Горя складово помещение, заради неизправност на ел. инсталация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z8x6MxVCVWw/

На 05.01.т.г. около 09.15 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за горящо складово помещение на надземния промишлен комплекс рудник «Черно море – 2» ЕАД. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и петима огнеборци. Установено е, че огънят възникнал поради техническа неизправност на ел. инсталация, вследствие на което обгоряло приспособено за канцелария в склада дървено помещение, съобщават от полицията. От възникналия пожар са нанесени незначителни материални щети. Работата по случая продължава.

И д-р Стрейнджлав ли беше от "неутрален пол"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284262_%D0%98+%D0%B4-%D1%80+%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%22%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE

 Вече не трябва да има мъжки или женски характер, защото всяка разлика е само по себе си неравенство; всеки избор вече е дискриминация; и всяка дискриминация вече е престъпление срещу човечеството.


Нашата епоха има особения талант да облича в нови думи стари ситуации. Във френската литература винаги е имало образи на жени с "мъжка" физика, както казваше Флобер, и още повече "женствени" мъже, "обратни", както казваше Пруст. Това полово антредьо беше подигравано, уязвявано с лоши шеги, рядко изтезавано. Решихме да го приемем сериозно, дори трагично, измисляйки израза "неутрален пол": нито мъж, нито жена; трети пол.

 

Нашата епоха има също тази особеност да иска от съдията мнението му за всичко. Това нахлуване на съдебната власт би скандализирало революционерите от 1789 г., които смятаха, че съдията е само "устата на закона". Но нашите модерни прогресивни дейци са убедени, че управлението на съдиите е най-доброто от републиканските ценности и на правовата държава. Не е учудващо, че тази история с "неутралния пол" - какъвто един човек поиска да бъде вписан в документите му за самоличност - стигна тази седмица до Касационния съд. Покойният Филип Мюре добре би се посмял, той, който изобличаваше "жаждата по наказателност, която наследи жаждата по пенис".

 

Но смехът е забранен! Третата характеристика на нашата епоха е, че приема много сериозно тези сексуални истории, с които се забавляваха на драго сърце развратните ни предци. Преди няколко месеца американският президент Обама лично се намеси, за да бъдат приети "транссексуалните" тоалетни в американските колежи! Днес  веднага яхваме великите егалитаристки коне. "Става въпрос за вдигането на едно табу, за да се борим срещу заклеймяването и изключването", каза адвокатката на ищеца. Нашият бесен егалитаризъм е предвестник на обезразличаването. Вече не трябва да има мъжки или женски характер, защото всяка разлика е само по себе си неравенство; всеки избор вече е дискриминация; и всяка дискриминация вече е престъпление срещу човечеството.

 

Вече няма разлика между местни и чужди, нито между мъже и жени. Ние създаваме едно неразличимо същество, без отечество, без корени, същество "без качества", за което вярваме, че ще бъде по-свободно, докато то ще бъде всъщност само по-празно. 

 

Феминизмът се съдържаше в думите на Симон дьо Бовоар: "Не се раждаш жена, ставаш такава". Този първоночален конструктивистки феминизъм породи теорията за рода, скъпа на Джудит Бътлър, която смята, че не трябва да бъдем определени от сексуалната си природа - която всъщност е "социална конструкция", измислена от мъжете, за да оправдаят господството си над жените - а от своята индивидуална воля, от суверенния си избор. Феминизмът завършва със сексуално обезразличаване и хомосексуални или транссексуални искания, въпреки възмутения вой на някои феминистки, искрено ужасени от чудовището, за чието създаване са допринесли. Д-р Стрейнджлав също се оказва от неутрален пол.

 

Коментарът на Ерик Земур бе публикуван във "Фигаро" преди близо година (24/03/2017), след като шейсетгодишен французин се обърна към Касационния съд с искане в личните му документи да бъде записано "пол: неутрален". Съдът отхвърли искането му (бел.пр.).

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Владимир Шейтанов: Играта на международно право около Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284261_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%A8%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%

 Като цяло Истанбулската конвенция е важен и полезен международноправен акт. Насилието над жени и домашното насилие е отвратителна действителност. Трябва да бъде забранена на международно ниво. Но зад нея надзърта очевиден политически замисъл. Зад загрижеността за защита на жената и семейството от насилие, се прикрива целта за международна легализация на идеята за признаване на хора с нетрадиционна сексуална ориентация като субекти в семейното право. Зад благородната кауза се прикрива неблагородна цел, с далеч отиващи последици. И както няма разумен човек, който да не осъжда насилието над жени, така трудно ще се намери същият човек, който да не вижда заплахата от еднополовите бракове.


Напоследък се наблюдават тревожни свидетелства, че присъединяването на България към международен договор излиза от професионалния контекст и се превръща в средство за постигане на политически цели. Така беше с Търговското споразумение ЦЕФТА с Канада, така щеше да бъде с Трансатлантическото търговско партньорство ТТИП между ЕС и САЩ, ако беше стигнало до ратификация в България. Да не говорим за военните споразумения, чийто брой и предмет по принцип представляват чувствителна информация.

Какво става? Нима България се завръща във времената на монархическата дипломация, на тайните международни договори, на скрити за обществеността международни алианси между монарсите на Великите сили?

Днес присъединяването ни към международни договори остава извън вниманието на обществото. Държавата ревниво пази своите прерогативи, често пъти в нарушение на свои международни и законови ангажименти да предоставя на обществото информация за своята дейност. В мъглата на съгласувателните процедури на правителството и ратификационните процедури в Народното събрание, се затаяват кардинално важни за обществото въпроси. Дори сам по себе си този факт представлява много сериозен законов проблем.

Отказът на институциите да отворят за обществеността процеса на подготовка за присъединяването на България към международни договори е великолепен пример за водене на населението за носа. Дежурното оправдание, че договорната материя е сложна и че на обществото липсват професионални познания в дадена област, прикрива доста често склонност към институционална „аристократичност“. Нейната реална тежест се усеща едва когато вече ратифицираните договори се използват инструментално, за да се оправдаят неприемливи за обществото решения.

С укриването на текстовете на международните договори още на етапа на тяхното изработване и съгласуване, тази материя не става по-разбираема. Който уважава колективния разум на обществото, той ще намери как да го запознае с една сложна материя и да изпълни законовите и международни задължения в областта на правото на информация.

„Аристократичното“ отношение на институциите култивира не само ниска правна култура, но и отчуждава хората от държавата.

Подобен бе случаят с проекто-закона за ратификация на Истанбулската конвенция.

На 03.01.2018г. Министерският съвет на Република България прие прооекто-закон за ратифициране Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (получила популярност под названието Истанбулска конвенция от 2011г.).

Приемането на проекто-закона прерасна в пълнокръвен политически скандал. Трудно би могло да се избере по-неподходящ момент за подобно правителствено “земетресение“ - само 3 дни след като Република България пое Председателството на ЕС на 01.01.2018г. Това му отреди „заслужено“ място до другите политически скандали, разразили се в самото навечерие на Председателството: оставката на Председателя на Парламента, обявяване на датата на вота на недоверие по темата за корупцията, приемането на очевидно неработещ закон за борба с корупцията от Парламента и връщането на закона от Президента на страната, серията остро критични материали в Европа за корупцията в България. Ако целта е била българското председателство неминуемо да остане в аналите на Председателството на ЕС със скандалите преди откриването, то тя е постигната.

Надеждата случаят да бъде прокаран тихомълком през дневния ред на обществото, този път се провали оглушително. Така, България още веднъж демонстрира пред европейските партньори дълбокото социално разделение в обществото, този път на ниво – изпълнителна власт.Това вече не може да се замете под политическия килим.

Станахме свидетели на импозантно разделение в министерските среди. Проекто-законът бе оспорен точно от половината от списъчния състав на Правителството: 8 от общо 16 министри са гласували против, следователно решението е взето с гласа на 17-тия член на кабинета - Премиера. Порадвахме се … на едва прикрито разцепление между двете половини на кабинета.

Какъв може да бъде политическия хоризонт на подобно разделено правителство? Дали ще изкара до края на Председателството на ЕС?

Като цяло Истанбулската конвенция е важен и полезен международноправен акт. Насилието над жени и домашното насилие е отвратителна действителност. Трябва да бъде забранена на международно ниво. Но зад нея надзърта очевиден политически замисъл. Зад загрижеността за защита на жената и семейството от насилие, се прикрива целта за международна легализация на идеята за признаване на хора с нетрадиционна сексуална ориентация като субекти в семейното право. Зад благородната кауза се прикрива неблагородна цел, с далеч отиващи последици. И както няма разумен човек, който да не осъжда насилието над жени, така трудно ще се намери същият човек, който да не вижда заплахата от еднополовите бракове. Светият престол и БПЦ отдавна са сред критиците на социалните отношения, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация и мястото и в брачните отношения. Би било твърде наивно, ако допуснем зад благородната цел да се прикрият опитите за нейното манипулативно използване.

Обърнете внимание на онази част от съдържанието на Конвенцията, която е свързана с термина „джендър“ („сексуална ориентация“, а не неправилно използвания термин “социален пол“). Между другото, самото понятие е дефинирано неясно и обтекаемо в Конвенцията и освен това – е неправилно преведено на български език. На това се дължат някои от недоразуменията при анализа на Конвенцията. Затова трябва да се ползва договорния текст на английски и френски, а не на български.

Най-често употребяван е терминът gender-based violence (насилие, основано на полова ориентация). С него е свързана цялата идея за защита на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Така от прононсирания предмет на Конвенцията плавно се преминава към един камуфлиран предмет, който не е отразен в наименованието на Конвенцията. И ако основният предмет има своята обективна социална предпоставка, особено предвид изострянето на проблема в хода на мигрантската вълна от Африка, Близкия Изток и Азия от последните години, то камуфлираният предмет няма същата предпоставка. Действително, днес много жени стават жертви на насилие именно в процеса на миграция или в резултат на този процес. Подобен масов социален проблем в Европа не е съществувал от времето на Втората световна война. Към него обаче се пришива проблем с коренно различна социална и правна природа.

Като цяло, правата на жените, включително и защитата от насилие, е сравнително добре уредена материя в международното публично право. Тя се състои от двата основни международноправни източника: Конвенцията за защита на политическите права на жените 1952г. и Конвенцията за защита на жените от всички форми на дискриминация(1969г.), както и многобройните общи международноправни инструменти за защита правата на човека от регионален и универсален характер. Материята е подробно уредена и на национално ниво в наказателното право на всички европейски държави.

Разбира се, всяко засилване на регулацията на тази материя е добре дошло, стига това да не се използва манипулативно. Нелогично изглежда извеждането пред скоби на лицата с нетрадиционна сексуална ориентация. Тяхната защита следва да остане в рамките на общото международно право и национално законодателство на страните по защита гражданските права и защита от посегателства срещу личността. Специалната защита би била логична само за лица, против които има тежки социални посегателства. Лицата с нетрадиционна сексуална ориентация не могат да бъдат обособявани в някаква особена социална група, още по-малко да се приравняват в техните права и задължения към лица от двата пола. Те са част от обществото и на тях им се дължи същата защита, каквато получават останалите негови членове. Обратното събужда основателни опасения, че Истанбулската конвенция легализира някакъв трети пол.

Като юрист, аз съм против подобен правен подход, с който лесно може да бъде юридически злоупотребено, ако общности, обособени на различни признаци, започнат да претендират за специална закрила. Това противоречи на основополагащия правен подход за обща закрила на правата на човека без дискриминация на основата на раса, пол, социално положение, национален и етнически произход, или друг някакъв признак.

Красноречив показател за отношението на европейските страни по този въпрос е отказът на немалък брой страни-членки на Съвета на Европа и страните-членки от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция. Конвенцията е подписна от 43 от общо 47 държави-членки на Съвета на Европа,в т.ч. 19 от 28-те страни-членки на ЕС. ЕС, като субект на международното право, също е подписал Конвенцията. Конвенцията не е ратифицирана от Великобритания, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, ЕС и др. В тези страни, идеята за специална закрила на хората с нестандартна сексуална ориентация се възприема като неприемлива намеса във вътрешното право, отразяващо трайно установени културни и духовни нагласи в областта на семейните отношения.

Показателно за намеренията да се разшири предмета на Конвенцията без да се отразява в названието и върху лица с нестандартна сексуална ориентация е Интерпретативната декларация на Полша, Латвия и Литва по отношение прилагането на Истанбулската конвенция, както и Възраженията на Швейцария, Австрия, Холандия, Швеция, Норвегия, Финландия. Полската интерпретативна декларация гласи,че Полша ще прилага Конвенцията в съответствие със своята Конституция. Шесте изброени държави са внесли официални Възражения, че Полската декларация представлява по същество Резерва към Конвенцията, което е недопустимо според чл.78. Т.е. тези държави не признават интерпретативната декларация на Полша, която защищава своята Конституция и конституционната си уредба на семейните отношения. Това ще бъде и реакцията против Интерпретативната декларация, която според Министъра на правосъдието и Министъра на външните работи, ще бъде внесена от РБ и ще опази конституционния ред, в т.ч. чл.46, ал.1 от КРБ. В международното право на договорите интерпретативните декларации нямат абсолютна правна сила и са непротивопоставими на самия международен договор. Още повече, че самата Истанбулска конвенция задължава държавите-членки да внесат конституционни и законови промени, с оглед осигуряване точното изпълнение на конвенционналните норми. Така, че единствената сигурна защита на конституционния ред в РБ против нормите на Истанбулската конвенция, е тя да не бъде ратифицирана. Тази конвенция не е част от правото на ЕС и нейното ратифициране не е юридически задължително за България. Надеждите на Интерпретативните декларации са илюзорни и показват непознаване на международното договорно право. Или нещо още по-лошо – опит за използване липсата на професионални познания на обществото, за да се заобиколи чрез интерпретативна декларация, явното обществено несъгласие.

Легализирането на международната закрила на лица с нестандартна сексуална ориентация е сериозен Конституционен проблем за РБ.Членството в ЕС не може да обоснове целесобразността на една противоконституционна законова промяна. А пред промяна на Конституцията стои предизвикателството за свикване на Велико народно събрание.

И последно - Международното право не следва да се използва игрово, с краен ефект - дестабилизиране на установения правен ред в страните, а тъкмо обратното - за стабилизиране на националния правен ред като ефективно средство за регулация на традиционно установени обществени отношения.

Тук опираме до голямата тема за ролята на съвременното международно право, за все по-нарастващата опасност от инструментално използване на международната норма във вреда на обществения интерес в отделната държава. Най-новата история на Съвета на Европа дава конкретни свидетелства за такава опасност и не само с Истанбулската конвенция.

 

Източник: http://pogled.info/bulgarski/vladimir-sheitanov-igrata-s-mezhdunarrodnoto-pravo-istanbulskata-konventsiya.91701

Голяма промяна: Семейство реши да отслабне заедно

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/goliama-promiana-semejstvo-reshi-da-otslabne-zaedno-6077782

32-годишният Джеси се подлага на 6-месечна трансформация заедно със семейството си, а резултатът, който постигат, е впечатляващ

Свидетел за убийството в Нови Искър: Росен Ангелов беше потаен, много издръжлив

http://clubz.bg/62622-svidetel_za_ubijstvoto_v_novi_iskyr_rosen_angelov_beshe_potaen_mnogo_izdryjliv

Драгомир е един от хората, които са познавали сравнително добре смятания за извършител на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Работили заедно през последната година и половина. Описва го като „много сприхав” и „потаен”, не се разделял никога с пистолета си. Това разказа мъжът пред бТВ в репортаж, излъчен в предаването "Тази сутрин".

Росен Ангелов е работил в сервиз. За последен път се явил ден след разстрелите в Нови Искар - на 1 януари. Излъгал колегата си, че брат му е починал и отива на погребение. Свидетелят Драгомир го описва като "нормален" в този ден. 

Смятаният за извършител на убийствата е споделял за връзката си с една от жертвите - Кети Кюхова. Дватама се запознали се на спирка в Нови Искър, но някъде през ноември се скарали, разказва Драгомир. Оттогава Ангелов станал "особен". Според свидетеля, който е и човекът, който е казал на полицията за къщата в село Луково, в която живеел Ангелов, последният много обичал Кети. Заканвал се е, че "ще се разправя" с мъжа й Неделчо, защото я тормозел. Ангелов продължавал да си пише от време на време с жената, а за връзката им знаела и дъщеря й, разказа още свидетелят.

Драгомир описва заподозрения за убийствата, чийто труп се предполага да са намерили полицаите вчера, като "набит, много трениран и издръжлив". Ходел поне по 20 км пеша в планината на ден, така и стигал до работата си. Мъжът тренирал всеки ден, бил и много добър стрелец. Разказвал и за тренировките, които е правил, докато служил в Чуждестранния легион - тази версия за участието му в легиона се появи преди няколко дни, въпреки че около нея се появиха съмнения.

На въпрос дали смята, че Росен Ангелов е бил способен да застреля шестима души, Драгомир отговаря със: "Според мен да." 

Ангелов винаги ходел с раница, в която си носел дрехи, освен че никога не оставял пистолета си. Според свидетеля заподозреният е избягал, след като униформени влезли в друга къща наблизо при първата акция по залавянето му в Луково.

Въздухът в София пак е опасно мръсен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284260_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%B5%D0%BD

 Отново мръсен въздух в столицата и в почивните дни. В последните два дни, нивата на фини прахови частици са достигали до 250 микрограма на кубичен метър при допустима норма от 50, съобщава bTV. Това показват данните от сайта airtube.info на фондация "Код: България".

Най-мръсен въздух са дишали хората в кварталите „Красна поляна”, ”Овча купел”, „Западен парк” и „Бъкстон”. Според експерти, 60 на сто от замърсяването в столицата се дължи на автомобилния трафик. В същото време 1/3 от автомобилите в столицата са извън еко стандартите и могат да бъдат спрени от движение.Даните са на КАТ.

В края на ноември миналата година от екоминистерството признаха, че най-мръсен е въздухът в кварталите, където се отопляват на твърдо гориво. Няколко квартала пък излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха.

Как са се обличали жените в София преди близо 100 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-sa-se-oblichali-zhenite-v-sofiia-predi-blizo-100-g-6077816

Европейските тенденции в обличането, а и обзавеждането на дома, бързо навлизат сред българите в младата монархия след Освобождението

Заплатите във Великобритания с най-силно понижение през 2018-а

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284259_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD

 Oт вcичĸи paзвити иĸoнoмиĸи в cвeтa, зaплaтитe във Beлиĸoбpитaния щe нaмaлeят нaй-мнoгo пpeз тaзи гoдинa, coчaт пpoгнoзитe нa Opгaнизaциятa нa иĸoнoмичecĸo cътpyдничecтвo и paзвитиe (OИCP). 

Зapaди Вrехіt и пocлeдвaщитe пpoцecи, peaлнитe зaплaти нa Ocтpoвa, изчиcтeни oт инфлaциятa, щe нaмaлeят c нoви 0,7 пpoцeнтa пpeз 2018 г., cмятaт aнaлизaтopитe, цитирани от Money.bg.

Ha нaй-виcoĸo пoвишeниe нa зaплaтитe щe ce paдвaт в Унгapия - тaм възнaгpaждeниятa щe нapacнaт c 4,9 пpoцeнтa пpeз гoдинaтa. Ha втopa и тpeтa пoзиция ca oщe двe eвpoпeйcĸи дъpжaви - Лaтвия c 4,1% и Πoлшa c 3,8%. Бългapия нe e вĸлючeнa в ĸлacaциятa.

Kaтo цялo oбaчe пoлoжeниeтo нe e ocoбeнo poзoвo, ĸaзвaт eĸcпepтитe нa бpитaнcĸия Koнгpec нa пpoфcъюзитe. "Peaлнитe зaплaти вce oщe ca пo-ниcĸи, oтĸoлĸoтo пpeди финaнcoвaтa ĸpизa oт 2008 г. Πpи ceгaшнитe пpoгнoзи, тe нямa дa възcтaнoвят нивaтa cи дo 2025 г.", ĸaзвa Фpaнcиc O"Гpeйди.

Kaĸви ca пpoгнoзитe зa ocтaнaлитe дъpжaви-члeнĸи нa OИCP?

Замяна на лева с евро - трябва, но не сме готови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284258_%D0%97%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+-+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1

 Темата за приемането на България в Еврозоната очаквано набира скорост през последните месеци.

Има предложения тази официална стъпка - кандидатстването за чакалнята на еврото - да бъде направена по време на нашето председателство на Съвета на Европа, което вече започна.

С присъединяването си към ЕС през 2007 г. България поема задължението и придобива реално законодателно право след изпълнението на изискванията да се присъедини към Еврозоната. 

Същностният процес на присъединяването е не просто замяна на националната парична единица с еврото, а коренна промяна на паричния режим, решителна крачка към пълната интеграция в европейската общност (паралелно с влизането в шенгенското пространство), правейки я практически необратим процес.


Това пишат експертите от Икономическия и социален съвет и смятат за правилно присъединяването към Механизма на обменните курсове (ERM II) и Еврозоната да се изведе като непосредствена национална цел и водещ стратегически приоритет на икономическата ни политика.

Какво обаче мислят обикновените българи по въпроса? 

Последното проучване на Евробарометър от април 2017 г. в шест нови държави – членки на ЕС и Швеция, които не са членки на Еврозоната, показва, че най-голяма подкрепа за влизане във валутната зона има в Румъния – 64%. 
Обратни нагласи съществуват в Чехия и Полша, където 70% и 55% от анкетираните не желаят да се приеме еврото. В България 76% от анкетираните считат, че страната ни не е подготвена за присъединяване в Еврозоната, като в същото време 50% подкрепят влизането в Еврозоната (намаление от 5 процентни пункта спрямо месец май 2015 г.). 

Значителна част - 44 %, смятат, че това ще се случи до пет години, 24% залагат на срок до десет години, а според 22% от българите страната ни никога няма да влезе в зоната на еврото.

Относително постоянен остава делът на анкетираните лица в седемте страни, които считат, че приемането на еврото ще има позитивен ефект върху икономиката на страната им – общо 42% (при 41% през месец май 2015 г.).

Аналогична е тенденцията и в България - 41% през април 2017 г. спрямо 40% през месец май 2015 г. Гражданите на България регистрират най-високо ниво на неинформираност по отношение използването на еврото – 59%, при средна стойност за седемте страни в проучването – 54%. 
 
Изследването показва, че макар българите да са сред най-големите привърженици на ЕС, 20 % от анкетираните респонденти не искат въвеждане на еврото и предпочитат да запазят националната валута вероятно заради високото равнище на неинформираност, неоснователните опасения от промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото и очакванията за висока инфлация (69% при средно 66% за седемте изследвани държави).

Какво предстои? Според експертите от ИСС присъединяването на България към Еврозоната е вече договорен и решен въпрос.
Споразумението за членството на страната е пакетно, България се придържа към изпълнението на предварителните условия, покрива текущите разходи по членството си в ЕС и има право да се възползва от договореното при условията на вече сключения договор. 

Присъединяването към Еврозоната е неразделна част от Договора за присъединяване към ЕС, ратифициран от парламентите на всички държави членки. Няма правен механизъм тази част от договора да се преразгледа без съгласието на българската страна.

Така че въпросът вече не е "Дали", а "Кога". И щом е така, колкото по-бързо преминем пътя до Еврозоната, толкова по-добре. Освен ако самата еврозона не се реформира по начин, който да направи влизането ни трудно или дори невъзможно. Точно това предстои да видим през 2018 година.

Истанбулската конвенция отваря вратите към Ада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284257_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D

 

Нека всяка разумна политическа партия осъди това! Няма разумен човек, който да е съгласен

 

 

Иван Гранитски, писател и издател

 

- Какво е мението ви за Истанбулската конвенция, г-н Гранитски?

- Случаят с Истанбулската конвенция ни показва, че нашето общество, пък и европейското, е стигнало до ръба на обезумяването и полудяването. Във всички основни религии се отрича като кощунствено, като противоестествено и противобожие еднополовостта и хомосексуализмът.

Нашите „любими” брюкселски чиновници и политици, които не четат свещените книги и не знаят, че навсякъде и в Библията е казано „мъж и жена ги сътвори”, а не „мъж, жена и трети пол ги сътвори” нашият Всеподател, нашият Бог. Казано е просто и ясно „мъж и жена ги сътвори”. Затова и всички религии са против това, което сега се пробутва от официалните институции на Европейския съюз и от Брюксел и, което е не само цинично, а гнусно и противоестествено.

- Как бихте оценили реакциите на българските депутати по казуса?

- Аз напълно подкрепям реакциите на разумни български политици, Слава Богу, че в Парламента има и нормални хора. Четох реакциите на бившия конституционен съдия Георги Марков, на бившия здравен министър Петър Москов и на други – все разумни реакции, които съветват депутатите да се съвземат.

- Защо подобна тема се подлага на обсъждане именно сега, в навечерието на Европредседателството на страната ни?

- За мен е необяснимо защо тази тема се вкарва на заседание на Министерски съвет и двойно по-необяснимо е, че има министри, които я подкрепят. Ако работата е тези министри да се подмажат на американски организации, главно на „Сорос”, защото тези разрушителни, подривни процеси тръгват, както добре знаем, от Сорос и подобни формации, това е друго, те могат да се подмажат и без да налагат такива колосални поражения на нашата държава.

Според мен тайната цел на онези, които пробутват този вреден текст, е да търсят разединението, разкола, враждата в България и на българското общество. Това е очевидно.

- Правилна ли е ратификация на конвенция, приемаща съществуването и на т.нар. “социаен пол“ и разбиваща на парчета всички библейски норми, в една християнска страна като нашата?

- Важно е да се подчертае, че България е православна страна, България е с над 1500 години история. Тя е консервативна, патриархална страна. Това не може да мине в България. Това минава само пред един много ограничен кръг псевдополитици и купени от чужди организации хора.

Това за мен е поредна стъпка от разложението на българското общество. Години наред гей парадите правят своите пробни стъпки, уж защитавали интересите на тези с различна сексуална ориентация, а защо не мислят за правата на хетеросексуалните, няма хетеросексуални паради. Защо гейовете да натрапват своя морал и защо искат нормалните хора да им се любуват на всичко отгоре?

- Според привържениците на конвенцията тя предоставя свобода на хората да се самоизразяват и самоопределят, дава основа за равенство.

- Ако се върнем към възраженията на някои от защитниците на тази безумна конвенция, които твърдят, че ставало дума за правата на жените и тяхната защита от домашно насилие – това е съвършено друг въпрос.

 

Ние не възразяваме срещу това жените да бъдат защитени от домашно и всякакви видове насилие. Ние възразяваме срещу това в детските градини и в училище да се обяснява на децата, да се зомбира съзнанието им и то да бъде подривано и обърквано с приказки за третия пол, какъвто няма, за джендъра, тази измислена и доста цинична дума, за “социалния пол“. Всичко това са не само глупости, а дори престъпления!

- Как въвеждането на “социален пол“ ще бъде обосновано по закона?

- Ако гледаме нашия Наказателен кодекс и нашата Конституция, както и Конституциите на нормалните страни в Европа, ще видим, че това, което сега се пробутва, и което отваря вратата към Ада, защото това е точната дума – тази конвенция отваря вратата към Ада, от него следват гигантски, непоправими изкривявания в съзнанията на децата ни. Представете си последиците за невинното създание на дете на 34-5 години, което е в детска градина и учителката трябва да му обяснява какво е трети пол, а то се връща вкъщи и пита: „Мамо, какво съм аз? Момче или момиче?”

Става дума за лудост! И няма как нормалните хора в България да бъдат не само възмутени, а и омерзени. Трябва веднъж-завинаги да се стреснем, да отхвърлим тези сирени, нашепващи разложението на българското общество, добре финансирани от Сорос и други подривни организации. Трябва да забраним гей парадите, ако сме сериозна нация, така както го правят и други страни.

- В такъв случай защо българските евродепутати и някои депутати от НС се обявиха “за“?

- Не трябва да обръщаме внимание на евродепутатите ни – позорно е, че всички български евродепутати от всички партии са подкрепили тази конвенция. Редно е медиите да ги питат по отделно какви са техните мотиви. Според мен никакви мотиви не могат да имат! Става дума за сатанински ритуали, чийто път отварят към българското общество. Ако нашите депутати – евро или български, мечтаят да постигнат разложение на обществото, да прокарат сатанински ритуали — това е друг въпрос – нека го кажат.

- Възможно ли е да има политически натиск? И от страна на кого?

- Има огромен външен натиск, но това не може по никакъв начин да извини реакциите на евродепутати, а и на българските. Но по реакциите на тези, които споменах, а и, надявам се, на други в Парламента, все пак имам една вяра, че това няма да бъде ратифицирано и ще бъде отхвърлено. Всяка политическа партия, която е достойна и защитава националните интереси, трябва да осъди много остро и гневно такива опити за отваряне на вратата към Ада, към сатанински ритуали.

600 престъпници се разхождат по улиците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284256_600+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

Държавата е безсилна да открие над половината от осъдените у нас, призна Цветан Цветанов

Над половината от осъдените лица, които трябва да влязат в затвора, са в неизвестност. Това се разбра от думите на бившия силов вицепремиер и министър на МВР и настоящ председателят на ПГ на ГЕРБ и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Цветан Цветанов, който вчера даде интервю за бТВ. От думите му се разбра, че около 1100 са с присъди, но не са в затвора, а 600 от тях са в неизвестност. Цветанов посочи, че се разчита на местните власти за информация и сигнали, а МВР реагира на всеки сигнал. 

Това е шокираща статистика на фона на факта, че търсеният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов се е укривал 9 години от правосъдието след влязла в сила присъда, а присъствието му в региона и самонастаняването му в чужда вила не е било тайна даже за селския кмет на Луково, който не е съобщил на властите за съмнителния им съсед.

В клопката на Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284255_%D0%92+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Реставрирах ви храма "Свети Стефан" в Истанбул, сега от вас ще искам да ми реставрирате джамиите в България. Това послание на турския президент Реджеп Ердоган няма как да бъде разводнено от красивите фрази на пищната церемония по откриването вчера на църквата или пък от оценките за турско-българските срещи в града на Босфора. Ердоган нямаше да бъде Ердоган, ако не бе изпратил такова послание с дъх на пазарлък от чаршията. Той е дал достатъчно основания да смятаме, че политика за него до голяма степен е въпрос на търгашество - аз на тебе, ти на мене.
"С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация", рече той. Нищо чудно утре да поиска откриването "с нашите български приятели" на още джамии в столицата ни, припомняйки, че през османския период те са стигали до 84 броя. Нищо чудно да поиска и още джамии в цялата страна (в момента те са 1300 заедно с малките молитвени домове).
Не бива да се съмняваме също, че след като е реставрирал "Свети Стефан", той може да поиска и вакъфските имоти, заради които Главното мюфтийство води няколко десетки дела. Или пък да претендира за повече религиозни училища у нас, които в момента са само три на брой.
Ердоган обаче няма да бъде Ердоган, ако играе само с една карта. Зад засилено мюсюлманско религиозно присъствие у нас той се цели и в политически мишени - примерно към "възхода на Турция като нова сила". И към мишената "България" - днешното турско ръководство таи надежди да я види като част от сферата на полумесеца и звездата (заедно с други територии в региона). А след гръмогласния провал на партията ДОСТ едва ли се е отказал да търси друг механизъм за влияние върху родната политическа сцена.
И къде сме ние при това положение? Вижте какво каза още Ердоган: "По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България, тези обекти също имат нужда от реставрация". Има ли българин, който да не настръхне при реставрацията на обекти на Османската империя? Оказва се, че има - Бойко Борисов и очевидно цялото правителство.
Едва ли има българин, който е срещу религиозната търпимост или комшулъка с югозападната ни съседка. Но да се възстановяват обекти точно на поробилата и осакатилата ни империя някак ни идва в повече. В Истанбул Бойко Борисов не направи дори намек, че се е дистанцирал от такова мнение. Най-вероятно ще се оправдае, че случаят не е подходящ за подобно дистанциране. Едва ли обаче ще го направи, щом се върне оттам. Това обаче ще е доказателство, че е стъпил в клопката на Ердоган.
Впрочем премиерът не е ли вече там? Той налага тезата колко съдбовно важна е Турция както за нас, така и за Европа. Държи се фамилярно с Ердоган, демонстрира, че едва ли не е сред най-добрите му приятели и турският президент му има вяра. Ердоган обаче няма да пропусне да му напомни, че щом е така, защо не се прави нищо за джамиите в България? Или за османските исторически обекти? Е, едва ли ще го отнесе църквата "Свети Стефан", но контролиран поток от мигранти може и да се появи по границата ни. Ще разбере ли поне тогава Бойко колко бойко е попаднал в клопката на турската си политика?

Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад е задържан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284254_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D0%B4+%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B8

 Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад е задържан за подкрепа на антиправителствените протести в страната, съобщава днес в. "Ал Кудс ал Араби", цитиран от ТАСС.

Според вестника, който се позовава на източници в Техеран, Ахмадинеджад е задържан с одобрението на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей по време на визита в град Шираз.

Причина за арестуването му са станали негови изявления на антиправителствените протести, които в Техеран се смятат за призив към "разпалване на безредици".

В реч пред демонстранти в южния ирански град Бушер миналия четвъртък бившият президент е заявил, че "някои от чиновниците живеят далеч от проблемите на хората и не знаят нищо за реалната ситуация в обществото", пише вестникът.

Ахмадинеджад е подчертал също, че "хората са недоволни" от правителството на президента Хасан Рохани, което обвинил в монополизиране на властта и ресурсите.

Още политически новини от Близкия изток четете в Dnes.bg

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Миглена Иванова

Швейцарски експерт: Професионалното образование не е безплатно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284253_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B

 Професионалното образование не е безплатно, казва Ханспетер Танер, старши консултант по професионално образование към Швейцарския федерален институт за професионално образование и обучение (SFIVET), който често посещава България за срещи по проекта за въвеждане на дуалното обучение ДОМИНО.

Проектът за учене чрез работа се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Той подпомага техникуми и компании, които искат да се включат тази форма на обучение, при която учениците от професионалните гимназии работят по специалността си в предприятия след сключването на трудов договор. Младежите получават възнаграждение за отработените дни.

Като определя ДОМИНО като добре работещ проект експертът откроява и някои предизвикателства. 

Според него приносът на частните компании трябва да се увеличи. Сега фирмите често са доволни от възможността да получат квалифицирана работна ръка и възприемат ДОМИНО с отворени обятия. Когато обаче стане дума да се вложат средства, ентусиазмът бързо спада, казва експертът, цитиран от организаторите на проекта.

„От самото си начало професионалното образование не е безплатно. Наставниците трябва да бъдат изпратени на курс, трябва да отделят от работното си време да обучават учениците. Възприемането на факта, че дуалното образование изисква голяма подкрепа от фирмите е все още предизвикателство за частния сектор“, според Ханспетер Танер.

 

Второто предизвикателство е свързано устойчивостта на извършената досега работа, която е все още крехка. Ако бъде разширен обхватът на проекта, трябва да има институция на национално ниво, както и новатори, които направляват и развиват процесите с високо качество. Според швейцарския експерт четирите години, за които ДОМИНО е разчетен като проект, не са достатъчни да има самостоятелно действащ процес.

„Професионалните гимназии са в центъра на системата за професионално обучение и всеки ученик излиза от училище с диплома, а това му отваря вратите към следващите степени на професионалното образование“, обяснява Ханспетер Танер. Ако и родителите осъзнаят, че това е предимство, то и престижът на дуалната форма на професионално образование автоматично ще се увеличи.

Много страни в света, по думите му, са заинтересовани от швейцарската система за дуално образование поради безусловно положителното й влияние върху трудовия пазар.

***
Ханспетер Танер е швейцарски експерт с голям опит в дуалното образование. Завършил е машинно инженерство в Университета за приложни науки в Берн, работил е дълги години за Швейцарския федерален институт за професионално образование и обучение (SFIVET), партньор на проекта ДОМИНО. Има опит в проекти за дуално образование по швейцарски модел „учене чрез работа“ в Индия, Южна Африка и Словакия.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284252_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BD%

 Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца, които са протестирали срещу мерките за икономии, намаляващи получаваните от тях облаги. Рияд се опитва да покаже, че реформите в изпитващото икономически трудности кралство засягат всички обществени прослойки, предава Франс прес.

"Никой не е над закона", коментира главният прокурор на Саудитска Арабия Сауд ал Моджеб. Той уточни, че принцовете очакват процеса си в затвора с висока сигурност Ал Хайер, който се намира на юг от Рияд, съобщава БТА.

Свързаният с правителството сайт Сабк обяви, че единайсетимата са били арестувани в четвъртък, след като се събрали пред дворец в Рияд в знак на протест срещу решението на правителството да спре да плаща сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство.

Освен това те искали обезщетение за смъртната присъда на един от братовчедите си, признат за виновен в убийство и екзекутиран през 2016 г., добавя прокурорът в комюнике, публикувано от Министерството на информацията.

"Въпреки че бяха информирани, че исканията им не са законни, 11-те принца отказаха да напуснат и смущаваха обществения ред", посочва се в съобщението. "След ареста им бяха предявени обвинения, свързани с деянията им", казва се още в комюникето.

При операция за борба с корупцията през ноември, подтикнати от влиятелния престолонаследник принц Мохамед бин Салман, саудитските власти вече арестуваха над 200 известни личности, включително принцове, министри и бивши министри, припомня АФП.

През последните години Саудитска Арабия прие редица мерки за икономии, след като падането на цените на петрола засегна сериозно икономиката й. За последните четири години кралството натрупа дефицит от 258 млрд. долара. Бюджетът за тази година предвижда дефицит от още 52 млрд. долара.  

По статията работи: Миглена Иванова

На фона на хаоса и бедността в Либия синът на Кадафи гледа към президентския пост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284251_%D0%9D%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1

 Синът беглец и преди очакван наследник на покойния либийски лидер Муамар Кадафи планира своето завръщане, предава Bloomberg.

Сейф ал-Ислам е решил да се кандидатира на президентските избори и вижда "добри шансове да спечели, тъй като всички големи племена го подкрепят“, казва Абдел Маджийд ал-Мансури, който ръководи борда за икономическо развитие на Либия през 2011 г. и негов приближен. „Хората са разочаровани. Дори онези, които са срещу стария режим, ще застанат до него, тъй като той не се връща, за да представлява стария режим. Той се връща с план за бъдещето на Либия“, допълва ал-Мансури.

Повечето анализатори на Либия не са съгласни и смятат, че няма шанс Сейф ал-Ислам да победи на президентските избори тази година. Въпреки това завръщането на лоялни на Кадафи лица на политическата арена шест години, след като подкрепяното от НАТО въстание доведе до смъртта му, показва дълбочината на обществения гняв заради несигурността и икономическия упадък в преди богатата износителка на петрол. Това ще подхрани международните опасения за разпространението на бойци на ИДИЛ в Северна Африка и вълната от мигранти към Европа.

„Това е признак, че поддръжниците на Кадафи се мобилизират, опитвайки се да вземат думата за пръв път от 2011 г.", казва Исандър ал-Амрани, проектен директор за Северна Африка в International Crisis Group. “Нещата в Либия стават все по-сложни“.

След отстраняването на Кадафи Либия бе разединена от десетки милиции и конкурентни администрации на изток и в Триполи. Междуособиците удариха доставките на петрол – най-важният източник на доходи за Либия, за почти две години. Макар че доставките бяха възстановени, икономиката на страната е унищожена.

Сделката на ООН за обединение от 2015 г. не успя да преодолее разделението в страната. Правителството, което бе спуснато в Триполи, водено от Файез ал-Саррадж, не успява да наложи властта си върху въоръжените фракции и администрацията на изток.

Макар че Саррадж продължава да бъде признаван на международно ниво, мирният процес бе обявен за мъртъв от Халифа Хафтар – командир на самобитната Либийска национална армия, която контролира голяма част от богатия на петрол изток. Опитът на Хафтар да стане военен лидер на Либия на изборите обаче се провали, докато той се опита да спечели подкрепа извън избирателната си база.

 

„Изгубихме доверие във всички политически фигури в парламента“, казва Уахийд Джабу, служител в търговската камара в Триполи. „Либийците сега живеят в бедност. Банките са празни. Хората не мога да купуват лекарства, храна или нещо друго. Има недостиг на бензин, токът спира, прекъсвания на водата и несигурност като цяло“, допълва той.

В този мрачен политически пейзаж идва Сейф ал-Ислам. Нищо не се чува директно от него, но човек, идентифициран като говорител на семейството, обяснява за списание Egypt Today плановете му за изборите. Мансури, който сега живее в Турция, ги потвърждава, макар да не изпада в подробности.

45-годишният Сейф ал-Ислам, получил образованието си в Лондон, бе заловен през 2011 г. от бунтовниците, а Международният наказателен съд издаде заповед за негов арест същата година заради обвинения в престъпления срещу човечеството по време на бунтовете срещу баща му. Той така и не беше екстрадиран. През 2015 г. съд в Триполи го осъди на смърт за престъпления, извършени по време на революцията, но през юни похитителите му обявиха, че е бил освободен.

Не е ясно дали ал-Ислам е изправен пред неуредени обвинения, които биха го дисквалифицирали, а местонахождението му остава неизвестно. Според Мансури той комуникира с него чрез посредник.

Изборите ще бъдат проведени през 2018 г., ако конкурентните фракции договорят плана. В реч от 17 декември Хафтар заяви, че ще отговаря само пред либийския народ - сигнал, че може да се кандидатира. Очаква се Саррадж да се включи, както и други популярни фигури от преходния период.

Имайки предвид, че Саррадж е смятан за наложен отвън, ООН ще проведе национална конференция, която ще събере по-широк кръг от обществото, за да се приеме нова сделка. Това е деликатен балансиращ акт в страна, където мнозина искат либийско решение, докато в същото време се оплакват, че международната общност им е помогнала да отстранят Кадафи, а след това ги е оставила сами да се оправят с хаоса.

„Международната общност нямаше човек, който да може да обуздае грабителите“, казва Карим Мезран, старши изследовател в Rafik Hariri Center for the Middle East в Atlantic Council. “Не казвам, че изборите ще доведат до решение, но може да се окажат последният опит за това. Ако не успеят, Либия ще се превърне в нова Сомалия, разцепена, с градове държави и милиции“, допълва той.

На улицата нещата се управляват от лидерите на местните милиции, контрабандистите и царете на черния пазар. Това кара либийците да обмислят преди невъобразими избори, включително сина на бившия им лидер.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Оргазмите, другари, оргазмите са важни! Оргазмизирайте се!

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/orgazmite-drugari-orgazmite-vajni-orgazmiziraite-se.html

Когато Соломон Паси заяви: „Председателството е нещо като семеен оргазъм в рамките на ЕС“ мнозина посегнаха към сабите на дядовците си, да му отрежат главата. Не го разбраха: помислиха, че ще делят жените, дъщерите и любовниците си с гостите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване