Убитият Христов води Ихтиманския при Цветанов и разкриват Наглите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651492

Убитият Христов води Ихтиманския при Цветанов и разкриват НаглитеУбитият в София бизнесмен Петър Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере в крайна сметка над 3 милиона. Христов, който в далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с

Атрактивно намаление на билетите за "Една нощ в операта" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366748

Специално намаление на онлайн закупените билети предлагат организаторите на концерта и Фестивален и конгресен център, научи Moreto.net. Само на сайта на ФКЦ Варна билетите ще бъдат достъпни на 20% по-ниска цена. Припомняме, че уникалният по рода си концерт - симбиоза между рок и опера - ще се проведе на 14 януари в зала 1 от 19.

Китайските власти: Запалилият се ирански танкер може да избухне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651486

Китайските власти: Запалилият се ирански танкер може да избухнеКитайските власти разкриха, че има опасност иранският танкер, който се сблъска с товарен кораб край бреговете на Китай в събота, да избухне, предава South China Morning Post, като се позовава на данни от държавните медии. За риск от взрив съобщиха и от Иран. По-рано бе намерено тялото на един от моряците от екипажа на танкера, предаде "Фокус".

Виктор Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

http://clubz.bg/62642-viktor_orban_migrantite_ne_sa_bejanci_a_myusyulmanski_nashestvenici

“За нас мигрантите не са мюсюлмански бежанци. Гледаме на тях като на мюсюлмански нашественици.”

Това заявява унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за днешния брой на най-тиражния германски всекидневник “Билд”, озаглавено с цитат на Орбан: “Вие искахте мигрантите, ние не”.

Орбан беше в петък миналата седмица почетен гост на партийната конференция на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по лична покана на лидера Хорст Зеехофер, който го нарече “нашия приятел Виктор Орбан” и окачестви визитата му като изключително успешна, обменът на мнения бил откровен.

В интервюто Орбан посочва, че за да стигнат до Унгария, бежанците от Сирия трябвало да преминат през четири държави. Тези хора не бягали от родината си, за да спасят живота си, а да търсят по-добър живот. Освен това бежанците би следвало предварително да помолят да бъдат приети в трета страна, а не да пристигат нелегално.

Орбан е категоричен, че страната му и в бъдеще няма да приема бежанци:

“Убедени сме, че голям брой мюсюлмани би довел до създаване на паралелно общество. Това не го желаем, а и не искаме да ни налагат каквото и да било. Вие (германците – б. р.) искахте мигрантите, ние не!”

“Това не беше бежанска вълна, а инвазия”, заяви Орбан и в словото си като гост на партийната конференция на ХСС. Той и досега не можел да проумее как една държава, като Германия, е допуснала да се превърне в страна на хаоса, анархията, да позволи нелегално пресичане на граници и на всичко отгоре налагала мнението, че е сторила нещо добро.

И в интервюто за в. "Билд", и в словото си в Бавария Виктор Орбан призова лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц да порявява по-голямо уважение към Унгария.

"Което беше добре в Брюксел, където очевидно нямаше последствия, е една друга история, отколкото да си партиен лидер в Германия и да ти се налага да общуваш с други държави. Според нас ние заслужаваме повече уважение", заявява за "Билд" Орбан, визирайки времето, когато в продължение на две години до края на 2016 г. Мартин Шулц беше председател на Европейския парламент.

Явно Орбан се е почувствал засегнат от призива на Шулц, отправен към лидера на ХСС Зеехофер в навечерието на партийната конференция ясно да очертае границите на допустимото пред почетния гост Орбан, чиято логика по бежанската криза била крайно опасна.

Наред с това Шулц очаквал от Зеехофер да повдигне пред Орбан и въпроса за свободата на медиите и на изразяване на мнения в Унгария.

В интервюто си Орбан опровергава обвинения, че Унгария получавала солидни финанси от ЕС, а отказвала да приема бежанци. Сумите по кохезионни фондове стимулирали унгарската икономика, но те не били дарение.

"Това е честно партньорство, тъй като отворихме пазарите си за честна конкуренция. Това няма нищо общо с въпроса за бежанците", заявява Орбан.

Въпреки споровете с Брюксел предимно по бежанската тематика унгарският премиер Виктор Орбан се обявява за тясно сътрудничество в рамките на ЕС: "Европейският съюз е един прекрасен проект, в който ние участваме с удоволствие и желаем това за нас да е така и в бъдеще."

Летерман се завръща по Нетфликс, Обама ще е първият му гост

https://offnews.bg//zvezdi/leterman-se-zavrashta-po-netfliks-obama-shte-e-parviat-mu-gost-672502.html

Телевизионната легенда Дейвид Летерман се завръща на екран, но през стрийминг услугата "Нетфликс". Водещият пусна трейлъра за новото си шоу, което ще се казва „Следващият ми гост няма нужда от представяне“. Летерман съобщи и реда на гостите за шестте едночасови епизода от този сезон.

Първият гост на Летерман ще бъде Барак Обама. Епизодът ще отбележи първата поява на американския президент в телевизионно шоу след напускането на Белия дом. Премиерният епизод ще бъде излъчен в петък, 12 януари, а следващите епизоди ще се излъчват през месец през 2018 година.

Бившият водещ на американското предаване „Късното шоу“ е включил в епизодите си Джордж Клуни, Малала Юсафзаи, Джей Зи, Тина Фей и Хауърд Стърн. Интервютата ще се провеждат както в студиото, така и извън него, като Летерман ще пътува "надлъж и нашир", заявиха от Netflix.

Когато Летерман обяви новото си шоу, той каза в изявление: „Чувствам се развълнуван и щастлив, че ще работя с Netflix. Защото ще ви кажа какво научих, след като се оттеглих: Ако се пенсионирате, за да прекарате повече време със семейството си, първо се консултирайте с него! Благодаря, че гледахте, шофирайте безопасно“.

Той също така каза пред Ню Йорк Таймс, че новото шоу го кара се чувства точно така, както иска на този етап от живота си. В допълнение Летерман каза, че планира да запази израсналата си брада.

Хора от обкръжението на Горския знаели, че го издирват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651487

Хора от обкръжението на Горския знаели, че го издирватБлизки и хора от обкръжението на шесторния убиец от Нови Искър - Росен Ангелов, са знаели, че той е издирван, за да влезе в затвора. "Проверяваме тези хора", каза шефът на националната полиция Христо Терзийски във връзка с продължилото осем годишно издирване на рецидивиста, който вчера беше намерен мъртъв.

Адв. Симеонов пред Фрог: Бизнесменът Петър Христов е убит заради обществени поръчки

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/adv-simeonov-pred-frog-biznesmenat-petar-hristov-ubit-zaradi-obshtestveni-porachki.html

Оперативните служби не разполагат с информация, нямат агентура и наблюдение, за да предотвратят убийства като това в Нови Искър и това на бизнесмена Петър Христов. Това коментира пред Фрог нюз адв. Константин Симеонов.

Адв. Симеонов пред Фрог: Бизнесменът Петър Христов е убит заради обществени поръчки?

https://frognews.bg/novini/adv-simeonov-pred-frog-biznesmenat-petar-hristov-ubit-zaradi-obshtestveni-porachki.html

Оперативните служби не разполагат с информация, нямат агентура и наблюдение, за да предотвратят убийства като това в Нови Искър и това на бизнесмена Петър Христов. Това коментира пред Фрог нюз адв. Константин Симеонов.

Григор Димитров спечели шоуто с Лейтън Хюит и впечатли с радостта си (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108779_grigor_dimitrov_specheli_shouto_s_leitun_hjuit_i/?ref=rss


Григор Димитров победи бившия водач в световната ранглиста по тенис Лейтън Хюит в шоу мач в Сидни. Българинът се наложи с 4:1, 4:2 срещу австралиеца.<br /><br />Двамата изиграха вълнуващ двубой с красиви разигравания. Димитров привлече вниманието с радостта си след последната точка. Той направи ас, но трябваше да изчака и резултата от намесата на "ястребовото око". "По-значимо от финал в турнир от АТП", написаха шеговито организаторите в "Туитър".<br...

Красимир Горсов: Петър Христов спаси живота на Мануела

http://dnes.dir.bg/news/manuela-krasimir-gorsov-petar-hristov-26761322

Петър Христов спаси живота на Мануела, това е нещо, за което ще му бъда признателен цял живот, обичам го като брат!

Джигит блъсна полицай на бул. „Демокрация” в Бургас

https://frognews.bg/novini/djigit-blasna-politsai-bul-demokratsiia-burgas.html

Бързо каращ шофьор бутна катаджия, който се опитвал да го спре, размахвайки палка на оживения бургаски булевард „Демокрация“. Тази пътна артерия е много оживена, тъй като води до центъра на града, а инцидентът е станал на метри от пешеходна пътека, уточняват от МВР.

Защо французите обичат "чадъра на четири колела"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/08/3108769_zashto_francuzite_obichat_chadura_na_chetiri_kolela/?ref=rss


"Ситроен Дьо шво" (Citroen 2CV) днес е истинска икона и несъмнено най-емблематичният и най-известен френски автомобил. В. "Фигаро" представя неговата история и причините за неговата популярност.<br /><br />Чадър на четири колела<br /><br />Дьо шво (два коня - бел.ред.) е създаден, за да отговори на търсенето на французите, желаещи да имат по-бързо и по-надеждно транспортно средство от конете и каретите. Най-прочутият модел на "Ситроен", този...

МВР ни пробутва версия „лични мотиви” за убийството на Петър Христов

https://frognews.bg/novini/mvr-probutva-versiia-lichni-motivi-ubiistvoto-petar-hristov.html

МВР ни пробута версия „лични мотиви” за убийството на Петър Христов и то броени минути след инцидента. Това стана ясно от изказването на шефа на СДВР Ивайло Иванов, който никога в живота си не е разкрил криминално престъпление, тъй като служил само в охранителна полиция. Той и шефа на ГДНП Христо Терзийски посетиха местопрестъпленито и коментираха поредното дръзко посегателсдтво пред журналисти.

Индексите на БФБ-София направиха рязък завой надолу

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-направиха-рязък-завой-надолу_l.a_i.755906_at.1.html

След като индексите на БФБ-София изпратиха първата борсова седмица за годината с повишения, днес повечето от тях се движат на червена...

10 видеа за деца и родители за опасните педофили в интернет

https://offnews.bg//mama-nindzha/10-videa-za-detca-i-roditeli-za-opasnite-pedofili-v-internet-672501.html

Колко от виртуалните си приятели познавате наистина? Замисляте ли се, преди да приемете покана за приятелство? Влизате ли в чатове и водите ли разговори с хора, без да се интересувате кой стои зад профилната снимка? Играете ли онлайн игри? Влизате ли в диалог със съперниците си? Има ли сред тях особено настойчиви? Такива, които се интересуват от начина ви на живот, от родителите ви, от интересите ви? Ако отговорите положително поне на един от тези въпроси, вие сте потенциална жертва на сексуално киберпрестъпление. Следващите видеа разказват за опасностите, които дебнат в мрежата. Уницеф България подготви серия клипове, предназначени за по-малките…

Тръмп с нов план за продажба на американски оръжия отвъд океана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651429

Тръмп с нов план за продажба на американски оръжия отвъд океана
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е близо до завършването на нов план – „Купете американското“, който предвижда по-голяма роля на военните аташета и дипломатите на Вашингтон за продажбите на американски оръжия отвъд океана, предава Reuters, цитирана от "Фокус". Очаква се още през февруари Тръмп да обяви началото на „цялостно

Орбан нарече завоеватели икономическите мигранти в Европа

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-viktor-orban-migranti-26761294

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече завоеватели онези бежанци, които пристигат в ЕС в търсене на по-благополучен живот.

64 мигранти са загинали при потъване на лодка край бреговете на Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651459

64 мигранти са загинали при потъване на лодка край бреговете на ЛибияШестдесет и четири мигранти са загинали при корабокрушението край бреговете на Либия през уикенда. Това съобщи днес Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от ДПА и БТА. По-рано бе съобщено за 25 жертви при потъването на гумена лодка с близо 150 човека на борда. Това е първото корабокрушение с мигранти в Средиземно море от началото

Иран забрани английския език в началните училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=366722

Иран забрани преподаването на английски език в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на този език създава условия за западно "културно нашествие", предаде Ройтерс.

Мотивите за стрелбата по Петър Христов - от лични до бизнес интереси

http://www.cross.bg/interesi-ivanov-svurzani-1564976.html

/КРОСС/ "Лицето не е било убито на място, то е транспортирано от негови близки. Започнали са действия по неговото спасяване в 10:30, за съжаление в 10:49 ч. е починал. Лицето е 49-годишен български гражданин". Това каза на извънреден брифинг директорът на СДВР Ивайло Иванов във връзка с убийството в "Манастирски ливади", предава 24 часа. "Проверяваме много версии. Всички възможни места от където може да е започнала стрелбата се проверяват. С добра репутация е (жертвата, бел.ред.) и не изключваме действия, свързани с личния му живот", коментира той. "Към настоящия момент нямаме данни, че спрямо него са отправяни заплахи. Имал е фирмен автомобил с шофьор, който го е придружавал. Не установяваме да е имал интереси в търговия с високорискови акцизни стоки", допълни Иванов. Основните ни версии до този момент са свързани с неговия бизнес, тъй като лицето има доста разностранни интереси. Това каза гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“, предава "Фокус". „Не изключваме и версии, свързани с личния му живот. Издигаме всички хипотези“, заяви той. „Не можем да сме конкретни, но има интереси в строителството и в хранително-вкусовата промишленост. С добра репутация е сред обществеността“, обясни гл. комисар Терзийски. „Не сме приключили с действията по разследването на терена“, каза още той

Има опасност запалилият се ирански танкер да избухне

https://www.actualno.com/asia/ima-opasnost-zapalilijat-se-iranski-tanker-da-izbuhne-news_653142.html

Съществува опасност иранският танкер, който се сблъска с товарен кораб край бреговете на Китай в събота, да избухне. Това обявиха китайските власти, предава South China Morning Post, като се позовава на данни от държавните медии. За риск от взрив съобщиха и от Иран. По-рано бе намерено тялото на един от моряците от екипажа на танкера. Припомняме, че танкер, пренасящ ирански петрол, се запали и предизвика нефтен разлив в Източнокитайско море в неделя, след като се сблъска с китайски товарен к

Деница Николова ще съпредседателства заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-programata-transgranichno-1564975.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще съпредседателства заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA България-Турция 2014 - 2020 г. Събитието ще се проведе утре - 9 януари 2018 г., в гр. Одрин, Република Турция. На заседанието ще бъде разгледан и обсъден пакетът с документи, включващ насоките за кандидатстване и правилата за оценка по Втората покана за подаване на проектни предложения по програмата. Предвидено е също представяне на текущото изпълнение на програмата и напредъка в дейностите по приключване на Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция за периода 2007-2013 г. Управляващ орган по Програмата е Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а Министерството по европейските въпроси на Република Турция изпълнява функциите на Национален орган.

Убитият Петър Христов e свързан с кръга „Капитал“

http://www.barometar.net/90208/

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е собственик в голямата млечна компания „Лактима“. Той е е в Съвета на директорите на холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”. Холдингът обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, ентъртейнмънт бизнеса, финансови и консултантски компании. Една от версиите е, че бизнесменът е прострелян от автомобил, който го е чакал пред […]

Вижте как отбелязаха Бабинден в район "Северен" в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6651428

Вижте как отбелязаха Бабинден в район "Северен" в Пловдив (Снимки)Бабинден бе отбелязан в кметството на пловдивския район "Северен". В обедната почивка всички чиновнички се събраха в заседателната зала на кметството, където бе изпълнен традиционният ритуал с измиване на ръцете на най-младата баба от най-скорошната родилка. След това всички, които желаят да имат отроче, минаваха покрай бабата,

МВР за убития Христов: Не изключваме версии, свързани с личния му живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651427

МВР за убития Христов: Не изключваме версии, свързани с личния му животЛицето не е било на място, то е транспортирано от негови близки. Започнали са действия по неговото спасяване в 10:30, за съжаление в 10:49 ч. е починал. Лицето е 49-годишен български гражданин. Проверяваме много версии. Всички възможни места от където може да е започнала стрелбата се проверяват. С добра репутация е и не изключваме действия,

МВР проверява дали убийството на Христов е свързано с бизнеса му (допълнена в 14:24 ч)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108786_mvr_proveriava_dali_ubiistvoto_na_hristov_e_svurzano_s/?ref=rss


МВР проверява дали днешното убийство на Петър Христов е свързано с бизнеса му. Това съобщиха на брифинг шефът на Софийската дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов и директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски.<br /><br />По думите на Терзийски убитият бизнесмен е имал разностранни бизнес интереси - в строителството, хранително-вкусовата промишленост и други като всички били с добра репутация сред обществеността.<br /><br />Разследващите подчертаха...

МВР преверява дали убийството на Христов е свързано с бизнеса му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108786_mvr_preveriava_dali_ubiistvoto_na_hristov_e_svurzano_s/?ref=rss


МВР преверява дали днешното убийство на Петър Христов е свързано с бизнеса му. Това съобщи на брифинг шефът на Софийската дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов.<br /><br />По думите му освен в млекопроизводството Христов е имал интереси и в строителството. Шефът на СДВР подчерта обаче, че проверка е показала, че убитият не е имал бизнес интереси към високо рискови акцизни стоки.<br /><br />Проверяват се и други версии.<br /><br />Сигналът за убийството...

Образователният министър показал незнание в казуса с Истанбулската конвенция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108758_obrazovatelniiat_ministur_pokazal_neznanie_v_kazusa_s/?ref=rss


Горещ обществен спор предизвика Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието срещу жени и момичета, домашното насилие. "Обединените патриоти" и БСП се обявиха срещу ратификацията на документа, а вицепрезидента Илиана Йотова подкрепи ратификацията и определи документа, като "един много важен документ".<br /><br />Между насилието, социалния пол и спекулациите<br /><br />Има разлика между джендър и пол по отношение на превода на понятията в правния...

Истанбулската конвенция разчупва половия стереотип, каза Велина Тодорова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108758_istanbulskata_konvenciia_razchupva_poloviia_stereotip/?ref=rss


Горещ обществен спор предизвика Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието срещу жени и момичета, домашното насилие. "Обединените патриоти" и БСП се обявиха срещу ратификацията на документа, а вицепрезидента Илиана Йотова подкрепи ратификацията и определи документа, като "един много важен документ".<br /><br />Между насилието, социалния пол и спекулациите<br /><br />Има разлика между джендър и пол по отношение на превода на понятията в правния...

Орбан нарече завоеватели бежанците, които идват в ЕС по икономически причини

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108762_orban_nareche_zavoevateli_bejancite_koito_idvat_v_es/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан нарече завоеватели онези бежанци, които пристигат в Европейския съюз в търсене на по-благополучен живот, предаде ТАСС, като се позова на интервю, дадено от политика на германския в. "Билд" и публикувано днес.<br /><br />Запитан защо Унгария не желае да приема кандидати за убежище, Орбан казва: "Ние не гледаме на тези хора като на мюсюлмански бежанци. Гледаме на тях като на мюсюлмански завоеватели. За да се озове в Унгария човек примерно...

Азиатските борси продължават да записват ръстове

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борси-продължават-да-записват-ръстове_l.a_i.755904_at.1.html

Азиатските фондови пазари затвориха сесията в понеделник на зелена територия, следвайки положителния тренд на Уолстрийт от петък и в очакване на...

Започва засаждането на "Северна гора" в Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651403

Започва засаждането на "Северна гора" в АнглияБританските власти пристъпиха към реализацията на плана за озеленяване на индустриалните райони в северните части на Англия чрез създаването на новата "Северна гора", състояща се от 50 милиона дървета, предаде ТАСС. "Простиращата се на повече от 193 километра между градове като Бредфорд, Лийдс, Манчестър и Ливърпул запланувана "Северна гора" ще

Черно море подписа с трима

http://www.moreto.net/novini.php?n=366745

Трима футболисти се обвързаха с Черно море днес. Това са Мехди Фенуш, Венцислав Бенгюзов и Аристот Ндонгала, които подписа договори с “моряците” и през пролетта ще защитават цветовете на варненския клуб, научи Moreto.net. Венци Бенгюзов и Фенуш идват от Верея, а Ндонгала игра за последно в Локомотив ГО.

Фабрика за домати със стени от буркани

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6651417

Фабрика за домати със стени от бурканиКогато трябва да се привличат клиенти, нестандартният подход може да е изключително успешен. Изглежда, че на това разчитат в италианската фабрика за преработка на домати Mutti. Затова собствениците решиха да построят посетителски център, в който туристите ще могат да наблюдават част от произведствения процес,

Кой кой е в българското председателство на Съвета на ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/koi-koi-e-v-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-syveta-na-es-253420/

Politico прави разбор кой може да подкрепи или да провали работата на България в следващите шест месеца

Красимир Горсов: Петър Христов спаси живота на дъщеря ми Мануела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651397

Красимир Горсов: Петър Христов спаси живота на дъщеря ми МануелаПетър Христов спаси живота на Мануела, това е нещо, за което ще му бъда признателен цял живот. Обичам го като брат", каза пред "24 часа" бащата на ранената в катастрофа с Максим Стависки през 2007 г. Мануела Горсова. Момичето от Велико Търново продължава да е в будна кома, а убитият бизнесмен бе основен благодетел на семейството в борбата им за

Частна фирма охранява Рилския манастир

http://dnes.dir.bg/news/ohrana-rilskiat-manastir-26761220

Рилският манастир вече се охранява от частна охранителна фирма от Дупница.

Студена вълна удари Бангладеш

http://dnes.dir.bg/news/bangladesh-studena-valna-izmraznali-26761219

Студове изместиха обичайните субтропични температури в Бангладеш и днес термометрите там показват рекордно ниски стойности.

Неправителствена организация сигнализира за нови проблеми на софийския бул. "Дондуков"

http://www.mediapool.bg/nepravitelstvena-organizatsiya-signalizira-za-novi-problemi-na-sofiyskiya-bul-dondukov-news273976.html

За нови проблеми по прясно ремонтирания софийски бул. "Дондуков" сигнализира неправителствената организация "Спаси София" в понеделник. От там разпространиха снимки, на които се вижда, че част от т. нар. делинеатори, които разделят велоалеята от лентите за колите, са откъртени, а на асфалта има дупки. От Столичната община обясниха, че дупката е малка и е близо до трамвайните релси. Фирмата изпълнител "Трейс" щяла да провери каква е причината за появата ѝ и да отстрани проблема за своя сметка, тъй като ремонтираният участък от булеварда е в гаранция. "Спаси София" многократно сигнализираше за проблеми при ремонта на бул. "Дондуков", която започна през лятото и завърши в края на ноември. Според тях реконструкцията на трасето е направена некачествено и това стана повод организацията да направи протест срещу управлението на кмета Йорданка Фандъкова. Той беше обявен от управляващите от ГЕРБ за политически. В края на ремонта от "Трейс" обявиха, че част от новоположения паваж по булеварда е извадена умишлено, а премиерът Бойко Борисов видя в това политическа атака. В понеделник от "Спаси София" използваха поредните проблеми на "Дондуков", за да попитам вътрешния министър Румен Радев дали полицията е заловила "човека, който вадеше паветата". Според тях "накрая може да се окаже, че същите, които вадиха павета, са тези, които поставяха асфалта".

Виктор Орбан смята бежанците за завоеватели

http://www.mediapool.bg/viktor-orban-smyata-bezhantsite-za-zavoevateli-news273975.html

  Унгарският премиер Виктор Орбан нарече завоеватели онези бежанци, които пристигат в ЕС в търсене на по-благополучен живот.   Запитан защо Унгария не желае да приема кандидати за убежище, Орбан казва:    "Ние не гледаме на тези хора като на мюсюлмански бежанци. Гледаме на тях като на мюсюлмански завоеватели. За да се озове в Унгария, човек, примерно от Сирия, трябва да преодолее територията на четири страни, които, дори да не са толкова богати като Германия, все пак са стабилни, тоест там те вече не трябва да се страхуват за живота си".   "Дори само това е потвърждение, че те мигрират по икономически причини в търсене на по-добър живот", добавя политикът в интервю за германския в. "Билд"   Орбан заявява, че страната му трябва да има правото сама да решава кой ще живее на нейна територия. Той изразява опасения, че прекомерният брой мигранти от мюсюлмански страни може да предизвика появата на т. нар. успоредни общества.    "Християнското и мюсюлманското общество не може никога да бъдат обединени", обяснява той. Идеите на мултикултурализма според него "са илюзия".   Орбан заявява, че Унгария допринася за уреждане на миграционната криза, действайки като защита на външната граница на ЕС със Сърбия.    "Това ни струва един милиард евро от 2015 г. насам, а Брюксел не ни е платил нито цент", отбелязва той.  

Из делниците на един луд (1-5 януари)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-1-5-ianuari-672500.html

Понеделник, 1 януари

ЧНГ и т.н., братя и сестри. Обратно на всички пожелания ние няма да кажем нека новата година да ви донесе, а ще кажем друго: нека отнесе! Дано ме разбирате. Почвам нещо напоследък да се чувствам като през 1983 г. Тогава бях категорично убеден, че Живков ще ни събере кърпичките на всички. За малко беше. И сега пак са ме налегнали някакви такива фаталистични чувства. Като го гледам Борисов колко е витален…

Майната му, с извинение.

Президентът Радев и съпругата му са във Виена, лично канцлерът на Австрия ги поканил на концерта във Виенската опера по случай Нова година. Експертите този път одобриха тоалета на Десито. Според мен беше малко пъстър и твърде жизнерадостен за посещение на опера, но нашето мнение е без значение.

Герберските тролове веднага атакуваха, че президентът и жена му щели да профукат маса народни пари за един концерт, без който спокойно можели да минат. Както бил направил г-н Борисов, който също имал покана, но я отклонил с цел да направи икономии на хазната. Лично ние се съмняваме, че Борисов е бил поканен. В България е широко известно, че той никога не е ходил на опера и симфоничен концерт. Веждито успя да го заведе 3-4 пъти на театър и веднъж на оперета. Но до опера не стигнаха. И щом у нас се знаят тия работи, то се знаят и из европейските дворове. Затова явно герберите лъжат, Борисов не беше поканен. И така е по-добре и за него, и за операта, и за родината. Представяте ли си да го снимат как си чати на телефона през Вайбъра. Той това го прави като се събират премиерите на ЕС, та в операта…

Сигурен съм, че и Борисов страда, че са поканили Радев, а него не са. Той си е такъв. Понякога имам усещане, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди...

Ако си спомняте, лани, в последните дни на годината, Валери Симеонов виеше като вързана овчарка, че Борисов му объркал плановете с втрия лифт в Банско и той явно нямаше да може да си изпълни обещанието към един човек. А в такива случаи обикновено се налага да се връщат едни пари, ако вече са взети. Или да се отписват бъдещи приходи, които вече са разпределени по направления и пера… И Симеонов беше бесен. „Борисов, вика, ме изработи! Той саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско. Не искам да го виждам… Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на МС. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат и искат да си начешат егото!“

Тогава написахме: „Тоя е такъв прабългарин, че като нищо може да счупи снопа с клечките…“ И явно и на Борисов са му минали същите мисли (дано не преувеличавам) през главата и на 28 декември сам предложи извънредна точка в заседанието на МС и въпросът се реши в полза на Симеонов.

И излезе, че Борисов се съгласява от зор заман, само, за да угоди на патриотите, които могат „да счупят“ държавата за нема нищо. Много хитро изигра сценката.

Драмата с лифта заби клин в крехкото патриотично единство. Волен Сидеров вика: „Не знам защо цялата държава се занимава с някакъв лифт. Вероятно става дума за пари. (!) Ние не се съгласихме да участваме в тази коалиция заради лифтове, плажове или пързалки, а заради нещо по-сериозно и съществено – да вдигаме доходите на хората, да се борим с престъпността… ”

Не сме единодушен. От една страна е възможно да е дошъл краят на ремисията на Сидеров. Доста дълго продължи, дори ми се струва, че това е най-дългият период на нормалност на Волен от началото на политическата му кариера. От друга страна е възможно лидерът на Атака да е останал извън раздаването. Зер случайно споменава за пари? И сега е решил да заработи поне малко популистки чар на сметката на партньорите си в ОП. Да се направи на герой. Е, малко е пропуснал времето за подвиг, преди седмица мълчеше като … сещате се, а сега, след като решението е взето, се сети, че има мнение по въпроса…

Направо са ми прозрачни без граници всичките…

Еколозите подозират, че целта не е втори лифт, а да се разшири зоната за строителство, да се вдигнат нови хотели. „Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, пише в. „Сега“, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания… В края на миналата година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка.“ Екологът Тома Белев разправя, че като нищо можели да се появят още 40 хил. легла. И тези притеснения, че Банско може да се превърне в нов Слънчев бряг, подбудиха най-масовите протести след 2013 г.

Историята е доста мътна. Ясно е само, че всички защитници на промяната на концесията за Банско имат лични интереси. Каролев например се оказа собственик на част от хотел. Петьо Блъсков пък така се е набълбукал с лични и фирмени кредити към ПИБ, че ще брани със зъби и нокти Цеко Минев и бизнеса му и т.н. Което обяснява заглавията във в. „Труд“.

В българският печат за съжаление рядко може да се срещне такова експресивно заглавие

Икономистът Красен Станчев написа във Фейсбук: „Както по всичко изглежда някой иска да прилапа ПИБ и финансираните от банката начинания, включително Банско, и протестът, неосъзнато, но с ентусиазъм, се опитва да му помогне.

Туй е като историята с КТБ, но вместо… завземане на части от масата на несъстоятелността, сега трябва да се вземе, както изглежда, читава банка със здравословните финансирани от нея бизнеси.“

Е, чак пък толкова читава банка, айде холан! И Кой е тоя някой?

Едно е сигурно: Каквото и да става, то става със санкцията на Борисов.

Македонският президент Георге Иванов вика: „Ние имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателно дата за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза.“

Чак им завиждам на македонците. Какви вълнуващи моменти ги очакват. Имат толкова много неща, на които да се надяват. Помните ли, братя, когато и ние чакахме дата какви вълнения бяха? Ще ни дадат ли, няма ли да ни дадат… После помните ли грандиозната битка на Соломон Паси да изтеглят приемането от 1 януари 2007 г. на 31 декември 2006 г.? За малко я загуби тая битка, но даде всичко от себе си.

Освен това на македонците им предстои да влизат и в НАТО. И в тази посока могат да лелеят много надежди. Как страната им ще бъде призната за стабилна, как ще се юрнат към тях чуждестранните инвеститори… О, времена на надежди! Като сега помня как през 2003 г. питаха днешния премиер, тогава главен секретар на МВР, за заплатите на полицаите и той каза: «Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното…”

Е за тия надежди им завиждам на македонците.

Дето викаше Валери Петров, имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта.

Вторник, 2 януари

От пресцентъра на президентството съобщиха, че Румен Радев е наложил вето на новия антикорупционен закон, като го е оспорил „по принцип и в неговата цялост“. Ако се съди по мотивите, които юристите в президентството са посочили, законът е повече от нескопосан и недоправен. И едва ли ще заработи, след като депутатите отнеха защитата на вносителите на сигнали.

„Има нещо незряло, нещо като поведение на слаб ученик, който направо може да ви разсмее. Да се приеме антикорупционен закон само няколко дни преди започването на ротационното председателство на ЕС е прекалено“, пише водещото френско издание „Журнал дьо Диманш“ за ситуацията в България.

Между другото тия дни британският "Гардиън" и немският "Ди цайт" ни определиха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството. Днес ни сурвака „Журнал дьо Диманш“: България е една малка Русия. Цари мафиотски манталитет и никога няма да отговори на изискванията на поставените критерии. Трябва да се признае, че тази малка страна 10 години след приемането си в ЕС не е отбелязала напредък.

Преди двайсетина дни имахме повод да заключим, че вътрешният министър е много къпан. И той се скъса от старание да докаже, че е точно така. Слушам го днес да обяснява за убийството в Нови Искър: „Много е тежко престъплението, ако има престъпление.”

Зер може да няма? При шестима убити, без да се брои кучето?

Само от разследването на този случай човек може да си извади категорични заключения за тоталното безхаберие, което цари в българската полиция.

В момента всичкото полицай, жандармерия, качулки са на крак и издирват „новия“ убиец – Росен Ангелов. Каракачанов имал данни, че бил участвал във Френския чуждестранен легион. Демек много опасен човек. Според полицията вече нямало съмнение, че той е убиецът. Имало и ДНК анализ, който доказвал това. Специалистите попитаха как се прави ДНК анализ за едно денонощие, но няма кой да им отговори.

Де го Веско Маринов да запее „Нашата полиция ни пази…“?

Сряда, 3 януари

Нова национална драма – ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция. То не е точно драма, а по-скоро каша.

Конвенцията е посветена на защитата на жените от насилие. Но патриотите и други родолюбиви лица силно се притесниха, че с нея се цели да се въведе „трети пол“ и да се поеме ангажимент за легализиране на еднополовите бракове. В самата конвенция дума няма за тези неща. И противниците ѝ не можаха да посочат друг аргумент за страховете си, освен това, че няколко организации, ангажирани с правата на хомосексуалистите, защитавали конвенцията. Зер хомосексуалистите не могат да се борят против домашното насилие.

Тетка Цачева и Екатерина Захариева вложили много усилия да обяснят на патриотите, че целта на конвенцията е защита на жените от насилие. Но никак не е лесно да вкараш нещо в главата на патриот, особено на Валери Симеонов. Възможно е по-скоро нещо да излезе, отколкото да влезе.

И много разумни хора се опитаха да им обяснят. „Истанбулската конвенция, написа Юлиан Попов, е или поредната проруска антизападна партенка, или просто незнание на това какво думата “gender” означава на английски език. Конвенцията се обявява против правото и практиката на мъжа ти да те пребие, защото не си му сготвила, на основата на това, че готвенето е женска работа; или ти да го пребиеш, защото не е сменил маслото на колата, на основата на това, че смяната на маслото е мъжка работа.“

Мъжка работа, женска работа, дрън-дрън… Не е в това въпросът. Ние например сме изключително прогресивна личност (вас ли да убеждаваме?!) и не смятаме, че готвенето е женска работа, нито пък смяната на маслото е мъжка работа. И двете са работа и ние ги избягваме доколкото можем.

И като крайно патриотите и техните министри гласуваха против конвенцията.

И тук цитирам дословно „Монитор“, защото не мога да поема отговорност: „Симеонов обясни, че против са гласували тези му колеги, които били нормално сексуално ориентирани.“

Което означава, че само 8 министри са нормално ориентирани – Симеонов, Каракачанов, Нено Димов (да не повярваш!), Емил Караниколов, Горанов, Московски и Ананиев. Останалите, барабар с премиера, са малко нещо ненормално сексуално ориентирани. Така излиза.

Всички изтъкват, че конвенцията защитава жените от насилие, но истината е, че тя защитава и мъжете. И тоя проблем става все по-актуален. Пример точно по поръчка. На връх Нова година 54-годишният Стоян Ненчев от пловдивското село Черноземен се почерпил. Кога да се напие човек, ако не на Нова година? Обаче съпругата му Димитринка не взела под внимание тези съображения и първо му вдигнала скандал, а след това преминала и към физическа саморазправа. Разбила няколко чинии в главата на нещастния човечец. И така напит и набит, бай Стоян си легнал и повече не станал, на 1 януари бил открит мъртъв.

И това не е някакво изключение. Още през 2009 г. изследване на НЦИОМ показа, че 1/5 от българите си признавали, че са насилвани вкъщи. Най-масовата форма била на психически тормоз, който варира в широки граници. От ежедневното повтаряне “Мухльо, виж хората какво правят, а ти...” (на майка й приказките естествено!), през среднощното ръчкане в ребрата (Как можеш да хъркаш така безгрижно с тая малка заплата!) до редовното прибиране на заплатата (нищо, че е малка). Между другото и това се води насилие. Та нима не е насилие да му взема заплатата и той да нема два лева да пие една ракия? А да му туря вечерен час като на петокласничка, не е ли насилие? Ами да му въдворява икономически мигранти (например майка си) при материална база за двама? Да държи дистанционното и да му определя какво да гледа? Да го трови с храни и напитки, които организмът му не приема? Хиляди, даже десетки са униженията, на които е изложен съвременният мъж.

Както правилно изтъкна министър Захариева, важен момент в конвенцията е, че тя променя стереотипната представа, че мъжът задължително трябва да осигурява препитанието на семейството.

Е само затова си струва да се приеме тази конвенция!

Четвъртък, 4 януари

Жители на Северозапада организирали подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България и присъединяването им към Румъния, раздува Нова телевизия. Да, раздува, защото зад цялата история стои само един човек – некой си Борис Каменов от Монтана. Той е инициатор на подписката и не е ясно дали някой друг се е присъединил. Каменов обяснява, че иска отделяне на Северозапада от България, за да се спаси регионът от корупцията в страната., и да се присъедини към Румъния, където съдебна система била много по-ефективна и водела борба с корупцията.

Ако ме питате мен, зевзешка история. Обаче не само медиите ѝ се вързаха. Например кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков излезе с остра декларация против сепаратизма: „Подобни сепаратистки настроения на фона на случващото се в Европа застрашават единството на България като символ на стабилност и балансьор на мира на Балканите…“ и т.н. дрън-дрън.

Господари на ефира изловили уличен музикант, който прибира парите на хората без да изсвири нито нота. Просто не можел да свири.

Което ме подсеща за едно есе на Антонио (Тонино) Гуера. Ако си спомняте по един негов разказ преди време тръгна манията за „висящото“ кафе. Да пиеш едно кафе, но да платиш две, та като мине и некой сиромах, да пие едно безплатно. И тази мода трая ден до пладне. Та той има едно есе, в което разказва за една своя делова закуска в Неапол. Настанили се те с партньора му, поръчали си и започнали по делови въпроси. Отнякъде обаче се появил музикант с китара, седнал на съседната маса. Те изтръпнали чакали да запее, но той не почвал.

По време на една пауза в разговора музикантът се приближил до тях дискретно и с лек поклон им поднася картонче с напечатан текст: „НЕ СВИРЯ, ЗА ДА НЕ ВИ БЕЗСКПОКОЯ, БЛАГОДАРЯ.“

„Дадохме му, разказва Тонино, петстотин лири и си отиде. Когато сервитьорът Гаетано дойде да ни донесе сметката, каза: „Puveriello, è pate, è figli, e nun sape suna’!” (Бедният, семейство, деца, а не знае да свири…)

На такъв никога не бихме отказали някой лев.

Петък, 5 януари

И накрая да ви кажа нещо важно, щото вероятно много от вас са взели решение да се поправят тая година. Като ме изписваха от болницата докторката ми наложи дълга епитимия. Каза, че предвид на тежката операция, един месец не бива да кусвам алкохол. Поспорихме доста и постигнахме компромис – 25 дни, които изтичаха точно пред Коледа. Но не почнах на Коледа. Два-три дена по-рано започнах да се захранвам с по чаша-две вино на ядене (без закуска). И за Коледа бях абсолютно готов и за питиетата за възрастни.

Между другото, откакто влязох в болницата, не съм пушил. Решил съм, ако ми стигне воля, да откажа цигарите окончателно. Мислех си и алкохола да откажа след празниците. Обаче на връх Нова година прочетох една статия в OFFNews и се отказах да се отказвам. Екип учени от тексаски университет под ръководството на психолога Чарлз Холахан наблюдавали в продължение на 20 г. 1800 души между 55 и 65 г., разделени на три групи: алкохолици, умерени консуматори и трезвеници. И стигнали до заключението, че трезвениците умират по-рано дори и от хроничните алкохолици. 70% от хората, отказали алкохола, не доживявали до 65 г., докато при алкохолиците само 60% не доживявали. А сред умерените пиячи само 41% не достигали тази възраст. Та научният извод е, че най-добре е да пиете умерено, а ако това не ви се отдава, по-добре да пиете неумерено, отколкото хич да не пиете. Най-вреден ефект върху човешкото тяло имал резкият отказ от алкохола. Ако алкохолик реши да спре пиенето, най-вероятно ще гушне чемшира много по-рано, отколкото ако продължи да пие.

Нищо не мога да кажа! Наука!

А, бе, според вас другарят Юнкер на колко години е? Мисля, че доказва изводите на чикагските учени. Един колега от Брюксел вика, че не било вярно, че Юнкер почвал от сутринта. Той просто не спирал, затова не му се налагало да почва.

Горката Европа… И за капак ние ще я председателстваме. Като се замислиш в крайна сметка СИК ще управлява ЕС през следващите шест месеца. Борисов и кукловодите, които му купиха длъжността главен секретар преди 15 г., днес ще определят дневния ред на Европа…

В известен смисъл така ѝ се пада!

To be continued

Ледена епоха в САЩ (снимки+видео)

http://dnes.dir.bg/news/zima-snjag-potopat-zaleden-26761172

Съединените щати и Канада продължават да се борят с арктическите студове. На места температурите паднаха до минус 40 градуса в Щатите и минус 50 в Канада.

"Спейс Екс" започна 2018-а с тайна мисия за американското правителство

http://www.cross.bg/amerikanskoto-pravitelstvo-beshe-1564977.html

/КРОСС/ Компанията „Спейс Екс" изстреля космически апарат в рамките на секретна мисия на американското правителство. Стартът беше даден от Кейп Канаверъл във Флорида. Той беше отлаган на няколко пъти. Подробности за апарата не се съобщават. Знае се само, че той ще бъде позициониран на ниска околоземна орбита. Името на мисията е „Зума". Това беше първото изстрелване за „Спейс Екс" през 2018 г. след рекордните 18 през миналата година. Вече се превърна и в редовна практика да компания на Илон Мъск да провежда подобен тип тайни мисии за американското правителство.

БНБ отчита над 50 млн. евро загуба от управлението на резерва

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/08/3108745_bnb_otchita_nad_50_mln_evro_zaguba_ot_upravlenieto_na/?ref=rss


Управлението на международните валутни резерви от страна на БНБ през първата половина на 2017 г. е донесло 57.6 млн. евро загуба. Това се равнява на -0.25% доходност. Това се вижда от отчета на централната банка за изтеклата година, внесен в Народното събрание, съобщава capital.bg.<br /><br />Изданието припомня, че за последен път централната банка постигна отрицателна доходност през 2013 г. Тогава обаче то се дължеше изцяло на спада на цената на златото, което доведе до преоценка в...

Частни гардове охраняват Рилската обител

https://frognews.bg/novini/chastni-gardove-ohraniavat-rilskata-obitel.html

Рилският манастир вече се охранява от частна охранителна фирма от Дупница

Продажбите на дребно в ЕС и еврозоната се възстановяват през ноември

https://www.investor.bg/novini/130/a/prodajbite-na-drebno-v-es-i-evrozonata-se-vyzstanoviavat-prez-noemvri-253417/

След изненадващия си спад през октомври обемът на продажбите расте с по 1,5% в ЕС и в зоната с единна валута

Шофьор звънна на полицията, за да докладва сам, че кара пил

http://www.moreto.net/novini.php?n=366731

39-годишен шофьор звънна на полицията, за да съобщи, че кара пил. Майкъл Лестър от Уинтър Хевън, Флорида, се е обадил на 911 в нощта на Нова Година, казвайки на оператора, че е пиян и кара в това състояние „цяла нощ”, съобщава Ай Ти Ви.

Гранична полиция търси труп на мъж в Дунав

http://dnes.dir.bg/news/ruse-udavnik-granichna-politzia-26761170

Тяло на мъж се издирва в река Дунав край Русе, съобщиха от Гранична полиция в крайдунавския град.

„Джуманджи“ – забавната алтернатива в киносалона

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/dzhumandzhi-zabavnata-alternativa-v-kinosalona-6077957

Четиримата главни актьори „играят срещу типаж“ съвсем умишлено и целенасочено с намерението да предизвикат смях у хората

Миньори от затворени през 2017 г. рудници ще могат да се пенсионират по-рано

http://www.mediapool.bg/minyori-ot-zatvoreni-prez-2017-g-rudnitsi-shte-mogat-da-se-pensionirat-po-rano-news273974.html

Миньори, които са останали през миналата година без работа заради ликвидирането на рудници, а през 2018 г. навършват години и имат стаж за ранно пенсиониране, ще могат да се възползват от тази възможност, независимо че тя отпадна. За това са се разбрали представители на потърпевшите на среща в понеделник при премиера Бойко Борисов, в който са участвали и финансовият министър Владислав Горанов и националният омбудсман Мая Манолова. До края на 2017 г. всеки миньор от закрит рудник можеше да се пенсионира, ако има 90 точки, възраст 45 години и 6 месеца и ако е работил под земята 10 години. С поправка в Кодекса за социалното осигуряване текстът бе премахнат и така са били засегнати 169 души, които навършват необходимите години за ранно пенсиониране през 2018 г., но ще трябва да работят още 10 години, тъй като вече не отговарят на новите условия. На Националния осигурителен институт обаче ще бъдат дадени указания новото изискване да не важи за заварените случаи от миналата година.  "Г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ, социалният министър, проявиха разбиране, така че проблемът на хората, които през миналата година са от закрити рудници, да бъде решен", каза Мая Манолова на брифинг след срещата в Министерския съвет. "169 души, но всеки български гражданин, който има осигурителни права, е важен. Защото виждате, че понякога с 20 души се защитават далеч по-маловажни каузи. В случая тези 169 български граждани са достатъчно голяма група хора, за да стигнат до вниманието на правителството и на премиера. Нашето разбиране е, че те трябва да запазят правата си такива, каквито са", заяви финансовият министър.. Мая Манолова допълни, че е подготвила вече нужните законодателни промени, които ще внесе в парламента, за да може да се разреши този проблем и за бъдещите миньори, които ще бъдат тепърва съкратени от други закриващи се рудници през тази година. Горанов обаче заяви, че темата ще се дискутира тепърва, тъй като проблемите на преструктуриращите се предприятия не трябва да се решават през осигуряването.

Призна се за виновен обвиняемият за атаката срещу автобус на "Борусия Дортмунд"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651395

Призна се за виновен обвиняемият за атаката срещу автобус на "Борусия Дортмунд"Обвиняемият по делото за нападение срещу автобуса на клубния отбор по футбол от Първа Бундеслига „Борусия Дортмунд“ се призна за виновен, предава информационната агенция TACC, цитирана от Фокус. Подсъдимият 28-годишен руснак Сергей В., напуснал родината си през 2003 г. и получил германски паспорт, изрази съжаление за извършеното от него

Убиецът стрелял от съседна сграда срещу Петър Христов?

https://frognews.bg/novini/ubietsat-strelial-sasedna-sgrada-petar-hristov.html

Убиецът по всяка вероятност е стрелял от съседна новострояща се сграда срещу бизнесмена Петър Христов. Това е една от версиите на разследващите.

Съдебната власт плаща над милион годишно за наеми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108725_sudebnata_vlast_plashta_nad_milion_godishno_za_naemi/?ref=rss


Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем на 10 имота, информира в днешния си брой в. "Сега" като се позовава на отговори от Висшия съдебен съвет (ВСС) по Закона за достъп до обществена информация. Съдилища и прокуратури се помещават под наем, инспекторатът ползва офиси в бизнес сграда, а дирекция на съдебния съвет и прокуратурата в Девня - апартаменти. Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице.<br /><br />Най-голяма сума месечно - 76 029.06 лв., се...

Как да реагираме по време на инцидент в тунел (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/kak-da-reagirame-po-vreme-na-intcident-v-tunel-video-672498.html

АПИ пусна кратък филм, в който разяснява как да реагираме в случай на пътен инцидент в тунел.

Видеото показва последователността на действията, които трябва да извършим, ако попаднем в непредвидена ситуация в тунел. 

Ремонтираните тунели "Витиня" и "Ечемишка" притежават аварийни SOS станции на всеки 150 м. В тях има телефон и пожарогасител. При пожар, първото, което трябва да се направи, е да се натисне бутона до SOS станцията

До него има и телефон за връзка с дежурния диспечер, който чрез системата за видео наблюдение веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система.

Вижте филма в прикаченото видео.

Застрелян е шефът на компанията за млечни продукти "Лактима"

http://econ.bg/Новини/Застрелян-е-шефът-на-компанията-за-млечни-продукти-Лактима-_l.a_i.755903_at.1.html

Бизнесменът Петър Христов е бил прострелян пред офиса си в столичния квартал „Манастирски ливади” тази сутрин, съобщава Би Ти Ви. Стрелбата е станала...

„Големият ядрен бутон“ на Тръмп стана повод за подигравки (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/golemiiat-iadren-buton-na-trymp-stana-povod-za-podigravki-snimki-2071248

Поредна публикация в Twitter на американския президент Доналд Тръмп стана повод за подигравки в социалните мрежи. Държавният глава направи язвително изказване за севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като заяви, че има по-голям ядрен бутон от неговия.

<

Причините, които най-често карат двойките да се разделят

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prichinite-koito-naj-chesto-karat-dvojkite-da-se-razdeliat-2071244

Първият работен понеделник от новата година е наричан от адвокатите Ден на разводите, тъй като тогава се подават най-много молби за разтрогване на брака, пише в. "Дейли експрес".

Допитване, направено във Великобритания сред близо 2100 души по поръчка на адвокатската

Хора от обкръжението на Росен Ангелов знаели, че го издирват, но не подали сигнал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hora-ot-obkryzhenieto-na-rosen-angelov-znaeli-che-go-izdirvat-no-ne-podali-signal-2071245

Полицията е проверявала адреси, на които самоубилият се Росен Ангелов е живял в Добрич, София, както и в района на Своге. Той имал обаче много приятели, които знаели, че е осъждан и е с влязла в сила присъда, но не подали сигнал, обясни директорът на националната полиция Христо Тер

Рекордно ниски температури в Бангладеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651390

Рекордно ниски температури в БангладешСтудове изместиха обичайните субтропични температури в Бангладеш и днес термометрите там показват рекордно ниски стойности, предаде Франс прес. Живакът падна до 2,6 градуса по Целзий в някои ниско разположени местности от тази страна в Югоизточна Азия, където зимата по принцип е приятно мека, предаде БТА.

Кантарджиев потвърди: България е под заплаха от епидемия от морбили

https://www.actualno.com/healthy/kantardjiev-potvyrdi-bylgarija-e-pod-zaplaha-ot-epidemija-ot-morbili-news_653138.html

Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от "внос" на морбили от чужбина. Днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев потвърди опасенията като предупреди, че дори може да се очаква и епидемия. В момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия. Кантарджиев призова здравните власти

Онлайн формуляр улеснява връщането на стоки в магазините

http://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/08/3108739_onlain_formuliar_ulesniava_vrushtaneto_na_stoki_v/?ref=rss


От интернет страницата на Комисията за защита на потребителите може да бъде изтеглен формуляр за отказ от онлайн покупка. Той ще улесни потребителите както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, така и като доказателство, че са го направили, ако на по-късен етап възникне спор с търговеца по този въпрос. Това напомнят от комисията.<br /><br />"Възможно е да настъпи объркване у хората кога и при какви условия имат право да върнат стока без дефект",...

Хванаха извършители на въоръжен грабеж

http://dnes.dir.bg/news/mvr-vidin-vaorazhen-grabezh-26761104

Разкрити и задържани са извършители на въоръжен грабеж от бензиностанция във Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Делио Роси отправи послание към шефовете на "Левски"

http://clubz.bg/62641-delio_rosi_otpravi_poslanie_kym_shefovete_na_levski

Старши треньорът на "Левски" Делио Роси поиска нови футболисти през зимната пауза, за да може отборът да се конкурира с най-силните в България. Това стана на първата пресконференция на "сините" за 2018 г.

Днес "Левски" стартира подготовка и утре заминава за Малта, където ще протече първият етап. Роси, който дойде на "Герена" през лятото на миналата година и шампионатът вече беше стартирал, се изрази доста дипломатично, но и достатъчно категорично.

"Дойдох в "Левски" на четвъртия мач от първенството, нямах възможност да работя преди това с отбора и много неща трябваше да се правят в движение, заяви италианецът пред журналисти. - Постарах се да се заема с най-спешното. Сега трябва да направим избор дали искаме само да участваме в този шампионат или искаме да се конкурираме. Разликата е тънка. Мисля, че клубът го знае - за да подобрим състава са ни нужни попълнения. И не говоря за количеството, защото нямам проблеми с броя на играчите, а за качество. Не е въпросът просто да бъде заменен един състезател с друг. Ако ще е така предпочитам сегашните футболисти, защото вече съм работил с тях и ги познавам. А иначе дългата зимна пауза ще ни помогне да оправим доста неща."

Роси подчерта, че предпочита да бъде оценяван не по изказванията, а според начина, по който тимът му играе.

Той добави, че още преди два месеца е обявил пред ръководството на какви постове са нужни попълнения и че клубът работи по селекцията. Ако някой бъде продаден в чужбина, трябва да го замени по-добър играч, изтъкна отново носителят на купата на Италия с "Лацио".

Горното не означало, че "Левски" е отбор с ниско качество, просто има нужда от няколко нови футболисти, които да вдигнат нивото още повече, по думите на Делио Роси. Той сравни положението на "Герена" с пръстите на една ръка. Ако те са разперени, може да бъде ударен шамар, но стиснати в юмрук дават по-голяма сила. Това е разликата между добър и много добър отбор, според Роси.

"Всеки ден общувам с президента на клуба и със спортния директор. По някои въпроси не сме на едно мнение, но това е нормално. Забелязах, че в България повече се мисли за резултата в края на седмицата, а не за утрешния ден. Не знам дали това е качество. Едно е да победиш в следващия мач, а съвсем друго да си постоянен за дълъг период от време. Искам да имам дългосрочни успехи в "Левски". От миналогодишния отбор са сменени 12 играчи. Ако на всеки полусезон правиш такива промени, няма да имаш силен отбор. Нужни са най-вече по трима-четирима нови. Всички искат "Левски" да спечели трофей, но за мен е важно не това да стане еднократно, а след това да продължи във времето", рече Делио Роси.

Днес "Левски" започна без нови футболисти, но с ново име в щаба на италианския специалист. Това е бившият съдия Детелин Баялцалиев, който вече ще е преводач на мястото на треньора от школата Тодор Симов.

Предлагат ново име за Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/predlagat-novo-ime-za-makedoniia-6077959

Гърция може да приеме ново наименование на Република Македония съвсем скоро, за момента предложенията са три

Фандъкова да оправи безобразните тротоари, зоват гневни граждани

https://frognews.bg/novini/fandakova-opravi-bezobraznite-trotoari-zovat-gnevni-grajdani.html

Най-безобразни са тротоарите в София, предназначени за ползване от пешеходците. Затова да се отпуснат от централизирания бюджет по 500 000 лв. за поправката им във всеки от 24-те столични района. Това искат от гражданската платформа „Спаси София”.

Има ли имотен балон и ще поскъпнат ли още жилищата във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=366736

Цените на недвижимите имоти във Варна ще продължат да се покачват и през 2018 г., но ръстът ще е по-малък. Това прогнозира пред Дарик заместник-председателят на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Мъж се е удавил в Дунав край Русе, търсят тялото му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651388

Мъж се е удавил в Дунав край Русе, търсят тялото муПърва жертва за новата година взе река Дунав край Русе. Става дума за мъж, който се е удавил в късните следобедни часове на Ивановден. Тялото му се издирва от снощи след подаден сигнал от очевидци, предава БГНЕС. Акцията продължава и днес, като в нея участват екипи на пожарната, водолази от Горна Оряховица и гранични полицаи.

Йорданов: Става тревожно натрупване на тежки престъпления

http://dnes.dir.bg/news/emanuil-yordanov-trevozhno-natrupvane-tezhki-prestaplenia-26760961

„Става тревожно натрупване на тежки престъпления. Трябва категорично да се вземат мерки".

Сърбия получава 1,5 млрд. евро от концесията на летището в Белград

https://offnews.bg//ikonomika/sarbia-poluchava-1-5-mlrd-evro-ot-kontcesiata-na-letishteto-v-belgrad-672491.html

Република Сърбия избра четвъртия по големина летищен оператор в света VINCI Airports за концесионер на белградското и летище "Никола Тесла".

Договорът за управление и разширение на аерогарата е 25-годишен и се очаква да бъде подписан през първото тримесечие на тази година. Общият финансов ефект от сделката се очаква да бъде в размер на 1,5 милиарда евро.

С 5.3 милиона пътници за 2017 г. летище "Никола Тесла" е най-голямото в Сърбия и функционира като хъб на националния превозвач на страната Air Serbia, който осигурява повече от 50% от трафика на аерогарата.

Като концесионер, VINCI Airports се ангажира да привлече в Белград допълнителни полети от над 200-те компании, с които летищният оператор работи. Според базирания във Франция конгломерат Сърбия има силен потенциал за икономически растеж.

За летището в Белград офертата на VINCI Airports включва авансово плащане на 501 млн. eвpo, инвecтиции oт 732 млн. eвpo плюс годишни гoдишни кoнцecиoнни тaкcи в размер мeждy 4.3 и 16 млн. евро.

Мрежата на VINCI Airports обхваща 35 летища в шест държави (Япония, Португалия, Камбоджа, Доминиканската република, Чили и Франция). Обслужила е над 132 милиона пmillion passengers in 2016.

Катастрофа ограничава движението по пътя Казанлък - Дунавци

https://www.24chasa.bg/region/article/6651376

Катастрофа ограничава движението по пътя Казанлък - ДунавциВременно е ограничено движението по път I-6 между селата Копринка – Дунавци, поради ПТП, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обходният маршрут е: път III-5601-Дунавци-Шейново-Хаджи Димитрово-Крън-I-5 и обратно. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA,

"Междузвездни войни" все още не успява да завладее Китай

https://www.investor.bg/novini/346/a/mejduzvezdni-voini-vse-oshte-ne-uspiava-da-zavladee-kitai-253406/

Въпреки усилията на Walt Disney новата продукция от поредицата нямаше особено бляскав дебют в азиатската страна

Иран забрани преподаването на английски в началните училища

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108743_iran_zabrani_prepodavaneto_na_angliiski_v_nachalnite/?ref=rss


Иран забрани преподаването на английски в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на този език създава условия за западно "културно нашествие", предаде "Ройтерс".<br /><br />"Преподаването на английски език в официалния курс на обучение на държавните и частните начални училища е против законите и правилниците", заяви по иранската държавна телевизия ръководителят на държавния Висш съвет за...

Експерт: Биткойнът сам по себе си е спекулация

http://econ.bg/Новини/Експерт-Биткойнът-сам-по-себе-си-е-спекулация_l.a_i.755902_at.1.html

Биткойнът сам по себе си е спекулация. Има една хубава технология зад себе си - блокчейн, която е за дистрибутиране на данни. Всяка транзакция се...

И миньорите от ликвидираните рудници ще имат право на ранно пенсиониране

https://www.actualno.com/society/i-miniorite-ot-likvidiranite-rudnici-shte-imat-pravo-na-ranno-pensionirane-news_653136.html

От право на ранно пенсиониране вече ще могат да се възползват и миньорите от ликвидираните рудници през 2017 г. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Министерски съвет. Манолова заедно с миньори от Бобов дол се срещнаха днес с с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов. Причината - казуса с пенсионирането им заради влезлите от 1 януари нови законодателни изменения, с които миньорите не могат да се пенсионират, ако рудникът е ликвидиран, предаде БГНЕС.

Ново предупреждение: Има опасност от епидемия от морбили

http://www.cross.bg/epidemiya-detzata-prof-1564974.html

/КРОСС/ След като преди няколко дни от Министерството на здравеопазването предупредиха, че има опасност от чужбина да бъде „внесена" дребна шарка (морбили), сега директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев обясни, че дори може да се очаква и епидемия. В момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия. Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст. По данни на Националния център около 70 на сто от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна - миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души. „На 1000 болни деца едно може да направи усложнение и умира. Неприятното, обаче, на тази инфекция са късните последствия. Обикновено при прекарана тежка форма на инфекция може след време да настъпят усложнения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация. Чистият въздух е враг на морбилите, проветряване, чист въздух, децата навънка и никакви контакти на децата до 1-годишна възраст с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция", коментира проф. Кантарджиев. Той засегна и темата за грипния вирус в страната ни

Връщат се пенсионните права на миньорите от ликвидираните през 2017 г. рудници

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vryshtat-se-pensionnite-prava-na-miniorite-ot-likvidiranite-prez-2017-g-rudnici-253418/

Омбудсманът е подготвила законодателни промени, за да могат да се възползват от ранно пенсиониране и съкратени от закриващи се рудници през тази година

Гърция повиши цените на магистралните такси

https://offnews.bg//sviat/gartcia-povishi-tcenite-na-magistralnite-taksi-672493.html

От днес в Гърция се покачиха цените на магистралните такси, съобщава БНР. 

Таксите са повишени на няколко места в отсечките Коринтос -Трикала - Каламата и Атина - Пелопонес. Цената варира от 5 евроцента до 30 евроцента - в зависимост от категорията и изминатото разстояние.

За леките коли се повишава цената на отсечката Атина - Ламия с 5 евроцента. Ако пътувате от Солун за град Ламия, ще платите 35 цента повече. С 20 евроцента по-скъпо е пътуването от Атина за Лариса.

За повечето отсечки цените остават непроменени, защото имаше леко завишаване в последните месеци на миналата година.

Често пътуващите избират обходни безплатни пътища, но понякога разходите за бензин са повече от таксата. Има възможност и за закупуване на абонаментна карта, с която цените на пътните такси са по-ниски.

Новите опасни правомощия на Главна инспекция по труда

http://clubz.bg/62640-novite_opasni_pravomoshtiq_na_glavna_inspekciq_po_truda

На 22-ри декември 2017 бяха обнародвани дългоочакваните (и поредни) изменения на Кодекса на труда (КТ), макар и в доста ограничен, спрямо първоначалния проект, вариант.

Каква е целта на измененията:

Измененията целят основно допълнителна защита на правата на работниците и служителите в случаите, когато не им се заплащат дължими трудови възнаграждения и обезщетения. Предлаганите изменения са плод на продължителна и консолидирана политика на Министерството на труда и социалната политика по стратегическа цел „Повишаването на качеството и сигурността на труда чрез защитата на трудовите, осигурителните и социалните права на работниците и служителите и подобряването на условията на труд в предприятията.“ Считаме обаче, че с приетия Закон за изменение и допълнение на КТ, тези цели са само частично изпълнени, като новите разпоредби създават и значителни рискове. На анализа на ползите и рисковете от промените ще се спрем по-долу в текста.

Дефицити на проекта:

За съжаление, друг, не по-малко важен приоритет пред трудовото ни законодателство - регулирането на иновативния труд, отварянето на дигиталния пазар за нуждите на трудовия пазар и гъвкавите форми на трудова заетост, изобщо не са застъпени в проекта, а приемането на такива мерки се отлага вече повече от десетилетие. Новите технологии налагат промени в бизнес моделите на търговците и инвеститорите, следователно и в необходимата работна ръка. Необходимостта от преквалификация и гъвкавост в трудовия процес са сериозно предизвикателство пред света и особено пред ЕС. Дистанционната работа и гъвкавите форми на заетост са инструмент за висококачествен труд и предоставяне на възможност за полагане на труд извън стереотипа според индивидуалните потребности на бизнеса, съобразени с възможностите и нуждите на трудещия се. Насърчаването за създаване на гъвкави работни места е мярка, подпомага младите, стартиращия бизнес, иновациите и модерните производства.

По този начин, българското Народно събрание възприема само половинчато и едностранчиво трудовата стратегия на ЕС, която цели мултиплициращ ефект чрез постигане на баланс между правата на работещите и защитата на инвеститорите и работодателите.

Конкретните нови мерки:

- Промените предвиждат преди всичко допълнителни компетенции на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ), като разширяване обхвата на задължителните за работодателя предписания и след прекратяване на трудовите правоотношения за изплащане на неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения; въвежда се възможност за иницииране на откриване на производство по несъстоятелност от страна на ГИТ, които редакции ще влязат в сила от 31 март 2018 г.

- Съответно в Търговския закон (ТЗ) се предвижда, че ако дружеството-работодател няма управител повече от месец, овластени да приемат волеизявления ще бъдат съдружниците/ едноличният собственик. Нещо повече, законодателят предписва, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли едва след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието, като съществува хипотезата при изрично договаряне между страните, горепосочените задължения да бъдат изпълнени от приобретателя (чл. 15, ал. 4 и 5 ТЗ).

Сходна и е правната постановка в хипотезата на прехвърляне на дружествени дялове (чл. 129, ал. 1 ТЗ), съгласно която се поставя законов запрет за разпореждане с участие в капитала при наличие на неизплатени изискуеми заплати, обезщетения и задължителни осигуровки, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял.

- Предвижда се и допълнителна защита на правата на работниците и служителите в случаите, когато не им се заплащат трудови възнаграждения и обезщетения: на база влязло в сила предписание на ГИТ за изплащане на забавени повече от два месеца парични задължения по трудови отношения, заинтересованото лице ще разполага с валидно основание за издаване на заповед за незабавно изпълнение срещу работодателя по реда на чл. 417 от Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК).

- Наред с това, измененията предвиждат промяна в изискванията на възложителите към изпълнителните по реда на Закона за обществените поръчки, с възможност за отстраняване от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка кандидат или участник, когато е установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение, че при изпълнение на договор за обществена поръчка е нарушил чл. 118, чл. 128, чл. 245 и чл. 301 - 305 от Кодекса на труда или аналогични задължения, установени с акт на компетентен орган, съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен. Тук законодателят е предвидил възможността, изпълнителят да докаже, че не следва да бъде отстраняван, ако представи удостоверение от органите на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Важно е да отбележим, че подобно удостоверение ще се издава в 15-дневен срок от получаване на искането от участника, избран за изпълнител.

Анализ на мерките:

1. Предвидената възможност за издаване на заповед за изпълнение, основание за която се считат предписанията на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда”, е необяснима, предвид съществуващия и неотменен ред гл. 25-та ГПК и на чл. 410 ГПК. Предписанията на ИА ГИТ, за разлика от другите предвидени в института на заповедното производство основания, не са правен способ за установяване на изискуемост и ликвидност на частноправни задължения. Оправомощаването на администрацията в този частноправен спор е стъпка в погрешна посока. Не става ясно защо се предлага преминаване от особено исково към заповедно производство. А още по-малко - защо работникът няма право да го инициира сам, без посредничество на ГИТ.

2. Предприятието като съвкупност от права, задължения и фактически отношения съгласно ТЗ, би се превърнало в куха норма, ако се постави в зависимост от изплащане на трудови/осигурителни задължения. Допълнително се гарантира кредиторският интерес при наличието на солидарната отговорност на отчуждителя и правоприемника уредена в чл.15, ал. 3 ТЗ. В допълнителна защита се явява и разпоредбата правоприемникът да управлява отделно преминалото върху него търговско предприятие за срок от 6 месеца от вписването на прехвърлянето (чл. 16а ТЗ). Следователно да смятаме, че това нововъведение ще избави кредиторите от тяхната борба да получат дължимото им е наивност.

Не по-малко важна за търговския оборот се явява и препоръката на Министерство на правосъдието, съгласно която посредством частен документ (удостоверение), издаван от работодателя, ще се доказва липсата на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. Редно е да отбележим, че препоръката ще се прилага до приемане на нормативни промени, уреждащи начина на удостоверяване на тези факти.

3. Предложената промяна за овластяване на съдружници/едноличния собственик да приемат волеизявления, отправени към конкретното дружество не би довела до целения от законодателя ефект, поради причини като липсата на задължение от страна на съдружниците да публикуват адресите си за кореспонденция. Тук е редно да се прилага субсидиарно чл. 50 ГПК, който достатъчно ясно и аргументирано разписва спецификите за връчване на търговци. Считаме, че системният подход при решаване на този проблем, наличен при всеки тип търговско дружество би бил да се назначава и вписва служебно особен представител или друга санкционираща мярка, насочена към търговското дружество.

4. Възможността за обявяване на несъстоятелност, респ. за установяване на състояние на неплатежоспособност поради неизплатени трудови възнаграждения е правилно решение. В противен случай, работодателят често насила превръща работниците си в кредитори от последна инстанция - десетилетна практика в някои отрасли на българската индустрия. Предоставянето на инициативата за образуване на производство по несъстоятелност на контролния орган ИА ГИТ обаче е напълно неоправдана (вж. и т.1 по-горе).

Промените оставят впечатлението, че основната им действителна цел е да овластят допълнително администрацията в лицето на ИА ГИТ, като й вменят несвойствени и опасни правомощия - да “разрешава” на работници да търсят правата си по пътя на заповедното производство и да преценява кое дружество със задължения да бъде обявено в несъстоятелност или отстранено от процедура по ЗОП, а кое - “пощадено”.

...

Кристина Петкова е адвокат от Адвокатско съдружие "Радан Кънев и партньори"

Макрон каза на Пекин, че китайският "път на коприната" не може да бъде еднопосочен

http://www.mediapool.bg/makron-kaza-na-pekin-che-kitaiskiyat-pat-na-koprinata-ne-mozhe-da-bade-ednoposochen-news273973.html

Еманюел Макрон каза, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен "път на коприната", който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс. "Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви Макрон в реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна отправна точка на древния Път на коприната. "По дефиниция тези пътища могат да бъдат единствено общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни", заяви френският държавен глава. Започнат през 2013 г., проектът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, след това с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май 2017 г. Си обеща да вложи в проекта 124 милиарда долара, но западните столици подозират, че инициативата има за цел да наложи китайско влияние в чужбина, а не толкова да допринесе за благоденствието. Френският президент предложи на Китай да дадат нов тласък на климатичната битка и да се подготви за поемане на още повече ангажименти срещу глобалното затопляне на следващата конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, предаде Франс прес. В речта си, продължила час и петнайсет минути, Макрон призова за съюз между Франция и Китай в името на "бъдещето на света" и обеща да посещава азиатската страна "поне веднъж годишно", за да влязат двустранните отношения "в нова ера". Макрон, който е привърженик на меката дипломация и на символиката, подари на китайския си колега Си Цзинпин 8-годишен кафяв скопен кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий. Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест", каза Елисейският дворец и заяви, че Си е бил силно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му визита в Париж през 2014 година. Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите" - първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж.

Симеон на церемония по закриване на годината на устойчивия туризъм в Женева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651352

Симеон на церемония по закриване на годината на устойчивия туризъм в ЖеневаСимеон Сакскобургготски  участва в официалната церемония по закриване на Международната година на устойчивия туризъм. В Двореца на нациите в Женева, Швейцария се събраха участници от цял свят, за да обсъдят основните постижения на годината и да начертаят пътната карта за устойчиво развитие на туризма до 2030 г.

Гърция може да приеме името "Нова Македония"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366729

Гърция може да приеме ново наименование на Република Македония, което да се изписва на македонски и това да бъде за всеобщо използване по света, пишат тази сутрин гръцки медии. Според телевизиите "Скай" и "Антена", както и печатните издания "То Вима", "Катимерини" и "Естиа" като най-вероятно ново име за разрешаването на дългогодишния спор между властите в Скопие и Атина се посочва - "Нова Македония".

Белгия е на ръба на нова правителствена криза

https://www.investor.bg/evropa/334/a/belgiia-e-na-ryba-na-nova-pravitelstvena-kriza-253419/

Засилва се натиска за отстраняване на държавния секретар по убежището и миграцията заради програмата за връщане на нелегални мигранти от Судан

101-годишният Кърк Дъглас – най-яркият момент на Златен глобус (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/101-godishniiat-kyrk-dyglas-naj-iarkiiat-moment-na-zlaten-globus-snimkivideo-2071242

Макар церемонията за наградите Златен глобус да премина основно под знака на секс скандала, разтърсил Холивуд, присъстващите на шоуто и потребителите на социалните мрежи не скриха възторга си от появата на живата легенда на американското кино - 101-годишния Кърк Дъглас

Горящият втори ден танкер край Шанхай може да се взриви

http://www.mediapool.bg/goryashtiyat-vtori-den-tanker-krai-shanhai-mozhe-da-se-vzrivi-news273972.html

Има страхове за екологична катастрофа в Източно китайско море, след като от горящия втори ден петролен танкер, който в събота вечерта се сблъска с товарен кораб близо до Шанхай, продължава да изтича гориво. Китайските власти заявиха за опасност от експлозия и потъване на плавателния съд, предаде ББС в понеделник. Спасители са се опитали да стигнат до танкера, но се наложило да се върнат заради токсичните облаци, каза транспортният министър на Китай. Екипажът от 30 иранци и двама бангладешци продължава да се издирва, но международната акция засега няма успех.   Открито е било една тяло, за което се смята, че може да е на член на екипажа на иранския танкер, който превозваше 136 хил. т суров петрол, когато се удари с регистриран в Хонконг товарен кораб, превозващ зърно. Вторият плавателен съд няма много щети, а неговият 21-членен екипаж е бил спасен бързо след инцидента.. Причината за удара остава неясна. Откритото тяло е изпратено за идентифициране в Шанхай, съобщи Мохамад Растад, ръководител на иранската пристанищна и морска администрация. Противопожарни и спасителни екипи се опитват да установят контрол над пожара и да открият 32-амата членове на екипажа. Самолет от американските ВМС "Боинг П-8A Посейдон" се е присъединил към операцията за издирване и спасяване на моряците от танкера, плаващ под панамски флаг, предаде ДПА. След сблъсъка, станал на около 300 км източно край Шанхай,, в издирването на екипажа на иранския танкер се включват осем китайски плавателни съда, един южнокорейски кораб и хеликоптер. Американският военен самолет е обследвал безрезултатно площ от около 3600 квадратни морски мили и се е завърнал в базата си на японския остров Окинава.

101-ият годишният Кърк Дъглас се появи на "Златен глобус", посрещнаха го с овации

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651170

101-ият годишният Кърк Дъглас се появи
на "Златен глобус", посрещнаха го с овацииМакар церемонията за наградите "Златен глобус" да премина основно под знака на секс скандала, разтърсил Холивуд, присъстващите на шоуто и потребителите на социалните мрежи не скриха възторга си от появата на живата легенда на американското кино - 101-годишния Кърк Дъглас, пише в. "Дейли експрес". Видимо в добро разположение на духа,

Мъж се удави в Дунав край Русе, издирват тялото му

https://www.actualno.com/crime/myj-se-udavi-v-dunav-kraj-ruse-izdirvat-tjaloto-mu-news_653134.html

Първа жертва за новата година взе река Дунав край Русе. Става дума за мъж, който се е удавил в късните следобедни часове на Ивановден. Тялото му се издирва от снощи след подаден сигнал от очевидци, предаде БГНЕС. Акцията продължава и днес, като в нея участват екипи на пожарната, водолази от Горна Оряховица и гранични полицаи. Районът около инцидента се обхожда с катер, а заради голямата дълбочина на реката, се правят опити тялото да бъде извадено, без да влизат водолази. Ще се използва изкустве

В четвъртък ще има мирна демонстрация "за" Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/v-chetvartak-shte-ima-mirna-demonstratsiya-za-istanbulskata-konventsiya-news273971.html

Мирна демонстрация в подкрепа на ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция се организира в четвъртък от 11 до 14 ч. пред Народното събрание. Т. нар. Истанбулска конвенция на Съвета на Европа срещу домашното насилие и насилието срещу жени стана обект на политически спорове у нас през последните седмици след разпространена позиция от ВМРО, че въпросният договор създава предпоставки за легализиране на хомосексуалните бракове, изучаване на травестизъм в училище и предоставяне на бежански статут на "травестити от Иран". Впоследствие срещу конвенцията се обявиха БСП и СДС с аргумент, че конвенцията съдържа спорни текстове. 8 министри гласуваха против конвенцията на заседанието на правителството, като основното им притеснение е определението за пол в конвенцията, според което определящи за пола са не биологичните характеристики на човека, а социално изградените роли, които се считат за подходящи за мъжете и жените. Министрите на външните работи и правосъдието Екатерина Захариева и Цецка Цачева пък обясниха, че конвенцията не противоречи на конституцията, а по част от текстовете, които са "несъвместими" с българското законодателство, ще се направят резерви.  Демонстрацията пред НС в четвъртък - денят, в който у нас пристигат всички еврокомисари заради откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, се организира от "Алианс за защита от насилие, основано на пола" - обединение на организации, работещи за правата на жените и за защитата им от насилие, основано на пола, заедно с фондация "Асоциация Анимус". "Ще изразим подкрепата си за ратификацията на Конвенцията, насочена към борба с насилието над жени и домашното насилие. Ще възразим срещу народните представители и партии, които подменят смисъла и текстовете на Конвенцията, както и отклоняват вниманието на хората от проблема с насилието над жени, който има огромни размери. Искаме България без насилие", коментират организаторите. Предстои разглеждането на ратификацията на конвенцията в Народното събрание.

Бивш шеф на МВР: Такива убийства са по финансови причини, тревожно се натрупват престъпления

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/bivsh-shef-mvr-takiva-ubiistva-finansovi-prichini-trevojno-natrupvat-prestapleniia.html

Такива убийства като на Петър Христов стават по финансови причини. Тревожно се натрупват престъпления. Това каза бившият шеф на МВР Емануил Йорданов.

Бивш шеф на МВР: Такива убийства са по финансови причини, тревожно се натрупват престъпления

https://frognews.bg/novini/bivsh-shef-mvr-takiva-ubiistva-finansovi-prichini-trevojno-natrupvat-prestapleniia.html

Такива убийства като на Петър Христов стават по финансови причини. Тревожно се натрупват престъпления. Това каза бившият шеф на МВР Емануил Йорданов.

Лиза Джерард отново гостува в София, този път под диригентството на Йордан Камджалов

http://www.dnevnik.bg/kultura/2018/01/08/3108737_liza_djerard_otnovo_gostuva_v_sofiia_tozi_put_pod/?ref=rss


Един от най-големите гласове в популярната музика, Лиза Джерард, отново ще гостува в София, този път за специален проект на диригента Йордан Камджалов. Певицата и основаният от Камджалов Genesis Orchestra ще представят "Симфония на скръбните песни" по Хенрик Гурецки на 14 май в зала 1 на НДК.<br /><br />Освен творбата на известния полски съвременен композитор на концерта ще прозвучат и песни от самостоятелната кариера на Джерард, както и от времето й в Dead Can Dance. Тя е...

62-годишна даде 2 600 лева на ало измамници в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651359

62-годишна даде 2 600 лева на ало измамници в ШуменЖена на 62 години е дала 2600 лева на телефонни измамници, които я убедили, че участва в полицейска операция за залавяне на измамници, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Измамата е била извършена на 5 януари около 11.30 часа. Мъж се обадил по телефона, представил се за полицай и поискал съдействие от жената да бъдат заловени телефонни

Обърнал се бус затвори за час прохода „Рожен"

http://www.cross.bg/putya-prohoda-dvizhenieto-1564973.html

/КРОСС/ Обърнал се на пътя бус временно затвори движението през прохода Рожен, научи Дарик. Информацията бе потвърдена и от дежурната част на Областното пътно управление, като уточниха, че при тях сигналът е постъпил малко след 11:00 ч. Очаква се най-късно до 13 часа нормалното движение да бъде възстановено. Инцидент е станал по пътя Чепеларе-Смолян, през прохода „Рожен", но в участъка на община Смолян, уточниха от пресцентъра на полицията. „И от двете страни има колеги на пътната полиция и регулират движението, обходният път е през Пампорово", коментираха още от полицията. Според тях, ПТП - то е само с материални щети, без пострадали. По неизяснени засега причини бусът се е преобърнал на пътя. В момента екип на Гражданска защита пътува за мястото, за да отстрани товарния бус от пътните ленти. На този етап движението в едната лента вече е възстановено.  

Фалшивият скандал с Истанбулската конвенция

http://www.mediapool.bg/falshiviyat-skandal-s-istanbulskata-konventsiya-news273970.html

Шумотевицата, която предизвика както в правителствените, така и във фейсбук-средите решението да се внесе за ратифициране от Парламента ни т. нар. "Истанбулска конвенция" от 11.05.2011 г. (подписана от България), ме предизвика да се запозная сериозно с нейното съдържание. Още повече, че в дискусията по него се намеси и човек, към когото храня най-добри приятелски чувства (бившият здравен министър д-р Петър Москов). Какво установих? Първо – бях удивен как един толкова ясен документ може да породи многобройни "конспиративни" подозрения в посока, нямаща буквално нищо общо с него. С Конвенцията се бил правел опит да се "узакони" понятието "трети пол" (или най-малкото да се релативизира пола като "природно детерминирана характеристика на индивида", като се превърне в "наименование за различни медицински или социални отклонения" и в "модерна ролева игра" за "извратено забавление")[1]. Въобще – това пък бе внушението на фейсбук-писачите – "Истанбулската конвенция" нямала друга цел освен (скритата, непризната, "дяволска" цел) под претекст от защита от домашно насилие, да "принуди" "нормалните" ни общества да признаят законодателно правата на хомосексуални, транссексуални и други "отклонения" от "традиционното" и така – постепенно, с още една подмолна крачка – да ускори приближаването на човека към неговото "раз-човечаване", към превръщането му в "пост-човек". Някои (а именно националистите в настоящото ни правителство) дори видяха опасност, при ратифицирането на Конвенцията страната ни да бъде, на основание на текстовете в нея, принудена да промени конституционното си определение за брака като "доброволен съюз между мъж и жена". Накрай, бях удивен също колко лесно широки кръгове (претендиращи да принадлежат към художествената, академичната и т. н.) интелигенция са способни да се "самооблъчат" от априорните си убеждения в съществуването на "световна конспирация", съзирана от тях практически навсякъде. Какво обаче ни свидетелства текстът на самата "Истанбулска конвенция"? Първо – той е озаглавен "За превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" (курсивът мой) и в него – ако си направим труда да го прочетем открай докрай (а това е възможно: документът е публикуван на български в https://rm.coe.int/168046246f ) – никъде, буквално в нито един пасаж, на нито един ред няма да срещнем понятия като "трети пол", "еднополови бракове", LGBT и т. под. Напротив: в член 1: "Цели на Конвенцията" експлицитно ни се казва, че "настоящата Конвенция има следните цели: а) да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие; б) да допринася за премахване на всички форми на дискриминация срещу жени и да насърчава действителна равнопоставеност между жените и мъжете, включително чрез овластяване на жените; в) да създаде цялостна рамка, политики и мерки за защита и помощ на всички жертви на насилието над жени и домашното насилие; г) да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие; д) да осигури подкрепа и помощ на организации и правоприлагащи органи за ефективно сътрудничество с цел да се възприеме интегриран подход за премахване на насилието над жени и домашното насилие." (курсивът мой). Както се вижда, във всички декларирани цели на Конвенцията се говори за борба с насилието над жени, което се допълва и с понятието "домашно насилие", за което пък в чл. 2, 1 (справедливо) е отбелязано, че "засяга предимно жените". По-нататък в текста на Конвенцията (чл. 4) се осъждат всички форми на "дискриминация срещу жени", а в чл. 12 ("общи задължения") се казва, че "Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипни роли за жените и мъжете." (курсивът мой – т.е. за промени в идеята, че например "ролята" на жената е да се подчинява, а на мъжа да "господства", "ролята" на жената е да си седи в къщи и да се грижи за дома, а на мъжа – да поддържа "социални контакти" с приятели, колеги и т.н.). В същия член специално е отбелязано (и това намирам за изключително важно), че "позоваванията на култура, обичаи, религия, традиция или така наречената "чест" няма да бъдат приемани като основания за актовете на насилие, обхванати от настоящата Конвенция". С други думи, няма да бъдат приемани като оправдание за насилието нормативните например в определени религиозни традиции (ислямската) или етно-културни обичайни "правосъзнания" (напр. ромската) убеждения, че жената принадлежи на мъжа (баща или съпруг), че е част от неговото домашно имущество, с което той може да сключва сделки, да я продава, залага и т.н. А с това по същество се издигат в ранг на върховно право европейско-християнските идеи за равноправието на половете ("Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса", Гал. 3:28). В чл. 32 на Конвенцията по-нататък се залагат мерки срещу насилствено сключване на бракове ("Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки, така че сключените насилствено бракове да могат да бъдат признавани за недействителни, анулирани или разтрогвани"). Което впрочем също ограничава – поне на територията на ЕС и на страните, които биха приели да подкрепят тази Конвенция – възможността да се практикуват като легални, присъщи на други култури и религиозни традиции форми на брак (напр. т.нар. "имамски бракове", уговаряни още в малолетството на жената, бракове, решавани не от брачущите се, а от техните родители, религиозни водачи и т.н.). А с това се ограничават определени крайни следствия, можещи да се извлекат от идеологиите на т.нар. "мултикултурализъм". От това, мисля си, "консерваторите" у нас и в Европа трябва да са напълно доволни. Като актове на насилие в чл. 38 специално са описани "осакатяванията на женските гениталии" (курсивът мой): "а) обрязване, инфибулация или извършване на всякакво друго цялостно или частично осакатяване на големите срамни устни, малките срамни устни или клитора на жена; б) принуждаване на жена да понесе някой от изброените в буква а) актове или предоставяне на такава възможност; в) подбуждане, принуждаване или предоставяне на възможност момиче да понесе някой от изброените в буква а) актове (курс. мой)". Мисля, че би трябвало да се досещаме в кои религиозни и най-вече културни "традиции" тези осакатяващи актове се смятат за "нормални". Е, Конвенцията предписва те да се криминализират за всички, които живеят на територията на Европа – дефинира ги именно като "насилие" и "осакатяване" (на жените), а не като "обосновани от културната традиция", на която са присъщи "специфичности". Накрай, в членове 44 и 59-61 се гарантира неприемливостта на екстрадицията на жени, жертви на насилие, в страни, в които това насилие над тях би могло да бъде продължено или тепърва извършено, т.е. гарантира се, че жени с неуреден (бежански) статут в Европа няма да бъдат връщани там, където са станали (или биха могли да станат) жертва на насилие. Направих този по-подробен преглед на съдържащото се в "Конвенцията", за да се убедят онези, които все пак няма да си направят труда да прочетат нейния не тъй обширен текст, какво всъщност тя съдържа и към какво е насочена (какво защитава и на какво се противопоставя). Сега ще се обърна към онези нейни текстове, които станаха повод за шумотевицата около нея и за развихрянето на "конспирологичните" теории по неин адрес. Собствено, доколкото успях да се ориентирам, текстовете, които "притесняват" са (точно) три. Първият, цитиран в публикацията на моя приятел Петър Москов (и заслужил пълното съгласие с неговото тълкуване на консервативния ни, уважаван колега Огнян Минчев, а оттам и съгласието на сума фейсбук-"специалисти") е текстът на член 3, в, в който се дават определения на употребяваните в Конвенцията основни понятия. ""Пол" – цитира П. Москов едно от ключовите "определения" – означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". "Искам да припомня обаче – възразява тук Москов – че "пол" е биологично детерминирана характеристика на индивида (фабрично така сме направени)… Полът е норма, а не наименование за различни медицински или социални отклонения"… И да – той би бил съвсем прав с това си възражение, ако не си затваряше очите първо – за контекста, в който въпросната "дефиниция" е дадена в Конвенцията, и второ – не се заблуждаваше (не искам да мисля, че ни заблуждава) по отношение на оригиналния текст на цитираната и както ще покажа неточно преведена на български език дефиниция. А контекстът е следният: целият член 3 от Конвенцията е озаглавен "Определения", направени "за целите на настоящата Конвенция", т.е. не изобщо, а за нейните цели. Оказионално сиреч под употребяваните понятия в Конвенцията ще се има пред вид: "а) "насилие над жени" се разбира като нарушение на правата на човека и форма на дискриминация срещу жените и означава всички актове на насилие, основано на пола, които водят или е вероятно да доведат до физически, сексуални, психологически или икономически увреждания или страдание за жените, включително заплахи за такива актове, принуда или произволно лишаване от свобода, независимо дали това се случва в обществения или в личния живот; б) "домашно насилие" означава всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството, или между бивши или настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или е живял заедно с жертвата". И ето в подточка в) е казано, че (пък) под "пол" за целите на Конвенцията (която е срещу насилието над женския пол) се има предвид "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете" (курсивът мой). Веднага трябва да ни направи впечатления, че така цитираното определение звучи нелогично. "Пол", казва се в него – са определени "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за…(!) жените и за мъжете". Но нали "мъжете и жените" са именно (двата) пола. Как така "пол" ще са техните "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики", при това – които "определено общество смята за подходящи за тях"? Нещата веднага стават ясни, ако текстът, от който П. Москов е направил "обезпокоеното" си заключение, се прочете в оригинал – т.е. в английския текст на Конвенцията. А там е казано – цитирам буквално – "gender" shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men". Както се вижда "определението", което цитира Москов, съвсем не е – както си мисли той – определение за "пол" (на англ. думата е "sex"), а за… "gender". И сега нека открия на моя приятел (а и на всички, които до захлипване препубликуваха коментара му), че с понятието "gender", което, повтарям, собствено се дефинира в Конвенцията – въобще не се определя "биологично детерминираната характеристика на индивида" (мъж или жена). За тази биологично-детерминирана характеристика, пак казвам, в английския език се употребява друга дума – думата "sex". Но следователно, напрежението, възникващо около дефиницията, се дължи на елементарна подмяна (дошла с нейния български превод или умишлено, не зная). Понятието "gender" на английски език означава именно социалната, традиционна и културна роля, която дадено общество приписва на… определения "пол" ("sex"). Може да се каже: Gender-ът, това е съвкупността от определените "мъжествености" или "женствености", които дадено общество смята за подобаващо присъщи на съответния пол (sex) – на мъжкия или женския. За сведение – на български (макар и неточно и описателно) gender се превежда напоследък като "социален пол" (впрочем така е и в член 4 от Конвенцията). Разясненото току що значение на gender – нека уверя – е утвърдено в научната (медицинска и социална) мисъл и тук "определението" в Конвенцията просто го повтаря. Виж например как го разяснява страницата на Medicine, Nursing and Health Sciences (Monash) University в Австралия: "По същество: Полът се отнася до биологическите различия; хромозомите, хормоналните профили, вътрешните и външните полови органи. Gender описва характеристиките, които едно общество или култура свързва с присъщото на жената или на мъжа, с мъжественото и женственото. Тъй че докато полът като мъжки и женски е биологичен факт, който е един и същ във всяка култура, онова, което означава полът от гледна точка на gender ролята като "мъж" и като "жена" в обществото, може да бъде твърде различно в различните култури (курсивът мой). От гледна точка на социологията "gender ролята" се отнася до характеристиките и поведенията, които различните култури атрибутират на половете. Онова, което означава да си "истински мъж" във всяка една култура, изисква мъжки пол плюс онова, което нашите различни култури определят като мъжествени характеристики и поведения; по същия начин една "истинска жена" се нуждае от женски пол и женствени характеристики."[2] Да, факт е, LGBT-движенията също са усвоили "gender" като свое основно понятие (и дори са придали академична валидност на своите занимания като "Gender Studies"). Това е довело до внедряването на допълнителна (именно LGBT) конотация в самия термин. Според LGBT дейците "мъжкостта" и "женскостта" могат да бъдат и социално избрани от индивидите с определен sex (полови) "роли". Та ето, акцентирането на (или подвеждането по) тази разпространила се конотация при прочита на Истанбулската конвенция е подвеждащо и по същество представлява подмяна, която се състои в това, че при една очевидно базисна (в документа) употреба на понятието gender от неразбиране или злонамереност вниманието се фокусира именно върху тази LGBT конотация, а с това се привижда "разчовечаващ" стратегически смисъл. В документа обаче – пак ще кажа – "социално изградена роля, поведение, дейност и характеристики, които определено общество смята за подходящо да се приписват на индивидите", е не "полът" (sex) – ако бе така действително биологичният пол би се релативизирал и разтварял в социално-изградилите се роли, поведения и дейности, които индивидът избира или обществото му приписва. В документа като социално изградената роля, поведение, дейност и характеристики, които определено общество смята за подобаващи за мъжа и жената, се определя gender-a, а той е различен от "sex"-a. Не разбираме ли, следователно, какво се казва тук? Казва ни се, че определени общества свързват с пола (изрично е казано – на жените и мъжете) определени "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики", които "се смятат за подходящи за тях" и следователно не се смятат за "подходящи" за противоположния пол. Така например – "определени общества" (патриархалното, някои религиозни и т.н.) смятат за "подходящо" за жените поведение подчинението от мъжа и за "неподходящо" заемането на ръководни функции в бизнеса и държавното управление. Смятат за "подходящо" за жените да покриват лицата си и за "неподходящо" да се показват публично с открито лице. В някои среди в България смятат за "неподходяща" за жената "роля" дори тази да шофира (която "роля" е подходяща само за мъжа). И ето: целта на Конвенцията е да предупреди, че Съветът на Европа (европейското човечество) не приема за никакво основание тяхната визия за gender-а на (по-специално) женския пол (sex) да оправдава описаните в членовете на документа актове на дискриминации, насилия, осакатявания и принуждавания. Казва, че: да – gender е съвкупността от "социално изградени (т.е. от определения социум изградени) роли, поведения, дейности и характеристики", които определеният социум смята за подходящи за жените и мъжете, но че определени роли, поведения, дейности и характеристики, които дадени общества смятат за подобаващи за (по-специално) женския пол, Конвенцията смята за дискриминативни и тяхното налагане пряко волята (или непозволяване) на жените определя като "насилие". Това е. А че е тъкмо това, става вече неоспоримо ясно от обяснителния доклад към Конвенцията, който ще цитирам сега и за който нямам обяснение защо отсъства от публикувания български превод на документа. Ето неговите пояснения: (43) Терминът "gender" под тази дефиниция няма за цел да измести термини като "жени" и "мъже", употребявани в Конвенцията… (44) Терминът "насилие над жените, основаващо се на социалния пол (gender)", е употребен (на различни места) в Конвенцията и се отнася до насилието, което е насочено срещу жената, защото е жена или засяга жените непропорционално… Този израз следва да се разбира като целящ закрила на жените от насилие, което е резултат от "gender" стереотипите и специфично обхваща жените (курсивът мой).[3] Вторият текст, който ни е привел Петър Москов (и който, видите ли, трябва да ни докаже, че в документа се прави подмолен опит на децата ни да бъдат внушени в училище определени идеи, свързани с "нормалността" на "нетрадиционни сексуални ориентации"), е следният. Цитирам го първо по начина, по който ни го поднася Москов – т.е. с изпуснатите от него думи (отбелязани с многоточия, което трябва да ни осведоми, че изпуснатото е маловажно или не казва нищо по-различно от цитираното). И тъй: "Страните – цитира Москов чл. 14 "Образование" на Конвенцията – предприемат където е подходящо стъпки за включване… на нестереотипни форми на пола… в официалните учебни програми и на всички образователни равнища". От цитата на Москов излиза, че ратифициращите Конвенцията страни се задължават да предприемат стъпки за включване на учебен материал за "нестереотипните форми на пола". И ето – моят приятел разгорещено заявява, че искрено се развълнувал от "перспективата синът ми да бъде просветен в училище за дебрите на възможните "нестереотипни роли" на баща му" (подразбира се, да бъде просвещаван за различните "нестандартни сексуални ориентации на мъжкия пол"). Което – възклицава той в заключение е същинско отваряне на "вратата за узаконената лудост". Вижте обаче, какъв е пълният текст на член 14 от Конвенцията (в болд отбелязвам пропуснатото в цитата на Петър Москов): "Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола (англ. – gender), взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища." Сравнете сега двата цитата и си дайте сметка за манипулацията, която (волно или неволно, не мога да съдя) извършва с нас П. Москов. От неговия цитат на чл. 14 излиза, че Конвенцията препоръчва учащите се да бъдат запознавани с нестереотипните роли на пола (т.е. на "sex"-а, на биологичния пол), като навежда мисълта към нестереотипните му от биологично естество роли. От оригиналния текст на Конвенцията обаче става ясно, че отново се имат предвид нестереотипните роли на gender-а, т.е. на онези "роли", които определени общества смятат за "нестереотипни", "неподходящи" за мъжкия или женския пол. Например – ролята на жената да бъде самостоятелен субект, да решава самостоятелно своя брак, и т.н. И които "роли" безспорно се смятат за "нестандартни" за gender-а ѝ от редица "общества", с чиито практики Конвенцията се бори. Именно затова в текста на член 14 е казано, че учебен материал, свързан с тези "нестандартни роли", е добре да се включва в програмите на учащите се "където е подходящо" (с цел сиреч, да се променят в благоприятна посока вижданията на учениците за тези "нестандартни роли"). Съвсем безспорно е, че прочетен изцяло и този чл. 14 говори за виждания върху социалните "роли" на жените и мъжете, а не за (нестандартните) сексуални роли на всеки един от тези два биологични пола. Накрая от Конвенцията бива цитиран (най-вече от фейсбук-диспутантите) и чл. 4 – единственият, в който се споменава за (различна) "сексуална ориентация" и се употребява понятието "социален пол" (редом с просто "пол"). Само че в този член въпросните понятия са споменати в контекст, нямащ абсолютно нищо общо с някакво (евентуално) "узаконяване" на "различната сексуална ориентация". Ето целият разискван текст на чл. 4: "Страните осъждат всички форми на дискриминация срещу жени и предприемат без забавяне необходимите законодателни и други мерки за неговото предотвратяване, по-специално като: – включват в националните си конституции или в друго подходящо законодателство принципа за равнопоставеност между жените и мъжете и осигуряват практическото прилагане на този принцип; – забраняват дискриминацията срещу жени, включително чрез използване на санкции, когато е уместно; – отменят закони и практики, които дискриминират жени. Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут." Прочитайки текста, следователно, ние научаваме, че Конвенцията предписва мерките за защита правата на жертвите да се прилагат без всякаква дискриминация на някое от изброените основания. Сиреч, казва, че жертвата на насилието не бива да бъде третирана по друг начин освен като жертва, ако примерно има – "нестандартна" сексуална ориентация. С две думи, ако жената, жертва на насилие, се окаже примерно хомосексуална, мерките за защита на нейните права не бива да бъдат (дискриминативно) по-различни от тези по отношения на хетеросексуалната. На което, струва ми се, не би могъл да възрази дори и най-страстният хомофоб. Не мога да не отбележа и появяващото се в българския превод на чл. 4 словосъчетание "социален пол", с което този път е преведено английското gender. За мен остава неясно защо в чл. 4 то е преведено по този (относително по-адекватен) начин, а в предишния чл. 3, който цитираше П. Москов, е преведено (подвеждащо) като "пол". Не е сериозно, а както виждаме може да доведе до далеч отиващи недоразумения – в официален документ едно понятие от оригиналния текст да бъде превеждано по два различни начина. В заключение: и в трите текста, върху които се "зацепват" конспиролозите, при внимателното и коректното им прочитане не може да се открие нищо от приписваното на документа като цяло. Би могло убедено да се заяви дори, че Конвенцията е по-скоро консервативна по дух. Тя, бих казал, отговаря по някакъв начин на страховете на редица люде, че с изпълването на европейското пространство с представители на общества, принадлежащи на други (не-европейски, не-християнски) религиозни и културни традиции, в които отношението към жените и нормите за позволено по отношение на тях е различно и противоречащо на европейското, техните практики биха могли да се разпрострат на континента ни. Е, Конвенцията показва, че Съветът на Европа не е склонен да допусне това и не се поддава на определени крайности, изводими от идеологията на "мултикултурализма". Чак се чудя как определени хора (като уважавания ми колега Огнян Минчев и други мои близки), които в изтеклите месеци ни занимаваха с далеч отиващите свои опасения от "проблема с мигрантите", прочетоха в текста на документа не все пак един удовлетворителен за тях отговор на тревогите им, а нещо съвсем, съвсем друго. На представителите на "коалиционните партньори" на ГЕРБ в парламента и правителството, на представителите на БСП не се учудвам. Те чисто и просто изпълняват своята задача да всяват недоверие към Европа въобще, да промъкват (при всеки удобен и неудобен случай) идеите за "евразийска алтернатива" за страната ни. Защо други обаче вдигнаха този шум? Защо въобще в България всичко, идващо "от Запад", се чете през "конспиративни очила" и затова се чете по този абсурден начин: през фейсбук, избирателно, с фиксация върху три от 81 члена на съответния документ? За всичко това си заслужава да се помисли по-сериозно. И аз възнамерявам да го направя в Портала.   _____________________________________________________________ [1] Вж. П. Москов, http://www.mediapool.bg/petar-moskov-konventsiyata-ot-istanbul-otvarya-vratata-na-uzakonenata-ludost-news273787.html [2] http://www.med.monash.edu.au/gendermed/sexandgender.html [3] Explanatory Report to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence, Istanbul, 11.V.2011, p.8, https://rm.coe.int/16800d383a

Повече от половината клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през декември 2017-а

http://www.cross.bg/elektroenergiya-klienti-dekemvri-1564972.html

/КРОСС/ Определящ фактор за консумацията на клиентите през зимата и за размерa на тяхната фактура е начинът на отопление Повече от половината клиенти на EVN България са потребили до 300 киловатчаса електроенергия през декември 2017 г. Това сочат данните на дружеството за потреблението в Югоизточна България. Средната стойност на фактурите за всички битови клиенти на EVN България за декември 2017 г. е 61,49 лв. с ДДС, което е 4,63% по-ниска стойност спрямо средната фактура от декември 2016 г., когато е била 64,47 лв. с ДДС. Тази разлика следва по-ниското средно потребление, което през декември 2017 г. е 325 kWh, или със 7,7% по-малко спрямо средното потребление от декември 2016 г. от 352 kWh. Данните по нива на потребление са както следва: - Консумация на електроенергия до 300 kWh имат 57,5% от клиентите. Средната стойност на фактурата за декември 2017 г. при тези клиенти е 22,89 лв. - Консумация на електроенергия от 301 до 1000 kWh имат 38,8% от клиентите. Средната стойност на фактурата за декември 2017 г. при тези клиенти е 100,56 лв. - Консумация на електроенергия над 1000 kWh имат 3,7% от клиентите. Средната фактура за декември 2017 г. при тези клиенти е 251,84 лв. Посочените средни стойности на потребление и фактури не се отнасят към конкретен случай, тъй като консумацията на електроенергия при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия

Експерт: Криптовалутите не са универсално разменно средство

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ekspert-kriptovalutite-ne-sa-universalno-razmenno-sredstvo-253404/

Биткойнът може да се използва за инвестиция с риска да се загуби, посочи IT специалистът Александър Алтънбашев

Шофьор уби двама души и рани един на пешеходна пътека

http://www.cross.bg/vratza-puteka-trima-1564971.html

/КРОСС/ Мъж на 60 години прегази трима пешеходци край Враца. Около 16.30 часа вчера мъжът с инициали Ц. Ц. е блъснал трима души, пресичащи на пешеходна пътека до ресторант „Череша" на пътя Враца - Оряхово. Вследствие на удара двама от пешеходците загиват. Жертвите са на 64 и 58-годишна възраст от Враца. Третият пешеходец е била 83-годишна жена, която е ранена и поместена за лечение в МБАЛ "Христо Ботев" -Враца. Водачът е бил тестван за употребата на алкохол като взетата проба е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.  

Тенденция във Варна: Млади двойки директно осиновяват деца, вместо да чакат инвитро

http://www.moreto.net/novini.php?n=366737

Все повече двойки с репродуктивни проблеми във Варна директно кандидатстват за осиновяване на дете, вместо да чакат дълго, за да се сдобият със свое собствено. Наблюденията на социалните работници през последните няколко години сочат, че расте броят на младите семейства, които се решават на подобна крачка, научи Moreto.

Почина певецът на "Муди блус" Рей Томас

http://www.mediapool.bg/pochina-pevetsat-na-mudi-blus-rei-tomas-news273969.html

На 76 години почина инструменталистът и певец Рей Томас, един от основателите на английската рокгрупа"Муди блус", съобщи неговата звукозаписна компания, цитирана от Франс прес. Томас, флейтист и вокалист, почина в четвъртък в дома си в Съри, Англия, посочва в комюнике компанията "Чери ред рекърдс - Есоутерик рикордингс". "Дълбоко опечалени сме от смъртта му. Ще ни липсват неговата човешка топлота, хуморът и добротата му. За нас бе привилегия да го познаваме и да работим с него", отбеляза компанията. През 2014 г. Рей Томас призна в своя интернет сайт, че страда от рак на простатата. Томас става световно известен през 60-те и 70-те години, след като създава "Муди блус" заедно с Майк Пиндър, Дени Лейн, Греъм Едж и Клинт Уоруик. Успех имат и самостоятелните му албуми.

Хванаха мъж да кара с 3,55 промила алкохол

https://offnews.bg//112/hvanaha-mazh-da-kara-s-3-55-promila-alkohol-672494.html

Хванаха мъж да кара кола с 3,55 промила алкохол в кръвта. 

44-годишният мъж от с. Врачеш е бил хванат да кара доволно почерпен от полицаите в Ботевград.

Вчера около 22,30 часа органите на реда го спрели и дрегерът отчел 3.55 промила. Нарушителят е отказал да даде кръвна проба за анализ и срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление.

Изправят на съд фермер, пребил до смърт овчар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651299

Изправят на съд фермер, пребил до смърт овчарОкръжната прокуратура в Пловдив прати на съд 36-годишния фермер Ивелин Андонов за убийство. На 30 март м.г. той пребил овчаря Георги Михайлов, на 56 г. Той издъхнал на 1 април в асеновградска болница. Според обвинението смъртта му е била причинена по особено мъчителен начин. За престъплението се предвижда доживотен затвор без замяна.

Среща ЕС-Турция може да се проведе по време на председателството ни

https://offnews.bg//politika/sreshta-es-turtcia-mozhe-da-se-provede-po-vreme-na-predsedatelstvoto-n-672495.html

Среща ЕС-Турция може да се проведе по време на българското председателство на съвета на ЕС, допусна външният ни министър Екатерина Захариева. В интервю за БНТ тя уточни, че засега в официалната програма такава среща не е планирана, но не е невъзможна.

Захариева смята, че диалогът с Турция трябва да е открит и честен.

Вчера премиерът Борисов се срещна с турския президент Реждеп Тайип Ердоган по повод официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан" в Истанбул.

По думите на бившия министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов Борисов е поставил пред Ердоган въпроса за отношенията с ЕС и проблема с арестуваните журналисти в Турция. "Бойко застана зад свободата за словото и журналистите”, каза Рашидов пред bTV. По думите му отсрещната страна е разбрала посланието. Според Вежди Рашидов българският премиер е обяснил, че задържането на журналистите не е добър знак пред ЕС.

В последния си пост във Фейсбук убитият бизнесмен Петър Христов честити Ивановден на имениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651330

В последния си пост във Фейсбук убитият бизнесмен Петър Христов честити Ивановден на именицитеПоследният пост в социалната мрежа Фейсбук на убития бизнесмен Петър Христов е отпреди 21 часа. "Днес е Ивановден - денят, в който Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос в река Йордан. Ивановден е най-празнуваният имен ден у нас - около 350 000 души носят имената Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка,

За поредна година ентусиасти бродиха без панталони в метрото

https://offnews.bg//lajfstajl/za-poredna-godina-entusiasti-brodiha-bez-pantaloni-v-metroto-672497.html

Хората в няколко европейски града свалиха панталони в неделя за ежегодното пътуване в метрото „No Pants Subway Ride“, съобщи Euronews. 17-ото издание на световното возене без панталони се проведе в големи градове в Европа, включително Копенхаген, Прага, Цюрих, Лисабон, Лондон и Берлин.

Стотици хора бяха регистрирани, за да се присъединят към събитието в Европа, обещавайки да свалят панталоните си масово, докато пътуват под земята.

Събитието бе стартирано през 2002 г. от базирания в Ню Йорк комедиен колектив Improv Everywhere.

Първото провеждане на "No Pants Subway Ride" в Ню Йорк събра едва седем участника, но с всяка година събитието набира все по-голяма и по-голяма популярност, като организаторите очакваха хиляди хора да участват в повече от 60 града в неделя.

От Improv Everywhere споделиха, че не са създали тази традиция по никаква друга причина освен желанието да накарат другите да се забавляват и да се усмихват.

Участниците в инициативата бяха посрещнати изключително радушно от минувачите, които публикуваха снимки от метрото в Лондон с тага #NoTrousersTubeRide.


Подобни сцени бяха наблюдавани и в Берлин, където местните организатори разказаха за Euronews, че около 70 души се присъединили към тях и били постигнали до голяма степен положителна реакция в околните.

Но въпреки че в някои европейски градове събитието постигна голям успех, в други то бе проведено по-скоро скромно и тихо.

Организаторите в Цюрих, Швейцария, заявиха, че само 11 души са се присъединили към събитието, трима от които са от Германия и един от Украйна.

„Някои хора попитаха дали всичко е наред, други казаха, че трябва да сме наистина смели да ходим без панталони, когато е толкова студено навън. Но въпреки всичко се забавлявахме изключително много“, разказаха участниците.

Мъж е с опасност за живота, след като се преобърна с колата си в нива край Пирдоп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651312

Мъж е с опасност за живота, след като се преобърна с колата си в нива край ПирдопОколо 05.30 часа на 7 януари в Районно управление на МВР-Пирдоп бил подаден сигнал за пътнотранспортно произшествие на четвъртокласен път в посока с. Чавдар. Това съобщиха от ОДМВР-София. При огледа на местопроизшествието е установено, че лек автомобил „БМВ“ е излязъл извън пътното платно вляво по посока на движението си и се е преобърнал в

Ветото „Антикорупция” влиза в НС

https://frognews.bg/novini/vetoto-antikoruptsiia-vliza.html

Със старта на новия политически сезон още тази седмица в дневния ред на Народното събрание влиза ветото на президента Румен Радев върху т.нар. антикорупционен закон.

Доларът започна да заличава загубите от предходната седмица

http://econ.bg/Новини/Доларът-започна-да-заличава-загубите-от-предходната-седмица_l.a_i.755899_at.1.html

Доларът поскъпна в края на миналата седмица след дълбоката корекция, започнала по-рано в сесията. Инвеститорите смятат, че по-слабият отчет от...

Петър Христов е прострелян с 8 куршума

https://offnews.bg//112/petar-hristov-e-prostrelian-s-8-kurshuma-672496.html

С осем куршума е бил прострелян тази сутрин Петър Христов. Бизнесменът е нападнат около 10.05 часа на ул. "Ралевица" в столичния квартал "Манастирски ливади", където се намирал офисът му. 

Христов спешно е откаран във ВМА, където по-късно почина. Лекарите се борили за живота му близо 30 минути, съобщава БНР.

За сега от МВР не потвърждават самоличността на простреляния.

Свидетел на стрелбата е станал шофьорът на Христов, който видял един стрелец. Кола е причаквала бизнесмена пред офиса му. По него най-вероятно е стреляно с пистолет. 

След като е бил прострелян, Петър Христов е откаран от шофьора си в болница. 

Част от хората, които живеят или са минавали в района, са станали почти преки свидетели на стрелбата. 

В момента криминалистите извършват огледи на строеж, който се намира на броени метри от офиса на бизнесмена Петър Христов.

Самият той е собственик на един от големите заводи за производство на млечни продукти у нас. Преди време бизнесменът е бил собственик и на футболен клуб "Локомотив"- Горна Оряховица, както е имал и акции във футболен клуб "Етър"- Велико Търново. 

След снега и наводнение на нюйоркското летище "Кенеди" забави още повече полетите

http://www.mediapool.bg/sled-snega-i-navodnenie-na-nyuyorkskoto-letishte-kenedi-zabavi-oshte-poveche-poletite-news273968.html

Спукан водопровод на нюйоркското летище "Дж. Ф. Кенеди" стана причина за още повече забавени полети след закъсненията в резултат на снежната буря в района, с които летището полага усилия да преодолее, предаде Асошиейтед прес. Около полунощ българско време снощи (17 ч. местно време) управата на летищата в Ню Йорк и Ню Джърси съобщи, че работата по обработката на полетите от чужбина на терминал 4 е спряна, а вече пристигналите пътници се прехвърлят на другите терминали. Заминаващите не са засегнати. Засега не е ясно какво е причинило проблема с водопровода. Закъсненията при пристигащите полети стигат до два часа и половина. Заради бурята пасажерите бяха принудени да останат в самолетите и да чакат с часове пристигането на багажа си заради забавени и отменени полети.

Бус с кроасани се обърна на пътя през Рожен

https://www.actualno.com/smolyan/bus-s-kroasani-se-obyrna-na-pytja-prez-rojen-news_653131.html

Товарен бус се обърна и затвори за кратко време пътя през прохода Рожен. Катастрофата станала преди обяд днес. Товарният бус е на фирма от Плевен. Водачът карал кроасани към Смолян. При преобръщането е затворил двете платна. "Няма жертви и пострадали. Шофьорът е невредим, пътувал е сам. Има само материални щети. От полицията се отзовахме на място, за да обезопасим движението. Едното платно много бързо бе отворено за движение. Пътят не е блокиран. По първоначални данни причината за катастр

РИОСВ-Варна: „Девня цимент“ трови системно хидросферата със сулфати

http://www.barometar.net/90206/

Заводът „Девня цимент“ изпуска наднормено съдържание на сулфати в река Девня. Това става ясно от доклад на РИОСВ-Варна, утвърден от нейния директор на 22 декември м.г., а тези дни и качен на официалния сайт на екоинспекцията. Още на 8 август 2017 г. в завода е извършена контролна проверка, при която е взета водна проба от […]

Задържаха 67-годишен мъж от Калофер, подал фалшив сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/region/article/6651306

Задържаха 67-годишен мъж от Калофер, подал фалшив сигнал за бомбаЗадържан е 67-годишен мъж от Калофер, подал фалшив сигнал за бомба. В РУ – Карлово е започнало бързо производство срещу мъжа за подаване на неверни данни на телефон 112. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Около 9.30 часа вчера на националната система за спешни повиквания било регистрирано обаждане с информация за поставено взривно устройство на

Роботи ще носят олимпийския огън и ще помагат на зрителите в Пьончан

http://www.cross.bg/pyonchan-roboti-budeshteto-1564970.html

/КРОСС/ Южна Корея ще се опита да смае света с технологии от бъдещето по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан тази година, става ясно от предварителните информации за най-голямото спортно събитие, предава Technews. Необикновени говорещи роботи, 5G комуникации, виртуална реалност в 360 градуса, ефект на присъствие на зрителите на самото спортно поле - това са само част от технологичните чудатости, които очакват посетителите на игрите в Пьончан. Пълният списък на всички разработки и технологии от бъдещето, които ще бъдат представени на Олимпиадата, все още се пазят в тайна, но за някои от тях вече има достоверна информация. Умни говорещи роботи HUBO, разработени от LG Electronics, ще носят олимпийския огън, ще помагат на гостите и участниците в събитията по време на Игрите. Към момента роботите могат да общуват с хора на различни езици, да изпълняват ролята на екскурзоводи, да намират едни или други обекти от инфраструктурата, предмети и информация, да копират и изразяват човешки емоции. Друг вид роботи пък ще почистват след състезанията и завършване на Олимпиадата. За тях е разработен специален софтуер, който не изисква контрол от страна на хората. Комуникационната технология на бъдещето, 5G, ще представи най-големия телеком в страна - Кorea Тelekom. Докато в света все още се използват стандарти за 3G връзки и само ограничен брой държави внедряват 4G, в Южна Корея още през 2020 г. ще има масово достъпни 5G комуникации

Убитият Петър Христов е благодетелят на Мануела Горсова

https://offnews.bg//112/ubitiat-petar-hristov-e-blagodeteliat-na-manuela-gorsova-672490.html

Убитият във понеделник сутринта бизнесмен Петър Христов е бил кандидат за председател на Камарата на строителите през 2010 година. 

Той обаче не успява да спечели надпреварата с инж. Светослав Глосов, който печели 165 от гласовете на делегатите на Общото събрание на камарата, което е проведено на 21 юни 2010 година. Христов тогава събира едва 33 гласа, въпреки че зад кандидатурата му се обединяват Държавното предприятие "Строителство и възстановяване", "Балканстрой" АД, Холдинг пътища АД, Мостстрой АД, АБ Хасково, Hochtief Construction AG – клон София, Диана Комерс 1 ЕООД - Ямбол, Промишлена енергетика АД, Път Перфект АД, Планекс ООД, АТ Инженеринг 2000 ООД и Галчев Инжeнеринг Груп.

Името му става известно при учредяването на партия ГЕРБ през 2008 година и малко по-късно, след като стана благодетел на Мануела Горсова - момичето, което беше прегазено от олимпийския шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Христов е роден през 1968 г. в Силистра. Завършил е ССВУ "Георги Измирлиев" в град Горна Оряховица, след което Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, където се дипломира като инженер. Магистър по финанси в Стопанската академия "Д.А. Ценов", Свищов.

Той ръководи група компании, специализирани в различни бизнес сфери – строителство и инвестиции в недвижими имоти, хранително – вкусова промишленост, търговия, консултантски услуги и др. Член е на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството при първото правителство на ГЕРБ.

През 1990-те години той е собственик на охранителната фирма Дито ООД, която подписва договор с най-голямото предприятие за захарни изделия в България по това време "Захарни заводи" ЕООД - Горна Оряховица. Според договора предприятието се задължава да предоставя на Дито ООД цялата дневна продукция. На практика фирмата на Христов застава на входа и изхода на завода.

Официално едноличният собственик на "Лактима", с която се свързва понастоящем името на Христов, е "Пропъртис мениджмът груп" ЕАД, която пък е собственост на дъщерята на Христов Михаела. В Борда на директорите на "Лактима" влизат Валентин Милушев, Михаела Христова и Юлиян Николов. 

"Лактима" ЕАД има собственост в "Пи Ем Дистрибюшън" (40%), "Агроинж СВ" ООД (50%) и "Булнорд груп" ООД (40%). През 2007 г. в "Лактима" дял е имало и Министерството на икономиката (2.25%).

Франция се колебае какво да прави с репатрирането на френски джихадисти

http://www.mediapool.bg/frantsiya-se-kolebae-kakvo-da-pravi-s-repatriraneto-na-frenski-dzhihadisti-news273967.html

Френското правителство получи първите молби за репатриране на френски жени и деца на джихадисти, задържани в Сирия и Ирак, и заяви, че ще се произнесе, разглеждайки всеки случай поотделно.   Най-малко две французойки, държани в Сирия, искат от френските власти те да бъдат съдени и ако трябва осъдени заради присъединяването си към групировката Ислямска държава, но във Франция и децата им да бъдат с тях.    Тридесет и три годишната Емили Кьониг, пропагандистка и известен вербовчик на ИД, заяви миналата сряда чрез адвоката си, че е "на разположение на френското правосъдие", което я издирва от 2015 г. Задържана в началото на декември, тя се намира в лагер на кюрдските сили в Сирия заедно с момченцето си на 4 годинки и близначките си на 1 годинка.   Една от французойките, задържани заедно с нея, поиска от президента Еманюел Макрон да бъде прехвърлена във Франция заедно с двете си деца, за да "отговаря за действията си", твърди нейният адвокат.   Правителството каза, че проучва тези послания. "Искаме да сме сигурни, че те идват действително от хората, които казват, че са ги изпратили", заяви в четвъртък министърката на правосъдието Никол Белубе.   Според източник във Франция, запознат с въпроса, тридесетина пълнолетни френски джихадисти, мъже и жени, придружавани от няколко десетки деца, са били арестувани в Сирия и Ирак, като голяма част от тях са били задържани от кюрдските сили в Сирия.   Сред тях има известни фигури на френското джихадистко движение, като например 36-годишният Тома Барнуен, ветеран на джихадистка мрежа в Югозападна Франция, към която гравитираха между впрочем и Мохамед Мера, братята Клен и Емили Кьониг.   След атентатите от 2015 г., извършени отчасти от френски джихадисти, завърнали се от Сирия, тези хора са кошмарът на френските власти.   Правителството досега смяташе, че онези, които са задържани в Ирак, трябва да бъдат съдени в Ирак, където може да получат смъртна присъда. По-неясна и условна е позицията за тези, които са задържани в Сирия, където кюрдите контролират част от северните и североизточните райони, които си върнаха от Ислямска държава с помощна на западните страни, но нямат призната държава.    "Ако в сирийски Кюрдистан има съдебни институции, способни да осигурят справедлив процес, френските джихадистки ще бъдат съдени там", заяви в четвъртък френският правителствен говорител Бенжамен Гриво. Халед Иса, представител на сирийската кюрдска федерация (Рожава) в Париж, от своя страна заяви за Франс прес, че сирийските кюрди са готови "да се договорят с Париж" за съдбата на тези затворници.   Едно от решенията е затворниците да бъдат прехвърлени във Франция, както Рожава постъпи преди няколко месеца в отношенията си с Чечения, допълва Иса.   "Кюрдските сили се обръщат към Франция. Ние ще трябва следователно да вземем определен брой решения, по-специално свързани с децата на джихадистите", каза миналия вторник министърът на правосъдието Жерар Колон.   Казусът с жените и техните деца е много деликатен и през ноември Макрон увери, че тяхната съдба ще бъде разглеждана "случай по случай". Това изявление бе разкритикувано от адвокати и от семействата на засегнатите жени, които смятат, че това означава излизане от рамките на закона.   Надигат се гласове, които са против завръщането на тези хора на френска територия.   "Не трябва да бъдат поемани никакви рискове със сигурността на французите" и "френските джихадистки трябва да бъдат съдени там, където се намират", подчертава Лидия Гиру, говорителка на дясната партия Републиканците.   Според френските власти около 1700 французи са заминали от 2014 г. към джихадистките зони в Ирак и Сирия. Смята се, че около 450 от тях вече са загинали, а 302 са се върнали във Франция. Пълнолетните биват системно подлагани на съдебни проверки, децата - най-малкото на съдебен или образователен надзор.      По БТА.

Най-добре облечените звезди на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-dobre-oblechenite-zvezdi-na-nagradite-zlaten-globus-snimki-2071232

Марго Роби, Кендъл Дженър, Алисия Викандер и Хайди Клум бяха сред най-добре облечените звезди на церемонията по раздаването на 75-ите награди Златен глобус в Бевърли хилс, Калифорния, пише в. "Дейли мирър".

101-годишният Кърк Дъглас – най-яркият момент на Златен глобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/101-godishniiat-kyrk-dyglas-naj-iarkiiat-moment-na-zlaten-globus-snimki-2071242

Макар церемонията за наградите Златен глобус да премина основно под знака на секс скандала, разтърсил Холивуд, присъстващите на шоуто и потребителите на социалните мрежи не скриха възторга си от появата на живата легенда на американското кино - 101-годишния Кърк Дъглас

МВР няма данни убитият бизнесмен да е получавал заплахи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-niama-danni-ubitiiat-biznesmen-da-e-poluchaval-zaplahi-2071235

49-годишен бизнесмен загина след стрелба посред бял ден в София. Петър Христов е бил прострелян на улица "Ралевица" в кв. „Манастирски ливади“.

Установена е самоличността на починалия 49-годишния Петър Христов. Собст

Горящ петролен танкер може да се взриви край бреговете на Китай

https://www.investor.bg/aziia/336/a/goriasht-petrolen-tanker-moje-da-se-vzrivi-krai-bregovete-na-kitai-253413/

Властите се притесняват, че инцидентът може да причини екологична катастрофа, тъй като на борда се превозват 136 хил. тона нефт

Висша каменна мода

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6651315

Висша каменна модаНякои творения на висшата мода може и да изглеждат абстрактни, но пресъздадени майсторски чрез висше изкуство определено се превръщат в арт обекти. Точно това прави скулптурката Барбара Сийгал, която работи с мрамор и от него прави поразителни копия на аксесоари и дрехи. Част от обучението през 70-е години на миналия век Барбара изкарва в

Поставиха диагноза на Ким Чен Ун по гласа му

http://www.moreto.net/novini.php?n=366733

Южна Корея анализира новогодишното обръщение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун от медицинска гледна точка, съобщиха медиите в Сеул. Целта е била определяне на здравословното състояние на ръководителя на КНДР по гласа. В. „Тона илбо” цитира мнението на професора от университета в Чунчон Пукто Чо Доп Ука.

Акциите на Mothercare се сринаха след предупреждение за годишната печалба

https://www.investor.bg/novini/346/a/akciite-na-mothercare-se-srinaha-sled-preduprejdenie-za-godishnata-pechalba-253412/

Компанията обачи, че сравнимите продажби във Великобритания са спаднали със 7% през 12-те месеца до 30 декември

Съдят две гратисчийки, пребили контрольор

http://dnes.dir.bg/news/kontrolyor-prebili-gratischiyki-26760910

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу две жени за нанесена телесна повреда и хулиганство на спирка на градския транспорт.

Скачат магистралните такси в Гърция

https://www.actualno.com/europe/skachat-magistralnite-taksi-v-gyrcija-news_653129.html

От днес се покачиха цените на магистралните такси на няколко места в отсечката Коринтос -Трикала - Каламата и Атина - Пелопонес. Цените са завишени от 5 евроцента до 30 евроцента - в зависимост от категорията и изминатото разстояние. За леките коли с 5 евроцента се повишава цената на отсечката Атина - Ламия. Ако пътувате от Солун за град Ламия, ще платите 35 цента повече. С 20 евроцента по-скъпо е пътуването от Атина за Лариса. За повечето отсечки цените остават непроменени, защото имаше леко

Виктор Орбан определи бежанците като "мюсюлмански завоеватели"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/viktor-orban-opredeli-bejancite-kato-miusiulmanski-zavoevateli-253411/

Унгарският премиер е категоричен, че страната няма да приема бежанци и не вижда връзка с този казус и средствата от европейските фондове

Макрон: ”Пътят на коприната” не може да е само китайски

http://dnes.dir.bg/news/china-evropeyski-parlament-tzzinpin-emanuel-makron-sian-26760830

Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път", отбеляза френският президент Еманюел Макрон.

Арестуваха двама за въоръжен грабеж на бензиностанция във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651284

Арестуваха двама за въоръжен грабеж на бензиностанция във ВидинВидински полицаи са разкрили и задържали извършите на въоръжен грабеж от бензиностанция във Видин, станал на 31 декември в обект на изхода на Видин. Това съобщават от Областна дирекция на МВР. На 6 януари криминално проявените видинчани - Д.Ц./27 г./ и С.Г./27 г./ са привлечени като обвиняеми и с постановление на Районен прокурор са задържани за

Покачват се цените на магистралните такси в Гърция

http://www.cross.bg/evrotzenta-tzenite-atina-1564969.html

/КРОСС/ От днес се покачиха цените на магистралните такси на няколко места в отсечката Коринтос -Трикала - Каламата и Атина - Пелопонес. Цените са завишени от 5 евроцента до 30 евроцента - в зависимост от категорията и изминатото разстояние. За леките коли с 5 евроцента се повишава цената на отсечката Атина - Ламия. Ако пътувате от Солун за град Ламия, ще платите 35 цента повече. С 20 евроцента по-скъпо е пътуването от Атина за Лариса, предава БНР. За повечето отсечки цените остават непроменени, защото имаше леко завишаване в последните месеци на миналата година. Често пътуващите избират обходни безплатни пътища, но понякога разходите за бензин са повече от таксата. Има възможност и за закупуване на абонаментна карта, с която цените на пътните такси са по-ниски.  

Бракувани боеприпаси ще бъдат взривени край Сопот

http://econ.bg/Новини/Бракувани-боеприпаси-ще-бъдат-взривени-край-Сопот_l.a_i.755898_at.1.html

Днес ще се извършат контролирани взривове край Сопот. Взривовете са за унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, съобщи БНТ. ...

Помпео: Русия се меси в американските избори от десетилетия

https://www.actualno.com/america/pompeo-rusija-se-mesi-v-amerikanskite-izbori-ot-desetiletija-news_653128.html

Според директора на ЦРУ Майк Помпео Русия и някои други държави се опитват да се месят в предстоящите тази година избори за Конгрес в САЩ. Помпео е на мнение, че Русия в продължение на десетки години се меси в изборния процес в САЩ. „Продължавам да съм загрижен не само от опитите на Русия, но и от усилията на други държави. Имаме много противници, които искат да подкопаят западната демокрация”, заяви ръководителят на спец службата. Той посочи още, че ЦРУ работи за гара

Борисов не трябва да стане тежката артилерия на Ердоган

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-ne-triabva-da-stane-tezhkata-artileriia-na-erdogan-6077956

Вчерашната среща в Истанбул беше важна - на нея се доказа, че на Турция може да се гледа и като на възможност, смятат анализатори

Китайският конгломерат HNA ще продаде две сгради в Лондон

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitaiskiiat-konglomerat-hna-shte-prodade-dve-sgradi-v-london-253409/

Компанията изпълнява програма за намаляване на дълговете, като се разделя с активи в чужбина, което е съобразно и новите регулации на Пекин

Банън отрече да е критикувал сина на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108726_banun_otreche_da_e_kritikuval_sina_na_trump/?ref=rss


Бившият стратег на Доналд Тръмп Стивън Банън опроверга твърденията на журналиста Майкъл Улф, че е обвинил сина на президента в липса на патриотизъм и в предателство.<br /><br />Миналата седмица откъси от книгата на Улф "Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп" предизвикаха острата реакция на Белия дом.<br /><br />В книгата Улф цитира Банън, който критикува срещата на представители на кампанията на Тръмп с руска адвокатка, обещала им компромати за Хилъри Клинтън. В...

Свидетели на убийството на Христов: Чухме 4 изстрела. Стреляно е от съседна сграда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651292

Свидетели на убийството на Христов: Чухме 4 изстрела. Стреляно е от съседна сградаПоне 3,4 изстрели са чули свидели около столичния бул. "България" към 10ч., когато е бил прострелян бизнесменът Петър Христов. Районът около улица "Ралевица" е отцепен и в момента следователи правят оглед на местопрестъплението. Предполага се, че стрелецът е бил в съседна сграда, която е недовършена и все още по нея текат ремонтни дейности.

Мая Манолова реши проблем с ранното пенсиониране на 169 миньори

http://www.cross.bg/manolova-godina-minyorite-1564968.html

/КРОСС/ „Ще бъде решен проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, работили в съкратени през миналата година мини". Това обяви на брифинг в Министерски съвет омбудсманът Мая Манолова, която проведе среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов във връзка с пенсионирането на миньорите, предава „Фокус". „Имахме среща с Бойко Борисов, който изслуша миньорите и с общо решение реши проблема на хората, които са работили в съкратени мини през миналата година, да бъде решен. Проявиха разбиране г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ и социалният министър", обясни Манолова. По думите ѝ обаче проблемът, който не може да бъде решен от МС, е свързан с мините, които предстои да бъдат съкратени през тази година. „Подготвила съм законодателни промени, които ще внеса в парламента и за миньорите, които работят в мини, които ще бъдат закрити тази година да могат рано да се пенсионират", каза още Мая Манолова. Тя внесе и малко яснота около казуса. „Без предупреждение с една промяна в закона, наречена просто прецизиране им отнеха правото на ранно пенсиониране. При това без предупреждение. Оказа се, че хора, които разчитаха, че при ликвидацията на рудника, имат достатъчно подземен стаж по 20 и няколко години, ще могат да се пенсионират в момента, в който навършат 45 години и 6 месеца

Мая Манолова реши проблем с ранното пенсиониране на миньорите на среща с Бойко Борисов

http://www.cross.bg/manolova-godina-borisov-1564968.html

/КРОСС/ „Ще бъде решен проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, работили в съкратени през миналата година мини". Това обяви на брифинг в Министерски съвет омбудсманът Мая Манолова, която проведе среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов във връзка с пенсионирането на миньорите, предава „Фокус". „Имахме среща с Бойко Борисов, който изслуша миньорите и с общо решение реши проблема на хората, които са работили в съкратени мини през миналата година, да бъде решен. Проявиха разбиране г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ и социалният министър", обясни Манолова. По думите ѝ обаче проблемът, който не може да бъде решен от МС, е свързан с мините, които предстои да бъдат съкратени през тази година. „Подготвила съм законодателни промени, които ще внеса в парламента и за миньорите, които работят в мини, които ще бъдат закрити тази година да могат рано да се пенсионират", каза още Мая Манолова. Тя внесе и малко яснота около казуса. „Без предупреждение с една промяна в закона, наречена просто прецизиране им отнеха правото на ранно пенсиониране. При това без предупреждение. Оказа се, че хора, които разчитаха, че при ликвидацията на рудника, имат достатъчно подземен стаж по 20 и няколко години, ще могат да се пенсионират в момента, в който навършат 45 години и 6 месеца

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване