Песков отговори на обвиненията за отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал

https://www.actualno.com/europe/peskov-otgovori-na-obvinenijata-za-otravjane-na-bivshija-ruski-razuznavach-sergej-skripal-news_663040.html

Обвиненията за участие на Москва във възможно отравяне на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал не са закъснели, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. "Не мога да коментирам това. Както се казва на руски, не ни накараха да чакаме дълго. Разбирам, че това не се превежда лесно на английски, но, все пак...", заяви Песков, отговаряйки на въпрос как се отнасят в Кремъл към коментарите в западни

ДСБ: МВР използва прийоми на комунистическия режим

http://clubz.bg/65049-dsb_mvr_izpolzva_prijomi_na_komunisticheskiq_rejim

ПОЛИТИКА дсбcr

ДСБ публикува декларация, в която се осъждат действията на органите на МВР по повод "профилактирането" на български граждани заради посещението на руския патриарх Кирил. Според партията прийомите, използвани от полицейските власти са характерни за репресивния комунистически режим. От ДСБ настояват за проверка на действията на органите на реда и призовават отговорните за това служители да бъдат санкционирани.

Ето какво се казва в декларацията на ДСБ:

"В навечерието на националния празник, полицейски служители са посетили български граждани, на които са съставени предупредителни протоколи. Протоколите са връчени срещу подпис, с изрично предупреждение да не изразяват публично негативно отношение към руския патриарх Кирил.

Ние, от ПП "Демократи за силна България" окачествяваме действията на органите на МВР като недопустимо потъпкване ценностите на демокрацията и грубо посегателство срещу основни човешки права, като правото на свободно изразяване на мнение и свобода на словото. Считаме, че прийомите, използвани от полицейските власти са характерни за репресивния комунистически режим и целят единствено и само всяването на страх и тревога в българските граждани. Осъждаме категорично извършените посещения и настояваме за провеждане на вътрешна проверка относно тяхната целесъобразност и законосъобразност.

В случай, че действията на органите на МВР, насочени срещу граждани на една европейска и правова държава са били несъгласувани или превишаващи целта на закона, настояваме отговорните лица да понесат съответната отговорност.

Призоваваме за недопускане на подобни прояви на полицейски натиск и отправяме запитване на основание Закона за достъп до обществена информация  към министъра на вътрешните работи Валентин Радев, какви са били обстоятелствата и данните, мотивирали действията на органите на МВР и съставянето на предупредителните протоколи."

Nikkei приключи сесията във вторник със сериозен ръст

https://www.investor.bg/aziia/336/a/nikkei-prikliuchi-sesiiata-vyv-vtornik-sys-seriozen-ryst--256951/

Австралийската централна банка запази основните лихви без промяна на 1,5%, както се и очакваше

Защитена свидетелка срещу мафията става депутат в Италия

http://dnes.dir.bg/news/izbori-italia-evropeyski-parlament-piera-ielo-italianskia-parlament-26941514

Вдовицата на убит от сицилианската мафия син на мафиотски бос беше избрана в италианския парламент като представител на Движение "Пет звезди".

Д-р Димитров - поредната стъпка към съдия Линч

https://www.actualno.com/actualno/d-r-dimitrov-porednata-stypka-kym-sydija-linch-news_663039.html

Виновен или не – това е въпросът, който разгневеното българско общество не си задава в случая с д-р Иван Димитров. И това е показателно докъде я докарахме в България. Защо не питаме отговорните институции какво е станало, а директно искаме категорично нещо? Просто е – защото не вярваме на институциите. И този проблем е крайно опасен. Той не е от днес, не е от вчера дори, а е от много, много години. Стои си и решение няма, а още по-страшното е, че никой не търси. Именно липс

Lego записа първи спад на печалбата от 14 години

https://www.investor.bg/novini/346/a/lego-zapisa-pyrvi-spad-na-pechalbata-ot-14-godini-256950/

Според производителя на детски играчки причината е изчистване на инвентара

Кремъл отговори на обвиненията за отравяне на бившия офицер на ГРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748549

Кремъл отговори на обвиненията за отравяне на бившия офицер на ГРУОбвиненията за участие на Москва във възможно отравяне на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал не са закъснели, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. „Не мога да коментирам това. Както се казва на руски, не ни накараха да чакаме дълго.

Лиляна Павлова се оплака, че е жертва на фалшиви новини

http://clubz.bg/65048-lilqna_pavlova_se_oplaka_che_e_jertva_na_falshivi_novini

Министърката за българското европредседателство Лиляна Павлова е жертва на фалшиви новини, съобщиха от ведомството. 

Те цитират серия материали в анонимни интернет сайтове, които ѝ приписват следния цитат по адрес на българите в чужбина:

"Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!"

Няма източник на цитата, нито се споменава къде Павлова е направила това твърдение. От министерството обръщат внимание, че всички изяви и изказвания на министърката са публични и се обявяват чрез прессъобщения и на сайтовете на министерството, председателството и социалните мрежи.

"Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво „съм казала“ от фейсбук и от линковете към сайтове, които цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа", заявява пък Павлова.

И отбелязва, че житейският избор на всеки българин, решил да напусне страната "в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и достоен за уважение". Всеки от тях заслужавал добро заплащане, затова и усилията й като човек, политик и министър са насочени към подобряване на условията на живот и труд в България. 

"Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни. За съжаление, някой използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче, свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите. Аз го правя непрекъснато – и в социалните мрежи, и в работата ми, и в съда", пише още Павлова.

И отбелязва, че фалшивите новини са болест, за която се търси лек - а дотогава, трябва да ги разпознаваме сами.

ВМРО готова с промени в НК за неизбежната отбрана

https://offnews.bg//politika/vmro-gotova-s-promeni-v-nk-za-neizbezhnata-otbrana-676150.html

Готови сме с нови текстове за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс и ще ги предложим на партньорите ни в коалиция „Обединени патриоти". Това обяви заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Искрен Веселинов.

Воеводите декларират и че от години се борят за разширяване на института неизбежна отбрана.

"Това е приоритет и на другите две партии от коалицията. Ето защо нарочните промени в НК са заложени и в програмата на Обединени патриоти за 44-тото НС. Случаят с д-р Димитров, който уби Жоро Плъха в опит да защити собствеността си, е просто поредният пример, че моментът да се настоява за твърдост е настъпил", категоричен е Веселинов.

Предложенията за законодателни промени могат да бъдат внесени още днес при съгласие на Атака и НФСБ.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов, публикувана във фейсбук:

„Случаят с доктор Иван Димитров от Пловдив, убил циганин, проникнал в имота му и нападнал го с нож, е само поредният, който поставя въпроса за пределите на неизбежната отбрана. ВМРО, а по-късно и другите формации, които днес сме Обединени патриоти, от години предлагаме това. Не говорим само за нападение в дома ти или за нападение, заплашващо живота ти – нима, ако нападението застрашава да те осакати (например пребиват те с колове) е по-добре. Или, ако банда маргинали опитват да изнасилят момиче...

Въпросът с промени в Наказателния кодекс стоеше в програмата ни за тази парламентарна сесия. Гледаме на него не като на хрумка, предизвикана от инцидент, а като сериозен законодателен процес. Основен е за нас, патриотите, заради ширещата се циганска престъпност. Явно страхът от закона не спира тези хора, дано поне страхът за живота им има възпиращо въздействие. Знам, че не бива да се връщаме към правото на Дивия запад, а да се намери нужният баланс и справедливост, което е много трудно.

Имаме обаче текстовете, изготвени от експерт, които днес ще предложа на парламентарната ни група".

Бойко Пенков: В Здравната каса има сбъркана счетоводна политика

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boiko-penkov-v-zdravnata-kasa-ima-sbyrkana-schetovodna-politika-256948/

Ще се направи по-добро планиране на плащанията, за да се изчистят всички задължения на НЗОК, посочи зам.-здравният министър

МВнР иска обяснения за отменения 3-ти март в Одрин

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mvnr-iska-obiasneniia-za-otmeneniia-3-ti-mart-v-odrin-6079978

Външно министерство поиска обяснения от генералния консул в Одрин Васил Вълчев относно решението му да отмени празничната културна програма на 3-и март

Започна подписка за промяна на националния ни празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=370231

Българи започнаха подписка за промяна на националния ни празник, в знак на възмущение, че той е превърнат ден за преклонение пред чужда държава и разделя нацията вместо да я обединява. В мотивите към петицията се посочва, че със Санстефанския договор не се създава българска държава, а се постановява руска окупация (в чл.

В Белия дом има нов шеф и тя се казва Клеър (видео)

http://clubz.bg/65047-v_beliq_dom_ima_nov_shef_i_tq_se_kazva_kleyr_video

„Няма Франк, няма Мранк! В Белия дом има нов шеф и тя се казва Клеър!“ Вероятно такава реплика биха вкарали сценаристите на „Под прикритие“ в първия трейлър на предстоящия финален сезон на „Къща от карти“, ако бяха сценаристи и на този култов сериал – но не са.

Все пак, това е истината – в сериала Белия дом има нов шеф, като в края на предишния сезон Франк подаде оставка от президенския пост. А в реалността „Къща от карти“ има нова главна звезда, след като Кевин Спейси бе изхвърлен от тази къща, от „Всичките пари на света“, а изглежда и от филмовия бизнес изобщо. И целият талант на света не е достатъчен да го спаси.

Но и без него политическият сериал „Къща от карти“ на „Нетфликс“ се завръща тази есен за своя шести и финален сезон. Сега спешно пренаписаният сценарий се съсредоточава около образа на Клеър Ъндъруд (Робин Райт) и президенството ѝ като първата жена начело на САЩ. И, доколкото я познаваме от предишните епизоди, тя може да се окаже още по-голям злодей.

В краткия 30-секунден трейлър, излъчен по време на оскарите, виждаме Белия дом такъв, какъвто го познаваме досега – съветници и секреткарки бързат и разнасят папки от кабинет в кабинет, телефоните звънят френетично, но на стола зад президентското бюро вече не седи влиятелната фигура на Франк Ъндъруд (Кевин Спейси) – замества го амбициозната му съпруга с желязно лице и ни посреща с думите „Ние едва сега започваме“.

Снимането на последния сезон на сериала вървеше по план, когато няколко мъже обвиниха водещата звезда на продукцията Кевин Спейси, че ги е подлагал на сексуален тормоз. През ноември миналата година „Нетфликс“ прекрати договора си с актьора и снимките на сериала бяха замразени за три месеца, за да се напише нов сценарий, който не включва фигурата на Франк. Не че в тази обстановка беше възможно Спейси да остане в сериала, но жалко, защото новият му сексуално-хищнически имидж щеше да добави много подходящи метаданни към образа на Франк Ъндъруд.

Ще очакваме с интерес да видим какво са измислили сценаристите. Вътрешната динамика в семейство Ъндъруд ще ни липсва, на образът на Клеър крие голям потенциал и нямаме търпение да видим на какво е способна, когато се измъкне от сянката на Франк.

Финалният, шести сезон на „Къща от карти“, все още няма обявена дата за завръщане по малките екрани, „Нетфликс“ обещава само, че това ще се случи през есента на 2018-а.

"Площад Славейков"

Последни подробности преди концерта на Therion в София

https://offnews.bg//kultura/posledni-podrobnosti-predi-kontcerta-na-therion-v-sofia-676156.html

Концертът на обичаните от родните фенове Therion ще се състои тази събота, 10 март, в столичния клуб Mixtape5. Събитието е част от мащабно европейско турне по представяне на новия албум на групата „Beloved Antichrist“. Преди това на същата сцена ще видим и симфоничните руски метали IMPERIAL AGE, немците NULL POSITIV и англичаните THE DEVIL.

За да не се налага да бъдат съкращавани сетовете на групите, началото на събитието се измества по-рано от предварително обявеното. Ето и програмата по часове:

18:00 часа – Врати/начало
19:00 часа – The Devil
20:00 часа – Null Positiv
21:05 часа – Imperial Age
22:20 часа – THERION
23:50 часа – очакван край.

От BGTSC напомнят, че обща цел е по време на събитието да няма инциденти, а само положителни емоции! За това е необходимо всички желаещи да посетят концерта да спазват неговите правила.

БИЛЕТИ:

Билетът е ценен. Пазете го и не го давайте на никой друг освен на оторизирания персонал на входа. Изгубен или повреден билет не се възстановява. Билетът и акредитациите не дават достъп до сервизните площи и служебните помещения.

НЕПЪЛНОЛЕТНИ И ДЕЦА:

Едно лице може да придружава максимум двама непълнолетни или деца.

Заради ограниченото пространство за този концерт билета за всички възрасти е задължителен! Научете още за правилата на клуба за достъп на непълнолетни тук

Забранено е внасянето на:

- храни и напитки;
- видео камери и фотоапарати със сменяеми обективи;
- аудио записващи устройства;
- оръжие;
- всякакви остри и опасни предмети като ножове, чадъри и т.н.
- стъклени бутилки;
- преносимо лазерно оборудване;

Снимки и видео:

Забранява се използването на фотоапарати, видео и аудио записващи устройства освен от акредитираните за това лица. Забранява се използването на светкавица по какъвто и да е повод, в това число и на акредитираните фотографи!

Все още има билети в мрежата на Евентим, а освен онлайн някои от местата на които можете да ги намерите са магазините на Бензиностанции OMV, Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

Защо ни трябва ден, в който да оценяваме жената

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6746819

Защо ни трябва ден, в който да оценяваме женатаООН и Холивуд тази година на една вълна - подкрепа за движенията за равенство и справедливост На 8 март 1857 г. стотици жени от шивашки и текстилни предприятия излизат по улиците на Ню Йорк, за да протестират - искат по-високи заплати и по-добри условия на труд. Повече от век и половина по-късно ООН обявява датата 8 март за Международен ден на

Серена Уилямс се чувства готова за завръщането си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141161_serena_uiliams_se_chuvstva_gotova_za_zavrushtaneto_si/?ref=rss


Носителката на 23 титли от Големия шлем в тениса Серена Уилямс заяви, че се чувства готова за завръщането си. Американката ще участва в турнира Индиън Уелс.<br /><br />"Беше трудно", каза тя в интервю за Би Би Си. Уилямс разказа, че е имало много дни, в които си е задавала въпроса как ще продължи.<br /><br />"Беше наистина много, много трудно, но продължавам и знам, че може все още да не съм във върховата си форма, но се приближавам. Всеки ден е нов ден и...

Постоянен арест за родителите, убили дядо след тв предаване

http://clubz.bg/65046-postoqnen_arest_za_roditelite_ubili_dqdo_sled_tv_predavane

Мария и Свилен Велеви, които държаха децата си като заложници с години в столичния жк "Люлин", остават окончателно в ареста. Двамата са обвинени в убийството на бащата на Мария и дядо на трите им момичета - Стефан Янев (86 г.).

Една инстанция вече остави и двамата за постоянно в ареста, въпреки чистото им съдебно минало, постоянния арест и факта, че трите им деца са безнадзорни.

Свилен Велев се призна за виновен днес пред САС и заяви, че съпругата му няма участие в престъплението. И двамата твърдят, че системно са били подлагани на психически тормоз от Стефан.

Според съда обаче има достатъчно доказателства, че и двамата са участвали в убийството и затова ги остави в ареста. Предполага се, че двамата родители са убили възрастния мъж, след като той подаде сигнал в тв предаването "Съдебен спор" по Нова тв, че децата не ходят на училище.

Социалните тогава заявиха, че повече от десетилетие не могли да вземат никакви мерки спрямо трите момичета (те са на 13, 14 и 18 по медийни публикации и никога не са стъпвали в училище), защото родителите... не искали да отворят вратата и не им съдействали.

В Турция осъдиха италианец да плати 100 000 евро заради контрабанда на трюфели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748544

В Турция осъдиха италианец да плати 100 000 евро заради контрабанда на трюфелиИталианец, заловен в Турция при опит да изнесе нелегално от страната близо 29 килограма бели трюфели, е осъден да плати глоба от 100 000 евро, предаде АФП, като се позовава на съобщение на Истанбулската регионална дирекция по горите. Мъжът е задръжан на границата между Турция и България с 28,96 килограма бели трюфели от вида Tuberborchii,

Държавата на колене

https://www.actualno.com/viewpoint/dyrjavata-na-kolene-news_663036.html

Броженията около 3 март все още оттекват и има защо. Отдавна празникът не се беше насищал с толкова противоречиви емоции, изказвания и реакции. Основните "виновници" сред политическите фигури бяха коментирани предоволно, но покрай тях като че ли се промъкна иначе показателното поведение на уникалния по своята безполезност придатък на българската демокрация - фигурата на вицепрезидента. Не, не става въпрос за веселбата, че Йотова и първата дама се бяха облекли като дантелени пердета. Т

Данъци ще се плащат с 5% отстъпка до края на април

http://www.barometar.net/90533/

Съобщенията за задължения към Община Варна за 2018 година са изготвени и разпратени до данъкоплатците, съобщиха от дирекция „Местни данъци“. До 30-ти април предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка. За останалите плащането става на две равни вноски: първата – до 30.06.2018 г., […]

Русата Златка се показа без грим (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/rusata-zlatka-se-pokaza-bez-grim-snimki-news_663034.html

Обикновено сме свикнали да виждаме Златка Райкова с перфектна прическа и грим. Затова решихме да ви покажем как всъщност изглежда 32-годишната плеймейтка. Злати, която в момента се вихри в шоуто "Като две капки вода", преди време сама сподели снимката във Facebook, следвайки примера на много родни и чужди звезди. ВИЖТЕ СТАРИ СНИМКИ НА ЗЛАТКА На снимката тя е без грим, показвайки естествената си красота. Райкова е голямата изненада на тазгодишното изданието на шоуто "Като две к

Футболист на Дунав със сериозни нападки към Домусчиев и Ганчев

https://offnews.bg//futbol/futbolist-na-dunav-sas-seriozni-napadki-kam-domuschiev-i-ganchev-676154.html

Футболистът на Дунав Васил Шопов нападна словесно собствениците на двата ни водещи клубове Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев, съобщава "novsport.com". 

Футболистът публикува много емоционален статус в профила си в социалната мрежа Фейсбук след мача с ЦСКА, загубен по скандален начин с 0:2.

"Така става, когато двама хора с пари си мерят п*****е. Страдаме ние, страдат и семействата ни. Докато вие си мерите егото и възможностите, ние страдаме. Имам приятели в Септември и знам те как се чувстват, знам аз и моето семейство как се чувстваме.

Защото вие се подигравате с нас и близките ни. Как по детски да обясня на детето ми случващото се...Господа МУТРИ, направете си един мач и решете титлата там, тя не е най-важното за вас. Сигурно за вас е важно да сте велики, не ни мъчете да участваме във вашия цирк", пише Шопов.

ЕС планира мита от 25% върху американски стоки за близо 3 млрд. евро

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-planira-mita-ot-25-vyrhu-amerikanski-stoki-za-blizo-3-mlrd-evro-256947/

Ответният удар е в отговор на плана на Доналд Тръмп да наложи аналогичен налог върху вноса на стомана

САЩ пак обмислят удари срещу Сирия

http://clubz.bg/65045-sasht_pak_obmislqt_udari_sreshtu_siriq

Администрацията на Доналд Тръмп обсъдила нови военни действия срещу сирийското правителство в отговор на съобщения за продължаващо използване на химическо оръжие.

Това съобщиха официални представители, цитирани от в. "Вашингтон пост". Това увеличава вероятността от втори американски удар срещу режима на Башар Асад за по-малко от година.

Тръмп поискал опции за наказание на правителството в Дамаск след съобщения за атаки с хлор - най-малко 7 тази година - и вероятно с други химикали, поразяващи цивилни, в контролирани от опозицията райони.

На 25 февруари жители и медици в контролираното от бунтовници столично предградия Източна Гута съобщили за симптоми, свързани с излагане на хлор. Едно дете починало.

Президентът на САЩ обсъдил възможни действия в началото на миналата седмица на среща в Белия дом с шефа на администрацията си Джон Кели, съветника по националната сигурност Ейч Ар Макмастър и шефа на Пентагона Джим Матис.

Официален чиновник, пожелал анонимност, заяви, че президентът не подкрепил никакви военни действия и че участниците решили да продължат да наблюдават ситуацията.

Дана Уайт - главната говорителка на Пентагона, отрече Матис да е участвал в дискусиите и заяви, че "разговорът не се е състоял".

Висш чиновник твърди, че Матис бил твърдо против военни действия в отговор на атаките с хлор, а Макмастър бил "за".

Изгледите за нови военни действия, дори те засега да са само на масата, показва опасността от ново взривяване на конфликта между Русия и Иран, от една страна, и САЩ и съюзниците им, от друга.

Предишната американска атака в Сирия бе извършена през април 2017 г. Тогава по заповед на Тръмп от бойни кораби в Средиземно море бяха изстреляни 50-60 ракети "Томахоук" по летището край град Хомс. Ударите бяха по военни самолети, с които се пренасят химически бомби. Причина бе обстрел с химическо оръжие срещу  позиции на бунтовниците, при който загинаха около 100 души.

Започнаха снимките на най-новия български филм „Доза Щастие“

http://www.cross.bg/film-vesela-zhivot-1569423.html

/КРОСС/ Филмът е по действителен случай и е базиран на живота на Весела Тотева. „Търсенето на щастие е взело повече жертви, отколкото можете да си представите." - така звучи една от първите сцени в първия снимачен ден на „Доза Щастие". Дебютният за Яна Титова пълнометражен филм се очаква да излезе по екраните в страната в края на 2019-а година, но още с анонса си предизвика вълнение, не само заради невероятния актьорски състав, отзовал се на поканата на Яна и NO BLINK Studios, но и заради каузата - "Искаме да направим красив и вдъхновяващ филм, способен да предаде послание на надежда, че спасение има. Но и в същото време да информираме, и родителите, и подрастващите, за последиците от пристрастяването към различните зависимости.", заявява режисьорът на филма. Действието се развива през 90-те години, когато наркотиците започват да стават широко достъпни в България, а историята представя битката на Весела със зависимостта в продължение на осем години. Под влиянието на своя любовник и с помощта на бившия си съпруг, главната героиня накрая намира сили в дъщеря си. В двамата мъже ще се превъплътят талантливите актьори Димитър Николов, познат от „Безкрайната градина" и „Христо", и Александър Алексиев, любим на публиката от „Възвишение" и „Откраднат живот"

Д-р Димитров изпразнил пълнител по крадеца, не е имало неизбежна отбрана

https://offnews.bg//temida/d-r-dimitrov-izpraznil-palnitel-po-kradetca-ne-e-imalo-neizbezhna-otb-676153.html

Д-р Иван Димитров, който беше затворен в ареста по обвинение за убийството на крадец, е изпразнил пълнителя на пистолета по нападателя си. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата в Пловдив.

Димитров дори е опитал да прикире следите си - укрил е пистолета, прибрал е гилзите от изстреляните патрони, и е почиствал местопрестъплението със свой приятел. Кражбата не е станала в дома му, а в гаража под апартамента на доктора. Това изключва хипотезата за неизбежна отбрана, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Докторът ще бъде освободен с мярка за неотклонение "подписка", стана ясно от брифинга. Въпреки това от прокуратурата са категорични, че докторът е превишил условията на неизбежната отбрана. Той е обвинен в умишлено убийство и е получил и второ обвинение - за незаконно притежание на оръжие.

От думите му стана ясно, че пистолетът "Валтер", с който е стреляно, е незаконно притежаван. В дома на доктора са открити и незаконно притежавани боеприпаси.

Убитият е бил сам и е бил въоръжен с необходимите инструменти - отвертка и нож, който е характерен и "типичен за него". Те са открити в дрехите на убития, без да са били извадени.

"При тези факти, прокуратурата е поставена в положение на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият. Защото при тези престъпления е необходимо да се извършат редица дейтвия, да се съберат доказаталества, и тогава да се говори за факти", коментира прокурорът.

По думите му в хода на разследването ще се установи дали е имало условия за неизбежна отбрана.

Докторът е слязъл до гаража, след като преди това около 30 минути е набюдавал крадеца без да се обади на 112. След това слязъл и изпразнил пълнителя по крадеца. Това станало на вратата на гаража. В резултат крадецът опитал да се защити, като го пронизал с метален предмет. Засега не е ясно с какво е нападнат докторът.

Очаквайте подробности!

Изригване на японски вулкан наруши графика на въздушния транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748519

Изригване на японски вулкан наруши графика на въздушния транспортЯпонският вулкан Шинмое на южния остров Кюшу изригна дим и пепел на хиляди метра височина, което доведе до отмяна на полетите от и до близкото летище в Кагошима, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. Очаква се изригването да продължи. Вулканът се намира на 985 км от Токио. По-малки изригвания са регистрирани от началото на месеца,

Кремъл отговори на обвиненията за отравяне на бившия офицер от ГРУ

http://www.cross.bg/skripal-beshe-kremul-1569422.html

/КРОСС/ Обвиненията за участие на Москва във възможно отравяне на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал не са закъснели, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. „Не мога да коментирам това. Както се казва на руски, не ни накараха да чакаме дълго. Разбирам, че това не се превежда лесно на английски, но, все пак...", заяви Песков, отговаряйки на въпрос, как се отнасят в Кремъл към коментарите в западните медии, че Русия е участвала в инцидента.Той подчерта, че Кремъл не разполага с никаква информация по повод на това, с какво се е занимавал Скрипал и с какво може да е свързана трагичната ситуация. „Вие знаете как той се оказа на Запад, в резултат от какви действия и решения. Няма да го повтарям", добави прессекретарят на Путин, като отбеляза, че Москва винаги е готова за сътрудничество в разследването.РИА припомня как се разви историята с отравянето на Скрипал.През 2006 година Скрипал беше осъден в Русия на 13 години лишаване от свобода за шпионаж в полза на Лондон. Той се оказа във Великобритания четири години, след като беше помилван и обменен за десет души, задържани в САЩ. В понеделник, на Скрипал и на младата жена, която е била с него, им е прилошало на пейката пред търговски център в Солсбъри

Москва: Не сме участвали в покушението срещу Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/otravjane-shpionin-rusia-putin-26941405

Русия отхвърли обвиненията в публикации на западни медии за евентуално участие в покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива

http://www.moreto.net/novini.php?n=370235

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива. Няма опасност за хората и близките населени места. Това каза за Moreto.net областният управител Стоян Пасев. По думите му основният проблем идва от компрометирания преливник.

Красимир Янков: Да се завишат присъдите за взломни кражби, подкрепа за д-р Димитров

https://offnews.bg//politika/krasimir-iankov-da-se-zavishat-prisadite-za-vzlomni-krazhbi-podkrepa-676151.html

Подкрепа за д-р Иван Димитров, който уби крадеца Жоро Плъха, изрази депутатът от БСП Красимир Янков. При условие на установени защитни действия от негова страна, уточнява народният представител на страницата си във фейсбук. 

Нужна е законодателна промяна във връзка с казуса, категоричен е Янков. Според него "оневиняване на гражданите при употреба на прекомерна сила или употреба на защитни средства над извършилия посегателството, без драстично завишаване на размера на присъдите при взломните кражби и физическите посегателства върху граждани с цел отнемане на имуществото им или физическо малтретиране с какъвто и да било мотив, е пълна безмислица", пише Красимир Янков. 

По думите му "това е частта на превенцията, която заедно с важната функция на МВР за перманентна работа за контрол и въздействие над престъпния контингент, и в частност над криминално проявените рецидивисти, е истинската защита на хората".

Еврото поскъпва неуверено

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-неуверено_l.a_i.758690_at.1.html

Дoлapът лeĸo cпaдa пo oтнoшeниe нa eвpoтo и ce cтaбилизиpa ĸъм йeнaтa нa фoнa нa oтcлaбвaнeтo нa oпaceниятa oт тъpгoвcĸa вoйнa, пpeдизвиĸaни oт...

Почина актьорът Николай Николаев - бате Николай

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/03/06/3141145_pochina_aktyorut_nikolai_nikolaev_-_bate_nikolai/?ref=rss


Днес на 77 годишна възраст почина актьорът Николай Николаев, познат на поколения български деца като "бате Николай" от детското телевизионно предаване "Сладкарница "Захарно петле". Това съобщи синът му - художникът Стефан Николаев в "Инстаграм"<br /><br />Актьорът е роден в град Силистра на 18 октомври 1940 г.<br /><br />Той играеше на сцената на Народния театър, а от изявите му в киното ще бъде запомнен с ролята на Джани Леопарди в...

БСП внася сигнал в прокуратурата за приватизацията на ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748526

БСП внася сигнал в прокуратурата за приватизацията на ЧЕЗДнес, вторник, 6 март, в 14.00ч, представители на БСП ще внесат в Съдебната палата в София сигнал до Главния прокурор за проверка на приватизацията на ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Предвидено е изявление за

Марта Вачкова: „Откраднат живот” ми донесе ролята мечта

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/marta-vachkova-otkradnat-zhivot-mi-donese-roliata-mechta-6079981

Смъртоносната игра „Син кит“, борба за надмощие в болницата и ключови пациенти изненадват лекарите в „Св. Кирил“

Поп звездата Anastacia идва в България през юли

http://www.cross.bg/anastacia-bulgariya-zvezdata-1569421.html

/КРОСС/ Американската дива Anastacia идва за втория си концерт в България на 1-ви юли в зала 1 на НДК. С над 30 милиона продадени албума, звездата продължава да твори и да впечатлява феновете си по цял свят. В България Anastacia се очаква да изпълни най-големите си хитове, като Left Outside Alone, Not That Kind, Paid My Dues, Sick and Tired и I'm Outta Love, а концертът ще започне с някои от новите ѝ песни от чисто новия албум EVOLUTION. Така е озаглавено и турнето на звездата, което ще обиколи голяма част от европейските градове, като София ще е единствената дата на Балканите. Албумът е записан в Стокхолм от продуцента Anders Bagge, работил със звезди като Селин Дион, Джанет Джаксън и Мадона. EVOLUTION е високо оценен както от критиката, така и от публиката, попадайки в ТОП 10 на най-големите музикални пазари в Европа - Германия, Италия и Великобритания. Anastacia е една от най-харесваните певици у нас, като при първата си визита през 2015 година разпродаде залата далеч преди концерта. Билетите за концерта ще са на цени от 55 до 130 лева и тръгват в продажба от 7 март, точно в 10:00 часа в мрежата на Eventim.bg и касите в бензиностанции OMV.  

ООН: Мианмар продължава етническото прочистване на рохингите

https://offnews.bg//sviat/oon-mianmar-prodalzhava-etnicheskoto-prochistvane-na-rohingite-676148.html

Етническото прочистване на рохингите в Мианмар продължава, повече от шест месеца след като над 700 хиляди души от това мюсюлманско малцинство избягаха в съседен Бангладеш заради репресии на армията в отговор на бунтовнически нападения. Това заяви представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Франс прес и Ройтерс, след четиридневно посещение в бежански лагери в Бангладеш.

"Масовото и систематично насилие срещу рохингите изглежда продължава", заяви помощник-генералният секретар на ООН за правата на човека Андрю Гилмор.

Според него правителството на Мианмар непрекъснато повтаря на света, че е готов за завръщането на рохингите, но в същото време силите за сигурност продължават да ги принуждават да бягат в Бангладеш.

Гилмор разкритикува бездействието на правителството и добави, че срещу рохингите се води кампания на "терор и принудителен глад", целяща да накара останалите в Мианмар рохинги да напуснат домовете си и да потърсят спасение в Бангладеш.

Армията на Мианмар твърди, че военната операция срещу рохингите била предприета в отговор на нападения на бунтовници рохинги, окачествени като "терористи", в края на август м.г., отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Групата "Бон Джоуви" се завърна в челната класация на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6748518

Групата "Бон Джоуви" се завърна в челната класация на "Билборд" за албумиРок групата от САЩ "Бон Джоуви" се завърна на челна позиция в престижната класация Топ 200 на "Билборд" за албуми, съобщи сайтът на изданието. Джон Бон Джоуви и компания за първи път оглавиха чарта с албума "This House Is Not for Sale" на 26 ноември 2016 г. Възроденият интерес, допринесъл за завръщането на албума на върха,

Десетте най-големи заплахи пред световната икономика

http://clubz.bg/65044-desette_naj_golemi_zaplahi_pred_svetovnata_ikonomika

Въпреки ускоряващия се растеж, световната икономика е изправена пред най-високото ниво на риск през последните десетилетия, твърдят експерти от Economist Intelligence Unit (EIU), аналитичното звено на The Economist. Те публикуваха петте най-сериозни заплахи. Протекционизмът, териториалните спорове, тероризмът, нарастващият брой киберпрестъпления и дори заплахата от ядрена война са в списъка на геополитическите, финансовите и операционните рискове, пред които е изправена бизнесът.

Източникът на част от рисковете са най-големите икономики в света - САЩ, Китай, ЕС. EIU е съставила списък на потенциално дестабилизиращи събития по "силата на риска", като оценяват тяхното въздействие върху световната икономика по скалата от 1 до 25. Силата на риска отчита вероятността събитието да се случи - от много ниска (0-10%) до много висока (над 40% през следващите две години), и неговия ефект: годишна промяна на растежа на БВП в рамките на 0 - 0.1 процентни пункта при много ниско влияние, на 2 и над 2 процентни пункта - като много силно влияние, което означава негативен тренд. 

1. Продължителният спад на цените на акциите на основните фондови пазари дестабилизира световната икономика (сила на риска - 15). Аналатичното звено дава средна вероятност това да се случи и много силно влияние. Развитието на световната икономика навлиза в нова фаза, в която все повече централни банки ще прекратят програмите за парични стимули и ще повишат лихвените проценти, чието изключително ниско ниво стимулира бума на фондовите пазари.

Това значително увеличава несигурността за участниците на пазара, което се отрази в рязък скок във волатилността през февруари след дълъг и спокоен "бичи пазар". Продължителният спад на фондовите пазари ще подкопае доверието на потребителите и кредитирането, тъй като финансовото положение на банките ще се влоши.

2. Спад в световната търговия в резултат на политиката на протекционизъм в САЩ (силата на риска е 15, както в предходния случай), средна вероятност, много силно влияние. САЩ могат да се оттеглят от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) и да ограничат вноса от Китай, което ще предизвика търговска война.

Нарастването на протекционизма ще има сериозни последици извън САЩ и Китай: ще се отрази негативно на цените и наличностите на американски и китайски стоки във веригите за доставки на компании от други страни. Последствията от това ще бъдат намаляването на инвестициите и потребителските разходи, което ще подкопае растежа на световната икономика.

3. Териториалните спорове в Южнокитайско море ще доведат до сблъсъци между страните (силата на риска е 12), средна вероятност, силно влияние. Китай трябва да стане "водеща световна сила" и да има "първокласни" въоръжени сили до 2050 г., реши конгресът на Китайската комунистическа партия през октомври 2017 г. Засилването на активността на Пекин на международната сцена е съпроводено от намаляване на ролята на Съединените щати, които осигуряват безопасността на морските маршрути.

Териториалните спорове в Южнокитайско море са сериозен източник на разногласия и напрежение между Китай и редица азиатски държави. Поради въоръжени конфликти може да има проблеми в доставките чрез регионални вериги и морски пътища.

4. Растежът на световната икономика ще надхвърли 4% (силата на риска е 12), средна вероятност, силно влияние. Рисковете могат да бъдат не само отрицателни. По-нататъшното увеличаване на стопанската активност в редица големи и развиващи се държави може значително да стимулира растежа на световния БВП. Ръст от над 4% не е имало от 2010 г. насам.

Ускоряването на глобалния растеж не само ще помогне на пазарите, които се развиват по-бавно, но и ще улесни дългосрочното преориентиране на китайската икономика. По-голямото търсене ще поддържа цените на суровините, като допълнително ще подобри икономическата ситуация в страните износителки.

5. Едни мащабни кибератаки ще навредят на дейността на държавните институции и частни корпорации. Силата на риска е 12, средна вероятност, силно влияние. Честотата и силата на кибератаките се увеличава (през 2017 г. най-големите случаи са с вирусите WannaCry и Petya) и съществува риск хакерите да сринат държавни или корпоративни мрежи или да ги манипулират за дълго време.

Кибервойните се водят от различни участници - от правителства или спонсорирани от тях групи, като икономическите загуби могат да се окажат значителни. 

6. В Китай ще започне сериозен и дългосрочен икономически спад (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Бързият растеж вероятно ще продължи и през 2018 г., но остават въпроси за това колко дълго Китай може да забави мерките за намаляване на все по-големия си дълг, което в крайна сметка предизвиква финансова и икономическа криза.

Ако кредитният балон се спука и цените на недвижимите имоти започнат да падат, може да бъде трудно за Пекин да запази контрола върху икономиката. Силното влошаване на положението в Китай ще засегне цените на суровините и чуждестранните компании, които все повече зависят от търсенето в Китай.

7. Мащабни военни операции на Корейския полуостров (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Напредъкът на КНДР в разработването на ядрени оръжия и балистични ракети, които могат да достигнат територията на Съединените щати, увеличава степента на риск в нестихващия вече 60 години конфликт.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп зае много по-твърда позиция спрямо Северна Корея, отколкото предшественика му Барак Обама. Политици в САЩ призовават да бъде нанесен ответен удар по КНДР, която вероятно ще отговори. За Южна Корея и Япония последствията ще бъдат ужасни.

8. Конфликтите в Близкия изток ще доведат до пряка конфронтация между големите държави, което ще засегне световните енергийни пазари (силата на риска е 10), ниска вероятност, много силно влияние. Дългата вражда между Саудитска Арабия и Иран се влоши по време на войната в Сирия и Йемен, кралството организира и блокадата на Катар.

Турция все повече се въвлича в конфликта в региона. В най-лошия случай конфронтацията между различните участници ще се превърне в въоръжен конфликт, Ормузкият проток ще бъде блокиран, което означава и доставките на петрол, скокът на цените ще засегне световната икономика.

9. Петролът ще стане много по-евтин, ако се разпадне прилагането на споразумението ОПЕК +, сила на риска 9, средна вероятност, средно въздействие. Споразумението между ОПЕК и Русия за ограничаване на производството на петрол е валидно до края на 2018 г., а страните обещават да го напуснат постепенно. Но нарастването на политическото напрежение в Персийския залив може да подкопае желанието на страните от региона да си сътрудничат за ребалансиране на петролния пазар.

Ако Русия излезе от споразумението по някаква причина, сделката може да се смята за анулирана. Пазарът може да се върне на нивата от около 1.8 милиона барела на ден, предизвиквайки спад на цените. Това ще удари САЩ и Канада, подкопавайки инвестициите и страните производителки на петрол, може да предизвика дългова и политическа криза в Нигерия и Ангола.

10. Много страни ще напуснат еврозоната, сила на риска - 5, много ниска вероятност, много силно влияние. Рискът от излизане на Гърция от еврозоната в средносрочна перспектива не е изчезнал, икономическите проблеми в Италия заради липсата на структурни реформи с течение на времето могат да провокират опити да се напусне монетарния съюз.

Напускането на еврозоната от държави, които преживяват кризи, ще доведе до силно обезценяване на валутата и до невъзможност да обслужват дълга, деноминиран в евро. Банките ще понесат големи загуби от портфейлите на държавните облигации. Всичко това може да доведе до рецесия на световната икономика.

Турция ще създаде лагери за 170 000 души в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748520

Турция ще създаде лагери за 170 000 души в СирияТурция ще създаде лагери за настаняване на 170 000 души на девет места в сирийската провинция Идлиб и в района, който Анкара контролира в североизточната част на Сирия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на турски дипломатически източници, съобщи

Кремъл: На британските медии не им отне много време да ни обвинят за разузнавача

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141155_kremul_na_britanskite_medii_ne_im_otne_mnogo_vreme_da/?ref=rss


На британските медии не им отне много време да обвинят Русия за състоянието на бившия разузнавач Сергей Скрипал, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Ройтерс".<br /><br />Скрипал, който е пенсиониран полковник от руското разузнаване и бежанец във Великобритания, е в критично състояние след досег с неизвестно вещество. Той и 33-годишна негова позната бяха открити вчера в безсъзнание в търговски център в Салисбъри, графство Уилтшър.<br...

Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди зараждането на Вселената

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4kVIRRtQOZc/

Световноизвестният британски учен Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди Големия взрив и зараждането на Вселената. В интервю пред “Нешънъл джиографик” той заяви:

Нищо не е имало преди Големия взрив. Според Общата теория на относителността на Айнщайн времето и пространството се сливат и образуват единен пространствено-времеви континуум, извит от енергията и материята в него. Аз използвам Евклидовия подход към квантовата гравитация, за да опиша началото на Вселената. Така обикновеното време е заменено от въображаемо време, което играе ролята на четвъртата посока на пространството. Евклидовото пространство-време е затворено пространство без край, като повърхността на Земята. Може да се приеме, че въображаемото и реалното време започват в Южния полюс. Няма нищо на юг от Южния полюс, така че не е имало нищо преди Големия взрив.

Хокинг смята, че при Големия взрив, който се е състоял преди 13,8 милиарда години, е възникнало и времето, цитира Кросс. Преди това явление нищо не е било в съответствие с нашите представи за съществуване.

Професор Хокинг отново спомена за опасностите, пред които човечеството се изправя с развитието на изкуствения интелект и нуждата от намирането на нова планета за продължаването на човешкия вид.

Срещу множествена склероза яжте редовно риба

http://www.moreto.net/novini.php?n=370230

Ако човек поне веднъж седмично яде риба, той ща намали риска от развитие на множествена склероза с 45 процента, показва изследване. Тайната е в мастните киселини омега-3, съдържащи се примерно в сьомгата. Учените и досега не знаят каква е причината за заболяването, вероятно работи смесица от генетични и външни фактори.

Задържаха 4-има руснаци в Истанбул за превозване на забранени вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748508

Задържаха 4-има руснаци в Истанбул за превозване на забранени веществаТурските власти са задържали четирима руски граждани в Истанбул по подозрение в превозване на забранени вещества, съобщи ТАСС. Правоохранителните органи на Истанбул са задържали четирима руснаци в града по подозрение, че са превозвали забранени вещества, заявил пред ТАСС пресатешето на генералното консулство на Руската федерация в Истанбул Сергей

С какво може да ни е полезен логопедът

https://offnews.bg//mama-nindzha/s-kakvo-mozhe-da-ni-e-polezen-logopedat-676149.html

Автор: Милена Макавеева Реших да напиша тези редове по случай 6-и март - Международен ден на говорната и езикова терапия и професионален празник на логопедите в България. По този повод в повече от 40 кабинета в различни градове ще бъдат проведени безплатни консултации. (Списък ще намерите в края на статията). Надявам се искрено, че ще посрещнем празника си през 2018 г. с усещането, че са разбити митовете за посещение при логопед след 5 –тата година на детето, а също и за: „Не се притеснявайте, ще го израсте.“ В епохата на интернет, форуми и какво ли още не, като че ли…

Пиян би полицай в Разград

https://frognews.bg/kriminalno/piian-politsai-razgrad.html

Пиян мъж нападна полицай в Разград. Инцидентът станал вчера, 5 март, около 21.30 часа. Тогава на телефон 112 постъпил сигнал за пиян мъж, който се опитва да влезе в чужд дом.

Пловдивският лекар признал, че е убил крадеца в двора си и е опитал да скрие следите

http://www.mediapool.bg/plovdivskiyat-lekar-priznal-che-e-ubil-kradetsa-v-dvora-si-i-e-opital-da-skrie-sledite-news276326.html

Пълен обрат претърпя фактическата обстановка около убийството на Георги Джевизов, известен с прякора Плъха, извършено от рентгенолога д-р Иван Димитров на 2 март в центъра на Пловдив. След като в продължение на три дни бяха организирани масови протести в защита на лекаря, който бе задържан за 72 часа, прокуратурата най-накрая изнесе в понеделник официална информация от разследването. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на практика опроверга почти всички твърдения, гравитиращи в публичното пространство през последните дни, обявявайки, че д-р Димитров е признал, че всъщност застрелял Плъха пред гаража си в двора на кооперацията, а не в дома си. След това мъжът успял да измине известно разстояние и се скрил зад кола, където издъхнал от кръвозагуба. Освен това убийството е извършено с незаконно притежаван от лекаря пистолет "Валтер", след като той наблюдавал около 30 минути как крадецът влиза в гаража му, но не се обадил на полицията. В този момент нито съпругата на рентгенолога, нито децата му са били в къщата, както се твърдеше досега. Джевизов не е имал съучастник при влизането в гаража "Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата, нито двете деца, а те са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него – обяснява се от обясненията на самия обвиняем, от иззетите записи от видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва това да е станало в жилището, което беше коментирано", разказа прокурор Попов. Според признанията на самия Димитров той е изпразнил целия пълнител по крадеца. Това се виждало и на част от записите от охранителните камери в района, тъй като рамата на пистолета застава в задно положение след стрелбата, което става при празен пълнител. Димитров сменил три пъти версията си, че е бил нападнат От прокуратурата опровергаха и наложената версия, че лекарят бил нападнат и наръган с нощ от крадеца. Всъщност Джевизов не е заплашвал лекаря с нож, а го е замервал с предмети, за които обвияемият сменил на три пъти версията си – първо заявил, че е бил целен с метална тръба, после с табела, а накрая с нож. Д-р Димитров действително имал прорезна рана на крака си, но засега не е ясно как я е получил, като разследващите не изключват възможността да си я е нанесъл и сам в опит да представи случая като самоотбрана. Категорично доказано е, че стрелецът не е позвънил в нито един момент на спешния тел. 112, а вместо това дори извикал приятели, които да му помогнат да прикрие следите от убийството. Заедно са събирали гилзи и са чистили кръв, което било заснето от охранителни камери. Направил е и опит да убеди собствениците им да изтрият записите, но това така и не се е случило и те са били предадени на разследващите. Приятел на лекаря скрил незаконния му пистолет Един от повиканите на местопрестъплението приятели на обвиняемия взел и скрил оръжието, като засега лекарят отказва да разкрие къде се намира то, нито откъде се е сдобил с него. Медикът дори си измил ръцете, за да няма по тях барутни частици, но такива са открити по дрехите му. В дома на Димитров разследващите са открили незаконни боеприпаси и ножа, с който той твърдял, че е бил нападнат, но хладното оръжие било измито, а и било негова собственост, а не на крадеца. В дрехите на Джевизов пък били открити отвертка и специален нож, който според показанията на съпругата му, използвал, за да влиза в различни помещения. Според прокуратурата този нож обаче не е ваден и използван срещу Димитров. Обвиняемият излиза на свобода, защото няма опасност да се укрие Въпреки всички тези доказателства, държавното обвинение освободи д-р Димитров от ареста, определяйки му най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Това обаче не било решено под натиска на общественото мнение и засилващите се протести, а защото в случая нямало опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Иван Димитров е привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство при превишаване на пределите не неизбежната отбрана и за незаконно притежаване на оръжие. По първото обвинение предвиденото наказание е до 5 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години зад решетките. Предстои да се изясни и дали някой от приятелите на доктора, помогнали му в укриване на пистолета и заличаване на следите, ще бъде привлечен като обвиняем. По повод множеството критики и коментари за работата на прокуратурата по случая, направени включително и от юристи, окръжният прокурор на Пловдив отбеляза, че те не са били съобразени с фактите по делото. "Прокуратурата никога не се е крила, тя говори, когато има какво да каже. Никой от вас, медиите, не може да се оплаче от липсата на информация. Но не сме длъжни в рамките на 24 часа да кажем как се развива разследването. Не може да търпим упреци. Хората имат право на протест, но първо трябваше да бъдем чути", посочи Румен Попов. Адвокат Марковски се държал неколегиално, смята окръжният прокурор Без да споменава името на адвокат Марин Марковски, който определи ареста на д-р Димитров като глупост и заключи, че той несъмнено е действал при неизбежна самоотбрана, обвинителят заяви, че това изказване е било неколегиално. И добави, че лекарят е бил задържан за 72 часа, за да бъдат извършени всички необходими действия по разследването, включително разпити и експертизи. По случая засега показания са дали около 15 души. "При тези факти, прокуратурата е поставена в положение на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият. Защото при тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства, и тогава да се говори за факти", обобщи Попов. Попитан дали идеите за разширяване на пределите на неизбежната отбрана, лансирани от ВМРО и ГЕРБ, са основателни, окръжният прокурор на Пловдив предпочете да бъде лаконичен: "И на мен не ми харесва, че все още не е криминализирана подготовката за заливане с киселина или за осакатяването на даден човек. Многократно сме отправяли апели това да бъде въведено, но не е сторено. Ако някой по някакъв повод се подготвя да залее нас или близките ни с киселина, да ги осакати, това не е наказуемо. Трябва да го хванем, когато вече го е направил, за да му се търси наказателна отговорност." За вторник отново е насрочен протест в защита на рентгенолога. Той ще се проведе в 17.30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Провокирани от този случай, от ВМРО обявиха, че ще предложат законови промени, разширяващи възможностите за отбрана при подобни случаи. Подобно намерение изрази и депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

Прокуратурата отрече пловдивският лекар да е убил крадец при самоотбрана

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otreche-plovdivskiyat-lekar-da-e-ubil-kradets-pri-samootbrana-news276326.html

Пловдивският лекар Иван Димитров, който застреля крадец в гаража си в центъра на Пловдив, е наблюдавал от жилището си 30 минути как убитият влиза в гаража му. Той не се е обадил в полицията, за да сигнализира за кражбата. След това е слязъл и изпразнил пълнителя на пистолета си в него. Това е станало на вратата на гаража. Крадецът опитал да се защити, като го пронизал с метален предмет. Засега не е ясно с какво е нападнат докторът. Това стана ясно по време на пресконференция на окръжната прокуратура в Пловдив по случая, който предизвика масови протести в защита на лекаря. Според защитниците му той е застрелял рецидивиста Георги Джевизов-Плъха при самозащита. Според прокуратурата обаче Димитров не е действал в условията на неизбежна отбрана. За това му е повдигнато обвинение в убийство. Той е обвинен и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, тъй като не е имал разрешително за пистолета "Валтер", който е ползвал, както и за боеприпасите, намерени в дома му. Въпреки това прокуратурата реши да му наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка. "Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства", коментира прокурор Георги Пенев. "Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана", добави той. Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов определи като "дезинформация" публикации в медиите, че Джевизов се е опитал да ограби дома на лекаря Димитров, която в него са били жена му и двете му деца. Освен това имаше версии, че Джевизов е имал съучастник, който имал пистолет. Тримата се сборичкали и лекарят взел пистолета на неизвестния помагач и с него стрелял по Джевизов. Според Попов няма данни на мястото да е имало трети човек. Освен това жената и двете деца на д-р Димитров не били в жилището в Пловдив, тъй като живеели в близкото до града село Крумово. "Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а те са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обясненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва това да е станало в жилището, което беше коментирано", заяви Попов. Убитият е бил въоръжен с необходимите инструменти - отвертка и нож, който е характерен и "типичен за него". Те са открити в дрехите на убития, без да са били извадени. "При тези факти, прокуратурата е поставена в положение на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият. Защото при тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства, и тогава да се говори за факти", коментира Попов. За днес отново е насрпочен протест в защита на рентгенолога. Той е насрочен за 17:30 часа пред паметника на Съединението. Провокирани от този случай от ВМРО обявиха, че ще предложат законови промени за случаите на убийство при самоотбрана. Подобно мнение изрази и представител на ГЕРБ.   Очаквайте подробности.

Решава се дали пловдивският доктор остава в ареста заради убийството на крадец

http://www.mediapool.bg/reshava-se-dali-plovdivskiyat-doktor-ostava-v-aresta-zaradi-ubiystvoto-na-kradets-news276326.html

Във вторник изтича 72-часовата мярка за задържане на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров, арестуван по обвинение в убийство на крадец, нахлул в негова собственост. Прокуратурата може да реши да  наложи и друга мярка с оглед доказателствата - да го пусне под домашен арест или да наложи мярка подписка. Недоволството срещу задържането на д-р Димитров продължава да расте. Вчера за втори път граждани се събраха пред сградата на Второ РПУ в Пловдив, за да изкажат подкрепата си за него. Протести имаше и в други градове – София, Варна и Стара Загора. Навсякъде хората се подписваха в подписка с искане за освобождаване на д-р Димитров, а също и за промени в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната самоотбрана. Днес пловдивчани отново излизат на протест в защита на рентгенолога.Те ще се съберат от 17:30 пред паметника на Съединението.

Честване на 3-ти март в Лос Анджелис

http://www.eurochicago.com/2018/03/anjelis/

Отец Висарион от Българската църква ,,Свети Георги'' благослови всички. Николай Стоилов, най-успешният българският актьор в Холивуд, разчуства присъстващите със стиховете на Вазов: "И днес йощ Балканът..." Най-сладки и възторжени бяха изпълненията на малките сладури, които пяха песнички за Баба Марта и мама, посрещнаха Баба Марта и подариха роза на мама. Въздействащи бяха изпълненията на възрожденски песни и рециталът на по-големите ученици. Но най-голям интерес предизвика представянето на различните части на родината – Мизия, Тракия, Добруджа, Родопите, Пиринска Македония и Шоплука.

Макрон прие в Елисейския дворец модни дизайнери за Седмицата на модата в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748491

Макрон прие в Елисейския дворец модни дизайнери за Седмицата на модата в Париж
По случай Седмицата на модата в Париж, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит приеха снощи в Елисейския дворец стотина френски и чуждестранни модни дизайнери, за да откроят Париж като град на модата, предаде Франс прес. На президентската маса бяха главната редакторка на американското издание на списание "Вог" Ана Уинтър,

Вижте най-харесваната снимка от „Оскар“-ите (СНИМКА/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-naj-haresvanata-snimka-ot-oskar-ite-snimkavideo-2082806

Селфи на актьора Ансел Елгорт с бившия му съученик и настоящ колега Тимъти Шаламе е най-харесваната снимка от 90-ата церемония за наградите "Оскар" в сайта Instagram, съобщи Контактмюзик.

Сайт включи Ангелкова сред най-добре облечените звезди на „Оскар“-ите (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sajt-vkliuchi-angelkova-sred-naj-dobre-oblechenite-zvezdi-na-oskar-ite-snimki-2082808

Ирландски сайт включи снимка на министър Николина Ангелкова с актрисата Джизела Маренго в материал за най-добре облечените звезди на церемонията по раздаването на Оскарите, съобщи „24 часа“.

Идва затопляне, ще се радваме на наближаващата пролет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/idva-zatopliane-shte-se-radvame-na-nablizhavashtata-prolet-2082797

През следващите 10 дни ще се радваме на по-топло време и на наближаващата пролет. Не ни чака сняг. В петък, събота и неделя времето ще бъде много хубаво с повишаващи се дневни темп

Край езерото Вая в Бургас започна изграждането на диги заради опасност от преливане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DdZyEgIGr5c/

Край езерото Вая в Бургас започна изграждането на пясъчни диги заради опасност от преливане и заливане на пътното платно. Системата за ранно предупреждение е показала червен код за язовир „Хур дере” до с. Извор и оранжев код за повишаване на нивото на канала на Вая.

Три реки се вливат в езерото и опасността идва главно от топенето на снеговете. От сутринта нивото на водата се покачва с по около 1 см на час.

Прокуратурата разкри: Последните думи на д-р Димитров към Жоро Плъха преди да го застреля били:...

https://petel.bg/Prokuraturata-razkri--Poslednite-dumi-na-d-r-Dimitrov-kam-ZHoro-Plaha-predi-da-go-zastrelya-bili----__254128

Не е стреляно от терасата, а от упор. Крадецът е с височина около 165, а обвиняемият е близо 2 метра. Това стана ясно още по време на извънредн...

Доктор Димитров: Цялата истина ще излезе наяве. Ще разберете, че не съм престъпник

https://petel.bg/Doktor-Dimitrov--TSyalata-istina-shhe-izleze-nayave--SHHe-razberete--che-ne-sam-prestapnik__254129

Доктор Димитров сърдечно благоди на подкрепилите го в различните протести. “Аз не съм убиец аз съм лекар. Не искам това да става и не съм и...

Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

https://petel.bg/Boyko-Penkov--V-NZOK-ima-sbarkana-schetovodna-politika__254130

Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви в студиото на "Денят започва" зам. - министъра на з...

​Изригване на японски вулкан наруши графика на въздушния транспорт

https://petel.bg/---Izrigvane-na-yaponski-vulkan-narushi-grafika-na-vazdushniya-transport__254131

Японският вулкан Шинмое на южния остров Кюшу изригна дим и пепел на хиляди метра височина, което доведе до отмяна на полетите от и до близ...

Приходите от данъци в Гърция не оправдават очакванията

https://www.investor.bg/evropa/334/a/prihodite-ot-danyci-v-gyrciia-ne-opravdavat-ochakvaniiata-256942/

Правителството прие допълнителни данъци и такси за 5 млрд. евро през 2017 година, но събраните приходи са по-малко

Задържаха тийнейджър в Свиленград, пласирал фалшиво евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748489

Задържаха тийнейджър в Свиленград, пласирал фалшиво евроМладеж от Чирпан е задържан при опит да прокара в обращение неистинска банкнота, съобщи ОД на МВР - Хасково. Това е станало към 18 часа в Свиленград вчера. Тогава в управлението на МВР е бил получен сигнал от собственик на обменно бюро. Той е заявил, че в обекта му се намира 18-годишен тийнейджър, който желае да му бъде обменена фалшива банкнота

JP Morgan сваля с 25% прогнозните продажби на iPhone X

http://clubz.bg/65043-jp_morgan_svalq_s_25_prognoznite_prodajbi_na_iphone_x

Прогнозните продажби на iPhone X ще са с 25% по-ниски от очакваното през текущото тримесечие. Това е изводът на анализаторите от JP Morgan.

Доскоро те смятаха, че между януари и март 2018 г ще се продадат 20 млн. броя, сега очакват "едва" 15 млн. броя.

Спад ще има и през второто тримесечие на годината, като ревизията е с 44%. Намаление в продажбите ще има и за другите модели iPhone - 8 и 8 Plus.

Според специалистите във финансовия холдинг основна причина за това е високата цена на юбилейния iPhone - 999 долара.

Тя трябва да се коригира, за да има смартфонът същински успех. В момента той е най-скъпият флагман на пазара.

Компанията за пазарни изследвания Asymco обаче установи и друга причина за спада на продажбите - смартфоните на Apple се ползват дълго. Средният експлотационен срок на телефоните и компютрите им е 4 години и 3 месеца. Множество хора все още ползват стари модели - 5, 6 и 7, като за масовия потребител закупуването на най-новия модел по никакъв начин не е наложително.

Това означава, че продажбите на компанията в Купертино спадат и поради високото качество на хардуера на произведеното досега.

Спасиха с моторни шейни англичанин, изгубил се в Пирин

http://dnes.dir.bg/news/turist-pss-planinski-spasiteli-26941269

Екип на ПСС-Банско спаси изгубил се английски турист извън ски зоната в Банско снощи.

Проф. Иво Христов: България е не субект, а обект на геополитиката

http://www.cross.bg/rysiya-taka-balkanite-1569420.html

/КРОСС/ Интервю с Проф. Иво Христов пред Мая Кулишева за в. "Дума". - Проф. Христов, навършиха се два месеца от началото на българското европредседателство. Управляващите изискваха смирение, стабилност, консенсус, но вместо това тези неща не само, че ги няма, ами стабилността е взривена, и то от самото правителство. - Учудва ли ви това? - Как се докарахме дотам? - Аз съм го казвал и друг път, че не обичам до обсъждам актуални вътрешнополитически теми, тъй като изхождам от необходимото допускане, че в България няма политика. В България няма политически живот, така че да се прилагат политически критерии, изисквания и оценки за борбата за власт в България, това са съвсем различни неща и става нещо, което е съвсем недопустимо... Второ, аз въобще не се учудвам. Можете да проверите, още от конструирането на този парламент казах, че той ще изкара година. Имам дълбоки опасения, че може би ще се окажа прав.- Нека се обърнем към темата за Западните Балкани. Тези дни външният министър на Сърбия заяви, че страната му няма намерение да си прави харакири с влизането в ЕС - не се отказва нито от Косово, нито от Метохия. Също така постави остро въпроса за двойния стандарт, прилаган от ЕС във връзка с Крим. А от ЕК бяха категорични, че страните от региона трябва да се откажат от всичките си претенции - териториални и други - да не говорим за името Македония...- Разбрах ви. Цялата тази история със Западните Балкани е политическо клише

Австрийски авиолинии отмениха 140 полета, от и до Варна се изпълняват по график

http://www.moreto.net/novini.php?n=370228

Австрийските авиолинии отменят над 140 полета от планираните 570 в разписанието за днес и утре. По данни на летище Варна полетите от и за Виена днес няма да бъдат засегнати. В 12.50 се очаква да пристигне самолетът от Виена. А в посока австрийската столица самолетът на австрийската авиокомпания ще отлети в 13.

Москва смята съобщенията за използване на химическо оръжие в Сирия за инсинуация

http://www.cross.bg/izvodi-obvineniya-mezhdynarodna-1569419.html

/КРОСС/ Москва е уверена, че само международните експерти могат да правят изводи за наличието на химическо оръжие в Сирия, а в отсъствието на такива доказателства подобни съобщения са инсинуация, предава ТАСС. „Смятаме, че единственото, което може да стане причина за каквито и да е обвинения са изводи на международна комисия, изводи на международна работна група. Не важно как ще се нарича, но това трябва да е резултат от безпристрастно разследване", заяви пред журналистите пресскекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Според неговите думи, „в отсъствието на такова разследване всички обвинения не са нищо друго освен инсинуации".  

Юноши стара възраст на Поморие приемат връстниците си от Созопол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XnGwOkbdXdI/

Отборът юноши старша възраст на Поморие започва пролетния дял от Зоналното първенство за 2017/2018 година. Възпитаниците на треньора Лъчезар Данев приемат на своя стадион в Поморие връстниците си от отбора на ФК „Созопол“ на 07.03.2018 г. /сряда/ от 15:30 часа.

Във временното класиране домакините от Поморие заемат 2-ро място с 19 точки, а Созопол са на 4-то място с 14 точки.

Вдигат защитни диги край езерото Вая в Бургас, събират доброволци

https://www.24chasa.bg/region/article/6748397

Вдигат защитни диги край езерото Вая в Бургас, събират доброволциОбщина Бургас събира доброволци, които да вдигнат предпазни диги по протежението на бул. "Захари Стоянов" заради опасност езерото Вая да не прелее на пътя, научи "24 часа". Чували с пясък ще бъдат поставени първо в района на магазин "Мосю Бриколаж", обмисля се защитни диги да се вдигнат и на други места в региона.

Учени заснеха загадъчните гренландски акули

http://www.cross.bg/akyli-zhiveyat-grenlandskite-1569409.html

/КРОСС/ Канадски учени заснеха загадъчните гренландски акули - най-дълголетните гръбначни на планетата ни, които могат да живеят до 500 години, съобщи в. "Дейли мейл". Тези внушителни животни живеят в студените води на Северния Атлантически океан. Въпреки дълголетието си обаче, те са пословично неуловими. Повечето информация за тях досега беше стара, от времето когато преди 1960 г. е бил разрешен уловът им. Учени от Мемориалния университет на Нюфаундленд успяха да заснемат гренландските акули в естествения им хабитат в Канадския арктик. От записите те почерпиха информация за размера, разпределението и поведението на животните. Учените са направили повече от 250 часа видеозаписи от 31 места. Общо са идентифицирали 142 акули. Въпреки че се движат много бавно и на практика са слепи, гренландските акули са върховен хищник в Арктика. Те се хранят главно с дънни риби, но могат да улавят и тюлени. Как успяват да го направят, е загадка. Гренландските акули растат изключително бавно - с по-малко от сантиметър годишно. Зрялост достигат при дължина 4,5 м за женските и 3 м за мъжките. Продължителността на живота на гренландските акули е забележителна. С радиовъглеродно датиране на лещата на един екземпляр специалисти са установили, че те могат да живеят повече от 272 години. Това ги прави най-дълголетните гръбначни на планетата ни.  

Почина Николай Николаев - Бате Николай

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-nikolaj-nikolaev-bate-nikolaj-676147.html

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай, съобщиха в ефира на bTV преди минути. Тъжната новина споделил синът му Стефан Николаев във Фейсбук. Актьорът бе на 77 години. Преди дни получил инсулт и беше приет в интензивното отделение на Първа градска болница.

Той е родом от Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 година в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле“.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народен театър „Иван Вазов“, а през 2002 година той се пенсионира.

27-годишен водач е в болница, забил колата си в дърво край Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748431

27-годишен водач е в болница, забил колата си в дърво край Горна Оряховица27-годишен мъж от с. Стрелец пострада при пътен инцидент. Произшествието е станало в неделя около 08,00 ч. на пътя гр. Долна Оряховица – с. Драганово. По първоначална информация лек автомобил «Мицубиши», управляван от 27-годишния А. Л.,  се движел към с. Драганово. При излизане от лява крива, возилото е напуснало пътното платно и се е блъснало в

Исландия остава най-силният пазар на имоти в света, но ръстът на цените се забавя

https://www.investor.bg/analizi/113/a/islandiia-ostava-nai-silniiat-pazar-na-imoti-v-sveta-no-rystyt-na-cenite-se-zabavia-256939/

Ако България беше включена в класацията на Global Property Guide, макар и с данни за третото тримесечие на 2017 г., щеше да попадне в топ 5

Законът за правото на неизбежна отбрана е великолепен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747969

Законът за правото на неизбежна отбрана е великолепен Когато крадец влезе в дома ти, имаш право да да го убиеш, защото е влязъл, дори и да не те е нападнал Всеки човек има право да се защити от нападения и опасни атаки. Всяко човешко същество има право да защити и близките си, когато срещу тях има нападение или агресия. В конституцията се казва, че държавата гарантира на хората,

Петима надрусани шофьори хванаха за денонощие в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748409

Петима надрусани шофьори хванаха
за денонощие в ТърновскоПетима водачи, употребили наркотични вещества са установени през денонощието на територията на област Вeлико Търново, съобщиха от ОД МВР. В неделя сутринта в Долна Оряховица е извършена проверка на товарен автомобил «Пежо», управляван от 24-годишния О. В. от същия град. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества,

Почина актьорът Николай Николаев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D-rRfoZxBk0/

Почина актьорът Николай Николаев – Бате Николай, съобщиха в “Преди обед” по Би Ти Ви. Актьорът бе на 77 години.

Той е родом от Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1965 година в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „Бате Николай” в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле”.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията – „Манежа на сънищата”, с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народен театър „Иван Вазов”, а през 2002 година той се пенсионира.

Поклон!

Жертва на Плъха: Извадих късмет, че съм спяла

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhertva-na-plyha-izvadih-kysmet-che-sym-spiala-6079979

Журналист: Може да се окаже, че д-р Димитров не е действал при неизбежна самоотбрана

Движението в тунела "Траянови врата" на АМ "Тракия" е в изпреварващата лента

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748453

Движението в тунела "Траянови врата" на АМ "Тракия" е в изпреварващата лентаДвижението в тунел "Траянови врата" в посока София на АМ "Тракия" се осъществява само в изпреварващата лента поради ремонтни дейности на настилката. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

Мъже откраднаха 5 млн. долара в брой от самолет на бразилско летище

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141090_muje_otkradnaha_5_mln_dolara_v_broi_ot_samolet_na/?ref=rss


Крадци откраднаха 5 млн. долара в брой от багажното отделение на самолет на "Луфтханза", който трябвало да излети за Швейцария от летище близо до бразилския град Сао Пауло, предаде агенция "Франс прес", като цитира местната полиция.<br /><br />Зрелищният обир бил извършен в неделя за шест минути от петима мъже, които нахлули на пистата, заплашили служителите по сигурността, откраднали парите и избягали. При обира няма пострадали хора. Бразилските власти не са...

Русия предложи на „умерената“ опозиция да напусне безопасно Източна Гута

http://www.cross.bg/izteglyane-rysiya-boiitzite-1569417.html

/КРОСС/ Руските военни са предложили безопасно изтегляне от сирийския район Източна Гута на бойците от „умерената" опозиция и техните семейства, предава Ройтерс. В съобщение от Министерството на отбраната на Русия се каза, че на бойците ще бъде уреден транспорт и безопасен коридор за изтегляне и ще им бъде гарантиран имунитет от съдебно преследване.Там се добавя още, че те може да напуснат като вземат със себе си семействата и личното си оръжие.

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай

http://dnes.dir.bg/news/pochina-nikoli-nikolaev-26941226

Известният актьор Николай Николаев - Бате Николай почина на 77-годишна възраст.

ДПС смята, че властта не овладява кризите в Пловдив и с ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/dps-smyata-che-vlastta-ne-ovladyava-krizite-v-plovdiv-i-s-chez-news276325.html

Управляващите не се справят при кризи и това се вижда и при ситуацията, тръгнала от Пловдив с лекаря, и в ситуацията с продажбата на ЧЕЗ. Такова мнение изказа във вторник пред Нова телевизия депутата от ДПС Рамадан Аталай. По думите му сюжетът с лекаря д-р Иван Димитров, застрелял Георги Джевизов - Жоро Плъха, се използва за отвличане на вниманието от другите скандари в държавата - като продажбата на електроразпределителното дружество, напрежението около НЗОК и др. "Ситуацията в Пловдив показва слабостта на управляващите да се справят с кризисни ситуации. Готови са на всичко да покрият предишен скандал със следващ. Да оставиш в кризисна ситуация улицата да управлява – това е проблем. Улицата заема страна, а ние още не знаем какво се е случило", обясни Аталай. Той сравни случая със шесторното убийство по Нова година и заяви, е ако тогава органите на реда са информирали обществото за случващото се, сега официалните власти не дават почти никаква информация. Според депутата от ДПС пробремите идват от начина, по който е формирано управлението - това е и проблемът с ЧЕЗ. По думите на Аталай няма как ГЕРБ, която се обявява за дясна партия, да управлява заедно с формации, чиято позиция е за национализация, влизане на държавата в управление на предприятия и именно там е проблемът с ЧЕЗ в момента. "Като че ли като настъпи паника или страх от неуправляваемост на процесите, премиерът се съгласява с подобни идеи", каза Аталай. Преди ден от ДПС излязоха официално с позиция против влизането на държавата в сделката за електроразпределителното дружество. "ДПС няма да смени курса за поддържа сигурността и стабилността. Това, че управляващите не могат да ги осигурят не значи, че ДПС сменя курса", каза още депутатът от движението на въпрос какво точно иска ДПС. На уточнението иска ли движението предсрочни избори, или друг начин да участва във властта, Аталай отвърна, че "гражданите решават кой да управлява", а политическата обстановка показва дали има предпоставки за избори. Аталай коментира и евентуалното рестартиране на АЕЦ “Белене”. Всички разговори за бъдещето на АЕЦ "Белене" с европейските и балканските лидери, както и с президента на Русия Владимир Путин са безсмислени докато управляващите не вземат решение какво ще правят, каза той. "Ако не се изясни какво ще правят управляващите с енергетиката и ако нямаме решение за "Белене" от Народното събрание, всички други разговори и с руския, и с европейските и балканските лидери - не искам да го нарека фикс идея, но как сядаш на масата и казваш: "Европа, давайте парите, защото имаме съоръжения, завити в найлони?!", коментира депутатът. Той припомни, че е в сила мораториум върху строителството, одобрен от Народното събрание, като едновременно с това премиерът Бойко Борисов говори за възобновяване на строителството като балкански проект с еврофинансиране. Вчера Борисов обсъди идеята си и с руския президент Владимир Путин. Аталай каза, че ДПС има "особено отношение" към ядрената енергетика.

Прелестната Владинова си направи мотивираща татуировка

https://offnews.bg//gimnastika/prelestnata-vladinova-si-napravi-motivirashta-tatuirovka-676142.html

Прелестната ни гимнастичка Невяна Владинова си направи мотивираща татуировка на гърба, с която ясно даде да се разбере коя е голямата й цел - медал от Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Петте преплетени кръга са символично "втъкани" в татуировка на гърба й, която съдържа и японската фраза "tsuyoi", която в превод означава силен. В момента Невяна Владинома се възстановява от травма и е под голяма въпросителна за Световната купа в София.

Гимнастичката е твърдо решена да не участва, ако не е във форма.

Владинова получи травмата на лагера в Спортпалас (Варна). Грацията имаше контузия на коляното през януари, от която се възстанови.

Тя пропусна официалното контролно на националния отбор по художествена гимнастика (ансамбъл и индивидуално), което се проведе на 13 февруари в София.

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай

http://www.cross.bg/nikolaii-nikolaev-godina-1569416.html

/КРОСС/ Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай, съобщиха в "Преди обед" по Би Ти Ви. Актьорът бе на 77 години. Той е родом от Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1965 година в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „Бате Николай" в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле". Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей" и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народен театър „Иван Вазов", а през 2002 година той се пенсионира.  

Алпинисти обрушват скалите, блокирали движението по пътя София-Самоков

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748442

Алпинисти обрушват скалите, блокирали движението по пътя София-СамоковЕкип от алпинисти обрушва скалите, блокирали движението по път II-82 София – Самоков в района на Дяволския мост, вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". На обекта се работи максимално мобилизирано, за да може движението да се възстанови колкото се може по-бързо през светлата

Татуировки на 5000 години открити на мумии в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=370229

Най-старите фигуративни татуировки в света са открити на две 5000-годишни мумии в Египет. Татуировките, изобразяващи див бик и северноафрикански овен, се намират на бицепса на мъжката мумия, а на рамото и горната част на ръката на женската мумия има мотиви с формата на латинската буква "S".

Няколко любопитни факта за рок звездата с цигулка в ръка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/niakolko-liubopitni-fakta-za-rok-zvezdata-s-cigulka-v-ryka-6079977

Дейвид Гарет комбинира харизмата на рок звездата с виртуозността, присъща само на най-талантливите класически инструменталисти на нашето време

Предавател на мобилен оператор подпали почивна станция в Поморие

https://www.24chasa.bg/region/article/6748432

Предавател на мобилен оператор подпали почивна станция в ПомориеПочивна станция в Поморие, собственост на пернишка фирма, остана без покрив при пожар, вилнял в сградата на 2 март. Сигнал за пожара в почивната база на ул."В.Левски" е получен в полицията около 20 ч. Пламъците са потушени от трима огнеборци, а при огледа е станало ясно, че причина за инцидента е късо съединение от монтирана на покрива

Почина актьорът Николай Николаев

https://frognews.bg/novini/pochina-aktjorat-nikolai-nikolaev.html

Актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай, почина на 77 години.

Почина актьорът Николай Николаев

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-aktjorat-nikolai-nikolaev.html

Актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай, почина на 77 години.

Петролът навлиза в пети пореден ден на поскъпване*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-navliza-v-peti-poreden-den-na-poskypvane-256941/

Стоковите пазари се радват на интереса на инвеститорите, като цената на какаото расте с 5,75%

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370232

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода в града са: - абонатите от ул. "Доктор Василаки Пападополу" в кв."Бриз" до около 15.00 часа

Защо българските зрители не видяха как Кирил се кара на Румен Радев

http://clubz.bg/65041-zashto_bylgarskite_zriteli_ne_vidqha_kak_kiril_se_kara_na_rumen_radev

Повече от денонощие след като патриархът на Москва и цяла Русия Кирил си замина от България, администрацията му публикува видео от срещата между него и българския президент Румен Радев.

Кадрите са впечатляващи, защото показват как Кирил буквално се кара на Румен Радев заради това, че в България се говори за подвига на войници и от други националности, а не само руснаци.

Публикуваните кадри от срещата са подбрани така, че показват само части от изказването на руския патриарх, но не показват реакцията на президента. Впечатлението е еднозначно – патриарх Кирил унизява държавния глава на независима България.

Защо не видяхме тези кадри по българските телевизии?

Отговорът е много прост – защото камерите на българските телевизии не са ги заснели.

Как оценявате изказването на руския патриарх Кирил?

Ето какво се е случило:

Руският патриарх е на тридневно посещение в България и телевизиите отделят огромен ресурс за отразяването му – това означава репортери, оператори, шофьори и други технически лица. Затова е важно да си планират пестеливо ресурсите.

Администрацията на президента Румен Радев информира предварително медиите, че на срещата от 15 часа в неделя ще бъдат допуснати само оператори и фотографи за протоколни кадри и няма да има изявления. Протоколни кадри означава снимащите да бъдат допуснати в залата в първите няколко минути, в които официалните лица все още се поздравяват. Практиката е веднага след това медиите да бъдат помолени да напуснат залата. Така е станало и този път, а някои от телевизиите дори не са изпратили оператори – вече са разполагали с достатъчно кадри на руския патриарх, а към онзи момент е предстояло и да го изпращат на летището.

Кой тогава е снимал?

Кадрите, които разпространи Московската патриаршия, са направени от неин оператор. От прессекретариата на президента Румен Радев уточниха, че в залата са били само и единствено екипите на официалните лица – т. е. техни фотографи и оператори. По наша информация, операторите на руския патриарх са били двама – по един от двете страни на масата. Публикувани бяха кадри обаче само от единия оператор, които показват какво говори Кирил. Спестени са ни кадрите от другия оператор, които биха показали какво е отговорил Румен Радев.

В прессъобщението българският президент е цитиран да казва:

Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност."

В онзи момент обаче публиката не знае в какъв контекст са произнесени думите и че всъщност така Румен Радев отговаря на острите нападки на Кирил.

Зададохме на прессекретариата на президента и още един въпрос: Било ли е уточнено между екипите дали тези кадри ще се публикуват, както се прави обикновено?

Вие сам си отговорихте на въпроса“, гласеше отговорът.

Случаят напомня на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон през месец май 2017 г. На срещата присъства и бившият руски посланик Сергей Кисляк, чието име е замесено в разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ.

Заедно с тях в Белия дом влиза и фотограф, представен като член на екипа. Медии не са допуснати. По-късно се оказва, че фотографът е от ТАСС и руската агенция публикува снимката без Белият дом да е дал съгласие за това.

Случаят с Румен Радев и руския патриарх е подобен. Има неписани правила, но пък очевидно не всички ги спазват. Уроците са очевидни, стига да има кой да ги види.

Прокуратурата закопа д-р Иван Димитров! Изнесе напълно нови и различни факти за убийството на Плъха

https://petel.bg/Prokuraturata-zakopa-d-r-Ivan-Dimitrov--Iznese-napalno-novi-i-razlichni-fakti-za-ubiystvoto-na-Plaha__254118

Окръжната прокуратура в Пловдив изнесе смущаващи подробности по разследването за убийството на циганина Жоро Плъха. Остана впечатление,...

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива

https://petel.bg/YAzovir----Eleshnitsa----vav-Varnensko-prodalzhava-da-preliva__254119

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива. Няма опасност за хората и близките населени места. Това каза за Moreto.net областният ...

Черно море гони победа срещу Левски след близо година

https://petel.bg/CHerno-more-goni-pobeda-sreshhu-Levski-sled-blizo-godina__254123

Футболистите на Черно море ще гонят първа победа срещу Левски отблизо една година. За последно те спечелиха с 1:0 в Каварна на 1 април минал...

Измама за милиони! Лъжат фирми и институции със "сертификат"

https://petel.bg/Izmama-za-milioni--Lazhat-firmi-i-institutsii-sas-sertifikat__254120

Снимка: Кадър Нова тв Хиляди фирми у нас заблудени с така наречените сертификати "За коректни фирми".Търговци получават така наречените г...

Над 100 полицаи ще охраняват мача Черно море - Левски

https://petel.bg/Nad-100-politsai-shhe-ohranyavat-macha-CHerno-more---Levski__254124

Сериозни мерки за сигурност предприемат органите на реда във Варна за предстоящия двубой Черно море - Левски утре от 17,30 ч.  на стадион "Ти...

Пускат д-р Димитров от ареста!

https://petel.bg/Puskat-d-r-Dimitrov-ot-aresta--__254125

Снимка Трафикнюз Д-р Иван Димитров ще бъде пуснат от ареста с мярка подписка. Това решение обаче не било взето на база протестите, а на въ...

Искрено признание за транспорта във Варна: Не минава ден без джебчийска кражба

https://petel.bg/Iskreno-priznanie-za-transporta-vav-Varna--Ne-minava-den-bez-dzhebchiyska-krazhba__254126

снимка "Петел" Пътниците в автобусите във Варна често се ядосват, когато кондукторите настояват те да са готови с парите за билет едва ли...

Стана ясно какво е казал д-р Димитров на Жоро Плъха преди да го застреля

https://petel.bg/Stana-yasno-kakvo-e-kazal-d-r-Dimitrov-na-ZHoro-Plaha-predi-da-go-zastrelya__254128

Не е стреляно от терасата, а от упор. Крадецът е с височина около 165, а обвиняемият е близо 2 метра. Това стана ясно още по време на извънредн...

Селфи на актьора Ансел Елгорт стана най-харесваната снимка от наградите "Оскар"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6748430

Селфи на актьора Ансел Елгорт стана най-харесваната снимка от наградите "Оскар"Селфи на актьора Ансел Елгорт с бившия му съученик и настоящ колега Тимъти Шаламе е най-харесваната снимка от 90-ата церемония за наградите "Оскар" в сайта Инстаграм, съобщи Контактмюзик. Елгорт и Шаламе позират за селфито зад сцената на наградното шоу, докато актьорът Арми Хамър им прави "фотобомба".

Вдовицата на убит от мафията мъж влезе в италианския парламент, за да „си върне лицето“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vdovicata-na-ubit-ot-mafiiata-myzh-vleze-v-italianskiia-parlament-za-da-si-vyrne-liceto-snimki-2082786

Вдовицата на убит от сицилианската мафия син на мафиотски бос беше избрана в италианския парламент като представител на Движение "Пет звезди", предаде Франс прес, позовавайки се на официалните резултати.

Петолъчната звезда над София - тъжният край на един комунистически символ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/petolychnata-zvezda-nad-sofiia-tyzhniiat-kraj-na-edin-komunisticheski-simvol-video-2082792

На 4 октомври 1990 г. към 9 ч. сутринта червената звезда над Партийния дом в центъра на София е демонтирана, закачена на стоманени въжета и отнесена с хеликоптер.

Всичко приключва само за 3 минути, след като повече от 30 години петолъчката е доминира

Продължава разчистването на пътя София - Самоков

http://www.cross.bg/sofiya-samokov-dvizhenieto-1569415.html

/КРОСС/ Екип от алпинисти обрушва скалите, блокирали движението по път II-82 София - Самоков в района на Дяволския мост, вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг. На обекта се работи максимално мобилизирано, за да може движението да се възстанови колкото се може по-бързо през светлата част от деня. Очаква се от ската да падне около 20 куб. метра скална маса. Специализирана техника на пътноподдържащата фирма е на терен за разчистване на платното. Участъкът от второкласния път остава затворен докато се съборят всички опасни скални късове. Трафикът преминава по следните обходни маршрути: • по път III-181 София - Бистрица - Ярема;• по път III-822 Ново село - Живково - гр. Ихтиман - АМ „Тракия";• или II-62 Самоков - Дупница - АМ „Струма".  

Железничарите и таксиметровите шофьори в Гърция стачкуват

http://econ.bg/Новини/Железничарите-и-таксиметровите-шофьори-в-Гърция-стачкуват_l.a_i.758687_at.1.html

В Гърция за днес е планирана еднодневна стачка на железопътните работници и 9-часова предупредителна стачка на таксиметровите шофьори, съобщава...

Петър Стоянов: Наш въпрос е благодарността ни към румънци, литовци, финландци и украинци

http://clubz.bg/65040-petyr_stoqnov_nash_vypros_e_blagodarnostta_ni_kym_rumynci_litovci_finlandci_i_ukrainci

"Темата е много чувствителна. Започвам да се замислям за 3 март като национален празник. Какъв е този национален ден, ако ще разделя българското общество."

Така президентът (1997-2002) Петър Стоянов отговори в сутрешния блок на БНТ на въпроси за създалото се напрежение около честването на 140-ата годишнина от освобождението на България. На националния празник 3 март в София бе московският и руски патриарх Кирил, който отслужи литургия с българския патриах Неофит, участва в събитията на връх Шипка, бе приет от президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов. На тръгване от България Кирил заяви, че е "огорчен" заради отдаването на почит и към бойци от други нации, участвали в освобождението.

При отчет на посещението ден по-късно в Московската патриаршия се появиха интерпретации от руската страна, че в България се правел опит да се омаловажи ролята на Русия, а България я била "предавала" 2 пъти.

Как оценявате изказването на руския патриарх Кирил?

Петър Стоянов обясни, че до мислите за 3 март са го навели именно противоположните коментари от последните дни. Той добави, че отношението на българите към Русия не може да бъде променено и в това няма нищо лошо. Но продължи: 

"Дали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци - мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност".

Бившият държавен глава отказа да коментира "политическото", както го определи, изказване на патриарх Кирил. И заяви:

"Отношенията между българския и руския народ са нещо различно от правенето на реална политика".

Петър Стоянов не коментира по същество случая със задържания за убийството на крадец лекар в Пловдив, защото "е чувствителен" и "опира повече до юридическите параметри на това, което се нарича неизбежна самоотбрана"

"И корупцията, и недъзите в съдебната система, и битовата престъпност - всичко това са следствия от националната деморализация в България. Не можем да виним и изискваме само от институциите, забравихме за ролята на семейството, църквата и училището", заключи още президентът (1997-2002) Стоянов. 

Набират проекти за финансиране по Фонд „Култура" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370226

До 12 март в градската управа във Варна ще се събират проектни предложения за финансиране от общинския Фонд "Култура", научи Moreto.net. Те трябва да се реализират в периода от 1 юли до 30 ноември. Кандидатите могат да подават проекти в четири направления: фестивали и конкурси, творчески проекти, национално и международно сътрудничество и публики.

Огнена феерия в концерт на Радиосимфониците в зала „България"

http://www.cross.bg/orkestur-somov-izpulnenie-1569414.html

/КРОСС/ Огнена феерия ви очаква в концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Концертът ще започне с изпълнение на „Conga del Fuеgo Nuevo" от мексиканския композитор Артуро Маркес. Произведението е написано през 2005 година, но бързо става предпочитано от редица диригенти по света. В него намират отражение детските спомени на композитора от афро-кубинските ритми и мелодии. Стилът на Маркес се характеризира с вплитането на типични за Латинска Америка фолклорни мотиви в симфонични пиеси. В програмата ще чуете и музика към балета „Fancy free" от американския композитор, пианист и диригент Ленард Бърнстейн. Финалът ще е Концерт за виолончело и духови инструменти от Фридрих Гулда в изпълнение на талантливия български виолончелист Александър Сомов. Сомов е водач-солист на Филхармоничния оркестър и професор в Консерваторията в Страсбург. Той е чест гост на Лондонска филхармония, Лондонския симфоничен оркестър и Шотландския камерен оркестър. Гастролира в Европа, Япония и Китай. Има издадени компактдискове за музикалните компании Naxos и Gega New, както и много записи за архивните фондове на BBC Radio, БНР, радиата на Полша и Валенсия. Концертът ще се състои на 9 март 2018 г. в 19:30 часа в зала „България"!

Оборотът на БФБ е на най-ниското ниво от 7 месеца

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/oborotyt-na-bfb-e-na-nai-niskoto-nivo-ot-7-meseca-256904/

Най-голям оборот през февруари генерираха акциите на Химимпорт, следвани от Феърплей Пропъртис АДСИЦ и Холдинг Варна

Оборотът на БФБ-София на най-ниското ниво от 7 месеца

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/oborotyt-na-bfb-sofiia-na-nai-niskoto-nivo-ot-7-meseca-256904/

Най-голям оборот през генерираха акциите на Химимпорт с 5,06 млн. лв., следвани от Феърплей Пропъртис АДСИЦ (1,91 млн. лв.) и Холдинг Варна с 1,87 млн.лв

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748424

Почина актьорът Николай Николаев - Бате НиколайПочина актьорът Николай Николаев - Бате Николай, съобщиха в "Преди обед" по Би Ти Ви. Актьорът бе на 77 години. Той е родом от Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 година в класа

Визите за богаташи застрашават движението в Шенген

http://dnes.dir.bg/news/vizi-evropeyski-parlament-bogatashi-shengen-26941102

Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенген.

Валери Мечев, бивш директор на парк Пирин: За нови писти над Банско ще трябва и изкуствен сняг, и вода за него

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/03/06/3141045_valeri_mechev_bivsh_direktor_na_park_pirin_za_novi/?ref=rss


Преди да стане директор на Национален парк Пирин (в периода 2011-2013 г.) Валери Мечев се занимава с недвижими имоти в град Банско, има опит в управлението на частни инвестиции. Завършил е Лесотехническия университет. Поема поста директор на парка при първото правителство на Бойко Борисов. С идването на кабинета Орешарски уволняват всички директори на национални паркове, басейнови директори и на екоагенции, тогава е освободен и Мечев.<br />От шест годишен той живее в Банско, но от...

Министър Димов: Трябва да пазим околната среда от замърсяването с пластмаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748408

Министър Димов: Трябва да пазим околната среда от замърсяването с пластмасиВ рамките на Българското председателство се състоя дебат за това как кръговата икономика да стане реалност. Дебатът се проведе по време на срещата на министрите на околната среда на страните членки на 5 март в Брюксел под ръководството на Нено Димов, министър на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната

Осмомартенска изложба на жените творци в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fSBvzt0__jQ/

Традиционна изложба на жени-творци от Поморие ще бъде открита във фоайето на читалище “Просвета 1888”- Поморие на 7.03.2018 г. от 18.00 часа, която се организира от местното Сдружение за изкуство и култура.

Ето и техните имена по азбучен ред: Гергана Кехайова, Дарина Гильова, Йоанна Тодорова,Милена Златарова, Нели Тодорова, Софка Крумова, Татяна Малич и Юлия Финюгина.

 

Владимир Путин: Оръжейния износ през 2017 г. надхвърля 15 милиарда долара

http://www.cross.bg/pytin-sutrydnichestvo-dolara-1569418.html

/КРОСС/ През 2017 г. обемът на оръжейния износ от Руската федерация е надхвърлил 15 милиарда долара. Това обяви държавният глава на страната Владимир Путин, предава TACC. Русия ще развива военно-техническото сътрудничество с всяка заинтересована страна, въпреки натиска упражняван върху тях от трети страни. Също така Москва стриктно ще спазва международноправните си задължения, като няма да поставя търговските ползи пред глобалната сигурност. Това бяха уверенията на лидера на Кремъл, които даде в рамките нна първото заседание за годината заседание на Комисията за военно-техническо сътрудничество между Русия и други страни. „Опитът в съвременните войни и конфликти показват, че е недопустимо пренебрегването на средствата за защита на държавния суверенитет и сигурността на гражданите. Русия ще развива активно военно- техническото сътрудничество с всяка заинтересована страна", подчерта Путин. Путин благодарил на колектива предприятия от ВПК за ефективната работа. „Този успех е особено ценен при жестоките, неконкурентни условия, в които са принудени да работят руските предприятия", счита той. „Не е тайна, че на страните, които искат сътрудничество с Русия във военно- техническата сфера се оказва безпрецедентно и неприкрито влияние, чиято цел е не само да отстранят конкурента от световния оръжеен пазар, но и да подкопаят отбранителните способности на отделните държави, като увеличат изоставането им във военната област

Чумата идва по Epic Drama на 18 март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6740759

Нов високобюджетен исторически сериал тръгва по новия канал на Viasat World, само за драматични продукции Новият драматичен канал Epic Drama ще ни зашемети през март със супер успешния сериал „Чумата.” Каналът е достъпен в южна България чрез Телекабел и ТВ Сат Ком, в северна България – чрез NetWorx, а в София – чрез НЕТ 1.

Бивш руски шпионин е в критично състояние след досег с неизвестно вещество

http://www.moreto.net/novini.php?n=370227

Бившият полковник от разузнаването на Русия Сергей Скрипал е пострадал тежко при досег с неизвестно вещество в търговски център в английския град Солсбъри, съобщи Би Би Си. „Двама души – мъж на видима възраст около 60 години и жена – на около 30 г.

Задържаха пиян, ударил с глава полицай в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748401

Задържаха пиян, ударил с глава полицай в РазградПолицейски служител пострада при отработване на сигнал в град Разград. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Около 21.30 часа на 5 март е получено обаждане на тел.112 за мъж, който се опитва да влезе в чужд дом. На адреса е установен 63-годишният И.В. от Разград, който в явно нетрезво състояние притеснявал живущите в апартамента.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване