Индия изпробва зенитна ракета

https://www.actualno.com/asia/indija-izprobva-zenitna-raketa-news_651631.html

Индия извърши успешен пробен пуск на зенитна ракета собствено производство. Според в. „Таймс ъв Индия“ ракетата е създадена, за да бъде изградена на нейна основа национална система за противоракетна отбрана. Според изданието изпитанията са били извършени в щата Одиш. Ракетата успешно е поразила цел на височина 30 км. За ролята на мишена е била използвана балистична ракета „Притхви“. Това е третият пробен пуск на ракета, извършен от Индия тази годин

Ето как се оправдават мъжете след изневяра

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-se-opravdavat-myjete-sled-iznevjara-news_651034.html

Доказано е… изневярата е факт в живота ни. Не можем да избягаме от съдбата си. Трябва да приемем болезнената новина с високо вдигната глава и да се опитаме да бъдем разумни и силни. Емоциите бушуват и напрежението е силно, а съмненията се пораждат постоянно. Това е труден момент, който трябва да понесем. Дали той ти е изневерил? Нека мрачните мисли и чуденето да спрат сега. Ето какви са оправданията, които ще чуеш, ако ти е изневерил наистина 1. Обичам само теб Гузен и почернен, то

9 млн. лв са похарчени за заплати и командировки на депутатите

http://www.mediapool.bg/9-mln-lv-sa-poharcheni-za-zaplati-i-komandirovki-na-deputatite-news273571.html

За шест месеца са похарчени 9.036 млн. лв за заплати и командировки на депутатите. Това показва справка на 44-то Народно събрание за периода от 19 април до 31 октомври 2017 г., съобщава сайтът "Дневник". Общата сума на изплатените възнаграждения за този период е 8.112 млн. лв. В нея влизат и удръжките за осигуровки и данък върху доходите. Спестените пари от заплати заради неизвинени отсъствия на депутати са едва 20 932 лева. За командировки в страната са платени 673 128 лева, в т.ч. 396 607 лева за пътни разходи при пътуване със собствен автомобил. Сумарният пробег на километрите на служебните коли на Народното събрание за същия период е 702 413 километра. Разходите за командировки в чужбина за шест месеца са 251 519 лева. Зад граница по работа са пътували 81 народни представители. Доскорошният председател на парламента Димитър Главчев е ходил в Македония, Република Корея, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна. След него най-много са пътували Кристиан Вигенин от БСП и Джевдет Чакъров от ДПС. Винегин, който председателства парламентарната комисия по европейски въпроси, е пътувал до Австрия, Беларус, Дания, Естония, Малта и Мароко, а Чакъров - до Андора, Великобритания, Испания, Кот д'Ивоар, Република Корея и ЮАР.

Ердоган: Турция иска добри отношения с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633856

Ердоган: Турция иска добри отношения с ЕСТурция иска да има добри отношения с Европейския съюз и неговите страни членки, е цитиран да казва турският президент Реджеп Тайип Ердоган от местните медии в четвъртък, съобщи ДПА, цитирана от БТА.  Ние нямаме проблеми с Германия, с Холандия или Белгия. Разбира се, ние желаем да имаме добри отношения с ЕС и страните от ЕС,

Китай създаде магистрала, която произвежда ток и топи снега през зимата

https://offnews.bg//sviat/kitaj-sazdade-magistrala-koiato-proizvezhda-tok-i-topi-snega-prez-zim-671930.html

Китай показа първата си магистрала, която топи снега и леда през зимата и произвежда ток.

В официалния профил на информационната агенция "Синхуа" в Туитър бяха публикувани снимки от магистралата, която се намира в провинция Шандун, Източен Китай.

Тя е покрита с фотоволтаични панели, които приличат на парчета стъкло. 

Благодарение на специалната настилка годишно може да се произвежат 10 млн киловатчаса електричество.

Китайската агенция пише, че магистралата е "първата" в света. Фотоволтаичен път - само за пешеходци и велосипедисти, беше завършен в Холандия през 2014 г. Соларни панели са инсталирани по някои шосета в Германия и Италия, а Франция стартира петгодишен проект за строежа на фотоволтаичен път с дължина от 966 км.

Следващата стъпка на китайците ще бъде тази магистрала да зарежда електрическите автомобили, които се предвижват по нея.

Руски лекари извадиха над 150 метални предмета от стомаха на баба (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-lekari-izvadiha-nad-150-metalni-predmeta-ot-stomaha-na-baba-video-2069545

Руски лекари извадиха 152 метални предмета от стомаха на 74-годишна жена от Улан Уде. Винтове, болтове, пирони, гайки и части от отвертки и дори сребърна верига са само част от нещата, намерени в стомаха на бабата.

Това са най-сексапилните жени на 2017 г. (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tova-sa-naj-seksapilnite-zheni-na-2017-g.-snimki-2069554

Актрисата Гал Гадот и годеницата на британския принц Хари Меган Маркъл влязоха в списъка на най-сексапилните жени на 2017 г., публикуван от сайта Лайф.

Гал Гадот е служила в израелската армия, роди дете и се снима в един от най-сензационните филми на

Имаме най-простите, необразовани, неграмотни, нагли и крадливи управници

http://www.cross.bg/imame-naii-mnogo-samoybiiistva-1564324.html

/КРОСС/ ЛУДИ ЛИ СМЕ НАИСТИНА? Долу един умник е написал текст с погрешно (разбира се) заглавие "Да помнИят". Изумен съм! Не може да има чак такива зомбирани и слепи хора! Нима реалността не се вижда? Та България е най-бедната, най-болната, най-корумпираната, най-престъпната, най-нещастната, най-бързо намаляващата и изчезваща страна в Европа и в света. По официални статистически данни. Нацията ни е с най-голяма смъртност (световен шампион), най-ниска раждаемост, най-голяма емиграция, с най-увреден генофонд, с най-голямо неравенство в доходите (кражби). Според безпристрастните класации на уважавани световни институции.Ние сме най-неграмотните в Европа, с най-фалшива съдебна система, с най-раздута администрация, с най-примитивно управление, с най-голям относителен брой луди, с най-много самоубийства на глава от населението, с най-много детски самоубийства и т.н. и т.н. Имаме възможно най-простите, необразовани, неграмотни, нагли и крадливи управници ("ходимЕ", "строимЕ", "можемЕ", Пекин, Индир Ганди, Левски прескачал огради, "всички са парле ву франсе" и др.),. Не ги ли виждаме и не ги ли знаем тези неща? Значи сме луди. Акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства (БАНИ) Фейсбук    

Петър Ганев: Тенденцията е за по-високи заплати през 2018 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/petyr-ganev-tendenciiata-e-za-po-visoki-zaplati-prez-2018-g-252888/

Пречките пред по-големия икономически растеж са не само икономически, но и политически, смята икономистът

Прокуратурата протестира пред съда за поскъпването на водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633892

Прокуратурата протестира пред съда за поскъпването на водатаВърховната административна прокуратура /ВАП/ протестира на 22 и 28 декември 2017 г. пред Административния съд - София град, решения на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 30 ноември 2017 г. за цената на ВиК услугите, съобщават от прокуратурата. С решенията се одобряват бизнес плановете за развитие на дейността като ВиК оператор за

Бременната Десислава показа пухкава снимчица

https://www.actualno.com/showbusiness/bremennata-desislava-pokaza-puhkava-snimchica-news_651627.html

Поп фолк певицата Десислава е в напреднала бременност. 38-годишната звезда, която трябва да роди през януари, зарадва феновете си със своя естествена снимка. На кадъра, който тя сподели в Instagram, Деси е без грим и с гордост показва наедрялото си коремче. "За всички, които пожелаха... ето една натурална пухкава снимчица", написа изпълнителката към снимката. ВИЖТЕ СНИМКАТА ТУК!

В Турция намериха писмо с послание на лидера на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633853

В Турция намериха писмо с послание на
лидера на "Ислямска държава"По време на антитерористична операция турските сили за сигурност открили писмо на главатаря на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади, съобщи ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция. Полицейски сътрудници осъществили спецоперация срещу членове на ИД в централния окръг Кършехир на няколко адреса.

Втори лифт или терминал 2?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6632886

Втори лифт или терминал 2? Защо съсипваме всяко добро и перспективно за страната начинание Любител скиор съм. От цял живот и за цял живот. Карал съм по всички писти на България. Като се започне от Скакавица, където през 1968 г. получих и тапия за инструктор по ски, та се свърши с “Тодорка” на Банско – едно от най-щурите трасета в Европа.

И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите

https://www.actualno.com/cite/i-nie-iskame-da-spasim-prirodata-na-pirin-moje-bi-ot-psevdoekolozite-news_651626.html

Това заяви лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов след днешното редовно заседание на правителството. Многозначителните думи на Симеонов бяха допълнени също така многозначително и от Красимир Каракачанов: "Единият протест е от 50 души, пред Министерския съвет, а другият - от 1500 души, в Банско", визирайки днешните два протеста заради случващото се в Банско.

Turisas с първи концерт у нас през пролетта

https://offnews.bg//kultura/turisas-s-parvi-kontcert-u-nas-prez-proletta-671933.html

Дългоочакваното първо гостуване на финландските метъл герои "Turisas"  ще се състои на 6 май 2018 година от 19:00 часа в столичния клуб "Mixtape 5". 

Билетите ще са в продажба от 28 декември в 12:00 часа онлайн в мрежата на Евентим, а някои от местата, на които можете да ги намерите, са Бензиностанции OMV , Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

Първите 40 билета ще са на цена от 40 лева, а след изчерпването им до деня на събитието ще се продават по 45 лева. В случай на останали места, в деня на шоуто и на място в клуба входа ще е 50 лв.

Предстои обявяването на допълнителна информация.
Организаторите препоръчват навременното закупуване на билети и спазването на реда в клуба.

Ден до края на конкурса за красива коледна украса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366155

Още ден остава до края на конкурса за красива коледна украса във Варна, припомня Moreto.net. Всички желаещи изпращат снимки на украсените обекти с ясно указано местонахождение на имейл: varnaukrasi@gmail.com. Кадрите ще бъдат публикувани в страницата "Да украсим Варна за Коледа" във Фейсбук, а авторите, събрали най-много харесвания, ще получат награди.

В началото на януари обезщетяват заради птичия грип в Стралджанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633874

В началото на януари обезщетяват заради птичия грип в СтралджанскоВ началото на януари собствениците на умъртвените поради появата на птичи грип птици в стралджанските села Чарда и Зимница ще бъдат обезщетени по пазарни цени на животните. За това съобщиха кметовете на двете села, цитирани от БТА. Необходимите средства са преведени от държавния бюджет. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните

Закрит детски дом в Асенoвград се възражда като Дневен център за деца с увреждания

https://www.actualno.com/asenovgrad/zakrit-detski-dom-v-asenovgrad-se-vyzrajda-kato-dneven-centyr-za-deca-s-uvrejdanija-news_651621.html

Закритият дом за деца, лишени от родителски грижи в Асеновград, отново ще бъде оживен от детски гласове. Това ще се случи до края на 2019 г. Сградата на бившия „Таньо войвода” ще бъде пригодена за Дневен център за работа с деца с увреждания, който до момента се помещава в малка постройка в центъра на града. Преместването на институцията ще стане факт благодарение на проект „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в Община Асеновград”,

Арестуваха грабители, набили мъж и взели мобилен телефон и 10 лв. в Дебелец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633826

Арестуваха грабители, набили мъж и взели мобилен телефон и 10 лв. в ДебелецДосъдебно производство за грабеж е започнато в полицейското управление във В. Търново. На 23 декември в 13,00 ч. бил получен сигнал от 35-годишен мъж от гр. Дебелец, че му е нанесен побой от двама мъже, които са му отнели мобилния телефон и 10 лв. От проведеното разследване е установено, че на 23 декември в 01,00 ч.

Фалстарт на делото за убийството в Борисовата градина

http://www.cross.bg/beshe-ybiiistvoto-deloto-1564323.html

/КРОСС/ Съдът не успя да даде ход на делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Подсъдим за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин е студентът по право Йоан Матев. Той ще бъде съден като непълнолетен, защото към момента на престъплението е бил на 17 години. За днес беше насрочено т.нар. разпоредително заседание, което беше въведено с последните промени в НПК. На него трябва да се обсъди дали има основания за прекратяване и връщане на делото и дали има допуснати процесуални нарушения. Причината за отлагането е, че адвокатката на Матев - Стояна Маркова не беше редовно призована. И въпреки че беше в залата, тя каза, че не е имала възможност да се запознае с обвинителния акт и да стикова защитната теза с клиента си и другите двама адвокати. Делото беше внесено в съда 2 години и половина след убийството, което е от 2 юни 2015 г. А Матев беше арестуван и обвинен едва през февруари тази година. Като ключови за разследването бяха показанията на брат му Марсел, който заведе полицията до ножа, хвърлен в шахта близо до местопрестъплението.  

Банско ще има втори лифт

https://offnews.bg//obshtestvo/bansko-shte-ima-vtori-lift-671935.html

На Банско ще бъде построен втори лифт, но за строежа ще бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимостта. Това заяви на брифинг в Министерски съвет екоминистъра Нено Димов.

Докато МС заседаваше днес, под прозорците на властта имаше и протест на екоактивисти, които искат да не се строи на Пирин без ОВОС. Демонстрация "за" втори лифт имаше пък в Банско. 

"Отваряме възможността за инвестиционен интерес за втора кабинкова линия и решаваме един проблем, който чака от дълго време. Това е добър сигнал за развитието на ски спорта в Банско и в България като цяло, има и икономически измерения", съобщи министър Нено Димов пред журналисти.

"Той добави, че ако има инвестиционно намерение, не очаква проблеми с изграждането на втори лифт, защото ще има процедура по обществено обсъждане. Каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, той ще мине през всички екологични процедури", категоричен бе Нено Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е доволен, че красивата българска природа ще е достъпна до все повече туристи.

"Нека да се поздравим с този успех", коментира той.

"И ние искаме да спасим природата на Пирин, може би от псевдоеколозите", отчете вицепремиерът.

Женска глупост погуби Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633707

Женска глупост погуби Васил ЛевскиЗаради Наталия Каравелова турската полиция разпознава Апостола Главен виновник за залавянето на Васил Левски не е нито Димитър Общи, нито поп Кръстьо. В генезиса на драмата е вградена пословичната женска глупост. От нея тръгва голготата на Апостола към бесилото и безсмъртието. В спомените си “Как ние освобождавахме България” Михаил Греков

За по-добра грижа за себе си през новата година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6633869

За по-добра грижа за себе си през новата годинаВсяка година си обещаваме едно и също – че ще спрем с вредните навици за сметка на полезните и здравословните. Че ще се грижим повече за себе си, ще се обичаме повече. И обикновено тези обещания спазваме само през първите дни на януари, а после под претекст, че сме заети, уморени или... просто защото сме си хубави така или иначе,

Певицата Сантра и рапърът Dее са част от звездите, които ще забавляват бургазлии в новогодишната нощ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QHiLwSYJ_R4/

elha_bs (Small)Новогодишният празничен концерт, с който Община Бургас ще зарадва своите жители, по традиция ще се проведе на 31 декември /неделя/ на площад “Тройката” с начало 22:30 часа.

За доброто настроение на празнуващите, ще се погрижат ослепителната R&B певица Сантра, група “Celebration” и един от прогресиращите млади хип-хоп изпълнители Dее, който ще влезе и в по-нестандартната за него роля на водещ на концерта.

На празничната сцена ще се качи и една от най-обичаните ни и популярни странджански народни певици Жечка Сланинкова, а точно в полунощ небето над Бургас ще бъде озарено от пищна новогодишна заря. Фолклорен оркестър “Странджа” допълнително ще вдигне градуса на настроението на празнуващите.

Община Бургас кани бургазлии да посрещнат заедно Нова година под открито небе. По традиция празнуващите на площада ще могат да се почерпят с хубаво вино и новогодишна баница.

Омбудсманът стартира кампания за подкрепа на деца, останали с един родител

https://www.actualno.com/society/ombudsmanyt-startira-kampanija-za-podkrepa-na-deca-ostanali-s-edin-roditel-news_651623.html

Омбудсманът Мая Манолова ще даде старт на кампанията за закрила правата на децата, останали с един родител. Поводът е гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Началото на инициативата ще бъде дадено на 29 декември в 11.00 часа. Майката на три деца, чийто съпруг е починал, се обърна към омбудсмана с молба да бъдат подкрепени усилията за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с еди

Консолидираните приходи на "Монбат" нарастват с близо 20% през ноември

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/konsolidiranite-prihodi-na-monbat-narastvat-s-blizo-20-prez-noemvri-252894/

Печалбата през миналия месец обаче се стопява с над 75%, въпреки че от началото на годината се отчита ръст

Обвиненият в убийство Йоан Матев с 3-ма адвокати в съда

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-borisovata-gradina-yoan-matev-26731018

Софийският градски съд не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина.

Оперират оцелелия съпруг на загиналата зам.-кметица на Кричим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633828

Оперират оцелелия съпруг на загиналата зам.-кметица на КричимСъпругът на зам.-кметицата на Кричим Нурджан Ристемова, която на Бъдни вечер загина заедно с двете си деца при катастрофа, продължава да е в критично състояние. В следващите няколко дни му предстоят поредица от операции заради коремна травма и фрактура на крака, съобщиха от пловдивската университетска болница "Св. Георги".

Какво търсеха потребителите в OLX през ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/online_trade/2017/12/28/3104400_kakvo_turseha_potrebitelite_v_olx_prez_noemvri/?ref=rss


С наближаването на празничния декември месец желанията на потребителите на платформата olx.bg се променят и през ноември най-търсените стоки там са тези от категория "електроника". Това показват данните на платформата за покупки и продажби, предоставени на "Дневник" като част от съвместния проект за онлайн търговията OLX география.<br /><br />През месеца се отчита ръст на интереса към почти всички предлагани стоки. Макар да "изпада" на второ място,...

Правителството даде зелена светлина за втори лифт на Банско

https://www.actualno.com/blagoevgrad/pravitelstvoto-dade-zelena-svetlina-za-vtori-lift-na-bansko-news_651620.html

Във възможно най-кратък срок да има ОВОС при инвестиционно намерение за втора кабинкова линия на Банско. Това е една добра новина за всички скиори. Какъвто и инвестиционен проект да има, ще мине през цялото екозаконодателство – ОВОС, екооценка, оценка за съвместимост. Тези процедури ще кажат как вторият кабинков лифт ще трябва да бъде компенсиран в останалата част от Национален парк "Пирин". Това обяви екоминистърът Нено Димов след днешното редовно заседание на правителството

200 лева глоба за ругатни по лекари и медсестри

http://www.cross.bg/politziyata-medsestri-leva-1564321.html

/КРОСС/ Видинчанин беше глобен с 200 лева за обиди и ругатни към лекари, медсестри и санитари в Центъра за спешна медицинска помощ в града, съобщи полицията във Видин. Решението е на Видинският районен съд и е взето вчера. Глобеният е с инициали М. М. Той е на 43 г. Наказанието му е наложено по Указа за борба с дребното хулиганство. Инцидентът станал на 26 декември около 23.30 часа, пишат още от полицията в съобщение до медиите.  

Втори лифт в Банско, протест блокира Орлов мост

https://www.vesti.bg/bulgaria/vtori-lift-v-bansko-protest-blokira-orlov-most-6077652

Спорното решение е посрещнато от два протеста. Министър Димов подчерта, че ще се мине през цялото екологично законодателство

Втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

https://www.vesti.bg/bulgaria/vtori-lift-v-bansko-shte-ima-borisov-shte-pazim-pirin-6077652

Спорното решение е посрещнато от два протеста. Министър Димов подчерта, че ще се мине през цялото екологично законодателство

Агенцията за електронно управление с нов шеф

http://www.cross.bg/temelkov-zhelyazkov-informatzionni-1564320.html

/КРОСС/ Кабинетът назначи Атанас Темелков за шеф на Държавна агенция „Електронно управление". До сега шеф на звеното бе Росен Желязков, който е бивш главен секретар в Министерски съвет. Темелков ще заеме мястото на досегашния ръководител Росен Желязков на 15 януари 2018 г., когато Желязков поема Комисията за регулиране на съобщенията. До момента Атанас Темелков бе главен секретар на агенцията. Преди това е бил заместник изпълнителен директор на ИА „Електронно съобщителни мрежи и информационни системи". От 1986 г. до 2011 г. заема различни длъжности в изграждането и управлението на комуникационни и информационни системи в Българската армия. В продължение на три години - от 2008 до юли 2011 г. е зам.началник на дирекция „Комуникационни и информационни системи" /КИС/ в Министерство на отбраната. От 1998 г. участва в проекта за разработването на НАМДА - Националната АТМ мрежа на държавната администрация.  

Тенденцията за повече пътувания на българи в чужбина се запазва през ноември

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tendenciiata-za-poveche-pytuvaniia-na-bylgari-v-chujbina-se-zapazva-prez-noemvri-252892/

Пътуванията на българи зад граница са с близо 12% повече на годишна база, а посещенията на чужденци в България се увеличават с 6 на сто

По-студено утре, температурите ще са от 1 до 10 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6633830

По-студено утре, температурите ще са от 1 до 10 градусаПрез следващото денонощие ще има значителна облачност с превалявания от дъжд, на повече места в източната половина на страната. В следобедните часове облачността над югозападните райони временно ще се разкъса. Югозападният вятър ще отслабне, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

Семейство се прости с 1 500 лв. при разходка в Арбанаси

https://www.24chasa.bg/region/article/6633807

Семейство се прости с 1 500 лв. при разходка в АрбанасиКражба на дамска и мъжка чанти, с намиращи се в тях 1 500 лв. и лични вещи и документи от лек автомобил, оставен на паркинг край конната база в с. Арбанаси, разследват великотърновски криминалисти. Престъплението е извършено на 23 декември, чрез счупване на странично стъкло. В събота семейство отишло на разходка в архитектурния резерват и

Какво време ни очаква в последния работен ден за тази година?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-v-posledniia-raboten-den-za-tazi-godina-2069549

През следващото денонощие ще има значителна облачност с превалявания от дъжд, на повече места в източната половина на страната. В следобедните часове облачността над югозападните райони временно ще се разкъса. Югозападният вятър ще отслабне, по-къс

Правителството реши какво да правим при изгубена трудова книжка

http://www.moreto.net/novini.php?n=366171

Работниците и служителите ще подават писмено заявление-декларация за издаване на нова трудова книжка в съответната дирекция “Инспекция по труда“. Тези промени в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, които са част от административната реформа на кабинета, бяха приети от днес правителството.

Решено! Банско ще има втора кабинка

https://frognews.bg/novini/izminalata-2018.html

Втори лифт на Банско ще има. Това ще стане при заявен инвестиционен интерес. Това каза министър Нено Димов на брифинг в Министерски съвет. Той заяви, че лифтът ще се изгради при спазване на екоизискванията.

Много загинали в Йемен в резултат на бомбардировки

https://www.actualno.com/asia/mnogo-zaginali-v-jemen-v-rezultat-na-bombardirovki-news_651619.html

По данни на ООН 68 цивилни в Йемен са убити в рамките на един ден в резултат от бомбардировки, нанесели от самолети на водената от Саудитска Арабия регионална коалиция, предава AFP, цитирана от "Фокус". Първият въздушен удар във вторник е ударил „препълнен популярен пазар" в провинция Таез, убивайки 54 цивилни, включително осем деца и ранявайки 32-ма други, се казва в официално изявление на координатора по хуманитарната помощ на ООН в Йемен Джейми Макголдрик. Втората а

Най-странните научни открития през 2017 г.

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/nai-strannite-nauchni-otkritiia-prez-2017.html

Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях бяха много странни. Червеи се сдобиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици почти останаха в тайна, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни огромни мехури, пише Лайв сайънс.

Най-странните научни открития през 2017 г.

https://frognews.bg/novini/nai-strannite-nauchni-otkritiia-prez-2017.html

Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях бяха много странни. Червеи се сдобиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици почти останаха в тайна, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни огромни мехури, пише Лайв сайънс.

Прокуратурата протестира поскъпването на водата

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-tzena-vik-reshenia-kevr-protestira-26730920

Върховната административна прокуратура протестира решения на КЕВР за цената на ВиК.

Кабинетът чака финалното предложение на Нено Димов за Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633912

Кабинетът чака финалното предложение на Нено Димов за БанскоМинистърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгледа промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, предава "Фокус". Премиерът Бойко Борисов е дал 1 час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си,

Специалисти: Електрическа лента облекчава страданието от мигрените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6633804

Специалисти: Електрическа лента облекчава страданието от мигренитеИновационна електрическа лента, която се поставя в горната част на ръката, облекчава наполовина болките от мигрените, пише в. "Дейли мейл". Новият артикул излъчва електрически импулси, които блокират нервните сигнали за болка, изпратени към мозъка. Лентата трябва да се сложи на ръката в първите пет минути след настъпването на мигрената.

10-годишно дете се бори за живот, блъснато от микробус

http://dnes.dir.bg/news/velosiped-burgas-mvr-26730921

Лекарите в УМБАЛ-Бургас се борят за живота на 10-годишно момче, което е било блъснато от шофьор на микробус вчера, съобщиха от полицията в морския град.

Велико Търново посреща 2018 г. на площада с Георги Мамалев, STAR WARS DENS SHOW, DEEP ZONE и Сантра

https://www.24chasa.bg/region/article/6633608

Велико Търново посреща 2018 г. на площада с Георги Мамалев, STAR WARS DENS SHOW, DEEP ZONE и СантраВеликотърновци и хилядите гости на града ще посрещнат заедно Новата 2018 година пред сградата на Общината. Празничната програма под звездите започва в 23 ч. с обичания актьор Георги Мамалев. STAR WARS DENS SHOW ще представи танцовата формация на Емин Енимехмедов. 20 минути преди полунощ  е предвиден празничен благослов и приветствие от кмета инж.

Хулиган преспа в ареста в Търново след скандал в нощно заведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633798

Хулиган преспа в ареста в Търново след скандал в нощно заведениеДосъдебно производство за хулиганство е започнато в РУ – В. Търново срещу 37-годишния Й. Б. от Лясковец, съобщиха от ОД МВР. На 23 декември в 03,08 ч. в полицията е получен сигнал за скандал в нощно заведение в областния град. На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който установил, че Й. Б. е предизвикал скандал с охраната на заведението.

Учим стъпките от новия филм „Привличане“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/uchim-stypkite-ot-noviia-film-privlichane-6077647

Всички, които последват ритъма на сърцето си и се включат в открития урок по танци, ще могат да вземат автографи от звездите на филма в деня на събитието

Биткойнът продължава да поевтинява от сутринта

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-продължава-да-поевтинява-от-сутринта_l.a_i.755436_at.1.html

Според данните на CoinMarketCap тази сутрин bitcoin (биткойна) поевтинява с 10,4% - до 14,88 хил. долара. На борсата Bitfinex криптовалутата губи 13...

Вкусен чийзкейк с мандарини

https://www.actualno.com/curious/vkusen-chijzkejk-s-mandarini-news_651615.html

Вече е декември и определено коледното настроение ни е обзело отвсякъде. Затова днес ще ви предложим един невероятно вкусен чийзкейк, който е подходящ за зимата. Необходими продукти: 175 гр обикновени бисквити 150 гр крем фреш (сирене крема) 125 гр масло (стайна температура) 100 гр сладкарска сметана 75 гр захар + 1 ч.л. 5-6 мандарини 2 яйца 1/2 пакетче Tortenguss (за желиране на торти – продават го във всички големи вериги магазини, ако не, сигурно би се получило и с обикнове

Прокуратурата обжалва решението на КЕВР за цената на водата

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-objalva-reshenieto-na-kevr-za-cenata-na-vodata-news_651616.html

Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София град решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за цената на ВиК услугите. ВАП протестира решенията на КЕВР от 30 ноември, с които се одобряват бизнес плановете за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г., при прилагане на метод на ценово регулиране „горна граница на цени” на „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД гр. Бу

Apple и Amazon водят преговори за директно присъствие в Саудитска Арабия

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-i-amazon-vodiat-pregovori-za-direktno-prisystvie-v-sauditska-arabiia-252893/

Двете компании се надяват да инвестират в страната, която обръща все по-голямо внимание на технологичния сектор

Казахстан открива почетно консулство във Варна

https://offnews.bg//politika/kazahstan-otkriva-pochetno-konsulstvo-vav-varna-671932.html

Казахстан открива консулство във Варна. Разрешение за това даде днес Министерският съвет, който определи за почетен консул Иван Иванов.

Иван Иванов е дипломиран инженер от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и магистър по „Корабни двигатели и механизми”. Той е предприемач, собственик на дружества в сферата на разработването и ремонта на хидротехнически съоръжения, пише във визитката на правителствената прессужба.

Към момента Казахстан има функциониращо почетно консулство у нас със седалище в Благоевград.

Консулският окръг на варненското консулство ще обхваща територията на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

Маймуняка - излишната мутра във ВИС-2, когато преди 15 г. групировката чисти имидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633715

Маймуняка - излишната мутра във ВИС-2, когато преди 15 г. групировката чисти имиджДимитров. Само той и Стоил Славов от големите босове са ликвидирани с взрив Ти си дяволски чаровник и мечтаният любовник, но характера ти сложен често става невъзможен. Ти си страшно импулсивен, но и често си наивен. И добър, и много щедър, тъжен, но и много ведър. Годината е 2001-а. В чалготеките звучи хитът на актуалната тогава фолкзвезда Лия

Варненската прокуратура: Полицейският бус ударил такси е преминал на червено

http://www.barometar.net/90153/

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за пътно-транспортно произшествие, предизвикано от специализиран полицейски автомобил. Разследването на случая по член 343, ал. 1, буква „а“ и „б“ от НК е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел. Около 3 часа рано тази сутрин на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Осми Приморски полк“ полицейски […]

Трима адвокати бранят Йоан Матев в съда (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633781

Трима адвокати бранят Йоан Матев в съда (Снимки)Трима адвокати ще защитават Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина, в Софийския градски съд. Това стана ясно днес на първото т.нар. разпоредително заседание по делото. Освен Стоянка Маркова, Матев днес упълномощи и други двама адвокати. Заради това те поискаха от съда време,

НЗОК - София не обслужва пациенти заради прекъснат кабел от преди седмица

https://www.actualno.com/healthy/nzok-sofija-ne-obslujva-pacienti-zaradi-prekysnat-kabel-ot-predi-sedmica-news_651611.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поднася своите извинения на пациенти от София, които днес посещават по различни поводи Столичната здравноосигурителна каса и не могат да бъдат обслужени. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. В петък, 22 декември, в късния следобед е бил прекъснат кабел на Българската телекомуникационна компания (БТК) - доставчик на Интернет за НЗОК. Повредата води до това, че Районната здравноосигурителна каса – София град, няма достъп до общите информацио

Киев и проруските сепаратисти си размениха стотици пленници

http://www.mediapool.bg/kiev-i-proruskite-separatisti-si-razmeniha-stotitsi-plennitsi-news273570.html

Властите в Киев и лидерите на проруските сепартисти в Донбас осъществиха размяна на стотици пленници, съобщават местните медии, цитирани от Нова телевизия. Сделката включва удължаване на договорката за спиране на огъня. Проруските сепаратисти освободиха 74 души, а Украйна им върна малко над 300. Това не са всички пленници, които двете страни държат като заложници в конфликта. Украйна твърди, че поне още 103 души са в ръцете на сепаратистите. Въпреки размяната на пленници и договореното примирие, международните наблюдатели твърдят, че в последните няколко седмици сблъсъците в Източна Украйна са се ожесточили. Конфликтът продължава вече четвърта година и отнел живота на поне 10 хиляди души. Украйна и Западът обвиняват Русия, че поддържа сепаратистите с хора, оръжие и пари. Москва отрича тези твърдения.

"Политиката в отбраната - национална безотговорност и връщане към Русия"

http://clubz.bg/62319-politikata_v_otbranata_nacionalna_bezotgovornost_i_vryshtane_kym_rusiq

Политиката в отбраната, провалената модернизация на въоръжението на армията и обръщането към Русия застрашават националната сигурност и ни отдалечават от НАТО. Това пише в позиция на "Да, България", ДСБ и БЗНС по повод върнатата процедура за покупка на нови изтребители, провала на поръчката за нови военни кораби и опитът на властта да обвърже военната ни авиация трайно отново с Русия. 

Извънпарламенарните партии припомнят, че руската компания РСК "МиГ", с която Министерството на отбраната, водено от Красимир Каракачанов иска да сключи договор за ремонт на старите ни изтребители вече е в списъка с руски компании, срещу които има наложени икономически санкции. Освен това голям проблем на военната авиация е не само изтичащият летателен живот на съветските машини, а и немодернизираната авионика, благодарение на което български самолети биват разпознавани от тези на партньорите ни в НАТО като вражески. 

Ето пълната позиция за политиката в сектор "отбрана" на формациите:

Споделяме пред гражданската общност силната си тревога и недоволство от провалената модернизацията на българската армия.

Провалът, както на процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, така и на обществената поръчка за строеж на два многофункционални патрулни кораба и изборът на РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители са стратегически грешки за България в резултат на лошите управленски решения.

Независимата експертиза сочи категорично, че руската компания е некоректен партньор, който многократно злоупотребява с монополното си положение по отношение на България, като забавя изпълнението на поръчките и извършва некачествен ремонт.

Освен чисто техническите и времеви параметри на договорите за ремонт, които в практиката руската компания често нарушава, още по-обезпокоителен е фактът, че РСК МиГ вече е в списъка с наложените нови санкции към руски компании.

В този контекст загърбването на договорните отношения за ремонт на българските изтребители в Полша и връщането към партньорство с Русия е в разрез с българския национален интерес. С тази си политика на обвързаност с руския военен комплекс България се проявява като ненадежден съюзник в НАТО и предизвиква недоверие като партньор в семейството на демократичните държави.

В резултат на недалновидната политика в сферата на отбраната, предприета още от назначения от президента Радев служебен кабинет, сега за страната ни се случва най-лошото:

Нямаме договор за покупка на нови изтребители. Поради лобистки и грешни геополитически решения тази процедура беше неколкократно спирана, пренасочвана и блокирана, въпреки осигурения финансов ресурс от работата на министър Ненчев и предишния парламент. Тогава, след множество усилия, 43 -то НС гласува 2.2 милиарда за модернизационни проекти за военновъздушните и военноморските сили. Този голям шанс и успех за българската армия и държава беше провален, в резултат на последвалата колеблива и на моменти откровено проруска политика. Днес България разполага с 8 МИГ-а, чийто ресурс намалява и скоро ще останат 7. Тези действия представляват пряка заплаха националната ни сигурност.

Страната върви в погрешна посока и това не остава незабелязано в НАТО. Обект сме на сериозна критика по отношение неизпълнението на съюзническото решение за ограничаване на всякакви зависимости от Русия. Факт е още, че страната ни не може да изпълнява съвместни мисии с партньорите си от НАТО, защото авиониката на самолетите ни е несъвместима и те се разпознават като вражески. Тази авионика можеше да бъде сменена единствено в Полша, а не в Русия. Идеята беше наличните МиГ-29 да бъдат модернизирани в съюзническа Полша, за да станат съвместими с натовските бойни самолети. Но вместо страната ни да постигне трайни договорености с полската държава в тази област, българската прокуратура изправи на съд коректно изпълнените сделки, които имахме с Полша, заради нарушения интерес на руската компания РСК МиГ.

На фона на влошената среда за сигурност още по-обезпокоителни стават резултатите от безотговорните действия както на служебният кабинет, така и на управлението на ГЕРБ и ОП.

Опитите на сегашното ръководство на министерство на отбраната да търси сътрудничество в областта на отбраната със страна обявена от Общото събрание на ООН за окупатор и към чиито фирми са наложени икономически санкции са доказателство за национална безотговорност!

България не може и не трябва да използва членството си в НАТО фасадно и с цел да бъде единствено консуматор на сигурност. Тя трябва да допринася към колективната сигурност, за да може да разчита на съюзническа подкрепа, в случай, че се изправи пред предизвикателства, които надхвърлят нейните способности. Именно тази солидарност гарантира на страната ни сигурност в този размирен свят.

ПП „Движение Да България“

ПП „БЗНС“

ПП „Демократи за силна България“

Кметът на Банско: Природозащитниците искат да затрият курорта

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-na-bansko-prirodozashtitnicite-iskat-da-zatrijat-kurorta-news_651612.html

Природозащитниците искат да затрият курорта Банско. Това заяви кметът на града Георги Икономов по време на протеста на жителите на Банско и на околните населени места с искане за изграждане на втори кабинков лифт в курорта, предаде репортер на „Фокус“. „Каква наглост трябва да имаш, че да упрекваш цял Министерски съвет, че взима незаконни решения – нещо, което е минало още през 2013 година през Висшия екологичен експертен съвет, а те да твърдят, че това е

Кой уби Илия Павлов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633697

Кой уби Илия Павлов?През тази година се навършиха 14 години от показната екзекуция на една от най-спорните личности на прехода Уравновесен, борбен, земен, интелигентен, премерен, устремен,упорит и последователен, с визия за бъдещето. Спокоен, не повишаващ тон, но не и с мек характер. Така описват създателя на империята “Мултигруп” Илия Павлов хората,

Димов внесе точката за концесията на Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-kontzesia-kabinet-borisov-3-26730881

Министър Нено Димов е внесъл на заседанието на Министерския съвет предложението да се разгледат промени в Плана за управление на парк “Пирин“.

Пътуванията на българи в чужбина за почивка се увеличават с 9.8 % през ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633783

Пътуванията на българи в чужбина за почивка се увеличават с 9.8 % през ноемвриПътуванията на българи в чужбина през ноември са 417.6 хил. или с 11.8 на сто над регистрираните през ноември 2016 година, съобщи Националният статистически институт, цитиран от БТА. В сравнение с ноември 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 16.3 на сто, с други цели - с 10.

Изхвърлят щангите от олимпийската програма?

https://offnews.bg//drugi/izhvarliat-shtangite-ot-olimpijskata-programa-671929.html

МОК може да изхвърли вдигането на тежести от олимпийската програма още за игрите в Токио през 2020 година, пише турския вестник "Ватан", като се позовава на добре информиран източник.

Става въпрос най-вероятно за Югур Ердингер, който е вицепрезидент на МОК и разполага с доста сериозни контакти. По принцип вдигането на тежести е под наблюдение заради нестихващите от десетилетия допинг афери, като участието на спорта в Токио беше под въпрос. МОК даде срок на световната федерация да представи план за борба с порочните явления, който не беше спазен и впоследствие удължен до средата на 2018 година.

Вдигането на тежести отдавна е синоним на употреба на забранени стимуланти, като при повторното отваряне на пробите от Пекин и Лондон над 40 се оказаха положителни. В МОК възприеха като лош знак и преизбирането на унгареца Тамаш Аян за президент на световната федерация.

Аян ръководи спорта близо половин век, като преди да стане президент изпълняваше функциите на генерален секретар. Вдигането на тежести е сред традиционните олимпийски спортове, като е било в програмата и на игрите през 1896 година.

България беше една от великите сили в този спорт, но в последните години се говори повече за употребата на допинг, отколкото за постижения. За това наши щангисти не участваха в Рио де Жанейро миналото лято, а в момента страната ни има да плаща глоба от 250 000 долара заради употреба от националите на замърсена добавка.

Казахстан открива почетно консулство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366169

Министерският съвет даде по време на днешното си заседание съгласието си да бъде открито консулство на Република Казахстан в България, ръководено от почетен консул – Иван Иванов. Седалището на новото консулство е в град Варна. Консулският му окръг обхваща територията на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

Каракачанов се зарече да не пуска посредници при ремонта на МиГ-овете

http://www.mediapool.bg/karakachanov-se-zareche-da-ne-puska-posrednitsi-pri-remonta-na-mig-ovete-news273569.html

Няма да бъдат допуснати посредници при ремонта на МиГ-овете, каза в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. През миналата седмица поръчката за ремонта и поддръжката на бойните самолети МиГ-29 бе прекратена заради обжалване от страна на от страна на украинска държавна фирма“Укринмаш“. "Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата "РСК - МиГ". Каквито и номера да правят от тук нататък, няма да минат", обясни Каракачанов, който по-рано определи действията на украинците като “саботаж“ на бойната ни авиация. Сега военният министър каза, че има закони, които могат да спрат всяка обществена поръчка и даде пример тази за храната в армията. Той смята, че трябва да бъде променен Законът за обществените поръчки заради национална сигурност. Министърът прогнозира, че проблемът ще бъде решен до средата на февруари. "Не могат да ми извиват ръцете. При подобни случаи се нахъсвам още повече", обясни Каракачанов. "Жалбата до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ремонта на МиГ-овете е подписана от някакъв човек, но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите. Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв.", каза Каракачанов За ремонта и поддръжката на транспортните самолети "Спартан" той каза, че служебното правителство е направило опит да се договори с италианската компания “Аления аеронавтика“, но офертата се е сторила твърде висока на предишните управляващи. “Ние продължихме преговорите. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени", каза Каракачанов.

Застреляха братовчеда на Риана един ден след Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633729

Застреляха братовчеда на Риана един ден след КоледаБратовчед на Риана бе застрелян ден след Коледа в Барбадос. 29-годишната поп дива Риана отдаде почит на младото момче си в социалните мрежи. Тя сподели серия снимки и видеа, с които застава зад кауза против огнестрелните оръжия, пише британският сайт "Метро". "Почивай в мир, братовчеде.... Не мога да повярвам, че снощи те държах в ръцете си.

Цената на златото расте

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-расте_l.a_i.755435_at.1.html

Стойността на златото в четвъртък расте, поради отслабването на долара към световните валути, което в частност се дължи на негативните данни от...

Камион блъсна 10-годишно дете в бургаско

http://www.cross.bg/avtomobil-initziali-byrgas-1564319.html

/КРОСС/ 10-годишно дете е било блъснато от товарен автомобил на пътя между селата Вресово и Зайчар, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас. Около 17.50 часа вчера, в условията на ляв завой, товарен автомобил „Рено Мастер", с бургаска регистрация, управляван от 29-годишния с инициали Р.Ю. от село Зайчар по неустановени до момента причини блъска детето. 10-годишният с инициали В.М. от Велики Преслав е карало колело. Детето е с фрактура на черепа, с опасност за живота и е настанено за лечение в УМБАЛ - Бургас.    

КОЙ иска да овладее държавна застрахователна агенция с капацитет 1 млрд. лв.?

https://frognews.bg/novini/koi-iska-ovladee-darjavna-zastrahovatelna-agentsiia-kapatsitet-1-mlrd.html

За нови членове на съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/ са избрани Панайот Ивов Филипов и Симеон Георгиев Личев, а за прокурист - Момчил Богданов Ройнев.

Джейн Фонда: Предполагах, че няма да живея дълго

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dzhejn-fonda-predpolagah-che-niama-da-zhiveia-dylgo-6077649

Майката на актрисата се е самоубила, когато тя била едва 12-годишна, а бащата, актьорът Хенри Фонда, се оженил повторно същата година

Нено Димов внесе в МС извънредната точка за Банско

https://www.actualno.com/society/neno-dimov-vnese-v-ms-izvynrednata-tochka-za-bansko-news_651610.html

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е внесъл като извънредна точка на правителственото заседание предложението да се разгледа промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Премиерът Бойко Борисов е дал 1 час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета. По-рано се проведоха два протеста по темата - единият край Симитли в подкрепа на втория кабинков лифт, а другият в София - п

Агенцията за електронно управление с нов шеф

https://offnews.bg//politika/agentciata-za-elektronno-upravlenie-s-nov-shef-671928.html

Кабинетът назначи Атанас Темелков за шеф на Държавна агенция „Електронно управление“. До сега шеф на звеното бе Росен Желязков, който е бивш главен секретар в Министерски съвет.

Темелков ще заеме мястото на досегашния ръководител Росен Желязков на 15 януари 2018 г., когато Желязков поема Комисията за регулиране на съобщенията.

До момента Атанас Темелков бе главен секретар на агенцията. Преди това е бил заместник изпълнителен директор на ИА „Електронно съобщителни мрежи и информационни системи“.

От 1986 г. до 2011 г. заема различни длъжности в изграждането и управлението на комуникационни и информационни системи в Българската армия.

В продължение на три години - от 2008 до юли 2011 г. е зам.началник на дирекция „Комуникационни и информационни системи" /КИС/ в Министерство на отбраната.

От 1998 г. участва в проекта за разработването на НАМДА - Националната АТМ мрежа на държавната администрация.

Прокуратурата обжалва решението на КЕВР за новата цена на водата

http://www.cross.bg/kevr-resheniya-protestira-1564318.html

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура протестира решения на КЕВР за цената на ВиК услугите. На 22 и 28 декември Върховната административна прокуратура протестира пред Административния съд в София решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с които се одобряват бизнес плановете за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г. От ВАП са установени съществени нарушения на административно-производствените правила, тъй като КЕВР се произнася по бизнес-планове, чиито окончателни редакции не са съгласувани от съответните асоциации по ВиК, съобразно правилото на чл.198в, ал.4, т.5 от Закона за водите. Спазването на цитираното нормативно изискване е безусловно задължително, включително и в случаите, в които след първоначалното съгласуване в бизнес-плановете от асоциациите по ВиК, от оператора на ВиК услуги се внасят корекции, променящи одобрените параметри. По този начин от КЕВР са пренебрегнати повелителни правни норми с цел да се осигури вземането на решения за удовлетворяване на исканията на посочените ВиК оператори. В съответствие с конституционните прерогативи на прокуратурата да следи за спазване на законността са подадени протести против решенията на КЕВР. Проверката на ВАП продължава.    

Крепостта Царевец посреща туристи на Нова година

https://www.24chasa.bg/region/article/6633675

Крепостта Царевец посреща туристи на Нова годинаКрепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата 2018-та година. Архитектурно музейният резерват ще е отворен за посещения от 12,00 до 17,00 часа, съобщиха от администрацията.  Първият посетител ще бъде официално посрещнат в 12,00 часа от директора на Регионален исторически музей - Велико Търново д-р Иван Църов и ще

10-годишен колоездач е с опасност за живота, блъснат от товарна кола в Бургаско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633762

10-годишен колоездач е с опасност за живота, блъснат от товарна кола в Бургаско10-годишно дете е било блъснато от товарен автомобил на пътя между селата Вресово и Зайчар, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Около 17.50 часа снощи в условията на ляв завой товарен автомобил „Рено Мастер”, с бургаска регистрация, управляван от 29-годишния с инициали Р.Ю. от село Зайчар по неустановени до момента причини блъска

4-те зодии с ЛЮБОВНА изненада в новогодишната нощ

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-s-lubovna-iznenada-v-novogodishnata-nosht-news_651609.html

Все още предстои един от най-големите празници в година. Всеки планира да прекара по възможно най-добрия начин новогодишната нощ, защото както посрещнем новата 2018-та, такава ще бъде тя за нас занапред. Поне има едно такова поверие, а дали му вярваме или не, разбира се това е отделен въпрос. В хороскопа има 4-ри зодии, които ще се насладят на неочаквана любовна изненада точно в последния ден от годината! Вижте кои са те: Зодия Овен Отдавна планирате как да завършите тази година! Заредени ст

Борисов: Нено Димов има 1 час да реши за Пирин

http://www.cross.bg/pirin-bansko-park-1564317.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е дал един час срок на министъра на околната среда Нено Димов да проучи въпроса за Пирин и да се произнесе. Кабинетът ще разгледа плана за управление на Пирин, в който се включва изграждането на втори кабинков лифт. Иначе Министерски съвет приключи със заседанието си за днес, но след 11.30 часа ще се разгледа спорната за еколозите точка. Стана ясно, че премиерът е заявил, че има пълно доверие на Нено Димов и затова министърът ще носи отговорност от тук нататък за бъдещето на Пирин. Междувременно: Два протеста се проведоха в страната по един и същи въпрос - да има ли нови съоръжения в ски зоната на Национален парк "Пирин". Първият протест - природозащитници протестират пред сградата на Министерски съвет. Те са категорично против изграждането на втори лифт в Банско, както и разширяването на ски зоната там. Тома Белев, един от протестиращите пред МС, посочи пред bTV, че най-важно е да се отбележи, че Национален парк "Пирин" е част от националното и световно природно наследство и като такова следва да бъде запазено. По думите на Белев в Пирин има уникални вековни гори със средна възраст над 110 години. "Всяка една писта е свързана със съответните съоръжения за обслужване на посетителите като ресторанти, заведения, съоръжения за изкуствен сняг

Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 28-ми декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-luboven-horoskop-za-28-mi-dekemvri-news_651608.html

Колко горещо ще бъде в любовта за вас, според зодията ви? Вижте какво ви очаква днес! Овен Последните дни прекарвате повече с близките и приятелите си, но вашият любим има нужда от ласките и милувките ви. Днес имате възможност да му дадете най-доброто от себе си! Телец Очаква ви прекрасна нощ! Ще сбъднете голямо свое любовно желание точно тази вечер. Бъдете в най-добрата си форма, за да се чувствате перфектно и разбира се ще бъдете много влюбени. Близнаци Днес определено ви върви в любовен

Стотици посрещнаха освободени пленници на летището в Киев

https://frognews.bg/novini/stotitsi-posreshtnaha-osvobodeni-plennitsi-letishteto-kiev.html

Стотици украинци се събраха на летището в Киев снощи, за да посрещнат десетките военни и цивилни, освободени от плен по време на размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

Пореден атентат в Кабул: Най-малко 40 жертви след бомбено нападение

http://www.cross.bg/tzentur-ministerstvoto-kabyl-1564316.html

/КРОСС/ Най-малко 40 души загинаха и 30 бяха ранени при днес бомбено нападение в Кабул, съобщават световните агенции. Противоречиви са информациите за това коя е мишената на нападението. По данни на говорител на министерството, цитиран от Ройтерс, то е извършено срещу афганистанската информационна агенция "Войс". Франс прес и ДПА съобщават, също позовавайки се на министерството на вътрешните работи, за 40 убити при серия от експлозии, ударили днес шиитски културен център в Кабул. Сградата на културния център се намира до тази на информационната агенция, която първоначално се смяташе за мишена на нападението, отбеляза АФП. "Мишена на атаката бе културният център "Табаян". Там имаше церемония по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан, когато стана първата експлозия", заяви за АФП помощник-говорителят на министерството Насрат Рахими.    

Вятърните паркове и рибарите в битка за морето

https://www.investor.bg/analizi/91/a/viatyrnite-parkove-i-ribarite-v-bitka-za-moreto-252873/

Конфликтът между двете индустрии се задълбочава на фона на европейските амбиции за по-голям дял на чистата енергия в ЕС

Турция иска да подобри връзките си с влиятелни европейски държави

https://www.actualno.com/europe/turcija-iska-da-podobri-vryzkite-si-s-vlijatelni-evropejski-dyrjavi-news_651605.html

Турция има желание да подобри връзките си с влиятелни европейски държави като Германия и Нидерландия, а след месеци напрежение може да се констатира, че е налице затопляне в отношенията на Анкара с тях. Това заяви държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от вестник Hurriyet. „Винаги казвам това - длъжни сме да намалим броя на враговете си и да увеличим броя на приятелите си. Нямаме проблеми с Германия, Нидерландия или Белгия. Напротив, тези, които са в правителствата н

200 лв. глоба за видинчанин, обиждал медици

https://www.actualno.com/vidin/200-lv-globa-za-vidinchanin-obijdal-medici-news_651607.html

Видинският районен съд е наложил административно наказание „глоба” в размер на 200 лева на видинчанина М. М. /43 г./. Наказанието е наложено по Указа за борба с дребното хулиганство. На 26 декември, около 23.30 часа, в Центъра за спешна медицинска помощ - Видин мъжът извършил непристойни действия, отправяйки обиди и ругатни към персонала на спешния център. За действията си мъжът е глобен от съда.

Венгер изравнява сър Алекс по брой мачове

http://www.cross.bg/venger-visshata-arsenal-1564315.html

/КРОСС/ Арсенал гостува на Кристъл Палас днес. Това ще бъде мач номер 810 на Арсен Венгер начело на топчиите във Висшата лига, а по този начин той ще се изравни с легендарния сър Алекс Фъргюсън. Великият шотландец има същия брой срещи във Висшата лига, но той пристигна на Острова преди нейното създаване. Венгер акостира в Лондон през 1996 г. По постиженията обаче французинът е далеч от тези на сър Алекс. Титлите от Висшата лига са 13 срещу 3 в полза на шотландеца. При победа днес над Кристъл Палас Арсенал пак ще има 60 успеха по-малко от Юнайтед на Фъргюсън. Защитата на топчиите е допуснала 76 гола повече, а атаката също изостава със 106 попадения. На традиционната пресконференция преди градското дерби с Палас, Венгер похвали Хари Кейн и заяви, че е "просто великолепен", французинът не пропусна да коментира и думите на Жозе Моуринъо, който нарече Арсенал малък клуб и парите, които са му давани в Юнайтед, не са достатъчно: "Вече повече от 20 години съм в професията, не смятам сега да започна да мрънкам за пари като някои други. Винаги в моята ера е имало по-богати отбори от нас. Кога един, кога повече. Важното е да се справяш с твоите проблеми, а не да гледаш в пазвата на другите. Да, Сити, Юнайтед и Челси са по-богати от нас, но аз вярвам, че нашата цел е да намерим пътя към успеха".    

Tesla постави още един рекорд през 2017 г.

https://www.actualno.com/cars/tesla-postavi-oshte-edin-rekord-prez-2017-g-news_651604.html

През отиващата си 2017 г. компанията Tesla Motors си беше поставила за цел да удвои числото на зарядните терминали на своята мрежа от зарядни станции Supercharger, като ги доведе до 10 000 бройки. Това не бе направено, но е факт, че през послените 12 месеца производителят на електромобили постигна рекорд по строеж на устройства за зареждане. В началото на годината Tesla разполагаше със 770 станции с приблизително 5000 терминала. На всеки един от тях едновременно могат да се зареждат два електро

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633741

Вижте какво реши Министерският съвет днесПрецизират се функциите на Съвета по децентрализация на държавното управление Правителството одобри промяна в постановлението, с което е създаден Съветът по децентрализация на държавното управление като консултативен орган към Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. След направен анализ на резултатите от досегашното изпълнение

Съперниците ни не играят футбол, каза Гуардиола след успеха над "Нюкасъл"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104393_supernicite_ni_ne_igraiat_futbol_kaza_guardiola_sled/?ref=rss


"Манчестър сити" спечели 18-ата си поредна победа във Висшата лига и се откъсна с 15 точки пред "Манчестър юнайтед". Успехът с 1:0 над "Нюкасъл" беше приет спокойно от мениджъра Пеп Гуардиола, който уточни, че тимът му е трябвало да спечели по-убедително. Според испанеца тимовете, срещу които се изправя "Сити" нямат никакво желание да се надиграват.<br /><br />"Би било добре, ако нашите противници играят футбол. Заради самата игра, заради...

Бивш национал на Бразилия чакан в ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/bivsh-natcional-na-brazilia-chakan-v-tcska-671923.html

Бившият национал на Бразилия Джеферсон може да се озове под наем в ЦСКА, информират местните медии.

Футболистът играе на поста ляв бек и ще замени продадения в САЩ Антон Недялков. Играчът е част от Интернасионал Порту Алегре и за последно игра като преотстъпен във Витория Баия.

Той не влиза в плановете на треньора Одаир Хелман и затова се търси опция за преотстъпването му. Очаква се при успешно развитие на преговорите Джеферсон да е на линия за старта на зимната подготовка в началото на януари.

В същото време станаха известни детайли за потенциално друго ново попълнение на ЦСКА, което да подсили лявото крило. Това е гамбийски футболист с френски паспорт, който се подвизава с успех в Лига 2.

Милан живна след победа над Интер за Купата

https://offnews.bg//futbol/milan-zhivna-sled-pobeda-nad-inter-za-kupata-671927.html

Съперникът на Лудогорец в 1/16-финалите на турнира Лига Европа Милан изпраща с настроение 2017 година, след като излъга Интер с 1:0 в дербито на Милано от четвъртфиналите за Купата на Италия, което за първи път в своята история се реши след продължения.

Намиращият се в сериозна криза състав на "росонерите" спечели исторически мач срещу "нерадзурите" след 120 минути игра. Герой за "червено-черните" стана 19-годишният нападател Патрик Кутроне, който влезе резерва и донесе успеха с гол в 104-ата минута на мача.

На полуфинала играчите на Дженаро Гатузо излизат срещу Лацио, който ден по-рано надви Фиорентина също с 1:0. Битката за финала ще се реши в два мача между януари и февруари.

"Победата е важна, но не решава нито един наш проблем. Днес показахме, че имаме характер. Ще бъде лицемерно да твърдим, че сме си решили проблемите, но този успех ни дава глътка въздух", коментира треньорът на Милан Дженаро Гатузо.

"Като футболист съм спечелил всичко, но като треньор съм едва в началото. Може и да съм най-лошия треньор в Серия А, но винаги искам да побеждавам, дори когато играя на двора със сина си", каза още Рино.

Атанас Темелков е избран за председател на Държавна агенция „Електронно управление“

http://econ.bg/Новини/Атанас-Темелков-е-избран-за-председател-на-Държавна-агенция-Електронно-управление-_l.a_i.755434_at.1.html

Атанас Темелков беше определен от правителството за председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Той заема мястото на досегашния...

Двама пешеходци ударени от коли в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6633747

Двама пешеходци ударени от коли в ПетричДвама пешеходци пострадаха, ударени от коли в Петрич. Първият инцидент станал на кръгово кръстовище на ул. "Рокфелер" и ул. "Цар Борис III". Лек автомобил "Опел Астра" с 19-годишен водач от с. Първомай, завивайки на ляво, не пропуска и блъска 60-годишен мъж от Петрич, пресичащ на пешеходна пътека. Пешеходецът е настанен за лечение в МБАЛ-Петрич с

Кога да купим карта за автобус във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366165

От "Градски транспорт" във Варна разкриха как и кога могат да бъдат купувани карти за автобуси покрай празничните дни, а също и за началото на януари 2018 година, припомня Moreto.net. Ето работното време на пунктовете: Пункт „Гараж" - ул.

Как една жена с години крие любовника си на тавана

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-edna-zhena-s-godini-krie-liubovnika-si-na-tavana-6077629

Аферата на Доли Остерайх започва през 1913 г. и до 1922 г. става все по-странна и заплетена

Атанас Темелков е новият председател на Агенцията за електронно управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104399_atanas_temelkov_e_noviiat_predsedatel_na_agenciiata_za/?ref=rss


На заседанието си днес правителството определи Атанас Темелков за председател на Държавна агенция "Електронно управление". От 15 януари 2018 година той заема мястото на досегашния ръководител Росен Желязков, който поема Комисията за регулиране на съобщенията, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />До момента Атанас Темелков е главен секретар на агенцията. Преди това е бил заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронно...

Как една жена крие любовника си на тавана с години

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-edna-zhena-krie-liubovnika-si-na-tavana-s-godini-6077629

Аферата на Доли Остерайх започва през 1913 г. и до 1922 г. става все по-странна и заплетена

30-годишен стана първата жертва на морбили в Сърбия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6633696

30-годишен стана първата жертва на морбили в СърбияПървата жертва от морбили в Сърбия е 30-годишен мъж, съобщи министърът на здравеопазването Златибор Лончар, цитиран от агенция ТАСС и БТА. Мъжът не е бил ваксиниран, уточни Лончар. Случи се това, за което ние от месеци предупреждавахме. Пациент, който бе приет в болница на 22 декември с морбили, почина.

13% от руснаците са под прага на бедността

https://www.actualno.com/asia/13-ot-rusnacite-sa-pod-praga-na-bednostta-news_651602.html

Около 13% от населението на Русия е с доходи под прага на бедността, заяви министърът на труда Максим Топилин в интервю за телевизионния канал „Россия 24“. „Според наличните данни количеството граждани, които имат доходи под прага на бедността, се запазва на равнището 20 млн. - около 13-13,5% от цялото население на страната.“ Той отбеляза, че този показател е „най-малкото неприятен“. Това число е отражение на ръста на цените пр

Информация от EVN България за потреблението на електроенергия по коледните празници

http://www.cross.bg/elektroenergiya-dekemvri-broii-1564313.html

/КРОСС/ Компанията напомня отново за важните фактори, които влияят на консумацията на електроенергия от домакинствата през зимата Оперативните данни на EVN България показват, че в периода 23 декември - 27 декември 2017 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 144 115 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези стойности са по-малки от потреблението през тези дни на 2016 г., когато са консумирани общо 154 785 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран вечерта на 23 декември 2017 г., когато е бил 1 636 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховият товар за този период на 2016 г. е регистриран също на 23 декември и е бил 1 676 MW (мегавата). EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:• индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство• използва ли се в имота електроенергия за отопление• външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%• брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището • състояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота• вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност и др

Рекорди, но и понижения на азиатските борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/rekordi-no-i-ponijeniia-na-aziatskite-borsi-252885/

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с над 3% въпреки делото срещу лидера на компанията

Правителството разреши втори лифт на Банско и застрояването на Пирин

http://www.transmedia.bg/2017/12/28/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d1%84%d1%82-%d0%bd%d0%b0/

На последното за годината си заседание правителството е одобрило скандалните промени в Плана за управление на националния парк „Пирин“. Това стана ясно от изявление на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерски съвет. С гласуваните промени се дава възможност за разширение на площта на концесията, сеч на гори и строителство на ски писти и инфраструктура.

Точката не присъстваше в дневния ред на заседание на Министерски съвет, но беше внесена като извънредна от министър Димов. Премиерът Бойко Борисов е дал един час време на министър Димов, за да се подготви и да изложи предложението си, след което то да бъде гласувано от кабинета.

Кабинетът е приел и второ решение, с което се възлага на министъра на околната среда при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско, да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде изградена във възможно най-кратък срок.

„Днес кабинетът прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни Димов, цитиран от „Агенция Фокус“. „Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 г., минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерски съвет поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Димов. Той обясни още, че в последствие е било решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 г.

Докато правителството решаваше дали да одобри промените в сега действащия план , пред МС от рано сутринта протестираха природозащитници. Край Симитли пък протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли – Георги Икономов и Апостол Апостолов, излязоха на контрапротест и блокираха главен път Е-79 при разклона за Банско с искане за разширение на туристическите съоръжения.

„Това, което се предлага, е абсолютно скандално. Трудно е да повярвам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да одобри сеч на вековни гори,“ коментира Катерина Раковска от WWF-България пред „Дневник“. По думите й предлаганите поправки в стария план са още по-скандални от тези в проекта за нов план за Пирин, защото залагат строителство в почти половината национален парк (48%) – в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2,2 %) и в в зона за инфраструктури и съоръжения (0,6).

С така гласуваните промени в плана за Пирин, природозащитниците смятат да сезират европейската комисия за наказателна процедура заради липсата на задължителна екологична оценка в тези случаи, обясни Рaковска. Освен това еколозите ще обжалват решението на кабинета пред съда. Те подготвят и нов протест, който ще се проведе в началото на българското европредседателство.

Вторият лифт, с който всички мотивират промените, всъщност липсва като предложение в плана. Вместо това в новите мерки се предвиждат ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветление на трасетата и то основно върху вековните гори на „Пирин“. Тези поправки нарушава Закона за защитените територии и две европейски директиви, коментира екологът Андрей Ковачев.

 

 

Най-големият британски летищен оператор работи в България за концесията на летище София

https://offnews.bg//ikonomika/naj-golemiat-britanski-letishten-operator-raboti-v-balgaria-za-kontces-671925.html

Мanchester Airport Group, която е собственик и оперира летищата Манчестер, Лондон Станстед, Ийст Мидландс и Борнемут във Великобритания, е изпратила свой екип за подготовка на участие в концесионната процедура за летище София, научи OFFNews от свои източници. МАГ е публично-частна компания с акционери 9 британски общини от район Манчестер и Индъстри фънд мениджмънт (IFM), инвестиционен фонд собственост на 27 водещи пенсионни фонда от света, притежаващ дялове в десет летища в Европа, САЩ и Австралия.

Оборотът на Манчестер Еърпорт Груп за последната година е близо 1 милиард британски паунда. Само от летище Манчестер над 70 авиокомпании изпълняват директни полети до над 280 световни дестинации, като броят на обслужените пътници годишно е почти 60 млн., а инвестицията в текущата модернизацията на летище Манчестер и летище Станстед Лондон надхвърля 1,5 милиарда британски паунда. Над 7,5 милиарда британски паунда е приноса към британскатата икономика от четирите летища на групата, като само през летище Ийст Мидландс за годината са превозени над 700 000 тона товари.

Концесионната процедура за летище София беше открита при втория кабинет на Борисов и беше удължавана 4 пъти. Тогава стана известно, че има проявен интерес от четири чужди оператора - турската TAV, собственик на летището Ataturk в Истанбул; германската Fraport, която спечели концесията на 12 островни летища и летище Солун в Гърция през миналата година и която стопанисва и морските летища Варна и Бургас в партньорство с варненския холдинг "Химимпорт"; турската Limak и операторът на летището в Цюрих. Оказва се, че освен тези четирима кандидати, Манчестер Еърпорт Груп също е имала готовност да подаде оферта в прекратената процедура за концесия на летище София, както и голямата френска индустриална група Буиг, която последно концесионира летището в Загреб, Хърватска.

Служебното правителство на Огнян Герджиков прекрати процедурата в края на февруари след сериозен натиск от председателя на БСП Корнелия Нинова, която публично твърдеше, че има договорка с турска фирма за спечелването на концесията. По неофициални данни за прекратяването на концесията натиск е оказал и президентът Румен Радев. БСП и сега се обявява срещу концесията, въпреки че именно по време на тяхното правителство, ръководено от Сергей Станишев и с министър на транспорта Петър Мутафчиев, летище Варна и летище Бургас бяха дадени на концесия на консорциум, воден от варненската икономическа група "Химимпорт".

В момента на летище София оперират 23 авиокомпании, като с най-много пътници е Ryanair, следван от Wizz Air, а националният превозвач България Еър е трети. В топ пет са още Lufthansa и Austrian Airlines. Повече от 2 200 души работят към момента за държавното дружество "Летище София" ЕАД, което стопанисва аерогарата.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви още в края на октомври, че в началото на 2018 г. концесионната процедура ще бъде възобновена, като този път ще бъде проведена по новоприетия Закон за концесиите, който влиза в сила от 1 януари и напълно транспонира Европейските регламенти и директиви в сектора.

За провеждането на новата процедура по европейските правила беше привлечен международен консултант - транспортното министерство подписа договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Двете институции довършват предконцесионните анализи за аерогарата и правят юридически и финансов анализ за изминалите две години. В бюджета на държавата за следващата година е предвидено "до края на 2018 г. да бъде подписан концесионния договор", като заложеният еднократен приход от евентуалното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 250 млн. лв без ДДС, за което българското правителство получи вече нотификация от Европейската комисия, за да може със средствата да бъдат покрити дълговете на БДЖ. Отделно от това беше разписано, че годишно концесионерът трябва да внася концесионна такса от минимум 9.9 млн. лв., както и да направи инвестиции за поне 306 млн. лева в летището. Прогнозираната финансова полза за държавата общо за целия 35-годишен период на концесията беше изчислена на 2.676 млрд. лева. Концесионерът трябва да изгради наново стария терминал на летището, да модернизира пистата и да разшири перона и подходите, за да може Летище София да поеме по-голям брой самолетодвижения, както и да ремонтира и реорганизира пътникопотока на новия терминал, който само 10 години след построяването си е в лошо състояние, заради липсата на поддръжка, а и за да реши проблемите с безкрайните опашки за пътниците в пиковите часове. И всичко това с непрекъснато нарастваща конкуренция на Балканите, състояща се от: 10 млрд. инвестиция в ново летище в Истанбул; вървяща към приключване процедура за концесия на летище Белград, където имаше 27 подадени оферти от водещи световни компании; концесионираното летище Скопие от турската компания TAV; концесионираното летище Солун от немската Fraport; и предстоящи няколко нови концесионни процедури в региона.

Летище София е един от най-големите държавни активи, който не се управлява добре, източва се чрез различни договори за предоставяне на услуги и въпреки че наскоро посрещна 6 милиония си пътник, регистрира съвсем минимална печалба, а оплакванията от обслужването, поддръжката и неугледния външен вид редовно са обект на стотици коментари в мрежата.

През следващите 6 месеца летището, което носи името Враждебна, ще трябва да посрещне повече от 22 000 официални лица и гости на София, участващи в над 250 събития свързани с европредседателството.

Борисов дал на Нено Димов 1 час да реши за Пирин

https://frognews.bg/novini/borisov-dal-neno-dimov-1-chas-reshi-pirin.html

Премиерът Бойко Борисов е дал един час срок на министъра на околната среда Нено Димов да проучи въпроса за Пирин и да се произнесе. Кабинетът ще разгледа плана за управление на Пирин, в който се включва изграждането на втори кабинков лифт.

Тилърсън: САЩ нямат илюзии по отношение на режима в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633673

Тилърсън: САЩ нямат илюзии по отношение на режима в РусияДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън констатира, че днес Вашингтон има лоши отношения с Москва. В коментар на страниците на в. „Ню Йорк таймс“ държавният секретар очерта основните проблеми пред американската външна политика. На първо място сред тях той постави кризата около Северна Корея и ядрено-ракетните амбиции на Пхенян.

Путин: Взривът в Санкт Петербург е тероризъм

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-vzrivyt-v-sankt-peterburg-e-terorizym-6077648

Държавният глава е наредил на шефа на Федералната служба за сигурност при залавяне на престъпниците да се спазва законът, но при заплаха бандитите да бъдат ликвидирани на място

Авариралата руска ракета е изстреляна от погрешния космодрум

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104376_avariralata_ruska_raketa_e_izstreliana_ot_pogreshniia/?ref=rss


Причината за загубата на 19 спътника след старта на руска ракета през ноември е, че тя е била настроена за изстрелване от друг космодрум. Това заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ и за космическата промишленост на страната.<br /><br />По думите му ръководството на държавната корпорация "Роскосмос" е виновно за "системни грешки", включително за това, че ракетата е била програмирана за старт от Байконур в централноазиатската република Казахстан, а в...

Индиец регулира движението с „лунната походка“ на Майкъл Джексън (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/indiec-regulira-dvizhenieto-s-lunnata-pohodka-na-majkyl-dzheksyn-video-2069543

Навремето легендарният френски комик Бурвил пееше, че регулировчикът трябва да има "здрави крака". Безспорно точно такъв е случаят на индийски пътен полицай, който внася ред в хаотичния трафик с "лунната походка" на покойния Крал на попа Майкъл Джексън, предаде Франс прес.

Почти 12% ръст на пътуванията зад граница през ноември

http://www.cross.bg/noemvri-grazhdani-drygi-1564312.html

/КРОСС/ Пътуванията на български граждани в чужбина през ноември 2017 г. са 417.6 хил., или с 11.8% над регистрираните през ноември 2016 година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Обединеното кралство - с 22.2%, Германия - с 21.6%, Турция - с 16.0%, Сърбия - с 13.5%, Австрия - с 10.7%, Италия - с 6.2%, Испания - с 4.9%, бившата югославска република Македония - с 3.3%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Франция - с 5.7%, Румъния - с 4.3%, Гърция - с 0.3%, и други, информират от НСИ. В сравнение с ноември 2016 г. e регистрирано увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 16.3%, с други цели - с 10.4%, и с цел почивка и екскурзия - с 9.8%. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през ноември 2017 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 46.2%, следвани от пътуванията със служебна цел - 27.8%, и пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26.0%.  През ноември 2017 г. най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция - 109.1 хил., Гърция - 74.6 хил., Румъния - 41.3 хил., Сърбия - 31.9 хил., Германия - 21.2 хил., бившата югославска република Македония - 21.1 хил., Италия - 15.3 хил., Австрия - 14.0 хил., Обединеното кралство - 13.6 хил., и Испания - 10.4 хиляди. През ноември 2017 г

10 хил. души са останали без социални помощи заради отказ да работят

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/10-hil-dushi-sa-ostanali-bez-socialni-pomoshti-zaradi-otkaz-da-rabotiat-252880/

За една година около 8 500 семейства са лишени от детските добавки за това, че децата им не са посещавали училище

Камион помете 10-годишен велосипедист, лекари се борят за живота на детето

https://offnews.bg//112/kamion-pomete-10-godishen-velosipedist-lekari-se-boriat-za-zhivota-na-671924.html

Товарен автомобил блъсна дете - велосипедист край бургаските села Вресово и Зайчар.

10-годишното момченце е било пометено от "Рено Мастер", съобщи пресцентърът на полицията в Бургас.

Инцидентът е станал вчера към 17.50 ч., когато 29-годишният водач направил ляв завой.

Причините за инцидента се установяват.

Детето е в болница в Бургас с фрактура на черепа и опасност за живота.

Пет навика на глупавите, които умните не притежават

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6633687

Пет навика на глупавите, които умните не притежаватСветът е населен с всякакви хора с най-различно ниво на интелигентност. Почти всеки възприема себе си за интелигентен, като е много трудно човек сам да определи точно колко. В крайна сметка нашите мисли винаги звучат доста умно в собствените ни глави, нали? Интелигентността е важно нещо. Особено в професионален контекст интелигентният и пъргав ум

27 гюленисти получиха присъди в Турция по обвинение в държавен преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633674

27 гюленисти получиха присъди в Турция по обвинение в държавен превратДвадесет и седем души бяха осъдени на различни срокове затвор в Турция по обвинение в принадлежност към организацията Фето, обвинявана за опита за преврат в Турция през юли 2016 г., съобщи ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция, предава БТА. Сред осъдените има юристи, бивш началник на полицията и координатор на клетки на организацията.

340 000 битови клиенти на ЧЕЗ Електро плащат безкасово сметките си за ток

http://www.cross.bg/internet-bezkasovo-plashtane-1564311.html

/КРОСС/ Компанията отчита 13% ръст при интернет плащанията от началото на годината спрямо същия период на 2016 г. Над 340 000 битови клиенти на „ЧЕЗ Електро България" АД предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет и директния дебит на банките. Броят на осъществените безкасови транзакции за периода януари - ноември е 3 741 000, с което достигна 23% от общия брой плащания през тези месеци. От тях 1 045 498 плащания са извършени по банков път. За посочения период се регистрира и ръст от 13% при интернет плащанията - над 184 000, спрямо миналата 2016 г. Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. Използването на тези услуги би могло да спести и редица неудобства на клиентите по време на зимните отпуски, особено в периода на новогодишни празници, когато несъзнателно може да се пропусне срокът за плащане на месечната сметка. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на „ЧЕЗ Електро България" АД, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Компанията предлага разнообразни начини за безкасово плащане - по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard

Старият ВСС – плетеница от зависимости

http://www.mediapool.bg/stariyat-vss-pletenitsa-ot-zavisimosti-news273568.html

През последните три месеца темата за Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебната власт видимо загуби място в актуалния поток на публичните събития. "Скандалите" в съдебната система изчезнаха, но не и проблемите. Твърдения за сериозни нарушения в случайното разпределение на делата в Софийския апелативен съд, продължаващи клеветнически кампании срещу съдии, законодателни опити за изграждане на паралелно правосъдие - тава са само част от "скандалните" въпроси, по които ВСС и съдийската колегия запазиха дистанцирано мълчание - в името на сътрудничеството между властите и на добрия тон. Това пише в блога си съдията от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев, който беше член на предишния състав на ВСС.Магистратътанализирана предишния мандат на ВСС с убеждението, че припомнянето на фактите “няма да позволи тяхното извращаване в бъдеще“. ВСС се е превърнал в бюрократизиран орган, който възпроизвежда порочния кръг от зависимости и клонира т.нар. съдебна номенклатура. Установената структура на администриране на съдебната власт трябва съществено да бъде изменена чрез създаване на нови баланси между правомощията на ВСС, председателите на съдилища и общите събрания на съдиите. Промяната е възможна не чрез непрекъснатото хаотично изменение в законите, а чрез нарастващото значение на участието на съдиите при решаване на важните въпроси за функциониране на съдебната власт и с утвърждаване на нова автентична легитимация на председателите на съдилищата. Наложително е преосмисляне на структурата, състава и мандата на ВСС – окончателно и категорично разделяне на администрирането на прокуратурата и съдилищата; отпадане на Пленума на ВСС като изкуствено създадена и компромисна форма и пълно отделяне на правомощията на прокурорската и съдийската колегия. ВСС не е независим орган и това е повтаряща се констатация на ЕК, отразена в годишните доклади, както и в поредица от становища на Венецианската комисия и други органи на Съвета на Европа. Символно значение за зависимостта на ВСС от партийно-олигархични мрежи имаше сюжетът с изпратения есемес от министър-председателя до председателя на ВКС през януари 2016 г. Последвалите събития, включително нахлуването на министър-председателя в заседание на ВСС, потвърдиха скритите зависимости на мнозинството в съвета от нелегитимни интереси. В много случаи ВСС отказваше да изрази становища за защита на съдии, които неоснователно и несправедливо бяха атакувани от представители на другите власти, или бяха обект на клеветнически кампании в определени медии. През целия мандат ВСС показа неспособност да извършва обективни, честни и справедливи назначения на председатели на ключови съдилища, които имат определящо значение за функционирането на правосъдието. Фактите, които пораждаха основателни съмнения в почтеността на кандидатите, не бяха проверявани, професионалните качества и компетентността им не бяха изследвани. Назначенията не бяха мотивирани, а вместо това мнозинството използваше лишени от смисъл и съдържание кухи фрази. Стилът на важните кадрови назначения се наложи още в началото на мандата на ВСС. Изборът на главен прокурор през декември 2012 г. се извърши при грубо пренебрегване на процедурата, липса на проверка и оценка на фактите за зависимости и основателни съмнения в интегритета на предварително известния фаворит за поста. При провеждане на избора за председател на ВКС мнозинството във ВСС не извърши оценка на качествата на кандидатите. Този подход беше повтарящ се маниер на работа на мнозинството при извършване на всички по-важни назначения на председатели на съдилища. Кръгът се затвори в края на мандата, когато през септември 2017 г. ВСС предпочете за председател на Върховния административен съд кандидата, за когото имаше публично оповестени факти, поставящи под разумно и обосновано съмнение наличието на изискуемите за длъжността високи нравствени качества. Мнозинството във ВСС удобно се скри зад т.нар. съдийско самоуправление, като го извади от разумния му контекст, защото принизи участието на съдиите до груба и елементарна аритметика в противоречие с духа и разума на закона. Кворумът, мнозинствата и броят на гласовете на съдиите в общото събрание са техническа подробност, макар и важна. Същественото в общото събрание на съдиите е наличието на обсъждане, мотиви, спорове, размяна на аргументи и контрааргументи. Освен това волята на общото събрание не освобождава ВСС от необходимостта да извърши задълбочена проверка и оценка на всички факти, които имат значение за нравствените и професионални качества на кандидатите за висшите длъжности в съдебната система. Особено показателни за дефектната кадрова дейност на ВСС бяха изборите на председатели на апелативните съдилища – неопровергани и непроверени факти, поставящи под съмнение изискванията за високи нравствени качества,  бяха налице в процедурите за избор на председатели на апелативните съдилища във Варна и Велико Търново. Грубо погазващи закона бяха и решенията за избор на председатели на апелативните съдилища в Пловдив и София. В единия случай беше пренебрегнат кандидат от същия съд с явно по-добри професионални качества и при липса на мотиви защо се предпочита другата кандидатура на съдия от друг съд. Липсата на мотиви  беше повтарящият се порок в кадровата дейност на ВСС и впоследствие пренесен в практиката по назначения на съдийската колегия. Ярък пример за незаконосъобразно решение беше отказът да се назначи председател на апелативния съд в София при наличие само на положителни изказвания за кандидата и при липса на отрицателни становища. Логично това решение беше отменено по реда на обжалването от Върховния административен съд. Продължи се с порочната дейност по дисциплинарните производства срещу съдии: по най-масовите случаи – дисциплинарното нарушение, изразяващо се в системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, ИВСС и съдийската колегия не показаха последователност, не приложиха ясно установени и почиващи на закони стандарти. В много от случаите съдии от натоварените съдилища, които са в обективна невъзможност да спазват стриктно инструктивните процесуални срокове, бяха атакувани от ИВСС и подложени на необоснована дисциплинарна репресия. Не бяха малко и казусите, в които срещу съдии бяха образувани дисциплинарни производства с цел отмъщение за заемана от тях критична позиция срещу ВСС или действия на определени председатели на съдилища (такива бяха казусите на дисциплинарното дело срещу председателя на РС Стара Загора, множеството производства срещу председателя на РС Благоевград, делата срещу председателя на РС София, срещу съдии от Софийски градски съд и др.). ВСС демонстрира трайна неспособност за налагане на етичните стандарти в поведението на съдиите. Установеният корупционен модел на управление на Софийския градски съд, разкрит в резултат на многобройните сигнали на съдиите от този съд, беше документиран в доклада от проверката на ВСС от януари 2014 г. Независимо от доклада и констатациите в него, не се достигна до реализиране на адекватна дисциплинарна отговорност. Не беше извършена проверка на фактите по случая със срещата на главния прокурор с издател-бизнесмен и висш партиен функционер. Независимо че сезирах ВСС, ИВСС и министъра на правосъдието със съответно искане за проверка и подробни съображения, указващи на стандартите за преценка, конкретни последствия нямаше. Пленумът на ВСС и министърът на правосъдието отказаха да се занимават със случая, а проверката на ИВСС не даде задоволителен отговор на съществените въпроси. Въпреки многократните искания за проверка на фактите за нарушения на случайното разпределение на делата в Окръжен съд Благоевград съдийската колегия немотивирано отказваше да предприеме конкретни действия. В противовес – бившият председател на районния съд в Благоевград беше обект на безпрецедентна репресия от председателя на окръжния съд и ВСС, и то поради критичната си позиция срещу действията на ръководството на окръжния съд. Въвеждането на електронното правосъдие чрез създаване на единна информационна система на съдилищата не беше приоритет на ВСС и съдийската колегия. Изработеното проектно предложение, в което имах участие, впоследствие одобрено от ОПДУ (Оперативна програма „Добро управление”), практически беше осуетено без солидни и обосновани мотиви от новия състав на ВСС с решение от месец октомври 2017 г. При това положение въвеждането на електронното правосъдие отново остава за далечното неясно бъдеще. Процедурите за атестиране останаха все така формални. Непоследователният и хаотичен подход при обявяване на конкурсите намери ярко проявление при обявяване на конкурсите за младши съдии. В мандата на ВСС се случи и позорният инцидент с проваляне на конкурса за младши прокурори, при който се разбра, че има изтичане на казуса за писмения изпит. Разследването от прокуратурата и ВСС не беше доведено до успешен финал, поради което не се достигна до разкриване на истината. Характерна особеност на дейността на ВСС (2012 г. – 2017 г.) от самото начало на мандата беше демонстрираната нееднократно неспособност да се водят дебати, нетърпимост към критичното мнение, агресивният диктат на волята на мнозинството. Решенията на мнозинството се налагаха от позицията на силата и много често без мотиви и разумни аргументи, в противоречие със закона. Ярък пример в това отношение беше решението за дисциплинарно освобождаване от длъжност на члена на ВСС Камен Ситнилски – при липса на мотиви и в разрез с изискваното от закона мнозинство. Наблюдавахме десетки безмотивни откази да се извършат проверки на факти, които поставят под основателно съмнение интегритета на съдии, членове на ВСС, главния прокурор и същевременно целенасочената репресия на съдии и членове на ВСС, които имат критично мнение по актуалните въпроси за функционирането на съдебната власт. Аргументираната съпротива и непримиримост на ясно изразеното малцинство в съвета срещу агресивния диктат на мнозинството беше неправилно квалифицирана като неоснователно предизвикване на „скандали” и „борба на лобита”. Благодарение на усилията на малцинството в съвета систематично бяха разобличавани зависимостите и задкулисното вземане на решения от мнозинството. Нетърпимата и отровна атмосфера на работа във ВСС, опитите за прокарване на нелегитимни партийно-олигархични влияния в кадровата дейност на съвета, ожесточените клеветнически медийни кампании, водени срещу определени съдии с критично и свободно мнение, невъзможността за аргументиран диалог, липсата на компетентност и воля за решаване на належащите проблеми на правосъдието – това са основните характеристики, които белязаха мандата на ВСС в периода 2012 – 2017 г. Голяма част от пороците в кадровата дейност на ВСС се повтарят от години. В края на мандата на поредния съдебен съвет и началото на мандата на следващия, обичайно съдиите споделят помежду си, че по-лош съвет не е имало. И така на всеки пет години. Големият ни проблем е съвсем друг, а именно, че нашето собствено (на съдиите) отношение към фактите от миналото на управлението на съдебната власт и личното ни участие в решаването на проблемите остава дистанцирано отстранено. Доброволно сме отчуждили в полза на ВСС и председателите на съдилища решаването на почти всички проблеми, свързани с администрирането на съдилищата и кадровия процес. Така, постепенно и не без активното съучастие на законодателя и политическите партии и техните адепти в съдебната система, ВСС се превърна в зловещ трибунал, който заклеймява различните и свободните съдии (чрез водене на неоснователни дисциплинарни преследвания, формално атестиране,  изключване  и др.) и клонира себеподобните си чрез т.нар съдебна номенклатура. *Публикуваме текста от блога на Калин Калпакчиев с известни съкращения. Заглавието е на Mediapool.

Звездите, на които не им пука как изглеждат

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zvezdite-na-koito-ne-im-puka-kak-izglezhdat-6077645

От рокли с твърде дълбоки деколтета, лоши прически и грим, до костюми, които по-скоро приличат на пердета или плат за мебели

Звездите, на които не им пука за модата (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zvezdite-na-koito-ne-im-puka-za-modata-snimki-6077645

От рокли с твърде дълбоки деколтета, лоши прически и грим, до костюми, които по-скоро приличат на пердета или плат за мебели

Атентат в Кабул, 40 загинаха, десетки са ранени

http://dnes.dir.bg/news/zaginali-raneni-kabul-atentat-jihad-26730751

Най-малко 40 души загинаха и между 30 и 50 бяха ранени при бомбеното нападение в столицата Кабул.

Индустриалното производство в Япония бележи силен ръст през ноември

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-Япония-бележи-силен-ръст-през-ноември_l.a_i.755433_at.1.html

Японското индустриално производство се повиши през ноември по-силно от очакваното, като в същото време компаниите прогнозират по-нататъшен подем и...

Атентат в Кабул, 40 загинаха, десетки са ранени

http://dnes.dir.bg/news/zaginali-raneni-kabul-atentat-26730751

Най-малко 40 души загинаха и между 30 и 50 бяха ранени при бомбеното нападение в столицата Кабул.

10-годишно дете е блъснато от товарен автомобил край Зайчар

https://www.actualno.com/crime/10-godishno-dete-e-blysnato-ot-tovaren-avtomobil-kraj-zajchar-news_651599.html

10-годишно дете е било блъснато от товарен автомобил на пътя между селата Вресово и Зайчар, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Около 17.50 часа в условията на ляв завой товарен автомобил „Рено Мастер”, с бургаска регистрация, управляван от 29-годишния с инициали Р.Ю. от село Зайчар по неустановени до момента причини блъска детето. 10-годишният с инициали В.М. от Велики Преслав е карало колело. Детето с фрактура на черепа, с опасност за живота, е наст

Тилърсън: САЩ нямат илюзии по отношение на режима в Русия

https://www.actualno.com/asia/tilyrsyn-sasht-njamat-iluzii-po-otnoshenie-na-rejima-v-rusija-news_651600.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън констатира, че днес Вашингтон има лоши отношения с Москва. В коментар на страниците на в. „Ню Йорк таймс“ държавният секретар очерта основните проблеми пред американската външна политика. На първо място сред тях той постави кризата около Северна Корея и ядрено-ракетните амбиции на Пхенян. В този контекст той отбелязва, че : „Централна съставна част в нашата стратегия по отношение на Северна Корея е убеждаването на Китай

НДК пуска допълнителни билети за празничния новогодишен концерт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6633645

НДК пуска допълнителни билети за празничния новогодишен концертПоради големия интерес към Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“, НДК пуска билети във втори балкон. Те са на стойност 20 и 25 лв. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър.

200 лева глоба за ругатни по лекари и медсестри

https://offnews.bg//temida/200-leva-globa-za-rugatni-po-lekari-i-medsestri-671921.html

Видинчанин беше глобен с 200 лева за обиди и ругатни към лекари, медсестри и санитари в Центъра за спешна медицинска помощ в града, съобщи полицията във Видин.

Решението е на Видинският районен съд и е взето вчера.

Глобеният е с инициали М. М. Той е на 43 г. Наказанието му е наложено по Указа за борба с дребното хулиганство.

Инцидентът станал на 26 декември около 23.30 часа, пишат още от полицията в съобщение до медиите.

Шокиращи нива на насилие над деца през 2017 г. отчете УНИЦЕФ

https://offnews.bg//sviat/shokirashti-niva-na-nasilie-nad-detca-prez-2017-g-otchete-unitcef-671919.html

Нападенията срещу деца и насилието спрямо тях е достигнало шокиращи нива в конфликтните зони по света. Те все по-често са принудени да се бият, превръщани са в камикадзета и са използвани като човешки щит. Това разкрива годишният доклад за 2017 г. на Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ).

По тези места има "широко разпространено незачитане на международните закони, предназначени да пазят най-уязвимите".

Децата най-често стават жертва на насилие близо до домовете си, училищата и местата, където играят, посочват авторите. 

Децата често стават жертва на изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство в страни като Ирак, Сирия, Йемен, Нигерия, Южен Судан и Мианма, според УНИЦЕФ.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани отново на тормоз от силите за сигурност след освобождаването им. Други стават непреки жертви на боеве поради недохранване и болести, предизвикани от ограничен или прекъснат достъп до храна, вода и санитарни услуги.

Около 27 милиона деца в зони на конфликт са престанали да посещават училище.

"Деца са под прицел и са излагани на атаки и брутално насилие в своите домове и училища и на игралните си площадки. Тези атаки продължават година след година, но не бива да претръпваме към тях. Такава бруталност не може да се превръща в новата норма", заявява директорът на програмите за извънредни ситуации на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн, цитиран от БТА.

Повечето пострадали деца са в страни с отдавнашни конфликти на африканския континент. Пострадали от конфликти деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.

УНИЦЕФ призовава всички участници в конфликти да спазват международното хуманитарно право и незабавно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, включително училища и болници.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване