Омбудсманът се зае да спасява миньорите

https://frognews.bg/novini/ombudsmanat-zae-spasiava-minjorite.html

Ще бъде решен проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, работили в съкратени през миналата година мини, заяви на брифинг в Министерския съвет омбудсманът Мая Манолова.

Намерено е тялото на моряк след катастрофата в Източнокитайско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651260

Намерено е тялото на моряк след катастрофата в Източнокитайско мореНамерено е тялото на член на екипажа на иранския петролен танкер, който се запали след след сблъсък с китайски товарен кораб край източния бряг на Китай, предаде Ройтерс. По думите на Мохамад Растад, ръководител на иранската пристанищна и морска администрация, цитиран от агенция ИРНА, трупът е изпратен в Шанхай за идентифициране.

Глад за дърводелци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366741

Глад за дърводелци и кадри в мебелното производство се отчита във Варна. Това показват публикуваните обяви в бюрото по труда в морската столица, научи Moreto.net. Десетки свободни работни места са обявени за специалисти в областта на производството на мебели и обработката на дърво.

UBS планира да увеличи присъствието си в Китай

https://www.investor.bg/aziia/336/a/ubs-planira-da-uvelichi-prisystvieto-si-v-kitai-253398/

Това е първият път, в който швейцарската банка потвърждава, че има намерение да поеме мажоритарен дял от китайското си съвместно предприятие

Пучдемон готов да се яви в съда, ако стане глава на Каталуния

https://www.actualno.com/europe/puchdemon-gotov-da-se-javi-v-syda-ako-stane-glava-na-katalunija-news_653127.html

Избягалият в Белгия бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон е готов да се яви пред върховния съд, ако отново застане начело на автономната област, но Мадрид не приема предложението, съобщи вестник "Конфиденсиал", цитиран ТАСС. По информация на изданието Пучдемон направил предложението на правителството на Мариано Рахой и обещал лично да се яви пред съда, за да даде показания, но получил отказ. В момента е в сила заповед за арест на Пучдемон в Испания, а прокуратурата го обвинява в бу

Кадиров призова за единен фронт между Русия и Европа срещу САЩ

http://www.cross.bg/kadirov-rysiya-evropa-1564967.html

/КРОСС/ Чеченският лидер Рамзан Кадиров призова Европа и Русия да застанат на един фронт срещу САЩ. Според него САЩ правят всичко възможно да създадат горещи точки около Русия и да предизвикват хората да се избиват. Той дори очерта три фронта, по които действат: признаването на Йерусалим за столица на Израел, подкрепата на опозицията в Сирия и подбуждането на гражданска война в Иран. „Властите на САЩ дискредитират религията, държавността и световния ред", обяви Кадиров в социалните мрежи. В бъдеще хаосът може да заплаши и европейските страни. Кадиров счита, че крайната цел на САЩ е чрез смъртта на милиони хора да поемат контрол над природните богатства и припомни, че Владимир Путин винаги е бил против еднополюсния модел. „Нашите европейски партньори трябва да разберат, че Русия заема позицията на справедливостта и опазването на живота на Земята. Европа не трябва да се страхува да представи позиция срещу вероломството, в противен случай все повече страни ще бъдат потопени в хаос, включително европейските", допълни Кадиров.

Бербатов бил тъмна Индия

https://offnews.bg//futbol/berbatov-bil-tamna-india-672492.html

Затвореният характер на Димитър Бербатов явно не е по вкуса на съотборниците му в индийския Керала Бластърс.

Това става ясно от коментари по адрес на българина от страна на двама от младите играчи на тима – нападателят Прасант Карутадаткуни и вратарят Суджит. Те споделиха пред Goal.com, че българинът не разговаря почти с никого в клуба и за да чуеш гласа му, трябва да го попиташ нещо.

Темата бе провокирана от въпрос на журналист от „Манорама Нюс“, който ги попита: „Кой в тима прекарва най-много време във фитнеса?“. И двамата бяха категорични, че това е Бербатов.

„Той обикновено казва „здрасти“ и нищо друго. Освен това не общува с нас като другите чужденци в отбора. Ако му зададете въпрос, вероятно ще получите отговор. Но това е всичко, което може да измъкнете от него“, каза Прасант Карутадаткуни.

Другата звезда в отбора - бившият съотборник на Бербо в Манчестър Юнайтед Уес Браун, пък е точно на противоположниия полюс в отношението с младите индийци. За него играчите на Керала казват, че е много приятелски настроен и забавен.

Критиките към Комисията за конкуренция били заради непознаване на материята

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/08/3108711_kritikite_kum_komisiiata_za_konkurenciia_bili_zaradi/?ref=rss


Недостатъчното познаване на материята често предизвиква ненужно напрежение и криворазбрани изводи за работата и решенията на Комисията за защита на конкуренцията. Това се разбира от думите на председателя на ведомството Юлия Ненкова в интервю пред "Стандарт".<br /><br />Тя прави този извод в отговор на въпрос за критиките към комисията по повод проверките за картел при търговията с горива, които завършиха с констатации за нарушения, но не последваха видими санкции.<br...

Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството

http://www.mediapool.bg/mozhe-da-se-sastoi-sreshta-es---turtsiya-po-vreme-na-evropredsedatelstvoto-news273966.html

Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз-Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.   По думите ѝ диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения.    Преди ден премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.   По думите на Захариева Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС.    За около пет-шест години с около 50 на сто е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност за българските производители да имат добър достъп до огромния турски пазар. Обсъждахме и през Турция да минават източници на диверсификация на доставки на газ за България, транспортните коридори. Имаме много теми, по които да работим, каза още външният министър в понеделник пред БНТ.    Няма как да се случва борбата с тероризма, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС, добави Захариева.   Тя коментира, че европредседателството "не е само фанфари, а много работа" и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.   Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който също бе част от българската делегация в Истанбул, посочи от своя страна, че премиерът Бойко Борисов е поставил пред Ердоган въпроса за арестуваните журналисти и свободата на словото в Турция.   "Това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата на словото и журналистите”, допълни той, като по думите му отсрещната страна е разбрала посланието.   Борисов обяснил на турския президент, че задържането на журналистите не е добър знак за Европа.   Рашидов допълни пред бТВ, че ако журналистите в Турция бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов.   В Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 150 000 бяха уволнени или отстранени от работа при чистките, предприети след опита за преврат. Сред тях са журналисти, учители, държавни служители, магистрати, военни и други.    Според бившия културен министър Борисов има уникалната възможност да бъде един от важните лидери в ЕС и да балансира Балканите.   "Тази дипломация, която води Бойко Борисов, дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света”, посочи Рашидов.   Обръщението на Борисов към Ердоган "Тайпи” се породи от това, че имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни, обясни бившият министър на културата и днешен депутат от ГЕРБ.

В неосветена църква се е играл първият театър в Смолян

https://www.actualno.com/smolyan/v-neosvetena-cyrkva-se-e-igral-pyrvijat-teatyr-v-smoljan-news_653125.html

В неосветена църква се е играл първият театър в Смолян. На днешната дата преди 99 години – през 1919 г., в смолянския квартал Райково е била представена пиесата „Хъшове“ по Иван Вазов. Театърът бил създаден от млади студенти – от Пловдив, Ксанти и Смолян. Основен двигател на културните изяви бил адвокатът Коста Райчев Чилингиров. За сцена ползвали изоставена от Балканската война неосветена църква на гърчеещи се райковци. От сградата махнали камбаната,

Лидл-България осъди ПИК заради публикации с неверни твърдения

https://offnews.bg//medii/lidl-balgaria-osadi-pik-zaradi-publikatcii-s-neverni-tvardenia-672485.html

"Лидл България" осъди информационна агенция ПИК за нанесени неимуществени вреди, последвали от две онлайн публикации, които съдържат неверни твърдения.

Софийският районен съд осъжда ПИК да заплати на засегната страна обезщетение от 10 100 лв. заради две статии на медията от 2015 г., в които се твърди, че "Лидл" мами клиентите с фалшиви промоции.

От търговската верига твърдят, че в първата статия с използване на груб и провокативен език се посочва, че Лидл продължава да лъже "нагло" клиентите си с промоциите. Статията представя мнението на недоволна потребителка, взето от страницата на магазина във Фейбук. Коментарът е в смисъл, че „това е една от поредните злоупотреби във веригата, които заблуждават хора с измислени промоции и кресливи реклами, които имат за цел да прилапат българския потребител и после да опразнят джоба му докато се усети“.

От Лидл посочват пред съда, че втората публикация също съдържа непрофесионални и обидни квалификации, вменяващи противоправни действия и вина на фирмата, които вредят на търговската репутация на веригата.

Решението на Софийски районен съд не е обжалвано от ПИК.  

Убитият бизнесмен бил издигнат за кандидат-депутат от ГЕРБ

http://dnes.dir.bg/news/razstrel-petar-hristov-26760829

Бизнесменът Петър Христов, който тази сутрин бе прострелян в София и почина във ВМА, през 2013 г. е бил издигнат за кандидат-депутат от ГЕРБ, но се е отказал.

Бус с кроасани се обърна на връх Рожен

https://www.24chasa.bg/region/article/6651259

Бус с кроасани се обърна на връх РоженТоварен микробус с плевенска регистрация се обърна на прохода Рожен в Родопите. Той е препречил изцяло платното, което води към Смолян и пътя е бил блокиран за кратко. Към момента вече е отворено едното платно, каза директорът на ОДП в Смолян Николай Димов. Микробусът е превозвал кроасани и други хранителни стоки.

Стратег на Тръмп се извини - думите му били грешно изтълкувани в книга

http://clubz.bg/62639-strateg_na_trymp_se_izvini_dumite_mu_bili_greshno_iztylkuvani_v_kniga

Стив Банън - бившият стратег на Доналд Тръмп, се разграничи от думите, които са му приписани по адрес на президентския син, предаде Ройтерд

Изказванията се съдържат в нова книга, която предизвика гняв в Белия дом. Тя може да развали имиджа на Банън като евентуален посредник във властта.

Стратегът бе уволнен през август 2017 г.. В книгата "Огън и ярост" от журналиста Майкъл Улф той е цитиран да казва, че срещата през юни 2016 г. с група руски емисари, на която присъствал Доналд Тръмп-младши и висши представители на щаба на кандидат-президента, била "предателска" и "непатриотична".

Тръмп отговори с думите, че Банън си е изгубил ума. От Белия дом намекнаха, че десният новинарски сайт "Брайтбарт нюз" е отстранил бившия приближен на президента от поста изпълнителен директор.

В изявление, разпространено в събота, Банън изтъква, че думите му са по адрес на Пол Манафорт - бившия шеф на щаба на Тръмп, а не на Дон, както наричат Тръмп-младши.

"Тръмп-младши е и патриот, и добър човек. Той непрестанно защитава аща си и неговата програма, която помогна страната ни да бъде преобразена", се казва в изявлението.

"Съжалявам, че закъснението с отговора на това неточно отразяване за Дон-младши отклони вниманието от историческите постижения на президента в първата година от управлението му", допълва Банън.

Шумът около книгата бе главна тема в новините в продължение на дни, като принуди Белия дом да се защитава. Това стана точно в момента, в който Тръмп и съветниците му се опитваха да привлекат вниманието с целите на политиката си за годината преди междинните избори през ноември за Конгреса.

Изявлението на Банън може да цели да бетонира поста му в "Брайтбарт", отбелязва Ройтерс. Той използваше тази платформа за атака срещу кандидати за Конгреса, борещи се против елита.

В книгата Тръмп е описан като умствено нестабилен и неспособен да изпълнява изискванията на поста, който заема.

ГЕРБ: Имаме убедителни аргументи срещу ветото върху антикорупционния закон

https://www.actualno.com/politics/gerb-imame-ubeditelni-argumenti-sreshtu-vetoto-vyrhu-antikorupcionnija-zakon-news_653126.html

Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон, който депутатите окончателно приеха в края на миналата година. Това обяви председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНР. Той подчерта, че заседанието на комисията е нарочено още преди началото на официалното пленарно време (парламентът започва работа на 11 януари - бел. ред.) и ако председателският съвет на Народното събрание реши, ветото на антикорупционния за

SG Експресбанк е закупила най-много държавни облигации през последните 6 години

http://econ.bg/Новини/SG-Експресбанк-е-закупила-най-много-държавни-облигации-през-последните-6-години_l.a_i.755896_at.1.html

Две почетни грамоти на Министерство на финансите – за най-много придобити ДЦК и за закупил най-много ДЦК за сметка на клиенти, заслужи „Сосиете...

Македонска сватба и голямо танцово надиграване организират в Арбанаси

https://www.actualno.com/velikotarnovo/makedonska-svatba-i-goljamo-tancovo-nadigravane-organizirat-v-arbanasi-news_653124.html

В Арбанаси ще бъдат организирани македонска сватба и голямо танцово надиграване. Също така в селото ще се проведе и мащабна добруджанска сватба. Всички събития се организират от сдружение „Лудогорие“, което през миналата година инициира и събора Болярска среща, отново в Арбанаси. Валентин Димов, председател на организацията, обясни, че танцовите и музикални забави, които се предвиждат, ще са през летните месеци. „Днес ще направим среща с другия организатор &

Какво ще стане, ако ядем само месо? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvo-shte-stane-ako-iadem-samo-meso-video-2071199

Според някои хора не е добре да се яде месо. Те предпочитат да станат вегетарианци и се отказват от месото. Дори много от тях посочват, че са се избавили от редица здравословни проблеми, консумирайки само растителни храни.

Други смятат, че ако не ядем месо ще се разб

Шефът в ДАИ, водил подчинени в затвора, напуска поста

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-shef-dai-26760828

Началникът на ДАИ-Пазарджик Владимир Добрев, който заведе подчинените си в затвора като превантивна мярка срещу корупцията, се разделя с поста до дни.

Над сто хиляди души са потърсили убежище във Франция през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108673_nad_sto_hiliadi_dushi_sa_potursili_ubejishte_vuv/?ref=rss


През 2017 г. във Франция са регистрирани малко над 100 000 молби за убежище - "исторически" резултат, за който допринася по-специално повишеният брой кандидати от Албания и Западна Африка. Това заяви днес пред "Франс прес" директорът на френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство Паскал Брис, предаде БТА.<br /><br />Броят на молбите, подадени във ведомството, е скочил миналата година със 17 на сто - на общо 100 412, при ръст от 6.5 процента...

Григор Димитров запазва третото място в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=366730

Григор Димитров запазва третото си място в световната ранглиста по тенис, въпреки че отпадна още на полуфинала в Бризбейн, научи Moreto.net. Гришо изгуби 160 точки от актива си, като остава с 380 точки преднина пред четвъртия в класацията Александър Зверев.

Забранява се паркирането и движението на коли в центъра на София за откриването на европредседателството

http://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/08/3108703_zabraniava_se_parkiraneto_i_dvijenieto_na_koli_v/?ref=rss


Забрана за движение на автомобили или паркирането им по някои от основните централни улици и булеварди ще бъде въведена от 10 до 12 януари. Ограниченията се предприемат по повод събитията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и посещението на Колежа на членовете на ЕС.<br /><br />От 17:30 часа на 10 до 12 януари ще бъде забранено паркирането по улица "Ген. Гурко" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Княз Александър...

Как да се възстановим след раздяла

https://www.actualno.com/curious/kak-da-se-vyzstanovim-sled-razdjala-news_653121.html

Когато сте имали дълга връзка, която в една или друга степен е била центъра на живота ви, раздялата може да ви се строи като края на света. Чувствате се предадени, страдате и най-вече, не знаете на къде да поемете. Всеки на първо място си мисли „Ами сега на къде?“. Тази мисъл ви обсебва и започвате да си мислите, че живота ви е свършил, особено,ако наистина сте обичали човека с когото се разделяте и сте вярвали, че той винаги ще бъде в живота ви. Разбира се няма проблем,

Манолова: Ще решим проблема на хората, работили в съкратени мини миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651258

Манолова: Ще решим проблема на хората, работили в съкратени мини миналата годинаЩе бъде решен проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, работили в съкратени през миналата година мини. Това каза на брифинг в Министерския съвет омбудсманът Мая Манолова, която проведе среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов във връзка с пенсионирането на миньорите, предава „Фокус“.

Доларът се засили въпреки последните макроданни в САЩ

https://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-se-zasili-vypreki-poslednite-makrodanni-v-sasht-253410/

Според анализатори вероятността Фед да вдигне лихвите още през март остава около 70%

Намерено е тялото на моряк, загинал при сблъсъка на ирански танкер с китайски товарен кораб

http://www.cross.bg/korab-tanker-tovaren-1564966.html

/КРОСС/ Намерено е тялото на член на екипажа на иранския петролен танкер, който се запали след след сблъсък с китайски товарен кораб край източния бряг на Китай, предаде Ройтерс. Ръководителят на иранската пристанищна и морска администрация Мохамад Растад заяви, че трупът е изпратен в Шанхай за идентифициране. Противопожарни и спасителни екипи се опитват да установят контрол над пожара и да открият 32-амата членове на екипажа. Самолет от американските ВМС "Боинг П-8A Посейдон" се е присъединил към операцията за издирване и спасяване на моряците от танкера, плаващ под панамски флаг. След сблъсъка с товарния кораб от Хонконг, станал в събота вечерта на около 300 км източно от Шанхай, в издирването на екипажа на иранския танкер участват осем китайски плавателни съда, един южнокорейски кораб и хеликоптер. Американският военен самолет е обследвал безрезултатно площ от около 3600 квадратни морски мили и се е завърнал в базата си на японския остров Окинава. По данни на китайското министерство на транспорта всичките 21 човека на борда на китайския товарен кораб са били спасени. Китайски представители заявяват, че нямат обяснение за причините за катастрофата. Има опасност горящият танкер да избухне.    

Какво ще ви се случи през 2018 според зодията

https://www.actualno.com/curious/kakvo-shte-vi-se-sluchi-prez-2018-spored-zodijata-news_652708.html

2018 вече е тук и за много от нас тя означава нови надежди, планове и мечти. Мислим какво искаме да се случи през следващата година, създаваме списъци и се надяваме на най-доброто. Оказва се, че и звездите мислят за нас. Всеки зодиакален знак ще се радва на нещо ново и различно през следващата година. За някои това са работни успехи, за други нова любов, а за трети екзотични дестинации. Ето какво ви чака през следващата година според зодията. Овен За представителите на зодия Овен 2018 година

Адв. Людмил Рангелов: Пред Фрог прогнозирах изхода на „Случая Ангелов” и познах

https://frognews.bg/novini/adv-liudmil-rangelov-pred-frog-prognozirah-izhoda-sluchaia-angelov-sajalenie-poznah.html

”Точно пред вашият сайт прогнозирах изхода по случая с Росен Ангелов и за съжаление познах, коментира известният адвокат Людмил Рангелов огласената от МВР версия, че обвиненият за шесторно убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е самоубил.

Обвиняем за над 16 кг. марихуана е задържан под стража в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651254

Обвиняем за над 16 кг. марихуана е задържан под стража в Добрич
Обвиняем за държане на 16.315 килограма марихуана с цел распространение е задържан под стража от Добричкия окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура. За взетата мярка за неотклонение спрямо 37-годишния Данаил П. съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура. На съучастничката на задържания - Нина Н./37 г.

Тимове от "Б" група с мерак за звезда на Левски

https://offnews.bg//futbol/timove-ot-b-grupa-s-merak-za-zvezda-na-levski-672480.html

Полузащитникът Васил Панайотов може и да е със статут на звезда в Левски, но това съвсем не му гарантира задължително трансфер в голям клуб.

Договорът на халфа с Левски изтича през лятото, а клубът все още не му е направил предложение за продължаване.

Полузащитникът вече може да води преговори с други клубове, както и да подпише предварителен контракт с такъв. В него той може да премине след края на кампанията като свободен агент.

Интерес към Панайотов не липсва, но той е от клубове от втора дивизия в Италия и Франция. 27-годишният халф е желан от италианския втородивизионен Асколи.

От клуба държат да се подсилят с българина и са обявили, че ще изпратят официална оферта за придобиване на правата му. Играчът е в полезрението и на друг втородивизионен тим, но от Франция.

Това е борещият се за директна промоция Ним, информира още "Тема Спорт".

В началото на XX век колоездачите във Варна карали с униформи

http://www.moreto.net/novini.php?n=366728

Да караш колело в началото на XX век във Варна е било интересно преживяване. Членовете на местното дружество карали със специални екипи, за да се различават, дамите карали край Евксиноград за развлечение, а на връщане от излета пазарували, научи Moreto.

Дупка се образува в асфалта на бул. "Дондуков", а велоалеята отново е счупена, съобщи от "Спаси София"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/01/08/3108644_dupka_se_obrazuva_v_asfalta_na_bul_dondukov_a/?ref=rss


Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния булевард "Княз Александър Дондуков", по асфалтовата настилка вече има дупка, а ограничителите за велоалеята продължават да се чупят. За това сигнализират от организацията "Спаси София".<br /><br />Първата дупка по новата настилка на булеварда е в участъка след бул. "Васил Левски" в посочка улица "Кракра".<br /><br />Ремонтът на "Дондуков" започна в началото на...

Президентското вето на антикорупционния закон може да влезе в парламента тази седмица

http://econ.bg/Новини/Президентското-вето-на-антикорупционния-закон-може-да-влезе-в-парламента-тази-седмица_l.a_i.755895_at.1.html

Комисията по правни въпроси на Народното събрание ще заседава в сряда, макар официално да не е започнало официалното пленарно време, като в дневния...

За дупка в асфалта и счупена велоалея по бул. "Дондуков" сигнализират от "Спаси София"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/01/08/3108644_za_dupka_v_asfalta_i_schupena_veloaleia_po_bul/?ref=rss


Малко повече от месец след като приключи ремонтът на столичния булевард "Княз Александър Дондуков", по асфалтовата настилка вече има дупка, а ограничителите за велоалеята продължават да се чупят. За това сигнализират от организацията "Спаси София".<br /><br />Първата дупка по новата настилка на булеварда е в участъка след бул. "Васил Левски" в посочка улица "Кракра".<br /><br />Ремонтът на "Дондуков" започна в началото на...

Управляващите имали убедителни аргументи срещу президентското вето върху антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108602_upravliavashtite_imali_ubeditelni_argumenti_sreshtu/?ref=rss


Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон, който депутатите окончателно приеха в края на миналата година. Това обяви председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНР.<br /><br />Той подчерта, че заседанието на комисията е нарочено още преди началото на официалното пленарно време (парламентът започва работа на 11 януари - бел. ред.) и ако председателският съвет на Народното събрание реши,<br...

Как чуждите медии пишат статиите си за България

https://offnews.bg//dw/kak-chuzhdite-medii-pishat-statiite-si-za-balgaria-672488.html

В началото на българското европредседателство редица международни медии обявиха страната за "най-корумпираната в ЕС".

За това обвинение има едно обективно и едно субективно обяснение, които действат синхронно. Обективното е, че различните измервания на корупцията (най-вече на "Трансперънси интернешънъл") действително поставят България на последно място сред държавите от ЕС. А и в съседна Румъния, с която България обикновено се сравнява, все пак постигнаха нещо в борбата срещу корупцията, инсталирайки антикорупционната служба и изправяйки редица политици на подсъдимата скамейка. Но за този имидж на България има и една субективна причина. Част от чуждестранните журналисти просто поемат клишето "най-бедната и най-корупмираната", изобщо без да го подлагат на сериозна журналистическа проверка, както всъщност би трябвало да постъпят. А по-лошото е, че дори ако го подложат и ако то се потвърди, те не правят следващата задължителна професионална крачка: да потърсят и положителните неща в България. Част от тези колеги отскачат за ден-два до София, разговарят с обичайните си източници и после пишат статиите си. А някои от тях дори не стигат до България – работят въз основа на кореспонденции и публикации в медиите. Което обаче не означава, че критиката е неоснователна.

За клишетата и фактите

Редом с тези два негативни суперлатива "най-бедната и най-корумпираната", в чуждестранните медии се въртят и други клишета, част от които изобщо не отговарят на действителността. Например, че България е малка страна. А тя всъщност е някъде по средата - на 11-то място по големина от общо 28 членки на ЕС. Или пък, че е безинтересна и скучна. Твърдение, което звучи доста арогантно - не може една страна да е скучна, просто защото се намира в периферията на твоето полезрение. Всъщност, вярно е точно обратното: България е много интересна страна от туристическа, от историческа, дори и от кулинарна гледна точка. В интерес на истината, неколцина кореспонденти изрично отбелязват и оптимистичните факти: те говорят за възхода на българската икономика, нарастването на доходите, стабилните държавни финанси, разцвета на София и на такива браншове като информационните технологии или производството на дрехи и обувки. И хвалят още храните, напитките, туристическите забележителности, свестните млади хора в България и вълнуващата парти сцена в столицата.

За съжаление обаче, и голяма част от критиките е основателна. За корупцията вече стана дума, но чуждестранните медии изброяват още много дефицити на България: мутризацията на обществото, демографския проблем, изтичането на мозъци, лошото качество на здравеопазването и образованието, национализма. В няколко публикации изрично се споменава, че, според анализите на "Репортери без граници", България е на последно място по свобода на медиите в ЕС. Впрочем, корупцията и медийната несвобода са само две от проявленията на по-голямото зло: в България няма върховенство на закона, а демокрацията все още подскача на куц крак. За това също се пише, но тук се намесва един допълнителен фактор, който замъглява общата картина. Както е известно, в момента ЕС е взел под лупа държави като Полша и Унгария тъкмо заради това, че изкорубват правовата държава, че изпълнителната власт слага ръка върху другите власти, че управляващите не зачитат общите европейски ценности. Всичко това обаче се случва в контекста на острата дискусия за бежанците, мигрантите и преразпределянето им. Основателно или не, възниква усещането, че на България и на управляващите в София им се прощават някои неща, които не се прощават на Будапеща и Варшава. Просто защото България се държи на дистанция от Вишеградската четворка, а правителството подкрепя мнозинството в ЕС по въпроса за бежанците и мигрантите и не извършва никакви предизвикателни телодвижения. Тоест, в това отношение България се държи като добър европеец, което носи точки на управляващите. Независимо от факта, че повечето хора в България са враждебно настроени към бежанците и мигрантите. Между другото, в публикациите на международните медии става дума и за това. Те често припомнят срамните динковщини, но и грубите расистки и ксенофобски изказвания и действия на политици от малкия коалиционен партньор на Борисов.

Неколцина наблюдатели питат дали на този фон е редно България да председателства Евросъюза? Теоретично обаче едното няма връзка с другото. Председателството е ротационно и на България просто ѝ дойде редът. Доколкото е известно, няма механизъм, по който една страна да бъде лишена от председателство – освен прецедентът с Великобритания, която всъщност беше наред тъкмо сега, но реши да напусне. Но все пак няколко чуждестранни коментатори изразиха смущението си от това обстоятелство. И то си е за смущение. Защото, както казва например Йохана Даймел, как ще дърпаш напред страните от Западните Балкани и ще им бъдеш за европейски пример, като нямаш изградена истинска правова държава? От друга страна последният доклад за България не беше толкова лош, а председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер дори е оптимист, че механизмът скоро може да бъде премахнат. Защото в България наистина има някакъв напредък. Но без истинска съдебна реформа и без радикално антикорупционно законодателство всичко е половинчато. Да не говорим, че мнозина българи все още живеят в шизофренно раздвоение между гнева си срещу корупцията и собствената си дребна корумпираност.

Реалистична, но опростена картина

Многобройните статии за България в международните медии по повод европредседателството - и най-вече определението "най-корумпирана" - предизвикаха любопитна реакция в част от българските медии. Човек веднага усеща, че на терена има професионалисти, които знаят как се "спинва", как се извърта един проблем, за да се отклони вниманието от същността му. В случая се спусна димна завеса, която скрива факта, че критиките не са срещу България или срещу българите, а срещу определени недъзи на управлението, на законодателството и на властите в България. И част от медиите в България охотно поддържат тъкмо тази димна завеса. В една от тези медии например излезе полемична статия по въпроса, която звучи меко казано наивно. Големи европейски издания като "Гардиън" и "Ди Цайт" били свързани с милиардера Джордж Сорос и получавали от предубедени източници в България указания какво да пишат за страната. Но нали тъкмо тези либерални медии извадиха на бял свят големите офшорни скандали, известни като "Панама Пейпърс" и "Парадайз Пейпърс"? И ако тези медии действително можеха да бъдат купени за жълти стотинки или да получават указания от незнайни лобисти, мигар не се намери поне един офшорен милионер, който да ги подкупи? В интерес на истината обаче трябва да се каже и още нещо: част от авторите и кореспондентите на западни медии наистина си имат постоянни източници на информация и анализи в България, на чиито оценки се доверяват. А понякога сигурно се и предоверяват.

В обобщение: десетките статии, които излязоха в международните медии по повод българското европредседателство, представят една реалистична, макар и понякога опростена картина на страната. Добрата новина е, че през последните 11 години за България нито веднъж не се е писало толкова много, т.е. страната влезе в полезрението и в европейския дневен ред. И има добра основа и занапред да подобрява имиджа си.

Турските националисти: Ще подкрепим Ердоган на изборите догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651246

Турските националисти: Ще подкрепим Ердоган на изборите догодина Лидерът на турските националисти Девлет Бахчели обяви, че неговата Партия на националистическото действие (ПНД) няма да издига свой кандидат за изборите през 2019 г., а ще подкрепи сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Бахчели посочи, че засега не са водени разговори с Ердоган за

Новият бул. Дондуков отново се разпада

https://www.actualno.com/sofia/novijat-bul-dondukov-otnovo-se-razpada-news_653116.html

Дупки, неравности и разпаднати делинеатори на велоалеята по открития преди по-малко от месец бул. Дондуков в София. Такива снимки разпространи днес неправителствената организация Спаси София. От снимките става ясно, че освен неравните павета, вече и по асфалта има сериозни проблеми. От организацията припомнят, че многократно докато траеше ремонтът са сигнализирали за некачествено строителство, но мерки, които да гарантират, че похарчените над 7 млн. лв обществени средства ще доведат до дълготр

"Пежо" поведе след втория етап на "Дакар"

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108707_pejo_povede_sled_vtoriia_etap_na_dakar/?ref=rss


При пълна доминация на бъгитата на "Пежо" премина вторият етап от рали "Дакар", 267 километра около перуанския град Писко. Първите три места бяха окупирани от пилоти на френския производител, а етапната победа при Сирил Депре, негова втора в категорията на автомобилите.<br /><br />Французинът измина трасето за 2:56.51 часаq с 48 секунди по-бързо от Стефан Петерханзел и три минути пред Себастиен Льоб. Етапната победа изкачи Депре начело в генералното класиране,...

Отборът на Ники Николов детронира "Зенит"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651104

Отборът на Ники Николов детронира "Зенит"Николай Николов и неговият клубен тим "Белогорие" излязоха на първо място в руската Суперлига. Волейболният ни национал и съотборниците му детронираха колоса "Зенит", който не познаваше вкуса на загубата. Световният и европейски клубен шампион бе повален след 3:2, а Николов игра цял мач и се отчете с 8 точки.

„Чудо“ - една необикновена и вдъхновяваща семейна история

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/chudo-edna-neobiknovena-i-vdyhnoviavashta-semejna-istoriia-6077951

Филмът е създадена по бестселър на Ар Джей Паласио, разказва за живота на дете с вродени лицеви деформации

Убитият Петър Христов - от сержант до бизнесмен

http://clubz.bg/62638-ubitiqt_petyr_hristov_ot_serjant_do_biznesmen

Българското европредседателство, чието официално начало е тази седмица - на 11 януари, стартира... убийствено. Показен разстрел с поне осем куршума на предприемача Петър Христов, един от основните спонсори на управляващата партия и приближен на втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Историята на успеха на Христов е типична за издигналите се по време на прехода. Началото е скромно и обикновено, възходът минава през приватизацията и връзки с политици. 

Роден е през 1968 г. в Силистра, израства във великотърновското село Самоводене. Средното си образование завършва в Средното сержантско военно училище "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица, по-късно завършва и висшето военно училище във Велико Търново, но през 1991 г. напуска армията. Десетина години по-късно се сдобива и с магистърска степен от Стопанската академия в Свищов.

През ръцете му е минала собствеността на "Захарни заводи"- Горна Оряховица, а по това време е бил и президент на футболния клуб "Локомотив" в града - когато клубът е бил в "А" група, и се оттегля, когато изпада в "Б" група. "Лактима” от години е генерален спонсор на СК "Болярчета” (Велико Търново), на ФК "Лозен" (Сухиндол), спонсорира и "Етър" и "Локомотив”.  

Петър Христов приватизира бившето предприятие "Млечна промишленост", днешна "Лактима", през 1996 г. Един от най-популярните продукти на компанията е айрян "Балкан", монополист на пазара на този вид млечни продукти. Но Христов и управляваните от него фирми се занимават и с охранителен бизнес, строителство и др. 

Във Велико Търново Петър Христов е известна фигура не само заради печелените от него обществени поръчки, а мащабите на бизнеса му отдавна надхвърлят региона, от който по традиция за водач на листата издигат Цветан Цветанов.

За близостта му с Цветанов и с полицейски шефове - и във Велико Търново, и в самото МВР, се носят легенди, но някои се и потвърждават. Например от изтекли специални разузнавателни средства (СРС) става ясно, че началници в МВР от Велико Търново са се обръщали към него с "шефе" и са му докладвали за всичко, в т.ч. и за ареста на лекарите от Горна Оряховица. Този случай от края на 2010 г. стана известен покрай четените от Цветанов, тогава вътрешен министър, СРС-ата в парламента от разговорите между лекарите. Те бяха набедени за убийци от министъра преди да има какъвто и да било съдебен процес. Медиците бяха оневинени от прокуратурата за смъртта на новороденото - държавното обвинение прекрати делото през май 2013 г.

Името на Христов беше замесено и в нашумялото дело срещу Цветанов по повод шестте "не"-та. Става въпрос за разследването срещу бившия вече шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, чийто дългогодишен семеен приятел е бил и Петър Христов. Всичките шест искания за прилагане на СРС спрямо Тодоров - поискани от прокуратурата и разрешени от съда, са отхвърлени от Цветанов с резолюция "НЕ!!!"

През 2013 г. няколко общински организации на ГЕРБ - във Велико Търново, Свищов и Златарица, издигнаха кандидатурата на Петър Христов за народен представител, но той си направил отвод. 

Петър Христов е семеен, с две деца - дъщеря и син. Свидетел на разстрела е станал неговият шофьор. Въпреки усилията на лекарите, Христов е починал във Военномедицинска академия, където е бил откаран. 

В първите си официални коментари от МВР съобщиха, че основните версии, които издигат за убийството, са свързани с неговия бизнес - хранително-вкусов, строителство и др., както и свързани с личния му живот и евентуално съдействие на МВР и прокуратурата за разкриване на тежко криминално престъпление. Лицето е с добра репутация сред обществеността, беше едно от официалните изявления.

Политически изявления по случая все още няма.

Макрон: С Китай искаме да изградим съвременен "път на коприната"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651218

Макрон: С Китай искаме да изградим съвременен "път на коприната"Еманюел Макрон каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Древните пътища на коприната никога не са били само китайски",

Какво трябва да включва съвършеното CV

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108695_kakvo_triabva_da_vkljuchva_suvurshenoto_cv/?ref=rss


Пътят към мечтаното работно място винаги преминава през подготовката на CV, което е нужно при кандидатстването за почти всяка една позиция. Често обаче доста хора се провалят още при тази първа стъпка. Според повечето работодатели точно в детайлите при писането на CV-то се крие тайната за успеха на кандидатурата за работа. Но какво трябва да включва перфектната автобиография, за да се открои тя от другите?<br /><br />Форматът на CV-то е ключов и определено по-креативната...

Близък до ГЕРБ бизнесмен показно бе застрелян в София

http://www.mediapool.bg/blizak-do-gerb-biznesmen-pokazno-be-zastrelyan-v-sofiya-news273965.html

Бизнесменът Петър Христов, известен с близкото си приятелство с шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, показно бе застрелян пред дома си в София. Покушението бе извършено минути след 10.00 часа в понеделник, когато 49-годишният мъж излизал от дома си на ул. "Ралевица", която се намира близо до мола на бул. "България". Очевидец на стрелбата е станал личният му шофьор, който впоследствие го е откарал във Военно-медицинска академия (ВМА). Въпреки усилията на лекарите да го реанимират, Христов е починал от раните си около половин час по-късно. 49-годишният Петър Христов е един от най-големите бизнесмени в българския млечен бранш. Освен с близкото си познанство с Цветанов, той е известен и като приятел на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Само преди няколко месеца бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев индиректно посочи Христов, като човека, допринесъл най-много за разкриването на т.нар. банда за отвличания "Наглите", която бе разбита по време на първия мандат на кабинета "Борисов". Контактите с Цветанов и вътрешен човек на "Наглите" "Не съм го казвал досега, но сега ще кажа, че благодарение на Цветан Цветанов хванахме "Наглите", каза през септември Георгиев в интервю за Нова телевизия. "Тогава МВР получи информация благодарение на Цветан Цветанов, който беше министър. Той ни запозна с един човек, който после направи контакт с друг, от когото получихме информация. Не мога и нямам право да кажа кой е този човек", допълни Георгиев. На въпроса на водещата дали това е "вътрешен човек" за "Наглите", той отговори положително и допълни, че по това време е установено изтичане на информация от МВР, за което няма наказани. Още тогава започна да циркулира неофициалната информация, че става дума именно за Петър Христов, за който има множество публикации, че е бил част от силовата групировка СИК през 90-те години. Първият му голям бизнес след напускането на армията е като шеф на охранителната фирма "Дито". За близките контакти на Христов с ГЕРБ свидетелства и фактът, че през 2007 г. тогавашната му фирма "Пи ейч финанс" ЕООД дарява на партията 30 000 лева за евроизборите, което представлява най-крупното дарение в кампанията на формацията. Очаквайте подробности.

Поредно показно убийство в София, застрелян е собственикът на "Лактима"

http://www.mediapool.bg/poredno-pokazno-ubiystvo-v-sofiya-zastrelyan-e-sobstvenikat-na-laktima-news273965.html

Бизнесмен почина, след като бе застрелян пред дома си в София в понеделник сутринта, става ясно от информация, разпространена от пресцентъра на МВР. Покушението е извършено до мола на столичния бул. "България" в района на кв. "Манастирски ливади". Според първоначалните данни неизвестният извършител е причаквал жертвата си на ул. "Ралевица". Когато бизнесменът излязъл на улицата, убиецът произвел няколко изстрела, няколко от които попаднали в гърдите му, предаде БНР. По неофициална информация затсреляният е 49-годишният Петър Христов, който е собственик на една от големите български компании за производство на млечни продукти. Престъплението е извършено минути след 10.00 часа. В момента районът е отцепен от полицията и се извършва оглед на местопрестъплението. Пряк очевидец на стрелбата е станал шофьорът на жертвата. Предполага се, че убиецът е действал сам. В момента той се издирва. От Военно-медицинска академия (ВМА) потвърдиха, че в понеделник болницата е бил приет 49-годишен пациент в критично състояние, който въпреки усилията на лекарите да го реанимират, е починал около половин час по-късно. 49-годишният Петър Христов е един от най-големите бизнесмени в българския млечен бранш. Той е известен с близкото си познанство с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Кариерата на Христов започва в армията, а през 1991 г. той влиза в охранителния бизнес. През 1996 г. приватизира бившето великотърновско млекопреработвателно предприятие "Сердика", като го преименува в "Лактима Балкан". Дружеството е част от холдинга на Петър Христов "Пропъртис Мениджмънт Груп", в което влизат още фирми за строителство и недвижими имоти. Очаквайте подробности.

Бизнесмен почина, след като бе застрелян в София

http://www.mediapool.bg/biznesmen-pochina-sled-kato-be-zastrelyan-v-sofiya-news273965.html

Бизнесмен почина, след като бе застрелян пред дома си в София в понеделник сутринта, става ясно от информация, разпространена от пресцентъра на МВР. Покушението е извършено до мола на столичния бул. "България" в района на кв. "Манастирски ливади". Според първоначалните данни неизвестният извършител е причаквал жертвата си на ул. "Ралевица". Когато бизнесменът излязъл на улицата, убиецът произвел няколко изстрела, един от които попаднал в гърдите му, предаде БНР. По неофициална информация затсреляният е 49-годишният Петър Христов, който е собственик на една от големите български компании за производство на млечни продукти. Престъплението е извършено минути след 10.00 часа. В момента районът е отцепен от полицията и се извършва оглед на местопрестъплението. Пряк очевидец на стрелбата е станал шофьорът на жертвата. Предполага се, че убиецът е действал сам. В момента той се издирва. От Военно-медицинска академия потвърдиха, че в болницата е бил приет 49-годишен пациент в критично състояние, който въпреки усилията на лекарите да го реанимират е починал около половин час по-късно. Очаквайте подробности.

Дребни трески за дяланe, инак - стабилност

http://clubz.bg/62637-drebni_treski_za_dqlane_inak_stabilnost

Осми ден ПреЦедателство - осми труп. Самоубит ексзатворник, накиснат, за да не лъснат връзки с ГЕРБ при семейното убийство... "Витоша ски" откровено се подиграва на хора, власт и медии... В Банско кметът внесъл искане за осем нови кварталчета; инак всичко там е законно и "читаво"...

Пееф се сдобива със сградата на ТВ7 / КТБ в "Бъкстон"... Оттатък реката до другия булевард е убит тарторът на Търновско... Никой не помни данъчния, прострелян преди само две седмици...

Дребни трески за дялане, инак - стабилност! Да не се излагаме пред чужденците! Да не си развяваме мръсните гащи!

Ура, другари!

* Коментарът е от профила на Евгений Дайнов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

 

Убиха бизнесмен в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=366734

49-годишен мъж е прострелян на улица в столичния квартал "Манастирски ливади", недалеч от "Bulgaria Mall", научи NOVA. Мъжът е откаран в тежко състояние към ВМА, където по-късно е починал. Простреляният е Петър Христов, собственик на фирмата за производство на млечни продукти "Лактима".

Валутните резерви на Китай скочиха до 3,14 трлн. долара в края на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Валутните-резерви-на-Китай-скочиха-до-3-14-трлн-долара-в-края-на-2017-г-_l.a_i.755894_at.1.html

Валутните резерви на Китай се повишиха през декември за 11-ти пореден месец, достигайки най-високо ниво от септември 2016 година, показват данни на...

Белгия е на прага на нова правителствена криза

http://www.mediapool.bg/belgiya-e-na-praga-na-nova-pravitelstvena-kriza-news273964.html

Белгия се изправя на ръба на нова правителствена криза, след като зачестяват призивите за оставка на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, съобщи БТА.    Миналага есен Франкен сключи от името на правителството споразумение със Судан за обратно приемане на незаконно пребиваващите в Белгия граждани на африканската държава. Местни медии тогава уточниха, че става дума за 158 суданци, задържани в Брюксел и отведени в център за мигранти от закрит вид. През декември се появиха непроверени съобщения, че част от върнатите суданци били подложени на мъчения.   Белгийското правителство възложи външна независима проверка и спря временно връщанията към Судан. Опозицията поиска оставката на Франкен, а от началото на януари представители на партии от управляващото мнозинство започнаха да се присъединяват към виждането, че държавният секретар следва да се оттегли.   Снощи председателят на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер предупреди, че ако управляващото мнозинство поиска официално оставка от Франкен, това ще доведе до оттеглянето на НФА от правителството. В случай, че се стигне дотам, вероятно ще се наложат преговори за нова коалиция или нови избори.   Тази сутрин премиерът Шарл Мишел, който представлява малката партия Реформаторско движение, изрази нежелание да се съобразява със заплахи и шантаж. По неговите думи Белгия трябва да защитава границите си с човешки средства, да приема подлежащите на прием и да действа твърдо срещу незаконно пристигналите в страната. Премиерът уточни, че независимата проверка по случая не цели да определи дали Франкен трябва да подаде оставка, а да помогне за извличането на поуки.    Заплахата от правителствена криза в Белгия се наблюдава с опасения, след като преди седем години страната счупи рекордите на Гинес за продължителност на преговорите за съставяне на управляваща коалиция. През 2011 г. поредното белгийско правителство положи клетва след договорки, продължили 541 дни.

Ново изискване притеснява лични лекари и стоматолози

http://www.moreto.net/novini.php?n=366732

От началото на годината лични лекари и стоматолози са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз (БЛС) искат отлагане на изискването с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подходящ софтуер, а и липсват указания как да се отчитат бележките.

Кой е убитият бизнесмен Петър Христов? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-ubitiiat-biznesmen-petyr-hristov-snimki-2071220

49-годишен бизнесмен бе убит при стрелба посред бял ден в София. Петър Христов е бил прострелян на улица ул. "Ралевица" в кв. „Манастирски ливади“. Мъжът е бил откаран в болница, където по-късно е починалХристов е собственик на

Убиха бизнесмен в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ubiha-biznesmen-v-sofiia-snimki-2071165

49-годишен бизнесмен бе убит при стрелба посред бял ден в София. Петър Христов е бил прострелян на улица ул. "Ралевица" в кв. „Манастирски ливади“. Мъжът е бил откаран в болница, където по-късно е починал.  Христов е собственик на

Почина простреляният в Манастирски ливади бизнесмен

https://offnews.bg//112/pochina-prostrelianiat-v-manastirski-livadi-biznesmen-672489.html

Простреляният по-рано тази сутрин Петър Христов е починал във ВМА. 

49-годишният мъж беше прострелян тази сутрин в столичния квартал Манастирски ливади, близо до "България мол".

Сигналът за стрелбата е подаден в полицията малко след 10 часа.

Мъжът е откаран във ВМА, но въпреки бързата реакция на лекарите, е починал. 

Мястото на инцидента в момента е отцепено от полицията.

Пучдемон от Монтана се отказа от протеста

https://frognews.bg/novini/puchdemon-montana-otkaza-protesta.html

Борислав Каменов от Монтана, който преди няма и седмица обяви, че Видин, Враца и Монтана ще се отцепят от България и ще искат да се присъединят към Румъния, днес пред Фрог нюз ядно заяви, че няма да има никаква подписка, още по-малко референдум

На места ще превали утре, температурите ще са до 13 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6651176

На места ще превали утре, температурите ще са до 13 градусаПрез следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време и на отделни места ще превали слаб дъжд. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури между 0 и 5 градуса, по морския бряг 6-7, максимални между 5 и 10,

Убитият Петър Христов е собственик на голяма млечна компания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651186

Убитият Петър Христов е собственик на голяма млечна компанияУбитият в София бизнесмен Петър Христов е собственикът на голямата млечна компания "Лактима". Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица,

Бивш шеф на КАТ: Проверките с газанализатори са безсмислени

http://dnes.dir.bg/news/alexi-stratiev-gazanalizatori-26760630

Проверките с няколко газанализатора на повече от 1 млн. коли в София са безсмислени, още повече докато данъците за стари автомобили са по-ниски.

Според очевидци висока скорост погубила двамата на „зебра”, полицията мълчи за причината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651205

Според очевидци висока скорост погубила двамата на „зебра”, полицията мълчи за причината

Полицията не съобщи каква е причината за тежката катастрофа край Враца в неделя привечер, при която загинаха двама мъже на пешеходна пътека в м. „Череша” на шосето за Оряхово. В бюлетина си ОД на МВР във Враца се задоволи единствено да посочи, че 60-годишния водач на „Ауди”-80 Цветан Ц. не бил употребил алкохол,

Еманюел Макрон: Пътят на коприната не е само китайски

https://www.investor.bg/aziia/336/a/emaniuel-makron-pytiat-na-koprinata-ne-e-samo-kitaiski-253395/

Първата визита на френския президент в Китай подсказва за нов етап в дипломацията му, съсредоточена досега в Европа и Африка

Бизнесмен бе убит в София

https://www.actualno.com/crime/biznesmen-be-ubit-v-sofija-news_653109.html

Бизнесменът Петър Христов беше прострелян в джипа си в столичния квартал „Манастирски ливади” и по-късно почина в болница. Стрелбата е станала на ул. „Ралевица” пет минути след 10 ч. В 10,14 ч. е имало на място линейка, минути след това започва огледът, казаха за bTV от СДВР. 49-годишният Христов е бил прострелян в гърдите, откаран е в болница от шофьора си. След половин час в реанимация Христов е починал. Христов е собственик на „Лактима Ба

Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли

https://www.actualno.com/society/edna-pechka-na-dyrva-zamyrsjava-kolkoto-1000-koli-news_653108.html

Проблемът с мръсния въздух в столицата става все по-сериозен, а според редица експерти местните власти взимат доказано неефективни мерки.По отношение на акзията с въведените газанализатори за автомобилите в София, бившият шеф на КАТ - Пътна полиция Алекси Стратиев заяви, че тя е напълно безсмислена, тъй като по думите му 10 автомобила, произведени преди 2004 г. замърсяват въздуха колкото 100 коли, произведени след това, но всички отговарят на стандарта, заложен от производителя.Също така изненад

Министерски промени в Лондон днес

http://econ.bg/Новини/Министерски-промени-в-Лондон-днес_l.a_i.755893_at.1.html

Очаква се британският премиер Тереза Мей да направи днес промени в своето правителство след принудителната оставка на вицепремиера Деймиън Грийн...

Бирата обикновено проваля диетата на мъжете, а шоколадът - на жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6651159

Бирата обикновено проваля диетата на мъжете, а шоколадът - на женитеХората започват средно 189 диети през съзнателния си живот, но в повечето случаи опитите им да отслабнат завършват с провал. За мъжете, спазващи хранителен режим с цел преборване на излишните килограми, най-голямото изкушение е бирата, а за жените - шоколадът, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Американско семейство осинови варненче в Аляска

http://www.moreto.net/novini.php?n=366726

Почти в края на 2017 година, момче на 12 години от Варна, получи шанс за по-добро бъдеще, след като беше осиновено от американско семейство. Детето е отглеждано по институции в морската столица, но в един момент възрастта му се оказала пречка да отиде при български родители.

Как да се спасим бързо при лавина - имате 15 минути

https://www.actualno.com/society/kak-da-se-spasim-byrzo-pri-lavina-imate-15-minuti-news_653106.html

Черната статистика у нас показва, че най-големият инцидент с лавина е през 1965 г. на хижа „Мальовица”, когато 11 души губят живота си. През 2015 г. на хижа „Яворов” трима загиват. През 2016 г. на хижа „Алеко – двама, а през 2017 г. в Рила и Пирин животът си губят двама души. „Няма как да говорим за тенденция, всеки инцидент е тежък. Напълно възможно е да се случи нещо подобно и сега, дори в по-големи мащаби”, каза

Над сто хиляди души са потърсили убежище във Франция през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/nad-sto-hilyadi-dushi-sa-potarsili-ubezhishte-vav-frantsiya-prez-2017-g-news273963.html

През 2017 г. във Франция са регистрирани малко над 100 000 молби за убежище - "исторически" резултат, за който допринася по-специално повишеният брой кандидати от Албания и Западна Африка. Това заяви пред Франс прес директорът на френската служба за защита на бежанците и лицата без гражданство Паскал Брис.   Броят на молбите, подадени във ведомството, е скочил миналата година със 17 на сто - на общо 100 412, при ръст от 6,5 процента за 2016 г.   Сиреч тенденцията към растеж "се поддържа", при все че не става дума за масивен приток отвън, добави Брис. По думите му данните "потвърждават, че Франция е сред най-първите страни, където се търси убежище в Европа", но след Германия, която очаква тази година почти 200 000 кандидати.   За по-пълна представа обаче е необходимо да се сложат в сметката и мигрантите, които още не са подали молби в службата. На първия етап от процедурата местните власти проверяват по силата на Дъблинския регламент дали съответните лица не трябва да подадат молби в друга европейска страна.   Броят на удовлетворените молби във Франция е намалял от 38 на сто през 2016 на 36 процента миналата година.   През 2018 г. убежище са искали най-вече жители на Албания, макар и държава от списъка на "сигурните страни на произход" - 7630 молби от пълнолетни лица, от които френската бежанска служба е удовлетворила само 6,5 процента.   На второ място е Афганистан с 5987 молби. Следват Хаити с 4934, Судан с 4486, Гвинея с 3780.   През 2017 г. във Франция са пристигнали много повече търсачи на убежище от страни в Западна Африка, по-специално от Кот д'Ивоар, чийто брой е нараснал почти двойно - на 3243 души, ДР Конго - 2941, и Алжир - 2456. Средното време за изчакване на резултат след подадена молба за убежище е "намаляло на около три месеца", а службата ще се стреми от тази година да дава отговор в двумесечен срок, както разпореди президентът Еманюел Макрон, добави Паскал Брис.

Дейвид Летерман се завръща на екран - с Барак Обама

http://clubz.bg/62636-dejvid_leterman_se_zavryshta_na_ekran_s_barak_obama

Легендарният телевизионен водещ Дейвид Летерман се връща на екран след близо 2-годишен творчески отпуск.

60-минутната му нова поредица се казва „Следващият ми гост няма нужда от представяне” и тръгва от 12 януари по „Нетфликс”.

Първите му гости наистина не се нуждаят от представяне. Освен президента Обама, сред тях са актьорът Джордж Клуни, рапърът Джей Зи, комедийната актриса Тина Фей и носителката на Нобелова награда Малала Юсуфзаи.

За Обама интервюто с Летерман ще бъде първата поява в телевизионно предаване, откакто той напусна Овалния кабинет преди година. Наскоро той участва в интервю по радио Би Би Си 4 като отговаряше на въпросите на принц Хари.

Летерман слезе от екран като водещ на „Късното шоу” по Си Би Ес през май 2015 г. Тогава 70-годишният ветеран обясни, че иска да прекарва повече време със семейството си – след 30 години отдадени на кариерата. Даже пусна и дълга бяла брада, за да има по-домашен вид. След това се пошегува, че когато човек вземе такова решение, е добре да знае какво е семейството.

5798 повече нови коли са продадени в България през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/avto/article/6651173

5798 повече нови коли са продадени в България през 2017 г.5798 повече нови леки и лекотоварни автомобили са продадени през 2017 година спрямо 2016-а, сочат данните на КАТ за регистрациите през годината. През изминалите 12 месеца у нас са пласирани 36 145 нови возила, а през 2016 г. - 30 347. Това прави ръст от 19,1 процента. Общо за година автопаркът в страната е нараснал с 306 421 автомобила, ванове,

Късо съединение подпали гараж в Търново, огнеборци спасиха други 8 клетки и автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651090

Късо съединение подпали гараж в Търново,
огнеборци спасиха други 8 клетки и автомобили Късо съединение предизвика пожар в гараж във Велико Търново и едва не унищожи други 8 гаражни клетки и два автомобила, съобщиха от пожарната в областния град. Сигнал за инцидента бил подаден в 13.51 часа в неделя на тел.112. Незабавно на местопроизшествието на ул."Проф.Илия Янулов" пристигнали две пожарни и 7 огнеборци.

Мъж остави 22 700 лева до кофа за боклук

http://dnes.dir.bg/news/pleven-telefonna-izmama-26760543

Мъж от Плевен остави край контейнер за смет 22 700 лева след разговори с телефонен измамник.

Боян Петров е набелязал за изкачване три 8-хилядника през 2018 г.

https://www.actualno.com/society/bojan-petrov-e-nabeljazal-za-izkachvane-tri-8-hiljadnika-prez-2018-g-news_653104.html

Боян Петров планира да покори три 8-хилядника през 2018 г. – два в пролетния полусезон и един наесен през септември. Връх Еверест ще ми осмисли пролетния полусезон заедно с още някой от 8-хилядниците. Кой точно е, решаваме в момента, каза той пред bTV. „През 2017 г. експедициите бяха пробни, за да видя дали ще успея да се върна в топ форма. В момента, слава Богу, нищо не ме боли, махнал съм железата. Вече нямам оправдание, трябва да го направя”, каза Боян Петров.

Кой е разстреляният бизнесмен Петър Христов

http://www.transmedia.bg/2018/01/08/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%85/

Застреляният днес бизнесмен Петър Христов е определян за изключително близък до заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов. Той е председател на борда на директорите на „Пропъртис мениджмънт груп“, която е собственик на млечната компания „Лактима“.

Според Club Z Христов е сред основните спонсори на партията във Велико Търново, откъдето е бизнесменът, а името му се спряга и сред кандидатите за кмет за местните избори през 2009 г.

Изданието припомня и че Петър Христов е сред свидетелите по делото за шестте „не“-та срещу Цветан Цветанов като особено близък до бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Става въпрос за делото срещу Тодоров през 2009 г., за което са били изготвени шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Въпреки че шефът на окръжния съд във Велико Търново издал разрешения за използването им, Цветанов – тогава министър на вътрешните работи и задължен по закон да издаде разпореждане за включване, поставил шест пъти резолюции „НЕ!!!“ върху документите.

Публикация на специализираното правно издание „Правен свят“ пък определя Петър Христов като „бивш представител на СИК в Северна България“, който оттогава се спряга за близък до Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. В годините на прехода е шеф на сикаджийската охранителна фирма „Дито“. Името на Христов, чийто бизнес дърпа напред именно по времето на ГЕРБ, нашумя покрай аферата с бившия шеф на антимафиотите в старопрестолния град.

„Орлин Тодоров не пропускал да докладва на благодетеля си как вървят разследванията срещу „Килърите“ и редовно му „пеел“ информации от СРС-та“, пише „Правен свят“. През 2015 г. Тодоров получи 3-годишна условна присъда за изнасяне на информация.

Голяма част от живота на Петър Христов преминава в армията. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия.

Спортни таланти на "Еврофутбол" в мъжката щафета по биатлон и осмо място за България

http://www.cross.bg/myasto-talanti-shtafeta-1564965.html

/КРОСС/ Двама от Спортните таланти на „Еврофутбол" за 2017 г. - Антон Синапов и Димитър Герджиков, пребориха лошите метеорологични условия в Обехоф и финишираха 8-ми в мъжката щафета в четвъртия кръг от Световната купа по биатлон вчера, 07.01.2018 г. Това е вторият най-добър резултат за България в щафета за последните 30 години, а освен двамата състезатели (Синапов на втори пост, Герджиков - на трети) в групата от български биатлонисти бяха Михаил Клечоров и Владимир Илиев. Те завъртяха пет наказателни обиколки и използваха общо 15 допълнителни патрона, което им отреди 8-мо място в крайното класиране. На 05.01.2018 г. бе стартът на първата дисциплина - "Спринт", Антон зае 34-то място и получи първи точки за световната купа (след попадането в ТОП 40). Така той постигна и най-добрият български резултат за деня - биатлонистът от Чепеларе завъртя една наказателна обиколка при първото си посещение на рубежа, като така извоява място в „Преследване"-то, което бе на следващия ден - там той стана 44-ти. Димитър сгреши три пъти и зае 82-ра позиция, с което не намери място в съботното преследване. Медийни партньори по програма „Спортни таланти" за 2017 г. бяха: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.    

Простреляният бизнесмен Петър Христов закаран в болница, почина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651155

Простреляният бизнесмен Петър Христов закаран в болница, почина49-годишният бизнесмен Петър Христов е простреляният мъж в София тази сутрин. Той е собственик на "Лактима", твърди Нова тв. Той е бил закаран в болница от шофьора си,но е починал там от раните си. Христов е бил прострелян няколко пъти в гърдите малко след 10 часа на улица "Ралевица" до столичен мол. Очаквайте подробности.

На Марс е по-топло отколкото в САЩ, Австралия се топи

http://www.moreto.net/novini.php?n=366717

Студът, който скова голяма част от САЩ от началото на новата година ще продължи поне още един ден. Явлението, наречено „циклон бомба“ удари страната със силна снежна буря, предаде агенция Ройтерс (Reuters). Североизточната част на САЩ ще трябва да преживее поне още един ден при смразяващи температури преди дългоочакваното затопляне в понеделник, което трябва помогне на жителите в някои райони на Нова Англия да се справят с 30-сантиметровата снежна покривка, която се натрупа в петък.

Собственикът на "Лактима" Петър Христов е убит на улица в София (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108693_sobstvenikut_na_laktima_petur_hristov_e_ubit_na_ulica/?ref=rss


Мъж на 49 години е прострелян на улица в София, съобщи МВР. Той е починал малко по-късно в болница. По информация на БТА убитият е бизнесменът Петър Христов, собственик на компанията за млечни продукти "Лактима".<br /><br />Малко след 10 часа е подаден сигнал за прострелян мъж в района на ул."Ралевица" в кв. "Манастирски ливади", съобщиха от МВР.<br /><br />Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се издирва.<br...

Убит е бизнесменът бизнесмен Петър Христов на улица в София (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108693_ubit_e_biznesmenut_biznesmen_petur_hristov_na_ulica_v/?ref=rss


Днес малко след 10 часа е подаден сигнал за прострелян мъж в района на ул."Ралевица" в кв. "Манастирски ливади" в София, съобщиха от МВР.<br /><br />Установена е самоличността му – 49-годишният бизнесмен Петър Христов, собственик на компания за млечни продукти. Той е откаран в болница, където по-късно е починал, съобщи БТА.<br /><br />На място е пристигнал полицейски екип. Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се...

Нови партии насочват Европа по нов път в политиката

https://www.investor.bg/evropa/334/a/novi-partii-nasochvat-evropa-po-nov-pyt-v-politikata-253158/

От Германия до Холандия гласоподавателите се отказват от големите партии и отдават подкрепата си на нови групи, а следваща вероятно ще е Италия

Мъж е прострелян на улица в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108693_muj_e_prostrelian_na_ulica_v_sofiia/?ref=rss


Днес около 10 часа е подаден сигнал за прострелян мъж в района на кв. "Манастирски ливади" в София, съобщиха от МВР. Установена е самоличността на тежко ранения – 49-годишен столичанин. Той е откаран в болница.<br /><br />На място е пристигнал полицейски екип. Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се издирва.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Европа съди Русия в СТО

http://econ.bg/Новини/Европа-съди-Русия-в-СТО_l.a_i.755892_at.1.html

Европейският съюз възнамерява ежегодно да изисква от Русия 1,39 милиарда евро заради ограниченията за внос на свинско месо, предаде РИА "Новости"....

Politico: Кой кой е по време на българското председателство

https://www.actualno.com/analysis/politico-koj-koj-e-po-vreme-na-bylgarskoto-predsedatelstvo-news_653095.html

Статията е публикувана списание Politico. Авторът Райън Хийг е редактор и старши кореспондент на списанието в ЕС, бил е говорител на бившата еврокомисарка Нели Крус от 2012 до 2014 г. Преводът е на Actualno.com. България, която е е един от най-новите и най-бедните членове на Европейския съюз, е изправена пред огромни предизвикателства, тъй като започва мандата ѝ като председател на Съвета на ЕС. Девизът на българското председателство може да е „Съединението прави силата", но стр

Опра Уинфри - първата афроамериканка, получила "Златен глобус" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651132

Опра Уинфри - първата афроамериканка, получила "Златен глобус" (Снимки)Опра Уинфри изнесе пламенна реч в подкрепа на изложените на сексуални посегателства, приемайки наградата "Сесил Б. Демил" - "Златен глобус" за цялостни постижения, съобщиха световните информационни агенции. Опра Уинфри е първата афроамериканка, получила почетна награда "Златен глобус". Публиката в х-л "Бевърли Хилтън" няколко пъти я аплодира на

Убиха бизнесмен, близък до Цветан Цветанов и Станимир Флоров /обновена/

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/prostreliaha-biznesmen-sofiia.html

Убиха бизнесменът Петър Христов в столичния квартал „Манастирски ливади” тази сутрин. Той е на 49 г. Уцелен е в гърдите, което се оказало смъртоносно.

Простреляха бизнесмена, от когото тръгна делото ”Наглите”, току-що е починал

https://frognews.bg/novini/prostreliaha-biznesmen-sofiia.html

Бизнесменът Петър Христов е бил прострелян в джипа си в столичния квартал „Манастирски ливади” тази сутрин. Той е на 49 г.

Деси Банова: Росен ме запозна със съучениците си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651120

Деси Банова: Росен ме запозна със съучениците сиРосен Плевнелиев спази обещанието си да ме заведе на ски. Бяхме заедно на Банско, имах добър ски учител в негово лице. Това разкри преди минути Деси Банова в ефира на Нова телевизия, след като беше запитана от Гала как е прекарала новогодишните празници. "Началото на годината посрещнахме в Bанско, в много приятна компания, с приятели.

Какви приятели са зодиите Рак, Лъв и Дева

https://www.actualno.com/curious/kakvi-prijateli-sa-zodiite-rak-lyv-i-deva-news_653102.html

Какви са характеристиките на приятелите ни според тяхната зодия?   Тези специфични зодиакални черти никак не са за пренебрегване и доста често могат да са ни от изключителна полза. Ето какви приятели са зодиите Рак, Лъв и Дева: Зодия Рак В отношенията с близките си хора са умерени. Обичат разнообразието и веселите компании. Държат изключително много на най-верните си другари и са готови да скочат в огъня, защото вярват, че и вие бихте направили същото за тях. Представителите на таз

Къде няма да може да паркирате заради откриването на европредседателството

http://clubz.bg/62635-kyde_nqma_da_moje_da_parkirate_zaradi_otkrivaneto_na_evropredsedatelstvoto

Въвеждат се промени в движението в центъра на София заради церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от Столична община.

От 17:30 ч. на 10 януари до отпътуване на делегациите от 12 януари се забранява престоят и паркирането в района около Народния театър „Иван Вазов” и улици в карето на улиците „Гурко”, „Раковски” и „Княз Александър Първи”.

Промени в движението в София заради европредседателството

Ограничения има и в района около НДК на улица „Доспат” между булевард „Витоша” и „Баба Неделя” и на улица „Д-р Христо Стамболски”. Те се въвеждат от 17:30 ч.  на 11 януари до 12 януари.

Промени в движението в София заради европредседателството

На 12 януари за кратко по обяд се закрива и автобусната спирка на булевард Черни връх в посока бул. "България" под Моста на влюбените на НДК.

Съкилийник на Росен Ангелов: Той не е убиецът от Нови Искър

https://www.actualno.com/crime/sykilijnik-na-rosen-angelov-toj-ne-e-ubiecyt-ot-novi-iskyr-news_653101.html

Росен Ангелов не е способен на подобно престъпление. В това е убеден Марин Ташков, бивш съкилийник на обвинения в шесторното убийство в Нови Искър Ангелов, който вчера бе намерен мъртъв в село Луково. Според него издирваният от МВР за бруталното убийство би извършил нещо в момент на силен афект, а това убийство е подготвено. По думите на Ташков там трябва да е имало поне двама души. "Всичките тези истории, че бил в чуждестранния легион, че бил обучен човек, това изобщо не отговаря на ист

Втори ден петролен танкер гори в морето близо до Шанхай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108676_vtori_den_petrolen_tanker_gori_v_moreto_blizo_do/?ref=rss


Пожарът на петролния танкер, аварирал до източния бряг на Китай, не може да бъде потушен вече втори ден, а 32-мата членове на екипажа все още са в неизвестност.<br /><br />Танкерът "Санчи", пренасящ петрол от Иран към Южна Корея под панамски флаг, се сблъска с китайски товарен кораб в събота вечерта местно време. Експерти се опасяват, че той може да експлодира и да потъне.<br /><br />Засега мащабът на щетите за околната среда не е известен, но е възможно те да...

Двукратната шампионка Азаренка също остава извън Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108658_dvukratnata_shampionka_azarenka_sushto_ostava_izvun/?ref=rss


Двукратната шампионка от Australian Open Виктория Азаренка няма да участва в надпреварата. Тенисистката от Беларус продължава да води борба за попечителството на 11-месечния си син Лео.<br /><br />Тя няма възможност да напусне Калифорния с детето си, докато процесът не приключи.<br /><br />Азаренка не е играла от около половин година, като за последно участва в "Уимбълдън". Заради липсата на мачове тя загуби много места и изпадна от първите 200 в световната...

Бизнесмен почина, след като бе прострелян в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/biznesmen-pochina-sled-kato-be-prostrelian-v-sofiia-snimki-2071165

49-годишен мъж бе прострелян на ул. "Ралевица" в района на кв. „Манастирски ливади“ в София, информира МВР. Мъжът е откаран в болница, където по-късно е починал. По информация на

Истината се гръмна в главата със заглушител

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/istinata-se-gramna-v-glavata-sas-zaglushitel-672487.html

Трагедията бързо стана клане, заподозреният веднага стана убиец, а темата е номер едно и в медиите, и в обедната почивка с кафето. Шест души си заминаха по бързата процедура, а виновникът бе открит мъртъв.

Истината се гръмна в главата със заглушител, а ние сигурно никога няма да разберем истинския отговор на въпроса "Защо?". Горчив вкус в устата от цялата ситуация остава и фактът, че назряват и съмнения около истинността на въпроса "Кой". Всички пробойни около разследването и подробностите към него карат всяка дума на властите и полицията да бъде взимана под съмнение. Доверието към МВР е нулево и това ще продължава така, докато всички информации за техни "успехи" започват с думите "по нареждане на премиера Борисов".

Към цялата гротескна картина се самоприбавиха и "експертите". Едните в социалните мрежи, навярно убивали 6 човека, съдейки по "експертните" им мнения. Други по телевизорите правиха пълна психо картина на убиеца без да знаят кой е, гледаха му на карти таро и го наричаха "професионалист".

Мързи ли ги от МВР да си вършат работата? За 800 лева и аз щях да джобя пубери в метрото, вместо да си рискувам живота и да гоня истински престъпници. Просто не си заслужава. Има черни овци сред редовите. Но рибата се вмирисва откъм главата.

На човек май му е вродено да дава мнения по въпроси, без да е особено вещ по тях. Не ми се ще това да звучи като обида, но истината е много по-важна от всяко едно мнение. Ние никога няма да я знаем. Само ще предполагаме, а догадките водят само до още въпроси.

Да коментираш тенис и бокс, без да си гледал повече от 3 мача, някак си го преглъщам. Да коментираш в стил Хорейшио убийство на 6 човека, барабар с едно куче (баси психопата, честно) пред компютъра по гащи, е несериозно. Прекалено буквално възприемаме поговорката "Като нямаш какво да кажеш, по-добре замълчи". Никога не мълчим, защото винаги имаме какво да кажем, а дали е пълна глупост, не е важно. А далеч по-сладка и кратка е поговорката "Мълчанието е злато".

Истината е, че няма да научим истината. Нито за убийството в Нови Искър, нито за много други неразкрити знакови престъпления. Няма и да научим кой е и виновникът за това да не знаем истината. Тези, които я крият, също могат да се прострелят в главата, става и без заглушител.

1izrechenie.com

Седмичен ЛЮБОВЕН хороскоп за 8-14 януари

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-luboven-horoskop-za-8-14-januari-news_653100.html

Вълнува ви какво ще се случи в любовния ви живот тази седмица? Ето какво вещаят звездите в романтичен план за всяка от зодиите в хороскопа! Зодия Овен Наслаждавате се на хармонични отношения с любимия. Вече ще започнете да мислите за сериозно бъдеще заедно. Може би за общ дом или защо не за дете. Зодия Телец Периодът е подходящ за необвързаните от зодията. Пред вас се отварят страхотни възможности за нови връзки и интересни запознанства. За обвързаните – романтичните и еротичните в

XV Световен конкурс за детско хайку 2017-2018

https://www.actualno.com/literature/xv-svetoven-konkurs-za-detsko-hajku-2017-2018-news_653099.html

Фондация JAL, Япония, със съдействието на Български хайку съюз имат удоволствието да Ви поканят да участвате в XV Световен конкурс за детско хайку 2017-2018. Правила на хайку конкурса Кандидатури: Само едно хайку от дете (напечатано или написано на ръка) по темата „Живи неща“ Кандидатстващите трябва да бъдат на възраст под или на 15 г. на 15 януари 2018 г. Хайку трябва да бъде придружено от ръчно нарисувано или ръчно изработено художествено произведение на същата страни

Пострадалите при наводненията в Бургас плашат с протести

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pJSz_KzOQ9M/

Наводнените миналата есен бургаски села излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета. Въпреки ремонта на къщите, местните жители са в постоянен страх от ново бедствие, предава бТВ.

Над 300 души са внесли подписка в Областната управа в Бургас, в която настояват да се изчистят опасните речни участъци.

Хората край дерето в село Черни връх с тревога посрещат всеки дъжд. Според местните неправилно е изместено коритото на реката, която минава покрай селото. „При един малко по-силен дъжд ние може да сме следващите жертви, защото земята е пропита. Тя няма къде вече да излезе водата”, разказват местните, цитира Кросс. И в съседното село Ливада мерките, взети срещу нови наводнения, не успокояват хората.

Областната управа няма бюджет за почистване на речните корита.

Надеждите са в бюджета за новата година да бъдат заложени средства за цялостно почистване на опасните места, поне на тези, близо до селата.

Експерти: Росен Ангелов изобщо не е бил издирван

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/eksperti-rosen-angelov-izobshto-ne-e-bil-izdirvan-6077948

Има достатъчно доказателства, че това е убиецът, но имаше много противоречиви версии, смятат запознати със случая

Вижте къде спират водата в столицата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6651129

Вижте къде спират водата в столицата утреПоради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул."Алдомировска" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 часа утре на живеещите в района на бул."Ал.Стамболийски", ул."Алдомировска", бул."Инж.Иван Иванов", ул."Димитър Петков", съобщиха от "Софийска вода". За подмяна на водопроводно отклонение на ул.

77-годишен от Плевен остави над 22 000 лева на ало измамници до контейнер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651117

77-годишен от Плевен остави над 22 000 лева на ало измамници до контейнерМъж от Плевен остави край контейнер за смет 22 700 лева след разговори с телефонен измамник. Това е поредната телефонна измама в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Пострадалият 77-годишен мъж е получил поредица от обаждания от непознат на домашния и на мобилния си телефон. Непознатият се представил за комисар от полицията,

Мъж e ранен при стрелба в София

https://www.actualno.com/crime/myj-e-ranen-pri-strelba-v-sofija-news_653098.html

50-ина годишен мъж е бил прострелян в столичния квартал „Манастирски ливади” тази сутрин. Мъжът се е движел по улицата, а по него е било стреляно от автомобил, предава bTV. Пострадалият се транспортира в болница, в момента се установява самоличността му и вида на използваното оръжие. Очаквайте подробности!

Само 9 частни училища и 5 частни детски градини ще получават финансиране от държавата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/08/3108661_samo_9_chastni_uchilishta_i_5_chastni_detski_gradini/?ref=rss


Само 9 частни училища и 5 частни детски градини ще получават финансиране от държавата през 2018 г. Става въпрос едно училище в София и по две във Варна, Велико Търново, Добрич и Пловдив, както и за три детски градини във Варна, една в София и една в Търговище.<br /><br />Списъкът на частните училища и градини, които от т.г. ще получават държавна субсидия, е публикуван в Държавен вестник. Субсидия от държавата получават частното средно училище "П.Р. Славейков" (София),...

Белгия е на прага на нова правителствена криза заради разследване за мигранти

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108645_belgiia_e_na_praga_na_nova_pravitelstvena_kriza_zaradi/?ref=rss


Белгия се изправя на ръба на нова правителствена криза, след като зачестяват призивите за оставка на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, предаде БТА.<br /><br />Миналата есен Франкен сключи от името на правителството споразумение със Судан за обратно приемане на незаконно пребиваващите в Белгия граждани на африканската държава. Местни медии тогава уточниха, че става дума за 158 суданци, задържани в Брюксел и отведени в център за мигранти от закрит вид. През...

Стреляха по шефа на Лактима в София

https://offnews.bg//112/streliaha-po-shefa-na-laktima-v-sofia-672484.html

Стрелба по мъж е имало тази сутрин в София. По информация на БНР простреляният е Петър Христов, собственик на една "Лактима" - от най-големите компании за млечни продукти, съобщава БНР.

Мъжът е прострелян в гърдите, към момента няма официално потвърдена информация за неговото състояние, но вероятно той е починал във Военно медицинска академия, където е бил откаран. 

Инцидентът е станал на ул. "Ралевица" в квартал Манастирски ливади минути след 10.00 часа пред дома на простреляния. 

Свидетел на стрелбата шофьорът на Христов, който е видял един нападател. По обясненията му непознатият е стрелял няколко пъти.

Полицията изяснява детайли по стрелбата, районът е отцепен.

Според публикации в медиите, Христов е бил член на групировката СИК. Твърди се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев е купил млекопреработвателното дружество “Сердика” във Велико Търново. В годините на прехода е шеф на охранителната фирма "Дито". Твърди се също, че Христов е приближен личен приятел с Цветан Цветанов и бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Очаквайте подробности!

АПИ обяснява с видео как да действаме при инцидент в тунел

http://dnes.dir.bg/news/video-tunel-vitinja-api-echemishka-26760416

Агенция "Пътна инфраструктура" разяснява с видео как да се държим в тунел в случай на инцидент.

Ндонгала,Фенуш, Бенгюзов и бек играл във Франция започват в "Морето"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366721

Общо петима ще са новите футболисти на старта на зимната подготовка на "Черно море". Сред тях са играчите на "Верея" Меди Фенуш и Венцислав Бенгюзов. Ръководството на варненския клуб преговаря тези дни за трансферите им на "Тича".

Бизнесменът Петър Христов е застреляният в столичния квартал "Манастирски ливади" (обновена)

http://www.cross.bg/hristov-minyti-petur-1564964.html

/КРОСС/ Бизнесменът Петър Христов е бил прострелян в джипа си в столичния квартал „Манастирски ливади” тази сутрин. Той е на 49 г. Жертвата е в тежко състояние, откарана е по спешност в болница. Преди минути съобщиха, че е починал. Стрелбата е станала на ул. "Ралевица" пет минути след 10 ч. 49-годишният Христов е бил прострелян с четири куршума в главата и гърдите. Стреляно е от съседния строеж. В 10,14 ч. е имало на място линейка, минути след това започва огледът. Петър Христов е човека, от когото тръгна делото "Наглите". Именно той е свързал служителите на МВР с човек, готов за първи път да разкрие групата за отвличания. 

Мъж е прострелян в столичния квартал "Манастирски ливади"

http://www.cross.bg/muzh-e-prostrelyan-v-stolichniya-kvartal-manastirski-livadi-1564964.html

/КРОСС/ Мъж е бил прострелян в района на кв. „Манастирски ливади" в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал минути след 10 часа. Установена е самоличността на тежко ранения – 49-годишен столичанин. Постраданият е откаран в лечебно заведение. Към момента няма официално потвърдена информация за неговото състояние, както и за причините, довели до инцидента.  

Наградите "Златен глобус" - рапсодия в черно

https://www.investor.bg/zoom/355/a/nagradite-zlaten-globus-rapsodiia-v-cherno-253399/

"Три билборда извън града" стана хитът на вечерта, но истинският победител на церемонията се оказаха жените в индустрията

МОН сменя правилата за пресяване на елита в науката у нас

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-smenia-pravilata-za-presiavane-na-elita-v-naukata-u-nas-672478.html

По нови критерии ще бъде оценявана научната дейност на висшите училища и научните организации у нас. Те ще са по-малко, но ясни и обективни и ще бъдат част от нов правилник, по който се работи от три месеца, съобщи за OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев. Той коментира едно от шестте искания, обсъждани от Академичния съвет на Софийския университет миналата седмица.

На заседанието си преподаватели реагираха остро срещу доклада на постоянно действащата комисия за оценка на научнопреподавателската дейност през 2016 г., публикуван през декември на сайта на образователното министерство. Класацията, извършена от експертна комисия, подрежда институтите на БАН, университетските факултети и звена в пет групи (първата от тях е с най-високо оценените, т. нар. елит в науката) по области. Софийският попада в елитната първа група само с три от 16-те си факултета: журналистическия, историческия и Факултета по химия и фармация.

Най-високо оценените за научните си постижения получават допълнително пари, но този доклад няма да е основа за разпределяне на финансиране, увери министър Вълчев.

Не бих се съгласил с квалификацията, че докладът е "позорен", но за мен също има необясними неща в него, сподели министърът, който подчерта, че той е изготвен от експертна комисия, от специалисти, и че той няма дава оценки. Вместо това се подготвя нов правилник с ясни критерии и работата по него не е започнала с искането на СУ, а тече от три месеца.

Междувременно докладът бе свален от сайта на МОН.

След бурните обсъждания в Академичния съвет, който бе свикан извънредно заради отнетата от правителството сграда на бул. "Александър Стамболийски" 82 в София, ректорът проф. Анастас Герджиков обобщи шест искания и ги изпрати по пощата за електронно гласуване от членовете на Съвета.

Точката за доклада гласи:

"Незабавно разграничаване на Министерството на образованието и науката от Доклада на постоянно действаща Експертна комисия за наблюдение, оценка и анализ на научнопреподавателската дейност, осъществявана от научните организации и висшите училища за 2016 г. и посочване на виновните за необективните и тенденциозни резултати.

Останалите са:

- Осигуряване на средства за достойно отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните капиталови разходи в размер на не по-малко от 15 млн. лева.

- Предоставяне на управление на Софийския университет на сграда, която е подходяща за обучение на студенти и съответства по местоположение и площ на отстъпената от нас сграда на ул. "Шипка" 6.

- Приемане на механизъм за осигуряване на ежегодни средства за капиталови разходи, които да позволят поддържането на 18-те учебни сгради на Университета, много от които са недвижима културна ценност.

- Приемане на механизъм, гарантиращ ежегодна субсидия за нуждите на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски", втора по големина и първа по брой на читатели в страната, в размер на 2 милиона лева годишно.

- Спешно осигуряване на средства за сключване на договор за национален абонамент за научните бази данни на Elsevier, Web of Science и SCOPUS, които определят истинското място на всяка научна организация в световната наука.

Дали тези предложени от ректора Анастас Герджиков искания са били приети от Академичния съвет все още не е известно - информация по този въпрос не е публикувана на сайта на висшето училище. Неизвестно е дали остава и ултиматумът, обсъждан на АС - ако исканията не бъдат изпълнени до 22 януари, Университетът да започне протести.

Простреляха мъж на метри от мол в София (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651107

Простреляха мъж на метри от мол в София (Обновена)Мъж, с неустановена до момента самоличност, е прострелян на ул."Ралевица" в София, информира МВР.  Инцидентът е станал минути след 10 часа. Мястото ан стрелбата е близо до мола на бул. "България" Мъжът е откаран в болница в тежко състояние с няколко огнестрелни рани. Полицията изяснява детайли, а стрелецът се издирва. Очаквайте подробности.

Опра Уинфри: Прекалено дълго жените не бяха чувани

https://www.actualno.com/showbusiness/opra-uinfri-prekaleno-dylgo-jenite-ne-bjaha-chuvani-news_653096.html

Американската телевизионна водеща Опра Уинфри обяви настъпването на „нов ден” за жените и момичетата, подложени на сексуални издевателства от влиятелни мъже в силната си реч на церемонията по присъждане на наградите за кино и телевизия "Златен глобус". 63-годиишната Уинфри, чието предишно токшоу проправи пътя на изповедната телевизия и я направи милиардерка, съсредоточи изказването си върху равенството между половете, бедността и расизма при получаването на награда

Младежи гастрольори свиха стока за 100 лв. от магазин в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651080

Младежи гастрольори свиха стока
за 100 лв. от магазин в ТърновоДвама младежи, извършили кражба на стоки на стойност 100 лв. от търговки обект в областния град, установиха служители на РУ – Велико Търново. Сигнал за извършеното деяние е получен в полицията в събота около 19,00 ч. Установено е, че извършители са 19-годишната М. С. от Шумен и 17-годишно момче от гр.

Застреляха бизнесмен, свързан с ГЕРБ, в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zastreliaha-biznesmen-svyrzan-s-gerb-v-sofiia-6077950

Петър Христов, който е собственик на фирма „Лактима“ ЕАД - предприятие, специализирано в производството на мляко и млечно-кисели продукти, е бил причакан пред офиса му

Простреляха мъж в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/prostreliaha-myzh-v-sofiia-6077950

Инцидентът е станал на улица, близо до столичния булевард „България“

Мъж е прострелян в София

http://dnes.dir.bg/news/strelba-mvr-26760403

49-годишен мъж е прострелян в столичния кв. "Манастирски ливади", съобщиха пред Дир.бг от МВР.

2018: Прелитат черни лебеди

http://www.cross.bg/samo-otnovo-novi-1564963.html

/КРОСС/ Според Източния календар 2018 ще бъде година на Жълтото земно куче, което олицетворява справедливостта и верността. Според европейския политически календар 2018 ще бъде половин година на черната българска овца, която ще се пъчи като бяла овца по време на европредседателството, независимо че я припознават като най-ощавената, най-бедната и най-корумпираната. Който вярва че годината на кучето ще донесе справедливост, а годината на българската овца - ярко председателство на Съвета на ЕС, значи наистина е вярващ. Поздравления! Но дали 2018 няма да се превърне в година на черните лебеди? Точно преди десетилетие Насим Никълъс Талеб определи „черния лебед" като събитие, притежаващо три качества. Първо, то се случва извън сферата на обичайните очаквания; второ, ефектът му е огромен; трето, обясненията за „черния лебед" се появяват едва след случването му . Освен това, по симетрия случването на едно слабо вероятно събитие е еквивалентно на неслучващото се силно вероятно такова. Представете си, че през 1918 г. трябваше да предвидите следващите сто години, какво щяхте да познаете? Или че през 1988 г. се налагаше да прогнозирате следващите само тридесет години? Щяхте ли да познаете колапса на СССР; възхода на Китай или третото правителство на Бойко Борисов? Така че черни лебеди прелитат непрекъснато над главите ни, но ние не ги забелязваме, докато не кацнат в живота ни. Затова в началото на 2018 г

Първи случай на грипа Хонконг у нас - внимавайте, протича тежко

https://offnews.bg//obshtestvo/parvi-sluchaj-na-gripa-honkong-u-nas-vnimavajte-proticha-tezhko-672482.html

Пациентка в Русе стана първият диагностициран у нас случай на грипа "Хонконг" за тази година.

Очаква се това да е вирусът, отговорен за тазгодишната грипна вълна.

Според медиците този грип с щам H3N2 протича тежко. Започва с внезапна много висока температура от 39-40 градуса, която трудно се повлиява от медикаменти. Придружен е от болки в мускулите и ставите по цялото тяло, болки в гърлото, затруднено дишане.

Лекари припомнят, че мнозина вече имат имунитет към щама, защото са го прекарали в предишни години. Най-уязвими сега за децата и възрастните хора.

Как да предпазим от грипа себе си и околните

Междувременно британските медии съобщават, че страната очаква тежка грипна епидемия от същия щам, H3N2, който наричат "австралийския грип", защото вече предизвика сериозна епидемия в Австралия по време на зимата там.

Стоичков: Няма да е далеч времето, когато "Българска армия" ще бъде истински бисер

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108615_stoichkov_niama_da_e_dalech_vremeto_kogato_bulgarska/?ref=rss


Единият от акционерите в "ЦСКА - София", Христо Стоичков, очаква стадион "Българска армия" да се превърне в "истински бисер". Според него не да е далеч времето, когато това ще стане.<br /><br />Клубът спечели конкурса за базите и преди дни подписа договора за дългосрочно ползване. До момента червените не са представили плановете си за модернизация на съоръжението.<br /><br />"Веднага започва да се работи по този въпрос. Цялото...

Германия очаква над 100 радикализирани деца на джихадисти

http://dnes.dir.bg/news/Germania-jihad-26760402

Повече от сто деца на напуснали Германия джихадисти вероятно ще се завърнат в страната.

Оставиха в ареста изпечена крадла, отмъкнала над 1 000 лв. от магазин в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651070

Оставиха в ареста изпечена крадла,
отмъкнала над 1 000 лв. от магазин в ТърновоКражба на пари от търговски обект във Велико Търново  разкриха местни криминалисти. Сигнал за извършеното престъпление е получен на 28 юни 2017 г. По данни на тъжителя в периода 21-26 юни 2017 г. от магазина са били откраднати 1080 лв. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на кражбата е 31-годишната Д. Е.

Светът - близо до война, България - разнопосочна калимера

http://clubz.bg/62634-svetyt_blizo_do_vojna_bylgariq_raznoposochna_kalimera

"Никога досега след Втората световна война светът не е бил толкова близо до нов военен сблъсък с непредвидими и катастрофални последици."

Това се твърди в годишния анализ на института "Иван Хаджийски" за 2017 г. Оттам извеждат 18 акцента в световната и вътрешната политика, за чието развитие може да следим през 2018 г.

1. Война зад ъгъла

Не е направена решителна крачка към мир и успокояване на напрежението по света. Има вече структурна несигурност. През 2016 г. „вятърът на промените” по света задуха със сила, която напомни за 1989-а. През 2017 г. е налице и резултатът от глобалната динамика: живеем във все по-несигурен свят.

Международното напрежение расте до критичен предел. Никога досега след Втората световна война светът не е бил толкова близо до нов военен сблъсък с непредвидими и катастрофални последици.

2. Към многополюсен свят и консолидиране на НеЗапада

През 2016 г. светът направи решаваща крачка към многополюсна констелация. А през 2017 г. беше направена още една крачка в същата насока.

Свидетели сме на нова фаза на глобализация. Има възход на незападния свят, а общата тенденция е към глобална мултиполярност.

Влизането на Индия и Пакистан в Шанхайската организация за сътрудничество е нова стъпка към консолидирането на незападна позиция към глобализацията.

Продължаващото разбирателство между Русия и Китай е важен факт за света като цяло и влиза в противоречие с американското стратегическо мислене от времето на Кисинджър, според което разделянето на Русия от Китай е ключова предпоставка за реализация на ефективно глобално могъщество.

Ето защо идва часът на ИзтокаПолучава се парадокс: глобализацията тръгна като западен процес и беше призвана да събори границите пред Запада. Но сега реално ги събаря за Изтока.

Конкуренцията на САЩ с Китай добива водеща роля.

3. Разделен Запад

Сериозни са вътрешните разделения в западния свят – както вътре в глобалния лидер САЩ, така и между САЩ и неговите традиционни европейски съюзници.

Огласените от Тръмп намерения за преразглеждане на американските гаранции за европейската сигурност чрез НАТО формираха нагласа, изразена ясно от германския канцлер Ангела Меркел: „Трябва да разчитаме на себе си“.

4. Близкият изток и кутията на Пандора

В Близкия изток (а донякъде и в Северна Африка) трудно контролируем процес на промяна на границите може да отвори кутията на Пандора.

В Близкия изток убеждението, че Вашингтон насърчава кюрдите в амбицията им за собствена държава допълнително дистанцира от САЩ близкоизточни държави. САЩ дори се разминават с обичайния си партньор Великобритания, която в своята политика все повече залага и на Китай, и на Турция, и не приема негласната подкрепа на Вашингтон за кюрдите в Близкия Изток.

5. Демонтиран Обама, укрепен Тръмп

В международно отношение всички носещи колони на политиката на Обама (с изключение на противопоставянето с Русия) на практика са вече демонтирани:  „размразяването“ с Куба и Иран, „охлаждането“ с Израел, споразумението за климата, твърдата подкрепа за сирийските бунтовници, приоритизирането на Украйна и Кавказ, мъчителния стремеж към търговските споразумения ТПТИ и ТТП.

Без да отрича пазарните устои на глобализацията, консервативната вълна, която днес залива западния свят, е реакция срещу глобализацията. И явно САЩ вече намират ролята си в глобализацията по друг начин – прилича повече на американско оттегляне от глобализиращия се свят.

6. Часът на Русия?

Войната в Сирия, напълно възстановените руско-турските отношения, сближаването на Турция с Иран, немислимо допреди няколко години. Това са все успехи за руската външнополитическа амбиция.

За първи път от времената на Ануар Садат е налице „обръщане“ на Египет към Русия, разкриващо за руснаците нови възможности в Северна Африка и в частност в Либия.

Русия заиграва сериозна роля в Близкия изток. Там Западът като че ли губи. Но пък на Балканите именно Западът печели сега, а Русия отстъпва. 

7. Но може би по-скоро – часът на Китай

Скорошният конгрес на Китайската комунистическа партия утвърди националната и глобалната стратегия, еднозначно укрепи властта на Си Дзинпин и демонстрира единство, туширащо подозренията за нарастващи регионални противоречия.

Проектът „Един пояс – един път“ получава реални финансови и икономически измерения, а политическото му изражение, форматът „16+1“, все повече разширява китайското отваряне към Източна Европа.

Един прост пример за нарасналата амбиция на Китай: военните маневри на Китай в Джибути бяха възприети като нормално присъствие на една глобална сила в горещ район на света.          

8. Европа отново е източна и западна. Или консервативна и либерална

В идеологически план разделението в ЕС добива вида консерватизъм-либерализъм. В геополитически план то се вписва в разделението Източна Европа – Западна Европа.

Източна Европа, доминирана от силна консервативна вълна, е и все по-ангажирана с американската политика – не само военно (чрез засилващото се присъствие на НАТО), но и икономически (чрез опитите за енергийно обвързване по оста Север–Юг), по начин, който напомня позабравената доктрина за „Нова Европа“ от времената на Буш–Ръмсфелд.

На Запад, където либералната линия господства, зейват консервативни „пробиви“, които са свидетелство, че изборните победи над популизма и национализма са далеч от окончателни.

9. Системните партии се радикализират, радикалните – влизат в системата

В Западна Европа системните партии постепенно усвояват национализма и консерватизма, докато в Източна – консервативните и националистическите все повече придобиват системност.

Традиционната десница все повече се обръща към национализма. Това е третият етап в нейното следвоенно развитие – след линията на социално пазарно стопанство от 50-те години и неолибералния обрат от 80-те. Националистическо-консервативната ревизия е съпоставима по обхват с предишните, макар да не отрича неолибералните постулати в икономиката.

10. Западните Балкани – разликата между немския и англосаксонския подход и къде сме ние

Докато германската визия за Западните Балкани, въплътена в Берлинския процес, предвижда бавно и постепенно усилване на вътрешнорегионалната икономическа и политическа интеграция, то на дневен ред идва много по-отчетливото англосаксонско схващане за ускорена интеграция на региона, първо в НАТО, а бързо след това и в ЕС, като противодействие на руското влияние.

Това диктува и натиска над Сърбия да се „самоопредели“, и усложненото положение с Република Сръбска в Босна. Същевременно Германия продължава да излъчва сигнали, че интеграционният процес е преждевременен при наличие на твърде много нерешени проблеми между отделните държави.

На този фон решението на България да обяви предстоящото си европредседателство за „балканско“ е доста смел ход, който предполага много ясна рамка на политическите процеси в Западните Балкани, преодоляваща при всички случаи резервите на едни и съпротивата на други играчи.

11. България: многопосочна калимера

България налучка политическа линия, която може да се нарече „многостранна калимера” – добри отношения с всички, близки и далечни; и с глобалния лидер САЩ, и с неговите конкуренти; и с ЕС, и с Турция; и със Саудитска Арабия, и с Катар...

Налице са несъмнени постижения като договора с Македония и четиристранния диалог България, Сърбия, Гърция, Румъния.

В същото време основни приоритети – като влизането в Шенген, чакалнята на еврозоната и излизането от мониторинговия механизъм – остават само в перспектива.

12. Непосилната лекота на председателството

Пред страната ни се очертава нелека задача. България трябва да участва пълноценно и убедително в решения, засягащи: бъдещите отношения на ЕС с Великобритания, сценариите за засилена интеграция и вишеградските алтернативи, конфронтацията между Брюксел и Варшава, идеите за нови миграционни регулации и нов курс към Русия, рисковете от неглижиране на споразумението между Анкара и ЕС, офертите към Западните Балкани, бюджетната рамка и кохезионната политика за следващия програмен период.

Нито едно решение не е предзададено като резултат. Решенията ще имат непосредствен ефект и върху ролята на България в ЕС, и върху легитимността на самото управление. Всякакви прогнози за стабилността на мнозинството след юни 2018 г. са преждевременни.

13. (Почти) пълна консервативната победа в България

В България укрепват консервативните тенденции за сметка на либералните. Приоритет е стабилността, а не реформата.

Пародокс: българите ценят „стабилността“, но промяната на „статуквото“ остава първостепенно очакване на същите тези българи.

Няма голяма политическа сила, която да отстоява либерални политики и послания, с частичното изключение на ДПС, което обаче ги свежда до проблема за човешките права. И ГЕРБ, и БСП заемат по-консервативни ниши (при ГЕРБ дори консервативната ценност на стабилността се превърна в самоцел).

Изчакващият Слави Трифонов също не излъчва либерални послания. Либералите са в извънпарламентарната опозиция. 

14. Пълзяща концентрация на власт у нас

Пълзящата концентрация на власт при ГЕРБ продължава. Систематично биват изтласквани политически и бизнес алтернативи на формирания в последните години властови модел.

В това отношение ролята на Цветан Цветанов е ключова, не просто като на практика едноличен лидер на парламентарната група на ГЕРБ, но и като началник на местните структури.

Пресилено е да се говори за сблъсък между Борисов и Цветанов – и двамата в твърде голяма степен зависят един от друг. С няколко действия през годината обаче съвсем ясно пролича, че срещу Борисов вътрешна опозиция няма, но и думата му във вътрешнопартийните дела вече не се разглежда като „последна“.

Срещу този модел засега застава Румен Радев – опитвайки се и да бъде опонент, и да остава равноотдалечен. Задачата не е лека.        

15. Новата стара стратегия на ГЕРБ

Новата стратегия на ГЕРБ донякъде напомня курса от 2009 г. – едновременна битка и със старата десница, и със старата левица, под знамето на намерения за ревизия на прехода.

Макар да представляват съвсем отделни и независими случаи, „Каолин“ и „Техноимпекс“ са огледални образи на линията на ГЕРБ – компрометиране на дясното (чрез медийната му емблема Иво Прокопиев) и на лявото (чрез лидера му Корнелия Нинова), все заради прегрешения от прехода.

Рискът на тези действия отново може да се илюстрира с пример от миналото – как през 2013 г. и леви, и десни отговориха на ГЕРБ: „Вие ревизирахте не прехода, а демокрацията“.

16. БСП: „алтернатива на властта“ или „алтернатива на модела“?

Екипът на Нинова успешно принуди ГЕРБ да влезе във всекидневен режим на обяснения и оправдания, а също стъпи на терен, който по-рано бе „запазена марка“ за старата десница и на който ГЕРБ се чувстват уязвими – върховенството на правото и борбата с корупцията.

Категоричната опозиционност на БСП е плюс, който на фона на двусмисленото поведение на ДПС или „Воля“ превръща БСП в единствена реална парламентарна алтернатива на управляващите. Независимо от това, остават убежденията, че по немалко сектори на управлението разминаванията между ГЕРБ и БСП са по-скоро ограничени.

Затова и най-сложна и проблематична ще е за БСП крачката от „алтернатива на властта“ към „алтернатива на модела“.

17. Патриотите – предимствата на парадоксите

Каракачанов, Симеонов и Сидеров запазват много от своите противоречия (видими и на управленско равнище), но най-важното за тях беше да не си пречат взаимно и да се насочат в отделни писти. Успяват. 

Най-оспорваният член на правителството, Валери Симеонов, парадоксално се оказа и най-полезен за тях - защото със своето непремерено и крайно говорене поддържа представа за радикалност и несистемност, макар повечето му усилия да постигне нещо отвъд декларациите в крайна сметка не стигат далеч.

А най-големият враг на Патриотите, ДПС, което всекидневно ги атакува вътре и извън страната, отново парадоксално им прави и най-голямата услуга, защото ги легитимира в управлението според принципа „против волята на ДПС“.

18. ДПС – опасностите на затоплянето 

Битката с ДОСТ беше най-голямото изпитание за ДПС от много години насам и, може да се каже, успешно преодоляно.

Както при националистическата коалиция националистическият патос намалява, при антиердогановската партия ДПС значението на отношенията с Ердоган расте. За да бъде единна политическа сила, ДПС не може да пребивава прекалено дълго в конфликт с Турция.

Знаците за „затопляне“ откъм Анкара обаче крият опасност от външно овладяване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване