Предишна жертва на Жоро Плъха: Спасило ни е това, че спим

http://dnes.dir.bg/news/zhertva-plaha-26941101

Една от предишните жертви на убития в Пловдив крадец Георги Джевизов - Жоро Плъха разказа какво е преживяла. Около сегашния случай обаче има неясноти.

Депутатите ще изслушат кандидатите за новия антикорупционен орган

http://econ.bg/Новини/Депутатите-ще-изслушат-кандидатите-за-новия-антикорупционен-орган_l.a_i.758686_at.1.html

Депутатите ще изслушат днес двамата кандидати за шеф на новия антикорупционен орган. Народните представители от ресорната комисия в парламента ще...

Петър Стоянов: Не е вярно, че само Русия се е застъпила за Освобождението

https://frognews.bg/novini/petar-stoianov-viarno-che-samo-rusiia-zastapila-osvobojdenieto.html

Руският патриарх каза, че цяла Европа е била срещу освобождението на България, само Русия се е застъпила. Това не е вярно. Това коментира президентът Петър Стоянов (1997-2002).

Какво е неизбежна отбрана и кога е позволена

https://offnews.bg//temida/kakvo-e-neizbezhna-otbrana-i-koga-e-pozvolena-676145.html

Случаят с убийството в Пловдив извади на дневен ред темата за неизбежната отбрана и кога тя се допуска от закона. Заговори се и за законови промени, които да дадат допълнителна защита на потърпевшите.

Всъщност Наказателният кодекс в член 12-ти дава доста широки граници на понятието "неизбежна отбрана".

Според закона лицето, действало при неизбежна отбрана, не се третира като престъпник. Счита се, че то се защитава от непосредствено нападение върху личността си или правата си, но само ако защитата е в рамките на необходимите предели. Ако защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението, то се смята, че има превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

За неизбежна отбрана НК смята и случаите, когато някой нахлува в чуждо жилище с насилие или с взлом.

Защитилият се не се смята за нарушил закона и в случаите, когато превиши пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

Косовският премиер: Скоро ще имаме своя армия и ще влезем в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748392

Косовският премиер: Скоро ще имаме своя армия и ще влезем в НАТОПремиерът на Косово Рамуш Харадинай присъства в понеделник на военната церемония на Косовските сили за сигурност (КСС) в казармите „Адем Яшари“ в Прищина, организирана по повод отбелязването на 20-ата годишнина от смъртта на патрона на „Армията за освобождение на Косово" (АОК) Адем Яшари и членовете на семейството му,

Военния ни флот се включва в международно учение „Пролетна буря“

http://budnavarna.bg/31167-voenniya-ni-flot-se-vklyuchva-v-mezhdunarodno-uchenie-proletna-burya/

снимка: Будна Варна

Около 1700 войници от Румъния и още няколко държави, включително и от България, ще участват в най-голямото военно обучение „Пролетна буря 18“.

Учението, което е под ръководството на румънските военноморски сили, ще се проведе в международните води на Черно море.

Румънският флот уточни, че в маневрите ще участват военноморски, въздушни и сухопътни части.

Заедно с румънските сили в обучението ще участват още и военни от България, Франция, Грузия, САЩ и Украйна.

източник: БНТ

Материалът Военния ни флот се включва в международно учение „Пролетна буря“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Меркел не смята, че германският химн трябва да се променя

http://www.mediapool.bg/merkel-ne-smyata-che-germanskiyat-himn-tryabva-da-se-promenya-news276324.html

Канцлерът Ангела Меркел не вижда необходимост от промяна на текста на германския химн, каза неин говорител, след като представител на коалиционния партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заяви, че думи като "отечество" и "братство" трябва да бъдат променени с нещо полово неутрално, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА. Според в. "Билд" Кристин Розе-Мьоринг от ГСДП, която отговаря за равенството на половете в министерството на семейството, е заявила във вътрешноведомствено писмо, че в химна думата "отечество" (Vaterland) би трябвало да се замени с "родина" (Heimatland), а думата "братски" със "смело". Розе-Мьоринг дава пример с Канада и Австрия, които неотдавна коригираха националните си химни в такава посока. Канада смени думите "твоите синове" на "всички нас", а Австрия добави думата "дъщери" към място от химна си, където допреди това се говореше само за "синове". "Канцлерът е много доволна от националния ни химн в традиционната му форма и не вижда необходимост от промяна", заяви говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

Добре е българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747992

Добре е българските политици да благодарят, но да не се кланят на РусияС какво не съм съгласен с руския патриарх - Не съм съгласен честването на Трети март, ден на освобождението на България и възстановяване на българската държавност, да мине под знака на посещението на руския патриарх Кирил, като че ли забравихме, че Руската православна църква почти винаги е стояла на антибългарски позиции,

"Нафтогаз" готви арбитраж срещу "Газпром" и за транзита

https://www.investor.bg/evropa/334/a/naftogaz-gotvi-arbitraj-sreshtu-gazprom-i-za-tranzita-256935/

Според изчисленията на украинците руският гигант дължи още 20 млрд. долара за транзита към Европа в периода 2009-2017 г.

"Спейс екс" успешно изстреля испански спътник с маса 6 тона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748389

"Спейс екс" успешно изстреля испански спътник с маса 6 тонаАмериканската компания "Спейс екс" успешно изстреля с помощта на ракетата-носител "Фалкон-9" испанския телекомуникационен спътник Hispasat 30W-6" с маса 6 тона, предадоха световните агенции. Предаването със старта от Кейп Канаверал на космическия апарат беше осъществено на живо в сайта на компанията.

Съдът решава да остави ли в ареста майката на пленените деца

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-da-ostavi-li-v-aresta-majkata-na-plenenite-detca-676146.html

Софийският апелативен съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви. Двамата са обвинени в убийството на 86-годишния баща на Мария Стефан Велев.

Мъжът беше открит мъртъв, след като сигнализира предаването Съдебен спор за обтегнатите отношения между него и дъщеря му. От репортаж на предаването стана ясно, че в апартамента му живеят и трите му внучки, които никога не са посещавали училище. Децата са били държани в плен от родителите си. 

Според прокуратурата, след като са убили Стоян Велев, дъщеря му и съпругът ѝ опитали да заличат следите си. Съседи разказали пред разследващите, че мъжът е бил редовно малтретиран, а в деня на убийството са чули стенания и викове.

Предполага се, че до фаталния изход се е стигнало след появата на възрастния мъж в национална телевизия, за да разкаже, че дъщеря му и зет му държат под ключ момичета и че те никога не са ходили на училище.

Предполага се, че мъжът е убит на 11 февруари, когато е подаден сигнал от съседи на семейството за това, че Стефан е бил нападнат и бит от дъщеря си. Няколко дни по-късно - на 15 февруари, полиция разбива вратата на апартамента, но не намира Стефан. 

Тялото му е открито едва няколко дни по-късно - на 21 февруари, в ниша в стълбищното пространство на блока, в който бил апартаменът му. Тялото било захвърлено от Мария и мъжа ѝ, а двамата, заедно с децата, преспивали в апартамента.

Съседи смятат, че убийството е станало в присъствието на децата, защото те не излизат никъде.

Тялото е открито от квартални полицаи, които многократно посещавали адреса.

Пред Нова тв адвокатът на Мария Стойко Бърборски обясни, че тя е отрекла да е съпричастна към убийството. По думите му няма вероятност тя да бъде изкарана невменяема, тъй като има съдебно-психологична справка, от която става ясно, че тя няма психически отклонения и може да носи наказателна отговорност. 

В същото време не е готова съдебно-медицинската експертиза, която ще докаже кой е извършителят на убийството. 

Рамуш Харадинай: Косово ще има своя армия и ще влезе в НАТО

http://www.cross.bg/haradinaii-kosovo-ramysh-1569413.html

/КРОСС/ Премиерът на Косово Рамуш Харадинай присъства в понеделник на военната церемония на Косовските сили за сигурност (КСС) в казармите „Адем Яшари" в Прищина, организирана по повод отбелязването на 20-ата годишнина от смъртта на патрона на „Армията за освобождение на Косово" (АОК) Адем Яшари и членовете на семейството му, пише базираното в Прищина албанско издание Gazeta Express. В хода на мероприятията, Харадинай заяви, че КСС ще бъдат трансформирани в косовска армия и ще станат член на НАТО с помощта на стратегическите съюзници.  

Следващите амбиции на Amazon - банкиране и гейминг

https://www.investor.bg/web/456/a/sledvashtite-ambicii-na-amazon-bankirane-i-geiming-256934/

Според WSJ технологичният концерн възнамерява да пусне продукти, подобни на потребителски банкови сметки

Кокала нападна треньора на Левски

https://offnews.bg//futbol/kokala-napadna-treniora-na-levski-676140.html

Бившият наставник на Левски Емил Велев - Кокала отново нападна настоящия треньор Делио Роси.

Специалистът, който се подготвяше за завръщане на "Герена" в екипа на Авраам Грант, не спира да коментира негативно случващото се в Левски, а пореден повод му даде слабата игра при равенството 0:0 с Берое.

"Няма я красивата игра. Не знам какво са правили в подготовката. Делио Роси гледа да си "върже гащите" в защита и напред каквото стане. Берое изпълни шест корнера, а ние - 5.

И накрая 40-годишния пешеходец Мартин Камбуров става играч на мача. Кой е нападал повече?", изригна Кокала пред "България Днес".

Последният извел Левски до титла наставник все пак не зове за треньорска смяна, но не спестява и критиките си към слабостите, които вижда.

Собственикът на "сините" Спас Русев също не смята да сменя треньора. Това той обяви в интервю вчера, а днес се очаква да има среща с Роси.

Ким Чен Ун изразил готовност да работи за обединение с Юга, може би под натиска на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748390

Ким Чен Ун изразил готовност да работи 
за обединение с Юга, може би под натиска на САЩСевернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви пред високопоставени южнокорейски дипломати, че иска да работи за "бързо подобряване на връзките" със Сеул и да "напише нова история на национално обединение". Срещите му с южнокорейските дипломати доведоха до задоволително споразумение, но все още не е ясно какво включва то и въпреки отправената покана,

Язовири във варненско преливат

http://www.moreto.net/novini.php?n=370224

"Към този момент на територията на България няма проблем с язовирите." Това заяви пред bTV директорът на ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията" ген. Кирил Войнов. По думите на Войнов при обилно снеготопене най-критична е ситуацията при язовирите "Елешница" (област Варна), който и в момента прелива, язовир "Бързина" (община Криводол), "Ясна поляна" (област Бургас), язовир "Камчия" (област Бургас и Варна).

Важно: Плащаш онлайн, не получаваш нищо - как да се предпазим

https://www.vesti.bg/bulgaria/vazhno-plashtash-onlajn-ne-poluchavash-nishto-kak-da-se-predpazim-6079976

Зад уж европейски онлайн магазини се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити

Апартхотел Лъки Банско СПА&Релакс e отличникът на туроператора ТУИ Великобритания за сезон 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6748399

Апартхотел Лъки Банско СПА&Релакс e отличникът на туроператора ТУИ Великобритания за сезон 2018Апартхотел Apart Hotel Lucky Bansko SPA&Relax спечели безапелационно най-високото отличие на ТУИ Великобритания за зимен сезон 2018 г. Хотелът събра най-много точки от всички хотели в България. Оценките се дават от клиенти на ТУИ, посетили хотели в нашата страна през настоящия Зимен сезон. Критериите за получаване на високото отличие са: хотелски

Матео Ренци подаде оставка като лидер на Демократическата партия в Италия

http://www.mediapool.bg/mateo-rentsi-podade-ostavka-kato-lider-na-demokraticheskata-partiya-v-italiya-news276323.html

Лидерът на италианската Демократическа партия (ДП) Матео Ренци обяви, че подава оставка след нейното поражение на проведените в неделя парламентарни избори, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА във вторник. Формацията загуби недвусмислено изборите и "е очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията", каза Ренци. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на лявоцентристката формация. Той обаче обясни, че според него ДП не бива да влиза в следизборни споразумения с "екстремистки партии". Ренци подчерта, че лявоцентристката формация ще е в опозиция на следващото правителство. В случай че ДП остане в опозиция, това на практика прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция без участието на популисткото Движение "Пет звезди" и накрайнодесни формации. Междувременно бившият италиански премиер Силвио Берлускони се срещна ден след изборите с лидера на евроскептичната, антиимигрантска партия "Лига" Матео Салвини, предаде ТАСС. Берлускони потвърди готовността си за съставяне на управляваща дясноцентристка коалиция в Италия. Бившият премиер, който няма право да заема изборен пост заради присъда, прие Салвини във вилата си в Аркоре, в северната част на страната. Преговорите за съставяне на управляваща коалиция се очертават много сложни. Най-много гласове измежду партиите получи популисткото Движение "Пет звезди", което изрази готовност да формира правителство и да преговаря с други политически сили. Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо смята, че има правото да състави следващото правителство на Италия, след като формацията му стана най-голямата партия на Италия след изборите. "Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо което не мога да кажа за другите формации и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната", заяви 31-годишният Ди Майо на пресконференция в Рим. "Движение "Пет звезди" утрои броя на депутатите си, както и бяхме обявили по време на кампанията" добави той и благодари на 11-те милиона избиратели, които са дали доверието си на движението му. "Има цели области, където получихме над 50 процента, има райони, където взехме 75 процента от гласовете", изрази задоволство Ди Майо. Той изброи основните проблеми, с които трябва да се захване следващото управление: бедността, разхищенията, имиграцията, сигурността и заетостта. "Имаме историческата възможност да отговорим на тези проблеми, да направим неща, които чакаме от 30 години", заяви Ди Майо. Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет, отбелязва ДПА.  

Политолози в спор ще има ли предсрочни избори

http://www.cross.bg/izbori-predsrochni-cholakov-1569412.html

/КРОСС/ Управляващата коалиция скърца много и няма шанс да изкара пълен мандат. Това е мнението на политолога Петър Чолаков. По думите му правителството генерира прекалено много скандали и въпросът е не дали ще има предсрочни парламентарни избори, а кога ще бъдат те. "Аз бих поставил като една относително късна дата май месец следващата година, когато има европейски избори, а вероятно ще бъдат доста по-рано", категоричен бе Петър Чолаков в студиото на „България он ер". Колегата му Димитър Ганев пък е на мнение, че в сегашната политическа ситуация Бойко Борисов много по-трудно би подал оставка. "Ако подадеш оставка една година, след като са те избрали за премиер, тогава рухва основната ти теза за стабилността", подчерта политологът. Ганев обясни също, че при положение, че сега в президентството Бойко Борисов има явен политически опонент и премиерът не би заложил на нови и бързи избори, за да се прелегитимира управлението. Политологът обясни също, че от гледната точка на "Обединени патриоти", те в момента са в много добра позиция във властта и не биха могли да застанат в по-добра при евентуални предсрочни избори. Петър Чолаков пък каза, че подкрепата за патриотичните партии намалява и за самите патриоти не е сигурно какво трябва да направят

Ако България иска азерски газ, трябва да побърза с газовите връзки

http://clubz.bg/65039-ako_bylgariq_iska_azerski_gaz_trqbva_da_pobyrza_s_gazovite_vryzki

Ако България иска газ от Азербайджан, трябва да е готов интерконекторът с Гърция. Това стана ясно от интервю на Гюлмира Разаева, водещ енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания към президента на Азербайджан пред телевизия "Блумбърг". 

"Ролята на Южния газов коридор ще е изключително важна, защото газът към България ще минава през връзката IGB или т. нар. интерконектор Гърция-България. Ето защо този тръбопровод има стратегическо значение за Южния газов коридор. През него ще минават около 1 млрд. куб. метра газ за България и е важно да бъде завършен преди 2020, когато ще започнем да доставяме газ до Гърция, Италия и България. Освен това, интерконекторите свързват България и Гърция с техните съседи, както и със страните от Западните Балкани", каза Разаева. 

"Ролята на интерконекторите е изключително важна. Благодарение на тези тръбопроводи, Азербайджан може да доставя своя газ в по-голяма част от Европа и да разширява пазара си. Това е важно, тъй като правителството и планира значително да увеличи производството на газ през следващите 5-10 години. Има находища, които са на различен етап от разработка и само след няколко години в Азербайджан ще има допълнителен обем газ за износ. Тези находища е Апшерон, което се разработва на два етапа, а се водят разговори и за трети етап. Има много обещаващи находища като Умид-Бабек. Международни компании показват огромен интерес да развиват подобни проекти в Азербайджан. Така че имаме нова вълна инвестиции в страната, което е много положително развитие", добави тя.

По проект първоначалният капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. метра годишно, а максималният може да достигне до 5.5 млрд. куб. м. Началото на строителството се бави. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече отказа на 19 февруари да наложи временна мярка "спиране" на обществената поръчка за избор на частна фирма за инженер-консултант за интерконектора България-Гърция. Искането за спиране на търга за 8.45 млн. евро беше отправено от "Некст инвест".

Общите разходи за реализацията на газовата връзка са за 239 млн. евро. Европейската енергийна програма за възстановяване осигурява безвъзмездни 45 млн. евро. За още 35 млн. евро ICGB кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Наред с това българското правителство осигури държавни гаранции за 110 млн. евро, които да се използват за осигуряване на необходимите кредити.

Разаева заяви, че до момента нито от турска, нито от руска страна има посочена официална дата за окончателното завършване на "Турски поток". Когато това се случи обаче, всъщност няма да има някакви значителни промени за страните от Балканите. Те купуват и ще купуват същите обеми газ, но в момента той просто минава през Украйна, коментира Гюлмира Разаева. 

"Диверсификацията винаги означава сигурност в доставките. А това е признак за енергийна стабилност в страните, особено когато те зависят почти изцяло от един доставчик. При наличието на алтернативни доставчици или диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, това подсигурява доставките ви на енергия. Това е много важно за всяка страна и то не само от гледна точка на сигурността, но и при постигане на по-добри договорни условия за купувачите. Ето защо мисля, че това е важно развитие не само за страните от Западните Балкани, но и тези от Южна Европа. Смятам, че те са вложили много не само от политическа, но и от търговска гледна точка, за да получават газ от алтернативни източници, като разширяват инфраструктурата си и инвестират в интерконектори и нови тръбопроводи. Това определено ще допринесе с много за сигурността на тези страни", категорична е Разаева. 

Николай Цонев е осъдил прокуратурата за 100 000 лв. заради нанесените му вреди

http://www.transmedia.bg/2018/03/06/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b5-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%bb-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Софийският апелативен съд (САС) е увеличил двойно обезщетението за бившия военен министър Николай Цонев, който преди години беше арестуван, но по-късно оправдан. Вредите, които той е понесъл покрай делото, по което беше окончателно признат за невинен заедно със съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, значително надхвърлят обичайните за останалите дела. С този мотив магистратите са увеличили обезщетението за неимуществени вреди и са присъдили на Цонев 100 000 лева по делото, което той заведе срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, показва справка на правния сайт „Лекс“.

Преди година съдия Росен Димитров от Софийския градски съд (СГС) присъди на Николай Цонев 50 000 лева, като прие, че доказаните морални вреди за ексминистъра са най-вече покрай унизителния му арест. Той беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от служители на МВР под ръководството на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: „Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”. Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно.

Според САС обаче от съществено значение са и други обстоятелства около шумния процес. В хода на делото Цонев е бил обект на специални разузнавателни средства, делото е продължило 5 години, през които постоянно е коментирано, имал е забрана за напускане на страната, затруднена е била политическата му реализация, а освен всичко, делото е било отразено и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Наказателното преследване, като се започне от необоснованото брутално задържане и развитието му в досъдебната фаза, както и в съдебната фаза на три съдебни инстанции е било предмет на широко медийно отразяване, което е повлияло изключително негативно върху физическото и психическо здраве на ищеца и значително надхвърля обичайните вреди, които съпътстват всяко едно наказателно преследване. Въззивният съд намира, че с оглед на тези конкретни данни, справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконното обвинение възлиза на сумата от 100 000 /сто хиляди/ лева, който размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страната обществено-икономически условия на живот“, пише в решението на съда.

Пред втората инстанция прокуратурата е била съгласна с обезщетение за Цонев, но е поискала то да е 10 000 лева. В исковата си молба пък той е поискал 200 000 лева. С решението бившият военен министър трябва да получи над 8000 лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева. Те са обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 000 лева, която е платил след първоначалния арест.

Претърпените вреди от Николай Цонев бяха признати и от държавата. Той беше завел дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше напът да приключи със споразумение, с което правителството се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче ЕСПЧ прекрати делото заради изнесена предварително информация за предстоящо споразумение.

Срещу Николай Цонев бяха водени още три дела, по които отново беше оправдан на всички инстанции и след това той си потърси компенсация по ЗОДОВ, като обезщетенията му бяха за общо 70 000 лева.

За арестите и незаконните обвинения по делото за подкуп, дело в Страсбург вече спечели финансистът Тенчо Попов, който осъди държавата да му плати 14 000 евро. Съдията Петър Сантиров пък чака решение на втора инстанция от Софийския апелативен съд, след като СГС му присъди рекордните 300 000 лева заради тежко заболяване след ареста и заплахите, които е получавал зад решетките.

Шумното дело за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда тримата подсъдими, а в решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева.

Моуриньо оцени високо духа на отбора си и дозата късмет при обрата срещу "Кристъл палас"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/06/3141066_mourinyo_oceni_visoko_duha_na_otbora_si_i_dozata/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо остана удовлетворен от постигнатия забележителен обрат срещу "Кристъл палас". Отборът му изоставаше с два гола, но успя да спечели с 3:2 с късен гол на Неманя Матич.<br /><br />"Трябва да призная, че имахме малко късмет. Това беше фантастичен обрат, но с някои големи грешки", каза Моуриньо.<br /><br />Според него в края отборът му е имал нуждата от малко късмет и го е получил. "Разбира се,...

Манолова: Сделката за ЧЕЗ е в ръцете на КЕВР, а тя е пасивна

http://dnes.dir.bg/news/chez-maja-manolova-kevr-26941020

КЕВР е единственият орган, които има право да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Дубай тества първите безпилотни минибусчета

http://www.cross.bg/dybaii-purvite-minibyscheta-1569411.html

/КРОСС/ Дубай тества първите автономни минибусчета на американската компания Некст фючър транспортнейшън.Търговският и туристически център на Залива се надява това да му помогне да се превърне в един от "най-умните" градове в света, предаде Ройтерс. Представители на дубайската "Пътна и автомобилна служба" представиха две шестместни превозни средства, подобни на кубчета. Те са произведени от американската компания Некст фючър транспортнейшън (Next Future Transportation) в Италия. Службата уточни, че са заделени 1,5 милиона дирхама (410 000 долара) за бъдещи проучвания и разработки на автомобили, които Дубай се надява да използва за местния транспорт. От пътната служба посочиха, че автономните минибусчета ще се движат по предварително зададени маршрути през първите няколко години, но след това ще могат да се вземат и от дома, след като са повикани чрез мобилно приложение. Автономните автомобили се захранват с електричество и развиват максимална скорост 80 км в час. Миналата година Дубай представи планове за "летящо такси".  

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748387

Вижте къде в София спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 7 март 2018 г., съобшиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Битоля“, жк. „Белите брези“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Нишава“, ул.

Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pylen-obrat-po-sluchaia-s-d-r-ivan-dimitrov-2082780

Пълен обрат по случая с Д-р Иван Димитров в Пловдив. Съпругата и децата на обвинения медик са живели в къща в Крумово и не са били в дома си по време на престъплението. По данни на прокуратурата лекарят е наблюдавал кражбата на Жоро Джевизов в продължение на 30 мин

Как руският патриарх се кара на Румен Радев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65038-kak_ruskiqt_patriarh_se_kara_na_rumen_radev_video

Руският патриарх Кирил се накара на българите и правителството на България за политиката спрямо Русия.

Това става ясно от прослушване на изказването му на неговата среща с президента Румен Радев в София на 4 март. Това обаче не бе показано от българските телевизии.

Изказването на Кирил продължава почти 6 минути и е изпълнено с антиевропейски нападки. Една от тях е, че Русия влиза във войната за освобождение на България, след като е загубила Кримската война, която обединена Европа е водила срещу страната му.

Преводачът допуска на моменти неточности.

 

 

Най-острите нападки на руския патриарх започват на 2:55 мин. от видеозаписа:

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на Русия. (Явно е грешка на езика - патриархът е искал да каже "България" - б.р.) Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Трция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България."

Тук преводачът допуска груба неточност. Ето неговия превод на последното изречение, който има точно обратен смисъл:

"Аз се надявам, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат някаква може би не съвсем правилна интерпретация на историята."

След това руският патриарх продължава:

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана."

Патриархът благодари на Българската православна църква за начина, по който е организирала юбилея. Но сипе още нападки:

"Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей. Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание." (Тук Кирил използва израза "на весь мир", който буквално означава "на целия свят". Така го превежда и преводачът. В действителност обаче по-скоро значението е "на всеослушание" или "така че да чуят всички" - б.р.)

Всичко това не е споменато дори с една дума в прессъобщението на българското президентство.

Там се говори само за началото на изказването на Кирил:

"Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил."

И малко история

Накрая не можем да не споменем и за някои исторически неточности, допуснати от патриарх Кирил. Става дума за сеймовете на Полша и Литва, които според висшия руски духовник не са вземали решение за участие в Руско-турската война. Няма и как да са взели.

От 1795 до 1918 г. полският Сейм на практика няма никаква власт и решенията се вземат от страните, между които е поделена Полша. Това са Русия, Прусия (по-късно Германия) и Австро-Унгария.

Литовският Сейм пък се появява като самостоятелен такъв чак през 1918 г.

Опасност от лавини

https://frognews.bg/novini/opasnost-lavini.html

За опасност от лавини в планините предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Ежегодното издание на "Българския кариерен форум" очаква българите във Великобритания на 10-и март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285082_%D0%95%D0%B6%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%

 

март, събота, от 10 часа по традиция домакин на събитието ще бъдат Посолството на Република България и Българският културен институт в Лондон. На форума ще присъстват представители на родния бизнес и наши сънародници, учащи и работещи във Великобритания. Кариерният форум е единствено по рода си събитие, което събира на едно място над 250 специалисти от разнообразни сфери - икономисти, IT специалисти, HR експерти, бизнес консултанти, физици, юристи, инженери и др. За шеста поредна година студенти, млади професионалисти и представители на водещи компании, опериращи в родината, ще се обединят в името на една обща кауза - пътят обратно към България е отворен пред всеки.

 

Българският кариерен форум” всяка година представя компании от различни сектори. По този начин показваме, че на българския трудов пазар има поле за развитие на хора с разнообразни профили. Ние вярваме, че мечтите и успехите могат да се случват и у нас! Голяма част от нашия екип успешно се развива в България.“ – сподели Ангел Игнатов, председател на организацията.

 

Генерален спонсор на събитието в Лондон е най-големият български и водещ европейски производител на отоплителни уреди за дома - Tesy. Освен това посетителите на форума ще имат възможността да се срещнат с водещи компании в лицето на Chaos Group, TBI Bank, Технологика, Skyscanner, GemSeek Consulting, VMware, Herti, LAUNCHub Ventures, Amplify Analytix, Easy Consult, Brightive, UpSkill, Visteon Electronics, De Giro, Национална компания “Индустриални зони", Представителство на Европейската Комисия за България, Държавна агенция по заетостта. На събитието ще присъстват и неправителствените организации "Заедно в час“, "Лечение без граници",  и "Обединени идеи за България".

Програмата на събитието включва освен масово изложение, така и разнообразни презентации и работилници, на които посетителите ще имат възможност да научат повече за компаниите и организациите. По обяд пък гостите на “Български кариерен форум 2018” пък ще открият тайните на успешното CV на специална работилница. При невъзможност да я посети, всеки заинтересоват все пак ще има възможността да се консултира лично на предназначен за целта щанд, където да получат обратна връзка върху автобиографията си. Традиционно събитието ще завърши с неформален нетуъкринг по-късно вечерта.

Регистрацията за изложението е вече отворена и се осъществява напълно безплатно чрез качване на CV на сайта на организацията. Актуална информация относно форума може да бъде открита, както на сайта, така и в профилите на "Български кариерен форум" във Facebook, LinkedIn и Instagram.

Десетки българи – жертви на онлайн магазини фантоми

http://www.moreto.net/novini.php?n=370225

Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Измамените плащат за поръчки в интернет, а получават… нищо. Зад предложенията за оригинални стоки на ниски цени, оказва се, стоят търговци, регистрирани в екзотични държави, посочва NOVA.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748384

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Духа силен вятър. Времето е с разкъсана облачност, променливо до слънчево. В повечето места в Стара планина и Витоша вали дъжд. Снежната покривка варира между 20 см и 1 метър.

Google продава Zagat на The Infatuation

https://www.investor.bg/web/456/a/google-prodava-zagat-na-the-infatuation-256932/

Концернът придоби създателя на пътеводители с ревюта и оценки на ресторанти през 2011 г. за 151 млн. долара

Лоши са условията за туризъм във високите части на планините

http://www.cross.bg/planinite-loshi-chasti-1569410.html

/КРОСС/ Лоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Духа силен вятър. Времето е с разкъсана облачност, променливо до слънчево. В повечето места в Стара планина и Витоша вали дъжд. Снежната покривка варира между 20 см и 1 метър. Лифтовите съоръжения в курортите за момента работят.

Гейминг индустрията на среща с Тръмп заради насилието

https://www.vesti.bg/tehnologii/gejming-industriiata-na-sreshta-s-trymp-zaradi-nasilieto-6079974

Тя ще защитава бранша от твърденията, че видеоигрите провокират насилие в реалния свят

„Оскар“ 2018: Неизненадващ, но приятен финал на сезона

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/oskar-2018-neiznenadvasht-no-priiaten-final-na-sezona-6079973

Коментар на кинокритика Георги Петров относно големите победители от церемонията и пренебрегнатите фаворити на публиката

Мащеха ли е държавата и каква е главната поука от случая “Гинка”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6747985

Мащеха ли е държавата и каква е главната поука от случая “Гинка”Ефективното управление на държавната собственост е много важно Каква е главната поука от случая “Гинка”? Че клишето, че всичко трябва да се приватизира, е тъпо и добре управляваната държавна собственост понякога не е по-лоша. Това се вижда от историята на ЧЕЗ. Чешкото енерго, което е превърнато в еднолично акционерно дружество,

Майкъл Блумбърг става пратеник на ООН за климата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/06/3141052_maikul_blumburg_stava_pratenik_na_oon_za_klimata/?ref=rss


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи бившия кмет на Ню Йорк и бизнесмен милиардер Майкъл Блумбърг за специален пратеник на ООН за климата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Гутериш похвали Блумбърг, който е отдавнашен застъпник за чиста енергия, за работата му в борбата срещу климатичните промени, особено след като президентът Доналд Тръмп реши да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата миналата година. "Много малко...

Разследващите са били по следите на близо 24 млн. лв. през първата половина на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Разследващите-са-били-по-следите-на-близо-24-млн-лв-през-първата-половина-на-2017-г-_l.a_i.758685_at.1.html

Нанесените щети от престъпленията, разследвани от всички прокуратури в страната през първата половина на 2017 г., са били близо 24 млн. лв. От тях са...

Преименуват Сръбската православна църква на "Сръбска православна църква - Печка патриаршия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748376

Преименуват Сръбската православна църква на "Сръбска православна църква - Печка патриаршия"
Официалното име на Сръбската православна църква /СПЦ/ в бъдеще ще бъде "Сръбска православна църква - Печка патриаршия", а процедурата по избора на патриарх ще бъде опростена и той ще бъде избиран с тайно гласуване със задължително мнозинство от две трети на владиците. Това са най-важните новости, предвидени в предложението за нов устав на СПЦ,

"Оскарите" събрали рекордно нисък брой зрители

http://www.mediapool.bg/oskarite-sabrali-rekordno-nisak-broi-zriteli-news276322.html

За първи път церемонията за наградите Оскар е привлякла интереса на по-малко от 30 милиона зрители в Съединените щати, предава Асошиейтед прес.  Обикновено тя е най-гледаното телевизионно шоу след футболното първенство за суперкупата. Тази година обаче церемонията за откриването на зимната олимпиада миналия месец са гледали близо 28 милиона души, докато филмовите награди са имали само 26 и половина милиона зрители. Телевизионната аудитория като цяло намалява, а рейтингът на вечерта на Оскарите се свързва с успеха на номинираните филми, отбелязва АП и допълва, че "Формата на водата", който получи Оскар за най-добър филм, изглежда не е много популярен. Междувременно от полицията в Лос Анджелис съобщиха, че е арестуван мъж, защото откраднал наградата "Оскар" за най-добра актриса на Франсис Макдорманд. 47-годишният Тери Брайънт бил задържан снощи, в деня на раздаването на най-престижните отличия в света на киното. Полицията смята, че той е откраднал скъпоценната статуетка на парти след церемонията. Крадецът бил спипан от фотограф на място, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Статуетката била върната на Макдорманд, която казала на охраната да пусне мъжа. Брайънт обаче бил арестуван, като за освобождаването му е определена гаранция от 20 000 долара.

Слави Ангелов: Очаквам случаят в Пловдив да предизвика промяна в закона

https://offnews.bg//obshtestvo/slavi-angelov-ochakvam-sluchaiat-v-plovdiv-da-predizvika-promiana-v-z-676143.html

Случаят в Пловдив с убийството на Жоро Плъха може да промени закона. Твърде малко факти обаче са известни, а от тях зависи съдбата на д-р Димитров. Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Слави Ангелов.

„При тази ситуация с тези протести, беше нормално прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, но това не се случи”, каза той. Той заяви, че не е сигурен дали има запис, както и как точно е станало убийството. Според него протестите по никакъв начин не могат да повлияят на решението на прокуратурата.

„Проблемът е, че този закон не е достатъчно добър. Този закон се тълкува по различен начин от съда и в последните години съдебната практика показва много случаи, в които хора защитават дома си, намирайки се непосредствено пред апартамента, на някакво стълбище или вход и тнт., но има много такива хора, които влязоха в затвора”, каза той.

Една от бившите жертви на Плъха също разказа своята история. Милена Петрова разказа, че от полицията са й казали, че единственото, което е спасило нея и семейството й, когато са били ограбени от Плъха, е това, че са спели. Преди осем години семейството й, както и още две други домакинства в Асеновград са станали жертви на Плъха. Той е влязъл в дома на Милена през прозореца в стаята, в която тя спяла и ограбил телефона й, както и бижутата на нейна роднина.

„Аз нямам шанс да се защитя срещу този човек”, каза тя. „Какво мога да направя аз срещу един очевидно физически много добре подготвен мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път”, добави бившата жертва на Плъха.

Слави Ангелов от своя страна повтори виждането си, че проблемът е в закона.

„Можеш да се защитиш в дома си само, ако е проникнато в него с взлом и насилие. Обикновено крадците влизат много тихо и внимателно, ползват сложни инструменти – последна дума на ключарската техника. Влизат много тихо, крада всичко и излизат с идеята никой да не ги види. Явно българските депутати не знаят това нещо, за да заложат изискване за влизане с взлом, за да може човек да защити дома си”, каза той и поясни, че дори престъпник да влезе в дома ни, не можем да се защитим, ако не е нахлул с взлом и насилие.

„Защо постоянно търсим баланс, който трябва да защитава насилника, а не жертвата”, попита той, след като каза, че в момента законите за самозащита не са актуални и са от времето на социализма.

„Законът не е достатъчно ясен и дава голяма зона за тълкуване от страна на съдиите”, добави той.

Има изискване да отвърнеш на това насилие пропорционално. Тоест трябва да отвърнеш със същата доза сила”, разказа той. „Ако ти си с пистолет, а той е с нож, не можеш да се защитаваш”, каза той за закона. Слави Ангелов разказа за няколко случа, в който жертвите на кражби и насилие, влизат в затвора, след като са се защитили. Той изрази мнение, че законът трябва да се промени и особено „тази точка, в която се обяснява, че трябва да се влезе с взлом и насилие”.

„Също така трябва да се види и това изискване за пропорционално отвръщане на агресията”, каза той.

Македонският парламент може да гледа днес внесените поправки към закона за употреба на езиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748366

Македонският парламент може да гледа днес внесените поправки към закона за употреба на езицитеПредседателят на македонския парламент Талат Джафери е насрочил за днес продължението на 32-то заседание на законодателния орган като в дневния ред е и законът за употреба на езиците, към който опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе над 35 хиляди поправки, съобщават вестниците в Скопие. Засега няма информации дали депутатите ще дебатират днес по

И във Варна протест в защита на д-р Димитров от Пловдив

http://www.moreto.net/novini.php?n=370222

Десетки варненци се събраха вчера на протест в градинката до общината в защита на пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който е задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха. Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Свобода за д-р Иван Димитров", съобщава Дарик.

Изграждането на новата варненска библиотека може да започне наесен

http://varnautre.bg/2018/03/06/76097/%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b1

Изграждането на новата библиотека във Варна може да започне наесен. Това е най-оптимистичният срок, обяви пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев. В рамките на седмица трябва да приключи работата по екологичната оценка към инвестиционния проект. След това ще бъда издадено и разрешението за строеж, обясни арх. Бузев. В края на миналата година Експертният […]

Прекратил разследване срещу Пеевски магистрат влиза в ръководството на специализираната прокуратура

http://www.transmedia.bg/2018/03/06/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bb-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Висшият съдебен съвет ще гласува промени в pъĸoвoдния eĸип нa cпeцпpoĸypaтypaтa. Πpeдлoжeниeтo нa шeфa й Ивaн Гeшeв e зa нeгoв зaмecтниĸ дa бъдe нaзнaчeн Димитъp Фpaнтишeĸ Πeтpoв, пише сайтът defakto.bg. Toй e cpeд oбвинитeлитe oт пpoчyтoтo звeнo „Aнтиĸopyпция“ нa CГΠ, нo e нa щaт в Coфийcĸaтa paйoннa пpoĸypaтypa.

Димитър Франтишек Петров e известен с това, че отказа да образува дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване. Прокуратурата беше сигнализирана срещу ДПС депутата заради неговото „убийство“ през 2014 г. Тогава Георги Христов, Венцислав Върбанов и  Красимир Методиев бяха задържани с постановление на Софийска градска прокуратура (СГП) за 72 часа. Обвинението срещу тях беше за извършен опит за убийство на депутата от ДПС. Самият Пеевски наричаше задържаните „моите убийци“.  Впоследствие се оказа, че подобна заплаха изобщо не е отправяна, а главният прокурор Сотир Цацаров определи действията на прокуратурата като грешка.

През 2015 г. прокурор Франтишек се произнася, че Пеевски не може да бъде държан отговорен, че е набедил в престъпление Георги Христов. Според прокурора не ДПС депутатът е подал сигнала до прокуратурата за т.нар. опит за убийство, а неговите охранители. Пеевски е бил разпитан, чак след като тримата са били задържани.

Димитъp Фpaнтишeĸ Πeтpoв  е звездата и в още едно прекратено от прокуратурата скандално производство – това по случая случая #Яневагейт. То беше образувано по публикуваните в Биволъ разговори между съдийките Владимира Янева (бивш председател на Софийски градски съд СГС), Румяна Ченалова (бивш търговския съдия) и адвоката Момчил Мондешки.

Прокурорът е бил и oбвинитeл нa Cepгeй Cтaнишeв зa зaгyбeнитe „тaйни“ дoĸyмeнти, пo ĸoeтo бившият пpeмиep бe oпpaвдaн. Mинaлaтa гoдинa имaшe и пyблиĸaции зa нeпpиятeн cлyчaй c пpoĸypopa нa oпaшĸa пpeд лaвĸaтa в eлитнo coфийcĸo yчилищe. Tвъpдeшe ce, чe тoй e нaпaднaл мoмчe, зaдeтo гo пpepeдилo, a нaĸpaя пoлyчи „зaбeлeжĸa“ oт гpaдcĸия пpoĸypop Eмилия Pycинoвa.

Снимка: ClubZ

 

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива

http://budnavarna.bg/31164-yazovir-eleshnitsa-vav-varnensko-prodalzhava-da-preliva/

снимка: Будна Варена

Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива. Няма опасност за хората и близките населени места. Това каза областният управител Стоян Пасев.

По думите му основният проблем идва от компрометирания преливник. Проблемът със съоръжението стои от няколко години. Въпросът е поставян не веднъж, но средства към момента не са отпуснати. Пасев се надява да се вземе решение на предстоящото заседание на комисията за защита от бедствия и аварии. Последните изчисления сочат, че необходимата сума за укрепване на преливника е над 700 хил. лева.

Областният обясни, че „Елешница“ се изпуска паралелно с преливането през преливника. Същите мерки са взети и спрямо други язовири в областта. При тях също няма риск за хората. Нормална е ситуацията и по отношение нивата на реките, каза още Пасев.

източник: Морето.нет

Материалът Язовир „Елешница“ във Варненско продължава да прелива е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Докторът гледал половин час как Плъха краде от гаража. Не звъннал на полиция

http://clubz.bg/65037-doktoryt_gledal_polovin_chas_kak_plyha_krade_ot_garaja_ne_zvynnal_na_policiq

Докторът Иван Димитров от Пловдив е наблюдавал половин час крадеца Жоро Джевизов, преди да слезе със заредено оръжие и да изпразни по него цял пълнител на незаконно притежавания си пистолет "Валтер". 

После е повикал един приятел, който е дошъл да заличат следите, и друг – да укрие оръжието. Не е откликнал на настоятелните призиви на близки да се обади на 112 или на полицията.

Плъха в затвора. Снимка Стопкадър

Нещо повече, докторът е гонил и застрелял Плъха извън гаража, който рецидивистът опитал да обере. Няма никакви данни ромът да е достъпвал жилището, което е на втория етаж. А пък изнесеното, че жената и двете деца са били в жилището, не отговаря на истината, защото те поначало живеят в с. Крумово.

Плъха "като специалист" е носил най-простите пособия за кражба - отвертка и нож, но те и двете са си намерени в дрехите му.

Това съобщиха на брифинг от Окръжна прокуратура - Пловдив, след като масови протести настояват за освобождаване на Димитров дори от предварителен арест.

"Аз не съм мишка и колегите ви не са мишки - каза възмутен наблюдаващият прокурор Георги Пенев. - 

Т. нар. доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление по чл. 119 (убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, б.р.) във връзка със 115 (умишлено убийство, б.р.). Освен това ще му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на патроните и пистолета, с който е убил Плъха.

Въз основа на двете обвинения ще бъде изменена мярката му от задържане под стража в подписка, но не под влияние на уличните протести", довърши Шопов.

Окръжният прокурор Румен Попов също каза, че "върху фактите са се упражнявали какви ли не политици, колеги и ваши колеги", т. е. юристи и журналисти.

"Твърдеше се, че крадецът - пострадалият, който действително е крадец, е влязал в дома на обвиняемия, в жилището.

Твърдеше се, че с него е имало съучастник, твърдеше се, че са били вътре съпругата и двете деца.

Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия крадец и/или на неговия съучастник", изреди Попов.

Той обяви, че процесуално-следствените действия освен от наблюдаващия прокурор са ръководени и от зам. окръжния Галин Гавраилов.

Попов изреди фактите: че съпругата и децата са били в Крумово, че не е имало какъвто и да било съучастник, че опитът за кражба е в гараж, намиращ се в двора на кооперацията, и е извършен само от Джевизов. След произнасянето на изстрелите е имало гонитба между обвиняемия и крадеца.

"При така изнесената фактология категорично е установено, че изстрелите и последвалият настъпил сблъсък между обвиняемия и проникналия в гаража са възпроизведени и сблъсъкът е настъпил в двора на кооперацията.

След като е проникнал в гаража, поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем, без  да бъде съобщено от него на когото и да било.

След това същият с незаконно притежаван валтер, предварително зареден, слиза, за да преустанови започналата кажба. При излизането и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който докторът е възпроизвел един изстрел, за да възпре действията му.

След това Жоро Плъха е бягал и е хвърлял по него различни предмети, каза още прокурор Попов.

Лекарят на 3 пъти е променил версията си какви са били предметите: метална тръба, табела и на третия път казал - нож. Той пък после е открит в дома на доктора и не е бил притежание на крадеца.

"Според лелята на доктора и приятеля му обвиняемият е съобщил, че първо е бил нападнат с тръба, захвърлена по крака му, докато Плъха е бягал. Втори път – че е хвърлена метална табела, и трети път - че може и да е нападнат с нож, който е собственост на самия обвиняем.

След прострелването до изпразване на целия пълнител на валтера крадецът успява да избяга дотам, където е намерен и починал, вследствие на една рана. Изстрелът е отгоре надолу и е попаднал отпред."

Удивителни са действията на д-р Димитров след станалото. Той звъни на приятел и го моли за помощ: заличаване, доколкото е възможно, на следите на местопрестъплението, събиране на гилзи, събиране на кръв и заличаване на всякави следи, без да се обадят на 112, уточни прокурорът.

Докторът е направил пълни самопризнания, че е захвърлил и укрил огнестрелното оръжие, което притежава незаконно. Както и как и по какъв начин се е сдобил с него.

"След като с приятеля му почистват, доколкото могат, местопрестъплението, след това има второ обаждане към лице, което няма да бъде съобщавано. Същият укрива огнестрелното оръжие. И лелята, и приятелят, който му помага след изстрелите – изрично молят доктора да се обадят на 112 или на полицията да съобщят. Следва категоричен отказ.

След намирането на трупа – без каквото и да било съдействие, се достига до информация, че вероятно той е извършителят на това престъпление, каза още шефът на Окръжната прокуратура.

При дадената му възможност за обяснения докторът е казал, че не знае за какво става въпрос. А при претърсването у тях са открити и други незаконни боеприпаси.

Що се касае до действията на Плъха, действително от него е нанесена прорезна рана в областта на глезена с неустановен предмет – дали е тръба, дали е табела, дали е ножът на обвиняемия, това тепърва ще се установи.

"Типично за един рецидивист, е бил въоръжен с необходимите приспособления за извършване на кражба – отвертка и нож, който е характерен и типичен за него. И двете са си открити в дрехите на убития, без да са били извадени", уточни Попов.

При тези факти прокуратурата е поставена в положение да отговаря на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият - каза той. - При тези престъпления - защото незаконното притежаване на огнестрелно оръжие е също престъпление - е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да говорим", каза прокурорът.

А дали има неизбежна отбрана, ще се изясни в хода на предстоящото дело, заяви Попов и напомни, че и той като прокурор не харесва някои закони, но не те ги творят.

"Прокуратурата никога не се е крила. Не сме длъжни и нямаме никакво основание в рамките на 24 часа да кажем как се развива едно разследване и да бъдете (медиите, б.р.) включени. Но не можем и да търпим и упреците. Хората имат право да протестират, но първо според мен трябваше да бъдем чути - заяви той.

"Дежурният прокурор няма право по закон да освобождава по което и да е дело, по което не е наблюдаващ, да извършва каквито и да е действия и да се среща с протестиращи“, допълни и Попов.

"Трансперънси": Програмата "златна виза" създава риск за свободното движение в Шенген

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141048_transperunsi_programata_zlatna_viza_suzdava_risk_za/?ref=rss


Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими на злоупотреби и подкупи, предаде "Ройтерс", като цитира две организации за борба с корупцията.<br /><br />Правителствени програми за предоставяне на гражданство или право на престой в замяна на инвестиции се прилагат в най-малко 10 европейски страни от Шенгенската зона: Австрия, Белгия, Гърция,...

Издирваха турист, загубил се в край ски-зона „Банско“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748365

Издирваха турист, загубил се в край ски-зона „Банско“Екип на ПСС е провел спасителна акция заради изгубил се турист в района на ски-зона „Банско“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Вчера около 19.11 часа е подаден сигналът от изгубилия се турист. В 21.15 часа акцията е приключила. Туристът е в добро състояние.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-03-06.html

На 7 март 2018 г. (сряда), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Битоля“, жк. „Белите брези“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Разчистват свлачището по пътя към Самоков

http://www.mediapool.bg/razchistvat-svlachishteto-po-patya-kam-samokov-news276321.html

Във вторник се очаква да започне разчистването на свлачището, което затвори пътя София - Самоков. Тонове скали и земна маса се стовариха върху пътното платно на няколко километра от Кокаляне. От вчера свлачището е под наблюдение. По-големите камъни вече са премахнати от платното. Чакат се на място да пристигнат екипи от геодезисти и алпинисти, както и специализирана техника, която да премахне скалната маса от платното. Камъните са се свлекли в тъмната част на деня и като по чудо няма пострадали. Причината за аварията е обилното снеготопене и валежи от дъжд. Предвижда се пътят да остане затворен до днес на обед. Движението се пренасочва през обходните маршрути през Бистрица, през магистрала "Тракия" и Ихтиман и през АМ "Струма" и Дупница.

Премиерът на Словакия: Президентът дестабилизира държавата

http://www.cross.bg/fitzo-kiska-destabilizira-1569408.html

/КРОСС/ Политическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му и каза, че това са според него възможните начини за преодоляване на сериозната политическа криза, предаде Ройтерс. В телевизионно обръщение вчера Фицо не само обвини президента, че се опитва да дестабилизира страната, но и че може би американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос е замесен по някакъв начин, посочва АП. Фицо каза, че Киска и Сорос са се срещнали в Ню Йорк на 20 септември и поиска президентът да обясни защо се е срещнал със Сорос, за какво са говорили и защо не е взел на срещата представител на словашкото външно министерство. Киска победи Фицо на президентските избори през 2014 г., напомня. Президентът отвърна на премиера с изявление на кабинета му, че Фицо използва конспиративни теории, за да отвлече вниманието от политическата криза. В последното си недовършено разследване Куциак разкриваше влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с приближени на Фицо. Журналистът и приятелката му бяха намерени убити на 25 февруари.  

100 000 лв. обезщетение за ексминистър Николай Цонев

http://dnes.dir.bg/news/nikoly-tzonev-obezshtetenie-26940928

Софийският апелативен съд (САС) е увеличил двойно обезщетението за бившия военен министър Николай Цонев, който преди години беше арестуван, но по-късно оправдан

Жоро Плъха вече е в моргата, но още го издирват за предишни золуми

https://petel.bg/-ZHoro-Plaha-veche-e-v-morgata--no-oshhe-go-izdirvat-za-predishni-zolumi-__254116

Жоро Плъха, убит от д-р Иван Димитров при нахлуване в дома му в Пловдив, днес е трябвало да получи акт за глоба от 120 лева по старо дело за из...

Откраднаха 5 милиона долара от багажното отделение на самолет на Луфтханза

https://petel.bg/Otkradnaha-5-miliona-dolara-ot-bagazhnoto-otdelenie-na-samolet-na-Lufthanza__254117

Пет милиона долара в брой бяха откраднати от багажното отделение на самолет на Луфтханза, който трябвало да излети за Швейцария от летище...

Прокуратурата закопа д-р Иван Димитров, излъгал ги за цялото разследване

https://petel.bg/Prokuraturata-zakopa-d-r-Ivan-Dimitrov--izlagal-gi-za-tsyaloto-razsledvane__254118

Окръжната прокуратура в Пловдив изнесе смущаващи подробности по разследването за убийството на циганина Жоро Плъха. Остана впечатление,...

Какъв е този 3 март, който ни разделя, попита президентът Стоянов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/06/3141044_kakuv_e_tozi_3_mart_koito_ni_razdelia_popita/?ref=rss


Какъв е този национален ден, ако ще разделя българите. Това попита риторично в сутрешния блок на БНТ президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов. Думите му бяха в отговор на въпрос за коментара на руския патриарх Кирил, който на тръгване от България в неделя обяви, че е огорчен, защото политици благодарят не само на руснаците за освобождението си от османско владичество.<br /><br />Чувствата на българския народ към руския не могат да бъдат променени, но отношенията между народите...

МВнР поиска обяснение от консула ни в Одрин защо е отменил програмата за 3-ти март

http://www.mediapool.bg/mvnr-poiska-obyasnenie-ot-konsula-ni-v-odrin-zashto-e-otmenil-programata-za-3-ti-mart-news276320.html

Министерството на външните работи поиска обяснение от генералния консул в Одрин Васил Вълчев за решението му да отмени празничната културна програма на 3 март. Това съобщиха от МвнР във вторник. От там припомнят, че в посолството ни в Анкара беше проведен прием на 1 март с представителство на най - високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък. В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души уважиха тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро. МВнР изиска обяснения от генералния консул Васил Вълчев. Той е аргументирал решението си с отмяна на всички културни прояви в Турция. “В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници”, пише Вълчев. Всички обстоятелства ще бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с Вълчев, отбелязват от министерството.

Външните министри на Русия, Турция и Иран ще обсъдят взаимодействието си в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-vzaimodeiistvieto-iran-1569407.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамед Джавад Зариф ще проведат среща на 16 март в Астана, където ще обсъдят взаимодействието си поразрешаването на ситуацията в Сирия, съобщиха във вторник от МВнР на Казахстан, предава РИА Новости. „Съгласно информацията, получена от страните-гаранти на астанинския процес по Сирия, министрите на външните работи на Иран, Русия и Турция имат намерение да се срещнат в столицата на Казахстан на 16 март 2018 година", се казва в съобщението. От Астана отбелязват още, че участниците планират да направят анализ на резултатите, постигнати през първата година на взаимодействието за разрешаване на ситуацията в Сирия, както и да набележат по-нататъшните си съвместни действия.

Премиерът на Словакия: Президентът дестабилизира държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748362

Премиерът на Словакия: Президентът дестабилизира държаватаПолитическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му

Вече втора година не може да започне делото за конфискация срещу Цветан Василев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/06/3140915_veche_vtora_godina_ne_moje_da_zapochne_deloto_za/?ref=rss


Процесът за отнемане на имуществото на бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не може да започне на първа инстанция вече две години. Делото по гражданския иск на комисията за конфискация беше образувано в Софийския градски съд (СГС) през март 2016 г. Ответници по него са Василев, съпругата му, дъщеря му и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни. Искът е за 2.2 млрд. лв., информира в днешния си брой в."Сега".<br /><br...

Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

http://www.cross.bg/penkov-nzok-boiiko-1569406.html

/КРОСС/ В НЗОК има сбъркана счетоводна политика. При положение, че всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния отчет на НЗОК фигурираше числото 7 млн. и половина, което е категорично невярно. А дали задълженията са платими е друг въпрос. Това коментира в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите на Пенков, тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв. Това са парите, за които българската национална осигурителна институция е предложила на сдружението на германските каси и на другите да бъдат разплатени. Те са разсрочени задължения, които са платими към тази година. Ще има поредица от срещи, за да може да се планира с чуждите осигурителни институции темпа на разплащане, така че да се изчистят всички задължения, каза още Бойко Пенков. "Това го имаше преди 15 години в Европа....Някои хора отиваха да получат лечение в съседна държава. Това наложи да се освободи движението на хората да могат да получават медицинска и друг вид помощ в рамките на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние са по-различни от тези, които са като възможност", заяви той. За пръв път в последните години имаме такова нарастване на приходите в бюджета на касата. Това са над 400 млн. Това ни даде възможност преговаряйки с лекарския съюз да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие, допълни още Бойко Пенков

Русия е изнесла оръжие за над 15 млрд. долара миналата година

http://econ.bg/Новини/Русия-е-изнесла-оръжие-за-над-15-млрд-долара-миналата-година_l.a_i.758684_at.1.html

През 2017 г. обемът на оръжейния износ от Руската федерация е надхвърлил 15 милиарда долара. Това обяви държавният глава на страната Владимир Путин,...

Всички говорят за деколтето на Мерил Стрийп

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vsichki-govoriat-za-dekolteto-na-meril-strijp-6079972

Голямата холивудска звезда Мерил Стрийп се появи на церемонията за 90-ите награди "Оскар" с дълга червена рокля с "обилно" деколте

Брюксел предупреди, че гражданство за богати чужденци застрашава сигурността

http://clubz.bg/65035-bryuksel_predupredi_che_grajdanstvo_za_bogati_chujdenci_zastrashava_sigurnostta

Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими на злоупотреби и подкупи, предаде Ройтерс, като цитира две организации за борба с корупцията.

Правителствени програми за предоставяне на гражданство или право на престой в замяна на инвестиции се прилагат в най-малко 10 европейски страни от Шенгенската зона: Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Унгария и Швейцария. В Малта процедурата отнема около година, като изискванията са дарение в държавен фонд, закупуване на недвижим имот за лично ползване и инвестиция в държавни облигации. В Кипър пък са необходими близо девет месеца.

Унгария прекрати своята програма миналата година, въпреки че действащата програма е донесла само за около три годиниата увеличение на инвестициите до 911 млн. евро.

. Подобни програми действат и в страни от ЕС извън Шенгенската зона, сред които са България, Великобритания и Кипър, посочва Ройтерс. "Има растящо безпокойство от рисковете, които създават тези програми за Шенгенската зона", заяви на пресконференция в Брюксел директорът на "Трансперънси Интернешънъл" за ЕС Карл Долън.

Визите, издадени в страна от Шенгенската зона, могат да се използват за пътуване и престой в други страни от ЕС и дават безвизов достъп в САЩ.

Нови разследвания и доклади на медийния консорциум Проект за проследяване на организираната престъпност и корупцията разкриват случаи на повърхностни проверки на хора, получили европейски паспорти или разрешителни за престой. "Трансперънси Интернешънъл" съобщи, че сред хората, получили европейско гражданство по силата на тези програми, има руски граждани в Малта, за които се смята, че са близки до руския президент Владимир Путин.

Освен това представители на управляващия елит в Ангола може да са получили право да се включат в тези програми, след като са купили недвижими имоти в Португалия.
Очаква се Европейската комисия да публикува до края на годината доклад за т. нар. програми "златна виза" в страните от ЕС. В него ще има препоръки към страните как да прилагат тези програми, каза говорител на комисията.

Как е в България

Законът в България поставя няколко изисквания към чуждестранни инвеститори, желаещи да придобият българско гражданство:

- Да са придобили виза тип "Д" с намерение да получат разрешение за постоянно пребиваване и да са направили инвестиция от 1 млн. лв.;

- При получаването на разрешение за постоянно пребиваване, в едногодишен срок следва да увеличат първоначалното вложение до 2 млн. лева;

- После трябва да подадат молба до министъра на правосъдието - към правосъдното министерство има постоянно действащ съвет по гражданството, който разглежда молбите, дава писмено становище и изпраща за писмено становище преписката до МВР. След като се върне от МВР, преписката се изпраща на ДАНС. След като се върне от ДАНС, съветът съобщава резултата на министъра на правосъдието. Въз основа на становището на съвета министърът прави предложение пред президента на Република България за издаване на указ за придобиване на българско гражданство.

- Тази процедура касае само инвеститора като физическо лице, за семейството му са необходими нови процедури. Последната стъпка за издаване на българско гражданство е подписването на указ от президента.

9 кралски бижута, чиито тайни са по-интересни от дворцовите интриги (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/9-kralski-bizhuta-chiito-tajni-sa-po-interesni-ot-dvorcovite-intrigi-snimki-2082766

Животът в замъците и резиденциите, обитавани от кралски особи, винаги е обвит в дворцови интриги и тайни. Често бижутата, носени от личности със синя кръв, крият своите интересни истории.

Един диамант в кралската корона например, може да е бил обект на дългогодишни с

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-aktioryt-nikolaj-nikolaev-bate-nikolaj-2082753

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай. Тъжната новина споделил синът му Стефан Николаев в социалните мрежи.
 
Актьорът си отиде от този свят на 77-годишна възраст.
 
Преди дни той получи инсулт и беше приет в и

Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди Големия взрив

http://www.moreto.net/novini.php?n=370221

Световноизвестният британски учен Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди Големия взрив и зараждането на Вселената. В интервю пред "Нешънъл джиографик" той заяви: Нищо не е имало преди Големия взрив. Според Общата теория на относителността на Айнщайн времето и пространството се сливат и образуват единен пространствено-времеви континуум, извит от енергията и материята в него.

ДПС: Управляващите да се определят за "Белене" преди да искат пари от Европа

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/06/3141033_dps_upravliavashtite_da_se_opredeliat_za_belene_predi/?ref=rss


Всички разговори за бъдещето на АЕЦ "Белене" с европейските и балканските лидери, както и с президента на Русия Владимир Путин са безсмислени докато управляващите не вземат решение какво ще правят. Това мнение изказа пред Нова телевизия депутатът от ДПС и член на комисията по енергетика Рамадан Аталай.<br /><br />"Ако не се изясни какво ще правят управляващите с енергетиката и ако нямаме решение за "Белене" от Народното събрание, всички други разговори и с...

Още повече електроцентрали се изкарват на борсата за ток

http://www.mediapool.bg/oshte-poveche-elektrotsentrali-se-izkarvat-na-borsata-za-tok-news276319.html

От 1 юли на борсата за ток ще бъдат изкарани повече от първоначално планираните възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), когенерации, заводски централи и топлофикациите. На свободния пазар вече ще са принудени да излязат всички тези производители с инсталирана мощност над 4 МВ, а не над 5 МВ, както се предвиждаше. Доставчиците на ток няма да плащат в "Националната електрическа компания" (НЕК) таксата "задължение към обществото", в която влизат надбавките за произведения по екологичен начин ток, за енергията от когенерации и по дългосрочните договори с двете американски въглищни централи. Електроразпределителните дружества и държавният Електроенергиен системен оператор вече ще трябва да купуват от борсата нужната за работата им енергия за технологични разходи, а енергийният регулатор ще може да глобява за пазарни манипулации. Помощите за ток за социално слабите и уязвимите потребители обаче остават за някой друг път. Това стана ясно при представянето в парламента на подготвените от ГЕРБ поправка в Закона за енергетиката по искане на работодателите, които заплашваха с протест заради сътресения на енергийния пазар и манипулативно повишени цени. Измененията, които са и следващата стъпка към дълго забавеното пълно освобождаване на пазара, бяха представени на кръгла маса в парламента във вторник. В началото на януари всички големи електроцентрали бяха принудени да се откажат от собствените платформи за търгове и непрозрачните договори за продажба на ток и да излязат на борсата. "Резултатите са налице", обяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ. По думите му от началото на годината са проведени 10 търга на борсата за ток и участниците са се увеличили до 40 броя. Цените пък се успокоили и са сравними с тези в региона. Допълнителни над 4 ТВтч от разширения обхват "Сега правим следващата крачка", каза Добрев и обясни, че свалянето на границата за инсталирана мощност, която задължително излиза на пазара, от 5 на 4 МВ, е защото било установено, че има съществена част от ВЕИ-мощности , които са малко под 5 МВ. "Целта им е била спестяване на процедура по лицензира от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и затова има мощност от 4.93 МВ", обясни депутатът. Разширяването на обхвата на борсовата търговия ще изкара на свободния пазар допълнителни 4.3 - 4.5 тераватчаса електроенергия. Той допълни, че въпросът с промяната на плащането на таксата "задължение към обществото" е дискусионен, но идеята е тя да отива във Фонда за сигурност на електроенергийната система, където всички производители на ток и държавните оператори на газовата и енергийната мрежа внасят по 5 процента от приходите си, а държавата - парите от продадени парникови квоти. Промяната, според Добрев, се налага, тъй като нараства проблемът с неплащането на тези такси от страна на търговците в НЕК и това създава проблеми. В момента 15 са длъжниците на НЕК за такива такси, а в същото време те разполагат с малко активи, които не могат да обезпечат вземанията на държавната компания. Затова се обмисля въвеждане на банкова гаранция или депозит в полза на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Те ще са в размер, съответстващ приблизително на едномесечното търгувано количество, и при невнясане на дължимата за изтеклия месец такса "задължение към обществото" тази гаранция ще се усвоява, обясни Добрев. Рязко свиване на плащанията към НЕК Фондът, който досега основно покрива дефицитите на НЕК като обществен доставчик, вече ще плаща на държавната компания само компенсации за нейните разходи по изкупуване на енергията от ВЕИ, когенерации, заводски централи и топлофикации с мощност под 4 МВ. Фондът обаче ще поеме плащанията на разликите между цените, постигани на борсата от принудително извежданите там производители, и определените преференциални цени от енергийния регулатор. Вече няма да има преференции за производителите на екологично чист ток в сегашния им вид. Те ще бъдат заменени от премии, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов. Реално регулаторът ежегодно ще определя цени на тока по групи производители – за вятърни централи, соларни според вида и мощността на панелите, на биомаса, водни централи, когенерации, топлофикации. На база на средно претеглените цени, постигнати на борсата, отново по групи производители ще се определят въпросните референтни премии – един вид разликата между борсовата и преференциалната цена. Всяка следваща година обаче ще се правят анализи и ако има надвишени приходи от тези премии, това ще се отразява в следващата годишна цена и тя ще е по-ниска. Същото ще е и при обратния случай, обясни Иванов. Според него така ще има справедлив модел за определяне на цените на този вид енергия. В същото време Иванов призна, че разходите в системата няма да се променят. Това означава, че няма да има намаляване на цената на енергията заради конкуренцията, което беше движещ мотив за освобождаването на пазара и цените. Графикът за пълната либерализация и помощите за уязвими клиенти остават назад Регулаторният шеф отбеляза,че е необходимо да се разпишат законово и мерките за подпомагане на уязвимите клиенти, за които Световната банка дава конкретни препоръки да обхванат повече потребители. Това обаче няма да стане със сегашните законови поправки. Представените намерения не включваха и срок за пълно извеждане на всички клиенти на свободния пазар на електроенергия чрез поетапно намаляване на количествата ток, купувани от регулирания пазар за формиране на цената на тока за домакинствата. Според доклад на Световната банка, обявен през февруари 2017 г., до три години КЕВР трябва да спре да определя цените на тока за бита, които в този период трябва да се повишават с по 2 процента всяка година. Правителството обаче смята, че по-скоро периодът на либерализация трябва да е 5 години. От енергийната комисия си измиха ръцете с уязвимите потребители с мотива, че това е въпрос на социалното подпомагане и прехвърлиха топката на съответното министерство. Предлаганите от ГЕРБ законови поправки бяха подкрепени от работодателите. "Това е здравият смисъл – в създаването на пазар със саморегулации, а не на борсата двама производители да предлагат 90 процента от електроенергията", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, имайки предвид, че досега на борсата играят само държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Честна конкуренция, без забогатели от ВЕИ купувачи на ЕРП "Така ще се постигне честна конкуренция в полза на потребителите, а не за да забогатее някой собственик на ВЕИ и да си купи електроразпределително предприятие", каза той, визирайки последния скандал с покупката на активите на ЧЕЗ от малката фирма "Инерком", притежаваща досега само три соларни парка. Велев обаче смята, че следващата законодателна стъпка трябва да е свързана с развалянето на дългосрочните договори с т.нар. американски въглищни електроцентрали. При представянето на планираните законови поправки стана ясно, че КЕВР ще придобие правомощия да разследва пазарни манипулации и да глобява извършителите. За по-малки нарушения наказанието ще е конкретна сума с долен и горен праг, а за такива, довели до сътресения на борсата и нарушаване сигурността на енергийните доставки, санкцията ще е до 10 процента от оборота на сгафилия борсов участник. Според Велев глобите за манупалиции трябва да са по-тежки, за да не се превръщат в един вид такси за злоупотреби. Той дори предложи КЕВР да започне да се самоиздържа от таксите, които плащат енергийните компании за лицензирането си, по примера на Комисията за финансов надзор. Увеличеният бюджет обаче да се ползва за заздравяване капацитета на регулатора, а не за заплати, призова представителят на работодателите.

Разширява се още обхватът на борсата за ток върху ВЕИ

http://www.mediapool.bg/razshiryava-se-oshte-obhvatat-na-borsata-za-tok-varhu-vei-news276319.html

От 1 юли на борсата за ток ще бъдат изкарани повече от първоначално планираните електроцентрали, използващи възобновяеми източници (ВЕИ), стана ясно при представянето в парламента на подготвените от ГЕРБ поправка в Закона за енергетиката. Измененията бяха представени на кръгла маса в парламента. Намеренията бяха на борсата да се изкарат когенерации, заводски централи, топлофикациите и ВЕИ с инсталирана мощност над 5 МВ, но било установено, че голяма част от централите с възобновяеми източници са с мощност около 4.9 МВ, за да не се лицензират в Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ). Затова и е решено да се увеличи обхватът и на борсата да трябва да продават производители с мощност над 4 МВ. Така през борсата ще се продават 4.3 тераватчаса електроенергия повече. Също така производителите вече няма да плащат таксата задължение към обществото в Националната електрическа компания (НЕК), а във фонда за сигурност на електроенергийната система. Фондът ще плаща на НЕК за нейните разходи за изкупуване на ток от ВЕИ, както и разликите между борсовите цени и преференциалните тарифи. Вече няма да има и такива преференции, а премии за принудително извежданите на пазара производители. Тези премии ще се определят всяка година от регулатора по групи ВЕИ и ще се плащат към постигнатите на борсата цени. Търговците на ток пък ще учредяват гаранции към фонда за сигурност на електроенергийната система за такса задължение към обществото. Гаранциите ще са в размер на едномесечно търгувани количества, за да се избегне сегашната ситуация, в която някои не плащат задължението. Въпросът с помощите за социално слабите уязвими потребители няма да бъде решен при настоящите поправки в Закона за енергетиката. Очаквайте подробности.  

В НС ще обсъждат либерализация на енергийния пазар

http://www.mediapool.bg/v-ns-shte-obsazhdat-liberalizatsiya-na-energiyniya-pazar-news276319.html

Свободният енергиен пазар ще бъде тема на кръгла маса, която ще се състои във вторник в парламента. Депутатите и председателят на енергийния регулатор ще обсъждат промените в основния енергиен закон, с които системата да достигне пълна либерализация. Според вносителите на промените от ГЕРБ новите текстове ще дадат възможност продавачите на енергия на българската независима борса да станат близо 100. Предвижда се на свободния пазар да излязат производители, които до сега имаха преференциални условия. Това, според управляващите, щяло да покаже, че цената на борсата е пазарна.

Рекордно ниска гледаемост на Oскарите

https://frognews.bg/novini/rekordno-niska-gledaemost-oskarite.html

Рекордно малък брой хора са гледали церемонията за раздаването на наградите ”Оскар”.

Британски и американски медии: Италианските гласоподаватели подкрепиха популистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748351

Британски и американски медии: Италианските гласоподаватели подкрепиха популиститеЗавоят надясно в Италия ще увеличи проблемите на ЕС, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че повечето италиански гласоподаватели са подкрепили популистки и десни партии, които се борят срещу върхушката и имат критично отношение към Брюксел. Слабото представяне на традиционните партии може да не е изненадващо,

Зам.-здравният министър Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748357

Зам.-здравният министър Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политикаВ НЗОК има сбъркана счетоводна политика. При положение, че всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния отчет на НЗОК фигурираше числото 7 млн. и половина, което е категорично невярно. А дали задълженията са платими е друг въпрос. Това коментира в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на

Меркел не смята, че германският химн трябва да се промени, за да е полово неутрален

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141042_merkel_ne_smiata_che_germanskiiat_himn_triabva_da_se/?ref=rss


Канцлерът Ангела Меркел не вижда необходимост от промяна на текста на германския химн, каза неин говорител, след като представител на коалиционния партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заяви, че думи като "отечество" и "братство" трябва да бъдат променени с нещо полово неутрално, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.<br /><br />Според в. "Билд" Кристин Розе-Мьоринг от ГСДП, която отговаря за...

Полицай мамил, че има нужда от дарения за животоспасяваща операция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748350

Полицай мамил, че има нужда от дарения за животоспасяваща операцияПреди година полицаят Борислав Ковачев от Плевен получил диагноза - тумор на гръбначния мозък и твърдял, че се нуждае от животоспасяваща операция в чужбина. Събирал пари чрез медиите и социалните мрежи. Кампанията му започва през септември миналата година. За лечението са необходими 120 хиляди лева, събрал половината сума само за месец.

Бизнесмен: В България има геноцид над белите хора

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-genotzid-biznesmen-26940857

Протестите в защита на д-р Димитров продължават. За да го подкрепят, освен в Пловдив, граждани излязоха по улиците на София и други градове в страната.

Железничари и таксиметрови шофьори стачкуват в Гърция

http://www.mediapool.bg/zheleznichari-i-taksimetrovi-shofyori-stachkuvat-v-gartsiya-news276318.html

В Гърция за вторник е планирана еднодневна стачка на железопътните работници и 9-часова предупредителна стачка на таксиметровите шофьори, съобщава БГНЕС. Поради това до летището в Атина може да се стигне само с автобус. Железничарите протестират срещу приватизацията, а таксиметровите шофьори настояват да се забрани услугата Uber, която позволява на всички водачи без разрешително за таксиметров шофьор да търсят клиенти. Общогръцката федерация на железничарите в понеделник проведе три тричасови стачки, а във вторник спира работа за един ден, за да протестира срещу предстоящата приватизация на компанията Rosco, срещу влошаването на железопътните компании и заради недостига на персонал, се каза в изявление на федерацията. Заради стачката се отменя движението по маршрутите на цялата железопътна мрежа, влаковете от градската железница в Атина, Солун и Патра, както и метрото до станцията до международното летище в Атина "Елефтериос Венизелос".  

Рекордно нисък зрителски интерес към церемонията за Оскарите

https://offnews.bg//sviat/rekordno-nisak-zritelski-interes-kam-tceremoniata-za-oskarite-676141.html

Церемонията за наградите Оскар тази година е привлякла интереса на рекордно нисък брой телевизионни зрители в САЩ - 26,5 милиона, с което за първи път те са под 30 милиона, предаде Асошиейтед прес.

Обикновено вечерта на Оскарите е най-гледаното телевизионно шоу след футболното първенство за суперкупата, но не и тази година, когато церемонията за откриването на зимната олимпиада миналия месец са гледали 27,8 милиона зрители.

Телевизионната аудитория като цяло намалява, а рейтингът на вечерта на Оскарите се свързва с успеха на номинираните филми - "Формата на водата", който получи Оскар за най-добър филм, изглежда не е много популярен, отбелязва АП.

Рейтинговата фирма Нилсен съобщи, че тази година телевизионната аудитория на Оскарите е спаднала с 20 процента в сравнение с 2017 г., когато водещ на церемонията пак беше Джими Кимъл. Нилсен следи телевизионните аудитории от 1974 г.

СЕКТРОН представя: Интелигентни решения за видеонаблюдение и системи за структурно окабеляване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744894

СЕКТРОН представя:  Интелигентни решения за видеонаблюдение и системи за структурно окабеляванеВ периода 7-10 март 2018 в Интер Експо Център (IEC) в София ще се проведе най-голямото изложение за охранителна техника в България - Security 2018. Както всяка година фирма „СЕКТРОН“ ще представи актуални иновации като посетителите ще имат възможност да се запознаят с най-новите технологии и последните тенденции при системите за сигурност.

Спорт по тв днес: "Лудогорец" гостува на "Берое", ПСЖ - "Реал" и "Ливърпул" - "Порто" в Шампионската лига, колоездене, баскетбол, билярд, NHL и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6747917

Спорт по тв днес: "Лудогорец" гостува на "Берое", ПСЖ - "Реал" и "Ливърпул" - "Порто" в Шампионската лига, колоездене, баскетбол, билярд, NHL и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Виновен ли е доктор Димитров?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6748003

Виновен ли е доктор Димитров?“24 часа” потърси коментари за случая в Пловдив. Протестиращите в защита на д-р Иван Димитров твърдят, че лекарят, прострелял Георги Джевизов, не е виновен, защото е действал при неизбежна отбрана. Някои обаче искат да се разширят текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана, така че всеки да може да защитава живота и имота си.

В парламента обсъждат либерализацията на енергийният пазар

http://econ.bg/Новини/В-парламента-обсъждат-либерализацията-на-енергийният-пазар_l.a_i.758683_at.1.html

Свободният енергиен пазар ще бъде тема на кръгла маса, която ще се състои във вторник в парламента, съобщава Нова тв. Депутатите и председателят...

Хотел благодари за лайковете

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/06/3140769_hotel_blagodari_za_laikovete/?ref=rss


Петзвездният дубайски хотел "Атлантис" (Atlantis, The Palm) вече има 1 млн. последователи в социалната мрежа "Фейсбук" и им благодари като създаде специална тематична стая за тях.<br /><br />Намиращият се на острова - палма Джумейра луксозен хотел обещава безплатна нощувка на всичките си последователи в социалната мрежа, които вече могат да правят резервации с "лайкове" за времето от 18 март до края на годината.<br /><br />Уникалната стая се...

Няма проблеми с язовирите заради топенето на снега, увери Кирил Войнов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/06/3141034_niama_problemi_s_iazovirite_zaradi_topeneto_na_snega/?ref=rss


Към момента на територията на България няма проблем с язовирите и по поречието на реките. Това заяви пред БиТиВи Кирил Войнов, директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията".<br /><br />Обясни, че през миналата седмица е задействан оперативният щаб на агенцията, пуснато е разпореждане до собствениците на язовири – областните управители, кметовете, "Напоителни системи", да поддържат свободен обем, който да поеме дъждовете и...

„Оскар”-ите привлекли рекордно малка аудитория

http://www.cross.bg/ayditoriya-miliona-shoyto-1569405.html

/КРОСС/ Рекордно малка телевизионна аудитория е привлякла тазгодишната церемония за раздаването на наградите „Оскар". Общо 26,5 милиона зрители са наблюдавали шоуто в „Долби Тиътър" с водещ Джими Кимъл. За първи път в историята на шоуто броят на зрителите пада под 30 милиона. Телевизионната аудитория е спаднала с 20% в сравнение с 2017 г., сочат данни на рейтинговата фирма „Нилсен". Обикновено церемонията с наградите на Академията е най-гледаното телевизионно шоу след футболното първенство за Суперкупата.  

Двама пострадали при катастрофа между автобус и лек автомобил във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370220

Двама души са пострадали при катастрофа между автобус на градския транспорт и лек автомобил марка BMW с варненска регистрация. Произшествието е станало малко след 20 часа на кръстовището на бул "Сливница" и бул."Република" във Варна.

Рамадан Аталай: Стабилността на държавата е по-важна от предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748344

Рамадан Аталай: Стабилността на държавата е по-важна от предсрочни избори "Стабилността на държавата е по-важна от провеждането на предсрочни избори". Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в студиото на Нова телевизия. "Ситуацията в Пловдив показва слабостта на управляващите да не могат да се справят с такива проблеми. От политическа гледна точка можем да допуснем, че се прави опит за отвличане на общественото

Лидерът на Демократическата партия Матео Ренци подаде оставка след загубата на изборите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/06/3141036_liderut_na_demokraticheskata_partiia_mateo_renci/?ref=rss


Лидерът на италианската Демократическа партия (ДП) Матео Ренци обяви, че подава оставка след нейното поражение на проведените в неделя парламентарни избори, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА.<br /><br />ДП загуби недвусмислено изборите и "е очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията", каза Ренци. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на лявоцентристката...

Президентът на Южна Корея: Сеул трябва да укрепи защитата си срещу Севера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748342

Президентът на Южна Корея: Сеул трябва да укрепи защитата си срещу СевераПрезидентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви във вторник, че военните трябва да насочат „всичките си сили“ към укрепването на отбранителните способности на страната, за да се противопоставят на севернокорейските оръжейни програми, независимо от това, че в момента между Сеул и Пхенян се води диалог, предава Reuters.

Зодиите, на които никога не бива да изневерявате

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zodiite-na-koito-nikoga-ne-biva-da-izneveriavate-6079971

Телците си събират багажа и си тръгват на секундата. Склонни са дори да не проговарят на бившите си половинки

Младеж пребит пред дискотека от българския Роналдо

http://dnes.dir.bg/news/poboy-diskoteka-daniel-zlatkov-26940856

21-годишен младеж от Благоевград беше пребит на излизане от дискотека, а прокуратурата разследва за нападението бившия футболист и ММА боец Даниел Златков.

Дубай вече тества автономни маршрутки

https://www.investor.bg/novini/444/a/dubai-veche-testva-avtonomni-marshrutki-256933/

Шестместните автомобили се захранват с електричество и развиват до 80 км в час

Съкрушен от смъртта на внучката си Боян увисна на бесилото

https://petel.bg/Sakrushen-ot-smartta-na-vnuchkata-si-Boyan-uvisna-na-besiloto-__254106

81-годишен мъж се обеси в къщата си в кюстендилското село Жиленци, на потресаващата гледка се натъкнала съпругата му. Боян Илиев дълги годи...

Извънредно! Сашо Кадиев обяви много тъжна новина в ефира

https://petel.bg/Izvanredno--Sasho-Kadiev-obyavi-mnogo-tazhna-novina-v-efira__254107

Водещият на предаването "Преди обед" по bTV съобщи иключително лоша вест преди минути. Той разкри, че е починал актьорът Бате Николай. Но...

Стана ясно как се е стигнало до тежката катастрофа между автобус и кола във Варна

https://petel.bg/Stana-yasno-kak-se-e-stignalo-do-tezhkata-katastrofa-mezhdu-avtobus-i-kola-vav-Varna__254108

Снимка: Читател на "Петел" Станаха ясни обстоятелствата, при които БМВ се блъсна челно в автобус от редовните линии на градския транспор...

Огромна трагедия разтърси Спешното на Благоевград! Почина шофьор на линейка

https://petel.bg/Ogromna-tragediya-raztarsi-Speshnoto-na-Blagoevgrad--Pochina-shofor-na-lineyka__254109

Огромна трагедия разтърси спешно отделение в Благоевград тази нощ. 51-годишният шофьор на линейка Матей Пулев издъхна внезапно. Пулев ...

Предлагат ЕС да въведе още 4 месеца отпуск за отглеждане на дете

https://petel.bg/Predlagat-ES-da-vavede-oshhe-4-mesetsa-otpusk-za-otglezhdane-na-dete-__254110

Идеята за въвеждане на допълнителен 4-месечен отпуск за отглеждане на дете ще бъде обсъдена на 15 март в рамките на Българското председате...

Две пожарни пред голямо училище във Враца, какво става? /снимки/

https://petel.bg/Dve-pozharni-pred-golyamo-uchilishhe-vav-Vratsa--kakvo-stava---snimki-__254112

Две пожарни блокираха входа на голямо врачанско училище, видя екип на агенция BulNews. Притеснени служители на съседни магазини излязоха, за ...

Жълт код за силно вълнение на морето

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-silno-valnenie-na-moreto-__254113

Снимка Булфото, архив Жълт код за силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморско крайбрежие. Това показва справка на сайта на Н...

Американски професор излезе със сензационна версия, че Кенеди е убит от..

https://petel.bg/Amerikanski-profesor-izleze-sas-senzatsionna-versiya--che-Kenedi-e-ubit-ot----__254114

Убийството на американския президент Кенеди е една от най-големите загадки в историята. Макар и разследващите да сочат като извършител Л...

Снимки в „Петел“: Кола остана на кръстовище във Варна след сблъсък с друг автомобил

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Kola-ostana-na-krastovishhe-vav-Varna-sled-sblasak-s-drug-avtomobil__254115

снимки: „Петел“ Лек автомобил с разбита предница затруднява трафика на кръстовището на улиците „Братя Миладинови“ и „Рила“ във Варн...

Руският патриарх се накара на българския президент

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-patriarh-se-nakara-na-balgarskiya-prezident-news276317.html

Руският патриарх Кирил се е скарал остро на президента Румен Радев за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Това става ясно от публикуван видеоклип на срещата между двамата на 4 март в президентството. Toй е качен от руската православна църква и на него не се вижда дали българският държавен глава е реагирал. Патриарх Кирил обяснява, че въпреки нежеланието на Европа, Русия е решила да освободи България, след като е загубила Кримската война, която цяла Европа водила срещу нея. "Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", заявява патриарх Кирил. "Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", допълва той. Той продължава като посочва, че има "двойствено впечатление" от този юбилей. "Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание", казва патриарх Кирил. От президентството не съобщиха за гневната реакция на патриарх Кирил. По-късно оттам дадоха пред вестник "24 часа" информация за случилото се. "Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента", казаха от "Дондуков" 2.   "Румен Радев твърдо заяви, че “така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност”. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия", посочиха от президентството.   Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за “силата на мълчанието” в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза “Добре, нека прелистим тази страница”, разказаха от президентството.   "В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал", допълниха от "Дондуков" 2.   На тръгване от София патриарх Кирил сподели пред журналисти, че е разочарован, че ролята на Русия в освобождението на България се размива. "Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, че наравно с Русия същата роля почти са изиграли Полша, Литва, Финландия", каза пред журналисти патриарх Кирил на летище "София", преди да отпътува от България.

Парламентът ще изслуша кандидатите за шеф на антикорупционния орган

http://www.mediapool.bg/parlamentat-shte-izslusha-kandidatite-za-shef-na-antikoruptsionniya-organ-news276317.html

Парламентарната комисия за борба с корупцията ще изслуша във вторник двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия -Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти и Николай Николов, издигнат от БСП. След изслушването, до края на седмицата парламентът трябва да гласува и да избере един от двамата. Според приетите правила двамата кандидати ще имат по 15 минути да представят концепциите си, след което към тях ще могат да бъдат задавани въпроси от народните представители, включително и такива постъпили от неправителствени организации. Любопитният момент е, че само депутатите ще могат да задават въпропси, а представителите на неправителствения сектор ще разчитат питанията им да бъдат припознати и зададени от парламентаристите. Номинираните ще имат две минути време за отговор. Кой кой е Пламен Георгиев бе номиниран за председател на новия антикорупционен орган от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Управляващите мотивират предложението си за Георгиев с неговия "професионален опит и авторитет", "доказано желание да се бори срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защитата на правата на гражданите". Според вносителите той е "добре подготвен юрист, който познава задълбочено нормативната уредба на правото на Европейския съюз и с работата си е доказал, че е развил способности за умения за тяхното коректно прилагане". Освен това той повишил престижа на комисията за конфисакция. Последният най-голям "удар" на КОНПИ под ръководството на Пламен Георгиев беше в края на 2017 г. срещу издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Комисията реши да му запорира активи на стойност 150 млн. лева, но мотивите, с които става това, граничат с правния произвол.Комисията за конфискация аргументира действията си с "незаконната приватизация" на "Каолин", въпреки че нито една институция не е установила незаконна приватизация. Освен това приватизацията бе извършена преди 16 години – много отвъд 10-годишния давностен срок на Закона за конфискацията. След това КОНПИ търси удобен съд, който да уважи запорите и най-накрая успя да пробие в Бургас. От "Икономедия" заявиха, че КОНПИ се е активизирала срещу Иво Прокопиев след среща на Пламен Георгиев с главния прокурор Сотир Цацаров и че причина за това е критичната позиция на "Капитал" и "Дневник" спрямо Цацаров, както и разследвания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тоест, макар медиите, издавани от Прокопиев, да не са засегнати пряко от запора, причина за налагането му е именно независимата им редакционна политика. Самият Георгиев отрече това и обвини медийния издател в безпрецедентен натиск върху работата на КОНПИ. БСП, която смята антикорупционния закон на ГЕРБ за неефективен и че създадената с него комисия няма да свърши работа, също не изненада особено с номинацията си за нейн председател. Николай Николов бе доскорошен член на КПУКИ, излъчен там от квотата на президента. В първия мандат на комисията за установяване на конфликт на интереси (2005 - 2010 година) е бил нейн член. "Името му никога не е било забърквано в никакви скандали въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които той е заемал най-високите ръководни позиции", заяви Жельо Бойчев от БСП, когато представяше номинацията на партията си. Николай Николов увери, че ако бъде избран, ще се стреми да не допуска политически зависимости и ще постави акцент върху превенция на корупцията: "Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа среда и намеса." Той каза, че не се поддава на влияние. По думите му антикорупционният орган трябва да работи според четири принципа - превенция на корупцията, професионален и независим орган, пропорционална намеса в личния живот и равенство на всички граждани пред закона.

Петър Стоянов: Наш въпрос е дължим ли благодарност на румънци, литовци, финландци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748340

Петър Стоянов: Наш въпрос е дължим ли благодарност на румънци, литовци, финландциДали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци - мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност. Това каза пред БНТ  Петър Стоянов, президент на България 1997 - 2002 година. "Този въпрос се превръща в много чувствителна тема и започвам да се замислям за 3 март

Почина Николай Николаев, тъжният клоун

http://clubz.bg/65034-pochina_nikolaj_nikolaev_tyjniqt_kloun

На 77 години почина Николай Николаев, познат на хиляди деца като Бате Николай от предаването „Сладкарница Захарно петле“, а в последните години и като клоуна професор Коко, който усмихваше най-малките пациенти в „Пирогов“.

Николаев бе тъжен клоун, особено в последните месеци, когато изгуби дъщеря си. Актьорът бе огорчен и от безпътицата на съвременна България. Преди три години, когато за Деня на будителите получи наградата „Златен век“, той използва случая, за да сподели тъгата си, че днес страната ни прилича на „Биг Брадър“, тиражиращ човешката простотия и незнание, че живеем във фалшива демокрация. Тогава Николаев предложи да се издигне паметник на криворазбраната свобода, като припомни „конституцията на живота“, която според него се състои от три думи, казани от Христос: „благодаря“, „прости“ и „обичай“.

Николай Стефанов Николаев е роден в Силистра на 18 октомври 1940 г. Внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи, баща на художника Стефан Николаев.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър.

Николаев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 г., в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” като клоуни-фокусници. Участва в коледната телевизионна програма „Манежът на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Дълги години актьор в трупата на Народния театър.

В последните години той бе професор Коко, завеждащ „Клиника по психо- и смехотерапия” в Института „Пирогов”.

Ще цитираме част от думите на Николай Николаев, изречени в Деня на будителите в Министерството на културата през октомври 2015-а:

„Аз навърших 75 години и на купчинката от годините нещата се виждат от друг ракурс и не ми пука дали от това, което ще кажа сега, ще следва наказание или самосезиране на прокуратурата. Ако си спомняте митинга след 10 ноември пред „Александър Невски“, хиляди, десетки хиляди се бяхме струпали с разчекнати пръстчета и викахме „СДС“ и „Победа“, надявайки се, че нещо ще се промени. Аз също бях на този митинг и се бях случил до онзи черен камък, на който е написано „Иван Вазов“. На него се беше качил един млад изрод с руси коси, който също беше разчекнал ръчичка и викаше „СДС“, а с другата си помагаше и пикаеше на гроба на Вазов. Защото беше дошла свободата. Защото беше дошла демокрацията и вече всичко може.

На този изрод, в четири телевизии като са ми правени интервюта, съм предлагал да се издигне паметник – на криворазбраната демокрация и свобода. Сега предлагам не на министъра на културата Вежди Рашидов, а на големия скулптор Вежди Рашидов да сътвори такъв паметник, защото това поколенията трябва да го знаят – че ние 25 години живеем във фалшива демокрация, която доведе до това, че сме най-бедната страна в Европа, най-корумпираната страна, трета по раждаемост, първа по смъртност и, забележете, първа в света по детски самоубийства. Говоря ви като медицинско лице.

Ако аз днес заставам и коленича пред вас, това е защото вие и аз в по-малка степен сте изорали доста голяма бразда в духовната нива на нашата нация. Аз се радвам, че също съм удостоен с тази награда, но мисля най-вече за това, което правя в „Пирогов“. Преди шест години създадох единствената в Европа детска клиника по смехо- и психотерапия. Разбира се, с помощта на работещите лекари. Но приоритет, и това го разбра и директорът на „Пирогов“ доц. Миланов, в детските клиники трябва да е грижата на духовното здраве на болното и на здравото дете. Защото болното духовно дете води до разболяване на физическото тяло, а когато физическото тяло се разболее, идват двете най-страшни болести на века. Това са неврозата и депресията. Днес 80%, не говоря глупости, от българския народ са болни от депресия, най-трудно лечимото заболяване, това всъщност е СПИН-ът на ХХI век.

Разбира се, правят се и ще се правят много програми за овладяване на уличната престъпност, за борбата срещу наркоманията, но лечението на душата ще бъде и е задача номер едно не само в България, но и в чужбина. Това се мъчим да правим и ние в „Пирогов“, защото моята система на лечение е не просто да правя смешки, а да им внушавам, че освен че са вече здрави и господари на съдбата, и други морални и етически стойности, които в последните 25 години се забравиха.

И още нещо – Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам. Благодаря ви, че ви има. Простете, ако съм сбъркал нещо спрямо вас или спрямо народа си. Обичам ви.

Ние забравяме често, че животът е едно пристигане и отпътуване, че ние за много кратко време сме се видели на гарите „Любов“ и „Смърт“. Аз вече съм на 75 години и бавно отивам към втората гара. На всички вас желая от цялата си душа никога да не напускате първата гара.“

Площад Славейков

Аталай: Стабилността в страната е по-важна от изборите

http://dnes.dir.bg/news/izbori-dogan-dps-ramadan-atali-26940820

Управляващите са готови на всичко, за да покрият един скандал с друг, замитайки сделката с ЧЕЗ с ареста на доктора в Пловдив.

Вижте къде в София няма да има вода днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748337

Вижте къде в София няма да има вода днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с монтаж на спирателен кран зад бл. 1А, жк. „Младост“ I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.

Незаконно складирани химични вещества са открити в землището на Мизия

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%85%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82/

Сигнал за нерегламентирано складиране на химични вещества на бившия КЦХ  (Комбинат за целулоза и хартия) в землището на гр. Мизия предизвика незабавни проверки на службите. Регионалното издание „Зов нюз“ съобщава, че по случая е извършена проверка от експерти на РИОСВ – Враца, съвместно с представители на Община Мизия и РПУ-Оряхово. По време на огледа е […]

Надзиратели в затворите поканиха Борисов и Горанов на протест

https://offnews.bg//obshtestvo/nadzirateli-v-zatvorite-pokaniha-borisov-i-goranov-na-protest-676139.html

Синдикатът на служителите в затворите покани в открито писмо премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов на поредния си протест, насрочен за 10 март.

Протестиращите искат цивилизовани преговори и продуктивно решение, става ясно от писмото, съобщава БНР.

Надзирателите и служителите в охраната на съдилищата настояват за повишаване на заплатите с 20 на сто, адекватни условия на труд и увеличаване на щатните бройки. Недоволните са готови на продължителни масови протести, подкрепени от сродни организации от страни членки на Европейския съюз.

Писмото е подписано и от синдикалната организация на затворническите служители в Македония, заедно с асоциацията на прокурорите у нас, Националния полицейски синдикат и други.

Преди няколко дни министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че синдикатите на надзирателите отказали 10% увеличение на заплатите, което е с 5% повече от заложеното в бюджета за тази година.

Цачева зави, че се стреми да бъде постигнат по-голям баланс между числеността на надзирателите и на затворниците в местата за лишаване от свобода. По думите ѝ има предвидено увеличение на щатните бройки в затворите в бюджетната рамка за 2019-2021 година. Ще бъдат отворени и конкурси за незаетите места.

"Има по-малко от 30 места, които не са заети, защото голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване. Част от лицата, които печелят конкурсите, се назначават и се отказват след месец-два работа. Това е тежък и непривлекателен труд", каза още Цачева.

Жоро Плъха действал по един и същи начин, нахлул в домовете на 3 семейства преди 8 г.

http://www.cross.bg/nachin-semeiistva-petrova-1569404.html

/КРОСС/ В дома на три семейства нахълтал Жоро- Плъха преди осем години. Това разказа една от жертвите му Милена Петрова в студиото на Нова телевизия. "Твърде много факти са неизвестни, от които зависи съдбата на д-р Димитров. Може да е действал извън пределите на неизбежна отбрана. Според мен при тази ситуация, с тези протести, беше нормално прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, но това не се случи. Надявам се това да стане ясно днес", обясни журналистът Слави Ангелов, който също бе гост в предаването. Той поясни, че все още не е ясно къде е станало убийството, тъй като има спекулации, че то може да е станало и в гараж, собственост на д-р Димитров. "Протестите по никакъв начин не могат да повлияят. Проблемът е, че този закон не е достатъчно добър и се тълкува по различен начин от съда. Оказва се, че имат значение много неща", обяснява още Ангелов. "Преди осем години, през лятото на 2010 бях летен отпуск. Върнах се от море в Равда и последните два дни реших да отида при вуйчо и вуйна в Асеновград. Лятото, жега, отворена врата. И при трите семейства в различни квартали по информация на разследващите станало по един и същи начин. Влязъл, докато спя в стаята. Служебният ми телефон беше на тоалетката, заедно с бижутата на вуйна ми. Само тези две неща бяха откраднати. Прескочил е, има от къде да се повдигне", обяснява Милена Петрова, жертва на Жоро- Плъха. "Сравнително бързо мина съдебното дело

Откраднаха 5 млн. долара кеш от багажното на самолет на Луфтханза в Бразилия

https://offnews.bg//sviat/otkradnaha-5-mln-dolara-kesh-ot-bagazhnoto-na-samolet-na-lufthanza-v-676138.html

Пет милиона долара в брой бяха откраднати от багажното отделение на самолет на Луфтханза, който трябвало да излети за Швейцария от летище близо до бразилския град Сан Пауло, предаде Франс прес, като цитира местната полиция.

Зрелищният обир бил извършен в неделя за шест минути от петима мъже, които нахлули на пистата, заплашили служителите по сигурността, откраднали парите и избягали. При обира няма пострадали хора. Бразилските власти не са арестували заподозрени.

Крадците се вмъкнали в товарния терминал на летището Виракопос с пикап, облепен с лого, подобно на логото на фирмата, отговаряща за охраната на пистите. Самолетът на Луфтханза кацнал на Виракопос - най-голямото товарно летище в Бразилия, идвайки от международното летище на Сан Пауло, с крайна дестинация Цюрих.

Според в. "Фоля ди Сан Пауло" откраднатите долари били поверени на фирмата за транспортиране на пари Бринкс.
Кражбата на товари процъфтява в Бразилия, но в повечето случаи биват ограбвани тирове, предимно снабдяващи Рио де Жанейро, отбелязва АФП.

Мигранти се биха с охраната на гръцкото пристанище Патра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748329

Мигранти се биха с охраната на гръцкото пристанище ПатраСблъсъци между мигранти и гръцките власти избухнаха на дока на пристанището в Патра в понеделник, след като един мигрант се е контузил при опита си да скочи в камион пълен с ягоди и е бил забелязан от шофьора. Според информацията на местните медии, напрежението е ескалирало, когато имигрантите са започнали да хвърлят камъни по полицейските

Любомир Стойков: Тоалетите на Радева и Йотова бяха подходящи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748338

Любомир Стойков: Тоалетите на Радева и Йотова бяха подходящи"Добре е да има координация и съгласуване на тоалетите, но реалистично и възможно ли е това? Нека гледаме положително на ситуацията." Това каза модният експерт проф. Любомир Стойков пред bTV. "Положителното е, че две дизайнерки, отдалечени на 2000 км, са стигнали до сходно решение", подчерта той. Стойков е категоричен - тоалетите не могат да са

Омбудсманът: При самоотбрана законът не се прилага еднакво

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/06/3141028_ombudsmanut_pri_samootbrana_zakonut_ne_se_prilaga/?ref=rss


Специалисти по наказателно право твърдят, че и сега действащите текстове за случаите на неизбежна самоотбрана са достатъчно добри, проблемът е в противоречивата практика и нееднаквото прилагане на закона от правоприлагащите органи. Това коментира пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова по повод протестите срещу ареста на лекар от Пловдив, който застреля крадец.<br /><br />Манолова каза, че от изнесеното в медиите може да се направи заключение, че лекарят е действал в условията на...

Манолова: Битовата престъпност е чудовищна

https://frognews.bg/novini/manolova-bitovata-prestapnost-chudovishtna.html

Битовата престъпност наистина е чудовищна. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по повод случая в Пловдив, при който лекар застреля циганин, нахлул в дома му.

Значителна е степента на лавинна опасност в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748331

Значителна е степента на лавинна опасност в планинитеТуристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша. Планинските спасители съветват туристите да се информират за времето и да се съобразяват с метеорологичните условия. Пред БНТ темата коментираха Камен Якимов от Планинска спасителна служба

До 20 март започват строителството на нов участък от АМ Хемус

http://www.moreto.net/novini.php?n=370219

До 20 март ще започне реалното строителство на новия участък от магистрала „Хемус“ от Ябланица до пътен възел „Боаза“. Това съобщи пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Министър Нанков посочи, че проектирането на участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза" вече приключва: "До 20 дена стартираме с реалното изпълнение, в рамките на година и половина да сме завършили тези 10,3 километра.

Мая Манолова: Държавата да си върне възможността за контрол върху сделки като тази за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-manolova-kevr-1569403.html

/КРОСС/ Належащо е държавата да си върне възможността за контрол върху такива сделки чрез законодателни промени. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова за сделката за продажба на ЧЕЗ в предаването „Тази сутрин" по бТВ. „В момента оплакванията на потребителите и срещу другите електроразпредителни дружества са многобройни и основателни, по отношение на цени и на качество на услугата", изтъкна тя. „Не става дума за национализация на дружеството, би могло да се приемат текстове, които да дават възможност държавата да бъде предпочетена за купувач", посочи омбудсманът. „Независимо кой е собственик цената на електроенергията се определя от КЕВР", уточни Мая Манолова. „Даже държавата да стане 100% собственик на електроразпределителното дружество, ако КЕВР продължава да не поема отговорност, ситуацията няма да се промени особено", заяви Мая Манолова. „Апелирам държавата, контролните органи и институциите да си свършат работата, така че да защитят потребителите", каза още тя.

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6748326

Един загинал при катастрофа в страната през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал при станалите четири тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. При пътнотранспортните произшествия /ПТП/ са ранени четирима души. В София са регистрирани 82 леки ПТП и една тежка катастрофа с един

ПСС предупреди за лавинна опасност в планините

http://dnes.dir.bg/news/pss-lavini-26940807

Туристите в планините да се движат само по зимни маркировки, защото значителната степен на лавинна опасност остава в сила в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша.

Слаб дъжд над страната днес

http://www.cross.bg/gradysa-duzhd-ymeren-1569402.html

/КРОСС/ Днес ще преобладава облачно време със слаби превалявания от дъжд. Следобед ще има и временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, в северните райони - от изток. Максималните температури ще са в широки граници - между 3 и 8 градуса в Северна България, между 11 и 16 градуса в Южна България, в София -около 13 градуса. Над планините ще е предимно облачно с превалявания от дъжд, над 1800-2000 метра- от сняг. Ще духа умерен югозападен вятър, който вечерта ще се усили. Ще е по-топло с максимална температура на височина 1200 метра около 10 градуса, на 2000 метра - около 3 градуса. В сряда температурите ще са все още в доста широки граници, дневните покрай Дунав - под 10 градуса, в останалата част от страната максималните ще са между 14 и 19 градуса. Облачността ще е променлива, на отделни места ще превали дъжд. Ще духа слаб, в Източна България умерен югозападен вятър, който през деня ще се ориентира от запад. В четвъртък ще преобладава облачно време, на повече места ще превали дъжд, над 900-1000 метра - сняг. По-голяма вероятност за по-съществени количества има в източните райони, а в югоизточните са възможни и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него за кратко ще нахлуе студен въздух. В петък вятърът ще отслабне, облачността ще се разкъса и ще намалее до слънчево. Ще се затопля и през почивните дни максималните температури ще достигат, а в отделни райони и ще надхвърлят 20 градуса.  

Задържаха мъж, откраднал 700 лв. от оборота на казино в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6748320

Задържаха мъж, откраднал 700 лв. от оборота на казино в БургасПолицията задържа мъж, откраднал 700 лв. от оборота на игрална зала. Това съобщиха от ОДМВР- Бургас. На 2 март около 05.10 часа във Второ Районно управление - Бургас е получено съобщение за кражба на обортните пари от игрална зала, разположена срещу бл. 5 в к-с „Братя Миладинови”. Установено е, че в периода между 04.30 часа и 04.

Бивш руски шпионин отровен във Великобритания

http://www.cross.bg/velikobritaniya-ryski-razyznavane-1569401.html

/КРОСС/ Критично остава състоянието на бившия руски шпионин, който е бил подложен на въздействието на неизвестно отровно вещество във Великобритания. 65-годишният пенсиониран полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал и една жена са пострадали при инцидент в търговски център в Солсбъри. Двамата били намерени в безсъзнание на пейка, без видими наранявания. През 2006-та разузнавачът бил осъден на 13 години затвор в родината си, защото издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване през 2010 г. Скрипал получил убежище във Великобритания след размяна на шпиони между САЩ и Русия.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване