Д. Делчев: Това корупционно управление води държавата към разруха

https://frognews.bg/novini/delchev-tova-koruptsionno-upravlenie-vodi-darjavata-kam-razruha.html

Това корупционно управление води държавата към разруха. Защо да не му поискаме оставката на това правителство? Това заяви лидерът на движение България на гражданите Димитър Делчев.

Корнелия Нинова: ГЕРБ обещаваха полицай във всяко село, а сега налагат частни охранители

http://www.cross.bg/ninova-selo-vsyako-1570020.html

/КРОСС/ "Не може държавата да прехвърли на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми и хората да плащат, за да охраняват домовете им. Това е работа на полицията. Какво стана с обещанието за полицай във всяко село? От полицай във всяко село се стигна до частен охранител във всяко село, но ако народът плаща". Това заяви на среща с жителите на община Брегово председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й това е поредната сфера, от която държавата абдикира и е недопустимо. "Националната сигурност и сигурността на българите в домовете им е държавна политика", подчерта лидерът на левицата.  На срещата с граждани Нинова обяви, че ПГ на БСП ще поеме изследването на пробите в европейска независима лаборатория, "защото здравето ви е най-важно". Според нея не може отговорните институции да казват пред кмета, че всичко е наред, но на него да не му е даден документ. "Поехме ангажимент ежедневно да настояваме властите да довършат дигата. Това е работа на държавата, а не на кметовете", каза още тя. Нинова допълни, че правителството прехвърля на кметовете отговорности, не им дава пари, за да ги изпълнят и след това да ги обвиняват. "Кметът на Брегово брани интересите на общината и населението изключително сериозно. С вас сме и ще помагаме на Брегово с всичко, с което можем", каза още Нинова.

След 3 години саниране държавата затяга контрола върху поставянето на врати и прозорци

http://econ.bg/Новини/След-3-години-саниране-държавата-затяга-контрола-върху-поставянето-на-врати-и-прозорци_l.a_i.759023_at.1.html

Три години след началото на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради Министерството на регионалното развитие и...

АПИ: Шофьорите да внимават при пътен възел "Кочериново"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759905

АПИ: Шофьорите да внимават при пътен възел "Кочериново"Шофьорите да се движат с повишено през тъмната част на денонощието по пътен възел "Кочериново" при пресичането на път I-1 Дупница - Благоевград и АМ "Струма". Намалена е осветеността на пътния възел, вследствие на авария на електрозахранването на осветлението, предаде АПИ за

Арестуваха италиански бизнесмен за убийството на словашкия журналист

https://frognews.bg/svqt/arestuvaha-italianski-biznesmen-ubiistvoto-slovashkiia-jurnalist.html

Словашките власти отново арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващ журналист и годеницата му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на генералната прокуратура, съобщи бнт.

Голяма част от центъра на Варна без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=370693

Голяма част от центъра на Варна ще е без вода утре - 14 март, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Без вода от 9 до 21 часа ще са в карето между Червения площад, Летния театър, ФКЦ и кръстовището на Община Варна (карето между бул."8-ми Приморски полк", бул.

Хамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакваното

https://www.investor.bg/evropa/334/a/hamynd-britanskata-ikonomika-se-razviva-po-dobre-ot-ochakvanoto-257430/

Британският финансов министър обяви малко по-висока за прогноза за икономическия растеж тази година

ВКС отмени присъда на Бат Сали, наложи му 3000 лв. глоба за хулиганство

https://offnews.bg//temida/vks-otmeni-prisada-na-bat-sali-nalozhi-mu-3000-lv-globa-za-huliganst-676651.html

Върховният касационен съд отмени условна присъда на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, и вместо това му наложи само глоба - заради извършено хулиганство.

През 2016 г. прокуратурата повдигна две обвинения на Методиев - за хулиганство и възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си. Тогава Софийска градска прокуратура (СГП) се задейства след случая, при който бившият депутат от ДПС заплаши полицаи с уволнение, след като опитали да му направят проверка на влизане в гр. Костенец.

През юли 2017 г. Софийският апелативен съд отмени наложената от по-долната съдебна инстанция глоба от 3 хил. лв. спрямо Бат Сали и потвърди наказанието му от 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок.

С решението си от днес Върховният касационен съд оправдава Александър Методиев за това, че е опитал да възпрепятства работата на полицейски автопатрул. Съдът налага административно наказание „глоба“ в размер на 3 000 лв. по второто обвинение за "хулиганство". 

Магистратите констатират, че поведението на бившия депутат от ДПС е било непристойно. Методиев, с чувство на безнаказаност и без задръжки, си е позволил да погазва достойнството на други хора, категорични са те.

"Пoceгaтeлcтвoтo cpeщy peдa и oбщecтвeнoтo cпoĸoйcтвиe e билo ocъщecтвeнo oт пoдcъдимия Meтoдиeв чpeз peдицa aгpecивни и дeмoнcтpaтивни дeйcтвия – пoдcъдимият пapaдиpaл c ĸaчecтвoтo cи нa нapoдeн пpeдcтaвитeл, paзмaxвaйĸи cлyжeбнaтa cи ĸapтa; тъpceл oбяcнeниe oт пoлицaитe зaщo cъcтaвят aĸтoвe нa „нeгoвитe xopa“; иcĸaл oт тяx oтчeт ĸaĸвo пpaвят и зaщo cпиpaт aвтoмoбили; oтпpaвял ĸъм пoлицeйcĸитe cлyжитeли гpyби peплиĸи, нacтoявaл дa мy пpeдcтaвят aĸтoвeтe, ĸoитo били cъcтaвeни дo мoмeнтa и дoĸaзaтeлcтвa зa ĸaĸвo били cъcтaвeни; зaплaшвaл ги c yвoлнeниe", се казва още в съдебното решение.

Дневен хороскоп за 14 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-14-mart-news_664232.html

Овен Тази сряда не пропускайте да обогатите душата си. Гледането на филм или прочита на история ще ви даде ценен пример и ще спре вниманието ви на ценните неща в живота. Телец Тази сряда е ден за споделяне. Имате верни приятели и не си мислете, че няма да ви разберат. Разкрийте душата си, за да ви олекне на сърцето. Близнаци Денят ще ви посрещне с интересен замисъл, който на пръв поглед ще има статута на мечта. С много малко усилия ще превърнете бляна си в реалност. Рак Този ден ще намери

Писмото от Раева, което предизвика реакцията на Робева

https://offnews.bg//gimnastika/pismoto-ot-raeva-koeto-predizvika-reaktciata-na-robeva-676657.html

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева публикува емоционален статус във Фейсбук, в който отново индиректно упрекна методи на работа на настоящия президент на българската федерация Илиана Раева.

Реакцията на Робева беше предизвикана от открито писмо, разпространено от БФХГ и подписано от Раева и останалите висши ръководни кадри и треньори в централата. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Отговор на Българската федерация по художествена гимнастика до медиите в България и българската общественост по повод интервю на Нешка Робева пред Нова телевизия /11.03.2018/:

За пореден път опитите ни за запазване на добрия тон и взаимоотношения, необходими за осигуряване на спокойна атмосфера за подготовка на националните отбори, бяха провокирани от г-жа Нешка Робева. Затова днес ще отговорим единствено и само на отправените нападки в интервюто й от 11.03.2018 год.

Считаме, че единствен отговор на манипулативното изказване на г-жа Робева трябва да бъдат фактите и документите, по които се работи и управлява художествената гимнастика в България.

* Селекция на националните отбори се извършва съгласно "Регламент за селекция и определяне на НО 2017-2020" за жени и девойки, ансамбъл и индивидуално по отделно, които могат да бъдат прочетени от всеки заинтересуван на интернет страницата на БФХГ- https://www.fbgr.org /Прилагаме Регламента за НО индивидуално жени и Регламент девойки/.

Състезателките не се "ПОСОЧВАТ" от треньорите, както каза г-жа Нешка Робева в ефира на телевизията. Те се избират от проведените контролни състезания, като последната дума за състава има старши треньорът на съответния национален отбор. Че това е правилният път говорят резултатите на българските гимнастички на международния турнир в Норвегия /прилагаме копие от протокола - 1,2,7,8 и 9 м./, квалификацията за Младежките олимпийски игри в Москва 2018 год./копие от протокола - 7 и 12 м./ и участието на жените на Гран при в Москва и МТ в Рига. От предоставените протоколи е видно, че неизбраната в НО гимнастичка на г-жа Нешка Робева и състезаваща се за Македония е съответно на 11 и 30/20м., при участие на състезателки само от Европа.

* Във връзка с изказаната неистина от г-жа Робева, че не е получила отговор на изпратените до БФХГ писма, прилагаме писмата и отговорите на федерацията.

* Относно въпроса какво означава "съвременна художествена гимнастика" препоръчваме:

* Да се гледа класирането на българските гимнастички и състезателката на Нешка Робева при участието им в Норвегия и Москва.

* Да се прочете Съдийския правилник на Международната федерация по художествена гимнастика.
Във връзка с неетичното отношение на г-жа Робева към БФХГ в точно избрано от нея време, а именно преди важно за националните състезателки състезание, бихме искали да изкажем възмущение си от негативното отношение на г-жа Нешка Робева към работещата в Германия наша българска колежка, изказано неведнъж публично. Когато претендираме за етика и морал, трябва да бъдем пример за същите.

Искрено се надяваме, че това ще бъде последният опит на г-жа Нешка Робева да дискредитира работата на БФХГ и последен опит да наруши творческата и успешна екипна работа в националните отбори.

Бихме искали да внесем и малко яснота по отношение на тиражираната теза, че не й се позволява да работи като треньор в България. Това е несериозно и смехотворно твърдение, защото тя притежава най-голямата тренировъчна зала по художествена гимнастика в България, което й дава възможност да упражнява треньорската професия, както намери за добре. Освен това всеки треньор, работещ в България има свободен достъп и възможност да кандидатства в конкурса за треньори на националните отбори.

Надяваме се също, че с изнесените документи и истината за правилата на работа в БФХГ на медиите и българската общественост ще стане ясно, че умишлените обвинения на г-жа Нешка Робева не отговарят на истината и, че БФХГ работи единствено и само в интерес на успехите на българската художествена гимнастика.

Г- жа Нешка Робева е най-успешният треньор в историята на българската художествена гимнастика. Ние ценим и уважаваме нейните постижения и професионалния й талант. Тя е била пример за много треньори в България и по света. Сегашните успехи на българските гимнастички са продължение на силните традиции, създадени от плеяда, треньори и състезатели в цялата златна история на красивия ни спорт, съществена част, от която е и г-жа Нешка Робева.

Ние вярваме, че заедно и обединени ще посрещнем бъдещите успехи на българската художествена гимнастика.

Илиана Раева - Председател БФХГ
Мария Петрова - Вицепрезидент БФХГ
Росина Атанасова - Ген.секретар БФХГ
Деспа Кателиева - Директор на НО
Бранимира Маркова -Ц Главен мениджър НО индивидуално жени
Силвия Стойнева - Старши треньор индивидуално девойки
Даниела Велчева - Председател Съдийска комисия

Забележка: Подписалите се под отвореното писмо имат пряко отношение към селекцията на националните отбори и кореспонденцията в изложените документи.
* Всички официални документи са публикувани в страницата на БФХГ във Фейсбук.

Пак задържаха италиански бизнесмен за убийството на Куциак

http://dnes.dir.bg/news/slovakia-yan-kutziak-antonino-vadala-26956636

Словашките власти отново арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващ журналист и годеницата му.

Направиха спешен ремонт на дигата до моста при село Иново

https://www.24chasa.bg/region/article/6759890

Направиха спешен ремонт на дигата до моста при село ИновоСпешни аварийно-възстановителни дейности – насипване на земни маси, бяха изпълнени на компрометирания участък на дигата до моста при село Иново, Област Видин. По този начин, предприетите действия дават основание в достатъчна степен за защита от повторно заливане на земеделски земи. Няма опасност за инфраструктурата в района на селото.

Голяма опасност дебне 13 български общини

https://petel.bg/Golyama-opasnost-debne-13-balgarski-obshhini-__255218

Снимка Булфото 13 общини са в затруднено финансово състояние. Това сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г., пише  ...

Стрелочникът от почернената гара Хитрино проговори пред bTV

https://petel.bg/Strelochnikat-ot-pochernenata-gara-Hitrino-progovori-pred-bTV__255220

Снимка bTV За първи път стрелочникът от гара Хитрино в специално интервю пред bTV. Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на ...

Румънски експерт ще бъде разпитан за трагедията в Хитрино

https://petel.bg/Rumanski-ekspert-shhe-bade-razpitan-za-tragediyata-v-Hitrino__255219

Румънски експерт да бъде разпитан по едно от гражданските дела за трагедията в Хитрино. Това поискаха адвокатите на „Булмаркет” – компа...

Владимир Каролев: Лично мнение – сделката с „Инерком” няма да бъде приключена

https://petel.bg/Vladimir-Karolev--Lichno-mnenie-----sdelkata-s----Inerkom----nyama-da-bade-priklyuchena__255221

„Ако бъде приключена сделката за ЧЕЗ, ще е само с „Инерком”, но според мен няма да бъде приключена. Това е мое мнение, нямам вътрешна инфо...

Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии от държавата

https://offnews.bg//obshtestvo/darovitite-detca-ot-chastni-uchilishta-sashto-shte-poluchavat-stipendi-676653.html

Даровитите деца от частни училища също ще получават стипендии като останалите ученици от държавните и общински учебни заведения. 

Това ставя ясно от проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, внесено от министрите на културата, на труда и социалната политика, образованието и на младежта и спорта - Боил Банов, Бисер Петков, Красимир Вълчев и Красен Кралев, качен на сайта за обществени консултации strategy.bg.

Официален вносител на проекта е Министерство на културата.

Децата от частни училища, класирали се на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, състезания или олимпиади ще имат право да получават стипендии и еднократно финансово подпомагане, предоставяни със средства от държавния бюджет.

"С предлаганото допълнение се гарантира равна възможност за развитие на таланта на децата с изявени дарби, които са изключително ценен ресурс на нашето общество", пише се в документа.

Децата могат да получават по 135 лв. на месец в рамките на една година или еднократно подпомагане в размер на до 195 лв.

Ще бъде облекчена и административната процедура в случаите на преместване на ученик от едно училище в друго с различен финансиращ орган. 

В тези ситуации се предвижда стипендията да се изплаща в рамките на календарната година от училището, в което се е обучавал ученикът до момента на подаване на искането.

При наличието на остатък от стипендията, подлежащ на изплащане през следващата календарна година, ученикът трябва да подаде искане до съответния орган за закрила, продължава се в документа.

Apple и Google губят доверието на потребителите

https://www.investor.bg/novini/261/a/apple-i-google-gubiat-doverieto-na-potrebitelite-257425/

Двете марки се сринаха с по 20 места в проучване на репутацията на най-разпознаваемите корпоративни марки

Тайнствен дарител иска да позлати Царевец - руска връзка или носталгия по мащаба на Кубадински?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758485

Тайнствен дарител иска да позлати Царевец - руска връзка или носталгия по мащаба на Кубадински?Уважавам стремежа да строим паметници и да възстановяваме стари, но хълмът е държавна собственост и нека с обществена дискусия да решим какво да се прави на него. Дори когато това е благотворителен жест, смята зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков Анонимен меценат е дал 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Патриаршеската

Спирането на гръцкото първенство поставя клубовете в "смъртна опасност"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145788_spiraneto_na_gruckoto_purvenstvo_postavia_klubovete_v/?ref=rss


Спирането на гръцкото футболно първенство за неопределено време крие сериозни рискове за спорта в страната, каза президентът на Суперлигата Йоргос Стратос. Във вторник той се срещна със заместник-министъра на спорта Георгиос Василиaдис, за да обсъдят ситуацията.<br /><br />Всички двубои в елита на гръцкия футбол бяха спрени до второ нареждане заради нахлуването на собственика на ПАОК Иван Савидис в дербито с АЕК. В последната минута на срещата руският бизнесмен заплаши рефера, който...

Анкара: Москва да се откаже от ограниченията в търговията с нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759888

Анкара: Москва да се откаже от ограниченията в търговията с насАнкара предлага на Москва да се откаже от ограниченията в търговията с Турция и да задълбочи отношенията си с нея в търговската сфера, заяви днес в интервю за ТАСС турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Министърът каза, че Русия е основен търговски партньор на Турция не само в енергийната сфера, но и в инвестициите, туризма,

Сирийски военни откриха химичен арсенал в Източна Гута

https://frognews.bg/novini/siriiski-voenni-otkriha-himichen-arsenal-iztochna-guta.html

Военни от сирийската правителствена армия откриха тайна лаборатория на бойците от „умерената“ опозиция в Източна Гута, където те са произвеждали бойни отравящи вещества.

Ген. Кирил Радев: В някои места полицаи са виждали само по телевизора

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/gen-kiril-radev-niakoi-mesta-politsai-vijdali-samo-televizora.html

Има празноти свързани с охрана от МВР. В някои населени места полицаи са виждали само по телевизията. Никой не е поставил въпроса до нарушаване на държавност или за частна армияна кметове. Това заяви ген.Кирил Радев, бивш шеф на ЦСБОП и сега шеф на частна охранителна фирма.

Ген. Кирил Радев: В някои места полицаи са виждали само по телевизора

https://frognews.bg/novini/gen-kiril-radev-niakoi-mesta-politsai-vijdali-samo-televizora.html

Има празноти свързани с охрана от МВР. В някои населени места полицаи са виждали само по телевизията. Никой не е поставил въпроса до нарушаване на държавност или за частна армияна кметове. Това заяви ген.Кирил Радев, бивш шеф на ЦСБОП и сега шеф на частна охранителна фирма.

Какво ще направи Великобритания след отравянето на Скрипал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145723_kakvo_shte_napravi_velikobritaniia_sled_otravianeto_na/?ref=rss


Твърдението на Тереза Мей, че е много вероятно руската държава да е извършила акт на агресия с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, изведе британско-руските отношения на най-ниското равнище след кризата с крилатите ракети през 80-те години на миналия век. Британският премиер знае, че трябва да стигне по-далеч в сравнение с реакцията си като вътрешен министър през 2006 г. на убийството на Александър Литвиненко. Тогава бяха замразени някои активи, бяха експулсирани голям брой руски...

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

https://frognews.bg/biznes-turisam/konstitutsionniiat-sad-othvarli-jalbata-bsp-biudjet-2018.html

Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на народни представители от БСП за обявяване на противоконституционна на наредба от държавния бюджет за 2018 г., става ясно от съобщение на сайта на КС.

Витков направи превъртане като Радев, предизвика Каракачанов

http://dnes.dir.bg/news/svetlyo-vitkov-umen-adev-prevartane-26956634

Лидерът на "Глас народен" Светослав Витков отправи предизвикателство към военния министър Красимир Каракачанов, изпълнявайки коремно превъртане като президента.

Сирийски военни откриха тайна лаборатория за бойни вещества в Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759884

Сирийски военни откриха тайна лаборатория за бойни вещества в Източна ГутаСирийски военнослужещи са открили тайна лаборатория на бойците от „умерената“ опозиция в Източна Гута, където, според съобщението на сирийската агенция SANA, те са произвеждали бойни отравящи вещества, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. Според данните на агенцията, лабораторията се намира в село Шефония.

Русия: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу нас няма да останат без отговор

http://www.moreto.net/novini.php?n=370688

Великобритания трябва да е наясно, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия заради случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал няма да останат без отговор. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, където по-рано беше привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу, предава ТАСС.

Тръмп уволни държавния секретар, ще го замести шефът на ЦРУ

http://econ.bg/Новини/Тръмп-уволни-държавния-секретар-ще-го-замести-шефът-на-ЦРУ_l.a_i.759022_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън и назначи на негово място шефа на ЦРУ Майк Помпео, съобщи самият той в...

Тръмп не се разбрал с Тилърсън за сделката с Иран

https://www.actualno.com/america/trymp-ne-se-razbral-s-tilyrsyn-za-sdelkata-s-iran-news_664359.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че освобождава Държавния секретар Рекс Тилърсън от поста му и назначава директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео за негов наследник на поста, предава американският новинарски канал Fox News. В изказване пред журналистите във вторник преди да отлети за Калифорния, Тръмп обясни, че има "сходен мисловен процес" с Помпео, докато е имал разногласия с Тилърсън. "Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но и

Кипър е застрашен от нова турска инвазия?

https://www.actualno.com/balkani/kipyr-e-zastrashen-ot-nova-turska-invazija-news_664360.html

Турция заплашва с оръжия и изпраща военни кораби до Кипър, целта е да наложи собствената си политика на острова, пише днес в. „Cyprus Today“. Вестникът на кипърските турци се позовава на публикации в гръцкия печат на разделения остров и предупреждава за възможен военен конфликт, в който Турция ще използва военната си мощ, за да постави въпроса за енергийните източници на масата на преговорите. Гръцкият кипърски в.“Филефтерос“ подчертава, че външния

Фернандо Алонсо е обмислял оттегляне от Формула 1

http://www.cross.bg/ottegli-kraya-fernando-1570014.html

/КРОСС/ Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо е обмислял да се оттегли след края на минали сезон, но е решил, че не може да се оттегли от най-престижната автомобилна надпревара с толкова лошо класиране. В интервюто си пред списание F1 Racing той призна, че е бил на прага да смени Формула 1 с Индикар или някоя друга автомобилна серия, но е решил, че все още има воля да побеждава и ще съжалява до края на живота си ако се откаже след изключително слабите си резултати през 2017 година.  

Германия остро осъжда нападението над Скрипал

https://frognews.bg/svqt/germaniia-ostro-osajda-napadenieto-nad-skripal.html

Германия остро осъжда нападението във Великобритания със забранено химическо оръжие, заяви външният министър Зигмар Габриел, цитиран от ”Ройтерс” и БТА.

Военният тв канал вече има дрон, но все още не знае колко зрители има

http://www.mediapool.bg/voenniyat-tv-kanal-veche-ima-dron-no-vse-oshte-ne-znae-kolko-zriteli-ima-news276657.html

Военният телевизионен канал (ВТК) съществува вече 15 години, но все още няма информация колко зрители има. За сметка на това издръжката му се увеличава, а приходите са минимални. Телевизията продължава да няма реклами, въпреки че през последните години е добре технически осигурена, а вече може да се похвали и с дрон. От телевизията отчитат и сериозна собствена продукция - само миналата година имат 89 собствени документални и военно-учебни филми, а тази година ще снимат шест документални филма, посветени на военните действия през Първата световна война и подвизите на българските войници. Въпреки това каналът остава една от най-спорните инвестиции на данъкоплатците в сектора на отбраната. Освен него министерството финансира и вестник "Българска армия", който в момента е седмичник. Преди години по времето на военния министър Веселин Близнаков се появи и идея за създаване на ведомствено радио, но тя не бе осъществена и като че ли изпадна от дневния ред на ведомството. Колко струва ВТК? Въпреки хроничния недостиг на средства, военното министерство е единственото, което поддържа собствена телевизия. Бюджетът й за тази година е 2 163 000 лв, при близо 1.8 млн. лева за миналата година. Според МО излъчването на програмата на ВТК чрез сателит е от особено значение за българските военнослужещи на мисия зад граница. През 2016 година ВТК има близо 18 хиляди лева собствени приходи - от застрахователни обезщетения, продажба на бракувани материални запаси и наеми, а през миналата година - 3024 лв. от наеми. И през двете години няма приходи от реклами, които са един от индикаторите за гледаемостта на дадена телевизия. Бюджетът на вестник "Българска армия" за 2018 година е 366 000 лв. Вестникът миналата година има близо 3400 лева приходи от реклама, а по-миналата – малко над 2 хиляди лева. Тиражът на вестника е 3650 броя, от които 2169 броя са абонамент, а останалите 1481 се разпространяват безплатно. Няма свободна продажба. Кой гледа ВТК? Вече 15 години няма отговор на този въпрос. От МО отговориха на запитване на Меdiapool, че програмата на ВТК не е включена в таргет групата на фирмите, наблюдаващи гледаемостта на електронните медии в България. "Косвена информация за интереса на зрителите към програмата на ВТК е фактът, че в момента имаме 45 сключени договора с кабелни оператори за разпространение на програмата в почти цялата страна", посочват от МО. Освен това проучване на Института за перспективни изследвания в отбраната през 2015 г. показало, че за 15 процента от гражданите ВТК и специализираният сайт www.armymedia.bg са основни източници на информация за случващото се в армията. Във ВТК работят 30 души, а във вестника 13 души. Какво пускат по ВТК? От министерството обясниха, че през 2016 г. са произведени 76 филма на военна тематика, а през 2017 г. са произведени 89 филма (документални и военно-учебни). Филмите се излъчват основно в рубриките "Военните репортери", "Войнишки разкази", "Ветераните разказват", "Оръжията по българските земи", "Българските ордени и медали", "Бойни знамена и маршове", "Щрихи от миналото". Тази година ВТК започва производството на поредица от шест документални филма, посветени на военните действия през Първата световна война и подвизите на българските войници. ВТК вече и с дрон От няколко години ВТК излъчва в HD формат и продължава да инвестира в нова техника. Миналата година Информационният център на МО е закупил и "Дрон с камера 4К" за 3800 лв. /с включено ДДС/. "В последните години този тип техника влезе в употреба във всички съвременни новинарски телевизии. Спецификата на военната тематика и събития изискват специално внимание към начина на заснемане и показване. С дрон се записват и отразяват военни учения, както и пораженията от производствени аварии, природни бедствия и други случаи, в които операторите не могат да достигнат до съответните обекти с традиционните технически средства и способи", аргументират покупката от ВТК. Заснетите с дрон филми като "Сейбър гардиан" (2017) се посрещат с голям интерес сред военните специалисти и зрителите, посочват от МО, без да става ясно от къде имат подобна информация.

Пожар в болница във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6759881

Пожар в болница във ВрацаНяма пострадали хора и нанесени материални щети при пожара, който горя в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Огънят е пламнал в приземен етаж на сградата на лечебното заведение. Своевременно е подаден сигнал на спешния телефон 112. Бързата реакция на огнеборците предотврати разрастването на огъня.

Торнадо връхлетя Южна Италия

http://www.cross.bg/tornado-italiya-vruhletya-1570017.html

/КРОСС/ Торнадо връхлетя Южна Италия. Местните власти съобщават, че осем души са пострадали. Четирима от ранените са в тежко състояние. Стихията премина през град Казерта, който се намира на 30 километра от Неапол. Тя нанесе сериозни материални щети. Много електрически стълбове и дървета са повалени, обърнати са коли. Заради лошото време училищата и общинските институции в района днес не работят.

КС отхвърли иска на социалистите срещу бюджета за 2018 г.

https://frognews.bg/novini/othvarli-iska-sotsialistite-sreshtu-biudjeta-2018.html

Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на депутати БСП за обявяване на противоконституционност на наредба от държавния бюджет за 2018 г.

ФИФА отново заплаши Гърция с изваждане от футбола

http://clubz.bg/65351-fifa_otnovo_zaplashi_gyrciq_s_izvajdane_ot_futbola

Гръцката футболна федерация за пореден път е заплашена с изваждане от международния футбол, съобщават медиите в южната ни съседка. Днес ФИФА е изпратила писмо до централата в Атина с предупреждението. 

То гласи, че може да се стигне до замразяване на членството във ФИФА, което практически означава, че гръцките отбори ще се окажат в изолация от всички турнири.

Депешата дойде след прекратения мач между ПАОК и АЕК в неделя в Солун. Срещата бе спряна от главния съдия, тъй като собственикът на ПАОК, руско-гръцкият мултимилонер Иван Савидис, нахлу на терена с пистолет и въоръжена охрана, извади тима и потърси саморазправа с рефера и хора от щаба на столичния клуб.

Като резултат правителството спря първенството в елитната Суперлига.

ФИФА апелира футболните хора в страната да се справят с напрежението по стадионите. Често мачове се прекратяват заради хулигански прояви на феновете или на клубни босове. В последните години това е трето предупреждение от страна на световната централа към Гърция. 

ФИФА недоволства и това, че се стига дотам правителството да спира първенството. Презумпцията е, че държавата няма право да се меси във футболните дела. Гръцката федерация членува във ФИФА и УЕФА и работи по документи, чрез които би трябвало да се решават казуси като този със Савидис.

Зам.-министърът на културата и спорта Георгиос Василиадис коментира, че не се страхува от санкция на ФИФА. Напрежението е голямо и първенството трябваше да спре, а футболните босове да поемат отговорност, заяви той.

Междувременно Иван Савидис се извини за постъпката си в съобщение до медиите и феновете:

"Много съжалявам за случилото се. Наясно съм, че нямах право да нахлувам на терена по този начин.“

Прокуратурата в Солун започна досъдебно производство срещу Савидис. Освен богаташа ще бъде разследвана и полицията, която е пренебрегнала заповед босът да бъде арестуван.

Екоминистърът успокои за водата преди да са готови пробите

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekoministyryt-uspokoi-za-vodata-predi-da-sa-gotovi-probite-6080264

Хората в Брегово се страхуват от тежки метали във водата, екоминистърът увери, че всичко е наред

ЕС дава €3 млрд. на Турция преди срещата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370684

Европейската комисия ще одобри допълнително финансиране от 3 милиарда евро за подпомагане на сирийските бежанци в Турция. Това разкриха представители на ЕС, цитиран от "Ройтерс". Парите ще бъдат отпуснати преди срещата на евролидерите с президента на Турция Реджеп Ердоган във Варна на 26 март.

Актрисата Хедър Локлиър нападнала полицаи, обвинена е в побой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759871

Актрисата Хедър Локлиър нападнала полицаи, обвинена е в побойСрещу актрисата Хедър Локлиър бяха повдигнати няколко обвинения за побой над полицаи, които посетили дома й в Южна Калифорния по подаден сигнал за домашно насилие, предаде Асошиейтед прес. 56-годишната звезда от сериала "Мелроуз плейс" беше обвинена в четири нападения срещу полицаи и един случай на оказване на съпротива на органите на реда.

Обиколката на Юнкер на Западните Балкани - разчупване на леда

http://www.euinside.eu/bg/analyses/Junckers-tour-of-the-western-balkans-breaking-the-ice

Обиколката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в шестте страни от Западните Балкани в края на февруари показа колко много ЕС е закъснял, колко много е изпуснал и колко малко прави за район, който през последните години се оказа стратегически важен за Съюза. Замисълът на визита ...

Германия предупреди компаниите да се готвят за твърд Брекзит

http://econ.bg/Новини/Германия-предупреди-компаниите-да-се-готвят-за-твърд-Брекзит_l.a_i.759018_at.1.html

Германските компании трябва да започнат да планират действията си за най-лошия вариант на Брекзит, възможен да се случи между Лондон и ЕС, ако не...

С нови правила европарламентът засилва контрола при онлайн покупки

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145766_s_novi_pravila_evroparlamentut_zasilva_kontrola_na/?ref=rss


Европейският парламент прие днес нови правила за доставка на стоки, купени онлайн. Предвижда се занапред да има по-ясна информация за цените на доставките, за да се повиши доверието на потребителите.<br /><br />Доставчиците ще трябва да предоставят списък с тарифите за най-често предоставяните услуги. Европейската комисия ще помества цените в интернет, което ще позволи сравнение на стойността за доставка между различни държави, както и между различни доставчици.<br /><br...

Общината иска Министерството на културата бързо да ремонтира ремонта на Ларгото

http://www.mediapool.bg/obshtinata-iska-ministerstvoto-na-kulturata-barzo-da-remontira-remonta-na-largoto-news276656.html

Счупени плочки, разместени павета, паднала облицовка, напукани стъкла. Тези (де)ефекти могат да се видят при разходка по Ларгото в центъра на София. Пространството беше ремонтирано само преди две години, а стойността на поръчката беше над 17.7 млн. лева. Сн. Спаси София За счупените плочки и стъкла и разместените павета сигнализираха от неправителствената организация "Спаси София". "Абсолютен позор е, че беше допуснато точно там да има некачествено и мърляво строителство, както и липса на поддръжка", смятат от организацията и напомнят, че обектът има 20-годишна гаранция. Сн. Спаси София Във фейсбук кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от министъра на културата "в най-кратки срокове да предприеме действия за възстановяването" на настилките. Това пространство, което е част от комплекса "Антична Сердика", от години се управлява от Министерството на културата и то възложи поръчката за ремонт на Ларгото. Сн. Спаси София Наскоро Министерският съвет взе решение да прехвърли "Антична Сердика" за управление на общината. Според Фандъкова до момента той не е предоставен на общината. Тя пък ще го приеме "само ако той е в добро състояние и са отстранени всички дефекти". Сн. Спаси София

Ще можеш безплатно да върнеш дизеловото си BMW

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/shte-mozhesh-bezplatno-da-vyrnesh-dizelovoto-si-bmw-6080265

Това ще важи в Германия. И само ако живееш на 100 км от град, в който забранят дизеловите автомобили.

Еврокомисията предлага да има европейска служба по труда

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145818_evrokomisiiata_predlaga_da_ima_evropeiska_slujba_po/?ref=rss


Европейската комисия представи днес предложение за обособяване на европейска служба по труда и инициатива за осигуряване на достъп до социална закрила на всички работещи.<br /><br />В последното десетилетие броят на европейците, които живеят или работят в друга страна от ЕС, почти се е удвоил, като през 2017 г. е достигнал 17 млн. души. Европейската служба по труда ще помага на гражданите, дружествата и националните власти да извлекат максимална полза от свободното движение и ще...

От 10 г. насам Неделино е 6-тата община в България с ЕСКО-договор

https://www.actualno.com/smolyan/ot-10-g-nasam-nedelino-e-6-tata-obshtina-v-bylgarija-s-esko-dogovor-news_664345.html

Неделино е едва шестата община в България, която за период от 10 години насам е подписала т.нар. ЕСКО-договор. Други шест общини досега са обявявали процедури за възлагане на специфичер договор с гарантиран резултат, но не са ги финализирали. Две са основните причини за това - или не е била подадена нито една оферта, или пък не е допуснат нито един кандидат. Преди дни местната управа на Неделино подписа контракт с държавната фирма „Улично осветление“ ЕАД на стойност 269 300

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/konstitucionniiat-syd-othvyrli-jalbata-na-bsp-za-biudjet-2018-257433/

Конституционните съдии са отхвърлили като неоснователно искането на 66 народни представители

Петима души са задържани при акция на ГДБОП във Варна, София и Видин

http://www.moreto.net/novini.php?n=370687

Мащабна полицейска операция се проведе във видинския ромски квартал "Нов път". Сили на жандармерията и полицията провериха къща, в която живеят петима братя, един от които е общински съветник. Според местните жители, братята се занимават със строителство.

Москва: Заплахите на Лондон няма да останат без отговор

http://dnes.dir.bg/news/otravjane-rusia-putin-sergey-skripal-26956632

Заплахите на Великобритания за санкции срещу Русия заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал няма да останат без отговор.

Отравянето на бившия шпионин прилича на руска работа, обяви Тръмп

https://offnews.bg//sviat/otravianeto-na-bivshia-shpionin-prilicha-na-ruska-rabota-obiavi-tramp-676654.html

Отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му във Великобритания прилича на руски акт, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.

Британският премиер Тереза Мей обяви, че отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия твърде вероятно е извършено от Русия.

Мей постави ултиматум на Москва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски нервнопаралитичен газ е използван за отравянето на Скрипал. 

"Ще говоря с Тереза Мей днес. Това ми прилича на Русия, въз основа на всички доказателства, които имат", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом. 

"Щом разполагаме с ясните факти, ще се съгласим с тях, ще осъдим Русия или който и да било", добави президентът на САЩ.

Русия: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу нас няма да останат без отговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759865

Русия: Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу нас няма да останат без отговорВеликобритания трябва да е наясно, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия заради случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал няма да останат без отговор. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, където по-рано беше привикан британският посланик в Русия Лори

Смела инициатива за мир в Афганистан, заинтересовани ли са обаче талибаните

http://www.mediapool.bg/smela-initsiativa-za-mir-v-afganistan-zainteresovani-li-sa-obache-talibanite-news276655.html

Афганистанският президент Ашраф Гани излезе с предложение за мир и анализатори казват, че сега топката е в полето на талибаните. Засега ислямистите обаче не показват признаци да са заинтересовани.   В предложението на Гани се съдържа призив за безусловни преговори, примирие, признаване на талибаните за политическа партия, предоставянето им на представителство в Кабул и освобождаване на затворници. Афганистанският президент декларира и че ще опита да извади лидера на талибаните от международните списъци за терористи, както и да им предостави паспорти, за да могат да пътуват свободно.   Талибаните, които отдавна искат, преди да преговарят с властите в Кабул, първо да разговарят директно със САЩ, отговориха с мълчание.   Първоначалните индикации не са обещаващи.   В края на миналата седмица талибаните разпространиха изявление на английски, в което призоваха афганистанските ислямски духовници да бойкотират среща в Индонезия на религиозни водачи от Пакистан, Афганистан и Индонезия по-късно този месец, събиращи се на нея, за да направят опит да излязат със свое предложение за постигане на мир в Афганистан. Конференцията ще се проведе в Богар, Западна Ява, и е организирана от клерикалното сдружение Индонезийски съвет "Улема", но без официалната подкрепа на Афганистан.   Талибаните осъдиха срещата, отправяйки следното предупреждение към афганистанските духовници: "Не давайте възможност на нахлулите в Афганистан неверници да използват вашето име и участие в тази конференция като средства за постигане на своята зловредна цел".   Друг обезкуражителен сигнал дойде от представител на талибаните, запознат с позицията на своето движение за инициативата на Гани. Той отправи критики към предложението, заявявайки пред Асошиейтед прес, че в него не са взети предвид исканията на талибаните за изтегляне на международните сили от Афганистан и за въвеждане на ислямската система на управление.   В Афганистан и на други места много хора, в частност активисти за правата на жените, се опасяват от твърдолинейното тълкувание от талибаните на ислямската система и са твърдо против да им се дава каквато и да било възможност да я прилагат. При управлението на талибаните, което приключи с предвожданата от САЩ инвазия през 2001 г., момичетата нямаха достъп до образование, а жените - до работни места. Мъжете бяха принуждавани да носят бради, а музиката и телевизията бяха забранени.   Откакто бяха свалени от власт, талибаните излязоха с няколко изявления, в които казаха, че ще позволят на момичетата да ходят на училище - но при строги ислямски правила - и че ще позволят на жените да работят - но отделно от колегите си мъже. Те не са поемали ангажименти за ръководни роли за жените или за равноправие с афганистанските мъже.   Цитираният представител на талибаните заяви, че целта на водената от неговото движение война е двояка - "да се сложи край на нашествието и да се въведе ислямската система. Ашраф Гани да е говорил за това? Изглежда Гани не желае мир и само си прави шеги". За да говори за позицията на талибаните, техният представител пожела да остане анонимен.   Предложението на Гани за мир обаче получи широка подкрепа. Макар и президентът нееднократно да е призовавал талибаните да преговарят, той излиза с конкретни предложения за първи път. Задоволство от инициативата на Гани изрази дори съседен Пакистан, към който Афганистан и САЩ отправят остри критики, че приютява на своя земя талибани.   Анализатори обаче предупреждават, че все още няма яснота по много от детайлите, като например кой ще прекрати пръв бойните действия. Големи неизвестни има и по въпроси, излизащи от рамките на предложението. Може ли Гани да се справи в достатъчна степен с кризата, която се задълбочава в силно разединеното му правителство така, че то да седне на масата за преговори като единен субект? И най-важният въпрос, за който не се говори: Стремят ли се САЩ към по-трайно присъствие в Афганистан?   Договарянето на мир се смята от мнозина за единствения начин да бъде сложен край на войната в Афганистан, която вече е в 17-ата си година и в нея загинаха десетки хиляди цивилни. През годините тя струваше само на САЩ над 122 милиарда долара.   "Всякакъв мирен процес в Афганистан ще бъде дълъг и труден, с върхове и спадове, и винаги ще има доста място за скептицизъм, че няма да успее", каза Андрю Уайлдър, вицепрезидент на програмите за Азия на Института на САЩ за мира. "Още по-скептично обаче гледам на възможността изобщо някой да спечели войната, така че единствената алтернатива на още четири десетилетия насилие и кръвопролития е мирният процес да стане приоритет."   Уайлдър ще бъде сред десетки наблюдатели на процесите в Афганистан, които ще участват в конференция за Афганистан, започваща днес в норвежката столица Осло в местния Институт за изучаване проблемите на мира. През 2015 г. Осло бе посредник в предишни преговори с талибаните.   Томас Рътиг, съосновател на независимата организация Мрежа за анализи на ситуацията в Афганистан, определи предложението на Гани като "ни повече, ни по-малко добро начало".   "Повечето елементи на инициативата са представяни и преди, но сега те са събрани на едно място", каза той. "За пръв път официално беше споменато за спиране на огъня, но без никакво обяснение: някой пръв (ли ще прекрати огъня) или двете страни заедно? Ако е второто, как ще се стигне дотам. За това са нужни първо преговори."   Талибаните са последователни в искането си да преговарят първо със САЩ и чак тогава с афганистанското правителство. Вашингтон е също толкова настоятелен в позицията си, че няма да води директни преговори, макар и в миналото да е водил преговори с тях, само че тайни.   Рътиг посочи и че в официалната декларация от конференцията в Кабул миналия месец, която роди мирната инициатива на Гани, е записано, че при бъдещи преговори биха могли да бъдат засегнати и "спорни аспекти на бъдещето на международното присъствие" в Афганистан. Според него това може да проправи пътя за преки или непреки преговори между САЩ и талибаните.   Майкъл Къгълман, заместник-директор на програмата за Азия във вашингтонския аналитичен институт Център "Удроу Уилсън", изрази мнение, че няма правни пречки за преговори на САЩ с талибаните, защото досега Вашингтон не е обявявал групировката за терористична организация.   "Ако САЩ наистина са сериозни в намеренията си за мир в Афганистан, то те трябва да са по-отворени към възможността да разговарят с организацията на талибаните, която засега не е дала особени признаци, че някога скоро ще бъде готова да преговаря с Кабул", каза той.   "Най-добрият начин за Вашингтон да встъпи в диалог с талибаните е като погледне на него като на трибуна, от която да призове директно бунтовниците да водят преки преговори с афганистанците."   По БТА

И Светльо Витков направи коремно, предизвиква Каракачанов (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759860

И Светльо Витков направи коремно, предизвиква Каракачанов (Видео)"Приех предизвикателството на президента Румен Радев и сега предизвиквам г-н Красимир Каракачанов".  Това написа във фейсбук страницата на партията си „Глас народен“ певецът и общински съветник Светльо Витков и сподели видео, на което прави коремно. По-рано през деня Румен Радев изненада командосите в Пловдив и се превъртя на висилка.

И Светльо Витков направи коремно, предизвиква Каракачанов (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759860

И Светльо Витков направи коремно, предизвиква Каракачанов (Видео)"Приех предизвикателството на президента Румен Радев и сега предизвиквам г-н Красимир Каракачанов".  Това написа във фейсбук страницата на партията си „Глас народен“ певецът и общински съветник Светльо Витков и сподели видео, на което прави коремно. По-рано през деня Румен Радев изненада командосите в Пловдив и се превъртя на висилка.

З елементарни стъпки към дисциплината и уважението на учениците

https://offnews.bg//mama-nindzha/z-elementarni-stapki-kam-distciplinata-i-uvazhenieto-na-uchenitcite-676655.html

Авторът на следния текст Людмила Некрасова е руски педагог с дългогодишен стаж. Може да следите тук сайта, в който пише за проблемите в образованието и споделя опит. „Образованието е това, което остава, когато всичко научено се забрави.“ Бъръс Фредерик Скинър Децата трябва да уважават учителя. Това се набива в главите на учениците от поколения насам. А въпросите за какво да бъде уважаван, защо да бъде уважаван, всички старателно заобикалят. Уважението идва като даденост – защото е възрастен и защото е учител. Истината обаче е, че и учителят трябва да положи усилия, за да постигне дисциплина, основана на уважението. Заливат ни с информация за…

Бурният "брак" между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край

https://www.actualno.com/analysis/burnijat-brak-mejdu-tilyrsyn-i-trymp-s-predizvesten-kraj-news_664342.html

Нов държавен секретар на САЩ, при това досегашният директор на ЦРУ (Майк Помпео) – това е новината на деня що се отнася до международната картина. И все пак дали наистина е новина? За смяната на Рекс Тилърсън американските медии заговориха още от есента на миналата година. Което въобще не беше чудно, предвид изглеждащите вече безброй пъти, в които Тилърсън казваше или правеше нещо, което е в абсолютен противовес на позицията на американския президент Доналд Тръмп. В следващите редове

Добивът на шистов петрол в САЩ се ускорява

http://econ.bg/Новини/Добивът-на-шистов-петрол-в-САЩ-се-ускорява_l.a_i.759017_at.1.html

Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ повишава прогнозата си за добив на шистов петрол през април до 7...

ВКС ”свали” обвиненията срещу Бат Сали, остави само глобата

http://dnes.dir.bg/news/globa-alexandar-metodiev-bat-sali-26956631

Бившият депутат Александър Методиев, известен като Бат Сали, ще бъде глобен само 3000 лева за хулиганство, постанови Върховния касационен съд.

Финландия инвестира 1 млрд. долара в Nokia

https://www.investor.bg/novini/261/a/finlandiia-investira-1-mlrd-dolara-v-nokia-257431/

Страната иска да има по-силно влияние върху производителя на телекомуникационно оборудване

ЕС извади три страни от "черния списък" на данъчните убежища, но добави други три

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-izvadi-tri-strani-ot-cherniia-spisyk-na-danychnite-ubejishta-no-dobavi-drugi-tri-257416/

Финансовите министри вкараха в списъка Бахамските острови, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови

Хванаха крадец по миризмата на краката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759855

Хванаха крадец по миризмата на кракатаВ китайския град Линту, провинция Анхой, миризмата на краката издаде крадец, който се укривал на местопрестъплението, съобщава South China Morning Post. Крадецът проникнал в набелязания за обиране дом, когато там нямало никого и събул обувките си, за да не оставя следи, информира БГНЕС. Докато търсел ценности,

Частни електромрежи вдигали сметките във вилните зони край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370666

Александър Александров живее от 15 години на улица 74-та във вилна зона Боровец - юг. Както неговата къща, така и останалите 25 съседни имота, са захранени с ток от частна мрежа, изградена с частни средства през далечните години от 1983 до 1986 година.

Вижте какво решава кабинетът утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759857

Вижте какво решава кабинетът утреРедовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 14 март, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА СТАНОВИЩЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО КОНСТИТУЦИОННО ДЕЛО №11 ЗА 2017 Г. Внася: министър-председателят 2.

Местата, на които ултрабогатите не искат да живеят

https://news.bg/wealth/mestata-na-koito-ultrabogatite-ne-iskat-da-zhiveyat.html

Австралия и Нова Зеландия продължават да са предпочитани от най-заможните хора

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/kakvo-e-novichok-otrovata-sreshtu-skripal-i-dyshteria-mu-6080263

Името „Новичок“ означава новодошъл на руски и се отнася за група невро-паралитични агенти, разработени от СССР през 70-те и 80-те години на миналия век

Държавата дава 4.2 млн. за матури и национални изпити на учениците

https://offnews.bg//obshtestvo/darzhavata-dava-4-2-mln-za-maturi-i-natcionalni-izpiti-na-uchenitcite-676645.html

4.2 млн. лева ще даде държавата за обезпечаването на изпитите от националното външно оценяване (НВО) и държавните зрелостни изпити. Отпускането на парите се предвижда по една от националните програми на Министерството на образованието и науката (МОН) - "Система за национално стандартизирано външно оценяване". Тя все още е проект и предстои обсъждането и приемането ѝ от Министерския съвет.

Според МОН системата за външно оценяване ще помогне за подобряване ефективността на вътрешното, училищно оценяване, чиито основни недостатъци са, че ученикът често е принуден да наизустява, вместо да разсъждава, и че има твърде много субективизъм в писането на оценките. Съмнително е например, че шестицата в силните училища е равна на шестицата в посредствените.

Външно оценяване се провежда в края на всеки образователен етап - след IV, VII, X и XII клас. Прилагат се национални стандартизирани тестове, което позволява да се съизмерят постиженията на учениците от един випуск в различните училища, след което да се направят изводи за качеството на преподаването и да се обмислят и приложат мерки с цел подобрение.

Въз основа на резултатите от НВО по български език и литература и математика след VII клас се осъществява и приемането на учениците гимназиите.

След X се провежда онлайн НВО, което оценява дигиталните компетентности на учениците.

Две пък са сесиите за матурите (НВО след XII клас).

Получателите на финансирането с цел организиране на изпитите са МОН, регионалните управления на образованието към МОН, Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование и училищата.

Според проекта на МОН предвидените дейности по програмата са:

- изработване на тестови задачи за НВО и ДЗИ;

- апробиране на тестовите задачи за НВО и за ДЗИ;

- експертна оценка на тестови задачи за НВО и за ДЗИ;

- създаване на изпитни материали и размножаването им, в т. ч. за учениците със специални образователни потребности, за НВО и за ДЗИ;

- създаване и размножаване на изпитните комплекти за НВО и за ДЗИ;

- осигуряване на помощните материали и на консумативите за НВО и за ДЗИ;

разпространение и транспорт на изпитните комплекти, на помощните материали и др. за НВО и за ДЗИ;

- осигуряване на квестори и на учители консултанти за НВО и за ДЗИ;

- обучителни семинари за изработване и за експертна оценка на тестови задачи за НВО и за ДЗИ;

- обучение на оценителите на изпитните работи за НВО и за ДЗИ;

- координиране и методическо подпомагане на дейностите по организиране и провеждане на НВО и ДЗИ на регионално равнище;

- подобряване на сигурността и осигуряване на системи за наблюдение за НВО и за ДЗИ;

- проверяване и оценяване на изпитните работи от НВО и от ДЗИ;

- подготовка на центрове за проверяване и оценяване на изпитните работи за ДЗИ;

- изграждане на комуникационна инфраструктура за целите на НВО и на ДЗИ;

- организиране и координиране на дейностите по осигуряване на инфраструктури за провеждане на ДЗИ и за осъществяване на оценяването на изпитните работи от дистанция;

- осигуряване на необходимата информационна инфраструктура за целите на НВО и на ДЗИ;

- изграждане и/или поддържане на сайтове за осъществяване на процесите по НВО и по ДЗИ;

- създаване и/или поддържане на различни софтуерни системи за осъществяване на процесите по НВО и по ДЗИ;

- анализ и обсъждане на резултатите от НВО и от ДЗИ;

- информационна кампания за НВО и за ДЗИ.

Очаква се тази година 56 737 ученици да държат матури; 61 717 да се явят на НВО след VII клас; 63 910 - след IV клас; 50 000 да участват онлайн оценяването на дигиталните компетентности в Х клас.

При реализацията на дейностите по програмата се осъществява мониторинг от регионалните управления на образованието.

Започва ремонт на основите на монумента Света Богородица в Хасково

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-remont-na-osnovite-na-monumenta-sveta-bogoroditca-v-haskovo-676652.html

6 фирми са подали документи за участие в обществената поръчка за ремонт на постамента на монумента Св. Богородица, който е емблемата на Хасково, съобщиха от местната община.

Комисия с председател главния архитект на общината Деляна Панайотова отвори днес пликовете с документите на участниците.

Оферти са подали ”Барин алп” ЕООД, Смолян, “Латстрой” ЕООД, Самоков, “Валдор 60” ООД, Пловдив, “Самострой” ЕООД, Самоков, “Парсек груп” ЕООД, София и ДЗЗД “Ахинора билд”, София.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 48 127.20 лв.

Предвижда се ремонт, анкериране и фигуране на каменната облицовка на постамента.

След като комисията прегледа подадените документи на следващо заседание ще бъдат отворени пликовете с ценовите оферти на участниците в търга.

В Шумен глобяват собственици на домашни животни

https://zaistinata.com/%d0%b2-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%88/

Четирима шуменци са глобени, защото не са регистрирали домашните си кучета в общината, 4 акта са съставени за свободно пускане на опасни животни в града, двама стопани са глобени заради навлизането на кучетата на територията на детски и учебни заведения, а за за проявена агресия от страна на домашно животно е съставен един акт. 1091 са регистрираните […]

Сблъсъци в турския парламент след изборни промени

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-metezhat-turtzia-izborni-promeni-turskia-parlament-26956629

Представители на опозиция и управляващи се сбиха след гласуването на закон за промяна на изборните правила, които осигуряват формиране на предизборни коалиции.

Зигмар Габриел: Ако зад атаката срещу Скрипал стои Русия, това е много сериозен въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759847

Зигмар Габриел: Ако зад атаката срещу Скрипал стои Русия, това е много сериозен въпросГерманският външен министър Зигмар Габриел каза, че Берлин осъжда покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря и изразява солидарност с Великобритания по случая с отравянето им, съобщава БТА. Категорично осъждаме това нападение, извършено със забранено химическо оръжие. Солидарни сме с британските си приятели и сме в

Задържаха италиански бизнесмен заради убийството на журналист в Словакия

https://petel.bg/Zadarzhaha-italianski-biznesmen-zaradi-ubiystvoto-na-zhurnalist-v-Slovakiya__255212

Словашките власти отново арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващ журналист и годеницата му, предаде Асо...

Plus size: Букмейкърите казаха кой ще спечели „Евровизия 2018“ и на кое място ще е България

https://petel.bg/Plus-size--Bukmeykarite-kazaha-koy-shhe-specheli----Evroviziya-2018----i-na-koe-myasto-shhe-e-Balgariya-__255213

Европейските букмейкъри залагат, че Dj-ка от Израел Netta ще е тазгодишния победител в музикалния конкурс „Евровизия 2018“. При това се отбеля...

Синоптиците от БАН аха да ни зарадват, че валежите спират, а то утре...

https://petel.bg/Sinoptitsite-ot-BAN-aha-da-ni-zaradvat--che-valezhite-spirat--a-to-utre---__255214

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта валежите ще спират. Минималните температури ще...

Каролев: Цената на тока се определя и регулира от КЕВР, а не от Гинка, Владко или Генчо

https://petel.bg/Karolev--TSenata-na-toka-se-opredelya-i-regulira-ot-KEVR--a-ne-ot-Ginka--Vladko-ili-Gencho__255215

Кадър: bTV Не знам дали сделката за ЧЕЗ е корупционна, но има няколко факта около тази сделка, които се твърдят, но са непълно неверни. Един...

Тежка катастрофа между Враца и Мездра: Мерцедес направи пируети по шосето

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-mezhdu-Vratsa-i-Mezdra--Mertsedes-napravi-pirueti-po-shoseto__255216

Снимка BulNews.bg Тежка катастрофа е станала преди минути на международен път Е-79 между Враца и Мездра, съобщава BulNews.bg. Кола се е завъртяла н...

С колко ще ни бръкне в джоба Великден тази година?

https://petel.bg/S-kolko-shhe-ni-brakne-v-dzhoba-Velikden-tazi-godina-__255217

Снимка Булфото Яйцата за Великден могат да скочат от 5 до 10 стотинки, а агнешкото - с лев, прогнозират от бранша. Причина за по-скъпите яйц...

Радев критикува Русия, Решетников - България

http://dnes.dir.bg/news/patriarh-kiril-leonid-reshetnikov-prezidentat-radev-26956608

Румен Радев направи първия си публичен коментар по скандала, разразил се след изказването на руския патриарх Кирил.

Лидерът на БОЕЦ: Трябва гражданска съпротива, за да изринем мафията от властта

https://frognews.bg/novini/liderat-boets-triabva-grajdanska-saprotiva-izrinem-mafiiata-vlastta.html

Да припомня за късопаметните! Преди по малко от 20 години България бе разделена на мафиотски анклави и всевъзможни групировки скрити зад охранителни и застрахователни фирми тероризираха населението и бизнеса.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/03/13/3145798_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:<br /><br />Монтираха паметника на кирилицата на Антарктида<br /><br />Коланите отново са на фокус в акция на КАТ<br /><br />Японските автомобилни гиганти се обединиха с проект за екоавтомобили<br /><br />Уволниха музикалния директор на Метрополитън<br /><br />Сценичен пъзел от реални ситуации в мрежата или "Закачане"<br...

3000 лева глоба за бившия депутат Бат' Сали, реши окончателно съдът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759844

3000 лева глоба за бившия депутат Бат' Сали, реши окончателно съдътСлед решение на Върховния касационен съд /ВКС/ на бившия депутат Александър Методиев-Бат' Сали е наложено наказание глоба в размер на 3000 лева за хулиганство, съобщиха от съда, цитирани от БТА. С решението си ВКС изменя присъдата на Софийския апелативен съд в частта относно наложените на подсъдимия наказания 6 месеца "лишаване от свобода" и

Кои са вероятните домакини на историческата среща на Тръмп и Ким Чен-ун?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-sa-veroiatnite-domakini-na-istoricheskata-sreshta-na-trymp-i-kim-chen-un-257387/

Малко вероятно е разговорите да се проведат в Северна Корея или САЩ, но по света има доста места, където може да да се организира срещата

Финансовите министри на ЕС одобриха затягане на мерките срещу агресивните данъчни схеми

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145786_finansovite_ministri_na_es_odobriha_zatiagane_na/?ref=rss


Министрите на финансите от Европейския съюз одобриха днес нови мерки за принуждаване на счетоводните и банковите компании да докладват за агресивни схеми, които помагат на компаниите да декларират печалбите си в страни с по-ниски данъци, предаде "Ройтерс".<br /><br />Преди това министрите прибавиха Бахамите, американските Вирджински острови и Сейнт Китс и Невис към "черния списък" с данъчни убежища на ЕС и решиха да извадят от списъка Бахрейн, Маршалските острови...

Управляващите в България окуражават насилието

http://pogled.info/svetoven/pes/upravlyavashtite-v-balgariya-pravyat-okurazhavat-nasilieto.93139

/Поглед.инфо/ В емоционален дебат в Европейския парламент снощи, депутати от почти целия политически спектър остро критикуваха България, че се поддаде на масовата истерия и изостави ратификацията на конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Нено Димов в Брегово: Няма опасност за качеството на питейната вода в района

https://www.24chasa.bg/region/article/6759839

Нено Димов в Брегово: Няма опасност за качеството на питейната вода в района Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по разпореждане на премиера Бойко Борисов инспектира района на Брегово след обявеното там бедствено положение. Данните на РЗИ за питейните води показват стойности в границите на допустимото.

Нашенки с дълги глави били принцеси в средновековна Бавария

http://www.moreto.net/novini.php?n=370680

В няколко средновековни погребения в баварски селища, населени предимно със синеоки блондинки, са намерени останките на повече от дузина жени с тъмна коса, тъмни очи и необичайно удължени черепи. Ново изследване на ДНК показва, че това са високопоставени жени от България (или Румъния), омъжени за скрепяване на политически съюзи, пише онлайн изданието Science.

ВКС отмени затвора на Бат Сали за хулиганство и му наложи глоба от 3000 лв.

https://www.actualno.com/crime/vks-otmeni-zatvora-na-bat-sali-za-huliganstvo-i-mu-naloji-globa-ot-3000-lv-news_664340.html

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя присъдата по в.н.о.х.д. № 370/2017 г. на Софийския апелативен съд (САС) и потвърдената с нея присъда на Софийския градски съд в частите, с които подсъдимият бивш депутат Александър Методиев е признат за виновен да е извършил престъпление по чл. 270, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от съда. Частите, с които подсъдимият Александър Методиев е признат за виновен са за това, че на 01.05.2016 г. в гр. Костенец противозаконно преч

Президентът на Полша отказва разговор с държавния секретар на САЩ

https://frognews.bg/svqt/prezidentat-polsha-otkazva-razgovor-darjavniia-sekretar-sasht.html

Съветници на полския президент Анджей Дуда мълчаливо са потвърдили информациите в медиите, че полският държавен глава наскоро е отказал да приеме телефонно обаждане от току-що уволнения държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщава ”Асошиейтед прес”.

Лондон трябва да е наясно, че заплахите за санкции срещу Москва няма да останат без отговор

http://www.cross.bg/rysiya-nyama-ryskoto-1570015.html

/КРОСС/ Великобритания трябва да е наясно, че заплахите за налагане на санкции срещу Русия заради случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал няма да останат без отговор. Това заявиха във вторник от Министерството на външните работи на Русия, където по-рано беше привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу, предава ТАСС. "Всички заплахи за приемане на санкционни мерки по отношение на Русия няма да останат без отговор. Британската страна трябва да е наясно с това", подчертаха от руското външно ведомство.От там добавиха още, че Русия няма да отговори на ултиматума на Лондон по делото на Скрипал, докато не получи от Великобритания образци на използваното при отравянето на бившия руски военен разузнавач химическо вещество. „Както вече бе казано, британските действия имат откровен провокационен характер, Русия не е участвала в инцидента в Солсбъри на 4 март", заявиха от руското МВнР. „Подчертаваме, че Москва няма да отговори на ултиматума на Лондон, докато на руската страна не бъдат предоставени образци от химическото вещество, на което се позовава британското следствие и докато Великобритания не започне да действа в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предполага съвместно разследване на случилото се, за което ние бяхме готови".

"Байк и рън за Чепън" става част от Българската колоездачна лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145670_baik_i_run_za_chepun_stava_chast_ot_bulgarskata/?ref=rss


Състезанието за планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън" стана част от Българската колоездачна лига. Събитието ще се проведе за седми път на 28 април.<br /><br />Тази година надпреварата ще носи квалификационни точки за годишното класиране на БКЛ. Велосъстезанието се разделя на две основни категории - XCM и "Хоби".<br /><br />В първата могат да участват всички желаещи, които са регистрирани в лигата и искат да участват в годишнoто...

Цената на златото се повишава символично

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-повишава-символично_l.a_i.759016_at.1.html

Стойността на златото във вторник сутринта не демонстрира единна динамика, като инвеститорите са в очакване на статистиката за инфлацията в САЩ за...

Звезда на "Манчестър Юнайтед" изуми света с прическа в стил Мики Маус

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759783

Звезда на "Манчестър Юнайтед" изуми света с прическа в стил Мики МаусБелгийският футболист на "Манчестър Юнайтед" Маруан Фелаини отново привлече вниманието към себе си, но за жалост не заради силни изяви с екипа на "червените дяволи". Точно когато светът си помисли, че Фелаини е достигнал върха, когато преди няколко години боядиса огромната си коса в русо, полузащитникът на  "Юнайтед" някак си успя да си направи

Доц. Лозанов: Сидеров да подаде оставка заради нападките си срещу Горан Благоев

http://www.mediapool.bg/dots-lozanov-siderov-da-podade-ostavka-zaradi-napadkite-si-sreshtu-goran-blagoev-news276654.html

"Абсолютно невъзможно е политици да критикуват журналисти". Това каза във вторник в интервю за БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов. Повод за интервюто бяха думите на Волен Сидеров по адрес на журналиста от БНТ Горан Благоев. В ефира на обществената телевизия преди ден лидерът на ″Атака″ заяви: ″Tова е един манипулатор, това е един човек, който отдавна манипулира българското общество през БНТ. Според мен, този човек е агент на соросоидните общества“. След което попита водещия и негов доскорошен подчинен в партийната телевизия ″Алфа″, а към момента програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков, дали Благоев е още водещ в обществената телевизия. Преди Сидеров в същото предаване участва и водещият на ″Вяра и общество″ в БНТ Горан Благоев. Той заяви, че поведението на руския патриарх Кирил в България по време на честването на националния празник не е издържано от християнска гледна точка. "Когато ти си християнин, лявата ръка да не знае какво е правила дясната. Когато си вършил добро, не е християнско да настояваш "благодарен ми бъди". Когато си по покана на Св. Синод, се предполага, че твоето посещение е църковно", каза Благоев. Според него България трябва да си вземе поуките и да намери вариант да чества достойно националния си празник. По думите на доц. Лозанов Волен Сидеров трябва да последва политическата съдба на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който подаде оставка заради репликата към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, че ″подобни въпроси могат да му изядат хляба″, както се опразнило столчето на колежката му Анна Цолова. "Изглежда, че това се случва в ГЕРБ, но коалиционните партньори са по-щадени. Това трябва да си го избият от главата и да се свърши с това. Обратното е. Функция на журналистиката е критиката по отношение на властта. Да си във властта и да отправяш квалификации и заплахи към журналисти – това означава, че не можеш да бъдеш на власт", каза Лозанов. "Тази реакция говори и за абсолютно подценяване. От името на властта се държиш агресивно-снизходително към един журналист като Горан Благоев - това означава, че въобще нямаш понятие как се прави журналистика и кой е Благоев, който е един от най-балансираните журналисти в България", посочи още той. Според медийния експерт проблемът е, че подобни изявления на политици не водят до необходимата обществена санкция. "Не мога да кажа каква точно трябва да е тя, но патриотите трябва да се разберат в собствената си политическа група, защото това, което казва в ефир Горан Благоев, съвсем не е по-различно от това, което казва политическият съдружник на Сидеров Валери Симеонов".

Без ток във Варна утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=370682

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 март - сряда, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - ул. Дебър 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28; ул.

И Светльо Витков направи коремно. Предизвика Каракачанов също да се врътне на лоста (видео)

https://offnews.bg//politika/i-svetlio-vitkov-napravi-koremno-predizvika-karakachanov-sashto-da-se-676643.html

Вдъхновен от впечатляващата физическа подготовка на президента Румен Радев, лидерът на Глас Народен Светльо Витков също направи коремно набиране на лост.

Шоуменът обаче не спря дотук, а отправи и предизвикателство по аналогия на популярната "ледена кофа" преди време. Витков покани за същото изпълнение и лидера на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Днешното превъртане на държавния глава Румен Радев по време на посещението му на армейските спецчасти в Карлово се превърна в една от най-коментираните теми в социалните мрежи.

Появиха се и много забавни колажи като този на Иван Червенков, публикуван в страницата му във фейсбук.

Вижте видеото на музиканта политик Светльо Витков:

Шпионският скандал преобърна британско-руските отношения. Какво предстои?

http://www.mediapool.bg/shpionskiyat-skandal-preobarna-britansko-ruskite-otnosheniya-kakvo-predstoi-news276653.html

Твърдението на Тереза Мей, че е много вероятно руската държава да е извършила акт на агресия с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, изведе британско-руските отношения на най-ниското равнище след кризата с крилатите ракети през 80-те години на миналия век. Британският премиер знае, че трябва да стигне по-далеч, в сравнение с реакцията си като вътрешен министър през 2006 г. на убийството на Александър Литвиненко. Тогава бяха замразени някои активи, бяха експулсирани голям брой руски дипломати и бе прекратено сътрудничество в разузнавателната сфера. Въпреки че Великобритания даде на Русия срок от 24 часа да докаже, че убийството е дело на хора, сдобили се с измама с нервнопаралитичното вещество, никой не очаква - даже и руският посланик Александър Яковенко да опита да убеди в това британския външен министър Борис Джонсън - че руската държава просто е загубила контрол върху отровата. От години доверието между Великобритания и Русия е на ниско равнище и е по-вероятно Яковенко да каже, че Русия е жертва на раздухана от медии шпиономания. Това ще остави Мей без избор, освен да потвърди, че руската държава е приложила незаконна употреба на сила срещу Великобритания. Това ще задължи външното министерство не само да изработи ефективен едностранен отговор, но и да събере европейска и американска подкрепа за многостранни мерки. Контекстът на Брекзита и двойственото отношение на Доналд Тръмп към Путин създава дипломатически трудности за Форин офис. Великобритания отдавна е главният противник на Русия в Европа, а на срещата между Джонсън и руския външен министър Сергей Лавров през декември в Москва не бе постигнато кой знае какво. Страните от ЕС подхождат към руската тема според своя дневен ред и търговски интереси. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини настоява, че блокът не понася щети от санкциите заради Украйна, като напомня за предстоящата четвърта годишнина от анексирането на Крим. В понеделник Съветът на ЕС по конкурентоспособност поднови режима на съществуващите санкции. Ангела Меркел, която си осигури нов мандат като канцлер на Германия, обаче казва, че се надява очакваното преизбиране на Владимир Путин в края на тази седмица да придаде импулс за подновяване на мирния процес от Минск. Тя се обявява за задълбочаване на този процес. В понеделник френският президент Еманюел Макрон парира необичайна критика на своя предшественик на поста Франсоа Оланд и защити политиката си на сближаване с Русия заради Сирия. Макрон се аргументира, че според него годините на пълна липса на диалог не е довела до някакъв напредък за Франция. По същия начин новото италианско правителство, когато бъде съставено, вероятно ще бъде повлияно от проруската популистка десница. Мнозина експерти казват, че санкциите на ЕС вероятно са намалили точно с 1 процент икономическия растеж на Русия през миналата година. В публикуван наскоро доклад разузнавателната агенция на Естония твърди, че Путин "използва западните санкции, за да се опази от критики за провала в икономическата политика, което до известна степен помага за прикриването на основните слабости на икономиката". Така че отравянето на двойния руски агент в британския катедрален град Солсбъри представлява увлекателна история за европейските страни, но мнозина западни политици ще се ръководят от по-широки стратегически мотиви, включително отношенията за Сирия, Иран, Украйна и търговията. Тръмп също проявява неохота да санкционира Путин заради предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а повечето коментари по тази тема произлизат от Конгреса. Вероятният едностранен пакет от мерки на Великобритания ще започне с експулсирането на някои дипломати. Изгонването на посланика би било сериозна стъпка и ще лиши Великобритания от бърз канал до Москва на високо равнище. Като ответна мярка може да последва експулсирането на британския посланик от Москва. На теория министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Мат Ханкок може да нареди на медийния регулатор Офком да разследва дали руски медии като Ар Ти отговарят на условията за лиценз за разпространение. Едно отнемане на лицензи по правителствено нареждане обаче може да вкара Великобритания в рамката на репресивни режими като този в Турция. Алтернативен вариант е публични фигури, сред които членове на кабинета в сянка или дори футболни мениджъри като Жозе Моуриньо, да бъдат официално посъветвани да се откажат от подписаните от тях изгодни договори да се появяват по Ар Ти. Много вероятно е също на спортни чиновници, за разлика от самия отбор на Англия, да бъде казано да не присъстват на Световната купа по футбол това лято в Русия. Погледнато по-сериозно, министрите ще внесат промени в закона за санкциите и против прането на пари, за да позволят по-строги санкции срещу нарушители на правата на човека като мъчителите на Сергей Магнитски - руския данъчен експерт, починал в затвор в Русия, след като разкрил подробности за масова измама с държавна подкрепа. От Форин офис казват, че на практика разполагат с пълни правомощия за конфискация, ако това е необходимо. Но под натиска на консервативни редови депутати от Камарата на общините (като Ричард Бениън и държавния министър за Европа сър Алън Дънкан) министрите казват, че ще подкрепят клаузата Магнитски едва когато законопроектът стигне до фазата на внасяне. По-уместен вариант би бил замразяване на активите на руски олигарси, свързани с Кремъл , особено ако те не са в състояние да обяснят източниците на средствата за закупуване на имоти в Лондон. Британското законодателство обаче се гордее със съдебните си процедури и произволното заграбване на активи по маниера на престолонаследник от района на Персийския залив няма да изглежда добре. Във военно отношение британската армия вече има ротационно присъствие в Естония, но Русия няма да приветства решение на НАТО да разположи повече войници по-близо до Беларус. НАТО също може да окаже стратегически натиск върху Москва, като ускори приобщаването на Украйна чрез подписването на план за действие преди членството. Подобни насърчения може да бъдат предложени на антируски политически сили на Балканите, които са ключова зона на конфликт с Русия. Великобритания ще председателства среща на върха за Западните Балкани това лято и може да я използва като средство за окуражаване на партиите, борещи се срещу влиянието на Москва. В спектъра от варианти пред "Даунинг стрийт" 10 има още две крайни мерки. Великобритания може да обяви Русия за държава, спонсорираща тероризма. В САЩ такава квалификация води до различни едностранни санкции, вкл. забрана за износ и продажби на оръжия и свързани с тях стоки, забрана за оказване на икономическа помощ и визови забрани. Великобритания освен това може да препоръча руските банки да бъдат изключени от системата за международни финансови трансакции Суифт (Swift). На някои свързани с Иран руски банки, например, вече бе отрязан достъпът до тази система. Това може да отслаби възможностите на Русия за международна търговия, но руските банки са се прехвърлили към руската система за разплащане СПФС, основана заедно с няколко по-големи държави извън Г-7. Нито един от тези варианти не е прост и накрая всеки от тях само ще потвърди явната решимост на Путин да идентифицира Русия с нейното противопоставяне на Запада и по-специално на Великобритания По БТА

НЗОК е притисната и от 85 млн. очакван преразход за лекарства

http://www.mediapool.bg/nzok-e-pritisnata-i-ot-85-mln-ochakvan-prerazhod-za-lekarstva-news276652.html

Докато чертае планове как да отиграе ситуацията с дълговете към чуждите фондове за лечение на българи в ЕС, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сериозно притеснена и от очертаващия се за поредна година голям преразход за онкомедикаменти в болниците. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания на фонда, на което се обсъжда въпросът с дълговете към чуждите каси и схемите, по които те ще се изплащат. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков преразходът за лекарства може да достигне 85 млн. в края на годината. “Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, което го нямаме. И от новите молекули още 35 млн. лева – 85 отидоха“, коментира той. Сериозни притеснения изразява и другият зам.-министър в надзора - Жени Начева, която е негов председател. Разходите за лекарства са по-притеснителни от дълговете в чужбина “Аз честно казано за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата това, което предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците“, коментира тя. Според нея проблемът с лекарствата е по-сериозен от дълговете към чуждите каси. От думите й става ясно, че в касата засичат преразход, още преди да е започнало плащането на т.нар. нови молекули, чието финансиране умишлено се бави за след влизането в сила на новия рамков договор от 1 април, когато ще заработят и нови контролни механизми. “Ако трябва ще пратим контрол във всяка болница, която изписва и назначава онколекарства. Въвели сме механизъм за контрол на остатъчните количества в болниците, защото знаете, че там най-много се разхищава ресурс. Не сме финализирали още договарянето на отстъпките, защото отлагаме сключването на договорите за новите молекули, да не влязат още сега веднага, докато уточним правилата и процедурите, поне от 1 април с новия рамков договор. Там не знаем какъв ще е мащабът на проблема. В момента говорим, че има преразход дори и за сега съществуващите молекули без да са влезли новите. И там за мен е по- неконтролируем разходът, защото тук, ако имаме партньори, с които да провеждаме разговори, то за лекарствата такива няма. За мен там ще е най- голямото предизвикателство“, коментира Начева. През миналата година здравната каса е платила за онкомедикаменти в болниците 327.7 млн. лева, докато в бюджета й за тази година по това перо са заложени 282 млн. лева. Общият бюджет за лекарства на касата заедно с медикаментите за домашно лечение тази година е 1 млрд. лева и по него също се очаква преразход. Отсега е ясно, че няма как с по-малко средства от похарченото през миналата година НЗОК да посрещне едновременно очаквания 5% ръст и сметката за падналия в последния възможен момент мораториум върху плащането на иновативните терапии, дори и след като фармацевтичната индустрия върне 160 млн. лева под формата на отстъпки. Това поставя касата в особено тежка ситуация, тъй като за първа година тя вече не може да разчита и на пари от оперативния си резерв, който беше сведен до санитарния минимум от 3% или 114 млн. лева. В същото време след скандала с дълговете към чуждите фондове и подписването на рамковия договор, с който се дават 150 млн. лева допълнително за увеличение на цените на клиничните пътеки в болниците, здравният министър Кирил Ананиев гарантира пред премиера, че здравната каса ще остане финансово стабилна до края на годината. Същевременно Ананиев се ангажира, че догодина бюджетът за разплащане с чуждите фондове ще бъде удвоен, което автоматично намалява възможностите на касата да увеличи разходите си по други пера като лекарствата. Касата е притеснена от задаващите се още нови молекули От думите на Начева обаче става ясно, че проблемът с лекарствените разходи на НЗОК догодина ще се задълбочава. “Аз знам, че от Комисията по оценка на здравните технологии идват страшно много нови молекули, които ще се появят през 2019 г. Какво ще бъде тяхното отражение все още не знаем, но процесът в никакъв случай не е спрял на нивото, на което е към днешна дата - появяването на нови медикаменти доста скъпи при това, недоказали себе си. Както коментирахме, че и на европейско ниво дебатът е насочен към тази посока, предизвикателствата стават много големи, но мисля, че ако нещо не се промени по-стратегическо, не мисля, че бюджетът на касата ще може да удържи, ако не се вземат по-съществени мерки. Говорим за 2019 г., но то започва и от тази година подготовката на 2019 г“, коментира Начева. НЗОК иска да плаща за терапевтичен резултат На този фон в Надзорния съвет на касата отново започват да се обсъждат мерки, с които да бъде подобрен контролът върху отпускането и прилагането на онкомедикаментите в болниците, за които в последните години представители на здравните власти многократно изразяват резерви, че се извършват злоупотреби. Според Бойко Пенков плащането на лекарствата от страна на здравната каса трябва да се обвърже с терапевтичен резултат. “Имаме само един изход за лекарствата да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че уважаемата компания, която предлага новата молекула вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем. Това е най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща. Следващият въпрос е това, ако го въведем как следим за резултата“, коментира Пенков. Той дава пример, че има показатели като например преживяемост, с които болниците няма как да излъжат касата. “Но трябва да се въведе сега. Ефектът е чисто психологически и е много възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, защото съм позволил да се включи неподходящ пациент, аз няма да го включа. Строго спазване на показанията, при които се включва дадена терапия“, коментира Пенков. През тази година за първи път се въвежда проследяване на ефекта от новите терапии като лечението и проследяването ще се осъществява само в няколко големи увинелситетски болници в София, Пловдив и Варна. Засега не е ясно дали НЗОК ще стъпи върху данните от това проследяване, за да въведе плащане за резултат през следващата година или ще разчита на други механизми за обвързването на плащането с резултата.

Вицето Симеонов съзря руско-турски план срещу България

https://offnews.bg//politika/vitceto-simeonov-sazria-rusko-turski-plan-sreshtu-balgaria-676648.html

Вицепремиерът Валери Симеонов свърза нападките на руския патриарх Кирил към България с поредното провокативно изявление на турския президент Реджеп Ердоган, че "Кърджали е в нашите душевни граници".

Пред радио "Фокус" лидерът на НФСБ коментира отношението и на Москва, и на Анкара към държавата ни.

По повод визитата на "второразрядното съветско ченге и цигарен митрополит на Русия", той каза:

"Кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н. Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие".

Според него хората, които управляват Русия към настоящия момент не искат признание от България, а подчинение.

"Те искат слугинаж, те искат да ни унижат. А това няма как да стане", каза Симеонов.

Според него патриарх Кирил е дошъл у нас с предварително подготвен сценарий за разиграване на последвалия скандал.

"Забелязахте ли, когато си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение", категоричен е Симеонов.

По повод изявленията на силния човек в Анкара, вицепремиерът съзря опит за създаване на ислямска дъга на Балканите.

"Тук няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на патриарх Кирил, което беше аналогично. Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск", каза вицето.

Македонската църква се оплака от груба намеса на сръбската църква

https://www.actualno.com/balkani/makedonskata-cyrkva-se-oplaka-ot-gruba-namesa-na-srybskata-cyrkva-news_664338.html

Светият Синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия остро осъди "хегемонистичните и националистически претенции срещу суверенитета и независимостта на Република Македония". Става въпрос за груба намеса в юрисдикцията на МПЦ-Охридска архиепископия. Това се казва в официална позиция на Светия Синод в Скопие, който заседава днес. "С това си поведение Сръбската църква демонстрира пълен анахронизъм, изпада в противоречие и безпринципност към собствен

Арестуваха пак италиански бизнесмен за убийството на словашкия журналист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759824

Арестуваха пак италиански бизнесмен за убийството на словашкия журналист Словашките власти отново арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващ журналист и годеницата му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на генералната прокуратура, съобщи БТА. Антонино Вадала е бил арестуван тази сутрин в град Михаловце. Задържането е било извършено по искане на италиански съд,

ВСС повиши "човека на Бойко" Димитър Узунов

http://www.mediapool.bg/vss-povishi-choveka-na-boiko-dimitar-uzunov-news276651.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) повиши във вторник в ранг "съдия във ВКС и ВАС" бившия член на съвета Димитър Узунов, добил популярност в скандалните записи от "Яневагейт" като "човека на Бойко". Както е известно, той не се възползва от кариерните бонуси, прокарани от ГЕРБ с последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), и след края на мандата му като съдебен кадровик се върна на работа в Районния съд в Сандански. Именно като редови съдия там той поиска да придобие трети ранг, което бе гласувано от Съдийската колегия без никакви дебати, тъй като срещу Узунов няма дисциплинарни производства, наложени наказания или висящи дела. Районните съдии и прокурори придобиха правото да бъдат повишавани в трети ранг с изменения на ЗСВ от 2016 г. Дотогава законът ги ограничаваше "до два по-горни ранга, включително, считано от ранга на заеманата длъжност". Освен липсата на дисциплинарни производства, наказания и висящи дела, условията за придобиване на подобен ранг от магистрати на районно ниво са "получена положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране, ако е прослужил на съответната или приравнена длъжност най-малко три години и има необходимия съгласно чл. 164 юридически стаж за заемане на длъжността, съответстваща на по-високия ранг". За разлика от искането на Узунов, съдебните кадровици оставиха без разглеждане във вторник възражението на Ивайло Родопски от Районния съд в Костинброд срещу отказа на колегията да го повиши в ранг. Той стана известен покрай делото за фалита на ТВ7, което разглеждаше, докато бе командирован в Софийския градски съд. Във възражението си съдия Родопски искаше отвод на Атанаска Дишева от Съдийската колегия, тъй като тя е била от тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), потвърдил наказанието му, отменено впоследствие от петчленен състав. Самата Дишева обаче посочи, че не вижда причина да се отвежда заради предубеденост по случая с Родопски, тъй като не го познава нито лично, нито професионално, а единствените ѝ впечатления от него са именно от делото му във ВАС и във връзка с искането му за повишение. По думите ѝ втората инстанция е отменила потвърденото от нейния състав наказание само заради схващането, че допуснатите от него нарушения попадат в обхвата на функционалния му имунитет като магистрат, а не защото е приела друга фактическа обстановка. Освен това в процедура пред административен орган правото на отвод е неприложимо. Въпросното наказание бе предложено от бившия правосъден министър Христо Иванов заради бездействие на Родопски именно по делото за фалита на ТВ7. Тогава проверка на Инспектората на правосъдното министерство установи, че назначеният от съдията временен синдик на телевизията Панайот Велков сключил дублиращи се договори за охрана, като така увредил имуществото на ответната страна. След този случай Велков, който пък често работеше с уволнената от системата след "Яневагейт" съдия Румяна Ченалова, беше изключен от списъка на синдиците. Впоследствие ВСС наказа съдия Родопски с намаляване на заплатата с 10% за една година. Тричленен състав на ВАС потвърди решението на съвета, но на втора инстанция то бе отменено с мотива, че той е извършил нарушения, но те попадат в обхвата на функционалния му имунитет.

Партньор на Березовски удушен в Лондон

http://clubz.bg/65350-partnor_na_berezovski_udushen_v_london

Николай Глушков - съратник и партньор на покойния руски олигарх Борис Березовски, е открит мъртъв в Лондон, съобщиха британските медии.

68-годишният бизнесмен бе в миналото зам. генерален директор на авиокомпанията "Аерофлот". Тялото му било открито от негови близки. По него имало следи от удушаване. Засега не е ясно дали той е убит или сам е сложил край на жиота си.

Самият Березовски, който бе получил политическо убежище във Великобритания, бе намерен обесен в банята на дома си край Лондон през 2013 г. Въпреки всички подозрения най-популярната версия остава самоубийство. Поне на нея навежда шалът, омотан около врата му.

Това се случва на фона на задълбочаващия се скандал с отровения на 4 март във Великобритания бивш руски двоен агент Сергей Скрипал. Той и дъщеря му са в тежко състояние в болница.

Вчера стана ясно, че Скотланд ярд разследва възможността руските спецслужби да са отровили и Георгий Шупе - бивш зет на Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди Скрипал.

Днес обаче руската агенция РБК публикува изказване на самия Шупе, в което той категорично отрича да е бил отравян, а твърди, че просто се почувствал зле.

Кой е Николай Глушков

Глушков бе руски бизнесмен. През 1989-1991 г. той бе шеф на отдел, а след това - зам. генерален директор на създаденото от Борис Березовски "ЛогоВАЗ" АД. То се занимаваше със свободна продажба на изтеглени от западните пазари коли, произведени в заводите ВАЗ, предимно от марката „Лада“.

През 1996 г. Глушков стана зам. генерален директор на "Аерофлот".

4 години по-късно бизнесменът бе арестуван по дело за присвояване на средства от авиокомпанията, обвинен в мошеничество, пране на престъпно натрупани пари и задържане на валутни печалби от чужбина. През 2004 г. Свердловският съд в Москва го осъди на 3 години и 3 месеца затвор. Но той бе освободен в съдебната зала, тъй като бе излежал срока.

През последните години Глушков живееше във Великобритания, където получи политическо убежище през 2010 г.

Преди година Свердловският съд в Москва осъди бизнесмена задочно на 8 години колония с общ режим за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те г. на ХХ век.

През 2011 г. Николай Глушков свидетелства в лондонски съд по дело, заведено от Березовски срещу друг руски олигарх - Роман Абрамович, който обаче запази добрите си контакти с Кремъл.

Тогава бизнесменът заяви пред магистратите, че е бил взет за заложник от администрацията на руския президент Владимир Путин. Така тя се опитала да натисне Березовски да продаде телевизионната програма ОРТ.

Березовски обвини Абрамович, че го е измамил за 5 милиарда долара, и твърдеше, че двамата са били партньори в петролната компания "Сибнефт" през 90-те г. Абрамович отрече. Съдията отхвърли иска на Березовски и го обяви за умишлено непочтен.

Глушков бе доста недоволен от съдебното решение и го обжалва заради проявено според него пристрастие. В същото време Березовски изчезна от публичния живот. И бе намерен мъртъв преди 5 години.

Самият Глушков бе доста скептичен към версията за самоубийство на съратника си. Още тогава той заяви пред в. "Гардиън", че е убеден в убийството му.

Бизнесменът продължи да разследва няколко месеца обстоятелствата около смъртта на Березовски. Той призна, че малко преди съратникът му да умре двамата са се карали.

Съратник на Березовски открит мъртъв в Лондон

http://clubz.bg/65350-syratnik_na_berezovski_otkrit_myrtyv_v_london

Николай Глушков - съратник на покойния руски олигарх Борис Березовски, е открит мъртъв в Лондон, съобщиха британските медии.

68-годишният бизнесмен бе в миналото зам. генерален директор на авиокомпанията "Аерофлот". Тялото му било открито от негови близки. Причините за смъртта му засега не се съобщават.

Самият Березовски, който бе получил политическо убежище във Великобритания, бе намерен обесен в банята на дома си край Лондон през 2013 г. Въпреки всички подозрения най-популярната версия остава самоубийство. Поне на нея навежда шалът, омотан около врата му.

Това се случва на фона на задълбочаващия се скандал с отровения на 4 март във Великобритания бивш руски двоен агент Сергей Скрипал. Той и дъщеря му са в тежко състояние в болница.

Вчера стана ясно, че Скотланд ярд разследва възможността руските спецслужби да са отровили и Георгий Шупе - бивш зет на Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди Скрипал.

Днес обаче руската агенция РБК публикува изказване на самия Шупе, в което той категорично отрича да е бил отравян, а твърди, че просто се почувствал зле.

Кой е Николай Глушков

Глушков бе руски бизнесмен. През 1989-1991 г. той бе шеф на отдел, а след това - зам. генерален директор на създаденото от Борис Березовски "ЛогоВАЗ" АД. То се занимаваше със свободна продажба на изтеглени от западните пазари коли, произведени в заводите ВАЗ, предимно от марката „Лада“.

През 1996 г. Глушков стана зам. генерален директор на "Аерофлот".

4 години по-късно бизнесменът бе арестуван по дело за присвояване на средства от авиокомпанията, обвинен в мошеничество, пране на престъпно натрупани пари и задържане на валутни печалби от чужбина. През 2004 г. Свердловският съд в Москва го осъди на 3 години и 3 месеца затвор. Но той бе освободен в съдебната зала, тъй като бе излежал срока.

През последните години Глушков живееше във Великобритания, където получи политическо убежище през 2010 г.

Преди година Свердловският съд в Москва осъди бизнесмена задочно на 8 години колония с общ режим за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те г. на ХХ век.

През 2011 г. Николай Глушков свидетелства в лондонски съд по дело, заведено от Березовски срещу друг руски олигарх - Роман Абрамович, който обаче запази добрите си контакти с Кремъл.

Тогава бизнесменът заяви пред магистратите, че е бил взет за заложник от администрацията на руския президент Владимир Путин. Така тя се опитала да натисне Березовски да продаде телевизионната програма ОРТ.

Березовски обвини Абрамович, че го е измамил за 5 милиарда долара, и твърдеше, че двамата са били партньори в петролната компания "Сибнефт" през 90-те г. Абрамович отрече. Съдията отхвърли иска на Березовски и го обяви за умишлено непочтен.

Глушков бе доста недоволен от съдебното решение и го обжалва заради проявено според него пристрастие. В същото време Березовски изчезна от публичния живот. И бе намерен мъртъв преди 5 години.

Самият Глушков бе доста скептичен към версията за самоубийство на съратника си. Още тогава той заяви пред в. "Гардиън", че е убеден в убийството му.

Бизнесменът продължи да разследва няколко месеца обстоятелствата около смъртта на Березовски. Той призна, че малко преди съратникът му да умре двамата са се карали.

Спаси София: Ларгото отново се разпада

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/spasi-sofiia-largoto-otnovo-razpada.html

Заключен в триъгълника на властта, Ларгото е един от символите на София. Дали обаче на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев им прави впечатление разпадът, завладял мястото едва 2 години след неговото изграждане за над 15 млн. лв, защото очевидно за Йорданка Фандъкова и поверената ѝ администрация това не е проблем.

Спаси София: Ларгото отново се разпада

https://frognews.bg/novini/spasi-sofiia-largoto-otnovo-razpada.html

Заключен в триъгълника на властта, Ларгото е един от символите на София. Дали обаче на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев им прави впечатление разпадът, завладял мястото едва 2 години след неговото изграждане за над 15 млн. лв, защото очевидно за Йорданка Фандъкова и поверената ѝ администрация това не е проблем.

Речните води при Брегово са в добро състояние, показват първите проби (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/13/3145772_rechnite_vodi_pri_bregovo_sa_v_dobro_sustoianie/?ref=rss


Водите на река Тимок при Брегово отговарят на изискванията за добро състояние на типа река, показват първите експресни анализи, цитирани от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Заради опасността от наводнение в цялата община Брегово продължава вече четвърти ден бедствената ситуация,<br /><br />По този повод министър Нено Димов заяви, че няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района. Той инспектира района на място днес по разпореждане...

Окончателно: Осъдиха бат Сали за хулиганство

https://frognews.bg/novini/okonchatelno-osadiha-bat-sali-huliganstvo.html

Бившият депутат от ДПС Александър Методиев - бат Сали е глобен с 3 хил. лв. заради хулиганство, съобщава ”сега”. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно. Методиев е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба. Преди това той бе осъден на 6 месеца условно.

Прокуратурите на България и Словения подписаха меморандум

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-prokuratura-slovenia-memorandum-sotir-tzatzarov-drago-shketa-26956626

Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Словения беше подписан от Сотир Цацаров и Драго Шкета в Любляна.

Голям удар в Свищов! Щастливец грабна 10 000 лева от играта „Еврошанс“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759825

Голям удар в Свищов! Щастливец грабна 10 000 лева от играта „Еврошанс“Андрей Костадинов от Свищов спечели 10 000 лева от играта „Еврошанс“ на „Евробет“. 29-годишният мъж често си пробва късмета с любимата числова игра. В един на пръв поглед обикновен ден, той се отбива в пункта на ул. „Никола Петков“ №13 А, където пуска талон с маркирани 7 числа. След 5 минути щастието го спохожда – познава всички числа до едно и

Владислав Горанов пред "Ди Велт": Чрез България еврото ще е по-стабилно

http://www.moreto.net/novini.php?n=370683

България иска да приеме еврото, защото така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия, заяви Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред немската медия "Ди Велт". "Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите поетапно, за да може да приемем еврото и у нас, заяви той.

Журналисти от BiT на бунт: Не са ни плащали от януари, Янев ни лъже

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/jurnalisti-bit-bunt-plashtali-ianuari-ianev-laje.html

Бунт на журналисти от телевизия BiT заради неизплатени заплати и лъжи от страна на новия собственик на медията Мирослав Янев. Пред Frognews.bg колегите споделиха, че не са получавали заплати от януари месец, когато телевизията премина в ръцете на телевизионния продуцент Янев.

Журналисти от BiT на бунт: Не са ни плащали от януари, Янев ни лъже

https://frognews.bg/novini/jurnalisti-bit-bunt-plashtali-ianuari-ianev-laje.html

Бунт на журналисти от телевизия BiT заради неизплатени заплати и лъжи от страна на новия собственик на медията Мирослав Янев. Пред Frognews.bg колегите споделиха, че не са получавали заплати от януари месец, когато телевизията премина в ръцете на телевизионния продуцент Янев.

12 000 лв. за стимулиране на талантливи ученици отделя Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6759819

12 000 лв. за стимулиране на талантливи ученици отделя Горна Оряховица12 000 лв. са заделени в бюджета на община Горна Оряховица за 2018 г. за стимулиране на постижения на ученици. Средствата са с 2 000 лв. повече от миналогодишните. С финансови премии ще бъдат отличени призови класирания през учебната 2017/ 2018 г. на национално и международно ниво в състезания, които не са включени в националния календар,

Емил Кошлуков подкрепи декларация на БНТ в защита на Горан Благоев

http://clubz.bg/65349-emil_koshlukov_podkrepi_deklaraciq_na_bnt_v_zashtita_na_goran_blagoev

Водещият на "Още от деня" по БНТ Емил Кошлуков изчете декларация в защита на журналиста Горан Благоев. Вчера Благоев стана обект на недоспутими нападки от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Благоев и Сидеров бяха един след друг гости на Кошлуков, като темата бе скандалът с визитата на руския патриарх Кирил.

Декларацията е от името на журналистическите дружества в БНТ. В нея се казва, че Сидеров е нападнал Благоев с обидни квалификации, като повод за атаката е било аргументирано мнение за изявленията на руския патриарх. 

"Поведението на Сидеров е неприемлива, агресивна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се опитва да кадрува в националната обществена телевизия".

Това се казва още в декларацията. Ръководството на БНТ изтъква, че стои зад екипа на предаването "Вяра и общество", чиито водещ е Благоев.

Видеото от прочетената от Кошлуков декларация може да се види тук.

Стотици бургазлии ужилени след преместен концерт на Smokie – няма кой да им върне парите

https://offnews.bg//obshtestvo/stotitci-burgazlii-uzhileni-sled-premesten-kontcert-na-smokie-niam-676649.html

Близо 300 бургазлии останаха излъгани след преместен концерт на рок – групата Smokie. Той трябваше да се проведе в града в началото на февруари, но в последния момент се оказа, че със сцената имало технически проблем. Или поне така обясниха организаторите „Ливлов“ ООД. Концертът бе преместен във Варна, а феновете, които поискаха, бяха извозени до северния морски град. Тези, които не можаха да отидат, получиха обещание, че от 1 март, на касата на държавната опера, от където са закупили билетите си, ще могат да получат сумата обратно.

Драгомир Кузмов е един от тези, които не могат да посетят концерта във Варна, защото е в работен ден и няма възможност да пътува. Затова отива на касата да си вземе парите обратно. Обаче – пари няма. От операта му казали, че всичко е изплатено към организаторите и да си ги търсят от тях. Драгомир се опитал да се свърже с Ticketpro, но от там му обяснили, че и те няма да връщат пари – да се свържел с организаторите.

Управителят на Ticketpro Пламен Марков бе категоричен, че са отчели цялата сума на „Ливлов“ и хората трябва да си търсят парите от тях:

Парите, които влизат при нас не са наши, ние веднага ги отчитаме на организаторите“, обясни Марков.

Не на това мнение са самите организатори. Един от съдружниците във „Ливлов“ Елена Лозанова подчертава, че от Ticketpro не са им изплатили сумите, за които са се договорили. Тя посочи, че ще съдят компанията:

След концерта, те не са ни платили нито един лев. Те не са спазили договора“, каза Лозанова и обвини Пламен Марков, че е излъгал и други хора.

От Комисията за защита на потребителите също посочиха, че закупилите билети трябва да си търсят парите от Ticketpro и обещаха, че при подаден до тях сигнал, ще проверят случая.

Недоволните бургазлии подготвят жалба до институцията, но обмислят и вариант да заведат колективен иск, за да си получат обратно сумите.

Бивш депутат се размина с 3 хил. лв. глоба за хулиганство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/13/3145758_bivsh_deputat_se_razmina_s_3_hil_lv_globa_za/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че наказанието на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен с прякора си Бат Сали, за хулиганство и противозаконно възпрепятстване на полицията трябва да е глоба от 3 хил. лв. Делото стига до последната съдебна инстанция след жалба на подсъдимия.<br /><br />Върховните магистрати не са съгласни, че Бат Сали е възпрепятствал служители на МВР да изпълнят задълженията си, информира пресцентърът на съда. Така с решението си ВКС...

Защо българското европредседателство отсъства от дебата за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//evropa/zashto-balgarskoto-evropredsedatelstvo-otsastva-ot-debata-za-istanbuls-676627.html

По време на снощните дебати в Европейския парламент (ЕП), които предхождаха призива от страна на ЕК и ЕП всички държави-членки на ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция, страната ни очаквано стана тема на критики.

Една от причините е, че България е поставена в различна ситуация от тази на останалите 10 държави в ЕС, които не са приели документа. В момента страната ни председателства един от основните органи, които вземат решения в ЕС - Съвета на Европейския съюз - но отказва да ратифицира документа, за който общността настоява. Конвенцията е обявена за приоритетна от Европейската комисия, от Европарламента и от големите групи в него. А тази ситуация, според евродепутати, изпраща противоречиви послания.

"Въпреки че България е председател на Съвета на ЕС, българското правителство се отказа от ратификация на конвенцията. Това е съкрушително. Чуха се много фалшиви аргументи. Терминът „пол“ не е скрита идеология, а вместо това ще ни позволи да признаем съществуването на реалния проблем с насилието, основано на пола. Отказът да се приеме законодателство срещу насилието срещу жени е симптом на агресия срещу правата на човека в Европа", разкритикува правителството Кристин Рево д'Алон Бонфоа от групата на социалистите и демократите.

При дискусии като снощната в Европарламента има практика по време на дебатите да участват представител на Европейската комисия и на председателството на Съвета на ЕС. В залата обаче е нямало представител на българското европредседателство, който да представи позиция по темата от името на Съвета.

Защо нямаше представител на българското европредседателство

От постоянното представителство на България към ЕС обясниха пред OFFNews, че причината за това е, че са нямали възможност да изпратят човек, защото дебатът бил в понеделник.

"Още в началото на българското Европредседателство беше изпратена нота, в която се съобщава в кои дни председателството има възможност да участва в дискусии и дебати - това са дните вторник и сряда. Това е стандартна практика, всяко председателство информира европейския парламент за своята готовност да участва в тематични дебати и пленарни сесии в определени дни. Това е направило и българското председателство. Още когато миналата седмица се е провела координационната среща като подготовка за пленарната сесия, на която е станало ясно, че този дебат е в понеделник, сме индикирали нашата невъзможност. Парламентът не е решил да премести този дебат", коментира говорителят на Постоянно представителство на България към ЕС Геновева Червенакова.

Снощи, в отсъствието на представител на Съвета на ЕС и на българското правителство, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че представлява управляващите в страната ни по време на дебата.

Още критики към България заради конвенцията

От ЕНП, където членува ГЕРБ, дори са поискали страната, която не е ратифицирала конвецията, но в същото време председателства съвета на ЕС, да се заеме с въпроса за приемането на документа.

"Призоваваме българското председателство да постави въпроса на дневен ред в Съвета и българското правителство да отвори отново процеса по ратификация", заяви докладчикът от ЕНП Анна-Мария Кораца Билд.

Критики страната ни е получила и от Европейската комисия, но индиректно. По време на изказването си комисарят по единния цифров пазар Андрюс Ансип заяви, че в някои държави, където има възражения срещу конвенцията, има оживени дебати, в които обаче се чуват "подвеждащи и неверни аргументи". Той даде пример с твърденията, каквито се появиха у нас, че документът ще накара държавите да приемат еднополовите бракове. След това Ансип подчерта, че целта на Истанбулската конвенция е да се бори срещу насилието над жените и няма няма друга скрита цел.

Миналата седмица българското правителството оттегли законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция. Мотивът беше, че се очаква Конституционния съд да се произнесе дали текстовете от документа противоречат на Конституцията на България. Докато кабинета оттегляше конвенцията, мнозинството в парламента реши, че няма да има референдум по въпроса. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване