Курумбашев: Климатичната политика на ЕС да е в синхрон с увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика

http://www.cross.bg/emisii-turgoviya-shemata-1567183.html

/КРОСС/ „България е една от десетте държави в ЕС, които имат доходи значително под средните за Съюза, и ще бъде подпомагана от Фонда за модернизация по време на прехода към нисковъглеродна икономика и енергетика. Това ще стане благодарение на 310 млн. квоти (Фонд за модернизация), както и безплатни квоти по правилата за държавна помощ." Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, по повод днешното гласуване на схемата за търговия с емисии в Страсбург. „Провежданата климатична политика на ЕС трябва да бъде в синхрон с увеличаване конкурентоспособността на нашата индустрия. Това е изключително важно за страни като България, които са външна граница на ЕС и граничат с държави, които не са включени в схемата за търговия с емисии", каза още българският евродепутат. На 22 ноември Съветът (на ниво посланици към ЕС) одобри предварителното споразумение относно реформата на схемата за търговия с емисии (СТЕ) за периода след 2020 г., постигнато между естонското председателство и Европейския парламент на 9 ноември. Договореният текст бе гласуван днес в Страсбург. Реформата на СТЕ ще помогне на ЕС да постигне целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. съгласно договореното в Рамката относно климата и енергетиката до 2030 г. и Парижкото споразумение.    

Намаляването на сол и захар в храните и ограничение на рекламите за деца в ЕС обсъждат експерти

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/06/3124872_namaliavaneto_na_sol_i_zahar_v_hranite_i_ogranichenie/?ref=rss


Седемдесет процента от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести, а една от големите предпоставки за тяхното възникване са нездравословните хранителни навици и затлъстяването, което е повсеместен проблем. Затова е много важна промяната на състава на храните, която трябва да се направи заедно с индустрията, е постепенно да се намалят нивата на трансмазнини, сол и захар в продуктите - това е нещо, върху което се работи на европейско ниво в момента. Всички държави в евросъюза могат...

Добрев: Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката с работодателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702153

Добрев: Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката с работодателитеРазбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката, съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации и премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус“. „Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов.

Жена уби новороденото си бебе в село край Роман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702170

Жена уби новороденото си бебе в село край РоманПолицията разследва убийство на новородено дете в романското село Радовене, предаде bTV. Престъплението е извършено вчера. 30-годишната жена родила и захвърлила бебето си във външна тоалетна. Жената е в селото отскоро, където живее на семейни начала с местен мъж от ромски произход. Именно той е уведомил кмета на селото за станалото,

Мъгла на летището в Прищина отмени посещението на черногорския премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702161

Мъгла на летището в Прищина отмени посещението на черногорския премиерДнешното посещение на министър-председателя на Черна гора Душко Маркович в съседно Косово бе отменено заради мъгла, предаде Асошиейтед прес. Говорителката на косовското правителство Донета Гаши съобщи днес, че самолетът на Маркович не е могъл да кацне на летището в Прищина, предаде БТА. Очакваше се спорното споразумение за границата между двете

Слонът в стаята с мръсния въздух

http://clubz.bg/63851-slonyt_v_staqta_s_mrysniq_vyzduh

Въздухът в София често е мръсен, а всички искаме да е чист. В последната година тази тема започна да интересува повече хора, а властта бе принудена да отговаря на въпроси. И кметът на София Йорданка Фандъкова, и министърът на околната среда и водите Нено Димов се ангажират все по-често с позиции. Последно: обещаха да интегрират данните от измервателните станции за фини прахови частици (ФПЧ) на държавните институции с данните от независимата гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха Airsofia.info. Засега ангажиментът остава в бъдеще време.

И колкото и да сме свикнали да гледаме все към автомобилите, напоследък си признаваме, че основна част от проблема е и отоплението с твърдо гориво. Т.е. ако се отопляваме чисто, въздухът ще е по-чист. Ако се отопляваме мръсно, въздухът ще е по-мръсен. Единствената масова алтернатива за чисто отопление се нарича парно.

Парченце комунизъм

Познавате ли някой в София, който да е поискал да стане клиент на „Топлофикация София“? По-скоро познавате много хора, които искат да избягат колкото се може по-далече от този монополист. В момета софийското топлофикационно дружество трупа огромни загуби, предлага некачествена услуга и гони клиентите си. В същото време е удобно поле за наместване на доставчици, близки или не толкова близки до политици. Затова властта няма интерес да промени „Топлофикация София“, а в това състояние монополистът не само не може да привлече повече хора към чистото отопление, а по-скоро е напът да тласне нови хора към мръсното отопление.

Столичната община цитира данни, според които 60% от замърсяването с ФПЧ се дължи на автомобилния трафик. Тези данни са средни за годината – през лятото няма отопление, т.е. делът на нафтата, дървата и въглищата през зимата трябва да е доста по-висок. Това се доказва и от данните от измервателните станции – те показват повишено замърсяване през зимата и в кварталите без парно.

Къде са дървата и въглищата

Според Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия една десета от домакинствата в София се отопляват на твърдо гориво. Данните бяха цитирани от “Зелена София”. Изследвани са общо 595 691 жилища в столицата. От тях 9,2% или 54 802 домакинства, използват въглища, дърва или нафта за отопление. 47,8%, или 284 528 сгради, са на парно, а 18,7% или 111 452 жилища, са на ток. Същото изследване констатира това, което всички виждаме от независимата мрежа за измерване на чистотата на въздуха - най-големи емисии на фини прахови частици заради горенето на дърва и въглища има в най-северните и в най-южните части на София - районите Нови Искър и Кремиковци, кварталите “Левски”, “Подуяне”, “Редута”, “Орландовци”, “Факултета”, “Суходол”, “Горна баня”, “Владая”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново”.

А решение?

Как всички тези хора да изоставят дървата и въглищата и да започнат да се отопляват с парно? Има, най-общо, два начина – или първото да стане крайно непривлекателно, или второто да стане крайно привлекателно. Първият подход ще има своята социална цена – винаги можеш да оскъпиш твърдото гориво с акциз, но ще платиш цената на изборите. Вторият подход изисква да направиш услугата на „Топлофикация София“ търсена.

В последните години дружеството трупа многомилионни загуби – 85 милиона за 2014 г., 59 милиона за 2015 г., 40 милиона за 2016 г., планирани 35 милиона за 2017 г.

Едноличен собственик на това чудо е Столичната община. При представянето на бизнес плана пред Столичния общински съвет през декември 2017 г. изпълнителният директор съобщи, че 20% от абонатите не си плащат сметките. Намеренията за 2018 г. са за нов софтуер за обслужването, ремонти на котли, реконструкция на (само) 20 км топлопровод, въвеждане на инсталацията за горене на RDF отпадък...

Какво означава всичко това ли? Че „Топлофикация София“ не може да гарантира, че няма през няколко седмици да оставате на студено заради авария. Че ще продължите да плащате сметките на всеки пети клиент, който не плаща. Че ще продължите да покривате многомилионните загуби на дружеството като негови собственици/граждани на София. Че скоро няма да срещнете човек, който да е пожелал доброволно да се включи към централното отопление, да е успял да го направи лесно и да е останал доволен от резултата.

Това, разбира се, не е единственият път към опазването на чистия въздух в София. Но е толкова очевиден, колкото очевидно е и нежеланието на политическата власт да се раздели с тази бездънна яма за назначения и обществени поръчки.

Формула 1 реши: Деца вместо модели на пистата

http://www.moreto.net/novini.php?n=368546

Красивите модели, които съпровождаха пилотите от Формула 1 в стартовата решетка преди състезанията, ще бъдат заменени от... деца. Това обявиха собствениците на състезанието "Либърти груп". След широка дискусия компанията реши да не разчита повече на сексапилните девойки, които рекламираха спонсорите на надпреварата.

Майка хвърли новородено във външна тоалетна

http://dnes.dir.bg/news/mvr-bebe-radovene-26855090

Полицията разследва убийство на новородено бебе във врачанското село Радовене.

След среща с Борисов бизнесът се отказа от протеста и искането на оставки, готвят се дълбоки реформи в енергетиката

http://www.cross.bg/pazar-svobodniya-dobrev-1567182.html

/КРОСС/ "Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката". Това обяви народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с между работодателските организации и премиера Бойко Борисов във връзка с недоволството от повишаването на цената на електроенергията за бизнеса, готвения протест и искането за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, предава „Фокус". „Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за промени и реформи в енергетиката, дори бих казал дълбоки реформи", каза Добрев, като изброи три основни договорени мерки. „Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия - продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата", посочи Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС

Делян Пеевски и трима депутати от ДПС ще изсветляват финансирането и контрола на медиите

http://www.transmedia.bg/2018/02/06/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%bf%d1%81-%d1%89/

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева са внесли законопроект в Народното събрание, с който предлагат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Този закон урежда разкриването на крайната собственост на издателите на печатни издания.

С предлагани от карето ДПС депутати промени действията на досегашния закон ще се разширят и ще действат над всички „доставчици на медийна услуга“. Това на практика означава, че Пеевски и компания предлагат всеки собственик на сайт да бъде деклариран до физическо лице.

Освен това четиримата ДПС депутати предлагат и допълнителни разпоредби, които да задължават всеки собственик на медия да декларира приходи, които не са от „обичайна дейност“. Медията трябва да декларира и всички данни за лицето, от което е получила финансирането.

Пеевски предлага и допълнителна информация за дистрибуторите на печатни медии. Според предложението всяко лице, което дистрибутира печатни медии трябва да декларира пред Министерството на културата с колко обекта разполага. Ако след тези декларации се установи, че някое лице притежава повече от 1/3 от общия брой точки за продажба, Министерството на културата трябва да уведоми Комисията за защита на конкуренцията.

Делян Пеевски сам притежава група от печатни издания, а освен това е сочен и като собственик на телевизията Канал 3, както и редица интернет издания. Пеевски беше посочен като контролиращ 80% от медийния пазар у нас в „Бяла книга за свободата на медиите в България“, издадена от Съюза на издателите в България.

Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702158

Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за ХолокостаПолският президент Анджей Дуда обяви днес, че ще подпише спорния закон за Холокоста, предизвикал протести от страна на Израел, Украйна и САЩ, предадоха световните агенции. Държавният глава едновременно с това поиска от Конституционния съд да се произнесе дали законът не противоречи на конституцията в частта му за свободата на словото и в

Александър Донски се размина с мач срещу Стан Вавринка

http://clubz.bg/63850-aleksandyr_donski_se_razmina_s_mach_sreshtu_stan_vavrinka

Дебютантът в турнир от ATP Александър Донски отпадна в първия кръг на "Диема екстра София оупън" в столичната зала "Арена Армеец". Шампионът на България в зала изигра добър мач, но отстъпи пред Мартин Клижан (Словакия) след час и 16 минути игра.

Клижан, който е под номер 147 в световната ранглиста, ще играе във втория кръг срещу водача в схемата Стан Вавринка (Швейцария), осигурен в последния момент при отказа на Григор Димитров. 

Първият сет в срещата между словака и Донски беше напълно равностоен до 5:5. В шестия гейм Клижан стигна до две точки за пробив при 15:40, но Донски успя с мощни сервиси да се спаси. Развръзката в сета дойде в 12-ия гейм. Тогава Донски започна с 0:40. Той се справи с първия сетбол, но при втората възможност Клижан затвори частта.

Мартин Клижан стигна до пробив за 3:1 във втората част. От този момент нататък Донски не успя да се провипостави и допусна още един брейк за 1:5. Клижан сервира за победата и реализира първия си мачбол при 40:15.

По подобен начин се разви и мачът на Димитър Кузманов вчера срещу Пауло Соуза (Португалия) - равностоен първи сет и убедителен втори в полза на опонента на българин.

В момента е мачът на двойки на Димитър Кузманов и Васко Младенов, а от 18 часа последният ни представител при мъжете Адриан Андреев се изправя срещу Денис Истомин (Узбекистан).

Наследници драпат за парче от Централен площад в Пловдив

https://frognews.bg/novini/naslednitsi-drapat-parche-tsentralen-ploshtad-plovdiv.html

Скандал разтресе града под тепетата, след като голям парцел от централния площад на Пловдив е ограден с телена ограда с надпис „Частен имот“, предава кореспондентът на националното радио.

Отмениха грипната ваканция във Врачанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6702336

Отмениха грипната ваканция във ВрачанскоОбявената грипна епидемия на територията на област Враца е отмена от днес - 6 февруари, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, съощиха от инспекцията. По данни на РЗИ през последната седмица регистрираните заболели от грип са спаднали до 195 на 10 000 жители. Прекратяват се наложените противоепидемични мерки като

Доверявай се, но проверявай

https://offnews.bg//mama-nindzha/doveriavaj-se-no-proveriavaj-674320.html

Как да развием критичното мислене на децата В разумни граници способността да поставяш под съмнение и да проверяваш всичко, което се опитват да ти внушат, е полезен навик. Особено в днешно време, когато ни заливат с противоречива информация. Това прави критичността качество, което ще е особено необходимо в бъдеще. Как да създадем този навик у децата си разказва консултантът по обучение и развитие Кари Уилямс Хау. В живота ние се сблъскваме с много трудности, което прави хората, способни да поставят под съмнение идеите, представяни като факти, особено ценни. Нужни са ни тези, които ще задават сложните и неудобни въпроси, ще…

Почти половината жители на Русия мечтаят децата им да станат чекисти

http://www.mediapool.bg/pochti-polovinata-zhiteli-na-rusiya-mechtayat-detsata-im-da-stanat-chekisti-news275179.html

Вестник "Ведомости" разсъждава в редакционен коментар защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският всекидневник, цитиран от БТА.   В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали тази година почти двойно - до 66 процента, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто. Според 69 процента от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност. Четирийсет и пет на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти, срещу само 29 процента през 2001 г.   Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.   "Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността да се намесват те във всекидневния частен живот минава на заден план в очите на масите."   Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветскко време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който наред с мнозина свои съратници идва от тайните служби. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".   "Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структурии, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.   Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители, са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

Почти половината жители на Русия мечтаят децата им да станат тайни агенти

http://www.mediapool.bg/pochti-polovinata-zhiteli-na-rusiya-mechtayat-detsata-im-da-stanat-taini-agenti-news275179.html

Вестник "Ведомости" разсъждава в редакционен коментар защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският всекидневник, цитиран от БТА.   В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали тази година почти двойно - до 66 процента, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто. Според 69 процента от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност. Четирийсет и пет на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти, срещу само 29 процента през 2001 г.   Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.   "Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността да се намесват те във всекидневния частен живот минава на заден план в очите на масите."   Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветскко време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който наред с мнозина свои съратници идва от тайните служби. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".   "Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структурии, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.   Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители, са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

Тръмп и Ким Чен-ун „измериха“ ракетите си в Германия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-i-kim-chen-un-izmeriha-raketite-si-v-germaniia-snimki-2077001

Фигури, осмиващи световни политически фигури, ще бъдат една от големите атракции по време на карнавал в Майнц. Водещите лидери са представени през хумористична призма.

Доц. Бони Петрунова сяда в стола на Божидар Димитров в НИМ

//dariknews.bg/regioni/sofiia/doc.-boni-petrunova-siada-v-stola-na-bozhidar-dimitrov-v-nim-2077003

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей (НИМ).
 
Тя е спечелила конкурса за директор с 800 точки. Проф. Вера Бонева, която също бе в надпреварата за поста, е получила 462 точки, съобщава

История като от филм: Войнишки паметник, който надживя прехода (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/istoriia-kato-ot-film-vojnishki-pametnik-kojto-nadzhivia-prehoda-snimki-2077000

Днес Карлово посреща пристигащите в града с четириметрова бронзова скулптура на жена, която в ръцете си държи цветя.

Розоберачката” – така я знаят местните жители от 2003-а година, когато паметникът е поставен на входа на града откъм Пловдив

Жена уби новороденото си бебе в село край Роман

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-ubi-novorodenoto-si-bebe-v-selo-kraj-roman-2076986

Убийство на новородено разследва полицията в Роман. Престъплението било извършено вчера във врачанското с. Радовене. 30-годишната Атанаска от циганската махала на селото родила в дома си здраво дете, но после захвърлила бебето във външната

Апелативният съд потвърди: 4 г. затвор за убийството на наркобоса "Костов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702125

Апелативният съд потвърди: 4 г. затвор за убийството на наркобоса "Костов"Бургаският апелативен съд /БАС/ потвърди присъдата на Димитър Димитров-Бабата, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора „Костов“. Екзекуцията на наркобоса бе извършена на 15 ноември, 2015 г. в Поморие. Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е 4 г . затвор при първоначален общ режим.

В Украйна бащите, които не плащат издръжка, остават без кола и право да пътуват в чужбина

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124952_v_ukraina_bashtite_koito_ne_plashtat_izdrujka_ostavat/?ref=rss


Украйна създаде електронен регистър на бащите, които не плащат издръжките на децата си. Целта – да могат жените, които тепърва ще влизат във връзка с тях, да проверят дали са били коректни към предишните си семейства, обясни министърът на правосъдието Павло Петренко, цитиран от агенция "Ройтерс".<br /><br />В списъка има над 75 000 имена. На мъжете ще им бъде забранено да пътуват в чужбина, ако не са плащали повече от шест месеца. Ако ги спре пътна полиция, тя ще има право...

Вирус постави под карантина 1200 охранители в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/virus-postavi-pod-karantina-1200-ohraniteli-v-piongchang-674318.html

1200 души от охранителния персонал, който е ангажиран със зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, са поставени под карантина заради норовирус, който предизвиква стомашно-чревно разстройство.

Във вторник 36 души са заболелите, което предизвика незабавната реакция на организаторите, които взеха мерки, за да ограничат разпространението на епидемията.

"Няколко района са поставени под карантина, за да спрем разпространението на инфекцията сред зрители и състезатели. Сега около 1200 души от службата за безопасност временно не работят. Те са заменени от армейски подразделения. Този вирус не е опасен - обичайно след два дни симптомите изчезват", коментира изпълнителният директор на Олимпийските игри Кристоф Дюби.

Симптомите на норовируса включват гадене, повръщане, диария, стомашни и мускулни болки, главоболие и температура. Произходът на вируса на този етап не е установен, като домакините проверяват питейната вода и хранителните продукти, които са използвани от заразените. Програма Хоризонт Спорт вирус карантина Олимпиада

ВСС бламира Лозан Панов за смяната на екипа му

http://www.mediapool.bg/vss-blamira-lozan-panov-za-smyanata-na-ekipa-mu-news275178.html

Висшият съдебен съвет отхвърли във вторник предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за освобождаването на заместника му Красимир Влахов. Едва четирима членове на Съдийската колегия на ВСС подкрепиха искането на Панов, а 10 се обявиха "против". След бламирането на Панов от страна на ВСС Влахов обяви, че ще си подаде сам оставката. Шефът на ВКС Лозан Панов иска съдия Светла Димитрова за свой заместник и ръководител на Гражданската колегия на съда. Скандалът Рокадата във ВКС мина през тягостен скандал, който продължи и на заседанието в Съдийската колегия на ВСС. През лятото Лозан Панов изненадващо поиска Влахов да си подаде оставката. Съдията отхвърли искането на шефа си с аргумент, че той е назначен след гласуване на колегите си от Гражданската колегия. Позицията на заместник-председателите на ВКС не е ограничена от определен мандат. Лозан Панов не се отказа и свика Пленума на съда, който да реши въпроса. По време на заседанието той атакува остро своя заместник, наследен на позицията от предишния шеф на ВКС Лазар Груев. В крайна сметка Пленумът одобри предложението на Панов за назначаване на съдия Светла Димитрова за заместник-председател. Върховните съдии изпратиха съдия Влахов със специални благодарности за работата му в Гражданската колегия. В мотивите до ВСС Лозан Панов посочва, че Красимир Влахов заема този пост от 2012 г., а преди това е бил председател на Софийския районен съд. Панов изрично посочва, че Влахов от девет години заема ръководни длъжности в съдебната система. Взаимни обвинения Напрежението във ВКС се прехвърли и върху дискусията във ВСС. Лозан Панов атакува остро заместника си, но каза, че напрежение във ВКС няма, въпреки че е имало опити да се създаде такова. "Хубаво е, че (Влахов) обича да бъде харесван (от съдиите). Обаче има моменти, в които интересът на съда влиза в противоречие с обществения. Когато встъпих в длъжност председател на ВКС, накарах колегите, които бавят дела, да ги пишат в срок. Знаех, че това ще доведе до противопоставяне, но трябваше да го направя, защото вече бях административен ръководител и трябваше да осигуря на обществото нормално правосъдие. Не спечелих симпатиите на съдиите, но гражданите имат право да получават бързо и качествено правосъдие", каза Панов. Става дума за решението му преди две години да прехвърли около 700 забавени дела от Търговската колегия на ВКС в Гражданската, където ръководител е Влахов. Съдия Лозан Панов обяснява, че Красимир Влахов не му е помогнал по никакъв начин в този труден момент. "Красимир Влахов изчезна, а решението беше непопулярно. Аз останах сам да убеждавам гражданските съдии да работят повече, а това не е лесно“, каза Панов. Той обвини Красимир Влахов, че е предпочел да се хареса на съдиите, отколкото да изпълни дълга си. В депозирано писмено становище до ВСС Красимир Влахов обяснява, че в този период е бил в болница и се възмущава, че здравето му е използвано като аргумент за смяната. След като Панов бе бойкотиран, Олга Керелска (бивш съдия във ВКС) попита колегите си във ВСС защо игнорират решението на Пленума на ВКС. Тя им напомни, че повечето от тях са обещали да защитават съдийското самоуправление, което в случая бе погазено. Новият фаворит на Лозан Панов съдия Светла Димитрова в момента е председател на Трето гражданско отделение на ВКС. Тя има 38 години юридически стаж, който е изкаран изцяло в органите на съдебна власт. Съдия Димитрова започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Ловеч. Кариерата й в София започва в Софийския районен съд, минава през Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, а през последните 11 години е съдия във ВКС. През последната година някои решения и коментари на Лозан Панов генерираха значително напрежение сред върховните съдии. Докато все още се точи скандалът с Влахов, съдия Панов обвини върховните съдии, че не си мърдат пръстта за съдебната реформа. Казаното на заседание на ВСС получи солиден отзвук във ВКС. По време на това заседание ВСС отново бойкотира Панов за предложението му за намаляване на щата на ВКС с четири бройки за върховни съдии. В Съдийската колегия на ВСС има цели петима съдии от ВКС, като в ключови моменти Панов засега не успява да спечели подкрепата им.

Украинският "чудотворец" или измамник

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ukrainskiiat-chudotvorec-ili-izmamnik-6079009

Що за човек е Мунтян, какво проповядва и как се финансира неговата дейност - това са част от нещата, които ще разберете

"Еврофутбол": Порто ще надделее над Спортинг Лисабон

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1567181.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" очаква Порто да победи един от основните си съперници Спортинг Лисабон в мач от турнира за Купата на Португалия. Двата отбора се изправят един срещу друг в сряда, 7 февруари, а коефициентите на букмейкърската къща са 1.64 за „драконите", 4.62 за „лъвовете" и 3.42 за равенство. Всички прогнози на букмейкърската къща за срещата ще намерите тук. Вижте и други предложения на „Еврофутбол" за интересни футболни събития в идните дни: Леверкузен - Вердер тук                                                          Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.56 „Х"- 4.14 „2"- 5.10 Айнтрахт Фр

Украинският "чудотворец", който навлиза в Германия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ukrainskiiat-chudotvorec-kojto-navliza-v-germaniia-6079009

Що за човек е Мунтян, какво проповядва и как се финансира неговата дейност - това са част от нещата, които ще разберете

Владимир Мунтян - украинският "чудотворец"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vladimir-muntian-ukrainskiiat-chudotvorec-6079009

Що за човек е Мунтян, какво проповядва и как се финансира неговата дейност - това са част от нещата, които ще разберете

Юнкер: Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-es-sarbia-zhan-klod-unker-cherna-gora-26855088

Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 година, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

77 958 босненци са се отказали от гражданството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702148

77 958 босненци са се отказали от гражданството си77 958 босненци са се отказали от гражданство на страната, предава местното електронно издание "Аkta.ba", като само през 2017 г. отказалите босненски граждани се са били 4 365 души. Изданието припомня, че в първите години след гражданската война - от 1996 до 2000 г. от гражданство са се отказали общо 85 души, през 2002 г.

Младежи ще стажуват в Окръжния съд на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368543

Осем стажант-юристи подписаха актове за встъпване в длъжност в Окръжния съд във Варна, съобщиха от съда за Moreto.net. Младежите са завършили специалността "Право" в различни университети в страната. В продължение на половин година съдебните-кандитати ще трупат впечатления и практически опит за организацията и дейността на органите на съдебната власт, и ще се запознават с механизма на постановяваните от тях актове.

Британски специалисти: Черният шоколад помага при високо кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6702140

Британски специалисти: Черният шоколад помага при високо кръвноЧерният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес". Симптомите на високо кръвно налягане - главоболие, болки в гърдите, затруднено дишане, обикновено остават незабелязани. Появата на неравномерен сърдечен ритъм,

Иновативни решения от Panasonic по време на Зимните олимпийски и параолимпийски игри Пьонгчанг 2018

http://www.cross.bg/igri-panasonic-pyongchang-1567180.html

/КРОСС/ Компанията отбелязва своя 30-годишен юбилей като официален партньор на Олимпийските игри Panasonic Corporation подкрепя XXIII Зимни олимпийски игри (Зимни олимпийски игри Пьонгчанг 2018) и XII Зимни параолимпийски игри (Зимни параолимпийски игри Пьонгчанг 2018) в Южна Корея. Като TOP (The Olympic Partner) спонсор на Олимпийските игри и официален световен параолимпийски партньор, компанията обяви, че ще стартира редица маркетингови активности в своята спонсорска категория. Чрез тях Panasonic се надява да предаде величието и вълнението на спорта и да подпомогне олимпийското и параолимпийското движение. За Panasonic е чест да участва активно в най-големите спортни събития в продължение на 30 години. Компанията осигурява иновации, споделяйки всеки ден с феновете по целия свят тяхната страст за Олимпийските игри. Panasonic ще осигури пет 4K проектора PT-RQ32K с ултра-висока яркост за 8К студио, което ще бъде разположено в Международния телевизионен център IBC в Пьонгчанг от телевизионната служба OBS (Olympic Broadcasting Services) и Японската радио и телевизионна компания NHK, за поддържане на 8K излъчване. С новото поколение 8K и HDR качество на изображението с ултразвукова прецизност, Panasonic въвежда нов стил на показване на спортни събития с изключително реалистични изображения, за първи път в историята на Олимпиадата, както и за други спортни събития в бъдеще, като Олимпийските игри Токио 2020

Само във Фрог: Тихомълком ревизират щатовете в МВР, готвят промени за пожарната и жандармерията

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-revizirat-shtatovete-mvr-gotviat-promeni-pojarnata-jandarmeriiata.html

Тотални структурни промени предстоят да бъдат извършени в МВР. Те ще станат факт след като приключи европредседателството. Това съобщиха за Фрог нюз от ръководството на вътрешното ведомство. Оттам в момента пазят пълно мълчание по този въпрос.

Само във Фрог: Тихомълком ревизират щатовете в МВР, готвят промени за пожарната и жандармерията

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-revizirat-shtatovete-mvr-gotviat-promeni-pojarnata-jandarmeriiata.html

Тотални структурни промени предстоят да бъдат извършени в МВР. Те ще станат факт след като приключи европредседателството. Това съобщиха за Фрог нюз от ръководството на вътрешното ведомство. Оттам в момента пазят пълно мълчание по този въпрос.

Над 30 руски спортисти обжалваха забраната за участие в Пьонгчанг 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124933_nad_30_ruski_sportisti_objalvaha_zabranata_za_uchastie/?ref=rss


Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) обяви, че 32-ма руски спортисти са внесли жалби срещу решението на Международния олимпийски да им забрани участие в зимните игри в Пьонгчанг.<br /><br />Сред тях са трикратният олимпийски шампион в шорттрека Виктор Ан, двукратният световен шампион в ски бягането Сергей Устюгов и най-силният руски биатлонист - Антон Шипулин. Те не бяха допуснати до игрите, въпреки че никога не са имали допинг нарушения.<br /><br />Съдът в Лозана...

Решението за нулевия прием по медицина в СУ взето без нито един глас 'против'

https://offnews.bg//obshtestvo/reshenieto-za-nulevia-priem-po-meditcina-v-su-vzeto-bez-nito-edin-glas-674309.html

Решението за обявяването на нулев прием в специалността "Медицина" в Софийския университет е взето от Академичния съвет без нито един глас "против" предложението.

Това става ясно от документацията след заседанието, която показва още, че 35 членове на АС са гласували "за" и трима са се въздържали.

Точката е била 11-а в дневния ред. Зам.-ректорът по учебната дейност за образователно-квалификационна степен "Бакалавър" и образователно-квалификационна степен "Магистър" проф. д-р Ренета Божанкова е докладвала допълнително постъпило от декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов предложение за планиране на места за студенти по държавна поръчка за предстоящата 2018-2019 учебна година. Според него за специалността "Медицина" се планират 0 места, за "Медицинска сестра" - 25 места и за "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" - 25 места.

Била е отправена забележка, че факултетът не внесъл план-прием за медицина, а въпросът дали това ще бъде направено бил посрещнат с мълчание. 

Последвало гласуване. Така, без други дебати, в отсъствието на журналисти, на 31 януари Академичният съвет е одобрил поискания от проф. Спасов нулев прием.

И до днес от Софийския университет отказват да коментират официално мотивите за това решение. Нито деканът - проф. Спасов, нито ректорът - проф. Анастас Герджиков, нито някой от заместниците му или присъствали на заседанието членове на Академичния съвет застават пред камерите и микрофоните, за да обяснят защо издържаният от данъкоплатците и таксите на студентите университет е взел това решение.

Спипаха четирима души, докато разфасоват крадено БМВ Х 1

https://offnews.bg//112/spipaha-chetirima-dushi-dokato-razfasovat-kradeno-bmv-h-1-674316.html

Столичната полиция задържа четирима души, които разкомплектовали на съставните му части краден автомобил БМВ Х 1. 

От МВР съобщиха, че на 4 февруари е получен сигнал за откраднат лек автомобил. След предприетите бързи действия колата била открита в автоморга на бул. „Св. Климент Охридски“.

В момент на разкомплектоване на автомобила на адреса са задържани Х.Т. (42г.), известен като Ицо Турчина. Той бил познат на МВР като "активен криминален контингент" по линия на кражбата на автомобили.

Задържани са и още трима души с инициали В.Т. (49г), И.И. (39г.) и К.И. (30г.), всички от София.

В непосредствена близост до автоморгата е задържана и 35-годишна жена, чиято задача била да наблюдава за евентуално приближаване на полицаи или други нежелани посетители.

В хода на разследването в автоморгата полицаите намерили и иззели части от разкомплектования краден автомобил, регистрационните му табели, изрязана планка с набита рама, техническо средство за заглушаване на сигнали тип „тапа“, множество автоключове.

В автомобилите на двама от мъжете били открити и иззети компютър и техническо средство за привеждане на автомобили в движение, както и незаконно притежаван газов пистолет.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура Х.Т. и В. Т. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.215 от НК и са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Избраниците за "реална промяна" на Слави Трифонов ясни до месец

http://clubz.bg/63849-izbranicite_za_realna_promqna_na_slavi_trifonov_qsni_do_mesec

В следващия един месец на фейсбук страницата на Слави Трифонов ще бъдат обявени онези, които са се представили най-добре на кастинга за политици, организиран от шоумена на 2, 3 и 4 февруари. Тогава се явиха над 3000 души.

Ето какво написа Трифонов

"Уважаеми сънародници, в три последователни дни аз, професор Раденски от университета Чапман, Южна Калифорния, доктор Нинов – декан на университета “Стенден” в Доха, Катар, и доктор Бъчваров, микробиолог в университета Дюк, Северна Каролина, уважавани професионалисти в света, имахме честта да се срещнем с изключителни българи от България и - буквално - от цялата планета.

Общото ни впечатление е, че качествата, професионализмът и моралът на българите са абсолютно несъпоставими с качествата, професионализма и морала на сегашната политическа класа.

Срещнахме се с невероятни хора и сме абсолютно сигурни, че това е една нищожна част от изумителните българи.

В следващия месец на моята фейсбук страница ще ви показваме тези, които са ни направили най-силно впечатление и след един месец ще ви информирам каква е следващата стъпка.

Повярвайте ми - има такъв народ"

 

Събеседването бе проведени под мотото "българите, изявили желание да участват в постигането на реална промяна в политическия живот у нас". Все още не е ясно какво точно смята да прави Трифонов за постигането на такава промяна, но предположенията са, че това ще бъде политическа партия.

С опасност за живота е детето, ударено от сноубордист в Пампорово (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702136

С опасност за живота е детето, ударено от сноубордист в Пампорово (Обновена)С опасност за живота е 5-годишното дете, пострадало на ски писта в Пампорово. Това съобщи за „Фокус” говорителят на УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив. То е в тежка кома, на командно дишане и е настанено в Интензивно отделение на Клиниката по детска хирургия. Детето е било докарано с тежка мозъчно черепна травма.

Снимка на деня: Британците празнуват 100 години избирателни права за жените

https://www.dnevnik.bg/photos/2018/02/06/3124932_snimka_na_denia_britancite_praznuvat_100_godini/?ref=rss


Кметът на Лондон Садик Кан и популярната от телевизионни документални филми историчка Люси Уорсли позират пред колаж в центъра на британската столица по повод 100-годишнината от приемането на закона, с който за пръв път жените в страната получават избирателни права.<br /><br />С Representation of the People Act от 1918 г. това е позволено само на 40% от жените, но това е огромна победа за движението на т.нар. суфражетки.<br /><br />Премиерът Тереза Мей ще обяви по-късно...

Подземията на мавзолея се отварят за културен живот

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/02/06/3124902_podzemiiata_na_mavzoleia_se_otvariat_za_kulturen_jivot/?ref=rss


Подземията на разрушения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров са все по-близо до това да се превърнат в пространство за изложби и съхранение на фонда на Софийската градска художества галерия. Причината е, че Столичната община е на път да дари 3-те подземни етажа на галерията.<br /><br />Предложението беше прието от комисията по култура в понеделник и предстои да бъде гласувано от другите комисии. Окончателното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет.<br /><br...

Хенри VIII обезглавил един от предците на Меган Маркъл

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/henri-viii-obezglavil-edin-ot-predcite-na-megan-markyl-6079011

Родословното дърво на годеницата на принц Хари е обект на интерес от страна на изследователите от миналата година

Бетонни джърсита пазят дърветата в Западен парк от каруци

https://offnews.bg//obshtestvo/betonni-dzharsita-paziat-darvetata-v-zapaden-park-ot-karutci-674315.html

Бетонни плочи пазят Западен парк от каруците, с които се изнасят дърва. Джърситата са поставени откъм улица "Суходолска". 

Само три каруци са заловени в парка тази година, но те са хванати на влизане в градината, преди да бъдат натоварени с дървета, обясни Димитър Данчев, шеф на "Зелена система", на заседанието на комисията по екология към Столичния общински съвет. 

12 сухи и опасни дървета ще бъдат отсечени в Западен парк, допълни той.

Още 11 пък ще се режат в Борисовата градина в района около тенис кортовете, информира Данчев.  

Рокаджиите от Ей Си/Ди Си ще продължат да работят с Аксел Роуз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702108

Рокаджиите от Ей Си/Ди Си ще продължат да работят с Аксел РоузЛегендарната австралийска рок група Ей Си/Ди Си ще продължи да концертира с Аксел Роуз и дори се готви да издаде нов албум с вокала на американската банда "Гънс ен роузис", пишат в. "Дейли експрес" и сп. "Ню мюзикъл експрес". Изданията се позовават на Мъри Енгълхарт - биографа на Ей Си/Ди Си. Бъдещето на легендарната група, сформирана през 1973 г.

Биткойн загуби повече от половината си стойност от началото на годината

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124937_bitkoin_zagubi_poveche_ot_polovinata_si_stoinost_ot/?ref=rss


Биткойн поевтиня с още 13%, падайки по 6000 долара днес. Криптовалутата изгуби повече от половината си стойност от началото на 2018 г. През декември тя достигна върхове от около 20 000 долара, припомня агенция "Ройтерс".<br /><br />Опитите за регулация доведоха до поевтиняването и на други криптовалути. Миналата седмица "Фейсбук" забрани рекламите им в социалните мрежи, а Индия реши да прекрати употребата им, сравнявайки ги с финансови пирамиди.<br /><br...

Павилион с отопление насред природата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6702130

Павилион с отопление насред природатаTverrfjellhytta е павилион за наблюдение, посветен на северните елени и на специфичния ландшафт на планинския хребет Доврефел (2286 м) в Норвегия. Проектиран е от местното студио Snohetta и е с площ 90 кв. м. Решението за построяването му е на управата на природния парк, което е било загрижено за туристите, посещаващи района,

Юнкер: Сърбия и Черна гора може би ще могат да влязат в ЕС до 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702113

Юнкер: Сърбия и Черна гора може би ще могат да влязат в ЕС до 2025 г.Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 година, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязвайки, че "индикативната дата" има за цел да окуражи страните към присъединяване, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Юнкер говори пред Европейския парламент само часове преди Европейската

Софийска вода с нов център за клиенти

https://offnews.bg//obshtestvo/sofijska-voda-s-nov-tcentar-za-klienti-674317.html

Новият напълно реновиран Център за обслужване на клиенти на "Софийска вода" бе открит вчера на партерния етаж на Мега Мол, Люлин, на бул. „Царица Йоана“, съобщиха от дружеството.  Той ще работи от от 9:00 ч. до 20:00 ч. всеки делничен ден и от 10:00 ч. до 16:00 ч. в събота.

Новата локация е съобразена с ключово си местоположение да обслужва няколко квартала, с удобството да бъде лесно достъпна чрез градски транспорт, лек автомобил или пеша, както и с удълженото си работно време.

В новите центрове „Софийска вода“ осигурява функционално разделение на предлаганите услуги, за да се спести неудобството и времето на клиентите. Има обособени гишета за плащания на сметки и други такси, за предоставяне на бързи услуги и информация, и за заявяване на услуги от клиентите, които изискат по-дълго време за работа с един клиент. Вградена е и електронна система за поредността на обслужване, която освен че предоставя билети с номер за клиентите, има и дигитално видео съдържание.

Своевременно на разположението на всички посетители, освен удобно място за изчакване, се предоставя и възможност за безплатно използване на wi-fi мрежа, както и удобни електрически контакти за зареждане на мобилни телефони.

Проектът за ребрандиране на новите помещения е благодарение на партньорството между „Софийска вода“, Нов български университет и Националната художествена академия, в резултат на което през 2016 г. се проведе конкурс за дизайн, спечелен от Ивана Янкова – студент в Магистърска програма „Рекламен дизайн“ на Национална художествена академия. Нейният дизайн се отличи не само заради своята креативност в предложената нова визуална идентичност, но и заради преплитането на основните разбирания за ценностите на Групата „Veolia“: фокус към клиента, опазване на ресурсите, и отговорност към обществото.

Това е първият от трите центрове за клиенти от ново поколение, които предоставят обслужването на клиентите на „Софийска вода“ с изцяло нов модел и визия. В сряда, 7 февруари 2018 г., предстои отварянето и на втория център в Бизнес парк София, Младост, а до края на февруари и напълно нова локация в ЦУМ.

Обновените центрове са още един етап от цялостното модернизиране на клиентското обслужване под мотото „Услуги по вода“, което „Софийска вода“ въведе. Компанията е първият ВиК оператор с 24-часова безплатна телефонна линия - 0800 1 21 21, както и е единствена с Мобилен център за обслужване на клиенти – бус, оборудван с всички необходими технологии, за да осигурява пълен набор от услуги, които се предлагат от стационарните клиентски центрове на компанията.

За клиентите на дружеството, които предпочитат он-лайн комуникациите за тяхното потребление на вода, остават възможностите всяка една от предоставените физически услуги да се ползва дистанционно на www.sofiyskavoda.bg.

Режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов беше избран за "Мъж на годината"

http://www.cross.bg/bozhinov-viktor-godinata-1567179.html

/КРОСС/ Режисьорът Виктор Божинов е "Мъж на годината 2017". За десета поредна година "Дарик радио" отличи най-успешните български мъже, които са се доказали и са фокусирали общественото внимание върху себе си през съответните 365 дни. Режисьорът на филма „Възвишение" Виктор Божинов получи историческата парадна офицерска сабя от изпълнителния директор на "Дарик радио" Радосвет Радев, съобщават от медията. В края на миналата година Академията „Мъж на годината" определи тримата претенденти за отличието: тенисиста Григор Димитров, предприемача Ивайло Пенчев и настоящия победител. По регламент за тях се гласува в уебсайта www.manoftheyear.bg, като финалното решение за „Мъж на годината" е на Академията. През годините отличието са печелили редица достойни хора - от президента Желю Желев през футболистите Христо Стоичков и Димитър Бербатов до учителя Теодосий Теодосиев. Сабята отива в онзи мъж, показал кураж и достойнство, а Виктор Божинов направи това за България, не за себе си, подчерта Радосвет Радев. 46-годишният Божинов е режисьор на екранизацията "Възвишение" по едноименния роман на Милен Русков. Лентата тръгна по кината през ноември 2017 година и бе определена като най-широко разпространеният български филм в новата история на родното кино

Македония започва преговори за членство в ЕС през 2019 г.

https://frognews.bg/novini/makedoniia-zapochva-pregovori-chlenstvo-prez-2019.html

Македония ще започне официално преговори за присъединяване към ЕС през следващата 2019 г., информира Агенция МИА.

Реститути заградиха площада в центъра на Пловдив

https://offnews.bg//obshtestvo/restituti-zagradiha-ploshtada-v-tcentara-na-plovdiv-674311.html

Голям парцел от централния площад на Пловдив бе ограден с телена ограда с надпис „Частен имот“. 

Парцелът се намира на площада до Централна поща, на мястото на съборените през миналата година павилиони. Те бяха принудително премахнати от Общината през ноември, а тогава ресорният заместник-кмет Димитър Кацарски обясни, че с разчистването на терена ще бъде освободен подходът към Одеона, припомня БНР. Междувременно години наред течеше съдебен спор между Общината и собствениците на съборените търговски обекти.

От администрацията на Община Пловдив са категорични, че дългите съдебни процедури са завършили в полза на Общината,
собственик на терена и по документи. На обратното мнение са собствениците на магазините, които твърдят, че този терен е частен.

„Нищо не се е променило към днешната дата. Като имам повече информация ще ви кажа“, коментира пред БНР Кацарски.

Адвокатката на собствениците Паулина Христева на свой ред обясни, че огражденията са поставени, тъй като нейните клиенти искат да покажат на обществеността, че този имот действително е частен. "Всеки може да загради имота си, когато прецени. Просто решихме да сигнализираме обществеността и да се види, че този имот е частен. Никога не е била оспорвана собствеността върху този имот. Не са водени дела в този смисъл. Единственото, което се е случило е, че Община Пловдив издаде заповед за събаряне на постройката в имота. Тя беше съборена по време на висящ процес. В момента има висящ
процес относно законосъобразността на тази заповед, коментира адвокат Христева.

Очаква се делът на аутсорсинг индустрията до 2020 г. да достигне 2,5 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702110

Очаква се делът на аутсорсинг индустрията до 2020 г.  да достигне 2,5 млрд. евроПрез 2016 г. аутсорсинг индустрията е допринесла за формирането на 3,6 на сто от БВП на България, което е 1,5 млрд. евро. Очакванията са до 2020 г. оборотът му да се увеличи до 2,5 млрд. евро или 4,2 на сто като дял от икономиката. Тези данни изнесоха на пресконференция в БТА днес от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и

Какво да правим, ако ни откраднат регистрационната табела на колата?

http://www.moreto.net/novini.php?n=368562

Наглата схема с кражба на регистрационните номера на автомобилите у нас съществува отдавна. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.

Полицията в Русе се самосезира за клипа със зверски пребитото момче в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702109

Полицията в Русе се самосезира за клипа със зверски пребитото момче в градаПолицията в Русе се е самосезирала по повод на публикуван в местна електронна медия видеоклип, показващ побой над младеж. Това съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева, цитирана от БТА. На кадрите се вижда как няколко младежи нанасят побой на друг, като се твърди, че случаят е от миналата седмица.

Кой спечели с играта "Най-мрачният час"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/06/3124939_koi_specheli_s_igrata_nai-mrachniiat_chas/?ref=rss


В последната киноигра на "Дневник" "Най-мрачният час", свързана с едноименния биографичен филм за Уинстън Чърчил.<br /><br />Днес беше изтеглена томболата, която определи десет печеливши сред 265-те участници, дали верен отговор. Двойните билети отиват при: arctg, ykancheva, zavaliata, mimi_74, imonak, pen4o26, bilkata, tarta, ir4eto86, uvv1421186948387741.<br /><br />Предстои представител на "Икономедиа" (издател на "Дневник") да...

Боян Кондуров стана ”Пожарникар на годината”

http://dnes.dir.bg/news/awards-pozharnikar-boyan-kondurov-26854716

Най-добрият пожарникар на годината е ръководителят на пожарната служба в Благоевград гл. инспектор Боян Кондуров.

Вижте как се запознаха Бойко Борисов и Марк Рюте преди 7 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702082

Вижте как се запознаха Бойко Борисов и Марк Рюте преди 7 годиниМинистър-председателят на България Бойко Борисов и премиерът на Холандия Марк Рюте имаха своята първа среща преди 7 години в Хага - по време на организираната от Българска телеграфна агенция Седма световна среща на българските медии, която се състоя от 25 до 29 май 2011 г. в Холандия. Снимките ни бяха предоставени от БТА.

Турски фирми се оттеглиха от проекта за АЕЦ "Аккую"

http://www.mediapool.bg/turski-firmi-se-ottegliha-ot-proekta-za-aets-akkuyu-news275177.html

Консорциумът от турските компании "Дженгиз" (Cengiz), "Колин" (Kolin) и "Кальон" (Kalyon) реши да излезе от проекта за изграждане на първата турска атомна централа АЕЦ "Аккую" поради търговски разногласия с руския изпълнител на проекта и съакционер "Росатом". Това съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС във вторник. Ръководството но консорциума е провело поредица преговори с "Росатом", на които страните е трябвало да приемат няколко окончателни условия по споразумението. Те обаче не успели да преодолеят някои различия от търговски характер, поради което консорциумът решил да прекрати участието си в проекта, посочва негов говорител. Турският консорциум се присъедини към проектната компания "Аккую нюклиър" на 19 юни 2017 г., когато подписа договор за присъединяването си към проекта за АЕЦ "Аккую" с дял от 49 процента. Планирано беше компаниите да влязат в капитала на атомната централа след получаване на съответните разрешителни от турското правителство до края на 2017 година. Проектът предвижда изграждане на четири енергоблока ВВЕР-1200 с обща мощност от 4800 мегавата край пристанище Мерсин на брега на Средиземно море до 2021 година. Споразумението между Русия и Турция за изграждането на АЕЦ "Аккую" беше сключено през май 2010 година. Срокът на експлоатация ще бъде 60 години, а обемът на произведената електроенергия ще позволи покриване на 17 процента от вътрешното търсене, отчитайки равнището на текущото потребление. Общият обем на инвестициите се оценява на 22 милиарда долара.

Още новости в "Лада", получава японски двигатели и скоростни кутии

http://www.cross.bg/transmisiya-jatco-model-1567178.html

/КРОСС/ Собствениците на от „Рено" продължават с иновациите в моделите на АвтоВаз. Два от моделите на „Лада" - Vesta и Xray, много скоро ще получат нови компоненти, идващи директно от Япония. Въпросните модели, вместо класическа автоматична скоростна кутия, ще получат вариаторна трансмисия на японската компания Jatco, която се вгражда в модели на „Рено", „Ситроен", „Нисан" и „Мицубиши". Освен това при Vesta скоростна кутия ще се предлага с нов 1,6-литров двигател Nissan H4 (HR16DE), който ще се сглобява в завода на АвтоВАЗ. Той ще замени 1,8-литровия руски двигател, достъпен досега за седана. Същият мотор ще се поставя и на Xray, като двата модела ще излязат на пазара до края на годината. В АвтоВАЗ омбисляха да поставят на двата модела автоматична трансмисия собствена разработка, но в крайна сметка се отказаха, тъй като разходите за това са доста големи. Предимството на вариатора на Jatco е, че той ще може да се сглобява в Русия и съответно ще струва по-малко. Наскоро стана ясно, че култовият модел на „Лада" - „Нива", отива в историята и в бъдеще под името 4х4 ще се предлага модел, който е на базата на „Дачия Дъстър".

Меркел зове за болезнени компромиси

http://clubz.bg/63848-merkel_zove_za_bolezneni_kompromisi

“Всеки от нас трябва да направи болезнени компромиси. Лично аз съм готова да го сторя, ако в крайна сметка предимствата се окажат по-големи от недостатъците”, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел продължава да е служебна канцлерка, след като Германия все още няма правителство след парламентарните избори, проведени на 24 септември м.г.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и зелените, сега текат преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, продължиха и вчера, днес е второто продължение с надеждата да е последно.

Въпреки призивите на Меркел за компромиси както и за съставяне на кабинет, нейният заместник по партийна линия и премиер на федерална провинция Хесен Фолкер Бофие не изключва провал на преговорите.

“Възможно е да се разберем, но нищо не е сигурно”, заяви политикът.

Той проявявал разбиране по позициите на социалдемократите, но и избирателите на неговия Християндемократически съюз също очаквали да бъде осъществена предизборната програма на Съюза.

Според Бофие днешните преговори можели да се проточат и през нощта срещу сряда.

Прогнозите бяха, че през март Германия вероятно ще има правителство, но сега се очертава да се случи до края на февруари.

В тази посока се изказа и Андреас Шойер, генерален секретар на баварския Християнсоциален съюз, политически партньор  на Християндемократиеския съюз на Меркел. Двете партии винаги са заедно на избори, в управление и опозиция, наричат се Съюза.

“Тази нощ ще е дълга. Решение може да се постигне само по пътя на компромиса. Решение може да се намери ако е налице взаимно желание да обединим позициите си”, каза днес Шойер.

Препъникамъните са слагане край на срочните трудови договори и на двукласовата медицинска помощ. В Германия има два вида здравни осигуровки – гражданска и частна. Който се осигурява частно, плаща по-високи месечни вноски, но не чака час за преглед и лечение, приемат го незабавно. Лекарите пък получават по-високи хонорари, ако лекуват осигурилите се частно. Това социалдемократите категорично искат да се премахне и срещат разбиране сред избирателите си. От другата страна на барикадата са членовете и симпатизантите на десницата, предимно заможни германци. Те категорично не искат да бъдат лишени от по-високите си здравни осигуровки, които им гарантират бързи прегледи и лечение.

Има и още един проблем. След изборите през септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обърна позоцията си на 180 градуса, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска  соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и дясноекстремистка партия Алтернатива за Германия.

Мартин Шулц днес е видимо оптимистично настроен.

В заключение – според наблюдатели най-вероятно десницата и социалдемкратите ще постигнат компромис и ще се стигне до сформирането на широка коалиция.

Ако това не стане, изходът е правителство на малцинството на десницата, което Меркел не желае или предсрочни парламентарни избори, което ще е прецедент в историята на ФРГ. И какво би станало, ако при предсрочен вот социалдемеократите загубят, а десните екстремисти наберат скорост?

Сега на ход е разумът. Но дори днес или утре десницата и соцалдемократите да се споразумеят по съставянето на широка коалиция, въпросът не е решен. Предстои всички над 440 000 членове на Германската социалдемократическа партия да гласуват за или против управление с десницата. По този повод в Конституционния съд постъпиха молби тази практика да бъде обявена за противоконституционна. Решението на най-висшата съдебна инстанция предстои.

Кремъл: Русия има суверенно право да разполага оръжия на своя територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702068

Кремъл: Русия има суверенно право да разполага оръжия на своя територияРусия има суверенно право да решава къде да разполага военни ресурси на своя територия, заяви днес Дмитрий Песков, говорителят на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Вчера високопоставен руски депутат, председателят на комисията за отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов, каза, че страната му е разположила в Калининградска

Роми вградиха уличното осветление в новострояща се къща в Армана

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/romi-vgradiha-ulichnoto-osvetlenie-v-novostroiashta-se-kyshta-v-armana-2076965

Изумително „инженерно“ решение вгради уличен осветителен стълб в новострояща се къща в Арман махала. За резултата от „високото“ ниво на представителя на Гилдията на зидарите алармира кметът на район „Северен“ Ральо Ралев.
 <

Проф. Димитър Зашев почина след побой в Борисовата градина

http://dnes.dir.bg/news/poboy-borisovata-gradina-profesor-26854989

Почина българският философ, преводач и поет проф. Димитър Зашев вследствие на травми от побой в Борисова Градина.

Да владееш страха, или как се става пожарникар на годината

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/06/3124870_da_vladeesh_straha_ili_kak_se_stava_pojarnikar_na/?ref=rss


Извозване на горящ електрически локомотив, пренасяне на десет деца на гръб и спасяване на хора, паднали в 70-метрова пропаст. Това са само част от историите на огнеборците, които бяха отличени на днешната 23-та церемония "Пожарникар на годината" във Военния клуб. Повечето от случаите звучаха като филмов сценарий, а наградите се раздаваха в три категории - за проявен героизъм, за пожарогасителна и спасителна дейност и за превенция.<br /><br />Голямата награда бе за...

Македония започва преговори за членство в ЕС догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702075

Македония започва преговори за членство в ЕС догодинаРепублика Македония ще започне официално преговори за присъединяване към ЕС през следващата 2019 година. Това пише в стратегията на ЕС за разширяване, която днес ще бъде представена от Върховния комисар по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по разширяване Йоханес Хан в Страсбург., предава БГНЕС.

”Галъп”: Българите искат повече ред в курортите

https://frognews.bg/novini/galap-balgarite-iskat-poveche-red-kurortite.html

46% от българите казват, че в последните пет години са почивали на български морски курорт, а 35% - в планинските. 20% са били на море в чужбина, а 2% - на планина извън България.

Голдън ретривърът държи сурово яйце в устата си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6702077

Голдън ретривърът държи сурово яйце в устата си (Видео)Американка засне голдън ретривъра си Суки как държи сурово яйце в устата си, а след това го оставя внимателно на земята, съобщи в. "Дейли мирър". Клипът е демонстрация на невероятно внимателната захапка на голдън ретривърите. Те са ловджийски кучета, като се използват за донасяне на отстреляните птици.

ЕК: Западните Балкани трябва да преборят корупцията за членство в съюза

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-zapadnite-balkani-triabva-da-preboriat-korupciiata-za-chlenstvo-v-syiuza-255261/

В новата си стратегия за региона Комисията очертава 2025 г. като срок за членство на Сърбия и Черна гора и повече подкрепа за останалите 4 страни

10 от плажовете във Варненско - с изтичащи договори за концесия

http://www.moreto.net/novini.php?n=368561

Десет от най-посещаваните плажове във Варна и областта са с изтичащи концесионни договори през тази и през следващата година, научи Moreto.net. В списъка за 2018-та попадат пясъчните ивици на "Слънчев ден", "Св. Св.

1051 акта за незаконна сеч съставиха горски стражари за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6702081

1051 акта за незаконна сеч съставиха горски стражари за 2017 г.Общо 23 264 са извършените проверки в горските територии на Югозападното държавно предприятие през миналата година, което е с близо 2000 повече в сравнение с предходната. В резултат на интензивните действия в горите и засиления контрол намаляват актовете за установени нарушения. През 2017 г. горските стражари в териториалните поделения са

Снощната паника на "Уолстрийт" се пренесе и на европейските борси

http://econ.bg/Новини/Снощната-паника-на-Уолстрийт-се-пренесе-и-на-европейските-борси_l.a_i.757514_at.1.html

Очаква се масовата касапница на американските пазари на акции да се отрази негативно и на днешната търговия в Европа, като на този етап основните...

Енергийни компании защитиха ресорния министър от нападките на бизнеса

http://www.mediapool.bg/energiyni-kompanii-zashtitiha-resorniya-ministar-ot-napadkite-na-biznesa-news275176.html

Най-големите инвеститори в българската енергетика защитиха ресорния министър Теменужка Петкова от нападките на три от четирите национално представени работодателски организации, които в понеделник поискаха оставката й "заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и най-вече заради изоставените реформи". Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България са недоволни от твърденията на Петкова, че държавата не може да се меси на свободния пазар. В последните два месеца той е разтърсван от аномалии – повишаване на цените от страна на търговците на електроенергия със значителни размери над постиганите на борсата за ток. Според бизнеса това е спекулативно и вината е в недостатъчното предлагане на енергия от страна на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Работодателите обръщат внимание, че фактически свободната търговия с ток е контролирана от държавата, която е собственик на борсата и на АЕЦ и "Марица Изток 2". Според Националната Енергийна Камара, в която членуват собствениците на над 50% от инсталираните мощности с реализирани от тях инвестиции в сектора за над 11 млрд. лв., обявиха във вторник, че подкрепят усилията на правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар. "Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по Четвъртия енергиен пакет", посочва се в позицията на организацията, в която членуват американските "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", австрийската ЕВН, чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", както и ветроенергийната, хидроенергийната и фотоволтаичната асоциации. "Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла", посочват от камарата, според която не е този начинът за решаването на текущите проблеми с цената на тока на свободния пазар.

В Пловдив задържаха 2-ма с наркотици, други трима за шофиране пияни и дрогирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702067

В Пловдив задържаха 2-ма с наркотици, други трима за шофиране пияни и дрогирани
При специализирана операция, извършена на територията на Пловдивска област, полицията е задържала пет лица, двама от които за притежание на наркотици, а останалите трима за шофирани след употреба на алкохол и дрога. Срещу тях са образувани бързи полицейски производства. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив.

Проф. Божидар Димитров пред Фрог: Няма да се обединяваме със Слави, той пак ще се издъни

https://frognews.bg/novini/prof-bojidar-dimitrov-pred-frog-niama-obediniavame-sas-slavi-toi-pak-shte-izdani.html

Ще се обединяват ли в общ политически проект шоуменът Слави Трифонов, който започна публични кастинги за подбор на „българи с морал“ и проф. Божидар Димитров, който готви своя политическа формация „Кан Кубрат“? Какво е общото и различното между тях и с др. въпроси, „Фрог нюз“ потърси проф.Димитров.

Графика на деня: Брекзит - какво следва дата по дата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/06/3124921_grafika_na_denia_brekzit_-_kakvo_sledva_data_po_data/?ref=rss


Преди две години по това време британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще организира референдум за членството в Европейския съюз. Той тъкмо бе приключил обиколка на Европа, в която да извоюва по-изгодни за Великобритания условия за членство. Това обаче не успя да убеди избирателите и през юни 2016 г. те гласуваха за Брекзит, хвърляйки в шок политиците, пазарите, европейците и голяма част от сънародниците си.<br /><br />Сега Лондон и Брюксел трябва да постигнат съгласие по три...

В Пловдив вградиха уличен стълб в къща

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-kashta-stalb-vgradiha-ralyo-ralev-26854949

Незаконен строеж вгради стълб от уличното осветление в къща. Уникалната архитектурна находка се появи в пловдивския ромски квартал "Арман махала".

Този петък EVN кани пловдивчани да се снимат в екологичния фотокът на компанията

http://www.cross.bg/energiiina-efektivnost-kompaniyata-1567177.html

/КРОСС/ Чрез интересни и забавни снимки на тема енергийна ефективност всеки посетител на EVN фотокъта може да спечели и интересни награди  EVN България продължава да напомня на своите клиенти, че малките стъпки за енергийна ефективност имат голям ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно. Традиционната зимна инициатива на компанията за енергийна ефективност тази година е под мотото „Пази енергията за важните неща!". Тя е насочена към ежедневни дейности от бита и разкрива колко е лесно всеки един от нас да допринесе за разумното използване на енергията. В тази връзка компанията организира „EVN фотокът" на 9.02.2018 г. (петък) в Мол Пловдив (ниво 0).  Всички посетители - индивидуално или на групи - могат да се снимат безплатно във весели и разнообразни снимки, изобразяващи познати ежедневни ситуации. На разположение на желаещите ще бъде разнообразен инвентар и помощници, така че всеки да се снима по уникален и забавен начин. Всеки посетител ще може да получи снимката си с интересно екологично послание, за да не забравя, че е част от решението за опазване на природата и нейните ресурси. Целта е посетителите на фотокъта да научат как да пестят енергия, докато се забавляват и печелят награди

Задържа четирима мъже в момента, в който разкомплектовали крадена кола в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701934

Задържа четирима мъже в момента, в който разкомплектовали крадена кола в СофияСтолични полицаи задържаха четирима мъже в момент на разкомплектоване на краден автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На 4 февруари в полицията е получен сигнал за противозаконно отнет лек автомобил „БМВ Х 1“. В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия от служители на сектор „Престъпления свързани с МПС“- СДВР,

Ердоган: Винаги ще бъдем с братята македонци

https://frognews.bg/novini/erdogan-vinagi-shte-badem-bratiata-makedontsi.html

Реджеп Ердоган застана на страната на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в спора с Гърция за името, пише Neos Kosmos. Нарече македонците ”нашите братя” и подчерта, че Анкара винаги ще стои зад Скопие.

Пеевски с нов закон - за "прозрачност" на медиите

http://clubz.bg/63847-peevski_s_nov_zakon_za_prozrachnost_na_mediite

Парламент Делян Пеевски и Йордан Цонев 07112014 1(1)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продължава с активното законотворчество - този път ще регулира прозрачността в медийната среда. За инициативата, в която участват и колегите му Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, съобщи самият Пеевски в специално изявление, изпратено до медиите и публикувано във "Фокус".

Промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Ето писмото на Пеевски - без редакторска намеса:

Уважаеми Госпожи и Господа, днес, заедно с колегите ми Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, внесохме за обсъждане в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства.

Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна. Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини. Независимо от тенденциозно изграждания ми през годините негативен образ, моята позиция винаги е била ясна и последователна – да разкривам манипулациите и лъжите, като изнасям цялата истина за авторите им и техните зависимости.

Истината за участниците в престъпната приватизация, ограбила националния капитал, истината за разграбването на активите, финансирани с парите на вложителите в КТБ, истината за кукловодите на българския преход, оплели държавата чрез икономически зависимости и медиини манипулации, които години наред си бяха присвоили ролята на обществен ментор и целенасочено заблуждаваха хората. Именно тази позиция е в основата и на внесения законопроект. Обществото трябва да знае, кой кое е на медииния пазар и как се финансират медиите.

Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо същестуване. Защото не може някои медии да се самообявяват за „независими“, на каквито примери сме свидетели днес, когато крият действителния си собственик или се финансират непазарно и обслужват конюнктурните интереси на своите български или чуждестранни финансови благодетели. Хората, потребители на медиината информация, трябва да знаят това, а участниците на медийния пазар им го дължат. 

Делян Пеевски не се появява в Народното събрание, но това явно не пречи да пише законопроекти. 

Самият законопроект вече е достъпен в сайта на Народното събрание ТУК.

Радев поздрави Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Кипър

http://www.moreto.net/novini.php?n=368556

Румен Радев поздрави днес Никос Анастасиадис с преизбирането му за президент на Кипър, съобщиха от пресслужбата на президентството за Moreto.net. В телефонен разговор българският президент благодари на своя кипърски колега за отличната им съвместна работа за развитието на двустранните отношения и приятелството между България и Кипър.

След побой в Борисовата градина почина проф. Димитър Зашев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701901

След побой в Борисовата градина почина проф. Димитър ЗашевПочина българският философ, преводач и поет проф. Димитър Зашев вследствие на травми от побой в Борисова Градина. Това написа във фейсбук преподавателят в Софийския университет Филип Петров "Освен многобройните си трудове, които няма как да изброявам, защото и не познавам в детайли, това с което ще бъде запомнен завинаги е превода на Мартин

Затвориха Айфеловата кула заради очакван силен сняг

https://offnews.bg//sviat/zatvoriha-ajfelovata-kula-zaradi-ochakvan-silen-sniag-674308.html

Айфеловата кула е временно затворена за туристи заради очакван обилен снеговалеж в района на Париж, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Само посетители, които имат резервации за ресторантите на кулата, ще могат да отидат там.

Според последни данни от френската метеорологична служба "Метео-Франс" в 14 департамента на Франция заради предстоящия снеговалеж и очакваните заледявания е обявена оранжева (предпоследна) степен на метеорологична тревога.

Освен снега, в столичния район Ил дьо Франс се очакват и силни ветрове с пориви до 11 м в секунда.

Седмица на модата в Ню Йорк ще е под влиянието на кампанията #MeToo

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701878

Седмица на модата в Ню Йорк ще е под влиянието на кампанията #MeTooНюйоркската седмица на модата, която се открива утре, ще е повлияна от кампанията за разобличаване на сексуалния тормоз и сексуалното насилие #MeToo (Аз също), предаде Франс прес. С наближаването на първите дефилета, професионалисти в сектора на модата се опитват да забранят практики, които тровят репутацията му и са изложени на показ след

Експерт не насмогва със скандалите между Борисов и Йончева

http://clubz.bg/63846-ekspert_ne_nasmogva_sys_skandalite_mejdu_borisov_i_joncheva

Само 10 минути продължи поредното заседание на делото в Софийски районен съд относно делото за клевета, заведено от соцдепутата Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов.

Йончева съди премиера за клевета и иска обезщетение от 20 000 лева заради негова реплика от предизборната кампания. Според нея той заявил, че държавата е била принудена да й заплати милиони, което по нейни думи не е вярно. 

Причината за бързия край на заседанието бе липсата на експертиза на записи от новините, в които Борисов е направил изказванията си според ищцата. Защитата на премиера я поиска, но проверката на видеата е отнело повече време от даденото, твърди вещото лице Даниела Събева. Тя ще има време да се установи дали записите от Нова ТВ, БНТ и други са автентични.

"Те твърдят, че има някакви документи, които ще събират от минфинансите, от разузнаването и не знам си какво нещо. Въобще, ще правят всичко възможно да протакат делото", смята адвокатът на депутатката Георги Атанасов.

Защитниците на Борисов твърдят, че Йончева е получавала солидни хонорари на обща стойност 690 000 лева от БНТ в периода 2003-2004 г., дошли в националната телевизия от търговски дружества с държавно участие - "Лукойл Нефтохим", ДЗИ, "Монбат". Тя вече представи свидетели, които заявиха, че заради твърденията на премиера се почувствала "омерзена и отчаяна". И двамата - ищец и ответник - не са се явявали на заседание досега.

Видео: Къде ще изпрати тази вечер Мъск личната си кола

https://www.dnevnik.bg/video/2018/02/06/3124916_video_kude_shte_izprati_tazi_vecher_musk_lichnata_si/?ref=rss


<br /><br />След 19 часа българско време днес личният спортен електромобил на Илон Мъск ще се окаже или разкъсан на парчета от експлозия заради неуспешен старт на ракетата носител, или ще се отправи в орбита между Марс и Слънцето.<br /><br />До 23 часа е отворен "прозорецът" за опита за първи старт на Falcon Heavy, дело на компанията на Мъск за космически полети SpaceX. Амбицията е да се демонстрира, че в частни ръце е най-мощната ракета, с която в наши дни...

Треньорът на "Левски" искал Роналдо, Игуаин и Дибала

http://clubz.bg/63845-trenoryt_na_levski_iskal_ronaldo_iguain_i_dibala

Треньорът на "Левски" Делио Роси се пошегува на първата пресконференция на "сините" след завръщането от лагера в Малта. Италианецът бе питан за зимната селекция на клуба - на "Герена" дойдоха шестима нови футболисти.

Още в началото на годината Роси публично заяви, че "Левски" трябва да вземе нови класни попълнения, ако иска не просто да участва в първенството, а да е част от битката за титлата.

"Поисках да вземем Кристиано Роналдо, но той не пожела да дойде. Същото се отнася и за Игуаин, обаче и той не поиска. Бих искал да привлечем и Дибала... Вижте, привлякохме футболисти, които имат качества да играят в "Левски". Изборът не беше голям, тъй като сме в зимния трансферен прозорец. Според мен новите футболисти са добри. Но не бива още от първите дни да очакваме от тях да променят облика на целия отбор", заяви бившият носител на купата на Италия с "Лацио".

Той добави, че в момента разполага с 26 футболисти и някои ще бъдат преотстъпени, тъй като групата е голяма.

Делио Роси отказа да посочи конкретни цели до края на сезона. В типичния си стил италианецът обясни, че по-добре да се показва на терена, отколкото да се говори. 

"Работим върху това "Левски" да се харесва на феновете и журналистите, каза Роси. - Няма проблем да декларирам нещо, но предпочитам да работим, а това е по-трудно от говоренето. Нека нещата да вървят стъпка по стъпка. Не бива всяка година да се почва отначало. Да, "Лестър" стана шампион и беше хубава приказка, но само веднъж. Докато "Левски" е на друго ниво, "Левски" винаги трябва да печели. Без обаче да създава илюзии."

Делио Роси похвали неколцина млади футболисти, родени 2000-2001 г. Те бяха на подготовка с мъжкия отбор, но още не са готови да дебютират на най-високо ниво, по думите на специалиста.

Над 100 подаръка и безплатни дегустации в Дните на виното

http://www.cross.bg/mall-sofia-ring-1567176.html

/КРОСС/ Изложението в Sofia Ring Mall от 9 до 11 февруари е с вход свободен Омайващо-любовно ще бъде около предстоящите празници на виното и обичта в Sofia Ring Mall, където от 9 до 11 февруари ще се състоят Дни на виното. Десет елитни изби са подготвили най-класните си напитки за станалото вече традиционно изложение, което ще е с вход свободен. В Дните на виното всеки посетител на Sofia Ring Mall може да намери своята „голяма винена любов" от специалните селекции на Villa Terres, Terra Tangra Winery, Trastena Wines, Spiritus Sanctus, EnjoyWine, винарска изба "Four Friends", Villa Vinifera, Betterhalf Garage Wines, Coravin и изба Балар. Безплатни дегустации на гроздови и малинови еликсири от различни региони и още много приятни изненади очакват гостите на търговския център в полите на Витоша. В Инстаграма на Sofia Ring Mall пък ще се разиграят над 100 „подаръка в бутилка". Не пропускайте да зарадвате сетивата си на 09 февруари от 16:00 до 20:00 ч. и на 10 и 11 февруари от 12:00 до 20:00 ч. на сцената на ниво 1 в Sofia Ring Mall. Дните на виното затвърждават мисията на мола да организира ексклузивни събития и да предоставя неповторими преживявания за своите клиенти

Цветанов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701866

Цветанов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ (Снимки)

В рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря със зам.-помощник държавния секретар на страната Матю Палмър. По време на срещата в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон бяха обсъдени въпроси на глобалната и регионалната

BCC блaмиpa Πaнoв зa ocвoбoждaвaнeтo нa Bлaxoв

https://frognews.bg/novini/bcc-blamipa-anov-ocvobojdavaneto-blaxov.html

C eдвa 4 глaca „зa“ и 10 „пpoтив“ cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC oтĸaзa нa Лoзaн Πaнoв дa ocвoбoди зaмecтниĸa мy Kpacимиp Bлaxoв. Πpeдлoжeниeтo зa нaзнaчaвaнeтo нa Cвeтлa Димитpoвa зa нoв зaм.-пpeдceдaтeл нa BKC, cъoтвeтнo, изoбщo нe бe глacyвaнo. Cлeд възoбнoвявaнe нa зaceдaниeтo ĸoлeгиятa вce пaĸ глacyвa и ocтaви пpeдлoжeниeтo зa Димитpoвa „бeз paзглeждaнe“.

Иван Митев е новият шеф на Българската минно-геоложка камара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701863

Иван Митев е новият шеф на Българската минно-геоложка камараД-р инж. Иван Митев е новият изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, съобщиха от браншовата организация, цитирана от БТА. Митев е магистър по инженерна геология и има докторантура в областта на подземното строителство. Към момента е главен асистент в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в катедра "Подземно строителство".

Насърчават притока на туристи от Израел

http://www.cross.bg/tyrizma-bulgariya-angelkova-1567175.html

/КРОСС/ „Ще бъде създадена съвместна работна група между България и Израел. Целта ѝ ще е да насърчи развитието на туризма и да увеличи пътуващите между двете държави". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с Ярив Левин, министър на туризма на Държавата Израел. Двамата разговаряха в рамките на туристическото изложение IMTM в Тел Авив, съобщават от ресорното министерство. „208 141 израелски туристи са посетили България през 2017 г. Отчитаме близо 14% ръст спрямо предходната година, каза министър Ангелкова. - Израел е важен и перспективен партньор на България". Министър Ангелкова представи пред израелския министър на туризма положителните данни за развитието на отрасъла в България. Над 8,8 млн. са чуждестранните туристически посещения за цялата 2017 г. Ръстът, който се отчита, е 7,6% в сравнение с предходната година. Общо над 630 700 повече чуждестранни посетители са дошли в България миналата година, уточни министърът. Друга тема на разговор бе реализирането на потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. СПА, уелнес и балнеотуризмът са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм, който е приоритетен за Министерството, заяви министър Ангелкова. Тя покани израелския си колега на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути". Форумът е планиран през ноември в София

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Северна Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701862

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Северна СирияСАЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и може би Русия в Северна Сирия, където изпращат военни доставки в район, контролиран от доминирани от кюрдите сили, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс. Ако САЩ заявят, че изпращат 5000 камиона и 2000 транспортни самолета с оръжия за борба срещу "Ислямска държава",

Британският бизнес плаща с 33% по-скъп ток от европейските конкуренти

https://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskiiat-biznes-plashta-s-33-po-skyp-tok-ot-evropeiskite-konkurenti-255265/

Индустрията в Европа се възползва от добре развита мрежа и възможности за трансгранична търговия, твърди доклад

Разширяват гробището в "Галата", Звездица - с нов квартал

http://www.moreto.net/novini.php?n=368554

Село Звездица ще се сдобие с нов квартал, научи Mpreto.net. Съветниците от комисията по архитектура към Общински съвет – Варна одобриха Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на близо 85 дка, с които населеното място ще бъде разширено.

На среща при Борисов са набелязани мерки за конкуренция на пазара на ток

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/06/3124919_na_sreshta_pri_borisov_sa_nabeliazani_merki_za/?ref=rss


С промени в законодателството в свободния пазар на електроенергия ще бъдат включени производителите, които досега продаваха тока си направо на Националната електрическа компания по преференциална цена. За това се разбраха на днешна среща в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и представители на национално представителните работодателски организации, съобщи след срещата председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.<br /><br />Законодателните промени ще бъдат...

Разпитаха шофьор, закарал на летището атентатора-самоубиец от "Сарафово"

http://www.cross.bg/ivanov-shofyor-byrgas-1567174.html

/КРОСС/ С разпит на свидетели в Специализирания наказателен съд продължава делото за атентата на летище Бургас. Сред изслушаните пред съда беше и таксиметровият шофьор, който е докарал на летището атентатора-самоубиец, предава БНР. Йонко Иванов е откарал на летище Бургас предполагаемия извършител час преди атентата. Мъжът, когото после видяхме на кадрите от залата за заминаващи, беше разпознат от Йонко Иванов. Според него, той го е наел в Равда, поискал е да го закара до летището. Почти не са разговаряли по пътя. Мъжът е бил около метър и 80, с нормално телосложение, с шапка и очила, с дълга коса. Според таксиметровия шофьор, идвал от Несебър и му казал, че е от Съединените щати. Иванов обясни, че не му е направило впечатление някакво особено поведение на 25-30-годишния мъж. Той не бързал, не бил притеснен. Преди Йонко Иванов показания даде и екскурзоводката, която е посрещала израелските туристи от взривения автобус. Данка Ганева е сред най-пострадалите български граждани. На 18-и юли 2012-а година при атентата на летище Бургас загина автобусният шофьор Мустафа Кьосев, петима израелски туристи, а над 40 души бяха ранени. Делото продължава.    

Рапърът Дрейк запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6701840

Рапърът Дрейк запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за синглиКанадският рапър Дрейк запази челната си позиция в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли, съобщи сайтът на изданието. Изпълнителят за втора поредна седмица е на първо място с новото си парче "God's Plan", предаде БТА. При новата подредба в класацията британският певец и автор на песни Ед Шийран също запазва втората си позиция с хита "Perfect".

Британски здравни експерти зоват пушачите да минат на електронни цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701832

Британски здравни експерти зоват
пушачите да минат на електронни цигари Само няколко седмици след като американски експерти публикуваха доклад, според който електронните цигари не вредят толкова на здравето, колкото тютюнопушенето, със същото становище излязоха и британски специалисти, цитирани от Ройтерс, съобщи БТА. За разлика от пушенето, електронните цигари крият незначителен риск за здравето,

На германската автомобилна индустрия не може да се вярва, заяви еврокомисар

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/06/3124903_na_germanskata_avtomobilna_industriia_ne_moje_da_se/?ref=rss


Европейската комисия е била "шокирана" от разкритията, че германски автомобилостроители са финансирали експерименти с обгазяване на животни, заяви еврокомисарят по предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска, цитирана от EUobserver.<br /><br />"Комисията осъжда това по възможно най-острите начини", подчерта тя пред евродепутатите в Страсбург. По думите й човек трябва да постави под въпрос етичното поведение на германската автомобилна...

Трима младежи пребиха жестоко свой връстник в Русе (Видео 18+)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701822

Трима младежи пребиха жестоко свой връстник в Русе (Видео 18+)Жесток побой нанесоха трима младежи над свой връстник в Русе в района на мола. Това стана ясно от клип, изпратен от зрител до TVN. На него се вижда как три момчета нападат друг тийнейджър и го пребиват от бой. Особена жестокост проявява едното от тях като рита в главата неведнъж поваления на земята младеж.

Кралев заяви, че бъдещето на турнира в София не зависи от Григор Димитров

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/06/3124862_kralev_zaiavi_che_budeshteto_na_turnira_v_sofiia_ne/?ref=rss


Бъдещето на тенис турнира в София ще се реши в края на следващия месец и не зависи от участието на Григор Димитров. Това обяви спортният министър Красен Кралев по време на партито на тенисистите в третото и последно по договор издание на надпреварата от категория "АТП 250".<br /><br />През март ще се проведат заключителни преговори за удължаване на договора с притежателя на лиценза за това място в календара на АТП - Dubai Duty Free. Дубайската компания се зае с...

Смешна държава, смешни телевизии, смешна полиция

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/smeshna-darjava-smeshni-televizii-smeshna-politsiia.html

Държавата е смешна, зоват в национален ефир двама младежи, които се признават за виновни за кражба от апартаменти, които са наели под наем. Нищо ново дотук, ако не отбележим и обстановката, в която се отправят тези висококвалитетни становища по вътрешнополитическите въпроси - не арестът на някое районно полицейско управление, а телевизионни студия.

Полицай е с комоцио, след като четирима нападнаха патрула му в Златарица

http://www.cross.bg/muzhe-chetirima-signal-1567173.html

/КРОСС/ Група мъже от Златарица нападнаха полицейски патрул, отзовал се на сигнал снощи. Единият от униформените е настанен в търновската болница с комоцио. Задържани са четирима души. Патрулът бил повикан по сигнал на жена, която се оплакала, че пияни мъже ритат и трошат автомобила ѝ. При появата на полицаите четирима от общо шестимата мъже не само че не се подчинили, но и ги нападнали. От ударите единият полицай е със сътресение на мозъка и ще.остане под лекарско наблюдение в близките дни.  

Как да си направим здравословни палачинки?

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6701861

Как да си направим здравословни палачинки?Искате палачинки без захар, олио, глутен и млечни продукти? Можете да ги направите само със 7 продукта – овесени ядки, бадемово мляко, банани, яйца, белтъци, бакпулвер, сол и малко кленов сироп. Банановите палачинки с овесени ядки са вкусни и както казахме, не съдържат глутен, млечни продукти и захар.

Земеделската земя привлича инвеститори с висока доходност и ниски рискове

http://econ.bg/Новини/Земеделската-земя-привлича-инвеститори-с-висока-доходност-и-ниски-рискове_l.a_i.757513_at.1.html

Ниският финансов риск и високата доходност на инвестициите в земеделска земя привлича все по-голям вложители, отчитат пазарни анализатори....

Нивите стават все по-предпочитана инвестиция заради евросубсдиите

http://www.mediapool.bg/nivite-stavat-vse-po-predpochitana-investitsiya-zaradi-evrosubsdiite-news275175.html

Увеличените евросубсидии за фермерите в комбинация с ръста на доходността от ниви спрямо изключително ниските банкови лихви и стремежът на стопаните да уедряват земите си продължават да движат нагоре пазара на земеделска земя. В резултат фермерите търсят гъвкави схеми и алтернативни начини за купуване на поземлени имоти, с които да могат да кандидатстват за подпомагане. За тази година предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. Голяма част земеделските производители търсят финансиране чрез специализирани земеделски кредити, а други се насочват към търсене на земя, която да плащат на вноски, каквато възможност дава българската компания за управление на земеделски активи "Агрион Инвест". Дружеството предлага земя в цялата страна на разсрочено плащане за срок от 3 години без първоначално самоучастие. Това сериозно облекчава по-дребните производители, които могат да уедрят земята си, без да нарушават паричните си потоци и финансово планиране. От "Агрион" уточниха, че предлагат земя на изключително атрактивни цени от 300 лв. за дка, а пълната информация за големината на парцелите, местоположението и цената им може да бъде открита на адрес: http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. "Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си", твърдят от мениджмънта на компанията. Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно и модерно земеделие. Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Комасираните имоти държат доста по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават. Експерти припомниха, че един от най-големите проблеми в българското земеделие е разпокъсаността. Земеделската земя в страната ни е около 52 млн. дка, но тя е раздробена на близо 25 млн. парчета. Средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличила тройно, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години и годишното оскъпяване да е в рамките на 4-5%. Засилен интерес към земеделска земя се наблюдава и от инвеститори, които търсят нискорискови инструменти и добра доходност за вложенията си. Все повече хора гледат на поземлените имоти като на инвестиционен актив. Земеделската земя може да донесе близо 10% доходност на година. За сравнение приходите от банковите депозити са много под 1%. Нивите са предпочитани, тъй като имат слаба зависимост от икономическите и политическите процеси и от друга страна ниска волатилност към традиционни класове инвестиционни активи. При земята не се наблюдават резки скокове и спадове както при недвижимите имоти, на каквито станахме свидетели последните години.

Единен европейски орган да извършва контрол върху храните, предлага омбудсманът

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/edinen-evropeiski-organ-da-izvyrshva-kontrol-vyrhu-hranite-predlaga-ombudsmanyt-255268/

В рамките на европредседателството ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която залага изисквания към рекламата на храни, предназначени за деца

Затвориха Айфеловата кула заради очакван обилен сняг, заледяване и ветрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701810

Затвориха Айфеловата кула заради очакван обилен сняг, заледяване и ветровеГлавната забележителност на френската столица - Айфеловата кула - бе временно затворена за туристически посещения заради очаквания в района на Париж обилен снеговалеж, се казва в днешно съобщение на официалния й сайт, цитирано от ТАСС. Само посетители, които имат резервации за ресторантите на кулата, могат да отидат там, се казва в съобщението,

Ядем двойно повече месо, отколкото плодове

http://www.moreto.net/novini.php?n=368534

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните.

ПРОРУСКА СПИРАЛА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284672_%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A0%D0%A3%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%A1%D0%9F%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9B%D0%90

 Проруската дейност в Украйна съществуваше в големи дози, години преди анексирането на Крим. Всеки нов завой позволи тест за нови механизми на сепаратизъм и нови аргументи за оправдаване на нарушаване на териториалната цялост на Украйна. В резултат на това всички събития, които изненадаха международната общност през 2014 г., не бяха нищо ново. Те бяха тествани по-рано.

Никога не е имало и никога няма да има такава страна като Украйна в историята на човечеството

На повече от един случай, Украйна се е излагала на риск от загуба на Крим и областите, които се самопровъзгласиха за републики- Донецк и Луганските. Подкрепата за проруското движение обаче никога не изглеждаше достатъчно високо, въпреки реториката на проруските групировки, която се повтаря от десетилетия.

Напрежението в сепаратистките настроения, предхождащо събитията от 2014 г., дойде през 2008 г. „Путин заплаши да привлече Крим и източна Украйна, ако Украйна се присъедини към НАТО“, съобщаваха руските медии. Руското министерство на отбраната потвърди готовността си да използва военна сила срещу съседната държава. Ръководителят на руския комитет за връзки с Общността на независимите държави (ОНД)  Алексей Островски (настоящият управител на региона Смоленск) заяви по това време: „Русия може да повдигне въпроса към коя държава Крим принадлежи. Руската федерация има правни основания да преразгледа споразуменията, направени от Хрушчов. „

Освен това през 2008 г. руското списание „Глеб Павловски“ публикува три сценария за нахлуване в Украйна. Първият бе...
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

"168 часа": Марто Дебелия дрогира проститутки, за да минат повече клиенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6697387

"168 часа": Марто Дебелия дрогира проститутки, за да минат повече клиентиКокаин е намерен при обиск на стая в хотел, където жриците му приемали клиенти Имал 7 компаньонки, които тормозел физически и психически Използването на дрога като начин за повишаване на производителността на труда въвел известният благоевградски сводник Мартин Филипов - Марто Дебелия, наричан още Министър на любовта.

Част от централния площад в Пловдив стана частен имот

http://www.cross.bg/obshtinata-minalata-godina-1567172.html

/КРОСС/ Заграждения и надпис "Частен имот" се появиха на голям парцел от централния площад на Пловдив. Заграденият парцел се намира до Централната поща в града, на същото място, където миналата година бяха съборени павилиони, съобщи БНР. Павилионите бяха принудително премахнати от общината през месец ноември миналата година. Тогава зам.-кметът по общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции Димитър Кацарски обясни, че павилионите се премахват, за да се разчисти подходът към Одеона. Преди премахването на постройките между общината и собствениците имаше многогодишен съдебен спор. Във връзка с това от общинската администрация обясняват, че съдебните процеси са завършили в полза на общината, която е собственик на терена по документи. Собствениците на павилионите са на обратното мнение - те все още твърдят, че теренът е частна собственост. Относно новите заграждения Кацарски коментира лаконично, че към днешна дата нищо не се е променило.    

В Гърция разследват политици по подозрения за подкупи от фармацевтична фирма

http://www.mediapool.bg/v-gartsiya-razsledvat-polititsi-po-podozreniya-za-podkupi-ot-farmatsevtichna-firma-news275174.html

В Атина парламентарната комисия за борба с корупцията започва разследване за корупция на висши гръцки политици. Според разследващите те са получавали пари, за да рекламират лекарства на швейцарската фармацевтична компания "Новартис". Тя пък умишлено е поддържала високи цени, а това е затруднило достъпа на хиляди пациенти до животоспасяващи медикаменти, твърдят властите. Разследването има данни, че швейцарската фармацевтична компания е подкупила лекари, висши служители в министерствата на здравеопазването и на финансите, съобщи БНР. Замесени в случая по незаконна реклама на "Новартис" са двама бивши премиери и осем бивши министри. Поради обхвата на скандала още днес разследваните започнаха да дават показания пред парламентарната комисия за борба с корупцията. Според министъра на правосъдието Ставрос Кондонис по случая има доказателства за вземане на подкупи в особено големи размери и пране на пари. Хронологията на разследването обхваща бивши правителства на социалистите и консерваторите. Всички политически фигури категорично отричат да са замесени в случая. Според опозицията от СИРИЗА използват скандала, за да компрометират политически противници.  

Бащата на 'Супершоу Невада' иска да строи нов комплекс в борова гора

https://offnews.bg//obshtestvo/bashtata-na-supershou-nevada-iska-da-stroi-nov-kompleks-v-borova-gor-674306.html

Предприемачът Димитър Станчев, продуцент на някогашното супершоу "Невада", иска да строи нов комплекс във вилна зона Килиите. Теренът е под "Беловодски път", а за целта трябва да се отсекат поне 50 дървета в борова гора, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. 

Инвеститорът имал виза за строеж, която вече е изтекла, и сега иска подновяване. Здравков обаче е против, както и кметът на район Витоша Теодор Петков, стана ясно на заседанието на комисията по екология днес.

Председателят на комисията Лорита Радева обясни, че за месец и половина Басейнова дирекция е променила становището си за терена, което наложило и експертът на общината да съгласува проекта. От РИОСВ също има становище, допълни Радева. Кметът обаче подчерта, че трябва да се поиска становище от Геозащита, защото районът е свлачищен. Улицата, по която се стига до терена, не е регламентирана, тя минава през дере, което е воден обект, коментира Здравков. 

Той подчерта, че разрешения за строеж не могат да се издават преди терените за улици да са отчуждени и станали общинска собственост. Това бе и един от мотивите екокомисията да отложи разглеждането на проекта на Станчев. 

Кметът на район Витоша пък ще трябва да направи проверка и на собствеността на улиците около терена. 

Меркел готова на болезнени компромиси за коалиционна сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6701793

Меркел готова на болезнени компромиси за коалиционна сделкаГерманската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че нейните консерватори са готови да направят болезнени компромиси, за да постигнат коалиционно споразумение със социалдемократите, което да изведе Германия от политическата безизходица, предаде Ройтерс. "Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това",

НСИ приключва проект за привеждане на информационните активи в съответствие с изискванията на Евростат

http://www.cross.bg/ypravlenie-iziskvaniyata-informatzionnite-1567171.html

/КРОСС/ Националният статистически институт приключва изпълнението на Проекта „Привеждане на информационните активи на НСИ в съответствие с изискванията на Евростат и миграция към ХЧО", финансиран по Оперативна програма „Добро управление". В края на 18 месечния срок на договора № BG05SFOP001-1.002-0008-С01, вече са изпълнени заложените основните цели и индикатори. Информационните активи на НСИ са приведени в съответствие с изискванията на стандарт БДС ISO/IEC 27001 „Системи за управление на сигурността на информацията", по отношение на осигуряване на сървърна инфраструктура, инфраструктура за съхранение на данни, софтуер за създаване и управление на резервни копия и мрежови компоненти. Общата стойност на проекта е 1 566 401.43 лв., от които 1 331 441.22 лв. европейско и 234 960.21 лв. национално съфинансиране. НСИ вече разполага с нова информационна инфраструктура в съответствие с изискванията на Евростат и стандарт БДС ISO/IEC 27001, като с това увеличава капацитета и възможностите на държавния хибриден частен облак. Подобрена е информационната сигурност. Управлението на инфраструктурата гарантира конфиденциалност и интегритет на информационните активи на НСИ и комплексно използване на събираните данни от различни източници

Лъвчетата Масуд и Терез вече са в Холандия

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/06/3124880_luvchetata_masud_i_terez_veche_sa_v_holandiia/?ref=rss


Двете малки лъвчета Терез и Масуд най-сетне са в спасителния център за диви котки в Холандия и се чувстват много добре в новия си дом, научи "Дневник". Те заминаха в неделя от зоологическата градина в София, придружени от представители на двете природозащитни организации, които ги спасиха от незаконния зоокът в Разград – Любомила Кривошиева и Марина Георгиева от фондация "Дивите животни", и Явор Гечев от "Четири лапи". Те се бориха се за живота им ежедневно и до...

"Експат" поиска от БФБ да допусне до търговия още 6 борсово търгувани фонда

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ekspat-poiska-ot-bfb-da-dopusne-do-tyrgoviia-oshte-6-borsovo-tyrguvani-fonda-255266/

След започването на търговията им на БФБ, на втори етап фондовете ще бъдат регистрирани за търговия и на други големи чужди борси

Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова

//dariknews.bg/novini/biznes/rabotodatelite-se-otkazvat-ot-iskaneto-za-ostavka-na-temenuzhka-petkova-2076972

Работодателите вече не искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. До новия развой на събитията се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с национално представителните организации. Беше решено още в началото на следващия месец да се пристъпи към законодателни про

Париж се готви за обилен сняг и ветрове, затвориха Айфеловата кула (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/parizh-se-gotvi-za-obilen-sniag-i-vetrove-zatvoriha-ajfelovata-kula-snimkivideo-2076961

Главната забележителност на френската столица - Айфеловата кула бе временно затворена за туристически посещения заради очаквания в района на Париж обилен снеговалеж, се казва в днешно съобщение на официалния й сайт, цитирано от ТАСС. img wide]32825474[/img]

Telenor и River Styxx Capital продължават преговорите за Telenor Banka

https://offnews.bg//ikonomika/telenor-i-river-styxx-capital-prodalzhavat-pregovorite-za-telenor-bank-674304.html

Telenor Group излезе с официално съобщение към медиите, че River Styxx Capital и Telenor не са получили към момента съгласието на Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за "Теленор Банка”.

Споразумението дава правото на River Styxx Capital да придобие 85% от акциите, докато Telenor запазва 15%.

Telenor стартира Telenor Banka през септември 2014 г., като първата мобилна и онлайн банка в страната, която има за цел да предложи най-съвременни и иновативни онлайн финансови услуги на гражданите на Сърбия. След три години операции, Telenor Banka има повече от 350 000 клиенти и расте.

Стратегическото партньорство обявено есента на миналата година между двете организации има за цел съществено да разшири дейността на институцията и да подобри услугите и предложенията и към пазара за нейните клиенти.

"Ние силно вярваме в потенциала на “Теленор Банка” и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор, и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на “Теленор Банка”, така и на сръбския пазар “, каза Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

"Стратегическото партньорство с River Styxx Capital е важна стъпка в кривата на растежа на “Теленор Банка”, тъй като искаме да продължим да изграждаме своя бизнес и портфолио от услуги, Telenor продължава да бъде уверена, че опитът и финансовите постижения на партньора, както и неговата репутация, ще бъдат ценен актив в бизнеса на бъдещата банка. В бъдеще ще подкрепим всяка следваща стъпка, която ще допринесе за положителното приключване на този процес ", казва Ингеборг Офтсхус, изпълнителен директор на Telenor Serbia и председател на Съвета на директорите на “Теленор Банка”.

Елвин Гури български бизнесмен от албански произход - един от създателите на известната кредитна компания „Джет Файнънс”, продадена по-късно на „БНП Париба”.

Сред бившите му работодатели са Европейската банка за възстановяване и развитие и „Прайс Уотърхаус”. Към момента е и Изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който оперира с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.

В последния месец излезе новината, че Telenor продава бизнеса си на Балканите - България, Сърбия и Черна гора, а вероятно и Унгария, на американски фонд, за сума възлизаща на 2 млрд. евро. В съобщението за сръбските медии от името на “Теленор Банка” обаче е посочено, че очакват бъдещи преговори за позитивен изход на сделката с River Styxx Capital.

Обирджиите на апартаменти се предадоха сами

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/obirdzhiite-na-apartamenti-se-predadoha-sami-6079008

Обвинените младежи за обир на апартаменти се предадоха сами, преди това обиколиха няколко медии

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване