Защо Делян Добрев оттегли оставката си, докато КС умува?

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-deljan-dobrev-26760365

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил оставката си от парламента, докато Конституционният съд (КС) решава дали това, че тя беше отхвърлена е законно.

Според САЩ Русия се меси в изборите в Мексико

https://www.actualno.com/america/spored-sasht-rusija-se-mesi-v-izborite-v-meksiko-news_653093.html

Русия е стартирала кампания, за да повлияе на президентските избори в Мексико през тази година и да всее раздор в страната. Това заяви високопоставеният съветник в Белия дом Х. Р. МакМастър, предава Reuters. „Виждаме усилия да се поляризират демократичните общества и общностите в тях да се настроят една срещу друга“, заяви МакМастър. „Вече се виждат първоначалните белези за това на мексиканските президентски избори“, допълни той, но не уточни как точно

Виж промените на движението в София заради откриването на председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651091

Виж промените на движението в София заради откриването на председателствотоПромени в движението в центъра на София, свързани с церемонията по откриването на Българското председателство и посещението на Колежа на членовете на Европейската комисия. Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в мероприятията, както следва: От 17.30 часа на 10.01.

Анджелина със специална половинка на червения килим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/andzhelina-sys-specialna-polovinka-na-cherveniia-kilim-6077946

Анджелина Джоли и Шарън Стоун бяха придружени от синовете си по време на 75-ите награди "Златен глобус", които се раздадоха в Бевърли Хилс

Вежди Рашидов: Борисов постави пред Ердоган въпроса за арестуваните журналисти в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=366719

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за арестуваните журналисти в Турция и свободата на словото пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган при вчерашния им разговор в Истанбул. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов.

Кадиров поиска Европа и Русия да се обединят срещу САЩ

https://offnews.bg//sviat/kadirov-poiska-evropa-i-rusia-da-se-obediniat-sreshtu-sasht-672483.html

Лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров призова Европа и Русия съвместно да се опълчат срещу "вероломството на САЩ" и да спрат "военното безумие" на Вашингтон, пише в."Известия".

Кадиров обвини Вашингтон чрез интернет месинджъра "Телеграм", че се опитва да дестабилизира ситуацията около Русия, като разпалва конфликти в Украйна и Грузия. "Разрушителната политика" на САЩ според него се е отразила също в Сирия, Иран, Израел, Ирак, Ливан.

"САЩ диктуват свои правила на богатите с петрол мюсюлмански страни, желанието им е да владеят природни богатства въпреки смъртта на милиони хора. Властите на САЩ дискредитират религиите, държавния строй, световния ред", написа чеченският ръководител.

Кадиров призова Европа да не се държи "страхливо", а "в единен фронт" с Русия да се опълчи "срещу вероломството (на САЩ) - инак все повече страни ще бъдат хвърлени в хаос, включително европейските". Президентът на Русия Владимир Путин неведнъж е заявявал, че светът не бива да бъде еднополюсен, напомни той, цитиран в "Известия".

Източник: БТА

Преглед на икономическите теми в печата, 8 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-8-януари_l.a_i.755889_at.1.html

"Бopиcoв бъpĸa бюджeтa c чyвaлa нa Дядo Koлeдa" Mиниcтpитe yпopитo и нaxaлнo зaбpaвят, чe пapитe, ĸoитo paздaвaт ĸoгaтo и ĸaĸтo cи пoиcĸaт, ca нa...

Алпинистът Боян Петров се е прицелил в три 8-хилядника през 2018 г.

http://www.cross.bg/boyan-petrov-nyakoii-1564962.html

/КРОСС/ Алпинистът Боян Петров планира да покори три 8-хилядника през 2018 г. - два в пролетния полусезон и един наесен през септември. Връх Еверест ще ми осмисли пролетния полусезон заедно с още някой от 8-хилядниците. Кой точно е, решаваме в момента, каза той по bTV. „През 2017 г. експедициите бяха пробни, за да видя дали ще успея да се върна в топ форма. В момента, слава Богу, нищо не ме боли, махнал съм железата. Вече нямам оправдание, трябва да го направя", каза Боян Петров. „Всички спирачки ми действат като: „Можеш". Прескачам някакси трудността и се насочвам към още по-големи неща", допълни алпинистът. Той представи и идеята си за дневник за изкачване на Копитото. „Когато лежах след катастрофата в Кресна, ми хрумна, че по пътеката, по която се подготвям, която е много стръмна и не става за разходка, а само за тренировки, можем да направим дневник, на който хората да се подписват и аз да разбера на това трасе освен мен ходи ли някой друг", обясни той.  

Преговарят за мач между Кобрата и шампиона на WBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651042

Преговарят за мач между Кобрата и шампиона на WBAМач срещу новия шампион на Световната боксова асоциация (WBA) и Кубрат Пулев е напълно възможен през тази година. Това разки промоутърът на българина Нисе Зауерланд. Наскоро Мануел Чар спечели трофея след победа над Александър Устинов.  Кобрата се насочи към този пояс, след като заради контузия пропусна възможността да се бие с най-актуалния

Раздадоха наградите Златен глобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razdadoha-nagradite-zlaten-globus-snimki-2071119

Драмата "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона, за която се смята, че най-ясно отразява горещата тема за сексуалния тормоз над жените, е големият победител на наградите "Златен глобус" във филмовите категории, преда

Бус блъсна възрастна пешеходка на "червено" в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651064

Бус блъсна възрастна пешеходка на "червено" в Горна Оряховица73-годишна жена от Г. Оряховица е с фрактура на крака, след инцидент с товарен автомобил, съобщиха от ОД МВР -Велико Търново. Произшествието е станало в петък около обяд в железничарския град. По първоначална информация товарен автомобил «Форд Транзит», управляван от 40-годишния С. Й. от същия град,

Втори ден преговори за коалиция в Германия - на фокус е бъдещето на ЕС

https://www.actualno.com/europe/vtori-den-pregovori-za-koalicija-v-germanija-na-fokus-e-bydeshteto-na-es-news_653090.html

Бъдещето на Европейския съюз ще бъде във фокуса на втория кръг от предварителните преговори между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус". На втория ден от сондажите председателите на партиите - Ангела Меркел (ХДС), Хорст Зеехофер (ХСС) и Мартин Шулц (ГСДП) - ще обсъдят в отделен кръг политиката, която Берлин трябва да води спрямо Брюксел през следващите четир

Макрон предлага на Китай да внесе нов импулс в борбата срещу изменението на климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651045

Макрон предлага на Китай да внесе нов импулс в борбата срещу изменението на
климатаВ рамките на първия ден от посещението си в Пекин държавният глава на Франция Еманюел Макрон предложи на Китай да „съживи борбата срещу измененията на климата“ и да „увеличи ангажиментите си“ срещу глобалното затопляне до планираната за края на годината конференция в Полша, предава AFP, цитира "Фокус".

Авария оставя част от центъра на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=366723

Заради авария на водпровод част от центъра на Варна е без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са абонатите в карето между бул. "Осми Приморски полк", ул. "Капитан Рончевски", ул."Васил Друмев" и бул.

Пострадалите при наводненията в Бургас плашат с протести

http://www.cross.bg/mestnite-selo-pochistvane-1564961.html

/КРОСС/ Наводнените миналата есен бургаски села излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета. Въпреки ремонта на къщите, местните жители са в постоянен страх от ново бедствие, предава бТВ. Над 300 души са внесли подписка в Областната управа в Бургас, в която настояват да се изчистят опасните речни участъци. Хората край дерето в село Черни връх с тревога посрещат всеки дъжд. Според местните неправилно е изместено коритото на реката, която минава покрай селото. „При един малко по-силен дъжд ние може да сме следващите жертви, защото земята е пропита. Тя няма къде вече да излезе водата", разказват местните. И в съседното село Ливада мерките, взети срещу нови наводнения, не успокояват хората. Областната управа няма бюджет за почистване на речните корита. Надеждите са в бюджета за новата година да бъдат заложени средства за цялостно почистване на опасните места, поне на тези, близо до селата.  

Гърция била готова да приеме името Нова Македония

https://frognews.bg/novini/gartsiia-bila-gotova-prieme-imeto-nova-makedoniia.html

Гърция може да приеме ново наименование на Република Македония, което да се изписва на македонски и да бъде за всеобщо използване по света. Това пишат тази сутрин гръцките медии.

Кобрата все още има желание да се бие с Джошуа

https://offnews.bg//bojni/kobrata-vse-oshte-ima-zhelanie-da-se-bie-s-dzhoshua-672473.html

Звездата ни в професионалния бокс Кубрат Пулев (25-1, 14 КО) все още е силно заинтересован от битка с шампиона в тежка категория на IBF, IBO и WBA Антъни Джошуа (20-0, 20 КО). Това заяви промоутърът на българина Нисе Зауерланд, цитиран от Спортал.

Кобрата и британецът трябваше да се бият през октомври миналата година пред 78 000 зрители на “Принсипалити Стейдиъм” в Кардиф, Уелс, но само две седмици преди насрочената дата претендентът Пулев се оттегли заради контузия, получена по време на тренировъчния лагер.

"Той все още е в топ 4 на най-добрите боксьори в тежка категория на планетата, така че двубоят срещу Антъни Джошуа все още не е забравен.

Разбира се, Пулев иска да се бие с Джошуа, но не знам дали самият Джошуа иска това. За Кубрат това е голяма битка. Днес за всеки в тежка категория Джошуа е заветна цел", заяви Нисе Зауерланд.

"В момента сме заети да планираме следващата стъпка на Пулев. Той определено беше много разочарован от оттеглянето си толкова близо до битката. Грандиозно събитие, като в същото време щеше да получи и голям хонорар", добави промоутърът на Кобрата.

"Сега, когато Мануел Чар притежава една от титлите, той се превърна също в интересен противник за Кубрат", каза още Нисе Зауерланд.

Най-привлекателната черта за всеки десети младеж е интелигентността

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651051

Най-привлекателната черта за всеки десети младеж е интелигентносттаЗа някои хора външният вид и характерът нямат значение. Австралийски учени установиха, че все повече младежи определят интелекта като най-привлекателна черта в партньора, съобщи в. "Дейли мейл". Психолози от университета на Западна Австралия анализираха романтичните и сексуални предпочитания на 383 души на възраст от 18 до 35 години.

Росен Ангелов се заканвал на мъжа на Кети Кюхова, дъщеря ѝ също знаела за връзката им

http://www.moreto.net/novini.php?n=366718

Откритият мъртъв Росен Ангелов, който в последните дни беше издирван за тежкото шесторно убийство в Нови Искър, се заканвал на мъжа на една от жертвите Кети Кюхова – Неделчо. Дъщерята на Кети, която също е сред жертвите, знаела за връзката на майка ѝ с престъпника.

Стокообменът на България ще е във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stokoobmenyt-na-bylgariia-shte-e-vyv-fokusa-na-sedmicata-253394/

Националният статистически институт ще обяви данни за продажби в промишлеността, строителството и търговията за ноември 2017 г.

Бруталната реч на водещия на "Златен глобус" Сет Майърс (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/brutalnata-rech-na-vodeshtija-na-zlaten-globus-set-majyrs-video-news_653088.html

75-годишната церемония по връчването на наградите "Златен глобус" премина под знака на черното - знак на борба със сексуалния тормоз, като почти всички присъстващи бяха облечени в черен цвят. Тематично - повечето шеги и подмятания бяха в същия дух. Водещият на церемонията Сет Майърс цяла вечер не спря да насочва вниманието към сексуалното насилие в Холивуд и скандала около продуцента Харви Уейнстейн - основно чрез черен хумор. Домакинът бутално се подигра и с актьора Кевин Спейси, ко

КЗП: Между 10 и 20 % от потребителите са прибегнали до бърз кредит през декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651046

КЗП: Между 10 и 20 % от потребителите са прибегнали до бърз кредит през декемвриМежду 10 и 20 % от потребителите, са прибегнали до ползването на бърз кредит през декември. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той допълни, че се очаква през януари отново да има засилено търсене на такива заеми. „Според мен, когато говорим за такъв тип кредити,

Българското председателство на ЕС и българската общност отвъд океана

http://www.eurochicago.com/2018/01/bg-es-kanada/

На тези принципи се уповава и ГК - Торонто в разнообразната си дейност. С оглед на характерните особености и закономерности на канадска земя, Българското председателство на Съвета на ЕС предполага нови форми на взаимодействие и сътрудничество. Ключово място в този процес заема българската общност отвъд океана, благодарение на която сме свидетели на все по-разпознаваемо утвърждаване и разширяване на българското етнокултурно пространство в Канада. В условията на солидарност и взаимопомощ, Генералното консулство на Р. България в Торонто остава в готовност да съдейства и подпомага – в обхвата на своите правомощия и компетенции – разнородни инициативи на сънародниците ни в Канада, посветени не само на Българското председателство на Съвета на ЕС, но и на ценностите, които то олицетворява.

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-01-08.html

На 9 януари 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Алдомировска“, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Убиха бизнесмена Петър Христов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651248

Убиха бизнесмена Петър ХристовБизнесменът Петър Христов,  собственик на голямата млечна компания "Лактима", бе убит в понеделник сутринта малко след 10 часа. Той бе прострелян в гърдите няколко пъти от автомобил, който го е чакал пред офиса му на софийската улица "Ралевица". Христов бе закаран в болница от шофьора си, но малко по-късно почина от раните си.

Община Тетевен отбеляза Ивановден по атрактивен начин

https://www.actualno.com/lovech/obshtina-teteven-otbeljaza-ivanovden-po-atraktiven-nachin-news_653085.html

Според църковния календар на 7 януари почитаме Св. Йоан Кръстител - Ивановден и многото именяци, носещи името му. По случай празника, както всяка година, в Тетевен се проведе традиционното конно шествие, което премина под музикален съпровод на духова музика. То тръгне от паметника на Баньо Маринов, преминавайки по улица „Иван Вазов“ до пл. „Сава Младенов“, където всички събрали се имаха възможността да си направят снимки с участващите в шествието. На то

Две китайски компании и банка се интересуват от проекта “Белене”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650389

Две китайски компании и банка се интересуват от проекта “Белене”България иска да привлече китайски инвестиции най-вече в големи проекти. На срещата в края на ноември в Будапеща на страните от инициативата 16+1 премиерът Бойко Борисов спомена, че разчита в сътрудничество с Китай, за да бъдат изградени автомагистралите “Хемус” и “Черно море” и жп линията Русе - Варна.

Росен Ангелов не е убиецът от Нови Искър, версията е подхвърлена, смята негов съкилийник

https://offnews.bg//temida/rosen-angelov-ne-e-ubietcat-ot-novi-iskar-versiata-e-podhvarlena-smi-672476.html

Росен Ангелов не е убиецът, който ликвидира цяло семейство в Нови Искър, а версията за него умишлено е наложена от разследващите. Това твърди Марин Ташков, бивш съкилийник на посочения за изпълнител на екзекуцията на шест души в новогодишната нощ, който беше открит мъртъв в неделя край село Луково.

В интервю за телевизия Bulgaria ON AIR Ташков заяви, че Ангелов не е човекът, когото описват - той никога не е бил във френския чуждестранен легион и изобщо не бил агресивен. 

"Изобщо не е човекът, който е описан. Да, той е един човек с много силно произнесено его, човек, който счита, че светът се върти около него. Но това, което се разправя, всичките тези истории, че той бил в чуждестранния легион, че бил обучен човек, това са, извинявайте, това изобщо не отговаря на истината", разказа Ташков. 

Той каза, че прекарвал с Росен Ангелов достатъчно дълго време, за да научи някои подробности около биографията му и разказа за случай на спречкване между него и младо момче в ареста:

Росен си беше буквално набит. Това не е човек, който е трениран.

Ташков заяви, че е убеден, че Ангелов не е екзекуторът от Нови Искър:

Аз не че не вярвам, аз съм убеден. Изкарват го Рамбо, а този човек е на години. Този човек никога не е бил професионално трениран. И в цялата тази версия, ако ми разрешите, има - не пробойни, има направо огромни пропуски. 

По думите му убийството е толкова брутално, че би го сравнил само с убийството на Бай Миле. Той разви версията, че за шесторното убийство са били необходими поне двама души. 

"Намерете човек, който разбира от оръжие. Най-малкото този 22 калибър са изстреляни над 30 гилзи. Това означава 4 пълнителя и половина. Един пълнител е 8 патрона. Кога този човек е убил кучето, кога е разстрелял останалите. Това местене на трупове, оставяне на джипа до кладенеца, тефтерчето... Това е все едно Хензел и Гретел - Гретел е хвърляла камъчета по пътя, за да може да се стигне до това нещо. Няма логика. Плюс това профилът на този човек е на беглец. Той е осъждан за съвсем други неща. Тука го изкараха едва ли не сериен убиец. Няма такова нещо. Много са пробойните в тезата на разследването", коментира Ташков.

По думите му в разследването има много "странни неща", като това да убиеш шест души от ревност. Росен Ангелов би бил възможен изпълнител на това престъпление, ако вечерта е бил със семейството, въоръжен, провокиран и в момент на афект. 

"Тук са коренно различни нещата. Това убийство е подготвено. За мен специално и при тази динамика на престъплението, е имало поне двама души", коментира още бившият съкилийник на Ангелов. 

По думите му Росен Ангелов не е социопат и е по-скоро човек, който "има афинитет към тази криминогенна среда". 

Ташков смята, че разследването е оставило без отговор въпроси:

Говореше майката на това момче, което е чуждо на фамилията, приятелят на убитото момиче, Боби. Тя каза, че звъняла на Нова година по телефона му, но някой отхвърлил разговора и затварял телефона. Това значи, че извършителят е бил в къщата. Какво стана с този телефон? Никой думичка не спомена за него. Другото, което е - ако някой е останал в къщата след убийството, той е търсил нещо. Според мен умишлено се подведоха хората, умишлено беше подхвърлена версията Росен. Тома е мое лично мнение", каза Ташков. 

По думите му се е случило това, което всички очаквали - "Росен да бъде самоубит, което се случи". 

Гърция приема името "Нова Македония"?

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-priema-imeto-nova-makedonija-news_653087.html

Гръцките медии излязоха с информация, че Атина може да приеме ново име на Македония, което да се изписва на македонски и да бъде за всеобща употреба. Според телевизиите "Скай" и "Антена", както и печатните издания "То Вима", "Катимерини" и "Естиа" като най-вероятно ново име за разрешаването на дългогодишния спор между властите в Скопие и Атина се посочва "Нова Македония". В информациите се твърди, че тази позиция е била изразена о

Застреляха собственика на „Лактима“

http://www.transmedia.bg/2018/01/08/%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0/

Бизнесменът Петър Христов е бил прострелян 4 пъти в гърдите и един път в главата, докато се возел в джипа си в понеделник сутринта. Той е собственик на компанията за млечни продукти у нас „Лактима“, чийто централен офис се намира на ул. „Ралевица“ №98 в столичния квартал „Манастирски ливади”. На същата улица е станало и убийството.

Христов е бил откаран в болница от шофьора си. След 30 минути в реанимация той е починал, съобщиха от полицията. Предполага се, че убиецът е стрелял от съседния строеж. Районът е отцепен. Според неофициална информация стрелецът е бил един.

21 полезни факта за концесиите

http://clubz.bg/62633-21_polezni_fakta_za_koncesiite

Използвам напрежението около Банско и припомням набързо някои основни принципи при концесионните процедури. Ей така, само за информация:

1. Концесията е добър инструмент за партньорство на държавни и общински администрации с частни компании.

2. Концесията представлява предоставяне на държавен или общински ресурс или собственост на компания, наречена концесионер. Концесионерът трябва да управлява добре предоставените му ресурси и плаща концесионна такса за това.

3. Така властите се освобождават от несвойствени дейности, като управление на курорт или пазар на извлечени природни богатства, например.

4. Има полза за държавния и общинските бюджети - влизат постъпления от дейността на концесионера. Иначе много често самите власти нищо не правят и дейността няма развитие. Например държавата трудно може да извлича молибден и да му търси реализация на международния пазар. Има си компании, които правят добре това.

5. Компаниите, които оперират концесията, пък имат интерес да работят добре, за да изкарат повече пари. Иначе напразно ще плащат концесионната такса. Самата такса трябва едновременно да пази интереса на обществото и да не е прекалено висока, за да не откаже компаниите.

6. Добре е концесионна процедура да се прави след анализ на конкретната ситуация и нуждите от развитие. Например таксиметровите коли в Ню Йорк са общински. Това е стратегическо решение на тяхната община. Изборът е добре да се прави на конкурсно начало, само конкуренцията ще запази интересите на всички страни в процедурата.

7. Добре е да се избират опитни компании за оператори. Защото са го правили на други места, знаят как се прави, как може да се развие. И няма да се обучават на наш гръб. Добре е например компания, която има установени международни пазари и доказана технология, да добива ценен метал, за да го реализира бързо и на добри цени. И да си плаща концесионните такси, разбира се.

8. Добре е компаниите, които се избират, да имат визия за развитие. Едно е просто да се изпълняват условията по договор, друго е непрекъснато да се надгражда и да се развива не само конкретния проект, но и целия сектор.

9. Добре е компаниите, които се избират, да са Корпоративни Отговорни Граждани. Все пак са част от нашето общество. Една известна международна компания не само добива минерална вода близо до София, но инвестира изключително много в CSR-проекти, развитие на общините, работа с децата, екологични каузи и много други.

10. Добре е компаниите, които се избират, да са известни, големи и с международна репутация. Не само заради опита. А и заради отговорността, която ще носят. Офшорка на името на безработен чужденец няма как да бъде осъдена в случай на нужда. Големите компании, особено листваните на борсите, носят огромна отговорност и оперират по силни вътрешни правила и етични норми.

11. Добре е компаниите, които се избират, да комуникират непрекъснато с масовата аудитория. Не само с отчети, а и с непрекъсната комуницация за дейността си, плановете си, развитието, сектора, всичко друго, което може да е интересно за масовата публика.

12. Понякога концесионерите са в условие на „естествен монопол“. Няма лошо. Налага се от чисто природни закони. Например в един честотен спектър може да има само един телеком оператор. Или да излъчва само една телевизия. Иначе сигналите ще се объркват.

13. Понякога е обратното. Поради големина и сложност на концесията се допускат няколко оператора. Например София е разделена на няколко района и различни компании имат концесия за извозване на боклука. Или пък при линиите на градския транспорт.

14. И в двата горни случая, администрацията е заложила повече законови рестрикции, за да се гарантира, че концесионерите няма да злоупотребяват. Като например, че са длъжни да обявяват обществени поръчки за всяка доставка, всеки под-изпълнител и почти всеки разход. За разлика от стандартните компании, които нямат подобни рестрикции.

15. Понякога един концесионер може да получи концесия за повече от един обект, ако има икономическа и обществена логика. И ако поеме твърди гаранции, че ще запази равнопоставеността на обектите и няма да развива единия за сметка на другия. Когато се обсъждаше концесията за летищата на Варна и Бургас, имаше известни притеснения дали бъдещият концесионер няма да развива само едното за сметка на другото. Запазването на равнопоставеността между двете залегна в условията за кандидатстване и всички международни оператори се съобразиха с това.

16. Ако концесионер вземе два или повече обекта, но целенасочено само развива един от тях, това може да означава, че е взел другите само за да блокира тяхното развитие. И си е калкулирал концесионната им такса в печалбата на единственият обект, който развива.

17. Ролята на администрацията е да контролира изпълнението на концесионния договор. И да не допуска ситуации като от горния пример. Защото този пример показва увреждане на обществения интерес. В подобни случаи администрацията трябва да влиза в ролята си и да санкционира концесионерите.

18. Ролята на обществото е да контролира администрацията дали не допуска увреждане на обществения интерес.

19. Концесионерите не могат и не трябва да работят без подкрепата на обществото. Особено ако са в сектора на комунално-битовите услуги. Ще се породи естествено съпротивление, от което никой няма нужда.

20. Администрацията трябва да прави истински проверки на място. А не само от кабинети по документи.

21. Големи компании, с репутация и чувство за отговорност, с визия и капацитет за развитие не само на бизнеса, но и на социалния живот на общността, в която оперира. Това е идеалният вариант за оператор, който да отмени администрациите от несвойствените им функции, да реализира печалба и да спомага за цялостното развитие на обществото.

Като заключение пак ще повторя, че принципът на концесиониране е много добър инструмент. Проблемните ситуации се явяват, ако някоя от трите участващи страни – общество, администрация или оператор, не иска да спазва правилата и законите.

Дано да ви е било полезно

И усмихнат ден, разбира се!

 

 

Възможна е среща ЕС - Турция по време на Председателството

http://dnes.dir.bg/news/es-turtzia-sreshta-predsedatelstvo-ecaterina-zaharieva-26760242

Независимо, че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои.

Колко телета могат да се намерят под един вол

http://www.transmedia.bg/2018/01/08/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b5%d0%b4/

 

Чиновниците по целия свят, включително и в Европа, са си изработили свой си един език, който се различава от езика на обикновените хора. Заплетен един език, чрез който доказват, че не са обикновени хора, а чиновници. Защо им е да го доказват? За да оправдаят раздутите си чиновнически заплати, разбира се.

Гяволъкът е да вземеш една простичка мисъл и така да я усучеш, че тя да изглежда страшно задълбочена. Толкова задълбочена, че световните простонародни маси да си рекат: „Малий, тия какви задълбочени мисли мислят, халал да са им ония ми ти чиновнически заплати.“

Ето например искаш да кажеш, че не трябва да има предубеждения по полов признак, когато човек върши някаква дейност. Че простонародни мъдрости от рода на „Мястото на жената е в кухнята” са неприемливи в съвременния свят. Камо ли пък шопският възглед, описан от един класик, че „в главата на жената се въдят дяволе и она требе да се шляпа по врато, та да се разпръснат дяволете”. Или пък че жените не бива да работят, да карат коли и да ходят на обществени места без придружител, защото са жени.

Искаш да кажеш, че жените не бива да бъдат насилвани и бити, въпреки че тази забрана, както и забраната да тричаш кучета, може да противоречи на онези изконни български обичаи и ценности, които са ни съхранили като народ през турското робство (виж по този повод читалищно-патриотичната декларация на СДС за Истанбулското споразумение).

Европейският чиновник описва тези виждания на френски и на английски. Ето как е във френския първоизточник:

Article 14 – Education

1Les Parties entreprennent, le cas échéant, les actions nécessaires pour inclure dans les programmes d’étude officiels et à tous les niveaux d’enseignement du matériel d’enseignement sur des sujets tels que l’égalité entre les femmes et les hommes, les rôles non stéréotypés des genres, le respect mutuel, la résolution non violente des conflits dans les relations interpersonnelles, la violence à l’égard des femmes fondée sur le genre, et le droit à l’intégrité personnelle, adapté au stade de développement des apprenants.

Това на български иде да рече следното:

Член 14 – образование

При подходящи случаи страните ще вземат необходимите мерки, за да бъдат включени в утвърдените образователни програми на всички образователни равнища образователни материали по въпросите за равенството между мъжете и жените и осъществяването на дейности без предубеждения, основани на половата принадлежност…

Това е мой превод. Езикът на френския първоизточник – член 14 от така наречената „Истанбулска конвенция“ е доста по-усукан. Английският първоизточник пък е още по-усукан, нали при него могат да се ръгат сума ти съществителни във вид на прилагателни пред истинското съществително.

А при утвърдения от разните служби български превод се стига до прочутия израз „включване в образователните програми на въпроси за… нестереотипните роли на пола”.

И тук вече започва търсенето на телета под вола. Търсят ги онези, които много искат да ги намерят. А когато много искаш да намериш едно теле, ти винаги ще го намериш, дори то да е под вол. И дори въобще да не е теле. И въпросът „Колко телета има под един вол” намира тутакси своя отговор: ”Колкото искаш телета, толкова има. Може и 80 процента да има. Няма значение дали това са телета или не.“

Така мнозина нашенски и не само нашенски търсачи на подволни телета решиха, че „нестереотипните роли на пола” всъщност означава „ролята на нестереотипните полове“. Изглежда еднакво, но всъщност е точно обратното: жената трябва да носи рокля, мястото й е в кухнята, мъжът трябва да изкарва пари, после да седи на дивана, да гледа телевизор и да пие бира – това е стереотипна роля на пола.

Жената може да възприема себе си като мъж и мъжът като жена, независимо от това кой готви в кухнята и кой изкарва парите, за да гледа телевизия на дивана и да пие бира – това пък е ролята на нестереотипните полове. Но точно за тези „нестереотипни полове” в Истанбулската конвенция (споразумение) въобще не става въпрос. Нито за какъвто и да било „трети пол”.

Истанбулското споразумение определя понятието „социален пол” извън биологичното му, генетично и генитално значение. Определя го по следния по-скоро мътен за ненавикналите да четат чиновнически писания и въобще на ненавикналите да четат каквито и да било, начин:

„Социален пол“ – това са социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Нека изтълкуваме за непривикналите на четене, тълкуване и разбиране българи-юнаци какво точно означава това.

Българското общество например смята, че подходящото за всеки истински мъж поведение е да седне на масата след работа и да чака жената да му поднесе чехлите с ракия и салата. И да я плесне по задника, преди да реши дали да я оноди или да не я. Българското общество смята също за мъжествено един мъж да оноди де що женски му пуснат. Лошо няма.

Но какво би станало, ако една жена започне да изкарва пари и да иска от мъжа си чехли, салата и ракия всеки път като се върне от работа? И да го пляска по задника. Или пък да почне да оножда де що мъжки и женски й пуснат. Тук вече има лошо. Но това по никакъв начин не означава, че подобна жена може да бъде бита и пребивана – ето смисъла, ето същността на Истанбулската конвенция.

Още един пример. Какво ще стане, ако един мъж започне да носи поличка. Лошо. Ще го помислят за жена, освен ако не е шотландец. А някой пък може точно това да иска – да го мислят за жена, защото това е социално изградената му роля, това е социалният му пол тоест. Но това в никакъв случай не означава, че този женствен мъж, или мъжествена жена, зависи на какъв социален пол се кефи, трябва да бъде бит, пребиван или предаван на съд. Нито пък хвърлян от покривите, какъвто е обичаят в някои мюсюлмански държави. Това е смисълът, това е същността на Истанбулското споразумение.

И нещо за възпитанието на децата, споменато в същото споразумение.

Децата питат искрено и непредубедено за всякакви световни явления. И ако попитат баща си защо някой батко се държи като какичка, бащата, ако примерно е от родния ни Северозапад, може просто да каже следното: „Оти са а сбръкАл и е нещо врътОглав. ВАрай го”. В смисъл „Може да е чудноват, но това не значи, че трябва да бъде млатен“ и прочутото Северозападно „ша маана да го прибиа” е неприемливо, макар много яко и нашенско. И ни е помогнало да оцелеем като народ през турското робство (пак виж декларацията на СДС).

Училището разбира се не бива да си позволява северозападни изрази от рода на „оти са а сбръкал и е нещо врътоглав”. Бива да обясни на децата, че има разни странни хора, които не са като другите, но това не означава, че трябва да бъдат обиждани, бити, пребивани и хвърляни от покривите, ако никому нищо лошо не правят.

Това са изискванията на Споразумението, или Конвенцията.

Не са никак страшни и сложни, „немаа са плашите”. И недейте плашИ децата с измислени ирански травестити, дошли от джендема джендъри и караконджули от трети пол.

Въобще бива споразумението да се прочете както трябва. Непредубедено. Да се вникне в целта и смисъла му, за да се разбере, че то утвърждава и защитава основни достиженията на развития свят. Защото тъкмо това споразумение, точно такъв вид договори, точно такъв вид закони и правила защитават Европа и развития свят от адетите, прищевките и обичаите на първичните племена, на изостаналите държави и на закостенелите общества. Точно такива договори, закони и правила, пряко, точно, недвусмислено и решително отхвърлят законите на шериата и всички ограничения и притеснения, които Коранът налага върху жените.

А дали е съвсем случайно, че радетелят за чисто православие Волен Сидеров например  защити един от най-мракобесните редове на Корана „Жените ви са като нива за вас. И отивайте при вашата нива както пожелаете…” (руса 40-223). И се обяви против споразумението, разбира се. Колко хилядолетия трябва да минат, преди човечеството да проумее, че мъжът не може зорлем да оножда дори съпругата си (една от точките на Споразумението). Явно десетте хилядолетия от неолита насам не стигат.

А дали е съвсем случайно, че против Споразумението застанаха и БСП, и разни така наречени патриоти?

А дали е съвсем случайно, че Русия декриминализира битовото насилие? Демек то не било престъпление. Защото е изконна руска ценност може би (виж „Селяци” на Чехов например).

Не мяза да е случайност това. Повече мяза да е повторение и подражание на руските клевети срещу Обединена Европа с всичките глупотевини за „битовото разложение на загниващия Запад”, както го определяха комунистите допреди двайсетина година само. И както го определят сега техните наследници.

Случайно против Споразумението може да се е изказало само днешното СДС, ама то е заради турското робство и защото вече си има патриоти за съжители на „Раковска“ 134 (майтап бе, мили Уили).

Вместо да разберат простичките неща обаче и да се опитат да вникнат в малко по-сложните, нашите обществени мегдани бъкат от протяжни едни, безполезни и безсмислени лакърдии за това как липсата на третия пол ни е помогнала да оцелеем под турско (пак виж декларацията), има ли трети пол или не, каква е разликата между мъжки, женски и среден род и колко телета могат да се намерят под един вол. И от какъв точно джендър са тия телета – мъжки, женски или среден. И дали всичките са телета или само осемдесет процента.

Добре че заседанието на Министерския съвет по повод Споразумението взе едно каракачано-соломоновско решение – да го приеме с тълкуване. Да им се разтълкува на недоразбралите министри, депутати и политици кое какво ще рече – ще е то джендър, що е пол, що е социален пол, що е секс, що е насилие и има ли то почва у нас. Няма лошо. Който не знае – пита. Лошо би било, ако се пита не тоя, който трябва, както обикновено се случва. При всички случаи ще има сеир при ратификацията на Споразумението в Народното събрание. И ако Бойко все пак го пробута (от него зависи), значи все пак е наш, демек Европейски кучи син, а не техен. „Кучи син”, речено в политическия, а не в обидния смисъл на думата. Щото и тук опираме до пустото му четене, мислене, съобразяване и все такива едни зорове.

Аре.

 

 

Цъфна и асфалтът на чисто новия Дондуков (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/tcafna-i-asfaltat-na-chisto-novia-dondukov-snimki-672481.html

Неправителствената организация Спаси София разпространи днес снимки, показващи дупки, неравности и разпаднати делинеатори на велоалеята по открития преди по-малко от месец бул. Дондуков в София.

От фотосите става ясно, че освен неравните павета, вече и по асфалта има сериозни проблеми.

От организацията припомнят, че многократно докато траеше ремонтът са сигнализирали за некачествено строителство, но мерки, които да гарантират, че похарчените над 7 млн. лв обществени средства ще доведат до дълготрайни резултати така и не са взети.

От Спаси София заявяват също, че няма как всеки път оправданието да бъде, че обектът е в гаранция и дефектите ще бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител като припомнят, че от години настояват за създаването на черен списък на фирми, които строят некачествено. Исканията им до този момент са без резултат.

"Г-н Радев, хванахте ли човекът, който вадеше паветата?" - обръщат се към министъра на вътрешните работи още от организацията, припомняйки, че малко преди откриването фирмата изпълнител разпространи видео материал показващ човек, който вади павета от булеварда.

Спаси София изразяват и своите опасения, че накрая може да се окаже, че същите, които вадиха павета, са тези, които поставяха асфалта и затова настояват за незабавни отговори от МВР.

Борис Бонев от организацията припомни, че това не е първият, а поредният случай на некачествено строителство в София и отдавна е дошло времето за много по-сериозни мерки за справяне с проблема, който касае харченето на обществени средства и добрата и устойчива градска среда.

Орбан вижда мюсюлмански завоеватели в бежанците

http://econ.bg/Новини/Орбан-вижда-мюсюлмански-завоеватели-в-бежанците_l.a_i.755887_at.1.html

Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече пристигащите в Европа бежанци „мюсюлмански завоеватели“ и обяви, че неговата страна няма намерение да приема...

Манипулира ли се инфлацията?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6622025

Манипулира ли се инфлацията?От древни времена хората винаги са роптаели срещу инфлацията. Тя се смята за икономическо зло, при това съвсем основателно. Тя ограбва покупателната способност на населението. Обезценяват се, както текущите доходи, така и спестяванията. Населението обеднява. Това води до естествено негодувание, а често пъти до размирици и революции.

Манолова на среща с премиера и Горанов, ще обсъдят пенсионирането на миньорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651043

Манолова на среща с премиера и Горанов, ще обсъдят пенсионирането на миньоритеОмбудсманът Мая Манолова ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов по темата за пенсионирането на миньорите. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресофиса на Омбудсмана на Р България. Срещата ще започне в 11.00 часа, като на нея ще присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов,

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6618376

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

С демонстрации ВМС откриват учебната година край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366720

С военни ритуали ще бъде открита новата учебна година във Военноморските сили, научи Moreto.net. В базата във Варна са предвидени демонстрации по подготовка за бой и поход на военен кораб, борба с пожар на борда и спасителна операция с хеликоптер в морето.

Проф. Кантарджиев: Има опасност от епидемия от морбили и у нас

https://frognews.bg/novini/prof-kantardjiev-ima-opasnost-epidemiia-morbili-nas.html

Опасност от епидемия от морбили и у нас. За това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев.

Окончателно: Уволнение за шефа от ДАИ, който показа затвора на служителите си

https://offnews.bg//obshtestvo/okonchatelno-uvolnenie-za-shefa-ot-dai-kojto-pokaza-zatvora-na-sluzh-672479.html

Шефът на ДАИ–Пазарджик, който заведе служителите си в затвора като преввантивна мярка срещу корупцията в структурата, ще се раздели с поста си, считано от 15 януари.

Владимир Добрев обяви пред bTV, че е приел да си тръгне по взаимно съгласив с обезщетение от 6 заплати.

Това се наложи заради скандала, избухнал след като случаят се разчу. Добрев споделя, че все още смята за правилно решение си да заведе подчинените си в Пазарджишкия затвор. "Исках да ги заведа там, за да им проведа инструктаж – не в килиите, а в клуба на затвора. Исках да им обърна внимание, че проблемът е сериозен”, обясни той. И добави, че направил това след индиокации, че местната структура на ДАНС проявява интерес към областния отдел. Освен това имало служител, хванат с подкуп, който излежава присъда в затвора.

След посещението в зандана започнали провеки от изпълнителната агенция. „Беше подаден сигнал от зам.-министъра на транспорта до Районната прокуратура в Пазарджик, започна се проверка с оглед превишаване на власт или злоупотреба със служебно положение. Всички служители бяхме викани в ДАНС и разпитвани”, заяви Добрев.

„Бяхме 8 служителим, само мъже. Служителката, която впоследствие се жалва, не трябваше да идва. Но аз я видях в затвора на входа, че и тя е дошла с нас. Ако ѝ бях казал: „Ти няма да влизаш в затвора”, щеше да се счита за дискриминирана и щеше да се чувства по-обидена”, каза още Владимир Добрев.

Жени в черно (СНИМКИ)

http://clubz.bg/62632-jeni_v_cherno_snimki

Жени в черно. Така изглеждаше връчването на 75-ите награди "Златен глобус" в неделя вечерта. Огромното мнозинство от емблематичните актриси на Холивуд от различни поколения спазиха дрескода на вечерта в знак на солидарност с жените, жертви на сексуално насилие. Темата за секс тормоза доминираше церемонията и присъстваше в изказването на всяка една известна личност и във всяка една от категориите с номинации.

Ако тези награди са някаква индикация, връчването на оскарите ще бъде белязано от обвинения срещу редица режисьори, продуценти и актьори, а това ще засенчи ежегодния празник на Холивуд.

 

Изабел Юпер и Анджелина Джоли.

 

Джина Дейвис и Сюзан Сарандън.

 

Натали Портман.
Кейт Хъдсън.
Рийз Уидърспуун.
Никола Пелц.
Ема Стоун и Шърли Маклейн.

 

Проф. Радулов: Пълни глупости са твърденията, че Росен Ангелов е бил информатор на МВР и ДАНС

http://www.cross.bg/angelov-rosen-radylov-1564960.html

/КРОСС/ Най-вероятно Росен Ангелов е извършителят на шестте убийства в Нови Искър. Но толкова много противоречиви информации ни се подаваха от официалните органи, че хората се объркаха. Това заяви пред Нова телевизия експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов на въпрос за шокиращата трагедия, разтърсила България през последната седмица. "Да не се окаже, че има хипотеза, че се показва смъртта на този човек, пък се търси друг за убийството. Но се надявам, че това е убиецът. Първата информация, че всички лица са убити с по един изстрел в главата събудиха някакви съмнения около евентуалния извършител", каза още той. "Пълни глупости са твърденията, че Росен Ангелов е бил информатор на МВР и ДАНС. По какви теми може да е информатор той. Как се носят чували с пясък на обект ли", попита експертът. "Десетки хиляди хора са обявявани за издирване, но реално не са търсени. Осъдените и изчезнали, които не си излежават присъдата, са близо 600 души", каза още проф. Николай Радулов. "Събрани са достатъчно доказателство, че Росен Ангелов е извършителят на шестте убийства в Нови Искър", заяви журналистът Слави Ангелов. "Смущава ме това, че този човек осем години е бил издирван, а в същото време не е бил търсен. Всяка година се търсят между 13 500 и 16 000 души", разкри Слави Ангелов.  

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sedem-bilki-koito-mozhem-da-otglezhdame-vkyshti-video-2071174

Повечето билки не се нуждаят от специални грижи. Можете да ги посадите в градината или в саксия на прозореца или балкона. Вижте 7 билки, които можем да отглеждаме вкъщи:

Едър италиански магданоз

Едрият италиански магданоз е по-вкусен и

Сапиосексуални ли сте?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sapioseksualni-li-ste-2071180

За някои хора външният вид и характерът нямат значение. Австралийски учени установиха, че все повече младежи определят интелекта като най-привлекателна черта в партньора, съобщи в. "Дейли мейл".

Бизнесмен почина, след като бе прострелян в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/biznesmen-pochina-sled-kato-be-prostrelian-v-sofiia-2071165

49-годишен столичанин бе прострелян на ул. "Ралевица" в района на кв. „Манастирски ливади“ в София, информира МВР. Мъжът е откаран в болница, където по-късно е починал. По информация на

Защо нападнаха горски с мачете и брадви

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zashto-napadnaha-gorski-s-machete-i-bradvi-6077947

Нападателите бяха арестувани в края на миналата седмица заради заплахи отправени към двама горски служители от Врачанско, но случаите не спират

Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3107461_kakva_bulgariia_vidiaha_chujdite_medii_pokrai/?ref=rss


Започналото на 1 януари българско председателство на Съвета на Европейския съюз очаквано насочи вниманието на чуждите медии към България. През последните седмици редица авторитетни издания писаха за страната, като определенията за новия председател на Съвета на ЕС не се различаваха особено.<br /><br />Корумпирана, но безопасна за ЕС, най-бедната страна в съюза, в която никой не преследва политическата корупция, олигарси, доминиращи медийния елит - това са част от основните акценти в...

Германия очаква над 100 радикализирани непълнолетни да се завърнат в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651040

Германия очаква над 100 радикализирани непълнолетни да се завърнат в странатаПовече от сто деца на напуснали Германия джихадисти вероятно ще се завърнат в страната. Това става ясно от отговор на федералното правителство в Берлин на запитване от парламентарната група на партията „Зелени“, съобщава изданието Focus. Управляващите в Берлин „понастоящем разполагат с информация за очаквано завръщане на трицифрен брой

Жени в черно на "Златен глобус" 2018

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zheni-v-cherno-na-zlaten-globus-2018-6077945

Звездите на киното и телевизията откликнаха масово на призива да бъдат облечени в черно на церемонията

Йогата за лице подмладява жените с две години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6651032

Йогата за лице подмладява жените с две
годиниЙогата за лице помага на жените да се подмладят с две години, като физиономията, имитираща риба, противодейства най-успешно на остаряването, пишат в. "Дейли мейл" и Лайф. Упражненията за лицето увеличават размера на мускулите, които изпълват лявата и дясната му страна. Тренировките са неинвазивен, естествен начин да се поддържаме млади в домашни

Частен детектив vs. МВР: Много удобно Ангелов да се самоубие

http://dnes.dir.bg/news/dedektiv-26760038

Частният детектив Марин Маринов и микробиологът Йордан Стефанов коментираха пробойните в разследването на шесторното убийство в Нови Искър.

„Златните глобуси” бяха белязани със секс скандалите в Холивуд

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/zlatnite-globusi-biaha-beliazani-sas-seks-skandalite-holivud.html

На пищна церемония в Бевърли Хилс бяха раздадени филмовите наградите „Златен глобус”. Церемонията беше белязана от скандалите за сексуален тормоз в Холивуд през последните месеци.

По-скъпият ток за производителите нямало да се отрази на крайните цени

http://econ.bg/Новини/По-скъпият-ток-за-производителите-нямало-да-се-отрази-на-крайните-цени_l.a_i.755886_at.1.html

При 30% поскъпване на тока, се очаква оскъпяване на крайната продукция на дадено предприятие с 2 до 5%. Това изчисли Димитър Зоров, председател на...

Лифтът на лъжата - от Пирин до Истанбул

https://www.actualno.com/viewpoint/liftyt-na-lyjata-ot-pirin-do-istanbul-news_652843.html

През изминалата седмица централните теми от новините, вълнуващи обществото ни, се оказаха три – съдбата на Националния парк "Пирин", шесторното убийство в Нови Искър и т.нар. Истанбулската конвенция. Всяка от тези теми за пореден път показа какви манипулации се ширят сред обществото ни – такива, които ни правят на маймуни. А това се оказва много лесно – като се отклони фокусът от съответния проблем. Парк "Пирин" Какъв е проблемът – че

Първи случай на грипа "Хонконг" за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=366714

В страната вече има регистриран случай на грипа "Хонконг" - става въпрос за жена в Русе, съобщи Нова телевизия. Според лекарите грипът протича много тежко. Грипът от щам H2N3 - "Хонконг", може да причини епидемията у нас тази година.

Медици настояват за промяна на стандартите за отдалечени болници

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/medici-nastoiavat-za-promiana-na-standartite-za-otdalecheni-bolnici-253390/

Не е справедливо изискванията по клинични пътеки да са еднакви за общинските болници и за тези в големите градове в страната, смятат от болницата в Белоградчик

Мей заяви, че не е загрижена от психическото състояние на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651024

Мей заяви, че не е загрижена от психическото състояние на ТръмпБританският министър-председател Тереза Мей отхвърли притесненията относно психическото състояние на президента на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че в него вижда мъж, вземащ решения „в най- добрите интереси на САЩ“, пише The Independent. На въпрос дали смята притесненията дали президентът е годен да изпълнява функциите си, за сериозни,

Снимки: Поп от Любимец извади кръста от гумено басейнче пред църквата

https://offnews.bg//obshtestvo/snimki-pop-ot-liubimetc-izvadi-krasta-ot-gumeno-basejnche-pred-tcarkv-672477.html

В името на това традицията да бъде запазена, поп от град Любимец извади кръста на Йордановден от надуваем басейн, поставен пред местната църква, пише сайтът stmost.info.

След като приключила празничната литургия в църквата, свещеникът поканил присъстващите да излязат навън. Друга година кръстът бе хвърлян в казани със светена вода в храма, но този път отецът бил подготвил изненада на миряните.

Той предварително бил напълнил с вода от бунара надуваемо басейнче, широко около 2 метра. Отец Трифон заявил, че разпятието ще бъде хвърлено в басейна. Имало трима желаещи да хванат светинята, но си били забравили кръщелните. Попът ги пратил да ги вземат.

Докато останалите чакали мераклиите, свещеникът, незабелязан от никого, хвърлил 10-сантиметровото кръстче в надуваемия съд. След което запретнал крачолите си, влязъл в басейна и измъкнал разпятието. Миряните останали изумени. Подобно опорочаване на ритуала никъде другаде не може да видите, сподели възмутена любимчанка пред „Старият мост“.

Как в Полша се борят срещу педофилията

https://www.actualno.com/features/kak-v-polsha-se-borjat-sreshtu-pedofilijata-news_653080.html

Полският правосъден министър публикува списък на лица, извършили сексуални престъпления - с имена, адреси и снимки. Никой в Полша не критикува тази стъпка, която - според думите на министъра - била "голям напредък". „Правото за защита на нашите деца стои над анонимността на престъпниците“, заяви правосъдният министър Збигнев Зиобро по повод публикуването на списъка на педофилите и изнасилвачите. Тази мярка е „голям напредък“, смята той. Списъкът

Измамата в клипа за европредседателството

https://www.actualno.com/actualno/izmamata-v-klipa-za-evropredsedatelstvoto-news_652869.html

Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед - така е озаглавен официалният клип за европредседателството на България, което на практика ще започне на 11 януари. Коментар на редактора Всеки по-наблюдателен веднага ще забележи - рекламираме се точно с това, което отричат масово управляващите ни политици, че и опозицията ни. Девствени плажове, непокътнати планини, че даже и кадър с вятърен парк (ВЕИ) - по-голямо лицемерие от това трудно се намира. Нали развиваме регионите и даваме хляб на хор

Млечната индустрия нямала да вдига цените заради скъпия ток

http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-dimitar-zorov-26760167

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60 % от февруари най-вероятно няма да се отрази на цената за крайния потребител.

В София разстреляха бизнесмен, близък до ГЕРБ

http://clubz.bg/62631-v_sofiq_razstrelqha_biznesmen_blizyk_do_gerb

Бизнесмен е бил прострелян днес в района на кв. Манастирски ливади в София и е починал по-късно във Военномедицинска академия. Мъжът е на 49 години, установена е самоличността му - Петър Христов, съобщи бТВ.

Сигналът е бил подаден към 10 часа тази сутрин, съобщиха от МВР.  На място е пристигнал полицейски екип. Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се издирва.

Според осведомени източници, Петър Христов е от Велико Търново и е известен с близостта си със заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. За Христов твърдят, че е сред основните спонсори на партията в старопрестолния град, а името му се спрягаше и сред кандидатите за кмет за местните избори през 2009 г. Той е  председател на борда на директорите на "Пропъртис Мениджмънт Груп", която е собственик на млечната компания "Лактима" ЕАД, и беше и благодетел на Мануела Горсова. 

Петър Христов беше сред свидетелите по делото за шестте "не"-та срещу Цветан Цветанов като особено близък до бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Става въпрос за делото срещу Тодоров през 2009 г., за което са били изготвени шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Въпреки че шефът на Окръжния съд във Велико Търново издал разрешения за използането им, Цветанов - тогава министър на вътрешните работи и задължен по закон да издаде разпореждане за включване,  поставил шест пъти резолюции "НЕ!!!" върху документите. Цветанов бе оправдан по това дело. 

Рашидов: Бойко защити пред Ердоган задържаните журналисти

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-vezhdi-rashidov-rejep-erdogan-26760099

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за арестуваните журналисти в Турция и свободата на словото пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-скъпият ток за производителите нямало да се отрази на крайните цени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/08/3108545_po-skupiiat_tok_za_proizvoditelite_niamalo_da_se/?ref=rss


При 30% поскъпване на тока, се очаква оскъпяване на крайната продукция на дадено предприятие с 2 до 5%. Това изчисли Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Уточни, че конкретно в млечния бранш между 5 и 10% от общите разходи са разходите за електрическа енергия.<br /><br />От 1 февруари токът за индустрията поскъпва в различна степен - между 30 и 60 на сто, обявиха в края на годината различни организации на бизнеса.<br /><br />Днес...

Заев: Убеден съм, че спорът с Гърция за името на Македония ще се реши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651016

Заев: Убеден съм, че спорът с Гърция за името на Македония ще се решиТреската в правителството в Атина по въпроса за името на Бившата югореупублика Македония продължава, тъй като се преценява, че са налице условия за окончателно уреждане на този спор, коментира гръцкият сайт Нюз.ин. Изданията смятат, че независимо от натоварения дневен ред на правителството, което днес ще разисква законопроект с нови мерки за

АПИ предупреди за гъста мъгла по някои шосета

http://econ.bg/Новини/АПИ-предупреди-за-гъста-мъгла-по-някои-шосета_l.a_i.755885_at.1.html

Поради мъгла е паднала в няколко области в страната, предупреди Агенция "Пътна инфраструктура". Видимостта е намалена до 10 метра в района на Нова...

Захариева не изключи среща ЕС-Турция по време на председателството

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-ne-izkluchi-sreshta-es-turcija-po-vreme-na-predsedatelstvoto-news_653068.html

Турция е кандидат за член на Европейския съюз. Има какво да се направи за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция по време на европредседателството ни. Условията за това, мисля, че са подходящи. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНТ по повод възможността да се организира среща на върха между ЕС и Турция по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Захариева допусна, че такъв форум е напълно възможен. Тя отбеляза, че акценти

Проф. Кантарждиев: Дребна шарка върлува в Европа

http://dnes.dir.bg/news/grip-morbili-ebola-26760094

Опасност от епидемия от морбили има у нас, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6651012

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са положителни. Времето е с променлива облачност. Духа слаб вятър. От ПСС препоръчват на туристите да се съобразяват със зимните условия в планините, да внимават от къде преминават и да се движат по зимната

Две частни училища и 4 частни детски градини във Варна ще получават държавна субсидия

http://www.moreto.net/novini.php?n=366713

Две частни училища във Варна ще получават държавна субсидия през 2018 г, пише в. Сега. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа.

Орбан видя бежанците като "мюсюлмански завоеватели"

https://www.actualno.com/europe/orban-vidja-bejancite-kato-musulmanski-zavoevateli-news_653074.html

Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече пристигащите в Европа бежанци „мюсюлмански завоеватели“ и обяви, че неговата страна няма намерение да приема имигранти, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Според министър-председателя на Унгария притокът на мюсюлманско население ще доведе до появата на „паралелни общности“ в държавата. "Не смятаме тези хора за мюсюлмански бежанци. Разглеждаме ги като мюсюлмански завоеватели", заяви Орбан за изданиет

Взрив разкъса 23-ма души в Сирия

http://clubz.bg/62630-vzriv_razkysa_23_ma_dushi_v_siriq

Експлозия уби най-малко 23-ма души и рани десетки други в северозападния сирийски град Идлиб, предаде Ройтерс.

Сред пострадалите има много цивилни.

Атентатът бил срещу централата на малка бунтовническа групировка в града съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

Противоречиви са твърденията за начина, по който е извършена атаката. Според едни източници става дума за кола бомба, а според други - за дрон.

Повечето от загиналите са бойци от групировката. Идлиб е крепост на сирийските бунтовници и е на границата с Турция, която подкрепя бунта срещу Башар Асад.

Сирийската армия и съюзниците й започнаха през октомври 2017 г. офанзива за възвръщане на контрола върху провинциите Идлиб и Хама. Оттогава войската постигна определени успехи.

Главната бунтовническа сила в Идлиб е "Тахрир ал Шам", отцепила се от Фронта "Ан Нусра" - бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия.

Правителствените сили загубиха Идлиб през 2015 г. Тя стана единствената провинцията, паднала изцяло в ръцете на бунтовниците.

Би Би Си: Атакуват с дървени дронове базата "Хмеймим"

Същевременно руската служба на Би Би Си съобщи за нова атака срещу военновъздушната база "Хмеймим" край пристанището Латакия.

Този път нападението било извършено от дронове, при това дървени, твърде програмата, като се позовава на близкоизточни новинарски сайтове. Това се случило вечерта на 6 януари.

Примитивните летателни апарати, някои от които били облепени с тиксо, излетели от база на "Ислямска държава" в Латакия, твърдят от Сирийската обсерватория за човешки права.

В руската база бил задействан сигнал за тревога и дроновете били свалени. Би Би Си не съобщаваза убити или пострадали руски военнослужещи.

"Хмеймим" бе атакувана с минометен обстрел вечерта на 31 декември 2017 г., часове преди настъпването на Нова година. Четири дни по-късно от руското Министерство на отбраната признаха за нападението и дори съобщиха за двама загинали военнослужещи. Това стана след публикация на в. "Комерсант", в която не се съобщаваше за убити, но се твърдеше, че джихадистите унищожили няколко бойни самолета. Военното ведомство обаче нарече тази новина фалшива. То не коментира разпространените по-късно от военния кореспондент Роман Сапонков снимки от повредена бойна машина.

Министерството на отбраната в Москва засега не е коментирало и съобщението на Би Би Си за втората атака срещу "Хмеймм".

Прави обаче впечатления, че се засилват атаките срещу руските войски в Сирия, след като на 11 декември 2017 г. президентът Владимир Путин нареди изтегляне. Тогава той изтъкна, че ако терористите в арабската страна отново надигнат глава, по тях ще бъде нанесен безпрецедентен удар. По-късно Путин заяви, че в Сирия ще продължи "точковата" борба срещу бунтовниците.

Колите на ток в Норвегия превзеха над 50% от автопарка

https://www.actualno.com/cars/kolite-na-tok-v-norvegija-prevzeha-nad-50-ot-avtoparka-news_653059.html

През 2017 г. дялът на електрическите и хибридни автомобили в Норвегия е превишил 50%. Това сочат данни на Международната агенция по ядрена енергия (МАЕ), според която само чистите електромобили в Скандинавската държава вече заемат 39% от автомобилния парк, съобщава Reuters. За миналата година търсенето на хибриди и коли на ток е увеличено с още 12% и така те вече са 52% от всички превозни средства по пътищата на страната. Основната причина за високото търсене се дължи на щедрите стимули, предла

Шофьор помете 3-ма на зебра, двама загинаха

http://dnes.dir.bg/news/mvr-peshehodna-pateka-vratza-26760058

Шофьор на лек автомобил "Ауди" блъсна трима души на пешеходна пътека във Враца. Двама от тях загинаха.

Над 300 лондончани пътуваха без панталони в метрото (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-300-londonchani-pytuvaha-bez-pantaloni-v-metroto-snimkivideo-2071166

Над 300 души захвърлиха панталоните си и пътуваха по голи бедра в лондонското метро. Това бе част от инициативата „Без панталони в метрото“, в която за поредна година се включиха хора от различни възрасти и полове.

Фен №1: 54-годишна дама татуира на гърба си лика на Меси (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/fen-1-54-godishna-dama-tatuira-na-gyrba-si-lika-na-mesi-snimkivideo-2071156

54-годишна аржентинка татуира на гърба си лика на любимия си футболист. Нора Франчини смята, че е най-големият фен на футболната звезда Лионел Меси и с гордост показва татуса си.

Поредна ало-измама: Мъж остави до контейнер близо 23 000 лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredna-alo-izmama-myzh-ostavi-do-kontejner-blizo-23-000-leva-2071171

Мъж от Плевен остави край контейнер за смет 22 700 лева след разговори с телефонен измамник. Това е поредната телефонна измама в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Мъж почина, след като бе прострелян в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-pochina-sled-kato-be-prostrelian-v-sofiia-2071165

49-годишен столичанин бе прострелян на ул. "Ралевица" в района на кв. „Манастирски ливади“ в София, информира МВР. Мъжът е откаран в болница, където по-късно е починал.

Инцидентът е станал минути след 10 часа. Стрелб

От Турция: ”Сега е твой ред, България”

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-istanbul-jelyaznata-tzarcva-metezhat-turtzia-26760093

"Държавно откриване на историческата църква", пише в заглавие в. "Хюриет" по повод откриването на реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул.

Дрога, барут и патрони открити в кола на криминално проявен бургазлия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650989

Дрога, барут и патрони открити в кола на криминално проявен бургазлия13 бойни патрона, пликче с барут и наркотици са открити в автомобил на криминано проявен бургазлия, спрян за проверка  на ул. "Трайко Китанчев" , съобщават от полицията в Бургас. 35-годишният Х.К. се придвижвал със "Шкода Октавия". На една от седалките имало раница, в която са отркрити наркотиците и боеприпасите.

Спаси София: Дупки по ”новия” бул. Дондуков - пак ли протестърите са виновни?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/spasi-sofiia-dupki-noviia-bul-dondukov-pak-protestarite-vinovni.html

Стана тя каквато стана. Дупки по ”новия” бул. Дондуков. Да не се окаже накрая, че ”протестърите” , които вадиха павета са същите, които полагаха асфалта..., възмущават се от гражданската организация ”Спаси София”.

Спаси София: Дупки по ”новия” бул. Дондуков - пак ли протестърите са виновни?

https://frognews.bg/novini/spasi-sofiia-dupki-noviia-bul-dondukov-pak-protestarite-vinovni.html

Стана тя каквато стана. Дупки по ”новия” бул. Дондуков. Да не се окаже накрая, че ”протестърите” , които вадиха павета са същите, които полагаха асфалта..., възмущават се от гражданската организация ”Спаси София”.

Национализмът е третият пол

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/natcionalizmat-e-tretiat-pol-672474.html

В ратифицирането на тъй наречената Истанбулска конвенция местните националисти видяха поредния си шанс за „сплотяване на редиците”. Посочват враг и търсят „негативна солидарност” в омразата към него. В случая се ползват и от допълнителен бонус, защото изглежда, че като са срещу конвенцията са срещу управляващите, нищо че са част от тях и далеч нямат намерение да се откажат от тази си привилегия.

След спадането на бежанската вълна и почти пълното унищожаване на Ислямска държава, борбата с традиционните им врагове на етническа и религиозна основа за момента е затихнала. Така че добре им идва разправата с враг на сексуална основа. Конвенцията е представена едва ли не като налагане „със закон” на хомосексуализма, на „третия пол”, независимо че в нея за такъв въобще не се говори. Както се вижда още от наименованието й, тя е за съвсем друго – „за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие”. Както се казва, „Нерде Ямбол, нерде Станбул”.

Заблуждението се постига с разработения вече механизъм на фалшивите новини: казваш каквото ти е угодно, като разчиташ, че малцина ще проверят какво е в действителност. Така излезе, че конвенцията изисква образованието да включи не ролите на мъжа и жената в семейството и исторически наложилите се предразсъдъци спрямо тях, а знания за нетрадиционните сексуални ориентации. Просто няма такова нещо! Но и да имаше, какво от това? Ако си възпитан в толерантност към хомосексуалистите, това не те прави хомосексуалист, но със сигурност прави далеч по-малък риска да биеш жена си.

Обрастването на конвенцията с фалшиви новини унищожи и възможността тя да провокира истински дебат за ценностите в днешното българско общество, които определят отношенията между половете. А силната потребност от него личи дори само от факта, че и културни наглед хора свеждат пола до физически белези и отказват да мислят социалните му измерения. За по-простите да не говорим – за тях най-големият комплимент, който са готови да направят на жена си, си остава да я плеснат по задника.

Авторът на текстовете на „Последен валс”, „Развод ми дай” и „Утре започва от днес”, поетът Александър Петров създаде две нови песни в същия дух със стремежа да събуди онази воля за съпротива и участие, която с носталгия помним от големите сини митинги. Не само той – и мнозина други се питат днес къде изчезна гражданската енергия оттогава. Включително и такива, които са виновни за разпиляването й с прибързани заклинания, че антикомунизмът е остарял, че трябва да бъде забравен и дори подложен на морална санкция. А всъщност той беше единственият мотив от много десетилетия насам, който успя да обедини българите срещу авторитарната власт и липсата на свобода. Друг не се е появил и едва ли ще се появи скоро, защото не е въпрос на политика или риторика, а на история. На „звезден миг”, който не се повтаря.

Песните на Сашо Петров от началото на прехода се превърнаха в граждански химни, именно защото искаха „развод” с Комунистическата партия. А редките изблици на посткомунистическа съпротива, като протестите през 1997-а или 2013-а, бяха срещу правителства подкрепяни пак от нейните наследници.

С риск да бъда обявен за „полезен идиот” ще кажа, че нашата общност така и не разполага с друг граждански ресурс. Целенасоченото му отричане ни превърна в лица, подредили се за снимка пред витрината на българското европредседателство. Без значение дали засмени или сърдити.

Белград ще получи 1.5 млрд. евро от концесията на летище „Никола Тесла“

http://www.transmedia.bg/2018/01/08/%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-1-5-%d0%bc%d0%bb%d1%80%d0%b4-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%81/

Фpeнcкaтa компания Vіnсі Аіrроrtѕ спечели 25-гoдишнa кoнцecия cpeщy 1.5 милиapдa eвpo зa лeтищe Бeлгpaд.

„Haй-дoбpoтo пpeдлoжeниe нa бaзaтa нa финaнcoви, тexничecки и пpaвни кpитepии бeшe тoвa нa Vіnсі Аіrроrtѕ“, коментира пред медиите пpeмиepът нa Cъpбия Aнa Бъpнaбич.

По думите на Бърнабич концесията щe донесе за периода от 25 години приходи от порядъка на  1.5 млpд. евро.

Cpъбcкият пpeзидeнт Aлeкcaндъp Byчич обясни, че Vіnсі Аіrроrtѕ пpeдлaгa 501 млн.  eвpo пpeдвapитeлнo, дoпълнитeлни инвecтиции oт 732 млн. eвpo плюс годишни гoдишни кoнцecиoнни тaкcи мeждy 4.3 и 16 млн. евро.

Компанията Vіnсі Аіrроrtѕ oбcлyжвa 35 лeтищa, пpeз кoитo минaвaт нaд 130 милиoнa пътници гoдишнo.

Бeлгpaд имa гoлeми нaдeжди зa лeтищeтo, тъй кaтo ce cтpeми дa гo пpeвъpнe в peгиoнaлeн цeнтъp c нaциoнaлнaтa кoмпaния „Eъp Cъpбия“, дeйcтвaщa в пapтньopcтвo c Еtіhаd Аіrwауѕ.

Задържаха 35-годишен дилър от Поморие, домът му - депо за наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650977

Задържаха 35-годишен дилър от Поморие, домът му - депо за наркотици35-годишен помориец е задържан при спецакция на полицията на 5 януари, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Бургас. В дома му на ул."Вардар" са открити около 10 грама канабис, 25 грама амфетамин и 111 жълти на цвят таблетки -  екстази. Задържаният И.Г. е криминално проявен и осъждан, уточняват от полицията.

Южна Корея проверява банки, които предлагат сметки в биткойн

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/iujna-koreia-proveriava-banki-koito-predlagat-smetki-v-bitkoin-253387/

Криптовалутите са много популярни в страната и властите искат да са сигурни, че законите срещу прането на пари се спазват

Супермодерните камери на КАТ пристигнаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=366712

КАТ започва да снима колите за превишена скорост с 28 супермодерни триноги камери, които ще вади от куфарчета, пише "Телеграф". Очаква се тази седмица уредите да бъдат разпределени из страната. За да са наясно как се работи с устройствата, 140 униформени ще преминат обучения на 10 и 11 януари.

Росен Ангелов работил в автосервиз, на строеж, при Кети и връщал старо желязо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650997

Росен Ангелов работил в автосервиз, на строеж, при Кети и връщал старо желязоРосен Ангелов, убил шестима души и куче в Нови Искър, е работил нелегално на няколко места, докато е бил издирван, за да влезе в затвора заради блудство с малолетна. Той е бил общ работник на строежи, препитавал се и като заварчик. За да си набави пари, връщал старо желязо и други суровини като хартия и пластмаса.

Да си поръчам сън

http://pogled.info/bulgarski/da-si-poracham-san.91733

/Поглед.инфо/ И този ден от мен отлита... И тъмно е навън... Защо сега да не опитам да си поръчам сън.

Този опасен нов свят

http://pogled.info/svetoven/tozi-opasen-nov-svyat.91734

/Поглед.инфо/ Неочакваният изход от американските избори е не само, а и не толкова поражение на Демократическата партия, колкото провал на глобалистическия истаблишмънт, който е закостенял в своите догми. Но това не е чиста победа: Доналд Тръмп дължи успеха си и на корпоративните играчи, а този фактор създава нови геополитически рискове.

Ким Чен Ун се е разпоредил да се нормализират отношенията с Южна Корея

http://pogled.info/svetoven/kim-chen-un-se-e-razporedil-da-normalizirat-otnosheniyata-si-s-yuzhna-koreya.91735

/Поглед.инфо/ Лидерът на КНДР Ким Чен Ун поръча създаването на необходимите условия за подобряване на отношенията с Южна Корея. Това съобщава Централната телеграфна агенция на Корея (CTC).

Евростат: Мръзнещата Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrostat-mrazneshtata-evropa.91736

/Поглед.инфо/ Според резултатите от проучване от 2016 г. (може би е 2017?), 9% от населението на ЕС не може да си позволи да отоплява домовете си.

Министър-председателят на Чехия смята, че опитът на разделянето на Чехословакия би бил полезен за Испания и Каталуния

http://pogled.info/svetoven/evropa/ministar-predsedatelyat-na-chehiya-smyata-che-opitat-na-razdelyaneto-na-chehoslovakiya-bi-bil-polezen-za-ispaniya-i-kataloniya.91737

/Поглед.инфо/ Чешкият премиер Андрей Бабиш и словашкият премиер Роберт Фицо проведоха съвместна пресконференция в Братислава, посветена на 25-годишнината от разделянето на Чехословакия на Чехия и Словакия и отбелязаха най-добрите отношения между двете страни днес.

„Острата сила“ на Китай и Русия

http://pogled.info/svetoven/ostrata-sila-na-kitai-i-rusiya.91738

/Поглед.инфо/ Когато ръководителят на отдела по външна политика на Брукингския институт Брюс Джонс размишлявал за света на „Група нула“ и новия етап на международните отношения , признавайки при това известно отстъпление от кървавия империализъм на САЩ, той предлагал в това число да се изработи нова терминология.

Десетте основни риска за света през 2018 година

http://pogled.info/svetoven/10-te-osnovni-riska-za-sveta-prez-2018-godina.91739

/Поглед.инфо/ Пазарите растат, но разногласията сред гражданите както на развитите, така и на развиващите се страни, се усилват. Либералната демокрация днес е по-малко легитимна откогато и да било след Втората световна война, а досегашният световен ред се разпада. За последните 20 години международната политика преживя множество сътресения и кризисни ситуации, но изглежда, че ситуацията през 2018 г. ще е много по-особена, заредена с неочаквани рискове, съпоставими в геополитически план с финансовата криза от 2008 година.

Още нещо за „Св.Стефан“ в Истанбул

http://pogled.info/bulgarski/oshte-neshto-za-sv-stefan-v-istanbul.91740

/Поглед.инфо/ Еуфорията около тържествата във връзка с приключването на продължилия 6-7 години ремонт на българската черква „Св.Стефан“ в Истанбул, известна като желязната черква, достигнаха апогея си на Ивановден, 7 януари.

САЩ започнаха да нервничат заради затоплянето между Пхенян и Сеул

http://pogled.info/svetoven/sasht-zapochnaha-da-nervnichat-zaradi-zatoplyaneto-mezhdu-phenyan-i-seul.91741

/Поглед.инфо/ КНДР и Република Корея за пръв път от 2015 година поговориха по телефона. Страните се подготвят да се срещнат след шест дни за обсъждане на участието на северокорейските спортисти в зимната олимпиада. Първите крачки към подобряване на отношенията между двете страни заставят САЩ да нервничат. Ким Чен Ун и Доналд Тръмп започнаха да мерят чий ядрен бутон е по-голям.

„Подсказванията“ на САЩ са насочени към разпалване на „персийска пролет“

http://pogled.info/svetoven/podskazvaniyata-na-sasht-sa-nasocheni-kam-razpalvane-na-persiiska-prolet.91742

/Поглед.инфо/ В Иран трети ден не стихват масовите безредици. Протестите започнаха с икономически лозунги против повишаването на цените, но бързо прерастнаха в политически. От сложната ситуация в страната се опитват да се възползват „враждебни външни играчи“ не само в Близкия Изток, но и на Запад. Така САЩ вече публично обещаха „да не останат настрана“ и да помогнат на иранците в борбата им с „жестокия режим“.

Тръмп използва руската тема в борбата с Хилари Клинтън

http://pogled.info/svetoven/tramp-izpolzva-ruskata-tema-v-borbata-s-hilari-klintan.91743

/Поглед.инфо/ През цялата минала година можехме да наблюдаваме как в САЩ се разгръща едва ли не най-скандалния вътрешнополитически конфликт през последните десетилетия. Там цялото внимание на пресата, на политическия елит и бизнесмените беше приковано към „връзките“ на американския президент Доналд Тръмп с Кремъл. И макар че никакви явни доказателства не бяха предоставени в това дело, историята на „агента на Путин“ Тръмп вероятно ще продължи да се наблюдава в СМИ и в настъпилата година.

Отново за проблемите в БСП-Монтана: С несправедливостта или си сътрудничиш, или се сражаваш!

http://pogled.info/bulgarski/otnovo-za-problemite-v-bsp-montana-s-nespravedlivostta-ili-si-satrudnichish-ili-se-srazhavash.91744

/Поглед.инфо/ Има моменти в човешкия живот, когато трябва и дори се налага да се вземат обмислени и отговорни решения за собствената съдба, съдбата на мястото, в което живееш, поколенията и Родината. Аз бих нарекъл такова решение отговорно решение, което символизира личната отговорност на всеки от нас.

Недомислиците на политиците

http://pogled.info/bulgarski/nedomislitsite-na-polititsite.91745

/Поглед.инфо/ В съвременния век на информационни технологии сме заливани с непрекъснат словесен поток от средствата за масова информация в многобройните им проявления – чрез реклами, интервюта, новини (не винаги достоверни!), коментари, политически изказвания. Като интензивността на говоренето е обратнопропорционална на качеството му. Примери много – и в родната ни действителност, и на международната политическа сцена. Да си припомним някои от тях за изминалата година.

По повод издирвания от нашата храбра полиция за шесторното убийство...

http://pogled.info/bulgarski/po-povod-izdirvaniya-ot-nashata-hrabra-politsiya-za-shestornoto-ubiistvo.91746

/Поглед.инфо/ Преди петдесетина години американците подгонили някакъв бандит, който избягал в Турция.

Източна Европа е жертва на "хранителен расизъм“

http://pogled.info/svetoven/evropa/iztochna-evropa-e-zhertva-na-hranitelen-rasizam.91747

/Поглед.инфо/ Компаниите се оправдават с разликата във вкусовете в двете части на Стария континент, но не могат да представят доказателства за това

Борисов бърка бюджета с чувала на Дядо Коледа

http://pogled.info/bulgarski/borisov-barka-byudzheta-s-chuvala-na-dyado-koleda.91748

/Поглед.инфо/ Министрите упорито и нахално забравят, че парите, които раздават когато и както си поискат, са на данъкоплатците

Неизяснени или смущаващи подробности около самоубития шесторен убиец

http://pogled.info/bulgarski/neizyasneni-ili-smushtavashti-podrobnosti-okolo-samoubitiyat-shestoren-ubiets.91751

/Поглед.инфо/ Не малко хора се съмняват във версията за убиеца от Нови Искър. Не защото полицаите не са си свършили работата, а защото над тях стоят политици, които, както знаем, често лъжат и могат да имат съображения за прикриване на истината. МВР ще успокои обществото, ако отговори на някои неизяснени или смущаващи подробности.

След "самоубийството" на убиеца

http://pogled.info/bulgarski/sled-samoubiistvoto-na-ubietsa.91752

/Поглед.инфо/ След "самоубийството" на убиеца. Това тук не е кочина. Не е свинщина. Не е поле от тикви.

Внезапен спомен

http://pogled.info/bulgarski/vnezapen-spomen.91753

/Поглед.инфо/ Защо си спомних днес за Митко Савов... Забравата отдавна го покри. И толкова години от тогава... Отиде си на двадесет и три...

Бивш министър-председател на Белгия: През 2018 г. Европа ще трябва да балансира между Тръмп, Русия и Китай

http://pogled.info/svetoven/bivsh-ministar-predsedatel-na-belgiya-prez-2018-g-evropa-shte-tryabva-da-balansira-mezhdu-tramp-rusiya-i-kitai.91754

/Поглед.инфо/ 2018 ще бъде от решаващо значение за Европейския съюз, пише бившият министър-председател на Белгия Ги Верхофстад в статия за немското списание Focus Online. Европа трябва да направи голяма крачка напред, за да укрепи сплотеността и солидарността, да направи необходимите реформи и да се превърне в противотежест на Тръмп, Русия и Китай.

"Три билборда извън града" - с 4 награди "Златен глобус" във филмовите категории

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6650985

"Три билборда извън града" - с 4 награди "Златен глобус" във филмовите категорииДрамата "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона е големият победител на наградите "Златен глобус" във филмовите категории, предадоха световните информационни агенции. "Три билборда извън града" спечели четири отличия - за най-добра филмова драма, най-добра актриса във филмова драма (Франсис Макдорманд),

За по-човечно детско правосъдие

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-po-chovechno-detsko-pravosadie-672475.html

Поправителен дом... Знаете ли, че такива институции все още съществуват и функционират по закон, непроменен от 60 години насам? В тях може да попадне всяко дете, извършило леко престъпление, от сорта на вандализъм или дребна кражба, обикновено принудено от родители, близки или приятели. Най-малките и наивните най-лесно изгарят, когато попаднат в лоша компания или нямат семейство, което да ги защити, подкрепи, научи кое е правилно. Притеснителното е, че в поправителния дом всъщност никой не "поправя" децата. Основното, което се постига там, е унижение, смачкване на личността, липса на образование и умения за живот, липса на медицински грижи и психологическа помощ…

Стреляха по критик на Ердоган на магистрала в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6650991

Стреляха по критик на Ердоган на магистрала в ГерманияКритик на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е попаднал под обстрел в късните часове на неделя на магистрала А4 в Германия, съобщава националният ежедневник Die Welt, цитиран от Фокус. Германецът от кюрдски произход Дениз Наки, бивш футболист на ФК „Санкт Паули“, е шофирал в близост до родния си град Дюрен, провинция Северен Рейн-Вестфалия,

Озоновата дупка се е свила

http://www.mediapool.bg/ozonovata-dupka-se-e-svila-news273962.html

Озоновата дупка се е свила благодарение на забраната на вредни химикали. Това е станало ясно от изследване на НАСА, съобщи Нова телевизия.   Спътникови снимки от миналата година показват, че озоновата дупка е започнала да се затваря и напълно ще изчезне до 2060 г.   Досега не беше ясно дали намаляването на озоновата дупка е пряк резултат от протокола от Монреал, подписан от всички държави през 1985 г.   С него бяха забранени вещества, които изчерпват озона от земната атмосфера. Той предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак и увреждат посевите.

Грипът ”Хонконг” дойде у нас

https://frognews.bg/novini/gripat-honkong-doide-nas.html

Вече има доказан случай на грипа „Хонконг” - жена в Русе. Протича много тежко, казват лекарите. Отделно още много вируси пълнят лекарските кабинети.

Издирват хиляди като Росен Ангелов, не може със СРС-та

http://dnes.dir.bg/news/srs-izdirvat-rosen-angelov-26759978

Между 13 500 и 16 000 души като шесторния убиец Росен Ангелов се издирват всяка година. Около 10 000 неиздирени лица са се натрупали в последните 10 г.

Разстреляната Елена знаела, че мъжът й ще я убие

http://dnes.dir.bg/news/prisada-razstrel-elena-vasileva-26759977

Имаше шанс Елена да е жива, ако въпреки всичките тези жалби и ограничителната заповед, която имаше, полицията беше направила нещо.

Болт минава прегледи в Борусия Дортмунд

https://offnews.bg//leka-atletika/bolt-minava-pregledi-v-borusia-dortmund-672471.html

Световният рекордьор на 100 и 200 метра Юсейн Болт отново заговори за начало на футболна кариера, след като сложи край на атлетическата си през лятото на 2017 година.

Ямайската мегазвезда в спринта си е уредил проби в Борусия Дортмунд, които ще бъдат проведени през март и ако бъде одобрен може да подпише договор с "жълто-черните".

Осемкратният олимпийски и 11-кратен световен шампион се контузи при последното си бягане на световното първенство в Лондон, но вече е възстановен и мисли за нови предизвикателства.

"Вече съм в отлична форма. Ако в Борусия ме отпратят с мотива, че трябва още да тренирам, така и ще сторя. Мечтата ми е да играя за Манчестър Юнайтед.

Говорих с бившия мениджър на тима сър Алекс Фъргюсън и го помолих да каже някоя добра дума за мен. Той ми обеща да направи каквото може, стига да съм здрав и във форма", каза Болт пред "Дейли Експрес".

В Алваново пресъздадоха обичая „Къпане на зетьове” (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/v-alvanovo-presyzdadoha-obichaia-kypane-na-zetiove-snimki-2071122

Обичаят „Къпане на зетьове” бе пресъздаден на Ивановден в село Алваново, община Търговище. Традицията е от преди много години, но е била прекъсната и след това възстановена преди три години.

Почина певецът Рей Томас

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-pevecyt-rej-tomas-2071123

На 76 години почина инструменталистът и певец Рей Томас, един от основателите на английската рокгрупа "Муди блус", съобщи вчера неговата звукозаписна компания, цитирана от Франс прес.

Томас, флейтист и вокалист, почина в четвъртък в дома си в

Шефът на ЦРУ: Русия и други се опитват да саботират американските избори

//dariknews.bg/novini/sviat/shefyt-na-cru-rusiia-i-drugi-se-opitvat-da-sabotirat-amerikanskite-izbori-2071121

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо каза вчера, че Русия и други се опитват да саботират изборите в САЩ, като следващия важен вот е през ноември, когато републиканците ще се опитат да запазят контрола си в Конгреса, предаде Ройтерс.
 

Банън се извини със закъснение, Тръмп сипе критики за "лъжливата книга"

//dariknews.bg/novini/sviat/banyn-se-izvini-sys-zakysnenie-trymp-sipe-kritiki-za-lyzhlivata-kniga-2071151

Закъснялото извинение на Стивън Банън, низвергнатия главен стратег на Доналд Тръмп, бе половинчато и не прекрати критиките от страна на Белия дом, пише в. "Вашингтон пост".
В писмено изявление, огласено вчера, Банън нарече "недоразумение" пасажите от

Съдят три "ясновидки", взели над 50 бона за "разваляне на магии"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydiat-tri-iasnovidki-vzeli-nad-50-bona-za-razvaliane-na-magii-2071083

Три измамнички, представяли се за ходжи, се изправят пред магистратите от пловдивския Районен съд днес.  

Надежда Василева, Лиляна Илиева и Гина Събева се рекламирали активно в интернет сайтове, блогове и телевизионни програми, че са гадателки и развалят магии. За периода от март до

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване