Бебе Елеонора проплака на Бабинден в УМБАЛ "Св. Анна"

https://www.actualno.com/sofia/bebe-eleonora-proplaka-na-babinden-v-umbal-sv-anna-news_653174.html

Столичната УМБАЛ „Св. Анна” – София АД (Окръжна болница) празнува Празник на родилната помощ – Бабинден с раждането на прекрасната Елеонора. Елеонора е първото бебе, което се роди на днешния Бабинден в столичната болница. Тя е с перфектни мерки – 3 кг и 47 см. По традиция в УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД беше осветено Родилното отделение. 862 са ражданията в Родилното отделение на болницата за изтеклата 2017 г. Това п

Тръгва редовна бус линия от София до икономическата зона в Божурище

http://www.mediapool.bg/tragva-redovna-bus-liniya-ot-sofiya-do-ikonomicheskata-zona-v-bozhurishte-news273985.html

Редовна транспортна линия ще свързва София и още няколко населени места с икономическата зона в Божурище, съобщиха от Националната компания "Индустриални зони", която притежава терена, върху който се реализират редица производствени и други бизнес дейности. Три микробуса ще започнат да изпълняват разписанието като в делнични дни ще пътуват по-често в сутрешните и вечерните часове, а в празничните дни – спорадично. При нужда обаче графикът на пътуване ще бъде разширен. От София те ще тръгват от метростанция "Сливница" и така работещите в икономическата зона столичани и жителите на близките села ще могат да пътуват по-удобно и по-бързо. Бусчетата ще влизат вътре в зоната като спирката ще е на второто кръгово кръстовище. Микробусите са модел от 2017 г. и отговарят на стандарта Евро 6. Автомобилите са оборудвани с постоянен GPS и видео контрол, както и с климатична и отоплителна система в пътническите помещения. Отличителен знак на автомобилите е логото на Община Божурище.

Израелска компания създаде домат колкото боровинка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651740

Израелска компания създаде домат колкото боровинкаИзраелска компания създаде "домат-капка", голям колкото боровинка, съобщи Асошиейтед прес. Доматът е най-малкият, отглеждан в Израел, а вероятно и в света. Той е гордост за компанията "Кедма", която уверява, че въпреки размера продуктът им е много сочен. "Идеята е, че той е много удобен - каза Ариел Кидрон от компанията.

Основната версия за убийството на Петър Христов: Отмъщение на Наглите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651755

Основната версия за убийството на Петър Христов: Отмъщение на НаглитеТой заведе основния свидетел срещу Наглите при Цветанов Основната версия за убийството на Петър Христов е отмъщение на Наглите, научи "24 часа" от високопоставен източник в МВР. Както "24 часа" написа убитият в София бизнесмен е човекът, който помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама,

Пожар в 'Тръмп тауър' в Манхатън

https://offnews.bg//sviat/pozhar-v-tramp-tauar-v-manhatan-672507.html

Пожар се е разразил в една от сградите на президента на САЩ Доналд Тръмп - "Тръмп тауър" в Манхатън. 

Говорител на полицейския участък в Ню Йорк заяви, че властите са получили сигнал за пожар на покрива на сградата около 7:30 часа, предават световните информационни агенции.

Няма евакуирани и никой не е ранен. На място има екипи на пожарната, които гасят пламъците.

Президентът на САЩ в момента е във Вашингтон.

Антимафиот изнасял на убития Христов СРС-та за 'бебето от фризера'

https://offnews.bg//temida/antimafiot-iznasial-na-ubitia-hristov-srs-ta-za-bebeto-ot-frizera-672510.html

Убитият тази сутрин в София бизнесмен Петър Христов е получавал секретна информация от бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност Орлин Тодоров.

С определение на Върховния касационен съд от 20 януари 2016 г. Тодоров е осъден условно на една година с изпитателен срок от пет години за това, че е предавал информация, събирана чрез специални разузнавателни средства (СРС), на няколко души. Един от тях е и бизнесменът Петър Христов. 

Единият случай е с докторите от болницата в Горна Оряховица, станало по-късно известно като "бебето от фризера". Тези СРС-та бяха подробно изчетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов пред парламента. За какво е била необходима тази информация на бизнесмена Христов не е ясно, но този факт говори за близките му отношения както с Орлин Тодоров, така и с Цветан Цветанов.

Христов е получавал информация и за други случаи, като разследването по делата "Килърите" и "Фалшификаторите". 

Първоначалната присъда на Тодоров е произнесена от Окръжния съд във Велико Търново. Според магистратите в периода 24 август 2010 г. - 19 януари 2010 г. "при условията на продължавано престъпление, като началник на Териториално звено „БОП” – Велико Търново, използвал информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства.., извън нейното предназначение за целите на наказателното производство, като през периода от 30 ноември 2010 г. до 13 януари 2011 г. съобщил за това на свидетеля П. П. Х."

Според обвинителния акт на прокуратурата Тодоров дори се обръщал към Христов с "шефе". 

Самият Христов коментира през февруари 2013 година случая пред журналисти така: 

Не считам, че моите разговори с Орлин Тодоров са предмет на някаква класифицирана информация и представляват държавна тайна. Има неща, които бих могъл да узная, като гражданин и като отговорен гражданин да подам информацията към органите на МВР. Такъв е случаят с моя приятел Николай Галчев, на когото съм дал съвет да се обърне конкретно към великотърновската дирекция и към моя приятел Орлин Тодоров. Комуникацията, която е била между мен и Орлин в частност с неговите служебни задължения, е била от мен към него.

Той не отрича, че Тодоров го наричал "шефе", но това било прозаично, защото двамата се познавали още от военния университет и се познавали добре. 

Тогава той отрече да стои зад издигането на Орлин Тодоров до началник на Териториалното звено на БОП във Велико Търново, но обеща да покани журналисти на пресконференция, на която да коментира кадровата политика в ОДМВР-Велико Търново. 

По неофициална информация Тодоров и Христов се познават от годините, когато фирмата на Христов "Дито" е имала отношения със държавната фирма "Захарни заводи". Тогава Тодоров е бил служител на МВР в предприятието. 

Китай и Европа трябва заедно да изградят Новия път на коприната

https://news.bg/politics/kitay-i-evropa-tryabva-zaedno-da-izgradyat-noviya-pat-na-koprinata.html

Проектът трябва да бъде създаден при ясни и честни правила, за да е в интерес на всички участници

Бивш премиер се отказа от президентските избори в Египет и остави Сиси без сериозен съперник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108746_bivsh_premier_se_otkaza_ot_prezidentskite_izbori_v/?ref=rss


Бившият египетски министър-председател Ахмед Шафик заяви, че няма да се кандидатира на президентските избори тази година, предадоха световните агенции и БТА. Шафик беше смятан за най-сериозния евентуален съперник на президента Абдел Фатах ас Сиси, който още не е обявил кандидатурата си за втори мандат.<br /><br />Шафик е бивш командир от военновъздушните сили и беше премиер при режима на Хосни Мубарак, свален при народно въстание през 2011 г. Той избяга в Обединените арабски...

Световна R&B звезда открива новия парти сезон в Bedroom Premium Club

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651743

Световна R&B звезда открива новия парти сезон в Bedroom Premium ClubНовият парти сезон в столицата ще бъде открит гръмко и бляскаво. Това ще се случи на 10 януари (сряда) в Bedroom Premium Club, където ексклузивен лайв ще изнесе хитовата американска R&B звезда – Cody Wise. Тийн сензацията е за първи път в България и именно той е избран да сложи началото за 2018 на най-мащабните черни партита у нас – Blackroom.

Макрон: Древните пътища на коприната никога не са били само китайски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651708

Макрон: Древните пътища на коприната никога не са били само китайскиЕманюел Макрон каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен Път на коприната, който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде Ройтерс. "Древните пътища на коприната никога не са били само китайски",

36 бебета са родени в АГ болница във Варна от началото на 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=366762

От началото на годината до днешния осми януари в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ са родени 36 бебета. От тях момченцата са 23, а момиченцата-13. Това каза за Moreto.net директорът на здравното заведение проф. д-р Емил Ковачев. По повод днешния празник Бабинден медикът пожела повече родени здрави бебета и повече щастливи майки.

64 мигранти се издавиха в Средиземно море

https://frognews.bg/svqt/64-migranti-izdaviha-sredizemno-more.html

Корабокрушение предизвика смъртта на 64 мигранти през уикенда. Плавателният им съд се е разбил до крайбрежието на Либия.

64 мигранти се издавиха в Средиземно море

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/64-migranti-izdaviha-sredizemno-more.html

Корабокрушение предизвика смъртта на 64 мигранти през уикенда. Плавателният им съд се е разбил до крайбрежието на Либия.

Станимир Стоилов ще продължи в "Астана"

http://clubz.bg/62652-stanimir_stoilov_shte_prodylji_v_astana

Станимир Стоилов остава в казахстанския "Астана", информира официалният сайт на клуба. Не се съобщават подробности по новия договор на българина, срокът на този етап е неизвестен.

Предишният контракт на Стоилов изтече в края на миналата година и известно време той не бе получил ново предложение, което го караше да казва, че може и да не остане в Казахстан, а да продължи другаде в Европа. Моментално заваляха оферти.

Подготовката на отбора за новия сезон се подновява в петък с лагер в Обединените Арабски Емирства. "Астана" се готви за 1/16-финал в Лига Европа срещу "Спортинг" (Лисабон) следващия месец. Новото първенство на бившата съветска република пък започва през пролетта.

Отборът ще защитава четирите си поредни титли. 

Помощници на Стоилов остават Цанко Цветанов и Саид Ибраимов.

“Още в началото казах, че оставането ми в клуба е приоритет. Постигнахме толкова много през годините заедно. В града се чувствам като в свой втори дом и се радвам, че ще продължим съвместната си работа”, коментира Стоилов пред официалния сайт на "Астана".

Trump Tower се запали (видео)

http://www.cross.bg/sgradata-trump-tower-1564985.html

/КРОСС/ Trump Tower е в пламъци, след като електрическата кутия, намираща се на покрива на сградата, е направила късо съединение. Пожарникари веднага пристигнали на мястото заедно с членове на Нюйоркската дипломатическа служба. Президентът Тръмп живееше на първите три етажа на сградата преди встъпването си в длъжност през януари м.г. video:https://www.youtube.com/watch?v=6zJbGl6xu5Y  

Готов е обвинителният акт за бунта в бежанския лагер в Харманли

https://www.actualno.com/society/gotov-e-obvinitelnijat-akt-za-bunta-v-bejanskija-lager-v-harmanli-news_653172.html

Обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани за хулиганство и повреждане на чуждо имущество е изготвила Харманлийската районна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура. Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход, които са били в основата на бунта в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли на 24 ноември 2016 г. Тогава на няколко пъти през деня, а след това и вечерта, напрежението в лагера ескалираше след спи

Петър Стоянов: Какво пишат за нас на Запад? Това са комплекси

http://clubz.bg/62651-petyr_stoqnov_kakvo_pishat_za_nas_na_zapad_tova_sa_kompleksi

"Никакво значение няма какво пишат в тези вестници. Значение има какво мислим ние за нашето дередже, за корупцията в България, за съдебната ситема".

Така президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов коментира многобройните статии в авторитетни западни медии, според които България е най-корумпираната страна в ЕС.

"Само компексираният човек е непрекъснато недоволен от това, което пишат на Запад", заяви Стоянов.

Според бившия държавен глава ние трябва да намерим своята идентичност и да има балансираност в нашите действия. Той изтъкна, че част от западните вестници страдат от предразсъдъци.

Президентът Стоянов изтъкна, че само пред 120-130 години "тричленна българска делегация виси 10 дни в Лондон, за да бъде приета от втория секретар на външно министерство". А "днес България ще председателсва ЕС и ще разисква Брекзит". Според него "това е невероятно", но "на ЕС му липсва големия дебат".

"ЕС трябва да се замисли и да разбере какви са проблемите. Дали проблемите са институционални или вече екзистенциални. В ЕС трябва да се мисли по-малко за технологичните неща, трябва да има хора, които мислят по цивилизационен начин за бъдещето, за съдбата на ЕС", каза Стоянов.

Той изтъкна, че отношенията с Турция винаги са били в центъра на българската дипломация. И добави, че Стефан Стамболов е бил не по-малък патриот от "Обединени патриоти" и е участвал в три въоръжени завери срещу султана. Но точно той като премиер се сближава със султана и издейства берати за владици в Скопие, Охрид, Велес, както и създаването на български училища.

"Очевиден е стремежа на Ердоган да подобри отношенията с ЕС", заяви Стоянов.

Според него ние не трябва да имаме коленопреклонно поведение спрямо Турция, но и трябва да освободим политиката си спрямо нея от емоции, свързани с историята.

"Политиката ни с Турция трябва да бъде освободена от тези емоции, трябва да има повече рационализъм", заяви Стоянов.

Регистрите свързват убития с Борисов, Цветанов, Фандъкова, Цачева

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/registrite-svarzvat-ubitiia-borisov-tsvetanov-fandakova-tsacheva-drugi-gerb.html

Мляко, строителство, охрана, футбол, медия - всичко това включва мрежата от фирми на разстреляния днес пред офиса си на ул. ”Ралевица” в софийския кв. ”Манастирски ливади” бизнесмен, номиниран и за депутат от ГЕРБ, Петър Христов, показват фирмените регистри, отбелязва „Офнюз”.

Регистрите свързват убития бизнесмен с Борисов, Цветанов, Фандъкова, Цачева и други от ГЕРБ

https://frognews.bg/novini/registrite-svarzvat-ubitiia-borisov-tsvetanov-fandakova-tsacheva-drugi-gerb.html

Мляко, строителство, охрана, футбол, медия - всичко това включва мрежата от фирми на разстреляния днес пред офиса си на ул. ”Ралевица” в софийския кв. ”Манастирски ливади” бизнесмен, номиниран и за депутат от ГЕРБ, Петър Христов, показват фирмените регистри, отбелязва „Офнюз”.

Искате да се откажете от онлайн покупка? Изтеглете формуляра от сайта на КЗП

https://offnews.bg//kakvi-sa-pravata-ni-kato-potrebiteli/iskate-da-se-otkazhete-ot-onlajn-pokupka-izteglete-formuliara-ot-sajt-672508.html

Комисията за защита на потребителите напомни днес, че от интернет страницата ѝ може да бъде изтеглен формуляр за отказ от онлайн покупка.

Той ще улесни купувачите както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, така и като доказателство, че са го направили, ако на по-късен етап възникне спор с търговеца по този въпрос.

"Възможно е да настъпи объркване у хората кога и при какви условия имат право да върнат стока без дефект", каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Нашият ден - практично” по БНР.

„Когато говорим за конвенционалната търговия, по-скоро трябва да има такава уговорка, при онлайн търговията тя е направена в закона. В търговската мрежа това е условие, което би трябвало да бъде възприето от самия търговец. И за да бъде наистина това една добра практика, той би трябвало да го оповести по достатъчно ясен и разбираем за потребителя начин – писмено, на видно място, че в определен срок дадени стоки или всички в обекта, могат да бъдат върнати и потребителят да получи или обратно заплатената от него сума за тях, или например ваучер на тази стойност с валидност за определен период от време”, разясни Маргаритов. Той допълни, че щом един търговец е оповестил на клиентите, че ще могат да се възползват от такава добра практика, след това не би могъл да се откаже, защото именно този анонс е допринесъл съществено за решението на потребителя да си купи точно тази стока, знаейки, че той или негов близък може впоследствие да я върне, ако не му хареса.

Маргаритов направи важно уточнение: „Правото на отказ би следвало да се касае за случаите, в които не харесвате дадено нещо, но не защото сте го установили в хода на продължителна употреба или защото зад това се крие опит за превратно упражняване на права – поносили сте го, омръзнало ви е и сега искате да си вземете парите обратно, за да си купите нещо ново. Този принцип е възприет, защото особено когато се пазарува в интернет, независимо от онагледяването, е възможно, когато стоката пристигне при потребителя, той да установи, че или цвят, или нещо по отношение на скрояването, ако говорим за дреха, не отговаря на тези очаквания и той не е имало как да го установи предварително, тъй като не е могъл дори да пробва тази стока”, добави председателят на КЗП. Освен това, при всички случаи трябва да има някакъв документ, който да удостовери, че стоката е била закупена от дадения търговец, каква е, кога е придобита – касова бележка, гаранционна карта.

Доста трудно е в опитите да бъде регулирана споделената икономика механично да бъдат приложени разпоредбите, които важат за конвенционалната онлайн търговия и това, което е относимо към подобен тип общуване, коментира Маргаритов. „Обикновено предлагането на този принцип на услуги и стоки в най-разнообразна гама, се развива през т.нар. онлайн платформи. Те се администрират от определени лица, които са известни. Тези платформи от своя страна предявяват изисквания към физическите и юридическите лица, които искат да продават през тях – да се идентифицират, за могат да бъдат открити със съответните контакти и координати”, каза още той. И посъветва потребителите да проучват дали действително съществува това лице и може ли да се влезе в директна комуникация с него. Винаги при съмнение, че насреща няма действителна оферта или че тя не може да бъде достатъчно добре обяснена от този, който я предлага, да се въздържат.

Пожар в "Тръмп Тауър", близо до мезонета на президента (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651707

Пожар в "Тръмп Тауър", близо до мезонета на президента (Видео)Пожар избухна в небостъргача "Тръмп Тауър", в близост до огромния пентхаус на президента Доналд Тръмп. Десетки пожарникари са на мястото на инцидента. Огънят е достигнал до 58-я етаж на сградата, съобщи "Мирър". В нея, освен мезонетът на Тръмп, се намират и офис помещения, както и търговски обекти. Превод и редакция: 24 часа онлайн

Орбан обяви мигрантите за "нашественици"

http://www.moreto.net/novini.php?n=366758

Премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече "нашественици" мигрантите, които се опитват да се доберат до Европейския съюз по икономически причини в търсене на по-добър материален живот. Това е коментирал Орбан в интервю за германския в.

МВР-шеф с упрек към медиите за шесторното убийство

http://dnes.dir.bg/news/mvr-rosen-angelov-hristo-terziyski-26761759

Шефът на националната полиция упрекна медиите по повод шесторното убийство в Нови Искър, като заяви, че продължава тиражирането на неверени факти по случая.

Бюджет 2018 на Община Бургас - балансиран и обезпечаващ всички сфери

https://www.actualno.com/burgas/budjet-2018-na-obshtina-burgas-balansiran-i-obezpechavasht-vsichki-sferi-news_653171.html

Днес (8 януари) кметът Димитър Николов и заместниците му представиха пред журналисти рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде гласуван от местния парламент, съобщиха от Община Бургас. Бюджетът е балансиран и направен така, че да обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Общината. Бюджет 2018 продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа

Китайският Път на коприната не може да бъде еднопосочен, настоя Макрон

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108848_kitaiskiiat_put_na_koprinata_ne_moje_da_bude/?ref=rss


Еманюел Макрон каза днес, че Китай и Европа трябва да работят заедно по инициативата на Пекин "Един пояс - един път". Целта й е да изгради съвременен Път на коприната, който обаче не може да бъде "еднопосочен" според френския президент, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />"Древните пътища на коприната никога не са били само китайски", заяви Макрон в реч пред университетски преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна...

Най-знаковите неразкрити убийства по времето на Бойко Борисов

https://www.actualno.com/crime/naj-znakovite-nerazkriti-ubijstva-po-vremeto-na-bojko-borisov-news_653147.html

Началото на 2018 година донесе на България жестокото шесторно убийство в Нови Искър. За обвиняем беше посочен Росен Ангелов, който след щателно издирване няколко дни, вчера (7 януари) бе намерен мъртъв.  За Росен е известно, че има богато криминално минало и още през 2009-та година е трябвало да бъде в затвора, след като е обвинен в педофилия. Години наред обаче той е бил на свобода. Появиха се неофициални версии, че той далеч не е виновникът за убийството. Това ни накара да обърнем по

Седем ключови тенденции в развитието на уеб услугите през 2018 година

http://econ.bg/Новини/Седем-ключови-тенденции-в-развитието-на-уеб-услугите-през-2018-година_l.a_i.755911_at.1.html

Чат ботовете, виртуалната реалност и опростеният дизайн, еднакво достъпен за мобилни и настолни устройства – това са някои от технологиите и...

Двама души пострадаха при пожар в "Тръмп Тауър"

http://www.mediapool.bg/dvama-dushi-postradaha-pri-pozhar-v-tramp-tauar-news273984.html

  Пожар избухна в "Тръмп Тауър" в Манхатън, собственост на американския президент Доналд Тръмп, съобщиха световните информационни агенции в понеделник.   От пожарната съобщиха, че са пострадали двама души. Единият от тях, цивилен, е в тежко състояние, с опасност за живота. Другият - пожарникар, е пострадал леко.   Малкият пожар е тръгнал от електрическата инсталация на охладителната кула на Тръмп тауър, съобщи в Туитър един от синовете на Тръмп, Ерик.   Пожарът бе изгасен за около час.   Кадри, заснети от произшествието, показаха около дузина пожарникари на покрива на кулата, докато от единия ѝ край се издига бял дим.   Тръмп е бил във Вашингтон по време на инцидента.   В "Тръмп Тауър" се помещават бизнес и луксозни апартаменти, включително триетажния пентхаус на американския президент, който заема първите три етажа от кулата.  

Пожар избухна в "Тръмп Тауър" в Манхатън

http://www.mediapool.bg/pozhar-izbuhna-v-tramp-tauar-v-manhatan-news273984.html

Пожар избухна в "Тръмп Тауър" в Манхатън, собственост на американския президент Доналд Тръмп, съобщават световните информационни агенции в понеделник. Кадрите, заснети от произшествието, показват около дузина пожарникари на покрива на кулата, докато от единия ѝ край се издига бял дим. Според първоначалната информация няма данни за пострадали при пожара. Самият Тръмп не е бил сградата. В "Тръмп Тауър" се помещават бизнес и луксозни апартаменти, включително триетажния пентхаус на американския президент, който заема първите три етажа от кулата.

Кой кой е в българското европредседателство?

http://clubz.bg/62650-koj_koj_e_v_bylgarskoto_evropredsedatelstvo

Кой кой е в българското европредседателство? С този текст "Политико" се опитва да запознае читателите си с българите, които според изданието ще имат важна роля по време на 6-те месеца, в които страната ни ротационно ще е начело на ЕС. 

България, една от най-новите и бедни държави членки на ЕС, е изправена пред голямо предизвикателство, тъй като започва нейното 6-месечно председателство на Съвета на ЕС. Мотото на София може да е "Съединението прави силата", но България ще трябва да се справя с преговорите за Брекзит и следващия дългосрочен бюджет на ЕС, докато се бори с вътрешнополитически проблеми - антикорупционните мерки бяха критикувани от различни посоки, доверието в политиците е ниско, а за първи път в посткомунистическата история на страната популистка партия е в правителството.

Българското правителство казва, че четирите му приоритета за президентството, което започна на 1 януари, са фокус върху бъдещето на Европа, подобряване на връзките със Западните Балкани (Ние искаме да сме балканско перзидентство, защото познаваме региона много добре", казва министърът по европредседателството Лиляна Павлова), дигиталния пазар, сигурността и стабилността - от политиката за бежанците до координацията по отбраната.

Ето за кого да се оглеждате:

Бойко Борисов, премиер: 

Борисов може да претендира за най-интересната биография сред участниците на върха на ЕС. Бившият бодигард и карате майстор Борисов два пъти е бил вече премиер, в края на 2017 г. влезе в противоречие с другите лидери от ЕС като обяви, че съюзът не може да си позволи твърд Брекзит. В първия си мандат Борисов каза, че се надява, че България ще стане част от шенгенското пространство през 2011 г., но това все още не се е случило. Той не харесва неформалните разговори между лидерите от ЕС, обикновено общува на английски чрез преводач и често може да бъде забелязан да играе със смартофона си по време на срещите на върха.

 

Мария Габриел, еврокомисар

През 2017 г. нямаше по-щастлив човек в България от Мария Габриел. Появила се като че ли от нищото - тя беше член на европейския парламент, но от по-незначителните, за да замени Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия, за да започне работа в Световната банка, тя не само спечели престижния пост на еврокомисар, но нейният статус като любимка на Еврпопейската народна партия я защити от повдигането на политически и етически въпроси (въпреки че някои материали за нейното представяне не бяха добри). Късметът вероятно няма да продължи и през 2018 г. Габриел ще бъде принудена да докаже своята политическа устойчивост и да поеме неписаната роля да бъде излъсканото лице на България в Брюксел и да защити марката ЕНП. България досега не е успяла да спре въпросите за проблемите с корупцията в страната и за сегашното коалиционно управление, начело на което е членът на ЕНП Борисов, подкрепян от екстремистки партии. Като бивш вицепрезидент на партията в европарламента и съпруга на Франсоа Габриел, висш партиен функционер на EНП, Габриел е в добра позиция да тушира проблеми, които идват от София. 

 

Ева Майдел, член на Европейския парламент 

Ева Майдел, преди Ева Паунова, беше избрана за депутат в Евопрейския парламент преди да навърши 30 г. Тя е ползваща се с доверие фигура в европейската интеграция на България и е възприемана като изгряваща звезда и най-сигурният български представител в Брюксел. Тя е уважавана в кръговете на ЕС и наскоро беше избрана за президент на Европейското интернационално движение, асоциация, която лобира за федерализъм. Дигитален маниак, Майдел представлява ново поколение на космополитни българи, които са освободени от комунистическото минало на страната.

 

Димитър Цанчев, постоянният представител на България в ЕС

Бивше дете актьор  (неговият баща Цанчо Цанчев е бил филмов режисьор) и журналист, Цанчев произхожда от една от най-изявените български фамилии. Той е бивш началник на отдела за НАТО в българското външно министерство и е работил в Световната организация по интелектуална собственост, която играе важна роля при спорове за авторски права.

 

Лиляна Павлова, министър по европредседателството 

Лиляна Павлова, е министърът, който отговаря за координацията на българското председателството и и носи ентисуазирани проевропейски послания, където и да отиде. В края на 2017 г. пред "Политико" тя обясни, че нейните думи са "обединение" и "компромис". "Ние наистина сме склонни на компромис, където е необходимо. Искаме общо решение, независимо дали става дума за граничния контрол или отбранителения съюз и прилагането на PESCO (новото споразумение за военно сътрудничество)", казва Павлова.

 

Мина Андреева, заместник- говорител на Европейската комисия

Андреева, която има две гражданства - българско и германско, е заместник- говорител на Жан-Клод Юнкер. Тя е лоялен лейтенант на могъщия началник на кабинета на Юнкер Мартин Селмайер. Андреева се надява, че ще е като мост между еврократите, националните власти и медии, като ще помага да се гарантира, че страната не е претоварена от задачите си по председателството.

 

 

Валери Симеонов, вицепремиер 

Симеонов е противоречива фигура и член на "Обединените патриоти", които се класираха на трета позиция на предсрочните парламентарни избори миналия март и подкрепиха правителството. През октомври 2017 г. Симеонов беше признат за виновен за насаждане на омраза срещу ромската общност с думите "арогантни човекоподобни", както и че ромските жени имат "истинктите на улични кучки". Ако някой може да смути българското правителство по време на европредседателството, това е Симеонов.

 

Румен Радев, президент

Бившият командир на ВВС и пилот на изтребител Радев е подкрепян от опозиционната БСП и се кандидатира като де факто избраник на Русия на президентските избори през 2016 г. България е с дълга история на подкрепа на руските интереси и избирането на Радев изглеждаше, че отбелязва връщане към традицията след прозападното президентство на Росен Плевнелиев. Откакто е избран Радев показва изненадваща независимост от своите покровители и през първата седмица на януари наложи вето на антикорупционен закон, който според него не изпълнява поставените цели.

 

Георги Готев и Красен Николов, журналисти

Готев и Николов са мозъците, които стоят зад сайта BulgarianPresidency.eu, който твърди, "че помага за разбирането на тези, които са интересуват от България, от отношенията на България в ЕС и от българското европредседателство". Готев, който е дългогодишен журналист, работещ в Брюксел за Юроактив, е известен, че влиза под кожата на говорителите на еврокомисарите. Николов се е специализирал в правните теми и работи за "Медиапул".

Сергей Станишев, лидер на ПЕС

Политическите партии имат избор по време на европредседателство - да излязат заедно в защита на националните интереси и чест, или да се разкъсват помежду си като използват платформата на ЕС за вътрешнополитически цели. Левите са вън от правителството в България и не са много популярни в Европа, нивото на щедрост на Станишев към неговите политически съперници ще помогне да се определи как са виждани в огледалото за обратно виждане българското европредседателство и перспективите за бъдещето на страната в еврозоната и Шенген.

 

Почетен българин за целите на този списък е Никълъс Уайт, старши директор в консултанската компания APCO, сред чиито клиенти е и българското правителство. Уайт е ръководил брюкселското представителство на Independent Diplomat, като е съветвал Косово при постигането на независимостта и Хърватия за членството в ЕС.

"Политико": Кой кой е в българското европредседателство?

http://clubz.bg/62650-politiko_koj_koj_e_v_bylgarskoto_evropredsedatelstvo

Кой кой е в българското европредседателство? С този текст "Политико" се опитва да запознае читателите си с българите, които според изданието ще имат важна роля по време на 6-те месеца, в които страната ни ротационно ще е начело на ЕС. 

България, една от най-новите и бедни държави членки на ЕС, е изправена пред голямо предизвикателство, тъй като започва нейното 6-месечно председателство на Съвета на ЕС. Мотото на София може да е "Съединението прави силата", но България ще трябва да се справя с преговорите за Брекзит и следващия дългосрочен бюджет на ЕС, докато се бори с вътрешнополитически проблеми - антикорупционните мерки бяха критикувани от различни посоки, доверието в политиците е ниско, а за първи път в посткомунистическата история на страната популистка партия е в правителството.

Българското правителство казва, че четирите му приоритета за президентството, което започна на 1 януари, са фокус върху бъдещето на Европа, подобряване на връзките със Западните Балкани (Ние искаме да сме балканско перзидентство, защото познаваме региона много добре", казва министърът по европредседателството Лиляна Павлова), дигиталния пазар, сигурността и стабилността - от политиката за бежанците до координацията по отбраната.

Ето за кого да се оглеждате:

Бойко Борисов, премиер: 

Борисов може да претендира за най-интересната биография сред участниците на върха на ЕС. Бившият бодигард и карате майстор Борисов два пъти е бил вече премиер, в края на 2017 г. влезе в противоречие с другите лидери от ЕС като обяви, че съюзът не може да си позволи твърд Брекзит. В първия си мандат Борисов каза, че се надява, че България ще стане част от шенгенското пространство през 2011 г., но това все още не се е случило. Той не харесва неформалните разговори между лидерите от ЕС, обикновено общува на английски чрез преводач и често може да бъде забелязан да играе със смартофона си по време на срещите на върха.

 

Мария Габриел, еврокомисар

През 2017 г. нямаше по-щастлив човек в България от Мария Габриел. Появила се като че ли от нищото - тя беше член на европейския парламент, но от по-незначителните, за да замени Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия, за да започне работа в Световната банка, тя не само спечели престижния пост на еврокомисар, но нейният статус като любимка на Еврпопейската народна партия я защити от повдигането на политически и етически въпроси (въпреки че някои материали за нейното представяне не бяха добри). Късметът вероятно няма да продължи и през 2018 г. Габриел ще бъде принудена да докаже своята политическа устойчивост и да поеме неписаната роля да бъде излъсканото лице на България в Брюксел и да защити марката ЕНП. България досега не е успяла да спре въпросите за проблемите с корупцията в страната и за сегашното коалиционно управление, начело на което е членът на ЕНП Борисов, подкрепян от екстремистки партии. Като бивш вицепрезидент на партията в европарламента и съпруга на Франсоа Габриел, висш партиен функционер на EНП, Габриел е в добра позиция да тушира проблеми, които идват от София. 

 

Ева Майдел, член на Европейския парламент 

Ева Майдел, преди Ева Паунова, беше избрана за депутат в Евопрейския парламент преди да навърши 30 г. Тя е ползваща се с доверие фигура в европейската интеграция на България и е възприемана като изгряваща звезда и най-сигурният български представител в Брюксел. Тя е уважавана в кръговете на ЕС и наскоро беше избрана за президент на Европейското интернационално движение, асоциация, която лобира за федерализъм. Дигитален маниак, Майдел представлява ново поколение на космополитни българи, които са освободени от комунистическото минало на страната.

 

Димитър Цанчев, постоянният представител на България в ЕС

Бивше дете актьор  (неговият баща Цанчо Цанчев е бил филмов режисьор) и журналист, Цанчев произхожда от една от най-изявените български фамилии. Той е бивш началник на отдела за НАТО в българското външно министерство и е работил в Световната организация по интелектуална собственост, която играе важна роля при спорове за авторски права.

 

Лиляна Павлова, министър по европредседателството 

Лиляна Павлова, е министърът, който отговаря за координацията на българското председателството и и носи ентисуазирани проевропейски послания, където и да отиде. В края на 2017 г. пред "Политико" тя обясни, че нейните думи са "обединение" и "компромис". "Ние наистина сме склонни на компромис, където е необходимо. Искаме общо решение, независимо дали става дума за граничния контрол или отбранителения съюз и прилагането на PESCO (новото споразумение за военно сътрудничество)", казва Павлова.

 

Мина Андреева, заместник- говорител на Европейската комисия

Андреева, която има две гражданства - българско и германско, е заместник- говорител на Жан-Клод Юнкер. Тя е лоялен лейтенант на могъщия началник на кабинета на Юнкер Мартин Селмайер. Андреева се надява, че ще е като мост между еврократите, националните власти и медии, като ще помага да се гарантира, че страната не е претоварена от задачите си по председателството.

 

 

Валери Симеонов, вицепремиер 

Симеонов е противоречива фигура и член на "Обединените патриоти", които се класираха на трета позиция на предсрочните парламентарни избори миналия март и подкрепиха правителството. През октомври 2017 г. Симеонов беше признат за виновен за насаждане на омраза срещу ромската общност с думите "арогантни човекоподобни", както и че ромските жени имат "истинктите на улични кучки". Ако някой може да смути българското правителство по време на европредседателството, това е Симеонов.

 

Румен Радев, президент

Бившият командир на ВВС и пилот на изтребител Радев е подкрепян от опозиционната БСП и се кандидатира като де факто избраник на Русия на президентските избори през 2016 г. България е с дълга история на подкрепа на руските интереси и избирането на Радев изглеждаше, че отбелязва връщане към традицията след прозападното президентство на Росен Плевнелиев. Откакто е избран Радев показва изненадваща независимост от своите покровители и през първата седмица на януари наложи вето на антикорупционен закон, който според него не изпълнява поставените цели.

 

Георги Готев и Красен Николов, журналисти

Готев и Николов са мозъците, които стоят зад сайта BulgarianPresidency.eu, който твърди, "че помага за разбирането на тези, които са интересуват от България, от отношенията на България в ЕС и от българското европредседателство". Готев, който е дългогодишен журналист, работещ в Брюксел за Юроактив, е известен, че влиза под кожата на говорителите на еврокомисарите. Николов се е специализирал в правните теми и работи за "Медиапул".

Сергей Станишев, лидер на ПЕС

Политическите партии имат избор по време на европредседателство - да излязат заедно в защита на националните интереси и чест, или да се разкъсват помежду си като използват платформата на ЕС за вътрешнополитически цели. Левите са вън от правителството в България и не са много популярни в Европа, нивото на щедрост на Станишев към неговите политически съперници ще помогне да се определи как са виждани в огледалото за обратно виждане българското европредседателство и перспективите за бъдещето на страната в еврозоната и Шенген.

 

Почетен българин за целите на този списък е Никълъс Уайт, старши директор в консултанската компания APCO, сред чиито клиенти е и българското правителство. Уайт е ръководил брюкселското представителство на Independent Diplomat, като е съветвал Косово при постигането на независимостта и Хърватия за членството в ЕС.

Мъж от село Вишна спечели 50 000 лева от билет „Коледен кеш календар“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651700

Мъж от село Вишна спечели 50 000 лева от билет „Коледен кеш календар“Първата голяма печалба от билет „Коледен кеш календар“ на Лотария България падна в бургаското село Вишна! Щастието се усмихва на Нуфил Осман, който грабна страхотните 50 000 лева. 47-годишният късметлия си купува един билет от местен магазин и се прибира у дома, където разбира с огромна изненада, че печели крупната сума.

Турция започва разследване на ислямофобия в четири европейски страни

https://offnews.bg//sviat/turtcia-zapochva-razsledvane-na-isliamofobia-v-chetiri-evropejski-stra-672506.html

Турският парламент учреди комисия, която да разследва ислямофобия в четири европейски страни членки на ЕС, съобщи агенция Belga, цитирана от РИА Новости. 

Депутатите ще разследват проявленията на ислямофобия в Австрия, Германия, Франция и Белгия, като ще опитат да получат разрешение за разследване на място. 

Специалната комисия ще започне работа на 9 януари. 

Според агенцията решението за започване на разследването е в резултат на многочислени расистки изказвания на граждани на Австрия след новината, че първото родено за 2018 г. дете е момиченце от турски произход. 

Австрия неведнъж е обвинявана в ислямофобия. В края на юни ислямските общности отправиха критики към предложението на Себастиан Курц, тогава външен министър на страната, да се закрият мюсюлманските детски градини. 

ШОК във Фейсбук: Вицето Валери Симеонов нарича сина си ”лайно” и съжалява, че не се е самоубил

https://frognews.bg/novini/shok-vav-feisbuk-vitseto-valeri-simeonov-naricha-sina-laino-sajaliava-che-samoubil.html

Скандален пост на сина на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов взриви социалната мрежа Фейсбук. Синът на вицето Даниел публикува следния пост в своя профил, цитиран първо от 168 часа:

Мъж от село Вишна спечели 50 000 лева от билет "Коледен кеш календар"

http://www.cross.bg/bilet-lotariya-bulgariya-1564984.html

/КРОСС/ Първата голяма печалба от билет „Коледен кеш календар" на Лотария България падна в бургаското село Вишна! Щастието се усмихва на Нуфил Осман, който грабна страхотните 50 000 лева. 47-годишният късметлия си купува един билет от местен магазин и се прибира у дома, където разбира с огромна изненада, че печели крупната сума.  „Никога не съм и мечтал, че може да ме споходи подобно щастие. Винаги съм мислел, че това се случва само на другите", споделя Нуфил, който по професия е тракторист. За себе си разказва, че е женен и има две деца. Планира да използва парите за голям ремонт и обзавеждане на семейната къща. Няма да пропусне и най-близките си, които ще зарадва с много подаръци. Регистрирайте се за участие в специалните жребии на „ВТОРИ ШАНС" на  eurobet.bg. Научете повече ТУК. Билети на Лотария България могат да бъдат закупени в пунктовете на Евробет и Еврофутбол, обектите на Магазинъ 345, WINBET, Аванти, Евронет, Global Net Solutions, Pro Market, Книжарници Art Plus, Кредитур, Power Оil, BulTrade, Zastrahovam.com и TCV.    

Готов е обвинителният акт за бунта в бежанския лагер в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651695

Готов е обвинителният акт за бунта в бежанския лагер в ХарманлиХарманлийската районна прокуратура е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани за хулиганство и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура. Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход, които са били в основата на бунта в регистрационно-приемателния център

Тръмп Тауър в Ню Йорк пламна (Видео)

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-new-york-tramp-tauar-26761667

На последните етажи на Тръмп Тауър в Ню Йорк е избухнал пожар, съобщи CBS.

Цитат на деня: Всички искаме да сме шампиони в спринта, но първо трябва да проходим

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/08/3108816_citat_na_denia_vsichki_iskame_da_sme_shampioni_v/?ref=rss


"Всички искаме да станем шампиони в спринта с време 9,4 секунди, но преди да станем такива, първо трябва да се научим да ходим."<br /><br />Това заяви треньорът на "Левски" Делио Роси преди първата тренировка на сините за 2018 г. Италианският специалист призова за търпение и сплотеност между футболистите в отбора.<br /><br />"Отборът може да бъде представен като ръка, която има пет пръста. Ако тези пръсти са разперени, максималното, което мога да...

Хора от обкръжението на Росен Ангелов знаели, че го издирват, но не подали сигнал

http://www.moreto.net/novini.php?n=366760

Полицията е проверявала адреси, на които самоубилият се Росен Ангелов е живял в Добрич, София, както и в района на Своге. Той имал обаче много приятели, които знаели, че е осъждан и е с влязла в сила присъда, но не подали сигнал, обясни директорът на националната полиция Христо Терзийски на брифинг пред журналисти.

Григор с победа и загуба на FAST4 в Сидни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651689

Григор с победа и загуба на FAST4 в СидниНай-добрият български тенисист Григор Димитров постигна победа на сингъл и записа поражение на двойки на демонстративния турнир FAST4 в Сидни. Хасковлията бе безмилостен срещу завърналия се на корта легендарен австралийски състезател Лейтън Хюит - 4:1, 4:2. Преди този двубой Александър Зверев бе сразил шампиона от Бризбън Ник Кирьос с 4:3(3), 1:4,

От коментарите: Никой не вярва на МВР, намериха си удобен самоубиец

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/komentarite-nikoi-viarva-mvr-nameriha-udoben-samoubiets.html

Краят на сагата с шесторното убийство в Нови Искър дойде с откриването на трупа на Росен Ангелов. Според полицията Ангелов се е самоубил, а тялото е било открито около Луково в съседна вила на тази, където е пребивавал. Оръжието е било със заглушител. Смята се, че се е самоубил, като е започнало мащабното издирване.

От коментарите: Никой не вярва на МВР, намериха си удобен самоубиец

https://frognews.bg/novini/komentarite-nikoi-viarva-mvr-nameriha-udoben-samoubiets.html

Краят на сагата с шесторното убийство в Нови Искър дойде с откриването на трупа на Росен Ангелов. Според полицията Ангелов се е самоубил, а тялото е било открито около Луково в съседна вила на тази, където е пребивавал. Оръжието е било със заглушител. Смята се, че се е самоубил, като е започнало мащабното издирване.

От коментарите: Никой не вярва на МВР, намериха си удобен самоубиец

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/komentarite-nikoi-viarva-mvr-nameriha-udoben-samoubiets.html

Краят на сагата с шесторното убийство в Нови Искър дойде с откриването на трупа на Росен Ангелов. Според полицията Ангелов се е самоубил, а тялото е било открито около Луково в съседна вила на тази, където е пребивавал. Оръжието е било със заглушител. Смята се, че се е самоубил, като е започнало мащабното издирване.

С фолклорни изпълнения откриват Българското председателство в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651675

С фолклорни изпълнения откриват Българското председателство в СофияИзпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на Церемонията по откриването на Българското председателство. Тя ще се състои на 11 януари 2018 г. от 19:30 до 20:30 часа в Народния театър „Иван Вазов“.

Рязане на дървета затруднява трафика по пътя София - Мездра

http://www.cross.bg/putya-vlado-mezdra-1564983.html

/КРОСС/ Сериозно задръстване се образува на пътя София - Мездра в района на село Владо Тричков. Причината е рязане и подкастряне на дървета край пътя, съобщи репортер на Агенция КРОСС. Най-затруднено е минаването в участъка преди табелата на Владо Тричков. На вход в селото се образуват километрични колони. По пътя има останали много ситни клони и трески, затова шофирайте с повишено внимание.  

Мляко, строителство, охрана и медия: мрежата от фирми на убития Петър Христов

https://offnews.bg//112/mliako-stroitelstvo-ohrana-i-media-mrezhata-ot-firmi-na-ubitia-peta-672499.html

Мляко, строителство, охрана, футбол, медия - всичко това включва мрежата от фирми на разстреляния днес пред офиса си на ул. "Ралевица" в софийския кв. "Манастирски ливади" бизнесмен, номиниран и за депутат от ГЕРБ, Петър Христов, показват фирмените регистри.

Фирмите, които е управлявал, го свързват на практика с целия елит на ГЕРБ: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева и др. В списъка са още бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ), депутатът от ГЕРБ и син на конституционния съдия Румен Ненков - Александър Ненков, Петър Курумбашев, израелски, руски и кипърски граждани.

Основната фирма, с която се свързва името на бизнесмена, е приватизираната през втората половина на 90-те г. "Лактима" (за мляко и млечни продукти), официално управлявана от фирма "Пропъртис мениджмънт груп" - собственост на дъщеря му Михаела, която е и в управата на сдружение "Национална асоциация на млекопреработвателите" заедно с Йордан Илков Стоянов, Богдан Лазаров Борисов, Владислав Дончев Михайлов, Людмил Велизаров Свиленов и Иван Борисов Савов.

"Пропъртис" Михаела Христова участва и в управлението на Института за социални изследвания и маркетинг-МБМД на Мира Янова.

Връзките на бившия президент на ФК "Горна Оряховица" Христов сочат и към управлението му на информационния сайт "Дартс нюз", официално притежаван от офшорката "Кастфлекс лимитид", регистрирана в Кипър и управлявана на документи от Мирослав Стоянов Бейков. Той е свързан с Петър Христов чрез "Велико Търново хилс".

Общо 52 са регистрациите на фирми, в чието управление Христов е участвал. В 18 от тях - активно, според фирмения регистър. На две 49-годишният бизнесмен е едноличен собственик - "Велико Търново хилс" ЕООД (строителство), "Ай Би Пи мениджмънт" ЕООД (архитектурни и инженерни дейности и технически консултации). В "Дито" (охрана) има 40% участие, а в "Болкан тръст интернешънъл" (търговия) - 50 на сто.

Всички 18 дружества са:

1. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ХИЛС ЕООД

2. БИЗНЕС ПАРК ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЕАД

3. ПРОПЪРТИС МЕНИДЖМЪНТ ГРУП ЕАД

4.  ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДИВЕЛОПМЪНТ ЕАД

5. ЛЮЛИН ГАРДЪН ЕООД

6. СТАТУС ИМОТИ АДСИЦ (финансово посредничество)

7. АГРОИНВЕСТ ГРУП ЕООД (търговия)

8. ЛАГУНА БИЙЧ АД

9. АЙ БИ ПИ МЕНИДЖМЪНТ ЕООД

10.  СЪН ФЮЧЪР ПРОПЪРТИС ЕА

11. БОЛКАН-ЕСКУЛАП ДЗЗД

12.  ДИТОЛ/ТАЙЛАНД/КО.ЛИМИТИД ТП

13. БОЛКАН ТРЪСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АД

14. БАЛКАН ФУДС ДЗЗД

15. ДИТО ООД

16. СДРУЖЕНИЕ ФУТБОЛЕН КЛУБ СПАРТА

17. СДРУЖЕНИЕ "КЛУБ КАЛОЯН ПО КАРАТЕ, ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА И ДРУГИ БОЙНИ СПОРТОВЕ"

18.  СДРУЖЕНИЕ "СПОРТЕН КЛУБ "СПАРТА"

Близкият до ГЕРБ бизнесмен е номиниран за депутат от партията през 2013 г., но се оттегля.

Връзките му с ГЕРБ обаче са документирани от регистрите. Списъкът с индиректно свързаните с него хора на "Дакси" включва стотици имена. Сред тях са: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Десислава Танева, както и Златимир Орсов, Румен Гечев, Красимир Узунов (агенция "Фокус"), Слави Трифонов, Росен Петров, Стоян Мавродиев.

Кой е убитият бизнесмен Петър Христов, шеф на "Лакрима"

https://news.bg/ceo/koy-e-ubitiyat-biznesmen-petar-hristov-shef-na-lakrima.html

Кариерата му започва с охранителна фирма през 90-те, той бе благодетел на Мануела Горсова

Фондация се отказа да управлява дом за деца в Пазарджик след протест на родители

https://www.24chasa.bg/region/article/6651620

Фондация се отказа да управлява дом за деца в Пазарджик след протест на родителиФондация "Социални практики в общността" се отказа от управлението на дневен център за деца с увреждания " Вяра, Надежда и Любов" в Пазарджик, след заявен протест срещу работата й от родители и служители на институцията. Решението за оттеглянето бе обявено в писмо до медиите от председателя на фондацията д-р Златка Ангелова.

Убитият Христов завел Найден Недев в МВР, за да издаде „Наглите”

https://frognews.bg/novini/ubitiiat-hristov-zavel-nedko-nedev-mvr-izdade-naglite.html

Убитият днес бизнесмен Петър Христов завел в МВР Найден Недев, за да издаде групата за отвличания „Наглите”. Той бил част от бандата. Недев, заедно с друг член на „Наглите”-Валентин Михайлов-Ихтиманския впоследствие станаха защитени свидетели. Заради показанията, които дадоха, успяха да отърват затвора.

АПИ напомня: Годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-napomnia-godishnite-vinetki-za-2017-g.-sa-validni-do-31-ianuari-2071292

Годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г., напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. От АПИ съветват потребителите да закупят нов годишен стикер преди изтичане на валидността на стария.

Глобиха шофьор заради претоварен с пшеница тир във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366747

Шофьор на претоватен с пшеница тир, карал по крайезерния път във Варна, ще отнесе глоба от 500 лева. Това става ясно от решение на Районния съд, което на практика редуцира първоначално наложеното преди година наказание от „Автомобилна администрация“ в размер на 2000 лева, научи Moreto.

В Бургас изработват сувенири за българското европредседателство

https://www.actualno.com/burgas/v-burgas-izrabotvat-suveniri-za-bylgarskoto-evropredsedatelstvo-news_653166.html

Бургаското социално предприятие "Морски знаци" произвежда сувенири, които ще бъдат давани като подаръци по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Дружеството е кандидатствало с проекти за изработка на рекламни материали, които са били одобрени, съобщават от Община Бургас.  700 несесери и още толкова ключодържатели ще бъдат изработени в ателието на "Морски знаци". Сувенирите са от естествени материали и са украсени с традиционна българска шевица. Така

Миньори губят ранната си пенсия заради промени в кодекса

https://frognews.bg/novini/minjori-gubiat-rannata-pensiia-zaradi-promeni-kodeksa.html

Миньори от рудници в ликвидация губят права за пенсия заради промени в кодекса за осигуряването.

Росен Ангелов следил от таблет новините за издирването си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651653

Росен Ангелов следил от таблет новините за издирването сиШесторният убиец Росен Ангелов е следил от таблет новините за издирването му от полицията. Това научи "24 часа" от важен човек в МВР. До трупа на мъжа, намерен самоубил се вчера, полицията открили дигиталното устройство. В къщата имало и храна.  Ангелов се е самоубил, като е долепил до лявото си слеопоочие пистолет “Берета M9 22LR”.

Елена Йончева пак се зае с оградата. И се снима с пропаднал участък

http://clubz.bg/62649-elena_joncheva_pak_se_zae_s_ogradata_i_se_snima_s_propadnal_uchastyk

"Днес, 8.01.2018 г., в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му. Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада. Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.01.2015.

Така започва дълга бележка от депутатката от БСП Елена Йончева във фейсбук. Тя е съпроводена от две снимки, на които се вижда Йончева с два различни днешни всекидневника в ръка на фона на пропадането на оградата по границата с Турция.

Депутатката, която направи и филм по темата, припомня, че на 20.11.2015 г. главна дирекция "Гранична полиция" дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда. И твърди, че това е направено "с една единствена цел - корупция". Според Йончева строежът на съоръжението, заедно с прилежащия обслужващ път, е струвало около 1 млн. лева на линеен километър. Тя пак се позовава на доклад на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., в който са констатирани нарушения.

"В доклада се казва, че даденото указание на "Гранична полиция" не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път".

Заради позоваването на тези данни вицепремиерът Валери Симеонов първия път обвини депутатката от левицата, че издава класифицирана информация. Тя на свой ред му отговори, че данните, на които се позовава, са публични.

До момента все още няма реакция на публикацията на Йончева от днес.

 

 

"Тайм": Великобритания позволи истинската Макмафия да разцъфти

http://www.mediapool.bg/taim-velikobritaniya-pozvoli-istinskata-makmafiya-da-raztsafti-news273983.html

Независимо от блясъка, преследванията и политическите интриги, новият трилър на БиБиСи "Макмафия" е неприятна гледка. Едновременно с вълнението, филмът предизвиква истинска ярост. Той може да бъде сравняван с други класни телевизионни продукции за супербогати международни мошеници, в които обаче има няколко честни хора, които работят срещу организираната престъпност и корумпираното правителство, докато посланието на "Макмафия" е, че честните хора странят от тази битка, пише британският в. "Таймс" в пространен коментар за сериала на БиБиСи, направен по документалната книга на журналиста Миша Глени "Макмафия. Престъпност без граници". "Макмафия"  е разследване за глобалната организирана престъпност и нейните връзки с тайните комунистически служби от съветско време. Според книгата хаосът и политическите промени, които са последвали след падането на комунизма в Източна Европа, заедно с нарастващото търсене на Запад и лесното движение на пари и хора създават перфектната възможност за организираната престъпност да се укрепи от тъмната страна на глобализиращата се икономика. Както пише в. "Таймс", Великобритания дълго време почиташе и посрещаше с отворени обятия супербогати хора, почти без да се интересува от произхода на капитала им. Филмът на БиБиСи отразява реалността с безволевите, подлизурковски държави, сред които Великобритания, които решиха, че цената за доходоносната глобализация ще е приемът на тези бездушни копелета. Пийте шампанското им, не обръщайте внимание на сделките им, представяйки си, че присъствието им в британската столица е някакво украшение, доказващо нейното могъщество, пише коментаторката Либи Първис. Според нея едно от най-шокиращите откровения в книгата на Миша Глени са думите на сътрудник на агенцията за борба с организираната престъпност, която просъществува само няколко години. Той твърди, че при управлението на Тони Блеър на агенцията са дадени стриктни указания да не обръща особено внимание на парите от руски произход, които влизат и излизат от Лондон. По данни на Миша Глени, организираната престъпност съставлява около 15% от световната икономика. Тя купува правителства. В статията се посочват примери със световни лидери като Путин, Тръмп, Ердоган, които са замесени във възмутителни финансови сделки, но това се приема като разбиращо се от само себе си. Опортюнизмът, прането на пари и жестоката експлоатация на бедните, понякога достигаща условията на робството, започнаха да стават по-обичайни явления след падането на Съветския съюз, хаоса в Близкия Изток, огромните печалби от продажби на наркотици от Мексико до Индия и многобройните международни пътувания, зад които се прикрива търговията д хора с цел сексуална експлоатация. Несъмнено, тези проблеми са характерни не само за нашия относително тих остров. Но ние станахме уютен пристан, а в нашия списък относно противодействието на корупцията има още много какво да се желае, пише "Таймс". Визата "златен билет" позволява на тези, които инвестират във Великобритания 2 млн. паунда, да живеят безпрепятствено в страната, да купуват собственост, да доведат семействата си и да се занимават с бизнеса си без излишни въпроси за произхода на милионите им. По информация на "Трансперанси интернешънъл", от 2008 до 2015 г. около 60% от всички визи в категорията "инвеститор" са получили граждани на Русия и Китай, независимо че спрямо всички, идващи от бившия Съветски съюз и от комунистически Китай, възникват въпроси, отбелязва изданието, което по-нататък се спира на продажбата на британски земи и имоти на подобни "инвеститори". Цитирани са данни на сп. "Private Eye" за 2015 г., според които близо 100 000 удостоверения за право на собственост в страната принадлежат на офшорни компании. Националната агенция за борба с престъпността разказа колко хубаво нашите банкери, счетоводители, адвокати и пиар специалисти умеят да перат пари и репутация. Те помагат, съзнателно или не, замазвайки следите чрез създаване на корпоративни структури, придобиване на активи за влагане на незаконни средства и предоставяне на анонимност на престъпници. Ние се специализираме в създаването на имидж на порядъчност, ако хората са богати, отбелязва "Таймс". Едно от средствата за инвестиране на пари са недвижимите имоти. В резултат на това много къщи и жилища дълго време пустеят, независимо от недостига на жилища в британската столица. Разбира се, не всички супербогати чужденци са гангстери. Но всяко правителство би трябвало първо щателно да проучи, след това да интервюира и в крайна сметка да изключи онези, които може да са свързани с престъпния свят. Също така правителството е длъжно да защити собствените си граждани и да не се надява, че богатството на върхушката постепенно ще се спусне надолу. Ние почитаме и благоговеем пред високомерните богаташи, но също така трябва да се интересуваме и това как са забогатели, пише в заключение "Таймс". Руското посолство атакува филма "Макмафия" Разобличаването на мафиотския ънърграунд в новия филм на БиБиСи намери своя противник в лицето на руското посолство в Лондон, което твърди, че "Макмафия", знаменитата драма с Джеймс Нортън в главната роля, е "престъпление срещу истината". Това бе написано в туитър акаунта на руското посолство в Лондон, според което филмът клиширано и подвеждащо представя Великобритания като "средище на руски гангстери". Туитър аканунтът на посолството, спечелил си популярност благодарение на провокативни коментари, пита читателите си могат ли да отгатнат колко руснаци за осъдени на затвор във Великобритания. В анкетата са гласували 900 човека, от които 59% са дали "правилен отговор", че броят им е по-малко от 10. "Равнището на престъпност сред руснаците във Великобритания е много по-ниско от средностатистическия показател за страната. Прекрасно е, че нашите последователи (в Туитър-бил.ред.) не се подвеждат по щампи, разпространявани от БиБиСи", се казва в съобщението на посолството.

Виктор Орбан нарече бежанците, които идват в Европа, завоеватели

http://www.cross.bg/orban-yngariya-myusyulmanski-1564982.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан нарече завоеватели онези бежанци, които пристигат в ЕС в търсене на по-благополучен живот, в интервю за германския в. "Билд" и публикувано днес. Запитан защо Унгария не желае да приема кандидати за убежище, Орбан казва: "Ние не гледаме на тези хора като на мюсюлмански бежанци. Гледаме на тях като на мюсюлмански завоеватели. За да се озове в Унгария, човек, примерно от Сирия, трябва да преодолее територията на четири страни, които, дори да не са толкова богати като Германия, все пак са стабилни, тоест там те вече не трябва да се страхуват за живота си". "Дори само това е потвърждение, че те мигрират по икономически причини в търсене на по-добър живот", добавя политикът. Орбан заявява, че страната му трябва да има правото сама да решава кой ще живее на нейна територия. Той изразява опасения, че прекомерният брой мигранти от мюсюлмански страни може да предизвика появата на т. нар. успоредни общества. "Християнското и мюсюлманското общество не може никога да бъдат обединени", обяснява той. Идеите на мултикултурализма според него "са илюзия". Орбан заявява, че Унгария допринася за уреждане на миграционната криза, действайки като защита на външната граница на ЕС със Сърбия. "Това ни струва един милиард евро от 2015 г. насам, а Брюксел не ни е платил нито цент", отбелязва той.  

Най-младата майка във Варна е на 13 години, а най-възрастната е на 50 години

https://www.actualno.com/varna/naj-mladata-majka-vyv-varna-e-na-13-godini-a-naj-vyzrastnata-e-na-50-godini-news_653165.html

За 2017 година най-младата майка е на 13 години, а най-възрастната е на 50 години. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна проф. д.м.н. Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“ във Варна. "В последните години се наблюдава тенденция все повече жени след 35 години да планират своята бременност, което крие много акушерски и други медицински рискове. Причините за отлагане на родителството са много по-сложни и многопластов

Откриват официално Българското председателство в Брюксел с концерт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651651

Откриват официално Българското председателство в Брюксел с концерт  Официално откриване на Българското председателство в Брюксел ще бъде с концерт в БОЗАР на 1 февруари, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде отбелязано с концерт в Центъра за изкуства БОЗАР в Брюксел на

МВР обяви версиите за разстрела на бизнесмена

http://dnes.dir.bg/news/mvr-razstrel-petar-hristov-26761635

Най-вероятно бизнесинтереси стоят зад убийството на бизнесмена Петър Христов, но не е изключена и версията за лични мотиви.

Над 15 хиляди са жертвите на бомбардировки и атентати през 2017-а

http://www.cross.bg/zhertvi-dyshi-tzivilnite-1564981.html

/КРОСС/ Почти се е удвоил броят на цивилните жертви при нападения с взривни оръжия за година. Това става ясно от световно изследване, цитирано от британския вестник "Гардиън", предава news.bg. Повече от 15 000 цивилни са загинали при бомбардировки и атентати през 2017 г., което е с 42% повече от 2016 г. Увеличението съвпада с периода на действията на водената от САЩ коалиция, която бомбардира позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Британски депутати коментират, че данните са "изключително тревожни" и повдигат въпроси около прозрачността на правния критерий, използван от военното министерство при установяването дали даден човек е боец на ИДИЛ. Лондон твърди, че няма надеждни доказателства въздушните удари да са довели до цивилни жертви, докато американските военни твърдят, че неумишлено са убили най-малко 801 цивилни в Сирия и Ирак. Световното проучване, проведено от неправителствената организация Action on Armed Violence, която регистрира цивилните жертви от взривни оръжия, показва, че цивилните жертви от авиобомби са се увеличили с 82% от 4 902 през 2016 г. до 8 932 през 2017 г. Най-много жертви са регистрирани в Сирия, където загиналите цивилни са се увеличили с 55% до 8 051 души. След това са Ирак и Афганистан, където съответно са загинали 3 271 души (увеличение с 50%) и Афганистан, където са убити 994 души

Няма опасност от грипна ваканция във Варна и областта

https://www.24chasa.bg/region/article/6651634

Няма опасност от грипна ваканция във Варна и областтаНяма опасност от трипна ваканция в училищата във Варна и областта, каза за "24 часа" началникът на инспектората в морската столица Венцислава Генова. "По данни на директорите на училища, от общо 46525 учиници в 122 училища в града и областта, в понеделник по болест са отсъствали 3759 деца, което прави 90.25 процента посещаемост.

Учени прогнозират: до 2048 рибата ще намалее драстично

http://www.moreto.net/novini.php?n=366757

"В морето е пълно с риба" може да се окаже невярно твърдение, особено според редица изследвания, проведени в няколко университета. Броят морски обитатели, които ние убиваме всяка година е наистина шокиращ: 2,7 трилиона.

Най-предпочитаните сирена в света

https://www.actualno.com/curious/naj-predpochitanite-sirena-v-sveta-news_653161.html

Сиренето е древна храна, която се произвежда от мляко в широка гама от текстури, аромати и форми. Не съществуват убедителни доказателства за мястото на производство на сирене в Европа, Централна Азия или Близкия изток, но има сведения че се разпространило в Европа преди римско време. Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. Foodpanda, подбра най-вкусните и предпичитани сорто

Дейвид Летерман се завръща на екран след 2 години отпуск

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651617

Дейвид Летерман се завръща на екран след 2 години отпускЛегендарният телевизионен водещ Дейвид Летерман се връща на екран след близо 2-годишен творчески отпуск, разказва Би Ти Ви. 60-минутната му нова поредица се казва „Следващият ми гост няма нужда от представяне” и тръгва от 12 януари по „Нетфликс”. Първите шестима гости, освен президента Обама, са актьорът Джордж Клуни, рапърът Джей Зи,

Петър Христов прострелян в главата, шията и гърдите. Видял е убиеца си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651621

Петър Христов прострелян в главата, шията и гърдите. Видял е убиеца сиПетър Христов е видял убиеца си, става ясно от раните в тялото на бизнесмена. Той е бил поразен от куршуми в гръдния кош и шията, както и в главата. Вероятно последният е бил контролен. Предполага се, че мъжът е издъхнал веднага, а не както по-рано бе съобщено - в болницата. Очаквайте

"Желязната църква" в Истанбул изпраща към ЕС послание за толерантност, пишат турски медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108748_jeliaznata_curkva_v_istanbul_izprashta_kum_es_poslanie/?ref=rss


Откриването на реставрирания български православен храм "Свети Стефан" в Истанбул може да изпраща силно послание в Европа във време, когато България е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, но това не е непременно повод за оптимизъм за евентуално турско членство на фона на обтегнати отношения между Анкара и редица държави на Стария континент. Това отбелязват редица медии в страната след вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация.<br...

Конкурентите Emirates и Etihad засилват сътрудничеството в сферата на сигурността

https://www.investor.bg/drugi/338/a/konkurentite-emirates-i-etihad-zasilvat-sytrudnichestvoto-v-sferata-na-sigurnostta-253423/

Двете компании от ОАЕ подписаха споразумение, с което се задължават да споделят информация, свързана със сигурността

София залага на народната музика в церемонията по откриването на европредседателството

http://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/08/3108829_sofiia_zalaga_na_narodnata_muzika_v_ceremoniiata_po/?ref=rss


Изпълнения на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения, народни танци и фолклорни ритми със съвременно звучене са включени в културната програма на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя ще се състои на 11 януари 2018 г. от 19:30 до 20:30 часа в Народния театър "Иван Вазов".<br /><br />Церемонията ще бъде открита с изпълнение на химна на страната от детския хор на Българското национално...

Финансовият регулатор обяви данни за максималния размер на техническата лихва

http://econ.bg/Новини/Финансовият-регулатор-обяви-данни-за-максималния-размер-на-техническата-лихва_l.a_i.755909_at.1.html

Комисията за финансов надзор публикува данни за максималния размер на техническата лихва за изчисление на премиите и резервите за периода от 1-ви...

За Виктор Орбан бежанците са завоеватели

https://frognews.bg/novini/viktor-orban-nareche-bejantsite-zavoevateli.html

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече завоеватели онези бежанци, които пристигат в ЕС в търсене на по-благополучен живот, съобщава германския в. ”Билд”.

Редовна линия ще обслужва икономическа зона "София-Божурище" от 10 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651592

Редовна линия ще обслужва икономическа зона "София-Божурище" от 10 януариРедовна транспортна линия ще свързва Икономическа зона "София-Божурище" със столицата, Божурище и още няколко населени места от 10 януари 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на "Национална компания Индустриални зони", цитирани от "Фокус". Новата спирка на обществения транспорт се намира на второто кръгово кръстовище в зоната (срещу сградата на

Две жени и дете се спасяват по чудо от връхлитащ джип (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/dve-jeni-i-dete-se-spasjavat-po-chudo-ot-vryhlitasht-djip-video-news_653160.html

Видео показва как две жени и дете се спасяват по чудо от връхлитащ отгоре им джип Lexus в Новосибирск, Русия. Джипът прелетява на милиметри от тях, на мястото, на което те стоят. Жените виждат джипа и в последния момент се дръпват в страни, заедно с детето. Lexus-ът минава през крайпътно ограждение в града и прегазва билборд, преди да връхлети върху неподозиращата групичка. По думи на очевидци, шофьорът на луксозното возило се опитал да избегне сблъсък с друг автомобил и изгубил контрол.

21 бежанци с обвинения за бунта в лагера в Харманли

http://dnes.dir.bg/news/harmanli-obvinenia-lagera-bunt-bezhanskiat-natisk-21-bezhantzi-26761585

Районна прокуратура-Харманли изготви обвинителен акт срещу 21 бежанци за бунта в лагера в Харманли, съобщиха от прокуратурата.

Ким Чен-ун отбелязва своя 34-ти рожден ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651599

Ким Чен-ун отбелязва своя 34-ти рожден денСевернокорейският лидер Ким Чен-ун отбелязва своя 34-ти рожден ден в понеделник, но без организирането на тържества по случая, пише британският вестник Telegraph. Според източници на изданието, причината за това са международните санкции и най-вече тези, които бяха наложени след шестия ядрен опит на страната, проведен през септември.

Адвокат на дявола ли е премиерът Борисов в отношенията Анкара-Брюксел

http://www.dnevnik.bg/analizi/2018/01/08/3108694_advokat_na_diavola_li_e_premierut_borisov_v/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов заяви по време на визитата си в Турция, че страната ни иска да види нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел. България ще се опита да допринесе, в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС, "за постигане на "разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми".<br /><br />В този контекст, някои политици и анализатори побързаха да кажат, че европредседателството започва с външнополитически гаф. <br...

Отличеният със Златен глобус 'Без милост' с гала прожекция на София филм фест

https://offnews.bg//kultura/otlicheniat-sas-zlaten-globus-bez-milost-s-gala-prozhektcia-na-sofia-672503.html

В програмата на 22-рия София филм фест „Без милост” („Aus dem Nichts”/„In The Fade”) на Фатих Акин ще бъде представен на гала прожекцията след Церемонията по връчване на наградите на фестивала. Лентата получи награда "Златен глобус" вчера.

Премиерата на филма беше преди няколко месеца в официалния конкурс на Кан. Никак не е случайно, че Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса – Фатих Акин е способен на чудеса с актьори.

София филм фест вече ни е срещал с неговите филми „Сбогом, Берлин”, „Раната”, „Храна за душата” („Soul Kitchen”), „Музиката на Истанбул” и „На прага на Рая”.

В „Без милост” героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”.

Фатих Акин споделя пред Variety, че за него „Без милост” е изключително личен филм. „По някакъв начин аз се оказвам в групата на „другите” в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – аз съм сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша сценария и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели.”

Още една версия за убийството на собственика на "Айрян Балкан"

https://www.actualno.com/crime/oshte-edna-versija-za-ubijstvoto-na-sobstvenika-na-ajrjan-balkan-news_653157.html

Още една версия за убийството на бизнесмена Петър Христов беше тиражирана от Българското национално радио (БНР). Според БНР Христов може да е съдействал на полицията за разкриване на тежко криминално престъпление и заради това да е бил убит, но това тепърва ще се установява. Всъщност информацията, дадена от шефа на СДВР Ивайло Иванов е, че става въпрос за разкриване на тежко престъпление в миналото, а различни слухове сочат, че точно Христов е помогнал за разбиване на групата "Наглите"

С текучество няма как да се гради стабилен отбор, заяви Делио Роси

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108782_s_tekuchestvo_niama_kak_da_se_gradi_stabilen_otbor/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Делио Роси заяви, че няма намерение да привлича голям брой футболисти през зимата. Според италианския специалист текучеството на играчи е пречка при изграждането на сплотен и конкурентен отбор. <br /><br />"Ако всяка година сменяме по 12 футболисти, никога няма да направим отбор. Трябва да се взимат по възможност по трима-четирима по-добри футболисти на сезон, за да може постепенно да направиш стабилен отбор", заяви Роси преди първата...

Дали иранските протести ще укрепят позициите на хардлайнерите?

http://www.mediapool.bg/dali-iranskite-protesti-shte-ukrepyat-pozitsiite-na-hardlainerite-news273982.html

През юли 2003 г. отразявах протест край общежитията на Техеранския университет. Демонстрантите изглеждаха непобедими: броят им растеше с всяка изминала нощ въпреки заповедите на властите да се приберат. Те скандираха лозунги с искане за повече свобода. "Смърт за диктатора" - върховния лидер аятолах Али Хаменей, който все още има последната дума по всички държавни въпроси; и "Забравете за Палестина, помислете за нас".   Така демонстрантите изразяваха гнева си от външната политика на страната, водена за сметка на инвестиции в Иран, които можеха да създадат работни места за безработната младеж.   По-късно същата нощ демонстрантите бяха смазани. Наблюдавах как членове на "Басидж" - паравоенното крило на Корпуса на гвардейците на ислямската революция бият и намушкват с ножове цивилни. Никога няма да забравя как двама войници от "Басидж" хвърлиха безжизненото тяло на млад мъж в багажника на кола. Към 3 часа след полунощ блюстителите на реда барабаняха победоносно по камионите си. Стотици протестиращи бяха арестувани и изтезавани.   Докато следях новините за протестите в Иран миналата седмица, си спомних онази юлска нощ.   Новите протести и реакцията на тях много напомнят протестите от началото на века, дори повече от Зеленото движение през 2009 година. Както сега, така и тогава президентството и парламента на Иран бяха под контрола на умерените сили. И в двата случая консерваторите използваха заплахи, насилие и коварство, за да подлеят вода на умерените.   Въпросът сега е дали консерваторите ще успеят да вземат политически превес и да смажат стремежа на иранския народ за реформа. Този път народът има известна подкрепа на световната сцена - от един американски президент, непрестанно произвеждащ туитове. Консерваторите са изправени пред трудно предизвикателство, защото хората изглеждат по-решени от всякога.   След онази нощ през юли 2003 г. консерваторите старателно започнаха да спъват президента реформатор Мохамад Хатами. Някои от съюзниците и поддръжниците му бяха вкарани в затвора. Той бе лишен от политическата сила, която щеше да му позволи да въведе обещаните социални, политически и икономически реформи. Избирателите му бяха горчиво разочаровани. Две години по-късно на неговия пост бе избран твърдолинейният консерватор Махмуд Ахмадинеджад. Реформаторското движение замря за няколко години.    Сега може би се случва нещо подобно. Сегашните протести изглежда бяха започнати в град Машхад от консервативни опоненти на президента реформатор Хасан Рохани, за да подкопаят правителството му. Само че събитията бързо се изплъзнаха от контрола на консерваторите.   Рохани вече ядоса средната класа и бедните иранци през декември, когато публикува подробности за бюджета за 2018 г., от които стана ясно, че огромен дял от държавните финанси отиват за религиозни и военни структури. Хора от по-бедните обществени слоеве превърнаха протестите срещу Рохани в демонстрации, насочени към управляващия строй в Иран, които се разпространиха в цялата страна.   Демонстрациите сега като че ли поутихват, но вече може да са постигнали целта на консерваторите: да дискредитират Рохани, умерените му съюзници и да ги изхвърлят от политиката. Правителството на Рохани договори през 2015 г. със световните сили споразумението, което сложи край на програмата за ядрени оръжия на страната и избави Иран от някои международни санкции. Това споразумение бе много популярно сред иранците, които не искаха страната им да бъде в изолация. Рохани спечели втори мандат през 2017 г., по време на който избирателите искат от него да оправи икономическите проблеми и да либерализира страната.   През последните години иранците изразиха многократно надежди за по-демократично и прозрачно правителство. Само че неправилно оказана подкрепа може да бъде разрушителна. Туитовете на Тръмп, в които американският президент уверява, че иранските протестиращи ще получат "голяма подкрепа от САЩ", дадоха на консерваторите повод да смажат протеста и да отвлекат вниманието от реалните проблеми, довели до надигането.   За консерваторите залозите са големи. Аятолах Хаменей е на 78 и здравето му от години е повод за спекулации. Президентът Рохани ще бъде част от ръководния съвет, който ще замени върховния лидер, докато не бъде избран негов приемник. Освен това президентът може да използва влиянието си, в зависимост от политическата си принадлежност, при избирането на нов лидер. Именно тези два поста искат да контролират консерваторите. Следващите избори са насрочени за 2021 г.   Пропагандната машина вече започна да бълва критики срещу Рохани и съюзниците му, което кара много иранци да се страхуват от повторение на вота през 2005 година. Ежедневникът "Кайхан", който е близък до аятолах Али Хаменей, обвини правителството на Рохани, че не е пресякло злоупотребите и с това е настроило хората срещу режима. Някои анализатори дори смятат, че консерваторите са разпалили протестите, за да навредят, от една страна, на президента в момент, когато икономиката е слаба, цените на продукти от първа необходимост са много високи, а безработицата е ендемична, както и да покажат, от друга страна, че ядрената сделка не е подобрила състоянието на икономиката.   Има няколко стъпки, които Тръмп може да предприеме, ако наистина иска да помогне на иранския народ да промени страната си. Може да държи Иран отговорен за нарушаване на човешките права. Още по-важно е да запази ядреното споразумение, за да не позволи връщане на санкциите. Излизане от сделката ще е подарък за иранските консерватори, които могат да използват това, за да подклаждат националистически чувства срещу външния враг - важен елемент за тяхното съществуване. Накрая, САЩ могат да предоставят на Иран сателитен достъп до интернет, така че активистите да могат да информират хората и да комуникират, когато режимът спре достъпа до интернет.   Тези протести са признак за събуждане, дори в селските райони, и показват, че нещата са се обърнали срещу ислямския режим, дори сред най-верните му привърженици. Хората в тези затънтени населени места изразяват гнева си заради вътрешната и външната политика на Иран. Те също така искат да бъдат приети за свободни, отговорни членове на международната общност.   Режимът може да успее да сложи край на тези протести, както направи през 2003 и 2009 г., но няма да може да спре гнева, който кипи под повърхността.    По БТА. 

Чия е тази песен? (видео)

http://clubz.bg/62648-chiq_e_tazi_pesen_video

Певицата Лана Дел Рей потвърди, че е дадена на съд от „Рейдиохед“ за нарушаване на авторските им права. През уикенда стана ясно, че изпълнителката на „Born To Die“ е обвинена в копиране на хита на групата „Creep“ от 1993 г. в своята песен „Get Free“ от албума ѝ „Lust For Life“, съобщава NME.

Според The Sun, и двете страни са се опитвали да разрешат проблема зад кулисите и да избегнат съдебните процедури. Но в Туитър Дел Рей призна, че преговорите са стигнали до задънена улица и след като другите възможности са изчерпани, спорът ще се решава в съда.

„Вярно е, ще ходим на съд – написа тя. – Въпреки, че песента ми не е вдъхновена от Creep, „Рейдиохед“ смятат, че е – и искат 100% от издателските права. Аз им предлагах 40 процента, но те не са съгласни на нищо по-малко 100. Нека съдът решава.“

Всеки може да се увери в сходствата между двете песни:

Междувременно китаристът на „Блър“ Греъм Коксън припомни в Туитър първата юридическа битка на „Рейдиохед“ за същото парче – започната от групата „Холис“. „Creep“ споделя същата акордова прогресия и мелодия с хита на „Холис“ от 1972 г. „The Air That I Breathe“.

„Винаги съм мислил, че тази песен е на „Холис“… хе-хе”, написа Кокстън и сподели клип с едновременно акустично изпълнение на „The Air That I Breathe“ и „Creep“.

Площад Славейков

Грипът във Варна удря в края на януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=366755

Към края на януари месец се очаква да удари по-силно грипът във Варна. Това прогнозира пред Moreto.net шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция д-р Янка Драганова. По думите на специалиста именно това е периодът, в който се отчита по съществен ръст на заболелите пациенти.

Мариян Йорданов: 2018 г. носи риск за всяка една акция на БФБ

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/mariian-iordanov-2018-g-nosi-risk-za-vsiaka-edna-akciia-na-bfb-253414/

През миналата година се наблюдаваше наваксване на компаниите, чиито акции поевтиняваха в последните години, коментира пазарният анализатор

Григор Димитров се позабавлява в Сидни (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62647-grigor_dimitrov_se_pozabavlqva_v_sidni_video

Григор Димитров разпусна добре между първите си два турнира за годината - в Бризбън и Откритото първенство на Австралия по тенис, което започва идната седмица. Българинът записа победа и загуба на демонстративния турнир FAST4 в Сидни, противопоставил световни звезди (Григор и Александър Зверев) срещу местни асове (Лейтън Хюит и Ник Кириос).

Крайният успех с 2:1 е за Гришо и Саша. На сингъл Димитров победи бившия световен №1 Лейтън Хюит с 4:1, 4:2. А Зверев надви шампиона от Бризбън Ник Кирьос с 4:3(3), 1:4, 5:1.

В срещата по двойки Димитров и Зверев отстъпиха на австралийското дуо с 1:4, 4:2, 3:5.

Турнирът се проведе с атрактивни правила, различни от традиционния тенис. Един сет се игра до спечелване на четири гейма, като при равенство 3:3 се играеше тайбрек до 5 точки. Също така при 40:40 нямаше равенства, а който спечели следващото разиграване, печели и гейма.

Публиката видя много забавни моменти, атрактивни изпълнения, шеги и закачки... Четиримата направиха истинско шоу.

Преди това Григор, Хюит и Зверев се разходиха из града, като заснеха фотосесия. Димитров намери време и да поплажува.

 

Никол грабна погледите на "Златните глобуси" с елегантна черна рокля

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651567

Никол грабна погледите на "Златните глобуси" с елегантна черна рокляПриятелката на най-добрия тенисист на България Григор Димитров - Никол Шерцингер отново прикова погледите към себе си, този път на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус". Чаровната певица впечатли с черна рокля, какъвто беше и дрескодът на всички на награждаването. Шерцингер бе избрала изрязано деколте за тоалета си.

Карлово и Казанлък празнуват 140 години от освобождението си

http://www.cross.bg/mehanizirana-osvobozhdenieto-karlovo-1564980.html

/КРОСС/ Днес, 8-и януари, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха съвместно с община Карлово в честването на 140 години от освобождението на града. Честването започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и е отсядал генерал Павел Карцов. Слово за героизма на руските воини и българските опълченци, дали живота си за освобождението на града, произнесе директорът на историческия музей Мария Деянова. Тържествата продължиха с шествие до паметника на генерал Карцов, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя. Слово за битката при Троянския проход произнесе полк. о.з. доц. д-р Петър Ненков. На ритуала присъстваха д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово, бригаден генерал Пламен Йорданов - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, народни представители, представители на местната власт, военнопатриотичните организации, ученици и граждани на Карлово. По същото време военнослужещи от бригадата и военният духов оркестър на 2 механизирана бригада участваха в отбелязването на 140-ата годишнина от освобождението и на град Казанлък с ритуал по издигането на националния флаг. Кулминацията на честванията в Казанлък ще бъде тържествената проверка-заря от 18.00 ч. тази вечер на площад „Севтополис", в която ще вземат участие представителни подразделения от 61 механизирана бригада.

Защо убиват бизнесмени в България?

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-ubiystva-biznesmeni-26761539

Случаите на застреляни бизнесмени през последните години в България си приличат поне по три общи неща.

"Барселона" няма да може да използва контузения Коутиньо три седмици

http://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/08/3108817_barselona_niama_da_moje_da_izpolzva_kontuzeniia/?ref=rss


Филипе Коутиньо ще трябва да чака около три седмици, за да може да играе за новия си отбор "Барселона". Бразилският полузащитник има травма на десния крак, обявиха каталунците.<br /><br />Очакванията са той да е възстановен в края на януари или началото на февруари. Вероятно той ще може да бъде на разположение на Ернесто Валверде за дербито с "Еспаньол" на 4 февруари.<br /><br />"Вече съм тук и моята мечта се сбъдна", каза Коутиньо в...

МВР с подробности за убийството на Петър Христов

http://www.moreto.net/novini.php?n=366756

49-годишен бизнесмен загина след стрелба посред бял ден в София. Петър Христов е бил прострелян на улица "Ралевица" в кв. „Манастирски ливади“. Установена е самоличността на починалия 49-годишния Петър Христов. Собственик на фирма за производство на млечни продукти “Лактима”.

Кратки новини: Новите патрулни кораби за военноморските сили ще бъдат купени догодина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108799_kratki_novini_novite_patrulni_korabi_za_voennomorskite/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Новите патрулни кораби за военноморските сили ще бъдат купени догодина<br /><br />Това обяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по време на откриването учебната година в пункта за базиране на военноморските сили във Варна. Той уточни, че ще има оскъпяване на...

Кратки новини: Общественият транспорт достигна индустриалната зона в Божурище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/08/3108799_kratki_novini_obshtestveniiat_transport_dostigna/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Маршрутка ще стига до Икономическа зона Божурище<br /><br />От 10 януари маршрутката, свързваща София и Божурище, ще спира и в зоната, съобщават оттам.<br />Първият рейс към индустриалната зона в работни дни е от 6,35 часа, като тръгва от метростанция "Сливница", а...

Русия предупреди, че може да излезе от Световната търговска организация

http://econ.bg/Новини/Русия-предупреди-че-може-да-излезе-от-Световната-търговска-организация_l.a_i.755908_at.1.html

Първият заместник-председател на икономическия комитет на Съвета на Руската федерация Сергей Калашников съобщи, че страната може да излезе от...

"Тръмп тауър" пламна, двама ранени (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62646-trymp_tauyr_plamna_dvama_raneni_video

Двама души бяха леко ранени след пожар на покрива на кулата "Тръмп тауър" в Ню Йорк, съобщи телевизия Ен БИ Си.

Огънят е пламнал в охладителното отделение според градската пожарна команда.

Един пожарникар е пострадал, когато върху него са паднали отломки. Ранен е и инженер, който обаче е отказал медицинска помощ.

"Тръмп тауър" е собственост на американския президент Доналд Тръмп.

Държавният глава не се е намирал в сградата по време на пожара. Синът му Ерик е благодарил чрез туитър на първите, отзовали се на сигнала.

"Имаше малък пожар в електрическата инсталация в охладителната кула на покрива на "Тръмп тауър". Нюйоркската пожарна команда дойде за минути и свърши страхотна работа. Мъжете и жените от нюйоркската пожарна са истински герои и задлужават нашите най-искрени благодарности и похвали", написа той.

Шефът на командата Роджър Сакоуич заяви, че агенти на "Сикрет сървис" забелязали пожара, започнал в охладителната кула, която по това време на годината е оборудвана с нагреватели. Пламъците излизали от вентилационнен отвор.

Камерите на "Рокфелер център", намиращ се на 7 преки разстояние, заснели пожарникарите на покрива на "Тръмп тауър".

Огънят е бил угасен след около половин час.

Кметът на Бургас представи проектобюджета за 2018 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/apJTL2mV2uU/

dimitar-nikolovДнес кметът на Бургас Димитър Николов и заместниците му представиха пред журналисти рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде гласуван от местния парламент. Той е балансиран и направен така, че да обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас.

Бюджет 2018 продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за социално уязвимите наши съграждани.

Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лв.

Капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв.

Повече информация може да прочетете тук

Обезщетиха собствениците на умъртвените заради "птичия грип" птици в Стралджанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651545

Обезщетиха собствениците на умъртвените заради "птичия грип" птици в СтралджанскоСтопаните от стралджанските села Зимница и Чарда, чийто домашни птици бяха умъртвените заради "птичия грип", са обезщетени по пазарни цени на животните, съобщиха кметовете на двете села, предаде БТА. Предприетите от ветеринарните власти мерки срещу разпространението на болестта в Ямболска област са отменени.

Ремонтите в НДК и подготовката на Пловдив 2019 са номинирани за "градски бъг на годината"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/01/08/3108765_remontite_v_ndk_i_podgotovkata_na_plovdiv_2019_sa/?ref=rss


Ремонтите във и около НДК и провалените архитектурни амбиции на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г., си оспорват титлата "градски бъг на годината" в класацията на WhATA за 2017 г. Популярният архитектурен блог приканва читателите си да гласуват за ежегодните му награди до 31 януари.<br /><br />Промените около НДК получават цели три отделни номинации в категорията за градски бъг: за комбинацията от евтини материали в сградата, за събарянето на паметника...

Търговските центрове на бъдещето ще са дестинации със смесена употреба

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/tyrgovskite-centrove-na-bydeshteto-shte-sa-destinacii-sys-smesena-upotreba-253405/

Мениджъри и инвеститори все повече търсят здравни, образователни и развлекателни услуги, както и взаимодействие с технологиите

Възмутеният шеф на полицията: Нито един човек, който познава Росен Ангелов, не е подал сигнал за него

http://www.cross.bg/angelov-rosen-terziiiski-1564979.html

/КРОСС/ „Сигнали от момента на убийството до момента, в който намерихме тялото на Росен Ангелов, получавахме само от случайни граждани. Нито един човек от блока в кв. „Дружба", където е живял дълго време, нито от сервиза, в който е работил дълго време, нито от местата, които е посещавал - нито един човек не се обади да каже, че го е познавал този Росен". Това обяви директорът на ГД „Национална полиция" гл. комисар Христо Терзийски по повод въпроса как главният заподозрян и задочно обвинен за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов 8 години е бил на свобода при влязла в сила присъда, без дори да се укрива особено старателно. Тялото на Росен Ангелов беше намерено вчера. По първоначални данни той се е самоубил. „Проверявани са няколко пъти адресите му на територията на Добрич, на територията на второ районно управление на СДВР и адреси в Своге", поясни Терзийски, цитиран от БТВ, по време на извънредната пресконференция за убийството на бизнесмена Петър Христов. По думите му тези проверки за извършвани, след като Росен Ангелов е бил обявен за издирване преди осем години. Терзийски не остана безразличен и към думите на работодател на Росен Ангелов, който първоначално е мълчал пред МВР за отношенията между Ангелов и избитата фамилия. „Аз съм изключително възмутен, че се дава трибуна на човек, който е работил с него

Ципрас: Решаването на спора с Македония е от полза на Гърция

https://www.actualno.com/balkani/cipras-reshavaneto-na-spora-s-makedonija-e-ot-polza-na-gyrcija-news_653154.html

Ако се стигне до решение на спора за името на Македония, то ще бъде и в полза за една нови динамика на страната в региона. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на днешното правителствено заседание. Съществува прозорец и има искрено намерение от другата страна. През следващите дни ще стане ясно, доколко е възможно да има съществени крачки в тази посока, заяви той. Според него тази година е изпълнена с предизвикателства, но и с големи възможности, които не трябва да се проп

Германски синдикат започна стачки за по-високи заплати и по-кратка работна седмица

http://www.mediapool.bg/germanski-sindikat-zapochna-stachki-za-po-visoki-zaplati-i-po-kratka-rabotna-sedmitsa-news273981.html

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) започна поредица стачки в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд, предаде ДПА. В началото на днешния ден са спрели работа служителите в две компании - 65 души са се присъединили към стачните действия в баварския град Ашафенбург, а 100 в западния град Изерлон. Щафетните стачки се очаква да засегнат компании в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, включително производителя на луксозни автомобили Порше (Porsche), и няколко града в Северен Рейн-Вестафалия и източната част на страната. Сред засегнатите са обекти на производителя на асансьори Отис (Otis) в Берлин, самолетостроителя Бамбардие (Bombardier) в Бранденбург и Фолксваген (Volkswagen) в източния германски град Кемниц. Стачкували са работници от нощната смяна на доставчика на автомобилно оборудване Кирххоф (Kirchhof) и на производителя на селскостопански машини Клаас (Claas), допълва Ройтерс. И Ге Метал настоява за увеличаване с 6 процента за заплатите за 3,9-те му милиона членове и възможност за преминаване на 28-часова работна седмица. Профсъюзът иска също така работещите на смени, родителите на малки деца и тези, които се грижат за член на семейството, да получават частична корекция на заплатата. Исканията ни са икономически обосновани, работодателите могат да си ги позволят и те са правилният отговор на модерния свят на труда, заяви Бернд Купа, ръководител на подразделението на синдиката в Лайпциг. Германската икономика е в подем, книгите за поръчки на компаниите са запълнени и прогнозите за 2018 г. са добри, допълни той. Работодателите отхвърлят тези искания и предлагат увеличаване на възнагражденията с 2 процента и еднократно плащане от 200 евро през първото тримесечие. Преговори между синдикатите и работодателски обединения са планирани за 11 януари в провинция Баден-Вюртемберг, където са централите на автомобилостроителите Порше, Даймлер (Daimler) и производителя на автомобилни части Бош (Bosch). В Бавария, където са базирани водещи компании като Бе Ем Ве (BMW) и Сименс (Siemens), преговорите ще бъдат възобновени на 15 януари. Преговори в силно населената провинция Северен Рейн-Вестфалия, дом на концерни като ТисенКруп (TyssenKrupp), ще последват на 18 януари. Германски работодатели обвиниха синдиката И Ге Метал (IG Metal) в прекомерни действия, съобщи германското издание "Теглихер анцайгер". Стачките трябва винаги да са едва последното средство, след като преговорите не доведат до резултати. Това заяви Пер-Михаел Дик, председател на работодателската организация Зюдвестметал (Suedwestmetall), след стачката в автомобилостроителя Порше (Porsche) миналата седмица. Истинските причини за гнева на синдиката са в категоричния отказ на работодателите срещу плана за 28-часова работна седмица, отбелязва АФП. Не става въпрос за модел, подобен на четиридневната работна седмица, въведена между 1994 и 2006 година в германските заводи на автомобилостроителната компания Фолксваген (Volkswagen), чиято цел в основата си беше да бъдат спасени десетки хиляди работни места. Сега И Ге Метал иска работниците, подложени на изнурителен труд, с малки деца или родител, нуждаещ се от специални грижи, да имат намалено работно време - от 35 на 28 часа седмично - но без да губят изцяло заплащането за седемте часа работа по-малко. Формулата ще бъде ограничена в рамките на две години и ще гарантира връщане към работа на пълно работно време.

ГЕРБ оправда абсурда с оттеглянето на отхвърлената оставка на Делян Добрев

http://www.mediapool.bg/gerb-opravda-absurda-s-otteglyaneto-na-othvarlenata-ostavka-na-delyan-dobrev-news273980.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев бил поставен под силен натиск и затова било логично да подаде оставката си пред парламента, но сега имал възможност да направи нова преценка. Това каза шефът на правната комисия в НС и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов в понеделник пред БНР по повод новия прецедент, който се създаде около скандала, станал известен като КУМгейт. В петък стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил подадената оставка от Народното събрание, която бе обаче отхвърлена от мнозинството в парламента. Заради решението на ГЕРБ оставката да се гласува БСП атакува акта на парламента пред Конституционния съд. Добрев, който декларираше, че ако искането му за напускане не бъде уважено, ще го подаде пак така и не стори това. А с оттеглянето на документа създаде втори прецедент в Народното събрание, след като с мощната подкрепа на съпартийците му и коалиционните партньори на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Това не се беше случвало в парламента, където обикновено желанието за напускане се уважава без дебат. Оставката на Добрев бе подадена след разкритията, че е кадрувал в община Хасково, откъдето е родом и на ключови позиции са назначени негови роднини и близки. Освен зигзагообразните ходове на депутата, съпартиецът му и шеф на правната комисия Данаил Кирилов коментира още и ветото на президента върху антикорупционния закон. От думите му стана ясно, че ветото на Радев влиза в дневния ред на Народното събрание още през тази седмица със старта на новия политически сезон. И очакванията са мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да го отхвърли. Ветото първо ще мине през комисията в сряда, а до края на седмицата се очакват и дебатите в залата. Държавният глава върна закона в първия работен ден на 2018 г. Законът предвижда създаване на мегаорган - бюро за противодействие на корупцията, чийто председател ще се избира от Народното събрание. Органът ще има право да използва специални разузнавателни средства (СРС) и именно това е един от най-спорните моменти. Той фигурира в мотивите на Румен Радев да наложи вето. По думите на Кирилов мотивите на президента "не са новост", същите били и аргументите на БСП против приемането на анкикорупциония закон. "Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган", обясни юристът от ГЕРБ. Кирилов заяви, че според него ветото ще бъде отхвърлено. Кирилов коментира и двата основни аргумента "против" текстовете в закона - за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със СРС. “Много органи създава Народното събрание - това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи“, каза Кирилов. "Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция - точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството - опозицията, гарантират, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор“, смята Кирилов. Според него и прилагането на СРС не давало основания за съмнения в злоупотреба.

ГЕРБ: Добрев бил под натиск за оставката си, имал право да размисли

http://www.mediapool.bg/gerb-dobrev-bil-pod-natisk-za-ostavkata-si-imal-pravo-da-razmisli-news273980.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев бил поставен под силен натиск и затова било логично да подаде оставката си пред парламента, но сега имал възможност да направи нова преценка. Това каза шефът на правната комисия в НС и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов в понеделник пред БНР по повод новия прецедент, който се създаде около скандала, станал известен като КУМгейт. В петък стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е оттеглил подадената оставка от Народното събрание, която бе обаче отхвърлена от мнозинството в парламента. Заради решението на ГЕРБ оставката да се гласува БСП атакува акта на парламента пред Конституционния съд. Добрев, който декларираше, че ако искането му за напускане не бъде уважено, ще го подаде пак така и не стори това. А с оттеглянето на документа създаде втори прецедент в Народното събрание, след като с мощната подкрепа на съпартийците му и коалиционните партньори на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Това не се беше случвало в парламента, където обикновено желанието за напускане се уважава без дебат. Оставката на Добрев бе подадена след разкритията, че е кадрувал в община Хасково, откъдето е родом и на ключови позиции са назначени негови роднини и близки. Освен зигзагообразните ходове на депутата, съпартиецът му и шеф на правната комисия Данаил Кирилов коментира още и ветото на президента върху антикорупционния закон. От думите му стана ясно, че ветото на Радев влиза в дневния ред на Народното събрание още през тази седмица със старта на новия политически сезон. И очакванията са мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да го отхвърли. Ветото първо ще мине през комисията в сряда, а до края на седмицата се очакват и дебатите в залата. Държавният глава върна закона в първия работен ден на 2018 г. Законът предвижда създаване на мегаорган - бюро за противодействие на корупцията, чийто председател ще се избира от Народното събрание. Органът ще има право да използва специални разузнавателни средства (СРС) и именно това е един от най-спорните моменти. Той фигурира в мотивите на Румен Радев да наложи вето. По думите на Кирилов мотивите на президента "не са новост", същите били и аргументите на БСП против приемането на анкикорупциония закон. "Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган", обясни юристът от ГЕРБ. Кирилов заяви, че според него ветото ще бъде отхвърлено. Кирилов коментира и двата основни аргумента "против" текстовете в закона - за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със СРС. “Много органи създава Народното събрание - това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи“, каза Кирилов. "Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция - точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството - опозицията, гарантират, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор“, смята Кирилов. Според него и прилагането на СРС не давало основания за съмнения в злоупотреба.

След като превежда на треньор на ЦСКА, бивш съдия ще го прави и с треньор на "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6651523

След като превежда на треньор на ЦСКА, бивш съдия ще го прави и с треньор на "Левски"17 години и половина след като превеждаше на италиански треньор на ЦСКА, бившият международен рефер Детелин Баялцалиев ще предава думите и на настоящия наставник на "Левски" Делио Роси. През лятото на 2000 г. за наставник на "червените" бе назначен вече покойният Енрико Катуци. Баялцалиев влезе в ролята на преводач на специалиста,

Вероятно бизнес интереси зад убийството на Петър Христов

https://offnews.bg//112/veroiatno-biznes-interesi-zad-ubijstvoto-na-petar-hristov-672504.html

Основните версии, по които работят разследващите убийството на бизнесмена Петър Христов, са свързани с неговия бизнес. Това стана ясно от брифинг на шефа на Национална полиция Христо Терзийски и директора на СДВР Ивайло Иванов

„Не можем да сме конкретни, но има интереси в строителството и в хранително-вкусовата промишленост. С добра репутация е сред обществеността“, обясни Терзийски пред журналисти. Той поясни, че се разглеждат и версии, свързани с личния му живот. 

След като е получен сигналът за убийството, пристигналите на място патрули не открили тялото на простреляния, тъй като той вече бил откаран от шофьора си в болница.

"Проверяваме много версии и всички възможни места, където може да се е случила стрелбата", каза шефът на СДВР. 

„Лицето не е било на място. Транспортирано е от негови близки във ВМА, свързали са се с дежурния ни там“, обясни Ивайло Иванов. „Започнали са действия по спасяването и реанимирането му, в 10.49 часа лицето е починало“, допълни той. 

МВР не разполага с данни към Христов да е имало отправяни заплахи.

Христов е бил прострелян с 8 куршума. Сигналът за нападението е подаден минути след 10.00 часа. Нападението стана на ул. "Ралевица" в столичния квартал "Манастирски ливади", където се намирал офисът му.

Най-зле облечените звезди на наградите "Златен глобус" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651504

Най-зле облечените звезди на наградите "Златен глобус" (Снимки)Изглежда не всички звезди са разбрали правилно идеята да бъдат облечени в черно на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" и някои, като Бланка Бланко и Барбара Мейер, се появиха с цветни рокли, пише в. "Дейли мирър". Сред неподходящо облечените беше актрисата Кери Уошингтън, която се появи с черна рокля без презрамки,

Покрив на къща в неделинско село изгоря, обитателите му са при роднини

https://www.actualno.com/crime/pokriv-na-kyshta-v-nedelinsko-selo-izgorja-obitatelite-mu-sa-pri-rodnini-news_653152.html

При родини бе настанено семейство Соколови от неделинското село Средец, защото покривът на къщата им изгоря. Повреден комин предизвикал пожар около 3 часа през нощта между събота и неделя. "Благодарение на бързата намеса на служителите от противопожарния участък - гр. Неделино, е спасена част от имуществото на хората. Заради подобни инциденти за мен като кмет беше изключително важно да запазим съществуването на противопожарния участък в нашата община. Изразявам благодарност на жителите на

Няма случаи на морбили във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=366753

От шест години насам няма никакъв случай на заболял от морбили във Варна. Това каза за Moreto.net шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова. Непрекъснато се правят проверки във връзка с обхващане на лицата за задължителна имунизация.

Атлантическият съвет скочи срещу правителството заради парите за отбрана

https://frognews.bg/novini/atlanticheskiiat-savet-skochi-sreshtu-pravitelstvoto-zaradi-parite-otbrana.html

НПО-ото Атлантически съвет, създадено лани от бивши военни министри, граждани, политици, политолози и др. вчера се опълчи срещу плана на Министерския съвет за повишаване на разходите за отбрана.

Фараж иска „твърд” Брекзит, ако ЕС не предложи сделка за финансовите услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=366751

Великобритания трябва да избере "твърд" Брекзит, ако ЕС не предложи споразумение за финансовите услуги. Това призова евроскептикът и депутат в Европейския парламент Найджъл Фараж преди среща с шефа на ЕС за Брекзит Мишел Барние, информира "Ройтерс".

Почина Рей Томас, един от основателите на ”Муди блус”

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/pochina-rei-tomas-edin-osnovatelite-mudi-blus.html

Почина музикантът Рей Томас, един от основателите на английската рокгрупа ”Муди блус”.

Данаил Кирилов: Ветото на президента ще бъде отхвърлено

http://dnes.dir.bg/news/prezident-veto-danail-kirilov-anticoruptzionen-zacon-kabinet-borisov-3-26761402

Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон.

ЕК: Всички страни от Западните Балкани имат перспектива в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651521

ЕК: Всички страни от Западните Балкани имат перспектива в ЕвропаПриветстваме насрочената през май от българското председателство на Съвета на ЕС среща в София за Западните Балкани, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че всички държави от региона имат европейска перспектива. В следващите 8-9 месеца ще решим как да продължим с всяка от тези страни.

Френска компания спечели концесията на белградското летище

http://www.mediapool.bg/frenska-kompaniya-specheli-kontsesiyata-na-belgradskoto-letishte-news273979.html

Френската компания "Ванси ерпортс" /Vinci Airports/ спечели търга за концесия на белградското летище "Никола Тесла", съобщи сръбският премиер Ана Бърнабич и посочи, че цената е милиард и половина евро във финанси и инвестиции, предаде Танюг. Бърнабич каза, че целият процес е протекъл прозрачно, че е направена огромна професионална крачка напред, което се доказва и с това, че в надпреварата са участвали най-добрите компании на света. Концесията е за 25 години. Френската компания вече управлява осем летища по света. Президентът Александър Вучич също оцени договора за концесия като огромен успех и уточни, че общата печалба от концесията ще бъде 1 468 милиарда евро. Правителството ще получи 417 милиона евро приходи за бюджета, а 84 милиона евро ще получат дребните акционери, граждани на Сърбия. Според сръбските медии компанията е предложила 501 милиона евро за концесиятга на летището за 25 години с обещание за инвестиции за 732 милиона евро. Годишната такса ще възлиза на 5 до 16 милиона евро. Съгласно договора "Ванси" обещава, че няма да съкращава служители и поема задължението да не увеличава летищните такси.

За пръв път рок музиката не е най-популярна в САЩ

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/01/08/3108760_za_pruv_put_rok_muzikata_ne_e_nai-populiarna_v_sasht/?ref=rss


Хип-хоп и ритъм енд блус музиката надмина по популярност рока през 2017 г. в САЩ. Това се случва за пръв път, откакто компанията Nielsen следи продажбите на популярна музика на различни носители.<br /><br />В годишния доклад се посочва, че макар романтичният албум Divide на британеца Ед Шийрън да е поставен под №1, общо 8 от десетте най-популярни заглавия в списъка са с рап или R&B.<br />Основната причина за тази промяна е ръстът със 72% на слушането на музика през...

Какво проваля диетата на жените и мъжете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-provalia-dietata-na-zhenite-i-myzhete-6077962

Всеки си има слабости, но за някои те са много големи и трудно издържат да бъдат на диета

Меркел се оказа под натиск от хардлайнери в собствената ѝ партия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-se-okaza-pod-natisk-ot-hardlaineri-v-sobstvenata--partiia-253393/

Проучвателните разговори, които започнаха в неделя, са последният шанс сегашните партийни лидери да останат на власт

Днес е денят на разводите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6651505

Днес е денят на разводитеПървият работен понеделник от новата година е наричан от адвокатите Ден на разводите, тъй като тогава се подават най-много молби за разтрогване на брака, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Допитване, направено във Великобритания сред близо 2100 души по поръчка на адвокатската кантора "Слейтър и Гордън" показва,

Турция разследва страни от ЕС за ислямофобия

https://www.actualno.com/asia/turcija-razsledva-strani-ot-es-za-isljamofobija-news_653149.html

Комисия за разследване на ислямофобията в 4 държави от ЕС учреди турският парламент. Това съобщава агенция "Белга". Депутатите ще съсредоточат своето внимание върху тези страни, където, според тях, са „най-силно изразени от проявите на ислямофобия – Австрия, Германия, Франция и Белгия“. Те предвиждат да получат разрешение от тези страни, за да проведат своето разследване на място. Комисията започва работа на 9 януари. Агенция „Белга&ldqu

Най-богатата жена в Китай спечели $2 млрд. за четири дни

http://clubz.bg/62645-naj_bogatata_jena_v_kitaj_specheli_2_mlrd_za_chetiri_dni

Най-младата милиардерка в Китай Янг Хюйян увеличи богатството си с $2.1 милиарда за четири дни и стана петият най-богат човек в страната, предаде агенция Блумбърг. Причината за това е продажбата на контролния пакет акции в Country Garden Holdings, притежаван от 36-годишната Хюйян - сделка, увеличила богатството й на 26.5 млрд. долара.

Компанията е известна със строителството на луксозни имоти и един от големите печеливши от строителния бум в Китай. През 2005 г. нейният баща, основал компанията през 1992 г., й прехвърли контролния пакет, за да развие тя уменията си в качеството й на "на приемник на интересите на фамилията". 

За 2017 г. бизнесдамата влезе в списъка на Forbes на предприемачите с най-бързорастящо благосъстояние.

Още преди продажбата обаче акциите на Country Garden увеличиха стойността си със 7.4% на борсата в Хонконг, отбелязвайки ръст от 17% на годишна база.

Компанията обяви за продажби от 550.8 милиарда юана ($85 милиарда) за изминалата 2017 година, което е над таргета й от 500 милиарда, за който беше съобщено през август м.г.

Бъдещата коалиция в Германия иска да облекчи данъчното бреме на хората с най-високи доходи

http://www.mediapool.bg/badeshtata-koalitsiya-v-germaniya-iska-da-oblekchi-danachnoto-breme-na-horata-s-nai-visoki-dohodi-news273978.html

Германските консерватори и социалдемократите искат да вдигнат прага за максимална данъчна ставка до годишен доход от 60 000 евро. Това съобщил източник, запознат с хода на коалиционните преговори в Берлин, предаде Ройтерс. Мярката, която бе сред предизборните обещания на консерваторите, има за цел да намали данъчното бреме за хората с високи доходи. Тя дава сигнал за компромис със социалдемократите, които искаха вдигане на данъците за тази категория граждани и разширяване на социалните плащания. Максимална данъчна ставка от 42 процента в момента плащат германците, които печелят минимум 53 700 евро годишно.

Шулц: Преговорите за коалиция преминаха в конструктивна атмосфера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651495

Шулц: Преговорите за коалиция преминаха в конструктивна атмосфераЛидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц отбеляза, че предварителните преговори за коалиционно споразумение във федералната република се провеждат в конструктивна атмосфера, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „Вчерашните преговори преминаха в конструктивна атмосфера. Надявам се, че тази тенденция да се запази“,

Папата поиска диалог за Корея и забрана на ядрените оръжия

http://clubz.bg/62644-papata_poiska_dialog_za_koreq_i_zabrana_na_qdrenite_oryjiq

Папа Франциск призова всички страни да подкрепят диалога за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за законово обвързваща забрана на ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

Той отправи призивите в годишното си обръщение, известно като "Състоянието на света".

В речта си Франциск също така отново призова за решение на основата на две държави между израелците и палестинците и за зачитане на статуквото на Йерусалим след решението на американския президент Доналъд Тръмп да признае града за столица на еврейската държава.

"От първостепенна важност е да бъде подкрепено всяко усилие за диалог за Корейския полуостров, за да бъдат намерени нови пътища за преодоляване на сегашните спорове, повишаване на взаимното доверие и гарантиране на мирно бъдеще за корейския народ и целия свят", каза Франциск.

Папата се обърна към пратеници от над 180 страни ден, преди КНДР и Република Корея да започнат преговори. Те са посветени на участието на Северна Корея в зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Някои дипломати виждат това като възможност за започване на дискусии по други въпроси като хуманитарната помощ и разделените семейства.

Папата разговаря с Калиста Гингрич, посланичката на САЩ във Ватикана.

По-рано този месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че има ядрено копче в готовност, Доналд Тръмп написа в туитър, че американският бутон е по-голям и по-мощен.

"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени", каза Франциск, като цитира документ, издаден от папа Йоан XXIII в разгара на Студената война.

И допълни, че "няма спор, че пожарът може да пламне поради някаква случайност или непредвидено обстоятелство".

Светият отец изтъкна, че Ватиканът е сред 122-те държави, постигнали миналата година в ООН споразумение за запрана на ядрените оръжия. Той призова за "спокоен и задълбочен дебат" за разоръжаването.

САЩ, Великобритания, Франция и някои други страни бойкотираха разговорите, които доведоха до договора, като вместо това обещаха да се ангажират с приетия преди десетилетия Договор за неразпространение на ядрените оръжия.

Сред речта си Франциск прекара повече време с южнокорейския пратеник Ченхъ Чон, отколкото с другите дипломати.

Новият посланик на САЩ във Ватикана г-жа Калиста Гингрич бе заедно със съпруга си - бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Светият отец говори и за климатичните промени. Той призова за "обединени усилия" да бъде запазен ангажиментът към Парижкото споразумение от 2015 г. за намаляване на въглеродните емидии. Френският президент Еманюел Макрон се опитва да вдъхне нов живот на съглашението, след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от него.

Папа Франциск за пореден път надигна глас в защита мигрантите и бежанците - нещо, което направи един от основните принципи на своя понтификат. Той предупреди за разпалването на страх от новодошлите.

Петър Христов в старо интервю: Продавах на сергия, преди да вляза в големия бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651400

Петър Христов в старо интервю: Продавах на сергия, преди да вляза в големия бизнесБизнесменът Петър Христов бе убит днес сутринта малко след 10 часа на софийската улица "Ралевица" близо до офиса му. Христов е бил откаран от шофьора си в болница, но е починал от раните си. Поне 3-4 изстрели са чули свидели, а към момента все още няма заловен за стрелбата. Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г.

Гласово контролираните устройства са хит на Изложението за електроника в Лас Вегас

http://www.mediapool.bg/glasovo-kontroliranite-ustroistva-sa-hit-na-izlozhenieto-za-elektronika-v-las-vegas-news273977.html

Най-горещата новост в технологичния свят напоследък? Това е вашият глас, твърди агенция Асошиейтед прес, обобщавайки очакванията от започващото в Лас Вегас, САЩ, изложение на потребителска електроника. Сред най-популярните джаджи през празничния сезон бяха умните тонколонки с дигиталните помощници на Амазон (Amazon) и Гугъл (Google). Тази година Епъл (Apple) ще предложи собствена тонколона, a Майкрософт (Microsoft) и Самсунг (Samsung) си партнират по собствен проект, пише агенцията. Изложението за потребителска електроника (Consumer Electronics Show - CES) в Лас Вегас отваря днес врати за медиите, а от утре до 12 януари - за професионалистите и широката публика. Очаква се производителите да представят още повече устройства, контролирани с глас, като Амазон и Гугъл правят дигиталните си помощници достъпни за широка гама продукти. Ако те се окажат успешни, скоро ще можете да си говорите с много по-голяма част от дома си, включително с кухненските уреди, пералните и други устройства. Над 170 000 души се очаква да посетят изложението, на което близо 4000 производители показват новите си стоки на площ, равняваща се на 50 футболни игрища. Докато гигантите като Епъл и Гугъл обикновено не правят значими представяния на салона в Лас Вегас, техните технологии ще бъдат използвани за продукти и услуги на стартъп компании и други малки фирми. Можете например да очаквате нови джаджи, които използват операционните системи на Гугъл и Андроид и цифровия помощник на Гугъл, пише АП. Изкуствен интелект Компютри, които научават предпочитанията ви и предвиждат от какво ще се нуждаете, вече не са част от научната фантастика. Потребителите виждат практическо приложение на тонколони с гласов асистент като Амазон Ехо (Amazon Echo) и Гугъл Хоум (Google Home). Тези продукти ще станат още по-полезни, тъй като производителите откриват нови начини да контролират устройствата си с гласови команди. Посетителите ще могат да видят и накъде върви изкуственият интелект. Тъй като повече хора използват тези интелигентни системи, компаниите разполагат с повече данни, за да тренират по-добре машините, посочва пред АП експерт. Автомобилостроителите ще представят самоуправляващи се автомобили, задвижвани с глас - тази година изложението увеличава с над една трета площта за самоуправляващи се технологии. Очаква се стартъп компании да представят слушалки, даващи възможност за превод в реално време на разговори от различни езици. Планирани са и панели, посветени на високотехнологичната търговия на дребно, включително важността на събирането и анализа на потребителски данни. Всичко е умно Коли, лампи, перални и предмети от всекидневието се свързват с интернет. Това може да означава възможност да проверявате от разстояние съдържанието на хладилника си. Със свързването на повече устройства със световната мрежа обаче се засилват опасенията за сигурността. Вероятно ще ни бъдат представени повече продукти и услуги, разработени за защита на тези устройства от хакване. Извън домашната сфера компаниите ще покажат потенциала за "поумняване" на цели градове, така че екипите по поддръжка да могат от разстояние да установяват кои улици се нуждаят от ремонт, а шофьорите да могат предварително да виждат къде има свободни паркоместа. За първи път на изложението в Лас Вегас има зона, посветена на умните градове, където ще се представят над 40 компании. Потребителски устройства Салонът в Лас Вегас обикновено е мястото, където Самсунг, Ел Джи (LG) и други производители представят продуктовите си линии телевизори за годината. Много продукти вече ще бъдат с гласов контрол, макар че до тях ще бъдат разположени и основни модели, на които можете прекрасно просто да гледате телевизия. Очакват се и технологии за виртуална и допълнена реалност, някои насочени към спортни фенове, които искат да се почувстват част от играта. Няма да липсват също дронове, летящи над посетителите, и роботи, препускащи между краката им, включително робот, който сгъва прането, макар и с ленивата скорост от една риза за две минути. По БТА

Бюджет 2018 на Бургас – инвестиции в образование, индустриални зони и социални центрове

http://www.cross.bg/byrgas-novi-obshtina-1564978.html

/КРОСС/ Кметът на Бургас Димитър Николов и заместниците му представиха пред журналисти рамката на Проектобюджет 2018, който предстои да бъде гласуван от местния парламент. Той е балансиран и направен така, че да обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас. Бюджет 2018 продължава и надгражда тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за социално уязвимите граждани, съобщават от Общината. Макрорамката на проектобюджет 2018 е 248 671 410 лв. Капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв. ПРИОРИТЕТИ В НАПРАВЛЕНИЕ ОБРАЗОВАНИЕ: * Продължава изграждането на детски градини. През 2018 врати ще отворят: - Новата екологична и иновативна детска градина "Пинокио" в Районен център "Меден рудник" с капацитет 120 деца; - Филиал на ДГ "Х. Кр. Андерсен" в комплекс "Лазур", след основен ремонт - капацитет 120 деца. - Започва изграждането на нова детска градина в квартал "Черно море". * Община Бургас е и единствената, която изгражда нови училища: - Продължава строителството на училище в квартал Горно Езерово. - През 2018 ще отвори врати най- новото професионално училище в България - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

4-ма са ранени при тежка катастрофа край Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6651488

4-ма са ранени при тежка катастрофа край КазанлъкЕдин човек е пострадал при катастрофата между два леки автомобила между селата Копринка и Дунавци. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Стара Загора. Сигнал за инцидента е подаден в12.35 часа. Пострадал е единият водач, който веднага е откаран в лечебно заведение, но все още няма информация за неговото състояние.

Григор Димитров събра погледите на плаж в Сидни

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-sabra-pogledite-na-plazh-v-sidni-672486.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров събра погледите на фенките на плаж в Сидни. Българинът е в града за участие в демонстративния турнир FAST4 Showdown.

В социалните мрежи се появиха снимки на 26-годишния Димитров, на които той позира заедно с хора от щаба си край басейн, изграден на брега на Тихия океан. Григор Димитров ще бъде съотборник с Александър Зверев на демонстративния турнир.

Техни съперници ще бъдат австралийците Ник Кириос и Лейтън Хюит. В шоуто на "Кен Розуол Арина" се играе в сетове до четири гейма с тайбрек при 3:3.

Макар и да не защити титлата си от Бризбейн, Григор Димитров запази третото си място в световната ранглиста на АТР. Заради отпадането си в полуфиналите от бъдещия шампион Кирьос той загуби 160 точки от актива си и в публикуваното тази сутрин ново издание на класацията вече е с 4990.

№1 в света остава Рафаел Надал с 10 600 точки, а втори е Роджър Федерер с 9605. Четвърти на 380 точки зад Григор е Александър Зверев, който миналата седмица не спечели нови точки, тъй като игра на неофициалното световно първенство за смесени отбори “Хопман Къп”.

"Златен глобус": Със секси червена рокля срещу черното

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zlaten-globus-sys-seksi-chervena-roklia-sreshtu-chernoto-6077952

С доста изрязана рокля в ярко червен цвят бе актрисата и модел Бианка Бланко на тазгодишните награди "Златен глобус"

Манолова се пребори за миньорското пенсиониране

http://dnes.dir.bg/news/maja-manolova-minyori-pensia-26761401

Миньорите от ликвидираните рудници през 2017 г. ще могат да се възползват от ранното пенсиониране.

4K телевизор, сгънат в кутия? Разбира се, 2018-а е! (ВИДЕО)

http://clubz.bg/62643-4k_televizor_sgynat_v_kutiq_razbira_se_2018_a_e_video

Южнокорейците от LG представиха днес първия голям сгъваем дисплей на телевизор на ежегодното технологично шоу CES 2018, съобщи Би Би Си.

Той е с резолюция 4K, OLED технология, с диагонал 65 инча. Дотук - нищо впечатляващо, особено в сравнение с последния рекорд на LG.

Специалното обаче е, че когато не е включен, изглежда ето така:

Или просто една продълговата кутия в хола ви. При включване обаче се развива плавно до пълния си размер.

Или пък наполовина - ако искате да слушате музика или просто да проверите какво ще е времето.

За момента новият телевизор е прототип, но показва една от многото възможности на технологията за гъвкави дисплеи. За нея слушаме повече от десетилетие, но едва в последните години се появяват обещаващи проекти, които демонстрират възможностите й.

Ето и кратко видео, което демонстрира пълните възможности на новия дисплей:

 

 

Основната версия за убийството на Петър Христов - заради бизнеса му

https://www.actualno.com/crime/osnovnata-versija-za-ubijstvoto-na-petyr-hristov-zaradi-biznesa-mu-news_653145.html

Основните версии, които се проверяват, свързани с убийството на бизнесмена Петър Христов, се отнасят до бизнеса на лицето. Проверяват се обаче и всички останали хипотези. Това стана ясно на нарочен брифинг, даден от директора на СДВР старши комисар Ивайло Стефанов и главен комисар Христо Терзийски. Днес в 10:07 ч. е постъпил сигнал от телефон 112 за простреляно лице. То е било транспортирано от негови близки във Военна болница. В 10:49 ч. лицето е починало. След като са пристигнали на място

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване