11-годишно момиче роди от 14-годишния си брат в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701772

11-годишно момиче роди от 14-годишния си брат в Испания11-годишно момиче роди от 14-годишния си брат в Испания. Бебето е родено в болница в град Мурсия, Югоизточна Испания. 11-годишната е приета в болницата с оплакване за „стомашни болки“, информира "Дейли Мейл". От полицията разкриха, че майката на децата е мигрантка от Боливия. Източници твърдят, че бащата е бил на 13,

МВР пусна за издирване крадци, те дават интервюта

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mvr-pusna-za-izdirvane-kradci-te-davat-interviuta-6079008

Обвинени за обир на апартаменти по нова схема бяха поканени в няколко телевизии, въпреки че са обявени за издирване, полицията увери, че се работи по случая

Кремъл: Наша работа е къде си разполагаме ракетите

http://www.cross.bg/rysiya-raketi-peskov-1567170.html

/КРОСС/ Суверенно право на Русия е да реши къде да разполага военните си ресурси на своята собствена територия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки информациите, че Русия е разположила балистични ракети "Искандер" в анклава Калининград, като тези ракети могат да пренасят ядрени бойни глави, съобщава "Ройтерс". Вчера стана ясно, че Москва е разположила модерните ракети в анклава, който се намира на Балтийско море и граничи с Полша и Литва и който се намира близо до други държави в Централна Европа. Говорейки по време на конферентен разговор с журналисти, Песков не казал, че ракетните системи са били разположени в Калининград. Но заявил: "Разполагането на едно или друго оръжие, разполагането на военни части и т. н. на руска територия е изключително суверенен въпрос на Руската федерация". По думите на Песков, Русия никога не била заплашвала когото и да било. "Естествено, Русия има това суверенно право. Това едва ли би било причина някой да се притеснява", посочи той.  

Наематели с цел обир: Смешен народ сме

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/naemateli-s-cel-obir-smeshen-narod-sme-6079008

Двамата провинили се – на 18 и 19 години са обявени издирване, въпреки че дават интервюта

"Язаки" вдига заплатите и дава бонус на работниците, които не отсъстват

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124887_iazaki_vdiga_zaplatite_i_dava_bonus_na_rabotnicite/?ref=rss


В завода в Димитровград производителят на автомобилни кабелни инсталации "Язаки" въвежда бонуси за служители, които ходят редовно на работа и вдига заплатите, съобщи компанията.<br />От 1 март основната заплата на операторите в "Язаки" - Димитровград става 575 лв. (с 12.7% над минималната за страната) , а след 6 месеца трудов стаж операторите ще получават 600 лв.<br />Въвежда се и нова бонус система, обвързана с липсата на отсъствия от работното място. Всеки...

Децата на слободията са днешните убийци

http://dnes.dir.bg/news/svoboda-ubiytzi-26854733

Поредният видеоклип на жестоко насилие от деца върху дете се появи в YouTube и шокира с безпрецедентната бруталност на биячите-тийнейджъри.

Създателят на Like бутона започва кампания срещу Facebook и Google

https://offnews.bg//tehnologii/sazdateliat-na-like-butona-zapochva-kampania-sreshtu-facebook-i-google-674300.html

Бивши служители на тех гигантите Гугъл и Фейсбук започват кампания срещу компаниите и вредите от интернет и социалните мрежи.

Групата от Силициевата долина е решена кампанията ѝ да обхване целия свят и да учи и предупреждава за вредите от пристрастяването към социалните мрежи и смартфоните.

"Бяхме там. Знаем какво измерват компаниите. Знаем как говорят и знаем как действат инженерите им", казва Тристан Харис, бивш дизайнер по етиката в "Гугъл", който сега тръгва срещу бившите си работодатели. 

"Двата най-големи суперкомпютри в света са при тези компании - Гугъл и Фейсбук. Къде ги насочваме? Насочваме ги към мозъците на хората и децата", казва Харис, цитиран от "Ню Йорк Таймс".

Сред инициаторите е и създателят на Like бутона във Фейсбук Джъстин Розенстийн.

Кампанията, наречена "The Truth About Tech" ("Истината за технологиите") и обединена в организацията "Center for Humane Technology" ще бъде финансирана със 7 млн. долара от неправителствената медийна организация CommOn Sense Media. Планира се също така анти-тех кампанията да започне в 55 хил. американски училища.

Администрацията в Гърция готви национална стачка

http://econ.bg/Новини/Администрацията-в-Гърция-готви-национална-стачка-_l.a_i.757512_at.1.html

Профсъюзът на държавните служители в Гърция АДЕДИ планира 24-часова стачка в близките дни в знак на протест срещу продължаващата програма за икономии...

За контрабандата с любов

http://www.transmedia.bg/2018/02/06/%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%b2/

„Ама борба с корупцията има ли? Има .. ето я“. Думите са на премиера Бойко Борисов. С тях той се закани на европейските си партньори, които редовно го питали защо в България няма успехи в борбата с корупцията по високите етажи.

А повод за гордостта на Борисов станаха обявените в понеделник от инициатива „Срещу незаконната търговия“ данни за спад в обема на контрабандни цигари в България до 6.8% за третото тримесечие на 2017 г.

„Ще повдигна темата на предстоящия Европейски съвет. Как може контрабандата на цигари в България да е 6% и в същото време който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията“, обяви Борисов.

Важността на темата, данните и посланията, които управлението вижда в представените резултати от изследването бяха подчертани от присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на  вътрешните работи Валентин Радев и изпълнителния директор на Агенция Митници Георги Костов.

Корупция или контрабанда?

Изказването на Борисов за пореден път постави въпроса дали той прави разлика между контрабанда (на цигари) и корупция. Борисов не за първи път слага знак за равенство между двете. По-скоро това е обичайно явление и е защитна реакция на премиера всеки път, когато въпроса за корупцията в България бъде поставен.

Че равенството между борбата с корупцията и свиването на контрабандата са опорна точка за премиера личи от онази запомняща се среща в българското посолство в Лондон от 2016 г.

Тогава Борисов беше попитан от млад мъж в залата: „Искам да Ви попитам по повод статията в Spiegel – дали имахте шанс да я прочетете. За всичко, което се случва последните години, свързано с г-н Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да Ви попитам – когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, ваши или как да ги нарека – общи на всички, интересно, шпигел значи огледало на немски, започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?“

А отговорът на Борисов се насочи към контрабандата: „Не. Първо това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично. И с цялата отговорност на това, което казвам. Ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2.8 млрд. повече от 2014 г.“

Последната препратка корупция – контрабанда премиерът отигра по време на изказването си на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“.

Борисов преразказа епизод от срещата си с швейцарския президент Дорис Лойтард, която беше на посещение в България в края на 2017 г. На срещата, според Борисов, Лойтард поставила въпроса за борбата с корупцията в България. А отговорът не закъснял:

„И сега искам ти да ми отговориш, скъпа моя, защо не се справяш с корупцията и контрабандата. Тя затвори папката и каза – добре, какви други теми имахме.“

Атаката на Борисов

Контрабандата на цигари се очертава като основен аргумент за Борисов да контрира всеки коментар на европейски политик за нивото на корупция в България. Поне докато страната ни е председател на Съвета на Европа. Това личи от думите на Борисов на конференцията „Срещу незаконната търговия“.

„Един по един ще ги питам колегите. 23.7% е контрабандата във Франция и Гърция, в Полша, Естония, Литва, Латвия – огромни проценти“, закани се Борисов. И продължи: „Когато говорим, че няма 10 милиарда евро в новия бюджет на ЕС, ако сметнем тези проценти колко пари са, ще отидат сигурно над 100-200 милиарда евро несъбрани приходи в нашия общ европейски бюджет“.

В обичайния си стил Борисов открито манипулира данните от обявеното изследване. То се базира основно на Project SUN. Това е редовно изследване на глобалната консултантска компания KPMG. Изследването обхваща страните от ЕС, Норвегия и Швейцария и измерва нелегалния пазар на цигари в страните. И според него лидер в Европа по обем продадени нелегални цигари наистина е Франция с 8.96 млрд. къса, което е 14.8% дял.

Над 20% дял в нелегалния пазар на цигари има само в Латвия. Там те заемат 22.6% и за 2016 г. отбелязват значителен спад. При това при обем от 0.55 млрд. къса.

Премиерът похвали изследването и го определи за най-точното. „Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и с бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултата от борбата с контрабандата на практика“, каза Борисов.

Това отново е препратка към изследванията за корупция. Поради спецификата на проблема голяма част от изследванията за нивото на корупция се базират на анкети.

Внушението, което Борисов се опитва да направи е, че тези изследвания за корупция са неверни. Или най-малкото неточни. Защото са социология. А социолозите нали ги знаете тия маскари покрай изборите.

Опитите на Борисов да припознае спада в черния пазар на цигари като успех в борбата с корупцията обаче поставят един основен въпрос.

Къде са заловените от полицията, изправените на съд от прокуратурата и осъдените от съда контрабандисти?

Язаки Димитровград увеличава заплатата и стартира нова програма за наемане на оператори

http://www.cross.bg/yazaki-dimitrovgrad-operatorite-1567169.html

/КРОСС/ От 1 март Язаки Димитровград въвежда увеличение в основната заплата на операторите. Освен това, служителите ще получават бонус от 280 лв. и ваучери за 60 лв. В момента тече и кампанията „Доведи приятел", с която могат да бъдат спечелени допълнително 230 лв. От 1 март основната заплата на операторите в завода за автомобилни кабелни инсталации ще бъде увеличена. Стартовото възнаграждение става 575 лв., а след 6 месеца трудов стаж операторите ще получават 600 лв. Язаки Димитровград въведе и бонус система, която е обвързана с липсата на отсъствия от работното място. Всеки оператор, който спазва своя месечен график, получава още 280 лв. към основната си заплата. Допълнителните придобивки за служителите се увеличават и с двойно по-високата стойност на ваучерите за храна, която от 1 януари вече е 60 лв. В резултат на тези въведения доходът на операторите с 6-месечен стаж в Язаки стига до 940 лв. Допълнителните удобства за служителите включват още безплатен транспорт, двустепенно меню в столовата на завода само за 50 стотинки, 24-часово медицинско обслужване. При оборудването на базата са следвани най-високите стандарти за условия на труд и правила за здраве и безопасност. Освен това, всички служители в Язаки преминават през обучение, по време на което получават трудово възнаграждение. В началото на годината ръководството на завода в Димитровград стартира и програмата за наемане на нови служители в Язаки - „Доведи приятел"

Започва обществено обсъждане на новите правила за прием на първокласници във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368548

Започва обществено обсъждане на проекта за Система от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна, съобщиха от общината за Moreto.net. Проектодокументът е във връзка с измененията и допълненията на Наредба № 10 от 01.

Полицай е с комоцио, след като го пребиха четирима души

https://offnews.bg//112/politcaj-e-s-komotcio-sled-kato-go-prebiha-chetirima-dushi-674305.html

Униформен полицай е настанен в болница с комоцио, след като беше нападнат и бит от четирима души в град Златарица.

Случаят е от снощи, съобщава bTV. Тогава група от шестима мъже нападнали полицейски патрул, отзовал се на сигнал за инцидент. Патрулът бил повикан по сигнал на жена, която се оплакала, че пияни мъже ритат и трошат автомобила ѝ.

При появата на полицаите четирима от общо шестимата мъже не само, че не се подчинили, но и ги нападнали униформените. От ударите единият полицай е със сътресение на мозъка и ще остане под лекарско наблюдение в близките дни.

Задържани са четирима души.

Шофьор на съд за катастрофа с починал

https://www.24chasa.bg/region/article/6701774

Шофьор на съд за катастрофа с починалШофьор на лек автомобил, предизвикал пътно-транспортно произшествие, в което при челен сблъсък загинал водач на друга кола и пострадала пътничка, е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение на Окръжна прокуратура – Благоевград. Около 6 часа сутринта на 16 февруари 2015 г., на първокласен път Е 79, в местността Каваците, обвиняемият К.Д.

Обновяват с 438 000 лева кризисния център за бити жени в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6701773

Обновяват с 438 000 лева кризисния център за бити жени в ПловдивКризисният център за жени, подложени на домашно насилие в Пловдив, ще претърпи грандиозен ремонт, обяви зам.-кметът Георги Титюков. В заведението намират подслон малтретирани вкъщи, както и техните деца. В момента там са настанени 5 жени, а капацитетът е за 9. "Ще бъде извършено саниране и благоустройство на двора за 438 000 лева", посочи Титюков.

Поршета и корвети - не ги проверяват, газят ги

http://clubz.bg/63844-porsheta_i_korveti_ne_gi_proverqvat_gazqt_gi

Булдозери смачкаха над 20 конфискувани луксозни автомобила във Филипините, предадоха световните агенции. Сред унищожените коли са поршета, мерцедеси, ягуари и корвети. Властите организираха публична демонстрация с премазване на автомобили за назидание. Акцията е част от действията на президента Дутерте срещу престъпността и корупцията.

На "шоуто" присъства и самият президент. Родриго Дутерте наблюдава лично унищожаването на автомобилите, някои от които са на стойност от над 100 хиляди долара. След три минути от лимузините останали само парчета желязо.

"Предайте ги на изкупвачите на метал, - заповяда Дутерте. - Те не могат да карат такива коли, но ще им ги върнем. Нека направим играчки."

Митническите власти конфискуваха миналата година нелегално внесени автомобили на стойност почти 3 милиона долара. Конфискуваните стоки от правителството са на обща стойност 855 милиона долара.

"Не си струва да се укриват данъци във Филипините. Спрете да опитвате, защото няма да успеете", каза финансовият министър Карлос Домингез.

Прегазването на автомобилите е извършено на пристанището в Манила. Успоредно са били организирани подобни акции и в други градове.

Миналата година правителството на Дутерте унищожи цигари без бандерол на стойност 2.5 милиона долара.

Президентът Родриго Дутерте обеща "златен век за инфраструктурата". Целта му е да отнеме от организираната престъпност 180 милиарда долара и да ги инвестира в пътища.

В България наскоро прокуратурата обяви, че започва проверки на луксозни автомобили, притежавани от физически лица, както и на имоти на същата сума. По пътищата на България се движат 50 автомобила "Майбах", 193 автомобила "Бентли", 31 автомобила  "Ламборджини", 68 автомобила "Ролс Ройс" и 93 автомобила "Ферари".

Депутатите под натиск да не отхвърлят ветото за нивите

http://clubz.bg/63843-deputatite_pod_natisk_da_ne_othvyrlqt_vetoto_za_nivite

За разлика от останалите пъти, в които президентът Румен Радев е налагал вето, този път парламентът ще бъде подложен на обществен натиск да не го отхвърля. Става въпрос за последното вето - на приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които мнозинството на "Обединените патриоти" и ГЕРБ разреши застрояването на ниви, дори когато срокът на промяна на предназначението им и не е започнало строителство. Поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения от "Патриотите", впоследствие подкрепени и от ГЕРБ. 

Утре ветото влиза за разглеждане в комисии, преди да бъде подложено на гласуване в зала. По този повод пред парламента се организира протест под наслов "Градини, а не бетонни пустини"

"Президентът няма право на второ вето - и ще се отвори вратата за довършването на грандоманското застрояване на Черноморието и всички други места с инвеститорски интерес. Интересът не е за развитие на устойчив туризъм, а за бърза печалба от продажба на недвижими имоти. Вече имаме достатъчно пусти апартаментни комплекси и ваканционни селища, те не създадоха устойчиво икономическо развитие, не създадоха заетост за хората, напротив създадоха условия, които намалиха заетостта на квартирите, стаите за гости и малките семейни хотели", посочват организаторите.

"Посягането на земеделските земи, за да бъдат застроени, е силно ограничено от Конституцията, защото земеделската земя е ограничен ресурс, без който няма едно от нещата без които биологически не можем - храна. И колкото и невероятно да ви се струва в епохата на глобалната търговия с храна, опазването на земеделската земя за земеделски цели е пряко свързано с продоволствената сигурност на страната, затова и Конституцията я пази. Новоприетите изменения на ЗОЗЗ бяха прокарани скрито, противоречат на Конституцията и обслужват тесен кръг хора в ущърб на националния интерес, затова ви каня в сряда на 07/02/2018 в 12.30 на обяд, на задния вход на НС да изразим нашата воля за прозрачност, мотивираност и законност на законотворчеството, за спиране на спекулата с земеделските земи за строителство, за опазване на природните ни ресурси и за започване на чисто планирането на устойчивото икономическо съществуване на туристическите дестинации у нас. Хаотичното строителство носи кратки икономически ползи и много дългосрочни проблеми. Да им кажем - стига сте възкресявали тези стари решения - не искаме бетономорие - нито на морето, нито край останалите красиви места в България!", допълват организаторите.

Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска зема с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Заради протести на природозащитници обаче през есента на 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. Докато "Патриотите" не я подеха отново.

Както и първия път, инициативата бе задвижена от депутата Йордан Апостолов, чийто мотив бе, че хиляди дребни собственици на земи, ударени от кризата, не са могли да реализират инвестиционните си намерения за къщи за живеене и вили.

Президентът Румен Радев обаче смята, че с приетия от парламента нов регламент за застрояване на ниви "не се изпълнява конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не се гарантира промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда". 

От мотивите за ветото става ясно, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес -"само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение". С последното се визира начинът, по който минаха поправките - чрез промяна в друг закон и без две четения от Народното събрание - любим механизъм за законотворчество на всички управляващи.

Любопитното е, че това вето все пак има някакъв шанс да мине. Досега парламентът преодоляваше връщането на закони от държавния глава с лека ръка, но в този случай от ГЕРБ още в самото начало бяха против предложенията на Апостолов. Против се изказваха и експертите от земеделското министерство, участвали в обсъжданията. В крайна сметка, след гласувания, прегласувания, извънредни заседания на земеделската комисия, дори засекретени такива, текстовете на "Патриотите" минаха на второ четене в зала.

Съдят митничар, присвоил конфискувани дрехи за 83 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701762

Съдят митничар, присвоил конфискувани дрехи за 83 хил. лв.Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд К. Д., в качеството му на длъжностно лице – старши експерт в сектор "Митническо разследване и оперативен контрол" при Митница Югозападна (извършител), и Ч. Б. като помагач за извършено от тях престъпление в съучастие. В рамките на служебните си задължения обвиняемият К.Д.

Марк Зукърбърг: Грешките са единственият път към прогреса

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124886_mark_zukurburg_greshkite_sa_edinstveniiat_put_kum/?ref=rss


"Общността ни не съществува, понеже сме избягвали грешките, а понеже вярваме, че това, което правим, има смисъл. И това е достатъчно, за да продължим да опитваме да се справим с най-големите си предизвикателства. Знаем напълно, че отново и отново ще се проваляме, но това е единственият път към прогреса."<br /><br />Това написа Марк Зукърбърг във "Фейсбук" по повод 14-ата годишнина от създаването на социалната мрежа.<br /><br />"Бях на 19, когато...

България представя туризма си в Израел

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124877_bulgariia_predstavia_turizma_si_v_izrael/?ref=rss


Основно с летен и зимен туризъм се представя България на туристическата борса IMTM в Израел.<br /><br />В рамките на два дни - 6 и 7 февруари, гостите ще могат да разгледат предложенията на десетки страни. През миналата година в събитието са участвали 1780 изложителя от 58 държави, а посетителите са били над 27 хил. души, от които 16 800 професионална публика, съобщава Министерството на туризма.<br /><br />България се представя с информационен щанд от близо 50 кв.м, като...

Ангелкова откри българския щанд на най-голямото туристическо изложение в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701749

Ангелкова откри българския щанд на най-голямото туристическо изложение в ИзраелМинистърът на туризма Николина Ангелкова откри българския информационен щанд на международното туристическо изложение IMTM - най-голямото в Източносредиземноморския регион и Израел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Форумът се нарежда на водещо място по значение сред международните борси в региона,

6 г. след наводнението в с. Бисер още има хора, които не са се прибрали в домовете си

https://offnews.bg//obshtestvo/6-g-sled-navodnenieto-v-s-biser-oshte-ima-hora-koito-ne-sa-se-pribr-674303.html

Днес се навършват 6 години от трагедията в с. Бисер, когато 3-метрова вълна се надига след късане на стената на язовир "Иваново" и взима 10 човешки живота.

Десетки домове бяха унищожени, а все още има хора, които не са се прибрали по домовете си. Това става ясно от изказване на кмета на хасковското село Валентин Найденов. 

По думите му дори след толкова години селото все още не се е възстановило напълно, а за ремонт чакат над 20 къщи. 

"Къщите са на хора, които не са постоянно живеещи в селото. Все още обаче има хора, които не са се прибрали по домовете си", заяви кметът.

Селото няма да отбележи датата, защото хората не искат да си спомнят ужаса от трагедията.

"Тази година датата няма да бъде отбелязана от жителите на селото, защото хората не искат да си припомнят тези неща,
доста са травмирани и просто гледат напред. Травмата все още не е отминала“, коментира Найденов, цитиран от "Фокус".

Обвиняем по делото за трагедията е бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова. Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на Хасково не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия.

Според обвинението тя не е организирала планирана защита срещу бедствия, не е инициирала изработването на областен план за защита от бедствия, не е организирала и анализирала изпълнението на превантивни мерки срещу природни бедствия, не е анализирала риска от бедствия е не е работила по установяване на критичните инфраструктури и обектите им.

Преговорите за германското правителство навлизат във финалната си права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701747

Преговорите за германското правителство навлизат във финалната си праваПреговорите за съставянето на новото германско коалиционно правителство навлизат в това, което участниците в тях смятат за техен последен ден, предава ABC News. Канцлерът Ангела Меркел и нейният „Съюз“ (ХДС/ХСС) и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия първоначално се надяваха да свършат работата в неделя,

Частните инвеститори в енергетиката са против исканията за оставка на Теменужка Петкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701736

Частните инвеститори в енергетиката са против исканията за оставка на Теменужка ПетковаНационалната енергийна камара, която обединява частни инвеститори в енергетиката и представляваме над 50 на сто от инсталираните мощности и над 70 на сто от заетите в частния сектор енергетика, е против исканията на работодателите за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това се казва в становище на камарата, изпратено до медиите,

Джон Райън: Трябва постепенно да се намалят солта и захарта в храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=368549

Има много европейски разпоредби и норми за безопасността на храните, особено при децата, които трябва да се прилагат от държавите-членки на ЕС, населението трябва да бъде информирано и да се поощряват добрите мерки. Това заяви на брифинг Джон Райън, директор „Обществено здраве” в ЕК във връзка с конференцията на време на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”, предаде репортер на БГНЕС.

Съдийската колегия бламира Лозан Панов и запази нежелан от него заместник

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124878_sudiiskata_kolegiia_blamira_lozan_panov_i_zapazi/?ref=rss


Мнозинството от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бламира председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и гласува против освобождаването на Красимир Влахов като негов заместник. <br /><br />След двучасов дебат, който се съсредоточи основно върху това как Панов е мотивирал освобождаването на Влахов, като някои от членовете на колегията го обвиниха в това, че го е унижил, се стигна до гласуване на предложението на председателя на ВКС.<br /><br />А то беше -...

Варненец предизвика меле с коли и пешеходци в центъра на града, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701735

Варненец предизвика меле с коли и пешеходци в центъра на града, има пострадали26-годишен варненец предизвика верижна катастрофа, при която има и пострадали пешеходци. Опасност за живота на ранените няма. Срещу виновния е образувано предварително производство. Екшънът се разиграл на едно от централните кръстовища в морската столица - на улиците "Ген. Колев" и "Царевец", около 12.30 часа по обед.

Реститути заградиха част от централния площад в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-ploshtad-ograzhdenie-26854643

Голям парцел от централния площад на Пловдив е ограден с телена ограда с надпис „Частен имот“.

Предстои ли бум в цената на златото?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/predstoi-li-bum-v-cenata-na-zlatoto-255259/

Корекцията на пазара е здравословна, тъй като ще се види реалната цена на акциите, коментира Кристиян Фезелов от Капман Асет Мениджмънт

Още има двойни стандарти при храните, алармира омбудсманът

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-ima-dvojni-standarti-pri-hranite-alarmira-ombudsmanyt-2076951

Български ученици от Смолян изработили безплатно мобилно приложение, което сканира етикетите на храните и показва какви са добавките в тях и какви са възможните отражения върху организма при прекомерната им консумация. Информацията съобщи омбудсманът Мая Манолова п

Гласът на актьор подразни феновете на „ Междузвездни войни“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/glasyt-na-aktior-podrazni-fenovete-na-mezhduzvezdni-vojni-video-2076952

След седмици на догадки, отлагане и очакване, феновете на култовата космическа сага "Междузвездни войни" най-сетне "получиха" дългоочаквания трейлър на филма за самостоятелните приключения на младия Хан Соло.

Женските реплики, които вбесяват мъжете (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhenskite-repliki-koito-vbesiavat-myzhete-video-2076938

Жените умеят да побъркват мъжете. Понякога те изричат реплики, които могат да вбесят всеки мъж. Вижте женските реплики, които е добре да избягвате:

Искате още пари

Когато един мъж обича една жена, той е готов да сложи в краката й всичк

Младежи пребиха ученик в Русе и се похвалиха в мрежата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladezhi-prebiha-uchenik-v-ruse-i-se-pohvaliha-v-mrezhata-2076962

Видеоклип на побой над ученик от други младежи в Русе бе качен в YouTube. Заради бруталното насилие обаче кадрите бързо бяха свалени от платформата.

От какво се страхуват гърците?

http://dnes.dir.bg/news/ognjan-minchev-gartzite-strahuvat-26854668

Най-тесният и най-мрачен ъгъл на човешкото съзнание се нарича фанатизъм.

Най-малко един загинал при взрив на газова бутилка в турски лицей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701719

Най-малко един загинал при взрив на газова бутилка в турски лицейНай-малко един човек загина, четирима бяха ранени в резултат на взрив на газова бутилка в лицей в окръг Измир в западната част на Турция, съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Доган. Инцидентът станал в Анадолския технически лицей в район Газиемир, предаде БТА. На мястото на инцидента пристигнаха линейки на бърза помощ и коли на аварийните служби.

Заплатите на машинистите в БДЖ се вдигат с до 12.5 на сто

http://www.mediapool.bg/zaplatite-na-mashinistite-v-bdzh-se-vdigat-s-do-125-na-sto-news275173.html

Заплатите на локомотивния персонал в "Българските държавни железници" се вдига до 12.5 на сто със задна дата от 1 януари 2018 г. Решението е на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", съобщиха от държавните железници. По този начин заплатите на всички служители в дъщерните дружества - "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще бъдат повишени. Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11 до 12.5 на сто, е посочено в съобщението. Въведената бонусна система за локомотивния персонал в "БДЖ-Товарни превози" ЕООД се запазва, чрез което се поощравя коректното изпълнение на служебните им задължения. Увеличението на трудовите възнаграждения на персонала е в резултат на проведените реформи и подобреното финансово състояние в "Холдинг БДЖ" и двете дъщерни дружества, се казва в съобщението. То идва след като неотдавна директорът на "БДЖ Товарни превози" призна за голямо текучество сред машинистите, които напускат заради ниските заплати и отиват на работата в метрото или частните жп превозвачи.

Вълна от понижения помете и азиатските борси

http://econ.bg/Новини/Вълна-от-понижения-помете-и-азиатските-борси_l.a_i.757511_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха с понижения във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 255 затвори с понижение от 4,73% до 21...

6 години след наводнението в Бисер още се оправят къщи

http://dnes.dir.bg/news/selo-navodnenie-biser-potopat-26854607

6 години по-късно селото все още не се е възстановило напълно, но се работи по въпроса, за да се случат нещата.

Жалба спря и избора на доставчик на тръби за IGB

https://www.investor.bg/energetika/472/a/jalba-spria-i-izbora-na-dostavchik-na-trybi-za-igb-255256/

Работата по проекта е напълно блокирана, след като КЗК образува и производство по нов иск срещу процедурата за избор на консултант за проекта

61-годишен загина на място след изтичане на газ в дома му в Търговищко

https://www.24chasa.bg/region/article/6701704

61-годишен загина на място след изтичане на газ в дома му в ТърговищкоНа 6 февруари 2018 г. в 08,32 ч на тел. 112 в оперативната дежурна част на ОДМВР-Търговище е получен сигнал за възникнал пожар в горния етаж на къща на ул. “Вардар“ в град Омуртаг. По първоначални данни инцидентът е възникнал вследствие изтичане на газ от газова бутилка. Своевременно на местопроизшествието са пристигнали екипи на Районно

Мая Манолова: Единен европейски орган да извършва контрол върху храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701712

Мая Манолова: Единен европейски орган да извършва контрол върху храните
Единен европейски орган трябва да извършва контрол върху храните, каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БТА. Манолова участва в конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". Омбудсманът призова и за по-голямо финансиране на изследвания,

Путин официално отново е кандидат за президент на Русия

https://offnews.bg//sviat/putin-ofitcialno-otnovo-e-kandidat-za-prezident-na-rusia-674302.html

Владимир Путин официално е кандидат за нов президентски мандат в Русия.

Централната избирателна комисия в страната регистрира кандидатурата му за вота през март, съобщи БТА.

Удостоверението за това получи главният юрист на щаба на Путин Сергей Кабишев.

Путин представи 314 837 подписа в своя подкрепа при изисквани 300 хил. 232 са невалидни, недостоверни не са открити, уточни Александър Клюкин, член на комисията.

Путин е третият кандидат-президент. Другите двама са лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски и кандидатът на комунистите Павел Грудинин.

Властите отхвърлиха опита на опозиционния лидер Алексей Навални да се кандидатира, а протестите на поддръжниците му бяха съпроводени с арести, включително на самия Навални.

3 и половина дни работна седмица в някои сектори в Германия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-26854640

Синдикати и работодатели от сектора на металургията и машиностроенето в Германия постигнаха споразумение за заплатите и работните часове.

Шофьор на мерецедес предизвика верижна катастрофа във Варна, пострадаха чакащи на спирка

http://www.moreto.net/novini.php?n=368551

26-годишен шофьор на мерцедес предизвика тежка катастрофа вчера по обед, която по чудо се размина без сериозно пострадали, научи Moreto.net. Шофьорът влязъл в лявата лента на кръстовището на бул. "Генерал Колев" и ул. "Царевец", но вместо да завие наляво решил да продължи напред.

Според дистрибутори и производителите имат дял в недостига на медикаменти у нас

http://www.mediapool.bg/spored-distributori-i-proizvoditelite-imat-dyal-v-nedostiga-na-medikamenti-u-nas-news275172.html

Дистрибутори на лекарства изразяват притеснения относно въвежданите допълнителни изисквания към тях с промените в Закона за лекарствените продукти, насочени към ограничаване на паралелния износ на дефицитни у нас медикаменти. Промените, които бяха приети на първо четене от парламентарната здравна комисия миналия четвъртък, предвиждат вносът и търговията с лекарства, заплащани частично или изцяло от здравната каса, да се следи постоянно посредством електронна система и когато за определени медикаменти се установи недостиг на българския пазар, техният износ от страната ще бъде ограничаван или напълно забраняван. Според Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) обаче мерките “крият в себе си възможност, както за нееднозначно тълкуване, така и за директно прилагане на непропорционални мерки към определени участници на пазара“. “Считаме, че е възможно приложението на така предложените разпоредби да не предизвика целения с тях резултат, доколкото предвижданите промени по-скоро затрудняват работата на участниците на пазара, препятстват развитието на легалния канал на паралелна търговия и по никакъв начин не адресират действителния проблем в паралелния износ, а именно неговата нелегална част“, се казва в официална позиция на организацията. “Ние адмирираме опита за даване на дефиниция за недостиг на лекарствен продукт на пазара в България, но едновременно с това обръщаме внимание, че ситуациите на недостиг на лекарствени продукти се повлиява и от множество фактори, далеч не свързани с паралелната търговия. Проблемите с производството например може да представляват първичен източник на недостиг на лекарствени продукти. Освен проблемите с производството, производителите често прилагат квотиращи системи, които ограничават доставките до търговците на едро и не изпълняват обичайните им поръчки“, посочват от БАТЕЛ. “Боравенето с тези квотни системи не е прозрачно и може да доведе до недостиг, когато търсенето от търговците на едро не е точно прогнозирано“, допълват дистрибуторите. “Считаме, че въвеждането на изисквания по отношение на отчитането на направените и изпълнените заявки по веригата търговец на едро – търговец на дребно, не отчита действителните процеси на пазара, както и чисто търговската страна на отношенията между двама суверенни търговеца. Като цяло системата за търговия на едро не работи по принцип с поддържане на регистър на заявките на търговците на дребно. В по-голямата си част получаваните заявки за лекарствени продукти от болнични заведения се правят по телефон, а заявките на търговците на дребно са 50% по електронен път и 50% по телефон. И в двата случай търговеца на едро с лекарства разполага с документална информация само за фактурираната доставка, не поддържа регистър на заявената, но неизпълнена, поради липса на наличност поръчка“, посочват от организацията. Оттам допълват, че трябва да се има предвид и факта, че негенерирането на фактура или недоставянето на стока по заявка не е изначално продиктувано от липса/недостиг на лекарствен продукт, а в преимуществения случай е плод на (влошени) търговски отношения (просрочени задължения по фактури). Според дистрибуторите събирането на подбрана информация за неизпълнение доставки по никакъв начин не може да обоснове и/или докаже действителната липса на пазара на определен продукт. “Ние адмирираме усилията за изграждане на електронна система за проследяване на информацията за движение на лекарствените продукти, като считаме, че нейното наличие и работещо внедряване е основна предпоставка за възможността на контролните органи в лицето на ИАЛ да изпълняват вменените им функции и задължения. Считаме дори, че и в момента ИАЛ разполага с разписани законодателно възможности да влияе върху пазара с контролните си правомощия, без да е необходимо създаването и администрирането на системата от проверки и генерирана информация, предвиждани с предлаганите законодателни промени“, посочват от БАТЕЛ. Според организацията на дистрибуторите предлаганите промени имат нужда от допълнително прецизиране по отношение на начина на събиране и обработка на получаваната от търговците на едро и на дребно информация; по-чест механизъм за включване и отпадане на лекарствени продукти от списъците за наблюдение, дефинициите за липса или недостиг. “Бихме искали да обърнем внимание на липсата на мерки и по отношение на борбата със сивата икономика в сектора и в случая нерегламентираната търговия с лекарства. В случай на неподправен стремеж за преустановяване на нелоялните практики в сектора, би трябвало да се въведат съразмерни санкции и към търговци на дребно, болници или физически лица, способстващи или директно участващи в нерегламентираната дейност“, допълват дистрибуторите.    

Мъж загина в пожар, жена му и внучката са ранени

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pozhar-omurtag-26854581

67-годишен мъж от Омуртаг е загинал при пожар, а 61-годишната му съпруга и 10-годишната им внучка са транспортирани в болница.

Sandy Rivera гостува на YALTA CLUB в събота

http://www.cross.bg/rivera-hays-fevryari-1567168.html

/КРОСС/ В петък Philip Chernikov ще представи парти концепцията си In Between YALTA CLUB продължава програмата си за февруари с представянето на едно ново парти и гостуването на една легенда. В петък (9 февруари) един от резидентите на клуба Philip Chernikov ще представи парти концепцията си с името In Between в Room 1. На 10 февруари (събота) от началото на вечерта до нейния край ще слушаме единствено мелодичния хаус на Sandy Rivera, без прекъсване, отново в голямата зала на клуба. Петък ще започне с нещо различно от Philip Chernikov, а именно с дебютното му самостоятелно парти In Between. В превод "между", това е думата, която описва най-точно музикалния стил на Philip Chernikov - позициониран в златната среда между хаус и техно. Удълженият му сет, който ще е с продължителност над 7 часа, е идеална възможност за Филип да покаже всичко, което е научил в последните 4 години като резидент на Yalta Club. Време, през което Филип е делил една сцена с имена като Marco Carola, Luciano, Loco Dice, Dyed Soundorom и Enzo Siragusa. В бъдеще концепцията "In Between" ще представи и гост диджеи, близки до Филип като разбиране за качествена електронна музика. В събота зад пулта ще се качи един от най-близките приятели на YALTA CLUB и техен чест гост - Sandy Rivera. Хаус легендата безспорно е един от най-уважаваните продуценти в световен мащаб, а мястото му в света на хаус музиката отдавна е гарантирано

Турция: Кюрди от Африн обстрелват територията ни с доставено от САЩ оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701699

Турция: Кюрди от Африн обстрелват територията ни с доставено от САЩ оръжие
Кюрди от отрядите на Силите за защита на народа и партията Демократичен съюз обстрелват турска територия от сирийския район Африн с оръжие, което им е било доставено от САЩ за борба с терористичната групировка "Ислямска държава", заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, предаде ТАСС.

Ердоган: САЩ работят срещу Турция и Русия

http://clubz.bg/63842-erdogan_sasht_rabotqt_sreshtu_turciq_i_rusiq

САЩ работят против интересите на Турция и Иран, и може би и на Русия в Северните райони на Сирия, където са доставили оръжия на кюрдски бунтовници, заяви президентът Реджеб Тайип Ердоган на среща с парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, предаде Ройтерс.

"Вашингтон твърди, че в района са изпратени боеприпаси и оръжия с 5000 камиона и 2000 товарни самолети и всичко било за борбата срещу терористичната организация ДАЕШ (арабския акроним на "Ислямска държава" - б.р.). Обаче ние не вярваме на това", подчерта държавният глава. И намекна, че всъщност доставките са за кюрдите.

Той продължи с критиките към политиката на Щатите в района като специално изтъкна:

"САЩ си правят сметки срещу Турция и Иран и най-вероятно срещу Русия".

Президентът призова Белия дом да нареди да бъдат изтеглени американските войски от град Манбидж. Турският аскер иска да нанесе и там удари след операцията "Маслинова клонка" в Африн. Пентагонът обаче няколко пъти заяви категорично, че няма да изтегли и един американски боец от този град.

Турция вече няма да купува отбранителни системи, софтуеър или продукти от чужбина освен в краен случай, информира още парламентаристите турският президент Реджеп Ердоган. Той обеща да развие местно военно производство и нови системи. Турция е готова да сътрудничи с чуждестранни оръжейни фирми, които са приели условията на Анкара, но това няма да доведе до покупки на готови системи, предупреди Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Днес беше обявено, че убитите кюрдски терористи, както ги нарича Ердоган, при военната операция са над 950. В района на бойните действия били завладени и 36 ключови позиции.

Но всеки ден и турската армия понася все по-големи загуби при сраженията на сирийска територия. Вече са убити десетки турски войници.

Един факт особено тревожи военното разузнаване след като в района на Шейх Хороз в Сирия турски танк бе поразен и загина целият 5-членен екипаж, както и един намиращ се до танка войник. Откъде бунтовниците имат толкова модерно бронебойно оръжия? Според в. "Сабах", цитиран от БТА, вероятно турският танк "Леопард" е бил улучен от ПТУРС руско производство - модификацията 9M113 "Konkurs".

Специалистът по антитероризъм Абдуллах Агар защитава позицията, че понеже предимно САЩ доставят на сирийските кюрди оръжие, целта им е да заблудят Анкара, като пласират оръжие и руско и китайско производство на Отрядите за народна самозащита (ОНС) и Кюрдската работническа партия (ПКК).  

Зодиите, които си подхождат най-много

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zodiite-koito-si-podhozhdat-naj-mnogo-6078999

Има двойки, които се сработват по-бързо и по-добре от останалите. Това е така, защото връзката между зодиакалните им знаци е по-силна

Енергийната камара не подкрепя искането за оставка на Теменужка Петкова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124859_energiinata_kamara_ne_podkrepia_iskaneto_za_ostavka_na/?ref=rss


След като вчера работодатели поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, днес енергийна асоциация - Националната енергийна камара, представи своята позиция. В понеделник три от петте национално представителни организации на работодателите настояха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка заради поскъпването на електроенергията на пазара на едро. Поводът е, че в телевизионно интервю министърът е заявила, че държавата не може да влияе на цената на тока на...

Утре ще е облачно с превалявания от дъжд, температурите ще стигнат до 12 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701689

Утре ще е облачно с превалявания от дъжд, температурите ще стигнат до 12 градусаПрез нощта и утре облачността ще е променлива, по-често значителна. В ранните сутрешни часове в югозападните райони, а през деня на места и в останалата част от страната, ще има превалявания от дъжд. Сняг ще превалява само на отделни места в планинските райони, но с преноса на по-топъл въздух, границата на снеговалеж ще се вдига и ще е над

Боян Кондуров е пожарникар на годината за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701652

Боян Кондуров е пожарникар на годината за 2017 г.Главен инспектор Боян Кондуров е пожарникар на годината за 2017 г. Той беше отличен на церемония в Централния военен клуб в София. На събитието има и благотворителен търг с рисунки на деца. Парите са за семействата на пострадали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. 35-годишният Кондуров е началник на пожарната в Благоевград и е минал

Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева представи нови схеми за ало измами в Малко Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701671

Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева представи нови схеми за ало измами в Малко ТърновоНай-новите схеми на ало измамниците и начините за предпазване от тях представиха пред възрастните хора от Малко Търново началникът на Районното управление в града гл. инспектор Мавер Тодоров и пресаташето на ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева в среща, инициирана от народния представител от ГЕРБ-Бургас Диана Саватева.

Вдигат заплатите в БДЖ

http://www.moreto.net/novini.php?n=368550

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, съобщиха от превозвача за Moreto.net. Възнагражденията се увеличават, считано от 1 януари 2018 г.

Изследване: Гърците вярват повече на църквата и армията, а не на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701685

Изследване: Гърците вярват повече на църквата и армията, а не на парламентаПовечето гърци вярват на армията и църквата, а доверието им към парламента и политическите партии е на много ниско ниво, сочи изследване на агенция Капа Рисърч, изготвено по време на състоялия се в неделя митинг в Атина срещу името "Македония", съобщава в. "Вима". По въпроса за армията 64 на сто от запитаните са дали отговор,

ООН изисква прекратяване на бойните действие в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701664

ООН изисква прекратяване на бойните действие в СирияПредставителите на ООН в Сирия призоваха за незабавно прекратяване на бойните действие в страната, за да се позволи пристигането на хуманитарна помощ и да се осъществят евакуации на ранените и болните, предава Reuters. В официално заявление на представителите на ООН в Сирия ситуацията в страната е описана като „екстремна“, предаде БТА.

Ердоган: Няма да купуваме чуждестранно въоръжение без остра необходимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701669

Ердоган: Няма да купуваме чуждестранно
въоръжение без остра необходимостТурция няма да купува отбранителни системи, софтуеър или продукти от чужбина освен при краен случай, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки да развие местни военни проекти и системи, предаде Ройтерс. Говорейки на среща на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието в парламента Ердоган заяви,

Израелски министър: Кръвта на полските евреи крещи от отвъдното и нищо не може да я заглуши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701641

Израелски министър: Кръвта на полските евреи крещи от отвъдното и нищо не може да я заглушиИзраелският министър на образованието Нафтали Бенет заяви, че се гордее, че Полша е отменила негово посещение, което щяло да се състои тази седмица, защото той отказал да оттегли свое изказване, осъждащо одобрения от полския парламент законопроект. Той забранява да се внушава, че Полша е била съучастник в Холокоста в годините на Втората световна

М Кар София, най-новият дилър на BMW и MINI, организира дни на отворените врати

https://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/m-kar-sofiia-nai-noviiat-dilyr-na-bmw-i-mini-organizira-dni-na-otvorenite-vrati-255263/

От 9 до 11 февруари дилърството ще работи с удължено работно време, а първите 50 гости ще получат ваучери за отстъпка

Законодателни промени вадят на свободния пазар производители на ток

http://clubz.bg/63841-zakonodatelni_promeni_vadqt_na_svobodniq_pazar_proizvoditeli_na_tok

Ще има бързи законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, каза пред журналисти в МС депутатът и председател на Комисията по енергетиката в НС Делян Добрев сред среща с работодатели и експерти с премиера Бойко Борисов, предаде БТА. Добрев определи срещата като много ползотворна. Тя беше поискана от работодателски организации като КРИБ, АИКБ, БСК, които готвят и голям протест на 28 февруари заради поскъпналия ток за индустрията и манипулациите на енергийната борса.

Под ръководството на премиера се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката, подчерта Делян Добрев.

На свободния пазар ще излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата, каза Добрев. Законодателните промени ще бъдат готови до началото на март, а се очаква да влязат в сила от първи юли. Това ще увеличи ликвидността на свободния пазара ще даде реална, пазарна цена на тока, подчерта той.

Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар на дневна и нощна цена. Досега тези дружества предлагаха тока на 24-часови профили, а сега ще го правят на 12-часови профили - дневни и нощни, уточни Добрев. Така фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, ще купуват само такава, поясни депутатът.

Договорите за преференциални цени и задължително изкупуване на електроенергията с т. нар. "американски централи" "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал" ще бъдат прекратени. С ЕК върви комуникация за прекратяване на тези договори, а ангажимент на правителството е да забърза тези разговори и в сравнително кратък срок договорите да бъдат прекратени и те да продават на свободния пазар, каза Добрев.

Следващата промяна, която се подготвя, е електроразпределителните дружества да изкупуват технологичните загуби на електроенергия също на свободен пазар, каза депутатът.

Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Моделът не предвижда промени в цените на тока на регулирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна, каза Добрев.

Заловиха двама мъже, откраднали бира от хладилник в Стамболийски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701647

Заловиха двама мъже, откраднали бира от хладилник в СтамболийскиДвама мъже от Стамболийски по на 27 г. са задигнали няколко бутилка бира от хладилна витрина, съобщиха от полицията. Престъплението било извършено около 3, 30 ч. през нощта. На следващия ден търговката подала жалба, а няколко часа по-късно извършителите били разкрити. Срещу тях е образувано досъдебно производство.

70% от разходите за здраве в ЕС са срещу хронични болести

http://dnes.dir.bg/news/zdrave-es-hranene-hronichni-bolesti-26854398

70% от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести според експерт. Въпросът за храненето е важен, защото много хора страдат от хронични заболявания

Руската ЦИК регистрира Владимир Путин като кандидат за президент

http://www.cross.bg/pytin-kandidat-vladimir-1567167.html

/КРОСС/ ЦИК на Русия регистрира Владимир Путин като кандидат за президент за предстоящите избори на 18 март, съобщи ТАСС. Този път държавният глава се явява на изборите като независим кандидат. Проучванията сочат огромна преднина за Путин пред останалите кандидати. Владимир Путин ще се бори за четвърти мандат.    

6 години след наводнението още има хора от село Бисер с невъзстановени домове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701638

6 години след наводнението още има хора от село Бисер с невъзстановени домове6 години по-късно селото все още не се е възстановило напълно, но се работи по въпроса, за да се случат нещата. Това каза за „Фокус“ кметът на с. Бисер Валентин Найденов по повод навършването на 6 години от наводнението в селото. „Има още малко над 20 къщи за оправяне. Те са на хора, които не са постоянно живеещи в селото.

Разширява се борсовата търговия с ток

http://www.mediapool.bg/razshiryava-se-borsovata-targoviya-s-tok-news275171.html

Борсовата търговия с електроенергия у нас се разширява от март, макар и с минимални количества. Тогава се очаква да стартират реалните сделки с количества ток в рамките на деня, след като във вторник "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) обяви, че на 20 февруари открива регистрацията на играчи в този сегмент на пазара, който засега тръгва тестово. Стартът на сделките с ток в рамките на самия ден – т. нар. интрадей, се очаква отдавна от търговците на електроенергията, но както стана ясно при представянето на платформата количествата, които ще се предлагат там, ще са много малки – между 30 и 50 МВ. Така на практика търговците ще балансират портфолиата си и ще изчистват останалата им излишна за деня електроенергия или ще търсят недостигащи им количества, призна при представянето на новата платформа Никола Габровски, мениджър проекти в БНЕБ. Целта е да се избягнат по-високите с 2.5 пъти цени на енергията за недостиг на балансиращия пазар и по-ниските пет пъти тарифи за излишни количества, продавани в последния момент между производители и потребители. Стартиращата платформа за търговия в рамките на деня ще се управлява от скандинавския оператор "Норд пул", който менажира и платформата за търговия с ток за следващия ден. На този работещ сегмент на борсовия пазар се предлагат 500 МВ от държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". На третата платформа – за дългосрочни договори, се търгуват най-големите обеми на свободния пазар като оборотите тук ще растат заради законовите поправки, изискващи от 1 януари 2018 г. всички електроцентрали с мощност над 5 МВ да продават количествата, които им останат след изпълнението на квотите им за регулирания пазар на бита и изкупуваните по дългосрочните договори. Обемите в двата разработени сегмента ще продължат да растат, след като същия ден правителството обяви, че от 1 юли всички възобновяеми енергийни източници, когенерации, заводски централи и топлофикации ще са длъжни да продават тока си на борсата. Разликите до преференциалните им цени ще се плащат от Фонда за сигурност в електроенергийната система. Габровски посочи, че регистрираните на сегмента ден напред борсови играчи няма да плащат такси за регистрацията си за търговията в рамките на деня. Ако интересът към тази платформа е много голям, тя ще стартира по-рано от предвиденото, допълни той. Така България става предпоследната страна член на ЕС, в която започва борсовата търговия с ток в рамките на същия ден, Гърция остава последната. Според БНЕБ обаче десетгодишното изоставяне може да се превърне в предимство, защото се очаква на 13 юни 2018 г. да се даде старт на пазарното обединяване в Евросъюза и десет граници да отпаднат за търговия с ток. Затова и интрадей сделките ще се сключват в евро. Тодор Маринов, мениджър пазарни операции в БНЕБ, обясни, че обявяваните доставки ще са са със срок от един час, а минималните предлагани количества ще са 100 кВтч. За стимулиране на ликвидността в този сегмент, борсата е разработила споразумения с участниците за минимални оферирани количества и максимални разлики между цени продава и купува, което може да доведе до 70 процента отстъпка в таксата върху постигнатия от играча оборот на борсата. Представянето на новата платформа за търговия с ток съвпадна с официалното одобрение от Европейската комисия на сделката по придобиването на БНЕБ от Българската фондова борса (БФБ) и плащането на първата вноска по цената от 5.2 млн. лв. Смяната на собствеността се извърши, за да избегне България санкция за злоупотреба с монопол на пазара на електроенергия от страна на досегашния й притежател "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). "Вчера е платена първата вноска", каза изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Съгласно договорката тя е в размер на 4 милиона лева. Останалите ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала. "Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България, като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на енергийната борса у нас", коментира сделката Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София. "Основният принцип в работата ни е прозрачност при всички пазарни участници и тяхната равнопоставеност", каза Големански преди представянето на новата платформа. Като цел на БФБ той посочи привличането на още играчи на борсата за ток за да се повиши нейната ликвидност и да се развие. "Имаме идеи за промяна на правилата за работа на борсата и разработване на посттрейдинг услуги", допълни той, но не се ангажира с подробности какви може да са те и кога да се очаква въвеждането им. "Борсата за ток е лицето на либерализацията на пазара", коментира Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той също изрази мнение, че обемите на борсата ще растат заради законовите промени.

Фондовата борса придоби енергийната за 5.2 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/fondovata-borsa-pridobi-energiynata-za-52-mln-lv-news275171.html

Българската фондова борса (БФБ-София) придоби изцяло Българска независима енергийна борса. Сделката е за 5.2 милиона лева, съобщиха от БФБ-София. Едноличен собственик на капитала на енергийната борса беше държавното дружество Български енергиен холдинг (БЕХ). БФБ-София придобива от БЕХ 100% от акциите на енергийната борса, за които са платени 4 милиона лева при подписването на договора. Останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала, се казва в съобщението. "Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България, като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на енергийната борса у нас", коментира сделката Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София. Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. Плановете са двете организации да работят съвместно за разширяване на портфолиото чрез въвеждането на нови пазари и услуги. В последните месеци напрежението около енергийната борса нарасна заради съмнения за манипулиране на търговете. В момента Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави секторен анализ на конкурентната среда на пазара на електроенергия. В рамките на образуваното от антимонополния орган дело се проверява включително за координирано поведение при обявяване на начални тръжни цени на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, които са основните доставчици на електроенергия на свободния пазар. В понеделник три от четирите национално представени работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова "заради неистините и манипулациите и неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и най-вече заради изоставените реформи". Оставката на Петкова се иска от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).   Те са недоволни от твърденията й от миналата седмица пред БНТ, че държавата не може да влияе върху свободния пазар на ток. От средата на декември предприятията се оплакват от нереално високи цени на електроенергията, предлагани им на свободния пазар от търговците. Според бизнеса причината за това е недостатъчното предлагане на количества от страна на държавните производители АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания". Държавните фирми и Петкова твърдят не само, че продават достатъчно ток на специализираната борса, но и дори, че голяма част от обемите не се купуват. Крайният резултат е аномална разлика в борсовите цени от около 75 лв./МВтч и оферти на търговците за крайните бизнес потребители от 115 - 120 лв.

Спада делът на жалбите срещу мобилни оператори

http://econ.bg/Новини/Спада-делът-на-жалбите-срещу-мобилни-оператори_l.a_i.757510_at.1.html

Все още жалбите срещу телекомуникационните оператори представляват най-голям процент от общия брой в Комисията за защита на потребителите. Преди...

Зоват варненци да не купуват контрабандни цигари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368541

Да не се купуват контрабандни цигари призовава кампания във Варна, видя репортер на Moreto.net. Плакати с надписи "Внимание. Когато купуваш нелегални цигари, ти финансираш организираната престъпност" се появиха през последните дни из центъра на морската столица.

Разширяват грoбищния парк на квартал „Галата“

http://www.barometar.net/90396/

На днешното заседание на Комисията по архитектура, общинските съветници одобриха ПУП-ПРЗ на имоти отредени за разширение на гробищния парк и улична регулация на квартал „Галата“. Към досегашното гробище, чийто капацитет е запълнен ще бъдат прибавени нови 4 декара, които са бивши военни терени, които държавата предостави на Община Варна. barometar.net

Руски спортисти отвръщат на удара на МОК

https://offnews.bg//zimni/ruski-sportisti-otvrashtat-na-udara-na-mok-674301.html

Руски спортисти подадоха жалба в Спортния арбитражен съд срещу решението на Международния олимпийски комитет да ги изключи от Игрите в Пьонгчанг.

Сред жалбоподателите са шесткратният олимпийски шампион в шорттрека Виктор Ан, световните шампиони Сергей Устюгов (ски бягане) и Антон Шипулин (биатлон), фигуристката Ксения Столбова, както и бившите играчи от Националната хокейна лига Сергей Плотников, Антон Белов и Валери Ничушкин.

32-ата спортисти също така са завели дела и в гражданския съд в Швейцария за дискриминация по отношение гражданството им, нарушаване на достойнството и на индивидуалните им права, както и злоупотреба от страна на МОК с монополно положение.

Очаква се случаят да бъде разгледан утре, а ако възражението бъде одобрено, то руските състезателите ще бъдат допуснати.

Еврокомисията вижда Сърбия и Черна гора в ЕС през 2025 г.

http://clubz.bg/63840-evrokomisiqta_vijda_syrbiq_i_cherna_gora_v_es_prez_2025_g

"2025 г. не е точна дата, но предлага перспектива..., и то реалистична перспектива."

Това заяви върховният представител на Европейския съюз по външна политика Федерика Могерини при представянето на стратегията на Еврокомисията за разширяване в Западните Балкани.

Страните от Западните Балкани споделят обща история, културно наследство и имат същите проблеми като страните членки на ЕС, изтъкна Могерини и добави, че шестте страни от Западните Балкани ще имат общо бъдеще с 27-те.

"Ясна е нуждата от реформи, защото гражданите имат нужда от същите права и сигурност като гражданите на ЕС", допълни тя.

Тя добави още, че инвестициите на ЕС в региона се увеличават, а насоките на външната политика се сближават.

"Европейсктият съюз няма да прима страни, които не са решили вътрешните и междусъседските си проблеми", пък изтъкна еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Той изтъкна, че 2025 г. не е нито краен срок, нито би довела до смекчаване на условията, ако страните не са изпълнили изискванията. Хан допълни, че това може да служи за стимул за Сърбия и Косово, които да решат проблемите помежду си възможно най-скоро.

Стратегията маркира промяна в официалната позиция на ЕС, след като председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви през 2014 г., че няма да има разширяване на Евросъюза в обозримо бъдеще.

Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г., заяви по-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но също отбеляза, че "индикативната дата" има за цел да окуражи страните към присъединяване. Еврокомисията очаква също дотогава преговорите за членство на Албания, Босна и Херцеговина и Косово да са напреднали значително.

Юнкер говори пред Европейския парламент само часове преди Европейската комисия да оповести новата си стратегия за Западните Балкани с оглед на интегрирането на шест страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Това е и сред обявените от българското председателство приоритети.

От тези страни ЕС смята Сърбия и Черна гора за най-напреднали в присъединяването и новата стратегия се очаква да постави пред тях 2025 г. като дата за присъединяване, ако изпълнят всички критерии. 
Това е индикативна дата, която да окуражи заинтересованите последователно да движат нещата, каза Юнкер. Той отбеляза, че ЕС трябва да помогне на страните от Западните Балкани да се движат към присъединяване. 

Всички са все още далеч от изпълнение на критериите, заяви Юнкер. Но ние трябва да протегнем ръце към нашите партньори в Западните Балкани, ние трябва да им помогнем да поемат по този труден път, каза той. Юнкер също предупреди, че страните кандидатки трябва да решат своите гранични конфликти преди да могат да се присъединят към ЕС. Блокът все още има работа с граничния спор между членките Словения и Хърватия. 

"Това няма да се случи втори път. Не с мен. Тези проблеми трябва да бъдат решени преди присъединяването или няма да има бъдещи присъединявания", каза Юнкер.

Сърбия и Черна гора вече водят преговори за присъединяване към ЕС. Албания и Македония се надяват да започнат разговори тази година, Босна се стреми да получи статут на кандидат за членство в ЕС, а Косово трябва официално да поиска да бъде обявен за кандидат.

Сред най-тежките противоречия между страните от Западните Балкани, които могат да забавят приемането им в ЕС, са непризнаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия и спорът за името на Македония. Гърция блокира преговорите за членство на страната в ЕС и НАТО в продължение на години заради името на страната, което е същото като това на гръцката провинция Македония.

Юнкер вижда Сърбия и Черна гора в ЕС през 2025 г.

http://clubz.bg/63840-yunker_vijda_syrbiq_i_cherna_gora_v_es_prez_2025_g

Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г., заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязвайки, че "индикативната дата" има за цел да окуражи страните към присъединяване, предаде ДПА.

Юнкер говори пред Европейския парламент само часове преди Европейската комисия да оповести новата си стратегия за Западните Балкани с оглед на интегрирането на шест страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Това е и сред обявените от българското председателство приоритети.

От тези страни ЕС смята Сърбия и Черна гора за най-напреднали в присъединяването и новата стратегия се очаква да постави пред тях 2025 г. като дата за присъединяване, ако изпълнят всички критерии. 
Това е индикативна дата, която да окуражи заинтересованите последователно да движат нещата, каза Юнкер. Той отбеляза, че ЕС трябва да помогне на страните от Западните Балкани да се движат към присъединяване. 

Всички са все още далеч от изпълнение на критериите, заяви Юнкер. Но ние трябва да протегнем ръце към нашите партньори в Западните Балкани, ние трябва да им помогнем да поемат по този труден път, каза той. Юнкер също предупреди, че страните кандидатки трябва да решат своите гранични конфликти преди да могат да се присъединят към ЕС. Блокът все още има работа с граничния спор между членките Словения и Хърватия. 

Това няма да се случи втори път. Не с мен. Тези проблеми трябва да бъдат решени преди присъединяването или няма да има бъдещи присъединявания, каза Юнкер.

Все още не е решен спорът и между Македония и Гърция за името на Бившата югославска република Македония.

Изстрелват най-мощната ракета в света днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701631

Изстрелват най-мощната ракета в света днесЧастната компания "Спейс Екс" се готви днес да изстреля ракетата "Фалкон хеви", която при успех ще стане най-мощната функционираща ракета в света и може да бъде използвана за мисии до Луната и евентуално до Марс, съобщиха световните информационни агенции. Собственикът на компанията Илон Мъск избра малко по-особен полезен товар за първия полет на

Радев поздрави Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Република Кипър

http://www.cross.bg/kipur-nikos-radev-1567166.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев поздрави днес Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Република Кипър. В телефонен разговор българският президент благодари на своя кипърски колега за отличната им съвместна работа за развитието на двустранните отношения и приятелството между България и Кипър. По време на разговора Румен Радев изрази и признателността си за доброто отношение към българската общност в Кипър и за постигнатите резултати в рамките на неговото официално посещение в островната държава през ноември м.г. Никос Анастасиадис отправи своите най-добри пожелания към българския народ и подчерта, че сънародниците ни в Кипър са пълноценно интегрирани в обществото, а техните религиозни права са уважавани и спазвани. Румен Радев потвърди поканата си към Никос Анастасиадис да направи официална визита в България, по време на която да бъдат продължени разговорите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергетиката, сигурността, социално-икономическото сближаване в ЕС и по отношение на дебата за бъдещето на Европа.    

Варненските ученици се връщат в класните стаи от утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6701627

Варненските ученици се връщат в класните стаи от утреУчениците от Варна и областта от утре се връщат в класните стаи. Това решиха на извънредно заседание експертите от областната оперативна комисия за борба с грипа. По данни на РЗИ през изминалата седмица е регистриран значителен спад на залолелите от остри респираторни заболявания. Затова грипната ваканция в морската столица и в цялата област е

Ева Майдел: Популизмът не може да бъде преборен само с думи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701628

Ева Майдел: Популизмът не може да бъде преборен само с думиНа 05 февруари 2018г. в Страсбург, българският Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, и Председател на Международното европейско движени, Ева Майдел учасва в среща с представитли на неправителствения сектор и членове на проевропейски организации. Това съобщиха от ГЕРБ. Представяйки приоритетите на Българското председателство на ЕС, тя изтъкна,

BP отчете над двоен ръст на печалбата за 2017 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bp-otchete-nad-dvoen-ryst-na-pechalbata-za-2017-g-255253/

Петролната компания отчете и сериозно увеличение на годишното си производство

Аутсорсинг индустрията търси още 20 000 души до 2020 г.

http://clubz.bg/63839-autsorsing_industriqta_tyrsi_oshte_20_000_dushi_do_2020_g

Аутсорсинг индустрията търси и нови 20 000 служители в следващите две години. Очакванията са до 2020 г. браншът да е с дял от 4.2% в икономиката, като за 2016 г. делът е бил 3.6 на сто от БВП . Към края на 2016 г. общият брой на заетите е 47 800, очаква се числата за 2017 да покажат ръст от 10-12%

Това показват данни на Столичната агенция за приватизация и Българската аутсорсинг асоциация, представени днес. Съотношението в проценти е 68 към 32 на сто в полза на представителките на нежния пол.

80% от аутсорсинг индустрията e позиционирана в София, а делът на по-широката аутсорсинг индустрия, в който влизат и изнесените услуги в ИТ сектора, достига над 18% от столичната икономика през 2015 г.

През 2016/2017 г. делът на заетите в сектора с висше образование е близо 80%. Делът на хората, работещи в бранша до 34-годишна възраст в София е 38%. През 2015 г. средната брутна годишна заплата в аутсорсинга е 19 400 лв. Това е с близо 5000 лв. годишно повече в сравнение със средните заплати в София в други сфери.

Аутсорсинг бизнесът в България е "женска" територия - в бранша работят почти двойно повече жени, отколкото мъже, показва още статистиката

В момента и в бъдеще се очаква търсене предимно на ИТ и софтуерни специалисти. Ерата, в която нуждата на бизнеса бе предимно от хора, които владеят чужди езици, отминава, сочат още анализите. Причината е, че индустрията става все по-специализирана, отварят се повече центрове по управление на човешки ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг.

Владимир Данаилов, директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, обясни, че София формира една трета от износа на България. Той коментира, че само през 2018 г. очаква 180 хиляди кв. м повече офис площи. Към последното тримесечие на 2017 г. аутсорсинг индустрията разполага с 1.7 млн. кв. м. офис площи. Предстои СОАПИ да сключи договор за партньорство с Лондонската агенция за инвестиции, така че българският бизнес да намира по-лесно партньори във Великобритания, да се развиват и така наречените развойни и научни проекти.

На 26 февруари ще се проведе семинар конференция за възможностите на българския бизнес в Лондон. Предвижда се и разработването на платформа, която директно да свърже бизнеса с образованието.

Водещо Digital Signage продукти от LG предоставят оптимизирани вертикални решения за бизнеса

http://www.cross.bg/oled-resheniya-video-1567165.html

/КРОСС/ LG показва разнообразното си B2B портфолио на ISE 2018, включително прозрачни "open frame" OLED и видео стени На изложението Integrated Systems Europe (ISE) 2018 LG Electronics (LG), глобален лидер в областта на OLED технологията, ще покаже най-новите си решения в областта на оптимизираните вертикални решения за бизнес клиенти, подходящи както за търговски обекти, така и за открити площи и офиси. Футуристичните дисплеи като прозрачните OLED и „Open Frame" OLED, както и OLED видео стените с ултра тънки рамки са само част от невероятните продукти, на които ще се насладят посетителите на ISE 2018. В центъра на тазгодишния щанд на LG по време на ISE ще бъде 55-инчовият прозрачен OLED дисплей. Истинското произведение на изкуството ще въодушевява посетителите с почти невидимите си рамки, елегантни форми и невероятен прозрачен OLED дисплей от ново поколение. Тази уникална технология, поставена в магазин или галерия, няма как да остане незабелязана от клиентите. По времена ISE 2018 ще бъде демонстрирани и Open Frame OLED дисплеите на LG със спиращите дъха възможности, благодарение на единствения по рода си Canyon Attractor, състоящ се от цели 60 безрамкови Open Frame OLED дисплея, разположени в конусовидни и изпъкнали конфигурации. Дигиталните екрани по перфектен начин илюстрират гъвкавостта на OLED технологията и супериорното качество на картината

Високо ниво на обучение на кадрите, които работят в пряк контакт с потребителите, иска КЗП

http://www.moreto.net/novini.php?n=368547

Да има високо ниво на обучение на кадрите, които работят в пряк контакт с потребителите, препоръча председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той изрази мнение, че понякога именно поради некоректна комуникация при представянето на офертите впоследствие се стига до проблеми, научи Moreto.

Биткойнът слезе под 6000 долара

https://offnews.bg//ikonomika/bitkojnat-sleze-pod-6000-dolara-674299.html

Курсът на биткойна слезе под 6000 долара днес сутринта, отчете електронната криптовалутсна борса Coindesk, цитирана от ТАСС.

Към 7 ч. курсът спадна с 13,3% до 5996 долара, а час по-късно се изкачи на 6320 долара, с което спадът бе намален на 8,6%.

Преди по-малко от два месеца биткойнът постигна рекорда си, като премина психологическата граница от 20 000 долара.

Биткойнът е децентрализирана система на едноименна криптовалута, основаваща се на технологията блокчейна. Той може да се „добива“ (емитира) от всеки ползвател, който създава нови блокове в системата с помощта на компютър. Концепцията за системата бе публикувана през ноември 2008 г.

Бързият растеж на популярността на биткойна стана през последната година. Емисията на тази въображаема валута е ограничена по естествени причини и в момента по-голямата част от биткойните е вече "добита".

Лъвчетата Терез и Масуд се приспособяват в дом в Холандия

http://dnes.dir.bg/news/zhivotni-holandia-lavcheta-terez-maxud-26854336

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия.

"Булгартрансгаз" ще изгради три газопровода с пари от Фонд "Козлодуй"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bulgartransgaz-shte-izgradi-tri-gazoprovoda-s-pari-ot-fond-kozlodui-255238/

Газопроводите ще свържат мрежите на Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог с националната мрежа

Силният вятър срути тавана на Югозападния университет "Неофит рилски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701623

Силният вятър срути тавана на Югозападния университет "Неофит рилски"Силният вятър през почивните дни е довел до срутване на част от окачения таван в Първи корпус на Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград. Това съобщи за „Фокус“ Веска Каменова, експерт „Връзки с обществеността“ към висшето учебно заведение. При инцидента няма пострадали хора. „Участъкът е ограден.

Румен Радев поздрави президента на Кипър за преизбирането му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701616

Румен Радев поздрави президента на Кипър за преизбирането муДържавният глава Румен Радев поздрави днес Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Република Кипър. В телефонен разговор българският президент благодари на своя кипърски колега за отличната им съвместна работа за развитието на двустранните отношения и приятелството между България и Кипър.

Екскурзоводът от Сарафово: Две от туристките ме сочеха и казваха, че аз съм виновна

http://clubz.bg/63838-ekskurzovodyt_ot_sarafovo_dve_ot_turistkite_me%C2%A0socheha_i_kazvaha_che_az_sym_vinovna

"В болницата две от туристките ме сочеха с пръст и ми казваха, че аз съм виновна."

Това разказа днес на поредното заседание по делото за атентата в Сарафово най-тежко пострадалата българка, екскурзоводът Данка Ганова.

"Около 16:30 ч в деня на атентата отидохме на летището в Сарофово, за да посрещнем туристите от полета от Тел Авив. Трябваше да посрещаме четири автобуса", разказа тя.

По онова време 58-годишната Данка работела като гид към фирма "Отана". Тя и нейните колеги посрещали туристи от Израел, които трябвало да бъдат настанени в различни хотели. 

"Трябваше да посрещна туристи за хотел "Глобус". Почти всички се бяха качили, имаше само няколко пушачи до предната врата на автобуса. От двете страни на автобуса останаха още няколко души, които качваха последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и шофьора. До този момент си спомням. Когато се съвзех, бях на земята", добави потърпевшата.

Вероятно тя е оцеляла, само затова, че е минавала в този момент пред автобуса. Взривната вълна нанесла много сериозни рани по тялото на Данка - жената била с охлузвания отпред, а в лявото й бедро се забило стъкло. Стъкла имало и по други части на тялото. Най-много обаче пострадали ушите й - от силния тътен се спукали и двете й тъпанчета.

"До края на септември бях в болнични. Възстановяването на слуха ми отне около година. Досега се занимавам с възстановяването на лявото рамо, на което съм се "приземила", добави жената, цитирана от Нова тв.

Сред призованите да дадат показания в Спецсъда бе и Йонко Иванов - таксиджията, откарал на летище Бургас извършителя Мохамад Хасан Ел Хюсеини около час преди атентата. Мъжът, когото после видяхме на кадрите от залата за заминаващи, беше разпознат от Йонко Иванов, съобщи БНР.

Според него той го е наел в Равда, поискал да го закара до летището. Почти не са разговаряли по пътя. Мъжът е бил около метър и 80, с нормално телосложение, с шапка и очила, с дълга коса.

Таксиметровият шофьор разказа, че идвал от Несебър и му казал, че е от Съединените щати. Иванов обясни, че не му е направило впечатление някакво особено поведение на 25-30-годишния мъж. Той не бързал, не бил притеснен.

Единствено се поинтересувал от писукащия антирадар в колата - дали това не е забранено.

И днес стана ясно, че достъпът до т. нар. "свободна зона" - паркинга, подстъпите и самите сектори за пристигащи и заминаващи туристи, е бил напълно неконтролиран. 

Концесионер на летище Бургас е "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", немско- българско дружество, с 60% участие на световния летищен оператр Фрапорт и с 40%, притежавани от "Еърпорт Сървисиз-България".

Оставиха в ареста разследван за данъчни престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701614

Оставиха в ареста разследван за данъчни престъпления 

Състав на Варненския апелативен съд остави в ареста Веселин Цанков, разследван за данъчни престъпления. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Основният довод на съда бе, че Цанков се е укривал от съдебно преследване повече от година и се е наложило да бъде обявен за общодържавно издирване.

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа постигат нов рекорд

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/investiciite-v-biznes-imoti-v-centralna-i-iztochna-evropa-postigat-nov-rekord-255245/

През 2017 г. обемите достигат почти 13 млрд. евро, като през второто полугодие фокусът на инвеститорите е бил върху България

Спада делът на жалбите срещу мобилни оператори

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124850_spada_delut_na_jalbite_sreshtu_mobilni_operatori/?ref=rss


Все още жалбите срещу телекомуникационните оператори представляват най-голям процент от общия брой в Комисията за защита на потребителите. Преди две-три години приблизително половината от оплакванията са били за този сектор, а сега техният дял е около 30%. Това показват данните на комисията.<br /><br />Голяма част от тези жалби се отнасят до качеството на самите телекомуникационни устройства, посочва председателят на комисията Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра си.<br...

Боил Банов: Вчера беше избран директор на историческия музей, но не мога да го обявя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124855_boil_banov_vchera_beshe_izbran_direktor_na/?ref=rss


Министърът на културата Боил Банов отказа да обяви кой е избраният на проведения вчера конкурс за директор на Националния исторически музей.<br /><br />"То има избран, но не знам дали мога да го обясня чисто административно като процедура. Имам едно притеснение дали, преди да съм разписал, мога да го обявя", обясни той в ефира на БНТ. Той обяви още, че конкурсите за директори на български културни институти зад граница ще бъдат избрани след европредседателството, защото...

Мъж откри стрелба на улица в Марсилия

http://www.cross.bg/muzh-otkri-strelba-na-ylitza-v-marsiliya-1567164.html

/КРОСС/ Мъж е открил огън на улица в южния френски град Марсилия, съобщават местните медии. Стрелецът скоро след това се е барикадирал в сграда наблизо, но впоследствие е бил арестуван след успешна полицейска операция. Не се съобщава за жертви засега, като мотивите зад нападението все още не са ясни. Според някои информации обаче инцидентът не е свързан с тероризъм.  

Съдът не позволи на чиновници от ВСС да се самооценяват с европроект

https://offnews.bg//temida/sadat-ne-pozvoli-na-chinovnitci-ot-vss-da-se-samootceniavat-s-evroproe-674204.html

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил възможността сдружение, представляващо администрацията в съдебната власт, да получи финансиране по европроект, с който да оцени ефективността на чиновниците в съдебната система. В проекта са предвидени три дейности: анализ на работата на администрацията в органите на съдебната власт: проучване на гражданското мнение за работата на администрацията и подобряване на процедурите и правилата за работа ѝ. 

Случаят влезе в съда, след като управляващият орган на Оперативна програма „Добро управление“ е отказал отпускането на безвъзмездна финансова помощ за проекта „Подобряване функционирането на органите на администрацията в съдебната система чрез анализ на работата, въвеждане на добри практики и удовлетвореност на гражданите“ по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения „Граждански контрол върху реформата в съдебната система“. Това решение е било обжалвано от бенефициента Сдружение на администрацията в органите на съдебната власт, чийто председател е Александър Николов. Той е и главен секретар на Върховния административен съд.

Първоначално съдът отхвърлил отказа, като е дал зелена светлина за финансиране на проекта, но на последна инстанция това решение е ревизирано и отхвърлено. Един от основните мотиви на съдиите от ВАС е, че първата инстанция си е позволила да направи преоценка на работата на работата на експертите оценители по проекта, тъй като управляващият орган има оперативна самостоятелност и направената оценка е извън обхвата на съдебния контрол за законност.

Съдиите Соня Янкулова, Павлина Найденова и Весела Андонова (Найденова е дала особено мнение по решението, бел. ред.), смятат, че съдът може да прави проверка за това комисията работила ли е по установените правила, но не може да контролира самата дейност по оценяването:

Но съдът не може да извършва контрол за законосъобразност на самата оценъчна дейност на комисията. Оценъчната дейност и актът, в която тази дейност е обективиран, не са административна дейност и административен акт. Актовете на комисията не са и юридически актове. Нито дейността, нито актът произвеждат пряко правни последици, защото не са правотворчески волеизявления, а материални (оценителни) действия и акт.

В решението се посочва още:

Ако съдът можеше да замени оценъчната дейност на оценителната комисия и да определи вместо нея броя на точките за всяко от проектните предложения, то следва, че въпросът за това кои проектни предложения каква оценка трябва да получат не е предоставен на преценката на административния орган (чрез помощния орган), а следва пряко от приложимостта на правно (нормативното и/или административно) предписание. Именно това правно предписание ще е регламентирало всички релевантни юридически факти за определянето на проектните предложения, които следва да получат безвъзмездна финансова помощ. Това значи, че за издаването на акта органът няма да се нуждае от експертно-оценителната дейност на комисията по чл. 33, ал. 1 ЗУСЕСИФ, защото става въпрос за пряко разпореждане от правната норма на действията на органа.

В тази връзка съдиите отбелязват, че правилата за работата на експертите оценители са спазени.

В същото време, подписалата решението с особено мнение съдия Павлина Найденова, е посочила, че все пак колегите ѝ са направили наново оценка на проекта, въпреки че в решението тази дейност е отчетена като неправилна. 

Вместо това административният съд с обжалваното в настоящото производство решение е извършил нова оценка на предложението, вместо оценителната комисия и не се произнесъл относно законосъобразността на административния акт, в съществено нарушение на съдопроизводствените правила, поради което настоящата касационна инстанция не следва да постановява решение по същество на спора, като лишава жалбоподателя от една съдебна инстанция, а следва да върне делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Липсват мотиви на административния съд относно законосъобразността на административния акт.

В крайна сметка решението на съда е окончателно и с него Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт освен че губи възможността за еврофинансиране, е осъдено да заплати и 3 455 лв. разноски по делото.

Почина звездата от 'Фрейзър' Джон Махони

https://offnews.bg//kultura/pochina-zvezdata-ot-frejzar-dzhon-mahoni-674298.html

Холивудският актьор Джон Махони, взел участие в известния ситком "Фрейзър", почина на 77 години от рак.

Той е издъхнал след кратък престой в болница в Чикаго.

Това стана ясно от съобщение от театър "Steppenwolf", където Махони играе над 30 сезона.

Роден е на 20 юни 1940 г. в Блекпул, Великобритания, но животът го праща в Чикаго, където прекарва голяма част от живота си. 

Израства в Манчестър, по-късно се преселва в САЩ и три години служи в американската армия. Става актьор на 40.годишна възраст.

Носител е на награда "Тони" за най-добра поддържаща роля в пиеса и награда на Гилдията на филмовите актьори за най-добър актьорски състав в комедиен сериал.

Рязко понижение на болните от грип ученици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368545

Рязко понижение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се наблюдава във възрастовите групи 5-14 и 15-29 години. Това стана ясно след днешното заседание на Областната комисия за борба с грипа, предаде репортер Moreto.

Рокаджията Ози Озбърн отново стана дядо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701597

Рокаджията Ози Озбърн отново стана дядо Легендарният британски рокаджия Ози Озбърн се сдоби с поредно внуче, след като синът му Джак и съпругата му Лиса станаха родители за трети път, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Третото дете на 32-годишния Джак Озбърн и 30-годишната Лиса Стели отново е момиченце. Бебето се е появило на бял свят на 3 февруари и ще носи името Мини Тиодора.

Фармацевтична компания разкри телефон, за да информира пациенти къде да намерят лекарствата си

http://www.mediapool.bg/farmatsevtichna-kompaniya-razkri-telefon-za-da-informira-patsienti-kade-da-nameryat-lekarstvata-si-news275170.html

Фармацевтичната компания “Новартис“ разкри информационна телефонна линия за пациенти, които не могат да открият в аптечната мрежа предписания им лекарствен продукт на компанията. Системата покрива над 3500 аптеки в цялата страна. Целта е да информира пациентите за най-близката аптека, в която могат да открият предписаните им медикаменти. Телефонната линия дава информация само за лекарствени продукти на компанията. Националният номер е 0700 180 95 с цена на разговора според тарифния план на съответния оператор. Системата работи пилотно от месец ноември 2017 г. в Бургас, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. “За двата месеца на активна работа тя доказа своята функционалност и необходимостта да бъде въведена вече и в цялата страна. Нуждата от подобно решение се налага във връзка със зачестилите случаи на липса на определени лекарствени продукти в аптеките по причини, независещи от “Новартис“, заявяват от компанията. Разкриването на телефонната линия идва на фона на постоянни сигнали от страна на пациенти за липсващи медикаменти в аптечната мрежа, за които се смята, че са обект на паралелен износ към страни от Западна Европа. Мерки за ограничаване на износа на дефицитни у нас лекарства в момента се гледат в парламента с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Според Соломон Паси, ЕС не изпълнява свой ангажимент към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=368533

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира Соломон Паси. Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г.

КЗП: Важно е условията да се поставят коректно в комуникацията с потребителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701598

КЗП: Важно е условията да се поставят коректно в комуникацията с потребителитеДа има високо ниво на обучение на кадрите, които работят в пряк контакт с потребителите, препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той изрази мнение, че понякога именно поради некоректна комуникация при представянето на офертите впоследствие се стига до проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Божидар Димитров: С Трифонов се разбрахме да не си пречим

http://dnes.dir.bg/news/bozhidar-dimitrov-slavi-dimitrov-26853727

Разговаряхме със Слави Трифонов и се разбрахме да не си пречим и още - кой каквото може ще помогне на другия.

Спаси Банско - Спаси Пирин

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/06/3124845_spasi_bansko_-_spasi_pirin/?ref=rss


Лозунгът "Спаси Пирин - Спаси България" е добре да бъде сменен със "Спаси Банско - Спаси Пирин".<br /><br />Знам, че Пирин е национален парк и затова е нормално да е национална грижа. Как обаче нацията ще се грижи за Пирин, ако банскалии и хората, които живеят в района, не са част от тази грижа?<br /><br />А Банско е обезчовечена зона. Превзет и съсипан от собствената си алчност и обърканост град. Град, който не се грижи за Пирин, защото на Пирин са...

Регистрираха Путин за изборите в Русия

https://frognews.bg/svqt/registriraha-putin-izborite-rusiia.html

Руската ЦИК регистрира днес Владимир Путин като независим кандидат за президентския вот.

70% от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6701588

70% от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болестиСедемдесет на сто от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести. Това каза пред журналисти директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската Джон Райън. Райън участва в конференция "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата",

М Кар София, най-новото дилърство на BMW и MINI, организира три дни на отворените врати

http://www.dnes.bg/cars/2018/02/06/m-kar-sofiia-nai-novoto-dilyrstvo-na-bmw-i-mini-organizira-tri-dni-na-otvorenite-vrati.367241

От 9 до 11 февруари дилърството ще работи с удължено работно време, а първите 50 гости ще получат ваучер за отстъпка за резервни части, аксесоари & Lifestyle и безплатен 360-градусов технически преглед

Джендърът клати Бойко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6700790

Джендърът клати Бойко Ако беше само грешка, защо не я оправят? Вече и кокер-шпаньолите схванаха, че в българския превод на Истанбулската конвенция има груба грешка, която радикално променя нейния смисъл. Сега остава да видим случайна ли е тя? Ако беше случайна, вече да са я поправили. Но нищо такова не се случва, а напротив – и управляващи, и опозиция, и синод,

Православно радио Канон

http://www.eurochicago.com/2018/02/radio/

† Всяка сутрин в 8 ч. с повторение в 23 ч. ще се чете по една катизма от Псалтира, а веднага след това, в предаването ни „Възхвала“ ще излъчваме молебни канони и акатисти. † Всяка сутрин в 10 часа и повторение в 22 часа, в нашия 30-минутен блок „Духовни беседи“ може да слушате четения от Светото Писание и духовна литература. † Всеки ден в 12 ч. ще започва предаването ни „Час по источно пеене“. Ще чуете тропара, Богородичния и други песнопения на водещия за седмицата глас.

Свидетели за атентата в Сарафово: До деня на инцидента нямаше засилени проверки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701582

Свидетели за атентата в Сарафово: До деня на инцидента нямаше засилени проверкиСвидетели по делото за атентата на летището в Бургас през 2012 твърдят, че до деня на инцидента нямало засилени проверки за сигурност. Пред спецсъда те разказаха, че след инцидента охраната била коренно различна, предаде БТА. Данка Ганева била екскурзовод. Спомни си, че в деня на атентата отишли на летището с колеги,

Ще успее ли Макрон да закрие 120 000 работни места в държавната администрация

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124847_shte_uspee_li_makron_da_zakrie_120_000_rabotni_mesta_v/?ref=rss


В края на миналата седмица френското правителство обяви безпрецедентен план за доброволни напускания на работа на държавни служители, за да проведе реформата в държавния сектор, обещана от президента Еманюел Макрон.<br /><br />В предизборната си кампания центристът Макрон заяви, че иска да закрие 120 000 места до края на петгодишния си мандат, за да намали бюджетния дефицит и да даде възможност Франция да изпълни европейските си ангажименти по бюджета, припомня "Франс...

Плевнелиев: Обществото е заблудено за "третия пол"

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-obshtestvoto-e-zabludeno-za-tretiia-pol-6079005

Росен Плевнелиев се обяви против идеята на БСП и Патриотите за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция, защото липсва смислен дебат по казуса

Задава се криза с личните лекари

https://offnews.bg//zdrave/zadava-se-kriza-s-lichnite-lekari-674291.html

Задава се криза с личните лекари заради постоянно намаляващия им брой и увеличаването на средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас. 

Повод да се повдигне отново въпросът е случай от Русе - на онкоболна жена се налага да потърси нов личен лекар, но среща само откази. 

В началото на януари Славея Йорданова научава, че личният ѝ лекар е починал. Налага ѝ се да влезе в болница заради бронхопневмония след изкаран грип. След излизането си от болницата жената започнала да търси нов личен лекар, което обаче се оказало трудна задача. Жената се свързва с около 10 общопрактикуващи лекари в Русе и всички ѝ отказват, като някои ѝ казват, че трябва да чака с месеци, други - че не могат да поемат повече пациенти. 

Славея подава жалба в РЗОК-Русе, обръща се и към медиите.

Според директора на РЗОК-Русе Калоян Копчев обаче проблем няма. Той обясни пред bTV, че веднага след получаването на жалбата се обадил на личен лекар, който веднага се съгласил да приеме жената. 

По думите му никой друг от пациентите на починалия общопрактикуващ лекар не са сигнализирали за проблем да бъдат приети при друг. 

"Не е нормативно коментирано, но в интерес на пациента е да може да бъде обслужван, така че ако лекарят има много пациенти, той може да прецени, че няма възможност да окаже необходимата медицинска помощ на съответното лице", заяви Копчев. 

Според директора на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров обаче личен лекар по закон не може да откаже да приеме пациент. 

Нормативната уредба не уточнява горна и долна граница за броя на пациентите на общопрактикуващите лекари. Да имаш личен лекар е неизменима част от статута ти на здравноосигурен. Отказът на личния лекар да приеме пациент е все едно общината да ти откаже адресна регистрация, подчерта Кацаров. 

За това, че има проблем с личните лекари, съобщи и Петър Самарев – член на Управителния съвет на Асоциацията на общопрактикуващите лекраи. 

"Това не е първият, няма да бъде и последният случай. От десетина години алармираме, че личните лекари намаляват като брой", каза Самарев. 

По думите му през 2000 г. личните лекари у нас са били около 5000, а сега се под 4000.

"Нямаме вече сили, средната възраст на личните лекари в страната е 59 години. Всеки от нас има някакъв предел, не може да обслужва пациенти до безкрай", коментира той, като допълни, че в следващите години проблемът само ще се задълбочава. 

Ако общопрактикуващ лекар има над 2500 пациенти, по закон трябва да назначи медицинска сестра и допълнителен лекар, което води и до допълнителни разходи за него. 

Според Самарев един от проблемите е, че липсват млади хора, които са искат да станат общопрактикуващи лекари, а една от причините за това е, че за младите тази професия не е интереса. 

Ако личния лекар отделя 10 минути за преглед на всеки пациент, две от тях са преглед, а останалото са документи, коментира той.  

Причините за срива на американските пазари

https://www.investor.bg/sasht/337/a/prichinite-za-sriva-na-amerikanskite-pazari-255244/

За разлика от миналото, за разпродажбите от тази и миналата седмица няма конкретна причина, а серия от фактори

Корпулентен депутатски туризъм. Или как #Кой може и да не е в парламента

http://clubz.bg/63837-korpulenten_deputatski_turizym_ili_kak_koj_moje_i_da_ne_e_v_parlamenta

Един от основните аргументи на противниците на мажоритарния вот (разбирай целия т. нар политически елит барабар с присъдружните политолози, социолози, неправителствени организации и т. н.) е, че този вот обслужва олигархията. Bullshit, както би казал Бойко Борисов, който според запознати вече знае и други думи на английски, освен congratulations. Достатъчно е само да се назове едно име, за да се разбие на пух и прах абсурдната теза за мажоритарния вот и олигархията: Делян Пеевски.

В момента Пеевски е депутат от Благоевград. В предишния парламент беше от Стара Загора. В по-предишния от Пазарджик. Въпросът е щеше ли да е възможен този корпулентен депутатски туризъм, ако депутатите се избираха мажоритарно?

Отговорът клони към твърдо не. Отдавна е известно, че районът на Пеевски е Пазарджик. Вероятно той там ще бъде винаги избиран, включително с мажоритарен вот. За другите две области обаче избирането му в едномандатен район никак не е сигурно.

Какво би представлявал мажоритарният вот за депутати, ако бъде въведен? Страната ще бъде разделена на едномандатни райони, във всеки от които ще има приблизително около 30 000 избиратели. И кандидатът, който ще спечели мандата, ще трябва да събере поне около 10 000 гласа.

В кой изборен район, освен Пазарджик, Пеевски би бил сигурен депутат? Ами в никой. Дори в бастионите на ДПС. Защото хората там едва ли ще гласуват за етнически българин и то точно за този етнически българин, който е една от основните причини за пълната политическа изолация на партията им. Въобще твърдият електорат на ДПС не би трябвало да се подценява. Това все пак са хора, които имаха смелостта се бунтуват дори срещу Тодор Живков. Едва ли самият Ахмед Доган ще си позволи да издигне Пеевски в Кърджали, примерно, дори с пропорционална система, при която ръководството решава кой ще влезе в съответната листа. Почетният председател на ДПС може да е всякакъв, но не е глупав.

Дори в Пазарджик на Пеевски ще му бъде доста трудно да бъде избран с мажоритарен вот. Избирателите в този район са малко над 240 000. А на последните избори ДПС там взе 14 644 гласа. На предишните парламентарни избори, когато все още нямаше ДОСТ, движението спечели 17 348 гласа. Това означава, че ДПС има потенциал да спечели най-много в два от 8-те едномандатни района, колкото биха били те в Пазарджишка област при мажоритарен вот. Като много е важно как точно ще бъде направено районирането. Ако селата, които консолидирано гласуват за Пеевски, са в различни едномантатни райони, той може и да не стане депутат.

Отделно ако е ясно в кой точно едномандатен район ще се яви Пеевски, то едва ли ще има медия, която да не отразява на място случващото се точно в този район. Със сигурност това ще бъде най-прозрачният вот, което вероятно допълнително ще затрудни неговия избор. В момента подобно отразяване няма как да се случи, тъй като е много трудно да се следят избори в цял един многомандатен район. Да не говорим, че обикновено видни фигури като Пеевски водят листи в два района - възможност, каквато при чист мажоритарен вот не би трябвало да съществува.

Изводът е ясен. Мажоритарният вот променя изцяло правилата на играта. Едно е да зависиш само и единствено от тясното партийно ръководство, съвсем друго да минаваш през цедката на едномандатен избирателен район - 30 000 избиратели, от които за теб да гласуват поне 10 000.

Огромното мнозинство от българския народ очевидно е наясно с това. Настроенията в полза на мажоритарния вот съществуват много отдавна, кажи-речи от зората на демокрацията. И именно поради тази причина избирателите вече се произнесоха много категорично на референдум в полза на такъв вот. Много по-категорично от избирателите във Великобритания за "Брекзит", например.

За разлика от политиците в Обединеното кралство обаче техните колеги у нас от всички партии се правят, че подобно произнасяне няма. "Спихна се референдумът". Такива разговори могат да се чуят в кулоарите на парламента от щастливи депутати. Само да не стане така, че спихнатият референдум да се превърне в надута до пръсване партия на Слави Трифонов на следващите избори.

Ако мажоритарната система наистина обслужваше олигархията, то тя отдавна щеше да бъде въведена. Закономерността, всъщност, е точно обратната. А ако част от олигархията си мисли, че ще спечели при мажоритарен вот, то тя сериозно греши.

Вдигат заплатите в БДЖ с 12,5 %

https://frognews.bg/novini/vdigat-zaplatite-bdj-12-5-procenta.html

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.

Пуснаха още два фитнеса на открито в пловдивския район "Източен", стават 7

https://www.24chasa.bg/region/article/6701581

Пуснаха още два фитнеса на открито в пловдивския район "Източен", стават 7Поредната площадка за фитнес на открито е готова в пловдивския кв. "Изгрев". Тя е оборудвана с уреди за спорт и се намира между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Босилек". "Изградихме я по искане на младежите от квартала", обясни кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. Според него тя дава възможност за активен спорт в паркова зона,

DEEP PURPLE & RAINBOW Tribute гастролира във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701542

DEEP PURPLE & RAINBOW Tribute гастролира във Велико Търново"Кикимора" с грандиозен концерт на 20 февруари в старата столица DEEP PURPLE & RAINBOW Tribute ще гастролира във Велико Търново на 20 февруари. Грандиозният концерт “Children in Time“ в Старата столица е на популярната рок група "Кикимора", чийто фронтмен е Николо Коцев. Феновете на рока ще чуят любимите хитове на световноизвестните банди в нов

Край на грипната ваканция във Варна, учениците се връщат в клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=368540

След дълга 8-дневна почивка от утре - 7 февруари сряда във Варна и Областта се възстановяват учебните занятия във всички училища. Припомняме учениците във Варна бяха разпуснати в грипна ваканция от 30 януари. Решението за възстановяване на занятията от днес бе взето преди минути от Областната комисия за борба с грипа, предаде репортер на Moreto.

Изключително брутален побой над ученик в Русе (видео)

http://dnes.dir.bg/news/ruse-poboy-uchenik-26854393

Видеоклип на побой над ученик от други младежи в Русе е качен в YouTube и шокира с изключителната си бруталност.

Борис Бекер рекламира дограма

https://offnews.bg//izvan-terena/boris-beker-reklamira-dograma-674297.html

Бившият номер 1 в мъжкия тенис Борис Бекер явно съвсем е свършил парите, защото е започнал да приема безразборни предложения за участие в реклами, пише "Сън".

Последният рекламен ангажимент на Мистър Бум-бум е с немски производител на дограма. За използването на образа на бившия спортист от компанията "Fenster 24" ще му платят 135 000 евро.

Покрай промоцията на дограма и стъклопакети, Бекер заработва с покани за събирания и гала вечери, ако му платят за присъствието.

През 2017 година Бекер обяви банкрут. Той дължи 32 милиона долара на бивш партньор в бизнеса и се съди също така с агента си за пари. Всяко евро му е добре дошло.

Наскоро се разбра, че Бекер не знае къде са му трофеите от турнирите от Големия шлем, спечелени през кариерата. Той ги търси, за да ги продаде.

Руската ЦИК регистрира днес Путин като кандидат-президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701556

Руската ЦИК регистрира днес Путин като кандидат-президентРуската ЦИК регистрира днес като кандидат за президентските избори през март действащия държавен глава Владимир Путин, подал заявка за участие като независим кандидат, съобщи ТАСС. Удостоверението от ЦИК бе връчено на Сергей Кабишев, главния юрист на изборния щаб на Путин, предаде БТА.  Като независим кандидат сегашният лидер бе длъжен да

Още един безпилотен влак ще се движи в Китай

https://www.vesti.bg/tehnologii/oshte-edin-bezpiloten-vlak-shte-se-dvizhi-v-kitaj-6079003

Този път китайската компания "Чанчун рейлуей" пуска новия безпилотен еднорелсов влак

Жена отказва да вземе $560 млн. от лотарията, ако не запази анонимността си

https://offnews.bg//sviat/zhena-otkazva-da-vzeme-560-mln-ot-lotariata-ako-ne-zapazi-anonimnos-674289.html

Жена от щата Ню Хампшър, САЩ, спечели от лотарията невероятните 560 милиона долара, но отказва да ги получи, ако не запази своята анонимност, съобщава "Вашингтон поуст".

Заради правилата на лотарията, спечелилата 9-цифрената сума скоро ще е известна на всички по света - на съседи, бивши съученици, но и на много непознати. 

Жената се обърнала към съда с желание да запази своята анонимност. Засега законът не е на нейна страна. Организаторите на лотарията посочват, че публичността на печелившите е гаранция срещу евентуална измама, а популярността им доприонася за натрупване на джакпотите. Според правилата на лотарията името на печелившия, местожителството му и спечелената сума трябва да бъдат публично достояние.

В същото време адвокатът на жената заявява, че тя е примерен и изявен член на общността си, ангажирана е с много обществени прояви и би желала и оттук нататък да може да  продължи спокойно с дейността си и да се разхожда по улиците без да бъде притеснявана.

Решението на съда предстои.

Пета порнозвезда умря мистериозно

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/peta-pornozvezda-umria-misteriozno.html

Пет порнозвезди умряха за три месеца. Причината за смъртта им - неясна.

Бъфет загуби над 5 млрд. долара за един ден

https://frognews.bg/novini/bafet-zagubi-nad-5-mlrd-dolara-edin-den.html

Световноизвестният инвеститор Уорън Бъфет загуби над 5 млрд. долара за ден. Това се случи след като вчера основните индекси в САЩ се сринаха.

SpaceX се готви да изстреля "най-мощната ракета на света"

https://www.actualno.com/cosmos/spacex-se-gotvi-da-izstrelja-naj-moshtnata-raketa-na-sveta-news_658272.html

SpaceX ("СпейсЕкс") са на път да осъществят първото пробно изстрелване на Falcon Heavy ("Фалкън хеви"), която трябва да се превърне в най-мощната действаща ракета в света и един ден да стигне до Луната или Марс. Изстрелването, което е предвидено за 13.30 часа (18.30 GMT) от Кейп Канаверал, Флорида, е най амбициозното досега за SpaceX и е приветствано от експерти от индустрията като нещо, което „би променило играта“, заради потенциала си да придвиж

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване