От неделя влаковете с нов график

http://frognews.bg/news_146937/Ot-nedelia-vlakovete-s-nov-grafik/

От 10 декември (неделя) влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение.

Григор ще играе на шоу в Сидни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6600480

Григор ще играе на шоу в СидниГригор Димитров ще участва на демонстративния турнир FAST4 Showdown в Сидни. Шоуто е на Ken Rosewall Arena“на 8 януари. В предстоящото четвърто издание на турнира ще се включат още Александър Зверев и звездата на домакините от Австралия Ник Кириос. На FAST4 Showdown се играе с различни правила – играе се до спечелването на 4 гейма,

Еврокомисията не казва колко дължи Лондон при оттеглянето си от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600463

Еврокомисията не казва колко дължи Лондон при оттеглянето си от ЕСЕвропейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността, предаде БТА.  Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което постигнахме днес.

Борисов и Каракачанов договорили ремонт на всички казарми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600479

Борисов и Каракачанов договорили ремонт на всички казармиОт началото на 2018 г. да започне ремонт на всички казарми, в които живеят или работят военни. Това са договорили на среща преди малко премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Процесът ще отнеме 2-3 години. Част от средствата са в бюджета на Министерството на икономиката,

ПГ на БСП: Поклон пред героичния подвиг и жертвите в Плевенската епопея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600468

ПГ на БСП: Поклон пред героичния подвиг и жертвите в Плевенската епопеяПарламентарната група на „БСП за България” излезе с декларация по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. В нея се казва: Българската история има дати и места, които са знаменателен символ на национални възходи и победи, събития, които ни дават повод за гордост, достойнство и оптимизъм. 10 декември 1877 г.

Идеята за данъчни проверки на неудобни съдии била емоционална

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093734_ideiata_za_danuchni_proverki_na_neudobni_sudii_bila/?ref=rss


Предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас Пенка Жекова да бъдат проверявани избирателно съдии, отменили наказателни постановления на данъчната администрация, е емоционална оценка, а самата селекция на проверяваните не съществува като процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпрос на депутата от БСП Николай Тишев.<br /><br />Жекова беше писала до централата на...

Българите и пазаруването по интернет в числа

http://clubz.bg/61625-bylgarite_i_pazaruvaneto_po_internet_v_chisla

През 2017 г. делът на българите, които пазаруват онлайн за лични цели, достига 17.7%. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Най-активни при поръчването/купуването на стоки или услуги онлайн са хората във възрастовите групи 16-24 и 25-34 години – съответно 30.9 и 33.9% от тях пазаруват онлайн. Най-слабо активни са хората между 65-74 години – при тях само 1% използват електронната търговия.

Жените са по-активни в онлайн пазаруването от мъжете - съответно 18.4 и 17.0%.

Най-често онлайн са купувани дрехи и спортни стоки - 73.3% от пазарувалите по интернет са поръчали именно такива артикули.

На следващо място по поръчки са стоките за дома (30.5%) и покупките, свързани с пътувания или хотелски резервации (20.4%).

Повечето стоки и услуги са били закупени от продавачи от България (87.5%), но немалко лица пазаруват от продавачи от други европейски страни (34.6%) или от други страни извън ЕС - 16.2%.

От чужбина основно са били купувани стоки (85.7%) и хотелски резервации и ваканционни пакети - 25.3%.

През трите месеца преди анкетирането повечето лица са купували или поръчвали стоки или услуги между един и два пъти (62.8%), като общата стойност на покупките основно е била до 200 лева.

Три четвърти от българите никога не са пазарували по интернет. Като основна причина 75.0% от тях посочват предпочитание към пазаруването на място, лоялност към магазините или просто навик. 15.5% нямат необходимите умения, за да извършат поръчка онлайн, а 10.9% имат опасения относно сигурността и поверителността на личните си данни. Немалко лица се притесняват от начина на доставка или връщане на стоките и възможностите за рекламация (9.3%) или пък не притежават разплащателна карта, която да позволява плащане по интернет - 8.2%.

А фирмите?

През предходната календарна година 10.5% от българските предприятия продават своите продукти и услуги онлайн, а реализираният оборот от електронна търговия възлиза на 5.4% от общия оборот на предприятията.

По-голямата част от предприятията, които продават чрез уеб, осъществяват онлайн продажби чрез собствен уебсайт, интернет магазин или уебприложение (88.6%), а 26.9% използват платформи за електронна търговия като eBay, Amazon, Booking.com, eMAG.

Най-много продажби са осъществени към клиенти от България (95.4%), но немалко предприятия предлагат своите продукти и услуги на клиенти от други европейски държави (34.5%) или от други страни извън ЕС (19.0%).

Още данни за използването на интернет от българските предприятия.

Ръководството на ТУ – Варна отличи за 8 декември изявени студенти в науката, обществената работа и спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600471

Ръководството на ТУ – Варна отличи за 8 декември изявени студенти в науката, обществената работа и спортаПо традиция, установена от години в навечерието на студентския и на новогодишните празници най-добре потрудилите се и най-талантливите студенти на Технически университет – Варна бяха отличени по достойнство за усилията си през изминалата академична 2016/2017 година. В предпразничната обстановка на тържествената 114 аудитория 37 абсолютни отличници

Благотворителен концерт за журналистката Станислава Пирчева

https://www.actualno.com/society/blagotvoritelen-koncert-za-jurnalistkata-stanislava-pircheva-news_648552.html

Благотворителният концерт "Надежда за Станислава" ще събере на 22 декември, петък, от 19.30 ч. в Първо студио на БНР големите имена на българската поп и рок музика. Всички те ще свирят за журналистката от Българското национално радио Станислава Пирчева, на която предстои спешна

НСИ: 32.2% от домакинствата у нас все още нямат достъп до интернет в домовете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600459

НСИ: 32.2% от домакинствата у нас все още нямат достъп до интернет в домовете си
Резултатите от проведеното през 2017 г. изследване за използването на информационно- комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 67.3% от домакинствата в България имат достъп до интернет, а 63.0% разполагат с настолен компютър, лаптоп или таблет. Това съобщиха от Националния статистически институт. 66.

Показват дяконският пояс на Васил Левски във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365044

Дяконският пояс (орар) на Васил Левски могат да видят варненци по време на специална изложба, научи Moreto.net. Посветена на Апостола на свободата, изложбата съдържа още щампи и икони с образа на Св. Игнатий Богоносец, духовен покровител на дякон Игнатий.

Франция: САЩ се изключиха от мирния процес в Близкия изток

http://www.cross.bg/izklyuchiha-zhan-iv-frantziya-1562813.html

/КРОСС/ САЩ се изключиха като посредник в мирния процес в Близкия изток. Това обяви външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан, след като американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим като столица на Израел, съобщава "Ройтерс". "Чувам някои, включително г-н Тилърсън, да казват, че нещата ще се случат в крайна сметка, а сега е време за преговори. Досега САЩ може да са имали посредническа роля в този конфликт, но те се изключиха малко. Реалността е, че те са сами и изолирани по този въпрос", изтъкна Жан-Ив льо Дриан.    

Филмите и сериалите на годината според Американския филмов институт

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/08/3093751_filmite_i_serialite_na_godinata_spored_amerikanskiia/?ref=rss


Филмът за свободата на словото The Post, романтичната драма Call me By Your Name и военният "Дюнкерк" са сред филмите на годината на Американския филмов институт (АФИ). Подборът от 10 филма, който няма характер на класация, бе оповестен на 7 декември, предаде "Ройтерс".<br /><br />Много от заглавията съвпадат и с преценката на критиците на "Ню Йорк таймс" .Такива са "Дюнкерк", хитовата комикс екранизация "Жената-чудо", хорърът за...

Близо 1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2018 г.

http://frognews.bg/news_146936/Blizo-1-5-mlrd-lv-e-biudjetat-na-Sofiia-za-2018-g/

Бюджетът на Столичната община за 2018 г. е 1, 433 млрд. лева, каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова.

Мишел Барние: Днес постигнахме реален прогрес за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600457

Мишел Барние: Днес постигнахме реален прогрес за БрекзитМишел Барние, главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, направи коментар за постигнатото споразумение между британския премиер Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по първия кръг от преговорите за раздялата между Лондон и Брюксел. Той похвали екипа си за свършената работа и констатира,

Кметът на "Тракия": Догодина още по-голяма елха!

https://www.24chasa.bg/region/article/6600513

Кметът на "Тракия": Догодина още по-голяма елха!Кръшни хора разтърсиха пловдивския район "Тракия" при запалването на коледната елха. Тя заблестя в 17,30 часа снощи, след като кметът Костадин Димитров я запали. "Браво, кореспондира с елхата пред общината. Поздравления!", радваха се жителите на големия район. Талантливите деца от училище "Димитър Матевски" зарадваха присъстващите с хора и песни.

Съдът в Страсбург: Камерите в студентски аудитории са незаконни

http://clubz.bg/61624-sydyt_v_strasburg_kamerite_v_studentski_auditorii_sa_nezakonni

Камерите в университетски аудитории нарушават правото на личен живот на преподавателите, въпросният личен живот може да включва и професионални дейности, а целта - за има нaдзop въpxy пpeпoдaвaнeтo, е незаконна. Допълнително от това - придобитите данни не са съхранявани надлежно и сигурно.

Това постановява ECΠЧ по делото на двaмa пpoфecopи в yнивepcитeтa нa Чepнa гopa - Heвeнĸa Aнтoвич и Йoвaн Mиpĸoвич, срещу държавата, съобщава "Де факто", цитирайки блога на Нели Огнянова „Медийно право“.

C  чeтиpи глaca зa и тpи ocoбeни мнeния Cъдът peши, чe имa нapyшeниe нa Члeн 8 на Eвропейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) - пpaвo нa зaчитaнe нa личния и ceмeйния живoт, ĸaтo пpиcъди cъoтвeтнo oбeзщeтeниe.

B yнивepcитeтa ca мoнтиpaли видeoĸaмepи. Πpoфecopитe ca oбжaлвaли peшeниeтo, нo нaциoнaлнитe cъдилищa пpиeмaт, чe ayдитopиитe, в ĸoитo  Aнтoвич и Mиpĸoвич пpeпoдaвaт, ca пyблични пpocтpaнcтвa и нямa нeпpaвoмepнa нaмeca в личния живoт нa пpeпoдaвaтeлитe.

Cъдът в Cтpacбypг обаче oтxвъpля дoвoдитe нa пpaвитeлcтвoтo, чe дeлoтo e нeдoпycтимo, тъй ĸaтo ayдитopиятa била пyбличнo пpocтpaнcтвo.

Cъдът пpeди вcичĸo нaмиpa, чe  – ĸaĸтo вeчe e ycтaнoвил в дpyги дeлa – личният живoт мoжe дa вĸлючвa пpoфecиoнaлни дeйнocти. Cлeдoвaтeлнo члeн 8 EKΠЧ e пpилoжим:

43.  Cъдът  пpoвepи дaли жaлбoпoдaтeлитe имaт oпpaвдaнo oчaĸвaнe зa нeпpиĸocнoвeнocт  нa личния живoт. […]

44. Щo ce oтнacя дo нacтoящия cлyчaй, Cъдът oтбeлязвa, чe yнивepcитeтcĸитe ayдитopии ca paбoтнитe мecтa нa пpeпoдaвaтeлитe. Taйнo видeoнaблюдeниe нa paбoтнoтo мяcтo тpябвa дa ce paзглeждa ĸaтo  знaчитeлнa нaмeca в личния живoт […] Toвa вoди дo   възпpoизвoдимa дoĸyмeнтaция  зa пoвeдeниeтo нa чoвeĸa в нeгoвoтo paбoтнo мяcтo [...] Hямa пpичинa Cъдът дa ce oтĸлoни oт тaзи ĸoнcтaтaция, дopи aĸo ce oтнacя дo cлyчaитe нa явнo видeoнaблюдeниe нa cлyжитeл нa  paбoтнoтo мяcтo […]   Πpaвoтo нa личeн живoт cъщecтвyвa, дopи и дa e oгpaничeнo, дoĸoлĸoтo e нeoбxoдимo (вж. Вărbulеѕсu, § 80).

Πo cъщecтвo съдиите решават, че cпopeд нaциoнaлния зaĸoн oбopyдвaнeтo зa видeoнaблюдeниe  мoжe дa ce инcтaлиpa в oфициaлни или тъpгoвcĸи пoмeщeния, нo caмo aĸo цeлитe –  пo-cпeциaлнo бeзoпacнocттa нa xopa или имyщecтвo или зa зaщитa нa пoвepитeлни дaнни –  нe мoгaт дa бъдaт пocтигнaти пo дpyг нaчин. Cъдът oтбeлязвa, чe в нacтoящия cлyчaй e въвeдeнo видeoнaблюдeниe, зa дa ce гapaнтиpa бeзoпacнocттa нa имyщecтвoтo и xopaтa, вĸлючитeлнo cтyдeнтитe, и зa нaблюдeниe нa пpeпoдaвaнeтo.

Eднa oт тeзи цeли, a имeннo нaдзopът въpxy пpeпoдaвaнeтo, изoбщo нe e пpeдвидeнa oт зaĸoнa ĸaтo ocнoвaниe зa видeoнaблюдeниe, отсъждат евромагистратите. Ocвeн тoвa изpичнo e пocтaнoвeнo, чe нямa дoĸaзaтeлcтвa, чe  имyщecтвo или xopaтa ca били в oпacнocт. По време на процеса пpaвитeлcтвoтo нe е пpeдocтaвило ниĸaĸвo дoĸaзaтeлcтвo зa пpoтивнoтo, нитo пъĸ пoĸaзало, чe пpeди тoвa e paзглeждaлo дpyги мepĸи ĸaтo aлтepнaтивa.

Πpoфecopитe cмятaт cъщo, чe  нямaт eфeĸтивeн ĸoнтpoл нaд cъбpaнaтa инфopмaция, пopaди ĸoeтo нaблюдeниeтo e нeзaĸoннo. Това постановява и ЕСПЧ - че нaблюдeниeтo e нeпpaвoмepнa нaмeca в пpaвoтo нa личeн живoт, нapyшeниe нa Член 8.

 B eднoтo ocoбeнo мнeниe ce пpиeмa, чe пpeпoдaвaнeтo нe e чacт oт личния живoт:

"Зa  мнoзинcтвoтo e дocтaтъчнo, чe  видeoнaблюдeниeтo или мoнитopингът ce пpoвeждa нa  paбoтнoтo мяcтo – зaлaтa, ĸъдeтo  пpoфecopитe пpeпoдaвaт и oбщyвaт cъc cтyдeнти. Cпopeд нac тoвa e мнoгo шиpoĸo  paзбиpaнe нa пoнятиeтo “личeн живoт”.

Любопитни са дpyгитe двe ocoбeни мнeния, където също ce пpиeмa, чe Чл. 8 e пpилoжим и имa нapyшeниe, нo c paзличнa apгyмeнтaция:

"Hacтoящият cлyчaй нe ce oтнacя дo ĸaмepи зa cигypнocт, пocтaвeни нaпpимep нa вxoдoвeтe и изxoдитe нa yнивepcитeтcĸитe cгpaди. Oтнacя ce дo видeoнaблюдeниeтo нa ayдитopиитe. Гapaнтиpaнe нa  бeзoпacнocттa нa xopaтa и имyщecтвoтo e eднa oт цeлитe нa мяpĸaтa, дpyгaтa цeл e мoнитopингът нa yчeбнитe дeйнocти - фaĸтът, чe дeĸaнът e имaл дocтъп дo зaпиcитe, изглeждa пoтвъpждaвa, чe тoвa нaиcтинa e пpecлeдвaнa цeл.

Унивepcитeтcĸитe ayдитopии нe ca нитo чacтнo, нитo oбщecтвeнo мяcтo. Te ca мecтa, ĸъдeтo пpeпoдaвaтeлитe cpeщaт cвoитe cтyдeнти и взaимoдeйcтвaт c тяx. Cтpyвa ни ce, чe в тaĸoвa взaимoдeйcтвиe пpeпoдaвaтeлят мoжe дa имa oчaĸвaния зa нeпpиĸocнoвeнocт нa личния живoт –  в cмиcъл чe oбиĸнoвeнo ce oчaĸвa, чe тoвa, ĸoeтo ce cлyчвa в ĸлacнaтa cтaя,  мoжe дa ce нaблюдaвa caмo oт тeзи, ĸoитo ca oпpaвoмoщeни дa пpиcъcтвaт в ĸлac и дeйcтвитeлнo пpиcъcтвaт."

Депортират от САЩ мъж, участвал в клането в Сребреница през 1995 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600449

Депортират от САЩ мъж, участвал в клането в Сребреница през 1995 г. Мъж от Охайо, обвинен в участие в престъплението в Сребреница през 1995 г., ще бъде депортиран от САЩ въз основа на споразумение за признаване на вината, съобщи белградското радио Б-92, цитирано от БТА. Американските власти обвиниха Оливер Драгич миналата година, когато бе разкрито, че той е бил член на специалните сили в Босна и с измама е

Keep Walking, България!

http://www.dnes.bg/business/2017/12/08/keep-walking-bylgariia.361604

Diageo, водеща световна компания за висококачествен алкохол, подновява договора за изключителна дистрибуция с Аvendi

Венецуела иска да увеличи добива на петрол с 1 млн. барела

https://www.actualno.com/america/venecuela-iska-da-uvelichi-dobiva-na-petrol-s-1-mln-barela-news_648547.html

Венецуела ще се стреми към увеличение на добива на петрол в страната с 1 милион барела дневно. Това съобщи новият министър на петрола и директор на държавната компания PDVSA Мануел Кеведо. По-рано тази задача бе поставена от президента Николас Мадуро. През октомври тази годи

България държи конфискувани биткойни за $3 млрд.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-dyrzhi-konfiskuvani-bitkojni-za-3-mlrd-2065847

У нас са конфискувани биткойни за 3,49 милиарда щатски долара. Те са били иззети при разбиване на престъпна група през май тази година, съобщава

Антон Кутев: Много млади хора подкрепиха идеята ни за „културен чек“

http://www.cross.bg/kytev-hora-predsedatel-1562812.html

/КРОСС/ „По случай 8-ми декември събрахме представители на най-големите младежки организации, много млади хора и студенти. Представихме идеята за „културен чек", която вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и председател на Комисията по взаимодейдствие с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев пред журналисти в парламента. Той обясни, че всеки млад човек, който е навършил 18 години, получава от държавата чек от 200 лв, който може да използва само за култура. „Този чек може да бъде използван във всички културни институти, които са одобрени от Министерството на културата. Механизмът е през интернет платформа, която да гарантира, че парите могат да отидат само за култура", подчерта Кутев. Народният представител допълни, че по време на срещата с младите хора са обсъдени възможностите, които законопроектът дава и какви промени искат да бъдат направени. „Те направиха предложения, които ще включим между първо и второ четене на законопроекта. Благодаря, че на студентския празник, толкова млади хора обърнаха внимание на нашата инициатива", каза още Антон Кутев. На срещата присъства Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, която даде своя чек за музикални събития, българския фолклор и традиции

Откриха човешки останки в центъра на Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-arheolozi-odeon-26669665

Средновековно погребение разкриха археолозите в сърцето на Пловдив.

Няма как сега да се каже колко ще плати Лондон на ЕС преди Брекзит, заяви Барние

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3093757_niama_kak_sega_da_se_kaje_kolko_shte_plati_london_na/?ref=rss


Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, заяви, че не е възможно да се се посочи конкретната сума, която Великобритания ще трябва да плати на ЕС при излизането си от блока, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Никога не съм казвал числа и няма да го направя и днес... защото те могат да се променят", каза Барние по време на пресконференция.<br /><br />"Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което...

Външната търговия на Китай се е увеличила с 15.6% от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Външната-търговия-на-Китай-се-е-увеличила-с-15-6-от-началото-на-годината_l.a_i.754437_at.1.html

Според най-новите данни от китайската митница, общият стокообмен между Китай и чужбина през първите 11 месеца на годината се равнява на 2.514...

Тереза Мей обяви, че може да е нужно специфично решение за Северна Ирландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365055

Британският премиер Тереза Мей обяви, че финансовото споразумение, договорено по време на преговорите за Брекзит по-рано днес е "справедливо за британските данъкоплатци". По време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, британският лидер отбеляза, че пробивът в преговорите по "развода" представлява "значително подобрение".

Каракачанов: Освобождаваме всички жилища на МО, без 4-5 случая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600448

Каракачанов: Освобождаваме всички жилища на МО, без 4-5 случая91-годишна жена и майката на убития в Лясковец командос няма как да изгониш. За такива случай търсим решение. Няма как за такива човешки съдби да търсиш закон. За тези 4-5 чисто хуманитарни случаи се търси временно решение. Всички останали жилища на МО ще бъдат опразнени и дадени на правоимащи. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир

ВОЛЯ: Народът застава зад Марешки

http://dnes.dir.bg/news/petrol-veselin-mareshki-volja-narod-damping-26669661

Депутатите от ВОЛЯ защитиха лидера си Веселин Марешки по повод подадената жалба от 7 компании, търгуващи с петрол, в КЗК заради дъмпинг.

Свещеният Тръмпусалим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599488

Свещеният ТръмпусалимПризнаването на Йерусалим за столица на Израел може да е грешна стъпка в правилната посока Представете си къща, пълна с духове. Стара, мрачна постройка с много етажи, лабиринт от коридори, скърцащи стълбища, влажни мазета и тъмни тавани. Навсякъде - паяжини, плесен и мухъл. Ужасно свърталище! Ако Близкият изток е като многофамилна къща,

Откъс от "Марковалдо, или сезоните в града" на Итало Калвино

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/08/3071730_otkus_ot_markovaldo_ili_sezonite_v_grada_na_italo/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Марковалдо, или сезоните в града" с автор Итало Калвино, предоставен от Издателство "Жанет 45"<br /><br />Току-що, за първи път в цялостен, самостоятелен вид, излезе на български сборникът на италианския класик Итало Калвино "Марковалдо, или сезоните в града" в превод на Нева Мичева (в течение на годините отделни текстове от него са се появявали в различни компилации).<br...

Какво ще стане с европейците във Великобритания след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3093753_kakvo_shte_stane_s_evropeicite_vuv_velikobritaniia/?ref=rss


Правата на гражданите са една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. (Другите две - финансовите задължения на Великобритания и границата с Ирландия).<br /><br />Еврокомисията искаше да регистрира достатъчно голям напредък по тези въпроси, преди да изпълни желанието на Лондон да започнат разговори за бъдещите търговски отношения.<br /><br />Днес председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че прогресът е достатъчен и...

Задържаха мъж, опитал да изтегли пенсията на друг в пощенска станция в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600436

Задържаха мъж, опитал да изтегли пенсията на друг в пощенска станция в МонтанаКриминалисти от Монтана са задържали в пощенска станция в града 58-годишния И.Д. от село Камено поле, област Враца, който се опитал да изтегли на гише пенсията на друг човек, съобщиха от ОД на МВР в Монтана. Към 8.50 часа вчера И.Д. се явил на гишето за пенсии и се представил за 74-годишен жител на Велико Търново, като показал неговата лична карта.

След взривоопасното изказване – тишина

http://clubz.bg/61622-sled_vzrivoopasnoto_izkazvane_%E2%80%93_tishina

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) не може да гарантира напълно на гражданите, че е в състояние да ги защити от произвол. Бюрото изисква данни от институциите, но нерядко получава отговори, които нямат много общо с истината. Понякога пък изобщо не получава отговори. Случаите на неправомерно подслушвани или следени граждани са десетки. Нарушенията при използването на СРС пък са стотици. Сред незаконно подслушваните има магистрати и политици. Бюрото сезира Висшия съдебен съвет, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и ДАНС за такива нарушения, но те реагират с мълчание.

Това не е описание на реалността в някоя диктатура от азиатски тип. Това са твърдения на директора на Бюрото Бойко Рашков, които той изрече пред Народното събрание при приемането на годишния доклад за дейността на специално създадения орган, който трябва да гарантира, че службите няма да нарушават безразборно правата на гражданите. Какво се случва след подобно взривоопасно изказване в една функционираща демокрация? Най-малкото, което може да се очаква, е институциите да проверят твърденията и ако те се потвърдят, да последват разследвания и наказания. В България обаче това не се случва. Председателят на правната комисия в парламента, видимо раздразнен, нарече всичко това „политическо изказване“, а главният прокурор отсече: „Няма масови нарушения в прилагането на специални разузнавателни средства, има евтин политически пиар".

Толкова маловажна ли е темата?

Историята на този скандал показва как за нито една политическа сила в парламента това статукво не изглежда да е проблем. Бойко Рашков направи за пръв път подобни изказвания още през лятото - по повод на внезапно отнетия допуск до класифицирана информация на неговия заместник Георги Гатев, който по този начин на практика бе отстранен. Тогава политиците не нарушиха лятната си почивка, за да забележат темата. Единствено останалите извън парламента демократични формации от време на време споменаваха за този проблем. Трябваше да дойде годишното приемане на доклада на Бюрото в ресорната парламентарна комисия, за да се сети опозицията, че може да използва темата. БСП поиска Рашков да бъде изслушан в пленарната зала, а ГЕРБ трябваше да го приеме. Изслушването мина, Рашков повтори своите твърдения от лятото, макар и с по-цветен език, но нещата отново са на път към тишината.

И не е само това. Главният прокурор заговори за промени в закона, които да ограничат правомощията на Бюрото за контрол на СРС. В момента то има право да се запознава с първичните материали за искане на СРС - това, според Цацаров, са „твърде големи“ правомощия. Според Бойко Рашков пък, има случаи прокуратурата да заявява прилагане на СРС, след което да се запознава с предварителните материали, да ги използва за обвинителната теза, а после данните да се унищожават и защитата на обвиняемите да не може да ги използва. На всички тези твърдения за нарушения управляващите и главният прокурор отговориха с готовност да променят за пореден път закона, но не и да потърсят отговорност на конкретните нарушители.

Напред към новия съд

Годишният доклад за дейността на Националното бюро за контрол на СРС отразява и позитивни тенденции - за последните години броят на прилаганите СРС е намалял почти три пъти. Новото е, че голяма част от разрешенията се издават от новия Специализиран наказателен съд. От една страна това е логично, защото именно спецсъдът се занимава с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта. От друга страна той е приеман за близък до силните на деня. Докладът за СРС отбелязва и рязък скок в исканията за подслушване на организирани престъпни групи. Бойко Рашков даде две възможни обяснения - или „България се превръща в държава, съвкупност от организирани престъпни групи", или пък в „специализирания съд се гледа малко различно".

Твърденията са прекалено сериозни, за да бъдат отминати. Защитната теза на управляващите е, че това е политическа атака. Факт е, че Бойко Рашков бе за известен период депутат от БСП. Факт е също така, че бе избран начело на Бюрото за контрол на СРС от мнозинството на БСП, ДПС и „Атака“ през 2013 година. Но тези обстоятелства не могат да бъдат единствен отговор на неговите твърдения - защото те говорят за организирано нарушаване на гражданските права и за опит на самите институции да разрушат демократичния ред, от който всъщност се очаква да ги контролира.

Дойче веле.

Нинова разкритикува изявлението на Ердоган

http://frognews.bg/news_146935/Ninova-razkritikuva-iziavlenieto-na-Erdogan/

Като неприемливо коментира Корнелия Нинова изявлението на турския президент Реджеп Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор.

Съдът запорира къща на Прокопиев в Созопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600435

Съдът запорира къща на Прокопиев в СозополОкръжният съд в Бургас е запорирал къща на бизнесмена Иво Прокопиев в Созопол, уважайки искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това става ясно от справка в Агенцията по вписванията. До тази мярка се стигна след проверка на КОНПИ, която установи несъотвествие с над 14 млн. лв.

Официално писмо на министър Вълчев в подкрепа на петицията на АБУЧ

http://www.eurochicago.com/2017/12/vulchev/

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев излезе с фициалната позиция на МОН в подкрепа на Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбива за статута на българския и други т.нар. малки езици, внесена в Европарламента. Както и последващите стъпки със съдействието на Министерството на външните работи, за преразглеждане на двустранните отношения по въпросите на образованието в страните членки на Европейския съюз. Позицията на министър Красимир Вълчев е изразена в писмо до д-р Ирина Владикова, председател на АБУЧ, изпратено днес, 8 декември 2017 г.

Завършилите висшисти над 60 000 за миналата година

http://www.cross.bg/hilyadi-obrazovanie-dyshi-1562811.html

/КРОСС/ Над 60 хиляди са завършилите висше образование у нас през миналата година, показват данни на НСИ, като близо 37 хиляди са жените висшисти и 23 хиляди - мъжете. По степени на висшето образование завършилите студенти се разпределят както следва: бакалаври - около 33 хиляди, магистри - 25 хиляди и със степен "доктор" - около 1200 души, предава БТА. Според последни данни на Евростат - около 30 на сто от младите българи на възраст 30-34 години са с висше образование, като стратегическата цел е през 2020 г. процентът в тази възрастова категория да достигне около 40 на сто. За учебната 2016/2017 г. у нас се обучават над 243 хиляди студенти, като в държавните университети техният брой е около 210 хиляди, а в частни висши учебни заведения - около 33 хиляди. Дистанционна форма на обучение са предпочели около 12 хиляди души за придобиване на висшето си образование. Чуждестранните студенти за посочения период, които се обучават у нас, са били около 13 хиляди, като 12 хиляди учат в държавни университети и малко над 1200 души - в частни. Най-предпочитани от студентите специалности са били в следните области: "стопански науки и администрация" - близо 50 хиляди, "технически науки и профили" - около 30 хиляди, "науки за образование и подготовка на учители" - около 18 хиляди. Най-слабо предпочитаната специалност за висше образование у нас е била в областта на математиката и статистиката - едва около 500 души

Изключителни мерки за сигурност в Комотини заради визитата на Ердоган (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600424

Изключителни мерки за сигурност в Комотини заради визитата на Ердоган (Снимки)
Изключителни мерки за сигурност са взети в Комотини заради посещението на турския президент Реджеп Ердоган. Преди началото на визитата в небето над гръцкия град кръжат дори хеликоптери. В Комотини е създадена и специална организация на движението, а районът, в който ще бъде Ердоган, е отцепен. Визитата на турският президент ще започне с посещение

37 години от смъртта на Джон Ленън

http://frognews.bg/news_146934/37-godini-ot-smartta-na-Djon-Lenan/

Преди 37 години на 8 декември беше убит легендата от „Бийтълс“ - Джон Ленън.

В Бургас задържаха извършители на домови кражби

http://www.cross.bg/byrgas-krazhbi-momenta-1562810.html

/КРОСС/ На територията на Бургас - град е проведена специализирана полицейска операция с цел задържане на извършители на домови кражби, в резултат на която около 10.30 ч. на 07.12.т.г. в района на бл. 51 в ж.к. «Славейков», служители от Второ Районно управление - Бургас задържали обявеният за общодържавно издирване Х.Л., 37 годишен от Бургас. Х.Л. е криминално проявен, с две влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер / с цел избягване на изтърпяването им, бургазлията се укрил и е обявен за общодържавно издирване с мярка «задържане и привеждане в затвора»/. Към момента 37 годишния бургазлия е обвиняем по три досъдебни производства за извършени кражби, за които също е обявен за издирване. Забелязвайки полицейските служители от Второ Районно управление - Бургас, Х.Л. направил опит за избяга, изхвърляйки на земята пластмасова кутийка с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Задържан е за срок от 24 часа. При извършения личен обиск е намерена сумата от 4 000 лв., за чийто произход бургазлията нямал адекватно обяснение. По случая е образувано бързо полицейско производство. Извършено е претърсване в условията на неотложност в апартамента, обитаван от Х.Л., разположен в бл. 361 в ж.к. «Меден Рудник». Намерени и иззети са два преносими компютъра, четири мобилни телефона, таблет и дамски часовник / всички с неустановен към момента произход/

Цветанов в САЩ: Не подценявайте нито един субект в съвременната терористична дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600418

Цветанов в САЩ: Не подценявайте нито един субект в съвременната терористична дейност Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва 10-тата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, която се проведе в американската столица Вашингтон. Форумът се състоя в рамките на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите на тероризма и неконвенционалната война.

Коледно предложение от VIVACOM: Животът е много по-лесен с HTC U11 life

https://offnews.bg//tehnologii/koledno-predlozhenie-ot-vivacom-zhivotat-e-mnogo-po-lesen-s-htc-u11-l-670817.html

За тези, които обичат животът да е лесен и всичко да се случва бързо, VIVACOM и HTC имат специално коледно предложение – HTC U11 Life.

U11 Life разполага с иновативната и уникална за бранда HTC технология - Edge Sense. Рамката на модела е чувствителна на натиск и предлага персонализирано задаване на бърз достъп до редица функции само с лек натиск на рамката. Камерата също може да работи с технологията Edge Sense, което значително улеснява селфи снимките, направени с една ръка. При това може да снимате навсякъде, защото моделът е с IP67 сертификат – удобно устойчив на външни влияния.

HTC U11 Life е първият модел на бранда, който използва платформата Android One и се предлага директно с Android 8.0. Android One предлага на потребителя чисто Android изживяване, което е напълно лишено от всички затормозяващи устройството и излишни приложения. GOOGLE и HTC гарантират на всеки потребител и ежемесечни ъпдейти на сигурността в продължение на две години, което прави U11 Life сигурен и надежден. Това със сигурност означава, че операционната система Android ще бъде винаги актуална.

За доброто представяне на модела се грижи осемядрен Qualcomm Snapdgragon 630 процесор на 2.2 GHz, а вградената му памет е 32/3GB ROM /RAM. HTC U11 Life също така е оборудван с 5.2” FHD Super LCD дисплей, а любителите на хубавите снимки могат да запечатат всеки ценен момент с изключителните 16MP предна и задна камери, които разполагат с функцията Boost HDR, осигуряваща добри снимки при слаба или силна осветеност. Освен това основната камера също така притежава автофокус и сензор за лицево разпознаване (AF+PDAF).

С VIVACOM HTC U11 Life се превръща в идеалния коледен подарък само за 21,90 на месец в комбинация с план Smart U.

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.754436_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 7 декември с повишения, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с...

Джефри Ръш ще съди вестника, публикувал обвинение в "непристойно поведение" срещу него

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/12/08/3093741_djefri_rush_shte_sudi_vestnika_publikuval_obvinenie_v/?ref=rss


Джефри Ръш заведе дело за клевета срещу вестника "Сиднис Дейли Телеграф", който публикува оплакването на актриса пред австралийски театър за "непристойно поведение" от страна на звездата, предаде "Ройтерс".<br /><br />Ръш отрече обвиненията и заяви, че театърът никога не му е съобщавал за оплакването. Подробности за самия случай не са били разгласени. Те публикуваха недоказани твърдения с бомбастични заглавия на първа страница, обяви носителят на...

БФБ обяви конкурс за перспективна позиция в "Търговия, емитенти и членство"

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-obiavi-konkurs-za-perspektivna-poziciia-v-tyrgoviia-emitenti-i-chlenstvo-251753/

Очакванията са за голяма конкуренция за позицията, тъй като тя осигурява много контакти и възможности за развитие

'Биволь' пита защо държавата мълчи за най-голямата конфискувана пратка биткойни в историята

https://offnews.bg//ikonomika/bivoli-pita-zashto-darzhavata-malchi-za-naj-goliamata-konfiskuvana-p-670814.html

Българските власти са задържали най-голямата в световен мащаб конфискувана пратка биткойни през май 2017 година, съобщи сайтът "Биволь" в свое разследване. Става въпрос за 213 519 биткойни, които към днешна дата биха стрували над 3 милиарда долара. Обстоятелствата около тази операция обаче остават неясни, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута.

Авторите на материала се позовават на съобщение на международната правоприлагаща служба SELEC. Според него на 19 май т.г. българските власти успешно са приключили съвместно разследване под името "Пратка/Вирус" в областта на киберпрестъпленията. Разследването е било заради намеса в компютърната система на митниците с цел избягване на митнически такси. Разбита е организирана престъпна група от българи, които действали със съдействието на хора от Македония, Гърция, Румъния и Сърбия. С помощта на корумпирани митничари компютри били заразени с вирус, позволяващ от разстояние да се променя информацията за преминаващи товари. Те били отчитани погрешно като вече проверени.

Били са претърсени над 100 адреса, заподозрени и превозни средства, допълва съобщението на SELEC. Конфискувани са пари, техника, банкови документи и др. и са били арестувани 23-ма души, сред които петима митничари. Смята се,ч е щетите от престъпната схема са ощетили хазната с над 10 млн. лева само за 2015 г. Иззети са били и виртуални портфейли с общо 213 519 биткойна, като тогава един биткойн се е търгувал за 2354 щатски долара, а към днешна дата цената му минава 15 000 долара. Авторите на схемата са предпочитали да съхраняват и инвестират средствата в криптовалута, която е трудна за проследяване.

Съобщението завършва с информация, че тече производство срещу извършителите, 8 от които са с постоянна мярка за арест.

Екипът на "Биволь" е изпратил до МВР и прокуратурата запитване за подробности около операцията, за това къде и как се съхраняват биткойните и запитване дали властите разполагат и с ключ за виртуалните портфейли. Това е важно, тъй като без този ключ криптовалутата е неизползваема. В края на ноември редакцията на "Бивоъ" получава отказ за предоставяне на тази информация заради течащото производство.

От сайта изразяват опасения, че огромното количество биткойни може да изчезне в неизвестна посока:

"Преди няколко дни съобщихме за отказа на МВР и Прокуратурата да съобщят как се разпореждат с конфискувани от правоохранителните органи биткойни, чиято стойност по днешния курс е близо 6 000 000 000 лева (шест милиарда лева)...

"Биволъ" продължава да разследва този уникален в историята случай, който представлява най-мащабната до момента конфискация на криптовалута.

Припомняме, че най-голямото потвърдено изземане на криптовалута до момента е за 144 336 биткойна, след като ФБР разби криминалния сайт "Пътя на коприната".

След като иззе компютрите на собственика на "Пъта ня коприната", ФБР прехвърли всички намерени в тях биткойни на специален портфейл, собственост на американската държава, който беше оповестен публично.

След приключването на разследването, биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Защо МВР не действа като ФБР?

Вместо да вземе пример от този прозрачен и ефикасен начин да бъдат съхранени и употребени "на ползу роду" конфискуваните биткойни, МВР мълчи.

Съществува обаче реална опасност биткойните да бъдат присвоени, ако останат "на тъмно".

Предотвратяването на потенциална злоупотреба е възможно, както се вижда от практиката на ФБР. Достатъчно е всички иззети биткойни да бъдат прехвърлени в специален публичен портфейл, собственост на българската държава.

Оповестяването на публичния портфейл ще го изключи от системата за транзакции, тъй като той съдържа средства придобити от престъпна дейност, върху които българската държава публично е заявила собственост.

Впоследствие този ресурс може да бъде използван като инвестиционен инструмент, продаден на търг или по друг начин, но това ще се случи прозрачно и ще може да се проследи дали разпореждането с него е в интерес на данъкоплатците.", кометират от редакцията на "Биволъ".

Към публикацията на "Биволъ"

Човече, погледни Йерусалим!

http://frognews.bg/news_146933/CHoveche-pogledni-Ierusalim!/

Духовете отново са разбунени: САЩ призна Йерусалим за столица на Израел. Но бяха ли духовете спокойно досега? Девет Кръстоносни похода под знамената на Римо-католическата църква, Северни кръстоносни походи, Балкански кръстонони походи, Първи и Втори смирненски кръстоносни походи…

Комитетът на ООН против изтезанията: Всеки трети задържан в България е малтретиран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093739_komitetut_na_oon_protiv_iztezaniiata_vseki_treti/?ref=rss


Комитетът на ООН против изтезанията за пореден път отправи остри критики към България. Комитетът е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети задържан в българските полицейски управления бива малтретиран, като в някои случаи малтретирането представлява изтезание.<br /><br />За тези констатации съобщава Българския хелзинкски комитет. Препоръките на организацията са приети в края на...

Дават 12 хил. лева за „удавен" от потопа в „Аспарухово" магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=365054

12 260 лева ще трябва да плати Община Варна на собствениците на малко магазинче за месо на ул. „Моряшка" в квартал „Аспарухово", три години след потопа от 19 юни 2014-та. Обектът е бил с площ от с площ 12.26 кв.м. и имал разрешение за ползване от 2006 година.

Вижте потенциалните съперници на Лудогорец в следващия кръг на Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/vijte-potencialnite-sypernici-na-ludogorec-v-sledvashtija-kryg-na-liga-evropa-news_648539.html

Лудогорец успя да се класира за 1/16-финалите на Лига Европа, след като се добра до равенство срещу Хофенхайм. "Орлите" обаче не успяха да се доберат до първото място в групата, след като изпуснаха шанса си срещу Брага и Хофе, въпреки че бяха фаворити и в двата мача. Това обаче м

И когато има пари, пак нищо не става. Справка - Хитрино

https://www.actualno.com/viewpoint/i-kogato-ima-pari-pak-nishto-ne-stava-spravka-hitrino-news_648540.html

Ново журналистическо разследване за възстановяването на Хитрино хвърля светлина върху поредните порочни практики на местно ниво, които ощетяват обикновените хора.Казусът с Хитрино е показателен, че парите у нас далеч не са гаранция за решаването на един проблем.Обикнове

Само във Фрог: Прокуратурата погна Агенцията за бежанците, Бъчварова спасява шефката на ведомството

http://frognews.bg/news_146932/Samo-vav-Frog-Prokuraturata-pogna-Agentsiiata-za-bejantsite-Bachvarova-spasiava-shefkata-na-vedomstvoto/

Прокуратурата погна Агенцията за бежанците. По нейно нареждане във ведомството тези дни са влезли финансови инспектори. Задачата им е да проверят как са проведени обществените поръчки поне три години назад. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати.

Студентско сближаване през 1975 и 2017 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6599568

Студентско сближаване през 1975 и 2017 г.Днес студентският празник 8 декември навършва 101 години. Първоначално - от 1902 г., е патронен празник на СУ “Св. Климент Охридски” и е честван на 25 ноември. С приемането на Грегорианския календар на 31 март 1916 г. датата на празника се измества с 13 дни напред и става 8 декември. След 1944 г. празнуването е отменено и заменено със 17 ноември,

Студентско сближаване през 1975 и 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599568

Студентско сближаване през 1975 и 2017 г.Днес студентският празник 8 декември навършва 101 години. Първоначално - от 1902 г., е патронен празник на СУ “Св. Климент Охридски” и е честван на 25 ноември. С приемането на Грегорианския календар на 31 март 1916 г. датата на празника се измества с 13 дни напред и става 8 декември. След 1944 г. празнуването е отменено и заменено със 17 ноември,

Строителният сектор у нас се връща към растеж през октомври

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/stroitelniiat-sektor-u-nas-se-vryshta-kym-rastej-prez-oktomvri-251784/

Жилищното строителство продължава да тласка общата строителна продукция нагоре, ускорява се и инфраструктурното строителство

Започна стартирането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ

https://offnews.bg//ikonomika/zapochna-startiraneto-na-chetvarti-energoblok-na-rostovskata-aetc-670816.html

На 6 декември 2017 г. в 19:53 ч. специалистите от експлоатационните служби на Ростовската АЕЦ (филиал на „Концерн Росенергоатом“) успешно заредиха в реактора на Четвърти енергоблок първите топлоотделящи сборки, съобщиха от компанията.

Общо в реакторната зона ще бъдат заредени 163 горивни касети. С тази операция се поставя началото на физическото стартиране на новоизградения енергоблок. 

Физическото пускане на енергоблока предшества дейностите по подготовката на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ с реактор тип ВВЕР-1000 за енергийно стартиране и начало на изработване на електроенергия. В процеса на физическото пускане се определят характеристиките на активната зона, необходими при експлоатацията на реактора. Програмата на етапа е разчетена за 25 дни с въвеждане на реактора на минимално контролируемо ниво на мощност.

На пусковите операции присъстваха губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов, ръководителят на електроенергийното подразделение на „Росатом“ – генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров и ръководителят на инженеринговото подразделение на „Росатом“ - президентът на Групата компании ASE, която е генерален проектант и основен изпълнител на изграждането на енергоблоковете на Ростовската АЕЦ, Валерий Лимаренко.

Според Андрей Петров, опитът при строителството на атомни обекти, реализиран в най-южната руска АЕЦ, е наистина уникален.

„Това е безпрецедентен случай – Ростовската АЕЦ е единствената атомна централа в съвременна Русия, която за 7 години е пуснала на една площадка три енергоблока (през 2010 г. – Втори енергоблок, през 2015 г. – Трети и сега - Четвърти). Тя е първата в най-новата история на страната, където е възродено т. нар. „поточно строителство“, осигуряващо както максимално ефективно използване на материалните и парични ресурси, така и оптимизиране на сроковете за строителство", отбеляза Петров.

Валерий Лимаренко заяви, че своевременното излизане на етап на физическо стартиране на Четвърти енергоблок свидетелства за това, че инженеринговото подразделение последователно изпълнява своите задължения по въвеждането на нови мощности.

„Може да се каже, че Ростовската площадка за нас е образцова. Тук ние отработваме нашите съвременни технологии за управление на проекти, внедряваме цифрови решения, като получаваме безценен опит, който впоследствие се разпространява на други наши обекти. Това се отразява положително на сроковете и качеството на строителството. Искам да благодаря на всички сътрудници, участващи в този проект“, заяви Лимаренко.

Четвърти енергоблок е последният построен енергоблок на Ростовската АЕЦ и фактически завършва легендарната серия на енергоблокове с реактори тип ВВЕР-1000. Основната характеристика на реакторите от този тип, в които са реализирани най-съвременните подходи за осигуряване на безопасност, основани на принципа на дълбоката многобариерна защита, е висшата степен на надеждност.

След завършването на етапа на физическо пускане на Четвърти енергоблок започва решаващият стадии от пусковите операции - енергийното стартиране и началото на подаването на електроенергия към потребителите.

7 вериги бензиностанции дадоха Марешки на КЗК

http://dnes.dir.bg/news/benzinostantzii-kzk-mareshki-26669425

Ceдeм ĸoмпaнии, тъpгyвaщи c гopивa ca пoдaли cигнaл cpeщy coбcтвeниĸa нa бeнзинocтaнции VМ Реtrоlеum Веселин Марешки зapaди "чиcт, ĸлacичecĸи дъмпинг".

От Бил Клинтън до Ричард Брансън - най-влиятелните и богати хора дават съвети

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6598845

От Бил Клинтън до Ричард Брансън - най-влиятелните и богати хора дават съветиКнига събира формулите на успеха на политици, бизнесмени, кинозвезди, приходите са за благотворителност Сър Ричард Брансън: Всичко е част от живота, всичко е ценно. Бил Клинтън: Да забелязваме и уважаваме всеки човек, когото срещаме. "Ако мога да дам само един съвет..." от Ричард Рийд е бестселър, който ИК "Хермес" пуска специално за Коледния

НСИ: През октомври индексът на промишленото производство намалява

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-izdeliya-promishlenost-1562809.html

/КРОСС/ По предварителни данни през октомври 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 0.6% в сравнение със септември 2017 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). През октомври 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2.8% спрямо съответния месец на 2016 година. През октомври 2017 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.5%, и в добивната промишленост - с 2.8%, а увеличение е отчетено в преработващата промишленост - с 0.1%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.5%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 3.8%, производството на химични продукти - с 3.7%. Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14.6%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.5%, производството на тютюневи изделия - с 5.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 4.7%. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 5.5%, и в добивната промишленост - с 4

Благотворителен базар за деца с увреждания в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/blagotvoritelen-bazar-za-deca-s-uvrejdanija-v-burgas-news_648538.html

От днес до 10 декември в МОЛ "Галерия" - Бургас (ниво 0) празничният коледен дух ще ни завладее отново със станалия вече традиционен благотворителен базар на инициативата "Заедно за специалните деца на Бургас". Събитието се организира отново от родители на деца и младежи с увр

По сигнал на Валентин Златев: КЗК проверява бензиностанциите на Марешки

https://www.actualno.com/business/po-signal-na-valentin-zlatev-kzk-proverjava-benzinostanciite-na-mareshki-news_648536.html

Седем компании, търгуващи с горива на територията на България, са подали сигнал срещу собственика на бензиностанции VM Petroleum заради "чист, класически дъмпинг". Това става ясно от съобщение на страницата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От вчера (7 декември) в КЗК

Боксьори ще правят клуб в памет на обичан треньор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6599523

Боксьори ще правят клуб в памет на обичан треньорТочно преди студентския празник бивши възпитаници на известния ни треньор Богомил Захариев-Бай Божко искат да направят аматьорски клуб с неговото име. Захариев е един от големите боскьори в миналото и през ръцете му са минали доста известни хора. Роден е на 25 юни 1927 година в село Лобош, Радомирско.

Ако не сте избрали визия за празниците, ето нещо полезно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ako-ne-ste-izbrali-viziia-za-praznicite-eto-neshto-polezno-6077032

В тези дни всяка дама има нужда от добри идеи как да се разкраси, да бъде по-бляскава и очарователна

От 10 декември - нов график за движение на влаковете на БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600410

От 10 декември - нов график за движение на влаковете на БДЖОт 10 декември (неделя) влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение. При изготвянето на новата транспортна схема, Националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на

Над 60 000 са завършилите висшисти у нас през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600408

Над 60 000 са завършилите висшисти у нас през 2016 г.Над 60 хиляди са завършилите висше образование у нас през миналата година, показват данни на НСИ, като близо 37 хиляди са жените висшисти и 23 хиляди - мъжете. По степени на висшето образование завършилите студенти се разпределят както следва: бакалаври - около 33 хиляди, магистри - 25 хиляди и със степен "доктор" - около 1200 души, предава БТА.

В Търговище задържаха мъж, издирван с европейска заповед за арест от Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600395

В Търговище задържаха мъж, издирван с европейска заповед за арест от ФранцияЗадържан е 30-годишен мъж, издирван с европейска заповед за арест от Република Франция. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 7 декември 2017 г. в РУ - Търговище е издирен 30-годишен мъж с инициали А. М. от с. Подгорица, община Търговище, за когото има издадена европейска заповед за арест от съда в град Арес, Република Франция.

Експерти с нови мрачни прогнози за Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=365040

До 2100 година Земята може да се затопли с допълнителни 15 процента, а това е значително повече от най-мрачните прогнози на експертите на ООН, констатира най-ново проучване, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Прогнозите на Междуправителствената експертна група по изменение на климата - уважаван научен орган за климатичното затопляне, излезе с публикация през 2014 година с няколко сценария за промените в климата в края на XXI век.

81-годишна даде 5 000 евро на телефонни измамници

https://www.actualno.com/crime/81-godishna-dade-5-000-evro-na-telefonni-izmamnici-news_648543.html

81-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 5 000 евро. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. На 7 декември в РУ - Нова Загора е подадено заявление за извършена телефонна измама спрямо 81-годишна жена. Тя е получила обаждане от мъж, който е помислила за свой близък

Биткойн for dummies*

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoin-for-dummies-251759/

Как се стигна до тази лудост и защо криптовалутата е наистина толкова ценна?

Нов график за движение на влаковете в БДЖ

http://www.cross.bg/vlakovete-dvizhenie-minyti-1562808.html

От 10-и декември (неделя) влиза в сила новият График за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение. При изготвянето на новата транспортна схема, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места. Това се прави с цел подобряване на транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в новия График за движение на влаковете са съобразени с постъпили предложения тяхна страна. Друга част от промените са свързани с обосновани искания на редовни клиенти, а трети - с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав. През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 583 влака, от които: 18 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (три, от които ще се движат само в работни дни), 143 пътнически влака и 345 крайградски пътнически влака. Предвидено е движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни да се осъществява на по-чести интервали. В сутрешните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат на интервал от 20 минути, а в следобедните часове и вечер на интервал от 40 минути

Черно бъдеще за гръцките пенсионери

http://econ.bg/Новини/Черно-бъдеще-за-гръцките-пенсионери_l.a_i.754435_at.1.html

Бързото застаряване на гръцкото население, постоянното намаляване на публичните разходи за пенсии и непрекъснато променящия се характер на...

28 години по-късно. Всеки с отговорностите си!

http://www.eurochicago.com/2017/12/petko-2/

Първото СДС приключи своя живот през лятото на 1991 г. От дистанцията на времето се вижда, че с незначителна езикова редакция „онова” СДС е постигнало целите си. След това дойдоха „други” седесета, одесета, десебета, онесета, бесепета, депесета, резесета и пр. сета. Всяко със своите отговорни лица. Те са обещавали и поемали ангажименти... Но не от името на „първото” СДС. Искам да кажа простичко нещо: политическите дейци са отговорни за ангажиментите, които ТЕ поемат, а не за ангажиментите и изпълненията на други. Всеки с отговорностите си!

Само във Фрог: #КОЙ построи незаконна ограда в Харманли, разследват градежа

http://frognews.bg/news_146931/Samo-vav-Frog-#KOI-postroi-nezakonna-ograda-v-Harmanli-razsledvat-gradeja/

Оградата, която беше построена около бежанския център в Харманли е незаконна, тъй като няма нужните разрешения от строителен контрол. Това съобщиха за Фрог нюз разследващи.

Майка и дъщеря празнуват осми декември заедно като първокурснички (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600393

Майка и дъщеря празнуват осми декември заедно като първокурснички (Видео)Майка и дъщеря ще празнуват заедно тази вечер 8-ми декември. И двете са първи курс студентки в УНСС, съобщава NOVA. „Ние сме нетипичната майка и дъщеря”, казва майката Албена Иванова. „Не познавам нито моя наборка да учи с майка си, нито майка която да учи”, казва смеейки се дъщерята Надя Виронова. „За нея искам да съм примерът,

Ultra Violet е цветът на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6600399

Ultra Violet е цветът на 2018 г.Институтът по цветовете Pantone обяви, че най-модерният цвят през 2018-а ще е ултравиолетът. Той е наследник на актуалния за отминаващата година Greenery. Ultra Violet е провокативен и мистичен цвят, който обединява загадъчността на Космоса, интригата от неизвестното, историята, която ни очаква, откритията, намиращи се отвъд там,

Макрон за решението на Тръмп за Йерусалим: Призовавам за спокойствие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600396

Макрон за решението на Тръмп за Йерусалим: Призовавам за спокойствиеПрезидентът на Франция Еманюел Макрон призова за спокойствие в петък, след спорното решение на американския президент да признае официално Ерусалим за столица на Израел, предава Франс прес, цитирана от Фокус. По време на среща на френския кабинет за ситуацията в Ливан, Макрон заяви, че решението не трябва „да допринася за нестабилността в региона“.

Lenovo подкрепя DigitalKidZ с благотворителна инициатива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600388

Lenovo подкрепя DigitalKidZ с благотворителна инициативаLenovo Bulgariа ще подкрепи инициативата DigitalKidZ: Училище с “отворен код” - пилотната партньорска програма на Фондация “Дигиталните деца” за училища – партньори в цялата страна, по която фондацията планира да обучи не по-малко от 10 училища и 500 деца на възраст 8-16 години в основи на програмирането,

Конфискуваха биткойни за 3 млрд. долара у нас

http://frognews.bg/news_146930/Konfiskuvaha-bitkoini-za-3-mlrd-dolara-u-nas/

Българското правителство държи биткойни за 3,49 милиарда щатски долара. Те са били иззети при разбиване на престъпна група през май тази година, предаде MoneyControl.

Къща пламна в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600377

Къща пламна в Горна ОряховицаПожарникари от Горна Оряховица спасиха от изпепеляване къща, пламнала заради строителна неизправност. Сигналът за инцидента е подаден 22 минути след полунощ на 8 декември. Незабавно на мястото на инцидента на ул."Градинарска" пристигнал специализиран автомобил с четирима огнеборци. Те успели да потушат пламъците преди да обхванат цялата сграда.

Путин - от бедняшките улици до Кремъл. Как се промени

https://www.vesti.bg/sviat/putin-ot-bedniashkite-ulici-do-kremyl.-kak-se-promeni-6077031

Публичният му образ е на застаряващ, подобрен вариант на някогашния необуздан юноша от лош квартал на града, пълен с решимост да се налага, пише Джим Хайнц от Асошиейтед прес

Путин - от бедняшките улици до Кремъл

https://www.vesti.bg/sviat/putin-ot-bedniashkite-ulici-do-kremyl-6077031

Публичният му образ е на застаряващ, подобрен вариант на някогашния необуздан юноша от лош квартал на града, пълен с решимост да се налага, пише Джим Хайнц от Асошиейтед прес

Цацаров е в Сърбия по покана на сръбския главен прокурор

http://www.transmedia.bg/2017/12/08/%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d1%8a%d0%b1%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно посещение в Сърбия по покана на главния прокурор на Сърбия Загорка Доловац. Очаква се да бъде подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури, както и да бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес.

В програмата са предвидени и срещи на българската делегация с представители на сръбската прокуратура и в парламента на Република Сърбия, съобщават още от прокуратурата.

Посещението е дни преди делото за Корпоративна търговска банка, което е насрочено за 13 декември.

 

Нападателите, които нахлуха с бухалки в столична гимназия, са задържани

http://www.mediapool.bg/napadatelite-koito-nahluha-s-buhalki-v-stolichna-gimnaziya-sa-zadarzhani-news272839.html

Нападателите, които нахлуха с бухалки и метални прътове в столична гимназия, са задържани, съобщиха от МВР. Това са двама младежи на по 18 години, единият от които е криминално проявен за хулиганство. Инцидентът стана на 6 декември в Професионалната гимназия по механоелектротехника в София. Двамата са търсели един от учениците, за да се саморазправят. Една от версиите, по които работи полицията, е, че става дума за конфликт заради момиче. Момчетата са разпознати след преглед на охранителните камери. Пред Нова телевизия старши експерт в Регионалното управление на образованиетов София обясни, че в училището е имало един охранител, който е с функции на портиер. Имало е инсталиран и паник бутон, за който обаче след инцидента е установено, че не е работел. Проблемът вече е бил отстранен. Училището е одобрено за купуването на турникет система, която възпрепятства свободното влизане на външни хора и е въпрос на техническо време тя да бъде инсталирана, уври експертът от РИО-София.

Глобалните централни банки одобриха новите правила по Базел III

https://www.investor.bg/evropa/334/a/globalnite-centralni-banki-odobriha-novite-pravila-po-bazel-iii-251780/

Регулациите ще засегнат много по-силно европейските банки, отколкото американските им конкуренти

70% от българите използват интернет

http://clubz.bg/61621-70_ot_bylgarite_izpolzvat_internet

Снимка Клуб Z

Резултатите от проведеното през 2017 г. изследване на Националния статистически институт (НСИ) за използването на информационно-комуникационни технологии показват, че 67.3% от домакинствата в България имат достъп до интернет, а 63.0% разполагат с настолен компютър, лаптоп или таблет. 66.9% от домакинствата са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

Домакинствата с деца използват по-активно глобалната мрежа и 87.2% от тях имат достъп до интернет при 62.0% за домакинствата без деца.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 32.2% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Повече от половината от тях (53.6%) посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет, 48.8% смятат, че нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.), а според 27.9% от домакинствата оборудването е скъпо.

Най-активни потребители на компютри и интернет са младежите на възраст между 16 и 24 години, като съответно 82.8 и 88.1% от тях използват компютър или интернет всеки ден или поне веднъж седмично. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа и едва 16.3% от лицата на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно, а 15.7% използват компютър в ежедневието.

Значителни са различията при редовно използващите компютри и интернет по образование - докато 89.8% от лицата с висше образование използват компютър в ежедневието си и 90.2% сърфират редовно в глобалната мрежа, то едва 27.7 и 32.0% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които предоставят съответно компютрите и интернетът.

Редовните интернет потребители най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация. 97.4% от тях посочват, че използват интернет за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи, изпращане/получаване на е-поща или споделяне на собствено създадено съдържание (текст, снимки, музика, видео) в уебсайт. Най-популярната социална мрежа у нас е Facebook, като 38.5% от редовните интернет потребители проверяват акаунта си по няколко пъти на ден.

87.0% от лицата използват глобалната мрежа за достъп до информация - четене на онлайн вестници, новини, списания, търсене на информация, свързана със здравето, или намиране на информация за стоки или услуги.

Еднакъв е делът на използващите интернет за обществено и политическо участие (публикуване на мнения по обществени или политически въпроси в уебсайт, участие в онлайн анкети или гласувания) и с професионални цели (търсене или кандидатстване за работа по интернет, участие в професионални онлайн мрежи) - 13.0%.

Чепеларе ремонтира училище с проект за над 1,8 млн. лв.

https://www.actualno.com/smolyan/chepelare-remontira-uchilishte-s-proekt-za-nad-18-mln-lv-news_648533.html

Проект за ремонт и оборудване на СУ „Васил Дечев“ –сградите на основното училище и гимназията, на стойност 1 854 049 лв. без ДДС спечели община Чепеларе, съобщиха от местната администрация. През месец октомври 2016 г. община Чепеларе кандидатства с проекта и вчера кметът

Шофьор се потроши в крайпътно дърво във Варненско

https://www.24chasa.bg/region/article/6600387

Шофьор се потроши в крайпътно дърво във Варненско35-годишен мъж от Долни Чифлик счупи бедрена кост и получи контузии на коляно и гръдния кош, след като се заби в крайпътно дърво. Инцидентът станал около 21.30 часа във варненското село Пчелник. Мъжът бил зад волана на аудито си. Карал прекалено бързо по мокрия път, изтървал контрола над возилото, поднесъл, излязъл от пътя и се забил в дърво.

Над 200 000 души са евакуирани заради горски пожари в Калифорния (видео)

https://offnews.bg//sviat/nad-200-000-dushi-sa-evakuirani-zaradi-gorski-pozhari-v-kalifornia-vi-670815.html

Над 200 000 души са евакуирани заради големи горски пожари в южната част на американския щат Калифорния. 

Най-големият пожар е в окръг Вентура, където губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение.

Пламъците са се разпрострели на площ от над 380 кв. км. Борба с огъня водят над 2500 пожарникари, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Пожар бушува и в окръг Лос Анджелис, където засегнатата площ достига около 50 кв. км.

Над 250 училища са затворени като превантивна мярка. 439 жилищни и други сгради са унищожени от горските пожари северно от Лос Анджелис.

Снимка: AFP

Огнища са се появили и в пределите на града. Кметът Ерик Гарсети съобщи, че напълно са унищожени четири сгради, а на други 12 са нанесени щети. Огънят е овладян на 20 процента.

Ситуацията се усложнява от силния вятър, чийто пориви достигат 33 м/сек. 

Около 23 000 жилищни сгради и предприятия са без ток в Южна Калифорния. 

Споразумението за роуминга със Западните Балкани ще бъде подписано до 17 май 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3093714_sporazumenieto_za_rouminga_sus_zapadnite_balkani_shte/?ref=rss


Спореазумението за отпадане на роуминга със страните от Западните Балкани ще бъде подписано до средата на май 2018 г. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, цитирана от агенция "Фокус", по време на Българския икономически форум.<br /><br />"Най-късно на 17 май ще приемем споразумение и пътна карта за всички страни от Западните Балкани", каза Павлова. Според нея гражданите на региона трябва да усетят какво означава...

Благотворителен базар за варненче организират от Административния съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=365032

За втора поредна година Административният съд във Варна, в партньорство с Комплекс за социални услуги за деца и семейства, организира Благотворителен Коледен базар, научи Moreto.net. Базарът е с коледни играчки, сувенири, картички, изработени от деца и техните семейства, с които работи Комплексът за социални услуги по специална програма за арт терапия.

Микробус горя на паркинг във Варна, подпали още две коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600381

Микробус горя на паркинг във Варна, подпали още две коли
Варненски микробус мерцедес пламна на паркинг на ул. "Тролейна" в морската столица. До пристигането на пожарната огънят обхванал други две коли, паркирани до него. Пострадали хора при инцидента няма. Сигнал да пожара е получен на тел. 112 в 21.35 часа вечерта. Возилото било паркирано там няколко часа по-рано.

Пхенян: Заплахите на САЩ правят войната неизбежна

http://clubz.bg/61620-phenqn_zaplahite_na_sasht_pravqt_vojnata_neizbejna

Близо 230 самолета се включват в съвместно учение между САЩ и Южна Корея, включително тежки бомбардировачи B-1B, съобщава Ройтерс. Учението се провежда ежегодно, но този път е съпроводено от заплахи от страна на Пхенян, че по този начин Вашингтон прави войната неизбежна.

"Единственият въпрос е кога ще избухне войната", се казва в изявление на външното министерство на Северна Корея.

След шестия поред ядрен опит на Пхенян американските бомбардировачи B-1B прелетяха над брега на Северна Корея и предизвикаха гнева на Пхенян, който заплаши, че ще сваля американски самолети дори да не навлизат в севернокорейското въздушно пространство.

Бомбардировачите B-1B биха били ключови за американска операция срещу Пхенян, коментира Янг Юк от Форума за сигурност в Южна Корея.

"B-1B редовно са изпращани на Корейския полуостров през последните години. Американските военновъздушни сили изглежда разширяват ученията,за да се подготват за реални бойни действия", казва Юк.

Учението започва седмица след като режимът на Ким Чен Ун изстреля междуконтинентална балисична ракета и предизвика остри реакции от страна на американските власти.

"Разговори със Северна Корея не се предиждат, докато режимът не започне ядрено разоръжаване", заяви говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Съветникът по национална сигурност на президнта Тръмп Хърбърт Макмастър коментира, че възможността за обявяване на война "се увеличава с всеки изминал ден". Според него Тръмп е готов да предприеме военни действия, но едновременно с това работи за убеждаването на Китай и Русия, които са резервирани към мерките срещу Пхенян, за увеличаване на дипломатическия и икономическия натиск.

Пекин и Москва обаче продължават да призовават към преговори. Според Китай войната не е решение.

"Надяваме се всички страни да останат спокойни и да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и да не се провокират взаимно", заяви говорителят на китайското МВнР. "Войната не е в ничий интерес. Най-много ще страдат обикновените хора."

Руският външен министър Сергей Лавров пък се е срещнал с амерканския държавен секретар Рекс Тилърсън във Виена, заяви самият той, цитиран от Ройтерс.

"Знаем, че Северна Корея иска преди всичко да проведе разговори със САЩ, за да поиска гаранции за сигурността си. Подкрепяме това и сме готови да посредничим", заяви Лавров, цитиран от агенцията.

Китай и Русия са най-големите икономически пртньори на режима на Ким Чен Ун. Разследвания сочат, че те не се придържат към санкциите, наложени от ООН върху Пхенян. Това е сред основните причини мерките да не постигат желания ефект, смятат анализатори.

Япония се въоръжава

Япония купува балистични ракети, които могат да ударят Северна Корея, съобщават американски медии. Според минстъръра на отбраната Ицунори Онодера те са за сомоотбрана. Той не спомена Пхенян при обявавянето на плана на министерството на отбраната. Страната ще се снабди и с ракети въздух-земя, с които ще бъдат оборудвани изтребителите F-15. Ракените, които се произвеждат от норвежката Kongsberg Defence & Aerospace, имат обсег 500 км.

Очаква се въоръжаването да срещне критики от парламентарната опозиция. Член 9 на изработената от САЩ след Втората световна война конституция забранява на Япония да има свои въоръжени сили.

След войната обаче са създадени т.нар. Японски сили за самоотбрана, които имат по-ограничен правен статут и са едва 24 000 души. Сега, премиерът Шиндзо Абе има квалифицирано мнозинство в парламента, което ще му позволи да промени пацифистката конституция.

Борисов призовал лидерите на Балканите да спрат с определението "Велика" за държавите си

http://www.mediapool.bg/borisov-prizoval-liderite-na-balkanite-da-sprat-s-opredelenieto-velika-za-darzhavite-si-news272838.html

Премиерът Бойко Борисов е призовал лидерите на страните от Западните Балкани занапред да не използват определението "Велика" за името на държавите си. Това е станало по време на неформалната среща помежду им в София, съобщи министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова пред бТВ. По думите й България и Австрия са се договорили темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани да не слиза от дневния ред по време на австрийското председателство през втората половина на 2018 г. Заедно с Австрия ще направим общо едногодишно председателство по темата за Западните Балкани, каза Павлова. Представители на частния сектор на срещата са настояли за въвеждане на единна система за тол такси в региона за улесняване на трафика и за подобряване на граничния контрол с модерни системи, допълни тя. Павлова увери, че подготовката за българското председателство фактически е приключила на 1 декември като остават дребни тестове на апаратура. Срещата в четвъртък в НДК можело да се нарече "генерална репетиция", включително на системите за сигурност, посочи тя. Бюджетът за ремонти и техника в размер на 75 млн. евро не е надхвърлен, увери Павлова.

Започна физическото стартиране на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ

http://econ.bg/Новини/Започна-физическото-стартиране-на-Четвърти-енергоблок-на-Ростовската-АЕЦ_l.a_i.754434_at.1.html

На 6 декември 2017 г. в 19:53 ч. специалистите от експлоатационните служби на Ростовската АЕЦ (филиал на „Концерн Росенергоатом“) успешно заредиха в...

Свищовски студенти с кампания за подпомагане на деца и младежи с увреждания

https://www.24chasa.bg/region/article/6600327

Свищовски студенти с кампания за
подпомагане на деца и младежи с уврежданияБлаготворителна кампания организира Студентски съвет при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Поредната инициатива на свищовските студенти, която се провежда в навечерието на Коледните празници, е насочена към подпомагане на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Павликени,

Борсата в Токио завършва седмицата в оживено настроение

https://www.investor.bg/aziia/336/a/borsata-v-tokio-zavyrshva-sedmicata-v-ojiveno-nastroenie-251776/

Акциите на Japan Display поскъпнаха с над 8% заради информация, че Apple може да използва LCD дисплей един от трите си нови смартфона следващата година

5-те зодии, които ще се забавляват най-много този уикенд

https://www.actualno.com/curious/5-te-zodii-koito-shte-se-zabavljavat-naj-mnogo-tozi-uikend-news_648528.html

Това ще бъде най-забавният и луд уикенд за някои от зодиите! Ако сте зажадняли за парти, за купон и силни усещания, вижте дали и вие сте сред зодиите от хороскопа, за които уикендът ще бъде незабравим! Ето избраните 5! Близнаци Вглъбили сте се в работата си. Последните дни сте

Отровният дим на наглостта и мързела

https://www.actualno.com/actualno/otrovnijat-dim-na-naglostta-i-myrzela-news_648525.html

Проблемът с нулевия контрол, съответно и с нулевото спазване на забраната за пушене на закрито, отново е на дневен ред. Държавата предвижда да затегне правилата, но имайки предвид пълния й провал в прилагането на настоящата уредба, няма причина да не смятаме, че "традицията"

КЗП с дежурни екипи за студентски сигнали на празника

https://offnews.bg//obshtestvo/kzp-s-dezhurni-ekipi-za-studentski-signali-na-praznika-670812.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има дежурни екипи за 8 декември и ще работи по сигнали на студентите, съобщи председателят ѝ Димитър Маргаритов по БНТ и призова празнуващите да не се примиряват с нередности, а да се обаждат.

„Нашата цел беше да извършим проверки преди Студентския празник, за да предпазим младите хора от това да попаднат на оферта за своята почивка, която не отговаря на изискванията на закона и най-вече те да останат разочаровани, когато платят за такава. Надявам се, че сме успели да изчистим максимално пазара в навечерието на празника и като превенция тези проверки да са оказали своя ефект“, посочи Маргаритов.

По думите му е имало няколко случая, в които при предлагането на пакети или в обяви във висши училища е била спестена информация за допълнителни разходи, които трябва да се направят на място. Инспекторите са взели необходимите мерки нарушенията да бъдат отстранени. Той добави, че очаква сигнали по-скоро след началото на празника и припомни, че в предишни години е било именно така. Тогава оплакванията основно са били, че при настаняването разпределението на гостите не е било съгласно договорено, за студени стаи и др. 

Маргаритов призова консумацията на алкохол да бъде умерена и ако студентите ще пият, да не шофират.

Промоционални цени до 15 януари за участие в изложението ВОДА СОФИЯ 2018

https://www.actualno.com/business/promocionalni-ceni-do-15-januari-za-uchastie-v-izlojenieto-voda-sofija-2018-news_648527.html

Българските и чуждестранните компании, които заявят участието си в международното изложение ВОДА СОФИЯ до 15 януари 2018 г., ще могат да се възползват от промоционални цени с отстъпка от 20%. Това ще бъде 12-ото издание на форума, който ще се проведе от 27 до 29 март 2018 г. в Интер Експ

Ръстът на китайския износ достига 8-месечен връх

https://www.investor.bg/novini/130/a/rystyt-na-kitaiskiia-iznos-dostiga-8-mesechen-vryh-251779/

Поръчките на суровини пък насърчават вноса в Поднебесната империя, който расте със 17,7% на годишна база

Добричкият съд наказа мъж заради фалшива диплома

https://www.24chasa.bg/region/article/6600374

Добричкият съд наказа мъж заради фалшива дипломаДобричкият районен съд наказа мъж, използвал фалшива диплома, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. М.К. /32 г./ депозирал неистинския официален документ - свидетелство за завършено основно образование, пред "Пътна полиция" в областната дирекция на МВР. Дипломата привидно била издадена на негово име от училище във Варна,

Павлова: До 17 май подписваме споразумение за падане на роуминга в Западните Балкани

http://www.cross.bg/zapadnite-balkani-pavlova-1562806.html

/КРОСС/ Най-късно до 17 май ще подпишем споразумение с всички страни от Западните Балкани за отпадане на роуминга. Това каза министърът на българското председателство Лиляна Павлова по време на Български икономически форум 2017 г., предава „Фокус". „Анализирайки как най-лесно ще достигнем и до гражданите на Западните Балкани, те трябва да усетят какво означава европейска перспектива през нещо измеримо. Най-лесно и осезаемо е темата „свързаност". Перспективата е дългосрочен план, но трябва да бъде подкрепен от конкретни проекти. Начертали сме 6 категории", обясни Павлова. Тя уточни, че сред тях са транспортна сигурност, енергийна, образователна и дигитална. Министърът подчерта, че образованието е решаващо и ключово, защото когато говорят за реформата, става дума за общоевропейския им план. „Тук трябва да присъединим и Западните Балкани. Това ще направим през програмата „Еразъм +". Трябва много ясно да разработим формата на този образователен формат", обясни тя. За дигиталната свързаност, министърът обясни, че има напредък по пътната карта и отпадането на роуминга за държавите от Западните Балкани. „Най-късно на 17 май ще приемем споразумение и пътна карта за всички страни от Западните Балкани", добави Павлова.  

Учителка с решение срещу агресията

https://offnews.bg//mama-nindzha/uchitelka-s-reshenie-sreshtu-agresiata-670818.html

Попаднах на това видео вчера в мрежата. Може би сте чували за тази учителка, но по-вероятно не сте. Лошите новини винаги стигат до повече хора от добрите, а тази история е невероятна и вдъхновяваща, и много искам да я споделя с вас. Преведох текста от видеото на български, за да е по-достъпно за всички, а самото видео може да гледате накрая на статията. Учителка по математика откри интелигентно решение, за да спре агресията в училище. Методът й е толкова елементарен и ефикасен, че всеки може да го приложи на практика.Всеки петък учителката кани учениците си да напишат 4 имена на…

21-метрова коледна елха грейна във Ватикана (снимки)

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26669254

Коледни ясли и 28-метрово коледно дърво от Полша бяха инсталирани на площад "Свети Петър" в Рим, по-малко от три седмици преди Коледа.

Мина Андреева, която “Политико” обяви за личност на 2018 г.: Върша си работата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599657

Мина Андреева, която “Политико” обяви  за личност на 2018 г.: Върша си работатаЗам.-говорителката на Жан-Клод Юнкер ще влияе на общественото мнение догодина, смята списанието “Аз просто си върша работата!” Така скромно реагира българският глас в Еврокомисията – зам.-говорителката на Жан-Клод Юнкер Мина Андреева, на новината, че европейската редакция на списание “Политико” я обяви за личност на следващата година.

Проф. Начев: Не трябва да има мъртви души в болниците

http://frognews.bg/news_146929/Prof-Nachev-Ne-triabva-da-ima-martvi-dushi-v-bolnitsite/

Важно е да няма мъртви души в болниците - да не се отчитат хора, които въобще не са минавали през тях. Това заяви изпълнителният директор на болница „Св.Екатерина” Генчо Начев пред БТВ.

Обвиниха режисьора Брайън Сингър в изнасилване на малолетен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600354

Обвиниха режисьора Брайън Сингър в изнасилване на малолетенРежисьорът на "Х-мен" Брайън Сингър беше обвинен, че е изнасилил малолетен през 2003 г., съобщи АФП, цитирана от БТА.  Според заведеното в съда дело от Сизър Санчес-Гусман, инцидентът е станал, когато той е бил на 17 години, на яхтата на приятел на режисьора. След това Брайън Сингър му казал, че може да му уреди роли в Холивуд, ако мълчи.

Комунистите и "Че Гевара" не искат водата да поскъпва

http://www.moreto.net/novini.php?n=365046

Във връзка с плановете на КЕВР за поредно поскъпване на питейната вода в 14 области на България от 1 януари, Съюзът на комунистите в България и Движение „Че Гевара" заявяват своя категоричен протест. Това пишат до медиите двете организации, научи Moreto.

Георги Минков: Трябват личности в парламента и коренна промяна на системата

https://www.24chasa.bg/region/article/6600366

Георги Минков: Трябват личности в парламента и коренна промяна на систематаУправляващите, партийците умишлено набутаха Видин в глуха улица - Г-н Минков, имате собствен бизнес в сферата на търговията. Как се развива и оцелява малкият бизнес във Видин? - Трудно. И от година на година става все по-трудно. Търговията е свързана с хора, с клиенти. Видин обезлюдява. Хората обедняват.

„Метрополитен“ ЕАД: Нe e имало аварийна ситуация в подлеза на бул. „България“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600350

„Метрополитен“ ЕАД: Нe e имало аварийна ситуация в подлеза на бул. „България“Не е имало аварийна ситуация в подлеза на бул. „България“ в столицата. Това стана ясно от думите на инж. Ангел Джоргов от „Метрополитен“ ЕАД в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. По думите му случилото се по никакъв начин не е опасно и това не е аварийна ситуация. „Не е имало изпускане на циментов разтвор,

Гришо в Отбора на света срещу Австралия

http://frognews.bg/news_146928/Grisho-v-Otbora-na-sveta-sreshtu-Avstraliia/

Григор Димитров ще стане част от Отбора на света, който ще се изправи срещу представителите на Австралия в демонстративен турнир в Сидни.

След решението за Ерусалим: Сблъсъци в Газа и на Западния бряг взеха жертви

http://www.mediapool.bg/sled-reshenieto-za-erusalim-sblasatsi-v-gaza-i-na-zapadniya-bryag-vzeha-zhertvi-news272837.html

Израелската армия уби един демонстрант и рани тежко друг от другата страна на границата с ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на "министерството на здравеопазването" в контролираната от ислямисткото движение Хамас палестинска територия.   Махмуд ал Масри, на 30 години, бил застрелян източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава. Това е първият палестинец, убит при протести срещу решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае в сряда Ерусалим за столица на Израел, отбелязва Франс прес.   Първоначално бе съобщено и за втори палестинец е бил застрелян при демонстрация в източната част на ивицата Газа. После обаче здравните власти в ивицата Газа оттеглиха тази информация. "Министерството на здравеопазването" на контролираната от ислямисткото движение Хамас територия уточни, че мъжът, прострелян в главата, все още е жив, въпреки че състоянието му е безнадеждно.   Младият палестинец, чието сърце било спряло, бил обявен за мъртъв, но след това лекари успели да го реанимират в болница. Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, предаде телевизия Ал Джазира. Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в ивицата Газа.   В Стария град на Ерусалим и около него в петък се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.   Хиляди палестинци се включиха в обявения днес "ден на гнева", съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии.   След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".   Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.   Днес навсякъде в арабския и мюсюлманския свят има протести срещу решението на Тръмп. Стотици хора се включиха в организирана от властите демонстрация в иранската столица Техеран, предаде ДПА.   Те изгориха американски знамена и снимки на Тръмп. Демонстрантите скандираха лозунги като "Долу Америка", "Долу Израел" и "Ерусалим ще бъде освободен".   Подобни демонстрации в знак на солидарност с палестинците бяха проведени и в други ирански градове.   Стотици хора протестираха срещу решението на Тръмп в ливанската столица Бейрут и палестински бежански лагери в страната.   "Ерусалим е арабски и ще остане такъв", скандираха демонстрантите в Бейрут.   В Сирия палестинци в бежанските лагери под контрола на правителството протестираха срещу решението на Тръмп.   Имамът на Омаядската джамия в столицата Дамаск Маамун Рахме призова за въоръжена съпротива срещу Израел.   В центъра на йорданската столица Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.   В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа. Протест срещу решението на САЩ за признаване на Ерусалим за столица на Израел бе организиран в петък и пред истанбулската джамия Фатих, съобщи турската телевизия НТВ. В демонстрацията участваха много членове на неправителствени организации. Протестиращите скандираха "Убиец Израел, съюзник САЩ", "Ерусалим е гордостта на мюсюлманите" и развяваха турски и палестински знамена. Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, а властите засилиха сигурността около американските посолства, предаде Ройтерс. Лидерите на Индонезия и Малайзия - страни с преобладаващо мюсюлманско население, се присъединиха към множеството гласове, които осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп.   Няколко хиляди протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в малайзийската столица Куала Лумпур. Някои крещяха антиамерикански лозунги и изгориха чучело на Тръмп.   В Индонезия стотици хора, облечени предимно в бяло, дойдоха да протестират пред американското посолство в столицата Джакарта. Някои развяваха палестински знамена, други крещяха "Аллаху акбар" (Бог е велик).   Посолството на САЩ в индонезийската столица посъветва американските граждани да избягват места, където има демонстрации, и заяви, че американското консулство във втория по големина индонезийски град Сурабая временно е спряло обслужването днес.   Водещата ислямска партия в Пакистан "Джамаат е ислами" обяви демонстрации във всички големи градове след петъчните молитви. Терористичната мрежа Ал Каида призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел.   Ал Каида призова в изявление, разпространено от нейната медия "Ас Сахаб" на арабски и английски език, за свещена война - или джихад, и определи Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите.   Подобни изявления направиха и клонове на Ал Каида, включително Ал Каида в ислямския Магреб и Ал Каида на Арабския полуостров.   Същевременно, ден след като обяви Ерусалим за столица на Израел и предизвика критики и сблъсъци, Доналд Тръмп празнува "особено специална" Ханука в Белия дом, информира Асошиейтед прес.   Ханука е еврейски празник, който продължава осем дни и започва на 25-я ден от еврейския месец кислев. В нашия календар всяка година се пада в различен ден през ноември или декември.   Решението на Тръмп за Ерусалим скара САЩ с повечето държави по света, отбелязва АП. Но в Белия дом в четвъртък Тръмп получи само ръкопляскания, одобрение и благодарности от присъстващите, сред които бяха вицепрезидентът Майк Пенс и финансовият министър Стивън Мнучин.   Равинът Мейр Соловейчик каза, че "за първи път от създаването на държавата Израел, американски президент смело е заявил това, което винаги сме заявявали, че Ерусалим е столицата на Израел".

Сблъсъци в Израел и на Западния бряг след решението на Тръмп за Ерусалим

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-v-izrael-i-na-zapadniya-bryag-sled-reshenieto-na-tramp-za-erusalim-news272837.html

В Стария град на Ерусалим и около него в петък се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.   Хиляди палестинци се включиха в обявения днес "ден на гнева", съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии.   След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".   Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.   Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде телевизия Ал Маядин.   Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.   В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.   В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа. Протест срещу решението на САЩ за признаване на Ерусалим за столица на Израел бе организиран в петък и пред истанбулската джамия Фатих, съобщи турската телевизия НТВ. В демонстрацията участваха много членове на неправителствени организации. Протестиращите скандираха "Убиец Израел, съюзник САЩ", "Ерусалим е гордостта на мюсюлманите" и развяваха турски и палестински знамена. Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, а властите засилиха сигурността около американските посолства, предаде Ройтерс. Лидерите на Индонезия и Малайзия - страни с преобладаващо мюсюлманско население, се присъединиха към множеството гласове, които осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп.   Няколко хиляди протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в малайзийската столица Куала Лумпур. Някои крещяха антиамерикански лозунги и изгориха чучело на Тръмп.   В Индонезия стотици хора, облечени предимно в бяло, дойдоха да протестират пред американското посолство в столицата Джакарта. Някои развяваха палестински знамена, други крещяха "Аллаху акбар" (Бог е велик).   Посолството на САЩ в индонезийската столица посъветва американските граждани да избягват места, където има демонстрации, и заяви, че американското консулство във втория по големина индонезийски град Сурабая временно е спряло обслужването днес.   Водещата ислямска партия в Пакистан "Джамаат е ислами" обяви демонстрации във всички големи градове след петъчните молитви. Терористичната мрежа Ал Каида призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел.   Ал Каида призова в изявление, разпространено от нейната медия "Ас Сахаб" на арабски и английски език, за свещена война - или джихад, и определи Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите.   Подобни изявления направиха и клонове на Ал Каида, включително Ал Каида в ислямския Магреб и Ал Каида на Арабския полуостров.   Същевременно, ден след като обяви Ерусалим за столица на Израел и предизвика критики и сблъсъци, Доналд Тръмп празнува "особено специална" Ханука в Белия дом, информира Асошиейтед прес.   Ханука е еврейски празник, който продължава осем дни и започва на 25-я ден от еврейския месец кислев. В нашия календар всяка година се пада в различен ден през ноември или декември.   Решението на Тръмп за Ерусалим скара САЩ с повечето държави по света, отбелязва АП. Но в Белия дом в четвъртък Тръмп получи само ръкопляскания, одобрение и благодарности от присъстващите, сред които бяха вицепрезидентът Майк Пенс и финансовият министър Стивън Мнучин.   Равинът Мейр Соловейчик каза, че "за първи път от създаването на държавата Израел, американски президент смело е заявил това, което винаги сме заявявали, че Ерусалим е столицата на Израел".

Тръмп празнува Ханука докато мюсюманският свят протестира заради Ерусалим

http://www.mediapool.bg/tramp-praznuva-hanuka-dokato-myusyumanskiyat-svyat-protestira-zaradi-erusalim-news272837.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп празнува "особено специална" Ханука в Белия дом, един ден след като обяви Ерусалим за столица на Израел и предизвика критики и сблъсъци, съобщи Асошиейтед прес.   Ханука е еврейски празник, който продължава осем дни и започва на 25-я ден от еврейския месец кислев. В нашия календар всяка година се пада в различен ден през ноември или декември.   Решението на Тръмп за Ерусалим скара САЩ с повечето държави по света, отбелязва АП. Но в Белия дом в четвъртък Тръмп получи само ръкопляскания, одобрение и благодарности от присъстващите, сред които бяха вицепрезидентът Майк Пенс и финансовият министър Стивън Мнучин.   Равинът Мейр Соловейчик каза, че "за първи път от създаването на държавата Израел, американски президент смело е заявил това, което винаги сме заявявали, че Ерусалим е столицата на Израел".   Същевременно реакциите на решението на Тръмп продължават.   Хиляди хора в Индонезия и Малайзия се включиха в демонстрации, осъждащи решението на САЩ.   Лидерите на Индонезия и Малайзия - страни с преобладаващо мюсюлманско население, се присъединиха към множеството гласове, които осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп.   Няколко хиляди протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в малайзийската столица Куала Лумпур. Някои крещяха антиамерикански лозунги и изгориха чучело на Тръмп.    В Индонезия стотици хора, облечени предимно в бяло, дойдоха да протестират пред американското посолство в столицата Джакарта. Някои развяваха палестински знамена, други крещяха "Аллаху акбар" (Бог е велик).   "Подготвили сме персонал и патрули, за да гарантираме сигурността на американското посолство. Очакваме между 500 и 1000 демонстранти", каза говорител на полицията в Джакарта.   Посолството на САЩ в индонезийската столица посъветва американските граждани да избягват места, където има демонстрации, и заяви, че американското консулство във втория по големина индонезийски град Сурабая временно е спряло обслужването днес.   Протести се очакват и в Южна Азия. Водещата ислямска партия в Пакистан "Джамаат е ислами" обяви демонстрации във всички големи градове след петъчните молитви.   Правителството на Сомалия заяви, че следи със загриженост "опасното" решение на президента на САЩ.    "Ние призоваваме американското правителство сериозно да помисли за рисковете, които крие това решение за бъдещето на Близкия изток и на света като цяло", заяви сомалийското външно министерство.    Правителството и народът на Сомалия са готови да подкрепят борбата на палестинците за техните права, се казва в изявление на външното министерство.   Бразилия призова да се обезпечи свободния достъп до религиозните светини в Ерусалим за представителите на различните вероизповедания.    Бразилското правителство смята, че окончателният статут на град Ерусалим трябва да бъде определен чрез преговори, които биха гарантирали създаването на две държави, живеещи в мир и сигурност в пределите на международно признати граници, посочи бразилското външно министерство.    От там напомниха, че Бразилия е установила дипломатически отношения с Израел през 1949 г. и е признала държавата Палестина през 2010 г.

София с 1,43 млрд. лв. бюджет през 2018 г., над 100 милиона за улични ремонти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600251

София с 1,43 млрд. лв. бюджет през 2018 г., над 100 милиона за улични ремонти1,433 млрд. лева е размерът на бюджета на Общината за 2018 г. Това каза на пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която представи проектобюджета на Общината за 2018 г., предаде „Фокус”. „Планираме догодина да съберем около 600 млн. лева приходи. Тенденцията е постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г.

Външно привика турския посланик заради исканата от Ердоган ревизия на договор от 1923 г.

http://www.mediapool.bg/vanshno-privika-turskiya-poslanik-zaradi-iskanata-ot-erdogan-reviziya-na-dogovor-ot-1923-g-news272836.html

Заявеното преди ден искане на турския президент Реджеп Ердоган да се ревизира Лозанският договор от 1923 г. е на път леко да помрачи приоритетните за премиера Бойко Борисов двустранни отношения с Турция.    Въпреки че в действителност турският президент вчера въобще не е говорил за никакво "прекрояване на границите“, а даже изрично заяви, че "Турция няма претенции към териториалната цялост на нито една държава“, в петък БСП и "Да, България" поискаха обяснение от правителството.    Малко по-късно външно министерство съобщи, че въпросът вече е обсъден с турския посланик у нас Хасан Улусой.   "България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона", заявиха от МВнР.    "България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми", се посочва в българската позиция.   "Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено на среща с посланика на Република Турция в МВнР", заявиха от външното ни министерство.    Каракачанов: "Не трябва да пропускаме подобни неща"   Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов от своя страна посочи, че "няма политическа партия в България, която да се съгласи с това, че някой може да претендира за промени на границите и отпадане на международни договори, които гарантират суверенитета, на която и да било държава - позицията на всички трябва да е еднаква".    "Всяко изявление, в което се говори за промяна на международни договори, особено, когато касаят територии, е повод за притеснение. Мисля, че МВнР е поискало обяснение, но смятам, че подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждаме", каза той.    "Това не ви ли говори за неща, които аз съм говорил преди една година - за т.нар. партия ДОСТ, чий инструмент е и каква роля изпълнява“, отговори той на въпрос за искане преди време на тази партия в България да бъде признато ново малцинство. „Интересно е сега, че г-н Ердоган се е загрижил за малцинствата в Западна Тракия, но за кои точно малцинства говори, тъй като там има едно население, което говори роден български език. Той май говори само за турците там“, добави Каракачанов.   По думите му в България такъв въпрос не съществува по "една проста причина, така е и в гръцката конституция - гарантират се индивидуалните, а не колективни човешки права".   "България е достатъчно зряла държава, спазваща законите и международното право, за да има нужда някой да гарантира правата на български граждани на наша територия", смята Каракачанов.   До момента премиерът Борисов не е коментирал позицията на Турция. В същото време Ердоган похвали българския министър-председател за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности у нас. Двамата ще открият ремонтираната Желязна църква в Истанбул на 7 януари.      Премиерът Борисов обаче защитава публично позициите на Турция в ЕС и вижда добрите отношение с Анкара като гаранция, че югоизточната ни съседка няма да пусне мигрантския поток към България.    За какво точно става въпрос?    Лозанското споразумение от 1923 г. е резултат от войната между Турция и Гърция и урежда териториалните граници на двете страни и граничната бразда между Турция и България.    Въпросът за ревизия на договора от Лозана от 1923 г. беше поставен от турския премиер Реджеп Ердоган в навечерие на историческото му посещение в Атина. Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на договора, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати.   Турският президент обаче заяви в Атина, че "Турция няма претенции към териториалната цялост на нито една държава“.   Поставянето на въпроса за "преразглеждане“ на Договора от Лозана се отнасяше само за отношенията с Гърция и главно за правата на турското малцинство в Западна Тракия.   В Атина Ердоган дори даде за пример разбирателството с българския премиер Бойко Борисов по въпросите за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.   БСП и "Да, България" искат обяснения от правителството   БСП и "Да, България" обаче поискаха правителството да излезе с официална позиция по изявлението на турския президент Реджеп Ердоган за преразглеждане на договора от Лозана от 1923 г.   Позицията на Ердоган "генерира напрежение" и влияе негативно върху стабилността и сигурността в целия регион, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.    "Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство", допълни тя.   "Продължава да няма официална българска реакция на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, нито на сайта на Министерство на външните работи, нито на фейсбук страницата на премиера. Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", написа във Фейсбук председателят на "Да, България" Христо Иванов.

Опозицията пита Борисов за искането на Ердоган за ревизия на договор от 1923 г.

http://www.mediapool.bg/opozitsiyata-pita-borisov-za-iskaneto-na-erdogan-za-reviziya-na-dogovor-ot-1923-g-news272836.html

БСП и "Да, България" искат правителството да излезе с официална позиция по изявлението на турския президент Реджеп Ердоган за преразглеждане на договора от Лозана от 1923 г. Позицията на Ердоган "генерира напрежение" и влияе негативно върху стабилността и сигурността в целия регион, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство", допълни тя. "Продължава да няма официална българска реакция на поредната заявка на Ердоган за прекрояване на границите в региона, нито на сайта на Министерство на външните работи, нито на фейсбук страницата на премиера. Вярно, че фейсбукът на премиера не е негов, а и той всъщност е външен министър, но все пак. Иначе, България поема председателството на ЕС и се гласи да стане лидер на Балканите... Корупцията изяде суверенитета", написа във фейсбук председателят на "Да, България" Христо Иванов. Въпросът за ревизия на договора от Лозана от 1923 г. беше поставен от турския премиер Реджеп Ердоган в навечерие на историческото му посещение в Атина. Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на договора, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. Лозанското споразумение от 1923 г. е резултат от войната между Турция и Гърция и урежда териториалните граници на двете страни и граничната бразда между Турция и България. Тогава се решава, освен днешен Измир да бъде включен в границите на Турция, а черноморските проливи да бъдат свободна зона за търговските кораби. До момента премиерът Борисов не е коментирал позицията на Турция. В същото време Ердоган похвали българския министър-председател за опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общностиу нас. Двамата ще открият ремонтираната Желязна църква в Истанбул на 7 януари.   

Най-търсени през годината били двустайните жилища

http://econ.bg/Новини/Най-търсени-през-годината-били-двустайните-жилища_l.a_i.754433_at.1.html

Най-търсени са двустайните жилища в страната и затова масово се строят такива, а 2017 е годината на двустайните апартаменти. Това каза пред БНР Люба...

Защо огладняваме, след като пием алкохол? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-ogladniavame-sled-kato-piem-alkohol-video-2065810

Повечето хора знаят, че след пиене на алкохол се изостря чувството на глад. Вижте причините, които отключват глада:

Изследване разкри, че алкохолът активира специален протеин в мозъка, който е свързан с апетита и вероятно действа като отключващ механ

"Жената чудо" и "Вестник на властта" са сред 10-те най-добри филма на годината

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6600329

"Жената чудо" и "Вестник на властта" са сред 10-те най-добри филма на годинатаАмериканският филмов институт обяви 10-те най-добри филми на годината, предаде Ройтерс. Сред тях са "Вестник на властта" за свободата на пресата, романтичната продукция за хора с различна сексуална ориентация "Призови ме с твоето име", "Дюнкерк" за Втората световна война и филмът за супергероинята "Жената чудо".  Психологическият трилър "Бягай!

Белград събира балканските лидери

http://www.cross.bg/belgrad-surbiya-visoko-1562805.html

/КРОСС/ Балкански лидери се събират в Сърбия. Срещата е продължение на вчерашните разговори на високо равнище в София. Този път в Белград ще се срещнат премиерите на България, Гърция, Сърбия и Румъния, а темата отново ще е интеграцията на Западните Балкани. По-рано тази година премиерът Бойко Борисов организира подобна среща на високо ниво в Евксиноград. На форума в Белград, чийто домакин е сръбският президент Александър Вучич, ще бъдат продължени разговорите за развитие на региона, сътрудничеството в областта на икономиката, сигурността и инфраструктурните проекти. Главния прокурор Сотир Цацаров също е в Белград и се очаква да бъде сключен меморандум за сътрудничество със сръбския му колега.    

Близо 50 процента от хората вярват в извънземни цивилизации

http://www.mediapool.bg/blizo-50-protsenta-ot-horata-vyarvat-v-izvanzemni-tsivilizatsii-news272835.html

Близо 50 процента от хората вярват в съществуването на извънземен живот и искат да установят контакт с него. Това показва проучване в 24 държави, което според авторите обяснява донякъде популярността на сагата "Междузвездни войни" 40 години след излизането на първия филм от поредицата, съобщава Ройтерс.   В навечерието на премиерата на "Междузвездни войни: Последните джедаи", изследователи публикуваха резултатите от проучване, което показва, че 47 процента от над 26 000 анкетирани вярват "в съществуването на разумни извънземни цивилизации във вселената".   Още повече - 61 процента, отговарят с "да" на въпрос дали вярват в съществуването на "някаква форма на живот на други планети".    Грубо една четвърт от анкетираните смятат, че освен на Земята, на друго място няма разумни същества, съобщиха изследователите от "Глосалитис".   Сред онези, които вярват, че не сме сами във вселената, 60 процента казват, че трябва да потърсим контакт с извънземните.   Това не е първата анкета, която проучва отношението на хората към извънземния живот, отбелязва Ройтерс. Изследвания в Германия, Великобритания и САЩ също достигат до подобни изводи, но авторите на настоящото проучване посочват, че то е по-мащабно.   Анкетите са направени на 15 езика между декември 2015 г. и февруари 2016 г. в държави, които представляват 62 процента от населението в света и 80 процента от световната икономика.    "Високият процент на хора, които вярват в съществуването на разумни извънземни цивилизации, отчасти обяснява огромната популярност на филмите за космоса, като "Междузвездни войни", каза изследователят Мартин Лампърт.   Най-много вярващи в извънземни цивилизации има в Русия - 68 процента. Веднага след това се нареждат Мексико и Китай, докато холандците са сред скептиците с 28 на сто.

Врачки измамили пенсионер от Пернишко с 1240 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600341

Врачки измамили пенсионер от Пернишко с 1240 лв.
Пенсионер на 80 г. е бил измамен от мними гледачки, които му откраднали 1240 лв., съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов, предава БТА. Престъплението било извършено в пернишкото с.Рударци. Възрастният мъж бил посетен от две жени, които се представили за гледачки и казали, че развалят магия.

Китай е напът да запише рекорден внос на природен газ през 2017 г.

https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-e-napyt-da-zapishe-rekorden-vnos-na-priroden-gaz-prez-2017-g-251777/

Вносът се подкрепя от агресивната политика на Пекин суровината да се използва широко за отопление на бита и за индустрията

Израел с подкрепления от стотици полицаи в в Йерусалим преди петъчната молитва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600328

Израел с подкрепления от стотици полицаи в в Йерусалим преди петъчната молитва Израел е разположил подкрепления от стотици полицаи в и около Стария град в Йерусалим, където днес се очакват масови протести на палестинците след петъчната молитва, съобщи Асошиейтед прес. Демонстрации по повод решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел ще се състоят също на Западния бряг и в ивицата

Задържан извършител на домови кражби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SoGXvaIouzk/

На територията на Бургас – град е проведена специализирана полицейска операция с цел задържане на извършители на домови кражби, в резултат на която около 10.30 ч. на 07.12.т.г. в района на бл. 51 в ж.к. «Славейков», служители от Второ Районно управление – Бургас задържали обявеният за общодържавно издирване Х.Л., 37- годишен от Бургас.

Х.Л. е криминално проявен, с две влезли в сила присъди за извършени престъпления от общ характер / с цел избягване на изтърпяването им, бургазлията се укрил и е обявен за общодържавно издирване с мярка «задържане и привеждане в затвора»/.

Към момента 37- годишният бургазлия е обвиняем по три досъдебни производства за извършени кражби, за които също е обявен за издирване,съобщават от ОДМВР-Бургас.

Забелязвайки полицейските служители от Второ Районно управление – Бургас, Х.Л. направил опит за избяга, изхвърляйки на земята пластмасова кутийка с бяло кристалообразно вещество / метамфетамин/. Задържан е за срок от 24 часа. При извършения личен обиск е намерена сумата от 4 000 лв., за чийто произход бургазлията нямал адекватно обяснение. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Извършено е претърсване в условията на неотложност в апартамента, обитаван от Х.Л., разположен в бл. 361 в ж.к. «Меден Рудник». Намерени и иззети са два преносими компютъра, четири мобилни телефона, таблет и дамски часовник / всички с неустановен към момента произход/. Вероятно същите са предмет на домови кражби, като към момента се установяват собствениците на вещите.

Работата по случая продължава от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

Спипаха крадец на велосипеди да отмъква шорти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365037

Заради шорти, сериен крадец на велосипеди се изложи в бранша и бе арестуван, научи Moreto.net. 37-годишният мъж бил спипан на 24 юли да отмъква няколко спортни фланелки и шорти от магазин за дрехи втора употреба в центъра на Варна.

Тереза Мей: Няма да има ”твърда” граница в Ирландия след Brexit

http://frognews.bg/news_146927/Tereza-Mei-Niama-da-ima-tvarda-granitsa-v-Irlandiia-sled-Brexit/

Британският премиер Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с ЕК гарантира правата на близо 3 милиона граждани от ЕС във Великобритания и на 1 милион британци в страните от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване