Бизнес активността в сектора на услугите в САЩ се ускорява изненадващо през януари

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-сектора-на-услугите-в-САЩ-се-ускорява-изненадващо-през-януари_l.a_i.757507_at.1.html

През януари темпото на растеж в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо рязко до 12 и половина годишен връх благодарение на здрав ръст на...

Видео: Известни артисти скочиха срещу новите промени в закона за авторското право

https://offnews.bg//kultura/video-izvestni-artisti-skochiha-sreshtu-novite-promeni-v-zakona-za-av-674296.html

С клип „Аз имам право!“ и „Пускате търговците в храма!“ известни български творци призоваха народните представители да не абдикират от културата и да защитят творчеството.

Поводът за това са готвените от промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), които, според Музкаутор, дават нови възможности за натиск от страна на ползвателите относно размера на възнагражденията, които дължат на творците.

„Нормално ли е едни търговски компании сами да определят колко да плащат? За продукт, от който печелят всеки ден! И в който сме вложили себе си!“, питат в клипа Васил Найденов, Кирил Маричков, Добрин Векилов – Дони, Йоана Буковска, Владимир Пенев, Поли Генова, Атанас Пенев, Виктория Терзийска, Деян Каменов и Иван Лечев.

От видеото става ясно, че България е на дъното на всички проучвания за защита на авторските права. С готвените промени тази ситуация, обаче, няма да се промени. Напротив – творческите и креативни индустрии ще останат по-слабата страна при определянето цената на творчеството, ползвано от други компании за повишаване на печалбите им, пишат в съобщението си до медиите от "Музикаутор".

С видеото българските творци застават зад организациите Музикаутор, Артистаутор и Филмаутор, които се противопоставят на промените в ЗАПСП, предвиждащи:

- ползвателите на защитено творчество да могат да инициират преговори за промяна на тарифите на организациите за колективно управление на права;

- неясна процедура за водене на преговори, която може да завърши без одобрена тарифа;

- министърът на културата, който е контролният орган по ЗАПСП, да се откаже от функцията си да утвърждава тарифите.

Въпреки че става въпрос за въвеждане на европейска директива, тези промени не са в нейния обхват. Законопроектът не е преминал през обществено обсъждане, няма анализ за въздействието му върху пазарната среда, не е внесен в Народното събрание (НС) от ресорното Министерство на културата и няма становища на органи като НАП и КЗК.

Заради липсата на обществено обсъждане работна група към Комисията по правни въпроси сформира ще дискутира законопроекта. Първото заседание на работната група ще се състои на 6 февруари. 

От ръководители на отдели и звена имат нужда варненските работодатели

http://www.moreto.net/novini.php?n=368535

Ръководители на отдели и звена са необходими на варненските работодатели тази седмица. Това съобщиха от Дирекция „Бюро по труда“ за Moreto.net. Изискванията са за висше образование в различни сфери – туризъм, архитектура, физика, метеорология и транспорт, както и работа с компютър.

Президентът на Полша ще подпише спорния закон за Холокоста

http://clubz.bg/63836-prezidentyt_na_polsha_shte_podpishe_sporniq_zakon_za_holokosta

Президентът на Полша Анджей Дуда ще подпише спорния закон за Холокоста въпреки недоволството на Израел и САЩ, предаде Ройтерс. 

Законопроектът предвижда санкции като глоби или дори затвор до 3 години за всеки, който нарече нацистките концлагери "полски лагери на смъртта" или замеси Полша в престъпленията на хитлерова Германия.

Миналата седмица горната камара на полския парламент пусна без промени закона с 57 гласа "за" срещу "23 "против". 

Държавният департамент на САЩ призова Варшава да преразгледа нормативния акт, който забранява твърденията, че Полша носи отговорност за престъпления срещу човечеството, извършени от нацистите на полска територия през Втората световна война. 

Управляващите във Варшава консерватори заявяват, че искат преди всичко да попречат на използването на израза "полски лагери на смъртта", когато става дума за концлагерите, създадени от нацистите на територията на Полша през Втората световна война. Вашингтон изрази притеснения относно последствията от този закон и предупреди, че може да се отрази неблагоприятно на интересите и стратегическите взаимоотношения на Полша, включително със САЩ и Израел.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси изрази надежда в неделя, че Дуда "ще прояви мъдрост и няма да обнародва" спорния закон за Холокоста.

"Според мен този законопроект трябва да бъде заклеймен и аз се надявам, за разлика от господин Качински, че президентът на Републиката ще прояви мъдрост и няма да го обнародва, защото това би създало впечатлението, че Полша обръща гръб на правовата държава", каза Московиси пред френско радио.

Полша отмени посещението на израелския министър на образованието Нафтали Бенет, който трябваше да обсъди с управляващите във Варшава законопроекта, който според израелски политици е равнозначен на отричане на Холокоста. 

 "Кръвта на полските евреи крещи от отвъдното и никакъв закон не може да я заглуши", каза Бенет в изявление. "Правителството на Полша отмени моето посещение, защото аз споменах за престъпленията на полския народ и се гордея."

"Лагерите на смъртта в Полша бяха построени и управлявани от германците, и ние не можем да позволим те да избягат от отговорност за тези си действия - каза Бенет. - Много поляци в цялата страна обаче преследваха, информираха или активно участваха в убийството на над 200 000 евреи по време и след Холокоста. Само няколко хиляди (поляци) рискуваха живота си, за да спасяват евреи", продължи той.

До 1939 г. еврейският квартал в полската столица Варшава е заемал една пета част от града. Впоследствие в гетото във Варшава са наблъскани 450 000 евреи. Днес в цялата полска столица те не наброяват повече от 400.

Жените от тези 4 зодии ще ви направят истински щастливи

https://www.actualno.com/curious/jenite-ot-tezi-4-zodii-shte-vi-napravjat-istinski-shtastlivi-news_658271.html

Има жени, които могат спечелят сърцето на всеки мъж. Те са истински кралици и знаят как да привличат вниманието на околните към себе си. Ето кои са жените, според зодията им, които са истински дами и дават всичко от себе си, за да бъдат перфектни любовници и домакини. Зодия Овен В партньорските си отношения тези дами са много амбициозни и взискателни. Те дават всичко от себе си, за да имат щастлива връзка и да зарадват любимия си. Имат страхотни инстинкти за създаване и поддържане на семейств

Адриан Андреев влиза в историята на тениса с дебюта си в АТП турнир

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124779_adrian_andreev_vliza_v_istoriiata_na_tenisa_s_debjuta/?ref=rss


Голямата надежда на българския тенис Адриан Андреев ще изиграе днес първия си мач в основна схема на турнир от световния професионален тур на АТП. 16-годишният тенисист ще се изправи срещу Денис Истомин от Узбекистан в двубой от първия кръг на "София оупън".<br /><br />Андреев е първият тенисист в света, роден през третото хилядолетие, който ще участва в основна схема на АТП турнир.<br /><br />Мачът започва в 18.00 часа и с него ще бъде открита вечерната сесия...

Голямата надежда на българския тенис влиза в историята с дебюта си в АТП турнир

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124779_goliamata_nadejda_na_bulgarskiia_tenis_vliza_v/?ref=rss


Голямата надежда на българския тенис Адриан Андреев ще изиграе днес първия си мач в основна схема на турнир от световния професионален тур на АТП. 16-годишният тенисист ще се изправи срещу Денис Истомин от Узбекистан в двубой от първия кръг на "София оупън".<br /><br />Андреев е първият тенисист в света, роден през 2001 г. или след това, който ще участва в основна схема на АТП турнир.<br /><br />Мачът започва в 18.00 часа и с него ще бъде открита вечерната...

Любовен хороскоп за ДНЕС

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-dnes-news_658270.html

Днешният ден ще бъде много зареждащ и емоционален. Някои от зодиите ги очакват специални изненади в любовта! Овен Съберете сили и енергия, за да покажете на вашия любим, че наистина го обичате и имате нужда от него. Бъдете мили и грижовни към половинката си днес. Телец Денят ще бъде прекрасен в любовен аспект. Ще можете да направите всичко, което желаете и да зарадвате половинката си. Близнаци Ще имате възможност да се изявите в любовния си живот. Очакват ви повече романтика и еротика, отк

Барса и Везенков останаха без треньор

https://offnews.bg//drugi/barsa-i-vezenkov-ostanaha-bez-trenior-674295.html

Звездата на националния отбор по баскетбол на България остана без треньор в Барселона, след като Сито Алонсо бе освободен от поста си.

Роденият в Мадрид специалист пое тима преди началото на сезона с контракт за две години, но заради серия от слаби резултати е освободен.

"Клубът желае всичко най-добро на лично и професионално ниво на Сито Алонсо и му благодари за отдадеността и професионалното отношение към първия отбор и академията на Барселона", се казва в съобщението на клуба.

Под ръководството на Сито Алонсо тимът записа 19 победи и 21 загуби – баланси 12-7 в първенството и 7-14 в Евролигата. Временно начело на отбора застава досегашният наставник на "Б" отбора Алфред Хулбе.

Тази вечер стартира Първото българско ТВ предаване в Канада

http://www.eurochicago.com/2018/02/tv-kanada/

Първото телевизионно българско предаване "Зорница" ще се излъчи тази вечер - понеделник, 5.02.2018, от 20.30 ч. Това е линк, където може да гледате онлайн, където и да се намирате. http://icitelevision.ca/live-video/ Но засега само директно - в часовете, изписани по-долу, а Архив ще има след 2-3 седмици.

Изборът на новия Хан Соло предизвика недоволство сред феновете (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701521

Изборът на новия Хан Соло предизвика недоволство сред феновете (Видео)След седмици на догадки, отлагане и очакване, феновете на култовата космическа сага "Междузвездни войни" най-сетне "получиха" дългоочаквания трейлър на филма за самостоятелните приключения на младия Хан Соло. И докато отзивите са преобладаващо позитивни, се оказа, че все пак има нещо, което масово дразни почитателите - звученето на актьора Олдън

„Софийска вода“ представя Център за обслужване на клиенти от ново поколение

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-predstavia-tsentar-obslujvane-klienti-novo-pokolenie.html

Вчера бе открит новият напълно реновиран Център за обслужване на клиенти на партерния етаж на Мега Мол, Люлин на бул. „Царица Йоана“ който ще обслужва клиентите от 09:00 ч. до 20:00 ч. всеки делничен ден и от 10:00 ч. до 16:00 ч. в събота.

79 годишна варненка предизвика катастрофа с три автомобила

http://www.barometar.net/90394/

На 05.02. т.г., около 13:40 часа, в гр. Варна, на кръстовището на ул. «Генерал Киселов» и ул. «Иван Аксаков», е възникнало ПТП. Водачката на Л.А. «Ауди» В.И. (79 г.) от Варна, при наличие на знак «Б2 – Спри! Пропусни движещия се по път с предимство», не пропуска и блъска Л.А. «Фолксваген», който от своя страна […]

Ще убедим ли Рюте, че ставаме за Шенген?

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-shengen-mark-rute-26854334

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне довечера в София с колегата си от Холандия Марк Рюте и ще направи опит да го убеди да вдигне бариерата за Шенген.

БДЖ вдига заплатите на служителите в пътнически и товарни превози

https://www.actualno.com/society/bdj-vdiga-zaplatite-na-slujitelite-v-pytnicheski-i-tovarni-prevozi-news_658269.html

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. По този начин заплатите на всички служители в пътнически и товарни превози ще бъдат повишени считано от 1 януари 2018 г. Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11 % до 12,5 %. Въведената бонусна система за локомотивния персонал в „БДЖ-Товарни превоз

ВСС бламира Лозан Панов - не иска да освободи заместника му

http://clubz.bg/63835-vss_blamira_lozan_panov_ne_iska_da_osvobodi_zamestnika_mu

C eдвa глaca 4 "зa" и 10 "пpoтив" cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC oтĸaзa нa Лoзaн Πaнoв дa ocвoбoди зaмecтниĸa мy Kpacимиp Bлaxoв. Съответно, пpeдлoжeниeтo зa нaзнaчaвaнeтo нa Cвeтлa Димитpoвa зa нoв зaм.-пpeдceдaтeл нa BKC изoбщo нe бe глacyвaнo. Cлeд възoбнoвявaнe нa зaceдaниeтo ĸoлeгиятa вce пaĸ глacyвa и ocтaви пpeдлoжeниeтo зa Димитpoвa "бeз paзглeждaнe".

Лoзaн Πaнoв бe пoдĸpeпeн eдинcтвeнo oт Oлгa Kepeлcĸa, Aтaнacĸa Дишeвa и Цвeтинĸa Πaшĸyнoвa. Taĸa oт пeтимaтa cъдии oт BKC в тoзи cъвeт тpимa ce oбявиxa cpeщy иcĸaнeтo нa пpeдceдaтeля, пише "Де факто".

Това стана слeд тягocтeн дeбaт, тpъгнaл oт oбяcнeниятa нa Πaнoв зaщo нe иcĸa Bлaxoв и пpeлял в paзcъждeния зa eтиĸaтa, мopaлa, cинepгиятa и yпpaвлeнcĸитe peшeния. Cтapтa дaдe caмият пpeдceдaтeл нa BKC, ĸoйтo в oбяcнeниятa cи зa ĸaдpoвaтa cмянa cтигнa дo oцeнĸи, чe Kpacимиp Bлaxoв oбичa дa ce xapecвa, вĸoпчил ce e в пocтa, близo 9 г. e нa pъĸoвoднa длъжнocт, a и нe ce бил явявaл на ĸoнĸypc зa BKC.

B oтгoвop чacт oт ĸaдpoвицитe пpизoвaxa Πaнoв дa нe ycтpoйвa дpyгapcĸи cъд и гo oбвиниxa в нeĸopeĸтнocт и нaдcĸaчaнe нa paмĸитe.

"Heвeднъж зaявиx, чe aĸo aз cъм пpичинaтa cъдия Димитpoвa дa нe бъдe нaзнaчeнa зa зaм.-пpeдceдaтeл, вeднaгa щe пoдaм ocтaвĸaтa cи oт тoзи пocт. Дo ĸpaя нa дeня ocтaвĸaтa ми ĸaтo зaместник-пpeдceдaтeл щe бъдe дeпoзиpaнa във BCC", oбяви Kpacимиp Bлaxoв пpeд правния сайт.

Реститути "отхапаха" част от площада в Пловдив, оградиха го и го заключиха

https://www.24chasa.bg/region/article/6701523

Реститути "отхапаха" част от площада в Пловдив, оградиха го и го заключиха- Нито един полицай не се мярнал да спре поставянето на оградата - Това е самоуправство, реагираха от общината Голямо парче терен от площада в Пловдив е оградено с телена мрежа и врата, където са поставени табели "Частен имот". Десетки минувачи спират и недоумяват как е възможно в центъра на втория град да се появи подобно нещо.

Турция: Дипломатическите отношения между Анкара и Амстердам не са замразени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701513

Турция: Дипломатическите отношения между Анкара и Амстердам не са замразениДипломатическите отношения между Анкара и Амстердам не са замразени, уверява от страниците на в. "Хюриет дейли нюз" турският вицепремиер и говорител на правителството Бекир Боздаг във връзка с новината, че Холандия изтегля посланика си от Анкара. На пресконференция вчера Боздаг заяви, че Холандия няма посланик в Анкара през последната година.

Първи жертви на ”Списъкът на Кремъл”

http://dnes.dir.bg/news/ihail-asjanov-rusia-putin-spisakat-kremal-uriy-shefler-26854244

Бившият премиер на Русия и настоящ лидер на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов коментира "Списъкът на Кремъл".

Задържаха 48-годишен, опитал да запали свой съселянин в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6701514

Задържаха 48-годишен, опитал да запали свой съселянин в МонтанскоНа 5 февруари 2018 г., около 15,00 ч. в с. Охрид криминално проявеният и осъждан Ц. Т. /48 г./ от същото село извършил груби и непристойни действия, отличаващи се с изключителен цинизъм и дързост, изразяващи се в заливане с горивосмазочна течност на негов съселянин на 62 г., като направил опит да го запали. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана.

Турция: Дипломацията с Холандия не е замразена

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-holandia-poslanik-metezhat-turtzia-26854245

Дипломатическите отношения между Анкара и Амстердам не са замразени, уверява турският вицепремиер и говорител на правителството Бекир Боздаг.

Фондовата борса придоби енергийната

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124828_fondovata_borsa_pridobi_energiinata/?ref=rss


Сделката по придобиването на енергийната борса от Българската фондова борса приключи.<br /><br />След получаване на всички необходими разрешения договорът за прехвърляне на акциите на Българска независима енергийна борса между Български енергиен холдинг и Българска фондова борса - София, влезе в сила, съобщава борсовият посредник.<br /><br />Фондовата борса придоби 100% от капитала на енергийната. Договорената цена е 5.2 милиона лева. Четири милиона лева от цената бяха...

Страх ли ни е от правосъдие или просто сме тъпи?

https://www.actualno.com/viewpoint/strah-li-ni-e-ot-pravosydie-ili-prosto-sme-typi-news_658268.html

Въпросът, поставен в заглавието, изобщо не е случаен. Вече си го задавам многократно, откакто прокуратурата реши да се задейства срещу кмета на Септември Марин Рачев. Защото безспорно този случай отразява колко сме пропаднали като общество. Сам по себе си случаят не е нещо нечувано в България, даже мнозина биха го нарекли "ежедневие". На Рачев му беше повдигнато обвинение за безстопанственост – заради общо 7 договора за обществени поръчки, сключени от март 2016 г. до март 20

Започват протести заради насилието в детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=368532

Във връзка със случаите на насилие в детски градини, започват протести в 10 града от страната. Първият ще е на 10 февруари в Бургас. „Ще бъдем подкрепени и от учители, защото не сме срещу тях. Те самите трябва да се изправят и да изгонят от системата (възпитателите, които упражняват насилие – б.

Завишени норми на йонизиращи лъчения установиха в цистерна на ГКПП „Гюешево”

http://www.cross.bg/lucheniya-gkpp-normi-1567163.html

/КРОСС/ Завишени норми на йонизиращи лъчения са установени в цистерна на ГКПП "Гюешево", съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Кюстендил. Екип на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" - Кюстендил е обезопасил цистерната, превозваща въглероден диоксид. При влизане в страната през ГКПП „Гюешево" са направени измервания и са установени завишени норми на йонизиращи лъчения. Цистерната е обезопасена.    

Какво да правим, ако ни откраднат регистрационната табела на колата?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-da-pravim-ako-ni-otkradnat-registracionnata-tabela-na-kolata-2076947

Наглата схема с кражба на регистрационните номера на автомобилите у нас съществува отдавна. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи

Кратки новини: "Норман Бийкър Бенд" свири в София на 9 февруари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124835_kratki_novini_norman_biikur_bend_sviri_v_sofiia_na_9/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />"Норман Бийкър Бенд" свири в София на 9 февруари<br /><br />Концертът от 21.30 часа в "София Лайв Клуб" е част от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, съобщиха от общественото радио. Билети - в системата на EpayGo, на касите на EasyPay в цялата страна,...

Кратки новини: Синдикати и работодатели на германските металурзи се договориха за заплатите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124835_kratki_novini_sindikati_i_rabotodateli_na_germanskite/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Германските синдикати и работодатели от металургията се споразумяха<br /><br />Синдикати и работодатели от сектора на металургията и машиностроенето в Германия постигнаха тази нощ споразумение за възнагражденията и работните часове, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br...

Задава се жестока интернет цензура в Турция

https://www.actualno.com/asia/zadava-se-jestoka-internet-cenzura-v-turcija-news_658267.html

На фона на приближаващите изборите през 2019 г. (местни – през март, а общи и президентски – едновременно на 3 ноември), турското правителство се подготвя за прилагане на широкомащабна цензура върху излъчваните по интернет радио и телевизионни предавания. Това пише вестник „Джумхуриет”. В Меджлиса вече е внесен съответен проектозакон още на 2 февруари. Съгласно него всички предавания в интернет – на турски или на друг език, аудио или видео сигн

В Сърбия спряха български фонд да купи „Теленор банка“

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-syrbiia-spriaha-bylgarski-fond-da-kupi-telenor-banka-6079004

Според сръбската централна банка, подадената документация за сделката не отговаря на нормативната уредба

Заплатите на машинистите на пътническите влакове са повишени с 12.5%

http://econ.bg/Новини/Заплатите-на-машинистите-на-пътническите-влакове-са-повишени-с-12-5-_l.a_i.757506_at.1.html

Съветът на директорите на "Холдинг БДЖ" взе решение за увеличение с 12.5% на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в "БДЖ-Пътнически...

БАБХ започва нова кампания срещу двойния стандарт в храните

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-zapochva-nova-kampania-sreshtu-dvojnia-standart-v-hranite-674294.html

Българската агенция за безопасност на храните започва нова кампания за изследвания на двойния стандарт при храните в Централна и Източна Европа, съобщи пред БНТ директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ Любомир Кулински.

Той обясни, че съвсем скоро ще започне взимането на проби за анализ на продукти от пазара у нас и в четири държави от Централна Европа.

Третата проба е част от процедура за проверки за двоен стандарт в храните в Западна Европа и в източните членки.

“Ще бъде направен сравнителен анализ на етикетите, на тяхното съдържание и по преценка на експертите ще бъдат подложени на някои лабораторни изследвания, съответните двойни проби. Тоест европейската и нейният български еквивалент. И тогава ще бъдат оповестени резултатите от тези анализи и евентуално изследвания”, разясни Кулински.

При първото изследване през юни миналата година бяха открити разлики в етикетите при 8 от 31 храни. При второто – през август, сравнителен анализ на етикетите не установи разлики.

Директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ припомни, че година по-рано са установени несъответствия в 9 проби от 56 за оцветители и 110 за консерванти.

Кралев: За трета поредна година правим изключително успешен тенис турнир

https://www.24chasa.bg/sport/article/6701506

Кралев: За трета поредна година правим изключително успешен тенис турнир

За трета поредна година България организира един изключително успешен тенис турнир. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на партито на играчите на турнира от сериите АТП 250 Diema Xtra Sofia Open, съобщават от пресцентъра на ММС. „Това е първото голямо събитие за Европейската столица на спорта София през тази година.

Шефовете на БДЖ се опитват да се спасят с 12,5% увеличение на заплатите

https://offnews.bg//ikonomika/shefovete-na-bdzh-se-opitvat-da-se-spasiat-s-12-5-uvelichenie-na-zapl-674292.html

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, съобщиха от националния жп превозвач.

Решението идва след серия от разкрития за плачевното състояние на българските железници и сериозни съмнения за схема за фиктивни ремонти на локомотивите.

Локомотивният персонал в жп компанията работи често при унизителни условия на труд. От БСП дори поискаха оставката на централния нападател на супераматьорите от "Локо-БДЖ" и изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров, който е несменяем по време на управленията на ГЕРБ въпреки драстичния спад на пътниците и товарите на компанията.

Заплатите на всички служители в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ-Товарни превози” ЕООД ще бъдат повишени считано от 1 януари 2018 г.

Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11 % до 12,5 %, уточняват от БДЖ.

Въведената бонусна система за локомотивния персонал в „БДЖ-Товарни превози” ЕООД се запазва, чрез което се поощрява коректното изпълнение на служебните им задължения.

Преди дни прокуратурата влезе на проверка за злоупотреби в БДЖ.

4 лесни ритуала за привличане на пари

https://www.actualno.com/curious/4-lesni-rituala-za-privlichane-na-pari-news_658265.html

Всички си мечтаем да сме богати или поне да сме достатъчно финансово обезпечени, че да не се тревожим за бъдещето си. През годините хората, които изповядват различни вярвания, дори са изградили ритуали, които да привличат богатството. Ето някои от най-популярните: Ритуал за пари със свещ Предварително ароматизирайте стаята с помощта на пръчици с ухание, което ви допада. Трябва ви една по-дебела зелена свещ, на която да изпишете името си и да изрисувате придобивката, за която мечтаете (най-чест

Номинираните за "Оскар" се събраха на традиционния им обяд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701480

Номинираните за "Оскар" се събраха на традиционния им обядНаградният сезон е стресово преживяване дори за "най-обръгналите" актьори и актриси, а в седмиците преди церемонията за най-престижните киноотличия претендентите са на "пълен работен ден" заради многобройните ангажименти. На традиционния обяд на номинираните за "Оскар" обаче всички все още са победители и могат да отдъхнат,

В Гърция разследват политици заради скандал с "Новартис"

http://clubz.bg/63834-v_gyrciq_razsledvat_politici_zaradi_skandal_s_novartis

Прокуратурата при Върховния съд на Гърция внася в парламента данни от разследването си по обвиненията, че швейцарската фармацевтична фирма Novartis е платила подкупи, за да получи преференциално третиране, съобщи вестник "Катимерини". Така парламентарната комисия за борба с корупцията ще реши дали осем бивши министри и двама бивши премиери да бъдат обвинени за предполагаемата им роля в аферата. От днес те дават показания пред нея.

Става въпрос за обвинения за приемане на подкупи и злоупотреба с доверие - престъпления, за които давността е изтекла, докато разследването продължава с обвинения за пране на пари, за което на депутатите ще бъдат изпратени отделни документи. Министърът на правосъдието Ставрос Кондонис също потвърди, че по случая има доказателства за вземане на подкупи в особено големи размери и пране на пари.

Още не е ясно какви точно ще са обвиненията за десетте политици, за които се твърди, че са изброени в преписката, ако имунитетът им от преследване бъде отменен. Прокурорите проверяват осем бивши министри от различни партии от 2006 до 2015 г., както и Панайотис Пикраменос, премиер на служебното правителство през 2012 г., което подготви изборите тогава, и бившия премиер и бивш лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас.

Почина холивудският актьор Джон Махони

http://www.cross.bg/mahoni-nagrada-rolyata-1567162.html

/КРОСС/ Актьорът Джон Махони, изпълнил ролята на бащата в сериала "Фрейзър", почина на 77 години след кратък престой в болница в Чикаго, съобщи Асошиейтед прес. Причината за смъртта не се съобщава. За ролята на Мартин Крейн във "Фрейзър" Махони е номиниран два пъти за награда Еми и печели награда на американската Гилдия на филмовите актьори.  

Турция: Задава се жестока цензура в Интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701498

Турция: Задава се жестока цензура в ИнтернетС наближаването на изборите през 2019 година, турското правителство се подготвя за прилагане на широкомащабна цензура върху излъчваните по Интернет радио и телевизионни предавания, пише вестник „Джумхуриет”. В Меджлиса вече е внесен съответен проектозакон още на 2 февруари. Съгласно него всички предавания в Интернет – на турски или на друг език;

Може да отменят ски-състезанията на Олимпийските игри заради студеното време

https://www.24chasa.bg/sport/article/6701487

Може да отменят ски-състезанията на Олимпийските игри заради студеното времеПрезидентът на Международна федерация по ски Джанфранко Каспер заяви, че ски-състезанията на Олимпийските игри в Пьончан може да бъдат отменени, ако температурата падне под 22 градуса под нулата. Той уточни, че и влажността на въздуха може да окаже влияние за решението. Ако е ниска, то състезанията ще може да се проведат и при минус 30 градуса,

Решават съдбата на павилионите в подлеза до стадион "Варна"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368537

Общинска комисия тръгва да оглежда полуразрушените и изоставени търговски обекти, намиращи се в пешеходния подлез до стадион "Варна" на бул. "Васил Левски", научи Moreto.net. Служители от кметската администрация ще започнат да освидетелстват павилионите и бившите търговски обекти от 10 часа на 15 февруари.

Ново изследване за двоен стандарт при храните

http://dnes.dir.bg/news/hrani-izsledvane-probi-26854182

Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и в Централна Европа готвят от Агенцията по безопасност на храните и Министерството на икономиката.

Полицай е в болница след нанесен побой

http://dnes.dir.bg/news/policai-veliko-tarnovo-bolnitza-26854175

Полицай от град Елена е настанен в болница с мозъчно сътресение след нанесен удар с юмрук в главата от криминално проявен мъж.

Заплатите на машинистите на пътническите влакове са повишени с 12.5%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124827_zaplatite_na_mashinistite_na_putnicheskite_vlakove_sa/?ref=rss


Съветът на директорите на "Холдинг БДЖ" взе решение за увеличение с 12.5% на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, се казва в съобщение на холдинга.<br /><br />По този начин заплатите на всички служители в "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще бъдат повишени считано от 1 януари 2018 г. Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11% до 12.5%.<br...

Ученик на българска музикантка с големи шансове да победи на фестивала в Сан Ремо (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701476

Ученик на българска музикантка с големи шансове да победи на фестивала в Сан Ремо (Видео)В тазгодишното издание на фестивала на италианската песен в Сан Ремо, започващо днес, има и българско участие - Дариана Куманова, родена във Велико Търново и от години живееща в Италия. Дариана е завършила в България цигулка и пеене. Днес професионалният й диапазон е много по-широк. Тя освен певец и цигулар, е композитор, актриса, вокален педагог,

Журналисти могат да кандидатстват за балканска стипендия до 8 март

https://offnews.bg//medii/zhurnalisti-mogat-da-kandidatstvat-za-balkanska-stipendia-do-8-mart-674293.html

Асоциацията на европейските журналисти в България обяви, че до 8 март е отворено кандидатстването за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).

Всяка година десет журналисти биват избрани след отворен конкурс, за да реализират своята идея за задълбочен анализ или разследване по тема с регионално или европейско значение. Темата за 2017 г. е „Промяна”.

За стипендиите могат да участват опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Десетимата избрани журналисти получават финансово възнаграждение в размер на 2000 евро и разполагат с бюджет до 2000 евро за покриване на разходите за пътуване, достъп до информация, превод и т.н., необходими за осъществяване на репортажите. Освен това участниците получават активна редакторска и менторска подкрепа и участват в международни журналистически семинари.

Материалите, създадени в рамките на програмата, ще бъдат публикувани във водещи регионални и международни издания. Най-добрите три материала, избрани от международно жури, ще получат парични награди в размер на 4000, 3000 и 1000 евро.

Процесът на кандидатстване за стипендиите ще бъде затворен на 8 март 2017 г. Можете да откриете формуляра за кандидатстване, насоки и полезни съвети, както и материалите, създадени от стипендианти през изминалите години, на интернет страницата на програмата.

Българин изгражда изкуствен риф в Гърция

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-izgrazhda-izkustven-rif-v-gyrciia-6078985

Виктор Евтимов открива и изолира нов вирус, в интервю за Vesti.bg разказва за живота си и проекта в Гърция

Иванка Тръмп ще води делегацията на САЩ на закриването на олимпиадата в Пьонгчанг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701472

Иванка Тръмп ще води делегацията на САЩ на закриването на олимпиадата в ПьонгчангДъщерята на американският президент Доналд Тръмп и негов старши съветник Иванка Тръмп ще оглави американската делегация на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьонгчанг . Това съобщи тв каналът Си Ен Ен, позовавайки се на източник от Белия дом. Според информацията Доналд Тръмп лично се е обърнал към дъщеря си

Увеличават заплатите в БДЖ със задна дата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/uvelichavat-zaplatite-v-bdj-sys-zadna-data-255248/

Повишението е резултат на проведените реформи и подобреното финансово състояние в холдинга

Българите си искат сергиите на плажа, констатира "Галъп"

http://clubz.bg/63833-bylgarite_si_iskat_sergiite_na_plaja_konstatira_galyp

Българите масово не одобряват мерките, които вицепремиерът с ресор туризъм - Валери Симеонов, се опитва да въведе в сектора. Симеонов стана пословично известен с инцидентните проверки и акции "Тишина" в черноморските дискотеки миналото лято, а напоследък лансира идеята за разчистването на сергиите от курортите.

Това става ясно от последния експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен в периода 31 януари - 1 февруари сред 801 пълнолетни българи.

Мнозинството анкетирани одобряват въвеждане на повече правила и ред в курортните места. 92% приемат идеята по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84% пък одобряват тавани на цените на чадъри и шезлонги. Мнозинство от 63% принципно одобрява идеята за категоризиране на плажовете

В същото време "явно всякакви мерки за повече ред в туристическите райони се възприемат, но и крайностите се отхвърлят", посочват социолозите. За 62 на сто проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време – за да има постоянен контрол. Малцинство от 36% смятат, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите - за да има повече гласност. Останалите се колебаят. Явно обществото ни предпочита по-скоро постоянните, отколкото показни мерки.

"Вероятно това се дължи и на цялостния скептицизъм към прекалено медийни акции и към политическата прослойка въобще", отбелязват от "Галъп интернешънъл".

Мнозинство от 55% одобряват прословутите преместваеми обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36% не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. Мнозинство от 67% обаче не е съгласно подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Очевидно подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и оскъпила покупките им поради надценките в хотелите.

Мерките, предлагани от ресорните администрации, срещат подкрепа сред обществото. Респективно, 39% одобряват работата на туристическото министерство, 35% не я одобряват, а останалите се колебаят.  

"Бяха проверени и други подобни двойки твърдения, които да уловят генералната структура на нагласите по потенциални алтернативни становища по дадени теми. Например, беше зададен и провокативният въпрос дали като цяло концесионирането и въобще формите на стопанисване на плажовете са по-добрият вариант, или пък липсата на стопанисване и концесиониране – за да се съхрани максимално природния вид. Както можеше и да се очаква, 79% предпочитат концесионирането и стопанисването на плажове – за да се поддържа ред и чистота, а 17% предпочитат природния им вид. Дилемата е трудна, защото стопанисването и поддържането не противоречи на максимално природния вид на плажовете. Затова и въпросът целеше да покаже по-скоро каква е онази част от българите, които предпочитат краен вариант. Тези 17% се равняват на почти милион българи. Това значи, че за милион наши сънародници отдалечаването на туристическите места от природата и спокойствието е толкова тежко, че биха предпочели дори липса на стопанска грижа", показва още сондажът.

Когато става дума за зимния туризъм мнозинство от 67% смятат, че той като цяло се нуждае от нови лифтове и съоръжения, а 19% са на обратното мнение. Очевидно, развитието на зимния туризъм и ски спорта се подкрепя, новите лифтове и съоръжения не се възприемат като проблем. Проблем се вижда по-скоро в опасността от презастрояване, както показва друг скорошен сондаж на агенцията, данните от който сочат, че 45 на сто от българите смятат зимните курорти за презастроени, 36% посочват, че настоящите писти са недостатъчни, 6 на сто подкрепят и двете твърдения, а 13% не могат да преценят.

46% от анкетираните посочват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35 на сто пък твърдят същото за планински курорти у нас. 20% са посетили чуждестранен морски курорт, а 2% - чуждестранен планински курорт. 

41% казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31% твърдят, че ще идат на български планински курорт. 15% се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3% - на планина в чужбина. "Очевидно родната публика остава най-големият клиент на туристическата ни индустрия", обобщават социолозите.

Увеличават се трудовите възнаграждения на служителите в пътнически и товарни превози на БДЖ

http://www.cross.bg/prevozi-eood-trydovite-1567161.html

/КРОСС/ Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. По този начин заплатите на всички служители в „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и „БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще бъдат повишени считано от 1 януари 2018 г. Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11 % до 12,5 %. Въведената бонусна система за локомотивния персонал в „БДЖ-Товарни превози" ЕООД се запазва, чрез което се поощравя коректното изпълнение на служебните им задължения. Увеличението на трудовите възнаграждения на персонала е резултат на проведените реформи и подобреното финансово състояние в „Холдинг БДЖ" ЕАД и двете дъщерни дружества.    

Вивиан Уестуд – толкова дива, толкова непокорна, толкова пънк

https://www.actualno.com/books/vivian-uestud-tolkova-diva-tolkova-nepokorna-tolkova-pynk-news_658261.html

Тази история е много повече от мода, макар да е изтъкана от плат. На 9 февруари излиза от печат автобиографията на Вивиан Уестуд, написана съвместно с Иън Кели! "Вивиан Уестуд" (превод: Герасим Славов, Деян Кючуков, 332 стр., цена: 25 лв.) е издателски феномен, защото се явява първа и единствена засега автобиография на авангардната дизайнерка и разкрива неподозирани страни на нейната личност. Безусловен поддръжник на каузите, в които вярва, грандамата на британската мода е една от най

Венецуела девалвира валутата си с 99.6 процента

http://econ.bg/Новини/Венецуела-девалвира-валутата-си-с-99-6-процента_l.a_i.757505_at.1.html

Броени дни след като Международният валутен фонд прогнозира 13 000 процента инфлация във Венецуела за 2018 г., централната банка в Каракас обяви...

Само през януари Варна се представи на 5 международни изложения

http://www.barometar.net/90392/

Варна се представи на пет международни туристически изложения от началото на годината във Виена, Щутгарт, Цюрих, Истанбул и Братислава. По време на туристическите борси са представени новите рекламни материали на Община Варна – тематични дипляни, на 5 езика, които представят възможностите за морски, ваканционен, културен, SPA, спортен, събитиен и еко туризъм. Представена е и новата […]

Комисията за защита от дискриминация с приемна в Поморие на 9 февруари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p3StQJEteVQ/

Приемна за граждани с регионалния представител на Комисията за защита от дискриминацията ще бъде открита на 9 февруари 2018 г. /петък/ от 10.30 ч. на адрес: ул. „Солна” № 15, етаж 1, в сградата на „Пансионата“

Комисията е специализиран орган, призван да провежда държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на всички граждани на територията на Република България. Различията между хората, основани на пол, раса, етнос, религия, обществено положение, както и на какъвто и да било друг признак, не могат и не бива да стават причина за неравенство, привилегии или други прояви на нетолерантност. За постигането на тази нелека задача са необходими усилията на цялото гражданско общество.

За повече информация – Ирина Иванова /Регионален представител на КЗД-Бургас/, тел. 056/826082, моб.тел. 0895 507 339.

 

Самоделна бомба се взриви край офис на гръцкото министерство на отбраната в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701450

Самоделна бомба се взриви край офис на гръцкото министерство на отбраната в СолунСамоделна бомба, съставена от осем малки бутилки с пропан се е взривила край офисите на гръцкото министерство на отбраната в центъра на Солун в ранните часове на вторник, 6 февруари, предава Ekathimerini. Експлозията е избухнала в 3:30 часа през нощта местно време (съвпада с българското) пред информационния офис на министерството,

Плевнелиев: Политиката не трябва да бъде на всяка цена

http://www.moreto.net/novini.php?n=368530

„Още със своята реч 6 месеца преди края на мандата, още като действащ държавен глава, аз казах, че политиката не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта. Политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес.

Още един хотел на "Понс холдинг" се продава

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124807_oshte_edin_hotel_na_pons_holding_se_prodava/?ref=rss


Заради дългове на собственика още един хотел на строителната компания "Понс холдинг" е обявен на продажба от частен съдебен изпълнител. Това е тризвездният СПА хотел "Дива" в троянското село Чифлик, за който се събират оферти до 19 февруари, съобщава capital.bg. Възбрани върху имота има от Пощенска банка, "Токуда" и Българската банка за развитие.<br /><br />Холдингът е свързан с бизнесмена Милко Милков, а останалите хотели в нея вече бяха обявени за...

Продават 12-годишната Клеопатра от Ветово за 100 хил. евро

http://dnes.dir.bg/news/vetovo-prodavat-maria-kleopatra-parusheva-26854116

12-годишната Клеопатра от русенското село Ветово се продава за 100 000 евро. Снимката й е публикува в разградска Фейсбук група за продажба на вещи.

Мебели от робот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6701458

Мебели от роботСтуденти от лондонската школа по архитектура Barlett показаха начин за правене на мебели от малки пластмасови части, които не са изработени с използване на 3D печат. Методът е бърз и евтин и се прави от робот. Частите се сглобяват подобно на тези на конструкторите лего. Детайлите са от пластмаса и са в три размера.

12-годишно момиче от Русенско се продава за 100 хил. евро с обява в интернет (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701445

12-годишно момиче от Русенско се продава за 100 хил. евро с обява в интернет (Видео)Продават 12-годишно момиче за 100 хил. евро с обява в интернет. Случаят е от русенското село Ветово, а детето се казва Клеопатра, предаде NOVA. След като обявата предизвика вълна от недоволство, тя беше свалена, а отдел „Закрила на детето" се самосезира. Снимката на малката Клеопатра беше публикувана в разградска Facebook група за покупко-продажба

Кога родителите се плашат от децата си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/koga-roditelite-se-plashat-ot-decata-si-6079001

Дете предсказва собствената си смърт, а друго твърди, че имало още две майки

Кога родителите се плашат от децата им

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/koga-roditelite-se-plashat-ot-decata-im-6079001

Дете предсказва собствената си смърт, а друго твърди, че имало още две майки

Kia увеличава гамата си спортни модели

https://www.actualno.com/cars/kia-uvelichava-gamata-si-sportni-modeli-news_658256.html

Корейският производител Kia ще увели гамата спортни модификации на своите модели. В нея сега влизат Kia pro_cee’d GT, който се предлага в Европа, както и продаваните в САЩ Kia Soul Turbo и Hyundai Elantra Sport. Към тях ще се присъедини и спорта версия на показани съвсев наскоро седан Forte, който на някои пазари се предлага под името Cerato. За този автомобил в Kia предвиждат същите доработки, които се предлагат за модела pro_cee’d GT, твърди изданието MotorTrend. Подробнос

Тръмп не смята да закрива затвора "Гуантанамо"

https://www.actualno.com/america/trymp-ne-smjata-da-zakriva-zatvora-guantanamo-news_658258.html

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не вижда причини да закрива специалния затвор за терористи в американската военно-морска база в Гуантанамо в Куба в обозримо бъдеще. Това заяви координаторът на Държавния департамент по борбата с тероризма Нейтан Сейлс в изказване пред нюйоркския Съвет по международни отношения. „Трябва да запазим възможността за арест по военновременни закони”, каза Сейлс. „Администрацията ясно заяви, че смятаме да за

По 300 лв. за декар земеделска земя от Агрион

http://www.cross.bg/agrion-zemya-imoti-1567160.html

/КРОСС/ Компанията пуска парцели на разсрочено плащане до 3 години и без първоначално самоучастие Водещата българска компания за управление на земеделски активи Агрион пуска за продажба парцели в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, точното им местоположение и цената им са обявени на сайта на компанията на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Предвидена е и опция за онлайн заявка за купуване на имот. Агрион е предвидил възможност за сключване на сделка на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие, казаха от дружеството. Това е сериозно облекчение най-вече за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели, без това да наруши финансовото им планиране. За тези, които купят над 50 дка земя, Агрион е предвидил отстъпка от продажната цена. „Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си", твърдят агроексперти. Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно, и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми

Отменят ски бягането в Пьонгчанг заради студа

https://offnews.bg//zimni/otmeniat-ski-biaganeto-v-piongchang-zaradi-studa-674290.html

От Международната федерация по ски обявиха, че състезанията по ски бягане от олимпийската програма на Игрите в Пьонгчанг може да бъдат отменени, ако температурата падне под минус 22 градуса.

В последните дни в олимпийската столица времето е изключително студено, а температурата достигна до минус 20 градуса.

"ФИС има правила, според които при температура под минус 22 градуса съревнованията по ски-бягане може да не се състоят, ако директорът на състезанието и лекарят преценят.

За това решение е важно и каква ще бъде влажността на въздуха. Ако тя е ниска, то надпревара може да има и при минус 30 градуса, но в противен случай - пределната температура е минус 22 градуса. Тук, обаче, влажността е доста висока", каза президентът на ФИС Джанфранко Каспер.

Зимните олимпийски игри ще се състоят от 9 до 25 февруари. Метеорологичните прогнози са в следващите дни в Пьончан времето да се затопли, а температурата да се повиши до около 0 градуса.

Богатите също плачат: Бъфет загуби $ 5 млрд. за ден

http://dnes.dir.bg/news/indexi-uolstriyt-sriv-26854081

След рухването на основните индекси в САЩ вчера, някои от най-богатите хора в света загубиха милиарди долари.

Вдигат заплатите на служителите в пътнически и товарни превози на БДЖ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701437

Вдигат заплатите на служителите в пътнически и товарни превози на БДЖСъветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. По този начин заплатите на всички служители в „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ-Товарни превози” ЕООД ще бъдат повишени считано от 1 януари 2018 г.

Преглед на икономическите теми в печата, 6 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-6-февруари_l.a_i.757504_at.1.html

"Аграрните субсидии ще бъдат орязани с до 10%" Аграрните субсидии и финансирането за регионите ще бъдат орязани с новата бюджетна рамка за...

Китай с успешно изпитание за прехващане на балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701438

Китай с успешно изпитание за прехващане на балистична ракета
Китай заяви днес, че е провел успешно изпитание за прехващане на ракета с наземна система за противовъздушна отбрана, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че тестът е осъществен в момент на напрежение за Корейския полуостров. Пробното прехващане на балистична ракета със среден обсег е извършено вчера и "поставената цел е постигната",

Близо 450 засадени дървета в Асенoвград за година

https://www.actualno.com/asenovgrad/blizo-450-zasadeni-dyrveta-v-asenovgrad-za-godina-news_658257.html

Точно 449 дървета са засадени при залесителни кампании в община Асенoвград през цялата 2017 г. За същия период с разрешение от експерти отсечените дървесни видове са 266 на брой. Премахването им се е наложило, след постъпване на молби и жалби от граждани и фирми, като 167 от дърветата са се намирали в частни имоти. Засадените на територията на община Асенoвград видове са Китайски мехурник, Червен бук, Липа, Чинар, Бреза, Явор, Ясен, Кестен, Албиция, Пауловния, Акация, Каталпа, Топола, Лиродендр

Варненският театър гостува в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=368529

По традиция след началото на годината трупата на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще гастролира по сцените на София. Този път от 12 до 16 февруари с още по-амбициозна програма и с най-новите продукции, коментира директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова.

Цитат на деня: Изпълнявам ангажиментите към тези, които са ме предложили

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/06/3124805_citat_na_denia_izpulniavam_angajimentite_kum_tezi/?ref=rss


"Не съжалявам, че се нагърбих с този пост и смятам, че това, което правя, съм поел като ангажимент към тези, които са ме предложили на този пост, да правя. Чувствам се съвсем подкрепен от хората, които ми предложиха да заема този пост".<br /><br />Коментар на министъра на околната среда Нено Димов пред телевизия "България он ер" в отговор на въпрос как се е почувствал на европейската конференция вчера, прекъсната от природозащитници с лозунга "Нено е позор,...

Жизел Бюндхен очарова със снимки без грим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zhizel-biundhen-ocharova-sys-snimki-bez-grim-6079000

Жизел е първият модел, който се снима без грим за италианското издание на сп. "Вог"

Имен ден празнуват Пламен, Огнян и Светльо

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/imen-den-praznuvat-plamen-ognian-svetljo.html

Православната църква почита на 6 февруари паметта на св. Фотий. Имен ден днес празнуват Фотий, Фотин, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Слетлана, Светослав, Светослава и производните им.

Пухкавата братовчедка на Джиджи и Бела Хадид прохожда в света на модата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/puhkavata-bratovchedka-na-dzhidzhi-i-bela-hadid-prohozhda-v-sveta-na-modata-snimki-2076933

Пухкавата братовчедка на Джиджи и Бела Хадид има амбиции да се развива в света на модата.

Конгресмен от САЩ: Демократите имат ясна връзка с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701427

Конгресмен от САЩ: Демократите имат ясна връзка с РусияПредседателят на комисията по разузнаването на Конгреса на САЩ Девин Нунес (Републиканска партия, Калифорния) обвини Демократическата партия в лицемерие, заявявайки, че има „ясна връзка“ между тях и Русия по време на президентските избори в страната от 2016 г., пише The Hill. „Демократите имат ясна връзка с Русия – те наеха правна кантора,

ТД на НОИ в Асенoвград с нов адрес

https://www.actualno.com/asenovgrad/td-na-noi-v-asenovgrad-s-nov-adres-news_658255.html

Преместиха офиса на Териториалното поделение на НОИ в Асенoвград. От началото на месец февруари подаването на документи за получаване на обезщетение за безработица и промяна на отпусната пенсия, издаване на ПИК, входиране на болнични листове и други услуги ще се извършват на нов адрес. Изнесеното работно място /ИРМ/ на държавното ведомство в Асенoвград вече е на улица „Цар Иван Асен II“ №38, етаж 2, стая №210. Часовете, в които ще се извъшва регистрацията и приемът на доку

"120 удара в минута" спечели наградата "Люмиер" за най-добър филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701417

"120 удара в минута" спечели наградата "Люмиер" за най-добър филм"120 удара в минута" - голяма фреска за заболяванията от СПИН във Франция, бе обявен за най-добър филм на 23-ата церемония за наградите "Люмиер" на чуждестранната преса в Париж, предаде Франс прес. След като получи Голямата награда на журито на 70-ия кинофестивал в Кан, "120 удара в минута" спечели също надпреварата за наградите "Люмиер" за

Никос Кодзиас: Скопие не казва нищо за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701415

Никос Кодзиас: Скопие не казва нищо за името на МакедонияГръцкият външен министър Никос Кодзиас заявява в интервю за Евронюз, че протестният митинг в неделя е бил израз на демократична воля. Кодзиас казва, че правителството в Атина е взело под внимание този факт, но не смята да променя политиката си и да отстъпва от поетата отговорност за решаване на проблема, съобщава в. "Та неа", цитиран от БТА.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в кв. „Гниляне“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-gniliane.html

На 7 февруари 2018 г. (сряда), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Христо Ботев“ , кв. „Гниляне“ гр. Нови Искър , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

4 години затвор и 100 000 лв. е присъдата за убийството на Иван Попов от Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kk-dyUgqKKo/

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора „Костов“, извършено на 15.11.2015 г. в  гр. Поморие. Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на пострадалото семейство сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението и разноските по делото на втората инстанция.

Пресофисът припомня, че делото пред Апелативен съд – Бургас беше образувано след прокурорски протест срещу постановената присъда. Съдебният акт беше обект на жалби и от страна на подсъдимия Димитров  и частния обвинител – майката на Иван Попов. По време на въззивното съдебно следствие бяха възпроизведени записи от охранителни камери в района пред арт-клуб „Омара“ в Поморие, запечатали минутите преди и след престъплението.

Самият фатален сблъсък е предшестван от промяна в отношенията между Попов и Димитров, резултат от отклоняването на подсъдимия от „правия път“. Той е обвиняван, че е станал „шанаджия”,т.е. уличен самостоятелен дилър на марихуана и е започнала акция по „сплашването“ му. Попов започнал постоянно да му звъни по телефона и да му напомня, че именно той е „шеф“ на „Фирмата”. Ден преди убийството Попов нападнал с гумен чук Димитров на публично място, въпреки че знаел за здравословните му проблеми и бъбречната трансплантация.

Втората инстанция е приела, че по пострадалия Попов са изстреляни общо 6 куршума, като по тялото му са открити шест входни рани и три изходни рани при намерени на местопроизшествието 6 гилзи. Съдът е посочил, че с действията си подсъдимият Димитров е извършил убийството при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, възпроизведено в хода на въззивното производство, включително и на забавен каданс са насочили съдебния състав към извода, че изстрелите са произведени в условията на започнало спрямо Димитров от страна на пострадалия Попов и незавършено нападение с нож, което е било пряко и непосредствено. Пръв от заведението е излязъл Попов, който приведен, бързо и на бегом се отправил към подсъдимия и неговите двама спътници с викове „Ще ви изкормя! Ще ви изколя!”, без да е предизвикан от техни думи или действия.

Въззивният състав е приел за безспорно, че при наличие на непосредствено нападение с нож и отправени вербални закани, действията на подсъдимия следва да се възприемат като насочени в защита на живота и здравето му. „Поведението на пострадалия, думите и действията му, не остават съмнения за никой от присъстващите, че същият ще изпълни и започва изпълнение на демонстрираното намерение да се саморазправи с подсъдимия Димитров като го нападне и нарани“, пише в постановения съдебен акт.

Апелативният съд се е съгласил с отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия – чистото му съдебно минало, съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса както и тежкото му здравословно състояние, доказано с многобройната медицинска документация приложена по делото.

Обосновано и законосъобразно като отегчаващи вината обстоятелства са отчетени както факта, че към момента на престъплението Димитров е бил повлиян от употребените наркотици, така и многобройните и тежки наранявания причинени на пострадалия, предизвикани от произведените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното поведение и упоритата воля за саморазправа от страна на Иван Попов.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС

3 столични квартала останаха на студено заради аварии

https://www.actualno.com/sofia/3-stolichni-kvartala-ostanaha-na-studeno-zaradi-avarii-news_658254.html

Заради аварии временно е прекъснато топлоподаването в кварталите "Западен парк" и "Гевгелийски", както и в блокове 513, 514 и 515 в ж.к. "Дружба" 2. Това съобщиха от "Топлофикация - София". От дружеството заявиха, че авариите не са големи. Поради тази причина се очаква до няколко часа да бъде възстановено топлоподаването.

Какво показа кастингът за политици, проведен от Слави Трифонов

http://www.eurochicago.com/2018/02/slavi/

1. Сред българите у нас и в чужбина има неизвестни на публиката специалисти на международно ниво, които имат желание да се занимават с политика и управление. 2. Някои от тях много вероятно превъзхождат действащи управленци (от трите власти). Това следваше от CV-то им, от техния статут, личеше от начина им на представяне. 3. Тази група българи е непредставителна извадка, но излагаше споделяни от българите разбирания. 4. Като имам предвид и писаното в Мрежата, по медиите, и резултатите от последните избори, струва ми се, че българите наистина желаят промяна. Това не е пропагандно клише на опозицията.

Неизгасена цигара предизвика пожар в къща в Благоевградско, има пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701412

Неизгасена цигара предизвика пожар в къща в Благоевградско, има пострадалОколо 22:30 часа 5 февруари 2018 г. е получен сигнал за пожар в къща в с. Долно Драглище, община Разлог. Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН - Разлог. Това съобщиха от ОДМВР-Благоевград. Засегната е домашна покъщнина (одеяла, матрак, дюшек). При пожара е пострадал 38-годишен мъж – вдишал дим и отровни газове, който е транспортиран до МБАЛ гр.

СЗО посочи връзката на алкохола със седем вида рак

http://www.moreto.net/novini.php?n=368528

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за връзката между употребата на алкохол и редица онкологични заболявания. Публикацията е посветена на отминалия Световен ден за борба с рака. Както отбелязват от СЗО по-рано учените са открили, че спиртните напитки може да предизвикат минимум седем вида рак - на дебелото черво, на гърдата, на хранопровода, на гърлото, на черния дроб, на устната кухина.

ГЕРБ – Приморски организира конкурс за най-атрактивна мартеница

http://www.barometar.net/90390/

Конкурс за най-атрактивна мартеница ще проведе организацията на ПП ГЕРБ във варненския район „Приморски”. Инициативата ще се състои за 12-а поредна година. Тя дава възможност да се включат всички, които имат желание да вплетат своята сръчност и въображение в традиционния мартески символ от бели и червени конци. Участниците могат да предават своите ръчно изработени мартеници […]

Пета контрола на поморийския футболен отбор срещу “Черноморец”-Балчик

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yu2z7FdQAkY/

На 07.02. /сряда/ от 15:00 ч.  ОФК „Поморие“ ще приеме в контролна среща на стадион Поморие отбора на „Черноморец“ /Балчик/. За домакините от Поморие това е 5-та контрола от началото на подготовката за пролетния полусезон на Втора Професионална Лига.

Агенцията по безопасност на храните работи по ново изследване за двоен стандарт

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/agenciiata-po-bezopasnost-na-hranite-raboti-po-novo-izsledvane-za-dvoen-standart-255242/

Съвсем скоро ще започне вземането на проби за анализ на продукти от пазара в страната и в четири държави от Централна Европа

Македония: Откритите въпроси с Гърция трябва да се решават с достойнство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701402

Македония: Откритите въпроси с Гърция трябва да се решават с достойнство Правителството на Република Македония е посветено на изграждане на доверие с правителството на Република Гърция с ясната цел с достойнство да се решат отворените въпроси на двете съседни европейски страни, заявиха от македонското правителство във връзка с протеста в неделя в Атина, пише в. "Нова Македония", цитиран от БТА.

Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

http://www.mediapool.bg/lavchetata-terez-i-masud-pristignaha-v-holandiya-news275169.html

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от разградския зоопарк и исканията на пазарджишкия зоокът да бъдат затворени там, са пристигнали рано във вторник сутринта в спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия. Двете животни са настанени в специално помещение за адаптация и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация "Четири лапи“, цитиран от бТВ.  То е с контролирана температура и среда, която да осигури оптимално натоварване на животните, за да се развиват правилно. Лъвчетата пропътуваха повече от 2000 км под медицински контрол в специализиран транспорт за големи животни. Те отпътуваха в неделя, придружавани от доброволци, които се грижеха за тях от раждането им до момента. И са пристигнали в Холандия около 3 часа в нощта срещу вторник.  В следващите седмици те ще са под постоянно наблюдение заради здравословното им състояние. След това предстоят нови изследвания, за да се види как се развиват и дали ще се наложи операция на Масуд. Съдбата на лъвчетата предизвика няколко протеста, след като общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, въпреки че там липсваха необходимите условия за отглеждането им. За такъв развой се застъпваха медиите на Делян Пеевски, чийто избирателен район е именно Пазарджик. В крайна сметка бе решено да заминат за Холандия, но едва след повторна намеса на премиера Бойко Борисов. Междувременно беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение, а при липса на подобрение и с операция.  

Българска фондова борса-София придоби Българската независима енергийна борса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701399

Българска фондова борса-София придоби 
Българската независима енергийна борсаБългарската фондова борса-София придоби 100 процента от капитала на Българска независима енергийна борса /БНЕБ/, съобщиха от фондовата борса. Сделката между БФБ-София и Български енергиен холдинг /БЕХ/, който беше едноличен собственик на енергийната борса, е на стойност 5.2 млн. лв. Четири милиона лева от цената са платени при придобиването на

Личен лекар: Ние нямаме вече сили

https://www.actualno.com/healthy/lichen-lekar-nie-njamame-veche-sili-news_658252.html

"Ние нямаме вече сили. Средната възраст на личните лекари в страната е 59 години. Всеки от нас има някакъв капацитет и предел за това колко пациенти да приеме. След 10 години няма да има кой да ни обслужи. Проблемът е, че няма млади хора. Толкова е обезверен самият лекар, че за нас всеки напуснал лекар в ДКЦ-то носи допълнителни пациенти, които никой не иска да ги вземе." Това заяви в интервю за bTV общопрактуващият лекар Петър Самарев и уточни, че от години  алармират, че ли

"Патриотът" с поправката за нивите: Не съм в конфликт на интереси

http://clubz.bg/63832-patriotyt_s_popravkata_za_nivite_ne_sym_v_konflikt_na_interesi

Депутатът от "Обединени патриоти" Йордан Апостолов, който стои в дъното на поправката в Закона за опазване на земеделските земи, прикрита в закона за посевите, сам е собственик на хиляди декари земеделски земи, но отрича да е в конфликт на интереси.

Заради поправките президентът Румен Радев наложи миналата седмица поредното си вето. Мотивът: приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи ще разреши застрояването на ниви без доказана нужда, както и пустеенето им. Така, според администрацията на държавния глава, се нарушават текстове от Конституцията, които поставят под специална закрила земеделските земи и налагат промяна на предназначението им само при доказана нужда. В мотивите на "Дондуков" 2 е записано и че зад поправките прозира възможността собственик на земеделска земя безкрайно да я държи със сменено предназначение, вместо да се обработва, докато не получи най-добра ценова оферта за продажбата й.

Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал се внасят съществени промени в друг закон, без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието.

Факт, поправките бяха "прикрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг закон - за посевния и посадъчния материал - и прокарани между двете четения с устно предложение на Апостолов, гласувани, прегласувани след настъпил хаос в пленарната зала и в крайна сметка подкрепени и от ГЕРБ и приети.

Протест на противниците на законовите изменения.

Днес ресорната земеделска комисия в Народното събрание, на която "патриотът" е член, ще разгледа ветото.

Из данните на Сметната палата

Йордан Апостолов продължава да твърди, че поправката касае дребни собственици на земи, които поради кризата не са могли да реализират инвестиционните си намерения за жилищни нужди, а срещу неговата дума е тази на природозащитниците, които виждат в поправките отваряне широко на вратата за реализирането на замразени мегаломански проекти за бетониране на Черноморието, какъвто например бе проектът за "луксозен къмпинг" на Карадере. Къде е истината, не е известно, тъй като от земеделското министерство не предоставят справка за това колко имота и къде се засягат от поправката. Спрягат се около 1800-1900 имота, но неофициално.

Оказва се, самият Апостолов, бизнесмен от Добричко, притежава хиляди декари ниви. "Патриотът" е собственик на над 2000 дка земеделски земи и гори. Това е видно от декларацията му пред Сметната палата.

Той притежава 12 на брой парцела, представляващи земеделски земи и гори. Най-големият имот е в землището на село Славеево, Добричко (1844 дка). Всички земи са в Добричко, Балчик, Каварна, Тетевен и Крушари. Освен това бившият бизнесмен има още 13 други имота, сред които два апартамента, магазин, офис, къщи с дворове, гаражи и парцели, влезли в регулация. Най-големият имот е от 5000 дка - парцел в село Славеево, Добричко.

Конфликт на интереси

Това естествено породи въпросът в конфликт на интереси ли е депутатът "патриот". Пред Клуб Z той категорично отрече да има намерение или започнали процедури по смяна на предназначението на земите си. Твърди, че ги обработва като земеделски.

"Тези полета са на 3-4 километра от главния път. Не са близо до курорт, кой би имал интерес да ги застроява, в това число и самият аз. Не само, че ги обработвам, но и в момента ги правя поливни, т.е. вдигам им още категорията като земеделски земи, вдигам принадената им стойност", заяви Апостолов.

Той твърди и, че никога не е предприемал действия по замени. Последното е по повод информация от природозащитниците за такива около Дуранкулашкото езеро. 

"Това си е имот, купен през 2008 г. като стопански имот, не като земеделска земя", казва депутатът.

На въпрос защо не е внесъл исканите от него поправки в закона за земеделските земи по каналния ред, с отделни предложения за изменения, Апостолов посочи, че се е възползвал от това, че от ГЕРБ така и така са "отворили" закона за посевите и може да направи предложения в преходните и заключителни му разпоредби.

Реално Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-тия парламент беше именно за това - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Протести и антипротести по темата са има и днес - пред Народното събрание, докато депутатите заседават.

Протестът на собствениците на имоти.

Мъртъв текст

Въпросителните около внесените поправки и битността на Апостолов като притежател на земеделски земи поставиха още едно питане - заявяват ли депутатите конфликт на интереси при внасянето, обсъждането и гласуването на закони. Отговорът е "Не". В парламентарния правилник, който има силата на закон, има един кратък член, третиращ този въпрос, но реално процедура за заявяване на конфликт на интереси няма. Текстът гласи:

"При внасяне на законопроекти, изказване или гласуване в пленарно заседание или в комисия народен представител с частен интерес от обсъждания проблем по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е длъжен да го декларира."

Досега нито един народен представител не е заявявал конфликт на интереси извън парламентарната трибуна, когато това се прави за да се подсили ефектът от дадено изказване, а не като "административен" акт. 

Членове на нарочената комисия в НС, която се занимава с корупцията и конфликта на интереси, коментираха, че ако Апостолов например, е опитвал да смени предназначението на земеделските си земи, то това го поставя в конфликт на интереси. И такива вероятно би трябвало да депозира в деловодството на Народното събрание, но само вероятно. Защото реално процедура няма. Няма отговор обаче в конфликт на интереси ли би бил депутатът, ако в бъдеще време реши да "урбанизира" нивите си по силата на законовите изменения, които сам предлага, участва в обсъждането и гласуването им. 

"От една страна е логично специалистите по дадена тема да пишат закони по нея и да участват в ресорните парламентарни комисии. Например - адвокатите да са в правна комисия, лекарите - в здравна, земеделците - в земеделска и т.н. В този смисъл те хем са в конфликт на интереси, хем не са. До лично облагодетелстване изобщо не би трябвало да се стига", коментираха от комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. Но само принципно.

Експерт: Загива уникален архитектурен шедьовър в Батановци

http://dnes.dir.bg/news/fabrika-keremidi-kamarata-arhitektite-bulgaria-26854117

Руши се и се разграбва уникален архитектурен шедьовър в град Батановци, алармира арх. Десислава Димитрова от Камарата на архитектите в България.

Цецо с рекорд на Молитвената закуска в САЩ. Участват 4 000 от 185 страни

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/tsetso-rekord-molitvenata-zakuska-sasht-uchastvat-4-000-185-strani.html

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам. на Борисов в партията Цветан Цветанов ще води българската група на Молитвената закуска (National Prayer Breakfast) в САЩ. Цецо ще е за пети път на масовката. Рекорд!

Цецо с рекорд на Молитвената закуска в САЩ. Участват 4 000 от 185 страни

https://frognews.bg/novini/tsetso-rekord-molitvenata-zakuska-sasht-uchastvat-4-000-185-strani.html

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам. на Борисов в партията Цветан Цветанов ще води българската група на Молитвената закуска (National Prayer Breakfast) в САЩ. Цецо ще е за пети път на масовката. Рекорд!

Мишка подплаши униформен в полицейско управление (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/mishka-podplashi-uniformen-v-policejsko-upravlenie-video-news_658147.html

Полицаите би трябвало да са безстрашни и смели, все пак са пазители на реда и гражданите разчитат на тях. Не такъв обаче е този полицай от град Санкт Петербург (имало такъв град и в САЩ) в американския щат Флорида. На видеото се вижда как служителят на реда буквално побягна от страх по коридора след като на пътя му се изпречи малък и безобиден ...гризач. Не знаем как мишката се е появила в полицията, но определено този полицай стана за смях!

Над 120 държави ще отбележат за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет

http://www.cross.bg/detzata-gramotnost-suveta-1567159.html

/КРОСС/ На 6 февруари 2018 г. над 120 държави ще отбележат за 15-а поредна година международния Ден за безопасен интернет. Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и да се привлече вниманието към необходимостта от превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда. Тази цел би могла да се постигне чрез развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата. На 6 февруари в детския научен център „Музейко" ще се състои събитие, което ще даде старт на Националната кампания за провеждане на „Дни на медийната грамотност" с подкрепата на новосъздадената Коалиция за медийна грамотност, която обединява 14 неправителствени организации. В рамките на мероприятието Йоана Захариева, председател на Съвета на децата ще представи инициативата на детския консултативен орган към ДАЗД. Държавната агенция за закрила на детето подкрепя националната кампания за развитие на дигитално - медийната грамотност. Съветът на децата към ДАЗД организира в рамките на националната инициатива прожекции на филма на „Кой е срещу теб в мрежата" в 15 области в страната - Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново,Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите на филма на БНТ, ще се проведат дискусии за онлайн безопасността на децата

Пожар изпепели постройка, тон зърно и 200 бали фураж в Горнооряховско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701367

Пожар изпепели постройка, тон зърно 
и 200 бали фураж в ГорнооряховскоКъсо съединение подпали стопанска постройка и унищожи 110 кв.м сграда, 1 тон зърно, 200 броя фуражни бали и прозорец на къща в горнооряховското село Горски долен Тръмбеш. Сигналът за пожара е подаден в 18:32 часа в понеделник в Оперативен център – Велико Търново от тел.112, съобщават от Регионалната дирекция на пожарната.

Щафета срещу решението да се строи в Пирин (снимки)

http://www.transmedia.bg/2018/02/06/%d1%89%d0%b0%d1%84%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8/

 

Щафетно бягане през Южна България под мотото Run for Pirin – Run for Bulgaria започна в петък в знак на протест срещу решението правителството да разреши строителство в 48% от Национален парк Пирин.

Стартът на щафетата беше даден в Свиленград  на 2 февруари. Маратонът ще се проведе през следващите седем дни, като участниците ще пробягат общо над 440 км, преминавяйки през Хасково, Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Разлог, Благоевград, Дупница, и ще финишират в София на 8 февруари, където ще се включат в традиционното шествие „Спаси Пирин! Спаси България!” и ще прочетат събраните послания на протестиращите от различните градовете.

Ден преди старта и в подкрепа на инициативата Run for Pirin сутринта на 1 февруари в Бургас стартира 30-километрово бягане до Средец. Бургаските атлети ще започнат бягането с кауза пред Часовника в центъра на Бургас в 10 часа.

Организаторите на щафетното бягане канят всички граждани, които искат да подкрепят бегачите или да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината, да се срещнат с участниците в щафетата.

 Подробна ПРОГРАМА за следващите дни ще бъде публикувана в страницата на събитието във Фейсбук

Организаторите канят всички свои съмишленици, които имат желание, да се включат в щафетния маратон. Записванията за бягането остават отворени до самия му финал.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

 

Семейство от Русенско опита да продаде 12-годишната си дъщеря за 100 000 евро

https://offnews.bg//obshtestvo/semejstvo-ot-rusensko-opita-da-prodade-12-godishnata-si-dashteria-za-1-674284.html

Семейство от русенското село Ветово опита да продаде дъщеря си във Фейсбук за 100 000 евро.

Момичето е на 12 години и се казва Клеопатра. 

Обявата за продажбата ѝ с цел брак е публикувана в разградска група в социалната мрежа за покупко-продажба на вещи от профила "Принцесата на тати".

Клеопатра живее във Ветово с майка си, баща си и с още трима братя и сестри. 

Майката на момичето Мария Парушева заяви пред Нова телевизия, че Клеопатра сама публикувала обявата на шега.

"Тя си го направила, на шега. Ние нямаме хабер, аз не зная нищо. Аз днеска чух", каза жената.  

На въпрос дали е практика да се продават млади булки, майката каза, че сега няма да я продават, а чак като порасне. Тя уточни, че в селото има случаи, в които родители продават дъщерите си на по 11-12 години, но те възнамерявали да изчакат Клеопатра да стане на 21 години. 

Майката беше категорична, че нямало да продаде дъщеря си. 

Обявата е забелязана от отдел "Закрила на детето" във Ветово. Оттам са я свалили и са направили проверка по случая. 

Детето ще бъде бъде насочено към център за подкрепа, където Клеопатра и семейството ѝ ще могат да ползват психологическа помощ и работа със социални работници. 

БФБ-София придоби Българска независима енергийна борса

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-придоби-Българска-независима-енергийна-борса_l.a_i.757502_at.1.html

Българска фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). 5.2 милиона лева е стойността на сделката...

Subway ще открие десет нови ресторанта в Румъния тази година

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/subway-shte-otkrie-deset-novi-restoranta-v-rumyniia-tazi-godina-255241/

Веригата за бързо хранене планира също да пусне нови сандвичи и кафета и да разшири услугата си за доставка по домовете

Почина актьорът Джон Махони от сериала "Фрейзър"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701380

Почина актьорът Джон Махони от сериала "Фрейзър"Актьорът Джон Махони, изпълнил ролята на бащата в сериала "Фрейзър", почина на 77 години след кратък престой в болница в Чикаго, съобщи Асошиейтед прес. Причината за смъртта не се съобщава. За ролята на Мартин Крейн във "Фрейзър" Махони е номиниран два пъти за награда "Еми" и печели награда на американската Гилдия на филмовите актьори.

Инвеститорите в енергетиката защитиха Теменужка Петкова

http://clubz.bg/63831-investitorite_v_energetikata_zashtitiha_temenujka_petkova

Националната енергийна камара излезе с позиция в подкрепа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Вчера трите най-големи работодателски организации поискаха нейната оставка. КРИБ, БСК и АИКБ обвиняват правителството, че не може да се справи с проблемите в енергетиката и организират протест за 28 февруари.

Националната енергийна камара се обяви против тази позиция.

"Подкрепяме усилията на Правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар. Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по Четвъртия енергиен пакет", се казва в позицията.

Енергийната камара посочва, че обединява работдателите - частни инвеститори в енергетиката и представлява над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика.

"Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 г. – 2016 г. Нашите членове работят във всички сегменти на електроенергийния сектор - производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждат енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници.

Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла".

Членове на Националната енергийна камара са ЕВН България, Ей И Ес - 3С Марица Изток I, Енерго-Про Варна, ЧЕЗ България, Контурглобал Марица Изток III, Асоциация Хидроенергия, Българска ветроенергийна асоциация и Българска фотоволтаична асоциация.

Италианският гранд Интер ще селектира млади футболни таланти край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368531

Техническият директор на италианския футболен клуб Интер Милано Марко Монти, който миналата седмица бе на специална визита в България, официално обяви предстоящия първи камп на „нерадзурите“ у нас – от 10 до 15 юли в гр. Бяла, обл.

60 години навърши вестникът на Русенския университет „Студентска искра“

https://www.24chasa.bg/region/article/6701365

60 години навърши вестникът на Русенския университет „Студентска искра“
60 години навърши органът на Русенския университет „Студентска Искра“. Той е и единственият университетски вестник в България, който не е променил своето име и се е издавал без прекъсване. Юбилеят бе отбелязан с тържество и събра в Русенския университет настоящи и бивши членове на редколегията. Екипът на „Студентска искра“,

Медии в Израел: Българската прокуратура прикрива "Хизбула"

http://clubz.bg/63830-medii_v_izrael_bylgarskata_prokuratura_prikriva_hizbula

Израелски медии обвиниха българската прокуратура, че прикрива обявената за терористична организация "Хизбула", защото името й не присъства в обвинителния акт за атентата в Сарафово.

Вчера гловният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма как организацията да бъде обвинена:

"Това е навсякъде по света. Ние не обвиняваме организации, държави, движения, независимо от това дали те биха били квалифицирани като прогресивни или терористични. Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Всичко останало са въпроси на външна политика."

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи беше взривен на паркинга на летище Бургас. Загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса. 37 души бяха ранени. Часове по-късно Израел заяви, че зад атаката стои свързаната с Иран групировка "Хизбула". От "Хизбула" обаче отхвърлиха подобни обвинения. 

Подсъдими по делото са австралиецът Мелиад Фарах и канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни. Делото срещу тях се води задочно, тъй като прокуратурата не успя да ги открие. В обвинителния акт на се соменават връзките им с "Хизбула" и това дава основание на израелски медии да твърдят, че България прикрива терористичната организация. 

Миналата седмица в. "Джерузалем пост" писа, че в обвинителния акт за атентата на летището в Сарафово не присъства името на терористичната организация. Изданието твърди, че българската прокуратура е прикрила "Хизбула".

В едно от заседанията по делото пострадалите поискаха военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото. Съдебният състав обаче прие, че няма данни и доказателства за негова връзка с атентата.

"За граждански ответник искат да бъде конституирано военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула". Гражданският ответник е лице, което носи гражданска отговорност за чуждо престъпление. По това наказателно дело обаче не са налични каквито и да е доказателства, които да свидетелстват за връзка между престъпното деяние на двамата извършители и тази организация, заяви тогава прокурор Калина Чапкънова, която водеше разследването.

Само искам да посоча, че организацията в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег – наименование. Липсват останалите белези, които са задължителни – адрес, седалище и пр."

В началото на 2013 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви междинни резултати от разследването, които свързвали терористичния акт с "Хизбула".

“Имаме данни за финансиране и съпричастност към “Хизбула” във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица, установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви тогава Цветанов след 6-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Плевнелиев."

След това и неговият наследник Цветлин Йовчев каза пред журналисти на възпоменателна церемония, че "има ясни знаци, които казват, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас".

Пак през 2013 г. по време на дискусия за българско-израелските отношения по БНТ тогавашният български министър на външните работи Николай Младенов заяви, че правителството не би дало изявление за връзката на "Хизбула" с атентата в Бургас, ако не разполага със солидни доказателства за това, припомня в. "Сега". Доказателствата на българското разследване на атентата дори доведоха до това ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в черния си списък.

Авария остави без парно Западен парк и Гевгелийски

https://offnews.bg//obshtestvo/avaria-ostavi-bez-parno-zapaden-park-i-gevgelijski-674288.html

Авария спря парното в Западен парк и квартал Гевгелийски, съобщиха от Топлофикация София. 

Незабавно е създадена необходимата организация, като ще се работи до пълното отстраняване на топлоподаването, уверяват от дружеството и се извиняват на останалите на студено клиенти. 

Без парно са и в блокове 513, 514 и 515 в ж.к. "Дружба" 2.

Очаква се до няколко часа авариите да бъдат отстранени. 


"Лили Рибката" - първият детски игрален филм от 27 години насам

https://www.actualno.com/cinema/lili-ribkata-pyrvijat-detski-igralen-film-ot-27-godini-nasam-news_658249.html

Този месец българското кино ще зарадва публиката си с първия детски игрален филм на голям екран от 27 години насам - вълшебната приказка "Лили Рибката". Филмът е семеен и поставя въпроси, чиито отговори вълнуват както съвременните деца, така и техните родители. Продукцията е насочена към децата, но ангажира и възрастните. Приказна история за необикновено дете и обикновените му родители. Едно семейство е изправено пред изпитание, подготвено му от малката магьосница Лили. Единият й дядо

Плевнелиев: Хибридната война дестабилизира "на ръба", за да не може НАТО да се задейства

http://www.mediapool.bg/plevneliev-hibridnata-voina-destabilizira-na-raba-za-da-ne-mozhe-nato-da-se-zadeistva-news275168.html

"Хибридната война е измислена затова - тя е на ръба, за да може НАТО да не се задейства. Това е иновативен инструмен на Русия в 21 век как да се дестабилизират държави и да се държат в трайно подчинение на имперските амбиции за преразпределение на сфери на влияние". Това каза във вторник пред Нова телевизия президентът с изтекъл мандат Росен Плевнелиев. По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взиряването на основните принципи на мира в Европа". Много политици не смеят да посочат истината за Русия. Целият им елит избяга на Запад, децата им, икономиката е съсипана, не се говори за това как живеят руснаците и искаме ли да живеем като тях в един автократичен режим, в който човешките права и свободи не се спазват. Този дебат липсва", заяви Плевнелиев. По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взиряването на основните принципи на мира в Европа". "Искаме ли да има траен мир в Европа? И възможен ли е, ако най-въоръжената и с ядрени оръжия държава окупира съседа си, инициира замразени конфликти в Грузия, в Азербайджан, в Молдова. Ами ако това се случи в България - кой ще ни защити?", попита Плевнелиев. "Много политици вярват в измислената от цар Борис формула "винаги с Германия, никога срещу Русия", но аз не вярвам в това. Когато една страна се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци. Важно е за нас да сме член на ЕС и НАТО, само там е защитен стратегическия ни интерес", допълни той. Росен Плевнелиев заяви също, че според него страната ни трябва да ратифицира Истанбулската конвенция и разкритикува наследника си Румен Радев за позицията срещу документа. Плевнелиев каза, че Истанбулската конвенция е за борба с насилието над жени и деца, приета от Съвета на Европа, трябва да бъде ратифицирана у нас, но вместо това тук не е имало дори честни дебати по темата. Бившият президент повтори и критиките си към настоящия държавен глава Румен Радев, който се обяви "против". Плевнелиев разкритикува и идеята за провеждане на референдуми по темата. "Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол", тя не се занимава с това", каза Пленвлиев. По думите му президентът не трябва да гледа на всяка цена своя рейтинг, защото не той остава в историята. Пленвлиев смята също, че в българската политика има "много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена". "Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех", заяви бившият държавен глава. Но така и не спомена кои политици с повечко мандати на високи позици има предвид. 

Bitcoin с ново дъно - падна под $6000

https://news.bg/finance/bitcoin-s-novo-dano-padna-pod-usd6000.html

Криптовалутата не е била толкова евтина от есента на миналата година

Фабричните поръчки в Германия нарастват през декември

https://www.investor.bg/novini/130/a/fabrichnite-porychki-v-germaniia-narastvat-prez-dekemvri-255239/

Благодарение на силната икономика работниците в сектора спечелиха увеличение на заплатите

Вдигат заплатите в БДЖ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vdigat-zaplatite-v-bdzh-2076897

Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД прие решение за увеличение с 12,5 % на трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в БДЖ.

Раз

Марк Зукърбърг: През годините направих много грешки

//dariknews.bg/novini/sviat/mark-zukyrbyrg-prez-godinite-napravih-mnogo-greshki-2076857

Съоснователят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг отново си направи самокритика на 14-ата годишнина на социалната мрежа и заяви, че е направил много грешки, предаде Франс прес.

"През годините съм направил почти всички грешки, които можете да си пр

Обирджия: С действията си показваме какъв смешен народ сме

https://frognews.bg/novini/obirdjiia-deistviiata-pokazvame-kakav-smeshen-narod-sme.html

Обрахме апартаментите, за да покажем какъв смешен народ сме. Това обяви 19-годишният Емилиян Йорданов пред Нова телевизия.

Овчар откри в гора трупа на баба, изчезнала преди 50 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701366

Овчар откри в гора трупа на баба, изчезнала преди 50 дниТрупът на 83-годишна жена, обявена за общодържавно издирване, е бил открит вчера в гориста местност на село Дрангово. Местен овчар попаднал на тялото и сигнализирал на тел.112. Възрастната дранговчанка беше обявена за издирване на 19 декември, миналата година, след подаден сигнал от близките, че не се е прибрала.

Динозаврите са щели да изчезнат и без катаклизъм

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dinozavrite-sa-shteli-da-izcheznat-i-bez-kataklizym-6078996

Учени смятат, че популацията им е намалявала и преди разбиването на астероида заради "собствения им успех"

Апаши източиха 150 литра дизел от камион на отбивка край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701350

Апаши източиха 150 литра дизел от камион
на отбивка край Полски ТръмбешКражба на 150 литра дизелово гориво от резервоара на товарен автомобил «ДАФ», разследват служители на РУ – П. Тръмбеш, съобщиха от полицията. Сигнал за извършеното престъпление е получен в понеделник сутринта от водача на автомобила. По негови данни деянието е извършено същата сутрин, на крайпътна отбивка,

Преди 100 години суфражетките постигат правото на жените да гласуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=368527

Суфражетки преди 100 години са изиграли определяща роля за правото на британските жени да гласуват. По онова време жените са имали малко права и никакво участие в политическия живот. Активистите суфражисти са се борили за правото на глас още от 1870 г.

Китайска компания пусна безпилотен еднорелсов влак

http://www.cross.bg/vlakna-protzenta-pesti-1567158.html

/КРОСС/ Китайската компания "Чанчун рейлуей" пусна в експлоатация нов безпилотен еднорелсов влак, изготвен от въглеродни влакна, предаде ТАСС. Транспортното средство от ново поколение е способно да издържа на екстремални метеорологични условия, включително и на температури от минус 40 градуса Целзий. При използването на въглеродни влакна влакът е с 25 процента по-лек от традиционните аналози и пести с 23 процента повече енергия от тях. През месец януари компанията съобщи, че ще произвежда и вагони за метрото от същия материал. По този начин ще се пести не само електричество, а също така ще се намали и износването на релсите. Въглеродните влакна са устойчиви на корозия, на износване от метали и на ултравиолетовата светлина. Животът на влакове с такива материали ще бъде удължен с 30 години над този на традиционните метални композиции.  

Първа среща между БАН и МАНИ след ратификацията на Договора за добросъседство

https://www.actualno.com/balkani/pyrva-sreshta-mejdu-ban-i-mani-sled-ratifikacijata-na-dogovora-za-dobrosysedstvo-news_658247.html

Първата среща между представители на Българската академия на науките (БАН) и Македонската академия на науката и изкуствата (МАНИ) след ратификацията на Договора за добросъседство и сътрудничество между двете държави вече е била проведена. Това съобщи Македонска Радио Телевизија (МРТ). След срещата председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и македонският му колега Таки Фити заявиха, че имат готовност да подпомогнат правителствата в София и Скопие да реализират целите, набелязани в подписания на

Роми продават 12-годишното си дете за 100 000 евро

https://frognews.bg/novini/romi-prodavat-12-godishnoto-dete-100-000-evro.html

Момиче на 12 години от русенското село Ветово беше обявено за продан, съобщи Нова телевизия. Цената, определена за малката Клеопатра, е 100 000 евро.

Гроздето е най-ефикасният антидепресант

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6701351

Гроздето е най-ефикасният антидепресантУчени от болницата "Маунт Синай" в САЩ стигнаха до заключението, че най-ефикасни и безвредни за здравето антидепресанти се получават на базата на органични съединения, съдържащи се в гроздето, съобщи Лайф. Терапевтични изследвания показват, че гроздето не само има силен седативен ефект, но и допринася да се неутрализират много от съпътстващите

Делио Роси за Мапуку: Не ми е на нивото!

https://offnews.bg//futbol/delio-rosi-za-mapuku-ne-mi-e-na-nivoto-674287.html

Треньорът на Левски Делио Роси не остана длъжен на заяждането на бившия нападател на тима Жуниор Мапуку. Конгоанецът, провъзгласил се за "Черната сила", направи негативен коментар на селекцията на "сините", която го остави извън борда и той ще поеме към Китай в близките дни.

"Аз съм Жуниор Мапуку от Конго, нека да видим вашите бразилци сега", написа Мапуку в социалните мрежи.

“Не мога да коментирам какво е казал Мапуку. Още повече, че не съм му на нивото.” Така пък отговори наставникът на Левски Делио Роси. Той намекна, че ще има още освободени от Левски футболисти, тъй като в момента групата от 28 футболисти е твърде голяма и трябва да бъде редуцирана.

“Някои от тях ще останат с нас, други - не. За двустранна игра ни трябват 22-ма футболисти. Другите шестима също трябва да тренират. Трудно се работи с 28 човека. Струва ми се, че съставът е доста голям.

Може да се има предвид някои от футболистите да отидат на друго място”, каза Делио Роси след вчерашната победа с 2:1 над малтийския Гзира Юнайтед, с която завърши подготвителният лагер на Левски на острова.

Най-скъпата покупка на столичани Филипе Нашименто донесе успеха с гол от дузпа в 52-ата минута, а след това бе изпратен с аплодисменти от малкото фенове по трибуните. Португалецът асистира през първата част на Давид Яблонски, който даде аванс на българите в 21-ата минута. Амаду Самб пък изравни в 37-ата минута при единствената опасност пред Митрев.

Гостенки свили дебитните карти на домакина, източили 860 лв. в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701344

Гостенки свили дебитните карти на домакина, източили 860 лв. в Горна ОряховицаТри жени от Г. Оряховица са откраднали дебитни карти на свой познат и са изтеглили сумата от 860 лв. без негово съгласие, установиха горнооряховски криминалисти. В петък в 20,00 ч. в полицейското управление в железничарския град съдействие е потърсил 62-годишен мъж от София. Той обяснил, че същата вечер,

Нови три квартала в София останаха на студено заради аварии

http://www.cross.bg/toplopodavaneto-avarii-sofiya-1567157.html

/КРОСС/ От "Топлофикация - София" информираха, че поради аварии временно е прекъснато топлоподаването в кварталите "Западен парк" и "Гевгелийски", както и в блокове 513, 514 и 515 в ж.к. "Дружба" 2. От топлофикационното дружество обясниха, че авариите не са големи, като се очаква до няколко часа да бъде възстановено топлоподаването.      

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване