Върнаха останките на Салвадор Дали след ексхумацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751379

Върнаха останките на Салвадор Дали след ексхумациятаОстанките на известния испански художник Салвадор Дали, които бяха ексхумирани за провеждане на тест за бащинство, бяха върнати в град Фигерас в областта Каталуния, съобщи ТАСС. Агенцията цитира съобщение на фонда "Гала-Салвадор Дали". Според този източник останките на живописеца се намират във фонда и все още не са погребани.

Братът на Ким Чен-ун е бил убит с химическо оръжие, обявиха САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3142119_bratut_na_kim_chen-un_e_bil_ubit_s_himichesko_orujie/?ref=rss


Съединените щати установиха, че братът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е бил убит от режима с невротоксичния газ Ви Екс, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като газът Ви Екс (VX) е категоризиран като оръжие за масово поразяване. Използването на този газ беше потвърдено и в предварителна информация на...

Шеф в ЧЕЗ: Предлагахме на българското правителство да влезе в сделката, но то отказа

https://offnews.bg//obshtestvo/shef-v-chez-predlagahme-na-balgarskoto-pravitelstvo-da-vleze-v-sdelka-676253.html

Предлагахме на българското правителство да влезе в сделката за ЧЕЗ, но то отказа. Това обяви в интервю за чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, който отговаря за задграничните дейности на компанията и е един от главните преговарящи с Гинка Върбакова за възможността българската държава да участва в сделката. 

"През 2016 г. към нас се обърнаха няколко кандидати. На всички казахме, че сме благодарни за интереса, но „ЧЕЗ Груп” не може да продаде такива активи току-така. Ако решим да продадем, ще преминем през процес на подбор. Това се случи в края на 2016 и 2017 г. За това, че такъв процес тече, в България знаеха кажи-речи всички", обясни Плескач пред изданието, цитиран от bTV.

По думите му първоначално девет компании, базирани в България, са изразили желание да купят ЧЕЗ.

На въпрос дали тогава българското правителство е поискало да се включи в сделката той отговаря: "Напротив, ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли – за което свидетелстват и статии в различни български вестници, например от май 2017 г.".

Плескач обяснява, че постепенно списъкът на кандидатите да купят ЧЕЗ се е стеснил, защото някои от тях не са имали необходимите средства.

"При преговорите цената непрекъснато нарастваше, за да достигне стойността, която вътрешно бяхме определили като най-ниската възможна, при която сме готови да продадем. И накрая останаха двама кандидати, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише договор с нас", допълва той.

Плескач е категоричен, че този кандидат - "Инерком" е известен в България поне от септември миналата година. 

"Всички знаеха кой е „Инерком”. Това е компания, която не е най-голямата на българския енергиен пазар, но от друга страна е оператор на сравнително голям брой български фотоволтаични централи, не е фирма без име и история", казва шефът в ЧЕЗ.

"Стигна се до финализирането на договора и в този момент някой в България сякаш се уплаши, не мога да си го обясня по друг начин. По мое мнение страхът лежи преди всичко във факта, че се отделя собствеността върху българските ни активи и международния арбитраж срещу българската държава", коментира Плексач.

Той обяснява и как се е стигнало до арбитража. 

"Търпяхме дълго време. Нашето търпение се доказва и от факта, че сме последният голям инвеститор в електроразпределението, който започна международен арбитраж. Двама други – австрийската EVN и "Енерго-про", започнаха арбитражни процедури пред нас. Ние започнахме арбитража през 2016 г., но преди това станаха много неща. През 2009 г. българското правителство беше на нова партия – ГЕРБ. Нашата дейност в България в това време беше доста безпроблемна. Промяната настъпи в момента, когато падна правителството му, за което той обвини цените на тока, а оттам и ЧЕЗ", посочва Томаш Плескач, припомняйки протестите от 2013 г.

Плескач обяснява каква е разликата при отчитането и плащането на тока в България и Чехия. Докато в България отчитането на електромерите става всеки месец, в Чехия се заплаща депозит и след това се получава годишна сметка, след което се доплаща разликата или се връща част от депозита. Той посочва, че много пъти са предлагали да се направи промяна и в България, което според него би означавало намаляване на разходите, тя така и не е станала факт. 

Според него един от проблемите, довел до протестите през 2013 г., е това, че след топъл ноември е дошъл студен декември и сметките са се вдигнали значително, за някои от потребителите и със 100%. 

"В този момент избухнаха спонтанни протести, които бяха яхнати от политическата опозиция, обърнати срещу тогавашното правителство, а правителството ги обърна срещу чуждестранните инвеститори в електроенергийния сектор. Това завърши с оставката на правителството през февруари", посочва Плескач.

На въпрос дали ЧЕЗ е успяла да изчисти отношенията си с българското правителство той отговаря, че са направени опити да се намери общ език, но те са се оказали неуспешни. 

"Затова информирахме правителството през 2015 г., че обмисляме международния арбитраж. След това има шестмесечен период, който правилата дават на страните да се споразумеят за приятелско решение на спора. Няколко пъти попитахме българската държава дали иска да си говорят с нас, винаги отговорът бил не. И така започнахме арбитража – през юни 2016 г. От този момент нататък нарасна натискът на българските институции и власт да наблюдават каквото и да било, с очевидната цел да намерят нещо, с което да противостоят на арбитража. Процедурата за отнемане на лиценза на „ЧЕЗ Електро” започна през април 2014 г. и до момента не е приключила – почти четири години по-късно. Това го няма никъде в Европа – ще имаме ли аргументи за отнемането на лиценза, или не", казва още той.

Запитан дали това е неподходящо от страна на българските власти Плескач казва: "Точно така. Продължаваме с международния инвестиционен арбитраж. Ние сме на етапа, когато всяка от страните номинира свой арбитър, сега тече договаряне за третия арбитър. Или ще се съгласим с това в близките месеци, или третият арбитър ще бъде назначен от арбитражния съд, а след това арбитражът ще продължи".

На въпрос дали проблемът е свързан с премиера Бойко Борисов той отговаря, че не го свързва с никого конкретно, защото са работили в България с различни правителства. 

За арбитража споменава и чешкото издание "Хосподарски новини". Според негови източници обаче той може да се окаже истински препъникамък за влизането на българската държава в сделката с ЧЕЗ, защото в договора има клауза, задължаваща купувача да сътрудничи по делото срещу България. 

Ако искът срещу България бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне 600 млн. евро. 

"Представете си как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", обяснява източникът на изданието. 

По данни на "Хосподарски новини" от ЧЕЗ готвят нова стратегия - да се съгласят българската държава да получи контролен пакет акции, но само ако плати обезщетението по делото в арбитражния съд. 

9 нови електронни услуги предоставя Агенцията по вписванията на бизнеса и гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751374

9 нови електронни услуги предоставя Агенцията по вписванията на бизнеса и гражданитеАгенцията по вписванията ще предоставя 9 нови електронни услуги на гражданите и бизнеса с финализиране на надграждането на Имотния регистър и връзката му с кадастралния регистър. Това заяви днес изпълнителния директор на Агенцията Зорница Даскалова по време на пресконференция за стартирането на проект „Надграждане на имотния регистър за

Дъжд и облаци по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=370313

По Черноморието ще е предимно облачно и с валежи от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие. Максималните температури ще са между 8-11°. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. През нощта започналото от запад увеличение на облачността ще обхване цялата страна.

Ким Чен-ун с образ на държавник след срещата с южнокорейската делегация

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-s-obraz-na-darzhavnik-sled-sreshtata-s-yuzhnokoreiskata-delegatsiya-news276388.html

Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещение южнокорейска делегация, севернокорейският лидер Ким Чен-ун се усмихва широко, сякаш всеки момент ще избухне в бурен смях. После, седнал на голяма заседателна маса, на лицето му отново грее усмивка, а пратениците от Южна Корея гледат почтително. На вечерята Ким отново е с широка усмивка, до него седи съпругата му, южнокорейците слушат внимателно всяка негова дума.   Той е свикнал да бъде центърът на земното притегляне в своята страна, която семейството му управлява с неоспорима власт от 1948 г., но шансът да изиграе ролята на старшия държавник на Корейския полуостров в зала, пълна с южнокорейци, даде на автократичния лидер цял нов набор от пропагандни и политически възможности. Следващия месец той ще има нов сериозен шанс да заблести: Сеул заяви, че Ким е приел среща на върха - третата в историята между двете враждуващи държави - с южнокорейския президент Мун Дже-ин.   Кадрите на севернокорейските медии от срещата между Ким и пратениците на Мун, която се състоя в понеделник вечерта, са още по-удивителни, тъй като само допреди месеци мнозина се опасяваха от война след поредица севернокорейски оръжейни изпитания и заплахи към Сеул и Вашингтон.   В репортажа на севернокорейската телевизия лидерът на КНДР се усмихва и смее, вдигайки чаша на официалната вечеря, а после маха на изпроводяк, когато двете лимузини с южнокорейските делегати потеглят от централата на управляващата Корейска трудова партия.   В южната част на Корейския полуостров необичайните кадри се разпространиха бързо, ден след като Северът заяви, че Ким е имал "откровен разговор" с десетчленната делегация от пратеници на Мун. Според съобщенията на вечерята, която според южнокорейското правителство продължила около четири часа, севернокорейският лидер изразил желание "да се напише нова история на националното обединение".   Срещата беше първият личен разговор на южнокорейски представители с младия севернокорейски лидер, откакто той пое властта след смъртта на управлявалия като диктатор негов баща в края на 2011 г. Това е пореден знак, че Кореите се опитват да поправят отношенията си след една от най-напрегнатите години в регион, който като че ли постоянно е на ръба. Вчера южнокорейската делегация, водена от директора на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, се прибра в родината си и обяви предстоящата следващия месец среща Ким-Мун. Доколкото е известно, посещението на Чун е първата южнокорейска визита на високо равнище на север от около десетилетие.   КНДР все още не е обявила предстоящата среща на върха в своите медии въпреки вече направеното съобщение на Юга.   С оглед на нелекото минало на кръвопролития, заплахи и враждебност на Корейския полуостров налице е сериозен скептицизъм за това дали видимото затопляне в отношенията на Кореите ще доведе до траен мир. Северна Корея според някои се опитва да използва подобрените връзки с Юга, за да отслаби политиката срещу КНДР на международни санкции и натиск, начело на която стоят САЩ, както и да осигури пропаганден материал за вътрешна консумация на Ким.   Но всеки нов развой на събитията - особено среща на върха - поражда възможност двете Кореи да се възползват от набраната инерция след участието на Северна Корея в Зимната олимпиада в Пьончан миналия месец, за да се намали противопоставянето около ядрените амбиции на КНДР и да се възобновят преговорите между Пхенян и Вашингтон. Сеул обяви, че на преговорите Северна Корея също така е приела, ако се проведат разговори между нея и САЩ, да наложи мораториум на ядрено-ракетните си изпитания.   Ролята на уверен лидер, който посреща идващи на посещение по-нископоставени в йерархията представители на вражеския Юг, очевидно се харесва на Ким. На срещата с южнокорейците той позираше усмихнат пред камерите и прие като домакин делегацията на Сеул в атмосфера, която официалната информационна агенция на Севера КЦТА определи като "патриотична и неподправена".   Мнозина в Сеул и Вашингтон ще искат да узнаят дали въпреки риториката и усмивките действително има възможност Ким да постави на масата за преговори севернокорейските усилия за сдобиване с арсенал от ядрени ракети, способни да ударят континентална Америка. КНДР нееднократно и открито е обявявала, че няма да се откаже от атомните си бомби. Тя не може да понася ежегодните американско-южнокорейски военни учения, които тази година бяха отложени заради олимпиадата, но по всяка вероятност ще се състоят по-нататък през пролетта. Самото постигане на ядрените цели на Севера зависи от възобновяването на изпитанията, които изправиха региона на ръба.   Както се съобщава, на вечерята Ким изразил "твърдото си желание да даде силен тласък на отношенията между Севера и Юга и да се напише нова история на националното обединение чрез съгласуваните действия на корейската нация, и тя да се гордее пред света".   Тиражирани бяха предположения, че подобряването на междукорейските отношения може да проправи път за разговори между Вашингтон и Пхенян за ядрените оръжия на Севера. САЩ обаче дадоха ясно да се разбере, че не искат празни приказки, както и че всички опции са на масата, включително военната.   Предишните затопляния в отношенията между двете Кореи не доведоха до нищо на фона на продължилите оръжейни изпитания на Севера и твърденията му, че ежегодните американско-южнокорейски военни игри са репетиция за нахлуване в КНДР.   По БТА

Верижна катастрофа между 4 автомобила в София

http://www.cross.bg/katastrofa-sofiya-avtomobila-1569556.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа между 4 автомобила е станала на бул. „Ситняково" в София, преди пресечката за ул. „Черковна", в посока Румънското посолство, предаде Радио „Фокус". По първоначална информация има нанесени само материални щети по колите. На място има екип на полицията. *Снимката е илюстративна

Путин похвалил Тръмп, но бил разочарован от американската политическа система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751375

Путин похвалил Тръмп, но бил разочарован от американската политическа системаРуският президент Владимир Путин похвали днес американския президентът Доналд Тръмп, но изрази разочарование от американската политическа система, която според него "се самоизяжда", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки обширно телевизионно интервю на Путин. Запитан дали е разочарован от Тръмп, Путин казва,

Борисов нареди да се пипне внимателно "неизбежната отбрана"

http://www.mediapool.bg/borisov-naredi-da-se-pipne-vnimatelno-neizbezhnata-otbrana-news276387.html

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи "много внимателно" да прецизират текстовете, свързани с "неизбежната отбрана" в Наказателния кодекс. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание. Темата не беше в дневния ред на министрите, но Борисов я поставя в края на заседанието. Поводът е последният случай от Пловдив, при който медик застреля влязъл в гаража му крадец. Поради липса на информация първоначално мнозина се обявиха в подкрепа на д-р Иван Димитров. Във вторник обаче от прокуратурата обявиха, че той не е действал при неизбежна самоотбрана, а е наблюдавал крадеца в продължение на около 20 – 30 минути, след което и изпразнил цял пълнител по него. Премиерът призовава да се спре с "философстването" по темата за "неизбежната отбрана" и да се проведе широка дискусия с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. Промените в Наказателния кодекс да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, призовава още премиерът. "Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно. Друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже "нападна ме". Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин "неизбежна отбрана" да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег….", казва Борисов. Той уточнява, че "колегите коалиционни партньори" са за разширяване обхвата на "неизбежната отбрана". "Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, защото е ясно, че е дошло времето, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности – не съм съгласен. Защото, да – в някои щати (в САЩ – бел. ред.) всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране", казва премиерът. Той иска да бъдат внесени в парламента такива законодателни промени, които да имат обществена подкрепа и няма да създадат някакъв допълнителен проблем. След което Борисов дава думата на коалиционния партньор "Краси". Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщава, че има един примерен текст. Уточнява, че "те са не само по този член за неизбежната отбрана за разширяване на обхвата, но и по други текстове". От изказването му не става ясно какви са текстовете. Единственото уточнение е, че "той (законопроектът – бел. ред.) не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш, но става въпрос за законно притежавано такова". Каракачанов информира, че може би още днес ВМРО ще раздаде законопроекта в Народното събрание на "колегите" от парламентарните групи да го видят. Към момента на страницата на парламента няма публикуван такъв законопроект. Борисов дава думата и на правосъдният министър Цецка Цачева. Тя се съгласява, че текстовете имат необходимост от прецизиране. Смята, че това трябва да стане "изключително внимателно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези състави". "Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт, да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен", добавя Борисов. И отново повтаря, че не иска повече дебата да се отлага, но иска да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. "Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже "ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих", доразвива тезата си Борисов. Противозаконното отнемане на автомобили Премиерът информира, че МВР подготвя законови промени и във връзка с противозаконното отнемане на автомобили. След което подробно обяснява и защо става въпрос за "отнемане", а не за кражба. "Защото, когато го хванеш вътре в автомобила той казва "валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре". И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва "беше ми студено, аз не крада". Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е? Но този текст "отнемане" знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите", разяснява казуса с кражбите на автомобили Борисов. И отново призовава текстовете да се направят внимателно и разумно, след широк обществен дебат. "Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат "гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят", заключава Борисов и закрива правителственото заседание.

Борисов иска спешни промени в НК за неизбежната отбрана

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-iska-speshni-promeni-v-nk-za-neizbezhnata-otbrana-6080054

Ще се търси баланс между личната защита и спазване на правните норми, поводът е случаят с доктора от Пловдив

Радан Кънев за неизбежната отбрана: Ако насърчим подобно възмездие, ще стане страшно

https://offnews.bg//temida/radan-kanev-za-neizbezhnata-otbrana-ako-nasarchim-podobno-vazmezdie-676256.html

В няколко точки във Фейсбук пост Радан Кънев коментира нашумялата тема на седмицата - случаят в Пловдив и убийството на Жоро Плъха. Политикът не говори толкова за самия казус, а за неизбежната самоотбрана и нейната история. 

Постът на Радан Кънев без редактроска намеса: 

(Почти) Накратко:

1) Институтът на неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на доста поколения учени и съдии, защото има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да прецени налице ли е неизбежна отбрана и превишени ли са нейните предели. Всеки случай е различен, ключова е "субективната страна" - мотивацията на дееца. В конкретния случай, на база на наличните данни, тя не изглежда твърде отбранителна, но е много малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също. Който не го разбира, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем - европейска, християнска, основана на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не насърчава упражняването на възмездие от жертвата. Ако извършителят действа със съзнание за наказание, а не за отбрана, той се наказва по основния състав на убийство, а не превишаване на пределите.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и разсъждавам като юрист, а не "като човек". Не ме интересува - правото се е развивало хилядолетия като сечение на "доброто и справедливото", на човещината и възмездието, не за да бъде популярно.
Тук става дума за принципи от висш порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко аплодисменти.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на възмездие от жертвата или от лица, които смятат себе си за жертви, ще настане нещо страшно. И победители няма да бъдат "здравите сили", които днес зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си.

Показателно е, че при действащата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е доста съмнителна. Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля...

Верижна катастрофа на бул. „Ситняково“ в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751348

Верижна катастрофа на бул. „Ситняково“ в СофияВерижна катастрофа между 4 автомобила е станала на бул. „Ситняково“ в София, преди пресечката за ул. „Черковна“, в посока Румънското посолство, предаде репортер на Радио „Фокус“. По първоначална информация има нанесени само материални щети по колите. На място има екип на

Спечелете бутилка специално вино БОЛГАРЕ от Домейн Бояр

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751370

Спечелете бутилка специално вино БОЛГАРЕ от  Домейн БоярГолямата българска винарска изба Домейн Бояр, представяща българско вино от местни сортове на световните пазари, подарява по бутилка специално вино на 10 –те най-оригинално отговорили на въпроса - Защо съм горд, че съм българин? Има хиляди причини, които можем да изброим - като богатата ни история, несломимия ни дух,

Остава седмица до края на гласуването за наградите на NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ostava-sedmica-do-kraia-na-glasuvaneto-za-nagradite-na-nova-6080055

Включете се в първите Награди „NOVA подкрепя българските филми” 2018 и подкрепете с гласа си своя фаворит

ЧЕЗ за изгорелия блок в Бойчиновци: Хората няма да плащат сметки за ток за януари

https://www.actualno.com/montana/chez-za-izgorelija-blok-v-bojchinovci-horata-njama-da-plashtat-smetki-za-tok-za-januari-news_663338.html

Никой в изпепеления блок в Бойчиновци няма да плаща сметка за ток за януари. В това увериха от ЧЕЗ пред Actualno.com. От ЧЕЗ дадоха подробности какво се е случило по отношение на сметките, които са получили клиентите на блока. На 13 февруари тази година, в Център за обслужване на клиенти в Монтана е подаден сигнал за неправилно начислена електрическа енергия на адреса. На 14 февруари е направена проверка на място, на 15 февруари е направена корекция и клиентът, подал пръв сигнал, е уведомен по

Пътят Видин - Ботевград ще е готов до 2021 г., за тунел под Петрохан ще се търси инвеститор

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3142110_putiat_vidin_-_botevgrad_shte_e_gotov_do_2021_g_za/?ref=rss


Правителството одобри график за завършване на скоростния път Видин - Ботевград до декември 2021 г. и реши да предостави строителството на тунел под прохода "Петрохан" на концесия на частен инвеститор. Двата проекта в Северозападна България са залегнали в правителствената програма, а миналата седмица жители на региона се срещнаха с премиера Борисов и настояха работата по модернизацията на инфраструктурата да се ускори.<br /><br />Съставен е конкретен времеви график с ясни и...

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху "закона КТБ"

http://econ.bg/Новини/Депутатите-отхвърлиха-ветото-на-президента-върху-закона-КТБ-_l.a_i.758760_at.1.html

Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност. Аргументите на държавния глава...

Най-много стрес и тормоз има в училищата и болниците

https://frognews.bg/novini/nai-mnogo-stres-tormoz-ima-uchilishtata-bolnitsite.html

Сферите на здравеопазването и образованието са с най-голяма честота на стрес и насилие на работното място.

Ирина Флорин захвърли дрехите, снима се гола на 57 (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/irina-florin-zahvyrli-drehite-snima-se-gola-na-57-snimka-news_663336.html

Ирина Флорин доказа, че възрастта не е пречка и захвърли дрехите за специална фотосесия. 57-годишната певица се снима чисто гола за сп. Diva. На корицата на изданието изпълнителката на "Цвят лилав" позира както майка я е родила. Тя носи корона на главата и боксови ръкавици, с които е прикрила интимните си части. Макар че наближава 60, Флорин изглежда супер и може да се похвали, че е в перфектна форма. Снимка на голата на Ирина Флорин от корицата на списанието може да видите в iWoman

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

https://www.24chasa.bg/region/article/6751314

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”Велико Търново става част с културно-историческото си наследство от световната инициатива „Исторически град 3.0”. Партнирайки си с градове като Единбург, Амстердам, Флоренция, Дубровник, Вроцлав и Лвов, Старата столица се присъединява към листата с най-посещаваните градове в Европа с живо културно наследство.

Путин съжалява, че Германия се е обединила

http://www.moreto.net/novini.php?n=370317

Русия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност, каза руският президент Владимир Путин и окачестви това като „едностранно предаване на позиции”. „Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на съществуването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или най-много, както ни казваха по онова време, тя няма да се разширява”, каза Путин в интервю за документалния филм "Миропорядок 2018" („Световен ред 2018”).

Откриха труп на мъж между Розино и Клисура

https://www.actualno.com/crime/otkriha-trup-na-myj-mejdu-rozino-i-klisura-news_663335.html

След 12:00 ч. днес (7 март) е получен сигнал за забелязан труп под мост на пътя между Розино и Клисура в Пловдивско, съобщи кореспондентът на Actualno.com. Установено е, че става дума за 35-годишен мъж от София. Става ясно, че са предприети процесуално-следствени действия за изясняване на причините за смъртта.

Двама министри отиват на яз. ”Тича”, има опасност да прелее

http://dnes.dir.bg/news/ministri-jazovir-opasnost-ticha-prelee-26946317

Двама министри пътуват към язовир Тича, който има опасност да прелее. За това ще бъде изпускан контролирано.

Томислав Дончев: Никой от ЧЕЗ не е предлагал да купим ЕРП-то

http://clubz.bg/65122-tomislav_donchev_nikoj_ot_chez_ne_e_predlagal_da_kupim_erp_to

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в Министерския съвет не е постъпвало писмо с предложение от чешката държавна компания ЧЕЗ да купи българския й бизнес - най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което държи 42% от територията на България с близо 3 милиона потребители. В предаването "Лице в лице" по bTV Дончев заяви, че такова предложение се прави с писмо, но и в трите правителства на Борисов, в които е участвал, "подобно писмо" не е чел.

В интервю за чешкия вестник "Лидове новини" днес мениджърът на ЧЕЗ Томаш Плескач, който отговаря за бизнеса на компанията в чужбина, казва, че след като е обявила процедурата за продажба преди година и половина, ЧЕЗ се е обърнала към българското правителство с предложение да я купи. Във времето, в което стартира процедурата - в края на 2016 г., управляваше вторият кабинет на Борисов. С прекъсване от близо година - юни 2013-август 2014, ГЕРБ и Борисов управляват от 2009-та насам. 

"Такива предложения не се правят устно, а с писмо... Не мога да знам на кого, бил той политик или държавен чиновник, някой му е шушнал нещо в ухото в някое кафене", заяви Дончев. 

Той беше категоричен, че няма да има римейк на февруари 2013 година, когато Бойко Борисов, тогава начело на първия си кабинет, хвърли оставка заради протести за сметките за ток, издадени именно от ЧЕЗ. Томислав Дончев препоръча на протестиращите пред Министерски съвет днес, да пътуват с автобусите до Прага, защото не българското правителство извършва продажбата на ЧЕЗ-България.

Той нарече протеста "изнесено заседание на парламентарната група на левицата" и заяви, че го притесняват не толкова обидните изрази и каруцарския език, а по-скоро радикалната реторика срещу ЕС. Ако продължаваме така, въпросът няма да е кой ще управлява, а възможно ли е да се управлява, тъй като не е останал управленски инструментариум, с който да се правят политики.

Дончев обаче заяви, че разбира притесненията на хората, когато става въпрос за такава комунална услуга, каквато е доставката на ток. По думите му, ако собственичката на избрания купувач - "Инерком", Гинка Върбакова финализира сделката за ЧЕЗ, ще й е изключително трудно да развива нормален бизнес, тъй като ще се създава напрежение при всяка флуктуация на цената на тока или проблеми с мрежата.  

Върбакова в момента е в Прага, където преговаря с топмениджмънта на ЧЕЗ относно възможността държавата да придобие дял в ЕРП-ото. "Инерком" има 9 месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България и сделката да бъде приключена.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България". Цацаров припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи. 

Държавното обвинение обаче започва работа по другото искане на БСП - да провери как е бил приватизиран държавният дял в електроразпределителното дружество. Става въпрос за 33-те процента, продадени чрез фондовата борса през 2012 г., по време на първото правителство на Борисов. Преди това обаче имаше условие, че остатъчният дял от 33% не може да се продава за по-ниска цена на процент от постигнатата за мажоритарния дял от 67 на сто, когато бяха приватизирани ЕРП-ата през 2004 г.

40 страни участват в световното по татуиране в Париж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751331

40 страни участват в световното по татуиране в ПарижЧетиристотин и двадесет татуировчици от 40 страни ще се съберат от петък до неделя в Париж в рамките на 3-ото световно по татуиране, предаде Франс прес. Татуирането, което винаги е имало амбицията да получи признание като изкуство, ще бъде придружено от хард рок изпълнения. За целта са поканени редица групи, сред които шведската "Грейвярд".

Откриха труп на 35-годишен мъж под мост на пътя между Розино и Клисура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751335

Откриха труп на 35-годишен мъж под мост на пътя между Розино и КлисураТяло на 35-годишен мъж е открито под висок мост на пътя между село Розино и град Клисура. Това съобщи за „Фокус“  говорителят на Областна дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът за намерено безжизнено тяло е подаден към 12.00 часа. На мястото са пристигнали полиция и линейка. Установена е самоличността на мъжа – той е на 35 години и е от София.

Имотният регистър на Швеция: Пионер в прилагането на блокчейн при сделки с имоти

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/imotniiat-registyr-na-shveciia-pioner-v-prilaganeto-na-blokchein-pri-sdelki-s-imoti-257029/

Поддръжниците на технологията смятат, че тя ще направи прехвърлянето на имотите и вписването на сделките по-бързо и много по-ефективно

Спешно търсят кръводарители за мъж, паднал от висок етаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370332

Мъж, паднал от петия етаж на сграда във Варна, спешно се нуждае от кръвопреливане. От Районния център по трансфузионна хематология търсят доброволци, които да дарят кръв. Към момента няма значение от каква кръвна група ще са хората, които ще се отзоват, научи Moreto.

Областният управител на Велико Търново: Да се следят нивата на реки и язовири

https://www.24chasa.bg/region/article/6751296

Областният управител на Велико Търново: Да се следят нивата на реки и язовириОбластният управител проф. д-р Любомира Попова разпореди със свое писмо от 6 март 2018 г., повишено внимание към нивата на водните басейни, наблюдение и изпълнение на указанията на Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор, във връзка с предупрежденията за сериозен приток на водни маси в язовирите и повишаване на нивата в речните

Окончателно: 2,8 г. затвор за абитуриент, сгазил жена на зебра и избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751297

Окончателно: 2,8 г. затвор за абитуриент, сгазил жена на зебра и избягалВърховният касационен съд потвърди 2,8 г. затвор за Асен Гюрганчев, който на 13 април м.г. уби жена на зебра в Пловдив и избяга. 19-годишният младеж ще изтърпи наказанието при общ режим. Върховните магистрати потвърдиха решението на апелативния съд, който призна абитуриента, че причинил смъртта на Бонка Куманова по непредпазливост.

Доналд Тръмп ”обеднява”

http://dnes.dir.bg/news/forbs-miliarderi-donald-tramp-sasht-izbori-2016-26946315

Президентът на САЩ Доналд Тръмп губи пари втора поредна година, показват данни на "Форбс".

Учителите, медицински специалисти и журналистите - най-тормозени на работното място

http://www.cross.bg/myasto-rabotnoto-takeva-1569553.html

/КРОСС/ Най-много стрес и тормоз на работното място има сред учителите, след тях са медицинските специалисти и журналистите. Данните съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция по темата. Според синдикалистите необходимо е създаване на Закон за насилието на работното място. 6 милиона жени по света търпят насилие на работното място, това е световен, а не само български проблем, съобщи Янка Такева. "Там, където са феминизирани професиите, има най-много насилие. И по изследванията, които и Синдикатът на българските учители направи, и нашата конфедерация, на първо място по стрес и тормоз е учителската професия, след това са медицинските специалисти, следвани от журналистите", обобщи данните Такева. Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев. "Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. А в много страни от С този дял не надвашава10%", заяви той. По думите му е необходимо създаването на Закон срещу насилието на работното място, разработване на Етични кодекси по отрасли и антистрес програми.  

По разпореждане на Борисов изпускат язовир „Тича“, за да не се допусне наводнение

http://www.cross.bg/kontroliranoto-izpyskane-yazovir-1569554.html

/КРОСС/ По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и води пътуват към язовир „Тича", за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи" и „Басейнова дирекция"-Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете, са създали необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района. Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир „Тича" да започне късния следобед със скорост 10-12 м3/сек. Експерти от „Напоителни системи" вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване. Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

Полша задържа съпричастен към парижките атентати

https://petel.bg/Polsha-zadarzha-saprichasten-kam-parizhkite-atentati__254340

Мароканският съучастник на Абделхамид Абауд – организатор на смъртоносните нападения на "Ислямска държава" в Париж през 2015 г., е задържан...

Българка се самоуби в Сърбия

https://petel.bg/Balgarka-se-samoubi-v-Sarbiya__254341

Българка направи успешен опит за самоубийство, в който искаше да въвлече и собствената си майка. Трагедията се разигра в Сърбия на мост на...

Звезда от "Беднякът милионер" научи страшна вест за здравето си

https://petel.bg/Zvezda-ot-Bednyakat-milioner-nauchi-strashna-vest-za-zdraveto-si__254342

Животът на 51-годишната звезда на Боливуд Ирфан Хан през последните две седмици виси на косъм заради неизвестна диагноза. Това съобщи сами...

Куче захапа оперен певец по време на спектакъл (видео)

https://petel.bg/Kuche-zahapa-operen-pevets-po-vreme-na-spektakal--video-__254343

Любопитна ситуация се разигра по време на оперен спектакъл в китайската провинция Фудзиен. Представление на традиционна китайска опера ...

Тъжна вест: Почина доведената дъщеря на едно от златните момичета на българската гимнастика

https://petel.bg/Tazhna-vest--Pochina-dovedenata-dashherya-na-edno-ot-zlatnite-momicheta-na-balgarskata-gimnastika__254345

„Още една звезда изгря на небето тая нощ. Отиде си слънчевото ни момиче Александрина. Не можа да пребори левкемията...“. Това написаха ...

Закриха съдебно заседание в Бургас заради опасения от гей скандал

https://www.24chasa.bg/region/article/6751295

Закриха съдебно заседание в Бургас заради опасения от гей скандал"Не искам журналисти в залата, пишат глупости за мен и ме забъркват в интриги. Писаха, чЕ съм бил гей двойка със съдията". Това заяви подсъдимият Стамен Димитров в Бургаския районен съд. Въпреки че думите му звучаха абсурдно, съдийският състав все пак реши да не допусне медии в залата, тъй като вътре щели да бъдат разкрити факти от личния живот на

Българският филм "Привличане" за втори уикенд е на чело в боксофиса, пребори американските

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751305

Българският филм "Привличане" за втори уикенд е на чело в боксофиса, пребори американскитеБългарският филм "Привличане" за втори уикенд е номер едно в боксофиса, съобщават от екипа. Истинска рядкост за роден филм, продукцията на Яна Маринова и Башар Рахал под режисурата на Мартин Макариев отново пребори три премиерни заглавия, дори "Червената лястовица" с Дженифър Лоурънс. Лидерската позиция се запазва благодарение на поредните 23 000

Два камиона се сблъскаха край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370324

На 6 март, около 14:50 часа, на ПВ Баир баши, е възникнало ПТП с участието на два товарни автомобила. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. 32-годишният водач на единия от камионите от Варна, по време на движението си, при гъста мъгла и мокра настилка, застига и блъска другия камион отзад.

Туск: Не искаме да градим стена между ЕС и Великобритания

https://www.actualno.com/europe/tusk-ne-iskame-da-gradim-stena-mejdu-es-i-velikobritanija-news_663332.html

Европейският съюз не иска да "изгради стена" с Великобритания, когато напуска блока, заяви президентът на ЕС Доналд Туск в сряда, като огласи проект на насоки за преговори за връзките след Brexit. "Моето предложение показва, че не искаме да изградим стена между ЕС и Великобритания, а напротив, Великобритания ще бъде нашият най-близък съсед и искаме да останем приятели и партньори", каза Туск на пресконференция в Люксембург, цитиран от AFP. Той допълни, че "търговските

Енергийното министерство проверява Топлофикация-Перник заради авариите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751270

Енергийното министерство проверява Топлофикация-Перник заради авариитеСлед разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова екип на държавното ведомство проверява техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти в Топлофикация-Перник АД, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ), цитирани от БТА. Причина за проверката са зачестилите аварии и прекъсване на подаването на

В интернет се появиха компрометиращи снимки на приятелката на Роналдо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751095

В интернет се появиха компрометиращи снимки на приятелката на РоналдоПортугалският таблоид "Correio da Manha" публикува лични снимки на приятелката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес.  Звездата на "Реал" не е от любимците на изданието. През 2016 на европейското първенство във Франция португалската звезда изстреля в езеро микрофона на един от репортерите му. От сайта на споменатия вестник са открили и

Излиза пародийна книга, вдъхновена от туитовете на Тръмп

https://www.actualno.com/curious/izliza-parodijna-kniga-vdyhnovena-ot-tuitovete-na-trymp-news_663331.html

Постовете на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа Twitter се превърнаха в истинско вдъхновение за двама френски автори. Ванеса Дюамел и Франсоа Бук подбраха най-интересните туитове на Тръмп в книга, озаглавена "Тръмп в 100 туита". Постовете в Twitter на американския президент често предизвикват множество скандали в публичното пространство, а техни "герои" често са Хилъри Клинтън, Мерил Стрийп, както и много други политици и популярни лица. #Trump en 100

Експерт пред Фрог: Държавата няма да помирише акции на ЧЕЗ до края на делото във Вашингтон

https://frognews.bg/biznes-turisam/ekspertat-dimitrov-pred-frog-darjavata-niama-pomirishe-aktsii-chez-kraia-deloto-vav-vashington.html

Чешката фирма ЧЕЗ води дело срещу България в арбитражен съд във Вашингтон заради некоректно поведение на българската държава спрямо компанията ЧЕЗ-България. Според медиите в Прага искът е за сума почти два пъти по-голяма от тази, която Гинка Върбакова трябва да плати за 67% от ЧЕЗ-България.

Експерт пред Фрог: Държавата няма да помирише акции на ЧЕЗ до края на делото във Вашингтон

https://frognews.bg/novini/ekspertat-dimitrov-pred-frog-darjavata-niama-pomirishe-aktsii-chez-kraia-deloto-vav-vashington.html

Чешката фирма ЧЕЗ води дело срещу България в арбитражен съд във Вашингтон заради некоректно поведение на българската държава спрямо компанията ЧЕЗ-България. Според медиите в Прага искът е за сума почти два пъти по-голяма от тази, която Гинка Върбакова трябва да плати за 67% от ЧЕЗ-България.

САЩ: Не искаме търговска война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751275

САЩ: Не искаме търговска войнаМинистърът на търговията в администрацията на Доналд Тръмп Уилбър Рос увери, че САЩ не искат търговска война и решението за въвеждане на вносни мита за стоманата и алуминия е обмислено и внимателно проучено, предава AFP. „Не се стремим към търговска война“, увери Рос пред телевизионния канал CNBC. Изявлението му бе направо само ден,

Борисов прати двама министри на язовир "Тича" да предотвратят наводнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751284

Борисов прати двама министри на язовир "Тича" да предотвратят наводненияПо разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и води пътуват към язовир „Тича“, за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства,

Прокуратурата установи нарушения по случая с Яворовите скали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3uM_QJHVh-Q/

Окръжната прокуратура в Бургас установи съществени нарушения при актове, издадени от Общинския съвет в Поморие. Проверката беше извършена по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов за стартирала процедура по продажбата на 600 кв.м. терен за строителството на хотел до Яворовите скали в града. Процедурата за издаването на строителни документи по проекта за строителството на хотел край Яворовите скали в Поморие не е извършена според изискванията на Закона, каза окръжният прокурор Красимира Кателиева, цитира БНР:  „Следвало е при тази процедура да се изиска разрешение от Министерството на културата, предвид естеството на обекта, но такова не е било изискано.“ 

Прокурорската проверка по случая продължава.

„Преписката е разделена. Заведена е нова, по която отделно прокурор от Окръжна прокуратура – Бургас ще се произнесе дали има извършено престъпление от длъжностно лице от състава на Община Поморие.“

Районната прокуратура в Поморие пък ще трябва да прецени дали да не бъдат оспорени като нищожни актовете на Общинския съвет за промяна на статута на земята край Яворовите скали от публична в частна общинска собственост. Срещу строителството на хотел до градинката с паметника на поета в Поморие протестираха жители на курортното селище, а Общинският съвет на заседание преди месец отхвърли инвестиционното предложение.

Снимка: Кристалин Каприев

Кьовеши пита: Къде са 1 млрд. евро, които дължат осъдени за корупция в Румъния?

https://www.actualno.com/balkani/kioveshi-pita-kyde-sa-1-mlrd-evro-koito-dyljat-osydeni-za-korupcija-v-rumynija-news_663330.html

Румъния трябва да възстанови 1 млрд. евро към държавната си хазна от хора, които са осъдени по случаи на корупция. Това заяви ръководителят на специализираната румънска прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията (DNA) Лаура Кьовеши, предаде Romania Insider. От 2013 година насам DNA е замразила активи на стойност 2 млрд. евро по дела заради корупция, а окончателни съдебни решения има относно активи на стойност 1 млрд. евро. "Трябва да се запитаме какво става след тези ре

Организирана е подписка в Ахелой против изграждането на асфалтова база в града

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/x6RrbldEs4U/

Кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев сигнализира за постъпило уведомление за инвестиционно предложение от „Лиан кънстракшън сървисис” ООД, ЕИК: 200411352, със седалище гр. София, за: „Изграждане на асфалтова база в ПИ с идeнтификатор №000833.9.403, намиращ се в местността „Герена”, землището на гр. Ахелой, общ. Поморие” /бивша мина „Черно море”/.

Опасенията на кмета са, че близостта на съоръжението до гр. Ахелой, както и до к-с „Роуз вилидж”, винарна „Дивес”, къмпинг „Ахелой”, к-с „Мидия гранд резорт”, к-с „Марина Кейп”, к-с „Шато Ахелой”, к-с „Фамагуста”, ще допринесе до отлив на туристи и ще спре инвеститорския интерес към града. „Нека не забравяме свинекомплекса в близост до нас и да си направим равносметка колко инвеститори има до него?”, напомня той.

Жителите на гр. Ахелой са готови и на протестни действия срещу инвестиционното предложение и вече е организирана подписка „ПРОТИВ” изграждането на асфалтовата база на територията на града.

„Като кмет на град Ахелой, аз защитавам нашите интереси. Общинското ръководство също застава зад исканията на ахелойци. Уверен съм, че общите ни усилия ще доведат до желанието да не се строи тази база и обществеността ще подкрепи нашите усилия”, коментира кметът Иван Георгиев.

ЕК: България напредва в икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751256

ЕК: България напредва в икономикатаБългария вече няма прекомерни макроикономически дисбаланси, каквито се наблюдаваха в периода 2015-2017 г. Това става ясно от публикувания днес доклад за страната за 2018 г. в контекста на Европейския семестър за координация на икономическите, фискалните и социалните политики, съобщиха от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България,

"Газпром" е построил 50% от морския участък на „Турски поток“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370316

50% от морския участък на газопровода „Турски поток“, или 930 км общо от двете тръби, са поставени по дъното на Черно море. Това се казва в съобщение на оператора на проекта. „На 6 март приключи изграждането на 50% от морския участък от газопровода „Турски поток“.

ЧЕЗ: Предлагали сме на правителството да участва в сделката, но то отказа

https://frognews.bg/novini/chez-predlagali-sme-pravitelstvoto-uchastva-sdelkata-otkaza.html

Българското правителство отказваше да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ в България, макар да сме им предлагали, коментира в интервю пред чешкия вестник „Лидове новини” Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ, съобщи бТВ.

Премиерът иска прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hO165I1hWE4/

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи, магистрати. Министър-председателят настоя промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, което предизвика случая в Пловдив. „Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заяви по време на заседанието министър-председателят Бойко Борисов, предават от правителствената пресслужба.

Адвокати на подсъдим магистрат протакат дело за закана с убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751185

Адвокати на подсъдим магистрат протакат дело за закана с убийствоДвама адвокати, които бранят бившия съдия от Раднево Евелин Драганов по обвинение за закана с убийство, препънаха старта на делото срещу клиента им в Софийския апелативен съд. Драганов, който е уволнен от системата за друг случай, е подсъдим за това, че през 2013 г. звъннал по телефона на деловодителката Йовка Митева и й казал: "Ще ти счупя ръцете

Шеф от ЧЕЗ: Българското правителство отказваше сделка

http://dnes.dir.bg/news/chez-pravitelstvo-shef-sdelkata-chez-balgarskoto-tomash-pleskach-26946245

Българското правителство отказваше да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ в България, макар да сме им предлагали.

Няма кой да обуздава Тръмп след оставките в Белия дом

http://clubz.bg/65121-nqma_koj_da_obuzdava_trymp_sled_ostavkite_v_beliq_dom

Много републиканци смятат главният икономически съветник на Доналд Тръмп Гари Кон за един от малкото членове на администрацията на президента, които наистина вършат добра работа. Той организира процеса на обсъждане на ключови политики и вземането на важни решения в Белия дом, пише "Политико".

С оставката си обаче той се присъедини към дългия списък на напусналите през последните месеци експерти от администрацията на президента. Това "изтичане на мозъци" оставя около Тръмп все по-малко хора, които могат да правят политика, не само да говорят за нея, и знаят как да ограничават неосъществимите идеи на президента.

Оставката на Кон беше приветствана от поддръжниците на политиката на Тръмп, които смятат, че той цели да направи политиката му умерена и да го накара да изостави предизборните си обещания.

Някои от членовете на президентската администрация, с които "Политико" се свързва обаче се опасяват, че след оставките от последните месеци Белият дом се връща към дните непосредствено след встъпването в длъжност на Тръмп. Тогава много позиции в администрацията все още са незаети, а бившият стратег на Тръмп Стив Банън пише укази, които държавния глава подписва, включително първата забрана за влизане в САЩ, която беше успешно оспорена в няколко щатски съдилища.

"Много от лошите идеи, които се объждат в Белия дом, за радост са убивани в зародиш", коментира пред изданието държавен служител, пожелал анонимност. "Напускането на Гари от политическа перспектива значи катастрофа."

Оставката на Кон идва месец след напускането на секретаря на кабинета на Тръмп Роб Портър,който беше обвинен в домашно насилие. Портър се издига до водещ координатор на политиките на Белия дом и обединяващ съветниците, които често са в конфликт, в опит да се постигне консенсус.

Портър работи заедно с Кон да не позволи на Тръмп да вдигне митата за стоманата и алуминия, които доведоха до ответна реакция от страна на Европейския съюз. След напускането на Портър обаче Кон остава без подкрепа.

Все още обаче не е ясно кой ще замести Кон.

"Малко е притеснително, че въпросът кой ще замести Кон идва на фона на битките около новите мита. Белият дом е разделен между протекционисти и защитници на свободната търговия", коментира Лани Чен, който ръководи кампанията на Мит Ромни през 2012 г. "Въпросът кой ще оглави Националния съвет по икономиката на практика е въпрос дали той ще изпълнява функциите си пълноценно."

В американски издания се появяват имената на потенциални кандидати. Едно от тях е това на Питър Наваро, търговски съветник на Тръмп. Той обаче би срещнал сериозна съпротива от работещите в Националния съвет по икономика. Друг кандидат е бившият съветник на президента Роналд Рейгън Лари Кудлоу, който обаче остро критикува предложеното от Тръмп уеличаване на митата. Това го прави и малко вероятно да бъде избран за позицията.

Един от малкото икономически съветници на Тръмп, който не се е изказал публично против новите мита, е директорът на Службата за управление и бюджет Мик Мълвани. Според източници на "Политико" той е сред възможните кандидати за поста на Кон.

"Ще бъде много трудно да се открие добър икономически съветник, който подкрепя политиката на президента за митата", коментира бивш служител в Белия дом.

Ерата "Берлускони" приключи. А ерата "Борисов"?

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/07/3142096_erata_berluskoni_prikljuchi_a_erata_borisov/?ref=rss


И Борисов, и Берлускони са носители на многобройни оскари за главна мъжка роля в политическите продукции на България и Италия, пише Даниел Смилов в коментар за популизма в Европа за "Дойче веле". Италия беше първа. Не става въпрос за 20-те години на миналия век, нито за последните парламентарни избори, спечелени от антиевропейските партии "Пет звезди" и "Лига". Думата е за 1990-те, когато изгря звездата на Силвио Берлускони. Този медийно-политически хибрид, изваден...

Олимпийските звезди на корейския кърлинг станаха рекламни лица на безжични прахосмукачки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141894_olimpiiskite_zvezdi_na_koreiskiia_kurling_stanaha/?ref=rss


Силното представяне на южнокорейския отбор по кърлинг в Пьонгчанг 2018 привлече вниманието на местните компании. "Чесновите момичета" станаха рекламни лица на безжични прахосмукачки и eлектротехника на LG.<br /><br />Женският отбор на Южна Корея в кърлинга стана приятната изненада на турнира в Пьонгчанг. "Чесновите момичета" не бяха слагани сред фаворитите преди надпреварата, но изживяха приказката си, като спечелиха сребърните медали.<br /><br />По...

Борисов нареди да не се ”философства” за неизбежната отбрана

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-borisov-3-neizbezhna-otbrana-26946218

Бойко Борисов настоя промените в НК да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, което предизвика случая в Пловдив.

Медицинските сестри у нас са сред професиите най-подложени на физическо насилие

https://www.actualno.com/healthy/medicinskite-sestri-u-nas-sa-sred-profesiite-naj-podlojeni-na-fizichesko-nasilie-news_663325.html

Сферите на здравеопазването и образованието са с най-голяма честота на стрес и насилие на работното място. Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за насилието на работното място в здравеопазването, представено на синдикален форум по темата. Директорът на института Любен Томев обясни: "7,5% от респондентите през последните 12 месеца са били обект на физическо насилие. Най-разпространената форма на психическо насилие на работното място в

Наказаха Чорбаджийски за 2 мача, ЦСКА също ще го санкционира

https://www.24chasa.bg/sport/article/6751174

Наказаха Чорбаджийски за 2 мача, ЦСКА също ще го санкционираКапитанът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски бе санкциониран за следващите два мача заради проявата му на мача с "Дунав" (Русе). Защитникът удари два пъти Васил Шопов, но това не бе наказано с червен картон.  Наказанието ще позволи на Чорбаджийски да играе в последния кръг от редовния сезон на Първа професионална лига срещу "Левски".

Комисарят на ООН за човешките права: Шокиран съм от политика на САЩ и Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751224

Комисарят на ООН за човешките права: Шокиран съм от политика на САЩ и ЕвропаВърховният комисариат на ООН за правата на човека е обезпокоен от последните събития в над 50 страни по света, включително от зверствата в Сирия, Йемен и Мианма, както и от политическите тенденции в страни като Австрия, Полша и САЩ, предаде ДПА. Върховният комисар на ООН за правата на човека принц Зейд Раад Ал Хусейн представи днес в Женева

Комисията за конкуренция ще проучва банковия пазар

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3142097_komisiiata_za_konkurenciia_shte_prouchva_bankoviia/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията ще направи проучване на банковия сектор в страната, се разбира от съобщение на антимонополния орган.<br /><br />Оттам посочват, че във връзка с наблюдавания процес на консолидация в банковия сектор и измененията в нормативната уредба комисията внимателно наблюдава конкурентната среда на този пазар и следи публично достъпните факти и обстоятелства, имащи отношение към Закона за защита на конкуренцията.<br /><br />Припомня се, че...

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на банковия пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751215

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на банковия пазарКомисията за защита на конкуренцията започва проучване на банковия пазар в страната, обявиха от КЗК в свое прессъобщение. От комисията посочват, че се наблюдава консолидация в банковия сектор и затова ще следи конкурентната среда на този пазар, както фактите и обстоятелствата, имащи отношение към Закона за защита на конкуренцията.

Административния съд потвърди една от глобите за падналия хотел „Вероника“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370328

Административният съд във Варна потвърди глоба на трудовата инспекция във връзка падналия хотел „Вероника“, научи Moreto.net. Решението на практика оставя в сила това на Районния съд от юли 2016 година. Тогавашното постановление сочи, че собственикът на фирма „Дигинг“ ЕООД действително трябва да понесе наказание заради това, че е имал трудови взаимотношения с работници без да има предварително сключени писмени договори с тях.

Китай въвежда нови визови правила за висококвалифицирани специалисти

http://econ.bg/Новини/Китай-въвежда-нови-визови-правила-за-висококвалифицирани-специалисти-_l.a_i.758757_at.1.html

Като част от усилията да привлече повече експерти и висококвалифицирани работници от 1 март в цял Китай влизат в сила нови правила, които улесняват...

Полските власти подведоха под отговорност информатор на предполагаемия организатор на атентатите в Париж през 2015 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751220

Полските власти подведоха под отговорност
информатор на предполагаемия
организатор на атентатите в Париж през 2015 г. Полски прокурори съобщиха, че са повдигнали обвинения в принадлежност към групировката "Ислямска държава" на мароканец, информатор на предполагаемия организатор на парижките атентати през 2015 г. Абделхамид Абауд, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Мъжът, идентифициран като Мурад Т., действал на територията на Полша,

Мини Академия за родители БЕЗПЛАТНО в Бургас, Ямбол и Стара Загора през март

https://pressbulgaria.com/m/B8Z97DLU.html

Мини Академия за родители БЕЗПЛАТНО в Бургас, Ямбол и Стара Загора през март Бургас: 10 март, 9:30 часа, Експозиционен център „Флора“ Ямбол: 14 март, 15:30 часа, Читалище „Съгласие“ Стара Загора: 17 март, 9:30 часа, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Най-голямото събитие за настоящи и бъдещи родители „тръгва“ из страната, за да ви срещне с едни от най-добрите специалисти в отглеждане на деца. Всичко за здравето, възпитанието и образованието на децата от 0 до 7 години в половин ден – отговор на въпросите, които ви вълнуват, решения и насоки за предизвикателствата, обективна гледна точка. Практически лекции >Посрещане на бебето и първите дни у дома >Първа помощ при нараняване, задавяне и други стресови ситуации >Кърмене, захранване и хранене >Ранни маркери за изоставане в развитието >Тръшкане и справяне с детския гняв >Ранно детско развитие и пълноценно време с детето >Взаимоотношенията в семейството след появата на детето Лични консултации Специалистите ни ще са на разположение и за лични консултации, извън лекциите, за да отговарят на въпроси и да дават конкретни насоки. Големи награди Не бързайте с покупките за бебето преди Мини Академията, защото можете да спечелите много полезни продукти на място. Всяка регистрация за събитието дава шанс за награди от Бочко и Матернеа. Малки удобства Предвидили сме безплатна вода, кафе, млека и други удобства, които да направят деня на родителите още по-приятен. А срещата с други родители, които минават през същия етап на живота, е допълнителна възможност да споделите и обмените опит. Мини Академия за родители в Бургас, Ямбол и Стара Загора е безплатно събитие за всички настоящи и бъдещи родители, благодарение на Бочко. Полезни линкове Сайт „Мини Академия за родители“: http://mini.parentacademy.bg/ Бургас o Facebook събитие: goo.gl/nmZxSu o Програма: goo.gl/CqQZVM Ямбол o Facebook събитие: goo.gl/4orsHR o Програма: goo.gl/GgFEQa Стара Загора o Facebook събитие: goo.gl/s7bHcX o Програма: goo.gl/bwhfcH *** „Мини Академия за родители на колела“ е инициатива на Академия за родители – най-големият безплатен семеен форум, който се провежда от 2015 година. Каузата ни е да предоставяме на всички бъдещи и настоящи родители обективна информация и реални знания за здравето, образованието и възпитанието на децата. Основната мисия на „Мини Академия за родители но колела“ е да организира различни тематични, образователни и интерактивни събития в помощ на родителите, в различни градове в цялата страна. За повече информация: Людмила Добрева, ludmila@parentacademy.bg

Норвегия удвоява финансовата помощ за Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751213

Норвегия удвоява финансовата помощ за Западните БалканиНорвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде обяви, че Осло планира да удвои финансовата помощ за страните от Западните Балкани, предава скопският телевизионен канал „Канал 5“, като припомня, че миналата година скандинавската държава задели за страните от региона 175 млн. крони (около 18 млн. евро).

Подвеждащи изрази в козметиката

https://offnews.bg//mama-nindzha/podvezhdashti-izrazi-v-kozmetikata-676214.html

от книгата „Как да избираме козметика“ на Надя Йорданова 1. Крем с ботокс ефект Ботулинът (познат под търговското наименование Botox) е разреден смъртоносно отровен бактериалентоксин, който блокира нервните сигнали и така отпуска мимическите мускули и намалява видимостта на бръчките. Не е измислено вещество, което да има ефекта на ботулина и да е достатъчно безопасно. Ботулинът има странични ефекти и неправилното му приложение може да обезобрази пациента. Не се плашете много, това се случва безкрайно рядко, но всеки лекар с радост би използвал по-безопасни вещества в практиката си. За съжаление, такова вещество все още не е открито. И със сигурност не…

УНИЦЕФ: Броят на децата в Сърбия бързо намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751217

УНИЦЕФ: Броят на децата в Сърбия бързо намаляваОт 2011 до 2016 г. броят на децата в Сърбия е намалял с около 40 000, а по прогнози на УНИЦЕФ до 2041 г. общият брой на населението на страната ще падне до 5,5 милиона от сегашните 7,1 милиона, предаде агенция Бета. Това съобщи днес директорът на УНИЦЕФ в Сърбия Майк Сент Лот на бизнес форум в Копаоник.

Шеф в ЧЕЗ: Много от кандидатите отпаднаха - нямаха пари, останаха двама, избрахме "Инерком"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751178

Шеф в ЧЕЗ: Много от кандидатите отпаднаха - нямаха пари, останаха двама, избрахме "Инерком"Българското правителство отказваше да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ в България, макар да сме им предлагали, коментира в интервю пред чешкия вестник „Лидове новини” Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ. Той е и един от главните преговарящи с Гинка Върбакова, която от вчера е в Прага,

Чорбаджийски беше наказан за два мача и ще може да играе срещу "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3142092_chorbadjiiski_beshe_nakazan_za_dva_macha_i_shte_moje/?ref=rss


Капитанът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски беше наказан за два мача и глобен с 200 лева за удара без топка в лицето на Васил Шопов от "Дунав" (Русе). Решението е на дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС) въз основа на "експертен доклад по компетентност от съдийската комисия".<br /><br />Чорбаджийски ще пропусне домакинството на "Етър" (Велико Търново) в четвъртък, 8 март, и гостуването на "Пирин" в Благоевград на 11 март....

В.Симеонов: Патриарх Кирил - второразрядно съветско ченге

https://www.vesti.bg/bulgaria/v.simeonov-patriarh-kiril-vtororazriadno-syvetsko-chenge-6080052

Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане - тези думи на Валери Симеонов разбуниха Обединени патриоти

Шеф от ЧЕЗ: Предлагали сме на българското правителството да влезе в сделката, отказваше

http://www.cross.bg/bulgariya-pravitelstvo-pravitelstvoto-1569552.html

/КРОСС/ Българското правителство отказваше да влезе в сделката за активите на ЧЕЗ в България, макар да сме им предлагали, коментира в интервю пред чешкия вестник „Лидове новини" Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ. Той е и един от главните преговарящи с Гинка Върбакова, която от вчера е в Прага, за да води разговори по сделката, която предизвика буря от емоции. „Нека да кажем как протича продажбата. В хода на 2016 г. към нас се обърнаха няколко кандидати. На всички казахме, че сме благодарни за интереса, но „ЧЕЗ Груп" не може да продаде такива активи току-така. И ако решим да продадем, ще преминем през процес на подбор. Както казахме, това се случи в края на 2016 и 2017 г. За това, че такъв процес тече, в България знаеха кажи-речи всички. В началото бяха девет местни участници - компании, базирани в България, с български мениджъри. Разбира се, информирахме българското правителство за намерението ни", обяснява Плескач. На въпроса дали българското правителство е поискало да встъпи в сделката, той отговаря: „Напротив, ние им предлагахме това, но българското правителство многократно го отхвърли - за което свидетелстват и статии в различни български вестници, например от май 2017 г. Ние продължихме с процедурата по избора, а списъкът на кандидатите постепенно се стесняваше. Някои от тях отпаднаха, защото нямаха пари

Шестима кандидати се борят за 100 млн. лв. в помощ на стартиращи компании

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3142072_shestima_kandidati_se_boriat_za_100_mln_lv_v_pomosht/?ref=rss


Шестима кандидати продължават в надпреварата за 100 млн. лева за създаването на три нови фонда за ускоряване и начално финансиране за стартиращи компании. Инициативата се осъществява от Фонда на фондовете и е финансирана със средства от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020".<br /><br />Ресурсът от оперативната програма е 100.3 млн. лева и е обособен за създаването на три отделни фонда: Фонд за ускоряване и финансиране на начален етап I: 27.3...

Българин хванат с кокаин преди да спре с плуването

https://www.24chasa.bg/sport/article/6751138

Българин хванат с кокаин преди да спре с плуванетоБългарският плувец Михаил Александров, който от 2009 г. се състезава за САЩ, е бил хванат с кокаин. Това е станало в началото на юни миналата година на турнир в Санта Клара, Калифорния. Месец по-късно Александров обяви, че слага край на кариерата си. Сега обаче бе официално обявено, че българинът е наказан за 1 г.

Мобилно приложение осигурява онлайн консултации с лекар

http://www.mediapool.bg/mobilno-prilozhenie-osiguryava-onlain-konsultatsii-s-lekar-news276385.html

Потребителите в България и по света вече могат да осъществяват бърз и директен онлайн контакт с лекари чрез мобилно приложение на MedicHome. Целта на приложението на MedicHome е да осигури на потребителите навсякъде и по всяко време бърз и персонален онлайн достъп до съвет и препоръка от квалифицирано медицинско лице по здравни въпроси, спестявайки им време, усилия и средства. Технологията на MedicHome се очаква да генерира и редица ползи за медицинските специалисти - иновативен и дигитален опит в здравното обслужване и качествено консултиране на много по-голям брой пациенти за едно и също време. Приложението на MedicHome стартира тестово на 23 януари и към 7 март е инсталирано повече от 5000 пъти, над половината от които извън столицата, а броят на извършените онлайн консултации надхвърля 1000. За този кратък период регистрираните потребители в платформата са достигнали 2000. Приложението ще е безплатно за ограничен период от време като за в бъдеще потребителите ще могат да избират между различни пакети с предплатени консултации и абонамент според собствените си възможности. През първия месец от функционирането на приложението на MedicHome, над 50% от ползващите го са поискали съвети относно теми, свързани с хронично заболяване, още близо 10% са отправили въпроси, свързани с детското здраве, а останалите са се обърнали към медицински специалист в платформата за друг текущ проблем - настинка, неразположение и други. Около 85% от онлайн консултациите през приложението са били напълно достатъчни за потребителите в него и им е спестило нуждата от физическо посещение на лекарски кабинет. Жените и мъжете сред активните потребители на приложението през първия месец са били почти наравно - 60 на 40 в полза на дамите. Основен инвеститор в MedicHome е швейцарският предприемач Филип Баерфус. Амбицията му е да съкрати времето за достъп до медицински специалисти в България от средно 7-10 дни, колкото е сега, на броени минути. В момента екипът на MedicHome е фокусиран върху привличането на лекари с различна специализация, които да посрещнат нарастващия потребителски интерес към мобилното приложение. За една седмица интерес да работят с платформата са проявили над 220 лекари с различни специалности - невролози, кардиолози, ендокринолози, педиатри, ортопеди, дерматолози и други. Над 90% от тях са от населени места извън София. В кратък срок се планира да бъдат добавени още две функционалности в приложението - възможност за видео конферентна връзка с медицински специалист и организиране на посещение от лекар на удобно за пациентите място. Сред краткосрочните цели на MedicHome е и привличането на рекламодатели в платформата.  

Ще повишават заетостта сред българките

http://www.moreto.net/novini.php?n=370312

Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането между половете.

Румъния ще прави мол на мястото, където е екзекутиран Чаушеску

https://www.actualno.com/balkani/rumynija-shte-pravi-mol-na-mjastoto-kydeto-e-ekzekutiran-chaushesku-news_663321.html

Бившата казарма, където бяха разстреляни румънският диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена през декември, 1989 година, ще бъде преустроена в търговски център, съобщава Romania Insider, позовавайки се на румънския сайт Profit. Планът за изграждането на мола е одобрен от общинския съвет в румънския град Търговище. Търговският център ще бъде разположен на площ от 70 000 квадратни метра, а проектът ще струва 48,8 млн. евро. Изграждането на мола ще отнеме две години. Строител ще Prime Kapita

Обвиняват 16-годишната, която роди вкъщи и удуши бебето си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751133

Обвиняват 16-годишната, която роди вкъщи и удуши бебето сиДрамата се разигра в казанлъшкото село Средногорово, момченцето живяло едва 10 минути Днес на 16-годишната Петя Л. ще бъде повдигнато обвинение за това, че на 1 март т.г. е извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него - престъпление по член 120, ал. 1 от Наказателния кодекс,

Звезди на руската естрада записаха химн за ”Путин тийм”

http://dnes.dir.bg/news/rusia-zvezdi-rusia-putin-patevodna-zvezda-putin-tiym-26946152

Звезди от руския шоу бизнес записаха химн на движението "Путин тийм" (Putin Team), наречен "Пътеводна звезда", и заснеха видеоклип с тази песен.

Момчето от Шумен, което впечатли Финландия с талант

https://www.vesti.bg/lyubopitno/momcheto-ot-shumen-koeto-vpechatli-finlandiia-s-talant-6080026

Младият Викторио Ангелов от Шумен спечели цели 4 "Да" от журито на финландския X Factor

Интензивен е трафикът за тирове на "Дунав мост-Русе", "Капитан Андреево" и "Лесово"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6751160

Интензивен е трафикът за тирове на "Дунав мост-Русе", "Капитан Андреево" и "Лесово"Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на ГКПП "Дунав мост-Русе" на българо-румънската, ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" на българо-турската граница. Това съобщиха за "Фокус" от ГД "Гранична полиция". На българо-сръбската, българо-македонската и българо-гръцката граница трафикът е нормален на всички контролно-пропускателни

Върховният съд в Ирландия откри пътя за референдум за абортите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3142054_vurhovniiat_sud_v_irlandiia_otkri_putia_za_referendum/?ref=rss


Върховният съд на Ирландия отвори пътя за провеждането на референдум за абортите през май, предаде "Ройтерс". Съдът постанови, че неродените нямат собствени конституционни права извън правото на живот, защитено в осмата поправка на конституцията.<br /><br />През януари правителството предложи в края на май да се проведе референдум за либерализиране на режима за абортите, като даде на избирателите за пръв път от 35 години възможност да променят едни от най-строгите в света...

Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен"

http://econ.bg/Новини/Главният-прокурор-разпореди-проверка-на-реалния-собственик-на-Юлен-_l.a_i.758756_at.1.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясняване кой е...

Цацаров започва проверка за концесията в Пирин

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/cacarov-zapochva-proverka-za-koncesiiata-v-pirin-6080051

Проверката е заради сигнал на "Зелените", подаден в края на февруари, в който се поставят и въпроси във връзка с ново строителство

Конфискуваха почти три тона хашиш в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751136

Конфискуваха почти три тона хашиш в ИспанияИспанската полиция и сили на Гражданската гвардия ликвидираха престъпна групировка и задържаха 17 души при операция срещу наркотрафика. Това съобщиха днес органите на реда в Испания, предаде ТАСС. В провинция Кадис от автономната област Андалусия са конфискувани над 2,8 тона хашиш, пари в брой, оръжия.

Сотир Цацаров: 925 осъдени са на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751142

Сотир Цацаров: 925 осъдени са на свобода925 лица са с неприведено изпълнение на наказание "лишаване от свобода". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Правна комисия в Народното събрание, предаде „Фокус“. „В тези цифри се включват и 3 лица, за които не е приведено изпълнение на наказание "доживотен затвор". При проверка 24 лица бяха издирени,

Делото на Косарев за акциите на ”Виваком” започва по общия ред

https://frognews.bg/novini/deloto-kosarev-aktsiite-vivakom-zapochva-obshtiia-red.html

Търговският съд в Лондон е издал решение по дело, заведено срещу VTB Capital за търга за продажба на най-голямата телекомуникационна компания в България - ”Виваком”. На предварителното заседание на 6 март британските магистрати са решили, че делото трябва започне по общия ред.

Вой на сирени за въздушна опасност стресна русенци

http://dnes.dir.bg/news/ruse-urgevo-sireni-voy-26946158

Вой на сирени за въздушна опасност стресна около 10 часа гражданите в крайречната зона на Русе, сигнализираха от квартала.

Ще ни дадат ли оръжие да стреляме по крадци?

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-nakazatelen-kodex-neotlozhna-otbrana-26945403

Конкретен случай отново доведе до искане за промяна на закон. Под въздействието на емоциите сега ще се променя Наказателният кодекс (НК).

5 НЕЩА, които жените НИКОГА не трябва да правят заради един МЪЖ

https://www.actualno.com/curious/5-neshta-koito-jenite-nikoga-ne-trjabva-da-pravjat-zaradi-edin-myj-news_663318.html

Когато сте влюбени или се чувствате несигурни, понякога е лесно да поставите желанията и нуждите на някой друг пред собствените си. Но ако не се хванете навреме, може да загубите част от това, което сте. Дами, никога не правете следните 5 неща за мъж или за някой друг. 1. Да промените вида си Ако той истински ви обича, никога няма да ви принуди да промените начина, по който изглеждате. Той трябва да ви обича точно такава, каквато сте. Ако теглото, косата или стилът ви наистина го притесняват,

Съдът гледа делото за Хитрино по съкратена процедура

https://frognews.bg/novini/sadat-gleda-deloto-hitrino-sakratena-protsedura.html

Шуменският окръжен съд заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за взрива на влаковата композиция в Хитрино преди повече от година.

Атака и ВМРО искат Валери Симеонов да се извини за обидата на руския патриарх

https://offnews.bg//politika/ataka-i-vmro-iskat-valeri-simeonov-da-se-izvini-za-obidata-na-ruskia-p-676252.html

Депутати от "Обединени патриоти" (ОП) се разграничиха от думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на руския патриарх. Симеонов е част от правителството именно от квотата на Патриотите.

Повод за разграничаването е участие на Симеонов в сутрешния блок на БНТ, в което той нарече руския патриарх Кирил "цигарения митрополит" на Русия и "второразрядно съветско ченге". 

Няколко часа след изказването на вицепремиера, депутатите от парламентарната група на патриотите разпространиха позиция, с която определят езика на Симеонов като недопустим. Текстът е написан от друг от лидерите на партия от коалиция ОП - Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на патриотите. 

"Настояваме вицепремиерът, който е от квотата на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинение на руския патриарх за нанесената обида", се казва в позицията, подписана от Сидеров. 

Малко по-късно стана ясно, че депутатите от НФСБ са излезли от стаята, когато групата на ОП е приемала позицията срещу лидера на партията им. Тя е била одобрена само от народните представители на "Атака" и ВМРО. "Това си е тяхно мнение и тяхно решение", коментира напускането колегите си депутатът от партията на Сидеров в "Обединените патриоти" Десислав Чуколов.

"Този текст преди малко беше приет преди малко на заседание на парламентарната група на ОП с необходимото мнозинство беше приет. Ако искате мнение и изявление от господин Сидеров, ви предлагам да го поканите във вашите студиа - да ви съобщи конкретно какво иска да каже по въпроса и да отговори на вашите въпроси. Текстът беше приет и това е мнението на парламентарната група на ОП", каза още Чуколов.

Според "Атака" тази декларация не създава напрежение в коалицията. "Винаги има разногласия, то и в ГЕРБ сигурно има разногласия, а са от една партия. Не търсете под вола теле", добави Чуколов. 

Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли? Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Проблем за момента няма, но може да се появи, коментира депутатът от НФСБ в групата на ОП Валентин Касабов. 

От ВМРО пък обясниха, че парламентраната група не може да носим отговорност "за изказаното от някои хора лично мнение". "Все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми", обясни пред журналисти депутатът от ВМРО в ОП Юлиан Ангелов.

Доналд Туск: Не искаме да изграждаме стена с Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751141

Доналд Туск: Не искаме да изграждаме стена с ВеликобританияЕвропейският съюз не иска да „изгражда стена“ с Великобритания, след като тя излезе от структурите на Общността. Това увери председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като в Брюксел бе представен проектодокумент за насоките за преговори за отношенията с Лондон след Брекзит, предава AFP, цитирана от "Фокус".

”Атака” и ВМРО искат Симеонов да се извини на Патриарх Кирил

http://dnes.dir.bg/news/ataka-vmro-izvinenie-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-patrarh-kiril-26946151

"Атака" и ВМРО се разграничиха от нападки на вицепремиера Валери Симеонов към руския патриарх Кирил и настояха Симеонов да му се извини.

Федерер: Правя нещата от удоволствие

https://offnews.bg//tenis/federer-pravia-neshtata-ot-udovolstvie-676254.html

Световният номер 1 в мъжкия тенис  Роджър Федерер сподели в интервю пред "Палм Спрингс" кога е разбрал, че обича този спорт.

"Когато почивах в продължение на 6 месеца през 2016 година, тогава разбрах колко обичам тениса. Това бе и най-добрата мотивация за мен. Не се върнах, за да доказвам нещо на хората или на себе си. Правя нещата от удоволствие.

Мисля, че семейството ме кара да бъда по-добър човек и да подхождам по различен начин към живота. Винаги знам, че дори да спечеля или да загубя в даден мач, след това се връщам при семейството ми. Именно това ми помага и за по-добра кариера в тениса", каза Федерер.

Швейцарецът ще започне участието си на стартиращия тази седмица турнир от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс директно от втория кръг, а първият му противник ще е един измежду Райън Харисън и Федерико Делбонис.

Борисов за самоотбраната: Някой може да застреля деца, берящи череши в двора му, не че е правилно

https://www.actualno.com/politics/borisov-za-samootbranata-njakoj-moje-da-zastrelja-deca-berjashti-chereshi-v-dvora-mu-ne-che-e-pravilno-news_663297.html

В "спешен порядък" започва работа по промени в текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Това обявиха министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев след днешното заседание на кабинета. В типичен стил Борисов дава разпореждания, което личи и от стенограмата на заседанието: "Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го зас

Турската армия се доближи до Африн, кюрди от коалицията на САЩ навлязоха в района

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3141991_turskata_armiia_se_dobliji_do_afrin_kjurdi_ot/?ref=rss


Турските въоръжени сили и подкрепяните от тях бунтовници от Свободната сирийска армия са се доближили на по-малко от 10 км от град Африн, ключова цел на започналата през януари операция "Маслинова клонка".<br /><br />Това съобщават както медии, близки до режима на сирийския президент Башар Асад, така и журналисти и организации, които наблюдават конфликта. Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права турската армия още вчера се е приближила до...

ЕК извади България от групата на страните с прекомерни дисбаланси

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-izvadi-bylgariia-ot-grupata-na-stranite-s-prekomerni-disbalansi-257061/

Макар че мониторингът върху страната остава, Комисията отбелязва постигнатия напредък по преодоляване на дисбалансите у нас

Контейнер и улична лампа горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370325

2 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна и региона през последното денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. На 6 март, около 18:20 часа, е получен сигнал за пожар в осветителното тяло на улична лампа, намираща се в ж.

Отровеният руски шпионин остава в критично състояние

http://www.mediapool.bg/otroveniyat-ruski-shpionin-ostava-v-kritichno-sastoyanie-news276384.html

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия остават в критично състояние два дни, след като бяха намерение в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния английски град Солсбъри. Британската полиция съобщи, че двамата са били изложени на досег с отровно вещество, но все още не е установила какво е било то. Полицията продължава с разпитите на хора, които са консумирали храна в местен ресторант и пъб, през които са минали и Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, но все още не са отчели напредък в разследването. В сряда британското правителство свика извънредно заседание на кризисния комитет "Кобра". То бе ръководено от министърката на вътрешните работи Амбър Ръд, която представи установените досега факти при разследването на случая с предполагаемото отравяне. "Узнахме повече за веществото и полицията ще направи допълнително изявление следобед, за да оповести част от сведенията", каза Ръд пред журналисти след срещата. В британската преса се появиха редица хипотези. Според таблоида "Сън" става дума за отравяне с талий, докато "Дейли телеграф" пише за възможността да е използвано невротоксичното вещество Ви Екс, с което бе убит завареният брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. По информация на в. "Таймс" следователите ще проучат обстоятелствата около смъртта на съпругата на Сергей Скрипал, Людмила, починала от рак през 2012 г. и на сина му Александър, умрял миналата година в Санкт Петербург. Преди ден британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че ако се намерят доказателства за участието на Москва, Лондон е готов да реагира твърдо, включително и с налагането на санкции, а от Кремъл очаквано отрекоха да са замесени. Случаят в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество. В сряда говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс, каза, че опитите във Великобритания да се свърже Русия с мистериозното влошаване на здравословното състояние на Скрипал, изглежда целят да влошат отношенията между Лондон и Москва. "Тази история от самото начало бе използвана за подклаждане на антируската кампания в медиите", заяви говорителката. "Трудно е да видим нещо друго, освен медийни провокации, целящи да влошат отношенията между нашите страни", добави тя. "Тази история ще свърши както обикновено: първо, неоснователни обвинения, после те ще си запазят тайните и нито журналистите, нито народът, нито политиците ще узнаят какво е станало в действителност", добави Захарова, цитирана от Франс прес. Не се разбира кого има Захарова предвид под местоимението "те". Скрипал, бивш полковник в руското военно разузнаване (ГРУ) и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха намерени в неделя следобед в безсъзнание Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век. През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена. Впоследствие Скрипал замина за Великобритания, където получи убежище.

Сръбската държавна агенция е подложена на серия от хакерски атаки

https://www.actualno.com/balkani/srybskata-dyrjavna-agencija-e-podlojena-na-serija-ot-hakerski-ataki-news_663316.html

Сръбската новинарска агенция "Танюг" е мишена на интензивни хакерски атаки, които се провеждат от повече от 50 IP адреса, пише БГНЕС. Целта на тези атаки, които започнаха вчера, е сайтът да се срине, да се направи невъзможна неговата работа и клиентите на държавната агенция да нямат достъп до нейните новини. За разлика от предходни подобни атаки, които идваха от фантомни IP адрес в чужбина, този път те идват от адреси в Сърбия.

Ислямисти: Ние свалихме руския самолет в Сирия

http://clubz.bg/65120-islqmisti_nie_svalihme_ruskiq_samolet_v_siriq

Ислямистката групировка "Джайш ал Ислам" пое отговорност за вчерашната катастрофа на руския самолет в Сирия, съобщи арабският сайт "Ад Дияр".

Военнотранспортната машина "Ан-26" се разби при подготовка за кацане в руската военновъздушна база "Хмеймим". Загинаха всички 39 души на борда.

От "Джайш ал Ислам" твърдят, че обстрелвали самолета с картечници, докато бил на 100 метра от земята. Нападението било в отговор на военната операция в предградието Източна Гута на Дамаск. Тя се извършва от сирийските правителствени сили с помощта на руския военен контингент в арабската република.

От Министерството на отбраната в Москва заявиха вчера, че причина за катастрофата може да е техническа неизправност на машината. Оттам твърдяха, че върху нея не е имало огнево въздействие. По-късно се появи и втора версия - за пилотска грешка.

Руските власти засега не са коментирали изявлението на ислямистите.

Депутати от БСП: ГЕРБ ни превръщат в заложници

http://www.cross.bg/bulgariya-gerb-kriii-1569551.html

/КРОСС/ Днес ГЕРБ изкупува електроразпределението, утре „Топлофикация", след това ще бъде водата. Групировката ГЕРБ превръща всички нас и децата ни в заложници. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Елена Йончева по време на протеста срещу сделката с ЧЕЗ. Тя заяви, че стотици хиляди в социалните мрежи изразяват своето омерзение от правителството. „За последните години ГЕРБ ни убеждават, че няма корупция. Казват, че има подобие на корупция. Казват, че корупцията в България не е по-различна от корупцията в Европа. Проблемът обаче не е корупцията, а грабежът. В продължение на 9 години групировката ГЕРБ събираше милиарди от некачествено строене на пътища, от нашето здравеопазване. Измислиха специална схема за ограбване наречена „саниране". Ограбиха дори пари от оградата по българо-турската граница", заяви Йончева. Тя бе категорична, че не е достатъчно да се дава гласност в медиите или парламента на всичко това, защото те се снишават докато бурята отмине и след това се завръщат. "Трябва да сме тук на площадите, иначе България няма да я има", завърши Елена Йончева. Стоян Мирчев: Бойко, не се крий от народа. България не е за продан „Бойко, страхливецо, не се крий от народа. Не се крий в Министерския съвет, не се крий в Европа. Защото ти искаш да приватизираш нас, българите, да ни превърнеш в роби. Защото зад Гинка се вижда само един човек - и това е Бойко

Ким Чен Ун се усмихвал през цялата среща с южнокорейската делегация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751105

Ким Чен Ун се усмихвал през цялата среща с южнокорейската делегацияДокато се ръкува с представител на пристигналата на посещение южнокорейска делегация, севернокорейският лидер Ким Чен Ун се усмихва широко, сякаш всеки момент ще избухне в бурен смях. После, седнал на голяма заседателна маса, на лицето му отново грее усмивка, а пратениците от Южна Корея гледат почтително.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху "закона КТБ"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3142060_deputatite_othvurliha_vetoto_na_prezidenta_vurhu/?ref=rss


Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност. Аргументите на държавния глава бяха подкрепени само от депутатите от БСП и "Воля", съобщава БНР. Така ветото бе оборено със 129 гласа от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти".<br /><br />Вносители на върнатия законопроект са трима депутати от ДПС - Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Основното възражение на държавния глава беше, че в...

Три слаби магнитни бури ще достигнат до Земята през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751113

Три слаби магнитни бури ще достигнат до Земята през март
Три слаби магнитни бури се очаква да достигнат до Земята на 18, 22 и 26 март, съобщи ТАСС, позовавайки се на лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към физическия институт "П.Н. Лебедев". Такива магнитни бури могат да предизвикат слаби колебания в електрическите системи и да окажат неголямо влияние върху системите за управление на

BlackBerry съди Facebook за патенти

http://clubz.bg/65119-blackberry_sydi_facebook_za_patenti

BlackBerry заведе съдебен иск срещу Facebook за нарушаване на патенти, съобщи Engdadget.

Според канадската компания, фирмата на Зукърбърг ползвала неправомерно техни патенти за обмен на съобщения. Искът е заведен от оригиналната канадска компания BlackBerry, а не китайската корпорация TCL, която преди две години купи смартфон отдела им.

BlackBerry твърдят, че от години се опитват да постигнат споразумение с Facebook. Става дума за технологии за обмен на съобщения и изображения, които избягват плащането на такси към операторите за SMS-и и MMS-и - нещо ключово в златните дни на смартфоните BlackBerry. Социалната мрежа ползвала тези технологии в закупеното от тях чат-приложение WhatsApp.

От Facebook отговарят, че са готови да решат спора в съда. Според говорител на компанията, BlackBerry искат да обложат с данък компаниите, които правят иновации, нещо, от което канадците са се отказали.

Известни актьори, на които не помним имената (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750680

Известни актьори, на които не помним имената (галерия)В сравнение с главните роли поддържащите дават възможност на „нетрадиционни” актьори да се изявят. Едни вече са достигнали възрастовата бариера, зад която никой не се осмелява да ги сложи в графата „секссимволи”, а други нямат облика на Брад Пит, но пък притежават такава харизма и талант, че няма начин зрителят някога да забрави лицата им,

Оскарите ще се гледат все по-малко заради двуличието на академията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6749688

Оскарите ще се  гледат все по-малко заради двуличието  на академиятаТазгодишната церемония беше семпла, липсваше елементът на спектакъл, а шегите за движението Me too бяха табу Церемонията по връчване на оскарите умишлено беше семпла, за да не привлича излишно внимание. Тя трябваше да повтори до известна степен миналогодишната, но без да допуска същите грешки. На това дължим отново Джими Кимъл като водещ,

"Инерком" има 9 месеца да плати за ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/-Инерком-има-9-месеца-да-плати-за-ЧЕЗ_l.a_i.758755_at.1.html

"Инерком" разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането ѝ. Това съобщиха пред bTV от чешката компания. В противен случай...

София ще е домакин на българо-катарски бизнес форум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751084

София ще е домакин на българо-катарски бизнес форумБългаро-катарски бизнес форум, който се организира от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по инициатива на министъра на икономиката Емил Караниколов, ще се състои на 8 март в София, съобщиха от Агенцията. Приветствие към участниците ще отправи Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията.

Цацаров за сигнала на БСП за ЧЕЗ: Нинова е колега, дано не го е подписала

http://clubz.bg/65118-cacarov_za_signala_na_bsp_za_chez_ninova_e_kolega_dano_ne_go_e_podpisala

Главният прокурор Сотир Цацаров охотно отговори на въпроси по всякакви теми пред медиите, след като говори пред депутатите от комисията по правни въпроси - сигнала на БСП за проверка на сделката за ЧЕЗ, за случая в Пловдив и призивите за промяна в закона за неизбежната отбрана, за проверката на "Юлен" по сигнал на "Зелените" и т.н.

Сигналът на БСП - от едно изречение

Цацаров съобщи, че сигналът на БСП за проверка на сделката с ЧЕЗ е в две части - първата с искане "за проверка на произхода на средствата" на купувача на ЧЕЗ "Инерком", а втората - с искане за проверка на приватизационните сделки, с които чешката компания придобива електроразпределителното дружество. 

"По едното изречение - такава проверка в момента се прави от ДАНС и НАП по искане на министър-председателя. Механизмът по закон е – ако те открият нашушения, включително и данни за престъпления – ние ще бъдем сезирани".

"Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега юрист, в това число и бивш следовател, г-жа Нинова не е подписала подобен сигнал. Това мога да го причисля към всички елементи на политическата дискусия , която тече в последните дни", заяви Цацаров.

Той припомни, че правомощията на прокуратурата са свързани с проверка да данни и разследване на престъпления, а в изречението, което е изпратено от БСП, не се твърди за каквото и да е престъпление. От думите му се разбра, че поисканото от социалистите изобщо не е работа на прокуратурата. 

"Аз мисля, че се опитах да кажа, че трябва да правим разлика между товарене на прокуратурата с това, което й е работа или решаването на задачи, които са елемент от политическия спектър и разхвърлянето им по държавните институции за постигане на други цели.", заключи Цацаров

Промяна в Наказателния кодекс - от партия, която вярва, че "въоръженият човек е свободният човек"

Попитан за призива  на премиера Бойко Борисов за промяна в Наказателния кодекс, свързан с неизбежната отбрана, Цацаров реагира така:

"Ако проследим хронологията – тези искания бяха от “Обединени патриоти”, мисля, че ВМРО. Много ми се иска да вярвам, че исканията за промени в НК ще бъдат извършени след внимателно осбъждане на на положението в наказателното право, решенията на КС в областта на неизбежната отбрана, защото преди години едни набързо приети текстове бяха отменени от Конституционния съд. Все ми се иска да вярвам, че тези призиви са породени от истинска загриженост за спазването на закона, а не са плод на конюнктура, на поредното гонене на случая или са предизвикани от елементи на политически популизъм".

Цацаров разкритикува и юристи, и политици, които без да са наясно с фактите но случая от Пловдив са спекулирали "с гнева на хората". И продължи:

Много ми бе странно да съчетая исканията за промени, комбинирани с предишни искания за тотална либерализация на режима за носене на оръжие и с призив, който съществува все още в страницата на една от партиите – елемент от управлението, а именно, че свободният човек е въоръженият човек."

"Да не спекулираме с тази тънка струна – едно да мислим за разумни промени в закона, друго е да се заиграваме с един или друг случай популистки, така на парче, за да си вдигаме рейтинга."

Цацаров бе категоричен, че прокуратурата в Пловдив си е свършила работата много добре и абсолютно навреме. 

Сигналът за "Юлен" ще се провери надлежно

За разлика от сигнала на БСП за ЧЕЗ, този на партия "Зелените" за проверка на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" е пълен с конкретика, която подлежи на проверка, стана ясно още от думите на главния прокурор. 

Той разказа, че сигналът обхваща първо действителната собственост на концесионера, на второ място – начина на сключване на концесионния разговор, на трето място – дали концесионната територия по договор съотвества на тази, която се използва. И последно - поставя се въпросът за обвързаности между концесионер и спортна федерация по зимни спортове.

"На сравнение се поставя от една страна концесионната такса, а от друга – субсидията, която федерацията получава, свързаността й с концесионера и наливането на тази субсидия отново фактически в концесионера".

По този сигнал предстои изискване на документация, може да има и искане съм други институции като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и след това ще се прецени коя е компетентната прокуратура, към която да се изпрати, каза още Цацаров. 

За Лозан Панов

“Ние с г-н Панов имаме различна ценностна система, различни представи за спрадведливост и за работата на съдебната власт, само че ние с г-н Панов по закон сме длъжни да работим както работят главен прокурор и председател на ВКС. Различияна не значат, че трябва да сме в противоборство. Аз съм го казвал – приятели няма да станем, но това не значи, че не можем да работим”.

Така Цацаров отговори на въпрос на Илиана Беновска за отношенията му с председателя на ВКС Лозан Панов. 

Цацаров похвали работата на новия Висш съдебен съвет. По думите му е опровергана и версията, че някой от прокурорската колегия, “в частност аз” диктуваме решения.

По информацията на турски служби за "Булгартабак" и споменаването на компанията в контекст на контрабанда Цацаров съобщи, че все още очаква официални отговори от турската страна.

Надзиратели от затворите в Плевен и Белене и охранители излязоха на пореден протест

https://www.24chasa.bg/region/article/6751101

Надзиратели от затворите в Плевен и Белене и охранители излязоха на пореден протест 
Надзиратели от затворите в Плевен и Белене и охранители излязоха днес на пореден протест пред Съдебната палата в областния център, предаде БТА.  Те развяха националното знаме и издигнаха лозунги "Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурността!", "Сектор "Сигурност" - за едни майка, за други мащеха!

Абитуриентът, убил жена на ”зебра”, влиза в затвора

http://dnes.dir.bg/news/peshehodna-pateka-varhoven-casatzionen-sad-asen-gurganchev-26946061

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 2 г. и 8 м. затвор на 19-годишния Асен Гюрганчев, който прегази и уби възрастна жена на пешеходна пътека.

В Бургас обучават за противодействие на трафика на деца

https://www.actualno.com/burgas/v-burgas-obuchavat-za-protivodejstvie-na-trafika-na-deca-news_663313.html

Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас провежда обучение на тема: "Идентификация и социална подкрепа на деца, жертви на трафик на хора" в Културен център "Морско казино", съобщиха от Общината. Обучението отговаря на необходимостта от повишаване на чувствителността и уменията за идентификация на специалистите, работещи на "първа линия", в сферата на социалните услуги, както и координацията в работата им с полиция, прокуратура и МКБТХ. Лектор на обучен

Протест на БСП поиска оставка на правителството

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-protest-bsp-pravitelstvo-sdelkata-chez-26945596

Протест на БСП срещу ЧЕЗ и цялостното управление на държавата блокира центъра на София за близо два часа.

Извънредни мерки във Великобритания заради натровения руски шпионин

https://frognews.bg/novini/izvanredni-merki-vav-velikobritaniia-zaradi-natroveniia-ruski-shpionin.html

Извънредни мерки във Великобритания заради натровения бивш руски шпионин. Министрите от кабинета се събират днес, за да обсъдят мистериозния колапс на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Влакове в Испания спират заради стачка на феминистки

https://www.actualno.com/europe/vlakove-v-ispanija-spirat-zaradi-stachka-na-feministki-news_663312.html

Испанският железопътен оператор Renfe („Ренфе") обяви, че в четвъртък се отменят около 300 от редовните влакове заради планирана стачка на феминисти. Стачката ще засегне движението на високоскоростните влакове, влаковете на дълги разстояния и регионалните. За 8 март в Испания е насрочена стачка с искане за „пълно равенство на правата и условията на живот”, предаде БГНЕС. В столиците на много провинции ще има демонстрации и митинги. В Мадрид шествието трябва

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване