КАТ-София намали работното си време за утре, столичната здравна каса още от днес отпраща пациенти

https://offnews.bg//obshtestvo/kat-sofia-namali-rabotnoto-si-vreme-za-utre-stolichnata-zdravna-kasa-671922.html

Регистрацията на автомобили в столичния отдел "Пътна полиция" на 29 декември в столичния отдел "Пътна полиция" ще бъде до 13:00 часа, съобщиха от МВР.

До края на работния ден ще бъдат извършвани само административни услуги, свързани с прекратяване на регистрация, уточниха от МВР.

Прекратяването на регистрация на пътни превозни средства е с цел брак, спиране от движение и др.

Друга администрация също има проблем с обслужването на граждани - Столичната здравна каса. Причината е повреда на комуникационен кабел, която е прекъснала връзката с Националната здравноосигурителна каса.

Аварията била от миналия петък, но чак днес - в официалния работен ден посред многото почивни, започнало отстраняване на повредата.

Докато това се случи, пациентите, които отиват за заверка на книжки и протоколи за лекарства, няма да бъдат обслужвани, уточниха
от Столичната здравна каса.

КАТ-София ще регистрира коли с намалено работно време утре

https://offnews.bg//obshtestvo/kat-sofia-shte-registrira-koli-s-namaleno-rabotno-vreme-utre-671922.html

Регистрацията на автомобили в столичния отдел "Пътна полиция" на 29 декември в столичния отдел "Пътна полиция" ще бъде до 13:00 часа, съобщиха от МВР.

До края на работния ден ще бъдат извършвани само административни услуги, свързани с прекратяване на регистрация, уточниха от МВР.

Прекратяването на регистрация на пътни превозни средства е с цел брак, спиране от движение и др.

Грандиозно аватар шоу отбеляза рожденния ден на Bedroom Premium Club

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6633624

Грандиозно аватар шоу отбеляза рожденния ден на Bedroom Premium ClubЗа дванадесета поредна година Bedroom Premium Club превърна своя рожден ден в запомнящ се шоу-спектакъл. Близо 600 души станаха част от емоционалната вечер, а сред гостите бяха най-актуалните лица от родния елит. Митични двуметрови приказни герои на кокили посрещаха ВИП персоните на входа с атрактивно огнено шоу.

Путин определи взрива в Санкт Петербург като терористичен акт

https://www.actualno.com/asia/putin-opredeli-vzriva-v-sankt-peterburg-kato-teroristichen-akt-news_651593.html

Руският президент Владимир Путин определи като терористичен акт взрива, който избухна вчера в супермаркет в Санкт Петербург. На среща с военни в Кремъл Путин каза: „Както знаете, вчера в Санкт Петербург имаше терористичен акт“. Самоделна бомба избухна в шкаф в супермаркета в сряда вечерта. След взрива Ана Митянина, вицегубернатор на Санкт Петербург, написа в Туитър, че има 13 ранени, осем от които са били настанени в болница. Експлозията беше около 19.00ч. местно време,

2017: Простихме се с митрополит Дометиан, проф. Стоян Тонев, Емма Москова,Цветан Тодоров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631762

2017: Простихме се с митрополит Дометиан, проф. Стоян Тонев, Емма Москова,Цветан ТодоровИзвестните българи, с които се сбогувахме през 2017 година Борислав Стоев, един от големите български графици. Професорът по илюстрация е роден през 1927 г. в София. Завършва специалност “Илюстрация” при проф. Илия Бешков в Художествената академия. Илюстрирал е над 150 детски, исторически и съвременни книги,

Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-dade-zelena-svetlina-za-vtori-lift-na-bansko-2069534

При инвестиционен интерес ще бъде изграден втори лифт на Банско, реши правителството на свое заседание.
 
Кабинетът упълномощи министъра на околната среда Нено Димов при наличие на инвеститор да задвижи всички екологични проце

Султанка Петрова: 10 хил. души са останали без помощи заради отказ да работят

http://www.moreto.net/novini.php?n=366167

Социалните помощи на 10 хил. души са били спрени през последната година заради отказ да започнат предложена им работа. На около 3000 души помощите са спрени за две години. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Красимир Каракачанов нямало да допусне посредници при ремонта на МиГ-овете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104377_krasimir_karakachanov_niamalo_da_dopusne_posrednici/?ref=rss


Няма да бъдат допуснати посредници при ремонта на МиГ-овете, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Процедурата по възлагане на ремонта и поддръжката на бойните самолети МиГ-29 беше прекратена заради обжалване от страна на украинска държавна фирма.<br /><br />"Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата "РСК - МиГ". Оттук нататък каквито и номера да правят, няма да минат", заяви...

Американците са похарчили рекордните 800 млрд. долара за празниците

http://econ.bg/Новини/Американците-са-похарчили-рекордните-800-млрд-долара-за-празниците_l.a_i.755432_at.1.html

Американците са похарчили рекордните 800 млрд. долара за празниците - от началото на ноември, когато са започнали първите намаления по...

Как световна шампионка по шахмат бойкотира първенство в Рияд

http://clubz.bg/62318-kak_svetovna_shampionka_po_shahmat_bojkotira_pyrvenstvo_v_riqd

Световното първенство по ускорен и блиц шахмат в Рияд продължава, но няма да бъде запомнено с добро. Саудитска Арабия отказа достъп на състезатели от Израел, а на катарците бе предложено да участват под неутрален флаг, а не с родния. И те отказаха.

Най-голямата липса обаче е на световната шампионка и в двете дисциплини при жените - украинката Анна Музичук. Тя още през ноември се закани, че ще пропусне първенството, а по Коледа потвърди намерението си с официално изявление.

"Ще загубя и двете си световни титли, една по една. Просто защото отказах да замина за Саудитска Арабия. За да не играя по правилата на някой друг, за да не нося абая, за да не се налага задължително да бъда придружавана на публични места... И въобще, за да не се чувствам като второстепенно създание", заяви в социалните мрежи 27-годишната Музичук.

Украинката подчерта, че не съжалява за това, че няма да спечели толкова пари от две състезания, колкото от дузина взети заедно. Тя е огорчена от факта, че бойкотът ѝ не е довел до никакъв ефект - "на никого не му пука". Сестра ѝ Мария - също шахматистка, е подкрепила решението на Анна, двете са си останали в Украйна.

Любопитно е, че Анна Музичук игра на световното през март в Техеран, където всички шахматистки бяха задължени да носят хиджаб. И тогава имаше бойкоти. А Музичук стигна до финала и остана втора.

Днес в Рияд ще станат известни шампионите по ускорен шахмат. С най-предно класиране от българите е Иван Чепаринов, който заема 19-о място. Кирил Георгиев пък е едва 112-и.

Антоанета Стефанова е 51-ва при дамите.

Вече върви и надпреварата в блица. Общият награден фонд на световното, което се закрива на 30-и, е 2 милиона долара.

Библиотеката на Конгреса няма да пази всички съобщения от "Туитър"

http://www.cross.bg/suobshteniya-vsichki-sveta-1564310.html

/КРОСС/ Най-голямата библиотека в света - тази на американския Конгрес - се отказа от свой амбициозен план. Институцията вече няма да архивира всички „Туитър" съобщения в света, както възнамеряваше. Причината е липсата на място. Библиотеката започна своя „Туитър" архив през 2010 година с намерението да направи база данни на всички съобщения. Това обаче се оказало по-сложно от очакваното. Преди 6 години в рамките на две седмици са били изпращани половин милиард съобщения, сега същото количество изпълва интернет пространството само за ден.  

Полярниците ни монтираха мареографска станция за целогодишен запис на морското ниво

http://www.cross.bg/stantziya-antarktida-ostrov-1564309.html

/КРОСС/ За пръв път не само в Антарктида, но и извън България, беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво. Това съобщи в писмо до медиите проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт от базата ни на остров Ливингстън. Монтирането на мареографската станция стана след няколкодневна снежна буря по изпълнението на научните проекти от Националната програма за полярни изследвания.  Получените резултати за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак. Вече е започнато предаването на данни, в реално време, от изградената в близост до ледник Перуника сеизмична станция. С тези данни главен асистент Гергана Георгиева и физикът Васил Гурев ще проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат. Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в западна Антарктида. Главен асистент Милка Елшишка откри много нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното изучаване ще позволи да се определи адаптацията на тези безгръбначни към климатичните промени. Проф

Актрисата Лора Дърн на романтичен обяд с баскетболист

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6633584

Актрисата Лора Дърн на романтичен обяд с баскетболистАктрисата Лора Дърн беше видяна да целува баскетболиста Барън Дейвис на романтичен обяд в Бевърли хилс, съобщи Фимейл фърст. "Те си приказваха, смееха се и си прекарваха страхотно. Макар и Лора да се стараеше да остане инкогнито, те се целуваха и непрекъснато се докосваха" - разказа пред "Ю Ес уикли" човек, разпознал ги в заведението.

Полицейски бус катастрофира с две коли във Варна

https://offnews.bg//112/politcejski-bus-katastrofira-s-dve-koli-vav-varna-671920.html

Полицейски бус катастрофира с два леки автомобила във Варна, съобщиха от МВР.

В ранните часове на 28 декември, на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Осми Приморски полк” е възникнало ПТП с участието на служебен полицейски микробус „Форд” и два леки коли „Рено”.

При инцидента няма сериозно пострадали хора. Четирима души са с контузни наранявания – 47-годищният водач на полицейския автомобил, 42-годишният водач на един от автомобилите „Рено” и двама пътници от същия.

Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникване на инцидента. По случая е образувано следствено дело. Направените проби за употреба на алкохол от страна на водачите са отрицателни.

Каракачанов категоричен, че няма да допусне посредници за ремонта на МиГ-овете

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-kategorichen-che-njama-da-dopusne-posrednici-za-remonta-na-mig-ovete-news_651592.html

По отношение на ремонта на самолетите МиГ се изчаква решението на КЗК, след това на Административния съд и се продължава по старата процедура - пряко договаряне с фирмата производител. Това заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, който беше категоричен, че при тази сделка посредници няма да допусне в никакъв случай, защото това е изгодно за държавата. "Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Оттук нататък

340 000 битови клиенти на ЧЕЗ Електро плащат безкасово сметките си за ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633585

340 000 битови клиенти на ЧЕЗ Електро плащат безкасово сметките си за токКомпанията отчита 13% ръст при интернет плащанията от началото на годината спрямо същия период на 2016 г. Над 340 000 битови клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон,

Автоматизацията на труда ще засегне най-нископлатените работни места

https://www.investor.bg/evropa/334/a/avtomatizaciiata-na-truda-shte-zasegne-nai-niskoplatenite-rabotni-mesta-252874/

Автоматизацията във Великобритания би могла да увеличи нарастването на продуктивността на икономиката с между 0,8% и 1,4% на годишна база,

Кола с младежи се удари в дървета, 6-ма ранени

http://dnes.dir.bg/news/darveta-katastrofa-mvr-haskovo-26730628

Петима младежи и 30-годишен мъж са настанени в болницата в Хасково, след като колата им изхвърчала от пътя и се ударила в няколко дървета.

Надал се отказа от турнира в Бризбейн, Григор Димитров ще е №1 в схемата

https://offnews.bg//tenis/nadal-se-otkaza-ot-turnira-v-brizbejn-grigor-dimitrov-shte-e-1-v-s-671918.html

Световният №1 в тениса Рафаел Надал се отказа от участие на турнира в Бризбейн, Австралия. Той беше и №1 в схемата на турнира, а след оттеглянето му мястото му ще заеме Григор Димитров (№3 в световната ранглиста).

Надал съобщи решението си снощи чрез Фейсбук и обясни, че е имал нагласата да играе, но все още не е готов след дългия си сезон миналата година и късно започналата подготовка за предстоящия.

Испанският тенисист уточнява, че ще пристигне в Меблърн на 4 януари, за да започне подготовката си за Откритото първенство на Австралия.

Димитров спечели титлата на турнира в Бризбейн тази година, като на финала победи Кей Нишикори.

Заловиха 343 -ма мигранти на границата с България и Гърция

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-gartzia-granitza-migranti-26730626

Турските власти заловиха 343-ма мигранти, които се подготвяли да преминат нелегално през границата в България и Гърция.

Арестуваха директор на фабрика в Москва, стрелял по рейдъри

http://clubz.bg/62317-arestuvaha_direktor_na_fabrika_v_moskva_strelql_po_rejdyri

Властите в Москва задържаха днес Иля Аверянов - бившия собственик на сладкарската фабрика "Меншевик", който вчера застреля охранител и избяга, предаде РИА Новости.

Аверянов откри безразборна стрелба вчера сутринта на територията на предприятието след свада с настоящия му собственик Шамсудин Раджабов, който дойде там, придружен от съдебни полицаи. След това стрелецът се барикадира, а по-късно успя да избяга.

Според Аверянов фабриката му била отнета с рейдърство, като били представени фалшиви документи. Бизнесменът обясни именно с това действията си.

Руското МВР разпространи снимката на Иля Аверянов чрез канала Mash на мобилното приложение Telegram

Според обявените от Аверянов за фалшиви документи "Меншевик" имала задължения както към данъчните  сужби, така и към партньорите си. На фирмата "Денем Хол" сладкарската фабрика дължала 141 милиона рубли (2 милиона евро). Постигнато било споразумение, предвиждащо директорът като част от погасяването на дълга да предаде сградата на "Меншевик" и парцела под нея на обща стойност 200 милиона рубли (2,9 милиона евро). Той обаче не изпълнил ангажиментите си.

В резултат зданието преминало към новия си собственик. И той започнал да иска от Аверянов пари за ползване на чужд имот. Бившият директор от своя страна се опитал да получи по съдебен път разликата между неизплатената част на дълга и отчуждената част на имота, възлизаща на 140 милиона рубли (2,05 милиона евро). И в двата случая обаче съдилищата вземали страната на новия притежател Шамсудин Раджабов, който е главен съдружник в "Денем Хол".

Но арбитражният съд не уважил искането на Раджабов да обяви фалит на "Меншевик". Поредното заседание по делото е на 18 януари 2018 г.

В резултат на имотния спор руската Федерална служба на съдебните полицаи (ФССП) започнала изпълнително производство. Именно по тази причина в "Меншевик" пристигнали съдебни полицаи заедно с Раджабов и най-верните му хора.

Адвокатът Тимур Бакиралиев, представляващ интересите на сладкарската фабрика, твърди, че през лятото Иля Аверянов бил жестоко пребит, а жалбите му до различните държавни институции не дали никакъв резултат. Според юриста вчерашната стрелба не е нищо друго освен самоотбрана. Бакиралиев допълва, че дошлите "верни хора" на Раджабов били авказци, въоръжени с бухалки и оръжие.

Рейдърството е вид корпоративно заграбване. При него се използват политически и юридически средства за натиск от страна на властта или конкуренцията, особено когато е приближена до управниците. Много западни инвеститори в Русия се оплакват, че са станали жертва именно на този похват.

Последният такъв случай е с британската компания "Лерам кепитъл инвестмънтс", изкупуваща проблемни активи. Тя иска от Русия обезщетение в размер на 500 милиона долара и я обвинява в държавно рейдърство, довело до превземането на каменовъглената мина "Грамотеинская" в Сибир.

Роджър Федерер не очаква да повтори успехите си и през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104374_rodjur_federer_ne_ochakva_da_povtori_uspehite_si_i/?ref=rss


Носителят на 19 титли от Големия шлем Роджър Федерер вече е в Австралия, където се готви за началото на новия сезон. Швейцарският тенисист, който триумфира на Australian Open за пети път през 2017 г. обясни, че няма толкова високи изисквания за следващата година.<br /><br />През 2017 г. Маестрото се изкачи до второто място в световната ранглиста, спечели и титлата на "Уимбълдън" за рекорден осми път, завършвайки общо със седем трофея за сезона. Той ще започне новата...

"Газпром" ще изгради 35% от "Турски поток" до края на 2017 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-shte-izgradi-35-ot-turski-potok-do-kraia-na-2017-g-252878/

По план се движи работата и по газопровода "Силата на Сибир", отчете ръководителят на компанията Алексей Милер

340 000 битови клиенти на ЧЕЗ ЕЛЕКТРО плащат безкасово сметките си за ток

https://frognews.bg/novini/340-000-bitovi-klienti-chez-elektro-plashtat-bezkasovo-smetkite-tok.html

Компанията отчита 13% ръст при интернет плащанията от началото на годината спрямо същия период на 2016 г.

Победителките в X Factor пеят в ресторант на Нова година, а не на площада в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633632

Победителките в X Factor пеят в ресторант на Нова година, а не на площада в ПловдивМомичетата от 4 Magic и тяхната музикална педагожка получиха плакети от кмета Иван Тотев Момичетата от 4 Magic, които спечелиха първо място в последния сезон на X Fаktor, не могат да изпълнят поканата на пловдивския кмет да пеят на площада навръх Нова година. "Имаме ангажимент по същото време да участваме в пловдивски ресторант",

Атентат в Кабул посред церемония за 38-ата годишнина от инванзията на СССР: 40 убити, 30 ранени

https://frognews.bg/svqt/atentat-kabul-posred-tseremoniia-38-ata-godishnina-invanziiata-sssr-40-ubiti-30-raneni.html

Най-малко 40 души бяха убити, а 30 - ранени при взривове край шиитски културен център и афганистанска медия в Кабул, Афганистан, предадоха световните агенции.

Атентат в Кабул посред церемония за 38-ата годишнина от инванзията на СССР: 40 убити, 30 ранени

https://frognews.bg/novini/atentat-kabul-posred-tseremoniia-38-ata-godishnina-invanziiata-sssr-40-ubiti-30-raneni.html

Най-малко 40 души бяха убити, а 30 - ранени при взривове край шиитски културен център и афганистанска медия в Кабул, Афганистан, предадоха световните агенции.

КАТ-София ще регистрира коли на 29 декември до 13 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633571

КАТ-София ще регистрира коли на 29 декември до 13 часаПоради годишна инвентаризация в отдел "Пътна полиция" - СДВР, на 29 декември, петък, регистрацията на пътни превозни средства ще бъде преустановена в 13 часа, съобщава пресцентърът на МВР, цитиран от БТА. До края на работния ден ще бъдат извършвани единствено административни услуги, свързани с прекратяване на регистрация на пътни превозни средства

Славин Славчев и Фабрицио Паризи подгряват предновогодишно Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6633557

Славин Славчев и Фабрицио Паризи 
подгряват предновогодишно ГабровоНа 30 декември габровци и гостите на града предновогодишно ще загреят с качествен рок и наелектризиращо денс парти. От 19 ч. площад „Възраждане“ ще огласи феноменалният вокалист - Славин Славчев, победител в третия сезон на X Factor. Заедно с групата си Еридан те ще взривят площада с изпълнения на популярни парчета на Bon Jovi, AC/DC, Whitesnake,

Полицейски микробус участва в тройна катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366163

Полицейски микробус се блъсна с други два автомобила рано тази сутрин, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът е станал на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк". Служебният форд се ударил с две коли рено.

Лукарски: Няма драма да има и друга партия на "Раковски" 134

https://www.actualno.com/politics/lukarski-njama-drama-da-ima-i-druga-partija-na-rakovski-134-news_651590.html

Лидерът на СДС Божидар Лукарски посочи, че няма нищо драматично в това да има и друга партия на емблематичния адрес „Раковски” 134. "Имаме добра комуникация с Валери Симеонов и НФСБ и сме си разделили обитанието. Много партии имаха желание да са на това място, НФСБ все пак управляват и нямат своя сграда в София”, коментира той. Той добави, че сините остават в сградата. В момента все още се изчистват процедурите за ремонти и наеми. Засега няма фондация, която

Вижте най-странните научни открития през 2017 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633564

Вижте най-странните научни открития през 2017 годинаОтминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях бяха много странни. Червеи се сдобиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици почти останаха в тайна, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни огромни мехури, пише Лайв сайънс. Учени от университета "Тъфтс" изпратиха фрагменти от плосък червей на

Самолет "паркира" в сграда в Малта

http://www.cross.bg/intzidenta-malta-letishteto-1564308.html

/КРОСС/ Силен вятър издуха частен самолет от стоянката ми на летището в Малта и се удари в близка сграда, съобщават местни медии. Властите разкриват, че няма пострадали при инцидента, а само материални щети. Силните ветрове на летището са предизвикали инцидента. За щастие в сградата не е имало хора. Частният Dassualt Falcon 7X е бил паркиран в близост до хангара на Lufthansa Technik. Според някои, частният самолет принадлежал на британския политик и бизнесмен лорд Майкъл Ашкрофт. Той е бивш заместник-председател на Консервативната партия.  

Правителството решава казуса „Банско“, протести „за“ и „против“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-reshava-kazusa-bansko-protesti-za-i-protiv-2069526

Докато кабинетът очаква финалното предложение на министъра на околната среда и водите Нено Димов по казуса "Банско", десетки граждани излязоха на протест пред Министерски съвет срещу изграждането на втори лифт в Банско.
 
Част от лозу

Прокуратурата отново поиска 12-годишна присъда за лидера на Samsung

https://www.investor.bg/harduer/459/a/prokuraturata-otnovo-poiska-12-godishna-prisyda-za-lidera-na-samsung-252867/

Висшият съд на Сеул разглежда жалба на Лий Дзие Юн срещу петгодишната присъда за лишаване от свобода

Районите без вода във Варна (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=366162

Заради авария на водопровод, част от Варна днес е без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са стотици домакинства в квартал "Бриз", абонатите около ресторант "Камелия", хотели "Бриз", Пикадили парк и местнността Горчивата чешма.

Надал разчисти пътя на Димитров в Бризбейн, Гришо става №1 в схемата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6633556

Надал разчисти пътя на Димитров в Бризбейн, Гришо става №1 в схематаСветовният номер 1 Рафаел Надал се отказа от участие в двата турнира преди Откритото първенство на Австралия - в Бризбейн и в Сидни. Така Григор Димитров, който бе поставен под номер 2 в схемата на турнира в Бризбейн, който започва на 1 януари 2018 г., автоматично стана неин водач.  Надал не е излизал на корта откакто се оттегли от финалите в

Атентат срещу медия и шиитски център в Кабул взе над 40 жертви

http://www.mediapool.bg/atentat-sreshtu-mediya-i-shiitski-tsentar-v-kabul-vze-nad-40-zhertvi-news273567.html

По последни данни 41 души бяха убити, а 84 са ранени при самоубийствен атентат в четвъртък в афганистанската столица Кабул, насочен срещу шиитски център и информационна агенция. Отговорност за атаката пое терористичната организация "Ислямска държава", а Европейската комисия определи това като действие срещу свободата на изразяване и демокрацията в страната. Сред жертвите има журналисти от медията "Гласът на Афганистан", както и студенти, събрали се в шиитския културен център "Табаян" за церемония по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан. Сред ранените има множество жени и деца. Основната цел на атаката, извършена от атентатор самоубиец, носещ жилетка с експлозиви, е бил шиитският център. През последните месец Ислямска държава извърши редица подобни атаки в шиитски центрове в Афганистан през последните месеци.   При взрива обаче тежко е пострадал и новинарският офис на "Гласът на Афганистан". Последвали са още три експлозии, съобщиха местните власти, цитирани от световните агенции. Двете взривни устройства са избухнали пред сградата, докато там се били събрали хора да помагат на пострадалите от първия взрив. След като известно време никой не пое отговорност за атентата, а талибаните обявиха, че атаката не е тяхно дело, пропагандната агенция на "Ислямска държава" – "Амак", съобщи, че зад експлозиите стои терористичната организация. По-рано през тази седмица "Ислямска държава" пое отговорност за нападение от понеделник срещу сграда на афганистанското разузнаване, при което бяха убити петима души. Миналата седмица имаше опит за атака срещу обучителен център на агенцията, но нападателите бяха убити преди да се взривят и да причинят жертви и сериозни щети. Атентатът в Кабул идва след нападението срещу частна телевизионна станция през ноември. Според организацията "Репортери без граници" Афганистан е сред най-опасните за работа в медии места в света, като през отиващата си година тук е потвърдена гибелта на двама журналисти и петима техни помощници, загинали, докато са били на работа.

Най-малко 40 загинали при бомбена атака срещу медия в Кабул

http://www.mediapool.bg/nai-malko-40-zaginali-pri-bombena-ataka-sreshtu-mediya-v-kabul-news273567.html

Най-малко 40 души са загинали, а други 30 са ранени при бомбен атентат срещу новинарската агенция "Гласът на Афганистан", съобщи говорител на вътрешното министерство на страната. Все още никой не е поел отговорност за серията нападения срещу медии в страната, а талибаните неотдавна разпространиха изявление, че не стоят зад тези атентати. Според афганистанските власти цел на атаката е бил културен център, в който по същото време се е провеждало събитие по повод 38 години от съветската инвазия в страната. По-рано през тази седмица "Ислямска държава" пое отговорност за нападение от понеделник срещу сграда на афганистанското разузнаване, при което бяха убити петима души. Миналата седмица имаше опит за атака срещу обучителен център на агенцията, но нападателите бяха убити преди да се взривят и да причинят жертви и сериозни щети. "Ройтерс" описва снимки от мястото на взрива, от които се виждат сериозни разрушения е много тела на загинали и ранени в редакцията на агенцията в Кабул. В момента на експлозията там е имало група студенти, поканени за участие в дискусия. Атентатът идва след нападението срещу частна телевизионна станция през ноември. Според организацията "Репортери без граници" Афганистан е сред най-опасните за работа в медии места в света, като през отиващата си година тук е потвърдена гибелта на двама журналисти и петима техни помощници, загинали, докато са били на работа.

Четирима пострадали при катастрофа на полицейски микробус и 2 коли

http://www.cross.bg/chetirima-avtomobilite-reno-1564307.html

/КРОСС/ Четирима души са контузени при сблъсък на полицейски микробус "Форд" и две коли марка "Рено" във Варна, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал в ранните часове на 28 декември, на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк". По информация на полицията няма сериозно пострадали хора. Пострадалите са 47-годишният водач на полицейския автомобил, 42-годишният водач на един от автомобилите "Рено" и двама пътници от автомобилите. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникване на инцидента. По случая е образувано следствено дело. Направените проби за употреба на алкохол от страна на водачите са отрицателни.  

Обама: Социалните медии могат да доведат до разруха на гражданския дискурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=366158

Бившият американски президент Барак Обама е притеснен, че социалните медии водят до „разруха на гражданския дискурс“. Това заяви той в първото си интервю, откакто напусна Белия дом. „Един от най-опасните аспекти на интернет е, че хората могат да имат съвсем различни реалности.

Двата протеста "за" и "против" втори лифт в Банско започнаха

https://www.actualno.com/society/dvata-protesta-za-i-protiv-vtori-lift-v-bansko-zapochnaha-news_651589.html

Протестиращи жители на Банско и околните населени места блокираха главния път Е-79 край Симитли. Най-малко 200 души са се събрали при входа на Симитли, за да настояват отново за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Събралите се носят плакати, на които пише: „Народът на Банско срещу зеления рекет”, „Искаме бъдеще за децата си”, „Българите срещу зелената мафия” и др. На протеста присъства и кметът на Банско Георги Икономов, к

Путин определи експлозията като терористичен атентат

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-explozia-jihad-teroristichen-atentat-sankt-peteburg-26730460

Президентът на Руската федерация Владимир Путин определи експлозията в мол в Санкт Петербург за терористичен атентат, съобщи РИА Новости.

Путин определи експлозията като терористичен атентат

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-explozia-teroristichen-atentat-sankt-peteburg-26730460

Президентът на Руската федерация Владимир Путин определи експлозията в мол в Санкт Петербург за терористичен атентат, съобщи РИА Новости.

КФН потвърди проспект за публично предлагане на акции на Елана Агрокредит

http://econ.bg/Новини/КФН-потвърди-проспект-за-публично-предлагане-на-акции-на-Елана-Агрокредит_l.a_i.755430_at.1.html

На заседанието си на 22.12.2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши, потвърждава проспект за публично предлагане на акции, които ще бъдат...

Полицейски бус блъсна две коли във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6633544

Полицейски бус блъсна две коли във Варна
Полицейски бус блъсна две коли на едно от най-оживените кръстовища във Варна и се обърна странично на пътя. Няма тежко пострадали при инцидента. В ранните часове на 28 декември, на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Осми Приморски полк" е възникнало пътнотранспортно произшествие с участието на служебен полицейски микробус Форд и два

Почина основателят на голямата търговска верига Media Markt

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/12/28/3104371_pochina_osnovateliat_na_goliamata_turgovska_veriga/?ref=rss


Милиардерът Ерих Келерхалс, един от основателите на гиганта за търговия с битова електроника Media Markt, почина на 25 декември на 78 години, съобщи говорител на неговата холдингова компания Convergenta.<br /><br />Германецът от Инголщат имал малък семеен магазин за електроника и през 1979 г. основава с Валтер Гунц и Леполод Щифел първия Media Markt в Мюнхен с идея да се предлага по-голямо разнообразие на по-ниски цени. Десет години по-късно започва международна експанзия с първи...

Калоян Паргов: Липсата на прозрачност е синоним за Столична община

http://www.cross.bg/sofiya-chast-obshtina-1564306.html

/КРОСС/ Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет, в интервю за news.bg - Догодина София ще разполага с рекорден бюджет. За какво обаче няма да стигнат парите, според Вас и как най-правилно трябва да се изразходват средствата?- София няма да разполага догодина с рекорден бюджет, защото е имало и по-големи бюджети, но резултатите от тях не са забележителни. Има увеличение на бюджета на столицата заради един единствен факт и това е повишаване на прага на минималната работна заплата и осигуровките. Като цяло бюджетът, като структура и приоритети, е същият, както през изминалата година. Има добавен един нов приоритет - борбата с мръсния въздух. Ако не беше БСП и тази година нямаше да стане ясно, че в София дишаме мръсен въздух, който 5 пъти надвишава нормата. Бюджетът на София няма да реши нито един проблем за поредна година, което е жалко. Единственото съществено, което ще се случи, е изграждането на третия метродиаметър. Нищо друго като проблем няма да бъде решено. Нито ще има достатъчно средства, за да може да оправят разписанията на градския транспорт. Нито ще има повече средства за голяма част от уличната мрежа, която е над 20 000 километра и продължава да е с асфалт от времето на социализма

При изгубване на трудова книжка, нова ще се издава с писмено заявление-декларация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6FBVzA9Vlew/

Работниците и служителите ще подават писмено заявление-декларация за издаване на нова трудова книжка в съответната дирекция “Инспекция по труда“. Тези промени в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, които са част от административната реформа на кабинета, бяха приети от правителството. Досега документът се издаваше въз основа на молба.

Писменото заявление-декларация се подава, когато трудовата книжка е изгубена или унищожена. В него са посочва кой е изгубил документа (работникът/служителят или работодателят) и се посочват данни за работодателите, при които е работило лицето.

Две трети българи, една трета живот

http://www.eurochicago.com/2017/12/bulgari/

Всеки сам решава кое е важно в неговия живот. Натрупването на пари, осигуряването на бъдещето на децата, издигане в кариерата, добри битови условия, красива жена и кола и т.н. Но май все повече хора искат и добра околна среда, чист въздух, повече природа и спокойствие, което в големите градове, където сме набутани повечето, не е възможно да се случи. Та, човек, поглеждайки назад и давайки си сметка, че 2/3 от живота му е минал, е добре да се замисли кое ще е приоритетът му за оставащата трета, защото времето лети и "единствената победа, която можем да удържим над смъртта, е да направим от живота си шедьовър" - всеки, както го разбира!

Ердоган: Башар Асад е терорист

https://www.actualno.com/asia/erdogan-bashar-asad-e-terorist-news_651584.html

Сирийският президент Башар Асад е терорист и е невъзможно продължаването на мирните преговори за Сирия, докато той е начело на държавата, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. На пресконференция в столицата на Тунис Ердоган подчерта: „Асад определено е терорист, който провежда политика на държавен тероризъм. Не е възможно да се продължава с Асад. Как можем да прегърнем бъдещето със сирийски президент, след като той е убил почти един милион от неговите граждани?",к

Джейн Фонда: Предполагах, че няма да живея дълго и ще умра самотна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6633536

Джейн Фонда: Предполагах, че няма да живея дълго и ще умра самотнаАктрисата Джейн Фонда, която отпразнува 80-годишнината си миналата седмица, каза, че не е очаквала да доживее дори до 30-годишна възраст, предаде Ройтерс. "Предполагах, че няма да живея дълго и ще умра самотна и пристрастена към нещо. Не мислех, че ако наистина живея толкова дълго, ще бъда енергична и здрава, и ще работя все още.

Лукарски се предаде: Няма драма, че НФСБ на В. Симеонов влиза на ”Раковски” 134

https://frognews.bg/novini/lukarski-dava-sgradata-sds.html

Лидерът на СДС Божидар Лукарски посочи, че няма нищо драматично в това да има и друга партия на емблематичния адрес „Раковски” 134.

Атентат в Кабул посред церемония за 38-ата годишнина от съветската инвазия: 40 убити, 30 ранени

https://offnews.bg//sviat/atentat-v-kabul-posred-tceremonia-za-38-ata-godishnina-ot-savetskata-i-671915.html

Най-малко 40 души бяха убити, а 30 - ранени при взривове край шиитски културен център и афганистанска медия в Кабул, Афганистан, предадоха Би Би Си и АФП

Мишената е бил центърът. В него в този момент се е провеждала церемония, отбелязваща 38-ата годишнина от съветската инвазия в Афганистан, съобщи говорител на вътрешното министерство, цитиран от АПФ.

След първата експлозия последвали още две.

Все още никой не е поел отговорност за атаката.

БТА съобщи, че най-малко трима от убитите са журналисти.

Снимки в социалните медии показват тела на убити след взрива.

Руската полиция задържа стрелеца от „Меншевик“

http://www.cross.bg/zavoda-sytreshnite-sryada-1564305.html

/КРОСС/ В сутрешните часове руската полиция успя да задържи бившия директор на московския завод „Меншевик", който в сряда откри огън и рани фатално един от охранителите на съоръжението, след което се укри, предава РИА Новости. По данни на властите стрелецът е открит на територията на завода, след което е отведен в полицейско управление. Инцидентът в завода се случи около девет часа в сряда след възникнала свада. Съгласно разпространените данни, в сутрешните часове на деня бившият собственик на завода е пристигнал на територията му и е влязъл в словесен конфликт с настоящото ръководство на предприятието. След ескалация на спора той е произвел няколко изстрела и е ранил един от охранителите на обекта. По-късно той е починал от раните си. Уточнява се, че предполагаемият извършител е оказал активна съпротива на полицията при опита й да го задържи. Властите опровергаха появилата се по-рано информация за заложническа ситуация в завода. Не бяха потвърдени и данните за още двама пострадали.  

За потреблението на електроенергия по коледните празници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6B_xf-3kQhs/

Оперативните данни на EVN България показват, че в периода 23 декември – 27 декември 2017 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 144 115 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези стойности са по-малки от потреблението през тези дни на 2016 г., когато са консумирани общо 154 785 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран вечерта на 23 декември 2017 г., когато е бил 1 636 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховият товар за този период на 2016 г. е регистриран също на 23 декември и е бил 1 676 MW (мегавата).

EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
  • използва ли се в имота електроенергия за отопление
  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
  • брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището
  • състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота
  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност и др.

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

Специалистите в диспечерските центрове на компанията осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 75 дежурни екипа са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника.

 

Обама: Социалните медии могат да доведат до балканизация на обществото

http://www.mediapool.bg/obama-sotsialnite-medii-mogat-da-dovedat-do-balkanizatsiya-na-obshtestvoto-news273566.html

В първото си интервю след напускането на Белия дом американскиятпрезидент Барак Обама предупреди, че социалните медии могат да доведат “разруха на гражданския дискурс“ и “балканизация“. Обама говори за шоуто BBC Radio 4 Today, а водещ бе британският принц Хари.   “Един от най-опасните аспекти на интернет е, че хората могат да имат съвсем различни реалности. Те могат да се окажат обгърнати от информация, която само да засили отклоненията им. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат в чат стаите, където сте", коментира Обама.   Според него основният въпрос на новата технология за общуване е как да я използваме. Според него технологията трябва “да позволява многообразието от гласове, да поощрява разнообразието от възгледи, но и да не води до “балканизация“ на обществото, за да открива общите неща между хората". Терминът “балканизация“ в политологията се използва като синоним на враждата, разделението и разпокъсаността.   Сегашният американски президент Доналд Тръмп е може би най-известният потребител на “Туитър“, но Обама не го спомена поименно в своето интервю.   Според Обама общуването лице в лице спомага за смекчаване на противопоставянето и изразяването на крайни възгледи.   “Социалните медии са наистина мощен инструмент за взаимодействие между хората с общи интереси, но за тях е важно да се виждат и офлайн, да се срещат в бара, да се срещат на местата за богослужение, в квартала, да се познават лично. Това е важно, защото в интернет всичко изглежда по-просто, но когато те се видят, разбират, че те са сложни личности“, каза Обама.   Пред британския принц Обама коментира и по-лежерни теми като това как изглежда деня му сега, когато не е президент.   “О, събуждам се по-късно. Прекрасна е възможността да имаш контрол над ежедневието си“, коментира президентът Обама (2009-2017).

Протести ”за” и ”против” втория лифт над Банско

http://dnes.dir.bg/news/bansko-protest-lift-26730508

Десетки граждани протестират на площад пред Министерски съвет срещу втори лифт на Банско. Местните подкрепят лифта с друг протест на главен път Е-79.

Човек не е живял истински, ако не е помогнал на непознат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6632880

Човек не е живял истински, ако не е помогнал на непознат“Българската Коледа” трябва да е 365 дни. И да се гордеем, че за 14 години с дарените 29 984 449 лв. са подпомогнати 3883 деца Работя за “Българската Коледа” от нейното начало и съм много горд, че тя се превърна в забележителен пример за изключително влиятелна проява, създадена от българи, за да помага на българи.

Протест и контрапротест за разширяването на ски зоната в Банско

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/protest-i-kontraprotest-za-razshiriavaneto-na-ski-zonata-v-bansko-252870/

Екозащитници отново протестират срещу ново съоръжение, поддръжниците на втори лифт пък отново се готвят да блокират пътища с искане да има строителство

Боил Банов: Как точно на Коледа започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров?

https://frognews.bg/novini/bil-banov-kak-tochno-koleda-zapochna-razrushavaneto-kashtata-gen-racho-petrov.html

”Как може точно по Коледа да започне разрушаване на знакови обекти”, коментира министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров.

Неуспешен опит за обир на банкомат в "Люлин"

https://www.actualno.com/crime/neuspeshen-opit-za-obir-na-bankomat-v-lulin-news_651586.html

Опит за обир на банкомат е бил извършен тази нощ в столичния квартал "Люлин" 10. Според подадения сигнал към 3:25 ч. тази нощ са били нанесени щети на устройство, което се е намирало в помещение със свободен достъп. По данни на МВР не са откраднати пари от устройството, защото е с нов тип защита, предаде БНТ. Почеркът е същият като обира на банкомат в Сапарева баня, след който последва мащабна полицейска операция по издирването на серийни крадци на банкомати. Огледът на място продъл

Euronews: НАТО открива офис в Кишиньов и разполага мрежите си в Молдавия

http://pogled.info/svetoven/Euronews-nato-otkriva-ofis-v-kishinov-i-razpolaga-mrezhite-si-v-moldaviya.91558

/Поглед.инфо/ Откриването на бюро за връзка на НАТО в Кишиньов раздели молдавското общество на два лагера, пише Euronews. Както отбелязва канала, привържениците на сближаване с блока посочват потенциалните изгоди от такова сътрудничество, като в същото време експертите считат, че по такъв начин алианса се опитва да замъкне страната в орбитата на своето влияние по сигурен път без да отправя военно предизвикателство към Москва.

Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за подкрепа на деца, останали с един родител

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-startira-kampaniya-za-podkrepa-na-detsa-ostanali-s-edin-roditel.91559

/Поглед.инфо/ Утре, 29 декември 2017 г., в 11.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще даде старт на кампанията за закрила правата на децата, останали с един родител. Поводът е гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова.

Путин: Вчерашната експлозия в Санкт Петербург е терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633515

Путин: Вчерашната експлозия в Санкт 
Петербург е терористичен актДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин определи експлозията в магазин в Санкт Петербург за терористичен атентат, предава РИА Новости. „Вчера (сряда, 27 декември – бел.р.) в Санкт Петербург бе извършен терористичен атентат“, заяви президентът в рамките на среща с офицери, участвали във военната операция в Сирия.

Няма страшно

https://offnews.bg//mama-nindzha/niama-strashno-671917.html

"Безобидните" реплики, които могат да бъдат опасни „Виж сестра ти… защо ти не се държиш така.“, „Като се върне баща ти, ще му кажа какво си направил.“ Всички сме съгласни, че подобни думи са недопустими в общуването ни с децата. Има обаче и такива, които привидно ни изглеждат съвсем невинни, често ги употребяваме, но имат не по-малко разрушително действие. „Браво!“Последните изследвания показват, че постоянното поощряване на децата с похвали, ги прави зависими от мнението ни. Ако непрекъснато казваме на детето си „умник“, „браво“, „ти си номер 1“, трябва да имаме предвид, че похвалата може да стане основен мотив за действията…

Атентат в Кабул срещу новинарска агенция взе над 40 жертви

http://clubz.bg/62316-atentat_v_kabul_sreshtu_novinarska_agenciq_vze_nad_40_jertvi

Поне 40 души са загинали при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул. Ранените са над 30, съобщава Би Би Си.

Според местните власти целта е бил шиитският културен център в града, но много от жертвите са студенти, които са били на конференция в сградата на информационната агенция Afghan Voice. Поводът за дискусията е 38-мата годишнина от съветската инвазия в Афганистан, разказват журналисти от медията организатор.

Досега никой не е поел отговорност за атаката. В официално изявление талибаните обявиха, че нямат нищо общо с атентата. Предполага се, че "Ислямска държава" стои зад терористичния акт, но досега няма потвърждение. Организацията често напада шиитското малцинство в Афганистан.

След взрива са последвали две по-слаби експлозии в района, коментира вътрешният министър на Афганистан пред Би Би Си.

35 тела на загинали са преместени в близката болница, казва пред Ройтерс зам.-министърът на здравеопазването Феда Мохамед Пайкан. Повечето от ранените са с тежки изгаряния.

През октомври 39 души загинаха при атака срещу шиитска джамия в Кабул. В понеделник при самоубийствен атентат е съобщено за поне 10 жертви.

Атентат в Кабул взе над 40 жертви

http://clubz.bg/62316-atentat_v_kabul_vze_nad_40_jertvi

Поне 40 души са загинали при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул. Ранените са над 30, съобщава Би Би Си.

Според местните власти целта е бил шиитският културен център в града, но много от жертвите са студенти, които са били на конференция в сградата на информационната агенция Afghan Voice. Поводът за дискусията е 38-мата годишнина от съветската инвазия в Афганистан, разказват журналисти от медията организатор.

Досега никой не е поел отговорност за атаката. В официално изявление талибаните обявиха, че нямат нищо общо с атентата. Предполага се, че "Ислямска държава" стои зад терористичния акт, но досега няма потвърждение. Организацията често напада шиитското малцинство в Афганистан.

След взрива са последвали две по-слаби експлозии в района, коментира вътрешният министър на Афганистан пред Би Би Си.

35 тела на загинали са преместени в близката болница, казва пред Ройтерс зам.-министърът на здравеопазването Феда Мохамед Пайкан. Повечето от ранените са с тежки изгаряния.

През октомври 39 души загинаха при атака срещу шиитска джамия в Кабул. В понеделник при самоубийствен атентат е съобщено за поне 10 жертви.

Протестиращи затвориха за кратко пътя за Гърция (Обновена+Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633525

Протестиращи затвориха за кратко пътя за Гърция (Обновена+Снимки)Главен път Е-79 в района на град Симитли преди минути бе затворен. Няколко хиляди протестират срещу зеления рекет и псевдоеколозите, които спират решението за изграждане на втора кабинка в банско. Хората са застанали на шосето за Гърция и вдигат плакати с искане за втора кабинка. Най-отпред са кметовете на Симитли и Банско,

"Трипъл-дабъл" на Леброн Джеймс не спаси "Кливланд" от загуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104366_tripul-dabul_na_lebron_djeims_ne_spasi_klivland_ot/?ref=rss


"Кливланд кавалиърс" записа втора поредна загуба в НБА, след като отстъпи с 95:109 при гостуването си на "Сакраменто кингс". 40-годишният ветеран Винс Картър вдъхнови "кралете" за успеха, след като вкара 24 точки и се представи много силно в защита. "Кливланд" предложи силна игра само в първата четвърт, когато водеше, но след това допусна срив в играта си, а най-големият аванс на "кралете" достигна до 17 точки.<br /><br />Звездата на...

Банов: Няма бутафория с НДК и председателството

https://www.actualno.com/society/banov-njama-butaforija-s-ndk-i-predsedatelstvoto-news_651583.html

В нищо не сме бутафорни, в НДК в момента няма никаква бутафория. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който показа изцяло обновената Зала 3 на Националния дворец на културата. Залата ще бъде сърцето на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, всички най-важни събития ще се провеждат в нея, посочи той. „Доволен съм, стана зала бижу, зала, която има огромно бъдеще и ще даде огромно бъдеще на НДК като конгресен център – посочи минис

Доларът е на едномесечно дъно

http://econ.bg/Новини/Доларът-е-на-едномесечно-дъно_l.a_i.755429_at.1.html

Спадналата доходност на 10-годишните американски облигации потопиха долара, докато валутите, свързани със суровини, получиха подкрепа от ралито на...

Зимната олимпиада през 2018 г. вече е опорочена

http://clubz.bg/62315-zimnata_olimpiada_prez_2018_g_veche_e_oporochena

Международният олимпийски комитет (МОК) може и да забрани на представителите на Русия да участват в Зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. заради системна употреба на допинг. Но решението, че руските състезатели могат да участват под „неутрален флаг“, е подигравка. Това е напълно формално наказание за пред света, чиято цел обаче е да защити търговските и политически интереси на МОК и на Русия. Чувствам се задължен да кажа това, защото аз проведох разследването от името на Световната антидопинг агенция (WADA).

Докладът от 2016 г. разкри, че в Русия е действала подкрепяна от правителството програма за допинг – на такова равнище такава програма не е съществувала дори в бившата ГДР. Така Русия измами стотици чисти атлети и ги измести от заслуженото им място на почетната стълбичка. Въпреки това сега Русия лобира за стотици състезатели да участват в Пьончан като „олимпийски състезатели от Русия“ - което изобщо не е неутрално, както твърди МОК. На тях също така ще им бъде позволено да излязат на церемонията по закриването с руското знаме и с надпис „Русия“ върху екипите си.

През 2016 г. Международният параолимпийски комитет (МПК) нямаше проблем бързо да забрани на руските състезатели да участват на олимпиадата в Рио. Президентът на МПК Филип Крейвън отбеляза, че Русия е поставила „медалите над морала“ и така се е подиграла с Олимпийската харта.

Признавам, че изгонването на всички руски състезатели е строга мярка, но игрите в Рио, както и идващите зимни, не спряха Русия, а по-скоро я окуражиха да продължи с опитите си да мами останалите, без никакъв страх от някакво истинско наказание.

Единственото истинско наказание тук е насочено срещу тези, които казват истината и които събраха куража да говорят първи.

Първоначалните разкрития за руската правителствена допинг програма бяха резултат от смелостта на Юлия Степанова и Виталий Степанов. Това семейство от бивш служител на руската антидопинг агенция и елитна състезателка са носители на безкористен и загрижен патриотизъм. Заради благородните им намерения, това семейство бяха обявени за предатели и принудени да напуснат дома си от страх да не бъдат убити.

Те вярват в честния спорт. В това вярвах и аз, когато започнах разследването. Докато напредвах, осъзнах, че то е по-голямо, отколкото подозирах, и че ще има нужда от повече ресурси. Тогава осъзнах, че проблемът не е само в употребата на допинг, но и в системата срещу употреба на допинг.

Моите искания за допълнителни хора за разследването бяха отхвърлени от босовете на WADA – ръководителят на WADA също така е член на борда на един от националните Олимпийски комитети. Затова реших да помогна на един германски репортер и част от данните да „изтекат“ - аз бях ръководител на разследването на световната организация за борба с допинга и реших да заобиколя собствената си организация.

Знаех, че публичният натиск е единственото, което притесняваше олимпийското движение. Както се и надявах, документалният филм на германския репортер притисна WADA и агенцията ми осигури ресурси, за да извърша необходимото разследване.

Разследването потвърди твърдението на един руски състезател и свидетелството на други руски състезатели, че 99% от техните национални състезатели взимат допинг. Разкрихме, че когато един руски състезател стигне до националния отбор, той или тя вече не са имали избор. Или взимаш допинг, или си заминаваш. Състезателите и треньорите са били свързани с руски лекари, които са предписвали допинговия режим и на практика са осъществявали трафика и са съхранявали забранените вещества в сградите на Министерството на спорта на Русия.

Прекарах по-голямата част от кариерата си като агент в DEA (Агенцията за борба с наркотиците на САЩ - б.р.) и работех срещу наркокартели – дори те не бяха толкова безсрамни. Всички в Русия – от отговарящите за борбата с допинга до агентите от тайните служби, гарантираха състезателите да не бъдат хванати, а пък когато ги хванат, случаите да бъдат покрити.

Въпреки всичко това, аз съм по-малко разочарован от руските състезатели, отколкото от моите колеги – ключовите фигури в световното антидопинг движение, които подкрепиха МОК в тяхното решение за „неутрален флаг“. Чух да наричат решението „морална победа“. Опитът ми показва, че „морална победа“ се обявява само тогава, когато се провалиш. Нека бъда ясен – няма нищо за хвалба в това решение, което поставя на пистата чисти състезатели срещу такива с допинг.

Руските състезатели ще трябва да отговорят на „стриктни условия“, за да участват в Зимната олимпиада, което е пълен фарс. Това наказание прави така, че чисти състезатели ще се изправят срещу мръсни играчи. Само погледнете стотиците чисти проби на закоравели консуматори на допинг като Ланс Армстронг и Марион Джоунс. Дори бившият шеф на WADA каза, че само аматьорите ги хващат.

Още веднъж, МОК ще направи така, че вероятно някои олимпийски „шампиони“ ще бъдат лишени от медалите си след нови тестове на техни стари проби, които се съхраняват. Години ще минат преди истинските олимпийски шампиони да получат признание и да получат медалите си по пощата, а не на стълбицата.

Дори сега Русия продължава да не съдейства. Поисканата от WADA информация все още не е предадена. Руските ръководители не признаха вина, а заплашваха свидетелите и продължаваха да дават допинг дори и по време на разследването. За момента до мен не е достигала информаия, която да ни кара да мислим, че държавната програма за употреба на допинг е прекратена. Всъщност, доказателствата казват, че продължава. МОК знае за всичко това.

Съчувствам на бъдещите руски състезатели, които вероятно ще бъдат принудени да взимат допинг, защото Олимпийският комитет реши да не ги защити като наложи истинско наказание на Русия. Президентът на МОК Томас Бах е болното място в тази история и неговото поведение ще има очевидни последствия. Русия ще се почувства окуражена, защото знае, че най-тежкото наказание, което може да очаква за предателството към спорта, изобщо не е тежко.

МОК постигна компромисно решение, а Олимпийската харта завинаги е опетнена. Светът вече знае колко ниска е летвата. Всяко бъдещо наказание за по-слаби страни ще изглежда точно каквото е – двоен стандарт. МОК сам си избира кои правила за кого да важат. На МОК обаче трябва да му се напомни, че Олимпийското движение може да оцелее без Русия, но не и без олимпийските идеали.

Независимо дали нещо ново ще бъде разкрито в Пьончан, игрите ще се състоят. Но зрителите и състезатеите ще гледат на финалното подреждане по медали като на нещо временно, което ще бъде донагласяно в следващите десетилетия, когато някои състезатели могат да бъдат дисквалифицирани със задна дата.

За щастие, необходимата промяна не е трудна – ново поколение лидери на Олимпийското движение, които ще поставят духа на Хартата на първо място и ще очакват държавите-членки да го спазват.

Спортът предоставя необходимата платформа, която позволява на хората по света да участват в смислени и цивилизовани етични дискусии. Да си честен и да играеш по правилата е сърцето на спорта, не е нещо второстепенно.

Международният олимпийски комитет трябва да си изчисти къщата и да отвори врати за нови лидери, които не само разбират тези принципи, но и ще живеят според тях.

...

Джак Робъртсън е бивш ръководител на разследващия екип на Световната антидопинг агенция WADA. Текстът му е публикуван в "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.

2018 година ще започне със суперлуна

http://dnes.dir.bg/news/super-luna-26730459

Новата година ще започне с най-голямата за 2018 г. суперлуна.

Джейн Фонда: Мислех, че ще умра много млада и сама

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhejn-fonda-misleh-che-shte-umra-mnogo-mlada-i-sama-2069500

Актрисата Джейн Фонда, която отпразнува 80-годишнината си миналата седмица, каза, че не е очаквала да доживее дори до 30-годишна възраст, предаде Ройтерс.
"Предполагах, че няма да живея дълго и ще умра самотна и пристрастена към нещо. Не мислех, че ако наист

Най-странните филмови факти, които ще ви изумят (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-strannite-filmovi-fakti-koito-shte-vi-izumiat-snimki-2069521

Днес се отбелязва Международният ден на киното. Денят се чества на годишнината от първата публична демонстрация през 1895 г. в "Гран-кафе", Париж, на "движещи се фотографии" с помощта на кинематографа, изобретен от братя Люмиер.

В сайта Бъзфийд са публикувани резулта

Планини от боклук затрупват крайбрежието на остров Бали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633506

Планини от боклук затрупват крайбрежието на остров БалиЧесто наричан рая на земята, индонезийският остров Бали с превърна в смущаващ пример на проблема с боклука в страната. Годишно Индонезия допринася 1,29 млн. метрични тона към тези планини от боклуци в морето, информира БГНЕС. Вълните от пластмасови боклуци се носят в реките и океаните в региона и с всяка година създават все повече проблеми -

Бриджит Бардо разказва за живота си в нова книга

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bridzhit-bardo-razkazva-za-zhivota-si-v-nova-kniga-6077644

Жена, намираща се наблизо, успява да спре автомобила и да спаси живота на кучето

Tesla ще произведе пикап след кросоувъра Model Y

https://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-shte-proizvede-pikap-sled-krosouvyra-model-y-252857/

Анализаторите от KeyBanc намалиха оценките си за доставките за четвъртото тримесечие на Model 3

Новата година ще започне с най-голямата за 2018 г. суперлуна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633514

Новата година ще започне с най-голямата
за 2018 г. суперлуна

След като през отиващия си месец наблюдавахме най-голямата суперлуна за 2017 г., през първите дни на Новата година отново ще видим естествения спътник на Земята в пълния му блясък, пише в. "Дейли експрес". За радост на астрономическите ентусиасти на 1 и 2 януари Луната ще бъде по-близко до нашата планета, отколкото ще се намира през цялата 2018 г.

Атентат в Кабул, десетки жертви

https://www.actualno.com/asia/atentat-v-kabul-desetki-jertvi-news_651582.html

Поне 40 са убитите и десетки ранените в резултат на няколко взрива в шиитски център на културата в Кабул, съобщиха официални представители на властите. „Целта на нападението е бил културният център „Табаян“. Там се е провеждала церемония по отбелязване на 38-та годишнина от съветската инвазия в Афганистан, когато избухнала бомбата“, каза пред АФП Насрат Рахими, говорител на афганистанското вътрешно министерство. Културният център се намира в близ

Путин нарече терористичен акт взрива в Санкт Петербург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104368_putin_nareche_teroristichen_akt_vzriva_v_sankt/?ref=rss


"Знаете, че вчера в Санкт Петербург беше извършен терористичен акт, както и че неотдавна Федералната служба за сигурност предотврати друг такъв опит." Това заяви руският президент Владимир Путин пред военни в Кремъл по повод взрив в хранилището за багаж на супермаркет в сряда.<br /><br />Руските медии обръщат внимание, че президентът говори за терористичен атентат преди следствието да е обявило тази версия за водеща. Коментарът му бе направен пред руски военни, участвали в...

Техническа неизправност причини пожар в автомобил във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633492

Техническа неизправност причини
пожар в автомобил във Велико ТърновоАвтомобил пламна във Велико Търново в сряда, съобщават от пожарната. Сигнал за инцидента бил подаден в 9.53 ч. в Оперативния център от тел.112. На местопроизшествието на ул."Мармарлийска" пристигнали незабавно два специализирани автомобила с шестима огнеборци. Те успели да овладеят пламъците преди да погълнат цялата кола - Сеат Кордоба.

Цените на петрола се задържат близо до двегодишен връх

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-задържат-близо-до-двегодишен-връх_l.a_i.755428_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa ca cтaбилни и cлaбo динaмични в чeтвъpтъĸ нa фoнa нa вялaтa пpeднoвoгoдишнa тъpгoвия. Днec cyтpинтa фючъpcитe зa copтa Вrеnt ce...

И днес каси на "Местни данъци" във Варна работят извънредно

http://www.moreto.net/novini.php?n=366161

До днес включително, касите за плащане на местни данъци и такси - на бул. “Сливница“ № 191 и на бул.“Ген.Колев“ № 92, ще работят извънредно от 08.00 ч. до 18.00 ч. Това съобщиха от дирекция „Местни данъци“ към Община Варна за Moreto.

Путин определи взрива в Санкт Петербург като терористична атака

https://offnews.bg///putin-opredeli-vzriva-v-sankt-peterburg-kato-teroristichna-ataka-671916.html

Взривът в Санкт Петербург, който рани 13 души, е терористично нападение. Това заяви на брифинг тази сутрин руският държавен глава Владимир Путин.

Във вечерните часове на вчерашния ден в магазин за хранителни стоки в Санкт Петербург бе задействана бомба, която рани 13 човека.

Шестима от тях към този момент са в болница.

Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство с мощност 200 грама тротилов еквивалент, напълнено с поразяващи елементи, заяви говорителката на следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко. Тя добави, че следователите разглеждат всички версии на случилото се.

В съобщение на комитета се казва, че взривното устройство е било поставено в шкафче за съхранение на вещи в магазина.

Порошенко: Ще освободим руснаци само срещу освобождаването на украинци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633497

Порошенко: Ще освободим руснаци само срещу освобождаването на украинциПри вчерашната размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, Киев не освободи руски граждани, тъй като смята да го прави само срещу освобождаване на украинци, осъдени в Русия. Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко, съобщи украинското онлайн издание "Страна", цитирано от ТАСС и БТА.

Шофьор влачи куче, защото било лошо

https://www.vesti.bg/bulgaria/shofior-vlachi-kuche-zashtoto-bilo-losho-6077643

Мъжът вързал кучето за теглича, защото хапело. Когато случайна жена се развикала, той не разбрал какво става

Банско излезе на протест с искане за втора кабинка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633509

Банско излезе на протест с искане за втора кабинкаНяколко хиляди жители на Банско и Благоевградска област вече се събраха край главен път Е-79 в района на Симитли, за да се протестират с искане за изграждане на втори кабинков лифт. Протестът е организиран от сдружение "Бъдеще за община Банско". Издигнат лозунги "България срещу зелената мафия", "Народът на Банско срещу зеления рекет".

Каракачанов: Без посредници за ремонта на МиГ-овете

http://www.cross.bg/karakachanov-nyama-remonta-1564304.html

/КРОСС/ "Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Оттук нататък каквито и номера да има, няма да минат". Това заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му има закони, които могат да стопират всяка една обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той призова да бъде променен Законът за обществените поръчки, особено когато става въпрос за национална сигурност. Според Каракачанов държавата губи, защото е позволила всеки да обжалва. "Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв., коментира Каракачанов и прогнозира, че сагата ще приключи до средата на февруари. Каракачанов коментира и казуса с ремонта на самолетите "Спартан", като каза, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител, по силата на договори от 2004-2005 година. "Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме

Джамбазки: Не развиваме планините си заради интересите на шепа хора

https://www.actualno.com/politics/djambazki-ne-razvivame-planinite-si-zaradi-interesite-na-shepa-hora-news_651580.html

В България имаме планини, които нарочно не развиваме заради една шепа хора, които защитават някакъв интерес. Това заяви Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО на фона на споровете между екозащитниците и бизнеса срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско. "Не е въпросът дали ще има втори лифт и на кого е дадена тази концесия. Въпросът е да има развитие. По отношение на туризма има бавене, което носи загуби на българските граждани", изтъкна Джамбазки, цитир

УНИЦЕФ: Децата все по-често са ползвани като оръжия във военни конфликти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633496

УНИЦЕФ: Децата все по-често са ползвани като оръжия във военни конфликтиДецата във военни зони все по-често са използвани като оръжия - вербувани да се бият, принуждавани да стават камикадзета и използвани като човешки щитове, пише в. "Гардиън", цитирайки годишния доклад на агенция на ООН за децата УНИЦЕФ. Изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство са вече обичайни тактики в конфликти в страни като Ирак,

Венецуела заделя 5 млрд. барела петрол за собствената си криптовалута

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/venecuela-zadelia-5-mlrd-barela-petrol-za-sobstvenata-si-kriptovaluta-252868/

В бъдеще страната ще използва за обезпечение на своето петро и злато и диаманти, обеща президентът Николас Мадуро

Комитетът, представляващ сирийската опозиция, не е взел решение за участие във форума в Сочи

http://www.cross.bg/reshenie-sochi-siriiiskiya-1564303.html

/КРОСС/ Висшият комитет за преговори, който представлява сирийската опозиция, засега не е взел решение за участие в Конгреса за национален диалог, планиран да се проведе в руския курорт Сочи на 29 и 30 януари идната година. Това каза говорителят на комитета Яхия ал Ариди, цитиран от телевизия "Ал Арабия". Той обясни, че опозицията ще вземе окончателното си решение, след като се съобрази с огромната политическа отговорност, която носи пред сирийския народ. Изявлението идва часове след като арабски медии съобщиха, че около 40 сирийски групировки поставят условие в Сочи да бъде повдигнат въпросът за съдбата на сирийския президент Башар Асад.    

Коледа и японската масова Ода на радостта (видео)

http://clubz.bg/62314-koleda_i_qponskata_masova_oda_na_radostta_video

В Япония по Коледа хорове из цялата страна пеят една и съща песен. Това е Деветата симфония на Бетовен и един гигантски хор от 10 хиляди души се подготвя за изпълнението ѝ. Как тази музика е станала традиционна за Япония и как се дирижират 10 хиляди певци разказва видео репортаж на Би Би Си.

„Казвали са ми, че това е започнало сред германските пленници по време на Първата световна война в Токушима – разказва Ютака Садодиригент. – Те я пеели в затвора, независимо от тъжните обстоятелства. Деветата на Бетовен е невероятна. За всеки е лесно да я пее, въпреки че нотите не са никак лесни“.

Според диригента, Деветата резонира по особен начин в японците, които винаги са обичали Бетовен и затова им е любима. Слушат я много през декември и така запомнят годината чрез тази динамична мелодия.

„Мисля, че по този начин тя е станала важна част от нашата култура“, казва Садо.

Мнозина от участниците в този хор не са професионални певци. Те репетират в малки групи от месеци.

„Настина я обичам – толкова е мощна, енергична – обичам я!“, споделя един от певците.

„Дава ми сила си кураж в добри и лоши времена“, допълва го друг.

„Да се работи с 10 хиляди певци е страхотно, на ако не дадат всичко от себе си, може да стане доста депресиращо – казва Ютака Садо. – Трябва да накарам всеки да се почувства все едно, че не е един от 10 хиляди, а има главна роля. Това беше най-голямото предизвикателство през първата ми година и все още е.“

Тази година 10-хилядният хор изпълни Одата на радостта за 35-и път.

"Площад Славейков"

Банов: Разрушаването на знакови обекти започва по Коледа

http://dnes.dir.bg/news/kashta-boil-banov-racho-petrov-26730355

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти, коментира министърът на културата Боил Банов.

Поне 40 души са убити в атентат срещу новинарска агенция в Кабул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104360_pone_40_dushi_sa_ubiti_v_atentat_sreshtu_novinarska/?ref=rss


Поне 40 души са загинали и 30 са ранени от бомбен атентат срещу новинарската агенция "Гласът на Афганистан", съобщи говорител на вътрешното министерство на страната.<br /><br />Засега никой не е поел отговорност за серията нападения срещу медии в страната, а талибаните неотдавна разпространиха изявление, че не стоят зад тези атентати. Тази седмица "Ислямска държава" пое отговорност за нападение от понеделник срещу сграда на афганистанското разузнаване, при което...

Путин: Взривът в Санкт Петербург е терористичен акт

http://clubz.bg/62313-putin_vzrivyt_v_sankt_peterburg_e_teroristichen_akt

Взривът в търговски център в Санкт Петербург вчера е терористичен акт, заяви руският президент Владимир Путин.

При атаката няма жертви, ранените са 13, осем от които остават в болница. Състоянието им е тежко, но няма опасност за живота им, заяви Александър Клаус, оглавяващ разследващия отдел на местната полиция.

Властите вчера не обявиха атаката за терористичен акт. Местни издания съобщиха, че основната версия на разследващите е "опит за убийство на едно или повече лица".

Според властите заподозреният е заснет от охранителна камера докато напуска търговския център.

Взривът е бил сравнително слаб. Бомбата е била домашно приготвена с мощност около 200 г тротилов еквивалент.

През пролетта градът преживя атентат в метрото, при който загинаха 14 души. Преди 10-ина дни руските власти съобщиха, че американското разузнаване - ЦРУ - е помогнало да бъде предотвратено друго терористично нападение във втория най-голям руски град.

"Твърде късно, Тереза": Сделката за Брекзит разочарова много граждани на ЕС на Острова

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/28/3100637_tvurde_kusno_tereza_sdelkata_za_brekzit_razocharova/?ref=rss


След като се завърна от Брюксел с трудно постигната сделка за Брекзит в ръце, британският премиер Тереза Мей написа отворено писмо до трите милиона граждани на други страни от Европейския съюз, които живеят във Великобритания.<br /><br />"Знам, че нашата страна ще стане по-бедна, ако напуснете и искам да останете", написа Мей, след като постигна първоначално споразумение, обещаващо да гарантира техните права на пребиваване след Брекзит.<br /><br />Но за някои...

4-ма ранени при сблъсък на полицейски бус и 2 коли

http://dnes.dir.bg/news/varna-katastrofa-mvr-26730347

Четирима души са пострадали при катастрофа между полицейски микробус и два леки автомобила във Варна.

Милиардерите по света са забогатели с почти 1 трилион долара през 2017-а

http://www.cross.bg/dolara-miliarda-godina-1564302.html

/КРОСС/ Милиардерите по света са повишили богатството си с почти 1 трилион долара само през тази година, съобщи агенция "Блумбърг", която е съставила класация на 500-те най-богати хора. Първо място заема Джеф Безос, собственик на американския гигант за интернет търговия Amazon. Неговото състояние възлиза на 99,6 милиарда долара. За една година то се е увеличило с 34,2 милиарда. Така Безос измести от първото място основателя на корпорацията Microsoft Бил Гейтс, чието богатство се е увеличило с близо 9 милиарда за една година и в момента е 91,3 милиарда долара.  

Експлозия в близост до джамия в Кабул, най-малко четирима загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633493

Експлозия в близост до джамия в Кабул, най-малко четирима загиналиНай-малко четирима души са загинали, а шестима други са ранени при експлозия, избухнала в близост до джамия и офис на медия в афганистанската столица Кабул, предава AFP. „Не знаем каква е целта на атаката, в близост има джамия и медийна компания“, заяви говорител на вътрешния министър на Афганистан, цитиран от "Фокус".

Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено положение

https://www.actualno.com/society/problemi-s-bokluka-mogat-da-izpravjat-redica-gradove-pred-bedstveno-polojenie-news_651567.html

Общини в Пазарджик и Благоевград може да обявят бедствено положение. Причината е, че всички стари сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, трябва да затворят в началото на годината. От 1 януари Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград ще останат без сметища. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обясни, че от новата година боклукът ще се транспортира в съседни общини. 10% от депата в Сандански и Разлог се освобождават, за да покрият нуждите им. „В

Японци държали дъщеря си 15 години заключена в стая, докато не умряла от студ

https://offnews.bg//sviat/iapontci-darzhali-dashteria-si-15-godini-zakliuchena-v-staia-dokato-n-671914.html

За ужасяващ случай на жестокост разказа ДПА. Японска двойка държала дъщеря си 15 години заключена в неотоплена стая, напълно изолирана от света. Младата жена починала от студ и глад. При смъртта си тежала 19 килограма.

Мъжът и жената - на 55 и 53 г., затворили дъщеря си в къщата си в Осака, когато тя била на около 16-17 години. Момичето страдало от умствена изостаналост, която го тласкала към насилие. Аири Какимото починала на 33 години. Тежала 19 кг, била висока едва 145 см.

Полицията е задържала родителите, които разказали по време на разпитите, че дъщеря им разполагала с примитивна тоалетна в стаята си.

Получавала вода от тръба, свързана с външен резервоар.

Стаята била с площ 3 квадратни метра.

Хранели я веднъж дневно.

Около нея родителите на младата жена инсталирали 10 охранителни камери, за да я наблюдават и да се уверят, че никой друг няма да я забележи. Стаята имала врата, която се отваряла само отвън.

Смята се, че Аири Какимото е починала на 18 декември.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6633489

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от ПСС. Във високите части е мъгливо със силни до бурни ветрове. Снежната покривка на над 2000 м е около 20 – 25 см. Температурите са относително висок, в курортите между 0 и 4 градуса, най-студено е на връх Ботев минус 4. От юг и югозапад започва да вали дъжд.

Решението за Пирин - връщане в изходната точка

http://clubz.bg/62312-reshenieto_za_pirin_vryshtane_v_izhodnata_tochka

Дългоочакваното решение за съдбата на парк Пирин и ски зоната в него се оказа връщане в изходната позиция.

Днес правителството, което заседаваше под знака на два протеста, взе решение да приеме предложения от екомонистъра Нено Димов вариант за промяна в плана за управление на парка, предвиждащ бъдещо разширяване на ски зоната и зоната за туризъм от 0,6% до над 2 на сто. Така на практика се дава зелена светлина и за строителството на втори кабинков лифт, за който всички знаят, но управляващите продължават да настояват, че е имагинерен.

Димов обаче остава непреклонен, въпреки "напомнянето" и от природозащитници, и от Европейската комисия, че изменението в плана трябва да бъде подложено на оценка за въздействие върху околната среда. Според министъра всички видове екооценки ще се направят само при наличие на конкретно заявено инвестиционно намерение за строителството на втората кабинка.

"Частичното изменение няма да бъде подлагано на екооценка. При наличие на инвестиционно намерение - само то ще се подлага на екооценка. Не може да имате оценка на нещо, което не можете да оцените. Tези процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори лифт и прилежащата инфраструктура ще бъде компенсирана в парк Пирин", непреклонен е Димов, който заедно с вицепремиерите "патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и спортния министър Красен Кралев даде брифинг след края на заседанието. 

Така на практика казусът се връща в изходната си точка. 

"Държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", цитират писмо на ЕК природозащитниците.

Нено Димов не можа да отговори днес еднозначно на въпросите, свързани със забележките от Комисията. Каза само, че имал такова писмо, както и уточняващо такова в служебната си поща.

"Не очаквам проблеми при изграждането на втори лифт, защото ще се мине през всички законови процедури, в това число и през обществено обсъждане. Повтарям, ако има инвестиционно намерение, правителството ми е възложило бързо да организирам процедурите. Планът определя режими, ако има конкретни намерения, ми е възложено да предприема спешно мерки по екологичното законодателство", затвърди екоминистърът.

Бързата организация на започването на процедури по всички видове екооценки за втория лифт се явява нещо като втора точка, приета днес на заседанието на МС.

Валери Симеонов, който едва ли не не напусна правителството преди седмици заради отлагането на точката за изменение в концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната, днес беше доволен. И благодари на министъра си. 

"Искам да благодаря на министър Димов. Надявам се да нарушим старата поговорка "Вода гази, жаден ходи". Тъй като природата ни позволява условия за зимен туризъм, сега правим сериозна крачка за създаване на условия за планинския туризъм в Пирин. Днес беше обсъждано и възстановяването на държавния лифт на Витоша. И развитието на Рила, Стара планина. Ние всички сме за природата на Пирин и никой не може да се изявява като единствена и последна инстанция. И ние искаме да спасим Пирин... може би от псевдоеколозите", заяви в типичния си стил Симеонов.

"Задружна дружина планина повдига. Днес беше направена крачка към разрешаването на един проблем, който стои от години. Днешните решения дават възможност за икономическото развитие на Западна България. Трябва да продължим с концепция за развитие на зимния туризъм във всички планини", допълни и Каракачанов. 

"Днес има два протеста - единият от 50 човека на жълтите павета и от 1500 на главен път Е-79. Нека да си караме по закон, спазвайки всички норми и европейски изисквания", заяви още той, визирайки протеста на еколозите (очевидно според него незначителен) и на жителите на Банско.

Въпреки всички тези "позитивни" заявки, на практика няма отстъпки от страна на правителството. Природозащитниците продължават да настояват, че с плана ще се открехне вратата за сечи на вековни дървета, за строителство на инфраструктура, съпътстваща ски пистите, както и за навлизане извън буферната зона, за което от ЮНЕСКО неколкократно предупреждават.

Екоорганизациите продължават да настояват да се проведе процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта на предложенията за изменения на плана за управление, за да се прецени доколко измененията заплашват природното богатство на Пирин. Както и да се направи обществено обсъждане на промяната в концесионния договор с "Юлен", който остана за следващата година.  

Официално решението от заседанието, разпространено от пресцентъра на Министерския съвет гласи:

"...се допускат съоръжения за ски спорт в т.нар. "буферна зона" на обекта на световно наследство - Пирин, съвпадаща по граници с туристическата зона. Те ще позволят на Общиня Банско да изготви план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от НП "Пирин". 

"Кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа
кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения."

"Без екологична оценка на плана и с предвидени значителни разширения на строителство и мащабна сеч в Национален парк Пирин. А ни се говореше само за някаква "втора кабинка". Всичко това върви с ултиматуми на Симеонов за напускане на правителството. Какъв фарс само. Погнуса.", недоволен е екологът Борислав Сандов от "Зелените".

Над 40 000 зрители и 1350 елхи за биатлон на стадиона на "Шалке 04"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6632961

Над 40 000 зрители и 1350 елхи за биатлон на стадиона на "Шалке 04"Над 40 000 зрители ще наблюдават най-голямата атракция в биатлона - състезанието World Team Challenge, което ще се проведе днес на и около футболния стадион в Гелзенкирхен. 3500 кубични метра сняг са докарали на съоръжението германските организатори, за да оформят трасето и стрелбището. Стадион “Ауф Шалке”,

Рекс Тилърсън направи равносметка за американската политика през отиващата си година

http://www.cross.bg/rysiya-tilursun-reks-1564301.html

/КРОСС/ През изминалата година САЩ бяха изправени пред огромни предизвикателства в отношенията си със Северна Корея, Китай и Русия и в усилията си да победят международния тероризъм. Американците обаче трябва да бъдат окуражени от напредъка в постигането на глобален мир и стабилност. Горд съм от нашата дипломация - това пише американският държавен секретар Рекс Тилърсън в статия във вестник "Ню Йорк таймс". Той посочва, че победата над тероризма остава един от висшите президентски приоритети. За Русия Тилърсън пише, че САЩ имат лоши отношения с една "надигаща" се държава, която "нахлу" в съседните Грузия и Украйна през последното десетилетие и подкопава суверенитета на западните страни, като се бърка в техните избори. В същото време признава необходимостта да се работи с Русия там, където се пресичат взаимните интереси.  

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма

https://frognews.bg/biznes-turisam/zapochna-izpalnenieto-natsionalnata-antarkticheska-nauchna-programa.html

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма - това съобщи лично проф. Христо Пимпирев от базата ни на о-в Ливингстън

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма

https://frognews.bg/novini/zapochna-izpalnenieto-natsionalnata-antarkticheska-nauchna-programa.html

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма - това съобщи лично проф. Христо Пимпирев от базата ни на о-в Ливингстън

Град в САЩ е затиснат под рекордно количество сняг

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104358_grad_v_sasht_e_zatisnat_pod_rekordno_kolichestvo_sniag/?ref=rss


Студена вълна в САЩ е придружена от рекордни количества сняг на места, където е известно явлението езерен снеговалеж. То се появява, когато студен въздух от Канада се спусне на юг нед Големите езера, когато водата там е относително топла. В резултат над крайбрежните райони вали обилно, но тази година количествата на някои места са без прецедент, откакто се води статистика.<br /><br />В град Ери, недалеч от едноименното езеро и Ниагарския водопад, паднаха 1.5 метра сняг за 48 часа....

Джейн Фонда: Не мислех, че ще доживея и 30 години

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhejn-fonda-ne-misleh-che-shte-dozhiveia-i-30-godini-2069500

Актрисата Джейн Фонда, която отпразнува 80-годишнината си миналата седмица, каза, че не е очаквала да доживее дори до 30-годишна възраст, предаде Ройтерс.
"Предполагах, че няма да живея дълго и ще умра самотна и пристрастена към нещо. Не мислех, че ако наист

Не, ретроградният Меркурий не е виновен за лошия ви ден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/ne-retrogradniiat-merkurij-ne-e-vinoven-za-loshiia-vi-den-6077628

Все пак ако ви трябва изкупителна жертва, изберете Меркурий - той е далеч и няма да ви се разсърди

Звездите, които спечелиха най-много през 2017 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zvezdite-koito-specheliha-naj-mnogo-prez-2017-g-6077642

Звездата на филмовата поредица "Бързи и яростни" Вин Дизел е начело в класацията за най-доходоносните актьори на 2017 г.

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633478

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програмаЗапочна изпълнението на Националната антарктическа научна програма. Това съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев от нашата базата на о. Ливингстън, съобщиха от института. След няколко дневна снежна буря днес продължи изпълнението на научните проекти от Националната програма за полярни изследвания.

Те са най-доходоносните хора за 2017 година

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/te-sa-naj-dohodonosnite-hora-za-2017-godina-6077642

Звездата на филмовата поредица "Бързи и яростни" Вин Дизел е начело в класацията за най-доходоносните актьори на 2017 г.

Африканисти на макс

https://www.actualno.com/actualno/afrikanisti-na-maks-news_651578.html

На заседание на Академичния съвет Софийският университет прие списък от 8 нови специалности за следващата учебна година. Сред тях - "Африканистика". На английски език.Да се чуди човек как досега сме живяли, как е функционирала нормално икономиката и образователната система без обучени специалисти по "Африканистика". Явно някой е преценил, че едни от най-дефицитните и търсени кадри на пазара на труда са африканистите. Или в този ред на мисли - философите на английски език, кое

Красимир Каракачанов: Няма да допусна фирми посредници!

http://www.moreto.net/novini.php?n=366160

Процедурата по възлагане на ремонта и поддръжката на бойните ни самолети МИГ 29 е прекратена. Причината е обжалване от страна на украинска държавна фирма. След нова година и военно-транспортните самолети Спартан, които се ползват и за медицински полети, ще бъдат приземени заради изтекъл договор за поддръжка.

Боил Банов: Интересно как разрушаването на знакови обекти започва по Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633481

Боил Банов: Интересно как разрушаването на знакови обекти започва по КоледаПровокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“. „Някак си не беше естествено“, каза министърът в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Полицаят, обвинен за двойно убийство, подслушван в ареста

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-dvoyno-ubiystvo-ventzeslav-karagov-26730275

Пловдивският полицай Венцеслав Караджов, обвинен в убийството на родителите си, е бил подслушван със СРС в ареста по време на свижданията му със съпругата му.

Тилърсън: Горд съм от нашата дипломация

https://www.investor.bg/sasht/337/a/tilyrsyn-gord-sym-ot-nashata-diplomaciia-252869/

Режимът в Пхенян трябва да си спечели правото да се върне на масата на преговорите, твърди американският държавен секретар

Нападателят от Санкт Петербург е заснет с охранителна камера

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-sankt-peterburg-e-zasnet-s-ohranitelna-kamera-news273565.html

Охранителна камера е заснела предполагаемия извършител на атентата в Санкт Петербург, извършен в 18.45 часа местно време в магазин “Перекресток“ на Кондратиевски проспект, съобщава руският сайт “Фонтанка“, цитиран от вестник “Сега“. Камерата показва як мъж с качулка на главата “от неславянски произход“. Предполагаемият извършител е носил раница, която е оставена в клетка за съхранение на обемисти багажи. После се повъртял из магазина и скоро излязъл. Малко след това прогърмял взрив от гардеробния сектор, откъдето излязла бледосиня светлина. Предполага се, че бомбата е била с тротилов еквивалент 200 г. Вътре имало и метални парчета, за да нанесат повече поражения на хората. Ранени са 13 души, но със средни телесни повреди са настанени в болница петима. Трима са с по-леки рани, но също остават в болница. Другите са прегледани и оставени на домашно лечение. В резултат на взрива няма сериозни разрушения в супермаркета. Повредени са само касов апарат, частично таван и една стена, заявил пред ТАСС източник от силите за сигурност Следственият комитет на Руската федерация е възбудил наказателно дело за опит за убийство на повече от двама души. Санкт Петербург и друг път е бил мишена на злонамерени атаки. На 3 април тази година 14 души бяха убити, а десетки бяха ранени, след като атентатор самоубиец се взриви в метрото на града. По-рано този месец президентът Владимир Путин благодари на американския си колега Доналд Тръмп за помощта от страна на ЦРУ, благодарение на която са предотвратени няколко замислени атентата. Последваха арести на лица, за които се смята, че са свързани с "Ислямска държава“.

Преглед на икономическите теми в печата, 28 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-28-декември_l.a_i.755425_at.1.html

"Над 73 000 българи с пенсия преди да остареят" Скокът на възрастта намали броя на излизащите в заслужен отдих 73 659 са българските...

В Турция задържаха 38 предполагаеми членове на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633474

В Турция задържаха 38 предполагаеми 
членове на "Ислямска държава"Турската полиция задържа днес при операция в северозападния окръг Бурса 38 души, сред които сирийци, по подозрение във връзки с "Ислямска държава", предаде агенция Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция. Контратерористичните части на полицията са осъществили едновременни обиски в домове в различни квартали на Бурса.

Балканите - от буре с барут към стабилност

https://www.actualno.com/viewpoint/balkanite-ot-bure-s-barut-kym-stabilnost-news_651574.html

Преди 100 години Балканите се асоциираха с термина „барутния погреб на Европа". През 2017 г. все повече се използват изрази като "Балканите в процеса на взаимноизгодното сътрудничество и със стремеж към стабилност". През изминаващата година светът се променя с изненадваща бързина. До голяма степен промените се свързват с ключовите избори в САЩ и Франция, в които избраният президент не се вписваше в познатите формати на политик с опит и авторитет в националния и световния

Джамбазки: Коалиция на ГЕРБ с ДПС ще е краят на ГЕРБ

https://frognews.bg/novini/djambazki-pravi.html

”ДПС за всеки един българин е символ на корупция. И тези хора трябва да си дадат сметка защо нито една политическа партия не иска да управлява. Ако ГЕРБ решат да правят коалиция с ДПС, това ще е краят на ГЕРБ”. Това заяви Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО.

Киев ще разменя пленени руснаци за украинци в руски затвори

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-zatvornitzi-petro-poroshenko-26730272

При вчерашната размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, Киев не освободи руски граждани.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване