Групата на Черно море за Левски, има две промени

http://budnavarna.bg/31191-grupata-na-cherno-more-za-levski-ima-dve-promeni/

снимка: Будна Варна

Наставникът на Черно море Илиан Илиев определи групата за мача с Левски, научи BudnaVarna.bg.

Две промени направи специалистът от двубоя с Етър. От 18-те отпадна Мартин Костадинов, който е с болежки и тренира на облекчен режим, както и вратарят Иван Дюлгеров, който е с националния тим U19. Техните места заемат Кононго и младият Иван Дичевски.

Двубоят между Черно море и Левски е днес от 17,30 часа на стадион „Тича“ във Варна. Цената на билетите е 6 лева и ще могат да се закупят от касите на стадиона след 14 часа.

Групата на Черно море:

Благой Макенджиев, Иван Дичевски, Кононго, Мирослав Енчев, Илиас Хасани, Даниел Димов, Атанас Зехиров, Николай Минков, Мариян Огнянов, Георги Илиев, Аристот Н`Донгала, Дани Кики, Мехди Фенуш, Александър Цветков, Петър Витанов, Марек Кузма, Радослав Василев, Мартин Минчев.

Материалът Групата на Черно море за Левски, има две промени е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пречките държавата да влезе в ЧЕЗ България

https://www.investor.bg/energetika/472/a/prechkite-dyrjavata-da-vleze-v-chez-bylgariia-257019/

Арбитражното дело, което води CEZ Group срещу България, може да се окаже спънка пред желанието на държавата да участва в сделката за активите на компанията

В Турция са задържани 13 лица, подготвяли атентат срещу посолството на САЩ

https://www.actualno.com/asia/v-turcija-sa-zadyrjani-13-lica-podgotvjali-atentat-sreshtu-posolstvoto-na-sasht-news_663233.html

Полицията в южния турски град Адана задържа 13 души, заподозрени във връзки с терористичната групировка „Ислямска държава” и подготовка на атентат срещу посолството на САЩ в Анкара, съобщи Анадолската агенция. По данни на медията рейдовете са извършени рано сутринта едновременно в няколко района на града. В тях са участвали служители на специалното поделение за борба с тероризма на местното Управление по сигурността. Сред задържаните има 12 сирийци, пише още БГНЕС. Припомня

Правителството отпуска 1 662 455 лв. за провеждането на Шампионатите по мотокрос

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-jr3-8cxN80/

Правителството одобри проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и Европейския шампионат по мотокрос EMX125/EMX250 – Grand prix Bulgaria в Република България през 2018 г. са в общ размер от 1 662 455 лв., съобщават от правителствената пресслужба.

Тези шампионати по мотокрос са сред най-престижните състезания в света. В тях ще участват едни от най-силните отбори и поради това интересът ще е значителен, както от страна на българските зрители, така и на тези от чужбина. С провеждането на спортната проява ще се утвърди авторитета на Република България сред световната спортна общественост, ще окаже положително въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт и възможностите на българските спортисти за изява.

 

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание отхвърли референдума за Истанбулската конвенция

http://www.transmedia.bg/2018/03/07/%d1%81-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b8-%d0%b4%d0%bf%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1/

С  гласовете основно на депутатите от ГЕРБ и ДПС Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?“. За гласуваха единствено 67 депутати от „БСП за България“. Против бяха всички депутати от ГЕРБ и ДПС – общо 121 народни представители. Против гласуваха част от представителите от „Обединени патриоти“ и „Воля“. Въздържаха се 23 депутати от „Обединените патриоти“ и „Воля“.

Основният мотив на ГЕРБ да гласуват против е, че по закон не може да има допитвания по нормативни актове. За ДПС инициативата за референдум е бягство от отговорност. Според „Обедините патриоти“ той е ненужен, тъй като 99% от българите били против ратификацията на конвенцията. „Воля“ не взе участие в дебата, а после лидерът Веселин Марешки обяви, че той е загуба на време.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче, щом народът веднъж се произнесе, темата с Истанбулската конвенция ще бъде затворена. От трибуната в Народното събрание тя каза, че 70% от българите са против ратификацията и призова управляващите да не ги наричат „тъмни сили“, цитирайки председателя на парламента Цвета Караянчева. В отговор тя обясни, че нарича фалшивите новини тъмни сили.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид, който в последните седмици изпълнява основно функцията на говорител на колегата си, отказващ да ходи на работа, Делян Пеевски определи идеята за референдум на социалистите като „тръгнали с топ на лов за яребици”. Социалистът Драгомир Стойнев обясни, че трябва да се пита народа за Истанбулската конвенция и това е истинското поемане на отговорност. Той попита ДПС дали слуша ГЕРБ по темата. Колегата му Филип Попов пък обяви, че мнозинството се опитва да подмени ценности и традиции в обществото.

Снимка: Сергей Антонов

Мобилни пунктове за пияни шофьори ще правят в Русия

https://www.actualno.com/europe/mobilni-punktove-za-pijani-shofiori-shte-pravjat-v-rusija-news_663232.html

Мобилни центрове за медицинско освидетелстване на нетрезви водачи на автомобили ще бъдат въведени в Русия, съобщиха от МВР. В тях ще бъдат изпращани и други граждани, по преценка на полицията. В момента е в ход междуведомственото съгласуване на проекта, който е по разпореждане на министерството на здравеопазването, предаде БГНЕС. Пунктовете ще бъдат в специално оборудвани автомобили. Очаква се те да поемат част от работата на медицинските организации с употребили алкохол руснаци.

Продадоха писма на Алберт Айнщайн на търг в Израел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750296

Продадоха писма на Алберт Айнщайн на търг в ИзраелБележка, написана на ръка от Алберт Айнщайн до млада италианска студентка, която привлича вниманието на видния учен, но отказва да се срещне с него, беше продадена на търг в Ерусалим, съобщават световните информационни агенции. Неназован купувач е платил за посланието 6100 долара - двойно по-висока сума от първоначалната оценка, предаде БТА.

Доходите от чужбина вече се декларират еднократно

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3141810_dohodite_ot_chujbina_veche_se_deklarirat_ednokratno/?ref=rss


Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите, напомня Националната агенция за приходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.<br /><br />До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на...

Увлечена по езиците тенисистка призна, че харесва жени

https://offnews.bg//izvan-terena/uvlechena-po-ezitcite-tenisistka-prizna-che-haresva-zheni-676222.html

23-годишната белгийска тенисистка Алисън ван Ейтванк призна, че от две години има връзка с жена. 50-ата в световната ранглиста е влюбена в колежката си и сънародничка Грит Минен.

Двете не са се крили от родителите си, които били горди от тях, но не са считали до този момент да обявяват публично, че имат връзка, но моментът е настъпил.

"Хомосексуалността не е забранена тема. Важното е, че съм щастлива от нашите отношения и скоро ще заживеем заедно. Чувстваме се много добре заедно. Не смятам, че някой е длъжен да обяснява защо е гей или лесбийка. Това не е болест.

Родителите ни се гордеят с нас, а подкрепата им много ни помага", споделя Ван Ейтванк пред Outsports.com.

В света на тениса тенисистката е популярна със суеверията си и влечението по езиците. Тя не сменя облеклото си на корта, докато не загуби. Ван Ейтванк може свободно да общува на английски, френски, немски и холандски език.

Без вода във Варна – 7 март 2018

http://budnavarna.bg/31189-bez-voda-vav-varna-7-mart-2018/

снимка: Будна Варна

По информация от пресцентъра на ВиК – Варна, днес без вода в града са:

– районът между бул. „Христо Смирненски“, ул. „Петър Райчев“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Мир“ до около 16.00 часа.

– абонатите в карето между бул. „Св. св. Кирил и Методий“, бул. „Първи май“, ул. „Георги Стаматов“ и ул. „Нишава“ до около 16.00 часа.

Материалът Без вода във Варна – 7 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Франция въвежда глоба за тормоз на улицата

https://petel.bg/Frantsiya-vavezhda-globa-za-tormoz-na-ulitsata__254289

Франция въвежда глоба от 90 евро за извършители на сексуален и сексистки тормоз на обществени места, независимо дали става дума за неприли...

Потресаваща новина от последните минути! 16-годишна задуши бебето си и сложи трупа му в хладилник

https://petel.bg/Potresavashha-novina-ot-poslednite-minuti--16-godishna-zadushi-bebeto-si-i-slozhi-trupa-mu-v-hladilnik__254290

16-годишно момиче е родило в къщата си в казанлъшкото село Средногорово и е задушило бебето си, съобщи Нова тв. След раждането момичето ...

„Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ

https://petel.bg/---Inerkom----razpolaga-s-devet-mesetsa-da-plati-sdelkata-s-CHEZ__254291

„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането ѝ. Това съобщиха пред bTV от чешката компания. В прот...

Стотици под прозореца на Борисов: Оставка! Гинка си ти!

https://petel.bg/Stotitsi-pod-prozoretsa-na-Borisov--Ostavka--Ginka-si-ti-__254292

Снимка: offnews.bg Стотици хора се събраха на протеста пред Министерски съвет, където в момента заседава правителството. Под прозорците на "Д...

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750293

Вижте къде в София спират водата днес"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от дружеството. От 10.00 до 19.00 ч. на 8 март ще бъде спряно водоподаването в сградите на ул. "Тодор Каблешков", ул. "Цанко Лавренов", ул. "Иван Кирков" и ул. "Акад. Георги Наджаков". От 9.00 до 21.00 ч. ще бъде прекъснато водоснабдяването в жк.

Отровеният руски агент съден за шпионаж в Лондон преди години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750291

Отровеният руски агент съден за шпионаж в Лондон преди годиниБившият руски разузнавач и двоен агент Сергей Скрипал, осъден преди години за шпионаж в полза на Лондон, "отдавна не е интересен за никого" като "отработен материал и за двете страни". Затова е несъстоятелна версията, че е отровен от бившите си колеги. Това заявява източник на "Московский комсомолец" от Главното разузнавателно управление -

Психолог за случая в Пловдив: Сблъсък на стереотипи

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/psiholog-za-sluchaia-v-plovdiv-sblysyk-na-stereotipi-6080025

„Повечето хора си мислят: „На този човек му е кипнало и го е направил“. Мотивите трябва да бъдат изяснени“, категоричен е криминалният психолог Росен Йорданов

За първи път у нас - курс на тема зелена енергия, насочен към деца и младежи

https://www.actualno.com/goodnews/za-pyrvi-pyt-u-nas-kurs-na-tema-zelena-energija-nasochen-kym-deca-i-mladeji-news_663231.html

За първи път у нас ще се проведе курс на тема зелена енергия - изцяло насочен към деца и младежи (12+). Занятията на образователен център "Технократи" започват на 10-ти март в гр.София и ще се проведат в четири последователни съботи на месеца, между 16 ч. и 18 ч. на адрес: ул. Сердика №20. Освен дискусии по значими теми като възобновяеми енергийни източници, начини за добиване на зелена енергия и алтернативни източници за електрозахранване, в програмата са включени и практически упражн

Ще съдят 25 -годишен от Игнатиево, опитал да подкупи полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370273

25-годишният Иван Ив. от град Игнатиево е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна по бързо производство за даден подкуп на полицейски служители с цел да не бъде извършено от тях действие по служба. Това съобщиха за Moreto.

Младен Сърбиновски: Премерване с очи

http://www.eurochicago.com/2018/03/mladen/

Без Сан Стефано не би ги имало Кресненското и Разложкото въстание, БМОРК, ВМОРО, ВМРО и Първия Илинден. Без отношението на нашите предци към Сан Стефано не би я имало самостоятелна Македония. И, независимо от Берлинския конгрес, Сан Стефано ни е европейският компас, и ако второилинденските АСНОМски превратаджии повече го тачеха, сега нямаше да страдаме от колективното главоболие да сменяме името за пак някак си, по някакъв начин да бъдем това, което сме били – европейци. Да не бе това санстефанско творческо самоосвобождаване от македонизма, и от моя скромност никогаш не ще се чуеше моя приказка и никога нямаше да пропиша. И не трябва да ходя далеко, Сан Стефано и да не е историческа дата и победен топоним от руско-турския фронт някъде там далеч преди Цариград, Възраждането е осъществена колективна воля в сърцата и съзнанието на нашите неотдавнашни предци, и всички запустели села и църкви от моя Гостиварски край, които съм обиколил, са градени и възобновявани тъкмо в това санстефанско десетилетие между 1870 и 1880 г. Нито една не е посветена на свети Сава, а градската тетовска църква е „Св. св. Кирил и Методий“.

BlackBerry дава Facebook под съд заради нарушени патенти

https://www.investor.bg/softuer/458/a/blackberry-dava-facebook-pod-syd-zaradi-narusheni-patenti-257018/

Приложения като Facebook, Instagram и WhatsApp използват някои възможности за съобщения, които първоначално са били проектирани от BlackBerry

90 евро глоба за псуване във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370290

Най-малко 90 евро глоба ще бъде наложена на всеки, който псува или отправя неприлични забележки към жени на улицата, съобщават местни медии. Инициативата е на правителството. То дори внесе в парламента доклад, в който се предлага въвеждане на глоба от 90 до 750 евро за всеки, който отправя сексистки забележки към жените на обществени места.

Братът на Жоро Плъха: Искаме до 25 г. затвор за лекаря

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-zhoro-gevizov-26944599

Искаме най-тежкото наказание за д-р Иван Димитров - от 20 до 25 години затвор.

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

http://www.cross.bg/sdelkata-borisov-bulgariya-1569513.html

/КРОСС/ Преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават и днес. Чешката компания е потвърдила за bTV, че е започнало вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов. Очаква се до края на настоящата седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа договора за продажба на активите си в България, така че да позволи държавата ни да участва в сделката. Според източници на bTV в договора за продажба съществува клауза, според която ЧЕЗ ще си сътрудничи със следващия собственик на активите в България, ако се налага в хода на арбитражно дело. Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро, което може да усложни разговорите с чешката компания в посока участие на страната ни в сделката. Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Неща, които могат да бъдат видени един път (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/neshta-koito-mogat-da-bydat-videni-edin-pyt-snimki-6080020

Има неща от живота, които лесно може да повторим под една или друга форма, но снимките в галерията са изключителна рядкост

Еврото е на двуседмичен връх по отношение на долара

http://econ.bg/Новини/Еврото-е-на-двуседмичен-връх-по-отношение-на-долара_l.a_i.758734_at.1.html

Доларът ще се оттегли от лидерската си позиция още през следващата година, като отстъпи място на възходящото евро и заради това Федералният резерв на...

ЦСКА-София ще накаже капитана си заради Русе

http://clubz.bg/65092-cska_sofiq_shte_nakaje_kapitana_si_zaradi_ruse

ЦСКА-София ще накаже Божидар Чорбаджийски по вътрешния правилник заради двата удара, които нанесе по Васил Шопов по време на мача с "Дунав" в Русе миналия уикенд, спечелен с 2:0. Това личи от официално съобщение на сайта на "червените".

В края на полувремето защитникът удари своя противник, който първи направи това във въздушен двубой. Съдията Георги Кабаков вдигна жълти картони и на двамата.

Вижте какво се казва в информацията:

"Армейци,

ЦСКА винаги е бил клуб, изключително уважаващ правилата, дисциплината и феърплея.

Във връзка със създалата се истерия покрай мача с Дунав, искаме да уведомим червената и спортна общност на България, че ние като клуб ще вземем мерки и капитанът на тима Божидар Чорбаджийски ще бъде санкциониран по вътрешния правилник на отбора със съответното наказание.

Треньорският щаб и ръководството ще проведат с него сериозен разговор и сме уверени, че занапред няма да сме свидетели на подобни реакции. Той е млад футболист и ние ценим много неговото непримиримо желание да победа, хъс и себераздаване, но въпреки, че беше нееднократно провокиран от играча на домакините Шопов, въпреки изнервеността на двубоя, ние смятаме, че той не бива да се поддава на провокации и да реагира по неспортсменски начин.

ЦСКА очаква решението на Дисциплинарната комисия. Надяваме се, че ако се стигне до наказание, то ще бъде адекватно и след като са взети предвид всички обстоятелства. Също така вярваме, че евентуална санкция няма да бъде по-голяма от тази на играча на Лудогорец Натанаел, който бе санкциониран и изтърпя наказание за идентична ситуация."

Вчера дисциплинарната комисия изиска специален съдийски доклад по случая и се очаква да накаже Чорбаджийски между 1 и 3 срещи. ЦСКА-София визира санкцията на Натанаел от четвъртфинала за Купата срещу "орлите" на 14 декември (2:1), когато за удар без топка защитникът отнесе 2 мача.

Кмет благодари на Борисов, че няма да се дупчи за газ в Добруджа

http://clubz.bg/65091-kmet_blagodari_na_borisov_che_nqma_da_se_dupchi_za_gaz_v_dobrudja

Кметът на Генерал Тошево благодари на премиера Бойко Борисов, на министрите на екологията и на земеделието за това, че няма да се добива и проучва газ в Добруджа. Валентин Димитров поднесе благодарностите си на правителственото заседание днес.

По думите му, след като "Русгеоком БГ" очаквал ОВОС за добив на газ, жителите на Генерал Тошево са се притеснили, че водата ще бъде заразена, а почвата замърсена.

На 17 декември м.г. в общината се състоя референдум против добива на природен газ и 96.91% от гласувалите казаха "не" на добива. Пред урните се явиха 6671 души или 52.72% от имащите право на глас.

Последвала е среща с премиера Борисов и на 25 януари т.г. РИОСВ - Варна е отхвърлило инвестиционното намерение. Към благодарствените думи се присъедини и Атанас Атанасов - председател на инициативния комитет против добива на газ.

Искането на "Русгеоком БГ" ЕАД включваше землищата на 18 села. Става въпрос за разработване и усвояване на находище "Спасово",  с площ 219 кв. км, в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток", за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Започна масовата дератизация в „Аспарухово“

http://budnavarna.bg/31187-zapochna-masovata-deratizatsiya-v-asparuhovo/

снимка: Будна Варна

Започна зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите.

Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност. Третиранията ще се извършват при подходящи климатични условия и стриктно спазване на условията за безопасно приложение на биоциди.

График за дератизацията:

Район Аспарухово – 1020 шахти

06-08.03.2018 г. – централен район

09.03.2018 г. – Галата

Район Приморски – 2604 шахти

12-14.03.2018 г. – подрайон Приморски

15-21.03.2018 г. – подрайон Простор

22-26.03.2018 г. – подрайон Чайка

Дерета – 611 дка

28-30.03.2018 г. – Младост – 283 дка; Приморски – 214 дка; Владиславово – 90 дка; Аспарухово – 24 дка

Материалът Започна масовата дератизация в „Аспарухово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Невяна Владинова пропуска световната купа в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/6750280

Невяна Владинова пропуска световната купа в СофияНевяна Владинова очаквано пропуска световната купа в София. Капитанът на националния отбор индивидуално лекува контузия в глезена и не е напълно възстановена, за да се включи пълноценно в състезанието. Целта на треньорския щаб е Невяна да е напълно здрава и готова за най-важното състезание през годината - световното първенство,

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370289

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода в града са: - районът между бул. "Христо Смирненски", ул. "Петър Райчев", бул. "Васил Левски" и ул. "Мир" до около 16.00 часа. - абонатите в карето между бул.

Богослов: Патриарх Кирил е искал да става президент

https://frognews.bg/novini/bogoslov-patriarh-kiril-iskal-stava-prezident.html

Преподавателят по църковно право в Богословския факултет доц. Дилян Николчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че българите трябва да знаят, че руският патриарх Кирил е обвързан твърде много с политиката.

Машалла, патреоте!

http://clubz.bg/65090-mashalla_patreote

Вероятно повечето от вас, които четете тези редове, са били обирани (и авторът го е преживявял, дори повече от веднъж). Също така е вероятно част от вас да са участвали или подкрепяли протестите, които се проведоха след задържането на Иван Димитров от Пловдив, който застреля смъртоносно влезлия в гаража му Жоро Джевизов. На петия ден прокуратурата благоволи да съобщи за първи път детайли по случая и така да отмени изградената от голяма част от медиите паралелна реалност от несъществуващи факти.

Но кога пък фактите са били пречка за популистите?

Поведението на съуправляващата партия ВМРО заслужава да бъде отбелязано – лидерите на организацията заеха еднозначно страна, която се оказа срещу закона; инспирираха и легитимираха протести, в които бяха въвлечени излъгани хора; извадиха отново старата си мечта българите да носят свободно оръжие и да могат да си стрелят.

Трудно е, но е важно да разграничаваме конкретния случай от гнева на хората. Гневът е напълно оправдан, защото в България се краде, пребива и убива почти безнаказано. И защото почти няма необран дом и почти няма прозорци без решетки. Затова сме гневни.

А сега малко данни:

Регистрираните кражби в България намаляват. От около 50 хиляди годишно през 2010 г. докъм 38 хиляди в последните години. Намалява и делът на разкритите – от малко над 30% докъм малко под 30%. Днес само една четвърт от обирите на домове са разкривани – така казва МВР. Вие познавате ли човек, който е бил обран, а след това полицията да е хванала крадеца, съдът да го е осъдил, а жертвата да си е получил обратно поне част от откраднатото? Трудно е да се сетите, нали.

Защото това не е истината. Все повече хора изобщо отказват да си губят времето с полиция. Защо да пуснеш няколко души в преобърнатия си от крадците дом, за да ти изгубят още няколко часа, а след месеци да получиш писмо, че случаят е затворен и заминал в графата „Неразкрит“? Така статистиката на МВР може да отчете намаляване на кражбите.

България е сред най-сигурните места в Европа, показват данните от Евростат. Тук кражбите са около 550 на 100 хиляди души годишно. В Германия са 1646, в Холандия са 3219, в Дания са 3436, в Швеция са 3828 (данните са за 2015 г.). Да сте видели масово решетки по прозорците в тези страни? В Холандия даже и пердета не слагат...

В България е шест пъти по-сигурно от Холандия ли? Нали знаете какво означава това - всичко това ясно показва размера на недоверието и само можем да предполагаме колко хиляди българи изобщо не звънят в полицията, когато са ограбени.

А сега да се върнем на „патриотите“:

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново ни съобщи своето решение на проблема с безнаказаната престъпност - да се разшири обхватът на неизбежната отбрана:

Да дадем възможност на нормалните граждани, които законно притежават средства да се защитават, да могат да го правят легално и официално, а не после да бъдат разкарвани по съдилищата“.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също подкрепя разширяване на обхвата на неизбежната отбрана и също вижда решението във въоръжаването и стрелбата:

Явно страхът от закона не спира тези хора (крадците – б.р.), дано поне страхът за живота им има възпиращо въздействие”.

Колегата му Александър Сиди отиде още по-далеч и заговори за либерализиране на режима на носене на огнестрелно оръжие. Трети депутат от ВМРО – Юлиан Ангелов, дори описа как ще изглежда бъдещето:

От ВМРО изцяло подкрепяме д-р Иван Димитров и неговите действия. Те показват, че има достойни българи, които са готови да жертват живота си, за да защитят своето семейство“.

Всички цитирани по-горе са възмутени, че престъпниците се чувстват безнаказани, че масово се краде, че хората живеят в страх.

Имам една новина за всички тях:

Уважаеми, „патриоти“ - вие сте на власт. От вас зависи всичко в държавата – и борбата с престъпността, и реформата на правосъдието, и справянето със социалните криминогенни фактори. В крайна сметка, вие сте натоварени с отговорността да гарантирате сигурност и да върнете спокойствието по българските улици. Вашият лидер – г-н Каракачанов, е вицепремиер, който е натоварен с правомощията да наблюдава Министерството на вътрешните работи. Това не го ли знаехте?

Затова, уважаеми „патриоти“, бъдете така любезни да си вършите работата и да не лешоядствате при всяка трагедия. Защото има риск да останем с грешно впечатление - или че сте некадърни, или че никога не сте имали намерение да свършите нещо полезно, а само да седнете на трапезата. Не ни позволявайте да станем жертви на такава заблуда...

Иначе много се стараете и много се потите. А ако продължавате така, някой ден наистина може да заживеем във вашия свят – всеки с оръжие, всеки бабаит. И като ги почнем разни джендъри, цигани, соросоиди и всякакви други без носии... Ще изкарате поне още един мандат преди да ни изпратят сини каски от ООН.

Сделка на века между Израел и Саудитска Арабия

http://dnes.dir.bg/news/izrael-sauditska-arabia-sdelka-veka-26944535

Наследникът на престола в Саудитска Арабия и смятан за най-силен човек в кралството Мохамед бин Салман се е срещнал с представители на израелското правителство.

Работници намериха граната до църква в Пловдив

http://www.cross.bg/tzurkvata-raiiona-politzeiiski-1569512.html

/КРОСС/ Сигнал за намерена граната наложи отцепването на малък периметър от района до църквата "Св. Николай" в пловдивския квартал "Смирненски". Храмът не е затворен, като в момента там се отслужва литургия, но е блокиран единият му вход. Предполага се, че откритото взривно устройство е старо, защото в района е имало военни поделения. От пловдивската полиция уточниха, че сигналът е подаден към 05:30 часа от работници на „Чистота", които я открили в контейнер за смет. На място са два полицейски патрула и противопожарен автомобил. Очакват се специалисти от ДОТИ-София, за да проверят сигнала и евентуално да обезвредят взривното устройство. До идването на експерти районът до църквата на бул. "Копривщица" е отцепен и обезопасен от полицейски екипи на Второ районно управление.    

Бурята във Великобритания изрови дънери от гора на 7000 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750281

Бурята във Великобритания изрови дънери от гора на 7000 г.Бурята изрови дънери от праисторическа гора на 7000 години южно от гр. Хартълпул, Североизточна Англия, съобщи в. "Мирър". Съществуването на вкаменелостите е известно от 1871 г. Сега в пясъка се виждат дънери и трупи по около 400-метрова отсечка. Останалата част от гората, която продължава няколко километра, е скрита, предава БТА.

Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750285

Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 априлОкончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. До края на 2016 г.

Отцепиха района около църквата 'Св. Николай' в Пловдив заради граната

https://offnews.bg//112/ottcepiha-rajona-okolo-tcarkvata-sv-nikolaj-v-plovdiv-zaradi-granat-676220.html

Участък до църквата "Свети Николай" в пловдивския квартал "Смирненски" бе отцепен заради намерена граната. Част от улицата при един от входовете на храма е оградена с полицейски ленти. Другият вход е отворен. На мястото има две полицейски коли и пожарна, предаде БНР.

От полицията уточниха, че сигналът за гранатата е подаден около 5,30 часа от работници от сметоизвозването.

Очаква се на място да пристигнат специалисти, които да проверят и евентуално да обезвредят взривното устройство.

Гранатата най-вероятно е останала от бившите военни поделения в този район.

Петролът поевтинява след напускането на ключов съветник на Тръмп*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-sled-napuskaneto-na-kliuchov-syvetnik-na-trymp-257025/

Прогнозата за производството на петрол в САЩ със 120 хил. барела до 11,17 млн. барела до края на четвъртото тримесечие на 2018 г. бе повишена

Режисьорът Роман Балаян пристигна на специална визита у нас

https://www.actualno.com/cinema/rejisioryt-roman-balajan-pristigna-na-specialna-vizita-u-nas-news_663226.html

Украинският режисьор Роман Балаян пристигна в България специално за 22-рото издание на София Филм Фест. Балаян ще получи Наградата на София днес по време на откриването на София Филм Фест, 7 март, и ще представи пред българската публика своя шедьовър "Полети насън и наяве" на специална прожекция на 8 март от 18.30 в Дома на киното. На 9 март, денят посветен на Сергей Параджанов, публиката ще може да види и късометражния филм на Балаян "Нощ в музея "Параджанов" (1988), у

Стъклен дизайн и стил от бъдещето още днес - Condens 7000i W

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6749231

Стъклен дизайн и стил от бъдещето още днес - Condens 7000i WНов кондензен газов котел от Bosch Изключително красив пример за перфектно съотношение цена-качество Искате да модернизирате Вашата газова отоплителна система, но нямате достатъчно място? Можете лесно да направите това с Condens 7000i W. Той съчетава висока ефективност с елегантен дизайн и разумна цена.

Удължен е срокът за кандидатстване за финансиране и подкрепа по Дарителската програма на Мото-Пфое до 19 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6742931

Удължен е срокът за кандидатстване за финансиране и подкрепа по Дарителската програма на Мото-Пфое до 19 мартПроекти и инициативи с екологична и културна тематика могат да кандидатстват за финансиране в поредното издание на Дарителската програма на Мото-Пфое. Каузата е да съхраним природното многообразие и културно-историческата идентичност на страната. От 1996 г. насам програмата ежегодно подкрепя усилията на колективи и частни лица,

Последни проучвания сочат, че 75% от българите страдат от кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6749439

Последни проучвания сочат, че 75% от българите страдат от кръвноСпециалистите отчитат като причини за така застрашаващите цифри: наднорменото тегло, високите нива на холестерол и не на последно място стреса. Най-притеснителен, обаче, се оказва фактът, че при хронично високо кръвно се засяга работата на важни органи и системи и това води до тежки здравословни последствия.

Чуждестранните купувачи се завръщат на имотния пазар в Испания

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/chujdestrannite-kupuvachi-se-zavryshtat-na-imotniia-pazar-v-ispaniia-257026/

Британците са били водещи чуждестранни купувачи в страната през четвъртото тримесечие на миналата година

Турската полиция задържа 13 души, заподозрени, че са готвели атентат в консулството на САЩ в Адана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750282

Турската полиция задържа 13 души, заподозрени, че са готвели атентат в консулството на САЩ в АданаТурските власти са задържали 13 души, от които 12 сирийци, по подозрения, че са планирали атентат срещу различни обекти, сред които и консулството на САЩ в Адана, предаде турската частна телевизия НТВ. Арестите са били осъществени при едновременни акции на различни места в града в рамките на операция срещу терористичната групировка "Ислямска

Въпросът е решен - не приемат оставката на Теменужка Петкова

http://www.moreto.net/novini.php?n=370288

Въпросът е решен - оставката на енергийния министър Теменужка Петкова няма да бъде приета и тя остава на поста си. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това решение е било взето на среща при премиера, на която са били повечето министри днес, уточни той.

Перник се вдига на протест срещу нередовното парно

https://offnews.bg//ikonomika/pernik-se-vdiga-na-protest-sreshtu-neredovnoto-parno-676219.html

Жители на Перник ще се събиерат пред Общината в града на протест срещу местната "Топлофикация", предаде БНР. Протестът е организиран заради постоянни аварии и често спиране на парното от началото на отоплителния сезон.

Проблемите са актуални и в момента: от около месец над 20 хиляди абонати на дружеството нямат редовно топлоподаването и стоят на студено. За последния месец нормално подаване на топлина е имало само 2-3 дни. През останалото време радиаторите са били или хладни, или студени, твърдят протестиращите.

След жалби и сигнали е започнала проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Точно при голямата авария не отговаряха на никакъв телефон, разказа в предаването "Преди всички" Валентин Пешев от социална група в мрежата, наброяваща над 4300 души.

Откриха граната до руската църква в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-granata-ruscata-tzarcva-26944600

Работници от фирмата по чистота в Пловдив са открили граната в района на църквата “Св. Николай“ на бул.“Копривщица“ в града.

В Перник протестират срещу местната "Топлофикация"

https://www.actualno.com/pernik/v-pernik-protestirat-sreshtu-mestnata-toplofikacija-news_663223.html

Пред общината в града са се събрали недоволните заради постоянни аварии и често спиране на парното от началото на отоплителния сезон, съобщи БНР. От около месец над 20 хиляди абонати на топлофикационното дружество имат проблеми с топлоподаването и стоят на студено. За последния месец нормално подаване на топлина е имало само 2-3 дни. През останалото време радиаторите са били или хладни, или студени, твърдят протестиращите. След жалби и сигнали е започнала проверка на Комисията за енергийно и в

Овце танцуват казачок

http://www.barometar.net/90544/

Докато премиерът Борисов се прегръща с фрау Меркел и егото му е на седмото небе, стотици хиляди българи търкат лотарийни билетчета, като изоглавени и се надяват птичето да кацне на рамото им. Разговарям с една от продавачките от веригата „Лафка“, собственост на дебеловратия и всеяден олигарх Делян Пеевски. Тя ми казва, че на нейния павилион […]

Програма на Пентагона за защита с дронове ползва ноу-хау на Google

https://www.investor.bg/softuer/458/a/programa-na-pentagona-za-zashtita-s-dronove-polzva-nou-hau-na-google-257020/

Това представлява рядък и противоречив ход на технологичната компания, която в миналото активно ограничаваше сътрудничеството си с военните

Викат специалисти от София да обезвредят граната в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/vikat-specialisti-ot-sofija-da-obezvredjat-granata-v-plovdiv-news_663227.html

Служители по чистотата в Пловдив откриха рано тази сутрин граната, съобщават от областната дирекция на полицията. Сигналът е подаден около 5.30 часа на телефон 112. Граната е открита в района на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, на булевард "Копривщица" в града. На мястото се очакват експерти, повикани са и специалисти от София, които да обезвредят взривното устройство, ако това се налага. Мястото е отцепено с полицейска лента и не се допуска преминав

Река Морава преля в Централна Сърбия, разпоредена е евакуация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750266

Река Морава преля в Централна Сърбия, разпоредена е евакуацияНивата на водите на повечето реки в Сърбия започва да намалява, но не и това на Морава – реката преля в участъка й в централната част на страната, което наложи разпореждането на евакуация, съобщава белградското електронно издание Telegraf. Съгласно разпространената информация, нивата на Морава продължават да се покачват близо до град Ягодина.

Гинĸa Bъpбaĸoвa зaпoзнa ЧEЗ c иcĸaнeтo нa Бългapия

http://econ.bg/Новини/Гин-a-Bъpбa-oвa-зaпoзнa-ЧEЗ-c-иc-aнeтo-нa-Бългapия_l.a_i.758733_at.1.html

"Инepĸoм Бългapия" - ĸoмпaниятa, избpaнa дa пpидoбиe aĸтивитe нa чeшĸaтa ЧEЗ в Бългapия, e зaпoзнaлa дpyжecтвoтo c иcĸaнeтo нa бългapcĸaтa дъpжaвa зa...

Момче, пребито пред дискотека: Готов съм да бъда приятел с нападателя (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750263

Момче, пребито пред дискотека: Готов съм да бъда приятел с нападателя (Видео)„Ако ми се извини, съм готов да му стана приятел”. Това каза Илия Стоянов – момчето, пребито пред дискотека в Бургас, за нападателя си – футболиста Радостин Нгуен. На 11 февруари 22-годишният Радостин нанесъл три удара в лицето на Илия без никаква причина. По това време пострадалият просто чакал такси пред заведението.

Блъснаха 38-годишен мъж в Айтос, почина по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750252

Блъснаха 38-годишен мъж в Айтос, почина по-късно38-годишен мъж от Айтос е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил, съобщиха от ОДМВР- Бургас. Инцидентът е станал около 01.10 ч. тази нощ на улица „Хаджи Димитър“ в Айтос, на около 30 м след кръстовището с ул. „19-ти февруари“ в посока на движение към Автогара Айтос. Лек автомобил „Фолксваген Шаран“,

Две варненски шофьорки предизвикаха катастрофи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370246

На 3 март, около 00:20 часа, на кръстовището на ул. «Отец Паисий» и бул. «Сливница», е възникнало ПТП. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Водачка на на 33 г. от Варна, при наличието на пътен знак «Б2 – Спри! Пропусни движещия се по път с предимство», не пропуска и блъска друга кола.

Тръмп: ЕС прави невъзможен бизнеса с него

https://frognews.bg/svqt/tramp-pravi-nevazmojen-biznesa-nego.html

Доналд Тръмп обвини ЕС, че не се отнася добре със Съединените щати в по отношение на търговията.

Европейските банки отпускат все по-големи кредити за сектора на имотите

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/evropeiskite-banki-otpuskat-vse-po-golemi-krediti-za-sektora-na-imotite-257023/

Конкуренцията между кредиторите засега е основно при лихвените нива, а не толкова при по-рисковите заеми

Мъката е голяма! Бате Николай се събудил минути преди да затвори очи завинаги

https://petel.bg/Makata-e-golyama--Bate-Nikolay-se-sabudil-minuti-predi-da-zatvori-ochi-zavinagi-__254282

Инсулт покоси Бате Николай, актьора Николай Николаев, който години наред радваше децата от екрана, а след това ги разсмиваше в болничните ...

Децата на Черно море на турнир в Бургас

https://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-na-turnir-v-Burgas__254283

Два набора от школата на Черно море ще участват в турнира “Футболни звезди на България”, който ще се проведе в Спортен комплекс „Планекс...

Ваня Червенкова: Д-р Димитров е прикривал нещата, защото знае закона. Това са панически действия

https://petel.bg/Vanya-CHervenkova--D-r-Dimitrov-e-prikrival-neshhata--zashhoto-znae-zakona--Tova-sa-panicheski-deystviya__254280

Кадър: Нова тв Ваня Червенкова днес е гост при Гала и се обсъжда случая с д-р Димитров. Както знаем, тя също беше ограбена и нападната в къ...

Само един човек в света има 112 млрд. долара, ето кой е той

https://petel.bg/Samo-edin-chovek-v-sveta-ima-112-mlrd--dolara--eto-koy-e-toy__254284

Джеф Безос, изпълнителният директор на Amazon, затвърди безапелационно позицията си на най-богатия човек в света. Според класацията на Forbes ...

Борисов проговори за прохода "Петрохан" и обясни защо не може да се обещаят държавни пари

https://petel.bg/Borisov-progovori-za-prohoda-Petrohan-i-obyasni-zashho-ne-mozhe-da-se-obeshhayat-darzhavni-pari-__254285

За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов ...

По нареждане на Борисов! Променят текстовете за неизбежна отбрана

https://petel.bg/Po-narezhdane-na-Borisov--Promenyat-tekstovete-za-neizbezhna-otbrana-__254287

© Plovdiv24.bg Ще бъдат предложени промени в текстовете в Наказателния кодекс за неизбежна отбрана, за да се намери най-добрият баланс за защит...

Страшен гаф! Нова телевизия пусна видео за набиране на средства за мъж, който е починал

https://petel.bg/Strashen-gaf--Nova-televiziya-pusna-video-za-nabirane-na-sredstva-za-mazh--koyto-e-pochinal-__254286

Кадри: Нова тв В "На кафе" Гала се извини, че вчера в нейното предаване се е излъчило видео за набирането на средства за болен мъж, който об...

Пребитото пред бургаска дискотека момче: Готов съм да му стана приятел

https://petel.bg/Prebitoto-pred-burgaska-diskoteka-momche--Gotov-sam-da-mu-stana-priyatel-__254288

„Ако ми се извини, съм готов да му стана приятел”. Това каза Илия Стоянов – момчето, пребито пред дискотека в Бургас, за нападателя си – ф...

Кабинетът дава прохода Петрохан на концесия

http://clubz.bg/65089-kabinetyt_dava_prohoda_petrohan_na_koncesiq

Премиерът Бойко Борисов заяви, че кабинетът подготвя прохода Петрохан за концесия, тъй като "не можем да обещаем държавни пари". Затова вариантът е публично-частно партньорство, стана ясно от изявлението му на правителственото заседание днес. До края на годината ще са готови и концесионният анализ, и идейният проект за прохода, обещал Боисов на среща с протестиращите видинчани.

"На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали - държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1.6 млрд. лева ще отидат за пътя Видин-Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента, сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: "Ето ви го, готов е за концесиониране", и да направим опит за публично частно партньорство", каза още Борисов.

"Благодаря на всички, които бяха на срещата, защото това е наш приоритет и искаме да си го направим. 800 000 камиона минават по този път. Така че стягайте се, неслучайно и при тол системата имаше яростна съпротива, защото по 1.5 млн. лева губим на ден, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана", коментира Борисов.

Вицепремиерът Валери Симеонов уточни, че тези проекти са заложени в програмата на коалиционното правителство. "Не става въпрос за гасене на пожари, те са заложени и ще бъдат реализирани“, каза той.

Пътят от Видин от Ботевград ще струва 1.6 млрд. лева, като тези средства ще бъдат дадени от бъдещата система за тол такси, потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 "При най-оптимистичния вариант до декември 2020 г. пътят ще бъде готов. Огромен е финансовият ресурс -1.6 млрд. лева, и не е планиран в бюджета на МРРБ за 2018 г., но ще бъде осигурен на база на постъпленията от бъдещите приходи на базата на тол таксите и електронните винетки - системата, която в момента изграждаме и която със съкратените срокове по изпълнение от договора съм убеден, че до края на годината ще генерираме приходи. Трасето ще бъде разположено извън населените места", каза още министър Нанков.

Нинова: Ако народът каже "не", въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750258

Нинова: Ако народът каже "не", въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинагиВъпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това искат да избягат управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите за референдум „за“ или „против“ Истанбулската конвенция, предаде „Фокус“. Нинова коментира,

Валери Симеонов: Държавата да участва в контрола на ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/aleri-imeonov-sdelkata-chez-26944146

Цялостното изкупуване на ЧЕЗ от държавата е връщане към комунизма и болшевизма, заяви по повод сделката вицепремиерът Валери Симеонов.

Правителството изтегля Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370287

Правителството изтегля Истанбулската конвенция, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на източници. Това ще стане с ново решение на Министерски съвет. През последните месеци в страната се проведоха множество протести срещу конвенцията, която е с акцент борба с насилието над жени.

Най-гледаните филми у нас за 2017 година

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-gledanite-filmi-u-nas-za-2017-godina-2083025

Трикратно увеличение на публиката на български филми сочат окончателните данни за киноразпространението през миналата година.

Докато през 2016 година българско кино са гледали общо 177 647 зрители, през миналата година в киносалоните, за да гледат български ф

Правителството оттегли Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-ottegli-istanbulskata-konvenciia-2083029

Правителството оттегли Истанбулската конвенция. Това стана по време на днешното заседание на кабинета. Ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие се отменя до произнасяне на

Трима пострадаха при пожар в хотел в турския град Измир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750257

Трима пострадаха при пожар в хотел в турския град ИзмирТрима души бяха ранени днес при пожар в хотел в град Измир, съобщи турската телевизия НТВ. Тримата са скочили през прозорците, при което са били ранени. Двама от пострадалите са чужденци. Пожарът се е разразил по неизвестни засега причини в хотела, намиращ се в квартал Конак. Пламъците бързо са обхванали цялата сграда, предава БТА.

Британските обвинения за пострадалия руски агент са безпочвени, каза Мария Захарова

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3141799_britanskite_obvineniia_za_postradaliia_ruski_agent_sa/?ref=rss


Руското министерство на външните работи отхвърли като "безпочвени" твърденията на Великобритания, че Москва може да е замесена в мистериозното заболяване на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Говорителят на дипломатическото ведомство Мария Захарова каза, че Лондон първо трябва да разследва случая, преди да вини Русия. Захарова изрази увереност, че британските власти няма да скриват факти и ще оповестяват публично...

Възстановено е движението във всички ленти в тунел "Витиня" на "Хемус"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750253

Възстановено е движението във всички ленти в тунел "Витиня" на "Хемус"Възстановено е движението във всички ленти в тунел "Витиня" на АМ "Хемус" в посока София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Временно движението беше ограничено заради аварирал тежктоварен

На прицел: Враговете на Израел се готвят за война

https://www.actualno.com/features/na-pricel-vragovete-na-izrael-se-gotvjat-za-vojna-news_663218.html

Израел се чувства застрашен. „Хизбула“, която се дирижира от Техеран, демонстрира необичайно самочувствие, плашейки с евентуално нападение над израелския ядрен реактор в пустинята Негев. Все по-често се говори за война. Примамката представлява метален цилиндър с прикрепени стабилизатори на двамата му края. Най-важната част от новата система е вграденият в нея транспондер: сигналите, които той излъчва, са в състояние да отклонят от траекторията ѝ всяка изстреляна по въз

Д-р Ивана Радонова, експерт в МОН: Идеята за европейски университетски мрежи дава възможност за диплома, издадена от три университета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750255

Д-р Ивана Радонова, експерт в МОН:
Идеята за европейски университетски мрежи дава възможност за диплома, издадена от три университетаЕлектронните студентски карти за ЕС ще съдържат цялата информация за учащия и ще му осигуряват достъп до студентските услуги Засега в ЕС автоматично се признават дипломите за 7 регулирани професии, сред които са лекарската и тази на архитектите  Среща на генералните директори за висшето образование в държавите от ЕС и ЕИП се проведе преди дни в

50% от тръбите по морското трасе на "Турски поток" са положени

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/50-ot-trybite-po-morskoto-trase-na-turski-potok-sa-polojeni-257022/

Положени са общо 930 километра тръби и по двете секции на проекта, съобщават от проектната компания

Служители на затвора в Бобов дол излязоха на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750248

Служители на затвора в Бобов дол излязоха на протестСлужители на "Съдебна охрана" и надзиратели от затвора в Бобов дол протестираха пред Съдебната палата в Кюстендил. Протестното събрание се състоя преди началото на работния ден за служителите, които отново повториха своите искания. Недоволните настояха за достойни трудови възнаграждения, по-добри условия на труд,

Честване на 3-ти март в училище „Гергана“ – Ню Йорк (видео)

http://www.eurochicago.com/2018/03/gergana/

Честване на на 140 години от Освобождението на България, Български детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк, 3 март 2018 г. Теодор Георгиев (4-ти клас), Мартин Гендел (4-ти клас) и София Голаб (5-ти клас) рецитират стихотворението "О, Шипка".

Симеонов похвали Борисов за ЧЕЗ, изкара тъмни петна от миналото на патриарх Кирил

https://www.actualno.com/politics/simeonov-pohvali-borisov-za-chez-izkara-tymni-petna-ot-minaloto-na-patriarh-kiril-news_663213.html

Вицепремиерът Валери Симеонов похвали министър-председателя Бойко Борисов за решението държавното участие в сделката с ЧЕЗ да бъде 34%. Съпредседателят на "Обединени патриоти" обаче разкритикува днешните протести срещу правителството и нападна руския патриарх Кирил, като изкара тъмни петна от миналото му. Цялостното изкупуване на ЧЕЗ си е връщане на социализма и болшевизма. Не може да има изкупуване на 100% и да започнем да си доказваме, че държавата не е винаги най-добрият стопанин,

Преглед на икономическите теми в печата, 7 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-7-март_l.a_i.758732_at.1.html

"Зaщo нaмecaтa нa БHБ в дpaмaтa ЧEЗ e ocoбeнo тpeвoжнa" Hacpeд xaoca oт минaлaтa ceдмицa фaĸтът, чe пpeмиepът мoжe дa нapeждa нa peгyлaтopa ĸaĸвo...

Защо кой ще оглави “Антикорупция” е важен сюжет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6749727

Защо кой ще оглави “Антикорупция” е важен сюжетДвамата кандидати да оглавят новата комисия “Антикорупция” бяха изслушани от парламентарна комисия. (Виж 9-а стр.) Те казаха, че са готови да се подложат на тест за почтеност и разказаха какви ще са приоритетите им, ако получат поста. Предстои гласуване в пленарната зала да определи Пламен Георгиев или Николай Николов ще е новият шеф на тази

Парламентът ще обсъди предложение на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750245

Парламентът ще обсъди предложение на БСП за референдум за Истанбулската конвенция
По предложение на БСП като първа точка парламентът ще обсъди Проект на решение за произвеждане на национален референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица.

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-03-07.html

На 08 март 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Боянски водопад“, кв. „Манастирски ливади“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Бившият ни консул в Одрин: Отмяната на празника е „случай, достоен за съжаление“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750244

Бившият ни консул в Одрин: Отмяната на празника е „случай, достоен за съжаление“Турската страна се възползва от случая и медиите веднага заявиха, че България подкрепя операцията в Африн. Това е доста различно от нашата позиция по обстановката в Сирия и статута на сирийските кюрди, посочи Георги Димов. Самоволното решение на генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев да отмени културната програма за националния ни празник и да

Цацаров проверява концесията на "Пирин" по сигнал на "Зелените"

http://clubz.bg/65088-cacarov_proverqva_koncesiqta_na_pirin_po_signal_na_zelenite

Цеко Минев. Снимка БГНЕС

На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от политическа партия „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор, и с наличието на обекти на трети лица там, поясняват от прокуратурата.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен” АД и федерацията по ски с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

"Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховната касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт", допълват от държавното обвинение.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Цитат на деня: Руският патриарх е второразрядно ченге от КГБ и милиардер от безакцизни цигари

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/03/07/3141794_citat_na_denia_ruskiiat_patriarh_e_vtororazriadno/?ref=rss


Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. Освен това е второразрядно ченге от КГБ.<br /><br />С тези думи вицепремиерът Валери Симеонов коментира разпространеното от Руската православна църква видео от изявление на руския патриарх Кирил пред президента на България Румен Радев. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата.<br /><br...

Кой посегна на Сергей Скрипал според британските медии

https://offnews.bg//sviat/koj-posegna-na-sergej-skripal-spored-britanskite-medii-676218.html

Дали отравянето на Скрипал е предупреждение на Кремъл към западните шпионски агенции, пита се днес лондонският "Гардиън" по повод мистериозното нападение в неделя срещу бившия съветски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Според вестника има теория, според която руската държава атакува предатели, за да демонстрира риска от обвързване със западни разузнавателни агенции. А големият въпрос от покушението е моментът на демонстративното му извършване. Предположенията, че това може да е тактика за спечелване на гласове две седмици преди президентските избори в Русия са неубедителни, Владимир Путин със сигурност ще бъде преизбран. Мнозина руснаци са патриотично настроени и приемат новата агресивна външна политика на Кремъл, но едва ли убийството на бивш шпионин, за когото малцина са чували, ще предизвика народно въодушевление, пише изданието.

По-вероятно е това да е възпиращ ход, който цели да напомни на руските агенти на оперативна работа за потенциалния риск от сътрудничество със западни служби, продължава "Гардиън". Всяка година руски топразузнавачи говорят за активни опити на ЦРУ и други западни агенции да вербуват руснаци. Част от тази пропаганда е за вътрешна употреба, но няма съмнение, че западните шпионски централи са активни в Русия.

По-нататък в коментара си вестникът припомня, че през януари двама изтъкнати руски експерти по киберсигурност бяха арестувани и обвинени в сътрудничество с ЦРУ и според някои този случай е свързан с твърденията за кибератаки срещу изборите в САЩ. За разлика от съветско време, сега има по-малко основания за преминаване в другия лагер по идеологически причини, защото западните централи могат да предложат финансови стимули. А руски медии писаха, че на процеса срещу Скрипал руската прокуратура е твърдяла, че той е вербуван срещу пари.

Но все пак е необичайно да се атакуват шпиони, след като те са били пуснати на свобода вследствие на размяна между разузнавателни централи, пише лондонското издание. То цитира експерт, според когото е възможно Скрипал да е наказан, защото "все още работи за британското или друго западно разузнаване, а не е просто пенсионер". "Гардиън" признава, че много покушения срещу руснаци в чужбина са част от финансови войни и не са поръчани непременно от Кремъл (като примери са посочени убийствата на банкера Герман Горбунцов в Лондон през 2012 г и на руския депутат Денис Вороненков в Киев миналата година). Обаче нападението срещу Сергей Скрипал по-вероятно спада към категорията на покушения, одобрени и организирани от руската държава, заключава британският вестник "Гардиън".

Многотиражният таблоид "Дейли мейл" констатира, че Великобритания може да вини сама себе си за "гангстерите на Путин" по нейните улици. Сергей Скрипал и дъщеря му са в критично състояние в болница и случаят все още е забулен в тайна, но едно е сигурно - че Владимир Путин възнамерява да укрепи позициите си у дома, като сее смут и раздори на Запада. Преследвайки целите си, продължава вестникът, руският президент се възползва от всичко - кибервойна, фалшива информация в интернет, агресивни военни нашествия в други страни като Украйна, финансови изгоди, отрова, - при което не се замесва в открита конфронтация със Запада.

В много отношения желанието на Путин да се изяви на световната сцена е следствие от миналото му като дете на западащия Съветски съюз. Като малко момче той е бил малтретиран (това обяснява защо се е захванал с джудо) и помръкващата слава на старата имперска конструкция заедно с мрачната действителност на съветските улици в Санкт Петербург са оставили върху него траен отпечатък. Комплексът за малоценност доказано е потенциална движеща сила, пише коментаторът на "Дейли мейл" и припомня, че миналата седмица в речта си за "състоянието на Русия" Путин каза, че са разработени нови руски ядрени оръжия, вкл. крилата ракета, която може да достигне "навсякъде по света".

Руският президент неуморно търси навсякъде съюзници в стремежа си да дестабилизира големи западни институции като ЕС, НАТО и САЩ, прави го с пълното съзнание, че Западът ще се въздържа от влизането в конфликт, пише авторът Марк Алмънд, директор на Института за изследване на кризи в Оксфордския университет. И тъй като никой не иска война с Русия, много е важно Западът да използва достъпните средства и да даде ясен знак на Путин, че това поведение няма да му се размине. Дали ще бъдат санкции върху руски активи в Лондон или отказ от нашето влечение към мръсните пари на олигарси, но ние трябва да действаме. Защото ако не направим нищо, отговорът на Путин ще бъде продължаване на същото ганстерство и ще има още отравяния, пише авторът на коментара в "Дейли мейл".

(БТА)

Във високите планински части духа ураганен вятър, има опасност от лавини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750241

Във високите планински части духа ураганен вятър, има опасност от лавиниВ най-високите части на планината, особено на връх Ботев в Стара планина, има ураганен вятър. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са положителни. Снежната покривка е от 50 см до 1 метър. В планината има навявки. Времето е доста топло. Хората трябва да остават по обработените писти и ако

Eдин от най-модерните спортни комплекси ще строят във Владиславово

http://www.moreto.net/novini.php?n=370259

Един от най-модерните спортни комплекси във Варна ще бъде построен в район „Вл. Варненчик“. Това съобщи кметът на района Николай Костадинов. Инициативата е на кметът на общината Иван Портних. „Благодарни сме, че той взе под внимание факта, че в района няма нито едно спортно съоръжение и предложението му откликна на нашите желания и нужди“, отбеляза Николай Костадинов.

ЕС прави невъзможен бизнеса с нас, заяви Доналд Тръмп

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3141791_es_pravi_nevuzmojen_biznesa_s_nas_zaiavi_donald_trump/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският съюз "не се отнася добре със САЩ" в търговската област. С тези думи Тръмп аргументира заплахата си да наложи високи мита на стоманата и алуминия, срещу които ЕС смята да предприеме ответни мерки, предадоха "Франс прес" и ДПА.<br /><br />"Те правят практически невъзможно за нас да правим бизнес с тях и въпреки това пращат колите си и всичко останало в САЩ. ЕС не се отнася добре с нас и това е една много,...

Договорка за ЧЕЗ: 34% за държавата, ако плати €300 милиона за арбитража

http://clubz.bg/65087-dogovorka_za_chez_34_za_dyrjavata_ako_plati_%E2%82%AC300_miliona_za_arbitraja

Българската държава взема 34% от ЧЕЗ срещу плащане по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България във Вашингтон.

Чешкото издание Hospodářské novini (HN) разкри скандална клауза в договора за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България". Според нея дружеството на Гинка Върбакова, избрано за купувач от чешката държавна компания, трябва да окаже сътрудничество по делото, което води ЧЕЗ срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Освен ЧЕЗ искове в арбитража във Вашингтон са завели и останалите две електроразпределителни дружества в България. Досега сумата на иска на ЧЕЗ не е съобщена официално.

 
Въпреки че ЧЕЗ е в България от 2004 г., напрежението и бунтовете срещу цените на тока през 2013 г., заради които Бойко Борисов подаде оставка, доведоха до спорове с регулатора и български политици, отбелязва изданието. Намесата в дейността на ЧЕЗ е била толкова силна, че дружеството се обърна към арбитража. 
 
Според HN ЧЕЗ иска 500-600 милиона евро обезщетение в иска си (до 15 милиарда крони) от българската държава. Обаче реалната очаквана сума е значително по-ниска в тези случаи. 

Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София, посочва вестникът. "Представете си как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума. Не можем да го позволим", казва неназованият източник на чешката медия.

"Хосподарски новини" твърди, че от  ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - продажба на 34% дял от ЕРП-то на българското правителство, ако плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. 

Въпросът е дали българското правителство приема и ще сложи край на арбитражния иск на ЧЕЗ за 200-300 милиона евро вместо необходимия половин милиард? Дори придобиването на акции е доста скъпо. Ако купи 67% от ЧЕЗ, ще трябва да плати най-малко 342 милиона евро, т.е. 8.7 милиарда крони. Междувременно по-вероятният сценарий е за 34 процента дял, пише изданието.

Вестникът съобщава освен това, че чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, член на надзорния съвет на ЧЕЗ, за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично е отрекъл. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", казва Ланда.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че поверителната информация му е била изпратена от чешкия премиер Андрей Бабиш, който незабавно отрече. 

Междувременно от вчера в Прага е едноличната собственичка на "Инерком България" Гинка Върбакова, която преговаря с мениджмънта на ЧЕЗ за варианта българската държава да влезе в ЕРП-ото, което обслужва близо 3 милиона потребители на 40% от територията на България.

ЧЕЗ зад Гинка?

По БНТ днес вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че влизането на държавата в ЧЕЗ-България е въпрос на "много малко пари".

"Държавата няма да гони реално използване на тази собственост в ЧЕЗ, нито трябва да се бърка в управлението. Трябва ни сигурност, че няма да влязат мръсни капитали, че няма да фалира и да отиде на борсата. Закупуването на "златната акция" ще дава възможност държавата да управлява контрол, както е в "Лукойл-Нефтохим". Приветствам премиера за неговото решение", коментира съпредседателят на "Обединени патриоти".

"Политическите чалгаджии от БСП се опитват да правят водевилни протести. Гинка Върбакова казва истината - финансирана е. Защо ЧЕЗ е избрал нея? Ами уважавам братя Бобокови, бизнесът им е успешен и голям, Ковачки е мек оказано със съмнителна репутация - кой да избере Зденек Земан... Той е имал бизнес с мъжа на Върбакова, много ясно, че ще предпочете него", обясни Валери Симеонов.

Той успокои страстите и отсече, че няма да има съкращения в ЧЕЗ, нито чистка. По думите му основните действащи лица при осигуряването на кредита не са семейство Върбакови, а е чешката компания. "ЧЕЗ си осигурява банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен", подчерта Симеонов.

Върбакова е проверена и лоялна, защото се познава с един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия - Зденек Земек, който е крупен металургичен магнат, един от най-богатите хора на Чехия. Симеонов обясни, че Земек е имал 10 години бизнес с Върбакова и съпруга й във фотоволтаични паркове. Дал им 80% от парите за да направят осем ВЕИ парка. „Семейство Върбакови му ги върнали и така вече има изградено доверие, има и поръчител", разясни Симеонов.

"Като има поръчител, чехите му се доверяват, защото са в близки отношения с него. Така в крайна сметка имат един сигурен, проверен партньор в България. Имат от друга страна банки, които са готови да дадат реални кредити, гарантирани от ЧЕЗ и това им е достатъчно, за да направят сделката", каза вицепремиерът по икономическите въпроси.

"С други думи във своите изказвания и интервюта Върбакова не лъже. Тя казва има осигурени сериозни международни банкови институции - тя не лъже. Второ, тя казва - аз съм крайният купувач. И тука не лъже. Реално е така. но затаява или пък от съвсем търговски причини, тя не казва, че тези банкови институции ги осигурява ЧЕЗ", каза в заключение по темата за сделката с активите на ЧЕЗ в България вицепремиерът Валери Симеонов.

Антониу Гутериш приветства реформите и политиката на добросъседство на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750240

Антониу Гутериш приветства реформите и политиката на добросъседство на МакедонияГенералният секретар на Обединените нации Антониу Гутериш в телефонен разговор с премиера Зоран Заев е приветствал реформите, които извършва правителството и позитивния подход на страната в отношенията със съседите, съобщава в. "Нова Македония". В разговора вчера следобед позитивно бил оценен договорът с България,

Перничани излизат на протест срещу ”Топлофикация”

https://frognews.bg/novini/pernichani-izlizat-protest-sreshtu-toplofikatsiia.html

Перничани излизат на протест срещу „Топлофикация Перник”. Причината за това е слабото топлоподаване и честите спирания на парното в града.

Родни водолази се включват в румънско военноморско учение

http://varnautre.bg/2018/03/07/76155/%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8a%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be

Български водолази ще участват в румънското военноморско учение „SPRING STORM 2018», което се провежда в района на Констанца. По време на учението ще бъдат отработени широк спектър от бойни действия на море, като фокусът на тренировките ще бъде насочен към десантните действия от морското направление, комбинирани с противоминни действия в бреговата зона. Българското участие ще […]

Социалният министър обеща справедливост в ТЕЛК-овете

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/socialniiat-ministyr-obeshta-spravedlivost-v-telk-ovete-6080019

Бисер Петков заяви: „Водеща ще е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд”

Qualcomm и Huawei са в напреднали преговори за решаване на лицензионен спор

https://www.investor.bg/web/456/a/qualcomm-i-huawei-sa-v-naprednali-pregovori-za-reshavane-na-licenzionen-spor-257012/

Американският производител на чипове може да получи сериозна сума от лицензионни такси от китайския производител

Кратки новини: Млада жена е убита в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141792_kratki_novini_mlada_jena_e_ubita_v_sofiia/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Правителството започва реконструкцията на джамията в Разград<br /><br />На днешното си редовно заседание правителството реши да се проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамия "Макбул Ибрахим паша" в Разград. Процедурата за обществена...

Кратки новини: Жителите на изгорял жилищен блок получиха сметки за ток

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141792_kratki_novini_jitelite_na_izgorial_jilishten_blok/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br />Нивото на водата в бургаското езеро Вая продължава да се покачва<br /><br />Очакваните топло време днес и дъждове утре най-вероятно ще са причина повишението на нивото на водата да продължи. В ниските части край езерото беше изградена пясъчна дига. Във Вая се вливат няколко реки, като една от тях е река...

220 хил. българи са ограбени от крадци за 1 г.

http://dnes.dir.bg/news/grabezhi-samozashtita-samootbrana-evelina-slavkova-26944345

Хората нямат доверие в правозащитните органи и всеки пети българин каозва, че е готов да се самозащитава.

Михаил Константинов: Свърши спокойствието на властта

http://www.cross.bg/konstantinov-mihail-spokoiistvieto-1569511.html

/КРОСС/ "Сега се протестира за всичко. Властта трябва да знае, че ѝ свърши спокойствието. Не може група от откъснати бюрократи да взимат решения за съдбата на народа. Ако не си вземат поука от тези скандали - нищо добро не ги чака", заяви пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Михаил Константинов. Той добави, че ГЕРБ и БСП не са единствените политически сили. "Както са озверели хората, така с удоволствие биха гласували за нещо ново", категоричен бе Константинов. "Когато сравнително малки поводи водят до огромен обществен отзвук, това означава, че някой се опитва да държи капака на кипящия чайник. И дори да може засега да го задържи, той рано или късно ще гръмне. Това, че не се вярва на властта е символ за много дълбок проблем. Колкото повече управляващите дрънкат за успехите си, толкова по-зле за тях", изтъкна социологът Кънчо Стойчев.  

Откриха граната край Пловдивска църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750237

Откриха граната край Пловдивска църкваОткриха граната край Пловдивска църква. Районът около църквата "Св. Николай Чудотворец" в Пловдив е отцепен в момента от полиция, след като рано тази сутрин работници по сметоизвозването откриха там граната. "Сигналът е подаден в 05:30 часа, като незабавно на място са пристигнали органите на реда. Очакват се специалисти,

Ограничено е движението в тунел „Витиня” заради аварирал тир

https://frognews.bg/novini/ogranicheno-dvijenieto-tunel-vitinia-zaradi-avariral-tir.html

Временно е ограничено движението в едната лента в тунел „Витиня” по магистрала „Хемус” в посока София.

Цените на петрола тръгнаха надолу в сряда

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-тръгнаха-надолу-в-сряда_l.a_i.758730_at.1.html

Цените на петрола, които във вторник се повишиха, днес се понижават в очакване на данните за запасите от горива в САЩ.  Поред данните от...

Ципрас: Турция ще разбере, че да използва за други цели граничен инцидент, е вредно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750230

Ципрас: Турция ще разбере, че да използва за други цели граничен инцидент, е вредноГръцкият премиер Алексис Ципрас отправи остро послание към Турция във връзка със задържаните от турските власти двама гръцки военнослужещи, съобщава изданието Нюз.ин. Нужни са внимателни подходи и търпение. Турция рано или късно ще разбере, че всяка нейна мисъл да използва за други цели един обичаен граничен инцидент,

Мощна буря и ледени дъждове удрят източните американски щати

http://dnes.dir.bg/news/USA-burja-potopat-26944315

Мощна буря, съпроводена от ледени дъждове, наближава Източното крайбрежие на САЩ, съобщиха метеоролозите на Си Ен Ен, цитирани от ТАСС.

Без Невяна Владинова на Световната купа в София, Русия идва със сестрите Аверини

https://offnews.bg//gimnastika/bez-neviana-vladinova-na-svetovnata-kupa-v-sofia-rusia-idva-sas-sestr-676216.html

Невяна Владинова ще пропусне Световната купа по художествена гимнастика София, това стана ясно след бяха публикувани поименните заявки на участничките в надпреварата.

Капитанът на националният ни отбор (индивидуално) в момента лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена. Това е и причината Владинова да не бъде заявена за участие в състезанието. Целта на ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика и на треньорския щаб е първата ни гимнастичка да бъде съхранена за най-важния и отговорен старт тази година – Световното първенство на което сме домакини през септември.

Така в първата от четирите Световни купи от категория "World Cup" България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас за да направи генерална репетиция за Шампионата на планетата. С оглед на броя на участничките, на практика България ще бъде домакин на две световни първенства. Според поименните заявки за отличията в индивидуалната надпревара ще се борят 57 гимнастички от 34 държави.

Русия пристига с „тежката“ си артилерия – сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халхина, Украйна е в състав – Влада Николченко и Олена Диатченко. Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия са заявени Милена Балдасари и Александра Ажурджукулезе.

Интересен факт е, че като треньор на индийската гимнастичка Мегхана Гундлапали е заявена Варвара Филиу, която до скоро беше най-добрата гръцка състезателката по художествена гимнастика, чиято майка е българка.

При ансамблите борбата за медалите също ще е убийствена. Всички основни конкуренти на нашите Симона Дянкова, Елина Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София. Сред заявените 19 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Корея.

Петорката на Израел също ще вземе участие , като треньор на отбора е записана бившата национална състезателка Рахел Вигдорчик (участничка на ОИ в Пекин през 2008 и на СП в Мие година по-късно). В заявките отново фигурира състава на Германия с тим мениджър Нешка Робева.

Световната купа по художествена гимнастика в София ще се проведе от 30 март до 1 април в „Арена Армеец“.

САЩ налага нови санкции на КНДР заради убийството на брата на Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/sasht-nalaga-novi-sankcii-na-kndr-zaradi-ubijstvoto-na-brata-na-kim-chen-un-news_663203.html

Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи санкции на Северна Корея за използването на химически оръжия по повод убийството на по-големия брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Чен Нам на 13 февруари миналата година. "На 22 февруари 2018 година стигнахме до извода, че правителството на Северна Корея е използвало химическия агент VX за убийството на Ким Чен Нам", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Според нея новите наказателни мерки са "допъ

Оръжие за масово поразяване покосило брата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун

http://www.cross.bg/iion-nam-nayurt-koreya-1569510.html

/КРОСС/ Северна Корея убила братът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с невротоксичен газ VX, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като газът VX е категоризиран като оръжие за масово поразяване. Ким Йон-нам бе убит на 13 февруари 2017 г. на летището на Куала Лумпур в Малайзия. Записите от камери показаха как две жени го доближават и хвърлят някакво вещество в лицето му. Низвергнатият роднина на Ким Чен-ун почина малко след това в болница. При съдебномедицинския преглед са открити следи от VX по лицето и в очите на Ким Йон-нам. Вашингтон определи на 22 февруари 2018 г., че това вещество е използвано от правителството на Северна Корея за убийството на Ким Йон-нам, заяви Науърт. "Тази публична проява на презрение към универсалните норми срещу употребата на химически оръжия е ново доказателство за безразсъдството на КНДР и подчертава, че не можем да си позволим да толерираме севернокорейска програма за оръжия за масово поразяване от какъвто и да било вид", заяви Науърт. Американското законодателство изисква когато една държава или държавен ръководител наруши американската забрана за употреба на химически или биологични оръжия да бъде прекратен вносът на стоки от тази страна. Тъй като на Северна Корея вече са наложени строги санкции от САЩ и ООН, сегашното решение на Вашингтон едва ли ще окаже съществена разлика, отбелязва АФП.  

”Тренд”: 220 хил. българи са ставали жертва на грабеж

https://frognews.bg/novini/trend-220-hil-balgari-stavali-jertva-grabej.html

220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или друго престъпление в последната една година. 62% от хората пък биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% - към роднини.

Антиимигрантската партия "Лига" избра първия цветнокож сенатор в Италия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3141788_antiimigrantskata_partiia_liga_izbra_purviia_cvetnokoj/?ref=rss


Тони Ивоби, 62-годишен италианец от нигерийски произход, е първият цветнокож италиански сенатор. Той е избран в Сената от антиимигрантската и твърдолинейна италианска партия "Лига", предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />"Много съм развълнуван, че съм избран за сенатор! След 25 години на борба в голямото семейство на "Лига", сега за мен започва една велико ново приключение", написа Ивоби във "Фейсбук".<br /><br />Той бе избран за...

Асексуалност и кариеризъм водят до непорочно зачатие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6749652

Асексуалност и кариеризъм водят до непорочно зачатиеЕдна на всеки 200 жени в Америка е забременяла, без да е имала сексуален контакт с мъж през живота си. Това сочи смущаващо изследване, публикувано в Британския медицински журнал.В него са взели участие 7870 жени, като те са били обект на проучванията в период на 14 години. 45, или 0,5% от тях, са посочили, че са заченали непорочно,

Куче „атакува“ оперен изпълнител на сцената в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kuche-atakuva-operen-izpylnitel-na-scenata-v-kitaj-snimkivideo-2083001

Безпризорно куче се появи неочаквано на сцената по време на представление на традиционна китайска опера в източната китайска провинция Фудзиен и атакува изпълнител, съобщи британският в. „Дейли мейл”.

Мъж почина, след като бе блъснат от кола в Айтос

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-pochina-sled-kato-be-blysnat-ot-kola-v-ajtos-2083018

38-годишен мъж е починал, след като е бил блъснат от автомобил в Айтос, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 1.10 ч. тази нощ на улица „Хаджи Димитър“ в Айтос.
 

Южнокорейският президент не планира да намали санкциите срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750228

Южнокорейският президент не планира да намали санкциите срещу Северна КореяЮжнокорейският президент Мун Дже-ин не планира да намали санкциите срещу Северна Корея, за да има среща на високо равнище между Пхенян и Сеул, предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки южнокорейската агенция Йонхап. По отношение на предложението на Пхенян да разговаря със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров Мун каза, че още е рано за оптимизъм.

Писмо в бутилка на 132 години е намерено в Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=370278

Писмо в бутилка, окачествено като едно от най-старите известни послания от този тип в света, е намерено в Австралия - 132 години след като е хвърлено в Индийския океан, през борда на германски плавателен съд, предаде ABC News. На писмото в бутилка, наполовина заровено в пясъка, се е натъкнала Тоня Илман, докато в края на януари се е разхождала из дюните на остров Уедж, на около 180 километра северно от град Пърт, щата Западна Австралия.

Валери Симеонов предлага държавата да има дял и в телекомуникационните компании

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141789_valeri_simeonov_predlaga_durjavata_da_ima_dial_i_v/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов предложи държавата да има дял и в телекомуникационните компании в България. Той определи като правилно решението на премиера Бойко Борисов да поиска властта да се включи в сделката за ЧЕЗ, като закупи 34% от акциите. Според него подобно нещо трябва да се случи и с другите две електроразпределителното дружество в страната, както и с други държавни предприятия, но не и да се купуват 100% от тях, защото "това отивало към болшевизъм", а и "държавата не...

Йоана Илиева извоюва Европейската купа по сабя за кадетки

http://www.cross.bg/ilieva-iioana-kypa-1569509.html

/КРОСС/ Втора поредна купа Йоана Илиева извоюва Европейската купа по сабя за кадетки и сребърен медал от първенството на Стария континент. На провеждащия се в Сочи европейски шампионат за кадети и младежи Илиева отново се класира втора - така както и през миналата година в Пловдив. В мача за златния медал най-силната българска състезателка по фехтовка отстъпи с 11:15 пред Дениз Селин Юнлудаг (Тур). Всъщност, Юндулаг се оказа големият печеливш от полуфинала между Илиева и младата унгарска звезда Лиза Пущай. Българката и Пущай (шампионка до 17 г. и втора до 20 г. от Пловдив ‘17) изиграха, по мнението на специалистите, най-силния мач в турнира при кадетките. Йоана го спечели с 15:14, но изчерпа немалка част от своите физически и психически сили. Това пролича във финала, в който по-издръжлива се оказа представителката на Турция. Освен Пущай, бронз взе и Даря Дрозд (Рус). Добро представяне имаха и другите две българки в индивидуалната надпревара на сабя. Те също стигнаха до директните елиминации, като Теодора Вутова завърши 18-а, а Елица Станимирова - 24-а. Със спечелените точки Йоана Илиева предсрочно си осигури Европейската купа във възрастовата група до 17 години. През 2017 г. състезателката на клуб „Свечников", с треньор Ивайло Воденов, също заслужи трофея преди последните няколко състезания от веригата. В Сочи Йоана ще се бори за медал и в шампионата за девойки - до 20 години

Валери Симеонов предлага държават да има дял и в телекомуникационните компании

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141789_valeri_simeonov_predlaga_durjavat_da_ima_dial_i_v/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов предложи държавата да има дял и в телекомуникационните компании в България. Той определи като правилно решението на премиера Бойко Борисов да поиска властта да се включи в сделката за ЧЕЗ, като закупи 34% от акциите. Според него подобно нещо трябва да се случи и с другите две електроразпределителното дружество в страната, както и с други държавни предприятия, но не и да се купуват 100% от тях, защото "това отивало към болшевизъм", а и "държавата не...

Прав(о) или не: Президентът (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/pravo-ili-ne-prezidentyt-video-news_654046.html

Президентът на Република България е много интересна институция, тъй като е една от малкото държавни институции, които стоят встрани от трите власти - законодателна, изпълнителна, съдебна. Президентът не е част нито от законодателната, нито от изпълнителната, нито от съдебната власт, но има правомощия в сферите на всяка една от тях. Президентската институция има важна роля в парламентарната форма на управление. В Конституцията на Република България е записано, че президентът е държавен глава, ол

Михаил Константинов: Свърши спокойствието на властта

https://frognews.bg/novini/mihail-konstantinov-svarshi-spokoistvieto-vlastta.html

”Сега се протестира за всичко. Властта трябва да знае, че ѝ свърши спокойствието. Не може група от откъснати бюрократи да взимат решения за съдбата на народа. Ако не си вземат поука от тези скандали – нищо добро не ги чака”, заяви пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Михаил Константинов.

Двама загинали и 13 ранени при катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750226

Двама загинали и 13 ранени при катастрофи в страната за денонощиеДвама души са загинали, а 13 са били ранени при станалите 12 катастрофи през изминалото денонощиие. Това съобщиха от МВР. На територията на столицата са били регистринани 126 леки и 3 тежки пътни инцидента; трима души са

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване