Матео Ренци официално подаде оставка като лидер на Демократическата партия

https://frognews.bg/svqt/mateo-rentsi-ofitsialno-podade-ostavka-kato-lider-demokraticheskata-partiia.html

Бившият италиански премиер Матео Ренци официално подаде оставка като лидер на Демократическата партия след разгромното поражение на парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес.

13 март в историята

http://www.cross.bg/vreme-aleksandur-otkrita-1569944.html

/КРОСС/ На днешната дата през 1516 г. Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания.През 1519 г. испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход срещу кралството на ацтеките.През 1639 г. Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвардски университет.През 1781 г. сър Уилям Хершел открива планетата Уран.През1879 г. княз Алеко Богориди е назначен от османския султан за пръв генерал-губернатор на Източна Румелия.През 1881 г. при атентат в Санкт Петербург е убит Александър II и за император на Русия е провъзгласен Александър III.През 1913 г. Одринската крепост е превзета от българската армия по време на Балканската война.През 1921 г. по решение на Светия синод е учреден Църковно-исторически музей под ръководството на проф. протойерей Иван Гошев.През 1932 г. Паул фон Хинденбург побеждава Адолф Хитлер на изборите в Германия.През 1935 г. по време на разкопки в Йерусалим е открита библиотека от около 1000 г. преди Христа, която потвърждава библейската история.През 1968 г. Александър Дубчек премахва цензурата в Чехословакия.През 1973 г. с постановление на Министерския съвет на България се въвежда намалено работно време и петдневна работна седмицаПрез 1981 г. в Народна република България е открита официално Национална астрономическа обсерватория - Рожен.През 1988 г. в Япония е открит официално Сейкан, най-дългият железопътен тунел в света до момента (53,8 км.) През 2013 г. е избран първият папа от Новия свят - Франциск.  

1.7 млрд. премиен приход в застраховането

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovy-premien-prihod-26956513

Брутният премиен приход на дружествата, които извършат общо застраховане, е 1 752 087 031 лева за 2017 година.

Винъс Уилямс би Серина в Индиън Уелс

http://clubz.bg/65314-vinys_uilqms_bi_serina_v_indiyn_uels

Винъс Уилямс победи сестра си Серина в третия кръг на турнира от серията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс, Калифорния - 6:3, 6:4. Така завръщането на корта на Серина приключи рано.

Бившата водачка в световната ранглиста отсъстваше от корта повече от година зарада раждането на първото си дете. Любопитно е, че за последно двете се срещнаха на финала на "Аустрелиън оупън" през 2017-а и тогава спечели Серина.

Рано тази сутрин наше време Винъс намали изоставането си в общия баланс между двете - 12:17. Личи си, че по-малката сестра още е далеч от най-добрите си дни в тениса, което е напълно обяснимо.

Големи проблеми имаше водачката в класацията при жените Симона Халеп. Тя се измъчи срещу №165 в света Каролин Долхайд (САЩ) - 1:6, 7:6(3), 6:2.

Продължават интересните развръзки при мъжете. 

Новак Джокович загуби от Таро Даниел (Япония, №109) с 6:7(3), 6:4, 1:6. Сърбинът се завърна на корта след дълго отсъствие през миналата година в Откритото първенство на Австралия, по след това последва операция на лакътя му и не беше играл от средата на януари.

Александър Зверев не е в най-добрата си форма тази година и това се видя и в слънчева Калифорния. Той отстъпи пред Жоао Соуса (№85) с 5:7, 7:5, 4:6.

Доминик Тийм пък се отказа заради контузия срещу Пабло Куевас - 6:3, 4:6, 2:4.

Корейската сензация Хьон Чун разби далеч по-опитния Томаш Бердих с 6:4, 6:4.

От Индиън Уелс си тръгва Фернандо Вердаско, който елиминира Григор Димитров. Това се оказа единствената голяма победа на испанеца, той бе спрян още в третия кръг от 20-годишния американец Тейлър Фриц - 6:4, 2:6, 6:7(1).

Световният №1 и водач в схемата Роджър Федерер продължава уверено напред след 6:2, 6:1 над сърбина Филип Краинович.

Пуснаха движението по Е-79 след осемчасова блокада

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/pusnaha-dvizhenieto-po-e-79-sled-osemchasova-blokada-2084157

Движението по главен път Е-79 край Кресненското дефиле е възстановено, след като участъкът остана блокиран близо осем часа заради тежка катастрофа.

Шосето остана затворено заради румънски ТИР, който поднесъл, завъртял се и застанал напряко на пътното

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iotova-tonyt-na-ruskiia-patriarh-beshe-nepriemliv-2084155

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че тонът на руския патриарх Кирил е бил неочакван и неприемлив. Това мнение изрази тя пред

В Перу измислиха интересен начин за борба със сексуалното насилие

https://www.actualno.com/america/v-peru-izmisliha-interesen-nachin-za-borba-sys-seksualnoto-nasilie-news_664206.html

Снимките на близо 50 мъже, издирвани от полицията по обвинения в различни сексуални престъпления, бяха закачени в общо 96 училища в столицата на страната, предава държавната новинарска агенция "Андина". Обявите за издирване бяха залепени както в учебните заведения, така и извън тях. На тях освен лицето и името на заподозрените е посочена още наградата за откриването им и номера за спешни повиквания. Целта е учениците да информират полицията в случай, че забележат някой от заподозренит

Започни деня с ...

http://www.cross.bg/zapochni-denya-s-1569943.html

/КРОСС/ Започни деня с усмивка и го завърши с нея.Японска поговорка

ЧЕЗ притеснени, че "Инерком" няма да успее да плати

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sdelkata-za-cez/chez-pritesneni-che-inerkom-niama-da-uspee-da-plati-6080223

Шефът на Надзорния съвет на компанията разкри информация за изтекъл документ, свързан с финансовото обезпечаване на сделката

Пътна обстановка в страната - 13 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370633

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Избират председател на Софийския градски съд

https://frognews.bg/novini/izbirat-predsedatel-sofiiskiia-gradski-sad.html

Очаква се днес съдийската колегия на Висшият съдебен съвет да избере председател на Софийски градски съд.

Япония е готова да съдейства за среща между Тръмп и Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/japonija-e-gotova-da-sydejstva-za-sreshta-mejdu-trymp-i-kim-chen-un-news_664202.html

Правителството на Япония ще окаже съдействие за провеждането на срещата между американския президент Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен Ун, съобщава агенция "Киодо", цитирана от БГНЕС. По данни на медията министър-председателят на страната Шиндзо Абе е изразил тази своя готовност по време на среща с директора на Националната разузнавателна служба на Южна Корея - Со Хун. В понеделник (12 март) директорът на Националната разузнавателна служба на Южна Корея пристигна в Токио, за да р

Как електронни карти ще улесняват студентите в ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3144972_kak_elektronni_studentski_karti_shte_ulesniavat/?ref=rss


В края на миналия месец българското европредседателство обяви, че електронни студентски карти, чието въвеждане след 2021 г. се обсъжда, ще позволят на студентите пълна мобилност в Европейския съюз.<br /><br />Какво всъщност представляват тези карти и на какъв етап са плановете за въвеждането им. Тези въпроси изясниха пред "Дневник" пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).<br /><br />Каква информация ще съдържат<br /><br...

Преди обяд ще вали и гърми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6758871

Преди обяд ще вали и гърмиДнес студеният атмосферен фронт ще премине и през Източна България. Преди обяд, над по-голямата част от страната, облачността ще е значителна и ще има краткотрайни валежи, на места придружени с гръмотевици. Над Западна България облачността ще се разкъсва. Ще духа до умерен, в Северна България и временно силен западен вятър.

Отново въпросителни пред „Нощ на музеите и галериите в Пловдив“

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Пореден задочен диалог между кмета Иван Тотев и организатора на „Нощ на музеите и галериите“ (НОЩ/Пловдив) Веселина Сариева нажежи страстите в културните среди в града под тепетата. На традиционната си пресконференция в началото на работната седмица пловдивдският градоначалник заяви, че е научил за входираното от Сариева писмо за отказ от общинско финансиране. Тотев допълни, че […]

Предстоящи събития на 13 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-sustav-1569940.html

/КРОСС/ Пловдив.Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще посети 68-а бригада „Специални сили". В 10.20 часа президентът ще пристигне в район № 2 на 68-а бригада „Специални сили" - Пловдив. По-късно през деня държавният глава ще се срещне с личния състав на 68-а бригада „Специални сили". ***София.От 09.00 часа в „София хотел Балкан" зам.-министър Деница Николова ще съпредседателва заседание на Комитета за наблюдение на програмата „ИНТЕРРЕГ Европа" 2014-2020 г. ***София.От 09.00 часа в ХVII състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Ангел П., Анатоли А., Цветомир Ц. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 11-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Христо Петров бивш управител на „Фонд научни изследвания", на когото е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. ***София.От 10.00 часа IХ състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Галина Ц., Красимир Н., Мирослав Ч. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 4-ти състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Валентин Димитров. (чл. 253 от НК ). ***София.От 10

Еврозоната отпуска нови заеми на Гърция още този месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758869

Еврозоната отпуска нови заеми на Гърция още този месецКредиторите от еврозоната ще отпуснат нови заеми на Гърция този месец и работят по мерки за облекчаване на дълга, заяви ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено. Ходовете би трябвало да засилят възстановяването на Гърция, коментира Ройтерс. "Очаква се Европейският стабилизационен механизъм да одобри първото изплащане от четвъртия транш,

Турция връчи протестна нота на германския посланик

http://dnes.dir.bg/news/Germania-turtzia-diplomatzia-metezhat-turtzia-26956512

Турция връчи на германския посланик протестна нота заради нападенията срещу турски обекти в Германия.

Св. мъченик Александър презвитер

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-aleksandyr-prezviter-news_664174.html

Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно от езическите гонения срещу християните. Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие.  Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската вяра, той обърнал към Христа и кръстил много езичници в град Пидна. С тези свои действия предизвикал срещу себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото дръзновение и не можели да понесат силата на боговдъ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

https://petel.bg/Vitseprezidentat-Iliyana-Yotova--Tonat-na-ruskiya-patriarh-beshe-nepriemliv__255100

„Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което ...

С риск за живота си деца крачат през чудовищното свлачище на пътя Смолян-Мадан

https://petel.bg/S-risk-za-zhivota-si-detsa-krachat-prez-chudovishhnoto-svlachishhe-na-patya-Smolyan-Madan-__255101

Снимка Булфото, архив Главният път Смолян – Мадан продължава да е затворен заради свлачището край село Тикале. То е най-голямото върху г...

Фандъкова за изминалата зима: Беше лека, но с много динамично променящо се време

https://petel.bg/Fandakova-za-izminalata-zima--Beshe-leka--no-s-mnogo-dinamichno-promenyashho-se-vreme__255102

От първия ден, в който приключи обилното снеготопене, екипите бяха изкарани на улицата, както по отношение на почистването на улиците, так...

Дългоочакваната сграда "Ахат" вече е напълно завършена! Ето къде може да е домът на мечтите Ви

https://petel.bg/Dalgoochakvanata-sgrada-Ahat-veche-e-napalno-zavarshena--Eto-kade-mozhe-da-e-domat-na-mechtite-Vi__255028

Освещаването на новия дом не е само една древна и съкровена българска традиция. Това е и повод да се празнува успешният завършек на един г...

Вечно млада синоптичка изуми света, красотата й сякаш е неподвластна на времето (Видео)

https://petel.bg/Vechno-mlada-sinoptichka-izumi-sveta--krasotata-y-syakash-e-nepodvlastna-na-vremeto--Video--__255103

"Израснахме със нейните предавания. Защо ние сме по-възрастни, а тя напротив, сякаш не се е изменила? "- питат учудени потребители в интерне...

Русия разкри най-голямата тайна на новата си крилата ракета с ядрен двигател

https://petel.bg/Rusiya-razkri-nay-golyamata-tayna-na-novata-si-krilata-raketa-s-yadren-dvigatel__255105

Заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов разказа за особеностите на уникалната руска крилата ракета с ядрен двигател. Осв...

Фандъкова за частната охрана: Общинска полиция е добро решение

http://clubz.bg/65313-fandykova_za_chastnata_ohrana_obshtinska_policiq_e_dobro_reshenie

Общинска полиция е добро решение за осигуряване на сигурността в по-големите градове. Това смята столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе гост на сутрешния блок на БНТ и коментира закона за частната охранителна дейност, с който управляващите на практика дадоха възможност частни гардове да изпълняват полицейски функции, сключвайки договори с общините. Измененията в закона бяха атакувани както от главния прокурор Сотир Цацаров (пред Конституционния съд), така и от президента Румен Радев (налагайки вето).

Столичната община засега е единствената, която има общинска полиция. "За мен това е основната възможност и подход общината да решава подобни задачи", посочи Фандъкова и допълни, че би й се искало "неформалните" полицаи да имат повече правомощия, особено по отношение на движението по пътищата.

"По този въпрос трябва да се действа много внимателно - вероятно става въпрос за по-малки населени места, които не могат да си позволят общинска полиция", направи уговорка тя. 

Да влезем в кварталите

Над 20 екипа работят по ремонтите на уличната мрежа, каза още Фандъкова и обясни, че около 40 са обектите, по които трябва да се работи. Работи се по план-график, качва се на сайта както за миенето на улиците, така и за ремонтите, обясни тя. Фандъкова определи отминалата зима като "интересна" - лека, но с много динамично променящо се време. По думите й все още се изчислява какви средства са спестени от по-леката зима - със сигурност няма да сме изразходвали целия бюджет, каза столичният кмет.

"Тази година сме заложили повече средства за миене - около милион и 800 000 лева повече в сравнение с миналата година", отчете столичният кмет.

Това ще ни позволи да мием повече, каза Фандъкова и допълни, че в същото време, ако могат да се отделят средства от зимното почистване, те отново ще отидат за миене. "Вече бяха измити основни булеварди", коментира тя. По думите й миенето на улиците е една от най-добрите мерки в борбата с мръсния въздух. 

"Възложила съм да се работи поетапно, но непрекъснато - тогава, когато не вали, да се работи по ремонт на улици и по почистване и миене на улици. Разбира се, още сме много далеч от представите за миене всяка седмица. Само за няколко дни се видя ефектът по основните улици и булеварди, сега остава да влезем и в кварталите", даде заявка Фандъкова.

Като най-знаков и ключов обект за тази година тя определени улица "Граф Игнатиев". "Там предстои да се работи и от страна на "Софийска вода", за да се подменят изцяло канализацията и водопроводът, които са много стари. И със сигурност трябва да се реконструира подземната инфраструктура, за да може после да сме спокойни, че ще имаме повече живот на настилките", каза столичният кмет.

Ще бъде реконструиран и площад "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици" и площад "Гарибалди". "Дала съм задача да се направи организация и за стартирането на работата по булевард "Арсеналски" - там предстои изграждане на тролейбусна линия, която ще свърже много сериозни квартали с метрото на София", даде заявка Фандъкова. Все още се дискутира дали новата линия трябва да замести трамвай номер 6. През лятото ще продължи работата и по бул. "Монтевидео".

Въздухът - мисия на всеки

Фандъкова анонсира и "амбициозната" програма на Столичната община за реконструкция на трамвайните линии, като тази на трамвай номер 5, по която щели да бъдат изградени и нови спирки. Усилия общината щяла да насочва и към ремонт и изграждане на тротоари.

"Продължаваме да строим нови детски градини", обясни Фандъкова и допълни, че предстои откриването на 4 детски градини през тази година и старта на строителството на 8. Подготвя се програма и за разширение на училища, както и за строителството на нови. Плановете са за 4 нови училища. 

По отношение на объркването сред шофьорите с разширяването на пешеходната зона на бул. "Витоша" столичният кмет обясни, че това ще е така, докато хората свикнат. Но по-голямата идея е да се увеличават зелените зони и велоалеите като мярка в борбата с мръсния въздух.

"Всички говорим и се притесняваме за чистотата на въздуха и няма как без лична воля и усилия да се преборим с този проблем", посочи Фандъкова. 

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=370630

Абонатите, живеещи на няколко улици и час от булевард във Варна ще са без електрозахранване - днес - 13 март, вторник. Това съобщиха за Moreto.net от Енерго про. Причината е неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Счетоводителя от Аушвиц почина точно преди да влезе в затвора

http://clubz.bg/65312-schetovoditelq_ot_aushvic_pochina_tochno_predi_da_vleze_v_zatvora

Нацисткият военнопрестъпник Оскар Грьонинг, известен като Счетоводителя от Аушвиц, почина на 96-годишна възраст, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката му.

Говорителят на прокуратурата в Хановер Оливер Айзенхауер съобщи, че е бил уведомен за кончината на Грьонинг, но не може да я потвърди официално, предадоха Франс прес и ДПА.

"Разполагаме единствено с писмо от адвоката му, в което се казва, че той е починал", каза Айзенхауер и уточни, че все още не разполага със смъртен акт.

Този документ трябва да се изпрати от общината на съдебните власти, което може да отнеме няколко дни.

Според седмичника "Шпигел" бившият есесовец е починал в петък в болница.

Оскар Грьонинг е един от последните осъдени нацисти над 70 години след края на Втората световна война.
На 21-годишна възраст Грьонинг доброволно се присъединява към есесовските елитни части, а през 1942 г. е прехвърлен в лагера на смъртта в Аушвиц. Там той отговаря за сортирането на вещите на концлагеристите и води сметка за събраните пари и ценни вещи, които изпраща в централата на Ес Ес в Берлин.

В предвоенна Германия Грьонинг е бил банков чиновник. Той никога не е отричал нацисткото си минало и още в първия ден на съдебния процес срещу него е поел "моралната отговорност" за холокоста.

През 2015 г. Грьонинг бе осъден в Люнебург на 4 години затвор за съучастничество в убийството на 300 000 евреи. В края на 2017 г. съдът отхвърли и последното му обжалване да не лежи в затвор поради напредналата му възраст и Грьонинг трябваше скоро да започне да излежава присъдата си, отбелязва БТА.

Счетоводителят от Аушвиц почина точно преди да влезе в затвора

http://clubz.bg/65312-schetovoditelqt_ot_aushvic_pochina_tochno_predi_da_vleze_v_zatvora

Нацисткият военнопрестъпник Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя от Аушвиц", почина на 96-годишна възраст, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката му. 

Говорителят на прокуратурата в Хановер Оливер Айзенхауер съобщи, че е бил уведомен за кончината на Грьонинг, но не може да я потвърди официално, предадоха Франс прес и ДПА.

"Разполагаме единствено с писмо от адвоката му, в което се казва, че той е починал", каза Айзенхауер и уточни, че все още не разполага със смъртен акт.

Този документ трябва да се изпрати от общината на съдебните власти, което може да отнеме няколко дни.

Според седмичника "Шпигел" бившият есесовец е починал в петък в болница.

Оскар Грьонинг е един от последните осъдени нацисти, над 70 години след края на Втората световна война.
На 21-годишна възраст Грьонинг доброволно се присъединява към есесовските елитни части, а през 1942 г. е прехвърлен в лагера на смъртта в Аушвиц. Там той отговаря за сортирането на вещите на концлагеристите и води сметка за събраните пари и ценни вещи, които изпраща в централата на Ес Ес в Берлин.

В предвоенна Германия Грьонинг е бил банков чиновник. Той никога не е отричал нацисткото си минало и още в първия ден на съдебния процес срещу него е поел "моралната отговорност" за Холокоста.

През 2015 г. Грьонинг бе осъден в Люнебург на 4 години затвор за съучастничество в убийството на 300 000 евреи. В края на 2017 г. съдът отхвърли и последното му обжалване да не лежи в затвор поради напредналата му възраст и Грьонинг трябваше скоро да започне да излежава присъдата си, отбелязва БТА.

Катастрофирал тир блокира движението на изхода на Велико Търново към Хаинбоаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758794

Катастрофирал тир блокира движението
на изхода на Велико Търново към ХаинбоазВременно е затруднено движението на автомобили по пътя В. Търново - Гурково, в района на Присовски завои, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. Причината е самокастастрофирал товарен автомобил, движещ се в посока Стара Загора. Произшествието е станало малко преди 04,00 ч. тази сутрин. Пострадал е водачът, който е с фрактура на ключицата.

"Междузвездни войни" става тв сериал

http://clubz.bg/65311-mejduzvezdni_vojni_stava_tv_serial

Сагата продължава във всички възможни посоки. Последната междузвездно-военна новина, обявена от „Лукасфилм“ в сайта starwars.com, e че продуцентът-режисьор-актьор Джон Фавро е подписал договор, според който ще продуцира и напише телевизионен игрален сериал „Междузведни войни“ за новата стрийминг платформа на „Дисни“. 

Фавро не е чужденец в онази „далечната галактика“, защото е играл както в анимационния сериал „Междузвездни войни: Воините на клонираните“, така и в предстоящия „Соло: История от света на Междузвездни войни“, в който дава гласа си на важен герой – мистериозен извънземен пилот с няколко (повече от две) ръце, на име Рио Дюрант.

Сътрудничеството между „Дисни“ и Фавро започна преди десетилетие, когато той помогна в създаването на киновселената на „Марвел“ като режисьор на „Железния човек“ и „Железния човек 2“ и изпълнителен продуцент на филмите за Железния човек и Отмъстителите. За „Дисни“ той е режисирал и продуцирал и големия хит „Книга за джунглата“, спечелил „Оскар“ за новаторските си визуални ефекти.

В момента Фавро работи по дългоочаквания римейк на „Цар лъв“, чиято премиера е насрочена за 2019-а.

Все още неозаглавеният сериал по „Междузвездни войни“ засега няма определена и дата на излизане.

Източник Площад Славейков

Св. Никифор, патриарх Цариградски

http://www.cross.bg/nikifor-erazum-vsichki-1569942.html

/КРОСС/ Житие на свети Никифор изповедник, патриарх ЦариградскиСв. Никифор бил син на знатен и благочестив гражданин на Цариград на име Теодор, който претърпял изтезание и изгнание, задето почитал светите икони. Той получил от родителите си християнско възпитание, подкрепено от примера на техния собствен живот. Майка му била участница във всички изпитания на своя мъж, като го последвала и в изгнанието. А след неговата смърт тя се преселила в Цариград, гдето младият Никифор получил бляскаво образование. В званието секретар на двора на императрица Ирина и като императорски пълномощник, Никифор присъствал на VІІ Вселенски събор (787 г.). Отегчавайки се от придворния живот, той оставил двореца и се усамотил при Босфора, като прекарвал живота си в научни трудове, пост и молитва. В туй време той построил църква и основал манастир. В 806 г. Никифор, след смъртта на патриарх Танасий, бил избран за цариградски патриарх: приел отначало монашество, после свещенически сан и бил възведен на патриаршески престол в самия ден Пасха. Във време на посвещението той държал в ръка своето обещание да пази истините на православната вяра.Като приел управлението на Църквата, той преди всички обърнал внимание на поведението на духовенството и взел мерки против разпуснатия живот в столицата. С еретиците встъпил в последователна и постоянна борба. Скоро той се проявил като изповедник, указвайки твърда съпротива на иконобореца император Лъв Арменец

Калоян Паргов: Кой и на какво основание упълномощи Върбакова да представя България пред ЧЕЗ?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6758514

Калоян Паргов: Кой и на какво основание  упълномощи  Върбакова да представя България пред ЧЕЗ?Още акценти:  Държавата бълбука като тенджера под налягане. Възможен е взрив Членовете на БСП коментират и Елена Йончева за кандидат за кмет на София - на този етап външно за партията име се очертава като по-успешно Не виждам притеснения за Нинова като лидер С необмисленото си поведение и самозабравянето Валери Симеонов сам ще си вземе

Мат Фицджералд, маратонец и хранителен диетолог: Тренирайте психиката си и яжте като олимпийци

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145195_mat_ficdjerald_maratonec_i_hranitelen_dietolog/?ref=rss


Мат Фицджералд е прекарал години в проучвания, за да усвои правилните тренировъчни методи и тънкостите на здравословното хранене. 46-годишният американец е пробягал над 40 маратона и е написал повече от 20 книги, свързани с психологията при бягането на дълги разстояния. Фицджералд беше един от гостите на спортния семинар "Физкултура" и говори пред "Дневник" за ограниченията на ума, сигналите на тялото и хранителните навици. <br /><br />Колко важно е за...

Прогноза за времето - 13 март (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-13-mart-vtornik-news_664195.html

Минималните температури ще са между 5° и 10°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Утре облачността ще е променлива, по-значителна - над Източна България. Ще има краткотрайни валежи, а на места, главно в източните райони и Рило-Родопската област, ще прегърми. Ще духа до умерен, в Северна България и временно силен западен вятър. Максима

Кметове от Смолянско с протестна декларация до Премиера

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd/

Кметовете на 10-те села в района на активиралото се преди седмица свлачище край Смолян изпратиха протестна декларация до омбудсмана Мая Манолова, премиера Бойко Борисов, шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов и общинските и държавни институции в Смолян. Те настояват незабавно да бъде изграден временен обходен път от Влахово до Тикълско дере, който да поеме […]

Разследване: Не е имало тайни договорки между екипа на Тръмп и Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/razsledvane-ne-e-imalo-tajni-dogovorki-mezhdu-ekipa-na-trymp-i-rusiia-2084148

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви вчера в комюнике основните заключения от своето разследване на подозренията за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г., съобщи Франс прес.
 

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-predstavliava-veshtestvoto-s-koeto-e-otroven-skripal-2084147

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Коя е твоята идеална половинка според зодията? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koia-e-tvoiata-idealna-polovinka-spored-zodiiata-video-2084081

Има хора, които сякаш наистина са родени един за друг. Често се оказва, че зодиакалните им знаци имат пръст в това и този факт не е никак случаен.

Звездите знаят как да свършат работата си и рано или късно ни срещат с човека, подходящ за нас. Независимо дали вече сте с любовта на жив

13 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=370632

Събития: 1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход срещу кралството на ацтеките. 1639 г. – Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвардски университет.

Марк Уолбърг с дарение заради пореден скандал в касов филм

https://www.actualno.com/showbusiness/mark-uolbyrg-s-darenie-zaradi-poreden-skandal-v-kasov-film-news_664201.html

Актьорът Марк Уолбърг дари целия си хонорар за участието си във филма "Всички пари на света" на благотворителната фондация "Времето изтече", която оказва правна помощ на лицата, станали жертви на изнасилване и сексуален тормоз. Това потвърди адвокатката Нина Шоу, която е силно ангажирана с фондацията, предаде БГНЕС. "Да, Марк подписа чека", заяви тя по време на един от панелите на фестивала SWSX (South by Southwest). 46-годишният актьор получи крупната сума, за да

Любим виц на проф. Любомир Стойков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6758456

Любим виц на проф. Любомир Стойков Продавач в магазин пита дете, дошло да пазарува: - Ти сигурен ли си, че са те пратили да купиш 4 кг бонбони и 200 г

Ремонти спират водата на 6 места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/remonti-spirat-vodata-na-6-mesta-v-sofia-676583.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 ч. в района на ул. „Яна Язова“. 

Във връзка с подмяна на спирателни кранове и пожарни хидранти в кв. „Бояна“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 ч. на ул. „Копитото“, ул. „Буките“, ул. „Поп Евстати Витошки“ от ул. „Севастократор Калоян“ до ул. „Кумата“.

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Пирин“ в с. Мало Бучино се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. в района между ул. „Пирин“, ул. „Мургаш“, ул. „Родопа“ и ул. „Искър“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 2 в кв. „Враждебна“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 61 от ул. 2 до ул. 3. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Иванов“ в кв. „Кумарица“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 ч. в района между ул. "Светлина", ул. "Дъбиците", ул. "Леярска", ул. "Стадион", ул. "Хаджи Димитър".

Без вода във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Стефан Стамболов“ в район Възраждане ще бъдат от 10:00 до 17:00 ч. в района между бул. „Стефан Стамболов“ от ул. „Пиротска“ до ул. „Чипровци“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Имало е мълчание за инцидент с ядрени отпадъци в литовска АЕЦ

https://www.actualno.com/europe/imalo-e-mylchanie-za-incident-s-jadreni-otpadyci-v-litovska-aec-news_664199.html

Инцидент при преместване на радиоактивни отпадъци е станал в АЕЦ "Игналина" в Литва миналата година, но не е бил огласен. Това съобщи информационният портал 15min., уточнявайки, че инцидентът е станал на 31 декември 2017 година, пише БГНЕС. Тогава, по време на "горещи" тестове, когато радиоактивните вещества са били прехвърляни от стари складове за съхранение на отработено гориво в ново хвостохранилище, се оказало, че радиоактивните вещества са прекомерно замърсени. Според

Петър Жеков за Каранга, Жеферсон и ЦСКА - Левски

https://offnews.bg//futbol/petar-zhekov-za-karanga-zheferson-i-tcska-levski-676582.html

Най-големият голмайстор в историята на българския футбол Петър Жеков изрази мнението си за поведението на голмайстора на ЦСКА-София Фернандо Каранга пред "Меридиан Мач". Легендарният нападател дори сравни бразилеца със себе си навремето като манталитет.

"Той си е такъв, не знае какво прави. Ще му кажа на Стамен Белчев да проведе сериозен разговор с него, но не вярвам да го разбере. Знам защо го прави. Знае, че е незаменим и без него лошо. Аз навремето също си позволявах да пуша пред съблекалнята на ЦСКА. Симолията веднъж ми направи забележка, но тъй като нямаше кой да пусне вместо мен, ме остави на мира. Така и Каранга ще се държи така докато не му намерят заместник", анализира Жеков.

Той споделя, че е очаквал победата на ЦСКА-София в Благоевград, но похвали и Пирин за раздаването.
"В края имаше и късмет, но той отива само при по-добрите, както парите отиват при богатите - житейска истина", споделя още Жеков, който изразява и недоумението си от играта на Жеферсон. Той е убеден, че дори и на тази възраст може да го надиграе.

"Трябва само да потичам две седмици и ако ни пуснат в един квадрат 4 на 4, поне три пъти поред ще го мина, няма да види топката. Продадоха си най-доброто момче Антон Недялков и взеха някакво менте. Няма как да станат шампиони, дори да си скъсат трътките", недоволства Жеков, който все пак прогнозира успех на ЦСКА-София над Левски в края на седмицата.

"Левски ще паднат, защото са по-слаби и от нас. Няма как, а те и дузпи не могат да бият. Това момче Нашименто направо я изплю в аут", завършва легендата.

Решетников: В България имаме много приятели в хибридната война на Запада срещу Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145340_reshetnikov_v_bulgariia_imame_mnogo_priiateli_v/?ref=rss


"Драги българи! Този конфликт не би добил такъв размах, ако не беше ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целият свят." Това казва на страницата си във "Фейсбук" бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников по повод страстите, разгорели се покрай настояването на руския патриарх Кирил в София, че руската армия, а не представители на други народи в империята, са освобождавали България.<br /><br />През последните дни той публикува няколко свои...

Избират днес председател на Софийския градски съд

https://petel.bg/Izbirat-dnes-predsedatel-na-Sofiyskiya-gradski-sad__255091

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев са двамата кандидати за поста председател на най- големия окръжен съд в страната - Софийски градски. ...

Камион се обърна в Кресненското дефиле и блокира движението

https://petel.bg/Kamion-se-obarna-v-Kresnenskoto-defile-i-blokira-dvizhenieto__255092

Обърнал се камион в Кресненското дефиле предизвика километрична опашка по пътя за Гърция, съобщи bTV. По наша информация се е обърнал р...

Овен: Ако при Вас нещо не се получава, опитайте да...

https://petel.bg/Oven--Ako-pri-Vas-neshho-ne-se-poluchava--opitayte-da---__255093

lamqta.com Овен  Ако при Вас нещо не се получава, опитайте да намерите друг начин за постигане на целта. Ако обектът на Вашите въздишки със за...

Серия от бомбени нападения в Тексас, има загинали

https://petel.bg/Seriya-ot-bombeni-napadeniya-v-Teksas--ima-zaginali__255094

Двама души загинаха, а други двама са ранени при серия от бомбени нападения в Остин, щата Тексас. Неизвестен подател изпращал колети д...

Румяна Арнаудова: Единствената причина за трагедията в Хитрино е високата скорост

https://petel.bg/Rumyana-Arnaudova--Edinstvenata-prichina-za-tragediyata-v-Hitrino-e-visokata-skorost__255095

Нова експертиза извади нова версия за трагедията в Хитрино. Тя е направена по поръчка на компанията „Булмаркет”, собственик на взривили...

Ася проплака заради голяма неправда - загуби съпруга си, а сега не може да има дете

https://petel.bg/Asya-proplaka-zaradi-golyama-nepravda---zagubi-sapruga-si--a-sega-ne-mozhe-da-ima-dete__255096

След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш дете от него. Това гласи наредба на Здравното министерство от 2007 година. Има ли шанс една ...

Чудно име черпи днес! Почитаме мъченик, борел се с всички сили срещу разврата!

https://petel.bg/CHudno-ime-cherpi-dnes--Pochitame-machenik--borel-se-s-vsichki-sili-sreshhu-razvrata--__255097

Църквата почита паметта на Св. мъченик Александър презвитер и Пренасяне мощите на св. Патриарх Никифор Цариградски. Свети Александър се п...

Брюксел пак ни напъва да ратифицираме Истанбулската конвенция "колкото се може по-скоро"

https://petel.bg/Bryuksel-pak-ni-napava-da-ratifitsirame-Istanbulskata-konventsiya-kolkoto-se-mozhe-po-skoro-__255098

Европейската комисия призова страните членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят колкото се може по-с...

Президентът Румен Радев ще посети 68-ата бригада "Специални сили"

https://petel.bg/Prezidentat-Rumen-Radev-shhe-poseti-68-ata-brigada-Spetsialni-sili__255099

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще посети 68-а бригада „Специални сили" в Пловдив, съобщава БНТ. ...

Прогноза за времето - 13 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370590

Над Черноморието ще е предимно облачно с валежи от дъжд, по-интензивни в часовете преди обяд. На отделни места ще има и гръмотевична дейност. Днес във вътрешността на страната облачността ще е променлива, по-значителна над Източна България.

Задава ли се невиждана криза заради отровения във Великобритания руски шпионин?

https://www.actualno.com/europe/zadava-li-se-nevijdana-kriza-zaradi-otrovenija-vyv-velikobritanija-ruski-shpionin-news_664200.html

САЩ се съгласиха с Великобритания, че вероятно Москва стои зад покушението на бившия двоен агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. "Ние сме абсолютно уверени в британските следствени служби и в мнението им, че най-вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество, която бе извършена в Солсбъри миналата седмица", обяви държавният секретар на Щатите Рекс Тилърсън, цитиран от БГНЕС. "Съгласни сме и че отговорните - както тези, извършили престъплението, така и

На 13 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6758454

На 13 март рожден ден имат Бина Харалампиева, режисьор, директор на МГТ “Зад канала” Бойко Ламбовски, поет и преводач Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Бойко Борисов, бивш вицепремиер и министър на вътрешните

Снимки на хора, които са пред нервен срив

https://www.vesti.bg/lyubopitno/snimki-na-hora-koito-sa-pred-nerven-sriv-6080191

Имате лош ден? Помислете пак, защото моментите, които ще видите в галерията... определено не са сред най-късметлийските на тези хора

Счетоводителят на Аушвиц вече е покойник

https://www.actualno.com/europe/schetovoditeljat-na-aushvic-veche-e-pokojnik-news_664198.html

Оскар Грьонинг, бивш служител от охраната на нацистката СС служба, известен като "Счетоводителя на Аушвиц", почина на 96-годишна възраст. Това съобщи германският регионален ежедневник "Хановер Алгемайне Цаютунг", цитирайки неговия адвокат. Говорител на прокуратурата в Хановер посочи, че е бил информиран за смъртта на военнопрестъпника, който през 2015 година беше осъден на 4 години затвор за съучастие в смъртта на 300 000 евреи. В края на миналата година той окончателно загу

Кому это выгодно?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285177_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83+%D1%8D%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%8B%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%3F

 В България - русофобски разгул. В Русия - българофобска вакханалия. За българските русофоби президентът Радев е "слуга на Кремъл", "руска подлога", "страхливец, който мълчи позорно", "путинистка гад". За руските българофоби президентът Радев е "човек в кавички", "марионетка на САЩ", който "се отчита пред своите западни спонсори", "кланя се на американските содомити" и "скоро ще съжалява за думите си". Русия е "поробител, окупатор, грабител" - тази воня тече от българските медии. Българите са "предатели, негодяи, неблагодарници, дегенерати, содомити" - тази воня тече от руските медии...
Тази горчилка остана след честването на 140-годишнината от Освобождението. И ще се утаява дълго. 
Българският патриарх Неофит покани руския патриарх Кирил на 3 март с най-родолюбивата и христолюбива цел - разкъсване на желязната завеса между България и Русия, спусната от "цивилизования Запад". Българската патриаршия и българската президентска институция постъпиха по начин най-благороден. Отговорът беше удар в гръб. Въпросът е кой режисира, подготви и осъществи този удар. 
Кому это выгодно?! 
Днес ГЕРБ искат да се разсекрети стенограма, която не съществува, за да се видело дали българският президент е защитил националната позиция пред руския патриарх. Следва въпросът: "А коя е националната позиция?". 
На правителството, което обяви Русия за враг? На Борисов, който се тупаше в гърдите - даже гръдният му кош хлътна - докато се перчеше как лично е провалил руските енергийни проекти? На премиер, депутати и министри, които вкупом бойкотираха 3 март, не се мярнаха ни на Шипка, ни на държавния прием? Бойкот, чрез който ГЕРБ и "патриотите" подгавриха гибелта на хилядите руски воини и български опълченци, и съобщиха на дипломатическия корпус, че отричат и националния празник, и Руско-турската освободителна война, и Освобождението на България от турско робство, и незаменимата историческа роля на Русия. (На ГЕРБ не им е за първи път. Миналата година беше същото.)
Но! Не се разграничават от скандальозния речитатив на "патриотичния" вицепремиер срещу патриарх Кирил, нито осъждат този кръчмарски брътвеж, който дипломацията нарича неприятелски, враждебен жест. 
Да не би пък да е позицията на чучелото Плевнелиев, което не споменаваше Русия на 3 март, но на всеки 5 минути ? обявяваше война? Или на хоноруваните русофоби? На тази непорината соросоидна воня, на тази орда деконструктори на 5-вековната българска Голгота, които 28 години ни разправят, че сме благоденствали под сянката на падишаха, че сме си карали дивен рахатлък, че сме имали чутовен напредък, ала Русия взела, че се надовлякла, за да ни пороби и ограби, а те, горкинките, все чакат и се надат Царят-Освободител да слезе от коня, че да не зяпа в прозорците на Парламента, ама не слиза, пустият му Цар!
Ако ГЕРБ очакват такава "позиция" от президента, не са познали. Президентът заяви националната позиция на 3 март и от нея не може да бъде преместена нито една дума или запетая. 
Всичко започна от назидателния таран на руския патриарх срещу българския президент и българския патриарх. Разбирам огорчението на патриарх Кирил, предизвикано от методичната подмяна на историята. Но не приемам неговите укори и порицания. Той сгреши адреса. Истинският адресат е Борисов, продажните русофобци и българската десница, която 28 години пребивава в Delirium rusofobicus и вилнее, и трови народ и държава. Борисов е този, който съзнателно, провокативно и, разбира се - угодливо, по евроатлантически, благодари за нашето Освобождение на несъществуващи към онзи момент държави: Полша, Финландия, Литва, Украйна, Молдова. Защо? За да подпали фитила на патриаршеския гняв. 
Но не върху Борисов се стовари този гняв. А върху президента Радев и патриарх Неофит, защото те олицетворяват българската държавност. Кирил реагира срещу фалшифицирането на историята, стъпил на най-високия държавен амвон, за да бъде чут, но не българският президент и българският патриарх са хората, "заслужили" да бъдат обект на каквито и да било упреци и претенции. И двамата правят и невъзможното, за да просветне в тъмния тунел, където са натикани българо-руските отношения.
Русия (чрез патриарх Кирил) не разпозна кои в България са нейните приятели и кои - нейните врагове. На президента бяха прикачени думи, които никога не е произнасял, бяха му пришити греховете на Плевнелиев, на Борисов, на ГЕРБ. На всички истеричави русофобци, които пренаписват и чегъртат историята, и се гаврят с историческата памет на българския и руския народ. Президентът измете цялата тази русофобска истерика и реторика - и от историята, и от съвременната политика. А Борисов, за да улесни патриарх Кирил, му подари камък. И Кирил върна този камък в погрешната градина.
Кому это выгодно?
Цяла седмица руските и българските медии въртят в сладостно упоение един запис, в който патриарх Кирил назидава българския президент, до президента е българският патриарх, отсреща - втрещеният руския посланик. Записът е направен от камерата на Руската патриаршия в нарушение на протокола. На официални срещи операторите и фоторепортерите снимат 1-2 минути и излизат. Всички. Но камерата на Руската патриаршия не излиза. Не благоволява.
Целта е камерата да запише единствено и само тирадата на руския патриарх, но не и отговора на българския президент. Отговор, който със своето достойнство и познания респектира патриарх Кирил. А това съвсем не е выгодно.
В руската армия се сражават хора от най-различни народи, но те се сражават под скиптъра на Александър ІІ, по волята на руския император и по собствената си воля. След 1989 г. едни тинк-танкове изобретиха "рецептата" как да бъде размита и изтрита историческата роля на Русия. И потекоха благодарности към държави, които не са съществували. 
Държавите не са съществували, но народите са. "Така, както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност", каза президентът Радев. Този отговор не трябваше да стигне до българските и руските зрители. И не стигна. Защото президентът не бърка признателността с раболепие, и почитта - с покорство. А това съвсем не е выгодно.
Какво пише на входа на храм "Св. Александър Невски" в София, където патриарх Кирил отслужи Света Божествена литургия: "Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е храм-паметник, издигнат от целия български народ в памет на хилядите руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски воини, паднали през 1877-1878 г. за освобождението на България от османско иго". Това пише. На шест езика, включително на руски. Да не би патриарх Кирил да не го е прочел? 
"Аз прочетох вашата книга "Словото на Пастира" и бях много впечатлен от тезата за силата на мълчанието", казва още президентът. И този отговор не стигна до зрителите. "Добре, нека прелистим тази страница", отвръща помирително Кирил. И това зрителите не видяха. Те трябваше да видят само как президентът Радев, "това нищожество, този страхливец мълчи позорно". 
Кому это выгодно?
Ето ви един цитат по повод "мълчанието на този страхливец": "Именно в мълчанието се проявява мъжествената и нравствено безупречна форма на съпротивление на злото, обърнато срещу нас! Не случайно преподобният Антоний Велики казва: "Бъди мъдър: с мълчание огради устата, които те клеветят"! Мъдро постъпват тези, които не бързат да влязат в полемика с човешката неправда и низост, дори когато е тиражирана и възпроизведена многократно от средствата за масова информация". Това пише в своята книга "Слово Пастыря" патриарх Кирил.
Според някои патриарх Кирил е второто външно министерство на Русия. Ако те са прави, това означава, че Кирил е форлойтер на Путин и идва тук с предварително зададена задача - да произнесе тази тирада и да взриви окончателно историческите връзки между България и Русия. Дълбоко се съмнявам. 
Мисля, че патриарх Кирил наистина дойде с поръчение от руския президент и това поръчение е в неговите думи още при пристигането: 
"В Руската православна църква винаги сме помнили, че именно българските мисионери, ученици на светите равноапостолни Кирил и Методий, в Х век просветиха нашите предци чрез светата православна вяра, приобщиха ги към славянската писменост, откриха им съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисъл. Без българското Православие нямаше да има и руско Православие. Затова десетки хиляди руски воини, отдали своя живот за избавлението на България от горчивото иноверно робство, върнаха на братята-българи този велик исторически дълг, засвидетелствайки за всички векове неугасимата братска любов между нашите Църкви".  
Без българското православие, без българските духовници и просветители нямаше да има руско православие, а то значи - руска държава. Това каза патриарх Кирил. И го казва не за първи път. На дипломатически език това е извинението на президента Путин заради кирилицата, дето била прехвръкнала в Русия от "македонските земи"... 
Мисията беше изпълнена. Крайно неприятен факт за подмолните антибългарски и антируски стратези. Затова патриарх Кирил трябваше да бъде провокиран, а мисията - провалена. 
И светкавично, като по команда, в България изригнаха русофобите, в Русия - българофобите. И едните, и другите са еднакво вредни и за Русия, и за България. Президентът Путин няма нищо общо с този ажиотаж. Той не е глупак. Русия има достатъчно противници и зложелатели, за да превръща във враг българския народ. Тогава? 
Кому это выгодно?! 
В началото се отнесох скептично към думите на проф. Румяна Михнева, че цялата история (истерия!) е инспирирана от някакви "платени русофили" в България. Нали те би трябвало да работят най-упорито за нормализиране на българо-руските отношения! После си казах, че съм пълен наивник. Тъкмо тези среди съчиниха интригата, че Радев е "кремълски президент", за да го етикетират, да го държат в зависимост, да го изолират от европейската и световната сцена, да ограничават и контролират неговите международни контакти в удобни за тях белезници. И сурнаха интригата на медиите, а медиите, понеже са безмозъчни и безволеви, я предъвкват и претакат повече от година.
И за "платените русофили", и за продажните русофоби е еднакво важно отношенията между България и Русия да бъдат колкото може по-лоши. Така едните ще се правят на големи "защитници" на Русия, другите - на евроатлантици, но и едните, и другите - срещу вкусно заплащане. Те еднакво не желаят подобряване на отношенията между двете държави заради своите жалки, низки, подли интересчета.
А Русия? Тя е силно притеснена от демаршите на САЩ и НАТО за подчинение и контрол на Балканите. Стратегията "Западни Балкани" е изцяло срещу Русия. И тя няма никакъв интерес да зачерква хилядолетно общение с България. Обаче в Русия има кръгове и персони, които работят срещу интересите на самата Русия. И срещу Путин включително. Те са сред неговите приближени включително. И антибългарските настроения никак не са им чужди.
Кому это выгодно?
Патриарх Кирил каза, че си заминава огорчен, но горчилката остана в България, в българския народ, в Българската православна църква, в българската президентска институция. Абсолютно незаслужено. Просто 
руският патриарх щурмува погрешния редут. Някой беше объркал рекогносцировката.
Видяхме стълпотворението на Шипка - хиляди хора с хоругви и знамена, български и руски. Но вместо генерал Радецки да пристигне с гръм, целият този възторжен народ получи удар в гръб с кавалерийската атака на патриарх Кирил. 
Това попари възторга на тези хиляди млади хора. Срина едногодишните усилия на президента Радев да нормализира българо-руските отношения. Съсипа усилията на всички честни, почтени българи - духовници, историци, публицисти, политици - които 28 години водят титанична битка с грантовите фалшификатори на историята, за да бъдат  наричани презрително "русофилитици", "путинисти" и прочее.  
Кому это выгодно? 
Режисьорите скоро ще си проличат. Те винаги се издават. Забелязвате ли парадоксалното, абсурдното триединство в тази атака? Триединството, единомислието и единодействието на продажните русофоби и "платените русофили" в България и на българофобите в Русия? Нищо странно няма. Те са скачени съдове, те могат да съществуват само скачени, те си преливат гняв, страст и пари. Много пари. Това триединство е антибългарско, антируско, антиправославно, антиевропейско, антицивилизационно. Защото Светото Православие е цивилизация. Както Кирилицата е цивилизация!  
Прибавете към тази несвета троица ГЕРБ, които изведнъж взеха да говорят за Русия мелаим-мелаим, ласкаво и лъстиво, обзети от внезапна любов. Прибавете Борисов, който светкавично се обади на Путин - да се намаже на филията, да се препоръча за най-пръв и праведен русофил. А за опропастените отношения между България и Русия ще бъде набеден президентът Радев. 
Изключителна подлост!
Кому это выгодно?!
Горчилката ще се утаява дълго. Но рано или късно, по един или друг начин, президентът Радев ще получи извинение за линча, който му беше устроен.

Всичко, което отслабва Запада, е в интерес на Кремъл

http://clubz.bg/65310-vsichko_koeto_otslabva_zapada_e_v_interes_na_kremyl

Вън от съмнение е, че на президентските избори в Русия, насрочени за 18-и март, победител отново ще е Владимир Путин. По повод вота и политическите събития в страната и света влиятелният германски всекидневник «Франкфуртер алгемайне цайтунг» (FAZ) публикува интервю с експертката по Русия Ангела Щент. Как Путин гледа на Запада и каква ще е Русия след него? Предлагаме ви акценти от разговора с журналиста от FAZ Маркус Цинер.

През август 1999 г. Владимир Путин за пръв път беше избран за премиер на Русия. Оттогава управлява страната, на 18 март му предстои преизбиране за президент. В какво състояние се намира Русия днес?

Това е страна, в която има малко истински действащи институции. Това по принцип не е необичайно. Но през послединте 100 години в Русия е имало рядко период, при който институциите да са били толкова незначими. Важни са личните контакти, трудно е да се разбере как се взимат решения.

Дори в сравнение със Съветския съюз?

Да. И там имаше неформална мрежа, но същевременно съществуваха ключови институции, като компартията, ЦК или секретариата. Налице беше разпределение на компетенциите. Това с края на Съветския съюз се срина. Някогашният президент Борис Елцин не създаде нови институции, но същевременно никога не разтури тайната служба КГБ.

Днес това са ФСБ, СВР...

Да, той формално създаде нови организации, но службите все още са тук и действат. Ето защо онези, които идват от тези организации и до днес имат голяма власт. Това започва от президента Владимир Путин, но важи и за мнозина от обкръжението му. Но да погледнем и другите институции. В действителност Думата не е независим парламент. По същество прави това, което задава президентът. Няма и правова държава. Не съществува и независима правосъдна система. Ето защо липсват институции, които биха могли да се противопоставят на властта на Кремъл.

Доколко Путин промени страната през изминалите близо две десетилетия?

Той искаше отново да придаде важност на центъра, да възстанови реда, да подобри икономическото положение, при което да му помогне увеличаването на цените на нефта. Той наложи вертикалата на властта – ясна структура отгоре надолу. Гледаше на себе си като на човек, който може да възвърне старото величие на Русия.

За сметка на демократичните достижения в периода след 1990 г. Как да си го обясним?

Спомнете си откъде идва Путин. През 1989 г. той беше офицер от КГБ от среден ранг. Берлинската стена рухва, източногерманците демострират пред централата на Щази (тайната полиция на ГДР – б. р.) и КГБ в Дрезден, където той служи. Напуска страна унижен и се връща в Ленинград, днешния Санкт Петербург. Там Путин лично преживява сгромолясването на великата сила - Съветския съюз.

В Санкт Петербург Путин отива в администрацията на Анатолий Собчак, тогавашния кмет.

И отново разбира що е то поражение. При оспорваните избори през 1996 г. Собчак губи. Путин е наясно колко непредвидими могат да са избори. Когато иде реч за демокрация, този факт, както и биографията му на офицер от КГБ, го настройват скептично. Защо това е важно? Защото свидетелства за обстановката в днешна Русия. Имаме работа с управлявана демокрация – система, която само привидно е демокрация.

Ако предположим, че на Путин му предстои последен управленски мандат, мисли ли кой би го наследил?

Мисля, че стремъжът на елитите на Кремъл е да запазят властта си. Самият Путин би казал: «Целта ми е хората да кажат, че съм възвърнал величието на страната.»

Ще се оттегли ли Путин след приключване на четвъртия му мандат?

Никой не знае. По конституция трябва да се оттегли. Но пък той може да промени конституцията, както вече се случи през 2008 г., когато президентският мандат беше удължен от 4 на 6 години.

Да се опитаме да надникнем в бъдещето. Каква Русия ще остави Путин, ако действително през 2024 г. слезе от политическата сцена?

Ще бъде една Русия, която не отговаря на съвременната икономика. Има клонове, като в областта на IT, които са много добре развити. Икономиката на Русия обаче разчита на нефта и на износа на нефтени продукти, Русия е петролна държава. В дългосрочна перспектива това не може да доведе до модернизиране и благоденствие, от което Русия се нуждае.

Да поговорим за ценности. Кои са руските ценности и по какво се различават от западните?

Да вземем за пример националната идея, която създаде Путин – Русия има несравнима история и ето защо е различна от Запада. Русия като закрилница на традиционни стойности. Спомнете си какво каза Путин:

"Християнството на Запад се отклони от правилния път, след като много западни държави подкрепят сключването на еднополови бракове".

Твърди се, че през 90-те години на миналия век и в началото на този Русия се е обърнала на Запад, но той не е прозрял шанса и така от приятели руснаците са се превърнали в противници на Запада. Истина или лъжа?

Когато Путин дойде на власт, той действително беше заинтересован да подобри отношенията със Запада. Спомнете си речта му пред германския парламент – Бундестага. Тогава германците наистина бяха заинтересовани да се подобрят отношенята с Русия. Същото важи и за времето след атентатите на 11 септември 2001 г. Путин се обърна към американския президент Джордж Буш и го подкрепи. Путин винаги е изхождал от това, че в крайна сметка Западът ще прозре, че Русия вече не е Съветския съюз, но пак е велика сила.

Как да разбираме Путин? Дали той мисли, че западната демокрация е слаба, неспособна да взима бързи решения?

Когато днес Путин отправя взор към Запада, той съзира безредие. Вижда какво става в САЩ – поляризация, която няма изгледи да отмине. Подбона е и картината в Европа. Това за него е възможност да укрепи мястото на Русия в света.

Комисия, водена от приятел на Тръмп, не намери доказателства за руска помощ за милиардера

https://www.actualno.com/america/komisija-vodena-ot-prijatel-na-trymp-ne-nameri-dokazatelstva-za-ruska-pomosht-za-miliardera-news_664197.html

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не е открила доказателства за наличие на тайно споразумение между членове на предизборния щаб на Доналд Тръмп и Русия, пише вестник The Hill, позовавайки се на конгресмена Майкъл Конуел. Припомняме, че тази комисия се оглавява от Девин Нунес - човекът, който изготви меморандум в защита на Тръмп и с твърдения срещу обективността на ФБР и американското правосъдно министерство при разследването дали милиардерът е получил нерег

Православен календар за 13 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740732

Православен календар за 13 мартСв. Никифор, патр. Константинополски Св. Никифор бил избран за патриарх на Цариград и като благочестив християнин се опълчил срещу разврата в града. С мъдрост прекратявал размириците, които създавали еретиците. Написал историята на Църквата и много беседи в защита на православната вяра. Но царят виждал в негово лице свой голям враг.

Кой сега ще ни пази?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285176_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%3F

 Ексцентричният опит на ГЕРБ за концесиониране на сигурността даде зелена светлина на "неполицаи" да вършат работата на МВР. Главният прокурор Сотир Цацаров вчера попита Конституционния съд дали е законно частни охранители да пазят вместо МВР населени места. Президентът Румен Радев също сезира КС, след като месец по-рано издаде указ за обнародването на Закона за частната охранителна дейност и въпреки призивите на работодатели и партии не наложи вето. (стр. 3)
Когато при обсъждането на законовите промени опозицията обясняваше как на практика и МВР, и държавата абдикират от своите задължения, от ГЕРБ намислиха друго. Най-вече предизборните си дитирамби, че във всяко село ще има полицай... И не даваха прашинка да падне върху най-бюджетното Му министерство.
Пълен абсурт е, че в най-стабилната държава, при най-стабилното управление най-големият работодател - МВР, ръководено от ГЕРБ и лично от Него, без скрупули абдикира от задълженията си. Точно от тези, свързани със сигурността на хората. Защо МВР не се оттегли от регистрацията на автомобилите например? Или от издаването на документи за самоличност?
Там хавата е друга, нали!
А тук лъсва немощта, с която поредно ръководство на МВР, излъчено от ГЕРБ, е некомпетентно да разпредели прозрачно и целесъобразно милиарден бюджет.
Къде по-лесно е вместо да бориш корупцията, да я улесняваш, узаконяваш и контролираш в своя полза. Да обещаваш предизборно полицай до всеки дувар, а след това да рекнеш "Що не частен, а?" И да продължиш да слухтиш и страхуваш в частната си държава с частната си полиция. Да пробваш да настаниш още "свои" хора от "свои" фирми на трапезата. Да бетонираш местните феодали и да узакониш "армиите" им. И всичко това да "лицензираш", както прецениш за удобно.
Не се управлява държава по този начин, но те го правят. Какво ли ще измислят сега апологетите на ГЕРБ? Онзи, когото си избраха, още ли е в техния отбор? А нас кой ще ни пази?

Съдийската колегия ще направи втори опит за избор на председател на градския съд

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/13/3145196_sudiiskata_kolegiia_shte_napravi_vtori_opit_za_izbor/?ref=rss


Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще направи втори опит да избере председател на Софийския градски съд. Изборът беше отложен в края на февруари, след като единият кандидат - Светлин Михайлов се разболя внезапно и не се яви на изслушването.<br /><br />За поста има и още един кандидат - съдия Евгени Георгиев. Постът на ръководител на ключовия съд е вакантен вече близо половин година, след като предишният председател Калоян Топалов подаде оставка след двугодишно...

Потомци на Алфред Нобел учредяват нова международна награда

//dariknews.bg/novini/sviat/potomci-na-alfred-nobel-uchrediavat-nova-mezhdunarodna-nagrada-2084139

Потомците на Алфред Нобел, Микаел и Петер Нобел, които се явяват племеници на негови внуци, създадоха "Нобелов фонд за устойчиво развитие" - международна награда в размер на 100 хиляди евро, предаде ТАСС.

В Русия живеят над 7000 столетници

//dariknews.bg/novini/sviat/v-rusiia-zhiveiat-nad-7000-stoletnici-2084137

Над 7000 души над 100-годишна възраст днес живеят в Русия и през следващите няколко годни броят им ще нарасне, заяви на международния форум "Активно дълголетие, Москва 2018" вицепремиерът на Русия Олга Голодец, цитирана от ТАСС.

Котаракът-гадател Ахил получава своя карта на запалянко

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kotarakyt-gadatel-ahil-poluchava-svoia-karta-na-zapalianko-2084136

Котаракът от Ермитажа Ахил, на който му предстои да предсказва резултатите от Световното първенство по футбол в Русия тази година, получи своя лична карта на запалянко за Мондиала, предаде ТАСС.

Ако не ви отразяват заради телефона си... това е „фъбинг”

//dariknews.bg/novini/tehnologii/ako-ne-vi-otraziavat-zaradi-telefona-si...-tova-e-fybing-2084128

Фъбинг” е официалната дума, която можем да използваме, ако говорим на някого, но той се взира в телефона си и не ни обръща внимание. Терминът е образуван от английската дума „телефон” и израза „отнасям се пренебрежително.
 
Скоро сле

14-годишно момиче води тежка битка за живота си

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/14-godishno-momiche-vodi-tezhka-bitka-za-zhivota-si-2084093

14-годишно момиче от Велико Търново води битка за живота си. Никол Георгиева страда от тумор в тазобедрената става – Сарком на Юинг. Шансът й за спасение е операция и лечение във Франция.

Първоначално бе предвидено Никол да се лекува в Турция, където

Киселото мляко прави чудеса за кожата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kiseloto-mliako-pravi-chudesa-za-kozhata-2084067

Маските с кисело мляко могат да направят чудеса за кожата благодарение на пробиотиците в него, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британска козметичка.

Ползите от късната сватба не са за пренебрегване

//dariknews.bg/novini/liubopitno/polzite-ot-kysnata-svatba-ne-sa-za-prenebregvane-2084042

Двойките, които отлагат сватбата, в крайна сметка са по-щастливи от тези, които се женят рано, съобщи сайтът PhysOrg, позовавайки се на канадско изследване.

15 гледки, които стигат за цял живот (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/15-gledki-koito-stigat-za-cial-zhivot-snimki-2084131

Има места на Земята, където единствено нещо, което можем да направим, е да стоим, да мълчим и да се наслаждаваме на божествените гледки.

Представяме ви 15 удивителни места и ви пожелаваме да посетите поне едно от тях през тази година.

„12-те ап

Може ли да бъде направена инвитро процедура при починал съпруг?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mozhe-li-da-byde-napravena-invitro-procedura-pri-pochinal-syprug-2084143

След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш дете от него. Това гласи наредба на Здравното министерство от 2007 година. Има ли шанс една вдовица да роди дете от починалия си съпруг чрез инвитро процедура?
 
Aся Йорданова е една о

Катастрофа затвори изцяло Кресненското дефиле

https://www.actualno.com/blagoevgrad/katastrofa-zatvori-izcjalo-kresnenskoto-defile-news_664196.html

Катастрофа между ТИР и лек автомобил затвори път Е 79 в района на Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС. Малко след 01:00 часа тази нощ румънски ТИР "Ивеко" поднася и се завърта. Движещ се след него "Форд", също с румънска регистрация, успява да маневрира надясно, но попада между задната част на ТИР-а и мантинелата. Пътят е изцяло затворен. За щастие няма пострадали. Пътният инцидент стана на километър преди влизането в Кресна откъм Симитли. Всички товарни и леки автомобили изч

Евростат: България отчита ръст в производството на биогорива

https://petel.bg/Evrostat--Balgariya-otchita-rast-v-proizvodstvoto-na-biogoriva__255089

Снимка Булфото, архив Страната ни е сред държавите-членки в ЕС, в които се отчита ръст при производството и използването на биогорива за ...

Мрачен вторник: Ще превали и ще прегърми!

https://petel.bg/Mrachen-vtornik--SHHe-prevali-i-shhe-pregarmi-__255090

Снимка: архив "Булфото" Времето днес ще е облачно и дъждовно, най-вече над Източна България. В някои райони край морето и в Рило-Родопската ...

Австрийски медии: "Гинка от Пазарджик" - новата постановка

http://clubz.bg/65308-avstrijski_medii_ginka_ot_pazardjik_novata_postanovka

"България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността". В статия с това заглавие австрийският вестник "Дер щандарт" представя закупуването на бизнеса на ЧЕЗ  от фирмата "Инерком" със собствени Гинка Върбакова. Статията обръща внимание и на повсеместната корупция и бедност в страната. Авторът на статията е Маркус Бернат.

"България винаги е била силна театрална сцена. "Гинка от Пазарджик” е новата театрална постановка, която смайва публиката през последните дни. Човек си мисли, че всичко е свършило и точно тогава отново идва нещо такова. Те не научиха нищо", казва австрийски инвеститор.

Статията описва подробно случая, включително с географски и битови детайли:

"Пазарджик е провинциален град в Южна България и е по-скоро познат с производството на чушки и домати. Ето че в плановете, сякаш от нищото, се появява Гинка Върбакова – 42-годишна бизнесдама от Пазарджик, която официално управлява семейното предприятие и иска  да купи най-голямото електроразпределително дружество в България – чешката компания ЧЕЗ. "Гинка от Пазарджик", както иронично я наричат политическите коментатори в София, е само поставено лице, което да прикрие сделката на олигарсите в България. Това е. И така си върви година след година в малката балканска държава, която за първи път пое европредседателството", се казва пък бивш директор на ЧЕЗ.

В статията се казва, че подобна е и ситуацията с австрийската компания EVN< която обслушва Югозапдана България. Изтъква се, че частните енергийни дружества се жалват от огромното вмешателство на правителството и институциите. Освен това цената на тока се определя политически в страна, в която мнозинството от жителите след влизането преди 11 години в ЕС ставанаха по-бедни, а не по-благосъстоятелни.  Най-новите проучвания от 2016 г. показват, че 23% от населението живее под границата на бедността с 308 лева на месец (157 евро). През 2008 г., година преди влизането в ЕС, те са били 21%.

Статията е унищожителна:

"България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Една голяма част от българите не получават нищо от икономическия растеж. Така средностатистическите пенсионери са на границата на бедността, а голяма част от близо 2 милиона пенсионери оцеляват благодарение на собственото производство в градините и помощ от децата им.

Корупцията, икономиката, починена на олигарси, и политиката на строги икономии, провеждана през последните години от консервативното правителство на Бойко Борисов, са основните причини за стагнацията на България, според изданието. Някогашният бодигард на партийния и държавен ръководител по времето на социализма Тодор Живков се оказа устойчива фигура в българската политика. България е и политическо изключение в ЕС. Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов в страната в действителност няма ляво и дясно крило, а разделението Изток или Запад, Москва или Брюксел е значително по-важно. Докато Социалистическата партия няма вече нищо социалистическо в себе си, а се превръща в консервативна партия за застаряващи, обърнати към миналото членове, Борисов имаше възможността да доразвие модела на власт от Живково време – бюрократичен елит, който знае как да използава апарата на властта и имитира прилагане на законите, но следвайки своята собствена логика".

Големите международни компании плащат по-малко данъци, отколкото преди 10 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285175_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%

 Големите международни компании плащат значително по-малко данъци, отколкото преди финансовата криза през 2008 г., показва анализ на Financial Times. Според него усилията на правителствата в продължение на десетилетие да намалят дефицитите и да реформират данъчните системи не са засегнали особено корпоративния свят.

Ефективните данъчни ставки за компаниите – делът от печалбите, които те би трябвало да плащат според посоченото в счетоводните им книги, са намалели с 9% след финансовата криза. Това се случва въпреки усилията в борбата с агресивното избягване на данъците.

Понижаването на корпоративните данъци от правителствата обяснява около половината от общия спад, което показва, че международните компании все още изпреварват усилията за затягане на събирането на данъци.

Въз основа на финансови документи от последните 25 години FT анализира данъците, платени от десетте най-големи публични компании в света по пазарна капитализация в девет сектора. Изследвани били и данъците, платени от десетте международни компании с най-голям капитал в чужбина.

Резултатите показват, че приносът на корпорациите към публичните финанси е намалял от 2008 г. насам като процент от печалбите, измерван чрез основния корпоративен данък, ефективните данъци или действително платените данъци на правителствата. Правилата, позволяващи на компаниите да отлагат заплащането на някои данъци, са довели до значителна разлика между ефективните данъци и действително платените суми в дадена година.

Дългосрочната тенденция е още по-силно изразена, като ефективните корпоративни данъчни ставки намаляват с близо една трета от 2000 г. насам – от 34% до 24%.

„Бяха предприети много видими действия, но реалността е различна. Понижаването на данъчните ставки и данъчните облекчения за интелектуална собственост са били доминиращи сили при корпоративните данъци и това отразява трайната динамика при конкуренцията в данъчната област“, казва Михир Десаи, преподавател по финанси и право в Харвардския университет. „Наречете го голяма ирония или лицемерие, едно от двете е“, допълва той.

От началото на финансовата криза средното равнище на ефективните данъци е намаляло с около 13% за най-големите технологични и индустриални компании, показва анализът на FT. Те на практика са останали непроменени в здравния и потребителския сектор. Резултатите показват, че дългогодишната тенденция за понижаване на корпоративните данъци, зададена от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), е продължила и във времето, в което данъците за потребителите и служителите растяха след финансовата криза. От 2008 г. насам страните са намалили основните си корпоративни данъци с 5%, а в същото време правителствата са повишили данъците за физическите лица с 6%, сочат данни на счетоводната компания KPMG.

„Това е процес на съревнование между правителствата и не мисля, че той някога ще спре“, казва Мишел Деверю, преподавател по данъци за бизнеса в Оксфордския университет. Според него понижаването на основния корпоративен данък в САЩ вероятно ще предизвика по-голяма конкуренция в данъчната област между правителствата. По-изненадващо е ограниченото въздействие до момента от десетгодишните стремежи на ОИСР и Г-20 за опростяване на мрежата от национални данъчни правила, които позволяват на международните компании да намалят до минимум плащаните от тях данъци.

 

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че страните имат свободата да определят собствени корпоративни данъци, но допълни, че е необходима международна данъчна реформа. „Нека не допускаме грешка – основната данъчна ставка не води до укриване на данъци и агресивно данъчно планиране. Това идва от схеми, улесняващи преместването на печалбите“, допълни Московиси.

Политическото желание за справяне с „преместването на печалбата“ става още по-неотложно на фона на осветляването на договорките за корпоративните данъци от голямо изтичане на данни и политически разследвания на данъчните дела на технологични компании като Apple, Google и Amazon.

Документите показват, че големите технологични компании плащат значително по-малко данъци върху реализираната печалба в чужбина, отколкото върху парите, спечелени у дома. Компаниите твърдят, че плащат всичките си данъци законно и някои признават необходимостта от данъчна реформа.

Национални закони за прилагане на плана за действие от 15 точки на ОИСР за ограничаване на агресивното избягване на данъци чрез т. нар. ерозия или преместване на печалбата започват да влизат в сила. Деверю очаква догодина да стане ясно дали има ефект от новите ограничения на лихвените разходи между страните, целящи да се справят с вътрешнофирмените заеми, използвани често за преместване на печалбата в друга юрисдикция.

Други инициативи вероятно ще изискват повече време, за да се появят в корпоративните резултати. Разликата между докладите на компаниите за това колко данъци очакват да платят и действителните плащания, разкрити при преводите на средства, също е нараснала заради аномалии в данъчната система, които са насърчили някои американски компании да изнасят пари или печалби в чужбина през този период.

До края на миналата година американските компании са натрупали в чужбина близо 2,6 трлн. долара, за които не са платили данъци, сочат данни на Института за данъчна и икономическа политика. САЩ промениха данъчните си правила през декември, като наложиха еднократен данък от 15,5% на парите в чужбина на компаниите.

Страната намали и ставката на корпоративния данък от 35% на 21%. Еднократният налог може да донесе на Вашингтон данъчни приходи за около 400 млрд. долара, но също така ще спести на компаниите до 500 млрд. долара в сравнение с основния корпоративен данък, който е бил в сила при извличането на печалбата, сочат изчисленията на FT.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Търговска война може да струва 470 млрд. долара на световната икономика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285174_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+470+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB

 Пълномащабна търговска война може да струва на световната икономика 470 млрд. долара до 2020 г., сочат изчисления на Bloomberg Economics.

Решението на САЩ да наложат мита върху стоманата и алуминия може да е само началото, тъй като президентът Доналд Тръмп заплашва с още налози, а останалите икономики обещават да отговорят. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви днес, че ще се опълчи на заплахите на протекционистите.

Анализът на Bloomberg Economics предвижда, че ако САЩ въведат 10% данък върху вноса и останалият свят отговори, световната икономика ще се свие с 0,5% до 2020 г. в сравнение със сценарий без мита. Според икономистите Джейми Мъри и Том Орлик това е краен сценарий, „но вече не е невъзможен“.

Те смятат, че подобен ход ще навреди на световната икономика по много начини, на първо място с по-висока инфлация, която намалява търсенето на потребителите в САЩ, а това на свой ред вреди на износа на останалите икономики. При ответни мерки сътресенията вследствие на инфлацията ще бъде усетено и в други страни, което ще се отрази на американския износ.

В резултат на това американската икономика ще се свие с 0,9% през 2020 г. спрямо сценарий без мита. Инфлацията ще се ускори и повечето централни банки в света ще бъдат изправени пред трудния избор между мерки за справяне с по-бързия растеж на цените и по-слабото търсене при търговска война.

Bloomberg Economics смята, че световната търговия може да се свие с 3,7% до 2020 г. спрямо сценарий без мита. Въздействието върху световната икономика ще бъде усетено още тази година, макар и слабо, а растежът ще бъде с 0,2% по-слаб през 2019 г. и с 0,3% през 2020 г.

Мъри и Орлик отбелязват още, че в дългосрочен план световният БВП също ще пострада, тъй като по-слабата търговия означава по-малко конкуренция и повече бариери пред обмена на технологии и идеи. Всичко това намалява производителността и устойчивия ритъм на растеж на световната икономика.

Това опасение беше изразено от мнозина, включително от германския канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че никой няма да спечели световен търговски конфликт. Германия е една от страните, към които са насочени мерките на Тръмп предвид излишъка ѝ, а американският президент каза още, че ЕС се отнася много лошо със САЩ в областта на търговията. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Касови бележки „на екран“ и видео хващат крадци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285173_%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8+%E2%80%9E%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%E2%80%9C+%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B

 

Технологиите обединяват системите за сигурност в едно

Обединяване на видео системата за наблюдение и касовите транзакции ще хващат крадците още преди да са напуснали търговския обект, научи „Монитор“ по време на приключилото изложение „Секюрити“ в Интер Експо Център.

Кражбите, осъществени съвместно от касиери и „клиенти“, ще бъдат ограничени с навлизаща на пазара система. В големите хипермаркети често се използва схема, при която касиерът има баркод от нещо евтино в ръката си, в касата се отчита продажбата му, докато клиентът изнася нещо по-голямо, разказва Румен Палмов, ръководител „Системи за сигурност и комуникации“ в „Сектрон“.

Прочитанията на баркод четеца на стоката могат да бъдат изведени от касовата система и да бъдат вкарани на екран. По този начин се удостоверява дали това, което е отчетено на баркод четеца наистина е това, което е изнесъл клиентът от търговския обект. Търговците ще може чрез избиране на произволни артикули да ги засичат по-лесно при ревизия с видео от всяка продажба. Това е лесно осъществимо с монтирането на една камера на всяка каса в обектите, които и сега са налични в повечето обекти като бензиностанции, магазини и др.

Тенденцията в сектора на сигурността е към интеграция в отделните системи. Алармената система, видео наблюдението и контрол на достъпа може да се управлява от едно място по достъпен начин.

Видео сигнала може да се комбинира данни от други системи като контрол на достъпа. Често клиенти обединяват в едно алармени системи с охрана на периметър с микровълнови датчици. Тези класически системи могат да бъдат вкарани в сървъра на софтуера и те да бъдат записвани.

Друга новост, която досега се използваше доскоро само от органите на реда, е разпознаване на регистрационни номера в реално време. Така може да бъде контролирано автоматично влизането и излизането на превозни средства от обект без човешка намеса. В МВР системата се използва основно за създаване на списъци за издирвани автомобили. „Когато през дадено място мине издирван автомобил се създава аларма в системата и колегите предприемат мерки, за да спрат превозното средство“, разказаха от министерството.

Набират средства за църквата в Провадия с дарителска кампания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285172_%D0%9D%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Църковното настоятелство при храма „Свето Благовещение“ в Провадия и Общината стартират дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на църковната обител. Предвиждат се ремонтни дейности за подмяна на пода, укрепване на фасадата и обновяване на оградата. За целта вече е открита банкова сметка BG71BPBI79451070657501 в Пощенска банка, като е поставена и кутия за целеви дарения в църквата „Свето Благовещение“, съобщава местното електронно издание provadiadnes.com. На 25 март т.г. в ресторант „Овеч“ се организира и благотворителна вечеря с участието на DJ George и талантливи провадийци. Кувертът за благотворителната вечер е 50 лв., които всъщност са част от дарението, което всеки може да направи. Поканени са всички съпричастни с начинанието. Куверт може да се купи в градския храм, в информационния център на Общината и в книжарница „Дъга“ в Провадия. Организаторите от църковното настоятелство и Общината призоваха всички, които носят в сърцето си любов към православието да помогнат, според възможностите си, за възвръщане благолепието на храма, който е един от символите на града. „В периода 1911-1923 г., когато църквата е изградена, България води три войни, в които претърпява две национални катастрофи с тежки последици. Очакванията и надеждите на провадийци, дали над 200 жертви, са продиктували избора, храмът да бъде посветен на евангелско събитие. „Благовещение“ и възвестяването на Дева Мария, че ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Богородица - покровителката на майчинството и семейното огнище, е светицата, от чиято закрила са се нуждаели най-много и към която са отправяли молитвите си стотиците осиротели и овдовели жители на града. Светицата, на чиято закрила се надяваме най-силно и в нашето съвремие! Нека продължим делото на предшествениците си, които са съградили с много труд и упорство този прекрасен храм, с който всички провадийци се гордеем. Като израз на своята признателност към делото на дарителството, църквата е определила по време на Светата литургия, на Великата ектения, да се произнася молитва за блажените и незабравими ктитори (дарители) на храма“, се казва още в обръщението на организаторите.

Жертвите са важни, а не имиджът

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285171_%D0%96%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%82

 Играта на топка с Хитрино ни е ясна още от самото начало на инцидента. Първо вината беше в печка, после в релса, след това в машинистите, в стрелочниците, в кмета. Вината се прехвърляше от един на друг, докато хората, чиито къщи пострадаха, седяха навън. Спяха в палатки и в комшии. А се оказа, че многото милиони, събрани от есемеси, от държавата и партии, не стигнаха до тях. И те продължиха да си спят в палатките и в комшиите, а само малцина имаха новопостроени къщи, които обаче нямаха Акт 16. И така хората, поне масата от тях, си остана без дом. Нито нов, нито стар. И сега същите тези хора стават свидетели на ново прехвърляне на топката. Между пиари, прокурори, политици, синдици, общинари, кметове и какви ли още не. Едните казват – вината е във вас, другите отговарят с прессъобщения – не във вас е, няма такова нещо. И толкова време след инцидента виновни няма. Няма и решения. Има само игра на топка. И то доста кьопава. Никой не го интересува кой е виновен. Никой от пострадалите. Лъскането на имидж на фирми е излишно. Дали има печат или няма, е без значение, защото някой дядо няма дом. Някой хлебар няма пекарна, някой кръчмар няма кръчма. А иначе доста концерти се извървиха. И то за тоя дето духа, не тоя дето гърми. Вина е ясно, че има някой. Но нека първо да се обезпечат хората, а след това да се търси виновния. Едва ли ще го бесят на площада в Хитрино. Ще го помъкнат по съдилищата някоя и друга година, а след това ще го оправдаят заради липсата на доказателства. Това е по-ясно от светъл слънчев ден. През това време обаче нито един загинал няма да се върне от оня свят. А социалните помощи няма да стигнат и за новата дограма на старата къща. Но пък за сметка на това всеки ще се опитва да накисне другия. Има виновни, ясно е, но не е редно всички да ставаме виновни за съдбата на пострадалите, които дертове продължават и до днес. А те продължават. Защото потънаха милиони левове, а резултатите не са и за жълти стотинки. За сметка на това някой взима пари, за да лансира версии. И не, не „вечно лошата“ прокуратура е виновна. Виновни са хората, които се опитват да заметат нещо. Виновни са тези, които взеха парите и не построиха новите къщи на пострадалите. Виновни сме всички, че давахме по лев от джоба си, за да платим ДДС-то на държавата, която отказва да върне добавената стойност на хората, които имат нужда от нея. И ни лиши от стойност. Виновни са всички, които не направиха и направиха нещо. Виновни са затворените очи на обществеността, която искаше да има фургони за пред камерите, но не искаше да има къщи за пред хората. Дето се казва, поне да бяха направили някой и друг репортаж как някой се нанася в новопостроената си къща. Видяхме няколко кадъра на добре шпакловани постройки, в които обаче няма ток. Вместо да си прехвърляме топката, нека я хванем и да поиграем с нея, а от това да спечели някоя жертва, а не някой пиар.

Българският шофьор е най-недисциплинираният в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285170_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%

 

Само високите глоби ще го стимулират да спазва законите * Делата за прегазени пешеходци се бавят с години

- Г-жо Петрова, роднини на загинали пешеходци сигнализираха преди няколко дни за забавяне на дела за такива инциденти. На какво се дължи това?

- Когато става дума за транспортни дела, по принцип адвокатите на пострадалата страна много често използват вратички в закона, за да бавят делата. Така след изтичане на законовия срок не може да се направи нищо. Затова съветвам хората, ако забележат, че техните дела се отлагат във времето, да си сменят адвокатите.

  • - Това ли е пречката?

- Моят опит показа точно това. Осъзнах го, когато дъщеря ми загина. Преди това не бях се сблъсквала със съдебната ни система. Но самият факт, че успях да осъдя момчето, което я уби, едва на петата година, е показателно. Преди това адвокатите на подсъдимия отлагаха непрекъснато делото с искане за нови експертизи. Винаги намираха някакви причини, за да бавят решението на съда. Общо взето, така стоят нещата и с другите дела.

- Какво споделят с вас родители на загинали?

- Знаете ли, човек трябва да има силна воля и да не се отказва, защото обикновено в протакане на делата човек губи надежда и се отказва. Нямаш желание да се сблъскваш с едни и същи неща в съдебната зала. Важно е да има кой да те подкрепя в този труден момент.

- Увеличават ли се тези произшествия, какво сочи статистиката?

- Само за миналата година загиналите са 31. Всъщност за 2017 година тези произшествия са най-много. Истината е, че българският водач е недисциплиниран, не спазва законите. Масово минават на червен светофар. Когато няма глоби за тези нарушения, всеки се чувства безнаказан. И когато се случи непоправимото, се разбира, че извършителят има и предишни нарушения, неплатени глоби.

  • - По принцип се смята, че българинът го боли най вече като му бръкнат дълбоко в джоба. Така ли е според вас и едни солени санкции биха ли променили нещата?

- Хората са разделени на две. Едни смятат, че когато се налагат високи глоби, българинът спазва законите, а другите - че по-скоро е важна събираемостта. Наскоро излезе информация, че в Гърция ще има глоби за хора, които пушат в кола. Спомням си, че у нас глобата за водач без колан беше 50 лева и трябваше да се борим за това. За мен обаче проблемите идват още от семейството. Децата подражават на родителите си. После го пренасят и в ежедневието си. Ако родителите спазват правилата, мислят за живота на детето си и за околните, нещата ще се променят коренно. Но аз продължавам да твърдя, че високите глоби стимулират шофьорите да спазват законите.

  • - Тогава как гледате на идеята 17-годишните да излизат на пътя и да получават временна книжка? Добра мярка ли е това, достатъчно зрели ли са?

  • - Не подкрепям тази идея, въпреки че наистина е практика в много страни. Но техните закони нямат нищо общо с нашите. Според мен това е все едно да дадеш скалпела на студент по медицина в първи курс и той да те оперира. Аз правя такава съпоставка. Какво ще стане, ако един 17-годишен седне зад волана и убие някого, като имате предвид тенденцията у нас на недисциплинираност?

- Всъщност Законът за движение по пътищата е един от най-променяните през годините. Добре ли е да бъде разделен наистина на три части?

- Да, крайно време беше и чакам с нетърпение да мине краят на месеца, за да бъде обсъден в парламента. Очаквам новите предложения.

  • - Професионални шофьори се възпротивиха на идеята водачи да остават без книжка при три нарушения. Прекалено строга санкция ли е това или напротив - ще подобри дисциплината на шофьорите?

- Много зависи от нарушението. Ако е умишлено и тежко, съм съгласна за такава санкция. И на мен много хора са ми казвали, че може конкретният човек да си вади хляба с тази шофьорска книжка, но смятам, че един отговорен човек трябва да спазва законите и да прави всичко възможно да не му отнемат книжката и да запази работата си. Така че въпросът е спорен. Затова според мен е необходимо нарушенията да се прецизират - ако не сложиш колан веднъж, разбира се, че е прекалено наказанието да е за една година. Но ако шофираш с висока скорост и рискуваш живота на другите, наказанието трябва да е по-тежко.

- А какви мерки да се предприемат, за да има по-голяма събираемост на глобите? Експерти непрекъснато изтъкват това като проблем, преди малко и вие засегнахте въпроса.

- Според мен тези глоби трябва да бъдат обвързани със съответните институции и когато човек отиде да си плати данъците например, да си плаща и наложените глоби. Ако не го направи, да му се отнема шофьорската книжка. Мисля, че това е добра превантивна мярка.

  • - А доколко проблемът е в липсата на камери?

- Вярно е, че в другите европейски страни има много повече камери. Доколкото знам, КАТ ще бъдат оборудвани с 20 нови стационарни камери в републиканската пътна мрежа. Но те са стряскащо средство. Забелязвам шофьори, които намаляват скоростта, когато видят камери. Така че това е добра мярка.

  • - Казвате, че българският шофьор става все по-недисциплиниран. Къде се нареждаме ние в сравнение с останалите европейски страни?

- Ами не знам как да коментирам този въпрос. Представете си българския шофьор - гол до кръста и със златния ланец, миришещ на бира. Такъв пример мога да дам. Така че според мен сме на едно от последните места по дисциплинирани зад волана шофьори. Не мога и да помисля за сравнение със страни като Германия, да речем. Важно е законът да се прилага, затова очаквам с нетърпение новите предложения.

  • - Изтъква се, че сме се превърнали в автоморгата на Европа. Доколко това оказва влияние върху големия брой катастрофи?

- Самият факт, че голяма част от българските шофьори са безотговорни, е достатъчно красноречив. Автомобилите са като оръжие и водачите трябва да знаят как да боравят с него.

 

Визитка:

Родена е на 17.1.1969 г.

Народен представител от ПП ГЕРБ

Председател на Гражданско сдружение „Карай умно, искам живот”

Дъщеря й Лора беше блъсната и убита на пешеходна пътека във Варна през 2011 г.

Защо не напредвам, учителю?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285169_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%2C+%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8E%3F

 Защо не напредвам, учителю?, попитал един ученик. „Виждал ли си чайката да прелита над пламтящ залез?“ „Да, учителю“. „А как водопадът се опитва да разбие скалите, но не успява?“ „Да, учителю“. „А отражението на Луната в тихи води?“ „Да, учителю“. „Еми затова не напредваш, защото само се заплесваш по някакви тъпотии, вместо да тренираш!“, отсякъл даскалът.

Сетих се за този стар соцвиц по повод идеята на образователния министър Красимир Вълчев за промяна в учебните програми, при която съотношението между учебен материал и практика да стане 60 на 40. В идеята има хляб - учениците да усвояват не само теорията на различни науки, но и да видят как се случват нещата в действителност и министърът е дал пример – да посетят производствено предприятие, за да бъдат мотивирани да се включат в професионалното образование. Прекрасно, но не е ли по-добре като начало да се включат повече практически занимания в самия учебен процес, нещо от рода на това, което правехме в моите далечни ученически години - по биология препарирахме животни или извършвахме дисекция, по химия смесвахме различни вещества в епруветки и така чрез опити по-лесно овладявахме теорията, по трудово обучение учителят ни изрязваше на машина дъски за хляб или фигурки, а ние ги украсявахме с пирограф, учехме се да шием на електрически шевни машини и какво ли още не. А по СИП имаше неприлично разнообразие от възможности – практическо изучаване на фотография, изобразително изкуство, сладкарство, двигатели с вътрешно горене, металорежещи машини, ремонт на електрически уреди, апарати и устройства, машинопис и стенография. В следващия бюджет за образование щели да предвидят средства за замислените практики, казва министърът, но добре е част от тях да отидат за упражнения в самите училища, каквито в момента са сведени до минимум. Ясно е, че трябва да бъде събуден интересът към професионалното образование, защото на икономиката твърде много й липсват работници. Всички виждат как дори започнахме да внасяме такива. Спомням си разказа на един образователен експерт от провинцията, който сподели случай, според мен емблематичен. Отишла жена на инспекция в циганско училище. Влиза в един от началните класове, сяда на стол зад последния ред с ученици и часът започва. По едно време едно от децата любопитно се обръща към нея и тихичко я пита: „Лельо, ти какво работиш?“ „Ами инспектор съм, правя проверки“, отвръща тя. „Да, ама какво работиш?“, настоява недоумяващо малкият ученик. „Ами ходя по училищата и гледам как се учат децата“, отвръща инспекторът. „Оооо, а майка ми таче, таче“, махнал разочаровано с ръка ученикът.

Стоичков води Хосе Карерас у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285168_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%A5%D0%BE%D1%81%D0%B5+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Великият испански тенор Хосе Карерас пристига за концерт в зала „Арена Армеец“ на 21 октомври, а патрон на грандиозното събитие е самият Христо Стоичков. Носителят на Златна топка ще се прибере България специално за музикалния спектакъл на Маестрото. Изненадващата дата за концерт у нас, въпреки изключително разредения график на легендата, е още едно доказателство за дългогодишното приятелство и дълбоко уважение, което свързва великия тенор със Стоичков.

Освен най-популярните изпълнения от репертоара на Карерас, в концерта ще се включи и новата оперна сензация на България – Росен Ненчев. 36-годишният солист на националната опера и е един от 22-мата избрани от цял свят във втория майсторски клас на именития тенор. „Има много красив лиричен глас, който много ми харесва. Пее с чувство, с усет, с динамика“ - споделя легендата за своя талантлив ученик.

Билетите за концерта вече са в продажба на цени от 70 до 180 лева.

Жените - най-важните избиратели на Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285167_%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Интрига просто няма - резултатът от президентските избори в Русия на 18 март е ясен още отсега. Всички социологически анкети сочат, че настоящият президент Владимир Путин, който кандидатства за четвърти мандат, води с голяма преднина пред останалите претенденти за поста. Но неофициалната цел, която си е поставил Кремъл, а именно - убедителна победа на Путин с поне 70% от гласовете - е под въпрос заради очакваната ниска избирателна активност. Социолозите от института "Левада център" очакват активност, не по-висока от 52-54 процента, което би било рекордно ниско участие на руските избиратели.

През последните години избирателната активност в Русия спада постоянно. На парламентарните избори през 2016 година в столицата Москва подадоха бюлетини едва 35 процента от гласоподавателите. На всичкото отгоре сега има призив за бойкот, отправен от опозиционния лидер Алексей Навални, който не беше допуснат до участие в президентските избори. На този фон Кремъл полага усилия да мобилизира всички и най-вече жените - най-голямата и влиятелна група избиратели в Русия.

Как се агитират жени?

Много от наблюдателите определят предизборната кампания на Путин като твърде вяла и безлична, ако не смятаме представянето на новите руски ядрени оръжия, която руският президент най-неочаквано рекламира в речта си пред парламента. Сред малобройните запомнящи се предизборни инициативи беше обещанието за изплащане на месечни добавки за раждане на първо дете. Путин огласи това още през ноември миналата година - малко преди официално да обяви кандидатурата си за следващ мандат. Мярката, от която ще се възползват стотици хиляди семейства и най-вече жени, влезе в сила през януари - малко преди предизборната кампания да навлече в горещата си фаза.

Така Путин обича да се рекламира - като силен, здрав и мъжествен

Така Путин обича да се рекламира - като силен, здрав и мъжествен

Но има и други доказателства, че Кремъл се опитва да мобилизира жените-избиратели. Така например Централната избирателна комисия пусна специален 30-секунден видеоклип, предназначен за женската част от избирателите. В  него представителките на нежния пол биват наричани "крехки, но същевременно и силни" същества, които са в състояние да "обединяват и водят" останалите. Централното послание е в края на клипа, където между другото се казва: "Доведете цялото си семейство да гласува!".

Отделно от това в социалните мрежи се разпространяват и други предизборни послания, някои от които са анонимни. Там жените са представени като по-отговорни личности с лидерски качества, които искат на всяка цена да гласуват на изборите.

Три четвърти от населението гласуват за Путин

Какъв е смисълът от всички тези усилия разкрива официалната статистика: по данни на Росстат, в началото на 2017 година женската част от населението на страната значително е надвишавала мъжката - жените са били с 10 милиона повече от мъжете. А една трета от руското население са жени в пенсионна възраст. И точно тази категория избиратели редовно участва в избори и гласува основно за Путин. По данни на социологическата агенция ВЦИОМ от февруари, готовност да подкрепят Путин на предстоящите избори са изразили 76% от руските жени и около 62% от руските мъже.

Образът на Путин като силен, здрав и спортуващ лидер се култивира от доста години насам. Част от този подход са и появяващите се периодично кадри на разсъблечения до кръста Путин по телевизията, които естествено са адресирани и към женската публика. В горещата предизборна фаза за президентски избори – навръх Богоявление, което в Русия отбелязват на 19 януари, видяхме нещо подобно: Путин се спусна в ледените води на едно езеро през дупка, пробита в леда под формата на кръст.

Симпатиите към Путин у женската половина от населението са стабилни. Те явно не се влияят особено нито от войните, в които загиват техните мъже или синове, както е сега в Сирия; нито от това, че домашните побои, жертва на които стават много руски жени, не представляват наказуемо деяние. Явно женските избиратели не се тревожат твърде и от сексистките изказвания на техния президент, който веднъж заяви, че не е жена и затова нямал „лоши дни“. По-късно Путин заяви, че не е искал никого да оскърбява, просто това било в „природата на нещата“.

На тези избори Путин за първи път ще се яви без първа дама, защото е разведен. През 2013 година той се раздели с дългогодишната си и единствена засега съпруга Людмила. Изглежда обаче, че разводът не е повлиял отрицателно на неговите поклоннички. От доста време се носят разни слухове за това, че 65-годишният Путин може да се събере с друга жена, но официални информации по този въпрос засега няма. 

От "отличничката" Крищановская до Собчак

Журналистката Собчак също е кандидат-президент, но без реални шансове

Журналистката Собчак също е кандидат-президент, но без реални шансове

Малко преди началото на предизборната кампания Путин не изключи възможността жена да стане президент на Руската федерация. Критиците от няколко години посочват, че най-голямата група от населението не е достатъчно добре представена в политиката. Най-известното сред спряганите в тази връзка имена е това на председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. В настоящата Държавна дума жените-депутатки са около 15% - т.е. малко повече, отколкото в предишния парламент, но все още представляват малцинство.

През есента на 2011 година московската социоложка Олга Крищановская обяви създаването на ново движение "Отличнички", което някои медии определиха като прокремълско. Една от прокламираните от него цели беше да осигури победа на жена на президентските избори в Русия през 2018 година. Проектът дори беше подкрепен от депутатката от Горната камара на парламента Людмила Нарусова, вдовицата на починалия бивш кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, чийто заместник е бил Путин.

 

Междувременно медиите спряха да говорят за проекта и създадоха впечатлението, че той е замразен. Но дъщерята на Нарусова - Ксения Собчак - е единствената жена сред общо осемте кандидати за президент. Ако съдим по социологическите допитвания, тя няма никакви шансове на тези избори. Някои наблюдатели предполагат, че една от целите на 36-годишната журналистка е била да съдейства за по-висока избирателна активност, от което огромен интерес имат и в Кремъл.


Изстрелът, който трябва да събуди Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285166_%D0%98%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%82%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0

 Едва ли е имало друго събитие през последните две десетилетия, което да разтърси Словакия така силно, както убийството на журналиста Ян Куцияк и неговата годеница. Постепенно обаче шокът от престъплението преминава във все по-голямо възмущение. Израз на това възмущение бяха проведените в цялата страна протестни демонстрации през последните дни. В петък (9.3.) се състоя и най-голямата демонстрация от края на „кадифената“ революция през есента на 1989 година насам. Стотици хиляди души излязоха по улиците на страната. Само в Братислава протестираха около 50 000 души – впечатляваща цифра за една страна с едва петмилионно население. Демонстрациите бяха проведени под мотото: „За почтена Словакия!“

Хората протестират срещу корупцията и злоупотребите с властта, настояват за върховенство на закона, за повече прозрачност и по-отговорно управление. Сегашните протестни демонстрации бяха най-масовите, но не и първите срещу управляващите в Словакия. От години насам редовно припламват протести срещу правителството на Роберт Фицо и неговата уж социалдемократическа партия СМЕР-СД. Различни разследващи журналисти многократно са разкривали невероятни корупционни афери в средите на управляващата партия и сред другите политици на ръководни държавни позиции. Всички тези скандали обаче неизменно са оставали без каквито и да е политически или юридически последствия.

Социалната цена за този успех на Словакия бе висока

Зад сегашните протести се крие още и силното недоволство от начина, по който беше извършен преходът от социалистическа диктатура към демокрация и пазарна икономика. От една страна развитието на Словакия с право е считано за макроикономически успех в Източна Европа, но цената за този успех бе твърде висока. След края на диктатурата стотици хиляди словаци се оказаха социално губещи от дългогодишните сурови икономически реформи. Тези хора може би щяха да проявят повече разбиране за наложените им несгоди, ако не бяха принудени да гледат как един малък елит, който беше облагодетелстван и по времето на комунизма, безсрамно и престъпно се обогатява от  бившата общонародна собственост.

Този вид самообслужване на елита продължава и до днес.  Но управляващите днес гледат да му придадат известна законност чрез юридически трикове или като си оставят „вратички“ в законите, което не прави деянията им по-морални. Премиерът Фицо и неговата партия прикриват тези деяния ту с лявопопулистка, ту с дяснонационалистическа реторика.

Липса на силна политическа алтернатива

Независимо от огромното и оправдано недоволство на словаците, гражданските движения в страната не успяха да се превърнат в политическа сила. В момента така и не съществува силна политическа алтернатива, която да се застъпва за повече социална справедливост, върховенство на закона и по-добра демокрация. Една част опозиционните партии се дискредитираха сами по време на предишните си управления. Единствените алтернативи в момента се предлагат от десни популисти и десни екстремисти.

Кено Ферзек

Кено Ферзек

Развитието на Словакия твърде много прилича на развитието на повечето останали бивши социалистически държави в Централна и Югоизточна Европа, които междувременно членуват в ЕС. Много наблюдатели се опасяват, че и Словакия може да поеме по пътя, по който се движат Унгария и Полша. Обществеността извън Словакия, а и европейските политици не съзнават напълно причините, довели Словакия до сегашното ѝ състояние, нито евентуалните политически усложнения, до които може да доведе убийството на журналиста Куцияк.

Онова, което се случва в Словакия, би трябвало да послужи като предупредителен сигнал за европейските политици. Те са длъжни много внимателно да се вгледат в онова, което се случва в тази страна, както и да подкрепят гражданското движение за демокрация.

Историята за евреите, които България не спаси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285165_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D

 Анализ от Ясен Бояджиев:

Декември 2012 година. В Атина премиерите на България и Гърция категорично подкрепят отказа на Брюксел да отвори пътя на Македония към преговори за членство в ЕС, понеже не спазва „правилата за диалог и добросъседство". Андонис Самарас (тогавашният гръцки министър-председател) държи да се реши спорът за името. Борисов иска да бъде спряна „антибългарската кампания“ и се съсредоточава върху филма „Трето полувреме“, чийто исторически фон е именно депортацията на евреите от Вардарска Македония.

Преди пет години

"България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война. (...) Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили. (...) И България да заслужи да се правят филми срещу нея? Това е все едно сега да обвиниш някого, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора“, казва Борисов преди пет години.

Месец по-късно в телевизионно интервю повтаря същото: „Българският народ е спасил 50 хиляди евреи. И никой друг народ не е направил това нещо в света. И не е правилно ние от нашите съседи да биваме непрекъснато оплювани в тая посока". Попитан директно „не е ли добре да отиде един български политик и да каже извиняваме се, да стъпим на чисто“, понеже „става дума за съдбата и животите на хора, които са били под българска администрация“, Борисов отговаря възмутено с въпрос: „Да им се извиним, че сме спасили 50 хиляди евреи?“. След което най-чистосърдечно си признава, че не познава българския Закон за защита на нацията, който в края на 1940 година въвежда антисемитизма като държавна политика. Обещава да го извади от архива и да го прочете, защото иска да си „формира становище и мнение на базата на сериозен анализ“. И защото „има исторически факти и събития, които сигурно са многопластови или двупосочни“.

Фактите

Събитията, за които става дума, са именно такива. Скоро след приемането на споменатия закон България влиза в Тристранния пакт. После са приети още два закона, които стават основа за отнемане на правата и имуществото на „лицата от еврейски произход“ и за предприемане на „всички мерки за уреждане на еврейския въпрос". Решението за унищожаване на всички евреи на територията на Германия, в окупираните от нея територии и на териториите на съюзниците ѝ е взето от Хитлеристкото правителство през 1942 година. На 22 февруари 1943 германски пълномощник и българският комисар по еврейските въпроси подписват споразумение за депортиране в „германските източни области на най-първо 20 000 евреи“. На 2 март излиза съответното правителствено постановление. На 4 март започва депортирането на над 4 хиляди евреи от Беломорието, а на 10 март към концлагера Треблинка потеглят и над 7 хиляди евреи от Вардарска Македония. 500 от жертвите са бебета на възраст до една година.

По същото време е трябвало да започне и депортирането на първите (близо 9 хиляди) евреи от „старите“ територии. Тогава обаче се намесват пловдивският митрополит (и бъдещ патриарх) Кирил, софийския митрополит Стефан и група депутати начело с Димитър Пешев. Надига се широка обществена съпротива, заради която плановете за депортиране на евреи от България са спрени и повече не се подновяват.

Два паралелни разказа

Това е историята на забележителното спасяване на българските евреи, която е добре известна. За разлика от другата история - тази за неспасените евреи от „новоосвободените земи“, която в България е тема табу в продължение на поне половин век. Българският разказ за нея започва едва в края на 1990-те години, а днес вече може да се говори за два паралелни разказа.

Единият отрича съучастието на българските власти в събитията отпреди 75 години и съответно необходимостта от някаква форма на извинение. Защото депортацията на евреите е била наредена от Берлин и България не е имала никаква възможност да ѝ се противопостави (също както не могла да откаже да се включи в Тристранния пакт, понеже на практика вече била окупирана). Защото окупираните от германската армия Беломорие и Македония не са в държавните граници на българското царство - техен действителен суверен е Германия и макар да са представяни като „освободени“, тези земи са предоставени на България само за „администриране“. Защото, пак по нареждане от Берлин, разпоредбата, която превръща местното население в български поданици, не се отнася до „външните евреи“ и затова те остават без българска закрила. И защото българските власти не знаели за взетото „крайно решение“ на еврейския въпрос и съответно за крайната цел на депортацията (газови камери за масово изтребление, а не фабрики и трудови лагери).

Другият разказ, без да отрича германската роля, настоява да се признае колаборационизмът на българските власти в това престъпление. Защото депортацията е планирана, нормативно и логистично подготвена от тях. Защото е осъществена от тях с иначе рядко срещани в практиката им старание, систематичност и организираност. Защото крайната дестинация на транспортирането на евреите (за сметка на българската хазна) е била добре известна. Защото среднощното им „вдигане“ е било съпътствано от жестокост и мародерства. Защото животът на тези хора изглежда част от сделка - цената за „освобождаването“ на Македония и Тракия, която хвърля срамна сянка върху героичното спасяване на българските евреи, каквото „никой друг народ не е направил". Затова, според този разказ, официална България трябва да намери начин да поиска прошка.

Досегашната българска позиция

След дълги години на пълно мълчание българската официална позиция за тези събития се приближава по-скоро до първия разказ за тях. Преди десет години, през март 2008, израелски вестник съобщи, че в Ерусалим президентът Първанов е „признал отговорността на България за депортирането на евреите от Тракия и Македония“. "Не съм виждала публикацията и не мога да я коментирам. Вероятно това е тяхна трактовка", опроверга съобщението говорителката на държавния глава и добави, че той не е заемал различна позиция от официално обявената.

Пет години по-късно, през 2013 в Париж, президентът Плевнелиев заяви, че "страната ни ще се ползва с уважението на света, когато успеем да покажем фактите, каквито са, а не да премълчаваме един или друг аспект на истината". Но добави: "Истината е категорична и тя показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и в Беломорска Тракия“.

Малко по-късно, на 8 март 2013 година, в декларация българското Народно събрание заяви: „Оценявайки обективно историческите събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да го спре“. За  позицията на министър-председателя по онова време стана дума в началото.

Пет години по-късно

Какво се е променило от тогава? Със сигурност се промени политическият климат в региона. Дали поради осъзната преоценка на досегашните позиции или по прагматични съображения - новото македонско правителство промени тона и съдържанието на политиката към съседите си. Дълго отлаганият Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония вече е факт.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

От друга страна можем само да гадаем дали Борисов вече се е запознал със Закона за защита на нацията от 1940 година и „на базата на сериозен анализ“ е променил мнението си за последвалите „многопластови или двупосочни“ събития. Сигурно е обаче, че той прагматично следва дневния ред на новата си външнополитическа роля - регионален лидер, който примирява историческите различия в името на бъдещето. Като дава и личен пример. („Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще“, каза той преди няколко месеца, пак в Скопие.) А евентуална покана към Македония да започне преговори за членство в ЕС би могла да остане като траен отпечатък от българското европредседателство, на което Борисов се е посветил.

В Скопие той най-вероятно ще се опита да сближи и примири двата разказа, за които стана дума. Според официалното съобщение, премиерът ще участва във възпоменателната церемония и заедно с македонския си колега ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи. Позовавайки се на свои източници, някои медии твърдят, че Борисов ще поднесе и извинения за това, че преди 75 години България не е успяла да спаси евреите от придадените към Третото българско царство земи. Това извинение със сигурност ще предизвика недоволства: за едни ще е прекалено, за други - недостатъчно. При всички случаи обаче самото присъствие на българския министър-председател на този ден в Скопие е стъпка напред към моралния прочит на историята за неспасените от България евреи.

 

Загуба на „Поморие“ от „Лудогорец 2“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dV-pKM3KRfk/

На стадиона в Несебър възпитаниците на Веселин Бранимиров отстъпиха с 0:1 на Лудогорец 2, макар че създадоха дузина опасности пред вратата на съперника, но… пропуснаха всяка една от тях.

Първото полувреме бе по- спокойно, само с една по-интересна ситуация. Венцислав Керчев за малко да засече в собствената си мрежа центриране отдясно, но топката премина до гредата.

Още с началния съдийски сигнал на второто полувреме, отборът на Поморие натисна сериозно гостите и започна да създава положение след положение. Първо Ахмедов от удобна позиция стреля над гредата. Малко по-късно Живко Петков бе оставен непокрит, но от точката за изпълнение на дузпа прати топката високо над вратата. Упражнението му бе повторено и от Християн Казаков. Ахмедов пък остана сам срещу вратаря, малко по диагонал, но неговият удар излезе в аут.

Така в 83-та минута „орлите“ поведоха. Андриан Димитров получи топка в наказателното поле и с прецизен удар от близко разстояние я прати в мрежата за 0:1.

В 88-та минута Антон Иванов бе изгонен. Главният арбитър прецени, че защитникът е ударил без топка голмайстора на разградчани и му вдигна директен червен картон.

Следваща среща на ОФК Поморие е гостуването на отбора на Ботев в гр. Враца на 17.03.2018 г. /събота/, от 15:30 часа.

"Ди Велт": Защо е рано за евро в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285164_%22%D0%94%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D1%82%22%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Две големи статии, свързани с желанието на българското правителство за присъединяване на страната към еврозоната, се появиха тези дни в германския вестник „Ди Велт". Изданието публикува интервю с българския финансов министър Владислав Горанов, а в неделния си брой помести обширен репортаж от България. Ето част от него:

„Ако гледаме числата, ще останем с впечатлението, че България е готова за еврото. Да, тя е най-бедната членка на ЕС, но във финансово-политическо отношение България е направо отличник, а политици и финансисти от емисионната банка се самоопределят като горещи привърженици на германската линия. Ако обаче се взрем по-внимателно, ще забележим и проблемите, които говорят против бързото приемане на страната в еврозоната. Отвъд тържествените политически речи дори някои високопоставени представители на държавата и на бизнеса признават, че на страната ѝ трябва още време", пише авторът на статията Франк Щокер.

Под повърхността

Пречка пред въвеждането на еврото няма да бъдат толкова строгите условия на общата валута, колкото други фактори, пише по-нататък авторът и цитира Теодор Седларски, декан на Икономическия факултет на Софийския университет: „В макроикономическо отношение България изпълнява критериите дори по-добре от повечето страни в еврозоната". В разговора с журналиста от германския вестник Седларски казва още, че към дълговете българите имат същото отношение като германците: „През последните десетилетия както левите, така и десните правителства водеха много консервативна финансова политика".

„И наистина", пише по-нататък авторът, "дългът на страната възлиза едва на 25% от БВП. А горната граница за присъединяване към еврото е 60% - условие, което повечето държави не изпълняват, включително и Германия. Финансовият министър приключи миналата бюджетна година с плюс - също както и колегата му в Берлин. В еврозоната е допустим дефицит до три процента спрямо БВП - и това условие много държави от зоната на общата валута нарушават вече от години", припомня авторът и продължава:

"Финансово-политическата стабилност в България се дължи не на последно място на икономическия подем след присъединяването на страната към ЕС през 2007 година. Преди това София приличаше по-скоро на заспало балканско село. Сиви улици, мрачни магазини с евтини стоки, задушни ресторанти с нелюбезни келнери, чиито познания по чужди езици се изчерпваха с руския. Днес е съвсем друго. През последните три години икономиката нарастваше с повече от 3 процента годишно. По софийския булевард „Витоша", който води от Двореца на култура към градския център, се редят магазините на големи световни вериги като H&M, „Zara" и „Adidas", а кафенетата и шикозните ресторанти са пълни с туристи от цяла Европа, които пристигат в България с полетите на нискотарифни компании. Навсякъде се говори английски, София е станала европейски град.

Променила се е всъщност цялата страна. Когато се качиш на влака, първоначално се чувстваш като в машина на времето: вагоните са от 1980-години, а влакът се движи със скоростта на охлюв през градските покрайнини. После спира на разни омърлушени и сякаш напълно изоставени гари, след което се задрусва към Родопите. В един момент обаче кривите релси се превръщат в скоростна жп-отсечка, влакът набира скорост, а гарите по трасето стават модерни. Редят се имена като Септември, Пазарджик и Стамболийски, докато накрая пристигаме в Пловдив, втория по големина град в страната.

През 2019 година Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Градът постепенно се превръща и в икономически фактор. Индустриалният му район прилича на германска промишлена зона: лъскави фабрични халета, пометени дворове, добре поддържан автопарк. Тук са се настанили различни европейски фирми. „Либхер" произвежда хладилници, „Шнайдер Електрик" - електрически шалтери. В съседство пък се е нанесла фирмата „ДБ Шенкер"."

Вечната тема

Ниският плосък данък привлича чуждестранните фирми, обяснява пред репортера на „Ди Велт" Тим Курт, председател на Германо-българската промишлено-търговска камара. Според едно допитване на камарата, 90% от фирмите отново биха инвестирали в България, пише авторът и задава закономерния въпрос:

„Значи всичко е прекрасно, така ли? Съвсем не. Една тема се появява във всеки разговор: избуяващата корупция. „Това определено е проблем", казва Курт и уточнява, че чуждестранните фирми все пак не са съвсем безпомощни: „За това винаги са нужни две страни и тук все пак може да се работи, без да се включваш в тази система". Но това не е толкова лесно. Ако една фирма иска да построи ново фабрично хале, изведнъж може да се появи гражданска инициатива срещу проекта, която заплашва със съд - освен ако не се плати определена сума. По-големите фирми навярно могат да издържат на дълъг процес, малките обаче по-лесно се поддават на изкушението да платят и така да ликвидират проблема. Още повече, че тъкмо правосъдието се смята за особено корумпирано", пише авторът и цитира разговора си с Руслан Стефанов, директор на Центъра за изследване на демокрацията. Пред вестника Стефанов обяснява, че съдебната система в България се използва не за прилагане на правото, а като инструмент за политически натиск срещу опозицията и срещу дразнещи критици.

По-нататък в обширната статия става дума и за новия антикорупционен закон. По този повод Стефанов призовава българските власти най-после да започнат да съдят и високопоставени личности и по този начин да дадат ясен сигнал срещу корупцията. Според автора на статията, българското правителство може да бъде тласнато в тази посока във връзка с кандидатурата за еврозоната. Тоест, ако иска да въведе еврото, България трябва да подобри съдебната си система.

„Но ЕС може и да махне с ръка. Защото България изобщо не е най-корумпираната страна. „Та погледнете само Гърция или Италия, които вече са в еврозоната", казва Стефанов. За въвеждането на еврото има и един политически аргумент. Част от българските елити са ориентирани по-скоро към Русия, отколкото към Запада. А и както твърди Стефанов, пряко или косвено Русия контролира една четвърт от българската икономика. Но една държава от еврозоната практически няма как да се прехвърли в лагера на Путин", коментира изданието.

Предупреждения

Най-сериозни противници на еврото обаче не са проруски настроените части от българското общество, пише авторът на статията и цитира разговора си със Стоян Панчев, шеф на неолибералния мозъчен тръст ЕКИП. Панчев смята, че твърдата обвързаност на лева към германската марка и впоследствие към еврото е по-добрата опция за страната, тъй като принуждава политиците да ограничават разходите. Тъкмо от тези окови ще се освободи правителството, ако България влезе в еврозоната, смята Панчев. Тогава вносът в страната може да нарасне, без преки отрицателни последствия. Напротив: икономическият растеж може да се ускори, твърди експертът, но предупреждава, че негативните последствия ще се усетят само няколко години по-късно. Сходно мнение защитава и заместник- шефът на Централната банка Калин Христов. Той припомня, че българската икономика все още е на равнище от 46% спрямо средното в еврозоната, а това е недостатъчно.

„Правителството сякаш също е наясно, че засега страната не може да се присъедини към еврото. Финансовият министър казва, че отрицателният отговор ще бъде разбираем. Важно било обаче да се посочат обективните причини, за да може страната да работи по тях. А тези реформи ще продължат дълго", пише авторът в края на статията си.

Вестник „Ди Велт" публикува и обширно интервю с българския финансов министър Владислав Горанов, в което министърът аргументира желанието на страната да влезе в еврозоната. Няколко австрийски медии пък цитират Горанов с изявлението, че България е готова да увеличи с 10% вноската си в бюджета на ЕС.

Доклад: Няма доказателства за намеса на Русия в полза на Тръмп

http://clubz.bg/65307-doklad_nqma_dokazatelstva_za_namesa_na_rusiq_v_polza_na_trymp

Републиканците от Комисията по разузнаването обявиха, че не са намерени никакви доказателства за намесата на Русия в полза на Доналд Тръмп на изборите през 2016 година, предаде Си Ен Ен. Освен това няма и свидетелства за съглашателство между хора на Тръмп и руснаци.

"Комисията, след 14 месечно задълбочено разследване, не намери доказателства за сътрудничество между щаба на Тръмп и руснаците за въздействие на изборите през 2016 г.", веднага написа в туитър президентът на САЩ, цитиран от Би Би Си.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви в комюнике основните заключения от своето разследване на подозренията за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г..

Сред тези заключения, заверени с подпис само от членовете на комисията от Републиканската партия, конгресмените казват, че не са намерили "никакво доказателство за съглашателство, координация или заговор между кампанията на Тръмп и руснаците"

Освен това те отхвърлят заключението на американското разузнаване, че руският президент Владимир Путин е предпочитал през 2016 г. Доналд Тръмп за президент на САЩ.

"Не намерихме никакви доказателства за заговор или координация на действията между щаба на Тръмп и руснаците", се отбелязва в документа, посочи конгресменът Майкъл Конуей, републиканец от Тексас.

Именно той бе начело на разследването.

"Да, наистина, руснаците са се опитвали да влияят на избирателния процес. Да, те са направили няколко кибератаки", обяви той. "Но няма доказателства, че руснаците са били на страната на Тръмп", допълни кангресменът. 

Майкъл Конуей заключи пред репортерите:

"Големият извод е, че руснаците не са извършили важни активни действия срещу нашата избирателна система през 2016 година и ние смятаме, че няма да го правят и в бъдеще".

Докладът от над 150 страници съдържа над 40 "първоначални заключения" и над 25 препоръки. Той ще бъде представен днес за обсъждане на демократическото малцинство. Комисията след това ще гласува за подлагане на доклада на процедура по декласификация, за да може да бъде представен на широката общественост. 

Италия влезе в Третата република, избраха нови главни герои в театъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6756984

Италия влезе в Третата република, избраха нови главни герои в театъраВъзможно е да направи и скок в бездната след вота за парламента Не е сигурно дали ще стане по-добре, или по-зле занапред в Италия. Сигурно е обаче 100%, че след парламентарните избори нищо повече няма да бъде както преди. Нещо като след абитуриентски бал – може да влезеш в университета или пък да се пропиеш, но да се върнеш в гимназията, не можеш.

"Гардиън": 10 възможни санкции на Лондон срещу Москва за отровения шпионин

http://clubz.bg/65306-gardiyn_10_vyzmojni_sankcii_na_london_sreshtu_moskva_za_otroveniq_shpionin

Ето какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.

Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред, съобщава "Фокус". 

1. Експулсиране на дипломати. 

Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.

2. Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today.

Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.

3. Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.

4. Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари.

Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.

5. Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.

6. Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции.

7. Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО.

8. Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции.

9. Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.

10. Да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници 

САЩ осъждат атаката

Веднага след като снощи Тереза Мей обвини Русия за атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Вашингтон изрази солидарност с Лондон.

Съединените щати имат "пълно доверие" в заключенията на британското разследване, че Русия е "вероятно отговорна" за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски шпионин във Великобритания, заяви американският държавен секретар, цитиран от ДПА.

"Никога няма оправдание за такъв тип нападение - опит за убийство на гражданин на територията на суверенна държава - и сме възмутени, че Русия, изглежда, отново е демонстрирала подобно поведение", заяви Рекс Тилърсън.

И добави:

"Съгласни сме, че трябва да има сериозни последици за виновниците - и извършителите на престъплението, и тези, които са го поръчали"..

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, съобщи БТА.

Ето какво представлява бойното отровно вещество "Новичок":

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси. 

Fox News: Демократите в САЩ смятат, че незаконните имигранти имат повече права от американските граждани

http://pogled.info/svetoven/amerika/Fox-News-demokratite-v-sasht-smyatat-che-nezakonnite-imigranti-imat-poveche-prava-ot-amerikanskite-grazhdani.93128

/Поглед.инфо/ Ръководството на Демократическата партия на САЩ се придържа към мнението, съгласно което нелегалните мигранти имат повече права от американските граждани, заяви водещият на телевизия Fox News Тъкър Карлсон. При това демократите смятат, че обвиняван за убийство нелегален мигрант заслужава защита от американците повече, отколкото американците заслужават защита от него, отбелязва водещият.

Министерството на отбраната на Русия разкри възможностите на най-новата ракета „Сармат“

http://pogled.info/svetoven/russia/ministerstvoto-na-otbranata-na-rusiya-razkri-vazmozhnostite-na-nai-novata-raketa-sarmat.93129

/Поглед.инфо/ Руската междуконтинантална ракета РС-28 „Сармат“ няма и в близко време няма да има аналог. Това заяви командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) генерал-полковник Сергей Каракаев. Според него до 2025 година на въоръжение в РВСП трябва да постъпят повече от 40 „Сармата“, които ще заменят съществуващия арсенал Р-36М.

Le Figaro: Обърканите френски родители изпращат своите деца в интернати

http://pogled.info/svetoven/evropa/Le-Figaro-obarkanite-frenski-roditeli-izprashtat-svoite-detsa-v-internati.93130

/Погед.инфо/ Все повече френски родители нямат нищо против да се възползват от услугите на интернатите за деца на предучилищна възраст, съобщава Le Figaro. На първо място такава потребност изпитват родителите, които са загубили контрол над децата си, а също самотните родители, които не се справят с възпитанието на детето без външна помощ.

Драгомир Стойнев: Правителството да приеме Енергийна стратегия за следващите 30 години

http://pogled.info/bulgarski/dragomir-stoinev-pravitelstvoto-da-prieme-energiina-strategiya-za-sledvashtite-30-godini.93125

/Поглед.инфо/ „Правителството да приеме Енергийна стратегия за следващите 20-30 години и около нея да се обединим всички политически сили и да я следваме”, това заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев на пресконференция в Стара Загора. Според него в сектор „Енергетика” не трябва да се действа „на парче”, хората са изключително притеснени, заради неяснотите и липсата на секторна политика.

Китай – рязък завой

http://pogled.info/svetoven/kitai-ryazak-zavoi.93126

/Поглед.инфо/ - Как смеят китайците да внасят в конституцията си изменения, които не се харесват на „елита“ на Запада?! - При Мао коефициентът на Джини е най-добрият на света, но, както предупреждава Дън, в ерата на Реформите и откриването към света, някои стават по-богати от другите и по степен на неравенството Китай почти се е изравнил със САЩ. Затова и до 2039 г. трябва да съсредоточим усилията си да възсъздадем обществото, на което да завиди светът. - От завръщането на Си Дзинпин към по-голямата роля на комунистическата идея са единствено удивени тези, които смятат, че ерата на Реформите и Откриването към света означават капитулацията на Китай пред капитализма – т.е. западните медии и западните „китаисти“. - Завърналият се миналата година при тайнствени обстоятелства от Хонконг на континента финансов магнат Сяо Цзянхуо продаде активи на сума от повече от 23 милиарда долара, за да се разплати с банките. - Какво са Двете сесии и НПКСК…

N-TV: Меркел понякога изпраща на Путин неговото любимо дрезденско пиво

http://pogled.info/svetoven/N-TV-merkel-ponyakoga-izprashta-na-putin-negovoto-lyubimo-drezdensko-pivo.93127

/Поглед.инфо/ Ангела Меркел от време на време изпраща на Владимир Путин пиво, харесало му още от времената, когато е агент на съветските съветски служби в Дрезден, съобщава се на сайта на германския телеканал N-TV. За това разказва самият руски президент в новия филм на Андрей Кондрашов „Путин“, публикуван малко преди изборите от 18 март.

Михаил Миков за неизбежната отбрана и ще помогне ли на възрастните, които са най-потърпевши от престъпленията

http://pogled.info/bulgarski/mihail-mikov-za-neizbezhnata-otbrana-i-shte-pomogne-li-na-vazrastnite-koito-sa-nai-potarpevshi-ot-prestapleniyata.93120

/Поглед.инфо/ „Човек може да се отбранява от всяко непосредствено и противоправно нападение. Може да се отбранява и с по-тежки средства, отколкото е нападнат – с по-голяма динамика и интензитет. Но не трябва да се превишават някакви предели, а пределите опират до ценностите. И не може, когато бяга разбойникът, да го застреляш като куче. Тази отбрана е, за да отблъснеш нападението, а не да отмъстиш и въздадеш право. Ако някой смята, че това е начин на правораздаване, то той не е от този век. Той е отпреди 3-4 века.” Това заяви преподавателят по наказателно право в СУ „Св.Климент Охридски” и председател на 42-то НС Михаил Миков в интервю за Дарик радио.

Несбъднатата мечта за щастие: Каква е била Роза Люксембург?

http://pogled.info/svetoven/evropa/nesbadnatata-mechta-za-shtastie-kakva-e-bila-roza-lyuksemburg.93121

/Поглед.инфо/ Родена е на 5 март 1871 г. в Руската империя в полския град Замостие в семейство на търговец на дървесина. Твърдят, че имала комплекс за непълноценност, поради получената травма при раждането; а и поради „неженствения” й външен вид. Но когато започвала да говори, особено на публични места, всичко това изчезвало. На подиума се появявала една истинска Валкирия на революцията, която била готова да влезе в огъня, дори под куршумите. Особено след такива изказвания: "За да постигнат своята изгода богаташите ще се борят със зъби и нокти, ще прибягват до всякакви методи, които диктува безмилостната им ярост. Тяхната съпротива трябва да бъде сломена с железен юмрук и със същата безмилостна ярост!"

Един от вариантите за модел на бъдещата политическа система

http://pogled.info/svetoven/edin-ot-variantite-za-model-na-badeshtata-politicheska-sistema.93122

/Поглед.инфо/ В качеството на изходни елементи, които сега оказват влияние върху бъдещите контури, са следните действия и фактори:

Ще се спаси ли Полша от пророчеството на полковник Куклински?

http://pogled.info/svetoven/evropa/shte-se-spasi-li-polsha-ot-prorochestvoto-na-polkovnik-kuklinski.93123

/Поглед.инфо/ Когато през декември 2015 г. за първи път американските военни разсекретиха и публикуваха плановете си за ядрени атаки по време на Студената война, в Полша, която я заплашваше унищожението на Варшава, Познан и десетки други селища, бяха ужасени, но приеха, че тези планове имат „исторически характер”.

Църква от кал и пръти вдигат в Айдемир руски войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755932

Църква от кал и пръти вдигат в Айдемир руски войнициПрез 1829 г. правят свещниците от дула на пушки Руски войници построяват църквата “Света Троица” в силистренското село Айдемир през 1829 г. Осветена е от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. - в деня, когато се чествал празникът на Света Троица Петдесетница. И днес там се пазят ценни предмети, оставени от онова време - свещници направени от дула

Коланът като корсет или бижу

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6755845

Коланът като корсет или бижуЗа много жени коланът е ненужен аксесоар, към който прибягват единствено ако са свалили някой и друг килограм и панталоните са им леко широки. За други обаче това е задължителен елемент от облеклото, който успяват да превърнат във впечатляващ акцент. Правилно подбраният колан, без значение дали е съвсем обикновен, или изглежда като бижу,

Федерер прескочи третия кръг в Индиън Уелс за 58 минути

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145358_federer_preskochi_tretiia_krug_v_indiun_uels_za_58/?ref=rss


Роджър Федерер се доближи на четири победи от рекордна шеста титла в Индиън Уелс. Миналогодишният шампион имаше нужда от едва 58 минути, за да преодолее третия кръг на турнира. 36-годишният швейцарец се наложи с 6:2, 6:1 срещу намиращия се в много добра форма Филип Крайнович от Сърбия.<br /><br />Световният №1 показа обичайната си агресивна игра и спечели два пъти повече точки от съперника - 62 срещу 31. Крайнович, който заема 28-ата позиция в ранглистата, успя да реализира един...

Открита е Националната астрономическа обсерватория в Рожен

https://www.actualno.com/chronicles/otkrita-e-nacionalnata-astronomicheska-observatorija-v-rojen-news_664082.html

Националната астрономическа обсерватория - Рожен (абревиатура: НАО-Рожен) е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Тя е оборудвана с 6 телескопа: универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain). НАО “

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване