Заплахите за бойкот на световното по футбол заради шпионския скандал вредят на спорта, обяви Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145522_zaplahite_za_boikot_na_svetovnoto_po_futbol_zaradi/?ref=rss


Министерството на външните работи на Русия обяви, че заплахите за бойкот на световното първенство по футбол това лято покрай шпионския скандал с Великобритания биха навредили на спорта.<br /><br />Изказването, цитирано от "Ройтерс", дойде като реакция след думите на британският премиер Тереза Мей. Тя обвини Москва, че е "много вероятно" Русия да стои зад покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.<br...

МРРБ ще си партнира със Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“ при контрола върху влаганите в строежите продукти

http://www.cross.bg/iziskvaniya-prozortzi-deiinosti-1569986.html

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Сдружението „Български врати, прозорци и фасади" ще си сътрудничат в изпълнението на съвместни дейности за повишаване на контрола върху влаганите стъклопакети, прозорци, врати и фасади във финансираните с обществени средства строежи в съответствие с принципите на устойчивото строителство. Това ще стане в резултат на подписано от министър Николай Нанков и председателя на управителния съвет на сдружението Христо Щерев Рамково споразумение за партньорство. С изпълнението на предвидените в него дейности трябва да се осигури влагането на строителни продукти в строежите, които съответстват на нормативните изисквания за употребата им. За целта МРРБ в партньорство със сдружението ще разработи изисквания за техническите задания на провежданите от общините обществени поръчки към стъклопакетите, прозорците и вратите, с които да се допълнят Методическите указания за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За тези материали предстои да бъдат обсъдени и проекти на национални изисквания, на нормативни актове и стандарти. По този начин трябва да бъде приложен на практика водещият световен и европейски опит при изпълнението на специфичните строително-монтажни дейности и осъществяване на техния контрол и приемане

Медиите и киното в Китай минават под контрола на Комунистическата партия

http://clubz.bg/65327-mediite_i_kinoto_v_kitaj_minavat_pod_kontrola_na_komunisticheskata_partiq

Китай възнамерява да загърби държавния регулаторен орган, контролиращ пресата, радиото, филмите, телевизиите и развлекателния сектор (SAPPRFT). На негово място ще се появи напълно нова административна структура под прекия контрол на управляващата Комунистическа партия.

Предложението е част от серия промени в законодателството на страната. Ако проектозаконът стане факт, медиите и развлекателният бизнес ще бъдат наблюдавани изцяло от Комунистическата партия, отбелязва „Варайъти“.

„Предложената административна структура, която ще бъде директно под контрола на държавата, ще поеме отговорността за изготвянето на политики и мерки за управителните съвети на радиото и телевизията, ще съблюдава тяхното приложение и развитие, ще координира разпространението на медийни материали и ще насърчава институционални реформи в секторите, които внасят радио- и телевизионни програми в опит влиянието на сектора да стане глобално“, гласи съобщение на официалната държавна новинарска агенция „Синхуа“.

Готвената промяна е поредният опит за сливане на административна структура с правителството в Китай и ще бъде гласувана на годишната парламентарна сесия. Освен това се очаква Китайска централна телевизия, Китайско международно радио и Китайско национално радио да се слеят в нов държавен броудкастинг гигант, отново под опеката на Партията.

Регулаторният орган SAPPRFT е създаден сравнително скоро, през 2013-а, когато се сливат няколко институции за контрол над радиото, телевизията и киното, по-късно Общата администрация на печата също бе включена в държавното обединение.

"Площад Славейков"

10 000 българи са болни от множествена склероза

https://frognews.bg/novini/10-000-balgari-bolni-mnojestvena-skleroza.html

Около 10 000 българи са болни от множествена склероза. Това стана ясно от думите на психотерапевта Грети Иванова от Фондация ”МС Общество - България”.

Евакуираха детска градина заради пожар

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-detska-gradina-26956568

Пожар в детска градина "Слънце" в Павликени е наложил евакуацията на 124 деца и персонал. Пострадали няма, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново.

Първите щъркели долетяха в Силистренско

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759109

Първите щъркели долетяха в СилистренскоПървите щъркели са забелязани край силистренското село Сребърна, съобщиха очевидци. Заради топлото време птиците са изпреварили астрономическата пролет, предаде БТА. Вчера в Силистра бе измерена температура от 22.3 градуса - температурен рекорд за датата 12 март, съобщиха от Метеорологичната обсерватория.

Две седмици ни делят от концерта и зашеметяващото визуално шоу на Лара Фабиан

https://offnews.bg//kultura/dve-sedmitci-ni-deliat-ot-kontcerta-i-zashemetiavashtoto-vizualno-shou-676611.html

Най-продаваната белгийска изпълнителка издаде нов, изцяло англоезичен албум, който вече спечели сърцата на няколко ключови града в САЩ, част от световното ѝ турне.

След точно 2 седмици "Саmouflage" ще дебютира и у нас. На 27 март в зала 1 на НДК и Лара Фабиан ще предстaви на феновете си двучасов концерт и зашеметяващо визуално шоу, в което ще сподели нейния актуален поглед към света, в който живеем.

Фабиан ще излезе с още двама поддържащи изпълнители и бенд от 5 музиканти. Певицата ще остане на сцената повече от 2 часа, в които ще чуем новия ѝ албум, както и повечето от най-популярните ѝ парчета, с които вече е въздействала на публиката си многократно през годините. “Je T’aime”, "Adagio", "Love by Grace", "Broken Vow" са само малка част от хитовете ѝ в глобален мащаб, които ще разтърсят зала 1 на НДК.

„Не вярвам, че езикът може да постави граница на емоциите. Няма специален език, на който да кажеш нещо, идващо от сърцето. Можеш да говориш със сърцето си на японски, индийски, италиански – няма значение. Истинските чувства нямат граници и бариери“, казва Lara Fabian преди да изпее една от най-популярните си песни Je suis Malade, излязла през 1994. „Много от песните ми се отнасят за това през какво преминаваме, каква е действителността ни, но въпреки всичко, въпреки нея, те разказват и за това как можем да извлечем най-доброто от случващото се заедно“, споделя тя.

Благодарение на специалната връзка с публиката, която Лара създава по време на своите участия, и историите, които разказва с музиката си, певицата не само препълни концертните зали на Маями, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, но и разчувства хилядите си фенове.

Очаква се да направи същото и у нас на 27 март, като ни покаже необикновения микс от класически китари и модерно електронно звучене, за които огромни заслуги имат композиторът Мо Денеби и легендарната Шарън Вон. Таланти от различни националности, които обединяват най-доброто от всевъзможни култури и стилове. Това е и основното, което искат да постигнат с "Саmouflage" – сплотяване на хората въпреки различията.

Последни билети за концерта на Лара Фабиан на 27 март можете да закупите от OMV, билетен център НДК и онлайн в мрежата на Eventim.

НАО – Рожен, 37 години по-късно

http://www.transmedia.bg/2018/03/13/%d0%bd%d0%b0%d0%be-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd-37-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%be/

На 13 март 1981 г. е открита Национална астрономическа обсерватория Рожен. Тя е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН). Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи, на 1750 м надморска височина, на около 25км от гр. Смолян. В архивния фонд на обсерваторията в Държавен архив – Смолян се съхранява преписка от 1970 г. между БАН и Община – Смолян за определяне мястото за нейното изграждане и началото на строителните дейности.

Национална астрономическа обсерватория е построена в изпълнение на Постановление 43 от 15 ноември 1969 г. на ЦК на БКП и МС на НРБ за „по-нататъшно социално-икономическо и културно развитие на Смолянски окръг“. С него се предвижда да се построи в Смолян обсерватория и планетариум, съоръжени със съвременна апаратура за провеждане и на научни изследвания.

За целта след задълбочени проучвания от научни работници и специалисти, както и сондажи с Държавно предприятие „Карл Цайс“ – ГДР се стигна до становището да се достави планетариум и еднометров телескоп за обсерваторията.

Цената на доставката е 1.200 млн. вал, лева и 2.100 млн. лим. лева.

Снимки: Държавен архив – Смолян

 

Румен Радев: Посрещнахме руския патриарх като духовен водач, а той си тръгна като политик

http://www.moreto.net/novini.php?n=370653

Посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, но и християнин, за това не вярвам, че неговата цел е била да всее разногласие между нашите народи.

Турски сили обградиха кюрдския сирийски град Африн

https://offnews.bg//sviat/turski-sili-obgradiha-kiurdskia-sirijski-grad-afrin-676612.html

Турските военни обявиха, че са обградили кюрдския град Африн в Северна Сирия, който е в центъра на настъплението срещу кюрдското опълчение, предаде Би Би Си.

В изявлението се казва, че войските и техните съюзници - сирийски бунтовници - са превзели също "области от критична важност" в окръжаващия Африн регион.

Съобщението не е било потвърдено веднага от местните кюрдски власти, уточнява британската медия.

Операцията, целяща изтласкването на кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" (YPG) извън Африн, започна на 20 януари.

Турското правителство обяви, че YPG е продължение на забранената Кюрдска работническа партия  (PKK), която се бори от три десетилетия за кюрдска автономия в Югоизточна Турция.

YPG отрича да има каквато и да е пряка организационна връзка с PKK - твърдение подкрепяно от САЩ, които осигуряват на отрядите и съюзниците им оръжия и подкрепа по въздух в битката срещу джихадиската групировка "Ислямска държава".

Новият собственик на мол "Галерия" в Бургас готви разширение от 15 хил. кв. м

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/noviiat-sobstvenik-na-mol-galeriia-v-burgas-gotvi-razshirenie-ot-15-hil-kv-m-257393/

Предвиден е ремонт и на търговския център "Галерия" в Стара Загора, който южноафриканският фонд MAS Real Estate придоби заедно с обекта в Бургас

Момчил Неков: Трябва да има еднакви субсидии за земеделските производители в ЕС

http://www.cross.bg/proizvoditeli-sybsidii-momchil-1569984.html

/КРОСС/ Земеделските производители от България, Хърватия, Румъния, Полша, Финландия и др. страни са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с промяна в климата, борба със все по-устойчиви болести и вредители, трудности при намирането на работна ръка. За това остава необясним въпросът за разликите в подпомагането и неравните субсидии, които получават. Трябва да има еднакви субсидии, за едно нормално функциониране на единния пазар в ЕС. Това заяви снощи евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков на извънредно заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП в Стасбург. „Друг сериозен проблем е разграбването и концентрацията на земя, която е все по-ограничен ресурс. Това е проблем за навлизането на млади и нови фермери. Проблем е и концентрацията на субсидии в ръцете на малко производители. Трябва да се намери успешна формула, която да намери баланса между размера на субсидия и икономическото отражение, например чрез по-голяма подкрепа за производители, които реално създават и поддържат повече работи места в селските райони", коментира още Момчил Неков. Той допълни, че европейските производители и потребители в различните части на Европа очакват еднакво качество на продуктите от еднаква марка и опаковка. Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП обсъди доклад относно бъдещето на изхранването и на селското стопанство

Контузия на Доминик Тийм остави Григор Димитров в топ 4 в света

https://offnews.bg//tenis/kontuzia-na-dominik-tijm-ostavi-grigor-dimitrov-v-top-4-v-sveta-676613.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров със сигурност ще запази четвъртото си място в световната ранглиста и през следващата седмица. Причината е контузия на един от конкурентите му - Доминик Тийм.

Австриецът се оплака от проблеми в глезена по време на мача си срещу аржентинеца Пабло Куевас на турнира от сериите Мастърс 1000 в Индиън Уелс и прекрати участието си в надпреварата.

Това означава, че никой от класираните по-ниско от Димитров тенисисти нямат шанс да спечелят такъв брой точки, че да задминат българина. Тийм можеше да се изкачи до 4-а позиция, ако беше спечелил трофея в Индиън Уелс.

Димитров отпадна от същата надпревара във втория кръг, след като загуби от испанския ветеран Фернандо Вердаско. Следващият турнир, за който българинът е заявил участие, е този в Маями. Надпреварата започва на 21 март.

Политик: Феодализираме се, очаквайте частни армии

http://dnes.dir.bg/news/kostadin-kostadinov-nikoli-markov-kabinet-borisov-3-chastni-armii-26956566

Законът за частната охранителна дейност противоречи на Конституцията и чрез него държавата ни се отказва от една от основните си функции.

За еволюцията на всичко, или защо нещата в живота не са предварително предначертани

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759107

За еволюцията на всичко, или защо нещата в живота не са предварително предначертаниПопулярният учен и журналист Мат Ридли разглежда еволюцията не само по линия на генетиката, а на всичко, което се случва постоянно и навсякъде около нас. В научно-популярната си книга „Еволюция на всичко” (ИК „Сиела”) Ридли говори за еволюция на морала, на закона, на цивилизацията, на езика, на живота и на всичко, което ни заобикаля.

Пламна детска градина в Павликени, евакуираха 124 деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759105

Пламна детска градина в Павликени, евакуираха 124 децаПожар в детска градина "Слънце" в Павликени е наложил евакуацията на 124 деца и персонал. Пострадали няма, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Сигналът е получен тази сутрин около 9,30 ч. На мястото незабавно са изпратени екипи на РС ПБЗН - Павликени. Огънят е възникнал в близост до котелното помещение на сградата.

Политик: Феодализираме се, очаквайте частни армии

http://dnes.dir.bg/news/kostadin-kostadinov-nikoli-markov-chastni-armii-26956566

Законът за частната охранителна дейност противоречи на Конституцията и чрез него държавата ни се отказва от една от основните си функции.

Президентът изненада командосите, превъртя се на висилка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759094

Президентът изненада командосите, превъртя се на висилкаПрезидентът Румен Радев, който днес е на посещение в пловдивската бригада "Специални сили", изненада командосите, след като се хвана на една от висилките и направи коремно превъртане на 360 градуса. Парашутистите му изръкопляскаха за доброто изпълнение. Те демонстрираха пред президента и върховен главнокомандващ на армията ни - освобождаване на

Икономист: Състоянието на фонд "Пенсии" е критично

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ikonomist-systoianieto-na-fond-pensii-e-kritichno-257399/

Необходима е спешна и фундаментална структурна реформа на настоящата система, категоричен е Георги Вулджев

Джерард Бътлър пострада при ръгби мач

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759089

Джерард Бътлър пострада при ръгби мачАктьорът от филма "300" Джерард Бътлър пострада при ръгби мач. За инцидентът разказа самият той в социалните мрежи, споделяйки видео в Инстаграм. "Пострадах в ръгби мача Шотландия - Ирландия. Ирландците бяха свирепи, но все още се гордя с моите шотландски момчета. О цвете на Шотландия...", написа Бътлър.

47% от българите се смятат за природозащитници

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-zelenata-diskusia-trend-26956564

Само 4% от българите са направили големи промени в навиците си, които да помогнат за опазването на околната среда.

Промени във Fannie Mae и Freddie Mac оскъпяват ипотечните кредити в САЩ

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/promeni-vyv-fannie-mae-i-freddie-mac-oskypiavat-ipotechnite-krediti-v-sasht-257394/

Конгресът на страната обмисля реформи на ипотечните компании, за да намали риска за данъкоплатците при ново рухване на жилищния пазар

LARA FABIAN идва с двучасов концерт и зашеметяващо визуално шоу

http://www.cross.bg/lara-zala-vupreki-1569983.html

/КРОСС/ Остават 2 седмици до концерта на белгийската звезда в зала 1 на НДК. Най-продаваната белгийска изпълнителка издаде нов, изцяло англоезичен, албум, който вече спечели сърцата на няколко ключови града в САЩ, част от световното ѝ турне. След точно 2 седмици CAMOUFLAGE ще дебютира и у нас. На 27 март в зала 1 на НДК и Lara Fabian ще предстaви на феновете си двучасов концерт и зашеметяващо визуално шоу, в което ще сподели нейния актуален поглед към света, в който живеем. Lara Fabian ще излезе с още двама поддържащи изпълнители, бенд от 5 музиканти и зашеметяващо визуално шоу. Певицата ще остане на сцената повече от 2 часа, в които ще чуем новия ѝ албум, както и повечето от най-популярните ѝ парчета, с които Lara вече е въздействала на публиката си многократно през годините. "Je T'aime", "Adagio", "Love by Grace", "Broken Vow" са само малка част от хитовете ѝ в глобален мащаб, които ще разтърсят зала 1 на НДК. „Не вярвам, че езикът може да постави граница на емоциите. Няма специален език, на който да кажеш нещо, идващо от сърцето. Можеш да говориш със сърцето си на японски, индийски, италиански - няма значение. Истинските чувства нямат граници и бариери", казва Lara Fabian преди да изпее една от най-популярните си песни Je suis Malade, излязла през 1994

Варненският археологически музей с програма за пролетната ваканция на децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=370650

Учебният музей към Археологическия музей във Варна за поредна година кани децата да се включат в програмата, посветена на Лазаровден, Цветница и Великден, научи Moreto.net. Презентациите са тематични, тъй като пролетната ваканция на учениците съвпада с подготовката за великденските празници.

"Социалният пол" в Истанбулската конвенция е грешно разбран, заявиха евродепутати

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145504_socialniiat_pol_v_istanbulskata_konvenciia_e_greshno/?ref=rss


Европейският парламент призова снощи единайсетте държави от Европейския съюз, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да я одобрят, съобщи пресслужбата на институцията. По време на дебат в пленарната зала в Страсбург Европейската комисия увери, че зад конвенцията няма скрити идеи.<br /><br />Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, не е ратифицирана от България,...

Монголският президент към Тръмп: Търговията със САЩ ще укрепи демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759090

Монголският президент към Тръмп: Търговията със САЩ ще укрепи демокрациятаМонголският президент Халтмаагийн Батулга призова американския си колега Доналд Тръмп към засилване на търговията между двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ролята на Монголия като "оазис на демокрацията" в регион, където се разраства авторитаризмът, "не спомага за икономическото й развитие",

Кирил дойде като духовен водач, но избра да си тръгне като политик, каза президентът

https://offnews.bg//politika/kiril-dojde-kato-duhoven-vodach-no-izbra-da-si-tragne-kato-politik-k-676610.html

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент, съобщава БГНЕС.

Това е първият официален коментар на българският държавен глава, след като случаят с поведението на руския патриарх беше оповестен чрез медиите в Русия. От кадри от срещата става ясно, че духовникът държи сметка за това как България оценява приноса на Русия в Руско-турската война.

Първоначално от президентството излязоха с позиция за това как президентът е отговорил на Кирил. В същото време от ГЕРБ поискаха разсекретяване на стенограмата от разговора. 

Във вторник Радев за първи път коментира случая. "Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави Радев.

Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев.

По-рано днес коментар по темата направи и вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя определи тонът на руския духовник като "неприемлив" "За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания", коментира тя.

Отношение по темата взе и Светият Синод на Българската православна църква. В съобщение се посочва, че президентът Румен Радев се е държал като държавник, "с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква."

Гинка Върбакова само прикрива сделката на олигарсите в България, пише австрийски вестник

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/13/3145499_ginka_vurbakova_samo_prikriva_sdelkata_na_oligarsite_v/?ref=rss


Олигарсите в България, която сега за пръв път държи ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, държат юздите и задават тона в страната.<br /><br />Това се казва в публикация на австрийския в. "Дер Щандард" по повод сделката за българските активи на чешкото дружество ЧЕЗ.<br /><br />В материала си Маркус Бернат, кореспондент на изданието за Турция, Гърция и България, сравнява България с "театрална сцена", "винаги силна" в...

Един е загинал, 2-ма са сериозно ранени при тежка катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-raneni-zaginal-pazarjik-26956559

Един е загинал, а други двама са сериозно ранени при катастрофа в Пазарджик, съобщиха от полицията.

Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

https://www.vesti.bg/bulgaria/iotova-tonyt-na-ruskiia-patriarh-beshe-nepriemliv-6080237

Според Йотова продължението на скандала в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия

Тереза Мей с ултиматум към Путин: чака до полунощ обяснение за отровения шпионин

https://offnews.bg//sviat/tereza-mej-s-ultimatum-kam-putin-chaka-do-polunosht-obiasnenie-za-otr-676607.html

Москва трябва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски невропаралитичен газ е използван за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания, заяви британския премиер Тереза Мей. Ако не получи обяснение, случаят ще се разглежда като незаконна употреба на сила от руската държава над Великобритания

След съвещание на националния съвет по сигурност, Мей каза пред депутатите, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето и предупреди, че Великобритания не би толерирала подобни "безочливи опити за убийство на своя територия".

В същото време американският държавен секретар Рекс Тилърсън обяви, че атаката над Сергей и Юлия Скрипал изглежда "наистина груб акт... и очевидно идва от Русия", затова трябва да има "сериозно последици".

Позицията на Москва е, че тези обвинения са "неоснователни".

Тонът между Великобритания и Русия се изостри безпрецедентно за последните години след посегателството над Скрипал. Той и дъщеря му бяха открити отровени в мол в град Сейлсбъри. Според разследването за целта е употребен невропаралитичният газ "Нoвичок", разработен от руските военни.

Британският външен министърт Борис Джонсън е повикал на разговор в Уайтхол руския посланик в Лондон и е поискал обяснение.

Незабавната реакция на руската страна дойде от говорителя на външното министерство Мария Захарова, която нарече това "провокация" и "цирк на британския парламент". А руския депутат Андрей Луговой, който бе обвинен за сходното отравяне на дисидента Александър Литвиненко през 2006 г., нарече изказването на Мей "най-малкото безотговорно".

Тереза Мей ултиматум към Путин: чака до полунощ обяснение за отровения шпионин

https://offnews.bg//sviat/tereza-mej-ultimatum-kam-putin-chaka-do-polunosht-obiasnenie-za-otrov-676607.html

Москва трябва да даде обяснение до полунощ във вторник защо руски невропаралитичен газ е използван за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания, заяви британския премиер Тереза Мей. Ако не получи обяснение, случаят ще се разглежда като незаконна употреба на сила от руската държава над Великобритания

След съвещание на националния съвет по сигурност, Мей каза пред депутатите, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето и предупреди, че Великобритания не би толерирала подобни "безочливи опити за убийство на своя територия".

В същото време американският държавен секретар Рекс Тилърсън обяви, че атаката над Сергей и Юлия Скрипал изглежда "наистина груб акт... и очевидно идва от Русия", затова трябва да има "сериозно последици".

Позицията на Москва е, че тези обвинения са "неоснователни".

Тонът между Великобритания и Русия се изостри безпрецедентно за последните години след посегателството над Скрипал. Той и дъщеря му бяха открити отровени в мол в град Сейлсбъри. Според разследването за целта е употребен невропаралитичният газ "Нoвичок", разработен от руските военни.

Британският външен министърт Борис Джонсън е повикал на разговор в Уайтхол руския посланик в Лондон и е поискал обяснение.

Незабавната реакция на руската страна дойде от говорителя на външното министерство Мария Захарова, която нарече това "провокация" и "цирк на британския парламент". А руския депутат Андрей Луговой, който бе обвинен за сходното отравяне на дисидента Александър Литвиненко през 2006 г., нарече изказването на Мей "най-малкото безотговорно".

Президентът свиква КСНС през април

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prezidentyt-svikva-ksns-zaradi-sdelkata-s-chez-2084233

По повод скандала с руския патриарх: Посрещнахме го като духовен водач, той си тръгна като политик

Авторска песен на "врабче" от Монтана ще се завърти по българските радиа

https://www.24chasa.bg/region/article/6759067

Авторска песен на "врабче" от Монтана ще се завърти по българските радиаПесента „Стоя и чакам” на 18-годишната Катерина Еленкова е сред финалистите на Националния конкурс за авторска песен на млади творци, организиран от Rockschool и Drooble, заедно с фондация "Америка за България". Това съобщи директорката на Обединен детски комплекс в Монтана Миглена Георгиева. Наградата е безплатен професионален студиен запис.

Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018 кани студенти от цялата страна на състезание за идеи

https://offnews.bg//tehnologii/akademia-za-inovatcii-ideite-2018-kani-studenti-ot-tcialata-strana-na-676609.html

За пета поредна година в София на 1 и 2 юни ще се проведе безплатна Академия за иновации за студенти - Bulgaria Innovation Hackathon. Двудневното събитие, с елементи на хакатон, се организира от агенцията за иновации Innovation Starter и неправителствената организация “Обединени идеи за България” в партньорство с водещите университети в България и институционалната подкрепа на Европейската комисия.

В рамките на Академия за иновации: Идеите, 2018, студентите ще имат възможността да разработват и презентират сами свои решения в три мисии:

Мисия: „Изобретения на бъдещето“
Мисия: „Дигитални иновации“
Мисия: „Социални решения“

На 1 и 2 юни в НДК, Литературен клуб "Перото", младежите ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги, по темите, изброени по-горе. Надпреварата се случва в 24 часа под менторството на жури, което включва представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.

Предварителна регистрация на студенти (индивидуални участници и екипи), които искат да се състезават в хакатона ще тече от 20 март до средата на месец май ТУК.

На 2 юни от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях.

Голямата награда за отбора победител през 2018г. е 10 000 лв. и посещение в Брюксел. Още две идеи ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на Академия за иновации: ИДЕИТЕ и организаторите.

Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

http://www.moreto.net/novini.php?n=370652

След силния старт преговорите между Гърция и Македония (в източника - БЮРМ) за разрешаване на спора за името се забавиха значително, тъй като Атина очаква значителни отстъпки от Скопие по ключовото искане за промяна на конституцията, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini.

Румен Радев: Посрещнахме руския патриарх като духовен водач, а той си тръгна като политик

http://www.cross.bg/patriarh-ryskiya-radev-1569982.html

/КРОСС/ Посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, но и християнин, за това не вярвам, че неговата цел е била да всее разногласие между нашите народи. Това заяви държавният глава Румен Радев преди минути при посещението си в бригада " Специални сили" в Пловдив. "Остава въпросът обаче кой се опитва да похити общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение. Кой експлоатира кризата в нашите отношения", попита Румен Радев. Според него твърдо може да се каже, че нашата признателност към Русия е на свободни хора, които помнят и уважават своята история. "Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и категорично отстоях пред българския патриарх и уважавани наши митрополити, които бяха на срещата с руския патриарх", добави президентът. Той подчерта, че "няма да става заложник на емоциите, а ще работи за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипали в продължение на години и продължавали да го правя". "За това предпочитам от тази среща, от това посещение, да запазя спомените за хилядите българи на Шипка", каза още президентът.  

13 загинали при катастрофа между пътнически автобус и камион в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759081

13 загинали при катастрофа между пътнически автобус и камион в ТурцияПътнически автобус е избухнал в пламъци, след като се блъснал в камион, при което са загинали 13 души, предаде Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес. Инцидентът е станал днес на магистрала в централния турски окръг Чорум. Според информацията автобусът се врязал в камиона, който бил спрял на аварийната лента, предаде БТА.

Румен Радев: Патриарх Кирил избра да си тръгне като политик

http://dnes.dir.bg/news/osvobozhdenieto-patriarh-kiril-treti-mart-umen-adev-prezidentat-radev-26956556

Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.

Румен Радев: Патриарх Кирил избра да си тръгне като политик

http://dnes.dir.bg/news/osvobozhdenieto-patriarh-kiril-treti-mart-umen-adev-26956556

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик.

Радев: Патриарх Кирил дойде като духовен водач, тръгна си като политик

https://frognews.bg/novini/radev-patriarh-kiril-doide-kato-duhoven-vodach-tragna-kato-politik.html

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод визитата на патриарха на Русия у нас.

Защо спасяването на българските евреи е важно за нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6758557

Защо спасяването на българските евреи е  важно за нас48 хиляди човешки живота са съхранени и този морален акт опазва българското име от позор В историята си България често се е движела по острието на бръснача. Нашата орисия е доказателство, че историята никога не е черно-бяла като старите снимки, тя има повече нюанси. Ние сме страна, съюзник на хитлеристка Германия,

ЕП иска бързо ратифициране на Истанбулската конвенция

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/ep-iska-byrzo-ratificirane-na-istanbulskata-konvenciia-6080236

Терминът в документа "социален пол" отново нажежи страстите в Страсбург, 11 страни все още нямат готовност да го ратифицират

Турция се споразумяла със САЩ за сирийския регион Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759071

Турция се споразумяла със САЩ
за сирийския регион Манбидж Турция се е споразумяла със Съединените щати за северния сирийски регион Манбидж, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Това съобщава турското електронното издание Хабертюрк, позовавайки се на изявление на външното министерство, предаде БТА. Министърът е на посещение в Москва за двустранни разговори.

Министър Цачева свиква Съвета по съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759077

Министър Цачева свиква Съвета по съдебна реформаМинистърът на правосъдието Цецка Цачева свика заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Дневният ред на заседанието, което ще се проведе на 14 март в Министерството на правосъдието,

Арестуваха мъж в Мексико, участвал в отвличането на 43-ма студенти

https://frognews.bg/svqt/arestuvaha-maj-meksiko-uchastval-otvlichaneto-43-studenti.html

Мъж, изиграл решаваща роля в изчезването на 43 студенти в Мексико през 2014 г., бе арестуван, съобщиха съдебните власти в американската страна, цитирани от ”Франс прес” и БТА.

Нискокалоричните храни пречат на стареенето на мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6759069

Нискокалоричните храни пречат на стареенето на мозъкаУпотребата на храни с ниско съдържание на мазнини и малко калории възпрепятства стареенето на централната нервна система, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лента. До този извод стигнали учени от университета в Грьонинген, Холандия. Те доказаха, че когато става дума за отслабване, физическите упражнения са по-неефикасни от диетата.

Турската армия обгради сирийския град Африн (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759037

Турската армия обгради сирийския град Африн (Обновена)Турската армия и съюзниците й сред сирийските бунтовници обградиха разположения в северната част на страната град Африн, контролиран от кюрдските милиции, предава Франс прес, цитирана от Фокус. В кратко изявление от военните на Анкара се посочва, че турската армия е обградила Африн в понеделник, без да се привеждат допълнителни подробности.

Променят движението в центъра на Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=370651

Временна организация на движението ще бъде въведена от 17 часа днес (13-ти март) в централната част на кв. Аспарухово, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ за Moreto.net Промяната е във връзка с ремонтните дейности по реконструкция на ул.

Президентът Радев превзе лоста (СНИМКИ + ВИДЕО)

http://clubz.bg/65326-prezidentyt_radev_prevze_losta_snimki_video

Президентът Румен Радев изненада войниците от 68-а бригада Специални сили в Пловдив. По време на посещението си в поделението държавният глава поговори професионално с бившите си колеги и накрая реши да демонстрира добра физическа форма - Радев се хвана за лоста и показа как се прави коремно. 

По време на посещението в поделението Румен Радев коментира и изказването на руския патриарх Кирил.

Снимките са на колегите от вестник "Марица". Публикуваме ги с тяхно разрешение:

Колегите от бТВ са уловили този момент и на видео:

Крокодил нападна кола, откъсна предницата й (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759048

Крокодил нападна кола, откъсна предницата й (Видео)Крокодил нападна кола, след като нахлу на негова територия, разказа NOVA. Вследствие на атаката на хищника шофьорът се прости с по-голямата част от предницата на автомобила

Решетников обясни скандала с патриарха с международното положение

http://www.transmedia.bg/2018/03/13/%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b0%d1%80/

 

Бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников обясни във Фейсбук от негова гледна точка конфликтът, възникнал покрай изказването на руския патриарх Кирил при визитата му в България на 3 март, че руската армия, а не представители на други народи в империята, са освободителите на България:

„Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате назидателен тон и удар с юмрук по масата… Съмнявам се, че в българските църкви е прието да се вика и крещи. Майка ми и баща ми са ме учили, че е лошо да се крещи във всяка ситуация, още по-малко на гробовете на убитите. Не е необходимо да се приписва на целия български народ липсата на култура и хулиганство.“

Според Решетников този конфликт не би имал такъв размах, ако не е била ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целият свят.

„Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че се намираме на прага на страшни събития. Западният свят, към който сега е включена и България, оказва силен натиск върху Русия с цел, както казва В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказваме от различни страни. В хибридната война, която Западът води срещу Русия, ние имаме много приятели и в натовския лагер. Това са не са политици, не са щатни пропагандисти и историци, а просто хора. Особено много са те в България“, казва Решетников.

Той благодари на българите, които „остават верни на тази историческа любов, която се е доказала в бой и труд“.

„Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пасторска любов“, подчертава бившият генерал.

В момента Решетников е изпълнителен директор на основаното миналата есен Общество за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“. То е свързано с т.нар. православен олигарх Константин Малофеев и декларативно обявява: „Ние сме православни имперци, монархисти по съвест и убеждения. Русия е обречена или да загине, или отново да стане империя. За нея най-органична и спасителна е дадената от Бога православна монархия. Ние сме чада на Руската православна църква и ще водим безпощадна идеологическа борба против клеветите срещу нашата Църква.“

„Крайната ни цел е Велика Русия, а нашето величие е в алтернативната цивилизация“, са също думи на Решетников.

В статия „Шипка не ошибка“ от „Двуглав орел“ написаха миналата седмица, че българският елит страдал от евроатлантическа болест, а историческата истина била като лекарство.

Снимка: The Bulgarian Times

 

 

Пореден протест иска събарянето на Виетнамските общежития в 'Красна поляна'

https://offnews.bg//protesti/poreden-protest-iska-sabarianeto-na-vietnamskite-obshtezhitia-v-krasn-676603.html

Жители на столичния квартал "Красна поляна" отново излизат на протест тази вечер от 19 часа заради Виетнамските общежития в София. Те настояват столичния общински съвет да вземе решение за събаряне на общежитията и за почистване на района, както е обещал.

"За тази година е планирано да се събори още един блок, като това е абсолютно недостатъчно, защото имахме обещание до 2020 г. да бъдат съборени всички блокове във Виетнамските общежития. Не виждаме как ще бъдат съборени 8 блока за две години, след като общината за 2018 г. предвижда само един блок”, заяви един от протестиращите срещу Виетнамските общежития.

Пред Нова телевизия жителите на "Красна поляна" посочиха още мръсния въздух като проблем, който трябва спешно да бъде решен:

"В момента не се работи за решаването на този проблем. Въздухът е мръсен не заради колите, а заради горене на боклуци. Блоковете са толкова опушени, аз не мисля, че тази пушилня може да се случи от дърва или въглища".

Протестиращите обявиха, че на 31 март организират почистване на околоблоковите пространства в квартал "Красна поляна".

"Ще почистим района от всички боклуци, които след градинките преминават директно през печките", уточниха те.

Тийнейджъри ограбили дома на мъж от Брусарци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759063

Тийнейджъри ограбили дома на мъж от Брусарци

Разкриха извършителите на взломна кражба от частен дом в Брусарци. 15- годишно момче и с година по-голям авер от село Княжева махала нахлули в дома на 61- годишен жител като счупили с камък прозорец. Задигнали мотокултиватор "IMT - 506S ", ъглошлайф "Елпром ", моторна косачка "Brigs I Straton", мотопед и други вещи.

Нешка Робева: Дори на Ганьо не му е до бръщолевенията на две баби

https://offnews.bg//gimnastika/neshka-robeva-dori-na-ganio-ne-mu-e-do-brashtoleveniata-na-dve-babi-676608.html

Легендата в художествената гимнастика Нешка Робева използва официалния си профил във "Фейсбук", за да продължи размяната на реплики с Българската федерация по художествена гимнастика.

Все още не е ясно какво делят двете страни от известно време. Те са в състояние на спор, но репликите се разменят чрез социалните мрежи.

Ето какво написа Робева:

"След като вчера ви докарах нови вълнения /Бранимира Цветанова, визирам най - вече теб/, се гърбосложих на дивана, склопих очи, слава на Бога, не завинаги и започнах да разсъждавам. Как така аз тихият и безконфликтен човек, точно по време на най-тежките пости, когато не ям месо /за да не бъда кръвожадна/ нито сиренце или млечице, а набивам треволяк и „чиста софийска„ водица, за да се смиря най-после, взех че съгреших, като отново разреших да ме забъркат в скандал?

Затворих телевизора, за да се концентрирам и отговоря на натрапчивия въпрос – Защо? Защо пак аз??? Спомних си за „добре подредения“ ми кабинет, за безсънната нощ, която ме очаква, за гръмките заглавия и обещания за скандали?!! Помислих си, че трябва да е пак заради IQ …И все пак… Мислех, мислех и пак, и пак, и пак мислех, докато мислите в главата ми не добиха такава скорост, че като от свръх мощна центрофуга, се пръснаха и не само ми дадоха няколко отговора, но ме насочиха към гениално прозрение…

Най-после прозрях технологията, която други преди мен са измислили и вече години прилагат… Аз лично за себе си и вас я кръстих „Технология на замитане под масата.“ Приятели, искам да уточня, пиша всичко това за нас… Нали мъдрите казват: „Светът е оцелял, защото се е смял.“ Не искам никого да занимавам със себе си и с „дълбоко философските“ си проникновения, затова моля:

- Хора със слаби нерви и тези, които нямат време за губене, да не четат писанията ми. В края на краищата, нали мога на собствената си страница да се позабавлявам заедно с приятелите си?

- Да не ги четат и тези без чувство за хумор.

- Да не го четат и тези, които търсят под вола теле. Нито тези, които имат научни разработки и степени на тема „Как да направим от мухата слон?“

И още едно предупреждение – всякакви прилики с лица, които пълнят служебния фейсбук със собствените си портрети, /нещо като тези, дето строго ни следят от стената/, са случайни. Както и с тези, които услужливо се подписват под всяка глупост на величавия си шеф… С това, което казах по-горе застраховам своята добронамереност към всички хора на белия свят… И така след големия взрив от центрофугата, дойде и голямата мисъл.

Представете си човек поставен в неудобната ситуация някой непрекъсната да му иска обяснение и този някой да не е набеден шпионин или държавен изменник, а хора, работещи в сериозни организации, които се занимават с духовното развитие и здраве на децата, защитават правата им, следят и веднага алармират за експлоатация на децата, техния труд или личност…

Искат и очакват отговор, а ти няма как да обясниш, защо си склонил непълнолетни да рекламират хазарт? Да не говорим за примера, който дават на други подрастващи? Впрочем в оная Америка към която се стремим, за такова провинение има бърза процедура и затвор. И никак не е смекчаващо вината обстоятелството, че някой не знаел законите. И не само в Америка…

Сериозните хора, обаче искат отговор, а ти мълчиш и чакаш някой да ти падне на мушката или да мине време... Да поспечелиш някой приз от задаващо се, значимо за нацията събитие и въпросите да отпаднат, защото кой ще иска да бъде обявяван за враг на милата си татковина, човек, който руши семейната идилия – завистник и злосторник??? Пък и нали в развитите демокрации победителите не ги съдят?

И така, точно когато се чудиш какво и с кого да си измиеш ръцете, той въпреки предупрежденията на Брани /извинявай, мила, но все не можеш да го опазиш, този опак човек и то от самия него/ като по поръчка ти се навира в ръцете. Технологията изисква бърза реакция. Събираш метлите, четките, баданарките, връчваш ги на услужливите клакьори с крясъци и бой, бой, бой безогледно по главата, докато не го качиш на показ на масата.

А масата?Масата? За коя маса става въпрос? За онази която търпи, за да си спаси душата? За онази, която безропотно приема, че е направена от лош матрял и мълчи, за да не пострадат децата или за онази под която всички замитат неудобните истини и въпроси?!

Приятели, от дълго време задавам едни и същи въпроси, на които не получавам отговор.

Случаят с едно унизено и обезверено дете, преди месеци предизвика буря във фейсбук, но не предизвика никакъв интерес в нито една медия?!!… Явно сега му е дошло времето! Технологията „Замети го под масата“ незабавно бе задействана… Светкавично бе посочен необходимия виновник и като в онзи стар виц за майстора на българския цирк – „осветлението угасва, изстрел към издигнатия в купола балон пълен с…, прожектори, туш и… той в бяло…“, някой се опитва винаги да се измъкне в бяло.

Моля пресата и изобщо медиите да не отегчават зрителите, слушателите и читателите с измислени скандали, замитайки много по-тежки проблеми под масата. Недостойно, макар и услужливо... Когато ножът е опрял до кокала, дори на Ганьо не му е до бръщолевенията на две баби.

Да се развеселим и посмеем, приятели, нали затова положих всички тези усилия?

Ако се вземем твърде на сериозно, ще изгубим свободата си и което е по-страшно – себе си…"

Съдът във Варна потвърди ареста на жена, разследвана за наркотици за близо 2,5 млн.лева

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-potvardi-aresta-na-zhena--razsledvana-za-narkotitsi-za-blizo-2-5-mln-leva__255147

Снимка: Булфото 7 месеца след първоначалното задържане под стража, Варненският апелативен съд потвърди отново ареста на Леман Якимова, ...

Скръбна вест! Почина известна журналистка от програма "Хоризонт" на БНР

https://petel.bg/Skrabna-vest--Pochina-izvestna-zhurnalistka-ot-programa-Horizont-na-BNR-__255148

Напусна ни журналистът Надежда Богоявленска - дългогодишен международен редактор в програма "Хоризонт" на БНР и предаването "Събота 150". ...

Издирват този мъж от Перник

https://petel.bg/Izdirvat-tozi-mazh-ot-Pernik__255149

Първо РУ – Перник издирва 80-годишният Стефан Лозанов Михайлов. Мъжът е напуснал имот, обитаван от него в пернишкото с. Витановци на 8-ми м...

Иван Гарелов потъна в скръб, загуби много скъп за него човек

https://petel.bg/Ivan-Garelov-potana-v-skrab--zagubi-mnogo-skap-za-nego-chovek-__255151

Снимка Булфото, архив Иван Гарелов призна, че е загубил много скъп за него човек. Журналистът обяви в социалната мрежа, че от този свят си...

Курсанти от Военноморското училище ще чистят около храмовете във Варна преди Великден

https://petel.bg/Kursanti-ot-Voennomorskoto-uchilishhe-shhe-chistyat-okolo-hramovete-vav-Varna-predi-Velikden__255152

Снимка: Булфото Дни преди Великден възпитаници на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна ще почистват районите о...

Радев: Посрещнахме руския патриарх като духовен водач, а той си тръгна като политик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759051

Радев: Посрещнахме руския патриарх като духовен водач, а той си тръгна като политикПосрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, но и християнин, за това не вярвам, че неговата цел е била да всее разногласие между нашите народи. Това заяви държавният глава Румен Радев преди минути при посещението си в бригада " Специални сили" в

Борсите в Азия не успяха да намерят единна посока

https://www.investor.bg/aziia/336/a/borsite-v-aziia-ne-uspiaha-da-nameriat-edinna-posoka-257391/

Големите производители на стомана в региона пострадаха заради очакванията, че ще бъдат засегнати от щатските мита

Разбилият се самолет с милиардерската щерка се повреждал и преди във въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759055

Разбилият се самолет с милиардерската щерка се повреждал и преди във въздухаКатастрофиралият в Иран турски частен самолет се е повреждал и преди във въздуха, твърди сестрата на Мелике Кувет, една от двете жени пилоти, управлявали самолета при злополучния полет, пише в. "Ватан", цитиран от БТА. Илкнур Кувет Чевик споделя, че по думите на сестра й самолетът на "Башаран холдинг" се е повреждал и при два други случая преди

Румънски ТИР затвори за 8 часа Кресненското дефиле

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-kresnenskoto-defile-26956549

Близо осем часа остана затворен първокласният път Е-79 в района на Кресненското дефиле тази нощ заради катастрофирал румънски ТИР.

Дрейк за 7-ма поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759052

Дрейк за 7-ма поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за синглиКанадският рапър Дрейк за седма поредна седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли, съобщи сайтът на изданието. За периода на отчитане парчето "God's Plan" на рапъра е стриймвано 81,8 милиона пъти, след като през всяка една от предходните седмици отбелязваше над 75 милиона стрийминга, а през петата достигна 101,

Управителят на „Булмаркет”: Причина за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=370648

Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната мрежа при положение, че има изтичане на газ. Вероятно отговорен е диспечерът, който е служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Инициатива „Великден Родопи“ на Българска евангелска църква „Нов Живот“

http://www.eurochicago.com/2018/03/rodopi-2/

Как можем да помогнем за набиране на нужните средства: Дата: 25-ти март 2018 г. от 13:00 ч. до 15:00 ч. Място: Българска евангелска църква “Нов Живот”, 1480 Е Oakton St, Des Plaines, IL Инициативата включва разпродажба и наддаване за домашно приготвени кулинарни изделия, както и картини на известната българска художничка Кина Бъговска, чиито корени са от село Славейно. Ще бъде представен богат снимков материал, както и подробна информация за самите проекти.

Може ли руският газ да бъде използван като оръжие в Европа?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/moje-li-ruskiiat-gaz-da-byde-izpolzvan-kato-oryjie-v-evropa-257375/

Според експерт ситуацията в ЕС в момента е много различна и пазарът се диктува от потребителите, а не от продавачите

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата може да бъде преместен

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/03/13/3145503_pametnikut_na_djon_atanasov_pred_telefonnata_palata/?ref=rss


Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата в София може да бъде преместен. Това е желанието на собственика на сградата "НГ пропърти" ЕАД, съобщава Би Ти Ви. Член на съвета на директорите на дружеството е бизнесменът Васил Божков.<br /><br />В началото на месеца се разбра, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за промяната на устройствения план за Телефонната палата, което допуска етажите ѝ от 5 да станат 6. С проекта собственикът...

Износът расте, вносът - повече

http://clubz.bg/65325-iznosyt_raste_vnosyt_poveche

Износът на стоки от България към страните от Европейския съюз и към трети страни се увеличи през януари 2018 година с 12.3% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4.2111 млрд. лева. В същото време обаче общият внос в нашата страна нарасна с 19.3% и възлезе на 5.0443 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

По този начин общото външнотърговско салдо през първия месец на новата година остана отрицателно и в размер на 833.2 млн. лева спрямо по-скромен дефицит за 479.4 млн. лева през януари 2017 година.

Износът на България за страните от ЕС скочи с 27.7% спрямо година по-рано, достигайки 3.1131 млрд. лева, докато вносът от Общността се е повишил с 21.2% до 3.2151 млрд. лева. Въпреки ръстът на експорта, външнотърговското салдо с Европейския съюз остава на минус 102 млн. евро, но спрямо негативен търговски баланс за 213.7 млн. лева през януари 2017 г.

В същото време българският износ за трети страни се е свил през януари с цели 16.3% на годишна база до 1.098 млрд. лева, докато вносът от това направление е нараснал с 15.9% до 1.8292 млрд. лева. Външнотърговското салдо с трети страни е на дефицит от цели 731.2 млн. лева, което е увеличение спрямо 265.7 млн. лева отпреди година.

През януари българските производители са изнесли най-много за Турция, Китай, Македония, Сърбия, Руската федерация и САЩ, формиращи 57.3% от износа за трети страни, докато най-голям е бил вносът от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия, показват данните на националната статистика.

При вноса най-голям ръст е отчетен в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (81.5%) и "Машини, оборудване и превозни средства" (59.8%). Спад се наблюдава само в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (22.3%).

Русия ще сваля ракети на САЩ в Сирия, ако ударят Дамаск

http://dnes.dir.bg/news/rusia-siria-iztochna-guta-26956548

Имаме достоверна информация, че САЩ могат да нанесат масиран удар срещу правителствените квартали в Дамаск.

Ева Майдел: Не приемайте ползите от ЕС за даденост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759045

Ева Майдел: Не приемайте ползите от ЕС за даденостБългарският евродепутат Ева Майдел посрещна официално над 1000 стажанти, започващи работа в Европейските институции в Брюксел. Церемонията се състоя на 12 март 2018г. в пленарна зала на Европейския парламент и в откриването заедно с Ева Майдел участва Европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Централноевропейският университет преговаря за откриване на филиал във Виена

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145494_centralnoevropeiskiiat_universitet_vodi_pregovori_za/?ref=rss


Централноевропейският университет, основан в Будапеща от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, води преговори за откриване на филиал във Виена, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Ректорът Майкъл Игнатиеф каза, че Централноевропейският университет (ЦЕУ) ще остане в Будапеща и че работи с австрийското правителство и с Виена, за да "стане ЦЕУ - Виена реалност".<br /><br />Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Сорос, че подстрекава...

Спокойна търговия на валутните пазари

http://econ.bg/Новини/Спокойна-търговия-на-валутните-пазари_l.a_i.758986_at.1.html

Йената се държи стабилно спрямо долара и другите основни валути въпреки разразилия се скандал около японския премиер Шиндзо Абе и съпругата му Акие...

Тубдиспансерът във Варна „отваря врати“ за безплатни консултации

http://www.moreto.net/novini.php?n=370647

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна в дните между 19 и 23 март, научи Moreto.net. По време на кампанията всички, които желаят могат да се включат в скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации.

Хванаха шофьор с над 3 промила алкохол в Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759042

Хванаха шофьор с над 3 промила алкохол в ИсперихШофьор с над 3 промила алкохол е засечен при полицейска проверка в Исперих. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Около 10.40 часа на 12 март по улица „Васил Левски“ е спрян лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 37-годишния С.А. от село Китанчево. Пробата на водача с дрегер отчела 3,19 промила в издишания въздух. Той отказал кръвна проба.

Нина Добрев се завръща на малкия екран

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nina-dobrev-se-zavryshta-na-malkiia-ekran-2084215

Актрисата Нина Добрев се завръща на телевизионния екран с роля в комедията на CBS „Fam”.
 
Нина влиза в ролята на чаровната и забавна Клем, която току-що се е сгодила за любимия си Джей. В живота ѝ обаче настъпват ред

Първите щъркели са забелязани край село Сребърна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrvite-shtyrkeli-sa-zabeliazani-kraj-selo-srebyrna-2084216

Първите щъркели са забелязани край силистренското село Сребърна, съобщиха очевидци, цитирани от БТА. Заради топлото време птиците са изпреварили астрономическата пролет.

Близначки с различен цвят на кожата се превърнаха в истинска сензация (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bliznachki-s-razlichen-cviat-na-kozhata-se-prevyrnaha-v-istinska-senzaciia-snimki-2084206

Близначки с различен цвят на кожата се превърнаха в истинска сензация. Странният случай на 11-годишните Марсия и Мили Бигс е разказан в списанието National Geographic, а тяхна снимка е на корицата.

ЕС е солидарен с Великобритания в случая с отровения бивш руски агент

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145497_es_e_solidaren_s_velikobritaniia_v_sluchaia_s/?ref=rss


Европейският съюз ще застане до Великобритания, след като Лондон заяви, че е възможно Москва да стои зад покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисията Валдис Домбровскис, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />"Много сме обезпокоени от ситуацията и от данните, с които Великобритания разполага до момента", каза Домбровскис пред репортери в отговор на въпрос дали...

Един загинал и двама тежко ранени при катастрофа в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759035

Един загинал и двама тежко ранени при катастрофа в ПазарджикЕдин е загинал, а други двама са сериозно ранени при катастрофа в Пазарджик, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 19.00 ч. в понеделник, в подходите към надлез до жп-гарата на града. 45-годишният В.Ж. от пазарджишкото село Динката управлявал товарен влекач "ДАФ" с ремарке, натоварено с едрогабаритна техника.

Тим Бърнърс-Лий: Технологичните гиганти трябва да бъдат контролирани

https://www.investor.bg/softuer/458/a/tim-byrnyrs-lii-tehnologichnite-giganti-triabva-da-bydat-kontrolirani-257331/

Според създателя на world wide web са необходими регулации, които да попречат на превръщането на интернет в оръжие

Летище София отчете близо 4% ръст на пътниците през февруари

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/letishte-sofiia-otchete-blizo-4-ryst-na-pytnicite-prez-fevruari--257383/

След навлизането на втори превозвач по линията София-Варна броят на пътуващите по вътрешни линии е скочил с 83%

Не бързайте със смяната на зимните гуми, съветват експерти

https://www.actualno.com/society/ne-byrzajte-sys-smjanata-na-zimnite-gumi-syvetvat-eksperti-news_664239.html

Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза пред "Фокус" експертът по пътна безопастност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев. Той уточни, че при трайно положителни градуси е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорошно настъпване дълготрайно на топло време. "Правилото за смяна на зимните с летни гуми е, когато средната дневна температура е над 7 градуса. По прогнозите на син

Кола падна в река Места, шофьорът загина на място

https://offnews.bg//112/kola-padna-v-reka-mesta-shofiorat-zagina-na-miasto-676605.html

6-годишен мъж от Гоце Делчев почина при катастрофа в река, съобщи Дарик. Инцидентът е станал в понеделник около 18:00 часа след село Места.

Мъжът е управлявал автомобил "Фолксваген Голф" от сeло Места към Гоце Делчев.

Той е загубил контрол над колата, която е излязла от пътното платно и е паднала в река Места, като шофьорът е загинал на място. 

ЕК призова всички държави-членки да приемат Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370646

Европейската комисия призова страните членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят възможно най-скоро. Засега текстът е ратифициран от 17 държави. България не е сред тях. Истанбулската конвенция влезе в дневния ред на Европейския парламент.

Стремежът на "Найки" към "Реал" (Мадрид) може да изиграе роля за привличането на Неймар

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145493_stremejut_na_naiki_kum_real_madrid_moje_da_izigrae/?ref=rss


Желанието на "Найки" да стигне до договор с "Реал" (Мадрид) може да окаже голямо влияние при осъществяването на евентуален трансфер на Неймар на "Сантяго Бернабеу", пише "Ас". Според информацията компанията се опитва да измести големия си конкурент "Адидас" като партньор на белите.<br /><br />Клубът от Мадрид има договор с германския производител на спортни стоки до 2020 г., но получава по 40 млн. евро на година, което остава далеч...

Българите вече масово гледат тв на плосък екран

https://offnews.bg//medii/balgarite-veche-masovo-gledat-tv-na-plosak-ekran-676601.html

Значително се е увеличил броят на домакинствата, притежаващи телевизор с плосък екран, показва актуално проучване на пийпълметричната компания Nielsen Admosphere, която мери гледаемостта на българския тв пазар. В 7 от 10 домакинства вече има поне един телевизор с плосък екран. Расте броят и на приемащите IPTV. В същото време абонатите на кабелна и сателитна телевизия остават без съществена промяна в броя.

Все по-малко зрители гледат телевизия с ефирен сигнал намалява, докато потреблението на IPTV сигнал се е удвоило през последните 3 години.

Домакинства с IPTV сигнал използват възможността да гледат телевизия отложено във времето много по-често от тези с друг тип телевизионен сигнал. очаквано, респондентите от домакинства с ефирен телевизионен сигнал гледат най-често „живите“ излъчвания на телевизионните програми.

Расте броят на домакинствата с достъп до интернет, макар и с по-бавни темпове от нарастването на броя на телевизорите с плосък екран. Подобно на IPTV или по-големия брой телевизионни приемници, достъп до интернет имат главно домакинствата от по-големите градове и домакинствата, попадащи в най-високата социоикономическа група. Едва под 30% от домакинствата в големите градове нямат достъп до интернет (без да се отчита възможността им да имат такъв достъп чрез мобилните си телефони например). Още по-голяма е пенетрацията на интернет сред домакинствата от най-високо поставените социоикономически групи – достъп до интернет имат над 90% от тези домакинства.



Експерт: Шофьорите да не прибързват със смяната на зимните гуми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759033

Експерт: Шофьорите да не прибързват със смяната на зимните гумиВодачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза за „Фокус“ експертът по пътна безопастност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев. Той уточни, че при трайно положителни градуси е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорошно настъпване дълготрайно

Одобриха поправка на Калоян Паргов в правилата за прием на деца в яслите

https://frognews.bg/novini/odobriha-popravka-kaloian-pargov-pravilata-priem-detsa-iaslite.html

Броят на децата със специални образователни потребности с намален слух за прием в Детска ясла №35 няма да бъде ограничаван до 3 за всяка група. Това стана по предложение на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

Одобриха поправка на Калоян Паргов в правилата за прием на деца в яслите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759031

Одобриха поправка на Калоян Паргов в правилата за прием на деца в яслитеБроят на децата със специални образователни потребности с намален слух за прием в Детска ясла №35 няма да бъде ограничаван до 3 за всяка група. Това стана по предложение на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

В Германия и Европа има "паралелни общества" на преселници от Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145490_v_germaniia_i_evropa_ima_paralelni_obshtestva_na/?ref=rss


Тя е мюсюлманка, но вижда безпощадно ясно проблемите с онези мигранти, които следват законите на шериата и в Германия. "Без толерантност към враговете на толерантността" е девизът, който за малко не ѝ струвал живота, разказва за "Дойче веле" Дана Александра Шерле след разговор с основателката на "либерална джамия" в Берлин Сейран Атеш.<br /><br />Сейран Атеш редовно е заплашвана с убийство и от години е под полицейска защита. Основателката на...

Одобриха поправка на Калоян Паргов в правилата за прием на деца в яслите

http://www.cross.bg/detza-priemane-pargov-1569980.html

/КРОСС/ Броят на децата със специални образователни потребности с намален слух за прием в Детска ясла №35 няма да бъде ограничаван до 3 за всяка група. Това стана по предложение на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. На редовното заседание на комисията първа точка от дневния ред беше именно гласуване на Доклад относно приемане на проект на Правила за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли на територията на Столична община. В Раздел II на Правилата, в точка "Класиране" вносителите бяха заложили ограничение на броя на децата с намален слух до три за всяка група в Детска ясла №35. "А какво ще се случи, ако за някоя от групите кандидатстват 4 деца? Как ще обясним на родителите на отпадналото дете, че правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли на територията на Столична община не позволяват в групата да има повече от 3 деца с намален слух, попита Калоян Паргов. - Ограничението специално за Детска ясла №35 трябва да отпадне, тъй като реално нищо не налага то да съществува". Предложението на Калоян Паргов беше гласувано единодушно от всички членове на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие и с тази поправка беше приет докладът за Правила за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли на територията на Столична община.  

Каква е отровата ”Новичок”, ползвана срещу Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/sssr-sergey-skripal-novichok-26956543

Вчера британският премиер Тереза Мей каза, че Русия е производител на нервно паралитичното вещество "Новичок", с което е отровен Сергей Скрипал.

Защо некомпетентните хора се мислят за компетентни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-nekompetentnite-hora-se-misliat-za-kompetentni-6080235

В много от случаите незнанието не прави хората объркани, а ги дарява с неуместна увереност

Хората на лъжата и злото

http://www.eurochicago.com/2018/03/zl/

Макар че са лишени от всякаква мотивация да изглеждат добри, те неистово се стремят да изглеждат такива. Именно затова са хора на лъжата. Без да признават, те чувстват естеството на своята природа и неистово се стремят да избягат от това. За разлика от психопата, те не са съвсем оперирани от чувство за морал. Злото е възможно да бъде разпознато от неговата маска. Виждаме усмивката, която прикрива омразата, мазното ласкателство, което прикрива яростта, кадифената ръкавица, в която се крие юмрук. Маската, която злото най-често избира, е маската на любовта.

Пожар пламна в забавачка, евакуираха децата

https://petel.bg/Pozhar-plamna-v-zabavachka--evakuiraha-detsata__255139

Снимка: архив, БулФото Пожар в детска градина "Слънце" в Павликени е наложил евакуацията на 124 деца и персонал. Пострадали няма, съобщиха ...

Необичайна изложба във Варна показва живота през соца (снимки)

https://petel.bg/Neobichayna-izlozhba-vav-Varna-pokazva-zhivota-prez-sotsa--snimki-__255140

  Снимки: Тихомир Стоянов „Семейство Стоянови” е озаглавена необичайна изложба, която ще бъде представена във Варна. Експозицията п...

Не бързайте със смяната на зимните гуми, съветват експерти

https://petel.bg/Ne-barzayte-sas-smyanata-na-zimnite-gumi--savetvat-eksperti-__255141

Снимка Булфото Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза пред "Фо...

Извънредно! Автобус се запали в Турция, 13 загинаха

https://petel.bg/Izvanredno--Avtobus-se-zapali-v-Turtsiya--13-zaginaha__255142

13 души загинаха при автобусна катастрофа в Турция Най-малко 13 души загинаха при тежка катастрофа между автобус и камион в Турция. Ав...

Феновете на Спартак щурмуват Суворово с автобус и коли

https://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-shhurmuvat-Suvorovo-s-avtobus-i-koli__255143

Ръководството на Спартак отпусна един автобус за феновете, които искат да подкрепят своите любимци при гостуването на Суворово утре от 15 ...

Извънредно! Младеж припадна пред джип на пешеходна пътека на натоварен булевард

https://petel.bg/Izvanredno--Mladezh-pripadna-pred-dzhip-na-peshehodna-pateka-na-natovaren-bulevard-__255146

Извънредна ситуация вдигна по спешност екип на центъра за спешна медицинска помощ във Враца, видя само репортер на агенция BulNews.bg. Медици ...

Алекси Стратиев: Не бързайте да сменяте зимните гуми

http://dnes.dir.bg/news/alexi-stratiev-gumi-26956544

Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни.

Затвориха временно пътя Котел-Омуртаг за камиони заради свлачище

https://www.24chasa.bg/region/article/6759028

Затвориха временно пътя Котел-Омуртаг за камиони заради свлачище Сливенската полиция предупреждава, че поради свлачище на път II-48, на около 200 метра в посока град Котел - село Тича, движението на товарни автомобили над 12 тона, е временно преустановено. Товарните автомобили се спират от екипи на "Пътна полиция" в района на кръстовище "Петолъчка" и "Кунак Търла". Забраната остава до обяд на 16 март.

Социалистите в ЕП: Спрете натиска срещу правата на жените!

http://dnes.dir.bg/news/ep-natiska-sprete-sotzialistite-istanbulscata-conventzia-pravata-zhenite-26956541

Групата на социалистите в Европейския парламент призоваха 11 държави-членки да спрат натиска срещу правата на жените.

Дървото е гнило от корена

https://offnews.bg//mama-nindzha/darvoto-e-gnilo-ot-korena-676604.html

Публикувам и тук писмото, което пратих до министъра на образованието г-н Вълчев и председателя на комисията за защита от дискриминация - г-жа Джумалиева. Уважаеми г-н министър, уважаема г-жо председател на комисията за защита от дискриминация, Подавам този сигнал във връзка с дискусия протекла вчера в социалните мрежи, която можете да видите ето тук. Дискусията се проведе във Форума за свободно обсъждане на образованието. Повод за нея стана мой пост, споделен преди няколко дни на страницата ми Мама Нинджа, страница с над 50 000 последователи, на която обсъждаме широк кръг от проблеми, свързани с родителството. Постът беше споделен хиляди пъти и получи…

Социалистите в ЕП: Спрете натиска срещу правата на жените!

http://dnes.dir.bg/news/ep-natiska-sprete-sotzialistite-pravata-zhenite-26956541

Групата на социалистите в Европейския парламент призоваха 11 държави-членки да спрат натиска срещу правата на жените.

Продадоха на търг цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759027

Продадоха на търг цигулката на Алберт Айнщайн за 520 хиляди долараЦигулката на Алберт Айнщайн, с която той рядко се е разделял, беше продадена на търг в Ню Йорк за 520 хиляди долара, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Първоначалната оценка на музикалния инструмент от аукционната къща "Бонамс" беше 150 хиляди долара. Цигулката е била изработена от майстора Оскар Щегер през 1933 година.

Екатерина Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

http://www.cross.bg/vreme-vsichki-zaharieva-1569979.html

/КРОСС/ Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви в предаването "Преди всички" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. „Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България - стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на Румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС ... Това, което ме радва, е, че виждам ангажимент и фокус, очевидно осъзнато, че това трябва да бъде дългосрочно, не само по време на нашето трио. Надявам се, след обявяването на доклада на тема "Разширяване", което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, след което започване на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален"

Тийнейджъри от Варна разбиха кола и откраднаха пералня

http://www.moreto.net/novini.php?n=370612

На 9 март, е постъпил сигнал за кражба от автомобил, намиращ се на ул. «Радост» във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Неизвестно лице е проникнало в автомобила и е извършило кражбата на пералня. След проведени оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършители на деянието са мъж на 20 и двама мъже на по 18 години, тримата от Варна, неизвестни на МВР.

Разнопосочна търговия на капиталовите пазари в Европа и САЩ

http://econ.bg/Новини/Разнопосочна-търговия-на-капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ_l.a_i.758984_at.1.html

Акциите на пазарите в Европа и САЩ се търгуваха смесено в понеделник, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с повишение от...

7 кратки книги, които са по-ценни от магистратурата

https://www.actualno.com/curious/7-kratki-knigi-koito-sa-po-cenni-ot-magistraturata-news_664130.html

През последните няколко десетилетия стойността на магистратурата по бизнес администрация намаля, може би защото академичният свят не може да насмогне на бързото темпо, с което се променя светът на бизнеса. Относително малък е броят на предприемачите с магистърска степен по тази специалност, но се обзалагам, че почти всички успешни лидери са прочели и истински ценят тези 7 кратки класики: 1. „Мислещият човек” от Джеймс Алън На какво ни учи: Повечето хора са жертва на предст

ЕК и ЕП натискат за ратифициране на Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/prizovaha-ratifikatsiia-istanbulskata-konventsiia.html

Европейската комисия и Европейският парламент призоваха държавите-членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да побързат.

Разследване в Конгреса на САЩ не откри връзки между щаба на Тръмп и Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145484_razsledvane_v_kongresa_na_sasht_ne_otkri_vruzki_mejdu/?ref=rss


Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ обяви вчера в комюнике основните заключения от своето разследване на подозренията за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г., съобщи "Франс прес".<br /><br />Сред тези заключения, заверени с подпис само от членовете на комисията от Републиканската партия, конгресмените казват, че не са намерили "никакво доказателство за съглашателство, координация или заговор между...

Александър Георгиев спаси цели 41 удара, записа втора победа в НХЛ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6759022

Александър Георгиев спаси цели 41 удара, записа втора победа в НХЛБългарският вратар Александър Георгиев отрази невероятните 41 удара, за да запише втората си победа в НХЛ. "Ню Йорк Рейнджърс" победи с 6:3 у дома "Каролина Хуракейнс", като Георгиев отново игра на мястото на Хенрик Лундквист. Джими Весей вкара хеттрик за победителите. Матс Цукарело добави 2 шайби, а Павел Бучневич и Мика Зибанеджад записаха по

Чудотворната икона на Богородица и днес остава в град Елин Пелин

https://www.actualno.com/sofia/chudotvornata-ikona-na-bogorodica-i-dnes-ostava-v-grad-elin-pelin-news_664238.html

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Одигитрия Байталска“ гостува в град Елин Пелин. С литийно шествие от автогарата, църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец“ в лицето на отец Иван Плещов, кметът Ивайло Симеонов, председателят на ОбС-Елин Пелин Николай Плещов, общинският съветник Богомил Бранков и жители на общината, съпроводиха светинята до църквата. Отец Иван Плещов отслужи молебен канон на Пресвета Богородица, а множеството миряни

Преговорите между Гърция и Македония за разрешаване на спора за името се забавят

http://www.cross.bg/makedoniya-skopie-atina-1569978.html

/КРОСС/ След силния старт преговорите между Гърция и Македония (в източника - БЮРМ) за разрешаване на спора за името се забавиха значително, тъй като Атина очаква значителни отстъпки от Скопие по ключовото искане за промяна на конституцията, пише Василис Недос в статия за електронното издание Ekathimerini. Миналата седмица министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас трябваше да посети Скопие, но спадът в инерцията на преговорите отложи пътуването му за неопределено време, уверен е Недос, като допълва, че през настоящата седмица първият дипломат на Атина ще пътува до Бостън, САЩ. Но различията, които делят представителите на двете държави, може в крайна сметка да създадат условия, в които посещението на Кодзиас да не се осъществи през месец март. Когато обаче то се случи, ще бъде с първия за последните 12 г. директен полет между Атина и Скопие. Междувременно дипломатите ще следят отблизо планирано посещение в Скопие на помощник-държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл, който в четвъртък ще направи визита и в Атина.В изявление, публикувано преди неговото пътуване, Държавният департамент обяви, че Мичъл ще потвърди подкрепата на САЩ за „евроатлантическите стремежи" на Македония и за „продължаващите преговори с Гърция"

Компании планират да вложат над 1 млрд. евро в отглеждане на канабис в Гърция

https://www.investor.bg/evropa/334/a/kompanii-planirat-da-vlojat-nad-1-mlrd-evro-v-otglejdane-na-kanabis-v-gyrciia-257376/

Южната ни съседка позволи отглеждането и продажбата на канабиса за медицински цели, но тепърва ще стане ясно дали намеренията на инвеститорите са дългосрочни

Европарламентът: Всички да ратифицират Истанбулската конвенция

http://clubz.bg/65324-evroparlamentyt_vsichki_da_ratificirat_istanbulskata_konvenciq

Снимка БГНЕС

Очаквано - Eвропейският парламент настоя всички 11 страни членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана по време на дебати снощи в Страсбург, специално посветени на документа на Съвета на Европа за защита на жените от насилие и срещу домашното насилие.

Още по-очаквано бе България да се превърне в своеобразна тема на дискусията. В лошия смисъл. Причината - както Клуб Z писа още вчера, страната, която председателства Съвета на ЕС, нито изпрати свой представител, който да изложи позиция по темата от името на Съвета и от свое име, нито бе пратила писмено становище по документа, обявен за приоритетен и от Европейската комисия, и от Европарламента, и поотделно от големите политически фракции в него. 

А по време на дебатите, предхождащи общия призив за ратификация, единственият български евродепутат, който е взел отношение, видно от записа, е националистът Ангел Джамбазки (ВМРО). А той е сред малцината евродепутати въобще, изказвали позиция, че в конвенцията се прокарва "джендър идеология".

Според процедурите в Европейския парламент при подобни дебати се изказват представител на Европейската комисия и на председателството на Съвета на ЕС. От името на комисията в залата бе комисарят по единния цифров пазар Андрюс Ансип. Той припомни, че през май 2017 г. ЕК е заявила, че това ще е годината, посветена на борбата срещу насилието над жени, а през юни е настояла за възможно най-бърза ратификация на документа от страните членки. Според европейската статистика всяка трета жена на континента на възраст над 15 г. е била обект на тормоз, физическо и психологическо насилие. Според комисаря "в някои държави конвенцията доведе до оживени обществени дебати, в които се чуват подвеждащи и неверни аргументи", свързани с превода на думата "джендър", и внушения, че в документа се говори за еднополови бракове и прочие. Ансип категорично отрече подобни внушения и заяви категорично, че конвенцията третира защитата на жените от насилие и няма скрити други послания.

След него се очакваше становище от България, но такова нямаше.

В резултат - в повечето изказвания в дебатите в залата в Страсбурт снощи - без значение дали говорителят е от Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, от фракцията на Либералите или на "Зелените", България беше сочена за "лош пример". И поименно споменавана сред всички 11 страни от ЕС, в които конвенцията още не е част от правния мир. И поименно призовавана да стартира процеса. Не остана подминат и фактът, че България не само е сред страните, които не са ратифицирали конвенцията, но седмица преди това, въпреки че председателства Съвета на ЕС, българското правителство е оттеглило документа от дневния ред на Народното събрание. Говори се и за "хомофобски фалшиви аргументи".

Докладчици по темата за Истанбулската конвенция в Страсбург бяха евродепутати и от ЕНП, и от ПЕС.

От ЕНП (където членуват ГЕРБ) евродепутатите, взели думата, призоваха за ратификация на Истанбулската конвенция, наречена "най-добрия инструмент, с който разполагаме, за борба срещу насилието над жените, пътна карта за борба с насилието, историческа стъпка в борбата срещу престъпленията и защитата на жертвите".

„Призоваваме българското председателство да постави въпроса на дневен ред в Съвета и българското правителство да отвори отново процеса по ратификация“, настоя докладчикът от ЕНП Анна-Мария Кораца Билд.

Дамата докладчик от фракцията на социалистите и демократите Кристин Рево д'Алон Бонфоа бе още по-категорична - тя нарече "съкрушителен" факта, че в България - председател на Съвета на ЕС, правителството се отказа от ратификация на конвенцията. „Ратификация на европейско ниво е в застой, защото Съветът продължава да се крие зад фалшиви аргументи“, заяви тя.

България бе спомената поименно и от говорителите от Алианса на европейските либерали.

Джамбазки на свой ред взе думата и обяви себе си за "представляващ България и българското правителство" в случая и обяви, че е чул "с неудоволетворение доста непремерени думи по отношение на българската позиция". Той повтори тезите си, че в Истанбулската конвенция се прокарвали "леви позиции" и "джендър идеология" и ако не било това - никой нямало да е против документа. Даде пример и с Великобритания, където също имало резерви по текста, след което настоя: "Уважавайте вътрешния ред и правото на всяко едно общество да подрежда своя вътрешен ред."

До момента официална позиция от българското председателство по темата и развитието на дебатите в Страсбург няма. Пред БНР днес пък вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че е запозната с дискусиите в Европейския парламент от снощи. Но не ги коментира по същество, а се впусна в исторически прегред на събитията около Истанбулската конвенция, нейното подписване от България и как, когато това се случва в Министерския съвет през 2016 г., решението е било единодушно. А и тя самата - тогава като правосъден министър, е докладвала, че България може да изрази определени резерви по някои текстове, както и предварително да изготви законодателни промени за защита на жените от насилие. Тя "защити" позицията на управляващите с това, че заради обществените вълнения по темата конвенцията е изпратена в Конституционния съд, който да се произнесе следва ли от евентуалната й ратификация нужда от промени в основния закон и има ли някакви противоречия.

Тя припомни, че юридически анализ на текста е бил представен още през 2014-2015 г.

"За да разсеем всички съмнения, че, видите ли, ще се наложи промяна и въвеждане на еднополови бракове – нещо, за което не става въпрос в тази конвенция, нека да видим какво ще каже Конституционният съд. Обществото трябва да се успокои, за да може истинският дебат да започне преди да се внесе в парламента", заяви още Захариева. 

До момента едва 11 от 28 страни в ЕС не са ратифицирали Истанбулската конвенция, след които и България. Останалите 17 държави членки са я ратифицирали и тя е в сила - това са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

Конвенцията е документ на Съвета на Европа, в който от 47 страни само две не са положили подпис - това са Русия и Азербайджан. Пред февруари конвенцията срещу насилието над жени получи подкрепа и от Армения. В списъка са още Турция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и т.н.

България - "лош пример" заради... Истанбулската конвенция

http://clubz.bg/65324-bylgariq_losh_primer_zaradi_istanbulskata_konvenciq

Снимка БГНЕС

Очаквано - Eвропейският парламент настоя всички 11 страни членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това станапо време на дебат снощи в Страсбург, специално посветен на документа на Съвета на Европа за защита на жените от насилие и срещу домашното насилие.

Още по-очаквано бе България да се превърне в своеобразна тема на дискусията. В лошия смисъл. Причината - както Клуб Z писа още вчера, страната, която председателства Съвета на ЕС нито изпрати свой представител, който да изложи позиция по темата от името на Съвета и от свое име, нито бе пратила писмено становище по документа, обявен за приоритетен и от Европейската комисия, и от Европарламента, и поотделно от големите политически фракции в него. 

А по време на дебатите, предхождащи общия призив за ратификация, единственият български евродепутат, който е взел отношение, видно от записа, е националистът Ангел Джамбазки (ВМРО). А той е сред малцината евродепутати въобще, изказвали позиция, че в конвенцията се прокарва "джендър идеология".

Според процедурите в Европейския парламент при подобни дебати се изказват представител на Европейската комисия и на Председателството на Съвета на ЕС. От името на комисията в залата бе комисарят по единния цифров пазар Андрюс Ансип. Той припомни, че през май 2017 г. ЕК е заявила, че това ще е годината, посветена на борбата срещу насилието над жени, а през юни е настояла за възможно най-бърза ратификация на документа от страните членки. Според европейската статистика всяка трета жена на континента на възраст над 15 г. е била обект на тормоз, физическо и психологическо насилие. Според комисаря "в някои държави конвенцията доведе до оживени обществени дебати, в които се чуват подвеждащи и неверни аргументи", свързани с превода на думата "джендър" и внушения, че в документа се говори за еднополови бракове  прочие. Ансип категорично отрече подобни внушения и заяви категорично, че конвенцията третира защитата на жените от насилие и няма скрити други послания. 

След него се очакваше становище от България, но такова нямаше.

В резултат - в повечето изказвания в дебатите в залата в Страсбурт снощи - без значение дали говорителят е от Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, от фракцията на Либералите или на "Зелените", България беше сочена за "лош пример". И поименно споменавана сред всички 11 страни от ЕС, в които конвенцията още не е част от правния мир. И поименно призовавана да стартира процеса. Не остана подминат и фактът, че България не само е сред страните, които не са ратифицирали конвенцията, но седмица преди това, въпреки че председателства Съвета на ЕС, българското правителство е оттеглило документа от дневния ред на Народното събрание. Говори се и за "хомофобски фалшиви аргументи".

Докладчици по темата за Истанбулската конвенция в Страсбург бяха евродепутати и от ЕНП, и от ПЕС.

От ЕНП (където членуват ГЕРБ), евродепутатите, взели думата, призоваха за ратификация на Истанбулската конвенция, наречена "най-добрият инструмент, с който разполагаме, за борба срещу насилието над жените, пътна карта за борба с насилието, историческа стъпка в борбата срещу престъпленията и защитата на жертвите".

„Призоваваме българското председателство да постави въпроса на дневен ред в Съвета и българското правителство да отвори отново процеса по ратификация.“, настоя докладчикът от ЕНП Анна Мария Кораца Билд.

Дамата-докладчик от фракцията на социалистите и демократите Кристин Рево д'Алон Бонфоа бе още по-категорична - тя нарече "съкрушителен" факта, че в България - председател на Съвета на ЕС, правителството се отказа от ратификация на конвенцията. „Ратификация на европейско ниво е в застой, защото Съветът продължава да се крие зад фалшиви аргументи.“, заяви тя.

България бе спомената поименно и от говорителите от Алианса на европейските либерали. 

Джамбазки, на свой ред, взе думата и обяви себе си за "представляващ България и българското правителство" в случая и обяви, че е чул "с неудоволетворение доста непремерени думи по отношение на българската позиция". Той повтори тезите си, че в Истанбулската конвенция се прокарвали "леви позиции" и "джендър идеология" и ако не било това - никой нямало да е против документа. Даде пример и с Великобритания, където също имало резерви по текста, след което настоя: "Уважавайте вътрешния ред и правото на всяко едно общество да подрежда своя вътрешен ред".

До момента официална позиция от Българското председателство по темата и развитието на дебатите в Страсбург няма. Пред БНР днес пък вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева обяви, че е запозната с дискусиите в Европейския парламент от снощи. Но не ги коментира по същество, а се впусна в исторически прегред на събитията около Истанбулската конвенция, нейното подписване от България и как когато това се случва в Министерския съвет през 2016 г. решението е било единодушно. А и тя самата - тогава като правосъден министър, е докладвала, че България може да изрази определени резерви по някои текстове, както и предварително да изготви законодателни промени за защита на жените от насилие. Тя "защити" позицията на управляващите с това, че заради обществените вълнения по темата конвенцията е изпратена в Конституционния съд, който да се произнесе следва ли от евентуалната й ратификация нужда от промени в основния закон и има ли някакви противоречия. 

Тя припомни, че юридически анализ на текста е бил представен още през 2014-2015 г.

"За да разсеем всички съмнения, че, видите ли, ще се наложи промяна и въвеждане на еднополови бракове – нещо, за което не става въпрос в тази конвенция, нека да видим какво ще каже Конституционния съд. Обществото трябва да се успокои, за да може истинският дебат да започне преди да се внесе в парламента.", заяви още Захариева. 

До момента едва 11 от 28 страни в ЕС не са ратифицирали Истанбулската конвенция, след които и България. Останалите 17 държави членки са я ратифицирали и тя е в сила - това са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.

Конвенцията е документ на Съвета на Европа, в който от 47 страни само две не са положили подпис - това са Русия и Азербайджан. Пред февруари конвенцията срещу насилието над жени получи подкрепа и ог Армения. В списъка са още Турция, Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина и т.н.

Чавушоглу при Лавров в Москва, обсъждат енергийни проекти

https://frognews.bg/novini/chavushoglu-pri-lavrov-moska-obsajdat-energiinite-proekti.html

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пристигна на визита в Русия преди да се оправи към Казахстан за срещата високо равнище по въпросите за Сирия.

Близо половин милион пътници минали през летище София за февруари

https://offnews.bg//obshtestvo/blizo-polovin-milion-patnitci-minali-prez-letishte-sofia-za-fevruari-676602.html

Летище София отчете по-голям брой на пътниците за февруари, сравнено със същия период на миналата година.

През втория месец на 2018 г. столичното летище е обслужило 473 242 пътници, което представлява ръст от 3,7% спрямо същия период на миналата година.

През Терминал 2 са преминали 64% от всички пътници, а през Терминал 1 останалите 36%.

Пътникопотокът по международни редовни линии е нараснал с 1,3%. Броят на пътуващите по вътрешни линии се е увеличил с 83% – oт над 10 хил. пътници през февруари 2017 г. на близо 18 хил. през същия месец на 2018 г. Причина за това е навлизане на втори превозвач по линията София-Варна от март 2017 г.

Излетелите и кацнали самолети за периода са 4 122. 

През февруари 2018 г. каргото бележи ръст от 5%. Обработени са общо 1 568 тона товари и пощенски пратки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване