Глобалната инфлация изпада в застой през януари

https://www.investor.bg/drugi/338/a/globalnata-inflaciia-izpada-v-zastoi-prez-ianuari-256978/

Според нови данни на ОИСР в страните от организацията ръстът на потребителските цени се забавя до 2,2% през януари

Икономисти предлагат България да мине само на частно пенсионно осигуряване

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/06/3141399_ikonomisti_predlagat_bulgariia_da_mine_samo_na_chastno/?ref=rss


Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Това обяви главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев, цитиран от БТА, на дискусия, организирана от Българското либертарианско общество.<br /><br />Главният икономист от ЕКИП посочи, че размерът на дефицита в пенсионната система е огромен - през 2007 г. е бил 1.5 млрд. лева, докато през 2018 г. в бюджета на фонд "Пенсии" е заложен дефицит...

Катастрофа между джип и училищен автобус във Варна, има 2 жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749228

Катастрофа между джип и училищен автобус във Варна, има 2 жертвиДвама души загинаха при тежка катастрофа по пътя Варна-Добрич, в участъка между селата Любен Каравелово и Зорница. Инцидентът стана днес, около 14 часа следобед. Блъснали са се джип и училищен автобус. Автобусът е бил празен и в него не са пътували деца. Загиналите са шофьора на джипа и неговия спътник.

Спипаха над 37 кг хероин в кола на Дунав мост 1

http://dnes.dir.bg/news/dunav-most-heroin-37-kg-26942492

Над 37 кг хероин в автомобил с италианска регистрация заловиха митнически служители на ГКПП Дунав мост.

Борисов иска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

http://www.mediapool.bg/borisov-iska-barza-namesa-ot-rumaniya-za-da-sprat-opashkite-na-gkpp-ruse-news276340.html

Премиерът Бойко Борисов е поискал румънското правителство да се намеси и бързо да реши проблема с опашките от тирове на граничния пункт на Дунав мост при Русе. Това е станало по време на телефонен разговор с румънския му колега Виорика Дънчила, съобщи правителствената информационна служба. Дънчила е поела ангажимент пред българския премиер, че още днес лично ще провери системата за вход и изход в страната, както и възможността за подобряване на организацията и състоянието на цялата инфраструктура от румънска страна. Румънският премиер се е ангажирал да предприеме незабавни действия за облекчаване на трафика, е посочено в съобщението. Заради тежките метеорологични условия миналата седмица за няколко дни Румъния затвори граничния си пункт с България при Русе. И при хубаво време обаче там периодично се образуват колони от чакащи тежкотоварни автомобили. Според специалисти основната причина за това е лошата организация за проверка на автомобилите, които подлежат на двоен контрол – от страна на българските и от страна на румънските власти. Според тях на държавно ниво трябва да се договори контролът да е един. Той може да бъде организиран по два начина. Единият вариант е съвместен граничен екип, а другият е излизащите от Румъния автомобили да се проверяват от румънските власти и у нас да влизат безпроблемно, а напускащите България от българските власти и да не подлежат на проверка от румънските. Двамата премиери са обсъдили още развитието и изграждането на транспортните инфраструктурни проекти в региона, пристанищната свързаност и Дунавската стратегия. Те са подчертали, че тези проекти ще доведат до повече инвестиции, преки бизнес контакти и повече работни места в държавите от тази част на континента, се казва в съобщението на българското правителство. Борисов и Дънчила са били единодушни, че всички регионални проекти са изключително важни и ще бъдат полезни не само за балканските страни, но и за всички държави-членки на ЕС. Дънчила е поканила Борисов за съвместно правителствено заседание в Румъния. По време на разговора между двамата премиери са били отбелязани и положителните резултати от проведените до момента четиристранни срещи на високо ниво между България, Румъния, Сърбия и Гърция. Румънският премиер е посочил, че следващата среща в този формат, която ще е в Букурещ, вече е в процес на организация. Виорика Дънчила е поздравила Борисов и с успешното водене на председателството на Съвета на ЕС, като е отличила приоритетната тема за приобщаване на страните от Западните Балкани, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

В Украйна е намерен секретен полигон с инструктори на НАТО

http://pogled.info/svetoven/v-ukraina-e-nameren-sekreten-poligon-s-instruktori-na-nato.92983

/Поглед.инфо/ През юни на 44-та тук са били концентрирани повече от хиляда членове на ОУН-УПА, сега това е едно от най-засекретените места на територията на Западна Украйна, където стотици отвъдокеански военни инструктори учат украинската армия на едно – на война с Русия.

Близо 1 млрд. евро влизат в бюджета на Румъния след разследванията на антикорупционната прокуратура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749215

Близо 1 млрд. евро влизат в бюджета на Румъния след разследванията на антикорупционната прокуратураБлизо един милиард евро трябва да влязат в държавния бюджет в резултат на работата на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Това заяви днес главният прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши на пресконференция на тема възстановяване на щетите от корупционни престъпления, предаде агенция Аджерпрес.

Над 37 кг хероин задържаха митнически служители на ГКПП-Дунав мост 1

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749216

Над 37 кг хероин задържаха митнически служители на ГКПП-Дунав мост 1Русенските митничари откриха над 37 кг хероин в автомобил с италианска регистрация на ГКПП "Дунав мост". Това съобщиха от митницата. Колата, управлявана от албанец, постоянно пребиваващ в Италия, се явила на трасе "Изход" на граничния пункт вчера сутринта. Митничарите насочили возилото за щателна проверка, въпреки че шофьорът, който пътувал сам,

Днес възпитаниците на НУИ "Добри Христов" ще изнесат концерт за варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=370250

Днес, от 19.00 ч., на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще се традиционният концерт на солисти-музиканти от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна, припомня Moreto.net. Те ще бъдат съпровождани от престижния оркестър на симфониците на Държавна опера – Варна под ръководството на маестро Станислав Ушев.

2/3 от македонците подкрепят Заев за решаване на спора с името

http://www.mediapool.bg/23-ot-makedontsite-podkrepyat-zaev-za-reshavane-na-spora-s-imeto-news276339.html

Мнозинството от гражданите на Република Македония подкрепят усилията на премиера Зоран Заев и правителството за решаването на спора за името с Гърция, съобщи БГНЕС.   63% от анкетираните подкрепят правителствения курс, само 11% са против, а 26% нямат мнение. Това сочат данните от анкетата, проведена от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания в Любляна. Социологическото проучване е направено в периода от 19 до 28 февруари с участието на 998 души.   Повечето македонски граждани смятат Гърция за приятелска страна. 41% отговарят положително на този въпрос, на обратното мнение са 33%, а 26% - нямат позиция.   59% от анкетираните оценяват положително работата на правителството на Зоран Заев. Негативна оценка поставят 25%, а 16% нямат мнение.   В същото време работата на президента Георге Иванов се оценява положително от едва 14%. 70% дават негативна оценка на държавния глава.   Голямото мнозинство от гражданите също така подкрепят работата на Специалната прокуратура на Катица Янева.   Македонците подкрепят и членството на страната в НАТО и Европейския съюз. На тази позиция са съответно 71% и 83% от анкетираните граждани. Противоположна позиция споделят само 8% и 6% съответно.

БСП с три сигнала до Цацаров за приватизацията на ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/bsp-s-tri-signala-do-tcatcarov-za-privatizatciata-na-chez-676177.html

Настояваме да се провери произходът на средствата, с които „Инерком” кандидатства за купуването на ЧЕЗ. Да се провери и сделката по приватизацията на ЧЕЗ, която се е състояла в два етапа, през 2004 и 2012 г.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков, преди да внесе три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата. Според него продажбата на 33% от дружеството от правителството на Бойко Борисов се случва в нарушение на стратегически документи на държавата.

„Нарушени са два документа и основно Стратегията за приватизация на ЕРП, където ясно е записано, че страната ни трябва да запази поне 33% от тях, за да може да знае какво се случва там”, коментира Зарков.

Левицата настоява да се провери законосъобразността на двете сделки. Искаме отговор на въпроса- какво се е случило с досъдебно производство, което прокуратурата е образувала през 2013 г. срещу неизвестен извършител, служител на ЧЕЗ – България. Той е бил разследван за недостатъчно грижи при управлението и стопанисването на дружеството, което е довело до големи щети, заяви още Крум Зарков. 

Нагласите на инвеститори за икономиката на еврозоната се влошават

http://econ.bg/Новини/Нагласите-на-инвеститори-за-икономиката-на-еврозоната-се-влошават_l.a_i.758706_at.1.html

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват влошаване през март, заради притесненията за...

Ограбиха обменно бюро на централен булевард в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749204

Ограбиха обменно бюро на централен булевард в ПазарджикОбменно бюро за валута в Пазарджик е било разбито през изминалата нощ, съобщи говорителят на ОД МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Все още не е известно каква сума пари е била открадната. В момента полицията разпитва собственика и свидетели. Стоянов обясни, че тази сутрин е подаден сигнал на тел. 112 от жена, работеща в съседен магазин, за това,

Дядото на д-р Димитров: Трудни дни чакат Иван, всеки ден плача за него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749214

Дядото на д-р Димитров: Трудни дни чакат Иван, всеки ден плача за негоВ къщата на жена си Жулиета в пловдивското село Крумово е д-р Иван Димитров след освобождаването му от ареста. В двора на ул. "Ивайло" 18 е паркиран опелът, с който е докаран от пловдивския затвор. Зад него е аудито на самия лекар. Вместо Димитров от 2-етажното жилище излезе дядото на съпругата му Жулиета - Желязко Тонев на 73 г.

БСП ще участва в протест срещу продажбата на ЧЕЗ

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bsp-shte-uchastva-v-protest-sreshtu-prodajbata-na-chez-256977/

Социалистите внесоха сигнал в прокуратурата за приватизацията на електроразпределителното дружество

Русия предложи евакуация на бунтовниците в Източна Гута

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/rusiia-predlozhi-evakuaciia-na-buntovnicite-v-iztochna-guta-6079989

Ще бъде осигурен транспорт и безопасен коридор за желаещите бунтовници, ще могат да носят оръжие и да вземат роднини

Внукът на Георги Димитров организира протест за оставка на 'Меркелът на Балканите'

https://offnews.bg//politika/vnukat-na-georgi-dimitrov-organizira-protest-za-ostavka-na-merkelat-n-676172.html

Внукът на вожда Георги Димитров, който носи неговото име, организира протест утре пред Министерски съвет.

Събитието "Да Му дръпнем шалтера!Оставка!" ще се проведе от 9 до 21часа, пише на страницата му във фейсбук. 380 души са натиснали иконката "ще присъствам". 

Въпросният Истанбулски дилър на скъпия ток, третия пол и третия престъпен мандат, Борисов, е опасен за човешкия род, националната сигурност, общественото здраве, умствения статус на народа и териториалната цялост на България. Меркелът на Балканите  води България и горките Балкани към национална и регионална катастрофа
Настояваме за: Незабавна оставка на джендър-правителството. Служебен кабинет за прочистване на Бардака.
Смяна на Системата. България над всичко! За нов курс и нова власт!, зоват организаторите Георги Димитров и Йордан Мичев, активист на БСП, който вече живее във Великобритания. 

Още един протест се организира утре от 11 часа на същото място. Той е обявен като Протест срещу измамата в ЧЕЗ, организиран във фейсбук от Защото ми пука за България. Заявилите, че ще отидат на този протест в социалната мрежа, са 125. 

БСП ще участва в национален протест срещу сделката с ЧЕЗ утре от 11 часа пред сградата на Министерския съвет.

БСП дава рамо на протестите с автобуси. 

От фейсбук страницата на партийната структура на БСП в Дупница става ясно, че партията дава рамо на протестите с хора и автобуси от провинцията. Скъпи съграждани на 07.03 2018г. от 11.00 часа. се организира национален протест пред Министерския съвет по повод сделката с най-голямото ни електроразпределително дружество - ЧЕЗ. Време е вместо да се възмущаваме от всичко това да излезем на улицата и ясно да заявим, че тази държава е и наша. Поканата е за цялото будно българско общество,без значение от партийната принадлежност.За желаещите от гр. ДУПНИЦА , автобусите ще тръгнат в 9.00 ч. от Спортна зала - гр.Дупница на 07.03.2018г., пише във фейса БСП-Дупница.

”Възраждане” пита кога ще се освободим от мутренското робство

https://frognews.bg/novini/vazrajdane-pita-koga-shte-osvobodim-mutrenskoto-robstvo.html

Преди дни чествахме 140 години от Освобождението на България от Турско робство. А от мафиотското и мутренско робство кога ще се освободим? Това попита председателят на ПП ”Възраждане” Костадин Костадинов по време на пресконференция.

Павлова: Не съм казвала "Заплатите у нас не са лоши"

https://www.vesti.bg/bulgaria/pavlova-ne-sym-kazvala-zaplatite-u-nas-ne-sa-loshi-6079996

Министърът за българското европредседателство станала жертва на фалшиви новини

Павлова: Не съм казвала "Заплатитите у нас не са лоши"

https://www.vesti.bg/bulgaria/pavlova-ne-sym-kazvala-zaplatitite-u-nas-ne-sa-loshi-6079996

Министърът за българското европредседателство станала жертва на фалшиви новини

Убийството в Пловдив – фактите и въпросите от разследването

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/06/3141370_ubiistvoto_v_plovdiv_faktite_i_vuprosite_ot/?ref=rss


Четири дни след убийството, извършено от пловдивския лекар Иван Димитров, чийто арест стана повод за двудневни протести в няколко града, Окръжната прокуратура в Пловдив изнесе пред медиите факти от разследването. От държавното обвинение дадоха брифинг, на който заявиха, че изнесената в последните дни информация в медиите не отговаря на истината, а мълчанието си до момента обясниха с това, че в в съдебната палата е имало само дежурен прокурор, който няма право да дава информация по...

Симеонов и част от реформаторите обсъдиха промени в Закона за енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749196

Симеонов и част от реформаторите обсъдиха промени в Закона за енергетикатаВицепремиерът Валери Симеонов обсъди предложения за промени в Закона за енергетиката с представители на Реформаторския блок. На срещата присъстваха председателят на СДС Божидар Лукарски, както и Петър Москов и Димитър Бъчваров от Националния съвет на РБ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

5 коли горяха тази нощ в столичния квартал "Дианабад"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749201

5 коли горяха тази нощ в столичния квартал "Дианабад"5 коли са горели в столичния квартал „Дианабад“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Сигналът е подаден в полицията около 00.47 на 6 март. Установено е, че е запален лек автомобил „БМВ“ като са засегнати още 4 автомобила, които са били в близост. Щетите на автомобилите са различни. Няма пострадали хора при инцидента.

Бащата на Антонио спечели 15 хил. лв. от тотото, ще отидат за лечението на сина му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749206

Бащата на Антонио спечели 15 хил. лв. от тотото, ще отидат за лечението на сина муНиколай Антонов, който от години прави кампания в цялата страна за лечението на сина си Антонио, спечели 15 хиляди лева от втори шанс на тотото. Ще ги даде за лечението на сина си, съобщи самият той пред "24 часа". Ученикът от Плевен Антонио, страда от детска церебрална парализа. Присаждат му стволови клетки в Москва.

Борисов обсъди по телефона с румънския премиер проблема с опашките на ГКПП-Русе

https://offnews.bg//politika/borisov-obsadi-po-telefona-s-rumanskia-premier-problema-s-opashkite-na-676176.html

Министър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе.

Това стана ясно по време на телефонен разговор на Борисов с румънския премиер Виорика Дънчила. Тя пое ангажимент още днес лично да провери системата за вход и изход в страната, както и възможността за подобряване на организацията и състоянието на цялата инфраструктура, касаеща трафика от румънска страна и да предприеме незабавни действия за облекчаване на преминаването през граничния пункт.

Двамата премиери обсъдиха и развитието и изграждането на транспортните инфраструктурни проекти в региона, сред които коридорите № 4 и № 9, пристанищната свързаност и Дунавската стратегия, като подчертаха, че тези проекти ще доведат до повече инвестиции, преки бизнес контакти и повече работни места в държавите от тази част на континента.

Борисов и Дънчила бяха единодушни, че реализацията на всички регионални проекти са изключително важни и ще бъдат полезни не само за балканските страни, но и за всички държави-членки на ЕС.

Бяха отбелязани и положителните резултати от проведените до момента четиристранни срещи на високо ниво между България, Румъния, Сърбия и Гърция, като румънският министър-председател подчерта, че следващата среща в този формат, чийто ред на домакинство е на Румъния, вече е в процес на организация.

Премиерът Данчила покани българския министър-председател в Румъния за провеждане на съвместно правителствено заседание, като датата за осъществяването му вече е в процес на обсъждане.

Виорика Дънчила поздрави приемиера Борисов за успешното водене на председателството на Съвета на ЕС, като отличи приоритетната тема за приобщаване на страните от Западните Балкани.

ЕС вади Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия от списъка с офшорните зони

http://www.cross.bg/zoni-spisuka-santa-1569454.html

/КРОСС/ Финансовите министри на страните-членки от Европейския съюз са решили да извадят Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия от списъка на Съюза за офшорни зони следващата седмица, намалявайки страните, които попадат в документа до шест, според документ, който е видян от Reuters. Ходът, предложен от европейски експерти и трябва да бъде одобрен от министрите на среща на 13 март, е в продължение на подобна мярка от януари, когато бяха извадени още осем офшорни зони. Така, от 17 първоначално включени страни в списъка през декември, скоро там ще останат 6: Американска Самоа, Гуам, Намибия, Палау, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Ноар трилърът 'Чумата' с премиера по Epic Drama през март (видео)

https://offnews.bg//medii/noar-trilarat-chumata-s-premiera-po-epic-drama-prez-mart-video-676173.html

Испанският ноар трилър в шест части „Чумата“/La Peste тръгва на 18 март. Сериалът ще се излъчи и у нас по тв канала Epic Drama.

Сред премиерите през този месец са и минисериалът „Миниатюристът“ по бестселъра на Джеси Бъртън, издаден и у нас, който дебютира на 31 март. В противовес на тези доминирани от мрака заглавия, очарователната Марго Роби (The Wolf of Wall Street) е в една от първите си роли на малък екран в „ПАН АМ“, който също тръгва по Epic Drama от 14 март.

През 16-и век Черната смърт се спуска над Севиля - един от най-богатите и значими градове в света. Тук е европейският вход към златото на Новия свят. Градът е привидно благочестив, а всъщност затънал в страх, алчност и битки за власт. Нравите в манастирите са разпуснати, публичните домове са регулирани и болниците са използвани като гробища. Управляват мистицизмът и хаосът...

"Миниатюристът" е създаден по мотиви от един от най-скоростно разпродаващите се дебютни романи на миналото десетилетие. Поредицата е завладяващ, разточително заснет трилър, който отваря вратите на дом, където под повърхността на красотата и високата класа надничат забранени страсти и опасни тайни.

През 1686 г. 18-годишната Нела Оортман влиза в грандиозна къща в най-богатия квартал на Амстердам. Изпълнена с надежди и мечти, тя е дошла от тихата провинция, за да започне нов живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Бранд. Но вместо от Йоханес, тя е посрещната от студената му сестра Марин и бързо разбира, че в техния дом нищо не е такова, каквото изглежда.

Автентичната историческа поредица "ПАН АМ" ни връща в 1963. Втората световна война и Корея са назад в историята. На ход е нов тип война, Студената война. Светът е на ръба на културна революция и навсякъде промяната наелектризира въздуха. Драматичната поредица ни пренася в изгрева на самолетната епоха. Когато бърз, луксозен самолет се издига в небето, пътниците и екипажът се отправят на пътешествие, белязано от романтика, разместващи се социални ценности и дори международен шпионаж.

EPIC DRAMA е достъпен в София чрез НЕТ1, в южна България – чрез Телекабел и ТВ Сат Ком и в северна България – чрез NetWorx.

Ким Чен-ун иска да „напише нова история” с Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=370257

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че иска по-тесни контакти с Южна Корея, съобщава държавната медия на тоталитарната държава, цитирана от БиБиСи. Информацията е изнесена след рядка визита на високопоставени южнокорейски дипломати в Пхенян, които вечеряха с Ким Чен-ун.

Двама загинаха при тежка катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zaginaha-dvama-zhestoka-26942438

Тежка катастрофа стана между автобус и джип в района на с. Зорница, Варненско. По първоначални данни са загинали двама, пътуващи в лекия автомобил.

Божидар Димитров си направи собствено движение

http://www.cross.bg/dimitrov-repyblika-parlamentarnata-1569453.html

/КРОСС/ Бившият шеф на НИМ Божидар Димитров създаде свое движение "Кан Кубрат" днес. То трябваше да стане факт още в началото на февруари, но тогава професорът постъпи в болница, заради грип. "След едно 3-годишно обсъждане в "Боянския клуб", който първоначално се събраха 20 професори, стигнахме до мнението, до което са достигали много светли умове в световната история, че парламентарната република има свойството да се изчерпва. И както президентът Радев казва - да атрофира. Последното доказателство е от вчера. Погледнете Италия. Кандидатите за министър-председател са: един продавач на пици, един комик и един чистач. Това е положението с парламентарната република. Тя има свойството да се нацепва", заяви пред журналисти Димитров. И припомни, че целта на движението ще бъде смяна на формата на държавно управление - от парламентарна република в президентска. Димитров изрази надежда, че това ще стане скоро със свикването на Велико Народно събрание. На въпрос дали има човек, който да оглави една такава президентска република, Димитров отговори така: Да, аз!

Miracle Flair ще подгряват Dark Tranquillity в София

https://offnews.bg//kultura/miracle-flair-shte-podgriavat-dark-tranquillity-v-sofia-676175.html

Швейцарската банда Miracle Flair ще открие концерта на Dark Tranquillity в София, който ще се проведе на 20 април. 

Събитието ще бъде в столичния клуб Mixtape 5 и ще стартира точно в 19 часа. 

Концертът е част от световното турне по представяне на последната творба на на Dark Tranquillity озаглавена „ATOMA”.

Билетите ще са в продажба онлайн и в мрежата на Евентим, а някои от местата на които можете да ги намерите са Бензиностанции OMV , Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината.

Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия вън от списъка с офшорните зони на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749170

Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия вън от списъка с офшорните зони на ЕСФинансовите министри на страните-членки от Европейския съюз са решили да извадят Бахрейн, Маршалските острови и Санта Лучия от списъка на Съюза за офшорни зони следващата седмица, намалявайки страните, които попадат в документа до шест, според документ, който е видян от Reuters, предава "Фокус".  Ходът,

Apple пуска нови шумоизолиращи слушалки?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/apple-puska-novi-shumoizolirashti-slushalki-256971/

Според Bloomberg новите джаджи ще се конкурират с пазарния лидер Bose, Sennheiser и притежаваната от Apple Beats by Dre

65 доживотни присъди за превратаджии в Анкара

https://frognews.bg/svqt/65-dojivotni-prisadi-prevratadjii-ankara.html

65 доживотни присъди произнесе съд в Анкара. Подсъдимите отговарят за завземането на щаба на Военноморските сили на Турция в нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г., съобщи БНР.

Борисов поиска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

http://www.cross.bg/rymuniya-borisov-bulgarskiya-1569452.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе. Това стана по време на телефонен разговор с румънския премиер Виорика Дънчила. Тя пое ангажимент пред българския премиер още днес лично да провери системата за вход и изход в страната, както и възможността за подобряване на организацията и състоянието на цялата инфраструктура, касаеща трафика от румънска страна и да предприеме незабавни действия за облекчаване на трафика през граничния пункт. Двамата обсъдиха и развитието и изграждането на транспортните инфраструктурни проекти в региона, сред които коридорите № 4 и № 9, пристанищната свързаност, Дунавската стратегия, като подчертаха, че тези проекти ще доведат до повече инвестиции, преки бизнес контакти и повече работни места в държавите от тази част на континента. Борисов и Дънчила бяха единодушни, че реализацията на всички регионални проекти са изключително важни и ще бъдат полезни не само за балканските страни, но и за всички държави-членки на ЕС. Премиерът Данчила покани българския министър-председател в Румъния за провеждане на съвместно правителствено заседание, като датата за провеждането му вече е в процес на обсъждане

Когато гражданите определят бюджета или уроците на древна Гърция

http://clubz.bg/65070-kogato_grajdanite_opredelqt_byudjeta_ili_urocite_na_drevna_gyrciq

Днес избраните от нас демократични политици вземат тежките решения за публичните финанси зад затворени врати. По този начин те разчитат на съветите на финансовите бюрократи, които в повечето случаи отговарят на политическите нужди на избраното правителство. Политиците рядко питат гласоподавателите какво мислят за бюджета. Те не са по-добри в това да обясняват един или друг разход в бюджета. Обясненията обикновено не са нищо повече от празни фрази - като "работни места и растеж" или "в движение". Те никога не обясняват трудните компромиси, които попадат в бюджета, нито общите им финансови аргументи, пишат в "Катимерини" изследователите Лин Карсън и Дейвид Причард.

Това нежелание да се обяснят публичните финанси беше твърде очевидно по време на глобалната финансова криза в периода 2007-2008 г. В Австралия, Великобритания и Франция левоцентристките правителства взеха огромни заеми, за да поддържат потребителското търсене и да подкрепят частните банки. И тези политики допринесоха много за свеждане до минимум на човешките разходи на кризата във всяка от тези страни. 

Но на изборите, които последваха, левите политици, които въведоха тези политики, отказаха да ги оправдаят. Те се опасяваха, че гласоподавателите няма да понесат сериозна дискусия за публичните финанси. Без оправдание за цялостната си добра политика всяко от тези правителства беше победено от центристки опоненти. 

В повечето демокрации съществува един и същ основен проблем: Избраните представители не вярват, че избирателите могат да понесат финансовата истина. Те приемат, че демокрацията не е добра, когато става въпрос за управление на публичните финанси. За тях тя може да балансира бюджета само като остави избирателите на тъмно. 

Но вече знаем, че това предположение е погрешно. Има все повече и повече примери за това как участието на обикновените избиратели води до по-добри бюджети.

През 1989 г. съветите в бедните бразилски градове започнаха да включват жителите в определянето на бюджетите. Тази практика се разпространи постепенно в цяла Южна Америка. Вече успешно се пробва и в Германия, Испания, Италия, Португалия, Швеция, Полша и Австралия. Съставянето на бюджет на участието се основава на ясния принцип, че онези, които ще бъдат най-засегнати от строг бюджет, трябва да бъдат включени при подготовката му.

Въпреки тези успешни демократични експерименти, политиците все още се притесняват от включването на обикновените избиратели в определянето на бюджетите. Това е много различно от онова, което се е случвало в древна Атина преди 2500 години. 

Как са го правели древните атиняни

В Атинската демокрация обикновените граждани всъщност определяли бюджета. Тази древногръцка държава имала солиден бюджет, въпреки или, бихме казали, поради участието на гражданите в вземането на строги бюджетни решения.

Древна Атина е била невероятно успешна държава, издигнала демокрацията на по-високо ниво, отколкото което и да е друго управление през онези времена. Атина е водещият културен новатор на класическите времена - и бързо се превръща във военна суперсила. Но тези успехи не са евтини. Те са зависели от способността на атинската демокрация да набира нови данъци и да контролира публичните разходи.

Атинската демокрация организира честни обсъждания за тези публични разходи. Това е в основата на нейния изненадващ успех при балансирането на бюджетите. В тази пряка демокрация народните събрания гласували за или против всяка политика. Атинската асамблея се е събирала 40 пъти годишно, като 20% от гласоподавателите винаги са присъствали. 

Атинянците от асамблеята изслушвали политик, който по достъпен начин защитава определена политика за определени разходи. Често той се изправял срещу контрааргументите на съперници, в отговор на които трябвало да обясни как може да се намалят разходите или да се въведе нов данък.

В древна Атина политиците със сигурност не са споделяли схващането, че обикновените гласоподаватели не могат да търпят финансовата истина. Те често убеждавали гласоподавателите, а значи и данъкоплатците, че трябва да увеличават данъците или да ги намалят в името на по-големи ползи. 

Днес, в повечето упражнения за участие в бюджетирането, обикновените гласоподаватели обикновено са запознати само с част от бюджета. През 2014 г. обаче една местна управа в Австралия го прави по различен начин. Градската управа на Мелбърн иска от група обикновени хора да помогнат да се разпредели целия бюджет от 2.5 милиарда евро. Групата е съставена от местни жители, подбрани на случаен принцип.

Съветът дал на тази група пълен достъп до финансовите отчети на съвета и други финансови документи. В продължение на три месеца тези обикновени гласоподаватели се срещали редовно за този бюджет. След 40 часа размисъл те успели да се споразумеят за формулиране на приоритетите и да направят препоръки за местните данъци. И представили бюджетни решения, за които никой не бил помислил по-рано. 

За изненада на всички, тези обикновени граждани препоръчали увеличаване на данъците и дори продажбата на недостатъчно използвани публични активи. Освен това определят и лимити за такива продажби на активи. Например, обявили, че събирането на отпадъци е жизненоважна услуга за местната общност и тя никога не трябва да се продава. Градската управа на Мелбърн включва голяма част от предложенията им в десетгодишния си бюджет.

Трите важни урока

От тези два примера можем да извлечем три важни урока. Първо, строг обществен дебат относно публичните финанси е от съществено значение. В древна Атина честните дискусии са били за трудните политики. Те са поставили основата обаче за увеличаване на данъците, приходите от които са били необходими за финансиране на други политики. В Мелбърн разискванията на обикновените граждани помогнаха на съвета да увеличи местните данъци и да запази важни услуги в обществени ръце.

Второ, народните представители не трябва да се страхуват да кажат на гласоподавателите финансовата истина. Включването на обикновените гласоподаватели в дебатите за публичните финанси всъщност помага да се постигне консенсус за трудни реформи. Атинянските гласоподаватели не наказваха политиците за по-високи данъци, защото те бяха тези, които гласуваха за тях на първо място.

Трето, древната гръцка демокрация беше изненадващо добра за успешното разрешаване на бюджетните кризи. Ако съвременните политици са достатъчно смели, за да говорят открито за публичните финанси, няма причина, поради която съвременните демокрации да не могат да се възползват от атинския опит.

Вместо да се опитват да продават бюджетите си с празни фрази, политиците ще направят по-добре, ако говорят открито за бюджетните проблеми и да слушат добрите решения, които им предлагат обикновените хора.

Сектор Г застана плътно зад Чорбаджийски, припомни за каратиста Моци

https://offnews.bg//futbol/sektor-g-zastana-platno-zad-chorbadzhijski-pripomni-za-karatista-motc-676174.html

Организираните фенове на ЦСКА от фенклуб "Сектор Г" подкрепиха капитана на отбора Божидар Чорбаджийски след мача с Дунав в Русе, спечелен от "армейците" с 2:0.

Националът се забърка в инцидент в края на първото полувреме, когато удари футболист на домакините, след като беше провокиран в наказателното поле. От Дунав претендираха за червен картон за защитника, но реферът Георги Кабаков наказа и двамата участници в инцидента с официални предупреждения.

Ето какво написаха от фенклуба във Фейсбук:

"Тонове помия се изливат относно вчерашния инцидент с капитана на ЦСКА Божидар Чорбаджийски и футболистчето на Кировия сателит от Русе. За предхождащия удар в бъбреците, довел до реакцията на нашето момче - ни вопъл, ни стон. Както се казва "всичко е точно".

Обаче ние помним и карате - изпълнението на рецидивиста Моци. Помним и доста други "инциденти" с футболисти на други отбори, останали без последствия, след които тишината беше оглушаваща.
ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА НАШИЯ КАПИТАН!
"Сектор Г" е плътно зад теб!".

Междувременно ЦСКА започна подготовка за предстоящия мач срещу Етър (Велико Търново). Двубоят от XXIV кръг на Първа лига ще се играе на "Армията" на 8 март (четвъртък) от 17:30 часа.

След гостуването в Русе в тима няма контузени футболисти, информира официалният сайт на ЦСКА. Титулярите от вчера проведоха възстановително занимание на базата в Панчарево, а останалите играчи тренираха на пълни обороти.

Преди старта на тренировката рожденикът Георги Китанов почерпи съотборниците си и щаба по случай рождения си ден. Вратарят днес навършва 23 години.

Играчите са изключително амбицирани да вземат трите точки от мача с Етър, след като именно във Велико Търново в първия двубой срещу виолетовите през сезона беше сложен краят на серията от 8 поредни победи на ЦСКА.

Цените на билетите са както следва:
- Сектор А - 18 лева
- Сектор Г - 5 лева
- Сектор Б (гости) - 5 лева
- ВИП ложа - 130 лева

Рияд ще понижи през април цените на почти всички сортове петрол за износ

http://econ.bg/Новини/Рияд-ще-понижи-през-април-цените-на-почти-всички-сортове-петрол-за-износ_l.a_i.758705_at.1.html

Саудитска Арабия през април ще понижи цените на почти всички сортове петрол, експортирани за Азия и Европа, а също така и на „леките“ сортове,...

Петкова: Купувачът на ЧЕЗ иска преговорите да бъдат финализирани тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749071

Петкова: Купувачът на ЧЕЗ иска преговорите да бъдат финализирани тази седмица"Компанията купувач публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани". Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова за сделката за продажбата на ЧЕЗ преди обсъждането на тема „Предстоящите промени в

Петима мъже откраднаха 5 млн. долара в брой от самолет в Бразилия

http://www.mediapool.bg/petima-mazhe-otkradnaha-5-mln-dolara-v-broi-ot-samolet-v-braziliya-news276338.html

Крадци откраднаха 5 млн. долара в брой от багажното отделение на самолет на "Луфтханза", който трябвало да излети за Швейцария от летище близо до бразилския град Сао Пауло, предаде агенция "Франс прес". Обирът бил извършен в неделя за шест минути от петима мъже. Те нахлули на пистата, заплашили служителите по сигурността, откраднали парите и избягали. При обира няма пострадали. Няма и арестувани заподозрени. Крадците се вмъкнали в товарния терминал на летището с пикап, облепен с лого, подобно на логото на фирмата, отговаряща за охраната на пистите. Самолетът на "Луфтханза" кацнал на най-голямото товарно летище в Бразилия от международното летище на Сан Пауло, а крайната му дестинация била Цюрих. Според в. "Фоля ди Сао Пауло" откраднатите долари били поверени на фирмата за транспортиране на пари "Бринкс". Кражбата на товари процъфтява в Бразилия, но в повечето случаи биват ограбвани тирове, снабдяващи Рио де Жанейро, отбелязва АФП.

Борисов поиска Румъния да реши проблема с опашките на ГКПП

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rumania-poiska-kabinet-borisov-3-barza-namesa-26942393

Министър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе.

Защо ЕС не трябва да се впуска в търговска война със САЩ?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-es-ne-triabva-da-se-vpuska-v-tyrgovska-voina-sys-sasht-256954/

Твърд отговор срещу евентуалното въвеждане на мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ може да навреди повече на икономиката на блока, твърди евродепутат

Катастрофа между джип и училищен автобус затвори част от пътя Варна - Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=370265

Около 14:00 часа днес, на пътя Варна – Добрич, в участъка между селата Любен Каравелово и Зорница, е възникнало тежко ПТП с участието на джип и училищен автобус. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Двама души са загинали при инцидента.

Язовир „Среченска бара“ гони пълния си обем

https://www.24chasa.bg/region/article/6749155

Язовир „Среченска бара“ гони пълния си обем
Нивото на язовир „Среченска бара“ , от който пият вода 27 се;ища в областите Монтана и Враца се повищава и гони пълния си обем Това съобщиха от Ви К – Монтана. В момента обемът му е 14, 893 млн. куб. метра като максималният му обем е 15,5 млн. куб.м. С покачването на температурите снегът в планината се топи и водоемът се пълни, но не прелива,

"Фиорентина" и "Каляри" вадят от употреба номера на Давиде Астори

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141366_fiorentina_i_kaliari_vadiat_ot_upotreba_nomera_na/?ref=rss


"Фиорентина" и "Каляри" обявиха, че ще извадят от употреба номер 13, с който играеше Давид Астори. 31-годишният италиански национал беше открит мъртъв часове преди двубой на тима от Флоренция с "Удинезе" в неделя. Защитникът е починал от сърдечна недостатъчност.<br /><br />Астори беше капитан на "Фиорентина", като играеше за виолетовите от лятото на 2015 г. Централният бранител изигра 109 мача за отбора, откакто беше привлечен от...

Ученици от Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им

http://www.cross.bg/bulgariya-yrok-detzata-1569451.html

/КРОСС/ Демонстрацията беше част от отрит урок от образователната програмата на EVN България по енергийна ефективност в училищата. Ученици от IV А клас от Начално училище „Димитър Благоев" в гр. Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им. Това се случи на 6 март 2018 г. по време на открит урок от образователната програмата на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология". Откритият урок беше на тема „Къщата на бъдещето" като на децата беше представена информация за разумно използване на енергията в дома. Експерти от EVN България запознаха децата с възможностите за откриване на енергийните загуби чрез заснемане с термографска камера. Децата се запознаха с ползите за това за всяко домакинство, както със снимки от термографската камера. Oткритият урок е по повод рождения ден на инициативата като децата получиха малки подаръци. Термографско заснемане, което се предлага от EVN България, показва къде точно изтича топлинната енергия в дома и офиса. Подходящото време за нейното извършване са зимните месеци от ноември до март, когато външните температури са ниски и с помощта на инфрачервена камера невидимите за човешкото око топлинни потоци се улавят и преобразуват в цветове. Гости на децата за открития урок бяха представители на община Стара Загора и Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора

Да поговорим за деянието на д-р Димитров

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-ubiystvo-protesti-dr-dimitrov-26942371

Искрено се надявам д-р Димитров да се окаже невинен. Призивите за "линч на мангалите" обаче ни връщат в пещерната епоха.

Двама пребиха мъж след забележка, че удрят момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749142

Двама пребиха мъж след забележка, че удрят момичеМъж бил жестоко пребит след забележка към двама хасковлии, че удрят момиче. Той бил открит в безпомощно състояние на улицата след сигнал от случайни минувачи. Пристигналият на място полицейски екип намерил човека с рани на главата и гол. 47-годишният мъж разказал пред полицаите, че влизайки в заведение в Хасково, забелязал мъж, който удрял момиче.

Борисов поиска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749143

Борисов поиска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-РусеМинистър-председателят Бойко Борисов поиска бърза намеса от страна на Румъния, за да бъде решен проблемът с образуването на опашки от тирове на ГКПП-Русе. Това стана по време на телефонен разговор с румънския премиер Виорика Дънчила. Тя пое ангажимент пред българския премиер още днес лично да провери системата за вход и изход в страната,

Първи спад на продажбите на Lego от 2004 насам

https://news.bg/business/parvi-spad-na-prodazhbite-na-lego-ot-2004-nasam.html

Компанията обяви в края на миналата година, че ще съкрати 8% от персонала си

Режимът на Асад е извършил две химически атаки в бунтовнически район в Сирия, обяви ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141362_rejimut_na_asad_e_izvurshil_dve_himicheski_ataki_v/?ref=rss


Сирийският режим е извършил незаконни химически атаки в Източна Гута през юли и ноември, сочи доклад на Организацията на обединените нации, изготвен от екип за военни престъпления и цитиран от "Ройтерс". Комисията към ООН, която разследва престъпленията по време на конфликта в Сирия, днес обяви част от изводите си и предстои да публикува текста.<br /><br />Информацията от доклада идва няколко седмици след като правозащитници и представители на бунтовниците в контролирания...

Руски тролове са използвали и Reddit, за да влияят на изборите в САЩ

http://clubz.bg/65069-ruski_trolove_sa_izpolzvali_i_reddit_za_da_vliqqt_na_izborite_v_sasht

Руските тролове са използвали и платформата Reddit за разпространяване на пропаганда преди президентските избори в САЩ през 2016 г. Това признаха от компанията след разкрития, направени от сайта “Дейли бийст“.

Съоснователят на Reddit Стив Хъфмън заяви, че са премахнати няколко стотин акаунта, за които се предполага, че разпространяват проруска пропаганда. Той обаче отбелязва, че за успеха на пропагандните тактики ключова роля имат американците, които споделят публикациите на троловете.

“Най-големият риск е нашата собствена невъзможност да различаваме реалността от измислиците“, казва Хъфмън. “Зависи от нас – потребителите на социалните мрежи, гражданите, журналистите – да се справим с този проблем.“

Публикациите, разпространявани от руските тролове в Reddit не са били в подкрепа на нито един от кандидатите за президент. Целта им е била по-скоро да предизвикат разделение сред американското общество, пише „Дейли бийст“.

Подобни заключения могат да се извадят и от рекламни кампании в Twitter и Facebook, които са разпространявани с руско финансиране. Представители на компаниите бяха разпитвани от комисията в Сената, която разследва руската намеса в американските избори. Очаква се след признанията на ръководството на Reddit, представители на фирмата също да бъдат повикани за разпит, пише „Вашингтон пост“.

Мъж се самовзриви в Сплит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749128

Мъж се самовзриви в СплитМъж се самовзриви днес с взривно устройство в Сплит, съобщи местната полиция, цитирана от агенция МИА. Инцидентът станал в 10.20 часа местно време пред апартамент в сградата, в която живеел човекът, предаде БТА. Става въпрос за 54-годишен мъж, който работел в корабостроителницата в Сплит. Неотдавна той имал спор с ръководството и се пенсионирал.

Д-р Димитров изпразнил пълнител по крадеца, не е имало неизбежна отбрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=370255

Д-р Иван Димитров, който беше затворен в ареста по обвинение за убийството на крадец, е изпразнил пълнителя на пистолета по нападателя си. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата в Пловдив, където бяха дадени подробности по случая, който провокира масови протести в страната.

Възможни са разливи на река Тунджа в по-ниските села в Ямболска област

https://www.24chasa.bg/region/article/6749115

Възможни са разливи на река Тунджа в по-ниските села в Ямболска област
През следващите дни са възможни разливи на река Тунджа в по-ниските села в Ямболска област. Властите ще предприемат мерки срещу възможни извънредни ситуации, предаде БНР.  Повишение на подпочвените води и разливи на река Тунджа се очакват в следващите дни в най-ниските села, предупреди кметът на общината Георги Георгиев.

Противоречията в скандала с CEZ. Ще излезе ли Гинка от картинката?

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/protivorechiata-v-skandala-s-cez-shte-izleze-li-ginka-ot-kartinkata-676101.html

Вече две седмици държавата се тресе от скандала с продажбата на българските активи на чешкото държавно дружество CEZ. Гинка Върбакова и нейната фирма „Инерком България“ е купувачът, това е ясно, всичко друго около сделката обаче е повече от противоречиво. Въпросът, на който трябва да бъден даден отговор, е дали е търсен именно скандал от подобна сделка с натрапчив корупционен привкус.

Противоречия за намеса

На 22 февруари CEZ съобщи, че българският бизнес на енергоразпределителното дружество ще бъде закупен от неизвестната до онзи момент фирма „Инерком България“ на тайнствената мултимилионерка Гинка Върбакова от Стамболийски (да не се бърка с Гинка от Требич). Сделката е важна, защото се продава най-големият частен енергиен бизнес в страната с приходи за общо над 1,8 млрд. лв.

Преговорите по продажбата на CEZ се проточиха над година. На този фон, твърдението на премиера Борисов, че държавата не е била запозната със сделка между две частни компании, е ако не абсурдно, то крайно невероятно.

Министър-председателят побърза да отхвърли всякакви съмнения за държавна намеса в продажбата на CEZ, като заяви, че „репутацията на правителството не трябва да се влияе от тази продажба, с която не е ангажирано по никакъв начин“. Изниква въпросът защо тогава енергийният министър Теменужка Петкова подаде веднага оставка едва ден след разразилия се скандал. Ако Бойко Борисов иска да разсее съмненията за някакви задкулисни действия зад сделката с CEZ, оставката на Петкова само ги засили.

Премиерът Борисов дори съзря в скандала сценарий, организиран от „гадове“, за атака срещу кабинета. Той се зарече, че „оставки няма да има“ – постфактум след оставката на Теменужка Петкова.

Противоречия за национализация

Първи за национализация заговориха от левицата. Според БСП държавата трябва да изкупи активите на CEZ за 320 млн. евро, тъй като „енергетиката е структурно определяща за развитието на страната".

Бойко Борисов побърза да отхвърли възможността за национализация на CEZ и определи този вариант като „шега“ – все пак ГЕРБ билa дясна партия и e изцяло за частния бизнес. Вицепремиерът Валери Симеонов също сподели тази теза, като заяви пред журналисти в парламента, че одържавяването на енергоразпределителните дружества "не е решение".

Самата Гинка Върбакова изключи национализацията на активите на CEZ като възможен вариант. Тя заяви в интервю по Нова тв, че „ако се връщаме към национализацията това са едни доста далечни и тъмни времена“.

3 дни по-късно последва същински пирует в позициите на премиера и на младата бизнесдама за необходимостта от национализация. След срещата между Бойко Борисов и членове на кабинета със собственика на дружеството „Инерком“ Гинка Върбакова стана ясно, че държавата иска контролния пакет от акции в сделката с CEZ. Върбакова дори обяви, че екпресно заминава за преговори в Чехия, за да се осигури участие на държавата в сделката.

Но как ще се осъществи национализацията? Вероятно финансовият министър Владислав Горанов даде отговор в интервю пред БиТиВи в неделя. Той посочи, че ако държавата иска да стане собственик на активите на CEZ в България, това ще случи, като „купи част или цялата „Инерком България“. Същата „Инерком“, чиито активи са оценени на 100 млн. лв. Остава въпросът ще бъде ли Гинка съдружник с българската държава в енергоразпределителното дружество или ще излезе от картинката след продажбата на своите активи.

Противоречия в арбитражното дело на CEZ срещу България

През юли 2016 г. чешката енергийна група CEZ започна арбитражна процедура срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон в опит да защити инвестициите си в страната. Искът е за "няколко стотици милиона евро" и е следствие от серия от действия на българските институции, които вредят на дейността на CEZ в България. Такива арбитражни процедури започнаха собствениците и на другите две електроразпределителни дружества в страната – EVN и Energo-Pro.

Как ще се отрази евентуалната национализация на активите на CEZ в България на арбитражното дело и създава ли тя правен казус предстои да разберем.

Бъдещо изкупуването на акциите на „Инерком“ от българската държава, за да влезе в сделката с CEZ, ще се случи безсъмнено със съгласието на Гинка, защото в противен случай ще се заговори за „рейдърство“. Именно тук може да е скрито разковничето КОЙ е големият печеливш от разразилия се скандал с продажбата на CEZ. Бушонът ще изгърми, заедно с него и едни 100 млн. лв. 

БСП даде приватизацията на ЧЕЗ на главния прокурор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749113

БСП даде приватизацията на ЧЕЗ на главния прокурорДокументите за приватизацията на ЧЕЗ вече са в прокуратурата. Те бяха внесени днес от зам.-шефа на червената група Крум Зарков. БСП стартира и подписката за спиране на сделката. Червeните внесоха 3 молби до главния прокурор: 1. Да се извърши проверка на произхода на средствата, с които "Интерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. 2.

Убийството на журналиста в Словакия разпали спор между премиера и президента

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141363_ubiistvoto_na_jurnalista_v_slovakiia_razpali_spor/?ref=rss


Политическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и приятелката му и каза, че това са според него възможните начини за преодоляване на сериозната политическа...

Мамят фирми и институции със сертификати (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749096

Мамят фирми и институции със сертификати (Видео)Хиляди фирми у нас заблудени с така наречените сертификати „За коректни фирми”. Търговци получават така грамоти, които трябва да гарантират, че фирмите са коректни и клиентите трябва да им се доверят. Оказва се обаче, че в схемата са влезли не само частни обекти. Училища, детски градини, едни от най-големите болници, та дори и Община Сухиндол,

Протести в Чехия срещу избора на комунистически депутат в парламентарната комисия

http://www.mediapool.bg/protesti-v-chehiya-sreshtu-izbora-na-komunisticheski-deputat-v-parlamentarnata-komisiya-news276337.html

Хиляди чехи протестираха срещу избирането на комунистическия депутат Зденек Ондрачек за ръководител на парламентарната комисия за надзор над полицията, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.   В центъра на чешката столица вчера се събраха около 7000 души, носещи чешки и европейски знамена и плакати с лозунги против завръщането във властта на хора от комунистическите сили на реда. Те подписаха петиция, в която се настоява за ново гласуване за шеф на комисията и се изразява протест срещу министър-председателя Андрей Бабиш, обвиняван, че преди 1989 г. е сътрудничил на тайната комунистическа полиция.   Конфедерацията на бившите политически затворници от своя страна заяви в комюнике, че "комунизмът и демокрацията са несъвместими".    Ондрачек е бивш ръководител на силите за борба с безредиците по времето на комунизма, които преди падането на режима през 1989 г. са участвали в преследването на враговете на комунистическата власт, включително в насилие срещу протестиращи. Депутатът заявява, че не съжалява за миналото и казва, че е служил на родината си.   Ондрачек беше избран с подкрепата на партията "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на Бабиш. През уикенда премиерът заяви, че е готов да помогне за замяна на комунистическия депутат с друг кандидат.

Петолъчката, която и до днес провокира коментари

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/petolychkata-koiato-i-do-dnes-provokira-komentari-6079991

Всичко приключва само за 3 минути на 4 октомври 1990, след като повече от 30 години петолъчката е доминирала над българската столица

Данъкът за технологичните компании в ЕС ще бъде около 2%

http://econ.bg/Новини/Данъкът-за-технологичните-компании-в-ЕС-ще-бъде-около-2-_l.a_i.758704_at.1.html

Данъкът за чуждестранните технологични компании, опериращи в ЕС ще бъде между 2 и 6%. Това заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. В...

Северна Корея спира ядрените опити при едно условие

https://www.vesti.bg/sviat/azia/severna-koreia-spira-iadrenite-opiti-pri-edno-uslovie-6079993

Съобщението идва след рядко посещение в Пхенян от високопоставени южнокорейски официални лица

Руският патриарх Кирил публикува видео как се кара на българския президент Радев. Вижте го!

https://petel.bg/Ruskiyat-patriarh-Kiril-publikuva-video-kak-se-kara-na-balgarskiya-prezident-Radev--Vizhte-go-__254162

Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Ра...

Ваня Червенкова изригна след скандала с убийството на Жоро Плъха, защити д-р Димитров!

https://petel.bg/Vanya-CHervenkova-izrigna-sled-skandala-s-ubiystvoto-na-ZHoro-Plaha--zashhiti-d-r-Dimitrov-__254163

Снимка Булфото Бизнесдамата Ваня Червенкова се включи в публичната защита на пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който е обвинен в уби...

Свръхдоза уби млад пловдивчанин

https://petel.bg/Svrahdoza-ubi-mlad-plovdivchanin__254164

Снимка Булфото Млад пловдивчанин беше открит мъртъв след злоупотреба с наркотици, научи Марица.бг. За трагичната смърт на мъжа потвърди...

Четирима са арестувани за групово изнасилване в столицата

https://petel.bg/CHetirima-sa-arestuvani-za-grupovo-iznasilvane-v-stolitsata__254165

Софийската районна прокуратура води досъдебно производство срещу четирима мъже заради изнасилването на жена в столицата, съобщиха от дъ...

Прокуратурата със смразяващи кръвта подробности за груповото изнасилване на млада жена от Гаргата и аверите му

https://petel.bg/Prokuraturata-sas-smrazyavashhi-kravta-podrobnosti-za-grupovoto-iznasilvane-na-mlada-zhena-ot-Gargata-i-averite-mu__254166

Задържаха четирима души за изнасилване, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Под ръководството и надзора на Софийска районна проку...

Мишо Шамара не пропусна и този път: Открадват цяло ЕРП, а никой не протестира. Убиват един...

https://petel.bg/Misho-SHamara-ne-propusna-i-tozi-pat--Otkradvat-tsyalo-ERP--a-nikoy-ne-protestira--Ubivat-edin---__254167

Мишо Шамара изригна с поредния си скандален пост във "Фейсбук", под който не закъсня и лавината от коментари. "Открадват им цяло ЕРП . Преп...

Мая Манолова: Храната да се избира по качеството, не по цената

https://petel.bg/Maya-Manolova--Hranata-da-se-izbira-po-kachestvoto--ne-po-tsenata__254168

Снимка Булфото Когато се касае за хранене в детските градини и училищата, при класирането на офертите водещ критерий да бъде качеството...

25-годишен от Игнатиево отива на съд за подкуп, не искал да духне за алкохол

https://petel.bg/25-godishen-ot-Ignatievo-otiva-na-sad-za-podkup--ne-iskal-da-duhne-za-alkohol-__254170

илюстрация Булфото 25-годишният Иван Ив. от град Игнатиево е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна по ...

ЕК: Гърция и Турция да се разберат като добри съседи по повод задържаните гръцки войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749100

ЕК: Гърция и Турция да се разберат като добри съседи по повод задържаните гръцки войнициЕвропейската комисия изрази днес очакването Гърция и Турция да се разберат като добри съседи по повод задържането на гръцки войници, обвинени в шпионаж. Двете страни са част от НАТО, отбеляза говорител на комисията. ЕК се надява на бърза и положителна развръзка, в духа на добросъседските отношения, както винаги между тези две държави, добави той,

Подобрява се състоянието на 3-годишните близначета от Пловдив

http://www.cross.bg/bolnitzata-grizhi-maiikata-1569449.html

/КРОСС/ Подобрява се състоянието на 3-годишните близначета - момиче и момче, от Пловдив. Те бяха настанени в пловдивска болница на 19 февруари в тежко състояние в резултат на неглижиране от страна на майката. Момченцето Стефан, на което бе извършена животоспасяваща операция по спешност, вече е излязло от кома и засега няма риск за живота и здравето му, предава бТВ. То все още ще остане под лекарско наблюдение. Момиченцето Габриела е в добро здравословно състояние и предстои тази седмица да бъде изписана от болницата. То ще бъде настанено в център от семеен тип с постоянна медицинска грижа. В болницата близначетата са били посещавани от бабата по бащина линия, която поиска да се грижи за тях след изписването. Майката на децата Иванка Стефанова до този момент не ги е посещавала в болницата, но твърди, че: „получава информация от трети лица", се посочва още в съобщението от болницата. Тя е отказала предложената ѝ помощ от БЧК, отказва да се регистрира в Бюрото по труда, както и с нея да работи психолог. Чакала съпругът ѝ да се завърне от чужбина. По случая през февруари Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство за неполагане на грижи от родител. По данни на майката момченцето е пострадало, когато е било в детското креватче и върху главата му е паднал гипсов орнамент, поставен на стената

Пробивът на евроскептиците в Италия може да затрудни реформирането на ЕС

http://www.mediapool.bg/probivat-na-evroskeptitsite-v-italiya-mozhe-da-zatrudni-reformiraneto-na-es-news276336.html

Пробивът на популистите в Италия и възможното завръщане на антиимигрантските сили на власт, може да се окажат пречка пред желанието на Франция и Германия за реформа на Европейския съюз, подсилено от постигнатото споразумение за коалиционно управление в Берлин, казват анализаторите.   Само часове след като в неделя сутринта членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дадоха съгласието си за нова управляваща коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон приветства това като "добра новина за Европа".   Вечерта обаче антисистемните, евроскептичните и крайнодесните сили в Италия осъществиха исторически пробив на изборите: антисистемното Движение "Пет звезди" стана партията, спечелила самостоятелно най-много гласове (над 31 процента), а коалицията на дясната партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони и крайнодясната "Лига" на Матео Салвини получи 37 процента от вота.   Тъй като нито дясно-крайнодясната коалиция, нито Движението "Пет звезди" ще имат мнозинство, италианските политически лидери ще трябва да водят продължителни и сложни преговори, поставяйки ЕС в режим на изчакване.   "Вярваме в способността на Италия да състави стабилно правителство", се ограничи да коментира вчера говорител на Европейската комисия.   "Търкания"   "Някои - противници на реформирането на Европа, каквото иска Париж - ще кажат, че при сегашната неяснота в Италия изобщо не е моментът да се рискува", обясни пред АФП Янис Емануилидис, директор на изследванията в Центъра за европейска политика.   "Други ще кажат, че трябва да променим нещата просто защото на избирателите им е дошло до гуша от икономическата ситуация и действията на властите по отношение на мигрантската криза", отбеляза той.   "Една от причините крайната десница да постигне този резултат" в Италия "е въпросът за миграцията", подчерта Емануилидис и добави: "Трябва да го имате предвид".   Според политолога противопоставянето в ЕС на еврофили и еврофоби в крайна сметка ще даде предимство на реформатори като Еманюел Макрон.   В икономически план най-големият риск според анализаторите ще е Рим да увеличи бюджетните си разходи, пренебрегвайки европейските регулации, докато новите италиански управляващи изпълняват предизборните си обещания.   Това може да породи "търкания между Рим и Европейската комисия", казва Федерико Санти, изследовател в американския мозъчен тръст "Юрейжа груп".   "Италия вече рискува да не спази набелязаните от ЕС бюджетни цели и всяко допълнително отклонение може да доведе до нова процедура за прекомерен дефицит", обобщава Санти.   "Скромен напредък"   Санти би искал да вярва, че Движение "Пет звезди" и крайната десница ще демонстрират "повече умереност, когато дойдат властта, въпреки че това не личеше от предизборната им кампания", тъй като ще искат "да докажат статута си на заслужаващи доверие управляващи партии".   "Излизането от еврозоната, да не говорим за напускане на ЕС, е твърде малко вероятно", отбелязва той.   Анализаторът от консултантската компания "Кепитъл икономикс" Джак Алън обаче смята, че "постигането на нов напредък по отношение на европейската интеграция може да се окаже трудно".   Според него новото италианско правителство може да започне с "отлагане на усилията за увеличаване на вноските на Италия в бюджета на ЕС" след излизането на Великобритания от съюза.   Алън се опасява също, че Движение "Пет звезди" може да поиска "нов референдум за мястото на Италия в еврозоната" - една от ключовите точки в програмата му допреди няколко месеца.   В този контекст икономистът от хамбургската банка "Беренберг" Холгер Шмидинг казва във връзка с реформите в еврозоната, че очаква "само скромен прогрес по въпроса за банковия съюз и някои етапи към установяване на единна схема за гарантиране на депозитите".   Той очаква също "напредък по неикономически теми като отбраната".   Според него със или без коалиционно споразумение "германската позиция" за Европа едва ли ще претърпи значителна промяна. "В крайна сметка Меркел ще е тази, която ще дърпа юздите".     По БТА.

Видео: 12-часовото предизвикателство на Веселин Овчаров над България

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141234_video_12-chasovoto_predizvikatelstvo_na_veselin/?ref=rss


Парапланеристът Веселин Овчаров показа видеото с 12-часовото си предизвикателство. Клипът представя моменти от полети над България.<br /><br />"За мен това е сбъдната мечта, защото за пръв път успях да събера такъв качествен екип и приятели, които да ми помогнат да заснемем любими места в България. Всъщност, България е едно от най-хубавите места за летене в света", каза Овчаров пред Би Ти Ви.<br /><br />Според думите му това е така заради разнообразната природа...

Телефонни измамници взеха около 5000 лева от двама русенци

https://www.24chasa.bg/region/article/6749070

Телефонни измамници взеха около 5000 лева от двама русенци
Две телефонни измами са регистрирани през почивните дни в Русе. При тях престъпниците са взели над 5000 лева в пари и бижута от мъж и жена, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за първата измама бил подаден около 13,20 часа в събота. 58-годишна жена обяснила, че предният ден неизвестен мъж се обадил на домашният й телефон и се

4Magic за разликата между сценичния грим и визията в училище

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/4magic-za-razlikata-mezhdu-scenichniia-grim-i-viziiata-v-uchilishte-6079990

Елия, Елеонора, Валентина и Никол разказват за разликата между сценичния грим и този, на който залагат в ежедневието си

Без общински такси за кучета, охраняващи селскостопански животни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370261

Собствениците на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и са отглеждани в регистриран животновъден обект, ще бъдат освободени от плащането на годишни общински такси. Промяната се налага заради изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Кандидатите за шеф на комисията 'Антикорупция' готови да се явят на тест за почтеност

https://offnews.bg//politika/kandidatite-za-shef-na-komisiata-antikoruptcia-gotovi-da-se-iaviat-n-676152.html

Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията изслушаха кандидатите за председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, станала популярна като комисията "Антикорупция". Тя ще следи лицата, заемащи висши публични длъжности.

Кандидатите за шеф на новата актикорупционна комисия са двама - Пламен Георгиев и Николай Николов. По време на изслушването им и двамата заявиха, че са готови да се явят на тест за почтеност, какъвто в закона е заложен само за служителите в новия орган, но не и за членовете на ръководството. 

"Добре е и членовете на комисията доброволно да се подложат на такава проверка", каза Николов и подчерта, че ако бъде избран за ръководител такива тестове ще се правят за новоназначените служители и при съмнения за непочтеност по отношение на вече работещите в комисията. 

"Аз съм минавал на полиграф, имам готовност да мина тест за почтеност. Аз съм готов да се явя пред комисията на парламента за проверка по критериите, изработени от нас. Иначе би било дискредитиращи председателя да се яви на проверка пред себе си", обясни Георгиев. 

И двамата кандидати казаха, че ако бъдат избрани, биха обмислили да предложат другия претендент за свой заместник. Пламен Георгиев обаче обяви, че ако не бъде избран за председател, няма да стане заместник, а ще се върне да работи като прокурор. 

Част от идеите, които Георгиев и Николов представиха пред депутатите по време на заседанието, се припокриваха. 

Георгиев, който се очаква да бъде избран за поста, е предложен от депутатите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), около която миналата година се вдигна шум заради запорираното имущество на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. Завършил е право в "Софийския университет". 

Николай Николов е предложен за шеф на комисията "Антикорупция" от БСП. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а от 2013 година - неин председател. Николов поема поста на председател в комисията за конфликт на интереси след отстраняването на Филип Златанов заради скандала с неговото тефтерче. Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност.

Идеите на Николай Николов

Първи пред депутатите концепцията си представи Николай Николов. Той очерта три основни приоритета пред комисията, ако бъде избран - ефективност, превенция на корупцията и ежедневно взаимодействие с другите органи, особено с прокуратурата.  Обясни, че е готов е да се възползва от възможността новата комисия да внесе законопроекти за борба с корупцията.

"Явявам се като кандидат за председател на Антикорупционния упционния орган не защото си търся
работа, а защото разглеждам тази отговорност като кауза. Смятам, че имам опита, но приемам тази позиция като предизвикателство - заедно да спрем корупцията в тази държава", каза Николов и подчерта, че държи на безпристрастността. "Изключвам външна и вътрешна намеса при работата на служителите", добави той и подчерта, че ако поеме поста, ще работи като пръв сред равни. 

Една от идеите му е да се създаде софтуер, който да проверява големи обществени поръчки - над 1 млн. лева. Той ще следи дали има ли свързани лица при органа на възлагане и изпълнение. 

Друга идея, свързана с обществените поръчки, е да се създадат електронни търгове за поръчките, а външни експерти за всяка поръчка да не се избират от възложителя, а от новата комисия "Антикорупция". Обясни, че възможността за сигнали за корупция трябва да бъде популяризирана - да се разпространи образец за да може хората, фирмите, организациите да знаят как да подадат сигнал. 

Подчерта още, че ще залага на превенцията на корупцията, но ще използва цялата тежест на закона срещу тези, които са го нарушили.

Николов обясни, че ако той поеме новия орган, ще създаде 10 териотирални дирекции. "Така ще доближим териториалните звена до гражданите, за да могат по-лесно да подават и сигнали", обясни Николов. 
пламен георгиев

Идеите на Пламен Георгиев

Георгиев също заяви, че превенцията на корупцията е от особена важност. Той обяви, има споразумение с УНСС там да има магистърска програма и други модули за антикотупционно обучение. "Моето мнение е, че това трябва да се започне в училищата, едва след това в университетите и новия орган. Трябва да се създаде една нова антикорупционна култура", обясни Георгиев. 

Той разкри и подробности за това по какви критерии ще се избират служителите в новата комисия. Идеята му е да има периодични тестове за познаване на законите, психологични профил, както и проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества. По всички тези критерии ще се получават точки. "Това ще се разпише подробно, за да може всеки да го вижда". Ще има и обучителен план за служителите. 

Една от идеите на Георгиев е да се засили сътрудничеството с балканските държави. "Нашата комисия може да стане един център на балканите за борба с корупцията. Идеята ми е да се създадат контактни точки", обясни кандидатът на управляващата коалиция.

"Целта е да разработим модел, който да гарантира,че няма да има лов на вещици", каза още Георгиев.  

Друго негово предложение е на 6 месеца или 1 година да се праши анализ на приетото законодателство, за да се види дали отговаря на антикорупционната идея.

"Твърдото ми убеждение е, че този нов антикорупционен орган има възможност ефективно да се бори с корупцията. Далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна, това е една сложна задача. Със своята дейност доказах, че когато има желание и воля, резултати може да се постигна постигнат. Концентрацията на повече правомощия води до множество организационни и правни казуси. Аз виждам в това предизвикателство", обясни Георгиев и подчерта, че и за него поемането на поста е кауза

По думите му всички местни директори в новия орган трябва да си взаимодействат с районните прокуратури и да работят с представителите на другите органи. 

Още преди създаването на комисията "Антикорупция" управляващи и опозиция влязоха в спор кой да избира председателят на новия орган. БСП бяха на мнение, че председателят трябва да се назначава от държавния глава, докато ГЕРБ настояваха той да бъде излъчван от Народното събрание. Депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ. След това президентът наложи вето и обяви, че оспорва нормативния акт в цялост. В крайна сметка народните представители отхвърлиха ветото на държавния глава. 

Жените мият ръцете си по-старателно от мъжете след ходене до тоалетна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6749072

Жените мият ръцете си по-старателно от мъжете след ходене до тоалетна Жените в Германия мият ръцете си по-старателно от мъжете след ходене до тоалетна, въпреки че от представителите и на двата пола има какво още да се желае по отношение на хигиенния навик, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от университетско проучване. За целите му студенти по приложна психология от частния Университет за приложни науки в

БСП внесе три молби за покупко-продажбата на ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/protest-bsp-chez-molbi-uchastva-sdelkata-chez-pokupko-prodazhba-26942293

БСП внесе три молби в прокуратурата за покупко-продажбата на ЧЕЗ. Столетницата е започнала подписка сред българите за спиране на сделката.

Турските сапунки жертва на кризата между Анкара и Рияд

http://dnes.dir.bg/news/sauditska-arabia-turski-seriali-metezhat-turtzia-26942296

Най-популярната сред арабските страни компания за тв разпространение MBC Group е забранила излъчването на редица турски сериали.

Бате Николай отиде при кака Мариана в небесното "Захарно петле", ето спомен за тях

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6749043

Бате Николай отиде при кака Мариана в небесното "Захарно петле", ето спомен за тяхСещам се за ген. Дьо Гол, който на смъртния си одър извикал министъра на културата Марло и му казал: “Мили мой, имам чувството, че през целия си живот съм орал... море”. И аз имам същото чувство. Но имам и надеждата, че все някаква браздичка ще оставе от тази оран, дето като луд рия. Така е оценил направеното от него Николай Николаев пред "24

БСП внесе сигнал в прокуратурата за приватизацията на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/zarkov-privatizatziyata-proverka-1569450.html

/КРОСС/ Точно в 14.00 часа представители на БСП начело с Крум Зарков внесоха в Съдебната палата в София сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на приватизацията на ЧЕЗ. В изявление пред медиите от Крум Зарков заявиха, че внасят не един, а три сигнала до главния прокурор. 1. Да се извърши проверка на произхода на средствата, с които "Интерком България" кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. 2. Цялата документация по приватизацията на ЧЕЗ. "Искаме и проверка дали е направена законосъобразно продажбата на последните 33% от правителството на Борисов. Считаме, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяването на тази продажба", обясни Зарков. 3. БСП пита прокуратурата какво се е случило с образуваното до съдебно производство през 2013 г. Срещу неизвестен извършител, длъжностно лице на ЧЕЗ, че не е положило достатъчно грижи при управлението и стопанисването на имуществото, от което са настъпили големи щети. От БСП съобщиха, че вече е стартира и подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ, като апелират всички граждани да се включат в нея. За утре е подготвен и национален протест срещу сделката с ЧЕЗ от 11.00 часа пред сградата на Министерския съвет.    

Благотворително шоу на Роджър Федерер и Бил Гейтс събра 2.5 милиона долара (видео)

https://offnews.bg//tenis/blagotvoritelno-shou-na-rodzhar-federer-i-bil-gejts-sabra-2-5-miliona-676171.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер и от най-богатите хора в света Бил Гейтс събраха 2.5 милиона долара в благотворително шоу "Мач за Африка" пред 15 хиляди зрители в Сан Хосе.

"Той се справя добре с числата и никога не греши с резултата. Аз ще тичам, а Бил ще мисли", заяви преди началото на двубоя 36-годишният швейцарец.

Двамата играха срещу първата ракета на САЩ Джак Сок и журналистката и телевизионна водеща в NBC Савана Гътри. Федерер и 62-годишният милиардер Гейтс спечелиха с 6:3. "Мисля, че съм добър в избора на партньори", пък заяви с усмивка Гейтс след срещата.

Швейцарецът, който има рекордните 20 титли от Големия шлем, изигра и демонстративен мач на сингъл срещу десетия в света Сок, който също спечели със 7:6(9), 6:4.

Омбудсманът стартира „Великден за всеки“ III с месене на козунаци за баба и дядо

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-startira-velikden-za-vseki-III-s-mesene-na-kozunatsi-za-baba-i-dyado.92981

/Поглед.инфо/ Утре, 7 март 2018 г., от 11.00 часа в Кулинарната академия HRC /гр. София, бул. Цар Борис III № 59/ омбудсманът Мая Манолова ще обяви началото на третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“.

На Британия срочно и беше необходим руски газ

http://pogled.info/svetoven/na-britaniya-srochno-i-beshe-neobhodim-ruski-gaz.92982

/Поглед.инфо/ Партида втечнен природен газ, произведен в руския завод „Ямал СПГ“ в началото на март, ще постъпи в единната енергосистема на Великобритания през терминала на пристанище Милфорд Хейвън в Уелс, съобщиха осведомени източници.

Матео Салвини - победителят в Италия, който харесва Доналд Тръмп и Виктор Орбан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141358_mateo_salvini_-_pobediteliat_v_italiia_koito_haresva/?ref=rss


Матео Салвини се оказа един от най-големите победители на общите избори в Италия, на които не беше излъчен ясен победител. Това направи неговата крайнодясна партия Лигата водеща сила в консервативния лагер за сметка на "Напред, Италия" на Силвио Берлускони.<br /><br />"Първите ми думи: БЛАГОДАРЯ ВИ!", написа Салвини в "Туитър". Така той коментира прогнозите на телевизия "La7", според които се очаква Лигата да спечели над 17 на сто от гласовете...

Днес имен ден празнуват Красимир и Красимира

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/dnes-imen-den-praznuvat-krasimir-krasimira.html

Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия, бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил (829-842 г).

Водата в Стрeлча и още четири села е замърсена

https://www.24chasa.bg/region/article/6749065

Водата в Стрeлча и още четири села е замърсена
Установено е завишено съдържание на колиформи в питейната вода на град Стрeлча и в още четири села в района. В питейната вода на село Смилец са открити и повишени количества на нитрати, предаде БНР.  Причината за отклонението на микробиологичните показатели е недоброто поддържане на водопреносната мрежа.

Ердоган: Турция няма да се откаже от сделката с Русия за С-400, независимо от възможните санкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749061

Ердоган: Турция няма да се откаже от сделката с Русия за С-400, независимо от
възможните санкцииТурция няма да се откаже от сделката за закупуване на зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“ от Русия независимо от възможните санкции от страна на САЩ. Това заяви във вторник президентът на републиката Реджеп Таийп Ердоган, предава ТАСС. „Нищо не казахте за Гърция (за закупуването на системи С-300 от Русия – бел.

Пробивът на евроскептиците в Италия може да затрудни реформирането на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749060

Пробивът на евроскептиците в Италия може да затрудни реформирането на ЕС Пробивът на популистите в Италия и възможното завръщане на антиимигрантските сили на власт, може да се окажат пречка пред желанието на Франция и Германия за реформа на Европейския съюз, подсилено от постигнатото споразумение за коалиционно управление в Берлин, казват анализаторите, цитирани от БТА.

Пхенян обяви условията за прекратяване на ядрената си програма

http://www.cross.bg/koreya-yuzhna-oruzhiya-1569447.html

/КРОСС/ Северна Корея е готова да се откаже от ядрените си оръжия, ако управлението на лидера Ким Чен-ун бъде гарантирано, съобщават световни агенции, позовавайки се на Сеул. Представители от делегацията на Южна Корея, която бе на двудневна визита в КНДР, потвърдиха, че Пхенян е обявил, че няма причина да притежава ядрени оръжия, ако сигурността на държавата бъде гарантирана. "Северна Корея ясно изрази намерението си за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, и ако няма военна заплаха, и сигурността на севернокорейския режим бъде гарантирана, те разясниха, че няма причина да притежават ядрени оръжия", обявиха от прессекретариата на държавния глава на Южна Корея. КНДР е открита за провеждане на преговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Страната също така е изразила готовност за откровени разговори със САЩ по казуса. Тоталитарната държава е обещала да не използва ядрени оръжия срещу Южна Корея. Пхенян ще прекрати ракетните и ядрени изпитания, както и други провокации, по време на преговорите. Северна Корея се съгласи да прекрати ядрените и ракетни изпитания, докато се водят преговори. Обещава да не използва ядрени или конвенционални оръжия срещу Южна Корея, допълниха от Синия дом. Южна Корея и Северна Корея са се договорили да проведат среща в края на април. Разговорите ще се проведат в граничното селище Панмунджом в демилитаризираната зона - на 53 километра северно от Сеул. На тях ще участват лидерите и на двете държави

Политолог: Управляващите трупат негативи от сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/politika/politolog-upravliavashtite-trupat-negativi-sdelkata-chez.html

”Управляващите засега със сигурност трупат негативи от сделката с ЧЕЗ”, коментира пред държавното радио политологът Страхил Делийски.

Ранното полово съзряване води до депресия

http://www.moreto.net/novini.php?n=370254

Жените, при които менструацията е подранила, по-често страдат от депресии на 25-30-годишна възраст, установиха изследователи от Корнуелския университет. Според тя средната възраст за началото на менструацията е 12 години, но някои момичета достигат полова възраст и на 8 години, пише „Дейли мейл“.

Област Ловеч пилотна по проект на образователното министерство

https://www.24chasa.bg/region/article/6749051

Област Ловеч пилотна по проект на образователното министерство
Пилотният проект за проследяване и упражняване правото на образование на деца и обмен на информация за деца в риск от отпадане ще бъде стартиран в област Ловеч. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди дни. Изготвен е и проект на Национална програма "Заедно за всяко дете" за съвместната работа по обхват и задържане в

Венгер ще вади Арсенал от кризата

https://offnews.bg//futbol/venger-shte-vadi-arsenal-ot-krizata-676170.html

Френският мениджър Арсен Венгер няма никакво намерение да напуска Арсенал през лятото напук на засилващото се недоволство от работата му.

Той смята, че е най-добрият вариант за извеждане на Арсенал от кризата, в която се намира и затова смята да продължи работата си поне до изтичане на договора си през юни 2019 година, информира "Таймс".

Венгер е начело на Арсенал от 1996 година насам. През миналия сезон "артилеристите" за първи път изпаднаха от топ 4 в крайното класиране, откакто начело на тима е французинът.

Девет кръга преди края на сезона Арсенал изостава от зона Шампионска лига на цели 13 точки. В последните си четири официални мача Арсенал допусна загуби с обща голова разлика 2:10.

Азиатските пазари приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.758703_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха търговията във вторник на зелена територия, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 1,79%...

България предприема конкретни мерки срещу мръсния въздух

http://www.cross.bg/bulgariya-konkretni-merki-1569448.html

/КРОСС/ България предприема конкретни мерки за борбата с мръсния въздух - това обяви еврокомисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела на съвместен брифинг с екоминистъра Нено Димов в Брюксел. "Мога да потвърдя, че след постановяването на решението на Европейския съд срещу България, ние наблюдаваме подобрение и много активно обменяме информация с българските органи. Става дума за конкретни мерки, за конкретни действия, които се предприемат и ни се представят. Както министър Нено Димов потвърди, има подобрение в някои области, в други области все още има неща, които трябва да се направят. Продължаваме да подкрепяме не само България - имаме решение и за Полша, ще продължаваме да подкрепяме и 9-те държави членки, които събрахме през януари, за да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в полза на нашите граждани", заяви Вела.  

Турция може да увеличи митото за внос на американски памук заради Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749052

Турция може да увеличи митото за внос
на американски памук заради Тръмп Турция може да реагира на възможното налагане на мита от САЩ върху вносната стомана и алуминия като повиши митата за внос на американски памук, заяви съветник на турския президент, предаде агенция Ройтерс. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще въведат вносни мита за стоманата и алуминия.

Zara се обръща към роботите, за да засили онлайн стратегията си

https://www.investor.bg/stil/348/a/zara-se-obryshta-kym-robotite-za-da-zasili-onlain-strategiiata-si-256968/

С новата услуга потребителите ще могат по-лесно да поръчват стоки по интернет, но да ги взимат от физическите магазини

Холандия:100 млн. евро покриват щети от бурите през януари

http://dnes.dir.bg/news/holandia-zastrahovy-shteti-buri-26942224

ACHMEA очаква да изплати над 100 млн. евро на клиенти, които са били засегнати от бурите, които се удариха в Холандия на 3 и 18 януари тази година.

Младеж предложил подкуп на полицай, арестуваха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749034

Младеж предложил подкуп на полицай, арестуваха гоМлад мъж попадна в ареста, след като пробва да подкупи полицай в Ловеч. Случката, за която съобщават от Областната дирекция на МВР, станала на бул. "България" около 11.20 часа в неделя. Дежурен екип на сектор "Пътна полиция" спрял за проверка лек автомобил "Мерцедес". Установено било, че возилото се управлява от 25-годишен неправоспособен мъж от с.

Гинка: Имаме осигурено финансиране за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/ginka-imame-osigureno-finansirane-chez.html

Имаме осигурено финансиране за сделката с ЧЕЗ. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни, съобщи в Прага Гинка Върбакова.

ДСБ: МВР потъпква основни човешки права

https://offnews.bg//politika/dsb-mvr-potapkva-osnovni-choveshki-prava-676169.html

ДСБ излезе с позиция, в която осъжда действията на органите на МВР по съставянето на предупредителни протоколи по повод посещението на патриарха на Руската православна църква Кирил.

В своята декларация ДСБ окачествяват действията на МВР като недопустимо потъпкване на ценностите на демокрацията и грубо посегателство срещу основни човешки права, като правото на свободно изразяване на мнение и свобода на словото.

Ето целия текст на декларацията:

В навечерието на националния празник, полицейски служители са посетили български граждани, на които са съставени предупредителни протоколи. Протоколите са връчени срещу подпис, с изрично предупреждение да не изразяват публично негативно отношение към руския патриарх Кирил.

Ние, от ПП „Демократи за силна България“ окачествяваме действията на органите на МВР като недопустимо потъпкване ценностите на демокрацията и грубо посегателство срещу основни човешки права, като правото на свободно изразяване на мнение и свобода на словото. Считаме, че прийомите, използвани от полицейските власти са характерни за репресивния комунистически режим и целят единствено и само всяването на страх и тревога в българските граждани. Осъждаме категорично извършените посещения и настояваме за провеждане на вътрешна проверка относно тяхната целесъобразност и законосъобразност. В случай, че действията на органите на МВР, насочени срещу граждани на една европейска и правова държава са били несъгласувани или превишаващи целта на закона, настояваме отговорните лица да понесат съответната отговорност.

Призоваваме за недопускане на подобни прояви на полицейски натиск и отправяме запитване на основание Закона за достъп до обществена информация към министъра на вътрешните работи Валентин Радев, какви са били обстоятелствата и данните, мотивирали действията на органите на МВР и съставянето на предупредителните протоколи.

Рекорден брой незаети работни места в Германия

https://www.investor.bg/novini/130/a/rekorden-broi-nezaeti-rabotni-mesta-v-germaniia-256967/

Повечето служители, които се търсят, са в секторите на производството и строителството

Започва третата национална кампания Великден за всеки

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-tretata-natcionalna-kampania-velikden-za-vseki-676168.html

В Кулинарната академия HRC в София утре омбудсманът Мая Манолова ще обяви началото на третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“.

Заедно с възпитаници на Софийската гимназия за хлебни и сладкарски технологии и ученици от 51 СОУ „Елисавета Багряна“, под вещото ръководство на инструктори от Кулинарната академия HRC, омбудсманът Мая Манолова, лицата на кампанията – Миро, Анелия, Криско, баскетболният треньор Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата й Тончо Токмакчиев ще участват в приготвянето на козунаци и кифлички, с които по-късно ще бъдат зарадвани възрастни хора от социален дом в столицата.

Посланието е пряко свързано с името и целта на инициативата – този път децата, внуците да са тези, които да дарят празник на баба и дядо, като им поднесат един от символите на великденската трапеза – вкусния козунак, приготвен с много обич и топлина.

В събитието ще се включат и партньорите на националната кампания – Български Червен кръст, Националният осигурителен институт, „Български пощи“ ЕАД, Българската хранителна банка, Националният алианс за работа с доброволци (НАРД), Национално сдружение „Младежки глас“, представители на хранителния бранш, на хранителни вериги и др.

В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

В предишните две издания, кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.

Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст

IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК –
www.redcross.bg

10 март – Варненският ден на виртуоза провокатор Найджъл Кенеди

http://www.moreto.net/novini.php?n=370258

Меломаните от цяла Североизточна България броят дните до големия концерт на цигуларя мега звезда тази събота, 10 март, в Двореца на културата и спорта. Русе, Шумен, Разград, Добрич и Силистра са само част от градовете, от които ще пристигнат във Варна феновете на най-продавания цигулар на всички времена Обратното броене за концерта на Найджъл Кенеди във Варна започна.

Отзовали се при пострадалия руски агент във Великобритания също са засегнати

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141353_otzovali_se_pri_postradaliia_ruski_agent_vuv/?ref=rss


Двама полицаи проявяват "дребни симптоми" и един служител от спешните служби е бил задържан в болница след третирането на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, който бе открит в безсъзнание след излагане на неизвестно вещество.<br /><br />Полицията съобщи, че опасност за обществото няма и че се опитва да установи какво е било веществото. Близък ресторант е бил затворен като "предохранителна мярка". Няколко места в града са отцепени, службите претърсват...

Задържаха двама за притежание и производство на наркотици в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749022

Задържаха двама за притежание и производство на наркотици в Ловеч
35-годишен ловчалия бе задържан, след като при направено му претърсване, в раницата му било открито пластмасова бутилка с мътна течност и специфичен мирис. При полеви тест веществото реагирало на метамфетамин. Последвало претърсване на адрес, обитаван от мъжа, били намерени и иззети различни по вид химически вещества и стъклени съдове,

Отровеният в Англия Сергей Скрипал се страхувал за живота си

http://www.transmedia.bg/2018/03/06/%d0%be%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d0%b9-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d0%bb-%d1%81%d0%b5/

Отровеният във Великобритания Сергей Скрипал се е обръщал към полицията с оплакване, че се страхува за живота си, съобщава The Telegraph. 66-годишният Скрипал, бивш полковник от ГРУ, е осъден в Русия за сътрудничество с британското разузнаване МИ6, а през 2010 е експулсиран на Запад.

Полицията в графство Уилтшир до днес не може да установи как точно е отровен Скрипал и 33-годишната му придружителка, съобщава ВВС. „Сега ги лекуват от отравяне с неизвестно вещество. Главно внимание се отделя за изясняване как точно се е случило всичко.“ Според полицейски служители следствието разглежда различни версии и активно си сътрудничи с „правителствени агенции“. Жертвите са в тежко състояние.

По думите на вдовицата на бившия сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко, отровен с полоний в Лондон през 2006 година, инцидентът много прилича на случилото се със съпруга й. „На нас обаче ни трябва повече информация, трябва да знаем какво е било това вещество. Било ли е радиоактивно“, отбелязва Марина Литвиненко.

Ресторантът Zizzi в търговския център Солсбъри, който е в съседство с мястото, където намират Скрипал и жената, е затворен като предпазна мярка. Предполага се, че жертвите може да са обядвали там.

Според информация в медиите възможно е пострадалите да са отровени със синтетичния препарат фентанил. Веществото е близко като състав до хероина, но оказва много по-силно въздействие.

Междувременно кореспондентът на ВВС Том Саймъндс съобщава, че заедно със Скрипал е могла да пострада и дъщеря му. Тя живее в Русия, но често посещава Великобритания. По думите на близки с нея няма връзка вече от два дни.

Според Андрей Луговой от охраната на Думата вероятно инцидентът със Скрипал ще бъде използван от британските спецслужби за провокация против Русия: „Англичаните страдат от фобии. Каквото и да се случи с руснаци там, веднага се търси руска връзка. Засега по отношение на случая със Скрипал няма никакви официални заявления. Да изключим това, че медиите ще се опитат да раздуят около това поредния скандал с поредните обвинения“, казва Луговой пред Интерфакс. При това Луговой изключва интерес на руските спецслужби към бившия шпионин. „Да се преследва вече помилван, това е абсурд“, отбелязва депутатът.

Във вторник прес секретарят на президента Путин – Дмитрий Песков, заяви, че в Кремъл не са учудени от мненията в чужбина след инцидента със Скрипал за участие на руски граждани в отравянето му. „И както се казва, не трябваше да чакаме дълго, за да се потвърдят тези подозрения“, казва Песков.

„Ние не разполагаме с информация каква е причината, с какво се е занимавал този човек, с кого е могло да бъде свързано. И затова не мога да правя каквито и да е коментари“, отбелязва прес секретарят. По думите му в посолството на Русия във Великобритания не е постъпвало обръщение за сътрудничество в разследването на инцидента с бившия сътрудник на ГРУ, но Москва „винаги е открита за сътрудничество“.

Скрипал и неговата спътничка, чието име не се споменава, са отровени в неделя около 16.15 часа местно време в търговския център Maltings. След инцидента полицията отцепва района около Maltings, както и други градски обекти. Спасители в пълна защитна екипировка започват обеззаразяване на улици.

По думите на съседи на Скрипал в дома му полицаите са останали до 17 ч. в неделя, като са продължили работата и в понеделник.

На 9 август 2006 година Московският окръжен военен съд осъжда Скрипал на 13 години затвор по чл. 275 (за държавна измяна). Четири години по-късно, на 9 юли 2010г., осъденият е депортиран във Виена в рамките на мащабна размяна на шпиони между Русия и западни страни. Заедно със Скрипал тогава е и ученият Игор Сутягин. В Русия са върнати агенти, разобличени от властите на САЩ.

След депортирането от Русия бившият полковник се установява във Великобритания.

 

Сергей Скрипал след ареста му в Москва през 2006 година

Снимка: Миша Джапаридзе/АП

Източник: Грани.ру

 

Превод: Рени Нешкова

Язовири преливат от снеготопенето

https://frognews.bg/novini/iazoviri-prelivat-snegotopeneto.html

Три големи язовира във Варненско и Бургаско и още няколко по-малки на територията на страната преливат след снеговалежа и топенето на снеговете. Това показват проверките на Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор.

Северна Корея готова да се откаже от ядрените опити

http://www.cross.bg/koreya-severna-suveta-1569446.html

/КРОСС/ Северна Корея е готова да наложи мораториум над ядрените и ракетните опити, ако САЩ се съгласят на преговори с нея, предава Ройтерс . Припомняме,че през изминалата година напрежението между Вашингтон и Пхенян стигна до критична точка. Лидерите на двете държави си размениха много нападки. На няколко пъти режимът в Пхенян обеща, че ще "унищожи" САЩ. Решението на Северна Корея идва, след като през 2017-та година международната общност в лицето на Съвета за сигурност на ООН единодушно реши да наложи санкции на режима в Пхенян.Въпреки това, преди няколко дни в Съвета за сигурност Китай блокира поредното американско предложение за още санкции срещу изолирания режим.  

БСП даде сделката за ЧЕЗ на прокуратурата

http://www.transmedia.bg/2018/03/06/%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80/

БСП подаде три сигнала в прокуратурата срещу сделката за смяна на собствеността на българския бизнес на чешкото енергоразпределително дружество ЧЕЗ.

„На първо място настояваме да се извърши проверка на средствата, с които „Инерком“ България кандидатства за закупуването на ЧЕЗ, каза депутатът от БСП Крум Зарков, цитиран от БГНЕС.

„Събрали сме документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата на 33% през 2012 г. при правителството на Бойко Борисов ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като имаме документи, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяване на тази сделка“, подчерта Зарков.

Според него в от партията са се позовали на две енергийни стратегии. По-специално – на стратегията за продажба на енергоразпределителните дружества, където ясно е посочено, че държавата трябва да запази контролния пакет от 33%.

Третият сигнал е по досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител – длъжностно лице на ЧЕЗ България. „Това производство е било образувано, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, в следствие на което са последвали големи щети. Питаме главния прокурор какво се е случило и какви са резултатите от това производство“, заяви депутатът.

Руски самолет падна в Сирия, загиналите са 39

http://clubz.bg/65068-ruski_samolet_padna_v_siriq_zaginalite_sa_39

Руски военнотранспортен самолет Ан-26 падна в Сирия.

На борда му е имало 39, а не 32 човека, както бе съобщено първоначално, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.
То съобщи в комюнике, че по уточнени данни на борда на самолета е имало 33 пътници и шестима членове на екипажа. Всички те са били военнослужещи.

Оцелели няма.

Президентът Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на жертвите. Той поръча на министъра на отбраната Сергей Шойгу доклад за самолетната катастрофа.

Машината паднала, докато се готвела за кацане в руската военновъздушна база "Хмеймим". Тя се ударила в земята, като не ѝ достигнали 500 метра, за да долети до базата.

Самолетът излетял от летище "Куайрес" край Алепо и направил две междинни кацания. Той бил пилотиран от майор с фамилията Смирнов.

Според предварителна версия причина за катастрофата може да е техническа неизправност на самолета. От военното министерство изтъкват, че той не е бил свален, нито е бил обстрелван. Поне така гласи докладът от мястото на трагедията.

"Ан-26" е лек военнотранспортен многоцелеви самолет. Предназначен е за превоз на товари на малки и средни разстояния. Може да превозва и пътници на наредени по дължината на борда сгъваеми седалки на височина до 6000 метра, отбелязва РИА Новости.

Руски самолет падна в Сирия, 32-ма убити

http://clubz.bg/65068-ruski_samolet_padna_v_siriq_32_ma_ubiti

Руски военнотранспортен самолет Ан-26 падна в Сирия, съобщи преди малко Министерството на отбраната в Москва.

По предварителни данни са загинали 32-ма души.

На борда имало 26 пътници и 6-членен екипаж. Няма оцелели.

Машината паднала, докато се готвела за кацане в руската военновъздушна база "Хмеймим". Тя се ударила в земята, като не ѝ достигнали 500 метра, за да долети до базата.

Според предварителна версия причина за катастрофата може да е техническа неизправност на самолета. От Министерството на отбраната изтъкват, че той не е бил обстрелван.

"Ан-26" е лек военнотранспортен многоцелеви самолет. Предназначен е за превоз на товари на малки и средни разстояния. Може да превозва и пътници на височина до 6000 метра, отбелязва РИА Новости.

Очаквайте подробности.

Валери Симеонов на една маса с Москов и Лукарски

http://clubz.bg/65067-valeri_simeonov_na_edna_masa_s_moskov_i_lukarski

Вицепремиерът Валери Симеонов седи около една маса в Министерския съвет с представители на Реформаторския блок - представителят му Петър Москов, лидерът на СДС Божидар Лукарски, Димитър Бъчваров (бивш представител на ДСБ, но последвал Москов). Съобщение, придружено с кадри, се появи в интернет страницата на правителството.

От текста става ясен и предметът на срещата - подготвен от Реформаторския блок проект за промени в Закона за енерегиката по повод историята с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова:

"Обсъден беше законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който разширява и дава правомощия на ДАНС да контролира продажбата на дялове в ключови за българската енергетика предприятия. Законодателните изменения, предложени на срещата, са мотивирани от обществените очаквания относно продажбата на 67% от групата дружества „ЧЕЗ - България“ на „Инерком България“.

И не само: Вицепремиерът Симеонов се ангажира да обсъди проекта за законови изменения на коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ и при постигане на консенсус, да го предостави на коалиционния съвет на управляващата коалиция.

"Обединени патриоти" в парламента би трябвало вече да са запознати с предложенията на Реформаторския блок, защото самите те ги изпратиха на всички парламентарни групи миналата седмица в специално писмо. Явно обаче търсенето на подкрепа от вицепремиера Симеонов е било важно за РБ, макар неговият ангажимент да препраща темата със законопроекта там, където тя вече е пратена от самите тях.

 

Пак миналата седмица - откъм партньора в "Обединени патриоти" - ВМРО - пък излезе съвсем друг законопроект за промени в енергийните правила - пак заради сделката с ЧЕЗ - а именно да се дадат правомощия не на ДАНС, а на КЕВР за "спиране" на сделки в сектора при определени условия. Този проект бе одобрен от вицепремиера Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО - и представен от депутати от партията в рамките на коалицията. С обещание да бъдат представени и те на коалиционния съвет. И със заявка при воля да се приемат бързо, за да може самата сделка с ЧЕЗ да влезе в обсега.

Търканията между Симеонов и формацията му НФСБ и останалите партньори в рамките на "Обединени патриоти" не са от вчера, а и словесните "закачки" между Симеонов и Каракачанов се пренесоха в медиите, което ги направи съвсем публични.

Официални позиции на НФСБ и Реформаторите по различни теми пък подсказват за определено сближаване, извън съвсем битовия факт, че на сградата на "Раковски" 134 вече пише "Национален фронт за спасение на България", макар СДС да са още там - на горните етажи на зданието. 

Пример - и РБ, и НФСБ бяха против ратификация на Истанбулската конвенция. Но без "крайностите" на останалите "патриоти" със свикване на референдум по "джендър" въпросите, каквито предложи ВМРО. Именно тази тема предизвика реплики между Симеонов и Каракачанов - първият нарече инициативата на втория за национално допитване "глупотевина", на което отговорът бе, че в коалицията няма реален пряк диалог. 

Неотдавна в тона на напрежението в "Обединени патриоти" Валери Симеонов не изключи и форматът да не се яви заедно на европейските избори през пролетта догодина.

Близки позиции има и по енергийни теми, както и по отношение на Русия и интересите й у нас. Самият Симеонов и формацията му пък се водят за най-икономически дясната съставка на "Обединени патриоти". На другия полюс е "Атака", която няма нищо против национализацията, например.

Малко след парламентарните избори, на които Реформаторският блок, а и целокупната демократична общност останаха извън Народното събрание, лидерът на СДС Божидар Лукарски след официална сбирка на "Раковски 134" беше обявил нов "патриотично-консервативен курс" за обединение "на идеен принцип", а не на принципа "про и анти". Тогава бе обявено, че СДС ще кани на разговор ДСБ, но освен тях - и патриотични формации. 

Неотдавна се появиха медийни публикации, че се водят разговори между формациите, помещаващи се на различни етажи на "Раковски 134". Лукарски отговори на това с репликата "Съжалявам, че трябва да разочаровам любителите на бобмастични новини", отричайки да има основания за подобни публикации. Пак тогава той заяви, че единствените допирни точки били по отношение на общата сграда. 

 
Сега предстои да видим какво ще излезе от предложената законодателна инициатива, обсъдена днес в Министерския съвет с вицепремиера Валери Симеонов.

ЕС не остана по-назад: 25% мита за американски стоки

http://www.cross.bg/stoki-stoiinost-prodykti-1569445.html

/КРОСС/ Европейският съюз има намерение да наложи по-високи мита на американски стоки, сред които тениски, уиски, мотоциклети и стълби, чийто внос в Европа възлиза на около 2,8 милиарда евро, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заканата си да наложи 25% мито на вносната стомана и 10% на вносния алуминий, предава Bloomberg. ЕС цели да приложи огледална митническа мярка на редица потребителски, селскостопански и металургични стоки, които се внасят от САЩ, като Bloomberg твърди това на базата на списък, написан от Европейската комисия и придобит от редакцията на американската агенция. Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата на страните членки на Съюза по време на нарочна среща в понеделник вечерта в Брюксел. В списъка са включени вносни стоки от САЩ като тениски, джинси, козметика, други потребителски стоки, мотоциклети и круизни корабчета на стойност около 1 милиард евро; портокалов сок, бърбън, царевица и други селскостопански продукти на стойност около 951 милиона евро; и стоманени и други индустриални продукти на стойност 854 милиона евро. По-рано Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи митата за внос на стомана и алуминий и производните от тях продукти на 25%, което предизвика вълна от критики от световната общност.  

ВМРО: Готови сме с нови текстове в НК за неизбежната отбрана

http://dnes.dir.bg/news/vmro-neizbezhna-otbrana-26942188

Готови сме с нови текстове за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс и ще ги предложим на партньорите ни в коалиция „Обединени патриоти“.

Размразяване на Корейския полуостров

http://dnes.dir.bg/news/phenjan-kim-chen-un-koreyski-poluostrov-26942130

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие в Пхенян делегация от Южна Корея. Това съобщи Централната телеграфна агенция на КНДР.

Лиляна Павлова пак стана жертва на фалшиви новини

http://dnes.dir.bg/news/liljana-pavlova-falshivi-novini-26942129

Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС излезе с позиция по повод фалшиви новини, разпространявани по адрес на Лиляна Павлова.

Трансферният прозорец в Серия А ще затваря преди началото на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141348_transferniiat_prozorec_v_seriia_a_shte_zatvaria_predi/?ref=rss


Италианското първенство ще въведе по-кратък трансферен прозорец през лятото от началото на следващия сезон, обяви временният комисионер на футболната федерация Джовани Малаго. Клубовете и ръководството на лигата се споразумяха трансферният прозорец да приключи на 18 август, ден преди началото на сезона в Серия А.<br /><br />Решението на италианската федерация следва примера на Висшата лига, която въведе промяната още през септември. В момента трансферният прозорец в повечето...

Ето как всяка зодия привлича любовта

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-vsjaka-zodija-privlicha-lubovta-news_663078.html

Любовта е едно от най-красивите неща, които могат да се случат на един човек. И докато по темата са изписани много неща, разкриващи начина на влюбване на хората, то едно е ясно: всеки човек е различен и се влюбва в различни неща. Оказва се, че зодията също оказва голямо влияние върху любовта. Всеки зодиакален знак обича по различен начин и именно това прави всички тях уникални и прекрасни. Дали става въпрос за нежна грижа, приемане или огромна доза авантюризъм, ето с какво привлича любовта всяк

”Инерком”: Имаме осигурено финансиране за сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-finansirane-sdelkata-inerkom-sdelkata-chez-osigureno-26942128

Финансирането за сделката с ЧЕЗ е осигурено. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни, съобщи в Прага Гинка Върбакова.

Рапърът Дрейк за 6-та поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6749013

Рапърът Дрейк за 6-та поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за синглиКанадският рапър Дрейк за шеста поредна седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли, съобщи сайтът на изданието. За периода на отчитане парчето "God's Plan" на рапъра е стриймвано внушителните 92,8 милиона пъти, след като през всяка една от предходните седмици отбелязваше над 75 милиона стрийминга, а през петата достигна 101,

Таблети за един лев и през март

https://offnews.bg//tehnologii/tableti-za-edin-lev-i-prez-mart-676165.html

През месец март изборът между таблетите за един лев от VIVACOM се увеличава с още едно устройство - HUAWEI MEDIAPAD T2 7.0, наред с Prestigio Grace 3157 и Prestigio Wize 3418. И трите таблета поддържат 4G и предоставят високоскоростното преживяване от доказано най-бързата 4G мрежа в страната – тази на VIVACOM.

Новият таблет в групата на атрактивните промоции – HUAWEI MEDIAPAD T2 7.0 – може да бъде закупен еднократно на цена от един лев в брой с месечен абонамент i-Traffic XL+. Таблетът е с традиционния за Huawei елегантен дизайн и алуминиев корпус.

Дисплеят му е 7-инчов IPS с резолюция от 1024 х 600 пиксела. Устройството разчита на добра 4100 mAh батерия и осигурява 455 часа в режим на готовност, до 7.9 часа сърфиране в мрежата и до 11.9 часа възпроизвеждане на видео.

Prestigio Grace 3157 струва 1 лев в брой еднократно, ако го изберете заедно с iTraffic L+. Таблетът е със 7-инчов IPS LCD дисплей и разчита на четириядрен 1.1GHz процесор. Носи удовлетворение от работата с Android 7.0 Nougat и е достатъчно бърз и мощен за навременно и точно изпълнение на задачите.

Третата опция да се оборудвате с таблет за един лев е 8-инчовият Prestigio Wize 3418. Устройството се предлага за един лев в брой с план iTraffic M+. С него ще разчитате на Android, v6.0 Marshmallow и RAM памет от 1GB плюс 8 GB вградена памет и с възможност за допълнителни 32 GB вградена памет с microSD слот. С батерия от 4200 mAh и екран с резолюция от 800 x 1280 пиксела, това е един таблет, който ще е удобен за цялото семейство.

Откриха писмо в бутилка от 1886 година на плаж в Австралия

https://offnews.bg//offtopic/otkriha-pismo-v-butilka-ot-1886-godina-na-plazh-v-avstralia-676161.html

Двойка случайно откри най-старото писмо в бутилка, изхвърлено от океана на плаж в Западна Австралия, съобщава британският в. "Гардиън".

Тоня Илман намира през януари 132-годишната бутилка от джин на дюните в близост до австралийския остров Уедж. Нейният съпруг Ким разкрива пред "Гардиън", че първоначално Тоня помислила бутилката за боклук, но решила да я разгледа, тъй като по нея имало отличителни, изтрити букви. Дамата помислила, че находката може да изглежда добре на лавицата в техния дом.

В бутилката обаче Тоня открива ролка от хартия, изписана на немски език, с дата 12 юни 1886 г. По-късно Западният австралийски музей потвърждава автентичността на писмото.

Според Рос Андерсън, асистент на отговорника за морската археология към музея, бутилката е хвърлена зад борда от немския плавателен кораб "Паула" през 1886 г., докато е плавал на 950 км. от австралийския бряг през Индийския океан.

Всяко от съобщенията в бутилката съдържа името на кораба, неговите координати и датата. Детайлите съвпадат със запазените сведения за плаването на "Паула". Андерсън също установява, че на 12 юни 1886 г. капитанът е отбелязал в корабния дневник, че някаква бутилка е била изхвърлена зад борда.  

Откритието на семейство Илман е било потвърдено и от Германската морска обсерватория. Предишното писмо в бутилка, което държи рекорд за най-старо, е 108-годишно.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване