Кола блъсна дете край Максуда

http://www.moreto.net/novini.php?n=370315

Кола е блъснала дете на ул. „Георги Пеячевич“ край Максуда малко преди 12.00 часа. То е контактно и в съзнание, без видими травми. Това казаха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Снимки след инцидента показват голямо струпване на роми.

Тонове скали затвориха пътя от Смолян за Кърджали и Златоград

https://www.24chasa.bg/region/article/6750619

Тонове скали затвориха пътя от Смолян за Кърджали и ЗлатоградОгромно количество скали, пръст и камъни затвори основния път от Смолян за Кърджали, Мадан и Златоград. Свляклата се земна маса е върху участък от републиканската пътна мрежа при разклона за село Тикале. Пътят ще бъде затворен до 17 часа днес или до второ нареждане от ОПУ-Смолян. В района на засегнатия участък има често свличания.

Бисер Петков: Реформата в ТЕЛК не цели отнемане на права, а повече справедливост

http://www.mediapool.bg/biser-petkov-reformata-v-telk-ne-tseli-otnemane-na-prava-a-poveche-spravedlivost-news276367.html

Концепцията за реформа на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността няма за цел да отнема придобити права. Целта е средствата, които се насочват за интеграция на хората с увреждания и за инвалидни пенсии, да останат за тях, но да се разпределят по-справедливо към хората, които имат най-голяма нужда. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в сряда пред Нова телевизия. В последните седмици подготвяната още от миналото правителство реформа в експертизата на работоспособността отново е източник на критики и напрежение сред организациите на хората с увреждания, които подготвят протест. Засега реформата е разписана само на ниво концепция и е внесена за обсъждане в парламента, но хората с увреждания смятат, че промените целят отнемане на права с цел да се пестят бюджетни средства. Според социалния министър обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките й форми, но отхвърли като погрешна тезата на хората с увреждания, които се притесняват, че новата концепция ще ги лиши от средства. “Предложението в концепцията е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза. Сега в момента ТЕЛК-овото решение е универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания”, посочи Петков. Той заяви, че става въпрос за нов подход, в който водещо е “социалното”. “Този подход се базира на класификация на Световната здравна организация. В него водеща е социалната оценка, а именно доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд“, поясни той. Петков коментира, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания. “За изплащане на инвалидни пенсии сумата е 1 млрд. 760 млн. лева. Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, на които процентът им на трайно загубена работоспособност, е завишен”, посочи Петков. “Това, което защитавам като теза е, че средствата, които се насочват за хората с увреждания, трябва да останат за тях, но с реформата, която предлагаме целта е да се разпределят по-справедливо”, допълни той.

Карл Маркс: нито пророк, нито демон?

http://clubz.bg/65106-karl_marks_nito_prorok_nito_demon

Град Трир, родният град на Карл Маркс, получава по повод 200-годишнината от рождението на прочутия си син негова статуя. Както се полага, тя е от бронз и показва големия... какво? Философ? Революционер? Агитатор? В героична поза, крачейки напред с решителен поглед в светлото бъдеще, в лявата си ръка Маркс държи "Капиталът".

Статуята е висока 5,50 метра и ще се издига в центъра на Стария град, недалеч от досегашния символ на града - известната римска Порта Нигра (Черната порта).

Добър? Или все пак лош?

Когато става дума за Карл Маркс, изглежда сякаш никой суперлатив не е пресилен. Неговият основен труд "Капиталът" минава за една от най-влиятелните книги в модерната история. Много по-малката му и по-лесна за четене книга "Комунистическият манифест" известно време е била задължително четиво за две трети от световното население. В апогея на социалистическите и комунистически движения от 1970-те години правителствата на 60 държави по света се позоваваха на учението на Карл Маркс. Милиони хора свързваха с името му надеждата за едно по-добро и справедливо бъдеще, в което човек може да живее свободно и достойно.

За Маркс "религията е опиум за народа". Въпреки това много хора по света го издигнаха в ранг на светец. След неговата смърт беше създадена една догматична религия-заместител, наречена "марксизъм". В нейно име са извършени някои от най-ужасните престъпления в човешката история - масови разстрели, геноциди и масови депортации. Но същевременно и в битките срещу нея бяха извършени тежки престъпления. 

Доколко Карл Маркс може да бъде отговорен за всичко онова, извършено в негово име? От десетилетия се търси отговор на този въпрос. Маркс е инструментализиран от диктатори и деспоти, твърдят неговите апологети. Критиците му пък казват, че диктатурата е била заложена в неговото мислене. Та нали той е мечтал за "диктатура на пролетариата"?

По-вероятно е Маркс да не е бил нито пророк, нито демон, а по-скоро платно, върху което всеки може да прожектира картината, която му допада най-много. Както в историята на комунистическите и социалистически движения освободителите и потисниците много често са толкова близки, че човек трудно може да ги разграничи, така и във всяка страница от колосалния труд на Маркс човек може да открие подходящи пасажи за легитимирането на определени действия.

Маркс - стоката от магазина

Днес, 200 години след неговото рождение и 150 години след излизането на "Капиталът", родният му град Трир получава петметровата статуя - подарък от Китай. Всъщност става дума за предложение, което общинската управа много трудно можеше да отхвърли. Според първоначалните планове на дарителите, статуята е трябвало да бъде още по-висока - почти шест метра и половина. И това е разбираемо. Макар че в световната икономическа сила от Далечния изток вирее безмилостен капитализъм, тя все пак се нарича комунистическа страна. Още в преамбюла на конституцията си китайците се позовават на марксизма.

От друга страна, те са една от най-големите групи туристи, които посещават малкия германски винарски град на брега на река Мозел. И когато сега преминават през Порта Нигра и влизат в старинната част на града, Карл Маркс лично ще им сочи пътя до родната си къща. А когато влязат в нея, но нямат време или интерес да съзерцават буржоазното обзавеждане на детската му стая, могат веднага да посетят сувенирния магазин "Карл Маркс". Тук се продават малки и големи бюстове на Маркс, пазарни чанти с цитати от "Комунистическият манифест", шоколади "Карл Маркс" с червена опаковка и с китайски надписи. 100 грама шоколад струва 4,95 евро. Скоро сигурно ще се появят и умалени реплики на новата статуя.

"Money makes the world go round". Това не го е казал Карл Маркс, но е в негов стил. Все пак той е бил запознат с капитала.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

„Хосподарски новини” коментира скандална клауза в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/hospodarski-novini-komentira-skandalna-klauza-sdelkata-chez.html

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания.

„Хосподарски новини” коментира скандална клауза в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/hospodarski-novini-komentira-skandalna-klauza-sdelkata-chez.html

В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания.

С брадви и колове нападнаха трима в Плевен, чиято кола преди това била обрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750629

С брадви и колове нападнаха трима в Плевен, чиято кола преди това била обрана7-8 мъже удряха с брадви и колове 3-ма гости на Плевен, които твърдели, че от колата им е извършена кражба. Сигналът за боя на улица "Железничар" в плевенския квартал "Сторгозия" е получен в полицията в 18,40 ч на 5 март от тел. 112. Пред униформените 3-мата мъже от Павликени на 33, 31 и 28 г. разказали,

Купете фотоапарат LUMIX и ще получите 5 години гаранция

http://www.cross.bg/lumix-promotziyata-fotoaparati-1569530.html

/КРОСС/ Страхотното предложение от Panasоnic Lumix вече стартира Новото предложение продължава ограничен период от време, през който можете да получите 5-годишна гаранция за невероятните фотоапарати Panasonic Lumix. За да се възползвате от него е достатъчно да регистрирате закупен продукт в уебсайта, което отнема само няколко минути: Закупуване на един от изброените по-долу модели фотоапарати Lumix до 14 април 2018 г., във физически или онлайн магазин. Регистриране на закупения от вас фотоапарат на https://lumix5yw.com/en/start/ и попълване на регистрационната форма в срок до 30 дни от датата на покупка на фотоапарата. Списък на моделите Lumix, участващи в промоцията: DC-FZ82EP-K DC-FZ81EP-K DC-GX800KEGD DC-GX800KEGK DC-GX800KEGS DC-GX800KEGT DMC-G80EG-K DMC-G80HEG-K DMC-G80MEG-K DMC-G80WEG-K DMC-GX80CEGK DMC-GX80CEGS DMC-GX80EG-K DMC-GX80EG-S DMC-GX80EG-T DMC-GX80HEGK DMC-GX80HEGS DMC-GX80KEGK DMC-GX80KEGS DMC-GX80KEGT DMC-GX80NEGK DMC-GX80WEGK DMC-GX80WEGS   Промоцията продължава до 14 април 2018 г. Условията на промоцията са достъпни на уебсайта: https://lumix5yw.com/bg/homepage-4/.   Магазините, участващи в промоцията са: www.photosynthesis.bg www.photopavilion.bg www.fotosviat.bg www.dynaphos.bg www.technopolis.bg www.techmart.bg  

Одобриха идейните проекти на българските лични документи за 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750615

Одобриха идейните проекти на българските лични документи за 2019 г.В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“. Освен това, ЗБЛД разшири информацията, която следва да се записва в ЕНИ.

Повишаването на заетостта на жените е сред приоритетите в Плана за равнопоставеността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750617

Повишаването на заетостта на жените е сред приоритетите в Плана за равнопоставеносттаПравителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането между половете. По данни на Евростат през 2016 г., средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете е 72%, а при жените - 61%.

Рейтингът на Путин в Москва и Петербург падна под 60%

http://dnes.dir.bg/news/reyting-vladimir-putin-rusia-putin-vtziom-26945299

За първи път от началото на предизборната кампания за президентските избори в Русия рейтингът на Владимир Путин слезе под 60% .

Сгрешихме за обединението на Германия, проявихме некомпетентност, обяви Путин

https://offnews.bg//sviat/sgreshihme-za-obedinenieto-na-germania-proiavihme-nekompetentnost-ob-676231.html

Русия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за документалния филм на Владимир Соловьов "Миропорядок 2018", цитиран от ТАСС. 

Филмът се излъчва малко преди президентските избори в Русия на 18 март. 

"Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или поне, както ни казваха по онова време, няма да се разширява. Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба", допълни Путин.

Той напомни, че след това е имало две вълни на разширяване на НАТО на изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан.

По думите му това е станало изведнъж и е било неочаквано за Русия, но тя е трябвало да го очаква. "Ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции", коментира президентът.

Тогава много съюзници на ГДР от западния блок са изразявали съмнения или несъгласие с обединението на ГДР и ФРГ, мнозина в САЩ също са се съмнявали, но не и Русия, заяви той.

"Русия вярваше, че ако германците искат да се обединят, би било контрапродуктивно, вредно и несправедливо да се намесва в това и тя безкористно допринесе за обединението. Кредитите, които получихме, бяха сълзи", подчерта Путин.

Новото ядрено оръжие на Русия

В документалния филм Путин отговаря на въпроси и за новото ядрено оръжие, за което съобщи по време на реч пред руския парламент. 

"Решение за използването на ядрено оръжие може да се вземе, само ако нашата система за предупреждение за ракетно нападение е зафиксирала не само старт на ракета, но и е дала точна прогноза за траекторията на полета и времето за падане на главата на територията на Русия Ако някой е взел решение за унищожение на Русия, ние имаме правото да отвърнем", обясни Путин. 

"Да, за човечеството това би било глобална катастрофа, за света ще бъде глобална катастрофа. Но като руски гражданин искам да задам въпроса защо ни е такъв свят, в който я няма Русия?", продължи президентът. 

Путин в КГБ

Путин обясни, че в КГБ се е занимавал с вербуване на агенти, като много е обичал тази част от работата си. 

"Отдавна не се занимавам с това, но ми беше любимо занимание. Това ми беше работата, както е известно, в продължение на много години", допълни той. 

"САЩ ни излъгаха преди преврата в Украйна"

През февруари 2014 г. САЩ помолиха Русия да приеме всички мерки президентът Виктор Янукович да не праща армията срещу протестиращите на площад "Независимост", но след това Вашингтон нагло излъга Русия, като подкрепи преврата в Киев, каза още Путин. 

Той подчерта, че свалянето на Янукович е било подкрепено от европейските страни, които преди това са настоявали за споразумение между опозицията и украинската власт. 

"Това е добре известно. Сега ще кажа нещо неизвестно - точно в този момент към нас се обърнаха и американските ни партньори, които ни помолиха да направим всичко, сега казвам почти дословно молбата, Янукович да не използва армията, а опозицията да освободи сама площада и административните сгради и да се премине към изпълнение на постигнатите договорки за нормализация на ситуацията", каза Путин. 

"Ние казахме "Добре". След един ден стана преврата. Поне да се бяха обадили, да бяха направили нещо", посочи той и допълни, че Вашингтон напълно е подкрепил извършителите на преврата. 

На въпрос на Соловьов за първи път ли САЩ са излъгали Русия Путин отговаря: "Така грубо и нагло за първи път".

Ситуацията в Донбас

Путин коментира и последвалия конфликт в Донбас. Той отново заяви, че там няма руски войски. 

"Там има достатъчно въоръжение и на въпросите откъде идва оръжието аз винаги отговарям: там, където едната страна успява да намери начин, другата страна също намира такъв", отбеляза руският президент.

По думите му понякога в рамките на преговорите в нормандския формат му казват, че украинските военни са убити в Донбас от руски боеприпаси. "Това е ужасно. Винаги, когато мисля за това, това ми действа много силно, защото смятам, че там в крайна сметка всички са наши. Но ми се иска да попитам: а от какви снаряди и куршуми загиват мирните граждани на Донбас?", каза още Путин и допълни, че трябва да се мисли за това как най-бързо да се стигне до мир. 

Западните санкции

Санкциите срещу Русия са нелоялна конкуренция, но такива методи са използвани и преди. Те са много стар, древен инструмент, който се използва от много страни, в това число и от американските партньори. 

"Това е способ за конкурентна борба - нелегитимен, нечестен, но е така", като това според него е било опит да се задържи ръста на способността за отбрана на нашата страна. 

"Винаги е било така - когато Русия стане силна, мощна държава, започва паника сред нашите партньори, винаги има опити за задържане на Русия", коментира Путин, но допълни, че Русия е велика държава и е по-добре останалите да я имат за съюзник. 

На въпрос наранява ли го това, че го наричат злодей, Путин отговаря: "Знаете ли - не. Първо, отдавна съм свикнал. Второ, има много добри ориентири по този въпрос. Този ориентир е интересът на Русия и нейния народ. Ако чуствам, че няма да се отдалеча от този ориентир, значи вървя в правилна посока, всичко останало не ме интересува, не ме отвлича от решението на задачите, които считам за първостепенни за страната ми".

Той допълни, че е оптимист, защото в Русия всички са оптимисти и са насочени към хубавото в бъдеще. 

Унгарски политик: Мигрантите направиха Виена мръсна и бедна

http://dnes.dir.bg/news/viena-ungaria-migranti-bezhanskiat-natisk-janosh-lazar-26945363

Имигрантите напълно са променили част от австрийската столица, казва Янош Лазар, началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Инерком" разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750616

"Инерком" разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ„Инерком” разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след финализирането ѝ. Това съобщиха пред bTV  от чешката компания. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро. Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък.

Елена Йончева: ГЕРБ създава феодални схеми във всеки град

https://frognews.bg/politika/elena-ioncheva-gerb-sazdava-feotdalni-shemi-vav-vseki-grad.html

Групировката ГЕРБ създаде феодални схеми във всеки град. Затова хората продължават да напускат България десет години, след като сме в ЕС. Кумгейт има във всеки български град и това не е шуробаджашащина, това е схема.

Елена Йончева: ГЕРБ създава феотдални схеми във всеки град

https://frognews.bg/novini/elena-ioncheva-gerb-sazdava-feotdalni-shemi-vav-vseki-grad.html

Групировката ГЕРБ създаде феодални схеми във всеки град. Затова хората продължават да напускат България десет години, след като сме в ЕС. Кумгейт има във всеки български град и това не е шуробаджашащина, това е схема.

Отпуснаха 15 хил. евро за фонд, който опазва историческото наследство на Аушвиц и Биркенау

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750607

Отпуснаха 15 хил. евро за фонд, който опазва историческото наследство на Аушвиц и БиркенауПравителството одобри отпускането на 15 000 евро на полската фондация „Аушвиц-Биркенау“, чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните концентрационни лагери Аушвиц и Биркенау в Полша. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР за 2018 г.. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Нинова: 70% от народа е срещу правителството, милиони сме (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750599

Нинова: 70% от народа е срещу правителството, милиони сме (Обновена)“Вече никой не си прави илюзията, че вие не седите зад Гинка от Пазарджик, г-н Борисов.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на протеста пред Министерския съвет, който протича в момента. “Благодаря ви, че сте тук. Поздравявам ви за смелостта да застанете срещу властта с лицата си. Господин Борисов народа излезе по улицата и всеки ден си

България и Катар ще изграждат инфраструктура за доставки на природен газ

http://econ.bg/Новини/България-и-Катар-ще-изграждат-инфраструктура-за-доставки-на-природен-газ_l.a_i.758745_at.1.html

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната...

Приет е Правилник за устройството и функциите на Инспектората по образование

https://www.actualno.com/society/priet-e-pravilnik-za-ustrojstvoto-i-funkciite-na-inspektorata-po-obrazovanie-news_663272.html

Правителството прие Правилник за устройството и функциите на Националния инспекторат по образованието (НИО), който предстои да бъде създаден. С него се уреждат правомощията на директора на НИО, правата и задълженията на инспекторите, условията и реда за определянето на външните инспектори, както и организацията на работата на институцията. Управлението на качеството на образованието е непрекъснат процес на организационно развитие, основан на анализиране, планиране, оценяване и внасяне на подобр

България и Катар ще изграждат инфраструктура за доставки на природен газ

http://econ.bg/Новини/България-и-Катар-ще-си-сътрудничат-при-изграждането-на-инфраструктура-за-доставки-на-природен-газ_l.a_i.758745_at.1.html

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната...

„Хосподаржске новини”: Дело на ЧЕЗ срещу България - клауза в договора с "Инерком"

http://www.cross.bg/bulgariya-inerkom-novini-1569528.html

/КРОСС/ В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком" има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщава „Хосподаржске новини", цитирайки източник от ръководството на чешката компания. Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София. „Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим", посочва източникът на чешката медия. Според „Хосподаржске новини" в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо. При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро. Междувременно чешкият зам

Променят Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

http://dnes.dir.bg/news/promeni-nakazatelen-kodex-kabinet-borisov-3-26945270

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени и прецизирани текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели.

Правителството оттегли Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/07/3141896_pravitelstvoto_ottegli_istanbulskata_konvenciia/?ref=rss


Правителството оттегли законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция.<br /><br />Министерският съвет мотивира отмяната на вече взетото си решение с факта, че депутати сезираха Конституционния съд и предстои той да се произнесе за съответствието на документа с Конституцията на България.<br /><br />Истанбулската конвенция бе приета от...

Цацаров започва проверка за собственика на 'Юлен' по сигнала на Зелените

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-zapochva-proverka-za-sobstvenika-na-iulen-po-signala-na-ze-676234.html

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал, в който е имало данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Сигналът е постъпил до главния прокурор на 26 февруари от партия "Зелените". В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк "Пирин".

В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

В него се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Днес темата за "Пирин" и втория лифт бе коментирана от ресорния вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ:

"Ето, сега, например, по поръчение на господин Борисов до няколко дни ще вкараме промяната на концесията в Министерския съвет, така че да се развърже възелът „Банско“ и там хората да не чакат по 3-4 часа заради някакви си еко рекетьори или еко терористи по-скоро. Фалшив протест след фалшив протест"

Шахматният мемориал „Теодоси Костадинов“ почита велик варненски треньор

http://www.moreto.net/novini.php?n=370298

На 25 март предстои първият шахматен Мемориал „Теодоси Костадинов“. Турнирът е в памет на легендарния варненски треньор (познат на всички като Тео) и се организира от ШК „Каиса-Варна“ с президент Минко Шишков. Заявки за участие се подават на e-m@il: dyanev@abv.

В САЩ хванаха с допинг наш рекордьор в плуването

https://offnews.bg//vodni/v-sasht-hvanaha-s-doping-nash-rekordior-v-pluvaneto-676236.html

Най-силният български плувец в началото на новото хилядолетие световен шампион със САЩ Михаил Александров е бе уличен с допинг, пише "bgswim.com".

32-годишният притежател на почти всички национални рекорди на България в бруста е дал положителна проба за забранени вещества по време на състезание в Санта Клара, щата Калифорния на 4 юни 2017 година.

В теста му е открито наличие на бензоилеконин и метилекгонин, които са метаболити на кокаина. Наказанието на Александров е за една година и тече от 24 август 2017 г.

Двойният бронзов медалист от европейското първенство на малък басейн в Дебрецен 2007 и двукратен участник на олимпийски игри под флага на България се завърна в плуването, два месеца след като бе окачил банските на пирона – 17 юли.

Всъщност наказанието влиза в сила ден, след като Александров обявява, че възобновява състезателната си кариера. Положителният резултат е бил даден чрез проба от урина.

8 типа хора, които изневеряват най-много

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750612

8 типа хора, които изневеряват най-многоНикой на тоя свят не иска да излиза с потенциален кръшкач, но от време на време любовта наистина е сляпа и подминаваме знаците, които ни блъскат в челото, а след време и в сърцето. Има няколко типажа хора, които колкото и да ви обичат, все са готови да хукнат към нови любовни трепети я със съседа, я с колега.

Нинова на протеста: Да отвоюваме България от паралелната държава

http://www.cross.bg/ninova-borisov-durzhava-1569527.html

/КРОСС/ Да отвоюваме България от паралелната държава на Бойко Борисов и шайката. Този призив отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова на протестния митинг пред Министерския съвет. В него участват и партия "Възраждане" и "Българска пролет". Хиляди викаха под прозорците на Борисов: "Иди си, Гинка си ти!". Непосредственият повод за протестния митинг е скандалната сделка с ЧЕЗ. "Ние не сме гадове, г-н Борисов, ние сме част от българския народ. Ние сме свободни хора. Няма да ни уплашите със заканите, че ще ни гоните до дупка като гадове, които искат да ви свалят. Няма да ни стреснете. Ние сме свободни хора в свободна държава и вие няма да ни отнемете това право", заяви Нинова. А множеството отговори с възгласи "Оставка!" Нинова заяви, че депутатите от БСП са дошли на протеста от Народното събрание, където мнозинството е отхвърлило предложението им да има референдум за Истанбулската конвенция. Ние не приемама нашите момиченца в училище да бъдат обучавани, че може да бъдат и момченца, изтъкна тя. Ако няма референдум, ще внесат отново конвенцията, продължи Нинова. "Г-н Борисов, народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата, а тя е - „Оставка", заяви в началото на словото си лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Българи, поздравявам ви за смелостта да застанете с лицата си срещу властта и да кажете: „Оставка". Скъпи българи, които днес не сте тук, благодаря на вас

"Кока-кола" ще произвежда алкохолна напитка. За първи път в историята си

http://clubz.bg/65105-koka_kola_shte_proizvejda_alkoholna_napitka_za_pyrvi_pyt_v_istoriqta_si

Снимка Емил Петров

"Кока-кола" планира да започне производството на алкохолна напитка за първи път в 125-годишната си история, съобщава Би Би Си.

Haй-гoлямaтa cвeтoвнa ĸoмпaния зa бeзaлĸoxoлни нaпитĸи oтпpaвя пoглeд ĸъм Япoния и нapacтвaщия ѝ пaзap зa ocвeжaвaщи нaпитĸи, cъдъpжaщи aлĸoxoл.

Алкохолният продукт, който "Кока - кола" се готви да пpoизвeжда, е на основаната на много популярната Chu-Hi и ще е пo тpaдициoннa peцeптa, oт дecтилиpaнa нaпитĸa, нapeчeнa шoчy, гaзиpaнa вoдa и apoмaти. Шoчy e пoдoбнa нa вoдĸa aлĸoxoлнa нaпитĸa, дecтилиpaнa oт ĸapтoфи, opиз, eчeмиĸ или зaxap. Tя e ocoбeнo пoпyляpнa в Япoния, ĸaтo пaзapът ѝ ce e yвeличил c пoчти 40% oт 2011 г. нacaм. Обикновено в нея има между 3 и 8% алкохол.

"Досега не сме експериментирали в категорията на напитките с ниско съдържание на алкохол, но това е пример как продължаваме да изследваме възможности за развитие извън основните ни продукти", казва Хорхе Гардуньо, президент на компанията за Япония.

Според него е малко вероятно новата напитка да се продава извън азиатската държава.

Chu-Hi е нещо като японска алтернатива на бирата, тя е много популярна сред жените.

Гoлeмитe япoнcĸи пpoизвoдитeли на безалкохолни напитки, които предлагат продукта,  Кіrіn, Аѕаhі, Таkаrа и Ѕuntоrу непрекъснато експериментират с нови аромати. Най-популярните са на лимон и грейпфрут,  може да е с вкус на ябълка, грозде или праскова. Наскоро те дори пycнaxa apoмaти, вĸлючвaщи йoгypт и див бocилeĸ

Експериментът с алĸoxoлната напитка идвa, тъй като компанията трябва да се справи пpeд продължаващото cвивaнe нa пpoдaжбитe в ocнoвния cи бизнec: гaзиpaнитe нaпитĸи. Tъй ĸaтo пo-млaдoтo пoĸoлeниe oт пoтpeбитeли избягвa зaxapтa, "Кока - кола" инвecтиpa в пpoдyĸти в бъpзo paзвивaщи ce ceгмeнти, ĸaтo вoдa и чaй.

Порнозвезда иска да разкаже за секса с Тръмп, но договор за поверителност не й позволява

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750512

Порнозвезда иска да разкаже за секса с Тръмп, но договор за поверителност не й позволяваПорнозвезда, която твърди, че е правила секс с Доналд Тръмп, подаде вчера съдебен иск за анулиране на споразумението за неразкриване на информация, забраняващо й да обсъжда предполагаемите си сексуални контакти с магната на недвижими имоти, съобщи Асошиейтед прес. Искът, внесен в съд в окръг Лос Анджелис, твърди,

Нинова оглави хибридния протест срещу ЧЕЗ и "джендър правителството" пред МС

http://www.mediapool.bg/ninova-oglavi-hibridniya-protest-sreshtu-chez-i-dzhendar-pravitelstvoto-pred-ms-news276366.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният й заместник Кирил Добрев и червени депутати пристигнаха на антиправителствения протест пред Министерския съвет. Площадът се напълни с хора, голяма част от тях пристигнали от провинцията с автобуси, организирани от БСП. Протестът, който бе насрочен за 11 ч. в сряда, обединява на едро основните кампании на БСП от последните месеци – срещу Истанбулската конвенция и срещу съмнителната сделка на Гинка Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. В резултат на това протестът изобилства от хибридни послания като "Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение". Протестиращите носеха плакати с надписи "Оставка". Първоначално бяха обявени две акции – едната на Движение за радикална промяна "Българската пролет" и политическа партия "Възраждане", а друга - от БСП, но в крайна сметка се обединиха. Малко след 12 ч. протестиращите, скандирайки "Оставка" и "Мафия", се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет, където се провежда редовно правителствено заседание. Те казаха, че искат да връчат на премиера Бойко Борисов мотиви за оставката му. Полицейски кордон, който бе преградил входа на БСП, не допусна протестиращи вътре. "Г-н Борисов, искаме вашата оставка – вместо обещаната стабилност, една година внасяте само дестабилизация в държавата", заяви Корнелия Нинова пред събралото се множество. "Българи, поздравявам ви за смелостта да застанете с лицата си срещу властта и да кажете: "Оставка". Скъпи българи, които днес не сте тук, благодаря на вас. Благодарим на Видин и Северозапада, които протестираха срещу политиката на Бойко Борисов, на Варна и Бургас, на Пловдив и Благоевград", каза лидерът на БСП. По думите ѝ днес и в цялата страна са обединени различни хора, различни политици, от различни цветове. "Днес тук са с нас и "Възрждане", и "Пролет", и младите от чужбина. Обединени сме в едно – искаме да отвоюваме България от паралелната държава, наречена Бойко Борисов и "Шайка", каза още Корнелия Нинова. "Скъпи българи, промяната е възможна, важно е ние, вие, заедно да я поискаме. Затова се обръщаме днес към всички вас. Вярвайте, не губете надежда. Знаем, че целият преход ви е обезверил. Знаем, че има разочарование от политическата класа. Молим ви, не му се поддавайте. Вярвайте най-вече в собствените си сили, а ние ще дадем на тези сили оня тласък в българския парламент, по българските площади, от който те имат нужда, за да завършат с една победа на народа и неговата воля – за свободна, демократична, развита България", продължи Нинова. Тя изтъкна, че управляващите водят война с президента Радев, с опозицията в Народното събрание, с всеки журналист, политолог или свободен човек, който им каже, че е време да се оттеглят. "Всеки различен от вас е подложен на репресия. На нас ни е лесно, но тези хора в цялата страна – обикновени хора, които искат да правят бизнес, не могат - заради Калинки, Гинки, Делян-Добревци и суджици. Искаме вашата оставка, защото освен дестабилизацията, на която подложихте страната, крадете от здравето на българите, крадете от образованието на българите. Опорочихте европейския образ на България по време на европредседателството. Отнемате перспективата на Европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал", заяви Нинова и скандира "Оставка". Думата взе и депутатът от БСП Елена Йончева. Днес ГЕРБ изкупува електроразпределението, утре "Топлофикация", вдругиден водата – превръщат ни в заложници, заяви тя. Не стана ясно от какво се възмущава Йончева, при положение, че нейната партия иска одържавяване на ЧЕЗ, а именно такъв курс предприе правителството в края на миналата седмица. По думите й стотици хиляди хора в социалните мрежи изразяват омерзение от правителството. "За последните години ГЕРБ ни убеждават, че няма корупция. Казват, че има подобие на корупция. Казват, че корупцията в България не е по-различна от корупцията в Европа. Проблемът обаче не е корупцията, а грабежът. В продължение на 9 години групировката ГЕРБ събираше милиарди", каза Йончева и даде пример със санирането и оградата по границата с Турция. Йончева каза, че това било грабеж от националната сигурност. Групировката мимикрира като партия, а според собствените им думи са "шайка", продължи тя и призова протестите да продължат:"Трябва да сме тук на площадите". Към 13 ч. протестът приключи, хората започнаха да се разотиват и движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" бе възстановено. Очаквайте подробности

Нинова дойде на хибридния протест срещу ЧЕЗ и "джендър правителството" пред МС

http://www.mediapool.bg/ninova-doide-na-hibridniya-protest-sreshtu-chez-i-dzhendar-pravitelstvoto-pred-ms-news276366.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният й заместник Кирил Добрев и червени депутати пристигнаха на антиправителствения протест пред Министерския съвет. Площадът е пълен с хора, голяма част от тях пристигнали от провинцията с автобуси, организирани от БСП. Протестът, който бе насрочен за 11 ч. в сряда, обединява на едро основните кампании на БСП от последните месеци – срещу Истанбулската конвенция и срещу съмнителната сделка на Гинка Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. В резултат на това протестът изобилства от хибридни послания като "Бойко Гинкин Политически джендър с високо напрежение". Протестиращите носят плакати с надписи "Оставка".   Очаквайте подробности

Промени в ГПК ще признават чуждестранни решения за плащане на издръжка

https://www.actualno.com/society/promeni-v-gpk-shte-priznavat-chujdestranni-reshenija-za-plashtane-na-izdryjka-news_663271.html

Правителството прие изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс, с който се създава уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка на деца и други членове на семейството. Така в ГПК се създава част осма „Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни договори“ с глава шестдесета „Признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения при действието на Конвенцията за межд

Инфлацията расте, търговията зацикля

https://frognews.bg/biznes-turisam/inflatsiiata-raste-targoviiata-zatsiklia.html

Влошаване на условията за търговия през първото полугодие на 2018 година, прогнозират от Министерството на финансите, предава БНР.

Инфлацията расте, търговията зацикля

https://frognews.bg/novini/inflatsiiata-raste-targoviiata-zatsiklia.html

Влошаване на условията за търговия през първото полугодие на 2018 година, прогнозират от Министерството на финансите, предава БНР.

Даниел Коутс: Нови санкции срещу Русия до седмица

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-rusia-sasht-izbori-2016-daniel-kouts-26945217

Директорът на Националната разузнавателна служба на САЩ Даниел Коутс съобщи, че новите санкции срещу Русия ще бъдат оповестени до седмица.

16-годишна уби бебето си и сложи трупа му в хладилник

http://dnes.dir.bg/news/mvr-bebe-hladilnik-26945139

16-годишно момиче е убило новороденото си бебе в казанлъшкото село Средногорово, съобщи Нова телевизия, като се позова на свои източници.

Обвиниха шестима за продажба на кокаин на едро

https://frognews.bg/novini/obviniha-shestima-prodajba-kokain-edro.html

Обвиниха шестима, хванати с 2 кг чист кокаин. При спецоперация на ГДБОП под наблюдението на Специализираната прокуратура бяха хванати шестима мъже от столичния квартал ”Люлин”.

Берлускони ще подкрепи правителство начело с евроскептика Салвини

http://www.mediapool.bg/berluskoni-shte-podkrepi-pravitelstvo-nachelo-s-evroskeptika-salvini-news276365.html

Силвио Берлускони обяви, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия Лига да състави правителство на Италия, съобщи Ройтерс.    В интервю за "Кориере дела сера", публикувано в сряда, бившият премиер и лидер на "Форца Италия" казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство".    Четирите партии от десноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството.    В неделя Лигата на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари "Форца Италия", взела 14 процента.    "Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва пред всекидневника Берлускони.    Изборите в Италия доведоха до баланс на силите в парламента, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци. И Лигата, и антисистемното Движение "Пет звезди" (което с 32 на сто е партията, получила отделно най-много гласове) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство.   Лидерът на движението Луиджи ди Майо заяви, че "Пет звезди" е по-легитимно като управляваща партия, защото, за разлика от останалите териториални партии, "представлява цялата нация – от Вале д'Аоста до Сицилия”.    Движение "Пет звезди” събра на изборите 32 процента, а дясноцентристката коалиция, в която влизат "Лига” на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, заедно с малки партии, получават общо 37 на сто.    Управлявалата досега Демократическа партия остава трета с по-малко от 20 процента.   За самостоятелно мнозинство и правителство трябват поне 40 на сто от подадените гласове.

Берлускони ще подкрепи правителство начело с еврроскептика Салвини

http://www.mediapool.bg/berluskoni-shte-podkrepi-pravitelstvo-nachelo-s-evrroskeptika-salvini-news276365.html

Силвио Берлускони обяви, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия Лига да състави правителство на Италия, съобщи Ройтерс.    В интервю за "Кориере дела сера", публикувано в сряда, бившият премиер и лидер на "Форца Италия" казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство".    Четирите партии от десноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството.    В неделя Лигата на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари "Форца Италия", взела 14 процента.    "Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва пред всекидневника Берлускони.    Изборите в Италия доведоха до баланс на силите в парламента, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци. И Лигата, и антисистемното Движение "Пет звезди" (което бе победител с 32 на сто от гласовете) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство.    Лидерът на движението Луиджи ди Майо заяви, че "Пет звезди" е по-легитимно като управляваща партия, защото, за разлика от останалите териториални партии, "представлява цялата нация – от Вале д'Аоста до Сицилия”.    Движение "Пет звезди” събра на изборите 32 процента, а дясноцентристката коалиция, в която влизат "Лига” на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, заедно с малки партии, получават общо 37 на сто.    Управлявалата досега Демократическа партия остава трета с по-малко от 20 процента.   За самостоятелно мнозинство и правителство трябват поне 40 на сто от подадените гласове. 

Планинска кабина за уикенда

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6734790

Планинска кабина за уикендаТази планинска кабина се намира високо в иглолистна гора в Британска Колумбия в Канада. Разположена е на малък участък от едва 9 кв. м, но предлага удобствата за пребиваване през уикенда далеч от градския шум. Изработена е по дизайн на студио Burnkit, основано от Джош Дънфорд. Според него в постройката може да се живее и цяла година,

В. Радев: МВР не можеше да каже нищо за случая с д-р Димитров заради прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750574

В. Радев: МВР не можеше да каже нищо за случая с д-р Димитров заради прокуратуратаЗаради прокуратурата МВР не можеше да каже нищо за случая с убийството в Пловдив. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти след заседание на Министерски съвет в отговор на въпрос защо МВР се е забавило толкова дълго време при изнасяне на фактите около случая в Пловдив,

Протестът на БСП срещу Борисов - с викове "тикви" и в защита на патриарх Кирил (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/protestyt-na-bsp-sreshtu-borisov-s-vikove-tikvi-i-v-zashtita-na-patriarh-kiril-video-news_663270.html

Всеки ден тези трябва да бъдат подложени под натиска на гражданското общество, да си отидат завинаги, за да я има България. Тези патетични думи на депутата от БСП Таско Ерменков се превърнаха в емблема на днешния протест срещу третото правителство на Бойко Борисов, организиран официално от партиите "Българска пролет" и "Възраждане" и подкрепен от социалистите - пред сградата на Министерския съвет. Там присъстваше и председателят на Столетницата Корнелия Нинова. "Народът

Сидеров: Ако Симеонов не се извини на руския патриарх, е враг на Бога

http://clubz.bg/65104-siderov_ako_simeonov_ne_se_izvini_na_ruskiq_patriarh_e_vrag_na_boga

В изявление на парламентарната група на "Обединени патриоти", подписано от лидера на "Атака" Волен Сидеров се настоява вицепремиерът Валери Симеонов да се извини за думите си към руския патриарх Кирил.

По-късно добави, че ако няма извинение, ще е безкомпромисен. И определи думите на Симеонов като "джихадистки и ислямистки акт".

"Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси."

По-рано днес пред БНТ Симеонов нарече Кирил "цигарения митрополит на Русия".

"От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. За 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Има частен самолет. Часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие. Я си представете патриарх Неофит да обяснява на Путин: "Ти знаеш ли Кирил и Методий какви са?" С много повече основание ще го направи", каза Симеонов.

И допълни, че Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ.

"Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане", категоричен бе Симеонов.

Ето какво се казва в изявлението на патриотите:

"Парламентарната група на "Обединените патриоти" се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света. Смятаме, че е недопустим подобен език към негово светейшество патриархът на руската православна църква Кирил... 

Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинения на руския патриарх за нанесените обиди"

Депутатите от НФСБ напуснали заседанието на групата

Разделението по темата е не само сред лидерите на "Обединените патриоти", но и при депутатите в общата парламентарна група на трите партии. НФСБ, които са най-малобройни, напуснали обсъждането на общата позиция, публикувана от Сидеров в социалните мрежи. 

"Много неща пишат. Утре някой може да се подпише от името на папата", коментира депутатът от НФСБ Валентин Касабов по повод позицията на групата. "Това са глупости, който ги е писал, който говори от името на парламентарната група, да си пише името."

И добави, че е на същото мнение като Валери Симеонов и застава зад думите му.

"Ако продължат с такива декларации, нещата стават лоши. В момента тепърва ще умуваме какво ще правим. Проблем за момента няма, но може да се появи. В нашата група винаги има някакви проблеми, които медиите решават, че са много големи проблеми. Това не са проблеми, това е буря в чаша вода."

Според него е нормално Симеонов да обижда руския патриарх, "ако го заслужава".

Юлиан Ангелов от ВМРО разясни, че ВМРО също са се разграничили от позицията на Симеонов. Но заяви, че всяка партия в ОП може да си има собствено мнение.

"Трябва да има определено съобразяване по говоренето по определени теми", заяви той, и отбеляза, че дали ще е застрашено единството на групата зависи от Симеонов и НФСБ.

Десислав Чуколов от "Атака" подчерта, че изявлението на Сидеров е подкрепено по правилата за вземане на решения в групата.

"То винаги има разногласия. Беше поставено на гласуване, беше взето това решение. Не търсете под вола теле, разпадате групата на "Атака", а сега тази на ОП, от 2005 година. Ако не се извини вицепремиерът, значи той не се съобразява с решенията на парламентарната група на "Обединени патриоти"."

Сидеров иска Симеонов да се извини за "второразрядното съветско ченге"

http://clubz.bg/65104-siderov_iska_simeonov_da_se_izvini_za_vtororazrqdnoto_syvetsko_chenge

В изявление на парламентарната група на "Обединени патриоти", подписано от лидера на "Атака" Волен Сидеров се настоява вицепремиерът Валери Симеонов да се извини за думите си към рускяи патриарх Кирил.

По-рано днес пред БНТ Симеонов нарече Кирил "цигарения митрополит на Русия".

"От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. За 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Има частен самолет. Часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие. Я си представете патриарх Неофит да обяснява на Путин: "Ти знаеш ли Кирил и Методий какви са?" С много повече основание ще го направи", каза Симеонов.

И допълни, че Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ.

"Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане", категоричен бе Симеонов.

Ето какво се казва в изявлението на патриотите:

"Парламентарната група на "Обединените патриоти" се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света. Смятаме, че е недопустим подобен език към негово светейшество патриархът на руската православна църква Кирил... 

Насояваме вицепремиерът Валелри Симеонв, който е квота на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинения на рускяи патриарх за нанесените обиди"

 

 

НСА с 3 нови специалности, ще обучава и треньори по боулинг

https://offnews.bg//obshtestvo/nsa-s-3-novi-spetcialnosti-shte-obuchava-i-treniori-po-bouling-676232.html

Националната спортна академия "Васил Левски" започна кандидатстудентската си кампания.

64 са видовете спорт, в които висшето училище ще обучава треньори през учебната 2018/2019 г. Скокове във вода, триатлон и боулинг са трите нови специалности.

Размерът на таксите за обучение се запазва, уточниха от висшето училище. Предстои таксите да бъдат утвърдени от Министерския съвет по предложение на съответния университет, който в случая не е предложил увеличението им.

Освен треньор по вид спорт, НСА предлага професионални квалификации, сред които спортен аниматор, спортен мениджър, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, спортен коментатор, учител по физическо възпитание и кинезитерапевт.

Дипломите от НСА се признават навсякъде по света, а 80% от завършилите се реализират в своята специалност, уверяват от "Васил Левски".

Кандидат-студентите имат право на избор при балообразуването. Те могат да предпочетат оценката от матура или да държат изпит в Академията, за да постигнат по-висок резултат. Детайлна информация и справочник за кандидат-студенти са публикувани на сайта на НСА.

Академията успя изцяло да изпълни план-приема си за миналата кампания. Тя е лидер в професионално направление "Спорт" сред българските университети.

Отличната материална база от открити и закрити спортни съоръжения, три планински и една морска учебна база, както и високата квалификация на преподавателите, сред които олимпийски, световни и европейски шампиони, превръщат НСА в уникално висше училище не само за България, но и в региона, пишат от НСА в съобщението си до медиите.

Ето как всяка зодия проваля връзката си

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-vsjaka-zodija-provalja-vryzkata-si-news_663269.html

Овен 21 март - 19 април Типично за зодия Овен,те са винаги в движение и в търсене на нови приключения. Вие се опитвате да бъдете навсякъде в живота си и много често така правите и в отношенията си. Не обичате да се разочаровате и, ако някой не изпълни вашите очаквания, се настройвате негативно. Така проваляте връзката си,защото смятате че тя винаги трябва да е приключение за вас, а не нещо сериозно. Телец 20 април - 20 май Като Телец винаги ви е трудно да забравите даден проблем, след като

“Петел“ предава от плажа: Едва изпратила зимата, Варна посреща... лятото (снимки)

https://petel.bg/---Petel----predava-ot-plazha--Edva-izpratila-zimata--Varna-posreshha----lyatoto--snimki-__254304

Температурата на въздуха край морето във Варна днес достигна 18 градуса. Само преди седмица в града беше скован от студ, заради който учили...

Кеворк Кеворкян: Трети март - не успяха да го отровят!

https://petel.bg/Kevork-Kevorkyan--Treti-mart---ne-uspyaha-da-go-otrovyat-__254303

Плевнелиев мачкаше по всякакъв начин Трети март.  Дори беше готов да каже, че турците са ни освободили на тази дата. И сега пак се чуха неле...

Футболна академия „Валенсия” прави кастинг за вратари

https://petel.bg/Futbolna-akademiya----Valensiya----pravi-kasting-za-vratari__254305

Футболна академия „Валенсия” (Варна) организира кастинг за вратари, родени през 2009 и 2010 година. Тестовете са всяка събота и неделя от 12 часа в залата на комплекс „Тринити парк” до зоологическата градина.

Голяма секира може да се стовари върху Гинка Върбакова, ако...

https://petel.bg/Golyama-sekira-mozhe-da-se-stovari-varhu-Ginka-Varbakova--ako----__254306

Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова вече е в Чехия, за да обсъди вариантите за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ. Ср...

Халф на Спартак тръгва за Германия

https://petel.bg/Half-na-Spartak-tragva-za-Germaniya__254307

Титулярният халф на Спартак Тодор Маринчев заминава на едноседмичен гурбет в Германия в неделя. Заедно с Тошко тръгват и футболистит...

Прокуратурата разкри шокиращи подробности за удушеното бебе – живяло едва 10 минути, а било съвсем здраво

https://petel.bg/Prokuraturata-razkri-shokirashhi-podrobnosti-za-udushenoto-bebe-----zhivyalo-edva-10-minuti--a-bilo-savsem-zdravo-__254308

Кадър Press.tv Апелативната прокуратура в Пловдив излезе с официално съобщение за убийството на новороено бебе от 16-годишната му майка в се...

Енгибар Енгибаров тества халф

https://petel.bg/Engibar-Engibarov-testva-half__254309

На проби в Спартак е халфът Симеон Симеонов, който е преминал през детско-юношеските формации на спартаклии и Черно море, а за последно е и...

Повишаването на заетостта на жените е сред приоритетите в Плана за насърчаване на равнопоставеността на половете

https://www.actualno.com/society/povishavaneto-na-zaetostta-na-jenite-e-sred-prioritetite-v-plana-za-nasyrchavane-na-ravnopostavenostta-na-polovete-news_663268.html

Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането между половете. По данни на Евростат през 2016 г., средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете е 72%, а при жените - 61%. Сред приоритетните области в плана са и борбата с насилието, основано на пола, насърчаването на равенството между гюловете в процесите на вземане на ре

Изследване: Бебетата, които приличат на бащите си, са по-здрави на годинка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6750552

Изследване: Бебетата, които приличат на бащите си, са по-здрави на годинкаБебетата, които приличат на бащите си, са по-здрави на 1 година - по-рядко имат астматични пристъпи или ходят на лекар, а ако бъдат приети в болница, остават там за по-кратко, съобщи в. "Дейли мейл". Бащите на такива деца им отделят средно около два дена и половина повече месечно, ако не живеят с тях.

Валери Симеонов: Руският патриарх Кирил е направил милиони от внос на безакцизни цигари и алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=370308

Вицепремиерът Валери Симеонов избухна остро срещу руския патриарх Кирил, позволил си да говори назидателно на българския президент. "Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е. Той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог Исус Христос.

Кристин Лагард: Никой не печели от търговските войни

https://www.investor.bg/sasht/337/a/kristin-lagard-nikoi-ne-pecheli-ot-tyrgovskite-voini-257028/

Макроикономическият ефект от повишените мита на САЩ ще е сериозен, предупреди директорът на МВФ

Правосъдие от закона или от улицата

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/07/3141510_pravosudie_ot_zakona_ili_ot_ulicata/?ref=rss


"Аз съм му благодарна, че той ни е защитил и е защитил дома ни. Според мен това би направил всеки човек, който държи на семейството си". <br /><br />Съпругата на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Георги Джевизов пред "Нова тв"<br /><br />"Ако влезе в апартамента докато спим, ще го застрелям по крака...Не куршум в главата или сърцето да го ударя, само ще ударя в крака му, да го задържа, полицаите да дойдат..."<br /><br...

Единственият съвет, от който всяка зодия има нужда, за да живее щастливо

https://www.actualno.com/curious/edinstvenijat-syvet-ot-kojto-vsjaka-zodija-ima-nujda-za-da-jivee-shtastlivo-news_663267.html

Овен Не е нужно да сте упорити и твърдоглави през цялото време. Добре е да показвате вашите чувства, всъщност е нездравословно да не показвате цялата си същност! Телец Погледнете нещата през други очи. Не всичко е най-правилно по вашия начин. Това ще ви помогне да получите нова перспектива! Близнаци Както казахме за Овена, не скривайте чувствата си. Да изразявате емоциите си не ви прави слаб. Рак Спрете да се тревожите за другите и се погрижете за себе си. Трябва да се грижите за себе си,

Консолидацията надува загубата на "Спарки Елтос" с 3,3 млн. лв.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/konsolidaciiata-naduva-zagubata-na-sparki-eltos-s-33-mln-lv-257009/

Компанията е пред ликвидна криза, след като текущите пасиви надвишават текущите активи с около 5 млн. лв.

Консолдирацията надува загубата на "Спарки Елтос" с 3,3 млн. лв.

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/konsoldiraciiata-naduva-zagubata-na-sparki-eltos-s-33-mln-lv-257009/

Компанията е пред ликвидна криза, след като текущите пасиви надвишават текущите активи с около 5 млн. лв.

Пускат обучения за безработни с увреждания, над 50 г. или без квалификация

https://www.actualno.com/asenovgrad/puskat-obuchenija-za-bezrabotni-s-uvrejdanija-nad-50-g-ili-bez-kvalifikacija-news_663265.html

Точно 15 безработни асеновградчани ще се обучават да се грижат за малчугани, за което ще получават и заплата. Желаещите могат да подадат заявленията си в Бюро по труда-Асеновград за обучение по професия „Социален асистент“, в специалност „Подпомагане на деца“. Асенoвградската Дирекция вече започна прием на документи от безработни лица за включване в проекта. Избраните 15 човека ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности по „

От 2019 г. личните ни документи ще носят и електронна информация

https://www.actualno.com/society/ot-2019-g-lichnite-ni-dokumenti-shte-nosjat-i-elektronna-informacija-news_663266.html

В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“. Освен това, ЗБЛД разшири информацията, която следва да се записва в ЕНИ. Новите изисквания към БЛД наложиха изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изм

8 начина да се спасим от зачервените очи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6750529

8 начина да се спасим от зачервените очиТе са най-големият издайник, че не се чувстваме в кондиция след безсънна нощ, напрегната работа или хроничен стрес. Ако смятате, че няма нужда всички да са наясно с душевните ви терзания, предлагаме ви няколко начина да се спасите от зачервените очи. 1. Осемчасов нощен сън – златното правило за всички, които искат да изглеждат добре.

Главният прокурор разпореди проверка на реалния собственик на "Юлен"

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/07/3141884_glavniiat_prokuror_razporedi_proverka_na_realniia/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", която включва и изясняване кой е реалният собственик на "Юлен". Това потвърдиха от прокуратурата за "Дневник". <br /><br />Цацаров е разпоредил в случая извършване на т.нар. лична проверка – това означава, че тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура. Това се прави в случаите, изискващи конфиденциалност....

Държавният дълг на Китай се сви до 36.2% от БВП

http://econ.bg/Новини/Държавният-дълг-на-Китай-се-сви-до-36-2-от-БВП_l.a_i.758744_at.1.html

До края на 2017 г. държавните дългове на страната възлизат на 29.95 трилиона юана. 13.48 трилиона от тях са на централното правителство, а останалите...

Прокуратурата започва проверка на концесията в Национален парк „Пирин”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750527

Прокуратурата започва проверка на концесията в Национален парк „Пирин”Върховна касационна прокуратура започва проверка на концесия на територия в Национален парк „Пирин” по сигнал на ПП "Зелените, съобщиха от прокуратурата На 26.02.2018 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и

Кабинетът поиска 50% от печалбата на държавните предприятия

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3141887_kabinetut_poiska_50_ot_pechalbata_na_durjavnite/?ref=rss


Правителството разпореди 50% отчисления от печалбата на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2017 г. да бъдат внесени в полза на държавата, съобщи правителствената пресслужба.<br /><br />При разпределяне на печалбата се спазват приложимите нормативни разпоредби за съответния вид дружества. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчитат тяхната специфика и изключителната им...

Деца бягат от вкъщи и крадат, родители затрудняват разглеждането на делата

https://www.actualno.com/asenovgrad/deca-bjagat-ot-vkyshti-i-kradat-roditeli-zatrudnjavat-razglejdaneto-na-delata-news_663264.html

Общо 65 са малолетните и непълнолетните от 8-годишна до 17-годишна възраст, преминали през Детска педагогическа стая за 2017 г. в Асеновград. От тях, с провинения за извършени противообществени прояви са 53. Точно 40 от подрастващите се водят на отчет в Детска педагогическа стая, като 18 са заведени през миналата година. Това показва доклад на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград. Две от осемнайсетте деца не посещават учи

Япония с ново доказателство, че темпът на растеж ще се забави

https://www.investor.bg/novini/130/a/iaponiia-s-novo-dokazatelstvo-che-tempyt-na-rastej-shte-se-zabavi-257038/

Индексът на съвпадащите икономически индикатори през януари е спаднал с най-бързия си темп от 2011 г. насам

Икономиката на Италия в очакване на посока - и новите си лидери

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ikonomikata-na-italiia-v-ochakvane-na-posoka-i-novite-si-lideri-256940/

Миналата година икономиката на страната отбеляза най-доброто си разширяване от 2001 г. насам, но темпът все още остава бавен

16-годишна задуши бебето си и сложи трупа в хладилник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/16-godishna-zadushi-bebeto-si-i-slozhi-trupa-v-hladilnik-2083046

16-годишно момиче родило в дома си и сложило бебето си във фризера. Случаят е от казанлъшкото село Средногорово.
 
Раждането се е случило на 1 или 2 март, съдебно-медицинска експертиза ще установи точната дата, както и каква е

Утре ще e облачно и на места ще вали дъжд, максимални температури до 13°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6750513

Утре ще e облачно и на места ще вали дъжд, максимални температури до 13°През нощта започналото от запад увеличение на облачността ще обхване цялата страна. Почти тихо. Утре ще преобладава облачно време с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни ще са валежите в планинските райони и в Югоизточна България. Ще се появи до умерен северозападен, в Източна България - североизточен вятър.

Чешка медия разкри скандална клауза в договора с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750517

Чешка медия разкри скандална клауза в договора с ЧЕЗВ договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания.

МС отпуска 1 662 455 лв. за провеждането на Шампионатите по мотокрос

http://www.cross.bg/motokros-provezhdaneto-bulgariya-1569526.html

/КРОСС/ Правителството одобри проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и Европейския шампионат по мотокрос EMX125/EMX250 - Grand prix Bulgaria в Република България през 2018 г. са в общ размер от 1 662 455 лв. Тези шампионати по мотокрос са сред най-престижните състезания в света. В тях ще участват едни от най-силните отбори и поради това интересът ще е значителен, както от страна на българските зрители, така и на тези от чужбина. С провеждането на спортната проява ще се утвърди авторитета на Република България сред световната спортна общественост, ще окаже положително въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт и възможностите на българските спортисти за изява.    

Прокуратурата проверява концесията на ски зоната над Банско

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-kontsesiyata-na-ski-zonata-nad-bansko-news276364.html

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на концесията на ски зоната над Банско, предоставена от държавата на дружеството "Юлен". Тя е по сигнал на политическа партия "Зелените", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. В сигнала имало данни за за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. За това главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил проверка. Сигналът е от 26 февруари. В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесията на територия в Национален парк "Пирин". В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Сигнали за използване на площи, които не влизат в концесионния договор, са подавани периодично през годините от неправителствени организации. При първото правителство на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча проверка на действително използваната площ и обяви, че тя надвишава предоставената по договор. В последствие обаче Караджова промени тезата си, а разминаванията бяха обяснени с неясния концесионен договор, който "Юлен" от години се опитва да промени. Новите сигнали за нарушения баха подадени, след като правителството разреши изграждането на нова ски инфраструктура в националния парк, а това предизвика нестихващи и досега протести. В сегашния сигнал на "Зелените" се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. В сигнала се съдържат и данни за свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата. По документи "Юлен" е офшорна собственост, но се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и част от управлението му, заяви, че управляващите знаят кой е реалния собственик на компанията, но той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е Цеко Минев, но Минев отрече. В същото време посоченията за краен собственик на "Юлен" е председател на федерацията по ски, която получава средства от държавата за организиране на стартове от световната ски купа на пистите над Банско. Проверката на прокуратурата, която трябва да изясни и собствеността на "Юлен", ще приключи до два месеца, обясниха от обвинението.

16-годишна задуши бебето си и сложи трупа му в хладилник в Казанлъшко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750538

16-годишна задуши бебето си и сложи трупа му в хладилник в Казанлъшко16-годишно момиче е родило в къщата си в казанлъшкото село Средногорово и е задушило бебето си. Това научи NOVA от свои източници. След раждането момичето е сложило трупа на бебето в хладилник в гаража на къщата. Момичето е задържано. Според бащата на детето майката е удушила бебето. Очаквайте подробности.

Проф. Начев: Пациентите у нас плащат два пъти повече за здраве от останалите европейци

https://frognews.bg/novini/prof-nachev-patsientite-nas-plashtat-dva-pati-poveche-zdrave-ostanalite-evropeitsi.html

В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега, коментира директорът на болница ”Света Екатерина” проф. Генчо Начев пред БНТ.

Започна масовата дератизация в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370291

Започна зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на Община Варна, научи Moreto.net. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност.

ЕНИ влиза в личната карта и паспорта от 2019-а

http://www.cross.bg/lichni-zapis-dokymenti-1569525.html

/КРОСС/ В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа - „паспорт" и „карта". Освен това, ЗБЛД разшири информацията, която следва да се записва в ЕНИ. Новите изисквания към БЛД наложиха изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ. Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на БЛД, извърши анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на БЛД, изучен беше опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на БЛД. Като резултат от това бяха избрани високозащитени материали за производството на БЛД и на защитните елементи в тях. Темата за културно-историческото наследство на Република България в БЛД бе запазена, като се обогати с обекти от световно, национално и регионално значение, и се модернизира с нови графични, защитни техники на пресъздаване

1300 търновски ученици научиха какво работи прокурора

https://www.24chasa.bg/region/article/6750476

1300 търновски ученици научиха какво работи прокурораИнициативата на Апелативна прокуратура – Велико Търново, провеждана съвместно с Регионалното управление на образованието - В. Търново, за превенция на престъпленията и предотвратяване на модели на противоправно поведение сред деца начален курс обхвана близо 1300 ученици. В рамките на три месеца прокурорите влязоха в открит урок в час на класа в

Млада жена е убита от приятеля си в София

http://www.mediapool.bg/mlada-zhena-e-ubita-ot-priyatelya-si-v-sofiya-news276363.html

Млада жена е била убита от приятеля си в столицата на 3 март. Това съобщи БНР като се позована информация от полицията. По случая е арестуван 27-годишен мъж, който е криминално проявен. Най-вероятната причина за убийството е скандал между двамата.

Заетостта в аграрния сектор в България се увеличава в края на 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaetostta-v-agrarniia-sektor-v-bylgariia-se-uvelichava-v-kraia-na-2017-g-257040/

На едно заето лице се падат 8 146,10 лева от текущия обем на БВП, сочат предварителните данни на НСИ за четвъртото тримесечие на миналата година

Безос - най-богатият в света, Тръмп падна в класацията

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bezos-naj-bogatiiat-v-sveta-trymp-padna-v-klasaciiata-6080033

Шефът на компанията за онлайн продажби на дребно Амазон оглави годишната класация на милиардерите на сп. "Форбс"

Франция въвежда глоба за секс тормоз на улицата

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/frantsiia-vavejda-globa-seks-tormoz-ulitsata.html

Франция въвежда глоба от 90 евро за извършители на сексуален и сексистки тормоз на обществени места, независимо дали става дума за неприлични жестове, подсвирквания или непристойни забележки, съобщи правителственият говорител Бенжамен Гриво.

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750490

Вижте какво реши Министерският съвет днес Повишаването на заетостта на жените е сред приоритетите в Плана за насърчаване на равнопоставеността на половете за 2018 г. Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането

Предизвикват деца да творят на тема "Вълшебният свят на книгите"

https://www.actualno.com/asenovgrad/predizvikvat-deca-da-tvorjat-na-tema-vylshebnijat-svjat-na-knigite-news_663260.html

Малки асеновградски художници ще получат шанс да покажат своя талант в рисуването. Малчуганите могат да развихрят въобржението си и да изрисуват върху белия лист какво за тях е „Вълшебният свят на книгите“. Това е темата на конкурса за детска рисунка, обявен от Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асенoвград. Целта е да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, обясняват организаторите. И допълват, че по този начин щ

Най-ниска е производителността на труда в земеделието

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3141872_nai-niska_e_proizvoditelnostta_na_truda_v_zemedelieto/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на годината най-ниска е производителността на труда в земеделието, показват предварителните данни на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2017 г. В периода октомври-декември един зает в аграрния сектор е произвел 1267.20 лв. брутна добавена стойност и 3.40 лв. за един отработен човекочас.<br /><br />В индустриалния сектор 7210.3 лв. е брутната добавена стойност средно на един зает и 17 лв. за един отработен час. В сектора на...

Благоевград на 6-о място по престъпления

https://www.24chasa.bg/region/article/6750497

Благоевград на 6-о място по престъпленияВ присъствието на главен комисар Младен Маринов – главен секретар на МВР, главен комисар Светлан Кичиков–директор на ГД "Гранична полиция", д-р Атанас Камбитов –кмет на Благоевград, Бисер Михайлов - областен управител, окръжния прокурор Христо Георгиев, както и представители на Районна прокуратура и Районен съд Благоевград,

Водолази от Военноморските сили ще участват в румънско учение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750468

Водолази от Военноморските сили ще участват в румънско учениеГрупа от 8 водолази-взривници за обезвреждане на боеприпаси към ВМС на Република България ще участват в румънското военноморско учение SPRING STORM 2018, което се провежда в района на гр. Констанца и полигона “Капу Мидия”. По време на обучението ще бъде изработен широк спектър от бойни действия на море,

Гришо попадна в потока на Федерер в Индиън Уелс

https://www.actualno.com/tennis/grisho-popadna-v-potoka-na-federer-v-indiyn-uels-news_663259.html

Григор Димитров ще започне участието си в турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс срещу Фернандо Вердаско или Гуидо Пея. Българинът е поставен под номер три в схемата и стартира директно от втория кръг. Той попадна в потока на водача в световната ранглиста Роджър Федерер. Среща между двамата е възможна в полуфиналите. Кои са другите евентуални съперници на българина - четете в Sportlive.bg!

Приемат проекти за втората сесия на фонд „Култура“ до 12-ти март

http://budnavarna.bg/31209-priemat-proekti-za-vtorata-sesiya-na-fond-kultura-do-12-ti-mart/

снимка: Будна Варна

Втората сесия за набиране на предложения за проекти, които ще се реализират в периода 1-ви юли – 30-ти ноември 2018 г., приключва на 12-ти март, напомнят от дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

Проектите могат да бъдат в следните направления:

Направление 1: Фестивали и конкурси
Направление1.1. Фестивали и конкурси с над 20 издания и с продължителност на програмата над 7 дни
Направление 1.2. Фестивали и конкурси с над 15 издания
Направление 1.3. Фестивали и конкурси с над 10 издания
Направление 1.4. Фестивали и конкурси до 10 издания
Направление 1.5. Нови фестивали и конкурси

Направление 2: Творчески проекти
Направление 2.1. Визуални изкуства
Направление 2.2. Изпълнителски изкуства
Направление 2.3. Музика
Направление 2.4. Литература
Направление 2.5. Филмово изкуство
Направление 2.6 Архитектура и дизайн

Направление 3: Национално и международно сътрудничество
Направление 3.1. Мобилност
Направление 3.2. Национални и европейски копродукции

Направление 4: Публики
Направление 4.1. Културно-историческо наследство
Направление 4.2. Нови организационни модели и медийни проекти

Документи за кандидатстване могат  да се подават по електронен път на адрес http://fund.varnaculture.bg, след регистрация. Ако такава вече е факт от 2016 и 2017 г., нова не се изисква. Формулярите за кандидатстване са електронни, вградени в системата. Попълват се, без да се теглят. След като е попълнен ,се натиска бутон „Публикувай“. Администратор попълва служебно деловодния номер в срок до 48 часа. След това се отварят всички форми за кандидатстване. Срок за попълване на заявлението за кандидатстване е до 8 март 2018г.

Документи за кандидатстване могат  да се подават и на хартиен носител (1 бр.), придружени със CD, USB – 1 бр. в деловодство на Община Варна на адрес: гр. Варна 9000, бул. „Осми приморски полк“ 43 до Дирекция „Култура и духовно развитие“.

Одобрените кандидати от първата сесия на Фонд Култура са в прикачения файл.

За допълнителна информация:  тел.: 052/820 744; 0888 202 760,  e-mail: fund@varnaculture.bg
За въпроси, свързани с електронната система — тел. 0889 545 595

Материалът Приемат проекти за втората сесия на фонд „Култура“ до 12-ти март е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Няма опасност от преливане на язовири на територията на Софийска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750480

Няма опасност от преливане на язовири на територията на Софийска област
Няма опасност от преливане на язовири на територията на Софийска област. Това съобщиха от пресслужбата на Софийска област. Нивата на 60-те язовира, включително и двата най-големи - Бели Искър и Огняново, намиращи се в Софийска област, се наблюдават и няма язовири, които да са на критично ниво. На кметовете на населените места е разпоредено два

Симеонов: Заради присъдите, даже да го гръмнеш му е малко

http://www.mediapool.bg/simeonov-zaradi-prisadite-dazhe-da-go-gramnesh-mu-e-malko-news276362.html

"Заради деветте присъди, даже да го гръмнеш, му е малко, но когато нямаш яснота по фактите, не трябва да излизаш на прибързани протести." Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ с уточнението, че изразява лично мнение. В първите часове на 2 март в Пловдив д-р Иван Димитров уби крадеца Жоро Джевизов - Плъха, който има 9 присъди за кражби. Последваха масови протести в защита на рентгенолога. След изясняването на фактите обаче се оказа, че той е превишил пределите на неизбежната самоотбрана, според прокуратурата. Въпреки това Димитров беше освободен на 6 март с най-леката мярка "подписка". Валери Симеонов все пак критикува действията на д-р Димитров и каза, че "тоя човек има кусури за дялане".  "Не може да гледаш 20 – 30 минути някой как краде и да не се обадиш в полицията, а да се саморазправиш", каза вицепремиерът.  За такова поведение според него се иска "самочувствие, ербаплък". Той смята, че е било грешка първоначалното мълчание по случая от страна на МВР и на прокуратурата, което е довело до протестите. От прокуратурата обявиха, че са запазили мълчание, докато изяснят фактите и обстоятелствата около убийството в центъра на Пловдив.

Прокуратурата проверява концесия в НП ”Пирин”

http://dnes.dir.bg/news/pirin-prokuratura-proverka-kazusat-dnite-26945070

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк "Пирин" по сигнал на политическа партия "Зелените".

Дават прохода Петрохан на концесия, пътят Видин - Ботевград гълта 1,6 млрд. лв.

https://www.actualno.com/society/davat-prohoda-petrohan-na-koncesija-pytjat-vidin-botevgrad-gylta-16-mlrd-lv-news_663258.html

За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет. „На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1,6 млрд. ще отидат за пътя Видин – Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента, сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в Б

Симеонов нареди на Теменужка Петкова да не 'мърда от стола си' поне година

https://offnews.bg//ikonomika/simeonov-naredi-na-temenuzhka-petkova-da-ne-marda-ot-stola-si-pone-g-676227.html

"Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. Ще стои там, докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тази сделка, в което аз съм 100% сигурен, защото я познавам." Това "разпореди" вицепремиерът, председател на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов в студиото на БНТ тази сутрин.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради скандала, избухнал заради продажбата на ЧЕЗ на малката фирма "Инерком България" на Гинка Върбакова от Пазарджик.

Петкова трябвало да "не мърда от стола си", "докато хората не се убедят, че тя е лоялен министър, че тя не е човек, който посяга да вземе една стотинка и няма да участва никога в корупционни сделки и че нейното решение (за оставката - бел. ред.) е било плод на емоция или на моментно състояние", обясни Симеонов.

Няма връзка между Теменужка Петкова и сделката с ЧЕЗ, увери той, но оставката внушавала, това.

"Когато тя си хвърли оставката, в голямата част от обществото остава съмнението, че тя е помогнала нещо и тя бяга. Не, тя ще остане. Аз настоявам и я моля да остане, въпреки че това са лични решения. Един човек, който не желае да свърши работата, нищо не може да го спре, но от гледна точка на отговорността и на важността на този момент сега Теменужка Петкова трябва да остане", подчерта Валери Симеонов.

Той определи и краен срок, в който "забраната" му важи: "Нека да мине този момент, нека хората се убедят, че няма нищо мръсно в тази сделка, че по никакъв начин не участва никой член на правителството, камо ли тези упреци към министър-председателя и така нататъка. Нека хората да разберат, че правителството е последователно, единно. Живот и здраве, догодина Теменужка може да си подаде оставката. Не сега".

Той се противопостави на предложението на БСП за цялостно изкупуване на ЕРП.

"Не може да има изкупуване 100%, това означава да се върнем преди 10 ноември 1989 г. и да си доказваме, че държавата не е най-добрият стопанин", посочи той.

Според него държавата трябва да вземе 34%, след като ѝ ги предлагат. Противното било "да спечелиш шестица от тотото и да не отидеш да си вземеш парите".

Той подчерта, че за влизането си в "Инерком" държавата ще плати "много малко пари". Това би струвало едва 15 хил. лева, писа mediapool.bg.

Вицепремиерът е на мнение, че държавата не трябва да участва директно в управлението, а да има контрол над такива сделки. Именно такава била целта на закон, подготвян от Обединени патриоти. "Трябва ни сигурност, че няма да влязат мръсни капитали, че дружеството няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано", каза Симеонов.

Той разви и тезата, че държавата трябва да се опита а купи "на някаква много ниска цена" няколко акции от другите ЕРП - ЕВН и Енерго про, за да видело обществото, че "това е най-успешното правителство, според мен, за 30 години близо". "То защитава националния интерес и ще положи усилия да закупи акции и от другите две дружества."

Симеонов не спря дотук: "Защо да не закупи и от други частни дружества с много по-стратегическо значение, отколкото ЧЕЗ? Комуникационните фирми, телекомуникационните предприятия са изцяло частни. Защо да не вземем контролен процент върху Глобул, върху Мобилтел. Това ще гарантира сигурност на обществото".

Според него не Върбакова, а ЧЕЗ били осигурили парите за сделката и даде своето обяснение защо дружеството е продадено именно на Гинка от Пазарджик:

"ЧЕЗ гарантира на няколко големи европейски банки, че тази сделка е почтена и могат да обезпечат със скрит договор по отношение на обезпечение или да гарантират, че сделката ще е печеливша с баланса на дружеството, в който се вижда, че има много печалби. Печалбите позволяват десетки години да се връща кредитът, който ще бъде взет. Но основните действащи лица при осигуряването на кредита всъщност не са семейство Върбакови, а е ЧЕЗ. ЧЕЗ си е осигурила банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен.

Някой може да запита: „Защо точно Гинка Върбакова?“. Много ясно защо. Един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия е Зденек Земек. Това е крупен металургичен магнат. Един от най-богатите хора на Чехия. Този човек е имал 10 години бизнес с Гинка Върбакова и с нейния съпруг през фотоволтаични паркове. Той им е дал 80% от парите, за да направят тези 8 фотоволтаични парка. Те са ги върнали, има изградено доверие, има и поръчител. ЧЕЗ се доверяват на този поръчител, с който са в много близки отношения отдавна и в крайна сметка те имат сигурен, проверен партньор в България. От друга страна имат банки, които са готови да дадат реални кредити, които са гарантирани от ЧЕЗ и това им е достатъчно за сделката.

В своите изказвания Върбакова не лъже. Тя казва: „Има осигурени сериозни банкови институции“. Тя не лъже. Второ, казва, аз съм крайният купувач. И тук не лъже. Но по търговски причини не казва, че банковите институции ги осигурява ЧЕЗ".

Според вицепремиера по темата ЧЕЗ "не трябва да истерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести, каквито се опитват да правят политическите чалгаджии от БСП".

"Това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Това правят постоянно. Само че им липсва смисълът. От несъстоятелните протести следва смисълът за състоятелността на управлението, нищо друго, разбирате ли?

...

Според мен това правителство има едни от най-дейните и прагматични министри. Това, което направи Красимир Вълчев (министър на образованието бел. ред.) – той е скромен човек, няма да се похвали – някой оцени ли го? 20 хил. деца извън образованието, основно циганчета, бяха върнати. Административната реформа, която прави колегата Томислав Дончев. Това са над 600 документа или административни утежнения, които ще бъдат облекчени. Това, което направихме с министър Петков (Бисер Петков - министър на труда и социалната политика - бел. ред.) - за 29 години никой не даде възможност на нашите сънародници от Молдова, Украйна, Македония, Сърбия да получат достъп до българския пазар, който в момента се задъхва от липса на работна ръка. Направихме промяна. 3 600 души влязоха лятото да работят в туризма. Освободихме решима за сините карти. Прокарахме самолетна линия до Одеса. Решихме тежките въпроси с рисковете пред цялата държава от конфликтите, които избухнаха в Асеновград.

Всичко това остава зад кадър заради непрекъснатите пируети на една некадърна чалга звезда", оплака се Симеонов, без да посочи коя е "чалга звездата".

Радан Кънев: Ако насърчим упражняването на възмездие, ще стане страшно

http://www.transmedia.bg/2018/03/07/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%87%d0%b8%d0%bc-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

 

Институтът на неизбежната отбрана обърка не само българските граждани, но и юристите, които се разделиха по въпроса трябва или не да се поправя законът. Дебатът се появи в социалните мрежи се появи по повод убийството на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха от д-р Иван Димитров. Лекари и граждани от цялата страна излязоха в подкрепа на Димитров, който бе задържан за 72 часа и после пуснат с мярка на неотклонение -подписка.  В поведението на лекаря по време на инцидента обаче има много въпросителни, които тепърва ще се изясняват. Противоречивата информация от официалните институции ожесточи дебата допълнително.

Публикуваме мнението на Радан Кънев от профила му във Фейсбук в качеството му на юрист. 

1) Институтът на неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на доста поколения учени и съдии, защото има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да прецени налице ли е неизбежна отбрана и превишени ли са нейните предели. Всеки случай е различен, ключова е „субективната страна“ – мотивацията на дееца. В конкретния случай, на база на наличните данни, тя не изглежда твърде отбранителна, но е много малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също. Който не го разбира, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем – европейска, християнска, основана на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не насърчава упражняването на възмездие от жертвата. Ако извършителят действа със съзнание за наказание, а не за отбрана, той се наказва по основния състав на убийство, а не превишаване на пределите.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и разсъждавам като юрист, а не „като човек“. Не ме интересува – правото се е развивало хилядолетия като сечение на „доброто и справедливото“, на човещината и възмездието, не за да бъде популярно.

Тук става дума за принципи от висш порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко аплодисменти.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на възмездие от жертвата или от лица, които смятат себе си за жертви, ще настане нещо страшно. И победители няма да бъдат „здравите сили“, които днес зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си.

Показателно е, че при действащата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е доста съмнителна. Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля…

 

На снимката: д-р Иван Димитров

 

ТЕЛК с нова концепция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370301

Обществото ни е с изострена чувствителност към несправедливостта във всичките й форми. Това заяви социалният министър Бисер Петков. Той добави, че повереното му министерство се стреми в политиките си да се ръководи от принципа за „социална справедливост”.

Прокуратурата започва проверка на концесията в Национален парк „Пирин”

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be/

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил извършване на проверка от Върховна касационна прокуратура на постъпил в прокуратурата сигнал за множество нарушения, престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт, при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Сигналът е постъпил на […]

Задържаха иракчанки, опитали да влязат у нас с холандски паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750470

Задържаха иракчанки, опитали да влязат у нас с холандски паспортиГранични полицаи задържаха иракчанки, опитали да влязат в страната с холандски паспорти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера на ГКПП Капитан Андреево е пристигнал за влизане в страната лек автомобил с водач 53-годишен холандски гражданин от турски произход. С него пътували две жени и две момичета Ц на 7 и 17 години.

От 50 стотинки до два пъти по 50 лева за осмомартенски цветя

http://budnavarna.bg/31205-ot-50-stotinki-do-dva-pati-po-50-leva-za-osmomartenski-tsvetya/

снимка: Будна Варна

Зюмбюли, лалета, фрезии и пъстроцветни иглики в саксия, са сред най-масово продаваните, а и купувани цветя по варненските улици, часове преди Празника на жената – 8 март. И тази година цените варират, като от 50 стотинки за роза в големите хипермаркети, офертите могат да стигнат и до над два пъти по 50 лева – за дизайнерски букет в специализираните бутици.

Сред богато заредените щандове и сергии, този път се забелязва липсата на нарцисите, които през други години са се търгували най-евтино.

Истинско оживление цари днес около цветните пазарчета в града, а ангажирани само за празника търговци, от няколко дни предлагат стоката си по най-натоварените пешеходни зони. Някои от продавачите дори не сварват да извадят цветята от багажниците на колите си. Други са решили да използват улични стълбове, светофари и табели, за да покажат цялото си зареждане. Щайгички с пролетни цветя се появиха дори и пред обекти, в които обичайно се търгува с друг тип стоки като плетива, храни и козметика.

Разнообразие от букети и кошнички има на почти всички места в града. Актуални остават дори хризантемите, розите, а и екзотичните орхидеи. Някъде могат да бъдат открити нежни ириси и дори български циклами, азалии и теменужки. Средно по два лева за стрък вървят лалетата, фрезиите и ирисите. Зюмбюлите традиционно са по-скъпи – от 3,5 лева стартират цените за брой. Горе долу до тази сума можем да купим и актуалните напоследък иглики, които после лесно да отглеждаме на балкона или в градината.

И тази година разликата в ценовата политика на цветарите в морската столица е огромна, напомняйки за принципа „ден година храни“. На места несъответствието е дори в пъти над промоционалните оферти на големите вериги. Така например, сред топ осмомартенските сделки в хранителните магазини и тези, в които се предлагат градински принадлежности, има промоции от сорта на седем лалета за 5 лева или пък 13 рози за същата цена. Мини розичките в саксийка, също могат да бъдат намерени за цена от около три лева. И под два лева се предлагат напъпили зюмбюли с луковица или мини нарциси.

Но въпреки богатия асортимент от нови видове, сортове и хибриди, класическите червени и розови карамфили, увити в сребристо или прозрачно целофанче, познати ни от времето на комунизма, не излизат от мода. Между лев и 50 стотинки и два лева може да ни излезе едно такова букетче. Ако не държим на опаковката ще платим дори и левче.

В луксозните цветарски студиа и бутици претендират, че залагат на качество и подбор на най-добрите сортове. Така цената на един авторски букет може да надхвърли и 100 лева. Актуални сред дизайнерските аранжировки са цветята в чаша, в оригинална кашпа от керамика или метал, в стъклени мини градинки, украсени с различни платове, хартии, мъниста, панделки, перли, пера и бижута.

Материалът От 50 стотинки до два пъти по 50 лева за осмомартенски цветя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дейли телеграф: Владимир Путин е бил насилван като дете

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/deili-telegraf-vladimir-putin-bil-nasilvan-kato-dete.html

Руският президент Владимир Путин е бил малтретиран като дете, написа британският в. Дейли телеграф. Според изданието насилието, на което било подлаган бъдещият политик по мрачните улици на Санкт Петербург (тогава Ленинград), е станало повод Владимир като ученик да се запише в школа по японското бойно изкуство.

Стотици на протеста за оставка на правителството (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750463

Стотици на протеста за оставка на правителството (Видео, снимки)Стотици пристигнаха на протеста за оставка на правителството заради сделката за ЧЕЗ пред Министерски съвет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също пристигна на протеста заедно с колегите й Георги Янков, Кирил Добрев и Елена йончева. Очаквайте

Дякон Андрей Кураев: Руският патриарх обяви българите за нация от малоумници

http://www.mediapool.bg/dyakon-andrei-kuraev-ruskiyat-patriarh-obyavi-balgarite-za-natsiya-ot-maloumnitsi-news276361.html

Руският патриарх Кирил всъщност обяви българите за нация от малоумници. Така популярният руски мисионер и публицист дякон Андрей Кураев коментира гневната назидателна реч, която си позволи да държи патриарх Кирил на българския президент Румен Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София. "В съветско време българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче", припомня Андрей Кураев. На заминаване от София патриарх Кирил обяви публично огорчението си от това, че вместо единната руска армия, българският президент е назовал различните народи, участвали в нея. "По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха воини от много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои", заяви президентът в словото си. "Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението", реагира по-късно руският патриарх пред журналисти в София. По-късно Руската православна църква публикува на сайта си шестминутно видео, на което се се вижда и чува как патриарх Кирил се кара на българския президент. Този епизод бе спестен от президентството, но след като стана публично достояние, предизвика много коментари. Отношение по темата е взел и дякон Кураев, който публикува в блога си "смирен дар към руския патриарх за финландците, сражавали се за освобождението на България". "...В съответствие със законите на Финландия тези войски е можело да бъдат използвани само на нейна територия. Изключение е съставлявал гвардейският батальон. По време на руско-турската война 1877-1878 г. гвардейският батальон също е участвал и в бойни действия. На 24 август финландските стрелци поемат на поход от Хелзинки. На 12 октомври те участват в щурма на позиции при Горни Дъбник. На 20 октомври батальонът завзема Долни Дъбник, а на 10-11 ноември се сражава с турците за укрепените позиции при Правец. От 17 до 21 ноември участва при завземането на Врачанския проход в Балкана. На 19 декември батальонът се сражава с турците при село Ташиксен. На 21 декември следват сражения при Враца и на река Искър, и вече на 23 декември батальонът участва заедно с останалите руски войски в освобождаването на София от неприятеля. Последното сражение в тази война, в което е участвал батальонът, се е състояло на 3 януари 1878 г. Командирът на батальона полк. Георг Едвард Рамзей, награден със златна сабя, става впоследствие командир на Семеоновския полк. Войната за освобождение на християните е била популярна във Финландия, както и в цялата (Руска) Империя и финландците имат песен за героите в тази война. Руско-турската война 1877-1878 г. стана последната война, в която се сражава батальонът", пише дякон Кураев, позовавайки се на исторически справки. "Както и можеше да се очаква, президентът на България знае по-добре историята на своята страна, отколкото неговият светейши гост", заключава той. Патриархът спретна скандал в София, пише дякон Кураев в коментар във Фейсбук, където разказва за случая, цитирайки думите на президента Радев, които са вбесили главата на Руската православна църква. "Нормални думи. Защо бяха тези нападки с критика? Президентът говореше не за страни, а за народи. Да, армията на Империята е била многонационална и в нея е имало немалко поляци и прибалтийци. Да, за България е принципно важно да каже добри думи на сърбите и румънците, с които после тя неведнъж е воювала за корекция на своите граници. Колко силна трябва да е вътрешната настройка на патриарха за оскърбление по всеки повод, за да се държи така?", пита Кураев, допълвайки, че "Светейшият продължи да се сърди и на летището". Цитирани са думите на патриарх Кирил "В историята на Полша и Финландия тази страница я няма." Кураев уточнява, че финландският полк получава названието си заради първия набор, състоящ се от селяни финландци. "В него може да са служили етнически шведи, свързани с Финландия. Указ от 5 януари 1880 г. споменава редник Яков Перебенус. Едва ли той е великорусин", коментира дякнът и продължава: "Но и това е малко. Патриархът побърза по същество нарече българите нация от малоумници: "В съветско време българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче." Но може би Лавров е поръчал на патриарха да предаде на българите своите думи: "Д...., м..."!" Както уточнява "Клуб Z" , фразата "Дебили, мамка им!" е произнесена от руския външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва със саудитския си колега  Адел ал Джубейр през лятото на 2015 г. Ругатнята бе чута заради включен микрофон. "Ако съдим как се впрегна в демарша на патриарх Кирил държавната телевизия "Вести", догадката е правилна. При това с лъжата, че "Русия бе спомената след Полша, Литва и Финландия", пише дякон Андрей Кураев във Фейсбук страницата си.

Главният икономически съветник на Тръмп подаде оставка

http://www.mediapool.bg/glavniyat-ikonomicheski-savetnik-na-tramp-podade-ostavka-news276360.html

Главният икономически съветник на Доналд Тръмп Гари Кон подаде оставка, съобщи Белият дом. Предположенията са, че Кон, който е привърженик на свободната търговия, е бил разгневен от плановете на Тръмп да наложи мита на вносната стомана и алуминий.   "За мен бе чест да служа на страната си и да въведа благоприятни за американците политики в подкрепа на растежа, по-специално приемането на историческа данъчна реформа. Благодаря на президента, че ми даде тази възможност и желая на него и на администрацията големи успехи в бъдеще", се казва в кратко изявление на директора на Националния икономически съвет.   Бившият член на ръководството на банката "Голдман Сакс" се присъединява към дългия списък на близките сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци, отбелязва АФП.   В администрацията на САЩ Кон бе най-големият противник на планираните от Тръмп мита от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху вносния алуминий. Той се опита да разубеди Тръмп от това му намерение, но Тръмп потвърди вчера, че в близките дни ще наложи тези мита, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп похвали Кон въпреки разногласията им.   "Гари свърши чудесна работа за прилагане на програмата ни, като помогна за въвеждането на историческа данъчна реформа и отново да се освободи американската икономика", заяви Тръмп.  

От полицията за инцидента във Варна: Детето е контактно

https://petel.bg/Ot-politsiyata-za-intsidenta-vav-Varna--Deteto-e-kontaktno__254297

Детето, което е пострадало при инцидента край Максуда е контактно. Отведено е за обстоен преглед в болница. На мястото остава полицейс...

Детето, ударено от сноуборд в Пампорово, излезе от кома

https://petel.bg/Deteto--udareno-ot-snoubord-v-Pamporovo--izleze-ot-koma__254296

5-годишното дете от Русия, което бе ударено от сноубордист и получи сериозна травма, излезе от кома. Момчето продължава лечението си в меди...

Министерският съвет изтегли Истанбулската конвенция

https://petel.bg/Ministerskiyat-savet-iztegli-Istanbulskata-konventsiya-__254298

Правителството оттегли законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домаш...

Удушеното бебе в Средногорово е родено преди дни

https://petel.bg/Udushenoto-bebe-v-Srednogorovo-e-rodeno-predi-dni__254299

Кадър press.tv Бащата на 16-годишната родилка, която уби бебето си и го скри в хладилник, бил строителен работник и имал много дългове. Момиче...

Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия

https://petel.bg/Nay-malko-35-smartni-sluchaya-ot-grip-sa-registrirani-v-Harvatiya__254300

Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия тази година, но експертите смятат, че действителният им брой е значително по...

Американка тръгна да скача от самолет във въздуха, крещейки: "Аз съм Бог!"

https://petel.bg/Amerikanka-tragna-da-skacha-ot-samolet-vav-vazduha--kreshheyki--Az-sam-Bog--__254301

Шокиращи кадри се появиха в мрежата. В самолет на United Airlines с 73 пътници на борда се е разиграл неповторим екшън. Жена е искала да скочи от са...

Стотици под прозореца на Борисов: Оставка! Гинка си ти! (на живо)

https://offnews.bg//obshtestvo/stotitci-pod-prozoretca-na-borisov-ostavka-ginka-si-ti-na-zhivo-676229.html

Стотици хора се събраха на протеста пред Министерски съвет, където в момента заседава правителството. Под прозорците на "Дондуков" 1 в момента премиерът Борисов слуша звучни възгласи "Оставка", "Шайка", "Престъпници".

Протестът бе организиран от няколко организации, сред които БСП, "Българска пролет" и "Възраждане", а непосредственият повод е скандалната продажба на ЧЕЗ на Гинка Върбакова от Пазарджик.

Организаторите се зарекоха това да е началото на дълга поредица от преговорите.

"Гинка от Пазарджик е Бойко Методиев Борисов", заяви по мегафона пред множеството Велизар Енчев.

На протеста е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Дошли сме от Лондон да запалим бунта. Да се борим за свободата си. Няма накъде повече да отстъпваме. Или ние, или те", заяви активистът на БСП-Лондон Йордан Мичев под одобрителните възгласи на множеството.

Именно лондончанинът Мичев, заедно с внука на вожда и учителя Георги Димитров, който носи неговото име, бяха първите на протеста. Те издигнаха плакати пред МС още от 9 часа сутринта.

След него думата взе депутатът от левицата Таско Ерменков.

Докарахме го до там една Гинка да ни определя бъдещето. Натискът ни трябва да е всеки ден, за да я има България, каза той.

Бившият патриот Димитър Байрактаров след него обяви, че в МС сега заседават престъпници.

"Там надничат уплашено. Съгласни ли сте да ви управляват безцеремонни простаци, отправящи обиди към патриарха на РПЦ. Ние днес сме тук, за да дръпнем шалтера на това правителство", каза бившият съпартиец на Валери Симеонов.

Очаквайте подробности!

Генерал Тошево благодари на премиера, че няма да се добива газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750447

Генерал Тошево благодари на премиера, че няма да се добива газГенерал Тошево благодари на премиера Бойко Борисов, на министъра на околната среда, и на министъра на земеделието, за това че няма да се добива и проучва газ в Добружда. Кметът на общината Валентин Димитров изрази благодарност на заседанието на кабинета в Министерски съвет. Той обясни, че след като "Русгеоком БГ" е очаквал ОВОС за добив на газ

Читателка на Будна Варна: автобус блъсна спрял автомобил

http://budnavarna.bg/31202-chitatelka-na-budna-varna-avtobus-blasna-spryal-avtomobil/

Читателка на BudnaVarna.bg ни сигнализира, за катастрофа между автобус и лек автомобил.

Автобус с номер 13 при правене на десен завой на улиците „Дубровник“ и „Студентска“, блъска спрелия авомобил.

На място се очаква екип на КАТ-Варна.

Материалът Читателка на Будна Варна: автобус блъсна спрял автомобил е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Стотици скандират ”оставка” под прозорците на Борисов

https://frognews.bg/novini/stotitsi-skandirat-ostavka-pod-prozortsite-borisov.html

Стотици се събраха пред Министерски съвет на протест срещу скандалната сделка за продажбата на ЧЕЗ. Те скандират „Оставка“ под прозорците на МС, докато заседава Бойко Борисов.

Гранични полицаи задържаха иракчанки, опитали да влязат в страната с холандски паспорти

http://www.cross.bg/pasporti-holandski-dokymenti-1569524.html

/КРОСС/ Задържан е и шофьорът Вчера на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната лек автомобил "Фолксваген" с водач 53-годишен холандски гражданин от турски произход. С него пътували две жени и две момичета - на 7 и 17 години. Пътничките представили за обработка холандски паспорти. Граничният полицай се усъмнил, че снимките в четирите паспорта не са на приносителките. Колата е отклонена за контрол на втора линия, където е установено, че холандските документи са истински, но не са на жените. Извършена е щателна митническа проверка на автомобила, при която в багажа са открити иракските паспорти на пътничките. Шофьорът признал, че преотстъпените документи са на неговото семейство. Той и пълнолетните иракчанки са задържани, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ-Свиленград.    

Борисов: Народът ни избра, народът го поиска - оттегляме Конвенцията

https://www.actualno.com/politics/borisov-narodyt-ni-izbra-narodyt-go-poiska-ottegljame-konvencijata-news_663254.html

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството оттегля спорната Истанбулска конвенция. Документът предвижда мерки срещу домашното насилие, но породи дискусия и страхове в обществото, че с него се легализират гей браковете и т.нар. "трети пол“. Според противниците на договора тези моменти дават поле за твърде много интерпретации, включително легализация на хомосексуалните бракове и въвеждане на така наречения "трети пол". Бяха организирани протести както в подкрепа на

Епидемия от вирусна треска "Ласса" в Нигерия

https://www.actualno.com/africa/epidemija-ot-virusna-treska-lassa-v-nigerija-news_663255.html

Епидемия от вирусна треска „Ласса“ засяга Нигерия, съобщава телевизионният канал CNN. Вирусната треска „Ласса“, която е ендемична (среща се обичайно) за Нигерия, предизвиква епидемия с невиждани размери. Досега са починали 72 души и 317 са заразени, а за още 764 се предполага, че са заразени. Болестта се разпространява при замърсяване на храна или домакински съдове с урина или изпражнения на многогърдия плъх. Треската причинява висока температура и кърв

Цените на жилищата в САЩ растат по-бавно през януари

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-sasht-rastat-po-bavno-prez-ianuari-257033/

Лихвите по ипотечните кредити обаче приключиха януари на най-високото си ниво в последните четири години

Две коли и камион катастрофираха на Околовръстния път в участъка Герман-София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750455

Две коли и камион катастрофираха на Околовръстния път в участъка Герман-СофияДва леки автомобила и камион са катастрофирали на Околовръстния път в участъка Герман-София. Това съобщиха за  „Фокус“ от СДВР. При инцидента няма пострадали. Участъка към този момент се разчиства от засегнатите в катастрофата автомобили, но движението се осъществява

Няма да има референдум за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/referendum-istanbulscata-conventzia-26945006

Референдум за Истанбулската конвенция няма да има, решиха депутатите от всички партии в парламента с изключение на инициаторите от БСП след два часа скандали.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване