Отмъкнаха 5 млн. долара от борда на самолет в Бразилия

http://www.cross.bg/braziliya-nyama-samolet-1569466.html

/КРОСС/ Пет милиона долара в брой бяха откраднати от багажното отделение на самолет, кацнал на най-голямото товарно летище в Бразилия. Машината, която трябвало да излети за Швейцария, е на авиокомпанията „Луфтханза". Зрелищният обир бил извършен в неделя за шест минути от петима мъже, които нахлули на пистата, заплашили служителите по сигурността, взели парите и избягали. При обира няма пострадали. Все още няма и задържани по случая. Крадците се вмъкнали в товарния терминал на летището Виракопос с пикап, облепен с лого, което приличало на това на фирмата, охраняваща пистите.  

Учени заснеха загадъчните гренландски акули

http://www.moreto.net/novini.php?n=370242

Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на планетата ни, които могат да живеят до 500 години, съобщи в. "Дейли мейл". Тези внушителни животни живеят в студените води на Северния Атлантически океан.

Руски военнотранспортен самолет се разби в Сирия, загинаха 32-ма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749424

Руски военнотранспортен самолет се разби в Сирия, загинаха 32-маРуски военнотранспортен самолет се разби при заход за кацане в Сирия. Всичките 32 души на борда са загинали, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на отбраната, пише БТА. Самолетът Ан-26 се е разбил на около 500 метра от пистата на руската военновъздушна база в Сирия "Хмеймим" днес.

ДБГ: Фалитът на МВР превръща почтени хора във въоръжена съпротива

https://frognews.bg/novini/dbg-falitat-mvr-prevrashta-pochteni-hora-vav-vaorajena-saprotiva.html

Фалитът на системата за сигурност превръща почтени хора във въоръжена съпротива и се стига до случаи като този в Пловдив. Само преди дни министърът на вътрешните работи обяви, че едва 1 от 4 битови престъпления бива разкривано.

Главата на руската църква назидателно се кара на безмълвните български президент и патриарх (Видео)

https://www.actualno.com/politics/glavata-na-ruskata-cyrkva-nazidatelno-se-kara-na-bezmylvnite-bylgarski-prezident-i-patriarh-video-news_663129.html

Руският патриарх Кирил в назидателна реч се скара на българските официални власти за отношението им към Русия по случай 3 март. Това става ясно от видео на срещата между Кирил, българския патриарх Неофит и президента Румен Радев, публикувано от Руската православна църква. Кадрите са от оператора, придружавал патриарх Кирил по време на визитата му. "Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено

Главата на руската църква назидателно се кара на безмълвните български президент и патриарх (Видео)

https://www.actualno.com/society/glavata-na-ruskata-cyrkva-nazidatelno-se-kara-na-bezmylvnite-bylgarski-prezident-i-patriarh-video-news_663129.html

Руският патриарх Кирил в назидателна реч се скара на българските официални власти за отношението им към Русия по случай 3 март. Това става ясно от видео на срещата между Кирил, българския патриарх Неофит и президента Румен Радев, публикувано от Руската православна църква. Кадрите са от оператора, придружавал патриарх Кирил по време на визитата му. "Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено

Мартин Димитров: Възкресението на АЕЦ "Белене" е тайна договорка с Москва

http://clubz.bg/65072-martin_dimitrov_vyzkresenieto_na_aec_belene_e_tajna_dogovorka_s_moskva

Идеята за възкресение на проекта за АЕЦ "Белене" е тайна договорка с Москва и за това няма съмнение. Това обяви в предаването "Лице в лице" на bTV Мартин Димитров от "Нова република".

На инвестиционен форум на ЕБВР в Лондон през февруари премиерът Бойко Борисов обяви внезапно хрумналата му идея за реализация на Втора атомна като проект на България и няколко държави от Западните Балкани, като за целта ще се търси финансиране от ЕС. По-късно, на дебат в парламента, правителството беше задължено с решение на 44-ото НС да внесе до края на юни план за реактора на "Белене", който България беше принудена да плати, след като загуби делото в арбитража. Оборудването беше поръчано от кабинета на тройната коалиция, ръководен от премиера Станишев, макар че договор за строителството на АЕЦ "Белене" така и не беше подписан.

БСП и ДПС загубиха статута си на опозиция, като гласуваха правителството до 30 юни да им предложи план за реактора на АЕЦ "Белене", заяви днес Мартин Димитров.

Той заяви, че доколкото си спомня, вариантът за балканска АЕЦ е бил предложен най-напред от президента Георги Първанов през 2011 година.

Европейско финансиране няма да има, тъй като има Европейски енергиен съюз и в неговите приоритети няма ядрена енергетика, заяви още Димитров. Ето така ще е удвои цената на тока. Кой ще плати тези 25-30 милиарда лева, колкото ще струва "Белене"?! Не ни трябва тази АЕЦ, България и в момента ползва до 60% от производствените мощности.

Просто в огромните проекти има огромни комисиони, това е движещата сила, колкото е по-голям проектът, толкова е по-голяма и комисионата, заяви още бившият депутат от Реформаторския блок.

Относно продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на избрания купувач - "Инерком България" на Гинка Върбакова, политикът заяви, че "тази сделка е въпрос на национална сигурност, нито повече, нито по-млко". Той отбеляза два проблема, свързани с продажбата: единият е опитът на избрания купувач с електроразпределителни мрежи, другият е финансирането.

"Не ми е достатъчно, че ще запазят досегашния екип. А какво е финансирането, откъде са парите им, откъде идват?!" 

Мартин Димитров анонсира предложението си - създаване на работна група, която да включи представители на всички регулатори - КФН, КЗК, КЕВР, ДАНС, които да проверят и откъде идва финансирането, да излязат до няколко дни с доклад. Няма нужда да се продължава със сегашната агония, добави той. До момента не е имало истинска проверка и това пролича на изслушването в парламента, стана ясно от изявлението му.

Убеден съм, че българското правителство е имало информация какво се случва, в подобни сделки винаги има консултации, България имаше миноритарни дялове от по 33% във всяко едно от трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) и сега се опитва да купи това, което продадоха. Само да не се окаже, че ще дадем повече пари, отбеляза Мартин Димитров.

По думите му обществените притеснения са основателни, тъй като, ако се появят проблеми с разпределителната мрежа, 40% от България, в т.ч. и София, остават без ток. 

"Компанията купувач на ЧЕЗ публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани“, заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на дискусия на тема "Предстоящите промени в Закона за енергетиката - стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България".  Гинка Върбакова вече е в Прага, където каза, че ще разговаря с продавача и "ще очакваме някакво решение".

Гинка Върбакова пое ангажимент да проведе разговори с продавача. Тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача, коментира Петкова.

Димитров обяви, че не чака нищо добро от т.нар. закон "Пеевски" - промените в Закона за банковата несъстоятелност, но обеща да пита през няколко месеца за ефекта от него. Той съобщи, че заедно с колегата му Петър Славов са осъдили Министерството на финансите, което им е отказало с мотива, че няма необходимата информация, данни за събраните и върнатите до момента пари от КТБ.

Властта крие резултатите, четири години след затварянето на КТБ е редно да се тегли чертата и да разберем кои прихващания са оспорени и кои не. Може да се окаже, че върнатите пари са много малко, заяви Мартин Димитров, който призова да се направи международно разследване.

SpaceX с пета мисия за 2018 г.

https://www.investor.bg/harduer/459/a/spacex-s-peta-misiia-za-2018-g-256989/

Компанията на Илон Мъск изстреля комуникационен сателит за испанската Hispasat

Няма да преразглеждат делото на осъдената за убийството на сестрата и племенника на Илия Павлов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749415

Няма да преразглеждат делото на осъдената за убийството на сестрата и племенника на Илия ПавловВърховният съд на САЩ отказа да преразгледа присъдата срещу руската гражданка Наталия Лешченко-Уилсън, получила две доживотни присъди за двойно убийство, съобщи адвокатът й Алексей Тарасов, цитиран от РИА Новости. "Миналата седмица Върховният съд на САЩ въпреки всичко отказа да преразгледа присъдата на Лешченко-Уилсън, и затова, за съжаление,

Каракачанов: Решихме при премиера, че Теменужка Петкова остава

http://clubz.bg/65071-karakachanov_reshihme_pri_premiera_che_temenujka_petkova_ostava

Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов се включи в коментарите около случая с доктора от Пловдив, застрелял човек, протестите за ареста. И даже даде решение как вече да няма подобни случаи - като се разшири обхватът на "неизбежната самоотбрана по закон". 

Макар че все пак призна, че конкретният казус се е оказал доста по-различен от това, което първоначално е изглеждал, в обществената реакция в защита на пловдивския лекар имало логика. 

"Защо реагират хората в полза на този, който е наказал крадеца – защото им е омръзнало да бъдат ограбвани, бити от една от част от населението, което в тези 28 години се научи, че има права – да пътува без билет, да бие кондуктори, да краде и да не бъде наказвана" , сподели мислите си един от управляващите.

Вицепремиерът не спомена първоначално етноса, който визира, но темата с т. нар. "циганска престъпност" му е любима отдавна. Яснотата в разговора внесе водещата Цветанка Ризова, а Каракачанов не отрече, че точно това има предвид. Примерите му позагрубяха, когато заговори, че битовата престъпност се извършва "точно от тези хора - ще ти откраднат гумите от гаража, ще секат дърва и ще набият горския, ще изнасилят възрастна жена... много такива случаи има".

Решението според него обаче не е свързано с ефективността на работата на правоохранителните органи. Дори отчете, че за 10 месеца са назначени нови 1000 полицаи, а за миналата година от 95 убийства били разкрити 94. Решението било да се даде инструмент на хората да се защитават - тоест да се разшири обхватът на т. нар. "неизбежда отбрана", защото сега законът бил остарял. 

Сега неизбежна отбрана имало само ако някой проникне в жилището ти "с насилие или с взлом". Това обаче вече не се правело - крадците влизали с ключове, обезвреждали аларми.

Каракачанов прочете и текста, който от партията му са подготвили за промяна в Наказателния кодекс, за да може "да дадем възможност на нормалните граждани да се защитят".

Според предложенията за "неизбежна самоотбрана" може да се говори, когато има действие срещу "противозаконно влизане" в нечий имот, когато е налице заплаха за "живота, здравето, свободата, половата неприкосновеност" на обитателите, когато нападението е от две или повече лица, когато е от едно лице, но то е въоръжено, или когато случката се развива нощем. 

"Тук не говорим да можеш да стреляш по всеки, който ти влезе в двора", гарантира Каракачанов и разясни, че предложението му е законът да бъде променен така, че да няма  злоупотреби със самоотбраната. 

За самоотбрана ставало дума и когато човек защити друг нападнат, допълни той. 

В справянето с битовата престъпност вицепремиерът намери и друг законов проблем - кражбите на стойност под 1 минимална заплата се смятали за "маломерни" и не се разследвали, а наказанието било само глоба. Затова в проекта му за промени в НК имало и завишаване на глобите, и ефективни присъди при рецидив. 

Теменужка Петкова остава - няма вина за ЧЕЗ

Оставката на министърката на енергетиката Темежунка Петкова да не бъде приета - това решение е било взето на среща между министър-председателя Бойко Борисов и повечето му министри тази сутрин, каза Каракачанов. 

Още миналата седмица той обяви, че "Обединените патриоти" не биха подкрепили оставката. Днес решението било в тази посока. Според вицепремиера министър Петкова няма вина за създалата се ситуация с продажбата на ЧЕЗ. 

По думите на Каракачанов не трябвало да се случва така, че държавата да подпомага купувача на ЧЕЗ - "Инерком" на Гинка Върбакова, ако влиза в сделката, за което предстоят преговори с чешката страна. Затова разумният вариант бил държавата да купи 34% от дружеството и да изплаща този дял от дивидентите при печалба в годините. 

Вицепремиерът каза още, че очаква утре да бъдат внесени промени в енергийния закон, представени миналата седмица, които да дадат правомощия на КЕВР да спира разпореждане с акции и активи на фирми в енергетиката. При обявяването на законопроекта обаче се разбра, че целта е да може да бъде спряна и сделката за ЧЕЗ.

За Русия и патриарх Кирил

По повод поведението на руския патриарх Кирил в София по време на срещата му с президента Румен Радев, за което се разбра от видео на руската патриаршия, Каракачанов заяви:

"Никой няма право да държи такъв тон - без значение от Изток или от Запад, на български президент, премиер и така нататък".

 

Вицепремиерът и лидер на ВМРО заяви, че в Руско-турската война, довела до освобождението на България, са участвали хора от различни националности - от Финландия, Полша, Украйна и много други, "и ние сме благодарни". Като историк припомни и как Батак е освободен от руска военна част, в която са преобладавали чеченци и други кавказки народи.

Каракачанов реши да уточни, че "години наред се казваше как освен Русия, и други държави са участвали", а всъщност представителите на останалите народи били част от руската армия. 

Каракачанов обяви: Днес решихме при премиера, че Теменужка Петкова остава

http://clubz.bg/65071-karakachanov_obqvi_dnes_reshihme_pri_premiera_che_temenujka_petkova_ostava

Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов се включи в коментарите около случая с доктора от Пловдив, застрелял човек, протестите за ареста. И даже даде решение как вече да няма подобни случаи - като се разшири обхватът на "неизбежната самоотбрана по закон". 

Макар че все пак призна, че конкретният казус се е оказал доста по-различен от това, което първоначално е изглеждал, в обществената реакция в защита на пловдивския лекар имало логика. 

"Защо реагират хората в полза на този, който е наказал крадеца – защото им е омръзнало да бъдат ограбвани, бити от една от част от населението, което в тези 28 години се научи, че има права – да пътува без билет, да бие кондуктори, да краде и да не бъде наказвана" , сподели мислите си един от управляващите.

Вицепремиерът не спомена първоначално етноса, който визира, но темата с т. нар. "циганска престъпност" му е любима отдавна. Яснотата в разговора внесе водещата Цветанка Ризова, а Каракачанов не отрече, че точно това има предвид. Примерите му позагрубяха, когато заговори, че битовата престъпност се извършва "точно от тези хора - ще ти откраднат гумите от гаража, ще секат дърва и ще набият горския, ще изнасилят възрастна жена... много такива случаи има".

Решението според него обаче не е свързано с ефективността на работата на правоохранителните органи. Дори отчете, че за 10 месеца са назначени нови 1000 полицаи, а за миналата година от 95 убийства били разкрити 94. Решението било да се даде инструмент на хората да се защитават - тоест да се разшири обхватът на т. нар. "неизбежда отбрана", защото сега законът бил остарял. 

Сега неизбежна отбрана имало само ако някой проникне в жилището ти "с насилие или с взлом". Това обаче вече не се правело - крадците влизали с ключове, обезвреждали аларми.

Каракачанов прочете и текста, който от партията му са подготвили за промяна в Наказателния кодекс, за да може "да дадем възможност на нормалните граждани да се защитят".

Според предложенията за "неизбежна самоотбрана" може да се говори, когато има действие срещу "противозаконно влизане" в нечий имот, когато е налице заплаха за "живота, здравето, свободата, половата неприкосновеност" на обитателите, когато нападението е от две или повече лица, когато е от едно лице, но то е въоръжено, или когато случката се развива нощем. 

"Тук не говорим да можеш да стреляш по всеки, който ти влезе в двора", гарантира Каракачанов и разясни, че предложението му е законът да бъде променен така, че да няма  злоупотреби със самоотбраната. 

За самоотбрана ставало дума и когато човек защити друг нападнат, допълни той. 

В справянето с битовата престъпност вицепремиерът намери и друг законов проблем - кражбите на стойност под 1 минимална заплата се смятали за "маломерни" и не се разследвали, а наказанието било само глоба. Затова в проекта му за промени в НК имало и завишаване на глобите, и ефективни присъди при рецидив. 

Теменужка Петкова остава - няма вина за ЧЕЗ

Оставката на министърката на енергетиката Темежунка Петкова да не бъде приета - това решение е било взето на среща между министър-председателя Бойко Борисов и повечето му министри тази сутрин, каза Каракачанов. 

Още миналата седмица той обяви, че "Обединените патриоти" не биха подкрепили оставката. Днес решението било в тази посока. Според вицепремиера министър Петкова няма вина за създалата се ситуация с продажбата на ЧЕЗ. 

По думите на Каракачанов не трябвало да се случва така, че държавата да подпомага купувача на ЧЕЗ - "Инерком" на Гинка Върбакова, ако влиза в сделката, за което предстоят преговори с чешката страна. Затова разумният вариант бил държавата да купи 34% от дружеството и да изплаща този дял от дивидентите при печалба в годините. 

Вицепремиерът каза още, че очаква утре да бъдат внесени промени в енергийния закон, представени миналата седмица, които да дадат правомощия на КЕВР да спира разпореждане с акции и активи на фирми в енергетиката. При обявяването на законопроекта обаче се разбра, че целта е да може да бъде спряна и сделката за ЧЕЗ.

За Русия и патриарх Кирил

По повод поведението на руския патриарх Кирил в София по време на срещата му с президента Румен Радев, за което се разбра от видео на руската патриаршия, Каракачанов заяви:

"Никой няма право да държи такъв тон - без значение от Изток или от Запад, на български президент, премиер и така нататък".

 

Вицепремиерът и лидер на ВМРО заяви, че в Руско-турската война, довела до освобождението на България, са участвали хора от различни националности - от Финландия, Полша, Украйна и много други, "и ние сме благодарни". Като историк припомни и как Батак е освободен от руска военна част, в която са преобладавали чеченци и други кавказки народи.

Каракачанов реши да уточни, че "години наред се казваше как освен Русия, и други държави са участвали", а всъщност представителите на останалите народи били част от руската армия. 

ЕС се готви да изключи още три страни от черния списък с данъчни убежища

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141447_es_se_gotvi_da_izkljuchi_oshte_tri_strani_ot_cherniia/?ref=rss


Държавите - членки на Европейския съюз, се готвят следващата седмица да изключат Бахрейн, Маршаловите острови и Сейнт Лусия от списъка с данъчните убежища, в който ще останат само шест юрисдикции, се посочва в документ на ЕС, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Решението вероятно ще си навлече недоволството на депутати и активисти, които остро критикуваха първото съкращаване на списъка през януари. След него броят на включените юрисдикции намаля почти наполовина – от 17 на...

39 души загинаха при катастрофа на руски самолет в Сирия

http://www.mediapool.bg/39-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-ruski-samolet-v-siriya-news276345.html

Руски транспортен самолет Ан 26 се разби при кацане в руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия. При инцидента са загинали всичките 39 души на борда, съобщи руското министерство на отбраната.   По първоначални данни на борда му е е имало 33 пътници и шестима членове на екипажа   Катастрофата, както изглежда, се дължи на технически проблем, съобщиха от руското министерство на отбраната.   Според първоначалната информация се отхвърля възможността самолетът да е бил обстрелван.    Това не е първото произшествие с руски транспортен самолет, пътуващ към базата "Хмеймим".   През декември 2016 г. самолет Ту-154, превозващ руски военен оркестър към Сирия, се разби в Черно море и загинаха всички 92 души на борда. През октомври 2017 г. бомбардировач Су-24 се разби при излитането си от база "Хмеймим", при което загинаха двамата пилоти.   От началото на военната си намеса в Сирия през септември 2015 г. руската армия разположи десетки изтребители и бомбардировачи в тази база, намираща се близо до град Латакия, в подкрепа на военната кампания на сирийския президент Башар Асад.    Без да се брои последната катастрофа, официалният брой на загиналите руски военни при военната интервенция в Сирия е 45.    Руският президент Владимир Путин, който ще се бори за преизбиране по-късно този месец, нареди през декември "значителна част" от руския военен контингент в Сирия да започне изтегляне, като заяви, че той си е свършил до голяма степен работата.  

32-ма души загинаха при катастрофа на руски самолет в Сирия

http://www.mediapool.bg/32-ma-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-ruski-samolet-v-siriya-news276345.html

Руски транспортен самолет Ан 26 се разби при кацане в руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия. При инцидента са загинали всичките 32 души на борда, съобщи руското министерство на отбраната.   По първоначални данни на борда му е е имало 32 човека - 26 пътници и шестима членове на екипажа.   Катастрофата, както изглежда, се дължи на технически проблем, съобщиха от руското министерство на отбраната.

От КЕВР ще иска повече пари, ако им възложат допълнителни правомощия

http://www.cross.bg/tzena-kevr-ivanov-1569465.html

/КРОСС/ Разчитам на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които парламентът ще ни възложи. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на обсъждането на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката - стъпка към пълната либерализация на електроенергийния пазар в България", предаде „Фокус". „Регулаторът би могъл да изпълни тези нови задължения, когато му се създадат и подходящи условия. След гласуването на текстовете от НС и влизането им в сила разчитам, че ще бъде предоставено допълнително финансиране на КЕВР, както за повишаване на административния капацитет, така и за закупуване на съответния софтуер и други необходими средства за осъществяване на правомощията, които НС ще ни възложи. Ще бъде определена прогнозно-референтна цена за започващия годишен ценови период. Тя ще се съобрази с динамиката на предлагане на енергия по тримесечие, както и в часовете „пик" и „офпик", коментира Иванов. Той подчерта, че ще разработят модел, с който да постъпят справедливо и да не бъдат ощетявани потребителите на енергия, независимо от вида на самия производител. „Въвежда се и този пазарен механизъм, че премията се добавя върху цената, по която съответния потребител реализира количеството енергия на борсовия пазар

Руски военнотранспортен самолет се разби в Сирия, всички хора на борда са загинали

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-voennotransporten-samolet-se-razbi-v-siriia-vsichki-hora-na-borda-sa-zaginali-2082896

Руски военнотранспортен самолет се разби при заход за кацане в Сирия. Всичките 32 души на борда са загинали, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на отбраната.

Самолетът Ан-26 се е разбил на около 500 метра от пистат

Рияд спира турските сериали

https://frognews.bg/svqt/riiad-spira-turskite-seriali.html

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви във вторник говорител, което принуди феновете да се отправят към социалните медии, за да изразят съжаление.

Променлива облачност по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=370251

По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд на места, главно по южното крайбрежие ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа до умерен югозападен вятър, но през деня постепенно ще се ориентира от запад. Максималните температури ще са между 14° и 19°.

Apple готви нов, по-евтин лаптоп

https://news.bg/gadgets/apple-gotvi-nov-po-evtin-laptop.html

Компанията ще представи нов таблет, слушалки и може би iPhone още в рамките на тримесечието

Бакояни: Перспективите за разрешаване на спора за името намаляват

https://www.actualno.com/balkani/bakojani-perspektivite-za-razreshavane-na-spora-za-imeto-namaljavat-news_663128.html

Перспективите за сериозно решаване на въпроса за името все повече намаляват, смята бившата ръководителка на гръцката дипломация Дора Бакояни, която в интервю пред радио Real fm заяви, че гръцкото правителство е имало реална възможност да реши проблема, но с начина, по който управлява въпросът сега го води към задънена улица, информира "Фокус". "Искам да бъде ясно, че възможността може да бъде използвана и ще имаме положителен резултат, ако имаме сериозно правителство. На този ета

Румънски съд отхвърли закони, позволяващи депутатите да имат собствен бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749386

Румънски съд отхвърли закони, позволяващи депутатите да имат собствен бизнесРумънският Конституционен съд обяви за неконституционно законодателство, прието от парламента през декември, което би позволило на депутатите и на други държавни чиновници да притежават свой собствен бизнес, предаде Асошиейтед прес. Решението бе взето, след като в писмо до съда през януари президентът Клаус Йоханис насочи внимание към

Шефът на комисията за конфискация не очаква нова проверка по казуса с Елизабет Елена вон Месинг

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/06/3141377_shefut_na_komisiiata_za_konfiskaciia_ne_ochakva_nova/?ref=rss


Прокуратурата е проверила вече дейността на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), която през 2015 г. е прекратила производството срещу подсъдимата за пране на пари у нас финландска гражданска от руски произход Елизабет Елена вон Месинг и освобождаването на обезпечения на 23 млн. лева. Тя бе осъдена на първа инстанция и в момента е обявена за издирване, след като представи в съда медицински документ, подписан от двама лекари, единият от които е починал година по-рано. Идеята на...

Колиформи и нитрати във водата на Стрелча и още 4 населени места

http://www.cross.bg/voda-strelcha-nitrati-1569464.html

/КРОСС/ Установено е завишено съдържание на колиформи в питейната вода на град Стрeлча и в още четири села в района, съобщава БНР. В питейната вода на село Смилец са открити и повишени количества на нитрати. Причината за отклонението на микробиологичните показатели е недоброто поддържане на водопреносната мрежа. От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик са предписали извършването на незабавни хигиенни мероприятия от страна на местното ВиК. Въпросът с нитратите все още не е изяснен, предстои взимането на нови проби. Препоръчва се жителите на община Стрелча да не пият вода от чешмите до отстраняването на проблема.  

Шефът на комисията за конфискация е спокоен за казуса с Елизабет Елена вон Месинг

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/06/3141377_shefut_na_komisiiata_za_konfiskaciia_e_spokoen_za/?ref=rss


Прокуратурата е проверила вече дейността на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), която през 2015 г. е прекратила производството срещу подсъдимата за пране на пари у нас финландска гражданска от руски произход Елизабет Елена вон Месинг и освобождаването на обезпечения на 23 млн. лева. Тя бе осъдена на първа инстанция и в момента е обявена за издирване, след като представи в съда медицински документ, подписан от двама лекари, единият от които е починал година по-рано. Идеята на...

Съдят шофьор, предложил подкуп на полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749402

Съдят шофьор, предложил подкуп на полицаиВарненската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу 25-годишния Иван Иванов от Игнатиево. Младият мъж ще отговаря пред закона за подкуп на полицаи. Делото ще бъде гледано по бързата процедура. Делото ще бъде гледано на 20-и март във Варненския окръжен съд. Случаят е от 21-и февруари тази година.

Руски транспортен самолет падна в Сирия, 39 души загинаха

https://offnews.bg//sviat/ruski-transporten-samolet-padna-v-siria-39-dushi-zaginaha-676185.html

Руски транспортен самолет Ан-26 падна в Сирия, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от РИА Новости.

По предварителни данни на борда на самолета е имало 39 души. Всички те са загинали.

Аварията е станала при заход за кацане на летището в база Хмеймим, около 15 часа московско време. Самолетът е паднал на на около 500 метра от летището. 

Предполага се, че причината за катастрофата е техническа неизправност. 

Според ведомството няма данни самолетът да е бил обстрелван. 

По случая е започнало разследване. 

Руски транспортен самолет падна в Сирия, над 30 души загинаха

https://offnews.bg//sviat/ruski-transporten-samolet-padna-v-siria-nad-30-dushi-zaginaha-676185.html

Руски транспортен самолет Ан-26 падна в Сирия, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от РИА Новости.

По предварителни данни на борда на самолета е имало 26 пътници и 6 души екипаж. Всички те са загинали.

Аварията е станала при заход за кацане на летището в база Хмеймим, около 15 часа московско време. Самолетът е паднал на на около 500 метра от летището. 

Предполага се, че причината за катастрофата е техническа неизправност. 

Според ведомството няма данни самолетът да е бил обстрелван. 

По случая е започнало разследване. 

Арестуваха четирима за изнасилване на жена в София

https://frognews.bg/kriminalno/arestuvaha-chetirima-iznasilvane-jena-sofiia.html

Софийската районна прокуратура води досъдебно производство срещу четирима мъже заради изнасилването на жена в столицата, съобщиха от държавното обвинение.

Арестуваха четирима за изнасилване на жена в София

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-chetirima-iznasilvane-jena-sofiia.html

Софийската районна прокуратура води досъдебно производство срещу четирима мъже заради изнасилването на жена в столицата, съобщиха от държавното обвинение.

Вижте как и какво говори руският патриарх на българския президент (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749365

Вижте как и какво говори руският патриарх на българския президент (Видео)На официалния сайт на руската православна църква се появи запис на обръщението на руския патриарх Кирил към българския президент Румен Радев при тяхната среща на 4 март в президентството. Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия, казва Кирил. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия.

Щастливото семейство на EFIV

http://www.moreto.net/novini.php?n=369644

Международното френско училище „Шарл Перо“ - Варна (EFIV) е акредитирано от френското министерство на образованието и прилага методите и ценностите на френската образователна система Системата на училището позволява обучение на децата изцяло по френските образователни програми и едновременното им запознаване с две култури – българската и френската.

37 кг хероин задържаха на Дунав мост

http://www.cross.bg/heroin-ryse-avtomobila-1569462.html

/КРОСС/ 37 кг хероин са задържали митничарите на Дунав мост при Русе. Наркотикът е открит в автомобил с италианска регистрация. Колата управлявал албански гражданин, постоянно пребиваващ в Италия. Инспекторите от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Русе насочили за щателна проверка автомобила, въпреки че шофьорът, който пътувал сам, декларирал, че пренася само лични вещи. При огледа били установени някои нехарактерни изменения в конструкцията на пода на автомобила. Дрогата е открита в тайници като е била разпределена в 68 пакета с бежово прахообразно вещество. Всеки от пакетите е с приблизително тегло 550 грама. Направеният полеви наркотест показал, че веществото е хероин. За случая е уведомен Окръжната прокуратура. Албанецът, уличен в наркотрафик, е задържан с прокурорска мярка за 72 часа в русенския следствен арест. По предварителни данни стойността на задържания наркотик по цени на съдопроизводството е за над 1,5 млн. лв.  

Рeнecaнcът нa пeнcиoнepитe и контрареформата в МВР

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/renecancat-pencionepite-kontrareformata-mvr.html

Πpeдcтaвeтe cи cлeднaтa cитyaция: Pъĸoвoдитe гoлямa ĸoмпaния в cъcтaв oт oĸoлo 50 000 дyши. Чoвeшĸитe pecypcи paзпpeдeлятe в тpи гpyпи – пъpвaтa e пoдлoжeнa нa нaй-cepиoзeн тpyд (физичecĸи и yмcтвeн), втopaтa изиcĸвa нaй-лeĸи тpyдoви зaдължeния, a пo cpeдaтa e тpeтaтa – c пpeдимнo aдминиcтpaтивни oтгoвopнocти.

Може ли Китай да се превърне в Детройт за електромобилите

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/moje-li-kitai-da-se-prevyrne-v-detroit-za-elektromobilite-256987/

Стратегията не само помага в борбата със замърсяването, но и при зависимостта на страната от вносния петрол

Отровената с руския шпионин жена е негова дъщеря

https://offnews.bg//sviat/otrovenata-s-ruskia-shpionin-zhena-e-negova-dashteria-676183.html

Отровената заедно с бившия руски шпионин Сергей Скрипал млада жена е неговата дъщеря Юлия, е установило разследването.

Двамата се намират в критично състояние в болница във Великобритания, след като бяха открити в безпомощно състояние на пейка в търговски център в британския град Салисбъри, графство Уилтшър, Югозападна Англия.

Външният министър Борис Джонсън коментира, че страната му би реагирала "енергично" на всяко доказателство за чуждестранно участие в предполагаемото покушение.

Засега работната версия е, че 66-годишният Скрипал и дъщеря му, на около 30-годишна възраст, са били отровени с неизвестна субстанция.

По-рано руската страна отрече връзка със случая.

Пред парламента Борис Джонсън припомни, че този случай напомня на смъртта на отровения с Полоний-210 руски дисидент Александър Литвиненко през 2006 г. "И макар че би било погрешно да даваме насока на разследването, мога да уверя парламента, че ако се появи доказателство за отговорност на дадена държава, правителството на Нейно величество ще отговори енергично и по подобаващ начин и енергично", заяви той.

"Казвам на правителствата по света, че нито един опит да се отнеме невинен живот на британска земя няма да остане несанкциониран или ненаказан", добави Борис Джонсън.

„Лебедово езеро“ с хореография върху лед се завръща този декември!

https://www.actualno.com/scene/lebedovo-ezero-s-horeografija-vyrhu-led-se-zavryshta-tozi-dekemvri-news_663125.html

Едно от най-любимите класически произведения на всички времена „Лебедово езеро“ отново стъпва на родна земя в най-атрактивната си форма – с хореография върху лед, в изпълнение на познатата и любима на почитателите на класическото изкуство световноизвестна руска формация. С оригинална музика на Чайковски, на 9 декември 2018 г. спектакълът ще преобрази сцената на зала 1 на НДК в заледено езеро, което за пореден път ще потопи българските зрители в приказния свят на гра

Община Бургас започна отстраняване на пораженията по улиците, нанесени от снега

https://www.actualno.com/burgas/obshtina-burgas-zapochna-otstranjavane-na-porajenijata-po-ulicite-naneseni-ot-snega-news_663126.html

Отстраняването на пораженията по улиците, нанесени от обилния снеговалеж, започна. Още в неделя Община Бургас създаде необходимата организация за стартиране на ремонтните дейности. Експерти от администрацията и представители на поддържащите фирми направиха пълен обход на пътната мрежа и описаха нанесените щети, съобщиха от Общината. В момента на повечето места се извършва временно запълване на дупките със студена смес. Пристъпването към трайни ремонти и полагането на топъл асфалт в момента е не

Електронните цигари повишават нивото на токсични вещества в организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6749376

Електронните цигари повишават нивото на токсични вещества в организмаПушенето на електронни цигари повишава нивата на потенциално канцерогенните вещества в организма на подрастващите, установиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Тяхното изследване беше публикувано в сп. "Pediatrics". Медицинският екип изследвал проби от урина на 104 подрастващи на средна възраст 16,4 години.

Саудитска Арабия спира турските сериали

http://www.moreto.net/novini.php?n=370264

Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви във вторник говорител, което принуди феновете да се отправят към социалните медии, за да изразят съжаление. МВС заяви, че решението, което идва на фона на напрежението между Анкара и някои арабски държави от Персийския залив, има за цел да популяризира арабското съдържание.

Хванаха хероин за над 1,5 милиона лева на Дунав мост

https://offnews.bg//112/hvanaha-heroin-za-nad-1-5-miliona-leva-na-dunav-most-676184.html

Митнически служители задържаха над 37 кг хероин в автомобил с италианска регистрация. Колата, управлявана от албански гражданин, постоянно пребиваващ в Италия, се явила на трасе „Изход" на ГКПП-Дунав мост 1 на 5 март 2018 г. сутринта, съобщиха от Агенция "Митници".

Инспекторите от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Русе насочили автомобила за щателна проверка, въпреки че шофьорът декларирал, че пренася само лични вещи. 

При огледа митническите служители установили някои нехарактерни изменения в конструкцията на пода на колата. В тайниците те намерили общо 68 пакета с бежово прахообразно вещество. Всеки от пакетите е с приблизително тегло 550 грама.

Направеният полеви наркотест показал, че веществото е хероин.

За случая е уведомен разследващ митнически инспектор и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Русе. Образувано е дознание. Албанският гражданин, уличен в наркотрафик, е задържан с прокурорска мярка за 72 часа в русенския следствен арест.

По предварителни данни стойността на задържания наркотик по цени на съдопроизводството е за над 1 500 000 лева. Взети са проби за лабораторен анализ.

Патриарх Кирил смъмри българските власти пред Румен Радев

http://dnes.dir.bg/news/patriarh-kiril-umen-adev-ogorchenie-26942809

Импулсивно или преднамерено руският патриарх Кирил смъмри българските власти за неуважението към подвига на руските воини по времето на Руско-Турската война.

Кати Джейн Л’Ерпение: Да живееш на ръба на възможностите си

https://www.actualno.com/worldcup2014/kati-djejn-lerpenie-da-jiveesh-na-ryba-na-vyzmojnostite-si-news_663082.html

"Животът е или дръзко приключение, или нищо" (Хелън Келър) и ние сме напълно съгласни с това. Именно това е нещото, което вдъхновява и ръководи британката Кати Джейн Л’Ерпение. Ако не сте чували името ѝ, само ще споменем, че тя е първата жена в света, която самостоятелно е извървяла Великата китайска стена, а също така е прекосила южната ледена шапка на Патагония. И това са само малка част от невероятните ѝ постижения. Макар че има успешна кариера на модел, тя изоставя

Благотворителното шоу на Федерер и Бил Гейтс събра 2.5 млн. долара (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141416_blagotvoritelnoto_shou_na_federer_i_bil_geits_subra_25/?ref=rss


Благотворителният тенис мач, в който Роджър Федерер и Бил Гейтс бяха съотборници, е събрал 2.5 млн. долара. Средствата ще бъдат използвани от фондацията на рекордьора по титли от Големия шлем за проекти, насочени към децата в Африка.<br /><br />В предишните четири благотворителни мача бяха събрани около 8.5 млн. долара.<br /><br />Шоуто се проведе в Сан Хосе в Калифорния, като съперници на Федерер и Гейтс бяха десетият в световната ранглиста Джак Сок и телевизионната...

Задържаха четирима мъже за групово изнасилване в София

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-chetirima-myje-za-grupovo-iznasilvane-v-sofija-news_663120.html

Досъдебно производство срещу четирима мъже заведе Софийската районна прокуратура заради изнасилването на жена в столицата, съобщиха от държавното обвинение. Според събраните до момента данни в ранните часове на 4 март Йордан Иванов, Ивайло Ценов, Илиян Кръстанов и Атанас Мечев насилили жена в помещение на приземния етаж на заведението "Воеводска среща". Деянието било съпроводено със заплахи и употреба на сила. Атанас Мечев и друг път е влизал в полезрението на органите на реда, но въ

Руски военен самолет се разби в Сирия

https://www.actualno.com/asia/ruski-voenen-samolet-se-razbi-v-sirija-news_663122.html

По време на кацане в сирийската база Хмеймим се е разбил руски транспортен самолетАн-26. Загинали са 26 пътници и 6 души екипаж, съобщиха от министерство на отбраната на Русия. Самолетът е паднал на 500 м от пистата около 15 часа московско време. От ведомството подчертават, че самолетът не е бил свален. Причина за катастрофата вероятно е техническа неизправност, допълват от МО на Русия. Създадена е специална комисия, която да разследва случая. Не е ясно и кои са загиналите, допълва изданието m

Руски транспортен самолет се разби в Сирия, 32 души загинаха

http://www.cross.bg/siriya-samolet-dyshi-1569461.html

/КРОСС/ Руски транспортен самолет An-26 се разби в Сирия при кацане в Сирия, а 32 души са загинали съобщава "ТАСС". Новината е потвърдена и от Министерството на отбраната на Руската федерация. "Днес, 6 март, около 15:00 руско време, докато каца на летището Hmeymim, руският товарен самолет Ан-26 се разбива. По предварителни данни, на борда на самолета са били 26 пътници и шест души от екипажа, всички са загинали ...", - се казва в изявлението. "Причината за катастрофата на самолета, според предварителната информация може да е техническа неизправност", съобщават още от Министерството на отбраната на Руската федерация.  

Петкова: Преговорите за ЧЕЗ се финализират тази седмица?

http://dnes.dir.bg/news/chez-temenujka-petkova-sdelkata-chez-26942737

„Компанията купувач на ЧЕЗ публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача.

Държавата се готви да стане съдружник на Върбакова в ЧЕЗ само срещу 15 хил. лв.

http://www.mediapool.bg/darzhavata-se-gotvi-da-stane-sadruzhnik-na-varbakova-v-chez-samo-sreshtu-15-hil-lv-news276344.html

Основният вариант за държавно участие в сделката за ЧЕЗ е придобиване на 34% от компанията на Гинка Върбакова "Инерком", което би струвало на фиска едва около 15 000 лв., научи Mediapool. Справка в Търговския регистър сочи, че капиталът на "Инерком инвестмънтс" ЕАД на Гинка Върбакова е 50 000 лв. Ако държавата придобие около 1/3 от него, за което се твърди, че има принципно съгласие от страна на пазарджишката бизнесдама, бюджетът ще трябва да плати към 15 000 лв. Въпреки че обяви, че ще се намеси в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България, правителството досега не е казвало, че има намерение да придобива директно активи на чешката компания, което би струвало на бюджета десетки или стотици милиони левове. Неофициално се твърди, че покупката на дела на ЧЕЗ от 67% ще струва към 320 млн. евро. През уикенда финансовият министър Владислав Горанов обяви пред бТВ, че е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се съобрази с общото решение на правителството. "Продължавам да смятам, че няма нужда от подобна сделка (държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, б. р.), но сме готови да влезем и в подобна сделка, ако това ще гарантира спокойствието на битовите абонати", каза тогава той. Горанов уточни, че влизането на държавата в сделката зависи от съгласието на ЧЕЗ да предоговори клаузата от договора с Гинка Върбакова, според която няма няма право да препродава бизнеса за пет години напред. Финансовият министър каза още пред бТВ, че ако все пак се стигне до положително решение от страна на чехите, държавата може директно да влезе в сделката, като купи компанията на Гинка Върбакова "Инерком” или част от нея. Ако се стигне до участие на държавата в "Инерком", правителството ще отговаря само с размера на внесения капитал, тоест с въпросните 15 000 лв., при евентуални проблеми на компанията да връща заемите си от банките, с които ги е договорила, твърдят запознати със схемата. В момента ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и затова се счита, че директните преговори между компанията и българската държава ще са трудни. По предварителна информация днес Гинка Върбакова се очаква да се срещне с ръководството на ЧЕЗ в Прага, където ще увери чешката компания, че парите за сделката са осигурени и ще преговаря за включването на държавата. Междувременно БСП внесе в прокуратурата три сигнала по сделката за ЧЕЗ. От партията настояват да се провери произходът на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за купуването на енергийното дружество. От левицата питат прокуратурата още дали продажбата на държавния дял в дружеството през 2012 година е станала по закон, тъй като смятат, че противоречи на две енергийни стратегии. Третият сигнал е във връзка с досъдебно производство от 2013 година, срещу неизвестен извършител, за неполагане на грижи към имуществото на ЧЕЗ. От левицата искат да знаят до къде е стигнал случаят.

Лиляна Павлова стана жертва на фалшиви новини

http://econ.bg/Новини/Лиляна-Павлова-стана-жертва-на-фалшиви-новини_l.a_i.758709_at.1.html

Само в последните три дни министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин...

В Стрелча и още 4 села пият скъпа, но мръсна вода

https://frognews.bg/novini/strelcha-oshte-4-sela-piiat-skapa-mrasna-voda.html

Установено е завишено съдържание на колиформи в питейната вода на град Стрeлча и в още четири села в района, съобщава БНР. В питейната вода на село Смилец са открити и повишени количества на нитрати.

Петкова очаква преговорите за ЧЕЗ да приключат до края на седмицата

https://www.actualno.com/business/petkova-ochakva-pregovorite-za-chez-da-prikluchat-do-kraja-na-sedmicata-news_663118.html

Преговорите за сделката за ЧЕЗ може да бъдат финализирани до края на седмицата, стана ясно от думите на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова. „Знаете, че Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана всичко е в ръцете на купувача. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие на практика, но от тук нататък вси

20,7% от програмистите у нас са жени, а в Европа - 16%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749330

20,7% от програмистите у нас са жени, а в Европа - 16%България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите европейски страни. У нас 20,7 на сто от програмистите са жени, а в Европа са 16 на сто. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки, е посочила зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция "За повече

Двама полицаи приети в болница, след като отишли на мястото на инцидента с руския шпионин

https://offnews.bg//sviat/dvama-politcai-prieti-v-bolnitca-sled-kato-otishli-na-miastoto-na-int-676182.html

Двама британски полицаи са били настанени в болница, след като отишли на мястото на инцидента в Солсбъри, където двама души бяха намерени в тежко състояние. Полицаите имали по-леки симптоми и по-късно били освободени, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Полицията в югозападния британски град бърза да установи какво е веществото, причинило припадъка на 66-годишния Сергей Скрипал - бивш руски двоен агент, който има присъда за държавна измяна от Москва за издаване на британското разузнаване на десетки шпиони.

Пострадала при инцидента е и 33-годишната дъщеря на Скрипал Юлия. Двамата остават в тежко състояние.

Веществото, досегът до което е причина за състоянието им, обаче все още остава неизвестно. 

Руското посолство във Великобритания изрази сериозно безпокойство от отразяването на случая в местните медии. Това издига антируската кампания във Великобритания на ново равнище, коментира дипломатическото представителство.

Председателят на комисията по външни работи на британския парламент Том Тъджънтхет, депутат от управляващата Консервативна партия, заяви, че мистериозната болест на Скрипал "носи всички белези на руско нападение".

"Твърде рано е да се каже дали със сигурност е така, или не", посочи той, но добави, че обстоятелствата говорят за руска намеса. Тъджънтхет заяви, че това би било равносилно на "мека война срещу Обединеното кралство", водена от Москва.

Той заяви, че ако се окаже, че става дума за руска агресия, Великобритания трябва да излезе с категоричен отговор. По думите му този отговор може да включва забрани за пътувания, санкции и замразяване на активи.

Битият от Даниел Златков изпаднал в безсъзнание за 2 минути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749334

Битият от Даниел Златков изпаднал в безсъзнание за 2 минутиРайонна прокуратура –Благоевград води разследване срещу ММА-боеца и бивш футболист Даниел Златков, известен като българския Роналдо. На 4 март, около 03,30 часа пред дискотека в Благоевград пострадалият Оливер Златков, на 21 години, видял бившия футболист и го предизвикал с думите "да си направим ММА среща".

Върбакова: Финансирането на сделката с ЧЕЗ е осигурено

https://petel.bg/Varbakova--Finansiraneto-na-sdelkata-s-CHEZ-e-osigureno__254180

Снимка Булфото "Финансирането за сделката с ЧЕЗ е осигурено. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни", съобщи в Прага Гинк...

Рекордно малко зрители са гледали церемонията за наградите Оскар 2018

https://petel.bg/Rekordno-malko-zriteli-sa-gledali-tseremoniyata-za-nagradite-Oskar-2018__254181

Церемонията за наградите Оскар тази година е привлякла интереса на рекордно нисък брой телевизионни зрители в САЩ - 26,5 милиона, с което за...

Каракачанов с извънредна новина за убийството на Плъха и оставката на Теменужка Петкова!

https://petel.bg/Karakachanov-s-izvanredna-novina-za-ubiystvoto-na-Plaha-i-ostavkata-na-Temenuzhka-Petkova-__254182

Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри, че готви промяна на наказателния кодекс, заради лекаря д-р Иван Димитров, който застреля крад...

Важна новина, касаеща всички ученици, които ще се явяват на матури

https://petel.bg/Vazhna-novina--kasaeshha-vsichki-uchenitsi--koito-shhe-se-yavyavat-na-maturi__254183

От днес до 16 март 2018 г. учениците от ХII клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат заявления до дире...

Студенти сътвориха авангардни бижута от компютърни части

https://www.investor.bg/hai-tek/350/a/studenti-sytvoriha-avangardni-bijuta-ot-kompiutyrni-chasti-256964/

Катедрата по инжеренен дизайн в Техническия университет обединява изкуството с техниката

Четирима са арестувани за групово изнасилване в столицата

http://www.cross.bg/atanas-mart-zhena-1569460.html

/КРОСС/ Софийската районна прокуратура води досъдебно производство срещу четирима мъже заради изнасилването на жена в столицата, съобщиха от държавното обвинение. Според събраните до момента данни в ранните часове на 4 март Йордан Иванов, Ивайло Ценов, Илиян Кръстанов и Атанас Мечев насилили жена в помещение на приземния етаж на заведението „Воеводска среща". Деянието било съпроводено със заплахи и употреба на сила. Атанас Мечев и друг път е влизал в полезрението на органите на реда, но във връзка с наркоразпространение. Четиримата са задържани за 72 часа, като на 8 март Софийският районен съд ще реши дали да ги остави за постоянно в ареста.  

Защита на дома от хлебарки и мишки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6748913

Защита на дома от хлебарки и мишкиКолко пъти сте се опитвали да се справите с напастта от мишки, плъхове, гризачи и други пълзящи твари, които са се нанесли във вашия дом и нанасят щети на имуществото ви? Това може да се промени и да се освободите от нежеланите обитатели на дома ви с устройството против мишки СТОП-2001 (електронна котка).

Сърбия с контрамерки срещу Македония заради блокиран внос на сръбско брашно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749332

Сърбия с контрамерки срещу Македония заради блокиран внос на сръбско брашноСърбия ще въведе от утре контрамерки срещу Македония заради пречките, които е създала за вноса на сръбско брашно, заяви днес сръбският министър на търговията Расим Ляич, предаде агенция МИА. Ляич каза, че е бил готов да отиде в Скопие, за да разговаря с представители на македонското правителство за решаване на проблема с брашното, но се отказал,

Руски самолет се разби при кацане в база в Сирия, десетки загинаха

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141436_ruski_samolet_se_razbi_pri_kacane_v_baza_v_siriia/?ref=rss


Транспортен самолет с 32-ма души на борда се разби при кацане в авиобаза "Хмеймим" в Сирия, обяви руското министерство на отбраната.<br /><br />Според институцията, цитирана от "Интерфакс", всички 26 пътници и шестимата членове на екипажа са загинали.<br /><br />Не се съобщава причината за случилото се. Според източници от министерството, цитирани от РИА "Новости", инцидентът е свързан с техническа неизправност на самолета Ан-26. Според...

21 защитени животни са регистрирани в РИОСВ – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ovkbSIMYMHE/

От началото на годината, РИОСВ – Бургас е регистрирала 21 защитени животни, включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Сред тях има Мишелов на Харис, Голям ястреб, Зелена игуана, Йеменски хамелеон и папагали от видовете – Черноглава пирура, Сив африкански папагал – Жако, Еклектус, Жълтокачулато какаду и Голям Александър.

Регистрацията е извършена по реда на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). След представяне на необходимите документи за произход инспекцията е издала на собствениците на тези животни индивидуални регистрационни карти.  При смяна на собственика чрез продажба, дарение или размяна всеки собственик на регистрирани екземпляри има задължение в срок от 15 дни да уведоми за промяната писмено РИОСВ-Бургас.  Същото изискане е в сила и при смяна на адреса на отглеждане, смърт, кражба или изгубване на екземпляра. Собствениците се задължават да уведомят инспекцията и при унищожаване, повреждане, изгубване или кражба на документа за регистрация на екземпляр.

Димов: България има прогрес в борбата с мръсния въздух

https://www.actualno.com/society/dimov-bylgarija-ima-progres-v-borbata-s-mrysnija-vyzduh-news_663112.html

България има прогрес в последните 6 години и има градове, които вървят към подобряване на показателите. Приоритет номер едно в моят мандат ще бъде чистотата на атмосферния въздух , защото това означава качество на живот, това означава здраве за хората. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция с еврокомисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела и еврокомисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Каниете след Съвета на ЕС по око

Унищожават 140 000 птици във фермата с птичи грип в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749315

Унищожават 140 000 птици във фермата с птичи грип в Генерал ТошевоВсички 140 000 птици във фермата в Генерал Тошево, в която Българската агенция по безопасност на храните установи огнище на птичи грип, ще бъдат унищожени до края на седмицата, съобщи БТА. Птиците в едното от двете халета вече са ликвидирани, остава да бъдат унищожени още 70 000 кокошки-носачки, както и 60 тона яйца,

Георги Кабаков отново беше изваден от съдийските наряди

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141435_georgi_kabakov_otnovo_beshe_izvaden_ot_sudiiskite/?ref=rss


Българският съдия с най-високи позиции в ранглистата на УЕФА Георги Кабаков отново е получил наказание. 32-годишният пловдивчанин, който ръководи мача между "Дунав" и ЦСКА в понеделник, беше изваден от нарядите за предстоящия междинен кръг.<br /><br />Двубоят в Русе, който завърши с победа на ЦСКА с 2:0, беше белязан от две груби съдийски грешки. Гол с ръка на Фернандо Каранга в 34-ата минута беше зачетен, а три минути по-късно Кабаков спести дузпа за "Дунав" и...

Петкова: До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани

https://frognews.bg/novini/petkova-kraia-sedmitsata-pregovorite-chez-moje-badat-finalizirani.html

"Г-жа Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача”. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Съдът увеличи обезщетения за отчуждени имоти заради бул. „Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370271

С близо десетина решения е излязъл Административният съд във Варна през последните дни на февруари и първите на март по повод жалби на собственици на имоти, които трябва да бъдат принудително отчуждени заради новия бул. „Левски“. Притежателите на терени и сгради излагат възражения основно срещу размера на определените обезщетения, научи Moreto.

Нова мисия: България да стане антикорупционен център на Балканите

http://www.mediapool.bg/nova-misiya-bulgaria-da-stane-antikoruptsionen-tsentar-na-balkanite-news276343.html

Фаворитът на управляващите за шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев разкри във вторник мечтите си да превърне България в антикорупционен център на Балканите. Той възнамерява да работи и за въвеждане на часове по антикорупционно поведение в средното образование. Пламен Георгиев и номинираният от БСП Николай Николов бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията в парламента, която е водеща при избора на шеф на новия мегаорган. Доскоро Пламен Георгиев бе шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), а преди това и наблюдаващ прокурор по делото, което доведе до направата на записите от скандала "Ало, Ваньо". По-късно делото бе прекратено без последствия за главните действащи лица. Под ръководството на Пламен Георгиев Комисията за конфискация поиска и получи запор на голяма част от активите на съсобственика на "Икономедия" Иво Прокопиев, въпреки че парите са генерирани от законна продажба. Именно тази му активност бе изтъкната миналата седмица, когато депутатите от комисията одобриха и двамата кандидати за изслушване. Тъй като КОНПИ е гръбнакът на новата "Антикорупция", Пламен Георгиев стана неин временен шеф до избора на постоянен ръководител, за какъвто междувременно го номинира ГЕРБ. БСП издигна Николай Николов, член на КОНПИ, който изпълняваше функциите на неин шеф до закриването й през януари. Парламентът ще гласува двете кандидатури до края на седмицата. Изборът изглежда предопределен в полза на Пламен Георгиев, който според източници от ГЕРБ се ползва и с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, смятан за поръчител на акцията срещу Иво Прокопиев. Поради тази причина очакванията са "Антикорупция" да само трамплин за следващия кариерен скок на Георгиев, който да бъде избран за главен прокурор в края на 2019 г. Големите планове Пламен Георгиев обяви пред депутатите в комисията, че ако бъде избран за шеф на новия антикорупционен орган, ще засили сътрудничеството с балканските държави. Според него това е необходимо, защото незаконните капитали първо се изнасяли от България към най-близките страни. Георгиев обясни, че новата българска антикорупционна комисия е "уникален" проект и България има потенциал да се превърне в "център на Балканите за борба с корупцията". Това по думите му може да стане чрез откриване на множество контактни точки в съседните страни. Амбициите на Георгиев са в абсурдно противоречие с факта, че България все още е под специално наблюдение от страна на Европейската комисия заради несправяне с корупцията по върховете на властта и проблеми с независимото правосъдие. В този контекст неадекватно звучи и предложението му за нуждата от "цялостното антикорупционно обучение в обществото трябва да започне от училищата". "Хората трябва да получат една цялостна антикорупционна култура", каза той и допълни, че предстоят разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев. В качеството си на временен шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев вече уреди неговите подчинени да станат лектори в УНСС. Тестове за почтеност на служителите Другата идея на Георгиев е да въведе масови проверки за служителите си. Става дума за тест за почтеност, който ще ги оценява по скалата от 1 до 10. "Ще се задават въпроси от психологическо естество, периодични проверки за употреба на алкохол и уповайщи вещества, част от интегритета на служителите е и познаването на конституцията и закона. Всичко ще бъде разпитано", разясни Георгиев. Според него тестовете за почтеност, които ще са достъпни за съдиите, ще изяснят всичко за служителите на "Антикорупция". Пламен Георгиев каза, че вече се е доказал в своята работа и че миналата година е конфискувано незаконно имущество за 28 млн. лв. "Аз приемам това като кауза. Цял живот съм се борил с корупцията", декларира Георгиев. В началото на изслушването той бе представен от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който поясни, че го познава отскоро, но гарантира, че Георгиев притежава "изконни български добродетели като честност и трудолюбие". Николай Николов: Ще бъда независим и ще уважавам чуждото мнение До 2010 г. Николай Николов беше член на Комисията за конфискация, когато тя се ръководеше от скандалния "царист" Стоян Кушлев. По-късно Николов стана член и на Комисията за конфликта на интереси. Той е автор на повечето учебни помагала за гражданската конфискация и конфликта на интереси. По време на изслушването му пред депутатите Николов звучеше доста по-обран от Пламен Георгиев. Той говори подробно за осигуряване на вътрешна и външна независимост на новата антикорупционна комисия, коато трябва да е дистанцирана от политическите среди: "Независимостта на институцията е функция, както от ръководството, така и от служителите. Аз ще очаквам от служителите да работят единствено и само въз основа на своите виждания. Изключвам външна и вътрешна намеса върху тяхната работа. Смятам да действам на принципа, че съм пръв сред равни. Възможно е да не бъда съгласен с мнението на моите колеги, но ще отстоявам правото им на мнение. Идеята на колективния орган е да се сблъскат различни професионални гледки точки". По думите му институцията трябва да бъде много внимателна и при упражняването на репресията – "репресията трябва да бъде ограничена до изпълнение на целите на закона, да не е нито повече, нито по-малко от необходимото". Според Николов антикорупционната комисия притежава всички механизми, за да създаде среда за превенция на корупцията в обществото. "Аз съм привърженик на превенцията. Държавата трябва да изпреварва събитията, но имате моите уверения, че всеки пристъпил закона, трябва да бъде санкциониран с цялата му строгост", каза той. Николов коментира, че комисията трябва да бъде много активна и по отношение на превенцията на корупцията в обществените поръчки. "Трябва да убедим обществото, че няма братовчеди в обществените поръчки", каза той и предложи комисията да се превърне в арбитър като назначава независими външни експерти за някои търгове. Кой кого ще назначи... Двамата кандидатите бяха попитани дали ще назначат конкурента си за свой заместник, ако бъде избрани за шефове. Николай Николов бързо отговори положително. Пламен Георгиев даде да се разбере, че няма да върне жеста. "Аз съм прокурор и рано или късно ще се върна в прокуратурата. Моето място е в прокуратурата, ако не бъда избран (за шеф на антикорупционната комисия – б.р.)", каза Георгиев. Той не отговори на въпроса какво би сторил, ако бъде избран. Двамата кандидати показаха единомислие по един от конфликтните въпроси в новия антикорупционен закон. Управляващите започнаха ремонт на закона по искане на общински съветници заради въведената забрана да правят бизнес с общините. "Не бива в средата на мандата да се приемат подобни правила. Проблемът е, че се забранява на фирмите на общинските съветници да сключват договори, с всички общини, а не само с тяхната. Има нужда от прецизиране на закона. Те биха могли да извършват злоупотреба със сключване на сделки само в тяхната си община и тази забрана трябва да остане. Тя е един много важен антикорупционен фактор", коментира Николай Николов, а Пламен Георгиев обяви, че се присъединява към това мнение. Членовете на парламентарна комисия бяха много пасивни и не проведоха дебат след изслушването. Впечатление направи Спас Гърневски (ГЕРБ), който обяви своята рецепта за справянето с корупцията: "Волята на парламента плюс волята на журналистите, борбата е обща".

България начело при жени в IT индустрията

http://dnes.dir.bg/news/zheni-programistki-26942697

България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите европейски страни. У нас 20,7 на сто от програмистите са жени, а в Европа са 16 на сто.

Великобритания ще отговори твърдо, ако Русия е замесена в инцидента с бивш руски шпионин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749276

Великобритания ще отговори твърдо, ако  Русия е замесена в инцидента с бивш руски шпионин Великобритания ще отговори твърдо, ако се докаже, че Русия е замесена в инцидента, след който бивш руски шпионин и дъщеря му са в критично състояние, заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Джонсън каза пред парламента, че "има много спекулации за обезпокоителния инцидент в Солсбъри,

Четирима са задържани за изнасилване в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-zadarzhani-iznasilvane-chetirima-26942687

Четирима са задържани за изнасилване, станало в заведение „Воеводска среща“ в столицата, съобщиха от прокуратурата.

Георги Ушев: Щатът на Специализирания наказателен съд трябва да бъде удвоен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749288

Георги Ушев: Щатът на Специализирания наказателен съд трябва да бъде удвоенРано или късно щатът на Специализирания наказателен съд /СпНС/ трябва да бъде удвоен. Това заяви председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев по време на отчетна пресконференция за дейността на съда. Той каза, че за нормалната работа на съда са необходими още 15 броя съдии, като отбеляза, че към момента в него работят 19 съдии,

Четирима изнасилили жена в заведение в София, задържани са

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749284

Четирима изнасилили жена в заведение в София, задържани саСофийската районна прокуратура е задържала четирима за извършено от тях на 4 март изнасилване в помещение, обособено в заведение в столицата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Разследването се води срещу Йордан Иванов, Ивайло Ценов, Илиян Кръстанов и Атанас Мечев. По данни на прокуратурата лицата са заплашили и принудили със сила

Четирима мъже изнасилили жена в заведение в Бояна

https://offnews.bg//temida/chetirima-mazhe-iznasilili-zhena-v-zavedenie-v-boiana-676181.html

Четирима мъже са изнасилили жена в заведение в столичния квартал "Бояна".

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу Йордан Иванов, Ивайло Ценов, Илиян Кръстанов и Атанас Мечев. Според държавното обвинение в ранните сутрешни часове на 4 март 2018 г. в заведение "Воеводска среща" на ул. "Нарцис" 34 четиримата са се съвкупили с жена, като за това употребили сила и заплахи. Изнасилването е станало в помещение на заведението в приземния етаж. 

Описаното деяние представлява извършено престъпление по чл. 152, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1, т. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и на извършителите, на 05.03.2018 г. дежурен прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането им в сградата на Софийския районен съд на 8 март за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Четирима мъже изнасилиха жена в заведение в Бояна

https://offnews.bg//temida/chetirima-mazhe-iznasiliha-zhena-v-zavedenie-v-boiana-676181.html

Четирима мъже са изнасилили жена в заведение в столичния квартал "Бояна".

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу Йордан Иванов, Ивайло Ценов, Илиян Кръстанов и Атанас Мечев. Според държавното обвинение в ранните сутрешни часове на 4 март 2018 г. в заведение "Воеводска среща" на ул. "Нарцис" 34 четиримата са се съвкупили с жена, като за това употребили сила и заплахи. Изнасилването е станало в помещение на заведението в приземния етаж. 

Описаното деяние представлява извършено престъпление по чл. 152, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1, т. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и на извършителите, на 05.03.2018 г. дежурен прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането им в сградата на Софийския районен съд на 8 март за разглеждане на искане за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Страници от червения терор

http://www.mediapool.bg/stranitsi-ot-cherveniya-teror-news276342.html

На 7 март (сряда) от 18 часа в Новотел-Пловдив, зала Пловдив ще бъде представена книгата на Борислав Скочев "Концлагерът "БЕЛЕНЕ" 1949 – 1987. Островът, който уби свободния човек". Предлагаме ви рецензията на историка Поля Мешкова: В ръцете на читателя е "Концлагерът "БЕЛЕНЕ" 1949 – 1987. Островът, който уби свободния човек" – първото цялостно научно-документално изследване в българската историография, посветено на темата, чийто автор е Борислав Скочев. Въвеждащата част на монографията подсказва, че той си е поставил амбициозната цел да проследи институционалното развитие и функциониране на концлагерната система, по неговите думи, през един 40-годишен мирен период, "но в перманентна война на тоталитарната държава срещу една или друга група от собственото й население, в непрестанна насилствена промяна на обществото и човека". Авторът проявява забележителен обективен подход при осветляването на фактите, основавайки се на различни и огромни по обем източници и архивни материали. Без да натрапва предварително идеологеми и схеми, той оставя на читателя правото сам да си направи изводите. Книгата впечатлява със стилистичния изказ и богатството на фразата. Научните приноси на монографията са много и обхващат редица неизяснени досега факти, събития и процеси, целящи унищожаването на човешката същност, чувството за свобода и достойнство на инакомислещата личност. Не е възможно да се направи анализ на всички аспекти, защото това означава да се напише отделна книга. Безспорна заслуга на Борислав Скочев е разкриването в пълнота и изчерпателност на същността на лагерите. Авторът убедително доказва, че това е форма на организирана държавна репресия за физическо изолиране и унищожаване на политическите противници на тоталитарния режим от съветски тип, наречен в България "народна демокрация". На тази тема са посветени две отделни глави – "Законово основание и ред на въдворяването" и "Организация на концлагерната система" с подзаглавия "Политическо ръководство". В Конституцията на НРБ от 1947 г., редактирана и донесена от Москва от Антон Югов, е заложено разбирането, че със закон се регламентират само основните обществени отношения, а всички други на институционален принцип. С изключителна точност и обективност Борислав Скочев е документирал как той се прилага при създаването и функционирането на концлагера "Белене" през отделните етапи на неговото съществуване. Без да е записано изрично в Конституцията, че "ръководната роля" на държавата принадлежи на комунистическата партия, всички главни решения за въдворяванията и изселванията се вземат от ръководството на партията. "Политбюро на ЦК на БКП, четем в книгата, поставя общите цели и задачи на политическата репресия и посочва политическите и социалните групи, които са обект на конкретната репресивна кампания". Институционално и нормативно те се уреждат с Укази на Президиума на Народното събрание, Постановления на Министерски съвет, Заповеди на министъра на вътрешните работи и разпореждания надолу по структурите на администрацията. Авторът описва много подробно механизма на въдворяванията и на изселванията от столицата и от други големи градове на страната, квалифицирани в документите като "акции за прочистване". Характерен е случаят за София, когато това става, за да се реши, по думите на министъра на вътрешните работи Руси Христозов, "квартирният въпрос" на служителите от Държавна сигурност. Поради непрекъснатото нарастване на щата на ДС много от тях идват от провинцията заедно със семействата си и няма къде да живеят. Само за 1950 г. МВР изготвя списъци с данни "за няколко стотни" жители на София, наречени "активни вражески елементи" и "паразитни такива". В книгата е засегнат един по-общ, но много съществен проблем – за реалното съотношение на властите при централизираната система на еднопартийно управление. Конкретно, става въпрос за възникналия още през 1949 г. конфликт между Главна прокуратура и ръководството на МВР във връзка с констатирани от нея "редица беззакония" и "произволи" при въдворявания, изселвания и задържане под стража. Борислав Скочев документирано проследява спора, който се разрешава на партиен принцип. Вместо да повдигне обвинения, "независимият" по Конституция /чл.63/ Главен прокурор моли министър-председателя В. Коларов "да се разреши" длъжностните лица от ДС и МВР да бъдат "отдадени под съд" "за тежките беззакония", извършени от тях. Като висша инстанция на върха на държавата, без да е овластена за това, главен арбитър на конфликта между двете институции се явява Политбюро на ЦК на БКП. Действително, набелязани са мерки за "спазване" на "законността", но в рамките на репресивната система. Въпросът за търсене на съдебна отговорност на виновните лица повече не се повдига, защото това означава да се посегне на нейната същност. Голямо откритие на автора е осветляването на дълбоко пазения в тайна и засекретен дори до неотдавна, действащ извън системата на ТВО лагер "С" /специален лагер/, намиращ се в гр. Пазарджик. Съвременниците, които са дочули за неговото съществуване, са го наричали "лагер на смъртта" заради тежкия режим, сходен с този в нацистките концлагери и високата смъртност. Каква е истината четем на страниците на книгата: "Създаден е в края на 1947 г. като поделение на контраразузнавателния отдел ІІ в ДДС. Функционира без никаква законова регламентация, нелегално и секретно за всички институции извън ДДС, със знанието и разрешението само на Георги Димитров и Антон Югов от политическото и държавното ръководство". Там са държани хора, срещу които не могат да бъдат повдигнати обвинения, за да бъдат съдени и са оставени, образно казано, "на измиране". Между тях четем имената на дейци на ВМРО, заловени по време на "юнската акция" на милицията от 1946 г. "Обезвреждането" на "михайловистите" е предприето във връзка с нареждането на Сталин "да се даде културна автономия на Пиринска Македония" като първа стъпка към нейното влизане "в състава на Югославска Македония". Много сполучлива е идеята на автора да отдели място в книгата на автентични свидетелства за човешкото страдание на хора от различни социални и етнически групи. Този подход не само насища съдържанието емоционално, но дава възможност на читателя, особено от по-младото поколение, да вникне в грозотата на тогавашната действителност, при която основните човешки права и свободи не се зачитат. Неслучайно на България дълго време е отказвано да бъде приета за член на ООН, а западният печат я характеризира като "полицейска държава. Книгата на Борислав Скочев поставя редица проблеми, които представляват интерес за широк кръг читатели и изследователи – историци, юристи, социолози, философи и за всички онези, които искат да научат истината за тоталитарната комунистическа система. И ако обявилата се за "победител" в перманентната гражданска война Българска комунистическа партия не може да бъде осъдена за извършените от нея престъпления, то думата е дадена на съда на историята...

Свободното движение в Шенген – застрашено

http://www.moreto.net/novini.php?n=370240

Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими от злоупотреби и подкупи, предаде Ройтерс, като цитира две организации за борба с корупцията.

Кюрдите пращат 1700 бойци в Африн срещу турската операция

https://frognews.bg/svqt/kiurdite-prashtat-1700-boitsi-afrin-sreshtu-turskata-operatsiia.html

Подкрепяният от САЩ сирийско-кюрдски алианс обяви днес, че изпраща около 1700 бойци от фронтовите линии с „Ислямска държава“ (ИД) в анклава Африн, срещу който се води турска настъпателна операция, съобщи АФП.

"Лебедово езеро" върху лед се завръща този декември

http://www.dnes.bg/art/2018/03/06/lebedovo-ezero-vyrhu-led-se-zavryshta-tozi-dekemvri.369871

Балетът "Санкт Петербург" и "Руските господари на спорта" ще представят класиката у нас

Унгарската икономика не се нуждае от еврофондовете, заяви Виктор Орбан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141418_ungarskata_ikonomika_ne_se_nujdae_ot_evrofondovete/?ref=rss


Унгарската икономика ще отбележи ръст от 4% през следващите години, страната ще постигне пълна заетост до 2022 г., заплатите ще се увеличат и Унгария не се нуждае от еврофондовете, за да постигне успех, каза премиерът Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />По думите му Унгария трябва да остане в ЕС, за да има достъп до пазарите му, а не защото се нуждае от фондовете, които получава от блока.<br /><br />Партията на Орбан "Фидес" засега води в...

Писмо в бутилка на 132 години е намерено в Австралия

http://www.cross.bg/bytilka-avstraliya-hvurleno-1569459.html

/КРОСС/ Писмо в бутилка, окачествено като едно от най-старите известни послания от този тип в света, е намерено в Австралия - 132 години след като е хвърлено в Индийския океан през борда на германски плавателен съд, предаде ABC News. На писмото в бутилка, наполовина заровено в пясъка, се е натъкнала Тоня Илман, докато в края на януари се е разхождала из дюните на остров Уедж, на около 180 километра северно от град Пърт, щата Западна Австралия. Бледият ръкопис разкрива, че писмото, написано на немски, датира от 12 юни 1886 г. На обратната му страна е указано който го намери, да запише часа и мястото и да го предаде на Германската военноморска обсерватория или на най-близкото германско консулство. Посланието в бутилка е хвърлено през борда на плавателния съд "Паула" като част от 69-годишен експеримент на Германската военноморска обсерватория за по-добро разбиране на океанските течения и търсене на по-бързи и ефикасни корабни маршрути, се посочва в изявление на Западноавстралийския музей.  

Българин очарова журито на "Х фактор Финландия", получи 4 пъти "Да" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6749248

Българин очарова журито на "Х фактор Финландия", получи 4 пъти "Да" (Видео)Българин очарова журито на Х Фактор Финландия, съобщи сайтът mtv.fi. Викторио Ангелов от Шумен изпълни кавър на "Feeling Good" на Майкъл Бубле. След изпълнението си Викторио получава 4 пъти "Да" от журито. В състава на журито са полулярните финландски изпълнители Саара Алто, която ще представи Финландия на Евровизия 2018,

Сблъсък на кола и микробус бави трафика на изхода на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749233

Сблъсък на кола и микробус бави
трафика на изхода на Велико ТърновоКатастрофа затруднява движението на изхода на Велико Търново в посока София. Микробус се е забил в лек автомобил, движещ се пред него, след което се е преобърнал на платното, съобщиха от полицията. Пострадали няма. Сигнал за произшествието е получен в 14.50 ч. На място са екипи на Пътна полиция, които регулират трафика.

България е на първо място по брой на жени в IT-сектора

http://econ.bg/Новини/България-е-на-първо-място-по-брой-на-жени-в-IT-сектора_l.a_i.758708_at.1.html

България е с най-много програмистки в страните от Европа, стана ясно на конференция за 8-ми март на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ. ...

Прокюрдска феминистка медия се бори за оцеляване в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749260

Прокюрдска феминистка медия се бори за оцеляване в Турция Затварян два пъти и получавал седем пъти забрана за разпространение заради "терористична пропаганда" , Жиннюз /Jinnews/, единственият информационен сайт в Турция, в който работят единствено жени, се бори за оцеляване. Властите обвиняват Жиннюз, който публикува на няколко езика, включително на турски, кюрдски и английски,

Airbus напуска Великобритания, ако няма сделка за Brexit

https://news.bg/business/airbus-napuska-velikobritaniya-ako-nyama-sdelka-za-brexit.html

Производителят смята, че митническите забавяния ще направят заводите му неконкурентни

Лъжата „Не на оръжията“ и гражданинът – дивеч за отстрел

http://www.eurochicago.com/2018/03/orajia/

Не, първопричината е – сега внимавайте: за да не бъде гражданинът беззащитен, когато в собствената му страна е застрашена демокрацията. Гледна точка, която при нас е напълно непозната, защото преднамерено не се споменава в споровете относно притежаването на оръжие. Също толкова неизвестна, както и изследването на професора по икономика Джон Р. Лот от Илинойския университет в Чикаго. От него категорично следва, че броят на престъпленията, свързани с насилие спрямо личноста, в щатите с пълна свобода за притежаване на оръжие е крайно нисък, защото гражданите не са беззащитни и престъпниците го знаят. В щатите, където има рестрикции, ако го либерализираха, биха си спестили 1500 убийстнва, 4 300 изнасилвания, 6000 въоръжени и над 12000 невъоръжени грабежа годишно. В щатите с либерализирано притежание на оръжие броят на жертвите от въоръжени насилници е спаднал с 69 %. От проведените анкети е установено, че на всеки възрастен гражданин средно 2.5 пъти му се е налагало да използва заплаха с оръжие спрямо престъпници и тя се е оказала достатъчна да респектира престъпника. Жертвите на престъпления, които се подчиняват на престъпника, биват три пъти по-често наранявани, отколкото на съпротивлявалите се с огнестрелно оръжие.

Великобритания ще отговори „твърдо“,ако някоя държава стои зад отравянето на бившия шпионин

http://www.cross.bg/velikobritaniya-durzhava-otgovori-1569458.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън предупреди във вторник, че Великобритания ще отговори „твърдо" ако се разбере, че някоя държава стои зад „разстройващото" отравяне на бивш руски двоен агент в Англия, предава Ройтерс. Джонсън е потвърдил пред депутатите, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити в безсъзнание в неделя, като е добавил: „Ако се появяват доказателства, които подсказват, че определена държава е отговорна за това, тогава правителството на Нейно Величество ще отговори твърдо и подходящо".  

Великобритания ще отговори „твърдо“ ако някоя държава стои зад отравянето на бившия шпионин

http://www.cross.bg/durzhava-velikobritaniya-otgovori-1569458.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън предупреди във вторник, че Великобритания ще отговори „твърдо" ако се разбере, че някоя държава стои зад „разстройващото" отравяне на бивш руски двоен агент в Англия, предава Ройтерс. Джонсън е потвърдил пред депутатите, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити в безсъзнание в неделя, като е добавил: „Ако се появяват доказателства, които подсказват, че определена държава е отговорна за това, тогава правителството на Нейно Величество ще отговори твърдо и подходящо".  

Путин и президентът на ФИФА показаха футболните си умения (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-i-prezidentyt-na-fifa-pokazaha-futbolnite-si-umeniia-video-2082875

Руският президент Владимир Путин и президентът на ФИФА Джани Инфантино показаха футболните си умения. 100 дни преди старта на Световното първенство двамата за кратко загърбиха официалния протокол и поритаха заедно.

Борисов поиска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-poiska-byrza-namesa-ot-rumyniia-za-da-sprat-opashkite-na-gkpp-ruse-2082864

Министър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе, съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Това е станало по време на телефонен разгово

Убийцата на сестрата на Илия Павлов поиска съдът в САЩ да преразгледа делото й

//dariknews.bg/novini/sviat/ubijcata-na-sestrata-na-iliia-pavlov-poiska-sydyt-v-sasht-da-prerazgleda-deloto-j-2082884

Върховният съд на САЩ отказа да преразгледа присъдата срещу руската гражданка Наталия Лешченко-Уилсън, получила две доживотни присъди за двойно убийство, съобщи адвокатът й Алексей Тарасов, цитиран от РИА Новости.

Заплита се мистерията около инцидента с бившия руски шпионин (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zaplita-se-misteriiata-okolo-incidenta-s-bivshiia-ruski-shpionin-snimki-2082880

Двама британски полицаи са били настанени в болница с леки симптоми, след като отишли на мястото на инцидента в Солсбъри, където двама души бяха намерени в тежко състояние. Впоследствие полицаите били изписани, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

<

Задържаха четирима за изнасилване на жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-chetirima-za-iznasilvane-na-zhena-2082873

Четирима души са задържани за изнасилването на жена в столицата, съобщават от държавното обвинение.

Двама в болница, след като отишли на мястото, където бе намерен бившият руски двоен агент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749236

Двама в болница, след като отишли на мястото, където бе намерен бившият руски двоен агентДвама британски полицаи са били настанени в болница с леки симптоми, след като отишли на мястото на инцидента в Солсбъри, където двама души бяха намерени в тежко състояние. Впоследствие полицаите били изписани. Това съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс. Полицията в югозападния британски град бърза да установи какво е веществото,

Григор Димитров потвърди участие на турнира в Лондон

http://www.cross.bg/kyins-tyrnira-dimitrov-1569457.html

/КРОСС/ Григор Димитров потвърди участие на турнира "Куинс Клуб" в Лондон през юни. Надпреварата е генерална репетиция преди третия за годината турнир от Големия шлем "Уимбълдън". "Турнирът Куинс Клуб е един от любимите ми. Има толкова много история, а турнирите на трева са един от най-добрите периоди през годината. Фактът, че спечелих Финалния турнир на АТР в Лондон миналата година ме мотивира още повече да се справя дори по-добре на "Куинс" на "Уимбълдън" тази година", заяви Григор Димитров. Българинът, който е №4 в света, спечели турнира "Куинс" през 2014, а след това същата година игра и на полуфиналите на "Уимбълдън". Освен Димитров, към турнира "Куинс" се присъединява и друг бивш шампион в надпреварата - Марин Чилич. Потвърждение за участие нна турнира "Куинс" направи и световният №2 Рафа Надал.  

Варненци ползват отстъпка ако платят данъците си до 30 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=370256

Съобщенията за задължения към Община Варна за 2018 година са изготвени и разпратени до данъкоплатците, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. До 30-ти април предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка.

Григор Димитров потвърди участие на турнира "Куинс" в Лондон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6749247

Григор Димитров потвърди участие на турнира "Куинс"  в ЛондонГригор Димитров потвърди участие на турнира "Куинс Клуб" в Лондон през юни. Надпреварата е генерална репетиция преди третия за годината турнир от Големия шлем "Уимбълдън". "Турнирът Куинс Клуб е един от любимите ми. Има толкова много история, а турнирите на трева са един от най-добрите периоди през годината.

ЕК следи как се дава гражданство на инвеститори в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-grazhdanstvo-26942627

Европейската комисия ще представи тази година доклад за предоставянето на гражданство на външни инвеститори в държави от ЕС.

София Филм Фест посреща Роман Балаян, Завен Саркисян и Харутюн Хачатрян

https://offnews.bg//kultura/sofia-film-fest-posreshta-roman-balaian-zaven-sarkisian-i-harutiun-ha-676179.html

Ден преди официалното откриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат възможност да се срещнат с неповторимото изкуство на Сергей Параджанов. Роден в Тбилиси в арменско семейство, живял в Грузия, Украйна и Армения, изцяло в рамките на Съветския съюз тогава, Параджанов е много повече от кинорежисьор.

На 6 март в кино „Лъки Дом на киното“ – Пловдив ще се състои еднодневна изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „Цветът на нара“, късометражния „Нощ в Музея „Параджанов“ и среща със специалните гости: режисьора Роман Балаян, директора на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и директора на музея „Параджанов“ Завен Саркисян.

Легендарният режисьор Роман Балаян ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното в деня на откриването на София Филм Фест, 7 март, и ще представи пред българската публика своя шедьовър „Полети насън и наяве“ на специална прожекция на 8 март от 18.30 в Дома на киното.

На 9 март, денят посветен на Сергей Параджанов, публиката ще може да види и късометражния филм на Балаян „Нощ в музея „Параджанов“ (1988), уникален почит на украинския режисьор към неговия учител. На 10 март, Балаян ще участва в специалния разговор, посветен на Параджанов, от 11.30 в Дома на киното, след който, в 13.00, ще бъде открита изложбата с фотографии от музея „Параджанов“ в Ереван.

Още две ”аферки” към голямата ЧЕЗ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/oshte-dve-aferki-kam-goliamata-chez.html

Между 120 и 150 млн. ще е цената за бизнеса - разбирай за клиентите му, чрез гласуваните от парламента промени в Закона за митниците.

Още две ”аферки” към голямата ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/oshte-dve-aferki-kam-goliamata-chez.html

Между 120 и 150 млн. ще е цената за бизнеса - разбирай за клиентите му, чрез гласуваните от парламента промени в Закона за митниците.

Първи сме в Европа по брой на жени - програмисти

https://frognews.bg/politika/parvi-sme-evropa-broi-jeni-programisti.html

България е с най-много програмистки в страните от Европа, стана ясно на конференция за 8-ми март на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ, съобщи „сега”.

Руски институт обвини България, че използва историческата памет като "разменна монета"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141406_ruski_institut_obvini_bulgariia_che_izpolzva/?ref=rss


Изявленията на властите в България, че различни народи заедно с руския са участвали в освобождението от Османската империя, са плод на "политическата конюнктура" и в разрез с историческата памет. Това гласи официално съобщение на Руското военноисторическо общество (РВИО).<br /><br />Публикацията "Именно Русия донесе свободата на България", с дата 6 март, излезе по-малко от ден след като патриаршията в Москва обяви на пресконференция след посещението на патриарх...

Северна Корея щяла да спре ядрените си опити, ако се споразумее със САЩ

https://frognews.bg/svqt/severna-koreia-shtiala-spre-iadrenite-opiti-ako-ima-pregovori-sas-sasht.html

Северна Корея е готова да наложи мораториум над ядрените и ракетните опити, ако САЩ се съгласят на преговори с нея, предава БТА.

Намериха писмо в бутилка на 132 години в Австралия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6749232

Намериха писмо в бутилка на 132 години в АвстралияПисмо в бутилка, окачествено като едно от най-старите известни послания от този тип в света, е намерено в Австралия - 132 години след като е хвърлено в Индийския океан през борда на германски плавателен съд, предаде ДПА. На писмото в бутилка, наполовина заровено в пясъка, се е натъкнала Тоня Илман, докато в края на януари се е разхождала из дюните

Валери Симеонов се срещна с Реформаторския блок заради ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/valeri-simeonov-se-sreshtna-s-reformatorskia-blok-zaradi-chez-676178.html

Вицепремиерът Валери Симеонов се е срещнал с представители на Реформаторския блок (РБ), които предлагат промени в Закона за енергетиката заради скандала около ЧЕЗ. 

Идеята на рефотматорите предвижда разширяване на правомощията на ДАНС, за да може агенцията да контролира продажбата на дялове в ключови за българската енергетика предприятия.

Симеонов е обсъдил с председателя на СДС Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров от Националния съвет на РБ предложенията им за промени в закона. 

Вицепремиерът се ангажира да обсъди законопроекта с колегите си от "Обединени патриоти" и ако бъде постигнат консенсус, той ще го предостави на коалиционния съвет на управляващата коалиция.

Отрова - „за убеждаване“ на противниците на Кремъл

https://www.vesti.bg/sviat/otrova-za-ubezhdavane-na-protivnicite-na-kremyl-6079999

Усещане за пробождане в бедрото или радиокативен чай, нищо не може да спре дългата ръка на Москва

БСП внесе три сигнала в прокуратурата за сделката с ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/БСП-внесе-три-сигнала-в-прокуратурата-за-сделката-с-ЧЕЗ_l.a_i.758707_at.1.html

Три сигнала внесе БСП в прокуратурата по сделката за ЧЕЗ. „На първо място настояваме да се извърши проверка на средствата, с които „Инерком“ България...

Румен Гълъбинов: Потребителите ще платят двойно за влизане на държавата в ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/rumen-galabinov-potrebitelite-shte-platyat-dvoino-za-vlizane-na-darzhavata-v-chez-news276341.html

"Очаква се който и да купи което и да е електроразпределително дружество в България, да иска си върне инвестициите с продажбата на електроенергия, съпътстващи услуги и оптимизация на разходите. Няма да е нелогично, ако се поиска увеличаване на цената на тока по-късно през годината. Това би могло да се случи и без да я има сделката за ЧЕЗ. Тя не е оправдание да се иска увеличение на цената на тока. Но въпреки това се наслагват и тези фактори и някой трябва да плати сметката." Такова мнение изказа финансистът Румен Гълъбинов във вторник пред БНР по повод плановете на правителството да придобие активите на ЧЕЗ в България, за които чешкото дружество подписа договор с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. Тезата за пълно или частично одържавяване се подкрепя от БСП, от синдикатите и мнозинството от българските граждани (според експресно проучване на "Галъп интернешънъл" от миналата седмица). Експертът напомни, че и в момента ролята на държавата в енергетиката не е малка, а допълнително влизане на държавата във вече приватизирани субекти в енергетиката носи две тежести за данъкоплатците. "Трябва да си зададем въпроса искаме ли да платим два пъти за това да ползваме ток – един път като данъкоплатци, за да може държавата с парите от нашите данъци да си плати участието и втори път - като потребители, които плащат сметката всеки месец. Не знам дали в крайна сметка това връщане на държавата в енергетиката няма да ни излезе по-скъпо на нас, потребителите", изтъкна Румен Гълъбинов. Много бих искал тази сделка да не е пример, който да отблъсква инвеститорите, каза той. Той подчерта, че досега инвеститори са напускали България след намеси на държавата в енергийния сектор. Не съумяваме все още да се представим като доверено, спокойно, предвидимо място за инвестиции, обобщи Гълъбинов: "Тоест, не мога да кажа, че в България съумяваме да привлечем голям международен инвеститорски интерес в българската енергетика. Вероятно тук се преплитат много интереси - не само икономически, а също и политически. Българската енергетика малко се преекспонира като потенциал и възможности. В българската енергетика все още има стари слабости, които не са преодолени - в самите енергийни дружества, в Българския енергиен холдинг, в НЕК, слабости в управлението на риска от гледна точка на големи енергийни инфраструктурни проекти. Очевидно не съумяваме към момента да се представим атрактивно за повече влизащи инвеститори." 

БСП иска прокуратурата да провери парите на купувача на ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/06/3141411_bsp_iska_prokuraturata_da_proveri_parite_na_kupuvacha/?ref=rss


БСП внесе днес три сигнала до прокуратурата заради ЧЕЗ. Първият е за проверка на произхода на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за купуването на електроразпределителното дружество. Вторият е за приватизацията му, при която през ЧЕЗ купува цялото дружество. Третият - за разследване на служител на ЧЕЗ за безстопанственост.<br /><br />Миналата седмица БСП пита и правителството, и "Интерком България" дали средствата за сделката са от банки и офшорни...

Да поговорим за деянието на д-р Димитров

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/06/3141333_da_pogovorim_za_deianieto_na_d-r_dimitrov/?ref=rss


Искрено се надявам д-р Димитров да се окаже невинен. Призивите за "линч на мангалите" обаче ни връщат в пещерната епоха, пише за "Дойче веле" проф. Ивайло Дичев. <br />Вече дори не се учудваме, когато се правораздава по площадите и телевизионните студия. Следователи и прокурори станаха едва ли не излишни, защото "Фейсбук" е готов с експертизите по криминални случаи в реално време. Излишни са и съдилищата, защото гражданството знае най-добре коя присъда е...

Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията на страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=370260

Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за създаване на нужната организация във връзка с хидрометеорологичната прогноза за периода 5-9 март, изготвена от НИМХ–БАН, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Ограбиха обменно бюро на централен булевард в Пазарджик

https://frognews.bg/novini/ograbiha-obmenno-biuro-tsentralen-bulevard-pazardjik.html

Обменно бюро за валута в Пазарджик е било разбито през изминалата нощ, съобщи говорителят на ОД МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Все още не е известно каква сума пари е била открадната. В момента полицията разпитва собственика и свидетели.

Двама души са загинали в катастрофа между джип и ученически автобус

http://www.cross.bg/avtobys-dyshi-avtobysa-1569455.html

/КРОСС/ Двама души са загинали при катастрофа между лек автомобил и ученически автобус на пътя Варна-Добрич. Това съобщиха от ОДМВР-Варна. Инцидентът възниква малко преди 14.00 часа на в участъка между с. Любен Каравелово и с. Зорница. Сблъскали са се джип и училищен автобус като автобуса не е превозвал пътници. Загиналите двама души са от лекия автомобил. Към този момент няма информация за състоянието на шофьора на автобуса. Изясняват се причините и обстоятелствата, които са причинили инцидента. На място текат процесуално-следствени действия, заради което пътят в този участък е временно затворен за движение. *Снимката е илюстративна 

Почина 23-годишната пловдивчанка, направила три опита за самоубийство

https://petel.bg/Pochina-23-godishnata-plovdivchanka--napravila-tri-opita-za-samoubiystvo__254169

23-годишната пловдивчанка, която направи три опита за самоубийство, е починала.  Лекарите не са успели да се преборят за живота й и тя е изд...

Митьо Очите ще става дядо

https://petel.bg/Mito-Ochite-shhe-stava-dyado__254171

Снимка: Флагман Дъщерята на несебърския бос Димитър Желязков – Станислава чака дете. Това съобщиха източници близки до семейството. С...

Баща отряза ръката на сина си със сатър, защото гледал много филми за възрастни

https://petel.bg/Bashha-otryaza-rakata-na-sina-si-sas-satar--zashhoto-gledal-mnogo-filmi-za-vazrastni__254172

Снимката е илюстративна 19-годишен индиец остана без ръка заради пристрастеността си към филми за възрастни, предаде ТАСС. Младежът от с...

1500 лева глоба за шофьор без книжка: Блъснал "БМВ"-то си на пътя Варна-Добрич, свалил номерата и избягал

https://petel.bg/1500-leva-globa-za-shofor-bez-knizhka--Blasnal-BMV-to-si-na-patya-Varna-Dobrich--svalil-nomerata-i-izbyagal__254173

илюстрация Булфото Глоба в размер на 1500 лева, наложи Районен съд - Варна на 22-годишен неправосопособен младеж от Добрич, управлявал авто...

Руски военен самолет се разби в Сирия! Има много жертви

https://petel.bg/Ruski-voenen-samolet-se-razbi-v-Siriya--Ima-mnogo-zhertvi__254175

Снимка Булфото По време на кацане в сирийската база Хмеймим се е разбил руски транспортен самолетАн-26. Загинали са 26 пътници и 6 души еки...

Искат да правят България център за борба с корупцията на Балканите

https://petel.bg/Iskat-da-pravyat-Balgariya-tsentar-za-borba-s-koruptsiyata-na-Balkanite__254176

Парламентарната комисия за борба с корупцията изслуша двамата кандидати за шеф на новия Антикорупционен орган, който ще бори корупцията ...

Саудитска Арабия дръпна шалтера на турските сериали

https://petel.bg/Sauditska-Arabiya-drapna-shaltera-na-turskite-seriali__254177

Снимка GettyImages Телевизионният оператор MBC, който е саудитска собственост, спря да излъчва турски сапунени опери, заяви във вторник говор...

Силно земетресение удари Папуа Нова Гвинея

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-udari-Papua-Nova-Gvineya__254178

Снимка Булфото Силно земетресение удари Папуа Нова Гвинея. Трусът е бил с магнитуд 6,7 по Рихтер. Това показва справка на сайта на Геофизи...

Пловдив почерня от жандармерия, десетки униформени чакат в готовност

https://petel.bg/Plovdiv-pochernya-ot-zhandarmeriya--desetki-uniformeni-chakat-v-gotovnost__254179

Снимка trafficnews.bg Изключителни мерки за сигурност в центъра на Пловдив преди планувания протест срещу задържането на д-р Иван Димитров. Н...

Д-р Димитров: Не пожелавам това на никой българин

https://www.vesti.bg/bulgaria/d-r-dimitrov-ne-pozhelavam-tova-na-nikoj-bylgarin-6079997

„Аз не се чувствам престъпник, казвам ви го честно. Над шест пъти са ме крали“, каза лекарят от Пловдив, обвинен в убийството на рецидивист

Томас Бах ще получи най-високото държавно отличие в Южна Корея

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141285_tomas_bah_shte_poluchi_nai-visokoto_durjavno_otlichie/?ref=rss


Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах ще получи най-високото държавно отличие на Южна Корея, съобщи спортният министър на страната До Йонг Хван. В Сеул са впечатлени от приноса на Бах към зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, които се проведоха между 9 и 25 февруари.<br /><br />Президентът на МОК ще бъде награден с медала Чонгрьонг (син дракон). Той се връчва на чужденци изключително рядко и само при големи заслуги към страната.<br /><br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване