп.  

Русия: Действията на САЩ могат да унищожат мирния процес в Близкия изток

http://www.cross.bg/blizkiya-iztok-iierysalim-1562798.html

/КРОСС/ След почти ден мълчание и Русия изрази позиция за едностранното признаване на Йерусалим за столица на Израел от САЩ. Това стана след телефонен разговор в четвъртък вечер между Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Както и се очаква, руската позиция не е по-различна от целия останал свят и също изразява безпокойство спрямо решението на Доналд Тръмп, което застрашава сигурността в Близкия изток. „Двете страни изразиха сериозна загриженост във връзка с решението на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел и обявяването за преместването на посолството от Тел Авив. Тези стъпки могат да унищожат бъдещето на мирния процес в Близкия изток", гласи съобщение на Кремъл. Според руската страна е недопустимо по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона и усилията на международната общност трябва да бъдат насочени към подпомагане на възобновяването на израелско-палестинските преговори с цел да се намери компромисно решение за статута на Йерусалим, като се изтъква и правото на палестинския народ да създаде своя собствена държава.

Хавайка откри гигантско авокадо, може да влезе в рекордите на Гинес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600201

Хавайка откри гигантско авокадо, може да влезе в рекордите на Гинес Хавайка откри, докато се разхождаше, 2,4-килограмово авокадо, голямо колкото човешка глава, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА. Представители на Книгата на рекордите на Гинес проверяват дали това е най-тежкото известно авокадо. Сега в тази категория е вписан 1,8-килограмов плод, откъснат във Венецуела през 2009 г.

Нов обир в магазин на верига за техника

http://dnes.dir.bg/news/mvr-obir-magazin-26669206

Нов обир е извършен в магазин от голяма търговска верига за техника. Този път е ограбен магазин в Търговище.

Стартират "Панаирът на книгата" и "Софийският международен литературен фестивал"

https://www.actualno.com/books/startirat-panairyt-na-knigata-i-sofijskijat-mejdunaroden-literaturen-festival-news_648516.html

На 12 декември се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и

Земетресение и в Чирпан

http://frognews.bg/news_146925/Zemetresenie-i-v-CHirpan/

Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ край Чирпан и Пловдив.

Валери Симеонов за исканията на Ердоган в Гърция: Това е провокация

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-za-iskanijata-na-erdogan-v-gyrcija-tova-e-provokacija-news_648515.html

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция, която Реджеп Ердоган поиска по време на историческата си визита в Атина. "Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция

Кървави убийства със самурайски меч в храм в Токио

https://offnews.bg//sviat/karvavi-ubijstva-sas-samurajski-mech-v-hram-v-tokio-670809.html

Трима души намериха смъртта си в кърваво убийство в шинтоистки храм в Токио, вероятно извършено със самурайски меч, съобщават местни медии.

Смята се, че извършителят е убил сестра си, която била духовно лице в храма, на слизане от колата ѝ. Ранен е шофьорът ѝ. Убиецът отнел живота и на друга жена, а после - своя собствен. 

На мястото на престъпленията, в храма Томиока Хачимангу, е открит окървавен самурайски меч.

Според местни медии става въпрос за дългогодишна вражда между убиеца, който също е свещеник, и неговата сестра. 

Преди години мъжът бил главен свещеник в същия храм, като наследил мястото от баща си. През 2001 г. обаче бил уволнен, а баща му поел отново длъжността, като назначил сестрата за свой заместник.

 

КЗП чака сигнали от студенти за празника

http://www.moreto.net/novini.php?n=365038

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи за 8 декември и ще работи по сигнали на студентите. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в „Денят започва” по Българската национална телевизия (БНТ) и призова те да бъдат активни, в случай на проблем, научи Moreto.

Ердоган поиска прекрояване на границите. Защо Външно мълчи, пита Христо Иванов

https://offnews.bg//politika/erdogan-poiska-prekroiavane-na-granitcite-zashto-vanshno-malchi-pita-670808.html

Защо българският премиер и Министерство на външните работи мълчат за поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона?

Въпросът отправи публично лидерът на "Да, България" Христо Иванов чрез Фейсбук страницата си, след като вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който в Атина, на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, поиска ревизиране на Лозанския договор (24 юли 1923). Договорът урежда множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция и с България, статутът на Проливите. Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция.

От Атина Ердоган заяви, че "все още съществуват някои детайли по отношение на Лоназанския договор, които не са разбрани напълно добре." Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

Изявлението му моментално бе посрещнато остро от Павропулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне. В него няма празноти, не се нуждае от ревизия, нито пък от актуализация. Той е валиден, така както е подписан, и в този документ няма място за "сиви зони", нито пък за регулации по малцинствени въпроси, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос. В Гърция има религиозно мюсюлманско малцинство и неговите права са напълно спазени, добави Павлопулос.

Продължава обаче да няма официална българска заявка на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, обръща внимание Христо Иванов.

"Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", пише той.

Националният ни интерес изисква да отстояваме международното право и принципа за ненарушимост на границите срещу мераците за въвеждане на правото на силния в региона - било в Крим, било в Тракия и Егея, припомня той и по повод искането на Ердоган допълва:

"Затова е толкова опасно, когато премиер и президент се заиграват с премахването на санкциите спрямо Путиновия режим преди международното право да е възстановено в Украйна. Затова сервилното отношение спрямо Ердоган не е шега. Затова е толкова важен въпросът дали премиер и други висши държавни и политически ръководители не са в положение на зависимост от режимите в Анкара и Москва (например през схемите около "Булгартабак" и АЕЦ "Белене"). Затова рискът от корупционното проникване е първостепенен за националната и европейска сигурност".

Калфин: Без ясен сигнал от ЕЦБ не може да очакваме присъединяване към ERM II

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-bez-iasen-signal-ot-ecb-ne-moje-da-ochakvame-prisyediniavane-kym-erm-ii-251772/

Трябва да подобрим конкурентоспособността на икономиката си с инвестиции, преди да приемем еврото, каза бившият вицепремиер

Парламентът прие промени в Закона за отбраната

http://www.cross.bg/prie-parlamentut-otbranata-1562797.html

/КРОСС/ Парламентът прие на второ четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. С промените се намалява административната тежест. Премахва се изискването за предоставяне на някои документи на хартиен носител. Прецизират се текстове, с цел еднозначното им тълкуване. Оптимизират се част от съществуващите административни процедури. Спас Панчев от "БСП за България" благодари на депутатите от управляващото мнозинство и от опозицията за подкрепата на промените.  

Иззеха 4000 къса нелегални цигари от кола край Килифарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600163

Иззеха 4000 къса нелегални цигари от кола край КилифаревоАкцизни стоки без бандерол иззеха служители на полицейското управление във В. Търново, съобщиха от ОДМВР. В четвъртък около обяд край Килифарево е извършена проверка на лек автомобил „Ауди“, управляван от турски гражданин, продължително пребиваващ в страната. В хода на проверката в автомобила са намерени и иззети 4 000 къса цигари,

Звездните бебета на 2017 г. (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600154

Звездните бебета на 2017 г. (Снимки)Някои от най-дългоочакваните бебета на знаменитости от шоубизнеса проплакаха за първи път през 2017 г. Част от новородените се превърнаха в сензация още преди появата си на бял свят, въпреки усилията на родителите им да ги опазят от прекаления интерес от страна на медиите и феновете, предава БТА. На 2 януари американската певица Джанет Джексън

Цветанов се срещна със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600189

Цветанов се срещна със секретаря по вътрешната сигурност на САЩВ рамките на 10-та Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, организирана от Конгреса на САЩ председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ (2005 – 2009 г.) Майкъл Чертоф. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  Федерален съдия и автор на Патриотичния акт -

Дипломацията ни оглушително мълчи за провокацията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор

http://pogled.info/svetoven/balkani/diplomatsiyata-ni-oglushitelno-malchi-za-provokatsiyata-na-erdogan-za-reviziya-na-lozanskiya-dogovor.91194

/Поглед.инфо/ Изминаха 24 часа от провокационното изявление на турския президент, с което се иска преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година. Открито погазвайки принципите на международното право, по същество Реджеп Ердоган настоява за ревизия на сегашните сухопътни и морски граници на Балканите, предявявайки териториални претенции не само към Гърция, но и към България.

Посткросинг

https://offnews.bg//mama-nindzha/postkrosing-670810.html

Автор: Ивелина Чолакова - Дамаянти Помните ли едно време как си пишехме с русначета и си изпращахме картички, златца от шоколади, салфетки и какво ли не. Е, това е нещо подобно, но в световен мащаб :) Бях чувала тази дума - Postcrossing. Дори бях чела нещичко, но никога не задълбах в идеята. До тази година! Моя приятелка, с която си пишем онлайн, ми се похвали какви картички и от какви държави е получила. Бяха страхотни! Веднага попитах как, откъде, какво, защо. Тя ми изпрати сайта, обясни ми идеята, помогна ми да се регистрирам и така започна моята история, и хубавите…

Павлова: До 17 май подписваме за падане на роуминга в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600188

Павлова: До 17 май подписваме за падане на роуминга в Западните БалканиНай-късно до 17 май ще подпишем споразумение с всички страни от Западните Балкани за отпадане на роуминга. Това каза министърът на българското председателство Лиляна Павлова по време на Български икономически форум 2017 г., предава „Фокус“. „Анализирайки как най-лесно ще достигнем и до гражданите на Западните Балкани,

Иван Захариев: Фотоувеличението на едно събитие е времето

http://www.transmedia.bg/2017/12/08/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d1%83%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4/

 

 

Иван Захариев е фотограф с много изтънчено чувство към детайла. Той го търси, фиксира го и скрива подробностите в неясен размазан фон, който напомня движение. Миниатюрен детайл от живота, фокусиран сред неясното изплъзващо се време.

„Значителното е край нас, размесено с подробности/ и никакъв херолд не възвестява неговото идване“, както казва Иван Цанев в стихотворението си „Паметна плоча“, един от присъстващите на Голямото четене.

Изложбата на Иван Захариев представя миниатюрни снимки от едно сравнително далечно събитие от 1989 г., което всеки схваща, тълкува и разбира посвоему. Всеки пази някакви „детайли“ от живота – тетрадка с набързо надраскана бележка, чийто смисъл вече не разбира, телефони на хора, чиито имена не ти говорят нищо.

И тази изложба с миниатюрни снимки изглежда така – частици от пъзела на един бурен период. Захариев едва ли си е давал сметка през декември 1989 г., когато като студент си пробива път през огромната тълпа, за да снима „Голямото поетично четене“, че кадрите от това събитие ще се окажат толкова ценен документ от т.нар. преход, който тогава едва започва.

В списъка с имената на поетите (публикуван е по-долу), поканени в 65-а аудитория, са и хора, които по-късно ще се окажат от другата страна на бариерата. В тази знаменита аудитория на Софийския университет са поетите от дисидентския Клуб 39, който „вадеше очите на властта“ и който със сигурност е бил наблюдаван от тайни ченгета. Вероятно някои от тях са действали под прикритието на „поети“. Тук са соц класици и конформисти, усетили новата посока на вятъра. Но присъстват и безспорни имена, някои от които вече в отвъдното.

При откриването на изложбата Иван Захариев обясни защо е използвал заглавието на филма „Фотоувеличение“ на Антониони по разказа на Хулио Кортасар  „Лигите на дявола“. В него главният герой Роберто Мишел казва: „Сред многото начини да се воюва срещу нищото един от най-добрите е да се правят снимки.“

Иван Захариев припомни епизода от филма, където отегчен и циничен фотограф снима в близкия парк непозната жена и любовника й, а после в увеличения кадър вижда нещо потресаващо.

В малкия визьор на апарата не виждаш детайлите, които могат да се окажат съдбоносни. Снимката подрежда света според визията на фотографа, онова, което той „вижда“ или си въобразява, че вижда. Но когато увеличиш кадъра, картината става различна. Както е и в живота, но там „фотоувеличението“ идва след време.

 

 

– Да се гледат тези миниатюрни снимки с лупа на някои може да се стори малко авангардна. Как ти хрумна тази идея?

– Големината на снимките няма значение, щом поетите са големи. Идеята на малкия формат на снимките е те да са в размер, описван с фотографския термин „компактно копие 1 към 1“ (2.5 Х3 см), тоест с размера на кадъра.  Това вижда окото на фотографа във визьора на апарата. Това съм видял тогава, когато съм снимал това събитие – „Голямото поетично четене“ в 65 аудитория на 5 декември 1989 година, организирано от литературния Кръг 39 на поетите дисиденти. Но имаше поети извън този кръг. Спомням си, че Валери Петров чете стихотворение за Ян Палах, който се самозапали в Прага по време на Чешките събитията през 1968 г. в знак на протест.

– Да, Валери Петров трудно може да мине за дисидент…

– Тогава те всичките бяха заедно, а след това се разделиха.

– Видях лицата на поети, които си отидоха – Биньо Иванов например, силно недолюбван от властта, редом с такива, които бяха нейни фаворити. Но да, така беше за известен период.

– В 65 аудитория видях и Волен Сидеров, за мен не е ясно как се е озовал там, защо е бил с поетите. Но, така или иначе, това бе незабравимо събитие в едно бурно време.

– Видях как хората внимателно се взират в тези малки черно-бели кадри.

– Точно така, когато застанете пред малката снимка, трябва максимално да се приближите към нея, за да почувствате събитие, от което са минали 28 години. И това време също представя снимката по различен начин, друго е фотоувеличението. А когато малко мръднеш лупата, имаш усещането, че снимката оживява.

В 65 аудитория – не знам колко души събира, но не можеше да се влезе от народ. Във фоайето пред аудиторията имаше още една сцена, на която четяха поети. Беше като празник, все едно се бяхме събудили от кошмарен сън. Когато преглеждах тези кадри, установих, че на много от хората съм забравил имената. Много ми помогнаха за разпознаването Роман Кисьов и Пламен Анакиев. Ето го Ани Илков, Георги Борисов, това е Кулеков от онова време (снимките вървят и на голям екран).

Но хората, младите от онова време ценяха словото, ценяха поезията като висша форма на речта. Днес цъкаме и разцъкваме, всичко е като живот в едно цукало. Не звучи красивият език вече никъде. Има някакви малки общества, някакви хора се срещат примерно в библиотеката, четат си нещо там, споделят си двама-трима души, представят си стихосбирките помежду си. Но повече се мисли как да си продават книгите, как да ги рекламирита на пазара. А тогава никой нищо не продаваше, всичко беше радост и възторг. Къде отиде всичко това?

Изложбата може да се види в Клуба на фоторепортерите в България в подлеза между Министерския съвет и президентството.

 

 

Защо трябва да перем чаршафите си по-често

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-triabva-da-perem-charshafite-si-po-chesto-6077018

Ако можехте да видите какво има в леглото ви, щяхте да си кажете „Искам ли да спя в това?“

Иван Юруков: Първата любов завърши с белег на челото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ivan-iurukov-pyrvata-liubov-zavyrshi-s-beleg-na-cheloto-6077027

Актьорите Иван Юруков и Теодора Духовникова се връщат назад във времето, за да си припомнят за детството, приятелите, веселите игри и от кои дъвки са ставали най-големи балончета

Във Варна: Правиш си „приемна“ на терасата, глобяват те с 1000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=365033

Поставяне на остъкление от пода до тавана с цел превръщане на тераса в „приемна“, скара съсобственици в офис сграда на улица „Генерал Колев“ във Варна. Заради нововъведението, направено в ателие на един от етажите, собственикът на имота ще трябва да плати 1000 лева глоба.

Цитат на деня: Законът "Данчо Пеевски" е "да приберем имущество от КТБ, което не е в наши ръце"

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/12/08/3093663_citat_na_denia_zakonut_dancho_peevski_e_da_priberem/?ref=rss


Това е поредният закон "Данчо Пеевски" (вносители на текстовете са Йордан Цонев и Делян Пеевски – бел.авт). Предназначението му е да опитаме за пореден път да приберем едно имущество, което тръгна от КТБ, но не е в нашите ръце. Това е като конституционните поправки на ГЕРБ за приватизацията – нещо, дето не е в нашите ръце, да ни падне.<br /><br />Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за "Медиапул".<br /><br />"Ако след 9...

Доналд Туск: Най-трудните преговори за Брекзит предстоят

http://www.cross.bg/tysk-otnosheniya-donald-1562796.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че разговорите за транзитния период след Брекзит и бъдещите търговски отношения между Брюксел и Лондон ще бъдат още по-сложни от изстраданата сделка по условията на „развода", сключена рано сутринта в петък. „Не забравяйте, че най-трудните изпитания предстоят. Всички знаем, че разделите са трудни, но да се разделиш и в същото време да градиш нови отношения е още по-трудно", посочи още Туск.  

15 years Ensemble HORO – Anniversary Concert

http://www.eurochicago.com/2017/12/anniversary-concert/

Ensemble 'Horo' - Anniversary Concert 10 December, 5.00 pm - 7.00 pm Magura Bulgarian Collective Space The Concert of HORO will present a rich program of music from all over Bulgaria.

Идва ново застудяване, в планините ще е опасно

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-toplo-promenlivo-dinamichno-26669054

През следващите седмица-две времето ще запази подчертаната си динамика, а температурите през повечето дни ще бъдат над обичайните.

Цeнитe нa пeтpoлa ca cтaбилни в пeтъĸ

http://econ.bg/Новини/Цeнитe-нa-пeтpoлa-ca-cтaбилни-в-пeтъ-_l.a_i.754430_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa ca cтaбилни в пeтъĸ пoд влияниeтo нa зacилвaщия ce дoлap. B cъщoтo вpeмe нeoтcлaбвaщият pъcт нa тъpceнeтo нa cypoвинaтa в Kитaй нa...

Момиченце вижда баща си за първи път без брада (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/momichence-vijda-bashta-si-za-pyrvi-pyt-bez-brada-video-news_648357.html

Това сладко момиченце никога не е виждало баща си без дълга брада. Татко му вероятно е изглеждал много по-различно с брадата си, затова сега собствената му мъничка дъщеря едва успява да го разпознае. Момиченцето не иска да прегърне баща си, дори се плаши и търси прегръдката на мама. Вижте сами...

Косоварите продължават да се отказват от гражданство

https://www.actualno.com/balkani/kosovarite-prodyljavat-da-se-otkazvat-ot-grajdanstvo-news_648512.html

Косоварите продължават да се отказват от гражданството си с цел да се сдобият с паспорти от някоя западноевропейска държава. По данни на министерство на вътрешните работи в Прищина за 3 години от косовско гражданство са се отказали 16 410 души – 5540 през 2015 г., 5871 през 2016 и

„Хамас” обяви 8 декември за ден на гнева

http://frognews.bg/news_146923/Hamas-obiavi-8-dekemvri-za-den-na-gneva/

Нови протести се очакват в палестинските територии след решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. Напрежението най-вероятно ще се покачи заради петъчната молитва днес.

Калфин: Докато няма ясен сигнал от ЕЦБ, България не може да очаква покана за чакалнята на Еврозоната

http://www.cross.bg/kalfin-signal-yasen-1562794.html

/КРОСС/ Докато няма ясен сигнал от Европейската централна банка (ЕЦБ), България не може да очаква присъединяване към механизма, предхождащ Еврозоната (ERM II) - т.нар. чакалня. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" бившият социален и външен министър, и евродепутат, Ивайло Калфин, който в момента е съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. Въпреки че главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева очаква покана за механизма догодина, Ивайло Калфин посочи, че все още не е даден най-важният сигнал за подобен напредък. „Още, когато влязохме в Европейския съюз през 2007 година, проявихме подобен интерес и тогава проблемът беше с ЕЦБ. Засега от там не съм чул ясен сигнал, така че Кристалина Георгиева, много мило, че има такава позиция, но там, където трябва да търсим важното мнение е, че то трябва да дойде от ЕЦБ", коментира Калфин. По отношение на едностранното признаване от САЩ на Йерусалим за столица на Израел, Ивайло Калфин прогнозира задълбочаване на кризата. Президентът Доналд Тръмп само "наля масло в огъня" на конфликта в Близкия изток, допълни Калфин. „Позицията на ЕС е изключително ясна, българската позиция също. Това, което направи американския президент - налива масло в огъня на Близкия изток. Това ще подейства изключително раздразнително на целия конфликт, вместо САЩ да бъдат посредник за успокояване на конфликта

Туск: Най-трудните изпитания с Брекзит предстоят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600161

Туск: Най-трудните изпитания с Брекзит предстоятПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че разговорите за транзитния период след Брекзит и бъдещите търговски отношения между Брюксел и Лондон ще бъдат още по-сложни от изстраданата сделка по условията на „развода“, сключена рано сутринта в петък, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600132

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отбранатаПарламентът прие на второ четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. С промените се намалява административната тежест. Премахва се изискването за предоставяне на някои документи на хартиен носител. Прецизират се текстове, с цел еднозначното им тълкуване.

Forbes обяви най-високоплатените музиканти за 2017 година

http://www.cross.bg/dolara-godina-klasatziyata-1562795.html

/КРОСС/ Американският рапър Puff Daddy е най-високоплатеният музикант за 2017 г., показва класацията на Forbes. По данни на изданието изпълнителят е спечелил 130 млн. долара през тази година, като около 70 млн. долара от приходите на Daddy всъщност са от продажбата на колекцията му облекла. Останалата част идва от рекламите на водката на британския алкохолен гигант "Диаджео" и от продажбите на билети от неотдавнашното му турне. На второ място в класацията е поставена Beyoncé със 105 милиона долара приходи за 2017 г. Според изданието за нея най-доходоносни са се оказали концертите от световното й турне Formation и албумът й Lemonade. След нея - на трета позиция се нарежда канадският хип-хоп певец Drake с 94 милиона долара. Припомняме, че Drake тази година спечели най-много отличия на церемонията за музикалните награди на сп. Billboard. Той получи рекордните 13 статуетки, сред които за най-добър артист и най-добър изпълнител. Така Drake счупи рекорда на Adele, която през 2012 г. получи 12 награди. От списъка на престижното списание става ясно, че най-младият изпълнител в класацията е поп звездата Justin Bieber. Той е поставен на седмо място с приходи от 83,5 млн. долара. Най-възрастният пък е бившият член на The Beatles - Sir Paul McCartney, който застава на 13-а позиция със спечелени 54 млн. долара за изминалата година.    

Проф. Генчо Начев: Важно е да няма „мъртви души” в болниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365034

По отношение на източването на болниците е важно да няма мъртви души – да не се отчитат хора, които въобще не са минавали през болниците. Трябва да се спре и търговията с пациенти. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV изпълнителният директор на болница „Св.

Биткойн успя да прехвърли и границата от 18 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Биткойн-успя-да-прехвърли-и-границата-от-18-хил-долара_l.a_i.754426_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута – bitcoin (биткойн) надхвърли и нивото от 18 хил. долара, поставяйки поредния рекорд, сочат данните от търговете...

Апаратната импулсна терапия е утвърден подход за справяне с нарушенията в потентността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599215

Апаратната импулсна терапия е утвърден подход за справяне с нарушенията в потентносттаПри всички степени на ЕД, болест на Пейрони, простатит. В Лейзър Мед – Софшия и Варна. Одобрена е и препоръчана като първа терапевтична линия в сексуалната медицина от двете водещи урологични асоциации – Европейска и Американска. Тя действа на физиологично ниво директно върху причината, а именно отслабената съдова мрежа.

Първите ножове и брадви били създадени с метал от метеоритни късове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600133

Първите ножове и брадви били създадени с метал от метеоритни късовеУчени от Френския национален център за научни изследвания установиха, че повечето първи образци на хладно оръжие са създадени от метал, донесе на Земята от метеорити, съобщи Лайф. Освен в кинжали и брадви, същият метал е открит и в други изделия, включително в древни украшения - огърлици и гривни, каза експертът Албер Жамбон, предава БТА.

Как се дават общински жилища ”по втория начин”

http://dnes.dir.bg/news/sofia-obshtinski-zhilishta-zhilishta-26669052

Между 5 и 10 години, а понякога и повече, се чака за социално общинско жилище в София, но има и такива, които го получават за 2 седмици по "втория начин".

3,1 по Рихтер разлюля Чирпан тази нощ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/31-po-rihter-razliulia-chirpan-tazi-nosht-2065757

Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ край Чирпан и Пловдив.
 
Земетресение разлюля Гърция, и в Пловди

Хиляди протестират срещу решението на „демона Тръмп“ за Йерусалим (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-protestirat-sreshtu-reshenieto-na-demona-trymp-za-jerusalim-snimki-2065796

Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, осъждащи решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел, а властите засилиха сигурността около американските посолства, предаде Ройтерс. Лидерите на Индоне

25 звездни бебета, които проплакаха за първи път през 2017 г. (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/komentar/25-zvezdni-bebeta-koito-proplakaha-za-pyrvi-pyt-prez-2017-g.-snimki-2065779

Някои от най-дългоочакваните бебета на знаменитости от шоубизнеса проплакаха за първи път през 2017 г. Част от новородените се превърнаха в сензация още преди появата си на бял свят, въпреки усилията на родителите им да ги опазят от прекаления интерес от страна на медиите и феновете.

Семейна вендета със самурайски мечове приключи със смъртта на съпрузи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/semejna-vendeta-sys-samurajski-mechove-prikliuchi-sys-smyrtta-na-sypruzi-snimki-2065804

Бивш духовник уби снощи църковната настоятелка на шинтоистки храм в Токио и съпругата си преди да се самоубие със самурайски меч в семейна вендета, съобщи полицията.

Ловки врачки измамиха 80-годишен пенсионер

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lovki-vrachki-izmamiha-80-godishen-pensioner-2065794

80-годишен пенсионер е бил измамен от мними гледачки, които му откраднали 1240 лв., съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.
 
Престъплението било извършено в пернишкото село Рударци. Възрастният мъж бил посетен от две жени, кои

Домусчиев: "Лудогорец" толкова вдигна нивото, че се приема за провал, ако не излезем от групите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3093650_domuschiev_ludogorec_tolkova_vdigna_nivoto_che_se/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев оцени високо представянето на отбора в Лига Европа. Според него достигането до 1/16-финалите в Лига Европа показва, че клубът е вдигнал нивото си.<br /><br />Българският шампион направи 1:1 с "Хофенхайм" като гост и зае второто място в групата си. Отборът очаква жребия за преките елиминации в понеделник.<br /><br />"Може и да не направихме най-силния си мач в Лига Европа, но едно нещо ме впечатли -...

Тереза Мей оцеля, преговорите за Брекзит тръгнаха

http://dnes.dir.bg/news/unker-tereza-mey-brekzit-26669051

След спешна среща в Брюксел между британският премиер Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер, блокираните преговори за Брекзит отбелязаха прогрес.

Злоупотребите с износ на лекарства да бъдат криминализирани, предлагат от БСП

http://www.cross.bg/lekarstva-zloypotrebite-boiichev-1562793.html

/КРОСС/ Злоупотребите с реекспорт на лекарства да бъдат криминализирани, предлагат от БСП. Още следващата седмица левицата ще внесе промени в Наказателния кодекс в тази посока, съобщи пред радио „Фокус" зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Жельо Бойчев. По думите му това е една от стъпките към цялостна промяна в модела на здравеопазване у нас, за каквато социалистите настояват. „Втората ни законодателна инициатива е свързана с желанието ни болниците да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения и да престанат да бъдат търговски дружества. Искаме да отразим нашето виждане, че на здравеопазването не може да се гледа като на стока, не може да се търси печалба от здравето на българските граждани. Другият болен проблем в здравеопазването са злоупотребите, като тази с реекспорта на лекарства", каза още депутатът от БСП. Жельо Бойчев добави, че час по-скоро трябва да бъде приета и националната здравна карта, която ще помогне да се преодолее проблемът с Регионалната диспропорция на лечебните заведения и ограниченият достъп на гражданите до болнична помощ.  

Гърция: Статутът на Йерусалим може да се уреди само чрез преговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600129

Гърция: Статутът на Йерусалим може да се уреди само чрез преговориСтатутът на Йерусалим може да бъде уреден единствено чрез преговори и по начин, който да отговаря на очакванията и на двете страни при зачитане на международното право. Това се казва в съобщение на гръцкото външно министерство, разпространено след признаването на града за столицза на Израел от американския президент Доналд Тръмп,

Истерията по биткойна доведе до нов връх - над 18 000 долара

http://www.mediapool.bg/isteriyata-po-bitkoina-dovede-do-nov-vrah---nad-18-000-dolara-news272833.html

Курсът на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за първи път в историята на търговете премина прага 18 000 долара. Това показват данните от търговете на електронната борса Coinmarketcap. Само за последното денонощие промяната е 4000 долара. Биткойнът е децентрализирана система на едноименната криптовалута на основата на технологията блокчейн, която може да използва всеки участник в системата с изчислителна мощност (компютър или мрежа). Концепцията на системата е публикувана през ноември 2008 г. от автора (възможно е да е колективен автор) Сатоси Накамото, но взривна популярност биткойнът получи едва през последните години и месеци. Емисията на биткойни е ограничена по естествен начин и в момента по-голямата част от виртуалната валута вече е "добита". Цената на биткойна ще достигне 50 000 долара за брой в рамките на една година, прогнозира Джехан Чу, управляващ партньор в Kenetic Capital пред телевизия "Блумбърг". От Kenetic Capital повишават прогнозата си всеки следващ месец, а след новините, че големите борсови оператори CBOE и CME започват продажба на биткойн фючърси „целият свят в момента гледа какво ще последва“, коментира той. По думите му Азия е доста по-гъвкава във възприемането на криптовалутите в сравнение със САЩ.  "Честно казано, въпреки китайската забрана и въпреки забраната на ICO (Initial Coin Offering - на бълг. първично публично предлагане в криптовалутите) и на криптоборсите, Китай остава удивително отворена към блокчейн технологията", казва Чу. Намеренията на CBOE за разработване на собствена криптовалута, дори и само като тест за приложимостта на концепцията, придават значителна тежест, що се касае законността на дигиталната валута на ниво суверен, коментира Чу. Според него 2018 г. ще е годината, в която ще видим първата под една или друга форма държавно подкрепена дигитална валута. Той се обзалага, че това ще се случи в Азия. "Докато продължаваме да се фокусираме върху криптовалути с голяма пазарна капитализация, смятам, че светът наистина трябва да се замисли как изглежда дългата опашка при софтуера в криптовалутите. Мисля, че започваме да виждаме този процес при компании като SimpleToken", каза още Чу.

Изненадващ спад в германския износ свива търговския излишък

https://www.investor.bg/novini/130/a/iznenadvasht-spad-v-germanskiia-iznos-sviva-tyrgovskiia-izlishyk-251770/

Износът се понижава с 0,4% на месечна база, а силното вътрешно търсене повишава вноса с 1,8 на сто

Пробив в преговорите за Брекзит след ранна сутрешна среща Юнкер-Мей

https://offnews.bg//evropa/probiv-v-pregovorite-za-brekzit-sled-ranna-sutreshna-sreshta-iunker-me-670807.html

За сериозен напредък в преговорите за брекзит между ЕС и Великобритания съобщи тази сутрин Европейската комисия, след като в 8 ч председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се срещна с британският премиер Тереза Мей.

Постигнат е значителен прогрес по сделката, обяви Комисията минута след приключването на срещата.

В резултат ЕК препоръча на европейския съвет да приеме, че по  първия етап от преговорите е постигнат достатъчен напредък (съгласно процедурата по член 50 от Лисабонския договор). Този напредък е по всяка от трите приоритетни области — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия/Северна Ирландия и финансовото споразумение.

Юнкер увери, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС-27, ще останат непроменени след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело, че ангажиментите, поети от ЕС-28, ще бъдат изпълнени от ЕС-28, включително Обединеното кралство, съобщи пресцентърът на ЕК.

По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Обединеното кралство признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поело съществени ангажименти за избягване на въвеждането на „твърда“ граница.

Сега Европейският съвет (член 50) трябва да реши на заседанието, което ще се проведе на 15 декември 2017 г., дали е постигнат достатъчен напредък, позволяващ преминаване на преговорите към втората фаза.

Мораториумът върху лекарствата е неудачен, но темата се преекспонирала

http://www.cross.bg/lekarstva-dechev-plamen-1562792.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха пред БНТ мораториума върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България. Относно мораториума, д-р Дечо Дечев заяви, че въвеждането му е „неудачно", защото ефектът от него е неясен. Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация. „По-важния въпрос в случая е дали със спестените около 20 милиона, Здравната каса ще си поеме образно казано въздух, а отговорът според мен е, че това е несериозно", каза още Пламен Таушанов.Изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев отбеляза, че мораториумът няма да попречи на работата на болниците и проблемът се преувеличава от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители" на лекарства извън България. „Няма български производители, които произвеждат иновативни лекарства. Достъпът до тези лекарства не е спрян, могат да се закупят официално от всяка една аптека. Проблемът е дали ще се заплатят от НЗОК. Формално дали най-правилният термин е мораториум, е друг въпрос"

Арабист за Ерусалим: Тръмп прилага натиск над палестинците

http://dnes.dir.bg/news/natisk-erusalim-palestintzi-sasht-izbori-2016-26669001

Ситуацията в Ерусалим е взривоопасна, не може да се предвиди със сигурност как ще се развие критичната ситуация, защото са забъркани твърде много интереси.

Жалбата на палестинците до ООН изглежда безперспективна

https://www.actualno.com/asia/jalbata-na-palestincite-do-oon-izglejda-bezperspektivna-news_648504.html

Искането към Съвета за сигурност на ООН, с което палестинците се надяват да принудят САЩ да отменят решението си да признаят Йерусалим за столица на Израел е безперспективно. Това мнение изказа израелският министър по въпросите на Йерусалим Зеев Елкин, в интервю пред ТАСС.

Политици: Изказването на Ердоган генерира напрежение

http://dnes.dir.bg/news/naprezhenie-erdogan-kornelia-ninova-izkazvane-26669000

Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо.

Лондон заменя Брюксел за Евро 2020

http://www.cross.bg/domakin-london-bryuksel-1562791.html

/КРОСС/ УЕФА реши Лондон да замени Брюксел като домакин на европейския шампионат през 2020 година. Стадион "Уембли" ще приеме допълнително още четири мача. Брюксел отпадна от 13-членния състав на страните домакин, поради забавяне свързано с изграждането на нов стадион. УЕФА също взе решение Рим да бъде домакин на откриването на турнира, който ще бъде с 24 отбора. Стадион "Уембли" беше избран през 2014 г. за домакин на полуфиналите и финала на Евро 2020. Евро 2020 ще се проведе в няколко града в Европа: Санкт Петербург, Баку, Букурещ, Будапеща, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Рим, Билбао, Дъблин, Лондон, Глазгоу и Рим.  

Баба от Свищов даде злато на ало измамници, убедена, че съдейства на полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600087

Баба от Свищов даде злато на ало измамници, убедена, че съдейства на полицаиСлужители на полицейското управление в Свищов, разследват телефонна измама. Потърпевшата е 73-годишна жена от крайдунавския град. Тя е ощетена с около 10 гр. златни накити. Извършителите са използвали познатата схема «съдействие за залавяне на телефонни измамници». По случая е започнато досъдебно производство.

Валери Симеонов: Исканията на Ердоган към Гърция са провокация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600112

Валери Симеонов: Исканията на Ердоган към Гърция са провокацияГръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли ревизия на международния договор, определящ границите между Гърция и Турция, която Реджеп Ердоган поиска по време на историческата си визита в Атина. "Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна.

Преглед на икономическите теми в печата, 8 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-8-декември_l.a_i.754425_at.1.html

"Bъпpeĸи EK бългapcĸитe aгeнции нe oчaĸвaт нoв имoтeн бaлoн"  Πpoгнoзитe ca дa нямa cepиoзнo yвeличeниe нa цeнитe дoгoдинa Bъпpeĸи...

50 процента от хората вярват, че има извънземни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/50-procenta-ot-horata-viarvat-che-ima-izvynzemni-6077028

Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм от поредицата

Арестуваха двама за побоя в гимназията по механоелектротехника

https://offnews.bg//112/arestuvaha-dvama-za-poboia-v-gimnaziata-po-mehanoelektrotehnika-670806.html

Полицията в София е задържала двама младежи, които нахлуха в сградата на професионалната гимназия по механоелектротехника в сряда, съобщи БНР.

Двете момчета са на 18 години, единият е криминално проявен - за хулиганство. И двамата са тренирали бокс.

Една от версиите, по които работи полицията, е конфликт заради момиче.

„Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре”, каза пред Нова тв психологът Младен Владимиров.

„Представете си, ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали”, добави той.

В училището предстоят родителски срещи, на които ще се говори за агресията сред децата и как могат да помогнат родителите.

Арестуваха двама за побоя в гимназия по механоелектротехника

https://offnews.bg//112/arestuvaha-dvama-za-poboia-v-gimnazia-po-mehanoelektrotehnika-670806.html

Полицията в София е задържала двама младежи, които нахлуха в сградата на професионалната гимназия по механоелектротехника в сряда, съобщи БНР.

Двете момчета са на 18 години, единият е криминално проявен - за хулиганство. И двамата са тренирали бокс.

Една от версиите, по които работи полицията, е конфликт заради момиче.

„Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре”, каза пред Нова тв психологът Младен Владимиров.

„Представете си, ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали”, добави той.

В училището предстоят родителски срещи, на които ще се говори за агресията сред децата и как могат да помогнат родителите.

Каси за плащане на местни данъци във Варна ще работят с удължено работно време

http://www.moreto.net/novini.php?n=365029

От 11 декември - понеделник, до 28 декември включително, касите за плащане на местни данъци и такси - на бул. “Сливница“ № 191 и на бул.“Ген.Колев“ № 92, ще работят извънредно от 08.00 ч. до 18.00 ч., съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна за Moreto.

Производителят на Budweiser поръча 40 броя Tesla Semi

https://www.investor.bg/harduer/459/a/proizvoditeliat-na-budweiser-porycha-40-broia-tesla-semi-251763/

Пивоварната Anheuser-Busch все още не е решила дали да закупи, или да наеме камионите в търсене на начин да свие разходите си за гориво

Нинова: Изявлението на Ердоган за договора от Лозана е неприемливо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600107

Нинова: Изявлението на Ердоган за договора от Лозана е неприемливо"Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо. То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа." Това написа във фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите за 8 декември

http://www.mediapool.bg/okolo-15-mln-lv-shte-poharchat-studentite-za-8-dekemvri-news272832.html

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите на празника си, показват прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма. Очаква се около 240 000 студенти и преподаватели от 51 висши училища в страната да празнуват на 8 декември. Предпочитаните от тях дестинации тази година са зимните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, коментира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред "Блумбърг телевизия България". Други курорти като Велинград, Сандански, Хисаря и по-малки населени места като Чифликсъщо привличат младите хора за празника, каза Занков. Той обясни още, че сумата, която ще похарчат студентите, зависи от разстоянието, мястото на отсядане и броя нощувки. В къщите за гости разходите са по-малко в сравнение с хотелите. Освен в София най-много студенти ще празнуват в Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград. Рекордно много - около 4000 български студенти, са избрали да отбележат празника в чужбина, основно в европейски градове – Прага, Будапеща, Рим, Виена. Увеличението, което наблюдаваме сега, е главно заради евтините полети на ниско тарифните авиокомпании, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред бТВ. Според статистиката студентите средно са заделили по 60 лева за празника. От МВР обещаха засилено полицейско присъствие в курортите. Проверки ще има и по пътищата за неправоспособни млади шофьори, както и за водачи под въздействието на алкохол и наркотични вещества.  За първи път студентският празник се отбелязва в България през 1903 г. През 1944 г. датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност, а през 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. От 1994 г. насам Съветът на ректорите на висшите училища приема 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Близо 240 хил. студенти ще празнуват на 8 декември

http://www.mediapool.bg/blizo-240-hil-studenti-shte-praznuvat-na-8-dekemvri-news272832.html

Около 240 000 студенти и преподаватели от 51 висши училища ще празнуват на 8 декември. От МВР обещаха засилено полицейско присъствие и призоваха празнуващите да не шофират, ако са употребили алкохол. За първи път студентският празник се отбелязва в България през 1903 г.През 1944 г. датата е заменена с 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност, а през 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. От 1994 г. насам Съветът на ректорите на висшите училища приема 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Нинова: Изявлението на Ердоган за преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо

http://www.cross.bg/lozana-ninova-nepriemlivo-1562790.html

/КРОСС/ "Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо. То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа." Това написа във Фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство. Очакваме правителството да изрази официална позиция на България", добави още тя.  

Дават ”изоставеното” бебе на приемно семейство

http://dnes.dir.bg/news/pernik-bebe-priemno-semeystvo-26668965

Бебето, което беше изоставено в Перник вчера, най-вероятно ще бъде настанено в приемно семейство, съобщиха от „Закрила на детето” в града.

Почти половината от хората вярват в извънземни

http://www.cross.bg/protzenta-horata-zhivot-1562789.html

/КРОСС/ Почти половината от хората вярват, че съществува извънземен разумен живот. Това сочи проучване на „Глосалитис", което е проведено сред 26 хиляди души от цял свят. Общо 47 процента са хората, които вярват в извънземните. 60 процента от гласувалите по този начин, освен това искат да бъде установен контакт с чуждите цивилизации. Още по-голям процент - 61, от анкетираните пък смятат, че някъде из Вселената със сигурност съществува „някаква форма на живот". Анкетите са направени на 15 езика между декември 2015 г. и февруари 2016 г. в държави, които представляват 62 процента от населението в света и 80 процента от световната икономика. Най-много вярващи в извънземните се оказва, че има в Русия - 68%. След това са Мексико и Китай. Най-големите скептици пък са в Холандия - едва 28% смятат, че из Космоса има други разумни форми на живот.    

Юнкер: Постигнахме с Великобритания решаващ компромис

http://frognews.bg/news_146922/IUnker-Postignahme-s-Velikobritaniia-reshavasht-kompromis/

След 7 месеца преговори Брюксел и Лондон постигнаха решаващ напредък по излизането на Великобритания от ЕС и първата фаза от диалога завърши.

Тереза Мей: Няма да има "твърда граница" в Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600100

Тереза Мей: Няма да има "твърда граница" в ИрландияСделката на Обединеното кралство с ЕС гарантира правата на 4 милиона европейски граждани, засегнати от Брекзит, няма да има "твърда граница" в Ирландия. Това каза британския премиер Тереза Мей, след като по-рано днес бе обявено, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Биволъ: Защо властта мълчи за 6 млрд. лева в биткойни?

http://www.eurochicago.com/2017/12/bivol-2/

След като иззе компютрите на собственика на "Пътя на коприната", ФБР прехвърли всички намерени в тях биткойни на специален портфейл, собственост на американската държава, който беше оповестен публично. След приключването на разследването, биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара. Защо МВР не действа като ФБР?

Великобритания капитулира в преговорите за Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-kapitulira-v-pregovorite-za-brexit-251767/

ЕК постигна пробив по трите основни точки - правата на граждани, ирландската граница и финансовото споразумение

ЕК препоръча преговорите за Brexit да минат в следващата фаза

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-preporycha-pregovorite-za-brexit-da-minat-v-sledvashtata-faza-251767/

Комисията е удовлетворена от постигнатите решения по трите основни точки - правата на граждани, ирландската граница и финансово споразумение

Юнкер след Брекзит сделката: Направихме пробива, от който имахме нужда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600099

Юнкер след Брекзит сделката: Направихме пробива, от който имахме нуждаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира пред журналистите резултатите от срещата си рано сутринта в петък с британския премиер Тереза Мей. Той й благодари за показаната решителност и заяви, че вярва, че двамата са направили нужния пробив за постигането на споразумение, пише британското издание The Telegraph,

Как НАП "емоционално" респектира съдии

http://clubz.bg/61617-kak_nap_emocionalno_respektira_sydii

Това лято фейсбук зевзеците искрено се забавляваха със среднощните акции срещу силна музика на вицепремиера Валери Симеонов. Той изскачаше в определени барове и дискотеки по Черноморието и дърпаше шалтера на диджеите. Всичко щеше да остане в сферата на забавата, ако заместник министър-председателят не бе пренесъл проблема в сферата на правораздаването. Симеонов се оплака от действието на принципа "Ние ги хващаме, те ги пускат" по отношение на магистрати от Бургаския административен съд. Той поиска Инспекторатът на ВСС да направи проверка за почтеност на изпълняващия длъжността председател на съда Панайот Генков по подозрение, че е оказвал натиск над подчинените си да отменят актове на НАП-Бургас за незаконни дейности в местни заведения, както и да отменят предварителните изпълнения (най-вече за запечатване на заведението, б.р.).

По католик от папата

Дали вдъхновена от инициативата на Симеонов, или заради нещо друго, малко по-късно шефката на дирекция "Контрол" в бургаската дирекция на приходната агенция Пенка Жекова решава да напише доклад до централата в София с няколко меко казано странни предложения: "да бъдат селектирани счетоводните фирми, адвокатските дружества, за които имало информация, че правно обслужват ЗЛ (задължени лица, б.р.)", санкционирани от НАП, "а също така на съдии от Бургаски апелативен съд и техните семейства". Мотивите на Жекова са, че тези хора уронвали престижа на приходната агенция.

Що е "селектиране" в правния мир

След като въпросният доклад изтече по медиите, последва реакция на Съюза на съдиите в България. Безпрецедентно магистратското обединение изпрати писмо до шефа на НАП, в което посочва, че въпросното "селектиране" на съдии не отговаря на нито един нормативен акт и пита дали има предприети действия срещу колеги в отговор на исканията на Жекова, ако да - на какво основание. ССБ попита и каква ще е съдбата на шефката на бургаската дирекция, ако в централата на НАП в София приемат, че исканията й нямат основание.

Следва отговор от приходната агенция - да, има такъв доклад, да - Жекова е предложила промени във вътрешните правила, не, след този доклад не са предприемани действия срещу съдии или членове на техните семейства. От НАП вкарват яснота (в ясния иначе) термин "селектиране" - "подбор на лица за контролни действия във връзка с третиране на идентифицирани рискове от неспазване на законодателството, по получени сигнали или във връзка с получена от различни източници информация, която е от значение за установяване на задълженията или спазване на законодателството".

Превратно упражняване на власт

Докладът обаче вече е заживял собствен живот и стига до Висшия съдебен съвет. Членът от съдийската колегия Красимир Шекерджиев коментира, че колеги от Бургас вече са му се оплакали, че са станали обект на данъчни ревизии. Така стигаме до петъчния парламентарен контрол на 8 декември, когато пред депутатите трябва да отговаря финансовият министър Владислав Горанов, принципал на НАП. На Горанов му се наложи да отговори на въпросите на Николай Тишев от БСП дали има предприети действия срещу посочените в доклада на Жекова типове лица и ако да - на какво основание, както и какви мерки ще предприеме Горанов за "превратното упражняване на власт" от служители на НАП.

"Не е допуснато в нито един момент нерегламентирано въздействие върху която и да е от властите в България. В този смисъл, внушенията са силно преувеличени. Πpeдлoжeниeтo нa Жeĸoвa e eмoциoнaлнa oцeнĸa, a caмaтa ceлeĸция нa пpoвepявaнитe нe cъщecтвyвa ĸaтo пpoцeдypa в Дaнъчнo-ocигypитeлния пpoцecyaлeн ĸoдeĸc. Eмoциoнaлни oцeнĸи нa cлyжитeли нe ca ocнoвaниe зa извъpшвaнe нa ceлeĸция, a дoĸлaдът нe e нopмaтивeн aĸт и e бeзпpeдмeтeн", посочи Горанов и все пак припомни, че никой не е застрахован срещу данъчни проверки, в това число съдиите.

В заключение финансовият министър даде заявка, че няма проверявани лица по силата на предложенията на Жекова. Течала проверка само на един магистрат заради несъответствия в имуществената му декларация, подадена към Сметната палата.

Най-новата граница в Европа?

https://www.actualno.com/features/naj-novata-granica-v-evropa-news_648500.html

Една граница, която беше станала невидима, може пак да се появи на географските карти. Какво ще се случи с ирландската граница след Брекзита? Този въпрос има предистория, която ни връща стотина години назад. Какво ще се случи с ирландската граница след като Великобритания

Роналдо спечели петата си "Златна топка"

http://www.moreto.net/novini.php?n=365028

Напълно според очакванията Кристиано Роналдо престижната награда за най-добър футболист на 2017 г. "Златната топка", връчвана от списание "Франс футбол". Така португалецът триумфира за пети път с приза - след 2008, 2013, 2014 и 2016 г.

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите за 8 декември

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/okolo-15-mln-lv-shte-poharchat-studentite-za-8-dekemvri-251768/

Зимните курорти са ключови дестинации, около 4 хил. български студенти ще празнуват в чужбина

Кралев откри Европейското първенство по таекуондо и паратаекуондо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6600088

Кралев откри Европейското първенство по таекуондо и паратаекуондо 
България ще приеме Мултиевропейския шампионат по таекуондо през 2018 г. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейското първенство по таекуондо WT в олимпийски категории и Eвропейското първенство по паратаекуондо WT, които се провеждат в столична зала „Асикс Арена“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и

Боян Чуков: Преди месеци е договорено с Израел местенето на посолството

http://frognews.bg/news_146921/Boian-CHukov-Predi-mesetsi-e-dogovoreno-s-Izrael-mesteneto-na-posolstvoto/

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е било договорено още преди месеци при много посещения на американски политици в еврейската държава. Това заяви анализаторът Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

България e 10-та в света по поскъпване на жилищата

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/bylgariia-e-10-ta-v-sveta-po-poskypvane-na-jilishtata-251765/

Годишният темп на увеличение на цените у нас се запазва относително стабилен, но световният пазар като цяло се забавя

Накъде с децата през уикенда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6600040

Накъде с децата през уикендаВ Дома на киното дават възможност родителите да оставят децата на грижите на аниматори В събота и неделя спокойно можете нагледате интересен филм без да шъткате през цялото на време на детето си, което се върти на стола до вас и мрънка, че иска да гледа "Леденото кралство". В момента имате две възможности. Отивате в Дома на киното и срещу 3 лв.

Историята на BMW M1 - митичният германски суперавтомобил

https://news.bg/gadgets/istoriyata-na-bmw-m1-mitichniyat-germanski-superavtomobil.html

Дизайнът е италиански, а двигателят разполага с бруталните за 70-те години на миналия век 273 к.с.

Комисията за потребителите ще прави проверки покрай студентския празник

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-потребителите-ще-прави-проверки-покрай-студентския-празник_l.a_i.754422_at.1.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи за 8 декември и ще работи по сигнали на студентите. Това съобщи председателят Димитър...

Българското читалище влезе в регистъра на ЮНЕСКО на добрите практики

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/08/3093644_bulgarskoto_chitalishte_vleze_v_registura_na_junesko/?ref=rss


Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство прие решение в Регистъра на добрите практики да бъде вписана институцията на народните читалища в България, съобщи Министерството на културата.<br /><br />Така тази уникална българска институция получава и своето заслужено международно признание, коментира ведомството. Досието по номинацията е с основен автор д-р Силва Хачерян.<br /><br />ЮНЕСКО информира, че читалищата като центрове на...

България ще подкрепя мисиите на ОССЕ по време на Председателството

http://www.cross.bg/osse-bulgariya-kraleva-1562788.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева изрази готовността на България да работи в тясно сътрудничество с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС. Българският дипломат заяви това днес в рамките на провеждащата се във Виена 24-та среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-участнички в ОССЕ. „Западните Балкани са ключов приоритет за предстоящото Българско председателство. Това се вписва напълно в работата на организация като ОССЕ, поддържаща редица мисии в този регион", обясни Емилия Кралева. Тя увери участниците, че под председателството на България ЕС ще продължи да подкрепя дейността на ОССЕ в Западните Балкани, подпомагаща страните в региона в осъществяването на реформи в областта на върховенството на закона, политическия диалог, свободата на словото и правата на човека. За България е важно Съюзът да задълбочи подкрепата си за ОССЕ в трите измерения на сигурността - военно-политическо, икономическо/екологическо и хуманно, включително за противодействие на екстремизма и радикализма. По време на изказването си тя заяви подкрепата на страната за принципите, отстоявани от организацията, в контекста на сигурността, стабилността и утвърждаването на демократичните ценности. Ръководителят на българската делегация заяви още, че кризата в Украйна продължава да бъде сериозно предизвикателство за сигурността в Европа

ВКС потвърди по-ниската присъда на шофьора, убил 2 деца

http://dnes.dir.bg/news/prisada-varhoven-casatzionen-sad-lesidren-filip-mihilov-26668918

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 6 г. и 6 месеца затвор на Филип Михайлов, който преди 2 години прегази и уби две деца край село Лесидрен.

Пробив в преговорите за Брекзит – няма да има "твърда" граница в Ирландия

http://www.mediapool.bg/probiv-v-pregovorite-za-brekzit-nyama-da-ima-tvarda-granitsa-v-irlandiya-news272831.html

Европейската комисия и Великобритания стигнаха до решаващ пробив в преговорите за Брекзит, който позволява те да навлязат в следващата им фаза – за търговските отношения. Двете страни са се разбрали да няма "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.    В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да гласува за започване на новата фаза в преговорите, като решението ще бъде взето на срещата на върха на ЕС следващата седмица.    Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британците, живеещи в ЕС, ще останат непроменени след Брекзит, а всички административни процедури ще бъдат "лесни и евтини" за гражданите.   Освен това Великобритания ще признае върховенството на Европейския съд като арбитър на правото на ЕС на територията на страната. Този момент беше много спорен в разговорите досега и беше поставен като условие за подкрепа на постигнато споразумение от Европейския парламент.   Изчистени са и финансовите ангажименти на Лондон, но засега няма информация за точната сума.    "Пробивът, от който се нуждаем е постигнат", каза председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.   Той посочи на пресконференция, че постигнатото споразумение е "справедливо" и  комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.   Така Тереза Мей успя да постигне целта си и да получи зелена светлина преговорите да се придвижат напред, коментира ББС. Ключовият й съюзник в парламента Северноирландската Демократична юнионистка партия прие постигнатото споразумение, след като по-рано тази седмица го блокира заради спора за границата.    Очаквано новината доведе до рязък скок на британската лира.   Според ЕК преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.   EС иска споразумение с Лондон по канадския модел    По-късно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира, че Европейският съюз ще работи за споразумение за свободна търговия с Великобритания след Брекзит по модела на договора на общността с Канада, тъй като искането на Обединеното кралство да напусне свободния пазар и митническия съюз не оставят друга възможност.   "Не ние, а нашите британски приятели чертаят червени линии, които затварят някои врати. Така че ще работим по този модел”, каза Барние   По думите му търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.   Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние.    През втората фаза на разговорите трябва да се договори транзитният период и търговските отношения между ЕС и Великобритания.   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е готов да препоръча незабавно начало на преговорите по поискания от Великобритания двугодишен преходен период преди същинското напускане на ЕС.    Правата на европейските граждани във Великобритания   По време на пресконференцията британският премиер Тереза Мей обеща, че европейците във Великобритания и британците в ЕС ще "живеят както досега".   Мей заяви, че Великобритания ще напусне ЕС заради решението на британските граждани и защото така ще се запази доверието им в политиците, които само ще изпълнят тяхната воля.   "Не беше лесно и за нас, и за ЕК. Бъдещето ще бъде по-честно към британския данъкоплатец - ще можем да влагаме повече средства у дома", добави тя.   Юнкер съобщи, че от понеделник насам е бил в постоянна връзка с Лондон.    Той уточни, че постигнатото решение защитава правата на гражданите на ЕС във Великобритания, взели житейски решения с яснотата, че заселвайки се на Острова, той е част от Общността.    Юнкер отбеляза, че защитата на правата се разпростира и върху европейците, отишли във Великобритания да учат и работят. Той уточни, че спорните въпроси, свързани с гражданите на ЕС на британска земя, ще бъдат решавани от Съда на ЕС.   Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти до 2020 г.   Лондон е приел, че ангажиментите, поети от ЕС във формат от 28 държави, ще бъдат изпълнени. Това означава, че Великобритания ще дължи вноски в европейския бюджет и плащания по всички политики, по които страната се е съгласила, до края на сегашната бюджетна процедура през 2020 г.   Сметката ще бъде платена в евро по финансирането на бюджетните и други задължения, направени към 31 декември 2020 г., става ясно от съобщението на ЕК.   Европейската комисия обаче отказа да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.   "Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес", заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.   Той коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки.    Въпреки това в отговор на въпрос по кои точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, Барние посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.   Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище.    Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.   Ключова подкрепа от Северноирландската Демократична юнионистка партия   Северноирландската Демократична юнионистка партия обяви, че е доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия. Лидерката на партията Арлин Фостър каза, че обявеното тази сутрин споразумение ясно гарантира, че цялото Обединено кралство напуска Европейския съюз.   Партията, на чиято подкрепа разчита правителството на Тереза Мей в парламента, провали в последната минута по-рано тази седмица решение за границата, третиращо Северна Ирландия като по-специален случай. Тя сметна, че то подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство.   Ирландският външен министър Саймън Ковини заяви, че обявеното тази сутрин споразумение гарантира "мека" граница в Ирландия след напускането на Великобритания. "Сделката потвърдена! Ирландия е съгласна преговорите за Брекзит да преминат към втора фаза, след като бяха получени гаранции за всички на остров Ирландия, защитаващи напълно споразумението от Разпети петък, мирния процес, цялата ирландска икономика" каза Ковини, цитиран от Ройтерс.   Тереза Мей подчерта в изявление, поместено на правителствения сайт, че ще продължи да управлява в интерес на цяла Северна Ирландия и да се придържа към споразумението, което сложи край на продължилото десетилетия насилие в провинцията.    Един от най-големите привърженици на Брекзит Найджъл Фараж коментира, че сега Великобритания е готова да премине "към втората фаза на унижението си", след като премиерката Мей се споразумя по условията за излизането на страната от ЕС. "Сделка в Брюксел е добра новина за г-жа Мей, тъй като сега ние можем да преминем към следващата фаза на унижението", е написал Фараж в Туитър.   Шотландия иска да остане в единния пазар и митническия съюз   Шотландската премиерка Никола Стърджън каза, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, оставането в единния пазар и членството в митническия съюз са "единственият разумен избор" и добави, че сега преговорите навлизат в най-трудната фаза, съобщи Ройтерс.   "Навлизането във фаза две на преговорите е добре, но дяволът е в детайлите и сега нещата стават истински трудни. Ако Брекзит се осъществи (желая да не се случи), оставане в единния и митническия съюз е единственият разумен избор. И всякакви специални договорки за Северна Ирландия трябва да се отнасят и до останалите нации в Обединеното кралство", пише тя в Туитър.

ЕС и Лондон постигнаха компромис по първата фаза от преговорите за Брекзит

http://www.mediapool.bg/es-i-london-postignaha-kompromis-po-parvata-faza-ot-pregovorite-za-brekzit-news272831.html

Европейската комисия и Великобритания са постигнали достатъчен напредък по преговорите за Брекзит в първата им фаза и препоръката към Европейския съвет е да се премине към следващата фаза с разговори за бъдещите отношения между ЕС и Лондон. Това обяви на извънреден брифинг председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел. След среща в началото на седмицата Юнкер и британският премиер Тереза Мей признаха, че няма напредък в разговорите. В следващите дни обаче е имало множество допълнителни разговори и постигнатите късно тази нощ резултати са компромис и за двете страни, посочи Юнкер. ЕК е удовлетворена от напредъка по трите приоритетни области в първата фаза на преговорите - правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Ирландия и финансовото споразумение, се казва в официално съобщение на Еврокомисията. Правата на европейските граждани във Великбритания Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британците, живеещи в ЕС, ще останат непроменени след Брекзит, а всички административни процедури ще бъдат "лесни и евтини" за гражданите. В публикуваните по-късно технически подробности по споразумението е записано, че Великобритания ще признае върховенството на Европейския съд като арбитър на правото на ЕС на територията на страната.  Този момент беше много спорен в разговорите досега и беше постанвен като условие за подкрепа на постигнато споразумение от Европейския парламент.  По време на пресконференцията британският премиер Тереза Мей обеща, че европейците във Великобритания и британците в ЕС ще "живеят както досега". Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти до 2020 г. Лондон е приел, че ангажиментите, поети от ЕС във формат от 28 държави, ще бъдат изпълнени. Това означава, че Великобритания ще дължи вноски в европейския бюджет и плащания по всички политики, по които страната се е съгласила, до края на сегашната бюджетна процедура през 2020 г. Сметката ще бъде платена в евро по финансирането на бюджетните и други задължения, направени към 31 декември 2020 г., става ясно от прес съобщението.   Границата с Ирландия "Уникалната ситуация" на остров Ирландия  е накарала Великобритания да поеме съществени ангажименти за избягване на въвеждането на "твърда" граница. По отношение на ирландската граница Тереза Мей посочи, че има много специфични моменти като например енергийния пазар, които трябва да бъдат взети под внимание.  По време на брифинга Юнкер и Мей отказаха да се впускат в подробности за постигнатите споразумения с мотива, че те ще бъдат представени от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс по-късно през деня. Препоръката на ЕК ще бъде разгледана на заседанието на лидерите на ЕС на срещата им на 14-15 декември. Ако тя бъде приета, ще се пристъпи към подготвяне на споразумението за "развода" на двете страни, който трябва да бъде осъществен до края на март 2019 година.

Брюксел: ЕС и Великобритания постигнаха решаващ компромис

http://www.mediapool.bg/bryuksel-es-i-velikobritaniya-postignaha-reshavasht-kompromis-news272831.html

Брюксел и Лондон имат пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 7 месеца диалог и първата фаза от преговорния процес е завършена.Това официално съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предадоха агенците. „Постигнахме пробив. Постигнат е решаващ напредък. Този компромис е резултат от сложни преговори”, каза Юнкер на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей в Брюксел. Завършването на първата фаза от преговорите за Брекзит беше оповестено и в официално изявление на Европейската комисия. Резултатите от преговорите „ще бъдат представени за одобрение на Европейския съвет” на срещата на високо равнище на ЕС на 14 и 15 декември. Ако бъдат одобрени от януари ЕС и Обединеното кралство ще могат да започнат втората фаза от преговорите за базата на бъдещите отношения на партньорство, най-вече в търговската сфера, тъй като с излизането си от ЕС Великобритания трябва да напусне и единния европейски пазар.

Павлова: На Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики

https://www.actualno.com/politics/pavlova-na-balkanite-osyznahme-che-njama-nujda-da-objasnjavame-kolko-sme-veliki-news_648495.html

Всички на Балканите осъзнахме, че няма нужда да обясняваме колко сме велики. Това каза министърът на българското председателство Лиляна Павлова. "За мен тази среща е знакова, защото от много години, особено в съвременната ни история, такава не е имало. Лидерите, държавните

Всинца ли ся возвисихме?

https://offnews.bg//nashite-avtori/vsintca-li-sia-vozvisihme-670801.html

Моят приятел доктор Георгиев почти всеки ден използва скалпела си във Велинградската болница, за да ремонтира телата човешки, а в свободното си време чете. Много чете. Предимно историческа литература. Затова понякога, като не ми е ясно нещо, му звъня и говорим. Питам го това така ли е, онова онака ли е, той търпеливо ми отговаря, понеже ми е приятел и, предполагам, се радва да е от полза не само върху операционната маса. И прочетох някъде из всепоглъщащия интернет, че е ходил на кино и е гледал „Възвишение“. Остана ли някой, който не го е гледал? Преди седмица жена ми вика хайде купувай билети да ходим и ние, все пак толкова хвалби за български филм не се чуват всеки ден. И така, настанихме се в залата, тя се понапълни, надойдоха хората с кофите пуканки и се почна отново онова хипнотизиращо хрупане, все едно мозъците им не възприемат историята, ако ченетата им не дъвчат…

Изгледахме филма. В момента, в който тръгнаха буквите накрая, жена ми изръкопляска. Единствена в целия салон. Викам ù недей пляска, щото го няма нито режисьорът, нито актьорите, не сме на театър… Мърморко досаден ставам. Но това беше нейната спонтанна реакция. Не знам дали не станах и прекалено претенциозен за филми или понеже обичам повече арт киното, но на мен не ми се ръкопляскаше. Ще призная, че никога преди не бях гледал толкова изпипан, премерен и зрелищен български филм. Последната сцена на битката продължи цели 18 минути, това е рекорд за нашето кино. И не тежеше, напротив, всичко си беше на мястото. Несъмнено за филма ще се изпишат десетки статии във възхвала и всички до една ще бъдат заслужени. Моето мнение не е опит да помрача тази слава, нито израз на мърморещото ми настроение. Не търся кусури самоцелно. Не правя кинокритика. Само си разсъждавам на тема кино, литература и ценности.

Здрасти, док, казвам по телефона, забелязах, че филмът ти е допаднал, та исках да те питам нещо. Говорихме си два пъти един след друг, общо над 40 минути. Хареса ли ти как са изобразили Левски, питам го. Мнението му удивително съвпадна с това на жена ми, без да са си го споделяли един на друг, дословно съвпадение – образът на Левски е толкова личен за всеки българин, че всяко едно различно изобразяване от това би наранило нечии чувства. Това е единственият безболезнен начин той да бъде показан във филм. Не знам дали да се съглася с тях. За мен тази сцена беше прекалено хладна и дистанцирана. Човекът, който не беше назован пряко Левски, а се представи като негов пълномощник, за да се прикрие от тях, а и от зрителите, им подаде ръка за здрависване и после на раздяла на двамата комити твърде безсърдечно. Може би така е трябвало, може би е исторически оправдано, спазвали са се мерки за сигурност, излишна емоционалност не е била необходима. Съгласен съм. Няма да споря. Безличният Левски със сигурност няма да предизвика ничие недоволство. Затова, да речем така, доволен съм и аз.

Но има и една друга реплика преди този момент, която оставя място за съмнение. Един от комитите казва, че дейни хора са нужни на „револуцията“, а не разни попове и интелигенти, каквито най-често вербува Левски.

Тук е проявен сблъсъкът между двете направления в нашето националноосвободително движение. От едната страна са привържениците на еволюцията, на постепенния и обмислен безкръвен преход, от другата са революционерите. Първите са планували някой ден България и Турция да заживеят във федеративна обща държава. Вторите са призовавали за незабавна война, за всеобщо въстание. В това въстание, в което загиват около 30 хиляди българи, се ражда Свободата на българския дух. „Възвишение“ е най-добрият филм за Априлското въстание и трябва да бъде гледан от всички младежи днес. Отделните интерпретации за вината на един или друг за неуспеха на „револуцията“ са ненатрапливи.

Две реплики обаче бяха като катран в кацата с меда и отровиха възприятията ми. Един от комитите, заекващ, заяви, че „в манастирите няма монаси, а има манафи“, а главният герой Гичо рече „какво са се разписали всички като хилендарски содомисти“. Та нали ако не беше хилендарският монах, такива като Гичо нямаше да съществуват. Какви са били комитите в по-голямата си част – тогавашните бандити, мутри. Могат ли те да организират освободително движение без хората на книгата? И без хората на вярата? И могат ли тия разбойници изобщо да осъзнаят, че разликата между поробители и поробени е основно тая – разликата между мюсюлманската култура и християнската? Харесах филма като кинематографичен продукт, но никога няма да простя нито на Русков, нито на Виктор Божинов тия две злобни изцепки на героите, колкото и исторически оправдани да са. Средновековните и възрожденски монаси са съхранили паметта българска, която в основата си е православна. Ей тая истина все повече се потиска и премълчава. Двете реплики са напълно излишни и стоят като кръпки. Може би трябва да звучат смешно, но на мен ми звучат обидно. Жалко заяждане с монасите... Всяка нощ, докато М. Русков и В. Божинов кротко спинкат, монасите бдят от 3 часа и измолват от Бога целия свят. Дори тях двамата. Бях в Хилендар, познавам Атон, ако Русков и Божинов бяха отишли до там, преди да се развихрят, навярно във филма щеше да прозвучи и друго едно настроение, което би придало повече правда.

Не е филм, който ще ме просълзи. Не е филм, който бих гледал втори път. Ето тук се разминавам и с моя приятел лекаря, и с моята любима жена. Въпрос на вкус, все пак.

И въпреки че още дядо Славейков казва, че „не сме народ, а мърша“ и същото това настроение да завладява обществото от 19 век, та го държи и дори до днес, няма как да се съглася с едно от посланията на „Възвишение“ − да си българин не е народност, а болест. Няма нужда. В повече ми идват самообвиненията, това любимо самобичуване, което практикуваме все още. Може би затова не осъждам предателството на Асенчо. Не го оправдавам. Но и не го съдя. Много по-противен ми е онзи образ на тежкия котленски чорбаджия. Защото точно такива тежкари познавам и днес. Те си въобразяват, че знаят как стават нещата. Те живеят с усещането, че ги контролират. О, колко ми е противен този техен лаконичен и мрачен, темерутски стил… Пред очите ми е конкретен образ. Едно към едно.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване