Рождениците на 28 февруари

http://www.cross.bg/depytat-prof-vodeshta-1568876.html

/КРОСС/ Менда Стоянова, депутат в 44-ото НС от ГЕРБ, председател на комисията по бюджет и финанси Радина Червенова, журналистка и тв водеща Проф. Матей Матеев, архитект Борис Борисов, изпълнителен директор на "Доверие-Обединен Холдинг" АД, член на УС на КРИБ Стефан Апостолов, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Венцислав Лаков, журналист, бивш депутат Проф. Иван Сарандев, литературовед Мария Силвестър, актриса и тв водеща Сашо Камбуров, художник Стоян Цанев, художник Чавдар Кънчев, финансист Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски"    

Еленко Божков: Няма как Борисов да не знае за сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/elenko-bojkov-niama-kak-borisov-znae-sdelkata-chez.html

Сянката на българския министър - председател Бойко Борисов стои, вижда се зад сделката с покупко - продажбата на ЧЕЗ. Това каза пред бТВ тази сутрин енергийният експерт Еленко Божков.

Пътник на самолета, кацнал в "Тимишоара": Много тежко преживяване, имаше болни хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739592

Пътник на самолета, кацнал в "Тимишоара": Много тежко преживяване, имаше болни хораМного тежко преживяване. Пътниците бяхме около 180-190. По-голямата част останахме на летището, разказва Румен, пътник на самолета, пред БНТ. Полетът от Лондон потегля в 15 часа местно време и трябва да кацне в Пловдив в 20:15. Когато приближават се оказва, че летището е затворено, защото е непочистено.

Преглед на печата - 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369912

ЧЕЗ. "Сега": Чехия няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Коментарът му дойде в отговор на въпроси на bTV.

Горещи страсти: Обсъждат заема 'боклук за парно' в София

https://offnews.bg//obshtestvo/goreshti-strasti-obsazhdat-zaema-bokluk-za-parno-v-sofia-675751.html

Обществено обсъждане за заем от 67 млн. евро, който Столична община да вземе за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, ще се проведе днес на Московска 33. 

Стартът на дискусията е от 10 часа, а средствата са за дофинансиране на проекта. СОС реши в края на юли м. г. Столична община и "Топлофикация София" да кандидатстват за европейски средства, за да се осъществи производството на гориво от боклук. 

Още през 2015 г. пък бе представен проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете на „Топлофикация София” ЕАД. Изгарянето на RDF отпадъци ще позволи парното да не поскъпва, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. Според експертите инсталацията не крие риск за здравето на хората, заявиха тогава експертите от ТЕЦ.  

На объсъждането с граждански организации присъстваха представители на „Топлофикация София” и на Столична община, както и авторите на проекта от датската компания RAMBOLL. 

Те показаха системата за филтриране, която според тях гарантира нива на замърсяване на въздуха под допустимите норми в Европейския съюз. Включили са и допълнителна секция за кондезация на димните газове, което допълнително ще снижи нивото на замърсяване. За да са по-убедителни датските специалисти посочиха, че инсталацията им в Копенхаген се намира на километър от кралския дворец. 

Инсталацията предвижда 75% от входящия отпадък да бъдат изгаряни, а 25% депонирани. 

В представения доклад по ОВОС тогава се заявяваше, че транспортният достъп до ТЕЦ „София” е възможен чрез съществуващата пътна мрежа: - Главен вход от югозапад през ул. ” История Славянобългарская”; Товарен вход от североизток с ул. „Нешо Бончев”; Железопътен вход от север с три релсови линии за снабдяване с мазут (резервно гориво), на ул. “Първа българска армия“. Релсовият път е връзката на площадката с националната ж.п. мрежа. 

Против проекта вчера се обявиха от сдружение "За Земята", AirSofia, партиите Да, България и ДСБ, а омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

"Бих подкрепила проекта при обосновани и доказани ползи за столичани, при ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване на цената на топлоенергия и до замърсяване на околната среда", посочва Манолова. 

"Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг - до 67 милиона евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на "Топлофикация София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община е длъжна да даде ясен и конкретен отговор. Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество – същото е на загуба (натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева)", пише още омбудсманът.

"Няма яснота как при това финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия", смята Манолова. 

Позицията на Да, България, ДСБ, ДЕОС, Зелените и БЗНС: 

Представяме на Вашето внимание становище, с което категорично се противопоставяме на предложението за поемане на дългосрочен общински дълг в размер до € 67 млн., с койтo Столична община ще съфинансира изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“. Смятаме, че споменатото съоръжение представлява ненадеждно и морално остаряло техническо решение, несъобразено с днешното екологично законодателство и либерализирания енергиен пазар.

Този проект не е в интерес на гражданите на София – ОВОС на проекта показва повишаване на фините прахови частици, чието ниво и към момента е изключително високо. Освен допълнителни фини прахови частици, горивният процес в инсинератора ще създава отпадни продукти във вид на шлака и извънредно опасна токсична летлива пепел, които допълнително представляват заплаха за живота и ще навредят на здравето на хората.

Предложеното съоръжение е в груб разрез със законово регламентираната йерархия на управление на отпадъците (чл. 6 , ал. 1 от ЗУО), според която намаляването на
отпадъците, повторната употреба, компостирането и рециклирането са с приоритет пред изгарянето. С този проект ще се изгарят вторични суровини – според анализи на отпадъците от столичните домакинства, близо 55 % от съдържанието им са класически вторични суровини (хартия и картон, пластмаса, текстил, стъкло), а още 20% са биологично разградими хранителни и растителни отпадъци.

Вместо намаляване на количеството отпадък, както би следвало да е съгласно европейските принципи при управление на отпадъците, според този проект се предвижда генерираното количество боклук до 2030 година да се увеличи на 670 000 тона.

Въпреки че отпадъците от горивния процес в инсинератора (шлака и пепели), ще достигат 25% от теглото на постъпващите количества, не намерихме публикувано достатъчно ясно разяснение, как ще се обезвреждат тези вторични отпадъци, къде ще се депонират и колко ще струва това на данъкоплатците.

Транспортът на RDF горивото до инсинератора и на отпадъците от горенето, освен че ще оскъпи производството, ще генерира допълнително замърсяване с фини прахови частици, което не е отразено в ОВОС.

Не е известен случай в света, подобно съоръжение да работи рентабилно. Това ще доведе до поскъпване на такса смет на софиянци и на сметките за ток на всички българи. Не сме изненадани, че бизнес-планът на инсталацията е държан в тайна от гражданите.

В навечерието на концесията или приватизацията на столичното топлоснабдяване е озадачаващ посоченият източник на погасяване на заема: „бъдещи приходи на Топлофикация София ЕАД“. Това означава или отказ от смяна на собствеността, или непрозрачна процедура с два различни бизнеса в пакет, където вторият е в силна зависимост от непазарни цени (такса за изгаряне на отпадъка, „кафява“ надбавка). Това осигурява състезателно предимство на онези кандидати, които разчитат на добри контакти в общината и КЕВР, вместо на добро управление и технологични предимства.

В момента годишните разходи за изгаряне РДФ-балите в циментовите заводи са 9,8 млн. лева. Сумата на поискания заем (€ 67 млн. или 131 млн. лв.) позволява предплащането на това перо за повече от 13 години напред. 13 години време са напълно достатъчни за изграждане на модерна система за разделно събиране, с помощта на каквато е възможен над 70% дял на рециклиране и компостиране, както виждаме от примера на Любляна и други градове (Парма, Бесансон, Гипузкоа).

Напомняме, че една от целите на производството на РДФ гориво е намаляването на теглото с цел по-евтин транспорт. Това производство съществува и трябва да се използват неговите предимства, а не да се обезсмисля чрез инвестиция в ново на 10 км растояние. Намираме за финансова и техническа авантюра да се вкарва втори технологичен поток с гориво от отпадъци на площадката на ТЕЦ София. Текущите финансови и технически проблеми на дружеството са достатъчно много и в момента (типичен пример: скок с 30% на топлозагубите от течове между 2011 и 2016 г), за да се наслагват върху тях нови.

Поради изброените по-горе съображения настояваме пред Столичния общински съвет:

Заемът да бъде отказан окончателно. Проектът за инсенератор да бъде зачеркнат като финансово и екологично несъстоятелен с изрично решение на общинския съвет, точно както направи и градският съвет на Загреб в края на 2017 г.
Столична община трябва да вземе реални мерки за намаляване на отпадъците, за ефективното им разделяне и разумното им управление.
В сравнение с инсинератора, има значително по-спешни екологични и инфраструктурни проблеми, които влияят негативно върху софиянци и които Столична община все още не е решила – липсата на канализация в много райони на София, лоша инфраструктура, няма положително развитие на зелените системи в града и околностите и много други.
Смятаме, че управлението на Столична община от много години насам показва липсата на ясни и прозрачни цели, мерки и дейности за управление на отпадъците, съобразени с приоритетите на йерархията на управление на отпадъците и законите.

Абсурдно е в условия, когато фините прахови частици реално застрашават здравето на софиянци и се обсъждат рестриктивни мерки срещу отделните граждани за намаляване на замърсяванията, Столична община да финансира с пари на данъкоплатците обект, който ще повиши нивото на праховите частици и не е издържан от финансова, технологична и екологична гледна точка.

Смятаме, че изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци не е в интерес на гражданите на София.

Категорично се противопоставяме и ще се противопоставяме с всички допустими от закона средства на изграждането на тази остаряла, неефективна и замърсяваща въздуха технология.

Жълт код за ниски температури в 22 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739590

Жълт код за ниски температури в 22 области в странатаВ 22 области е обявен жълт код за ниски температури. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас,

Kак ще се отразят на българските отбори промените в евротурнирите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137315_kak_shte_se_otraziat_na_bulgarskite_otbori_promenite_v/?ref=rss


От следващия сезон европейските клубни турнири и най-вече Шампионската лига ще бъдат много "по-приятелски" към големите футболни нации. Промените, обявени още през лятото на 2016 г., бяха утвърдени във вторник след конгреса на УЕФА в Братислава. Те ще важат за тригодишния цикъл между 2018 и 2021 г.<br /><br />Промените ще направят влизането в групите на най-силния клубен турнир още по-трудно за отборите от по-малките страни като България. Половината места вече са...

Тодор Каменов: Най-трудно се изгражда манталитетът на победител

http://varnautre.bg/2018/02/28/75653/%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%bc

Трябва да успееш да накараш всички да мислят като един, да ги подчиниш на общата цел, защото само така в колективния спорт може да се постигнат успехи

БСП към премиера: Кои са гадовете? ГЕРБ: Огледайте се в себе си

http://clubz.bg/64806-bsp_kym_premiera_koi_sa_gadovete_gerb_ogledajte_se_v_sebe_si

"Искаме Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да отговори на въпроса кои са гадовете. България е парламентарна република. Кои са гадовете, г-н Борисов?"

Така зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев се обърна от трибуната към премиера Бойко Борисов днес. Поводът - думите на самия Борисов от вчера, че скандалът със сделката за ЧЕЗ бил "ювелирна акция" за сваляне на правителството, както това е било направено през 2013 г., организаторите сега и на февруарските събития тогава били едни и същи, но този път оставки няма да има, а "тези гадове" ще бъдат "разнищени".

Борисов обаче не каза кого има предвид. 

 
Социалистите поискаха в началото на пленарното заседание днес Бойко Борисов да се яви на изслушване пред депутатите и да им каже какво знае за сделката за продажба на "ЧЕЗ-България" на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. От БСП настояват да знаят как така правителството твърди, че няма информация за сделката и каква работа са свършили службите и останалите институции. Депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче гласуваха против искането за изслушване на министър-председателя.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче отговори на БСП на въпроса "кой клати правителството":

"По отношение на опитите за клатене на правителството - погледнете около себе си, запитайте себе си и парламентарната си група и отговорите са налице." 

Кирилов заяви, че вчера Борисов е бил в Народното събрание, депозирал е информацията за сделката за ЧЕЗ в секретното деловодство и се виждало, че Драгомир Стойнев вече се е запознал подробно с данните, пратени от чешкия премиер Андрей Бабиш след разговора му с българския премиер вчера. Депутатът от ГЕРБ уточни, че утре в парламента ще има изслушване на всички институции, които имат отношение по продажбата на електроразпределителното дружество. Едва след като депутатите се запознаят с наличната информация, имало логика да се правят коментари, смята той. 

 
Социалистите веднага реагираха на отказа на ГЕРБ да поканят Борисов в Народното събрание и да отговаря на въпроси:
 
"Какво трябва да се случи в държавата, какво искате да направим, за да дойде премиерът Бойко Борисов, какъв по-голям скандал трябва да стане", попита Жельо Бойчев от левицата след гласуването.  
И обвини председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, че се съобразява постоянно с волята на мнозинството и властта, "което не й отива като пръв сред равни".

Другата опозиционна партия в парламента - ДПС - не се включи в препирнята от трибуната. По-рано обаче пред БНТ депутатът Рамадан Аталай заяви, че ако Бойко Борисов твърди, че има заговор срещу правителството, то трябва и да го докаже.

По думите му версията, че правителството и институциите не са знаели какво се случва със сделката за ЧЕЗ, не е убедителна. Той обяви, че от ДПС не са разбрали и кое наложи оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Аталай дори защити Петкова, обяснявайки, че е министър, който е постигал баланс в управлението на сектора.

Столичната община ще обсъжда с граждани кредит от 67 млн. евро, за да гори боклук

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/28/3137224_stolichnata_obshtina_shte_obsujda_s_grajdani_kredit_ot/?ref=rss


Желанието на Столичната община да изтегли креди за 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка , за да направи инсталация за изгарянето на отпадъци - инсинератор, в ТЕЦ "София", ще бъде подложено на обществено обсъждане днес. Срещу предложението вече се обявиха от "За Земята" и политическите партии "Да, България", "Зелените", ДЕОС и ДСБ . Според всички тях инсталацията ще отделя високи нива на фини прахови частици, които са основният замърсител на...

Съдебното заседание за КТБ продължава

https://frognews.bg/novini/sadebnoto-zasedanie-ktb-prodaljava.html

Втори ден ще се точи съдебната сага за КТБ. Очаква се днес адвокатите на обвиняемия банкер Цветан Василев да поискат отлагането му, заради процесуални нарушения.

Германската армия може да разчита на половината си въоръжение, показва доклад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137375_germanskata_armiia_moje_da_razchita_na_polovinata_si/?ref=rss


По-малко от половината германските подводници, бойни самолети и някои ключови оръжия са готови да бъдат използвани. Причините за това са дефекти в качеството или липсващи резервни части. Изводите са на доклад от 106 страници за състоянието на германските въоръжени сили, предаде "Ройтерс".<br /><br />В документа се казва, че много ключови оръжейни системи са в незадоволителна готовност. Подобряването на боеспособността става бавно, като за целта са необходими повече пари,...

Събитията в страната на 28 февруари

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1568875.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф. ***София. От 13.00 часа в зала „Рубин" на хотел „Рамада" президентът ще участва в тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България. Брифинг за журналисти с председателя на Управителния съвет /УСБ на НСОРБ Даниел Панов и членове на УС ще се проведе в 12.00 ч. От 17.10 часа Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството и Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите ще участват в панел 2 на дискусионния форум за актуални проблеми и визия за бъдещите общински проекти. ***София. От 9.00 часа Народното събрание ще проведе заседание. ***София. От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерския съвет. ***София. От 9.30 часа в НДК ще се проведе Неформален съвет по образование, младеж, култура и спорт - "Култура". Встъпителни думи ще произнесат министърът на културата Боил Банов, Тибор Наврачич, комисар по образование, култура, младеж и спорт и Петра Камерверт, председател на Комитета по Култура и образование на Европейския парламент. От 13.10 часа ще се проведе пресконференция. ***София. От 8

Вчерашното 5-часово спиране на огъня не донесе спокойствие в Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739586

Вчерашното 5-часово спиране на огъня не донесе спокойствие в Източна ГутаПетчасовото спиране на огъня вчера не донесе много спокойствие на контролирания от бунтовници район Източна Гута в Сирия, съобщи ДПА. Прекратяването на военните действия от 9 до 14 часа бе разпоредено от Русия с цел доставяне на хуманитарна помощ и извеждане на цивилни и на ранени от анклава, но главните действащи лица почти веднага си размениха

Григор Димитров сензационно падна от 117-ия в света

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-malek-1568896.html

/КРОСС/ Григор Димитров изненадващо отпадна още в първия кръг на турнира в Дубай.  Българинът бе поставен под №1 в схемата и бе големият фаворит в турнира, но се видя, че все още не е възстановен от болестта, която не му позволи и да бъде конкурентен на Роджър Федерер на финала в Ротердам и сензационно напусна надпреварата. Това стана след загуба с 6:4, 5:7, 4:6 от 117-ия в света Малек Джазири. "Има дни като този и ти не можеш да направиш много повече. За съжаление не можах да покажа моята игра и да постигна това, което желаех. Движението ми не беше добро. За момент си помислих, че изпълнявам добре началните удари, но след това отново изгубих ритъм. Отдавам заслуженото на Малек. Той изигра добър мач. Беше силен през цялото време и нямаше какво да губи", заяви Димитров след мача.

Усложнена обстановка в Бургас, кметът обяви неучебен ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739580

Усложнена обстановка в Бургас, кметът обяви неучебен денКметът на Бургас Димитър Николов обяви днешният ден за неучебен заради усложнената зимна обстановка. В момента заседава кризисният щаб, който ще реши дали дървената ваканция на децата ще бъде само днес или ще продължи и утре заради очакваните минусови температури. Детските градини остават отворени, но Николов е разпоредил персоналът да почиства

Няма ограничения в движението във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369910

Няма наложени ограничения при движението на автомобили във Варненско, казаха от Агенция "Пътна инфраструктура" за Moreto.net. Информацията е към 7 ч. тази сутрин. Ограничава се движението за МПС над 12 т по АМ Хемус между Шумен и Варна и по път I-2 Шумен-Варна поради обилен снеговалеж.

Геномът на слоновете разкрива изненади

//dariknews.bg/novini/liubopitno/genomyt-na-slonovete-razkriva-iznenadi-2081473

Най-изчерпателното досега изследване на генома на слоновете, осъществено от международни учени, разкрива изненади за семейното дърво на най-едрите сухоземни животни - някога изобилствали на Земята, а днес застрашени от изчезване, предаде Ройтерс.

Блокираните в Тимишоара пасажери се канят да заведат иск срещу превозвача

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blokiranite-v-timishoara-pasazheri-se-kaniat-da-zavedat-isk-sreshtu-prevozvacha-2081530

175 българи, пътували с "Райънер" от Лондон в понеделник не са успели да кацнат в Пловдив и се наложило полетът да бъде пренасочен към Тимишоара поради лошите метеорологични условия. Част от тях се прибраха с автобус във вторник, а повечето останаха в румън

Куче мартеница и кратунки - хит на пазара

//dariknews.bg/regioni/shumen/kuche-martenica-i-kratunki-hit-na-pazara-2080579

Оказва се, че китайският календар е повлиял и на пазара на мартениците. Куче мартеничка, кратунки и щъркели са отрупали щанда на Албена Стоянова, която вече шеста година създава ръчно изработени мартеници в Шумен.

Албена е майстор на национал

Бивш кмет би наследника си и троши в кметството

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26925053

Бившият кмет на свищовското село Ореш е бил арестуван във вторник вечерта, след като нападнал, ритал и бил настоящия кмет и потрошил кметството.

Обстановката в страната остава усложнена

http://www.cross.bg/dvizhenieto-poradi-ogranicheno-1568873.html

/КРОСС/ Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са затворени. Условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна. В област Добрич снощи всички пътища бяха затворени с решение на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. Очакванията на синоптиците са днес студената вълна да отслабне в Югозападна и Централна България. Ето и каква е информацията за пътищата, подадена от Агенция "Пътна инфраструктура": Информация за състоянието на РПМ към 06:00 ч. на 28.02.2018 г. 1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от -13° до + 2°.Температури от метеостанциите на АПИ в °C:- проход „Предела": -3,3°- Кресна: - няма информация.- Проход на Републиката: -9,6°- Костандово: -11,7°- проход „Шипка": няма информация.- проход „Петрохан": няма информация.Времето над страната е облачно.Вятър духа в областите Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд не вали.Сняг вали в цялата страна.Пътните настилки са предимно заснежени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 100 м на места в областите Стара Загора, Ямбол. 2. Обстановка /състояние/ по РПМ:2.1. Проходи: 2.1.1. Ограничения по проходите за текущия период:- „Айтоски"- забранен за МПС над 12 т

11 пострадаха при отваряне на съмнително писмо в американска военна база

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739574

11 пострадаха при отваряне на съмнително писмо в американска военна базаПощенски плик, съдържащ "неизвестно вещество", е бил отворен вчера в американска военна база край Вашингтон, в следствие от което 11 души са се почувствали зле, предаде Франс прес. Корпусът на морската пехота на САЩ обяви в "Туитър", че сградата в базата "Майър-Хендерсън хол", където е станал инцидентът, е била евакуирана.

Инфаркт покоси испанска футболна легенда

https://offnews.bg//futbol/infarkt-pokosi-ispanska-futbolna-legenda-675750.html

Енрике де Кастро Гонзалес почина пред дома си в Хихон, пишат медиите в Испания. Бившият нападател на местния Спортинг, Барселона и националния отбор на страната, познат с псевдонима Кини, си отиде на 68-годишна възраст.

Той е починал от инфаркт, който е получил на улицата пред къщата си.

Кини е ставал пет пъти голмайстор номер 1 в елита на Испания (1974, 1976, 1980, 1981, 1982 ). Рекордьор е по попадения в историята на Спортинг (Хихон) с 271 гола. За Барселона той е играл в периода между 1980 и 1984 година, като е изиграл 100, в които е отбелязал 53 гола.

В последното изследване на Центъра за история и статистика на испанския футбол (CIHEFE) за Най-добър футболист в историята на испанската лига той заема пета позиция.

Днес е неучебен ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369909

Варненските ученици няма да учат и днес, припомня Moreto.net. Лошото време стана причина за удължаване на дървената ваканция, която по първоначален план трябваше да трае само вчера. Засега решението на специалната комисия в общината касае само днешния ден.

Колко струва „златният“ пясък по заледените улици на Смолян?

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%8f%d1%81%d1%8a%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bb/

Жителите на Смолян плащат по 3.60 лв. на кв. м. през лятото за чистене на пясъка, хвърлен по улиците през зимата   Смолян е разположен на 1 000 м. надморска височина в сърцето на Родопите, заобиколен от вековни гори. До града не достигат нито жп линия, нито голямата индустрията. За това той носи славата на […]

Най-важното от Варна във вчерашния 27 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369903

Удължиха дървената ваканция във Варна Варненските ученици няма да учат и утре - 28 февруари, стана ясно след специално заседание в Община Варна, научи Moreto.net. Учениците във Варна: Обичаме го този кмет! Многобройни коментари заваляха във Фейсбук по повод новината за дървена ваканция, която кметът Иван Портних сподели в личния си профил.

Д-р Мирослав Ангелов – лекарят от гетото

https://zaistinata.com/%d0%b4-%d1%80-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%8f%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%be/

Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия организира серия от медийни семинари с фокус върху проблемите на ромските общности в Европейския съюз. Инициативата бе част от програмата For Roma with Roma, която си поставя за цел да сложи край на дискриминацията срещу най-голямата малцинствена група в съюза. Там срещнах Мирослав Ангелов, един от няколкото […]

От 18.ч. на 2 март движението през прохода Шипка ще бъде ограничено

https://zaistinata.com/%d0%be%d1%82-18-%d1%87-%d0%bd%d0%b0-2-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%88/

Панихида в памет на загиналите войни ще отслужат от 10.00 ч. на 3 март в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в гр. Шипка българският патриарх Неофит. В службата заедно с него ще участват и московският патриарх Кирил, който идва у нас с хора на руската синодална патриаршия „Москва“. Тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на […]

Днес депутатите ще четат документите за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/dnes-deputatite-shte-chetat-dokumentite-chez.html

Днес народните избраници ще се запознаят със секретни документи по сделката, разтърсила скандално обществото ни, внесени вчера от премиера Борисов.

МВнР предупреждава за отменени полети от Лондон

http://dnes.dir.bg/news/letishte-losho-vreme-26925009

МВнР предупреждава българите във Великобритания, че са възможни отменени полети, излитащи или кацащи от и на летищата на Обединеното кралство.

Днес снеговалежите ще спрат, най-късно в крайните североизточни райони

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739568

Днес снеговалежите ще спрат, най-късно в крайните североизточни райониДнес снеговалежите ще спират, най-късно в крайните североизточни райони, а от югозапад и облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Остава студено, с максимални температури между минус 7° и минус 2°, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни райони, за София – около минус 3°.

Удължават дървената ваканция до края на седмицата?

http://varnautre.bg/2018/02/28/75649/%d1%83%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%8f

Обмислят дървената ваканция за училищата на територията на община Варна да продължи до края на седмицата. Причината са неблагоприятната метеорологична обстановка в морската столица. Според прогнозата на НИМХ-Варна днес и утре се очакват нови валежи от сняг, вятърът от североизток ще се усили, като поривите по Северното Черноморие ще достигнат до 18-24 м/сек. Над страната […]

Предизборните дебати в Италия подминаха нейния "петрол" - туризма

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137200_predizbornite_debati_v_italiia_podminaha_neiniia/?ref=rss


Броени дни преди парламентарните избори с очертаващ се несигурен резултат малцина кандидати проявяват интерес към това, което според някои е петролът на красивата страна: туризмът и културното наследство.<br /><br />В страна, благословена с климата си и съхраняваща най-голямото културно наследство на човечеството, темата наистина не намери отзвук. Матео Ренци стана "бащата" на идеята за "културен билет" от 500 евро, отпускан на италианците на 18 години. Когато бе...

Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=369908

Редица пътни отсечки на територията на Област Варна и съседните области са затворени или имат ограничение за тежкотоварни автомобили поради снеговалеж и снегонавявания. Информация за състоянието на републиканската пътна мрежа към 7:00 сутринта на 28 фвруари: Автомагистрали: А2 „Хемус“: Ограничава се движението за МПС над 12 т от Шумен до Варна поради обилен снеговалеж.

Ким и баща му имали бразилски паспорти за бягство

http://clubz.bg/64805-kim_i_bashta_mu_imali_brazilski_pasporti_za_bqgstvo

Севернокорейският комунистически вожд Ким Чен Ун и покойният му баща Ким Чен Ир са имали незаконно издадени бразилски паспорти, за да могат да избягат на Запад, ако се наложи поради преврат в Северна Корея, съобщава Ройтерс, цитиран от Нюз.ру.

Според източника на агенцията бразилските паспорти на управляващото семейство в КНДР са били нужни за визи от чуждестранни посолства. Това за диктаторската фамилия е бил един от вариантите за бягство от страната в случай на необходимост.

Севернокорейското посолство в Бразилия отказа да коментира информацията за паспортите. Министерството на външните работи на Бразилия заяви, че е започнало разследване. Документите са били издадени от бразилското посолство в Прага през февруари 1996 г. и са били истински.

В паспорта със снимката на Ким Чен Ун се посочва, че собственикът на документа е роден на 1 февруари 1983 г. Тъй като има разлики в датата на раждане на лидера на КНДР, може да се приеме, че към момента на издаване на личното удостоверение той е на възраст между 12 и 14 години.

В паспорта на Ким Чен Ир датата на раждане е 4 април 1940 г. Всъщност северокорейският лидер, починал през 2011 г., е роден на 16 февруари 1941 г.

Ким Чен Ир.

В двата паспорта е написано, че техните собственици са родени в бразилския град Сао Пауло.

Високопоставени източници в западните разузнавателни служби потвърдиха, че два паспорта с бразилско гражданство са били използвани за получаване на визи за влизане в най-малко две страни от Запада. В паспортите са били поставени снимки на хора, подобни на Ким Чен Ун и баща му. В този случай документите са били издадени на името на Джоузеф Паг и Джон Чой. С тях те са можели да посещават Бразилия, Япония и Хонконг.

Медиите припомнят още, че Ким Чен Ун е ходил на училище в Швейцария близо до Берн, когато е бил дете. Отначало се твърдеше, че е учил в частно международно училище по английски език в Гюмлинген под името Чол Пак или Пак Чол от 1993 до 1998 г. По-късно станало известно, че Ким е ходил на училище в Кениз, близо до Берн, под името Пак Ун или Непак от 1998 до 2000 година. По онова време той е бил представян като син на посланика на КНДР в Швейцария.

През април 2012 г. в пресата се появиха документи, в които се твърди, че Ким Чен Ун е живял в Швейцария още през 1991 или 1992 г.

Състоянието на пътищата в страна към 7.00 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739566

Състоянието на пътищата в страна към 7.00 часа1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от –13° до + 2°. Температури от метеостанциите на АПИ в °C: - проход „Предела“: -4,5° - Кресна: 0,4°. - проход „Република“: -8,9° - Костандово: -9,7° - проход „Шипка“: няма информация. - проход „Петрохан“: няма информация. Времето над страната е облачно.

Законите са като наденичките. По-добре да не...

http://www.cross.bg/zakonite-po-dobre-nadenichkite-1568863.html

/КРОСС/ Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. Ото фон Бисмарк  

11 US пехотинци пострадаха от писмо с ”бял прах”

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26925028

Пощенски плик, съдържащ "неизвестно вещество", е бил отворен вчера в американска военна база край Вашингтон, в следствие от което 11 души са се почувствали зле

Министър Каракачанов обяви гореща новина за сделката за ЧЕЗ и дали Бойко Борисов лъже, че...

https://petel.bg/Ministar-Karakachanov-obyavi-goreshha-novina-za-sdelkata-za-CHEZ-i-dali-Boyko-Borisov-lazhe--che---__253196

Военният министър Красимир Карачанов обяви по Нова Тв току що какво трябва да направи правителството за сделката за закупуването на ЧЕЗ. ...

Валерия Велева: Тревожно е, че на гневния Борисов му липсва информация за ЧЕЗ

https://petel.bg/Valeriya-Veleva--Trevozhno-e--che-na-gnevniya-Borisov-mu-lipsva-informatsiya-za-CHEZ__253197

Трябва да видим кои са авторите на този сценарий, за който говори министър-председателят. Обвинението че някой иска да свали правителств...

Привикват Гинка Върбакова в парламента

https://petel.bg/Privikvat-Ginka-Varbakova-v-parlamenta__253198

На този етап знаем, че зад сделката за ЧЕЗ стои фирма на г-жа Гинка Върбакова. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и предсе...

Ето го най-невероятното спасяване на дузпа в историята (видео)

https://petel.bg/Eto-go-nay-neveroyatnoto-spasyavane-na-duzpa-v-istoriyata--video-__253200

Вратарят на френския петодивизионен Ван - Жан-Франсоа Бенедикт, може да се похвали с може би най-невероятното спасяване на дузпа. Момен...

SCHOCK – създателят на първата гранитна мивка в света !

https://petel.bg/SCHOCK-----sazdatelyat-na-parvata-granitna-mivka-v-sveta---__252864

Повече от 2/3 от домакинствата у нас предпочитат за новите си кухни, кухненски мивки от гранит (композит). Това е така, защото гранитните мив...

Министър Ангелкова: Избягвайтe туроператори, чиито имена светят в червено в Националния туристически регистър

https://petel.bg/Ministar-Angelkova--Izbyagvayte-turoperatori--chiito-imena-svetyat-v-cherveno-v-Natsionalniya-turisticheski-registar__253201

"Мисля, че се реагира светкавично със ситуацията с бедстващите българи на летището в Тимишоара". Това каза в сутрешния блок на БНТ министъ...

Енергиен експерт видя сянката на премиера зад сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Energien-ekspert-vidya-syankata-na-premiera-zad-sdelkata-za-CHEZ__253202

Не познавам Гинка Върбакова, но познавам посочената за изпълнителен директор в Инерком Мая Стоева. Тя е бивш служител на ЧЕЗ. Не приемам, ч...

Внимание! Опасност от висулки! Поне още два дни студ и сняг

https://petel.bg/Vnimanie--Opasnost-ot-visulki--Pone-oshhe-dva-dni-stud-i-snyag__253203

Снимка Булфото, архив Времето ще продължава да бъде завладяно от снежната буря. Студените градуси ще се задържат поне още 2 дни. Най-инте...

Ето какво се случи в Сараите на Доган. Предсрочни избори ще има през 2019 година

https://petel.bg/Eto-kakvo-se-sluchi-v-Saraite-na-Dogan--Predsrochni-izbori-shhe-ima-prez-2019-godina__253204

Снимка: Булфото, архив Държавата трябва да се стабилизира, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Валерия Велева.  Журналистката ко...

Почина един от режисьорите на Джеймс Бонд

https://petel.bg/Pochina-edin-ot-rezhisorite-na-Dzheyms-Bond__253211

Британският режисьор, продуцент и сценарист Люис Гилбърт, който засне три филма за агента 007 Джеймс Бонд почина на 97 години, предаде БГНЕС....

БСП: Борисов да дойде в парламента и да каже кои са гадовете

https://petel.bg/BSP--Borisov-da-doyde-v-parlamenta-i-da-kazhe-koi-sa-gadovete__253212

Снимка: Пресцентър на БСП, архив Като се има пред скандала с ЧЕЗ, който тресе държавата считаме за най-нормално премиерът да дойде в парл...

9 души изгоряха във влака София-Кардам преди 10 г. (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/sofia-vlak-kardam-26922413

На днешната дата преди точно 10 години 9 души намериха смъртта си в горящия влак София-Кардам. Подсъдимите служители на БДЖ получиха само условни присъди.

Отвориха църквата на Божи гроб в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739563

Отвориха църквата на Божи гроб в ЙерусалимЕрусалимският храм "Възкресение Христово" отвори днес врати, след като три дни бе затворен в знак на протест срещу данъчната политика на градските власти в Ерусалим, съобщи ТАСС. В 4 часа местно време големите дървени порти бяха отворени от двама пазачи и чакащите отвън богомолци влязоха в свещеното място, предаде Франс прес, предаде БТА.

Камбаната на Хитлер ще продължи да бие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284992_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B5

 На пръв поглед камбана като всички останали - тя тежи около 240 килограма и е матово сиво-зелена на цвят. Намира се в църквата на Херксхайм ам Берг, малко село в югоизточна Германия. При по-вниматело вглеждане обаче се забелязва нещо необичайно: готическия шрифт върху нея, характерен за нацистите, с който е изписано: "Всичко за отечеството - Адолф Хитлер". И сякаш това не е достатъчно, под надписа е изобразен и пречупен кръст. 

"Камбаната на Хитлер" се намира на това място от 1934 година и цели 84 години е биела на всеки 15 минути - по време на църковни служби, сватби и кръщенета. Доскоро почти никой не е знаел за тъмното ѝ минало. През май 2017 обаче една учителка по музика от съседното село научава за надписа и свастиката и се свързва с местните медии.

Чугунената "реликва" от времето на националсоциализма изстреля Херксхайм ам Берг във водещите новини, включително извън пределите на Германия. Сега след дълга дискусия, продължила няколко месеца, съдбата на камбаната беше решена от местното общинско ръководство: в тайно гласуване с 10 срещу 3 гласа съветниците решиха, че камбаната няма да бъде предадена на музей, както се предлагаше в една експертиза, а ще остане на мястото си като "паметник срещу насилието и неправдата". Общинските съветници решиха, че камбаната отново ще забие, а на фасадата на църквата ще бъде поставена информационна табела, разказваща нейната история.

"По-добре така, отколкото да бъде изложена в някой музей, където някои ще се спират пред нея, за да си направят селфи", коментира безпартийният кмет на Херксхайм ам Берг Георг Велкер.

 

"Камбана на убиец"

Учителката по музика Зигрид Петерс, която привлече общественото внимание върху "камбаната на Хитлер", е дълбоко разочарована от това решение. Тя заяви в разговор с Дойче Веле, че в случая вижда връзка с възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Това не е случайно, твърди тя и добавя възмутено: "Само това ни липсваше - да оставим тук тази камбана, която е посветена на един убиец".

Петерс се опасява, че църквата в Херксхайм може да се превърне в място за поклонение и към нея ще започнат да се стичат десни радикали. Учителката се тревожи и от отзвука в чужбина. "Какво ще си помислят за нас, когато научат, че тази камбана си остава на мястото и никой не се тревожи от това", пита тя. Но за кмета на селото темата е приключена.

Трябва обаче да се отбележи, че досегашните местни управници наляха допълнително масло в огъня. Така например предишният кмет беше заявил, че "се гордее с тази камбана", след което трябваше да напусне поста си. Подобна словесна изцепка си позволи и настоящият кмет. Той изтъкна пред една телевизия, че тази камбана щяла да напомня за жертвите. "А това бяха и германски граждани, не само евреи", добави Велкер. Думите му бяха остро разкритикувани от Централния съвет на евреите в Германия. Според него, така кметът прави внушението, че евреите не са били германски граждани. Пред съда Велкер каза, че извадена от контекста,  формулировката му можела "да звучи подвеждащо".

Църквата Св. Якоб в Херксхайм

Църквата Св. Якоб в Херксхайм

Трудният прочит на историята

Сюжетът с камбаната от Херксхайм ам Берг показва колко труден всъщност е въпросът за осмислянето на миналото. Често в Германия се водят спорове, свързани с експонати от националсоциализма. Вярно е, че използването на символи от онзи период, както и всякаква дясноекстремистка пропаганда - като носенето на тениски с пречупени кръстове - са забранени от германската конституция. Църквата в Херксхайм е само едно от многото места в Германия, на които все още личат следите от времето на националсоциализма. Същото се отнася и за много обществени сгради, имена на улици и стари военни съоръжения. Някои от тези артефакти впрочем крият ценна информация за историците. Освен това тяхното използване не се наказва автоматично. Така например в Кьолнската катедрала, която е обявена за част от световното културно наследство, могат да се видят камъни с пречупени кръстове върху тях. Така на много места в Германия заветът на Хитлер не е заличен и до днес.   

Студ, сняг и затворени пътища в страната

https://frognews.bg/novini/stud-sniag-zatvoreni-patishta-stranata.html

Отново затвориха магистрала „Тракия” в района на Бургас. Причината е обилният снеговалеж в региона и невъзможността пътят да бъде почистен.

Внимание: "синя" и "зелена" зона в София работят днес

http://clubz.bg/64804-vnimanie_sinq_i_zelena_zona_v_sofiq_rabotqt_dnes

Паркирането в "синя" и "зелена" зона в София днес ще става срещу такса - 2 лв. на час в първата и 1 лв. - във втората, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Заради обилния сняг в понеделник и вторник зоните не работеха. Днес обаче паркирането не е безплатно. 

"Центърът за градска мобилност предупреждава, че условията са зимни и призовава гражданите, които могат да не използват своите автомобили да не го правят. Буферните паркинги на метростанциите работят и са безплатни за хората, които пътуват с метрото. Основни паркинги пред големи обществени сгради също са отворени за паркиране при зимни условия", казват още от столичното дружество.

Автомобилите, които в момента са оставени в "синя" и "зелена" зона, след като два дни тя беше безплатна, а и доста автомобили са просто заровени под снега, няма да бъдат санкционирани и собствениците им няма нужда да пускат SMS за паркиране, уточниха още от ЦГМ. За паркиране трябва да платят само новопоявилите се в зоните превозни средства. Освен таксите, важат и ограниченията - престоят в "синя" зона е до 2 часа, а в "зелена" - до 4 часа. 

 

Ще може ли "малката Меркел" да наследи германския канцлер

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137179_shte_moje_li_malkata_merkel_da_nasledi_germanskiia/?ref=rss


Избирането на Анегрет Крамп-Каренбауер за генерален секретар на управляващата партия в Германия я поставя във водеща позиция за наследяване на Ангела Меркел като канцлер, след като прекара по-голямата част от кариерата си в градче на френската граница.<br /><br />АКК, както често е известна тя, съчетава социален консерватизъм с леви икономически възгледи и е близка съюзничка на Меркел. Но поемането на важна национална роля в Християндемократическия съюз (ХДС) е голяма крачка за...

Важните въпроси в скандала "Гинка Върбакова купи ЧЕЗ"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284991_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%22%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%92%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0

 Досега не се е случвало една сделка да провокира толкова реакции. В четвъртък чешката компания ЧЕЗ обяви, че продава целия си бизнес в България на „Инерком“. И понеже единствената налична информация беше, че фирмата е на Гинка Върбакова, а тя е от Пазарджик, изразът „Гинка от Пазарджик“ се превърна едва ли не в крилата фраза. По-късно г-жа Върбакова сподели, че е обидена, задето името ѝ се е превърнало в нарицателно. Но това беше неизбежно. Когато институциите се държат противоречиво и няма отговори на най-важните въпроси, тогава идва ред на недоверието и сарказма. Ако беше Мария от Русе например, резултатът щеше да е същият.

По-важни обаче са въпросите, които все още нямат отговор: Кой всъщност купува най-голямото електроразпределително предприятие в България? Какво са направили или не са направили българските институции, за да открият отговора на този въпрос, а и за да гарантират националната сигурност? И защо инвестиционната среда в България е такава, че тук вече не идват големи реномирани компании, а победител се оказва напълно неизвестна и небудеща доверие фирма?

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова

Фактите

Още преди година на медиите е подадена информация за това кои са кандидатите за бизнеса на ЧЕЗ в България. Малко по-късно излиза и новината, че в надпреварата остават две фирми - един търговец на ток и „Инерком“. По-късно на търговеца на ток му се случват случки - договорите му са анулирани и той отпада. В края на 2017 имената на „Инерком“ и Гинка Върбакова вече са тиражирани като почти сигурни победители в наддаването. Публикувана е и информация за близките отношения между фамилия Върбакови и министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Всичко е спокойно.

Чак след обявяването на сделката на 22 февруари, министър Петкова реши да подаде оставка. Очевидно така е била посъветвана от премиера Бойко Борисов. За това говорят изявленията и на двамата: „за да няма съмнения“. В същото време и Петкова, и Борисов казват, че държавата нито е повлияла на сделката, нито е имала възможности да повлияе. В това няма логика - ако Петкова наистина държи да не остави впечатление, че е помогнала на Върбакова, оставката ѝ е силно закъсняла. Какъв е смисълът това да се прави постфактум?

„Няма как нито да контролираме, нито да попречим“, каза в петък Борисов в отговор на призивите за проверки. Ден по-късно правителствената информационна служба съобщи, че Борисов е наредил на ДАНС и НАП да започнат проверки, а шефовете на енергийния и на финансовия регулатор (КЕВР и КФН) го уверили, че „ще извършат незабавна проверка“. И в това няма логика - един ден държавата няма роля, на следващия има.

Замитането

Целта на тези резки движения бе да отклонят вниманието от факта, че най-важните въпроси нямат отговори. Същата функция изпълни и БСП с призива си държавата „да събере 320 милиона евро и да купи електроразпределителното дружество“. Сега се хабят думи по повод една оставка и едно популистко предложение и не остава енергия за въпросите кой, какво и защо.

Гинка Върбакова твърди, че тя е крайният собственик на цялото начинание. Очаквала финансиране от банка, но не казва коя. Медиите на чешкия премиер Андрей Бабиш пишат в Прага, че зад сделката прозират парите на руско-грузински олигарх. Цитират и изказване на чешкия собственик на друго от трите електроразпределителни дружества в България - „Енерго-Про“, че никога не е виждал по-непрозрачна процедура. Все повече са и спекулациите за връзките от миналото на семейство Върбакови. На практика няма отговор на въпроса „Кой?". Поне такъв, който да буди доверие.

Иван Бедров

Иван Бедров

Нямаме и отговор на въпроса какво са направили досега институциите, след като бъдещият купувач на ЧЕЗ-България е отдавна известен. Нелепи са твърденията, че това е сделка между две частни фирми и поради тази причина държавата няма нищо общо - все пак става дума за доставките на ток за почти половин България, а тази дейност е силно регулирана. Ако държавата няма общо, защо тогава прокуратурата проверяваше разходите на ЧЕЗ преди пет години? Очевидно институциите са бездействали и в момента нямат отговор на въпроса кой е истинският купувач.

Всичко описано по-горе дава отговор на третия въпрос. В държава, в която всичко това е възможно, няма опашка от стратегически инвеститори. Затова опитна в сектора фирма като ЧЕЗ иска да напусне страната, за огромния ѝ бизнес тук не наддава нито една голяма международна компания, а накрая победител се оказва „Гинка Върбакова“. Докато нямаме яснота, не можем да започнем да използваме името без кавички.

Магистрала "Тракия" е затворена край Бургас (обновена в 9.30 ч.)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137373_magistrala_trakiia_e_zatvorena_krai_burgas_obnovena_v/?ref=rss


Магистрата "Тракия" е затворена край Бургас в двете посоки за всички пътни превозни средства заради снега и навяванията, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението в участъка от Карнобат до Бургас.<br /><br />Като алтернативен маршрут може да се ползва пътят през "Петолъчката". Там е затворено за товарни автомобили над 12 тона.<br /><br />Затворен за всички автомобили е Подбалканският път между Мъглиж и Гурково. Обходният...

Магистрала "Тракия" е затворена край Бургас

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137373_magistrala_trakiia_e_zatvorena_krai_burgas/?ref=rss


Магистрата "Тракия" е затворена край Бургас в двете посоки за всички пътни превозни средства заради снега и навяванията, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението в участъка от Карнобат до Бургас.<br /><br />Като алтернативен маршрут може да се ползва пътят през "Петолъчката". Там е затворено за товарни автомобили над 12 тона.<br /><br />Затворен за всички автомобили е Подбалканският път между Мъглиж и Гурково. Обходният...

Българският имотен пазар изпрати 2017 г. с инвестиционни сделки за 950 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284990_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+2017+%D0%B3.+%D1%81+%D0%B8%D0%B

 Сделките с търговски центрове вдигнаха рекордно оборота на имотния пазар в България. Това става ясно от проучване на компанията за недвижими имоти Colliers за развитието на инвестиционния пазар в страната.

Според нея общата стойност на сключените през миналата година сделки е 957 млн. евро. За сравнение, през 2016 г. сделките са били за 262 млн. евро, а през 2007 г. - 594 млн. евро. 

От изследването става ясно, че приоритет за инвеститорите са именно търговските центрове, защото повече от половината (70%) от реализираните през 2017 г. трансакции са с търговски центрове. Следващо място заемат офис площите – предмет на 17% от затворените сделки. „Продължава тенденцията, започнала през 2016 г., обемът на трансакциите с имоти, генериращи доход (83%), да е по-голям от този на активите, придобити със спекулативна цел (12%) или закупени за собствено ползване (5%). Най-голям размер сключени сделки има столицата  - 85%“, се посочва в проучването. 

Според Colliers за пръв път от 2012 г. насам по-активни на пазара, са международните купувачи, чиито дял в инвестиционните сделки значително надминава този на българските. Сред международните инвеститори с водеща роля са южноафриканските фондове, които имат заслуга за 71% от общия обем трансакции. Към края на 2017 г. се наблюдава понижаване на нивата на възвръщаемост, в резултат на сключените мащабни сделки с качествени активи, генериращи доход.

При търговските площи те спадат на 7,25% от 8,5%. В офис сектора стават 8,25% от 8,50%, а при индустриалните площи се променят на 10%, при 11% за 2016 г.

През 2018 г., след сключените трансакции с търговски центрове, Colliers очаква инвестиционните интереси да се насочат повече към останалите сегменти на пазара – офиси, индустриални и логистични площи, както и хотели.

Според компанията общият обем на реализираните сделки през настоящата година трудно би надминал рекордния резултат, постигнат през 2017 г. Засиленото търсене на недвижими имоти от страна на крайни ползватели, повишава атрактивността на качествените имоти и засилва инвеститорския интерес, обобщават от Colliers.

През първата половина на 2018 г. се очаква лихвите по кредити да продължат да падат, а наличният заемен капитал за придобивания да остане стабилен, коментират още от 

 

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Прокуратурата ще опита отново да осъди Николай Ненчев - заради поръчка за униформи

https://www.actualno.com/crime/prokuraturata-shte-opita-otnovo-da-osydi-nikolaj-nenchev-zaradi-porychka-za-uniformi-news_662102.html

Днес, 28 февруари, Военно-апелативната прокуратура ще поиска от съда връщане на делото за престъпление по служба срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев и бившия директор на на дирекция "Инвестиции в отбраната" ("Отбранителна аквизиция") на Министерството на отбраната Венислав Цанов, предаде БГНЕС. Искането ще бъде представено пред Върховния касационен съд (ВКС). Делото е образувано по касационен протест на Военно-апелативната прокуратура по отношение на подсъдимит

Калифорния разреши движението на автомобили без шофьор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284989_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%

 Американският щат Калифорния прие първото в света законодателство, позволяващо на автомобили да се движат и без шофьор зад волана. Промените бяха оповестени от Департамента по моторни превозни средства (ДМС) за радост на лобистите от Силициевата долина.

Съобщението обаче предизвика гневната реакция на правозащитни организации, които прогнозираха, че това ще превърне пътищата на щата в "потенциално смъртоносна видеоигра".

До момента законът изискваше задължително да има човек зад волана, който да поеме управлението в критична ситуация. Някои други щати (Аризона, Мичиган и Невада) разрешават автомобили без шофьор, но само за целите на полевите изпитания. "Това е голяма крачка напред за автономното управление", коментира Жан Шиомото, директор на калифорнийския ДМС.

 

Новите правила са били разработвани повече от три години под активния натиск на лобистите на големи компании от автомобилния сектор и Силициевата долина. Изпитания на безпилотни коли в щата провеждат Alphabet (компанията-майка на Google), Apple, General Motors, Ford, Toyota, Uber и още близо 50 други фирми.

Ако тези компании успеят да докажат пред ДМС, че автомобилите им са защитени от хакерски атаки, до броени седмици жителите на щата ще могат да се возят в коли без шофьор. Разрешителните ще започнат да се издават в началото на април.

Лобистите натискат за подобен закон и в национален мащаб, но засега проектът е заседнал в подкомисиите на Конгреса във Вашингтон.

От Waymo, подразделението на Google за безпилотни автомобили, приветстваха промяната.

Засега тя не позволява напълно безконтролно движение - онези коли, в които няма шофьор, ще трябва да бъдат наблюдавани дистанционно от човек-оператор. От ДМС искат също производителите да им представят план как ще се държат колите им, ако бъдат спрени от полицията. В безпилотните коли непременно трябва да има и "черна кутия" като в самолетите, която да записва и да може да възпроизведе събитията 30 секунди преди инцидент.

Условието за дистанционен оператор обаче възмути някои потребителски организации. Джон Симпсън от Consumer Watchdog обяви, че това превръщало улиците в истинска видеоигра - "само че в нея са заложени човешки животи". Симпсън припомни данните от досегашните тестове, според които в безпилотните коли на Waymo се е налагало човекът да се намесва веднъж на всеки 5596 пропътувани мили, а в машините на GM - веднъж на всеки 1254 мили.

Според проф. Брайънт Смит от Университета на Южна Калифорния, който е специалист по автономното управление, в близко бъдеще се очаква подобни закони да приемат и други щати - някои дори с по-малко ограничания от калифорнийските.

Още новини от Automedia.bg

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Десислава Попова

България ще има един участник в параолимпийските игри в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137095_bulgariia_shte_ima_edin_uchastnik_v_paraolimpiiskite/?ref=rss


България ще има един участник в параолимпийските игри в Пьонгчанг. Светослав Георгиев ще се впусне в ски бягането за хора с нарушено зрение, заяви председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов пред "Дневник". <br /><br />Параолимпийските игри ще се проведат от 9 до 18 март. България ще е една от малко повече от 50 страни участници, а общият брой на спортистите е около 700.<br /><br />Лалов заяви, че целите са различни спрямо летните...

Джаред Къшнър губи достъпа си до строго секретни информации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284988_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%9A%D1%8A%D1%88%D0%BD%D1%8A%D1%80+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%

 Джаред Къшнър, зетят и основен съветник на американския президент Доналд Тръмп, вече няма достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", съобщи Ройтерс, като се позовава на осведомени източници.


Къшнър и още няколко служители на Белия дом са били информирани в петък, че достъпът им до класифицирана информация е бил понижен от "строго секретно" на "секретно" ниво (Top Secret/SCI до Secret). Досега той имаше временно разрешение за достъп до документи, съдържащи най-деликатни информации, които се четат и от президента.

Мярката е част от усилията на ръководителя на служителите на Белия дом Джон Кели да засили контрола върху класифицираната информация в администрацията на Тръмп, съобщи Wall Streee Journal, като се позовава на служител от администрацията,  запознат със ситуацията.

Къшнър, който е женен за Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря на президента, отговаря за преговорите по израелско-палестинския мирен процес. Той изигра централна роля в изработването на политиката на Белия дом по отношение на Китай, Мексико и Канада.

Новината бе съобщена след разкритията, че редица служители на президентството още не са получили постоянен достъп до класифицирана информация, но въпреки това работят невъзпрепятствано с такива документи.

По статията работи: Бойчо Попов

World Premiere in Chicago: Why Do You Always Wear Black

http://www.eurochicago.com/2018/02/always-wear-black/

The Organic is committed to staging bold, relevant productions of classic, contemporary, and adapted works with a permanent group of artists over a sustained period of time. We return to the Greenhouse Theater Center this March for a very special presentation. From March 21 through April 8 we bring to the stage the World Premiere of WHY DO YOU ALWAYS WEAR BLACK? directed by Anna Gelman and devised with an ensemble cast. This is an original work featuring the women of Anton Chekhov’s plays who confront the joy, despair, and absurdity of being a woman in 19th century Russia as well as contemporary America. This innovative, theatrical work weaves together Chekhov’s world and our own modern backwardness, with a healthy dose of radical feminism and sock puppets.

Ограничава се движението за автомобили над 12 т на АМ „Хемус“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739561

Ограничава се движението за автомобили над 12 т на АМ „Хемус“През прохода „Печинско“ е забранено движението на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна структура". Отпадат ограниченията по път III-2901 Суворово – Ветрино за всички МПС. Ограничава се движението за МПС над 12 т на АМ „Хемус“ в посока Ловеч от км 69 до км 71 поради ограничение за движение на МПС над

Убийството, което разтърси Словакия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137242_ubiistvoto_koeto_raztursi_slovakiia/?ref=rss


В Словакия всичко изглеждаше наред. До вчера, когато в оптимистичната картина зейна грозен процеп: 27-годишният журналист Ян Куцяк, разследвал крупни афери, стана жертва на хладнокръвно убийство. Ето историята от Кено Ферзек за "Дойче веле".<br /><br />Словакия минава за образцова страна в сравнение със средноевропейските си съседки. За разлика от Чехия, Полша или Унгария в Словакия популистките тенденции са по-слаби, а премиерът Роберт Фицо непрекъснато подчертава, че -...

Убийството, което разтърси цяла Словакия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137242_ubiistvoto_koeto_raztursi_ciala_slovakiia/?ref=rss


В Словакия всичко изглеждаше наред. До вчера, когато в оптимистичната картина зейна грозен процеп: 27-годишният журналист Ян Куцяк, разследвал крупни афери, стана жертва на хладнокръвно убийство. Ето историята от Кено Ферзек за "Дойче веле".<br /><br />Словакия минава за образцова страна в сравнение със средноевропейските си съседки. За разлика от Чехия, Полша или Унгария в Словакия популистките тенденции са по-слаби, а премиерът Роберт Фицо непрекъснато подчертава, че -...

Преп. Василий изповедник

http://www.cross.bg/vasiliii-sveti-zhivyal-1568862.html

/КРОСС/ Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие. Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил задържан и бил предаден на много мъчения; но въпреки това той отхвърлил еретическото учение на иконоборците и заедно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, подобно на преподобния Прокопий; после го затворили в тъмница, където се мъчил дълго време - до смъртта на нечестивия цар. След смъртта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат заедно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*. * Свети Василий починал около 750 година.  

В търсене на баланса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284987_%D0%92+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0

 За втори път от началото на века ще правим прекрояване на районите за планиране. Публична тайна е, че реформата я правим, за да запазим шансовете за повече средства от кохезионните фондове на ЕС. Оставането на София например като част от по-голям район от страната дава възможност и столичани да продължаваме да ползваме субсидии за обновяване на града ни. В Братислава сега ни завиждали, че имаме метро. Навремето словаците направили грешката да отделят столицата си в отделен район за планиране и заради по-високите му икономически показатели, като на всеки по-голям град в Европа, не могли да се вредят с пари от ЕС за подземна железница. Излиза, че ние сме излезли по-хитри от някои по-богатите ни събратя от бившия соцблок.

Сега обаче родни университетски преподаватели и кметове искат София да се отдели в самостоятелен район за планиране. Логиката им - не лишена от основание, е че главният град на страната генерира 40% от брутния продукт на страната и има всички възможности сам да финансира обновяването си. Случи ли се това, ще останат повече пари за най-бедните места в провинцията. Хора от същата тази академична общност също с право припомнят обаче как само на десетина километра от центъра на столицата има типично селски райони, имащи също нужда от обновяване на инфраструктурата или направо от строеж на нова. Дори в столичен квартал, известен с промишлената си зона, пълна с чужди инвеститори, все още има улици без никаква настилка - яка кал до глезена. А и не само там е така. Дори мечтата на софийските имотни брокери за сделка - кварталите по северните склонове на Витоша (също бивши села) почти нямат канализация, електроснабдяването при всяко влошаване на времето става проблематично, а улиците са като след бомбардировка.

Та с какво, ако не с пари от кохезионните фондове ще може дори и големите ни градове да станат като тези в богатите страни от ЕС. България не е виновна, че след края на Втората световна война попада в съветската сфера на влияние и изостава в развитието си. За забавянето с влизането ни в ЕС отговорността си е почти изцяло наша и това сега го разбираме с пълна сила, защото проекти много, а финансирането все не достига. Друг е въпросът, че част от исканията за субсидия са за некачествени начинания и логично не се подпомагат.

В следващата около година ще се търси балансът на интереси в прекрояването на районите за планиране. От намирането на оптималния му вариант в максимална степен зависи доколко от началото на следващото десетилетие ще можем да разчитаме на достатъчно еврофинансиране за регионално развитие.

България се превърна в автоморгата на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284986_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B

 

Да се правят технически прегледи на старите коли и ако са фиктивни, да се отнемат лицензи * На второ място сме по брой загинали на пътя в страните от ЕС

- Г-н Тодоров, как ще коментирате идеята 17-годишни да излизат на пътя и да получават временна книжка? Ще ги направи ли наистина това по-опитни шофьори?

- Има такава европейска и американска практика младежите да получават книжка още преди 18 години. Бих казал, че живеем във време, в което подрастващите са изключително самостоятелни. Да не говорим, че цените на автомобилите са достъпни. Животът е много по-динамичен, отколкото преди 30 години. Така че младежите може спокойно да шофират на пътя на 17 години, въпросът е това да става безопасно и с придружител, който обаче отговаря на определени условия. Защото е важно този човек да има определен стаж, да няма нарушения и т.н. Освен това трябва да има някои рестрикции за младите водачи - да не шофират през нощта, да не превозват повече от двама членове на семейството си, допустимата скорост за тях да е до 110 км/час. Така че тази практика съществува и в други страни и не виждам защо да не бъде въведена и у нас.

- Законът за движение по пътищата всъщност е сред най-променяните през годините. Доколко е добре да е разделен на три части?

- Добре е, защото касае различни неща. Например организацията на техническите прегледи и изискванията за пунктовете нямат нищо общо с правилата за движение по пътищата. Те са устойчиви и рядко се променят. Но когато променяме например изискване за млади водачи, не бива да се променя целият закон. Затова е добре той да е разделен на части.

- Предвижда се за три нарушения на пътя водачите да остават без книжка за цяла година. Професионални шофьори обаче вече се оплакаха, че това може да ги остави без работа за дълго време. Крайна мярка ли е това наистина?

- Нека първо уточним, че у нас най-големият проблем е събираемостта на глобите. Има санкции от по 3000 лева, но в България те не се плащат. И това е така, защото държавата не го позволява. По отношение на свалянето на номера и вземането на книжки бих казал, че това е работеща система. Причината е, че се вземат на момента. Законът в общи линии се промени и ако не си платил застраховка или имаш неплатени глоби, книжката се взема до плащането на санкциите. Тогава книжката се връща на шофьора. По отношение на сваляне на номерата това е крайна мярка - за шофиране в нетрезво състояние, както и без книжка. Така че нещата трябва да се прецизират, но дали периодът ще е една година, няма такова значение. Мярката е предвидена предимно за груби нарушения.

- Какво тогава трябва да се направи, за да има по-голяма събираемост на глобите?

- За целта системата трябва изцяло да се промени. Нека първо глобите да се плащат, а след това до се обжалват. При нас е обратно - обжалваме на три инстанции, водим безсмислени дела, минава време и я няма ефективната санкция от страна на държавата. Навсякъде по света първо се плаща глобата и тогава можеш да обжалваш. И ако съдът прецени, че наистина не е имало нарушение, парите ти се връщат. Но това са много редки случаи. Също така трябва да се даде възможност глобите от камери да се плащат веднага с регистриране на банкови сметки. Защото във всички държави в ЕС ако не платиш санкцията за 14 дни, тя става двойно по-висока. Накрая се изпраща съдия изпълнител, който събира вземанията по улеснена процедура.

- Кои остават най-грубите нарушения у нас? Има ли промяна в това отношение?

- Най-грубите нарушения са превишената скорост и навлизане в насрещното. Но тук вина има и инфраструктурата в някои райони. Така на определени места има концентрация на ПТП-та. Само преди няколко дни загина момиче на Владая. Това е участък, за който ни е отдавна предупреждаваме, тъй като там има опасен завой. Непрекъснато настояваме да се вземат мерки в тази посока, но още няма промяна.

- А намаляват ли произшествията, какво сочат новите данни?

- За 2017 година има 682 загинали, което е с 26 по-малко загинали в сравнение с 2016-та година. 8680 пък са били ранените, което е с 694 по-малко от предходната година. Въпреки това обаче България е на второ място по брой на загинали в страните от Европейския съюз с 95 души на 1 милион население. След нас е Румъния с 98 на 1 милион. Държавите с най-добри практики са Швеция, Англия и Холандия с по 25-27 души на 1 милион население. За съжаление има 36 загинали деца. От тях 27 са били пътници, като те не са били превозвани безопасно. Основният проблем е, че децата не са били в детски седалки и столчета. Жалко е, че няма голям контрол в това отношение. Специално за детски столчета Пътна полиция проверява само кампанийно - на 1 юни и 15 септември. Така че проверките трябва да са постоянни. Освен това 95% от българите се возят без колани на задната седалка на автомобилите. Ако това се промени, би спасило поне 80-100 души. Затова Пътна полиция трябва да извършва и тук проверки. Трябва да се промени системата на пътната безопасност и да има един постоянно действащ орган, който да е с много по-широки правомощия. Сегашната комисия има само консултативни функции и тук се къса връзката между изпълнителна, законодателна и местна власт. Няма орган, който да провежда държавната политика.

- Смятате ли, че е добре колите, внесени на старо у нас, да минават първо на технически преглед и едва тогава да се регистрират?

- Проблемът е, че България се превърна в автоморгата на Европа. Сбъркана е системата ни, защото е недопустимо 20-годишни коли да плащат по-нисък данък, отколкото новите автомобили. Новите отделят много по-малко вредни емисии, а собствениците им плащат по 300-400 лева, а на стари коли - по 40 лева.

- Време ли е това да се промени, често се поставя този въпрос?

- Ами още няма единомислие по него, защото се смята, че промяната ще засегне много хора. Известно е, че българинът няма големи финансови възможности, но промяната трябва да започне от тук. Другото е, че техническите прегледи трябва да се правят наистина на стари автомобили и да са реални - да се връщат колите, да се отнемат лицензи на пунктовете, които вършат нарушения. Това е свързано с екология и с безопасност. Не случайно българските градове са с най-мръсен въздух. Така че трябва да избираме дали искаме да дишаме мръсен въздух, или да приложим непопулярни мерки, които обаче са ефективни.

 

Визитка:

Роден е на 26 октомври 1972 година

Завършил е английска гимназия в Пловдив, след това право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и застраховане във ВУЗФ

Носител е на голямата награда „Достоен българин” за 2009 година и на голямата награда „Златен ритон”

Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружеството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284985_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%92+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%95%D0%97+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D1%81

 ЧЕЗ е част от европейската критична инфраструктура с пряко отношение към националната сигурност. Това обяви президентът Румен Радев по повод сделката за продажбата на активите на чешката компания в България. „Оставката на енергийния министър буди още повече въпроси. Всякакъв въпрос, че това е сделка между две търговски дружества е нещо, с което ни заблуждават. Става въпрос за скрито придобиване на дружеството”, коментира Радев.

Тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият, коментира президентът и отправи въпроса дали фирмата има политическа гаранция.

Румен Радев заяви, че днес има среща с шефа на КФН, като уточни, че вече е разговарял и с ДАНС. "В момента събирам информация и ще преценя“, отговори Радев дали смята да свика КСНС, след като темата засяга пряко националната сигурност.  Според него държавата се е отказала от контрола в дружеството, когато се е лишила от квотата си в него.

Иван Велков, общински съветник: Резултатите от управлението на Витоша са плачевни

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/28/3122773_ivan_velkov_obshtinski_suvetnik_rezultatite_ot/?ref=rss


Иван Велков е зам.-председател на Столичния общински съвет от листата на Зелените, консултант, бивш управител на "Колиърс Интернешънъл", понастоящем председател на "Българската фасилити мениджмънт асоциация" и на фондация "Интерактивна България" и член на управителните органи на български и международни професионални организации. Опитът му от частния бизнес се сблъсква челно с методите на работа в администрацията. В очакване на нов или актуализиран план за...

Борисов за ЧЕЗ: Много добър сценарий, този път оставки няма да има

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284984_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%95%D0%97%3A+%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B

 

Премиерът заподозря, че искат да свалят кабинета, както през 2013 г.

Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г, само че по друг сценарий , но със същите изпълнители. Пак ЧЕЗ, пак ток. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, след като входира в секретното деловодството на парламента цялата информация за сделката за ЧЕЗ, пратена му от чешкия премиер Андрей Бабиш. Той отрече да стоят зад сделката по покупката на ЧЕЗ и поясни, че нямат никакво влияние или отношения по нея.

От документите, пратени му от Бабиш, се виждало руско-грузински офшорки, руски и български банки, част от които са имали проблеми и преди. Тези банки са пратили т.нар. „писма за потвърждение“, които Борисов определи като хвърчащи листа без никакво значение в правния мир.

„Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя докрай този път“, каза Борисов.

Именно в тази връзка ще се подготвят и поправки в закона за енергетиката, които да бъдат подготвени в следващите един - два дни. От думите на Борисов обаче не стана ясно какви точно ще са промените. Въпросната госпожа ще има по-малко от 10 %, каза още Борисов по адрес на Гинка Върбакова, чиято фирма иска да купи ЧЕЗ. От думите му стана ясно, че не е съгласен с идеята на БСП да се изкупи ЧЕЗ и обясни, че имаме още два оператора. „Защо само едното дружество, а не и за трите?', попита реторично той.

Толкова ювелирна и хубава операция ни спретнаха, каза Борисов, като се възмути, че опонентите му са използвали времето докато са в чужбина. Премиерът посъветва президента Румен Радев да се обади на чешкия си колега Милош Земан, както той на Бабиш. „Няма да дам да ни петнят репутацията.... Тези хора са ме сваляли един път от власт, този път по друг сценарий, Няма да стане“, бе категоричен Борисов. Той обясни, че е търсил шефа на БНБ, за да провери дали родните банки са пращали такива писма до Чехия, тъй като те отричали. „Нашият банков надзор да се намеси с всичка сила“, каза премиерът и препоръча цялата мощ на държавата да се впрегне.

На свой ред шефът на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров даде да се разбере, че промените в закона за енергетиката ще предвиждат държавата да има блокираща квота от 34 %. Според него обаче трябва да обмисли и одържавяване на част от ЕРП-та по подобие на Франция.

Борисов пък репликира, че е важно държавата да има блокираща квота, защото предишните 33 % не са били такива. „Дори и дивиденти не можеше да се събират. Тези 33 % струваха нула и без никакъв глас“, каза той.

Борисов даде да се разбере, че ще изчакат изслушванията в четвъртък и едва тогава ще се вземе решение за оставката на Теменужка Петкова. ПО време на Коалиционният съвет днес в МС пък Красимир Каракачанов и Валери Симеонов дори му казали , че сега не е нужно да се бърза, докато случая не се изясни.

„Това е доста добре скалъпен , много майсторски сценарий“, каза той по повод внушенията, че той или правителството стоят зад сделката. „Това е сценарият на тези гадове - да спрат тока, но този път няма да се дам. В четвъртък изслушваме всички. Господ ми е свидетел - нямам нищо общо!“, каза премиерът.

Той и финансовият министър са се ангажирали да попитат БНБ какво е „писмо за комфорт“, защото „този комфорт на нас ни създаде огромен дискомфорт“.

„Вкупом заговориха изведнъж срещу сделката, както направиха, преди да докарат Орешарски", отсече Борисов.

По думите му в момента държавата няма механизъм да спре сделката, но намекна, че това може да стане с „бързи интервенции“ през БНБ, КФН и поправки в закона. Той дори обясни, че финансовото разузнаване трябва да тръгне по следите на офшорките и да провери от къде идват парите. Борисов ще помисли коя от европейските служби може да ни помогне с казуса, тъй като може да се окажем в междудържавен скандал.

Промените, които предвиждат управляващите е към член 21 от закона да се добави възможност за контрол от страна на КЕВР и по отношение на капитала на търговските дружества.

Св. преподобни Василий Изповедник

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-vasilij-izpovednik-news_662086.html

Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие. Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил задържан и бил предаден на много мъчения; но въпреки това той отхвърлил еретическото учение на иконоборците и заедно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, подобно на

БСП иска разваляне на сделката за ЧЕЗ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284983_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%95%D0%97+

 

Борисов: Нямаме нищо общо, това е сценарий за сваляне на правителството

БСП поиска да бъде спряна сделката за продажбата на ЧЕЗ, а премиерът Бойко Борисов пък заподозря добре скалъпен сценарии за сваляне на правителството. Скандалът с продажбата на най-голямото енергоразпределително дружество у нас на българската фирма „Инерком“ достигна международни размери.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че продажбата на ЕРП-то е поредният ущърб за националната сигурност и интересите на 3 млн. българи. „Има мнения, че спирането на сделката е възможно. При откриване на нова процедура държавата трябва да участва на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ“, заяви соцлидерът.

От левицата внесоха в НС искане, като първа точка в заседанието в сряда да бъде включено изслушването на премиера Бойко Борисов по темата. Освен това от БСП поискаха да бъде създадена и анкетна комисия в НС, която да провери и изясни всички обстоятелства около сделката. Нинова обясни също, че е изискала доклада на ДАНС за ревизията на приватизацията и е получила досието за продажбата на ЧЕЗ, което е част от него. „Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата с искане да започне проверката на прехода с приватизацията на ЧЕЗ“, обяви соцлидерът. Тя цитира факти от сделката, като припомни, че мажоритарният дял е приватизиран в мандата на НДСВ, а блокиращият пакет акции от 33% е продаден от първия кабинет на Борисов. Нинова припомни, че по времето на царя МС приема стратегия за приватизацията на ЕРП-то. „Тя не е променяна и в нея пише, че 33% се запазват, за да може държавата да има контрол над дружеството, както и за гаранция, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес“, посочи тя и се обърна към Борисов с въпрос нарушил ли е тази стратегия, като е продал остатъчния дял от 33%? „Питам г-н Борисов при какви услови е продаден ЧЕЗ? Има ли в договорите за продажба условие, че купувачът ЧЕЗ, ако тръгне някой ден да си продава акциите, трябва да уведоми писмено, предварително, с точен срок – продавача – т.е. българската държава“, попита тя и допълни, че казаното от Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено държавата, че ще продават.

В телефонен разговор пък премиерът поиска от чешкия си колега Андрей Бабиш на българските органи да бъде предоставена цялата информация по сделката за ЕРП-то. „Информацията, която получих от чешкото правителството, съм я предал на г-жа Караянчева да я заяви в секретно деловодство на НС“, обясни по-късно през деня в парламента Борисов. По думите му, това е един добре скалъпен сценарии за свалянето на кабинета. „Стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че под друг сценарии, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания.

 

И се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някаква тъмна задкулисна сделка. Не само че не участваме, но нямаме и никакво влияние или отношение“, заяви той. По думите му, в получените документи фигурират руско-грузински офшорки, както и руски и български банки, а че български банки са изпращали писма за комфорт. „Ще помоля шефът на БНБ да провери какви са тези писма на банките, така че нашият банков надзор да се намеси с пълна сила“, закани се Борисов и допълни, че колегите му от ГЕРБ ще подготвят промени в Закона за енергетиката (виж карето). „Този път оставки няма да има и обещавам тези хора да ги разнищя докрай. Използваха времето, когато знаят, че сме в чужбина и че сме ангажирани, и се опитаха да направят тази работа. Така че ще вложим цялата мощност на държавата да приеме, че нашата опозиция е алармирала и да се върнем и да направим това, което е необходимо. Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички“, категоричен бе Борисов.

 

По-рано след среща на коалиционния съвет в МС стана ясно, че решението дали оставката на енергийния министър Теменужка Петкова да бъде приета се отлага за следващите дни, след като бъде изяснена цялата информация по случая.

 

Президентът обмисля свикване на КСНС

Президентът Румен Радев коментира, че събира информация от институциите, за да прецени дали да свика КСНС за сделката с ЧЕЗ. Той посочи, че вече е разговарял с шефовете на ДАНС и КФН.

Във връзка с това дали държавата има механизъм да спре сделката, Радев обясни: „За съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества“. По думите му, светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, а генерира повече въпроси. „Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството“, каза още президентът.

 

ДПС: Предстои институциите да се произнесат

ДПС очакват органите и институциите да се произнесат за сделката за продажбата на ЧЕЗ и да ги запознаят с решенията си. „Оттам нататък ние ще се произнесем“, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро и ПГ на партията, което бе домакинствано от почетния лидер на партията Ахмед Доган.

По думите му ако реакцията на институциите е закъсняла според законите, тогава има закъснение, „но ако има оценка за закъсняла реакция според нечии очаквания, това е друга тема“, уточни Карадайъ. На заседанието е коментирана и стабилността на държавата. Според Карадайъ през последните няколко месеца властимащите генерират различни видове скандали и дори конфликти между институциите. Ръководството на партията е обсъдило и предстоящия семинар на 5 март за отворено управление, което е „един вид подготовка за управлението на страната“.

 

КЕВР ще следи за смяна в собствеността

КЕВР ще получи правомощия да контролира енергоразпределителните дружества и по отношения на промяна на капитала в тях. Това гласят спешните промени в Закона за енергетиката, които планират управляващите. По този начин държавата ще получи възможност да влияе на подобни сделки като тази с продажбата на ЧЕЗ. Именно липсата на такава възможност бе изтъкната от КЕВР във вторник, когато комисията даде пресконференция по темата. „Сделката не би трябвало да повлияе на цената на електроенергията“, бе единственото конкретно нещо, което председателят на КЕВР Иван Иванов успя вчера да каже по темата. „Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп в Прага одобри договора с „Инерком“ и договорът бе подписан с избрания купувач, но докато сделката стане факт, ще минат още няколко месеца, обясни пък мениджърът на ЧЕЗ за България Карел Крал. По думите му, малко вероятно е сделката да се разпадне, тъй като няма причини КЗК да не я одобри.

Затворена е магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6739559

Затворена е магистрала "Тракия" от Карнобат до БургасВременно е затворена магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас заради силен снеговалеж и бурен вятър, стана ясно от репортаж в "Тази сутрин" по bTV. Студено е в цяла България, през нощта е валяло най.много в Хасково, Рожен и Сливен. Има предупреждение за опасно студено време в Северна България. Очаквайте подробности.

Евроексперти работят по механизъм за следене на преките инвестиции в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284982_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB

 Европейски експерти работят по механизъм за следене на преките чужди инвестиции в държавите-членки, стана ясно на първото заседание за годината на министрите на търговията на Европейския съюз, което се провежда в София. Заседанието се проведе под председателството на министъра на икономиката Емил Караниколов, а в него участие взе Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.

Механизмът беше предложен през септември миналата година от Европейската комисия. „Българското председателство отчита възможността за създаване на скрининг на инвестициите и неговия ефект върху сигурността и опазването на обществения ред”, коментира министирът на икономиката Емил Караниколов на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. По думите му ще се положат усилия за координация между институциите и започване на преговори, което се надява да се случи до средата на годината.

„Чуждестранните инвестиции ни прави проспериращи, но трябва да сме бдителни особено, когато става дума за ключови обекти”, коментира Малмстрьом. На въпрос на „Монитор” за правомощията на Еврокомията след приемането му на механизма, еврокомисарят отговори, че Комисията няма да проверява инвестициите, нито ще изземва функциите на органите, които ги проверяват. Държавите-членки не са задължени да приемат закон за проверка на ПЧИ, но ако го приемат, това означава ще участват в система за кординация и споделяне на информация, което ще доведе до прозрачност на ПЧИ, допълни Малмстрьом.

Целта на европейската  рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции ще даде възможност да се предприемат колективни действия и да се защитят стратегическите интереси, когато те се окажат застрашени. Това включва дейности, свързани с експлоатацията или осигуряването на технологии, инфраструктура, суровини или чувствителна информация с ключово значение. 

Перспективите пред многостранната търговска система и възможностите за по-добро функциониране на Световната търговска организация (СТО) обсъдиха още на неформалното заседание министрите. Търговските министри се обединиха около тезата, че ЕС трябва да играе водеща роля в СТО, като отстоява една отворена, основана на правила многостранна търговска система и се противопоставя на всички опити тя да бъде отслабена.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=369902

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес, 28 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски улици, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 12:00 ч., гр.

Три варианта за бъдещето на кохезионната политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284981_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82

 Три варианта за бъдещето на кохезионната политика за следващия програмен период се обсъждат в Брюксел, обяви инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища”.

Ако приемем, че бюджетът се запази същия както през този програмен период, 370 млрд. евро, първият вариант е продължаване на инвестирането на средства във всички държави в зависимост от развитието на отделните региони. Вторият сценарий разглежда инвестиции в кохезионните държави, каквато е и България и новите страни-членки, както и по-бедните региони в ЕС, основно Португалия и Испанния. Този вариант ще доведе до икономия на бюджета в рамките на 95 млрд. евро. И третият сценарий е да се финансират само страните от бившия социалистически блок заедно с Португалия, като там намалението на бюджета ще бъде 124 млрд. евро, коментира Чайков. По темата предстоят дискусии в Европарламента и между страните-членки.

В сегашния програмен период до 2020 г. кохезионната политика представлява една трета от европейския бюджет. Инструментът развива 11 тематични цели. В България 60 на сто публичните инвестиции идват от европейските фондове, а в Португалия процентът е още по-висок, около 80 на сто са от структурни и инвестиционни фондове, обяви Аурелио Сесилио, представител на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия.

Европейската комисия трябва да представи виждането си за следващата многодишна финансова рамка в началото на май пред Европейския парламент. Пакетът ще бъде приет през май, а през август ще бъдат определени секторните политики. „Държавите  преди дискутираха какви разходи да се правят, а сега се говори откъде ще се вземат парите”, допълни Сесилио. Част от европейските инвестиционни приоритети, определени миналата седмица, са сигурност, миграция, значение на климатичните промени, дигиталния пазар, изследвания и иновации, селскостопанската и кохезионната политика.

„От юни 2019 г. ще оценим колко са постигнати целите на ЕС и ще разпределим 6 на сто от бюджета на кохезионната политика или около 26 млрд. евро, които ще бъдат насочени по приоритетни политики”, допълни представителят на ЕК.

28 февруари в историята

http://www.cross.bg/suzdaden-voiina-zimni-1568861.html

/КРОСС/ 364 г. - Валентиниан I е избран за римски император.1799 г. - Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс).1813 г. - Битка при Лайпциг: В Калиш е сключен съюз между Русия и Прусия, насочен срещу Франция.1838 г. - Обявена е независимостта на Долна (Френска) Канада, дн. Квебек.1838 г. - Създаден е окръг Пойнсет в щата Арканзас, САЩ.1839 г. - Създаден е окръг Джърси в щата Илинойс, САЩ.1870 г. - Османският султан Абдул Азис издава ферман за учредяване на самостойна Българска православна църква под името Българска екзархия.1872 г. - Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия.1884 г. - Създаден е Военноморският духов оркестър.1895 г. - Създаден е първият градски парк от европейски тип в България - Аязмото в Стара Загора.1897 г. - Последният монарх на Мадагаскар - кралица Ранавалона III, е екстрадирана на остров Реюнион и Мадагаскар е превърнат във френска колония.1904 г. - Основан е спортен клуб Бенфика Лисабон.1908 г. - Oвдовелият български княз Фердинанд I сключва втори брак - с принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц.1909 г. - За първи път е отбелязан Международен ден на жената - в САЩ от бившата социалистическа партия в страната.1922 г. - Обединеното кралство приема независимостта на Египет.1925 г. - В Турция кюрдите въстават срещу правителството. 1943 г. - Втората световна война: Британски самолети бомбардират Берлин през деня.1947 г. - В Тайван започва 40-годишен период на бял терор, станал причина за смъртта на около 140 хил. души - през 1995 г

Отново затвориха част от магистрала ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/snegovalezh-avtomagistrala-trakia-potopat-26924983

Отново затвориха магистрала „Тракия” в района на Бургас. Причината е обилният снеговалеж в региона и невъзможността пътят да бъде почистен.

Към ЕС или към задънена улица: Накъде вървят Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/28/3136328_kum_es_ili_kum_zadunena_ulica_nakude_vurviat_zapadnite/?ref=rss


Когато Жан-Клод Юнкер стана председател на Европейската комисия, даде ясно да се разбере, че бъдещото разширяване на Европейския съюз не е част от основния дневен ред на Брюксел, отразявайки умората от приемането на нови държави членки, която завладя Европа, пише бившият шведски премиер и външен министър Карл Билд в коментар за Европейския съвет за външна политика.<br /><br />Юнкер изрично подчерта, че по време на мандата му няма да има разширяване на ЕС. Изказването му бе като...

Теми и гости в сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1568874.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Сняг и пътища. На живо от всички проблемни точки в страната Тема: Думи и скандал. Коментар на Валерия Велева и Антоанета Христова Тема: Разказ от първо лице: как се разви кризата с българите блокирани на летището в Тимишоара? Как реагираха властите и какви са правата на пътниците Тема: На среща при Ахмед Доган. Гост Рамадан Аталай от ДПС Тема: Енергийни сценарии. За сделката с ЧЕЗ говори Делян Добрев Тема: Политика и туризъм. Министър Николина Ангелкова Тема: БНТ с награда за информационни технологии. Всичко за наградите на БАИТ БТВ, "Тази сутрин" Тема: Как приключи сагата на Българите, изоставени на летище в Румъния? Разказ на потърпевшите Тема: Какви са правата ни, когато пътуваме със самолет? В студиото - председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов Тема: Равносметка на зимната олимпиада в Пьонгчанг - защо останахме без медали? Гост - Министърът на младежта и спорта Красен Кралев Тема: Как се разраства скандалът с ЧЕЗ? Какво си казаха премиерите на България и Чехия? Тема: На живо: Къде обстановката в България остава критична след като се завърна зимата? Тема: Специалният проект на „Тази сутрин" „Потомците на героите разказват" - каква е съдбата на оцелелите опълченци Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: В "Здравей, България" в сряда водеща тема е високото напрежение във властта заради сделката с ЧЕЗ

Пращат ви в...полицейското, ако се съмнявате в сметката си

http://dnes.dir.bg/news/chez-elektromer-sdelkata-chez-26924769

Тези дни главна тема в българското общество е трагикомичната купувачка на ЧЕЗ, кръстена „кака Гинка”.

Прогноза за времето - 28 февруари (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-28-fevruari-srjada-news_662083.html

Минималните температури ще са между минус 12° и минус 7°, по южното Черноморие до минус 3-4°. Днес  още сутринта от югозапад валежите ще спират и облачността ще започне да се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е умерен до силен и с него ще нахлува още студен въздух. До края на денонощието снеговалежите ще спрат, най-късно в крайните североизточни райони. Остава студено с максимални температури между минус 7° и минус 2°, мал

Явор Колев: На 6 дни някой е изнудван с голи снимки в интернет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6739040

Явор Колев: На 6 дни някой е изнудван с голи снимки в интернетХората ги е срам да подават сигнали За 2017 г. сме задържали 80 души, разпространявали в интернет материали със сексуална експлоатация на деца Следим международни престъпни групи от хакери, казва още началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП - Комисар Колев, тези дни получихте най-високата награда в МВР - Почетен знак

Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите обекти

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/28/3137066_carevec_i_turnovskite_muzei_sa_nai-poseshtavanite_sred/?ref=rss


Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей - Велико Търново имат най-много посетители за изминалата година сред големите градове със значими обекти на историческото наследство, показват данни, предоставени от музеите на "Дневник". Класацията обхваща регионалните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив - и къщите-музеи в Стария град, управлявани от института...

Бабиш: Чехия няма намерение да анулира сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/politika/babish-chehiia-niama-namerenie-anulira-sdelkata-chez.html

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Ето отговорите на чешкия премиер:

Бабиш: Чехия няма намерение да анулира сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/babish-chehiia-niama-namerenie-anulira-sdelkata-chez.html

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Ето отговорите на чешкия премиер:

28 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369900

Събития: 364 г. — Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. — Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. — Битка при Лайпциг: В Калиш е сключен съюз между Русия и Прусия, насочен срещу Франция.

Почина един от режисьорите на Джеймс Бонд

https://www.actualno.com/showbusiness/pochina-edin-ot-rejisiorite-na-djejms-bond-news_662101.html

Британският режисьор, продуцент и сценарист Люис Гилбърт, който засне три филма за агента 007 Джеймс Бонд почина на 97 години, предаде БГНЕС. "С голяма тъга научаваме за това, че си отиде нашият скъп приятел Люис Гилбърт. Той беше истински джентълмен. Има огромен принос към британската киноиндустрия и по-специално с филмите си за Бонд. Неговите филми за агент 007 са обичани не само от нас, те са признати за класика в серията", написаха в официалния сайт на поредицата продуцентите Майк

Суров фъдж от бял шоколад и червени боровинки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739289

Суров фъдж от бял шоколад и червени боровинки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

МВР със съвети при шофиране в снежна обстановка

http://budnavarna.bg/30937-mvr-sas-saveti-pri-shofirane-v-snezhna-obstanovka-2/

снимка: Будна Варна

И днес се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър, казват в съветите си до гражданите от Министерството на вътрешните работи.

Какво съветват експертите:

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър и смерч:

Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Материалът МВР със съвети при шофиране в снежна обстановка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Каква е пътната обстановка в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-e-pytnata-obstanovka-v-stranata-2081512

Усложнена е пътната обстановка в Източна България заради метеорологичните условия.
 
Възстановено е движението за МПС над 12 т по АМ "Люлин" в двете посоки, по АМ "Тракия" в област София в посока Бургас и по АМ "Струма" в посока София.

Жълт код за Варна и днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=369872

Жълт код за валежи от сняг във Варненска област е обявен за днес. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг, в южните райони примесени с дъжд, които след обяд ще започнат да спират. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър.

Джаред Къшнър губи достъпа си до строго секретна информация

https://www.investor.bg/sasht/337/a/djared-kyshnyr-gubi-dostypa-si-do-strogo-sekretna-informaciia-256621/

Той изигра централна роля в изработването на политиката на Белия дом по отношение на Китай, Мексико и Канада

Джаред Къшнър губи достъпа си до строго секретни информации

https://www.investor.bg/sasht/337/a/djared-kyshnyr-gubi-dostypa-si-do-strogo-sekretni-informacii-256621/

Той изигра централна роля в изработването на политиката на Белия дом по отношение на Китай, Мексико и Канада

Внимание! КАТ готви страховити промени за шофьорите, набързо може да се озовете в пандиза!

https://petel.bg/Vnimanie--KAT-gotvi-strahoviti-promeni-za-shoforite--nabarzo-mozhe-da-se-ozovete-v-pandiza--__253193

Пътна полиция" ще закупи нови 20 стационарни радара за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така броят им ще нарасне по...

Лоша новина за българите, които престояха 23 часа на летището в Тимишоара

https://petel.bg/Losha-novina-za-balgarite--koito-prestoyaha-23-chasa-na-letishheto-v-Timishoara-__253192

Групата пловдивчани, които прекараха близо 23 часа блокирани на летището в Тимишоара, смятат да заведат колективен съдебен иск срещу авио...

Министър Каракачанов нахлу в студиото на Нова и направи нещо, което остави тв водещите без думи

https://petel.bg/Ministar-Karakachanov-nahlu-v-studioto-na-Nova-i-napravi-neshho--koeto-ostavi-tv-vodeshhite-bez-dumi__253194

Военният министър Красимир Каракачанов, който е гост в „Здравей, България”, направи нещо, което остави без думи тв водещите Виктор Никол...

Рамадан Аталай за ЧЕЗ: Щом премиерът каза, че това е заговор, трябва и да го докаже

https://petel.bg/Ramadan-Atalay-za-CHEZ--SHHom-premierat-kaza--che-tova-e-zagovor--tryabva-i-da-go-dokazhe-__253195

"Учудвам се, че събирането ни в "Бояна" създаде такъв интерес в медиите. Събирането е рутинно и беше инспирирано от постоянно създаваните с...

Атака с неизвестно вещество рани 11 души в американска военна база

https://www.actualno.com/america/ataka-s-neizvestno-veshtestvo-rani-11-dushi-v-amerikanska-voenna-baza-news_662100.html

11 души във военната база "Майер Хендерсън Хол" в щата Вирджиния, близо до Вашингтон, пострадаха след отваряне на подозрителен плик, оказал се пълен с бял прах, предаде БГНЕС. Трима души са в болница с изгаряния по лицето и ръцете. Състоянието им се определя като стабилно. Писмото е било получено в базата около 15:30 часа местно време и след отварянето му е разпоредена евакуация на сградата, се казва в изявление на американските военни. Моментално администрацията на базата е предп

На 28 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6739069

На 28 февруари рожден ден имат Менда Стоянова, депутат в 44-ото НС Радина Червенова, журналистка и тв водеща Проф. Матей Матеев, архитект Борис Борисов, изпълнителен директор на “Доверие-Обединен Холдинг” АД, член на УС на КРИБ Стефан Апостолов, депутат в 44-ото НС Венцислав Лаков, журналист, бивш депутат Проф. Иван Сарандев, литературовед Мария Силвестър,

Извънредна среща при премиера - този път за договора между лекарите и НЗОК

http://clubz.bg/64803-izvynredna_sreshta_pri_premiera_tozi_pyt_za_dogovora_mejdu_lekarite_i_nzok

Ще бъде ли подписан Националният рамков договор, по който от 1 април се определят правилата за заплащане от НЗОК на медицински дейности - този въпрос ще се обсъжда на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Договорът, който за тази година предвижда увеличение на цените на 130 клинични пътеки, за които касата плаща на болниците, виси на косъм. В документа за 2018 г. са заложени и повече пари за изследвания и прегледи при джипита и специалисти.

Срокът за подписването му изтича днес. Българският лекарски съюз е твърдо "за". Надзорният съвет на НЗОК обаче не е - поне това е било решението на последното му заседание, протоколът от което още не е публикуван. От сбирката на 26 февруари публични са само решенията, свързани с разпореждания към управитела на касата проф. Камен Плочев, който трябва да предложи изход от ситуацията с просрочените задължения от 133 млн. лв. към здравни фондове в Европа за лечение на българи в чужбина. 

Рамковият договор "виси на косъм" заради последните скандали между Касата и изпълнителната власт. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото последният написа писмо до Народното събрание, в което поставя проблема със задълженията в чужбина -  133 млн. лв. просрочия, общо 271 млн. лв. задължения, които водят и до отказ от лечение на наши сънародници в страни от Европа. 

Първоначално Надзорният съвет на НЗОК - в лицето на зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева, изнесе различни данни - че просрочието е едва около 7 млн. лв. След изслушване в парламента се направи проверка, която обаче потвърди данните на проф. Плочев.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред се присъедини към искането за оставка на управителя на НЗОК. Настоя в писмо и до изясняване на разминаванията в числата да не се подписва Националният рамков договор. 

Според неофициална информация повечето представители на държавата в Надзорния съвет, вероятно и заради призива на Горанов, са изразили резерви за изпълнението на бюджета на НЗОК, след като се разбра за задълженията. Преди дни от думите на Начева се разбра, че до разминавания в отчетите се е стигнало през 2015-2016 г., когато задължения към чужди здравни фондове не били описвани в отчетите. През немалка част от този период председател на Надзорния съвет е настоящият здравен министър Ананиев, тогава в качеството му на зам.-министър на финансите.

Въпреки развитието на ситуацията - засега позицията на властта е, че няма да има актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. 

Ако Националният рамков договор не бъде подписан днес, то болниците и НЗОК ще работят по правилата от миналата година. И увеличените средства за клинични пътеки и повечето пари за прегледи няма да се случат.

Каракачанов: До седмица даваме инструмент в ръцете на КЕВР да спре сделката с ЧЕЗ

http://clubz.bg/64802-karakachanov_do_sedmica_davame_instrument_v_rycete_na_kevr_da_spre_sdelkata_s_chez

Управляващите могат в рамките на една седмица, преди сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ на "Инерком" да е финализирана, да променят закона за енергетиката така, че да дадат инструмент в ръцете на енергийния регулатор КЕВР да влияе или направо да я спре.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова тв. За тази възможност се заговори, след като стана ясно, че КЕВР може да прави проверки постфактум, не като БНБ например - да одобрява предварително сделки по продажби на банки.

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум. Трябва да се промени законът за енергетиката. Не може държавата в закона за енергетиката да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата и да не позволява такива неща да се случват.  Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как. В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променм закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", посочи Каракачанов.

"Определено има съмнения защото една неизвестна фирма купува огромен капитал", допълни.

По повод на твърденията, че премиерът Бойко Борисов не само е имал информация за сделката, но и връзки от близкото минало с купувачите, нещо, което Борисов категорично отрече, вицепремиерът му коментира:

"Нападките са част от работата на опозицията - това е работата й - да търси цаката на властта и да яхне после белия кон. Познавам Борисов - личи му кога е откровен, кога е директен и кога чисто политически се опитва да стопира нещо."

Каракачанов коментира и призивите България да откупи 34% от дружеството, колкото са нужни, за да влияе върху решенията в него:

"34% да се изкупят е един вариант, други предлагат 100%. Всеки дава идеи, само че от мерака до реалността има едно разстояние, което се нарича възможности, финансови. То е популистко това предложение."

По отношение на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова, Каракачанов не се ангажира с прогнози ще напусне ли тя Министерския съвет. Посочи само, че "сега всички я изкарват виновна, а тя по закон няма никкави правомощия". Петкова подаде оставка ден след като бе обявена сделката с мотива, че познава купувачите сем. Върбакови от 20 години и е в приятелски отношения с тях.

"Ако ДАНС, финансово разузнаване кажат, че няма общо, няма да й взимаме оставката. Всеки позава някого", каза вицепремиерът.

Той коментира и поведението на чешкия премиер Андрей Бабиш:

"Ако бях на негово място какво бих искал - когато си купил една кокошка на цената на едно яйце. Дружеството е вкарвало печалби в чешкия бюджет, продавало е много добре в сравнение с цената, на която си го купил. Аз ако бях купил енергото на Кот д'Ивоар, щях да се интересувам за колко пари ще го продам."

Каракачанов допълни, че би искал чешката страна да провери дали при сделката е имало нужните прозрачност и равнопоставеност, както е по европейските закони. Обвини и ДПС, което вчера събра актива на среща с почетния председател Ахмед Доган, пак по темата ЧЕЗ, за това, че по времето, в което бе във властта "си продал 67 % на дружеството, оставил си на държавата 33% - точно толкова колкото да не може да контролира". 

Трима космонавти от МКС се върнаха успешно на Земята (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cosmos/trima-kosmonavti-ot-mks-se-vyrnaha-uspeshno-na-zemjata-video-news_662099.html

Спускаемият апарат на космическия кораб "Союз МС-06" с трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) се приземи успешно в степите на Казахстан в сряда сутринта. Кацането беше осъществено в 04:31 часа българско време, предаде БГНЕС. Транспортният космически кораб "Союз МС-06" с екипаж от Международната космическа станция (МКС) се отдели от нея и пое към Земята в 01:08 часа българско време. С маневра за отдалечаване от МКС корабът тръгна към Земята. В 03:

Ниски температури ще има в 22 области

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137259_niski_temperaturi_shte_ima_v_22_oblasti/?ref=rss


В 22 области е обявен жълт код за ниски температури. Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян.<br /><br />Очаква се минималните температури да са под минус 8 градуса, а максималните под 0 градуса. В областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Смолян,...

Когато животните започнат да имитират стопаните си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kogato-zhivotnite-zapochnat-da-imitirat-stopanite-si-6079778

Забавно е да имаш домашен любимец, още по-смешно става, когато той е готов на всичко в името на добрата снимка

The New York Times: САЩ помагат на саудитците да получат ядрено оръжие

http://pogled.info/svetoven/The-New-York-Times-sasht-pomagat-na-saudittsite-da-poluchat-yadreno-orazhie.92829

/Поглед.инфо/ Последното, което е нужно в Близкия Изток е още една страна с потенциал за създаване на ядрено оръжие. Но какво може да се случи, ако Съединените щати грешат за плановете на Саудитска Арабия в областта на атомната енергетика и изграждането, ни повече, ни по-малко на 16 ядрени реактора за изработване на електроенергия в течение на 25 години.

Китай идва в Близкия Изток като бъдещ стопанин на положението

http://pogled.info/svetoven/kitai-idva-v-blizkiya-iztok-kato-badesht-stopanin-na-polozhenieto.92830

/Поглед.инфо/ Пекин се превръща във все по-активен играч в близкоизточна посока, конкурирайки се за влияние в региона и с Русия и със САЩ. И трябва да признаем, твърде успешно.

Global Times: Високомерието по отношение на Русия играе на Вашингтон лоша шега

http://pogled.info/svetoven/Global-Times-visokomerieto-po-otnoshenie-na-rusiya-igrae-na-vashington-losha-shega.92831

/Поглед.инфо/ САЩ губят симпатии в света, както се смята заради Диналд Тръмп. Но в действителност това става вече от доста време. След завършването на студената война Вашингтон реши, че разпадането на СССР е негова заслуга, а не в следствие на вътрешните проблеми на страната. Затова Америка „се възгордя“ и в своето високомерие извърши редица грешки, заради които днес губи влияние, твърди експертът на Global Times Цзин Цанжун.

"Сибирската мечка" взе вече 20 жертви в Европа

https://petel.bg/Sibirskata-mechka-vze-veche-20-zhertvi-v-Evropa__253188

Холандските власти забраниха плаването по прочутите амстердамски канали, за да ги превърнат в достъпни за жителите ледени пързалки, съоб...

28 февруари ще донесе късмет на 2 зодии

https://petel.bg/28-fevruari-shhe-donese-kasmet-na-2-zodii__253190

lamqta.com Овен  Денят е подходящ за обучение и за интелектуална работа. Партньорите по бизнес днес ще бъдат добре настроени и ще могат да Ви...

Ужас с блокирана на летището в Тимишоара българка

https://petel.bg/Uzhas-s-blokirana-na-letishheto-v-Timishoara-balgarka__253191

Една от блокираните на летището в Тимишоара българки е била в прединфарктно състояние. „Устата на жената се изкриви, стана и лошо. Каза, ч...

Отварят отново Храма на Божи гроб

//dariknews.bg/novini/sviat/otvariat-otnovo-hrama-na-bozhi-grob-2081507

Йерусалимският храм „Възкресение Христово” (известен още като Храма на Божи гроб) ще бъде отворен отново от днес, съобщава ТАСС. Знаковият за християнското вероизповедание храм бе затворен от три дни в знак на протест на църквата срещу въвеждането от общината в града на данъци върху някои видове не

В Бургас днес е неучебен ден

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-burgas-dnes-e-neucheben-den-2081514

В Бургас днес е неучебен ден поради усложнената зимна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Детските градини ще работят, но персоналът е задължен да почисти снега пред всяко детско заведение, за да осигури безопасен достъп. В момента заседава извънр

2в1: Хранителен режим помага срещу високо кръвно и депресия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/2v1-hranitelen-rezhim-pomaga-sreshtu-visoko-kryvno-i-depresiia-2081403

Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от високо кръвно налягане, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от депресия, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Пет неща, които не трябва да правите в Instagram (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-neshta-koito-ne-triabva-da-pravite-v-instagram-video-2081446

Много хора използват приложението за споделяне на снимки Instagram. Ако искате сте популярни и да имате повече последователи, не правете тези 5 неща:

1. Не качвайте посредствени снимки

Това не означава, че всяка ваша снимка трябва да е

Усложнена е пътната обстановка в Източна България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uslozhnena-e-pytnata-obstanovka-v-iztochna-bylgariia-2081512

Усложнена е пътната обстановка в Източна България заради метеорологичните условия.
 
Възстановено е движението за МПС над 12 т по АМ "Люлин" в двете посоки, по АМ "Тракия" в област София в посока Бургас и по АМ "Струма" в посока София.

Снеговалежите спират, жълт код за студ в половин България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snegovalezhite-spirat-zhylt-kod-za-stud-v-polovin-bylgariia-2081499

Днес снеговалежите ще спират, най-късно в крайните североизточни райони, а от югозапад и облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Остава студено, с максимални температури между минус 7 и минус 2 градуса, малко по-високи в крайните югозападни и югоизточни район

Обявена е тридневна ваканция в община Поморие, не пращайте децата на училище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/akpZ1yaA0Bg/

И в община Поморие е  обявена тридневна дървена ваканция (28 февруари, 01 и 02 март 2018  г.) за учебните заведения на територията на общината.

Във връзка с честванията за 3-ти март, 05.03.2018 г. /понеделник/ също е обявен за неучебен ден. Учениците са на училище на 6 март /вторник/

Българската царица, за която почти не чуваме

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/bylgarskata-carica-za-koiato-pochti-ne-chuvame-6079764

Елеонора - жената, за която Иван Вазов пише, че е "сестрата на героите" и втората съпруга на цар Фердинанд

Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://budnavarna.bg/30935-patna-obstanovka-v-oblast-varna-burgas-shumen-i-dobrich/

снимка: Будна Варна

Редица пътни отсечки на територията на Област Варна и съседните области са затворени или имат ограничение за тежкотоварни автомобили поради снеговалеж и снегонавявания.

Информация за състоянието на републиканската пътна мрежа към 7:00 сутринта на 28 фвруари:

Автомагистрали:

А2 „Хемус“: Ограничава се движението за МПС над 12 т от Шумен до Варна поради обилен снеговалеж.

А1 „Тракия“: Ограничава се движението за всички МПС по АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Драганци“ до Бургас поради обилен снеговалеж.

А5 „Черно море“: няма ограничения

Проходи:

– „Ришки“: Затворен за автомобили над 12 тона заради обилен снеговалеж

– „Дюлински“: Затворен за всички МПС заради обилен снеговалеж

– „Айтоски“– забранен за МПС над 12 т.

– „Обзорски“ – затворен за МПС над 12 тона;

ОПУ Варна:

– Ограничено е движението на МПС над 12 т по път I-9 Старо Оряхово – Обзор от км 141+500 до км 165+800 поради влошени метеорологични условия.

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-906 гр. Варна – Горица затворен за всички МПС поради снегопочистване.

– Ограничава се движението над 12 т по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна и път I-2 Шумен-Варна

ОПУ Бургас:

– Ограничава се движението за МПС над 12 т по път I-6 п.в. „Петолъчката“ – Бургас поради обилен снеговалеж.

– Ограничено е движението за МПС над 12 т от км 167+000 до км 199+100 Обзор – Сл. бряг поради снегопочистване и намалена видимост.;

– Ограничено е движението за всички МПС по път I-9 Малко Търново – Козият рог от км 311+500 до км 313+000 поради паднали дървета и силен снеговалеж.

ОПУ Добрич:

– Ограничено е движението за МПС над 12 т по път I-9 Дуранкулак – Кранево на територията на област Добрич.

– Ограничено е движението за всички МПС по път II-27 Добрич – Владимирово – Бдинци поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за МПС над 12 т по път II-27 Добрич – Балчик поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия.;

– Ограничено e движението на МПС над 3.5 тона по път II-29 Генерал Тошево – Кардам, поради снегонавявания и лоша видимост

– Ограничено е движението на МПС над 12 т по път II-71 Добрич – Карапелит поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път II-71 Карапелит – Силистра поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на МПС над 12 тона по път III-207 Кочмар –Тервел – Силистра поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-293 Добрич – Крушари поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-296 Генерал Тошево – Каварна поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-2077 Кочмар – Тервел – Межден поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2075 Орляк – Зърнево поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2702 Генерал Киселово – Ведрина – Добрич поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението на всички МПС по път III-2903 Генерал Тошево – Росица поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението по за всички МПС по път III-2904 Кардам – Дуранкулак поради снегонавявания и лоша видимост

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-2932 Крушари – Росица поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за МПС над 12 т по път III-7102 Тервел – Ангеларии поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-7103 Oногур – Телериг – Крушари поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-7105 Добрич – Житница – Балик поради обилен снеговалеж и влошени метеорологични условия;

– Ограничено е движението на МПС над 12 тона по път III-7106 Кочмар – Карапелит поради обилен снеговалеж и снегонавявания;

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-9002 Балчик – Генерал Тошево поради снегонавявания и лоша видимост

– Ограничено е движението за всички МПС по път III-9701 Добрич – Сърнино поради снегонавявания и лоша видимост

ОПУ Шумен:

– Ограничава се движението над 12 т по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна, път I-2 Шумен-Варна и път I-4 Коритна-Шумен

– Ограничено е движението по път I-2 Русе – Разград – Шумен за всички МПС поради обилен снеговалеж.

– Ограничено е движението за МПС над 3,5 по път Шумен – Силистра само в посока Силистра поради влошени метеорологични условия.

Материалът Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Православен календар за 28 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691436

Православен календар за 28 февруариНеделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син. Преп. Василий - изповедник. Св. мчца Кирана Солунска Преподобни Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Когато настанало гонение за светите икони, Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. Затова бил задържан и подложен на много мъчения до смъртта на

Над 30 земетресения от 5 и повече по Рихтер в Папуа Нова Гвинея, не могат да преброят жертвите

https://www.actualno.com/asia/nad-30-zemetresenija-ot-5-i-poveche-po-rihter-v-papua-nova-gvineja-ne-mogat-da-prebrojat-jertvite-news_662098.html

Най-малко 16 души изгубиха живота си при серията мощни земетресения, които станаха през последните три дни в Папуа Нова Гвинея, съобщи за Новозеландското радио представител на Червения кръст, предаде БГНЕС. Според ръководителя на националния комитет на Международния Червен кръст Ювенам Роуа е "вероятно броят на жертвите да е по-голям", тъй като няма и до този момент информация от много села в планините и джунглата, рпазположени близо до епицентровете на редица трусове. Вече е известно

Февруари си тръгва с жълт код за студ и сняг

https://offnews.bg//obshtestvo/fevruari-si-tragva-s-zhalt-kod-za-stud-i-sniag-675749.html

Февруари си тръгва с жълт код за студ и сняг. Валежите обаче започват да спират от югозапад на североизток.

Вятърът ще е умерен до силен и носи още студен въздух. Максимални температури ще са между минус 7 градуса и минус 2 градуса. 

Предупреждението за опасно студено време и сняг е обявено за 17 области, според справка на сайта на НИМХ. Кодът за студ е за столицата, София-област,  Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска и Русенска област. 

В жълто заради сняг и студ са Силистренска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Варненска и Добричка област, където се очаква нова снежна покривка до 20 см. 

За областите Сливен и Бургас е обявен жълт код само за снеговалежи, количеството отново е до 20 см. 

Над планинските масиви на Югозападна България валежите сутринта ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, след обяд и до предимно слънчево. В останалите планини все още ще превалява сняг, в процес на спиране, най-късно, вечерта, в Източна Стара планина. Ще духа умерен и силен западен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7 градуса, на 2000 метра – около минус 13 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг, в южните райони примесени с дъжд, които след обяд ще започнат да спират. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, сред вълните от 3-4 бала термометрите ще се качат до 5 градуса. 

Еленко Божков: Сянката на Борисов седи зад сделката с ЧЕЗ

http://clubz.bg/64801-elenko_bojkov_sqnkata_na_borisov_sedi_zad_sdelkata_s_chez

ндбд

Сянката на премиера Бойко Борисов наднича зад сделката с ЧЕЗ.

Това на няколко пъти повтори енергийният експерт и бивш член на енергийния регулатор Еленко Божков в ефира на бТВ тази сутрин.

"Трябва да се приключи този случай дори и премиерът да говори аз нямам нищо общо. Сянката му седи отзад, сянката му седи отзад. Става въпрос за общото минало на министър-председателя и Гинка Върбаккова и хората около нея", хвърли обвинение Божков.

Без знанието на Бойко Борисов няма как да се случи, особено ако се има предвид посещението на чешкия му колега Андрей Бабиш на 22 януари в София. Очевидно са говорили нещо, което българският премиер не е щял да съобщи, което му изигра лоша шега след това", посочи още енергийният експерт.

И припомни, че информация за визитата на Бабиш дойде от собствения му вестник "Лидове новини". Тогава "Лидове" написа, че двамата министър-председатели ще обсъдят продажбата на енергоразпределителното дружество, но след срещата българската страна си замълча. 

Според Еленко Божков "най-простият начин да се спре тази сделка е една от банките да се откаже от гаранциите или от добрите си намерения и край. Това е най-простият начин". 

В ефир бе включен и председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев (ГЕРБ). Добрев определи като "абсурдни" твърденията на бившия член на КЕВР.

"Г-н Еленко Божков не може просто така да хвърля обвинения. Много е лесно да подхвърлиш по телевизията две фрази и да не носиш отговорност зад тях", посочи Добрев. - "Няма как премиерът да е свързан зад тези лица и едва ли не той да наднича зад купувачите на ЧЕЗ."

И допълни, че се прави преглед може ли да бъде спряна сделката. Утре ще има съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетиката и контрол над службите, на което ще бъде поканена и Гинка Върбакова. Добрев щял да я пита тези писма за намерение на банките доколко са ангажиращи. Както и кои ще бъдат крайните собственици.

Добрев нямало да става отново министър на енергетиката, в случай, че Теменужка Петкова все пак бъде освободена.

Екшън във въздуха! Екипажът на самолет на ВМС на САЩ "ослепя" и замръзна на височина над седем километра

https://petel.bg/Ekshan-vav-vazduha--Ekipazhat-na-samolet-na-VMS-na-SASHH-oslepya-i-zamrazna-na-visochina-nad-sedem-kilometra__253180

Екипажът на самолета от американския военноморски флот EA-18G Growler, беше подложен на тежко измръзване по време на полета след като преди тов...

Грандиозен американски проект! Показаха първи уникални кадри на новия най-голям самолет в света (видео)

https://petel.bg/Grandiozen-amerikanski-proekt--Pokazaha-parvi-unikalni-kadri-na-noviya-nay-golyam-samolet-v-sveta--video--__253181

В мрежата се появи видео от изпитанията на прототипа на самолета Stratolaunch, по време на който той направи няколко обиколки на пистата. Кадрит...

По пътищата на страната! Шофьорите да видят първо това

https://petel.bg/Po-patishhata-na-stranata--SHoforite-da-vidyat-parvo-tova__253182

Информация за състоянието на РПМ към 07:00 ч. на 28.02.2018 г. 1. Метеорологична обстановка:  Температурите са в интервала от –13° до + 2°. Темпера...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване