Спартак представи новата фланелка (снимка)

https://petel.bg/Spartak-predstavi-novata-flanelka--snimka-__253183

В Спартак поставиха името на втория си спонсор на фланелките за мача срещу Бенковски другата събота и останалите срещи в третия ешелон. И...

Астронавти се завърнаха на Земята след месеци прекарани в Космоса

https://petel.bg/Astronavti-se-zavarnaha-na-Zemyata-sled-mesetsi-prekarani-v-Kosmosa__253184

Руски космонавт и двама американски астронавти се завърнаха на Земята след повече от пет месеца на Международната космическа станция (МК...

Дежурният синоптик на НИМХ към БАН Евгения Егова обяви дългоочаквана новина

https://petel.bg/Dezhurniyat-sinoptik-na-NIMH-kam-BAN-Evgeniya-Egova-obyavi-dalgoochakvana-novina__253185

Днес снеговалежите ще спират, най-късно в крайните североизточни райони, а от югозапад и облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен до сил...

Затвориха част от АМ "Тракия" заради силен снеговалеж и бурен вятър

https://petel.bg/Zatvoriha-chast-ot-AM-Trakiya-zaradi-silen-snegovalezh-i-buren-vyatar__253186

Снимка Булфото, архив Временно е затворена магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас заради силен снеговалеж и бурен вятър, стана ясно о...

Синоптичката Нора Шопова обяви кога смразяващия циклон си отива и как ще ни посрещне Баба Марта

https://petel.bg/Sinoptichkata-Nora-SHopova-obyavi-koga-smrazyavashhiya-tsiklon-si-otiva-i-kak-shhe-ni-posreshhne-Baba-Marta__253187

Красивата синоптичка Нора Шопова обяви току що по Нова Тв, че студеният циклон, който дойде в България, трупа снежна покривка и затормозяв...

Обявиха какво се случва с пътищата край Варна

https://petel.bg/Obyaviha-kakvo-se-sluchva-s-patishhata-kray-Varna__253189

Пътят Варна – Добрич е отворен и чист, като е лош само в участък от 2-3 км над Аксаково. Това разкри за Нова Тв шофьор на камион, който е пътув...

Учениците във Варна: Обичаме го този кмет!

http://budnavarna.bg/30932-uchenitsite-vav-varna-obichame-go-tozi-kmet/

Многобройни коментари заваляха във Фейсбук по повод новината за дървена ваканция, която кметът Иван Портних сподели в личния си профил. Изказванията са разнопосочни. Някои от коментаторите считат, че разпускането на учениците е необосновано. Мнозина обаче намират решението за напълно удачно.

Обявяването на ваканцията предизвика истинска лавина от похвали за кмета. Хвалебствията идват както от деца, така и от родители. Ето и някои от най-интересните коментари намерили място сред всичките стотици под поста.

„Един Сериозен Политик с ясна представа за Ситуацията в момента във Варна. Адмирации, г-н Кмете.“, пише Галин Стоев. Геновева Костова пък призовава: „Само пуснете една ваканция до края на седмицата и само за вас ще гласувам!“. „Тя Варна имала кмет“, пише Николай Сандев, а Иво Златанов споделя: „Ах, кмете, най-добрия си, батко“.

Сред коментарите са още: „Обичам тееее“, „Daii mu shefe !!!“, „Готин си“, „Евала на кмета“, „Golqm si Vanka“, „Браво Иване, железна логика, силен ход от твоя страна“, „Наш човек си Ванкаа !, „Golqm si ivane“, „Тоя кмет ще го търсите вие Варналии“, „Обичам го този кмет!“.

„Браво ,кмете! Добре,че някой мисли за доброто на децата,че има родители ,които не мислят за собствените си!“, „Благодаря Ви г-н Портних за адекватната реакция това е най-правилното решение!!!Добрината Ви ще Ви се върне двойно ,продължавайте с добрите си дела ,респект и почитание !!!Благодаря от сърце!!!“, „Браво г-н Портних! От както сте на поста кмет винаги вземате бързи и адекватни решения.Това се казва кмет, който мисли за децата на града!“, „Браво на кмета за пореден път реагира подобаващо така се прави някой да помисли и за дечицата ни страхотен кмет си имаме.“, „Поздравявам Ви, г-н Портних, че сте винаги адекватен при екстремни ситуации, като тази в момента! Благодаря! Бъдете здрав!“, „Всички Ивановци са сладури“.

Разбира се, не липсват и противници на идеята за ваканция, които изказват неодобрение от начина, по който се обработват улиците. Студенти недоволстват, че също чакат по спирки, но за тях ваканция няма.

източник: Морето.нет

Материалът Учениците във Варна: Обичаме го този кмет! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Днес е неучебен ден за учениците във Варна

http://budnavarna.bg/30929-dnes-e-neucheben-den-za-uchenitsite-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Варненските ученици няма да учат и днес – 28 февруари, стана ясно след специално заседание в Община Варна, припомня BudnaVarna.bg.

Лошото време стана причина за удължаване на дървената ваканция, която по първоначален план трябваше да трае само днес.

Засега решението касае само утрешния ден. Не е ясно дали учениците ще почиват в четвъртък и петък.

За утре прогнозата на метеоролозите показва, че се очаква жълт код за обилни снеговалежи във Варна и областта.

Вятърът от североизток ще се усили, като поривите по Северното Черноморие ще достигнат до 18-24 м/сек. Над страната ще прониква по-студен въздух и дневните температури ще са отрицателни: от –7 до –4 градуса, в Североизточна България се очакват да бъдат от -11 до -7. Запазват се условията за виелици и навявания.

Материалът Днес е неучебен ден за учениците във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Моника Люински: Аз бях неопитна, Бил Клинтън - най-могъщият човек

http://clubz.bg/64800-monika_lyuinski_az_bqh_neopitna_bil_klintyn_naj_mogyshtiqt_chovek

Бившата стажантка в Белия дом Моника Люински, заради която президентът на САЩ Бил Клинтън беше подложен на процедура по импийчмънт в Сената, пише за аферата в статия за мартенския брой на сп. "Вентити феър", предаде Асошиейтед прес.

В нея Люински казва, че аферата, довела до процедурата за импийчмънт срещу Клинтън, "не е била сексуално посегателство", но е "представлявала сериозна злоупотреба с власт"

Бившата стажантка коментира също, че се възхищава от куража на жените, които се противопоставят на "твърдо установените вярвания и институции". Люински споделя, че неотдавна се просълзила, когато една от лидерките на движението "Аз също" й казала:

"Толкова съжалявам, че ти беше толкова сама", визирайки аферата отпреди две десетилетия.

Люински разказа, че е била диагностицирана с постравматичен стрес от това, че нейната история е станала публично достояние и тя е била отлъчена от обществото.

Президентът Бил Клинтън със стажантката в Белия дом Моника Люински. Снимка Архив

Бившата стажантка в Белия дом хвали освен това движението "Аз също" за това, че осигурява "сигурност, която идва от солидарността".

"Има много повече жени и мъже, чиито гласове и истории трябва да бъдат чути преди моята. (Има дори някои хора, които смятат, че моите преживявания в Белия дом, нямат място в това движение, защото онова, което се е случи между Бил Клинтън и мен не беше сексуално посегателство, въпреки че ние сега признаваме, че то е представлявало голяма злоупотреба с власт)", допълва Люински.

Клинтън първоначално отрече да е имал афера със стажантката, но после призна. Президентът демократ бе оневинен в Сената по време на процедурата по импийчмънт, припомня АП.

Във в. "Венити феър" Моника признава, че едва сега на 44 години започва да подхранва виждането, че при подобни обстоятелства каквито е имало между нея като стажант в Белия дом и президента, идеята за даване на съгласие може да е спорна. Тя допълва, че "дисбалансите във властта - и способността да се злоупотребява с тях - съществуват, дори когато е имало съгласие за секс".

След разкритията за връзката между Моника и Бил, Дженифър Флауърс (вляво) и Пола Джоунс (в дясно) обявиха сексуалните си отношения с президента Клинтън и разкриха тайни от интимните си контакти с него.

Люински посочва, че нещата са "много, много сложни" и се спира върху дефиницията на понятието "давам съгласие".

"Каква е дефиницията в речника за "давам съгласие"? "Да дадеш позволение на нещо да се случи", пише Моника.

И допълва:

"Но какво означава "нещо" в този случай, предвид динамиката на властта, неговата позиция и моята възраст? Дали това "нещо" е просто пресичане на линия на сексуалната (а после и на емоционалната) интимност? (Една интимност, която аз исках с ограниченото ми разбиране на 22-годишен човек за последиците от това).

Бившата стажантка разсъждава още:

"Той беше моят шеф. Той беше най-влиятелният човек на планетата. Той беше с 27 години по-голям от мен, с достатъчно житейски опит, за да има по-добро разбиране за нещата. Той беше по онова време на върха на кариерата си, докато аз бях на първата си работа след колежа".

Тя добавя, че нищо от това, което е казала по-горе не я извинява и не означава, че тя не носи отговорност за случилото се и споделя, че "всеки ден се среща със Съжалението", изписвайки думата с главна буква.

АП е потърсила за коментар представител на Клинтън, но той засега не е реагирал. 

Любим виц на Емо Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6739083

Любим виц на Емо Чолаков Двама приятели си говорят след последните обилни снеговалежи: - Знаеш ли, че ескимосите имат над 100 думи за описание на снега? - Голяма работа! Аз използвах повече, когато тръгнах с колата за

Студ и сняг на 28 февруари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/73B2ZDoe784/

Предупреждение от първа степен за опасно време  важи за днес. Ще е ветровито и с валежи от сняг. По Черноморието ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между минус 5° и минус 2°. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, според НИМХ към БАН. Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще се доближи до средното за февруари.

От Агенция „Пътна инфраструктура информират, че е  ограничено  в Бургаско  движението за всички МПС по:

– АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Драганци“ до Бургас поради обилен снеговалеж.

– път I-6 п.в. „Петолъчката“ – Бургас поради обилен снеговалеж;

-за МПС над 12 т. по през „Айтоски“ проход поради обилен снеговалеж;

– за всички МПС по път III-6009 Миролюбово – Каблешково .

Информацията за зимната обстановка към момента е следната: Зимната обстановка продължава да е усложнена. Рано сутринта беше обявен неучебен ден за всички училища на територията на община Бургас. Снегопочистването е затруднено заради продължаващия снеговалеж.  В момента има частично прекъсване на тока в централна градска част на Бургас,  заради авария на трафопост. Без ток е село Драганово. Движението по междуселските пътища е затруднено. С приоритет се почистват трасетата на градския транспорт, пред детските градини, социалните и болничните заведения. Реагира се навсякъде, където има закъсали превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.

Според прогнозите снеговалежът ще продължи до вечерта. Всички пътища на територията на Бургас са отворени, но движението е затруднено. Призовават се гражданите да не ползват личните си автомобили, ако не е наложително.

Преправят Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество

http://budnavarna.bg/30926-prepravyat-naredbata-za-pridobivane-upravlenie-i-razporezhdane-s-obshtinsko-imushtestvo/

Процедурите при кандидатстване, одобряване и финансиране на младежки проекти с общински средства във Варна ще бъдат улеснени. Това предвижда проект на нова наредба за финансово подпомагане на младежки инициативи, който беше приет от членовете на ПК „Младежки дейности и спорт“ към Общинския съвет.

Документът определя условията и реда за финансово подпомагане на проекти, реализирани от неправителствени организации по програма „Младежки дейности“ на Община Варна.  Той обединява и надгражда две предишни наредби и се отличава по това, че проектните предложения ще се подават онлайн, в специално създадена електронна платформа, а не на хартиен носител.

Така ще се пестят технологично време и ресурс, ще се улесни процесът на кандидатстване на неправителствените организации и ще се повиши степента на прозрачност на процедурите при оценяване и финансиране на младежки проекти с публични средства.

Промените са в синхрон с новите тенденции за облекчаване на административните процедури и с процеса на кандидатстване за финансиране на проекти по европейски и международни програми . Те ще позволят да се приложат още по-прозрачни процедури и единни критерии при разпределяне на публични средства.

Средствата за финансиране на младежки проекти са заложени в общинската програма „Младежки дейности“, чийто бюджет тази година е 180 000 лева.  С тях ще подпомогне реализацията на дейности за осмисляне на свободното време на младите хора и интеграция на деца и младежи в неравностойно положение.

За да влезе в сила новата наредба, тя трябва да бъде приета от Общинския съвет.

Материалът Преправят Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Показват лични вещи на Васил Левски

http://budnavarna.bg/30924-pokazvat-lichni-veshti-na-vasil-levski/

снимка: Будна Варна

Изложба „Докосване до Апостола“, която е опит за осмисляне на Освобождението през значимостта на личността и делото на Васил Левски, ще бъде открита на 2 март 2018 г. (петък) от 11.00 ч. във Военноморския музей, научи BudnaVarna.bg.

Единствените съхранени артефакти за Дякона (без тефтерчето му, което се намира в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“) са част от фонда на Националния военноисторически музей, който специално за празника гостува на своя филиал Военноморски музей – Варна.

Разказ за големия революционер ще представи Воeнноморският музей на посетителите си, представяйки за първи път частица от наследството, което ни е оставил Левски. Те ще имат уникалната възможност да видят сребърното кръстче на Апостола, подарък от неговия вуйчо, кичур от косите му, запазени от майка му, личните му тасче за вода и кама. Споменът за Дякона ще бъде допълнен и от негов портрет, рисуван от художника Танчо Кунев.

Разказът за храбростта и героизма по пътя на Освобождението ще бъде обогатен и от фотоизложбата „Руско-турската война 1877 – 1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки“, с която гостува Регионалният военноисторически музей – Плевен.

В деня на Националния празник – 3 март (събота), Военноморският музей ще работи с вход свободен.

Материалът Показват лични вещи на Васил Левски е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Варненската пожарна търси артефакти за музей

http://budnavarna.bg/30922-varnenskata-pozharna-tarsi-artefakti-za-muzej/

Артефакти за музей търси варненската пожарна, научи BudnaVarna.bg.

Във връзка с честванията на 140-годишнината от основаването на пожарното дело в морската столица, пожарната планира да попълни и обнови музейната сбирка в сградата на бул. „Сливница” № 159.

Същата ще бъде отворена за посещение от деца, ученици, граждани и гости на Варна не само през настоящата година, а и за в бъдеще, обещаха от МВР.

Обръщаме се към бивши, настоящи служители на пожарната и към гражданите на Варна да ни предоставят униформи, документи, снимки, уреди за пожарогасене и други предмети свързани с историята на пожарното дело и Гражданската защита в гр. Варна и областта.

Материалът Варненската пожарна търси артефакти за музей е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Без ток във Варна – 28 февруари 2918

http://budnavarna.bg/30920-bez-tok-vav-varna-28-fevruari-2918/

снимка: Будна Варна

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес, 28 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски улици, научи BudnaVarna.bg.

– от 09:00 ч. до 12:00 ч., гр. Варна – ул. Васил Друмев бл.32 вх.А и Б; ул. Д-р Иван Богоров 2, 4, 9, 10, 12, 13, 14; бул. Княз Борис 105; ул. Константин Фотинов 1; ул. Тодор Икономов 26, 31, 35, 36, 37.

– 09:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна – ул. Атанас Георгиев 35, 36, 37; ул. Братя Георгиевич 33, 35 А, Б, В; ул. Георги Бенковски 12, 14, 37; ул. Господин Хаджииванов 20.

Материалът Без ток във Варна – 28 февруари 2918 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Бургас са отменени учебните занятия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j27pQ2R-QZA/

28.02.2018 г. е неучебен ден за всички училища от общините Бургас и Руен, обявен със заповеди на кметовете на общините, съобщават от РУО гр. Бургас

Заради обилния снеговалеж днешните учебни занятия на територията на общините Бургас и Руен  се отменят. Детските градини ще работят. Общините ще се постараят да подсигурят външния достъп до тях, а директорите и екипите им трябва да се погрижат за почистване на вътрешните пространства.

Кризисният щаб към кмета Димитър Николов заседава в момента. Бедствено положение в община Бургас засега не е обявено.

В община Несебър неучебни дни са обявени за Свети влас, Гюльовца, Кошарица, Оризаре  и ПГТ в Сл.бряг.

Пентагонът: Русия прекроява със сила международни граници

http://clubz.bg/64799-pentagonyt_rusiq_prekroqva_sys_sila_mejdunarodni_granici

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обвини Русия, че се опитва да прекрои международните граници, използвайки сила. Говорейки по време на среща в Пентагона с колегата си от Черна гора Предраг Бошкович, той поздрави Подгорица, че "се превърна в неразделна част от НАТО и укрепването на трансатлантическия алианс", предаде ТАСС.

"Заедно с другите членове на НАТО, ние се изправяме срещу общите заплахи в областта на сигурността. Срещу това е Русия, която се стреми със сила да преначертае международни граници, както и да получи възможност за правото на вето по отношение на взимани от европейците дипломатически и икономически решения, и решения за сигурността", изтъкна Матис.

САЩ ще продължат да призовават Русия да "спазва писмото и духа на поетите международни ангажименти", допълни военният министър. Матис подчерта ангажимента на Вашингтон за укрепване на военните отношения с Черна гора.

Бошкович от своя страна отбеляза, че след като се присъедини към НАТО, Черна гора "успешно изпълни първата си приоритетна външнополитическа задача".

Черна гора стана 29-ият член на НАТО на 5 юни миналата година.

Русия прие членството на страната на нож и неколкократно отправи обвинения към САЩ, че искат да превърнат Балканите в зона на конфронтация.

Клубът на пътешественика в София събира нашенци, обиколили от Занзибар до Северна Корея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6732990

Клубът на пътешественика в София събира нашенци, обиколили от Занзибар до Северна КореяРаница, колело и дълго пътешествие из Мароко. Тази комбинация не е част от песен на Стефан Вълдобрев, а първоизточникът за основаването на българския Клуб на пътешественика. Място, където човек може да чуе всякакви истории от различни екзотични кътчета на земното кълбо. Планинските водачи и заклети пътешественици Александър Серафимов,

Времето с Будна Варна – 28 февруари 2018

http://budnavarna.bg/30918-vremeto-s-budna-varna-28-fevruari-2018/

снимка: Будна Варна

Жълт код за валежи от сняг във Варненска област е обявен за днес.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг, в южните райони примесени с дъжд, които след обяд ще започнат да спират. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър.

Максималните температури ще са между минус 4° и 1°. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Днес още сутринта от югозапад валежите ще спират и облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е умерен до силен и с него ще нахлува още студен въздух.

До края на денонощието снеговалежите ще спрат, най-късно в крайните североизточни райони. Остава студено с максимални температури между минус 7° и минус 2°, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни райони.

Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще се доближи до средното за февруари.

Над планинските масиви на Югозападна България валежите сутринта ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, след обяд и до предимно слънчево. В останалите планини все още ще превалява сняг, в процес на спиране, най-късно, вечерта, в Източна Стара планина. Ще духа умерен и силен западен вятър.

Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 13°.

Материалът Времето с Будна Варна – 28 февруари 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В конфликта между Русия и САЩ е достигната точка на равновесие

http://pogled.info/svetoven/v-konflikta-mezhdu-rusiya-i-sasht-e-dostignata-tochka-na-ravnovesie.92825

/Поглед.инфо/ Предлагаме на вашето внимание интервю с научния сътрудник на Центъра за глобални проблеми на Московски държавен институт за международни отношения към Министерството на външните работи на Русия Кирил Петров във връзка с продължението на конфликта между РФ и САЩ.

Тръмп нарече СТО „катастрофа“

http://pogled.info/svetoven/tramp-nareche-sto-katastrofa.92826

/Поглед.инфо/ ВАШИНГТОН, 26 февруари – РИА Новости. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече световната търговска организация (СТО) „катастрофа“.

Горбачов – Епохалното нищожество (Част 3)

http://pogled.info/svetoven/gorbachov-epohalnoto-nishtozhestvo-chast-3.92827

/Поглед.инфо/ Без да осмисли феноменът Горбачов, Русия отново рискува да настъпи на същото гребло. Един от първите, поели неговата пагубна същност е Ричард Косолапов, доктор на философските науки и един от авторите на последната програма на КПСС. През януари 1986 г. той, като главен редактор на списание „Комунист“, изпраща на Горбачов писмо, в което предсказва крах на Перестройката. След което става „кръвен“ враг на Горби.

Crimsonаlter: Макрон се опитва да стане Наполеон-2 и предлага да бъде ограбена Германия

http://pogled.info/svetoven/Crimsonalter-makron-se-opitva-da-stane-napoleon-2-0-i-predlaga-da-bade-ograbena-germaniya.92828

/Поглед.инфо/ Западната преса с учудване отбелязва, че Емануел Макрон открито готви завладяване на контрола над Европарламента и създаване на „общо политическо пространство на Евросъюза“, в което да се разтварят останките от независимостта на европейските страни. Ако планът на френския президент проработи, то Евросъюзът съвсем плътно ще се приближи до превръщането си в „Европейски Съединени Щати“, фактически управлявани от Париж – при положение, че Макрон никой не го е избирал на длъжност ръководител на Европейския съюз.

Радев за сделката с ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството

http://pogled.info/bulgarski/radev-za-sdelkata-s-chez-yavno-stava-vapros-za-shema-za-skrito-pridobivane-na-druzhestvoto.92823

/Поглед.инфо/ „По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали сделката по придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ крие рискове за националната сигурност.

Зaпaднитe Бaлĸaни щe нacтигaт cтaндapтa в EC пpeз 2220 гoдинa

https://petel.bg/Zapadnite-Bal--ani-shhe-nactigat-ctandapta-v-EC-ppez-2220-godina__253178

Западните Балкани трябва да се справят с ниската си продуктивност и да засилят реформите си. На страните от региона ще им трябват 200 годин...

ООН: Пхенян доставя материали за химически оръжия в Сирия

http://clubz.bg/64798-oon_phenqn_dostavq_materiali_za_himicheski_oryjiq_v_siriq

Северна Корея е доставила на сирийското правителство материали, които биха могли да бъдат използвани в производството на химически оръжия, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на доклад на ООН.

Материалите включват киселинноустойчиви плочки, клапани с термометри и тръби, се подчертава в доклада, съобщава Би Би Си.

В документа на ООН се посочва също така, че специалисти по ракети на Пхенян са били засечени в сирийските оръжейни заводи.

Твърденията идват след нови съобщения за използването на хлорен газ от сирийските сили, които правителството отрече. Информациите за употреба на хлор в Източна Гута са включително и за изминалия уикенд.

Поне 40 неоповестени официално доставки на потенциални компоненти за химически оръжия са били регистрирани от 2012 г. до 2017 г., въпреки че тези материали могат да бъдат използвани както за военни, така и за цивилни цели, цитира вестникът съобщение на експертен екип, който следи дали се спазват санкциите, наложени от ООН върху Пхенян. 

Осведомен източник от световната организация заяви, че това не са забранени материали от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Споменатите в статията киселиноустойчиви плочки се използват масово, например в жилищното строителство в Китай, отбелязва агенцията.

По думите на източника в статията се съдържа несъответстваща на действителността информация, че експертите на ООН били уличили Русия и Китай в недостатъчно изпълнение на санкциите, засягащи сделките с нефт и въглища и доставките на луксозни стоки за Северна Корея.

Сирия е подписала Конвенцията за химическите оръжия и се съгласи да унищожи обявения си запас от химически оръжия през 2013 г., след като атака с газ зарин уби стотици цивилни хора в Гута. Оттогава обаче режимът на диктатора Башар Акад е обвиняван в многократното използване на забранени химически оръжия в гражданската война.

През миналата година при нападение в Идлиб бяха убити над 80 души. Разследване на ООН обвини за атаката военновъздушните сили на режима на Асад. Той твърдеше, че доказателствата за използване на химическо оръжие за били фалшифицирани. 

САЩ нанесоха тогава мълниеносни удари с около 60 ракети и унищожиха голяма част от самолети, разположени в базата, от която се смяташе, че е извършена химическата атака. Президентът Тръмп предупреди, че при повторно използане на химикали за масово поразяване ще нареди без колебания удари по сирийски цели. 

Миналата седмица френският президент Макрон и британският външен министър Джонсън заявиха, че страните им са готови да участват в атака от въздуха срещу цели в Сирия, ако се докаже, че Асад е използвал хлор в Източна Гута.

Излъга ли Борисов!? Премиерът на Чехия в оставка Андрей Бабиш с остра реакция по повод продажбата на ЧЕЗ

http://pogled.info/svetoven/evropa/izlaga-li-borisov-premierat-na-chehiya-v-ostavka-andrei-babish-s-ostra-reaktsiya-po-povod-prodazhbata-na-chez.92821

/Поглед.инфо/ Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш излезе с остра реакция по повод продажбата на ЧЕЗ. Той заяви, че е шокиран от това, което се случва около продажбата на българските активи, съобщава Нова телевизия.

Изобличен. Чехия спука цирея

http://pogled.info/svetoven/evropa/izoblichen-chehiya-spuka-tsireya.92822

/Поглед.инфо/ Със сигурност другарите чехи са нямали намерение да нанасят смъртоносна рана върху тялото на управляващата партия, но без да искат, го направиха. Поредицата от статии във вестник "Лидове новини" от последните два дни и интервюто на чешкия премиер Андрей Бабиш от вчера пак пред същото издание, показват, че българската държава е била ангажирана с покупката на активите на ЧЕЗ у нас и не е безмълвен наблюдател на събитията, както се опитаха да ни убеждават.

АПИ пуска търгове за 3,5 милиарда лева през 2018 година (Обзор)

https://petel.bg/API-puska-targove-za-3-5-miliarda-leva-prez-2018-godina--Obzor-__253175

АПИ стартира търгове за строителство за над 3,5 милиарда лева, съобщи днес председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов ...

Първата версия на Мейзер за смъртта на съпруга й. Къде е истината?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738307

Първата версия на Мейзер за смъртта на съпруга й. Къде е истината?През последната седмица има раздвижване около Анита Мейзер. Оказва се, че тя е в болницата към Софийския затвор, а освен това тя има нова версия за смъртта на съпруга си Николай Димов. Сега Мейзер твърди, че Ники сам е стегнал свинските опашки около врата си. Предлагаме ви откъс от книгата „Черната Анита” от разследващата журналистка Кристина

В капана на зимата: Затворени пътища, задръствания и бедстващи хора (обзор)

https://petel.bg/V-kapana-na-zimata--Zatvoreni-patishha--zadrastvaniya-i-bedstvashhi-hora--obzor-__253179

Жълт код за опасно време бе обявен в цялата страна, с изключение на Благоевград. Затворени пътища, задръствания и бедстващи хора. Такава е ...

По-безопасно ли е да летите в първа класа, отколкото в икономична

https://petel.bg/Po-bezopasno-li-e-da-letite-v-parva-klasa--otkolkoto-v-ikonomichna__253173

Разбира се, определено е по-приятно да летите в първа или бизнес класа - с широките седалки, безплатните напитки и внимателното обслужване...

Какви са поверията за 1-ви март

https://petel.bg/Kakvi-sa-poveriyata-za-1-vi-mart-__253174

1 Март - Баба Марта На този ден имен ден празнуват: Марта, Мартина, Мартин Информация за Баба Марта   Обреди и Традиции В народните п...

Показаха първи уникални кадри на новия най-голям самолет в света

https://petel.bg/Pokazaha-parvi-unikalni-kadri-na-noviya-nay-golyam-samolet-v-sveta-__253176

В мрежата се появи видео от изпитанията на прототипа на самолета Stratolaunch, по време на който той направи няколко обиколки на пистата. Кадрит...

Македонски владика: Нашата земя е записана в Библията

https://petel.bg/Makedonski-vladika--Nashata-zemya-e-zapisana-v-Bibliyata__253177

Владиката Агатангел е повел протеста срещу евентуална промяна на името на Македония, който се провежда в Скопие. Организатори са сдружен...

Взрив от запознанства за секс и порно в олимпийското село

https://www.24chasa.bg/sport/article/6739117

Взрив от запознанства за секс и порно в олимпийското селоОще преди края на зимните олимпийски игри в корейския ПьонгЧанг стана ясно, че ще има още няколко неочаквани победители. Това са различните сайтове за интимни запознанства и порно, разкри швейцарският в. “Блик”, който е направил задълбочено изследване. Особено доволни са собствениците на приложението за запознанства в интернет Tinder.

Дечко – незрящият пазител на камбаните в Шипка

https://petel.bg/Dechko-----nezryashhiyat-pazitel-na-kambanite-v-SHipka__253172

В навечерието на 3 март bTV разказва за пазителя на камбаните на храма „Рождество Христово” в град Шипка – част от специалния проект на „Т...

На 5 март ДПС решава: сваля кабинета или сделка с Борисов

https://frognews.bg/novini/5-mart-dps-reshava-svalia-kabineta-ili-sdelka-borisov.html

Скандалът с ЧЕЗ може да се окаже преувеличен, ако в следващите дни стане ясно, че институциите са си свършили работата. Но ако не са – скандалът може да предизвика големи трусове в управлението. Това заявил пред актива на ДПС почетният лидер Ахмед Доган.

Федерер и Серена Уилямс бяха отличени с наградата "Лауреус" за 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137314_federer_i_serena_uiliams_biaha_otlicheni_s_nagradata/?ref=rss


Роджър Федерер и Серена Уилямс станаха носители на наградите "Лауреус" за 2017 г., след като бяха отличени за спортни личности на годината. Двамата записаха невероятни постижение през изминалия сезон, като швейцарецът се завърна на корта и спечели Australian Open и "Уимбълдън", а Уилямс триумфира в Мелбърн, докато беше бременна и взе 23-и трофей от Големия шлем.<br /><br />Федерер, който през август навърши 36 години беше отличен и с приза за Завръщане на...

Нови мерки срещу телефонните измамници

https://petel.bg/Novi-merki-sreshhu-telefonnite-izmamnitsi__253171

До няколко дни тръгва нов проект на МВР за предотвратяване на телефонните измами чрез сметките за ток. Те ще съдържат предупредителни над...

Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

https://www.actualno.com/chronicles/antim-i-e-izbran-za-pryv-ekzarh-na-bylgarskata-ekzarhija-news_661944.html

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден в Лозенград ,1816 година, под името Атанас Михайлов Чалъков. Родителите му произхождат от село Татарлар, Лозенградско. Замонашва се в Хилендарския манастир, където приема името Антим (1837). Учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме (1843-1844). Завършва с първия випуск богословското училище на

Ценни водоплаващи птици бяха ликвидирани

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=323911

Ръждива свиреща патица (Dendrocygna bicolor) © Santiago Gibert / WWF MéxicoКоалиция „За да остане природа в България", част от която е и WWF, протестира срещу злоупотребата с власт и незачитане на съдебните решения от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и настоява за наказание на виновните лица. Преди дни БАБХ иззе 143 диви птици от Столичния зоопарк и ги умъртви - без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не се ликвидират.

Умъртвените птици са били внесени незаконно на територията на страната през Дунав мост 2 и са били предоставени на зоопарка от РИОСВ-Монтана. Имало е писмени доказателства, че са клинично здрави. От БАБХ обаче са отказали да впишат в протокола тези доказателства и са ги пренебрегнали, става ясно от определението на съда. Обясняват решението си с риск от епидемия на птичи грип.


БАБХ издава заповед за умъртвяването на птиците, която е обжалвана от Директора на столичния зоопарк. Съдията решава делото още същия ден в полза на жалбоподателя, като съдът спира заповедта на агенцията да убие 143 диви птици. Но за тях е вече късно.

Зоопаркът в София е и спасителен център и редовно предоставя убежище на конфискувани от граничните власти редки и защитени животни. Той има и карантинен център за подобни случаи. Но според официалното съобщение на БАБХ този център "не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина".

Експерти на коалицията „За да остане природа в България" по снимките на конфискуваните екземпляри са определили следните видове: Планинска гъска (Anser indicus), Каролинка (Aix sponsa), Мандаринка (Aix galericulata) - вкл. албиносни форми, Шилоопашата патица (Anas acuta), Байкалско бърне (Anas formosa), Лебед-коскороба (Coscoroba coscoroba) (включен е в Приложение 2 на Вашингтонската конвенция за международната търговия със застрашени видове), Белолицева свиреща патица (Dendrocygna viduata), Ръждива свиреща патица (Dendrocygna bicolor), Египетска гъска (Alopochen aegyptiaca), Магеланова гъска (Chloephaga picta), Андска гъска (Chloephaga melanoptera), Австралийска гъска (Cereopsis novaehollandiae), Американска тръноопашата потапница (Oxyura jamaicensis), Чернокрило бърне (Callonetta leucophrys).

Истинска международна колекция, която е унищожена, заради безцеремонно погазване на законите от една държавна институция, създадена за да съблюдава спазването им. Коалицията призовава виновните за това деяние да бъдат наказани от министъра на земеделието и храните.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване