Европредседателството "приземява" дронове и дирижабли

http://clubz.bg/62659-evropredsedatelstvoto_prizemqva_dronove_i_dirijabli

Българското европредседателство на Съвета на ЕС "приземява" дронове и балони в центъра на София и още няколко региона на столицата. Важното съобщение за забрана на полети с дрон дойде от  Главна дирекция "Гражданската въздухоплавателна администрация" на Министерството на транспорта.

"С цел осигуряване безопасността на участниците в мероприятията по време на българското председателство на Съвета на Европейският Съюз и за недопускане на безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове), всички видове планери, безпилотни неуправляеми аеростати, дирижабли, балони, парашутни скокове в зоните за сигурност от 00:00UTC на 10 януари 2018 година до 24:00 UTC 30 юни 2018 година, с изключение на почивните дни и официалните празници се установяват забранени зони от земната повърхност до височина 1000 м", гласи съобщението.

Дадени са и координатите на всички зони, над които полетите са забранени. Ето ти тях:

Зона Бояна – многоъгълник с координати:

42о41’07”N    023о17’37”Е  (УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“); и

42о40’20”N    023о19’08”Е  (Хотел Хилтън); и

42о38’27”N    023о16’29”Е  (Киноцентър); и

42о39’03”N    023о15’16”Е  (Кръстовището на ул. Секвоя с ул. Беловодски път).

Зона Център – многоъгълник с координати:

42о42’18”N    023о19’25”Е  (Лъвов мост); и

42о41’47”N    023о20’49”Е  (Паметник на Васил Левски); и

42о40’44”N    023о21’35”Е  (Зала „Универсиада“); и

42о40’19”N    023о21’03”Е  (Метростанция „Ф.Ж. Кюри“); и

42о40’13”N    023о19’52”Е  (Парк „София ланд“); и

42о39’42”N    023о19’32”Е  (Търговски център „Парадайз мол“); и

42о39‘54”N    023о18’24”Е  (Университетска болница „Лозенец“); и

42о41’13”N    023о18’25”Е  (УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“); и

42о41’50”N    023о18’50”Е  (Търговски център „София мол“).

Зона Тех Парк и the Mall – окръжност с:

Координати на центъра:           42о39’51”N    023о22’43”Е

Радиус:                                        1600 m

Извършването на гореуказаните дейности, в посочените зони, в почивните и празничните дни ще се разрешава от ГД ГВА, при липса на мероприятия във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС, пише още в съобщението, от което става ясно, че все пак ще има някакви изключения. За целта обаче ГД ГВА трябва да бъде уведомена минимум 3 дни предварително със заявление на адрес 1000 София, ул. Дякон Игнатий 9, и/или по електронната поща на адрес caa@caa.bg

Григор, Зверев и Хюит на разходка в Сидни, разгледаха операта (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6652037

Григор, Зверев и Хюит на разходка в Сидни, разгледаха операта (Снимки)Григор Димитров отдели време да се полюбува на една от големите забележителности в Сидни - световноизвестната опера. Българинът е в австралийския град, където беше част от шоуто, наречено "FAST4 Showdown". Първата ни ракета се наслади на свободното си време в компанията на бившия номер 1 в света Лейтън Хюит и световния номер 4 Александър Зверев.

Унгария глоби основната опозиционна партия заради билбордове, финансирани от враг на Орбан

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108909_ungariia_globi_osnovnata_opozicionna_partiia_zaradi/?ref=rss


Унгарската държавна агенция за одит (ASZ) глоби основната опозиционна партия "Йоббик" с 331.66 милиона форинта (1.29 милиона долара) за антиправителствен билборд, финансиран от богат противник на премиера Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".<br /><br />Националистическата партия "Йоббик", която влезе в парламента през 2010 г. с радикална крайнодясна програма, сега се опитва да си създаде по-центристки имидж, за да победи Орбан на изборите през април, на...

Путин получил 400 млн. рубли от дарения за кампанията си за месец

https://offnews.bg//sviat/putin-poluchil-400-mln-rubli-ot-darenia-za-kampaniata-si-za-mesetc-672515.html

Руският президент Владимир Путин е събрал от дарения 400 млн. рубли (близо 7 млн. долара) във фонда си за изборите. 

Данните са на руската избирателна комисия, цитирана от РИА Новости. 

Това е сумата, събрана във фонда му към 5 януари - само месец след като обяви, че се кандидатира за нов мандат. 

Централната избирателна комисия е публикувала получените дарения от всички 13 кандидати за президент на Русия, като Путин е събрал най-голяма сума до момента. 

Парите постъпват по специална сметка на всеки кандидат в Сбербанк, като Комисията обявява поименно даренията от юридически лица, ако те надхвърлят 200 000 рубли. 

По 28 млн. рубли са постъпилите дарения от партията на Путин "Единна Русия", както и от московския, краснодарския, свердловския и татарстанския фондове за регионално сътрудничество и развитие. 

Към 5 януари пък Путин е изхарчил 13,4 млн. рубли за предизборната си кампания. 

Изборите в Русия ще са на 18 март, а избирателната кампания започна официално на 18 декември. 

БНБ отчита над 50 млн. евро загуба от управлението на резерва

http://econ.bg/Новини/БНБ-отчита-над-50-млн-евро-загуба-от-управлението-на-резерва_l.a_i.755921_at.1.html

Управлението на международните валутни резерви от страна на БНБ през първата половина на 2017 г. е донесло 57.6 млн. евро загуба. Това се равнява на...

"Да чукна на дърво, то е отдавна забравено"

http://clubz.bg/62658-da_chukna_na_dyrvo_to_e_otdavna_zabraveno

ПОЛИТИКА Бойко Борисов Цветан Цветанов(1)

Убийството на един от големите бизнесмени в България в навечерието на официалното й встъпване като председател на Съвета на ЕС не просто пропуква бойкоборисовата стабилност, но фокусира отново западни медии и наблюдатели върху факта, че почти не се разкриват такива убийства и че страната е все така най-корумпираната в ЕС и с нереформирана правосъдна и правоохранителна система. Нещо повече - това е първото поръчково убийство на бизнесмен от такъв калибър при управление на Бойко Борисов.

49-годишният Петър Христов, собственик на "Лактима" и още стотина фирми, е не просто голям предприемач за малката и най-бедна държава в ЕС, но с интереси в много бизнеси - строителството, хранително-вкусовата промишленост и туризма. Най-забележителното обаче е са връзките му с управляващата партия и втория най-силен човек в нея - Цветан Цветанов, които са публично известни. Във Велико Търново разказват, че когато Цветанов е на посещение в избирателния си район, отсяда при Христов в много от случаите. До края на вчерашния ден никой от управляващата партия, дори от депутатите й от Велико Търново, не се осмели да коментира убийството. Единствено председателката на Народното събрание Цвета Караянчева наруши мълчанието.

Убийството се случва, когато остават малко повече от 80 часа до 11 януари, когато в Народния театър, в присъствието на Колежа на еврокомисарите и българското правителство, ще се състои официалната церемония по откриването на европредседателството. Коментарите и версиите по убийството на Петър Христов обаче със сигурност ще заглушат фанфарите.

Като негласно и неписано правило, наложено от първата декада на прехода, показните разстрели не се разкриват. Взривовете и разстрелите на босове на подземния свят по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, приключиха преди първия му мандат - вероятно защото и теренът е разчистен. За този период бившият американски посланик Джеймс Пардю казва, че през времето, в което Борисов е отговарял за борбата с мафията, нито един представител на организираната престъпност не е прибран зад решетките.

Първите месеци на първия кабинет на Бойко Борисов бяха "ознаменувани" с убийството на 31-годишния радиоводещ, определен като "хроникьор на мафията", Боби Цанков,в центъра на София. 2018 година е, тече времето на "Борисов-3", а убийците на Цанков не само не са изправени пред съда, но са все така неизвестни. В сравнение с Христов обаче журналистът, срещу когото се водеха и няколко дела за злоупотреби, е дребна риба.

Според различни оценки поръчковите убийства в България са поне 200 от 1989 година насам. В началото на януари 2015 г., едва що навлязъл във втория си мандат, Бойко Борисов даде срок от една седмица на прокуратурата и МВР за разкриване на серия от поръчкови убийства и обеща лично да следи за развитието. Всичко това се забрави, а тогава повод за гръмките му думи станаха убийствата на фалирал строителен предприемач и съпругата му, на Димитър Стоянов-Лудия от Пловдив - бивш състезател по свободна борба и собственик на заложна къща, както и на дясната ръка на кмета на Пазарджик - Татяна Стоянова. Но всички те бледнеят пред човек като Петър Христов.

Макар и необявена от МВР, през определена медия бързо изтече версията, че причина за убийството на Христов е оказаната от него помощ на МВР за разкриване на бандата на Наглите - престъпна група, отвлякла 13 човека, убила двама и прибрала откупи за близо 3 милиона евро. Именно килъри от бандата бяха първите обвинени и осъдени за две поръчкови убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, и двамата застреляни през 2009 г., по време на кабинета на тройната коалиция. Мотивите и за двете убийства са неуредени финансови отношения

През февруари 2017 г. Бойко Борисов обяви:

"Преди шест, седем години, осем бяха поръчкови убийства, отвличания, магистрални грабежи, нещо, което тровеше държавата с всички сили. Да чукна на дърво, то е отдавна забравено".

Нищо не е забравено.

Станимир Стоилов остава в "Астана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108911_stanimir_stoilov_ostava_v_astana/?ref=rss


Футболен треньор №1 на България Станимир Стоилов остава в "Астана". 50-годишният специалист подписа днес нов договор с казахстанския шампион, съобщи клубът чрез официалната си страница във "Фейсбук".<br /><br />Предишният му контракт изтече в края на 2017 г. Срокът и параметрите по новия договор не бяха обявени. В петък Стоилов и неговият екип ще изведат отбора за началото на предсезонната подготовка.<br /><br />"Не крия, че от самото началото...

Московски и Фандъкова откриват утре пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652053

Московски и Фандъкова откриват утре пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище СофияМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открият в 9.30 часа утре новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София, съобщи пресцентърът на МТИТС. Проектът "Пътна връзка за летище София с обхват от бул. "Брюксел" до ул.

Прокуратурата обвинява 21 бежанци за бунта в лагера в Харманли

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-obviniava-21-bejantsi-bunta-lagera-harmanli.html

Прокуратурата в Харманли е готова с обвинителния акт срещу 21 бежанци за бунта в лагера в града.

Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми винаги ще има, въпросът е да се движим в правилна посока

https://www.actualno.com/sliven/kmetyt-na-sliven-stefan-radev-problemi-vinagi-shte-ima-vyprosyt-e-da-se-dvijim-v-pravilna-posoka-news_653203.html

Стефан Радев е кмет на община Сливен от 2015 г. Той е завършил Икономическия университет във Варна със специалност „Икономика и управление на индустрията. Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС – София. Повече от 10 години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. Работил е и като одитор. Вижте интервюто на Actualno.com с г-н Радев по актуални въпроси! Г-н Радев, при встъпването си в длъжност сварихте общината с огромни дългове, практически

Тръмп не знаел какво е Brexit

http://www.moreto.net/novini.php?n=366750

Доналд Тръмп не знаел какво е Brexit две седмици преди британския референдум за излизане от ЕС. Това твърди скандална книга за американския президент. Нейният автор Майкъл Улф разказва, че по време на интервю милиардерът на няколко пъти показал, че понятието „Brexit” не му говори нищо и на два пъти попитал какво е това.

Владимир Путин събра 400 милиона рубли за дни

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-26762301

Малко над 400 милиона рубли (5.7 милиона евро) са постъпили за дни на сметката на Владимир Путин за предстоящите през март президентски избори.

Честит рожден ден, Авторе! Валери Станков за Асен Масларски

http://www.eurochicago.com/2018/01/asen/

Помня го от момчешките ни студентски футболни мачове – беше истински Роналдиньо в атака – и блестящ Боби Михайлов на вратата. Много години по-късно си издаде първата стихосбирка, на която приятелите се радвахме от сърце, и на която рекламно-мениджърската литературна критика погледна със снизходителна усмивка. Точно тогава си казах, че в България тайно и полека е вървял към своето си изящно слово Поетът Асен Масларски. Беше ми красив този миг – да държа неговата книга в ръка и да му се радвам – същият вглъбен в себе си човек, същият взискателен пич, който не прави компромиси пред Изкуството. И никак не ми се искаше да окачи китарата си на гвоздея – и да се втурне в литературата с хъс на покорител. Защото помня времената, в които Асен тръгна с кухата си китара – и завладя България! Точно това е – Асен завладя България – и накара хората да търсят добрата песен...

На 31 януари 2018-а изтича валидността на годишните винетки за 2017-а

http://www.cross.bg/godina-data-yanyari-1564992.html

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" напомня, че годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г. Съветваме потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария,  обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От тази година годишните стикери са валидни от датата на перфорация, т. е. ако потребител има годишна винетка за 2017 г. и закупи нов годишен стикер днес - на 8 януари 2018 г., винетката може да бъде валидизирана с дата 1 февруари 2018 г. и ще бъде до 31 януари 2019 г. Стикерът може да бъде перфориран и с друга дата, в зависимост от желанието на шофьора, и съответно ще бъде за срок от една година. Например годишна винетка, закупена днес и перфорирана с дата 3 февруари 2018 г. ще бъде до 2 февруари 2019 г. Годишната винетка може да бъде валидизирана и с дата съответстваща на датата на закупуването й. В тези случай, стикерът също ще бъде валиден за срок от една година. Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв

На 31 януари 2018-а изтича валидността на годишните винетки за 2017-а

http://www.cross.bg/data-godina-yanyari-1564992.html

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" напомня, че годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г. Съветваме потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария. От тази година годишните стикери са валидни от датата на перфорация, т. е. ако потребител има годишна винетка за 2017 г. и закупи нов годишен стикер днес - на 8 януари 2018 г., винетката може да бъде валидизирана с дата 1 февруари 2018 г. и ще бъде до 31 януари 2019 г. Стикерът може да бъде перфориран и с друга дата, в зависимост от желанието на шофьора, и съответно ще бъде за срок от една година. Например годишна винетка, закупена днес и перфорирана с дата 3 февруари 2018 г. ще бъде до 2 февруари 2019 г. Годишната винетка може да бъде валидизирана и с дата съответстваща на датата на закупуването й. В тези случай, стикерът също ще бъде валиден за срок от една година. Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв

Плевнелиев научи Деси Банова да кара ски

https://www.vesti.bg/lyubopitno/plevneliev-nauchi-desi-banova-da-kara-ski-6077976

Тя разказа, че двамата са посрещнали Нова година в Банско в компанията на приятели.

Как Росен Ангелов е пуснат срещу ”подписка” и изчезва

http://dnes.dir.bg/news/podpiska-izcheznal-rosen-angelov-26762238

Обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е успял да се измъкне от правосъдието, защото е бил пуснат с мярка "подписка" въпреки присъда.

Задържаха съпруга на откритата в Силистренско мъртва жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652040

Задържаха съпруга на откритата в Силистренско мъртва жена67-годишната жена от силистренското село Окорш е убита от 69-годишния си съпруг. Според полицейски източници доказателствата за това са безспорни. Тялото на жената бе открито в дома й със следи от насилие.  По непотвърдена информация мъжът е имал психично заболяване и почти всеки ден е бил под въздейсхвието на алкохол.

Прехвалената от В. Симеонов ограда отново пропадна, Йончева пак я засне

https://frognews.bg/novini/ogradata-krai-malko-tarnovo-pak-propadnala-ioncheva-pak-zasne.html

„Днес, 8.01.2018г. в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му.Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада.” Това написа във Фейсбук депутатката от БСП и говорител на партията Елена Йончева. Уточняваме, че вицепремиерът Валери Сименов се скъса да хвали оградното съоръжение.

Йончева: Оградата по границата продължава да пада

https://www.actualno.com/society/joncheva-ogradata-po-granicata-prodyljava-da-pada-news_653200.html

Депутатът от „БСП за България” Елена Йончева отново подхвана темата за оградата по границата, обявявайки че тя се разпада. „Днес, 8 януари, в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му”. Това написа тя във Фейсбук. „Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада. Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.

Гардиън: Убийство посред бял ден в най-корумпираната страна в ЕС

https://offnews.bg//medii/gardian-ubijstvo-posred-bial-den-v-naj-korumpiranata-strana-v-es-672514.html

И британският всекидневник Гардиън публикува информация за убийството на бизнесмена Петър Христов. Собственикът на една от най-големите млекопроизводителни фирми е убит посред бял ден пред офиса си в София, пише вестникът.

"Убийството се случва само няколко дни след като България, най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз, пое 6-месечното ротационно председателство на Европейския съвет", пише още изданието.

От Гардиън цитират български медии, които посочват, че убитият Петър Христов е близък до елита на ГЕРБ. 

Вестникът отбелязва още, че убийството се случва по време на строг контрол от Брюксел, откъдето критикуват България за това, че е свършила твърде малко в борбата с организираната престъпност и корупцията. 

"Преди 3 седмици висш данъчен служител беше застрелян в колата си в София", пише още Гардиън.

 

Петър Христов помогнал за разкриването на ”Наглите”

http://dnes.dir.bg/news/razstrel-biznesmen-petar-hristov-26762236

Убитият бизнесмен Петър Христов е помогнал да бъде разкрита бандата на "Наглите" и една от версиите за разстрела му е - отмъщение.

Бургаски гимназисти гледат дело за арест на обвинен в хулиганство

https://www.24chasa.bg/region/article/6652019

Бургаски гимназисти гледат дело за арест на обвинен в хулиганствоУченици от английската гимназия в Бургас станаха свидетели на дело за мярка за неотлконение на обвиняем, арестуван заради хулиганско поведение в Поморие. Посещението на децата в Бургаския окръжен съд бе по образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

И унгарците в Румъния с декларация за автономия

https://frognews.bg/novini/ungartsite-rumaniia-deklaratsiia-avtonomiia.html

Три партии на унгарците в Румъния поискаха автономия чрез обща декларация.

Медицинските сестри са намалели с 30 000 за две години

http://econ.bg/Новини/Медицинските-сестри-са-намалели-с-30-000-за-две-години_l.a_i.755920_at.1.html

С 30 000 са намалели медицинските сестри в България през последните две години, сочат данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи....

Футболист на "Лудогорец" разследван за побой в Холандия

http://clubz.bg/62657-futbolist_na_ludogorec_razsledvan_za_poboj_v_holandiq

Върджил Мисиджан, една от звездите на "Лудогорец", е бил задържан и после освободен от холандската полиция. Нападателят е разследван заради побой на паркинг в Розендал. Инцидентът се е случил в петък, а потърпевшият е 68-годишен мъж, който е в болница със счупен глезен и контузии на лакътя, информира Gong.bg.

Адвокатът на Мисиджан Ноортйе Лут потвърди за инцидента пред местните медии, твърдейки, че неговият клиент е действал при самозащита.

"Има криминално разследване, чийто обект е моят клиент. Разследването не е приключило. Мога само да кажа, че има няколко свидетелски показания, които показват, че моят клиент е действал при самозащита", коментира Лут.

Скандалът е станал заради неправилно паркиране на Мисиджан, който е блокирал пътя на семейство Ван Акелен към двора им. 68-годишният Рон ван Акелен е направил забележка на Мисиджан за паркирания автомобил, който към момента вече е бил преместен от приятел на футболиста. Според въпросния приятел, жертвата пръв е избутал Мисиджан и е отправил обиди на расистка основа към него.

Жена му Ени обаче отрича това:

"Съпругът ми помоли шофьора да премести колата си. Извършителят даде очилата си на своя приятел и събори Рон на земята. И то при положение, че има сърдечни проблеми. Съпругът ми не го е провокирал."

Съпругата показва и снимка на глезена на мъжа си.

"Лекарите бяха шокирани. Извършителят трябва да е знаел точно какво прави. Било е професионално направено. Съпругът ми има мебелен магазин от 1974 година. Той е под къщата до входа на комплекса. Автомобилът ни е отзад. Трябва да минеш през портата, за да излезеш. Няколко души използват изхода, но за жалост често се случва хората да паркират автомобилите си отпред. Това се случи в петък вечер. Видях и веднага обясних от прозореца, че съпругът ми трябва да мине оттам. Но шофьорът каза, че ще отнеме само две минути и отказа да премести колата", твърди жената.

След мелето полицията е задържала Мисиджан, който е разпитан и после освободен.

“Изслушахме го и след това го освободихме. Той остава заподозрян", обяви говорител на полицията. 

Мисиджан ще трябва да се яви пред съда на 30 март.

Софийска филхармония отбелязва 2018 г. с концерт в зала 'България'

https://offnews.bg//kultura/sofijska-filharmonia-otbeliazva-2018-g-s-kontcert-v-zala-balgaria-672516.html

Концерт в зала “България” ще отбележи началото на 2018 г. с класически музикални творби от 13 европейски държави. Софийска филхармония ще представи на 11 януари концерта си "Класическата Европа".

Класическият сборен концерт ще представи музикални шедьоври на 13 европейски култури, които пишат през вековете музикалната история на Европа. “Класическата Европа” е отворен към широката публика, но и към по-взискателните почитатели на музиката, които ще могат да съпреживеят няколко часа наслада в компанията на най-добрите европейски композитори и един от най-талантливите български съвременни изпълнители.

Любими творби на Чайковски, Елгар, Масне, Верди, Григ, Бетовен, Хачатурян, Де Фая, Шопен, Лист, Черкин, Сметана и Щраус ще ни направят част от музикална история на Европа.

Солисти на концерта ще бъдат проф. Виктор Чучков, пиано, Мичо Димитров, цигулка, Борислав Йоцов, кларинет и др.

Билети за концертът “Класическата Европа” могат да бъдат закупени на касата на зала “България”, www.eventim.bg и ticketsbg.com.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2018/01/08/3108903_video_drugite_novini/?ref=rss


<br /><br />Другите новини е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите в емисията днес:<br /><br />Промяна в столичния трафик от 10 до 12 януари<br /><br />Нови доказателства за намаляване на озоновата дупка<br /><br />Чествания за 140 години от рождението на Яворов<br /><br />Фестивал на българска драматургия<br /><br />"Това съм аз" - песента, победител на кинонаградите<br /><br...

Илиан Илиев: На “Тича” винаги съм се чувствал като у дома си

http://www.moreto.net/novini.php?n=366763

На “Тича” винаги съм се чувствал като у дома си. Това каза новият треньор на Черно море Илиан Илиев преди първата тренировка на “моряците” за 2018 година, научи Moreto.net. Специалистът допълни, че на този етап търси футболисти на два поста – централен защитник и нападател.

Затвориха улици в Париж заради опасност от наводнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652033

Затвориха улици в Париж заради опасност от наводнениеУлици и тротоари в крайбрежната част на Париж бяха отцепени заради повишаващото се равнище на водата на река Сена и създалата се в резултат на това опасност от наводнение. Затворени бяха и кафенета, магазини и барове, предаде ДПА, цитирана от БТА. Към днешния ден водите на Сена наближаваха равнище от 4 метра - все още далеч от измерените 6,

Елена Йончева: Оградата по границата продължава да пада

http://www.cross.bg/suoruzhenie-ograda-oblastnite-1564996.html

/КРОСС/ „Днес, 8.01.2018 г. в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му". Това написа народният представител от ПГ на „БСП за България" Елена Йончева във Фейсбук. „Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада. Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.01.2015 г. На 20.11.2015 г. Главна дирекция "Гранична полиция" дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда. Предоставеното право на областните управители да променят техническите параметри е направено с една единствена цел - корупция. За това възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър. Докладът на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, констатира фрапиращи нарушения. В доклада се казва, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от Министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път

Лидерът на БОЕЦ: Борисов, попита ли Ердоган за контрабандата от „Булгартабак”?

https://frognews.bg/novini/liderat-boets-borisov-popita-erdogan-kontrabandata-bulgartabak.html

Бойко Борисов, попита ли Ердоган за съдбата на Абдуллах Бююк и шестимата турски граждани, които му предаде (продаде)? А за съдбата на над 300 арестувани и гниещи в турски затвори журналисти пита ли го? А за доклада на турски служби за контрабандата на Булгартбак пита ли го?

Йончева: Оградата по границата продължава да пада

http://dnes.dir.bg/news/granitza-ograda-elena-yoncheva-prodalzhava-pada-26762195

Преградното съоръжение по границата е не само неефективно, но продължава да пропада. За това алармира за пореден път депутатът от БСП Елена Йончева.

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652026

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 г.Годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г. Съветваме потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария, припомнят от АПИ. От тази година годишните стикери са валидни от датата на перфорация, т. е. ако потребител има годишна винетка за 2017 г. и закупи нов годишен стикер днес - на 8 януари 2018 г.

Седем неща, които да очакваме в мрежата през 2018 г.

http://www.mediapool.bg/sedem-neshta-koito-da-ochakvame-v-mrezhata-prez-2018-g-news273992.html

Виртуална реалност, мислещи машини, нови изразни средства и достъпни технологии. Това можем да очакваме през 2018 г. на технологичния фронт. През новата година потребителите ще навлизат постепенно в дигитален свят, който се развива и живее собствен живот. Новите технологии ще променят представите ни за работа и забавление в мрежата, предвиждат от българската уеб агенция Грайнд Уеб Студио. "Плосък" дизайн През 2018 г. ще ползваме все по-опростени уеб сайтове, достъпни еднакво лесно през настолни компютри и през различните мобилни устройства. "Дизайнът ще е по-изчистен и минималистичен, но това не означава че сайтовете ще са по-малко функционални. Всичко се свежда до по-добрата ползваемост, фокусирането върху важните елементи в даден уеб проект, изчистените цветове и дизайнерски елементи" - казва Ивайло Кармазов, съосновател на Грайнд Уеб Студио. Според него това прави браузването по-бързо, лесно и удобно. Сайтовете ще се оптимизират по-лесно за онлайн търсачки и в крайна сметка ще са много по-приятни за посетителите. Текстът показва повече Дизайнът на сайтовете ще бъде семпъл и изчистен, а разработчиците и дизайнерите ще влагат повече идеи в типографията. Водещият принцип, че с правилния шрифт една дума може да струва хиляда изображения, ще развива онлайн съдържанието. "Шрифтът ще става все по-важен и за разпознаваемостта и маркетинга като цяло. Днес има примери за световно известни компании, чиито шрифт позволява една единствена буква от името им да се разпознава от потребителите достатъчно ясно, за да си създават асоциация с марката" - добавя Кармазов. Виртуална реалност Видео съдържанието отдавна се е наложило като основен елемент от модерните уеб сайтове. 360-градусовите клипове и виртуалната реалност обаче тепърва трябва да извървят дълъг път, за да заемат подобаващо място. През 2018 г. тази тенденция ще бъде водеща, въпреки по-високата цена на тези платформи. Ще се появят и първите приложения за по-лесно и достъпно изработване на съдържание за виртуална реалност. Повече движение Ненатрапващата се анимация в контекста на съдържанието ще бъде един от елементите на мрежата през 2018 година. Няма значение дали за целта се използва GIF изображение или друга технология, вниманието на потребителите се привлича много по-силно от такива елементи и се задържа по-дълго върху тях. Чат ботове През последните години софтуерните роботи се развиват постоянно. Дори е възможно вече да сте "общували" с такъв, при някой от последните си чатове с банка или телекомуникационен оператор. Те стават все по-интелигентни и способни да решават елементарни проблеми. През следващите месеци тази технология да продължи да се развива и да навлиза различни уеб услуги и приложения. По-лесно взаимодействие Благодарение на технологии като чат ботовете, гласовия интерфейс и другите елементи от дизайна, сайтовете ще се настройват според предпочитанията на посетителите и ще комуникират с тях, без нуждата от човешка намеса. Те ще изглеждат по-добре, ще бъдат по-функционални и по-достъпни. Потребителите ще получават повече, и ще влагат по-малко усилия при работата в мрежата. Интернетът на нещата Това е мрежата на устройствата и предметите от ежедневието. Освен че ще можете да управлявате дистанционно все повече от своите домакински уреди, те ще комуникират в своя собствена мрежа. През 2018 г. технологията ще продължи да навлиза в домове, офиси, автомобили и в цялата градска инфраструктура, за да достигне дори до дрехите, бижутата и четките за зъби. Очакванията са през 2018 г. "Интернетът на нещата" да навлезе по-сериозно в уеб дизайна, позволявайки на уеб сайтовете да взаимодействат с "умни" устройства, а те от своя страна да се превърнат също в "потребители" на мрежата.

Официално: Аделина Радева става екранна партньорка на Виктор Николаев

https://www.actualno.com/curious/oficialno-adelina-radeva-stava-ekranna-partniorka-na-viktor-nikolaev-news_653196.html

Аделина Радева е новият водещ на сутрешния блок на NOVA „Здравей, България”, съобщиха от Нова Броудкастинг Груп. Заедно с Виктор Николаев тя ще поднася на зрителите най-актуалната информация и любопитни анализи на темите на деня. Едно от най-известните телевизионни лица в българските медийни среди се присъединява към екипа на Нова Броудкастинг Груп в пика на своето професионално развитие. „Познавам добре работата на Аделина и вярвам, че със своя дългогодишен опит

„Ауди” с бясна скорост премаза двама на пешеходна пътека

https://frognews.bg/novini/audi-biasna-skorost-premaza-dvama-peshehodna-pateka.html

Лек автомобил ”Ауди” не е спазил предупредителните знаци и е връхлетял върху преминаващите на пешеходна пътека край Враца с превишена скорост, съобщават от полицията, цитирани от БНТ. Двама души на 64 и 58 години загиват, 83-годишна жена е оцеляла по чудо.

Денят в снимки – 8 януари

http://www.dnes.bg/index/2018/01/08/deniat-v-snimki-8-ianuari.364440

Бабинден, ден без панталони в метрото и риболов на лед

Страдащите от астма и сенна хрема са с по-висок риск от перде на очите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6652016

Страдащите от астма и сенна хрема са с по-висок риск от перде на очитеЮжнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема са изложени на 50 процента по-висок риск да развият перде на очите /катаракта/, пише в. "Дейли мейл". Проучването било осъществено от учени в Католическия университет в Сеул. Вестникът припомня, че от астма във Великобритания страдат около 5,4 милиона души,

160 влизания в порно сайтове дневно от британския парламент

//dariknews.bg/novini/sviat/160-vlizaniia-v-porno-sajtove-dnevno-ot-britanskiia-parlament-2071311

Британските депутати и лордове правят средно 160 посещения дневно в сайтове с порнографско съдържание. Информацията бе оповестена публично след официално запитване на Британската прес асоциация по Закона за достъп до обществена инф

Министър Ивайло Московски ще открие новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София

http://www.cross.bg/letishte-sofiya-vruzka-1564994.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова ще открият новопостроената пътна връзка от бул. „Брюксел" до летище "София". Проект „Пътна връзка за летище "София" с обхват от бул. „Брюксел" до ул. „Мими Балканска" е на обща стойност 13,7 млн. лв. с ДДС, а финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Строителните дейности стартират през септември 2016 г., а срокът за завършване е февруари 2018 г. В обхвата на дейностите е включено изграждането на директно скоростно трасе от бул. „Брюксел" до Терминал 2 на летище "София" и две пътни връзки до Терминал 1. Изпълнител на проекта е "Брюксел 2015" ДЗЗД, съставено от "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство". Откриването ще се състои утре (9 януари 2018 г.), от 9:30 часа, в началото на новопостроения мост в посока на движение от Терминал 2 на летище София към бул. „Цариградско шосе".    

След случая в Нови Искър МВР се оплака, че гражданите не информирали за издирвани заподозрени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108863_sled_sluchaia_v_novi_iskur_mvr_se_oplaka_che/?ref=rss


Директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски каза, че в обкръжението на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов е имало хора, които са знаели, че той е обявен за издирване още през 2009 г. и не са подали информация до институциите.<br /><br />"Към момента полицията има данни, че в обкръжението на Ангелов е имало хора, които са знаели, че той е обявен за издирване като бъдещ затворник. И хората въобще не са направили труда да подадат...

Убиха възрастна жена в силистренско село

https://frognews.bg/kriminalno/ubiha-vazrastna-jena-silistrensko-selo.html

Убиха възрастна жена в силистренското село Окорш. Трупът на 67-годишната жертва бил отрит в дома й.

Три партии на унгарците в Румъния подписаха декларация за автономия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652009

Три партии на унгарците в Румъния подписаха декларация за автономияТри партии на унгарците в Румъния - Демократичен съюз на унгарците в Румъния, Унгарска гражданска партия и Народна партия на унгарците в Трансилвания - подписаха днес декларация за съвместна позиция, целяща синхронизиране на понятията за автономия на трите формации, съобщава Аджерпрес. Според лидера на Демократичния съюз на унгарците в Румъния

Мадрид отхвърли предложение на Пучдемон

http://www.moreto.net/novini.php?n=366759

Пребиваващият в Белгия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон е готов да се яви пред Върховния съд на Испания, ако му се позволи да поеме управлението на автономията, но Мадрид отхвърли предложението. Това пише вестник El Confidencial, цитиран от ТАСС.

Южна Корея проверява банки, които предлагат сметки в биткойн

http://econ.bg/Новини/Южна-Корея-проверява-банки-които-предлагат-сметки-в-биткойн_l.a_i.755919_at.1.html

Финансовите регулатори в Южна Корея ще проверят шест банки, които предлагат на свои клиенти сметки в биткойн, съобщава Ройтерс. Проверката ще покаже...

Двама пострадаха при пожара в "Тръмп тауър", единият е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6652006

Двама пострадаха при пожара в "Тръмп тауър", единият е с опасност за животаДвама души са пострадали при днешния пожар в Тръмп тауър в Ню Йорк, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на противопожарната служба. Единият от тях, цивилен, е в тежко състояние, с опасност за живота. Другият - пожарникар, е пострадал леко, предаде БТА. Пожарът е избухнал рано тази сутрин близо до покрива на небостъргача в центъра

Емил Кошлуков на амбразурата

http://clubz.bg/62656-emil_koshlukov_na_ambrazurata

Публицистичните телевизионни предавания обикновено се следят, за да се чуе какво ще кажат гостите в тях по актуални теми. Обикновено тези гости са висши политици, експерти и т.н. които дават компетентно мнение за последните събития.

Днешното издание на "Още от деня" по БНТ бе изключение от това правило. То бе следено не толкова заради гостите, а заради водещия. За пръв път предаването бе водено от Емил Кошлуков - бивш депутат от НДСВ, бивш лидер на "Новото време", бивш водещ на предаване по "Канал" 3 - телевизията, която Делян Пеевски бе готов да купи, но после обяви, че се отказва, бивш изпълнителен директор на ТВ7 и водещ там (телевизия, финансирана от КТБ и фалирала малко след банката). И настоящ програмен директор на БНТ.

При влизането на Кошлуков в БНТ имаше подозрения, че той ще обслужва интересите на кръгове, свързвани с Пеевски, настоящото управление и прокуратурата. Ето какво се случи в първото му предаване в контекста на тези съмнения.

Първото, което направи Кошлуков, бе в свой коментар да изтъкне вината на тройната коалиция и съда за шесторното убийство в Нови искър. Той припомни, че в края на 2008 г. управляващото мнозинство е приело промени в НПК, според които дело може да се гледа и присъда може да се произнесе в отсъствието на обвиняемия. И изтъкна, че по този начин известните братя Галеви са успели да се укрият от българското правосъдие (те биват осъдени през 2012 г., но успяват да избягат преди присъдите да бъдат изпълнени - б.р.). Кошлуков обясни, че и Росен Ангелов (заподозреният за шесторното убийство) не се е явил на делото си и се е укрил. Освен това прокуратурата е искала за него присъда от 12 години, но съдът му е дал само 8. Прокуратурата също така е искала задържане под стража, но съдът го е пуснал срещу подписка.

"Това е един от проблемите на това дело. Смятате ли, че единствено полицията, единствено гражданите, смятаме ли, че само те са виновни? Ако трябваше да се яви задължително на присъдата нямаше да излезе. Когато правим поправката на законите е много важно за кого ги правим", заяви Кошлуков.

Първите му гости бяха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Георги Свиленски от БСП. Темата на разговорите бе вотът на недоверие за корупцията, който БСП ще внесе в първите дни на новия политически сезон. Свиленски обаче не пропусна да жегне правителството по днешни събития с реплика, която днес циркулираше в социалните мрежи по повод убийството на бизнесмена Петър Христов:

"8 дни европредседаетелство  - 8 трупа".

След което припомни, че настоящото правителство управлява 8 месеца. На което Кошлуков му отговори, че ГЕРБ управлява 10 години. Една от репликите на водещия към Свиленски бе, че българските граждани на изборите все пак гласуват за ГЕРБ. Внушението на Кошлуков сякаш бе, че може би според гражданите в мандатите на ГЕРБ корупцията не е чак толкова голяма.

Коментарът на Свиленски бе единственият момент, в който най-голямото събитие от деня бе споменато, макар и непряко, в предаването. Кошлуков спомена показното убийство и в края на "Още от деня" - само като анонс към новините, които следваха в програмата на БНТ. Той не зададе нито един въпрос на който и да било от своите гости, въпреки че сред тях имаше бивши високопоставени служители на правоохранителните органи. Може само да се гадае защо в предаване, наречено "Още от деня", водещият не споменава и не пита за най-актуалното събитие от деня. Един от възможните отговори е, че Христов е близък до зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В разговора Биков спомена, че публикациите в "Гардиън", които са посветени на България, са платени. Той дори сравни "Гардиън" с "Работническо дело" - официоз на НРБ.

Втората тема на предаването бе т.нар трети пол и Истанбулската конвенция. Третата тема отново бе убийството в Нови Искър, което бе разисквано надълго и нашироко. Въпросите на Кошлуков бяха насочени към това не трябва ли да се потърси сметка на работодателя на Росен Ангелов, който го е наел на работа в нарушение на закона. Водещият не пропускаше да изтъкне при всеки удобен случай, че гражданите не са достатъчно активни при подобни казуси. Нещо, от което по-рано се оплака МВР. За отговорността на правоохранителните органи за този случай почти не бе говорено. Един от събеседниците - бившият шеф на полицията ген. Васил Василев, не пропусна да изтъкне отговорността на медиите, които според него "героизирали" Ангелов.

Накрая на този разговор Кошлуков заяви:

"Дайте нещо оптимистично, малко тягостно завършваме".

Така и не стана ясно как разговор за шесторно убийство би могъл да има оптимистичен завършек.

Последната тема бе втория лифт в Банско.

"Защо този един лифт е драма на цялата държава? Защото един бизнес се превръща в политическа тема на деня", попита в началото Кошлуков.

Гостите му бяха биологът Андрей Ковачев и треньорката по гимнастика и бивша шампионка, а от неотдавна и политик Илияна Раева. Кошлуков попита Ковачев с какво ще ходят хората по пистите като няма втори лифт. Раева цитира френски депутат, според който развитието на зимните курорти в България е заплаха за Франция.

"Това е логично, ако тук има бизнес той ща немалее там", коментира Кошлуков.

Все пак в един момент той отне думата на Раева, за да може Ковачев да й отговори.

"Хора, часовникът тиктака, трябва да свършваме".

С тези думи Кошлуков закри разгорещената дискусия между Раева и Ковачева, както и първото си предаване.

"Лидл" осъди ПИК за 10 100 лв заради неверни твърдения

http://www.mediapool.bg/lidl-osadi-pik-za-10-100-lv-zaradi-neverni-tvardeniya-news273991.html

Софийският районен съд осъди ПИК да плати на "Лидл България" обезщетение от 10 100 лв заради две публикации, които съдържат неверни твърдения за търговската верига.   Две статии на ПИК са от 2015 г., в които се твърди, че "Лидл" мами клиентите с фалшиви промоции, се казва в съдебното решение, цитирано от "Офнюз".   От търговската верига твърдят, че в първата статия авторите на ПИК са използвали "груб и провокативен език" срещу веригата. В публикацията се казва, че "Лидл продължава да лъже "нагло" клиентите си с промоциите.   Статията представя мнението на недоволна потребителка, взето от страницата на магазина във Фейсбук. ПИК прави и свой коментар, че това е една от поредните злоупотреби във веригата, които заблуждават хора с измислени промоции и кресливи реклами, които имат за цел да прилапат българския потребител и после да опразнят джоба му докато се усети.   От "Лидл" посочват пред съда, че втората публикация също съдържа непрофесионални и обидни квалификации, вменяващи противоправни действия и вина на фирмата, които вредят на търговската репутация на веригата.   Решението на Софийски районен съд не е обжалвано от ПИК.

България: многопосочна калимера

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsedatelstvo-na-syveta-na-es/bylgariia-mnogoposochna-kalimera-6077971

Чрез този термин анализатори от Института "Иван Хаджийски" определиха външната политика на страната ни - поддържане на добри отношения с всички

България: многопосочна калимера

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgariia-mnogoposochna-kalimera-6077971

Чрез този термин анализатори от Института "Иван Хаджийски" определиха външната политика на страната ни - поддържане на добри отношения с всички

Партии на унгарците в Румъния с декларация за автономия

http://dnes.dir.bg/news/rumania-ungartzi-evropeyski-parlament-avtonomia-26762114

Три партии на унгарците в Румъния подписаха съвместна декларация за автономия.

Шефът на правната комисия: Ще отхвърлим ветото на Радев

https://frognews.bg/novini/shefat-pravnata-komisiia-shte-othvarlim-vetoto-radev.html

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обяви, че ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон ще бъде отхвърлено.

Близо 30 предложения внесоха граждани на публичното обсъждане на бюджета в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6651986

Близо 30 предложения внесоха граждани на публичното обсъждане на бюджета в ЕленаПодобна гражданска активност като тази на публичното обсъждане на бюджета на община Елена за 2018 година не се помни. Пленарната зала едва побра хората, дошли и от най-отдалечените села, не само да заявят своите искания, но и с конкретни предложения как разумно да се харчат бюджетните пари, информираха от местната администрация. Кметът инж.

ЕК: Влошава се икономическото доверие в България през декември при ръст в ЕС

http://www.cross.bg/pynkta-doverie-godina-1564991.html

/КРОСС/ През декември общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза повишение до най-високо ниво от лятото на 2000-а година насам, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия за България отбеляза известно отстъпление от неговия посткризисен връх, достигнат през предходния месец. Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се повиши през декември до 115,9 пункта от 114,3 пункта през ноември, когато достигна най-високо ниво от юни 2007-а година насам - около година преди да стартира световната финансова и икономическа криза. Аналогичното проучване на ЕК само в рамките на еврозоната също отчете ръст на икономическото доверие до нов 17-годишен връх. Солидното подобрение в рамките на целия ЕС се дължи на рязко нарастване на икономическото доверие във Великобритания с 3,6 пункта (водещата икономика извън еврозоната), както и на доверието във втората по големина икономика в Европа извън еврозоната - Полша, където съответният индекс се повиши с 1,2 пункта. Последното проучване на Европейската комисия регистрира подобрение на доверието в индустриалния и промишлен сектор (нарастване на съответния индекс до 8,8 от 8.0 пункта месец по-рано), солиден подем в сферата на услугите (от 12,5 до 16,1 пункта) и в строителството (от 0,6 до 1,8 пункта) при стабилизация на доверието в търговията на дребно на ноемврийското ниво от 6,1 пункта. Силно повишение отчита и индексът, измерващ доверието в областта на финансовите услуги (до 22,8 от 19,2 пункта)

Журналистка в Би Би Си от 30 г. подаде оставка заради разликите в заплатите на мъжете и жените

https://offnews.bg//sviat/zhurnalistka-v-bi-bi-si-ot-30-g-podade-ostavka-zaradi-razlikite-v-zap-672512.html

Журналистката от Би Би Си Кари Грейси - редактор за Китай в регионалното бюро на телевизията в Пекин, подаде оставка в знак на протест заради разликата в заплатите на мъжете и жените в телевизията, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Грейси написа в изявление на уебсайта си, адресирано до зрителите на телевизията, че не може повече да върши работата си на високо ниво, докато се бори с шефовете за равенство в заплащането.

Журналистката дава за пример четирима международни редактори в Би Би Си, от които двамата мъже имат с поне 50 процента по-високи заплати от тези на колегите си от женски пол.

Грейси казва, че ще се върне на старата си позиция в нюзрума на Би Би Си, където се надява да й плащат наравно с останалите.

Семейството на убития бизнесмен се готвело да празнува 1 годинка на първото внуче Петър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651976

Семейството на убития бизнесмен се готвело да празнува 1 годинка на първото внуче ПетърСемейството на убития бизнесмен Петър Христов се готвело да празнува годинка на първото му внуче, което също се казва Петър, на 12 януари, разказа пред "24 часа" Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново. Тя е близка приятелка на майката на Петър Христов - Монка Манолова и познава

Мария Захарова: Директорът на ЦРУ лъже, че Русия има намеса в изборите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651987

Мария Захарова: Директорът на ЦРУ лъже, че Русия има намеса в изборите на САЩГоворителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини днес директора на ЦРУ Майк Помпейо, че е излъгал, като е казал в телевизионно интервю, че Русия от десетилетия се е намесвала в избори в САЩ , предаде ДПА. "Най-силното доказателство, че това е чиста лъжа, е това, че през всички тези десетилетия американските специални служби и

Фармацевти от Варна: Хората масово се самолекуват с прахчета против настинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=366766

Прахчета на основата на Парацетамол и Ибупрофен, хомеопатични и билкови препарати, търсят най-често варненци в аптеките, на прага на грипната вълна, установи репортерска проверка на Moreto.net. Хората все още имат навика да се самолекуват, вместо да отидат на лекар веднага щом се появят хремата, гърлоболът и температурата.

Атински съд замрази временно решението за убежище на един от осемте турски военни, избягали след опита за преврат

https://www.actualno.com/asia/atinski-syd-zamrazi-vremenno-reshenieto-za-ubejishte-na-edin-ot-osemte-turski-voenni-izbjagali-sled-opita-za-prevrat-news_653193.html

Заповед за временно замразяване на решението за предоставяне на убежище на един от осмината турски военни, които избягаха в Гърция след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г., издаде Административният съд в Атина. Това съобщава електронното издание Ekathimerini. В съответствие с временното решение на органа на бившия военнослужещ на Анкара се забранява да напусне страната. Той ще остане в ареста, докато не бъде издадено окончателно решение по молбата му за предоставяне на закрила.

Оборотът на Софийска стокова борса през 2017 г. се е увеличил 4 пъти

http://econ.bg/Новини/Оборотът-на-Софийска-стокова-борса-през-2017-г-се-е-увеличил-4-пъти_l.a_i.755918_at.1.html

Оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти за 2017 г., в сравнение с 2016 г. – от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на...

Журналистка от БиБиСи подаде оставка заради неравностойно заплащане

http://www.mediapool.bg/zhurnalistka-ot-bibisi-podade-ostavka-zaradi-neravnostoino-zaplashtane-news273990.html

Журналистката от БиБиСи Кари Грейси - редактор за Китай в регионалното бюро на телевизията в Пекин - обяви, че напуска поста си в знак на протест срещу разликата в заплатите на мъжете и жените в телевизията, съобщи Асошиейтед прес. Ветеран с 30-годишна кариера в БиБиСи, Грейси написа в изявление на уебсайта си, адресирано до зрителите на телевизията, че не може повече да върши работата си на високо ниво, докато се бори с шефовете за равенство в заплащането. Тя дава за пример четирима международни редактори в БиБиСи, от които двамата мъже имат с поне 50 процента по-високи заплати от тези на колегите си от женски пол. Грейси казва, че ще се върне на старата си позиция в нюзрума на БиБиСи, където се надява да й плащат наравно с останалите.

Матс Виландер: Григор е по-близо до №1 в света, отколкото до титла от Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108869_mats_vilander_grigor_e_po-blizo_do_1_v_sveta_otkolkoto/?ref=rss


През 2018 г. Григор Димитров има по-големи шансове да стане №1 в света, отколкото да спечели титла от Големия шлем. Това заяви експертът на "Евроспорт" и носител на седем трофея от Големия шлем Матс Виландер в интервю за "Дневник" и чуждестранни медии.<br /><br />Според един от най-успешните тенисисти в историята Димитров все още не е способен да победи водещите играчи в най-големите мачове. В същото време шведът прогнозира, че българинът ще завърши в челната...

Гръцки съд замрази решението за предоставяне на убежище на турски военен

http://www.mediapool.bg/gratski-sad-zamrazi-reshenieto-za-predostavyane-na-ubezhishte-na-turski-voenen-news273989.html

Гръцки съд временно замрази убежището, предоставено на турски военен, избягал в Гърция със седем свои колеги след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г., предаде Ройтерс. Апелативен съд в Атина прие искане на гръцкото правителство да замрази бежанския статут, предоставен на военния на 29 декември от независима комисия по предоставянето на убежище. Същата комисия отхвърли молбите за убежище на останалите седем турски военнослужещи. Съдът обяви, че разпорежда това "от съображения от обществен интерес" до официалното съдебно заседание срещу решението на комисията за предоставяне на убежище, планирано за 15 февруари. Турция настоява за екстрадицията на военните, които разглежда като изменници.

Аделина Радева се присъединява към "Нова Броудкастинг Груп"

https://www.vesti.bg/bulgaria/adelina-radeva-se-prisyediniava-kym-nova-broudkasting-grup-6077973

Още едно популярно телевизионно лице става част от екипа на Новини и актуални предавания на NOVA в пика на своето професионално развитие

Откриха мъртва 67-годишна жена в Силистренско, има следи от насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651967

Откриха мъртва 67-годишна жена в Силистренско, има следи от насилиеШейсет и седем годишна жена е намерена мъртва у дома си в силистренското село Окорш със следи от насилие, предаде БТА. Информацията бе потвърдена от кмета на селото Емилия Кралева. Образувано е досъдебно производство, но от полицията и прокуратурата не дават повече информация за

Двама души пострадаха при пожар в "Тръмп тауър"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108876_dvama_dushi_postradaha_pri_pojar_v_trump_tauur/?ref=rss


Двама души са пострадали при пожара близо до покрива на "Тръмп тауър" рано тази сутрин, съобщиха властите в Ню Йорк, цитирани от "Ройтерс". Агенцията уточнява, че президентът Доналд Тръмп е бил във Вашингтон по това време.<br /><br />Според един от синовете му, Ерик Тръмп, става дума за проблем с електричеството в системата за охлаждане на небостъргача, причинил пожар. В "Туитър" той похвали нюйоркските пожарникари, пристигнали по думите му "за...

Два души пострадаха при пожар в "Тръмп тауър"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108876_dva_dushi_postradaha_pri_pojar_v_trump_tauur/?ref=rss


Двама души са пострадали при пожара близо до покрива на "Тръмп тауър" рано тази сутрин, съобщиха властите в Ню Йорк, цитирани от "Ройтерс". Агенцията уточнява, че президентът Доналд Тръмп е бил във Вашингтон по това време.<br /><br />Според един от синовете му, Ерик Тръмп, става дума за проблем с електричеството в системата за охлаждане на небостъргача, причинил пожар. В "Туитър" той похвали нюйоркските пожарникари, пристигнали по думите му "за...

Скопие: Въпросът с името може да бъде решен до юли

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/skopie-vyprosyt-s-imeto-moje-da-byde-reshen-do-iuli-253429/

Според македонския премиер Зоран Заев през първата половина на годината може да бъде намерено решение на въпроса

Папата призова за диалог на Корейския полуостров и забрана на ядрените оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651957

Папата призова за диалог на Корейския полуостров и забрана на ядрените оръжияПапа Франциск призова днес всички държави да съдействат за диалог за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за юридически обвързваща забрана на ядрените оръжия, предаде Ройтерс. В ежегодната си реч пред дипломати, акредитирани към Светия престол, известна като "За състоянието на света",

Трус с магнитуд 3,5 по Рихтер в Егейско море, усетиха го в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651963

Трус с магнитуд 3,5 по Рихтер в Егейско море, усетиха го в ТурцияЗеметресение с магнитуд 3,5 по Рихтер бе регистрирано днес в Егейско море в района на окръг Балъкесир, Северозападна Турция, съобщи електронното издание на в. "Миллиет", като се позовава на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Епицентърът на земетресението е бил в морето (в Едремитския залив) на

Мария Захарова обвини директора на ЦРУ в лъжа

http://dnes.dir.bg/news/tzru-lazha-aria-aharova-sasht-izbori-2016-26762018

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини шефа на ЦРУ Майк Помпейо, че е излъгал, че Русия от десетилетия се намесва в изборите в САЩ.

Оперираха Анди Мъри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651954

Оперираха Анди МъриБританският тенисист Анди Мъри претърпя в понеделник сутринта операция на бедрото, като изрази своето желание да се състезава отново на професионални турнири през лятото. Според съобщение на тенисиста, операцията е била успешна. По-рано Мъри се отказа от участие на турнирите в Бризбейн и Аустрелиън Оупън заради контузия в бедрото,

Държавата рухва въглен по въглен

http://www.eurochicago.com/2018/01/vuglen1/

Разделението между Северна и Южна България (Княжеството, Източна Румелия и Македония), бих го казал - между Тракия и Македония, от една страна, и от друга - Мизия, се задълбочават до опасни за единството на държавата размери. Не си мислете, че държава рухва като загасващо огнище. Разпилян огън е тя. Въглен по въглен. Парче не остава. При първия сняг тази година имаше часове, в които беше проходима само "една тръба" при Витиня на "Хемус". Двете части на страната бяха отрязани... Стара планина е била естествената българска крепост. Сега е препятствие. Нейната проходимост, както и "усвояването на Дунав" е първостепенна държавна задача.

Евакуация в шведски мол заради подозрителен предмет, твърди се, че е граната

http://www.cross.bg/predmet-granata-zaradi-1564989.html

/КРОСС/ Полицията в североизточния шведски град Люлео евакуира търговски център заради подозрителен предмет, съобщава местния телевизионен канал SVT, цитиран от „Фокус". „Мога да потвърдя, че е намерен опасен предмет и отцепихме голяма част от района", заяви представител на полицията пред телевизията, като допълни, че на място работят няколко екипа на правоохранителните органи.По данни на SVT откритият предмет прилича на ръчна граната. В неделя до метростанция в югозападната част на шведската столица Стокхолм избухна експлозия, в резултат на която почина 60-годишен мъж, а жена на 45 г. получи наранявания. Полицията съобщи, че по данни на очевидци мъжът е „вдигнал предмет от земята, който е избухнал". Говорител на правоохранителните органи изключи възможността за терористичен акт. Местни медии съобщиха, че експлозията е предизвикана от граната.  

Пожар избухна в „Тръмп Тауър” в Ню Йорк

http://www.moreto.net/novini.php?n=366767

Пожар избухна в нюйорския небостъргач „Тръмп Тауър” в Манхатън, предадоха NBC и CBS, цитирани от Ройтерс. По информация на Асошиейтед прес има двама пострадали, единият от които е пожарникар. Американският президент Доналд Тръмп е във Вашингтон.

Бракониери секат последните остатъци от Великата българска гора (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/brakonieri-sekat-poslednite-ostatyci-ot-velikata-bylgarska-gora-video-news_653188.html

Вековните дъбове в Туловската кория са последните наследници на „великата българска гора“. Тези дни екип на Зелени Балкани се е натъкнал на невиждано по рода си бракониерско сечище в сърцето на тази вековна гора. Туловската кория е национално богатство, което се унищожава пред очите ни, алармират от организацията. От там призовават за активно гражданско общество, в което да няма търпимост към нарушителите и всяко едно закононарушение на което станем свидетели бъде сигнализ

Доналд Тръмп има план за "Купете американските оръжия"

https://www.investor.bg/sasht/337/a/donald-trymp-ima-plan-za-kupete-amerikanskite-oryjiia-253421/

През 2017 г. американската оръжейна индустрия е реализирала продажби за 42 млрд. долара в чужбина

Съкилийник на Росен Ангелов: Той не е убиецът в Нови Искър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sykilijnik-na-rosen-angelov-toj-ne-e-ubiecyt-v-novi-iskyr-2071303

Росен Ангелов не е убиецът в Нови Искър. Това смята Марин Ташков, който е бивш съкилийник на Ангелов. Според него поне двама са убийците на семейството. Ташков отхвърли и версията, че Ангелов някога е бил във френския чуждестранен легион.

Защо всички обичат Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650476

Защо всички  обичат ГерманияГермания, Франция, Италия, Испания, Гърция - чувате новини за тях всеки ден, но какво е важно и интересно да се знае за тези страни и нации. В поредица от материали на хора, които ги познават добре, “24 часа” ще разкаже за това и за българските общности там. В сряда и четвъртък немците ходят на бар,

Почина вокалът и съосновател на 'Муди блус' Рей Томас

https://offnews.bg//kultura/pochina-vokalat-i-saosnovatel-na-mudi-blus-rej-tomas-672511.html

Почина вокалистът и един от основателите на рок групата „Муди блус“ - Рей Томас.

В изявление на неговата звукозаписна компания, цитирана от Франс прес, се пише, че Томас е починал в четвъртък в дома си в Съри, Великобритания.

Преди 4 години певецът обяви на личния си сайт, че страда от рак на простатата.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта му. Ще ни липсва неговата човешка топлота, хуморът и добротата му. За нас бе привилегия да го познаваме и да работим с него“, казаха още от компанията.

Рей Томас става известен в края на 60-те години, когато, заедно с Майк Пиндър, Дени Лейн, Греъм Едж и Клинт Уоруик създава рок групата „Муди блус“. Освен, че постига световен успех с групата, се реализира отлично и със самостоятелните си албуми.

Учени откриха безжичен скенер на човешките емоции в мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651943

Учени откриха безжичен скенер на човешките емоции в мозъкаБритански учени от университета в Шефилд твърдят, че в човешкия мозък функционира безжичен скенер на човешките емоции, чиито принцип на действие прилича на Wi-Fi, съобщава сайтът Лайф. По мнението на специалистите "вълновите процеси" в главния мозък изучават поведението и социалната активност на околната среда и на хората,

Облачно ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=366749

Над Черноморието утре - 9 януари ще бъде предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще превали слаб дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 8°-9°. Температура на морската вода е 9°.

Днес е Денят на разводите

http://www.mediapool.bg/dnes-e-denyat-na-razvodite-news273988.html

Първият работен понеделник от новата година е наричан от адвокатите Ден на разводите, тъй като тогава се подават най-много молби за разтрогване на брака, пише в. "Дейли експрес". Допитване, направено във Великобритания сред близо 2100 души по поръчка на адвокатската кантора "Слейтър и Гордън" показва, че 22 процента от участниците са обмисляли идеята за развод. Най-честите причини за напрежение между семейните двойки и последвало решение за разтрогване на брака са изневяра, финансови проблеми, липса на интимност и внимание. "Хората, които се свързват с нас, от месеци и дори от години обмислят идеята за развод, но много често мисълта, че ще разстроят близките си, както и че ще останат сами и финансово затруднени, ги кара да изчакват", казва Лорейн Харви от адвокатската кантора. От анкетираните близо 2100 души 12 процента споделят че финансовите проблеми са ги подтикнали да се разделят с партньорите си. Около 16 процента не крият, че последният им скандал на тема пари е бил съвсем скоро. Други 26 признават, че поделянето на финансовите отговорности е най-честата причина за брачни кавги. Част от участниците в допитването споделят, че липсата на интимност внася сериозно напрежение в отношенията им с брачния партньор. Над една пета от анкетираните (23 процента) казват, че с половинките си спят в отделни стаи. Близо 10 на сто признават, че не са правили секс с партньора си от над една година. Близо половината от участниците в анкетата споделят, че са готови да подадат молба за развод, ако открият изневяра от страна на партньора. Според данни на Националния статистически институт във Великобритания разводите между хетеросексуални двойки през 2016 г. са се увеличили с 5,8 процента спрямо предходната година. Данните сочат също, че като цяло 42 процента от браковете в Англия и Уелс завършват с развод. Според статистиката средната продължителност на брака е 12 години.

Аделина Радева ще води заедно с Виктор Николаев сутрешния блок на "Нова телевизия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108890_adelina_radeva_shte_vodi_zaedno_s_viktor_nikolaev/?ref=rss


Телевизионната водеща, известна от ефира на БНТ, Аделина Радева ще води заедно с Виктор Николаев сутрешния блок на "Нова телевизия" "Здравей, България", съобщиха от пресцентъра на медията. <br /><br />"Познавам добре работата на Аделина и вярвам, че със своя дългогодишен опит и силно екранно присъствие тя ще допринесе за затвърждаване успеха на сутрешния блок на "Нова телевизия". Професионалното й партньорство с Виктор Николаев започва още преди...

Редактор в Би Би Си подаде оставка заради неравностойно заплащане за мъже и жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651933

Редактор в Би Би Си подаде оставка заради неравностойно заплащане за мъже и жениЖурналистката от Би Би Си Кари Грейси - редактор за Китай в регионалното бюро на телевизията в Пекин - обяви, че напуска поста си в знак на протест срещу разликата в заплатите на мъжете и жените в телевизията, съобщи Асошиейтед прес. Ветеран с 30-годишна кариера в Би Би Си, Грейси написа в изявление на уебсайта си,

Гърция готова на компромис за името Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-gartzia-pobedata-siriza-26761919

Един 25 годишен спор изглежда е на път да бъде разрешен. Това пише гръцкият "Катимерини" по повод различията с бившата югославска република за името й.

Руски кораби в Ламанша притесниха Великобритания

http://www.cross.bg/korab-britanskite-korabi-1564986.html

/КРОСС/ Британският стражеви кораб Westminster е бил изпратен в Ламанша, за да съпроводи група руски кораби, съобщиха от Министерството на отбраната на Великобритания. Това е станало, след като руските кораби са навлезли в "зоната на националните интереси" на страната, уточнява говорителят на британското военно министерство. Същевременно от британското военно министерство отбелязаха, че случилото се не може да се нарече инцидент, а изпращането на кораб за ескорт е рутинна процедура в такива случаи. Това не е първият подобен случай в последно време. В края на декември корабът на британските ВМС Tyne беше изпратен за съпровождане на руски кораб в Ламанша, който според британските военни може да е събирал разузнавателна информация. Два дни по-късно британската фрегата St. Albans съпроводи руският кораб "Адмирал Горшков", когато се е намирал близо до британските териториални води в Северно море.  

Видео: Ракета на SpaceX излетя в Космоса за тайна мисия на САЩ

http://www.dnevnik.bg/video/2018/01/08/3108864_video_raketa_na_spacex_izletia_v_kosmosa_za_taina/?ref=rss


След неколкократно отлагане американската частна компания "Спейс Екс" снощи изстреля "космически апарат" в рамките на секретна мисия на американското правителство, за която се знае единствено, че се нарича "Зума", предаде "Франс прес".<br /><br />Ракетата "Фалкън 9" беше изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида в 20 ч. местно време (3 ч. българско), както показаха кадри, предавани пряко от "Спейс Екс".<br /><br...

Само във Фрог: Най-големият конкурент на Петър Христов убит показно преди 17 г.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-konkurent-petar-hristov-ubit-pokazno-predi-17.html

Най-сериозният конкурентът на Петър Христов в бизнеса с млечни продукти е бил убит показно преди 17 години. Това припомниха пред Фрог нюз разследващи. Става дума за мениджърът на фирма ”Млекимекс” Слави Славов.

Само във Фрог: Най-големият конкурент на Петър Христов убит показно преди 17 г.

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-konkurent-petar-hristov-ubit-pokazno-predi-17.html

Най-сериозният конкурентът на Петър Христов в бизнеса с млечни продукти е бил убит показно преди 17 години. Това припомниха пред Фрог нюз разследващи. Става дума за мениджърът на фирма ”Млекимекс” Слави Славов.

„Ръчна граната“ опразни мол в Швеция

https://frognews.bg/svqt/rachna-granata-oprazni-mol-shvetsiia.html

Подозрителен предмет, приличал на ръчна граната, опразни мол в Швеция. Полицията в град Люлео евакуира търговския център, предават местните медии.

Венци Мицов за Фрог: При толкова високобюджетен клип, не можахте ли да сложите на масата някоя мръвка, вместо лук

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/ventsi-mitsov-pri-tolkova-visokobiudjeten-klip-mojahte-slojite-masata-niakoia-mravka-vmesto-luk.html

Вече изразявах мнението си клипа за Европредседателството ни, но за Фрог нюз ще кажа, че нещата не са еднозначни - само бели или само черни. Клипа ни струва 200 000 лева, коментира пред Фрог нюз музикантът Венци Мицов, който е и общински съветник в София.

Истанбулската конвенция: видяхме какви хора управляват България

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/08/3108744_istanbulskata_konvenciia_vidiahme_kakvi_hora/?ref=rss


За да се промени, България има нужда от просветени и смели лидери. Но случаят с Истанбулската конвенция показа, че ако сред управляващите има такива хора, те очевидно много добре се прикриват. Коментар от Ясен Бояджиев за "Дойче веле": Още първите дни на новата година дадоха красноречиво доказателство за това какви хора управляват България. И какъв е техният интелектуален и ценностен "багаж". Не че не беше известно и преди това, но заради европредседателството можеше да се...

Според иранския президент протестите не са били само икономически

http://www.mediapool.bg/spored-iranskiya-prezident-protestite-ne-sa-bili-samo-ikonomicheski-news273987.html

Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха свързани само с икономиката, каза президентът Хасан Рохани, намеквайки, че истинските мишени са били влиятелните консерватори, които се противопоставят на неговите планове за разширяване на личните свободи и насърчаване на разведряването в чужбина, предаде Ройтерс. "Би било погрешно тълкуване (на събитията), а също обида към иранците да се говори, че те са имали само икономически искания", каза Рохани. "Хората имаха икономически, политически и социални искания", заяви той. Рохани призова за премахване на ограниченията върху социалните медии, използвани от антиправителствените демонстранти. Той отхвърли призивите на твърдолинейни духовници за постоянно блокиране на достъпа до социалните медии и приложенията за съобщения. "Достъпът на хората до социалните медии не би трябвало да бъде постоянно ограничен. Не можем да бъдем безразлични към живота и работата на хората", заяви президентът. Според него на хората трябва да се позволи да критикуват всички ирански официални лица без изключение. "Никой не е невинен и хората могат да критикуват всеки", каза Рохани.

Раздадоха наградите "Златен глобус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366764

Драмата "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона, за която се смята, че най-ясно отразява горещата тема за сексуалния тормоз над жените, е големият победител на наградите "Златен глобус" във филмовите категории, предадоха световните информационни агенции.

ЕК: В петък в София ще решим за Западните Балкани

http://www.moreto.net/novini.php?n=366765

Европейската комисия горещо подкрепя провеждането на среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани, организиране на България. ЕК съобщи, че ще има нови страни-членки от Балканите в ЕС според напредъка на всяка една от тях. В същото време Брюксел подкрепя реформите и усилията на всяка една от западнобалканските държави, които полагат за членство.

Официално: Треньор №1 на България остава начело на "Астана"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651913

Официално: Треньор №1 на България остава начело на "Астана"Най-добрият български треньор за 2017 г. Станимир Стоилов ще продължи да води шампиона на Казахстан "Астана". Това бе обявено официално на сайта на отбора, който Мъри пое през юни 2014 г. Предишният контракт на специалиста от Хасково приключи на 31 декември, но след преговори е продължен. В петък под ръководството на Стоилов "Астана" ще започне

Тереза Мей запазва водещите си четирима министри

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-zapazva-vodeshtite-si-chetirima-ministri-news273986.html

Британският премиер Тереза Мей започна в понеделник да внася промени в правителството си, чиято репутация бе белязана от няколко скандала, предаде Франс прес. Промените се правят преди началото на следващата фаза на преговорите за Брекзит, отбелязва агенцията. Министрите "тежка категория" в кабинета, които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел, запазиха постовете си, предава Ройтерс. Това са министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на външните работи Борис Джонсън, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и министърката на вътрешните работи Амбър Ръд. Промените обаче започнаха с гаф на торите. Те обявиха в акаунта си в Туитър, че министърът на транспорта Крис Грейлинг застава начело на Консервативната партия. Впоследствие торите изтриха туита си. В действителност се оказа, че 46-годишният Брандън Луис е назначен за председател на Консервативната партия и за държавен секретар без портфейл в кабинета. Той заменя на висшия партиен пост досегашния председател Патрик Маклохлин. Брандън Луис преди това заемаше поста на държавен секретар по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес. Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър пък подаде оставка днес поради здравословни причини. Тази новина дойде година след падането на правителството в тази британска провинция, която оттогава не успя да сформира нов кабинет. Нов министър за Северна Ирландия все още не е обявен. Днес и утре се очакват нови номинации в кабинета на Мей, допълва Франс прес. Първите оставки в кабинета на Мей бяха направени още в края на миналата година. През декември първият вицепремиерът Деймиън Грийн бе принуден да подаде оставка, след като призна, че излъгал относно порнографски снимки, открити в компютъра му в парламента. Грийн стана третият министър, напуснал кабинета на Мей за няколко седмици. Първо оставка подаде министърът на отбраната Майкъл Фалън заради скандал за сексуално посегателство. На негово място бе назначен Гавин Уилямсън После остава подаде държавният секретар на международното развитие Прити Пател, водила паралелна дипломация с Израел. На нейно място трябваше да бъде назначен настоящият министър на здравеопазването Джереми Хънт, но това бе оспорено заради кризата, която сега преживява националната здравна система, не успяваща да се справи с многото пациенти   в разгара на изключително студената зима. На мястото на Деймиън Грийн пък днес бе назначен Дейвид Лидингтън, който подобно на Грийн ще подпомага работата на Тереза Мей. Лидингтън ще бъде държавен секретар в офиса на кабинета, но за разлика от Грийн няма да носи титлата първи вицепремиер. Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите с Брюксел, която ще започне още този месец. Разговорите ще засягат преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС. Според британски медии Тереза Мей може да създаде нов пост на министър, натоварен с подготовката на Великобритания за евентуална липса на финално споразумение с Брюксел. В коментар за предполагаемите промени в британското правителство лондонският "Дейли телеграф" пише, че премиерът Тереза Мей ще назначи министър с ресор "без Брекзит", сиреч ако няма споразумение с ЕС за излизането на Обединеното кралство. Според вестника новият министър вероятно ще бъде настанен в министерството за Брекзит и ще работи паралелно с министър Дейвид Дейвис. Задачата му ще бъде да осъществява подготовка за евентуалното напускане на ЕС без търговска сделка. Създаването на новия пост се възприема като опит на премиерката да покаже на партньорите си от ЕС и на привържениците на Брекзит, че Лондон има сериозни намерения да напусне съюза без споразумение, ако преговорите се провалят.

Британският министър за Северна Ирландия подаде оставка

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-ministar-za-severna-irlandiya-podade-ostavka-news273986.html

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър подаде оставка по здравословни причини, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителя на премиера Тереза Мей. През идните седмици той ще се подложи на сериозна операция заради проблем с десния си бял дроб. Броукъншайър оглавяваше усилията на британското правителство за възстановяване на самоуправлението на Северна Ирландия след провала на споразумението за подялба на властта в британската провинция между юнионистите и католиците преди една година. Новината за оставката дойде в деня, в който британският премиер Тереза Мей ще направи промени в правителството. Агенцията посочва, че целта на Мей е да укрепи властта си преди началото на новата, ключова фаза от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. В коментар за предполагаемите промени в британското правителство лондонският "Дейли телеграф" пише, че премиерът Тереза Мей ще назначи министър с ресор "без Брекзит", сиреч ако няма споразумение с ЕС за излизането на Обединеното кралство. Според вестника новият министър вероятно ще бъде настанен в министерството за Брекзит и ще работи паралелно с министър Дейвид Дейвис. Задачата му ще бъде да осъществява подготовка за евентуалното напускане на ЕС без търговска сделка. Създаването на новия пост се възприема като опит на премиерката да покаже на партньорите си от ЕС и на привържениците на Брекзит, че Лондон има сериозни намерения да напусне съюза без споразумение, ако преговорите се провалят. Тереза Мей полага заключителните щрихи в своята първа голяма реконструкция на кабинета, която ще изведе на преден план повече жени и консерватори от африкански или друг етнически произход, заключава "Дейли телеграф". "Гардиън" предполага, че днес Тереза Мей ще уволни или премести на друг пост около една четвърт от своите министри. В това отстояване на своя авторитет тя ще остави министрите на външните работи Борис Джонсън, на Брекзит Дейвид Дейвис, на вътрешните работи Амбър Ръд и на финансите Филип Хамънд, прогнозира вестникът.

Иранският президент: Протестите не са били само икономически

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651909

Иранският президент: Протестите не са били само икономически Протестите, които разтърсиха Иран, не бяха свързани само с икономиката, каза президентът Хасан Рохани, намеквайки, че истинските мишени са били влиятелните консерватори, които се противопоставят на неговите планове за разширяване на личните свободи и насърчаване на разведряването в чужбина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ричард Хамънд зареди с вода вместо бензин

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/richard-hamynd-zaredi-s-voda-vmesto-benzin-6077970

Два супер автомобила, карани от Хамънд в новия сезон на The Grand Tour. И двата унищожени.

АПИ напомня: Валидността на винетките изтича на 31 януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-napomnia-validnostta-na-vinetkite-izticha-na-31-ianuari-2071292

Годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г., напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. От АПИ съветват потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария.

Какво облякоха звездите на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-obliakoha-zvezdite-na-nagradite-zlaten-globus-snimki-2071296

Очакваният протест на жените, облечени в черно, на церемонията за наградите Златен глобус, започна още на червения килим и в него се включиха утвърдени актриси като Мерил Стрийп, предаде Асошиейтед прес.

Пернишко се подготвя за нощта на "Сурва"

https://www.actualno.com/pernik/pernishko-se-podgotvja-za-noshtta-na-surva-news_653181.html

Както повелява хилядолетната традиция, всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари магията на обичая "Сурва" ще събере хиляди маскирани и очаровани от духа на празника. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Народният празник, който от края на 2015 година е част от голямото семейство на ЮНЕСКО, по стародавна традиция се чества на Васильовден по стар стил. Сурвакари, обхождат къщите и благославят стопаните за здраве и берекет. И тази година кметът на Перник Вяра Церовска и еки

Разстреляният предприемач се канел да строи автомагистрала „Хемус”

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/razstrelianiiat-predpriemach-kanel-stroi-avtomagistrala-hemus.html

Разстреляният великотърновски бизнесмен Петър Христов се канел да строи автомагистрала „Хемус”. Това разказаха пред Фрог негови съграждани.

Разстреляният предприемач се канел да строи автомагистрала „Хемус”

https://frognews.bg/novini/razstrelianiiat-predpriemach-kanel-stroi-avtomagistrala-hemus.html

Разстреляният великотърновски бизнесмен Петър Христов се канел да строи автомагистрала „Хемус”. Това разказаха пред Фрог негови съграждани.

Съдят баща и син от Плевен за хулиганство и неподчинение на полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651893

Съдят баща и син от Плевен за хулиганство и неподчинение на полициятаБаща и син от Плевен ще бъдат съдени по бързото производство за хулиганство и неподчинение на органите на реда. Районната прокуратура внесе обвинителния акт в съда, съобщиха от ведомството, цитирано от БТА. Обвинението е срещу Коце К./37/ и Спас К. /60/ за престъпление от 15 декември 2017 г. на ул."Осъм". След като употребил алкохол Спас К.

Убитият Христов станал дядо преди 3 месеца, ходел без охрана

https://offnews.bg//obshtestvo/ubitiat-hristov-stanal-diado-predi-3-mesetca-hodel-bez-ohrana-672509.html

Публично разстреляният по-рано днес Петър Христов не е използвал охрана, разчитал е само на шофьора си. Това разказa източник на OFFNews.

Убитият не е получавал заплахи досега.

Преди 3 месеца Христов станал дядо. Неговата дъщеря родила момче, което кръстила също Петър. Същото име носи и синът на собственикът на млечната компания "Лактима". 

Убитият в софийския кв. "Манастирски ливади" бизнесмен Петър Христов е спряган за изключително близък до ГЕРБ. 

Фирмите, които е управлявал, го свързват на практика с целия елит на партията: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева и др. 

Основната фирма, с която се свързва името на бизнесмена, е приватизираната през втората половина на 90-те г. "Лактима".

От публикация на вестник Капитал става ясно още, че Христов е предвиждал да построи изцяло ново предприятие, което да бъде най-модерното за производство на сирена и кашкавали в България. Изграждането на завода се очаквало да стартира в началото на 2018 г. и да приключи в рамките на година, като предвидената инвестиция надхвърляла 10 млн. лв.

Името на Христов става известно при учредяването на партия ГЕРБ през 2008 година и малко по-късно, след като стана благодетел на Мануела Горсова - момичето, което беше прегазено от олимпийския шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

ГМО петунии превзеха пазара в Европа, във Варна вземат мерки да ги ограничат

http://www.moreto.net/novini.php?n=366752

В последните години генно-модифицирани храни все по-често стигат до българската трапеза, въпреки че Европа отдавна се обяви „Против" тези продукти. В първите дни на 2018-та се оказва, че и цветята, които отглеждаме на балкона или в градината, също могат да са ГМО.

Тренд 2018: Бяла кухня (I част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6651883

Тренд 2018: Бяла кухня (I част)Когато става дума за интериор и декориране на дома всичко опира до вкуса и възможностите на собствениците. Но всяка година професионалистите се вглеждат в тенденциите, задавани от специализирани издания или от анализатори, които обобщават потребителското поведение. Днес представяме първа част от прогнозата на Country Living за трендовете на 2018-а.

Смелчаци се возиха в метрото само по бельо (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651789

Смелчаци се возиха в метрото само по бельо (Видео, снимки)Стотици смели лондончани дръзнаха да излязат в студеното време и да пътуват полуголи в метрото, като част от годишна традиция, разпространена в различни краища на света, пише в. "Дейли експрес". Температурите стигнаха 3 градуса Целзий, но това не попречи на повече от 400 души по бельо да участват в събитието,

Задържаха членове на "Ислямска държава" в Йордания, планирали атентат в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651746

Задържаха членове на "Ислямска държава" в Йордания, планирали атентат в странатаВ Йордания са задържани 17 члена на терористичната групировка „Ислямска държава“, които са подготвяли атентат в страната, съобщава РИА Новости, като се позовава на официални данни. След ареста от задържаните е иззето голямо количество оръжие, което те са възнамерявали да използват. Планирането на атентата е започнало през ноември 2017 г.

Разпитват Тръмп за връзките му с Русия

https://frognews.bg/svqt/razpitvat-tramp-vrazkite-rusiia.html

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър ще разпита Доналд Тръмп за връзките на президента с Русия по време на изборната кампания през 2016 г.

Разпитват Тръмп за връзките му с Русия

https://frognews.bg/novini/razpitvat-tramp-vrazkite-rusiia.html

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър ще разпита Доналд Тръмп за връзките на президента с Русия по време на изборната кампания през 2016 г.

"Лидл България" осъди ПИК

https://www.actualno.com/society/lidl-bylgarija-osydi-pik-news_653178.html

Компанията "Лидл България" е осъдила информационна агенция ПИК. Причината - нанесени неимуществени вреди, продиктувани от две публикации с неверни твърдения. ПИК трябва да плати 10 100 лв. обезщетение на засегнатата страна според решението на Софийския районен съд. Става дума за статии от 2015 г., чрез които се твърди, че веригата хипермаркети е заблуждавала клиентите си с неистински промоционални оферти. Относно първия материал от "Лидл" казват, че с използването на груб

Пожар на покрива на "Тръмп Тауър" (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/pojar-na-pokriva-na-trymp-tauyr-video-news_653177.html

Една от най-емблематичните сгради в Ню Йорк - "Тръмп Тауър", се е подпалила. Става въпрос за пожар на покрива на "бижуто" на Доналд Тръмп, предаде NBC. За пожара е станало ясно, след като се е активирала противопожарната аларма. Няма информация да се е наложила цялостна евакуация, както и да има пострадали хора заради инцидента. WATCH: Firefighters responded to a fire on the roof of Trump Tower in New York City https://t.co/LnII0XquRZ pic.twitter.com/yyJLEPC50K &mdas

Белгия и Холандия промениха границите си заради обезглавен труп

http://www.moreto.net/novini.php?n=366746

Холандия и Белгия мирно промениха националните си граници, като размениха голям участък земя. Това се случи, след като преди 4 години на границата бе открито обезглавено тяло. Случаят предизвика юридически хаос. Холандските власти нямаха право да разследват случая, тъй като по документи това беше белгийска територия.

17 арестувани при антинаркотични операции в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651776

17 арестувани при антинаркотични операции 
в ТурцияСедемнадесет души бяха арестувани при редица антинаркотични акции в Турция, съобщиха източници от силите за сигурност, предаде Анадолската агенция. Операциите са били извършени вчера в окръзите Адана, Кършехир, Адъяман, Шанлъурфа и Айдън, предаде БТА. Полицията в южния окръг Адана арестува шофьор на камион,

И "Нагла" версия за убийството на Петър Христов

http://clubz.bg/62653-i_nagla_versiq_za_ubijstvoto_na_petyr_hristov

Мокра поръчка от фабрика за убийства, застрашени бизнес интереси или опит да се пропука прехвалената от властта стабилност - около тези три основни версии гравитират всички предположения, свързани с разстрела на 49-годишния бизнесмен Петър Христов в София тази сутрин.

Убиецът го е причакал на излизане от офиса му в квартал "Манастирски ливади", в близост до мол "България" и е изстрелял осем куршума, пет от които са попаднали в тялото на жертвата. Шофьорът на Христов го е откарал във Военномедицинската академия, където той е починал от раните си. В момента МВР вече е снело блокадата на района, отцепен остава само строежът в близост до офиса на Христов, откъдето се предполага, че може да е стреляно по него.

МВР проверява няколко версии за убийството, казаха оттам, без да издават повече подробности. Появи се хипотезата, че Христов, известен като човек от много близкото обкръжение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, е помогнал за разкриването на бандата на Наглите, отвлякла 13 човека за 3 години, убила двама и получила над 3 милиона евро откупи, от които не беше намерен и цент. 

Фабриката за мокри поръчки беше разкрита през 2010 г., по времето, когато министър на вътрешните работи беше Цветанов. В затвора се намират четирима от групата, като м.г. Софийският градски съд реши двама от Наглите да излязат предсрочни от затвора - Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи. Дотам се стигна благодарение на законови промени, които позволяват на лишените от .свобода сами да искат от съда предсрочно освобождаване. 

Апелативният съд обаче постанови присъдите да бъдат излежани изцяло. Йожи беше осъден на 18 години, а Гребеца - на десет години затвор. Зад решетките са и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето.

Според "24 часа" Христов, който някога бил съдружник в бизнеса с млечни продукти с разстреляния на остров Аруба наркотърговец Поли Пантев, станал причина за внезапния пробив в разследването срещу Наглите. Бизнесменът, собственик на компанията за млечни продукти "Лактима", бил човекът, направил връзката с основния свидетел срещу Наглите - Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите на групата.

Друга версия, лансирана в интернет пространството, е, че Христов имал интереси в строителството на магистрала "Хемус". Преди броени дни аутобанът беше обявен за приоритет на правителството, тази година се очаква да стартират процедурите по избор на изпълнител и надзор. Индикативната стойност на проекта за първокласния път от София до Шумен надхвърля 1.2 млрд. евро.

Съвпадението на убийството с началото на Европредседателството очаквано предизвиква коментари и дали някой умишлено не клати така прокламираната от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов стабилност.

Така или иначе до момента от управляващата партия няма нито един коментар относно убийството на един от големите им спонсори, а и крупен бизнесмен в България.

Либия е продала петрол за 14 млрд. долара през миналата година

http://econ.bg/Новини/Либия-е-продала-петрол-за-14-млрд-долара-през-миналата-година_l.a_i.755912_at.1.html

Приходите на либийския петролен сектор през миналата година в сравнение с данните от 2016 г. съставляват 14 млрд. долара. Това става ясно от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване