МС одобри изграждането на магистрала до Видин

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-vidin-kabinet-borisov-3-26945005

Правителството прие проекторешението за изграждане на скоростен път до Видин и тунел под Петрохан.

Без референдум за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/bez-referendum-istanbulskata-konventsiia.html

Референдум за Истанбулската конвенция няма да се проведе. Това реши парламентът след близо 2 часа горещи дебати.

Русначето, пострадало в Пампорово, излезе от кома

http://www.cross.bg/pamporovo-kudeto-izleze-1569523.html

/КРОСС/ 5-годишното дете от Русия, което бе ударено от сноубордист и получи сериозна травма, излезе от кома, съобщиха за Дарик от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Момчето продължава лечението си в медицинско заведение в Русия, където е било транспортирано миналата седмица. Руските медици са дали висока оценка за работата на своите колеги от Интензивно, отделни към Детска хирургия, към УМБАЛ "Св.Георги" - Пловдив, където близо месец се бориха за живота на детето и успяха да го изкарат от тежкото състояние, в което беше. Инцидентът стана на 5 февруари по обяд,в района на писта „Снежанка 6", известна като „зелената писта". Вследствие на сблъсъка, детето бе с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. След като му бе оказана първа помощ от медиците в Смолян, то бе транспортирано за лечение в пловдивската болница. От началото на зимния сезон спасителите от Планинската служба в Пампорово са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като е забелязана тенденция травматизмът по белите писти по време на празниците да расте. Най-много инциденти са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник 3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни. "Има повече туристи и инцидентите са повече, което е нормално, отбелязват спасители. "Все пак ски спортът е опасен. Най-натоварената е „Снежанка 6" за начинаещи скиори, където има най-много хора

Жители на изгорял блок станаха длъжници на ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhiteli-na-izgorial-blok-stanaha-dlyzhnici-na-chez-6080032

От ЧЕЗ заявиха пред медиите, че е допусната грешка от страна на отчетника и хората няма да плащат тези сметки, но хората не вярват на това

Дават 70 000 лева за ремонт на автобуси за варненските ВМС

http://www.moreto.net/novini.php?n=370302

До 70 000 лева ще даде командването на Военноморските сили във Варна за техническо обслужване и ремонт на 11 автобуса от състава на местните формирования, научи Moreto.net. Парите ще бъдат похарчени за поддръжката на 6 рейса с марка "Мерцедес", 5 "Чавдар" и 1 "Икарус".

Борисов разпореди спешни поправки за неизбежната отбрана

http://clubz.bg/65103-borisov_razporedi_speshni_popravki_za_neizbejnata_otbrana

B „cпeшeн пopядъĸ“ зaпoчвa paбoтa пo пpoмeни в тeĸcтoвeтe зa нeизбeжнaтa oтбpaнa в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc. Toвa oбявиxa миниcтpитe нa пpaвocъдиeтo и нa вътpeшнитe paбoти Цeцĸa Цaчeвa и Baлeнтин Paдeв cлeд днeшнoтo зaceдaниe нa ĸaбинeтa. Дo ĸpaя нa мapт пpoмeнитe тpябвa дa ca гoтoви и пycнaти зa oбщecтвeнo oбcъждaнe. Paзпopeждaнeтo било лично нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв, пише правният сайт "Де факто".

Ha пpицeл ca чл. 12 и cлeдвaщитe oт HK, peглaмeнтиpaщи пpeдeлитe нa нeизбeжнaтa oтбpaнa и дpyги дeйcтвия, ĸoитo ce пpизнaвaт oт зaĸoнa ĸaтo нe oбщecтвeнo oпacни.

Ето какво всъщност гласи чл. 12 от НК и четирите му алинеи:

Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.

След няколко дни на протести вчepa пpoĸypaтypaтa в Πлoвдив пoдpoбнo oпиca фaĸтитe, oт ĸoитo cтaнa яcнo, чe Димитpoв e cтpeлял и yбил peцидивиcтa Гeopги Джeвизoв (Жopo Πлъxa) пpи oпит зa ĸpaжбa в гapaжa мy, cлeд ĸaтo пpeди тoвa пoлoвин чac гo e нaблюдaвaл, a пocлe ce e oпитaл дa зaличи cлeдитe. Koeто нe e нeизбeжнa oтбpaнa и ce нaĸaзвa.

He eдин и двaмa aвтopитeтни юpиcти били ĸaтeгopични пред "Де факто": зaĸoнът e дoбъp и дocтaтъчнo яceн и ce oбявили cpeщy пpибъpзaни и нeoбмиcлeни пpoмeни.

Ceгa щe ce фopмиpa paбoтнa гpyпa, зa yчacтиe в ĸoятo щe бъдaт пoĸaнeни BKC, BCC, пpoĸypaтypaтa, нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции c eĸcпepтизa пo тeмaтa, гpaждaнcĸи opгaнизaции.

„Te aĸтивнo ни нaĸapaxa дa миcлим, чe e дoшлo вpeмe зa пpeocмиcлянe нa paзпopeдбитe в HK, ĸaтo ce дъpжи cмeтĸa и зa бaлaнca - дa нe ce oтивa oт eднa ĸpaйнocт в дpyгa“, oбяcни инициaтивaтa Цeцĸa Цaчeвa. Oщe днec щялo дa ce пpиcтъпи ĸъм фopмиpaнe нa гpyпaтa.

Bътpeшният миниcтъp Baлeнтин Paдeв бe oтĸpoвeн:

„Toвa иcĸaт xopaтa, ниe дoбpe чyвaмe тeзи знaци!“

Валери Симеонов нарече руския патриарх „второразрядно ченге и хитрец“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valeri-simeonov-nareche-ruskiia-patriarh-vtororazriadno-chenge-i-hitrec-2083058

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил e второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия”. Определението направи заместник-председателят на Министерския съвет Валери Симеонов пред БНТ дни след визитат

Феномен: Момиче с плосък корем роди, не знаела, че е бременна

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/fenomen-momiche-s-plosyk-korem-rodi-ne-znaela-che-e-bremenna-6080027

19-годишната Шарлот Томсън качила само 3 килограма и до последно мислела, че няма как да е бебе

Осъдиха бизнесдама, продала имот на 10 пъти по-ниска цена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750449

Осъдиха бизнесдама, продала имот на 10 пъти по-ниска ценаНеразбирателство между бизнеспартньори приключи във Варненския окръжен съд с условна присъда за единия от съдружниците - Дарина Колева. Дамата получи година условно с 3 години изпитателен срок. 37-годишната Дарина Колева била управител и един от тримата съдружници в "Бора Бора" ООД. Между партньорите, другите двама от които били баща и син,

Създават работна група заради разрушените дамби и буни по плажовете

http://budnavarna.bg/31200-sazdavat-rabotna-grupa-zaradi-razrushenite-dambi-i-buni-po-plazhovete/

Над 200 млн. лв. са необходими за овладяване на свлачищата по Черноморското крайбрежие във Варненско. Това съобщи в регионалната програма на Дарик областният управител Стоян Пасев. Един от начините за спиране на тези процеси са буните, затова е необходимо те да се включат в стратегиите за брегоукрепване, смята той.

Създадена е работна група за овладяване на свлачищата и проблемите по крайбрежието. Очаква се другата седмица по въпроса да има среща в Министерството на регионалното развитие.

Заради снеготопенето няма активизирани свлачища във Варненско, но има сигнали от концесионери на плажове за разрушения на дамби и буни.

Язовир „Елешница” е спрял да прелива, но остава проблемът с преливника, който е в окаяно състояние, коментира Пасев. За ремонта му са нужни над 700 хил. лв. Ако това не стане, има опасност да се скъса стената на язовира. Населени места обаче наоколо няма, затова няма опасност за хората, уточни Пасев.

Останалите язовири във Варненско са в добро състояние, няма засегнати хора, увери областният управител.

източник: Дарик

Материалът Създават работна група заради разрушените дамби и буни по плажовете е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"По поръчение на Борисов": кабинетът с втори опит да приеме концесията за Банско

http://clubz.bg/65102-po_porychenie_na_borisov_kabinetyt_s_vtori_opit_da_prieme_koncesiqta_za_bansko

На фона на нестихващите протести заради решението на правителството да измени плана за управление на Национален парк "Пирин", на фона на стартиращата проверка на прокуратурата за дейността на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД, правителството се готви да внесе за ново обсъждане измененията в договора с "Юлен" за стопанисване на курорта, който договор предизвика в края на миналата година разнобой между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

По думите на самия Симеонов "по поръчение на г-н Борисов до няколко дни вкарваме промяната", която трябва да се разгледа отново на заседание на Министерския съвет. Симеонов даде тази заявка днес пред БНТ, а по-късно потвърди това намерение и пред Клуб Z.

Днес стана ясно, че по сигнал на "Зелените" държавното обвинение ще прави проверка има ли допуснати нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територия в Национален парк "Пирин". Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор, и с наличието на обекти на трети лица там, обясниха от прокуратурата. Такава проверка държавното обвинение вече е правило, но заради изтеклата давност, остана само на ниво констатации за открити нарушения.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

На този фон кабинетът отново се готви да внесе промените в договора с "Юлен". Припомняме, че в началото на декември м.г. като извънредна точка в дневния ред на правителственото заседание се появи предложение за изменение на концесионния договор, подписан в далечната 2001 г. Проектоанексът обаче изтече към медиите предната вечер и веднага предизвика брожения сред екозащитниците. Дружеството ще се сдобие с в пъти по-голяма концесионна площ и право да изгражда обекти върху нея, като срещу това ще плаща малко по-висока такса от сегашната, атакуваха те проекта, с който Клуб Z разполага.

"Увеличават площта, която може да се сече и застроява от Национален парк "Пирин", десетократно - от 99,5 ха на близо 1000 ха, и се надяват да увеличат концесионното плащане от 270 хиляди на 350 хиляди лева на година, или с 30%. Ограбването на изключителната държавна собственост продължава с бесни темпове", коментира екологът Тома Белев.

Белев визира онази част от проекторешението, в която се определят границите на концесията - ски зоната, определена с устройствения план от 2001 г., и актуализацията на плана от 2005 г. (ЧАТУП), включващ и "Църна Могила" над Банско. "ЧАТУП е много повече от буферната зона", посочват природозащитниците.

За лифта на "Църна Могила" имаме предупреждение от ЮНЕСКО, че "ако бъде осъществено допълнително развитие на ски съоръжения, ски писти или асоциирана инфраструктура, това ще бъде основание за включването му в списъка на Световното наследство в опасност". 

Изменението на концесиония договор с "Юлен" се налага, защото той е морално остарял, не съответства на действащото законодателство, дадоха заявка Симеонов и екоминистърът Нено Димов в края на ноември, когато след кръгла маса по въпроса "Банско" обявиха, че правителството ще даде зелена светлина за изграждането на втори лифт в курорта.

Борисов преди, Борисов сега

След като проектоизменението в договора с "Юлен" изтече, на следващия ден, по време на заседанието, премиерът Борисов оттегли точката с аргумента, че трябва да бъде подложена на обществено обсъждане и не бива да минава преди измененията в плана за "Пирин" (които минаха в края на декември м.г.). Така Борисов влезе в колизия със Симеонов. Допълнителен аргумент бе и че тя трябва да бъде отложена докато не влязат в сила новите правила за концесиите от 1 януари 2018 г.

За договора не се споменаваше до днес - до тв изявата на вицепремиера. Текстовете отново не са качени за обществено обсъждане и затова е малко изненадващо, че влизат "по поръчение" на министър-председателя, който иначе настояваше за публичност по тази чувствителна за обществото тема.

Пред Клуб Z Симеонов коментира:

"Има промени спрямо старите предложения, които са съобразени с новите правила за концесиониране. Всичко е съобразено и със Закона за устройство на територията, с опазването на защитените територии, за да се разрешат новите спортни съоръжения. Анекс към договор няма защо да се качва за обществено обсъждсане. Когато има инвестиционно намерение, тогава всичко по процедурите около него се публикуват за такова".

Симеонов обаче не каза какви са новите моменти спрямо старото предложение, защото нямал текста пред себе си. По думите му всичко се прави само заради т.нар. втори лифт в Банско, какъвто "Юлен" твърди, че иска да изгражда, но все още е на етап уведомяване на екоминистерството и спускане на идеен проект до определени медии.

Междувременно продължава и сагата с питането кой е реалният собственик на акционерното дружество, след като е ясно, че номиналният е кипърския гражданин Георгиус Георгиу. На запитване по закона за достъп до обществена информация от Министерския съвет отвърнаха, че нямат информация и препратиха към Агенцията по вписванията. В същото време в последното си телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов посочи Цеко Минев като собственик. Минев е и собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски. От ПИБ отрекоха още на следващия ден след интервюто.

Законът "КТБ" мина - ГЕРБ, ДПС и "патриотите" отхвърлиха ветото

http://clubz.bg/65101-zakonyt_ktb_mina_gerb_dps_i_patriotite_othvyrliha_vetoto

Окончателно - промените в Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като "закона на Пеевски и ДПС за КТБ" - до седмица ще влязат в сила. Със 129 гласа от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" Народното събрание (очаквано) отхвърли ветото на президента Румен Радев, наложено върху текстовете. 

По конституция до 7 дни държавният глава трябва да издаде указ, а законът да бъде публикуван в "Държавен вестник" и да влезе в сила.

Предложенията на вносителите Йордан Цонев,  Хамид Хамид и Делян Пеевски създават възможност всички всички цесии, както и всички заличавания на обезщетения по кредити, да бъдат ревизирани. Предвижда се и следното задължение на синдиците на банки в несъстоятелност - "временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане".

Пеевски, Цонев и Хамид предлагат още създаването на нов член за "Несъстоятелност на сделки, извършени от трети лица". Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето на банката под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото. Текстовете целят още да се обяви за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.

От ГЕРБ оспориха аргументите на Радев, че законовите разпоредби противоречат на конституцията заради ретроактивния им харакер. Според юриста Данаил Кирилов законопроект цели да обезпечи възможността синдиците, респективно – кредиторите, да получат справедливо осребряване на имуществото, така че масата на несъстоятелността да бъде попълнена в максимална степен.

Разбира се, и от ДПС защитиха собствения си проект, който самите те наричат "закон срещу вторичното разграбване на КТБ". Хамид Хамид припомни, че макар той и съпартийците му не споделят мотивите на президента за вето, той самият е заяви, ле споделя целта на промените в нормативната база 

"За нас тази подкрепа е важна. По-нататък държавният глава посочва, че тези цели трябва да се постигнат с конституционосъобразни средства. Тук искаме да изразим нашето несъгласие. Средствата, начинът и текстовете, които сме приложили, са законосъобразни и в съзвучие с цялото българско законодателство”, допълни юристът от ДПС.

Той повтори и че според Закона на нормативните актове няма проблем да се приема законодателство, което важи със задна дата при определени условия и те са спазени. 

Дебатите преминаха в отсъствието на по-голямата част от депутатите от БСП. През това време те бяха на протест пред Министерския съвет срещу сделката за ЧЕЗ. Затова и отнесоха критики от ГЕРБ - как не се интересували от темата с КТБ и събирането на вземанията.

Йордан Цонев - още един от вносителите на текстовете, обяви по-рано, че финансовият министър Владислав Горанов чрез синдиците в КТБ, е получил данни за съдебните дела за обезпечения и общата сума, за която са претенциите и са част от масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Делата са 205 на брой, а сумата - 1,174 млрд. лв. Става дума само за обезпечения с прихващания, а не с плащания. Заличените обезпечения в полза на КТБ към момента са на стойност едва 233 млн. лв., съобщи още той. 

По думите му числата отговарят на въпроса на президента, зададен члез ветото, какъв е държавният интерес от предложените промени.

Китайската космическа станция пада след месец

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kitajskata-kosmicheska-stanciia-pada-sled-mesec-6080030

Нови изчисления за бъдещето на „Тянгун“ 1 определя по-конкретен период за навлизането ѝ в атмосферата на Земята

Повдигнаха обвинение на 6-има от "Люлин", задържани с 2 кг чист кокаин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750442

Повдигнаха обвинение на 6-има от "Люлин", задържани с 2 кг чист кокаинСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на шест лица от столичния жк "Люлин" за държане с цел разпространение на наркотици, най-вече кокаин с високо качество, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Лицата са задържани на 27 февруари при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Турция забрани над 200 песни на турски и кюрдски изпълнители

http://clubz.bg/65100-turciq_zabrani_nad_200_pesni_na_turski_i_kyurdski_izpylniteli

Турската радио и телевизия TRT забрани над 200 песни на кюрдски и турски изпълнители под претекст, че „насърчават алкохолизма“ и „разпространяват тероризъм“. Цензурираните певци намират обвиненията за нелепи, съобщава „Дойче веле“.

Медийната компания TRT е изготвила списъка с песните, които подлежат на забрана, още през 2016-а. Това обаче излиза наяве едва сега, когато представител на опозиционната партия на Турция повдига обвинение срещу решението. Списъкът съдържа общо 208 изпълнения, 66 от тях на кюрдски език, останалите – на турски. Сред тях са и няколко песни на известна кюрдска изпълнителка – Рожда Айкоч. Тя коментира, че не била никак учудена да види песните си в забранителния списък. През 2010 г. тя е осъдена на една година и осем месеца затвор, защото песните ѝ са обявени за „терористична пропаганда“. Осем години по-късно разбира, че трите ѝ песни „Dilan“, „Sal cu“ („Отминала година“) и „Lawe Min“ („Моят син“) отново са забранени, пак по същите причини.

„Всички тези песни са за копнежа за свобода. Но това не е първият път [на забрана], няма да бъде и последният“, коментира Айкоч пред „Дойче веле“.

Песните ѝ са част от албум, излязъл през 2007 г. и многократно са били пускани както по радиото, така и по телевизията. Изпълнителката не разбира защо турските власти спират изпълненията сега, въпреки че са знаели за тях.

„Те сега ли откриват албума? Творците са изобразени като групата на „другите“ – това е атмосферата, в която се оптиваме да оцелеем“, казва още 40-годишната певица.

След като списъкът със забранени песни стана медийно достояние, ръководството на TRT излезе с изявление:

„Медийните институции са задължени по закон да предовратят разпространението на съдържание, което насърчава употребата на цигари и алкохол, оказва негативно влияние върху развитието на децата и въздейства като терористична пропаганда“.

Рожда категорично отказва да приеме обвиненията и казва, че просто се опитва да съхрани кюрдската култура и за нея не е вариант да започне да пее на английски.

„Страната ни си губи времето“, смята певицата.

Цензурата, налагана над музикални изпълнения, не е новост в Турция – още преди ерата на Ердоган песни са били спирани редовно, като основанието за това е, че са „порнографски, насърчават алкохолизма, идеализират самоубийството и разпространяват политическа пропаганда“.

Ситуацията може да стане дори още по-лоша в бъдеще – управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (AKP) на президента Реджеп Тайип Ердоган е внесла в парламента проектозакон, който гарантира, че всички аудио- и визулни записи, редовно появяващи се онлайн, ще са под властта на правителствената броудкастинг агенция RTÜK (Върховен съвет за радио и телевизия).

„RTÜK имат широкообхватна власт. Ако я използват, може да наложат същите забрани и в интернет пространството. С тази власт над съдържанието демократизацията в Турция ще се превръне в далечна мечта“, коментира Яман Акдениз, професор вот Юридическия факултет на Истанбулския университет.

Това означава, че всички песни и видеа онлайн ще са под контрола на правителствения орган, а неговите правомощия ще станат почти безгранични.

"Площад Славейков"

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция от НС, референдум няма да има

http://www.mediapool.bg/kabinetat-ottegli-istanbulskata-konventsiya-ot-ns-referendum-nyama-da-ima-news276359.html

Парламентът отхвърли в сряда предложението на БСП за провеждане на национален референдум относно ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по известна като Истанбулската конвенция. Срещу провеждането на референдума гласуваха 121 депутати, 67 бяха “за“, а 23 - “въздържал се“. Дебатът по провеждането на референдума влезе като първа точка в дневния ред на парламента и продължи повече от два часа. Междувременно правителството отмени решението, с което в началото на годината прие конвенцията. Документът се оттегля от парламента, където е внесен за ратификация. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това се прави, за да се успокои общественото мнение и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството. “Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени“, заяви Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда. “Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко "За" и "Против". Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми“, каза още премиерът.  

Икономиката е нараснала с 3.6% през 2017 г., сочат предварителните данни

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3141834_ikonomikata_e_narasnala_s_36_prez_2017_g_sochat/?ref=rss


Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през 2017 г., получен като сума от тримесечни данни, нараства в реално изражение с 3.6% спрямо 2016 година. Това показват предварителните годишни данни на Националния статистически институт.<br /><br />За 2017 г. БВП достига номинален стойностен обем от 98.6 млрд. лв. На човек от населението се падат 13 884 лв. от обема на показателя, или 7099 евро.<br /><br />Брутната добавена стойност възлиза на 85 млрд. лева. Реалният...

Евакуираха училище в Истанбул заради строеж на БГ терен

http://dnes.dir.bg/news/teren-stroezh-istanbul-26944974

Окръжната управа на Истанбул (валийството) евакуира една от сградите на средното професионално техническо училище в квартал Шишли.

Сидеров брани руския патриарх, наречен от Симеонов "второразрядно ченге" от КГБ

http://www.mediapool.bg/siderov-brani-ruskiya-patriarh-narechen-ot-simeonov-vtororazryadno-chenge-ot-kgb-news276358.html

Скандалите в България след посещението на руския патриарх Кирил продължават с раздор в "Обединени патриоти" (ОП). Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов се възмути от "наглото" поведение на патриарха и го нарече "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге" от КГБ. Часове по-късно парламентарната група на ОП е гласувала позиция, според която Симеонов дължи извинение на главата на руската православна църква. Позицията е била подкрепена от представителите на "Атака" и ВМРО, без тези на НФСБ. При посещението си у нас по случай националния празник Трети март патриарх Кирил държа назидателен тон на българския президент Румен Радев и изрази публично недоволството си от споменаването и на воините от други народи, паднали за свободата на България. Това стана ясно от разпространено видео на Руската православна църква след завръщането на шефа й в Москва. "Патриарх Кирил не е слязъл от небесата, не е слязъл от рая, не е пратеник на Господ бог Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит. От 1996 г. той има 14 млрд. долара. Тоя хитрец е внесъл за 14 млрд. долара безакцизни цигари и за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Тоя има частен самолет. Тоя има вила във Швейцария. На тоя часовникът му е 30 хиляди. И тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент. Я си представете нашият Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин и да му каже: "Ало, ти откъде падна. Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са?" Какво ще стане с него?", каза Симеонов. Той допълни, че българският патриарх има много по-голямо основание да каже това, защото Путин е направил историческа манипулация с внушението, че българската азбука е византийска и е написана от византийци. "Това духовно лице, когато се споменават жертвите в тези сражения, това да им вадиш костите, да ги хвърля от историята – какъв е тоя", продължи да се възмущава Симеонов. По думите му руският патриарх не е никакъв източноправославен духовник, а е "агент Михайлов от съветското КГБ – доказано". "Значи, второразрядно съветско ченге, да дойде да ми казва, кое е истина и кое не е, извинявайте няма как да стане", заключи вицепремиерът. По-късно в съобщение, подписано от лидера на ″Атака", парламентарната група на Обединените патриоти се разграничава от думите на вицепремиера и настоява Симеонов да се извини за "грубите и недопустими нападки" и ″нанесените обиди" на руския патриарх Кирил. Текстът гласи: ″ПГ на ОП се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света. Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство. Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди. Председател на ПГ Обединени патриоти: Волен Сидеров″ Позицията е гласувана с кворум на заседание на парламентарната група, като народните представители от НФСБ са излезли от стаята, съобщиха депутати от патриотичната коалиция. Юлиан Ангелов от ВМРО обясни, че и без депутатите от НФСБ е имало кворум и се е гласувало от името на парламентарната група. Колегите от НФСБ са в правото си да реагират, все пак са отделна партия, никой не може да им наложи на тях решение, но смятаме, че все пак трябва да има определено съобразяване в говоренето по определени теми, не можем да носим отговорност за изказванията на някои хора, за личното им мнение, добави той. Според Ангелов за момента не е застрашено единството на групата, но зависи какви ще бъдат действията оттук насетне. Заместник-председателят на ПГ Валентин Касабов, който е и зам.-председател на НФСБ, обаче обясни, че това не е становище на цялата група. "Това са безумни неща, за всяко нещо трябва да се извиняваме ли?", попита той. Казаното от Валери Симеонов е негова позиция, но и колегите му от НФСБ мислят така, каза Касабов.

Вицепремиер нарече руския патриарх Кирил "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге"

http://www.mediapool.bg/vitsepremier-nareche-ruskiya-patriarh-kiril-tsigaren-mitropolit-i-vtororazryadno-chenge-news276358.html

Вицепремиерът по икономическите въпроси и демографската политика Валери Симеонов се възмути от "наглото" поведение на руския патриарх Кирил. Той го нарече "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге" от КГБ. При посещението си у нас по случай Трети март патриарх Кирил държа назидателен тон на българския президент Румен Радев и изрази публично недоволството си от споменаването и на войните от други народи паднали за свободата на България. Това стана ясно от рапрстранено видео на Руската правослвна църква, от което отговора на българския президент е изрязано. "Патриарх Кирил не е слязъл от небесата, не е слязъл от рая, не е пратеник на Господ бог Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит. От 1996 г. той има 14 млрд. долара.Тоя хитрец е внесъл за 14 млрд. долара безакцизни цигари и за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Тоя има частен самолет. Тоя има вила във Швейцария. На тоя часовникът му е 30 хил. И тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент. Я си представете нашият Неофит да отиде във Русия, да застане срещу Путини и да му каже: "Ало, ти откъде падна. Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са? Какво ще стане с него?", каза Симеонов. Той допълни, че българският патриарх има много по-голямо основание да каже това, защото Путин е направил историческа манипулация с внушението, че българската азбука е византийска и е написана от византийци.   "Това духовно лице, когато се споменават жертвите в тези сражения, това да им вадиш костите, да ги хвърля от историята – какъв е тоя", продължи да се възмущава Симеонов. За това според него руският патриарх не е никакъв източноправославен духовник, а е "агент Михайлов от съветското КГБ – доказано". "Значи, второразрядно съветско ченге, да дойде да ми казва, кое е истина и кое не е, извинявайте няма как да стане", заключи вицепремиерът. В същото време към момента на страницата на българския президент в интернет няма публикувана официална негова позиция по повод скандалното поведение на патриарх Кирил. Той обаче е изпратил такава до руските медии, която беше прочетена по БНТ. "Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин сражавал се във руската армия под знамената на император Александър ІІ и загинал за българската свобода,  независимо от тяхната народност“, отговорил Радев на упрека на патриарх Кирил. "Що се отнася до Освобождението, то е резултат от руско-турската война и България за това е признателна на Русия", заявил още българският президент. Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за силата на мълчанието в словото на патриарх Кирил. След този комплимент "ченгето Михайлов" по думите на Симеонов, спряло с упреците и казало: "Добре, нека прелистим тази страница от историята", с което била сложена точка в спора, става ясно от изявлението за руските медии на Радев. 

Сладкарница, автомобил, къща и комини горяха

http://budnavarna.bg/31198-sladkarnitsa-avtomobil-kashta-i-komini-goryaha/

снимка: Будна Варна

7 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три дни във Варна е региона.

Това съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на ОД на МВР – Варна.

На 6 март, около 04:05 часа, е получен сигнал за пожар на покрива на сладкарница, намираща се на бул. «Княз Борис I».

Причината за инцидента е късо съединение. Няма пострадали хора. Унищожени са: 15 м електрическа инсталация, покривна конструкция – 10 кв. м., опушени са 30 кв. м стени.

Два дни по-рано, около 21:00 часа, е получен сигнал за пожар в електрическо табло, намиращо се на ул. «Драгаш» в гр. Варна. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Унищожени са два електромера.

На 3 март, около 22:20 часа, е получен сигнал за пожар в лек автомобил, намиращ се в гр. Варна, на ул. «Мечтание».

Няма пострадали хора. Причината за инцидента е техническа неизправност в маркуч за гориво. Унищожени са двигателен отсек, предни гуми и предно стъкло.

На втори март, около 11:30 часа, е получен сигнал за пожар в стълб от уличното осветление, намиращ се на ул. «Горна студена» в гр. Варна. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Изгорели са кабели.

Същият ден, около 12:50 часа, е получен сигнал за пожар в комина на къща, намираща се в ж.к. «Изгрев». Причината за инцидента е самозапалване на сажди в комин. Няма пострадали хора. Унищожено е дървено дюшеме.

На втори март., около 14:50 часа, е получен сигнал за пожар в електрическото табло на стълб, намиращ се на ул. «Калина» в гр. Варна. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Изгорели са електрически кабели.

4 са регистрираните пожари без преки материални щети през посочения период – в отпадъци, в метален контейнер, в комин.

9 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

Материалът Сладкарница, автомобил, къща и комини горяха е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Комисията за защита от дискриминация и Великотърновският университет ще си сътрудничат за студентски стажове

https://www.24chasa.bg/region/article/6750421

Комисията за защита от дискриминация и Великотърновският университет ще си сътрудничат за студентски стажовеМеморандум за сътрудничество между Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ бе сключен в столицата, съобщиха от Ректората. Меморандумът бе подписан от доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД, и проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

НСИ: Растеж от 3.5% на БВП през четвъртото тримесечие на 2017

http://www.cross.bg/trimesechie-godina-evro-1569521.html

/КРОСС/ През четвъртото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 27 427 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 023 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 982 евро. Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.5% на БВП през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо третото тримесечие на 2017 година. През 2017 г. БВП възлиза на 98 631 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 50 429 млн. евро, като на човек се падат 7 099 евро. БВП за 2017 г. по предварителни данни нараства в реално изражение с 3.6% спрямо 2016 година. БВП в стойностен обем, текущи цени Четвърто тримесечие на 2017 година По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2017 г. възлиза на 27 427 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 876 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.66154 лв. за щатски долар БВП възлиза на 16 507 млн. долара и съответно на 2 333 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП възлиза на 14 023 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 982 евро. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през четвъртото тримесечие на 2017 г. възлиза на 23 761 млн. лв. по текущи цени. През четвъртото тримесечие на 2017 г

Ало измамник взе от баба от Благоевград 4000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750434

Ало измамник взе от баба от Благоевград 4000 леваВ Първо РУ "Полиция" - Благоевград, е получен сигнал от 78-годишна жена от Благоевград, че във вторник, чрез телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, й е поискана сума под предлог, че "съдейства за залавяне на телефонни измамници", съобщиха от ОД на МВР. На потърпевшата е нанесена щета на стойност около 4000 лева.

Две жени от Трявна са измамени с големи суми пари от ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750435

Две жени от Трявна са измамени с големи суми пари от ало измамнициДве жени от Трявна са станали жертви на телефонни измамници. Престъпленията са извършени на 5 март по сценария за съдействие на полицията при акция за задържане на телефонни измамници. Това съобщиха днес от ОД на МВР в Габрово. Жена на 81 години оставила на посочено от измамниците място плик с 3200 лева и чифт златни обеци.

Офшорното финансиране на Гинка не притеснява ЧЕЗ

http://clubz.bg/65099-ofshornoto_finansirane_na_ginka_ne_pritesnqva_chez

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на арбитражите дават на страните да се споразумеят за решение на проблема, властите са им отказвали. Затова и решават да заведат иска през 2016 г. През цялото това време на власт са били правителства, управлявани от Бойко Борисов.

India Power e алтернативният кандидат за ЧЕЗ, ако се провали сделката с българската "Инерком". Дали българската държава ще влезе като собственик, ще стане ясно до края на седмицата.

Освен това Надзорният съвет на ЧЕЗ е обсъдил финансирането на сделката, в това число осигуреното офшорно финансиране от руско-грузински капитали, които се откриват в аферата Парадайз пейпърс, и не е открил нищо нередно при вътрешните си проверки. Нещо повече, една от грузинските компании е продала най-големия универсален магазин в София (мол Парадайз) през втората половина на 2017 г., за сума от над 250 милиона евро.

Всичко това изрича един от главните мениджъри на чешката държавна компания ЧЕЗ Томаш Плескач, който отговаря за бизнеса в чужбина, в интервю за вестник Лидове новини днес, озаглавено "В България сме враг".

Според по-ранна информация, две банки у нас - Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, са заявили намерения за отпускане на кредити в размер съответно на 180 млн. евро и 80 млн. евро. Държавната Българска банка банка за развитие е изразила готовност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от ЕБВР в размер на 65 млн. евро. "Инерком България" ще ползва и финансиране от две офшорни компании - Score Trade и Global Victory Trust, като в тях се открива връзка с бившите вече грузински собственици на мол "Парадайс" Паата Гамгонеишвили и Давид Коблианидзе. Score Trade ще осигури 50 млн. долара чрез швейцарската банка Julius Baer и още 27 млн. швейцарски франка от Vontobel. Global Victory Trust e обещала 100 млн. евро, за което има потвърждение, че са налични от руската Сбербанк.

Ангажираният ресурс е 512 млн. евро, а цената е 342.4 млн. евро, което означава, че "Инерком България" не смята да използва целия.

За напрежението между ЧЕЗ и България

В интервюто Плескач се връща в предисторията на идването на ЧЕЗ в България. Той припомня, че през 2004 г. ЧЕЗ печели 42% от електроразпределителния пазар в България - три компании, покриващи столицата София и цяла западна България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Барби се превъплъти в 17 вдъхновяващи жени по случай 8-и март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750390

Барби се превъплъти в 17 вдъхновяващи жени по случай 8-и мартАмериканска компания  представи 17 нови кукли Барби, чиито прототипи са вдъхновяващи жени от миналото и настоящето, като мексиканската художничка Фрида Кало и авиаторката Амелия Ерхарт, съобщи Асошиейтед прес. "В навечерието на Международния ден на жената, Барби отдава почит на 18 исторически и съвременни модели за подражание от цял свят - заявиха

Депутатите решиха: Без референдум за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750428

Депутатите решиха: Без референдум за Истанбулската конвенцияНяма да има референдум за Истанбулската конвенция. Това решиха депутатите, които със 121 гласа "против" и 23 "въздържали се" отхвърлиха искането на БСП за провеждане на такъв референдум. Само 67 от червените го подкрепиха. Не искам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите. Искате да си правите пиар,

Бележка към Божидар Димитров и движението му - името "Хан Кубрат" е заето

https://www.actualno.com/politics/belejka-kym-bojidar-dimitrov-i-dvijenieto-mu-imeto-han-kubrat-e-zaeto-news_663250.html

Национално движение "Хан Кубрат" вече съществува и проф. Божидар Димитров няма как да си присвои името, за да регистрира негово. Това заяви председателят на Национално движение "Хан Кубрат" Веселин Костов. Костов коментира темата заради думите на Димитров, че регистрира свое движение със същото име. Димитров обаче заяви, че движението му ще се казва "Кан Кубрат". "Национално движение "Хан Кубрат" развива успешна дейност, организираме родолюбиви събо

Ключов съветник на Тръмп хвърли оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=370297

Главният икономически съветник на Доналд Тръмп Гари Кон подаде оставка, съобщи Си Ен Ен. За мен беше чест да служа на страната си и да въведа благоприятни за американците политики в подкрепа на растежа на икономиката и работните места, заяви Гари Кон.

Парламентът отряза БСП за референдум за Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/parlamentyt-otrjaza-bsp-za-referendum-za-istanbulskata-konvencija-news_663248.html

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". "За" гласуваха единствено 67 депутати от "БСП за България" с мотив, че народът трябва да бъде питан. "Против" бяха 121 депутати - всички депутати от ГЕРБ и ДПС и част от представителите от "Обединени патриоти" и "Воля". Въздържаха се

Нов протест в Скопие против промяната на конституционното име на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750426

Нов протест в Скопие против промяната на конституционното име на МакедонияНов протест се състоя снощи в Скопие против промяната на конституционното име на Македония, съобщи белградската агенция Бета. Демонстрацията на централния скопски площад, на която според оценката на медиите са присъствали няколко хиляди души, бе организирана от движение "Ние сме Македония", предава БТА.

Борисов: Чакаме КС за конвенцията, после ще говорим пак

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-naroda-istanbulsca-conventzia-26944853

Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени.

Протест срещу сделката с ЧЕЗ: Зад Гинка се вижда Борисов (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65098-protest_sreshtu_sdelkata_s_chez_zad_ginka_se_vijda_borisov_snimki

Стотици хора блокираха центъра на София с протест пред Министерския съвет срещу сделката с ЧЕЗ. Малко след 12 ч. протестиращите се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, където днес заседава кабинетът "Борисов 3".

"Г-н Борисов, искаме вашата оставка – вместо обещаната стабилност, една година внасяте само дестабилизация в държавата."

Така подгря събраните лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на протеста.

Негови организатори са "Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане". Вчера от соцпартията съобщиха, че се включват също в него.

Протестът пред Министерския съвет беше обявен срещу цялостната политика на правителството на Бойко Борисов, водеща до: „Геноцид на българският народ и бизнес. Политика, изпълнена с гафове и провали, като Истанбулската конвенция и криминалната продажбата на ЧЕЗ. Политика в подкрепа на грабежа на България и повсеместната корупция”.

„Скъпи българи, промяната е възможна, важно е ние, вие, заедно да я поискаме. Затова се обръщаме днес към всички вас. Вярвайте, не губете надежда. Знаем, че целият преход ви е обезверил. Знаем, че има разочарование от политическата класа. Молим ви, не му се поддавайте. Вярвайте най-вече в собствените си сили, а ние ще дадем на тези сили оня тласък в българския парламент, по българските площади, от който те имат нужда, за да завършат с една победа на народа и неговата воля – за свободна, демократична, развита България“, продължи Нинова.

После се обърна задочно към управляващите: "Водите война с президента Радев, водите война с опозицията в Народното събрание, с всеки журналист, политолог, свободен човек.  Всеки различен от вас е подложен на репресия. На нас ни е лесно, но тези хора в цялата страна – обикновени хора, които искат да правят бизнес, не могат заради Калинки, Гинки, Делян-Добревци и суджици. Искаме вашата оставка, защото освен дестабилизацията, на която подложихте страната, крадете от здравето на българите, крадете от образованието на българите. Опорочихте европейския образ на България по време на европредседателството. Отнемате перспективата на европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал“, заяви Нинова.
 

Събраните започнаха да скандират „Оставка“. 

И се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, в която по това време течеше редовното заседание на кабинета. Кордон полицаи осуети намеренията им. Според очевидци млада полицайка е пострадала при опитите да спре заедно с колегите си протестиращите. Сред тях  е имало и депутати от БСП. 

"В блъсканицата служителка на жандармерията е ударена с лакът в гърба. Няма обаче никакви данни да е имало умисъл или да е действие, насочено срещу нея", казаха от пресецентъра на МВР. Служителката не е потърсила помощ, уточниха оттам.

В словата се включи и Елена Йончева. "Днес ГЕРБ изкупува електроразпределението, утре „Топлофикация“, вдругиден водата – превръщат ни в заложници. За последните години ГЕРБ ни убеждават, че няма корупция. Казват, че има подобие на корупция. Казват, че корупцията в България не е по-различна от корупцията в Европа. Проблемът обаче не е корупцията, а грабежът. В продължение на 9 години групировката ГЕРБ събираше милиарди“, заяви Йончева.

По думите ѝ групировката мимикрира като партия, а според собствените им думи са „шайка“.

"Зад Гинка се вижда само един човек - Бойко Борисов", каза от своя страна соцдепутатът Стоян Мирчев.

 

 

 

Парламентът отхвърли предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/07/3141798_parlamentut_othvurli_predlojenieto_na_bsp_za/?ref=rss


Очаквано парламентът отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". За гласуваха единствено 67 депутати от "БСП за България" с мотив, че народът трябва да бъде питан. Против бяха 121 народни представители - всички депутати от ГЕРБ и ДПС и част от представителите от "Обединени патриоти" и "Воля". Въздържаха се 23...

Гърция търси помощ за освобождаване на задържаните в Турция свои военни

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-tyrsi-pomosht-za-osvobojdavane-na-zadyrjanite-v-turcija-svoi-voenni-news_663246.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е потърсил помощта на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за освобождаването на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските гранични власти в района на река Марица на 1 март. Това предава балканската емисия на телевизия Al Jazeera. Телевизията съобщава, че Гърция вече е потърсила помощ и от страните-членки на НАТО и ЕС. Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е запознал в Брюксел колегите си от ЕС с инцидента, при който, според гръцката стра

Сделката за ЧЕЗ включвала и споразумение пред Арбитражния съд

http://www.transmedia.bg/2018/03/07/%d1%81%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%83%d0%bc%d0%b5/

Компания на Гинка Върбакова, която купува на анктивите на ЧЕЗ в България ще трябва да да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Такъв ангажимент е имало в договора между „Инерком“ и CEZ. Това твърди чешкото издание „Хосподарски новини“, позовавайки се на източник от ръководството на чешката компания.

Според издание искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж е за обезщетение от близо 600 млн. евро. Източник на „Хосподарски новини“ твърди, че тази клауза е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София, посочва изданието.

„Само си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума – просто не можем да го позволим“, посочва източникът на чешката медия.

Според „Хосподарски новини“ в момента от ЧЕЗ подготвят нов вариант на цялата сделка. Той включва съгласие за продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо

Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с „Инерком България“, категорично отрече да е правил такова нещо.

„Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство“, посочи Ланда.

В момента собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да купи дял в „ЧЕЗ България“. Очаква се преговорите да продължат до края на седмицата.

 

 

Представете си, ако законът му дава безусловното право да стреля...

http://clubz.bg/65097-predstavete_si_ako_zakonyt_mu_dava_bezuslovnoto_pravo_da_strelq

(Почти) Накратко: 

1) Институтът на неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на доста поколения учени и съдии, защото има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да прецени налице ли е неизбежна отбрана и превишени ли са нейните предели. Всеки случай е различен, ключова е "субективната страна" - мотивацията на дееца. В конкретния случай, на база на наличните данни, тя не изглежда твърде отбранителна, но е много малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също. Който не го разбира, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем - европейска, християнска, основана на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не насърчава упражняването на възмездие от жертвата. Ако извършителят действа със съзнание за наказание, а не за отбрана, той се наказва по основния състав на убийство, а не превишаване на пределите.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и разсъждавам като юрист, а не "като човек". Не ме интересува - правото се е развивало хилядолетия като сечение на "доброто и справедливото", на човещината и възмездието, не за да бъде популярно. 

Тук става дума за принципи от висш порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко аплодисменти.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на възмездие от жертвата или от лица, които смятат себе си за жертви, ще настане нещо страшно. И победители няма да бъдат "здравите сили", които днес зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си. 

Показателно е, че при действащата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е доста съмнителна. Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля...

...

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук.

 

 

Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля...

http://clubz.bg/65097-predstavete_si_ako_zakonyt_mu_dava_bezsulovnoto_pravo_da_strelq

(Почти) Накратко: 

1) Институтът на неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на доста поколения учени и съдии, защото има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да прецени налице ли е неизбежна отбрана и превишени ли са нейните предели. Всеки случай е различен, ключова е "субективната страна" - мотивацията на дееца. В конкретния случай, на база на наличните данни, тя не изглежда твърде отбранителна, но е много малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също. Който не го разбира, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем - европейска, християнска, основана на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не насърчава упражняването на възмездие от жертвата. Ако извършителят действа със съзнание за наказание, а не за отбрана, той се наказва по основния състав на убийство, а не превишаване на пределите.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и разсъждавам като юрист, а не "като човек". Не ме интересува - правото се е развивало хилядолетия като сечение на "доброто и справедливото", на човещината и възмездието, не за да бъде популярно. 

Тук става дума за принципи от висш порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко аплодисменти.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на възмездие от жертвата или от лица, които смятат себе си за жертви, ще настане нещо страшно. И победители няма да бъдат "здравите сили", които днес зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си. 

Показателно е, че при действащата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е доста съмнителна. Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля...

...

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук.

 

 

Променят Наказателния кодекс за самоотбраната по нареждане на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750413

Променят Наказателния кодекс за самоотбраната по нареждане на БорисовДо края на март да бъдат предложени нови текстове в НК, които да уреждат статута на неизбежната самоотбрана. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Поводът е случаят с д-р Димитров от Пловдив. Ще бъдат изслушани мненията на съдии, адвокати, НПО-та,

Караянчева: Никой не може да вменява, че говоря срещу църквата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750414

Караянчева: Никой не може да вменява, че говоря срещу църкватаУважавам институциите и българските граждани - никой не може и няма право да вменява, че говоря срещу църквата и противниците на конвенцията. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебатите по искания от БСП референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция, референдум няма да има

https://offnews.bg//politika/kabinetat-ottegli-istanbulskata-konventcia-referendum-niama-da-ima-676217.html

На заседанието си днес правителството оттегли предложението си за ратифициране на Истанбулската конвенция от Народното събрание. В същото време темата влезе в дневния ред на депутатите и за пореден път стана повод за взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП. 

Референдум по темата с конвенцията няма да има, решиха народните представители на днешното пленарно заседание. Мнозинството отхвърли предложението на БСП да се проведе на референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция?“.

Идеята беше отхвърлена с 67 гласа "за", 121 "против" и 23 "въздържал се". В подкрепа на предложението за национално допитване гласуваха само социалистите. 

"Единият аргумент срещу референдума е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът. Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате", каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя припомни, че с изтеглянето на документа премиерът си оставя възможност да го внесе отново, когато има консенсус по темата. Нинова обаче подчерта, че от БСП няма да променят мнението си и няма да се стигне до съгласие. 

"Нарекохте 70% от българските граждани, които са против Истанбулската конвенция, тъмни сили. Аз не мисля, че са тъмни сили", добави тя. По-късно Цвета Караянчева (ГЕРБ), чиято бе репликата с "тъмните сили", обясни, че не е говорела за хората, които са срещу конвенцията, а за фалшивите новини. 

От ГЕРБ пък подчертаха, че добавянето на тази точна в дневния ред на депутатите е недопустимо и в разрез с правилника. "Ние не протестираме срещу това, но с оглед прецизността следва да изразим аргументите си за тази неуместност", коментира Кирилов и обясни, че предложението не е било разгледано и от водещата комисия по темата правна комисия преди да стигне до пленарната.

Кирилов разкритикува остро и начина, по който е формулирано питането: "Този въпрос е нелогичен, недопустим и не отговаря на изискванията на специалния закон", обясни той. 

ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението за референдум. "Не всичко се решава с референдуми, колеги. Провеждането на референдум се превърна в бягане от отговорност", каза Хамид Хамид. Той подчерта, че миналата седмица в Холандия са отменили на първо четене закона за допитванията и че трябва много да се внимава с въпросите.

Дебатите по темата: от "яребици" до Brexit и "възбуда"

Изказванията в пленарната зала по темата дали да има референдум за Истанбулската конвенция бяха превзети от метафори, размяна на остри реплики и обвинения. 

"Тръгнали сте с топ на лов за яребици", обърна се Хамид Хамид към БСП. Социалистите отговориха, че когато става дума за мнението на суверена, няма място за сравнения с "топове и пушки". "Не превръщайте българския народ в яребици, те не са яребици", коментира социалистът Филип Попов. 

От ДПС припомниха и референдума във Великобритания за излизане от ЕС. По думите им след Брекзит много от гласувалите "за" съжаляват за решението си. Оттам казаха още, че трябва да се внимава и у нас да не се стигне до подобна ситуация. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов стигна по-далеч и заяви, че БСП върви към излизане от ЕС и влизане в Евразия. Отговорът на Нинова не закъсня: "Господин Цветанов, вашата партия я е нямало в съдебните регистри, когато ние внесохме документите за влизане в Европейския съюз", каза тя.

Размяната на реплики между Цветанов и Нинова продължи. Депутатът от ГЕРБ заяви, че БСП са си сменили позицията за конвенцията. Той цитира заглавия във вестник "Дума", което гласи, че депутати ще инициират гласуване на конвенцията. По думите му от БСП са били за документа и на събрание на ПЕС, дори инициирали подписка за приемането на конвенцията.

"Преди да излезете да говорите, много добре си спомнете какво сте правили не години, а месеци назад. Защо противопоставяте хората", каза той и подчерта, че е искал да припомни позицията на БСП през ноември и декември, когато социалистите са били "основни стожери на приемането на документа". 

Решението на Цветанов да вземе думата беше остро разкритикувано от друг социалист - Георги Свиленски. "10 минути изказване и 2 минути дуплика и нищо по темата. Цветанов продължи семинара на Младежи ГЕРБ и разказва какво е правило БСП, какво е правил ГЕРБ, но нищо по темата", коментира депутатът от БСП. 

"Разбирам, че госпожа Нинова ви е възбудила много. Господин Цветанов се опитва да заплашва българските граждани, които ще протестират", каза още Свиленски. Малко по-късно Цветанов отговори на репликата, като подчерта, че "колегите от БСП са много възбудени".

Дебатите стигнаха и до идейни нападки по темата за европейското бъдеще на България, както и до обвинения в лицемерие. "Ето това е социалната роля на пола: БСП в Европарламента са за, а тук- против", каза депутатът от "Обединените патриоти" Юлиан Ангелов. Патриотите казаха още, че от целия този дебат няма смисъл, защото конвенцията е оттеглена от Министерския съвет.

"Дебатът няма почти нищо общо с точката от дневния ред. Тук вече час слушаме историко-политически реминисценции дебат за геополитическата нагласа на България, за либералната демокрация. Темата е референдум за Истанбулската конвенция", коментира Йордан Цонев. 

"Колеги, този дебат приключи. Повече не се възбуждайте", добави депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. 

С протест отбелязаха празника си охранители и надзиратели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750415

С протест отбелязаха празника си охранители и надзирателиС протест вместо с почерпка посрещнаха днес професионалния си празник съдебните охранители от Враца. Пред съдебната палата те се събраха заедно с колегите си надзирателите от затвора. „Очевидно на държава й пука за разни битови инциденти, за паднали камъни, за наводнения, а ние не сме грижа за никого.

Вежди: Дебатът за Истанбулската конвенция приключи, повече не се възбуждайте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750411

Вежди: Дебатът за Истанбулската конвенция приключи, повече не се възбуждайтеЗащо се дърлим, след като всичко е приключило, Истанбулската конвенция е оттеглена. Този дебат приключи, повече не се възбуждайте. С тези думи Вежди Рашидов от ГЕРБ се обърна към депутатите, който повече от 2 часа се разправяха по искането на БСП да има референдум за конвенцията. Моята позиция е знак, че ГЕРБ е демократична партия, заяви Рашидов,

Млада жена е убита от приятеля си в София

https://www.actualno.com/crime/mlada-jena-e-ubita-ot-prijatelja-si-v-sofija-news_663245.html

Млада жена е била убита от приятеля си в столицата на 3 март, съобщиха от полицията. Информация за инцидента обаче излиза едва днес. По случая е арестуван 27-годишен мъж, който е криминално проявен. Най-вероятната причина за убийството е скандал между двамата. Предполага се, че убитата е била с психични проблеми.

Колко ще струва изграждането на пътя Видин-Ботевград?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolko-shte-struva-izgrazhdaneto-na-pytia-vidin-botevgrad-2083041

Правителството изрази подкрепа за изграждане на пътя Видин - Ботевград. Това стана по време на днешното заседание на кабинета, на което министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза, че този проект е логичното

Прокуратурата проверява концесия в НП "Пирин"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-proveriava-koncesiia-v-np-pirin-2083034

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на политическа партия "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката е разпоредена от главния прокуро

16-годишна майка задуши бебето си и сложи трупа в хладилник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/16-godishna-majka-zadushi-bebeto-si-i-slozhi-trupa-v-hladilnik-2083046

16-годишно момиче е родило в къщата си в казанлъшкото село Средногорово и е задушило бебето си. Това съобщи

Нинова: ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750405

Нинова: ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕСГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС - опропастиха големия шанс на България да председателства Съвета на ЕС. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението на БСП за референдум по Истанбулската конвенция, предаде „Фокус“. „Много лъжливи внушения бяха направени от г-н Цветанов,

Хеликоптер уби поне 5-ма души в Чечения

http://clubz.bg/65096-helikopter_ubi_pone_5_ma_dushi_v_checheniq

Най-малко петима души загинаха днес при катастрофа на руски хеликоптер в Чечения, предаде РИА Новости.

На борда на машината Ми-8 пътували хора от граничната спецслужба на кавказката автономна република.

По непотвърдени данни двама души са оцелели.

Спасители все още не са стигнали до мястото на катастрофата. Тя станала в долината Хантихой в Итум-Калинския район, на границата с Грузия.

Причините за катастрофата засега са неизвестни.

Инцидентът става само ден след като руски военнотранспортен самолет Ан-26 се разби преди кацане в Сирия. Загинаха всичките 39 души на борда. Причина за тази трагедия е повреда на самолета или пилотска грешка.

Очаквайте подробности.

250-300 души се събраха пред Министерски съвет да протестират против сделката с ЧЕЗ

http://www.barometar.net/90549/

Протестът беше организиран предимно в социалните мрежи и подет от ПП „Възраждане“ и движението „Българска пролет“ на Велизар Енчев. Вчера от БСП обявиха, че ще подкрепят протеста на гражданите. Пред Министерски съвет днес дойдоха Корнелия Нинова, Таско Ерменков и Елена Йончева. С викове оставка, свирки и значителен шум, протестиращите затвориха за кратко и движението по […]

Уимбълдън отменя славна традиция

https://offnews.bg//tenis/uimbaldan-otmenia-slavna-traditcia-676228.html

Феновете на женския тенис едва ли ще останат очаровани от решението на организаторите на турнира от Големия шлем Уимбълдън в Лондон и WTA да зачеркнат една славна традиция.

Не става въпрос за сервирането на прочутите ягоди със сметана, а за отмяната на партито на тенисистките. На него участничките се появяваха във вечерни рокли, а кадрите от вечерта бързо обикаляха световните агенции.

Информацията не е потвърдена официално, но беше разпространена от запознатия с "кухнята" на Уимбълдън журналист Бен Ротенберг. Очаква се потвърждение или отрицание от страна на организаторите на турнира, който стартира на 2 юли.

Валери Симеонов предлага държавата да има дял и в телекомуникационните компании

http://econ.bg/Новини/Валери-Симеонов-предлага-държавата-да-има-дял-и-в-телекомуникационните-компании_l.a_i.758739_at.1.html

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи държавата да има дял и в телекомуникационните компании в България. Той определи като правилно решението на...

Държавата на Симеонов - като Жоро Плъха

https://www.actualno.com/actualno/dyrjavata-na-simeonov-kato-joro-plyha-news_663241.html

Цялостното изкупуване на ЧЕЗ от държавата е връщане на социализма, но контролен пакет от 34% може. Редно е да опитаме да купим на ниска цена и акции и от другите две ЕРП-та, защо не и от други стратегически компании като телекомуникационните например. Тези разсъждения излязоха от устата на вицепремиера Валери Симеонов. Коментар на редактора Значи да купиш 100% от дадена компания е социализъм, но да купиш само блокираща квота, с която да можеш да определяш политиката ѝ не е. И на всичкото отгор

Митът за братската руска любов

https://www.actualno.com/viewpoint/mityt-za-bratskata-ruska-lubov-news_663244.html

Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ. Това заяви руският патриарх Кирил в България по време на дълга назидателна реч към президента Радев и българския патриарх Неофит, в която ги обвинява за разочароващите послания, че в освобождението ни принос имат и други народи. Той призовава също българския политически елит "да пази уважението и признателността към великите жертви, които руският народ е понесъл съвършено безкористно". О

Започва най-голямото изложение за сигурност, охрана и киберзащита у нас – Security Expo 2018

https://www.actualno.com/business/zapochva-naj-goljamoto-izlojenie-za-sigurnost-ohrana-i-kiberzashtita-u-nas-security-expo-2018-news_663242.html

Първите дни на месеца бележат началото на единственото събитие у нас, посветено на сигурността на дома и бизнеса, различни специализирани форми на охрана, противопожарна безопасност и киберзащита. Утвърденото изложение без аналог в сферата ще се проведе от 7 до 10 март в Интер Експо Център. 25-тото издание на SECURITY EXPO 2018 традиционно се провежда под патронажа на Министерството на вътрешните работи, организатори са Българската търговско-промишлена палата и Интер Експо Център. Събитието ще

Историята с ЧЕЗ няма да роди предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6749915

Историята с ЧЕЗ няма да  роди предсрочни избориКакви политически трусове може да се очакват след сделката за ЧЕЗ, как тя ще се отрази на стабилността на управляващата коалиция? Този въпрос зададохме на политолога Димитър Ганев и на социолога Живко Георгиев. Вижте техните коментари. Трета оставка би нанесла тежък удар върху една от основните политически тези на Борисов – стабилността В

“Великден за всеки” стартира днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749994

“Великден за всеки” стартира днесТретото издание на кампанията на омбудсмана Мая Манолова “Великден за всеки - дари празник на баба и дядо” стартира днес. На сметка UNCRBGSF, IBAN: BG53UNCR 70001522802795 и с есемес на номер 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС, ще се набират средства за възрастните хора, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг,

Готвят сондаж в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=370300

Извършване на проучвателен сондаж в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море подготвят от Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.–клон България. Това става ясно от обява на общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ за инвестиционното предложение и намерение на компанията да търси петрол и газ.

БСП и други организации поискаха оставката на кабинета „Борисов“

http://www.transmedia.bg/2018/03/07/%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0/

 

 

Протестен митинг поиска оставката на кабинета на Бойко Борисов. „Оставка“, „Шайка“, „Престъпници“ скандират под прозорците на Министерския съвет и издигат плакати  „Бойко Гинкин – политически джендър с високо напрежение”, „Суджук гейт вреди на вас и на всички около вас”.

Присъстват няколко организации, като БСП, “Движение за радикална промяна Българска пролет” на бившия депутат Велизар Енчев, „Възраждане“, „Военен съюз“ и др. Днес тук е и внукът на вожда Георги Димитров, който носи неговото име, и е официалният организатор на протеста.

Внукът на Георги Димитров, организатор на митинга против правителството

 

От БСП обявиха, че не са организатор на проявата, но ще я подкрепят. На протеста е и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Повод за исканата оставка е продажбата на ЧЕЗ на неизвестната доскоро фирма на Гинка Върбакова от Пазарджик.

„Гинка от Пазарджик е Бойко Методиев Борисов“, заяви по мегафона пред множеството Велизар Енчев.

„Дошли сме от Лондон да запалим бунта. Да се борим за свободата си. Няма накъде повече да отстъпваме. Или ние, или те“, заяви активистът на БСП-Лондон Йордан Мичев под одобрителните възгласи на множеството.

Лондончанинът Мичев, заедно с внука на Георги Димитров бяха първите на протеста. Те издигнаха плакати пред МС още от 9 часа сутринта.

След него думата взе депутатът от левицата Таско Ерменков.

Докарахме го до там една Гинка да ни определя бъдещето. Натискът ни трябва да е всеки ден, за да я има България, каза той.

Бившият патриот Димитър Байрактаров след него обяви, че в МС сега заседават престъпници.

„Там надничат уплашено. Съгласни ли сте да ви управляват безцеремонни простаци, отправящи обиди към патриарха на Руската православна църква. Ние днес сме тук, за да дръпнем шалтера на това правителство“, каза бившият съпартиец на Валери Симеонов.

Според Корнелия Нинова кабинетът на Борисов е опорочил европредседателството на България и е лишил българския бизнес да се развива и инвестира. Тя посочи и че всеки критик на властта е гонен жестоко от режима на Борисов.

„Пазарджик, г-н Борисов! Г-н Борисов, народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата, а тя е – оставка! Тук сме, защото сме обединени. Идвам от Народното събрание, където току-що депутатите отхвърлиха предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. Всички тези, които се клеха, че ще служат на народа, днес те заявиха, че българският народ е недостоен да се пита. Бяхме наречени тъмна сила. Ние сме свободни хора, които искаме да защитим нравствените устои“, подчерта Нинова.
„Не разделяме. Обединен е над 70% от българския народ срещу правителството ви, г-н Борисов. Днес от трибуната на българското Народно събрание бяхме наречени дестабилизатори. Ние не сме гадове. Ние сме част от българския народ. Вие опорочихте всичко у нас с Калинки, Гинки и Деляндобревци“, каза още лидеръът на социалистите.

 

Bugatti шокира Женева с още по-скъп Chiron

https://www.actualno.com/cars/bugatti-shokira-jeneva-s-oshte-po-skyp-chiron-news_663239.html

Компанията Bugatti използва автосалона в Женева, за да представи нова модификация на хиперколата си Chiron, която ще получи добавка Sport към името си. Желаещите да имат този автомобил ще трябва да платят минимум 3,67 млн. щатски долара, което го превръща в един от най-скъпите серийни модели на света. Твърденията, че новата версия ще бъде по-мощна от стандарната, не се оправдаха, но все пак автомобилът ще е по-бърз. Това е постигнато благодарение на олекотените аеродинаични елементи по каросери

Евакуираха училище в Истанбул заради строеж върху имот на българската общност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750388

Евакуираха училище в Истанбул заради строеж върху имот на българската общностС решение на окръжната управа на Истанбул (валийството) бе евакуирана една от сградите на средното професионално техническо училище в квартал Шишли и близо 400-те ученици са преместени да учат на друго място. Мярката бе взета във връзка със строеж върху имот на българската общност в съседство до училищната сграда.

Борисов: Тунелът под Петрохан на концесия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750363

Борисов: Тунелът под Петрохан на концесия (Обновена)Тунелът под Петрохан ще бъде даден на концесия. Това стана ясно от изявление на представителите на протестиращите видинчани, които в Министерски съвет благодариха на премиера Бойко Борисов и на правителството за решението на кабинета. То предвижда до края на годината да са готови и концесионен анализ, и идеен проект на тунела под Петрохан.

Георг Георгиев гостува на Университета в Синсинати

http://www.eurochicago.com/2018/03/georg-2/

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев изнесе на 5 март лекция в градския университет на Синсинати, съобщи пресцентърът на МВнР. Темата на лекцията бе "Приоритетите на България по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.". Георг Горгиев разговаря и с представители на българската академична общност, които работят в университета на Синсинати

Задържаха 13 души, планирали атентат срещу посолството на САЩ в Турция

http://www.cross.bg/sigyrnostta-suobshti-dyshi-1569520.html

/КРОСС/ Полицията в южния турски град Адана задържа 13 души, заподозрени във връзки с терористичната групировка ИДИЛ и подготовка на атентат срещу посолството на САЩ в Анкара, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. По данни на медията рейдовете са извършени рано сутринта едновременно в няколко района на града. В тях са участвали служители на специалното поделение за борба с тероризма на местното Управление по сигурността. Сред задържаните има 12 сирийци. На 4 март американското дипломатическо представителство съобщи, че преустановява работата си от понеделник заради заплаха за сигурността. По-късно кметството на турската столица заяви, че правоприлагащите органи „предприемат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността след съобщенията за заплахи, постъпили от американски източници".    

Членове на италианските демократи искат сделка с "Пет звезди"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/chlenove-na-italianskite-demokrati-iskat-sdelka-s-pet-zvezdi-257027/

След изборите в страната нито една партия или коалиция не получава мнозинство, за да управлява

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

http://www.barometar.net/90547/

Преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават и днес. Чешката компания е потвърдила за bTV, че е започнало вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов. Очаква се до края на настоящата седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа договора за продажба […]

Как руският депутат Слуцки се домогва до журналистки

http://clubz.bg/65095-kak_ruskiqt_deputat_slucki_se_domogva_do_jurnalistki

Трета руска журналистка обвини в секс тормоз Леонид Слуцки - шефа на Комисията по външна политика в Думата, предаде Би Би Си.

Това е Фарида Рустамова - кореспондент на руската служба на британската програма.

В началото на седмицата подобни обвинения отправиха Екатерина Котрикадзе от РТВИ и Дария Жук от телевизия "Дожд".

"Бъди негова жена и моя любовница"

На 24 март 2017 г. Фарида Рустамова влязла в кабинета на Слуцки в Думата, за са поиска коментар за визитата в Русия на френската кандидат-президентка Марин льо Пен. Между двамата се състоял диалог, който журналистката записала тайно от депутата.

Както говорил за Льо Пен, Слуцки сменил темата и предложил на Рустамова:

"Зайо, да вземеш да зае... това Би Би Си. Ще те взема някъде.“

Журналистката отказала и попитала дали нежеланието на депутата да говори е свързано с факта, че тя работи за британската медия.

"Не, ти просто бягаш от мен, не искаш да се целуваме, обиден съм ти", отговорил Слуцки.

След това диалогът продължил по следния начин:

Рустамова: Имам млад приятел, Леонид Едуардович.

Слуцки: Зарежи го.

Р.: Не искам.

С.: Защо?

Р.: Искам да се омъжа за него.

С.: Чудесно, ще бъдеш негова жена и моя любовница.

Рустамова се опитала отново да говори за Льо Пен. Но Слуцки се приближил, прокарал дланта си по нейния пубис и отскочил. Тя заявила, че повече няма да стъпи при него, тъй като пускал ръце. На което шефът на външната комисия в Думата отвърнал, че го прави "едва-едва", при това "красиво".

След което призовал Фарида Рустамова да "зае..." младото гадже и да му идва на гости.

Сега, година след случката, журналистката разказва как плакала, като излизала от кабинета на Леонид Слуцки. Нейна колежка, отразяваща дейността на парламента, потвърдила, че още тогава споделила за домогванията на депутата.

"Гледа те не в очите, а в гърдите"

Леонид Слуцки

Слуцки си е създал точно определена репутация сред журналистките, работещи в Думата. Това разказали пред Би Би Си четири репортерки. Те обаче пожелали анонимност, тъй като не искали да се забъркват в скандала.

И четирите обаче са категорични, че отдавна предпочитат да вземат коментари от депутата по телефона или електронната поща, за да избягват личните срещи.

"Просто престанах да общувам с него, щом разбрах, че е от хората, които започват веднага да говорят на "ти", да се надвесват над тебе, да си позволяват глупави шегички. Мен той ме гледаше достатъчно неприятно", казва една от журналистките.

"Винаги се пулеше. Ако прави коментар, те гледа не в очите, а в гърдите. Или ако минавам покрай него по коридора, гледа задника ми", твърди друга репортерка.

Шефът на Думата: Сменете си работата

Думата ще разгледа обвиненията срещу Слуцки в рамките на правото, като вземе предвид презумпцията за невинност, заяви нейният председател Вячеслав Володин. И се обърна към журналистките:

"Опасно ви е да работите в Думата? Ако да, сменете си работата."

Володин заяви това на неформална среща с журналистките, отразяващи работата на руските депутати.

Национална програма залага мерки за закрила на детето, но без конкретика

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/07/3141828_nacionalna_programa_zalaga_merki_za_zakrila_na_deteto/?ref=rss


Национална програма за закрила на детето за 2018 г. е публикувана за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика, съобщава в. "Сега". В документа са изброени ангажираните държавни институции, но липсва конкретика за мерките за закрила на детето, включително за техния обхват и финансиране им, отбелязва изданието.<br /><br />Планирани са например промени в наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване на изоставянето на...

Два язовира преливат контролирано в област Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6750391

Два язовира преливат контролирано в област 
ВрацаЯзовирите "Лесура" в община Криводол и "Бързина" в община Хайредин преливат през преливниците си с около 150 литра в секунда вследствие на снеготопенето, съобщиха от областната администрация във Враца. На двата водоема са монтирани допълнителни сифони за контролирано изпускане на водата, се допълва в съобщението.

Задържаха 13 души за подготвян атентат срещу посолството на САЩ в Турция

https://frognews.bg/svqt/zadarjaha-13-dushi-planiran-atentat-sreshtu-posolstvoto-sasht-turtsiia.html

Полицията в турския град Адана задържа 13 души, заподозрени за подготовка на атентат срещу посолството на САЩ в Анкара, съобщи Анадолската агенция.

Цветанов: БСП е лицемерна, играе си със страховете на хората

http://dnes.dir.bg/news/hora-bsp-tzvetan-tzvetanov-strahove-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-litzemerna-26944819

БСП е лицемерна и си играе със страховете на хората, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В Германия арестуваха бежанец, който разкри в интернет, че е убил жена си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750387

В Германия арестуваха бежанец, който разкри в интернет, че е убил жена си
Германската полиция арестува сирийски бежанец, който на живо във Фейсбук призна, че е убил съпругата си, съобщи телевизия Al-Arabiya, цитирана от БГНЕС. Инцидентът е станал в град Мюлакер, провинция Баден Вюртемберг. Сириецът започнал излъчването веднага след престъплението. В кадър по ръцете му се виждала кръв.

Духовник? Цигарения митрополит на Русия е второразредно съветско ченге с $14 млрд. от безакцизни цигари

https://offnews.bg//politika/duhovnik-tcigarenia-mitropolit-na-rusia-e-vtororazredno-savetsko-chen-676226.html

Вицепремиерът Валери Симеонов избухна остро срещу руския патриарх Кирил, позволил си да говори назидателно на българския президент.

"Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е. Той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог Исус Христос. Патриарх Кирил е известен като Цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 милиарда долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 милиарда вино за нуждите на църквата безакцизно за нуждите на църквата. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария. На тоя часовникът му е 30 хил. и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент", заяви Симеонов в интервю за "Денят започва" по БНТ тази сутрин.

"Я си представете нашият Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин и да започне да му тропа по масата и да му казва: „Абе, ало, ти откъде падна, бе? Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са?“. Какво ще стане с него?

Византийци ли са Кирил и Методий, както неграмотно твърдеше Путин? Че това едва ли не била византийска азбука. Можете ли да си го помислите?", попита Симеонов.

Той не се съгласи с твърдението, че патриарх Кирил е източноправославен духовник, както го нарече водещият.

"Когато се споменават жертвите в тези сражения, тоя да им вади костите, да ги изхвърля от историята. Какъв е тоя? Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ – доказано! Второразредно съветско ченге да дойде и да ми казва кое е истина и кое – не – извинявайте, няма как да стане."

ВКП проверява концесията на "Юлен" в Национален парк „Пирин”

http://www.cross.bg/prokyror-dogovor-prestupleniya-1569519.html

/КРОСС/ На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените", в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин". Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.  

Момчетата са по-застрашени от онлайн сексуална експлоатация, показва доклад на Интерпол

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3141824_momchetata_sa_po-zastrasheni_ot_onlain_seksualna/?ref=rss


Момчетата са по-застрашени да станат жертви на онлайн сексуална експлотация, гласи доклад на Интерпол, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".<br /><br />Макар момичетата са две трети от жертвите, най-скорошните изследвания показват, че изображенията на момчета често показват по-тежко насилие. Анализът се базира на над 1 млн. снимки и видеа, събрани от Интерпол.<br /><br />"Това показва само колко много неща не знаем и колко още трябва да научим", казва...

Община Варна получава държавни имоти за изграждането на бул. „Левски“

http://budnavarna.bg/31196-obshtina-varna-poluchava-darzhavni-imoti-za-izgrazhdaneto-na-bul-levski/

снимка: Будна Варна

Община Варна получава безвъзмездно държавни имоти. Te се намират на ул. „Струга“ № 111 и представляват три сгради с обща площ от 574 кв. м.

Необходими са на общината във връзка с реализирането на обществено значимия проект на местната власт за изграждане на бул. „Васил Левски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“.

Предоставянето на имотите ще спомогне за задоволяване на обществени потребности и осъществяване на дейности от местно значение, съобщават от правителствената информационна служба.

източник: Черно море

Материалът Община Варна получава държавни имоти за изграждането на бул. „Левски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

След 8 години Sade с нова песен (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=370303

След последния албум през 2010 година на Sade "Flower Of The Universe" е първата композиция, която чуваме от британската певица от нигерийски произход. Тя ще звучи във филма режисиран от Ава Дъвърни "A Wrinkle in Time".

Йордан Цонев: Водят се дела за над 1 млрд. лева от КТБ

http://dnes.dir.bg/news/yordan-tzonev-sadebni-dela-podkrepa-bankite-26944755

Броят на заведените съдебни дела за прихващания е 205, а материалният интерес по тези дела е 1 174 252 811 лв.

ДПС няма да подкрепи референдум за Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/referendym-hamid-konventziya-1569518.html

/КРОСС/ ПГ на ДПС няма да подкрепи предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. Това заяви Хамид Хамид от ДПС по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на референдум за Истанбулска конвенция, предаде БГНЕС. "Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици. Не всичко подлежи на референдум. Не виждаме да се налага провеждане на референдум", каза Хамид Хамид. Той призова да се провери в колко от държавите, които са подкрепили конвенцията, е имало референдум. „Провеждането на референдум се превърна в бягство от отговорност на политиците. България все още е парламентарна република и всеки подобен въпрос говори за неспособността на политиците да проведат дебат и да вземат съответното решение и да уведомят избирателите си", заяви още депутатът от ДПС.    

Иззеха 40 000 къса цигари без бандерол във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750378

Иззеха 40 000 къса цигари без бандерол във Видин40 000 къса цигари без бандерол са иззети от служители на реда. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Криминалисти извършили претърсване в лек автомобил „Ауди”, паркиран в близост до жилищен блок на ул. „Цар Иван Асен ІІ” в областния град. В багажника на превозното средство били открити четири мастербокса с цигари, без български акцизен бандерол.

Русия въвежда мобилни пунктове за освидетелстване на пияни шофьори

http://www.moreto.net/novini.php?n=370294

Мобилни центрове за медицинско освидетелстване на нетрезви водачи на автомобили ще бъдат въведени в Русия, съобщиха от МВР. В тях ще бъдат изпращани и други граждани, по преценка на полицията. В момента е в ход междуведомственото съгласуване на проекта, който е по разпореждане на министерството на здравеопазването.

Доходите от чужбина вече се декларират еднократно

http://econ.bg/Новини/Доходите-от-чужбина-вече-се-декларират-еднократно_l.a_i.758738_at.1.html

Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна...

Берлускони ще подкрепи лидера на евроскептичната "Лига" за премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3141821_berluskoni_shte_podkrepi_lidera_na_evroskeptichnata/?ref=rss


Силвио Берлускони ще подкрепи лидера на евроскептичната партия "Лига" в опитите му да състави правителство, предаде "Ройтерс".<br /><br />Партньорите в дясноцентристката коалиция, която спечели изборите в неделя, се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, която получи най-много гласове, ще оглави евентуалното ново правителство.<br /><br />Въпреки прогнозите, които даваха преднина на партията на Берлускони "Форца...

“Сингъл степ“ стартира телефонна линия за ЛГБТИ

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/singyl-step-startira-telefonna-liniia-za-lgbti-6080024

На номер 0800 900 18 ЛГБТИ хора и техните семействата могат да намерят специализирана помощ

АПИ: Движението по АМ "Люлин" към София е ограничено за всички автомобили

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750369

АПИ: Движението по АМ "Люлин" към София е ограничено за всички автомобилиВременно движението по АМ "Люлин" в посока София е ограничено за всички автомобили поради изтичане на кална маса и опасност от срутване на скална маса на пътното платно. Ограничението е в участъка от втори тунел "Люлин" /в посока Перник/ до тунел "Мало Бучино", където движението на всички автомобили се осъществява двупосочно в платното посока

Блъснаха дете в „Максуда“, тълпа от роми е на мястото!

http://budnavarna.bg/31193-blasnaha-dete-v-maksuda-talpa-ot-romi-e-na-myastoto/

Дете е пострадало при пътнотранспортно произшествие на ул. „Георги Пеячевич“ в ромската махала на Варна „Максуда“, потвърдиха от пресцентъра на полицията.

Детето е било контактно и в съзнание, на място се очаква екип от Спешна помощ, за да го отведе в болнично заведение, където да установят има ли по-сериозни травми.
Сигнал за злополуката е подаден в 11.50 часа.
На място е и полицейски екип, който изяснява причините и подробностите около инцидента. На пътното платно са се събрали и много роми.
източник: Варна24

Материалът Блъснаха дете в „Максуда“, тълпа от роми е на мястото! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Eлектронният носител на информация влиза в българските лични документи от 2019 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8GhHW3ihVjk/

В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“. Освен това, ЗБЛД разшири информацията, която следва да се записва в ЕНИ. Новите изисквания към БЛД наложиха изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ.

Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на БЛД, извърши анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на БЛД, изучен беше опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на БЛД. Като резултат от това бяха избрани високозащитени материали за производството на БЛД и на защитните елементи в тях. Темата за културно-историческото наследство на Република България в БЛД бе запазена, като се обогати с обекти от световно, национално и регионално значение, и се модернизира с нови графични, защитни техники на пресъздаване.

Българските лични документи тип „паспорт“ и тип „карта“, определени в ЗБЛД, ще съдържат безконтактен ЕНИ и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа, запис на удостоверение за електронна идентичност, съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, както и за запис на удостоверение за квалифициран електронен подпис, съобщават от правителствената пресслужба.

ЕС отговаря на търговската война на Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750366

ЕС отговаря на търговската война на Доналд ТръмпВ сряда Европейският съюз ще представи отговор на решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за налагането на допълнителни тарифи за внос на стомана и алуминий в страната, предава AFP. В Брюксел обмислят да наложат ответни действия спрямо американски продукти като джинси, уиски и мотоциклети. Решението на ЕС ще бъде представено буквално

Доц. Ана Кочева: Кирилицата трябва да се нарича българска

http://www.eurochicago.com/2018/03/kocheva/

- Как си обяснявате този абсурден пропуск - като недоглеждане или липса на елементарна далновидност? - Въобще не си го обяснявам, истината е, че умът ми не го побира, защото Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-обичаните празници у нас и навсякъде по света, където живеят българи. В този смисъл пропускът е наистина абсурден, но той е и абсолютно недопустим, който и да е редил календара на българското европредседателство, просто няма право да го пропусне с лека ръка. Още повече на фона на факта, че кирилицата е световно културно наследство, това е българската азбука в рамките на ЕС, най-ценното ни достояние, което ни е отредило заслужено място в Европа още през 9 век, много преди редица други просветени народи, много преди Реформацията.

Борбата с рака е всеки ден

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6742684

Борбата с рака е всеки денВ света 32.6 милиона души живеят и водят борба с рака. На 17-та си асамблея Световната здравна организация определи рака като основна причина за преждевременната смъртност по света и си постави за цел намаляване на смъртността с 25% до 2025 г., като постави акцент върху превенцията, ранната диагностика и качественото лечение.

Стотици под прозореца на Борисов: Оставка! Гинка си ти! Гледайте на живо

https://petel.bg/Stotitsi-pod-prozoretsa-na-Borisov--Ostavka--Ginka-si-ti--Gledayte-na-zhivo__254292

Снимка: offnews.bg Видео: actualno.com Стотици хора се събраха на протеста пред Министерски съвет, където в момента заседава правителството. Под ...

МВР с първа официална информация за зверското убийство на млада жена в София

https://petel.bg/MVR-s-parva-ofitsialna-informatsiya-za-zverskoto-ubiystvo-na-mlada-zhena-v-Sofiya__254293

Продължават действията по изясняване на обстоятелствата около смъртта на млада жена. Постоянна мярка „задържане под стража“ е наложена...

От последните минути: Блъснаха дете до Максуда

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Blasnaha-dete-do-Maksuda__254294

Инцидентът е станал преди минути. Читател сигнализира за блъснато дете на пътя след Мол Варна към Околовръстното, пише Нова Варна. Екип на Бърза помощ е откарал детето в болница. За сега не е ясно какво е състоянието му.

ДПС пита финансовия министър за КТБ

https://www.actualno.com/politics/dps-pita-finansovija-ministyr-za-ktb-news_663236.html

ДПС пита финансовия министър Владислав Горанов за броя на заличените обезпечения от КТБ, съдебните дела за прихващания и за списъка на извършените изплащания. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на брифинг в Народното събрание за ветото на президента по Закона за банковата несъстоятелност. Цонев коментира мотивите президентското вето върху Закона за банковата несъстоятелност. Той благодари на държавния глава, че е изказал подкрепа за целите на законопроекта. „Написахме п

10 техники за отслабване, които наистина работят

https://www.actualno.com/curious/10-tehniki-za-otslabvane-koito-naistina-rabotjat-news_663134.html

Всеки, който е на диета и е изпробвал всякакви видове ограничителни режими, знае, че едно от основните неща, които работят, са малките стъпки, които ви водят към голямата цел. А внасянето на някои нови здравословни хитрини помага в пътя към намаляване на теглото още по-бързо. Вижте още техники за отслабване, които ще ви стимулират: Хапвайте ленено семе Фибрите ви карат да се чувствате сити по-дълго време, а лененото брашно е една от онези храни, за които едва ли се сещате, но помага за внася

Изложбата „Честванията на Българската Свобода“ е подредена в Музея на Възраждането във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370295

В сградата на Музея на Възраждането във Варна е подредена традиционната годишна изложба, която музеят организира по повод националния празник на България Трети март, научи Moreto.net. Изложбата е под надслов „Честванията на Българската Свобода“ и представя експонати, свързани с годишнини, отбелязващи бележитата дата.

Млада жена е убита в София (обновена)

http://www.cross.bg/zhena-prestuplenie-slychaya-1569517.html

/КРОСС/ Млада жена е била убита в апартамент в столицата. Арестуван е 37-годишен криминално проявен - приятел на жертвата. На 3 март около 6.40 ч. във Второ РУ е получен сигнал за починала млада жена в жилище в ж.к. „Свобода". Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията, които задържали на място Б.Д. /37г./, от София. Пристигналият екип на Спешна помощ е констатирал смъртта на 23-годишната столичанка. На местопроизшествието е извършен оглед, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 115 от НК (умишлено убийство). Тялото на младата жена е изпратено в КСМД за аутопсия. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура на Б.Д. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 от НК и му е наложена постоянна мярка „задържане под стража". Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.    

Млада жена е убита в София (обновена)

http://www.cross.bg/zhena-slychaya-prestuplenie-1569517.html

/КРОСС/ Млада жена е била убита в апартамент в столицата. Арестуван е 27-годишен криминално проявен - приятел на жертвата. На 3 март около 6.40 ч. във Второ РУ е получен сигнал за починала млада жена в жилище в ж.к. „Свобода". Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията, които задържали на място Б.Д./27г./, от София. Пристигналият екип на Спешна помощ е констатирал смъртта на 23-годишната столичанка. На местопроизшествието е извършен оглед, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 115 от НК (умишлено убийство). Тялото на младата жена е изпратено в КСМД за аутопсия. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура на Б.Д. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 115 от НК и му е наложена постоянна мярка „задържане под стража". Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.    

Андре Рийо с втори концерт в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750348

Андре Рийо с втори концерт в БългарияЦигуларят Андре Рийо ще изнесе втори концерт в България през юни. След като билетите за първият спектакъл на 16 юни бяха разпродадени рекордно бързо, организаторите "БГ Саунд Стейдж" обявиха втора дата - 17 юни. Екстравагантният фламандец дори поздравява публиката на български език. Във видео, публикувано на официалната страница на организаторите,

Манолова: Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750350

Манолова: Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора
Трябва да има механизми, с които да се подкрепят възрастните хора. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред Радио „Фокус“ за третото издание на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо, която се провежда под нейния патронаж. Началото на събитието ще бъде поставено в кулинарната академия в София на ул.

Млада жена е убита в София

http://www.cross.bg/zhena-ybita-mlada-1569517.html

/КРОСС/ Млада жена е била убита в апартамент в столицата. Арестуван е 27-годишен криминално проявен - приятел на жертвата, съобщи bTV, като се позова на СДВР. Престъплението е извършено на 3 март, но информация за него излиза едва сега. Аутопсията все още не е готова.  

1,174 млрд. лв. влизат в КТБ след законови промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750349

1,174 млрд. лв. влизат в КТБ след законови промени1,174 млрд. лв. ще влязат в КТБ след промените в Закона за банковата несъстоятелност, които ДПС внесе и по-късно бяха върнати от президента Румен Радев. Това е стойността на 205 заведени съдебни дела за прихващания. Тези цифри обяви единият от вносителите на измененията Йордан Цонев от ДПС. Той допълни,

Брад Пит си избра ново гадже, уговориха се за 2019 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/brad-pit-si-izbra-novo-gadzhe-ugovoriha-se-za-2019-g-6080021

Въпреки че феновете на Дженифър Анистън се надяват тя да се събере с актьора, имайки предвид новината за развода ѝ, на хоризонта се появи нова звезда - актрисата Тифани Хадиш

Властта пуска обществена поръчка за джамията в Разград

http://clubz.bg/65093-vlastta_puska_obshtestvena_porychka_za_djamiqta_v_razgrad

Правителството реши да се проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, която е третата по големина на Балканския полуостров и е включена в каталога на ЮНЕСКО. Средства не са намерени засега, става ясно от избраната процедура за отложено плащане.

Темата за ремонта на джамията, какъвто не е правен през последния половин век, беше поставена пред българската делегация от турска страна при откриването на Желязната църква в Истанбул, за която Анкара отдели 3.5 млн. евро. Това става по силата на спогодба, която задължава и България да възстановява джамии на нейна територия.

Строителството на джамията "Ибрахим паша" в Разград започва през 1530 г. и приключва в началото на XVII век при управлението на султан Ахмет Първи. Тя е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г. с писмо на НИПК е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата. В момента молитвеният дом е в изключително тежко състояние и се нуждае от ремонт на покрива, сериозно конструктивно укрепване и реставрация, отбелязват от правителствената пресслужба.

Процедурата за обществена поръчка се възлага на областния управител на област Разград, като приложи чл. 114 от Закона за обществените поръчки, който се използва за отложено плащане. 

"Когато при откриване на процедурата не е осигурено финансиране, възложителят посочва това обстоятелство в обявлението или в поканата за потвърждаване на интерес и предвижда в проекта на договор клауза за отложено изпълнение. В този случай всяка от страните може да поиска прекратяване на договора без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му."

Правителството одобри и проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и Европейския шампионат по мотокрос EMX125/EMX250 – Grand prix Bulgaria в Република България през 2018 г., са в общ размер от 1 662 455 лева. 

Някои специалности в Софийския университет могат да станат напълно безплатни, обяви ректорът

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141817_niakoi_specialnosti_v_sofiiskiia_universitet_mogat_da/?ref=rss


Обмисля се напълно премахване на таксите в специалностите, които са нужни на обществото и държавата. Това обяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков пред Би Ти Ви.<br /><br />Думите му идват само седмица след като висшето училище обяви, че таксите за обучение по част от специалностите ще бъдат намалени за учебната 2018/2019 година. Това се налага заради все по-малкия интерес към тях.<br /><br />По думите на Герджиков...

ЧЕЗ неведнъж безуспешно се е предлагала на българската държава

http://www.mediapool.bg/chez-nevednazh-bezuspeshno-se-e-predlagala-na-balgarskata-darzhava-news276357.html

Българската държава, която преди седмица реши да се включи постфактум в сделката на пазарджишката "Инерком" за придобиването на фирмите на чешката ЧЕЗ у нас, неведнъж е била канена да купи тези активи, но отказвала. Това заяви вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач в сряда в интервю за чешкия вестник "Лидове новини", притежаван от чешкия премиер Андрей Бабиш. По-рано през деня стана ясно, че допускането на българското правителство като съдружник на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова минава през сключването на извънсъдебно споразумение по заведеното от ЧЕЗ арбитражно дело за стотици милиони срещу държавата заради това, че не е защитила чешките инвестиции. Такова също досега е било отказвано от правителството на Борисов. В началото имало деветима кандидати Отговарящият за задграничните операции на ЧЕЗ Плескач обяснява, че процедурата по продажбата на българските активи е била обявена след заявен през 2016 г. от кандидати интерес към този бизнес. Търсенето на купувач бе обявена от ЧЕЗ в началото на 2017 г., но по думите на Плескач още в края на предходната година всички са знаели за процеса. В него първоначално се включили деветима български участници, представлявани от български мениджъри. По това време било информирано и българското правителство, на което няколко пъти били предлагани активите, но то отхвърлило офертата, казва представителят на ЧЕЗ и подкрепя твърденията си с публикации в български медии през май 2017 г. Така продължил подборът на купувач и кръгът постепенно се стеснил до двама претенденти, от които е предпочетена Върбакова. Според него, от септември 2017 г. "всички знаеха за "Инерком" - компания, която не е най-голямата на българския пазар, (но) от друга страна управлява сравнително голям брой фотоволтаични централи, не е без име и история." Собственичката на "Инерком" от два дни е в Прага за разговори с ЧЕЗ около приключването на сделката и да представи изненадващото намерение на държавата да има контрол върху придобивания бизнес. Разговорите ще продължат и в петък, какъв е техният резултат няма да стане ясно веднага, каза Върбакова пред бТВ. Причината е, че допускането на българската държава в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на активите на чешкото дружество у нас изцяло зависи от евентуално извънсъдебно споразумение по заведеното от компанията арбитражно дело срещу България. Арбитражът е вкаран в употреба Адвокатите на ЧЕЗ ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на "ЧЕЗ груп" по арбитражното дело, което водят срещу България, заявиха от компанията цитирани от бТВ в сряда. Същия ден местното издание "Хосподарски новини" съобщи, че в договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в международния арбитраж на Световната банка във Вашингтон бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне 600 млн. евро, посочва изданието. Според него това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Държавен дял срещу обезщетение по съдебното дело Според "Хосподарски новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. Делото на ЧЕЗ срещу България бе заведено през юли 2016 г. "след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява". При обявяването на сделката с Върбакова от компанията изрично посочиха, че тя няма да повлияе арбитражното дело и то ще продължи. При това положение първо трябва да се премахне тази пречка пред влизането на българската държава в собствеността на ЧЕЗ. ЧЕЗ била привлечена от останалата само обещание либерализация Плескач обяснява също, че компанията е участвала през 2004 г. в приватизацията на три от електроразпределителните дружества в България – в София, София-област и Плевен, с основната идея, че след влизането в ЕС пазарът в страната ще се либерализира и "ще се приложат същите правила за регулация, с които сме свикнали в Чехия". "Когато влязохме в България, разчитахме на очаквано разработване на пазарни регулации до 2018 г... Мога да кажа със спокойна съвест, че българската държава не е изпълнила значителна част от онова, което обеща на чуждестранните инвеститори. Заради това заведохме и арбитража", допълва Плескач. Той също коментира, че у нас темата с цената на тока е сложна и правителството сравнително чест опитва да влезе в енергийния бизнес. Тъй като България е най-бедната страна в ЕС и "има сравнително нисък доход на глава от населението, от това следва, че макар да има най-ниските цени на електричеството в ЕС, темата е много по-политически чувствителна, отколкото при нас", казва представителят на ЧЕЗ. Според него ЧЕЗ дори е издържала дълго в сравнение с останалите двама собственика на електроразпределителвата мрежа ЕВН и "Енерго-Про", които първи дадоха България на съд заради постоянно подтискане цени на тока, заради регулаторни решения по изкупуването на зелената енергия и др. Проблемите дошли след оставката на първия кабинет на ГЕРБ Плескач посочва, че до 2013 г. компанията му е работила сравнително безпроблемно на българския пазар, промяната настъпила в момента, в който през 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка заради протестите срещу цената на тока. Тези демонстрации са довели до обвинения към ЧЕЗ и другите електроразпределители, които са останали недоказани, "изкуствени" и без глоба от енергийния регулатор. "Опитахме да намерим общ език (с българската държава), но се провалихме. Затова информирахме българското правителство през 2015 г., че започваме международен арбитраж и последва шестмесечен период за постигане на споразумение, но държавата отказа да говори с нас за това. Започнахме арбитражът през юни 2016 г. От този момент натискът на българските власти се засили, очевидно с цел да открият нещо, което да използват (срещу нас) в арбитража," казва Плескач. Новите разкрития около действията на чешката компания и представителите на българската държава постават под голям въпрос включването е в сделката на Върбакова. Евентуалната промяна на договора ще е дълга Eвентуална промяна във вече уточнения с "Инерком" договор ще е дълъг процес, обясниха от ЧЕЗ, цитирани от бТВ. От пресофиса на компанията уточниха още, че "Инерком" има 9 месеца да плати договорената цена на сделката за купуването на седемте нейни дружества в България. По неофициална информация стойността е 340 млн. евро, за основната част от които Върбакова все още не е осигурили финансирането, стана ясно миналата седмица при изслушването й в парламента. В този срок трябва да се получи и одобрението от българската Комисия за защита на конкуренцията. Ако до девет месеца парите не бъдат платени, договорът ще бъде развален, а продавачът ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро, представена от купувача. От финансовото министерство в Чехия обясниха пред бТВ, че са получили сериозни уверения за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени да разсеят всички съмнения около прозрачността на сделката. Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото от Министерския съвет у нас твърдяха, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично отрече да е правил такова нещо. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", посочи Ланда. Според приписваната му информация, финансирането на "Инерком" за сделката идва от офшорни компании, зад които стоят руско-грузински капитали, и три банки – държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, които официално отрекоха да участват, и "Уникредит Булбанк". Държавната банка все пак накрая призна, че е дала писмо за възможно финансиране при подаване на заявление от страна на "Инерком", което бе определено от шефа й Стоян Мавродиев като "едно голямо правно нищо".

ЧЕЗ неведнъж безуспешно се предлагала на българската държава

http://www.mediapool.bg/chez-nevednazh-bezuspeshno-se-predlagala-na-balgarskata-darzhava-news276357.html

Българската държава, която преди седмица реши да се включи постфактум в сделката на пазарджишката "Инерком" за придобиването на фирмите на чешката ЧЕЗ у нас, неведнъж е била канена да купи тези активи, но отказвала. Това заяви вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач в сряда в интервю за чешкия вестник "Лидове новини", притежаван от чешкия премиер Андрей Бабиш. По-рано през деня стана ясно, че допускането на българското правителство като съдружник на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова минава през сключването на извънсъдебно споразумение по заведеното от ЧЕЗ арбитражно дело за стотици милиони срещу държавата заради това, че не е защитила чешките инвестиции. Такова също досега е било отказвано от правителството на Борисов. В началото имало деветима кандидати Отговарящият за задграничните операции на ЧЕЗ Плескач обяснява, че процедурата по продажбата на българските активи е била обявена след заявен през 2016 г. от кандидати интерес към този бизнес. Търсенето на купувач бе обявена от ЧЕЗ в началото на 2017 г., но по думите на Плескач още в края на предходната година всички са знаели за процеса. В него първоначално се включили деветима български участници, представлявани от български мениджъри. По това време било информирано и българското правителство, на което няколко пъти били предлагани активите, но то отхвърлило офертата, казва представителят на ЧЕЗ и подкрепя твърденията си с публикации в български медии през май 2017 г. Така продължил подборът на купувач и кръгът постепенно се стеснил до двама претенденти, от които е предпочетена Върбакова. Според него, от септември 2017 г. "всички знаеха за "Инерком" - компания, която не е най-голямата на българския пазар, (но) от друга страна управлява сравнително голям брой фотоволтаични централи, не е без име и история." Собственичката на "Инерком" от два дни е в Прага за разговори с ЧЕЗ около приключването на сделката и да представи изненадващото намерение на държавата да има контрол върху придобивания бизнес. Разговорите ще продължат и в петък, какъв е техният резултат няма да стане ясно веднага, каза Върбакова пред бТВ. Причината е, че допускането на българската държава в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на активите на чешкото дружество у нас изцяло зависи от евентуално извънсъдебно споразумение по заведеното от компанията арбитражно дело срещу България. Арбитражът е вкаран в употреба Адвокатите на ЧЕЗ ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на "ЧЕЗ груп" по арбитражното дело, което водят срещу България, заявиха от компанията цитирани от бТВ в сряда. Същия ден местното издание "Хосподарски новини" съобщи, че в договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в международния арбитраж на Световната банка във Вашингтон бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне 600 млн. евро, посочва изданието. Според него това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Държавен дял срещу обезщетение по съдебното дело Според "Хосподарски новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. Делото на ЧЕЗ срещу България бе заведено през юли 2016 г. "след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява". При обявяването на сделката с Върбакова от компанията изрично посочиха, че тя няма да повлияе арбитражното дело и то ще продължи. При това положение първо трябва да се премахне тази пречка пред влизането на българската държава в собствеността на ЧЕЗ. ЧЕЗ била привлечена от останалата само обещание либерализация Плескач обяснява също, че компанията е участвала през 2004 г. в приватизацията на три от електроразпределителните дружества в България – в София, София-област и Плевен, с основната идея, че след влизането в ЕС пазарът в страната ще се либерализира и "ще се приложат същите правила за регулация, с които сме свикнали в Чехия". "Когато влязохме в България, разчитахме на очаквано разработване на пазарни регулации до 2018 г... Мога да кажа със спокойна съвест, че българската държава не е изпълнила значителна част от онова, което обеща на чуждестранните инвеститори. Заради това заведохме и арбитража", допълва Плескач. Той също коментира, че у нас темата с цената на тока е сложна и правителството сравнително чест опитва да влезе в енергийния бизнес. Тъй като България е най-бедната страна в ЕС и "има сравнително нисък доход на глава от населението, от това следва, че макар да има най-ниските цени на електричеството в ЕС, темата е много по-политически чувствителна, отколкото при нас", казва представителят на ЧЕЗ. Според него ЧЕЗ дори е издържала дълго в сравнение с останалите двама собственика на електроразпределителвата мрежа ЕВН и "Енерго-Про", които първи дадоха България на съд заради постоянно подтискане цени на тока, заради регулаторни решения по изкупуването на зелената енергия и др. Проблемите дошли след оставката на първия кабинет на ГЕРБ Плескач посочва, че до 2013 г. компанията му е работила сравнително безпроблемно на българския пазар, промяната настъпила в момента, в който през 2013 г. първото правителство на Борисов подаде оставка заради протестите срещу цената на тока. Тези демонстрации са довели до обвинения към ЧЕЗ и другите електроразпределители, които са останали недоказани, "изкуствени" и без глоба от енергийния регулатор. "Опитахме да намерим общ език (с българската държава), но се провалихме. Затова информирахме българското правителство през 2015 г., че започваме международен арбитраж и последва шестмесечен период за постигане на споразумение, но държавата отказа да говори с нас за това. Започнахме арбитражът през юни 2016 г. От този момент натискът на българските власти се засили, очевидно с цел да открият нещо, което да използват (срещу нас) в арбитража," казва Плескач. Новите разкрития около действията на чешката компания и представителите на българската държава постават под голям въпрос включването е в сделката на Върбакова. Евентуалната промяна на договора ще е дълга Eвентуална промяна във вече уточнения с "Инерком" договор ще е дълъг процес, обясниха от ЧЕЗ, цитирани от бТВ. От пресофиса на компанията уточниха още, че "Инерком" има 9 месеца да плати договорената цена на сделката за купуването на седемте нейни дружества в България. По неофициална информация стойността е 340 млн. евро, за основната част от които Върбакова все още не е осигурили финансирането, стана ясно миналата седмица при изслушването й в парламента. В този срок трябва да се получи и одобрението от българската Комисия за защита на конкуренцията. Ако до девет месеца парите не бъдат платени, договорът ще бъде развален, а продавачът ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро, представена от купувача. От финансовото министерство в Чехия обясниха пред бТВ, че са получили сериозни уверения за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени да разсеят всички съмнения около прозрачността на сделката. Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото от Министерския съвет у нас твърдяха, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично отрече да е правил такова нещо. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", посочи Ланда. Според приписваната му информация, финансирането на "Инерком" за сделката идва от офшорни компании, зад които стоят руско-грузински капитали, и три банки – държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, които официално отрекоха да участват, и "Уникредит Булбанк". Държавната банка все пак накрая призна, че е дала писмо за възможно финансиране при подаване на заявление от страна на "Инерком", което бе определено от шефа й Стоян Мавродиев като "едно голямо правно нищо".

Държавният пай в сделката "ЧЕЗ" под въпрос заради арбитража

http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-pai-v-sdelkata-chez-pod-vapros-zaradi-arbitrazha-news276357.html

Допускането на българската държава в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на активите на чешкото дружество у нас изцяло зависи от извънсъдебно споразумение по заведеното от компанията арбитражно дело срещу България за стотици милиони евро заради незащитени инвестиции. Това става ясно от публикации в чешки медии, които следят изкъсо започналите преди ден в Прага преговори между собственичката на купувача Гинка Върбакова по действията за финализиране на сделката и евентуалното допускане на българската държава в нея. Във вторник Върбакова е представила пред партньорите си от ЧЕЗ желанието на правителството на Бойко Борисов да придобие контрол върху придобиваните от нея активи. Запознати представители на българския кабинет твърдят, че това ще стане като държавна фирма купи 34 на сто от самата "Инерком", но официална информация за начина на промяната на параметрите по сделката няма. Коментираната от дни пречка за допускане на държавата в активите на ЧЕЗ – заведеното срещу нея арбитражно дело, вече бе артикулирана и от чешката компания. Нейните адвокати ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на "ЧЕЗ груп" по арбитражното дело, което водят срещу България, заявиха от компанията цитирани от бТВ в сряда. Същия ден местното издание "Хосподарски новини" съобщи, че в договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро, посочва изданието. Според него това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Според "Хосподарски новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. Делото на ЧЕЗ срещу България бе заведено през юли 2016 г. "след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява". При обявяването на сделката с Върбакова от компанията изрично посочиха, че тя няма да повлияе арбитражното дело и то ще продължи. Влизането на българската държава в собствеността на ЧЕЗ при това положение е невъзможно и затова първо трябва да се уреди този проблем. Eвентуална промяна във вече уточнения с "Инерком" договор ще е дълъг процес, обясниха от ЧЕЗ, цитирани от бТВ. От пресофиса на компанията уточниха още, че "Инерком" има 9 месеца да плати договорената цена на сделката за купуването на седемте нейни дружества в България. По неофициална информация стойността е 340 млн. евро, за основната част от които Върбакова все още не е осигурили финансирането, стана ясно миналата седмица при изслушването й в парламента. В този срок трябва да се получи и одобрението от българската Комисия за защита на конкуренцията. Ако до девет месеца парите не бъдат платени, договорът ще бъде развален, а продавачът ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро, представена от купувача. От финансовото министерство в Чехия обясниха пред бТВ, че са получили сериозни уверения за прозрачността и финансирането на сделката, но също така са загрижени да разсеят всички съмнения около прозрачността на сделката. Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото от Министерския съвет у нас твърдяха, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично отрече да е правил такова нещо. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", посочи Ланда. Според приписваната му информация, финансирането на "Инерком" за сделката идва от офшорни компании, зад които стоят руско-грузински капитали, и три банки – държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, които официално отрекоха да участват, и "Уникредит Булбанк". Държабвана банка все пак накрая призна, че е дала писмо за възможно финансиране при подаване на заявление от страна на "Инерком", което бе определено от шефа й Стоян Мавродиев като "едно голямо правно нищо". Преговорите на Върбакова в Прага ще продължат и в петък.

Скандална клауза в договора между ЧЕЗ и "Инерком"

http://www.mediapool.bg/skandalna-klauza-v-dogovora-mezhdu-chez-i-inerkom-news276357.html

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщи "Хосподарски новини", позовавайки се на източник от ръководството на чешката компания. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София, посочва изданието. "Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Според "Хосподарски новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро. Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично отрече да е правил такова нещо. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", посочи Ланда. Финансирането за сделката идва от офшорни компании, зад които стоят руско-грузински капитали, и три банки – държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, които официално отрекоха да участват, и "УникредитБулбанк". Това стана ясно, след съобщение на българското правителство в началото на разгара на скандала. В момента собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да купи дял в "ЧЕЗ България". Очаква се преговорите да продължат до края на седмицата. Официално беше обявено, че договорката между Борисов и Върбакова е "Инерком" и държавата да са партньори, но кабинетът да държи контрола над енергоразпределителното дружество. Бизнес дамата от Пазарджик е в Прага, за да убеди ЧЕЗ да се съгласи с тази договорка.

Руският патриарх изопачава историята и явно си мисли, че ние пасем трева

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ruskiat-patriarh-izopachava-istoriata-i-iavno-si-misli-che-nie-pasem-676223.html

За всички, които добре знаят руски език – вижте видеото; вслушайте се в думите на човека, който говори; чуйте внимателно какви опашати лъжи казва не кой да е, а главата на руската православна църква.

Наглостта на руския патриарх Кирил няма граници! При това той не говори на президента Радев – не, напротив, обръщайки се към камерите, той нарежда това му послание да стигне до всички българи.

Патриархът: Ние сме за историческата истина (3:57 мин.).
Истината: Да разгледаме какво по-конкретно казва той и дали казаното отговаря на историческите факти.

Патриархът: Руско-турската война била продиктувана от любовта на Русия към България.(1:58)
Истината: Тази причина я няма в нито един от учебниците по история. Нещо повече, в Манифеста за обявяване на войната (12 април 1877 г.) руският цар Александър II споменава България след Херцеговина, а и след Босна. В него се говори за “облекчаване участта на християните на Балканите”. Разбира се, основната причина е друга – и патриархът я споменава малко преди това: загубата на територии и пари в резултат от Кримската война. В България обаче знаем колко беди е донесла тази война на българското население, а самият факт, че патриархът я споменава на няколко пъти е ясен знак, че той или не знае, или знае, но се подиграва на българите.

Патриархът: Войната била обявена в пълна дипломатическа изолация, цяла Европа била против, (1:38), даже целият свят (2:16).
Истината: Това е, разбира се, лесна за опровергаване лъжа – на 8-ми юли 1876 г. Русия сключва тайно споразумение с Австро-Унгария, т.нар. Райхщадско споразумение, с което си осигурява дипломатическа помощ за войната, която ще бъде обявена едва през 1877 г. На 15-и януари 1877 г., още преди да завърши Цариградската конференция – и пак преди да бъде обявена войната – между двете страни е сключена и допълнителна тайна Будапещенска конвенция, с която се уточняват подробностите по предстоящата война. Така че не е вярно, че Русия е била в пълна дипломатическа изолация.

Патриархът: Трудно ми бе да слушам как други страни участвали във войната. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взимали решение за обявяване на войната. (2:54)
Истината: Опит за заблуда. И Полша, и Литва са тогава част от руската империя. Но в руската армия има румънци, финландци – с цял Лейбгвардейски финландски пехотен полк, украинци, поляци… Във войната загиват също така и сърби, и черногорци. И накрая, но в никакъв случай не по значение, във войната участват хиляди български доброволци, които изиграват особено важна роля в боевете на Шипка, но не само. В наши дни за подобни армии се казва, че са многонационални. Впрочем, добре е да напомним на патриарха, че във войната загиват 11905 души, на които признателният български народ е издигнал стотици паметници по територията на цялата страна. Менторският тон и лъжите не помагат с нищо за опазване паметта на загиналите воини.

Патриархът: Освобождението било безкористно (5:33)
Истината: Всъщност Русия получава значителни територии и пари от Турция, но и България е задължена да заплаща поддържането на окупационния руски корпус на своята територия. Преди някой да се развика, че не е имало такъв корпус, препоръчвам му да прочете целия текст на Берлинския договор, а по-специално внимание да отдели на чл. XXII.

И т.н.

Дори кратък преглед на казаното от руския патриарх демонстрира (без да обръщаме внимание на тона, с който го казва!) наглост и чувство за безнаказаност, както и изключително лошо възпитание и поведение на човек, дошъл на гости в чужда държава и чужда къща, в която се опитва да наложи на българския президент, на българската държава и на българския народ някакво чувство за вина.

Българският народ е признателен на всички загинали във войната и им отдава напълно безкористно почит – и така вече 140 години!

Българският народ няма нужда от постоянно натякване, че трябва да бъде благодарен за освобождението, още повече, че от този народ са излезли хора като Левски, Ботев, Волов и хиляди други, които са отдали живота си в борба за свободата на България – и при тях това е действително напълно безкористно.

Българският народ няма нужда от фалшива история.

Б. ред. - Текстът на Вени Марковски е от личния му блог. Препечатваме го с негово разрешение.

Неутрализираха 2940 терористи при операцията "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750343

Неутрализираха 2940 терористи при операцията "Маслинова клонка"Турските въоръжени сили са неутрализирали 2940 терористи по време на операцията "Маслинова клонка" в района на град Африн, Северна Сирия, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от ТАСС. В рамките на операцията в Африн турските въоръжени сили са убили през изминалото денонощие още 68 терористи от отрядите на Силите за защита на

Река Морава в Сърбия преля

http://www.cross.bg/morava-evakyatziya-nivata-1569516.html

/КРОСС/ Нивата на водите на повечето реки в Сърбия започва да намалява, но не и това на Морава - реката преля в участъка й в централната част на страната, което наложи разпореждането на евакуация, съобщава белградското електронно издание Телеграф. Нивата на Морава продължават да се покачват близо до град Ягодина. Съобщава се за наводнени домове и за евакуация на пет къщи в община Чичевац. Дали ситуацията ще се нормализира зависи от количеството на снега в планините, скоростта на топенето им и валежите през следващите дни, предупредиха метеоролозите. Местните власти увериха, че са взели превантивни мерки срещу евентуални наводнения.    

Борсите в Европа и САЩ приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Борсите-в-Европа-и-САЩ-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.758736_at.1.html

По време на търговията във вторник европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Певецът Ъшър се развежда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750329

Певецът Ъшър се развежда
Певецът Ъшър и съпругата му Грейс Мигел се развеждат след продължил едва две години брак, съобщи Контактмюзик. В съвместно изявление, предоставено на "Ю Ес уикли", бившите семейни партньори изтъкват, че след внимателно обмисляне са взели решение да се разделят, но ще запазят уважението и добрите чувства помежду си и ще продължат да се подкрепят и

Няма и 10 човека на протест за оставката на правителството заради ЧЕЗ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750310

Няма и 10 човека на протест за оставката на правителството заради ЧЕЗ (Видео)Под 10 човека се събраха на протест с искане правителството да подаде оставка заради сделката с ЧЕЗ. Внукът на вожда Георги Димитров, който носи неговото име, който е от организаторите на в протеста с надслов "Да му дръпнем шалтера! Оставка!" заяви, че иска "демонтиране на ГЕРБ от политиката". Той е бил журналист и служител на дирекцията по

Организациите, които безплатно раздават презервативи, да вземат да раздават и по един Наказателен кодекс

https://www.actualno.com/cite/organizaciite-koito-bezplatno-razdavat-prezervativi-da-vzemat-da-razdavat-i-po-edin-nakazatelen-kodeks-news_663217.html

"Нося го този кодекс с молба - тези организации, които безплатно раздават презервативи, да вземат да раздават и по един Наказателен кодекс. Макар че той иска четене, марак че и двете можеш да си сложиш рано сутринта... няма да казвам къде." Това заяви в ефира на bTV бившият правосъден министър Антон Станков, коментирайки нашумелия последните дни случай с д-р Димитров, който простреля и рани смъртоносно крадец.

Детско-юношеските отбори на Поморие започват пролетния полусезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/L7kPO-aNMBo/

Отборите от Детско-юношеската школа на ОФК „Поморие“ започват срещите от пролетния дял на Областното първенство за сезон 2017/2018 година.

  • Отбор юноши младша възраст приема на своя стадион в гр. Поморие отбора на ДФК „Звездичка“ /Бургас/ на 10 март от 13:00 часа.
  • Отбор Деца играе домакинска среща на стадион Поморие с отбора на „Звездичка“ на 10.03. /събота/ от 14:30 часа.
  • Отбор Футбол 9 играе на 11.03. /неделя/ от 9:00 часа с отбора на ФК „Локомотив“ на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас

В Пьонгчанг 2018 са взети рекорден брой допинг проби

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141811_v_pyongchang_2018_sa_vzeti_rekorden_broi_doping_probi/?ref=rss


По време на Пьонгчанг 2018 са взети рекордните 3149 допинг проби, обяви Международният олимпийски комитет (МОК). Това е най-големият брой направени тестове в рамките на зимни олимпийски игри.<br /><br />Между 1 и 25 февруари са взети 2261 проби от урина, 594 кръвни проби, а 294 са кръвни паспорти.<br /><br />Повече от половината спортисти са били тествани, като най-често пробите са били взимани извън състезанията. Общо 1615 са спортистите, дали проба поне веднъж, при...

Цветанов: БСП лицемери за Истанбулската конвенция, заиграва се със страховете на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750320

Цветанов: БСП лицемери за Истанбулската конвенция, заиграва се със страховете на хоратаДокументът вече е изтеглен от правителството, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в лицемерие по темата за Истанбулската конвенция. Това стана по време на дебат в парламента по искането на червените да има референдум за конвенцията. Цветанов обясни, че документът вече е изтеглен от МС,

Служителите на женския затвор в Сливен също протестират

http://www.cross.bg/zatvor-slyzhitelite-protest-1569515.html

/КРОСС/ За пореден път в деня на професионалния празник на ГД "Охрана" служителите на Женския затвор и съдебна охрана в Сливен излязоха на протест пред Съдебната палата. Протестиращите държаха плакати „С обещания затвор не се охранява", „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност" - несигурността", "Европа и за нас. Оттук нататък за нас е въпрос на чест". В събота над 70 надзиратели ще отпътуват за София, за да се включат в националния протест на Синдикат на служителите в затворите в България пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет.  

Нова жертва на пътя в Айтос тази нощ

http://www.cross.bg/aiitos-meditzinska-speshna-1569514.html

/КРОСС/ 38-годишен мъж от Айтос е починал, след като е бил блъснат от лек автомобил, съобщиха от ОДМВР-Бургас. Инцидентът е станал около 01.10 ч. тази нощ на улица „Хаджи Димитър" в Айтос, на около 30 м след кръстовището с ул. „19-ти февруари" в посока на движение към Автогара Айтос. Лек автомобил „Фолксваген Шаран", с бургаска регистрация блъска движещия се в дясното пътно платно пешеходец, 38-годишен от Айтос, който малко по-късно починал в Центъра за спешна медицинска помощ в Айтос. След инцидента автомобилът напуснал местопроизшествието, като е издирен допълнително от полицейските служители на паркинг в близост до сградата на Центъра за спешна медицинска помощ в Айтос. Установено е, че с автомобила се придвижвали 44-годишният М. К. от Айтос, тестван с дрегер за употреба на алкохол, който отчел 1,79 промила, взета е и кръвна проба за химичен анализ, и 37-годишният С. З. от Айтос, който отказал да бъде изпробван с дрегер за употреба на алкохол, но му е взета кръвна проба за химичен анализ. Към момента не е констатирано кой от двамата мъже шофирал автомобила. Задържани са за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.  

Разкриха оранжерия и сушилня за канабис в апартамент в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750307

Разкриха оранжерия и сушилня за канабис в апартамент в ЯмболПри полицейска операцията за противодействие на производството и разпространението на наркотици в Ямбол е разкрита тайна оранжерия и сушилня за канабис, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова. В апартамент, ползван от 27-годишен мъж, криминалистите са открили съоръжение за отглеждане на наркотика, обзаведено с отоплителна,

Основателят на Фейсбук и съпругата му даряват 30 млн. долара за борба с неграмотността

http://www.moreto.net/novini.php?n=370293

Основател на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан ще дарят 30 млн. долара на "Харвард" и Мазачузетския институт по технологии (МИТ) за инициатива, насочена към борбата с ниската грамотност сред децата в началния курс на обучение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване