Ким Чен-ун и баща му използвали бразилски паспорти, за да получат визи за западни страни

https://offnews.bg//sviat/kim-chen-un-i-bashta-mu-izpolzvali-brazilski-pasporti-za-da-poluchat-675793.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и баща му Ким Чен-ир са използвали бразилски паспорти, за да кандидатстват за визи, за да посетят западни държави през 90-те години на миналия век, съобщи Ройтерс, позовавайки се на петима висшестоящи източника от сили за сигурност в Западна Европа. 

Известно е, че управляващото семейство в Северна Корея използва документи за пътуване, издадени под фалшиви имена, но конкретните примери са много малко. 

Ройтерс показва фотокопия на бразилски паспорти, издадени на Ким Чен-ун и баща му, под чужди имена. В паспортите са използвани снимки на двамата с имената Josef Pwag и Ijong Tchoi. 

Паспортите са издадени от посолството на Бразилия в Прага и са били валидни от 26 февруари 1996 г. до 25 февруари 2006 г. 

"Това показва желанието на семейството за пътуване и подсигуряване на възможност да избягат от държавата", обясняват източниците. 

Източник от Бразилия, поискал анонимност, обяснява, че двата документа са легитимни.

Четирима други източници потвърждават, че паспортите са използвани за кандидатстване за визи в поне две западни страни. Не е ясно дали по тези документи са издадени визи. 

Паспортите може да са използвани също така за пътуване до Бразилия, Япония и Хонконг.

Посолството на Северна Корея в Бразилия е отказало коментар по въпроса. Външното министерство на Бразилия пък обяви, че е започнало разследване по въпроса. 

Японски вестник съобщи през 2011 г., че Ким Чен-ун е посетил Токио като дете през 1991 г. с бразилски паспорт. 

Вече ще можем да си мажем джина на филийки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6740229

Вече ще можем да си мажем джина на 
филийкиЛондонска фирма пусна специален конфитюр, който ще ни помогне да си мажем върху печените филийки джин, пише в."Метро", цитиран от БТА.  Новото изкушение се предлага от сладкарската фирма "Файърбокс". В бурканчетата се съдържа конфитюр, джин и тоник. Но всеки който може да си помисли, че може да замени една добра бутилка "Бийфийтър",

Прокуратурата: Община Перник целенасочено е източвана

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-obshtina-pernik-celenasocheno-e-iztochvana-2081681

Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна дейност, съобщи ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев.
 
По думите му управители на фирмите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване

Бедствено положение в Аксаково, затвориха част от магистрала „Хемус“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bedstveno-polozhenie-v-aksakovo-zatvoriha-chast-ot-magistrala-hemus-2081704

Усложнена е метеорологичната обстановка в Североизточна България – в областите Варна, Добрич, Разград, Силистра, Русе, и в област Бургас.

Временно е ограничено движението на превозни средства по АМ „Хемус“ в участъка

„Кралската четворка“: Уилям, Кейт, Хари и Меган заедно на събитие (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralskata-chetvorka-uiliam-kejt-hari-i-megan-zaedno-na-sybitie-snimkivideo-2081701

Британските принцове Уилям и Хари и половинките им херцогиня Катрин и Меган Маркъл зарадваха почитателите на кралското семейство с първа съвместна официална поява.

Двете

Надзиратели от Централния софийски затвор отново излязоха на протест

https://frognews.bg/novini/nadzirateli-tsentralniia-sofiiski-zatvor-otnovo-izliazoha-protest.html

Пореден протест на надзиратели от Централния софийски затвор. Днес протестиращите внесоха в правосъдното министерство сатиричната творба на Христо Смирненски ”Приказка за стълбата”.

Строителството повиши бизнес климата през февруари

http://econ.bg/Новини/Строителството-повиши-бизнес-климата-през-февруари_l.a_i.758467_at.1.html

Общият показател на бизнес климата през февруари се покачва с 0.5 пункта в сравнение спредходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е...

Цветан Василев прати писмо, в което иска съдът да прекрати делото срещу него

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137721_cvetan_vasilev_prati_pismo_v_koeto_iska_sudut_da/?ref=rss


Във втория ден от разпоредителното заседание по делото за източването на КТБ, по което подсъдими са 18 души, сред които и соченият за техен ръководител в организираната престъпна група бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, той изпрати писмо, в което иска Специализираният наказателен съд (СНС) да прекрати делото.<br /><br />Писмото беше прочетено от един от защитниците на Василев - Константин Симеонов.<br /><br />Вчера съдът реши, че процесът може да се...

Бизнес климатът в България се подобри през февруари

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-v-bylgariia-se-podobri-prez-fevruari-256657/

Оценките на мениджърите са за засилване на строителната активност през следващите три месеца, което ще доведе до допълнително наемане на персонал

Лекари: Списъкът на редките болести не е актуализиран над 2 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6740199

Лекари: Списъкът на редките болести не е актуализиран над 2 годиниСписъкът на редките болести не е актуализиран над две години. Това каза пред журналисти проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести към Александровска болница и ръководител на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания, предаде БТА. По думите му липсата на актуализация е бариера за създаване на нови

Радев и Борисов заявиха интерес от икономическо партньорство с Иран

https://offnews.bg//politika/radev-i-borisov-zaiaviha-interes-ot-ikonomichesko-partniorstvo-s-iran-675801.html

Задълбочаването на партньорството с Иран в областта на икономиката и енергетиката са били сред основните теми по време на срещите на иранския външен министър Мохаммад Джавад Зариф с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Пред Зариф българският държавен глава е заявил, че страната ни ще насърчава политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес.

Двамата са изпълнението на ангажиментите на Иран Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма създава нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран.

„Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен“, заяви президентът Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Мохаммад Джавад Зариф пък посочил, че развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България.

Продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на „Ислямска държава“ и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток, също са обсъдени по време на срещата.

Иранският външен министър е отбелязал възможността строителни компании от страната ни да участват в процеса по инфраструктурното възстановяване на региона.

На срещата с премиера Борисов са обсъдени възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и обстановката в Близкия Изток. На среща в Министерския съвет двамата отбелязали, че активизирането на политическия диалог през последните две години благоприятства развитието на контактите между бизнес организациите в България и Иран и приветстваха провеждането на двустранен бизнес форум в София днес.

Борисов е запознал подробно иранския външния министър с проектите за изграждане на пътна, железопътна, газова и дигитална инфраструктура на Балканите, като подчертал, че постигането на тази свързаност, която е приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, е едно от най-важните условия за развитие на държавите и икономиките в този регион.

„Коридорите дава възможност за връзки, търговия, бизнес, туризъм между Европа и Азия“, посочил Борисов, според когото, за да се случи това е необходимо да има мир и стабилност в региона. 

„Това, което ни трябва, е мир. Моята политика е изградена изцяло върху постигането на мир и стабилност“, каза българският премиер. Борисов изрази загриженост от нарастването на напрежението в региона на Близкия Изток и изрази надежда, че въпреки различията, Иран и другите страни ще намерят допирни точки за консултации с цел изход от кризата. „Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите“, подчертал Борисов като обърна особено внимание върху хуманитарните последици от подобни конфликти.

Борисов и Зариф изразили подкрепа за Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и подчертаха необходимостта от неговото изпълнение от всички страни.

Морето ”изяде” плажни ивици и заля хотели

http://dnes.dir.bg/news/hoteli-valni-cherno-more-potopat-26926657

Морето „изяде“ няколко плажни ивици по Черноморието. Най-големи са пораженията в Несебър и курорта „Слънчев бряг“.

Морето ”изяде” плажни ивици и заля хотели

http://dnes.dir.bg/news/hoteli-valni-cherno-more-26926657

Морето „изяде“ няколко плажни ивици по Черноморието. Най-големи са пораженията в Несебър и курорта „Слънчев бряг“.

Система за мониторинг ще отчита напредъка по интеграцията на ромите

http://www.moreto.net/novini.php?n=369939

Министерският съвет одобри днес промени в Националния план за действие за периода 2015-2020 г. за изпълнение на Националната стратегия на България за интегриране на ромите (2012-2020). Националният план за действие е отворен документ, който се актуализира на база на годишни анализи на изпълнението на мерките в него.

Швеция рискува напълно да загуби достъп до парите в брой

https://www.investor.bg/evropa/334/a/shveciia-riskuva-napylno-da-zagubi-dostyp-do-parite-v-broi-256660/

Според финансовите власти в страната проблемът се задълбочава и може да предизвика сериозни затруднения при непредвидени кризи

Валери Симеонов се притесни: Гинка едва ли знае какво е трафопост

http://www.cross.bg/simeonov-valeri-ypravlenie-1568927.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов е спокоен след трусовете в енергетиката покрай сделката за продажба на ЧЕЗ. Според него не трябва да се бърза с оставката на Теменужка Петкова и първо трябва да се изслушат компетентните институции. Опозицията, според него, има интерес да клати правителството, а и интерес имат и партии извън Народното събрание. Заради това темата била преекспонирана, според вицепремиера. „Опозицията има интерес от сваляне на правителството, включително и партиите, които не са удовлетворени от резултатите на последните парламентарни избори и които не са в парламента. Конкретните лица са в тези партии основно - тези, които правят изявления, които прекалено раздуват целия този случай", коментира съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ. „Става въпрос за една частна сделка", изтъкна Симеонов пред журналисти в парламента. Иначе Валери Симеонов не е привърженик на идеята за одържавяване на ЕРП-тата, но въпреки това и той определи като скандална сделката за ЧЕЗ. „Има си място за държавна собственост, има си място и за частна собственост. Скандално е това, че лицето, което е представено за купувач, няма никаква сериозна история, няма опит в управление, а това определено е свързано с някакви рискове на бъдещо управление на все пак доста голяма, разклонена, бих казал, сложна система. Не съм сигурен, че лицето или тези около него ще могат да взимат правилните решения

1103 училища в дървена ваканция днес

https://offnews.bg//obshtestvo/1103-uchilishta-v-darvena-vakantcia-dnes-675799.html

1 103 училища не провеждат занятия днес. В дървена ваканция са 122 училища в Бургас и 121 - във Варна. В областите Плевен и Кърджали не работят по 84 училища, а в русенска област - 70.

В област Перник няма занятия само в ОУ „Св. Иван Рилски“, в областите Ямбол и Кюстендил - в по 3 училища, в област София-регион - в 4. 

Ето и разпределението по области:

Област Благоевград, община Якоруда – 5 училища.

Община Бургас – 122 училища.

Област Варна – 121 училища.

Област Велико Търново, общините Свищов и Павликени – 17 училища.

Област Видин – 10 училища.

Област Враца – 54 училища.

Област Добрич – 68 училища.

Област Кърджали – 84 училища.

Област Кюстендил, община Бобов дол – 3 училища.

Област Ловеч – 6 училища.

Област Монтана – 22 училища.

Област Пазарджик – 11 училища.

Област Перник – 1 училище – ОУ „Св. Иван Рилски“.

Област Плевен – 84 училища.

Област Пловдив – 35 училища.

Област Разград – 59 училища.

Област Русе – 70 училища.

Област Силистра – 45 училища.

Област Сливен – 31 училища.

Област Смолян – 51 училища.

Област София-регион, община Етрополе – 4 училища.

Област Стара Загора – 68 училища.

Област Търговище – 50 училище.

Област Хасково, общини Ивайловград, Тополовград и Стамболово – 14 училища.

Област Шумен – 65 училища.

Област Ямбол – 3 училищата.

Петима измръзнаха до смърт за денонощие в Полша

http://www.cross.bg/polsha-dyshi-petima-1568926.html

/КРОСС/ Петима души станаха жертва на студа в Полша за изминалото денонощие, съобщи днес Правителственият център за сигурност, предаде ТАСС. Много студеното време продължава в Полша вече седмица. През последните дни нощните температури падат до минус 20, а денем са около минус десет градуса. Във вторник от измръзване също починаха петима души. Прогнозите са, че затопляне може да се очаква през почивните дни. Полските метеоролози предупредиха за опасност от първа степен на цялата територия на страната. Полицията призова гражданите да не бъдат равнодушни и да съобщават за случаи на продължително пребиваване на улицата на възрастни хора, бездомници и пияни хора. Общо от 1 ноември миналата година от измръзване в Полша са починали 58 души.  

Управляващите скоростно проправят път за безконтролно наливане на милиони в оградата

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-skorostno-propravyat-pat-za-bezkontrolno-nalivane-na-milioni-v-ogradata-news276128.html

В разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ управляващите скоростно придвижиха напред законовите промени, които дават възможност да се наливат още милиони левове в поддържането и ремонтирането на оградата по границата с Турция без провеждането на обществени поръчки. Промените в Закона за обществените поръчки, които изключват дейностите около оградата от Закона за обществените поръчки, бяха приети на първо чете в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха 65-ма депутати от БСП и ДПС, а четирима от "Воля" се въздържаха. Управляващите мотивираха промените с необходимостта да се извършват бързо необходимите ремонти по оградата, но от БСП са на мнение, че те "дават възможност за огромна кражба и корупция". Строителството на оградата се превърна в един от най-големите инфраструктурни проекти и излезе близо 200 млн. лева. Фирмите изпълнители бяха избрани без обществени поръчки, а съмненията за злоупотреби витаят още от началото на строежа през 2013 г. "ДАНС не провери дори къде се намира оградата" Вицепремиерът Валери Симеонов за пореден път отхвърли всички съмнения за злоупотреби около проекта и омаловажи разследването на прокуратурата. "Мога само да ви информирам само, че за разлика от АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), които проверяваха в продължение на три месеца и обиколиха цялата ограда, ДАНС не си направиха труда да отидат даже да видят къде се намира оградата. Констатациите, които са ги направили, са от кабинет и мога да ви уверя, че констатациите, че оградата е дадена на Специализираната прокуратура, не са свързани с изграждането", каза Валери Симеонов. По думите му досега около проекта "няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ започване до момента". Миналата седмица прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за евентуални нередности около оградата, а ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) вече са проверили проекта. "Зная, че ще има упреци по отношение за бъдеща корупция. Неуместно е да се отправят такива намеци или твърдения, че в бъдеще време ще има корупция“, добави Симеонов. Подобно изключение от Закона за обществените поръчки вече бе направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението. То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която правителството възлагаше огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. БСП: Областните управители се готвят за бушони Депутатът от БСП Крум Зарков коментира, че гласуваните промени имат за цел да освободят Министерския съвет от отговорността, а "при проблем областните управители да изгорят като бушони". "Законът за обществените поръчки все повече започва да прилича на швейцарско сирене", коментира той. По думите му истинската цел на този законопроект не е да улесни поддръжката на оградата, а да улесни прикриването на следи, които са обект на разследване. Филип Попов (БСП) допълни,че законопроектът е без оценка на въздействието и е без финансови параметри, а поправката е вкарана скоропостижно. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е един от вносителите на промените, коментира, че опозицията "злоупотребява с истината“. "Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите", добави той,. Симеонов от своя страна допълни, че мнозинството иска да поправи една грешка, тъй като при обжалване на поръчките се губи много време, а оградата има "живот" и непрекъснато е подложена на природни стихии или човешко посегателство. От мотивите на вносителите стана ясно, че областните управители са сключили с фирмите изпълнители договори, според които голяма част от повредите, които се дължат на природни стихии и умишлени действия, са извън гаранцията. Какво е свършила прокуратурата досега? По-рано този месец депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров доклада на ДАНС и резултатите от проверката, но от прокуратурата отказват да им ги предоставят, тъй като те могат да бъдат част от доказателствата в евентуален съдебен процес. От прокуратурата обясниха обаче, че още на 10 март миналата година е постъпил сигнал от бившия депутат Велизар Енчев (разделил се след скандал с коалицията "Патриотичен фронт" на ВМРО и НФСБ), в който се твърди, че оградата се строи от фирми на "Патриотичен фронт“ и цените по договорите са многократно завишени. Прокуратурата възлага на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери възлагането и проектирането на проекта, а на ДАНС - твърденията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности. Още тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена". През юни в прокуратурата постъпва нов сигнал. Този път от БСП, който също е включен в проверката. През август проверките на ДАНС и АДФИ вече са готови и са изпратени на Специализираната прокуратура. Тя извършва допълнителна проверка, събира обяснения от много лица и на 19 декември м.г. образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер. По делото е назначена и инженерно-техническа експертиза, която още не е готова.

Изтече срокът за проверката на "зебрите" в страната

http://www.cross.bg/puteki-stranata-peshehodnite-1568925.html

/КРОСС/ Изтича двумесечният срок, в който трябва да са ясни резултатите от проверката за пешеходните пътеки в страната и това дали съответстват на нормативните изисквания. Проверката беше възложена от прокураурата и Регионалното министерство. Тя трябва да установи и местата, където пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. "Зебрите" трябва да са изпълнени изцяло с бял цвят, да са сигнализирани със съответните пътни знаци, да са изпълнени критериите за местоположението им. "Жертвите и пострадалите са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат от това, което медиите наричат война по пътищата. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки - често пъти и деца, убити от шофьори, които не спазват правила", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.    

Видео: Кондуктор каскадьор проверява за билети, покатерен на дръжките

https://offnews.bg//offtopic/video-konduktor-kaskadior-proveriava-za-bileti-pokateren-na-drazhkit-675800.html

Пловдивски кондуктор показа завидни каскадьорски умения и абсолютна отдаденост към работата си, след като се покатери по дръжките на рейса, за да успее да провери всички пътници за техните билетчета. 

Видео показва как контрольорът се е покатерил на дръжките и къса и продава билетчетата на пътниците.

"Е, няма накъде", чува се говор в клипа. И наистина - няма никакво място, но това явно не притеснява особено кондуктора, който си изпълнява блестящо професионалните задължения.

Клипът си има и музикално оформление, вероятно от шофьора на рейса, който пуска за фон гръцка музика.

Видео от каскадата на пловдивската контрола:

Прокуратурата обвини трима лекари от МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца в длъжностно присвояване

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82/

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се провежда наказателно производство за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца. Това съобщи в информация до медиите днес пресцентърът на прокуратурата. В хода на разследването е установено , че в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. […]

Лекарите подписват НРД след среща с премиера

http://dnes.dir.bg/news/lekar-bls-zdravnata-kasa-nrd-kabinet-borisov-3-26926579

В 17.00 часа в Министерство на здравеопазването ще се състои церемония по подписване на Националния рамков договор за 2018 г.

Ананиев: В 17.00 часа подписваме Националния рамков договор за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740183

Ананиев: В 17.00 часа подписваме Националния рамков договор за 2018 г.В 17.00 часа в Министерство на здравеопазването ще се състои церемония по подписване на Националния рамков договор за 2018 г. Това каза пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов относно подписването на Националния рамков договор (НРД) - 2018 г., предаде „Фокус“.

Борисов: Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740181

Борисов: Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите (Видео, снимки)Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и обстановката в Близкия Изток. На среща в Министерския съвет те отбелязаха, че активизирането на политическия диалог през последните две години благоприятства развитието на

Добрев: Нека БСП поканят 3-те банки от секретния документ

http://dnes.dir.bg/news/banki-bsp-dokument-deljan-dobrev-pokanjat-sekreten-26926433

Притеснението ни да каним банки е, че в известен смисъл нарушаваме класифицирания документ, защото така показваме кои са банките.

Президентът Радев посочи кои са жертвите от сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Prezidentat-Radev-posochi-koi-sa-zhertvite-ot-sdelkata-za-CHEZ__253280

"В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските г...

Първо в "Петел": Верижна катастрофа на магистрала "Хемус" в посока Варна (Снимки)

https://petel.bg/Parvo-v-Petel--Verizhna-katastrofa-na-magistrala-Hemus-v-posoka-Varna--Snimki-__253281

Снимки читател Верижна катастрофа е станала на магистрала Хемус в посока Варна след разклона за Повеляново. За това алармира читател на...

До 35% от работниците в малките и средните предприятия ще могат да са чужденци

https://petel.bg/Do-35--ot-rabotnitsite-v-malkite-i-srednite-predpriyatiya-shhe-mogat-da-sa-chuzhdentsi__253282

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, предаде репортер на Агенция „...

Затвориха варненското пристанище заради силния вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=369956

Варненското пристанище е затворено за маневриране поради силен вятър, научи Moreto.net. Летище Варна е отворено, осъществява се непрекъснато снегопочистване на пистата и перона. От аеропорта съветват всеки, който пътува днес да провери предварително статуса на съответния полет на уебсайта на компанията, с която е пътуването, както и на сайта.

Ким Чен-ун и баща му ползвали бразилски паспорти, за да получат западни визи

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/28/3137704_kim_chen-un_i_bashta_mu_polzvali_brazilski_pasporti_za/?ref=rss


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и неговият покоен баща Ким Чен-ир са ползвали придобити с измама бразилски паспорти, за да кандидатстват за входни визи за западни държави през 90-те години, предаде "Ройтерс", като се позова на петима високопоставени служители в западноевропейски служби за сигурност. <br /><br />Макар да е известно, че управляващата в Пхенян фамилия Ким е използвала документи за пътуване, получени под фалшив предлог, конкретните примери за това са малко,...

Търновското училище "Емилиян Станев" отбеляза 36-та годишнина и 111 години от рождението на патрона си

https://www.24chasa.bg/region/article/6740142

Търновското училище "Емилиян Станев"
отбеляза 36-та годишнина и 111 години от рождението на патрона сиС поредица от разнообразни събития в Средно училище „Емилиян Станев“ отбелязаха 36-годишнината от основаването на учебното заведение. Кулминация на проявите бе днешният празничен концерт, по време на който талантливи ученици показаха завидни певчески, музикални и танцувални умения. Културната програма бе посветена и на патрона на училището Емилиян

10 коли и снегорин блокирани на пътя Ахелой - Каблешково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740156

10 коли и снегорин блокирани на пътя Ахелой - КаблешковоТежка е зимната обстановка в община Поморие. Десет автомобила са закъсали на затворения по-рано днес път Каблешково-Ахелой. Това съобщи кметът Иван Алексиев, цитиран от "Дарик". По думите му, на място е изпратен снегорин, които също затънал в дълбоките преспи. Преди секунди от Областно пътно управление обявиха,

Летим директно от София до Любляна до няколко месеца

https://offnews.bg//obshtestvo/letim-direktno-ot-sofia-do-liubliana-do-niakolko-mesetca-675794.html

Първата редовна въздушна линия между София и Любляна ще бъде открита до няколко месеца. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, по време на първото авиационно събитие от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Той заяви, че авиационният сектор в Европа трябва да се съсредоточи върху модернизирането на инфраструктурата, внедряването на нови технологии и подобряването на връзките между държавите.

По думите му, в Югоизточна Европа проблемът с авиационната свързаност вече не стои с такава острота, заслуга за което имат няколко авиокомпании, които обслужват редовните линии между страните в региона.

„Необходими са още усилия за подобряването на свързаността на София със столиците на държавите от Западните Балкани“, допълни Занчев. Той изрази увереност, че преките въздушни линии от България до други южноевропейски и балкански държави ще се увеличават.

България подкрепя стратегическите документи и свързаните с тях законодателни предложения на Европейската комисия, каза заместник-министърът. Той припомни ангажираността на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да работи за постигането на напредък и общ подход по новия регламент за защита на конкуренцията във въздушния транспорт.

Занчев приветства инициативата на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и ДП „Ръководство на въздушното движение“ да работят заедно по стратегия за развитие на българското въздушното пространство.

Авиационният форум „Въздушният транспорт – двигател за просперитет“ се провежда със съдействието на Международната асоциация за въздушен транспорт. Участници в днешното събитие са представители на авиокомпании, доставчици на аеронавигационно обслужване, летища, въздухоплавателни администрации и специалисти.

Златото се търгува без ясна динамика в средата на седмицата

http://econ.bg/Новини/Златото-се-търгува-без-ясна-динамика-в-средата-на-седмицата_l.a_i.758465_at.1.html

Златото се търгува без ясна динамика, като играчите на пазара все още правят преценка на коментарите на новия председател на Федералния резерв на САЩ...

Уникално:Пловдив- кондуктор продава билети от тавана

https://www.vesti.bg/bulgaria/unikalnoplovdiv-konduktor-prodava-bileti-ot-tavana-6079816

Младият кондуктор се придвижва над главите на пътуващите, правейки всичко възможно, за да си свърши работата

Литературен салон "Леге 10" организира вечер, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война

http://www.cross.bg/posvetena-rysko-tyrskata-ata-1568924.html

/КРОСС/ Литературен клуб „Леге 10" и издателство „Захарий Стоянов" организират вечер, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война и представяне на книгата на акад. Константин Косев и Стефан Дойнов „От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин". Събитието ще се състои на 1 март 2018 г., от 18.00 ч., в салона на ул. „Леге" № 10, ет. 1.    

Прогноза за времето за м. март

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-za-m-mart-news_662201.html

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между минус 8 и минус 2°. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 15° и минус 10&d

”Говорить Москва” зад Гинчето

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/govoritj-moskva-zad-gincheto.html

Аферата ЧЕЗ: родна кукла, грузинци, евреин, странна банка на ветерани и десантчици от войни, а на дъното. Грузинско-руско-български милиардер е зад сделката, но и той е нейно прикритие. Кой всъщност e застанал най-отзад? Капанът със сиренцето за премиерите Борисов и Бабеш...”Част от истината е най-добрата лъжа” - Гьобелс

”Говорить Москва” зад Гинчето

https://frognews.bg/novini/govoritj-moskva-zad-gincheto.html

Аферата ЧЕЗ: родна кукла, грузинци, евреин, странна банка на ветерани и десантчици от войни, а на дъното. Грузинско-руско-български милиардер е зад сделката, но и той е нейно прикритие. Кой всъщност e застанал най-отзад? Капанът със сиренцето за премиерите Борисов и Бабеш...”Част от истината е най-добрата лъжа” - Гьобелс

БСП навлиза на терена на десните партии, държи се като крайна десница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740178

БСП навлиза на терена на десните партии, държи се като крайна десницаЕвропейската левица има тежък идеологически проблем. Това коментира в предаването "Свободна зона" с Георги Коритаров Росен Карадимов от Института за нов икономически напредък. Според него това се отразява и на Българската социалистическа партия, която търси своята идентичност и заема все по-консервативни позиции.

В 1103 училища в страната днес не се учи заради лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740161

В 1103 училища в страната днес не се
учи заради лошото времеЗаради влошените метеорологични условия и затруднената пътна обстановка в страната, към 12.00 часа днес, няма учебни занятия в 1103 училища. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Най-много - 122 и 121 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. В област Плевен и в област Кърджали - по 84 училища,

Радев: Вчера премиерът даде някакви съвети за ЧЕЗ, а чакаме отговори

http://clubz.bg/64837-radev_vchera_premieryt_dade_nqkakvi_syveti_za_chez_a_chakame_otgovori

"В скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние -  абонатите на електроразпределителните дружества - българските граждани."

Това каза днес президентът Румен Радев за сделката с ЧЕЗ. Той за втори пореден ден коментира темата за продажбата на електроразпределителното дружество.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е разтревожен от сделката на ЧЕЗ с малко известната "Инерком", а след това видя заговор срещу него и правителството му. Преди това чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че е шокиран от продажбата.

От информация в чешкото издание, близко до Бабиш - "Лидове новини", стана ясно, че две български банки ще финасират сделката.

 
Днес Радев поиска да знае защо банките ще бъдат толкова щедри към тази фирма и отново във въпросителна форма предположи политическа подкрепа за нея.

"Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции", продължи Радев и попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея.

Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори.

Част от въпросите, които Радев зададе вчера:

"Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Това са много въпроси. Също така има ли политическа гаранция тази фирма."

"Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини."

"Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите", коментира той и днес.

Радев няма да свиква КСНС само по казуса ЧЕЗ.

"Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи", обясни той.

Той коментира и призива на Борисов да разговаря с чешкия президент Милош Земан, така както българският премиер вчера се чу по телефона с колегата си Бабиш.

"Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране", каза той.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

"Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал", каза още държавният глава.

"Енерго-Про" също със заявление за нови цени на тока

https://www.actualno.com/business/energo-pro-syshto-sys-zajavlenie-za-novi-ceni-na-toka-news_662199.html

Третото електроразпределително дружество в България - "Енерго-Про", също обяви, че ще подаде заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на тока. По-рано днес това направиха ЧЕЗ и ЕВН. 'На основание чл. 36а, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) и чл. 46 от Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия, „Електроразпределение Север” АД уведомява своите клиенти, че възнамерява да подадe заявлени

Община Асенoвград отпусна 100 000 лв. за скенер на болницата в града

https://www.actualno.com/asenovgrad/obshtina-asenovgrad-otpusna-100-000-lv-za-skener-na-bolnicata-v-grada-news_662200.html

Нов скенер за близо половин милион лева планира да закупи МБАЛ-Асеновград. За целта шефът на болничното заведение доктор Иван Червенков поиска от Общината финансиране в размер на 100 000 лева. Старият томограф, който се ползва и в момента, е на повече от 10 години. Морално остарял е и често дефектира, съобщава управителят на болницата. С апарата ежегодно се извършват над 2 500 изследвания на пациенти. Очаква се новата апаратура да подобри качеството и точността на диагностицирането при изследван

Скандалът в Естония изтри $1.6 млрд. от Danske Bank

http://clubz.bg/64836-skandalyt_v_estoniq_iztri_16_mlrd_ot_danske_bank

Акциите на Danske Bank спаднаха с почти 4%, а пазарната капитализация намаля с $1.6 милиарда за ден, след новината, че дъщерното й дружество в Естония може да е използвано за пране на пари от руснаци, свързани със спецслужбите и изпълнителната власт в Русия, съобщи Finanz.ru.

Банката съобщи, че провежда вътрешно разследване, което е планирано да приключи тази година. Главният изпълнителен директор на Danske Bank Томас Борген заяви, че банката е трябвало по-оперативно да реагира на признаците за пране на пари в естонското й подразделение.

Ден по-рано от трезора заявиха: "Започваме детайлно разследване, за да стигнем до същността на случилото се в нашия естонски филиал". Освен това Danske Bank закрива целия разглеждан портфейл, който се отнася до руснаци, които не са граждани на Естония.

Само управлението за финансов надзор на Естония може да възобнови разследването срещу трезора. 

Датският вестник Berlingske съобщи, че членове на семейството на президента на Русия Владимир Путин и сътрудници на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) може да са замесени в мащабна схема за пране на пари чрез най-голямата банка в Дания. Журналистите се позоваха на отчет от неизвестно лице, изпратен до ръководството на банката в Копенхаген още през декември 2013 г. 

Според документа схемата е действала в периода 2011-2014 г. в естонския филиал на Danske Bank. През лятото на 2013 година ръководството на естонския трезор разбира, че "неин клиент - регистрираната във Великобритания компания Lantana Trade LLP, представя лъжливи данни в своите финансови отчети пред британските власти".

Подразделението на Danske започва свое разследване по отношение на Lantana Trade LLP. Освен това се заема да провери дейността на около други 20 свързани юридически лица, които често си прехвърляли големи суми пари една на друга чрез сметки в Danske Bank Estonia.

През 2013 г. Danske Bank закрива около 20 сметки на компании, за които има предположения, че са свързани с Русия, след съобщение от осведомителя, че естонският филиал е въвлечен в подозрителна, и възможно - незаконна дейност.

Информацията на датското издание подхванаха и известни медии. Британската The Guardian съобщи, че на естонските мениджъри на Danske Bank им е било подсказано от Русия за връзката на Lantana с Промсбербанк, рухнала през 2016 г., когато беше открито изчезването на 3 млрд. рубли.

Един от членовете на ръководството на Промсбербанк е бил Игор Путин, братовчед на президента на Русия, а основен акционер - банкерът Александър Григориев, за който има предположения, че е свързан с ФСБ. Другият е Алексей Куликов, арестуван през 2016 г. и обвинен в измама в особено големи размери. Григориев и Кирилов в момента излежават присъдит си в затвора.

Британското издание припомни, че и тримата руснаци са били тясно въвлечени в скандала с Deutsche Bank, която призна, че през 2011-2015 г. нейният московски филиал се е занимавал с "огледални сделки". Благодарение на тази схема руски VIP-клиенти са превъртали рубли в долари чрез свързани с тях юридически лица, които "купували" и "продавали" едни и същи обеми ценни книжа.

Шефът на Асоциацията на акционерите в Дания Леонхардт Пихл коментира, че последните разкрития променят много нещата. Името на Путин, дори и да е само негов роднина, прави впечатление, отбеляза Пихл.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви днес, че "това не е тема на Кремъл" и не знаят нищо за нея.

4G на Луната от следващата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=369954

През следващата година Луната ще си има първата мобилна мрежа, която ще позволи излъчване с висока резолюция от повърхността към Земята, съобщават агенции. Това е част от проект в подкрепа на първата мисия до Луната, финансирана от частния бизнес.

Звено "Антикорупция" удари община Перник заради източване на пари

https://www.actualno.com/society/zveno-antikorupcija-udari-obshtina-pernik-zaradi-iztochvane-na-pari-news_662198.html

След община Септември новосформираното звено „Антикорупция” към Специализираната прокуратура удари и община Перник. Разследването е за източване на над 1,2 млн. лв. през общината от фирми, които са извършвали услугите сметопочистване и сметоизвозване през периода 2012-2017 година. Парите са дадени за несвършени услуги, а фирмите са собственост на един и същи човек. Вече има задържани две длъжностни лица – бившият кмет на общината Иван Иванов и още един кмет, съобщ

Магистрала "Тракия" - затворена от Ямбол до Бургас, в Поморие вадят коли от преспите

https://offnews.bg//112/magistrala-trakia-zatvorena-ot-iambol-do-burgas-v-pomorie-vadiat-675796.html

Основни републикански пътища в област Бургас са затворени или с ограничения заради продължаващия снеговалеж. АМ „Тракия“ е затворена между Ямбол и Бургас. Алтернативният маршрут – пътят „Петолъчката“ – Бургас е проходим, но забранен за автомобили над 12 т. Обходният маршрут по направление Ямбол - Бургас е по път Ямбол – Елхово и по път Елхово – Болярово – Средец – Бургас.

Затворени са и участъците Варна – Горица; Несебър - Равда, Миролюбово – Каблешково; Варовник – Вълчаново ханче; Вълчаново ханче – Малина; Дюлино - Русокастро, както и цялата третокласна мрежа в Средец. Забранен за всички МПС е пътят Каблешково – Ахелой и Бургас – Каблешково, поради лоша видимост и снегонавявания. Същото ограничение е наложено и за пътя Несебър - Равда.

Около Каблешково и Ахелой има закъсали в преспите над 10 коли, каза кметът Иван Алексиев. Тежка техника ги вади оттам, но почистването е затруднено, заради силните навявания.

Недобре почистените улици в град Бургас създават абсурдни ситуации. Поне два случая, при който пътници се налага да бутат превозните средства на градския транспорт, имаше тази сутрин. Тролей не можа да изкачи лекия наклон на пресечката между бул. „Мария Луиза“ и моста на Океански риболов. Пътници избутваха превозното средство, а друг тролей беше закъсал на самия мост. В „Долно Езерово“ тази сутрин отново пътници се е наложило на бутат автобуса, който е затънал в пряспа сняг, заради недобре почистените улици в квартала. Превозното средство е поднесло и се е ударило в автомобил. Няколко шофьори се притекоха на помощ и дърпаха с колите си автобуси на градския транспорт.

Села в Малко Търново са без електроенергия вече 40 часа, обстановката в Странджа е усложнена заради паднали дървета.

Почти всички училища в областта днес няма да приемат ученици, неучебни ще са следващите дни в общините Малко Търново, Поморие и Карнобат.

Всички пациенти на хемодиализа са обслужени, информират от УМБАЛ – Бургас. Петима от тях ще нощуват в болницата, за да не се рискува животът им.

Президентът Радев потвърди интереса на България за по-тясно сътрудничество с Иран

http://www.cross.bg/iran-bulgariya-radev-1568922.html

/КРОСС/ Задълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз и като председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Иран д-р Мохаммад Джавад Зариф, който е на посещение в България. Обща бе оценката, че договореностите по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и изпълнението от Иран на поетите ангажименти, създават нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран, както и на традиционно добрите връзки между България и Иран. „Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен", заяви Радев, цитиран от президентската пресслужба. "Развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България", посочи Мохаммад Джавад Зариф. Организирането на съвместни бизнес и туристически форуми, които да насърчат контактите между деловите среди от двете държави, както и облекчаването на издаването на визи, бяха откроени като възможност за активизиране на икономическия и културен обмен

Радев обсъди с ирански министър енергийната диверсификация

http://dnes.dir.bg/news/iran-prezidentat-radev-26926554

Президентът Румен Радев потвърди интереса на България за по-тясно сътрудничество с Иран в сферата на икономиката, енергетиката и научния обмен.

Снегът затвори "Хемус" за часове, верижна катастрофа с над 10 коли

https://www.vesti.bg/bulgaria/snegyt-zatvori-hemus-za-chasove-verizhna-katastrofa-s-nad-10-koli-6079813

Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната, днес не се провеждат учебни занятия в 1103 училища, бедствено положение в Аксаково

Варна блокирана - затварят "Хемус"

https://www.vesti.bg/bulgaria/varna-blokirana-zatvariat-hemus-6079813

Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната, днес не се провеждат учебни занятия в 1103 училища, бедствено положение в Аксаково

Зимата парализира страната, има затворени пътища

https://www.vesti.bg/bulgaria/zimata-paralizira-stranata-ima-zatvoreni-pytishta-6079813

Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната, днес не се провеждат учебни занятия в 1103 училища

Victoria Group Hotels and Resorts с приз за най-успешна хотелска верига

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740150

Victoria Group Hotels and Resorts с приз за най-успешна хотелска верига

На официална церемония за втора поредна година Business & Fashion Awards 2017, отличи най-успешните фирми и брандове в сферата на бизнеса и модата. Туристическият холдинг Victoria Group Hotels and Resorts получи престижната награда в категорията за най-добра верига хотели в страната. В рамките на месец това е третото отличие за най-големия

Най-тежка е зимната обстановка в Северозточна България и Бургаско (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740148

Най-тежка е зимната обстановка в Северозточна България и Бургаско (Снимки)Близо 1 500 машини почистват републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Най-усложнена е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Русе, Разград и Силистра, и в област Бургас.

След кратко боледуване почина журналистът на БТА Ирина Маринова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740149

След кратко боледуване почина журналистът на БТА Ирина МариноваВчера, след кратко боледуване, внезапно почина на 63-годишна възраст журналистът на БТА Ирина Маринова. Тя е дългогодишен ръководител на рубриката "Забава и знание" в дирекция "Международна информация". Напусна ни един прекрасен човек и професионалист, който повече от 30 години работеше за БТА, влагайки интелект, сърце, душа,

Радев: Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност с Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740144

Радев: Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност с ИранЗадълбочаването на партньорството с Иран в сферите на икономиката и енергетиката е от интерес за България, Югоизточна Европа и Европейския съюз и като председател на Съвета на ЕС България ще работи за насърчаването на политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си на

БСП поиска временна анкетна комисия, която да разследва сделката между Инерком и ЧЕЗ

http://www.cross.bg/sdelkata-zayavi-boiichev-1568923.html

/КРОСС/ „Това, което с колеги народни представители видяхме в секретното деловодство на Народното събрание, е поредната подигравка на министър-председателя Борисов с всички българи. Беше ни предоставен един хвърчащ лист без подпис и печат, с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев пред журналисти в парламента по повод цитирания от премиера документ за източниците на финансиране на сделката за ЧЕЗ. Той заяви, че БСП настоява този документ да бъде разсекретен, за може да бъде използван на заседанието на комисия по енергетика утре. „Настояваме на това заседание да бъде поканено и ръководството на Българска банка за развитие, за да обясни- защо излъга, че няма никакво отношение към покупко-продажбата на енергодружеството", заяви още Бойчев. Той бе категоричен, че след като ББР стои зад купувача на ЧЕЗ (което банката отрече още в неделя, бел.ред.), това означава, че правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова. Жельо Бойчев обяви, че ПГ на "БСП за България" е внесла проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за разследване на всички факти относно сделката с ЧЕЗ. „Поведението на премиера е необяснимо и неоправдано по никакъв начин. Той или лъже българския народ, че няма информация за тази сделка, или ако наистина не е знаел, мястото му не е там", категоричен бе народният представител

Нараства общият индекс на цените на производител

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-promishlenost-1568910.html

/КРОСС/ 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността  Общият индекс на цените на производител през януари 2018 г. нараства с 0.8% спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистически институ. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, в преработващата промишленост - с 0.6%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 2.5%. По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.2%, както и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.7%, а спад е отчетен при производството на тютюневи изделия - с 5.6%, производството на каучук и пластмаси - с 1.0%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.5%. Общият индекс на цените на производител през януари 2018 г. нараства с 4.1% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.2%, преработващата промишленост - с 2.0%, и добивната промишленост - с 1.7%.В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.8%, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4

От минус 20 до плюс 24 градуса през март

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-26926508

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, на места - до минус 20 градуса, а най-високите - между 19 и 24 градуса.

Борисов, Гинкиното хоро и Ганковото кафене

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/28/3137513_borisov_ginkinoto_horo_i_gankovoto_kafene/?ref=rss


От самото начало развитието на скандала ЧЕЗ показа, че управляващите ще търсят начин, за да бъде осуетена сделката с новата придобивка на "Инерком България". Почти сигурно е, че формалната, юридическата страна на сделката е изрядна. Въпросът беше (и остава) какъв ще бъде механизмът (дали чрез КЕВР, ДАНС, КЗК, НАП или по друг начин) Гинка Върбакова да не стане собственик. Причината – в очите на обществото сделката, или по-точно далаверата, е компрометирана. Бойко Борисов няма навика да...

Пред несигурността около Брекзит граждани на ЕС избират британското гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740131

Пред несигурността около Брекзит граждани на ЕС избират британското гражданствоПод звуците на "Бийтълс" чисто новите британски поданици се готвят да положат клетва за вярност към кралица Елизабет Втора и да се влеят в редиците на гражданите от Европейския съюз, надяващи се така да гарантират бъдещето си в Обединеното кралство след Брекзита, предава БТА.  В кметството в Излингтън (Северен Лондон) група хора,

Ето го проекта за оттеглянето на Великобритания от ЕС

http://clubz.bg/64835-eto_go_proekta_za_otteglqneto_na_velikobritaniq_ot_es

Европейската комисия представи днес писмено позицията си в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. На пресконференция по този повод главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че остават множество дълбоки различия с Лондон, както и че в писмената позиция на ЕК няма нищо ново и не се крият изненади.

Той посочи две от различията - по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите. Барние отбеляза, че споразумението за преходен срок след напускането на Великобритания следва да бъде заложено в самия договор за оттеглянето.

По неговите думи стремежът на ЕС е между двете части на ирландския остров да няма граница. Той отбеляза, че е възможно въвеждането на "проверки на места" през пропускателни точки.

По въпроса за правата на гражданите ЕС настоява европейците, пристигнали във Великобритания до края на 2020 г., да имат същите права като онези, дошли до март догодина. ЕС предпочита също Съдът на ЕС да следи спазването на общностното право от страна на Великобритания в преходния срок, в който Лондон няма да има глас в приемането на европейските правила.

Мишел Барние на пресконференцията в Брюксел.

Барние каза, че ЕС влага въображение в търсенето на изход, както и че е време не за изявления, а за съставянето на правни документи.

По неговите думи в ЕС има единодушие в преговорите с Лондон въпреки различните интереси. Той съобщи, че следващата седмица се очаква нов кръг преговори с британските представители. В отговор на въпрос Барние добави, че ЕК е готова с план за "извънредни обстоятелства" - в случай че преговорите се провалят.

Проектът за споразумение за оттегляне от ЕС на Обединеното кралство

Европейската комисия публикува днес проекта на споразумението за оттегляне между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Проектът на споразумението за оттегляне привежда в правна форма Съвместния доклад на преговарящите от името на Европейския съюз и правителството на Обединеното кралство относно напредъка през първия етап на преговорите, публикуван на 8 декември 2017 г., и предлага текст за онези нерешени въпроси, свързани с оттеглянето, които са само упоменати в съвместния доклад, без да са изложени подробно.

Проектът включва също така текста относно преходния период, основаващ се на допълнителните указания за водене на преговори, приети от Съвета (член 50) на 29 януари 2018 г.

Проектът на споразумението за оттегляне се състои от шест части - те обхващат уводни разпоредби, правата на гражданите, други въпроси, свързани с отделянето, като например стоките, пуснати на пазара, датата на оттегляне, финансовото споразумение, преходни разпоредби и институционални разпоредби - и протокол относно Ирландия/Северна Ирландия.

Този протокол конкретизира третия вариант, описан в съвместния доклад, с цел да се избегне създаването на "твърда" граница на остров Ирландия. Това е резервното решение на съвместния доклад, което се прилага при липса на други договорени решения. Проектът на протокола не предрешава обсъжданията на другите два варианта.

Проектът на споразумението за оттегляне е публикуван онлайн в съответствие с политиката за прозрачност на Комисията. Комисията представя този проект сега, за да даде възможност на първо време за провеждане на консултации с държавите членки и Европейския парламент, а впоследствие и за преговори с Обединеното кралство. Като се има предвид, че споразумението за оттегляне трябва да бъде договорено и ратифицирано преди оттеглянето на Обединеното кралство, е важно да се остави достатъчно време за преговори.

Следващи стъпки

Проектът на споразумението за оттегляне ще бъде изпратен на Съвета (член 50) и на ръководната група на Европейския парламент по въпросите на "Брекзит" за обсъждане, преди да бъде предаден на Обединеното кралство с цел провеждане на преговори.

Европейският съвет (член 50) призова Обединеното кралство да даде допълнителна яснота за позицията си по въпроса за рамката за бъдещите отношения предвид предстоящото заседание на Европейския съвет на 22 и 23 март, на което се очаква той да приеме допълнителни насоки.

Сключването на цялостното споразумение за оттегляне по член 50 ще трябва да се извърши с участието на Съвета (член 50), Европейския парламент и Обединеното кралство при спазване на конституционните изисквания на Обединеното кралство.

Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 30 март 2019 г.

Контекст

На 15 декември 2017 г. Европейският съвет (член 50) приветства напредъка, постигнат през първия етап на преговорите, отразен в съобщението на Комисията и Съвместния доклад от 8 декември 2017 г.

Той призова Комисията в качеството на преговарящ от името на Съюза и Обединеното кралство да завършат работата по всички въпроси, свързани с оттеглянето, включително тези, които все още не са били разглеждани през първия етап, да консолидират получените резултати и да започнат изготвянето на съответните части на споразумението за оттегляне. Европейският съвет (член 50) подчерта, че преговорите през втория етап могат да напреднат само ако всички ангажименти, поети през първия етап, бъдат спазени в пълна степен и приемат възможно най-бързо подобаваща правна форма.

Насоките на Европейския съвет (член 50) от 29 април 2017 г., както и общите принципи и процедурните договорености за воденето на преговорите, определени в указанията на Съвета за водене на преговори от 22 май 2017 г., продължават изцяло да се прилагат спрямо този етап на преговорите.

БТА

Ето го проекта за оттеглянето на Великоритания от ЕС

http://clubz.bg/64835-eto_go_proekta_za_otteglqneto_na_velikoritaniq_ot_es

Европейската комисия представи днес писмено позицията си в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. На пресконференция по този повод главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че остават множество дълбоки различия с Лондон, както и че в писмената позиция на ЕК няма нищо ново и не се крият изненади.

Той посочи две от различията - по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите. Барние отбеляза, че споразумението за преходен срок след напускането на Великобритания следва да бъде заложено в самия договор за оттеглянето.

По неговите думи стремежът на ЕС е между двете части на ирландския остров да няма граница. Той отбеляза, че е възможно въвеждането на "проверки на места" през пропускателни точки.

По въпроса за правата на гражданите ЕС настоява европейците, пристигнали във Великобритания до края на 2020 г., да имат същите права като онези, дошли до март догодина. ЕС предпочита също Съдът на ЕС да следи спазването на общностното право от страна на Великобритания в преходния срок, в който Лондон няма да има глас в приемането на европейските правила.

Мишел Барние на пресконференцията в Брюксел.

Барние каза, че ЕС влага въображение в търсенето на изход, както и че е време не за изявления, а за съставянето на правни документи.

По неговите думи в ЕС има единодушие в преговорите с Лондон въпреки различните интереси. Той съобщи, че следващата седмица се очаква нов кръг преговори с британските представители. В отговор на въпрос Барние добави, че ЕК е готова с план за "извънредни обстоятелства" - в случай че преговорите се провалят.

Проектът за споразумение за оттегляне от ЕС на Обединеното кралство

Европейската комисия публикува днес проекта на споразумението за оттегляне между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Проектът на споразумението за оттегляне привежда в правна форма Съвместния доклад на преговарящите от името на Европейския съюз и правителството на Обединеното кралство относно напредъка през първия етап на преговорите, публикуван на 8 декември 2017 г., и предлага текст за онези нерешени въпроси, свързани с оттеглянето, които са само упоменати в съвместния доклад, без да са изложени подробно.

Проектът включва също така текста относно преходния период, основаващ се на допълнителните указания за водене на преговори, приети от Съвета (член 50) на 29 януари 2018 г.

Проектът на споразумението за оттегляне се състои от шест части - те обхващат уводни разпоредби, правата на гражданите, други въпроси, свързани с отделянето, като например стоките, пуснати на пазара, датата на оттегляне, финансовото споразумение, преходни разпоредби и институционални разпоредби - и протокол относно Ирландия/Северна Ирландия.

Този протокол конкретизира третия вариант, описан в съвместния доклад, с цел да се избегне създаването на "твърда" граница на остров Ирландия. Това е резервното решение на съвместния доклад, което се прилага при липса на други договорени решения. Проектът на протокола не предрешава обсъжданията на другите два варианта.

Проектът на споразумението за оттегляне е публикуван онлайн в съответствие с политиката за прозрачност на Комисията. Комисията представя този проект сега, за да даде възможност на първо време за провеждане на консултации с държавите членки и Европейския парламент, а впоследствие и за преговори с Обединеното кралство. Като се има предвид, че споразумението за оттегляне трябва да бъде договорено и ратифицирано преди оттеглянето на Обединеното кралство, е важно да се остави достатъчно време за преговори.

Следващи стъпки

Проектът на споразумението за оттегляне ще бъде изпратен на Съвета (член 50) и на ръководната група на Европейския парламент по въпросите на "Брекзит" за обсъждане, преди да бъде предаден на Обединеното кралство с цел провеждане на преговори.

Европейският съвет (член 50) призова Обединеното кралство да даде допълнителна яснота за позицията си по въпроса за рамката за бъдещите отношения предвид предстоящото заседание на Европейския съвет на 22 и 23 март, на което се очаква той да приеме допълнителни насоки.

Сключването на цялостното споразумение за оттегляне по член 50 ще трябва да се извърши с участието на Съвета (член 50), Европейския парламент и Обединеното кралство при спазване на конституционните изисквания на Обединеното кралство.

Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 30 март 2019 г.

Контекст

На 15 декември 2017 г. Европейският съвет (член 50) приветства напредъка, постигнат през първия етап на преговорите, отразен в съобщението на Комисията и Съвместния доклад от 8 декември 2017 г.

Той призова Комисията в качеството на преговарящ от името на Съюза и Обединеното кралство да завършат работата по всички въпроси, свързани с оттеглянето, включително тези, които все още не са били разглеждани през първия етап, да консолидират получените резултати и да започнат изготвянето на съответните части на споразумението за оттегляне. Европейският съвет (член 50) подчерта, че преговорите през втория етап могат да напреднат само ако всички ангажименти, поети през първия етап, бъдат спазени в пълна степен и приемат възможно най-бързо подобаваща правна форма.

Насоките на Европейския съвет (член 50) от 29 април 2017 г., както и общите принципи и процедурните договорености за воденето на преговорите, определени в указанията на Съвета за водене на преговори от 22 май 2017 г., продължават изцяло да се прилагат спрямо този етап на преговорите.

БТА

Ето го проекта за оттеглянето на Британия от ЕС

http://clubz.bg/64835-eto_go_proekta_za_otteglqneto_na_britaniq_ot_es

Европейската комисия представи днес писмено позицията си в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. На пресконференция по този повод главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че остават множество дълбоки различия с Лондон, както и че в писмената позиция на ЕК няма нищо ново и не се крият изненади.

Той посочи две от различията - по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, както и за правата на гражданите. Барние отбеляза, че споразумението за преходен срок след напускането на Великобритания следва да бъде заложено в самия договор за оттеглянето.

По неговите думи стремежът на ЕС е между двете части на ирландския остров да няма граница. Той отбеляза, че е възможно въвеждането на "проверки на места" през пропускателни точки.

По въпроса за правата на гражданите ЕС настоява европейците, пристигнали във Великобритания до края на 2020 г., да имат същите права като онези, дошли до март догодина. ЕС предпочита също Съдът на ЕС да следи спазването на общностното право от страна на Великобритания в преходния срок, в който Лондон няма да има глас в приемането на европейските правила.

Мишел Барние на пресконференцията в Брюксел.

Барние каза, че ЕС влага въображение в търсенето на изход, както и че е време не за изявления, а за съставянето на правни документи.

По неговите думи в ЕС има единодушие в преговорите с Лондон, въпреки различните интереси. Той съобщи, че следващата седмица се очаква нов кръг преговори с британските представители. В отговор на въпрос Барние добави, че ЕК е готова с план за "извънредни обстоятелства" - в случай, че преговорите се провалят. 

Проектът за споразумение за оттегляне от ЕС на Обединеното кралство

Европейската комисия публикува днес проекта на споразумението за оттегляне между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Проектът на споразумението за оттегляне привежда в правна форма Съвместния доклад на преговарящите от името на Европейския съюз и правителството на Обединеното кралство относно напредъка през първия етап на преговорите, публикуван на 8 декември 2017 г., и предлага текст за онези нерешени въпроси, свързани с оттеглянето, които са само упоменати в съвместния доклад, без да са изложени подробно.

Проектът включва също така текста относно преходния период, основаващ се на допълнителните указания за водене на преговори, приети от Съвета (член 50) на 29 януари 2018 г.

Проектът на споразумението за оттегляне се състои от шест части - обхващащи уводни разпоредби, правата на гражданите, други въпроси, свързани с отделянето, като например стоките, пуснати на пазара, датата на оттегляне, финансовото споразумение, преходни разпоредби и институционални разпоредби - и протокол относно Ирландия/Северна Ирландия.

Този протокол конкретизира третия вариант, описан в съвместния доклад, с цел да се избегне създаването на "твърда" граница на остров Ирландия. Това е резервното решение на съвместния доклад, което се прилага при липса на други договорени решения. Проектът на протокола не предрешава обсъжданията на другите два варианта.

Проектът на споразумението за оттегляне е публикуван онлайн в съответствие с политиката за прозрачност на Комисията. Комисията представя този проект сега, за да даде възможност на първо време за провеждане на консултации с държавите членки и Европейския парламент, а впоследствие и за преговори с Обединеното кралство. Като се има предвид, че споразумението за оттегляне трябва да бъде договорено и ратифицирано преди оттеглянето на Обединеното кралство, е важно да се остави достатъчно време за преговори.

Следващи стъпки

Проектът на споразумението за оттегляне ще бъде изпратен на Съвета (член 50) и на ръководната група на Европейския парламент по въпросите на Брекзит за обсъждане, преди да бъде предаден на Обединеното кралство с цел провеждане на преговори.

Европейският съвет (член 50) призова Обединеното кралство да даде допълнителна яснота за позицията си по въпроса за рамката за бъдещите отношения предвид предстоящото заседание на Европейския съвет на 22 и 23 март, на което се очаква той да приеме допълнителни насоки.

Сключването на цялостното споразумение за оттегляне по член 50 ще трябва да се извърши с участието на Съвета (член 50), Европейския парламент и Обединеното кралство, при спазване на конституционните изисквания на Обединеното кралство.

Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 30 март 2019 г.

Контекст

На 15 декември 2017 г. Европейският съвет (член 50) приветства напредъка, постигнат през първия етап на преговорите, отразен в съобщението на Комисията и Съвместния доклад от 8 декември 2017 г.

Той призова Комисията, в качеството на преговарящ от името на Съюза, и Обединеното кралство да завършат работата по всички въпроси, свързани с оттеглянето, включително тези, които все още не са били разглеждани през първия етап, да консолидират получените резултати и да започнат изготвянето на съответните части на споразумението за оттегляне. Европейският съвет (член 50) подчерта, че преговорите през втория етап могат да напреднат само ако всички ангажименти, поети през първия етап, бъдат спазени в пълна степен и приемат възможно най- бързо подобаваща правна форма.

Насоките на Европейския съвет (член 50) от 29 април 2017 г., както и общите принципи и процедурните договорености за воденето на преговорите, определени в указанията на Съвета за водене на преговори от 22 май 2017 г., продължават изцяло да се прилагат спрямо този етап на преговорите.

БТА

1500 машини почистват пътищата. Най-тежка е обстановката в Североизточна България и област Бургас

http://www.cross.bg/dvizhenieto-byrgas-vsichki-1568921.html

/КРОСС/ Близо 1500 машини почистват републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Най-усложнена е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Русе, Разград и Силистра, и в област Бургас, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Заради силен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания временно е спряно движението по АМ „Тракия" в участъка от Ямбол - Бургас. Обходният маршрут за МПС до 12 т по направление Ямбол - Бургас е път I-6 Петолъчката - Карнобат - Айтос - Бургас и обратно. Обходният маршрут за МПС над 12 т по направление Ямбол - Бургас е по път I-7 Ямбол - Елхово и по път II-79 Елхово - Болярово - Средец - Бургас.Подбалканският път I-6 е затворен за всички МПС на територията на област Стара Загора - в отсечката от Мъглиж до Гурково. Обходният маршрут е през Стара Загора - Нова Загора - Гурково. Ограничено е движението на МПС над 12 т по първокласния път I-6 от Твърдица до Бургас. Без ограничение е пътуването по автомагистралите „Хемус", „Струма", „Люлин" и „Марица".Дунав мост при Русе е затворен за МПС над 12 т поради усложнените метеорологични условия на територията на Румъния и поради това се спира движението на превозните средства над 12 т, пътуващи към ГКПП "Дунав мост - Русе"

Марешки нямал да влиза в управленската коалиция

https://frognews.bg/novini/mareshki-niamal-vliza-upravlenskata-koalitsiia.html

„Воля” не води преговори за влизане в управляващата коалиция, коментира председателят на партията Веселин Марешки на брифинг в Народното събрание.

Хванаха сириец с хероин във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369947

47-годишен сириец прекара денонощие в ареста, защото бе спипан с дрога във Варна, научи Moreto.net. В неделя по обед, на ул. "Сава" полицаи решили да спрат и проверят мъжа. Той се оказал стар познайник на органите на реда, а в него те открили пакетче с 0.

Правителството пише свои правила за медиите, не подкрепя закона на Пеевски

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-pishe-svoi-pravila-za-mediite-ne-podkrepya-zakona-na-peevski-news276127.html

Правителството натовари трима министри да подготвят промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение, съобщи правителствената информационна служба. В началото на февруари депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха законопроект за медиите, чиято цел беше да бъдат разкрити не само действителните им собственици, но и онези, които ползват "непазарно финансиране". До този момент управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" не са излезли с ясна позиция дали подкрепят законопроекта на ДПС. В сряда обаче правителството е решило да пише свои правила за медиите, като за целта създава работна група за законодателни промени относно собствеността, финансирането и разпространението на медиите. В работната група по изготвянето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти, се посочва в правителственото съобщение. Те имат за задача да предложат ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране. Освен това трябва да кажат кой ще е отговорният държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта. Работната група трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. Ако КЗК установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, трябва да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване - това е друга от поставените пред тримата министри задачи. Освен това правителството възложи в 14-дневен срок от приемането на решението работната група да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Задачата на КЗК ще бъде да изследва характеристики и структура на медийния пазар, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда, се казва в съобщението.

Кога имаме право на обезщетение от авиокомпания?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/koga-imame-pravo-na-obezshtetenie-ot-aviokompaniia-256644/

Авиокомпаниите са длъжни да обезщетяват пътниците си и при обективни причини като лошите метеорологични условия, каза председателят на КЗП

Снеговалежът затрудни достъпа до два квартала в Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/snegovalejyt-zatrudni-dostypa-do-dva-kvartala-v-asenovgrad-news_662197.html

Снеговалежът в Асеновград затрудни достъпа и предвижването на живеещите в квартал Баделема. Получено е оплакване за възпрепятстване движението на автобус по градска линия №4 в квартал Горни Воден. Веднага, след подаването на сигнали до дежурните в Община Асенoвград, на местата със затруднения са изпратени машини за опесъчаване и почистване. Засега автобусите по градските линии в Асеновград се движат без прекъсване, но със закъснение в графика, уточняват от ръководството на града. Снегорини почис

Удължава се ваканцията за учениците в община Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/6740136

Удължава се ваканцията за учениците 
в община ШуменСъс заповед на кмета Любомир Христов 1 март също е обявен за неучебен ден за всички училищата на територията на община Шумен, съобщават от пресцентъра й. От местната администрация са изпратили искане до министъра на образованието, чрез РУО, за удължаване на ваканцията на учениците и на 2 март заради усложнената зимна обстановка в региона и поради

„Откраднат живот“ и Hell’s Kitchen затвърждават лидерството на NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/otkradnat-zhivot-i-hells-kitchen-zatvyrzhdavat-liderstvoto-na-nova-6079814

„Откраднат живот“ отново доминира над турския сериал по втората по гледаемост телевизия сред същата аудиторна група

Бойчев:Борисов се подиграва с народа за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/borisov-chez-pravitelstvo-jelyo-boychev-podigra-ginka-varbakova-sdelkata-chez-26926479

Бойко Борисов се подигра с българския народ. Правителството стои зад Гинка Върбакова. Искаме временна анкетна комисия, която да разследва сделката с ЧЕЗ.

На 2 март в КЦ "Морско казино" в Бургас се открива изложбата „140 години Свободна България“

http://www.cross.bg/byrgas-osvobozhdenieto-fonda-1568920.html

/КРОСС/ На 2 март (петък) от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "А. Г. Коджакафалията", в Бургас ще бъде открита изложбата "140 години свободна България" . В нея участват със свои експонати Регионален исторически музей - Бургас, Държавен архив - Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", БХГ "Петко Задгорски". Историческият музей ще представи информационни табла със заглавие "Пътят към свободата. Освобождението на България и Бургаският край." Те са 11 на брой и дават информация за историята на Руско-турската война от 1877-1878 г., по-големите боеве при Плевен и Стара Загора, Шипка, Търново, формирането на българското опълчение, освобождението на Бургас, "Летящия отряд" на полк. Лермонтов и учредяването на първата бургаска община. Освен това във витрини ще бъдат подредени предмети от фонда на музея, свързани с освободителните борби - отличия, удостоверения за носене на медали, книги, илюстровани хроники от войната и лични вещи на опълченци от Бургаския край. Регионалната библиотеката ще покаже интересни книжни издания, посветени на Освобождението, грамофонни плочи с гласовете на известни артисти от фонда на библиотеката, тефтерчето на Васил Левски - дар от Националната библиотека "Св. св Кирил и Методий" - качено на електронен носител, албуми с гравюри и картини за Руско-турската война и др. В общата изложба, посветена на 140 г

Барбра Стрейзънд клонирала любимото си куче... два пъти

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/28/3137678_barbra_streizund_klonirala_ljubimoto_si_kuche_dva_puti/?ref=rss


"Ако имахме шанса да преживеем всичко това отново, кажи ми, щяхме ли, бихме ли могли?" Това се пита Барбра Стрейзънд в известната си песен от саундтрака към "Каквито бяхме", но излиза, че щом става дума за домашни любимци, отговорът е "да".<br /><br />В интервю за "Варайъти" известната актриса и певица признава, че е клонирала любимото си куче Саманта преди смъртта й през 2017 г. - и сега отглежда две нейни копия, предаде...

Руските служби са предотвратили 25 терористични атентата през 2017 г.

https://www.actualno.com/asia/ruskite-slujbi-sa-predotvratili-25-teroristichni-atentata-prez-2017-g-news_662196.html

През 2017 г. на територията на Руската Федерация са били предотвратени 25 терористични атентата, в това число подготвяна атака по време на футболна среща от Купата на Конфедерациите, а влизането в страната е било забранено за повече от 17 500 чужденци, заподозрени в контакти с терористични организации. Това разкри заместник-ръководителят на Националния антитерористичен комитет (НАК) Игор Кулягин, отбелязва вестник „Известия“. В хода на антитерористичните операции спецслужби

Обявиха частично бедствено положение в плевенската община Никопол

https://www.24chasa.bg/region/article/6740129

Обявиха частично бедствено положение в плевенската община НикополОбявено е частично бедствено положение в община Никопол. Бедственото положение в община Белене е отменено. Това съобщиха от областната администрация в Плевен. Кметът на Никопол е обявил частично бедствено положение в кметствата Въбел и Любеново със срок на действие 5 дни. Той е поискал от началника на отбраната ген.-лейт.

Автобус разтовари пътуващи в снега, насред кръстовище между три села

https://www.actualno.com/asenovgrad/avtobus-raztovari-pytuvashti-v-snega-nasred-krystovishte-mejdu-tri-sela-news_662195.html

Автобусен шофьор остави пътуващи насред кръстовище, вместо да ги закара до крайната спирка по маршрута си. За случилото се сигнализира в редакцията на Actualno.com кметът на асеновградското село Леново Борис Ангелов. Ситуацията се разиграла вечерта на 27 февруари, около 19 ч. Конкретният автобус, чието маршрутно разписание е с начален час 18:10 ч., тръгва от Асенoвград и преминава през селата Червен, Долнослав, Тополово, Леново и се връща обратно по същия маршрут. В зимни условия пътуването е с

63-годишен пловдивчанин издъхна в автобус

https://www.24chasa.bg/region/article/6740090

63-годишен пловдивчанин издъхна в автобусМъж на 63 г. е издъхнал вчера в автобус от градския транспорт в Пловдив, съобщиха от полицията. Трагедията се е разиграла, докато рейсът е бил на спирка в кв. "Тракия". Тази сутрин пък друг пловдивчанин на около 60 г. е починал на улицата в района на мол. Според Трафикнюз човекът вървял със свой приятел, внезапно политнал назад и паднал.

В над 1100 училища не се учи днес

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/28/3137683_v_nad_1100_uchilishta_ne_se_uchi_dnes/?ref=rss


Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната към 12 ч. днес не се провеждат учебни занятия в 1103 училища, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство. Вчера общо 961 училища не работиха.<br /><br />Най-много – 122 и 121 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. В област Плевен и област Кърджали – по 84 училища, а в област Русе – 70. В област Перник няма да се провеждат учебни занятия само в ОУ "Св. Иван Рилски".<br...

Ограничиха достъпа на зетя на Тръмп до строго секретни документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740092

Ограничиха достъпа на зетя на Тръмп до строго секретни документиЗетят на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър вече няма достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", предаде БНТ. Според източници, цитирани от американски медии, той и други служители на Белия дом са били информирани в петък, че нивото им на достъп е понижено.

Откриха смъртоносна змия в кутия за обяд (СНИМКА)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/otkriha-smyrtonosna-zmiia-v-kutiia-za-obiad-snimka-6079812

Майката на австралийчето приготвяла храната в дома им в Хандорф, когато открила малка източна псевдоная, скрита в капака на кутията

Цветан Василев поиска прекратяване на процеса за „източването“ на КТБ

http://www.transmedia.bg/2018/02/28/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd/

Обвиненият от прокуратурата за организатор на престъпна група източила КТБ мажоритарен собственик на банката Цветан Василев поиска Специализираният наказателен съд (СНС) да прекрати делото. Това стана чрез писмо до съда, представено във втория ден от разпоредителното заседание по делото, по което подсъдими са 18 души.

Писмото беше прочетено от един от защитниците на Василев – Константин Симеонов.

Вчера съдът реши, че процесът може да се гледа и в отсъствието на банкера като прие, че той е редовно призован. Василев се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.

В писмото Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че е ръководил организирана престъпна група, която е източвала КТБ. Затова и той смята, че делото трябва да бъде прекратено поради липса на престъпление.

Василев твърди, че не е присвоявал пари, и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които са разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Според него това са „креслив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт”.

Според Василев в обвинителния акт на спецпрокуратурата се инкриминира главно кредитната дейност на КТБ, която е основна дейност за нея и е била осъществявана съгласно законите.

„Това доказват многобройни одити от годините, направените 2 ревизии от страна на БНБ, управление „Банков надзор“ и присъден международен кредитен  рейтинг от „Муудис“, пише Василев.

Той смята, че кредити са инкриминирани „без никакви критерии“ и изтъква, че те са едва 1/3 от портфейла и „изцяло работещи към датата на поставяне на банката под специален надзор на 20 юли 2014 г. в резултат от силно нарушена ликвидност, вследствие акция на прокуратурата и оркестрална кампания на определени медии“.

Той нарича работата на прокуратурата „необосновано, неясно и недоказано обвинение под форма на таблоиден памфлет“ и че там се сочели единствено договори за непогасяване на задължения на фирми към КТБ след датата на поставянето й под специален надзор.

Василев пак повтаря, че „нито стотинка от тези кредити не е отишла в нечия сметка или каса от незаслужено обвинените от т. нар. организирана престъпна група“.

Според него тези активи са били използвани по разработен от главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов „модел за финансиране на други фирми, неслучайно невключени“ в обвинението.

Цветан Василев допълва, че е доказал, че „чрез редица престъпни деяния активи на банката са попаднали в ръцете на главните организатори на нейния фалит“.

За прекратяване на делото настояха и адвокатите на Цветан Василев. Алтернативно те предлагат процесът да бъде спрян до приключването на експедиционното производството.

Адвокатите на част от другите подсъдими също поискаха или прекратяване, или спиране на наказателното производство. Според тях отсъствието на Василев в процеса нарушава правата му и опорочава процеса.

Освен това прекратяването на разследването срещу бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, който стана основен свидетел на прокуратурата, е станало без тяхно знание.

Управленското мнозинство гласува да няма търгове за границата

https://frognews.bg/novini/upravlenskoto-mnozinstvo-glasuva-niama-targove-granitsata.html

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, с които се предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по българо-турската граница да бъдат освободени от общия режим на обществените поръчки и да се правят с пряко договаряне.

Затворените училища вече са над 1100

http://www.cross.bg/ychilishtaoblast-ychilishta-oblast-1568919.html

/КРОСС/ Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната, към 12 часа днес, 28 февруари 2018 г., не се провеждат учебни занятия в 1103 училища, съобщават от Министерството на образованието и науката. Вчера затворените училища бяха 961. Най-много - 122 и 121 училища, са затворени в областите Бургас и Варна. В област Плевен и област Кърджали - по 84 училища, а в област Русе - 70. В област Перник няма да се провеждат учебни занятия само в ОУ „Св. Иван Рилски". В областите Ямбол и Кюстендил няма да се учи в по 3 училища, в област София-регион - в 4 училища. По области: Област Благоевград, община Якоруда - 5 училища.Община Бургас - 122 училища.Област Варна - 121 училища.Област Велико Търново, общините Свищов и Павликени - 17 училища.Област Видин - 10 училища.Област Враца - 54 училища.Област Добрич - 68 училища.Област Кърджали - 84 училища.Област Кюстендил, община Бобов дол - 3 училища.Област Ловеч - 6 училища.Област Монтана - 22 училища.Област Пазарджик - 11 училища.Област Перник - 1 училище - ОУ „Св. Иван Рилски".Област Плевен - 84 училища.Област Пловдив - 35 училища.Област Разград - 59 училища.Област Русе - 70 училища.Област Силистра - 45 училища.Област Сливен - 31 училища.Област Смолян - 51 училища.Област София-регион, община Етрополе - 4 училища.Област Стара Загора - 68 училища.Област Търговище - 50 училище.Област Хасково, общини Ивайловград, Тополовград и Стамболово - 14 училища.Област Шумен - 65 училища

Заради снега кметът на Русе поиска и 2-ри март да е неучебен ден (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/6739772

Заради снега кметът на Русе поиска и 2-ри  март да е неучебен ден (Обновена)Зимната обстановка в Русенско остава тежка. Областният управител Галин Григоров съобщи, че заради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания са затворени за движение за всички превозни средства главните пътища Русе-Разград и Русе-Силистра, предава БТА.  Тежкотоварни камиони изчакват в колона с дължина от близо 5 км по пътя от Мартен към Русе.

Няма да има обществени поръчки за поддръжка на оградата по границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740091

Няма да има обществени поръчки за поддръжка на оградата по границатаИзключва се обявяване на обществени поръчки за поддръжка на оградата по границата. Това решиха депутатите с промени в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти. В мотивите на законопроекта е разписано, че промените ще спомогнат за облекчаване на процеса за поддържане на възпрепятстващата способност на съоръжението и

Уникална операция на двама лекари от УМБАЛ „Света Марина”-Плевен спаси живата на бременна и бебето й

https://frognews.bg/novini/unikalna-operatsiia-dvama-lekari-umbal-sveta-marina-pleven-spasi-jivata-bremenna-bebeto.html

Уникална по рода си операция на двама известни лекари от УМБАЛ „Света Марина”-Плевен спаси живата на бременна жена и бебето, което носи. Това съобщиха от клиниката. Докторите, които стоят зад този успех в медицината са шефът на лечебното заведение чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и д-р Пепо Партенов, началник на АГ Клиниката.

Вирус "Бербатов" превзе Фейсбук

https://offnews.bg//izvan-terena/virus-berbatov-prevze-fejsbuk-675792.html

Вирус, който свързан с бившия нападател на националния отбор Димитър Бербатов подлуди много потребители на социалната мрежа Фейсбук.

От вчера всички, които са харесали страницата на фондацията на българския нападател - "Dimitar Berbatov Foundation", получават съобщения да гласуват за определено дете.

Съобщението гласи "Моля те, разпрати го на контактите си, на косъм сме от успеха! Детето е уникално талантливо!!! Предварително благодаря", а към него има линк.

Оказа се, че това е вирус, а от него пропищяха много потребители.

Накрая и от фондацията написаха:

"СЪОБЩЕНИЕ!

Всеки, който получава съобщение с текст "Моля те, разпрати го на контактите си, на косъм сме от успеха! Детето е уникално талантливо!!! Предварително благодаря" и линк към него, препращащ към уебсайта на фондацията - е вирус!

Моля не го отваряйте! Съжаляваме, че някой използва нас, за да ви създаде неудобство!

Фондация "Димитър Бербатов" ИЗПОЛЗВА ПОВОДА ДА НАПОМНИ: натискането на бутона "Подкрепете" в номинациите, няма характер на гласуване! Той е точно подкрепа към децата от страна на техните близки и приятели. БРОЯТ ГЛАСОВЕ Е БЕЗ НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ОЦЕНЯВАНЕТО, което се извършва от експертно жури!".

Майка отвори кутията за обяд на детето си, а вътре намери...смъртта! (снимка)

https://petel.bg/Mayka-otvori-kutiyata-za-obyad-na-deteto-si--a-vatre-nameri---smartta---snimka-__253268

Майка на австралийче откри една от най-смъртоносните змии в света в кутията му за обяд, съобщават местни медии. "Не е съвсем онова, което ...

Бронз за Астери от турнир в Гърция

https://petel.bg/Bronz-za-Asteri-ot-turnir-v-Gartsiya__253269

На провелият се отворен шампионат по плуване на Гърция за мъже и жени, състезателите на варненския клуб по плуване „Астери“ се представи...

Извънредно! Община Аксаково обяви бедствено положение заради снега

https://petel.bg/Izvanredno--Obshhina-Aksakovo-obyavi-bedstveno-polozhenie-zaradi-snega-__253271

Във връзка със създалата се усложнена метеорологична обстановка в резултат от силния вятър, снегонавяване, намалена видимост, ниски темп...

Варна приема държавното по модерен петобой

https://petel.bg/Varna-priema-darzhavnoto-po-moderen-petoboy__253272

Държавното първенство по модерен петобой ще се проведе през уикенда. Състезанията започват в събота в 10 часа с плуване на басейна в компл...

Улесняват финансирането на младежки проекти с общински средства във Варна

https://petel.bg/Ulesnyavat-finansiraneto-na-mladezhki-proekti-s-obshhinski-sredstva-vav-Varna-__253273

Процедурите при кандидатстване, одобряване и финансиране на младежки проекти с общински средства във Варна ще бъдат улеснени. Това предв...

Извънредно съобщение от МВР - Варна! Затварят магистрала Хемус, положението във Варненско се влошава

https://petel.bg/Izvanredno-saobshhenie-ot-MVR---Varna--Zatvaryat-magistrala-Hemus--polozhenieto-vav-Varnensko-se-vloshava-__253274

Създава се организация за затваряне за движението по АМ "Хемус" в двете поски. Автомобили няма да бъдат допускани да се движат по магистра...

11 пострадали от съмнително писмо в US военна база

https://petel.bg/11-postradali-ot-samnitelno-pismo-v-US-voenna-baza__253275

Пощенският плик съдържал неизвестно вещество Пощенски плик, съдържащ "неизвестно вещество", е бил отворен вчера в американска военна ба...

Най-благородната постъпка: Да те отвлекат и измъчват, да поискат 100 милиона за теб и да им простиш!

https://petel.bg/Nay-blagorodnata-postapka--Da-te-otvlekat-i-izmachvat--da-poiskat-100-miliona-za-teb-i-da-im-prostish-__253276

Легендарният нападател на Барселона Енрике де Кастро Гонзалес – Кини почина внезапно на 68 години от инфаркт. Той е познат на по-старите ф...

Снежен апокалипсис ли? Този бургазлия не се оплаква, а просто... кара ски (видео)

https://petel.bg/Snezhen-apokalipsis-li--Tozi-burgazliya-ne-se-oplakva--a-prosto----kara-ski--video-__253277

Този бургазлия очевидно не се притеснява от снеговалежа. Вместо да стой цял ден в интернет и да се оплаква, той е поел по друг път – извади...

"Пик" и "Ретро": Гинка джитка с „Ферари“ за половин милион

https://petel.bg/Pik-i-Retro--Ginka-dzhitka-s----Ferari----za-polovin-milion__253278

Митичната Гинка Върбакова, която претендира да е новият притежател на българските активи на чешката енергоразпределителна фирма ЧЕЗ, е ...

Борисов: Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=369936

"От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития. По друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания". Това каза на брифинг в Народното събрание премиерът Бойко Борисов.

Вилендорфската Венера е порнография според фейсбук

http://clubz.bg/64834-vilendorfskata_venera_e_pornografiq_spored_fejsbuk

Фейсбук премахна изображение на Венера от Вилендорф, защото на снимката имало „неподходящо съдържание“. След скандала с нимфите от галерията в Манчестър и проблематичната им голота, поредна жертва на цензурата се оказа статуетка на почти 30 хиляди години. Снимката е била публикувана от Лаура Гианда, която след премахването на изображението е обжалвала няколко пъти решението на администраторите на социалната мрежа, но без резултат.

Венера е изваяна с пищни форми, висока е само 11 сантиметра, но "Фейсбук" вижда в нея заплаха за чистотата на съдържанието си. Изваяна е от варовик през Каменната ера и в момента се съхранява в Природоисторическия музей във Виена, отбелязва сайтът The Art newspaper.

Постът на Лаура Гианда, в който осъжда наложеното ѝ от социалната мрежа ограничение, е споделен над 7000 пъти. От Виенския музей също реагираха.

„Никога не е имало оплакване от посетител относно голотата на статуетката. Няма смисъл да покриваме Венера от Вилендорф и да крием голотата ѝ нито в музея, нито в социалните мрежи“, коментира Кристиан Кьоберл, директор на институцията.

По-рано този месец друг случай на цензура в изкуството бе разглеждан в съда в Париж – Фредерик Дюран-Баиса съди социалната мрежа от 2011-а, след като профилът му бил закрит, защото е споделил фотография на картината на Гюстав Курбе „Произходът на света“.

Въпреки че Фейсбук промени политиката си относно голотата, когато става дума за „снимки на картини, скулптури и друго изкуство, които изобразяват голи фигури“, практиката да се цензурира изкуство продължава.

"Площад Славейков"

Започват извънредни проверки на язовирите в страната

http://www.cross.bg/neobhodimost-stranata-izvunredni-1568918.html

/КРОСС/ По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов започват извънредни проверки на язовирите в страната. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от тяхното топене, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в региони с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Поддържа се и постоянен контакт с представителите на местната власт, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия. ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.    

Източноевропейците - консерватори на пълен работен ден и за всичко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6739157

Източноевропейците - консерватори на пълен работен ден и за всичко Много се говори за трансферните плащания от Запад на Изток, но се пренебрегва фактът за миграцията на добре образованите в обратна посока За миграционната криза: “Живеехме в един свят, където границите сякаш вече не играеха роля. Изведнъж обаче установихме, че границите все пак са важни. Оттук произтичат три въпроса.

Бареков: Няма да повторя мандата си в Европейския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740075

Бареков: Няма да повторя мандата си в Европейския парламентНиколай Бареков няма да повтаря мандата си в Европейския парламент, обясни той по-рано днес в Брюксел. “Европейският парламент е за млади политици и за пенсионирани политици. Аз попаднах тук на средна възраст. Не се чувствам на мястото си, признавам си, имам своите приоритети, своята програма, нямам подкрепа от българската държава.

Решено при Борисов - Национален рамков договор ще има

http://clubz.bg/64833-resheno_pri_borisov_nacionalen_ramkov_dogovor_shte_ima

Националният рамков договор между НЗОК и Бългаският лекарски съюз ще дъбе подписан днес, в срок, ще влезе в сила от 1 април и в него няма да има промени. Това се разбра сред среща между премиера Бойко Борисов, съсловните организации, представители на НЗОК и на адзорния съвет. 

От развоя на тази среща зависеше подписването на самия договор, тъй като лекарският съюз беше "за", но представителите на държавата в Надзорния съвет на касата - не. Причината - излезлите данни, че Касата дължи просрочено над 133 млн. лв. на европейски здравни фондове за лечение на български граждани. Изнасянето на тези данни от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев доведе до напрежение и до искане за оставката му. 

 
Договорът предвижда по-високи цени на 130 клинични пътеки, по които НЗОК плаща на болниците, както и повече пари за прегледи при лични лекари и специалисти. 

Министър-председателят Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Той подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на кабинета след срещата. 

"Искам да направим така че, да сме един отбор в здравеопазването и хората да усетят ефекта за себе си", заяви премиерът в началото на срещата.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че предстои официалната церемония по подписване на рамковия договор. 

Управляващите засега не предвиждат промяна в бюджета на НЗОК, в която да се намерят пари за разплащане с чуждите здравни фондове. По данни на Касата просрочията са за 133 млн. лв., а общите задължения към момента възлизат на около 217 млн. лв. На заседание на 26 февруари Надзорният съвет реши да възложи на управителя на касата - все още това е проф. Камен Плочев, да подготви схема, по която да се правят плащанията разсрочено. В бюджета на НЗОК за тази година са заложени 73 млн. лв. за лечение в чужбина. 

Самият проф. Плочев е в болнични - постъпи за лечение покрай скандалите с НЗОК и поисканата му от Кирил Ананиев оставка. За да има кой да управлява НЗОК през това време "по спешност" бе назначен нов подуправител - Йорданка Пенкова. Тя изпълнява функциите и в момента.

Няма дела заради кадрите с насилие над деца в Бургас: организация опровергава зам.-министър

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-dela-zaradi-kadrite-s-nasilie-nad-detca-v-burgas-organizatcia-o-675791.html

Инициативният комитет за качествена и иновативна образователна система изпрати опровержение по повод изказване на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. В тв интервю от 14 февруари по повод поисканото видеонаблюдение след излъчването на кадри с насилие над деца, заснети в бургаската детска градина "Брезичка", зам.-министърът заявява:

"Вижте, случаят в Бургас например, какъв проблем точно реши? Той не реши никакъв проблем. Напротив в момента текат много различни паралелни процеси. Съответно: съдят се хората, които са изнесли кадрите. Родителите пък, чиито деца са заснети и излъчени по телевизията, без тяхното знание и съгласие, съдят другите родители. Отвори се една кутия на Пандора, от която аз не виждам да се реши проблемът. Напротив създадоха се много други проблеми.".

"Ние, от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, извършихме проверка на тези твърдения и установихме, че те са напълно неверни. Всички родители от група "Мики Маус" не само отричат да има такива заведени дела, но и изразяват недоумението си от категоричността, с която това се твърди", пишат от комитета в имейл, изпратен до OFFNews.

"Това твърдение вменява, че разкриването на насилие над деца носи проблеми, както и съдебни дела за родителите, чиито деца са насилвани, т.е. нямаше да имат никакви проблеми, ако никога не беше разкрито насилието над децата им. Подобни твърдения подклаждат допълнително напрежение в обществото, а според нас Министерството на образованието и науката би следвало не само да поеме отговорността за случилото се, но и да изпълнява функцията на регулатор в сферата на образованието", допълват авторите на писмото - председателя на Инициативния комитет Васил Николов и Ема Черногорска, която отговаря за връзките с медиите.

От организацията пишат още приемат изказването на зам.-министъра "за крайно непрофесионално и за опит за груба манипулация на обществото".

"Коректно е изнесената в публичното пространство информация да бъде проверена, а не тенденциозно представяна с цел създаване или изкуствено засилване на конфликти. Не прави чест на г-жа Сачева да изрича неистини в ефир, поради което настояваме за публично извинение от нейна страна както на родителите от ДГ "Брезичка", така и на всички граждани, които са били подведени от изказването ѝ."

Провокирани от изказването, от комитета организират протест в София под надслов "Не на насилието над деца в детски градини и училища" на 4 март в парка "Герена" от 11:30 ч.

Каракачанов: С промени в Закона за енергетиката продажбата на ЧЕЗ може да бъде спряна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740067

Каракачанов: С промени в Закона за енергетиката продажбата на ЧЕЗ може да бъде спрянаС промени в закона за енергетиката сделката за продажбата на "ЧЕЗ -България" може да бъде спряна, каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов. Сделката не е финализирана, докато не се платят парите, уточни той, цитиран от БТА. В закона за енергетиката има пропуски и оттам произлиза цялата невъзможност на държавата

Президентът на ФИФА поздрави Борислав Михайлов за преизбирането му

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/28/3137662_prezidentut_na_fifa_pozdravi_borislav_mihailov_za/?ref=rss


Президентът на ФИФА Джани Инфантино изпрати поздравителен адрес към Борислав Михайлов за преизбирането му начело на Българския футболен съюз. Швейцарецът, който е деветият президент на Световната футболна федерация и я оглавява от февруари 2016 г., пожелава на Михайлов късмет, сила и успех.<br /><br />"Преизбирането ви за четвърти път като президент на БФС е ясен вот на доверие във вашите качества от българското футболно семейство и очакваме да продължим съвместната си работа....

Цитат на деня: Русия е и подпалвач, и пожарникар в Сирия

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/28/3137633_citat_na_denia_rusiia_e_i_podpalvach_i_pojarnikar_v/?ref=rss


"Дипломатически и военно Москва действа и като подпалвач, и като пожарникар и разпалва напрежението между всички страни в Сирия... след това действа като арбитър, за да разрешава спорове, опитвайки да подкопае и отслаби преговорните позиции на всяка страна."<br /><br />Това каза ген. Джоузеф Вотъл, който оглавява Централното командване (CENTCOM) на американската армия на изслушване пред комисия в Камарата на представителите.<br /><br />Вотъл коментира призивите...

Раздаването на излишъци от храна в Берлин - помощ или параван за бедността

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/28/3137642_razdavaneto_na_izlishuci_ot_hrana_v_berlin_-_pomosht/?ref=rss


Добрите намерения на доброволците, които раздават излишъци от храна на нуждаещите се, са несъмнени. Има обаче критики, че подобни дарения в натура не служат за нищо друго, освен да прикриват широко разпространена бедност.<br /><br />Огромна купчина от зелени салати, които бавно се развалят, домати, копър и други зеленчуци, издигаща се на два метра височина, посреща посетителите на склад, управляван от благотворителната хранителна банка Berliner Tafel (от немски: берлинска трапеза -...

Китайски инвеститор се оттегли от най-голямата имотна сделка в света

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kitaiski-investitor-se-ottegli-ot-nai-goliamata-imotna-sdelka-v-sveta-256641/

През ноември хонконгският магнат Ли Ка-шин съобщи, че продава небостъргача The Center за рекордните 5,2 млрд. долара

Парламентарни комисии са поканили Гинка Върбакова да говори за ЧЕЗ, но банки не можело

https://www.actualno.com/politics/parlamentarni-komisii-sa-pokanili-ginka-vyrbakova-da-govori-za-chez-no-banki-ne-mojelo-news_662191.html

На съвместното заседание на Комисиите по енергетика и за контрол над службите освен институциите сме поканили и представителя на купувача - Гинка Върбакова. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев за искането на БСП да бъдат изслушани представители на Българската банка за развитие. „Надявам се да се отзове на утрешната среща, за да можем да си зададем всички въпросите“, коментира той. &bdquo

Жалба спря проекта за благоустрояване на кв. "Запад" в Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/jalba-sprja-proekta-za-blagoustrojavane-na-kv-zapad-v-asenovgrad-news_662193.html

Отлагат благоустрояването на асеновградския квартал Запад заради обжалване на обществената поръчка в Комисията за защита на конкуренцията. Подадени са общо два сигнала, единият от които не е допуснат до разглеждане. Другият, оспорил крайното класиране по процедурата, е фирма „Запрянови-03“. „Забавянето ще попречи старирането на строителните дейности навреме. Обжалването може да възпрепятства и своевременното изпълнение на задълженията по договора за предоставяне на

Средната температура за март се очаква да бъде между 5 и 9°, в планините - между -8 и -2°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740066

Средната температура за март се очаква да бъде между 5 и 9°, в планините - между -8 и -2°Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между минус 8 и минус 2°. Това съобщиха за  "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на

Правителството намали таксата за прелитане през българското въздушно пространство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/28/3137649_pravitelstvoto_namali_taksata_za_prelitane_prez/?ref=rss


Правителството реши на днешното си редовно заседание да намали таксата за прелитане през въздушното пространство на България. Така тя става 26.72 евро, като преди това беше 26.97 евро.<br /><br />Кабинетът промени и лихвения процент за закъснели плащания, който от 9.88% се намалява на 9.74 %. В сила е и нова, по-ниска осреднена таксова единица за зоните и районите на летище София, която от 396.46 лв. е понижена на 324.36 лв. Няма промяна в осреднената таксова единица на останалите...

Парламентът не пожела да изслуша Борисов за ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Парламентът-не-пожела-да-изслуша-Борисов-за-ЧЕЗ_l.a_i.758462_at.1.html

Парламентът отхвърли предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 82 народни...

Пожарикари спасиха от преспи семейство в Свищовско

https://www.24chasa.bg/region/article/6739988

Пожарикари спасиха от преспи семейство в СвищовскоЗакъсалият ученически автобус в Горнооряховско сам се измъкнал от снежния капан Пожарникари от Свищов са извадили от преспите семейство, заседнало с автомобила си в снега на пътя между селата Драгомирово и Овча могила. Сигналът в Оперативния център на пожарната в Търново бил подаден в 1.15 ч. през нощта.

Мексиканките масово се омъжват за дървета (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6740043

Мексиканките масово се омъжват за дървета (Снимки)Мексиканки масово се омъжват за дървета с екологична цел, така че да ги защитят от изсичане, пише в. Метро". Младоженците са по-скоро мълчаливи и не обичат празните разговори, но за сметка на това са много снажни и правят големи неща за планетата. Снимки от масова венчавка с мексиканки младоженки в булчински рокли се появиха в социалните мрежи.

Зоран Заев: Скопие и Атина се приближават към решение на спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6740050

Зоран Заев: Скопие и Атина се приближават към решение на спора за иметоВ интервю за британския вестник The Financial Times министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че Скопие и Атина се приближават към решение на дългогодишния спор за името, и че въпросът може да бъде затворен преди началото на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли в Брюксел.

ЧЕЗтушка - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6740047

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Стартират процедури за концесия на три плажа в община Варна

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/startirat-proceduri-za-koncesiia-na-tri-plaja-v-obshtina-varna-256658/

Концесиите са за ивиците „Св. Св. Константин и Елена – малък плаж“, „Слънчев ден“ и „Св. Св. Константин и Елена – север“

Съветът на Уорън Бъфет за щастлив живот дори с малко пари

https://news.bg/wealth/savetat-na-uoran-bafet-za-shtastliv-zhivot-dori-s-malko-pari.html

Съветите на американският инвеститор за постигането на удовлетвореност от живота

БДЖ спира влакове заради лошото време

https://www.actualno.com/society/bdj-spira-vlakove-zaradi-loshoto-vreme-news_662189.html

Днес, 28-и февруари, няма да се движат някои пътнически влакове в Североизточните райони на страната. Причината за отмяната на тяхното движение са тежките метеорологични условия, съобщиха от БДЖ. Пътническите влакове, които няма да пътуват през днешния ден са композициите в участъците Добрич-Кардам-Добрич, Самуил-Силистра-Самуил, както и два влака между Русе и Шумен. За пътниците от отменените влакове в участъка Самуил-Силистра-Самуил е осигурен превоз с автобуси. Движението на всички други

През януари най-много нараства броят на пътуванията на българи за Австрия и Испания

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/28/3137574_prez_ianuari_nai-mnogo_narastva_broiat_na_putuvaniiata/?ref=rss


И през януари българите са пътували повече, отколкото преди година, показват данните на Националния статистически институт. В края на годината ръстът на пътуванията беше внушителен - през декември пътуванията на българи нараснаха с над 60% на годишна база.<br /><br />През първия месец на годината пътуванията в чужбина са нараснали с 4.9% до общо 387.6 хил. спрямо същия месец на предходната година. <br /><br class="kix-line-break" />Най-голям ръст спрямо година...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване