Имунната система е ключов фактор за раковите заболявания

http://www.mediapool.bg/imunnata-sistema-e-klyuchov-faktor-za-rakovite-zabolyavaniya-news275187.html

Специалисти от шотландския университет Дънди са открили, че няма смисъл да се гледат генетичните мутации, където са съсредоточени усилията на повечето учени по света, когато става дума за онкологични заболявания. Според тях, най-важни са особеностите на имунната система, съобщава Eurekalert. Генетичните мутации, които са смятани за един от основните фактори за развитието на онкологични заболявания, не могат да обяснят, например, защо мъжете по-често боледуват от рак, отколкото жените. Имунната система обаче може да даде отговор. Оказва се, че имунната система на мъжете е по-неустойчива към остаряването. Това значително повишава риска от рак. Тези изводи учените са направили след анализ на информация от 2 милиона случая на заболяване от рак при хора на възраст от 18 до 70 години. Експертите подчертават, че основната причина за остаряването на имунната система е намаляването на размера на тимусната жлеза, в която се произвеждат защитните Т-клетки. Според наблюденията жлезата намалява наполовина размера си на всеки 16 години. Този процес намалява концентрацията на Т-клетки и повишава риска от рак. Учените са създали формула, която изчислява прага, след който ситуацията се пречупва в полза на рака. Прагът е изчислен с оглед на възрастта и пропорционалното производство на Т-клетките. Експертите смятат, че трябва да се насочат всички усилия в търсене на средства, които контролират работата на тимусната жлеза. Разглеждат се варианти за присаждане или регенерация с цел повишаване концентрацията на Т-клетки.

Аутсорсинг индустрията отчита нужда от 20 000 служители

http://www.moreto.net/novini.php?n=368558

Аутсорсинг индустрията търси своите нови 20 хиляди служители в следващите две години. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на аутсорсинг индустрията и развитието й у нас. В пресконференция данни за аутсорсинг индустрията за 2016 г.

Ето какво заяви Захариева пред ”Ди Велт”

http://dnes.dir.bg/news/kabinet-borisov-3-26855583

Европа твърде дълго се занимава само със себе си, крайно време е да обърне поглед към Западните Балкани, защото стабилността там е от жизнен интерес за самия ЕС

Ангелкова откри български щанд на изложение в Израел

https://offnews.bg//turizam/angelkova-otkri-balgarski-shtand-na-izlozhenie-v-izrael-674331.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския информационен щанд на международното туристическо изложение IMTM - най-голямото в Източносредиземноморския регион и Израел.

Форумът се нарежда на водещо място по значение сред международните борси в региона, като се наблюдава непрекъснато увеличение на броя изложители, професионални посетители и крайни потребители. В рамките на два дни - 6 и 7 февруари, гостите ще могат да разгледат предложенията на десетки страни. През миналата година в събитието са участвали 1780 изложители от 58 държави, а посетителите са били над 27 000 души, от които 16 800 професионална публика.

България се представя с информационен щанд от близо 50 кв. м. Основен фокус в него са зимният и летният туризъм, които са сред най-търсените продукти от туристите в региона. Друг акцент са възможностите за балнеолечение, което често се избира като допълнителна услуга през последните години. Професионалистите и любителите, които посещават форума, ще могат да се запознаят и с културно-познавателните турове и пътуванията с цел развлечение, които България предлага.

Тази година заедно с Министерството на туризма на щанда се представят общини и фирми, като интересът нараства спрямо година по-рано. Изложителите ни предлагат специализирани продукти - зимни и летни почивки, балнеолечение и културно-исторически маршрути.

Израел е сред водещите пазари в туристическите посещенията на чужденци в България и се нарежда на 12-о място за миналата година. През 2017 г. повече от 200 хил. израелски туристи са пътували у нас, като се отбелязва ръст от 13,7% спрямо година по-рано.

Сделка по модела КОЙ: Изкараха „Юрий Гагарин“ от „Булгартабак“ на смешна цена

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/sdelka-modela-koi-izkaraha-iurii-gagarin-bulgartabak-smeshna-tsena.html

Основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе изкарана от структурите на холдинга. При това на смешна цена, научи Frognews.bg.

Сделка по модела КОЙ: Изкараха „Юрий Гагарин“ от „Булгартабак“ на смешна цена

https://frognews.bg/novini/sdelka-modela-koi-izkaraha-iurii-gagarin-bulgartabak-smeshna-tsena.html

Основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе изкарана от структурите на холдинга. При това на смешна цена, научи Frognews.bg.

Водещи компании застават зад инициативата "Твоите 25 причини да избереш България"

https://www.actualno.com/education/vodeshti-kompanii-zastavat-zad-iniciativata-tvoite-25-prichini-da-izberesh-bylgarija-news_658354.html

Водещи компании, развиващи успешен бизнес у нас, и любими звезди на България застанаха зад кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на българските студенти. Проектът се осъществява от водещата консултантска компания PwC България и ще подкрепи 25 студенти с: - едногодишни стипендии по 6000 лв. - стажове в престижни компании - менторство; В конкурса могат да участват български студенти на възраст от 18 до 24 г., обучаващи се у нас или в чужбина, със силна мотивац

Виж кой говори

https://offnews.bg//mama-nindzha/vizh-koj-govori-674333.html

Автор: Мая Цанева Както може би знаете, моето семейство е „чукча писател и чукча читател“. Аз пиша (очевидно), говоря много по телефон и понякога по медии. Мъжът ми е адвокат и също много пише. И много говори. Многооо. Затова не се учудихме, че детето ни проговори и не спря. Той е виден „Защотко“, който често ме кара да се чувствам като ученик, изправен на дъската в час по физика. Добре че баща му е бил отличник по този предмет, и по химия, и по история, и е син на инженери. Аз съм отличник по „измислици-премислици“. Напоследък Митко е любопитен на…

Половината български интернет потребители споделят лична информация онлайн

https://offnews.bg//obshtestvo/polovinata-balgarski-internet-potrebiteli-spodeliat-lichna-informatcia-674329.html

50% от интернет потребителите в България на възраст между 16 и 74 г. споделят лична информация онлайн, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат. Те бяха публикувани днес във връзка с международния Ден на безопасен интернет.

Средният процент за ЕС е 71.

Страната и е на трето място отзад напред. Най-малко лична информация споделят в Румъния (31%), Португалия (49%) и България (50%). 51 са процентите в Полша, 52 - в Италия.

Най-свободно споделят лична информация за себе си в Люксембург - 92% от интернет потребителите споделят лична информация. На второ място е Великобритания с 88%, а трета е Холандия с 85%.

Когато става въпрос за информация, свързана с плащания чрез интернет, потребителите са по-резервирани. Само 9% от българските потребители споделят информация, свързана с плащания при средно 40% за ЕС. Най-често такива данни дават във Великобритания - 80% от интернет потребителите споделят номер на банкова карта или друга информация, свързана с разплащане.

Българска компания купи бизнес-център Московска

http://dnes.dir.bg/news/moskovska-biznestzentar-fortan-26855542

Консултантската компания Cushman & Wakefield Forton съобщи, че е приключила сделката за продажба на Бизнес център Московска в центъра на София.

Салах Абдеслам повече няма да се върне в Белгия

http://dnes.dir.bg/news/belgia-paris-jihad-abdeslam-salah-26855541

Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г., не желае повече да присъства на делото срещу него в Брюксел.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов депозира оставка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3125022_zamestnik-predsedateliat_na_vurhovniia_kasacionen_sud/?ref=rss


Заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов депозира оставка часове след като съдийската колегия отказа да го освободи по предложение на председателя Лозан Панов. Това съобщи news.lex.bg.<br /><br />Сред мотивите да напусне поста, който заема от девет години, Влахов казва, че се срамува да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт".<br...

Стигмата

https://offnews.bg//mama-nindzha/stigmata-674334.html

Автор: Неда Дойчинова “Млада жена се удави… Бе омъжена от 10 години, но нямаше деца. Вероятно семейството на съпруга й, при което живееше, я обвиняваше за това. Живяла е в тормоз заради това, че няма дете.” Това прочетох в една статия, публикувана в електронна медия. Не исках да научавам повече подробности. Не желаех да проверявам достоверността на написаното. Защото няма никакво значение дали жената наистина е посегнала на живота си заради това. Няма никакво значение дали някой роднина просто предполага за причината. Няма никакво значение дали не е и обикновена журналистическа измислица. Фактът, че в нечия глава съществува възможността нямането…

Пеевски ще разкрива собствениците на медиите, внесе законопроект в парламента

http://www.cross.bg/mediite-zakonoproekt-medii-1567195.html

/КРОСС/ Депутатът от ДПС Делян Пеевски рядко се изявява пред медиите, а когато това стане, то обикновено е чрез писмени обръщения. И сега е така. Той написа обръщение, в което обяви, че ДПС е внесло законопроект, според който трябва да стане ясно чии са собствениците и откъде се финансират печатните и интернет медиите в България. Както е известно самият Пеевски е притежател на няколко вестника. Ето какво гласи и изявлението на Пеевски: Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, внесохме за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства. Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна. Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини

Технологичните гиганти не бързат да похарчат задграничния си кеш

https://www.investor.bg/analizi/262/a/tehnologichnite-giganti-ne-byrzat-da-poharchat-zadgranichniia-si-kesh-255225/

Концерните лобираха за ревизията на данъчния закон, отчасти защото тя обещава еднократна намалена ставка до 15,5% за тези активи

Една от най-големите агенции на Пентагона е загубила следите на 800 млн. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/edna-ot-nai-golemite-agencii-na-pentagona-e-zagubila-sledite-na-800-mln-dolara-255249/

Според първоначален одит съществуват сериозни пропуски в документацията за разходите, направени основно за строителни проекти и компютърни системи

Осигуриха жилище на възрастното семейство с най-пострадал дом от ураганния вятър във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6702419

Осигуриха жилище на възрастното семейство с най-пострадал дом от ураганния вятър във Враца
Община Враца осигури обзаведено жилище на 84-годишните Вълка и Ангел Алексиеви, чиято къща беше почти разрушена от бурния вятър, който премина през града на 3 февруари, съобщиха от общинския пресцентър. Домът на възрастните хора бе засегнат най-тежко по време на бурята в събота. Заместник-кметът по устройство на територията Мария Попова и

"Шпигел": Загадъчното оръжие на Путин за края на света

http://clubz.bg/63855-shpigel_zagadychnoto_oryjie_na_putin_za_kraq_na_sveta

На 9 ноември 2015 г. руският президент Владимир Путин държа по-скоро скучна реч пред генерали. Ставаше дума за руската оръжейна индустрия и противоракетния чадър на САЩ. Случайно тв камера показа писмена бележка с технически чертежи на руско торпедо.

Това, което можеше да се прочете, шокира западни експерти. Подводното торпедо “Статус-6” е с мисия да порази важни съставни части на крайбрегова противникова икономика, както и да предизвика дългосрочна масивна радиоактивна зараза в областта на военното дело, икономиката и  в друг области, като ги парализира.

Западът се разбуни. Заговори се за “машина за заника на света”, която е с мощност от 100 мегатона TNT и може да предизвика 500-метрови цунами, да избие хиляди и с кобалтовата си обвивка да облъчи за столетия огромни крайбрежни региони.

Година по-късно последваха публикации за извършен първи тест на оръжието. Източниците обаче винаги бяха анонимни, и до днес липсват официални потвърждения.

Оповестената наскоро ядрена доктрина на САЩ е първият публичен правителствен документ, обхващащ съществуването на програмата “Торпедо”. В него Пентагонът посочва, че Русия е разработила ново междуконтинентално ядрено подводно торпедо.

Малко технически детайли

Проблемът  е, че липсват детайли - обсег на действие, начин на управление, мощност на взрива, скорост и размери. Не се знае кога оръжието ще е боеспособно. Потвърдено е единствено наличието на проекта. Известните досега технически детайли са повод за скептицизъм. Зададената мощност до 100 мегатона ТНТ би била двойно по-голяма в сравнение с най-мощното активирано ядрено оръжие, руската бомба “Цар” и четири пъти по-мощна от най-мощното ядрено оръжие, което американците са имали в арсенала си.

Обсегът на торпедото, сравнявано понякога с дрон,  би следвало да е 10 000 километра при скорост от близо 100 км в час. Не е ясно обаче как това би било възможно при диаметър на торпедото от 160 сантиметра.

Проблем е и дистанционното управление. Водата възпира предавателните вълни. Ето защо подводници трябва да изплуват почти до водната повърхност, за да могат да получават голям обем данни. Ако руското торпедо е в състояние само да изпраща сигнали и информация за местоположението си, би трябвало да е съоръжено с надводна антена.

От 2010 г. Русия е развила минимум 14 нови носещи ядрени системи, от които може да изстрелва междуконтинентални ракети. В същото време китайците са разработили девет нови системи, а Северна Корея единадесет.

Задържаха рецидивист за производство и разпространение на наркотици в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702410

Задържаха рецидивист за производство и разпространение на наркотици в СливенСливенският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на рецидивист за производство и разпространение на наркотици. Това съобщиха от Окръжната прокуратура - Сливен, по чието искане е мярката. Четирийсет и девет годишният Радостин Д. е обвинен, че на 30 януари т.г. в Сливен, при условията на опасен рецидив,

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702335

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей"Честито, доц. Петрунова! И да ни зарадвате нови интересни изложби!" "Обещавам! Започваме с уникални сакрални реликви. Елате. Изложбата се открива на 7 февруари, каза новият директор. "24 часа" пръв поздрави новият директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, научавайки резултата от конкурса от Министерството на културата за

Хванаха непълнолетен с трева във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368553

Непълнолетно момче бе задържано с трева във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 17 ч. в неделя униформени спрели за проверка трима младежи във "Владиславово". В по-малкия полицаите намерили пакетче, което съдържало 0.

Незаконно назначен стана шеф на ДАИ

https://offnews.bg//ikonomika/nezakonno-naznachen-stana-shef-na-dai-674328.html

Ивайло Манолов е новият главен директор на Главна дирекция "Автомобилна инспекция", научи OFFNews.

Информацията се потвърждава от списъка с контактите на интернет страницата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", въпреки че не е официално обявявана.

Името на Манолов е известно от няколко стари скандала.

В края на 2013 година тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов обяви, че ще уволни всички 27 регионални директори в страната заради съмнения за продажбата на шофьорски книжки.  Сред освободените през декември същата година бе и Манолов, който по това време бе шеф на звеното в София. Именно той отговаряше за 19-те изпитващи в столицата, които по това време бяха хванати да маркират листовки на теоретични изпити на кандидат-шофьори. 

Формалният повод за отстраняването на Манолов тогава бе промяна в устройствения правилник и съкращаване на длъжността. Скоро след това обаче е бил върнат на работа и то на по-висока длъжност - държавен инспектор.

В доклад на Инспектората на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с входящ номер РД - 08 - 480 от 27 октомври 2014 г. изрично е констатирано, че това преназначаване е било незаконосъобразно. 

Към 7-годишна възраст 50% от българските деца са в интернет

https://www.actualno.com/society/kym-7-godishna-vyzrast-50-ot-bylgarskite-deca-sa-v-internet-news_658353.html

Резултатите от представително изследване на Националния център за безопасен интернет показват, че към 7-годишна възраст вече 50% от българските деца са в интернет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Апостолов - координатор в Националния център за безопасен интернет, по повод Международния ден за безопасен интернет. "Денят за безопасен интернет е една инициатива на ЕК отпреди 15 години. Целта е не в един ден да поговорим за безопасността на децата в интернет,

Западните Балкани в ЕС - във фризера до 2025 г.

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapadnite-balkani-v-es-vyv-frizera-do-2025-g-6079019

По думите на шефа на ЕК съюзът не трябва да допусне грешка като с Хърватия

Топбанкер призова властите да регулират криптовалутите

http://clubz.bg/63854-topbanker_prizova_vlastite_da_regulirat_kriptovalutite

Генералният директор на Банката за международни разплащания (БМР-BIS) Агустин Карстенс определи днес биткойна като спекулативен балон и призова властите да реагират, за да защитят доверието във финансовата система, предаде Франс прес.

В момент, когато разработчиците на биткойна преследват целта да създадат алтернативна платежна система без намесата на държавните власти, тази криптовалута "се превръща едновременно в балон, в схема "Понци" и в екологична катастрофа", изтъкна на конференция във Франкфурт ръководителят на БМР, наричана централната банка на световните централни банки.

Карстенс призова властите да проявят бдителност, тъй като криптовалутите могат да подкопаят общественото доверие във финансовата система. Подобно на биткойна, криптовалутите в действителност са "чисто спекулативни" активи "с твърде нестабилни" стойности, припомни централният банкер.

Миналата година криптовалутите се възползваха от снизхождението на властите, тъй като тяхната технология предлага пример за подражание с цел намаляване високите разходи за финансовите трансакции. Регулаторите обаче станаха по-критични, след като стойността на биткойна - кралицата на криптовалутите - се стопи от близо $20 000 през декември до под $6000 долара, и то при силни всекидневни колебания.

Китай например възнамерява да засили контрола върху криптовалутите и да нанесе тежък удар върху извършваните в страната трансакции с тях. 

Според Карстенс нестабилността на криптовалутите подкопава полза от тях за трансакциите и като стойностна единица, като в същото време открива широки възможности за престъпниците да перат мръсни пари.

"Ако единственият модел на дейност е използването им за забранени или незаконни трансакции, централните банки не бива да позволяват на тези цифрови жетони да се опират върху същата инфраструктура, която обслужва световната финансова система и върху доверието, осигурявано от нея", предупреди Карстенс.

Ето защо според него централните банки трябва да имат готовност да се намесят, ако е необходимо.

Британската Лойдс банкинг груп (Lloyds Banking Group) вече забрани на клиентите си с кредитни карти да купуват биткойни, следвайки примера на редица големи американски банки, които се опасяват от проблеми със задлъжняването.

Новият пътеводител "Мишлен" добави 57 ресторанта към френската си колекция

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3125014_noviiat_putevoditel_mishlen_dobavi_57_restoranta_kum/?ref=rss


Френският кулинарен пътеводител "Мишлен" се обогати с нови 57 ресторанта. На церемония край Париж вчера беше представено изданието за 2018 г. на най-авторитетния в ресторантьорския бизнес каталог.<br /><br />Франция вече има още два ресторанта с максималните три звезди, пет - с две звезди и 47 - с по една. Така общият брой тризвездни ресторанти във Франция вече е 28. Общо френските ресторанти, означени със звезда на "Мишлен", са 621, съобщи Франс прес.<br...

Социалист: "Фашистките" лагери били за унищожение, комунистическите - "по-различни"

http://clubz.bg/63853-socialist_fashistkite_lageri_bili_za_unishtojenie_komunisticheskite_po_razlichni

Пореден спор за изучаването на комунизма се проведе в ефира на бТВ между проф. Калин Янакиев и члена на Националния съвет на БСП Захари Захариев. Една от темите на дебата бе по какво си приличат комунизмът и фашизмът. Проф. Янакиев посочи, че и при единия, и другия режим е имало лагери. На което Захариев отговори:

"Дайте ми статистика".

И допълни, че лагерите във фашистка Германия са били за масово унищожение, докато според лагерите по време на комунизма са били по-различни.

За пореден път Захариев повтори, че БСП има документи, с които се заклеймяват най-лошите практики на комунизма, свързани в човешките права. От своя страна проф. Янакиев изтъкна, че е абсурдно в настоящия момент тезата, че комунизмът е престъпен да има опоненти, на които да им се дава думата.

"Може ли някой да си представи в Германия правоприемник на национал-социалистическата партия да говори, че трябва по-балансирано отношение към нашето минало", попита Янакиев.

На което Захариев отговори, че очевидно това е целта  - да няма друга гледна точка и децата да бъдат с "промити мозъци".

"Ако оставим това на вас, това ще бъде Оруел", заяви Захариев.

Проф. Янакиев призова БСП поне веднъж "със сълза да очи да каже "Съжаляваме".

"Ние, като християни, можем и да й простим", поясни той.

Прекратяваме договорите с американските ТЕЦ

http://dnes.dir.bg/news/deljan-dobrev-kabinet-borisov-3-tzeni-tok-svoboden-pazar-26855465

Ще има бързи законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия.

Пеевски се загрижи за медийната среда у нас, внася законопроект

https://www.actualno.com/politics/peevski-se-zagriji-za-medijnata-sreda-u-nas-vnasja-zakonoproekt-news_658351.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се загрижи за прозрачността на медийната среда в България. Заедно с колегите си Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева той е внесъл за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Така според Пеевски "внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действите

21 арестувани за трафик на мигранти във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702400

21 арестувани за трафик на мигранти във ВеликобританияБританската полиция арестува 21 души днес по време на серия от обиски, предприети срещу членове на мрежа за трафик на хора, предаде Асошиейтед прес. Предполага се, че мрежата е вкарала във Великобритания стотици мигранти през Ламанша. В операцията участваха около 350 полицаи, претърсвания бяха извършени на 20 места в Североизточна Англия,

Проучване показа, че замърсяването с пластмаса в Черно море е сериозно

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/06/3124996_prouchvane_pokaza_che_zamursiavaneto_s_plastmasa_v/?ref=rss


Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от основните изводи от научно изследване на замърсяването в района, проведено през миналата година. Проучването е част от кампанията на "Грийнпийс" – България, за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".<br /><br />Автори на изследването са учени от...

Индиец постави рекорд за най-голям брой дини, разсечени върху стомаха му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702396

Индиец постави рекорд за най-голям брой дини, разсечени върху стомаха му

Майсторът по бойни изкуства Виспи Джими Каради постави рекорд с 49 дини, разсечени с меч върху стомаха му за една минута, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Меча катана въртя друг майстор по бойни изкуства - Виспи Баджи Касад. Двамата успяха да изпълнят номера безопасно, като подобриха предишния рекорд в категорията само с една диня.

Цитат на деня: Не казваме, че Сърбия и Черна гора ще влязат в ЕС до 2025 г.

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/06/3125003_citat_na_denia_ne_kazvame_che_surbiia_i_cherna_gora/?ref=rss


"Ние не казваме, че Западните Балкани трябва да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г. Това е индикативна дата, перспектива, която да мотивира страните да продължат с реформите. И нека бъдем ясни: никоя държава не може да се присъедини към ЕС, преди да е разрешила двустранните спорове." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите в коментар за очакваната нова стратегия на Брюксел за Западните Балкани.<br /><br />"Искаме...

След правното вливане на СИБАНК на пазара остава само новата ОББ

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/sled-pravnoto-vlivane-na-sibank-na-pazara-ostava-samo-novata-obb-255281/

Няма да има промени за клиентите на банките, няма да се преиздават карти до изтичане на тяхната валидност, запазват се условия по кредити и депозити

Доброволец от наводненията и ученици от Бургас сред наградените във Военния клуб

https://www.24chasa.bg/region/article/6702369

Доброволец от наводненията и ученици от Бургас сред наградените във Военния клубУчениците от 11-ти клас в бургаската търговска гимназия Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, бяха сред наградените днес на церемония в Централния военен клуб в София. Както 24 часа писа, на церемонията бе избран пожарникар на годината за 2017 г.  Титлата бе присъдена на главен инспектор Боян Кондуров от Благоевград,

Тръмп обвини демократите в "неамериканско поведение", не аплодирали речта му

http://www.moreto.net/novini.php?n=368557

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини демократите в "неамериканско поведение" и дори в измяна, защото не аплодирали речта му "За състоянието на съюза" миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. В реч в Блу Аш, в щата Охайо, президентът каза, че демократите излъчвали "лоша енергия", докато той говорел в Конгреса и не ръкопляскали дори, когато той поднасял добрите икономически новини.

Затвориха Айфеловата кула за туристи

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/zatvoriha-aifelovata-kula-turisti.html

Заради лошото време – студ, лед и снеговалежи, временно бе затворена за туристи една от символните сгради за Париж – Айфеловата кула. Това се казва в днешно съобщение на официалния й сайт, цитирано от ТАСС и бТВ.

Силният вятър е съборил окачен таван в ЮЗУ (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-tavan-uzu-26855452

Бурният вятър в събота е срутил част от окачения таван в Първи корпус на Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Като по чудо няма пострадали.

Делото срещу кмета на Пловдив е внесено в Специализирания съд

http://www.cross.bg/vneseno-dimitur-spetzializiraniya-1567194.html

/КРОСС/ Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е внесено в Специализирания наказателен съд в София, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава БНР. Тя посочи, че няма ново или различно обвинение, то е същото, което беше внесено в Софийския градски съд и върнато от магистратите заради процесуални нарушения в обвинителния акт. "Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушения", съобщи говорителят на главния прокурор. "Делото е внесено в Специализирания съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат от този съд", обясни Румяна Арнаудова. Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев са обвинени в престъпление по служба, извършено в съучастие, във връзка с изграждането на зоокъта в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне. "По делото все още не е насрочено първото, т.нар. "разпоредително заседание", уточни Румяна Арнаудова. Тя припомни, че по закон съдът има двумесечен срок да насрочи разпоредително заседание. Този срок тече от 30 януари, когато делото е внесено в Специализирания съд.  

​Близки на Шарлопов споделят мъката си от смъртта му

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/blizki-na-sharlopov-spodeliat-mykata-si-ot-smyrtta-mu-6079018

Приятели на внезапно починалия бизнесмен, споделиха за Vesti.bg, че Шарлопов е бил подложен на огромен стрес

Александър Донски загуби от Мартин Клижан в първи си АТП мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3125002_aleksandur_donski_zagubi_ot_martin_klijan_v_purvi_si/?ref=rss


Държавният шампион на България Александър Донски загуби от бившия №24 Мартин Клижан в първия кръг на тенис турнира в София. 19-годишният българин, който участва с "уайлд кард", отстъпи с 5:7, 1:6 в първия мач на ниво АТП в своята кариера.<br /><br />Донски показа много стабилен начален удар и беше равностоен на Клижан в първите десет гейма. По-голямата класа на словака обаче не позволи на родения в САЩ и израснал в Канада българин да мечтае за нещо повече в този мач.<br...

ЕП отмени ограниченията за онлайн пазаруване

http://clubz.bg/63852-ep_otmeni_ogranicheniqta_za_onlajn_pazaruvane

Потребителите в Евросъюза ще могат да пазаруват онлайн на територията на блока, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт. Това предвиждат гласувани днес от Европейския парламент (ЕП) регулации за трансгранично онлайн пазаруване. Освен това търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС, които да купуват стоки на едни и същи цени.

"Новият законопроект на ЕС относно геоблокирането е важна стъпка напред към още по-конкурентоспособен и интегриран цифров единен пазар както за потребителите, така и за търговците", коментира евродепутатът Ружа Тун . "Също така това е важно събитие в борбата с дискриминацията на потребители поради тяхната националност или място на пребиваване."

Потребителите ще имат по-лесен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в останалите страни членки. Новите правила забраняват геоблокирането - купувачите ще могат да избират от кой сайт да купуват стоки или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочени към друг сайт поради националността им, мястото им на пребиваване или временно им местоположение.

Защитеното с авторско право цифрово съдържание като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, засега няма да бъде обхванато от новите правила. Преговарящите от страна на ЕП обаче са добавили в законопроекта "клауза за преразглеждане", която изисква Европейската комисия да направи оценка в срок от две години след влизането в сила на регламента дали забраната за геоблокиране следва да бъде разширена, за да включи подобно съдържание, както и аудио-визуалните и транспортните услуги, които също са изключени от обхвата засега.

Според проучване 63% от сайтовете не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в ЕС. Геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%), а в сферата на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния сектор, като например билети за спортни събития (40%).

Новите правила бяха приети с 557 гласа "за", срещу 89 "против" и 33 "въздържал се". Сега регаментът трябва да бъде приет от Съвета на Европейския съюз (ЕС). Новите правила ще бъдат приложими девет месеца след деня на публикуването му в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г.

ЕП отмени ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване

http://clubz.bg/63852-ep_otmeni_ogranicheniqta_za_transgranichno_onlajn_pazaruvane

Потребителите в Евросъюза ще могат да пазаруват онлайн на територията на блока, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт. Това предвиждат гласувани днес от Европейския парламент (ЕП) регулации за трансгранично онлайн пазаруване. Освен това търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС, които да купуват стоки на едни и същи цени.

"Новият законопроект на ЕС относно геоблокирането е важна стъпка напред към още по-конкурентоспособен и интегриран цифров единен пазар както за потребителите, така и за търговците", коментира евродепутатът Ружа Тун . "Също така това е важно събитие в борбата с дискриминацията на потребители поради тяхната националност или място на пребиваване."

Потребителите ще имат по-лесен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в останалите страни членки. Новите правила забраняват геоблокирането - купувачите ще могат да избират от кой сайт да купуват стоки или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочени към друг сайт поради националността им, мястото им на пребиваване или временно им местоположение.

Защитеното с авторско право цифрово съдържание като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, засега няма да бъде обхванато от новите правила. Преговарящите от страна на ЕП обаче са добавили в законопроекта "клауза за преразглеждане", която изисква Европейската комисия да направи оценка в срок от две години след влизането в сила на регламента дали забраната за геоблокиране следва да бъде разширена, за да включи подобно съдържание, както и аудио-визуалните и транспортните услуги, които също са изключени от обхвата засега.

Според проучване 63% от сайтовете не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в ЕС. Геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%), а в сферата на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния сектор, като например билети за спортни събития (40%).

Новите правила бяха приети с 557 гласа "за", срещу 89 "против" и 33 "въздържал се". Сега регаментът трябва да бъде приет от Съвета на Европейския съюз (ЕС). Новите правила ще бъдат приложими девет месеца след деня на публикуването му в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г.

32 руски спортисти подадоха иск срещу МОК

https://www.actualno.com/moresport/32-ruski-sportisti-podadoha-isk-sreshtu-mok-news_658350.html

32 руски спортисти са подали съдебен иск срещу Международния олимпийски комитет (МОК) в трибунала в Лозана с искането да бъдат допуснати до участие в Олимпийските игри в ПьонгЧанг, съобщи ТАСС. Според тях решението им за недопускане не е прозрачно мотивирано, има дискриминационен характер, свързан с гражданството, както и неизпълнение на Спортния арбитражен съд. Освен това спортистите смятат, че недопускането им нанася ущърб на репутацията им, достойнството и професионалната им кариера. Спортис

Пет възможни работи за Пучдемон в Брюксел

http://econ.bg/Новини/Пет-възможни-работи-за-Пучдемон-в-Брюксел-_l.a_i.757518_at.1.html

Реалността изглежда най-накрая удари Карлес Пучдмон в лицето. Испанският телевизионен канал Telecinco получи тази седмица текстови съобщения, които...

Младеж от Сърница грабна 10 000 лева от играта „Еврошанс“

http://www.cross.bg/leva-evroshans-chisla-1567193.html

/КРОСС/ 23-годишният Реджеп Узунсали от Сърница е късметлията, който ще харчи 10 000 лева, благодарение на играта „Еврошанс". Щастието го спохожда в пункта на ул. „Свобода" №38, където решава да заложи 1 лев на 10 произволно избрани числа - 20, 29, 31, 48, 52, 53, 55, 60, 63 и 74. Минути по-късно разбира, че е познал 9 от 10-те маркирани числа, които му носят сумата от 10 000 лева. Зашеметен и радостен от печалбата си, Реджеп признава, че още не е решил в какво ще вложи парите. Любимата числова игра донесе много положителни емоции на още двама щастливци от Чакаларово и Русе, които се сдобиха с по 5 000 лева

Манолова настоя общ европейски орган да контролира е-тата

http://dnes.dir.bg/news/maja-manolova-evropeyski-organ-etata-26855080

Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, с единен контрол, който да следи за двойните стандарти при храните и добавките в тях.

Заетите в аутсорсинг индустрията ще нараснат с 14 000 души до 2020 г.

http://www.mediapool.bg/zaetite-v-autsorsing-industriyata-shte-narasnat-s-14-000-dushi-do-2020-g-news275186.html

Над 14 000 души допълнително се очаква да бъдат наети в аутсорсинг индустрията в България до 2020 г. Секторът ще продължи да расте, като се очаква оборотът да надхвърли 2.5 млрд. евро при 1.5 млрд. евро за 2016 г. Развитието на аутсорсинг индустрията обаче ще изостри все повече глада за кадри, а заради демографския проблем в България ще се налага да се наемат все повече чужденци. Прогнозата е на Българската аутсорсинг асоциация и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции. София е и в близко бъдеще ще остане център на аутсорсинг индустрията в България, въпреки че фирмите в сектора откриват бази и в Пловдив, Варна и Бургас. Извън столицата работят около 15% от индустрията. В момента около 48 000 души работят в изнесените центрове на световни компании у нас. Според Владимир Данаилов, изпълнителен директор на софийската агенция за приватизация и инвестиции, постепенно намалява делът на наетите в областта на информационните технологии и в аутсорсинга на бизнес процеси за сметка на откриването на центрове за финансови и счетоводни услуги или за управление на човешките ресурси. "Все повече компании изнасят в България управлението на човешките си ресурси или счетоводството за всички пазари, на които оперират", обясни Пламен Цеков от управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация. Това променя и профила на служителите, които компаниите търсят. Според Цеков вече не е достатъчно те да знаят добре чужди езици. Иска си и специфично образование, например в сферата на счетоводството или финансите. "Чуждият език е предпоставка за влизане в индустрията, но образованието вече също е важно. От хората се иска все повече да мислят и да анализират", добави Цеков. По данни на асоциацията чужденците, които работят в сектора у нас, са около 15% от заетите, като част от тях са и от страни от Западна Европа. Заплащането им тук било конкурентно на това в родните им страни, тъй като заради по-благоприятното данъчно облагане, разполагаемият им доход бил близък до този в държавите, от които идват, а покупателната способност - по-голяма. "За съжаление ни трябват още чужденци заради демографската криза. Младите български таланти след средното си образование бягат да учат в чужбина. Трябват ни високообразовани имигранти, за да може тази индустрия да продължи да расте", коментира Цеков. Според него правителството трябва да работи, за да направи България по-привлекателна за чужденците, ако иска в бъдеще икономиката на страната да расте. Цеков обясни, че основните пречки за един чужденец в България са свързани с лошата инфраструктура, здравната система, както и трудната адаптация в детските градини и училищата.

Депутат атакува началника на Военна академия за нарушения, Каракачанов като Матросов

https://frognews.bg/novini/deputat-atakuva-nachalnika-voenna-akademiia-bezobraziia-karakachanov-kato-matrosov.html

В два последователни въпроса народният представител Николай Цонков търси отговори от министъра на отбраната Красимир Каракачанов по някои проблеми във Военна академия „Г.С.Раковски”. Първият въпрос е на какво основание академията извършва търговска дейност и констатирано ли е това от Инспектората на МО при проверката през октомври 2017 г.

Хит в прокуратурата: Ставаш член на масонската ложа Слънце-Ориент и проблемите ти се решават

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/hit-prokuraturata-opravish-delata-stani-chlen-masonskata-loja-plovdiv.html

За да си оправиш делата в прокуратурата, трябва да станеш член на масонската ложа Слънце-Ориент в Пловдив. Това препоръчват под сурдинка държавни обвинители на всички, които са се сдобили с подобни проблеми. Това научи Фрог нюз от източници в съдената власт.

Хит в прокуратурата: За да си оправиш делата, стани член на масонската ложа в Пловдив

https://frognews.bg/novini/hit-prokuraturata-opravish-delata-stani-chlen-masonskata-loja-plovdiv.html

За да си оправиш делата в прокуратурата, трябва да станеш член на масонската ложа в Пловдив. Това препоръчват под сурдинка държавни обвинители на всички, които са се сдобили с подобни проблеми. Това научи Фрог нюз от източници в съдената власт.

AC/DC готвят албум с Аксел Роуз

https://offnews.bg//kultura/ac-dc-gotviat-album-s-aksel-rouz-674325.html

AC/DC се готвят да издадат албум с Аксел Роуз от Guns'n'Roses, както и да продължат съвместните си турнета. 

Това заяви биографът на групата - журналистът Мъри Енгълхарт, на когото се позовават редица британски музикални издания.

"Спекулирайте колкото желаете, казвал съм го и преди и пак ще го кажа - АС/DC ще продължи с концертите с Аксел като вокал и ще издаде нов албум с него. С този ход Ангъс подготви сцената за бъдещето", написа Енгълхарт в социалните мрежи.

След множество проблеми и загуби от оригиналния състав на австралийската банда остана само Ангъс Йънг, което накара милионите фенове да заговорят за край на групата. Миналата година братът на Ангъс - Малкълм Йънг, почина, по-рано бандата се раздели с барабаниста си Фил Ръд заради проблеми с властите, а вокалът Брайън Джонсън също прекрати концертните си изяви заради проблеми със слуха.

Ако Аксел Роуз заеме мястото на Джонсън и за нов албум, групата ще напише нова страница в историята на рока. AC/DC неведнъж са записвали името си в нея, независимо от обратите в живота и състава на бандата, която се държи на върха вече над 40 години.

Все още липсва официално потвърждение от щаба на двете групи. В момента Роуз е доста зает с турне с Guns'n'Roses, но заяви, че има желание да продължи партньорство с AC/DC.

Жена уби новороденото си бебе в село край Роман

http://www.cross.bg/atanaska-doma-sando-1567192.html

/КРОСС/ Убийство на новородено разследва полицията в Роман. Престъплението било извършено вчера във врачанското с. Радовене. 30-годишната Атанаска от циганската махала на селото родила в дома си здраво дете, но после захвърлила бебето във външната тоалетна. Според местните жената била от скоро в селото след като започнала да живее на семейни начала с мъж от махалата - Сандо. Когато той се прибрал в дома си, видял Атанаска да кърви и разбрал какво е направила. Сандо веднага се обадил на кмета на Радовене Иван Петков. Селският управник пък сезирал полицията и се обадил в спешната помощ в Мездра. Заедно с полицаите, които започнали да разследват случая, дошли и представители на Агенцията за закрила на детето, пише "24 часа". От институцията познавали добре Атанаска, защото преди време се наложило да отнемат от нея 4-годишния й син от друг мъж и да го настанят в социална институция.    

На летище "Сарафово" нямало контрол дори за багажа

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/na-letishte-sarafovo-niamalo-kontrol-dori-za-bagazha-6079017

Делото за атентата в Сарафото запозна с разпит на свидетели, според тях мерките за сигурност не са били достатъчни, можело да се сложи багаж дори в грешен автобус

Младеж от Сърница грабна 10 000 лева от играта „Еврошанс“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702364

Младеж от Сърница грабна 10 000 лева от играта „Еврошанс“23-годишният Реджеп Узунсали от Сърница е късметлията, който ще харчи 10 000 лева, благодарение на играта „Еврошанс“. Щастието го спохожда в пункта на ул. „Свобода“ №38, където решава да заложи 1 лев на 10 произволно избрани числа – 20, 29, 31, 48, 52, 53, 55, 60, 63 и 74. Минути по-късно разбира, че е познал 9 от 10-те маркирани числа,

Изнасилвач е на свобода заради забавена ДНК-експертиза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702289

Изнасилвач е на свобода заради забавена ДНК-експертиза34-годишен изнасилвач е освободен от ареста заради бавеща се вече година ДНК-експертиза. Тя е назначена през февруари 2016 година, а в районна прокуратура Кърджали все още не са получили резултата от нея. Срещу Венцислав Д. са повдигнати обвинения за по два случая. Единият е за изнасилване, придружено с грабеж,

Меркел е готова на болезнени компромиси за коалиция в Германия

http://www.mediapool.bg/merkel-e-gotova-na-bolezneni-kompromisi-za-koalitsiya-v-germaniya-news275185.html

Германската канцлерка Ангела Меркел каза във вторник, че нейните консерватори са готови да направят болезнени компромиси, за да постигнат коалиционно споразумение със социалдемократите, което да изведе Германия от политическата безизходица, предаде Ройтерс.   "Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", заяви Меркел пред репортери преди началото на нов кръг от преговори между социалдемократите и консерваторите, които искат тази седмица да финализират четиригодишната си управленска програма.   "Когато погледнем движението на фондовите пазари през последните часове, виждаме, че живеем в бурни времена и това, което се очаква от нас като народни партии . . . е да съставим правителство за благото на хората - такова, което носи стабилност", добави тя.   Лидерът на социалдемократите изрази оптимизъм, пристигайки на преговорите, предаде ДПА.   "Имам сериозни основания да предполагам, че ще приключим днес, надявам се на положителен дух и добър резултат за нашата страна", каза той.   Социалдемократите и консервативният блок на Меркел - ХДС/ХСС, продължават да преговарят за съставяне на ново правителство, след като не можаха да се споразумеят въпреки удължаването на крайния срок от уикенда.   Мястото на преговорите беше променено и сега те се водят в главния офис на ХДС, след като предния ден бяха в централата на социалдемократите.   Партиите успяха вчера и онзи ден да постигнат съгласие в много области, включително жилищната политика, наемите и цифровизацията, но не можаха да се споразумеят за здравеопазването, трудовия пазар и външната политика.   "Волята е налице, според мен от всички страни", каза лидерът на ХДС в парламента Александер Добринт. "Но пречките все още са значителни.   Социалдемократите искат радикална реформа в здравното осигуряване, така че лекарите да получават еднакво заплащане за грижи за пациентите и с частни, и с държавни осигуровки, както и затягане на правилата за краткосрочните трудови договори.   Ако днес постигнат споразумение, очаква се утре да представят управленската си програма и разпределението на министерските постове.   Днес изтича крайният срок за регистриране на нови членове на социалдемократите за участие в гласуването за одобряване на новата коалиция с консерваторите. Всички нови членове, регистрирани до 18 ч. местно време, ще могат да участват в гласуването за управленската програма, договаряна в момента от социалдемократите и консерваторите.   В началото на годината социалдемократите са имали 443 152 регистрирани членове, но към партията са се присъединили още хиляди, много от които са против подновяване на т.нар. голяма коалиция, управляваща Германия от 2013 г.

Президентът на Полша подписа спорния закон за Холокоста

https://www.actualno.com/europe/prezidentyt-na-polsha-podpisa-spornija-zakon-za-holokosta-news_658345.html

Полският президент Анджей Дуда подписа оспорвания закон за Холокоста, внесен от консерваторите, който въвежда затвор за използване на формулировката „полски лагери на смъртта” и разпространение на други факти за участие на полската нация в Холокоста. Дуда каза, че иска да запази доброто име на Полша и поляците в чужбина, но така рискува да засили напрежението с Израел, САЩ и Украйна. Законът предвижда глоби или максимум 3 години затвор за лица, включително чужденци, които о

Средномесечният осигурителен доход за 2017 г. е 821,51 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702349

Средномесечният осигурителен доход 
за 2017 г. е 821,51 лв.Средният осигурителен доход за страната за декември 2017 г. е 888,10 лева, съобщава пресцентърът на Националния осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 януари до 31 декември 2017 г. е 821,51 лв., се посочва в съобщението. Отбелязва се, че определеният средномесечен осигурителен доход за страната за

Газова бутилка уби дядо в Омуртаг, баба и внучка с опасност за живота (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702326

Газова бутилка уби дядо в Омуртаг, баба и внучка с опасност за живота (Обзор)Мъж на 67 години загина при пожар след взрив на газова бутилка на последния, трети етаж на къща на улица "Вардар" в град Омуртаг. Съпругата му, на 61 години, и 10-годишната им внучка са приети с опасност за живота в Клиниката по изгаряния на Военноморската болница във Варна. Директорът на многопрофилната болница в Търговище д-р Иван Светулков

65% от българите не са почивали в планински курорт в последните 5 години

http://www.cross.bg/bulgarite-kyrort-godini-1567191.html

/КРОСС/ 65% от българите не са почивали в български планински курорт през последните 5 години. Това сочат резултатите от проучване на "Галъп интернешънал" относно нагласите в населението спрямо курортите у нас. Респективно 35% от анкетираните са посочили, че са били на почивка в роден зимен курорт пред последните 5 години. При морските курорти резултатите са по-различни. 46% от българите са ходили на морски курорт в страната поне веднъж през последните 5 години, а 54% - не. Резултатите от социологическото проучване на "Галъп" показват, че 98% от българите не са били в последните 5 години на планински курорт извън България, а 80% не са били на морски курорт. 65% от българите не възнамеряват да ходят на почивка в роден зимен курорт през настоящата година. Тук промяна на нагласите не се забелязва - същият процент от анкетираните са посочили, че не са били на почивка в наш планински курорт през последните 5 години. 31% от българите са заявили, че възнамеряват да посетят роден планински курорт през 2018 година, а 4% все още не могат да преценят. 1% повече (3%) са посочили, че планират да ходят на чуждестранен зимен курорт през 2018 година. Нагласите показват, че през настоящата година 41% от българите възнамеряват да посетят роден морски курорт, което е с 5% по-малко от тези, които са посетили Черноморието поне веднъж през последните 5 години. 54% от българите са категорични, че няма да отидат на море в България, а за 5% е рано за такива планове

Пеевски иска медиите задължително да обявяват собствениците и финансирането си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702334

Пеевски иска медиите задължително да обявяват собствениците и финансирането сиДепутатът от ДПС Делян Пеевски разпрати изявление до медиите, в което обяснява, че заедно с още трима депутати от ДПС внася в парламента законопроект, с който медиите ще бъдат задължени да обявят действителните си собственици и непазарното си финансиране. Ето го: Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев,

Обявиха кастинг за ролята на Зоро във варненски мюзикъл

http://www.moreto.net/novini.php?n=368544

Кастинг за актьор, който да изиграе Зоро в едноименния мюзикъл във Варна, обявиха от Държавната опера, научи Moreto.net. Освен Зоро в операта търсят млада жена, която да се превъплати в Луиза Пулидо, също млада дама, която да изиграе Инес.

Расте броят на загиналите при въздушните удари по Източна Гута

https://www.actualno.com/asia/raste-brojat-na-zaginalite-pri-vyzdushnite-udari-po-iztochna-guta-news_658346.html

По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ броят на загиналите при правителствените въздушни удари по анклава на опозицията Източна Гута край Дамаск е достигнал до 33 души, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус". „Ударите по няколко места в обсадената област, разположена източно от столицата са ранили също така повече от 100 души“, съобщава Обсерваторията. По-рано представителите на ООН в Сирия призоваха за н

Сделката с металурзите вещае край на органиченията на заплатите в Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124989_sdelkata_s_metalurzite_veshtae_krai_na_organicheniiata/?ref=rss


Постигнатата с много усилия сделка за заплатите и работното време на металурзите в Югозападна Германия създава стандарт за милиони трудещи се в най-голямата европейска икономика и вещае ръст във възнагражденията през идните години, пише "Ройтерс".<br /><br />Сделката между синдиката "И Ге Метал" (IG Metall) и работодателската организация "Зюдвестметал" (Suedwestmetall), постигната през нощта, предвижда увеличаване на заплатите с 4.3 на сто от април и...

Курумбашев: Подпомагането на МСП е една от целите на доклада за ускоряване на иновациите в чиста енергия

http://www.cross.bg/kyrymbashev-energiya-poveche-1567190.html

/КРОСС/ Да продължи финансирането на проекти в сферата на електрическата мобилност и използването на водорода, настоя българският евродепутат Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство доклада „Ускоряване на иновациите в чиста енергия", по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП. През месец януари докладът бе гласуван от ресорната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE). "Mалките, средни и стартиращи предприятия трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди", смята Курумбашев.Евродепутатът поясни, че по време на преговорите с докладчиците от останалите политически групи на ЕП е настоял специален акцент да бъде поставен върху подпомагането на малките, средни и стартиращи предприятия, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. Много често тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, са сериозна пречка за тях

Миграцията става централна тема преди изборите в Италия

http://www.mediapool.bg/migratsiyata-stava-tsentralna-tema-predi-izborite-v-italiya-news275184.html

След като крайнодесен екстремист рани в края на миналата седмица шестима африкански мигранти, италианският премиер Паоло Джентилони призова за национално единство, а "всички политически партии" - да запазят спокойствие. Но апелът му не бе чут и това едва ли е изненадващо. Вместо това стрелбата, открита от автомобил от 28-годишния Лука Траини с неонацистки татуировки, постави миграцията в центъра на кампанията преди парламентарните избори на 4 март. Това пише във вторник агенция ДПА. Бившият премиер Силвио Берлускони яхна събитията в Мачерата, Централна Италия, и каза, че страната е обременена с "най-малко" 600 хиляди незаконни имигранти, които се препитават с престъпления и са "истинска социална бомба, готова да избухне".   Думите му намират отзвук сред голяма част от разочарованите от имиграцията италианци, докато страната бавно се възстановява от рекордната рецесия, почти утроила до 4,7 милиона броя на хората в абсолютна бедност.   "На много хора им е дошло до гуша [от мигрантите]", казва пред ДПА 47-годишната Олга, жителка на Мачерата. "Мнозина смятат, че е можело да се очаква, че някой ще започне да стреля по тях", добавя тя, като помоли да не бъде цитирано пълното й име.   В медийни публикации се твърди, че Траини, провалил се кандидат на антиимигрантската Северна лига на местните избори миналата година, е казал пред прокуратурата, че е хванал оръжието, за да отмъсти за убийството на 18-годишна жена, чийто разчленен труп бе открит в сряда в два куфара край Мачерата. Един нигериец, неуспял кандидат за убежище и предполагаем наркодилър, е в ареста във връзка с това престъпление, но отказва да поеме отговорност за него.   Федералният секретар на Лигата Матео Салвини нарича нигериеца "ЧЕРВЕЙ" (с главни букви) в пост във Фейсбук и казва, че управляващото левоцентристко правителство е "оцапано с кръв" заради неспособността си да изгони нелегалните имигранти. Салвини и Берлускони са част от водещия в анкетите консервативен блок, който включва и "Италиански братя", малка партия с неофашистки корени. Техен основен съперник е популисткото Движение "Пет звезди" (Д5З), а Демократическата партия (ДП) на Джентилони изостава на трето място.   ДП може да отчете като свое постижение намаляването на броя на пристигналите мигранти с една трета през миналата година благодарение на споразуменията с Либия за възпиране на миграцията и умереното икономическо възстановяване. Но избирателите явно не са впечатлени от това.   "През септември поръчана от нас анкета на ИПСОС показа, че 59 процента от италианците подкрепят опитите на правителството да намали имиграцията. И въпреки това 81 на сто от респондентите казват, че не се чувстват в по-голяма безопасност", казва пред ДПА Матео Вила, изследовател от Института за изследване на международната политика (Istituto per gli Studi di Politica Internazionale). "Опитът [на ДП] да остави на втори план въпроса за миграцията в предизборната кампания не сработи", добавя Вила. Той отбелязва, че са достатъчни относително малък брой акостирания на мигранти и малко количество новини за свързани с мигранти престъпления, за да се запази усещането за "криза".   От 2013 г. Италия е регистрирала над 600 хиляди пристигнали мигранти. Страната е основна врата към Европа за пристигащите по море. Но не всички от тях са без документи, както твърди Берлускони, а и не всички са останали в Италия. Според Вила около 25 на сто са получили или убежище, или право за пребиваване, а към 150 хиляди са се придвижили към по-благоденстващата Северна Европа, свеждайки броя на нередовните мигранти в Италия "доста под" 500 хиляди.   Салвини и Берлускони се заканват да гонят всички от тях, по 100 хиляди души годишно. Обаче това е трудна задача, като се има предвид, че през 2016 г. имаше едва 5800 принудителни или доброволни репатрирания от Италия, отбелязва ДПА.   Репатриранията струват много, тъй като мигрантите трябва да бъдат качени на самолети, понякога под полицейски ескорт. А това може да се случи само ако страните, от които произхождат, признаят тяхното гражданство и се съгласят да ги приемат обратно.   "Чакам да разбера как Берлускони възнамерява да изгони 600 хиляди чужденци: С бронирани влакове? С въздушен мост? С фериботи? Да ги хвърли в морето? Колко бързо?", написа в "Туитър" левият италиански журналист Гад Лернер.   По БТА

Макрон нарече терористи корсикански сепаратисти, убили френски префект

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702317

Макрон нарече терористи корсикански сепаратисти, убили френски префектФренският президент Еманюел Макрон пристигна днес на двудневна визита на остров Корсика и призова за единство на фона на засилващо се влияние на местните националисти, предаде Асошиейтед прес. Президентът изтъкна приноса на корсиканците за освобождението на Франция през Втората световна война. Това стана на церемония в памет на префекта Клод

Изправят кмета на Пловдив пред спецсъда

https://offnews.bg//temida/izpraviat-kmeta-na-plovdiv-pred-spetcsada-674326.html

Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е внесено в Специализирания наказателен съд в София, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Тя посочи, че няма ново или различно обвинение, то е същото, което беше внесено в Софийския градски съд и върнато от магистратите заради процесуални нарушения в обвинителния акт.

Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушения, съобщи говорителят на главния прокурор. Делото е внесено в Специализирания съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат от този съд, обясни Румяна Арнаудова.

Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев са обвинени в престъпление по служба, извършено в съучастие, във връзка с изграждането на зоокъта в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

По делото все още не е насрочено първото, т.нар. "разпоредително заседание", уточни Румяна Арнаудова. Тя припомни, че по закон съдът има двумесечен срок да насрочи разпоредително заседание. Този срок тече от 30 януари, когато делото е внесено в Специализирания съд.

Правила при купуване на подаръци от чужбина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6700982

Правила при купуване на подаръци от чужбинаНяма човек, който да не обича подаръци, а всеки изпитва любопитство към дарове, донесени от чужбина. На пръв поглед изглежда лесна работа да избереш подходящия армаган, но и това си има своите особености. Купувайте подарък, изработен в страната, която посещавате Помислете за бутилка вино от Италия. Шоколад от Швейцария, розово масло от България,

Красимир Влахов подаде оставка като зам. шеф на ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702302

Красимир Влахов подаде оставка като зам. шеф на ВКСКрасимир Влахов е подал вече оставка като зам. шеф на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската колегия пред Висшия съдебен съвет (ВСС), научи "24 часа". Той обяви това свое желание по-рано пред медии. Това е станало преди час. До драмата със заместника на Лозан Панов се стигна, след като съдийската колегия на ВСС отказа

Затвориха Айфеловата кула заради очакван обилен сняг, заледяване и ветрове

http://www.cross.bg/zaradi-snegovalezh-frenskata-1567189.html

/КРОСС/ Главната забележителност на френската столица - Айфеловата кула - бе временно затворена за туристически посещения заради очаквания в района на Париж обилен снеговалеж, се казва в днешно съобщение на официалния й сайт, цитирано от ТАСС. Само посетители, които имат резервации за ресторантите на кулата, могат да отидат там, се казва в съобщението. Според последни данни от френската метеорологична служба "Метео-Франс" в 14 департамента на Франция заради предстоящия снеговалеж и очакваните заледявания е обявена оранжева (предпоследна) степен на метеорологична тревога. Освен снега, в столичния район "Ил дьо Франс" се очакват и силни ветрове с пориви до 11 м в секунда.  

Полският президент ще подпише спорния закон за Холокоста

http://www.mediapool.bg/polskiyat-prezident-shte-podpishe-sporniya-zakon-za-holokosta-news275183.html

Полският президент Анджей Дуда обяви във вторник, че ще подпише спорния закон за Холокоста, предизвикал протести от страна на Израел, Украйна и САЩ, предадоха световните агенции. Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията в частта му за свободата на словото и в разпоредбата, предвиждаща затвор за онези, които обвиняват полския народ или полската държава в участие в нацистките престъпления.   Законът предвижда до три години затвор за онзи, който използва израза "полски лагери на смъртта" и който заяви "публично и в противоречие на фактите", че полската страна или полският народ са съучастници на престъпленията на нацистка Германия.   Тези части от закона породиха дипломатическа криза с Израел, който се опасява, че те ще позволят на Полша да прикрие ролята на онези поляци, които са убивали или издавали евреите на нацистите по време на германската окупация на Полша през Втората световна война.   Разпоредбите на закона, отнасящи се до действията на украинските националисти в периода 1925-1950 г., предизвикаха гнева на Украйна.

Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса в света

https://offnews.bg//obshtestvo/cherno-more-e-edno-ot-naj-zamarsenite-s-mikroplastmasa-v-sveta-674321.html

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове. А в какво състояние е морето?

Изследване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН съвместно с активисти и доброволци от "Грийнпийс" - България показа, че Черно море е едно от най-замърсените с микропласмаса в света. Нивото е сходно с това на Балтийско море и северозападното Средиземноморие, които са едни от най-замърсените водни басейни в света.

Резултатите от изследването, проведено през август 2017 г., бяха съобщени днес от "Грийнпийс". Теренното проучване е проведено от борда на кораба „Rainbow Warrior” в три дни, между 8 и 10 август 2017 г.

Резултатите показват, че през август 2017 г. в изследвания район между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи са наброявали средно 429 000 частици на квадратен километър.

Най-големият дял от намерените микропластмаси имат влакната - вероятно остатъци от въжета и мрежи. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

Що се отнася до плаващите морски отпадъци, замърсяването е съпоставимо с това в румънската акватория на Черно море или по тихоокеанските води пред бреговете на Чили. Количествата са най-големи в района на Варна и нос Емине.

Данните са получени чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС. Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата (които показват престоя им във водата).

“Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега – пластмасови шишета и чаши, опаковки на солети, вафли - пластмаса, която е в ежедневието ни“, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

„Надяваме се изследването, за чието случване помогнахме, да се превърне в основа за следващи по-задълбочени проучвания. Но най-силно се надяваме скоро да се промени стилът на живот и пластмасите за еднократна употреба да не са част от света ни. Има достатъчно решения,“ допълва Деница Петрова.

След няколко месеца анализи на събраните проби, крайните резултати са събрани в подробен доклад и в момента учените планират неговото издаване.

Биткойнът потъва бързо

https://www.vesti.bg/sviat/bitkojnyt-potyva-byrzo-6079016

Виртуалната валута падна до 5992 долара за първи път от средата на ноември

Има бежанци, които се връщат в Сирия, недоволни от изгнаничеството

http://www.mediapool.bg/ima-bezhantsi-koito-se-vrashtat-v-siriya-nedovolni-ot-izgnanichestvoto-news275182.html

Амар Марауи отчаяно искал да напусне Сирия и избягал. В началото на 2016 г. той платил на контрабандисти и стигнал по опасен морски маршрут до Гърция, след което преживял изтощително пътуване с влак, автобус и пеша през Европа. Две години по-късно 36-годишният мъж е отново у дома в Алепо. Върнал се миналото лято - потиснат, обзет от носталгия и ужасен от перспективата да остане там още една зима, той не можел да понесе живота в германския град Зул. Германия "беше скучна, скучна, скучна", каза той. Марауи е един от малкото върнали се в Сирия бежанци от над 5,4-те милиона, избягали от родината си след избухването на гражданската война през 2011 г. Засега те са съвсем малко - десетки хиляди. ООН и приемащите държави в Европа не насърчават връщането им, като казват, че Сирия не е безопасна. Но потокът от завръщащи се хора може да нарасне през идната година, защото обстановката в Сирия се стабилизира, а в приемащите държави се увеличава враждебността към бежанците. Подкрепяната от Русия армия на президента Башар Асад си възвърна почти всички големи градове, а групировката "Ислямска държава" е изгонена от почти цялата територия, която владееше някога. Мотивите за завръщане са много. Сред тях е и най-обикновената носталгия. Много бежанци са изхарчили всичките си спестявания и или не могат да си намерят работа, или не получават разрешение да работят. Стотици хиляди линеят в лагери в съседни страни. Тези, които отидат в Европа, често получават помощ, но някои разбират, че Западът не предлага възможностите, на които са се надявали, или са подложени на дискриминация, или се чувстват изолирани в различна култура с езикови бариери и суров климат. Има обаче и много сериозни причини да изберат да останат в изгнание. Спокойствието в някои части на Сирия зависи от крехките местни примирия. В някои райони продължават да се водят боеве, включително между Асад и бунтовниците в северозападните райони и на други места. Мнозина млади мъже не искат да се връщат, защото се страхуват, че ще трябва да отидат на задължителна военна служба. Дори в районите, където боевете са спрели и за момента изглежда малко вероятно да избухнат отново, градовете са силно разрушени. Близо 6,1 милиона сирийци, които все още са в страната, са напуснали домовете си, така че бежанците не са единствените, които чакат да се завърнат. Трудно е да се установи броят на завръщащите се. Сирийските власти казват, че нямат точни данни, и добавят, че мнозина се връщат през Ливан и не са разпитвани дали са бежанци или просто пътуващи сирийци. Европейските страни и Турция не проверяват дали тръгващите си сирийци се връщат в родината. Според говорителя Андрей Махечич Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) има информация за около 68 000 бежанци, завърнали се доброволно от съседни страни от януари до октомври 2017 г. Това са най-новите данни. Той каза, че броят на завръщащите се е нищожен в сравнение с този на оставащите в Ливан, Йордания, Турция и Европа и на все още напускащите Сирия. Миналата година Турция, където има 3,5 милиона сирийски бежанци, завзе територия в Северозападна Сирия по общата граница между двете страни. Оттогава са се завърнали около 130 000 сирийци от този район. От Йордания, където има 650 000 бежанци, са се завърнали само около 8000 сирийци през цялата 2017 г., показват данни на ВКБООН. Повечето са тръгнали скоро след постигането през юли на местно примирие в част от Южна Сирия, после бройката е намаляла за годината. ВКБООН заяви миналия месец, че в Ливан броят на регистрираните бежанци е паднал под един милион за първи път от 2014 г. Някои са се преселили в трети страни или са починали, но няколко хиляди са се върнали в родината. Не всички се връщат, защото са готови. Жена на име Ум Уисам заяви за Асошиейтед прес, че се върнала в Сирия през август след шест години в Йордания. Съпругът й бил депортиран няколко месеца преди това - един от около 2300 депортирани от Йордания през 2017 г. Там той работел в строителството и без неговите доходи Ум Уисам и петте им деца не можели да продължат да живеят там. Семейството е от Алепо, но цената на живота там ги принудила да се заселят в южния сирийски град Дараа. "За съжаление, тук няма вода, няма електричество, няма работа. Положението ни е много тежко, кълна се в Бога", написа тя в Уотсап. В същото време Марауи се радва, че си е у дома. Той седи зад бюрото в сервиза си за гуми близо до главния площад на Алепо "Садала Ал Джабири". Сега градът до голяма степен е спокоен, след като правителствените сили победиха бунтовниците там през декември 2016 г. Като мнозина други Марауи предприел епично пътуване, за да отиде в безопасност в Европа. Той напуснал Сирия през януари 2016 г. От Турция се качил на една от препълнените надуваеми лодки на контрабандистите, за да стигне до гръцкия остров Лесбос - особено опасно пътуване, защото не знае да плува. Минал през Македония, Сърбия, Словения, Хърватия и Австрия, дълго пътувал с влак и ходил пеш през гори. В Германия започнал да учи език и занаят. Германците осигурили храна, дрехи и заплащане, но "в града, където се установих, нямаше живот, имаше малко хора, изпитваш психологически натиск, потиснатост и е студено", каза той. Изкарал само няколко месеца и през юли се върнал. 13-годишният Адиб Аюб предприел пътуване по море до Гърция с чичо си през 2015 г. "Прецених, че вероятността за оцеляване в морето е по-голяма от тази за оцеляване в Алепо", каза баща му Фирас Аюб. "Преди, и да ми предлагаха Европа, Америка и всички континенти на света, не бих напуснал страната си", каза Фирас, който е собственик на магазин за шоколадови изделия в центъра на Алепо. "Мисълта за напускане се появи, когато войната съсипа всичко. Може ли някой да остане и да живее в огнено кълбо? Където и да отидеш, все огън, снаряди и ракети." Надеждата била, че след като синът се установи в Европа, ще бъде разрешено на неговите родителите и трима му братя и сестри да се присъединят към него. Но това така и не станало, затова след две години неговите родители му казали да се върне. През септември момчето пристигнало на летището в Дамаск, където било посрещнато от разплаканата си майка. "Беше приключение", каза Адиб, седнал до нафтова печка една студена сутрин в апартамента на родителите си в западната част на Алепо. Той ходил на училище в германския град Райнхайм и бил полузащитник в местния футболен отбор. Сега Адиб играе за футболния отбор "Итихад" в Алепо - един от водещите отбори в Сирия. Казва, че не би се върнал в Европа, дори да има възможност. "Това е нашата страна", каза той. "Ако отидем в друга страна, в Германия, хората там не са като нас." По БТА

Юнкер: Западните Балкани да решат граничните спорове, за да влязат в ЕС през 2025 г.

https://offnews.bg//evropa/iunker-zapadnite-balkani-da-reshat-granichnite-sporove-za-da-vliazat-674322.html

Страните от Западните Балкани могат да започнат да се присъединяват към ЕС през 2025 г., но само ако преди това решат граничните и другите спорове със съседите си, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, цитиран от АФП. 

Той уточни, че става въпрос за индикативна дата за присъединяването на Сърбия и Черна гора - първите от шестте държави в региона. 

Грешно е да се твърди, че аз или ЕК сме казали, че Сърбия и Черна гора ще бъдат приети до 2025 г. Няма да има приети в ЕС страни от Западните Балкани, ако не бъдат решени основните спорове между съседите преди това. 

Според Юнкер страните от Западните Балкани все още са далече от това да са изпълнили всички критерии за присъединяване в ЕС, но трябва да им се помогне по този път. 

По-късно днес се очаква и докладът на ЕК за разширяването на Съюза, който би трябвало да очертае пътната карта за присъединяването на страните от Западните Балкани.

ЕС държи на разширяването на си в района, за да попречи на други регионални играчи като Русия и Турция да увеличат влиянието си там, посочва АФП. 

В района обаче има редица нерешени проблеми. Сърбия и Косово продължават да се карат почти 20 години след войната, която допринесе за обявяване на едностранна независимост от Косово. Друг проблем е спорът между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика.

Като част от стремежа към разширяване Юнкер ще посети Западните Балкани в рамките на седмица в края на този месец. Поредицата от визити ще започнат от Скопие на 25 февруари. 

Марк Зукърбърг: Правил съм всякакви грешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=368538

На 14-годишнината на „Фейсбук” съоснователят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг заяви, че е правил много грешки. „През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си представите. Направих десетки технически грешки и лоши трансакции.

Тържества за китайската Нова година на 11 и 12 февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702298

Тържества за китайската Нова година на 11 и 12 февруариНа 11 и 12 февруари жителите и гостите на столицата ще се насладят на няколко интересни празнични събития. Те са организирани от Китайския културен център в София в партньорство със Столична община, като поводът е настъпването на китайската Нова година. "Пролетният празник (Китайската нова година) е най-важния празник за китайския народ,

Проф. Димитър Зашев бил бит преди около година, не е подавал жалба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702219

Проф. Димитър Зашев бил бит преди около година, не е подавал жалбаНямаме постъпили жалби за побой над Димитър Зашев, съобщиха от СДВР. По-рано през деня във фейсбук профила си преподавателят в Софийския университет Филип Петров написа, че професорът в катедра "Културология" на вуза е починал след побой в Борисовата градина. Колеги на Зашев от университета си спомнят,

Н. Слатински: Пристрастили сме като наркомани към европейските пари

https://frognews.bg/novini/slatinski-pristrastili-sme-kato-narkomani-kam-evropeiskite-pari.html

Нямам наблюдения през последните десетина години - откакто се махнах от политиката и нейните структури – как е в другите държави, но у нас, ах, у нас, ох, у нас, пада безпрецедентно „усвояване на европейски средства“.

Битката за титлата се подновява по DIEMA XTRA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bitkata-za-titlata-se-podnoviava-po-diema-xtra-6079010

Акцентите този месец: много тенис емоции, здрави дербита във футболното ни първенство и финал за Купата на Лигата в Англия

Салах Абдеслам повече няма да присъства на делото в Белгия

http://www.mediapool.bg/salah-abdeslam-poveche-nyama-da-prisastva-na-deloto-v-belgiya-news275181.html

Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г., не желае повече да присъства на делото срещу него в Брюксел, започнало вчера. Белгийският съд е потвърдил, че в четвъртък, когато предстои следващото заседание по делото, обвиняемият ще отсъства, съобщиха местни медии.   Първоначално се предвиждаше съдът да заседава четири дни - до петък. След като вчера Абдеслам отказа да дава показания, съдът реши, че ще заседава само още веднъж - в четвъртък.   След вчерашното заседание обвиняемият бе върнат в затвор във Франция, на границата с Белгия.   Вероятно след решението повече да не се явява пред съда в Брюксел, той ще бъде откаран в затвор край Париж. Там Абдеслам ще очаква началото на делото за участието му в парижките атентати. В Брюксел той е подсъдим за вероятно участие в престрелка с полицаи дни преди да бъде заловен.   Във Франция Абдеслам може да получи доживотна присъда по силата на закон, променен година след ударите, в които участва. Разследването установи, че той не се е отказал да се самовзриви в нощта на атентатите, а не е успял да задейства устройството си заради прекъснат проводник.   Салах Абдеслам е френски гражданин, роден и живял в Брюксел до датата на атентатите.

Треньорът на "Левски": Поисках Кристиано Роналдо и Гонсало Игуаин, но те не пожелаха да дойдат

http://www.cross.bg/otbora-fytbolisti-ronaldo-1567188.html

/КРОСС/ Любопитно изказване направи треньорът на „Левски" Делио Роси на пресконференция след завръщането на отбора от подготвителния лагер в Малта. Както вече е известно „сините" привлякоха шест нови попълнения през зимната пауза, а къде на шега, къде на сериозно италианският специалист обяви, че е поиска л да привлече и сериозно звезди в отбора - Кристиано Роналдо, Гонсало Игуаин и Пауло Дибала. "Поисках Криситиано Роналдо, но той не пожела да дойде. Пожелах Игуаин, но и то не дойде. Щеше ми се да дойде Дибала...", пошегува се Роси. „Взехме футболисти, които имат качества за нас. Изборът на играчи през зимата не е толкова голям, колкото преди началото на сезона. Не очаквайте от тях да променят нещата в отбора. Това е голяма отговорност, с която да ги натоварим. Няма смисъл да заменяме едни футболисти с други. Избрах тези, защото могат лесно да се интегрират в отбора. Трябваше два изчакаме известно време, за да дойдат. Взехме футболисти, за които мислим, че ще ни помогнат", заяви още италианският треньор на „Левски".

Агустин Карстенс: Властите да реагират срещу балона на биткойна

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/agustin-karstens-vlastite-da-reagirat-sreshtu-balona-na-bitkoina-255280/

Според генералния директор на Банката за международни разплащания криптовалутите могат да подкопаят общественото доверие във финансовата система

Само във Фрог: Убиецът на командоса Шарков иска пари за майка си, била отслабнала

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/samo-vav-frog-ubietsat-komandosa-sharkov-iska-pari-maika-bila-otslabnala.html

Убиецът на командоса Емил Шарков иска пари за майка си. Петко Петков изпратил куп писма до столични нотариуси, с молба да съберат и да му изпратят средства. Това разказаха пред Фрог нюз юристи.

Само във Фрог: Убиецът на командоса Шарков иска пари за майка си, била отслабнала

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-ubietsat-komandosa-sharkov-iska-pari-maika-bila-otslabnala.html

Убиецът на командоса Емил Шарков иска пари за майка си. Петко Петков изпратил куп писма до столични нотариуси, с молба да съберат и да му изпратят средства. Това разказаха пред Фрог нюз юристи.

Ердоган: Ще продължим с операцията и в Идлиб

https://frognews.bg/novini/erdogan-shte-prodaljim-operatsiiata-idlib.html

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че военната операция на турската армия в сирийския район Африн ще продължи и в провинцията Идлиб.

Ясен е новият директор на НИМ

https://www.actualno.com/society/jasen-e-novijat-direktor-na-nim-news_658341.html

Националният исторически музей (НИМ) ще има постоянен директор след като доц. Бони Петрунова спечели конкурса. Това съобщава в. "Сега", цитирайки източници от министерство на културата. Тя заемаше същата длъжност временно от началото на ноември миналата година, когато дългогодишният шеф на музея Божидар Димитров обяви, че се пенсионира. Самият Димитров повече от 10 години оглавяваше институцията без конкурс, въпреки, че по закон е с мандат от 5 години. Доц. Петрунова е получ

Просторна дневна в дома от 40 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6702186

Просторна дневна в дома от 40 кв. мИнтериорът в този дом с площ от само 40 кв. м е в минималистичен стил и се отличава с рационално използване на пространството. Проектът на Филип и Екатерина Шотови е за млад мъж, който живее сам. Преобладаващата цветова гама е в бяло и кафяво, което е в различни нюанси. Спалнята е отделена в малък куб с площ 5,3 кв.

Галъп: Мнозинството българи иска ред по морето и лифтове в планините

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-mnozinstvoto-balgari-iska-red-po-moreto-i-liftove-v-planinite-674324.html

46% от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35% пък твърдят същото за планински курорти у нас. 20% са посетили чуждестранен морски курорт, а 2% - чуждестранен планински курорт. 

41% казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31% твърдят, че ще идат на български планински курорт. 15% се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3% - на планина в друга страна. Очевидно родната публика остава най-големият клиент на туристическата ни индустрия.

Данните са от нов експресен сондаж от традиционната изследователска програма на “Галъп интернешънъл“ по потребителски теми. Сондажът е осъществен съвместно Националния борд по туризъм и със Съюз „Произведено в България“.

Мнозинство от българите са категорични за въвеждане на повече правила и ред в курортните места. Например, всякакви мерки за въвеждане на ред по плажовете се одобряват. Мнозинство от 92% приемат идеята по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84% пък одобряват тавани на цените на чадъри и шезлонги. Мнозинство от 63% принципно одобрява идеята за категоризиране на плажовете.

Всички мерки предлагани от ресорните администрации срещат почти инстинктивна подкрепа сред обществото. Респективно 39% одобряват работата на туристическото министерство, 35% не я одобряват, а останалите се колебаят. 

Мнозинство от 55% одобряват прословутите преместваеми обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36% не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. Мнозинство от 67% обаче не е съгласно подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Очевидно подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и оскъпила покупките им поради надценките в хотелите.

Явно всякакви мерки за повече ред в туристическите райони се възприемат, но и крайностите се отхвърлят. Друг пример в това отношение: за 62% проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време – за да има постоянен контрол. Малцинство от 36% избират становището, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите – за да има повече гласност. Останалите се колебаят. Явно обществото ни предпочита по-скоро постоянните, отколкото показни мерки. Вероятно това се дължи и на цялостния скептицизъм към прекалено медийни акции и към политическата прослойка въобще.

Бяха проверени и други подобни двойки твърдения, които да уловят генералната структура на нагласите по потенциални алтернативни становища по дадени теми. Например, беше зададен и провокативният въпрос дали като цяло концесионирането и въобще формите на стопанисване на плажовете са по-добрият вариант, или пък липсата на стопанисване и концесиониране – за да се съхрани максимално природният вид. Както можеше и да се очаква, 79% предпочитат концесионирането и стопанисването на плажове – за да се поддържа ред и чистота, а 17% предпочитат природния им вид. Дилемата е трудна, защото стопанисването и поддържането не противоречи на максимално природния вид на плажовете. Затова и въпросът целеше да покаже по-скоро каква е онази част от българите, които предпочитат краен вариант. Тези 17% се равняват на почти милион българи. Това значи, че за милион наши сънародници отдалечаването на туристическите места от природата и спокойствието е толкова тежко, че биха предпочели дори липса на стопанска грижа. 

Когато става дума за зимния туризъм мнозинство от 67% смятат, че той като цяло се нуждае от нови лифтове и съоръжения, а 19% са на обратното мнение. Очевидно, развитието на зимния туризъм и ски спорта се подкрепя, новите лифтове и съоръжения не се възприемат като проблем. Проблем се вижда по-скоро в опасността от презастрояване – както беше отбелязано в друг скорошен наш сондаж, обясняват от Галъп. 

Агресивната реклама на хазарт по телевизиите се оказва законна

http://www.mediapool.bg/agresivnata-reklama-na-hazart-po-televiziite-se-okazva-zakonna-news275180.html

Нова страст завладя българите в последните години. Все по-често и на все повече места забелязвате хора, които усърдно търкат шарени лотарийни билети. Тези билети са безкрайно достъпни и дори неизбежни- подредени на щандове по павилиони и магазини, на централни места в големите търговски центрове, на касите в супермаркетите и пр. За покупката на такива билети настойчиво приканват многобройни телевизионни реклами, чието присъствие в българския ефир рязко се увеличи, независимо, че става дума за хазарт. Агресивната реклама на хазарт в ефира на част от националните телевизии, която всяка вечер облъчва зрителите как се печелят бързи и лесни пари, и то в часовия пояс на "Лека нощ, деца", се оказва напълно законна. Това показва проверка на Mediapool на институциите, които имат отношение към проблема. Законът за хазарта в чл. 10 забранява пряката реклама на хазартни игри, каквито са придобилите популярност през последните години лото и лотарийни игри на "Националната лотария", "Лотария България", а също и тези на държавния "Български спортен тотализатор" (БСТ). Законът обаче допуска четири изключения. Благодарение на това няма проблем да се обявяват наименованията на игрите, търговската марка на хазартния оператор, резултатите от игрите и спечелените печалби и тегленията на тиражите. Заемащите значително телевизионно време "игри на щастието" най-вероятно минават по ръба на закона, облечени в последните две категории – или като обявяване на резултати от игри и печалби, или като теглене на тиражи, коментираха експерти пред Mediapool. Институцията, която по закон трябва да контролира рекламите на хазарт и да налага глоби, е Държавната комисия по хазарта към финансовото министерство. Тя не вижда проблем в агресивния маркетинг на числови игри, чиято цел е стимулирането към хазарт. По-загрижени се оказват две други институции, които обаче нямат особени правомощия да се намесят – Съветът за електронни медии (СЕМ) и сдружението Национален съвет за саморегулация. Експерт: Търкането на билети трябва да е масово, за да работи "Числовите игри изискват продажби на огромен брой билети, което е невъзможно без агресивна реклама", смята бившият председател на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев. "Някои от игрите предвиждат продажбата на 10-20 милиона билета, но ако се продадат например само 5 милиона, в които се паднат големите печалби, организаторът може дори да излезе на загуба от дадена игра. Затова рекламата е много важна", поясни Кръстев. По думите му има проблем с тълкуването на чл. 10 от Закона за хазарта и може да се спори по въпроса какъв е характерът на излъчваните по телевизията игри и интервюта с "късметлии", спечелили някаква сума. Според Калоян Кръстев е трудно да се ограничи рекламата на хазарт, но трябва да има баланс, така че подобни послания да не достигат до масовото население и до непълнолетни лица. СЕМ: Ние сме в омагьосан кръг Най-загрижен за проблема се оказва Съветът за електронни медии, който е получил над 10 жалби от граждани заради рекламите и промоциите на лотарийните игри. От съвета изрично подчертават, че органът, който следи за спазването на чл. 10 от Закона за хазарта, е Държавната комисия по хазарта. Въпреки това СЕМ нееднократно е сигнализирал на комисията за случаи, в които се е усъмнил в законосъобразността на излъчени реклами, но "до този момент не е уведомяван за установено несъответствие със Закона за хазарта", посочва в отговор до Mediapool председателят на медийния регулатор София Владимирова. По думите й СЕМ е извършвал тематични наблюдения на реклами и самопромоции на хазартни игри и предавания с такъв характер, като последното е било в периода 22 декември 2016 г. - 10 януари 2017 г. "Наблюдението констатира голямо разнообразие от реклами и самопромоции на хазартни игри в програмите на доставчиците на медиини услуги", казва Владимирова. Въпреки това СЕМ не може да направи нищо, освен да следи в рекламите да не участват деца – правило, което като цяло се спазва. Веднъж съветът е наложил санкция на доставчик за това, че е нарушил изискването рекламата да не представя хазарта като лесно средство за придобиване на пари. През май 2017 г. СЕМ дори е огранизирал среща с ДКХ, Националния съвет по саморегулация, асоциацията на радио- и телевизионните оператори, организатори на хазартни игри и собственика на "Нова телевизия", която активно излъчва реклами на хазарт - "Нова Броудкастинг груп". "Присъстващите на срещата се обединиха около идеята да се засили саморегулаторният механизъм. От страна на ДКХ бе изразено становище и за законодателни промени", каза София Владимирова. Пред Mediapool обаче комисията по хазарта не пожела да защити идеите си за промени в закона. "Намираме се в омагьосан кръг. Според нас предаванията с излъчването на хазартни игри са реклама на хазарт, но според ДКХ очевидно не са. Оказва се, че това, което се излъчва, е законно, независимо доколко е хуманно непрекъснато да се стимулират хората от телевизионния екран да дават парите си за хазарт", коментира и Бетина Жотева, която е член на СЕМ. По думите й трябва да се изчистят законовите критерии за това кое е реклама на хазарт и кое – не е, а това зависи от законодателя. Съветът за саморегулация: Започваме да работим по темата Действително може да се счита, че излъчването на реклами на хазарт има стимулиращ ефект върху аудиторията, а според нашите дефиниции всяко търговско съобщение, което промотира даден продукт срещу заплащане (какъвто е случаят), е реклама, коментира Ели Герганова, председател на управата на Националния съвет за саморегулация, в който влизат рекламодатели и телевизионни оператори. По думите й излъчването на хазартни игри в телевизионния ефир попада в етичния кодекс на съвета, но е законно. Според нея добрата новина е, че съвсем скоро основните участници в хазартната индустрия са станали членове на съвета, което означава, че занапред те се ангажират да прилагат неговия етичен кодекс, който предвижда специални правила за хазартни игри. "Започваме да работим по-активно", посочи председателят на управата. По думите на Герганова предстоят преговори с хазартните фирми, така че техните реклами да преминават предварителен преглед от съвета, преди да бъдат излъчени, за да се следи дали се спазва етичният кодекс. Това, според обясненията й, ще даде възможност и да се правят проверки за достоверността на част от съобщенията, особено на тези, които промотират печелившите и спечелените от тях огромни награди. Сега ДКХ не е длъжна да следи дали операторите достоверно рекламират "късметлиите", но комисията е уверена, че "организаторите на хазартни игри са много стриктни по отношение на изплащането на печалби и провежданите регулярни проверки на всяка първа и трета година от получаване на лиценза сочат именно това". Според Ели Герганова не е подходящо хазартните игри да се излъчват в часови пояс, който е силен по отношение на детската аудитория, но съветът за саморегулация няма правомощия да влияе върху часовия пояс на излъчване или върху обема на рекламите, а отговаря само за съдържанието. Един от проблемите е тъкмо обемът на излъчваните реклами на хазарт, изтъкна Герганова. Тя смята, че евентуални допълнителни законови ограничения на рекламата на хазарт не са най-доброто решение, защото е трудно да се дефинира какво може да включва дадена реклама. По-добре е да се върви към по-ефективна саморегулация "по доброволен и етичен начин заедно с индустрията, защото основната функция на рекламата е да предизвиква доверие у хората, а не негативно обществено мнение", каза Герганова. Въпреки това експертката припомни, че телевизионната реклама на цигари е забранена, а на алкохол е силно ограничена (например без показване на консумация и т. н.) и позволена само в късния часови пояс. ДКХ: Следим спазването на закона От Държавната комисия по хазарта обясниха, че председателят й Огнемир Митев не дава интервюта, въпреки че заема публична длъжност. На писмените въпроси на Mediapool ведомството отговори крайно лаконично: че то следи спазването на законовите разпоредби за рекламата на хазарт, като през 2017 г. са извършени 8 проверки и са съставени два акта за нарушение на чл. 10 от закона. Не се дават повече подробности по този въпрос. Експерт: Рекламата на хазарт трябва да се ограничи "Не съм наясно каква е интерпретацията на ДКХ по отношение на чл. 10 от закона, но е възможно да счита, че излъчваните по телевизията хазартни игри са всъщност "теглене на тиражи", което е разрешено от закона", коментира пред Mediapool друг бивш председател на ДКХ - Димитър Терзиев. "Може би законът трябва да ограничи рекламата на хазарт, за да се постигне възпиращ ефект. Излъчването на хазартни игри по телевизията и показването на печелившите може да се счита за непряко приканване на други хора да участват и може да се разглежда и като вид заобикаляне на закона", добави Терзиев. Според него показването на печелившите по телевизията донякъде е положителна практика. "Преди, когато не се показваха, имаше съмнения, че печалбите отиват "при наши хора". Сега се появяват съмнения дали тези хора наистина са взели такива печалби, така че няма идеален вариант", смята Терзиев. Според него обаче прави впечатление фактът, че печалбите се падат предимно в провинцията, в по-малки населени места, където хората се познават и трудно може да има манипулации. Терзиев разясни, че по закон има строг механизъм за контрол на отпечатването на лотарийните билети в печатниците, така че те да се разпределят на случаен принцип, а сървърите на хазартните фирми имат връзка с ДКХ и данъчната агенция, така че да могат да правят проверки. Комисията по хазарта одобрява образците на билетите за всяка една игра и следи дали в тях действително са отразени обещаните печалби. ДКХ следи за спазването на тези текстове чрез обстойни проверки. "През 2017 г. са извършени проверки на 4 бр. компании, носители на такъв лиценз. От направените проверки се установи, че изискванията на чл. 59, ал. 2 от ЗХ са спазени и не се нарушават", отговориха от ведомството. Пазарът като че ли достигна точка на насищане "Пазарът на лото и лотарийни игри не може да расте до безкрайност. Вече има сигнали, че се стига до точка на насищане, след която пазарът остава константна величина и дори се появява отлив. До 2014 г. имаше нисък ръст на лотарийните игри, през 2016 г. се стигна до рязък скок, а през 2017 г. вече наблюдаваме минимални ръстове или леки спадове", коментира Димитър Терзиев. По думите му подобно нещо се е случило и с бингото преди години. "1990-те години бяха силни за бингото. Като станах председател на ДКХ, имаше 52 бинга у нас, като напуснах поста намаляха на 49, а сега има само 1 истинско бинго", посочи още бившият шеф на ДКХ. Менда Стоянова: ДКХ да направи анализ и да ни прати предложения "Когато обсъждахме новия закон за хазарта, текстовете за рекламата бяха много дискусионни. Според мен Държавната комисия по хазарта трябва да направи анализ на прилагането на този член, защото тя има задължението да наблюдава този сектор и ако се натъкне на "вратички" в закона, може да отправи към нас предложения за промяна на закона", коментира пред Mediapool председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Всеки втори лев от лотобилета влиза в касата на Васил Божков и съдружниците му Всеки втори лев, който вадят от джоба си хората, които всекидневно търкат лотарийни билети, отива в касата на хазартните босове. Повечето от най-известните лотарийни игри разпределят като печалби на участниците малко над 50% от постъпленията от билетите, сочи проверка на Mediapool в общите условия на игрите. По закон стойността на печалбите от всяка числова игра не може да бъде по-малка от 50 на сто от общата стойност на всички билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в нея. Повечето от хазартните оператори се придържат към минимума. В момента най-масовите лото и лотарийни игри са на "Национална лотария", "Лотария България" и на държавния Български спортен тотализатор. "Националната лотария" се организира чрез фирмите "Национална лотария" ООД и "Ню геймс" ООД, в което мажоритарен акционер е хазартният бос Васил Божков. Той частично стои и зад другата най-известна игра - "Лотария България", чрез компанията си "Евробет". Спортният тотализатор все още е държавен. Моментната лотарийна игра "Националната лотария" се провежда в 8 разновидности - "Сбъдни мечтите си", "Сбъдни мечтите си и ТВ мечта", "Бързи пари", "Лесни пари", "Сделка или не", "BMW и кеш", "Лото+" и "Мега милиони", става ясно от правилата за организирането й. "Сбъдни мечтите си" например е с 10 милиона билета от по 2 лв., а наградният фонд на играта възлиза на 50.08% от общата стойност на отпечатаните билети, става ясно от правилата. Според таблицата на печалбите от всичките 10 милиона билета само 2 носят максималната печалба – жилище на стойност 200 000 лв. Други три носят по 100 000 лв., а осем билета – автомобил за 30 000 лв. Печеливши са само една трета от билетите – от 10 милиона билета награда има в 3 351 371. В 3 милиона от печелившите билети обаче наградата е точно 2 лв., колкото е и стойността на самия билет, тоест в този случай "късметлията" си връща парите и не губи нищо, освен ако не си купи нов билет, както най-често става. Други 300 000 билета носят печалба от 4 лв. Така, ако се продадат всичките 10 милиона билета, "Ню геймс" ще прибере 20 милиона лева, от които ще раздаде на участниците 10.02 млн. лв. Наградният фонд на другата разновидност - "Сбъдни мечтите си и ТВ мечта", е 50.33% от общата стойност на отпечатаните билети, на "Бързи пари" - 51.55%, на "Лесни пари" - 50.10%, на "Сделка или не" - 56.57%, на "BMW и кеш" - 51.46% и т. н. "Лотария България" пък се провежда в 35 разновидности – например "Бинго милиони", "Щастливи години", "Астро", "Кръстословица", "Златото на инките", "Супер кеш", "Левче кефче", става ясно от правилата. Наградният фонд на игрите на "Лотария България" не е изрично посочен, но също е малко над 50%. Например играта "Вегас" се провежда с 20 милиона билета на стойност 3 лв., като печалбите в нея са за общо 32.9 млн. лв. От тях 4 са в размер на 1 млн. лв. В играта "Бинго милиони" билетите са 30 милиона, всеки на стойност 2 лв., а общата сума на печалбите – 34.08 млн. лв. От всички билети 5.7 милиона носят печалба от 2 лв., като общо печелившите билети са малко над 6 милиона, което означава, че всеки пети билет на "Бинго милиони" печели. Всеки с печалба над 4999 лв. се съгласява да бъде сниман и записван В общите условия организаторите залагат срок от 40 дни, в които потребителят трябва да осребри билета си. Изплащането на печалбите над 5000 лв. задължително става по банков път. Според друг текст в условията на "Националната лотария" "всеки участник, спечелил печалба в размер над 4999 лв. се съгласява неговото име, снимки и клипове, съдържащи лика му и негова реч, да бъдат публикувани и съобщавани в средства за масова информация, в това число и на интернет сайта на организатора. Всеки участник спечелил печалба в размер над 4999 лв. се съгласява да бъде сниман, записван и да участва в публични прояви на организатора безвъзмездно". За подобен казус съобщи преди два дни и Вашингтон пост. Изданието разказва за жена, спечелила джакпот в САЩ в размер на 560 млн. долара, която отказва да получи сумата, докато не получи гаранции за анонимност. Тя е завела дело в съда по случая, но според местните закони публичността на имената на печелившите е гаранция за честността на играта и инструмент за предотвратяване на злоупотреби. Някои от големите печалби се плащат за 10 или за 20 години Някои от игрите имат условие най-големите печалби да се изплащат на части. Например най-голямата печалба в играта "Щастливи години" е 1000 лв. на месец за 10 години, което прави общо 120 000 лв. В правилата на "Големият джакпот" на Националната лотария е записано, че "печалбата "Джакпот" при познаване на всички 6 числа се изплаща на печелившия участник, както следва: частта в размер от 500 000 лева при представяне на печелившото потвърждение на залог (квитанцията), а останалата част от печалбата се изплаща за период от 20 години, на 20 равни годишни вноски, считано от следващата календарна година". Това е спорна практика, доколкото 20 години е твърде дълъг срок и няма достатъчно гаранции за изпълнението на това задължение за такъв дълъг период, смята Димитър Терзиев. По думите му в общите условия на игрите не е уреден въпросът и с наследяването на печалбите. Финансовите отчети на Васил Божков - нечетивни Приходите, разходите и печалбата на най-популярните частни лотарии се оказват тема табу въпреки изискването те да се публикуват в Търговския регистър. По странно стечение на обстоятелствата годишните финансови отчети на компаниите на Васил Божков и съдружниците му от последните 1-2 години са нечетивни в частта за числовите данни. Това се отнася например за отчета на "Национална лотария" ООД за 2015 г., и за този на "Ню геймс" ООД за 2016 г. Данните не могат да се разчетат, защото през тях преминават дълги успоредни бели линии. Въпреки лошото качество на документа, от текста все пак може да се прочете, че заетите в "Ню геймс" през 2016 г. са били 58 души. Нетните приходи от продажби на скреч карти са били 173 млн. лв., а разходите за основна дейност - 101 млн. лв. Подобен проблем с качеството на текста се наблюдава и в отчета на "Евробет" ООД за 2016 г., като този път върху данните се стели черна линия. Все пак от данните се вижда, че приходите от продажби на компанията са 124 млн. лв., което е спад със 7 млн. лв. спярмо 2015 г. В отчета е отбелязано, че намалението се дължи на "по-ниските приходи от лотарийните игри при условие на по-голяма конкурентна среда". Проблем с отчета си "Национална лотария" ООД има и през 2016 г., като този път върху числови данни се забелязват сивкави линии. От най-големите лото оператори в Търговския регистър се разчита единствено отчетът на държавната компания "Български спортен тотализатор". През 2016 г. дружеството отчита лек спад на приходите си до 151 млн. лв. и разходи в размер на 112 млн. лв. Данъците и таксите й са на обща стойност 47 млн. лв., като по този начин годината завършва със загуба от 8 млн. лв. при 3 млн. лв. загуба за 2015 г. Хазартът е внесъл 200 млн. лв. в бюджета през 2017 г. Освен хазартните босове от увлечението на българите към "мекия" хазарт в известна степен печели и бюджетът. Държавната комисия по хазарта отказа на Mediapool да даде справка за събраните такси по видове игри, но предостави обобщена информация. Общо приходите от такси върху традиционния хазарт, които са в размер на 15% върху направените залози, са съответно 82 млн. лв. (за 2015 г.), 103 млн. лв. (2016 г.) и 102 млн. лв. (за 2017 г.), което означава, че през 2017 г. се регистрира известен застой на пазара. При онлайн залаганията пък има отчетлив ръст на приходите – от 6 млн. лв. (през 2015 г.) на 28 млн. лв. (през 2017 г.). От ДКХ съобщиха още, че хазартният бранш е внесъл в бюджета общо около 200 млн. лв. през 2017 г., ако се броят постъпленията от данъци, които се администрират от Националната агенция за приходите плюс таксите по Закона за хазарта, събирани от ДКХ.

Аутсорсинг индустрията ще продължи да расте с бързи темпове

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124980_autsorsing_industriiata_shte_produlji_da_raste_s_burzi/?ref=rss


През 2016 г. аутсорсинг индустрията е допринесла за формирането на 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, тоест 1.5 млрд. евро. Очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4.2% или 2.5 млрд. евро. Прогнозата, представена на пресконференция в БТА, е на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Българската аутсорсинг асоциация (БАА).<br /><br />Аутсорсинг индустрията генерира 6.5% от общите разходи за заплати и представлява 5% от всички социално-...

Роси го изби на майтап - искал Роналдо, Игуаин и Дибала в "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6702238

Роси го изби на майтап - искал Роналдо, Игуаин и Дибала в "Левски"Треньорът на "Левски" Делио Роси го изби на майтап по време на пресконференцията след прибирането на отбора от подготвителния лагер в Малта. Това стана при въпрос за зимната селекция на "сините". "Поисках да ми доведат Кристиано Роналдо, но той не пожела да дойде. Поисках и Игуаин, а и Дибала, но те също не пожелаха да дойдат.

Русия иска съдействие от Турция, за да получи отломките от сваления в Сирия самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702279

Русия иска съдействие от Турция, за да получи отломките от сваления в Сирия самолетРуското министерство на отбраната е изпратило на Турция молба за съдействие за получаване на отломките от руски самолет Су-25, свален в Сирия, предаде ТАСС. Руски щурмовик Су-25 беше свален от бунтовници във въздушното пространство над Идлиб на 3 февруари, пилотът катапултира, но беше убит в бой с терористите,

Роси обясни защо Роналдо, Игуаин и Дибала не са в Левски

https://offnews.bg//futbol/rosi-obiasni-zashto-ronaldo-iguain-i-dibala-ne-sa-v-levski-674327.html

Треньорът на Левски Делио Роси заяви, че е искал да привлече Кристиано Роналдо, Гонсало Игуаин и Пауло Дибала, но те не са пожелали да станат част от тима от Подуяне.

Специалистът говори и за всичко най-интересно около клуба, както и за зимната подготовка, в която "сините" играха срещу скромни съперници и не направиха нещо впечатляващо, но италианецът е търсел и очаквал точно това.

"Ние работим с целта Левски да се харесва на феновете. Преди началото на подготовката трябва да бъде ясно каква точно е целта й. Това е единственият период, в който аз можех да работя за физическата подготовка на футболистите и тяхната кондиция.

Поради тази причина мачовете ни не бяха контроли, а просто едни тренировки. Сега трябва да допълним тази работа с бързина и отборна игра. Моята задача е и да доведа новите играчи до кондицията на останалите. Избрахме тези футболисти, защото те ще могат да се интегрират в отбора и да го подобрят.

Ние ги бяхме избрали и трябваше да изчакаме известно време, за да вземем точно тях. На мен ми се искаше да бъде по-рано, но това не беше възможно поради различни причини. Нека не забравяме, че това е зимният трансферен прозорец, така че изборът на футболисти не е толкова голям, както е в началото на сезона.

Целите трябва да бъдат постигани, а не само да се казват. На думи всички сме много силни. Поисках да ми вземат Кристиано Роналдо, но той не пожела да дойде. Поисках и Игуаин, а и Дибала, но те също не пожелаха да дойдат. Взехме футболисти, които смятам, че имат качествата да играят при нас.

Пожелавам си да бъдем конкуренти и да се борим, а не само да участваме. Но се връщаме пак на въпроса, че нещата трябва да се правят, а не само да се кажат. Проведохме адекватна подготовка. Що се отнася до оценката за контролите, първо трябва да си поставим въпроса какво искаме от тях. На мен ми се е случвало да губя такива мачове от много, много слаби отбори.

Виждал съм обаче и отбори, които се представят много добре в подготовката, но изпадат. На нас нищо не ни костваше да играем със силни отбори, но такъв мач трябва да се играе при равни условия. Ако те са в добра кондиция, ние също трябва да сме в такава. Ако обаче правиш тежка тренировка сутринта, а следобед играеш срещу силен отбор, условията не са равни. Направихме просто няколко теста.

Впечатлен съм от момчетата в наборите 2000 и 2001, които бяха на лагер с нас. Те ме впечатлиха както с физика, така и с мисловна дейност. Ще трябва още малко време, за да бъдат готови за първия отбор на Левски, но някои от тях имат този потенциал. Те могат да бъдат бъдещето на Левски", каза Роси.

Варненка: Шофьори паркират колите си в градинката

http://www.moreto.net/novini.php?n=368555

За шофьори, които паркират автомобилите си директно в тревната площ пред блока, сигнализира на редакционната поща на Moreto.net наша читателка. Става въпрос за кръстовището на бул. "Сливница" с пътя към Мебелната палата.

8 медала за таекуондо клуб Хоук-Банско на Държавното първенство в Панагюрище 2018

https://www.actualno.com/blagoevgrad/8-medala-za-taekuondo-klub-houk-bansko-na-dyrjavnoto-pyrvenstvo-v-panagurishte-2018-news_658338.html

От 2 до 4 февруари 2018 година в град Панагюрище се проведе Държавното първенство по Таекуон-до в дисциплините спаринг и силов тест. Първенството бе за всички възрастови групи, като ''Хоук-Банско'' взе участие с 14 състезатели и се включи във всяка една от групите. Избраниците на треьора Николай Кехайов спечелиха общо осем медала като от тях два са златни, два сребърни и четири бронзови, събощиха от Община Банско. Даниел Валеюв - Първо място спаринг юноши /младша възраст до 60кг. Катрин Гемков

ООН: Данъчната реформа на Тръмп може да върне 2 трилиона долара в САЩ

http://econ.bg/Новини/ООН-Данъчната-реформа-на-Тръмп-може-да-върне-2-трилиона-долара-в-САЩ-_l.a_i.757516_at.1.html

Данъчната реформа в САЩ може да доведе до завръщането в страната на около 2 трилиона долара. Тази прогноза се съдържа в доклад на Конференцията на...

До края на април отварят изцяло програма Региони в растеж за кандидатстване

https://offnews.bg//ikonomika/do-kraia-na-april-otvariat-iztcialo-programa-regioni-v-rastezh-za-kand-674323.html

До края на април 100% от ресурса на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в размер на над 3 млрд. лв. ще бъде отворен за кандидатстване от бенефициентите.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма Деница Николова по време на 11-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, който се проведе в София.

Тя съобщи, че до момента по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са обявени общо 13 процедури за кандидатстване на стойност малко над 2,8 млрд. лева.

Към момента се отчита 68% договаряне по програмата и 28% разплатени мерки по нея. В изпълнение са 447 проекта, като най-голям процент от тях заемат проектите за енергийна ефективност на публични сгради, следвани от проектите за жилищни сгради, за образователна инфраструктура, за градска среда, социална и пътна инфраструктура.

Предстои да бъдат обявени още 3 процедури – за енергийна ефективност в периферните райони, за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания и за развитие на регионален туризъм.

„Имаме видим напредък по програмата, като очакваме ускореният темп на изпълнение да продължи и през 2018 г. Към края на годината очакваме да приключат 163 проекта на обща стойност почти 300 млн. лева“, посочи зам.-министър Николова.

Тя отбеляза, че само за последните два месеца Управляващият орган е разплатил 150 млн. лв. по програмата.

„Това е много важно и показва, че проектите се реализират и ще постигнат своята основна цел за принос в развитие на регионите, икономически растеж, разкриване на нови работни места и подобряване качеството на живот, тъй като европейските инвестиции допринасят за промяна във всички региони на страната“, коментира Николова.

Заместник-министърът каза още, че предстои допълнително договаряне на мярката за енергийна ефективност в 28-те малки градове бенефициенти. С близо 207 млн. лв. се финансират ремонтни дейности по монтиране на топлоизолация, нови дограми и ремонти в обществени и многофамилни жилищни сгради с фокус до 35 апартамента. Допълнителният оставащ ресурс и този от спестени средства ще се насочи в проекти на принципа на конкурентния подбор, с които се покриват най-видимо индикаторите по програмата, които целят спестяване на енергия, намаляване на парниковите емисии и др.

За първи път в България с безвъзмездни европейски средства от програмата ще се подкрепят и мерки за деинституционализация на възрастни хора. Цели се разкриване на дневни центрове за хора с деменция и центрове за социална интеграция и рехабилитация на възрастните. Политиката по предоставяне на социалната услуга ще се изпълнява в партньорство Министерството на труда и социалната политика, както и с общините, които трябва да осигурят подкрепа за социалните работници, обяви още заместник-регионалният министър.

Салах Абдеслам повече няма да се върне в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702257

Салах Абдеслам повече няма да се върне в БелгияСалах Абдеслам, единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г., не желае повече да присъства на делото срещу него в Брюксел, започнало вчера. Белгийският съд е потвърдил, че в четвъртък, когато предстои следващото заседание по делото, обвиняемият ще отсъства, съобщиха местни медии.

Македония да каже коя ще е първата дума в името ѝ, призова гръцкият външен министър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124970_makedoniia_da_kaje_koia_shte_e_purvata_duma_v_imeto/?ref=rss


Гърция си свърши работата и сега Македония трябва да каже какво е договорено между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за името ѝ на Световния икономически форум в Давос. Това обяви външният министър в Атина Никос Коциас в интервю за "Евронюз", проведено на гръцки език и цитирано от сайта на телевизията, агенция МИА и други македонски издания.<br /><br />Коциас настоя, че Скопие не подготвя обществото за промяната на името, както е било договорено, а гръцките власти го...

Младежи се хвалят, че пребили ученик в Русе

https://frognews.bg/novini/mladeji-hvaliat-che-prebili-uchenik-ruse.html

Любителско видео, показващо как трима млади мъже от Русе пребиват ученик бе качено в социалните мрежи, но бързо свалено заради кървавите и брутални кадри. Побоят е станал в пред голям търговски център, съобщават местните медии.

Юнкер: Западните Балкани влизат в ЕС след като си решат граничните спорове

http://www.cross.bg/yunker-hurvatiya-zapadnite-1567187.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните от Западните Балкани, които се надяват да се присъединят към Европейския съюз, че нито една от тях няма да бъде поканена за членство, докато не разрешат всички гранични спорове със съседите си, съобщава Ройтерс. Юнкер каза пред европейските депутати, че "тези проблеми трябва да бъдат разрешени преди да има присъединяване, или няма да има по-нататъшно присъединяване". Неговото предупреждение дойде след реч пред Европейския парламент на премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Хърватия и Словения - и двете членки на ЕС - имат граничен спор, произтичащ от разпадането на бивша Югославия през 1990-те години. Сред споровете им е това, че Хърватия не е съгласна с международно решение, което предоставя на Словения безпрепятствен достъп до Адриатическо море. Юнкер предположи, че Сърбия и Черна гора могат да се присъединят през 2025 г., ако отговарят на всички условия за членство.    

Мъж загина, жена му и внучето му са в болница след взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/turgovishte-bytilka-oblastnata-1567186.html

/КРОСС/ Мъж е починал, след като газова бутилка се е взривила в къща в Омуртаг. За това съобщиха от областната дирекция на вътрешните работи в Търговище. Инцидентът е възникнал в 8.30 часа тази сутрин. По първоначални данни причината за взрива е изтичане на газ от газовата бутилка. Вследствие на взрива и последвалия пожар 67-годишен мъж е починал на място, а 61-годишната му съпруга и 10-годишната им внучка са откарани до областната болница в Търговище. Местните медици са преценили, че пострадалите трябва да бъдат незабавно транспортирани до Клиниката за изгаряния към Военноморска болница-Варна. Пожарът е бил ликвидиран от екипи на пожарната служба в Омуртаг. Огледът на място продължават служители на районното полицейско управление в града. По случая е образувано досъдебно производство, като разследването се извършва под ръководството на Окръжната прокуратура в Търговище.    

Близо 63 хил. души ще са заетите в аутсорсинг индустрията до 2020 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/blizo-63-hil-dushi-shte-sa-zaetite-v-autsorsing-industriata-do-2020-g-674313.html

Заетите в аутсорсинг индустрията в България в края на 2016 г. са 47 800 служители, като се очаква броят им да надхвърли 62 500 души до 2020 г. 

Това стана ясно от проведена пресконференция, в която взеха участие Владимир Данаилов - главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Пламен Цеков - член на УС на Българската аутсорсинг асоциация, и Светослав Иванов - изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация. 

През 2017 г. 38% от заетите в аутсорсинг индустрията са до 34-годишна възраст, като висшистите са 80%. 68% от служителите в сектора са мъже.

Осовната пречка за развитието на аутсорсинга в България е липсата на квалифицирани кадри. Индустрията продължава да има добра база за растеж в столицата заради демографската и образователната структура на града и конкурентните предимства спрямо други градове. При големите аутсорсинг компании се забелязва тенденция да изнасят част от подразделенията си извън София. Оформят се три точки, предпочитани от аутсорсинг индустрията - Пловдив, Варна и Бургас. В настоящия момент едва 15 % от сектора е съсредоточен извън столицата.     

Аутсорсинг индустрията е сред водещите данъкоплатци в България. През 2016 г. я има дял 1.5% от всички данъци, платени в икономиката. Компаниите харчат средно 0.9% от нетните си приходи за данъци. Очаква се до 2020 г. индустрията да допринася 2.5 млрд. евро или до 4.2% от БВП на България. 

Венецуела изтри над 99% от стойността на валутата си спрямо еврото

https://www.investor.bg/novini/130/a/venecuela-iztri-nad-99-ot-stoinostta-na-valutata-si-spriamo-evroto-255277/

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията в иначе богатата на петрол страна ще достигне 13 000% до края на тази година

Ева Майдел: Онлайн пазаруването става по-достъпно в целия ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702233

Ева Майдел: Онлайн пазаруването става по-достъпно в целия ЕС „Повече от половината уебсайтове блокират потребителите на основата на националност или местожителство. Новият Регламент преустановява това и създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия ЕС по-достъпно”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел непосредствено след

Нова дългова бомба заплашва Китай

https://news.bg/economics/nova-dalgova-bomba-zaplashva-kitay.html

В пенсионната система се отваря все по-голяма дупка, властите трябва да действат

Девет месеца по-късно кметът на Хасково пусна поръчка за допълнително водоснабдяване

https://www.actualno.com/haskovo/devet-meseca-po-kysno-kmetyt-na-haskovo-pusna-porychka-za-dopylnitelno-vodosnabdjavane-news_658301.html

С 9 месеца закъснение кметът на Хасково е пуснал обществена поръчка за допълнително аварийно водоснабдяване на града, въпреки наложителното му изграждане, предвид честите случаи на завишени нива на уран в питейната вода. Поръчката е инженерингова – за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи по обект „Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково“, строеж „Изграждане на напорен водопровод от кранова шахта на напорен во

Легендата на хауса Sandy Rivera с парти в 'Ялта' тази събота

https://offnews.bg//kultura/legendata-na-hausa-sandy-rivera-s-parti-v-ialta-tazi-sabota-674314.html

Клуб "Ялта" продължава програмата си за февруари с представянето на едно ново парти и гостуването на една легенда.

В петък (9 февруари) един от резидентите на клуба Philip Chernikov ще представи парти концепцията си с името "In Between в Room 1. На 10 февруари (събота) от началото на вечерта до нейния край ще слушаме единствено мелодичния хаус на Sandy Rvera, без прекъсване, отново в голямата зала на клуба.

Петък ще започне с нещо различно от Philip Chernikov, а именно с дебютното му самостоятелно парти "In Between". В превод "между", това е думата, която описва най-точно музикалния стил на Philip Chernikov – позициониран в златната среда между хаус и техно. Удълженият му сет, който ще е с продължителност над 7 часа, е идеална възможност за него да покаже всичко, което е научил в последните 4 години като резидент на клуба. 

В събота зад пулта ще се качи един от най-близките приятели на "Ялта" и чест гост – Sandy Rivera. Хаус легендата безспорно е един от най-уважаваните продуценти в световен мащаб, а мястото му в света на хаус музиката отдавна е гарантирано.

Използвайки както собственото си име, така и пресвдонима си Kings of Tomorrow, той влага креативност във всичко, което твори, като съчетава стилове, преминаващи от хаус през тек и фънк бийтове до R&B. Това определенно е една от главните причини Sandy Rivera да бъде считан за артиста, без когото световната хаус сцена щеше да бъде значително по-еднообразна.

За мнозина Rivera e познат най-вече заради парчето "Finally", което се откроява като един от най-добрите хаус записи, правени някога. "Finally" обаче е само на повърхността на каталога на Rivera. "The Calling" (1997), "It͛s In The Lifestyle" (2000) и "Trouble"(2005) са само някои от парчетата, които демонстрират уменията на Sandy Rivera да включва в музиката си широк спектър стилистични влияния. 

За 10 февруари клубът отново предлага Discount Guestlist, който важи до 01:00 часа. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за уикенда могат да бъдат закупени на входа на клуб "Ялта" на цена от 10 лв за 9 февруари и 20 лв за 10 февруари.

Повече подробности за програмата на клуба може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

10 причини децата да искат да са с баба и дядо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702229

10 причини децата да искат да са с баба и дядоАко има нещо по-дразнещо от наставленията на собствените ви родители, то това е готовността на децата да ви обърнат гръб почти във всяка ситуация, за да са с баба и дядо. Каквото и да правите, те държат първенството по любимост. Колкото и да се стараете, няма как да ги догоните, та те са с цяла родителска обиколка преди вас.

Хванаха мъж с 13 140 къса контрабандни цигари в колата му, на пътя за Калотина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702204

Хванаха мъж с 13 140 къса контрабандни цигари в колата му, на пътя за КалотинаЗадържан е водач, укрил в автомобила си 13 140 къса контрабандни цигари. Около 7.30 часа вчера, на пътя за Калотина, служители на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ към областната дирекция предприели проверка на лек автомобил „Ситроен Ксара“. В хода й, в облегалките на задните седалки и в кухината на пластмасов

Защо на гърците им стиска повече от нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6700799

Защо на гърците им стиска повече от насМоже би защото 180 хиляди българи през годините сложиха кости в битка за обречени идеали МИТИНГЪТ в Атина, където по различни оценки около милион и половина гърци протестираха срещу използването на името Македония, е урок за нас, българите, що е то сплотена нация. Не е въпросът в това дали гърците са прави, или не.

Кукерски карнавал ще зарадва Челопеч за Сирни заговезни

https://www.actualno.com/sofia/kukerski-karnaval-shte-zaradva-chelopech-za-sirni-zagovezni-news_658335.html

На 18 февруари жителите на Община Челопеч ще бъдат зарадвани с кукерския карнавал "Сирница 2018". Предвидено е в рамките на карнавала да има и състезание в две категории. Първата е „Карнавални костюми“, а втората - „Кукерски игри и маски“. В двете категории има и отделни възрастови групи – за участници до 12 години и за участници над 12 години, като става въпрос за индивидуални надпревари, както и две групови надпревари – пак

Критично остава състоянието на детето от катастрофата на Хаинбоаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702212

Критично остава състоянието на детето от катастрофата на ХаинбоазСъстоянието на 7-годишната Вероника от Разград, която пострада тежко при катастрофата в неделя в прохода Хаинбоаз, продължава да бъде критично, но жизнените й показатели са стабилни. Това съобщи днес директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. д-р Йовчо Йовчев. Лекарите се борят за живота на момиченцето,

Повече тийнейджъри в САЩ се определят с нетрадиционни полови термини

http://www.moreto.net/novini.php?n=368567

Значително повече тийнейджъри в САЩ посочват, че са транссексуални или се самоопределят с нетрадиционни полови термини, показва изследване, цитирано от Ей Би Си Нюз. Голяма част от анкетираните отричат идеята, че момче и момиче са единствените възможности.

Ердоган: Операцията на турските военни в Сирия ще продължи и в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702208

Ердоган: Операцията на турските военни в Сирия ще продължи и в ИдлибТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операция „Маслинова клонка“, която в момента тече в сирийския регион Африн, ще продължи и в провинцията Идлиб, предава ТАСС, цитирана от Фокус. „Провежданата в Африн операция продължава и в Идлиб“, заяви Ердоган. „Нямаме никакви проблеми с кюрдите на юг.

Отложиха делото на Йончева срещу Борисов

https://frognews.bg/novini/otlojiha-deloto-ioncheva-sreshtu-borisov.html

За пореден път делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов бе отложено, като следващото заседание ще се проведе на 17 април.

Меркел е готова на болезнени компромиси, за да състави правителство

http://www.cross.bg/merkel-gotova-kompromisi-1567185.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да направи „болезнени компромиси", за да сключи коалиционно споразумение със социалдемократите, чийто лидер Мартин Шулц заяви, че днес е „денят на решението" за преговарящите след месеци политическа несигурност, предава „Фокус". И двете партии са съгласни, че е необходимо повече време за постигане на споразумението за подновяването на „голямата коалиция" и са решили да подновят преговорите във вторник, 6 февруари. „Всеки от нас ще направи болезнени компромиси и аз съм готова на тях", заяви Меркел. „Когато гледам движението на фондовите борси през последните часове, ние имаме бурни времена и от нас се очаква да формираме правителство за доброто на хората, такова, което ще даде стабилност", допълни тя. Германия е заплашвана от нови избори или до безпрецедентно правителство на малцинството, ако ГСДП отхвърли коалиционното споразумение. Но преговарящите са на мнение, че днес ще постигнат споразумението.  

VIVACOM пуска премиум таблета Huawei Mediapad M3 Lite 8

https://offnews.bg//tehnologii/vivacom-puska-premium-tableta-huawei-mediapad-m3-lite-8-674307.html

Мощен хардуер, ярък дисплей, лек и удобен за всеки член от семейството. Това е новият таблет Huawei Mediapad M3 8 Lite, който влиза от този месец в магазините на VIVACOM на изключително атрактивна за класа си цена.

Защo да изберете Huawei Mediapad M3 Lite 8?

M3 Mediapad Lite 8 е мощно устройство за работа и за индивидуално или семейно забавление. Той предлага удобния за ползване при всяка светлина 8.0” FHD IPS дисплей, разполага с памет от 32GB и осигурява отлично качество на звука, благодарение на сертифицираните от Harman Kardon стерео високоговорители.

Моделът е по-малкият брат на Huawei Mediapad M3 Lite 10, но по нищо не му отстъпва. Има същата резолюция 1920x1200, което води до още по-качествена картина благодарение на по-високата пикселна гъстота. Захранва се от осемядрен 1.4 GHz процесор Qualcomm и същата платформа на Huawei EMUI 5.1, базирана на Android 7.0 Nougat.

Камерите на Huawei Mediapad M3 Lite 8 ще ви изненадат с качество, което не бихте очаквали от таблет. И двете са 8 MP, като акцент е най-вече селфи камерата, която ще ползвате и за видео разговори – впечатляваща с точните си цветове и контрастните детайли, които правят образа ясен и реалистичен.

Дизайнът на MediaPad M3 Lite 8 дава усещане за най-висок клас устройство благодарение на корпуса от специално обработен алуминий и модерния биометричен сензор.

Матовото покритие на задната му страна е силно устойчиво на петна и пръстови отпечатъци, за да ви гарантира, че ще се радвате на красотата на таблета си достатъчно дълго време.

Устройството идва с предварително инсталирани приложения от Huawei като HiCare за вашия здравославен начин на живот и Kids Corner за най-малките в семейството.

MediaPad M3 Lite 8 е универсален партньор в ежедневието на всеки потребител, а през февруари ценатa му е още по-привлекателна в магазинитe на VIVACOM – 13,90 лв. на месец с план i-Traffic XXL+.

Възходът на аутсорсинг индустрията продължава

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/vyzhodyt-na-autsorsing-industriiata-prodyljava-255274/

Делът на този бизнес в България се очаква да достигне 2,5 млрд. евро или 4,2% от БВП до 2020 г.

Бивш заместник на Вежди Рашидов е новият директор на НИМ

https://offnews.bg//kultura/bivsh-zamestnik-na-vezhdi-rashidov-e-noviat-direktor-na-nim-674319.html

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей. 

Тя е спечелила конкурса за директор с 800 точки. Проф. Вера Бонева, която също бе в надпреварата за поста, е получила 462 точки, съобщава "Сега", позовавайки се на свои източници от министерството.

Доц. Петрунова бе на временния ръководен пост в музея от месец октомври 2017 г., след като дългогодишния директор проф. Божидар Димитров обяви, че се пенсионира. 

Тя е археолог, била е ръководител на над 50 експедиции и проекти, заемала е и длъжността зам.-министър на културата по времето на министър Вежди Рашидов, а също така и зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Ръководила е Секция по средновековна археология при НАИМ-БАН.

Автор е на повече от 200 книги и статии.

€ 3 067 000 млн. месечна заплата за Неймар в ПСЖ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6702180

€ 3 067 000 млн. месечна заплата за Неймар в ПСЖМесечните възнаграждения на 30-те най-добре платени футболисти във френската Лига 1 бяха разкрити от авторитетното издание "Екип". Номер 1, разбира се, е най-скъпият играч в света Неймар. Бразилският нападател на ПСЖ, който в понеделник навърши 26 г., прибира брутна заплата от 3 067 000 евро. Втори се нарежда съотборникът му Единсон Кавани.

До края на месец април 100% от ресурса на Оперативна програма "Региони в растеж" ще бъде отворен за кандидатстване

http://www.cross.bg/programata-nikolova-razvitie-1567184.html

/КРОСС/ До края на месец април 100% от ресурса на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. в размер на над 3 млрд. лв. ще бъде отворен за кандидатстване от бенефициентите. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма Деница Николова по време на 11-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, който се проведе в София, съобщават от регионалното министерство. Николова съобщи, че до момента по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. са обявени общо 13 процедури за кандидатстване на стойност малко над 2,8 млрд. лева. Към момента се отчита 68% договаряне по програмата и 28% разплатени мерки по нея. В изпълнение са 447 проекта, като най-голям процент от тях заемат проектите за енергийна ефективност на публични сгради, следвани от проектите за жилищни сгради, за образователна инфраструктура, за градска среда, социална и пътна инфраструктура. Предстои да бъдат обявени още 3 процедури - за енергийна ефективност в периферните райони, за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания и за развитие на регионален туризъм. „Имаме видим напредък по програмата, като очакваме ускореният темп на изпълнение да продължи и през 2018 г. Към края на годината очакваме да приключат 163 проекта на обща стойност почти 300 млн. лева", посочи зам.-министър Николова

Големият Вим Вендерс идва в София, за да представи "Потапяне"

https://www.actualno.com/cinema/golemijat-vim-venders-idva-v-sofija-za-da-predstavi-potapjane-news_658334.html

Големият Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си "Снимки в Палермо" пред българската публика. Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното избра столицата на Обединена Европа през първата половина на 2018 София, за да представи амбициозния си проект "Потапяне", филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан. "Потапяне" ("Submergence") се сочи от критиците като "го

Спряха износ на кучета от Варна към ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=368566

Четири автомобила с кучета и котки, част от тях от Варна бяха спрени на границата, научи Moreto.net. Домашните любимци са били предназначени за осиновяване в страни членки от ЕС, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

След разговор с Борисов, работодателите се отказаха от протести и искане на оставки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702184

След разговор с Борисов, работодателите се отказаха от протести и искане на оставкиРаботодателите се отказаха да искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. В срещата в МС участваха министър Петкова и шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. След нея стана ясно, че бизнесът се отказва и от работодателския протест,

Със закъснение е била изплатена разликата в потребителската такса на пенсионерите във Видинско

https://www.actualno.com/vidin/sys-zakysnenie-e-bila-izplatena-razlikata-v-potrebitelskata-taksa-na-pensionerite-vyv-vidinsko-news_658336.html

Със закъснение е била изплатена разликата в потребителската такса на пенсионерите за последното тримесечие на 2017 г. на общопрактикуващите лекари, каза за Радио „Фокус“ д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин. Той посочи, че изплащането е извършено с 4 месеца закъснение. "Знаете, че 1 лв. заплаща всеки пенсионер при посещение на личния си лекар. Останалите 1,50 лв. се изплащат на лекаря от Здравната каса. При нас се полу

Отложиха делото на Йончева срещу Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702185

Отложиха делото на Йончева срещу БорисовОтложиха за 17 април и трето заседание по делото на депутатката от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов, предаде novini.bg. Припомняме ви, че журналистката съди Борисов за оклеветяване за това, че заяви, че държавата платила милиони за работата на Йончева. Депутатката иска от премиера 20 хиляди лева за нанесени неимуществени вреди.

Юнкер към Западните Балкани: Няма да видите ЕС, ако имате гранични спорове

https://frognews.bg/novini/iunker-kam-zapadnite-balkani-niama-vidite-ako-imate-granichni-sporove.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните от Западните Балкани, които се надяват да се присъединят към Европейския съюз, че нито една от тях няма да бъде поканена за членство, докато не разрешат всички гранични спорове със съседите си, съобщава ”Асошиейтед прес”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване