Северна Корея може да е доставила на Сирия материали за химически оръжия, сочи доклад на ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137488_severna_koreia_moje_da_e_dostavila_na_siriia_materiali/?ref=rss


Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които биха могли да бъдат използвани в производството на химически оръжия, пишат вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", получили достъп до доклада. <br /><br />Керамични киселиноустойчиви плочки (използвани обикновено в изграждането на фабрики за химически боеприпаси) и клапани с термометри са сред материалите, доставени от Северна Корея, според цитирания от вестниците документ. Учени, които...

БСП поиска чешкият доклад за сделката за ЧЕЗ да бъде разсекретен*

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bsp-poiska-cheshkiiat-doklad-za-sdelkata-za-chez-da-byde-razsekreten-256648/

Левите искат да бъде изслушано ръководството на ББР, което било излъгало, че няма отношение към сделката за дружеството

Прокуратурата обвини трима лекари от болницата във Враца в присвояване на над 32 000 лева

http://www.cross.bg/vratza-botev-hristo-1568906.html

/КРОСС/ Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се провежда наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев" - Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В хода на разследването е установено, че в МБАЛ „Христо Ботев" - Враца е било разкрито отделение по „Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц. Разследването е установило, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия" в МБАЛ „Христо Ботев" - Враца - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура - Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв

Промяната на адреса за получаване на пенсия ще става с по-малко документи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369941

При промяна на адреса за получаване на пенсия няма да е необходимо да се представя удостоверение за регистрация по настоящ адрес. Това предвиждат одобрени от правителството днес промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, с които се облекчава административната тежест за гражданите.

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната към 11:00 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739920

Вижте какво е състоянието на пътищата в страната към 11:00 часа Информация за състоянието на РПМ към 11:00 ч. на 28.02.2018 г. Обстановка /състояние/ по РПМ: 2.1. Проходи: 2.1.1. Ограничения за текущия период: - „Айтоски“– забранен за МПС над 12 т. - „Дюлински“ – забранен за всички МПС; - „Обзорски“ – затворен за всички МПС; - „Пампорово” – забранен за МПС над 3,

Трима лекари от врачанската болница обвинени в присвояване на над 32 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739917

Трима лекари от врачанската болница обвинени в присвояване на над 32 хил. леваПод ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В хода на разследването е установено, че в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е било разкрито отделение по „Съдова

Боклук. Топлофикация. Скандал - историята на едно (не)обсъждане

http://clubz.bg/64825-bokluk_toplofikaciq_skandal_istoriqta_na_edno_neobsyjdane

Това презентация ли е или обществено обсъждане? Този въпрос бе зададен многократно на днешното обществено обсъждане в Столичния общински съвет на "Московска" 33 на предложението да се вземе заем за създаване на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък чрез горене в "Топлофикация София".

Бурната реакция на гражданите бе видно оправдана - общественото обсъждане бе "на тъмно", без предварително да са публикувани нужните данни, оценки, доклади и друга информация около предложението, което ще струва 67 млн. евро на столичните данъкоплатци. 

Вместо това общинарите решиха по време на краткото двучасово обсъждане в работно време уж накратко да обяснят за какво става дума.

Множество граждани обаче не искаха дискусията дори да започне. 

"Изискванията на наредбата не са спазени за това обществено обсъждане", заяви Мирослав Спасов. "Необходимо е всички материали по този проект да са достъпни до гражданите седмица по-рано, така че да се запознаят с тях. Всичко беше на закрито."

Георги Илиев от партия "Да, България" пък отбеляза, че в крайна сметка в сайта на СОС са качени някакви документи, но чак след сериозен обществен натиск, и то на 22 февруари - тоест преди шест дни.

"Защо ще разглеждаме безпредметно обществено обсъждане?", запита той.

Гражданка попита дали е отговорено на запитвания по Закона за достъп до обществената информация по темата. Друга пък изтъкна, че преди 16 дни е подала подобно искане и не е получила отговор - по закон срокът е 14 дни и забавяне е допустимо само ако информацията е трудна за събиране поради технически причини. А същата информация по друг закон е трябвало да бъде достъпна най-късно преди седмица.

Според общинарите обаче няма никакви законови пречки за провеждането на днешната дискусия. Това предизвика няколко минути викове и бурни реакции от залата. Хората искаха да знаят защо не са получили данни за проекта, който СОС одобри през юли 2017 г. Това всъщност даде право на Столичната община и "Топлофикация София" да кандидатстват за европейски средства за осъществяване на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък". Става въпрос за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel.

Бурните реакции в залата не спряха общинарите от ГЕРБ, водещи дискусията, да продължат по план. Те започнаха да четат от презентация, която детайлно описваше финансовите процедури при вземането на заем и изпълняването на проекта, условията на погасяването му и други детайли, стандартни за подобен проект. 

Той ще струва общо 157 млн. евро, от които ЕС и държавният бюджет осигуряват 91 млн. евро - ще помогне за захранване на 30 000 домакинства с електричество и 40 000 домакинства с топлоенергия. Построяването на инсталацията за преработка на боклук ще продължи 36 месеца, а след това ще обработва 180 хиляди тона RDF годишно.

Освен тези основни параметри обаче бяха прочетени с монотонен тон и безброй напълно излишни детайли. Хората от залата започнаха да викат, че общинарите се опитват да загубят време. Въпреки виковете и зародилия се бурен спор общинарят, подхванал текста, продължаваше да си чете, нечуван и незабележим, докато най-накрая се отказа и позволиха на гражданите да задават още въпроси.

"Нас не ни интересува стандартен договор. Тези 157 млн. евро трябва да бъдат връщани 25 години. Столичната община ще вземе заем 160 млн. евро и ще ги излее в една общинска институция - "Топлофикация", която вече има милиони дългове. Това са около 10% от общинския бюджет. Това е сравнимо с КТБ", изтъкна гражданин.

Заемът всъщност е за 29 години, но е с 4 години гратисен период. Лихвата е фиксирана около 1,5%.

Според него обществената дискусия днес е "активно мероприятие на ГЕРБ" за замазване на очите.

Ясен Цветанов, инженер, попита:

"За всеки заем, който и да го вземе, има някаква цел. С каква цел се взема този? Какви ползи има? Ако има съмнителни ползи, кой нормален човек или организация взема заем?"

Според него, ако се инвестира в газопреносна система, няма да има подобно замърсяване, а ако се инвестира в слънчеви панели, "6 месеца от годината няма да ни трябва "Топлофикация".

Тук се включи представител на "Топлофикация София", зам.-директорът по икономическите въпроси Пламен Георгиев. Той също си беше подготвил презентация, която предизвика викове, но побърза да уточни, че е само 3 слайда. Първият се състоеше в описание на RDF. Георгиев все пак реши да попрескочи напред:

"Финансовият резултат от последните 3 години бележи устойчив ръст към намаление на загубата, не казвам, че сме на печалба. Между 25 и 28 млн. лв намалява загубата", заяви той. "Направихме сценарий за паричния поток на дружеството, отразихме справедливо усвояването на кредита и неговото погасяване и положителните ефекти, които ще направим."

Все пак даде и данни - очаква се да се намали консумацията на природен газ, което ще спести 15-18 млн. евро годишно. Емисиите на фини прахови частици на ТЕЦ-София пък щели да намалеят с 9,6% на годишна база поради "4-степенната система за очистване на вредни емисии". И като цяло финансовото положение на "Топлофикация София" щяло да се подобри.

Друг гражданин попита дали обаче това е най-добрият избор за въздуха в столицата. И изтъкна, че вече имаме осъдителна присъда от ЕС заради замърсяването, попита дали са оценени възможностите да ни бъдат наложени санкции. Той отбеляза и проблема с извозването на отпадъчните продукти от RDF:

"Столичната община се опитва да увеличи автомобилния транспорт, за да намали вредните емисии. 20 000 курса на 12-тонни камиони - как е това ограничаване на автомобилния ефект? Какъв ще е ефектът върху задръстванията? Направена ли е финансова оценка защо автомобилният транспорт е предпочетен?"

Друг гражданин пък попита дали тази инсталация ще се ползва за производство на RDF и с ресурсите на други общини и дори държави. Сиреч:

"Ще горим ли боклука на други?"

Малина Едрева от ГЕРБ се нае да отговори на въпросите.

"Извън това, което видяхте в презентацията - спестен газ, спестени емисии, намалени разходи на "Топлофикация", има и друго. От една страна, е финансовата част, от друга - по-важното е следното. Имаме за пръв път възможност да направим "Топлофикация" поне малко независима от външната доставка на гориво."

Думите й предизвикаха бурен смях и освирквания в залата.

"Тази нова мощност всъщност се явява заместваща мощност на вече съществуваща инсталация. Когато заместваме по този начин мощности, общото количество емисии на вредни вещества намалява", добави тя.

Репликата отново предизвиква по-гневни викове, гражданин извика: "Това е лъжа, има токсични елементи в боклука! Лъжете!"

"Имаме 4-степенно очистване. В съответствие с практиката и политиката на ЕК настоящата фаза съответства на принципа на кръгова икономика", добави Едрева, с което отново развесели залата.

Според нея не целият отпадък от RDF бил опасен. "Дънната" пепел ще бъде депонирана във "Враждебна", тя ще е 36 хил. тона на година, което съответства напълно на капацитета на депото.

Едрева изтъкна още, че цената на топлинната енергия ще спадне с 6%, но целта не било намаляването й, а стабилизирането й.

Гражданка, която се представи като Стоянова, заяви:

"19 години изплащаме заем, 26 години живот има това съоръжение. Убедете ме, че е рентабилно 7 години по-късно това да няма живот и да е в години, в които вероятно ще заселим Марс."

Тя попита още дали ще се намали емисията на прахови частици на база "седим или не правим нищо" или в сравнение с алтернативни методи? И въобще обсъждани ли са били такива? 

"Алтернатива за кое, госпожо?", попита объркана Едрева.

Същата дама изтъкна, че не е и чула всичко от презентацията, на което общинарите веднага предложиха да я направят пак. Това отново предизвика викове в залата.

Друга отбеляза, че Еврокомисията не праща бюрократи да правят проверки, те одобряват проекти по документи, направени тук.

"Основният ваш проблем е, че българските граждани нямат доверие нито на Столичната община, нито на компанията", изтъкна гражданин.

Той добави, че е нелогично да започваме проект за горене на отпадъци, когато по общоевропейски план в следващите години трябва да наблягаме на рециклирането на боклука. А заводът за това не работи, обяви той.

"Казвате, че има 4-степенна инсталация. Вие с днешното решение вкарвате завода за боклук в София. Вижте едно 15 годишно дизелово БМВ с 4-степенна система за почистване какви боклуци изсипва", отбеляза граждански активист.

Едрева заяви, че заводът не само работи, а и за пръв път тази година е постигнато 17% депониране на отпадъците.

"Този завод постигна целта си. Всички битови отпадъци постъпват в този завод", заяви тя, което отново предизвика бурен смях.

Според нея почистващата система на инсталацията било най-доброто решение въобще - такова е мнението на ЕК. В действителност в доклада на ЕС за технологията RDF е отбелязано, че тази система в действителност е най-добрата - ако искаш да произвеждаш подобно гориво.

През последните 20 минути дискусията, която преди това успяваше да запази някакъв ред, съвсем загрубя. Викове, паралелно говорене на десет и повече души в малката зала на общината и групи от влизащи и излизащи граждани напълно объркаха общественото обсъждане.

"Вашата технология отделя вредни канцерогени, които се натрупват в организма. Температурата на изгаряне на тези вещества е от 850 до 1100 градуса, така че те остават във въздуха. Ние нямаме измервателни уреди, които да следят за нивото на тези частици", отбеляза гражданин, чието име се загуби в суматохата.

Едрева му отговори:

"По отношение на диоксините и фураните има справка, която показва, че 0,13 тона годишно всъщност са тези емисии на диоксини и фурани. Когато една скара в ресторанта работи, тя отделя между 3 и 6 пъти по-високи нива на вредни вещества."

Това бе поредната реплика на съветничката от ГЕРБ, която предизвика бурен смях, лишен обаче от каквато и да е настроение. Последните минути минаха така, както и повечето от двата часа - във викове, крясъци и неясни реплики на общинарите.

За различните аспекти на термина пол (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137505_za_razlichnite_aspekti_na_termina_pol_video/?ref=rss


Видео на фондация "Фридрих Еберт" обяснява в малко повече от две минути разликите между биологичния и социалния пол (джендър). Посланието е за равнопоставеност между половете, като при професионалната си реализация всеки има право да развие собствените си силни страни, независимо от клишетата. От фондацията допълват, че работят за признаване на различните аспекти на термина пол.<br /><br /><br />

Предприемач: В земеделието се инвестира дългосрочно

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/predpriemach-v-zemedelieto-se-investira-dylgosrochno-256637/

Модерното селско стопанство има необходимост от иновации, посочи Иван Колибанеков, управител и собственик на Флора Юръп

Според Симеонов надали Гинка Върбакова знае какво е трафопост

https://offnews.bg//politika/spored-simeonov-nadali-ginka-varbakova-znae-kakvo-e-trafopost-675771.html

БСП и ДПС, опозицията, включително и тази извън парламента, има интерес от свалянето на кабинета. 

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че зад скандала около покупката на ЧЕЗ стоят хора, които се прави опит да бъдат повторени февруарските протести от 2013 година, когато първото правителство на ГЕРБ подаде оставка.  

Има логика в становището на премиера становище, каза Симеонов. На въпрос кои са хората, за които говори Борисов, вицепремиерът първо не пожела да отговори, а след това коментира: "Кой може този, който има интерес ­ опозицията". 

По повод оставката на енергийният министър Теменужка Петкова, Симеонов заяви, че "оставката й не е искана, а е едноличен акт". Той каза още, че тепърва предстоят обсъждания по темата с оставката на Петкова, след като депутатите се запознаят с фактите около сделката. 

Симеонов заяви, че българската енергерика е добре работеща система и тя не трябва да попада в ръцете на хора, които "нямат никаква представа от управление и инвестиции". "Как Гинка ще прецени дали един трафопост трябва да бъде подменен, когато тя надали знае какво е трафопост“, добави той.

Според вицепремиера обаче все още не е ясно дали сделката ще се състои, защото няма гаранции, че ще бъдат отпуснати кредити и неясноти кой всъщност участва в сделката. "Има само класиране на фирма. Няма сделка, нека да чуем данните на институциите утре", добави той.

По думите на Симеонов одържавяването на ЕРП-тата не е решение на проблема. По думите му има място и да държавна, и за частна собственост. 

След Пеевски и правителството иска разкриване на крайните собственици на медиите

https://offnews.bg//medii/sled-peevski-i-pravitelstvoto-iska-razkrivane-na-krajnite-sobstvenitci-675778.html

Правителството ще търси законодателни промени, които да позволяват разкриването на крайния собственик на медиите. Това решение е взето в сряда на заседание на Министерския съвет и идва близо 20 дена, след като подобни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения бяха внесени от депутати от ДПС, сред които и издателят Делян Пеевски. 

На заседанието си в сяда правителството прие решение за създаване на работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта, се посочва в решението.

Групата трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай, че Комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

На работната група се възлага в 14-дневен срок от приемането на това решение обосновано и мотивирано да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характеристики и структура, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

Биографията на Христо Ботев излиза в луксозно издание в навечерието на 3 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739924

Биографията на Христо Ботев излиза в луксозно издание в навечерието на 3 мартЦенната книга „Христо Ботйов. Опит за биография” (ИК „Сиела”) от Захарий Стоянов излиза в ново луксозно издание с твърди корици в навечерието на националния празник на България 3 март! Броени дни преди отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на България по книжарниците е луксозното издание „Христо Ботйов.

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739907

Вижте какво реши Министерският съвет днес Одобрени са правителствени становища по две конституционни дела Правителството одобри становища по две конституционни дела. Конституционно дело №10/2017 е образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 127, ал. 1, предложения предпоследно и последно, и на чл. 411а, ал. 1, т.

Доларът се стабилизира

http://econ.bg/Новини/Доларът-се-стабилизира_l.a_i.758457_at.1.html

Bъв вaлyтнa тъpгoвия в cpядa дoлapът ce cтaбилизиpa пo oтнoшeниe нa дpyгитe cвeтoвни вaлyти, нo ĸypcът мy cпaдa cпpямo йeнaтa. Япoнcĸaтa вaлyтa...

Потъна корабът, извършващ туристически разходки от Бургас до остров Света Анастасия

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/02/28/3137501_potuna_korabut_izvurshvasht_turisticheski_razhodki_ot/?ref=rss


Корабът "Кук", с който през летните месеци се извършват туристически разходки от Бургас до остров Света Анастасия, е потънал, съобщава БТА. Това е станало заради лошите метеорологични условия по Черноморието.<br /><br />Корабът е бил ситуиран на пристанището в Поморие и е потънал вчера. Заради силния северен вятър са се скъсали въжетата на плавателния съд, като след това най-вероятно се е ударил в кея на пристанището. От удара се е образувала пробойна в кораба и той се е...

Българските служби не са проспали Гинка и ЧЕЗ, така е било наредено

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/balgarskite-slujbi-prospali-ginka-chez-taka-bilo-naredeno.html

Българските служби не са проспали сделката за ЧЕЗ. На тях им е било разпоредено да не си пъхат носа и да проучат кандидатите за придобиване на компанията. Премиерът Борисов е наясно с казуса, но не може да се противопостави.

Българските служби не са проспали Гинка и ЧЕЗ, така е било наредено

https://frognews.bg/novini/balgarskite-slujbi-prospali-ginka-chez-taka-bilo-naredeno.html

Българските служби не са проспали сделката за ЧЕЗ. На тях им е било разпоредено да не си пъхат носа и да проучат кандидатите за придобиване на компанията. Премиерът Борисов е наясно с казуса, но не може да се противопостави.

Външно на Турция: Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН не се отнася за Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739908

Външно на Турция: Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН не се отнася за Африн
Районът около сирийския град Африн, където военнослужещите на Анкара провеждат операция „Маслинова клонка“, не попада под действието на режима на примирие, наложен с резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в заявление на говорителя на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой,

БСП: В документа на Борисов няма нищо секретно, това е подигравка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739902

БСП: В документа на Борисов няма нищо секретно, това е подигравкаПодигравка е това, което е депозирано в секретното деловодство на НС. Хвърчащ лист, неподписан и нямащ основание да е класифициран. Това заяви зам.-шефът на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Премиерът да декласифицира информацията, която по същество не в секретна, призова той. Българската банка за развитие да дойде на смесеното заседание на комисиите по

Шакира плати над 20 милиона евро на данъчните в Испания

http://www.cross.bg/ispaniya-danutzi-shakira-1568905.html

/КРОСС/ Суперзвездата Шакира е изплатила на данъчните власти в Испания над 20 млн. евро, тъй като не е плащала данъци там, въпреки престоя си между 2011 и 2014 г., предава БГНЕС. Каталунският в. "Ел Периодико" съобщи, че колумбийската певица, печелила множество награди, е платила парите "за уреждане на част от задълженията, поискани от данъчните власти на Испания". Фискалните органи подадоха официална жалба до прокурорите в Барселона, с която обвиняват певицата, че не плаща данъци, което довело до започване на разследване, обяви говорителят на прокуратурата Хосе Мигел Компани. Официалната жалба обхваща периода от 2012 до 2014 г., тъй като срокът за преследване на предполагаеми данъчни нарушения през 2011 г. е изтекъл. Във връзка с отношенията си от 2011 г. насам с футболиста на „Барселона" Жерард Пике, с когото имат две деца, 41-годишната звезда се премести официално в каталунския град през 2015 г. Дотогава беше на Бахамите. Но "това не съответства на реалността, след като децата учат в Барселона и партньорът ѝ е тук", каза Компани, добавяйки, че прокурорите ще решат през юни дали да продължат делото. Междувременно представителите на Шакира заявиха, че до 2014 г. тя се е възползвала максимално от парите си на международни обиколки и не е живяла повече от шест месеца в Испания - предпоставка да бъде в категорията на плащащ данъци официално пребиваващ в страната.  

Кабинетът отпусна 782 хил. лева за хуманитарна помощ за Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен

https://offnews.bg//politika/kabinetat-otpusna-782-hil-leva-za-humanitarna-pomosht-za-irak-siria-675775.html

България ще предостави хуманитарна помощ за Ирак, Сирия, Афганистан и Йемен в размер на 782 000 лв., реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Финансирането ще бъде осигурено от средствата по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

Най-голям дял ще бъде насочен към Сирия, където ще бъдат разпределени 293 хил. лв. За Афганистан и Ирак ще бъде отпусната помощ в размер от по 195 хил. лв., а за Йемен – 97 хил. лв.

Средствата ще бъдат предоставени чрез съответни доброволни вноски към бюджетите на Международния комитет на Червения кръст, Международната организация по миграция, Службата на ООН за координиране на хуманитарните дейности, Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, Детския фонд на ООН.

Предоставената от българска страна хуманитарна помощ е част от усилията на международната общност за възстановяване на региона и подобряване на условията на живот на гражданите там, посочиха от правителствената пресслужба.

Валери Симеонов: Знае ли Гинка какво е трафопост?

http://dnes.dir.bg/news/chez-aleri-imeonov-sdelkata-chez-26925881

Скандално е това, че лицето, което е представено за купувач на ЧЕЗ, няма никаква сериозна история и опит, това е свързано с рискове, посочи Валери Симеонов.

Снегът блокира Варненско

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739903

Снегът блокира Варненско

Пътищата Варна-Добрич и Варна-Дуранкулак вече са затворени, съобщиха от АПИ. Причините са обилен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания. Временно е ограничено движението за МПС над 12 т по път II-54 гара Бяла - Вардим. Автомагистрала "Хемус" засега е проходима за всички моторни превозни средства, но пътна агенция предупреждава шофьорите да бъдат

АПИ: Внимавайте в тунела "Траянови врата" на АМ "Тракия", няма осветление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739896

АПИ: Внимавайте в тунела "Траянови врата"  на АМ "Тракия", няма осветлениеШофьорите да се движат с повишено внимание в тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ поради авария в електрозахранването е изключено осветлението. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци и ограничение на скоростта. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Възстановено е движението по АМ „Тракия“ от км 288 до км 289.

Помогнаха на болен да бъде извозен за хемодиализа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369934

Сигнал за нужда от почистване пред дома на болен, за да може да бъде извозен за хемодиализа, е получен в Община Варна. Това каза за Moreto.net шефът на отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов. На този етап снегорините и лугиращите коли са спрени.

Правилно диагностицирани и лекувани, пациентите с болестта на Фабри имат напълно пълноценен начин на живот

http://www.cross.bg/fabri-zabolyavaneto-bolestta-1568904.html

/КРОСС/ Интервю с проф. Емил Паскалев, Началник на Клиниката по нефрология и трансплантация, УМБАЛ „Александровска".  В Европа под „редки болести" се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече 7000 редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона. За България, чието население е около 7,5 млн. души, може да се предположи според определената методика, че у нас живеят над 400 000 пациенти с редки заболявания. Една от откритите редки болести, чието лечение се покрива от Здравната каса, е болестта на Фабри. Проф. Паскалев, какво представлява болестта на Фабри? Болестта на Фабри е рядко наследствено заболяване, което в европейски мащаб е 1 на 100 000 - 120 000 души. То се дължи на генетичен дефект, мутация на Х-хромозомата, което води до невъзможност да се произвежда един определен ензим. Тъй като жената има две Х-хромозоми и няма случаи, когато и двете да са засегнати, здравата до някаква степен компенсира болната. Затова при жените клиничните изяви на болестта се наблюдават доста по-късно, отколкото при мъжете, които имат само една Х-хромозома. При жените заболяването протича много по-леко и симптомите се появяват към 60-годишна възраст, затова заболяването може да се установи в по-ранна възраст само чрез фамилна анамнеза

Симеонов: Скандално в сделката за ЧЕЗ е, че купувачът няма сериозна история и опит в управлението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739895

Симеонов: Скандално в сделката за ЧЕЗ е, че купувачът няма сериозна история и опит в управлението

Скандално в сделката за ЧЕЗ е, че купувачът няма сериозна история и опит в управлението. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в кулоарите на парламента. "Не съм сигурен, че лицето и тези около него ще могат да взимат правилно решения. Как ще прецени Гинка дали един трафопост трябва да бъде подменен, когато тя надали знае какво е трафопост.

Актуална информация за пътната обстановка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6JIkj27H7oU/

Затворен е пътят за с. Козичино, но се работи по почистването му. В община Поморие се пътува при тежки зимни условия, видимостта е намалена, а на места се образуват сериозни снегонавявания. На пътя Поморие-Каменар, Медово-Бата-Страцин и Медово-Гълъбец-Порой работят по две снегопочистващи машини. При необходимост може да се търси помощ на следните телефони:

  • 112  – единен номер за спешни повиквания;
  • 0596 22504, 24003  дежурни Община Поморие;
  • 0596 22090  дежурен РУП Поморие;
  • 056 845 545 – Областно пътно управление – Бургас.

В селата Каменар, Порой, Гълъбец, Горица и Козичино електричеството е прекъснато, но EVN  работи по отстраняване на аварията. Няма данни за бедстващи хора, съобщават от Община Поморие.

Поради снегонавявания и лоша видимост е спряно движението по път III-6009 Каблешково – Ахелой. Ограничено е движението за всички  МПС  по път I-9 Несебър – Равда поради снегонавявания и лоша видимост

Временно е ограничено движението по път III-906 Каблешково – Бургас поради обилен снеговалеж и силен вятър. По същата причина временно е ограничено  и движението по АМ “Тракия” в участъка Ямбол – Бургас , съобщават от Агенция Пътна инфраструктура. Обходен маршрут за МПС до 12 т по направлението Ямбол Бургас е път I-6 Петолъчката – Карнобат – Айтос – Бургас и обратно. Обходен маршрут за МПС над 12 тона по направлението Ямбол-Бургас е по път I-7 Ямбол – Елхово и по път II-79 Елхово – Болярово – Средец – Бургас.

Красен Кралев: Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село

http://clubz.bg/64824-krasen_kralev_ski_pistite_ni_sa_kolkoto_na_edno_avstrijsko_selo

Красен Кралев. Снимка ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви в предаването "Тази сутрин" по бТВ, че няма как да бъдем доволни от представянето на българските олимпийци в Пьончан, но в същото време не бива да подлагаме на унищожителна критика спортистите ни, тъй като в България няма условия за зимните дисциплини.

"Няма как да сме доволни, след като нямаме медал. Но има много сериозни други предпоставки, които трябва да се анализират, за да се надяваме на по-добро класиране в бъдеще, започна Кралев. - Не може да няма зимни съоръжения в България. Половината от спортовете тук не могат да се практикуват. Ние на практика не ги практикуваме. За закритите зимни спортове имаме една държавна пързалка и две частни. Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село. Ски шанци нямаме, Владимир Зографски се подготвя само в чужбина, сноуборд писти нямаме. Състезателите ни се готвят само в чужбина. За шейните - нямаме улей, но нашият представител е спечелил квота и не можем да го спрем. Трасе за биатлон също нямаме."

Кралев обяви, че годишно бюджетът за всички зимни спортове е 3,5 милиона лева. Най-големият проблем си остава липсата на база, тъй като по този начин не може да се практикува даден спорт и да се изгради конкурентна среда от спортуващи деца. Елитните ни спортисти са подсигурени - те тренират зад граница, но само те не са достатъчни, за да се надяваме на медали.

Кралев изтъкна шестото място на Сани Жекова в сноуборда, както и 14-ото на Владимир Зографски на малката шанца - това е подобрено класиране на българин в ски скока на олимпийски игри. Алберт Попов също се е представил не лошо в гигантския слалом - 28-и. 

"Радо Янков е един от най-добрите сноубордисти в света, беше първи втори за Световната купа в последните години. Допуснали са грешка с тестването на нова екипировка, но това е решение на неговия щаб. Към него имахме най-големи очаквания, но той единствен можеше да вземе медал. В същото време обаче сноубордът е изключително рисков и непредсказуем спорт. Една грешка и край. Чест прави на повечето спортисти, че не търсиха оправдания извън себе си, поеха вината. Нашите не можаха да се справят с емоционалното напрежение преди стартовете, което отново ме навежда на мисълта, че имаме нужда от спортни психолози. Присъствието им щеше да помогне много. Повечето държави ползват така наречения ментален треньор, който им помага преди стартовете. Някои спортове, като например художествената гимнастика, ползват такива и това дава резултати. Може да се каже, че тези, към които имахме очаквания - биатлонистите и Радо Янков, прегоряха преди състезанията", допълни министър Кралев.

Бившият лекоатлет не се съгласи с анализи в медиите, според които в България са изхарчени 50 милиона лева за нищо, докато в Норвегия с 30 милиона са взети 39 медала.

"Няма как да се съглася с такива сравнения, защото те са извадени от контекста. Зимните спортове в Норвегия са религия и в тези страни парите за спорт са гигантски. Бюджетът на федерацията по ски на Австрия е 60 милиона евро. Целият бюджет на нашето министерство на спорта е 70 милиона лева. Но там голяма част от парите идват от частни спонсори. Малко са държавите като България, на които на 100 процента се разчита на държавата", изтъкна Красен Кралев.

И направи прелюбопитно изказване - министърът почти директно обвини норвежките ски бегачи в нарушаване на феърплея, тъй като всички били астматици. Те обаче отиват на състезания с медицински свидетелства и така могат да използват забранени лекарства, които увеличават кислородния капацитет на организма. А целта уж е терапевтична.

"Всичко е официално, няма как да бъдат уличени в употребна на допинг. Това е публична тайна от години", обясни Кралев.

Той няколко пъти отхвърли обвиненията, че участието ни в Пьончан е "скъпа екскурзия", а спортистите ни - "туристи".

За самите игри разходите са само за самолетни билети. Сани Жекова ще получи премия за класиране на шестото място - 20 000 лева, колкото отрежда наредба на министерството, гласувана преди началото на игрите.

Водещият Антон Хекимян "прехвърли топката" към конгреса на БФС, на който Кралев беше гост и чрез него държавата видимо подкрепи Борислав Михайлов.

"Конгресът се обжалва в съда, което в крайна сметка е добре. Защото така обвиненията за нередности ще отпаднат или ще бъдат потвърдени. За мен конгресът беше прозрачен. Всичко, което трябваше да се гласува, беше гласувано", рече Красен Кралев.

Той все пак намери грешка на организаторите - БФС:

"БФС категорично допусна една грешка с това, че някои медии не бяха допуснати до конгреса. Трябваше да бъдат поканени и тези 3-4 медии, независимо че може да си били субективни. Нека да са там, за да видят какво се случва, още повече нямаше нищо нередно."

Той защити централата за обвинения от страна на опозицията в лицето на Любослав Пенев и Ивайло Дражев. За недопускането им в залата от началото и липсата на техни хора в комисиите - никъде в устава на БФС, нито в закона не било записано, че централата е длъжна да направи това.

"Много неща свършихме с това ръководство на БФС и аз не мога да се отметна от думите си. За 3 години свършихме огромен обем работа и сме доволни от това ръководство. Имаме програма за стадионите, програма за детско-юношеския футбол, чрез която всяка година се дават над 1 милион лева. В пряката работа нямам забележки. Естествено, има какво да се желае от БФС по отношение на съдийството и представянето на националните отбори", добави министърът.

Кралев даде за пример художествената гимнастика. А надежди за бъдещето дават още спортове като бокс, олимпийската версия на таекуондо, лека атлетика, волейбол...

"Откакто Илияна Раева е президент на федерацията, се работи целенасочено и методично, знаят какво искат. От 8 години на всяко състезание ние печелим медали. Има огромна конкуренция в подрастващите, имат млади таланти отдолу, там няма за какво да се притесняваме", изтъкна Красен Кралев.

А най-важното за българския спорт според министъра е приемането на закона за спорта следващия месец. Продължава и работата по спортната инфраструктура. 

Започват извънредни проверки на язовирите

http://dnes.dir.bg/news/proverki-jazoviri-kabinet-borisov-3-izvanredni-26925877

Провеждат се извънредни инспекции на проблемните водоеми. Засилват се екипите осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях.

Най-дебела е снежната покривка в Свищов – 69 см

https://www.24chasa.bg/region/article/6739894

Най-дебела е снежната покривка в Свищов – 69 смНай-дебела е снежната покривка в Свищов – 69 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Най-много за последните 12 часа е валежът в Хасково – 21 л/кв. м. Там снежната покривка е 31 см. Като цяло най-дебела е снежната покривка в Свищов – 69 см, Враца – 43 см, Шумен – 40 см,

Турция: Резолюция 2401 на СС на ООН не се отнася за Африн

https://www.actualno.com/asia/turcija-rezolucija-2401-na-ss-na-oon-ne-se-otnasja-za-afrin-news_662162.html

Районът около сирийския град Африн, където военнослужещите на Анкара провеждат операция „Маслинова клонка“, не попада под действието на режима на примирие, наложен с резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в заявление на говорителя на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой, представено на руската информационна агенция TACC. По този начин Анкара отговаря на изявленията на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър На

Затвориха пътя Варна-Добрич за МПС над 3.5 тона

http://www.moreto.net/novini.php?n=369933

Пътят Варна-Добрич бе затворен за МПС над 3.5 тона, научи Moreto.net. Преди от пътната агенция затвориха Дуранкулак-Варна и Аксаковска панорама-Кичево. Затворени са проходите за Бургас - Дюлинския и Обзорски.

Очаква ни студено време на 1 март

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakva-ni-studeno-vreme-na-1-mart-2081621

През нощта облачността ще намалее, в четвъртък на много места до предимно слънчево време. В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне, ще е

Отменят учебните занятия в Бургас заради снега

https://www.actualno.com/burgas/otmenjat-uchebnite-zanjatija-v-burgas-zaradi-snega-news_662160.html

Заради обилния снеговалеж днешните учебни занятия на територията на цялата община Бургас се отменят. Детските градини ще работят. Общината ще се постарае да подсигури външния достъп до тях, а директорите и екипите им трябва да се погрижат за почистване на вътрешните пространства, информират от пресцентъра на Община Бургас. Кризисният щаб към кмета Димитър Николов заседава в момента. Бедствено положение в община Бургас засега не е обявено. За улеснение на гражданите и с цел превенция на потенц

2184 терористи са неутрализирани по време на операцията "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739887

2184 терористи са неутрализирани по време на операцията "Маслинова клонка"Турските въоръжени сили са неутрализирали 2184 терористи по време на операцията "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северна Сирия, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от ТАСС. В рамките на операцията в Африн турските въоръжени сили са убили през изминалото денонощие още 101 терористи от отрядите на Силите за защита на

5300 българи с психични увреждания настанени в домове, ще ги закриват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739189

5300 българи с психични увреждания настанени в домове, ще ги закриватВръщат част от болните при близки и роднини. Някои ги държали там, за да им прибират пенсиите Специалисти тръгват на домашни посещения при други 17 000 с проблеми 5356 души с психични и физически разстройства и увреждания са настанени в 79 дома в страната. Над 40 хил. пък са наблюдаваните хора с шизофренни заболявания или умствена изостаналост.

Полицията пропуснала 50 сигнала за стрелеца от Флорида и брат му

http://www.cross.bg/krys-signala-bili-1568903.html

/КРОСС/ Полицията е получила 50 сигнала срещу Никълъс Крус и брат му преди да се стигне до клането в гимназията във Флорида, предава news.bg. Те са били подадени между 2008 и 2017 година. Това показват нови разкрития. В сигналите са вписани като причини "домашни проблеми", "изчезнали хора" и "насилие над животни". Броят на жалбите се оказва по-голям от официално съобщения от властите преди това. Според съобщенията, става въпрос за 23 сигнала. Все още полицията не е коментирала новината. В дните след трагедията стана ясно и че ФБР също са пропуснали конкретни сигнали, според които Крус се е заканвал да извърши покушението в бившата си гимназия. Припомняме, че при стрелбата в училището на 14 февруари загинаха 17 души. Стана ясно, че Крус е бивш ученик, изключен от учебното заведение заради поведението си. Американският президент Доналд Тръмп изрази недоумение как така не са взети мерки, след като проблемите на младежа били добре известни. Той се закани това да се промени. Трагедията отново даде тласък и на дебата за или против контрола върху притежаването на оръжие от американските граждани.

Неудачният бушон Гинка, братята – възрожденци и иронията на съдбата

http://www.barometar.net/90513/

Темата с прословутата Гинка Върбакова е ясна. Някой стои зад нея и купува ЧЕЗ. Борисов знае КОЙ стои зад Гинка, а уволнената Теменужка Петкова е бушон в цялата операция. След като сделката е направена в Чехия, защо е нужно енергийният министър да подава оставка? Защото познава другия бушон Гинка от 20 години? В случая имаме […]

Валери Симеонов: ЧЕЗ не трябва да отива при хора без хабер от трафопост

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/28/3137445_valeri_simeonov_chez_ne_triabva_da_otiva_pri_hora_bez/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов предположи, че опозицията се опитва да клати правителството покрай сделката с ЧЕЗ. Под опозиция той визира БСП, ДПС и партиите извън парламента, които също говорили по темата. Пред журналисти в Народното събрание днес той каза, че одържавяването на енергоразпределителните дружества не е решение.<br /><br />"Сделка като сделка е нормално да има при пазарна икономика", обяви Симеонов, но подчерта, че все още сделка няма, а само се налива вода в...

Приказка за един ток

https://offnews.bg//nashite-avtori/prikazka-za-edin-tok-675770.html

Преди много, много години имало една държава. В нея нищо не било като хората. Особено хората.

Дърветата растели накриво, особено крушите, магаретата стоели и се запъвали по мостовете, кучетата лаели, керваните обаче въобще не вървели, защото били фалирали и били следствени, даже и кучетата не лаели, ами мяукали, защото според Истанбулската конвенция, в която никой не вярвал, те имали право на самоопределение и затова даже някои и не мяукали, ами ровели земята. И като ги питаш какво са се разровили, отговарят: "Мх, че какво!? Къртица съм, така се чувствам и точка!".

Абе въобще – странна държава. Високи сини долини, реки и златни коронки на предните зъби. На някои от ромите.

В тая държава, когато станели сутрин от сън, хората си сварявали джезве силна ракия, поръчвали си по телефона порция бейби кебапчета от близката сръбска скара, изпращали децата си и престарелите си родителите на работа, самите те отваряли фейсбук профилите си и започвали да обсъждат постовете един другиму. В постовете най-често се говорело за това колко е ненормално всичко наоколо. А то си било съвсем нормално по мерките на тая държава: птиците цъфтели, дърветата пеели, зимно време падал доларът, лятно време се вдигало еврото, през цялото време се вдигали прах и шум. И всичко си вървяло някак си. И обратното.

Един ден се случило така, че в тая държава токът изчезнал.

Тук ток, там ток – няма го! Сутрин стават хората – запалват си лампите, а вместо от лампите да заструи ведра светлина – ха, що да видиш! – заструява лепкав, мастилен мрак или нещо подобно, примерно – мармалад от сини сливи. Но не и ток! Луда работа!

И печка да пуснеш, защото навън е люта пролет и дърво и камък се пукат от мека топлина – няма брат! – от печката излиза само хриплив звук и реотаните викат, че нещо не им е много добре и днес няма да произвеждат калории. Че то каква топлина без ток?! Вие термодинамика нещо да сте чували?!

Министрите и техният председател, който бил едно момче от наблизо до града, се разтърсили също. Защото в такива случаи те знаели – изчезне ток, изчезнат парите, изчезне златният резерв или нещо друго, уж незначително, а тоя пусти народ веднага се вдига на бунтове и започва да роптае! И даже някои почват да заплашват, че имат връзки с определени попове от арменски произход и ако се наложи – даже и имейл ще им изпратят, та да се оплачат от правителството!

Затова министрите и техният председател казали: "О, тая работа така няма да се размине! Ще разнищим ние всичко тука, наоколо! Това не е шега работа – това са поне пет кила електрони! Ток е това, ей! Кулони, нютони, волтове и ватове, джаули, тесли, фаради и омове – къде са се дянали?! Това да не са ти пет милиарда лева, че да ги отмъкнеш и да се скриеш в някой офис в центъра на столицата! Както се прави обикновено. Ами че това е тока на народа брей! С него нашият отруден народец си зарежда айфоните, че да може да оре, да сее и да сади пирер! И бейби рукола!

Ще открием ние кой отмъкна тока, ако ще да се наложи да го търсим и на кучето в гъ...хм тук вече може да ни обвинят и в сексуален тормоз...Но така де – ще го намерим ние! Мътните да го вземат! Всъщност – така да се казва може ли? Не е ли политнекоректно? Я по-добре така: Бистрите да го вземат!".

Разтърсили се министърите и техният председател – някой вдига килима, друг проверява в тубата с лепило, трети занича под полата на омбудсмана на републиката, съдят го за сексуален тормоз съответно, той си излежава присъдата на Сейшелските острови и пак запрята ръкави, па търси ли търси. А навън мрак и само ситният дъждец се сипе и напоява земята три ли пет ли недели или нещо такова.

Накрая председателят на министърите решава да потърси и там, дето никой юнак, никой син от майка раждан не се е престрашавал да търси – право в телевизора! Защото знае, мъдрецът му с мъдрец, че ако не откриеш нещо даже и в гугъл, ще се наложи да го потърсиш чак в малкия екран, евентуално ако нямаш голям, семсе и триинчов.

Отива, разбийш ли, председателят до телевизора и го пуска. Ще речете – той да не го е държал в затвора, та да го пуска? Но не, не е така – господин председателят в затвора не държи никого - ни собственици на банки, ни висши магистрати, ни други рецидивисти, камо ли телевизори. Пуснал го така – чрез копчето. Цък. И няма никакви определени антиципации, очаквания един вид, просто бил решил да погледа енимъл планет за едни котенца. И какво да видиш – по телевизора дават една жена.

Досущ като жена. В смисъл – с глава, уши, ръце и долни крайници, коса растяща от главата и разни други неща. Гледа председателят – жената в телевизора говори – значи – жива и здрава е, няма нужда от неговата помощ (председателят бил в миналото пожарникар и де що видел – помагал и спасявал, веднъж спасил даже муха от паяк) – можем да минем на друг канал, вика си, и тъкмо да пресира копчето на дистанцията, та да смени канала – що да види! Жената вика: Аз отмъкнах тока!

Председателят седи като сащисан! Жената си сваля обувката и вика – ето това е тока! И навира тока си в мутрата на репортерката, все едно оная не е виждала ток. Репортерката гнусливо плюе настрана, па вика: "Вие значи така! Отмъкнахте тока, а сега народът седи без ток и чати в туитър на тъмно! Срамота! Така и турчин не го е клал тоя народ, както вие му отнехте тока, колкото и малоумно да е това сравнение!".

Ама жената с тока вика: Аз въобще нямам намерение да отнемам тока на народа! Ще му го дам веднага, само трябва тука с теслата и рендето да си поиграя, та да му променя малко така цената, че нещо не ми харесва!

Ааа добре – вика репортерката, а председателят потрива ръце, вика си наум: "Ще ги разнищя аз тия, направо нищо няма да им направя, така съм им набрал! Ама нищичко, заклевам се!".

И цъкнал мощно, та сменил канала. Отишъл право на кошмари в кухнята, където давали как един готвач с търбух, в който спокойно трима турци могат да седнат да пият кафе, готви без ток. Приготвя на открит огън накладен от ледени висулки супа от чиста водица с малко тъжни размишления, нарязани на ситно и малко горчиви съмнения – на вкус.

А жената с тока верно – върнала го на народа. Тя била подставено лице или нещо друго там, по-неприлично, на някаква ошфорка ли на офшорка ли, та върнала тока на народа, ама с по-друга цена. По една торба жълтици за лъжица ток. Ма това, че никой вече няма жълтици и че тока не се мери с лъжици – кой ти гледа!

Важното е, че от тоя ден ток имало за народа, че даже и за другите дет не са от народа. А министрите и председателят им били доволни и щастливи, народът се къпел в благоденствие, щото с вода не обичал, не било неговото, а народът обичал да бъде себе си и разни други работи...и въобще в смисъл всичко станало мега яко, позитивно, уникално, грабващо и усмиващо деня с аромат на шоколад при изтъркване, но за повече информация, разбийш ли, прочетете листовката.

Специализираната прокуратура разследва общината в Перник

https://frognews.bg/novini/spetsializiranata-prokuratura-razsledva-obshtinata-pernik.html

Специализираната прокуратура провежда разследване за длъжностни престъпления в Община Перник за сключване на неизгодна сделка през 2014 година, довела до значителни финансови загуби за общината.

Закриха фондацията на обвинения в сексуален тормоз актьор Кевин Спейси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739879

Закриха фондацията на обвинения в сексуален тормоз актьор Кевин СпейсиФондацията на актьора Кевин Спейси, срещу когото миналата година бяха отправени обвинения в сексуален тормоз, преустановява дейността си, съобщи Контактмюзик. В изявление на сайта на организацията се посочва, че тъй като дейността й вече не е осъществима, фондация "Кевин Спейси" се закрива днес. Управителният съвет също така изказва благодарност

Стартират процедури за концесии на три плажа

http://budnavarna.bg/30970-startirat-protseduri-za-kontsesii-na-tri-plazha/

Правителството открива процедури за предоставяне на концесии на три морски плажа в община Варна – „Св. Св. Константин и Елена – малък плаж“, „Слънчев ден“ и „Св. Св. Константин и Елена – север“. Целта е да се осигурят водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.

Срокът на концесиите ще бъде 15 години, а размерът на минималното годишно концесионно заплащане е изчислено според приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. За плаж „Св. Св. Константин и Елена – малък плаж“ то ще бъде 21 266 лева без ДДС, за плаж „Слънчев ден“ – 294 575 лева без ДДС, а за плаж „Св. Св. Константин и Елена – север“ – 57 345 лева без ДДС. Концесионерите на морските плажове ще бъдат определени в резултат на конкурси, организирани от министъра на туризма и проведени от комисия, назначена от министър-председателя.
Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразени с решение на правителството от 2016 г. за утвърждаване на минимални критерии при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Материалът Стартират процедури за концесии на три плажа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Договорите за оградата по границата ще бъдат без обществени поръчки

http://www.cross.bg/poruchki-obshtestvenite-granitzata-1568902.html

/КРОСС/ Парламентът прие на първо четене Промени в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата от обхвата на закона, предава „Фокус". „За" промените гласуваха 103-ма народни представители, „против" - 65 и „въздържали се" - 4-ма, с което те бяха приети. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти". Според вносителите промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от различни природни стихии. В рамките на дебатите вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че промяната в Закона за обществените поръчки е необходима. По думите му с нея ще се поправи една грешка. Той обърна внимание, че ако не се поправи, се губи много време за обжалване на обществените поръчки за защитното съоръжение. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков заяви, че Законът за обществените поръчки цели да освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата, а при проблем областните управители да изгорят като бушони.  

Как студът пести разходите на един пивовар

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/28/3137481_kak_studut_pesti_razhodite_na_edin_pivovar/?ref=rss


Всички, от пощальоните до учениците, принудени за излязат на студа, се оплакват тази седмица от арктическите температури, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />Има обаче и хора, които се радват. Един от тях е Марсел Рус, който произвежда бира в пивоварната "Кронен" в Южна Германия и вижда златна възможност в големите ледени висулки около фабриката си.<br /><br />Тази пивоварна е една от малкото в Германия, които все още слагат метални или дървени решетки...

Пиян шофьор на тир се блъсна в бордюр на бензиностанция край Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/6739888

Пиян шофьор на тир се блъсна в бордюр на бензиностанция край ЯмболПиян шофьор на товарен автомобил с ремарке се блъсна в бетонен бордюр в района на бензиностанция край Ямбол, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова. Нанесени са материални щети на влекача и на огражденията. Камионът е навлязъл в отбивката с висока скорост, несъобразена с пътните и метеорологични условия и не е успял да спре навреме.

Започват извънредни проверки на язовирите в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739858

Започват извънредни проверки на язовирите в цялата странаПо разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях, и провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните

Не е само "Гинка"

http://clubz.bg/64823-ne_e_samo_ginka

Има едни такива сайънс фикшън сюжети, където около теб се разхождат досущ реални хора, само че някои от тях се оказват роботи. За да ги различиш, трябва да откриеш примерно миниатюрен контакт за зареждане на тила. По-опитният зрител се усъмнява още от прекалено безпогрешното им поведение, овладения тон, липсата на всякакви по-дълбоки емоции извън зададената програма.

Всъщност основното занимание на медийните анализатори е такова: наблюдавайки поредния "сериал", да коментират в реално време: "Този май не е истински, зад него стои онзи, а зад онзи пък - еди-кой си." Публичният живот се слива с конспиративните сюжети: нищо не е каквото изглежда и дори най-незначителните факти са част от голямата логическа верига. Разбирате защо публиката загуби вкус към собствено политическата проблематика, защо скандалите се оттичат в медийната канализация и вече няма ляво, няма дясно; просто разконспирирането на маските стана толкова интересно, че другото бледнее.

Непрестанна подозрителност

Забележителното е, че тук не става дума просто за някаква национална параноя; самата реалност е построена така, че да ни държи в непрекъснато състояние на подозрителност. Вземете пресния случай с г-жа Гинка Върбакова. Тя каза, че притежава 100 милиона лева, около 120 милиона би следвало да извади от джоба си утре, за да привлече заеми за финансиране на проект за 600 милиона (20%), което значи, че притежава още повече. Това за България е сериозно богатство - оказва се обаче, че ние не знаем нищо за нея. Тя не е в класациите на някакъв български "Форбс", не я интервюират иначе жадните за разкошен живот жълти медии. Върбакова се оказва един анонимен мултимилионер - малко като Корейко от "Златния телец", който води живот на скромен съветски труженик.

Можем само да гадаем кой стои зад сделката за ЧЕЗ - дали Христо Ковачки, Делян Пеевски, руско-грузинска офшорка, самият Бойко Борисов... Съвсем скоро националпопулистите прокараха безумния си закон за бурките с аргумента, че хората у нас трябвало да ходят с открито лице. Съгласен! Не ги смущава обаче това, че не 20 обидени жени от Пазарджик, а най-богатите българи крият лицата си.

Подобен номер ни бе изигран с ТЕЦ-Варна, преди това с "Булгартабак"; не разбрахме и кой точно стои зад ликвидацията на неудобната за властта телевизия BiT. Професионално лице под наем на име Георгиус от Кипър ще застроява Пирин - ако рече да съсипва природата, ще хванем на босия опинците, както вече сме правили. Самият премиер заяви, че зад него вероятно стои Цеко Минев, въпросният бизнесмен обаче отрече - и юридическият съспенс беше отложен за следващата серия.

Най-вбесяващото във всичко това е твърдението, че всичко е законно - например законно е някакви хора да крият лицата си зад офшорки. С ушите си чух как г-н Симеонов (приватизирал патриотичната идея) каза, че в тях няма нищо лошо, това се правело "за да се икономисат данъци". Дали го пише в тефтерчето на Левски, не помня. Офшорната идея обаче не просто удря в сърцето на националния ни интерес - тя превръща в маскарад самото ни публично пространство. А кой знае защо кръстоносците от похода срещу либерализма днес обичат да пропускат тази най-уродлива негова рожба. Е, да, по-лесно е да громиш бежанци или пък интерсексуални хора, отколкото могъщи бизнес интереси, които монополизират държавата.

Самата тайна, с която е обвеяно богатството през последните десетилетия, подкопава същината на демокрацията. Защо трябва да се знае, че аз съм явен собственик на апартамента си и професията ми да е ясна за всички, а онзи, от когото зависят хиляди българи, да се крие? Разбирам полицията да пази в тайна какъв откуп са платили родителите за отвлечено дете, но какво има за криене в една голяма сделка, в това коя точно банка ще я финансира или откъде си спечелил парите си? В чужбина непрекъснато чета за това колко пари са платили за каква компания, в гордата ни татковина обаче все опираме до търговска тайна, преминаваща в омерта. Обяснението, че бизнесменът се страхува от лоши хора, които ще научат колко е богат и ще го шантажират, ни взема за балъци. Защото престъпниците едва ли чакат да се информират от телевизията.

Управляващите са емигрирали от нашия свят

Работата е в това, че онези, които всъщност ни управляват, са емигрирали от света ни. Парите им - заровени по острови на съкровищата, децата - в Швейцария, телата - в затворени комплекси. С нас взаимодействат сурогатите, направлявани дистанционно. И това на фона на една симулирана от медиите действителност, в която сякаш се водят дебати по важни теми, например колко часа да се учи Вазов в 11 клас. Неслучайно въпросът #КОЙ не слиза от социалните мрежи вече пет години: зад него се крие ужасът от внезапното усещане за загуба на реалност.

Класическият капиталист е в центъра на публичността - с каретата си, с цилиндъра, с благотворителните балове. Пак го мразят, но поне е там, част от общността, която експлоатира, част е от нея. Новата технология на господство се състои в това, че повелителите на капитала все по-често просто отсъстват. Събират се някъде в тесни кръгове, управляват дистанционно, замитат следите си. Нали си го представяте: вместо да протестират за по-големи заплати, работниците първо трябва да се помъчат да разберат кой точно трябва да им плати тези заплати. И всичко е законно, защото тъкмо такива закони сме позволили да се приемат. Ако пък кажете: дай да променим тия пусти закони и да забраним офшорките, ще кажат - да ама това ще съсипе бизнеса, защото ще ни отнеме конкурентно предимство. Молчать, не рассуждать!

Моделът на "офшорната бурка" 

Лично мен ме е страх, че ако не намерим разумно решение, за да върнем физически управниците с открити лица между нас, нещата ще се променят по катастрофален начин. Но поне ще се съгласите, че моделът на "офшорната бурка" неусетно се разпространи върху цялата ни публичност. Кой ще ти повярва днес, че един журналист може да говори неща, които не му диктуват в слушалката? Че НПО активистът може да се ангажира с каузи не защото му плащат? Всички са под подозрение до второ нареждане - и онези, които заграбват държавата, и онези, които ги разобличават. Роботите са между нас!

Ако се замислите, ще разберете защо вече десетилетия не правим нищо, за да открием лицата. Ако повярваме, че светът по определение е един голям заговор, няма да ни идва на ум да им пречим. Дето се казва, те дори имат интерес да ни пробутват от време на време един сюжет тип "Гинка", за да ни припомнят, че от матрицата няма изход.

ПП: След като написах този текст, г-н Борисов направи поредния си медиен маньовър: Белене да станел общобалкански проект. Едни ще определят идеята като интересна, други ще се възмутят, трети ще търсят кой стои зад идеята и зад идеята-за-идеята. А що се отнася до историята с ЧЕЗ - както пееха "Ролинг стоунс" -  "Кой чете вчерашни вестници?"...

"Дойче веле"

Спор за 10 млрд. долара

https://www.investor.bg/analizi/9/a/spor-za-10-mlrd-dolara-256626/

Самопровъзгласилият се за създател на биткойна Крейг Райт е обвинен в измами

Skoda готви революция при кросоувърите

https://www.actualno.com/cars/skoda-gotvi-revolucija-pri-krosouvyrite-news_662154.html

Чешкият производител Skoda подготвя нов концептуален кросоувър, който ще бъде представен официално на откриващото се през следващата седмица автомобилно изложение в Женева. Това ще бъде най-универсалният модел на марката, който при евентуално излизане в серийно производство ще предизвика революция в този кас. Засега в компанията се опитват да запазят интригата около новия Vision X, като представа за външния му вид дават само няколко скици, разпространени по-рано от производителя. Затова пък тех

Пет жертви на студа в Полша за денонощие

https://offnews.bg//sviat/pet-zhertvi-na-studa-v-polsha-za-denonoshtie-675772.html

Петима души станаха жертва на студа в Полша за изминалото денонощие, съобщи Правителственият център за сигурност, цитиран от ТАСС и БТА. 

Много студеното време продължава в Полша вече седмица. През последните дни нощните температури падат до минус 20, а денем са около минус десет градуса.

Във вторник от измръзване също починаха пет души. Прогнозите са, че студът ще продължи още няколко дни, като затопляне може да се очаква през почивните дни.

Полицията призова гражданите да не бъдат равнодушни и да съобщават за случаи на продължително пребиваване на улицата на възрастни хора, бездомници и пияни.

От 1 ноември миналата година от измръзване в Полша са починали 58 души.

Красавици раздават 1000 знамена за 3 март

http://budnavarna.bg/30967-krasavitsi-razdavat-1000-znamena-za-3-mart/

По случай Националния празник на България 3-ти март, четиринадесетте участнички в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет – 2018″ ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на Община Кюстендил, обявиха от общината. Инициативата ще бъде на площад „Велбъжд“ в 11 чaса. Това се прави за поредна година в този ден – кандидат-миските за приза „Кюстендилска пролет“ имат първа среща „на живо“ с кюстендилци, подавайки им знаменца трикольори, докато празнуват Освобождението.

Честванията на 140 години от Освобождението на България за града ще започнат от 11 часа с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на „Булаир“ и празничен концерт с участието на народната певица Стойка Германова и квартет към ансамбъл „Пирин”.

източник: Кмета.бг

Материалът Красавици раздават 1000 знамена за 3 март е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Починаха режисьор на класики за Джеймс Бонд и продуцентът на филми за Батман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739827

Починаха режисьор на класики за Джеймс Бонд и продуцентът на филми за БатманБританският режисьор Люис Гилбърт, известен като създател на три екранни класики за Джеймс Бонд, е починал на 97-годишна възраст. На 104 години този свят напусна и американският продуцент Бенджамин Мелникър, които стои зад продукции от поредицата за приключенията на Батман, съобщават световните агенции.

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" заявиха, че ще искат по-скъп ток

http://clubz.bg/64822-chez_evn_i_energo_pro_zaqviha_che_shte_iskat_po_skyp_tok

Трите електроразпределителни дружества в България заявиха, че ще поискат нови цени на тока от 1 юли тази година. Следвайки законовите изисквания на чл.36а, ал. 1 от Закона за енергетиката, те обявиха намеренията си да подадат ценови заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на услугата "обществено снабдяване с електрическа енергия".

Предложението на "ЧЕЗ Електро България" АД, което държи най-много потребители - близо 3 милиона, "ще се базира на принципите, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявления, а именно: покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензиoнната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, чрез определяне на обоснована надценка за дейността, елиминиране на кръстосаното субсидиране между отделните сегменти на регулирания пазар и изпълнение на вменените законови задължения на крайния снабдител".

"В заявените от дружеството необходими приходи в размер на 581 млн. лева ще бъде отразен пълният размер на разходите за балансиране на клиентите на "ЧЕЗ Електро България" АД, в качеството му на координатор на специална балансираща група", пише в заявлението.

"Енерго-Про" дава същата заявка, като пише, че ще предложи на КЕВР съгласно чл. 31, т. 2 от ЗЕ да признае икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната дейност и предоставяне на качествена услуга на своите клиенти. Предложението на "Електроразпределение Север" АД предвижда годишна инвестиционна програма за следващия тригодишен регулаторен период в размер на 45 милиона лева, както и коригиране размера на технологичните разходи и нормата на възвръщаемост до актуалните им нива.

В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България – "Електроразпределение Юг", "EVN България Електроснабдяване" и "EVN България Топлофикация" ще внесат в КЕВР до края на март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 1.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР. 

Както обясни вчера шефът на КЕВР Иван Иванов, Комисията ще провери дали дружествата са направили инвестициите, заявени от тях, и има право да ги коригира.

На 1 юли м.г. КЕВР утвърди, че цената на електроенергията за потребителите на ЧЕЗ се увеличава с 2%, за клиентите на EVN - с 1.7%, а за "Енерго-Про" – с 0.41%. Небитовите потребители на регулиран пазар, ползващи електроенергия на ниско напрежение, са с по-ниски от предишните цени. При върховата енергия в зависимост от начина на измерване поевтиняването е между 0.38% и 8.84% за различните доставчици. В същото време дневната и нощната тарифа за дребния бизнес намалява съответно между 1 и 11 процента и между 1.68 и 7.5 процента.

Илхан Андай: Доган е заръчал на ДПС да се готви за поход към властта

http://www.moreto.net/novini.php?n=369932

На вчерашната среща на елита на ДПС с почетния председател на движението Ахмед Доган той е посочил, че, предвид последните скандали, пътят на ДПС към участие във властта е отворен. Това разказа в предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът Илхан Андай.

Кралев: Отборът на Норвегия нарушава феърплея. Всички са астматици

http://www.cross.bg/kralev-astmatitzi-vsichki-1568901.html

/КРОСС/ С население по-малко от българското, с финансиране по-малко от българското, Норвегия завърши на първо място в класирането по медали на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Доброто представяне на норвежките спортисти обаче не се дължи само на правилна политика и тренировки. Така смята не кой да е, а министърът на младежта и спорта на България Красен Кралев, който директно обяви, че доброто представяне на норвежците се дължи на употребата на забранени препарати, но с разрешение. Според Кралев отборът на Норвегия Пьонгчанг грубо е нарушил феърплея. Причината са лекарствата, които използват спортистите. Кралев обяви, че голяма част от тях са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с разрешение на антидопинговата комисия, помагат за доброто им представяне в дисциплините. Както е известно в миналото неведнъж е повдиган въпросът, че субстанции, които влизат в графата допинг са употребявани от различни спортист с разрешение заради различни заболявания, а астмата е точно едно от тях, като мантрата, че норвежците са астматици битува още от предишния олимпийски цикъл, когато представянето им не бе толкова добро. Сега обаче норвежкият отбор спечели най-много медали на приключилите Зимни олимпийски игри - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови, което е и рекорд в историята на Игриге. Според "Тайм" бюджетът за спорт на скандинавската страна е 30,47 млн

Отмениха концерта на ВМС във ФКЦ

http://budnavarna.bg/30965-otmeniha-kontserta-na-vms-vav-fkts/

снимка: Будна Варна

Поради лошите метеорологични условия концертът на Представителния духов оркестър на ВМС, довечера 28 февруари 2018 година от 19.00 часа в зала №1 на ФКЦ Варна, се отменя за неопределено време. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

Материалът Отмениха концерта на ВМС във ФКЦ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Промениха часовете на мачовете от Шампионска лига

https://www.actualno.com/football/promeniha-chasovete-na-machovete-ot-shampionska-liga-news_662156.html

УЕФА въведе куп промени в провеждането на Шампионска лига и Лига Европа (вижте ги тук), но една от най-важните промени беше направена за телевизиите и повечето приходи от излъчване на мачове. Промяната се дължи най-вече на желанието за по-сериозни приходи от страна на големите отбори. УЕФА ще удвои приходите си от телевизионни права, което ще донесе допълнително доходи и за отборите в надпреварата. В колко часа ще се играят мачовете в Шампионска лига от догодина разберете в Sportlive.bg! С та

Марешки: Изключено е да сме във властта. Може, но след избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739839

Марешки: Изключено е да сме във властта. Може, но след избориПартия "Воля" има дълъг път. На следващите избори ще се представим по-добре и тогава може да сме в изпълнителната власт. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на "Воля" Веселин Марешки по повод лансираната в края на миналата седмица от депутата от ГЕРБ Делян Добрев неговата партия да замени "Атака" в мнозинството.

Планинската служба спаси двама в Пирин

https://frognews.bg/novini/planinskata-slujba-spasi-dvama-pirin.html

Мъж и жена са били спасени при акция на планинската служба в Пирин.

БАБХ съобщи много тревожна новина

https://petel.bg/BABH-saobshhi-mnogo-trevozhna-novina-__253246

Булфото, архив След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасн...

Ето къде падна най-много сняг в страната

https://petel.bg/Eto-kade-padna-nay-mnogo-snyag-v-stranata-__253248

Най-дебела е снежната покривка в Свищов – 69 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (Н...

Снежен ад на стадион „Локомотив”, но в събота... (снимки)

https://petel.bg/Snezhen-ad-na-stadion----Lokomotiv-----no-v-sabota-----snimki-__253249

Снегът е покрил терена, трибуните и пространството пред сградата на стадион „Локомотив”. Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров, об...

Почина Бенджамин Мелникър – Лъва на „Метро Голдуин Майер“

https://petel.bg/Pochina-Bendzhamin-Melnikar-----Lava-na----Metro-Golduin-Mayer---__253251

Американският продуцент Бенджамин Мелникър, който близо три десетилетия продуцира филми от поредицата за приключенията на Батман, почин...

Пуснаха предсрочно крадец на злато от затвора, прокуратурата във Варна протестира

https://petel.bg/Pusnaha-predsrochno-kradets-na-zlato-ot-zatvora--prokuraturata-vav-Varna-protestira__253252

снимка Булфото Частен протест срещу определението на Варненския окръжен съд, с което е бил условно предсрочно освободен от затвора осъ...

Бургаска област към 12:15 ч.: Снегът парализира региона, населени места са откъснати от света

https://petel.bg/Burgaska-oblast-kam-12-15-ch---Snegat-paralizira-regiona--naseleni-mesta-sa-otkasnati-ot-sveta__253253

Снеговалежите парализираха Бургаска област – блокирани са пътища заради навявания, а населени места са откъснати от света. Така изглежд...

Напук на снега: Триметрови Пижо и Пенда поставиха на центъра във Варна (снимки)

https://petel.bg/Napuk-na-snega--Trimetrovi-Pizho-i-Penda-postaviha-na-tsentara-vav-Varna--snimki-__253254

снимки Булфото Триметрови скулптури от метал на Пижо и Пенда  поставиха до слънчевия часовник на входа на Морската градина във Варна. Г...

Валери Симеонов се чуди знае ли Гинка какво е трафопост

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-se-chudi-znae-li-Ginka-kakvo-e-trafopost__253255

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира в кулоарите на парламента сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ с Гинка Върбакова. "Опо...

Обвиниха трима шефове от МБАЛ-Враца за източени пари

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-iztochvane-mbalvratza-26925817

Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима лекари от МБАЛ „Христо Ботев“ за длъжностно присвояване на 32 476 лева.

В кухнята с “Долче и Габана”

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6739593

В кухнята с “Долче и Габана”“Сицилия – моята любов” е специална колекция, създадена от известните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана и италианската компания за производство на електроуреди за домакинството Smeg. Преди година тя бе представена на мебелния салон в Милано като концепция, но днес вече е в продажба. Колекцията включва кафеварка, тостер, блендер,

20 машини и 70 работници срещу новия сняг във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6739789

20 машини и 70 работници срещу
новия сняг във Велико ТърновоПътната мрежа във Велико Търново е проходима при зимни условия При динамични атмосферни условия - продължаващ снеговалеж и снежна покривка, достигаща на места 35 сантиметра, пътната мрежа във Велико Търново е проходима при зимни условия. 20 машини работят по улиците на града. Оперативен щаб следи обстановката в реално време и държи постоянна

28-годишен карнобатлия сам предлага помощ на блокирани тирове

https://www.24chasa.bg/region/article/6739807

28-годишен карнобатлия сам предлага помощ на блокирани тирове28-годишен мъж от Карнобат сам предлага помощ на блокирани тирове в града, след като АМ Тракия към Бургас бе затворена. Младият доброволец Илия Василев разкри пред "24 часа", че само вчера на ул."Москва" имало над 12 камиона, които чакали в снежна блокада. "Готов съм да разнасям храна и вода, чакам да ме повикат.

Как Барбра Стрейзънд се пребори за мястото си в мъжкия Холивуд?

http://clubz.bg/64821-kak_barbra_strejzynd_se_prebori_za_mqstoto_si_v_myjkiq_holivud

Когато филмовата академия отказва да номинира Барбра Стрейзънд за ролята й в "Йентъл", филм за жена, която се облича в мъжки дрехи, за да получи достъп до образование, тя не е разочарована.

"Нямах нищо против по една-единствена причина. Това наистина показа сексизма. Като не бях номинирана, това постави въпроса в центъра на вниманието. Помислих си: "Еха, толкова е очевидно."

34 години по-късно Стрейзънд е разрушила всички бариери  - тя е първата жена, която едновременно е била актриса, режисьор, продуцент и сценарист на един и същ филм, пише американското издание "Варайъти", пред което тя разказва за сексизма в Холивуд и коментира политиката на американския президент Доналд Тръмп.

Кампанията #MeToo срещу сексуалното насилие на работното място Стрейзънд определя като "вдъхновяваща".

"Изключително съм горда", казва тя пред "Варайъти".

Напоследък много жени в Холивуд събраха кураж да разкажат за сексуалните посегателства срещу тях. Срещу Барбра Стрейзънд обаче не е имало подобни посегателства, разказва самата тя.

"Не бях достатъчно руса", казва тя, но си припомня "странно преживяване" от тийнейджърските си години. "Веднъж отидох в апартамента на мъж от Студентската лига на изкуствата. Искаше да ме нарисува. Той каза: "Следващия път, когато дойдеш, мога да те нарисувам без блуза."

Тя не се връща повече.

Стрейзънд разказва също, че не е знаела за сексуалния тормоз, който продуцентът Харви Уайнстийн упражнява над актриси.

Тя обаче е имала неприятно преживяване с него. Между тях се разразил спор за премиерата на бродуейския му мюзикъл "Откриването на Невърленд".

"Той искаше да дойда и да изпея песен от албума. Аз казах: "Не, не мога да го направя."

След като отказала, Уайнстийн заплашил вече никога да не работи с нея по бъдещите им проекти.

"Това е глупост. Тогава разбрах, че е много груб", казва Стрейзънд.

Тя обвинява филмовата индустия, че не е създала достатъчно възможности за жените продуценти и режисьори. В мемоарите си, които подготвя от дълго време, актрисата и режисьор е посветила една от главите на "Клубът на момчетата" в Холивуд. На въпроса кога книгата все пак ще бъде пусната на пазара, тя отговаря: "Нямям никаква представа."

Като виден привърженик на демократите Стрейзънд не пропуска възможността да критикува президента Доналд Тръмп.

"Той е въплъщение на всички обиди, които отправя към другите хора. Той е лъжец. Той е извратен."

Тя е сред звездите, които подкрепят кампанията на опонента на Тръмп Хилъри Клинтън. Тогава тя дори нарича привържениците на Тръмп "окаяници".

Стрейзънд смята, че всъщност Тръмп не е победил Клинтън.

"Наистина мисля, че тя спечели изборите. Говорих със сенатори от Мичигън и Уисконсин. Вярвам, както вярвах и при управлението на Буш, че е имало измами при гласуването. Ал Гор загуби с 537 гласа от 104 милиона. Сега, в ретроспекция, Буш изглежда доста добре, сравнен с Тръмп."

Как Барбара Стрейзънд се пребори за мястото си в мъжкия Холивуд?

http://clubz.bg/64821-kak_barbara_strejzynd_se_prebori_za_mqstoto_si_v_myjkiq_holivud

Когато филмовата академия отказва да номинира Барбара Стрейзънд за ролята й в "Йентъл", филм за жена, която се облича в мъжки дрехи, за да получи досътъп до образование, тя не е разочарована.

"Нямах нищо против по една-единствена причина. Това наистина показа сексизма. Като не бях номинирана, това постави въпроса в центъра на вниманието. Помислих си: "Еха, толкова е очевидно."

34 години по-късно Стрейзънд е разрушила всички бариери  - тя е първата жена, която едновременно е била актриса, режисьор, продуцент и сценарист на един и същ филм, пише американското издание "Варайъти", пред което тя разказва за сексизма в Холивуд и коментира политиката на американския президент Доналд Тръмп.

Кампанията #MeToo срещу сексуалното насилие на работното място Стрейзънд определя като "вдъхновяваща".

"Изключително съм горда", казва тя пред "Варайъти".

Напоследък много жени в Холивуд събраха кураж да разкажат за сексуалните посегателства срещу тях. Срещу Барбара Стрейзънд обаче не е имало подобни посегателства, разказва самата тя.

"Не бях достатъчно руса", казва тя, но си припомня "странно преживяване" от тийнейджърските си години. "Веднъж отидох в апартамента на мъж от Студентската лига на изкуствата. Искаше да ме нарисува. Той каза: "Следващия път, когато дойдеш, мога да те нарисувам без блуза."

Тя не се връща повече.

Стрейзънд разказва също, че не е знаела за сексуалния тормоз, който продуцентът Харви Уайнстийн упражнява над актриси.

Тя обаче е имала неприятно преживяване с него. Между тях се разразил спор за премиерата на бродуейския му мюзикъл "Откриването на Невърленд".

"Той искаше да дойда и да изпея песен от албума. Аз казах: "Не, не мога да го направя."

След като отказала, Уайнстийн заплашил вече никога да не работи с нея по бъдещите им проекти.

"Това е глупост. Тогава разбрах, че е много груб", казва Стрейзънд.

Тя обвинява филмовата индустия, че не е създала достатъчно възможности за жените продуценти и режисьори. В мемоарите си, които подготвя от дълго време, актрисата и режисьор е посветила една от главите на "Клубът на момчетата" в Холивуд. На въпроса кога книгата все пак ще бъде пусната на пазара, тя отговаря: "Нямям никаква представа."

Като виден привърженик на демократите Стрейзънд не пропуска възможността да критикува президента Доналд Тръмп.

"Той е въплъщение на всички обиди, които отправя към другите хора. Той е лъжец. Той е извратен."

Тя е сред звездите, които подкрепят кампанията на опонента на Тръмп Хилъри Клинтън. Тогава тя дори нарича привържениците на Тръмп "окаяници".

Стрейзънд смята, че всъщност Тръмп не е победил Клинтън.

"Наистина мисля, че тя спечели изборите. Говорих със сенатори от Мичигън и Уисконсин. Вярвам, както вярвах и при управлението на Буш, че е имало измами при гласуването. Ал Гор загуби с 537 гласа от 104 милиона. Сега, в ретроспекция, Буш изглежда доста добре, сравнен с Тръмп."

Хванаха два автомобила с цигари на Дунав мост 1

http://dnes.dir.bg/news/tzigari-mitnitzi-26925787

Служители на Митница Русе предотвратиха два идентични опита за незаконен износ на цигари с български акцизен бандерол в търговски количества за Западна Европа.

Започват извънредни проверки на язовирите

https://www.actualno.com/society/zapochvat-izvynredni-proverki-na-jazovirite-news_662161.html

Министърът на икономиката Емил Караниколов е разпоредил на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да засили екипите, осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях  и да провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от тяхното топене. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН. При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в ре

Шефът на Telenor: Няма да се фокусираме върху разрастване

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/shefyt-na-telenor-niama-da-se-fokusirame-vyrhu-razrastvane--256639/

Норвежкият мобилен оператор е получил предложение за бизнеса си в Централна и Източна Европа, твърди директорът на компанията Сигве Бреке

Кралев отдаде представянето в Пьонгчанг на липсата на съоръжения и слаба психика

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137385_kralev_otdade_predstavianeto_v_pyongchang_na_lipsata/?ref=rss

Спортният министър Красен Кралев заяви, че представянето на България в Пьонгчанг е плод на липсата на съоръжения за практикуване на зимни спортове и психическа устойчивост у състезателите. Според него българският спорт спешно се нуждае от подобряване на инфраструктурата и наемане на спортни психолози.<br /><br />"Не може да няма зимни съоръжения в България, разберете. Половината от спортовете изобщо не се практикуват. Имаме една държавна пързалка и две частни. Ски пистите ни са...

Намерение на ЕVN България за подаване на ценово заявление до КЕВР

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YdbaLJdOYAQ/

В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България – “Електроразпределение Юг“, „EVN България Електроснабдяване“ и „EVN България Топлофикация“ ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР.

Както и досега, заявленията за нови цени ще следват основните принципи за сигурност на снабдяване, качество на обслужването, адекватна възвращаемост и покриване на оперативни разходи. Заявленията ще отразяват и наложените задължения на операторите на разпределителни мрежи по отношение на либерализирания пазар на електроенергия в България.

В случай, че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (30 март 2018 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата.

Празничният концерт за трети март в Бургас ще се проведе в операта

https://www.actualno.com/burgas/praznichnijat-koncert-za-treti-mart-v-burgas-shte-se-provede-v-operata-news_662153.html

Поради лошите метеорологични условия празничният концерт "140 години свободна България", организиран от Община Бургас по повод 3-ти март, ще се проведе в събота от 12:30 часа в Държавна опера - Бургас. В него ще участват Вокален ансамбъл "Фортисимо", оперните певци Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов и Диман Панчев, ДНХ "Трепетлика", хор при ПФА "Странджа" и хор "Родна песен", съобщиха от Общината. Присъстващите ще могат да се

ЕС ще действа, ако САЩ въведат вносни мита за стоманата, предупреди Германия

http://econ.bg/Новини/ЕС-ще-действа-ако-САЩ-въведат-вносни-мита-за-стоманата-предупреди-Германия_l.a_i.758455_at.1.html

Министрите на търговията от Европейския съюз се споразумяха вчера, че ще отговорят с контрамерки, ако САЩ наложат вносни мита върху стоманата и...

До 1 г. заработва първата пещ за болнични отпадъци в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6739825

До 1 г. заработва първата пещ за болнични отпадъци в ПловдивОбщината тегли до  6 млн. лева за довършването й Заем от Българската банка за развитие ще тегли пловдивската община, за да довърши пещта за изгаряне на биологични болнични отпадъци. Това съобщи зам.-кметът Розалин Петков, който препита единствения кандидат за шеф на инсинератора - 49-годишният агроном Дончо Кацарев.

Около 40 камиона чакат на ГКПП "Гюешево", пускат само коли и автобуси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739816

Около 40 камиона чакат на ГКПП "Гюешево", пускат само коли и автобусиОколо 40 камиона са спрени на ГКПП "Гюешево", заради преустановено пропускане на тежкотоварни автомобили от македонска страна. Движението на пункта за камиони е спряно от около 1,30 - 2.00 часа през нощта, казаха за БТА от ГКПП "Гюешево". Пропускат се само леки автомобили и автобуси. Около 65-70 см е снежната покривка в района на пункта и в

Хванаха сириец с хероин

http://budnavarna.bg/30963-hvanaha-siriets-s-heroin/

снимка: Будна Варна

Около 12:05 часа на 25 февруари, на ул. „Сава“ във Варна, при извършване на полицейска проверка на М.Х. (47 г.), сирийски гражданин, пребиваващ в Р. България, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо прахообразно вещество, научи BudnaVarna.bg.

Направената експертна справка установява, че се касае за хероин с тегло 0,13 гр. По случая е образувано бързо полицейско производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа

Материалът Хванаха сириец с хероин е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Обвиняват екскмет в Свищовско, нападнал настоящия управник и полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739777

Обвиняват екскмет в Свищовско, нападнал настоящия управник и полицайДосъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на длъжностни лица е започнато в РУ – Свищов срещу 57-годишния бивш кмет на с. Ореш Петър Йозов. Сигнал за случая е получен около обяд във вторник, съобщиха от полицията във Велико Търново. Петър Йозов посетил полицейския инспектор в сградата на кметството в с.

Индустриалците искат президентът да наложи вето на разширените правомощия на омбудсмана

http://www.cross.bg/ombydsmana-prava-grazhdanski-1568900.html

/КРОСС/ Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна към Президента на РБ Румен Радев с искане да упражни правото си на вето върху приетите на 22 февруари 2018 г. промени в Закона за омбудсмана, с вносител Министерския съвет, съобщават от Българска стопанска камара (БСК). Съгласно промените (чл. 2, ал. 2 от ЗО), правомощията на Омбудсмана се разширяват, като обхващат и възможност за намеса в спорове между граждани и други частни субекти - търговци, граждански организации и отделни граждани. Според АОБР, по този начин се променя философията на закона, който ограничава функциите на Омбудсмана до защита на индивидуални права на граждани, свързани с грешки и други недостатъци от страна на административните органи. „Правомощията на омбудсмана се свързват само с накърнени от държавните и общински органи граждански права и това не е случайно, тъй като по съдебен ред могат да се обжалват само ограничен брой актове на администрацията. В тази сфера омбудсманът се явява гарант за пълна защита на гражданите от действия/бездействия на администрацията. Цялата тази философия е превратно изменена с приетата добавка в алинея 2 на чл. 2 от Закона за омбудсмана, като вместо защитник от администрацията вече се появява фигурата на страна във всевъзможни граждански отношения - нещо, което няма аналог никъде

На първо четене: Договорите за поддържане на граничната ограда бяха изключени от Закона за обществените поръчки

https://www.actualno.com/politics/na-pyrvo-chetene-dogovorite-za-poddyrjane-na-granichnata-ograda-bjaha-izklucheni-ot-zakona-za-obshtestvenite-porychki-news_662151.html

Парламентът прие на първо четене Промени в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата от обхвата на закона. „За“ промените гласуваха 103-ма народни представители, „против“ – 65 и „въздържали се“ – 4-ма, с което те бяха приети. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според вносителите промените ще спомогн

Дървена ваканция за Варна и областта до края на седмицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739815

Дървена ваканция за Варна и областта до края на седмицатаДървената ваканция за всички 12 общини във Варненска област е продължена до края на седмицата. Децата ще бъдат отново на училище на 6-и март, вторник. Това каза за "24 часа" началникът на инспектората по образование в морската столица Венцислава Генова. Вторник и сряда бяха обявени за неучебни дни със заповед на кмета на Варна Иван Портних.

Зетят на Доналд Тръмп изгуби част от достъпа си до строго секретна информация

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137431_zetiat_na_donald_trump_izgubi_chast_ot_dostupa_si_do/?ref=rss


Джаред Къшнър, зетят и близък съветник на американския президент Доналд Тръмп, вече няма достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", съобщиха "Вашингтон пост" и Би Би Си. Адвокат на Къшнър по-късно потвърди новината за "Политико". <br /><br />Къшнър и още няколко служители на Белия дом са били информирани в петък, че достъпът им до класифицирана информация е бил понижен от "строго секретно" на...

Съдебната власт във Варна иска нова съдебна палата

http://www.barometar.net/90511/

По инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд  бе домакин на проведена работна среща по повод изграждане на нова съдебна палата – проблем, който от десетилетия не намира разрешение. На дискусията присъстваха Ерна Якова – председател на Районен съд-Варна, Тинка Косева – председател на Административен съд-Варна, окръжният прокурор Владимир Чавдаров, който представляваше и Апелативна […]

На първо гласуване: Ремонтът на оградата по границата - без обществени поръчки

https://offnews.bg//politika/na-parvo-glasuvane-remontat-na-ogradata-po-granitcata-bez-obshtestv-675762.html

Ремонтът на оградата по границата с Турция да не минава през обществени поръчки. Това решиха депутатите на първо четене, като приеха промени в Закона за обществените поръчки. 

Предложението беше прието без гласовете на БСП и ДПС, а от "Воля" се въздържаха. 

Законопроетът, който е внесен в парламента от народни представители, беше защитен от вицепремиера Валери Симеонов. По думите му с измененията се поправя грешка. Мотивира промените с това, че в момента, се губи много време за обжалване на обществените поръчки за оградата. 

"Зная, че темата ще бъде използвана за политически атаки. Призовавам на първо място да помислите за това, че съоръжението чака и има нужда от поддръжка", каза той и добави, че до момента корупция при изграждането на защитното съоръжени е нямало и това ще продължи и занапред.

Идеята на депутатите от управляващата коалиция обаче срещна остра критика от страна на опозицията.

"Това цели да освободи Министерски съвет от отговорност за оградата по границата, да натоварите с това единствено областните управители, които когато се случи поредният скандал, да изгорят като бушони“", коментира депутатът от БСП Крум Зарков. Той добави, че Законът за обществените поръчки все повече започва да прилича на швейцарско сирене. 

Преди промените да бъдат окончателно приети, депутатите трябва да гласуват законопроекта и на второ четене. 

Пет жертви на студа за една нощ в Полша

http://dnes.dir.bg/news/polsha-zhertvi-stud-potopat-26925752

Петима души станаха жертва на студа в Полша за изминалото денонощие, съобщи днес Правителственият център за сигурност.

Обмислят се повече правомощия за КЕВР при енергийни сделки

https://www.investor.bg/energetika/472/a/obmisliat-se-poveche-pravomoshtiia-za-kevr-pri-energiini-sdelki-256635/

Промените идват след скандала с продажбата на активите на ЧЕЗ България, а депутатите отхвърлиха искането на БСП премиерът да бъде изслушан по казуса

Повишена лавинна опасност в планините

https://www.actualno.com/society/povishena-lavinna-opasnost-v-planinite-news_662150.html

Лоши са условията за туризъм по високите части на планините заради значителна степен на лавинна опасност. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Лавинната опасност се е получила в резултат на по-дебелата нова снежна покривка. Ниските температури не позволяват тя да се стабилизира. Възможно е да се наблюдава някъде спонтанно падане на лавини – малки и средни по размер. Много е вероятно предизвикването, дори при малко допълнит

Удължават ваканцията във Варна и областта до края на седмицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=369930

Ваканцията на учениците във Варна и областта се удължава до края на седмицата, съобщи за Moreto.net шефът на Регионалното управление на образованието в морската столица Венцеслава Генова. По думите й, от утре - 1 март всички деца в 12-те общини в областта са във ваканция със заповед на министъра на образованието.

Корема за олимпийците ни в Пьонгчанг: Туристите трябва да си плащат!

https://offnews.bg//zimni/korema-za-olimpijtcite-ni-v-piongchang-turistite-triabva-da-si-plasht-675769.html

Знаменитият треньор по лека атлетика Георги Димитров коментира критично представянето на българските олимпийци на Игрите в ПьонгЧанг 2018. Специалистът, известен с прозвището Корема, заяви, че и децата ще се смеят на зимните ни спортисти.

"Участниците ни на Зимните олимпийски игри станаха за смях и подигравка и за децата на улицата. Те показаха тотална липса на спортна стратегия и спортен морал. Най-смешно, или по-скоро тъжно, ми стана, когато заваляха оправданията. Било им студено, духало на пистите, само от снега не мрънкаха. Това е все едно плувец да влезе в басейна и да каже, че му е прекалено мокро!

На биатлонистите им духало на стрелбището! Ами това не е художествена гимнастика, където всичко им е на завет.

Нито един български спортист не замина подготвен за тази Олимпиада. Имам чувството, че те не знаят значението на този форум. Мислят си, че отиват на обикновено състезание. Аз съм будил Йорданка Донкова в 2:00 часа посред нощ и съм я карал да тича на Белмекен, защото по това време щяха да й бъдат сериите на Олимпиадата в Сеул!

Трябва да има не само физическа подготовка, но и психическа! Те всички се сринаха. Мисленето трябва да се промени изцяло. Другото, което прави лошо впечатление, са оправданията, че сме от малка държава. Ама ние имаме успехи в почти всички спортове, на които участвахме на тази Олимпиада, с изключение на момчето с шейната, което сигурно е тренирало на Витоша. Освен това министерството дава доста пари. Не казвам, че са много, но не са и малко, ако се дадат целенасочено и се проведе нормална подготовка.

В България имаме отлични условия за подготовка в биатлона и ски бягането. Белмекен е световен център за лагери в тези спортове. Така че да не ми говорят глупости, защото тези дори и туристи не са! Защото, за да отидеш някъде като турист, си плащаш. А тук на тези им плаща държавата", казва Корема пред "Меридиан Мач".

Вучич: Споразумението с Прищина е необходимо за нас, за да вървим напред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739802

Вучич: Споразумението с Прищина е необходимо за нас, за да вървим напредСпоразумението с Прищина е необходимо за нас, за да вървим наред към ЕС, за да имаме още повече чуждестранни инвестиции, нови заводи, повече работни места и по-добър стандарт, а в противен случай ще се натъкнем на естествена стена, която не може да се пробие, заяви сръбският президент Александър Вучич в телевизионно интервю, цитирано от Танюг.

Доган поръчал на своите да се готвят за поход към властта

https://frognews.bg/novini/dogan-porachal-svoite-gotviat-pohod-kam-vlastta.html

На вчерашната среща на елита на ДПС с почетния председател на движението Ахмед Доган той е посочил, че, предвид последните скандали, пътят на ДПС към участие във властта е отворен. Това разказа пред bTV журналистът Илхан Андай.

Доган заръчал ДПС да се готви за поход към властта

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-dps-vlastta-26925750

На вчерашната среща на елита на ДПС почетният председател Ахмед Доган е заявил, че, предвид последните скандали, пътят на ДПС към участие във властта е отворен.

Студът в Полша взе пет жертви тази нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739800

Студът в Полша взе пет жертви тази нощПетима души станаха жертва на студа в Полша за изминалото денонощие, съобщи днес Правителственият център за сигурност, предаде ТАСС, цитирана от Ройтерс.  Много студеното време продължава в Полша вече седмица. През последните дни нощните температури падат до минус 20, а денем са около минус десет градуса.

Ало измамници отмъкнаха над 10 хиляди лева от двама дядовци от Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739801

Ало измамници отмъкнаха над 10 хиляди лева от двама дядовци от БлагоевградВ Първо РУ-Благоевград е получен сигнал от 84-годишен мъж от Благоевград, че чрез телефонно обаждане от мъж, който се представил за полицейски служител, му е поискана парична сума под предлог, че съдейства за залавяне на телефонни измамници. Потърпевшият е ощетен с около 5 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Работодателите искат вето върху промените в Закона за омбудсмана

https://www.actualno.com/society/rabotodatelite-iskat-veto-vyrhu-promenite-v-zakona-za-ombudsmana-news_662145.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна към президента Румен Радев с искане да упражни правото си на вето върху приетите на 22 февруари 2018 г. промени в Закона за омбудсмана с вносител Министерския съвет. Съгласно промените (чл. 2, ал. 2 от ЗО), правомощията на Омбудсмана се разширяват, като обхващат и възможност за намеса в спорове между граждани и други частни субекти – търговци, граждански организации и отделни граждани. Според АОБР по този начин

Борисов се зае с медиите - собственост, финансиране и разпространение

http://clubz.bg/64820-borisov_se_zae_s_mediite_sobstvenost_finansirane_i_razprostranenie

Създава се работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Това е решило на днешното си заседание правителството. Вносител на предложението е бил лично премиерът Бойко Борисов.

Според съобщението от МС работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

"Ако КЗК установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване."

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

В 14-дневен срок след приемането на решението тя трябва "обосновано и мотивирано" да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва, както е посочено в съобщението от МС, характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

Преди месец депутатът и медиен собственик Делян Пеевски реши да внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Той предвижда всички медии, не само печатните, както е сега по закон, а и сайтовете да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Предвижда се да се депозират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, т. е. финансиране от неправителствени организации, дарения и пр. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне 1/3 от пазара на разпространението. 

На въпрос защо сега се внасят тези промени, целящи повече "прозрачност", тогава от ДПС обясниха, че сега им е дошло времето.

Законът на Пеевски обаче все още не е внесен за разглеждане в ресорната медийна комисия в парламента. Депутати от ГЕРБ днес бяха изненадани от законодателната инициатива на премиера и казаха, че решението на МС от днес не е било съгласувано с тях. Засега от правителството не дават подробности.

Очаквайте подробности.

Усложнена е зимната обстановка във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739796

Усложнена е зимната обстановка във ВрацаУсложнена остава зимната обстановка в Община Враца. На територията на региона е обявен жълт код за опасно ниски температури, като за общината ще са между –12° и –9° . През последното денонощие снежната покривка се е увеличила и на места достига до 95 см., като най-много е в селата Паволче, Челопек, Върбица. Снеговалежът продължи повече от 24 часа.

Чешкият премиер: Нямаме намерение да анулираме сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelkata-bulgariya-suvet-1568899.html

/КРОСС/ Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Бабиш отговори на няколко въпроса на БТВ, зададени от в телефонно интервю от партньорската телевизия в Чехия TV NOVA. Ето отговорите на чешкия премиер: - Имате ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна? - Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Надзорният съвет е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни. И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет. - Съществуват ли възможности за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство? - Нямаме намерение да анулираме тази сделка. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи. Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да ѝ повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални.  

Симеонов: Няма корупция при изграждането на оградата по границата

https://www.actualno.com/politics/simeonov-njama-korupcija-pri-izgrajdaneto-na-ogradata-po-granicata-news_662147.html

Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в дебатите по промените в Закона за обществените поръчки, предаде Агенция „Фокус“. „Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, заяви той. „В докладите

Бивш зам.-министър на Руската федерация приветства идеята на Борисов за Белене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739791

Бивш зам.-министър на Руската федерация приветства идеята на Борисов за БеленеВ предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" на телевизия "Европа" бившият зам.-министър по атомна енергия на Руската федерация Булат Нигматулин приветства идеята на премиера Бойко Борисов за реализирането на АЕЦ "Белене" като Балкански проект с европейско финансиране. Той подчерта, че само за България такъв проект би бил неефективен,

УМБАЛ Бургас осигури транспорт за всички пациенти на хемодиализа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HbyGSvTmJog/

Въпреки усложнената зимна обстановка УМБАЛ Бургас успя да осигури навременен транспорт за всички свои пациенти на хемодиализа. Тези пациенти задължително ползват линейка на УМБАЛ, която ги взима и връща по домовете им преди и след  приключването на процедурата. 5 човека обаче днес ще останат да нощуват в болницата, защото живеят  много далеч и не може да се гарантира прибирането им у дома.

Отделението по хемодиализа обслужва 130 души, които живеят в десетки населени места в общините Бургас, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Айтос, Руен, Камено. Най-трудно шофьорите стигат до селата в Община Руен, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас. 8 автомобила обслужват болните на хемодиализа. Нито един не е високопроходим.

Всеки от автомобилите се движи като маршрутка – събира пациентите по определен  маршрут и ги вози до болницата, а след приключването на диализата ги връща обратно.

Има и ситуации, в които е нужно повече разбиране от страна на болните. Такъв е примерът с пациентка на хемодиализа, която отишла на гости на дъщеря си в с. Дебелт и линейката трябва да я вземе оттам. Пътят до Дебелт е чист само до центъра, но жената е отказала да измине стотина метра, за да се качи в линейката, а настоявала шофьорът да кара по непочистената улица до къщата. Без да приеме, че той може да затъне в преспите и да застраши живота на всички останали пациенти, които вози.

„Направили сме всичко възможно, за да осигурим достъп до хемодиализа в тази екстремна обстановка, молим пациентите за разбиране и съобразяване със ситуацията“, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

В останалите отделения на болницата ситуацията е спокойна, намаляват и хората, които търсят помощта на медиците заради травми от падане. От началото на снеговалежа през Спешно отделение са преминали близо 30 души със счупвания и контузии, като днес са само 2-ма.

Русия разработва лазер срещу спътници

http://clubz.bg/64819-rusiq_razrabotva_lazer_sreshtu_spytnici

Руски компании от сферата на отбраната създали лазер, който може да поразява спътници, пише изданието Defence One.

Така поне твърди анонимен източник пред Интерфакс.

Оръжието, което се инсталира на самолетите, било дело на оръжейния производител "Алмаз-Антей". То се контролира от земята.

Независими и западни наблюдатели все още не са потвърдили информацията. Но тагава руска програма има. През април 2017 г. главния дизайнер на "Алмаз-Антей" Павел Созинов заяви пред РИА Новости, че руското ръководство наредило на компанията да разраблоти оръжия, които могат да разстроят по електронен път или "да направляват функционалното унищожение на изпратените в орбита елементи".

Новият лазер ще бъде инсталиран на нов, все още неназован самолет от нова марка.

"Русия смята американските спътници за сериозна заплаха, когато става дума за потенциален сблъсък, и активно работи за противпоставяне на американските технологии в Космоса, включително върху технологии, които могат да бъдат насочени на стотици километри нагоре. Развитието на лазерните технологии е в съцвучие с американските и китайските постижения в тази сфера", заяви Самюъл Бендет - експерт от Центъра за военноморски анализи.

Представители на Пентагона са силно обезпокоени от противоспътниковите оръжия.

Училищната ваканция в Шумен се удължава

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchilishtnata-vakanciia-v-shumen-se-udylzhava-2081544

Със заповед на кмета Любомир Христов първи март също е обявен за неучебен ден за училищата на територията на община Шумен.

Жълтият код за лошо време о

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/syveti-kakvo-da-pravim-ako-zakysame-s-kolata-v-snega-2081597

Дебелата снежна покривка и лошите метеорологични условия могат да ни направят безпомощни на пътя. Ето какво да направим, ако закъсаме с колата през зимата.

При обилен снеговалеж, ако не е крайно наложително, отложете пътуването си –

Опозиционерите в Русия се обединяват

http://www.cross.bg/sobchak-izbori-kseniya-1568898.html

/КРОСС/ Опозиционният лидер Алексей Навални, крайният критик на Владимир Путин - Михаил Ходорковски и новото попълнение в руската политика и кандидат за президент на предстоящите избори Ксения Собчак се обединяват в Санкт Петербург и готвят съвместен проект за местните избори през 2019 година в Русия, пише вестник „Независимая газета". През април общинските депутати и активистите от Санкт Петербург започват срещи по обмяна на опит. В старата столица опозицията се надява да повтори успеха от 2017 година и да вкара в районните съвети няколкостотин независими от властта представители. По информация на „Независимая газета" за съвместни действия са се договорили представители на различни партии, включително и на Алексей Навални, Михаил Ходорковски и Ксения Собчак. Проектът се надява да привлече минимум две хиляди потенциални кандидати.

Варненските юристи искат своя съдебна палата

https://www.24chasa.bg/region/article/6739792

Варненските юристи искат своя съдебна палата
Представители на всички институции на съдебната власт във Варна инициираха работна среща, на която за пореден път бе поставен наболелия въпрос за липсата на функционална съдебна палата в морската столица. Проблем, които вече 80 години стои неразрешен във втория по натовареност съдебен район в страната, след София.

Село Булаир във Варненско е недостъпно заради снега

http://budnavarna.bg/30961-selo-bulair-vav-varnensko-e-nedostapno-zaradi-snega/

снимка: Будна Варна

Село Булаир в община Долни чифлик е недостъпно към момента заради преспи от метър и половина. На място са изпратени машини, които да проходят пътя до населеното място. Това каза областният управител Стоян Пасев. По думите му няма други селища, които да са останали изолирани заради снега. Няма и места без ток и вода. Няма проблем с обслужването на болни на хемодиализа.

„Всички пътища във Варненско са проходими при зимни условия. По-голямата част от техниката я струпваме на магистралата, тъй като там е основната артерия. Надяваме се до обяд да спре да вали и да пренасочим машините.“, каза областният. Той допълни, че положението в общините Ветрино, Вълчи дол и Суворово продължава да е тежко.

„На места има закъсали коли, които се налага да бъдат теглени. По-рано тир е закъсал на пътя Варна-Добрич. Основен проблем е, че тежкотоварните автомобили продължават да се движат с неподходящи гуми.“, коментира Пасев.

Материалът Село Булаир във Варненско е недостъпно заради снега е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Синя и зелена зона в София работят днес

https://offnews.bg//obshtestvo/sinia-i-zelena-zona-v-sofia-rabotiat-dnes-675768.html

„Синя“ и „зелена“ зона в София работят днес, съобщиха от ЦГМ.

От Център за градска мобилност“ предупреждава, че условията са зимни и призовава гражданите, които могат да не използват своите автомобили, да не го правят.

Буферните паркинги на метростанциите работят и са безплатни за хората, които пътуват с метрото.

Основните паркинги пред големи обществени сгради също са отворени за паркиране при зимни условия.

Борисов няма да обяснява за ЧЕЗ в парламента

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-niama-da-obiasniava-za-chez-v-parlamenta-6079804

Депутатът от БСП Желю Бойчев изрази разочарование, че председателят на НС за пореден път се подчинил на мнозинството: „Какво трябва да се случи още, според Вас, за да дойде премиерът в парламента?“

Общинският съвет на Видин "за" магистрала, но против блокиране на Е-79

https://www.actualno.com/vidin/obshtinskijat-syvet-na-vidin-za-magistrala-no-protiv-blokirane-na-e-79-news_662142.html

Подкрепа на дeкларацията изразиха пред медиите председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-председателят и вносител на документа Красимир Асенов и общинският съветник Цецо Иванов, председател на група в Общинския съвет. Необходимостта от такава декларация е да се даде ясен сигнал на гражданите, че в никакъв случай не трябва да се толерират незаконните действия. Изразяването на мнението на гражданите по всякакви въпроси е конституционно право, но това трябва да става със законосъоб

Отново са затворени всички пътища в Силистренско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739783

Отново са затворени всички пътища в Силистренско
Обстановката е динамична и има промяна от сутринта. Затварят за движение на всички видове МПС от Русе за Силистра и от Силистра за Добрич - причината е силният снеговалеж и невъзможността да се чисти с машините при много изчакващи автомобили в двете посоки на движение. Прогнозата е снеговалежът да продължи.

Закона само го миришем (виц на деня)

https://offnews.bg//vitc-na-denia/zakona-samo-go-mirishem-vitc-na-denia-675767.html

На оперативка в прокуратурата:

- Дали да не приложим закона и да разследваме Гинка и ЧЕЗ?

- О, да. И аз искам да приложим закона.

- Супер, отдавна не съм го прилагал...

Влиза главният прокурор:

- Да прилагаме закона ли чух? Нали знаете - закона само го миришем...

Кралев: В отбора на Норвегия всички се оказаха астматици?!

https://frognews.bg/novini/kralev-otbora-norvegiia-vsichki-okazaha-astmatitsi.html

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че отборът на Норвегия на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг грубо е нарушил феърплея. Причината са лекарствата, които използват спортистите.

Германия възнамерява да запази финансовите политики на Шойбле

https://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-vyznameriava-da-zapazi-finansovite-politiki-na-shoible-256632/

Според Петер Алтмайер властите ще гарантират продължаване на линията на досегашния финансов министър

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ в усложнената зимна обстановка в област Плевен

http://www.cross.bg/belene-oblast-pleven-1568897.html

/КРОСС/ Военнослужещи и техника от 55-и инженерен полк трети ден продължават да оказват помощ на населението в област Плевен в усложнената зимна обстановка. След искане на областния управител на област Плевен и по разпореждане на командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, днес те ще разчистват пътни участъци между селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол. В снежните преспи там има закъсала снегопочистваща техника и автомобили. Снощи, след обявеното частично бедствено положение на територията на Община Белене, военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при тежки зимни условия на 55-и инженерен полк, под ръководството на капитан Николай Йорданов, в продължение на 5 часа разчистваха пътни участъци от снежни преспи и снегонавявания. Спасен бе бедстващ човек в местността „Хидротехнически комплекс" в северозападните покрайнини на град Белене. Разчистени бяха пътни участъци по маршрута помпена станция за питейна вода на град Белене в местността „Хисарлъка" и местност „Хидротехнически комплекс", както и общински път до село Кулина вода, съобщават от Министерството на отбраната.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване