Тайна с дъх на парфюм

https://offnews.bg//mama-nindzha/tajna-s-dah-na-parfium-675773.html

Тайната на ароматите и тяхното послание винаги е вълнувала човечеството. Създаването на парфюми е изкуство, което идва от Древна Месопотамия и Египет на фараоните. По-късно е усъвършенствано от древните римляни и от персите, които издигат в култ използването на благоухания. В наши дни Франция е несъмненият наследник на тайната на парфюма. Изисканият аромат на френски парфюм се е превърнал в изящен символ на женствеността и романтиката, но и на флирта и съблазняването. Разположен на Френската ривиера, малкият град Грас (Grasse) се счита за la capitale mondiale des parfums – световна столица на парфюмите. Любопитен факт е, че Грас и българската…

Лошото време затвори депото за боклук във Въглен

http://budnavarna.bg/30959-loshoto-vreme-zatvori-depoto-za-bokluk-vav-vaglen/

снимка: Будна Варна

Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Варна, Аксаково и Белослав, намиращо се в землището на село Въглен няма да работи днес, научи BudnaVarna.bg.

Камиони на сметопочистващите фирми няма да извозват боклук до там във връзка с влошените метеорологични условия.

Депото не работи вече втори ден заради лошото време.

Материалът Лошото време затвори депото за боклук във Въглен е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България вече не губи по 50 000 сънародници през терминал 2

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6739147

България вече не губи по 50 000  сънародници  през терминал 2 Но колко българи биха пожертвали днес живота си за род и родина?   Днешният патриотизъм е едно от най-сериозните оръжия срещу настъплението на мултикултурализма срещу християнските ценности в Европа. Пример за патриотична постъпка е единната реакция на българския народ и неговия интелектуален елит на безумието,

Лошото време отмени концерта на ВМС във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369925

Поради лошите метеорологични условия концертът на Представителния духов оркестър на ВМС довечера е отменен, научи Moreto.net. По план концертът трябваше да започне в 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ. Концертът се отменя за неопределено време, съобщиха от ВМС.

Община Бургас получава терени за доизграждане на велоалея до кв. „Сарафово“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HcIx5DdCN7A/

Правителството прехвърли безвъзмездно на община Бургас имоти – частна държавна собственост, намиращи се в кв. „Сарафово“. Терените са за изграждането на продължение на крайбрежната велоалея, свързваща Приморския парк на града с жилищния квартал, на спортни обекти и съоръжения. Общата площ на имотите е 3761 кв. м. Проектът е на общината и изпълнението му се финансира от местната власт. Целта е да се подобри градската среда и да се създадат условия за по-добър и здравословен начин на живот на населението.

Ринат преспи, за да сложат Пижо и Пенда в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6739803

Ринат преспи, за да сложат Пижо и Пенда в Пловдив (снимки)Армия от чистачи с гребла и фадрома разчистват преспи насред площад "Стефан Стамболов в Пловдив. Точно под прозореца на кмета Иван Тотев мъже и жени гребат от навалелия тази нощ сняг. На метри от тях друга група работници експонират Пижо и Пенда. Мартеницата, голяма колкото човешки бой, е опакована в найлони.

Прякото договаряне за ремонтите по границата мина в НС

http://dnes.dir.bg/news/remonti-ograda-obshtestveni-porachki-bezhanskiat-natisk-26925654

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, които позволяват ремонтите по оградата на границата да се правят с пряко договаряне

Бабиш: Нямаме намерения да анулираме сделката за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739780

Бабиш: Нямаме намерения да анулираме сделката за ЧЕЗЧешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. bTV се свърза с Бабиш по повод скандала с продажбата на ЧЕЗ – България. Въпросите ни зададоха в телефонно интервю колегите от партньорската телевизия в Чехия TV NOVA.

Стара травма отложи завръщането на Надал

https://offnews.bg//tenis/stara-travma-otlozhi-zavrashtaneto-na-nadal-675766.html

Стара травма отложи завръщането на световния номер 2 Рафаел Надал на корта.

Испанецът трябваше да играе тази нощ срещу Фелисиано Лопес в първи кръг на турнира от сериите АТР500 в Акапулко, но часове преди началния му час Матадора обяви, че се оттегля от участие в Мексико. Така той загуби 300 точки за ранглистата, тъй като преди година игра финал.

"Беше ми цел и мечта да играя на този турнир, но за съжаление почувствах болки в крака по време на тренировка", каза Надал, който не е играл състезателно от януари насам, когато се оттегли поради контузия по време на мача от 1/4-финалите на Откритото на Австралия срещу Марин Чилич. Тогава Надал получи мускулна травма на дясното бедро.

Проблемът му сега е на същото място, което показва, че не е бил долекуван. Травмата поставя под съмнение и участието на испанеца в Индиън Уелс и Маями.

Междувременно японецът Кей Нишикори приключи участието си на турнира в Акапулко след загуба в първи кръг от младия канадски тенисист Денис Шаповалов.

Японецът отстъпи на своя съперник със 7:6 (3), 3:6, 1:6. 18-годишния Шаповалов в следващия кръг ще срещне третия поставен Доминик Тийм от Австрия, който отстрани квалификант на старта.

17 см сняг натрупа в Ямбол

https://www.actualno.com/yambol/17-sm-snjag-natrupa-v-jambol-news_662146.html

По данни на Хидрометеорологична обсерватория-Ямбол към 7.00 часа тази сутрин в Ямбол е измерена височина на снежната покривка от 17 сантиметра. На места поради навявания височината на снежната покривка е по-голяма, съобщиха от общината. Община Ямбол призовава гражданите, както и собствениците на търговски обекти и офиси, да почистят подходите към сградите, за да се осигури нормално придвижване по тротоарите и уличните платна. Съгласно чл.34 от Наредба №1 на община Ямбол ръководителите на друже

Кабинетът търси концесионери за три плажа във Варна

http://clubz.bg/64818-kabinetyt_tyrsi_koncesioneri_za_tri_plaja_vyv_varna

Правителството открива процедури за предоставяне на концесии на три морски плажа в община Варна -  "Св. св. Константин и Елена - малък плаж", "Слънчев ден" и "Св. св. Константин и Елена – север".

Целта е да се осигурят водното спасяване, обезпечаването на прилежащата акватория, здравното, медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и услуги от обществен интерес.

Срокът на концесиите ще бъде 15 години, а размерът на минималното годишно концесионно заплащане е изчислено според приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

За плаж "Св. св. Константин и Елена - малък плаж" то ще бъде 21 266 лева без ДДС, за плаж  "Слънчев ден“ - 294 575 лева без ДДС, а за плаж "Св. св. Константин и Елена – север" - 57 345 лева без ДДС.

Концесионерите на морските плажове ще бъдат определени в резултат на конкурси, организирани от министъра на туризма и проведени от комисия, назначена от министър-председателя. Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразени с решение на правителството от 2016 г. за утвърждаване на минимални критерии при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Концесиите на 23 плажа и един договор за наем изтичат през тази и следващата година, като през 2018 г. изтичат договорите за плажните ивици в курортите Св. св. Константин и Елена, Албена, Слънчев ден и Ривиера и за централния плаж на Царево, както и договорът за наем на централния плаж в Приморско.

Въпреки призива на изпълнителния директор на “Албена” АД Красимир Станев управляващите да задвижат процедурите за нов концесионен конкурс за плажа на курорта, за "Албена" все още няма открита процедура, а това създава проблеми за договорите, които дружеството сключва с туроператори. Плажните услуги са включени в цените на пакетите.

Догодина изтичат концесионните договори за Златни пясъци, Кранево, Кабакум, Шкорпиловци, два от плажовете в Созопол, Приморско, Китен и Силистар.

В момента нови концесионни процедури може да се обявяват само по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но той ще действа по отношение на плажовете само до края на 2018 г. От догодина ще се дават по новия Закон за концесиите.

БСП-София: 'Да' на RDF горивото, но на площадката в Яна

https://offnews.bg//obshtestvo/bsp-sofia-da-na-rdf-gorivoto-no-na-ploshtadkata-v-iana-675764.html

Общинските съветници от групата на БСП в СОС считаме, че интегрираният проект за управление на отпадъците в София трябва да бъде завършен. Изгарянето на преработения боклук в така нареченото RDF гориво обаче не трябва да бъде в ТЕЦ "София", който се намира в широкия център на столицата.

От финансова гледна точка липсата на инсталация за горене на RDF води до големи загуби за Столична община.

Общата сума на година от извозването до циментовите заводи, изгарянето и пропуснатите ползи възлиза на около 50 милиона лева. Също така Столична община ще трябва да връща средства по европейския проект, ако инсталацията не бъде изградена, тъй като тя е третият, завършващ етап, от интегрирания проект.

След проведени консултации и обсъждания с експерти ние, общинските съветници от БСП, сме категорични, че такава инсталация трябва да бъде изградена. Считаме обаче, че мястото, което е определено за това, а именно ТЕЦ "София", не е подходящо. За него дори все още няма влязъл в сила ОВОС. По тази причина смятаме, че трябва да бъде преосмислена идеята за място за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF. Ние смятаме, че тя трябва да бъде на площадката край село Яна, местността "Садината", където е изграден заводът за преработване на битови отпадъци. Така ще бъдат съкратени транспортите разходи, както и ще бъде предотвратено допълнителното замърсяване на въздуха в София. Извозването на RDF до ТЕЦ "София" е предвидено да става с тежкотоварни камиони, което ще затруднява и без друго натовареното движение в столицата, ще разбива инфраструктурата и ще замърсява допълнително околната среда.

Нашето предложение е да бъде изграден топлопровод, който да свърже завода в местността "Садината" със съществуващата топлопреносна мрежа. По предварителни разчети това би струвало около 10 милиона лева. Единият вариант е да бъде произвеждана топлоенергия, а другият - електрическа енергия, която да бъде продавана на свободния пазар. От финансова гледна точка изграждането на топлопровод ще бъде в пъти по-изгодно за Столична община в сравнение с всекидневното транспортиране на RDF за горене в ТЕЦ "София".

Тъй като засега няма утвърдена и широко използвана нова технология и поради факта, че в Европа има над 300 такива действащи инсталации, считаме, че избраната технология е единствената възможна към този момент. Задължително условие обаче е да бъдат осигурени достатъчно качествени филтриращи инсталации, което подлежи и на допълнителен контрол. 

Заемът до 67 милиона евро, който ще бъде използван за съфинансиране на проекта, трябва да бъде съотнесен към нивото на дълга на Столична община и по никакъв начин не трябва да натоварва "Топлофикация-София" и респективно нейните потребители.

За съжаление, управляващите в Столична община за пореден път действат непрозрачно и поставят дори нас, общинските съветници, пред свършен факт. Никой от нас няма достъп и не е виждал бизнесплана на проекта. Затова ние сме категорични, че много внимателно ще следим изразходването на тези публични средства, които са предвидени за изпълнението на инсталацията!

Мъж от Монтана загина, след като бе блъснат от влак

https://www.actualno.com/crime/myj-ot-montana-zagina-sled-kato-be-blysnat-ot-vlak-news_662141.html

63-годишен мъж е загинал, след като е бил блъснат от влак. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Монтана. Инцидентът е станал вчера около 6.40 часа. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед, при който е намерен труп на мъж, на видима възраст около 60 г. В горната дреха на починалия е открита лична карта на мъж на 63 г. от гр. Монтана. При огледа е установено, че мъжът е бил блъснат от влак номер 71220, управляван от машиниста Т.А. /44 г./ от гр. Криводол. То

Весела Лечева дари велоергометър за децата от Защитеното жилище в Стражица

https://www.24chasa.bg/region/article/6739762

Весела Лечева дари велоергометър за децата от Защитеното жилище в СтражицаВесела Лечева дари велоергометър за децата от Защитеното жилище в Стражица. Специалният уред е нужен за ежедневните грижи за настанените в социалната институция, особено през зимния сезон, когато те няма как да се раздвижват навън. Народният представител от „БСП за България“ беше гост в Защитеното жилище,

Капиталовите пазари в САЩ приключиха сесията със спад

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-сесията-със-спад_l.a_i.758452_at.1.html

По време на търговията във вторник европейските и американските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Парламентът отказа да изслуша Борисов за ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/parlamentat-otkaza-da-izslusha-borisov-za-chez-news276126.html

Парламентът отхвърли предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ. Предложението беше подкрепено от 82 народни представители, 98 бяха ”против“, а 10 се въздържаха. От левицата настояха Бойко Борисов да отговори на въпросите ”кой ще гони до дупка“ и ”кой клати правителството”.   Поемала ли е българската държава ангажименти по сделката с ЧЕЗ и по какъв начин са защитени интересите на българските граждани, попита Драгомир Стойнев от БСП. ”Искаме да разберем кои са гадовете”, заяви той, Данаил Кирилов от ГЕРБ отговори, че премиерът вчера е депозирал в деловодството на парламента данни, които е получил от премиера на Чехия по казуса с ЧЕЗ. Утре ще има заседание на две компетентни парламентарни комисии по случая и там депутатите могат да зададат въпросите си към представителите на съответните органи, допълни Кирилов. По отношение на опитите за клатене на правителството погледнете около себе си, запитайте себе си и вашата парламентарна група и отговорите са налице, коментира още той. Жельо Бойчев от БСП се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и заяви, че е очаквал лично тя да подкрепи искането на левицата за изслушване на премиера. Според Бойчев Караянчева за пореден път се е подчинила на мнозинството. "Не ви отива, г-жо Караянчева", заяви депутатът. Какво трябва да се случи в държавата, за да дойде премиерът и да отговори на въпроси в Народното събрание, попита Бойчев. Дали гласувам "за" или "против" е въпрос на мой личен избор, отговори председателят на парламента.  

Бойчев: Какво трябва да се случи в държавата, за да дойде Борисов в парламента?

http://www.cross.bg/boiichev-durzhavata-borisov-1568895.html

/КРОСС/ „Как може да има доверие в една институция, която с гласуването си, отхвърли да се занимава с най-големия проблем в държавата. Очаквах от председателя на Народното събрание да подкрепи искането ни". Това обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев визирайки сделката за ЧЕЗ. В началото на днешното заседание на Народното събрание левицата внесе предложение за изслушване на премиера Бойко Борисов за случая с ЧЕЗ, което обаче бе отхвърлено от мнозинството. "Какво трябва да се случи в държавата, какъв по-голям скандал трябва да стане, за да дойде Бойко Борисов в парламента", попита Бойчев и припомни, че вчера Борисов даде пресконференция, в която обяви, че някой клати държавата и иска правителството да бъде свалено. „Вчера той в коридорите на българския парламент, каза, че има заговор и се готви преврат срещу правителството", допълни социалистът. Явно скандалът с ЧЕЗ не ви интересува, затова няма как да обясните мълчанието си досега", обърна се Бойчев към управляващите.    

Кралев за Олимпиадата: Норвежците нарушават феърплея, имаме повече медали от тях на първенства

https://www.actualno.com/moresport/kralev-za-olimpiadata-norvejcite-narushavat-feyrpleja-imame-poveche-medali-ot-tjah-na-pyrvenstva-news_662140.html

Целият отбор на Норвегия са астматици, ако сравняваме колко медала сме взели от световни и европейски първенства, мисля, че ще имаме повече от Норвегия. Така спортният министър Красен Кралев коментира представянето на българските спортисти на завършилата Зимна Олимпиада в Южна Корея. Министърът реагира остро на коментарите, че на Олимпиадата Норвегия е взела 39 медала за 30 лмн. лв. отделен бюджет, а България срещу 50 млн. лв. - нищо. "Не мога да приема въобще такива статистики. За

Разследват сделка за 1,2 млн. лева в община Перник

http://dnes.dir.bg/news/sdelka-pernik-26925551

Спецпрокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице, от която община Перник е ощетена с огромна сума.

Снимка на деня: Площад "Борис Немцов", Вашингтон

https://www.dnevnik.bg/photos/snimka_na_denia/2018/02/28/3137426_snimka_na_denia_ploshtad_boris_nemcov_vashington/?ref=rss


Руското посолство във Вашингтон се сдоби с нов адрес, въпреки че остава на същото място, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. <br /><br />Част от булевард "Уисконсин" пред посолството вчера бе официално преименувана на площад "Борис Немцов". Немцов бе един от най-ярките критици на руския президент Владимир Путин. Той бе убит близо до Кремъл преди три години. <br /><br />Миналия месец общинският съвет на Вашингтон одобри промяната след...

Затвориха пътя Дуранкулак-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369924

Временно е ограничено движението за всички автомобили по път I-9 Дуранкулак - Варна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" за Moreto.net. Причините са обилният снеговалеж, силният вятър и снегонавяванията в района.

Тежко остава положението в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739772

Тежко остава положението в РусеЗимната обстановка в Русенско остава тежка. Областният управител Галин Григоров съобщи, че заради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания са затворени за движение за всички превозни средства главните пътища Русе-Разград и Русе-Силистра, предава БТА.  Тежкотоварни камиони изчакват в колона с дължина от близо 5 км по пътя от Мартен към Русе.

2018-а е важна година за културната политика на ЕС

http://www.cross.bg/kyltyra-godina-obrazovanie-1568894.html

/КРОСС/ Министърът на културата Боил Банов откри Неформален съвет по образование, младеж, култура и спорт - "Култура", който е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Днес се провежда неформална среща на министрите на културата от ЕС. Ще бъдат разгледани две приоритетни теми от развитието на културата - едната е засилване чувството на принадлежност чрез култура, а другата е намиране пътища за развитие на потенциала на възможностите на младите хора да съдействат за укрепване на европейските ценности отново чрез култура. Втората е и мото на нашето председателство", обяви Банов преди началото на Съвета. „Сред нас освен министрите ще бъдат и Тибор Наврачич - комисар по образование, култура, младеж и спорт, и Петра Камерверт - председател на Комитета по Култура и образование на Европейския парламент. Поканил съм за лектор и Теодора Димова - известен наш писател и режисьор. Възстановяваме тези неформални съвети, защото считаме, че на тях много често могат да се поставят много по-сериозни и иновативни въпроси и да се започне тяхното реализиране", каза още министър Банов и обясни, че след края на срещата ще разведе гостите из салона на музеите в НДК. От своя страна европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич обяви, че тази година, започнала с българското председателство е важна за културата в Европа

Осъдиха арабска певица, посъветвала свой фен да не пие вода от Нил

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739758

Осъдиха арабска певица, посъветвала свой фен да не пие вода от НилЕгипетски съд осъди известна арабска певица на шест месеца лишаване от свобода и я глоби заради видео клип, в който тя съветва един от почитателите си по време на свой концерт да не пие вода от река Нил, предаде Асошиейтед прес. Шерин беше обвинена в обида към държавата, като намекнала, че река Нил е замърсена.

Парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на Борисов за сделката с ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/28/3137427_parlamentut_othvurli_iskaneto_na_bsp_za_izslushvane_na/?ref=rss


Очаквано мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката с ЧЕЗ в Народното събрание днес. За гласуваха 82 народни представители, 98 бяха против, а 10 се въздържаха.<br /><br />Социалистите поискаха Борисов да отговори кой ще гони до дупка и кой се опитва да клати правителството, след като във вторник в реакциите около сделката с ЧЕЗ министър-председателят видя ювелирна операция за повтаряне на февруарските събития от 2013 г. и...

Как ни манипулират с Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/manipulatzia-sova-haris-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-26918628

Грозно е да се използват проблеми като тези, засегнати в Истанбулската конвенция за вътрешно-политически разправии.

Снежната покривка в Пампорово достигна 150 см

https://www.24chasa.bg/region/article/6739767

Снежната покривка в Пампорово достигна 150 см

Снежната покривка в Пампорово достигна 150 см в района на кулата "Снежанка", а в зоната около "Студенец"- 120 см, информират от Планинската спасителна служба. Условията за ски са добри, отворени са 13 писти, температурата е минус 5 градуса, предава БТА. Пампорово ще отбележи националния празник и 140- годишнината от Освобождението с инициативата

Еврокомисар Тибор Наврачич: 2018 г. е важна година за културната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739763

Еврокомисар Тибор Наврачич: 2018 г. е важна година за културната политика2018 г. е важна година за културната политика. Това каза европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич преди Неформалния съвет по образование, младеж, култура и спорт - "Култура", който е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде  „Фокус“.

Eлена показва Лазаровден в програмата на Европейските дни на художествените занаяти

https://www.24chasa.bg/region/article/6739753

Eлена показва Лазаровден в програмата
на Европейските дни на художествените занаятиОбщина Елена посвещава целодневна програма на Европейските дни на художествените занаяти, които тази година ще се проведат от 26 март до 4 април в седем общини от РСО „Централна Стара планина“ - Габрово, Севлиево, Ловеч, Луковит, Тетевен, Елена и Дряново. Четвърто поредно участие има нашата страна в инициативата, като през 2018 г.

Делян Добрев: Не става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ, знаем кое е юридическото лице

http://www.moreto.net/novini.php?n=369922

„Не може да става въпрос за скрито придобиване на ЧЕЗ, защото знаем кое е юридическото лице”, каза депутатът Делян Добрев по повод скандалите с продажбата на енергодружеството. Той коментира и думите на енергийния експерт Еленко Божков, според когото зад сделката стои сянката на премиера Бойко Борисов.

Симеонов за ЧЕЗ: Гинка не знае какво е трафопост

https://www.vesti.bg/bulgaria/simeonov-za-chez-ginka-ne-znae-kakvo-e-trafopost-6079805

Готвят спешни законови промени, за да спрат сделката за продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България

Каракачанов: Държавата не може да „атакува сделката” за ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/bulgaria/karakachanov-dyrzhavata-ne-mozhe-da-atakuva-sdelkata-za-chez-6079805

Вицепремиерът заяви, че това ще се промени с поправки в Закона за енергетиката, които ще бъдат приети за седмица

Пътниците на нискотарифните превозвачи имат същите права, каза председателят на Комисията за потребителите

https://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2018/02/28/3137430_putnicite_na_niskotarifnite_prevozvachi_imat_sushtite/?ref=rss


Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични условия пътници, които считат че правата им не са удовлетворени съгласно действащия за Европейския съюз регламент, могат да претендират за възстановяване на направените допълнителни разходи за това, което им се полага – храни, напитки, настаняване, каза днес по Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.<br /><br />Пасажерите могат да се информират на какво сума...

Пет пожара гасиха варненските гнеборци за едно денонощие

http://varnautre.bg/2018/02/28/75691/%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%be%d1%80

– На 27.02. т.г., около 05:45 часа, е постъпил сигнал за това, че пред заведение, намиращо се на бул. «Сливница», гори пожар. Установено е, че е увредено витринно стъкло на самото заведение, вътре в него не са нанесени материални щети. Причините за инцидента са в процес на изясняване, като не се изключва опит за умишлен […]

Без дизелови коли в Германия. А какви са последиците?

https://petel.bg/Bez-dizelovi-koli-v-Germaniya--A-kakvi-sa-posleditsite-__253240

Съдът даде зелена светлина за най-замърсените градове Германски съд даде зелена светлина за забрана на старите дизелови автомобили в ...

БЧК - Варна раздава топли напитки в студа

https://petel.bg/BCHK---Varna-razdava-topli-napitki-v-studa__253241

Поради продължаващата усложнена зимна обстановка доброволците на Младежкия авариен екип и младежкия Червен кръст към БЧК – Варна ще раз...

Мъж нахлу в къща в село край Варна и...

https://petel.bg/Mazh-nahlu-v-kashha-v-selo-kray-Varna-i---__253242

Снимка: Булфото През месец януари е образувано досъдебно производство за кражба от частен дом, намиращ се в село Брестак. Неизвестно лиц...

Спипаха сириец с дрога във Варна

https://petel.bg/Spipaha-siriets-s-droga-vav-Varna__253243

Снимка: Булфото На 25.02. т.г., около 12:05 часа, в гр. Варна, на ул. Сава, при извършване на полицейска проверка на М.Х. (47 г.), сирийски гражданин, ...

Пожари изпепелиха заведение и апартаменти във Варна

https://petel.bg/Pozhari-izpepeliha-zavedenie-i-apartamenti-vav-Varna__253244

Снимка: Булфото Пожари изпепелиха завадение и апартаменти във Варна на 27 февруари, съобщиха от полицията. Около 05,45 часа е постъпил с...

От полицията предупреждават: Опасно надвиснали и падащи дървета дебнат варненци

https://petel.bg/Ot-politsiyata-preduprezhdavat--Opasno-nadvisnali-i-padashhi-darveta-debnat-varnentsi--__253245

Спасителните екипи във Варна са регистрирали 14 случая на техническа помощ през изминалото денонощие. 11 от тях са свързани с лошите метеор...

Зов за помощ! Юноша на Левски се нуждае от животоспасяваща операция до две две седмици

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--YUnosha-na-Levski-se-nuzhdae-ot-zhivotospasyavashha-operatsiya-do-dve-dve-sedmitsi__253247

Юношата на Левски по баскетбол и на Шампион 2006 Самуил Владимиров се нуждае от неотложна животоспасяваща операция. 18-годишният Сами е с ...

Завоят на неоосманската империя от Брюксел към Шанхай (Част I)

http://clubz.bg/64817-zavoqt_na_neoosmanskata_imperiq_ot_bryuksel_kym_shanhaj_chast_i

Навръх десетата годишнина от обявяването на независимостта на Косово (17.02.2018г.), албанският премиер Еди Рама бе на посещение в Прищина. В обръщението си към косовския парламент, министър-председателят се унесе в своя блян и речта му бързо придоби националистически полъх. Той заяви следното:

"Косово и Албания трябва да имат съвместна външна политика, не само съвместни посолства или дипломатически мисии, а защо да не споделяме и един президент като символ на националното единство и националната политика за сигурност."

Очаквано, изказването бе осъдено от албанската опозиция, САЩ, Гърция и лаконично от ЕС. Но какво поражда подобно изказване и на какво напомня то? Историко-идеологическите ценности и национализмът са рисков коз, който обаче е популярен и много ефективен на Балканският полуостров, за което свидетелства и историята. Показателно е, че втора страна членка на НАТО, след Турция, прави неприкрити намеци за преначертаване на граници, които към момента попадат в сферата на САЩ, респективно на Пакта. Изявлението напомня много на речите, държани от Ердоган в началото на „чистката” след „неуспешния” преврат през лятото на 2016 година.

За никого не е тайна, че Турция отдавна се опитва да изгради своето влияние на Западните Балкани сред мюсюлманските общности. По-лошото обаче е, че никой няма точна представа кога и как Ердоган ще изиграе картите си спрямо ЕС, посредством това влияние.Това само по себе си ще тества готовността на Съюза да се справи с новите геополитически реалности и опасността от разпада на стратегията му за региона. Самоувереността на Еди Рама обаче може да бъде тълкувана до някаква степен като знак за вече утвърденото влияние на Анкара на полуострова. Движена от идеята на неоосманизма и неговите засилващи се пориви през последните десетилетия, Турция уверено инвестираше в Албания и подпомагаше Тирана на множество фронтове, а също и значително засили военното си сътрудничество с нея.

Едва седмица преди въпросното изказване, Ердоган открито заплаши Гърция с инвазия. Неуспехите на Турция да наложи виждането си за ревизиране на Лозанския мирен договор от 1923 г. изострят тона на Анкара и по-специално на Ердоган до невиждани нива. 

"Нещата, които сме направили досега, бледнеят в сравнение с още по-големите опити и атаки, които планираме през идните дни, с волята на Аллах." 

Това бе едно от изказванията на президента от 12 февруари. На следващия ден, турски брегови кораб, се сблъска (блъсна) с патрул на гръцката брегова охрана, по крайбрежието на Имия. Две седмици по-рано, в началото на февруари, от гръцкото Министерство на отбраната заявиха, че в един ден, Турция е нарушила гръцкото въздушно пространство 138 пъти. Изострянето на тона обаче не бе широко отразено от западните медии. Всичко това се случва двадесет дни след като Турция нахлу в Африн, Сирия на 20 януари. Анкара иска да покаже, че заплахите от 2016-та година, че турците не са забравили величието на Османската империя, сега биват подкрепяни с действия. Ситуирайки се на няколко фронта, Ердоган подготвя почвата за полюсовите промени и размествания, които предстоят в идните години и в които Турция заявява, че ще има водеща роля.

Каква опасност крие това зад себе си? Турция и Гърция се присъединяват в НАТО заедно, през далечната 1952 г. и едва три години по-късно, през 1955 г., на територията на Истанбул започва т.н. „погром” срещу малцинствата. Погромът представлява оркестрирани атаки на тълпите срещу „неверниците” и тяхното имущество, като е насочен най-вече срещу гръцкото, но и изобщо останалите немюсюлмански малцинства (арменци и евреи). През 1964 година, този процес е завършен с приемането на закон, отнемащ всички права на гърци, намиращи се на турска територия и едностранното денонсиране на „Конвенцията за установяване на търговията и мореплаването” от 1930г. (За справка - броят на гърците е намален от 120 хиляди (тогава) до 2 хиляди в днешно време.) През август 1974г. Турция нахлува в Кипър за втори път, окупирайки 40 процента от острова. И в двата случая липсват каквито ѝ да е последици с изключение на протестни ноти.

В момента изниква въпросът дали при евентуални действия спрямо „спорните” гръцки острови, турската страна ще бъде санкционирана и как? След заплахите, отправени към Атина, Доналд Туск заяви, че ЕС осъжда подобни изказвания и действия, които  „пречат на добросъседските взаимоотношения”. Той допълни, че лидерите на Съюза ще решат дали предстоящата среща във Варна на 26 март изобщо ще се състои. С поведението си Турция дава знак, че предвидената среща явно не ѝ е толкова присърце, колкото Бойко Борисов се надява. Дори и да се състои, от нея не може да се очаква значим резултат, защото ЕС би трябвало да е научил урока си, че не бива да се огъва пред турската страна.

Вкопчването на Анкара във въпросните на пръв поглед ненужни острови е лесно обяснимо. Освен чисто идеологическата и историческа стойност, които те носят със себе си нещо далеч по-важно, а именно тяхната енергийна стойност. Островният диспут в Егейско море е уреден от Морската конвенция от 1982г., на която Атина се позовава, която съответно урежда статута на континенталният шелф и т.н. изключителна икономическа зона (ИИЗ). В рамките на своята ИИЗ, всяка държава има правото да застроява, експлоатира и изследва „над и под водата”, т.е. континенталния шелф.

Въпросният казус е пряко обвързан с все по-засилващите се „газови игри” развихрящи се в Средиземно море и особено около Кипър. Поради липсата на значителна ИИЗ, на турската страна й липсват възможността и контрола за участие в геополитическата надпревара. Логично тази липса лесно може да бъде компенсирана чрез превземането на островите.Към момента италианската енергийна компания „ЕНИ” и френската „Тотал” проучват блоковете в средиземно море, като същевременно ЕНИ вече оперира египетското находище „Зохр”, открито през 2015г. „Зохр” е най-голямото находище на природен газ, откривано някога в Средиземно море със залежи, оценени на 30 трилиона кубически фута  газ. След тази находка, Египет е на път да се позиционира като новият регионален енергиен хъб, нещо, за което се говори от години.

Израел е другият основен играч, след като по крайбрежията на еврейската държава бе открито подобно на египетското, масивно находище на природен газ – „Левиатан”. Никозия работи активно за проучването и разработването на своята  ИИЗ, съвместно с ЕНИ и Тотал. На 01.февруари от ЕНИ съобщиха, че са открили находище в кипърската ИИЗ, с потенциални залежи на съседното му „Зохр”. А същевременно Гърция, която работи по тези съвместни проекти от години насам, крои планове добитата енергия от вече откритите и новооткрити находища да минават през нейна територия по пътя си към Европа. Това ще се случи през газопровода EastMed, който е част от енергийният „Коридор 7”.

Всичко това обаче кара Турция да предприеме драстични действия и да използва нелепи оправдания. Още през есента на миналата 2017г., страната изпрати кораби от състава на турските ВМС, които да „наблюдават” проучването на блок 11 в кипърската ИИЗ, чиито резултати не оправдаха очакванията. В момента обаче, след новината за „потенциален удар”, турската страна извади коза с „етническите турци” и тяхната сигурност. Тъй като в очите на Анкара, техните интереси и суверенитет биват застрашени, военни кораби отново бяха позиционирани във водите на Кипър. Разбира се, всичко това се случва в грубо нарушение на международно правните норми, но така или иначе, те никога не са били спазвани от Турция, още повече от Ердоган.

На 23 февруари италианската преса съобщи, че пет военни кораба са устроили блокада около един от кипърските блокове, който е щял да бъде проучван от сонда на италианската компания. След избегнат удар и последвали заплахи за потапянето му, корабът се отправя към Мароко. Това е поредният докладван случай от компанията, в който турските ВМС пречат на работата на петролните гиганти.

Гърция трябва добре да прецени възможностите си, за да запази своите интереси и да търси сътрудничество с международната общност за разрешаване на нарастващото напрежение. Видно е, че Анкара иска не просто „парче”, а влияние в енергийните афери. Тази непредсказуема до безумие Турция няма как да бъде съюзник на ЕС. Дали изобщо срещата във Варна ще се състои, е изцяло в ръцете на Ердоган, но по-големият въпрос остава - какво би се случило при хипотетични военни действия?

Лично аз силно се съмнявам в апокалиптичните прогнози, че това би довело до евентуална Трета световна война. Но един доста по-реалистичен сценарии е задействането на процедура за изключването на Турция от НАТО, което ще бъде финалната права за страната по пътя ѝ към Шанхайската организация за сътрудничество.

---

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Уникална билкова комбинация, ликвидира последствията от трайното замърсяване на въздуха

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6738925

Уникална билкова комбинация,  ликвидира последствията от трайното замърсяване на въздухаТрайно замърсяване на въздуха се наблюдава вече целогодишно, Решението-сироп БРОНХОБИОКЛИР – новото име на познатия Бронхоклир. Твърдите прахови частици стават проблем за белите дробове на все повече хора. През зимния сезон все повече се използва твърдото гориво като източник на топлина. В резултат на това при анализ на въздуха данните показват

Преглед на икономическите теми в печата, 28 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-28-февруари_l.a_i.758450_at.1.html

"Гpeшĸи зa 3.6 млpд. лв. ca зaceчeни в oтчeтитe нa вeдoмcтвa и oбщини" Cpeд нaй-гoлeмитe нapyшитeли ca дъpжaвният peзepв и Coфийcĸият...

Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

https://www.actualno.com/business/bivsh-chlen-na-kevr-hvyrli-oshte-edna-sjanka-vyrhu-inerkom-news_662111.html

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари. Очевидно са говорили нещо, което Бойко Борисов не е счел за нужно да съобщи." Това заяви бившият член на КЕВР Еленко Божков, който беше основно лице пред медиите на комисията по времето на кабинета "Орешарски", в коментар за скандалната сделка с ЧЕЗ. "Случващото се с ЧЕЗ е трудно за приемане. Това означава непрозрачност, означава, че се

Андре Рийо в София на 16 юни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739766

Андре Рийо в София на 16 юниПървият концерт на световноизвестният цигулар Андре Рийо ще е ба 16 юни в София, зала „Арена Армеец”. Това съобщиха организаторите от "БГ Саунд Стейдж" преди минути.  Цените на билетите започват от 70 лв., а най-скъпите са 240 лв. Те вече са пуснати в продажба.  Андре Рийо идва за първи път в България,

Лоши са условията за туризъм в планините, има значителен риск от лавини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739759

Лоши са условията за туризъм в планините, има значителен риск от лавиниЛоши са условията за туризъм по високите части на планините заради значителна степен на лавинна опасност. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Лавинната опасност се е получила в резултат на по-дебелата нова снежна покривка. Ниските температури не позволяват тя да се стабилизира.

Мнозинството в НС отхвърли иска на БСП Борисов за говори за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/mnozinstvoto-othvarli-iska-bsp-borisov-govori-chez.html

ГЕРБ и ОП, които са мнозинството в парламента, отхвърлиха искане на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов по казуса с ЧЕЗ.

Парламентът отказа да викне премиера за изслушване

http://www.transmedia.bg/2018/02/28/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%b0/

Народното събрание отказа да покани за изслушване премияра Борисов за сделката с ЧЕЗ. Едва 82-ма народни представители подкрепиха това предложение, 98 гласуваха против, а 10 се въздържаха.

БСП внесе това предложение с мотива, че сделката не е прозрачна. Корнелия Нинова дори обеща да я даде на прокуратурата.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че БСП се опитва да клати правителството.

Валери Симеонов: Вече имаме ограда на границата с Турция, бежански наплив няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739755

Валери Симеонов: Вече имаме ограда на границата с Турция, бежански наплив нямаВече имаме ограда, бежански наплив няма. Никой не е преминал през последния месец. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в дебатите по промените в Закона за обществените поръчки, предаде „Фокус“. „Искаме да поправим една грешка, че не е включена поддръжката на оградата по границата в закона“, обясни той.

Присъдата срещу студентка, пържила яйца върху паметник в Украйна, не е нарушила правата й

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/28/3137414_prisudata_sreshtu_studentka_purjila_iaica_vurhu/?ref=rss


Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че осъждането на студентка за това, че пържила яйца върху военен паметник в Украйна, не е нарушило човешките й права, предаде ДПА.<br /><br />Анна Синкова беше осъдена условно на три години лишаване от свобода за това, че пържила яйца върху Гроба на незнайния воин в Киев през 2010 г. По същото време двама приятели пържили наденички върху Вечния огън на паметника. Синкова обяснила в публикуван в интернет видеозапис, на който...

20 села в Старозагорско останаха без ток заради аварии

https://www.24chasa.bg/region/article/6739754

20 села в Старозагорско останаха без ток заради аварииДвадесет села в Старозагорска област са без електричество, най-много са населените места в общините Чирпан и Братя Даскалови. Четири села са и без вода.Това съобщи за БТА областният управител Гергана Микова. Екипите на ЕВН работят по отстраняването на авариите. Към момента няма данни за бедстващи или закъсали в преспите хора.

Лазаров загатна, че Владимир Николов може да го смени във волейбола, но "когато му дойде времето"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137413_lazarov_zagatna_che_vladimir_nikolov_moje_da_go_smeni/?ref=rss


Председателят на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров отново даде знак, че Владимир Николов може да го наследи на поста.<br /><br />"Вие много надълбоко влизате. Сигурно и това ще стане, но когато му дойде времето. Нека Владо натрупа този опит, той се справя добре", каза Лазаров пред "Диема спорт".<br /><br />Той посочи, че предстоящото световно първенство за мъже през есента, на което България ще е домакин съвместно с Италия, ще е...

"Синя" и "зелена" зона в столицата отново са платени

http://www.cross.bg/bezplatni-parkirane-parkingi-1568893.html

/КРОСС/ „Синя" и „зелена" зона ще работят днес в София. Това съобщиха от пресцентъра на Центъра за градска мобилност. От ЦГМ предупреждават, че условията са зимни и призовава гражданите, които могат да не използват своите автомобили да не го правят. Буферните паркинги на метростанциите работят и са безплатни за хората, които пътуват с метрото. Основни паркинги пред големи обществени сгради също са отворени за паркиране при зимни условия. В последните два дни зоните за платено паркиране в столицата бяха безплатни, като причината бе лошото време и факта, че от общината не можеха да осигурят пълен достъп до тях, заради което се отказаха да таксуват шофьорите.

Метеоролози обявиха кога ще спре снега

http://budnavarna.bg/30957-meteorolozi-obyaviha-koga-shte-spre-snega/

снимка: Будна Варна

Метеоролозите обявиха кога ще спре снега, това научи BudnaVarna.bg.

В четвъртък се очаква валежите да спрат, температурите да отстанат отрицателни, като дневните ще са минус 5 градуса, а минималните минус 14 градуса.
В петък ще е облачно със слаби валежи от сняг, температури от минус 10 до плюс два градуса и слаб вятър от юг, югоизток.

Материалът Метеоролози обявиха кога ще спре снега е публикуван за пръв път на Будна Варна.

6-годишно българче стана световен шампион по математика в Банкок

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739751

6-годишно българче стана световен шампион по математика в БанкокБългарче в предучилищна възраст стана световен шампион в едно от най-трудните математически състезания. Това е 6-годишният Мартин Матов, който постигна успеха на олимпиадата в Банкок, предава Би Ти Ви.  Всичко започва от номерата на колите. Вместо автомобилна страст Мартин се влюбва в числата. Явява се на състезания от 4-годишен.

Закъсали коли, населени места без ток и вода и силен снеговалеж в Старозагорско

https://www.actualno.com/starazagora/zakysali-koli-naseleni-mesta-bez-tok-i-voda-i-silen-snegovalej-v-starozagorsko-news_662136.html

В цялата Старозагорска област продължава да вали сняг, предаде БГНЕС. Най-дебела е снежната покривка в община Гурково – 50 см, в общините Чирпан и Братя Даскалови – 30 см, съобщиха от областната управа в Стара Загора. В 6 общини от областта децата днес няма да учат. Затворени за учебни занятия са 68 училища. От МВР съобщават, че по пътищата има закъсали автомобили. Автомагистрала „Тракия“ е отворена в участъка, който се намира на територията на областта

Паркирането в синята и зелената зона на София вече се заплаща както обикновено

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/28/3137419_parkiraneto_v_siniata_i_zelenata_zona_na_sofiia_veche/?ref=rss


Паркирането в синята и зелената зона в София днес ще е платено както обикновено, съобщиха от Центъра за градска мобилност. В понеделник и вторник в тях се спираше безплатно, защото паркоместата не бяха почистени.<br /><br />От Центъра за градска мобилност предупреждават, че условията са зимни, и призовават гражданите, които могат да не използват своите автомобили, да не го правят.<br /><br />Буферните паркинги на метростанциите работят и са безплатни за хората, които...

Ангелкова: Очаква се 10 процента ръст на туристите тази зима

http://www.cross.bg/sezon-rust-angelkova-1568892.html

/КРОСС/ Очаква се 10% ръст на туристите през зимния сезон, което е значителен ръст спрямо рекордния сезон миналата година. „Зимният сезон върви засега изключително успешно. За 2017 г. има над 15% ръст - почти 460 хил. чуждестранни туристи са посетили страната. Имаме големи ръстове от съседите ни, които са целевите ни пазари", обяви министърът. „Бележи се ръст и на туристите от Германия", допълни тя и отбеляза, че се предвижда общо около 10% ръст на туристите този сезон. „Ключов елемент за ръста на туристите е развитието на планинския туризъм", отбеляза тя. Падналият в последните дни сняг ще удължи зимния сезон до края на април, а в началото на май започва летният сезон, отбеляза Ангелкова. Почти всички петзвездни хотели са вече резервирани за лятото, като има голям ръст на заявените полети, допълни тя. Ангелкова заяви, че този летен сезон категорично ще бъдат забранена т.нар. „щендерна търговия", но отбеляза, че няма как да се забранят павилионите. Според тези промени продаваната стока трябва да се разполага само в частните имоти и не по алеите на курортите като Слънчев бряг. Според Ангелкова проблем са частните УПИ в плажовете, където може да се разполагат павилиони. Тя допълни, че по въпроса ще се направи проверка и ще се вземат нужните мерки

Транссексуална жена похарчи над 58 000 долара, за да заприлича на дракон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739709

Транссексуална жена похарчи над 58 000 долара, за да заприлича на дракон (Снимки)Ева Тиамат Медуза, транссексуална жена от Бруни, американския щат Тексас, похарчи над 58 хиляди щатски долара, за да заприлича на дракон, пише в. "Метро". Преобразяването на Ева във влечугоподобно създание започнало, когато й била поставена диагнозата ХИВ. Тогава тя още живеела като мъж под името Ричард Ернандес.

Цените на петрола продължават да вървят надолу

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-prodyljavat-da-vyrviat-nadolu-256628/

Новите китайски и японски данни за промишлеността предизвикаха опасения за икономическо забавяне, което може да свие търсенето на петрол

Властта все пак ще се намеси в сделката за ЧЕЗ - прави спешни законови промени

https://offnews.bg//politika/vlastta-vse-pak-shte-se-namesi-v-sdelkata-za-chez-pravi-speshni-zako-675761.html

Въпреки неколкократно заявената позиция от страна на правителството, че не може да се намеси в частна сделка, каквато е тази за ЧЕЗ, сега изглежда, че целият ресурс на държавата ще бъде впрегнат покупката на електроразпределителното дружество да пропадне.

По предложение на ВМРО - Българско национално движение ще бъде редактиран Законът за енергетиката, който ще дава правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намесва сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. 

В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България.

По разпореждане на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов идеите бяха предложени от Веселинов и одобрени от коалиционните ни партньори. Те ще бъдат представени и на бъдещите заседания на съответните ресорни комисии в парламента и на останалите парламентарно представени партии, се посочва в прессъобщение от ВМРО.

Това е първата стъпка към осъществяване на сериозна прозрачност и контрол в сферата на енергетиката що се касае до стратегически инвестиции, като сделката за ЧЕЗ, която буквално носеше заплаха за сигурността на страната.

Идеята за намеса на държавата в сделката идва само дни, след като от правителствената пресслужба обявиха, че по нареждане на премиера Бойко Борисов е започнала проверка на сделката. В съобщението се посочваше

Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност.

Затвориха пътя Аксаковска панорама-Кичево

http://www.moreto.net/novini.php?n=369918

Временно е ограничено движението на всички автомобили от Аксаковска панорама до Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания, съобщиха от Агенция "Пътна инфруструктура" за Moreto.net Заради силен вятър и снеговалеж е затворен за движение на МПС над 12 тона пътят Старо Оряхово-Обзор.

Падналият тези дни сняг ще удължи зимния сезон, каза Ангелкова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/28/3137437_padnaliiat_tezi_dni_sniag_shte_udulji_zimniia_sezon/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 10% ръст на туристите през настоящия зимен сезон, "което е значителен ръст спрямо рекордния сезон миналата година". "Зимният сезон върви засега изключително успешно. За 2017 г. има над 15% ръст - почти 460 хил. чуждестранни туристи са посетили страната. Имаме големи ръстове от съседите ни, които са целевите ни пазари", каза тя в интервю за БНТ.<br /><br />"Бележи се ръст и на туристите от Германия и се...

Автобус с ученици закъса край Горнооряховско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739724

Автобус с ученици закъса край Горнооряховско селоУченически автбус е аварирал тази сутрин в района на с. Стрелец, съобщиха от полицията във В.Търново. Служители от група Спасителни дейности ще окажат съдействие, представители на БЧК ще доставят на децата топли напитки И днес остава забраната за тежкотоварни автомобили над 12 тона по направление Велико Търново -  Русе.

Падналият тези дни сняг ще удължи зимният сезон, каза Ангелкова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/28/3137437_padnaliiat_tezi_dni_sniag_shte_udulji_zimniiat_sezon/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 10% ръст на туристите през настоящия зимен сезон, "което е значителен ръст спрямо рекордния сезон миналата година". "Зимният сезон върви засега изключително успешно. За 2017 г. има над 15% ръст - почти 460 хил. чуждестранни туристи са посетили страната. Имаме големи ръстове от съседите ни, които са целевите ни пазари", каза тя в интервю за БНТ.<br /><br />"Бележи се ръст и на туристите от Германия и се...

Синът на Ратко Младич може да е кандидат за президент на Република Сръбска

https://www.actualno.com/balkani/sinyt-na-ratko-mladich-moje-da-e-kandidat-za-prezident-na-republika-srybska-news_662134.html

Дарко Младич, синът на осъдения за военни престъпления военновременен командир на босненските сърби Ратко Младич, е един от възможните кандидати за наследник на Милорад Додик като президент на Република Сръбска. Това съобщава сараевското електронно издание Klix, като се позовава на сръбски медийни доклади. Източници от Белград твърдят, че кандидатурата на Дарко Младич ще бъде издигната от Съюза на независимите социалдемократи (СНСД). Всеки друг кандидат на партията няма да гарантира победата й

Нешков: България и Македония нямат никакви спорове

https://frognews.bg/svqt/neshkov-balgariia-makedoniia-niamat-nikakvi-sporove.html

„България и Македония са единствените страни, които нямат никакви спорове и тези, които искат да ни вкарат в такива, категорично обслужват чужди интереси”, коментира журналистът Любчо Нешков пред бТВ.

Съдебната власт във Варна отново настоя за изграждането на съдебна палата

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82/

По инициатива на съдебните институции във Варна, в Окръжния съд се проведе работна среща по повод изграждане на нова съдебна палата – проблем, който от десетилетия не намира разрешение. На дискусията присъстваха Ерна Якова – председател на Районен съд-Варна, Тинка Косева – председател на Административен съд-Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна прокуратура-Варна, […]

Трима космонавти се завърнаха на Земята (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739710

Трима космонавти се завърнаха на Земята (Снимки)Космическа капсула с двама американски астронавти и един руски космонавт на борда кацна тази сутрин в Казахстан, съобщи Ройтерс. Спускането на капсулата "Союз", която върна от Международната космическа станция Джо Акаба, Марк Ванде Хай и Александър Мисуркин, бе излъчено пряко по телевизията на НАСА, предаде БТА.

Бургаска област в снежен капан, затвориха и пътя Несебър-Обзор

https://www.24chasa.bg/region/article/6739696

Бургаска област в снежен капан, затвориха и пътя Несебър-ОбзорБургаска област се оказа в снежен капан, след като повечето пътни артерии към нея в момента са затворени.  Рано тази сутрин бе затворена АМ  "Тракия" от Карнобат до Бургас заради силни снегонавявания, вече е спряно движението и по пътя Несебър-Обзор.  Непроходими са и участъците  Средец-Елхово и Миролюбово-Изворище-Каблешково.

Хранителен режим помага срещу депресия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/hranitelen-rezhim-pomaga-sreshtu-depresiia-6079801

Диетата DASH, за която бе установено, че намалява високото кръвно налягане и нивото на лошия холестерол, може също да понижи риска от депресия

Тръмп е платил повече за реклама във Facebook от Хилари Клинтън

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/trymp-e-platil-poveche-za-reklama-vyv-facebook-ot-hilari-klintyn-256618/

След известни спорове по темата социалната мрежа даде повече подроности за рекламата около изборите за президент на САЩ

Спасиха двама туристи в Пирин

https://www.actualno.com/society/spasiha-dvama-turisti-v-pirin-news_662133.html

Екипи на Планинската спасителна служба са оказали помощ на двама туристи в Пирин. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. В акцията са участвали около 8 души от базата на ПСС в Банско, както и спасители от Разлог. По първоначална информация около 20.15 часа вчера момче и момиче подават сигнал, че са закъсали на път за хижа "Яворов" и спасителите им помагат да стигнат до там. Акцията е приключила успешно около 02.00 часа.

Веселин Марешки: Не водя преговори за влизане в управлението

http://clubz.bg/64816-veselin_mareshki_ne_vodq_pregovori_za_vlizane_v_upravlenieto

"Воля" не води преговори за влизане в управлението. Това заяви лидерът на партията Веселин Марешки. Така той коментира появилите се спекулации, че неговата формация може да замени "Атака" в управляващото мнозинство. Те бяха изказани от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това доведе до искане на неговата оставка от страна на "Атака".

Според Марешки все повече партии смятат "Воля" за естествен партньор, тъй като тя била последователна в своите действия. Това водело и до по-голямо доверие от страна на гражданите. Той изтъкна, че в този парламент партията няма да влиза в никакво управление. Допусна това да стане след следващите избори. Преди това обаче "Воля" трябвало да се пребори по-успешно с "фалшивите новини" за нея и да постигне по-добър изборен резултат.

Според Марешки Сидеров показва "лабилно политическо поведение".

"Такива човечета нито могат да ни свалят цената, нито да я повишат", коментира той.

И допълни, че "Атака" няма достатъчно депутати дори за собствена парламентарна група.

Марешки каза, че не познава собственичката на фирмата "Инерком" Гинка Върбакова, чието име стана популярно покрай сделката за собствеността на ЧЕЗ. Той обаче призова за уважение към нея. Марешки обясни, че би влязъл във властта при ясен ангажимент за борба с картелите.

През последните месеци депутатите на "Воля" на няколко пъти подкрепиха управляващите при важни гласувания в пленарната зала.

ЧЕЗ ще внесе заявление за промяна на цените за разпределение на електрическа енергия

http://www.cross.bg/elektricheska-energiya-regylirane-1568891.html

/КРОСС/ В изпълнение на чл.З6а, ал.1 от Закона за енергетиката и чл. 46 от Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическа енергия „ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява своето намерение да внесе не по-късно от 31 март 2018 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за промяна на цени на услугата „разпределение на електрическа енергия" за първата ценова година от петия регулаторен период, считано от 01.07.2018 г. Това съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Ценовото заявление за утвърждаване на цени за достъп до и пренос през електроразпределителната мрежа ще бъде изготвено в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката, Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическа енергия и Правилата за търговия с електрическа енергия. С изготвеното предложение, Дружеството цели да осигури сигурност на снабдяването и качествена услуга на своите клиенти, намаляване на технологичните разходи и осигуряване на необходимите средства за развитие и разширяване на мрежата. За първата ценова година Дружеството очаква да пренесе през разпределителната си мрежа над 9 385 737 МВтч електрическа енергия до крайни клиенти. Съгласно приетия подход за регулиране на електроразпределителните дружества в Наредба № 1 и чл. 31, т

Изтече срокът, който МВР и МРРБ имаха за проверка на "зебрите" в страната

https://www.actualno.com/society/izteche-srokyt-kojto-mvr-i-mrrb-imaha-za-proverka-na-zebrite-v-stranata-news_662130.html

Изтича крайният срок за възложената проверка на пешеходните пътеки в цялата страна, предаде БГНЕС. На 28 февруари изтича двумесечният срок, в който трябва да са ясни резултатите от проверката за съответствието на пешеходните пътеки в страната с нормативните изисквания, възложена от прокуратурата на органите на МВР и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Проверката трябва да установи и местата, където пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в от

Мнозинството в парламента реши Борисов да не отговаря кого ще гони до дупка

https://offnews.bg//politika/mnozinstvoto-v-parlamenta-reshi-borisov-da-ne-otgovaria-kogo-shte-goni-675757.html

Мнозинството в парламента отхвърни искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от депутатите заради скандала с сделката за продажбата на ЧЕЗ. 

За предложението на социалистите гласуваха 82 народни представители, против бяха 98, а 10 се въздържаха.

Социалистите мотивираха искането си с това, че депутатите имат право да получат отговори за сделката и обяснение за вчерашното изказване на премиера. 

"Вчера премиерът беше изключително изнервен. Искаме да дойде да отговори на въпросите - а именно кой ще гони до дупка, кои са те", обясни депутатът от БСП Драгомир Стойнев и настоя народните представители да чуят отговорите лично от Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че в момента няма причина премиерът да идва по темата в парламента и добави: "а по отношение на опитите за клатене на правителството - погледнете около себе си, запитайте себе си, отговорите са налице".

Той добави, че утре ще има съвместно заседание на комисиите по енергетика и за специалните служби, на което народните представители ще получат необходимата информация по сделакта за ЧЕЗ. 

След решението на депутатите Борисов да не идва в Народното събрание, социалистът Жельо Бойчев се обърна и към председателя на парламента Цвета Караянчева, като я обвини, че обслужва интересите на мнозинството. 

"Какво трябва да направя, за да дойде Борисов? Вчера той каза, че има заговор срещу правителството... да оставим настрана, че вие очевидно стоите зад тая сделка", каза той.

Председателят на парламента отговори на тази нападка към управляващите с думите: "Аз лично ли?".

В този момент в пленарната зала влезе вицепремиерът Валери Симеонов, който целуна ръка на Караянчева.

Инж. Славчев: Прокуратурата да провери съдружниците на Гинка

http://dnes.dir.bg/news/sdelkata-chez-26925462

Прокуратурата да провери Бентлито, активите и съдружниците на Гинка Върбакова, заяви общинският съветник от Политическа група 5 Симеон Славчев.

ЕС ще действа, ако САЩ въведат вносни мита за стоманата, предупреди Германия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/28/3137399_es_shte_deistva_ako_sasht_vuvedat_vnosni_mita_za/?ref=rss


Министрите на търговията от Европейския съюз се споразумяха вчера, че ще отговорят с контрамерки, ако САЩ наложат вносни мита върху стоманата и алуминия, съобщи германският заместник-министър на икономиката Матиас Махниг, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Той каза, че въвеждането на мита е несъвместимо с правилата на Световната търговска организация (СТО) и не може бъде оправдано с мотиви за националната сигурност.<br /><br />Казвам, че подготвяме всички опции,...

Из "секретните" данни за ЧЕЗ: БСП пита защо Банката за развитие е излъгала

http://clubz.bg/64815-iz_sekretnite_danni_za_chez_bsp_pita_zashto_bankata_za_razvitie_e_izlygala

Обяснение от държавната Българска банка за развитие "защо излъга, че няма отношение към сделката за ЧЕЗ" и създаване на анкетна комисия за продажбата на електроразпределителното дружество на "Инерком" на Гинка Върбакова поискаха депутати от БСП.

Представители на левицата обявиха пред медиите в парламента, че Бойко Борисов се е подиграл с Народното събрание и с хората, след като вчера заведе в секретното деловодство на парламента информацията, предоставена му от чешките власти по сделката след разговор с премиера Андрей Бабиш.

"Току-що се връщаме от секретното деловодство. Там има един хвърчащ лист, без подпис и печат, в който няма нищо, ама абсолютно нищо секретно. Настояваме грифът на тази информация да падне и тя да бъде представена утре на изслушването на институциите за сделката за ЧЕЗ", заяви депутатът и зам.-председател на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

От БСП настояват в писмо до председателя на комисията по енергетика Делян Добрев на изслушването да бъде повикано и ръководството на ББР. В неделя оттам с официално съобщение заявиха, че нямат нищо общо със сделката. В чешката медия "Лидове новини" обаче се появи информация, че държавната българска банка е заявила интерес към рефинансиране на съществуващ заем на "ЧЕЗ-България". От думите на Бойчев днес се разбра, че това е потвърдено в засекретения от Бойко Борисов документ. 

"Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова. За нас поведението на г-н Борисов е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или обратното, ако той не е знаел, мястото му не е там. Настояваме Българската банка за развитие да присъства на заседанието на Комисията по енергетика и да обясни защо излъга, че няма отношение към сделката с ЧЕЗ", каза още социалистът.

Делян Добрев обаче обяви, че няма как да кани Българската банка за развитие и въобще която и да било банка, защото в документа били споменати три банки. И призова от БСП да ги обявявят всичките, щом вярват, че документът, предоставен от Борисов, не трябва да е секретен.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че на изслушването в комисията по енергетика утре освен институциите са поканени и представители на купувача на "ЧЕЗ-България" - г-жа Гинка Върбакова. Добрев изрази надежда тя да дойде в Народното събрание, за да може да й бъдат зададени всички въпроси.

От БСП казаха още, че ще подготвят и те законови промени, с които "да се защити националният интерес" в енергетиката. Левицата продължава да настоява държавата да откупи акции на "ЧЕЗ-България" и да помисли за собствеността на електроразпределителните дружества.

С подобно предложение - държавата да придобие дялове от ЕРП-ата, вчера излязоха и от "Обединените патриоти" - коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. 

 

50 жертви на грипа в Чехия

https://www.actualno.com/europe/50-jertvi-na-gripa-v-chehija-news_662132.html

Епидемията от грип в Чехия стана причина за смъртта на 50 души за 3 седмици. Според националната иформационна агенция ЧТК, която цитира официални данни на Държавния институт по здравеопазване, 43-ма от 50-те са хора на над 60-годишна възраст. Общо 199 души са били приети в болница. За избухването на епидемията здравните власи предупредиха в началото на февруари, предаде БГНЕС. Според прогнозите на Държавния институт по здравеопазване епидемията ще продължи още няколко седмици, но пикъ

Автобусите във “Владиславово” с крайна спирка до пазара заради виелицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=369916

Заради леда и снежната виелица тази сутрин, автобусите на градския транспорт във варненския квартал “Владиславово” няма да се качват до обръщача на бл. 407, а ще завъртат до пазара. Колите не са тежки и не могат да изкачат баира на бул.

Почина Кини - Магьосника от Испания

http://clubz.bg/64814-pochina_kini_magosnika_ot_ispaniq

Знаменитият испански футболист от близкото минало Енрике Кастро, известен повече като Кини, почина от инфаркт, съобщиха медиите в иберийската страна.

Той бил покосен на метри от дома си в Хихон - града, в чийто отбор започна и завърши славната си кариера. Звездата угасна на 68-годишна възраст.

Наричаха го Магьосника

Кини е смятан за един от най-добрите нападатели в историята на Испания. Печелил е 5 пъти наградата "Пичичи" за голмайстор на първенството. Поради техниката му го наричаха Магьосника.

Започва да играе професионален футбол в "Спортинг" (Хихон) през 1968 г. А през 1980 г. преминава в гранда "Барселона" и играе рамо до рамо със звезди като Алан Симонсен, Бернд Шустер и Диего Марадона. Макар и 31-годишен, Кини много бързо се вписва в състава на каталунския тим. През 1984 г. се завръща в родния си "Спортинг", където завършва кариерата си три години по-късно.

Участва на световните първенства през 1978 и 1982 г. и на европейското през 1980 г.

Смъртта на Магьосника предизвика вълна от съболезнования от известни имена в испанския футбол.

Най-вълнуващото послание към покойника отправи Давид Вия - голмайстор за всички времена на националния отбор на Испания, също започнал кариерата си в "Спортинг".

"Спомням си, че поиска от мене един ден да стана по-добър нападател от теб, и те моля да ми простиш, че не успях, но работата е там, че това е мисия невъзможна за всеки нападател, който иска да опита", написа Вия в туитър.

Отвличането

Най-известният епизод от футболната кариера на Кини е неговото отвличане. Това се случва само 6 дни след неуспешния опит за военен преврат в Испания на 23 февруари 1981 г., когато самият крал Хуан Карлос доброволно става заложник на метежниците.

Кини е похитен от безработни механици от Сарагоса. За освобождаването му те искат откуп от 100 милиона песети, равняващи се днес на 600 000 евро. Година по-рано отборът на "Барселона" е купил футболиста от "Спортинг" за 82 милиона песети (493 000 днешни евро).

Звездата е похитен на излизане от "Камп Ноу", където е вкарал два гола за победата с 6:0 над срещу гостуващия "Еркулес", заплашен с пистолет и принуден да се качи в микробус без прозорци. 

Липсата на Кини е усетена едва на другия ден. Започват преговори с похитителите, които продължават 22 дни. Те се водят лично от Хосе Кодерк - по онова време граждански губернатор на провинция Барселона.

(В края на 90-те години на ХХ век Кодерк бе посланик в България. А на среща с актива на СДС в Ловеч външната ни министърка по онова време Надежда Михайлова го обяви за седесар. Дипломатът почина през 2005 г.)

Футболистите на "Барселона" губят два ключови мача и съответно шансове за титлата. Те обаче не са в състояние да играят, а ги интересуват единствено животът на Кини и дали няма да са следващите.

Похитителите дават номера на банкова сметка в Швейцария. По изключение властите в Берн вдигат временно банковата тайна и така е разкрита идентичността на един от похитителите. Заловен е в момента, в който идва да прибере преведените пари.

А Кини е освободен след щурм на работилница, намираща се в мазе в Сарагоса. И прощава на похитителите.

Отрязаха БСП Борисов да каже кои ”гадове” клатят кабинета

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-bsp-sdelkata-chez-26925430

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ.

ЕЦБ остави банка в Латвия да фалира заради пране на пари

http://clubz.bg/64813-ecb_ostavi_banka_v_latviq_da_falira_zaradi_prane_na_pari

Третата по активи банка на Латвия - ABLV, ще бъде закрита заедно със своята дъщерна банка в Люксембург. Решението е на Европейската централна банка (ЕЦБ), която посочва и причината - пране на пари от Русия и други бивши съветски републики. ЕЦБ, която надзирава банките в еврозоната, няма да се възползва от Единния механизъм за преструктуриране (ЕМП), чиято цел е да осигури организирано преструктуриране на неплатежоспособни банки, като разходите за данъкоплатците и реалната икономика бъдат сведени до минимум.



По информация на американското министерство на финансите през латвийската банка от 2010 година досега са минали милиарди долари съмнителни капитали. Източникът на парите била севернокорейската ядрена програма, както и Азербайджан, Русия и Украйна. Наред с това централната банка на Латвия, ръководена от разследвания по обвинения в корупция гуверньор Илмар Римшевич, оказвала помощ на ABVL, като купила ценни книжа за 13 милиона долара.

Заради всичко това Европейският надзорен механизъм определи съществуването на банката като "неотговорящо на обществения интерес" и препоръча затварянето й.

ABLV в момента няма достатъчно средства, за да се справи с масовото теглене на депозити от вложителите си. От 13 февруари т.г., когато обвиненията към банката станаха обществено достояние, вложителите са изтеглили над 1.6 милиарда евро. 

В момента банката може да събере едва 86% от сумата, необходима за изплащането на сметки и депозити. Затова от 18 февруари й е забранено да извършва плащания в евро. Клиентите на банката ще получат суми до гарантираните от закона 100 000 евро, всички средства над тази сума се губят. 

Освен този скандал банковата система на Латвия е разтърсена и от случващото се с осмата по активи банка в страната - Norvik bank. Гражданите и фирмите започнаха да изтеглят влоговете си и за няколко дни бяха опразнени сметки за над 43 милиона евро. Основен акционер в тази банка е британският гражданин от руски произход Григорий Гуселников. Именно Гуселников обвини управителя на централната банка на Латвия Римшевич, че го е изнудвал за подкупи чрез други лица.

Банката не е случайна, заместник-председател на съвета на директорите на Norvik bank е бившият секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Гуселников е мажоритарният собственик на банката и обвиненията му, заради които Римшевич беше задържан, а офисът и домът му обискирани, предизвикаха огромен скандал в Латвия. Като шеф на централната банка Римшевич е преживял няколко правителства.

За да се отърси от подозренията, че латвийски банки служат за пране на пари и съмнителни операции, банковите власти в Латвия наложиха глоби на три финансови институции, които са имали сметки, свързани с финансова измама в Молдова от 2014 г. в размер на $1 млрд. През миналата година пък пет банки в прибалтийската държава се съгласиха да платят глоби за това, че не са успели да извършат необходимите проверки и да съберат достатъчно информация за трансакции и бенефициенти по сделки, свързани със Северна Корея.

Кметът на русенската община Сливо поле: Бедственото положение остава в сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739695

Кметът на русенската община Сливо поле: Бедственото положение остава в силаБедственото положение в общината остава в сила. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. „Обстановката стана по-сложна от преди. В момента сме в бедствено положение, защото имаме населени места, до които не може да се стигне. Машините работят, но така или иначе пътят не е отворен.

Разследват бивш кмет на Перник за неизгодна сделка за над 1 милион лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739694

Разследват бивш кмет на Перник за неизгодна сделка за над 1 милион леваСпециализираната прокуратура разследва бивш кмет на Перник и негов предшественик за сключена неизгодна сделка за 1 258 260 лева. Това съобщиха от прокуратурата. Разследването е започнало след доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на общината в периода 2011- 2016 г. Според прокуратурата сделката била сключена през 2014 година.

Обещанието е изпълнено: Спецпрокуратурата влезе и в Община Перник

http://www.cross.bg/pernik-obshtinata-obshtina-1568890.html

/КРОСС/ Покрай случая с кмета на Септември Марин Рачев, срещу когото бяха повдигнати две обвинения, а в общината бе извършена показна акция, от Специализираната прокуратура обещаха, че много скоро ще се заемат и с други градски управи. И обещанието вече е изпълнено. Спецпрокуратурата разследва Община Перник и вече изземва документи и извършва обиски, включително в жилища и в офиси на фирми. Арестувани са бившият кмет на общината Иван Иванов и още един кмет. Разследването е за случай от 2014 г. за възложена поръчка за сметосъбиране. Ето и какво съобщиха от Специализираната прокуратура: Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда - престъпление по чл. 220 ал.1 от НК. Законен повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016 г. Установено е до момента, че на 09.09.2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева

Обещанието е изпълнено: Спецпрокуратурата влезе и в Община Перник

http://www.cross.bg/pernik-obshtina-smetosubirane-1568890.html

/КРОСС/ Покрай случая с кмета на Септември Марин Рачев, срещу когото бяха повдигнати две обвинения, а в общината бе извършена показна акция, от Специализираната прокуратура обещаха, че много скоро ще се заемат и с други градски управи. И обещанието вече е изпълнено. Спецпрокуратурата разследва Община Перник и вече изземва документи и извършва обиски, включително в жилища и в офиси на фирми. Разследването е за случай от 2014 г. за възложена поръчка за сметосъбиране. Ето и какво съобщиха от Специализираната прокуратура: Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда - престъпление по чл. 220 ал.1 от НК. Законен повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016 г. Установено е до момента, че на 09.09.2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева. Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия

Ангелкова: Общо 102 туроператора са заличени от регистъра

https://www.actualno.com/politics/angelkova-obshto-102-turoperatora-sa-zalicheni-ot-registyra-news_662127.html

Общо 102 туроператора са заличени от регистъра, защото са с изтекла застраховка. Toва заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че контролът по отношение на туроператорите и агенциите е засилен и те са подложени на щателни проверки. "Броят на регистрираните агенции и туроператори е над 3000", заяви в ефира на БНТ Ангелкова. По думите й има много, които са некоректни.  "Зимният сезон върви изключително успешно. За декември месец 2017 имаме 460 000 чуждес

Пътищата в Силистренско проходими при зимни условия с някои ограничения

https://www.24chasa.bg/region/article/6739692

Пътищата в Силистренско проходими при зимни условия с някои ограничения Към момента всички пътища в Силистренска област са проходими. Ограничение има за тежкотоварни автомобили над 12 тона по направление Русе, а за Добрич и Шумен е разрешено до 3,5 тона. Пътищата са проходими при зимни условия. За Добрич се минава през Войново. Чисти се отсечката Зафирово-Сокол-Главиница и не е препоръчително движението по този

БЧК – Варна осигурява топли напитки в студеното време

http://budnavarna.bg/30955-bchk-varna-osiguryava-topli-napitki-v-studenoto-vreme/

снимка: Будна Варна

БЧК – Варна осигурява топли напитки в студеното време, научи BudnaVarna.bg.

Инициативата ще се проведе днес в района на Община Варна от 13:30 часа.

За гражданите, които не могат да отменят пътуванията си с влак, БЧК –Варна е осигурила топли напитки и в чакалнята на Гаровата служба на Червения кръст на ЖП гара – Варна всеки работен ден в рамките на работното време на службата от 8:00 до 12:00 и от 12:30 до 16:00 часа.

При задържане на ниските температури, кампанията ще се проведе и утре – 1 март, отново в 13:30 часа.

Материалът БЧК – Варна осигурява топли напитки в студеното време е публикуван за пръв път на Будна Варна.

П О З И Ц И Я

https://frognews.bg/novini/lllglglg.html

на общинските съветници от групата на БСП в СОС по изграждането на инсталация за горене на RDF в ТЕЦ ”София”.

Кратки новини: Засилва се контролът върху язовирите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137409_kratki_novini_zasilva_se_kontrolut_vurhu_iazovirite/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Засилва се надзорът над язовирите<br /><br />По разпореждане на министъра на икономиката Държавната агенция за метрологичен и технически надзор засилва екипите, които контролират язовирите и съоръженията към тях. Правят се и извънредни инспекции на проблемните водоеми, съобщава ведомството....

БСП София: Изгарянето на преработения боклук не трябва да е в ТЕЦ "София"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739683

БСП София: Изгарянето на преработения боклук не трябва да е в ТЕЦ "София"Общинските съветници от групата на БСП в СОС считаме, че интегрираният проект за управление на отпадъците в София трябва да бъде завършен. Изгарянето на преработения боклук в така нареченото RDF гориво обаче не трябва да бъде в ТЕЦ "София", който се намира в широкия център на столицата, гласи позиция на БСП София относно проект за управление на

Кратки новини: ДПС били притеснени от несигурността и скандалите в страната

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137409_kratki_novini_dps_bili_pritesneni_ot_nesigurnostta_i/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />ДПС били притеснени от несигурността и скандалите в страната<br /><br />Несигурността в страната, която се поражда от серията скандали между институциите, притеснява ДПС, каза днес по БНТ депутатът от движението Рамадан Аталай. Темата е била обсъждана на снощната среща с почетния председател на...

От последните минути! Тежка катастрофа с три автомобила и пострадал край Образцов дом във Варна

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Tezhka-katastrofa-s-tri-avtomobila-i-postradal-kray-Obraztsov-dom-vav-Varna__253233

Тежка катастрофа с три автомобила е станала на кръстовището около Образцов дом по бул. "Владислав Варненчик" във Варна, съобщиха за Varna24.bg ...

6-годишно българче стана световен шампион по математика

https://petel.bg/6-godishno-balgarche-stana-svetoven-shampion-po-matematika__253235

Снимка: bTV Българче в предучилищна възраст стана световен шампион в едно от най-сложните математически състезания. Това е 6-годишният М...

Стана ясно колко време ще отсъства Неймар

https://petel.bg/Stana-yasno-kolko-vreme-shhe-otsastva-Neymar__253236

Неймар е със счупен крак и няма да играе между шест и осем седмици, заяви бащата на футболиста на Пари Сен Жермен и бразилския национален ...

Започва се! ЧЕЗ внася в КЕВР искане за промяна на цените на тока от 1 юли 2018 г.

https://petel.bg/Zapochva-se--CHEZ-vnasya-v-KEVR-iskane-za-promyana-na-tsenite-na-toka-ot-1-yuli-2018-g-__253234

Снимка: Булфото „ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява своето намерение да внесе не по-късно от 31 март 2018 г. в Комисията за енергийно и ...

УЕФА смени формата на ШЛ - българският шампион с "втори шанс" и при най-големия провал

https://petel.bg/-UEFA-smeni-formata-na-SHL---balgarskiyat-shampion-s-vtori-shans-i-pri-nay-golemiya-proval__253237

УЕФА наложи промени във формата на Шампионската лига и Лига Европа, които ще влязат в сила от следващия сезон. В групите на най-престижния ...

Снимка от тежката верижна катастрофа до Образцов дом във Варна

https://petel.bg/Snimka-ot-tezhkata-verizhna-katastrofa-do-Obraztsov-dom-vav-Varna__253238

Снимка "Петел" Тежка катастрофа с три автомобила е станала на кръстовището около Образцов дом по бул. "Владислав Варненчик" във Варна, ст...

Стана ясно какви са шансовете на Дани Кики да играе срещу Етър

https://petel.bg/Stana-yasno-kakvi-sa-shansovete-na-Dani-Kiki-da-igrae-sreshhu-Etar__253239

Шансовете на Дани Кики да запише дебют за Черно море в съботното гостуване на Етър са 50 на 50. Това съобщи за „Петел” Илиан Илиев. Както е и...

ОД на МВР - Варна набира полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369907

ОД на МВР - Варна приема документи на кандидати по конкурс за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР – Варна на вакантни младши изпълнителски длъжности „полицай-старши полицай“. Това съобщиха от пресцентара на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Стойнев: Борисов да каже кого ще гони до дупка и кой клати правителството

http://www.cross.bg/stoiinev-borisov-goni-1568889.html

/КРОСС/ Премиерът трябва да отговори кои ще гони до дупка и кой клати правителството. Това обяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев в процедура от трибуната на Народното събрание във връзка с постъпилото предложение от БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ, предава„Фокус". Въпросното предложение бе отхвърлено от депутатите, а репликата на Стойнев бе и по повод на репликата на Борисов от вчера, че същите, които са свалили първото му правителство, сега се опитват да го сторят отново, но сега той ще ги "гони докрай". „Считаме за най-нормално министър-председателят да дойде в Народното събрание. Ние сме парламентарна република и съответно всяка една парламентарна група има право да задава въпроси", каза Стойнев. По думите му, ако за управляващите скандалът с ЧЕЗ не е проблем, за гражданите е. Стойнев поиска министър-председателят да отговори на въпроси, свързани с ЧЕЗ. „Министър-председателят бе изключително изнервен и затова искаме днес по един културен начин да отговори на въпросите", коментира Стойнев. Той цитира министър-председателя Бойко Борисов, който вчера каза: „Ще ги гоня до дупка"- „Кого ще гони, кой клати правителството? Кои са те?", попита заместник-председателят на ПГ на „БСП за България".

Стойнев: Борисов да каже кого ще гони до дупка, кой клати правителството

http://www.cross.bg/stoiinev-goni-borisov-1568889.html

/КРОСС/ Премиерът трябва да отговори кои ще гони до дупка и кой клати правителството. Това обяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев в процедура от трибуната на Народното събрание във връзка с постъпилото предложение от БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ, предава„Фокус". Въпросното предложение бе отхвърлено от депутатите, а репликата на Стойнев бе и по повод на репликата на Борисов от вчера, че същите, които са свалили първото му правителство, сега се опитват да го сторят отново, но сега той ще ги "гони докрай". „Считаме за най-нормално министър-председателят да дойде в Народното събрание. Ние сме парламентарна република и съответно всяка една парламентарна група има право да задава въпроси", каза Стойнев. По думите му, ако за управляващите скандалът с ЧЕЗ не е проблем, за гражданите е. Стойнев поиска министър-председателят да отговори на въпроси, свързани с ЧЕЗ. „Министър-председателят бе изключително изнервен и затова искаме днес по един културен начин да отговори на въпросите", коментира Стойнев. Той цитира министър-председателя Бойко Борисов, който вчера каза: „Ще ги гоня до дупка"- „Кого ще гони, кой клати правителството? Кои са те?", попита заместник-председателят на ПГ на „БСП за България".

Зарков: Още днес правителството да каже, че не приема сделката с Гинка

https://offnews.bg//politika/zarkov-oshte-dnes-pravitelstvoto-da-kazhe-che-ne-priema-sdelkata-s-g-675759.html

„Правителството трябва още днес да даде ясен знак, че не приема сделката на ЧЕЗ, а не да търсят зад нея теории на конспирациите и сценаристи, защото не е БСП тази, която стои зад Гинка Върбакова. Не БСП дава гаранции за тази сделка, и не е БСП свързана с офшорни фирми, които искат да завземат една трета от електроснабдяването в България.” Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков.

Той препоръча на ГЕРБ да оставят политиканстването след спирането на сделката.

„Ако сделката се случи, фирмата която купува ЧЕЗ ще задлъжнее с 500 млн. Има два сценария за покриването на тази сума - или ще идат на гърба на потребителите, или това предприятие ще фалира, с последиците, които ще доведе това за 3 милиона българи”, уточни Крум Зарков.

Той припомни, че когато в началото на годината у нас беше чешкият премиер, беше обявено, че една от темите, които той ще обсъжда с българския си колега е - ЧЕЗ. След срещата на двамата премиери, обаче, е нямало никаква информация по темата.

„БСП реагира веднага след като ЧЕЗ излезе с прессъобщение, че е избрало за купувач фирмата „Инерком”. Премиерът на Чехия каза, че е шокиран, а нашият заговори за конспирации и сваляне от власт. В момента, ключовият въпрос е, ще я има, или не, тази сделка”, категоричен бе Зарков.

Кризисният щаб в Бургас зове фирми с тежка техника да чистят снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6739677

Кризисният щаб в Бургас зове фирми с тежка техника да чистят снега Общинският кризисен щаб в Бургас призова големите фирми в града и собствениците на кооперации, които разполагат с тежка техника,  да се включат в почистването на града. Ситуацията е тежка, тъй като продължава да вали сняг в цялата област. Около 7 ч. сутринта заради авария на трафопост без ток остана центъра на Бургас.

Парламентът ще обсъди промени в Закона за обществените поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739687

Парламентът ще обсъди промени в Закона за обществените поръчкиПарламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, внесени от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от ОП. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица. В програмата са още второ четене на промени в Закона за Селскостопанската академия, в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност,

Помогнаха на варненец да бъде извозен за хемодиализа

http://varnautre.bg/2018/02/28/75683/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b7%d0%b5%d0%bd

По думите на шефа на отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов още от рано сутринта се обработват участъците около спирките на градски транспорт и подлезите

Как може да получите обезщетение от авиокомпания?

https://www.actualno.com/society/kak-moje-da-poluchite-obezshtetenie-ot-aviokompanija-news_662121.html

"Българите, които бяха изоставени на летището в Тимишоара, могат да си търсят правата и винаги съветвам хората да предприемат действия, за да защитят правата и да бъдат обезщетени, ако са претърпели конкретни вреди." Това каза в интервю за bTV председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. "Това е един изключително неприятен случай, който се дължи на лошото време и на това, че този конкретен пилот е взел решение да отиде в Тимишоара. По информаци

Синът на Ратко Младич един от кандидатите за президент на Република Сръбска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739679

Синът на Ратко Младич един от кандидатите за президент на Република СръбскаДарко Младич, синът на Ратко Младич, е един от възможните кандидати на партията на босненския сръбски лидер Милорад Додик за президент на Република Сръбска /РС/ на президентските избори тази година, пише белградският вестник "Блиц", като се позовава на източници от ръководството на тази партия, Съюза на независимите социалдемократи /СНСД/.

Кралев обвини норвежкия спорт в нарушаване на феърплея

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137400_kralev_obvini_norvejkiia_sport_v_narushavane_na/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обвини норвежките национални отбори по ски бягане и биатлон в нарушаване на феърплея. Според него те симулират дихателни проблеми, за да използват забранени препарати с разрешение.<br /><br />В своята първа публична изява след зимните олимпийски игри в Пьонгчанг Кралев коментира представянето на българските състезатели в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.<br /><br />Министърът, който винаги е много сдържан в своите...

БСП - София: Не трябва да се изгарят отпадъци в ТЕЦ "София"

http://www.cross.bg/sofiya-stolichna-obshtina-1568888.html

/КРОСС/ Общинските съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет считат, че интегрираният проект за управление на отпадъците в София трябва да бъде завършен, но изгарянето на преработения боклук в така нареченото RDF гориво обаче не трябва да бъде в ТЕЦ "София". Това обявиха от групата на БСП в СОС в официална позиция по повод изграждането на инсталация за горене на RDF в ТЕЦ "София". Ето какво гласи тя: Общинските съветници от групата на БСП в СОС считаме, че интегрираният проект за управление на отпадъците в София трябва да бъде завършен. Изгарянето на преработения боклук в така нареченото RDF гориво обаче не трябва да бъде в ТЕЦ "София", който се намира в широкия център на столицата. От финансова гледна точка липсата на инсталация за горене на RDF води до големи загуби за Столична община. Общата сума на година от извозването до циментовите заводи, изгарянето и пропуснатите ползи възлиза на около 50 милиона лева. Също така Столична община ще трябва да връща средства по европейския проект, ако инсталацията не бъде изградена, тъй като тя е третият, завършващ етап, от интегрирания проект. След проведени консултации и обсъждания с експерти ние, общинските съветници от БСП, сме категорични, че такава инсталация трябва да бъде изградена. Считаме обаче, че мястото, което е определено за това, а именно ТЕЦ "София", не е подходящо. За него дори все още няма влязъл в сила ОВОС

Борисов засега се крие от парламента по темата "ЧЕЗ"

https://www.actualno.com/politics/borisov-zasega-se-krie-ot-parlamenta-po-temata-chez-news_662125.html

Депутатите отказаха да призоват премиера Бойко Борисов в Народното събрание, за да отговори на въпроси около сделката за продажбата на "ЧЕЗ България". С 98 гласа "против", 82 "за" и 10 "въздържал се" предложението на БСП не бе прието. Драгомир Стойнев от Левицата обясни, че сделката с ЧЕЗ е скандална и тъй като България е парламентарна република, Борисов е длъжен да дойде и да даде подробности около казуса. Той коментира, че допълнителен аргумент за идв

Откриха смъртоносна змия в кутията с обяд на австралийче (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-smyrtonosna-zmiia-v-kutiiata-s-obiad-na-avstralijche-snimka-2081581

Една от най-смъртоносните змии в света беше открита в кутията с обяда на дете в град в щата Южна Австралия, предаде ДПА.

Бабикян: Над сделката с ЧЕЗ има политическа протекция

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-protektzia-arman-babikjan-sdelkata-chez-politicheska-26924692

Ако има някой, който е бил информиран за продажбата на енергийното дружество, това е бил Бойко Борисов и неговите икономически кръгове.

Северна Корея е доставяла на Сирия материали за химически оръжия

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-e-dostavjala-na-sirija-materiali-za-himicheski-oryjija-news_662118.html

Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които могат да бъдат използвани в производството на химически оръжия, съобщи американският вестник „Ню Йорк таймс“, като цитира експерти от ООН. Най-малко 40 неоповестени официално пратки с компоненти са били доставени от 2012 г. до 2017 г. Сред тях имало киселиноустойчиви плочки, клапани и тръби. Тези материали могат да бъдат използвани както за граждански, така и за военни цели, посочват експерти, предаде bTV.

В Търговищко снегът достигна до 70 см, има труднодостъпни населени места и пътища

https://www.24chasa.bg/region/article/6739669

В Търговищко снегът достигна до 70 см, има труднодостъпни населени места и пътищаЗаради навявания в Търговищко има труднодостъпни населени места и пътища. Става дума за направленията към Кошничари-Росина, в посока селата Момино, Миладиновци, Драгановец, където е отворено едно платно, съобщават от общинския пресцентър. От там апелират гражданите да не предприемат пътувания извън града.

БСП: Борисов да дойде и да каже кой клати кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739680

БСП: Борисов да дойде и да каже кой клати кабинетаКого ще гоните до дупка? Кои са те? Кой клати правителството? Кои са гадовете? Премиерът Бойко Борисов да дойде и да отговори на тези въпроси. Това настоя от парламентарната трибуна зам.-шефът на ПГ на БСП Драгомир Стойнев от името на всички депутати социалисти и в присъствието на лидера на партията Корнелия Нинова.

Каракачанов: Да променим закона и да развалим сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-sdelkata-chez-26925353

Ако Законът за енергетиката бъде променен преди финализиране на сделката с ЧЕЗ, КЕВР ще може да я спре, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Прокуратурата разследва неизгоден договор за боклука на Перник

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-razsledva-neizgoden-dogovor-za-bokluka-na-pernik-675756.html

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от служител на община Перник за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът е сключен през 2014 година и е довел до значителни вреди за общината. 

Повод за разследването е доклад от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) за направен одит на общината за периода 2011- 2016 г.

Прокуратурата установила, че на 9 септември 2014 г. общината е възложила кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Това е станало без да бъде извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество. Сумата е платена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

Към настоящия момент се изземват документи от Община Перник, която оказва пълно съдействие на разследващите органи.
С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Разследването продължава.

КЗП: Българите, блокирани на летище Тимишоара, имат право на обезщетение

https://offnews.bg//obshtestvo/kzp-balgarite-blokirani-na-letishte-timishoara-imat-pravo-na-obezsh-675755.html

Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в Тимишоара, могат да си търсят правата и винаги съветвам хората да предприемат действия, за да защитят правата и да бъдат обезщетени, ако са претърпели конкретни вреди. Това заяви пред бТВ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Това е един изключително неприятен случай, който се дължи на лошото време и на това, че този конкретен пилот е взел решение да отиде в Тимишоара. По информация, която имаме, по същото време на летището в София е имало още шест или седем самолета, които в крайна сметка са кацнали. Според мен би трябвало и нашите власти, в лицето на Гражданска въздухоплавателна администрация, в контакт със съответната агенция в Ирландия да изясни причините за това решение, коментира той.

Маргаритов посочи, че макар да е нискотарифна, компанията трябва да поеме грижата за хората в подобна ситуация.

"Има регламент, който важи на територията на целия Европейски съюз, и в него ясно и точно са описани правата на пътниците в такива случаи. Хората имат право на храни, напитки, а когато става въпрос за закъснение с повече от пет часа, те имат право и да се откажат от пътуването изобщо, да получат парите си обратно, като сами организират придвижването си оттам нататък. Когато става въпрос за закъснял или отменен полет, говорим и за обезщетение от порядъка на 250 – 600 евро в зависимост от дестинацията", обясни той.

Всички пътници, които са засегнати и смятат, че правата им не са били удовлетворени, трябва да пазят всякакви документи за разходи, които им се е наложило да правят и да ги предявят с иска към авиокомпанията. Ако не срещнат разбиране, да се обърнат към КЗП, Европейския потребителски център, омбудсмана, препоръча Маргаритов.

Отговорът и обезщетенията трябва да бъдат получени до шест седмици.

ООН: Северна Корея изпраща химически оръжия на Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369911

Северна Корея и Сирия търгуват със забранени химически оръжия. Това е заключението на доклад, изготвен от експерти на ООН. Установено е, че Пхенян изпраща на Дамаск материали, от които може да се произведат въпросните оръжия. Пратките са повече от 40 и започват през 2012 година.

Читател на Будна Варна“ катастрофа на Образцов дом

http://budnavarna.bg/30952-chitatel-na-budna-varna-katastrofa-na-obraztsov-dom/

Тежка катастрофа с три автомобила е станала преди кръстовището на Образцов дом в посока центъра на града по бул. „Владислав Варненчик“, научи BudnaVarna.bg от свой читател.

Сигнал в КАТ е постъпил в 10:26 часа днес.

Материалът Читател на Будна Варна“ катастрофа на Образцов дом е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Затвориха за тирове Дунав мост при Русе заради лошото време в Румъния

https://www.24chasa.bg/region/article/6739676

Затвориха за тирове Дунав мост при Русе заради лошото време в РумънияБлизо 1 500 машини почистват републиканските пътища Дунав мост при Русе е затворен за МПС над 12 т поради усложнените метеорологични условия на територията на Румъния и поради това се спира движението на моторните превозни средства над 12 т, пътуващи към ГКПП Дунав мост - Русе. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Кажи ми истината!

https://offnews.bg//mama-nindzha/kazhi-mi-istinata-675758.html

Неотдавна една майка, която искрено обича дъщеря си и я отглежда съвсем сама, ми се оплака, че детето е започнало много да лъже. Тя полага големи усилия да възпита стойностен човек и знам, че всичко, което прави, е с най-добри намерения. Опитах се да й обясня, че според мен не е правилно, че я наказва и дори шамаросва, когато я хване в лъжа, защото детето се чувства унизено от това и лъже още повече. Започва да крие дори дреболии, които не са никакви прегрешения, за да не бъде наказано отново. Така постепенно се превръща във все по-умела малка лъжкиня, която…

Крум Зарков: Още днес правителството трябва да каже, че не приема сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelkata-tazi-zarkov-1568887.html

/КРОСС/ „Правителството трябва още днес да даде ясен знак, че не приема сделката на ЧЕЗ, а не да търсят зад нея теории на конспирациите и сценаристи, защото не е БСП тази, която стои зад Гинка Върбакова. Не БСП дава гаранции за тази сделка и не е БСП свързана с офшорни фирми, които искат да завземат една трета от електроснабдяването в България." Това каза пред „Нова телевизия" зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков. Той препоръча на ГЕРБ да оставят политиканстването след спирането на сделката. „Ако сделката се случи, фирмата която купува ЧЕЗ ще задлъжнее с 500 млн. Има два сценария за покриването на тази сума - или ще идат на гърба на потребителите, или това предприятие ще фалира, с последиците, които ще доведе това за 3 милиона българи", уточни Крум Зарков. Той припомни, че когато в началото на годината у нас беше чешкият премиер, беше обявено, че една от темите, които той ще обсъжда с българския си колега е - ЧЕЗ. След срещата на двамата премиери, обаче, е нямало никаква информация по темата. „БСП реагира веднага след като ЧЕЗ излезе с прессъобщение, че е избрало за купувач фирмата „Инерком". Премиерът на Чехия каза, че е шокиран, а нашият заговори за конспирации и сваляне от власт. В момента, ключовият въпрос е, ще я има, или не, тази сделка", категоричен бе Зарков  

Остават затворени за движение част от пътищата в Разградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739671

Остават затворени за движение част от пътищата в РазградскоЗатворени за движение остават част от пътищата в област Разград, съобщиха от областната администрация. Заради силен снеговалеж и навявания е затворен пътят Русе - Шумен. Забрани за движение има още по пътищата Кубрат - Тутракан и Черешово - Юпер - Бисерци. По пътните направления от Разград към Кубрат, Търговище,

Каракачанов иска бърза промяна на Закона за енергетиката заради сделката за ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Каракачанов-иска-бърза-промяна-на-Закона-за-енергетиката-заради-сделката-за-ЧЕЗ_l.a_i.758447_at.1.html

Вицепремиерът Красимир Каракачанов поиска бързи промени в Закона за енергетиката, които да позволят Комисията за енергийно и водно регулиране да може...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване