Един еврокомисар на почивка в Банско приветства решението за Пирин

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/28/3104578_edin_evrokomisar_na_pochivka_v_bansko_privetstva/?ref=rss


Еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу, която е на почивка в Банско в момента, е приветствала решението на кабинета за Пирин на извънреден брифинг в града в четвъртък часове след като кабинетът одобри промените в плана за управление на националния парк, залагащ сечи и ново строителство в голяма площ от него.<br /><br />В същото време в официално писмо на друг представител на Европейската комисия, от Брюксел заявяват, че подобни промени в план за управление на защитени...

България забрави Турция за европредседателството, пише "Хюриет"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104564_bulgariia_zabravi_turciia_za_evropredsedatelstvoto/?ref=rss


България изключи Турция от програмата си за шестмесечното председателство на Съвета на ЕС - в нейните приоритети на Анкара не е отредено нито едно изречение. Когато става дума за Западните Балкани, се казва, че те "имат нужда от ясна европейска перспектива", че "амбицията на Българското председателство е да постигне ясен план за действие с конкретни стъпки за всяка от държавите", защото "това е пътят към траен мир, сигурност и просперитет в региона". За отношенията...

"Имам кръвно, суджук не ям" и още от най-добрите цитати на Бойко Борисов за 2017 година

https://www.actualno.com/society/imam-kryvno-sudjuk-ne-jam-i-oshte-ot-naj-dobrite-citati-na-bojko-borisov-za-2017-godina-news_650444.html

Във времето, в което всеки от нас по един или друг начин прави равносметка на изминалата година, няма как да не съберем на едно място най-доброто, което имаме от архива на Actualno.com, що се касае до изречените крилати фрази на премиера Бойко Борисов. Предлагаме Ви селекция от 12 цитата на министър-председателя, казани по различен повод и в различен контекст. Всеки един от тях е неподправен и по своему уникален. А и вярваме, че особено в края на годината, чувството за хумор не трябва да ни нап

Гражданската война на семейство Пееви

https://offnews.bg//mama-nindzha/grazhdanskata-vojna-na-semejstvo-peevi-671967.html

Автор: Мария Пеева Споменавала съм ви, че имаме две хъскита, нали? А дали е ставало дума, че разходката ми с тях през зимата наподобява романтична снежна разходка с шейна, само където шейната е жива и пищи, докато я теглят, и отчаяно размахва свободната си ръка и се опитва да се хване за нещо по пътя - храстче, дърво, електрически стълб, ограда… Ей по тази причина след като ме “повозиха” няколко пъти, отказах да ги разхождам. В къщата останаха двама мъже, достатъчно силни да ги удържат - Пеев и 14-годишният Косьо, който на ръст е колкото баща си и вероятно скоро…

Охранителни камери показват атентатора от Санкт Петербург (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634856

Охранителни камери показват атентатора от Санкт Петербург (Видео)Камери за видеонаблюдение показват мъжа, заподозрян за взрива в супермаркет в Санкт Петербург, при който бяха ранени 13 души, разказва "Дарик". Случилото се бе характеризирано като атентат от руския президент Владимир Путин. Кадри от охранителните камери показват мъж с качулка и раница, който влиза в магазина.

Да теглим чертата: България вече е диктатура

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/da-teglim-chertata-balgaria-veche-e-diktatura-671966.html

Така. Да теглим чертата на годината.

1. С гласуването на извънредно законодателство дълго чаканата диктатура получи юридическата си основа, нещо като Нюрнбергските закони на Хитлер. С удара срещу Прокопиев диктатурата бе обявена. Ще рече: оттук насетне управлява не законът, а прищявката на властта. Никой и нищо не е защитено от произвол - лишаване от работа и права, отнемане на имущество, свобода и живот. Отнася се за всички, вкл. най-усърдните блюдолизци на властта (които впрочем обикновено го отнасят първи).

2. Възниква въпросът: какъв ТИП диктатура ни спретнаха тримата дебелаци? Отговорът дойде с подаряването на Пирин на сътрапезник на дебелаците: московски тип диктатура, "опричнина".

През 1564 година царят на Московия Иван Грозни обявява, че част от територията на поверената му държава е изведена отвъд ("оприч") законите. Тази територия става негова лична собственост. Така се поставя началото на онази традиция, която с малки прекъсвания е винаги факт в руските земи: владетелите се отнасят към територията, ресурсите и населението като към тяхна лична ПЛЯЧКА. Това е чисто московски патент - във всички други страни, сатрапите и диктаторите гледат на чужди страни и народи като на плячка, не на собствените си.

За да бъде обаче режимът на опричнина ("Властта е наша, гората е наша, правим, каквото си искаме") дълготраен, необходимо е още едно действие: превръщането на населението в крепостно.

Честито. Предстои ви, драги, да бъдете не само плячкосвани, но и да бъдете превърнати в крепостни на някой местен дебелак.

Дотук го докарахте с това послушание и с "Бойко поне не е комунист..."

Та - когато утре се събудите без бизнес, без имот, без свобода и без живот, да знаете, кой ви е виновен.

Б. ред. - Коментарът на проф. Евгений Дайнов е от профила му във фейсбук.

Биткойнът се обезцени с 10% заради мерки на Сеул срещу криптовалутите

http://www.mediapool.bg/bitkoinat-se-obeztseni-s-10-zaradi-merki-na-seul-sreshtu-kriptovalutite-news273597.html

Биткойнът се обезцени с около 10% в четвъртък, след като властите в Южна Корея предложиха ново законодателство, което да забрани използването на анонимни сметки за криптовалути, както и затварянето на националните електронни борси за търговия на виртуалните пари. Новите законодателни предложения ще включват забрана от януари 2018 г. при използването на анонимни сметки за дигиталните валути и ще попречат на банките да предоставят услуги за сетълмент на неидентифицирани сделки с критповалути на борсите за търговия на биткойни, обяви правителството на Сеул, цитирано от "Уолстрийт Джърнъл" и БНР. Кабинетът също така предупреди, че цифровите валути могат да бъдат уязвими и да причинят щети в резултат на инвестиционни измами или хакерски атаки на електронните борси за търговия. Миналата седмица базираната в Сеул борса "Юбит" (Youbit) прекрати своята търговия и подаде заявление за защита от фалит, след като само в рамките на осем месеца беше подложена на хакерски атаки при които загуби значителна част от резервите си в криптовалути. На сегашните решения на южнокорейските власти се гледа като на допълнителна стъпка в опитите да се ограничат широко разпространените спекулации на пазарите за криптовалути. Новината провокира солиден спад с близо 10% на цената на биткойн на спот пазара към 13 830 долара, според данни на "КойнДекс" (CoinDesk). Само 11 дена по-рано основната криптовалута поскъпна близо до важната психологическа бариера от 20 000 щатски долара, след което обаче последва драматичен ценови спад с над 25% преди коледните празници към нивата около 12 000 долара. За драстичното поскъпване на биткойна през настоящата година от ниво 1000 долара към 20 000 долара обаче допринесе в най-голяма степен нарастващият интерес от страна най-вече на азиатски играчи. Решението на властите в Южна Корея за сериозно затягане на правилата за търговия с криптовалути се отразява негативно и на цената на биткойн фючърсите на двете борси в Чикаго CME и Cboe. Януарските фючърси на най-известната дигитална валута се понижават на CME със 7% към 13 650 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboe - с 8.06% до 13 740 долара. На този фон венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че държавата ще използва запасите от едно от петролните си полета за обезпечение на собствената си криптовалута – петро, предаде АП. Мадуро обяви плановете си за създаване на собствена криптовалута в началото на декември като начин за справяне с "финансовата блокада" от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Сега той разкри пред местна телевизия, че се планира да бъдат наети млади специалисти, които да се занимават с "добиването" на новата криптовалута. В бъдеще за обезпечението й ще се използват и залежите от златната мина Арко Минеро, както и залежите от диаманти, които притежава страната, допълни ТАСС.

Тренд е на 31.XII. да се гледа театър - “Калигула” и “Лисичета” в Народния

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634338

Тренд е на 31.XII. да се гледа театър  - “Калигула”  и “Лисичета” в Народния Идеята е на директора на Народния театър Мариус Донкин Графа и Поли Генова на площада в София на 31.ХII. Прочетете и критически анализ за "Лисичета" На театър часове преди Нова година? Възможно е! По света това е практика, у нас експериментът е на Народния театър “Иван Вазов”. Идеята е на директора Мариус Донкин.

Заместник-министър Деница Николова ще открие санираната сграда на общината в Сандански

http://www.cross.bg/sandanski-sgrada-efektivnost-1564326.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще открие утре, 29 декември 2017г., реновираната сграда на общината в Сандански. Зданието е санирано по проект „Енергийна ефективност на административна сграда - Общинска администрация Сандански, община Сандански" по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020". С реализацията му е подобрено техническото състояние на сградата, намалени са разходите за енергия и е постигнато по-високо ниво на енергийна ефективност, удължен е „животът" на зданието. Събитието е с начален час 10.30.  

Русия и Турция съгласуваха облекчаване на визовия режим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634844

Русия и Турция съгласуваха облекчаване на визовия режимРусия и Турция съгласуват облекчаване на визовия режим за притежателите на служебни паспорти и за международните автопревозвачи, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Що се отнася до визовия режим, на този етап руската и турската страна продължават да съгласуват по-нататъшни стъпки за облекчаване

Германците и французите най-много подкрепят Съединени европейски щати

http://www.moreto.net/novini.php?n=366190

Близо 1/3 от германците подкрепят плана на лидера на социалдемократите Мартин Шулц за създаване на Съединени европейски щати, но подкрепата за идеята му варира на Стария континент. Това става ясно от социологическо проучване, цитирано от "Политико".

Русия планира да отвори астрономическа обсерватория в Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634838

Русия планира да отвори астрономическа обсерватория в КубаРусия планира да построи в Куба съвременна астрономическа обсерватория, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Тя ще бъде оборудвана с един от най-мощните в света телескопи и ще помогне на учените да открият източници на гравитационни вълни. В частност, предназначението на телескопа ще бъде за наблюдение на потенциално опасни космически обекти -

Еврокомисар: Щастлива съм от решението на МС за Банско

http://dnes.dir.bg/news/bansko-kabinet-borisov-3-26732369

Министър Ангелкова, еврокомисарят Корина Крецу и кметът на Банско Георги Икономов изразиха на пресконференция задоволство от решението на кабинета за Банско.

Ангелкова: Днешното решение ще превърне Банско в целогодишна туристическа дестинация

https://www.actualno.com/society/angelkova-dneshnoto-reshenie-shte-prevyrne-bansko-v-celogodishna-turisticheska-destinacija-news_651707.html

Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в Банско. В събитието участваха комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов. Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона, обясни министърът. И коментира, че изгр

Американско семейство посрещна второ бебе на Бъдни вечер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634830

Американско семейство посрещна второ бебе на Бъдни вечерЗа едно американско семейство раждането на Бъдни вечер се превръща в традиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА-  Вторият син на Джаки и Джош Гросман от Стоуни Брук се роди в неделя, четири години след като брат му се появи точно преди Коледа. Бебето Елиът и баткото Оливър са родени в университетската болница на Стоуни Брук с помощта на

Делото срещу ексвъншния министър Даниел Митов не можа да тръгне

http://www.mediapool.bg/deloto-sreshtu-eksvanshniya-ministar-daniel-mitov-ne-mozha-da-tragne-news273596.html

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото, с което стартира дейността си -  срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, заради отсъствието на защитника на Митов. Бившият външен министър е обвинен в това, че ощетил ведомството с близо половин милион лева като предоставил парите на туроператор, който имал договор с Министерството на земеделието и храните за осигуряване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при командировки на служители на агроведомството. Митов поискал същата услуга за своите служители, но не предвидил финансов контрол върху изпълнението на споразумението. Ангеличин е обвинен в безстопанственост за действия, свързани с този случай. Това е първото от т.нар. дела за корупция по високите етажи на властта, които от 5 ноември вече се гледат от Специализирания наказателен съд. Затова и по него, със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, ще се явява прокурорът от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, която е работила по досъдебното производство и е автор на обвинителния акт срещу Митов и Ангеличин. Тя ще работи заедно с още двама прокурори по случая. "Нормално е като човек запознат с детайлите да съм командирована", коментира прокурор Бецова пред журналисти, но отказа да каже повече подробности за обвинението. Случаят отново ще се гледа на 16 февруари, тъй като адвокатът на Митов е в годишен отпуск и така не може да се даде ход на заседанието. Съдът разпореди да бъде изпратена призовка до МВнР и Министерството на финансите, които да осигурят свой представител за следващото заседание. Пред медиите Митов каза, че няма нанесени материални щети на МВнР и това е било установено от прокуратурата, и че "няма нищо ненормално или несъобразно със закона" едно министерство да подпише с друго временно осигуряване на самолетни билети. По думите му това е правено многократно в българската административна практика и няма нищо нередно в този случай.

"Единни за промяна": Общината продължава да сее хаос в облика на Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6634831

"Единни за промяна": Общината продължава да сее хаос в облика на ВидинПоследното за годината заседание на Общински съвет - Видин показа за пореден път колко вреден е субективният подход и липсата на правила, които да се отнасят за всички. "С липсата на схема за преместваемите обекти на територията на община Видин, архитектурна мисъл и унифициран облик на търговските обекти,

Кметът на Банско обеща да отреже само толкова дървета, колкото е необходимо

https://offnews.bg//turizam/kmetat-na-bansko-obeshta-da-otrezhe-samo-tolkova-darveta-kolkoto-e-ne-671965.html

Днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг в зимния курорт след като правителството даде карт бланш за втори кабинков лифт там.

В събитието участваха комисарят по регионална политика на ЕК Корина Крецу и кметът на общината Георги Икономов.

"Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма - България да е туристическа дестинация за четири сезона", обясни министърът.

И коментира, че изграждането на втори кабинков лифт ще даде възможност за по-екологичен транспорт до планината през цялата година. 

Кабинетът одобри изменения на съществуващия план за управление на Национален парк „Пирин“ в частта с норми и режими, с което ще се разреши подаване на инвестиционно намерение, заяви министърът.

Тя посочи още, че всяко бъдещо искане като изграждане на втори кабинков лифт или съпътстваща инфраструктура, следва да премине всички процедури, като ОВОС и други свързани с действащото европейско и национално законодателство.

"Това е правилният начин. Искаме успоредно с развитието на туризма да съхраним природата", заяви министър Ангелкова.

От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива като туристически център, каза още министърът.

Ангелкова благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата, както и на министъра на околната среда и водите Нено Динов.

„Днешното решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, заяви Корина Крецу.

Тя допълни, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен.

Еврокомисарят коментира, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия.

Решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, каза Георги Икономов.

Той допълни, че всяко инвестиционно намерение ще минава през всички необходими екологични оценки и ще бъде гарантирано спазването на законодателството. И бе категоричен, че няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото.

Варненка бе блъсната от собствената си кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=366175

34-годишна варненка бе блъсната от собствената си кола на Коледа, научи Moreto.net. Шофьорката спряла хюндая си на улица "Никола Козлев", слязла, но забравила да дръпне ръчната спирачка. Така корейската кола тръгнала. Първо блъснала собственичката си, а след това ударила пежо, мерцедес, опел и нисан.

Протест в София срещу решението за изграждане на втори лифт в Банско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protest-v-sofiia-sreshtu-reshenieto-za-izgrazhdane-na-vtori-lift-v-bansko-2069620

Екозащитници блокираха движението по "Цариградско шосе" в района на пл."Орлов мост", предаде БТА. Възстановено е движението при Орлов мост

Стилът на Десислава Радева, Мелания Тръмп и Брижит Макрон през 2017 г. (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634263

Стилът на Десислава Радева, Мелания Тръмп и Брижит Макрон през 2017 г. (Галерия)През 2017 г. президентите Доналд Тръмп, Румен Радев и Еманюел Макрон стъпиха в длъжност. Неизменно до държавните глави застават са и техните съпруги, които на всяко събитие се превръщат в център на вниманието. През януари 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп встъпи в длъжност. На церемонията съпругата му Мелания грабна вниманието със впечатляващ

По-топло от обичайното ще е през януари, сняг ще вали през второто десетдневие

http://www.cross.bg/desetdnevie-snyag-yanyari-1564334.html

/КРОСС/ Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, а месечната сума на валежите - около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8˚, а най-високите - между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето през първия месец на 2018 година на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Януари ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. Около средата на първото десетдневие ще премине атмосферно смущение; облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни ще е без валежи. В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на месеца ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг. Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо. Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка. В началото на януари Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин

Големите световни събития на 2018

https://frognews.bg/novini/sabitiia-2018.html

В края на 2017 г. ето някои ключови теми и въпроси, които изглежда ще оформят глобалните събития през следващата година.

Кметът на Банско доволен - благодари на правителството

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-na-bansko-dovolen-blagodari-na-pravitelstvoto-news_651706.html

Благодаря на правителството и лично на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, за отговорната държавническа позиция, която бе изразена днес по време на заседание на Министерски съвет. Това се казва в позиция на кмета на Банско Георги Икономов, изпратена до медиите. Припомняме, че по-рано днес (28 декември) правителството одобри на последното си заседание за годината спорните промени в плана за управление на "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктур

Кметът на Банско доволен - благодари на правителството

https://www.actualno.com/society/kmetyt-na-bansko-dovolen-blagodari-na-pravitelstvoto-news_651706.html

Благодаря на правителството и лично на министър-председателя, г-н Бойко Борисов, за отговорната държавническа позиция, която бе изразена днес по време на заседание на Министерски съвет. Това се казва в позиция на кмета на Банско Георги Икономов, изпратена до медиите. Припомняме, че по-рано днес (28 декември) правителството одобри на последното си заседание за годината спорните промени в плана за управление на "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктур

Събарят къщата на ген. Рачо Петров в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/sybariat-kyshtata-na-gen.-racho-petrov-v-sofiia-6077669

В първия работен ден събарянето на сградата, което започна навръх Коледа, продължи

САЩ прекратиха "визовата криза" с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=366184

Посолството на САЩ в Анкара обяви, че напълно възстановява визовите услуги в Турция, пише "Дейли сабах". Турската медия отбелязва, че с това се слага край на така наречената "визова криза" между двете държави.

Иран: Вече няма да арестуваме жени, които не спазват ислямския начин на обличане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634794

Иран: Вече няма да арестуваме жени, които не спазват ислямския начин на обличанеПолицията в Иранската столица съобщи, че повече няма да арестува жени за неспазване на ислямския „дрескод“, наложен след революцията от 1979 г., предава Fox News. Началникът на полицията в Техеран ген. Хосеин Рахими заяви, че „тези, които не спазват ислямския начин на обличане вече няма да бъдат водени в ареста, нито ще се повдигат дела срещу тях“,

"В Банско Златният телец изгрява, над Пирина пламеней" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62328-v_bansko_zlatniqt_telec_izgrqva_nad_pirina_plamenej_snimki

Стотици излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален парк „Пирин” и да позволи изграждането на нов лифт. 

"Унищожаването на българската природа не е патриотизъм", "В Банско Златният телец изгрява, над Пирина пламеней" - бяха част от плакатите, които протестиращите издигнаха. Централни герои бяха двамата вицепремиери на "Обединените патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов с припомняне с леко видоизменение на стиховете на Ботев: "Патреот е. Душа дава..."

 

С възгласи „Оставка” и „Пирин не е баница” те блокираха кръстовището на Попа с искане за екооценка на промяната на плана за управление на парка. По-късно протестиращите тръгнаха по бул. Васил Левски към "Орлов мост". 

Движението там беше блокирано. Час и половина след началото си на протеста, блокадата на "Орлов мост" стоеше.

Нов протест ще има на 4 януари, като междувременно природозащитните организации ще продължат борбата си в Брюксел и в съда.  

 

Природният газ поскъпва с 3% от Нова година

https://frognews.bg/novini/prirodniiat-gaz-poskapva-3procenta-nova-godina.html

Окончателно – природният газ поскъпва с близо 3% от Нова година, реши регулаторът на заседание днес.

САЩ и Турция прекратиха взаимните визови ограничения

https://www.actualno.com/america/sasht-i-turcija-prekratiha-vzaimnite-vizovi-ogranichenija-news_651704.html

САЩ и Турция прекратиха визовите ограничения, които си наложиха взаимно преди два месеца. В същото време турският президент Реджеп Ердоган се обяви за подобряване на отношенията и с Европейския съюз, които се влошиха значително през изтичащата година. Държавният департамент спря издаването на визи за турски граждани през октомври, след като служител на американското консулство в Истанбул бе задържан от турските власти и обвинен в подривна дейност. Напрежението между Вашингтон и Анкара беше пов

Най-скъпите сериали на всички времена

http://clubz.bg/62311-naj_skypite_seriali_na_vsichki_vremena

Снимка Площад Славейков

Сериалите са най-бързо развиващият се телевизионен жанр и съвсем логично се превръщат в изключително скъпи и мащабни проекти. Списание Time реши да нареди седемте телевизионни поредици, за чието производство са вложени най-много нули в историята.

Короната

Най-скъпата серийна продукция е на Netflix и разказва за живота на Елизабет II. Първият сезон излезе 130 милиона долара – абсолютен рекорд в историята на сериалите.

 

Откачането

Първият сезон от сериала на Netflix с участието на сина на Уил Смит – Джейдън, бе от 6 епизода и с общ бюджет от 120 милиона долара.

 

Спешно отделение

Третата му позиция хич да не те изненадва – участват звезди като Джордж Клууни, Антъни Едуърдс и Шери Стрингфийлд. Медицинската сага гълта по 13 милиона долара на епизод.

 

Приятели

Докато всички в списъка пръскат бюджет предимно за специални ефекти, качество на картината, на звука и т.н., а тук говорим за тлъсти актьорски хонорари. Един епизод излиза не по-малко от 10 милиона долара.

 

Игра на тронове

Отново продукция на HBO, която гълта по 10 милиона долара на епизодче. За разлика от Рим (за когото ще стане дума след малко) обаче, тази жъне могъщи успехи и си заслужава всеки цент.

 

Рим

Историческата лента на HBO струва по 10 милиона долара на епизод – щедро, като по Римско време.

 

Осмо чувство

Американската комедийна драма, от която вече видяхме 8 сезона, излезе нито повече, нито по-малко от 9 милиона долара на епизод. Дотук са произведени над 120…

Град в Швеция замени фойерверките на Нова година с лазерно шоу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634737

Град в Швеция замени фойерверките на Нова година с лазерно шоуШведският град Линшьопинг ще посрещне Нова година различно - с лазерно шоу, вместо с фойерверки и бомбички, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.  Нововъведението е в името на природата и за спокойствието на животните. Въпросът за по-иновационни средства за създаване на празнично настроение се обсъжда отдавна в община Линшьопинг.

Да продаваш най-доброто и пак да успяваш, или бизнес моделът на "Саутхемптън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104573_da_prodavash_nai-dobroto_i_pak_da_uspiavash_ili_biznes/?ref=rss


"Саутхемптън" не се представя много успешно през този сезон във Висшата лига, но отново намери начин да влезе в заглавията. "Светците" продадоха един от основните си футболисти, Върджил ван Дайк, на "Ливърпул" за рекордните 75 милиона паунда. Сделката за холандския защитник беше приета с недоверие от доста специалисти на Острова, които смятат, че сумата за футболист от неговия калибър е прекалено голяма.<br /><br />Представянето на Ван Дайк на...

Еврокомисар Корина Крецу: Банско е най-добрият курорт в Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634746

Еврокомисар Корина Крецу: Банско е най-добрият курорт в Източна Европа Еврокомисарят по регионална политика г-жа Корина Крецу, която е в Банско за своята коледна ваканция, изтъкна радостта си, че се намира в най-добрия курорт в Източна Европа в момент, в който се дава зелена светлина за неговото по-нататъшно развитие. "Като румънска и европейска гражданка считам, че Банско е добър пример за това как трябва да се

Бестселърите на издателство “Труд” за 2017 година

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6634570

Бестселърите на издателство  “Труд” за 2017 година“Забавните приключения на Зайчето Питър” оглави класацията Най-търсените автори на издателство “Труд” през 2017 г. бяха Биатрикс Потър, Лусинда Райли, Николай Даников, Александър Дюма, Кристина Кръстева, Деяна Павлова, Чичо Ники. Няколко дни след края на Софийския международен панаир на книгата издателството обяви най-продаваната си книга -

Община Поморие ще даде безлихвен заем на местната болница

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/28/3104570_obshtina_pomorie_shte_dade_bezlihven_zaem_na_mestnata/?ref=rss


Болницата в Поморие ще получи заем от общината, съобщи БНР. Лечебното заведение изпадна в тежко финансово състояние през тази година и затвори врати за около седмица.<br /><br />"Държавата в прав текст каза: "Вие сте общински болници. Оправяйте се, спасявайте се." Болницата има определени задължения. Тъй като са търговско дружество, няма как да им отпуснем субсидия. Ще им отпуснем безлихвен заем, естествено с решение на общинския съвет", каза кметът на Поморие...

Екипажите на три български кораба ще посрещнат първи Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=366176

За първи път от много години екипажите на три кораба от Параходство БМФ първи ще посрещнат Новата 2018 г., съобщиха от параходството за Moreto.net. Това са: „Лудогорец“ (в пристанище Мурманск, Русия, с капитан Ивайло Пасков и с главен механик Тошко Тонков), „Люлин“ (в пристанище Санкт Петербург, Русия, с капитан Венцислав Господинов и с главен механик Тодор Мечков) и „Виден“ (в пристанище Кандалакша, Русия, с капитан Мариян Йотов и с главен механик Димчо Чипов).

Молбите за социални помощи при безработица в САЩ се стабилизират в средата на декември

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-социални-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-стабилизират-в-средата-на-декември_l.a_i.755455_at.1.html

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, стабилизира преди коледните празници на нивото от предходната седмица и остава...

"Укринмаш" е спряла процедурата за поддръжката на МиГ-29

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ukrinmash-e-spriala-procedurata-za-poddryjkata-na-mig-29-252924/

Украинската компания оспори решението на Министерството на отбраната да води преки преговори с руската РСК "МиГ" за ремонт на изтребителите

Вижте пътната обстановка в страната към 17: 30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6634700

Вижте пътната обстановка в страната към 17: 30 часаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 28.12.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до + 17°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград,

Путин към службите: Избивайте терористите на място

http://www.cross.bg/pytin-myasto-plennitzi-1564332.html

/КРОСС/ Силите за сигурност трябва да убиват терористите на място и да не вземат пленници, ако собственият им живот е застрашен, но да става в рамките на закона. Това заяви руският лидер Владимир Путин след нападението в Санкт Петербург, при което пострадаха повече от 10 души, съобщават руски и западни медии. Путин определи атаката за терористичен акт. Руският държавник добави, че е дал разпореждане на Федералната служба за сигурност (ФСС) да "действат решително, да не вземат пленници, а да ликвидират бандитите на място", ако има заплаха за живота на агентите. Владимир Путин коментира нападението по време на церемония с ветерани от военната кампания в Сирия, която беше излъчвана по телевизията.  

Пет важни фактора за търговията с петрол през 2018 г.

https://www.investor.bg/surovini/365/a/pet-vajni-faktora-za-tyrgoviiata-s-petrol-prez-2018-g-252904/

В момента най-много залагания има за скок на цената до 100 долара за барел през декември 2018 г.

Щатските индекси отвориха сесията с ръстове при слаби обеми*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-indeksi-otvoriha-sesiiata-s-rystove-pri-slabi-obemi-252925/

Акциите на Apple и Amazon поскъпнаха след новината, че преговарят за лицензиране в Саудитска Арабия

САЩ отстъпи - пак ще издава визи на турци

https://frognews.bg/novini/sasht-otstapi-pak-shte-izdava-vizi-turtsi.html

Американското посолство в Анкара съобщи днес, че е премахнало всички ограничения за визовите услуги в Турция близо три месеца, след като Вашингтон спря издаването на неимиграционни визи за турски граждани, съобщава Ройтерс.

Активни потребители: Купувайте фойерверки и пиратки само от специализираните магазини

https://www.actualno.com/society/aktivni-potrebiteli-kupuvajte-fojerverki-i-piratki-samo-ot-specializiranite-magazini-news_651703.html

За да избегнете неприятни емоции, купувайте фойерверки и пиратки само от специализираните магазини, съветва председателят на Активни потребители Богомил Николов. "Рисковете от опасни продукти се увеличават когато има такива кампанийни продажби, защото много често търговци, които по принцип не продават дадени стоки, например, в някакъв общ магазин, смесен, който не продава пиротехнически изделия, но покрай кампанията за Коледа решава, че може да спечели някой друг лев. Обикновено тези търго

Намалиха с 2 години присъдата на Иван Евстатиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634682

Намалиха с 2 години присъдата на Иван ЕвстатиевСъдът в Пловдив намали присъдата на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев от 6 на 4 години, това съобщи пред "24 часа" адвокатката му Ташкена Колчева. На първа инстанция екскметът на Стрелча бе осъден заради изнасилване на 16-годишно момиче. Според обвинителите Евстатиев напил момичето и след това го изнасилил.

Построена е над една трета от "Турски поток"

http://www.mediapool.bg/postroena-e-nad-edna-treta-ot-turski-potok-news273595.html

"Газпром" е построил вече 650 километра от газопровода Турски поток, съобщи ръководителят на руския газов холдинг Алексей Милер, цитиран от ТАСС. Милер уточни, че тази година е била много важна за проекта: започнало е изграждането на двете линии от морския участък на газопровода от руското крайбрежие, а в момента се работи в изключителната икономическа зона на Турция. До този момент са построени над 650 км от газопровода, което в изпълнението на двете линии вече надхвърля 35 процента от общата дължина на морския участък на газопровода, посочи Милер

Vivacom отговори на НЗОК: Не е вярно, че нямате интернет

https://www.actualno.com/healthy/vivacom-otgovori-na-nzok-ne-e-vjarno-che-njamate-internet-news_651702.html

Телекомуникационната компания Viviacom отговори на  Столичната здравноосигурителна каса, която днес не работи, а отпраща гражданите с обяснението, че авария в петък е спряла интернета. В съобщението на НЗОК се казва, че "в петък, 22 декември т.г., в късния следобед, е бил прекъснат кабел на Българската телекомуникационна компания (БТК) - доставчик на Интернет за НЗОК. Повредата води до това, че районната здравноосигурителна каса – София град, няма достъп до общите информ

Турция: Махаме визовите ограничения за американците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634679

Турция: Махаме визовите ограничения за американцитеТурското посолство във Вашингтон заяви днес, че е премахнало ограниченията на визовите услуги за американски граждани в отговор на решението на американското посолство в Турция да сложи край на продължилия месеци визов спор между двете членки на НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  По-рано днес американското посолство заяви,

Ето как решиха за втората кабинка в Банско (СТЕНОГРАМА)

https://offnews.bg//ikonomika/eto-kak-reshiha-za-vtorata-kabinka-v-bansko-stenograma-671964.html

Днес правителството даде зелена светлина за строителството на втора кабинка в зимния курорт Банско, а различни екоорганизации веднага обявиха, че ще започнат протести по време на председателството ни на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.

Как се стига до спорното решение разкрива стенограмата от заседанието на Министерски съвет, публикувана от информационната служба на правителството.

Ето пълният ѝ текст:

Точка 13

Проект на Решение за приемане на промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приет с Решение №646 на Министерския съвет от 2004 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Нено Димов!

НЕНО ДИМОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, това е процедура, която е започнала през 2013 година и на практика е за изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, която цели отпушването на възможността за инвестиционни предложения, която до този момент, всъщност, не съществува.

Точката през 13-та година е приета на Висш експертен съвет и през февруари е утвърдена от министъра на околната среда и водите, но поради промяна на правителството тогава не стига до заседание на Министерския съвет, след което се взема решение да се изчака новият план за „Пирин“, който е изработен, но през месец март тази година влиза в съдебна фаза и е обжалван. Ноември 17-та година кметът на Банско с писмо иска от мен да завърша процедурата, която е започната през 13-та година, с което аз рестартирах тази процедура и до 22 декември беше срокът за съгласуване с министерствата и за обществено обсъждане. Бяха получени 4801 становища, от които 3304 подкрепят промяната, 1497 не подкрепят промяната.

На практика в момента предлагам за приемане изменението на плана в тази посока.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Валери Симеонов!

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, апелирам към гласуването на тази точка, тъй като това е една изключително наболяла тема, свързана с обществените очаквания не само на Пиринския край, но и на цялата общественост.

До момента България изключително изостава с изграждането на съоръжения, свързани с планински туризъм. Виждате, че точката е от 13-та година. Искам да припомня, че 15-та година беше образувана Междуведомствена работна група с наше участие и под ръководството на министър Ивелина Василева, която също потвърди необходимостта и подкрепи така формулирания текст, свързан с евентуалната промяна, която ще гласуваме днес, на Плана за управление.

Известни са ми настроенията на част от екологичните организации против една такава промяна, но смятам, че ние сме достатъчно отговорни и съвестно подхождащи към темата хора и в качеството си на постовете, които заемаме мисля, че сме готови във всеки един момент, в случай, че има забележки от страна на Европейската комисия, да коригираме евентуално част от решението, ако това е необходимо, въпреки че аз съм убеден, че дотам няма да се стигне. Все пак искам да припомня, че в този момент, когато отвън на жълтите павета има около 50-60 човека, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 човека. Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три - четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско.

Така че, ако протестите са епизодични и са свързани със заседание на Министерския съвет, чакащите, основно чужденци, които трупат негативи за нашата родина, са в пъти повече.

Ние сме длъжни в името на интересите, както казах, на хората и в името на интересите на българската икономика да приемем това решение.

Благодаря ви предварително.

БОЙКО БОРИСОВ: Друг?

Приемаме точка 13.

Точка 15

Проект на Решение за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона Банско

БОЙКО БОРИСОВ: Министерският съвет възлага на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими планове и инвестиционни предложения.

Каракачанов!

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, всъщност това го има и в програмите и на ГЕРБ, и в програмите на „Обединени патриоти“, има го и в общата ни програма за управление. Аз се радвам, че с тази точка показваме на обществото, че коалицията не само е единна, изпълнява си програмата, защото това е един действително наболял проблем от години, обществото го очаква и по този начин, задължавайки екологичния министър, ние отговаряме и на обществените очаквания. Така че, мисля, че тази точка също трябва да бъде приета, за което благодаря на всички колеги.

БОЙКО БОРИСОВ: Друг? Кралев?

КРАСЕН КРАЛЕВ: Нашата позиция винаги е била в подкрепа на взимане на решение за разширението на съоръженията, които ще улеснят и зимния туризъм, и зимните ски спортове. На мнение сме, че и километрите писти, с които разполагаме, и съответните съоръжения и инфраструктура към тях като лифтове, влекове са крайно недостатъчни с оглед капацитета, който бихме могли да имаме като държава за развитие на зимните спортове, зимния туризъм. Така че, категорично подкрепяме и двете решения, които бяха предложени. Изключително належащо е да се отвори процедурата, спазвайки всички нормативни уредби, спазвайки европейското и българското законодателство, ние да можем да изградим този необходим брой и съоръжения и писти, който да удовлетворява потребностите и на българския туризъм.

БОЙКО БОРИСОВ: И в този ред на мисли да ни запознаеш със състоянието на държавния лифт „Заека“ на Витоша.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Съоръжението ски влек „Заека“, който е на Витоша, е преустановил работата си преди около осем години, тъй като вследствие на буря са изтръгнати финалните четири стълба, като част от тях са изтръгнати заедно с бетона и с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място. За да се възстанови влекът, трябва да се направят редица процедури. Освен това, ние не разполагаме със съоръжения като ратраци, които да поддържат пистите и за да се извърши реконструкция. Разбира се, такава би могла да бъде извършена, но, първо, трябва да направим цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, прединвестиционно проучване да бъде направено, на база на което да се актуализира Планът за управление на Природен парк „Витоша“, защото трябва тези стъпки да се изместят, примерно, с 20 метра встрани, което налага изменение на трасето.

БОЙКО БОРИСОВ: Едва ли еколозите ще са против това.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Аз смятам, че би трябвало да го подкрепят. И още повече, че когато се направи инвестиционният проект, на база на това решение може да дадем точната оценка колко ще струва и лифтът. Актуализацията на Плана за управление на Витоша може да мине, защото в момента е във фаза на разглеждане. Тоест, тази поправка, която на нас ни е необходима, би могла да бъде в това изменение включена.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз предлагам на колегите да ти възложим да го вкараш в плана за управление. Ако не можеш или няма държавно предприятие, което да го стопанисва, да го дадем на общината, да имат общински предприятия, да го вкараме при Красимир Вълчев децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша. Така че, да ни дадете план, а не държавното съоръжение с паднали стълбове, със скъсани въжета да чакат кога ще се пребие някой там. Предложете ни вариант – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, съвместно…

КРАСЕН КРАЛЕВ: Моето предложение е да започнем процедура и в момента, когато е ясна цялата стойност и на проекта, ще имаме решение, ще ви го предложим.

БОЙКО БОРИСОВ: Ето, сега по празниците, в София децата вместо да отидат да карат ски – нямаме съоръжения.

Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Понеже лифтовете са транспортни съоръжения, да включим и Московски в цялата работа.

БОЙКО БОРИСОВ: Понеже се включваш в дискусията, Министерството на финансите да обезпечи изцяло финансово проекта.

КРАСЕН КРАЛЕВ: За което сме много благодарни.

БОЙКО БОРИСОВ: Мисля, че с тези приети две точки днес решаваме два проблема.

Първият, за втори лифт на Банско, за който и зелените, и ние, и туристите, и браншът, и спортистите са убедени, че липсва и затова ние взимаме днес политическо решение, по което Министерството на екологията най-спешно да действа. Сиреч, спорът има ли нужда, няма ли или какво мисли правителството или членове на правителството по темата – с днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт в Банско.

Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме. В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва. А в самия закон е казано, ако за лифта се отреже дърво, колко нови дървета трябва веднага да бъдат засадени. Така че, и това е отрегулирано в закона.

Не виждам никъде, където би могло да бъдем уязвими. А ако това, което Валери Симеонов каза – ако някаква препоръка има от Комисията, ние винаги сме се съобразявали с тях. Но от това, което предлагаме днес, няма нищо, което да застрашава околната среда, тъй като, ако има инвестиционно намерение, както включително е и за държавния лифт „Заека“, виждате също започва процедура да се направят всичките тези оценки.

Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско.

Приятна работа на всички.

Русия планира да отвори астрономическа обсерватория в Куба

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rusiia-planira-da-otvori-astronomicheska-observatoriia-v-kuba-2069618

Русия планира да построи в Куба съвременна астрономическа обсерватория, предаде ТАСС.

Тя ще бъде оборудвана с един от най-мощните в света телескопи и ще помогне на учените да открият източници на гравитационни вълни.

Китай удължи на шест дни безвизовия транзитен престой за туристи

http://www.mediapool.bg/kitai-udalzhi-na-shest-dni-bezvizoviya-tranziten-prestoi-za-turisti-news273594.html

Китай обяви, че удължава до 6 дни (144 часа) правото на безвизов транзитен престой в столицата Пекин, както и в Тиенцзин и Хебей, за гражданите на 53 страни. Според агенция Синхуа пътниците, пристигащи със самолет, влак или кораб през един от шест посочени гранични пункта, могат да останат до 6 дни и да посетят туристически и исторически обекти в тези три района, при условие че притежават валиден пътнически документ и билет за продължаване на пътешествието си. Досега такова разрешение се получаваше само за три дни. Тридневната възможност остава в сила за 16 други града, сред които и Шанхай. Според ДПА от новата придобивка могат да се ползват страните от шенгенската зона на ЕС, както и САЩ, Бразилия, Мексико, Чили и Аржентина. Целта на улеснението очевидно е да се стимулира туристическият интерес към Китай, отбелязва агенцията, цитирана от БТА в четвъртък.

Биткойнът се обезцени с $1 000 след решение на Сеул да погне цифровата валута

http://www.moreto.net/novini.php?n=366185

Днес цифровата валута биткойн се обезцени с повече от 1000 долара, след като Южна Корея обяви, че планира да предприеме действия срещу търговията на криптовалута, пише "Гардиън". Като още един пример за нестабилността на валутата стойността на един биткойн падна до около 13 500 долара след търгуването му в сряда на равнище от 15 400 долара.

Дневен хороскоп за 29 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-29-dekemvri-news_651635.html

Овен През този ден ще ви се наложи да избирате. Няма как да няма потърпевши, просто направете така, че щетите да са минимални. Телец През този ден във връзката ви ще цари пълно разбирателство и хармония. Това ще е един от онези дни, които се превръщат в спонтанни празници. Близнаци През този ден идеите ви няма да срещнат разбиране от страна на половинката ви. Ще трябва сами да осъществите намеренията си. Рак Днес ще имате важен въпрос за решаване. Не се опитвайте да избегнете мнението и у

Мая Манолова защитава правото на пенсия на съкратени миньори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634655

Мая Манолова защитава правото на пенсия на съкратени миньориОмбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с която да бъде защитено правото на пенсия на съкратените миньори от ликвидирани рудници, съобщи пресцентърът на омбудсмана. Днес е имало среща на Мая Манолова с управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов,

Стотици протестираха срещу високите цени в Иран

http://dnes.dir.bg/news/protest-iran-tzeni-26732200

Стотици хора излязоха по улиците на втория по големина град в Иран Машхад, за да протестират срещу восоките цени, скандирайки възгласи срещу правителството.

Граждани излизат на протест "Няма да дадем Пирин на мафията" тази вечер

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/28/3104566_grajdani_izlizat_na_protest_niama_da_dadem_pirin_na/?ref=rss


Часове след решението на Министерски съвет за Пирин, граждани излизат на спонтанен протест в центъра на София под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията." Събитието се организира и споделя в социалните мрежи като засега има заявено присъствие над 300 души. Сборният пункт е паметника на Патриарх Евтимий, а началният час е 18.30 ч. като най-вероятно протестът ще премине в шествие към сградата на Министерски съвет.<br /><br />Като мотив за гражданското неподчинение...

Мъж се обади в МВР и призна, че е убил човек преди месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634652

Мъж се обади в МВР и призна, че е убил човек преди месецНавръх Коледа мъж се обади в полицията, призна, че е убил човек преди месец и поиска да бъде задържан, съобщи МВР. Убиецът е 43-годишен, от плевенското с. Глава. Той позвънил в 4.05 часа на 25 декември в РУ - Червен бряг, и направил признанието. Пред полицаите, които пристигнали в дома му, мъжът заявил,

Намалиха присъдата за изнасилване на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев

https://frognews.bg/novini/evstatiev.html

Съдът в Пловдив намали присъдата на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев от 6 на 4 години. Той бе осъден на първа инстанция заради изнасилване на 16-годишно момиче от Стрелча.

Рекорден студ от минус 37 градуса в Минесота

http://www.mediapool.bg/rekorden-stud-ot-minus-37-gradusa-v-minesota-news273593.html

В американските градове Интернешънъл Фолс и Хибинг в щата Минесота бяха измерени рекордно ниски температури, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Националната метеорологична служба. Температурата в Интернешънъл Фолс, обявил се за "Хладилната камера на страната", падна до минус 37 градуса, като счупи предишния рекорд от минус 32 градуса, поставен през 1924 г. В Хибинг температурата падна до минус 28 градуса, подобрявайки стария рекорд от минус 27 градуса от 1964 г. В голяма част от северните райони на САЩ ниските температури и мразовитият вятър ще продължат през идните дни. Метеоролозите предупреждават за опасност от измръзване заради арктическия въздух, нахлул в централната част на страната и разпространяващ се на изток. Тази седмица град Ери, щата Пенсилвания, беше затрупан от над метър и половина сняг.

КЕВР удовлетвори искането на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво

http://econ.bg/Новини/КЕВР-удовлетвори-искането-на-Булгаргаз-за-поскъпване-на-синьото-гориво_l.a_i.755454_at.1.html

КЕВР е приела решение, заради подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за първото тримесечие на 2018 г.  По тези цени...

Над 15 сигнала за телефонни измами днес в МВР-Шумен

http://dnes.dir.bg/news/mvr-shumen-telefonni-izmami-26732172

Над 15 жители на Шумен и Нови пазар са сигнализирали в МВР-Шумен днес, че се опитват да ги измамят по телефона, съобщиха от на полицията в областния град.

2017 г. е била „най-зелената“ за производство на ток във Великобритания досега

https://www.investor.bg/sviat/6/a/2017-g-e-bila-nai-zelenata-za-proizvodstvo-na-tok-vyv-velikobritaniia-dosega-252884/

През отиващата си година страната е произвела рекордно количество електроенергия от възобновяеми източници

The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС

https://www.actualno.com/analysis/the-guardian-korupcionen-oblak-e-nadvisnal-nad-bylgarija-dokato-poema-predsedatelstvoto-na-es-news_651674.html

Навремето малките страни се страхуваха от Брюксел, виждайки го като много силен. Сега ако имаш фискална стабилност и сътрудничиш по големите въпроси, няма да имаш проблеми. Това се казва в статията за България на Дженифър Ранкин, кореспондент на британското издание The Guardian в Брюксел. В нея пише, че "повече от десетилетие след като България се присъедини към ЕС, остават въпроси за това как тя се справя с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството е причина за п

Надал се отказа от турнира в Бризбейн, Гришо ще е №1 в схемата

http://www.cross.bg/tyrnira-nadal-brizbeiin-1564322.html

/КРОСС/ Световният №1 в тениса Рафаел Надал се отказа от участие на турнира в Бризбейн, Австралия. Той беше и №1 в схемата на турнира, а след оттеглянето му мястото му ще заеме Григор Димитров (№3 в световната ранглиста). Надал съобщи решението си снощи чрез Фейсбук и обясни, че е имал нагласата да играе, но все още не е готов след дългия си сезон миналата година и късно започналата подготовка за предстоящия. Испанският тенисист уточнява, че ще пристигне в Меблърн на 4 януари, за да започне подготовката си за Откритото първенство на Австралия. Димитров спечели титлата на турнира в Бризбейн тази година, като на финала победи Кей Нишикори.  

Goldman Sachs избра къде да премести бизнеса си след Brexit

https://news.bg/business/goldman-sachs-izbra-kade-da-premesti-biznesa-si-sled-brexit.html

Финансовите компании разкриват офиси в ЕС, за да запазят достъпа си до общия пазар

Армията на Либия освободи изцяло страната от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634634

Армията на Либия освободи изцяло страната от "Ислямска държава"Либийската национална армия, намираща се под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар, освободи от „Ислямска държава“ последната контролирана от нея територия в страната, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Либийската национална армия е успяла да освободи от терористите западната част от Бенгази – вторият по големина град в страната.

За Близкия изток 2018 г. може да е повратна за войната и мира

http://www.mediapool.bg/za-blizkiya-iztok-2018-g-mozhe-da-e-povratna-za-voinata-i-mira-news273592.html

Ще потуши ли 2018 г. пожарите, които бушуват из Близкия изток? Скептицизмът е разбираем, но все пак просветва лъч надежда за промяна. Борбата срещу групировката "Ислямска държава" е почти приключила и войната в Сирия може би най-сетне ще поутихне. Регионът преминава от воденето на тези войни към справянето с причинените от тях разрушения и разселване на хора. Влиянието на Иран нарасна, след като подопечните му играчи пожънаха успехи, и дори ядрената му сделка със Запада остава в сила. В противникова Саудитска Арабия млад лидер обещава дълго отлагана модернизация у дома и по-голяма конфронтация с Иран в региона. В Белия дом Доналд Тръмп добавя живачен елемент към свръхзапалимата смес. Песимизмът преобладава заради провала на бунтовете срещу деспотизма от 2010-2011 година. Вместо демократична вълна Арабската пролет донесе серия от войни. Либия изглежда обречена на хаос, а войната в Йемен е истинска хуманитарна криза. На много места старата гвардия остава на пост. Толкова огромни са щетите, че почти никой вече не говори за Арабската пролет без ирония. Египет, който насочи към себе си световното внимание, когато уличните демонстрации - и армията - събориха от власт Хосни Мубарак преди седем години, е пример за снижени амбиции. След няколко години суматоха сега страната изглежда по-стабилна, икономиката расте, туризмът върви нагоре. Джихадисткият тероризъм и нападенията срещу християни обаче остават проблем, особено на Синайския полуостров, а свободите в Египет бяха ограничени. Все пак няма особени вълнения и освен ако не стане изненада, президентът Абдел Фатах ас Сиси може да очаква да бъде преизбран на изборите след няколко месеца. Ето няколко възможни повратни точки за 2018 г.: Всичко ли е спокойно на сирийския фронт? Сирийският президент Башар Асад е в затруднена ситуация, откакто войната избухна в неговата страна преди близо седем години, в чиито ранни фази мнозина предричаха, че ще падне от власт. Сега обаче, когато въоръженият конфликт върви към своя край, изглежда, че ще оцелее за момента. Големите военни операции приключиха, Асад владее ключови зони и войната срещу групировката "Ислямска държава" е почти свършила с отвоюването на градовете, които контролираше. Предстоят още кръвопролития, ако Асад опита да завладее зоните, които още са под контрола на бунтовници, включително около столицата и в провинция Идлиб на север. Режимите на спиране на огъня, които бяха договорени на определени места със съдействието на Русия, Иран и Турция, значително намалиха ежедневните кланета, заради които Сирия бе неизменна тема в новините. Съдбата на Асад, чието семейство управлява с желязна ръка десетилетия наред и именно това предизвика бунта, остава болезнен въпрос, който осуети досега всички дипломатически усилия за постигане на мир. Феникс на река Тигър Войната срещу групировката "Ислямска държава" бе обявена за приключила след четири години зверства. Чудовищните издевателства на групировката предизвикаха яростна реакция, която остави големи части от Ирак в димящи развалини. Борбата на предвожданата от САЩ коалиция във Фалуджа, Рамади, Хауиджа, Тал Афат и накрая в Мосул бе изтощителна. Дали Ирак може да се възстанови, е ключов въпрос за 2018 г., защото едва тогава Багдад ще си върне авторитета, който ще му позволи да управлява цялата страна. Закъсалото за пари правителство смята, че са необходими 100 милиарда долара за възстановяване на цялата страна, но лидерите на Мосул казват, че тази сума ще стигне едва за техния град. Откъде ще дойде финансирането е неясно, а САЩ - чиято коалиция стовари близо 27 700 муниции в района на Мосул от октомври 2016 г. до юли 2017 г., изглежда, си измиват ръцете. Ако доминираното от шиити правителство не успее да вдигне на крака сунитските райони, те вероятно отново ще станат размирни. Обещание и опасност в Саудитска Арабия Промяната изглежда неизбежна в Саудитска Арабия особено ако 32-годишният престолонаследник Мохамед бин Салман поеме трона от баща си официално през 2018 година. МБС, както е известен, изразява по-умерена визия за религията и до голяма степен на него се приписват взетите неотдавна спорни решения за отмяна на десетилетната забрана за жените да шофират и за разрешаване на кината. Престолонаследникът е смятан за водеща сила зад арестите на десетки други принцове по обвинения в корупция. Саудитска Арабия води политическа и икономическа офанзива срещу малката, но опърничава заливна държава Катар, обвинявайки я в подкрепа на тероризма и твърде голяма близост с Иран. Сирийската война до известна степен е непряк сблъсък между двете регионални сили, като Техеран подкрепя Асад, а Рияд - много от бунтовниците. Същото важи за Йемен, където саудитците са на страната на правителството и нанасят въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Хиляди цивилни загинаха, бунтовниците все още контролират ключови части от страната, в която върлуват глад и холера. Предпоследна сделка? Тръмп говори многократно за уреждането на "окончателна сделка". Но е трудно да си представим, дори по-умерен израелски лидер да седне на масата за преговори с палестинците, споразумение, което включва разделяне или споделяне на Ерусалим и стария му град, свещен за три религии. Две десетилетия неуспешни преговори свидетелстват за това колко са затлачени нещата. На този безкомпромисен фон много палестинци говорят за отказване от двудържавната стратегия и вместо това искане за анексиране и равни права. Това ще направи Израел поделена поравно двунационална държава - нещо, на което израелското правителство навярно ще се противопостави. Някои очакват екипът на Тръмп да опита да уреди вместо това частична сделка: палестинска държава на част от територията, която палестинците искат, а Ерусалим и бежанците да останат за по-нататъшни преговори. Вашингтон може би се надява Рияд и вероятно Кайро да помогнат с оказване на натиск върху палестинците. Но това никога не е ставало в миналото, дори с по-примамливи предложения на масата. По БТА

Еколози ще протестират по време на европредседателството заради Банско

https://www.actualno.com/society/ekolozi-shte-protestirat-po-vreme-na-evropredsedatelstvoto-zaradi-bansko-news_651699.html

Нови протести по време на Българското европредседателство подготвят природозащитници, несъгласни с решението на Министерския съвет за промяна на устройството на парк "Пирин", което ще позволи строежа на втори лифт в Банско. Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за БНР: Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съ

АПИ: Ремонтът на платното от Варна за Бургас по АМ "Черно море" не е завършен

http://www.moreto.net/novini.php?n=366182

Ремонтът на платното за Бургас на автомагистрала „Черно море“ не е завършил. Положен е само първият пласт асфалт /биндер/. През пролетта работата ще продължи, в съответствие с технологичния проект, и ще бъде поставено и износващото асфалтово покритие и пътната маркировка.

Захарова скочи на Ердоган: Башар Асад не е терорист

https://www.actualno.com/asia/zaharova-skochi-na-erdogan-bashar-asad-ne-e-terorist-news_651697.html

Според прес-секретаря на руското външно министерство Мария Захарова изказванията на президента на Турция Реждеп Тайип Ердоган, че сирийският му колега Башар Асад е терорист, нямат никаква правна основа, предава "Фокус". „Що се отнася до това, че президентът на Турция нарича сирийския държавен глава терорист, то представителите на сирийското правителство се намират в ООН и само заради това такива изказвания, дори без допълнителни оценки и аргументи, нямат под себе си никаква

Почина Бойко Трифонов - един от основателите на група Атлас

https://offnews.bg//kultura/pochina-bojko-trifonov-edin-ot-osnovatelite-na-grupa-atlas-671962.html

Почина музикантът Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”.

Той е и сред основателите на легендарната група, създадена през 1985 г.

Групата дава началото си като трио от Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска, което изпълнява кънтри музика. Много скоро след началото към „Атлас“ се присъединяват Петър Даскалов, Румен Александров и Енил Енчев. Те организират първия кънтри клуб в София в Младежкия дом до кино „Петър Берон“, но след едно предаване по радио „Свободна Европа“ са принудени да преустановят сбирките.

През лятото на 1985 година Петър, Бойко и Силвия Райновска дават началото на група „Атлас“. Насочват се към навлизащия по това време в България ню уейв. Към триото много скоро се присъединяват Румен Александров – бас китара, Енил Енчев – хармоника и Петър Даскалов – ударни инструменти.

През втората половина на 80-те „Атлас“ взима сериозно участие в „ню уейв вълната“, надигаща се с „Тангра“, „Клас“, „Нова Генерация“, „Ревю“ и други групи. През 1988 година музикантите свирят на първия български рок фестивал. 

Фрогоко: Трима прокурори с политическа поръчка срещу Даниел Митов и Христо Ангиличин?

https://frognews.bg/novini/frogoko-trima-prokurori-politicheska-porachka-sreshtu-daniel-mitov-hristo-angilichin.html

Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително дело срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангиличин.

"Черно море" се разбра с Илиан Илиев, пращат Емануел Луканов при юношите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6634629

"Черно море" се разбра с Илиан Илиев, пращат Емануел Луканов при юношитеРъководството на "Черно море" постигна договорка с Илиан Илиев за треньорския пост в клуба, съобщи официалният сайт на варненския клуб. Досегашният наставник Емануел Луканов остава директор на детско-юношеската школа. Това ще е втори престой на Илиев начело на "Черно море", след като води отбора през периода 2004-2006 година.

Администрацията на Тръмп постави рекорд по най-много кадрови смени за година

https://www.investor.bg/sasht/337/a/administraciiata-na-trymp-postavi-rekord-po-nai-mnogo-kadrovi-smeni-za-godina-252908/

В рамките на по-малко от 12 месеца 34% от високопоставените държавни служители или са напуснали, или са били уволнени

Намалиха присъдата на Иван Евстатиев

http://dnes.dir.bg/news/prisada-iznasilvane-ivan-evstatiev-26732140

Окръжният съд в Пазарджик намали присъдата за изнасилване на бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев от 6 на 4 години затвор.

Почина Бойко Трифонов - един от основателите на "Атлас"

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-bojko-trifonov-edin-ot-osnovatelite-na-atlas-2069616

Отиде си музикантът Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”, съобщиха за БГНЕС негови близки.

Трифонов е сред основателите на „Атлас”. Легендарната за 80-те ню уейв група се ражда през 1985 г. в София. Членове тогава са триото Петър Писарски,

16 бебета се родиха по Коледа във Варна, чакат още за Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284107_16+%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B0%D0%

 16 бебета се появиха на бял свят във Варна на 25 и 26 декември т.г., а първенец по раждания е отделението в АГ- болницата, съобщава chernomore.bg. Според старшата акушерка в родилното, Йорданка Стефанова, там новородените бебета са общо 11. Дежурните екипи по Коледните празници имаха много работа, но всичко премина и приключи нормално, уточни тя. Първото коледно бебе в АГ- болницата е момченце. То се е родило в 10,50 часа на 25 декември. На 27 декември пък 7 деца поеха първата си глътка въздух при нас, коментира още Стефанова. С 4 раждания за Коледа е отделението в УМБАЛ „Света Анна“ във Варна, каза старшата акушерка Силвия Русева. Първото бебе тук се родило на 25 декември в 7,20 часа. 2 от новородените са момичета, а другите 2 - момчета. Ражданията преминаха успешно, всички бебета са желани от родителите, уточни Русева. В СБАЛАГ „Майчин дом“ на 25 декември в 7,42 часа се е родило 1 момченце. Раждането е преминало нормално. Чакаме още бебета до Нова година и дори в прзничната нощ, като досега новородените при нас през тази година са 919, което е своеобразен рекорд, казват от лечебното заведение.

За бойкот на австрийското председателство и министрите националисти призоваха лидери

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/28/3104553_za_boikot_na_avstriiskoto_predsedatelstvo_i_ministrite/?ref=rss


"Да не се заблуждаваме - те са наследници на нацизма, заели силни властови позиции в новото австрийско правителство. Това ни тревожи, защото всички сме заплашени от тяхната зловеща идеология на омразата. Демокрацията и Европа са изправени пред нов удар, който може да се окаже фатален. Това е опасна крачка. Но тя бе приета с виновно мълчание и апатия от правителствата и улиците."<br /><br />Това се казва в призив на десетки известни европейци, публикуван в няколко издания в...

Пике се снима с Овечкин, който отново е останал без зъб

https://offnews.bg//izvan-terena/pike-se-snima-s-ovechkin-kojto-otnovo-e-ostanal-bez-zab-671963.html

Защитникът на Барселона Жерар Пике избра Ню Йорк за посрещане на празниците. Футболистът е в американския мегаполис със съпругата си Шакира и децата и си организира богата културно-спортна програма заради ограниченото време.

Испанският национал се появи първо на мача от НБА между Ню Йорк Никс и Филаделфия. Два дни по-късно той беше и на трибуните на двубоя от НХЛ между Ню Йорк Рейнджърс и Вашингтон.

След срещата той успя да се запознае с капитана на Кепитълс Александър Овечкин, който отново демонстрира екстравагантен външен вид.

Руснакът се беше издокарал с шарен клин и отново му липсваше един от предните зъби. Високите заплати в НХЛ явно са оправдани предвид честото посещение на стоматолог.

Русия се гласи за нова външнополитическа роля

http://www.mediapool.bg/rusiya-se-glasi-za-nova-vanshnopoliticheska-rolya-news273591.html

Според източния календар наближаващата 2018 ще бъде година на кучето, традиционно свързвано с вярност. Без съмнение и Русия тази година ще остане вярна на избрания през 2014 г. курс към конфронтация. Възможностите й впрочем се топят, съответно противопоставянето със Запада може да добива различни форми. Конфликтът със Запада няма алтернативи През 2018 г. Русия няма да тръгне към "нормализиране" на отношенията със САЩ и със Запада като цяло. Дори ако Владимир Путин пожелае да постъпи така, в момента просто е лишен от избор. Москва сама се вкара в задънена улица и може да се измъкне само с цената на сериозни отстъпки. Обаче гледа "да не се изложи". За да започне ремонт на отношенията, Кремъл трябва например да спре натиска върху Украйна или да имитира някакви преговори за Крим. Или поне "да обърне гръб" на сирийския диктатор Башар Асад. Доколкото идната година ще протече под знака на борба за обединяване на Сирия под някакво общо знаме. Но Съветът на федерацията ратифицира вече споразумение за използване на морската база в Тартус, руснаците си запазват и летище Хмеймим. Ако се вярва на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, хора от Русия две години са бранели териториалната цялост на Сирия. И днес Москва вижда в тази страна своя зона на влияние в Близкия изток, която смята не само да укрепва, но и да разширява. Както показа 2017 г., подобно влияние може да се използва като силен аргумент в преговори. И то не само с колективния Запад, но примерно с Турция, Иран или Израел. В очите на Кремъл е просто неизгодно да се откаже от него, за да поднови нормалните връзки. Експанзионистичната политика се услажда на Русия и тя най-вероятно ще развива мрежата си от военни бази в чужбина и през 2018 г. Тя настойчиво е канена в Судан, където се води перманентна гражданска война. Може "да се отбие" и в Либия, където властват няколко враждуващи групировки. Или още по-тясно да се сприятели с Египет. Както впрочем стана в навечерието и по време на Карибската криза, в базите на чужда земя може да се появят и ракети. 2018-а навярно ще е последната година, когато е в сила Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г. - след подписването му от Горбачов и Рейгън той бе сред основните гаранции, че в света няма да започне нова оръжейна надпревара. Не бива да ни утешават изявленията на Путин, че на Русия не й достигат финансите за нова надпревара във въоръжаването. Пари няма, но те се държат успешно *. Търговци на страх Русия ще продължи и информационните войни. Кремъл няма какво да губи след обвиненията откъде ли не, че се опитва да повлияе върху вотове в чужбина - от президентската кампания в САЩ чак до референдума в Каталуния, а думите "руски хакери" май са се превърнали в "мем на годината" 2017. И защо ли да спира с такова реноме. Изгубени са надеждите да се изчисти от обвиненията, затова пък, кой знае, може наистина сполучливо да повлияе на нещо и да смени в свой интерес властта тук или там в Европа. Но главната причина Русия да не спре информационните войни през 2018-а е, че основната й цел съвсем не е да измами някого, а да създаде информационен хаос. Тъкмо това е прословутата "търговия със страхове". Страхът отнема сили, поражда панически нагласи. И в тази атмосфера дори държава като Русия - с реално скромни ресурси в сравнение със Запада, може да остане силен играч в международната политика. Кремъл няма накъде да отстъпва А именно през 2018 г., след преизбирането на Владимир Путин и въвеждането на нови санкции, руските власти ще бъдат поставени в истинска изолация - като властите в Иран или дори управниците на Северна Корея. Това съществено улеснява управляващата класа в избора на посока за развитие на страната. Щом няма накъде да отстъпваш, всички решения стават по-сурови, по-резки, а натискът отвън обикновено има обратен ефект. Това със сигурност ще се отрази на външната политика, която окончателно ще стане огледало на вътрешното положение в страната. И през 2018 г. Русия окончателно, вече не в текста на разни там "стратегии", а на дело ще се превърне от партньор на Запада (по отделни въпроси) в негов стратегически противник. И западните политици, които се залъгваха с илюзии дори след анексията на Крим, ще трябва да свикнат с тази мисъл. * "Пари няма, но вие се дръжте" - така руски медии предават в съкратен вид реплика на премиера Дмитрий Медведев от 2016 г. към пенсионерка, оплакала се от беднотията - б. пр. По БТА

Крепостта Царевец посреща гости и на Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284106_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%86+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B

 Крепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата 2018 година, съобщиха от местната администрация. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посещения от 12 до 17 часа.

Първият посетител ще бъде официално посрещнат в 12 часа от директора на Регионален исторически музей - Велико Търново д-р Иван Църов и ще получи като подарък музейна литература, а при обиколката си на историческата забележителност ще бъде придружен от екскурзовод.

Жителите и гостите на Велико Търново могат да разгледат Царевец и в последния ден на тази година, 31 декември, от 9 до 13 часа.

Крепостта Царевец е най-посещаваният исторически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината. Само в първия ден на изминалата година архитектурно-музейният резерват бе посетен от 496 туристи, от които 179 чужденци.

Авария затруднява работата на Здравната каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634592

Авария затруднява работата на Здравната касаАвария прекъсна достъпа до общите компютърни информационни ресурси на Централното управление на Националната здравноосигурителна каса и на Столичната здравноосигурителна каса, съобщи Би Ти Ви. Пациенти се оплакаха, че имат затруднения с изпълнението на рецептите за медикаментите, които използват. От пресцентъра на касата съобщиха,

Евакуираха международен влак заради "съмнителна ситуация"

https://www.actualno.com/europe/evakuiraha-mejdunaroden-vlak-zaradi-symnitelna-situacija-news_651696.html

Международен влак, превозващ 85 пътници е евакуиран в холандския град Олдензаал, след като спешните служби са реагирали на „съмнителна ситуация“, предава EuroNews. Полицията в Олдензаал съобщава, че полицейски кучета са качени на влака, за да търсят съмнителни предмети, но отказа да излезе с допълнителни детайли за случващото се. Кралската холандска жандармерия, която следи националната сигурност, също участва в разследването. „Полицията разследва съмнителна ситу

Нелепа грешка причини изчезването на руски сателит за 45 млн. долара

https://www.investor.bg/harduer/459/a/nelepa-greshka-prichini-izchezvaneto-na-ruski-satelit-za-45-mln-dolara-252919/

Ракетата, превозваща сателита, е получила погрешни координати, което е довело до загубата й от радарите

Влязохме в топ 50 по икономическа свобода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284105_%D0%92%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+50+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 

Все още страната ни има слаб успех в иновациите

С 13 места по-нагоре се изкачва България в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“– от 60-о място през 2016 на 47-о място през 2017 г. През изминаващата вече 2017 г. страната ни е постигнала значително подобряване на страната ни по икономическа свобода, както и

 

положителни промени в конкурентоспособността

 

показва проучване на БТПП на база на международни престижни институции.

В другата класация обаче - на канадския институт „Фрейзър” „Икономическа свобода по света”, спадаме с три места на 48-о място, но за нейното изготвяне са ползвани данни за страните от 2015 г.

В новото издание на класацията на Световния икономически форум „Индекс на глобалната конкурентоспособност 2017-2018” сме класирани с позиция по-напред - 49-о място, спрямо 50-о в предходното издание.

 

На 25-о място сме по макроикономическа стабилност

 

и по този под критерий България продължава да получава високи оценки. В другата известна класация, отчитаща конкурентоспособността на „Международния институт за управленско развитие”, Швейцария, също се изкачваме с една позиция от 50-о място през 2016 г. на 49-о място през 2017 г.

Повишава се позицията на България и по отношение на „Индекса на просперитет“ на лондонския институт “Легатум“, където от 57-о място през 2016 г. днес сме на 51-о.

Все още обаче страната ни има слаб успех в иновациите и това е областта, в която

 

бизнесът и държавата трябва да положат усилия

 

за постигане на напредък, показва анализът. Само с една позиция напредваме – на 38-о място, според „Глобалния иновационен индекс” от 2017 година спрямо 39-о в предходното издание на класацията.

По отношение на „Индекса на глобализация“ на икономическия институт KOF отбелязваме спад с 8 позиции (30-о място през 2016 г.), където днес се намираме на 38-о място. При „Индекса на право на собственост“ също се отчитат негативни тенденции – от 66-о място през 2016 г. отиваме чак на 85-о за 2017 г.

Експерти: По-високи заплати от 2018 г., от 2 години се усеща растеж в икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634564

Експерти: По-високи заплати от 2018 г., от 2 години се усеща растеж в икономикатаБезспорно последните две години икономическият растеж започна да се усеща все по-осезаемо от почти всички участници в икономическата игра, както чрез много повечето работни места, които бяха на разположение, така и през ръста на възнагражденията. През последните две години България е на второ място след Румъния по ръст на заплатите с близо 20%

И природозащитници ще протестират по време на европредседателството заради втория лифт в Банско

https://offnews.bg//obshtestvo/i-prirodozashtitnitci-shte-protestirat-po-vreme-na-evropredsedatelstvo-671960.html

И природозащитниците заявиха, че ще протестират по време на европредседателството. Причината - решението на Министерския съвет, което даде зелена светлина за строежа на втори лифт в Банско на територията на Природен парк "Пирин".

Експертът в организацията "Световен фонд за дивата природа" Катерина Раковска каза за "Хоризонт" по БНР, че организацията ще обжалва решението пред Върховния административен съд, след като то бъде официално публикувано, тъй като за сега имат информация за решението само от медиите. Тя допълни, че ще има нови протести, освен днешния пред НС, и ще се постараят те да са по време на председателството ни на Съвета на ЕС.

В същото време жители на Банско блокираха път Е-79 с искане кабинета да позволи изграждането на линията, което да намали огромните опашки на сегашния
кабинков лифт и цялостно да подобри условията за ски туризъм.

Министър-председателят в същото време заяви, че вторият лифт в курорта ще бъде започнат, след като бъде одобрен подробен план за управлението на природния парк. Според управляващите решението за втори лифт е в полза на икономиката и природата. Борисов се опита да успокои природозащитниците, обещавайки, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава и на екологична оценка и оценка за съвместимост, както и всички необходими и указани в закона действия.

Приемането на спорното решение за природния парк разтресе отношенията в коалиционното правителство. Лидерът на Патриотите Валери Симеонов, който бе радетел на разширяването на ски зоната в града, заяви преди време, че дори "не иска да вижда премиера Борисов". 

По време на домакинството ни на Съвета на Европа се очаква на протест да излязат и служители на МВР.

Хотелите и ресторантите по морето се препълниха за Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284104_%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B

 Във Варна и близките курорти край морето местата в хотелите с 3 и и повече звезди са резервирани на 100 % още от октомври. Търсене към скъпите 4 и 5-звездни хотелски пакети от над 800 лв., които включват няколко нощувки, празнична програма и СПА-процедури има от чужденци, но и от много българи, твърдят от бранша. В Новогодишната нощ градските хотели във Варна ще бъдат заети най-вече от българи, но има сърби, гърци, италианци и руснаци.

В някои заведения все още има свободни места за хората, които планират празнуването си в последния момент. За да ги привлекат, повечето ресторанти залагат на българската кухня, но поднесена в нетрадиционни варианти и празнично изобилие. Същото се отнася и за предлаганите напитки. Ресторантьорите са единодушни, че с годините културата на хранене на българина се е повишила и те се стремят да поддържат по-висок стандарт, за да задоволят повишените им очаквания.

Така се опитваме да привлечем хората, които по някакъв повод са били разочаровани от предишни гостувания и досега са празнували в чужбина. Друга част от празнуващите ще посрещнат Новата 2018 година в къщи за гости край Варна. Те предлагат на своите гости автентична домашна атмосфера и местни традиционни храни. Стопаните им привличат клиенти с уют и домашно приготвени местни храни, характерни за региона, както и с месни деликатеси, включително и от дивечово месо и екзотични риби.

България се изкачи с 13 места в класацията за икономическа свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634563

България се изкачи с 13 места в класацията за икономическа свободаБългария се изкачи с 13 места в класацията за икономическа свобода на американската фондация "Херитидж" и изданието "Уолстрийт джърнъл", съобщават от Българската търговско-промишлена палата, цитирани от БНР. В новото издание на класацията на Световния икономически форум "Индекс на глобалната конкурентоспособност 2017-2018 година" България е

Най-големите издънки в социалните мрежи за 2017 (снимки)

https://offnews.bg//zvezdi/naj-golemite-izdanki-v-sotcialnite-mrezhi-za-2017-snimki-671951.html

Известните личности няма как да избягат от медийното внимание ден и нощ. Папараците само чакат да засекат "жертвите си" без грим, пияни или в друг неудобен момент и превръщат живота им в ад. Но понякога, и то доста често, се случва самите звезди да станат за смях без чужда подкрепа.

Ето и някои от най-запомнящите се издънки в Холивуд от отминаващата си година:

4. Криси Тийгън

Тийгън влезе в полезрението на жълтите медии, след като в Интернет излезе нейна снимка от финала на Super Bowl, на която се вижда част от гърдите й. Скандалът беше бързо потушен, след като асистентката на Тийгън я уведомила за издънката. Актрисата се извини публично и обясни, че се е провалила пред близките и семейството си.

3. Серена Уилямс

Ракета номер 1 в женската ранглиста публикува без да иска снимка на бременното си коремче по-рано, отколкото искаше да сподели. Уилямс пусна снимка в социалната мрежа Snapchat и написа през екрана седмицата, в която е. След издънката, тя обясни, че е натиснала грешното копче и снимката се е публикувала сама. 

2. Боу Уоу

Рапърът публикува снимка на частен самолет и скъпи коли със заглавието, че ще пътува до Ню Йорк. Няколко часа по-късно потребител на социалната мрежа пусна снимка, на която се вижда как Боу Уоу се вози в пътническа класа до Ню Йорк. Рапърът стана за смях, но отказа да потвърди информацията.

1. Ким Кардашиян

Риалити звездата е известна със скандалите. Тази година има 3 сериозни издънки, които самата тя публикува в Интернет пространството, кои й печелят титлата "Царица на скандала":

1.1. Свещта с лика на Ким Кардашиян върху лицето на Исус Христос. Госпожа Кардашиян - Уест предизвика невероятна буря от негативни коментари, тъй като последовалите й в социалните мрежи сметнаха действията й за непристойни и нахални.

1.2. Снимката на Ким след терористичния акт на концерта на Ариана Гранде в Манчестър. На снимката се вижда Ким, заедно със сестра си Кендъл и Гранде да се забавляват заедно. Коментарите бяха насочени върху това, че риалити звездата иска да набере още популярност на гърба на жертвите. 

1.3. Рекламната кампания на новата козметична колекция на KKW (Kim Kardashian West). На снимката Ким е с кожа, много по-тъмна от нейната. Звездата предизвика расистки скандал, а впоследствие се извини официално.

Почина първият певец на група "Атлас" Бойко Трифонов

https://www.actualno.com/music/pochina-pyrvijat-pevec-na-grupa-atlas-bojko-trifonov-news_651692.html

Почина музикантът Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”, съобщиха за БГНЕС негови близки. Трифонов е сред основателите на „Атлас”. Легендарната за 80-те група е основана през 1985 г. в София. Членове тогава са триото Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска. По-късно към триото се присъединяват Румен Александров – бас китара, Енил Енчев – хармоника и Петър Даскалов – ударни инструменти. През втората половин

Домакинствата държат в банки почти 47 млрд.

http://econ.bg/Новини/Домакинствата-държат-в-банки-почти-47-млрд-_l.a_i.755453_at.1.html

В края на ноември депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 70,946 млрд. лева (72,3% от прогнозния БВП). ...

Българската федерация по плуване отчете успешна 2017 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/28/3104552_bulgarskata_federaciia_po_pluvane_otchete_uspeshna/?ref=rss


Българската федерация по плувни спортове отчете 2017-а като една от най-успешните години. Това каза генералният секретар Таня Богомилова. Според нея успехите се дължат до голяма степен на постиженията на Антъни Иванов.<br /><br />Младият плувец се класира във финала на 200 метра бътерфлай на световното първенство в Будапеща още в първия си сезон при мъжете. На световното първенство за юноши в Индианаполис 18-годишният Иванов спечели бронзов медал.<br /><br />"Трябва...

НЗОК създава организация, за да не остават пациенти без лекарства по празниците

https://www.actualno.com/healthy/nzok-syzdava-organizacija-za-da-ne-ostavat-pacienti-bez-lekarstva-po-praznicite-news_651694.html

По-рано днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира гражданите за възникнала повреда, която е довела до прекъсване на достъпа до общите информационни ресурси на Централното управление на институцията и Столичната здравноосигурителна каса. Гражданите, които трябва да заверят протоколи за скъпоструващо лечение, могат да го направят в районната каса и в нейните офиси, независимо от техническия проблем. Столична каса е преминала на ръчна обработка на протоколите, които –

Ердоган нарече интернет "отрова" и "наркомания"

https://www.actualno.com/asia/erdogan-nareche-internet-otrova-i-narkomanija-news_651693.html

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви интернет за отрова, по-страшна от наркозависимостите и призова за спешни мерки за спасение от нея. В словото си пред Съвета за научно-технически изследвания той припомни, че някога интернет е имало само в определени кафенета и изрази съжаление, че връзката е вече във всеки дом. „Фермерите, администраторите, учените, жените и мъжете трябва да успяват, младите хора трябва да са сигурни в себе си. Имаше интернет-кафенета, сега нетът се намести

Съдът намали присъдата на Иван Евстатиев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-namali-prisydata-na-ivan-evstatiev-2069615

Окръжният съд в Пловдив намали присъдата на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев от 6 на 4 години, съобщи

„Гардиън”: В облак от корупция България ще председателства ЕС

https://frognews.bg/novini/gardian-oblak-koruptsiia-balgariia-shte-predsedatelstva.html

„Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в полунощ на 1 януари България, най-бедната и „най-корумпирана” страна в ЕС ще поеме председателския жезъл” – така започва обширна статия на авторитетния британски в.”Гардиън”, посветена на проблемите в нашата страна в навечерието на председателството.

Новата година ще започне с най-голямата и ярка Суперлуна за 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=366183

След като през отиващия си месец наблюдавахме най-голямата Суперлуна за 2017 г., през първите дни на Новата година отново ще видим естествения спътник на Земята в пълния му блясък, пише в. "Дейли експрес". За радост на астрономическите ентусиасти на 1 и 2 януари Луната ще бъде по-близко до нашата планета, отколкото ще се намира през цялата 2018 г.

Италия: Напълно се възстановихме от икономическата криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634557

Италия: Напълно се възстановихме от икономическата кризаИталия напълно се възстанови от най-тежката икономическа криза в следвоенната си история, заяви премиерът Паоло Джентилони на пресконференция, в която направи равносметка на изминаващата година, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Джентилони каза, че страната е в по-добра форма, в сравнение с последните парламентарни избори през 2013 година.

Второкласник от Стара Загора със злато на математическа олимпиада в Тайланд

https://www.actualno.com/goodnews/vtoroklasnik-ot-stara-zagora-sys-zlato-na-matematicheska-olimpiada-v-tajland-news_651691.html

Второкласникът Йоан Михайлов от старозагорското училище „Максим Горки” спечели златен медал от Международна олимпиада по математика в Тайланд . Състезанието е за ученици от 6 до 18 годишна възраст. Йоан спечели златен медал златен медал с успешно решение 20 от 25-те задачи в неговата възрастова група. Сребърният взе неговият съученик Иво Ганчев. Старозагорските ученици грабнаха още 6 сребърни медала от олимпиадата и изпращат годината с общо 21 медала. През отиващата си г

Обвиненията в плагиатство към Мурдаров – тенденциозни и вредни?

http://clubz.bg/62327-obvineniqta_v_plagiatstvo_kym_murdarov_%E2%80%93_tendenciozni_i_vredni

Опит да бъде отречена цялата преводаческа дейност на проф. Владко Мурдаров намират негови бивши колеги от Института по български език към БАН в обвиненията на Съюза на преводачите. Твърденията на учените са изложени в писмо, изпратено до „Площад Славейков“.

Владко Мурдаров бе уличен два пъти през изтичащата 2017-а в плагиатство на преводи от немски език, потвърдено след експертиза. В единия случай езиковедът и преводач от немски език бе заимствал преводи на германистката проф. Ана Димова на произведения на австрийския писател Йозеф Рот, във втория случай той бе уличен в „пряко заимстване“ на преводите от немски език на Никола Толчев, Панайот Чинков и Недялка Попова, пресъздали произведения на Артур Шницлер на български.

Проверили случаите, от Съюза на преводачите излязоха със становище, в което се казва:

„Съюзът на преводачите в България осъжда грубото присвояване на чуждия преводачески труд от страна на проф. Владко Мурдаров и изразява своята решимост и занапред да защитава труда и творческите постижения на съюзните членове и на цялото преводаческо съсловие. 

Едновременно с това призовава за по-висока чувствителност в професионалните среди и обществото като цяло към въпроса за авторските права на преводачите, защитени от Закона за авторското право и сродните му права. Уважението към авторския труд е задължителна характеристика на всяко демократично общество.“

В отговор на тази позиция колегите на Владко Мурдаров от Института по български език питат защо и в двата случая от Съюза на преводачите възлагат експертизата на един и същи човек: Гергана Фъркова-Ангелова. Според тях трябва да се търси независимо мнение на експерт извън Съюза на преводачите, защото там вече има „създадено определено мнение и определено отношение“. В случая експертното становище боравело с „предпоставени тези“ и съдържало „личностни и морални оценки“.

„Веднага буди недоумение фактът, че Етичната комисия отново се обръща за мнение към същия експерт, който е и член на Съюза на преводачите – казват в писмото си езиковедите. – Ако тази комисия е етична, не би следвало да се обръща отново към същия експерт. За да има обективно становище, комисията би следвало да се обърне към абсолютно независими експерти (не един), и то не от Съюза на преводачите, тъй като там вече има създадено определено мнение и определено отношение. Независимостта на експерта е основно изискване във всички подобни казуси, тъй като върху неговото становище се гради и становището на Съюза на преводачите, което широко се огласява, като по този начин въздейства върху общественото мнение. Недопустимо е едно експертно становище, което претендира за академичност и обективност, да борави с предпоставени тези и да съдържа личностни и морални оценки. А подбудите (явни или неявни) за предприемане на действия от страна на Съюза по сравняване на отделни преводи, вследствие на получен „нов сигнал“ (позната терминология от недалечното минало), поставят под съмнение принципността на позицията на Съюза на преводачите.“

В защитата на Владко Мурдаров се твърди, че зад обвинението срещу него стои и фактът, че той не е член на Съюза на преводачите:

„Нарушаването на изискването за независимост на експерта може да се възприеме като основен аргумент за нашето несъгласие, съмнение и неприемане на мнението за заимстване на текстове, защото говори за подчертано целенасочено отношение във връзка с преводаческата дейност на проф. Вл. Мурдаров, който не е член на Съюза на преводачите. Като имаме предвид огромния обем преводи – 65 сборника с пиеси и общо 30 романа и сборници с разкази и новели, учудващо е, че такъв преводач е заимствал някакви части от чужди преводи“.

Доказателствата на Фъркова-Ангелова за „преводаческа кражба“ се отхвърлят от колегите на Владко Мурдаров от БАН – нейните примери били „тенденциозни и преднамерени“:

„Озадачаващо е обвинението, че като преводач на произведения на Артур Шницлер – 39 пиеси в 6 сборника и сборник с разкази и новели –проф. Мурдаров е ползвал единични преводи от посочените от експерта преводачи. Откритите съвпадения от г-жа Фъркова според нас изобщо не говорят за „преводаческа кражба”, тъй като по своето същество преводът се подчинява изцяло на авторовия текст и всякакво отклонение от него се възприема като своеволие на преводача и некоректност спрямо превеждания текст. Това обяснява защо при текстовете на различни преводачи се получават прилики – именно за да бъдат адекватни те към авторовия текст. Примерите, които посочва експертката за възможен избор на синоними, са тенденциозни и преднамерени. За всеки, който работи с текстове, е ясно, че няма пълна синонимия и няма абсолютна свобода при избор на синоним.

Що се отнася до издателската практика „да се възлагат нови преводи“, за която се споменава в публикацията, няма да вземаме отношение към нея, защото издателите са в правото си да избират своите автори, преводачи, илюстратори. Именно тук се налага едно предположение, че е проявено целенасочено специално отношение към проф. Вл. Мурдаров като предпочитан преводач“.

Езиковедите твърдят, че няма да приемат обвиненията срещу Владко Мурдаров, защото в становището на Съюза на преводачите откриват „подчертано тенденциозно отношение“ към преводаческата работа на професора, срещу него се води „кампания“ и смятат, че изявлението на Съюза прави вредни внушения:

„Налага се да огласим, че освен обемната и успешна преводаческа дейност, има и 40-годишно изследователско творчество на проф. Вл. Мурдаров, което респектира с научна креативност, която никога не е пораждала и капка съмнение по повод оригиналност и коректност във връзка с позовавания и цитирания. Като учен той е автор на оригинални трудове с висока научна стойност. Като пример ще посочим високата оценка за неговите научни монографии като „Мюнхен и развитието на българското езикознание” и „Виенската славистика и българското езикознание. 1822 – 1849 – 1918”.

Ето защо не приемаме изказаното обвинение в публикуваното становище на Съюза на преводачите, в което откриваме подчертано тенденциозно отношение да бъде отречена и очернена цялата преводаческа дейност на проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В резултат на водената срещу него кампания той публично прекрати и авторското си предаване „Език мой” по БНТ с над 900 предавания, които се следяха с подчертан зрителски интерес. В този смисъл се обявяваме против вредата от внушенията на едно становище и последвалите го публикации, целящи компрометирането на един достоен за уважение труд“.

Писмото носи следните подписи: „Колеги на проф. д.ф.н. Владко Мурдаров: доц. д-р М. Кърпачева, доц. д-р К. Викторова, доц. д-р Т. Александрова, доц. д-р К. Чаралозова, доц. д-р Р. Станчева, гл. ас. д-р М. Томов, гл. ас. Н. Паскалев, А. Манолева, Н. Маринова“. Всички те са специалисти от Института по български език към БАН.

"Площад Славейков"

40 деца със специални нужди в Скопие получиха подаръци от България

http://www.eurochicago.com/2017/12/skopie/

Министерството на външните работи на България зарадва с подаръци 40 малчугани от Дневния център за деца с церебрална парализа в Скопие, Р. Македония, съобщи пресцентърът на МВнР. По случай наближаващите новогодишни празници, кметът на община Център Саша Богданович и Антония Велева, първи секретар в българското посолство в Белград, раздадоха на децата пакети с лакомства и пособия за рисуване.

Посолството на САЩ в Анкара: Без ограничения за издаване на визи в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634553

Посолството на САЩ в Анкара: Без ограничения за издаване на визи в ТурцияАмериканското посолство в Анкара съобщи днес, че е премахнало всички ограничения за визовите услуги в Турция близо три месеца, след като Вашингтон спря издаването на неимиграционни визи за турски граждани, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Американското посолство в Анкара обяви на 8 октомври, че временно спира всички неимиграционни визови услуги,

Дядо Николай раздаде курбан и икони на път в Родопите

http://dnes.dir.bg/news/kurban-ikoni-mitropolit-nikoli-26732013

Пловдивският митрополит Николай раздаде курбан и икони на Света Богородица на пътуващите по пътя Смолян - Пловдив днес.

Бойко Борисов: "Не може да се направи една колиба в Пирин без съответната процедура"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/28/3104555_boiko_borisov_ne_moje_da_se_napravi_edna_koliba_v/?ref=rss


"В този план (планът за управление на Пирин, бел.ред.) няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било."<br /><br />Така днес по време на заседанието на кабинета - министър-председателят Бойко Борисов отговори индиректно на опасенията на природозащитните организации и гражданите, че гласуваните на последното заседание за 2017 г. на кабинета поправки в стария план за Пирин залагат ново строителство в огромна...

Световни звезди бягат от Стойчев при Гибона

https://offnews.bg//volejbol/svetovni-zvezdi-biagat-ot-stojchev-pri-gibona-671961.html

Трансферен слух взриви волейболните среди в Италия и Русия. Според информация от италианските медии, цитирани от Спортал, звездите на гранда Модена Ървин Нгапет и Бруно Резенде от следващия сезон ще преминат в руския Локомотив (Новосибирск).

Скандалът между българския наставник на Модена Радостин Стойчев и Нгапет е провокирал звездата на Франция да приеме офертата на клуба, който е воден от националния ни селекционер Пламен Константинов - Гибона.

Очаква се след това Радостин Стойчев да намери достатъчно силни заместници на Ървин Нгапет и на Бруно Резенде, като вече се говори и за връщането на Матей Казийски от Япония в Италия.

От своя страна воденият от Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск) ще се опита да се противопостави на хегемонията на Зенит (Казан) в шампионата на Русия и Шампионската лига.

Днес Локомотив допусна поредна загуба именно от Зенит в руската Суперлига. Тимът на Гибона отстъпи в Новосибирск с 0:3 (21:25, 19:25, 21:25).

Македония въвежда извънредни мерки срещу мръсния въздух

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/makedoniia-vyvejda-izvynredni-merki-sreshtu-mrysniia-vyzduh-252917/

Скопие се готви за нов рунд в борбата със замърсяването, причинено основно от употребата на въглища и старите автомобили

Армията на спасението присвоила от бездомници билети за концерт на Пол Маккартни

https://offnews.bg//sviat/armiata-na-spasenieto-prisvoila-ot-bezdomnitci-bileti-za-kontcert-na-p-671957.html

Дъщерята на лидерът на Армията на спасението в Австралия е получила дарени на организацията билети за концерт на легендата на "Бийтълс" Пол Маккартни, предназначени за бездомни хора.

Седемте билета първоначално били дадени на бездомни хора от фен на "Бийтълс", но четири часа преди шоуто на 5 декември двама от притежателите им са ги върнали в офиса на организацията, съобщава "Гардиън".

"Не са могли да присъстват и ги върнаха", заяви Брендън Нетъл - лидер на организацията в Австралия.

"Бяха върнати в последната минута, а един от мениджърите взе решение да ги даде на дъщеря ми", допълва той. "Това абсолютно нямаше нищо общо с мен", категоричен е Нетъл. "Мениджърът е обикалял други бездомни хора и служители на доброволни начала, но не е успял да намери хора за тях, защото е било много късно", обяснява се той.

Армията на спасението ще възстанови на дарилият ги всички седем билета, продължава Нетъл, като добави, че билетите за концерти не са подходящо дарение за бездомни хора.

"Бездомните хора имат нужда от покрив над главата си, а не билети за Пол Паккартни", категоричен е лидерът на Армията на спасението.

Армията на спасението даде билети за концерт на Пол Маккартни, предназначени за бездомници, на дъщерята на своя лидер

https://offnews.bg//sviat/armiata-na-spasenieto-dade-bileti-za-kontcert-na-pol-makkartni-predna-671957.html

Дъщерята на лидерът на Армията на спасението в Австралия е получила дарени на организацията билети за концерт на легендата на "Бийтълс" Пол Маккартни, предназначени за бездомни хора.

Седемте билета първоначално били дадени на бездомни хора от фен на "Бийтълс", но четири часа преди шоуто на 5 декември двама от притежателите им са ги върнали в офиса на организацията, съобщава "Гардиън".

"Не са могли да присъстват и ги върнаха", заяви Брендън Нетъл - лидер на организацията в Австралия.

"Бяха върнати в последната минута, а един от мениджърите взе решение да ги даде на дъщеря ми", допълва той. "Това абсолютно нямаше нищо общо с мен", категоричен е Нетъл. "Мениджърът е обикалял други бездомни хора и служители на доброволни начала, но не е успял да намери хора за тях, защото е било много късно", обяснява се той.

Армията на спасението ще възстанови на дарилият ги всички седем билета, продължава Нетъл, като добави, че билетите за концерти не са подходящо дарение за бездомни хора.

"Бездомните хора имат нужда от покрив над главата си, а не билети за Пол Паккартни", категоричен е лидерът на Армията на спасението.

Мазнини около корема? Съветите на 3-ма известни диетолози

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6633773

Мазнини около корема? Съветите на 3-ма известни диетолозиИма ли природни методи за намаляване на естрогена и подпомагане на изчистването на мазнините, типични за естрогеновото напълняване - около корема, попита читателката ни С. С. “24 часа” предоставя в редовните си съботни страници "Сила за живот" на вестник "24 часа" мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на ваши въпроси за храненето и

Община Бургас кани бургазлии да посрещнат заедно Нова година под открито небе

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-kani-burgazlii-da-posreshtnat-zaedno-nova-godina-pod-otkrito-nebe-news_651685.html

Новогодишният празничен концерт, с който Община Бургас ще зарадва своите жители, по традиция ще се проведе на 31 декември /неделя/ на площад "Тройката" с начало 22:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. За доброто настроение на празнуващите, ще се погрижат ослепителната R&B певица Сантра, група "Celebration" и един от прогресиращите млади хип-хоп изпълнители Dее, който ще влезе и в по-нестандартната за него роля на водещ на концерта. На празничната сцена

Видео: При катастрофа в тунел - съвети на пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/28/3104557_video_pri_katastrofa_v_tunel_-_suveti_na_putnata/?ref=rss


<br /><br />Информационен филм на агенция "Пътна инфраструктура" разяснява на шофьорите какво трябва да предприемат за безопасността си в случай на пътен инцидент в тунел.<br /><br />Ремонтираните тунели "Витиня" и "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус" са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и...

Македония пусна безплатен транспорт, за да спре смога в Скопие

http://econ.bg/Новини/Македония-пусна-безплатен-транспорт-за-да-спре-смога-в-Скопие_l.a_i.755452_at.1.html

Властите в Македония прибягнаха до извънредни мерки в борбата с гъстия смог, покрил градовете в страната, съобщи "Ройтерс". Правителството обяви, че...

Русенец преплува ледено езеро, за да помогне на дете

https://www.vesti.bg/bulgaria/rusenec-prepluva-ledeno-ezero-za-da-pomogne-na-dete-6077666

Лекарите в Турция дават надежда, че Мартина ще живее и ще се възстанови поне до 80%

Екопротест блокира Орлов мост след решението за Пирин

http://www.mediapool.bg/ekoprotest-blokira-orlov-most-sled-reshenieto-za-pirin-news273590.html

Часове след като бяха протестирали през Министерския съвет заради очакваната промяна на плана за управление на парк "Пирин", разрешаваща ски строежи, природозащитници се събраха на демонстрация за втори път в четвъртък и блокираха кръстовището на Орлов мост в столицата заради правителственото одобрение. Шествието на между 200 и 300 недоволни от актуализацията на плана тръгна от паметника на Патриарх Евтимий и така екозащитниците спазиха даденото малко преди това обещание да продължат с протестите срещу плановете за втори кабинков лифт в Банско и разширяването на ски зоната. Макар премиерът Бойко Борисов да обяви,че в плана няма нито керемиди, нито тухли, нито хотели и да увери, че всякакви бъдещи инвестиционни намерения на територията на парка ще минават през процедури по екооценка и обществено обсъждане, от екокоалицията "За да остане природа в България" смятат, че това ще позволи сеч и строителство в близо половината от териториите на парка, а решението за втори лифт над Банско „има за цел да отклони и манипулира общественото мнение“. Екоорганизацията обяви, че ще обжалва пред съда взетото в четвъртък правителствено решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин“. Природозащитниците също така ще инициират наказателни процедури в Европейската комисия заради дадения от кабинета "Борисов 3" картбланш за скоростно ски строителство в курорта Банско, което според тях ще засегне 48% от територията на парка. "Дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него", заявява екоорганизацията.   Тя допълва, че с решението в три от зоните на парка строителството става допустима дейност и засегнати ще са 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0.6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори, посочва се в изявлението на коалицията.   Според нея така практически се позволяват дейности, забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, посочват природозащитниците. Те смятат, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.   Природозащитните организации посочват, че всяко изменение на план за управление на парк подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. Според тях разрешеното сега ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове нарушава Закона за защитените територии. Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно, посочват още от "За да остане природа в България". Нейни представители протестираха в четвъртък през Министерския съвет, докато се решаваше актуализацията на плана за Пирин. По същото време в защита на новия кабинков лифт се обявиха демонстранти край Симитли, предвождани от кмета на Банско Георги Икономов.

Екопротести и жалби пред съда и ЕК заради решението за Пирин

http://www.mediapool.bg/ekoprotesti-i-zhalbi-pred-sada-i-ek-zaradi-reshenieto-za-pirin-news273590.html

Коалицията "За да остане природа в България" обяви, че ще обжалва пред съда взетото в четвъртък правителствено решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин“. Природозащитниците също така ще инициират скоро нови протестни действия и на наказателни процедури в Европейската комисия заради дадения от кабинета "Борисов 3" картбланш за скоростно ски строителство в курорта Банско, което според тях ще засегне 48% от територията на парка. "Дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него", заявява екоорганизацията.   Тя допълва, че с решението в три от зоните на парка строителството става допустима дейност и засегнати ще са 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0.6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори, посочва се в изявлението на коалицията.   Според нея така практически се позволяват дейности, забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови. Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, посочват природозащитниците. Те смятат, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.  Природозащитните организации посочват, че всяко изменение на план за управление на парк подлежи на процедура за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000. Според тях разрешеното сега ново строителство на писти и спортни съоръжения в националните паркове нарушава Закона за защитените територии. Строителството само на втори кабинков лифт, без увеличение на ски зоната с нови лифтове и писти, не е финансово изгодно, посочват още от "За да остане природа в България". Нейни представители протестираха в четвъртък през Министерския съвет, докато се решаваше актуализацията на плана за Пирин. По същото време в защита на новия кабинков лифт се обявиха демонстранти край Симитли, предвождани от кмета на Банско Георги Икономов.

Еврокомисар Корина Крецу: Щастлива съм от решението на МС, дава възможност за развитие на региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6634536

Еврокомисар Корина Крецу: Щастлива съм от решението на МС, дава възможност за развитие на регионаКомисарят по регионално развитие Корина Крецу, която е на почивка в Банско със семейството си и ще посрещно 2018 г. заедно със семейството на министър Николина Ангелкова, също изрази задоволство от правителственото решение, което по думите й "ще позволи по-голямо развитие на региона".  Допълни, че решението на правителството е "коледен подарък" за

Природният газ поскъпва с 2,75%, парното - не

https://offnews.bg//ikonomika/prirodniat-gaz-poskapva-s-2-75-parnoto-ne-671959.html

Природният газ поскъпва с 2,75% от 1 януари, реши Комисията за енергийно и водно регулиране днес.

Така цената на синьото гориво след Нова година става 352,65 лв. за 1000 куб. м. без ДДС.

От „Булгаргаз“ поискаха увеличение на цената с 2,83 на сто от началото на следващата година.

В новата цена са включени компонента за услугата „обществена доставка“ по в размер на 4,76 лв./1000 nm3, както и компонента "задължение към обществото" от 1,35 лв./1000 nm3. Според КЕВР увеличението на цената на природния газ с няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Поскъпването няма да се отрази и на цената на електроенергията за потребителите.

Гардиън: Корупционен облак виси над България, която поема председателството на ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-gardiun-koryptziyata-1564348.html

/КРОСС/ Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната държава в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише британският "Гардиън" в статия от днес. За илюстрация на материала със заглавие "Корупционен облак виси над България, която поема председателството на ЕС" е избрана снимка на българския министър-председател Бойко Борисов. "Повече от десетилетие след присъединяването на България към ЕС, остават отворени въпроси за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството предизвиква тревога. Според индекса за възприемане на корупцията на "Прозрачност без граници" България категорично е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието. "Никой в България не преследва политическа корупция. В затвора няма бивши правителствени служители", казва Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията в София. Според него България е достигнала до етап на установяване на държавна корупция, т. нар. "превзета държава".Докладът на организацията му очертава опустошителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото. Повече от 20 на сто от българите или 1,3 милиона души, се смята, че са участвали в корупционна сделка, като плащане или получаване на подкуп, но в същото време само 72 съдебни дела са завършени през 2015 г., пише "Гардиън"

Регулаторът натисна до 2.75% януарското поскъпване на газа

http://www.mediapool.bg/regulatorat-natisna-do-275-yanuarskoto-poskapvane-na-gaza-news273589.html

Повишаване на цената на природния газ с 2.75 на сто от 1 януари 2018 г., утвърди Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртък. Това е съвсем малко под поисканото от "Булгаргаз" увеличение с 2.83 процента за първото тримесечие на следващата година. Промяната няма де с отрази върху цените на произвежданите от топлофикационните дружества топлинна и електрическа енергия, тъй като е под 5 процента, съобщиха от регулатора. Така цената на синьото гориво от 1 януари ще е 352.65 лв. на 1000 куб. м. без акцизи и ДДС. В тарифата са включени компоненти за услугата "обществена доставка“ от 4.76 лв. и "задължение към обществото" 1.35 лв. Последната сума покрива разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации. Цената на природния газ, изчислена не като обем, а като енергия, ще е 33.39 лв. за мегаватчас без ДДС и акцизи. Увеличението с 2.75 % няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите  потребители на регулирания пазар, посочват от комисията. Искането на "Булгаргаз" бе цената през следващото тримесечие да е 352.93 лв. за 1000 куб. м или 33.52 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цени да достъп и пренос  през мрежата, които се плащат допълнително. Сега действащите цени са 343.36 лв. за 1000 куб. м или 32.27 лв. за МВтч. Тарифите са две – за количество и за енергия, заради изисквания на Европейската комисия.

Победителите в "Сграда на годината": София има нужда от истински зелени сгради

https://www.actualno.com/interview/pobeditelite-v-sgrada-na-godinata-sofija-ima-nujda-ot-istinski-zeleni-sgradi-news_651663.html

В навечерието на Новата година Actualno.com разговаря с победителите от конкурса "Сграда на годината" в категорията "Устойчиво строителство - жилищна сграда". Инвеститорите от ACME - Мартин Янев и Чавдар Янев - спечелиха с "Изгрев 132" - първата българска жилищна сграда, сертифицирана по най-авторитетния и разпространен международен стандарт за устойчивост - BREEAM. Какво точно представляват устойчиви сгради, защо в тях е бъдещето, как може да се спре архитектурния

Победителите в "Сграда на годината": Можем да превърнем София в Будапеща

https://www.actualno.com/interview/pobeditelite-v-sgrada-na-godinata-mojem-da-prevyrnem-sofija-v-budapeshta-news_651663.html

В навечерието на Новата година Actualno.com разговаря с победителите от конкурса "Сграда на годината" в категорията "Устойчиво строителство - жилищна сграда". Инвеститорите от ACME - Мартин Янев и Чавдар Янев - спечелиха с "Изгрев 132" - първата българска жилищна сграда, сертифицирана по най-авторитетния и разпространен международен стандарт за устойчивост - BREEAM. Какво точно представляват устойчиви сгради, защо в тях е бъдещето, как може да се спре архитектурния

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване