Търсят варненска институция с равнопоставеност на половете

http://www.moreto.net/novini.php?n=368417

Областната администрация във Варна ще събира кандидатури за Отличителен знак за значими постижения в ефективното изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете в Република България, научи Moreto.net. Иинициативата е на Министерството на труда и социалната политика.

Поредно заседание по делото "Сарафово"

http://www.cross.bg/deloto-atentata-sarafovo-1567146.html

/КРОСС/ С изслушване на свидетели днес продължава делото за атентата в Сарафово. То започна по същество в средата на януари, повече от пет години след терора. Според прокуратурата слабото ниво на сигурност тогава е улеснило извършителя на атентата. На 18 юли 2012 година освен атентаторът самоубиец загинаха 5-ма израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, шофьор на автобуса. 37 души бяха ранени. Продължава издирването на двамата подсъдими по делото - помагачи на атентатора, установени като граждани на Австралия и Канада.    

Шофьор помете мъж на пешеходна пътека

http://dnes.dir.bg/news/burgas-mvr-peshehodna-pateka-26853476

70-годишен бургазлия се бори за живота си, след като е бил блъснат вчера от лек автомобил, докато пресича по пешеходна пътека.

Зимата в САЩ взе жертви

http://www.cross.bg/magistrala-katastrofa-stana-1567145.html

/КРОСС/ Петима души загинаха, а десетки бяха ранени в катастрофи по заснежените пътища на американския щат Мисури, съобщиха местните власти. От началото на снеговалежа в неделя в щата са станали 650 пътни инцидента, съобщи пътната полиция. Метеоролози обясниха, че заради рязкото падане на температурите пътищата бързо са се заледили. Най-голямата катастрофа стана на междущатска магистрала на около 150 км от Канзас Сити, в която се удариха между 60 и 80 автомобила. Загина един човек. В съседния щат Айова на заснежена магистрала стана катастрофа с участието на над 50 коли.    

Плевнелиев захапа Радев: Един държавен глава не остава в историята с рейтингите

https://frognews.bg/novini/plevneliev-zahapa-radev-edin-darjaven-glava-ostava-istoriiata-reitingite.html

Казах, че политиката не е на всяка цена. Тя винаги е средство да сме полезни и да постигаме прогрес. Вярвам, че давам малко по-различен пример. Има живот след политиката, той никак не е лош. Това каза президентът Росен Плевнелиев по НТ.

Преговорите за сформиране на коалиция в Германия забуксуваха

http://www.cross.bg/suyuz-zabyksyvaha-koalitziya-1567144.html

/КРОСС/ Преговорите за сформиране на голяма коалиция в Германия забуксуваха. Те трябваше да приключат в неделя, но и до късно снощи споразумение не беше постигнато. Управляващият консервативен съюз (ХДС) на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц обаче заявяват, че са близо до компромис. Нерешените въпроси са в секторите финанси, здравеопазване, заетост и външна политика, каза заместник-председателят на ХДС Юлия Кльокнер. Още миналата седмица Шулц заяви, че ако консултациите се проточат, това няма да е фатално за държавата. Днес преговорите ще продължат в централата на Християндемократическия съюз.  

Иванка Тръмп ще води американската делегация на закриването на игрите в Пьонгчанг

https://offnews.bg//sviat/ivanka-tramp-shte-vodi-amerikanskata-delegatcia-na-zakrivaneto-na-igri-674277.html

Дъщерята на американският президент Доналд Тръмп и негов старши съветник Иванка Тръмп ще оглави американската делегация на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьонгчанг.

Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източник от Белия дом.

Според информацията Доналд Тръмп лично се е обърнал към дъщеря си с тази молба. Тя също така смята да присъства на някои от състезанията, в които ще участват американски спортисти.

По-рано пресслужбата на Белия дом съобщи, че на церемонията по откриването на Игрите, американската делегация ще бъде оглавявана от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс.

Зимната олимпиада ще се проведе в Пьонгчанг от 9 до 25 февруари, а Параолимпиадата – от 9 до 19 март, припомня БГНЕС.

Продават над 200 предмета, принадлежали на певеца Принс

http://www.cross.bg/prins-prinadlezhali-pevetza-1567143.html

/КРОСС/ Повече от 200 предмета, принадлежали на певеца Принс ще бъдат продадени на търг. Сред тях и чифт лилави сценични ботуши, чиято начална цена беше 50 000 долара. Написан на ръка текст на песен пък е с начална цена 2500 долара, а друг - 1000 долара. Сред предметите за продажба са инструменти, бижута, лични бележки и дрехи, принадлежали на певеца. Ще бъдат продадени и лилавите панталони, които Принс е носил за снимките на корицата на списание „Ролинг стоун". Онлайн търгът започва на 8-и февруари, а наддаването ще продължи една седмица.  

Младежите, убили бездомник, пили през целия ден преди престъплението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701215

Младежите, убили бездомник, пили през целия ден преди престъплениетоМладежите, убили бездомник за удоволствие в Айтос, са пили цял ден преди да извършат тежкото престъпление. След това взели нож от дома на единия, отишли в необитаемата къща, където е живял 70-годишният клошар. Той вече спял на земята. Когато влизат при него, двамата започват да нанасят удари с нож по тялото и шията, като си разменяли ножа.

Париж бори мръсотията с мобилни групи по чистотата

http://www.cross.bg/parizh-grada-pluhove-1567142.html

/КРОСС/ Нови мерки за почистването на Париж обяви кметът на града, заклеймявайки фасовете по земята, опаковките от храни и плъховете в най-посещавания от туристи град. Ще бъдат въведени мобилни групи чистачи в града. Кошчетата за боклук ще бъдат подобрени, но гражданите трябва да бъдат отговорни, каза градоначалникът и заплаши с глоби нарушителите. 32 милиона евро ще бъдат инвестирани в ново оборудване за почистване, а кофите за боклук ще бъдат защитени срещу плъхове. До тук се стигна след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове на плъхове в Париж, което доведе до огромно възмущение.    

Проф. Михаил Константинов: Проблемът в Истанбулската конвенция са многото лъжи в нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701228

Проф. Михаил Константинов: Проблемът в Истанбулската конвенция са многото лъжи в неяПроблемът на Истанбулската конвенция са многото лъжи вътре, каза в сутрешния блок на Нова тв "Здравей, България" професор Михаил Константинов. Да има или да няма референдум за Истанбулската конвенция? БСП вече внесе 74 подписа с искане да референдум с въпроса дали България трябва да ратифицира конвенцията.

6 февруари е Националният ден на саамите

http://www.moreto.net/novini.php?n=368523

Националният ден саамите се празнува всяка година в деня, в който шведските и норвежките саами са се обединили и провели първия си конгрес през 1917г. в Тронхайм, Норвегия. 101 години по-късно празненствата се завръщат там, откъдето са започнали, пише „Локал Швеция”.

Захариева за германския вестник Die Welt: Време е за сближаване между ЕС и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701224

Захариева за германския вестник Die Welt: Време е за сближаване между ЕС и ТурцияВажно е политиците от Европейския съюз и Турция да разговарят повече помежду си – пряко, а не чрез медиите. Брюксел и Анкара имат общи интереси и е време е за сближаването им. Това заяви българският министър на външните работи и вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник Die Welt,

Скандал в Турция: Тези, които ядат с лявата ръка - "демони"

https://www.vesti.bg/sviat/skandal-v-turciia-tezi-koito-iadat-s-liavata-ryka-demoni-6078993

От Диянет уточниха, че храненето с лявата ръка е приемливо за хора с физически увреждания

Тежък срив на индекса Дау Джоунс за пръв път след 2008

http://www.cross.bg/spad-dzhoyns-zagybi-1567141.html

/КРОСС/ Паника на Уолстрийт след рекорден спад на Дау Джоунс. Фондовият индекс се срина за по-малко от час с 1500 пункта, след няколко месеца на положителна тенденция. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата Дау Джоунс загуби 4,6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г. Тази сутрин спад от над 4 процента последва и на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пунктa, за да стигне до най-ниската стойност от октомври.  

Гръцки журналист: Стига идиотизъм - Македония си е Македония

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/gratcki-zhurnalist-stiga-idiotizam-makedonia-si-e-makedonia-674275.html

Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната камера в Лондон. Момичето, което ми сервира кафето, ме попита откъде съм, защото моят акцент й е звучал познато. Когато казах, че съм от Гърция тя се усмихна и каза, че така е мислила, защото самата тя е от Македония.

Разказах и че съм минал през нейната родина, докато съм пътувал за Сърбия. Когато дойде време да платя сметката, тя отказа да ми вземе парите:

"Кафето е от мен, защото вие сте първият грък, когото чувам да казва Македония."

Докато разказвам за тази случка, аз съм изпълнен със съмнения дали трябва да споделям случилото се. Страхувам се първо, че описвам себе си като някакъв извънредно свободомислещ либерал, който призовава всички мои сънародници, които са обидени от съседната държава, че използва името Македония, да се отпуснат.

Страхувам се , че някои гърци ще ме сметнат за предател, в същото време се чувствах като идиот, който разменя семейното си достойнство за едно кафе лате. Познавам много хора, които мислят като мен. В Гърция нямам приятели, които казват Македония, когато говорят за Македония. Нямам колеги, които могат да изпишат това име без да го сложат в кавички, дори и онези, на които не им пука за този спор.

През 1991 г. гърците чрез масови демонстрации и дипломатически маневри отнеха правото на съседната държава, която току-що стана независима от бивша Югославия, да се нарича Македония. Гръцкият аргумент беше, че в Гърция има област със същото име и бившата югославска Македония може да си го поиска. Този въпрос остава нерешен и до днес. Разбира се цялата тази история около името е приключила. Наложи се двойно име. Целият свят нарича страната Македония, а Гърция Скопие. Ако Скопие не съществува в чужбина, същото важи и за Македония в Гърция. Интензивните дипломатически преговори от последните дни и срещите между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев в Давос увеличиха очакванията, че този въпрос може да се реши след 27 г.

Най-накрая Македония може да получи официално име, което ще използва в международните организации, може "Нова Македония" или "Северна Македония", която ще я различава от Гръцка Македония и това ще успокои гърците. И все пак тази искрица на надежда за наименование за общо ползване, както казва гръцката страна, наистина не е в интерес на никого. Никой и никъде по света няма да използва новото име. Кой е прав? Светът е прав. Гърция не е. Не може да наричате една държава с името на столицата и да искате трета държава да я нарича така както ние искаме. Никой в Гърция не вярва сериозно на приказките за иредентиските аспирации на Македония. Още по малко пък може да търсим в Англия да повярват на това.

Господи, как е възможно една от най-бедните страни в Европа, със сериозни малцинствени проблеми, страна която иска да влезе в НАТО, да бъде заплаха за една страна, която е пет пъти по-голяма и по-мощна от нея? И поради тази причина всички онези, които нямат проблеми с този въпрос да спрат да се държат като чиновници на външното министерство, да премахнат кавичките на Македония и да спрат да използват съкращението БЮРМ, което Гърция прие временно да използва. Дайте да наричаме страната Скопие в Гърция, за да не осъмнем с посинено око, а по света да използваме Македония и хората да не смятат за идиоти. Целият свят нарича Македония и смята гърците за откачени, заради твърдението им, че тя трябва да се нарича по друг начин - и още повече , че през последните 30 години ние не сме им обяснили как тя трябва да се нарича.

Б. ред. - Автор на коментара е Тимиос Цалас, гръцки журналист, работещ в неправителствената организация Hansard Society в Лондон. Цалас е и анализатор за вестник „Катимерини“. Анализът е от EU Observer. Публикуваме го в превод на БГНЕС. 

Паника на Уолстрийт, Дау Джоунс се срина рекордно

https://offnews.bg//sviat/panika-na-uolstrijt-dau-dzhouns-se-srina-rekordno-674276.html

Индустриалният фондов индекс „Дау Джоунс” се срина с 1500 пункта снощи, на Уолстрийт настъпи паника.  До затваряне на борсата „Дау Джоунс” загуби 4,6% – най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г. 

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

Тази сутрин спад от над 4% последва на борсата в Токио, където индексът „Никей” загуби 929 пункта до 21 752 – най-ниската стойност от октомври, съобщи бТВ. 

В момента, когато „Дау Джоунс” се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязва Ройтерс. Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на „Уолстрийт”.

Сътресението на „Уолстрийт” съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. 

Премиерът Борисов ще се срещне днес с холандския си колега Марк Рюте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701214

Премиерът Борисов ще се срещне днес с холандския си колега Марк Рюте
Ефективното управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. Това ще обсъждат тази вечер в София премиерът Бойко Борисов и холандският му колега Марк Рюте, предаде БНТ.  Двамата ще разгледат и темата за разширяването на Шенгенското пространство,

Соломон Паси: За Шенген са ни поставени изкуствени условия

http://dnes.dir.bg/news/solomon-pasi-shengen-26853411

Пред членството на България в Шенген се поставят нови и изкуствени условия. Има страни, които пречат на влизането ни в Шенген.

Психолог: Тези, които убиха бездомник за удоволствие, са на първично ниво

https://frognews.bg/novini/psiholog-tezi-koito-ubiha-bezdomnik-udovolstvie-parvichno-nivo.html

Това са едни елементарни личности, човешки индивиди, останали на биологично ниво в развитието си, а не са психично болни.

Поредно заседание във Варна на Областната комисия за борба с грипа

http://www.moreto.net/novini.php?n=368519

Ден преди края на грипната ваканция във Варна, броят на болните в морската столица намалява. В периода от 29 януари до 4 февруари са отчетени 597 случая. Това прави 178 болни на 10 000 души население. За сравнение, седмица по-рано, заболеваемостта във Варна е стигнала 198 души на 10 000, съобщи за Moreto.

Евродепутатите решават да отпадне ли лятното часово време

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-evrodepytatite-1567140.html

/КРОСС/ Европарламентът решава ще отпадне ли лятното часово време. За предложението настояват предимно балтийските и скандинавски страни. Евродепутатите вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно. Решението трябва да се гласува в 13:00 ч. българско време.  

Соломон Паси: Може да минем на европейско часово време!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701213

Соломон Паси: Може да минем на европейско часово време!С учени от русенския университет и вестник "24 часа" поехме инициатива за спиране на промяната на зимно и лятно часово време. Това каза в студиото на BTV Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб. "Надяваме се този терор да престане. Можем да решим да минем на европейско часове време, а не както сме досега на източно-балканско.

Холанският премиер Марк Рюте на посещение в София

http://www.cross.bg/mark-sofiya-ryute-1567139.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в София с Марк Рюте, министър-председател на Кралство Нидерландия. Очаква се двамата да обсъдят необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. Ще бъде разгледана темата за разширяването на Шенгенското пространство, както и други актуални теми от двустранните отношения и европейския дневен ред.    

Водещи на Top Gear оцеляха след сериозен инцидент

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vodeshti-na-top-gear-oceliaha-sled-seriozen-incident-6078989

Водещите са снимали за новия сезон на Top Gear, когато новият Alpine A110 се е запалил. Двамата са невредими, колата е тотална щета.

Младият Хан Соло излита на 25 май по кината (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63824-mladiqt_han_solo_izlita_na_25_maj_po_kinata_video

Историята на Хан Соло най-сетне има стартова дата: 25 май 2018-а! Новината се появи с няколко плаката и тийзър трейлър за новия филм от вселената на „Междузвездни войни“. 

Хан Соло е „бърз и яростен“, шофирайки по улиците, виждаме в тийзъра – а започва като дребен измамник още от 10-годишен. Изхвърлен е бил от Академията за пилоти – „защото мислел самостоятелно“. Но обещава пред себе си, че ще бъде пилот, най-добрия в галактиката.

В краткото видео се появяват младия Хан Соло, Ландо, Ки’рa и Чубака. В ролите са Олдън Еренрайх, Доналд Глоувър, Емилия Кларк и Йонас Суотамо. Във филма участват още Уди Харелсън, Танди Нютън, Пол Бетани.

Режисьор на „Соло: История от Междузвездни войни“ е Рон Хауърд („Уилоу“, „Красив Ум“, „Фрост/Никсън“). Сценаристи са Лорънс Касдан и Джон Касдан, по образи, създадени от Джордж Лукас.

Ето и останалите плакати на филма:

Източник "Площад Славейков"

Агенцията по храните ще вземе трета проба в 4 държави, за да търси различия в етикетите

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124754_agenciiata_po_hranite_shte_vzeme_treta_proba_v_4/?ref=rss


Експерти на Българската агенция за безопасност на храните предстои да вземат трета поред проба в хипермаркети на четири европейски държави и контролна проба от същите продукти в България. Това съобщи пред БНТ шефът на агенция "Контрол на храните" Любомир Кулински пред БНТ.<br /><br />Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки.<br /><br />При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха...

Н. Пр. Роланд Хаузер: България върши отлична работа по защита на външните граници на ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6700979

Н. Пр. Роланд Хаузер: България върши отлична работа по защита на външните граници на ЕСАвстрия подкрепя влизането на страната ни в Шенген, казва посланикът на Австрия в Република България. Австрия ви подкрепя за влизане в еврозоната, но е леко прибързано - има да се изпълнят още критерии. Една от най-трудните теми на нашето председателство вероятно ще бъде приключването на преговорите по Брекзит.

Свети Фотий. Празнуват всички, чиито съдържат свелина в името си

http://www.moreto.net/novini.php?n=368522

Православната църква почита на 6 февруари паметта на Св. Фотий (от гръцкото photos - светлина). Той е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си. Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх.

Москва изпрати най-студената си нощ от началото на зимата

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-izprati-naj-studenata-si-nosht-ot-nachaloto-na-zimata-2076878

Тази нощ е била най-студената в Москва от началото на зимата. Температурата в руската столица се е понижила до минус 16,2 градуса по Целзий, предаде ТАСС, като се позова на националния метеорологичен център.

Честит имен ден на Пламен, Светла и Огнян! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestit-imen-den-na-plamen-svetla-i-ognian-video-2076877

На 6 февруари Православната църква почита паметта на св. Фотий.

Свети Фотий е роден в Цариград около 820 г. в богат и знатен род. Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил преподавател в знаменитата Маг

Завръща ли се зимата?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zavryshta-li-se-zimata-2076873

В сряда и в четвъртък ще има пренос на топъл въздух и в определени райони на страната ще има отново южен вятър. Това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в „Дарик Кафе“.

В сряда следобед ще усетим затопляне - температурите ще стигнат

Обилни валежи се очакват през уикенда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701205

Обилни валежи се очакват през уикендаВ сряда и четвъртък в планините ще духа силен вятър, има условия за усилване на южния вятър главно в Източна България. Температурите в много райони ще са около 15 градуса. Особени валежи не се очакват до петък. Това каза синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ-БАН пред БНТ. През уикенда се очакват валежи между 25 и 50 л.

Венецуела девалвира валутата си с 99%

http://www.transmedia.bg/2018/02/06/%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86%d1%83%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b2%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%81-99/

Централната банка на Венецуела обяви девалвация на националната валута с над 99%.

На новата официална платформа за валутен обмен DICOM, един долар вече ще струва около 25 000 боливара, а едно евро – почти 31 000. Това е обезценяване с 99.6% спрямо субсидирания курс от 10 боливара за долар, който бе отменен миналата седмица.

На черния пазар обменният курс е много по-различен – около 228 000 боливара за долар съгласно сайта DolarToday, смятан за референтен при подобни сделки, коментира Reuters.

Агенцията допълва, че икономисти непрекъснато описват създадената от покойния президент Уго Чавес вече 15-годишна система за валутен контрол като основната пречка за функциониране на търговията и промишлеността в страната.

Bloomberg илюстрира галопиращата инфлация във Венецуела със собствен индекс, основан на това как се променя цената на чаша кафе с мляко.  Според Cafe Con Leche Index за последните 3 месеца до средата на януари тя е скочила от 5500 на 45 000 боливара, или 718%. Ако това е темпото за 12 месеца, това прави инфлация от 448 025% годишно.

 

Индексът бе създаден, след като правителството прекрати публикуването на основни показатели за икономиката. В края на 2017 г. според Cafe Con Leche Index инфлацията е била 1718%.

Борисов посреща Рюте - последната пречка пред влизането ни в Шенген

https://offnews.bg//politika/borisov-posreshta-riute-poslednata-prechka-pred-vlizaneto-ni-v-sheng-674274.html

Премиерът Бойко Борисов посреща днес в София холандския си колега Марк Рюте. Кралство Нидерландия е една от страните, които засега се противопоставят на влизането на България в Шенген.

Надеждите на министър-председателя са след разговорите да падне последната пречка пред присъединяването ни към шенгенското пространство. “Стига измислени мотиви, за да не ни пускате в Шенген”, избухна Борисов миналата седмица в Брюксел. 

„Юнкер е романтик“, заяви холандският премиер Марк Рюте през септември миналата година по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. В нея Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенгенската зона. „Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", заяви днес холандският министър-председател, цитиран от Romania Libera. „Противопоставяме се, има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията", обясни Рюте.

Днес Борисов и Рюте ще обсъдят необходимостта от ефективно управление и контрол на външните граници на Европейския съюз и ключовото им значение за сигурността на Съюза. 

Ще бъде разгледан въпросът за разширяването на Шенгенското пространство, както и други актуални теми от двустранните отношения и европейския дневен ред.

Срив на "Дау Джонс" предизвика паника на "Уолстрийт"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124751_sriv_na_dau_djons_predizvika_panika_na_uolstriit/?ref=rss


Паника настъпи на "Уолстрийт" снощи след като индустриалният фондов индекс "Дау Джоунс" се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Предаван на живо по телевизията, сривът на "Дау Джоунс" прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата индексът загуби 4.6 процента -...

Тази нощ е била най-студената в Москва от началото на зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701200

Тази нощ е била най-студената в Москва от началото на зиматаТази нощ е била най-студената в Москва от началото на зимата. Температурата в руската столица се е понижила до минус 16,2 градуса по Целзий, предаде ТАСС, като се позова на националния метеорологичен център. Според синоптиците московчани днес ги очаква сняг, облачно време и 10-12 градуса под нулата.

Разкриха мистериозната смърт на 18-годишния Кристиян

http://dnes.dir.bg/news/smart-borovan-kristian-bratoevski-26853319

Хистологична експертиза, извършена във Военномедицинска академия в София, разкри причината за смъртта на дванайсетокласника Кристиян Братоевски в село Борован.

Преглед на печата - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368518

Гостуването у нас на президента на Малта заедно с министри от малтийското правителство е сред водещите теми на всекидневниците. "Готовност за задълбочаване на двустранното сътрудничество в редица сфери заявиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека, съобщиха от пресцентъра на парламента.

М. Константинов: Три изследвания показват 2 към 1 против Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/konstantinov-ima-tri-izsledvaniia-koito-pokazvat-2-kam-1-protiv-istanbulskata-konventsiia.html

Нека да има кризисни центрове срещу домашното насилие. Референдумът за и против Истанбулската конвенция ще струва 30 млн. лв. Това каза Михаил Константинов по НТ.

Марк Зукърбърг призна: Правил съм много грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701196

Марк Зукърбърг призна: Правил съм много грешки
Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа и заяви, че е направил много грешки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си представите. Направих десетки технически грешки и лоши трансакции.

Никой друг не можеш да научиш...

http://www.cross.bg/mozhesh-nikoii-naychish-1567138.html

/КРОСС/ "Никой друг не можеш да научиш, можеш само да му помогнеш да намери знанието в себе си."Галилео Галилей    

Сняг затрупва Испания, студ в Москва (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/moskva-ispania-zima-snjag-26853350

Силен снеговалеж има в Испания, затруднен е трафикът, спрени са учебните занятия. В Москва тази нощ е била най-студената от началото на зимата.

"Долу ръцете от Македония" - спорът между Атина и Скопие вдигна залога за Ципрас

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124471_dolu_rucete_ot_makedoniia_-_sporut_mejdu_atina_i/?ref=rss


"Земетресението и милионите, които очакваха организаторите Андонис Самарас и Кириакос Мицотакис, останаха само пожелателни. Повечето гръцки граждани останаха пред телевизорите."<br /><br />Думите, с които гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази облекчението си от неслучилия се апокалипсис на протеста в Атина - очаквания най-голям митинг в столицата за последните години - съдържат спорни твърдения. Лидерът на консервативната "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис и...

Politico: Голяма агенция на Пентагона е загубила следите на стотици милиони долари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701194

Politico: Голяма агенция на Пентагона е загубила следите на стотици милиони долариЕдна от най-големите агенции на Пентагона е изгубила следите на стотици милиони долари, става ясно от вътрешен одит, с който разполагат в редакцията на изданието Politico. Информацията бе разпространена в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да увеличи значително военния бюджет на страната.

Panic attack

http://www.transmedia.bg/2018/02/06/panic-attack/

Световните фондови борси са атакувани от разпродажби при големи обеми и страх след като снощи водещият американски индекс Dow Jones Industrial Average се срина за по-малко от час с 1500 пункта след серия от повече от 12 месеца еуфория след избирането на президента Доналд Тръмп.

Предаван на живо по телевизията, сривът на Dow Jones прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. Сесията започна със силен спад, последван от леко повишение. До затварянето на борсата индексът загуби 4.6%, което е най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Reuters коментира, че в момента на спада, президентът Тръмп е говорел на събитие в щата Охайо, но не е казал нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават.

Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на Wall Street.

Сътресението на Wall Street съвпадна с встъпването в длъжност на новия председател на Управлението за федерален резерв на САЩ Джероум Пауел. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г.

Сривът е акциите продължи и тази сутрин по време на азиатската сесия. Основният индекс на борсата в Токио загуби над 4% до 21 752 – най-ниската стойност от октомври.

 

Европарламентът решава ще отпадне ли лятното часово време

https://frognews.bg/novini/evroparlamentat-reshava-shte-otpadne-liatnoto-chasovo-vreme.html

Европарламентът решава ще отпадне ли лятното часово време. За предложението настояват предимно балтийските и скандинавски страни.

Плевнелиев: Има много взели се насериозно политици, в демокрацията има мандати

http://clubz.bg/63823-plevneliev_ima_mnogo_vzeli_se_naseriozno_politici_v_demokraciqta_ima_mandati

Росен Плевнелиев. Снима Веселин Боришев

"В българската политика виждам много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена", заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) пред Нова тв, където отчете една година, откакто... не е на "Дондуков" 2.

„Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех”, заяви бившият държавен глава. Но така и не спомена кои политици с повечко мандати на високи позиции има предвид.

Според Плевнелиев "има живот и след политиката и той никак не е лош", а самата политика "не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта - политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес". 

За Русия и хибридната война

"Много политици не смеят да посочат истината за Русия. Целият им елит избяга на Запад, децата им, икономиката е съсипана, не се говори за това как живеят руснаците и искаме ли да живеем като тях в един автократичен режим, в който човешките права и свободи не се спазват. Този дебат липсва", заяви Плевнелиев по повод говоренето за отношенията с държавата, управлявана от Владимир Путин.

По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взривяването на основните принципи на мира в Европа":

"Искаме ли да има траен мир в Европа? И възможен ли е, ако най-въоръжената и с ядрени оръжия държава окупира съседа си, инициира замразени конфликти в Грузия, в Азербайджан, в Молдова. Ами ако това се случи в България - кой ще ни защити?"

На реплика от водещата, че "нали сме в НАТО и ще ни защити", Плевнелиев отвърна:

"Хибридната война е измислена за това - тя е на ръба, за да може НАТО да не се задейства. Това е иновативен инструмен на Русия в XXI век как да се дестабилизират държави и да се държат в трайно подчинение на имперските амбиции за преразпределение на сфери на влияние." 

"Много политици вярват в измислената от цар Борис формула "винаги с Германия, никога срещу Русия", но аз не вярвам в това. Когато една страна се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци. Важно е за нас да сме член на ЕС и НАТО, само там е защитен стратегическият ни интерес."

Отново, извън президента Радев, Плевнелиев не посочи кой друг влиза в групата на "многото политици", които заемат по-добри позиции.

Росен Плевнелиев повтори тезата си, че Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени и деца, приета от Съвета на Европа, трябва да бъде ратифицирана у нас, но вместо това тук не е имало дори честни дебати по темата. Бившият президент повтори и критиките си към настоящия държавен глава Румен Радев, който се обяви "против". Плевнелиев разкритикува и идеята за провеждане на референдуми по темата:

Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден, и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това.”

Пак, както и за "взелите се насериозно", и за отказващите да посочат заплахите от Русия политици, не назова отговорните за "безотговорните изказвания".

Обстановката по пътищата тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1567135.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 7° до + 6°. Времето над по-голямата част от страната е ясно. Слаб вятър духа в областите Видин, Добрич, Разград, Смолян и Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по високите и усойни участъци частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в района на Котел /обл. Сливен/, а до 150 м в районите на Левски /обл. Плевен/, Изгрев и Хитрино /обл. Шумен/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г. АМ „Хемус": няма ограничения. АМ „Струма": няма ограничения. АМ „Марица": няма ограничения. АМ „Черно море": няма ограничения. АМ „Люлин": няма ограничения. ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ: 1

В пресата днес

http://www.cross.bg/tzenite-dnes-parlamenta-1567147.html

/КРОСС/ "За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора", пише вестник "Сега". Промени в Наказателния кодекс, предлагани от правителството и внесени в парламента, могат да развържат ръцете на прокуратурата и да доведат до присъди и влизане в затвора на всеки търговец, който не изпълни свое задължение по договор. За това алармира ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет и бивш шеф на парламента проф. Пламен Панайотов, информира "Сега". Вестник "24 часа" съобщава, че българите ще могат да резервират почивки и да пазаруват стоки онлайн и през чужди сайтове, когато преценят, че е по-изгодно. Това ще стане възможно с нов регламент, който трябва да бъде гласуван днес от ЕП. Документът трябва да ограничи предлагането на почивка в едни и същи хотели на различни цени за българи и германци например, допълва изданието. Очаква се скок на самолетните билети, информира вестник "Стандарт" като причината за това е ръстът на цените на петрола, които рефлектират върху цените на авиокомпаниите. Изданието обяснява, че цените на петрола, които възлизат на около 30% от разходите на авиокомпаниите, се увеличават с 52 на сто от юни 2017 г.  

Силвио Берлускони: Мигрантите ограбват банките и са социална бомба със закъснител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701191

Силвио Берлускони: Мигрантите ограбват банките и са социална бомба със закъснителБившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони заяви, че 600-те хиляди нелегални имигранти в средиземноморската страна са „социална бомба, която е готова да избухне". Съответните коментари 81-годишният политик направи, след като полицията арестува 29-годишен нигериец за убийството на млада италианка,

Красимир Вълчев: Застаряващите учители и неграмотността са големите проблеми в образованието

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/06/3124135_krasimir_vulchev_zastariavashtite_uchiteli_i/?ref=rss


Красимир Вълчев е министър на образованието и науката в третия кабинет на Бойко Борисов.<br />От 2009 г. до 2017 г. е бил главен секретар на Министерството на образованието и науката, където се занимава с управление на администрацията и бюджета на ведомството, координира функционирането на отделните структури и звена и участва в процеса на формиране и изпълнение на политиките в сектора. Работил е и в Министерството на финансите.<br />Магистър е по публични финанси. Завършил е...

Най-важното от Варна във вчерашния - 5 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368515

Варна се представи на пет международни изложения през януари Варна се представи на пет международни туристически изложения от началото на годината във Виена, Щутгарт, Цюрих, Истанбул и Братислава, съобщиха от общината за Moreto.net.

Продължават преговорите за управляваща коалиция в Германия

https://frognews.bg/novini/prodaljavat-pregovorite-upravliavashta-koalitsiia-germaniia.html

Преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел и социалдемократите бяха прекъснати късно снощи и ще продължат в централата на ХДС днес, предаде ДПА.

Предстоящи събития на 6 февруари 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1567134.html

/КРОСС/ ***София.Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с Марк Рюте, министър-председател на Кралство Нидерландия, който ще бъде на работно посещение в София. ***София.От 9.00 часа в Националния дворец на културата ще се проведе Конференция по въпросите на здравословното хранене при децата. В рамките на събитието е предвидена пресконференция с начален час 10.00 ч. - зала 6, (етаж 1). В нея участие ще вземат заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров и директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция „Здравеопазване" към Европейската комисия Джон Райън. ***София.От 9.00 часа в хотел „Маринела" (бул. „Джеймс Баучер" 100), зала „София 1", ще се проведе 11-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Форума ще открият заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и Борислава Уудфорд, представител на Генерална дирекция „Градско и регионално развитие" на Европейската комисия. ***София.От 14.30 часа в бизнес център „Кепитъл форт" Българската независима енергийна борса ще представи търговската платформа „В рамките на деня"

Младежите, убили бездомник в Айтос, пили цяла нощ преди това

http://clubz.bg/63822-mladejite_ubili_bezdomnik_v_ajtos_pili_cqla_nosht_predi_tova

Снимка БГНЕС

Младежите, убили бездомник за удоволствие в Айтос, са пили цял ден, преди да извършат тежкото престъпление, нанасяйки му 32 прободни рани, разказа в сутрешния блок на Нова тв прокурор Елгина Чакърова, говорител на прокуратурата в Бургас.

След като пиянствали, взели нож от дома на единия, отишли в необитаемата къща, където живеел 70-годишният клошар. Той спял на земята. Когато влезли при него, двамата започнали да нанасят удари с нож по тялото и шията, като си разменяли ножа. Междувременно го удряли с юмруци по главата. След това си тръгнали и продължили да пият.

Не е установено да има мотив за извършеното престъпление. Може да се каже, че изцяло садистични са били намеренията им, каза прокурор Чакърова. 

Убийството беше извършено в ранните часове на 2 февруари, а ден по-късно са задържани евентуалните извършители - 20-годишният Желязко Данчев и 16-годишният Ясен Стойчев от ромската махала в Айтос. Жертвата на тежкото престъпление е 70-годишният Асен Пуров, който водил скитнически живот. Арестуваните заподозрени са безработни и без образование.

Двамата са от многодетни семейства - единият е девето дете, а другият пето или шесто. "Не знам защо са го направили, но предполагам, че заради бедността и мизерията. Може момчетата, които го наръгаха, да са били дрогирани или пияни", каза пред камерата на bTV техен познат. Друг мъж пък разказа, че често посещавали кръчма в съседната махала.

"Това е тъжна история. Кварталът ни е много спокоен. Ако някой беше казал, че ще стане такова убийство, нямаше да повярвам. Нашите младежи са спокойни", заяви Мариана Зъбова, здравен медиатор в община Айтос. Според нея виновни за трагедията са родителите на двамата младежи.

"В квартала има много отпаднали деца от училище. Ние ги търсим и ги връщаме, но някои от тях тръгват на работа. Родителите им настояват да работят, за да изкарват прехраната“, добавя Зъбова.

 
Убитият помагал на хората, преди да изпадне до клошарство. "Асен беше много спокоен човек. Нуждаеше се от помощ, но имаше време, когато помагаше на хората. Някои му даваха храна, други – пари. Не познавам убийците. Не знам с какво ги е предизвикал. Съдба! Съжалявам! Той бе приятел на дядо ми“, споделя млад мъж.

В края на януари две момчета - на 13 и 14 години, убиха по особено жесток начин 53-годишен бездомник във Варна. Убийството на Красимир Куртев е извършено по хулигански подбуди и по особено мъчителен начин, установи прокуратурата.

До убийството във Варна се стигнало, след като ден по-рано имало конфликт между тези момчета от ромски произход и мъжа при пункт за предаване на отпадъци. При първия конфликт младежите нанесли побой на мъжа, а по-късно се върнали и отново го пребили, този път до смърт.

Западни Балкани - Брюксел ускорява темпото за разширяване на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701189

Западни Балкани - Брюксел ускорява темпото за разширяване на ЕС
Във вторник, 6 февруари, Европейската комисия ще представи стратегията за разширяване на Общността с шест държави от Балканския полуостров. Документът, озаглавен "Надеждна перспектива за разширяване със страните от Западните Балкани", е на разположение на редакцията на германския национален ежедневник Die Welt,

Намериха оръжия в багажа на британец, на връщане от България

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-britanetz-26853320

Млад британец бе осъден за опит за внасяне на територията на Обединеното кралство десетки оръжия, които е пренасял в куфара си на връщане от България.

На 6 февруари са родени

http://www.cross.bg/valentin-oto-ivan-1567006.html

/КРОСС/ Аврам Аврамов, алпинист, ръководител на експедиция Еверест '84 Валентин Касабов, депутат в 44-ото НС Валентин Радев, министър на вътрешните работи Веселин Балевски, бизнесмен и бивш футболист Иван Гарелов, журналист Ген. Иван Чобанов, експерт по сигурността Калин Христов, подуправител на БНБ Радослав Стойчев, депутат в 44-ото НС Тони Дачева, попфолк певица    

Слънцето ще ни радва и днес

https://frognews.bg/novini/slantseto-shte-radva-dnes.html

Днес ще е предимно слънчево. Привечер от запад отново ще се заоблачи. Ще духа слаб, предимно източен вятър.

Нова схема: Мними наематели обират апартаменти

https://offnews.bg//obshtestvo/nova-shema-mnimi-naemateli-obirat-apartamenti-674273.html

Младежи наемат жилища, за да ги оберат на спокойствие. Те извършвали кражбите, преди да платят първия наем.

За новата схема за измама разказа Нова тв. Един от пострадалите наемодатели твърди, че е открил следи от наркотици в обърнатия си "с главата надолу" дом. 

Младежите са на 18 и 19 години, откраднали телевизор от апартамент, който са наели, заради дълг. Те предоставят личните си данни и се разбират с наемодателя да платят на другия ден. Мартин Калеев, който отдал жилището си на крадците, определи случилото се като изключително нагло. "Изнесоха ми апартамента - телевизор и DVD система с колони", твърди пострадалият.  

Крадците – 19-годишният Емилиян Йорданов, доскоро волейболист, и приятелят му - 18–годишен ученик и футболист, обясняват: "Дължахме пари на един човек и трябваше да ги върнем, имахме четири дни". Взели назаем 5000 лева, за да ходят по кафенета, ресторанти, дискотеки, "такива неща", казват те. От откраднатия телевизор успели да "спечелят" 100 лева.

Според наемодателя след като кражбата била оповестена чрез социалните мрежи, започнал да получава заплахи. 

Емилиян отрича да се занимава с наркотици. Преди опитвал "натровена" марихуана и получил паническо разстройство. По думите му това е първата му кражба, но е задържан за други прояви. 

Съдът решава да разпита ли разузнавачи по делото Йончева срещу Борисов

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-da-razpita-li-razuznavachi-po-deloto-joncheva-sreshtu-bo-674243.html

Трето заседание по делото на депутата от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов ще се проведе във вторник.

Журналистката съди Борисов за оклеветяване за това, че заяви, че държавата платила милиони за работата на Йончева. „Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева”, заяви Борисов в началото на предизборната кампания.

Йончева иска от премиера 20 хиляди лева за нанесени неимуществени вреди. 

Делото е насрочено за 13.30 в Районния съд. 

Очаква се на заседанието да стане ясно дали съдът ще допусне до разпит двама служители от разузнаването. Изслушването им беше поискано от единия от адвокатите на Борисов Марин Марковски. Според него те щели да свидетелстват за това дали наистина от разузнаването са плащани пари за филм на Йончева. 

Ако разпитът бъде допуснат ще бъде при закрити врата.

Борисов вече има възможност да заяви, че не се притеснява от делото. Йончева пък е убедена, че ще спечели делото, защото не е взела нито лев от държавата за филмите си.

Сумата от 20 хил. лв. ще дари на семейства с репродуктивни проблеми.

Пътна обстановка в страната - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368516

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Срина се индексът ”Дау Джоунс”

https://frognews.bg/biznes-turisam/srina-indeksat-dau-djouns.html

Паника настъпи на ”Уолстрийт” снощи след като индустриалният фондов индекс ”Дау Джоунс” се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта. Това се случва след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп.

Срина се индексът ”Дау Джоунс”

https://frognews.bg/novini/srina-indeksat-dau-djouns.html

Паника настъпи на ”Уолстрийт” снощи след като индустриалният фондов индекс ”Дау Джоунс” се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта. Това се случва след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп.

Времето ще е предимно слънчево с максимални температури от 8° до 13°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701183

Времето ще е предимно слънчево с максимални температури от 8° до 13°
Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е близко до средното за февруари. Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и по Черноморието ще има ниска облачност или видимостта ще е намалена. Привечер от югозапад отново ще се заоблачи. Ще духа слаб изток-югоизточен вятър.

Тялото на шесторния убиец от Нови Искър още е в моргата

http://dnes.dir.bg/news/novi-iskar-rosen-angelov-26853299

Тялото на шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов-Горския все още е в моргата, а прокуратурата не е издала заповед за освобождаването му.

Делото за атентата в Сарафово продължава, изслушват свидетели

https://frognews.bg/novini/deloto-atentata-sarafovo-prodaljava-izslushvat-svideteli.html

С изслушване на свидетели днес продължава делото за атентата в Сарафово. То започна по същество в средата на януари, повече от пет години след терора.

Извънредно положение и репресии на Малдивите

http://clubz.bg/63821-izvynredno_polojenie_i_represii_na_maldivite

Обявеното на Малдивите извънредно положение доведе до арести на върховни съдии и репресии над опозицията.

Полицията в островната държава арестува председателя на местния Върховен съд, след като избухна политическа криза в страната. Абдула Саид и неговият колега върховен съдия Али Хамед са задържани няколко часа след като беше обявено извънредно положение, което дава извънредни правомощия на властите.

Режимът на извънредно положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране. Правителството получава допълнителни правомощия да разпорежда обиски и запориране на имущество.

Кризата в островната държава в Индийския океан започна, когато президентът Абдула Ямин отказа да изпълни решението на Върховния съд да освободи политически затворници. Действията му бяха остро осъдени от международната общност.

Според съдебното решение бившият президент Мохамед Нашед е осъден в противоречие с местната конституция. Сега той живее в изгнание.

Шефът на полицията на страната заяви, че ще изпълни решението на съда, след което беше уволнен от правителството на Ямин. Армията е инструктирана да се противопоставя на всякакви опити за сваляне на президента, съобщи Би Би Си.

Друг бивш държавен глава – Момун Абдул Гаюма, който е част от опозицията, е задържан в дома си.

Ако пътувате…

Китай, Индия, САЩ и Великобритания вече предупредиха гражданите си да избягват пътуване до островната страна. По информация на британското външно министерство летищата и курортите обаче не са засегнати от политическата криза.

Туризмът носи най-големи приходи в бюджета на Малдивите.

Руснаците искат децата им да са като Путин - чекисти

http://clubz.bg/63820-rusnacite_iskat_decata_im_da_sa_kato_putin_chekisti

В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали през тази година почти двойно - до 66%, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто. Според 69% от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност. 45 на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти срещу само 29 процента през 2001 г.

В редакционен коментар в. "Ведомости" обяснява защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти.

Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският всекидневник, предава БТА.

Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.

"Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността те да се намесват в личния живот минава на заден план."

Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветско време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който идва от тайните служби - наред с мнозина свои съратници. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".

"Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структурии, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.

Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

На 6 февруари...

http://www.cross.bg/zagivat-dogovor-igri-1567136.html

/КРОСС/ 1623 г. - Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. - Масачузетс става 6-я щат на САЩ. 1819 г. - Британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур. 1840 г. - С подписване на договор между представители на британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия. 1878 г. - Освободен е град Бургас от османско владичество и е учредена първата българска градска община. 1897 г. - Открита е жп линията Перник - Радомир. 1899 г. - Сенатът на САЩ ратифицира договор, по силата на който Испания отстъпва на САЩ владенията си Гватемала, Куба, Пуерто Рико и Филипините. 1900 г. - В Хага е създаден Международен арбитражен съд. 1901 г. - В Парижките жп гари са поставени първите обществени телефони. 1904 г. - Япония прекъсва дипломатически отношения с Русия, два дни по-късно започва Руско-японската война. 1922 г. - Подписан е договор за забрана използването на отровни газове при военни действия между Великобритания, САЩ, Франция и Япония. 1933 г. - В Германия е въведена цензура на печатните издания. 1935 г. - В САЩ започва продажбата на играта Монополи. 1936 г. - Олимпийски игри: Зимни олимпийски игри: В Гармиш-Партенкирхен са открити IV Зимни олимпийски игри. 1951 г. - При тежка железопътна катастрофа в Пенсилвания (САЩ) загиват 85 души и над 500 са ранени. 1952 г. - Умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. 1958 г

Без ток днес във Варненско ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=368514

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 6 февруари ще бъде прекъснато електрозахранването в две варненски села, научи Moreto.net. От 8 до 17 ч. без ток ще са абонатите в района на селата Шкорпиловци и Самотино.

Намериха 38 различни оръжия в багажа на британец, на връщане от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701178

Намериха 38 различни оръжия в багажа на британец, на връщане от БългарияМлад британец бе осъден за опит за внасяне на територията на Обединеното кралство десетки оръжия, които е пренасял в куфара си на връщане от България, пише британският вестник Daily Mail. Райън Съливан, 24-годишен, е скрил в багажа си 38 различни оръжия. Те са открити при проверка от служителите на летището в Кардиф, столицата на Уелс.

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Септември

https://frognews.bg/novini/spetssadat-otstrani-dlajnost-kmeta-septemvri.html

Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата и отстрани кметът на Септември Марин Рачев. Заедно с кмета от поста ”специалист инвеститорски контрол” беше отстранен и Станой Милов.

Рекламите на Супербоул LII изоставиха политиката и се насочиха към хумора (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124314_reklamite_na_superboul_lii_izostaviha_politikata_i_se/?ref=rss


Виждали ли сте Морган Фрийман да рапира? Холивудският актьор беше въвлечен в шоуто на рекламите по време на Супеброул LII.<br /><br />Той участва във 60-секундното видео на Doritos и Mountain Dew, които излязоха с общ 60-секунден клип. Двамата с Питър Динклидж влязоха в рап-съревнование, като всъщност бяха озвучени от рапърите Бъста Раймс и Миси Елиът.<br /><br />Точно този лек и небрежен тон беше зададен от рекламите по време на Супербоул LII. Компаниите, платили по 5...

Марк Зукърбърг: През годините съм направил почти всички грешки

//dariknews.bg/novini/sviat/mark-zukyrbyrg-prez-godinite-sym-napravil-pochti-vsichki-greshki-2076857

Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа и заяви, че е направил много грешки, предаде Франс прес.

"През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си пр

Паника на Уолстрийт заради най-големия спад след финансовата криза от 2008 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/panika-na-uolstrijt-zaradi-naj-golemiia-spad-sled-finansovata-kriza-ot-2008-g-2076853

Паника настъпи на Уолстрийт след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на бо

Д-р Секс, който преди 70 години шокира света

//dariknews.bg/novini/interviu/d-r-seks-kojto-predi-70-godini-shokira-sveta-2076804

Какво се случва в американските спални? Алфред Кинси дълго време търси отговор на този въпрос. Преди 70 години д-р Секс публикува първия си доклад и предизвиква истинска сензация.

Най-успешните зодиакални двойки и тайната на тяхната стабилност (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-uspeshnite-zodiakalni-dvojki-i-tajnata-na-tiahnata-stabilnost-video-2076786

Може да имаме връзка с представител на всяка зодия, но сами усещаме, че с някои си пасваме повече, а с други не чак толкова.

Има двойки, които се сработват по-бързо и по-добре от останалите. Това е така, защото връзката между зодиакалните им знаци е по-силна.

В

Кой обяви за продан 12-годишно момиче за 100 000 евро? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-obiavi-za-prodan-12-godishno-momiche-za-100-000-evro-video-2076855

Кой обяви за продан 12-годишно момиче за 100 000 евро? Случаят е от русенското село Ветово, а детето се казва Клеопатра, разказва

САЩ продават 200 ракети на Финландия за над 700 милиона

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-raketi-finlandia-nato--rusia-26853276

Съединените щати одобриха продажбата на 200 нападателни и отбранителни ракети на Финландия, която не е член на НАТО и граничи с Русия.

С нова стратегия Брюксел ще даде шанс на Сърбия и Черна гора да влязат в ЕС до 2025 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124259_s_nova_strategiia_brjuksel_shte_dade_shans_na_surbiia/?ref=rss


Европейската комисия ще обяви днес стратегията си за Западните Балкани, която има за цел да подсили европейската перспектива за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия и да ускори евроитеграцията им.<br /><br />Според чернова на стратегията, видяна от EUobserver, новата политика на Еврокомисията за Западните Балкани трябва се прилага за всички "шест балкански партньора" на ЕС. В нея се предлага на Сърбия и Черна гора перспективата за влизане в...

Дрогата е убила 18-годишният Кристиян, доказаха експертизите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701172

Дрогата е убила 18-годишният Кристиян, доказаха експертизитеСпоред вече готовата хистологична експертиза, направена във ВМА, тийнейджърът Кристиян Братоевски е умрял от остра дихателна недостатъчност, вследствие на злоупотреба с наркотични вещества. 18-годишният ученик от професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца беше открит мъртъв на 27 ноември м.г.

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Св. Фотий, патр. Константинополски

http://www.cross.bg/fotiii-sveti-svoeto-1567137.html

/КРОСС/ Божият угодник Вукол се отличавал от младини с незлобие и целомъдрие и бил преизпълнен с Дух Свети. Всехвалният възлюбен ученик, възлегнал на Христовите гърди, Моан Богослов, виждайки, че това е опитен в духовния живот човек и достоен, го поставил за епископ на Смирненската църква. Това назначаване било твърде благовременно за християните на Смирна и Христовият светител извършил за тях много полезни неща. Просветен от Дух Свети, той сияел като светилник на светило. Онези, които стоели в тъмата на заблудите и идолската прелест, той просвещавал чрез небесната светлина и чрез светото Кръщение ги правел синове на светлината и защитавал всички от безбройните, невидими, но свирепи и неукротими зверове, които само търсят кого да погълнат. Преди да се престави, свети Вукол връчил своето словесно стадо на блажения Поликарп и преминал от временния живот във вечния. След като тялото на светителя било погребано, Бог благоволил на гроба му да израсне мирта, за която било отличително, че лекувала болни. Св. Фотий, патриарх Цариградски Свети Фотий се родил в Цариград около 820 г. от богат и знатен род. Баща му се казвал Сергий, а майка му - Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на Фотий страдали изповеднически за своето открито иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.Фотий получил най-доброто образование на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия

Иван Гарелов: Има борба между САЩ и Русия за влияние върху Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6700804

Иван Гарелов: Има борба между САЩ и Русия за влияние върху Западните БалканиИван Гарелов е известен журналист, дълги години беше водещ на предаването “Панорама” по БНТ. Роден е на 6 февруари 1943 г. в с. Смилец, област Пазарджик. Завършил е журналистика в СУ. Работил е също в Нова тв, Би Ти Ви, водил е предаването “Оригиналът” по TV 7 заедно с Елена Йончева. - Г-н Гарелов, какъв филм ви се иска да снимате днес?

Експерти от ЕС обсъждат храненето на децата в НДК

https://offnews.bg//obshtestvo/eksperti-ot-es-obsazhdat-hraneneto-na-detcata-v-ndk-674272.html

Здравословното хранене на децата е тема на конференция днес в НДК. Събитието е част от календара на Българското председателство.

Експерти от държавите членки от сферата на здравеопазването и земеделието ще дискутират възможностите на активни политики за справяне с ръста на хроничните болести.

Връзката между хранене и здраве, отражението на храните върху детското развитие, здравословните хранителни навици, регулация на маркетинга на храни, предназначени за деца, са част от темите на дебата.

Форумът е под надслов „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата". Събитието ще бъде открито съвместно от Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието, Националният омбудсман и Европейската комисия.

Паника на Уолстрийт след срив на Дау Джоунс

http://dnes.dir.bg/news/uolstriyt-panika-sasht-izbori-2016-26853273

Паника настъпи на Уолстрийт снощи, след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с 1500 пункта.

6 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368513

Събития 1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-я щат на САЩ. 1819 г. – Британският благородник Томас Рафълс основава Сингапур. 1840 г. – С подписване на договор между представители на британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия.

Спорт по тв днес: Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, мач от Англия, баскетбол, колоездене и NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6700949

Спорт по тв днес: Sofia Open, още тенис от Монпелие и Кито, мач от Англия, баскетбол, колоездене и NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Колко е важна медийната грамотност на децата за безопасността им в интернет

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/06/3124199_kolko_e_vajna_mediinata_gramotnost_na_decata_za/?ref=rss


Днес над 120 държави по света отбелязват за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Целта на Европейската комисия, станала вече глобална, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.<br /><br />За постигането на тази цел ключово...

Почитаме св. Фотий, светлите имена празнуват

https://offnews.bg//obshtestvo/pochitame-sv-fotij-svetlite-imena-praznuvat-674246.html

Православната църква почита паметта на Св. Фотий днес. Имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светлана, Светослав и Светослава. 

Името е от старогръцки произход и означава "светлина".

Св. Фотий е цариградски патриарх, който се борил за чистотата на християнската вяра. Той е свързан с българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Умира в заточение на 6 февруари 891 година.

Промяната "частни охранители да пазят селата": корпоративни интереси и искат ли я кметовете

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3122507_promianata_chastni_ohraniteli_da_paziat_selata/?ref=rss


Миналата седмица влезе в сила изцяло нов Закон за частната охранителна дейност, който дава право на кметовете на общини да сключват договори за частна охрана на урбанизирани територии. Това означава, че общините за собствена сметка ще могат да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението, което по принцип е прерогатив на МВР. <br /><br />Кметовете не са единодушни дали ще се възползват от новата възможност. Някои, които...

Бивши служители на "Фейсбук" и "Гугъл" започват борба с вредата от социалните мрежи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124521_bivshi_slujiteli_na_feisbuk_i_gugul_zapochvat_borba_s/?ref=rss


Децата да бъдат образовани за вредните ефекти от социалните мрежи – това искат част от първите служители на "Фейсбук" (Facebook) и "Гугъл" (Google), които започват борба срещу дейността на бившите си работодатели.<br /><br />"Ние сме вътрешни лица. Знаем какво измерват компаниите. Знаем как говорят и знаем как действат инженерите им", казва Тристан Харис, бивш дизайнер по етиката в "Гугъл".<br /><br />Сега той е начело на...

Прогноза за времето - 6 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368512

По Черноморието днес ще е предимно слънчево, научи Moreto.net. Вятърът ще е слаб, след обяд до умерен от изток-югоизток. Максималните температури ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Златка Тименова: Никога нищо не е само черно или само бяло

http://www.eurochicago.com/2018/02/zlatka/

В Португалия българската култура почти не е позната. Масовият португалец знае за „Българските гласове“, за Стоичков, Балъков и Йорданов. Много от португалците се сещат за България като страна, през която са минали, пътувайки за Гърция или Турция. Ако нямаме национална идея, не можем да говорим и за разпространение на националната ни култура. Не се отпускат никакви средства за културни прояви, особено в Португалия, където нямаме Български културен институт, а българското посолство е от треторазрядните. И въпреки това, с много усилия, нашите дипломати се опитват да организират някои прояви или да участват в други общославянски. При тези условия и в този контекст, са нужни много повече средства, воля и голяма доза идеализъм.

Поредно заседание по делото за атентата в Сарафово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D7_r5_kL--M/

С изслушване на свидетели днес продължава делото за атентата в Сарафово. То започна по същество в средата на януари, повече от пет години след терора.

Според прокуратурата слабото ниво на сигурност тогава е улеснило извършителя на атентата. На 18 юли 2012 година освен атентаторът самоубиец загинаха 5-ма израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, шофьор на автобуса.

37 души бяха ранени. Продължава издирването на двамата подсъдими по делото – помагачи на атентатора, установени като граждани на Австралия и Канада.

Любим виц на Мария Сапунджиева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6700755

Любим виц на Мария Сапунджиева Пациент при доктора: - Докторе, алкохолизмът болест ли е? - Да - отвръща лекарят - Какво искате? - 100 грама и

По телевизиите във вторник

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1567133.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: 6 години след наводнението и трагедията - село Бисер се отказва от курбана Тема: Експеримент на живо. Как се става най-добър млад шофьор на България? Тема: В минутите на синоптика. Огромни разлики в температурите - докога? Тема: Тайните на двойните стандарти при храните. И още: как се приготвя качествена и полезна закуска - гледайте на живо от Благоевград Тема: Еврокомисията представя стратегията за Западните Балкани - какво пише в документа? Тема: Пред вратата на Шенген - анализът на експертите Тема: Най-големият музеен обир

Блъсната е преминаваща по пешеходна пътека 19 -годишна от с. Косовец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WmZTnLCtfXs/

На 05.02.т.г. около 15.12 ч. в района до бл. 78 на бургаската улица «Янко Комитов», л.а. «Шкода Октавия», с великотърновска регистрация, управляван от 34 годишния З.В. от Варна отнема предимството и блъска преминаваща по пешеходната пътека пешеходка – М.С., 19 годишна от с. Косовец, съобщават от полицията. Тя  е прегледана в УМБАЛ – Бургас и освободена без установена диагноза в добро общо физическо състояние, без опасност за живота.

Тръмп вече е между чука и наковалнята заради руската намеса в изборите за президент

https://www.actualno.com/america/trymp-veche-e-mejdu-chuka-i-nakovalnjata-zaradi-ruskata-namesa-v-izborite-za-prezident-news_658213.html

Комитетът по въпросите на разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса разреши на Демократическата партия да публикува свой отговор на скандалния меморандум на републиканците, написан от близкия съратник на Доналд Тръмп – Девин Нунес. Меморандумът на Нунес обвини в злоупотреба с власт вече бившите ръководители на ФБР Джеймс Коми и Андрю Маккейб, както и бившият правосъден министър и главен прокурор Сали Йейтс заради заповедите за следене и използване на специални разузнават

Без вода днес на три места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-dnes-na-tri-mesta-v-stolitcata-674244.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. „Алдомировска“ в жк „Зона Б-19“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 ч. в района на бул. „Александър Стамболийски “, бул. „Инж. Иван Иванов“, ул. „Димитър Петков“ и бул. „Тодор Александров“.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стефан Стамболов“ в община „Възраждане“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на бул. „Стефан Стамболов “ от ул. „Чипровци“ до ул. „Екзарх Йосиф“.

Подмяна на водомерен възел на ул. 420 в кв. „Манастирски ливади“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 ч. на ул. „Луи Айер“ от №156 до №227А.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

На 6 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6700776

На 6 февруари рожден ден иматАврам Аврамов, алпинист, ръководител на експедиция Еверест '84 Валентин Касабов, депутат в 44-ото НС Веселин Балевски, бизнесмен и бивш футболист Иван Гарелов, журналист Ген. Иван Чобанов, експерт по сигурността Калин Христов, подуправител на БНБ Радослав Стойчев, депутат в 44-ото НС Тони Дачева, попфолк певица Валентин Радев,

Слънчево и днес, температурите до 13 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-i-dnes-temperaturite-do-13-gradusa-674271.html

Слънчево ще е времето днес, сутринта на места в низините и край морето ще има мъгли, които ще се разсеят до обяд. Привечер от запад се задават облаци, сочи прогнозата на НИМХ. 

Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Ще духа слаб южен вятър. 

По Черноморието температурата на въздуха и водата ще е почти равна - от 6 до 8 градуса, вълните ще са 1-2 бала. По високите върхове в планините термометрите ще се качат на 1200 м до 4 градуса, а на 2000 м до минус 2 градуса. 

Времето няма да се променя съществено до уикенда. 

Зукърбърг: Допуснах грешки и провал след провал

http://clubz.bg/63819-zukyrbyrg_dopusnah_greshki_i_proval_sled_proval

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг. Снимка EPA/БГНЕС

Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа, изброявайки грешките, които е допуснал, предаде Франс прес.

"През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си представите. Направих десетки технически грешки и лоши трансакции. Доверих се на лоши хора и назначих талантливи хора на неподходящи постове. Пропуснах важни тенденции и реагирах бавно на други. Пусках продукти, които носеха провал след провал", написа той на личната си страница.

Посланието му за 14-те години, изминали от създаването на Фейсбук, когато той беше студент в престижния американски Харвардски университет, до превръщането днес на Фейсбук в най-голямата световна социална мрежа с около 2 милиарда потребители, е последното в поредица негови признания за допуснати грешки.

Фейсбук е критикуван за разпространението на фалшиви новини и се опитва да се справи с този проблем, отбелязва БТА.

Новото послание на Зукърбърг изглежда означава, че социалната мрежа постоянно ще прави оценка на функционирането си.

"Причината, поради която нашата общност съществува, не е защото сме избягвали да правим грешки. Тя е нашето убеждение, че онова, което правим, е достатъчно важно, за да продължим опитите да се справяме с предизвикателствата, пред които сме изправени, знаейки много добре, че ще имаме още провали, но това е единственият начин да вървим напред", пише в заключение Марк Зукърбърг.

Православен календар за 6 февруари, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691262

Православен календар за 6 февруари, вижте кой има имен ден днесСвети Фотий, патриарх Цариградски Преп. Вукол, епископ Смирненски Преп. Вукол бил ученик на св. ап. Йоан Богослов, който го посветил за епископ на гр. Смирна. В Смирна тогава имало малко покръстени, но сред всички св. Вукол се отличавал със своите добродетели. Целия си живот светецът отдал в служба на Бога.

Хо Ши Мин – живот и дело

http://pogled.info/svetoven/ho-shi-min-zhivot-i-delo.92353

/Поглед.инфо/ В хилядолетната си история Виетнам има различни ръководители – вождове, крале, народни водачи. Но сред цялото това съзвездие несъмнено като лидер не просто от национална, но определено световна величина може да се посочи фигурата на виетнамския комунист и революционер Хо Ши Мин. Това е човекът, който е издигнат от народните маси като лидер на страната в периоди на най-страшни изпитания за народ и страна. Той започва своята борба срещу френския колониализъм, по-късно е начело на съпротивата срещу японския милитаризъм. С това заслужава правото да стане както министър-председател, така и президент на новосъздадената държава – Демократична република Виетнам(ДРВ). Но непосредствено след провъзгласяването на ДРВ трябва да се продължи войната срещу завърналата се метрополия Франция.

Ядем двойно повече месо, отколкото плодове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284671_%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%2C+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0

 Над 56 млн. пилета отиват на трапезата

 
Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните, с които „Монитор“ разполага. По-голямата част от тях са хуманно убити в кланници, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи. Общо изядените тонове пилешко са 109 640. Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона. Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото. За сравнение
 
изядените плодове годишно са около 103 хил. тона
 
Проста сметка показва, че ядем двойно повече месо, отколкото плодове.
Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки. Единствено в Полша барбекюто излиза по-малко пари, отколкото в България.
Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.
Продължава тенденцията на
 
спад на консумацията на говеждо и агнешко месо
 
като причините са по-високите цени на този вид мръвка, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.
Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.
 
Животински пазари пък има на 28 места, основно в по-малките провинциални градове. Те се организират традиционно в неделя и там се продават живи животни, които могат да се заколят вкъщи.
Всичките продажби и производство на месо се проверяват и контролират от МВР, Агенция „Митници“, НАП и Агенцията по безопасност на храните. Така само в началото на тази година при последната съвместна проверка бяха открити над 50 хил. кг. месо и местни продукти, негодни за продажба заради изтекъл срок на годност. Най-голямо количество месо тогава беше иззето от обекти във Велико Търново - 37 533 кг, Търговище - 20 910 кг, Ямбол - 2500 кг и Пловдив - 1300 кг.
 
Съвместните проверки от началото на годината са ударили общо 1258 обекта
 
Сред тях са магазини, складове за съхранение и преработка на месо, и 1709 моторни превозни средства, превозващи месо и местни продукти.
За установени административни нарушения са съставени общо 38 акта и пет протокола. Четири от тях са съставени в София, три - в Пловдив и Кюстендил, два - в Стара Загора и Габрово.

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284670_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%

 Работодателските организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Причините са неистините, манипулациите, неспособността й да се справи с проблемите в енергетиката и изоставените реформи, е записано в становище до медиите на три от четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ и БСК, представляващи над 80% от българският бизнес.

В позицията се посочва, че в свое телевизионно участие на 2 февруари министър Петкова „си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм“.

В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата, пише в писмото на трите работодателски организации.

Те отказват да приемат „подобно нагло поведение“ от страна на представител на изпълнителната власт. „Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 ч.“, завършват работодателите.

Храната - отрова или лекарство?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284669_%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+-+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%3F

 Храната може да бъде отрова или лекарство. Ние сами решаваме кой от двата варианта да изберем. Казал го е още великият Хипократ. И днес повече от всякога трябва да си припомняме тази фраза. Оказва се, че да живееш здравословно във века на технологиите е едно от най-големите предизвикателства пред нас. Заради забързаното ежедневие, изобилието от junk food, лутането между различни модни тенденции. Или пък липсата на информираност, която често води до крайности. От там и страшните болести на кантара - анорексия и булимия, които стават все по-често срещани сред младите хора. И всичко си има своята предистория - липсата на навици още от ранна детска възраст. Факт е, че все по-малко майки предлагат готвена храна на децата си. И под това се подписвам с две ръце. Факт е и че българинът залага предимно на мръвката, а не на плодовете и зеленчуците. Нали смята, че трябва да е добре заситен и че това ще му осигури дълголетен живот. Не обръщаме внимание обаче, че купуваме от най-некачественото месо от хранителните вериги. Не за друго, а защото нямаме пари. Защото колко от българите могат да се похвалят, че са консумирали прясно свинско или агнешко месо, защото са отглеждали животни на село. Едва ли са много. И от тук идват бедите ни. Некачествени продукти изпълват менюто ни, движим се все по-малко, а се надяваме да сме здрави. И как да стане това, като залагаме на меса, пълни с хормони и без никаква хранителна стойност. А статистиката е потресаваща. Над 70% от хората не се хранят правилно и това води до здравословни проблеми. И не случайно отново още от Древността е казано, че ние сме това, с което се храним. Защото тези навици предаваме и на децата си. В ежедневието си пък все по-често срещам майки, които ми споделят: “Моето дете манджи не яде, предпочита сандвичи”. После се учудваме защо подрастващите затлъстяват.

Спомням се как преди време трима млади българи създадоха първото по рода си мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. Младежите заложиха на иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител, при това напълно безплатно. Така бързо и лесно през смарфона всеки може да попълни данните си и да се сдобие с индивидуален режим на хранене. Подбират се е най-лесните рецепти. Така че начини има, стига да искаме да водим здравословен начин на живот. И най-вече сами да осъзнаем колко е важно това за нас. И не всичко опира до пари. Много по-полезна за нас ще е домашно приготвена постна гозба от парче пилешко, блъскано с хормони. Лесно е да „сготвиш“ набързо от топлата витрина на магазина. Или пък да отскочиш до някоя верига за бързо хранене на път към вкъщи след работа. Но всичко си има цена и тя се плаща по-късно. За съжаление. Така че ние сами избираме на кое да заложим - на отровата или лекарството.

Чистене на политическите клишета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284668_%D0%A7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Добре е, че от образователното министерство са решили да попълнят белите полета в историята ни след 1940 г. до днес, както и да я изчистят от политически клишета. Очевидно е също, че без да бъде преодоляна съпротивата от представителите на политическото статукво, процесът няма как да се осъществи. Но това е единственият възможен път за спиране на езика на омразата. Фактическото изучаване на мракобесието на фашизма, последвалите ги при соца лагери и изселването на половин милион наши сънародници са факти, които не могат да бъдат претупвани. Бандитската приватизация в постоталитарния период също не може да бъде подмината. Познаването на тези исторически периоди от новите поколения ще е в основата за изграждането от тях на новия стил за политическо общуване. Полезността на бъдещите политици ще се оценява не в противопоставянето, а в стремежа да осъществяват добруването на тези, които са ги избрали. Историческите факти не могат да бъдат пропуснати, нито пък едностранно тълкувани, според временната политическа изгода. В тази връзка не трябва да се учудваме на съпротивата. Тя не е само резултат на сенки от миналото, а и от действията най-вече на няколко подсъдими олигарси, чиито състояние бе натрупано в резултат на бандитска приватизация. Тяхната вина няма политическа окраска. Затова нека не се опитват да скрият историческата истина зад поредната синьо-червена мъгла, насаждане на омраза и разбунване на исторически страхове.

BMW X2 блесна предпремиерно в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284667_BMW+X2+%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 

Новите баварски всъдеходи Х4 и Х7 ще дебютират до края на годината

Новото BMW X2 беше показано предпремиерно у нас по време на пресконференция за представянето на търговските резултати на BMW Group и BMW Group България. Официалната премиера на новото BMW X2 у нас ще се състои на 3 март. Моделната офанзива стартира в края на 2017 г. с лансирането на новото BMW X3, а съвсем скоро предстои представянето на второто поколение на BMW X4. В края на годината ще бъде лансирано и новото BMW X7.

Голяма част от успеха на BMW се дължи на моделите от семейството Х. От лансирането на първия модел през 1999 г. до края на 2017 г. са продадени над 5,5 милиона Х-автомобила. Те заемат около 30% пазарен дял в световната реализация на BMW. Популярността на този сегмент във всички основни региони продължава да расте. Компанията счита настоящия момент като най-подходящ за разширяването на моделното портфолио. Затова и BMW Group определя 2018 г. за годината на Х. Основна цел е разширяване на дела на Х-моделите в общите продажби на Групата, като затова в последните години са направени значителни инвестиции.

 

 

В България през 2017 г. BMW Group за първи път от 2008 г. постига четирицифрен търговски резултат. На крайни клиенти са доставени 1127 автомобила BMW и MINI. Така компанията за пореден път затвърждава лидерската си позиция в премиум сегмента. За 12-те месеца на изминалата година компанията доставя 1014 автомобила с марката BMW и реализира ръст от 12 % спрямо предходната година. При MINI, на клиенти са доставени 113 автомобила, или с 20% повече, в сравнение с 2016 г. Много успешна е търговската реализация на BMW Motorrad с 145 продадени мотоциклета и ръст от 125%. В този резултат са включени доставените на Министерството на вътрешните работи 60 мотоциклета за нуждите на полицията. Ръстът постигнат без да се отчита тази еднократна специална доставка е 55%. Анализът на продажбите затвърждава популярността на Х-моделите на българския пазар. Те имат около 50% пазарен дял в реализацията както на марката BMW – общо 503 автомобила, така и на  MINI – 41 автомобила.

 

 

Най-продаваният модел е BMW Серия 5 със 181 доставки (18%), следван от BMW X5 със 147 (14%) и BMW X6 100. Изключително успешно е представянето на марката във висшия сегмент: доставени са 83 автомобила от флагмана BMW Серия 7( 8%), като 11 от тях са върховия модел BMW М760 Li. Интересна е и динамиката в моделните семейства BMW M и BMW M Performance, от които общо са реализирани 99 автомобила или ръст от 13%. През април 2017 г. BMW Group България лансира на българския пазар и марката BMW i. За периода от 8 месеца са доставени 12 коли от неговото портфолио. Заедно с автомобилите iPerfomance делът на електрифицирани превозни средства в общите продажби на BMW е 2,37%. Очакванията са през 2018 г. на пазара у нас, броят на продадените електрифицирани автомобили да нарасне съществено до общо 50.

 

 

Второто поколение MINI Countryman е основният модел, подпомогнал позитивния пазарен резултат на марката MINI. На него се дължат 49 % от продажбите на марката през 2017 г. MINI Hatch с 3 и 5 врати и MINI Clubman имат приблизително еднакъв дял, съответно 18%, 14%, 17%, а MINI Cabrio допълва оставащите 2% от общата реализация. Продължава да расте популярността на специализирания бранд MINI John Cooper Works с 25 автомобила и 40% ръст спрямо предходната година. През 2017 г. реализацията на BMW Motorrad достига 145 мотоциклета. Топ 5 на най-продаваните модели са както следва: F 700 GS (50), R 1200 GS Adventure 14, R 1200 RT 13, R 1200 GS 11, G 310 R 9. Сред най-продаваните модели в класа са R 1200 GS с реализирани 38% от продажбите, R 1200 GS ADV с 21% и R 1200 RS с 11%.

 

 

И през 2017 година фокус за българския пазар е развитието на търговската мрежа. През октомври 2017 г. „М Кар” отвори свой автосалон в София, който предлага пълния спектър от продукти и услуги за марките BMW, MINI и Motorrad. Така търговските партньори на BMW Group в страната са вече шест - „Ауто Бавария” в София, „Бова Кар” в Бургас, както и „М Кар” във Варна, Пловдив, Плевен и София. Продължават инвестициите за обновяване на автосалоните в съответствие с най-новите стандарти на BMW Group, процес стартирал през 2015 г.

Наред с това се повишава  се компетентността при предлагането на продукти и услуги. След „Бова Кар”, Бургас и „Ауто Бавария” и „М Кар” в София са сертифицирани по високите стандарти на M GmbH. BMW i се предлага от три от търговските партньори на BMW Group България – „Ауто Бавария”, София, „Бова Кар”, Бургас и „М Кар”, Пловдив и София. Престои всички оторизирани дилъри да станат част от мрежата на BMW i.

Титанът на кофите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284666_%D0%A2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Има, ето я! Борбата с корупцията, сещате се. Вече всеки Негов лаф ще е свързан с това. И всеки ден с бодряшки акцийки и пиарчета ще ни го наливат в "канчетата". Колкото по-просто, толкова по-ефективно. Защото Той е прост и ний сме прости.
Замисляли ли сте се как точно се изчислява контрабандата на цигари например (стр. 3). Просто и практично - обръщат се кофите с боклук и се броят кутиите от цигари без бандерол и с бандерол. Обясни го Бойко Борисов, уточнявайки, че именно поради тази причина най-точното проучване за борбата с контрабандата е представеното вчера от властта. Остава премиерът да доразвие автентичността на почина, като посочи кой обръща кофите, кой брои кутиите, на кого се отчита и кой плаща най-вече за цялата стегната, простичка и стройна система. А как държавата отчита безкутийната контрабанда на цигари? Явно за това е необходима нова мозъчна атака.
Ниският процент контрабандни цигари на пазара е ясен показател, че борба с корупцията има, рече още премиерът Борисов. Оставаше да допълни, че е по високите етажи на властта. Щото на Женския пазар му се смеят. Как ги прави тези заключения, тези финтове на мисълта и взаимовръзки... Не сме осенени от промисъл.
Освен че сме лоши хора и заедно с други лоши оттук и оттам тормозим премиера с въпроси за корупцията, се нуждаем и от разяснения. Как оптимистично властта яхна проучване, забравяйки, че само преди седмица цигарените компании отчетоха за 2017-а най-нисък ръст на продажбите за последните пет години? При това в година, в която акцизът и съответната крайна стойност на цигарите бяха повишени. Ами сега? Дали сме намалили пушенето? Или системата с изсипване на кофи и броене на цигарени кутии не е достатъчно представителна? Ех, титани на мисълта!
Само за 2017 г. спестените загуби за хазната от незаконна продажба на цигари са за 16-17 млн. лв., похвали се властта. А щетите? Те са за милиарди. И помпат корупцията, дето Борисов в кофите за боклук я търси. Къде са заловените контрабандисти? Кои са незаконните производители? Мълчание. По-лесно е да говорят за кофи, отколкото за турския доклад за "Булгартабак" например. Или за пробойните в ДАНС.
Предстои да ни заливат с още бодряшки проучвания. Премиерът ще надраства простото ниво, ще се хвали в Европа с рекордни резултати, а на нас ще развива теории от боклука. Вчера за суджуците, днес за цигарите, утре за изборите. А неговият хор ще му приглася. Не че не сме го виждали и чували досега, ама какво ни чака. Само да заработи мегаорганът - ехе-е!
Пуста корупция! Че и контрабандата покрай нея! Тръпнем в очакване за начините на измерването й при горивата и алкохола. А току-виж след време държавата отчете отрицателна контрабанда на цигари. Като едното нищо контрабандистите ще започнат да купуват акцизни бандероли, след като ги загризе съвестта, че клатят стабилността Му.

SpaceX ще опита днес да изстреля мощната ракета Falcon Heavy

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/02/06/3124689_spacex_shte_opita_dnes_da_izstrelia_moshtnata_raketa/?ref=rss


И да успее, и да се провали, това ще е вълнуващ ден за компанията SpaceX и историята на космонавтиката. За времето между 19 и 23 часа българско време е насрочено изсрелването на Falcon Heavy - ракета, за която създателите ѝ искат да докажат, че е най-мощното съвременно товарно средство.<br /><br />Прогнозите на метеоролозите са за 80% вероятност за благоприятно време. Но понеже това е първи старт, не е изключено той да бъде отложен поради технически причини.<br /><br...

Пространствата за съжителство стават все по-популярни в Азия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284665_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%

 Младежите в Азия вече споделят не само работното пространство и транспорта, но и жилището си, показва нов доклад на консултантската компания в областта на недвижимите имоти JLL, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Младите азиатци живеят заедно в нова форма на споделено жилище, при което обитателите му имат общи интереси и начин на живот.

Изследването показва, че съжителството набира скорост в Азия, особено на пазари като Хонконг и Китай, където достъпността на жилищата е проблем. Макар че споделянето на апартамент е популярно сред работещите младежи и студентите в много страни, различното при пространствата за съжителство е, че те се управляват професионално, а не са плод на неформални договорки.

Повечето компании подчертават общностните аспекти на услугата, които варират от уроци по йога, прожекции на филми, храна и безплатни напитки до събития за създаване на контакти с гост лектори и ателиета, отговарящи на конкретните нужди на обитателите.

“За хората, които са изключени от жилищния пазар, моделът на съжителството предлага достъпно жилище, отговарящо на нуждите им. Това е алтернатива на оставането в семейното жилище, споделянето на апартамент под наем или живота в преградени апартаменти“, казва Денис Ма, ръководител на отдел „Проучвания“в хонконгския клон на JLL. “Освен това общностните елементи, включени в повечето схеми за съжителство, имат потенциала да подобрят цялостното щастие на обитателите“, допълва той.

В Хонконг съжителството все още е нова инициатива, но има все повече собственици и инвеститори, които превръщат жилищата или хотелите/стаите си за гости в пространства за съжителство от 2015 г. насам. Тези пространства се намират предимно в традиционни жилищни квартали и квартали в близост до висши учебни заведения.

В континенталната част на Китай идеята за съжителство възниква благодарение на компанията YOU+ International Youth Community и на други оператори, които се появяват през 2012 г. До края на 2016 г. в страната има близо 90 подобни компании. Vanke Port Apartment, един от най-големите оператори в континенталната част на Китай, управлява над 60 хил. жилища. В същото време YOU+ отговаря за 16 имота, Mofang контролира около 15 хил. жилища, ZiRoom управлява седем имота, а Coming Space – близо 10 хил.

 

“Търсенето на пространства за съжителство от младежи е огромно в континенталната част на Китай. Само в последните пет години имаше 43 млн. новозавършили студенти. Предвид високите цени на жилищата в големите градове в страната, ще са им необходими поне три до пет години да задействат процеса по закупуване на собствено жилище. Това означава, че много от тях ще трябва да живеят под наем или да търсят краткосрочни алтернативи. Следователно съжителството определено е привлекателен вариант“, казва Джо Джоу, ръководител на отдел „Проучвания“ в китайския клон на JLL.

Вдъхновени от появата на пространствата за съжителство, някои компании в Азия поставят работа и начин на живот под един покрив. В Индия например има четири стартъп компании, които са съсредоточени в съжителството в Гургаон, а други две се намират в Бангалор.

В Сингапур Aurum Investments инвестира в стартъпа за съжителство Hmlet. В Пекин е базирана стартъп компанията 5Lmeet, която разширява дейността си отвъд споделения подслон. Тя предлага на обитателите отворено офис пространство, както и други удобства като ресторанти, фитнес зала и пространство за организиране на събития.

Инвеститорите се насочват към пространствата за съжителство

Стимулиран от бариерите пред закупуването на собствено жилище и недостига на жилища, пазарът на пространствата за съжителство се оказва привлекателен вариант за инвеститори и собственици на съществуващи имоти, особено в хотелиерския сектор.

“Малките евтини и бутикови хотели са едни от първите имоти, превръщани в пространства за съжителство заради сходния размер на стаите и опитните екипи, които ги управляват. Превръщането на други имоти в пространства за съжителство трябва да премине през правен процес и планиране, което увеличава времето и разходите“, казва Джоу.

Според Ма „друг фактор са трайността и поддръжката. Модерното обзавеждане в много от жилищата за съжителство ги прави привлекателни за клиентите. Дали тези споделени пространства могат да запазят очарованието си след няколко години, когато неминуемо ще се стигне до износване, ще зависи и от това доколко компаниите оператори инвестират в поддръжката им“, допълва анализаторът.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Мафия източвала здравните каси в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284664_%D0%9C%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD

 Чувайки думата "мафия", човек се сеща най-вече за организирана престъпност и наркотици. Грижите за болни и възрастни хора едва ли биха могли да са част от репертоара на криминалните групировки, си мислят повечето от нас. Един пример от Германия доказва противното: криминална мрежа, действала из цялата страна, е успяла да източи милиони евро от здравните каси - чрез фирми, предлагащи грижи за болни и възрастни хора. Съдът в Дюселдорф осъди девет души от въпросната мафиотска структура. Най-тежката присъда е седем години затвор. 

Схемата, ползвана от т.нар. "болногледаческа мафия" е изключително лесна и същевременно ефективна: на здравните каси са били изпращани сметки за скъпо струващи грижи за болни и възрастни хора, които в действителност изобщо никога не са били полагани.

Нагли измами

Измамите често са били крайно нагли. Вместо квалифициран персонал, който да полага интензивни грижи за пациентите, при тях понякога била изпращана  само … чистачка. Вместо да получават нови компресионни чорапи, които струват скъпо, на част от оперираните били раздавани дребни суми на ръка. Измамните схеми дълго време функционирали безпроблемно – поради това, че и някои от клиентите на системата се включвали в тях. Пациенти и техни роднини подписвали високите сметки за услугите, които в действителност не са били извършвани, а в замяна получавали част от парите, изплащани от здравните каси. Някои от замесените са получавали суми до 1000 евро, други са били подкупвани с различни дребни медицински услуги – например безплатен педикюр. А онези, които са били готови да прикриват истината, били канени на организирани излети.

Повечето от измамите са били осъществявани в средите на рускоговорящите преселници. Според прокуратурата, фирмите от престъпната мрежа дори са пускали реклами за „услугите“ си във вестници, издавани на руски език.

Делото срещу деветимата членове на престъпната банда започна през август 2017. Става дума за осем мъже и една жена на възраст между 34 и 63 години. Обвинителният акт срещу тях обхваща цели 1100 страници. А обвинението гласи: организирани измами и укриване на данъци. Главатарят на бандата получи най-тежката присъда: седем години затвор. Според съда, щетите, причинени от измамите им, възлизат на общо 4,7 милиона евро.

Само една малка част от мафиотската структура

Хайка на полицията във фирма за гледане на възрастни хора в Берлин

Хайка на полицията във фирма за гледане на възрастни хора в Берлин

Грешно би било да се смята, че присъдите над разкритата "болногледаческа мафия" ще решат проблемите, свързани с корупцията в здравеопазването. Следователите са взели на прицел общо 230 фирми, като най-много подобни фирми има в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Берлин, Долна Саксония, Бранденбург и Бавария. Според по-ранни преценки на Федералната криминална служба, на социалните каси годишно са били нанасяни щети за поне един милиард евро.

И според Клаус Фусек, социален работник и автор на няколко книги, занимаващи се с проблемите на бранша, деветимата подсъдими са само една малка част от цялата престъпна мрежа в този сектор. Той от години се бори за подобрения в този сектор. "Тук не става дума само за няколко черни овце в една иначе добре функционираща система. Всеки в този бранш познава фирми, които вършат нередности", казва Фусек.

Грешката е в самата система

Според Клаус Фусек, причината за това се крие в самата система, която е непрозрачна и нерегулирана. "Как може грижите за болни и възрастни хора да бъдат оставени в полето на свободния пазар? Постоянно ни се внушава, че тази система е добра, само че истината е друга: системата отдавна вече е колабирала", смята авторът.

Германското правителство предостави повече права на медицинските служби, които контролират дейността на здравно-осигурителните каси, но според Фусек, подобни мерки въобще не засягат сърцевината на проблема. "В този бранш се нуждаем от "въстание на честните хора и фирми". Това трябва да се превърне в национална тема - да има дискусия, подобна на тази около т.нар. дизелгейт, казва авторът.

Измамите в този бранш са част от организираната престъпност, смята Фусек. "Това е мафиотско престъпление, също както и кражбите, изнудванията и търговията с наркотици", подчертава той.

АРД, ТШ, МДР

Другият аспект на гръцката криза - имотите поевтиняха с 30% за 10 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284663_%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+-+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%

 Стойността на имотите в Гърция е намаляла с 30% през последните десет години на фона на финансовата криза в страната.


През 2008 г. общата стойност на имотите в южната ни съседка е била близо 1 трилион евро, а сега се оценява на 700 млрд. евро, съобщава онлайн изданието Greekreporter.

То изчислява, че от началото на кризата колективното богатство на гърците е намаляло с близо 600 млрд. евро (747 млрд. долара). 8-годишната рецесия в Гърция е довела до намаляване на доходите на жителите на страната, загуба на хиляди работни места и огромни загуби за притежателите на гръцки държавни облигации.

Greekreporter анализира последиците от финансовата криза в три области – депозити, държавни облигации и стойност на имотите. Свободното падане и в трите категории е шокиращо.

Домакинствата и бизнесът са притежавали депозити на обща стойност 235 млрд. евро през 2009 г. Данните за декември 2017 г. показват, че въпреки значителното повишение с 2,5 млрд. евро общата сума на депозитите на гърците е едва 126 млрд. евро. Това означава, че 110 млрд. евро са били изгубени в последните десет години, от които 60 млрд. евро - през последните три години.

 

Държавните облигации през 2009 г. са били на стойност 83,447 млрд. евро или 34% от БВП. През 2007 г. стойността на същите държавни облигации е 54 млрд. евро – загуба на 30 млрд. евро за осем години.

Това обаче не е всичко – ако се вземат предвид и средствата, използвани за рекапитализацията на гръцките банки, общата загуба от държавни облигации е на стойност 60 млрд. евро за осем години.

Но най-тежките последици идват от понижаването на стойността на имотите, което е довело до загубата на още 400 млрд. евро в годините на строги икономии. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Разнообразни продукти и атрактивни промоции привличат посетителите в моловете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284662_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%

 Разнообразието от продукти и атрактивните промоции са основни фактори, които привличат посетители в търговските центрове, а от събитията най-привлекателни са дегустациите на храна и напитки. Това показва съвместно проучване на нагласите към модерните търговски центрове в София на консултантската компания Colliers International и Gfk, проведено в края на 2017 г.

 
Целта му е била да се анализират промените във вижданията на три основни таргет групи – посетители, търговци и собственици, спрямо предходното проучване, проведено през 2015 г. В проучването са участвали 700 посетители, 72 търговци и 20 собственици.
 
То установило още, че сред важните отличителни характеристики на търговските центрове са удобната локация, наличието на кино, лесната ориентация във вътрешността на мола, както и приятната атмосфера.
 
Един от интересните нови моменти в проучването е, че категория „Мода“ е с нараснало значение за добрия търговски микс в моловете. Това е свързано и с факта, че за посетителите е станало по-важно да следват последните модни тенденции, отбелязват от Clliers International. Клиентите проявяват готовност да инвестират повече в спортно облекло и аксесоари, както и в парфюмерия и козметика, в сравнение с преди две години, отбелязва консултантската компания.
 
Друго любопитно развитие, е че популярността на гледането на телевизия намалява, въпреки че продължава да е сред предпочитаните занимания през свободното време.

 

Най-предпочитаните категории продукти са „Мода“ и „Подаръци“. Любимите марки на посетителите в категория „Мода“ остават, както и през 2015 г., H&M, Zara и LC Waikiki. Сред мъжете, участвали в проучването, Andrews е най-харесваната марка, докато при жените на водещи позиции са Zara и Mango. От ключово значение за потребителите е наличието на любезен и отзивчив персонал в магазините, сочи още проучването.

Свободното си време посетителите на търговски центрове прекарват в интернет или пред телевизора, на трето място са разходките извън дома, а четенето на книги се класира на четвърта позиция. Те посещават молове средно веднъж на седмица, а на кино ходят приблизително два пъти в месеца. Предпочитаните от жените телевизионни канали са Nova TV и Fox Life, а от мъжете - БНТ 1, BTV Action и Diema. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

За фермерите в ЕС ще има по-малко пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284661_%D0%97%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8

 От 2021 година нататък фермерите в Германия ще получават по-малко пари от Брюксел, пише сайтът на обществено-правната германска телевизия АРД, цитирайки еврокомисаря по бюджетната политика Гюнтер Йотингер. "Парите няма да бъдат орязани драстично, както се опасяват някои, но и в Германия фермерите и регионите трябва да се настроят за по-малко  финансови помощи", е казал той пред вестник "Велт ам Зонтаг". Конкретните планове на Еврокомисията за новия многогодишен финансов период предвиждат съкращения на средствата в аграрния и кохезионния фонд с 5 до 10 процента.

В аграрната политика се обмисля реформа на преките плащания за хектар земя: "Това означава: от една определена площ нататък парите за хектар обработваема земя вече ще бъдат по-малко, отколкото за първите хектари", обяснява германският еврокомисар.

14 милиарда по-малко заради Брекзита

В момента Гюнтер Йотингер разработва проектобюджет за следващия финансов период на ЕС - за годините след 2020-та. Заради Брекзита тогава в европейския бюджет ще липсват около 14 милиарда евро. Същевременно обаче германският еврокомисар възнамерява да подсили перата "отбрана" и "миграционна политика". Затова се налага преструктуриране на разходите. Към момента разходите за селско стопанство и структурни помощи представляват общо почти три четвърти от разходите на ЕС.

Освен преструктурирането на разходите, за периода след 2020 се планира също така и увеличаване на вноските в европейския бюджет, плащани от отделните страни-членки на Общността.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер

И по-конкретно: предвижда се увеличение в рамките на 10 до 20 процента. Германия, която впрочем е най-големият нетен донор в рамките на ЕС, по думите на Йотингер, също ще трябва да плаща повече: става дума за увеличение с едноцифрена сума в милиарди.

Същевременно еврокомисарят се надява и на повече собствени приходи в европейския бюджет. "Обмисляме и друго: малка част от печалбите на Европейската централна банка, които тя изкарва от емитирането на банкноти, да се вливат в европейския бюджет", обяснява Йотингер. Той продължава да настоява и за въвеждането на данък върху пластмасовите опаковки.

И ЕС може да въведе наказателни мита

Пред "Велт ам Зонтаг" Гюнтер Йотингер реагира и на заплахите на американския президент Доналд Тръмп, който възнамерява да въведе наказателни мита за продукти от Европа. "Ако европейските износители на стоки трябва да плащат мита, същото ще трябва да важи и в обратна посока. Тогава и продуктите на американските фирми, внасяни в Европа, ще бъдат облагани с мита", казва еврокомисарят. "Който реши да извади този инструмент, трябва да е наясно, че и ние разполагаме с него. А европейският пазар е поне толкова голям, колкото и американският."

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разгледат за първи път темата за бъдещата финансова рамка на 23 февруари. А Гюнтер Йотингер възнамерява да представи своя проект за бюджет през месец май. След което най-вероятно ще има бурни дискусии - както в Европейския парламент, така и с отделните страни-членки на ЕС.

Мишел Барние: Дойде време Великобритания да направи своя избор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284660_%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BB+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B5%3A+%D0%94%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%

 Време е Великобритания да направи избор, какъв вид отношения иска с ЕС след Brexit, заяви еврокомисарят за Brexit Мишел Барние в Лондон, съобщи Ройтерс.

"Единственото, което мога да кажа, е: без митнически съюз и извън единния пазар, бариерите пред търговията със стоки и услуги са неизбежни. Дойде време да се направи избор", каза Барние.
 
Еврокомисарят поиска Великобритания да изясни позицията си за бъдещите отношeния с блока.
Британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис изрази увереност, че споразумение за преходния период може да бъде достигнато до срещата на върха на ЕС през март.
 
Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС след Brexit, но при преговорите с Брюксел ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия, посочи Дейвис, цитиран от ТАСС.
 
"Искаме всеобхватно споразумение за свободна търговия", подчерта той.
 
Офисът на британския премиер Тереза Мей посочи по-рано днес, че страната няма да остане в митническия съюз след напускането на ЕС, припомня АП.
 
Консервативната партия на Мей е разделена между желаещите пълна "раздяла" с Европейския съюз и поддръжниците на запазване на по-близки икономически връзки с блока и неговия 500-милионен пазар.
 
(БТА)
 
Темата за Brexit можете да следите тук
 
По статията работи: Деляна Петкова
 

Дунарит и Емко, Терез и Масуд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284659_%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82+%D0%B8+%D0%95%D0%BC%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B4

 "Не мога да разбера тая идиотщина. За какво са му изтрябвали на някого тия лъвчета, та да се налагат всичките тия фортиции", попита ме миналата седмица един познат. Казах му, че не знам. И аз като всички си задавам същия въпрос и като всички съм сигурен в едно – "фортициите" не са заради пазарджишките деца, които щели да гледат лъвчетата и да им се радват. Понеже така и така, спасени (засега) "на косъм" в Разград, лъвчетата със сигурност за броени дни щяха да бъдат уморени в Пазарджик.

Тогава се сетих, че тази история много прилича на друга. И се запитах: какво е общото между лъвовете и военните заводи (имената и на едните, и на другите са в заглавието)? Въпросът звучи абсурдно, но какво ли край нас не е абсурдно. Всъщност, като се поизчистят малко от подробностите, двете истории (освен че имат някои общи действащи лица и изпълнители) се свеждат до една и съща схема, която много ясно илюстрира устройството и начина на функциониране на съвременната българска държава.

Да си харесаш военен завод

НяКой си харесва куп чужди бизнеси, свързани с една банка. На първо време организира фалита на банката. После чрез свои хора и сложна мрежа от подставени фирми така омотава всичко, че въпросните бизнеси започват да "капят като круши". Но не всички. За един задлъжнял и закъсал, но потенциално много печеливш военен завод го изпреварват - намира се компетентен инвеститор, който да го придобие чрез увеличение на капитала и да го спаси като върне парите на кредиторите му (включително на фалиралата банка). И тогава схемата влиза в действие.

В първата ѝ фаза опитват (така да се каже, "с добро") да предотвратят влизането на новия собственик през съдилищата. Офшорни компании с никому неизвестни собственици предявяват серия искове, като претендират, че имат нещо общо със собствеността на завода. Номерът обаче не минава - съдът се произнася, че привлеченият инвеститор е придобил напълно законно дружеството и трябва да бъде вписан като негов собственик. Дотук - нищо особено. Такива истории се случват навсякъде - нормални мераци и нормални, макар и не дотам елегантни, методи на действие. Със съдебното решение обаче историята би приключила. Не и в България - тук "прошка няма".

И настъпва втората фаза на схемата - с активното участие на цялата държавна машина. Първо Агенцията по вписванията отказва да изпълни съдебното решение. След което се включват две миистерства, куп други агенции, комисии, съвети, специални служби и прокуратурата, които: измислят нарушения и на напълно измислени законови основания отнемат лицензите на притежавания от въпросния инвеститор друг военен завод; отнемат му търговски договори за много милиони; изкупуват с публични средства дълговете на спорния завод, за да го "национализират"; запорират акциите му; "разкриват" организирана престъпна група, в която вкарват инвеститора, сина му и куп други хора, свързани с двата завода; изправят и двата завода на ръба на фалита; организират кампания в "поверените им медии", които патриотично тръбят, че така държавният военно-промишлен комплекс се спасява от гадните частници.

Цялата работа обаче става прекалено ачик. На всичко отгоре работниците от двата завода, разбрали, че им отнемат хляба, започват през ден да се изсипват под прозорците на Министерския съвет. Налага се да се намеси лично премиерът. След "трудни преговори" се намира "решение на конфликта", от което "всички печелят". Всъщност, с 6 милиона инвеститорът се откупва. Засега.

Да си харесаш лъвчета

В разградския т.нар. зоопарк (който няма лиценз и всъщност е незаконен) се раждат три лъвчета. Поради окаяни условия и безхаберие едното умира, а другите две оцеляват по чудо, благодарение единствено на усилията на две природозащитни неправителствени организации. Две месеца по-късно кметът на града подписва с едната от тях споразумение, с което ѝ предоставя право да се разпорежда с лъвчетата и да направи единственото възможно за тяхното спасяване - да ги изпрати в специализиран център за диви животни в Холандия. В споразумението фактически участва и държавата чрез посредничеството на екоминистерството.

Някъде там няКой си харесва лъвчетата и решава да ги вземе, първо "с добро". Една от неговите т.нар. "медии" проявава силно желание да ги осинови. За "зла участ" обаче се оказва, че законът забранява притежаването на такива животни от частни лица. Някъде подобна история би приключила на това място. Но тук законът може лесно да бъде заобиколен, при това с активното съучастие на властта. И настъпва втората фаза на схемата. Най-напред на сцената излиза кметът на Пазарджик, който изведнъж се е сетил, че много иска лъвчетата за местния "зоокът". След което, въпреки сключеното споразумение, разградският общински съвет гласува за даряването им на Пазарджик. Нищо че там, също като в Разград, няма нито къде, нито как, нито кой да се грижи за двете тежко болни животни. Централната власт, в лицето на две министерства и техните специализирани и регионални поделения, също се отмята от споразумението в полза на пазарджишкия вариант.

Защитниците на животните обаче реагират бързо с протест пред Министерския съвет. Тогава (за първи път) се намесва премиерът и посоката на сюжета пак се обръща на 180 градуса - към Холандия. Министърът на околната среда обявява, че в Пазарджик няма условия за лъвчетата.

НяКой обаче не се отказва. Така наречените му "медии" в един глас патриотично реват, че "зеленият октопод краде българските лъвчета", за да ги продаде в сафари парк и да направи милиони. Разградският общински съвет прегласува решението си, а кметът сезира прокуратурата за намерение за незаконен износ на животни. След което двете министерства и техните поделения пак правят обратен завой - едното отказва на издаде пътен лист на лъвчетата за Холандия, а другото решава, че в Пазарджик вече има добри условия за тях.

Това предизвиква нови, още по-големи протести под Министерския съвет. Следва втора намеса на премиера и нов кръгом на "компетентните" институции, които изведнъж пак се сещат, че "целта е да се направи най-доброто за здравето на двете лъвчета" и че "в България няма достатъчно възможности" за това. Проста сметка показва, че само министърът на околната среда успява за няколко месеца да смени позицията си точно 4 пъти (!!!), като законът ту му "връзва ръцете", ту му ги развързва.

Кой и защо

Накрая няколко въпроса и възможните им отговори. Първо - за военни заводи е ясно, но за какво са му потрябвали на няКого лъвове? Както се казва: един господ знае. Може би няКой, изживявайки се като цар на държавата, се приравнява с Царя на животните. И затова се е запънал така - да не би някой да си помисли, че може да се противопоставя на властта и ненаситния му апетит.

Кой е този няКой? Слуховете говорят, а мнозина са и убедени, че и в двата случая - и със заводите, и с лъвчетата - става дума за един депутат и бизнесмен, като доказателствата за това са само косвени (че, например, Пазарджик е любимият му избирателен район и че именно и само неговите "медии" участват в лъвската кампания и я дирижират). Разбира се, самият той би казал (за военните заводи го е правил), че няма нищо общо. Но пък навремето твърдеше, че и така наречените му "медии" не са негови, пък после се оказа, че са. В края на краищата обаче е все едно кой точно е движещата сила в двата сюжета. Важното в тях е моделът на превзетата от частни интереси държава. Фактът, че в първия сюжет става дума за хапка за милиони, а във втория - само за някакви си лъвчета, не опровергава, а още повече затвърждава тази констатация. Защото се вижда, че схемата действа, дори и когато целта е да се задоволи някаква "дребна" и абсурдна прищявка.

Хепиендът на двете истории също е привиден (а при завода е и временен). Защото те са по-скоро изключение - много други знайни и незнайни истории не са завършвали така. Освен това не е вярно, че хепиендът се дължи единствено на намесата на премиера. Основната причина е в гражданската енергия и протестите. Когато успеят да се мобилизират, схемата става толкова грозно очевидна, че изпълнението ѝ става неудобно и рисковано. Засега.

 

ООН: 3,2 млн. иракски бежанци са се върнали по домовете си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284658_%D0%9E%D0%9E%D0%9D%3A+3%2C2+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF

 3,2 млн. бежанци от Ирак са се върнали в родината си след края на операцията срещу Ислямска държава. Това сочат данните на ООН, цитирани от ТАСС.

За първи път от 2013 година броят на завърналите се в домовете си иракчани надвишава този на бежанците. В момента извън Ирак живеят 2,6 млн. бежанци от страната. В последните месеци бежанците започват да се връщат основно в провинциите Анбар (близо 1,2 млн. души), Найнава и Салах ад-Дин.

Към тези провинции са се оправили 82% от всички, които се завръщат в родината си.

В началото на годината от ООН предупредиха, че завръщащите се по домовете си са уязвима група.Те се изправят пред редица трудности, включително и да изградят наново къщите и инфраструктурата на населените места.

Ислямска държава започна мащабна експанзия на територията на Ирак през лятото на 2014 година, припомня ТАСС. Тогава бeше превзет Мосул - център на провинция Найнава. Бойците от терористичната организация обявиха града за столица на своята "държава".

През 2015 година иракските военни, подкрепени от антитерористичната коалиция с лидер САЩ, обаче започнаха да си връщат територия и така през юли 2017 година Мосул беше отнет от Ислямска държава.

По статията работи: Деляна Петкова

Турция предупреждава – ако войниците на САЩ носят униформата на терористите, ще бъдат унищожавани

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-preduprezhdava-ako-voinitsite-na-sasht-nosyat-uniformata-na-teroristite-shte-badat-unishtozhavani.92349

/Поглед.инфо/ Американските военнослужещи с униформа на кюрдските Отряди за народна самоотбрана (YPG0 могат да се превърнат в цел на операцията на въоръжените сили на Турция в Сирия, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, както съобщава Daily Sabah Боздаг заяви, че ако кюрдите не напуснат сирийския Манбидж, то Турция ще започне операция и в този район, а също и в региона на изток от река Ефрат.

Le Figaro: Китай призова САЩ да се откажат от «манталитета на студената война"

http://pogled.info/svetoven/Le-Figaro-kitai-prizova-sasht-da-se-otkazhat-ot-mantaliteta-na-studenata-voina.92350

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на Китай призова Съединените щати да преразгледат възгледите си и да се отнесат сериозно към задълженията си по въпроса за ядреното разоръжаване, пише Le Figaro. Такава реакция в Пекин е предизвикала новата Ядрена доктрина на САЩ, в която Вашингтон изказва намерение да развива своите ядрени сили.

Independent: Тръмп нарече „руското дело“ позор за Америка и напомни за своите рейтинги

http://pogled.info/svetoven/Independent-tramp-nareche-ruskoto-delo-pozor-za-amerika-i-napomni-za-svoite-reitingi.92351

/Поглед.инфо/ На фона на поредния скандал по повод на „руското дело“ в САЩ, Доналд Тръмп се разрази с гневна тирада в Twitter, пише The Independent. Президентът в частност се възмути от обстоятелството, че въпреки идентифицираните от конгреса злоупотреби на ФБР, „ловът на вещици“ по отношение на него продължава. И нарече това положение на нещата „позор за Америка“.

Foreign Policy: Тръмп не бърза да продължи договорите с Русия, подписани от Обама

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Policy-tramp-ne-barza-da-prodalzhi-dogovorite-s-rusiya-podpisani-ot-obama.92352

/Поглед.инфо/ През 2021 година ще завърши срока на действието на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ – III), който осигурява взаимна откритост на Русия и САЩ по въпроса за ядреното оръжие. Но, както пише Джон Волфщал на страниците на Foreign Policy, Доналд Тръмп не изказва заинтересованост от неговото продължаване и, вероятно работата е там, че тези договорености е сключил неговия противник Барак Обама.

Тръмп: Демократите са предатели - не ми ръкопляскат

http://clubz.bg/63818-trymp_demokratite_sa_predateli_ne_mi_rykoplqskat

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини демократите в "неамериканско поведение" и дори в измяна, защото не аплодирали речта му "За състоянието на съюза" миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът говори в Блу Аш, в щата Охайо и обяви, че демократите излъчвали "лоша енергия", докато той говорел в Конгреса и не ръкопляскали дори когато той поднасял добрите икономически новини.

Тръмп нарече поведението на демократите "неамериканско" и попита:

"Да наречем ли това измяна? Защо не?" И добави: "Със сигурност те сякаш много не обичат нашата страна".

Първата дама Мелания се срещна с деца в Синсинати, докато Доналд разговаряше с привържениците си.

Асошиейтед прес отбелязва, че е обичайно представителите на опозиционната партия да посрещат хладно годишната реч на президента "За състоянието на съюза", отбелязва БТА.

"На демократите повече им се иска работите на Тръмп да вървят зле, отколкото нашата страна да се развива добре. Това е много егоистично. Те пръскат негативи", посочи още президентът, цитиран от Нюз.ру.

Разбира се Тръмп получи и светкавичен отговор.

"Правото да не се ръкопляска на идеи, с които не сме съгласни е отбелязано в първата поправка", коментира веднага в туитър сенаторът демократ Джеф Маркли от Орегон. В първата поправка на Конституцията се гарантира свободата на словото, религията, пресата, събранията и свободното обръщение на народа към правителството с петиции.

И още нещо ще ви обясня г-н президент, продължава сенаторът:

"Какво означава понятието държавна измяна. Това е когато човек предава своята страна и се обединява с Русия, за да повлияе на американските избори".

Агенциите припомнят, че речта на Тръмп в Конгреса продължи около 80 минути, от които той сам си ръкопляска около 6 минути.

Още нощи Мелания и Доналд се прибраха в Белия дом.

 

Китайска компания пуска нов безпилотен влак (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kitajska-kompaniia-puska-nov-bezpiloten-vlak-snimki-2076850

Китайската компания "Чанчун рейлуей" пуска нов безпилотен еднорелсов влак, изготвен от въглеродни влакна, предаде ТАСС.

Транспортното средство от ново поколение е способно да издържа на екстремални метеорологични условия,

Милиардер отказва да плаща данъци заради гъски

//dariknews.bg/novini/sviat/miliarder-otkazva-da-plashta-danyci-zaradi-gyski-2076847

Милиардер отказа да плаща данъци заради екскрементите на стотици канадски гъски, които се събират всяко лято във ваканционния му дом в щата Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Том Голизано няма да плати данъка си за подкрепа на училищата

Повече тийнейджъри в САЩ се определят с нетрадиционни полови термини

//dariknews.bg/novini/sviat/poveche-tijnejdzhyri-v-sasht-se-opredeliat-s-netradicionni-polovi-termini-2076846

Значително повече тийнейджъри в САЩ посочват, че са транссексуални или се самоопределят с нетрадиционни полови термини, показва изследване, цитирано от Ей Би Си Нюз. Голяма част от анкетираните отричат идеята, че момче и момиче са единствените възможности.
 
Учените с

Младежи наемали апартаменти, за да ги обират (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mladezhi-naemali-apartamenti-za-da-gi-obirat-video-2076842

Нова схема за измама. Младежи наемат жилища от популярни платформи за резервация и още преди да си платят, ги обират, съобщава

Българи спасяват пчелите в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6699083

Българи спасяват пчелите в светаДжаджа засича движение и температура, а звук издава, че нещо в кошера не е наред Малка кутийка в кошера следи дали пчелите са здрави. Тя е дело на компанията Bee Smart Technologies и мисията ѝ е да спаси пчелите от изчезване. “Beebot е сензорна система за дистанционно наблюдение и анализиране на условията в пчелния кошер.

Рекорден срив на Уолстрийт предизвика паника

http://clubz.bg/63817-rekorden_sriv_na_uolstrijt_predizvika_panika

Паника настъпи на Уолстрийт снощи след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

Предаван на живо по телевизията, сривът на Дау Джоунс прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата Дау Джоунс загуби 4,6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна. 

На китайската фондова борса също бе отчетен спад.

Тази сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът Никей загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври.

В момента, когато Дау Джоунс се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязва Ройтерс. Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на Уолстрийт, пише БТА.

Сътресението на Уолстрийт съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. След като вчера положи клетва, Пауел обяви, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г..

След сътресението на борсите вчера, Белият дом съобщи, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

"Вниманието на президента е насочено към нашите фундаментални икономически показатели - силният растеж на американската икономика, исторически ниската безработица и растящите заплати", опита да успокои обществото говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя добави, че неотдавна подписаният от президента закон за намаляване на данъците и усилията му за елиминиране на регулациите допълнително укрепват икономиката и засилват благосъстоянието на американците.

Предадоха на Путин списъка на предприемачите, криещи се във Великобритания, но желаещи да се върнат

http://pogled.info/svetoven/russia/predadoha-na-putin-spisaka-na-predpriemachite-krieshti-se-vav-velikobritaniya-no-zhelaeshti-na-da-se-varnat.92348

/Поглед.инфо/ Великобритания може да започне да губи статута си на „убежище за богатите“, ако започне да следва политиката, предвиждаща проверка на източниците на средствата за покупка на активи. За това заяви в събота вечерта в Лондон упълномощеният при президента на РФ по защита правата на предприемачите, лидерът на Партията на ръста Борис Титов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване