Кънев: Решението за Пирин е връх на глупостта

https://www.actualno.com/politics/kynev-reshenieto-za-pirin-e-vryh-na-glupostta-news_651689.html

Днешното решение на Министерски съвет за Национален парк Пирин е връх на глупостта, беззаконието и безотговорността. Това написа зам.председателят на ДСБ Радан Кънев на страницата си във Facebook. "Приемат се промени във вече изтеклия план (?!) за управление на парка, в момент, в който новият е одобрен и приет, във фаза на съдебен контрол", пише Кънев и допълва: Нека сме наясно с това решение: - то НЕ дава зелена светлина за прочутия втори лифт; то НЕ е в полза за местните общности,

Захарова: Обвиняват Башар Асад в тероризъм без правна основа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634521

Захарова: Обвиняват Башар Асад в тероризъм без правна основаСпоред прессекретаря на руското външно министерство Мария Захарова изказванията на президента на Турция Реждеп Тайип Ердоган, че сирийският му колега Башар Асад е терорист, нямат никаква правна основа, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „Що се отнася до това, че президентът на Турция нарича сирийския държавен глава терорист,

"Стюардеси" по бикини позират за календар на виетнамска авиокомпания (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634501

"Стюардеси" по бикини позират за календар на виетнамска авиокомпания (Видео)Нискоразходната виетнамска авиокомпания VietJet Aviation заяви, че не се отказва от рекламната си кампания, в която модели по бикини позират за календар в салона и кабината на един от нейните самолети, съобщи "Дневник". Кампанията е част от стратегията да се отнеме дял от държавната VietnamAirlines и за подготовката ѝ се знае от ноември насам.

Облачно и дъждовно време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=366180

Над Черноморието утре - 29 декември ще е облачно и дъждовно, научи Moreto.net. Вятърът ще отслабне до умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

5 знака, че той НЕ става за сериозна връзка

https://www.actualno.com/curious/5-znaka-che-toj-ne-stava-za-seriozna-vryzka-news_651686.html

Доста често се случва да започнеш да излизаш с нов мъж, който в началото изглежда доста обещаващо, но с времето нещата се оказват доста различни и в крайна сметка нещата завършват със сълзи. И докато много жени започват да се обвиняват, че проблема е в тях, то това далеч не е така. Има няколко признака, които показват, че причината е в него и той просто не е готов за сериозна връзка. Ето за какво да следиш: Животът му е зациклил Той е възрастен мъж, а все още живее с родителите си или работи

Майката, която стана мъж, а децата й са различни

https://www.vesti.bg/sviat/majkata-koiato-stana-myzh-a-decata-j-sa-razlichni-6077661

41-годишният Даниъл през по-голямата част от живота си е бил жена, а сега е влюбен в Шърли

Най-трудният за разбиране знак

https://www.actualno.com/curious/naj-trudnijat-za-razbirane-znak-news_651683.html

Всяка зодия има свой отличителен характер. Нещо, с което представителите и се открояват веднага. Дали става въпрос за завиден оптимизъм, чувствителност, желание за доминиране или инат, всяка зодия има по една характерна черта. Има една зодия, която можем да определим като една от най-трудните за разбиране в зодиака. Щом стане въпрос за това, всички обръщат поглед към Козирозите. Козирозите са много крайни в решенията си. Когато решат нещо, те отстояват решението си до край. Ако това означава да

Началниците в САЩ взимат най-много в сравнение със своите колеги

https://www.investor.bg/sasht/337/a/nachalnicite-v-sasht-vzimat-nai-mnogo-v-sravnenie-sys-svoite-kolegi-252899/

Разликата между заплатите на главните изпълнителни директори и обикновените ралботници също е най-голяма в Щатите

Това е най-оптимистичната зодия

https://www.actualno.com/curious/tova-e-naj-optimistichnata-zodija-news_651681.html

Всяка зодия има свой отличителен характер. Нещо, с което представителите и се открояват веднага. Дали става въпрос за завиден оптимизъм, чувствителност, желание за доминиране или инат, всяка зодия има по една характерна черта. Стане ли въпрос за завиден оптимизъм и вяра в доброто, можем да говорим само за един знак – Стрелецът. Стрелците с право са обявени за оптимистите на зодиака. Вечно в добро настроение и весели, те катализират тази позитивна енергия и я разпръсват навсякъде около

Чаят и виното помагат срещу настинка и грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6634473

Чаят и виното помагат срещу настинка и грип Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо да се наслаждават на празниците, на мнозина се налага да понасят възпалено гърло, упорита кашлица, главоболие. Консумацията на повече чай и вино обаче може да помогне за справяне с острите грипни симптоми, твърдят американски изследователи, цитирани от в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

ЧНГ от Гардиън: Най-корумпираната държава с ксенофоби във властта ще председателства ЕС

https://offnews.bg//obshtestvo/chng-ot-gardian-naj-korumpiranata-darzhava-s-ksenofobi-vav-vlastta-sh-671953.html

Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната държава в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише британският "Гардиън" в статия от днес.

За илюстрация на материала със заглавие "Корупционен облак виси над България, която поема председателството на ЕС" е избрана снимка на българския министър-председател Бойко Борисов.

"Повече от десетилетие след присъединяването на България към ЕС, остават отворени въпроси за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството предизвиква тревога. Според индекса за възприемане на корупцията на "Прозрачност без граници" България категорично е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието.

"Никой в България не преследва политическа корупция. В затвора няма бивши правителствени служители", казва Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията в София.

Според него България е достигнала до етап на установяване на държавна корупция, т. нар. "превзета държава".

Докладът на организацията му очертава опустошителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото.

Повече от 20 на сто от българите или 1,3 милиона души, се смята, че са участвали в корупционна сделка, като плащане или получаване на подкуп, но в същото време само 72 съдебни дела са завършени през 2015 г., пише "Гардиън".

Изданието посочва, че хората, ангажирани с антикорупцията в България посочват като пример "българското дъщерно дружество на "Лукойл", енергийната компания, собственост на Кремъл, която доставя 100% от вноса на петрол в България".

В статията се посочва, че това е  най-голямата българска компания, която се е сдобила с монопола си благодарение на няколко последователни правителства в София, които са приели закони, които обезсърчават конкуренцията.

"Гардиън" определя като мрачна приказка забавянето на разследването на краха на КТБ, четвъртата по големина банка в страната до 2014 г., която изглежда се е разпаднала от вражда между богатия собственик и български политик.

Британската медия отбелязва и че България и Румъния вече повече от 10 години остават обект на специален мониторинг, тъй като все още не могат да покрият европейските норми за правова държава.

"Ясно е, че механизмът е постигнал резултати. България успя да контролира организираната престъпност ", казва Руслан Стефанов, който ръководи програмата за мониторинг на корупцията на Центъра. "Но по отношение на корупцията и съдебната реформа, ги няма резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха".

Цитиран е и анонимен старши служител в Европейската комисия, който отхвърля спекулациите, че мониторингът за България и Румъния може да бъде прекратен по политически причини.

"Процесът няма да бъде приключен, докато не се изпълнят всички показатели и всички препоръки в отчетите", казва той.

"Гардиън" все пак отбелязва, че Брюксел не иска разправии със София, тъй като не възприема България за "проблемна страна".

"България не е изправена пред санкции за нарушаване на върховенството на закона, като Полша, нито се противопоставя на квотите за бежанци, като Унгария. Нито пък се нуждае от спасителни мерки за милиарди евро, като Гърция", пише изданието.

Според "Гардиън" от европейска гледна точка най-неприемливо изглежда участието на "ксенофобския коалиционен партньор "Обединени патриоти" в управлението". Припомня се, че лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов бе признат за виновен по съдебно дело за реч на омразата, в която сравни жените от ромския етнос с улични кучки.

Посочва се и, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е призовал външните граници на Европа да бъдат защитавани чрез "силата на оръжията, ако е необходимо", за да бъдат спрени бежанците.

"Неговата партия, Българското национално движение (има се предвид ВМРО), е "прословута със системно разпространяване на омраза към съседните народи на Балканите, както с анти-циганската си пропаганда", пише изданието, позовавайки се на доклад на Съвета на Европа.

Ердоган нарече Асад терорист, а Сирия отвърна: Не ни се бъркайте! Отдавна няма Османска империя

https://offnews.bg//sviat/erdogan-nareche-asad-terorist-a-siria-otvarna-ne-ni-se-barkajte-otd-671934.html

Турският президент Реджеп Ердоган нарече сирийския държавен глава Башар Асад "терорист", който е убил близо 1 милион сирийци и обяви, че сътрудничеството с него е невъзможно. Изявлението бе направено днес по време на посещение на турския президент в Тунис. В отговор също днес Външното министерство на Сирия предупреди Ердоган да не и опитва да се меси във вътрешните работи на страната.

Министерството осъди изявленията на турския президент и подчерта, че Ердоган "прави отчаяни опити да оправдае неограничената подкрепа, която Анкара е оказала на бандитски формирования, извършили престъпления срещу сирийския народ". Според сирийското външнополитическо ведомство Турция "носи основна отговорност за страданията на сирийците от терористични банди".

Сирийското външно министерство посочва още, че "политиката на президента Ердоган ще има катастрофални последици за Турция и нейния народ".

"Ердоган живее с илюзията на миналото, той забравя, че Османската империя отдавна е рухнала и съседните на Турция държави не са вилаети. Свободните народи имат право сами да правят своя избор и да вземат решения в защита на националния суверенитет", напомнят от министерството.

Любов, Париж, Коледа и книги – четири вълшебни думички за читателите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634488

Любов, Париж, Коледа и книги – четири вълшебни думички за читателитеЛюбов, Париж, Коледа и книги са основните вкусни съставки на бонбонения роман “Малката книжарничка край Сена” (ИК “Сиела”) на британската писателка Ребека Рейзин. Няколко месеца преди Коледа две приятелки, които живеят от двете страни на Океана, решават да си разменят градовете и… книжарниците. Французойката Софи, която страда по неверен мъж,

Природният газ поскъпва, реши КЕВР

https://www.actualno.com/society/prirodnijat-gaz-poskypva-reshi-kevr-news_651679.html

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена, съобщи БГНЕС. Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон, няма промяна и в цените на електроенергията за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар. В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие, на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабд

Няма да обявяват криза за боклука в област Пазарджик...засега

https://www.actualno.com/pazardjik/njama-da-objavjavat-kriza-za-bokluka-v-oblast-pazardjikzasega-news_651684.html

На този етап няма да се обявява частично бедствено положение в област Пазарджик. Не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г. регионалното депо за област Пазарджик да заработи. Комплексното разрешително за експлоатацията му е издадено на 04.12.2017 г., За оператор е посочена община Пазарджик. Нейно е задължението да създаде организация за приемането на твърдите битови отпадъци от в регионалното сдружение. Това става ясно от прессъобщение на областната администрация. Решението е взето д

Любов, Париж, Коледа и книги – четири вълшебни думички за читателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634488

Любов, Париж, Коледа и книги – четири вълшебни думички за читателитеЛюбов, Париж, Коледа и книги са основните вкусни съставки на бонбонения роман “Малката книжарничка край Сена” (ИК “Сиела”) на британската писателка Ребека Рейзин. Няколко месеца преди Коледа две приятелки, които живеят от двете страни на Океана, решават да си разменят градовете и… книжарниците. Французойката Софи, която страда по неверен мъж,

Президентът на Афганистан нареди пълно разследване на атентата в Кабул

http://www.cross.bg/kabyl-afganistan-prezidentut-1564343.html

/КРОСС/ Президентът на Афганистан Ашраф Гани осъди самоубийствения атентат в Кабул, довел до смъртта на най-малко 40 души, предава Tolo News. „Терористичните групировки и тези, които ги подкрепят, трябва да знаят, че народът на Афганистан е обединен и стои твърдо срещу плана, скроен от враговете му. Тези подли атаки няма да сломят афганистанския народ", съобщава афганистанското президентство на страницата си в социалната мрежа „Туитър". Президентът Гани е инструктирал властите да разследват нападението и да обърнат сериозно внимание на ранените и на семействата на жертвите. Същевременно и американският посланик в Кабул Джон Р. Бейс осъди терористичното нападение. „Силно осъждам днешното ужасяващо нападение срещу цивилните в Кабул. Оставаме убедени, че правителството на Афганистан и народът му, подкрепяни от техните приятели и партньори, ще победят стоящите зад това ужасно деяние", заяви дипломатът.  

В сила са новите правила за МПС регистрация

http://www.mediapool.bg/v-sila-sa-novite-pravila-za-mps-registratsiya-news273588.html

От вътрешното министерство припомниха, че от 27 декември са в сила новите правила за регистриране на пътните превозни средства, съгласно приетите през септември поправки в Закона да движението по пътищата. Бившите собственици на автомобили вече няма да са длъжни да представят пред "Пътната полиция" договора за продажбата и отписването на колите им ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва сделката.  Купувачите пък ще са длъжни до месец след покупката да регистрират на свое име МПС-то, независимо дали вече се води на отчет в КАТ или се внася от чужбина. Ако новият собственик не стори това, до два месеца регистрацията на автомобила ще бъде прекратена автоматично. Отделно ще бъде глобен с 200 лв. От МВР уточняват, че макар все още връзката на нотариусите със системата на Пътната полиция да се тества и настройва, това не е основание да не се изпълняват новите разпоредби на закона.

Илиан Илиев напусна Верея и пое Черно море

https://offnews.bg//futbol/ilian-iliev-napusna-vereia-i-poe-cherno-more-671958.html

Първа треньорска рокада беше извършена в Първа лига преди началото на зимната подготовка. Нервите на наставника на Верея Илиан Илиев явно не са издържали и той напусна тима от Стара Загора, за да поеме Черно море.

Варненският тим е един от най-стабилните финансово у нас, а в последните шест месеца проблемите с парите във Верея станаха пословични. От Черно море обявиха, че са постигнали договорка с Илиев чрез официалния си сайт. Досегашният временен наставник Емануел Луканов пък ще продължи работата си като директор на ДЮШ.

В същото време от Верея благодариха на Илиев и щаба му за съвместната работа и му пожелаха успех на новото място.

"Искаме да изкажем нашите най-искрени благодарности към Илиан Илиев, Петър Костадинов и Боян Пейков, че бяха част от проекта Верея и за прекрасната работа, която свършиха през есенния полусезон на Първа професионална лига.

Благодарим Ви от сърце, господа!

Пожелаваме Ви много успехи в новото предизвикателство, което приемате и сме сигурни, че в сърцата Ви ще остане съвместната ни работа в ПФК Верея. Успех!!!", се казва в официалната страница на ПФК Верея.

Верея е на 6-о място в първа лига, на 6 точки пред следващия Черно море (Варна).

Очаква ни топъл януари

https://www.actualno.com/society/ochakva-ni-topyl-januari-news_651680.html

Температурите през януари ще бъдат над нормата, а валежите - около и под нея. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. Януари ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. Около средата на първото десетдневие ще премине атмосферно смущение; облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще пре

Почина първият вокалист на група ”Атлас” Бойко Трифонов

http://dnes.dir.bg/news/konchina-atlas-boyko-trifonov-26731926

Един от създателите и първи вокалист на група "Атлас" Бойко Трифонов е починал на 60-годишна възраст, съобщиха негови близки в социалната мрежа Фейсбук.

20 от най-четените истории на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6628069

20 от най-четените истории на годинатаХора, драми и сюжети, предизвикали голям интерес. Ето двадесет от най-четените в сайта ни 24chasa.bg истории за хора от 2017 г. Цял клас смени училището, за да последва учителката си Правда Найденова През учебната 2016/2017 г. младата преподавателка Правда Найденова поела петокласници в 125-о училище “Боян Пенев” в София.

Къщата на генерал Рачо Петров ще бъде съборена

http://clubz.bg/62326-kyshtata_na_general_racho_petrov_shte_byde_syborena

Къщата на генерал Рачо Петров може да бъде съборена. Министерството на културата излезе със становище, че сградата не е паметник на културата и разрушаването ѝ не подлежи на санкция, съгласно Закона за културното наследство.

Багер влезе в останките от дома на Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“ № 20 във втория ден на Коледа – 26 декември. След сигнал в Министерството на културата, работата на тежката машина бе преустановена до извършването на проверка по случая.

Днес, малко преди да се произнесат експертите, министърът на културата Боил Банов гостува в сутрешния блок на бТВ – и, запитан по темата, той сподели, че все още не е запознат с документите по случая, но отбеляза учудването си защо точно по Коледа е започнала процедурата по събарянето на сградата.

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща – каза още Банов. – Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид.“

Няколко часа по-късно специалисти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата извършиха проверка на случая с къщата на генерал Рачо Петров и установиха, че „сградата не притежава статут на единичен паметник на културата“ и „никога не е била декларирана като паметник на културата“:

„В този смисъл събарянето ѝ не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство“.

От пресцентъра на министерството съобщават, че въпреки липсата на специален статут, подобни промени в градската среда на идеалния център на София задължително трябва да бъдат съгласувани с тях:

„С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност – „Ансамбъл „Бул. Княз Александър Дондуков“ и в границите на II защитена зона на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец“, с Министерство на културата задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения“.

"Площад Славейков"

Влизат в сила нови правила при регистриране на автомобили

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-registratzia-novi-pravila-26731893

От днес влизат в сила новите правила при регистриране на пътни превозни средства, заложени в приетия и обнародван Закон за пътищата.

Световноизвестен графити артист със софийска творба

https://www.actualno.com/society/svetovnoizvesten-grafiti-artist-sys-sofijska-tvorba-news_651678.html

През изминалата седмица, по покана на Johnnie Walker, световно признатият графити артист Тристан Итън превърна фасадата на една от сградите на улица „Граф Игнатиев“ 74 в центъра на София в поредната си неподражаема, улична творба. Многото лица на столицата оживяха в творчеството на Тристан, претворени в неговия характерен стил, който смесва множество елементи в ярък, впечатляващ колаж, но с това се изчерпва словесното описание по картинка. Съветваме всички фенове на стрийт и

Силни ветрове спряха гръцки фериботи

https://www.actualno.com/europe/silni-vetrove-sprjaha-grycki-feriboti-news_651677.html

Съседна Гърция е изправена пред последното изпитание на времето преди Нова Година. Дъжд, сняг и морски бури затрудняват транспорта до събота. От тази сутрин вали сняг по високите места, а в останалата част от страната - дъжд. Силни морски бури спряха фериботите и корабите от Игуменица и Патра. Без връзка останаха островите Корфу и Закинтос. Силни ветрове в акваторията на Йонийско море са причината да не се изпълняват маршрутите на корабите по линиите Киллини-Закинтос, Лискури-Аргостоли и Порос

Природният газ ще поскъпне с 2,75% от началото на 2018 г.

https://www.investor.bg/energetika/472/a/prirodniiat-gaz-shte-poskypne-s-275-ot-nachaloto-na-2018-g-252915/

Заявката на "Булгаргаз" беше за повишение от 2,83% заради по-високите доставни цени и движението на цените на алтернативните горива

„Събуди се" със специално издание преди Нова година

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sybudi-se-sys-specialno-izdanie-predi-nova-godina-6077663

Синът на холивудската легенда Никълъс Кейдж застава пред Ива Софиянска – Божкова в рубриката „Говори с Ива“

Почина първият вокалист на група "Атлас" Бойко Трифонов (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634416

Почина първият вокалист на група "Атлас" Бойко Трифонов (Видео)Отиде си музикантът Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”, предава БГНЕС. Той е сред основателите на „Атлас”. Легендарната за 80-те ню уейв група се ражда през 1985 г. в София. Членове тогава са триото Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска. По-късно към триото се присъединяват Румен Александров – бас китара,

Не, днешното решение на МС не дава зелена светлина за втори лифт. Коментар на Радан Кънев

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-dneshnoto-reshenie-na-ms-ne-dava-zelena-svetlina-za-vtori-lift-ko-671955.html

Днешното решение на Министерския съвет за Национален парк Пирин е "връх на глупостта, беззаконието и безотговорността". Това пише Радан Кънев в коментар след днешното правителствено заседание.

Приемат се промени във вече изтеклия план (?!) за управление на парка, в момент, в който новият е одобрен и приет, във фаза на съдебен контрол, пише още той и допълва:

"Нека сме наясно с това решение:

- то НЕ дава зелена светлина за прочутия втори лифт;

- то НЕ е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен;

- то НЕ е в интерес на правната сигурност. Напротив - създава предпоставки за десетилетен юридически хаос;

- то НЕ решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско;

- то НЕ решава проблема с монополизацията на стопански дейности;

- то НЕ решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите, довели до фалит хиляди дребни инвеститори.

По горните съображения решението на МС е погром върху частната собственост, която има нужда от ясни и трайни правила за управление на защитените територии и стабилно градоустройство.

То е и пречка пред инвестиционната дейност, защото инвеститорите имат нужда от ясна рамка на регулации, а не от подобни временни решения.

То е и огромна заплаха за природата на Пирин, защото ще даде път за стотици “временни” решения и частични градоустройства в полза на овластени мутри. А те - за разлика от местните хора - нямат интерес от дългосрочно опазване на природния ресурс.

Днес, набързо и на тъмно, беше нанесен удар срещу природата, местните общности и честния, конкурентен бизнес.

Ползите?

Разбира се. Както винаги. Те са за шепа политически мошеници, които ще се хвалят до следващите избори, че са разрешили “втория лифт” (а не са).

За шепа олигарси, които ще се снабдят с частични ПУП-ове и ще продадат “на зелено” имоти на куп балъци.

За шепа лобисти и неколцина “държавници”, които ще вземат комисионни и подкупи.

Дребни, престъпни печалби за малцина, десетилетни загуби за бизнеса и местните жители, столетни - за българската природа.

Министър Ангелкова: Щастлива съм от решението на МС за Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634433

Министър Ангелкова: Щастлива съм от решението на МС за Банско"Като министър на туризма съм изключително щастлива, че се прие тази точка от заседанието на МС. Сега всичко е в ръцете на местните хора и концесионера. Всяко инвестиционно намерение за втора кабинкова линия или съпътстваща инфраструктура ще премине през процедури като ОВОС и др., свързани с европейското и българско законодателство с цел

Новооткрит паяк беше кръстен Боб Марли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634406

Новооткрит паяк беше кръстен Боб МарлиНов вид воден паяк, открит в кораловите рифове на Австралия, беше кръстен на звездата на реге музиката Боб Марли, заради песента му "High Tide or Low Tide", предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Изследователският екип даде името на вида Desis bobmarleyi. Докторите Барбара Баер, Робърт Рейвън и Данилио Хармс от университетите в Куинсланд и Хамбург

Все пак къщата на ген. Рачо Петров ще бъде съборена

https://frognews.bg/novini/vse-pak-kashtata-gen-racho-petrov-shte-bade-saborena.html

Къщата на столичния булевард „Бул. Княз Александър Дондуков“ №20, принадлежала на ген. Рачо Петров, не е културен паметник, обяви Министерството на културата (МК).

Борисов нареди Горанов да даде пари за лифта "Заека"

http://www.mediapool.bg/borisov-naredi-goranov-da-dade-pari-za-lifta-zaeka-news273587.html

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да предостави средства за ремонт на държавния ски лифт "Заека" на Витоша, който от 2010 г. не работи заради разрушения по време на буря. Това става ясно от публикуваната стенограма след правителственото заседание в четвъртък, на което бе одобрена актуализацията на плана за управление на парк "Пирин" и в този контекст е обсъдено и състоянието на държавния ски влек на Витоша. Какви средства ще се необходими за възстановяване на работата на лифта тепърва ще става ясно, след като собственикът му – спортното министерство, изработи инвестиционен проект за ремонта. Ски влекът не работи от 2010 г., когато буря изтръгва последните му четири стълба. Част от тях са изтръгнати заедно с бетона и с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място, обяснява по време на заседанието на Министерския съвет спортният министър Красен Кралев. "За да се възстанови влекът, трябва да се направят редица процедури. Освен това, ние не разполагаме със съоръжения като ратраци, които да поддържат пистите и за да се извърши реконструкция. Разбира се, такава би могла да бъде извършена, но, първо, трябва да направим цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, прединвестиционно проучване да бъде направено, на база на което да се актуализира планът за управление на Природен парк "Витоша“, защото трябва тези стъпки да се изместят, примерно, с 20 метра встрани, което налага изменение на трасето", допълва Кралев. Той припомня, че в момента в процедура на разглеждане е актуализация и на плана за управление на парк "Витоша", в чиято територия попада ски влекът, и такава поправка може да бъде вкарана. "Аз предлагам на колегите да ти възложим да го вкараш в плана за управление. Ако не можеш или няма държавно предприятие, което да го стопанисва, да го дадем на общината, да имат общински предприятия, да го вкараме при Красимир Вълчев децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша. Така че, да ни дадете план, а не държавното съоръжение с паднали стълбове, със скъсани въжета да чакат кога ще се пребие някой там. Предложете ни вариант – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, съвместно…", заявява Бойко Борисов. Той призовава Горанов да се включи в дебата и финансовият министър предлага "понеже лифтовете са транспортни съоръжения, да включим и Московски (транспортният министър Ивайло Московски- б. ред.) в цялата работа. Борисов се възползва от думите му и допълва, "понеже се включваш в дискусията, Министерството на финансите да обезпечи изцяло финансово проекта". "За което сме много благодарни", бързо добавя Красен Кралев. Преди да бъде повреден, лифтът "Заека" бе отдаден под наем на концесионера на ски съоръженията на планината край София "Витоша ски". След аварията изтича договорът с дружеството, за което се смята, че е свързано с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" чрез акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. След това спортното министерство прекратени процедурите за отдаване под наем на всички свои съоръжения на на Витоша, сред които и инсталацията за изкуствен сняг на пистата "Витошко лале", поради което на практика в момента жителите на София не могат да карат ски в непосредствена близост до домовете си..

Холандската полиция евакуира пътниците от влак за Берлин

http://www.cross.bg/sityatziya-berlin-vlaka-1564342.html

/КРОСС/ Органите на реда в Холандия евакуираха всички пътници от международния влак за Берлин заради подозрителна ситуация, съобщи полицията в Туитър. Служители на правоприлагащите органи „извършват обиски във влака", който е спрян на гара Олдензал, близо до границата с Германия, се казва в съобщението. Като предпазна мярка пътуващите във влака са евакуирани. „Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно", уточнява холандската полиция. Не се съобщава каква е подозрителната ситуация.  

Илиан Илиев е новият треньор на Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=366181

Ръководството на ПФК Черно море постигна договорка с Илиан Илиев за треньорския пост в клуба. Това съобщиха от тима на варненци за Moreto.net. Досегашният наставник Емануел Луканов остава директор на детско-юношеската школа. Това ще е втори престой на Илиев начело на Черно море, след като води отбора през периода 2004-2006 година.

Правителството е за втори лифт над Банско и за запазване на природата на Пирин

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CMUJY4Bf4Lg/

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и за задължаване на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения, съобщават от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов посочи, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин. „В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, подчерта министър-председателят.

Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско, посочи премиерът Борисов.

Министър Ангелкова за Банско: Оттук нататък всичко е в ръцете на местните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634367

Министър Ангелкова за Банско: Оттук нататък всичко е в ръцете на местнитеЩастлива съм, че се прие точката за изграждане на втори лифт в Банско, сега всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Банско във връзка с взетото решение на днешното правителствено заседание за изграждането на втори лифт в града, предаде „Фокус".

Спорът за името на Македония отново повишава напрежението в Гърция

https://www.investor.bg/evropa/334/a/sporyt-za-imeto-na-makedoniia-otnovo-povishava-naprejenieto-v-gyrciia-252900/

Засега казусът изглежда нерешим - в Атина не позволяват използването на думата "Македония", а в Македония не искат без нея

Микаела Шифрин спечели 36-а победа в Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104544_mikaela_shifrin_specheli_36-a_pobeda_v_svetovnata_kupa/?ref=rss


Носителката на Големия кристален глобус в алпийските ски Микаела Шифрин продължава с невероятното си представяне през сезона и взе пета победа. Американката записа своя 36-и успех в Световната купа, след като триумфира на слалома в австрийския курорт Лиенц.<br /><br />За Шифрин това е 27-а победа в дисциплината слалом. В последните 23 старта от най-техничната дисциплина тя се е качвала 22 пъти на подиума, а в 18 от случаите печели състезанието. В своя 116-и старт в Световната купа...

Москва отговаря на Вашингтон – ограничава полетите за наблюдение на САЩ над Русия

http://www.cross.bg/vashington-rysiya-moskva-1564341.html

/КРОСС/ Москва планира да отмени няколко споразумения с Вашингтон към Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) в отговор на създадени от САЩ пречки пред руските действия за наблюдение. Това се отбеляза в позиция на Министерството на външните работи на Русия, цитирана от местни медии. Русия ще отмени среднощните кацания на три летища за американски наблюдателни самолети, както и ще отмени редица двустранни споразумения, които улесняват полетите за наблюдение, отбеляза говорителят на ведомството Мария Захарова. Мерките влизат в сила от 1 януари 2018 г. Следвайки общия политически курс на допълнително влошаване на отношенията с Русия, Вашингтон безоснователно обвини Русия в нарушаване на Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) и предприе едностранни мерки, с които създава максимални пречки пред руските мисии над територията на САЩ, поясни говорителят и допълни, че рестрикциите са обратими, ако САЩ отменят предприетата политика. "Действията на САЩ вредят на Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН). Призоваваме нашите американски колеги да спрат и да се ангажират с деполитизирано търсене на решение на проблемите към договора", изтъкна Захарова. Вашингтон обяви рестрикции, които включват намерението на САЩ да затворят въздушното пространство за руски наблюдателни мисии над Аляска и Хавайските острови. Договорът влезе в сила 2002 г. и в него участват 34 държави

Русия: Разполагането на ракети на САЩ в Япония ще навреди на отношенията ни с Токио

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634355

Русия: Разполагането на ракети на САЩ в Япония ще навреди на отношенията ни с ТокиоРешението на Япония да разположи на своя територия американски системи за противоракетна отбрана ще навреди на отношенията между Токио и Москва и представлява нарушение от САЩ на важен договор за контрол на въоръженията, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Колко печелят германците?

http://econ.bg/Новини/Колко-печелят-германците-_l.a_i.755450_at.1.html

Особено силен е интересът към гледането на възрастни и безпомощни хора -  една професия, в която германците изпитват остър недостиг на персонал....

Ремонтът на платното за Бургас на АМ „Черно море“ не е завършил

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_tDlBtyeBdQ/

Ремонтът на платното за Бургас на автомагистрала „Черно море” не е завършил. Положен е само първият пласт асфалт /биндер/. През пролетта работата ще продължи, в съответствие с технологичния проект, и ще бъде поставено и износващото асфалтово покритие и пътната маркировка.

Агенция „Пътна инфраструктура” прави това уточнение по повод сигнал за появили се неравности, които изпълнителят на обекта отстрани за своя сметка, веднага след констатирането им.

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение, преди Коледните празници, обектът бе пуснат в експлоатация за зимния сезон с временна организация на движението и ограничение на скоростта от 70 км/ч. Участъкът е с временна маркировка и табели, че пътят е в ремонт. През пролетта, след завършване на предвидените строителни работи в платното за Бургас, ще се ремонтира изцяло и платното в посока Варна.

Vivacom разобличи отпращащата пациенти Здравна каса: Не е вярно, че нямате интернет!

https://offnews.bg//obshtestvo/vivacom-razoblichi-otprashtashtata-patcienti-zdravna-kasa-ne-e-viarno-671954.html

Телекомуникационната компания Viviacom разобличи Столичната здравноосигурителна каса, която днес не работи, а отпраща гражданите с обяснението, че авария в петък е спряла интернета.

В съобщението на НЗОК се казва, че "в петък, 22 декември т.г., в късния следобед, е бил прекъснат кабел на Българската телекомуникационна компания (БТК) - доставчик на Интернет за НЗОК. Повредата води до това, че районната здравноосигурителна каса – София град, няма достъп до общите информационни ресурси на НЗОК". От Касата посочват още, че не се ангажират със срок за възстановяване на връзката със Столичната каса.

В отговор на твърденията от телекома разпространиха следното съобщение:

"Във връзка с публикации в медиите, свързани с интернет връзката на столичната здравноосигурителна каса, VIVACOM уточнява, че е доставчик на интернет за Националната здравноосигурителна каса, но столичната ЗОК не е сред засегнатите клиенти, претърпели временно прекъсване на услугите в следствие на мащабния пожар в района на НДК, гр. София на 22.12.2017 г.

Компанията своевременно е отстранила всички възникнали проблеми с предоставяни услуги и текущите технически затруднения на НЗОК се дължат на повреда извън мрежата на телекома.

При необходимост, VIVACOM има готовност да окаже съдействие както на ИТ структурата на НЗОК, така и на външната фирма, поддържаща тяхното техническо оборудване, с цел по-бързо отстраняване на проблема и възстановяване на нормалния процес за обслужване на гражданите".

Гошо е добро прасе, дават го в Mezze

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6634339

Гошо е добро прасе, дават го в MezzeБи било ужасно по празниците да ядеш изстрадало месо. Тъкмо си се отпуснал, чувстваш се щастлив, обичан и доволен, обграден от близки и приятели, морето ти е до колене, когато изведнъж ти се мерва мисълта: “Ами, ако горкото месо приживе е страдало?” Може да е държано на студено, заключвано, тормозено, мразено, навиквано,

The Guardian: Най-корумпираната държава поема председателството на Съвета на ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/the-guardian-nai-korumpiranata-dyrjava-poema-predsedatelstvoto-na-syveta-na-es-252909/

Присъствието на крайнодесни партии в управлението на страната също е причина за притеснение, пише британското издание

Ремонтът на платното за Бургас на АМ "Черно море" ще продължи през пролетта

https://www.24chasa.bg/region/article/6634317

Ремонтът на платното за Бургас на АМ "Черно море" ще продължи през пролеттаРемонтът на платното за Бургас на автомагистрала "Черно море" не е завършил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Положен е само първият пласт асфалт. През пролетта работата ще продължи, в съответствие с технологичния проект, и ще бъде поставено и износващото асфалтово покритие и пътната маркировка.

"Гардиън": Облаци от корупция висят на България, докато поема председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104518_gardiun_oblaci_ot_korupciia_visiat_na_bulgariia_dokato/?ref=rss


"Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма нито един бивш служител на правителството. Достигнахме етап, в който описваме държавнана корупция като превземане на държавата."<br /><br />Това разказва за Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията в статия на лондонския "Гардиън", озаглавена "Облаци от корупция висят на България, докато поема председателството на ЕС".<br /><br />В нея авторката Дженифър...

Филм учи шофьорите какво да правят при инцидент в тунел

http://www.cross.bg/intzident-pozhar-telefon-1564339.html

/КРОСС/ Информационен филм разяснява на шофьорите какво трябва да предприемат за безопасността си в случай на пътен инцидент в тунел. Агенция „Пътна инфраструктура" подготви близо 3-минутен видеоматериал, за да може шофьори и пътници да са запознати с последователността на действията, които трябва да извършат без паника при евентуална катастрофа или пожар в голямо пътно съоръжение. Ремонтираните тунели „Витиня" и „Ечемишка" на автомагистрала „Хемус" са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Това, което всеки трябва да знае е, че в ремонтираните тунели през 150 метра има аварийни SOS станции. Те са с телефон и пожарогасители. При пожар първото, което шофьорът трябва да направи е да подаде сигнал, натискайки бутона до SOS станцията. До него има и телефон за връзка с дежурния диспечер, който чрез системата за видео наблюдение веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система.Според експертите при възникването на пожар първите 10 минути са най-важни за потушаването му и затова шофьорът с пожарогасителя от автомобила или от SOS станцията е необходимо да се опита да го изгаси

Делото срещу обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев беше отложено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104541_deloto_sreshtu_obvineniia_za_ubiistvoto_v_borisovata/?ref=rss


Делото за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина ще продължи на 20 февруари. По искане на защитата Софийският градски съд не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу обвиненият на убийството на момчето Йоан Матев, съобщи БНР.<br /><br />Адвокатите на Матев, които вече са трима, поискаха нова дата, за да уточнят стратегията си. Защитата пледира, че Матев не е извършил убийството.<br /><br />Георги Игнатов бе убит на 2 юни 2015 г. Дълго...

Вижте кой ще пее на Нова година в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6nlnOC_0fV8/

Празничният новогодишен концерт на открито в Поморие започва на 31.12.2017 г. /неделя/ от 22.00 ч. на външната сцена до НЧ „Просвета 1888” с  DJ Lazarony. В 23.00 часа на сцената ще се качат джаз певицата Весела Морова, Amazonia Dance Ballet и Калин Вельов.

От Община Поморие съобщават, че е осигурен безплатен транспорт за желаещите да се включат в новогодишното тържеството. Автобус ще се движи по линията на градския транспорт и ще тръгне от кв. „Свети Георги” до центъра (спирката до Пансионата) в 22.30 ч., 23.00 ч. и в 23.30 ч. и от центъра (спирката до Пансионата) до кв. „Свети Георги” в 00.30 ч., 01.00 ч. и в 01.30 ч.

Борисов: За втори лифт над Банско сме, нищо в Пирин няма да се прави без процедури по екозаконодателството

http://www.moreto.net/novini.php?n=366177

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и за задължаване на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

Природният газ поскъпва с 2,75%, без промяна остават цените на парното и тока

http://www.cross.bg/prirodniya-priroden-tzenata-1564338.html

/КРОСС/ Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон, няма промяна и в цените на електроенергията за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за I-то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Тъй като към момента на пазара на природен газ не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда, Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината. При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт", като взема предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари за последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества

МВР към бургаски пенсионери: Не хвърляйте пари през терасите, така не ни помагате (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634239

МВР към бургаски пенсионери: Не хвърляйте пари през терасите, така не ни помагате (Снимки)Полицаи припомниха най-използваните трикове на измамниците по новогодишните празници Млади мъже обикалят по домовете на възрастни хора в Бургас, лъжат, че работят към Пенсионното на граждански договори и раздават по 50 лв. коледни лично по разпореждане на социалния министър, алармира пресаташето на Областната дирекция на МВР Цветелина Рандева.

Сградата на "Дондуков" не е паметник на културата, показа проверка на министерството

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/28/3104534_sgradata_na_dondukov_ne_e_pametnik_na_kulturata_pokaza/?ref=rss


Сградата на бул. "Княз Ал. Дондуков" и ул. "Георги Бенковски", която е на път да бъде разрушена от общината, не е недвижима културна ценност. Това е установила проверката на Министерството на културата, съобщават от пресцентъра на ведомството в четвъртък.<br /><br />Работници с багери започнаха да разрушават сградата в почивния ден след Коледа (26 декември). Още в същия ден граждани изпратиха сигнал до Министерството на културата, след който главната дирекция...

Блъснато от камион дете на велосипед е с опасност за живота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104536_blusnato_ot_kamion_dete_na_velosiped_e_s_opasnost_za/?ref=rss


Дете на 10 години е с опасност за живота, след като е било блъснато от камион на пътя между селата Вресово и Зайчар в община Руен, съобщиха от полицията.<br /><br />Момчето е било ударено, докато карало велосипед, уточнява БНР. То е с фрактура на черепа и е настанено за лечение в бургаска болница.<br /><br />Причините за инцидента, станал снощи, се разследват.<br />

Президентът и първата дама на концерт на Виенската филхармония на 1 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634267

Президентът и първата дама на концерт на Виенската филхармония на 1 януариВ първия ден на Новата 2018 година българският държавен глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посетят Виена по лична покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен. Двамата ще са почетни гости на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в златната зала на „Музикферайн“.

Доц. Марчев: Пушачът по-често прави инфаркт, но шансът му за оцеляване е по-голям, отколкото на непушача

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6633764

Доц. Марчев: Пушачът по-често прави инфаркт, но шансът му за оцеляване е по-голям, отколкото на непушачаПризовавам пушачите да не четат информацията като дявола евангелието. Да чакаш такъв шанс от пушенето, е като да се надяваш да те удари линейка пред болница, казва кардиологът доц. Сотир Марчев, дм. Кой е той? Изпълнителен директор на СБАЛ по кардиология - Плевен. Има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и здравен мениджмънт.

Къщата на Рачо Петров ”глътна” багера, който я събаря

http://dnes.dir.bg/news/kashta-bager-racho-petrov-26731760

Багерът, който буташе къщата на генерал Рачо Петров, се е катурнал и потънал сред отломките на сградата.

Прокуратурата се самосезира за проявена жестокост към куче

http://dnes.dir.bg/news/kuche-zhestokost-prokuraturata-samosezira-26731732

Районна прокуратура - Казанлък се самосезира и образува досъдебно производство за проявена жестокост към куче.

Кметът на Банско: Благодаря на премиера и министрите за днешното решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634268

Кметът на Банско: Благодаря на премиера и министрите за днешното решение"Искам специално да благодаря на цялото правителство и лично на премиера Бойко Борисов за взетото правилно и важно решение за бъдещето на туризма. Години наред чакахме това да се случи и най-сетне тази крачка бе направена", каза кметът на Банско Георги Икономов на специална пресконференция заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и

Борисов: Няма тухли и хотели, ще пазим дърветата в Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-lift-kabinet-borisov-3-26731742

Правителството прие изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

КЕВР реши: Газът поскъпва от 1 януари с 2,75%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634243

КЕВР реши: Газът поскъпва от 1 януари с 2,75%С 2,75% да поскъпне природния газ от 1 януари, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената ще бъде 352,65 лв. за 1000 куб. м, или 33,39 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС.  При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт",

ЕЦБ: Ще имаме нерестриктивна парична политика за връщане на инфлацията до 2%

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-shte-imame-nerestriktivna-parichna-politika-za-vryshtane-na-inflaciiata-do-2-252901/

При неблагоприятни перспективи или липса на финансови условия за напредък управителният съвет е готов за промяна на програмата за закупуване на активи

Валентин Радев награди доброволци, гасили пожар

http://dnes.dir.bg/news/mvr-dobrovoltzi-awards-26731687

Вътрешният министър Валентин Радев награди трима доброволци, реагирали незабавно на сигнал за пожар в здравната служба на село Овча могила.

"Гардиън": Облаци от корупция висят над България, докато поема председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104518_gardiun_oblaci_ot_korupciia_visiat_nad_bulgariia/?ref=rss


"Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма нито един бивш служител на правителството. Достигнахме етап, в който описваме държавната корупция като превземане на държавата."<br /><br />Това разказва за Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в статия на лондонския "Гардиън", озаглавена "Облаци от корупция висят на България, докато поема председателството на ЕС".<br /><br />В нея авторката Дженифър...

Пипнатите да произвеждат амфети в Хаинбоаз искат на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634238

Пипнатите да произвеждат амфети в Хаинбоаз искат на свободаЩе излязат ли от ареста пипнатите в действаща нарколаборатория в махала Осенарите Марин Маринов и Иван Солаков решава Великотърновският окръжен съд в последния работен ден на 2017 г. Преди Коледа районният съд наложи на двамата производители на амфети задържане под стража, но те поискаха по-леки мерки.

Въведоха извънредни мерки в Македония заради гъстия смог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634237

Въведоха извънредни мерки в Македония заради гъстия смогМакедония предприе извънредни мерки срещу гъстия смог, покриващ градовете - ежегоден зимен проблем в Западните Балкани, вината за който се хвърля върху горенето на въглища, остарялата индустрия и вредните емисии от старите автомобили, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Правителството съобщи, че жителите на Скопие и Тетово ще могат да пътуват

Дупки на АМ ”Черно море” заради незавършен ремонт

http://dnes.dir.bg/news/patishta-magistrala-cherno-more-avtomagistrala-26731712

Ремонтът на платното за Бургас на автомагистрала "Черно море" не е завършил, съобщиха от АПИ, след като по празниците зейнаха дупка по пътя.

Съдът не даде ход на делото срещу Даниел Митов

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-sad-daniel-mitov-26731680

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин.

Как да започнем да спестяваме в 7 стъпки?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634240

Как да започнем да спестяваме в 7 стъпки?Темата за спестяването неминуемо засяга всеки един субект в съвременната икономика. Спестяването е важно, защото то ни осигурява повече свобода, възможности и спокойствие за бъдещето. Темата е специфична особено по време на празниците, тъй като отделните хора имат различни нагласи спрямо спестяването.

Първите 100 дни на една панда (видео)

https://offnews.bg//offtopic/parvite-100-dni-na-edna-panda-video-671939.html

Как изглежда малката голяма панда? А как се променя през първите си 100 дни? Видео, показващо този процес, публикува китайската агенция Синхуа.

Героите в клипчето са близнаци, родени на 8 август в китайския център по отглеждане и изследване на гигантските панди.

През първите 5 дни те са безникави и постепенно се оформят черните кръгове около очите и по тялото.

Растежът им се забърза след втория месец, а на 100-тния ден средното им тегло е 50 килограма.

Бебетата проглеждат чак 40-ия ден.

Чак около първата си година майките им ги отбиват.

Гигантската панда символизира мира и приятелството. Тези космати посланици, смятани от китайците за национално богатство, са обожавани навсякъде по света. През октомври тази година гигантската панда бе наречена "Asia Game Changer" от Азиатското общество за ролята ѝ в популяризирането на приятелски отношения между страните.

Наградите в чест на пандата бяха създадени от Азиатското дружество през 2014 година и се връчват за постижения в положителното развитие на Азия и света.

Казахстан открива почетно консулство във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104516_kazahstan_otkriva_pochetno_konsulstvo_vuv_varna/?ref=rss


Казахстан открива почетно консулство със седалище във Варна, съобщи правителственият пресцентър решението на Министерския съвет на днешното му заседание. Консулството ще бъде ръководено от почетен консул Иван Иванов.<br /><br />Консулският му окръг обхваща територията на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.<br /><br />Иван Иванов е дипломиран инженер от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и...

С въпроси на едва десетима варненци мина обсъждането на проектобюджета за 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=366178

Няколко десетки граждани присъстваха на общественото обсъждане на проектобюджета на Община Варна за 2018-та. След презентирането на финансовите разчети и проекти за идната година въпроси към администрацията отправиха само част от присъстващите варненци, предаде репортер на Moreto.

Близо 12% повече пътувания на българи в чужбина през ноември

http://www.mediapool.bg/blizo-12-poveche-patuvaniya-na-balgari-v-chuzhbina-prez-noemvri-news273586.html

През ноември 2017 г. пътуванията на българи в чужбина са нараснали с 11.8 на сто спрямо година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт, обявени в четвъртък.  Общо през месеца зад граница са били 417.6 хил. българи като е регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 16.3 на сто, с други цели - с 10.4 на сто, и с цел почивка и екскурзия - с 9.8 на сто. През ноември у нас са били 556.1 хиляди чужденци или с 6.1 на сто повече в сравнение със същия месец през 2016 г. И при тях има ръст на посещенията при всички цели – в командировка са били 11.5 на сто повече чужденци, на почивка и екскурзия са били с 9.8 на сто повече, а при други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) ръстът е 1.3 на сто. Транзитните преминавания през страната са 28.2 на сто (156.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България. Най-често в чужбина – 46.2 на сто от българите, са пътували на гости, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Следват пътуванията със служебна цел - 27.8 на сто, и пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26 на сто. Най-предпочитаната дестинация за българите е Турция - 109.1 хиляди посещения, Гърция - 74.6 хил., Румъния - 41.3 хил., Сърбия - 31.9 хил., Германия - 21.2 хил., Република Македония - 21.1 хил., Италия - 15.3 хил., Австрия - 14.0 хил., Обединеното кралство - 13.6 хил., и Испания - 10.4 хиляди. От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2017 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 56 на сто или с 5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се и посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" - с 8.3 на сто, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Сърбия - с 14.3 на сто. През ноември 2017 г. преобладава делът на посещенията с други цели - 45.5 на сто, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 32.8 на сто, и със служебна цел - 21.7 на сто. Най-много румънци са посетили България през ноември - 128.4 хиляди, следвани от гърци - 96.9 хил., турци - 89.5 хил., македонци - 41.8 хил., сърби - 40.9 хил. Туристите от Германия са 17 хил., от Украйна - 14.6 хил., британците са били 10 хиляди, италианците - 8.7 хил., а гостите от Франция - 6.9 хиляди.

Двама сирийци са обвинени у нас за трафик на хора

https://frognews.bg/kriminalno/dvama-siriitsi-obvineni-nas-trafik-hora.html

Двама чужденци са привлечени за обвиняеми по бързо производство на Районна прокуратура-Свиленград за нелегален трафик на хора през границата, съобщи пресцентърът на Пловдивската апелативна прокуратура.

34 727 българи са се жалвали от институциите през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/34-727-българи-са-се-жалвали-от-институциите-през-2017-г-_l.a_i.755447_at.1.html

Към мен като омбудсман до обяд на 28 декември са се обърнали 34 727 души с жалби и сигнали, в приемната, по телефона или през „Фейсбук", броят на...

Осъдиха варненец, опитал да вземе книжка с фалшива диплома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634228

Осъдиха варненец, опитал да вземе книжка с фалшива диплома

38-годишен варненец получи условна присъда за това, че представил пред пътна полиция фалшива диплома за средно образование, за да вземе шофьорска книжка. Пред състав на Районен съд – Варна той се призна за виновен в това, че на 12 януари тази година пред служител на сектор “Пътна полиция” към ОД на МВР, съзнателно използвал дипломата-менте.

Прокуратурата атакува в съда поскъпването на водата в три града

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104515_prokuraturata_atakuva_v_suda_poskupvaneto_na_vodata_v/?ref=rss


Върховната административна прокуратура (ВАП) атакува в съда увеличаването на цената на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца, стана известно от съобщение на прокуратурата от днес. Проверката на ВАП продължава и за останалите градове.<br /><br />Мотивът на държавното обвинение е, че ВиК дружествата в трите български града са представили пред енергийния регулатор (КЕВР) бизнес планове, които не са съгласувани от съответните ВиК асоциации. Последното е задължителна процедура...

Прокуратурата протестира поскъпването на водата в Бургас, Ямбол и Враца

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-protestira-poskapvaneto-na-vodata-v-burgas-iambol-i-vra-671947.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) внесе в съда протест срещу решението на КЕВР за увеличение на цената на водата в Бургас, Ямбол и Враца - градовете, където се предвижда сметките за вода да бъдат най-завишени.

В Бургас предвиденото увеличение е 6,8%, в Ямбол - почти 18%, а във Враца 11%.

Според държавното обвинение решението е прието в нарушение на Закона за водите, тъй като не е съгласувано с ВиК асоциациите по места, в които влизат държавата и общините. Според закона това е задължително, казва ВАП.

От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, вкл. в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри. По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори, заявиха от прокуратурата.

Комисията на енергийно и водно регулиране даде зелена светлина за увеличаването на цената на водата в цялата страна, като на места повишаването е драстично. След намесата на омбудсмана Мая Манолова увеличението бе преизчислено, но отново запази високи стойности в някои населени места.

Вижте най-четеното в сайта през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634445

Вижте най-четеното в сайта през 2017 г.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Борисов: Това правителство е за спешно изграждане на втори лифт в Банско (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634216

Борисов: Това правителство е за спешно изграждане на втори лифт в Банско (Стенограма)С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и за задължаване на министъра на околната среда и водите,

Курбан за пътуване без катастрофи раздават днес по пътя Смолян-Пловдив

https://www.actualno.com/smolyan/kurban-za-pytuvane-bez-katastrofi-razdavat-dnes-po-pytja-smoljan-plovdiv-news_651664.html

Курбан за безаварийно пътуване раздават днес по пътя Смолян-Пловдив. Месото от две големи манастирски телета бе осветено на разклона за село Забърдо от Пловдивския митрополит Николай. Той отслужи молебен за здраве и пожела повече разум и толерантност по пътищата. Пътуващите по участъка получават пакети с телешко месо и ключодържатели с лика на Божията майка. В раздаването им се включиха областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров. В церемонията взеха участие ше

Министерство: Сградата на "Дондуков" никога не е била паметник на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634219

Министерство: Сградата на "Дондуков" никога не е била паметник на културатаГлавната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата (МК) извърши проверка по случая с разрушаването на сграда на бул. "Княз Ал. Дондуков" 20 и установи, че сградата не притежава статут на единичен паметник на културата. Това съобщава пресцентърът на ведомството и уточнява,

12-те професии, които най-често водят до самоубийство

https://www.actualno.com/curious/12-te-profesii-koito-naj-chesto-vodjat-do-samoubijstvo-news_650794.html

Стрес, натоварване, напрежение, понякога в комбинация с ниско заплащане – това са част от факторите, които обуславят факта, че самоубийствата са по-често срещани сред представителите на определени професии. Разбира се, всеки случай е индивидуален и склонността към депресия зависи от много неща. И все пак някои кариерни области не са за хора със слаба психика. Кои са 12-те професионални области, в които има най-много самоубийства, четете в expert.bg!

Ремонтът на платното за Бургас на АМ „Черно море“ не е завършил, напомнят от АПИ

http://www.cross.bg/platnoto-byrgas-proletta-1564337.html

/КРОСС/ Ремонтът на платното за Бургас на автомагистрала „Черно море" не е завършил. Положен е само първият пласт асфалт /биндер/. През пролетта работата ще продължи, в съответствие с технологичния проект, и ще бъде поставено и износващото асфалтово покритие и пътната маркировка. Агенция „Пътна инфраструктура" прави това уточнение по повод сигнал за появили се неравности, които изпълнителят на обекта отстрани за своя сметка, веднага след констатирането им. За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение, преди Коледните празници, обектът бе пуснат в експлоатация за зимния сезон с временна организация на движението и ограничение на скоростта от 70 км/ч. Участъкът е с временна маркировка и табели, че пътят е в ремонт. През пролетта, след завършване на предвидените строителни работи в платното за Бургас, ще се ремонтира изцяло и платното в посока Варна.  

Двама чужденци са обвинени за трафик на хора в България

http://www.mediapool.bg/dvama-chuzhdentsi-sa-obvineni-za-trafik-na-hora-v-bulgaria-news273585.html

Двама британски граждани от сирийски произход са обвинени за нелегален трафик на хора през българската граница. Фадел А. (34 г.) и Сипан Д. (32 г.) са влезли от Турция в България с автомобил, а техен спътник в колата била иракчанката Руджин С. (25 г.). При проверката на документите граничният полицай е видял, че поставената в документите снимка на Руджин не е нейна. В крайна сметка се оказало, че представеният от нея задграничен паспорт й е бил преотстъпен от друга иракчанка. Срещу жената е образувано бързо производство за незаконно влизане в страната.

Джереми Корбин: В достатъчно добро здраве съм, за да стана премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634220

Джереми Корбин: В достатъчно добро здраве съм, за да стана премиерПредседателят на британските лейбъристи Джереми Корбин заяви, че позицията на министър- председателя консерватор Тереза Мей е „нестабилна“ и че може по всяко време да се проведат парламентарни избори, на които той да излезе победител, предава Politico. „Пълен съм с енергия“, заяви 68-годишният политик.

Македония ще бори смога с безплатни влакове и автобуси

http://www.cross.bg/skopie-vuglishta-stolitzata-1564336.html

/КРОСС/ Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ, ежегоден бич през зимата на територията на Западните Балкани, като причините за това са комбинация от горене на въглища, застарелите промишлени мощности и голямото замърсяване от застарелия автомобилен парк, отбелязва "Ройтерс". Правителството обяви, че жителите на Скопие и Тетово получават безплатно пътуване с влакове и автобуси, за да обезкуражи използването на автомобили, докато хората с хронични заболявания и бременните жени са освободени от работа. Спортните дейности на открито също са били забранени. Местните медии отбелязват, че от магазините са изчезнали маските за лице, след като много хора се опитаха да се защитят от замърсения въздух, за което спомага безветрието в столицата Скопие, която се намира на дъното на долина. Изследване на Световната здравна организация (СЗО), публикувано в началото на тази година, посочва, че Скопие е сред 10-те европейски града с най-висока концентрация на токсични фини прахови частици. Скопие и четири други балкански града от списъка разчитат на силно замърсяващите лигнитни въглища за осигуряването на енергийните си нужди, включително и за отопление, което е останка от десетилетията на комунистическо управление на Югославия. Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и столицата на Косово - Прищина, са засегнати от подобно високо замърсяване на въздуха

Топ френски джихадист е задържан в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=366159

Топ френски джихадист Тома Барнуен е задържан в Сирия. Той е бил пленен от кюрдските милиции преди десетина дни, отбелязват френските медии. Това е станало в района на границата на Сирия с Ирак. В момента е известно, че от 2014 г.

Путин: Експлозията в Санкт Петербург е терористичен акт

https://frognews.bg/novini/putin-eksploziiata-sankt-peterburg-teroristichen-akt.html

Вчерашната експлозия на самоделно взривно устройство в супермаркет в Санкт Петербург, при която бяха ранени 13 души, е терористичен акт. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин.

Дело за подкуп срещу пловдивски преподавател влиза в съда

http://www.mediapool.bg/delo-za-podkup-sreshtu-plovdivski-prepodavatel-vliza-v-sada-news273584.html

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт за подкуп срещу бивш преподавател в Университета по хранителни технологии – Пловдив. Той е обвинен, че е поискал 600 лв от студент, за да му даде изпит. По делото е обвинен още един студент, за когото прокуратурата смята, че е помагач на преподавателя. Подкупът е поискан от 60-годишния Николай Б., който е провеждал изпита по "Теоретична електротехника - първа част". Той е оферирал да предостави предварително изпитните задачи и техните решения на студентите. Николай Б. е на свобода срещу парична гаранция от 5 000 лева. Той е отстранен от длъжност от университета.

Съборената сграда на ”Дондуков” не е паметник на културата

http://dnes.dir.bg/news/sgrada-sabarjane-dondukov-26731599

Сградата на бул. "Княз Ал. Дондуков" не е недвижима културна ценност, показа проверка на Министерството на културата.

Истанбул удвоява за празниците полицията година след атентата в дискотеката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104510_istanbul_udvoiava_za_praznicite_policiiata_godina_sled/?ref=rss


Броят на полицаите в Истанбул ще бъде увеличен за новогодишната нощ повече от два пъти и ще достигне 37 000 души. От съображения за сигурност са забранени публичните тържества и събиранията на открито в няколко ключови района. През последните дни са задържани десетки заподозрени за връзки с "Ислямска държава", включително пътуващи с микробус с експлозиви, съобщават държавните медии.<br /><br />Мерките се предприемат година след нападението срещу популярен нощен клуб, в...

”Ханделсблат”: 5 неща, които трябва да се знаят за България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-predsedatelstvo-evropredsedatelstvoto-2018-26731457

Преди единадесет години България се присъедини към Европейския съюз; но балканската страна все "не е съвсем пристигнала“, коментира германско издание.

Италианец триумфира на спускането в Бормио

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104509_italianec_triumfira_na_spuskaneto_v_bormio/?ref=rss


Италианецът Доминик Парис спечели за втори път в кариерата си спускането в Бормио от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Състезателят от Мерано, Южен Тирол, триумфира на прочутата писта "Стелвио" за втори път след 2012 г., като финишира с време 1:56.99 минути.<br /><br />Италианското състезание се завърна в календара след тригодишно отсъствие. Пистата "Стелвио" е втората най-дълга в Световната купа след "Лауберхорн" в швейцарския курорт...

Кабинетът даде "зелена светлина" за втори лифт на Банско

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-даде-зелена-светлина-за-втори-лифт-на-Банско_l.a_i.755446_at.1.html

Правителството прие решение, с което става възможно изграждането на втори лифт на Банско. Кабинетът упълномощи министъра на околната среда Нено Димов...

Пребиха мъж, други двама се самоубиха по празниците в Ловешко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634200

Пребиха мъж, други двама се самоубиха по празниците в Ловешко

41-годишен мъж от ловешкото село Дерманци бере душа след зверски побой на 23 декември. Сигнал за тежкия инцидент бил получен в РУ-Луковит около 17.20 часа. Разпра станала в местно заведение, като пострадалият бил участник в нея. След размяна на остри думи обаче той се прибрал в дома си. Там го последвали побойниците и жестоко се разправили с

Там, където сепаратизмът отслабва държавата

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/tam-kadeto-separatizmat-otslabva-darzhavata-671931.html

Гласуването за местен Парламент в Каталуня даде логични резултати. Които на практика повтарят тези от референдума. Изводът е, че каквото и да правят отсега нататък в Мадрид, в Барселона няма да се примирят с друго бъдеще, освен на независима държава. Но в момента и кралското семейство, и дясноцентриският кабинет на Мариано Рахой просто спасяват честта на короната и управляващите партии. И отлагат неминуемата развръзка. Без обаче да са в състояние в перспектива да я избегнат.

Трябва веднага да се отбележи, че навремето създаването на Партия «Сюдаданос» (граждани), ръководена от етническия каталонец Алберт Ривера, се оказа изключително печеливш ход, от страна на политическия елит в Мадрид. Харизматичният млад партиен лидер и най-вече неговата подопечна знойна красавица Инес Аримадас почти напълно заеха опразнената ниша в каталонското политическо пространство. Логично беше Народната партия да я опразни, след като доминираното от нея коалиционно правителство се компрометира с кървавите репресии срещу искащите независимост местни жители. Макар че, както стана ясно, те са малко повече от половината от имащите право на глас. Юнионистите засега остават сериозна политическа сила. Този път, вместо за Народната партия, те гласуваха за «Сюдаданос».

Левите на практика изцяло подкрепиха независимостта. Това обяснява и много слабия резултат на Испанската социалистическа работническа партия и стоящите по-наляво от нея партии и коалиции. За сметка на местните левичари. Евродепутатката от испанската Обединена Левица Майте Мола се опита да постави на преден план острите социални проблеми и противоречия в испанското общество, измествайки националните на втори план. Но както стана ясно за втори път в течение на 3 месеца, подобни гледни точки са много далеч от испанската реалност: почти е сигурно, че левите и десни републиканци в Каталуня ще се обединят и ще подновят процеса на отделяне от Кралството и създаване на нова, независима държава. Естествено, много ще разчитат и на подкрепата на имигрантите от Магреба, които щедро приемат. Без да си дават сметка, че те за в бъдеще ще се окажат нож с две остриета за страната. Защото са носители на конфликтен потенциал. Техният ислямистки екстремизъм, както видяхме, логично прераства в тероризъм.

Независимата, изолирана от ЕС Каталуня няма да има достатъчно силови потенциал, за да се справи с терористичната заплаха и с цялостния натиск на арбското мюсюлманско население. То ще увеличава бързо числеността си: както чрез възпроизводство, така и с наплив на мигранти.

Доказателство са неотдавнашните ислямистки атентати на централната столична артерия «Ла Рамбла» и в околностите на Барселона. Те свариха местните и централни сили за сигурност неподготвени. Макар че случилото се в Мадрид и околностите му през 2004г. трябваше да служи за урок и на двете столици – централната и регионалната. Урокът е пренебрегнат.

От Ислямска държава са избрали именно Барселона и Каталуня неслучайно: автономната област (бъдеща независима държава) и нейната столица се превърнаха в символ на европейския туризъм. А според разбиранията на ислямистите - на греха. Барселона е европейската столица на хедонизма, с претенции за световна. Точно това я направи цел №1 за ислямистите. Атентатите, рано или късно, трябваше да се случат. В пълно съответствие с доктрината на салафизма за пълно отрицание на земните удоволствия, които не са угодни на Аллах. В името на задгробния живот, правоверните трябва да ликвидират колкото се може повече неверници, за да заслужат ислямския рай. И разбира се, да загинат в бой. За тях няма значение дали ще изпълнят мисията си в Кралство Испания, Република Каталуня, или в друга държава.

На предпоследните парламентарни избори там голям успех постигнаха местните леви партии. Включително местната организация на «Подемос» и сепаратистки настроените крайно леви републиканци. На фона на победата на десните центристи в Испания като цяло и на крайния им успех да създадат правителство, «каталонският въпрос» придоби нова острота и засили напрежението между Мадрид и Барселона, още в навечерието на отминалия референдум за независимост. То нарасна и по време на току-що проведеното гласуване за местен Парламент. Определен принос за това има крайно-лявата барселонска кметица Ада Колау – твърд опозиционер на управляващите в испанската столица (лидер на Движението на измамените вложители). С цел да увеличи числеността на противниците на унитарната испанска държава, тя (в съгласие с двамата лидери на автономията – бившия Артур Мас и следващия Карлес Пучдемон, намиращ се в изгнание) засели и даде гражданство на много имигранти от Магреба. Въведе изучаването на арабски език в училищата, разположени в имигрантските квартали. В резултат, етническата дребна криминална престъпност нарасна скокообразно.

На пресконференция, след атентатите, кметицата обяви мерките, предприети от кметството, в сътрудничество с испанската полиция и Националната Гвардия, за превенция на тероризма. Тя смята да постави полицаи на всички места в подопечния й град, които според нея и нейните експерти по антитероризъм, могат да бъдат уязвими за следващите джихадистки атаки. На този етап обаче това е невъзможно. Най-вече, поради напрежението, възникнало между централните и местните органи на реда (мосос де ескуадра), по време на референдум за независимост. Те влязоха в стълкновения, в дните след гласуването и не е ясно как биха могли да работят заедно. А и едва ли в близко бъдеще засилено полицейско присъствие по гарите, спирките, централните улици и площади, ключовите туристически обекти ще може да спре джихадистите-самоубийци.

Това, което се кани да прави крайно-лявата кметица, у нас се нарича «след дъжд качулка». Ние виждаме, че терористите-самоубийци никога не удрят на едно и също място: ако разгледаме предните атентати в Испания, ще видим, че те бяха в столицата Мадрид и нейните околности. Следващият път, атаката може да бъде във Валенсия, Севиля, Сарагоса, или друг голям град, който привлича като магнит туристите от цял свят и дава възможност за съчетаване на полезното с приятното: запознаване с богатата испанска история и магнетична култура, плюс пълно разпускане: отдаване на чисто човешките слабости. Които толкова дразнят ислямистите.

Следва на стр. 2


От стр. 1

Именно Ада Колау лансира идеята за превръщане на Барселона в разпределителен център на имигрантите от Магреба, оставяйки голяма част на постоянно местожителство. Реализираните атентати са послание и към нея лично, и към каталонската левица, и към испанската десница: «каквото и да правите, ще ви избиваме и ислямизираме, в името на Аллах и ще върнем Иберийския Полуостров обратно в Дар Ал Ислям – държавата на исляма». В която няма туризъм, плаж, секс, испанско вино. Тоест, ще бъдат ликвидирани докрай последствията от Реконкистата, довела до освобождението на местните католически народи от 800-годишното арабско робство. Трябва да се знае, че салафитите никога не са се отказвали от реванш и възстановяване на Арабския Халифат, в границите на най-голямото му разширение през първата половина на 8 век. Тогава, през 732г. Карл Мартел нанася решително поражение на арабите при Поатие, а 10 г. по-рано, нашият хан Тервел прави същото пред стените на Цариград. Така устремът на армията на Халифата е спрян. За да бъде повторен след векове, първо от татарите, после от турците. Целта, както вече посочихме, е една – Дар Ал Ислям.

Именно тези внушения наблюдаваме и във видео-обръщението, заснето и разпространено от ИД. В него испаноезични джихадисти (видимо, от контингента на «бедните и нещастни бежанци», намерили убежище в Испания преди голямата имигрантска вълна) заплашват да продължат с атаките на испанска територия, ако кралството веднага не изтегли армията си от антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак. Напомнят за хилядите загинали мюсюлмани от Близкия Изток и Северна Африка, по време на «кръстоносния поход», предприет от Запада и Русия срещу исляма. Атаките срещу цивилни са обяснени с по-голямата болка, която ще причинят на обществото. И ги оправдават така: «В дома на кръстоносците няма невинни!»

В момента, ИД става все по-голяма заплаха, поради военните победи на антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак, принудила ислямистките фанатици да се върнат в страните, в които живеят постоянно. В това число и европейските и постсъветските. Това означава, че стратезите на ислямския тероризъм няма да имат никакви проблеми с набора на екзекутори-самоубийци за акции в цивилизования свят. Особено в Испания, където се живеят над 800 000 мароканци.
Провалът на испанските специални служби изглежда по-голям, защото именно те най-дълго време се бориха с баската терористична организация ЕТА – и «Червените Бригади» в Италия, и Фракция «Червена Армия» в Германия, и «Аксион Директ» във Франция, и ИРА (редовни и извънредни) във Великобритания прекратиха доста по-рано терористичната дейност. По тази причина, именно в испанското разузнаване и контраразузнаване все още има обстреляни офицери – в другите големи европейски страни те са вече пенсионери. Вярно е, че точно испанските специални служби понесоха най-тежкия удар, по време на войната в Ирак – 7 техни висши разузнавачи загинаха едновременно и ги обезглавиха за доста дълъг период от време.

ЕТА притежава и «Наръчник на терориста», с автор Рикардо Гарсия Дамборенеа (преведен на български език и издаден от автора на тези редове през 1996 г., заедно с книгата му «Мистика и тероризъм: кървавата смес на «Сендеро Луминосо»). В него са налице интересни аксиоми:

«Можеш да презираш чуждия живот, но трябва винаги да имаш оправдание за действията си».

«Макар ефикасността на насилието да не зависи от броя на неговите извършители, самотният терорист е безполезен терорист».

«Разрешено е да се убива само в името на висша цел. Необходимо е колкото се може по-рано да оповестиш в името на каква висша идея ще проливаш чужда кръв».

«Като прилагаме закона за концентрация на силите, атакуваме точно определена, конкретна и предварително проучена цел. В момента на нападението сме повече, по-силни от неприятеля».

«Въпросът не е да убиваш много, а да бъдеш забелязан от мнозина. Убийство, което не е разгласено публично, е безполезно усилие».

«Елементарен принцип на тероризма е да се напада врага откъм най-слабата му страна».

«Демонстрирай сила и безнаказаност. Задачата ти е да събудиш омраза в обществото».

Въпреки че този наръчник отдавна е изучен и проверен от испанските специални служби, те не могат да осигурят спокойствието и сигурността на гражданите: преди беше ЕТА, сега - ИД. Не могат, явно защото добре го е изучил и проверил и имамът на каталонския град Рипол Абделбаки Ес Сати (от марокански произход), сочен от спецслужбите за главен вдъхновител и организатор на атентатите. Въпреки, че докато е бил в затвора (излязъл е през януари 2012г.), испанските антитерористи не са забелязали краен ислямски радикализъм в думите и поведението му, явно че той отдавна и дискретно се е готвил за самоубийствените атаки. Освобождението му е един от многото пропуски на местните силови държавни органи.

Оказва се, че негов духовен наставник е барселонският ислямист от марокански произход Мохамед Мрабет. Според разкрития на мадридския вестник АВС, двамата са били следени дълго време и подведени под отговорност от световно известния испански съдия Балтасар Гарсон. Върховният съд обаче ги е освободил, «поради незаконно подслушване на телефони и показания, дадени под натиск»! Всъщност, това се е случило, след натиск на барселонските «правозащитници» срещу мадридските магистрати. Официален защитник на ислямистите в това дело е бил сегашният четвърти (в йерархията) заместник на Ада Колау – Жауме Асенс!

Следва на стр. 3


От стр. 2

Ако се докаже връзката на каталонските леви републиканци – индепендисти с мароканските ислямисти, първите ще изчезнат от политическата сцена, а Каталуня ще остане в Испания.

Въпреки гибелта на Ес Сати, по време на случайния взрив в град Алканар, в дома, където са били приготвяни експлозивите, атентатите ще продължат. И няма да се ограничат само по каталунското и испанското средиземноморско крайбрежие. Могат да се прехвърлят и по френското (4 дни преди акцията, терористите са били в Париж), италианското, гръцкото, португалското и не дай Боже, по нашето. Между другото, в спецслужбите във Варна отдавна има данни за кувейтска фирма, която изкупува десетки декари по нашето Черноморие, най-вече около град Бяла. Никой не знае колко от бежанците у нас са потенциални терористи.

Общото между атентатите във и около Барселона и във финландското пристанище Турку е в организацията-подбудител – ИД и във физическите извършители – мароканци. Това е така, въпреки, че един от тях е жител на Каталуня, друг е от френската Марсилия, трети – от испанския анклав (докога ли?) Мелиля на мароканския бряг. Подобно нападение беше извършено и в самата Марсилия. Френските власти отказват да го квалифицират като атентат и да посочат произхода на извършителите. За да предпазят френското пристанище от стълкновения между имигрантите от Магреба и привържениците на «Националния Фронт».

Защо толкова много мароканци преодоляха Средиземно Море, с цел да станат «испанци»?

Преди световната икономическа криза, Испания беше една от най-бързо развиващите се големи европейски държави, остро нуждаеща се от работна ръка, предимно в сферата на строителството и хигиената, за да отговори на потребностите от развитието на туризма и изграждането на нови производствени мощности. Затова започна привличането на трудови мигранти, най-вече от близкия в културно отношение район на Латинска Америка и географско – Магреба. Мароканците попълниха криминалния контингент, който набъбна значително: според статистиката, Мадрид и Барселона са в десятката на най-опасните градове в света.

Това е така, защото имигрантите не знаят езика, нямат нужното образование, не споделят ценностната система на домакините си. И добре разбират, че нямат никакви шансове да стигнат тяхното жизнено равнище по законен път. Така се отприщват техните отрицателни психологически характеристики: завист, мъст, фанатизъм, презрение към своя и чуждия живот.

Испанската полиция няма достатъчно правомощия да репресира престъпниците-имигранти, макар да ги наблюдава внимателно. Това е типичен недостатък на европейския правов ред.

В много случаи, след като извършат престъпления, те биват освобождавани, или се отървават с леки присъди. В случая, проблемът не е толкова в корупцията (както в страните от бившия СССР и Източна Европа), колкото в несъвършенствата на испанското и европейското право, неподготвени за справяне с цели религиозно-етнически общности, поставящи своите морално-етични норми и традиционния си начин на живот над върховенството на закона. В резултат, в Испания на много места са оформени паразитни марокански гета, живеещи от криминална дейност и социални помощи (поради многочислените деца в семействата). Испанците в момента са безсилни да се справят с източването на социалната им система от тази етно-религиозна група. Типичен е случаят в град Алхесирас, на южното крайбрежие на Средиземно море: там живеят разнообразни имигрантски общности. И дори литовците си изкарват хляба с тежък труд, въпреки непривичния за тях горещ климат, близък до сахарския. Единствено мароканската общност мързелува и разчита на социалните помощи. Получаването им не стимулира прекратяването на престъпната и терористичната дейност. Резултатът е налице.

В курорта Марбеля мароканската улична престъпност се е превърнала в бич за развитието на местния туризъм. Наглите грабежи се извършват пред очите на бездействащите полицаи. Подобно е положението и в другите испански средиземноморски курорти, разположени в близост до мароканския бряг. Особено тежко е положението в двата анклава Сеута и Мелиля.

Не е ясно докога испанците ще търпят предизвикателствата от страна на мароканските престъпници. Очевидно не задълго – напоследък са налице прояви на крайно-десните. Има атакувани джамии, скандирани обидни за исляма лозунги, отправяни смъртни заплахи.

Разбира се, че местните крайно-леви и либерални активисти надават отчаян вой за помощ и толерантност спрямо имигрантите, твърдейки, че не всички са терористи и не може заради проявите на отделни представители на една етно-религиозна общност да се обобщават изводи за нея като цяло. Но испанците вече все по-малко ги слушат. И все по-често им демонстрират презрението си. Едва ли в бъдеще в Испания е възможно повторението на ситуацията от пролетта на 2004г.: тогава серията атентати в Мадрид и околностите обърнаха резултатите от парламентарните избори: Народната Партия загуби и министър-председател стана Хосе-Луис Родригес Сапатеро – социалистът, който изтегли испанския контингент от Ирак и сега се опитва да спаси Венецуела от гражданска война (както виждаме, все по-безуспешно). Той обаче не се справи с жестоката икономическа криза и трябваше да отстъпи мястото си на Мариано Рахой.

Тенденцията не е трудно да се предвиди: поява на нещо като Националния Фронт в съседна Франция, с възможност за бързо привличане на последователи. Това означава отмиране на традиционните и нови леви партии и «затягане на коланите» за криминално-паразитните общности, за сметка на увеличаване благосъстоянието на работещите и въвеждане на ред.
Испания в момента се управлява от дясно-центристка коалиция, опитваща се да съхрани териториалната цялост на страната.

Това вече изглежда невъзможно. След каталонците, със сигурност ще се надигнат и баските. И може би галисийците и валенсианците. Първите напредват в икономиката, вторите живеят добре от туризма (и говорят каталонски диалект). И е логично да искат да се отърват от по-слабите икономически испански райони. Следващите предизвикателства пред новите държави на Иберийския Полуостров сигурно ще бъдат справянето с ислямисткия екстремизъм и тероризъм, социалния паразитизъм и битовата престъпност. Разрешаването на въпросите не предвещава връщане на левицата на власт.

Оставането в опозиция на Испанската Социалистическа Работническа Партия (ИСРП) и на лявата партия «Подемос», оставката и напускането на Кортесите на бившия председател на ИСРП Педро Санчес (безуспешно опитал се да дръпне партията още по-наляво) се вписа в общата тенденция на спад на влиянието на крайно-левите в света като цяло и конкретно в Ибероамерика. Двукратното провеждане на парламентарни избори в рамките на половин година утвърди на власт двете дясно-центристки партии – Народната и «Сюдаданос». Сега «Сюдаданос» натрупа още повече авторитет пред обществото, за сметка на Народната Партия.

Атентати в Барселона и резултатите от двете гласувания в Каталония могат да доведат до два вида последствия: засилване на крайно-десните тенденции в състава на управляващата коалиция; поява на испански вариант на френския Национален Фронт. Това означава още и възкръсване и реабилитация на франкизма. Който, всъщност, никога не е отмирал напълно.

П.С: За голяма част от читателите франкизмът е тъждествен на фашизма и нацизма. Те обаче не са наясно колко много евреи са спасили испанските дипломати през Втората световна война, в цяла Европа и конкретно в България.

Предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634191

Предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метроТранспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро. Това съобщи на пресконференция Мартин Златков - асистент във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", съобщи БТА. Според тях по-рационално би било закупуването на двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та

Поморие спасява общинската болница със заем

https://offnews.bg//obshtestvo/pomorie-spasiava-obshtinskata-bolnitca-sas-zaem-671948.html

Безлихвен заем, който да стабилизира местната болница, планират от Община Поморие. Лечебното заведение затвори врати за близо седмица през тази година, заради проблеми с финансирането. То пък е следствие и от извършената надлимитна дейност, която не се заплаща, посочва кметът Иван Алексиев.

Има определени задължения МБАЛ Поморие. Ние, тъй като са търговско дружество, няма как да им отпуснем субсидия. Ще им отпуснем безлихвен заем. Естествено – с решение на общинския съвет“, пояснява Алексиев.

С него ще бъдат погасени старите задължения на болницата и ще бъде закупена нова апаратура. Обновяването на техниката ще позволи да се извършват повече дейности и да се работи по повече клинични пътеки, което да увеличи приходите на лечебното заведение, смята кметът. Като друг проблем той посочва стойностите на самите клинични пътеки, които не са променяни от години.

Минималната работна заплата стана 510 лв., клиничната пътека не е пипана 10 години“, казва Иван Алексиев.

Ако бъдат завишени цените на пътеките и с финансовата инжекция към болницата, тя може да бъде стабилизирана, смята кметът на Поморие. Заемът, който той предвижда да бъде отпуснат, ще е около 1 млн. лв.

Полицейска кола премина на червено и блъсна две таксита във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/12/28/3104503_policeiska_kola_premina_na_cherveno_i_blusna_dve/?ref=rss


Полицейски микробус мина на червено през оживено кръстовище във Варна и блъсна две коли. Това съобщиха от Районната прокуратура във Варна.<br /><br />Катастрофата е станала около 3 часа тази сутрин на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Осми Приморски полк" в центъра на града. След като навлязъл в кръстовището на червен сигнал, микробусът блъснал таксиметров автомобил. От удара таксито се ударило в друга таксиметрова кола, която след сблъсъка е...

Убиец с доживотна присъда иска 500 000 лв. от държавата за 4 дни в лоша килия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634167

Убиец с доживотна присъда иска 500 000 лв.
от държавата за 4 дни в лоша килияАдминистративният съд в Пазарджик отхвърли като несъстоятелен иск за 500 000 лв. на убиец-рецидивист, които съди Главна дирекция за изпълнения на наказанията, защото бил настанен за 4 дни в килия с лоши условия. 44-годишният Халил Х. е осъден през 2000 г. на доживотен затвор без право на замяна за грабеж, придружен с убийство.

Защо електромобилите са ключът

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/zashto-elektromobilite-sa-kliuchyt-6077660

Volkswagen, BMW и Daimler трябва да ускорят продажбите си на електрически автомобили. В противен случай са заплашени от гигантски глоби.

Из делниците на един луд (януари – март 2017 г.)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-ianuari-mart-2017-g-671949.html

1 януари
Настъпи краят на второто ни психеделично пътешествие под ръководството на нашия национален психомасажист. С какво ще запомним това управление? С каквото и предишното: Византийщина във вътрешната политика, волунтаризъм в икономиката, „правешко” хитруване във външната политика, популизъм и демагогия в социалната сфера, простащина в културата…
На едно място в „Кланица пет“ Вонегът нарича героя си Розуотър „големият кух мъж, пълен с доброжелателен въздух“. Чудя се дали приляга за нашия случай. Как мислите, а? Всъщност, не ми отговаряйте. Ще видим на изборите след три месеца как мислите и дали изобщо мислите.
5 януари
Димитровградската ясновидка Стоянка Митева открила офис в Хасково. На тържеството присъствали над 200 души - политици, бизнесмени, журналисти, лекари… Госпожата била нещо като официалната врачка на елита. При нея ходели министри, политици, депутати... За какви ли не работи я питали. „Примерно, вика госпожата, идва една министърка да ме пита дали може да забременее и как от... министър-председателя?!?“
Преди години стана известно, че министърка от НДСВ иска да забременее от царя. Явно, за да се сдобие с младенец с кралска кръв, да се сроди с английската кралица, с шведския крал и с другите европейски аристократи. Но тази, дето искала Бойко да я ашладисва, не я разбираме. Що ѝ е тоя банкянски дамазлък?
12 януари
Ало, пенсиите! Приятели от Фейсбук ми обърнаха внимание на факта, че някои от вас ежедневно си сменят профилната снимка във Фейсбук. По броя на лайковете си избирали снимка за надгробната плоча. Представяте ли си? Не надеждата, суетата умира последна.
16 януари
Депутатът от БСП Манол Генов рекъл пред един вестник: „БСП излиза от задкулисието и тръгва на борба с бедността.“
Зер досега е била в задкулисието? Ужас! С Пеевски заедно?!
Не може да е казал това!
Обаче го е казал: „БСП е достатъчно мъдра партия и този път ще успеем да излезем от задкулисието…“
Този път! Миналия път не успя, по-миналия също, но този ще успее…
17 януари
Марешки вика по телевизора: „Плащах си на Велева за медиен комфорт.“ Тя, естествено, отрича. Давал бил пари за реклама, не за спокойствие. Кой, вика Марешки, нормален човек ще дава пари за реклама в „Епицентър“, кой го чете този сайт, че да му плащам?!... Плащал съм - комфорт, не плащам - няма комфорт.“
Като спрял да плаща, Малария се присетила за едно дело за хулиганство на Марешки от 2014 г. и го свела до знанието на обществеността.
Свидетелството на Марешки превръща Малария Велева в рецидивист. Преди няколко години Ахмед ага я нарече „Мадам В.“ И в мило писмо изложи горчивите изводи на човек, отказал да си плаща за медийния комфорт.
И тази госпожа имаше нахалството да каже за сайта „Редута“, че „в него работят хора, които никога не се били оперативни журналисти, а анализите им се базират на косвени доказателства и странни вътрешни усещания за логиката на политическите събития у нас.“
На нас това! Дето имаме общо над 100 г. работа в ежедневници?! Ако оперативната журналистика е да причакваш бизнесмените зад ъгъла и да ги изнудваш, да, не я владеем.
23 януари
Валери Симеонов наговори едни простотии по телевизора… „Радев е човек без биография. Тоя е просто един шофьор на самолет… абсолютно случайно попаднал в политиката и не може да ми дава акъл за нищо… Радев е един човек дошъл от никъде, а и ми доведе в НС една дълга жена със себе си. Какъв е тоя? Каква е тая дълга жена?! Какво прави тя тук?!"
Ако сте забелязали, анатомично компактните много се дразнят на дългите. Все едно са пораснали за тяхна сметка. Деси наистина е дълга, но какво от това. Важното е да е човек. Жената е много важна за успехите на един мъж. Погледнете например Григор Димитров. Докато спортуваше с Шарапова кариерата му циклеше. Откак се хвана с Никол Шерцингер, не могат да го спрат. Тука мога да продължа и за разликата между руското и евроатлантическото влияние, но не искам да политизирам.
Проблемът при Радев е, че за него ще се грижат три жени. Освен тази дългата има и две широки. Дано да е мъж за три жени, иначе ще му вземат здравето.
25 януари
Излезе поредният доклад на ЕК за това как се справяме с правосъдието и вътрешния ред. Не се справяме. Оценката е тройка с дуфалак. Даже тоя път липсва и куртоазното „има политическа воля…“ Десет години нямаше резултати, но имаше воля. Сега и нея няма.
6 февруари
Зачетох се в предизборните лъжовници на БСП и ГЕРБ. И трябва да ви кажа, че и двете партии са много обещаващи.
Червенушките например така са се увлекли, че ни обещават да ни направят 8 млн. и нито един да не е беден. Нещо повече – нито един да не е и болен. Малко само ме съмнява, че тези неща и още много други ни ги обещават при записан в програмата им 3% икономически ръст. Разбира се, те може би разчитат да ликвидират контрабандата, да преборят корупцията, да се справят със сивата икономика. Но тогава възниква друг въпрос – защо им е властта?
ГЕРБ са даже и още по-обещаващи. Което е естествено. При тях има надграждане. Това, което обещават днес, щяло да се надгражда над това, което обещаха на предишните избори. А то хич не беше малко. Освен това обещаното е ресурсно обезпечено. Горанов обещава БВП да нарасне с трийсетина процента и ще стане 120 млрд. лв.
9 февруари
ГЕРБ представиха вече официално програмата си. Мотото на кампанията им ще е: „Да превърнем страховете на хората в надежди за нацията!“ По форумите и из Фейсбук ги скъсаха от бъзици. Но лично ние, напук на очакванията, останахме встрани от това увлечение. Щото такава концентрирана простотия не е нещо, с което трябва да се шегуваме. Трябва да ревем, с глас да ревем! Тия хора са ни управлявали на два пъти и се готвят да ни потретят!
Защо, бе, Господи, какво сгреших? Единственото ми прегрешение е, че съм българин и живея между българи, но за това не е нужно нарочно наказание. В случая престъпление и наказание съвпадат напълно.
10 февруари
Антон Тодоров се похвали, че е включен в депутатските листи на ГЕРБ като представител на гражданската квота. И разхвали премиера така, както и Малария Велева не го е хвалила.
За Борисов се изписали много глупости, а той всъщност бил много начетен и интелигентен. Много добре познавал руската литература. Основният проблем при Борисов бил в това, че по интелектуални теми никой не разговарял с него, за да разбере колко е подготвен.
Изглежда, че външният му вид не предполага интелекта и богатата душевност, които носи. Има такива хора. Както казваше героят на Достоевски, „Мене и за идиот ме смятат, кой знае защо…“
13 февруари
На вниманието на Тръмп обществото, лично копие за Борислав Цеков, Лупи, Пупи и останалите тръмпанари: Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи: „Президентът Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква руското правителство да намали насилието в Украйна и да върне Крим… Позицията на САЩ за продължаване на санкциите срещу Москва остава непроменена.“
Някой май е на път да си загуби патрона. Чуваме слухове, че на последното си заседание Тръм обществото взело решение да изключи Тръмп, но не мога нито да потвърдя, нито да отрека.
Един софийски гражданин (името му се пази в редакцията) станал неволен свидетел как Волен Сидеров и съпругата му Деница яли, пили и се веселили в кръчма в центъра на столицата и накрая си тръгнали без да платят. Всъщност, не се веселили. Деница ревала през цялото време. Сидеров изглеждал видимо пиян и ѝ крещял, че е тъпа. А тя през сълзи му отговаряла: "Тъпа съм, че ти посветих най-хубавите си години…"
Не е честна Деница. И той ѝ посвети много работи. Извинете, но да посветиш последните си оргазми на една жена не е малко. Освен това ѝ посвети апартамент, посвети ѝ рождени дни в Париж, Венеция, Варадеро, стотици вечери в луксозни ресторанти… И да бъде така добра да не се прави, че сега е открила сложните му душевности.
14 февруари
Депутатът-патриот Димитър Байрактаров напуска НФСБ на Валери Симеонов. "Моят морал ми говори, че нещата са много, много гнили.“
„- Бързо, Фреди, кърпичката ти!
-Простуда ли?
-Не, ще плача…“
Моралът ми проговори… И не е чудно. Не е първият случай нечий морал да реши да говори точно когато го турят на неизбираемо място в листата.
Байрактаров потвърди общественото подозрение, че патриотите се гласят да управляват, независимо кой ще спечели на изборите: „Единият лидер води тайни разговори с ГЕРБ, другият - с БСП, а третия не могат да го намерят…" Изобщо тези са като онази набожна бабичка, която всеки ден палела по една свещ пред иконата на св. Георги и пред иконата на Дявола, като си казвала, че е добре човек да има приятели навсякъде…
22 февруари
При представянето на листите на ГЕРБ Борисов много се забавлявал. Пускал шега след шега, коя от коя… Е, хуморът е въпрос на вкус. "В последния момент, вика, Нинова се отказа да е водач на листата в Благоевград, като разбра, че Пеевски ще е там. А дебат между Нинова и Пеевски щеше да е музика за ушите и щеше всичко да се разбере кой, кога, къде, защо…“
Връзката Пеефски-БСП не може да се оспорва. Обаче! Научаваме, че в последния си ден кабинетът „Борисов“, през Министерство на икономиката, е продал на „Булгартабак” сградата на “Музея на виното” на бул. „Цар Борис III” №134, ако и тя да е в забранителния списък за приватизация.
За да не се чудите откъде накъде реформаторът Лукарски гази закона в полза на Пеефски, ще напомня, че в едно интервю банкерът-беглец Василев каза, че Пеефски имал толкова министри в кабинета, колкото и Борисов. И спомена поименно Лукарски.
1 март
Герджиков каза, че щял да даде по 40 лв. на пенсиите. "Това, вика, е една традиция през последните години“. Така е. Това е една сравнително нова традиция, чието начало се постави от г-н Борисов. Тя замени старата традиция да се увеличават пенсиите.
3 март
За Трети март не знам какво да кажа. Питам се, ако един празник разделя нацията, може ли той да е национален празник. Ако искате, помислете и вие.
Трети ден се чудя дали да ви съобщя една новина, защото е малко по-така… Но пък от друга страна е медицинска и образователна и нямам право да я крия от вас. Още повече, че може да се окаже единственият начин да повишим интелекта на нацията. Учени от университета в Ню Йорк изследвали сексуалните практики на хиляди жени между 25 и 55 г. и се открили курелация между нивото на интелигентност и оралната любов. Жените, които я практикуват, имат по-добра памет и концентрация, по-постоянни са, по-уверени и по-спокойни, с по-здрав сън. И IQ-то им, естествено, е по-високо.
Подозираме обаче, че е възможна и обратната зависимост. Че умните жени правят повече орална любов. Също е възможно, не ли?
Да. И в Библията е казано. В началото бе словото и веднага след словото… Само един случай съм имал без слово в началото и не беше хубаво…
9 март
Борисов разправя при Хъкмакян, че още като 16-годишен имал досие в службите, в което досие с червен флумастер било подчертано, че е „внук на враг на народа и не трябва да му се дават никакви ръководни постове“. Без да оспорваме истинността на твърдението в цялост, имаме известни съмнения по отделните му компоненти. Даже по повечето. Всъщност, по всички. Първо, не е внук, а правнук. Убит е прадядо му! (Горкият прадядо, дали си е представял, че Бойко ще го разнася като Хамлет черепа от телевизия в телевизия?! Ама нема как, тоз прадядо трябва да неутрализира един дядо комунист и един баща полковник…)
Това досие влиза в сериозен конфликт на интереси с посетнешната история на протагониста – школата за запасни офицери, Симеоново, бързата кариера в пожарната, партийното членство…
Най-тъжното е, че така ще си отиде някой ден тоя човек и ние няма да знаем почти нищо за него. Ни един журналист не се поинтересува, да поразучи това-онова. Всички работят по автобиографията му и многобройните ѝ преработени и допълнени издания.
16 март
Екатерина Захариева вика, че ГЕРБ ще пише нова конституция. Което обяснява защо Борисов беше против реформите в правосъдието. Защото той не обича да се работи на парче. Щом трябва реформа, почваме от конституцията.
Голям таш… пардон, майтап. Борисов ще пише нова конституция. Борисов, който още не е чел старата. Е, как бе, батко ще пишеш точно ти конституция? С кой? С Цецко, с Цецка? Дали не е по-добре да оставите тази работа на някой, който знае как да я свърши?
Напълно сме съгласен с Христо Иванов. На Борисов му се пада вече да пише мемоари. В Банкя, под магнолията на чист въздух. Проблемът е, че не може да си го позволи. При него властта и свободата са така обвързани, както при никой друг.
17 март
Корнелия яко захапа турската тема: "Днес въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска турският език като официален у нас…“
А Борисов се ослушва като прасе кога пикае зад листник… Ако не броим турското мекере Местан, той единствен няма полезен ход в тази ситуация. Миналото го застига, няма как.
По някакви причини, за които е допустимо да се досещаме, Борисов не е в състояние да се репчи на Ердоган. Христо Иванов не пита бадева Цацаров що е ходил в Турция и какво са му показали. Изобщо Иванов задава едни безотговорни въпроси за участието на „Булгартабак“ в контрабанден канал за цигари и дали двама потенциални премиери били замесени… Те си имат отговори, но не е Цацаров човекът, дето ще ни ги съобщи.
20 март
Валери Симеонов вика по телевизора, че семейството му било двучленно и карало месеца с 1000-1200 лв. А Каракачанови карали малко по-нашироко - с 1200-1500 лв. Пенсиите, тия са по-зле от вас, бе! Щото вие, като свършите паретата, може да се заключите дома и да мажете циганска баница до пето число. А те трябва да ходят, да се виждат с хора, да черпят с кафета и, не дай Боже, обеди… И как става това с 20 лв. на ден?
Като го гледам Каракачанчето на снимките как ги е надиплил три ката гуши и се сещам какво казва народът за шията и туршията…
Лъжци и лицемери! Толкова са се откъснали от живота на нормалните хора, че не умеят и да излъжат смислено. Абе, тъпанар, кажи, че живееш в рамките на депутатската си заплата, какво се правиш на набожен!
Почти социално слаб, а толкова дебел…
21 март
Нинова вика: „Трети път партньорство с ДПС няма да има“. Щото от партньорствата с ДПС червените после дълго ги боли задникът, с извинение.
Но не съм сигурен, че ще стане както го разправя Нинова. Може да се наложи по необходимост да ги потретят. И затова Доган се прави на новия Левски. Прави се, че е претърпял… как се казваше, дето и Пеефски го беше претърпял… Едно ново ДПС и един нов Доган, барнат в патриотичен каяфет, родолюбец, който поставя общата родина над общия етнос. Но постигането на тази цел зависи изцяло от опазването на целостта на електоралния феод. Доган може да струва нещо с 30-40 депутати зад гърба си. Без тях е нула. Книжен тигър, при това пиян…
27 март
Минаха и изборите. Сещам се за едно заглавие от преди много години в „Медиапул“. В перифраза към днешния ден ще звучи така: ГЕРБ претърпя победа. Демек, победата е Пирова.
Нинова успя да загуби почти спечелени избори. Прояви се като една от ония жени, които с приказките си не на място и време, готов го развалят. („Иване, знаеш ли, че таванът е за боядисване…“)
Fly, Нинова! Fly! Fly out!
Всъщност, големите бели птици не летят.
Какво нещо е природата. Синът ѝ математически гений, тя две и две не може да събере.
28 март
Валери Симеонов предлага тройна коалиция между патриотите, ГЕРБ и БСП. Идеята е добра, артък даже. Но, ако двете големи партии, които ще имат общо 170-175 депутати, се коалират, за чий дядова им е да им се мотат тези трима патриотично настроени синове на лейтенант Шмид из краката?
29 март
Стефан Апостолов, син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, влиза в НС като депутат от ГЕРБ. Когато Методи Бачев съобщи че Апостолов е содомизирал Борисов („Кметът на Симитли е е**л Бойко Борисов"), си помислихме, че тоя кмет не го чака нищо хубаво. Ама на, било му на късмет, та че и на цялото семейство. Апостолов, естествено, отрича. Но дали актът е консумиран, изобщо не е важно. Важното е, че му тръгна име. И хората си викат: „Брей, тоя е таковал най-големия!“ И си викат още: „Значи и синът му е от сой.“ И му дават рекордна преференция от 6637 гласа и го вкарват в НС от последното, 22-ро място, в листата на ГЕРБ за Благоевград. Няма друго обяснение. Преференциите са за бащата. Брилянтен пример как последните стават първи с едно просто действие…

To be continued

Какво да следим през 2018 г.

http://dnes.dir.bg/news/prognoza-sasht-izbori-2016-26731598

Професионалните предсказатели обичат да казват, че правенето на прогнози е трудно, особено когато става дума за бъдещето.

Какво да следим през 2018 г.

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-26731598

Професионалните предсказатели обичат да казват, че правенето на прогнози е трудно, особено когато става дума за бъдещето.

Пускат допълнителни билети за новогодишния концерт "Духът на Европа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634187

Пускат допълнителни билети за новогодишния концерт "Духът на Европа"Поради големия интерес към Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“, НДК пуска билети във втори балкон. Те са на стойност 20 и 25 лв. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър.

15-метрово парче мазилка се откърти от детска градина в Шумен

http://www.cross.bg/gradina-shymen-izolatziyata-1564335.html

/КРОСС/ Падна 15-метрово парче от изолацията на детска градина в Шумен. Инцидентът е станал тази сутрин, съобщи БНТ. Става въпрос за детска градина "Конче вихрогонче" в Шумен. Няма пострадали хора - в детското заведение не е имало хора, защото децата са във ваканция. Парчето от изолацията е било огромно - около 15 метра. То се е отлепило около 7 часа сутринта. За инцидента са сигнализирали хора, живеещи в близост до детската градина. Те са чули шума от падането на изолацията. От общината са реагирали веднага на сигнала и са се свързали с фирмата, която е правила ремонт на заведението. Ремонтът е бил през 2012 година и е осъществен по европрограма за за "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователна инфраструктура" за над 5 200 000 лв. Самото саниране на детската градина е струвало 200 000 лв. От община Шумен посочват, че гаранционният срок е изтекъл, но фирмата се е ангажирала да помогне за възстановяването на щетите.    

Топъл януари с температури до 16 градуса

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26731562

Тази година през януари се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, а месечната сума на валежите - около и под нормата.

Обвиниха за подкуп втория професор от УХТ и помагача му

https://www.actualno.com/plovdiv/obviniha-za-podkup-vtorija-profesor-ot-uht-i-pomagacha-mu-news_651661.html

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу двама мъже, единият професор от Университета по хранителни технологии в града под тепетата, за взимане на подкуп за изпити. Срещу Николай Банков е повдигнато обвинение затова, че в качеството си на ръководител катедра „Електротехника и електроника“ е поискал подкуп от 600 лева за изпит. Това професорът е извършил в съучастие с 38-годишен мъж, който също е с повдигнато обвинение. Случката се разиграва на 9 май, та

Такса смет в Горна Оряховица остава същата

https://www.actualno.com/velikotarnovo/taksa-smet-v-gorna-orjahovica-ostava-syshtata-news_651659.html

Няма да има промяна в плащаните от горнооряховчани местни данъци и такси през 2018 г. На последното си заседание за годината общинските съветници одобриха план-сметка за разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, която е направена на база същите промили, както и за 2017 г. В Горна Оряховица и селищата на общината такса смет бе повишена в края на 2016 г. и сметките нараснаха с около 10 %. В този размер ще се задържат и през 2018 г. Запазва се и методиката за изчисляване на таксата за сметосъби

Анализ: И догодина България ще остане с ненормално висок външен дълг

https://offnews.bg//ikonomika/analiz-i-dogodina-balgaria-shte-ostane-s-nenormalno-visok-vanshen-dal-671946.html

Тенденцията за стабилно развитие на българската икономика ще продължи и през 2018 година с очакван ръст на БВП от 3,5%, прогнозираха от компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Според международните анализатори за 2017 година страната ни ще постигне ръст от 3,7% на БВП. Един от ключовите фактори са фиксираните инвестиции, свързани с реализацията на проекти с финансиране от Европейския съюз, които са се увеличили с 3,5%. Продължава да се засилва и вътрешното търсене, като прогнозният ръст на разходите за публично потребление за 2017 година е 3,5%, а за индивидуално – 5%. През 2018 година се очаква тази тенденция да се запази с ръст съответно от 2,4% и 4,8%.

Прогнозата за ръст на потреблението се базира на стабилния тренд за намаляване на безработицата – от 9,1% през 2015 г., 7,6% за 2016 г. и прогноза на Euler Hermes за 6,2% през 2017 и спад до 5,2% през 2018 г.

“За разлика от 2016 година, когато експортът също беше много важен фактор за развитието, през 2017 година основният двигател е вътрешното търсене. Очакваме този дисбаланс, макар и в по-лека степен, да се запази и през 2018 година”, обясни Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Според прогнозата след няколко последователни години на ръст, през 2017 година нетният износ ще отбележи спад с 1,3%, а през 2018 година ще бъде -0,5%.

От централата на международния застраховател предвиждат и 2,1% средногодишна инфлация за 2017 година и 2,5% за предстоящите 12 месеца. Основна причина за това продължава да бъде ръстът на горивата на международните пазари, като Euler Hermes прогноизра в световен мащаб цените на петрола да се покачи до 62 щ.д. за барел от 55 щ.д. за барел през 2017 година.

“Не очакваме продължаващият ръст в цените на горивата да има негативно отражение върху някои сектори или върху българската икономика като цяло. Прогнозата ни за страната през 2018 година остава стабилна с възможности за развитие”, категорична е Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

Въпреки това Euler Hermes засега оставя рейтинга на България без промяна на B2*, който индикира умерен риск. Основна причина за това е външният дълг, който продължава да е висок.

“През последните години е налице положителна тенденция, като външният дълг намалява постепенно като относителен дял от БВП – от 92% по време на кризата 2014 година до прогнози за 65% през 2017 и 63% през 2018 година. Това съотношение обаче продължава да е значително по-високо от считаното за нормално за развиващи се икономики – 50% и е макроикономически показател, който не може да бъде игнориран”, категоричен е Манфред Щамер, защото теоретично това може да създаде сериозни усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво.

'Манифест': 13 различни роли и само една Кейт Бланшет

https://offnews.bg//kultura/manifest-13-razlichni-roli-i-samo-edna-kejt-blanshet-671945.html

Може ли публичното афиширане на различни изкуства да бъде приложено в съвременното общество?

Филмът "Манифест" е реверанс към най-вълнуващите и страстни артистични демонстрации на ХХ век, от футуристите и дадаистите до поп-арта, артистите от „Fluxus”, Ларс фон Триер и Джим Джармуш. Поредицата художествени „изживявания” са поверени на Кейт Бланшет, която представя игровите компоненти на тези артистични декларации и тяхната политическа значимост.

Лентата дебютира като арт-изложба на мулти-екранно пространство през 2015 година, а сценаристът и режисьор Джулиан Роузфелд впоследствие го превръща във филм, вдъхновен от думите на важни личности от историята на ХХ век.

Световната премиера на „Манифест” беше в програмата на "Сънданс" - фестивалът за независимо кино, в началото на 2017 година. Неповторимите превъплъщения за пореден път доказват, че за Бланшет не съществува невъзможна роля. Този път те са 13 на брой и всяка от тях, освен че представя на света различно артистично верую, е своеобразно упражнение по стил. Заедно с автора на филма и негов режисьор, двамата създават нещо наистина уникално, неподвластно на описание или жанрови квалификации.

Търсят средства от дарители за ремонт на покрива на Катедралата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366164

Кампания за набиране на дарителски средства за възстановяване на покрива на катедралния храм "Свето Успение Богородично" е стартирал Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, припомня Moreto.net. През миналата година се наложиха спешни ремонтни и реставрационни дейности.

ВАП протестира решения на КЕВР за цената на водата

https://frognews.bg/novini/vap-protestira-resheniia-kevr-tsenata-vodata.html

На 22 и 28 декември 2017 г. Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд в София решения на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 30.11.2017 г.

Призовават финансовото министерство по делото "Митов и Ангеличин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634145

Призовават финансовото министерство по делото "Митов и Ангеличин"Финансовото министерство трябва да бъде призовано по делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин, реши съдия Пламен Панайотов от специализирания съд. За днес беше насрочено разпоредителното заседание, но то не успя да тръгне поради отсъствие на адвоката на Митов.

НИМХ: Януари ще започне със слънчево и топло време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6634170

НИМХ: Януари ще започне със слънчево и топло времеТази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, а месечната сума на валежите – около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8?, а най-високите – между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето през първия месец на 2018 година на Националния институт по метеорология и

Цигарите с нови цени и с нов бандерол от догодина

http://econ.bg/Новини/Цигарите-с-нови-цени-и-с-нов-бандерол-от-догодина-_l.a_i.755444_at.1.html

Цигарите ще са с нови цени и с нов бандерол. Някои марки вече поскъпнаха. Причината за скока са промените на акциза на тютюневите изделия....

Българинът продължава да трупа пари в банките. Държим над 70 милиарда лева там

https://offnews.bg//ikonomika/balgarinat-prodalzhava-da-trupa-pari-v-bankite-darzhim-nad-70-miliard-671942.html

Българинът продължава да трупа пари в банките.

Към края на ноември на депозити държим не 10, а 70,946 милиарда лева, показват данните на БНБ, цитирани от БНР.

Те са равни на 72,3% от прогнозния БВП.

Годишното увеличение е с 5,3%.

Депозитите на нефинансовите предприятия са 21,631 милиарда лева (22% от БВП). За година са се увеличили с 12,2 на сто.

Намаляват депозитите на финансовите предприятия - с 28,3% на годишна база и достигат 2,583 млрд. лева (2,6% от БВП).

През ноември депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата са 46,732 млрд. лева (47,6% от БВП). Те са с 5,1% повече от миналата година.

Кредитите за неправителствения сектор в края на ноември са 53,252 млрд. лева (54,3% от БВП) спрямо кредити за 52,986 млрд. лева през октомври (54% от БВП), като нарастват на годишна база с 4,2% (спрямо ноември 2016 година).

Кредитите за нефинансови предприятия се повишават към края на ноември с 1,3% на годишна база и достигнат 31,409 млрд. лева (32% от БВП).

Кредитите за домакинства и НТООД са в размер на 19,787 млрд. лева (20,2% от БВП), като спрямо ноември 2016 година те се увеличават с 6,4%. От тях жилищните са за 9,410 млрд. лева и нарастват на годишна база с 6,8%, а потребителските са 7,834 млрд. лева, с 6,7% над ноември 2016 г.

Кредитите за финансови предприятия, са 2,056 млрд. лева (2,1% от БВП) - с ръст от 37,1% за годината.

Приятел на Суджука от ГЕРБ е обвинен за натиск върху свидетели

http://www.mediapool.bg/priyatel-na-sudzhuka-ot-gerb-e-obvinen-za-natisk-varhu-svideteli-news273583.html

Софийска градска прокуратура повдигна в четвъртък обвинение срещу приятел на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука за оказване на натиск върху трима свидетели. Става дума за Петър Малджиев, който е обвинен за две престъпления - закана за убийство и опит за принуда. Той е четвъртият обвиняем по основното дело, което се води срещу Живко Мартинов – Суджука. Бившият депутат от ГЕРБ нашумя с това, че е изнудвал собственик на месокомбинат в Добрич за 4 тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. Срещу него бяха повдигнати шест обвинения. Ако вината му бъде призната от съда, той може да получи до 15 години затвор. Основната част от обвиненията са свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му. В обвинителния акт попада и случаят с четирите тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе "Елена", които трябвало да стигнат до Борисов, но не стигнали до там. Бившият депутат ще отговаря още за принуда на двама висши полицаи в Добрич, както и на шефа на местния клон на ВиК. Прокуратуратаповдигна обвинение и на шефката на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която ще бъде изправена пред съда за престъпление по служба. По данни на разследващите на 13 юли тя е издала неправомерна заповед за спиране на експлоатация на търговския обект, който е произвеждал месните деликатеси.Обвиняем е и бившият директор на полицията в  Добрич Веселин Колев. За Петър Малджиев прокуратурата твърди, че той е близък приятел с другите обвиняеми.Малджиев е бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и няколко други търговски обекти. Преди време е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан със силовите групировки. През месец ноември 2017 г., Малджиев е заплашил с убийство двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа. Целта е била да се оттеглят вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев. Ако бъде признат за виновен, Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода.Спрямо него е взета най-леката мярказа неотклонение “подписка“.

Предложиха ново решение за връзката на Перник с метрото

http://dnes.dir.bg/news/pernik-metrostantzia-metroto-26731561

Транспортни специалисти предлагат ново решение за връзката на Перник със столичното метро.

Отложиха първото заседание по делото срещу Йоан Матев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otlozhiha-pyrvoto-zasedanie-po-deloto-sreshtu-ioan-matev-2069577

Отложиха първото заседание по делото срещу Йоан Матев, обвинен в убийството на 16-годишния Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина.

Матев бе арестуван още през февруари, но обвинителният акт срещу него влезе в съда чак в средата на ноември.

Камери за видеонаблюдение показват атентатора от Санкт Петербург (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/kameri-za-videonabliudenie-pokazvat-atentatora-ot-sankt-peterburg-video-2069589

Камери за видеонаблюдение показват мъжа, заподозрян за взрива в супермаркет в Санкт Петербург, при който бяха ранени 13 души. Случилото се бе характеризирано като атентат от руския президент Владимир Путин.

Две напитки срещу настинка и грип

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-napitki-sreshtu-nastinka-i-grip-2069590

Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо да се наслаждават на празниците, на мнозина се налага да понасят възпалено гърло, упорита кашлица, главоболие. Консумацията на повече чай и вино обаче може да помогне за справяне с острите

Влязоха в сила новите правила при регистриране на автомобили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vliazoha-v-sila-novite-pravila-pri-registrirane-na-avtomobili-2069582

Влязоха в сила нови правила при регистриране на пътни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са уредени в приетите септември месец промени в Закона за движение по пътищата и са започнали да действат на 27 декември.

Илиан Илиев е новият треньор на "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104500_ilian_iliev_e_noviiat_trenyor_na_cherno_more/?ref=rss


Илиан Илиев постигна договорка с "Черно море" и поема отбора от новата година. Треньорът се завръща на "Тича", където беше футболист и треньор. "Ръководството на "Черно море" постигна договорка с Илиан Илиев за треньорския пост в клуба. Досегашният наставник Емануел Луканов остава директор на детско-юношеската школа", информираха от клуба.<br /><br />До момента Илиев беше треньор на "Верея", който се намира на шесто място след 20...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване