Европейска мрежа за интернет в самолетите ще заработи през юни

http://www.mediapool.bg/evropeiska-mrezha-za-internet-v-samoletite-shte-zaraboti-prez-yuni-news275167.html

Европейска мрежа за безжичен интернет за пътниците в самолетите ще бъде пусната до края на юни, съобщиха вчера компаниите, работещи по проекта, цитирани от "Ройтерс". Германският телекомуникационен оператор "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) и сателитният оператор "Инмарсат" (Inmarsat) си партнират в разработването на Европейската авиационна мрежа (European Aviation Metwork - EAN). Чрез комбиниране на около 300 базови станции във всяка страна от ЕС със сателит, проектът има за цел да осигури безпроблемен широколентов достъп до интернет над земната и водна повърхност в 28-те членки на блока. Досега европейските авиопревозвачи трябваше да разчитат на изцяло сателитна система за безжичен интернет достъп в самолетите над Европа.

Великобритания защити безплатното си здравеопазване след нападките на Тръмп

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124774_velikobritaniia_zashtiti_bezplatnoto_si_zdraveopazvane/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей заяви, че се гордее със здравната система на страната си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че тя е на път да фалира и не работи, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Премиерът се гордее, че има Национална здравна служба (НЗС), която е безплатна за тези, които ползват услугите й. Финансирането на НЗС е на рекордно високо равнище и е приоритет в бюджета, за който са отделени допълнителни 2.8 милиарда паунда (3.9 милиарда...

Столичните квартали "Западен парк" и "Гевгелийски" без парно и топла вода заради авария

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701342

Столичните квартали "Западен парк" и "Гевгелийски" без парно и топла вода заради аварияОт "Топлофикация - София" информираха, че поради аварии временно е прекъснато топлоподаването в кварталите "Западен парк" и "Гевгелийски", както и в блокове 513, 514 и 515 в ж.к. "Дружба" 2. От топлофикационното дружество обясниха за БТА, че авариите не са големи, като се очаква до няколко часа да бъде възстановено топлоподаването.

Земетресения забавят оборотите на най-голямото газово находище в Европа

https://www.investor.bg/surovini/365/a/zemetreseniia-zabaviat-oborotite-na-nai-goliamoto-gazovo-nahodishte-v-evropa-255020/

Добивът причинява трусове от години, заради което властите съветват той да бъде намален почти наполовина

Авангардна "звукова" изложба се открива днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368488

Днес в галерия Contemporary space се открива изложбата "Звуци от море, сърце и слънце" на визуалната артистка Светлана Мирчева, научи Moreto.net. От 19 часа е откриването, след което ще бъдат представени три нейни инсталации.

Как децата да развият дигитална грамотност? Отговаря Агенцията за закрила на детето

https://offnews.bg//obshtestvo/kak-detcata-da-razviat-digitalna-gramotnost-otgovaria-agentciata-za-z-674286.html

Как децата да развият дигитална грамотност? Как да отсяват информация от дезинформация в интернет? Отговори на тези въпроси ще дадат организаторите на "Дни на медийна грамотност", които ще се проведат във връзка с международния Ден за безопасен интернет - 6 февруари.

Той ще бъде отбелязан в 120 държави, сред които и България.

На 6-и в детския научен център „Музейко“ ще бъде даден старт на Националната кампания за провеждане на „Дни на медийната грамотност“ с подкрепата на новосъздадената Коалиция за медийна грамотност, която обединява 14 неправителствени организации, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето към Министерски съвет. В рамките на мероприятието Йоана Захариева, председател на Съвета на децата ще представи инициативата на детския консултативен орган към ДАЗД.

Съветът на децата към ДАЗД организира в рамките на националната инициатива прожекции на филма на „Кой е срещу теб в мрежата“ в 15 области в страната - Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново,Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите на филма на БНТ, ще се проведат дискусии за онлайн безопасността на децата. Инициативата се реализира с подкрепата на БНТ, ГДБОП, софтуерната фирма“Булбера“.

Официалното начало на инициативата на Съвета на децата към ДАЗД ще бъде дадено на 8 февруари в основно училище „Елин Пелин“ в Перник.

Какво е медийна грамотност според ДАЗД? Способност да се намира, преценява, използва и произвежда правдива информация в изобилието от медийни и дигитални източници и умения за ефективно и конструктивно взаимодействие с други хора в онлайн среда.

Как медийната грамотност помага на децата?

 Развиват умения за критично мислене, които са им от полза както във виртуалния, така и в реалния свят.

 Разбират как се формират и какви са целите на различните медийни послания.

 Разпознават дезинформация и лъжливи внушения.

 Възползват се от богатството от информация, за да се учат, образоват и развиват.

 Предпазват се от злоупотреби и посегателства онлайн.

 Стават пълноправни участници, а не само консуматори в съвременната информационно-медийна среда.

 Изразяват позиции по различни въпроси, които ги засягат

Плевнелиев е против референдум за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/plevneliev-e-protiv-referendum-za-istanbulskata-konventcia-674285.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се обяви против провеждане на референдум за Истанбулската конвенция - идея, която лансира БСП и която бе подкрепена и от Патриотите.

„Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден, и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това”, каза той в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Миналата седмица Плевнелиев разкритикува наследника си на "Дондуков" 2 Румен Радев за това, че не е заел ясна позиция за конвенцията. Впоследствие Радев направи официално обръщение, което публикува и във фейсбук профила си и в което заяви, че е против ратифицирането на документа.

"Неговото отношение вече е ясно. Аз не съм съгласен с подобно действие на държавен глава”, каза Плевнелиев.

По думите му, когато има тревоги в обществото, президентът не мълчи и не отлага своята позиция.

„Радвам се, че след едно забавяне, той излезе и се позиционира ясно. Когато има разделение и в много голяма степен лъжи, манипулации и некоректни дебати, липса на дебат по същество по една стратегически важна тема, каквато е защитата на жените и децата в България и по света от насилие, е редно държавният глава да излезе с ясни аргументи и да каже дали е „за” или „против”, коментира Росен Плевнелиев.

Задържаха 4-ма, набили полицаи в Златарица, един униформен в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701335

Задържаха 4-ма, набили полицаи в Златарица, един униформен в болницаЧетирима мъже от Златарица са задържани за хулиганство и оказване на съпротива на полицейски служители. В понеделник в 22,00 ч. в полицейското управление в Елена е получен сигнал от 26-годишна жена от Златарица, че в града група мъже ритали автомобила й, викали и псували, съобщиха от ОД МВР - Велико Търново.

Сирия разположи ПВО системи в северните части на страната

http://www.cross.bg/alepo-siriya-afrin-1567156.html

/КРОСС/ Сирийската армия е разположила нови противовъздушни (ПВО) системи и противовъздушни ракети по фронтовите линии в Алепо и Идлиб. Това обяви командир във военния алианс, сражаващ се в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад, цитиран от "Ройтерс". "Те покриват въздушното пространство на Северна Сирия", уточни командирът, като определи разполагането на силите като "послание за всички". ПВО системите са били изпратени на фронтовите линии с екстремистите в затънтени райони в Алепо и Идлиб. Турски военни самолети продължават да провеждат въздушни удари в северозападния сирийски кюрдски анклав Африн, който е част от провинция Алепо, което е част от голямата офанзива срещу сирийските кюрдски бойци от "Отрядите за защита на народа". Преди започването на турската офанзива срещу Африн, сирийското правителство заплашваше да сваля всички турски бойни самолети в сирийското въздушно пространство. Ръководената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") също действа в Северна Сирия, макар и на известно разстояние от град Алепо в територия, простираща се от град Манбидж до иракската граница на изток. Сирийските правителствени сили, подкрепяни от шиитски милиции, които са спонсорирани от Иран, провеждат офанзива в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб, която граничи с Африн на запад и е най-голямата територия от Сирия, която все още е под контрола на бунтовниците.    

Биткойнът се срина с нови 24% и се търгува малко над 6 хил. долара

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-се-срина-с-нови-24-и-се-търгува-малко-над-6-хил-долара_l.a_i.757500_at.1.html

Най-популярната в света криптовалута Bitcoin (биткойн) продължава да губи от стойността си при търговията. В сутрешните часове във вторник един ...

Увеличиха заплатите в БДЖ

http://dnes.dir.bg/news/bdz-reformi-vladimirov-vladimir-hristian-krastev-26853821

Нападките през последните дни са заради хора, които не са доволни, че реформите в железниците вървят, каза шефът на БДЖ. Заплатите в компанията са увеличени.

Фондовата борса в София купи Българската независима енергийна борса

https://www.actualno.com/business/fondovata-borsa-v-sofija-kupi-bylgarskata-nezavisima-energijna-borsa-news_658243.html

Българска фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Стойността на сделката между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ) е 5.2 млн. лева. БЕХ беше едноличен собственик на Енергийната борса. 4 млн. лева от цената са платени при придобиването на акциите, останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала. „Това е знаков момент, който щ

Боил Банов: Дигитализацията е ключът към опазване на културното наследство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701337

Боил Банов: Дигитализацията е ключът към опазване на културното наследствоДигитализацията е ключът за опазване на културното наследство. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Денят започва“ по БНТ. По отношение на законовите промени, които се предприемат, за да се опазят музейните сбирки и да не могат да се случват замени на експонати, министър Банов отбеляза,

Любомир Кючуков: Неприемането на България в Шенген би било неуспех

https://frognews.bg/novini/liubomir-kiuchukov-nepriemaneto-balgariia-shengen-bilo-neuspeh.html

Членството ни в Шенген не е право, а задължение. Там има определени условия, които трябва да се покрият, България ги е изпълнила. Сега се решава дебата за бъдещето на ЕС. Неучастието ни в Шенген и в Еврозоната, ни изтласква в периферията. От тази гледна точка неприемането на България в Шенген би било неуспех.

Къде е върховенството на правото при Московски?

https://www.actualno.com/actualno/kyde-e-vyrhovenstvoto-na-pravoto-pri-moskovski-news_658152.html

В края на миналата работна седмица голямо нещастие сполетя семейството на министъра на транспорта Ивайло Московски. При инцидент с моторна шейна загина 4-годишният син на министъра. Коментар на редактора Вече изминаха три пълни денонощия и тече четвърто, откакто инцидентът стана факт, а информацията по случая продължава да е нетипично оскъдна. Каквото знаем, го знаем реално от петък (2 февруари) вечерта. А то е много малко – че "най-вероятно" неравност по урегулирано трасе

Зорница Русинова: Трябва да постигнем равни права на командированите в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6700809

Зорница Русинова: Трябва да постигнем равни права на командированите в ЕСОбсъжда се въвеждането на отпуск за бащите Гъвкаво работно време за родителите за деца до 8 г., каза заместник-министърът на труда и социалната политика - Българското председателство започна преговори с Европейския парламент за приемането на промените в директивата за командироване на работници в ЕС.

Огнян Златев: Сега е най-подходящият момент за евроинтеграция на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701338

Огнян Златев: Сега е най-подходящият момент за евроинтеграция на Западните БалканиСега е най-подходящият момент за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Това казаза „Фокус“ ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев по повод новия доклад на ЕК за бързо приобщаване на Западните Балкани, които ще бъде оповестен днес. По думите му това е една от заслугите на Българското

Вече ремонтират бул. "Дондуков" и през нощта

https://www.actualno.com/sofia/veche-remontirat-bul-dondukov-i-prez-noshtta-news_658237.html

Жители на София са заснели как работници пренареждат павета на бул. "Дондуков". Ремонтът е бил извършен в средата на булеварда срещу Младежкия театър и улица „Бачо Киро“. Това не е първият ремонт в този участък, но за пръв път той се извършва нощем – след 22.00 часа, когато почти няма движение по „Дондуков“, припомня БГНЕС. Ето и кратка хронология на ремонтите на важната градска артерия: 3 юли 2017 г.: Реконструкцията на бул. &bd

Берлускони: Мигрантите ограбват банките и са социална бомба със закъснител

https://www.actualno.com/europe/berluskoni-migrantite-ograbvat-bankite-i-sa-socialna-bomba-sys-zakysnitel-news_658240.html

600-те хиляди нелегални имигранти в Италия са „социална бомба, която е готова да избухне". Това заяви бившият министър-председател на страната Силвио Берлускони. Съответните коментари 81-годишният политик направи, след като полицията арестува 29-годишен нигериец за убийството на млада италианка, отбелязва британският вестник The Times. Хилядите мигранти, твърди бившият премиер, „преживяват от престъпления" и съгласно думите му са отговорни за повечето банкови граб

България е на последно място по върховенство на закона в ЕС

https://frognews.bg/novini/balgariia-posledno-miasto-varhovenstvo-zakona.html

България е на 55-о място по върховенство на закона в световния рейтинг за 2017/2018 г., съставен от неправителствената организация World Justice Project (WJP). В проучването са обхванати 113 държави.

Рязък спад на индекса Дау Джонс разтревожи инвеститорите

http://www.moreto.net/novini.php?n=368524

Фондовият индекс Дау Джонс падна в понеделник с 1175 пункта или 4.6%, което е най-големият дневен срив от 2008 г. - времето на финансовата криза, предадоха информационните агенции. На 29 септември 2008 година беше регистриран спад на индекса със 777.

Природозащитничка се съблече при минус 16 градуса в Южна Корея против търговията с животински кожи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701330

Природозащитничка се съблече при минус 16 градуса в Южна Корея против търговията с животински кожиПриродозащитничка се съблече днес по бельо в Пьончан при минус 16 градуса по Целзий, за да протестира срещу търговията с животински кожи, предаде Франс прес. Ашли Фруно от организацията за защита на правата на животните ПЕТА не се уплаши от студеното време в южнокорейския курорт, който ще приеме от петък 23-ите зимни олимпийски игри, предаде БТА.

Курсът на биткойна се срина под 6000 долара

http://www.cross.bg/chasa-dolara-kyrsut-1567155.html

/КРОСС/ Курсът на дигиталната валута биткойн днес спадна под прага от 6000 долара на електронната борса Койндеск (Coindesk), съобщи ТАСС. Към 08:00 часа московско време (07:00 часа българско време) курсът на криптовалутата се срина с 13,3 на сто до 5996 долара. През последвалия час котировките все пак отново се повишиха и намалиха спада до 8,6 на сто. Към 09:00 часа московско време (08:00 часа българско време) биткойнът се котираше за 6320 долара.    

Apple се готви да се откаже от сделката си с Qualcomm?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-se-gotvi-da-se-otkaje-ot-sdelkata-si-s-qualcomm-255235/

Технологичният гигант търси по-евтини компоненти за новото си поколение iPhone, твърдят анализатори

Евродепутатите решават за отпаднето на лятното часово време

http://dnes.dir.bg/news/evroparlament-vreme-ljatno-chasovo-26853782

Европарламентът ще решава днес ще отпадне ли лятното часово време. За предложението настояват предимно балтийските и скандинавски страни.

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701328

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в ХоландияТерез и Масуд – лъвчетата, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия, предаде Би Ти Ви. Двете животни са настанени в специално помещение за адаптация и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701328

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в ХоландияТерез и Масуд – лъвчетата, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия, предаде Би Ти Ви. Двете животни са настанени в специално помещение за адаптация и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

"Челси" е на път да уволни Антонио Конте

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124767_chelsi_e_na_put_da_uvolni_antonio_konte/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте е все по-близо до уволнението, твърдят медиите в Англия. Според част от таблоидите на Острова раздялата с италианеца може да стане факт още тези седмица.<br /><br />В понеделник шампионите претърпяха тежко поражение с 1:4 от "Уотфорд". Само пет дни по-рано те бяха разбити у дома с 0:3 от друг от борещите се за оцеляване отбори - "Борнемут". За пръв път от 1995 г. сините загубиха два поредни мача с разлика от три...

Соломон Паси: ЕС не изпълнява своя ангажимент към България за Шенген

https://www.actualno.com/politics/solomon-pasi-es-ne-izpylnjava-svoja-angajiment-kym-bylgarija-za-shengen-news_658227.html

ЕС не изпълнява своя ангажимент към България , има определени страни-членки които пречат. Имаме задължение ние да влезем и ЕС да ни приеме и това произтича от Договореното не изпълнява поставят се нови изкуствени условия, които не могат да бъдат поставени в съотвтествие с този договор." Това каза в интервю за bTV бившият външен министър Соломон Паси. По думите му чисто тактически влизането в Еврозоната ще улесни влизането в Шенген. "Проблемът, е че не са назовани конкретни условия з

Цените на петрола продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-понижават_l.a_i.757499_at.1.html

Цените на петрола в понеделник спаднаха, след като доларът възобнови опитът за стабилизиране. Според данните от търговията на 5 февруари...

Суфражетките, правото на жените да гласуват и Истанбулската конвенция

http://clubz.bg/63829-sufrajetkite_pravoto_na_jenite_da_glasuvat_i_istanbulskata_konvenciq

На днешния ден преди 100 години жените във Великобритания получават правото да гласуват. Това е резултат на дългата и продължителна борба на суфражетките. Тяхното движение стартира още през 1870 г. Организацията им обаче е сформирана през 1903 г.

Суфражетките са били всичко друго, но не и мили и кротки дами. Те са чупили витрини, слагали са бомби, саботирали са електрическата мрежа, включително са организирали атентат срещу дома на премиера Дейвид Лойд Джордж през 1913 г. Една от тях, Емили Дейвидсън, дори се самоубива публично, като се хвърля под копитата на коня, който тича за крал Джордж Пети. Много от тях са арестувани и пратени в затвора, където обаче обявяват гладни стачки.

И тъй като сред противниците на актуалната днес Истанбулска конвенция се чуха и аргументи как ние тук, в България, сме много преди Запада в цивилизационното си развитие по този въпрос, ето малко фактология за сравнение:

- През 1909 г. със Закона за народната просвета за пръв път у нас се дава право на жените да бъдат избирани в училищните настоятелства, без да могат да участват в гласуването.

 - През 1937 г. "жените майки от законен брак" получават правото да гласуват в местни избори, но не и да бъдат избирани.

- През 1938 г. това право се разширява за гласуване в парламентарни избори за жените над 21 години, които са "омъжени, разведени или вдовици". Дава им се само активно избирателно право - т.е. да гласуват, но не и да бъдат избирани (пасивно избирателно право).

- През 1944 г. жените в България придобиват равни избирателни права.

- През 1945 г. в 26-ото обикновено народно събрани са избрани първите 16 жени за депутати.

Успокоитено е, че все пак тесногръдието не е типично нашенски патент. Един от основните аргументи срещу суфражетките е бил, че предават ролята на жената като съпруга и майка.

Да ви звучи познато?

Захариева: Нуждаем се от нова система за предоставяне на убежище

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-nujdaem-se-ot-nova-sistema-za-predostavjane-na-ubejishte-news_658231.html

Европейският съюз се нуждае от нова система за предоставяне на убежище. Това заяви българският министър на външните работи и вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник Die Welt, цитирано от агенция "Фокус". България подкрепя квотите на Брюксел за разпределяне на бежанци сред държавите от Общността, увери Захариева. Същевременно тя подчерта: „Нуждаем се от нова система за предоставяне на убежище. Но бих искал да добавя,

До края на седмицата „Дунав” подписва с бразилец и алжирец, сенегалецът остава на проби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6701319

До края на седмицата „Дунав” подписва с бразилец и алжирец, сенегалецът остава на пробиРусенци се опитват да вкарат в България Н’Дайе, има проблеми с визата До края на седмицата се очаква „Дунав” да подпише договори с изпробваните в Анталия бразилски нападател Виктор Санчис и алжиреца с френски паспорт Насим Дзитуни, съобщи изп. директор на клуба Ивайло Петков. Остава да бъдат изчистени само някои детайли, но важното е,

България крие бивш шеф на Лукойл издирван от Украинската Антикорпуционна Прокуратура

https://bivol.bg/belenky.html

Алексей Беленкий е издирван чрез Интерпол, за да му бъде повдигнато обвинение за злоупотреби с обществени поръчки за милиони евро от търгове на украинските железници. По петите му е Украинската Антикорпуционна Прокуратура, която разследва случая, заради съпричастност към схемата на политически лица. Българската полиция обаче не го открила и прекратила издирването. Биволъ откри резиденцията на […]

Халеп и Бушар пропускат мача Румъния - Канада за "Фед Къп"

https://offnews.bg//tenis/halep-i-bushar-propuskat-macha-rumania-kanada-za-fed-kap-674283.html

Втората в световната ранглиста Симона Халеп няма да играе за Румъния в домакинството срещу Канада от Световна група II На "Фед Къп", неофициално световно отборно първенство по тенис за жени.

Местната агенция "Аджерпрес" съобщи, че Халеп ще подкрепя сънародничките си от трибуните в Клуж-Напока, но няма да излезе на корта за срещата на 10 и 11 февруари.

На нейно място е повикана 76-ата в класацията на WТА Ана Богдан, а останалите три румънки в състава са Сорана Кърстя, Ирина-Камелия Бегу и Ралука Олару.

Халеп не е играла от драматичната си трисетова загуба от датчанката Каролин Вожняцки на финала на Откритото първенство на Австралия на 27 февруари, след което беше приета в болница заради обезводняване.

Впоследствие тя отказа участие в турнира в Санкт Петербург през миналата седмица, въпреки, че домакините рекламираха турнира с нейното участие.


За Канада няма да играе първата ракета на страната Южени Бушар, а най-предно класираната в отбора е 143-ата в света Карол Чжао. Бушар не е контузена, но изпадна от топ 100 и в момента се е фокусирала върху участието си в малки турнири, за да си върне отново по-челно място в ранглистата.

Изстрелването на Falcon Heavy (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63828-izstrelvaneto_na_falcon_heavy_video

Тази вечер частната космическа компания SpaceX ще изстрелва новата си ракета - Falcon Heavy.

Тежкотоварният космически апарат ще тръгне към Космоса след 20.30 ч българско време. Ако излитането не започне в рамките на 2 часа и половина, то ще се отложи за утре.

Falcon Heavy ще има два пъти повече място за товари от всички свои конкуренти досега - около 54 тона.

Довечера обаче ще излети скромно натоварена - с червения Tesla Roadster на самия Илон Мъск. Той първо обяви грандиозно намерението си да прати луксозния модел на електромобила си в Космоса. После каза пред журналистите, че се е шегувал. В крайна сметка се оказа, че е напълно сериозен.

27 от новите двигатели "Мерлин", три пъти повече от сегашната най-голяма ракета на SpaceX - Falcon 9, ще задвижват Falcon Heavy. Ракетата трябва да се приземи обратно след излитането в базата на ВВС на нос Канаверал, Флорида. Именно кацането ще бъде по-тежката задача за хората на Мъск.

Изстрелването ще бъде излъчвано на живо в YouTube, като предаването започва в 20.15 ч тази вечер. Можете да го гледате тук:

 

 

Днес излиза "тежката" ракета на Мъск - Falcon Heavy

http://clubz.bg/63828-dnes_izliza_tejkata_raketa_na_mysk_falcon_heavy

Тази вечер частната космическа компания SpaceX ще изстрелва новата си ракета - Falcon Heavy.

Тежкотоварният космически апарат ще тръгне към Космоса след 20.30 ч българско време. Ако излитането не започне в рамките на 2 часа и половина, то ще се отложи за утре.

Falcon Heavy ще има два пъти повече място за товари от всички свои конкуренти досега - около 54 тона.

Довечера обаче ще излети скромно натоварена - с червения Tesla Roadster на самия Илон Мъск. Той първо обяви грандиозно намерението си да прати луксозния модел на електромобила си в Космоса. После каза пред журналистите, че се е шегувал. В крайна сметка се оказа, че е напълно сериозен.

27 от новите двигатели "Мерлин", три пъти повече от сегашната най-голяма ракета на SpaceX - Falcon 9, ще задвижват Falcon Heavy. Ракетата трябва да се приземи обратно след излитането в базата на ВВС на нос Канаверал, Флорида. Именно кацането ще бъде по-тежката задача за хората на Мъск.

Изстрелването ще бъде излъчвано на живо в YouTube, като предаването започва в 20.15 ч тази вечер. Можете да го гледате тук:

 

 

Димов: Целта е следващия отоплителен сезон на пазара да няма гориво с лошо качество

https://www.actualno.com/society/dimov-celta-e-sledvashtija-otoplitelen-sezon-na-pazara-da-njama-gorivo-s-losho-kachestvo-news_658234.html

За следващия отоплителен сезон целта е да не се допуска на пазара гориво с лошо качество. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред BG on Air. „Вчера имаше чист въздух в София. Въздухът в София има тенденция към подобряване през последните 6 години, но все още не е достигнал качеството, което би трябвало да имаме. Има два параметъра, които се мерят от Националната система за качество на въздуха. Единият са средноденонощните превишения, от които все още сме далеч

Среща с нарцисист: за какво да му благодарим

https://www.actualno.com/curious/sreshta-s-narcisist-za-kakvo-da-mu-blagodarim-news_658222.html

Никой не е застрахован от среща с нарцисист. Това може бъде вашият началник, колега или роднина. Когато успеем да приемем сблъсъка си с него, като важен житейски урок и да благодарим за това,ще се окажем в изгодна житейска позиция, смята психологът Марина Мяус. Нарцисистът е майстор на манипулацията. Той знае уязвимите ви места и нанася удар по тях. Дори ако умеете да водите разговор прекрасно и да намирате решения, които биха удовлетворили и дете страни, няма да намерите общ език. Това така,

Във "Виница" ще дегустират домашно вино на конкурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=368526

Традиционният конкурс "Трифон Зарезан" за най-добро домашно вино ще се проведе във варненския квартал "Виница", припомня Moreto.net. Организаторите от Обществен съвет "Виница" и местният пенсионерски клуб посочват, че вина за дегустация могат да се предоставят до 10 февруари в кметството и в пенсионерския клуб на ъгъла на улиците "Цар Борис Трети" и "Св.

Паника на Уолстрийт - индексът "Дау Джоунс" се срина като през 2008 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701309

Паника на Уолстрийт - индексът "Дау Джоунс" се срина като през 2008 г.Паника настъпи на Уолстрийт снощи след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Предаван на живо по телевизията, сривът на Дау Джоунс прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк.

Паника на „Уолстрийт“ след срив на „Дау Джоунс“

//dariknews.bg/novini/sviat/panika-na-uolstrijt-sled-sriv-na-dau-dzhouns-2076853

Паника настъпи на Уолстрийт след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

След леко повишаване, последвало срива, до

Най-успешните двойки в зодиака (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-uspeshnite-dvojki-v-zodiaka-video-2076786

Може да имаме връзка с представител на всяка зодия, но сами усещаме, че с някои си пасваме повече, а с други не чак толкова.

Има двойки, които се сработват по-бързо и по-добре от останалите. Това е така, защото връзката между зодиакалните им знаци е по-силна.

В

Учени опитват да разбулят мистерията около огнени кълба, паднали от небето в Перу (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-opitvat-da-razbuliat-misteriiata-okolo-ogneni-kylba-padnali-ot-nebeto-v-peru-video-2076917

Учени от Перу се опитват да разбулят мистерията около огнени кълба, паднали от небето в нощта на 27 януари в южната част на страната.

Огне

Венецуела девалвира валутата си с 99.6% (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124704_venecuela_devalvira_valutata_si_s_996_video/?ref=rss


Броени дни след като Международният валутен фонд прогнозира 13 000 процента инфлация във Венецуела за 2018 г., централната банка в Каракас обяви девалвация на националната валута с над 99% спрямо официалния обменен курс.<br /><br />На новата официална платформа за валутен обмен, известна като DICOM, един долар вече ще струва около 25 000 боливара, а едно евро - почти 31 000. Това е обезценяване с 86.6% спрямо предишния курс в DICOM и 99.6% спрямо субсидирания курс от 10 боливара за...

Венецуела девалвира валутата си с 99.6%

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124704_venecuela_devalvira_valutata_si_s_996/?ref=rss


Броени дни, след като Международният валутен фонд прогнозира 13 000 процента инфлация във Венецуела за 2018 г., централната банка в Каракас обяви девалвация на националната валута с над 99% спрямо официалния обменен курс.<br /><br />На новата официална платформа за валутен обмен, известна като DICOM, един долар вече ще струва около 25 000 боливара, а едно евро - почти 31 000. Това е обезценяване с 86.6% спрямо предишния курс в DICOM и 99.6% спрямо субсидирания курс от 10 боливара за...

Британски съд ще решава дали да отмени заповедта за арест на Джулиан Асандж

http://www.cross.bg/asandzh-dzhylian-beshe-1567154.html

/КРОСС/ Британски съд ще решава дали да отмени заповедта за арест на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Тя беше издадена заради нарушение от негова страна на условията, при които беше освободен под гаранция във връзка с друг съдебен случай. Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон, след като страната му предостави гражданство. Според съобщенията здравето на Асандж е отслабено. 46-годишният австралиец е преследван и от американското правосъдие заради публикуване на секретни документи.    

Във Фейсбук: Продават 12-годишна за 100 хил. евро

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vyv-fejsbuk-prodavat-12-godishna-za-100-hil.-evro-6078998

Въпреки че според родителите на непълнолетната, обявата с цел брак на дъщеря им е детска шега, социалните се заемат със случая

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701313

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. В пo-високите части има умерен до силен вятър. Сутрешните температури са от минус 5 до 0 градуса. Лифтовите съоръжения и ски пистите във всички курорти работят с нормалния си график. Няма регистрирани инциденти с туристи през

Нова европейска мрежа за безжичен интернет в самолетите ще заработи до юни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124771_nova_evropeiska_mreja_za_bezjichen_internet_v/?ref=rss


Нова европейска мрежа за безжичен интернет за пътниците в самолетите ще бъде пусната до края на юни, съобщиха вчера компаниите, работещи по проекта, цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Германският телекомуникационен оператор "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) и сателитният оператор "Инмарсат" (Inmarsat) си партнират в разработването на Европейската авиационна мрежа (European Aviation Metwork - EAN).<br /><br />Чрез комбиниране на около 300...

Боил Банов: Има избран директор на НИМ

https://www.actualno.com/politics/boil-banov-ima-izbran-direktor-na-nim-news_658229.html

Има избран директор на НИМ, но имам притеснение, че преди да съм разписал, мога да го оповестя. Конкурсът мина вчера (5 февруари). Това заяви министърът на културата Боил Банов в ефира на БНТ. ​По темата с развитието на музеите той каза, че каквито и законови промени да се предлагат, ключът е в дигитализацията и заснемането. Не може да подценяваме нашите общини. Не можем да се откажем от регионалните политики и не бива. Ние работим много по дигитализация вече, по т. нар. "Норвежка програм

За стандарта по акушерство и гинекология или за Луси и Мери

http://clubz.bg/63827-za_standarta_po_akusherstvo_i_ginekologiq_ili_za_lusi_i_meri

Снимки 2 МЕДИЦИНА ЗДРАВЕ бебе кувьоз родилно Cropped

Денят е петък, 2 февруари 2018г., мястото е долната камара на Парламента във Великобритания. По време на дискусията за приемане на специален закон за регистрация на новородени под 24 гестационна седмица, депутатът от партията на лейбъристите Шарън Ходжсън разказва през сълзи за раждането на дъщеря си Луси. Нейното бебе се ражда мъртво 3 дни преди навършването на 24 гестационна седмица-границата, след която новородените в Англия се регистрират като такива, т.е получават акт за раждане. „Държах я в ръцете си и докато трябваше да осъзная какво се беше случило току що, аз трябваше да разбера още, че официално тя не съществува, че тя няма да получи никакъв акт за раждане или смърт. Тя беше три-четири дни по-малка от 24 гестационна седмица.“

Денят е петък, 2 февруари 2018г., мястото е България. Току що е публикуван за обсъждане проектът на нов медицински стандарт по „Акушерство и гинекология“. В него наред с всички изисквания за оборудване на клиники и отделения, изисквания за наличие на апаратура, човешки ресурси и материално-техническа база за отделните нива на компетентност, са посочени и няколко на пръв поглед банални дефиниции.

Предисторията

През 2014г. Министерството на здравеопазването приема медицински стандарт по акушерство и гинекология, който въвежда дефиниция за потенциална жизнеспобност на новороденото: при раждането си то трябва да тежи поне 800 грама или да е родено в 26 гестационна седмица. Ако бебето не изпълни тези изисквания, има още един шанс-да оживее три дни, след които ще бъде регистрирано, т.е няма да влезе в статистиката като „аборт“. Въведените изисквания с този стандарт са завишени спрямо съществуващите преди това 600 грама и/или 22 гестационна седмица. „Какво от това?“, биха казали хора, които не са губили няколкограмовото си бебе като Шарън Ходжсън или като много незнайни жени, живеещи сред нас тук, в България.

Няколко грама по-леки или няколко дни по-малки

Няколко грама или дни делят новородените на „аборти“ и „раждане“. Последните получават акт за раждане, възможност да живеят или да умрат. Останалите се водят аборт и нямат привилегията дори да бъдат погребани. По силата на нормативната уредба в страната, абортите са биологични отпадъци като плацентите, отрязаните апендикси, ампутираните крайници и премахнатите органи. Съгласно чл. 45, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация, преценката дали детето е родено живо или мъртво, или е налице аборт, се прави от компетентно медицинско лице, в съответствие с медицинските стандарти, като според чл. 61 ЗГР, в приложимата редакция, препис-извлечение от акта за смърт представлява разрешение за погребение, а при аборт изобщо не се съставя акт за раждане, респективно не се издава акт за смърт. В случай, че се приеме, че е налице аборт, родителите не могат да погребат новороденото.

Това не е единствената последица

 В България няма общоприети коненсуси относно реанимацията и оказването на медицинска помощ на новородени под границите на жизнеспособността. Реално абортите не са субекти на правото, следователно медицинският персонал не носи отговорност при неоказване на медицинска помощ. В много държави (като Австралия, Дания, САЩ) са приети протоколи, според които, независимо от правните последици относно правосубектността на новороденото, се предприема кардио-пулмонална ресуститация на новороденото или се оказват палиативни грижи, като се взима предвид мнението и желанието на родителите. Последиците от раждането под границите на жизнеспособността са различни по отношение на гражданската регистрация и възможността за оказване на медицинска помощ и реанимационни действия. Така например родените под 28 г.с в Дания не се регистрират първоначално, но това не означава, че се оставят без необходимото лечение и грижа.

Заради всички тези особености на българския стандарт, Фондация „Макове за Мери“ обжалва тези разпоредби, които Върховният административен съд отмени през есента на 2016г. Малко след това Министерството на здравеопазването въведе временни правила за определяне на границите между аборт и раждане, като въведе изискванията на СЗО: тегло при раждането не по-малко от 500гр; срок на бременността 22 г.с (ако теглото не може да се определи); дължина на тялото над 25 см. (ако теглото и г.с не могат да се определят).

Какво се предлага сега

С приетия проект на нов медицински стандарт се въвеждат нови граници на жизнеспособност: определят се нови критерии по отношение на теглото на новороденото и гестационната седмица. „Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода равно и над 700 грама и е налице потенциална възможност да приживее без интензивно дихателно подпомагане.“ Премахнато е изискването за преживяемост от три дни на новородените, които не отговарят на тези критерии.

Последиците от тези нови правила

 Освен, че изискванията за тегло и гестационна възраст видимо се различават от препоръчителните според Световната здравна организация, допълнителният критерий за самостоятелно дишане ще постави много въпроси. Изборът на конкретно тегло и възраст се аргументирани подробно в мотивите към проекта на наредбата по следния начин: „В заключение, базирайки се на българския клиничен опит, опита и стандартите на повече от страните в Европа и възможностите в България, в проекта на наредбата се предлага като най- приемлива граница между раждане и аборт да се приеме 25 г.с +0 дни и повече и тегло ≥ 700 грама.“ Коментарът няма да се спира на медицинските критерии, довели до това предложение, а само до правните последици от евентуалното му приемане.

Граматическото тълкуване на посочената по-горе норма води до извода, че заедно с критериите за тегло и гестационна възраст, е необходимо и новороденото да може да диша само, в противен случай то ще премине в графа „аборти“. Това на практика означава, че всяко новородено, което има дихателни проблеми и не може да диша само, ще се води аборт, дори да тежи 4 килограма. По този начин се поставя под въпрос задължителността на медицинските действия, насочени към реанимиране на тези деца. Все пак никой не задължава медицинския персонал да реанимира аборти. Нещо повече, всяко  мъртвородено дете (защото то по дефиниция не може да диша само), без значение от килограмите и гестационната си възраст, ще се приема като „аборт“ с всички последици за това, включително невъзможността за близките му да го погребат. Това обезсмисля цялата реформа, която Фондация „Макове за Мери“ успя да постигне в Закона за гражданската регистрация във връзка с погребението на мъртвородени деца.

Възможна е и друга хипотеза. Според този медицинския стандарт „жив плод“ е плод, който проявява признаци на кръвна циркулация. Следователно на тази дефиниция може да отговаря „плод“ под границите на потенциалната жизнеспособност и над тях. Какви са задълженията на медицинския персонал спрямо живия плод, който не отговаря на изискванията за „потенциална жизнеспособност“? Има ли право този плод на реанимация или палиативни грижи? Имат ли право родителите на информиран отказ/съгласие за прилаганите дейности?

И ако тези въпроси Ви се струват  евентуално разрешими, нека добавя, че в новия стандарт е премахната възможността един плод, роден като „аборт“, да се трансформира в новородено, ако оживее над 72 часа. Това означава, че няма граница, след която първоначално „нежизнеспособното“ новородено да може да се счита за субект. И ако случайно някой оживее макар и роден под границите на жизнеспособността, ще се окаже, че цял живот ще е аборт!

Този абсурден резултат влияе и върху здравноосигурителните отношения между РЗОК и лечебното заведение при лечението на новородени под определените граници. Болниците могат да получат плащане за лечение на здравноосигурени лица, т.е хора, с акт за раждане (и акт за смърт в определени случаи). Ако болниците лекуват новородени, които нямат и не са получили статута на субекти на правото, няма да получат заплащане от Касата за тези разходи. Какво ще се случи, ако в продължение на дни се лекува новородено под границите, предлагани в стандарта, което в последствие почине?

Интересно е, че в мотивите към предложената наредба е посочено, че „децата родени под 25 г.с. при преживяемост над 72 ч. трябва да се запишат като раждане.“, но това не е записано в стандарта.

Какво можем да направим

Луси не е единствената, която е останала регистрирана в сърцата на близките си, но не съществува дори в статистиката. Да, колкото по-висока е границата за жизнеспособност, толкова повече новородени ще бъдат регистрирани като аборти и няма да влязат в и без това кошмарната ни статистика за неонатална смъртност в страната ни. За разлика от много бебета, считани за „биологични отпадъци“ в България, Луси е била погребана от майка си, макар и да е нямала формалните актове за гражданско състояние. Това не е възможно в България.

Стандартите могат да предвиждат конкретни граници на жизнеспособност, които обаче да съответстват на световните постижения на медицината, а не да се обясняват с мотива: тук толкова си можем. Стандартите обаче трябва да въвеждат (или препращат) към конкретни консенсуси за поведение при раждане на бебета на границите на жизнеспособността, така че да се гарантира правото им на живот, на обезболяване и на достойна смърт. Родителите трябва да могат да участват във взимането на решения, свръзани с ренимирането и палиативните  грижи за техните деца, като получават адекватна информация. Защото често им е отнемано правото дори да се сбогуват с децата си. Родителите трябва да имат право на достойно сбогуване с детето си, като погребението на бебетата, неотговарящи на критериите в стандартите, следва да се приеме за напълно нормална практика.

Защото за нормотворците тези деца може и да са „плодове“, „аборти“, „биологичен отпадък“, начин за вместване в правилната статистика, но за родителите, братята и сестрите им, тези деца са Луси, Лейла и Мери.

Текстът е от блога на адвокат Мария Шаркова.

Руска медия: Почти 50% от руснаците искат децата им да станат тайни агенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701312

Руска медия: Почти 50% от руснаците искат децата им да станат тайни агентиВ. "Ведомости" разсъждава в редакционен коментар защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският ежедневник. В сравнение с 2001 г.

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Септември

http://www.mediapool.bg/spetssadat-otstrani-ot-dlazhnost-kmeta-na-septemvri-news275166.html

Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев и негов подчинен. Решението бе взето късно в понеделник вечерта. Мотивите – двамата могат да влияят на разследването, ако останат на работа. Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. В понеделник стотина души от Септември и кметове на околните села останаха около и в сградата на съда в подкрепа на кмета. Съдът прие мотивите на обвинението, че Марин Рачев може да окаже влияние на свидетелите от общината и да укрие документи или да ги подправи. "За мен решението не съответства на доказателствата, които се представиха в днешното заседание и заради това ще обжалваме решението в законово установения срок”, каза Марин Рачев след като съдът се произнесе. Според защитата този случай е пример как действа Специализираният съд, след като законовите изменения му разшириха правомощията. "Прокуратурата също в искането си не сочи конкретни имена, на които ще бъде въздействано. Всички тези неща в Наказателния процес, ако се спазват някакви норми като се правим на европейци, би следвало да са конкретизирани и доказани”, заяви адв. Васил Василев, защитник на Марин Рачев. Според него тези случаи на отстраняване от длъжност тепърва започват. Аргументите му – законовите изменения от 5 ноември миналата година дават много власт на Специализирания съд, който единствено може да гледа тези дела. Марин Рачев стана първият задържан при акция с участието на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно имущество миналата седмица. Според прокуратурата той е развил корупционна схема в общината, включвайки в нея редица свои роднини, които формално представляват негови фирми в сделки за обществени поръчки. Кметът получи две обвинения – за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Според предварителните сметки на разследващите с действията си той е нанесъл на общината щети за около 13 млн. лева.

"Пристигнахме!"

http://clubz.bg/63826-pristignahme

"Пристигнахме!"

Така от Фондация "Четири лапи" ознаменуваха пристигането на двете лъвчета Масуд и Терез, превърнали се в национална кауза, в спасителния център в Холандия. 

Това се случва близо половин година след като бяха спасени от Разградския зоопарк, където бяха стъпкани още при раждането си от по-големите животни, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита. Масуд и Терез имат генетични обременености, както и нарушения по отношение на гълтателния рефлекс вследствие от стъпкването.

До заминаването им се стигна след два протеста и личната намеса на премиера Бойко Борисов. Преди Борисов ангажимент за изпращането им бе поел министърът на екологията Нено Димов, но в последния момент се отметна, оправдавайки се с българското законодателство. "Алтернативната" идея бе те да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик, където обаче признаха, че не могат да им осигурят адекватна медицинска помощ. Тази идея бе на депутата от ДПС с избирателен район Пазарджик Делян Пеевски и в съзвучие с нея гласуваха разградските общински съветници.

Снимка бТВ

В крайна сметка след обществения натиск Масуд и Терез заминаха за Холандия. Транспортирането им бе организирано от "Четири лапи" и "Дивите животни", които се грижеха за лъвчетата и станаха основен двигател на процеса по извеждането им от страната. Те отпътуваха преди два дни.

Снимка бТВ

Очаква се, след като здравето им укрепне, те да бъдат пуснати в естествена среда - в специален парк в Южна Африка.

Защо над $1 трилион бяха заличени от срив на "Уолстрийт"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124766_zashto_nad_1_trilion_biaha_zalicheni_ot_sriv_na/?ref=rss


Американските фондови пазари преживяха най-тежкия срив от повече от 6 години насам, което се равнява на обезценяване на акциите с 1.25 трилиона долара. Така буквално за няколко часа борсите заличиха това, което бе спечелено след новината за голямата данъчна реформа на президента Доналд Тръмп.<br /><br />Вълната от разпродажби продължава днес в Азия, като анализатори обясняват, че това - по парадоксален за повечето хора начин - е предизвикано от добрите новини за състоянието и...

Съседи на убития в Айтос: Отиде си от бедността ни

http://dnes.dir.bg/news/kloshar-itos-bednost-26853670

70-годишният клошар Асен Пуров от Айтос, който си отиде от този свят с 32 прободни рани, е бил спокоен и добър човек.

Албания прави магистрала от Тирана до Македония

https://www.actualno.com/balkani/albanija-pravi-magistrala-ot-tirana-do-makedonija-news_658232.html

Договор с "Гьока Конструсион" за изграждането на магистралата "Руга е Арбрит", която ще свързва Тирана с македонската граница и град Дебър, подписа албанското министерство на инфраструктурата и енергетиката. "Това е един значим инфраструктурен обект, който ще свърже страната ни с Македония. Строителството ще струва 240 млн. евро. Държавата трябва да изплати сумата в рамките на 13 години. Магистралата трябва да бъде готова до 3 години", каза албанският министъ

Китай пусна първия си безпилотен влак

https://news.bg/business/kitay-pusna-parviya-si-bezpiloten-vlak.html

Той е по-лек и здрав и използва по-малко енергия от обикновените композиции

Британски съд ще решава дали да отмени заповедта за арест на Джулиан Асандж

https://frognews.bg/novini/britanski-sad-shte-reshava-dali-otmeni-zapovedta-arest-djulian-asandj.html

Британски съд ще решава дали да отмени заповедта за арест на основателя на ”Уикилийкс” Джулиан Асандж. Тя беше издадена заради нарушение от негова страна на условията, при които беше освободен под гаранция във връзка с друг съдебен случай.

Лекарски аргумент за смяната на часа: Винаги е по-хубаво да спим повече

https://www.actualno.com/health/lekarski-argument-za-smjanata-na-chasa-vinagi-e-po-hubavo-da-spim-poveche-news_658228.html

Смяната на часовника към лятно часово време – с един час напред, предизвиква увеличение на инфарктите и инсултите. Тази смяна биологично ни пречи, каза д-р Сотир Марчев. Според него за България ще е изгодно, ако си остане на лятно време – за да стимулираме туризма. Лекарят беше категоричен пред Нова телевизия, че голямо международно изследване за смяната на часа е показало, че когато спиш повече, намалява рискът от инфаркт или инсулт. Сотир Марчев даде пример с Испания за л

България е на 55-о място по върховенство на закона, САЩ на 19-о, Русия на 89-о

http://www.moreto.net/novini.php?n=368521

ългария е на 55-о място по върховенство на закона в световния рейтинг за 2017/2018 г., съставен от неправителствената организация World Justice Project (WJP). В проучването са обхванати 113 държави. Рейтингът, който се публикува на всеки две години, е основан на 44 показателя.

Пирати освободиха 22-ма индийци

https://offnews.bg//sviat/pirati-osvobodiha-22-ma-indijtci-674282.html

Пирати освободиха танкер с 22-членен индийски екипаж, който отвлякоха в Гвинейския залив край Западна Африка, предаде БТА.

Базираната в Хонконг компания оператор на кораба "Англо-Ийстърн" (Anglo-Eastern) обяви, че всички моряци са невредими и товарът на кораба от 13 500 тона бензин е непокътнат.

Контактът с танкера "Марин Експрес" бе загубен в Бенин в петък.

Подробности около освобождаването на кораба не бяха разкрити.

Пиратите стават все по-активни в Гвинейския залив, където крадат товари и искат откупи, на фона на намаляването на пиратските атаки в световен мащаб, отбелязва Ройтерс.

Експерти: Европа се преконфигурира

https://www.actualno.com/europe/eksperti-evropa-se-prekonfigurira-news_658235.html

Това, което се случи на България преди време, беше, че на страната ни бе даден хоризонт, който тя трябваше да постигне. Темата за Шенген трябва да бъде гледана много силно в измеренията на националния дебат на страните членки. Това заяви в ефира на БНТ международният анализатор Весела Чернева относно бъдещето на България в Шенгенското пространство. По думите й членството в Шенген по земя и море би било предимство за граждани на трети страни. Предполагам, че Холандия ще остане скептична и разши

Резервация за почивка и през чужди сайтове, цени - еднакви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6700952

Резервация за почивка и през чужди сайтове, цени - еднаквиБългарите ще могат да резервират почивки и да пазаруват стоки онлайн и през чужди сайтове, регистрирани в ЕС. Това става възможно с нов регламент, който трябва да бъде гласуван днес от Европарламента. В него е записано, че търговците няма да могат да дискриминират клиентите по отношение на общите условия, включително цените,

Курсът на биткойна се срина под 6000 долара

https://frognews.bg/biznes-turisam/kursat-bitkoina-spadna-pod-6000-dolara.html

Курсът на дигиталната валута биткойн днес спадна под прага от 6000 долара на електронната борса Койндеск (Coindesk), съобщи ТАСС и БТА.

Курсът на биткойна се срина под 6000 долара

https://frognews.bg/novini/kursat-bitkoina-spadna-pod-6000-dolara.html

Курсът на дигиталната валута биткойн днес спадна под прага от 6000 долара на електронната борса Койндеск (Coindesk), съобщи ТАСС и БТА.

Хаос по пътищата в САЩ - 700 катастрофи за 2 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701301

Хаос по пътищата в САЩ - 700 катастрофи за 2 дниСнеговалежите и рязкото падане на температурите предизвикаха хаос по пътищата на американския щат Мисури. За последните два дни по магистралите в щата са станали повече от 700 пътни инциденти. В най-голямата верижна катастрофа на междущатска магистрала са се ударили повече от 100 автомобила. Основна причина са бързо заледилите се пътни настилки.

Димов: Целта е за следващия отоплителен сезон да не се допуска некачествено гориво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701300

Димов: Целта е за следващия отоплителен сезон да не се допуска некачествено горивоЦелта е за следващия отоплителен сезон да не се допуска на пазара гориво с лошо качество. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред BG on Air. „Вчера имаше чист въздух в София. Въздухът в София има тенденция към подобряване през последните 6 години, но все още не е достигнал качеството, което би трябвало да имаме.

Зукърбърг: Направих почти всички грешки за 14 г.

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-mark-zukarbarg-26853614

Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа и заяви, че е направил много грешки.

Квартални неволи: Улици няма, но данъци има

http://dnes.dir.bg/news/infrastruktura-malinova-dolina-danatzite-26853613

Квартал "Малинова долина" в София се оказа един от районите с най-висок имотен данък, по-скъп и от този в центъра.

Предмартенско благотворително събитие в полза на бездомни животни

https://www.actualno.com/society/predmartensko-blagotvoritelno-sybitie-v-polza-na-bezdomni-jivotni-news_658225.html

На 17 февруари 2018 г. (събота), от 10 до 18 ч., в зала за събития „В парка“ /Малкото НДК, 2 ет./ ще се проведе традиционното Dare2Care Animals Предмартенско благотворително събитие в полза на бездомни животни. Вход свободен. Събитието цели да бъдат събрани средства в помощ на спасени бездомни животни, както и да се повиши осведомеността на обществото за проблема с безстопанствените животни и за нуждата от по-добра грижа за четирикраките приятелчета в по-цялостен аспект. По

Райони на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=368525

Поради реконструкция на бул. Ян Палах" (бул. "В. Левски") от фирма "Хидрострой", днес, 6 февруари, до около 24 часа, без вода са абонатите в няколко района на Варна. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ВиК - Варна.

8 неща от дома, които да НЕ изхвърляте (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/8-neshta-ot-doma-koito-da-ne-izhvyrliate-snimki-6078823

В желанието си да подредим къщата по-добре и да се освободим от наистина ненужните неща, понякога се отърваваме и от предмети, които всъщност са важни

Ердоган: Ние сме с ”Македония” срещу Гърция

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rejep-erdogan-metezhat-turtzia-26853669

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изразил подкрепа за Бившата югорепублика Македония в спора й с Гърция по въпроса за нейното име.

Зукърбърг: Ще имаме още провали, но това е единственият начин да вървим напред

https://frognews.bg/svqt/zukarbarg-shte-imame-oshte-provali-tova-edinstveniiat-nachin-varvim-napred.html

На 14-годишнината на „Фейсбук” съоснователят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг заяви, че е правил много грешки.

Константинов: Три изследвания показват 2 към 1 против Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/nasilie-krizisni-istanbylskata-1567153.html

/КРОСС/ Нека да има кризисни центрове срещу домашното насилие. Референдумът за и против Истанбулската конвенция ще струва 30 млн. лв. Това каза Михаил Константинов по НТ. България не може да даде тези пари за своите жертви. Има разделение на българското общество. Правителството стои от едната страна с позицията си. Това е много вредно. С този въпрос трябва да се прекрати. Догодина на евроизборите може да се направи референдум за Истанбулската конвенция. Има три изследвания, които показват 2 към 1 против конвенцията. Парите за референдума ще отидат на вятъра. Джендъра не е пол, а това което си избирам да бъда. Да го бяха написали като хората. Уж се говори се за насилие на жени, а всъщност се говори за насилие срещу джендърите. Катя Кръстанова от „Анимус" смята, че трябва парите за евентуален референдум трябва да отидат за нещо по-смислено, свързано домашното насилие. Колко кризисни центъра могат да се създадат с тези пари? Трябва да се помисли много сериозно. В България има 11 области без кризисни центрове.  

САЩ ще продадат на Финландия 200 ракети за над 700 милиона долара

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124768_sasht_shte_prodadat_na_finlandiia_200_raketi_za_nad/?ref=rss


Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия, предаде "Франс прес", като цитира Държавния департамент.<br /><br />Ракетите, на стойност над 700 милиона долара, са земя-вода "Харпун", предназначени за разполагане на финландски бойни кораби или за противоракетна отбрана на брега, и ракети "Сий Спароу", предназначени за бойните кораби от ново поколение, които Финландия...

Българските власти иззеха 32 кг. екстази на границата със Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701297

Българските власти иззеха 32 кг. екстази на границата със СърбияБългарските митнически служби са иззеха 32 кг. екстази на граничен пункт Калотина край границата на страната със Сърбия, предава Xinhua, цитирана от БТА.  „Наркотиците са открити в неделя вечерта в камион с турска регистрация, пренасящ цветя от Холандия за Турция, преминал през рентгенова проверка“,

Милиардер отказа да плати данъка си заради гъски

http://www.mediapool.bg/miliarder-otkaza-da-plati-danaka-si-zaradi-gaski-news275165.html

Милиардер отказа да плати данъка си в размер на 90 хиляди щатски долара, затова че стотици канадски гъски са засипали с екскрементите си ваканционния му имот в щата Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Гъските се събират всяко лято на ливадата пред дома му и семейството не може да използва собствеността си. На този етап личната битка на милионера с гъските е завършила безславно. Той твърди, че се е опитвал да опъва риболовни влакна, пръскал е с миризлив репелент и дори е поставял вълк-плашило, но нищо не му помогнало да отърве ваканционния си имот на брега на езеро. Неплащането на данъка е следващият му отчаян ход. Голизано обяви, че ще даде сумата в полза на училищата в района. Общинските власти обаче смятат, че канадските гъски не са нейн проблем, тъй като са в частен имот.

Зукърбърг: Направих почти всички грешки, които можете да си представите

https://offnews.bg//tehnologii/zukarbarg-napravih-pochti-vsichki-greshki-koito-mozhete-da-si-predst-674281.html

Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа и заяви, че е направил много грешки, съобщава БТА.

"Бях на 19, когато стартирах Фейсбук, и не знаех нищо за изграждането на компания или за глобалните интернет услуги. През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си представите. Направих десетки технически грешки и лоши трансакции. Доверих се на лоши хора и назначих талантливи хора на неподходящи постове. Пропуснах важни тенденции и реагирах бавно на други. Пусках продукти, които носеха провал след провал", написа той на личната си страница.

Посланието му за 14-те години, изминали от създаването на Фейсбук, когато той беше студент в престижния американски Харвардски университет, до превръщането днес на Фейсбук в в най-голямата световна социална мрежа с около 2 милиарда потребители, е последното в поредица негови признания за допуснати грешки. Фейсбук е критикуван за разпространението на фалшиви новини и се опитва да се справи с този проблем, отбелязва АФП.

"Причината, поради която нашата общност съществува, не е защото сме избягвали да правим грешки. Тя е нашето убеждение, че онова, което правим, е достатъчно важно, за да продължим опитите да се справяме с предизвикателствата, пред които сме изправени, знаейки много добре, че ще имаме още провали, но това е единственият начин да вървим напред", пише в заключение Марк Зукърбърг.

Нено Димов за НП ”Пирин”: Търся баланс, а не консенсус!

http://dnes.dir.bg/news/neno-dimov-konsensus-balans-np-pirin-26853612

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на изборите.

Сам на себе си началник или вечният виновен

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/06/3091325_sam_na_sebe_si_nachalnik_ili_vechniiat_vinoven/?ref=rss


Да си сам на себе си началник и вечният виновник заради грешките на другите, да не те свърта на едно място, да си едновременно психолог и ходеща енциклопедия със способности в пеенето и танците и да си лицето на страната си пред света - това е да си екскурзовод, разказа пред "Дневник" председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов.<br /><br />Срещаме се, за да поговорим дали професията е сред изчезващите, измествана от мобилните приложения,...

Осиновеният в Италия Микеле – Васил прекара първа нощ с родната си майка в Бъркач

https://frognews.bg/novini/osinoveniiat-italiia-mikele--vasil-prekara-parva-nosht-rodnata-maika-barkach.html

Много съм щастлив, казва Микеле Коради, роден като Васил Илиев, който се върна при биологичната си майка и прекара една нощ в дома на своите роднини в плевенското с. Бъркач.

Осиновеният в Италия Микеле – Васил прекара първа нощ с родната си майка в Бъркач

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/osinoveniiat-italiia-mikele--vasil-prekara-parva-nosht-rodnata-maika-barkach.html

Много съм щастлив, казва Микеле Коради, роден като Васил Илиев, който се върна при биологичната си майка и прекара една нощ в дома на своите роднини в плевенското с. Бъркач.

Срив на "Дау Джонс" предизвика паника на "Уолстрийт"

http://econ.bg/Новини/Срив-на-Дау-Джонс-предизвика-паника-на-Уолстрийт-_l.a_i.757497_at.1.html

Cвeтoвнитe фoндoви бopcи ce cpинaxa, ĸaтo инвecтитopитe пpoдължиxa гoлямoтo paзпpoдaвaнe нa aĸции, зaпoчнaлo в ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa. Bълнaтa oт...

Убийство за кеф? Прошка никаква не трябва да има

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6700802

Убийство за кеф? Прошка никаква не трябва да имаНеграмотни, криминално проявени лумпени, макар и в крехка възраст, убиха безобиден клошар в Айтос. Според прокуратурата в Бургас няма съмнение, че убийството е извършено за удоволствие. Само преди десетина дни други две момчета - на по 13 и 14 години, с особена жестокост убиха бездомник, с когото се скарали за няколко стари кашона,

Паника на "Уолстрийт"

http://econ.bg/Новини/Паника-на-Уолстрийт-_l.a_i.757497_at.1.html

Паника настъпи на "Уолстрийт" снощи, след като индустриалният фондов индекс "Дау Джоунс" се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта, съобщава...

Какво казват очите за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6700976

Какво казват очите за здраветоВсеки здравословен проблем се нуждае от вниманието на специалист. Но понякога се обръщаме към неговата помощ едва, когато наболи. А тялото се е опитвало да ни подскаже какво не е наред. С очите. Сухи, влажни, сърбящи. Може да е безобидно моментно неразположение или сигнал за нещо по-сериозно. Зачервени очи Възможно е състоянието да се дължи на

Учени доказаха, че клетките на "безсмъртен" гризач също стареят

http://www.moreto.net/novini.php?n=368520

Голият земекоп (Heterocephalus glaber) е уникален бозайник, който има някои наистина невероятни качества. Той е с размерите на мишка и тежи едва 30-50 грама, обитава Източна Африка - сухите савани и полупустини на Кения, Етиопия и Сомалия.

За стандарта по акушерство и гинекология или за Луси и Мери

http://www.mediapool.bg/za-standarta-po-akusherstvo-i-ginekologiya-ili-za-lusi-i-meri-news275164.html

Денят е петък, 2 февруари 2018г., мястото е долната камара на Парламента във Великобритания. По време на дискусията за приемане на специален закон за регистрация на новородени под 24 гестационна седмица, депутатът от партията на лейбъристите Шарън Ходжсън разказва през сълзи за раждането на дъщеря си Луси. Нейното бебе се ражда мъртво 3 дни преди навършването на 24 гестационна седмица-границата, след която новородените в Англия се регистрират като такива, т.е получават акт за раждане. „Държах я в ръцете си и докато трябваше да осъзная какво се беше случило току що, аз трябваше да разбера още, че официално тя не съществува, че тя няма да получи никакъв акт за раждане или смърт. Тя беше три-четири дни по-малка от 24 гестационна седмица.“  Денят е петък, 2 февруари 2018г., мястото е България. Току що е публикуван за обсъждане проектът на нов медицински стандарт по "Акушерство и гинекология“. В него наред с всички изисквания за оборудване на клиники и отделения, изисквания за наличие на апаратура, човешки ресурси и материално-техническа база за отделните нива на компетентност, са посочени и няколко на пръв поглед банални дефиниции. Предисторията: През 2014г. Министерството на здравеопазването приема медицински стандарт по акушерство и гинекология, който въвежда дефиниция за потенциална жизнеспобност на новороденото: при раждането си то трябва да тежи поне 800 грама или да е родено в 26 гестационна седмица. Ако бебето не изпълни тези изисквания, има още един шанс-да оживее три дни, след които ще бъде регистрирано, т.е няма да влезе в статистиката като "аборт“. Въведените изисквания с този стандарт са завишени спрямо съществуващите преди това 600 грама и/или 22 гестационна седмица. "Какво от това?“, биха казали хора, които не са губили няколкограмовото си бебе като Шарън Ходжсън или като много незнайни жени, живеещи сред нас тук, в България. Няколко грама по-леки или няколко дни по-малки: Няколко грама или дни делят новородените на "аборти“ и "раждане“. Последните получават акт за раждане, възможност да живеят или да умрат. Останалите се водят аборт и нямат привилегията дори да бъдат погребани. По силата на нормативната уредба в страната, абортите са биологични отпадъци като плацентите, отрязаните апендикси, ампутираните крайници и премахнатите органи. Съгласно чл. 45, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация, преценката дали детето е родено живо или мъртво, или е налице аборт, се прави от компетентно медицинско лице, в съответствие с медицинските стандарти, като според чл. 61 ЗГР, в приложимата редакция, препис-извлечение от акта за смърт представлява разрешение за погребение, а при аборт изобщо не се съставя акт за раждане, респективно не се издава акт за смърт. В случай, че се приеме, че е налице аборт, родителите не могат да погребат новороденото. Това не е единствената последица: В България няма общоприети коненсуси относно реанимацията и оказването на медицинска помощ на новородени под границите на жизнеспособността. Реално абортите не са субекти на правото, следователно медицинският персонал не носи отговорност при неоказване на медицинска помощ. В много държави (като Австралия, Дания, САЩ) са приети протоколи, според които, независимо от правните последици относно правосубектността на новороденото, се предприема кардио-пулмонална ресуститация на новороденото или се оказват палиативни грижи, като се взима предвид мнението и желанието на родителите. Последиците от раждането под границите на жизнеспособността са различни по отношение на гражданската регистрация и възможността за оказване на медицинска помощ и реанимационни действия. Така например родените под 28 г.с в Дания не се регистрират първоначално, но това не означава, че се оставят без необходимото лечение и грижа. Заради всички тези особености на българския стандарт, Фондация „Макове за Мери“ обжалва тези разпоредби, които Върховният административен съд отмени през есента на 2016г. Малко след това Министерството на здравеопазването въведе временни правила за определяне на границите между аборт и раждане, като въведе изискванията на СЗО: тегло при раждането не по-малко от 500гр; срок на бременността 22 г.с (ако теглото не може да се определи); дължина на тялото над 25 см. (ако теглото и г.с не могат да се определят). Какво се предлага сега: С приетия проект на нов медицински стандарт се въвеждат нови граници на жизнеспособност: определят се нови критерии по отношение на теглото на новороденото и гестационната седмица. "Потенциална жизнеспособност на плода” е термин, който се въвежда за плод от бременност, достигнала срок 25+0 гестационни седмици и/или при тегло на плода равно и над 700 грама и е налице потенциална възможност да приживее без интензивно дихателно подпомагане.“ Премахнато е изискването за преживяемост от три дни на новородените, които не отговарят на тези критерии. Последиците от тези нови правила: Освен, че изискванията за тегло и гестационна възраст видимо се различават от препоръчителните според Световната здравна организация, допълнителният критерий за самостоятелно дишане ще постави много въпроси. Изборът на конкретно тегло и възраст се аргументирани подробно в мотивите към проекта на наредбата по следния начин: „В заключение, базирайки се на българския клиничен опит, опита и стандартите на повече от страните в Европа и възможностите в България, в проекта на наредбата се предлага като най- приемлива граница между раждане и аборт да се приеме 25 г.с +0 дни и повече и тегло ≥ 700 грама.“ Коментарът няма да се спира на медицинските критерии, довели до това предложение, а само до правните последици от евентуалното му приемане. Граматическото тълкуване на посочената по-горе норма води до извода, че заедно с критериите за тегло и гестационна възраст, е необходимо и новороденото да може да диша само, в противен случай то ще премине в графа „аборти“. Това на практика означава, че всяко новородено, което има дихателни проблеми и не може да диша само, ще се води аборт, дори да тежи 4 килограма. По този начин се поставя под въпрос задължителността на медицинските действия, насочени към реанимиране на тези деца. Все пак никой не задължава медицинския персонал да реанимира аборти. Нещо повече, всяко мъртвородено дете (защото то по дефиниция не може да диша само), без значение от килограмите и гестационната си възраст, ще се приема като "аборт“ с всички последици за това, включително невъзможността за близките му да го погребат. Това обезсмисля цялата реформа, която Фондация "Макове за Мери“ успя да постигне в Закона за гражданската регистрация във връзка с погребението на мъртвородени деца. Възможна е и друга хипотеза. Според този медицинския стандарт „жив плод“ е плод, който проявява признаци на кръвна циркулация. Следователно на тази дефиниция може да отговаря „плод“ под границите на потенциалната жизнеспособност и над тях. Какви са задълженията на медицинския персонал спрямо живия плод, който не отговаря на изискванията за „потенциална жизнеспособност“? Има ли право този плод на реанимация или палиативни грижи? Имат ли право родителите на информиран отказ/съгласие за прилаганите дейности? И ако тези въпроси Ви се струват евентуално разрешими, нека добавя, че в новия стандарт е премахната възможността един плод, роден като „аборт“, да се трансформира в новородено, ако оживее над 72 часа. Това означава, че няма граница, след която първоначално „нежизнеспособното“ новородено да може да се счита за субект. И ако случайно някой оживее макар и роден под границите на жизнеспособността, ще се окаже, че цял живот ще е аборт! Този абсурден резултат влияе и върху здравноосигурителните отношения между РЗОК и лечебното заведение при лечението на новородени под определените граници. Болниците могат да получат плащане за лечение на здравноосигурени лица, т.е хора, с акт за раждане (и акт за смърт в определени случаи). Ако болниците лекуват новородени, които нямат и не са получили статута на субекти на правото, няма да получат заплащане от Касата за тези разходи. Какво ще се случи, ако в продължение на дни се лекува новородено под границите, предлагани в стандарта, което в последствие почине? Интересно е, че в мотивите към предложената наредба е посочено, че "децата родени под 25 г.с. при преживяемост над 72 ч. трябва да се запишат като раждане.“, но това не е записано в стандарта. Какво можем да направим: Луси не е единствената, която е останала регистрирана в сърцата на близките си, но не съществува дори в статистиката. Да, колкото по-висока е границата за жизнеспособност, толкова повече новородени ще бъдат регистрирани като аборти и няма да влязат в и без това кошмарната ни статистика за неонатална смъртност в страната ни. За разлика от много бебета, считани за „биологични отпадъци“ в България, Луси е била погребана от майка си, макар и да е нямала формалните актове за гражданско състояние. Това не е възможно в България. Стандартите могат да предвиждат конкретни граници на жизнеспособност, които обаче да съответстват на световните постижения на медицината, а не да се обясняват с мотива: тук толкова си можем. Стандартите обаче трябва да въвеждат (или препращат) към конкретни консенсуси за поведение при раждане на бебета на границите на жизнеспособността, така че да се гарантира правото им на живот, на обезболяване и на достойна смърт. Родителите трябва да могат да участват във взимането на решения, свръзани с ренимирането и палиативните грижи за техните деца, като получават адекватна информация. Защото често им е отнемано правото дори да се сбогуват с децата си. Родителите трябва да имат право на достойно сбогуване с детето си, като погребението на бебетата, неотговарящи на критериите в стандартите, следва да се приеме за напълно нормална практика. Защото за нормотворците тези деца може и да са "плодове“, "аборти“, "биологичен отпадък“, начин за вместване в правилната статистика, но за родителите, братята и сестрите им, тези деца са Луси, Лейла и Мери. * Мария Шаркова е адвокат, специалист по медицинското право и проблемите, свързани с управлението и функционирането на лечебните заведения. Специализирала е Обществено здраве, медицинско право и здравни политики по програма Фулбрайт–Хюбърт Хъмфри, в Emory University, САЩ, била е стажант в Правната програма на Центъра за контрол и превенция на заболяванията и поддържа блог с авторски публикации.

САЩ ще продадат ракети на Финландия за над 700 млн. долара

https://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-shte-prodadat-raketi-na-finlandiia-za-nad-700-mln-dolara-255234/

За първи път скандинавската страна купува такива ракети, които без проблем ще интегрира в отбранителните си способности, посочи Държавният департамент

Малдивите затъват в политически хаос

http://www.mediapool.bg/maldivite-zatavat-v-politicheski-haos-news275163.html

Малдивите затъват все повече в политически хаос, след като председателят на Върховния съд беше арестуван, опозицията призова за международна намеса за отстраняването на президента Абдула Ямин, а той се оплака от "заговор" срещу него, предаде Франс прес.   Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един съдия рано тази сутрин бяха арестувани от тежко въоръжени полицаи по обвинения в корупция, пет дни след като висшата съдебна инстанция отмени присъдите на девет видни опозиционери. Те бяха осъдени през 2015 г. по обвинения в тероризъм, корупция, измяна и финансови злоупотреби. Върховният съд обаче реши, че присъдите им са политически мотивирани и нареди да бъдат освободени.   Президентът на Малдивите отказа да се подчини и написа три писма до съда, настоявайки да промени решението си. Вчера, след като съдът отказа, той обяви 15-дневно извънредно положение, като заяви, че тази мярка ще позволи на властите да започнат разследване срещу съдиите от Върховния съд.   "Трябва да суспендираме техните правомощия и имунитет. Трябва да открием докъде се простира техният заговор или държавен преврат", каза президентът в телевизионно обръщение. Според него председателят на Върховния съд се опитвал да го отстрани от президентския пост.   Малко след обявяването на извънредното положение бе арестуван и бившият авторитарен малдивски лидер Момун Абдул Гаюм, който е полубрат на настоящия президент. Гаюм управляваше страната до 2008 г., когато там се проведоха първите демократични избори. В последно време той бе преминал на страната на опозицията.   "Президентът незаконно обяви военно положение и заграби държавните институции. Ние трябва да го отстраним от власт. Народът на Малдивите има едно законно искане към правителствата по света, по-специално към Индия и САЩ", каза друг бивш президент на Малдивите - Мохамед Нашид, който от няколко години живее в изгнание във Великобритания. Той бе сред политиците, чиито присъди бяха отменени от Върховния съд миналата седмица. Нашид призова за индийска военна интервенция и за американска финансова блокада. "Искаме индийското правителство да изпрати представител, подкрепян от индийската армия, за да освободи съдиите и политическите затворници, сред които и бившият президент Гаюм", каза Нашид.   През 2015 г. Нашид бе осъден на 13 години затвор за тероризъм. Година след това той бе получи разрешение да излезе от затвора по медицински причини и успя да замине за Великобритания, където получи политическо убежище. Неговият призив към Индия за намеса не е случаен. Делхи предприе военна интервенция на Малдивите през 1988 г. в рамките на операция "Кактус", за да осуетят преврат срещу президента Гаюм.   Малдивската опозиция призова Вашингтон да гарантира, че американските финансови институции ще преустановят всички трансакции в долари за висши представители на властта в Малдивите.   ООН призова правителството на страната да спазва конституцията и върховенството на закона и да отмени възможно най-бързо извънредното положение. Подобни призиви отправиха САЩ и ЕС. Много страни, сред които Франция, Индия, Китай, препоръчаха на гражданите си да не посещават архипелага, който е популярна туристическа дестинация. Кризата в Малдивите е в навечерието на президентските избори, които би трябвало да се проведат тази година. На тях Ямин ще се бори за преизбиране. След решението на Върховния съд Нашид също има право да се кандидатира. Той вече каза, че има намерение да се изправи срещу Ямин. Надпревара между двамата имаше през 2013 г. Тогава Ямин спечели вота при съмнителни обстоятелства.

Извънредно положение е обявено на Малдивите

http://www.mediapool.bg/izvanredno-polozhenie-e-obyaveno-na-maldivite-news275163.html

Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение на архипелага, което ще продължи 15 дни, предадоха световните агенции. Силите за сигурност влязоха в сградата на Върховния съд, а бившият президент на държавата - Мамун Абдул Гаюн, е задържан. Гюан, който е на 80 години, управлява страната 30 години до първите демократични избори, проведени през 2008 г. През 2013 г. пък застана на страната на настоящата опозиция. Извънредното положение дава допълнителни правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране.Правителството замрази работата на парламента и нареди на армията да противодейства на евентуален опит на Върховния съд за импийчмънт на президента Абдула Ямин. Ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество. Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в островната държава, намираща се в Индийския океан. Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания. 

Момчетата, обирали апартаменти: Смешен народ сме

http://www.cross.bg/zayavi-emiliyan-politziyata-1567152.html

/КРОСС/ Обрахме апартаментите, за да покажем какъв смешен народ сме". Това заяви за "Здравей, България" 19-годишният Емилиян Йорданов - едното от момчетата, обирали жилища, които преди това наемали от популярни платформи за резервация. Той призна, че е откраднал телевизора от единия от домовете, защото са им трябвали пари за връщане на стари дългове. "Харчихме откраднатите пари за всякакви работи. Близо три дни бяхме по заведения, дискотеки, хотели", заяви неговият приятел, който остана със скрито лице. Момчето е на 18 години и е футболист. "Засега никой не ни е потърсил от полицията за абсолютно нищо. Но получавам заплахи в интернет", заяви Емилиян. Той има регистрации в полицията и за предишни провинения.    

Чувствайте се безопасно във Facebook

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690741

Чувствайте се безопасно във FacebookСоциалните медии създават свят, който е по-отворен и по-свързан, като дават възможност на хората да споделят най-важните моменти от живота си със своите семейства, приятели и социални групи. Тъй като все повече хора се свързват с другите чрез Facebook, от първостепенно значение е те да се чувстват в безопасност, когато използват платформата.

Младежите, обирали жилища: Смешен народ сме

http://dnes.dir.bg/news/mladezhi-obiri-26853611

Обрахме апартаментите, за да покажем какъв смешен народ сме. Защото всеки краде и то суми над 100 000 лв., а мен искат да ме вкарат в затвора за 100 лева.

Правителството е в цугцванг

http://pogled.info/bulgarski/pravitelstvoto-e-v-tsugtsvang.92355

/Поглед.инфо/ Какъв Шенген, каква еврозона, след като Европа вижда в България корупционни властови лобита и "свобода" на медиите до африкански нива

Кюрдите: Спряхме турската армия при Африн

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kiurdite-spriahme-turskata-armiia-pri-afrin-6078997

По данни на болниците в града в северна Сирия 142 цивилни са загинали до момента

Курсът на биткойна спадна под 6000 долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701292

Курсът на биткойна спадна под 6000 долара
Курсът на дигиталната валута биткойн днес спадна под прага от 6000 долара на електронната борса Койндеск (Coindesk), съобщи ТАСС, цитирана от БНТ.  Към 08:00 часа московско време (07:00 часа българско време) курсът на криптовалутата се срина с 13,3 на сто до 5996 долара. През последвалия час котировките все пак отново се повишиха и намалиха спада

Кюрдите: Спряхме турската армия при Арфин

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kiurdite-spriahme-turskata-armiia-pri-arfin-6078997

По данни на болниците в града в северна Сирия 142 цивилни са загинали до момента

Паси: Популизмът пречи на развитието на Европа

https://frognews.bg/novini/pasi-populizmat-prechi-razvitieto-evropa.html

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Соломон Паси.

Плевнелиев смята референдума за Конвенцията за ненужен

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-referendum-istanbulsca-conventzia-26853595

Една година след мандата ми, аз излязох да кажа: Има живот след политиката, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ердоган: Турция винаги ще е на страната на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701283

Ердоган: Турция винаги ще е на страната на МакедонияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е изразил подкрепа за Бившата югорепублика Македония в спора й с Гърция по въпроса за нейното име, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Та неа". На среща с балкански мигранти в Истанбул Ердоган казал, че "Турция винаги ще бъде на страната на Македония, тъй като просто Гърция няма право в този случай",

Соломон Паси за Шенген: ЕС не изпълнява свой ангажимент към България

http://www.cross.bg/bulgariya-shengen-izpulnyava-1567151.html

/КРОСС/ С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира в предаването „Тази сутрин" по bTV Соломон Паси. Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България, каза той. Паси посочи, че е позитивно настроен, но според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. Той добави, че вярва, че българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент. Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите, посочи той. И даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет. „Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген". Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза гостът. Той добави, че има доверие в българската дипломация

Десет гимназии във Варна ще отбележат Международния ден за безопасен интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=368517

Десет варненски гимназии, в които има разкрити училищни превантивни клубове към дирекция „Превенции“ към Община Варна, ще участват в кампания по повод Международния ден за безопасен интернет - 6 февруари, научи Moreto.net. Събитието, в което ще се включат Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фр.

ЕС към Великобритания: Време е да решите какво искате след Брекизт

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124759_es_kum_velikobritaniia_vreme_e_da_reshite_kakvo_iskate/?ref=rss


Време е Великобритания да направи избор, какъв вид отношения иска с Европейския съюз след Брекзит. Това заяви вчера главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в Лондон, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Единственото, което мога да кажа, е: без митнически съюз и извън единния пазар, бариерите пред търговията със стоки и услуги са неизбежни. Дойде време да се направи избор", каза Барние. Той поиска Великобритания да изясни позицията си за бъдещите отношeния с...

Росен Плевнелиев е против референдум за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701289

Росен Плевнелиев е против референдум за Истанбулската конвенцияВ политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. В една демократична държава никой не бива да се взима насериозно. Има много такива случаи в българската политика. Когато критиката е добронамерена към своя наследник, тя винаги е градивна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) в сутрешния блок на Нова тв.

Продажбата на Българската енергийна борса на БФБ вече е факт

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prodajbata-na-bylgarskata-energiina-borsa-na-bfb-veche-e-fakt-255231/

Получени са всички необходими разрешения и договорът за продажба е влязъл в сила, като са платени и 4 млн. лв.

Агенцията по храните ще взема проби в четири държави

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-po-hranite-shte-vzema-probi-v-chetiri-darzhavi-news275162.html

Експерти на Българската агенция за безопасност на храните ще вземат трета поред проба в хипермаркети на четири европейски държави и контролна проба от същите продукти в България. Това съобщи пред БНТ шефът на агенция "Контрол на храните" Любомир Кулински. Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. При второто - през август, сравнителен анализ на етикетите не установи разлики. Сега отново ще се прави сравнителен анализ на етикетите и лабораторен анализ на пробите. Кулински добави, че изследване за съдържание на консерванти и оцветители, проведено през 2017 г., не е установило несъответствия. Година по-рано са установени несъответствия в 9 проби от 56 за оцветители и 110 за консерванти.

В Париж въвеждат мобилни групи по чистотата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701278

В Париж въвеждат мобилни групи по чистотатаНови мерки за почистването на Париж обяви кметът на града, заклеймявайки фасовете по земята, опаковките от храни и плъховете в най-посещавания от туристи град. Ще бъдат въведени мобилни групи чистачи в града, предаде NOVA.  Кошчетата за боклук ще бъдат подобрени, но гражданите трябва да бъдат отговорни,

Плевнелиев се обяви против референдум за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124756_plevneliev_se_obiavi_protiv_referendum_za/?ref=rss


Президентът на България между 2012 г. и 2017 г. Росен Плевнелиев се обяви срещу идеята на БСП за провеждане на референдум за това дали България да приеме Истанбулската конвенция срещу насилието над жени.<br /><br />"Против съм да се прехвърля отговорността на народа, който е заблуден и подведен", заяви Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.<br /><br />Той за пореден път упрекна действащия президент Румен Радев, че се е забавил да изрази позиция по документа на...

Децата до 14 години могат да гледат безплатно тенис турнира в София днес

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124757_decata_do_14_godini_mogat_da_gledat_bezplatno_tenis/?ref=rss


Вход свободен за деца до 14 години ще има в третия ден на тенис турнира от категория АТП 250 в София. Днес ще се изиграят повечето мачове от първия кръг на надпреварата, която се провежда в зала "Арена Армеец".<br /><br />Три от днешните срещи ще са с българско участие - две индивидуални и една от турнира на двойки. Дебют в основна схема на турнир от АТП ще направят двамата най-млади участници - 16-годишният Адриан Андреев и 19-годишният Александър Донски. В турнира на...

Археолози открихапарчета келибар, запазили фосили на древни паяци с опашки

http://www.cross.bg/payatzi-godini-miliona-1567150.html

/КРОСС/ Археолози откриха в Мианма парчета келибар, в които са се запазили фосили на древни паяци с опашки, които са живяли преди 100 милиона години, предаде "Франс прес". Четирите екземпляра са съхранени много добре. Освен обичайните си крачета, този вид паяци притежава също покрита с власинки опашка, напомняща донякъде тази на скорпион, която достигала до 5 милиметра. "Тя му позволявала да проучва заобикалящата го среда", заяви участникът в екипа Пол Селдън от Института по палеонтология към Канзаския университет в САЩ. Според Селдън, новият вид заема ниша, която е по средата между тази на днешните паяци и техните "братовчеди", които живели преди 380-250 милиона години и също притежавали подобна опашка. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Ecology & Evolution.    

Децата до 14 г. могат да гледат безплатно тенис турнира в София днес

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124757_decata_do_14_g_mogat_da_gledat_bezplatno_tenis_turnira/?ref=rss


Вход свободен за деца до 14 години ще има в третия ден на тенис турнира от категория "АТП 250" в София. Днес ще се изиграят повечето мачове от първия кръг на надпреварата, която се провежда в зала "Арена Армеец".<br /><br />Три от днешните срещи ще са с българско участие - две индивидуални и една от турнира на двойки. Дебют в основна схема на турнир от АТП ще направят двамата най-млади участници - 16-годишният Адриан Андреев и 19-годишният Александър Донски. В...

Холандският премиер: България още не е готова за Шенген и Еврозоната

http://www.mediapool.bg/holandskiyat-premier-bulgaria-oshte-ne-e-gotova-za-shengen-i-evrozonata-news275161.html

Холандският премиер Марк Рюте потвърди и в София позицията на страната си, че България все още не е готова за влизане в Шенген. След среща с българския колега Бойко Борисов във вторник той заяви, че все още България не е свършила работата си, за да бъде допусната в зоната за свободно пътуване.    ”Ние подкрепяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не е свършена – изисква усилия на много участници в процеса , включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер – има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи”, заяви холандският премиер.   Според него България не е напълно готова да се присъедини и към  Еврозоната.   ”Искам да подчертая и големите постижения на България по отношение на външния дълг и икономическия растеж, и по отношение на останалите важни критерии, които са задължителни за пълноправно членство в еврозоната. В това отношение България съвсем ясно върви в правилната посока“, посочи Марк Рюте.    Той допълни, че трябва да се постигне добър баланс по отношение на сигурността и търсещите убежище.    Холандецът е един от европейските лидери, които се противопоставят най-остро на българското присъединяване в зоната за свободно пътуване заради липсата на достатъчно резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.   Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е ключов играч в региона и важна за ЕС.     Борисов от своя страна посочи, че  имаме още много какво да направим, но вярва, че ще постигнем добри резултати.    ”Всички виждат, че сме надеждна външна граница. Всички признават, че България има много добро председателство. Дано успеем да убедим парламента на Холандия с тази сложна коалиция, която имат, да ги убедим, че България спазва дисциплината", заяви Борисов.    България да заплаши Рюте, че ще го саботира в ЕС    По-рано във вторник бившият външен министър Соломон Паси предложи България да заплаши холандския премиер Марк Рюте, че може да блокира евентуална негова кандидатура за председател на Европейския съвет, ако страната му продължава да се противопоставя на българското присъединяване към Шенген.   "Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: "Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза Паси пред бТВ.   Според много наблюдатели Рюте  вероятно ще замести Доналд Туск като председател на Европейския съвет.   "Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: "Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки", каза Паси пред бТВ.   Холандските резерви за Шенген   Европейските институции периодично призовават за приемане на двете страни в Шенген, тъй като те са изпълнили техническите условия за членство, но някои страни все още имат резерви заради пропуски в борбата с корупцията и организираната престъпност. Миналата година Марк Рюте отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер България и Румъния да станат веднага част от Шенген. "Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", коментира Рюте, цитиран от "Романия либера". По думите му "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията" в България и Румъния. Според Соломон Паси с поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява договора си с нас. "Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва, е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България", смята той. По време на визитата си в България по-рано тази година германският канцлер Ангела Меркел подкрепи “скорошно", но поетапно влизане в Шенген. Въпреки това дори в самата Германия все още има съпротива срещу българското членство. Това стана причина в началото на февруари Борисов да обвини част от страните от ЕС в "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на мотиви за отказ от членство в Шенген.

Борисов и холандският премиер ще обсъдят влизането на България в Шенген

http://www.mediapool.bg/borisov-i-holandskiyat-premier-shte-obsadyat-vlizaneto-na-bulgaria-v-shengen-news275161.html

Премиерът Бойко Борисов посреща във вторник в София холандския си колега Марк Рюте. Двамата ще обсъдят необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. Ще бъде разгледан въпросът за разширяването на Шенгенското пространство, както и други актуални теми от двустранните отношения и европейския дневен ред. Кралство Нидерландия е една от страните,които засега се противопоставят навлизането на България в Шенген.

813 млн. евро са пратили емигрантите до края на ноември

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/813-mln-evro-sa-pratili-emigrantite-do-kraia-na-noemvri--254985/

За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 883 млн. евро

Изчезнала жена бе открита мъртва

http://dnes.dir.bg/news/izdirvane-drangovo-26853536

83-годишна жена от кърджалийското село Дрангово, която бе обявена за общодържавно издирване от МВР, бе открита мъртва.

Вижте къде в столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701242

Вижте къде в столицата спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 6 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Алдомировска“, жк. „Зона Б-19“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.

Не ми казвай какви са приоритетите на ЕС, а ми покажи каква е финансовата рамка

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/06/3124148_ne_mi_kazvai_kakvi_sa_prioritetite_na_es_a_mi_pokaji/?ref=rss


Известната мисъл на Джеймс Фрик "Не ми казвай какви са приоритетите ти. Кажи ми за какво си харчиш парите и аз ще ти кажа какви са" приляга много точно към една от най-обсъжданите теми, свързана с бъдещето на европейската интеграция - многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода след 2020 г.<br /><br />През юни 2017 г. Европейската комисия публикува документ за размисъл за бъдещето на финансите на Европейския съюз. Според документа за размисъл, следващата...

На спътника на Сатурн - Титан открити признаци на живот

http://www.moreto.net/novini.php?n=368463

Изследователи на НАСА откриха в атмосферата на Титан вещество, което може да показва наличието на микроорганизми в спътника на Сатурн. Както се посочва в доклад, публикуван на сайта на Phys.org, на височина 200 километра над повърхността на спътника е забелязана малка концентрация на акрилонитрил - съединение, участващо в образуването на клетъчната мембрана на микроорганизми, които могат да живеят в метанови океани.

Момчета наемат апартаменти, за да ги обират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701277

Момчета наемат апартаменти, за да ги обиратМомчета наемали апартаменти, за да ги обират, показва Нова тв. "Обрахме апартаментите, за да покажем какъв смешен народ сме". Това казва 19-годишният Емилиян Йорданов - едното от момчетата, обирали жилища, които преди това наемали от популярни платформи за резервация. Той разказа, че е откраднал телевизора от единия от домовете,

Могерини представя пред ЕП стратегия за Западните Балкани

https://frognews.bg/novini/mogerini-predstavia-pred-strategiia-zapadnite-balkani.html

Днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини ще представи пред Европейския парламент в Страсбург новата стратегия на ЕС ”Западните Балкани”. Регионът е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще доминира външната политика на Съюза през 2018 г., съобщи БНТ.

Религиозните власти в Анкара: Леваците са демони, момичетата могат да се женят на 9

https://offnews.bg//offtopic/religioznite-vlasti-v-ankara-levatcite-sa-demoni-momichetata-mogat-d-674278.html

Върховният религиозен орган на Турция предизвика бурен обществен дебат, след като обяви, че хората, които ядат с лявата ръка, са демони.

Дирекцията по религиозни дела е направила това уточнение в секцията с въпроси и отговори на интернет сайта си. Според написаното, "пророкът Мохамед не е признавал за приятно яденето с лявата ръка".

"Всъщност той е отдавал голямо значение на въпроса и е предупреждавал, че демоните ядат и пият с лявата си ръка. Затова е съветвал децата да използват дясната за хранене и пиене", се казва в отговора.

И се допълва, че храненето с лявата ръка е приемливо за хора с физически увреждания.

Миналия месец Дирекцията също разбуни духовете, след като обясни, че според Ислямския закон, момичета навършили 9 години могат да се омъжват. В резултат опозицията поиска разследване за детските бракове в Турция, съобщи Нова телевизия.

Проф. Веселка Дулева: Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството

http://www.cross.bg/dyleva-detzata-zatlustyavane-1567149.html

/КРОСС/ Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, потвърди в предаването „Преди всички" проф. Веселка Дулева, ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене, която коментира тенденцията към затлъстяване при децата. Много често децата със затлъстяване развиват заболявания, характерни за възрастните, например хипертония и диабет тип 2, допълни Дулева. Ако сравним нашите данни между 1998 и 2008 година, относителният дял на децата със затлъстяване се е увеличил два пъти, но след 2008 година този висок ръст се задържа, като за някои възрастови групи се наблюдава и обратната тенденция - децата със затлъстяване намаляват, обясни проф. Дулева. Научните изследвания показват, че първите 1 000 дни от живота на детето - още от зачеването, са изключително важни за програмиране на неговия метаболизъм през идните години, изтъкна експертът. Отношението към здравословния хранителен модел започва още от семейството, категорична е проф. Веселка Дулева. Тя допълни, че паралелната отговорност на институциите също е много голяма. В Националния дворец на културата ще се проведе конференция под надслов "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". Събитието е част от календара на Българското председателство

Трети ден на загуби на световните пазари

http://www.mediapool.bg/treti-den-na-zagubi-na-svetovnite-pazari-news275160.html

Бъркотия настана на световните финансови пазари, след като паника на Уолстрийт в понеделник вечерта срина акциите в Европа и Азия във вторник. Така загубите на международните борси, които започнаха от петък, продължават вече трети ден. Страховете на инвеститорите на "Уолстрийт" в понеделник вечерта сринаха индустриалния фондов индекс "Дау Джоунс" за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Предаван на живо по телевизията, сривът на "Дау Джоунс" прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата индексът загуби 4.6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г. Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна. "Стандарт енд пуърс" приключи в понеделник с 4.1% спад. Повечето индекси в Лондон и Франкфурт пък регистрираха спадове от около 3% - най-лошата ситуация на европейските борси от деня на британския референдум за напускане на ЕС. "Файненшъл таймс" обяснява случващото се с края на времената на евтините пари и обръщането на посоката към по-висок инфлационен натиск и съответно – по-високи лихви. Във вторник сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври. В сутрешната сесия във вторник "Дау Джонс" продължи да се срива, като намалението беше с 0.77%. Във вторник намалението при европейските индекси беше с около 2% В момента, когато "Дау Джоунс" се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязва "Ройтерс". Сътресението на "Уолстрийт" съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Федералния резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г., добавя ДПА. Според анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", пазарите реагират на проинфлационните очаквания. "Пазарите стигат до заключението, че американската икономика е близо до прегряване и рисковете от инфлация са по-големи от рисковете от рецесия", смята Торстен Слок, главен икономист в Дойче банк. По думите му по-високата инфлация означава по-високи лихви. "Затегнете коланите", призовава и Стефан Купмън, анализатор в Рабобанк.

Паника на "Уолстрийт" заради срив на Дау Джоунс

http://www.mediapool.bg/panika-na-uolstriyt-zaradi-sriv-na-dau-dzhouns-news275160.html

Паника настъпи на "Уолстрийт" в понеделник вечер след като индустриалният фондов индекс "Дау Джоунс" се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Предаван на живо по телевизията, сривът на "Дау Джоунс" прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата индексът загуби 4.6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г. Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна. Във вторник сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври. В момента, когато "Дау Джоунс" се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязва "Ройтерс". Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на "Уолстрийт". Сътресението на "Уолстрийт" съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА, допълва БТА. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г., добавя ДПА.

Борисов се среща с холандския си колега Марк Рюте

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshta-holandskiia-kolega-mark-riute.html

Ефективното управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. Това ще обсъждат тази вечер в София премиерът Бойко Борисов и холандският му колега Марк Рюте.

Паси: ЕС не изпълнява договора си с нас

https://offnews.bg//politika/pasi-es-ne-izpalniava-dogovora-si-s-nas-674279.html

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява договора си с нас.

Това заяв бившият външен министър Соломон Паси по бТВ. Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България, коментира Паси.

Според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. 

Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите, посочи той. И даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет.

Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки, обясни Паси. 

Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем, добави той. Популизмът пречи на развитието на Европа, подчерта Соломон Паси.

Кола блъсна 70-годишен пешеходец на зебра в Бургас, с опасност за живота е

https://www.24chasa.bg/region/article/6701236

Кола блъсна 70-годишен пешеходец на зебра в Бургас, с опасност за живота е70-годишен пешеходец е с опасност за живота, след като е бил блъснат от лек автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Пътният инцидент е станал вчера в 18.19 часа на бул. „Захари Стоянов“ в района на бл. 410 в к-с „Меден Рудник“. Лекият автомобил е с марка „Фолксваген Поло“ с бургаска регистрация и е бил управляван от 48-годишния Г.

16 тайни на двойките, които остават заедно цял живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6699960

16 тайни на двойките, които остават заедно цял животВсеки човек в дългогодишна връзка ще се съгласи, че ключът към успешните отношения е постоянна работа, уважение и добра дума. Ето още няколко неща, върху които можем да се замислим. 1. Никога не подценявайте силата на въпроса ‘‘Как е мина денят ти?‘ Тънкостите в отношенията не стават по-немили, защото се превръщат в рутина.

Минус 16 градуса сковаха Москва през нощта

http://www.cross.bg/moskva-gradysa-padna-1567148.html

/КРОСС/ Миналата нощ е била на-студената в Москва от началото на зимата, отчетоха синоптиците. Температурата в руската столица падна до -16,2 градуса. За днес прогнозата е за още валежи и температури от -10-12 градуса. През последните дни в Москва падна най-много сняг от 100 години насам и създаде редица проблеми. Около 70 хиляди души работят на денонощен режим за почитване на пътищата и тротоарите, съобщава ТАСС. По-улиците са 15 000 снегорина. Московските власти изразиха благодарност към шофьорите, които вчера откликнаха на призива да оставят вкъщи колите си и да използват градския транспорт. Съобщено беше, че мярката е спомогнала за намаляване на трафика с 10-15 процента.    

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124492_fondaciia_amerika_za_bulgariia_produljava_podkrepata/?ref=rss


Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал" за нов тригодишен период - 2018 до 2020 г. Проектът подпомага издателството "Икономедиа" в усилията да запази нивото на журналистиката и капацитета на редакциите, докато в същото време трансформира бизнес модела на двете медии. Безвъзмездното финансиране ще бъде 500 хиляди лева годишно, или около 7% от очакваните приходи на "Икономедиа" за периода. <br /><br...

БФБ-София купи енергийната борса

http://clubz.bg/63825-bfb_sofiq_kupi_energijnata_borsa

Българската фондова борса (БФБ)-София купи Енергийната борса за 5.2 милиона лева. Това е стойността на сделката между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), едноличен собственик на Енергийната борса, разрешена преди това от правителството, съобщи телевизия "Блумбърг". 



Четири милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите. Останалите 1.2 млн. лева ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала. 



"Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на Енергийната борса в България", каза изпълнителният директор на БФБ Васил Големански. 

Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. Плановете са двете организации да работят съвместно за разширяване на портфолиото чрез въвеждането на нови пазари и услуги.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване