Вицепрезидентът подкрепи инициативата „Посланик за един ден“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750824

Вицепрезидентът подкрепи инициативата „Посланик за един ден“

В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от посолството на Великобритания в София. Церемонията се проведе в Многофункционалната зала - Библиотека в сградата на президентската администрация.

България и Катар правят инфраструктура за доставка на природен газ

http://www.cross.bg/katar-energetikata-bulgariya-1569539.html

/КРОСС/ България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двете държави ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми. Това е предвидено в проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар, одобрен от правителството на днешното му заседание. Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между страните. Предвижда се смесена българо- катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката. Правителството на Република България води последователна политика за гарантиране сигурността на енергийните доставки със страните - производителки и износителки на енергийни ресурси, включително и с Държавата Катар. С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%

Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ

https://frognews.bg/novini/deputatite-othvarliha-vetoto-varhu-zakona-ktb.html

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ. Срещу президентското вето и „за” закона гласуваха 129 народни представители, „против” бяха 40 и никой не се въздържа.

Теменужка Петкова остава министър на енергетиката

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/07/3142001_temenujka_petkova_ostava_ministur_na_energetikata/?ref=rss


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова остава на поста си, съобщиха за "Дневник" от Министерски съвет. Петкова действително е подала оставката си и тя е била на бюрото на премиера Бойко Борисов. На среща на премиера с коалиционните му партньори от "Обединени патриоти", която е била вчера, Борисов е получил подкрепа за правителството и оставката няма да бъде подписана.<br /><br />Вицепремиерът Валери Симеонов каза днес пред БНТ, че оставката на енергийния...

16-годишна удуши новороденото си и прибра трупа в хладилник

https://offnews.bg//112/16-godishna-udushi-novorodenoto-si-i-pribra-trupa-v-hladilnik-676245.html

16-годишно момиче е родило в къщата си в казанлъшкото село Средногорово и след това е удушило бебето си, съобщи Нова телевизия.

След това тя сложила трупа на бебето в хладилник в гаража на къщата.

Момичето е задържано. Според бащата на детето майката е удушила бебето. Младата майка обаче твърди, че детето е било мъртво родено.

Бащата на удушеното бебе го е скрил в хладилник

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-bebe-srednogorovo-26945690

Районната прокуратура в Казанлък образува досъдебно производство за извършено убийство от майка спрямо новородено срещу 16-годишната родилка, удушила бебето си.

Онлайн наръчник учи директори и учители как да върнат децата в клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=370306

Безплатен онлайн наръчник за учители и директори „Как да върнем смисъла в училище“ пусна неправителствената организация Център за приобщаващо образование (ЦПО). Идеята на сборника със съвети е да помогне за мотивирането на учениците да посещават часовете с желание, неизвинените отсъствия да намалеят и всяко дете живо да се интересува от това, което става в клас, научи Moreto.

Вицепрезидентът подкрепи инициативата „Посланик за един ден“

http://www.cross.bg/repyblika-iiotova-iliyana-1569538.html

/КРОСС/ В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден", организирана от посолството на Великобритания в София. Церемонията се проведе в Многофункционалната зала - Библиотека в сградата на президентската администрация. Участничките, на възраст между 15 и 18 години, от различни градове в България, представиха в кратки текстове своите предложения за напредък в борбата за равенство между половете. Своя победителка избраха жени-посланици на девет държави - Кралство Великобритания, Република Бразилия, Република Финландия, Държавата Израел, Кралство Мароко, Република Южна Африка, Република Азербайджан, Република Хърватия, Кралство Нидерландия. Вицепрезидентът отбеляза важността и актуалността на огромния проблем за неравнопоставеността между жените и мъжете, като цитира доклад на Световния икономически форум, според който ще са необходими 200 години, за да се постигне паритет във всяко отношение между двата пола. „Но имаме и добрите примери - жени-президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, ръководители на световни организации и компании", заяви Илияна Йотова. Отличените есета засягат проблеми като неравното заплащане, разделението на „мъжки" и „женски" професии, съществуващата все още традиция с уредените бракове, неравния достъп до качествено образование

Управляващите обмислят предварителен контрол при сделки със стратегически дружества

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/07/3141899_upravliavashtite_obmisliat_predvaritelen_kontrol_pri/?ref=rss


Управляващите обмислят законодателни промени, с които да се въведе задължение при продажба на голям пакет акции от дружество, свързано с националната сигурност или критичната инфраструктура на страната, да трябва да се произнася орган в държавата, обясниха неофициално пред "Дневник" от мнозинството. Поводът е сделката с ЧЕЗ, а очакванията са поправките да бъдат в Закона за енергетиката.<br /><br />Засега не се уточнява кой орган ще се произнася и при продажбата на какъв...

Григор Димитров попадна в потока на Федерер на Индиън Уелс

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-yels-1569537.html

/КРОСС/ Григор Димитров попадна в потока на световния номер 1 Роджър Федерер на предстоящия турнир в Индиън Уелс. Българинът, който е поставен под номер 3 в схемата, ще започне участието си от втория кръг на турнира. Негов съперник в първия мач ще е победителят от двубоя между Фернандо Вердаско и Гуидо Пея. До момента Димитров е играл и с двамата, като балансът му срещу 39-ия в света испанец е 2:1 победи, а с 60-ия в ранглистата Пея са на равно - 1:1. В четвъртината на Григор Димитров жребият прати Кевин Андерсън и Ник Кириос, които са потенциални съперници на българина за четвъртфинал.  

Руски хеликоптер се разби в Чечения, двама загинаха

https://offnews.bg//sviat/ruski-helikopter-se-razbi-v-chechenia-dvama-zaginaha-676244.html

Хеликоптер Ми-8 на руските гранични служби се разби на територията на Чечения, предава TACC.

„По предварителни данни в резултат на катастрофа на хеликоптер Ми-8 на граничните служби на Руската федерация е пострадал един човек, двама са загинали, а съдбата на четирима други се изяснява“, поясни източник от регионалните аварийни служби.

Инцидентът се е случил в непосредствена близост до границата с Грузия, допълва източникът на агенцията.

Русия има превес над НАТО по Източния фланг

http://clubz.bg/65113-rusiq_ima_preves_nad_nato_po_iztochniq_flang

Според проучване на американската корпорация „Ранд“, озаглавено „Проучване на липсата на баланс в Европа в конвенционалната сила“, НАТО има по-малко въоръжение от Русия по източния си фланг, макар и да е прекарало години засилвайки силите си в региона, пише изданието Stars and Stripes,"Фокус".

„По-солидна позиция, целяща значително да увеличи цената на военния авантюризъм срещу един или повече членове, си струва обмислянето“, пише в доклада на изследователския център.

В документа не се правят специфични препоръки относно видовете сили, които могат да бъдат разположени на Източния фланг на НАТО. Но в друго, скорошно проучване на „Ранд“ се препоръчва в региона да бъдат изпратени допълнителни бригади. През последните години САЩ и НАТО пренареждат силите на Алианса в Европа, като все повече сили се разполагат на потенциалните „горещи точки“ като Балтийските републики и Полша. Въпреки това, според новия доклад на „Ранд“, тези действия изостават в сравнение с руския военен напредък.

Русия модернизира армията си през последните години, а Москва е разположила нови и по-способни сухопътни и въздушни сили край границите на страните членки на НАТО Естония, Латвия и Литва.

„В Балтийските републики съюзниците имат близо 32 хил. войници, в сравнение със 78 хил. руски в околността, които със своите висока готовност и мобилност могат да победят съюзниците“, пише в доклада.

Русия има също така преимущество по отношение на танковете със 757 машини в сравнение със 129 на НАТО.

„Докато страните членки на Алианса са изразходвали последните 15 години, развивайки леки сили, които лесно да могат да се разполагат в Афганистан, Русия е запазила „комбинирана сила, която поставя ударени върху мобилност и огнева мощ“, се съобщава в доклада.

„Русия също така може да разполага масово сили на границите благодарение на своите железопътни и пътни мрежи и се радва на значимо преимущество при генерирането на бойни сили по време на начален период на криза“, смята „Ранд“.

Преимуществото на НАТО по отношение на изтребителите може да бъде под заплаха заради преимуществото на руската „интегрирана противовъздушна отбрана“. Въпреки това в доклада се уточнява, че целта не е паритет с Русия „войник срещу войник, танк срещу танк и самолет срещу самолет“. 

"ЦСКА - София" ще накаже Чорбаджийски, но иска справедливо решение от БФС

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141962_cska_-_sofiia_shte_nakaje_chorbadjiiski_no_iska/?ref=rss


Капитанът Божидар Чорбаджийски ще бъде наказан от ръководството на "ЦСКА - София", обявиха от клуба. Червените посочват, че очакват адекватно решение от дисциплинарната комисия към БФС.<br /><br />Защитникът удари два пъти Васил Шопов в края на първото полувреме на мача с "Дунав" (2:0) в Русе. Вместо да бъде изгонен обаче, той получи жълт картон.<br /><br />"ЦСКА винаги е бил клуб, изключително уважаващ правилата, дисциплината и феърплея. Във...

Плувецът Михаил Александров е хванат с кокаин, преди да прекрати кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141965_pluvecut_mihail_aleksandrov_e_hvanat_s_kokain_predi_da/?ref=rss


Един от най-успешните български плувци през 21-и век Михаил Александров е дал положителна допинг проба за кокаин, преди да прекрати състезателната си кариера.<br /><br />32-годишният спортист, който от 2009 г. се състезаваше за САЩ, обяви оттеглянето си от спорта през юли миналата година. Месец и половина по-рано той се е провалил при допинг проверка по време на състезанието от сериите "Арена про суим" в Санта Клара.<br /><br />В пробата на Александров са...

Недомислица в отчитането към здравната каса показва 46% недоносени бебета в България

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/07/3141966_nedomislica_v_otchitaneto_kum_zdravnata_kasa_pokazva/?ref=rss


Недомислица в отчитането на клиничните пътеки за новородени в неонатологичните отделения изкривява статистиката на Националната здравноосигурителна каса и показва 46.6% недоносени бебета в България. Причината е, че недоносените бебета не получават веднага единен граждански номер (ЕГН), а се записват под различни вътрешни кодове при преминаване от една пътека в друга, от едно отделение в друго или ако се наложи, местене в друга болница. Така, колкото по-продължителен е престоят им в лечебните...

С нов закон Полша може да лиши от звание военни от времето на комунизма, дори и покойници

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3141953_s_nov_zakon_polsha_moje_da_lishi_ot_zvanie_voenni_ot/?ref=rss


Полският парламент, доминиран от консервативната десница, прие днес закон, който проправя пътя към посмъртното отнемането на звания на много военни от комунистическия режим, по-специално на генерал Войчех Ярузелски, въвел военното положение през 1981 г., предаде "Франс прес".<br /><br />"Искаме ли да живеем в едно повторение на комунистическа Полша или в една независима Полша", каза днес пред депутатите новият полски министър на отбраната Мариуш Блашчак....

Янка Такева: Насилието и стресът в работата са най-разпространени във феминизираните сектори

https://offnews.bg//obshtestvo/ianka-takeva-nasilieto-i-stresat-v-rabotata-sa-naj-razprostraneni-vav-676221.html

"Насилието и стресът на работното място са най-разпространени във феминизираните сектори", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева днес на конференция "Не на насилието на работното място", съобщи БТА.

Форумът е организиран от КНСБ и от Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ с председател Янка Такева, която също така е лидер на Синдиката на българските учители.

Такева допълни, че на първо място по стрес и тормоз е учителската професия. На второ място се нареждат медицинските специалисти, следвани от журналистите, работещите в леката промишленост и полицаите. Тя се позова на данни на изследване на Синдиката на българските учители. 

По думите на Такева в тези сфери има насилие, дискриминация, по-ниско заплащане и оттам - по-нисък социален статус в сравнение с професиите, в които има по-балансирано представителство на половете. Според нея проблемът е както на световно ниво, така и в България, където търпимостта към насилието е поколенчески проблем и има много силни стереотипи, с които трябва да се борим от ранна детска възраст.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков потърси корените на насилието в България в дълбокото чувство на несправедливост, което изпитва всеки българин.

По данни, изнесени от главния икономист на синдиката Любен Томев, между пет и 20 процента от работниците и служителите в Европа са засегнати от насилие и тормоз на работното място в зависимост от страната и от сектора.

Според заместник социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема. Тя сподели още, че министерството работи в партньорство с АСП по проект "Заедно срещу насилието", финансиран по ОП "РЧР", по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие. 

От КНСБ ще настоява за закон срещу насилие на работното място, разработване на етичен кодекс по отрасли, антистрес програми във фирмите и създаване на комисия за разглеждане на молби и жалби на преживели насилие на работното място.

 

Най-ниска е производителността на труда в земеделието

http://econ.bg/Новини/Най-ниска-е-производителността-на-труда-в-земеделието_l.a_i.758749_at.1.html

През четвъртото тримесечие на годината най-ниска е производителността на труда в земеделието, показват предварителните данни на Националния...

Левски се обяви срещу фалшивите новини

https://offnews.bg//futbol/levski-se-obiavi-sreshtu-falshivite-novini-676242.html

От Левски излязоха с официална декларация, в която се обявяват против фалшивите новини. Според "сините" това е целенасочена пропаганда срещу клуба.

Ето какво пишат от клуба на официалната си страница във Фейсбук:

"Стига фалшиви новини!

През изминалите почивни дни около националните празници станахме свидетели на необичайно висока активност в публикуването на злонамерени и фалшиви новини по адрес на нашия клуб. Статии със заглавия като „Феновете на Левски с провокация срещу Спас Русев по време на мача с Берое“, „Има ли пилот в Левски?“, „Защо се сърдите на Наско? Викайте Кокала, че става страшно!“, „Левски на Делио Роси ще продължава да се мъчи“ и скоропостижното от вчера „Футболна шизофрения“ заливат медийното пространство с нещо повече от целенасочена пропаганда, словесна агресия и фалшиви новини.

Това си е явна медийна атака. Тази атака по адрес на нашия клуб продължава от много дълго време, а напоследък се засилва все повече. Защо ли? За разлика от отбора, наскоро преместил се в София, ние не притежаваме собствен вестник, нямаме „журналисти“ на ведомост и не вярваме, че генерирането на фалшиви новини е част от футболното съперничество. Но ние приемаме хулите като комплимент, защото са израз на страх. Явно чистата победа на футболния терен не е цел достойна за уважение.

Налага се стандарт, че е нужно футболът да бъде съпроводен с целенасочени действия за обезверяване на привържениците с хвърляне на кал, със злословие, със съдийска помощ или допинг, със скритото издигане на кандидати за ръководители на българския футбол. И всичко това само, за да се докаже, че една лъжа повторена хиляда пъти, може да се превърне в истина. Но може ли? Ние знаем, че ако поискаш може да пребоядисаш кожата си, но да смениш характера си е невъзможно. Затова приемаме предизвикателството.

Продължавайте да хулите. Рано или късно обаче ще ви се наложи очи в очи да докажете своята теза. А дали сте готови за последствията, ако тя не издържи теста? Истината винаги излиза на яве и винаги побеждава. А на лъжата краката са къси!

Стига фалшиви новини!

ПФК Левски"

Григор Димитров попадна в потока на Федерер на Индиън Уелс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6750801

Григор Димитров попадна в потока на Федерер на Индиън УелсГригор Димитров попадна в потока на световния номер 1 Роджър Федерер на предстоящия турнир в Индиън Уелс. Българинът, който е поставен под номер 3 в схемата, ще започне участието си от втория кръг на турнира. Негов съперник в първия мач ще е победителят от двубоя между Фернандо Вердаско и Гуидо Пея.

България и Катар правят инфраструктура за доставка на природен газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750803

България и Катар правят инфраструктура за доставка на природен газБългария и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двете държави ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в

Прокуратурата ще проверява концесиите в Банско

http://www.transmedia.bg/2018/03/07/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%b8/

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура на концесионните договори на Юлен в Банско. Това става ясно от съобщение на сайта на българската прокуратура.

Проверката е по сигнал от Политическа партия  „Зелените“, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на  договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”.

Със сигнала се иска извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, като и относно свързаност между „Юлен” и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Проверката е назначена предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

София Филм Фест се фокусира върху спорта

https://offnews.bg//kultura/sofia-film-fest-se-fokusira-varhu-sporta-676243.html

Титлата „Европейска столица на спорта“ има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.

Този специален фокус присъства във филмовата програма на 22-рия София Филм Фест чрез селекция от уникални филми на спортна тематика, и се реализира с любезната подкрепа на MTel Sport и Застрахователна компания „Лев Инс“.

Един от безспорните хитове сред спортните филми на София Филм Фест тази година е американският „Аз, Тоня“ (2017) на режисьора Крейг Гилеспи. В основата на филма са невероятните, но истински събития, свързани с един от най-сензационните скандали в историята на спорта. В мрачно-комедиен тон са пресъздадени подробности около американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното прочуто изпълнение на троен Аксел в състезание и нелепо замисленото и зле изпълнено нападение срещу нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган. Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг (и беше номинирана за „Оскар“ за тази своя роля), а филмът на Крейг Гилеспи е абсурден, дързък и проницателен портрет на фигуристката – на нейния живот, заедно със славата и омразата, които я преследват…

Неотразимата Алисън Джени спечели преди часове така жадувания златен воин на Американската киноакадемия за поддържаща женска роля – честито на екипа на „Аз, Тоня“, а филмът може да бъде видян САМО в програмата на София Филм Фест през март!

Сред българските предложения за спортните заглавия на 22-рото издание на София Филм Фест е „Българският лъв“ (2017) на режисьора Александър Хамбир и продуцента Ярив Лернер. Документалният разказ е за световния шампион по бойно самбо, ММА боец и бивш командос – Тихомир Благовестов, който много обича България, но изпитва горчивина, че държавата не предлага достатъчно добри условия за професионалното му спортно развитие. Тихомир представя с гордост страната си на международните състезания, носи в своето сърце българската култура и традиции и винаги отдава почит на родния си град Севлиево. Но настъпва момент, в който спортистът трябва да направи избор - да потърси по-добра реализация на своя потенциал в чужбина. Какво ще открие този талантлив млад човек, напускайки България? Ще успее ли да съхрани своята любов към родината по пътя към световните сцени?

„Мечтата на Николай“ (2017) на Мария Карагьозова e филм за капитан на туристическо корабче. Той си спомня мечтата си, която успява да сбъдне през 1985 година - да обиколи света сам… Преминавайки през „Желязната завеса“, българският мореплавател Николай Джамбазов посочва пътя към свободата на едно цяло поколение млади българи. На борда на своята яхта „Тангра“, изцяло направена на ръка, Николай Джамбазов успява да премине по „невъзможния път“ и да сбъдне детската си мечта – да обиколи света сам през нос Хорн! Филмът е копродукция на Белгия и България, а представянето му на фестивала е неговата национална премиера.

В „Дейвид Милър – сам срещу часовника“ (2017) режисьорът Финли Претсел разказва за последните състезания в кариерата на колоездача Дейвид Милър и финалното му участие в Тур дьо Франс. Британският филм представя човешкия дух, движен от сила, много по-могъща от желанието за успех и слава. Краят на кариерата на един атлет е състезание с времето и битка с неизбежния провал. Пристрастяващата нужда да участваш в надпреварата противоречи на логиката и създава вълнуващ и болезенен спектакъл.

Всички, запалени по спорта киномани в София, ще могат да видят и едно уникално предложение от Австралия - „Планина“ (2017), филмова и музикална колаборация между Австралийския камерен оркестър и режисьорът Дженифър Пийдъм. Филмът е изследване на човешката обсесия по необятната шир и предизвикателства, които предлагат планините; кадрите припомнят зашеметяващата сила на височините – и вечната им способност да оформят живота и човешките мечти.

„Планина“ е тотално различен от всичко, което съм правила досега. Благодарение на съвместната работа с Австралийския камерен оркестър, заснетото се превърна в изключителна творба. Хората са в поддържащи роли, а планината – в главната. Няма диалог. Този филм е по-скоро експериментален, отколкото документален. Може би е по-близък до стила на „Барака“ и „Коянискаци“, казва Дженифър Пийдъм. Гласът на неповторимия Уилям Дефо води разказа и това е още един прекрасен акцент, който публиката не бива да пропуска!

Копродукцията между Литва-Латвия-Италия-Белгия-Швейцария-Ирландия-Великобритания-Испания „Симпатяги в края на колоната“ (2017) на режисьора Арунас Мателис е филм за професионалните колоездачи, чието място обикновено е на „опашката“ в състезанието. Документалната творба е носител на голямата награда в своя жанр от фестивала в Минск през 2017 и на наградата на публиката от Варшава '17 за най-добър документален филм. Любопитна гледна точка е избрал режисьорът на филма - през очите на отборните лекари, които пътуват паралелно с колоездачите. Тяхната работа по време на състезанията напомня на военен патрул: ако катастрофираш - изправяш се и продължаваш състезанието! По време на тази битка се случват много изключителни неща. Това е непоказваният свят на бойците-рицари и „прекрасни губещи“ на професионалното колоездене – те са винаги в задната част на групата, без право на лична победа.

Сред предложенията за спортно кино на 22-рия София Филм Фест е и американският „Хвани вълната: животът на Леърд Хамилтън“ (2017) - забележителната история на истинска американска икона, която променя завинаги един от най-вълнуващите спортове в света - сърфирането. Този задълбочен портрет на Леърд Хамилтън изследва страха, смелостта и амбицията, които карат един човек да стигне до върха и цената, която трябва да бъде платена за всичко това. Във филма на режисьора Рори Кенеди е представена историята на велик и смел сърфист, успял да покори „голямата вълна“ – използвани са архивни кадри от неговото детство, израстването му, създаването на приятелства и връзки с други спортисти, влюбени в невъзможно високия адреналин на живота върху дъската за сърф… Животът е училище, в което някои трудно оцеляват, а Леърд определено е оставил своя знак по вълните...

Ердоган няма да се откаже да купи от Русия системи С-400

http://www.mediapool.bg/erdogan-nyama-da-se-otkazhe-da-kupi-ot-rusiya-sistemi-s-400-news276371.html

Турция няма да се откаже от купуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия независимо от това, че е възможно САЩ да наложат санкции, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.   Вие нищо не сте казвали по адрес на Гърция (за купуване на системи С-300 от Русия), а казвахте, че няма да позволите на Турция да купи системи С-400 и окачествихте споразумението с Русия като грешка. Казвахте също така, че може да въведете санкции. Ние нямаме намерение да ви даваме отчет. Без всякакви отстъпки ще тръгнем по правилния път за постигането на собствените ни цели, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия Хабертюрк.   През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Турция ще бъде първата страна - членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.   На 2 август американският президент Доналд Тръмп подписа закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Този документ предвижда по-строги санкции спрямо Русия, Иран и Северна Корея. 

БВП на един зает се увеличава с 0.7% в последното тримесечие на 2017

http://www.cross.bg/trimesechie-zaet-sredno-1569522.html

/КРОСС/ По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2017 г. БВП на един зает се увеличава с 0.7% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Заетите лица в икономиката са 3 366.9 хил., а общият брой отработени часове е 1 415.2 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през четвъртото тримесечие на 2017 спрямо съответното тримесечие на 2016 г. показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор. На едно заето лице се падат 8 146.1 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 19.4 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2017 г. запазва равнището си от съответното тримесечие на предходната година, докато БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 0.1% за същия период. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2017 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 210.3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 17.0 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 761.0 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 18.0 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 267.2 лв. БДС на един зает и 3.4 лв. за един отработен човекочас.    

Италиански механизми затварят плътно плъзгащи се врати

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6750799

Италиански механизми затварят плътно  
плъзгащи се вратиНов, усъвършенстван модел механизми за плъзгащи се врати придават лукс и по-високо качество на мебелите, в които са използвани. Предимството им пред обикновените варианти е, че се затварят в една равнина. Т.нар. компланарни механизми дават възможност на вратите, снабдени с тях освен да се плъзгат, както е при стандартните механизми,

В Монтана доставиха допълнително рози и орхидеи от Холандия за 8-ми март

https://www.24chasa.bg/region/article/6750794

В Монтана доставиха допълнително рози и орхидеи от Холандия за 8-ми мартЧервени рози и орхидеи от Холандия доставиха допълнително за 8- ми март в Монтана. Продавачите на цветя споделят, че такова голямо търсене не помнят от години. Класическите рози за пламенна любов и нежните орхидеи за дами с изискан вкус свършили още в сряда.Докато някои дават дори по 50 лева за букет,

От 50 стотинки до два пъти по 50 лева за осмомартенски цветя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370318

Зюмбюли, лалета, фрезии и пъстроцветни иглики в саксия, са сред най-масово продаваните, а и купувани цветя по варненските улици, часове преди Празника на жената – 8 март. И тази година цените варират, като от 50 стотинки за роза в големите хипермаркети, офертите могат да стигнат и до над два пъти по 50 лева – за дизайнерски букет в специализираните бутици, показа репортерска проверка на Moreto.

Институциите във Велико Търново обсъдиха механизми за задържане на децата в училище

https://www.24chasa.bg/region/article/6750714

Институциите във Велико Търново обсъдиха механизми за задържане на децата в училищеРаботна среща на тема „Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст“ се проведе в Рeгионалното управление на образованието - Велико Търново. Срещата бе по инициатива на областния управител проф.

Най-красивата крава в Германия излиза в отпуск по майчинство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750793

Най-красивата крава в Германия излиза в отпуск по майчинство "Лейди Гага", нееднократната носителка на титлата за най-красива крава в Германия, ще излезе в отпуск по майчинство през есента, след като на бял свят се появи осмото й теленце, предаде ДПА. Дали чифтокопитната хубавица, кръстена на ексцентричната поп звезда от САЩ, отново ще демонстрира прелестите си след раждането е под въпрос,

ЧЕЗ беше много сериозна хапка, за да я изпуснат онези, които съсипаха КТБ

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/chez-beshe-mnogo-seriozna-hapka-izpusnat-onezi-koito-sasipaha-ktb.html

Лидерът на ДПС Карадайъ, който има известен напредък в преодоляването на логопедичния си проблем, обяви на всеослушание в неделя,че държавата трябва да стои настрана от сделката на кака Гинка.

Българската икономика расте в края на годината с най-бавно темпо от 2015 г.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgarskata-ikonomika-raste-v-kraia-na-godinata-s-nai-bavno-tempo-ot-2015-g-257051/

Секторът на услугите създава 67,4% от добавената стойност на икономиката, следван от индустриалния – 28,3%, а делът на аграрния сектор е 4,3%

Хеликоптер на руските гранични сили се разби в Чечения, най-малко 2-ма загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750784

Хеликоптер на руските гранични сили се разби в Чечения, най-малко 2-ма загиналиХеликоптер Ми-8 на руските гранични служби се разби на територията на Чечения, предава TACC. „По предварителни данни в резултат на катастрофа на хеликоптер Ми-8 на граничните служби на Руската федерация е пострадал един човек, двама са загинали, а съдбата на четирима други се изяснява“, поясни източник от регионалните аварийни служби,

Куче захапа оперен певец на сцената в Китай (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750783

Куче захапа оперен певец на сцената в Китай (Видео)Безпризорно куче се появи неочаквано на сцената по време на представление на традиционна китайска опера в източната китайска провинция Фудзиен и атакува изпълнител, съобщи британският в. „Дейли мейл”, цитиран от "Дарик".  Кучето от порода Бордър коли, смятана за най-интелигентната, захапало за ръкава един от участниците в спектакъла,

Кабинетът прибра дивидента на държавните фирми

http://clubz.bg/65112-kabinetyt_pribra_dividenta_na_dyrjavnite_firmi

Министерският съвет разпореди да бъдат внесени в полза на държавата 50% отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2017 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

При разпределяне на печалбата се спазват приложимите нормативни разпоредби за съответния вид дружества. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране. Извън обхвата на разпореждането са и дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация" поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 май 2018 г., а 15 юли 2018 г. – за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за счетоводството. С разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2018 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

"Инерком" има 9 месеца да плати сделката за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/07/3141943_inerkom_ima_9_meseca_da_plati_sdelkata_za_chez/?ref=rss


"Инерком България" разполага с девет месеца, за да плати сделката за ЧЕЗ след приключването й. Това съобщи Би Ти Ви, която следи от Прага преговорите между българския купувач и ЧЕЗ. Ако това изискване не бъде спазено, чешката компания има право да усвои банковата гаранция, издадена за "Инерком", от 5 млн. евро. Това е научила телевизията от компанията.<br /><br />Преговорите между собственика Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък. Формалностите са уточнени...

Атина се надява НАТО, ЕС и ООН да й помогнат в казуса със задържаните гръцки военни в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750769

Атина се надява НАТО, ЕС и ООН да й помогнат в казуса със задържаните гръцки военни в ТурцияГръцкото правителство възлага надежди на НАТО, ЕС и ООН за незабавна деескалация на кризата с Турция и за завръщане в Гърция на двамата гръцки военнослужещи, задържани в Одрин по обвинение за незаконно влизане на турска територия, съобщава в. "Нафтемборики". Изданието отбелязва, че случаят е бил разискван на заседание на кабинета в Атина,

Бойко и Eздачката - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6750722

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Руски хеликоптер катастрофира, има загинали

https://www.actualno.com/europe/ruski-helikopter-katastrofira-ima-zaginali-news_663287.html

Хеликоптер Ми-8 на граничната служба на Руската федерация катастрофира в Чечения, близо до границата с Грузия, съобщиха от руските служби по извънредни ситуации, цитирани от БГНЕС. По последни данни при катастрофата има двама загинали, един пострадал и четирима души, за която няма потвърдена информация. "Хеликоптерът се разби в Итум-Калински район в Чечения. Паднал е на 8 км. от границата с Грузия и на километър и половина от граничната застава", съобщи източникът. Снимка: Архив

Звезди на руската естрада записаха химн на движението "Путин тийм"

http://www.mediapool.bg/zvezdi-na-ruskata-estrada-zapisaha-himn-na-dvizhenieto-putin-tiym-news276370.html

Звезди от руския шоу бизнес записаха химн на движението "Путин тийм" (Putin Team), наречен "Пътеводна звезда", и заснеха видеоклип с тази песен, предаде ТАСС.   Продуцент е Игор Матвиенко, изпълнители - DJ Smash (Андрей Ширман), Тимати, Григорий Лепс, Полина Гагарина, Нюша, Дима Билан, Виктория Дайнеко, Александър Панайотов и група "А-Студио". "Това е музика със знак плюс, песен, в която се говори, че трябва да сме заедно. Защото заедно можем да постигнем повече", обяснява Матвиенко, наречен от ТАСС идеен вдъхновител на химна.   Представители на създаден от Матвиенко социален проект изброили и други послания в песента - "колко е важно да си част от силен екип, че заедно може да се преодолеят всякакви трудности и че никога не е късно да станеш член на този екип".   Това е неофициален химн на движението Putin Team, но той дава чудесна представа за основните му ценности, подчертали съмишлениците на Матвиенко.   В записа участват още телевизионната водеща Юлия Барановская, шоуменът Михаил Галустян, олимпийският шампион по гимнастика Алексей Немов и музикалният продуцент Владимир Чиняев.  Клипът ще бъде представен за първи път днес в социалните мрежи на движението, добавя ТАСС.

Инвеститорът, съгласил се да купи компанията на Уайнстийн, се отказа от сделката

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3141947_investitorut_suglasil_se_da_kupi_kompaniiata_na/?ref=rss


Ръководената от жена инвеститорска група, която се беше съгласила да купи американската филмова компания "Уайнстийн" (Weinstein), се отказа от сделката, след като разкри, че задълженията на холивудското студио са по-големи, отколкото бе обявено по-рано, съобщиха за "Ройтерс" два източника, запознати с въпроса.<br /><br />Мария Контрерас-Суит, която бе част от администрацията на предишния американски президент Барак Обама, обяви в съобщение снощи, че постигнатата...

Хубчев повика обичайните играчи от чужбина за контролите с Босна и Казахстан

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141945_hubchev_povika_obichainite_igrachi_ot_chujbina_za/?ref=rss


Националният селекционер Петър Хубчев обяви първите футболисти, които са повикани за контролните срещи с Босна и Херцеговина и Казахстан. Мачовете са на 23 март на "Лудогорец арена" в Разград и стадион "Панчо арена" във Фелчут, Унгария.<br /><br />Хубчев изпрати покани до 12 футболисти, които играят в чужбина.<br /><br />Сред повиканите не е Николай Михайлов, който подписа с кипърския "Омония" през декември, но в момента лекува контузия....

Протест пред Министерския съвет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/protest-pred-ministerskiia-syvet-2083063

Протест през Министерския съвет заради сделката с ЧЕЗ. Хората се събраха, за да се обявят против сделката за ЧЕЗ. Към 11 часа пристигнаха автобуси, за които стана ясно, че са организирани от БСП.
 

”Инерком” има 9 месеца да плати по сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/mesetza-inerkom-sdelkata-chez-26945577

"Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ след финализирането й.

Иран произвежда три пъти повече ракети "в сравнение с миналото"

http://www.mediapool.bg/iran-proizvezhda-tri-pati-poveche-raketi-v-sravnenie-s-minaloto-news276369.html

Иран е утроил производството на ракети, заяви пред иранската информационна агенция Фарс високопоставен ирански военен, цитиран от Ройтерс.    "В миналото трябваше да даваме много обяснения на различни органи за своите действия, но сега вече не е така", каза Амир Али Хаджизадех, бригаден генерал в елитния Корпус на гвардейците на ислямската революция. "Нашето производство се е увеличило трикратно в сравнение с миналото", добавя той.    Генералът не уточнява за какъв период от време става дума. Той казва само, че правителството, парламентът и други институции в Иран са решили, че страната се нуждае от ракети "земя-земя". Агенция Фарс също не дава повече подробности.    В понеделник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан посети Иран с деликатната мисия да потвърди подкрепата на Европа за ядрената сделка с Иран, от която президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да се оттегли.   Ирански официални лица казаха на Льо Дриан, че иранските програми за балистични ракети не подлежат на преговори, припомни Ройтерс. 

На първо място сме в ЕС по брой на жените програмисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=370305

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по брой на жените в IT сектора, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция „За повече равенство на жените в транспортния сектор“.

Путин за новото ядрено оръжие: Защо ни е свят, в който я няма Русия?

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-bilo-1569536.html

/КРОСС/ Русия трябваше да предвиди сериозните геополитически промени в света след обединението на Германия, но прояви некомпетентност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за документалния филм на Владимир Соловьов "Миропорядок 2018", цитиран от ТАСС. Филмът се излъчва малко преди президентските избори в Русия на 18 март. "Ние не само допринесохме за обединението на Германия и изведохме оттам войските си, изтеглихме също войските от други страни от Източна Европа, в очакване, разбира се, че във връзка с прекратяването на Варшавския договор и НАТО ще престане да съществува или поне, както ни казваха по онова време, няма да се разширява. Това не се случи, защото стана ясно, че зад етикета на идеологическото противопоставяне още се води геополитическа борба", допълни Путин. Той напомни, че след това е имало две вълни на разширяване на НАТО на изток, военни операции в Югославия, Ирак, Афганистан. По думите му това е станало изведнъж и е било неочаквано за Русия, но тя е трябвало да го очаква. "Ние проявихме, как да се изразя по-меко, най-малкото некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции", коментира президентът. Тогава много съюзници на ГДР от западния блок са изразявали съмнения или несъгласие с обединението на ГДР и ФРГ, мнозина в САЩ също са се съмнявали, но не и Русия, заяви той

Окончателно падна ветото на закона "Пеевски" за КТБ

https://www.actualno.com/politics/okonchatelno-padna-vetoto-na-zakona-peevski-za-ktb-news_663284.html

Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено върху поправките в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Законът беше приет за втори път със 129 гласа "за", 40 "против". Държавният глава наложи вето с мотиви, че в преходните и заключителните разпоредби има текстове, с които се "преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и пог

Правителството отпуска 1 662 455 лв. за шампионатите по мотокрос в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750764

Правителството отпуска 1 662 455 лв. за шампионатите по мотокрос в БългарияПравителството одобри проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и Европейския шампионат по мотокрос

Кабинетът отпусна 15 000 евро за опазване на бившите концлагери в Аушвиц и Биркенау

https://offnews.bg//politika/kabinetat-otpusna-15-000-evro-za-opazvane-na-bivshite-kontclageri-v-au-676241.html

Правителството одобри отпускането на 15 000 евро на полската фондация „Аушвиц-Биркенау“, чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните концентрационни лагери Аушвиц и Биркенау в Полша.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР за 2018 г.

Тази година България отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. 

С подкрепата си към Фондацията страната ни ще се присъедини към 37 други държави, сред които Германия, Полша, Франция, Австрия, Обединеното кралство, Швейцария, Италия, Белгия, Чехия, Финландия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Малта, Монако, Португалия и Словакия.

Вноските ще осигурят 120 милиона евро за създаването на фонд, който ще бъде използван за поддръжката на постройките на бившите нацистки концентрационни лагери, както и съхраняването на вещите, принадлежали на техните жертви.

Невяна Владинова ще пропусне Световната купа в София

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141948_neviana_vladinova_shte_propusne_svetovnata_kupa_v/?ref=rss


Най-добрата българска гимнастичка в индивидуалните състезания Невяна Владинова ще пропусне Световната купа в София. Надпреварата ще се проведе от 30 март до 1 април в зала "Арена Армеец", а 24-годишната българка не е сред подалите заявка за участие.<br /><br />Владинова, която миналата година спечели четири златни и един сребърен медал в София, лекува контузия в глезена. Тя все още не е напълно възстановена и ръководството на федерацията и треньорският щаб не искат да...

Служители на съдебна охрана протестираха пред съдебната палата във Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750757

Служители на съдебна охрана протестираха пред съдебната палата във ВидинПовече от 20 служители на "Съдебна охрана" и "Изпълнение на наказанията" излязоха днес на протест пред съдебната палата във Видин. Исканията на протестиращите са 20 процентно увеличение на заплатите и изравняване на всички социални плащания наравно с тези на служителите на МВР. Стачните действия продължават,

Путин: Русия обедини Германия, а получи сълзи

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-rusiia-obedini-germaniia-a-poluchi-sylzi-6080042

„Проявихме некомпетентност и неразбиране на това какво ще стане с нашата страна и със света след нашето, бих казал, едностранно предаване на позиции“, каза още президентът на Русия

"Инерком" ще трябва да плати за ЧЕЗ в рамките на девет месеца

https://www.actualno.com/business/inerkom-shte-trjabva-da-plati-za-chez-v-ramkite-na-devet-meseca-news_663285.html

След приключването на сделката, "Инерком" ще има срок девет месеца да плати за ЧЕЗ. Това съобщиха от чешката компания пред bTV. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро. Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък. Формалностите са уточнени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима на комисията за защита на конкуренция

В сигнал до Борисов! Мъртво родено бебе по вина на болница се оказа „маловажно” за „Медицински одит”

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/samo-vav-frog-martvo-rodeno-bebe-vina-lekari-okaza-malovajen-sluchai-meditsinski-odit.html

Мъртво родено бебе в Стара Загора по вина на университетската болница се оказа „маловажен случай” за Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Това става ясно от сигнал до премиера Бойко Борисов, с който Фрог нюз разполага. Макар, че случаят, който е от средата на 2017 г. се пази в дълбока тайна, той е предизвикал огромни скандали и стресения в агенцията, която по закон би трябвало да нищи грешките на докторите. С него за запознати ДАНС и прокуратурата.

В сигнал до Борисов! Мъртво родено бебе по вина на болница се оказа „маловажно” за „Медицински одит”

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-martvo-rodeno-bebe-vina-lekari-okaza-malovajen-sluchai-meditsinski-odit.html

Мъртво родено бебе в Стара Загора по вина на университетската болница се оказа „маловажен случай” за Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Това става ясно от сигнал до премиера Бойко Борисов, с който Фрог нюз разполага. Макар, че случаят, който е от средата на 2017 г. се пази в дълбока тайна, той е предизвикал огромни скандали и стресения в агенцията, която по закон би трябвало да нищи грешките на докторите. С него за запознати ДАНС и прокуратурата.

Хубчев обяви легионерите за приятелските срещи в края на месеца

https://offnews.bg//futbol/hubchev-obiavi-legionerite-za-priatelskite-sreshti-v-kraia-na-mesetca-676240.html

Националният селекционер Петър Хубчев обяви имената на футболистите, състезаващи се в чуждестранни клубове, на които ще разчита за приятелските срещи в края на този месец.

България посреща Босна и Херцеговина на 23.03.2018 на стадион "Лудогорец Арена" в Разград, а на 26.03.2018 тимът на Петър Хубчев излиза срещу Казахстан на стадион "Панчо Арена" във Фелчут, Унгария.

Списък на футболистите, състезаващи се в клубове в чужбина, повикани за приятелските срещи с Босна и Херцеговина и Казахстан:

Пламен Илиев (Астра, Румъния), Васил Божиков (Слован Братислава, Словакия), Страхил Попов (Касъмпаша, Турция), Петър Занев (Амкар Перм, Русия), Михаил Александров (Арсенал Тула, Русия), Симеон Славчев (Лехия Гданск, Полша), Георги Костадинов (Макаби Хайфа, Израел), Ивайло Чочев (Палермо, Италия), Ивелин Попов (Рубин Казан, Русия), Георги Миланов (ЦСКА Москва, Русия), Спас Делев (Погон Сшчечин, Полша), Андрей Гълъбинов (Дженоа, Италия).

Лагерът на националния отбор започва на 19 март в Разград.

България финансира опазването и поддръжката на бившите концлагери "Аушвиц" и "Биркенау"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/07/3141949_bulgariia_finansira_opazvaneto_i_poddrujkata_na/?ref=rss


На днешното си редовно заседание Министерският реши да отпусне 15 хил. евро на полската фондация "Аушвиц - Биркенау", чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните едноименни концентрационни лагери. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на външното министерство.<br /><br />Тази година България отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Борбата с днешните прояви на ксенофобия и антисемитизъм пък е един от приоритетите на българското...

ЕС готви мита за американски стоки в отговор на мерките на Тръмп

http://clubz.bg/65111-es_gotvi_mita_za_amerikanski_stoki_v_otgovor_na_merkite_na_trymp

СВЯТ сесилия малмсрьом 2cr

Европейската комисия вече има готов списък на на стоки, произведени в САЩ, които да бъдат обложени, ако Вашингтон наистина наложи допълнителни мита на внасяните от ЕС алуминий и стомана.

Мерките, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп, биха засегнали целия свят, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя настоя за ЕС да бъде направено изключение. 

"Ако бъде приложено, подобно решение би засегнало много работни места в ЕС, ще отговорим твърдо и съразмерно, по правилата на Световната търговска организация", посочи Малмстрьом.

Според нея е несправедливо САЩ да се позовават на защитата на националната си сигурност, когато обявяват новите си мерки. Малмстрьом коментира, че не може приятели и партньори, особено съюзници в НАТО, да бъдат възприемани като заплаха един за друг. Според нея Тръмп възнамерява да наложи новите мита в следващите дни. САЩ са готови да въведат мито 25% върху вноса на стомана и 10 % върху вноса на алуминий.

ЕС изразява готовност да предприеме незабавни и твърди мерки, като обложи храни, напитки и други изделия, произведени в САЩ. Успоредно с това ЕС е в преговори със свои партньори за налагането на ответни мерки по правилата на СТО.

Скандал в парламента за Конвенцията и сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/politika/skandal-parlamenta-konventsiiata-sdelkata-chez.html

”От референдума за Истанбулската конвенция, до протестите срещу сделката с ЧЕЗ, до кризата на доверието в системните партии в Европа и разширяването на популистката вълна - страстите се нажежиха заради опитите на БСП да дестабилизира”, Цветан Цветанов по повод поведението на БСП.

Скандал в парламента за Конвенцията и сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/skandal-parlamenta-konventsiiata-sdelkata-chez.html

”От референдума за Истанбулската конвенция, до протестите срещу сделката с ЧЕЗ, до кризата на доверието в системните партии в Европа и разширяването на популистката вълна - страстите се нажежиха заради опитите на БСП да дестабилизира”, Цветан Цветанов по повод поведението на БСП.

Приеха правилник за устройството и функциите на Инспектората по образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750727

Приеха правилник за устройството и функциите на Инспектората по образованиеПравителството прие Правилник за устройството и функциите на Националния инспекторат по образованието (НИО), който предстои да бъде създаден. С него се уреждат правомощията на директора на НИО, правата и задълженията на инспекторите, условията и реда за определянето на външните инспектори, както и организацията на работата на институцията.

С Катар ще си сътрудничим за доставки на газ

https://offnews.bg//ikonomika/s-katar-shte-si-satrudnichim-za-dostavki-na-gaz-676239.html

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа.

Двете държави ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.

Това е предвидено в проект на меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар, одобрен от правителството на днешното му заседание.

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между страните. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката.

С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.
Активизирането на двустранното сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е напълно в синхрон със стремежа на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки, отбелязват от правителствената пресслужба.

От българска страна енергийният министър е председател на двустранната смесена междуправителствена комисия за икономическо и търговско сътрудничество. С днешното решение на Министерския съвет министърът на енергетиката е упълномощен да проведе преговорите и да подпише меморандума.

Военни специалисти иззеха намерената до църква в Пловдив граната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750736

Военни специалисти иззеха намерената до църква в Пловдив гранатаВоенни специалисти иззеха намерената граната до църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Пловдив. Това съобщи за  „Фокус“ говорителят на Областната дирекция на МВР. Взривното устройство ще бъде обезвредено. Малко повече от 6 часа районът около църквата в кв. „Христо Смирненски“ бе отцепен от полицията,

Мурат си играе на принцеса, Алекса има две майки, а Софи вече се казва Бен

https://offnews.bg//dw/murat-si-igrae-na-printcesa-aleksa-ima-dve-majki-a-sofi-veche-se-kaz-676238.html

Едно помагало за сексуалното възпитание на децата, раздавано на възпитателките и възпитателите в берлинските детски градини, предизвика бурни дискусии. Берлинската община, управлявана от коалиция между социалдемократи, леви и зелени, разпространи брошура под заглавие „Мурат играе на принцеса, Алекса има две майки, а Софи вече се казва Бен". Според авторите ѝ, тази брошура, която е първата по рода си в немскоезичното пространство, е замислена като помагало за възпитателите в яслите и детските градини, където се дават деца на възраст от една до шест години.

Дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия” остро критикува брошурата с твърдението, че това е опит на Левицата и на Зелените да превъзпитат децата от най-ранна възраст, а християндемократите смятат, че е прекалено рано пред децата в предучилищна възраст да се говори по проблемите на сексуалната идентичност. Срещу брошурата вече върви петиция в интернет, която миналия месец беше събрала над 40 хиляди подписа.

Важно е да се знае, че брошурата всъщност е помагало за възпитателите, а не четиво за малките. Авторите ѝ искат да помогнат на възпитателите и възпитателките, които във всекидневната си работа се сблъскват с такива въпроси като: Как да отговорим на онези родители, които не искат хомосексуални възпитатели в детските градини? Какво да правим, ако едно момченце дойде в детската градина, облечено с рокля? Как да реагираме, ако Том се подиграва на Леа, че няма баща, но има две майки?

Нужна ли е такава брошура? – питат се мнозина. Седмичникът „Ди Цайт" дава думата на една 53-годишна берлинска възпитателка, която ръководи детска градина от веригата „Монтесори". Дагмар Беренд се отнася спокойно към дискусията и говори за практическото приложение на въпросната брошура. Според нея, брошурата е навременна, тъй като във всекидневната работа на възпитателите повечето поставени въпроси отдавна са на дневен ред. Въпроси задават и самите деца. „Чувствам се по-добре, когато знам, че съм в състояние спонтанно и открито да реагирам на детските въпроси, свързани със сексуалната ориентация“, казва Дагмар Беренд и продължава:

„Децата са много наблюдателни, техните антени са особено фини. Те добре осъзнават промените, настъпващи около тях и изпитват парещ интерес, когато, примерно, тяхно приятелче си тръгва към къщи със своите две майки. В Германия хомосексуалните двойки имат право на брак и да осиновяват деца. Малките в градината научават тези факти и се питат като какво е това да заминеш на почивка с двамата си татковци."

Възпитателката уточнява, че само един процент от децата в нейната градина живеят в домакинство с еднополови родители и разказва:

„За мен лично изобщо не беше лесно, когато насреща ми застана бащата на едно от децата, който говореше за „своя мъж". Аз самата трябваше да намеря начин да се справя със ситуацията. Как да наричам неговия партньор? Дали да казвам „Вашия мъж" или „Вашата жена" - налагаше се тепърва да свиквам с това. Много ми помогна фактът, че хомосексуалните двойки говорят съвсем открито за себе си и за децата, които са осиновили или взели за отглеждане. Разбира се, те винаги са тревожат, че децата им може да попаднат в изолация. Тоест, за нас е важно да знаем как действаме, ако – примерно – един баща забрани за своя син да си играе с малкия Фриц, осиновен от хомосексуална двойка. (…) В това отношение брошурата може да ни помогне."

В отговор на критиките, че брошурата съдейства за една твърде ранна „сексуализация" на децата в предучилищна възраст, Дагмар Беренд казва:

„Никога не е твърде рано. Част от развитието на едно дете още през първите му години е заниманието със собственото тяло. Тук не става въпрос толкова за „откриването" на собствения пол, колкото за това детето да се чувства добре в собственото си тяло. (…) Родителите се стряскат от тази тема, просто защото тя ги засяга лично: тя е важна за тяхната собствена социализация, за социалната им роля и за отношението им към собствената сексуалност. Много възрастни така и не са се научили да говорят открито по тези въпроси. И за тях е сериозно предизвикателство, когато се окаже, че малките им деца трябва да вникват в темата с максимална откритост и без предразсъдъци. (…) Семействата в нашата детска градина произхождат от най-различни културни и религиозни кръгове. Естествено, не на всички им е приятно, че децата разглеждат детски книжки с понякога съвсем откровено съдържание или пък че разговарят с други деца, чиито родители са гейове или лесбийки. Но децата искат да знаят, примерно, как бебето попада в корема на майката. И имат правото да получат честен отговор на всеки свой въпрос. Една от нашите задачи е и да им покажем, че никой не бива да бъде дискриминиран и изолиран заради пола си или заради семейните условия, в които живее."

В редица критични публикации около въпросната спорна брошура се казва, че авторите ѝ отделят непропорционално много място на въпросите за транссексуалността, които на практика нямат почти никакво значение в детските градини. Това признава и Дагмар Беренд, която е възпитателка от 34 години насам. Някои от препоръките в брошурата са просто нелепи, коментира „Ди Цайт", а авторката на ДВ Жан Данхонг пише:

Джендър-идеология?

„Дъното обаче все още не достигнато. Така например сексуалният педагог Уве Зилерт, един от първопроходниците на джендър-революцията, смята, че на децата не бива да се забранява да наблюдават родителите си по време на полов акт. А неговата колежка Елизабет Туидер предлага в часовете за сексуална просвета да се въведат и практически упражнения. Ако някой ден наистина се стигне дотам, направо ще ми домъчнее за моята комплексирана и срамежливо-благочестива китайска родина", иронично заключава Жан Данхонг. Според нея, в случая става дума за идеология, която тя нарича – джендър-идеология и пише: „Как да познаем, че става дума за идеология? По това, че налагането ѝ е обявено за абсолютен приоритет. Как иначе да си обясним, че управляващата в Берлин коалиция постоянно пести за учители и часове в началното училище, че не се притеснява от огромните слабости на учениците по четене и писане, но не пести средства и усилия, за да разяснява на децата в детските градини разнообразието на половете и сексуалните ориентации?"

Шекспир като предизвикателство за един млад актьор

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/shekspir-kato-predizvikatelstvo-za-edin-mlad-aktior-6080036

Стефан Попов разказва за моноспектакъла „Самотният е никой в живота“ и предизвикателствата, с които се сблъсквате покрай реализацията му

Хищници нападнали гнездата на пеликаните в резерват "Сребърна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750728

Хищници нападнали гнездата на пеликаните в резерват "Сребърна"Набези на дребни хищници - лисица и чакал - е имало през почивните дни в колонията на къдроглавия пеликан в "Сребърна", съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Животните са достигнали до гнездящите птици по леда и са подплашили птиците. Не е известно дали хищниците са изяли намиращи се в гнездилището яйца.

Русият кошмар на Мелания иска да проговори СНИМКИ

https://www.vesti.bg/sviat/rusiiat-koshmar-na-melaniia-iska-da-progovori-snimki-6080037

Сторми Даниълс, с която Тръмп е изневерил на жена си, иска съдът да й разреши да говори

Големият губещ са патриотите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6749906

Големият  губещ са патриотитеКакви политически трусове може да се очакват след сделката за ЧЕЗ, как тя ще се отрази на стабилността на управляващата коалиция? Този въпрос зададохме на политолога Димитър Ганев и на социолога Живко Георгиев. Вижте техните коментари. Ще наблюдаваме известно брожение и сред тях, и в ГЕРБ При сделката с ЧЕЗ са налице всички симптоми на

За подчинението на руската църква

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/07/3141897_za_podchinenieto_na_ruskata_curkva/?ref=rss


Една тексаска поговорка гласи: "Малките кученца лаят най-силно." Не губете самообладание, не се подавайте на провокациите на руския патриарх Кирил. Да, тонът на госта и поведението му бяха крайно неприемливи. Но нека не забравяме, че той е представител на изоставаща източна монархия, прикрита в републикански одежди.<br /><br />Русия винаги е имала претенцията да бъде Трети Рим,<br />да бъде световна империя <br /><br />Държава, която не се гордее със...

Полицайка ударена случайно с лакът на протеста пред Министерски съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750721

Полицайка ударена случайно с лакът на протеста пред Министерски съветПолицайка е била ударена случайно с лакът, докато е охранявала протеста пред Министерския съвет, съобщи МВР. Служителката на реда не е пострадала сериозно, тя не е посещавала здравно заведение, казаха от пресцентъра на вътрешното ведомство. Жената е служител на жандармерията, а появилите се информации, че МВР издирва извършителя не са верни.

До декември 2021 г. ще е готов пътят Видин – Ботевград, ще струва 1,6 млрд. лв.

http://www.cross.bg/vidin-dulzhina-etap-1569535.html

/КРОСС/ Ще се подготви концесия за тунел под прохода „Петрохан" Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет днес, което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин Албена Георгиева, на Враца Малина Николова и на Монтана Росен Белчев, както и представители на протестиращите граждани от Видин. За реализацията на проекта е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин - София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4. За изграждането на пътя Видин - Ботевград е предвидена реализация на 6 участъка: Етап 1 „Видин - Димово" - с дължина 35,7 км. Етап 2 „Димово - Бела - Ружинци" - с дължина 22,3 км. Етап 3 „Ружинци - Монтана" - с дължина 40,3 км. Етап 4 „Монтана - Враца" - с дължина 28,7 км. Етап 5 „Враца - Мездра" - с дължина 9 км - рехабилитация

Петър Хубчев обяви "легионерите" за мачовете с Босна и Херцеговина и Казахстан

https://www.24chasa.bg/sport/article/6750700

Петър Хубчев обяви "легионерите" за мачовете с Босна и Херцеговина и КазахстанСтарши треньорът на националния отбор по футбол Петър Хубчев обяви имената на футболистите, състезаващи се в чуждестранни клубове, на които ще разчита за приятелските срещи с Босна и Херцеговина и Казахстан. България посреща Босна и Херцеговина на 23.03.2018 на стадион „Лудогорец Арена“ в Разград, а на 26.03.

Община Варна получи имоти от държавата за доизграждането на бул. „Васил Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370310

Община Варна получава безвъзмездно държавни имоти. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Te се намират в гр. Варна, ул. "Струга" № 111 и представляват три сгради с обща площ от 574 кв. м. Необходими са на общината във връзка с реализирането на обществено значимия проект на местната власт за изграждане на бул.

След протестите, ще се прави път до Видин

https://frognews.bg/novini/sled-protestite-shte-pravi-pat-vidin.html

Правителството прие решение за изграждането на модерна пътна инфраструктура от Видин до София. Оптимистичният сценарий е пътят, който в голямата си част ще е магистрала, да бъде разделен на 6 участъка и да е готов през 2021-ва година.

Млада жена е убита в София

https://frognews.bg/kriminalno/mlada-jena-ubita-sofiia.html

Млада жена е била убита в апартамент в столицата. Арестуван е 37-годишен криминално проявен - приятел на жертвата.

Парламентът замаза гаф на кабинета за националната сигурност

http://clubz.bg/65110-parlamentyt_zamaza_gaf_na_kabineta_za_nacionalnata_sigurnost

ИКОНОМИКА министерски съвет(1)

Парламентът тихо замаза гаф на Министерския съвет, допуснат в актуализираната правителствена стратегия за национална сигурност.

Документът, с хоризонт до 2027 г., бе приет в средата на декември м.г. на заседание на кабинета, но така и не бе публикуван преди това за обществено обсъждане. Днес на съвместно заседание на комисиите по вътрешен ред и контрол над службите бяха разгледани предложения на парламентарните групи към стратегията. Без дебат и набързо обаче  депутатите от двете комисии отмениха текст на кабинета, в който се казва, че суверенитетът на България се гарантира съвместно с въоръжените сили на НАТО - откровено противоконституционен текст.

В така предложената от МС стратегия бе записано:

"Въоръжените сили на Република България осигуряват военната сигурност на страната, участват в колективната отбрана на НАТО и в реализирането на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Заедно с въоръжените сили на останалите съюзници, те са гарант за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната".

По Конституция обаче (чл. 9) "въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост." Т.е. това е работа само на българската държава, а не съвместна с НАТО.

Единодушно депутатите решиха второто изречение от стратегията да отпадне и така без много шум замазаха гафа.

Лодки и платноходки

От левицата настояха в стратегията да бъде изрично записано "Черноморският регион да не се милитаризира и да не се създават и допускат условия за конфликти в него". Това предложение обаче не бе прието и предизвика ответната реакция на депутата Красимир Янков. Янков препрати към скорошно изказване на премиера Бойко Борисов на тема "мир", в което Борисов обясняваше как иска да вижда само лодки и платноходки в Черно море, а не военни кораби.

"Обърнете внимание, да не сте се объркали. Вървите срещу изкаване на Бойко Борисов", подметна Янков към председателя на комисията по вътрешен ред и заместник на Борисов в партията - Цветан Цветанов.

"Тук сме в парламента, не в Министерския съвет", набързо приключи темата Цветанов.

Националистите - заплаха

От ДПС пък опитаха да порокарат текст, зад който прозира отношение към най-големия им политически противник - Обединени патриоти. По предложение на лидера на Движението Мустафа Карадайъ в стратегията трябваше да бъде записано, че "риск пред националната сигурност представляват националистическите движения и използвания от тях език на разделение на нацията по етнически и религиозен принцип, както и опити за внасяне на текстове от такъв характер в законодателството". Този текст не бе приет, за разлика от много други предложения на Карадайъ за изменения в стратегията.

Мораториумът за "Белене"

От левицата нястояха още в текстовете, касаещи темата "енергетика", да се запише изрично, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще е от стратегическо значение за националната сигурност. Във варианта, предложен от кабинета, е витиевато написано "изграждане на нови мощности", което на практика може да касае както проекта за "втората атомна", така и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Красимир Янков (БСП) настоя да се добави и АЕЦ "Белене" с оглед на решението на парламента от миналата седмица, с което възложи на кабинета да изготви до лятото стратегия какво ще е бъдещето на проекта. Ако правителството реши да строи централата, то първо Народното събрание трябва да отмени наложения през първия мандат на кабинета "Биорисов" мораториум.

"Колега, нека да напомня, че нямаме решение на Народното събрание за отмяна на мораториума за строителството на "Белене"", отвърна на предложението на Янков и Цветанов.

Така текстът за приоритетните за ядрената енергетика проекти остана в следния вид:

"Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности като перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия..."

В актуализираната стратегия специално ново място зае и новият антикорупционен орган, условно наречен комисия "Антикорупция". "Противодействие срещу корупцията се развива чрез съществена модернизация на законодателството и ефективно функциониране на единен антикорупционен орган", пише в стратегията.

Частният сектор в Китай дава все по-голям принос в усилията за преодоляване на бедността

http://econ.bg/Новини/Частният-сектор-в-Китай-дава-все-по-голям-принос-в-усилията-за-преодоляване-на-бедността_l.a_i.758747_at.1.html

Председателят на Общокитайската търговско-индустриална асоциация Гао Юнлун заяви на вчерашната си пресконференция, че към края на миналата година в...

Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6750716

Най-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в ХърватияНай-малко 35 смъртни случая от грип са регистрирани в Хърватия тази година, но експертите смятат, че действителният им брой е значително по-голям, съобщи МИА. Досега най-голям брой починали от грип в Хърватия бяха регистрирани през миналогодишния зимен сезон - 27 души, както и през 2010 г. по време на пандемията от така наречения свински грип.

Делян Добрев: Продължавам да питам каква е връзката на депутати от БСП с КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750715

Делян Добрев: Продължавам да питам каква е връзката на депутати от БСП с КТБ
Вече един месец задавам въпрос и не получавам отговор – каква е връзката на БСП и на депутати от БСП с КТБ? Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на обсъждането на промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с казуса „КТБ”, върху които държавният глава Румен Радев наложи вето,

САЩ: Брат на Ким Чен-ун е убит с газ

https://frognews.bg/svqt/sasht-brat-kim-chen.html

САЩ определиха, че полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е бил убит от режима с невротоксичния газ Ви Екс, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, предаде БТА.

Гинка Върбакова има 9 месеца да плати на ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sdelkata-za-cez/ginka-vyrbakova-ima-9-meseca-da-plati-na-chez-6080041

В ЧЕЗ ще трябва да се убедят, че евентуални промени в договора няма да навредят на интересите им по делото срещу България

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за банковата несъстоятелност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750701

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за банковата несъстоятелностПарламентът отхвърли ветото на президента, наложен върху Закона за банковата несъстоятелност. Президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно разглеждане параграфите 5,6 и 7 от преходните и заключителни разпоредби от законопроекта, приет на второ четене в началото на февруари. Приеха проекта с 129 гласа "за" и 40 - против.

Сватята и аз

https://offnews.bg//mama-nindzha/svatiata-i-az-676248.html

Автор: Мария Пеева Момичета, ще ви призная една малка тайна. Винаги съм се притеснявала не толкова, че някой ден ще имам снаха, а че тази снаха ще има майка, тоест, изведнъж ще се сдобия със сватя. Тази сватя беше един от кошмарите, които ме преследваха в сънищата ми. Родителите са даденост, то е ясно. Не само че не си ги избираме, ами дори ги обичаме такива каквито са. Но когато някой ден си намериш половинката, тя вече не е даденост, нея си я избираш по твоите си критерии. Обаче тя си върви със семейство и никога не може да си…

10 шедьовъра на София Фим Фест 2018, които не трябва да пропускате

https://www.actualno.com/cinema/10-shediovyra-na-sofija-fim-fest-2018-koito-ne-trjabva-da-propuskate-news_663282.html

Развълнувани сме да споделим, че днес се открива 22-рият София Филм Фест. Не крием, че едва дочакахме началото му и затова ви представяме основните виновниците за нашето нетърпение. Actualno.com подбра 10 шедьовъра на София Фим Фест 2018, които не трябва в никакъв случай да пропускате! Ето ги и тях! "Проектът Флорида" Най-новият филм на режисьора Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти, е "Проектът Флорида" с уникалния Уилям Дефо. Дефо получи

Кабинетът иска 50% от печалбата на държавните предприятия

https://offnews.bg//politika/kabinetat-iska-50-ot-pechalbata-na-darzhavnite-predpriatia-676237.html

Министерският съвет прие Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2017 година.

В съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. процентът на отчисления от печалбата е 50 на сто.

Разпореждането не важи за болниците и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014 – 2020 година. 

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 май 2018 г., а 15 юли 2018 г. – за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за счетоводството.

С Разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2018 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.

Теодора Халачева: Общественото напрежение ескалира, поставя се въпросът за държавността

http://www.cross.bg/halacheva-teodora-detza-1569534.html

/КРОСС/ „Свидетели сме на нестабилна политическа обстановка. Общественото напрежение ескалира от поредицата скандали, които управляващите генерират. Логично се поставя въпросът за държавността", каза народният представител Теодора Халачева на среща с актива на БСП в пловдивския район „Южен". Тя информира социалистите, че левицата се включва в националния протест срещу продажбата на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ България. „Не сме съгласни с подобна сделка, която поставя в риск националната сигурност на страната ни", подчерта Халачева. Тя информира за действията, предприети от БСП с цел защита на българския интерес - подписка за колективен иск срещу продажбата на ЧЕЗ и внесени два сигнала в прокуратурата. „Единият е за проверка произхода на средствата на купувача, а другият е за нарушения на стратегически документи, които задължават държавата да има контролен дял в стратегически за националната сигурност отрасли", обясни народният представител. На срещата тя представи също част от дейността си в парламента и постоянната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта

Разликата в заплатите между мъже и жени в ЕС е най-малка в Румъния (графика)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/07/3141900_razlikata_v_zaplatite_mejdu_muje_i_jeni_v_es_e/?ref=rss


Разликата в заплащането между мъжете и жените в Европейския съюз през 2016 г. е била 16%, показаха данни на "Евростат". С други думи, на час една жена е печелила средно 84 евроцента за всяко евро, което един мъж е получавал.<br /><br />Разликата в заплащането между половете в държавите членки варира, като най-малка е в Румъния и Италия (съответно 5.2% и 5.3%), а най-голяма – в Естония (25.3%), следвана от Чехия (21.8%) и Германия (21.5%). В България разликата е 14.4%, с...

Депутатите отхвърлиха ветото върху закона на Пеевски за КТБ

https://offnews.bg//politika/deputatite-othvarliha-vetoto-varhu-zakona-na-peevski-za-ktb-676233.html

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Законът беше повторно приет със 129 гласа "за" и 40 "против". Срещу отхвърлянето на ветото гласуваха от БСП и "Воля".

"Ще опитам да коментирам без емоции наложеното вето от президента. Това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността кредиторите да получат справедливо обезпечаване на имуществото", коментира в пленарната зала председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

Социалистът Крум Зарков заяви, че подкрепя ветото на президента, защото засягат конкретна ситуация, а не обща и в такива ситуации промените са неудачни. 

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира и участието на депутати от БСП в протеста срещу правителството. Той настоя социалистите да се върнат в залата и добави "учудвам се, че депутатите от БСП не носят стълби, за да драпат по прозорците на Министерския съвет". Добрев добави, че има въпроси към липсващи депутати от левицата, а питанията бяха "Каква е връзката на депутати от БСП с КТБ?" и "Съдружник ли е Eлена Йончева с офшорна компания?". 

"Предният път забелязах, че госпожа Йончева не беше в зала, за да гласува този законопроект. Не твърдя, но питам това да не би да се дължи на нейно притеснение, че тя е в конфликт на интереси по този закон. Днес отново я няма при гласуването на закона", коментира той. Отговорът на социалистите не закъсня "Дебатът, въпреки че има КТБ в него, не е за кой какво е правил в КТБ, а е за ветото на президента. Освен това – народните представители нямат основания да задават въпроси на други депутати от тази трибуна. Има институции, където това трябва да се направи", заяви Крум Зарков.

Зарков попита дали Добрев твърди, че Йончева е източила КТБ и добави, че подобно твърдение е "пълен абсурд".

Преди да започнат дебатите по ветото от ДПС отговориха на част от притесненията на президента. Държавният глава мотивира решението си с това, че "обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон"

"Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни съдейства с отговор на три въпроса чрез синдиците на КТБ, за да задоволим обществения интерес и да отговорим на призива на президента", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Те са поискали да знаят какъв е списъкът на извършените до момента от страна на КТБ заличавания, освобождавания на уредени в полза на банката обезпечения. От ДПС за задали въпрос и за пълния списък на прихващанията, който го има и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Третият въпрос е бил за броя на заведените съдебни дела за прихващане - те са 205, а материалния интерес по тях е в размер на над 1 млрд. лева.

"Смятам, че тези цифри ще убедят президента, неговата администрация и обществото, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен похват и отговаряме на мотивите на президента", коментира Цонев.

Държавният глава наложи вето на приетото от парламента изменение в закона на 21 февруари тази година, след като те бяха окончателно приети в пленарната зала две седмици по-рано с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а тези от БСП се въздържаха. Ветото дойде малко след като Радев публично отправи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес интереси с Делян Пеевски.

В Европа все още остава разделението между мъжки и женски професии

http://www.moreto.net/novini.php?n=370304

Разделението между мъжки и женски професии изглежда се запазва в Европа.Сред 20-те най-разпространени професии в Европейския съюз (ЕС), които осигуряват работа на 76% от заетите, най-силно е било присъствието на жените в сектори като личните грижи (89%), почистването (84%), административния (80%) и медицинския персонал (78%), както и сред учителите (71%).

Повреда в съоръжение чужда собственост остави Ихтиман без електрозахранване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750692

Повреда в съоръжение чужда собственост остави Ихтиман без електрозахранванеИхтиман и селищата в общината са без ток заради авария, съобщиха от ЧЕЗ, предава bTV. Причината е повреда в подстанция чужда собственост, която не се експлоатира от дружеството, поясняват от там. Аварията е възникнала в 10:20 ч. тази сутрин. „ЧЕЗ Разпределение“ получи уверение, че се работи за отстраняване на повредата,

Гинка Върбакова обяви, че има неустойки, ако не спази договора

https://petel.bg/Ginka-Varbakova-obyavi--che-ima-neustoyki--ako-ne-spazi-dogovora__254306

Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова вече е в Чехия, за да обсъди вариантите за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ. Ср...

Потресаващи снимки от Къщата на ужасите. Бебенцето в хладилника живяло само 10 минути, но било напълно здраво

https://petel.bg/Potresavashhi-snimki-ot-Kashhata-na-uzhasite--Bebentseto-v-hladilnika-zhivyalo-samo-10-minuti--no-bilo-napalno-zdravo__254308

Кадър Press.tv Апелативната прокуратура в Пловдив излезе с официално съобщение за убийството на новороено бебе от 16-годишната му майка в се...

Варненско здравно заведение обяви война на главоболието през март

https://petel.bg/Varnensko-zdravno-zavedenie-obyavi-voyna-na-glavobolieto-prez-mart-__254310

ДКЦ 1 „Света Клементина” във Варна, известен като Градска болница, обяви март за месец за борба с главоболието, съобщи управителят д-р Ива...

Русенци бяха стреснати от изненадващ вой на сирени

https://petel.bg/Rusentsi-byaha-stresnati-ot-iznenadvashh-voy-na-sireni__254314

Вой на сирени за въздушна опасност стресна около 10 часа гражданите в крайречната зона на Русе, сигнализираха от квартала. Първите обясн...

Сбогуваме се с бате Николай в неделя

https://petel.bg/Sboguvame-se-s-bate-Nikolay-v-nedelya__254313

Сбогуването с  актьора Николай Николаев (бате Николай) ще се състои в неделя, 11 март от 11 часа в централно фоайе на Народния театър „Иван В...

Петър Петров подаде оставка, Михайлов я прие

https://petel.bg/Petar-Petrov-podade-ostavka--Mihaylov-ya-prie__254315

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов прие оставката, която председателят на Съдийската комисия към БФС Петър Петро...

Нови лични документи от догодина?

https://petel.bg/Novi-lichni-dokumenti-ot-dogodina-__254317

Булфото, архив В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на инфор...

Porsche: Технологията за летящо такси ще е готова до десет години

https://www.investor.bg/novini/444/a/porsche-tehnologiiata-za-letiashto-taksi-shte-e-gotova-do-deset-godini-257054/

Компанията очаква високопроходимият вариант на електромобила Mission E да привлече най-малко 20 000 купувачи, ако бъде одобрен за производство

Кметът на Банско: Изпълнили сме приходната част на бюджета с 99%

https://www.actualno.com/interview/kmetyt-na-bansko-izpylnili-sme-prihodnata-chast-na-budjeta-s-99-news_663280.html

Извън темата с концесията на ски зоната в Банско, Общия устройствен план на общината и Плана за управление на парк "Пирин", Actualno.com поговори с кмета на Банско Георги Икономов и за други аспекти на живота в общината - за започнати и завършени проекти, както и за бъдещите планове за развитие на града. Г-н Икономов, кои изпълнени проекти са значими за обществеността в Банско? Най-значим е един много тежък проект, който приключи миналата година - водният цикъл на община Банско. Той

Горските стражари във Варненско задържаха 4 каруци с незаконна дървесина

http://budnavarna.bg/31214-gorskite-strazhari-vav-varnensko-zadarzhaha-4-karutsi-s-nezakonna-darvesina/

снимка: Будна Варна

Четири каруци, натоварени с незаконно добита дървесина, са задържани от горските стражари в ДГС „Варна”, научи BudnaVarna.bg.

Общо 3 куб. м дърва за огрев са конфискувани при рутинен обход на горите във Варненско. На нарушителите са съставени 8 акта. Служителите на горското стопанство продължават системните проверки на местата с висока концентрация на нарушения.

Завишен остава контролът и в обхвата на ДЛС „Шерба”, където през последните дни са били съставени шест акта и един констативен протокол за незаконната сеч на общо 2 куб. м дърва за огрев.

В рамките на изминалата седмица в обхвата на Североизточно държавно предприятие са извършени 214 проверки. 124 от тях са на обекти за добив на дървесина, 57 – на превозни средства, 2 – на ловци, а 31 – на други физически лица. Съставени са общо 16 акта, два от които са за нерегламентиран добив на 0,60 куб. м дърва за огрев.

Извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв., напомнят от СИДП.

Материалът Горските стражари във Варненско задържаха 4 каруци с незаконна дървесина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Теодора Халачева пита за злоупотребата с деца и детски образи в рекламата

http://www.cross.bg/obrazi-detzata-halacheva-1569533.html

/КРОСС/ Какви мерки са взети за предотвратяване на злоупотребата с деца и детски образи в рекламите, разпространявани на територията на Република България с цел опазване правата, здравето и живота на децата? Отговор на този въпрос очаква в петъчния парламентарен контрол пловдивският народен представител Теодора Халачева. Повод за него е позиция на Националната мрежа за защита на детето относно рекламен клип, който, според неправителствената организация, насърчава децата и младежите да участват в хазартни игри. „Очаквам oт вицепремиера Симеонов да даде информация как са защитени децата от злоупотреба с техните образи в рекламната индустрия. Конкретният рекламен клип е само повод за големия въпрос - има ли мерки държавата, как ги реализира и какво прави, за да предотврати злонамерената употреба на детската невинност и наивност", коментира Теодора Халачева.    

Държавата ще даде над 1.6 млн. лева за състезания по мотокрос

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/07/3141893_durjavata_shte_dade_nad_16_mln_leva_za_sustezaniia_po/?ref=rss


Правителството одобри отпускането на над 1.6 млн. лева за организиране на състезания по мотокрос през 2018 г.<br /><br />"Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и европейския шампионат по мотокрос EMX125/EMX250 – Grand prix Bulgaria в Република България през 2018 г., са в общ размер от 1 662 455 лева", се казва в информацията от Министерския съвет.<br /><br />Оттам посочват,...

Променят Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

https://frognews.bg/novini/promeniat-nakazatelniia-kodeks-neizbejnata-otbrana.html

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат променени и прецизирани текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели.Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Приеха промени в Гражданския кодекс относно издръжката на деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750653

Приеха промени в Гражданския кодекс относно издръжката на децаПравителството прие изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс, с който се създава уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка на деца и други членове на семейството. Така в ГПК се създава част осма „Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни

Съдийският шеф подаде оставка, Боби Михайлов я прие

http://clubz.bg/65109-sydijskiqt_shef_podade_ostavka_bobi_mihajlov_q_prie

Председателят на съдийската комисия (СК) към БФС Петър Петров напусна поста, съобщава официалният сайт на футболната централа.

От информацията става ясно, че Петров е подал оставка по-рано днес, която е приета от президента Борислав Михайлов.

Решението на търновеца дойде след поредица от скандали от началото на футболната пролет. Само в изминалия кръг те бяха няколко - спорна дузпа, спестени червени картони, гол с ръка и т.н. и т.н.

Вчера "Левски" поиска оставката на Петров с декларация. Преди това "Септември" го нападна остро, а след като първоначално си замълча, "Дунав" (Русе) също се включи в хора на недоволните.

За начало нарядите ще се правят от останалите на позициите си (засега) асистенти на Петър Петров в СК.

Ето какво информира БФС:

"Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов прие оставката, която председателят на Съдийската комисия към БФС Петър Петров подаде по-рано днес. Отговорни за съдийските наряди за следващия кръг в Първа и Втора лига ще бъдат членовете на Съдийската комисия Йордан Гулев, Кольо Данев и Костадин Стоичков. Българският футболен съюз благодари на Петър Петров за неговата работа и му пожелава бъдещи успехи."

Машинистите от Хитрино не се признаха за виновни

http://dnes.dir.bg/news/hitrino-mashinisti-26945364

Шуменският окръжен съд даде ход по същество на делото за влаковата катастрофа в село Хитрино.

BlackBerry съди Facebook заради патенти

https://news.bg/companies/blackberry-sadi-facebook-zaradi-patenti.html

Част от стратегията на изпълнителния директор на канадската компания

Ограбиха църквата в пернишкото село Ковачевци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750652

Ограбиха църквата в пернишкото село КовачевциКражба е извършена от православния храм в село Ковачевци, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Неизвестни разбили входната врата на църквата и откраднали около 500 лева на монети и банкноти. Направен е оглед на местопроизшествието от служители на РУ - Радомир и местния полицейски участък.

Арестуваха 16-годишна, заподозряна в убийство на бебето си

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-16-godishna-zapodozrjana-v-ubijstvo-na-bebeto-si-news_663278.html

16-годишно момиче е арестувано от полицията в Стара Загора, след като е заподозряна за убийството на новороденото си дете, съобщи БНР, цитирайки източници от МВР. Разследването по случая е започнало, след като тялото на бебето, родено в 8-ия месец, е намерено в неработещ хладилник. Предполага се, че детето е удушено. Момичето е получило усложнения след раждането и в момента е в болница под полицейска охрана. Полицията разпитва приятеля на момичето, с когото то е живяло в казанлъшкото село Рак

Нови лични документи от догодина

http://budnavarna.bg/31211-novi-lichni-dokumenti-ot-dogodina/

снимка: Будна Варна

В закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа – „паспорт“ и „карта“.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Освен това, ЗБЛД разшири информацията, която следва да се записва в ЕНИ.

Новите изисквания към БЛД наложиха изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ.

Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на БЛД, извърши анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на БЛД, изучен беше опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на БЛД. Като резултат от това бяха избрани високозащитени материали за производството на БЛД и на защитните елементи в тях.

Темата за културно-историческото наследство на Република България в БЛД бе запазена, като се обогати с обекти от световно, национално и регионално значение, и се модернизира с нови графични, защитни техники на пресъздаване.

Българските лични документи тип „паспорт“ и тип „карта“, определени в ЗБЛД, ще съдържат безконтактен ЕНИ и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа, запис на удостоверение за електронна идентичност, съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23.07.2014 г. за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, както и за запис на удостоверение за квалифициран електронен подпис.

Материалът Нови лични документи от догодина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

16-годишна задуши бебето си и сложи трупа му в хладилник

http://www.cross.bg/bebeto-hladilnik-kushtata-1569532.html

/КРОСС/ 16-годишно момиче е родило в къщата си в казанлъшкото село Средногорово и е задушило бебето си, предава NOVA. След раждането момичето е сложило трупа на бебето в хладилник в гаража на къщата. Момичето е задържано. Според бащата на детето майката е удушила бебето.    

Меган Маркъл - най-красива сред по-младите представителки на кралското семейство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6750655

Меган Маркъл - най-красива сред по-младите представителки на кралското семействоМеган Маркъл ще стане член на британското кралско семейство след сватбата си с принц Хари през май. За мнозина обаче тя вече е кралска особа, при това най-красивата сред по-младите дами от фамилията, пише в. "Дейли експрес". Твърдението, че г-ца Маркъл е най-красивата сред жените от своето поколение в кралското семейство е на д-р Джулиан де Силва

Млада жена беше намерена убита в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/mlada-zhena-beshe-namerena-ubita-v-sofiia-6080039

За престъплението е арестуван 27-годишният криминално проявен приятел на жертвата

Повреда в съоръжение чужда собственост остави Ихтиман без ток

http://www.cross.bg/ihtiman-povreda-razpredelenie-1569531.html

/КРОСС/ Повреда в подстанция Ихтиман остави без електрозахранване гр. Ихтиман и селищата в община Ихтиман. Подстанцията не е собственост на ЧЕЗ Разпределение и не се експлоатира от дружеството. Аварията възникна в 10:20 ч. тази сутрин. ЧЕЗ Разпределение получи уверение, че се работи за отстраняване на повредата.

Борисов: Утре може някой да застреля деца, които берат череши (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/65108-borisov_utre_moje_nqkoj_da_zastrelq_deca_koito_berat_chereshi_stenograma

Макар и без да е включено в предварително обявения дневен ред, на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов взе активно отношение по станалата актуална тема - докъде са пределите на неизбежната отбрана.

В разпространената от МС стенограма на част от заседанието, министър-председателят поставя задачи на МВР министъра Валентин Радев и правосъдната му колежка Цецка Цачева. Той продупреждава да несе залита в крайности, казва, че темат е сложна за урегулиране и че някой "може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже „нападна ме“.

"Сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни, и ще каже: „Ми, той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих“, казва още Борисов.

Ето и целия текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Радев и Цецка Цачева, тъй като много се говори, а и от колегите коалиционни партньори за разширяване обхвата на неизбежната отбрана, настоявам много внимателно, да се съберете и да помислите за прецизиране на текстовете. Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно... Друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже „нападна ме“.

Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин „неизбежна отбрана“ да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, защото е ясно, че е дошло времето, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент. Но да се поддаваме  на крайности – не съм съгласен. Защото, да - в някои Щати всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават, и какви протести там в обратната посока - виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране.

Молбата ми е и колегите от „Патриотичен фронт“ и нашите да седнат и в спокойна обстановка да разгледат, за да не се подвеждаме по настроенията на хората, защото след това ще стане обратното и тогава пък ще се връщаме назад да търсим други решения. Сиреч, молбата ми е спокойно да седнете и да внесем такова решение, което да има обществена подкрепа и да сме сигурни, че няма да създаде някакъв допълнителен проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Краси.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, уважаеми колеги, имам един примерен текст, те са не само по този член за неизбежната отбрана за разширяване на обхвата, но и по други текстове. Мисля, че днес ще го раздадат в НС на колегите да го видят от парламентарните групи. Даже ще го изпратя сега тук на госпожа Цачева и на господин Радев. Той не е радикален, но да можеш да използваш оръжие, да се отбраняваш. Но става въпрос за законно притежавано такова.

БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин премиер, като споделям заявеното от Вас, че има необходимост от прецизиране, но изключително внимателно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези състави.

БОЙКО БОРИСОВ: Вижте, съществува проблем. Вижда се в изказванията на всички хора, които първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха прокуратурата.

Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен - от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи - че човекът не може да защити семейството си... Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен. Аз не искам повече дебатът да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже: „Ми, той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих“. Въпросът е да прецизираме и съдебната практика да се провери. Затова казвам – трябва в спокойна обстановка, защото, това е закон, който касае много съдби. Действително много внимателно настоявам да се прецизира.

Тук, Радев, сега подготвят закон и за противозаконното отнемане на автомобили… Защо не е кражба, а е отнемане? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила, той казва „валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре“.

И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година: влиза той и казва „беше ми студено, аз не крада“. Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьорът. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е?  Но този текст „отнемане“ знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите.

Седнете, ето тези неща в най-спокойна обстановка, с патриотите, с юристи, с неправителствени, с хора от правните среди, умове и ги оправете. Народът го очаква това. Нямаше изказване да кажат „онези в парламента или онези министрите там или държавата“, нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме „е, така е, ама понеже нали….“. Затова хората все  по-малко вярват на институциите, затова почват да викат „гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава". Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят.

Закривам заседанието.

Порнозвезда се бори за правото да разкаже за сексуалните си отношения с Тръмп

http://www.mediapool.bg/pornozvezda-se-bori-za-pravoto-da-razkazhe-za-seksualnite-si-otnosheniya-s-tramp-news276368.html

Порнозвезда, която твърди, че е правила секс с Доналд Тръмп, подаде съдебен иск за анулиране на споразумението за неразкриване на информация, забраняващо й да обсъжда предполагаемите си сексуални контакти с магната на недвижими имоти.   Искът, внесен в съд в окръг Лос Анджелис, твърди, че споразумението е "невалидно и не поражда правни последици", защото Тръмп не го е подписал лично.   Порноактрисата Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд, казва, че иска да разкрие публично подробности за сексуалната си връзка с Тръмп.   В средата на февруари Майкъл Коен, личен адвокат на президента, призна, че е платил от джоба си 130 000 долара на порноактрисата през 2016 г. Адвокатът не уточни за какво именно е платил, но медиите съобщиха, че така Коен се опитал да купи мълчанието на Клифърд за предполагаемата й връзка с Тръмп. Адвокатът казва, че парите не са му били върнати нито от Организацията "Тръмп", нито от предизборния щаб на Доналд Тръмп.   Клифърд твърди в съдебния иск, че Коен се опитал да я застави да си мълчи. Освен това посочва, че е започнала "интимна връзка" с Тръмп през 2006 г., продължила и "през голяма част от 2007 г."   През 2005 г. Доналд Тръмп сключи брак с настоящата си съпруга Мелания, а през март 2006 г. се роди синът им Барън.   През януари т.г. "Уолстрийт джърнал" съобщи, че преди президентските избори през 2016 г. на актрисата било платено, за да подпише договор за неразгласяване на информация за отношенията си с Тръмп. След това агентът на Клифърд излезе с изявление от нейно име, че между нея и Тръмп не е имало нищо. Още тогава обаче мнозина забелязаха, че подписът на порнозвездата под заявлението не прилича на подписа й, поставен под по-ранен документ.  

МВР разследва убийство на 23-годишна жена в столичния кв. Свобода

https://offnews.bg//112/mvr-razsledva-ubijstvo-na-23-godishna-zhena-v-stolichnia-kv-svoboda-676235.html

23-годишна жена е била убита на 3-ти март в столичния квартал "Свобода", съобщи МВР.

Разследването около тежкото престъпление продължава, а във връзка с него е задържан 37-годишен мъж от София с инициали Б. Д. 

Сигнал за починала млада жена е бил получен във Второ районно в 6:40 сутринта на 3-ти март. Екипът на Спешна помощ е констатирал смъртта ѝ. Тялото е изпратено за аутопсия.

Задържаният е с постоянна мярка „задържане под стража“. Образувано е производство за предумишлено убийство, което се наказва с 10 до 20 години затвор.

Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Сбогуваме се с Николай Николаев в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6750581

Сбогуваме се с Николай Николаев в неделяСбогуването с  актьора Николай Николаев (бате Николай) ще се състои в неделя, 11 март от 11 часа в централно фоайе на Народен театър „Иван Вазов”, съобщиха от трупата.  Актьорът дълги години игра на първата ни сцена. Датата и часът потвърди и синът му Стефан Николаев, който намери баща си паднал в къщичката му край Вакарел.

925 осъдени са на свобода, трима са с доживотни присъди (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65107-925_osydeni_sa_na_svoboda_trima_sa_s_dojivotni_prisydi_video

Точно 925 са гражданите, които са били осъдени на затвор, но не изтърпяват наказанието си. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред комисията по правни въпроси в Народното събрание. Данните са от радзпоредената по негова заповед проверка във всички първоинстационни прокуратури на територията на цялата страна (задължение на прокуратурата е след постановяване на присъдата от съда да я приведе в изпълнение в съответния затвор, б.р.)

"Обсъждането (диалог) на основание чл. 27 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България" продължи около час и половина, а темите бяха свързани с прилагането на последните промени в Наказателния кодекс. 

Три от лицата, които не изтърпяват наказанията си и са в неизвестност са с присъда "доживотен затвор". За огромна част от укрилите се от правосъдие лица има данни, че се намират в чужбина. Става дума за 700 души.

Докато проверката е била в ход, 24 от тези 925-има са били издирени и задържани. 

От общия брой точно 62-ма души са с чуждо гражданство. Издадените европейски заповеди за арест са 577, стана ясно още от справката, получена от депутатите.

Логично, най-много издирвани са в района на София - от СРП 116 души и от СГП - 61, а най-малко в област Смолян - едва 4-ма се издирват.

Ако имо нещо успокоително, е, че неприведените в изпълнения присъди са на "кокошкари", а тези за престъпления по транспорта представляват цели 198, следвани веднага от осъдените за кражба - 168.

Това се потвърждава и от изготвената статистика по тежест на наказанието, където най-висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година – около 40%  спрямо общия брой, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация".

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по – малък от  5%.

Цацаров поиска промени в Закона за СРС и в този за електронните съобщения, които да позволят по-лесно издирване на лица, които не изтърпяват наказанията си, заяви самият той. Главният прокурор не спести и критики към МВР за ефективността на издирванията. 

Цацаров съобщи, че в прокуратурата вече  работи електронен регистър на осъдените, в който в реално време се генерират данни за осъдено лице, последен известнен адрес, други наказания, дата на обявяване на лицето за издирване, дата на издаване на европейска заповед за арест (ЕЗА) или издирване чрез Интерпол, както и извършеното по издирването на тези лица. Достъп до тези данни имат и МВР, и Министерството на правосъдието.  

Дискусията с Цацаров бе по члена от правилника на парламента, който казва, че комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи.

Обсъждането може да се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

Друг е въпросът, че и след т. нар. съдебна реформа, депутатите нямат право да питат Цацаров за конкретни факти за досъдебни производства.

Депутатите изслушват Сотир Цацаров (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/65107-deputatite_izslushvat_sotir_cacarov_na_jivo

Обсъждане (диалог) на основание чл. 27 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България. Това е първа точка от дневния ред на правната комисия на парламента днес.

Във въпросния член се казва, че комисията по правни въпроси на всеки три месеца отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане, свързано с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.

Повреда в съоръжение чужда собственост остави Ихтиман без ток

https://frognews.bg/novini/povreda-saorajenie-chujda-sobstvenost-ostavi-ihtiman-bez-tok.html

Повреда в подстанция Ихтиман остави без електрозахранване гр. Ихтиман и селищата в община Ихтиман. Подстанцията не е собственост на ЧЕЗ Разпределение и не се експлоатира от дружеството. Аварията възникна в 10:20 ч. тази сутрин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване