Йордан Опиц: Не съм изневерил на държавата, тя ми изневери

http://dnes.dir.bg/news/yordan-opitz-26946846

Една от най-дискутираните теми днес е трябва ли да бъде променен законът за защита на частната собственост и личната неприкосновеност

Прокуратурата няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-няма-да-проверява-произхода-на-парите-с-които-Инерком-купува-ЧЕЗ_l.a_i.758766_at.1.html

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България"....

Прокуратурата: Над 900 са осъдените на лишаване от свобода, които не са в затвора

http://www.cross.bg/lishavane-svoboda-osudeni-1569560.html

/КРОСС/ 925 души са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, но не са в затвора - това показват резултатите от проверката на прокуратурата, която главният прокурор разпореди на 18 януари. В хода на проверката са задържани 24-ма от укриващите се. 62 от укриващите са чужденци. Броят на българите, укриващи се в чужбина, обаче е огромен - 700 души, или 75% от всички издирвани. Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 европейски заповеди за арест по отношение на всички, осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по-тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС. Най-висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година - около 40%, посочват от прокуратурата. Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по-малък от 5% (43-ма укриващи се). Трима от издирваните имат наложено най-тежкото наказание според българското законодателство - „доживотен затвор". Най-сериозен е броят на укрилите се, осъдени за престъпления против транспорта - 198 лица, което е около 20% от общия брой на бегълците от правосъдието. Сравнително висок, а и с близки стойности е и броят на осъдените за кражби - 168 лица, и за престъпления, засягащи половата неприкосновеност - 153. След проверката прокуратурата съобщи, че е приела няколко мерки, вкл

Актуална пътна обстановка в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751567

Актуална пътна обстановка в страната към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 07.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от +4° до +22°. Времето над страната е с разкъсана облачност. Слаб до умерен е вятърът в областите Кърджали, Перник и Търговище. Слаб дъжд вали на проход „Петрохан“ /обл.

Актуална пътна обстановка тази вечер

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1569567.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от +4° до +22°.Времето над страната е с разкъсана облачност.Слаб до умерен е вятърът в областите Кърджали, Перник и Търговище.Слаб дъжд вали на проход „Петрохан" /обл. Монтана./Пътните настилки са мокри, по усойните и планински места - частично заледени и обработени. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения.През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г.  Движението по АМ "Тракия" в тунел "Траянови врата" посока София е ограничено поради аварийно запълване на появили се деформации на пътната настилка. Движението се извършва двупосочно в дясната тръба на тунела /посока Бургас/. Срок до 09.03.2018 г

Ако ще се променя Наказателният кодекс, трябва да е обмислено, предупреди Цацаров

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3142185_ako_shte_se_promenia_nakazatelniiat_kodeks_triabva_da/?ref=rss


Без да даде конкретен отговор, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ако ще се променя Наказателният кодекс заради неизбежната отбрана, това трябва да се прави много обмислено, внимателно и с мисъл за всичко, което ще последва през близките години и в други случаи.<br /><br />Темата за промяна на института на неизбежната отбрана стана отново актуална след убийството в Пловдив, за което е обвинен д-р Иван Димитров, в защита на когото два дни протестираха жителите на няколко града...

Sully Erna в ексклузивно интервю за Z-Rock

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751566

Sully Erna в ексклузивно интервю за Z-RockПред Елена Розберг вокалистът на Godsmack представи първия сингъл от очаквания албум "Bulletproof" е пилотният сингъл от When Legends Rise, новият албум на легендите Godsmack. За пръв път в ефира на България парчето прозвуча в "Голият обяд" по Z-Rock с Елена Розберг, представен на живо от самия Sully Erna.

Паднали скални и земни маси затвориха 2 пътя в Смолянско

https://frognews.bg/novini/padnali-skalni-zemni-masi-zatvoriha-2-patia-smoliansko.html

Огромни количества земна и скална маса са се свлекли до разклона за смолянското село Тикале в посока Мадан. Едното платно е било проходимо, но когато техниката започнала да разчиства, паднали още повече скали и затворили цялото движение.

ЕС отхвърли визията на Мей за бъдещите отношения с Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=370339

ЕС поряза визията на премиера на Великобритания Тереза Мей за бъдещото търговско партньорство, съобщават световни агенции, позовавайки се изтекъл в публичното пространство документ с насоките на съюза на търговските преговори с Лондон.

Георги Вълев от "Килърите" съди журналистка за уронено име

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751552

Георги Вълев от "Килърите" съди журналистка за уронено имеОсъденият доживот търновски бизнесмен Георги Вълев от "Килърите" съди журналистка от местния вестник "Борба" за уронване на доброто му име. Той бил засегнат от статия на Нели Сукова от 10 януари т.г., където била написала версия за екзекуцията на Петър Христов, че убийството му може да е поръчано от Георги Вълев.

"Левски" би "Черно море" в хубав мач и с червен картон

http://clubz.bg/65124-levski_bi_cherno_more_v_hubav_mach_i_s_cherven_karton

"Левски" би "Черно море" с 3:2 в зрелищен мач от 24-ия кръг на Първа лига край морето. Може да се каже, че това е най-добрият мач на "сините" тази година, още повече тимът остана с човек по-малко в 54-ата минута заради червен картон на Антонио Вутов за необмислена постъпка - ритане без топка.

А до този момент Вутов беше може би най-добрият на терена. Той откри резултата с хубава индивидуална акция в 20-ата минута, а в 38-ата асистира на Паулиньо за 2:1.

Между "сините" голове Радослав Василев изравни след грешка в защитата на гостите. Това стана в 21-ата минута.

"Черно море" опита да отвърне след почивката, още повече, след като получи числен превес. Но Давид Яблонски попари "моряците" с дежурния си гол с глава - в 65-ата.

14 минути преди края Василев върна интригата - 2:3, но "Левски" удържа.

Получи се интересно надиграване между двата съперника, а имаше и две-три спречквания.

По-рано днес се играха и два други мача. "Ботев" (Пловдив) не остави шансове на "Витоша" (Бистрица) - 3:0, "Септември" се върна към победите с 3:1 над "Локомотив" (Пловдив), а вчера "Лудогорец" измъкна 1:0 на терена на "Берое".

На 8 март са мачовете "Славия" - "Верея", "Пирин" - "Дунав" и ЦСКА-София - "Етър".

Получени са 54 кандидатури за участие в инициативата 'Журналисти в училище'

https://offnews.bg//medii/polucheni-sa-54-kandidaturi-za-uchastie-v-initciativata-zhurnalisti-v-676271.html

Получени са общо 54 кандидатури в конкурса за участие в петото юбилейно издание на инициативата „Журналисти в училище“. Тази година борят на получените предложения се е увеличил, сравнено с предходните издания на конкурса. Кампанията става все по-популярна сред училища от цялата страна и все повече ученици поемат инициатива да поканят „Журналисти в училище“. Списък с кандидатите, вижте на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

„Журналисти в училище“ среща ученици от цялата страна с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Срещите предоставят възможност за повишаване на медийната грамотност сред подрастващите и стимулират младите хора да бъдат граждански активни. Заедно с това инициативата провокира интереса на учениците към журналистиката като кариерен избор.

В периода 18 декември – 28 февруари училища от цялата страна имаха възможност да изпратят своите мотивации за участие. От всички получени 54 кандидатури най-много предложения идват от средни училища – 50%, следвани от професионални гимназии – 24%. На следващо място с по 9,2 % се нареждат езикови гимназии и основни училища. Общо 7,6% от предложенията са от природо-математически гимназии и национални училища.

Участниците в конкурса са от общо 42 различни населени места в страната. Най-много предложения тази година са от Враца – общо 4, следвани от Кърджали, Сандански и София - с по 3. По две предложения са изпратени от Варна, Добрич и Карлово.

Училищата, които ще участват в инициативата ще бъдат избрани от Обществения съвет на Фонд „Валя Крушкина“ по следните критерии: мотивация за участие; проявен интерес от страна на учениците; брой ученици, заявили участие в срещата; брой жители на населеното място, където се намира кандидатстващото училище (под 100 000 души); предварително планиране на срещата. По места срещите с журналистите ще се провеждат до 20 юни 2018 г.

„Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През последните две години инициативата набира все по-голяма популярност в цялата страна. Само през изминалата 2017-та година повече от 3 000 учениците от 26 училища в цялата страна се срещнаха с журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Близки на д-р Димитров искат промени в закона

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/blizki-na-d-r-dimitrov-iskat-promeni-v-zakona-6080063

Роднини на д-р Димитров, който простреля смъртоносно Жоро Джевизов-Плъха, отричат фактите на прокуратурата, настояват за законови промени

Жан-Мари Льо Пен ще върне около 320 000 евро на Европейския парламент

http://www.mediapool.bg/zhan-mari-lyo-pen-shte-varne-okolo-320-000-evro-na-evropeiskiya-parlament-news276398.html

Съдът на Европейския съюз потвърди искане на Европейския парламент основателят на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (НФ) Жан-Мари Льо Пен да възстанови на ЕП сумата от около 320 000 евро, съобщи Ройтерс.   Съдът разпореди Льо Пен, член на парламента от 1984 г., да възстанови на ЕП парите, които според самия Льо Пен са били платени като възнаграждение на негов парламентарен помощник.   На друг член на НФ - Брюно Голниш - бе наредено за върне около 276 000 евро по сходни причини. 

Жан-Мари Льо Пен ще върбе около 320 000 евро на Европейския парламент

http://www.mediapool.bg/zhan-mari-lyo-pen-shte-varbe-okolo-320-000-evro-na-evropeiskiya-parlament-news276398.html

Съдът на Европейския съюз потвърди искане на Европейския парламент основателят на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (НФ) Жан-Мари Льо Пен да възстанови на ЕП сумата от около 320 000 евро, съобщи Ройтерс.   Съдът разпореди Льо Пен, член на парламента от 1984 г., да възстанови на ЕП парите, които според самия Льо Пен са били платени като възнаграждение на негов парламентарен помощник.   На друг член на НФ - Брюно Голниш - бе наредено за върне около 276 000 евро по сходни причини. 

Германският президент е против полово неутралния химн

https://www.actualno.com/europe/germanskijat-prezident-e-protiv-polovo-neutralnija-himn-news_663362.html

Германските политици, включително президентът, канцлерът и премиерът на федералната провинция Баден-Вюртемберг, критикуват предложението на Кристин Розе-Мьоринг за промяна на текста на химна. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се обяви срещу гендерно неутралните формулировки в официалния химн на Федералната република. Той заяви това в интервю за вестник „Саарбрюкер Цайтунг“, публикувано днес. „Не, аз не съм привърженик на промяната на текста“,

Прокуратурата нямало да проверява парите на „Инерком” за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-niamalo-proveriava-parite-inerkom-chez.html

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които ”Инерком” възнамерява да закупи ”ЧЕЗ-България”, каза главният прокурор Сотир Цацаров и припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи, съобщава БНР.

Делото "Хитрино": Машинистите не се признаха за виновни

https://petel.bg/Deloto-Hitrino--Mashinistite-ne-se-priznaha-za-vinovni__254350

Снимка Булфото Машинистите от Хитрино не се признаха за виновни. Шуменският окръжен съд даде ход по същество на делото за влаковата кат...

Зов за помощ: Млада жена се нуждае от средства за химиотерапия в Турция

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Mlada-zhena-se-nuzhdae-ot-sredstva-za-himioterapiya-v-Turtsiya__254351

Снимка Булфото 38-годишна жена се нуждае от средства за химиотерапия в Турция. Светлозара Кръстева Петкова от гр. Пазарджик страда от Аст...

Ужас в САЩ: Психичноболен откри стрелба в заведение, има жертва

https://petel.bg/Uzhas-v-SASHH--Psihichnobolen-otkri-strelba-v-zavedenie--ima-zhertva__254352

Мъж откри стрелба в заведение в Алабама, САЩ. Инцидентът е станал в City Grill Cafe, съобщава WRBL, цитиран от Блиц. Убит е един човек, 69-годишния...

Черно море падна с 2:3 от Левски на "Тича". Радослав Василев с два гола за "моряците"

https://petel.bg/CHerno-more-padna-s-2-3-ot-Levski-na-Ticha--Radoslav-Vasilev-s-dva-gola-za-moryatsite__254353

Черно море загуби с 2:3 от Левски на своя стадион "Тича" в мач от 24-ия кръг на Първа професионална лига. Варненци играха добре, но не успяха да...

Около 20 март пенсионерите може да получат супер финансова новина

https://petel.bg/Okolo-20-mart-pensionerite-mozhe-da-poluchat-super-finansova-novina__254354

"До 20 март ще се реши дали ще има великденски добавки за пенсионерите". Това каза социалният министър Бисер Петков."Той посочи, че към момен...

Цацаров: Призивите за промени на НК дано не са плод на поредната конюнктура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751548

Цацаров: Призивите за промени на НК дано не са плод на поредната конюнктураИска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая, или са предизвикани от елементи на политически популизъм. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите по темата за исканията за промяна на

Прокуратурата засега няма да проверява откъде са парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/prokuraturata-zasega-njama-da-proverjava-otkyde-sa-parite-s-koito-inerkom-kupuva-chez-news_663356.html

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи - НАП и ДАНС. Държавното обвинение обаче започва работа по другото искане на БСП - да провери как е бил приватизиран държавният дял в електроразпределителното дружество. Припомняме, че БСП пита и правителството,

Брюксел предлага на Великобритания ограничена търговска сделка

http://econ.bg/Новини/Брюксел-предлага-на-Великобритания-ограничена-търговска-сделка_l.a_i.758765_at.1.html

Има само едно ястие в менюто на Европейския съюз за бъдещите отношения с Великобритания след Брекзит и то е споразумение за свободна търговия с...

ЕК: България продължава да изпитва икономически дисбаланси

https://frognews.bg/novini/balgariia-prodaljava-izpitva-ikonomicheski-disbalansi.html

България продължава да изпитва дисбаланси, които вече не се оценяват като прекомерни, като степента е деескалирана с една категория.

Олимпийски шампион от Пьонгчанг също ще бойкотира Световната купа по биатлон в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3142010_olimpiiski_shampion_ot_pyongchang_sushto_shte/?ref=rss


Шведският биатлонист Себастиан Самуелсон ще бойкотира финалите на Световната купа, които ще се проведат в руския град Тюмен. Олимпийският шампион с щафетата на Швеция в Пьонгчанг изрази съмнения, че ще бъде гарантирано спазването на антидопинговите правила.<br /><br />"Веднага щом правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бъдат възстановени от WADA, няма да има проблем да се състезаваме в Русия. За момента обаче това е невъзможно. Виждам, че те са убедени в това, че не...

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=370340

Няколко улици ще са без електрозахранване - утре - 8 март - четвъртък във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от Енерго про. Причината е неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 09:00 ч. до 12:00 ч.

Скрито от публиката: „гнилата ябълка“ ПИБ и дубайската връзка в сделката за ЧЕЗ

https://bivol.bg/ginka-cez-4-2.html

„Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми.“ – така описа Борисов информацията за финансирането на Гинка Върбакова пред медиите, която той получил според думите му от чешкия премиер Бабиш.   Схемата за финансиране беше публикувана по-рано от „Лидове […]

Дончев: На кабинета "Борисов" ЧЕЗ не е предлагал държавата да купи дружеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751545

Дончев: На кабинета "Борисов" ЧЕЗ не е предлагал държавата да купи дружеството"От непродължетелния ни разговор с Гинка Върбакова тя не е дала съмнения, че не е собственик на бизнеса си. Тя с лекота коментираше детайли около дружеството си. Детайлни разговори за държавно участие в сделката за ЧЕЗ ще се проведат чак след преговорите с продавача. Беше изключително интелигентен разговор в коректен тон.

Прокуратурата чака съвсем скоро отговор от Турция за доклада за "Булгартабак" и контрабандата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3142180_prokuraturata_chaka_suvsem_skoro_otgovor_ot_turciia_za/?ref=rss


Прокуратурата очаква съвсем скоро отговор от турските служби, за да започне проверка на доклада, в който пише, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция". Това отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос на "Дневник".<br /><br />Целта на запитаването от страна на българската прокуратура към Турция е да се разбере официално коя е турската служба, издала доклада и на основата...

Евростат: Жените в ЕС с 16 на сто по-ниски заплати от мъжете

https://frognews.bg/novini/evrostat-jenite-16-sto-niski-zaplati-majete.html

Жените в ЕС получават заплати, по-ниски с около 16% от възнаграждението на мъжете, сочи проучване на „Евростат” ден преди 8-ми март.

Българка спря колата си на мост на река Дунав в Сърбия и се хвърли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751541

Българка спря колата си на мост на река Дунав в Сърбия и се хвърлиБългарка почина, след като скочи от мост на река Дунав. Трагедията се е разиграла в Сърбия край местността Бешка на път за Германия, съобщи Нова тв. По предварителна информация 38-годишната Вера Иванова е спряла автомобила на моста и казала на майка си, която пътувала с нея, че иска да се хвърли. Майка й Маргарет Сандау не успяла да я разубеди и

БСП: Борисов да се разграничи от изказването на Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-ryskiya-valeri-1569565.html

/КРОСС/ БСП осъжда изказването на Валери Симеонов по адрес на руския Патриарх. Това съобщиха от пресцентъра на партията и призоваха правителството да се разграничи от вицепремиера. Припомням,че Симеонов нападна руския Патриарх със скандални реплики веднага след неговата визита в София.

Орангутан пушач в Индонезия стана сензация в интернет (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751530

Орангутан пушач в Индонезия стана сензация в интернет (Видео)22-годишен орангутан, който пуши цигари като истински пушач, бе заснет да поглъща дима от запалена цигара, подхвърлена му от посетител в индонезийски зоопарк, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.Снимки, на които се вижда маймуната пушач Озон в зоопарка в Бандунг, на около 150 км югоизточно от столицата Джакарта,

Саудитски принц: Турция е част от "триъгълник на злото"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751532

Саудитски принц: Турция е част от "триъгълник на злото"
Влиятелният саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман е определил Турция като част от "триъгълник на злото" заедно с Иран и твъдолинейни ислямистки групировки, съобщи днес египетският в."Ал Шурук", цитиран от Ройтерс. Саудитският принц е обвинил също Турция, че се опитва да възстанови ислямския халифат,

Откриха труп на 35-годишен мъж под мост на пътя между Розина и Клисура

https://offnews.bg//112/otkriha-trup-na-35-godishen-mazh-pod-most-na-patia-mezhdu-rozina-i-kli-676264.html

Труп на 35-годишен мъж е открит под мост на пътя между село Розино и град Клисура, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Пловдив, цитиран от агенция "Фокус".

Сигналът за намерения труп е подаден към 12:00 часа. На мястото са пристигнали полиция и линейка.

Установено е, че мъжът е на 35 години и е от София.

Причината за смъртта все още не е ясна, а прокуратурата е уведомена за случая.

Тъй като мостът, под който е открито тялото, е един от най-високите в страната, той често е бил използван за организирането на бънджи скокове. От полицията уточняват, че днес не е имало такива.

Стопанисваните от държавните ВиК оператори язовири са в нормално експлоатационно състояние

http://www.cross.bg/vik-stopanisvan-ministerstvoto-1569555.html

/КРОСС/ Нивото на водата в съоръженията се контролира постоянно. Всички стени на язовири за питейно-битово водоснабдяване, стопанисвани от ВиК операторите с държавно участие в капитала, са в нормално експлоатационно състояние. Речните легла до 500 метра след тях са почистени, с което е осигурена необходимата проводимост в тези участъци. Няма нарушения в подаваните водни количества за населените места. Операторите с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговарят за следните язовирни стени и прилежащите им съоръжения за питейно-битово водоснабдяване:• Язовир „Студена", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Перник;• Язовир „Среченска бара", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Монтана;• Язовир „Христо Смирненски", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Габрово;• Язовир „Боровица", стопанисван от „ВиК" ООД, гр. Кърджали;• Язовир „Камчия ", стопанисван от „ВиК" ЕАД, гр. Бургас;• Язовир „Ясна поляна", стопанисван от „ВиК " ЕАД, гр. Бургас;• Язовир „Ново Паничарево", стопанисван от „ВиК " ЕАД, гр. Бургас;• Язовир „Йовковци", стопанисван от „ВиК Йовковци" ООД, гр

ЕС предлага на Великобритания ограничена търговска сделка

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3142159_es_predlaga_na_velikobritaniia_ogranichena_turgovska/?ref=rss


Има само едно ястие в менюто на Европейския съюз за бъдещите отношения с Великобритания след Брекзит и то е споразумение за свободна търговия с нулеви мита, покриващо всички стоки и може би услуги "в известна степен", пише "Политико".<br /><br />Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи днес проект на насоките за преговори, които целят да поддържат "възможно най-тясно партньорство с Великобритания". Преди да се превърне в позиция на ЕС,...

Премиерът нареди контролираното изпускане на язовир "Тича"

http://www.mediapool.bg/premierat-naredi-kontroliranoto-izpuskane-na-yazovir-ticha-news276397.html

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започне контролирано изпускане на един от големите язовири "Тича", за да се предотврати наводнение, съобщи правителствената информационна служба. Борисов е наредил на двама министри – на земеделието Румен Порожанов и на околната среда Нено Димов на място да контролират изпускането на язовира, е посочено в съобщението. Целта е да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество. Двете министерства, в координация с "Напоителни системи" и "Басейнова дирекция"-Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете, трябва да създадат необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района, се казва в съобщението. Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир "Тича" да започне късния следобед в сряда със скорост 10-12 куб.м/сек. Експерти от "Напоителни системи" вече са обходили поречието на река Камчия и са извършили почистване на коритото, се казва в съобщението на правителството. Към момента в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки. Язовир "Тича" е в топ 10 на най-големите язовири в страната. Намира се в област Шумен. Преливната стена на язовира е на около десетина километра от град Велики Преслав. При изграждането му под нивото на водите му остават селата и землищата на Виница и Староселка, а жителите им са изселени. Общият обем на язовира е 311 800 000 кубични метра, от които 271 800 000 кубични метра полезен обем и 40 млн. кубични метра мъртъв обем. Височината на стената е 55 метра, а залятата площ при пълен язовир е 18.7 кв. км. Обиколката му е над 100 километра, което е най-голямата язовирна обиколка у нас, според "Укипедия". В правителственото съобщение не е посочено какъв обем е запълнен от язовира.

Засега прокуратурата няма да проверява парите на Върбакова

http://www.mediapool.bg/zasega-prokuraturata-nyama-da-proveryava-parite-na-varbakova-news276396.html

Прокуратурата засега няма да откликне на искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ. Такова разследване може да започне само ако ДАНС и данъчните, на които премиерът Бойко Борисов вече възложи да проследят източниците на финансирането и фирмата купувач, открита нещо незаконно. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след изслушване в правната комисия в парламента в сряда. Държавното обвинение обаче се е задействало по друг сигнал на социалистите – за проверка на приватизацията на остатъчния държавен дял от 33 на сто в електроснабдителното и електроразпределителното дружества на ЧЕЗ по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Запитан за резултатите от провеждани акции на прокуратурата и ДАНС през 2013 г., Цацаров обяви, че "не мога да ви кажа". "Питате за дела от 2013 г., но тези материали ще бъдат проверени и ще бъдат присъединени към проверката по искането на БСП" (за приватизацията на дружеството)", обяви той.

Турция отново заплашва Кипър заради проучванията за газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751523

Турция отново заплашва Кипър заради 
проучванията за газТурският премиер отново заплаши Кипър заради проучванията за наличие на природен газ край бреговете на острова, предаде Асошиейтед прес. Турция е против "едностранните" проучвания за газ, които според нея нарушават правата на кипърските турци върху природните ресурси на разделения по етническа линия остров, предаде БТА.

Възможностите за туризъм по Българското Черноморие представят в Берлин

http://www.moreto.net/novini.php?n=370321

Възможностите за туризъм по Черноморието е основният фокус на българския щанд на ITB Берлин-най-значимият туристически форум в световен мащаб. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Изложението се провежда от 7 до 11 март, а тази година България се представя на него за 50-и път.

Чиновничка прибрала половин млн. лв. като обещавала нагласени търгове за стари коли на парламента

https://offnews.bg//temida/chinovnichka-pribrala-polovin-mln-lv-kato-obeshtavala-naglaseni-targ-676268.html

Софийска районна прокуратура е внесла обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание. С измама Десислава Алексиева -Русинова успяла да заблуди няколко души, че ще им съдейства за търг за стари автомобили на парламента и така прибрала 480 000 лв. 

За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. обвиняемата е заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното. В това си качество тя нямала никакви правомощия, свързани с провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Практиката била тези коли да се даряват на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение.

Въпреки това обаче, тя решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя се свързала с четирима души, които не познава. Представила се като служител на парламента и им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили. За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми - в общ размер 480 235 лв.

Тъй като пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, а също така не им била възстановена от обвиняемата паричната сума, която ѝ били предали, те се обърнали за съдействие към органите на МВР, а по случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

В хода на производството Русинова е установена, като й е повдигнато обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери.

Разследването е приключено, като на 07.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Русинова за описаното по-горе деяние. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Американски войници пияни от Кока кола? Накрая може и да е истина

https://offnews.bg//ikonomika/amerikanski-vojnitci-piani-ot-koka-kola-nakraia-mozhe-i-da-e-istina-676265.html

Гигантът Кока Кола ще експериментира с пускането на пазара на алкохолна напитка. 

Опитът ще е първо в Япония, но ако е успешен е твърде вероятно алкохолната кола да пробие и в целия свят и така най-накрая да се сбъднат твърденията на комунистическата пропаганда по време на Студената война за пияни американски войници след употреба на газираната напитка.

Алкохолната кола сама по себе си е революционна промяна, тъй като в столетната история на напитката досега никога не е имало опияняващи съставки в продукти на марката.

"Ще експериментираме с продукт от категорията Чу-хи - , обяви Хорхе Гардуньо, шеф в компанията в Страната на изгряващото слънце.

Чу-хи са кенчета с алкохол, разреден с различни видове плодов сок и газирана вода.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5472711/Coca-Cola-launch-alcoholic-Chu-Hi-drink.html#ixzz594jirSrT
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Американски войници пияни от Кока кола? Накрая може ѝ да е истина

https://offnews.bg//ikonomika/amerikanski-vojnitci-piani-ot-koka-kola-nakraia-mozhe-%d1%9d-da-e-istina-676265.html

Гигантът Кока Кола ще експериментира с пускането на пазара на алкохолна напитка. 

Опитът ще е първо в Япония, но ако е успешен е твърде вероятно алкохолната кола да пробие и в целия свят и така най-накрая да се сбъднат твърденията на комунистическата пропаганда по време на Студената война за пияни американски войници след употреба на газираната напитка.

Алкохолната кола сама по себе си е революционна промяна, тъй като в столетната история на напитката досега никога не е имало опияняващи съставки в продукти на марката.

"Ще експериментираме с продукт от категорията Чу-хи - , обяви Хорхе Гардуньо, шеф в компанията в Страната на изгряващото слънце.

Чу-хи са кенчета с алкохол, разреден с различни видове плодов сок и газирана вода.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5472711/Coca-Cola-launch-alcoholic-Chu-Hi-drink.html#ixzz594jirSrT
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Температурите в някои градове по света могат да се покачат с повече от очакваното след 2020 г.

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6751510

Температурите в някои градове по света могат да се покачат с повече от очакваното след 2020 г.Температурите в 13 града по света могат да надхвърлят покачване с 2 градуса Целзий след 2020 година, предаде Ройтерс, позовавайки се на нов доклад. Докладът, изготвен от консорциума Ърбан Клаймит Чейндж Рисърч Нетуърк (Urban Climate Change Research Network - UCCRN), е представен в град Едмънтън, Канада.

Европейският музикален фестивал във Варна започва с концерта на Найджъл Кенеди тази събота

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/03/07/3142174_evropeiskiiat_muzikalen_festival_vuv_varna_zapochva_s/?ref=rss


Тази година Европейският музикален фестивал във Варна празнува своето петнайсто издание със серия от забележителни концерти.<br /><br />Едно от големите музикални събития на 2018 г. във Варна несъмнено ще бъде гастролът на звездата Найджъл Кенеди, с който на 10 март официално ще бъде открит фестивалът. За новата си среща с публиката цигуларят - провокатор ще дойде със свой бенд и програма, която ще хвърли мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Това е...

Осмомартенско от младите ГЕРБ-ери в Ямбол

http://clubz.bg/65123-osmomartensko_ot_mladite_gerb_eri_v_qmbol

Младежката организация на ГЕРБ в Ямбол е решила да се отличи в чест на Осми март. На страницата си във фейсбук младежкият ариегард на управляващите е обявил фотоконкурс "под надслов "Моят незабравим Осми март".  

Дамите са приканени да изпратят своя снимка от празника, която ще бъде публикувана на фейсбук страницата на МГЕРБ-Ямбол. 

Победителките ще бъдат определени с гласуване във фейсбук. Голямата награда е вечеря за двама, подгласничките от второто и третото място ще получат бутилка вино и... своя снимка в рамка.

Крайният срок за получаване на празничните фотоси е 20 часа на 10 март.

В духа на сватбарските честитки отдолу пише, че екипът на МГЕРБ Ямбол "желае весел празник и незабравими моменти".

Очакваме и осмомартенската честитка на Борисов във фейсбук, където премиерът се обръща към българските жени по това време на годината. 

Осмомартенско от младите гербери в Ямбол

http://clubz.bg/65123-osmomartensko_ot_mladite_gerberi_v_qmbol

Младежката организация на ГЕРБ в Ямбол е решира да се отличи в чест на Осми март. На страницата си във Фейсбук младежкият ариегард на управляващите е обявил фотоконкурс "под надслов "Моят незабравим Осми март".  

Дамите са приканени да изпратят своя снимка от празника, която ще бъде публикувана на Фейсбук страницата на МГЕРБ-Ямбол. 

Победителките ще бъдат определени с гласуване във Фейсбук. Голямата награда е вечеря за двама, подгласничките от второто и третото място ще получат бутилка вино и... своя снимка в рамка.

Крайният срок за получаване на празничните фотоси е 20 часа на 10 март.

В духа на сватбарските честитки отдолу пише, че екипът на МГЕРБ Ямбол "желае весел празник и незабравими моменти".

Очакваме и осмомартенската честитка на Борисов във Фейсбук, където премиерът се обръща към българските жени по това време на годината. 

Неизбежна отбрана при всяко противозаконно влизане в жилище?

http://dnes.dir.bg/news/neizbezhna-otbrana-26946591

В качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност съм готов с промени в Наказателния кодекс.

БСП не успяха да вкарат "АЕЦ Белене" в стратегията за национална сигурност

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/07/3142165_bsp_ne_uspiaha_da_vkarat_aec_belene_v_strategiiata_za/?ref=rss


БСП не успяха да запишат в проекта за стратегия за национална сигурност задължение за строителството на АЕЦ "Белене". Проектът за стратегията беше приет от ресорните парламентарни комисии и предстои да влезе в пленарната зала за окончателно одобрение.<br /><br />"Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови...

Паднали скали блокират два пътя в Смолянско

https://www.actualno.com/smolyan/padnali-skali-blokirat-dva-pytja-v-smoljansko-news_663352.html

Огромни количества земна и скална маса са се свлекли до разклона за смолянското село Тикале в посока Мадан. Едното платно е било проходимо, но когато техниката започнала да разчиства, паднали още повече скали и затворили цялото движение. Обходният път, който се ползва, е Смолян-Фатово-Рудозем-Средногорци-Мадан и обратно. Друго голямо свлачище има между смолянското село Смилян и Рудозем. Пътят ще бъде затворен до 17:00 часа или до второ нареждане от Областното пътно управление в Смолян, съобщих

Искам си камерите!

https://offnews.bg//mama-nindzha/iskam-si-kamerite-676267.html

Автор: Траяна Кайракова Ама какво само се обсъждат и маят за тези камери по училища и градини? Кой е „за“, кой „против“ - хич не ми пука. Аз гласувам с две ръце и три крака да ги има. Веднага ги искам, не утре, не някога, а сега! За градините не знам, там да каже някоя детска учителка. Аз ще кажа за училище. Искам първо на входа. Почва се влачене на големите от 08:00 до към 10:00. Цигари, кафета, гуреливи очи, полузаспали физиономии, коли, маркови дрешки, токчета. Изпиват се кафета и енергийни напитки, влиза се във фоайето. И там искам камера.…

Над 900 ефективно осъдени са избегнали затвора

http://www.mediapool.bg/nad-900-efektivno-osadeni-sa-izbegnali-zatvora-news276395.html

Общо 905 ефективно осъдени са успели да избегнат изтърпяване на своето наказание и продължават да се издирват, съобщи в сряда главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната правна комисия. Той се яви на изслушване по предварително поставен въпрос от шефа на комисията Данаил Кирилов за проблемите, свързани с бегълците от правосъдието. От обясненията на Цацаров се разбра, че основната вина за сегашното положение се крие в тромавите процедури по придвижване на окончателно приключените дела между институциите. Общо трима от издирваните са осъдени на доживотен затвор. За голяма част от бегълците (700) прокуратурата има данни, че се укриват в чужбина. Притеснителното е, че останалите над 200 души вероятно са в България, а не могат да бъдат открити от МВР. Близо 2/3 от всички бегълци са осъдени за три основни престъпления – катастрофи (193), кражби (168) и изнасилвания (153). Цацаров обясни още, че местонахождението на част от издирваните престъпници вече е установено, тъй като изтърпяват наказания в други държави. В края на миналата година парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе позволено на върховните прокурори да разпореждат незабавно изпълнение на ефективните присъди, а едва след това да бъдат придвижвани делата между институциите. Според Цацаров тази промяна е увеличила ефективността на властите при задържането на осъдените. Статистиката показва, че от 102 осъдени по новите правила едва четирима са успели да се укрият. Сайт за издирваните и подслушване на близките им Главният прокурор лансира три основни идеи, с които да бъде преборен проблемът. Първата е да се позволи използването на специални разузнавателни средства (СРС) при издирването на бегълци. Тази идея обаче е твърде репресивна, защото единственият начин е да се подложат на подслушване хора, които не са заподозрени в извършване на престъпления. Депутатите обаче не коментираха тази идея по никакъв начин. Второто предложение на Цацаров е да се направи сайт "Издирва се", в който МВР да публикува актуална информация за всички бегълци от правосъдието, включително с определени мерки за неотклонение и безследно изчезнали. Той обясни, че тази информация би помогнала на всеки работодател да проучи дали не наема престъпници. Третата идея е целият контрол върху издирването, задържането и привеждането в изпълнение на наказанието да се концентрира в МВР. В момента осъденият първо се търси от "Съдебна охрана" към правосъдното министерство и ако не бъде намерен, с издирването му се ангажира полицията, което води до допълнително забавяне, смята Цацаров. Главният прокурор представи идеите си като следствие от проверката, която разпореди на апелативните прокуратури в страната за това каква е ефективността на институциите при изпълнението на наказанията. Повод за тази инциатива стана шесторният разстрел в Нови Искър, за който прокуратурата обвини самоубилият се рецидивист Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче.

Над 900 ефективно осъдени са избегнали влизането в затвора

http://www.mediapool.bg/nad-900-efektivno-osadeni-sa-izbegnali-vlizaneto-v-zatvora-news276395.html

Общо 905 ефективно осъдени са успели да избегнат изтърпяване на своето наказание и продължават да се издирват, съобщи в сряда главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната правна комисия. Той се яви на изслушване по предварително поставен въпрос от шефа на комисията Данаил Кирилов за проблемите, свързани с бегълците от правосъдието. От обясненията на Цацаров се разбра, че основната вина за сегашното положение се крие в тромавите процедури по придвижване на окончателно приключените дела между институциите. Общо трима от издирваните са осъдени на доживотен затвор. За голяма част от бегълците (700) прокуратурата има данни, че се укриват в чужбина. Притеснителното е, че останалите над 200 души вероятно са в България, а не могат да бъдат открити от МВР. Близо 2/3 от всички бегълци са осъдени за три основни престъпления – катастрофи (193), кражби (168) и изнасилвания (153). Цацаров обясни още, че местонахождението на част от издирваните престъпници вече е установено, тъй като изтърпяват наказания в други държави. В края на миналата година парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе позволено на върховните прокурори да разпореждат незабавно изпълнение на ефективните присъди, а едва след това да бъдат придвижвани делата между институциите. Според Цацаров тази промяна е увеличила ефективността на властите при задържането на осъдените. Статистиката показва, че от 102 осъдени по новите правила едва четирима са успели да се укрият. Сайт за издирваните и подслушване на близките им Главният прокурор лансира три основни идеи, с които да бъде преборен проблемът. Първата е да се позволи използването на специални разузнавателни средства (СРС) при издирването на бегълци. Тази идея обаче е твърде репресивна, защото единственият начин е да се подложат на подслушване хора, които не са заподозрени в извършване на престъпления. Депутатите обаче не коментираха тази идея по никакъв начин. Второто предложение на Цацаров е да се направи сайт "Издирва се", в който МВР да публикува актуална информация за всички бегълци от правосъдието, включително с определени мерки за неотклонение и безследно изчезнали. Той обясни, че тази информация би помогнала на всеки работодател да проучи дали не наема престъпници. Третата идея е целият контрол върху издирването, задържането и привеждането в изпълнение на наказанието да се концентрира в МВР. В момента осъденият първо се търси от "Съдебна охрана" към правосъдното министерство и ако не бъде намерен, с издирването му се ангажира полицията, което води до допълнително забавяне, смята Цацаров. Главният прокурор представи идеите си като следствие от проверката, която разпореди на апелативните прокуратури в страната за това каква е ефективността на институциите при изпълнението на наказанията. Повод за тази инциатива стана шесторният разстрел в Нови Искър, за който прокуратурата обвини самоубилият се рецидивист Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче.

Предприемат мерки за контролираното изпускане на язовир "Тича"

https://www.actualno.com/politics/predpriemat-merki-za-kontroliranoto-izpuskane-na-jazovir-ticha-news_663347.html

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на земеделието, храните и горите и на околната среда и води пътуват към язовир „Тича“, за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема, информираха от пресслужбана на Министерски съвет. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства, в координация с „Напоителни системи“ и „Басейнова дирекция“-Варна, Гражданска

Административният съд във Варна потвърди една от глобите за трагедията с хотел "Вероника" през 2015 г.

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/03/07/3142164_administrativniiat_sud_vuv_varna_potvurdi_edna_ot/?ref=rss


Собственикът на шуменското дружество "Дигинг" Георги Георгиев ще носи наказателна отговорност за това, че е е използвал за събарянето на злополучния хотел "Вероника" във ваканционния комплекс Слънчев ден край Варна работници без сключени писмени договори. Това гласи решение на Административен съд в града, което на практика потвърждава становището на Районния съд от юли 2016 г.<br /><br />Хотел "Вероника" се срути на 8 април 2015 г. по време на планирано...

За многото ползи от 5G технологията, която ще въведем от 2020 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6749998

За многото ползи от 5G технологията, която ще въведем от 2020 г.Благодарение на нея ще има персонализирани лекарства, безпилотно шофиране, управление от офиса на електроуредите вкъщи. Нужни са регулаторна среда и дългосрочни лицензи за честотите, които ще насърчат инвестициите Европа е в решаващ момент от създаването на цифровото общество и икономика, които да служат на хората.

Проф. Иван Илчев: Руският патриарх показа самочувствието на велика нация, която не признава дял на други в историята

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3142113_prof_ivan_ilchev_ruskiiat_patriarh_pokaza/?ref=rss


България е освободена от воините на руския император Александър Втори, но те наистина идват от различни националности. Затова руският патриарх Кирил няма основание да се огорчава от изявленията на официалните лица в България при честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Това е самочувствието на велика нация, която не може да допусне, че и другите по-малки нации имат дял в правата на историята.<br /><br />Така коментира проф. Иван Илчев пред в....

До 20 март решават за великденски добавки за пенсионерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751511

До 20 март решават за великденски добавки за пенсионеритеДо 20 март ще се реши дали ще има великденски добавки за пенсионерите, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, предава БТА. Той посочи, че към момента не са водени разговори с министъра на финансите, не са правени разчети. Решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход,

Брегът край Рибарския плаж във Варна пак тръгна да се свлича

http://www.moreto.net/novini.php?n=370337

Още по-големи дупки зейнаха на брега край някогашното сърф училище до Рибарския плаж във Варна. След последните дни на бурно вълнение мястото вече е оградено със сигнална лента, видя репортер на Moreto.net. Огромните дървета, които бяха повалени от буря преди две години отново тръгнаха към морето, а процепът в земята се увеличава с всеки изминал ден.

925 души с ефективни присъди са избягали и не са в затвора

https://offnews.bg//temida/925-dushi-s-efektivni-prisadi-sa-izbiagali-i-ne-sa-v-zatvora-676266.html

925 осъдени на лишаване от свобода са успели да избегнат правосъдието и са се укрили. Това показват резултатите от проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. 

Това са лица с присъди „доживотен затвор“ или „лишаване от свобода“, които към 15 януари 2018 г. не са задържани.

В хода на проверката от тях са задържани и приведени в местата за лишаване от свобода 24 издирвани лица.

От общия брой незадържани лица трима са осъдени на доживотен затвор, а 62 лица са с чуждо гражданство.

Най-голям е броят на осъдените и незадържани в Софийско - 115. Следват Варна и Плевен съответно със 73 и 66 осъдени, но незадържани.

В чужбина се укриват 700 души, което представлява повече от 75 процента от броя на обявените за издирване 917 осъдени лица. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по – тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Няма укрили се от правосъдието осъдени лица в района на районните прокуратури в Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.

Най – висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година – около 40% спрямо общия брой неприведени наказания, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация“.

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по – малък от 5% (43).

Спрямо 3 от укрилите се от правосъдие лица не са приведени в изпълнение наказания „доживотен затвор“.

Прокуратурата: 925 осъдени не са в затворите

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-925-osadeni-zatvorite.html

925 души са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, но не са в затвора – това показват резултатите от проверката на прокуратурата.

Половинката на Серхио Рамос с гореща фотосесия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751308

Половинката на Серхио Рамос с гореща фотосесияПоловинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос Пилар Рубио засне гореща фотосесия за мъжкото списание "Sie7e". Испанското списание ще започне отново да излиза на пазара, след като през 2007 беше спряно от печат.  В интернет се появи видеоклип на Пилар Рубио, заснет по време на фотосесията за списанието,

„Джейш ал Ислам“ пое отговорност за руския Ан-26

http://dnes.dir.bg/news/siria-an26-jeysh-al-islam-26946590

Групировката „Джейш ал Ислам“ пое отговорност за свалянето на руския Ан-26 в Сирия.

Северните английски градове вече са сред най-интересните в света за инвестиции в имоти

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/severnite-angliiski-gradove-veche-sa-sred-nai-interesnite-v-sveta-za-investicii-v-imoti-256969/

Силният ръст на местните икономики привлича все повече хора в работоспособна възраст, което тласка напред и имотния сектор

Сидеров: Ще съм безкомпромисен, ако Симеонов не се извини на патриарх Кирил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751500

Сидеров: Ще съм безкомпромисен, ако Симеонов не се извини на патриарх Кирил Не мога да не реагирам на нападките, тъй като съм вярващ човек и богослов, заяви лидерът на "Атака" "Изявлението на Валери Симеонов по БНТ не беше съгласувано с мен и с Красимир Каракачанов. В това изявление Симеонов си позволи да нарече главата на най-голямата православна църква в света "лъжец" и "измамник".

Девет нови електронни услуги ще предостави на гражданите и бизнеса Агенция по вписванията

http://www.cross.bg/izdavane-registur-yslygi-1569562.html

/КРОСС/ Агенцията по вписванията ще предоставя 9 нови електронни услуги на гражданите и бизнеса с финализиране на надграждането на Имотния регистър и връзката му с кадастралния регистър.Това заяви днес изпълнителния директор на Агенцията Зорница Даскалова по време на пресконференция за стартирането на проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги". „Този проект е изключително важен. С успешната му реализация ще се подобри обслужването за гражданите и бизнеса", допълни заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, като подчерта, че намаляването на административната тежест е сред основните приоритети на правителството, по които активно и последователно работят Министерството на правосъдието и Агенция по вписванията

Прокуратурата няма да се занимава със сделката за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3142157_prokuraturata_niama_da_se_zanimava_sus_sdelkata_za_chez/?ref=rss


Не е работа на прокуратурата да проверява частни сделки като тази за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, но държавното обвинение ще провери как дружеството е било приватизирано. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който говори пред журналисти след като бе изслушан в правната комисия в парламента.<br /><br />Повод за думите му стана вчерашният сигнал на БСП за проверка. Той, по думите на Цацаров, е от две части. Първата се изчерпвала с едно изречение -...

Бивш експерт в дирекция към парламента обвинен за щети за 480 000 лв.

https://www.actualno.com/society/bivsh-ekspert-v-direkcija-kym-parlamenta-obvinen-za-shteti-za-480-000-lv-news_663351.html

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание; причинена е имотна вреда в общ размер на около 480 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. обв. Десислава Алексиева - Русинова е заемала длъжността „държавен експерт“ в Дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“

ЧЕЗ предложи на България да влезе в сделката, тя отказа, обяви вицепрезидент на компанията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3142154_chez_predloji_na_bulgariia_da_vleze_v_sdelkata_tia/?ref=rss


Чешкото дружество ЧЕЗ е предлагало няколко пъти на българската държава да стане част от сделката за продажба на българските му активи, но управляващите са отказвали неколкократно.<br /><br />Това казва вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач в интервю за чешкия вестник "Лидове новини". Той дава като пример в подкрепа на твърдението си "публикации от български вестници например от май 2017 г."<br /><br />Плескач, който отговаря за...

Търновци се страхуват от заложена еко бомба при подмяна на водопроводи

https://www.24chasa.bg/region/article/6751458

Търновци се страхуват от заложена еко бомба при подмяна на водопроводиПроверка на Общината не констатирала нередности Граждани от улиците „10 февруари“, „Гурко“ и „Крайбрежна“ във Велико Търново негодуват заради некачествен ремонт на водопроводите в старата част на града. Хората са обезпокоени, че не се спазват строителни норми при изграждането на ВиК- инфраструктурата и дори се извършват недопустими от нормативна

Каракачанов предлага промени в Наказателния кодекс за самоотбраната, ето ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751497

Каракачанов предлага промени в Наказателния кодекс за самоотбраната, ето гиВ качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност съм готов с промени в Наказателния кодекс, които според мен и екипа ми са необходими, за да се гарантира личната неприкосновеност и живота, здравето и собствеността на българските граждани. Това написа във Фейсбук вицепремиерът Красимир Каракачанов.

АЕЦ "Белене" ще коства с 800 млн. евро годишно повече от ВЕИ, смята експерт

https://www.investor.bg/energetika/472/a/aec-belene-shte-kostva-s-800-mln-evro-godishno-poveche-ot-vei-smiata-ekspert-257073/

Големият проблем на зелените централи е как да бъде балансирана енергийната система, коментираха участници в дискусия за бъдещето на енергетиката

Търговският дефицит на САЩ достигна най-високата си точка от последните 9 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751490

Търговският дефицит на САЩ достигна най-високата си точка от последните 9 годиниТърговският дефицит на САЩ достигна най-високата си точка от последните девет години на фона на намаляващия износ на нефт и по-малко продадени в международен план въздушна техника, показват правителствени данни, предава AFP. По-рано Гари Коен, търговският съветник на президент Доналд Тръмп подаде оставка, а държавният глава обяви,

Защо бащите дават на децата повече нездравословна храна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370327

“Когато мама я няма в къщи, татко поръчва пица”- това е онзи щастлив момент, в който разбираш, че всичко ти е позволено. Особено това, което мама не позволява да се яде. Според всички проучвания, мъжете са тези, които се грижат по-малко за домакинската работа, както и за приготвянето на храна.

Денят в снимки - 7 март

http://www.dnes.bg/index/2018/03/07/deniat-v-snimki-7-mart.369985

Носорози в падналия сняг, марка в чест на ЦСКА и красиво Ferrari

Служителите Беленския затвор излязоха на протест пред вратите на институцията

http://www.cross.bg/protest-izlyazoha-zatvor-1569561.html

/КРОСС/ Днес за пореден път служителите на Беленския затвор излязоха на протест пред входа на институцията с искане за увеличение на заплатите им. Част от протестиращите коментираха, че предела им на търпение е преминат и е време правителството да им обърне внимание.На голяма част от тях не е платен извънредния труд в съответствие с постановените дела, които са водили, а други се оплакаха от големия брой неизползвани дни отпуск. В събота над 80 надзиратели ще отпътуват за София, за да се включат в националния протест на Синдикат на служителите в затворите в България пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет.

Започват да изпускат контролирано язовир „Тича”

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapochvat-da-izpuskat-kontrolirano-iazovir-ticha-6080059

Мярката се предприема, за да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество

Разбита е международна мрежа за контрабанда на оръжие в Европа

http://www.mediapool.bg/razbita-e-mezhdunarodna-mrezha-za-kontrabanda-na-orazhie-v-evropa-news276394.html

Европейски полицейски служби разбиха международна мрежа за контрабанда на оръжие, действала в най-малко четири държави, предаде Асошиейтед прес.   Според полицията групата търгувала с оръжия в Австрия, Германия, Швейцария и Франция.   Полицията в южния германски град Ротвайл съобщи, че дейността на групата е станала известна след разследване в Тулуза, Франция. Службата уточни, че разследва контрабандата на оръжие от юни 2017 г., посочва ДПА.   Представител на полицията в Ротвайл каза, че при едновременни проверки в четирите страни през ноември миналата година са били извършени няколко ареста и са били задържани голямо количество огнестрелни оръжия. В Германия са били задържани трима лидери на мрежата.   Ута Бахман от службата за вътрешно разузнаване в западната австрийска провинция Форарлберг каза, че само в таза провинция са били иззети над 150 единици огнестрелно оръжие и няколкостотин килограма муниции.   На пресконференция в австрийския град Брегенц следователите заявиха, че разследването не е свързано с тероризъм.

Обвиниха бивш експерт в дирекция към парламента за вреда от 480 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751469

Обвиниха бивш експерт в дирекция към парламента за вреда от 480 000 лв.Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание заради причинена имотна вреда в общ размер на около 480 000 лв. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. От март 2011 г. до 4 март 2013 г. Десислава Алексиева-Русинова е заемала длъжността

Наводнения в Македония, Вардар преля в центъра на Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751468

Наводнения в Македония, Вардар преля в центъра на СкопиеНивата на всички реки в Македония са по-високи от средните за март, двойно се е повишило нивото на Вардар и тройно на река Треска, съобщава македонската телевизия Алфа. При езерата няма драстични отклонения от средите нива за месеца, предаде БТА. Наводнения има в района на Полог в южната част на страната и в областта Пелагония,

"Уест хем" е намалил дълговете си след преместването на олимпийския стадион

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141997_uest_hem_e_namalil_dulgovete_si_sled_premestvaneto_na/?ref=rss


"Уест хем" публикува годишния си финансов доклад и се похвали със сериозна печалба за периода, приключващ на 31 май 2017 година. "Чуковете" са регистрирали печала от 43.5 милиона паунда преди изплащането на данъците, а година по-рано клубът беше на загуба от 4.9 милиона.<br /><br />За периода оборотът на клуба от източен Лондон се е увеличил от 142.1 до 183.3 милиона паунда, като до голяма степен това се дължи на новата сделка за телевизионните права във Висшата...

Ново мобилно приложение за България дава възможност за онлайн консултации с лекари

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/07/3142103_novo_mobilno_prilojenie_za_bulgariia_dava_vuzmojnost/?ref=rss


Консултация със специалист за всяко оплакване само с няколко движения на пръстите... Новото мобилно приложение MedicHome дава тази възможност на хора със забързано ежедневие, но също и на хората, които живеят в изолирани райони на страната и нямат директен достъп до лекарска помощ.<br /><br />Платформата беше представена днес от инвеститорите и създателите й начело с изпълнителния директор Филип Беърфус. Швейцарският предприемач е основният инвеститор в MedicHome и амбицията му е...

Преместването на новия стадион е позволило на "Уест хем" да намали дълговете си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141997_premestvaneto_na_noviia_stadion_e_pozvolilo_na_uest/?ref=rss


"Уест хем" публикува годишния си финансов доклад и се похвали със сериозна печалба за периода, приключващ на 31 май 2017 година. "Чуковете" са регистрирали печала от 43.5 милиона паунда преди изплащането на данъците, а година по-рано клубът беше на загуба от 4.9 милиона.<br /><br />За периода оборотът на клуба от източен Лондон се е увеличил от 142.1 до 183.3 милиона паунда, като до голяма степен това се дължи на новата сделка за телевизионните права във Висшата...

Теленор свиква родителска среща за детската онлайн безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751482

Теленор свиква родителска среща за детската онлайн безопасностТеленор организира първия родителски форум, посветен на детската онлайн безопасност. Той ще се проведе на 17 март 2018 г. в Sofia Event Center в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и онлайн портала „Майко Мила!“. Форумът е част от съпътстващата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Пътят Видин - Ботевград ще е готов до 2021 г., за тунел под Петрохан ще се търси инвеститор

http://econ.bg/Новини/Пътят-Видин-Ботевград-ще-е-готов-до-2021-г-за-тунел-под-Петрохан-ще-се-търси-инвеститор_l.a_i.758762_at.1.html

Правителството одобри график за завършване на скоростния път Видин - Ботевград до декември 2021 г. и реши да предостави строителството на тунел под...

Българка скочи от мост в Дунава, искала да убие и майка си

https://www.actualno.com/crime/bylgarka-skochi-ot-most-v-dunava-iskala-da-ubie-i-majka-si-news_663345.html

Българка направи успешен опит за самоубийство, в който искаше да въвлече и собствената си майка. Трагедията се разигра в Сърбия на мост на река Дунав край населеното място Бешка. Двете жени са пътували с автомобил „Тойота“ за Германия. По предварителна информация 38-годишната Вера Маринова Иванова спира на мост и заявява, че иска да се хвърли. Тя иска майка й да я последва. Майката Маргарет Сандау не успява да я разубеди и младата жена скача. Майката е в шок, така тя е зава

Започва контролирано изпускане на язовир "Тича"

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/03/07/3142148_zapochva_kontrolirano_izpuskane_na_iazovir_ticha/?ref=rss


В късния следобед на 7 март ще започне контролирано изпускане на язовир "Тича", съобщи правителствената информационна служба.<br /><br />Експерти от "Напоителни системи" вече са обходили поречието на река Камчия, като е извършено и<br />почистване. Жителите на близките населени места са информирани за предстоящото изпускане през преливника, като се очаква то да е със скорост 10-12 м3/сек.<br /><br />Към момента в района няма опасност от...

Експерт: Бундесверът е пред разпад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751477

Експерт: Бундесверът е пред разпадКабинетът в Берлин гласува за разширяването на шест от чуждестранните мисии на германската армия, но според експерта Флориан Клинг от работна група "Дармщадър Сигнал" „Бундесверът е пред разпад“, пише националният ежедневник Die Welt. Коментирайки възможностите на германската армия да изпълни заявките на Берлин за мисиите зад граница Клинг бе

НИКОЛАЙ ЯНАКИЕВ С ВЕЛИКОЛЕПНА ИЗЛОЖБА – МЕТАФОРА НА ЖЕНАТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285097_%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%90%D0%99+%D0%AF%D0%9D%D0%90%D0%9A%D0%98%D0%95%D0%92+%D0%A1+%D0%92%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%95%D0%9F%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%91%D0%90+%E2%80

 Експлозия от цветове, намеци за женска нежност и страст крещяха от платната на Николай Янакиев по време на изложбата му вчера в галерия „Арте“. Посетителите на изложбата се убедиха, че жената и нейната характерност като такава, са  вечни теми в изкуството и никога не биха отказали да им се любуват.

Числото 13 се приема за фатално, а фаталността е присъща за Жената. Можем ли да търсим някаква непреднамерена случайност в изложбата на Николай Янакиев, който ни представи 13-те състояния на жената? Можем да търсим много тайнственост, изтънченост, чувственост  и дори фаталност в тези 13 сюжета на една и съща композиция-„Момиче пред огледало“. От играта с цветовете до размиването на формите в почти абстрактни. От редуването на топли тонове със студени до смесването на различни техники.

Една чудесна метафора на многообразната и често непостоянна природа на Жената – това е великолепната изложба на Николай Янакиев.
Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

700 престъпници, избегнали присъди, се крият в чужбина

http://dnes.dir.bg/news/prisada-chuzhbina-prestapnitzi-26946508

917 са осъдените престъпници, обявени за издирване, защото не могат да бъдат открити и вкарани в затвора да изтърпят присъдите си.

Арестуваха турски офицери в командванията на пехотата, ВВС и ВМС

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-turski-ofitseri-komandvaniiata-pehotata-vvs-vms.html

Пореден арест на турски офицери е извършен директно в командванията на видовете въоръжени сили – сухопътни войски, ВМС и ВВС, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Илюстрирана пародийна книга за Тръмп е издадена във Франция и в Белгия

http://www.mediapool.bg/ilyustrirana-parodiyna-kniga-za-tramp-e-izdadena-vav-frantsiya-i-v-belgiya-news276393.html

Доналд Тръмп и навикът му да използва Туитър вдъхновиха двама френски автори да направят пародиен портрет на американския президент чрез подборка на негови 140-буквени постове. Книгата им излиза във Франция и в Белгия, предаде Франс прес.   На корицата на изданието "Тръмп в 100 туита" са изписани имената на сценаристката Ванеса Дюамел и автора на комикси Франсоа Бук. В наподобяващ комиксите му стил е издържана и книгата от 128 страници, посочва агенцията.   Със своя "неволен хумор" и "леко клоунска" физика Тръмп "има всички качества на персонаж от комикс", заяви Франсоа Бук на презентация в Брюксел.   Сред автентичните му туитове, събирани от 2009 г. насам и насочени срещу Хилари Клинтън, Мерил Стрийп, мексиканците или глобалното затопляне, са вмъкнати и фалшиви, които читателят е приканен да разпознае.

Цацаров: Ще се извърши проверка по сигнал на БСП за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/proverka-chez-sotir-tzatzarov-sdelkata-chez-signalite-26946477

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България".

ЕК размаха пръст на 7 страни заради ниски данъци

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-danatzite-26946563

ЕК критикува днес седем страни членки за “агресивни“ данъчни практики, при които правителствата се опитват да предложат по-ниски ставки от другите.

Премиерът на Словакия е готов да преговаря за запазване на коалиционното правителство

http://www.mediapool.bg/premierat-na-slovakiya-e-gotov-da-pregovarya-za-zapazvane-na-koalitsionnoto-pravitelstvo-news276392.html

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че в началото на следващата седмица ще се срещне с коалиционните си партньори от партията "Мост-Хид", които настояват за отстраняването на вътрешния министър, предаде Ройтерс.   "Ние ще предложим решения, така че "Мост" да може да остане в правителството. Осъзнавам реалностите и съм готов да обсъждам нещата", каза на пресконференция Фицо.   Словакия навлезе в криза, след като на 25 февруари разследващият журналист Ян Куциак и годеницата му бяха намерени застреляни. В една от последните статии на журналиста се описваха съмнителни връзки на двама приближени на Фицо с италиански бизнесмени.   Двамата сътрудници на премиера вече подадоха оставки, като заявиха, че нямат нищо общо с убийството.   На фона на улични протести на опозицията от партията на унгарското малцинство "Мост-Хид" поискаха оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк. А президентът Андрей Киска прикани правителството да предизвика парламентарни избори, за да бъде възстановено общественото доверие към властта.   "Президентът стартира сценарий, целящ да промени баланса във властта в страната и да бъдат отхвърлени резултатите от парламентарните избори", каза Фицо. По думите му държавният глава се е присъединил към "играта на опозицията, което няма да донесе стабилност на институциите, а хаос и предсрочни избори".   За оставката на вътрешния министър е имало призиви и преди. Миналата година хиляди протестираха в Словакия заради връзките му с предприемач, заподозрян в данъчни измами. И Калиняк, и предприемачът твърдяха, че не са извършили нищо нередно, припомни Ройтерс.   След срещата в понеделник между Роберт Фицо и лидера на "Мост-Хид" Бела Бугар ще се състои заседание на коалиционните партньори.

Тъжна вест: Отиде си слънчевото момиче Александрина

https://petel.bg/Tazhna-vest--Otide-si-slanchevoto-momiche-Aleksandrina__254345

„Още една звезда изгря на небето тая нощ. Отиде си слънчевото ни момиче Александрина. Не можа да пребори левкемията...“. Това написаха ...

Жоро Илиев с ново постижение за историята

https://petel.bg/ZHoro-Iliev-s-novo-postizhenie-za-istoriyata__254346

Капитанът на Черно море Георги Илиев вече е седми във вечната ранглиста по мачове в елита на България. Сърцатият полузащитник, който прек...

До края на март трябва да са готови нови текстове в НК за неизбежната отбрана

https://petel.bg/Do-kraya-na-mart-tryabva-da-sa-gotovi-novi-tekstove-v-NK-za-neizbezhnata-otbrana__254347

По разпореждане на премиера Бойко Борисов до края на март трябва да бъдат подготвени предложения за нови текстове в Наказателния кодекс, ...

За първи път от 59 години насам Куба ще има президент, който не е от семейство Кастро

http://www.cross.bg/kastro-prezident-kyba-1569559.html

/КРОСС/ Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба, не приличат на нито едни избори в региона. Няма рекламни клипове. Няма предизборни митинги. Няма кандидати под партийни лозунги, тъй като те всички или са членове на управляващата Кубинска комунистическа партия, или са "неприсъединени" кандидати, които се придържат към партийната линия, предаде Dailysabah. Единственият външен признак за предстоящите избори са снимките и биографиите на кандидатите, поместени на публични места. Самите кандидати безшумно посещават квартали и предприятия, за да контактуват с хората. Въпреки че кубинските избори минават без много шум, избирателната активност - някои отдават това на правителствения натиск - обикновено варира около и над 95 на сто. Повече от осем милиона кубинци са призовани да изберат 605 членове на Националното събрание и 1265 делегати в 15 провинциални събрание. Интересът към изборите е по-голям от обикновено, защото новият парламент трябва да се събере на 19 април и да избере приемник на 86-годишния президент Раул Кастро. Очаква се новият президент да бъде първият, който не е член на фамилията Кастро след революцията през 1959 г., когато Фидел, по-старият брат на Раул, взема властта. "Наистина е любопитно да разберем какъв ще бъде новият президент", казва Ернесто Балан, шофьор на такси в Хавана. "Винаги сме имали лидери със силна индивидуалност и присъствие, но още не познаваме новия", добавя той

Дисбалансите в икономиката на България вече не са прекомерни, обяви Брюксел

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3142117_disbalansite_v_ikonomikata_na_bulgariia_veche_ne_sa/?ref=rss

Европейската комисия представи днес докладите си за развитието на икономиките на държавите в ЕС. Еврокомисарите Валдис Домбровскис и Пиер Московиси съобщиха на пресконференция, че България отчита съществен напредък от 2015 г. насам и икономическите дисбаланси вече не са прекомерни, съобщи БТА.<br /><br />В доклад от 70 страници за България се посочва, че силната икономика може да спомогне за намаляването на бедността и неравенството, както и за достигането на европейските равнища....

Валентин Касабов: Ако заслужава, защо да не обиждаме руския патриарх, да не би да е Господ Бог?

https://petel.bg/Valentin-Kasabov--Ako-zasluzhava--zashho-da-ne-obizhdame-ruskiya-patriarh--da-ne-bi-da-e-Gospod-Bog-__254339

„Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши”. Това обяви депутатът Валентин Касабов по повод позицията на парламентарната гр...

Свилен крещял обезумял: „Убихме приятел!“. Но кой е шофирал злополучната кола след банкета?

https://petel.bg/Svilen-kreshhyal-obezumyal-----Ubihme-priyatel------No-koy-e-shofiral-zlopoluchnata-kola-sled-banketa--__254348

Снимка Флагман.бг Разследването по установяване на виновния за жестокото убийство на 38-годишния Николай Николов, който издъхна снощи в ...

Жените в ЕС получават с 16% по-малко от мъжете

https://petel.bg/ZHenite-v-ES-poluchavat-s-16--po-malko-ot-mazhete__254349

Снимка Булфото Жените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко от мъжете през 2016 г., съобщи официалната статистическа агенция "...

Костадин Костадинов внесе подписка в Министерски съвет с искане за оставка на кабинета "Борисов"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370320

250-300 души се събраха пред Министерски съвет да протестират против сделката с ЧЕЗ. Протестът беше организиран предимно в социалните мрежи и подет от ПП "Възраждане" и движението "Българска пролет" на Велизар Енчев.

Сидеров: Симеонов се държи като джихадист, няма да правя компромиси

https://frognews.bg/novini/siderov-simeonov-darji-kato-djihadist-niama-pravia-kompromisi.html

Скандал в коалицията на Обединени патриоти. Лидерът на Атака Волен Сидеров сравни колегата си от НФСБ Валери Симеонов с джихадист, заради изказването му по повод руския патриарх.

Българската икономика вече е с по-малко дисбаланси, минава в код "жълто"

http://www.mediapool.bg/balgarskata-ikonomika-veche-e-s-po-malko-disbalansi-minava-v-kod-zhalto-news276391.html

Европейската комисия отчете подобрение в макроикономиката на България. В сряда Брюксел премести страната от категорията държави с код "оранжево", тоест с прекомерни макроикономически дисбаланси, в по-добрата група – с код "жълто", тоест с макроикономически дисбаланси. Процедурата е част от т. нар. Европейски семестър, който включва проследяване на икономическата, фискалната и, за първа година, на социалната политика на страните членки. Брюксел следи макроикономиката на страните членки от 2013 г., като през 2013 г. и 2014 г. страната беше в "жълтата" група на държавите с "макроикономически дисбаланси". След затварянето на КТБ в три поредни години – 2015 г., 2016 г. и 2017 г., България премина в по-неблагоприятната категория – на страните с прекомерни дисбаланси. През 2018 г. обаче е отчетено подобрение и страната е върната в по-благоприятната група. Положителната новина се очаква да бъде отчетена и в предстоящия през май или юни конвергентен доклад на Европейската централна банка по отношение на готовността на държавите извън еврозоната за приемане на единната валута. Докладът по всяка вероятност ще установи, че България не може да приеме еврото, защото не отговаря на условието левът да е престоял две години в т. нар. Валутно-курсов механизъм II (ERM II). Пазарът на труда отпада от забележките Миналата година основните забележки на Европейската комисия бяха в три основни посоки – проблемите във финансовия сектор въпреки извършените стрес тестове на банките, високата корпоративна задлъжнялост и неблагоприятното състояние на пазара на труда. Тази година се запазват само две от забележките – финансовият сектор и корпоративният дълг, като за пръв път, откакто ЕК оценява икономиката на България, пазарът на труда е изваден от списъка с дисбалансите заради високата заетост и минималната безработица. През миналата година ЕК постави под засилено наблюдение 12 държави, в които се отчитат дисбаланси, включително България. В 11 от тях въпросните дисбаланси не са преодолени към днешна дата, като единствено Словения преминава към "зелената" група на държавите без дисбаланси. Хърватия, Кипър и Италия остават в категорията на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси. България, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция са в по-леката категория на страните с дисбаланси. "За България, Франция и Португалия ситуацията вече не е така напрегната в сравнение с прекомерните дисбаланси, отчетени миналата година", изтъкват от ЕС. ЕК отчита "критична ситуация" у нас заради увеличаващото се неравенство България продължава да има дисбаланси, свързани най-вече с финансовия сектор и корпоративната задлъжнялост. Стабилността на финансовия сектор продължава да се подобрява въпреки оставащите слабости. Икономическият растеж остава силен, а пазарът на труда се възстановява, пише в анализа на Европейската комисия. "Благоприятната икономическа ситуация в България би могла да спомогне за изпълнението на мерките по преодоляване на дисбалансите. Силният икономически растеж и солидната фискална позиция представляват възможност за структурни реформи, които да ускорят сближаването с останалата част от ЕС и да намалят трайно високите нива на бедност и неравенство", става ясно още от документа. ЕК отчита стабилност на банковия сектор, въпреки че остават определени проблеми, свързани с определени експозиции, например към свързани лица. Нивото на лошите кредити намалява, макар че остава високо. Двете банки, които се оказаха с недостиг на капитал при прегледа на активите през 2016 г. - ПИБ и Инвестбанк, вече са подобрили буферите си. Отчита се подобрение и при небанковия сектор, където бяха отнети два лиценза на малки застрахователни компании. Корпоративната задлъжнялост остава висока, въпреки намалението до 105% от БВП през 2016 г., отчита още ЕК. За поредна година се отчита проблемът с правния режим на търговската несъстоятелност. Пазарът на труда е изваден от списъка с дисбалансите заради високата заетост, но въпреки това структурните проблеми остават – например високата младежка безработица, недостигът на работна ръка. Като недостатък за поредна година се отчита липсата на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата. За първи път в анализа е включен т. нар. стълб на социалните права. Оказва се, че България е в "критична ситуация" по отношение на около половината от проследените индикатори – неравенство на доходите, дял от населението в риск от бедност, младежка безработица, въздействие на социалните помощи, дигитални умения. У нас например най-богатите 20% от населението взимат почти 8 пъти повече от 20-те процента най-бедни към 2016 г. За сравнение, през 2012 г. разликата е била 6 пъти.

Състезанието GDS Indie Pitch търси най-доброто независимо game студио в България

https://offnews.bg//gejming/sastezanieto-gds-indie-pitch-tarsi-naj-dobroto-nezavisimo-game-studio-676261.html

Първото издание на състезанието за независими разработчици на видео игри - Game Dev Summit Indie Pitch, осъществяващо се в партньорство с Indie Prize и Casual Connect, както и с подкрепата на Ubisoft Sofia ще се проведе на 17 март в Puzl CoWorKing (Бул. “Черни връх” 47). Надпреварата е отворена за всички български indie компании, разработващи видео игри, независимо за каква платформа. Голямата награда е участие в международния конкурс Indie Prize Showcase 2018.

Game Dev Summit Indie Pitch предоставя възможност на българските indie разработчици да представят своите игри и да получат адекватна обратна връзка от водещи експерти, както и дава допълнителни умения и знания, които да им помогнат да осъществят проекта си по възможно най-успешен начин. Финалистите в първия кръг ще участват в Master Class с експерти от различни сфери - PR&Marketing, “Бизнес развитие и комуникации”, “Презентации и презентационни умения”.

Участниците в състезанието за независими разработчици ще получат по пет минути, за да представят играта си. Журито, включва професионалисти от различни сфери, между които Бисер Дянков, дизайнер и продуцент в Haemimont Games; Вирджиния Кирова, журналист в Hicomm; Миглена Николчина, Софийски университет, Факултета по журналистика на Софийския университет; Мартин Кадинов, регионален мениджър за Югоизточна Европа в ESL; Добромир Григоров, студио мениджър в B12 Games и Калин Диновски, главен геймплей програмист в Ubisoft Sofia.

Победителите в първото издание на Game Dev Summit Indie Pitch ще получат възможност да представят своята игра в рамките на конференцията Casual Connect (Лондон, 29-30 май) пред хиляди професионалисти от game индустрията и представители на водещи медии.

Форма за кандидатстване може да видите тук

КЗК ще проверява банките

https://news.bg/macro/kzk-shte-proveryava-bankite.html

Антимонополната комисия започва секторен анализ

Психическият тормоз е най-често срещаното насилие на работното място

https://offnews.bg//obshtestvo/psihicheskiat-tormoz-e-naj-chesto-sreshtanoto-nasilie-na-rabotnoto-mia-676259.html

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова взе участие в конференция "Не на насилието на работното място", организирана от Синдиката на българските учители към КНСБ.

На събитието стана ясно, че най-характерната форма на насилие на работното място за България е психическият тормоз. Около 45% от работещите в шивашката промишленост са подложени на такова насилие.

Данните сочат още, че в образователната система 65 на сто от заетите са подложени на психически тормоз. Около 60% от работещите в здравеопазването са претърпявали подобно насилие – от страна на работодатели, пациенти, родители.

Контролирано изпускат язовир Тича, двама министри са там

https://frognews.bg/novini/kontrolirano-izpuskat-iazovir-ticha-dvama-ministri-tam.html

Двама министри пътуват към язовир Тича, който има опасност да прелее. За това ще бъде изпускан контролирано, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ходихме на море, върнахме се, падна и сняг, а къртенето продължава

https://www.actualno.com/society/hodihme-na-more-vyrnahme-se-padna-i-snjag-a-kyrteneto-prodyljava-news_663342.html

Уважаеми съседи, прочетете тази комедия с привкус на трагедия! Вече десети месец във входа някой кърти, дълбае, дупчи, стърже, ръга, чука и прави ремонт на помещение 100м2.  Това съобщение в неизвестен столичен блок развесели потребителите във Facebook. "138 стаи в Елисейския дворец бяха ремонтирани за три месеца, а тук вече близо година се ремонтират няколко стаи. Ходихме на море, върнахме се, къртенето продължава, Падна сняг, къртенето продължава", отбелязва авторът.

Южнокорейският президент няма намерение да намалява санкциите срещу Пхенян

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskiyat-prezident-nyama-namerenie-da-namalyava-sanktsiite-sreshtu-phenyan-news276390.html

Южнокорейският президент Мун Дже-ин не планира да намали санкциите срещу Северна Корея, за да има среща на високо равнище между Пхенян и Сеул, предаде Ройтерс, цитирайки южнокорейската агенция Йонхап.   По отношение на предложението на Пхенян да разговаря със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров Мун каза, че още е рано за оптимизъм. Все още има много въпроси, по които имаме различия, заяви той, съобщи Франс прес.   Мун отхвърли твърденията, че на КНДР са правени тайни предложения, които да я убедят да преговаря. "Не е имало никакви тайни споразумения със Севера. Подарък за Севера няма да има", заяви той, цитиран от говорителя на опозиционната Партия на добродетелта и бъдещето.   Мун се срещна в президентския дворец с ръководители на парламентарно представени партии, след като негови пратеници бяха в КНДР и казаха, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е готов да наложи мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако Съединените щати преговарят с него.   Южнокорейският лидер изтъкна, че страната му трябва да поддържа тясно сътрудничество със САЩ. Според него дискусиите за денуклеаризация на Корейския полуостров ще доведат до резултат, чак "когато Южна Корея и САЩ ще имат общи позиции" по въпроса.   "Междукорейските дискусии няма да са достатъчни, за да постигнем мир", каза той.   Южнокорейските медии предпазливо приветстват днес предложението на Севера да разговаря със САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров - до момента тема табу, но същевременно изразяват съмнения дали това е искреното желание на режима в Пхенян.

Как Сотир Цацаров коментира призивите за промени на НК?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-sotir-cacarov-komentira-prizivite-za-promeni-na-nk-2083146

Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая, или съпредизвикани от елементи на политически популизъм.
 

До 20 март решават дали ще има великденски добавки за пенсионерите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-20-mart-reshavat-dali-shte-ima-velikdenski-dobavki-za-pensionerite-2083144

До 20 март ще се реши дали ще има великденски добавки за пенсионерите, каза социалният министър Бисер Петков.

Той посочи, че към момента не са водени разговори с министъра на финансите, не са правени разчети. Решението зависи от финансовия министър,

Пациентски организации предлагат да отпадне таксата за посещение при лекар

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pacientski-organizacii-predlagat-da-otpadne-taksata-za-poseshtenie-pri-lekar-2083156

Дни след като столичните джипита излязоха на протест, за да поискат потребителската такса за посещение при тях да се увеличи на 5,10 лв., пациентски организации предложиха таксата изобщо да отпадне.

Премиерът изпрати двама министри на язовир Тича да предотвратят наводнения

https://offnews.bg//politika/premierat-izprati-dvama-ministri-na-iazovir-ticha-da-predotvratiat-nav-676258.html

Министрите на земеделието и на околната среда и води пътуват към язовир "Тича", за да следят организацията по контролираното изпускане на водоема. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов. 

От правителствената пресслужба съобщиха, че е създадена необходимата организация за информиране на жителите на населените места в района. За да се избегнат наводнения на земеделски земи и обществено имущество, двете министерства са в координация с "Напоителни системи' и "Басейнова дирекция"- Варна, Гражданска защита, Областната управа и кметовете.

Очаква се контролираното изпускане през преливника на язовир "Тича" да започне късния следобед. Експерти от "Напоителни системи" вече са обходили поречието на река Камчия, като са извършили и почистване.

За момента в района няма опасност от наводнения, защото речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

За първи път от 59 години насам Куба ще има президент, който не е от семейство Кастро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6751397

За първи път от 59 години насам Куба ще има президент, който не е от семейство КастроПарламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба, не приличат на нито едни избори в региона. Няма рекламни клипове. Няма предизборни митинги. Няма кандидати под партийни лозунги, тъй като те всички или са членове на управляващата Кубинска комунистическа партия, или са "неприсъединени" кандидати, които се придържат към партийната линия,

Цацаров: Ще проверим сигнала на БСП за ЧЕЗ, вече проверяваме средствата на купувача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751417

Цацаров: Ще проверим сигнала на БСП за ЧЕЗ, вече проверяваме средствата на купувачаЩе се извърши проверка по искането от сигнала на БСП за приватизацията на ЧЕЗ - вече тече за средствата на купувача на дружеството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за сигналите на БСП за ЧЕЗ, предаде „Фокус“. „Сигналът е постъпил вчера. Той се състои от две части. Първата представлява едно изречение,

Жените в ЕС – средно с 16% по-ниски заплати от мъжете

http://www.cross.bg/muzhete-sto-zaplashtaneto-1569558.html

/КРОСС/ Жените в ЕС получават заплати, по-ниски с около 16% от възнаграждението на мъжете, показват данни на „Евростат". Според статистиката от 2011 до 2016 г. промени почти не се наблюдават, като тази разлика намалява от 16,8 до 16,2%. Най-малки са разликите в заплащането на двата пола в Румъния (5,2%), Италия (5,3%), Люксембург (5,5%), Белгия (6,1%), Полша (7,2%), Словения (7,8%) и Хърватия (8,7%). Най-големи различия се отчитат в Естония (25,3%), Чехия (21,8%), Германия (21,5%), Великобритания (21%) и Австрия (20,1%). В България за 2016 г. разликата в заплащането между мъжете и жените е била 14,4%. За сравнение през 2015 г. различията са съставлявали 15,4%, а през 2011 г. са достигали 13,2%. В ЕС в последните няколко години разликата в заплащането е намаляла средно с 0,6 на сто. Най-значителните намаления се отчитат в Румъния (4,4 на сто), Унгария (4 на сто) Испания и Австрия с 3,4 на сто, Белгия (3,3 на сто) и Холандия с 3 процента. Най-чувствително разликите са се увеличили в Португалия и Словения - с около 4,5%.  

Обвиниха в измама бивш експерт от НС

http://dnes.dir.bg/news/izmama-ns-obviniha-bivsh-expert-26946432

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за измама, извършена от бивш експерт в дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи“ в Народното събрание.

Берлин одобри разширяване на задграничните операции на Бундесвера

http://www.mediapool.bg/berlin-odobri-razshiryavane-na-zadgranichnite-operatsii-na-bundesvera-news276389.html

Германското правителство одобри разширяването на шест чуждестранни мисии, в които участват общо 2600 войници на Бундесвера, включително в Мали, Афганистан и срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА.   Решението беше взето на вероятно последното съвещание на кабинета преди новото коалиционното правителство да поеме функциите си, казаха правителствени източници.   Броят на войниците в Афганистан ще се увеличи от 980 на 1300 души. Това ще е второ увеличение от официалния край на операцията на НАТО в тази страна през 2013 г.   Нараства числеността и на войниците, участващи в мироопазващата мисия на ООН в Мали - от 1000 на 1100 души.   След Втората световна война Германия поема ограничени военни мисии зад граница, състоящи се главно в обучение, наблюдение, медицински и спасителни, както и мироподдържащи дейности, макар че през 1999 г. тя се включи във въздушната офанзива в тогавашна Югославия, припомня Ройтерс.   Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен призна дефицита на военно оборудване и военнослужещи, за каквито бе съобщено в критичен доклад миналата седмица, но подчерта, че войниците, които заминават на мисии като тези в Ирак и Афганистан, ще бъдат въоръжени и екипирани както трябва.   Новата управляваща коалиция вече се споразумя за увеличаване на военния бюджет на страната за следващите четирите години с 10 милиарда евро, но според Фон дер Лайен ще са необходими още средства за възстановяване на германските въоръжени сили след продължило години орязване на разходите.

Отношението ни към бежанците: Надежда има, нагласите се променят

https://www.actualno.com/society/otnoshenieto-ni-kym-bejancite-nadejda-ima-naglasite-se-promenjat-news_663333.html

"Децата-бежанци са най-уязвими. Реално погледнато едва в последните месеци година има реална промяна, която подсказва волята на държавата нещата да се случат по друг начин за тях. Ние сме изключително благодарни на всички участници в Националния съвет за закрила на детето, които подкрепиха идеята да се създаде Център за временно настаняване на непридружени лица, където да се полагат адекватни грижи за тях, съобразно нуждите им." Това заяви заместник генералния директор на БЧК д-

Сотир Цацаров: Ще се извърши проверка по сигнала на БСП за приватизациятa на ЧЕЗ

http://www.cross.bg/proverka-prokyratyrata-tzatzarov-1569557.html

/КРОСС/ Ще се извърши проверка по искането от сигнала на БСП за приватизацията на ЧЕЗ - вече тече за средствата на купувача на дружеството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за сигналите на БСП за ЧЕЗ, предаде Агенция „Фокус". „Сигналът е постъпил вчера. Той се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Втората е малко по-обемна. В нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По отношение на първата част или първото изречение, с което се претендира да бъдат проверени всички средства, с които купувачът на ЧЕЗ разполага, бих казал следното: такава проверка в момента се върши. Тя се върши по разпореждане на министър-председателя и от ДАНС и от органите на НАП. Следователно механизмът е, ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпления, естествено е, че ние ще бъдем сигнализирани. Да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че такъв дебат бе воден", коментира Цацаров. По думите му, ако сега това искане бъде изпълнено това означава прокуратурата да разпореди същата проверка на същите органи.

Вижте новото видео на Innerglow към парчето Rising Sun

https://offnews.bg//kultura/vizhte-novoto-video-na-innerglow-kam-parcheto-rising-sun-676260.html

Една година след появата си на българската музикална сцена, момчетата от Innerglow са готови с най-новата си авторска песен "Rising sun" и клип към нея. Видеото беше представено в "Строежа". 

Групата, която е част от лейбъла Homeovoxmusic на китариста на “Остава” Георги Георгиев, представи пълен сет от авторски парчета и демонстрира специфичен музикален стил, какъвто липсва на българската музикална сцена.

Innerglow правят впечатление с модерното си звучене, силно застъпено електронно влияние, с поп, денс и фънк елементи, а вокалите са ярко изразени и мелодични. Бандата присъства със собствствен заряд и естествено излъчване и е истинско удоволствие да се видят и чуят на живо. Вечeрта започна с изпълнения на певицата VICK, която е още едно от откритията на Homeovoxmusic.

Innerglow са: Тодор Ковачев – вокали и кийборд, Иван Даскалов – бас, Матей Христосков – ударни и Петър Желев – китара. Четиримата млади музиканти създават собствени песни с различно и модерно звучене, а за краткото си съществуване привличат все повече вниманието на ценителите на качествената българска музика. Бандата вече има зад гърба си участия във фестивалите „София диша” и пловдивския „Капана Фест”, стъпиха на една сцена с “Jeremy?” и направиха множество клубни участия в София, Варна и Бургас.

На 10 март Innerglow  ще подгряват големият концерт на “Hayes & Y” в Sofia Live Club, а на 20 април ще ги чуем преди група “Остава” в столичния “City Stage”.

Братът на Ким Чен Ун е бил убит с химическо оръжие, обявиха САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3142119_bratut_na_kim_chen_un_e_bil_ubit_s_himichesko_orujie/?ref=rss


Съединените щати установиха, че братът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит от режима с невротоксичния газ Ви Екс, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като газът Ви Екс (VX) е категоризиран като оръжие за масово поразяване. Използването на този газ беше потвърдено и в предварителна информация на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване