Най-важното от Варна във вчерашния 27 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366149

Тази година най-възрастният младоженец във Варна е бил на 78 г. Най-възрастният младоженец, казал "да" на половинката си през тази година във Варна, е на 78 години, разказа Яна Иванова, зам.-началник "Радостни ритуали" в общинската фирма "Обреди" в крайморския град.

Стотици украинци посрещнаха освободените от плен

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-donbas-plennitzi-26729935

Стотици украинци се събраха на летището в Киев, за да посрещнат тази нощ десетките военни и цивилни, освободени от плен.

Днес облачността ще е значителна, а максималните температури до 13°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6633358

Днес облачността ще е значителна, а максималните температури до 13°От югозапад облачността над страната ще продължи да се увеличава и ще бъде предимно значителна. След обяд в Рило-Родопската област, а през нощта главно в Източна България ще има валежи от дъжд. Ще се усили южният вятър, по-чувствително в източната половина на страната и северно от планините и там максималните температури ще са високи - между 14° и

10 неща, които развълнуваха хората в интернет през 2017

https://offnews.bg//offtopic/10-neshta-koito-razvalnuvaha-horata-v-internet-prez-2017-670609.html

2017 година бе изпълнена с много събития. Кои от тях развълнуваха най-силно потребителите в интернет?

Това са 10 от най-популярните теми в мрежата за изминалата година.

10. Снимката на Мишел Обама от церемонията на Тръмп

Бившата първа дама Мишел Обама стана неочаквана сензация, след като бе „заловена“ да върти очи по време на встъпването на Доналд Тръмп в длъжност през януари тази година. По-късно Обама обясни, че всъщност се опитвала да сдържи сълзите си, докато тя, дъщерите й и съпругът й излизаха от Белия дом - място, което бяха наричали дом в продължение на осем години. Това обаче не попречи на интернет потребителите да сравнят изражението ѝ с начина, по който се чувстват голяма част от американците относно спорния преход на властта. В това изражение на лицето от Обама онези, които се чувствуваха несигурни в новата администрация, намериха начин да представят всичките си чувства в един и същ образ.

9. Обявяване на бременността на Бионсе

Когато Бионсе обяви пред света, че очаква не един, а двама бъдещи наследници на фамилията Ноулс-Картър през февруари тази година, тя го направи с една от най-популярните снимките в социалните мрежи. Интернет бързо се разпали и публикацията в Instagram профила на певицата събира над 7,2 милиона харесвания за по-малко от 20 часа и би всички рекорди. Светът тръпна в нетърпение, докато младите Руми и Сър Картър не бяха показани със също толкова харесвана снимка.

8. „Лунна светлина“ спечели наградата за Най-добър филм и победи „Ла Ла Ленд“

Връчванията на награди не винаги са най-завладяващите телевизионни предавания, но за тазгодишните Оскари се говореше дълго. След обявяването на „Ла Ла Ленд“ за победител в категорията „Най-добър филм“ , продуцентът на лентата Джордан Хоровиц обяви, че истинският победител е филмът „Лунна светлина“. Интернет пространството избухна с невероятни снимки и клипчета на Хоровиц. Най-големият принос от този момент е, че той отново направи връчването на наградите изключително вълнуващо.

7. Бащата от Би Би Си

Когато Робърт Кели даде интервю по Skype за Би Би Си, той нямаше идея, че ще се превърне в „бащата на Би Би Си“. Професорът по политически науки в Южна Корея коментираше ситуацията с президента на страната, когато дъщеричката му влезе в стаята и прекъсна анализа му по възможно най-сладкия начин. След нея в стаята влезе и 8-месечния син на Кели, който се придвижваше с проходилка. Накрая се наложи съпругата на професора да влезе и буквално да извлече децата от стаята, но това интервю остана завинаги в интернет и накара милиони да се усмихнат.

6. Рекламата на Кендал Дженър за PEPSI

Кендал Дженър, която е част от империята Кардашиян, прие да участва в реклама на гиганта сред газираните напитки Pepsi, без да предположи какво ще се случи след пускането й по телевизията. В края на рекламата, най-скъпоплатеният модел на света дава кен от безалкохолната напитка на полицай и прекратява сблъсъка между тълпата и органите на реда. Въпреки добрите намерения и посланието на видеото, няколко месеца по-късно, по време на протест, чернокожо момче бе убито, след като се бе приближило до полицай в опит да имитира Дженър и да прекрати сблъсъците. Компанията изтегли рекламата веднага след инцидента и се извини на близките на момчето.

5. Covfefe

Един от най-активните потребители на социалната мрежа Twitter Доналд Тръмп взриви интернет пространството със своя публикация, в която коментира отрицателното влияние на пресата. Мнението на Тръмп бе публикувано в ранните часове на деня, но най-голямо впечатление направи думата „covfefe” в самата публикация. Според голяма част от коментиралите смарфонът на президента на САЩ сам е коригирал думата „coverage“ („покритие“) и е изписал „covfefe”. Публикацията бе изтрита, но Тръмп реши да продължи шегата и дори попита своите последователи в социалната мрежа „Какво значи според Вас covfefe?”.

4. Слънчевото затъмнение

Американците обичат да се вълнуват и това слънчево затъмнение бе добре дошло за тях. Подготовката на жителите на САЩ вдигна невероятен шум в мрежата. От специални предпазни очила, през къмпингуващи през деня в името на по-добрата видимост, та чак до специални очила за селфи с природното явление, всички те бяха на 1-во място по коментиране в социалните мрежи. Но най-голям шум се вдигна около снимка на Доналд Тръмп, на която президентът на Америка гледа към затъмнението без никакви предпазни очила.

3. Песента на Тейлър Суифт "Look what you made me do"

Тейлър Суифт е една от малкото, които могат да завладеят интернет само с едно музикално видео. След скандалните разкрития на певицата Кейти Пери относно евентуален любовен триъгълник между Суифт, Кание Уест и Ким Кардашиян, изпълнителката на „Look what you made me do”, която е известна с това, че пише песните си на база на  собствените си преживявания, отговори на всички коментари с текста и видео клипа на скандалната песен. И въпреки че най-вероятно никога няма да узнаем какво точно се е случило, едно е сигурно – сърцето на певицата е било разбито: „Тейлър не може да вдигне телефона. Защо? Защото е мъртва“, пее тя.

2. Доналд Тръмп с/у Националната футболна лига

След като бившият американски защитник Колин Каперник коленичи по време на националния химн преди мач миналата година, за да протестира срещу полицейската бруталност и расовото неравенство, движението #TakeaKnee придоби невероятна популярност. Причината за това стана президентът Доналд Тръмп, който се изказа изключително остро срещу постъпката на футболиста. Според президентът Каперник е трябвало да бъде уволнен веднага, тъй като е показал неуважение към химна на държавата си. Футболната лига излезе със становище, че също застава зад мирния протест и това предизвика вълна от подкрепа, като цели отбори и дори техните собственици коленичиха в подкрепа на каузата. Не всички бяха на страната на Каперник, но яростните коментари на президента предизвикаха мнозина да го подкрепят в името на свободата на словото.

1. #MeToo

След десетките обвинения срещу продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз, в интернет пространството се появи хаштагът #MeToo, който се използва от жени, подложени на подобен вид насилие. Благодарение на това много от тях имаха смелостта да споделят и да попречат на хората, позволили си да ги наранят, да продължат да живеят безнаказано.

Свети 20 000 мъченици, изгорени в Никомидия

https://www.actualno.com/celebrate/sveti-20-000-mychenici-izgoreni-v-nikomidija-news_651555.html

Когато Максимиан се върнал с победа от войната с етиоптяните и пожелал да принесе благодарствени жертви на идолите, той изпратил навсякъде заповед да се съберат людете в Никодимия, за да се поклонят на езическите богове. Антим, еп. Никомидийски, като чул за тая заповед, събрал в църква всички християни и цяла нощ, срещу Рождество Христово, служел всенощно бдение и св. Литургия и поучавал народа на Христовата вяра. Като узнал това, Максимиан заповядал да натрупат от всички страни около голямата ц

Делян Малки е първата крачка към Делян Велики

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/28/3099385_delian_malki_e_purvata_krachka_kum_delian_veliki/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Четете днес в специалната тема "Годината" оценката на Георги Гочев, класически филолог, преводач от старогръцки, главен асистент в Нов български университет (департаменти "Средиземноморски и източни изследвания" и "Право") и редактор в седмичника "Литературен вестник".<br /><br...

Пътна обстановка в страната - 28 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366148

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Адв. Пелев: Справедливостта спъва съдебната реформа 25 години

https://frognews.bg/novini/adv-pelev-spravedlivostta-spava-sadebnata-reforma-25-godini.html

В края на отиващата си 2017 г. за пореден път констатираме, че повече от 25 години, България така и не може да завърши съдебната реформа.

Вижте пътната обстановка в страната към 5.30

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6633356

Вижте пътната обстановка в страната към 5.30І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 6° до + 10°. Времето над страната е предимно ясно с разкъсана облачност. Вятър духа в областите Монтана, Търговище, Силистра, София, Перник, Видин, Русе, Смолян, Добрич, Разград и Варна. Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, на места – мокри,

Взривиха банкомат в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vzriviha-bankomat-v-sofiia-video-2069454

Взривиха банкомат в София. От столичната полиция определиха случилото се като „опит за интервенция“, съобщи

Томислав Дончев: Не е вярно, че след 2 г. европарите ще свършат (Видео С лични неща)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6632938

Томислав Дончев: Не е вярно, че след 2 г. европарите ще свършат (Видео С лични неща)Докъде стигнаха всички най-важни приоритети на държавата - това разкрива първият по ранг вицепремиер Томислав Дончев в рубриката на КРИСТИНА КРЪСТЕВА "Различното интервю" - ексклузивни разговори само в "24 часа" и на сайта 24chasa.bg Дончев повдига и завесата над личния си живот - има ли намерение да се ожени и как бори стреса.

Протест и контрапротест за концесията в Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-protest-kontzesia-26729929

Протест в защита на Пирин и контрапротест в защита на искането за втори лифт на Банско ще се проведат тази сутрин. МС обаче ще отложи решението на проблема.

Предлагат нови правила за ползване на майчинство при осиновяване на дете

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/glc8TsgEd80/

Предлагат се нови правила за ползване на майчинство при осиновяване на дете. За промяната се пребориха осиновители. Те вече ще получават една година отпуск и високо обезщетение и за децата между 1 и 2-годишна възраст.

През август стана известна историята на Петя Векова. Със съпруга ѝ осиновяват Илия. Жената има право само на 11 месеца майчинство, и то в размер на 340 лв. То вече е изтекло и тя се е върнала на работа.

Разбира, че след жалбата, която подава, и решението, че осиновителите като нея са дискриминирани, министерството предлага промени.

„Очевидно е, че министерството, ако не усети обществен и институционален натиск, не е склонно да предприема стъпки да реши наболели проблеми”, каза Петя, която е член на Асоциация „Осиновени и осиновители”.

Въпреки че министерството обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, предлага промени, с които се съобразява с него.

С тях всички осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на 1 година отпуск и обезщетение в размер на 90%.

Сега ако детето е осиновено на 1 година и 10 месеца например, майчинство се полага само до навършване на 2 години на детето, или само за 2 месеца, при това нископлатено.

„Съображенията ни не са били финансови, а принципни, като изравняването на правата е било като права на децата”, посочи Петя Малакова от социалното министерство.

Осиновителите ще имат право и на година нископлатено майчинство, което в момента е 340 лв., но само ако детето е под 2-годишна възраст. Осиновителите на деца над 5-годишна възраст остават без право на майчинство.

„Всички тези майки са си плащали осигуровките и не може държавата да ги наказва заради това, че са си осиновили, а не са си родили дете”, коментира Милена Стоянова, адвокат на Асоциация на осиновени и осиновители.

Предложените промени са на етап обществено обсъждане, съобщава БТВ..

Промените ще влязат в сила от 1 юли 2018 г. С тях се уреждат и „заварените случаи” – от тази дата тяхното право на отпуск и на обезщетение ще се обнови по новите правила. Ако осиновителите не ползват полагащия им се отпуск, ще получават 50 на сто от обезщетението, както е при биологичните родител

28 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=366147

Събития: 418 г. — Бонифаций I става папа. 1065 г. — Осветено е Уестминстърското абатство. 1308 г. — Започва управлението на Ханазоно, 95-и император на Япония. 1612 г. — Галилео Галилей става първия астроном, наблюдавал Нептун, като погрешно я възприема за звезда.

Отмениха полети за България от Англия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ozt74m4QWR0/

Стотици хора са блокирани на летище “Станстед” в Лондон – лед и сняг не позволиха на много самолети да излетят. Засегнати са и полетите до България, като самолетът от Лондон, който трябваше да пристигне тази нощ на Терминал 2 в 3:30, не кацна.

Отменени полети има и на друго летище, от което се лети до България – това в Лутън, предаде Кросс. До края на деня има още полети от Станстед и Лутън за България, но все още не е ясно дали лошото време на острова ще се отрази на изпълнението им.

Нови правила за регистрация на колите

https://www.vesti.bg/bulgaria/novi-pravila-za-registraciia-na-kolite-6077634

Тя трябва да се направи до един месец след покупката и се извършва от купувача

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-godina-1564285.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: На кого изпрати лично послание за празниците актрисата Яна Маринова? Тема: Какви са условията за туризъм в планините и как да реагираме при опасности - на живо от Планинската спасителна служба Тема: Годината в цифри - икономическият поглед на анализаторите. Тема: Армия, власт и дипломация - годината за вицепремиера Красимир Каракачанов. Тема: Не знаете Дунавско хоро?! Първите стъпки научете с нас в 8:30 Тема: Как писмо до Дядо Коледа срещна дете с любимия му футболист. Тема: Последният барабанист на Брегово - една история от северозапада. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Колко семейства ще останат без социални помощи, защото не пускат децата си на училище. Гост: Султанка Петрова Тема: На живо от Пазарджик и Благоевград: Задава ли се криза с боклука и защо общини са застрашени от бедствено положение в първите дни на новата година? Тема: В „Седмицата на коледния дух" ще ви срещнем с Николай Танев от Равнец, който спаси бедстващи в наводнените села Тема: Последни часове преди европредседателството. На живо от НДК: Как България ще посрещне европейския елит. Коментар на министъра на културата Боил Банов Тема: Зелените отново на протест под прозорците на правителството

Баница с кайма и кисело зеле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6632900

Баница с кайма и кисело зелеВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Каталуния: никой не отстъпва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284103_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0

 Това буди надежда: Карлес Пучдемон иска да преговаря. Още повече, че двете страни в спора за Каталуния имат спешна нужда да започнат да разговарят помежду си. Но няма да стане както си го представя сваленият каталунски министър-председател: след изборната победа на сепаратистите Пучдемон очевидно смята, че може да поставя условия на испанското правителство: испанският министър-председател Мариано Рахой трябвало да дойде при него за разговори, и то без никакви предварителни условия. Това показва, че Пучдемон е загубил всякаква представа за реалността, което не вещае нищо добро.

Сепаратистите смятат, че за тях вече не важи испанското право, тъй като са спечелили регионалните избори, а преди това и "референдума" за независимост. Около два милиона каталунци от години гласуват за сепаратистките партии и за независимостта на Каталуния. Което ги кара да смятат, че желанието им да имат собствена държава е демократично легитимирано.

Без ясен мандат за отцепване

За пореден път сега сепаратистите печелят в Каталуния мнозинството мандати, но не и мнозинството гласове. Тоест, те нямат еднозначен мандат за отделяне от Испания. Повечето от останалите 44 милиона испанци отхвърлят отцепването на Каталуния. За това мнозинство продължава да важи испанската конституция. Само тя може да бъде основа за преговори. И правителството, и опозицията в Мадрид са единодушни по този въпрос. А настояването Пучдемон да признае това не е нито "франкистко", нито "фашистко", както твърди Барселона, особено след като Мадрид се позова на член 155 от испанската конституция, свали регионалното правителство и насрочи нови парламентарни избори. Сепаратистите отпразнуваха изборната си победа като поражение за параграф 155.

Мариано Рахой може да бъде критикуван, че години наред не се интересуваше от Каталуния и буквално в последния момент приложи въпросния параграф 155. Но този параграф не е реликва от времето на Франко, а е заимстван почти дословно от германската конституция, от която бяха вдъхновени създателите на испанската конституция след края на франкисткия режим. Преди около 40 години огромното мнозинство от каталунците също гласува за испанската конституция, с която сепаратистите днес вече не се чувстват обвързани.

Belgien Brüssel - Ehemaliger Katalanischer Präsident Carles Puigdemont im Interview mit Reuters (Reuters/E. Vidal)

Загубил ли е Пучдемон представа за реалността?

Конституцията като отправна точка за търсенето на решение не е знак за твърдост от страна на Мадрид, нито пък за липсата на готовност за диалог. Конституцията може да маркира началото на пътя за излизане от кризата на испанската демокрация. Върховният испански съд в Мадрид даде ясен знак за това като пусна под гаранция повечето каталунски политици, които се дистанцираха от едностранното обявяване на независимост. А председателката на парламента Карме Форкадел и още няколко каталунски политици отидоха още по-далеч, като обявиха декларацията за независимост от октомври за нищо повече от само един символичен жест без конкретни последици. От Пучдемон още не сме чули подбно нещо, а неговите бивши партньори в управлението - Каталунската републиканска левица (ERC) и крайнолявата "Кандидатура за народно единство" (CUP) продължават да държат на своята независима Каталуния, сякаш от октомври насам нищо не се е случило.

От тях не се чува никаква самокритика, въпреки че те оценяват погрешно ситуацията: лишени са от международно признание, а хиляди фирми напускат Каталуния. В същото време Мадрид действа по-решително, отколкото те очакваха. А независимостта си остава някакъв далечен блян. Трудно е да си представим, че Пучдемон ще се завърне скоро в Барселона - в Испания той е застрашен от арест. Ако въпреки това обаче той пристигне в каталунския парламент, за да бъде преизбран, това ще породи нова конфронтация. 

Така не може да продължава

Продължаващата криза вреди все повече на каталунската и на испанската икономика. А фактът, че два милиона каталунци искат да се отделят от Испания, е лош атестат за политиката на Мариано Рахой, който е на власт от 2011 година. Но също и испанският премиер не е склонен на никаква самокритика, въпреки че неговата Народна партия (PP) е един от големите губещи в каталунските избори. Рахой е с отслабени позиции. Дори в редиците на собствената му партия се дочува критика срещу неговия кризисен мениджмънт. Премиерът обаче необичайно твърдо отхвърля възможността за предсрочни избори в Испания.

Spanien Pressekonferenz von Mariano Rajoy (Reuters/S. Perez)

Дълго време Мариано Рахой сякаш беше забравил за Каталуния

Всичко това не са никак добри предвестници за новата година. Както в Мадрид, така и в Барселона липсват политици, които да са готови да тръгнат по нов път. А има нужда и от реформи. С право Каталуния, но също така и други региони се оплакват, че Мадрид доминира почти изцяло държавните финанси. Превръщането на Сената, който и без това няма силно влияние, в истинско представителство на регионите, би била необходимата първа стъпка по пътя на реформите. Време е да бъде модернизирана и испанската конституция. Тя беше създадена през 1978 години по време не тежкия преход от диктатура към демокрация и свърши добра работа. Но Мариано Рахой и неговата Народна партия не са привърженици на конституционната реформа и скоро не можем да очакваме тази реформа да се случи, макар крал Фелипе също да се застъпва за нея. В коледното си приветствие монархът призова да се работи за една модерна Испания, която да е в постоянно движение, да се развива и адаптира към новото време.

Крайно време е за това!

Наистина.

 

Ханс-Кристиан Рьослер, ФАЦ

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени!

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main


Европредседателството: послушна София, бежанци и роми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284102_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE%3A+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Към България ЕС не се отнася така строго, както към Полша и Унгария – това е един от най-честите изводи в публикации за предстоящото българско европредседателство. Други общи теми са бежанците и малцинствата в България. От няколко статии в немскоезични медии подбрахме коментарни пасажи.

Във виенския „Дер Щандард" добрият познавач на България Маркус Бернат между другото пише:

Без собствена позиция

„Картината е сложна. След цели 11 години наблюдение и проверка (тоест, откакто членува в ЕС), България така и не успява да изпълни европейските стандарти за независимост на съдебната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност. През повече от половината от този период управлява сегашният премиер Бойко Борисов, чиято партия принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП). Борисов е много удобен за германската канцлерка, а оттук – и за Европейската комисия, обяснява 43-годишният Христо Иванов, който навремето беше министър на правосъдието от квотата на Реформаторския блок, коалиционен партньор на Борисов в периода 2014-2016 година. Борисов, якият и отворен българин, не нарушава правилата и на пръв поглед няма собствено мнение. А това особено се цени във времената на Брекзит, Виктор Орбан и Ярослав Качински. „Когато в Брюксел са обсъжда определена тема и германците имат ясна позиция, тогава ние гласуваме с германците", казва Иванов. „А иначе – както препоръча Комисията. Няма собствена българска позиция."

За Ангела Меркел това е удобно. По този начин обаче както Берлин, така и Брюксел носят част от отговорността за оцеляването на корупцията и мафията в България, оплаква се Иванов: „Те си затварят очите за тези явления". Към това се добавя и съвсем оскъдната информация за България в германските медии – за разлика от публикациите за Полша или за Унгария, казва Иванов: В Берлин България изобщо не съществува като политическа тема", четем още в статията на Маркус Бернат. 

В края ѝ авторът пише: „Бойко Борисов вече управлява не с Реформаторите, които пропаднаха на парламентарните избори през пролетта, а с дясно ориентираните националисти. Те са дружески настроени към Русия – също както социалистите и бизнесменската партия на турското малцинство. Търпимостта, която Германия и ЕС практикуват по отношение на България, всъщност подсилва и проруските тенденции в политиката и в икономиката, казва Иванов. България не бива да се превръща в Троянски кон на руснаците в Европа, често повтаряше предишният президент Росен Плевнелиев. Но това вече отдавна е факт, казва Христо Иванов. „Всяка поверителна информация, която пристига в София, само след три часа се оказва на писалището на Путин."

Ограничителна бежанска политика

На сегашния коалиционен партньор на ГЕРБ, „Обединените патриоти" специално внимание отделя и друг компетентен експерт по българската тема – германският политолог Михаел Хайн. В лявото издание „Джангъл Уърлд" той пише:

„Българското европредседателство  ще се съсредоточи най-вече върху ограничителната бежанска политика, по-силната охрана на външните граници на ЕС и ефикасното направляване на бежанските потоци. Тези цели произтичат не само от географското положение на България, която се намира на един от най-важните бежански маршрути. Те най-вече отразяват враждебната политика към бежанците, която правителството следва вече от години."

Bulgarien Schild Grenzzone (BGNES)

"Българското европредседателство ще се съсредоточи най-вече върху ограничителната бежанска политика и по-силната охрана на външните граници на ЕС"

Авторът припомня, че важна роля в тази политика играят и „Обединените патриоти". За техните лидери той между другото отбелязва: „Симеонов често привлича вниманието с расистки изказвания и с провокации, особено срещу ромите. (…) Министърът на отбраната Каракачанов в миналото многократно се изявяваше като националист и противник на НАТО. Той освен това се застъпва за „ново обединяване" на България с Република Македония, защото – подобно на много други български националисти – смята славянското население в Македония за част от българската нация. (…) Както Симеонов, така и Каракачанов се застъпват за още по-строга политика срещу бежанците. (…) Заради влошеното положение на малцинствата и бежанците, кандидатите за политическо убежище избягват България."

В края на статията си и Михаел Хайн обръща внимание на благоразположението, на което България се радва в Брюксел: „За разлика от отношението към Полша и Унгария, ЕС мълчи по въпроса за все по-национализиращата се българска политика. Очевидно е достатъчно, че Борисов и министрите от неговата партия ще се погрижат за безпроблемно и безскандално протичане на европредседателството."

"Не виждам - не чувам - не говоря"

Католическата осведомителна агенция КНА обръща специално внимание на българските роми, които – според автора на един репортаж от София – може би дори завиждат на бежанците. В репортажа думата взимат младата българска ромка Наташа, майка на пет деца от квартал „Надежда", и германският йезуит Маркус Инама който цитира мнението, че българските роми понякога живеят по-зле от бедните индийци в Делхи или Мумбай. Ето няколко пасажа и от тази статия:

„България още дълго и интензивно ще трябва да се занимава с около десетте процента роми в страната, макар че в момента за това се говори единствено под сурдинка. Експертите очакват, че само след няколко години 50 процента от всички млади българи ще бъдат от ромски произход. Първо, защото те раждат повече деца; и второ, защото много млади и по-добре образовани българи напускат родината си с надеждата да намерят щастието си другаде. (…)

Roma in Bulgarien -Symbolbild für Armut (BGNES)

Българските роми понякога живеят по-зле от бедните индийци в Делхи или Мумбай

А какво прави политиката? На една среща в Социалното министерство край масата са се разположили цели седмина „експерти". Всички говорят уклончиво, заобикалят темата и избягват ясните отговори, когато става дума за недоимъка на ромите и за възможностите да им се помогне. „Типично е", казва отец Маркус, „защото всеки политик, който би защитил ромите, на следващите избори веднага ще получи по-малко гласове."

Страничните ефекти на тази политика „Не виждам – не чувам – не говоря" са опустошителни, смятат политическите наблюдатели. Защото вместо да се подхванат истинските проблеми, непрекъснато се търсят все нови и нови изкупителни жертви, както показва и реакцията на Наташа: „Дано бежанците скоро се махнат. Носят само болести и допълнително влошават нашето положение."

Според отец Маркус обаче, „в страната почти няма бежанци, а пък малцината, които са тук, искат да се махнат от България колкото е възможно по-бързо." Но когато си принуден да ходиш до външна тоалетна с клекало или пък не можеш да си позволиш спешна операция, тогава можеш и да станеш „завистлив заради бежанските приюти с тоалетни и с медицинско обслужване", обяснява социалната работничка Гюрова.

Естествено, има надежда и за положителен ефект от предстоящата половин година, когато България ще е на показ в Европа. За мнозина обаче надделява скептицизмът – заради бедността, заради напускащите и заради все по-ширещата се корупция."

Тези жени са много опасни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284101_%D0%A2%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8

 Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване) в провинция Северен Рейн-Вестфалия следи мрежа от десетки ислямистки жени. На салафитската сцена в Германияте заемат местата на задържаните от властите мъже-салафити за радикална дейност, заявява шефът на службата Буркхард Фрайер за ФАЦ. "В Северен Рейн-Вестфалия държим под око една мрежа от около 40 жени", казва той.


Тази мрежа предлага пълна салафитска програма - от възпитанието на децата, през готвенето и интерпертацията на религиозните предписания, та чак до насаждането на омраза срещу "неверниците". Фрайер добавя, че тези салафитки водят агресивна реклама в интернет:

"Установихме, че тези жени са нещо като идеолози на салафизма. Разбирай: активни са в създаването на послания", казва той.

По данни от контраразузнаването, жените-салафитки индоктринират своите деца още от малки. "По този начин салафизмът се превръща в дело на семейството. Възниква нещо, което много трудно може да бъде премахнато, а именно салафитски слоеве в обществото", казва още Фрайер и допълва, че не всеки салафит обаче е терорист. "Но всеки един джихадист-терорист през последните години в Европа идва от салафитската сцена". Междувременно салафизмът се е превърнал в нещо като германски "вътрешен екстремизъм".

Салафитките - потенциална заплаха

Позовавайки се на информации от тайните служби, агенция ДПА съобщава, че силите за сигурност в Германия са класифицирали десетки жени и младежи като потенциална заплаха. Всеки един от тях би могъл да бъде и потенциален атентатор.

Салафизмът е ретроградно, ултраконсервативно сунитско течение в исляма. Неговите последователи се позовават изключително на Корана и отхвърлят всякаква форма на модернизация. Целта на салафитите е преустройството на държавата, правния ред и обществото по техните правила.

Колко печелят германците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284100_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Особено силен е интересът към гледането на възрастни и безпомощни хора -  една професия, в която германците изпитват остър недостиг на персонал. В този сегмент се трудят все повече източноевропейци, но дефицитът все още е голям, а условията на труд и заплащането – лоши.

Ето обобщената информация, която подбрахме за Вас:

В Германия хората изкарват средно по 20,08 евро на час. Квалифицираните кадри в областта на грижата за възрастни и безпомощни хора остават под това средно равнище – те заработват средно по 15,41 евро на час. В същата област помощният персонал с най-малко едногодишно обучение изкарва 11,80 евро на час. В този сегмент има и задължително минимално заплащане: 10,20 евро в западните провинции и 9,50 евро в източните.

Онези, които се грижат за възрастни и безпомощни хора, изкарват по-малко от средното включително и поради това, че в 60% от случаите не работят на пълно работно време – при това не по собствено желание. Независимо от всичко, в този пазарен сегмент в момента има бум, заплащането нараства, увеличава се и напливът на нови кадри към професията.

 

Всичко това обаче все още не покрива нуждите от такъв персонал в Германия, отбелязва „Ди Цайт" и припомня, че за девет години тройно се е увеличило времето, необходимо за намиране на квалифициран специалист за отглеждане на възрастни и безпомощни хора: от 8 на цели 24 седмици.

Германските медии публикуват и справка за доходите в някои професии в страната. Цифрите са усреднени и се отнасят до хора с най-малко тригодишно професионално образование, които работят на пълно работно време:

Банкови служители: 25 евро на час, месечно 4192 евро.

Кранисти: 19 евро на час, 3381 евро на месец.

Санитари: 18 евро на час, 3036 евро месечно.

Коминочистачи: 17 евро на час, 2872 евро на месец.

Хигиенисти: 12 евро на час, 2070 евро месечно.

Цветари: 10 евро на час, 1677 евро месечно.

Фризьори: 9 евро на час, месечно 1514.

В чужбина се вълнуват: какво е предсказала Ванга за 2018?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284099_%D0%92+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%3A+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D

 Тя е смятана за най-голямата ясновидка на времето си, пише германското издание на "Хъфингтън поуст". Преди смъртта си през 1996 година българската пророчица баба Ванга прави предсказания за докъм 5079-та - годината, в която според нея трябва да очакваме края на света. Някои от предсказанията на Ванга междувременно са се оказали верни. Например това, че 44-ият американски президдент ще е афроамериканец - прогноза, която Ванга е направила много години преди Барак Обама да спечели през 2009 президентските избори в САЩ. Още през 1989 Ванга предупреждава за терористичните нападения от 11-ти септември 2001. Твърди се, че освен това тя е предсказала Брекзита и възхода на т.нар. "Ислямска държава", посочва още "Хъфингтън поуст". Германското списание "Фокус" също се спира на темата за баба Ванга и публикува кратък текст и видео за нея. От него научаваме, че в 85 от случаите Ванга действително се е оказвала права.


Какво ни чака през 2018?

А какво да очакваме - според прогнозите на Ванга - през предстоящата 2018-та? Предсказанията ѝ за настъпващата година са две. Едното е, че Китай ще се превърне в световна сила номер едно, измествайки САЩ от водещата позиция. Второто пророчество е, че на Венера ще бъде открита нова форма на енергия, както пише "Хъфингтън поуст".

Изданието посочва и няколко случая, при които предсказанията на Ванга са се оказали неверни. Например това, че 44-ият американски президент ще бъде последният президент на САЩ. С идването на Доналд Тръмп на власт през януари 2017 това предсказание се оказа погрешно.

Въпросът, разбира се, е колко големи са шансовете предсказанията на Ванга за 2018-та година да се окажат верни? Първата прогноза  - за това, че Китай ще бъде новата водеща световна сила - звучи вече познато. Редица медии вече коментираха, че Китай измества САЩ от водещата позиция в света. Британското списание "Икономист" например нарече китайския правителствен шеф Си Цзинпин "най-силният човек в света" - определение, което досега е било използвано само за американските президенти. Китай набира мощ и по отношение на икономиката. Още през 2015 производството на страната е съставлявало 15,6% от световната икономика.

Нов енергиен източник на Венера?

Що се отнася до второто предсказание, то е по-скоро безпочвено, смята "Хъфингтън поуст". Според Ванга, на Венера ще бъде открит нов енергиен източник. Понастоящем обаче изобщо няма планове за експедиции на Венера, да не говорим за планове да се търсят някакви енергийни източници. Изданието обаче посочва, че през 2018 "Parker Solar Probe" - космическата сонда на американската агенция за космически изследвания НАСА - ще прави изследвания на Слънцето и за тази цел ще премине покрай Венера.

По същата тема пише и британското булевардно издание "Сън". Заглавието на публикацията гласи: "Коя е баба Ванга? Жената, която предрече терористичното нападение от 11 септември 2001, Брекзита и възхода на т.нар. "Ислямска държава", има две големи предсказания за 2018 година".

Вин Дизел е най-доходоносният актьор за годината (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vin-dizel-e-naj-dohodonosniiat-aktior-za-godinata-snimki-2069439

Звездата на филмовата поредица "Бързи и яростни" Вин Дизел е начело в класацията за най-доходоносните актьори на 2017 г., съставена от сп. "Форбс", предаде ТАСС, позовавайки се на изданието.
 

Любопитно: Защо кошути и елени се редят пред магазин в Денвър (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/liubopitno-zashto-koshuti-i-eleni-se-rediat-pred-magazin-v-denvyr-snimki-2069442

Кошута, нагостена с шоколад от продавачка в магазин на бензиностанция в Денвър, Колорадо, се е върнала с цяла компания елени за допълнителна почерпка, съобщи Лента, позовавайки се на Си Би Ес.

https://twi

Как да сготвим любимата супа на Меркел? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-sgotvim-liubimata-supa-na-merkel-video-2069440

Меркел неведнъж е казвала, че любимото ѝ ястие е домашна картофена супа. И то с отгледани от нея картофи!

Меркел отглежда картофи

Правителството се събира на заседание

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-se-sybira-na-zasedanie-2069438

Очаква се днес правителството да вземе решение за бъдещето на ски-зоната в курорта Банско.
 
Въпреки че не присъстват като точки в предварително обявения дневен ред, решенията за промяна в концесионния договор с фирмата Юлен и за

Как мъже спипаха крадец и помогнаха за задържането му (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-myzhe-spipaha-kradec-i-pomognaha-za-zadyrzhaneto-mu-video-2069450

Граждани задържаха мъжа, който в началото на декември откраднал пари от медицинска сестра, съобщава

Прогноза за времето - 28 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=366128

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, която след обяд ще се увеличи и през нощта срещу петък ще превали дъжд. Ще духа умерен, в следобедните часове и през нощта срещу петък до силен южен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 12°-16°.

Експерти очакват още повече инвестиции в инфраструктура през 2018 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284098_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8+

 Инвестиционната активност в инфраструктурния сектор е изключително силна през 2017 г. в сравнение с 2016 г. За 2018 г. се очаква още по-силна активност и капиталови потоци, пише онлайн изданието ipe.com.

Според резултатите от скорошно проучване на изданието институционалните инвеститори остават привлечени от инфраструктурата заради по-добрата доходност и възвръщаемост.

Най-предпочитани са проектите за енергия от възобновяеми източници, големите компании за комунални услуги, които продават портфейли от активи, транспортна инфраструктура и т.н.

Нарастващото търсене на свързаност и данни ще стимулира развитието на подкрепяща инфраструктура, като например оптични мрежи и телекомуникационни кули. Това е нова възможност за инфраструктурните инвеститори.

"Налице е нарастваща нужда от нова или модернизирана транспортна инфраструктура за подпомагане на икономическия растеж", посочва се в доклада, където е включено и изследването. Редица европейски страни стартираха публично-частни проекти за разработване на нови транспортни схеми. Сред тях са Норвегия, Германия, Холандия и Испания.

Повече от половината (55%) от инфраструктурните фирми съобщават, че сега има повече конкуренция, отколкото преди 12 месеца за реализацията на проекти. Най-големите институционални инвеститори също увеличават своята дейност в областта на преките инвестиции и все по-често се конкурират с инфраструктурните фондове за активи.

"Както може да се очаква, тази засилена конкуренция доведе до високи и нарастващи оценки, което е най-големият проблем, пред който е изправен този клас активи“, посочват експертите.

По статията работи: Миглена Иванова

Големите печеливши и големите губещи на 2017 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284097_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D0%B0

 2017 година беше бурна в политическо отношение, пише европейското издание Politico в своята класация с най-големите губещи и най-големите печеливши на годината. Сред печелившите се нареждат френският президент Еманюел Макрон, който оглави една от най-големите световни икономики, преди да навърши 40 години, а неговата личност се превърна в мания във Франция.

Сред младите победители се нарежда и ирландският премиер Лио Варадкар, който успя да постави страната си в центъра на преговорите за Brexit, както и австрийският канцлер Себастиан Курц, който пък е само на 31 години.

На 63, но за сметка на това мултимилиардер, е новият чешки премиер Андрей Бабиш, който също се нарежда сред печелившите в класацията на Politico. Той е либерал и дава баланс в Европейския съвет, а като евроскептик измества насоката на Вишеградската четворка от конструктивна към обструктивна, смята изданието.

Милиардер е и новият президент на САЩ - Доналд Тръмп, който си печели мястото сред най-печелившите.

Politico отбелязва сред печелившите и високоскоростните железници, които свързват Париж и Амстердам с Брюксел. Двата града приютиха съответно Европейския банков орган и Европейската агенция за лекарствата след Brexit и предвижданията на изданието са, че влаковете ще се превърнат в нов дом за голяма част от чиновниците.

Каталунската криза носи негативи за всички - и за сепаратиста Карлес Пучдемон и за испанския премиер Мариано Рахой.

 

Кариерата на Пучдемон тръгна от журналист в местно издание до президент на Каталуния, а след това и основен борец за независимост на автономната област, но в момент е изгнаник в Брюксел и не е ясно дали ще може да се върне в родината си.

След регионалните избори в Каталуния ситуацията се връща в изходна позиция и не е ясно кой е победителят. Но е сигурно кой е загубилият - Мариано Рахой. Неговата консервативна партия вече има само трима депутати в местния парламент (от 11).

Макар че спечели за четвърти път, Ангела Меркел е сред големите губещи на 2017 година. "Либералната алтернатива на Тръмп", "Кралицата на Европа" и Личност на годината на сп. Time, днес тя води тежки преговори за създаване на управленска коалиция в Германия.

Сред губещите се нареждат още лидерът на социалистите в Германия Мартин Шулц и британският премиер Тереза Мей.

По статията работи: Деляна Петкова

Евтините смартфони в Индия доведоха до криза с електронните отпадъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284096_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%B

 Индия е сред страните, които генерират най-голямо количество електронен боклук в света, пише Quartz.

Само през 2016 г. страната е изхвърлила 1,975 тона електронен боклук, сочи доклада Global E-Waste Monitor 2017 на Международния телекомуникационен съюз към Организацията на обединените нации, UN University и Международната асоциация за твърди отпадъци.

Електронният боклук включва всякакви уреди, малки и големи, като хладилници, лаптопи, калкулатори, лампи, принтери, телефони и други. Количествата електронни отпадъци са определени чрез проучване на данни на държавно ниво, изчисляване на продължителността на живота на продадените по света продукти и чрез измерването на остатъка от кошчетата за боклук.

В глобален мащаб през 2016 г. са генерирани 44,7 млн. тона електронни отпадъци, а само 20% са документирани като събрани и рециклирани. До 2021 г. обемът на този боклук се очаква да нарасне с около 17% до 52,2 млн. тона, сочи проучването.

Нарастващи притеснения

Големият виновник за проблема на Индия с електронния боклук са евтините мобилни телефони.

В момента Индия е вторият по големина пазар на смартфони в света и използването на такива устройства в страната все още расте.

"По-ниските цени на смартфоните в развиващите се региони са резултат от усилията на производителите да произвеждат все по-достъпни смартфони за хората с по-ниски доходи“, в категорията под 200 долара, сочи докладът. Производителите обещават още по-ниски цени в бъдеще, което означава „повече хора ще могат да си позволят нови устройства, а повече устройства евентуално ще бъдат изхвърлени“.

До 2020 г. търсенето на електроника в Индия се очаква да достигне 400 млрд. долара. Постепенно боклукът ще расте. Проучване на Аssocham и cKinetics прогнозира, че обема на електронните отпадъци ще нарасне с 5,3 млн. тона до 2020 г.

Право на рециклиране

Но индийското правителство прави някои стъпки за справяне с проблема.

През 2016 г. Индия имплементира Правила за управление на електронните отпадъци, които държат производителите отговорни за събирането на този боклук и правилната му обработка. Досега 66% от страните по света са създали закони за електронните отпадъци, което е успех спрямо 44-те процента през 2014 г.

Повече от 1 млн. души в Индия са включени в ръчното рециклиране, сочи докладът. Но това може да не е най-добрият начин за справяне с проблема.

Макар че обучените и лицензирани рециклатори да стават все повече с годините, нелегалните такива все още взимат около 95% от бизнеса им.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Как се промени София през 2017 година?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284095_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2017+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%3F

 Дупки по пътищата, километрични задръствания, безкрайни ремонти и липса на места за паркиране. Това са обичайните оплаквания на столичаните и гостите на София, които настояват да живеят в по-добър град и не пестят недоволството си.

И наистина Столичната община през изминаващата година захвана мащабни проекти, както за да подобри градската среда, така и за да посрещне европредседателството с нов облик. Разбира се, ремонтите не минаха без скандали и без критики за качеството на изпълнението им. Но въпреки всичко, няма съмнение - столичният град се промени и през 2017 г.

Един от най-коментираните и спорни обекти бе столичният булевард "Дондуков". Въпросът дали да останат паветата или да се положи асфалт дълго се предъвкваше и забави реконструкцията на трасето.

В крайна сметка след цяло лято ремонти частта от Министерския съвет до ул. "Г. С. Раковски", която е в историческия център, бе реконструирана с гранитен паваж, а в участъка от бул. "Васил Левски" до ул. "Кракра" бе положена асфалтова настилка. Бе подменен и релсовият път на старото траймвайно трасе, изградена бе велоалея и целият булевард блесна с обновено LED осветление.

Веднага след края на ремонта обаче заваляха обвинения от страна на организации и граждани, че реконструкцията е некачествено изпълнена и новеничкият булевард осъмна с ироничната табелка "Фандъков". Недоволните атакуваха качеството на ремонта и забавянето му, обвиниха, че троаторите са неравни, а използваните технологии – остарели. Дни по-късно като доказателство за некачествената настилка се появи и мистериозен крадец на павета, който нощем ги вади с ръка.

Всичко това доведе до протест "#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество", организиран от "Спаси София",  под прозорците на кмета с искане на оставката й. В това Фандъкова видя политически оттенък и настоя, че опозицията е започнала своята предизборна кампания. От "Спаси София" пък се разграничиха и отказаха да бъдат "инструмент за саморазправа между политическите противници ГЕРБ и БСП".

А след като заваля първият по-обилен сняг за сезона паднаха в жертва и пластмасовите ограничители, които отделят велоалеята от платното. В случая отговорен бе снегорин, а от Столичната община увериха, че щетите ще бъдат отстранени за сметка на фирмата за почистване.

Друг ключов столичен булевард също разпали войната "паваж-асфалт". След многомесечните драми в крайна сметка експертен съвет на Министерството на културата взе решение да се разреши асфалтовата настилка на столичния бул. "Прага". И този ремонт се забави с няколко седмици от предвиденото, а след като бе пуснато движението, още продължаваха довършителни работи по тротоарите.

И тук имаше много защитници на каменната настилка, но от Общината аргументираха избора си за полагане на асфалт с това, че по трасето преминават много тролейбуси, които имат нужда от хубава настилка, която да гарнтира комфортното придвижване на пътниците.

През 2017 г. София се раздели и с един много противоречив, но добре познат символ – паметникът пред НДК. Софиянци го наричаха с най-разнообразни имена, а за премахването му се говореше от години.

И така, това лято монументът бе демонтиран, за да бъде заместен от войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк, който е бил на това място от 1934 г.  до 1977 г., когато е съборен заради строителството на НДК. Тогава София е трябвало да се сдобие с нов паметник и строежът на "1300 години България" започнал през 1981 г.

Но въпреки че имаше недоволство и протести от страна на защитници на монумента, а кранът, който извършваше демонтажа беше подпален, художествените пластики бяха свалени, за да бъдат преаранжирани в НИМ. През ноември бе върнат на мястото си и лъвът с картата на Санстефанска България, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Подготовката за европредседателството, което започва в първия ден на новата година, и по-точно ремонтът на НДК, също не се размина без скандали. Изпълнителният директор на Двореца на културата Мирослав Боршош се раздели с поста си заради обвинения в нецелесъобразно разходване на средства от бюджета на НДК, предвидени за европредседателството, а комисия в Народното събрание се захвана да нищи скандала.

В крайна сметка след месеци ремонтни дейности ресорният министър Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов откриха обновения за 45 млн. лева НДК дни преди старта на Председателството на Съвета на ЕС. Зала 3 на НДК, в която ще се проведат 32 събития на високо ниво, е напълно обновена - със сменен таван, вкарана нова модерна техника. Ремонтирани са и залите 7, 8 и 9, които ще поемат събитията, които не са VIP.

За да има по-пряк път до летището, отново заради председателството на Съвета на ЕС, започна и строежа на 350-метров мост, който да свързва бул. "Брюксел" с Терминал 2. И докато европейците ще се придвижват по-бързо, това няма да може да се каже и за гражданите. Председателството на Съвета на ЕС започва с предупреждения за задръствания, а плановете са  за определени периоди да бъдат затваряни цели пътни артерии, например от летището до НДК. Но властите успокояват – хората ще бъдат предупреждавани за това ден по-рано.

Един от основните проблеми в София – паркирането, също намери известно разрешение, но разгневи някои. От октомври зелената зона се разшири в районите "Средец" и "Лозенец" и така общо платените места за паркиране в столицата станаха 21 хил. Живеещите в долната част на "Лозенец" и около ул. "Иван Асен II" веднага отчетоха, че колите в района са намалели и няма неправилно паркирали.

Въвеждането на новите паркоместа обаче доведе и до куриозни ситуации. Така живущите в блок в "Лозенец" се обединиха и поставиха бариера пред паркинга на блока си, която да спира "пришълци", които заемат местата им. Така се получавало, защото работещите в района избягвали платените места и търсели безплатни.

В момента текат обсъждания и се очаква догодина зелена зона да се въведе и в районите "Възраждане" и "Красно село".

Жителите на южните квартали очакват с нетърпение и изграждането на третия лъч на метрото. Но докато това стане, гражданите там изпитват сериозни затруднения с придвижването заради затворените ключови улици и кръстовища.

Но пък "трай, бабо, за хубост", обещанията са подземната железница да заработи през септември 2019 г. и да улесни значително трафика в района.

Още новини за София можете да намерите в Dnes.bg

По статията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Деляна Петкова

Американски военни обучават терористи от "Ислямска държава"

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-voenni-obuchavat-teroristi-ot-islyamska-darzhava.91552

/Поглед.инфо/ Русия отново обвини САЩ, че тренира вече бивши членове на „Ислямска държава". Началникът на Генералния щаб на Русия, генерал Валерий Герасимов, обяви, че обучението на джихадистите е с цел дестабилизиране на страната.

ИДИЛ е зад гърба ни, наред е "Дебхат ан-Нусра"

http://pogled.info/svetoven/idil-e-zad-garba-ni-nared-e-debhat-an-nusra.91553

/Поглед.инфо/ "Ислямска държава" вече е зад гърба ни, наш главен враг в Сирия е групировката "Джебхат ан-Нусра", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

И през 2017-а България не е парламентарна демокрация, а премиерска диктатура

http://pogled.info/bulgarski/i-prez-2017-a-balgariya-ne-e-parlamentarna-demokratsiya-a-premierska-diktatura.91554

/Поглед.инфо/ И през 2017-а България не е парламентарна демокрация, а е премиерска диктатура. Това заяви проф. Юлиан Вучков в интервю за предаването "По първи петли" по БНР.

"Бащата на нацията" Владимир Путин може и да има главоболия преди изборите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284094_%22%D0%91%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%22+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B

 Централната избирателна комисия на Русия днес прие от президента Владимир Путин пакета документи, които се изискват за кандидатиране на изборите за държавен глава, става ясно от съобщение на Комисията.

Досегашният президент е най-вероятният избор на руснаците, но може да се изправи пред някои проблеми по време на вота на 18 март 2018 година.

В срок от пет дни Избирателната комисия ще се произнесе дали Путин може да започне да събира подписи в своя подкрепа.

 

За да участва в изборите за президент през март, сегашният руски президент трябва да събере 300 хил. подписа, уточняват от институцията. Досегашният руски президент възнамерява да участва в тези избори като самоиздигнал се, а не като кандидат на "Единна Русия". Партията обаче вече го подкрепи и като независим кандидат.

В понеделник Комисията отказа да регистрира Алексей Навални за изборите през март, посочвайки неговата условна присъда като мотив. Днес, след регистрацията на Путин, той призова за бойкот на изборите, предаде Ройтерс.

Навални и негови поддръжници съобщиха, че ще организират протест на 28 януари в 85 руски града, включително и Москва и Санкт Петербург, с който ще призоват руснаците да не участват в изборите, насрочени за 18 март.

Този призив може да донесе проблеми за Кремъл и Владимир Путин, който се надява на максимално участие на избирателите в процеса, допълва още Ройтерс.

Навални се утвърди в социалните медии и организира едни от най-големите протести срещу властта в Русия. Но и подкрепата за него е минимална на фона на 80-те процента от руснаците, които поддържат Путин.

Владимир Путин е начело на Русия в последните 18 години - като президент или премиер. Ако спечели нов шестгодишен мандат, той ще управлява страната до 2024 година, когато ще навърши 72 години, изчислява агенцията.

Кандидатирайки се като независим кандидат, той иска да наложи своя образ на "баща на нацията", а не толкова като политически лидер.

По статията работи: Деляна Петкова

Тъмната страна на социалните мрежи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284093_%D0%A2%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8

 По време на речта си във Вашингтон миналия месец ръководителя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) накара публиката да се замисли по един все по-сериозен въпрос: „От полза ли са социалните мрежи за американското общество?“.

"Като се има предвид все по-важната роля, която социалните мрежи имат във всекидневния ни живот, това е въпрос, който всички трябва да си зададем“, коментира председателят на FCC Аджит Пай.

Не много отдавна всички дебати като този биха се фокусирали върху страховете от пристрастяване и изолация, свързани с услуги като Facebook. Но през последната година светът се сблъска с тъмната страна на социалната мрежа: способността ѝ да разкъсва обществото, пише в свой анализ CNN.

През 2017 г. в медиите непрестанно се появяват заглавия за фалшивите новини и руските пропагандни кампании, които се простират из Facebook, Twitter и YouTube, заплашвайки да доведат до разделение в гласоподавателите.

Технологичната индустрия, която някога беше скъпа на Вашингтон по време на управлението на Обама, сега се сблъсква с критики от всички страни заради невъзможността си за следят огромните си платформи.

Миналия месец директори на Facebook, Twitter и Google се явиха пред Конгреса във връзка с ролята си в президентските избори в САЩ през 2016 г. По това време сенатор Джон Кенеди, републиканец от Луизиана, заяви, че е „много горд“ от трите „американски компании“, но допълни: „вашата сила понякога ме плаши“.

Сенатор Даян Фейнстейн, демократ от Калифорния, повтори думите на Кенеди на едно от изслушванията на Конгреса.

„Създали сте тези платформи и сега те не са използвани правилно“, коментира тя. „А вие сте тези, които трябва да направят нещо по въпроса, или ние ще го направим“.

Франклин Фоер, автор на „World Withoud Mind: The Existential Threat of Big Tech”, описва 2017 г. като „повратна точка“ за поставянето на въпроса за нарастваща „концентрация на власт“ в технологичната индустрия.

"Докато тези играчи растяха през десетилетията, те имаха огромен културен престиж и като цяло бяха харесвани“, коментира Фоев пред CNNMoney. Сега той твърди, че „има усещането, че тези компании са в позиция на отбрана“.

От години тези технологични компании се представят като инструменти, които могат да направят света едно по-добро място. Facebook се определя като начин „за сближаване на света“. Twitter наскоро се нарече „глобален градски център“. А мисията на YouTube е „да даде на всекиго глас и да го покаже на света“.

Но тази година тези идеалистични амбиции се разбиха в жестоката реалност както в САЩ, така и в чужбина.

Facebook е описван като позволяващ етническото прочистване в Мианмар. WhatsApp на Facebook е определяна като причина за побои в Индия след фалшива новина, която стана популярна в чат приложението. Google е обект на критики заради видеа с детска експлоатация, публикувани в YouTube. Twitter е обвинявана, че не премахнала спорен туит на президента Доналд Тръмп, в който заплашва с война Северна Корея.

Заглавията обаче се простират отвъд социалните мрежи. Apple е критикувана за подпомагане на цензурата в Китай. Amazon също е подложена на критики заради евентуалното си възползване от монополната си позиция при навлизането в нови индустрии.

Все повече хора са наясно с потенциала на технологичната индустрия да бъде както добра, така и лоша. И това се случва в момент, в който Силициевата долина е изправена пред по-голяма криза на доверието от гледна точка на това как се отнася към служителите си, клиентите и закона.

Uber, най-високо оценяваният стартъп в света, е обвиняван в несъобразяване с регулаторите, както и в шпионаж, даване на подкупи и други. Google е подложена на проверка за това колко плаща на жените в екипа си. Технологични директори и рискови инвеститори са изправени пред обвинения в сексуален тормоз. Потребителите на Yahoo научиха, че всеки един акаунт в услугите на фирмата (общо 3 млрд.) е бил хакнат.

Досега тези притеснения не са засегнали сериозно цените на акциите в технологичната индустрия, нито са променили значително общественото мнение. Изследване на YouGov, компания за пазарни проучвания, сочи, че няма „значителна промяна“ в силата на марките на компании като Facebook и Google тази година.

Но властите стават по-критични към тези компании, а до известна степен хора вътрешни на фирмите също стават по-критични към себе си работата си.

Чамат Палихапития, бивш директор на Facebook, наскоро се появи в заглавията с острите си критики към социалната мрежа.

„Създадохме инструменти, които разбиват начина, по който работи обществото“, коментира той.

В Силициевата долина решението на технологичните проблеми често се изразява в повече технологии, като по-добри алгоритми и нов изкуствен интелект. Но тази година технологичните фирми започнаха да включват повече реални хора (и реални пари) за решаването на кризата на доверието.

Миналия месец Facebook обяви, че ще удвои броя на хората, които работят по сигурността до 20 хил. души. Google също така планира да наеме 10 хил. души, които да „почистят“ YouTube.

Тези проактивни мерки могат да намалят шансовете за допълнително затягане на регулациите, твърди анализаторът Джеймс Какмак. Но тъмната страна на социалните мрежи вероятно няма да изчезне.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Най-богатите хора в света добавили $1 трлн. към сметките си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284092_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%241+%D1%82%D1%80%D0%BB%D0%BD

 Най-богатите хора в света са добави $1 трлн. към нетното си състояние през 2017 г., достигайки равнище четири пъти по-високо като стойност в сравнение с резултата от 2016 г., пише Bloomberg.

Състоянието на основателя на Amazon Джеф Безос нараства най-много през тази година, а повишението е от 34,2 млрд. долара. По този начин той измества съоснователя на Microsoft Бил Гейтс от първото място в класацията за най-богатите хора в света.

62-годишният бизнесмен Бил Гейтс държеше челната позиция от май 2013 г. През тази година милиардерът направи най-голямото си дарение от началото на века, дарявайки 64 млн. долара от акциите на софтуерния разработчик на Фондация Bill & Melinda Gates. 

Безос, чието нетно състояние достигна 100 млрд. долара в края на ноември, към момента разполага с 99,6 млрд. долара в сравнение с Бил Гейтс, чието нетно състояние възлиза на 91,3 млрд. долара. 

До края на търговския ден на 26 декември 500-те милиардери разполагат с 5,3 трлн. долара в сравнение с общата сума от 4,4 трлн. долара към 27 декември 2016 г.

Саудитска арабия и ОАЕ планират въвеждане на ДДС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284091_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%9E%D0%90%D0%95+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0

 Дълго време Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) примамваха чуждестранните работници с обещанието да живеят без данъци. Сега те планират да въведат от догодина ДДС от 5 на сто върху повечето стоки и услуги, за да увеличат постъпленията след срива на цените на петрола преди три години, съобщава АП.

Някои местни жители изразяват безпокойство, че цената на живота и без това е висока и че въвеждането на ДДС от 1 януари може да предизвика масово пазаруване до края на годината, предава БТА.

Предвиждат се някои изключения за големи разходи, като наеми, продажби на недвижими имоти, лечение, самолетни билети и такси за обучение.

Все пак ДДС ставката е доста под средната за повечето европейски страни, която достига 20 на сто, отбелязва информационната агенция. Други страни от Персийския залив също се очаква да въведат свои схеми за ДДС през следващите години.

Министърът на културата: София е по-чист град от Виена

http://clubz.bg/62303-ministyryt_na_kulturata_sofiq_e_po_chist_grad_ot_viena

Боил Банов. Снимка БГНЕС

По-богатите държави взеха да не се справят така добре както по-бедните. София вече е по-чист град от Виена например.

Тази констатация направи министърът на културата Боил Банов, докато показваше пред камерите на бТВ реновирания НДК и коментираше готовността на България да се справи с европредседателството от 1 януари 2018 г. 

"Центърът на Виена го извадиха от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО", обясни доводите си Банов.

За ремонта на НДК той обясни, че "такава зала няма в Европа - така оборудвана с такива възможности, няма". По думите му направената милионна инвестиция е за десетилетия напред. "Не са дадени едни пари за едни 6 месеца", каза още Банов. 

На въпрос дали очаква гафове и че сигурно те ще бъдат най-коментирани, министърът отсече: "Нас гафовете не ни интересуват".

Той даде за пример избраните бюра - "това е сериозна инвестиция, тези бюра са много тежки поне 300 кг". "Над 70 на сто от НДК е ремонтирана. Това, което не е ремонтирано, е реновирано, реставрирано", обясни още Банов.

Министърът коментира и появилите се съмнения около избора на културни събития, които ще съпътстват европредседателството.

"При мен наши и ваши няма, затова всичко пускам на конкурс. Което е качествено, ще намери своята реализация", обясни Банов.

Според него "голяма част от събитията не са традиционни както за столицата, така и в страната".

Попитан за едно от предложенията в културната програма по време на европредседателството - килим от рози, той обясни:

"Той се очаква да бъде много ефектен, нещо ключово, да създаде друг облик на тези пространства в рамките на една седмица."

Банов даде висока оценка и на министърката по европредседателството: "Лиляна Павлова е изключително ключова за повеждането на европредседателството и мисля, че всички имаме късмет с нея".

И обобщи по темата: "В нищо не сме бутафорни като държава от много време насам, НДК е една сериозна институция".

Банов обясни, че тепърва днес ще навлезе в дълбочина в документацията около къщата на Рачо Петров на "Дондуков". Преди два дни министерството на културата се задейства, за да спре започнало точно по празниците събаряне на рушащата се историческа сграда.

"Видял съм само частично документи, днес ще направим всички проучвания. Но е интересно как точно по Коледа започна събарянето, някак не беше естествено, затова направихме единственото възможно да го спрем, днес ще уточним всички детайли", каза министърът.

Къщата е знакова, но нямам точни данни, би трябвало да влиза в друг паметник, но е изоставена от много години, допълни той.

Министърът съобщи и че в началото на новата година приключва подаването на документи в конкурса за директор на Националния исторически музей. Мястото е вакантно след песионирането на Божидар Димитров.

"В рамките на новата година приключва набирането на кандидати, ще го проведем максимално бързо", каза той. Банов не можа да уточни за колко кандидати става дума.

"Те подават в последния ден, ние сме държавата на последния ден", обясни министърът.

"НИМ има хубава сграда на Бояна. Личното ми мнение е, че го виждам в рамките на историческия център, но дали е възможно, не мога да кажа", коментира още той.

На 28 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6632838

На 28 декември рожден ден имат Георги Лапчев, кмет на Царево Иван Дреников, пианист Никола Белишки, кмет на Панагюрище Проф. д-р Пламен Кенаров, бивш главен секретар на Министерство на

Най-незабравимата институция на НРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284090_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%A0%D0%91

 Ако мислите, че зрелият социализъм се е крепял единствено на Държавна сигурност, забравяте НовогодишнаТА програма на телевизияТА. Членувам в единствено число, защото от 1975та насам наистина имаше и втори канал, но той предаваше по няколко часа дневно главно научно-популярни предавания, изкуство и фолклор. Така че на практика телевизията беше една и нейният безспорен връх беше новогодишната програма, която впрочем дълги години беше единствената, траеща (за радост на децата!) до след полунощ.

Много хора си спомнят и за Коледната програма, но тя имаше други функции. Пускаха някакъв интересен, сиреч не-съветски филм, пускаха портокали по магазините. Целта беше да отклонят вниманието на трудещите се от религията, опиум на народа. Както пускаха агнешко по близкия до Гергьовден Първи май. Мен да питате, това беше повече идеологически внос от СССР, защото у нас особена религиозна отдаденост не се наблюдаваше. Но за всеки случай.

Новогодишната програма беше нещо съвсем друго: най-пищното, най-интересното, най-празничното събитие от детството на три соц-поколения. Бързам да уточня: имаше много други пищни събития, като например манифестацията на 9 септември, когато по жълтите павета преминаваха тържествено нещо като балистични ракети, живи картини на мирен труд върху движещи се платформи и щастливи трудещи се, понесли различни символични неща.

Тайната на Новогодишната програма беше в това, че криеше един определен опозиционен заряд. Разбира се не говорим за политическа критика. Трансгресивният момент в нея се състоеше в това, че на мястото на официалните ритуали в нощта на 31 декември нахлуваше естрадата; наместо тържествения глас на диктора от новините – забавно конферансие, наместо информация за трудови успехи – хумористични сценки, наместо съветски военен хор – любими поп-изпълнители.

Естрадата и хуморът при соца

Самата култура на естрадата е свързана с размразяването при Хрушчов през 50-те; тя заменя идейно-педагогическата сталинска култура с грубовати смешки, по-близки до народа. Забава заради самата забава, така да се каже. „Естрада“, това е временно издигната сцена, където се правят представления на открито. Геговете носят голяма доза импровизация, което прави възможно цензурата лекичко да се заобикаля с някоя остра реплика или двусмислен жест, които будят смях, но не оставят опасна следа. Естрадата не е особено дълбока, песните се запяват лесно, смешките са на нивото на вица, цари всеобемащ сантиментален кич. Но хората се кефят и това, заедно с панелните хрушчовки и поетапното затваряне на лагерите, дава нова глътка въздух на властта.

Самата роля на хумора при диктатурата е двусмислена. Критиката разтоварва напреженията, но не мобилизира за промяна на режима. Тя се насочва елегантно от идеологическата цензура и в последна сметка се оказва част от системата. Можеш примерно да осмееш селскостопанския труженик, който не разбира светофарите в големия град, не можеш обаче да говориш за партийния секретар, който взима печено агне за подкуп. Самите естрадни дейци са верни на системата по разни начини; след 89та се оказа, че някои от любимите безгрижни смешници са били дори сътрудници на ДС.

Стабилният режим се крепи не само на идеология, но и на овладяната критика срещу себе си. В този смисъл празничният изблик на веселие в Новогодишната програма се превърна във важен елемент на социализма, наред с досадните партийни тържества и всекидневното изпълнение на петилетните планове. Навръх веселието – реч на Генералния секретар и всенародно Дунавско хоро. Не казвам всичко това с лошо – просто такава е спецификата на популярната култура, не очаквайте от нея революционна промяна на света.

Медийното тайнство

Институционализирането на Програмата свързваме с циничния бон-виван Иван Славков, шеф на телевизията от 72ра по силата на височайшия си брак и привлечения от него няколко години по-късно режисьор Хачо Бояджиев (бъдещ академик), който заема курс към откровено телевизионно шоу. Забравете за момент, че официалният ритуален език продължава да е маркс-ленинизмът, че народът е стопанин, а държавата собственик на средствата за производство. Програмата се анонсира месеци по-рано, но не в детайли, което прави съспенса да нараства с приближаването на празника; в пресата се дискутира кой ще бъде поканен, сталински чугунени глави предупреждават за идеологически опасности, а зрителите заливат редакциите с писма, в които пожелават едни или други неща от програмния Дядо Мраз. Най-после идва моментът, зрителите са на опашка пред телевизора - тогава не се празнуваше на площада, повечето семейства си канеха приятели в къщи на, примерно, пуйка и телевизия. И блокбъстърът започва, аудиторията е на макс. Ще кажете – откъде пък това сравнение с частния бизнес, като тук цялата работа си е едно държавно харчене на пари? Ако си представите държавата, като едно голямо предприятие, притежавано от своите несменяеми ръководители, а публиката като едновременно работещи и консумиращи държавния продукт просюмъри, ще разберете че става дума за инвестиция, която предприятието многократно си връща.

После месеци наред Програмата се обсъжда в пресата и в приятелски разговори, а мистериозни реплики като „Мамя, мамя, мамка му й прасе“, „Рибу рибо дай“ или пък „Чичо, защо кашляш?“ ще се повтарят с години като споделено знание на националната общност, радостна, че е участвала заедно в медийното тайнство. Най-добрите моменти се излъчват многократно, което е улеснено от фрагментирания характер на естрадната култура - в това тя сякаш е предшественик на дигиталния свят. Не се бяха сетили само да пускат меморабилии – например сувенирна статуетка на абсурдисткото Радичково яйце от 1979 или модел на бутилка от песента на Тодор Колев „Сто кила ракия давам“. От друга страна, самата Новогодишна програма си беше един вид сериал, където същите герои се появяваха отново и отново в леко различни роли – Парцалев, Калоянчев, Емил Димитров, Лили Иванова, Стоянка Мутафова.

Ivajlo Ditchev (BGNES)

Ивайло Дичев

"На Шанел ухаеш, а аз на Ален мак"

И ето тук е основната разлика между нашето новогодишно шоу и това, което в същото време ставаше в онзи Запад, с който се сравняваше социализмът (друг стих от новогодишната песен, добила тогава вирусен характер, гласеше: „На Шанел ухаеш, а аз на Ален мак“). Нашето шоу беше институция – единствено и безалтернативно. Участниците в него - вечни като неподвижните звезди на небосклона. Защото в същото това време западните телевизионни канали се размножаваха с нарастваща скорост, а шоу-бизнесът ставаше все по-състезателен пазар. Един влиза в „топ 10“, звучи навсякъде за седмица и хайде, идва другият. Нашите певци не бяха по-добри – просто предприятието „Социалистическа България“ представляваше монопол и тези, които се сдобиваха със званието „народна звезда“ или пък „герой на естрадния труд“, си оставаха там завинаги, понякога дори предизвиквайки биологическите закони. Върхът на кариерата им беше участието в Програмата, онзи най-висок форум, чрез който гарантирано се влизаше във всички сърца, е хайде, поне всички сърца, които имаха телевизори.

Завинаги загубеният център на поп-вселената

Какво стана след 90-те? Разпаднаха се каналите, всеки може да превключи, да върне, да свали от интернет каквото си иска. Един ще прекара Нова година само с футболни мачове, другият ще гледа любимия хорър сериал. Пак пускаме Дунавското хоро, ама не е същото. Няма вече годишен апотеоз, няма ги любимите ни вечни звезди – и нищо истински не запомняш, защото ти се предлагат толкова много неща, от по-интересни по-интересни. Оттук носталгията по загубения завинаги център на поп-вселената. Брей, колко тържествено беше – особено ако имаш късмет да не ти спре токът.

 

Дядо Коледа сменя шейната с Toyota Land Cruiser от Vilner

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284089_%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D1%88%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+Toyota+Land+Cruiser+%D0%BE%D1%82+Vilner

 

Черният джип е преобразен с червен салон и комфортни седалки от BMW

Ако можеше да избира, добрият белобрад старец Дядо Коледа щеше да смени шейната си с този черен джип, преобразен от Vilner. Мощният всъдеход Toyota Land Cruiser V8 от Vilner е кола, която може да събере много подаръци, да ги достави до недостъпни за останалите автомобили места и да го направи със стил.

„Комбинацията от черен екстериор и червен салон може да бъде натрапчива”, казва Атанас Вилнер. „Но ако тоновете и повърхностите се изберат внимателно, стават чудеса. Тя работи при Porsche 930 Targa например, ние я проектирахме да работи и при Land Cruiser J200”, допълва основателят на едноименното ателие. „Червеното освен това е и основен коледен цвят, което го прави добър избор за последния ни проект за 2017 година”.

 

 

Скучната бежова тапицерия е отстъпила място на няколко десетки квадратни метра фина кожа и алкантара. Цветът на двете е подбран внимателно – бордо в мек за окото тон, а прилагане на двата материала в салона е премислено. Горната част на таблото например е изпълнена предимно с алкантара, за да се избегнат отблясъците в предното стъкло, като композитен текстилен материал вече покрива и долната част на централната конзола и гърбовете и основите на седалките. Последните са и най-голямата ергономична промяна в салона на този Land Cruiser, заедно с изцяло преработения волан. При стандартния J200 обръчът на кормилото е с константен диаметър. Vilner изработват изцяло нова база с ергономичен захват и облицоват волана с комбинация от кожа със и без перфорация.

 

 

Предните седалки нямат нищо общо с оригиналните и са с произход BMW Серия 5. „Така наречената серия седалки Comfort при BMW Е60 са изключително добър избор за база и значително по-удобен вариант от заводските на Toyota”, казва Вилнер. Горната част на предните седалки е покрита с фина кожа, а основите с командните модули, която традиционно се изработва от твърда пластмаса, са облагородени с червена алкантара. С нея са покрити и целите гърбове на креслата, като джобовете им са изработени от кожа. Допълнителен белег за индивидуалност са бродериите с инициалите на собственика, видни на лицата на облегалките. Корите на вратите също са покрити с кожа и алкантара.

 

 

Традиционно Vilner прави изискан комплимент към проекта - спортно-елегантна чанта, изработена от същите материали, вложени в салона. Лентата на презрамката е направена от същата материя, използвана за предпазните колани, дръжките са от карбонова кожа, катарамите от карбон, а страниците на чантата носят бродерия с инициалите на своя притежател. „Комбинацията от черен екстериор и червен салон не е запазена марка на Porsche, но при тях наистина работи. Поради физическите размери на салона на Land Cruiser V8, резултатът в случая е още по-впечатляващ”, казва Вилнер.

 

 

 

 

Toyota Land Cruiser V8 от Vilner се задвижва от мощен 4,5-литров битурбо дизелов двигател V8 с мощност 285 к.с., максимален въртящ момент 650 Нм, 6-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на четирите колела.

Намаляват градуса на руската водка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284088_%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0

 В Русия предложиха законодателно да бъде намален минималният градус на водката до 37,5%, като готвените поправки ще влязат в сила от 1 юли 2018 г., пише в. „Известия“. Промените ще премахнат противоречието между Държавния стандарт и Закона за регулиране на производството и оборот на етилов спирт, според който съдържанието на спирт във водката се движи в диапазона 38-56%.    

          Автори на нормативната инициатива са членове на Федералното събрание, като според сенатора Сергей Рябухин „юридическата колизия трябва да бъде разрешена“, допълва изданието. Намаляването на градуса на водката може да доведе до промени в асортимента на традиционната руска напитка, прогнозират представители на бранша. Пресата припомня, че преди няколко години нелегалните производители правеха водка със съдържание на алкохол 37,5% с цел икономия на спирт. Търсенето на водката менте тогава беше колосално заради необичайния й мек вкус и опиянението, което потребителите оцениха като по-дълготрайно, отколкото това при класическия вариант на напитката.
          По-късно във вторник от Федералното събрание уточниха, че не става дума за законодателни промени, а за техническа корекция, която ще приведе нормативния документ в съответствие с Държавния стандарт. „Става дума за подраздела „Водка и водки особени“, който засяга не само водката, но и други спиртни напитки, изготвени на нейна основа, в частност различните тинктури“, посочват сенатори, цитирани от РИА Новости.  
          Междувременно Експертният съвет на Центъра за творческо развитие на руския език публикува списък на 10-те най-значими думи за 2017 г., предаде Лента.ру. На първо място в рейтинга е думата „реновация“, следвана от „биткойн“ и „хайп“. В списъка влязоха още „токсичен“, „батъл“, „допинг“, криптовалута“ и „фейк“. Освен това бяха определени и 15-ге топ авторски неологизми, сред които „незомбисимост“, „неолобизъм“, „зломенит“, „обеззлобяващо“ и др. В Експертния съвет влизат именити руски писатели, философи, филолози, журналисти, публицисти, педагози, уточнява агенцията. 

Полярен студ сковава Северна Америка

http://clubz.bg/62302-polqren_stud_skovava_severna_amerika

Рекордни снеговалежи и вълна полярен студ сковаха Северна Америка.

Температурите на места достигнаха рекордните -50 градуса по Целзий. Северна Дакота е известна със студените си зими, днес там термометрите паднаха до -21 градуса. Хората си останаха по домовете масово и като цяло всякакви дейности на открито в град Минът, където бе регистрирана рекордно ниската температура, са ограничени, по информация на БГНЕС.

 Бездомник почина от студ на автобусна спирка в град Синсинати, Охайо. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо предупреди хората да бъдат внимателни по време на студената вълна, която се очаква да продължи до 2 януари. В северната част на щата се очаква температурите да паднат до –40 градуса по Целзий.

В Ню Йорк се подготвят за най-студените температури при посрещането на Новата година на "Таймс Скуеър".

Недалеч от Ниагарския водопад и почти до границата с Канада в град Иъри, който е в най-северната част на щата Пенсилвания, само за 48 часа е паднал 1.5 м сняг. Той е бил придружен от силни ледени ветрове. Местните власти обявиха извънредно положение и призоваха хората да не излизат от домовете си.

Метеоролозите отчитат, че рекордът от 22 ноември 1956 г. с 51 см сняг, е задминат с много на коледния ден тази година, когато само за 24 часа се натрупа снежна покривка от 86 см. Този декември се оказа най-снежният в историята на Иъри. „Екипите за почистване на снега са мобилизирани и са постоянно навън, но просто не могат да смогнат на темпото,с което той се трупа“, каза представител на спасителните служби.

Студената температурна вълна е още по-екстремна в Канада, където северната част на Онтарио очаква температури до -50 градуса по Целзий. Според метеоролозите там обаче, извънредно явление са не екстремно ниските температури, а по-скоро площта, на която те се разпростират и продължителността на изключително студеното време. Предупреждения за опасно студено време са направени за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачуан и Албърта. Там температурите са паднали и се очаква да продължат да падат много под обичайните за тези места -10, -20 градуса по Целзий. 

Те си отидоха през 2017, но оставиха дълбока следа

https://www.vesti.bg/sviat/te-si-otidoha-prez-2017-no-ostaviha-dylboka-sleda-6077484

Светът през 2017 г. се прости с видни политици, актьори, певци и големи музиканти. Всеки един от тях оставил ярък и траен отпечатък в своята област

САЩ и Канада отварят „Кутията на Пандора“: в министерството на външните работи на РФ осъдиха Вашингтон и Отава

http://pogled.info/svetoven/sasht-i-kanada-otvaryat-kutiyata-na-pandora-v-ministerstvoto-na-vanshnite-raboti-na-rf-osadiha-vashington-i-otava.91549

/Поглед.инфо/ Миналата седмица според съобщението на The Washington Post Държавният департамент на САЩ утвърди търговски лиценз, разрешаващ внос на летално оръжие в Украйна. В частност Вашингтон одобри доставката за ВСУ на голямо калибрени снайперски винтовки Barrett M107A1, а също комплектуващи на сума 41,5 милиона долара.

CNN: Русия се стреми „на всяка цена“ да избегне войната на Корейския полуостров

http://pogled.info/svetoven/CNN-russiya-se-stremi-na-vsyaka-tsena-da-izbegne-voinata-na-koreiskiya-poluostrov.91550

/Поглед.инфо/ Русия призовава САЩ да направят първата крачка за уреждане на диалог със Северна Корея, за да избегнат катастрофалния вариант на развитие на събитията, предава CNN. Както отбелязва кореспондентът на канала Фредерик Плайтген, ръководителят на руското Министерство на външните работи Сергей Лавров изрази готовност Москва да стане посредник между Вашингтон и Пхенян, а това означава, че Русия се стреми на всяка цена да избегне конфликта на Корейския полуостров.

Представи си...

http://pogled.info/bulgarski/predstavi-si.91551

/Поглед.инфо/ А беше.. беше друго време... Каква любов! Какъв разкош! Но кой успя да ги отнеме... Еднакви... скучни... ден и нощ...

Протест и контрапротест очакват решение на кабинета за Пирин днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/28/3102925_protest_i_kontraprotest_ochakvat_reshenie_na_kabineta/?ref=rss


Протест в защитна на национален парк Пирин организират отново природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България". Събитието е планирано за рано сутринта в първия работен ден между коледните и новогодишните празници (28 декември), в който се очаква да бъдат гласувани двете ключови, но спорни проекто решения, засягащи бъдещето на националния парк в Министерски съвет.<br /><br />В 10 ч. пък на главен път Е-79 край Симитли "за" мерките и като...

Православен календар за 28 декември

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6620126

Православен календар за 28 декемвриСв. 20 хиляди мъченици, изгорени в Никомидия Когато император Максимиан се върнал с победа от войната, пожелал да принесе благодарствени жертви и всички да се поклонят на езическите богове. Като чул, никомидийският епископ Антим събрал в църква християните и цяла нощ срещу Рождество служил всенощно бдение и света литургия,

Helsingin Sanomat: Бункерът на Сталин в подземията на Москва

http://pogled.info/svetoven/russia/Helsingin-Sanomat-bunkerat-na-stalin-v-podzemiyata-na-moskva.91545

/Поглед.инфо/ Журналисти от финландския вестник Helsingin Sanomat слязоха в "Бункер-42", изграден за Йосиф Сталин; впоследствие – главен команден пункт по време на Студената война. Къде се намира сега главният подземен команден център? Знае се само по слухове.

Le Monde: Ще изчезне ли европейското християнство?

http://pogled.info/svetoven/evropa/Le-Monde-shte-izchezne-li-evropeiskoto-hristiyanstvo.91546

/Поглед.инфо/ Християнството от години размишлява върху мястото си в Европа през ХХI век. Понастоящем, когато консервативният католицизъм във Франция отново повдига въпроса за приемането на светската република на църквата, вестник Le Monde проведе разговор с двама интелектуалци, чиито трудове отразяват текущия религиозния диалог и дълбочината на настоящото обновление.

Равносметка на годината според версията на Путин

http://pogled.info/svetoven/russia/ravnosmetka-na-godinata-spored-versiyata-na-putin.91547

/Поглед.инфо/ Вчера президентът на Русия проведе среща с ръководителите на Федералното събрание и именно тази среща може смело да се счита за политическа равносметка на отиващата си година. На нея се обсъждаха най-важните въпроси, с които се занимаваха и президента, и двете палати на парламента. Резултатите от 2017 година са впечатляващи. Хайде да видим какво обсъждаха Путин и парламентаристите и да си спомним с какво започнахме тази година за да разберем какъв път беше изминат.

Ядреният спектакъл на САЩ: системата ПРО GMD се оказа слаба пред Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/yadreniyat-spektakal-na-sasht-sistemata-pro-GMD-se-okaza-slaba-pred-severna-koreya.91548

/Поглед.инфо/ Твърдото противопоставяне на САЩ със Северна Корея, изострило се с идването на власт на Доналд Тръмп е не просто политическо шоу на противопоставяне срещу последното островче на комунизма. Американските опасения относно северокорейската ядрена заплаха се основават на реалното военно изоставане на Пентагона в противоракетната отбрана. Оказа се, че системата ПРО GMD на стойност 40 млрд. долара е ефективна в най-добрия случай само 59%, въпреки официалните заявления за нейната изключителна точност.

Джак, който никога не се възстановява напълно от раждането си

http://clubz.bg/62300-djak_kojto_nikoga_ne_se_vyzstanovqva_napylno_ot_rajdaneto_si

Гледали сме го в „Сиянието“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Пощальонът звъни винаги два пъти“, „За честта на фамилията Прици“, „Доблестни мъже“, „Колкото толкова“, „От другата страна“, „Ритни камбаната с финес“, „Невъзможно твой“… Различни лица на един и същи човек, за когото големият му актьорски талант и екранът ни дават измамното усещане, че знаем всичко за него. Не сме го виждали от седем години, когато последно се появи в една романтична комедия, и вестта за 80-годишнината му през април 2017-а мина край ушите ни като новина за рождения ден на любим роднина.

След 50 години на екрана, 12 номинации за „Оскар“ и три златни статуетки на Академията, Джак Никълсън се е оттеглил от светлината на прожекторите и се е отдал на любимите си страсти – колекцията живопис от ХХ век, баскетболните мачове на „Лос Анджелис Лейкърс“ и срещи с приятелки. А историята му се е заел да разкаже биографът Марк Елиът.

Въз основа на проучвания и разговори с хора, които познават Никълсън най-добре, Елиът хвърля нова светлина върху живота на актьора. Разказва за детството му в беден квартал в Джърси, за бурните нощи в града с Уорън Бийти и буйните връзки с красавици като Мишел Филипс, Анджелика Хюстън и Лара Флин Бойл, за работата с легендарни режисьори и звезди като Денис Хопър, Стенли Кубрик, Мерил Стрийп и Роман Полански.

Марк Елиът е автор на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, издаван в много страни по света, написал десетки книги, сред които биографии на Кари Грант, Джеймс Стюарт, Клинт Истууд, Фил Окс и Стив Маккуин.

Представяме ви откъс от „Джак Никълсън“.

Въведение

Човек никога не се възстановява напълно от раждането си.
Джак Никълсън

Джон Джоузеф – Джак – Никълсън-младши е роден на 22 април 1937 г. в Ню Джърси и според официалния сертификат за раждането му негови родители са Джон и Етел Мей Никълсън. На своя език, „Джак-спийк“, Джак нарича Етел „Мад“ (от „мадър“, „mother“– майка). Етел Мей е стълб на семейството, човекът, който носи хляба. Много години тя работи като фризьорка в стая на втория етаж на малката семейна къща в Нептун Сити, докато успява да спести достатъчно пари, за да разшири бизнеса си и да го премести в по-добър квартал, а после да отвори верига салони за красота, носещи скромна печалба.

Джон Дж. Никълсън изобщо не прилича на нея – той няма пари и амбиции. От време на време работи случайна работа. Докато Джак е още бебе, за Етел Мей става все по-трудно да понася пиенето на Джон и в един момент го изритва от къщата. След това той живее ден за ден, спи по пейките в парка и се появява в къщата на Етел Мей само на празници, когато тя го кани да вечеря със семейството. Макар да го вижда рядко, Джак израства с мисълта, че този човек е истинският му баща.

През къщата по това време минават различни други мъже, един от които е Дон Фурсило-Роуз – чернокос, елегантен, модерен тип със страхотна усмивка. Приятел е на по-голямата сестра на Джак, Джун, точно преди тя внезапно да напусне семейния дом, за да гони мечтата си да работи в шоубизнеса. Чаровният красавец Фурсило-Роуз, десет години по-голям от Джун, е бивш музикант, свирил с различни импровизирани банди по крайбрежието на Джърси, където най-вероятно двамата са се срещнали за първи път.

Изглежда, на Етел Мей не ѝ е харесвало, че Фурсило-Роуз се навърта около дъщеря ѝ и всеки път, когато ги хваща заедно, го предупреждава да стои настрана от непълнолетното момиче или ще го прати в затвора. След като Джун напуска дома, Фурсило-Роуз продължава да се отбива понякога, но никога не е приет топло от Етел Мей, от Лорейн или Шорти – другата ѝ дъщеря и нейния съпруг, но Мад знае, че Фурсило-Роуз и Джун са станали много близки, така че понякога го оставя да преспи в неизползваната стая на Джун. Бил, по негов си начин, част от семейството.

Малкият Джак също не харесва Фурсило-Роуз, защото вони на уиски и пури и защото винаги шепне в ухото на Етел Мей, така че никой друг да не може да чуе. Фурсило-Роуз също не си дава труд да разговаря с него. Джак обаче обожава Лорейн и Джордж У. Смит – Шорти.

„Имах Шорти, а по-добър баща [като роля] от него едва ли някой има или му е нужен“.

Лорейн е противоположност на Джун във всяко отношение. Тя не е общителна и не е мечтателка, предпочита да е съпруга, която си стои у дома. Омъжва се за Шорти почти веднага щом става юридически възможно. Двамата си играят заедно, откакто тя е на седем, а той на единайсет. През свободното си време, а то е в изобилие, защото било трудно да се намери редовна работа, учи Джак на всичко, на което един истински баща би научил момче – да вдига дъската на тоалетната, когато пишка, как да лови ниските бейзболни топки по близките пясъчни терени.

„Дръж си коленете прибрани, когато удрят топката. Изчакай да дойде до теб и я мушни в ръкавицата с другата си ръка“.

В ранните си години Шорти ходи на уроци по танци при Джун, по нейно настояване, за да има партньор, който няма да я опипва, и от това той става необикновено гъвкав. В средното училище играе малко футбол, макар да бил твърде дребен, за да го пуснат в първия състав. Изкарва си прехраната като спирач за железницата „Конрейл“, но го уволнявали толкова често, че не би могъл да нарече това „кариера“. В разгара на Втората световна война решава да постъпи в търговския флот заради трите хранения дневно, мястото за спане и редовната заплата, която винаги изпраща на Лорейн.

Джак няма спомен за Джун от онова време, но винаги ще помни историите за нея, които се разказват около масата на вечеря.

„Сестра ми Джун е друга работа – казва той пред списание „Ролинг Стоун“. – Напуснала е дома ни на шестнайсет. – Годината, в която е роден той. – Била танцьорка в „Ърл Карол“ и познавала Лъки Лучано. Омъжила се за един от пилотите изпитатели от американския екип, който проби звуковата бариера… След това отишла в Калифорния, намерила си няколко интересни работи, срещала се с интересни хора. И умряла. Много млада. Рак“.

Джак разказва това пред списанието, сякаш е резюме на сценарий, фантазия, която завършва трагично за Джун, красивата, но обречена принцеса. Джак също е тийнейджър, когато решава да напусне дома си и да се отправи на запад, за да следва собствените си мечти за слава в шоубизнеса. Казва, че иска да стане актьор. Подобно на Джун, той също има развинтено въображение, оковано от липсата на истински възможности.

Когато пристига в Лос Анджелис, остава за кратко при нея, докато си търси работа, после се изнася. След като посещава някакви курсове по актьорско майсторство, успява да си намери работа в независими филми.

Ранните му „бунтарски“ роли го водят към по-големи, към по-добри сценарии, и макар че ще трябва да минат дълги и трудни години, за да се случи, в края на краищата става звезда. Хвалят го както фенове, така и критици заради привлекателното му екранно присъствие и защото винаги изглежда сякаш играе себе си, независимо от конкретната роля. Хората гледат филмите му, защото искат да видят него, колкото и самия филм. Публиката обича Джак – или екранния образ, който смята за Джак.

Актьорската игра му се удава лесно и за това има причина. Животът му в малкото американско градче е низ от заблуди. Нищо в Нептун Сити не е това, което изглежда. Всички в детството му играят роли, при това добре. Джак не се е научава да играе от Марлон Брандо, дори не и по системата на Станиславски. Научава се от Джун, Лорейн, Джон, Шорти, Дон и най-вече от Етел Мей.

***

Всички велики кинозвезди, а Джак несъмнено е сред най-великите, са всъщност двама души – човешка личност извън екрана и прославен актьор, който играе ролите, заради които зрителите го обичат. Заради тази двойственост за публиката, а понякога и за критиците и историците на киното, е трудно да направят разлика между героите, които актьорите играят, и човека, който ги пресъздава. Трикът за киноактьорите е да ни убедят, че са нещо, което не са, и не са това, което са. Противоречието за изпълнителите, които се стремят да разкрият „истината“ пред зрителите, e в това, че трябва да изобразяват характери, които не са техни. Актьорството е изкуство на изкуственото.

Продължението на характера на Джак, ухилен, симпатичен, овладян, силен, речовит, достига до почти всичките му филми – преди един ден на 1974-а, когато научава ужасната тайна на семейството си, реалността зад целия онзи „театър“ – нещо толкова дълбоко, толкова тъмно и толкова подвеждащо, че променя всичко в живота му – и поради това – всичко в актьорската му игра.

Открива тази тайна, когато работи над „Последният наряд“ (The Last Detail), в който неговият герой Били Бадъски смята, че е неуязвим. Той е своенравен, комичен, наперен и инстинктивен. Невинен е в началото на филма и остава такъв, дори когато осъзнава противоречието в отговорностите си. В първия филм, който Джак прави след това, „Чайнатаун“ (Chinatown), героят му, Дж. Дж. Гитс, е детектив, символ на авторитета. Гитс също е своенравен, комичен и наперен, но е и уязвим, и разсъдъчен. За зрителите това е по-доброто, в смисъл на по-подкупващо изпълнение. Зрителите обожават привлекателната уязвимост у своите герои.

За Джак обаче разликата е нещо повече от повърхностна чувствителност. Актьорският му стил не се е развил. Джак изпълнителят се променя, защото се променя човекът Джак.

Междувременно прави „Пасажерът“, на Микеланджело Антониони – преди „Чайнатаун“, но пуснат на екран след него. Това е филм, чийто главен герой няма ясна идентичност и в продължение на целия разказ търси себе си. Това пътуване е нещо като преход между ролята на Бадъски и Дж. Дж. Гитс. Освобождаването на удачно назования Дейвид Лок е връзката между двете. Действието се развива на фона на гражданската война в Чад, идеален метафоричен декор за филма: Лок открива в хотелската си стая труп и приема самоличността на покойника, буквално и фигуративно се превръща в него. В „Чайнатаун“ Гитс започва невинен, но в края на филма той е опитен – по Уилям Блейк.

В реалния живот Джак е опитал забранения плод, когато е научил семейната тайна и е платил цената. Никой от героите му след това няма да е толкова лесен, простоват или невинен. Точно това обикновено се има предвид, когато става дума за разликата между ранните изпълнения на Джак в неговите „персонални“ филми и по-късните му роли в по-комерсиалните, „мейнстрийм“ филми.

След 1974 г., с едно-две изключения, Джак никога не е играл чисто романтична главна роля. И в реалния живот, макар за него жените да продължават да са източник както на удоволствие, така и на болка, истинската любов е нещо, за което не им се доверява, което не приема, за което не им вярва.

Седемнайсетгодишната му връзка с Анджелика Хюстън, жената, успяла да се сближи най-много с него, е поредица от „здравей“ и „сбогом“, гняв, разочарования и – от страна и на двамата – редица изневери, пръснати из времето, когато са заедно. В края на краищата и двамата остават сами.

Това, което следва, е историята на Джак Никълсън кинозвездата и Джак Никълсън човека. Актьорът Джак прави шейсет и два филма, докато през това време човекът Джак продължава да играе ролята, с която опитва да се помири и която усъвършенства през целия си живот. На този, който е всъщност.

Себе си.

"Площад Славейков"

Пукнатините в управляващата коалиция

http://clubz.bg/62074-puknatinite_v_upravlqvashtata_koaliciq

Управляващата коалиция изглежда все по-нестабилна. Висши представители в управлението твърдят, че всичко е спокойно, но все по-ясно се вижда, че това не е точно така. От ГЕРБ заявяват, че с "Обединени патриоти" им е далеч по-добре, отколкото с Реформаторския блок в миналия мандат. Напоследък обаче "патриотите" започват да изпитват на гърба си същото, което и "реформаторите".

Пукнатините в коалицията напоследък стават все по-видими, но те съществуват отдавна. Ако се вярва на предварителните заявки на вицепремиера Валери Симеонов, например, днешното заседание на правителството ще бъде драматично.

Като най-голям проблем се очерта политиката на правителството по отношение на втория лифт на Банско. Именно днес министрите се очаква да решат какво ще е бъдещето на този проект. На предишно заседание точката бе отложена, което предизвика недоволство у Симеонов.

Няколко дни след това той заяви в прав текст, че Борисов го е подвел и не иска да го вижда.

Политиката по отношение на природата и свързания с нея туризъм като цяло са причина за неразбирателства. Наскоро парламентът гласува текст, с който отмени новия режим за концесиониране на плажовете, приет по-рано със Закона за концесиите. По този повод Симеонов отново избухна, заявявайки, че ГЕРБ и ДПС са ги "извъртяли"

Казусът с царските имоти също се оказа тема, по която управляващата коалиция не бе на едно мнение. От ГЕРБ очевидно се опитаха да решат този въпрос чрез споразумение със Симеон Сакскобургготски и закон, който да го уреди. "Патриотите" обаче заявиха, че са категорични против подобни инициативи.

Общественото мнение също бе против отстъпки за Симеон, което принуди ГЕРБ да ревизира намеренията си.

Все по-ясно става, че настоящото правителство едва ли ще изкара мандата си. А ако все пак го направи, това ще бъде с цената на огромни компромиси, най-вече от страна на патриотите.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6632843

Любим виц на Буги Барабата В аптеката влиза страхотен тип, поздравява и иска кашон презервативи. Младата аптекарка, с леко разтреперан глас: - За вкъщи или за

Семейство Симпсън предсказа сделката "Дисни"-"Фокс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6631621

Семейство Симпсън предсказа сделката "Дисни"-"Фокс"Рупърт Мърдок продаде филмовата си империя за 52,4 млрд. долара Анимацията “Семейство Симпсън” позна мегасделката на годината. В епизод отпреди 20 години се обявява, че компанията “Уолт Дисни” е взела контрол над основния си конкурент 21th Century Fox. Така се оказва, че сериалът, който предвиди и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ,

С военни маневри преди 80 години България "скъса" Ньойския договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624062

С военни маневри преди 80 години България "скъса" Ньойския договорСтраната нямала право на своя армия, но събира демонстративно 35 хиляди щика край ПоповоТази година Попово отбеляза тържествено 80-годишнината на една любопитно, показателно и малко позабравено събитие от българската история - едно от най-големите в историята на Третата българска държава военни учения, проведено в ранната есен на 1937 г.

Най-забавните вицове и карикатури през годината

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6627938

Най-забавните вицове и карикатури през годинатаТъркулнала се коледната питка, срещнала глобуса и му казала: - Ей, пич, страшни татуировки имаш *** - Здравей, Михаил! - Добро утро, шефе. - Отговори ми на една загадка: без алкохол, без цигари. Що е то? - Ами, не се сещам. - Нова година на работа! *** - Подготвихте ли се за първия учебен ден? - Да, купихме бележник и колан за по-добри оценки.

Милан подчини Интер и е на полуфинал за Купата

https://www.actualno.com/football/milan-podchini-inter-i-e-na-polufinal-za-kupata-news_651557.html

Милан се класира за полуфиналите на турнира за Купата на Италия след успех с 1:0 след продължения над градския съперник Интер. Единственият гол в мача вкара младокът Патрик Кутроне в 105'.   Милан и Интер не успяха да излъчат победител в редовните 90 минути и така се стигна до продължения, където в 105' Кутроне донесе успеха на "росонерите". Сусо центрира в наказателното поле и намери Патрик Кутроне, който овладя топката и я изстреля в горната вътре

С вдъхновена игра "Милан" изхвърли "Интер" от Купата на Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104295_s_vduhnovena_igra_milan_izhvurli_inter_ot_kupata_na/?ref=rss


"Милан" се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Италия след победа с 1:0 над градския съперник "Интер". "Росонерите" надделяха след продължения, а в герой за състава се превърна тийнейджърът Патрик Кутроне, който отбеляза единствения гол в 104-ата минута. 19-годишният нападател имаше основен принос за победата и в предишния кръг срещу "Верона".<br /><br />"Милан" си върна частично за загубата с 0:3 по-рано през сезона в...

На извънредно заседание 37 НС гласува оставката на правителството на Жан Виденов

https://www.actualno.com/chronicles/na-izvynredno-zasedanie-37-ns-glasuva-ostavkata-na-pravitelstvoto-na-jan-videnov-news_651097.html

Жан Василев Виденов е български политик, председател на БСП от декември 1991 до декември 1996 и министър-председател на България през 1995-1997. Известен с това, че подава оставка след масови протести, заради хиперинфлация в страната, кризата от тогава получава негово име и е известна като "виденовата зима". След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 година Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на БСП това довежда до

Кабинетът "Борисов 3" прегази националното &#

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=319730

Зониране на парк Пирин спрямо решение на МС от 28 декември 2017 г. © Коалиция Министерски съвет преправя Закона за защитените територии със свое решение 

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него.
 
В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори.
 
Практически решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира.

Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на Министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява. От решението става още ясно, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.  

Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и скорошни протестни действия.
 
Позицията на природозащитните организации в 6 ясни точки:

  • Не подкрепяме проекта за изменение на плана за управление на парк „Пирин", направено от Община Банско;
  • Всяко изменение на план за управление подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000;
  • Не подкрепяме ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове. Това за нас е нарушение на Закона за защитените територии;
  • В националните паркове могат да се изграждат само инфраструктура за посетителите, след екологична оценка и оценка за съвместимост и съответна конкретна промяна на плана за управление;
  • Решението на Министерски съвет от днес, 28 декември, ще бъде обжалвано в съда и ще настояваме пред ЕК за две наказателни процедури;
  • Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване