Светльо Витков предизвика Каракачанов като Радев да се врътне на лоста

https://frognews.bg/novini/svetljo-vitkov-predizvika-karakachanov-toi-kato-radev-vratne-losta.html

“Приех предизвикателството на президента Румен Радев и сега предизвиквам г-н Красимир Каракачанов”, каза Витков и показа как и той може да се завърти.

В последния сезон на 'Игра на тронове' ще умрат някои от знаковите герои

https://offnews.bg//kultura/v-poslednia-sezon-na-igra-na-tronove-shte-umrat-niakoi-ot-znakovite-676640.html

Ръководителите на HBO съобщиха, че в последния сезон на "Игра на тронове" много от героите на сагата ще намерят своята смърт. Някои от тях ще са знаковите образи в най-известния сериал в момента.

Това стана ясно от един от вицепрезидентите на компанията - Франческа Орси, която разказа част от чутото от нея по време на четене на сценария на последния сезон на сериала. 

Тези думи потвърждават големи страхове на някои от заклетите фенове на "троновете" - много от добре познатите ни герои най-вероятно няма да "излязат" от сериала като победители. 

"Това беше един наистина вълнуващ момент в нашия живот и кариера", каза Орси по време на пресконференция в Израел. 

Тя допълни, че след като са били прочетени и последните думи на сценария, всички присъстващи са аплодирали в продължение на 15 минути създателите на сериала по книгите на Дж. Р. Р. Мартин - Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс.

Новият сезон ще се появи чак през 2019 г., така че ще трябва да почакаме, за да разберем за какво конкретно са били бурните овации.

Ген. Решетников: Думите на патриарх Кирил са справедливи и казани с пастирска любов

https://offnews.bg//politika/gen-reshetnikov-dumite-na-patriarh-kiril-sa-spravedlivi-i-kazani-s-p-676642.html

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв акцент, ако не бе ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целия свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития.

Това написа във Фейсбук руският генерал от запаса Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ в България, а след това ръководител на руския "Център за стратегически изследвания" и отговорник за политиката на Кремъл в България. Сега Решетников е изпълнителен директор на Общество за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел".

На личната си страница във Фейсбук Леонид Решетников коментира в няколко поста скандала, който се разрази след посещението на главата на Руската православна църква - патриарх Кирил.

"Западният свят, към който сега е включена и България, оказва силен натиск върху Русия с цел, както казва В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказваме от различни страни. В хибридната война, която Западът води срещу Русия, ние имаме много приятели и в натовския лагер. Това са не са политици, не са щатни пропагандисти и историци, а просто хора. Особено много са те в България“, казва още Решетников.

Според Леонид Решетников думите на руския патриарх Кирил са били "справедливи и казани с пастирска любов".

"Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация", пише той.

Ето всичко, което написа Решетников във Фейсбук:

Колкото повече българските власти и историци фалшифицират и хитруват по темата за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България и толкова по-трудно ще става за нас - знаещите и уважаващите българите и тяхното героично минало, да работят за нормалните отношения между нашите две страни. Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация.

Просто веднага щом започна посещението му, той започна да чува във всички официални речи благодарности към митични украинци и неизвестни финландци и литовци, които дори не са били вземани в армията. И така от среща на среща, от преговори на преговори. Святейшият явно се държеше с последни сили, очакваше поне някой да се изкаже нормално, без глупости. Последният беше Радев, уж "проруски". Но и той по същия начин. Е, наложи му се на Радев да изслуша за огорчението на Патриарха.

Като цяло, господа, аз съм един от малкото в Русия, които се опитват да обяснят нещо на българите и руснаците с надеждата да запазя нашите отношения.

Преобладаващото мнозинство в Русия махна с ръка, втръсна му да се опитва да вникне в споровете с България. С голямо съжаление съм принуден да констатирам, че Русия и България силно се разминаха и не се вижда перспектива положението да се измени към по-добро. Съдейки по всичко, разцеплението между двете страни ще се засилва, имайки предвид, че България е член на НАТО, особено враждебна към нас организация, член на ЕС, който ни е наложил тежки санкции, верен съюзник на САЩ, които ни смятат за главния си враг. Оттук идват всички проблеми. Как се случи това, може да се спори, но има ли смисъл да размахваме юмруци след боя?

Спорът е безсмислен. България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Искрено обичам българския народ, българските история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на православната съкровищница. За това руснаците са знаели винаги, руснаците, а не съветските хора. Никога няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Това просто не е ставало. Нямам списък с претенции от Русия към България. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно. Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Не трябва да ни приписвате към вътрешнопартийните ви разработки. Кое е добро или лошо, решавайте си вие. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите войни и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете, или те, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целият свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов, пише Решетников в социалната мрежа.

Доналд Тръмп удължи с още една година санкциите срещу Иран

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-удължи-с-още-една-година-санкциите-срещу-Иран_l.a_i.759015_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи с още една година санкциите срещу Иран. „Действията и политиката на правителството на Иран, включително...

Две години ще отнеме разтрогването на договорите между "Газпром" и Украйна

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/13/3145778_dve_godini_shte_otneme_raztrogvaneto_na_dogovorite/?ref=rss


За разтрогване на всички договори за доставка и транзит с Украйна ще са необходими поне година и половина или две, а прекратяването им е наложително заради икономическа нецелесъобразност. Това заяви на среща с премиера Дмитрий Медведев ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските агенции.<br /><br />"Несъмнено процедурата не е много бърза. Видимо ще отнеме плюс-минус 1.5-2 години", цитира думите му ТАСС. Не е ясно как това се отнася към факта, че...

Деца съветват в рими баба и дядо срещу ало измамници (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deca-syvetvat-v-rimi-baba-i-diado-sreshtu-alo-izmamnici-video-2084318

СДВР пусна аматьорско видео за телефонните измами на фейсбук страницата си. В него деца на полицаи агитират възрастните хора да не се подвеждат, ако някой им се обади и им иска пари по телефона.
 
Участниците

Газът, отровил Скрипал, е 10 пъти по-смъртоносен от зарина

http://clubz.bg/65348-gazyt_otrovil_skripal_e_10_pyti_po_smyrtonosen_ot_zarina

Много вероятно е бившият руски двоен агент Сергей Скрипал да е отровен с веществото "Новичок".

Това заяви британската премиерка Тереза Мей в понеделник. Тя обвини Москва, че стои зад инцидента със Скрипал и дъщеря му Юлия. От 4 март 66-годишният бивш полковник от руското военно разузнаване и 33-годишната му дъщеря са в тежко състояние в болница в южния град Солсбъри.

Що е то "Новичок"?

• Названието означава буквално "новак".

• Веществото е разработено в бившия СССР през 70-те и 80-те г. на ХХ век. То е силно отровно нервнопаралитично вещество с малко по-различен състав от по-известните отровни газове VX и зарин.

• Смята се, че "Новичок" е от 5 до 10 пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Вероятно Москва не е декларирала веществото или съставките му пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договора, забраняващ тяхната употреба.

• "Новичок" е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му лесно може да бъде прикрито като законна химическа промишленост.

• Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и блокаж на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване, изтъква експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

Русия и САЩ имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Москва приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. Вашингтон е във финалните етапи на унищожаването на своите запаси. 

От ОЗХО заявиха, че са силно обезпокоени от отравянето на Скрипал, предадед агенция Франс прес.

"Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си", заяви генералният й секретар Ахмет Юзюмджю.

Присъдата на изобретателя

Вил Мирзаянов. Снимка Фейсбук

Отровените с "Новичок" могат спокойно да бъдат смятани за мъртви.

Този страшен извод направи в интервю за в. "Дейли телеграф" живеещият в САЩ руски химик Вил Мирзаянов. Той е смятан за един от създателите на отровното вещество.

"Това вещество е 10 пъти по-силно от което и да е друго подобно с нервнопаралитично действие. На практика е невъзможно да се излекуваш от него. Дори отровените да останат живи, те никога няма да живеят нормално", изтъква Мирзаянов.

Според него отровителите имали два компонента на "Новичок" и са ги смесили малко преди да използват получения аерозол за отравянето на Сергей Скрипал.

"Два грама от веществото могат да убият 500 души. Възможно е да има и други отровени, които по-късно ще усетят симптомите", смята ученият.

Единствената причина бившият шпионин и дъщеря му да са още живи е фактът, че те са се намирали близо до военен център на британската армия и много бързо са получили противоотрова. Това изтъкват военни източници в Обединеното кралство.

След инцидента в Солсбъри бяха изпратени над 250 командоси и антитерористични части, които търсиха и следи от веществото, каквито бяха намерени в ресторанта, където са били по-рано Скрипал и дъщеря му. Освен това британските власти съобщиха, че ще проверят гробовете на починалите по-рано съпруга и син на руския шпионин.

Нещо вкусно: Къпани картофи с броколи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6759769

Нещо вкусно: Къпани картофи с броколиНеобходими продукти: 9 средно големи картофа 1 бр. броколи на цветчета пресен розмарин салвия (градински чай) риган сол на вкус червен лук на ситно зехтин Начин на приготвяне: 1.Обелете картофите и ги нарежете на четвъртинки. 2. Сложете картофите и броколито да се варят в подсолена вода около 15 мин. Изцедете водата, овкусете зеленчуците.

Арест за мъж, мамил с имоти в София и Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759814

Арест за мъж, мамил с имоти в София и Варна

26-годишният Петър Георгиев остава в ареста с решение на Варненския районен съд. След като изкара 72 часа зад решетките с постановление на прокуратурата в морската столица, съдът му определи най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража. Срещу мъжа е образувано предварително производство за две измами,

Журналистите от BiT протестират, новият шеф не им платил заплатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759818

Журналистите от BiT протестират, новият шеф не им платил заплатитеЖурналистите от BiT са в момента в телевизията за насрочена среща с новия собственик Мирослав Янев, който обаче не се е явил, съобщиха разгневени колеги. В офиса се събрали 100 човека от всички предавания, които бяха спрени преди няколко седмици с аргумент, че се подготвя нова програмна схема. За пореден път ни разкарва.

Христо Христов: Сивата икономика вдига продажбите на бързи заеми

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/hristo-hristov-sivata-ikonomika-vdiga-prodajbite-na-byrzi-zaemi-257402/

В портфейла на дружествата, специализирани в кредитиране, делът на кредитите за домакинства е над 81%, пише икономистът

Тръмп: Отравянето на бившия руски шпионин прилича на руски акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759800

Тръмп: Отравянето на бившия руски шпионин прилича на руски актОтравянето на бившия руски шпионин във Великобритания, което според британската министър-председателка Тереза Мей твърде вероятно е извършено от Русия, прилича на руски акт, заяви днес президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА. "Ще говоря с Тереза Мей днес. Това ми прилича на Русия, въз основа на всички доказателства,

Бьорндален отказал да се състезава за Беларус в Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/biorndalen-otkazal-da-se-sastezava-za-belarus-v-piongchang-676647.html

Легендарният норвежки биатлонист Оле Ейнар Бьорндален все пак е имал възможност да участва на олимпиадата в Пьонгчанг, но е отклонил тази възможност.

В едно от последните си интервюта той споделя, чу ме е било направено предложение от МОК да влезе в състава на Норвегия и да се състезава в един отбор със съпругата си Дария Домрачова. До ситуацията се стигна, след като треньорите на Норвегия не включиха осемкратния олимпийски шампион в състава заради слаби резултати през сезона.

"Да, теоретично беше възможно. Благодарих и отказах. Не съжалявам за решението си. Аз съм норвежец преди всичко. Не мога да си представя да се появя в екип на Беларус. Нямаше да се чувствам на място. От МОК бяха готови за дадат съгласие, но аз изпреварих всякакво решение с отказа си.

Провел съм толкова състезание за Норвегия, че нямаше да е правилно да сменям отбора", разкри сензационно Бьорндален пред местна телевизия.

Заради ината на треньорското ръководство на Норвегия, осемкратният олимпийски и 20-кратен световен шампион се появи в Пьонгчанг като част от техническия екип на Беларус като задачата му беше да тества ските. 44-годишният Бьорндален явно добре се е справил със задачата, тъй като съпругата му Дария Домрачова спечели злато с щафетата и сребро в масовия старт.

Междувременно Украйна се присъедини към САЩ, Канада и Чехия, които обявиха, че ще бойкотират стартовете от Световната купа в Тюмен, Русия. Причината са нестихващите допинг скандали в руския спорт и липсата на адекватен контрол.

Добрев: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност

http://dnes.dir.bg/news/deljan-dobrev-sdelkata-chez-zastrashava-natzionalnata-sigurnost-26956624

Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност, счита Делян Добрев, председател на парламентарната енергийна комисия.

5 години папа Франциск начело на Светия престол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6759801

5 години папа Франциск начело на Светия престолКогато папа Франциск посещава затвори на затънтени места по света и дори в близкия Рим, винаги казва на затворниците, че и той като тях е можело да се окаже зад решетките: "Защо вие, а не аз?", пита той. Това смирено съпричастие и лекотата, с която главата на Римокатолическата църква се поставя на мястото на другите,

Volkswagen спира легендарната "костенурка"

https://news.bg/auto/volkswagen-spira-legendarnata-kostenurka.html

Beetle бе първият модел на компанията и държи рекорд за най-дълго произвеждана кола в света

КС отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

https://offnews.bg//temida/ks-othvarli-zhalbata-na-bsp-za-biudzhet-2018-676644.html

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018 г.

Според КС при приемането на бюджета не е имало нарушение на Конституцията, съобщи news.lex.bg. 

Делото беше образувано по искане на 66 депутати от БСП. Те обявиха, че един от текстовете е гласуван три пъти, което е в разрез с основния закон. Става въпрос за чл. 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. "Субсидии и други текущи трансфери", който засяга бюджета на Министерския съвет.

В проекта за бюджета по това перо бяха предвидени 5 млн. лева. Депутатът от БСП Васил Антонов обаче предложи допълнителни 1,130 млн. лева, които да отидат за храм-паметника "Александър Невски" и Зографския манастир.

Предложението беше прието на първо четене. При второто четене предложението беше прието, а след това отново прието при прегласуване с още по-голямо мнозинство. При гласуването на целия чл. 6, в който е включено предложението на Антонов, обаче той не беше приет. Последва искане за прегласуване, което беше отложено за следващия ден, когато чл. 6 отново не събра достатъчно гласове. 

При последното гласуване беше приет първоначалният вариант. 

Според БСП това значи, че на практика конкретната разпоредба от закона за бюджета е гласувана три пъти.

Конституционните съдии обаче не приемат това виждане. Аргументите им ще станат известни по-късно, когато бъде публикувано решението.

Любимка от X Factor е новата вокалистка на Deep Zone Project

https://www.actualno.com/music/lubimka-ot-x-factor-e-novata-vokalistka-na-deep-zone-project-news_664334.html

На 3-ти март, в Лондон, в препълнената зала The Grand, в рамките на Wild Rose festival, групата изнесе внушителен концерт и официално представи новото лице на формацията – чаровната певица Ева Мария. Още с първото си изпълнение "сладкото миньонче" (както я наричат в групата) успя да вдигне на крака публиката с глас, присъствие и харизма. Ева Мария е позната от успешното и участие в два сезона на X Factor. Пее от малка в различни формации в България и чужбина

Средата на април отварят бул. „Приморски“

http://budnavarna.bg/31439-sredata-na-april-otvaryat-bul-primorski/

До средата на април трябва да приключи ремонтът на бул. „Приморски“. Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних, научи BudnaVarna.bg.

По първоначални планове, обявени при първата копка, ремонтът на бул. „Приморски“ трябваше да приключи до края на март.

Кметът на града допълни, че в петък на посещение във Варна се очаква да пристигне министърът на регионалното развитие и благоустройството министър Николай Нанков. Той най-вероятно ще съобщи новини, свързани с ремонта и на Аспаруховия мост.

Освен това, Общината има готовност да започне ремонта на бул. „Народни будители“ в „Аспарухово“, а също и на „Осми Приморски полк“ в посока „Виница“, както и рехабилитацията на старата част на бул. „Васил Левски“. Те обаче ще стартират след лятото, за да се избегне неудобството със засиления трафик през топлите месеци.

Готовност за започване на ремонтни дейности има и за ул. „Георги Бенковски“, както и на бул. „Съборни“. Работата по тях също най-вероятно ще бъде отложена за есента.

Материалът Средата на април отварят бул. „Приморски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

САЩ: Подкрепяме Македония и Гърция в усилията им да решат спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759789

САЩ: Подкрепяме Македония и Гърция в усилията им да решат спора за иметоСАЩ подкрепят Македония и Гърция в усилията им да намерят общо решение по въпроса за името на Македония, заяви днес на пресконференция в Скопие американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Мичъл каза, че Македония е направила голяма крачка напред в процеса на преговори с гръцката

Не са открити видими следи от насилие над тялото, намерено в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759790

Не са открити видими следи от насилие над тялото, намерено в БургасНе са открити видими следи от насилие над тялото, намерено в района на околовръстния път. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. Сигналът за намереното тяло е получен около 12.57 часа днес в Пето Районно управление – Бургас. Съобщено е, че в крайпътен канал, паралелно разположен на околовръстния булевард „Димитър Димов”, в района срещу бл.

Намериха тяло на предполагаем мигрант в река в северна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759784

Намериха тяло на предполагаем мигрант в река в северна ГърцияГръцката полиция съобщи днес, че е открила в река на границата с Турция тялото на мъж, за когото подозира, че е мигрант, опитал да влезе незаконно от съседна Турция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В съобщение на полицията се посочва, че тялото е било намерено вчера в делтата на река Еврос (Марица),

Променлива облачност утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=370681

Утре по Черноморието облачността ще е променлива, след обяд - често значителна и на места ще превали слабо. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 15 и 18°, вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Сделката за ЧЕЗ не е заплаха за сигурността, според Делян Добрев

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/13/3145770_sdelkata_za_chez_ne_e_zaplaha_za_sigurnostta_spored/?ref=rss


Сделката за българските активи на ЧЕЗ не застрашава националната сигурност. Това каза в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, цитиран от БТА след като по-рано днес президентът Румен Радев свика съвета по национална сигурност по темата. Той напомни, че преди седмица всички служби са били изслушани в Комисията по енергетика, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.<br /><br />След като миналата седмица...

Във ВТУ отвори врати лаборатория за социални и политологични изследвания

https://offnews.bg//obshtestvo/vav-vtu-otvori-vrati-laboratoria-za-sotcialni-i-politologichni-izsledv-676646.html

Зала 502 във Философския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ вече е Изследователска лаборатория за социални и политологични изследвания и сугестология.

Кабинетът е оборудван със съдействието на A Data Pro – водеща компания в информационните услуги. Дарението включва закупуването на компютърни конфигурации, ремонт и обзавеждане на залата. Целта е студентите да имат по-големи възможности за практическа подготовка.

„Бизнесът трябва да работи проактивно с университетите, за да превърнем България в място за успешна реализация“, каза Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro и допълни, че успешната професионална реализация носи стойност не само за личността, но и за общността и развитието на икономиката: “Затова е изключително важно съчетаването на академичните знания с реалните потребности на пазара на труда. Партньорството ни с Великотърновския университет е успешно, защото е основавано на доверие и стойност за двете страни. Инвестицията, която правим в образованието, е ценност и за университета, и за нашия бизнес, представяйки възможност за изграждане на практически умения на кадрите.“

„Университетът чу какво иска бизнесът. Променихме учебните планове. Договорихме се с аутсорсинг фирми за стажантски позиции още по време на следването, за да трупат студентите ни стаж и опит, за който бизнесът така много говори и цени. С откриването на подобни кабинети искаме още в университетска среда младите хора да получат необходимите знания и умения“, каза при откриването ректорът проф. Христо Бонджолов.

През май месец тази година ще стартират и съвместни едномесечни стажантски програми в A Data Pro.

Партньорството с университета започва през 2010 година. Това е шестата зала, която се открива до момента с подкрепата на A Data Pro. Компанията организира регулярно провеждане на обучения за студентите за подготовка на CV и за кандидатстване за работа.

Георги Лозанов: Сидеров трябва да последва политическата съдба на Антон Тодоров

http://econ.bg/Новини/Георги-Лозанов-Сидеров-трябва-да-последва-политическата-съдба-на-Антон-Тодоров_l.a_i.759014_at.1.html

Медийният експерт доц. Георги Лозанов обяви, че заради критиките си към журналиста Горан Благоев лидерът на "Атака" Волен Сидеров трябва да последва...

"Долината на бъбреците" - където надеждата е дефицитна стока

https://www.actualno.com/analysis/dolinata-na-bybrecite-kydeto-nadejdata-e-deficitna-stoka-news_664029.html

Чували ли сте за "Долината на бъреците"? А знаете ли къде се намира? Това село в Непал, което носи странното име заради още по-странната си история. Причината да бъде кръстено така е, че във всяко семейство в селото има някой, който е продал бъбрека си на черния пазар. Хората живеят в нищета и продажбата на бъбрек е единственият начин да спечелят пари. "Животът е много тежък и затова продадох бъбрека си. С парите купих земя. Сега разбирам, че съм сгрешил, но това беше мое решение

Ван И, външен министър на КНР: Време е теорията за заплахата от Китай да получи почивка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759730

Ван И, външен министър на КНР: Време е теорията за заплахата от Китай да получи почивкаИнициативата ни „Един пояс, един път” е открита и честна, всички участници печелят еднакво Външният министър на Китайската народна република Ван И даде пресконференция  пред медиите по време на Националния народен конгрес (НПК) в Пекин, на 8 март 2018 г. „Искам да отправя празнични поздрави на всички жени, особено жените журналисти в тази стая.

Владимир Тодоров за Фрог: Държавата електронно да следи обучението на шофьорите

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vladimir-todorov-frog-darjavata-elektronno-sledi-obuchenieto-shofjorite.html

Тази и други превантивни мярки срещу нарастването на катастрофите, при които загиват все повече пешеходци у нас, предложи в свой коментар пред „Фрог нюз” председателят на Българска асоциацията на загиналите в катастрофи Владимир Тодоров.

"Тренд": Всеки четвърти хвърля разделно отпадъци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6758569

"Тренд": Всеки четвърти хвърля разделно  отпадъциДве трети от българите разтревожени за замърсяването на въздуха и водата, но само 4% са направили сериозни промени в навиците си, за да пазят природата Само 4% от българите са направили големи промени в навиците си, които да помогнат за опазването на околната среда. Малко над една четвърт декларират, че рециклират отпадъци.

Ентусиасти публикуваха ВИДЕО с НЛО на Пентагона

https://www.actualno.com/interest/entusiasti-publikuvaha-video-s-nlo-na-pentagona-news_664331.html

Организацията To The Stars Academy of Art and Science (TTSA) публикува видео с неидентифициран летящ обект. От организацията твърдят, че кадрите са заснети от министерство на отбраната на САЩ. На видеото, заснето през 2015 година е показано как системата за наблюдение на изтребителя. F/A-18 Super Hornet, работещи в инфрачервения диапазон, фиксират обект, който се движи с огромна скорост. Мястото и точното време н

Ентусиасти публикуваха видео с НЛО на Пентагона (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/interest/entusiasti-publikuvaha-video-s-nlo-na-pentagona-video-news_664331.html

Организацията To The Stars Academy of Art and Science (TTSA) публикува видео с неидентифициран летящ обект. От организацията твърдят, че кадрите са заснети от министерство на отбраната на САЩ. На видеото, заснето през 2015 година е показано как системата за наблюдение на изтребителя. F/A-18 Super Hornet, работещи в инфрачервения диапазон, фиксират обект, който се движи с огромна скорост. Мястото и точното време н

Ердоган: Северен Кипър да се изравни по население с гръцката част

https://www.actualno.com/asia/erdogan-severen-kipyr-da-se-izravni-po-naselenie-s-gryckata-chast-news_664330.html

Турският президент Реджеп Ердоган даде нареждане на Северен Кипър да увеличи броя на жителите си, за да го изравни с този на гръцката част на острова и успоредно с това да постигне ръст в икономическото си развитие. Ердоган постави задачата по време на посещението в Анкара на премиера на Северно-кипърската турска република Туфан Ерхюман и заместника му Кудрет Йозерсай. „Гърците на острова наброяват близо 1 милион души, в интерес на кипърските турци е населението да бъде изравн

Удължиха срока: Аспарухово без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370679

Удължиха срока за отстраняване на аварията, поради която квартал Аспарухово е без вода от рано тази сутрин. По последна информация, аварията ще бъде отстранена късно тази вечер, а водоподаването възстановено до полунощ, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759682

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност (Обновена)Държавата не е направила крачка напред (за участие в сделката за активите на ЧЕЗ - б. а.), за да прави крачка назад. Нито има крачка напред, нито крачка назад, в момента се обсъжда дали се направи крачка и в коя посока. Това отговори на въпрос на журналисти председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев,

Водещи специалисти от Варна и Аахен ще правят съвместно проучване за лазерите в пародонтологията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6759773

Водещи специалисти от Варна и Аахен ще правят съвместно проучване за лазерите в пародонтологиятаСъвместен проект за клинични проучвания при приложението на лазерите в пародонтологията ще направят водещите специалисти по парадентология и дентална имплантология проф. д-р Стефан Пеев от МУ-Варна и проф. д-р Норберт Гуткнехт от университета в Аахен, Германия. Това стана ясно по време на провелата се работна среща и уъркшоп във Факултета по

Автобус 31 с променен маршрут заради ремонт

http://budnavarna.bg/31437-avtobus-31-s-promenen-marshrut-zaradi-remont/

снимка: Будна Варна

С променен маршрут се движат днес автобусите по линия 31 във Варна, научи BudnaVarna.bg.

Заради ремонт на път, автобусите няма да ходят до обръщача в квартал „Виница“.

Колите ще обръщат през центъра и ще минават през курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Промяната е в сила до 18 часа тази вечер.

Материалът Автобус 31 с променен маршрут заради ремонт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Валери Симеонов: Управляващите в Русия искат слугинаж и подчинение

https://frognews.bg/politika/valeri-simeonov-upravliavashtite-rusiia-iskat-sluginaj-podchinenie.html

Тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат.”

Валери Симеонов: Управляващите в Русия искат слугинаж и подчинение

https://frognews.bg/novini/valeri-simeonov-upravliavashtite-rusiia-iskat-sluginaj-podchinenie.html

Тези хора, които управляват Русия към настоящия момент, явно не искат признание, те искат подчинение, те искат слугинаж, те искат да ни унижат.”

Кой е Майк Помпео - новият държавен секретар на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145764_koi_e_maik_pompeo_-_noviiat_durjaven_sekretar_na_sasht/?ref=rss


Консервативен републиканец, който омаловажава руската намеса в изборите през 2016 г. - това е новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео.<br /><br />Назначаването му бе обявено днес от президента Доналд Тръмп след месеци на медийни публикации за задълбочаващи се разногласия между него и досегашния външен министър Рекс Тилърсън.<br /><br />54-годишният Помпео е служил три мандата като конгресмен от Канзас и оглави ЦРУ през 2017 г. Той бе избран в Конгреса с подкрепата на...

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ са близо до точката на кипене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759757

Чавушоглу: Отношенията ни със САЩ са близо до точката на кипенеОтношенията на Турция и САЩ са близо до точката на кипене, заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред студенти и преподаватели на Московския държавен институт по международни отношения, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. По думите му за връщане на двустранните отношения в нормалното русло е необходимо Вашингтон "да държи на

Екоминистерството: Водите на река Тимок са в добро състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759755

Екоминистерството: Водите на река Тимок са в добро състояниеГотови са първите експресни анализи, измерени при пробонабиране на вода от река Тимок при Брегово. При анализа на пробите са получени следните резултати: РН – 7,74, разтворен кислород – 8,7 mg/l, eлектропроводимост – 346 µs/sm, температура – 9,4 °C, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. Резултатите от измерените на място показатели

"Газпром“: Няма риск за транзита през Украйна към Европа, ако няма тклоняване на газ

http://www.mediapool.bg/gazprom-nyama-risk-za-tranzita-prez-ukraina-kam-evropa-ako-nyama-tklonyavane-na-gaz-news276646.html

Рискове за транзита на руския газ към Европа на фона на спора между Газпром и Нафногаз Украйна няма да има, ако няма неразрешено отклоняване на синьо гориво. Това каза във вторник президентът на Газпром Алексей Милер на среща с руския премиер Дмитрий Медведев.   За транзита към Европа през територията на Украйна в момента няма никакви рискове, ако, разбира се, няма неразрешено отклоняване от Нафтогаз Украйна, заяви Милер, цитиран от ТАСС.   Газпром взе решение за разтрогне договорите си Нафтогаз Украйна, за да избегне милиарди долари глоби, които украинската страна възнамеряваше да изиска за оставащия срок на действие на договора, каза още Милер на срещата си с Медведев.   Очакваме, че процедурата по разтрогването на договорите с Нафтогаз Украйна ще отнеме година и полови - две, допълни шефът на Газпром.   Газпром и Нафтогаз Украйна ни бива да отхвърлят никакви вариант за по-нататъшно взаимодействие, каза Медведев.   "Естествено, никакви варианти не бива да бъдат отхвърляни. Става дума за изгода, за ефективност на договора", каза руският премиер, цитиран от ТАСС.

Sofia Fashion Week – модното събитие на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759734

Sofia Fashion Week – модното събитие на СофияОт 27 до 30 март в зала ЕФЕ на хотел Маринела на едно място ще се съберат най-добрите дизайнери и модели за седмицата на модата И тази година на най-бляскавото и стилно модно събитие дизайнерите ще покажат своите творчески идеи за настъпващия пролетно-летен сезон 2018. Истински празник на модата и красотата с уникален декор на сцената очаква

Петима души са задържани при акция на ГДБОП във Варна, София и Видин

https://petel.bg/Petima-dushi-sa-zadarzhani-pri-aktsiya-na-GDBOP-vav-Varna--Sofiya-i-Vidin__255205

Мащабна полицейска операция се проведе във видинския ромски квартал "Нов път". Сили на жандармерията и полицията провериха къща, в която ж...

Напрежението между Анкара и Атина се покачва заради това, което ще се случи в Егейско море

https://petel.bg/Naprezhenieto-mezhdu-Ankara-i-Atina-se-pokachva-zaradi-tova--koeto-shhe-se-sluchi-v-Egeysko-more__255208

Снимка Булфото Турция планира да изпрати военни кораби в морето край курорта Кушадасъ и така да попречи на ученията, които Гърция подго...

Семейство си купи кола, собственикът я обяви за открадната

https://petel.bg/Semeystvo-si-kupi-kola--sobstvenikat-ya-obyavi-za-otkradnata__255207

Снимката е илюстративна Полицията във Видин разследва мистериозна сделка с кола, съобщи BulNews.bg. На 12 март в 15 часа жител на село Средогри...

Може да е зрелищно – но е заради глобалното затопляне (Видео)

https://petel.bg/Mozhe-da-e-zrelishhno-----no-e-zaradi-globalnoto-zatoplyane--Video-__255209

Зрелищни кадри от Аржентина: огромен леден къс се отцепи от глетчер в областта Патагония. Кадрите, разпространени от аржентинската парк...

САЩ са в шок: Стоматолозите ни масово измират по загадъчен начин

https://petel.bg/SASHH-sa-v-shok--Stomatolozite-ni-masovo-izmirat-po-zagadachen-nachin__255210

Снимка Булфото Представители на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ се опитват да изяснят причината за загадъчнат...

Валери Симеонов съзря руско-турски план срещу България

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-sazrya-rusko-turski-plan-sreshhu-Balgariya__255211

Вицепремиерът Валери Симеонов свърза нападките на руския патриарх Кирил към България с поредното провокативно изявление на турския пре...

След летния сезон започват нови ремонти на ключови булеварди

http://budnavarna.bg/31435-sled-letniya-sezon-zapochvat-novi-remonti-na-klyuchovi-bulevardi/

снимка: Будна Варна

Община Варна има готовност да започне ремонта на бул. „Народни будители“ в „Аспарухово“, а също и на „Осми Приморски полк“ в посока „Виница“, както и рехабилитацията на старата част на бул. „Васил Левски“. Те обаче ще стартират след лятото, за да се избегне неудобството със засиления трафик през топлите месеци.

Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних.

Готовност за започване на ремонтни дейности има и за ул. „Георги Бенковски“, както и на бул. „Съборни“. Работата по тях също най-вероятно ще бъде отложена за есента.

До средата на април трябва да приключи ремонтът на бул. „Приморски“.

До началото на активния туристически сезон във Варна трябва да бъдат завършени пътните възли по новостроящия се бул. „Васил Левски“ с другите три основни булеварда в града – „Владислав Варненчик“, „Сливница“ и „Цар Освободител“. Това обеща днес кметът на морската столица Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net.

Кметът на града допълни, че в петък на посещение във Варна се очаква да пристигне министърът на регионалното развитие и благоустройството министър Николай Нанков. Той най-вероятно ще съобщи новини, свързани с ремонта и на Аспаруховия мост.

Материалът След летния сезон започват нови ремонти на ключови булеварди е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тръмп смени държавния секретар и шефа на ЦРУ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370678

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че освобождава Държавния секретар Рекс Тилърсън от поста му и назначава директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео за негов наследник на поста, предава AFP.

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП срещу "третото четене" на бюджета

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/13/3145720_konstitucionniiat_sud_othvuli_jalbata_na_bsp_sreshtu/?ref=rss


Не е имало нарушение на конституцията при приемане на закона за бюджета за 2018 г. Това реши единодушно Конституционният съд (КС), като прие, че не е имало разпоредба, гласувана три пъти от депутатите, информира news.lex.bg.<br /><br />Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по искане на 66 депутати от БСП. Според тях разпоредбата е гласувана три пъти в разрез с основния закон, който предвижда, че законите се приемат на две четения. Става въпрос за чл. 6, aл. 1,...

Помощта за бедните региони трябва да остане приоритет, обяви европарламентът

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/13/3145726_pomoshtta_za_bednite_regioni_triabva_da_ostane/?ref=rss


Проекти, допринасящи за икономическото и социалното сближаване между регионите в Европейския съюз, трябва да останат приоритет за инвестиционните политики на блока въпреки натиска върху бюджета. Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент.<br /><br />Отрицателните последици от икономическата и финансовата криза, особено за регионите със слаб икономически растеж, са намалили ползите от бюджетните политики и това е довело до ограничени инвестиции, се посочва в...

LG представи най-новото поколение виисокотемпературна термопомпена система Therma V

http://www.cross.bg/therma-therma-sistema-1570013.html

/КРОСС/ На медийна, закуска в първата изградена академия на балканите LG представи новостите и иновациите в областта на климатичните технологии през 2018 година с фокус върху единствената по рода си LG Therma V система. Какво представлява LG Therma V системата: THERMA V е отоплителна система въздух-вода от LG, снабдена с модерна технология, която пести енергия. THERMA V е предназначена за новопостроени или реновирани сгради, тя може да бъде използвана при различни отоплителни решения - от подово отопление до производство на топла вода с няколко затоплящи източници. По-висока енергийна ефективност,чрез прилагане на ефективен компресор и структура с оптимален дизайн се постигат по-голямо енергоспестяване и по-ниски разходи за работа,които позволяват по-бързо възстановяване на първоначалната инвестиция. Помпите въздух-вода са перфектно решение за охлаждане и отопление по наистина компактен начин.                     Продуктът LG THERMA V е 4-пъти по-енергоефективен от системата с електрически котел, тъй като използва енергия от външна околна среда. Инверторна технология на LG осигурява отлична енергийна ефективност с оптимални компоненти като водна помпа, топлообменник и двигател на вентилатора. Предлагат се термопомпи от 3 kW до 16 kW. Топлинния обхат за външната температура е до -20⁰С, а температурата на нагрятата вода може да достигне максимум 57 градуса

МОТ: България може да отчете рекордно ниска безработица през 2019 г.

http://econ.bg/Новини/МОТ-България-може-да-отчете-рекордно-ниска-безработица-през-2019-г-_l.a_i.759013_at.1.html

Безработицата в България ще продължи да намалява, достигайки 179 000 души през 2019 година. Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на...

Мей събира съвета за национална сигурност утре за изготвяне на позиция към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759728

Мей събира съвета за национална сигурност утре за изготвяне на позиция към РусияБританският премиер Тереза Мей свика заседание на Съвета за национална сигурност за утре, за да се разгледа отговора на Русия на поставения ултиматум да даде обяснения за отравянето на бивш руски шпионин в Англия, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. "Утре сутрин ще има заседание на СНС за обсъждане на следващите етапи след отговора на

7 швейцарски посланици на посещение в Столипиново

https://www.actualno.com/society/7-shvejcarski-poslanici-na-poseshtenie-v-stolipinovo-news_664326.html

7 посланици на Швейцария ще посетят пловдивския квартал Столипиново на 14 март, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа. В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване. Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския

КС отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

https://www.actualno.com/business/ks-othvyrli-jalbata-na-bsp-za-budjet-2018-news_664325.html

Конституционният съд отхвърли като неоснователна жалбата на БСП за Бюджет 2018. Това става ясно от справка на сайта на съда. Решението гласи: „Днес, 13 март 2018 г., Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на шестдесет и шест народни представители за обявяване на разпоредбата на чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. "Субсидии и други текущи трансфери"от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. за противоконституционна. Решението е прието единод

Живущи във варненски блок се жалват от съсед, преградил стълбищна площадка

http://www.moreto.net/novini.php?n=370677

Съсед на живущи във варненски блок предизвикал гнева им като преградил част от жилищна площадка пред двата му апартамента с тухлен зид и метална врата. Вдигането на незаконната стена било установено и след проверка на инспектори от район „Одесос“ по сигнал на шестима собственици в блока.

Конкурсът Web report приема материали до 30-ти април

http://dnes.dir.bg/news/konkurs-web-report-26956622

Конкурсът Web report, организиран от Innovation Starter и Dir.bg, приема журналистически материали до 30-ти април.

Опитите на Столичната община да продаде имотите си продължават

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/13/3145684_opitite_na_stolichnata_obshtina_da_prodade_imotite_si/?ref=rss


През 2018 г. Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) очаква да продаде общински имоти за между 8 и 10 млн. лева, като сумата е близка до тази, получена от сделки през 2017 г. Общинското дружество "Софийски имоти" има намерение да продаде 7 имота, в които е съсобственик, като предвидената сума от сделките е 2.4 млн. лева. Това се разбра от заседанието на комисията по финанси на общинския съвет.<br /><br />Агенцията по приватизация и "Софийски...

Социалната услуга "Личен асистент" продължава в Чепеларе

https://www.actualno.com/smolyan/socialnata-usluga-lichen-asistent-prodyljava-v-chepelare-news_664324.html

След подписано споразумение от Кмета на Община Чепеларе – Славка Чакърова на 22.02.2018 година, предлаганата социална услуга в домашна среда "Личен асистент" е с удължен срок до края на годината, съобщиха от Община Чепеларе. Така ползвателите на услугата ще могат да се възползват до края на 2018 г., а с това се осигуряват и над 70 работни места по проекта от 1 март. Финансовите средства по Споразумението са осигурени от Агенцията за социално подпомагане – София. О

БДЖ взе участие в „Национални дни на кариерата”

http://www.cross.bg/prevozvach-zhelezoputen-dryzhestvoto-1570012.html

/КРОСС/ „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД взе участие в „Национални дни на кариерата: Добра кариера. Добър живот". Форумът е най-значимото кариерно изложение в България и се провежда в рамките на два дни (13-и и 14-и март) в столичния хотел „Маринела". HR-екипът на националния железопътен превозвач се включи със свой щанд в седемнадесетото издание на кариерния форум. По време на събитието бяха представени свободните позиции и стажантските програми в дружеството. Експертите се срещнаха с хора, търсещи работа в сферата от първо лице и имаха възможността да им очертаят начините за успешно кариерно развитие в железопътния превозвач. Голям интерес бе проявен от страна на млади специалисти към щанда на компанията. Вниманието на младежите бе привлечено от предлаганите стажантски програми, както и от сферата на дейност на компанията. Освен това, те получиха от експертите ценни съвети как да се подготвят по-успешно за интервю. След успешно завършена стажантска програма през 2017 г. трима души започнаха работа в системата на железницата. Националният железопътен превозвач участва в няколко инициативи от подобен тип, като следва една от основните си цели - предоставяне на възможности за развитие на младите хора, които търсят сериозна кариерна реализация

System Alliance Europe планира експанзия в още 20 държави

http://econ.bg/Новини/System-Alliance-Europe-планира-експанзия-в-още-20-държави_l.a_i.759019_at.1.html

През 2017 г. европейската сухопътна транспортна мрежа е превозила общо 4 137 676 пратки. Това е с почти 2,3% повече в сравнение с 2016 г. Тонажът...

Силата на човешкия дух: от девет диагнози рак до параолимпийското злато в Пьонгчанг 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/13/3145602_silata_na_choveshkiia_duh_ot_devet_diagnozi_za_rak_do/?ref=rss


Деветмесечно лечение на рак, две операции и три седмици в тренировки. Това са част от предизвикателствата по пътя на Бибиан Ментел-Спее към златния медал от параолимпийските игри в Пьонгчанг. Холандката триумфира в сноуборда, въпреки че не беше слагана в сметките за челните места.<br /><br />На 45 години състезателката стана шампионка в бордъркроса по-малко от десет седмици след операция на шийни прешлени заради рак. През юли Ментел-Спее беше диагностицирана с рак за девети пъти,...

Ерменков в Добрич: Подписката за ЧЕЗ има огромно морално значение, за да покаже, че хората в България не спят

http://www.cross.bg/durzhavata-ermenkov-zashtoto-1570011.html

/КРОСС/ „Подписката има огромно морално значение, за да покаже, че хората в България не спят, че хората в България защитават интересите си и че, когато някой тръгне срещу народа, обикновено катастрофира. Чрез подписката ще покажем на колко хора им пука, какво се случва в държавата, колко хора се чувстват ангажирани за това, че ни разпродават на дребно и по начин, по който е обиден за държавата, защото в момента имаме ситуация, в която една Гинка е онази, която решава съдбата на държавното участие в ЧЕЗ." Това заяви народният представител от „БСП за България" Таско Ерменков в Добрич. „Тя договаря какво ще стане и ще има ли участие на държавата и тя се снима между вицепремиер и министър на финансите. Дай Боже, всекиму такава Гинка. Нещата са сериозни, а премиерът разбира само от натиск на хората и от протести и недоволство, той не се вслушва иначе в разума", посочи социалистът. Според него не може да се отрече на Брисов, че има инстинкт за самосъхрание и когато стане напечено, той винаги прави или крачка назад, или встрани. „Нашата работа е сега да направи крачката, която да го свали от власт", каза той. „Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ, ние сме свидетели на поредната Гинка, защото има и други Гинки в държавата, но те не касаят в такава степен националната ни сигурност. Гинката, която купи БТК - също нито професионалист, нито разбира от БТК. Недалеч от тук една Гинка купи ТЕЦ Варна

Над 150 млн. евро са осигурени за насърчаване на предприемачеството в България

http://econ.bg/Новини/Над-150-млн-евро-са-осигурени-за-насърчаване-на-предприемачеството-в-България_l.a_i.759012_at.1.html

Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България. Това съобщи заместник-министърът на...

КС: Конституцията не е нарушена при приемането на бюджета

http://dnes.dir.bg/news/bujet-konstitutzia-kabinet-borisov-3-26956616

Конституционният съд (КС) единодушно прие с 11 гласа, че не е имало нарушение на Конституцията при приемането на закона за бюджета за 2018 година.

Разследват смъртта на моряка, загинал при пожар на ферибота "Героите на Севастопол"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759695

Разследват смъртта на моряка, загинал при пожар на ферибота "Героите на Севастопол"Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на моряк, починал при пожар в каютата му на борда на ферибота "Героите на Севастопол". Огънят пламнал в каютата на 56-годишния О. С. на 9-и март тази година. По това време мъжът не е бил на вахта и е почивал. Благодарение на бързата и адекватна реакция на екипажа,

Каранга се размина с наказание, ще бъде на линия за дербито с "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6759604

Каранга се размина с наказание, ще бъде на линия за дербито с "Левски"Звездата на ЦСКА Фернандо Каранга не беше наказан от Дисциплинарната комисия към БФС и ще бъде на линия за дербито с "Левски".  Жестът на Каранга към феновете на "Пирин", имитиращ прерязано гърло, не бе разгледан от комисията. Футболистът на "Локомотив" (Пловдив) Симеон Райков отнесе три мача наказание и глоба от 800 лв.

'Софийска баница' отваря магазини в Лондон

https://offnews.bg//ikonomika/sofijska-banitca-otvaria-magazini-v-london-676641.html

600 000 лева повече от предвиденото в годишния план за приватизация отчете Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за отминалата 2017 година пред Комисията по финанси и бюджет на СОС.

Общата стойност на икономическите и финансови показатели от изпълнението на дейността на СОАПИ по приватизация и следприватизационен контрол е размер на 54 588 620 лв. В списъка за приватизация за тази година са включени 176 обекти, а прогнозната сума е в размер между 53 200 000 и 56 000 000 лева. 

„СОАПИ стана входната врата на бизнеса за София. Над 80 бяха инвестиционните проекти, по които се работеше. Агенцията успя да представи успешно възможностите на града извън пределите на страна. Натрупахме сериозна база от данни за икономиката в столицата“, каза председателят на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на СОС Николай Стойнев. 

СОАПИ работи по общи проекти с държави от Европейския съюз, Южна Корея, Скандинавието. „Инвестиционния климат в София е стабилен. Градът произвежда една трета от износа на България и има 700 000 работещи хора. Последната статистика показва, че съотношението между мъжете и жените на работните позиции е 50 на 50. ИТ-индустрията, аутсорсинг бизнеса и промишлеността са в основата на компаниите с висока добавена стойност“, каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Агенцията. Той посочи, че последният успех на екипа на СОАПИ е финализирането на проекта на белгийската компания „Мелексис“, които преди няколко дни обявиха, че не само ще останат в България, но и ще отворят 300 нови работни места и ще инвестират още 75 млн. евро.

„Това стана с активната подкрепа на Кмета на София Йорданка Фандъкова, Николай Стойнев и общински съветници“, каза Данаилов. Договорът с Лондон по програмата „City to City“ е окончателно подписан. Близо 70 компании от София са проявили интерес като повече от тях са готови да работят в България и да изнасят за лондонския и английския пазар. Една от тях е „Софийска баница“, която вече пише бизнес проект за баничарници на Острова. Предстои подобно подписване на договор за сътрудничество с Виена, а само преди ден СОАПИ покани италиански градове да се включат в инициативата.

Справка по индустрии:

София запази и направи една стъпка нагоре по отношение на рейтинга на града на Сандърт енд Пуръс. Средната минимална заплата в града по данни на НСИ за миналата година е малко над 1500 лева. Броят на заетите през второто тримесечие на 2017 г. средният брой на заетите лица в област София възлиза на 701,300 души, от които 50.3%, или 352,800 души са мъже и 49.7%, или 348,600, са жени. Това е най-ниският дял на мъжете сред заетите от началото на 2015 г, предизвикан от по- бавното нарастване на заетите от мъжки пол в сравнение с броя на жените. Коефициентът на икономическа активност също е най-високият в България – 62.1% срещу средно за страната 53.3%. Броят на икономически активните хора през следващите две-три години ще се засилва.

ИТ – сектора 

През изминалата година срещите и контактите с този сектор ни дадоха сериозно основание да направим задълбочен анализ на неговото развитие и влияние над икономиката на София. Имаме доклад, който е публичен и достъпен през нашия сайт. Няма да ви разказвам, че той в основата на икономиката на София и на страната. За 2018 година колегите от БАСКОМ очакват ръст на приходите между над 10 процента. Два са важните, според нас, акценти в този сектор: Първо. Фирмите от този сектор активно изнасят продукция за международния пазар и са търсени от него. Столичният бизнес не произвежда продукти като подизпълнител. И второто – гладът за кадри в този сектор остава като основно предизвикателство.

Аутсорсинг бизнесът -
80 % от аутсорсиг индустрията e в София. През 2017 г. компаниите "Удуърд България" и "Традео БГ" получават сертификат за инвестиция клас „А” за планирани инвестиции на стойност близо 10 млн. лв. и наемане на 160 нови работни места в София. През 2016/2017 г. общият брой на заетите достига 47 800 души или над 10% от заетите в столицата. Аутсорсингът продължава да има и добра база за растеж в столицата заради демографската и образователна структура на града, конкурентните предимства спрямо другите столици в региона, както и цялостното развитие на софийската икономика. Предизвикателство пред развитието на аутсорсинг сектора и привличането на инвестиции е недостигът на подготвени кадри.

Преработващата промишленост
През последните години тя увеличава тежестта си в столичната икономика, като през 2016 г. делът й достига 10.6%, а заетите лица в сектора в града са около 70 000 души. Това е един от най-атрактивните сектори за чуждестранните инвестиции в София – заедно с комуналните услуги привличат близо 16% от ПЧИ в столицата за периода 2000 – 2015 г 

Електронната търговия

През 2017 г. тя в България бележи ръст от 15-16%, а в някои сегменти достига и до 18%. Различни източници сочат, че за последните 5 години онлайн търговията нараства със средно над 23% на година. За периода ноември 2016 г. – ноември 2017 г., онлайн магазините в страната се увеличават с 19% благодарение и на утвърдени компании и на стартиращи предприемачи.

С повишаването на доверието на българския потребител в онлайн бизнеса се очаква растежът на отрасъла да продължи. Данните за 2017 г. показват, че посредством Интернет българите купуват най-често стоки за дома. Според последните данни, публикувани от НСИ за България за 2017 г., 87.5% от поръчките са направени към онлайн магазини, базирани в България, 34.6% са били от страни в ЕС и над 16% - от трети държави. Очаква се 70% от българите да имат достъп до интернет до 2019 г. и онлайн търговията да се увеличи до 3.4 милиона потребители до 2021 г.

През 2017 г., делът на българите, които пазаруват онлайн е близо 19% от българското население (или 1.3 милиона души). Според европейското проучване MasterIndex, българските потребители, които пазаруват по електронен път всекидневно, са 4%, което ги нарежда до германските, холандските и чешките. През 2017г. близо половин милион от жителите на Югозападна България (регионът, който включва София) са пазарували онлайн. С онлайн пазарен дял, който се очаква да нарасне до почти 60% до 2021 г., пазарът на електронна търговия в България е един от най-бързо развиващите се пазари в Европа.

В КЕВР скептични по сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/kevr-skeptichni-sdelkata-chez.html

Председателят на КЕВР Иван Иванов е скептичен дали с бързи промени в Закона за енергетиката би могло да се променят условията, при които се разрази скандалът с ЧЕЗ.

НеСемейни войни с нова серия колоритни участници

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nesemejni-vojni-s-nova-seriia-koloritni-uchastnici-6080258

Футбол, баскетбол, волейбол, естрада и рок се срещат в битка за победата в любимата семейна телевизионна игра в предстоящите епизоди по NOVA

Леонид Решетников предупреждава: Българските власти демонстрират възмутителна неграмотност

http://www.cross.bg/rysiya-reshetnikov-bulgariya-1570010.html

/КРОСС/ Посещението на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в България за 140-та годишнина от освобождението на страната от османска власт завърши с международен скандал. Руската информационна агенция EADaily привежда мнението на изпълнителния директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел", генерал-лейтенант в оставка, кандидат за исторически науки Леонид Решенков за причините, довели до реакцията на патриарх Кирил и острия отговор на българския вицепремиер Валери Симеонов. Предупреждавайки, че българските власти демонстрират „дълбока, възмутителна неграмотност", Решетников твърди, че скандалът няма да повлияе на българо-руските отношения. „България се намира в състава на НАТО и ЕС, който към настоящия момент са против Русия. И всички проблеми, които възникват в нашите отношения, са продиктувани от това, че българите се намират от другата страна. Сега НАТО и ЕС оказват силен натиск на Русия по всички направления. Голяма част от българския народ обича и уважава Русия, но независимо от това България игра на страната на нашите конкуренти. Ето защо нови проблеми в нашите отношения няма да се появят. България в голяма степен не е самостоятелна страна. Дори и да има един ден в годината, в който е нормално да каже „благодаря" на Русия, това не се получава, а после поглежда назад към Запада, към Америка, и говори такива глупости", коментира Решетников.

Кога да сменим зимните гуми с летни

http://www.moreto.net/novini.php?n=370676

Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни. Това каза пред „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев. Той уточни, че при трайно положителни температури е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорошно настъпване дълготрайно на топло време.

Горанов пред "Ди велт": Влизането ни в еврозоната ще стабилизира еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759552

Горанов пред "Ди велт": Влизането ни в еврозоната ще стабилизира евротоБългария иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Трябва да се страхуват само тези, които не спазват правилата. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред немската медия "Ди Велт". Местната валута в България - левът - зависи от еврото и е фиксирана към него.

София планира до 56 млн. лева от приходи от приватизация

http://www.mediapool.bg/sofiya-planira-do-56-mln-leva-ot-prihodi-ot-privatizatsiya-news276645.html

До 56 млн. лева приходи от приватизация очаква да събере тази година Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. На пръв поглед сумата е голяма, но основната част от нея се дължи на постъпленията от продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка. Сделката за него беше сключена в края на миналата година, но приходът от 46 млн. лева ще бъде отчетен през 2018 г. Парите бяха сигурени от петролната компания "Инса ойл", а формалният купувач е нарочно създаден за целта лихтенщайнски фонд. Това стана ясно при приемането на годишния план за приватизация от общинската комисия по бюджет и финанси във вторник. Приватизация Максимум 10 млн. лева са очакваните постъпления от продажба на общинска собственост - предимно малки имоти. В списъка за продажба са 189 обекта, а новите са едва 59. През миналата година от приватизация на такива обекти са постъпили 8.42 млн. лева или около 600 000 лева над планираните. Едва половината от търговете са били успешни. "Тази функция на агенцията вече е затихваща, тъй като приватизацията е краен процес", коментира председателят на стопанската комисия в общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ). За това усилията на местната власт са насочени към развитието на услугите, които агенцията предоставя за насърчаване на инвестициите. От една страна, структурата подпомага чужди и български компании да инвестират в столицата, от друга, се опитва да улесни навлизането на местни дружества на чужди пазари. Инвестиции Като успех ръководителят на агенцията Владимир Данаилов посочи очакваната инвестиция на компанията за автомобилни чипове "Мелексис" от 75 млн. евро до 2022 г. Според Данаилов дружеството, което от години има производствена база в София, се опитва от дълго време да разшири производството си неуспешно заради административни проблеми. С помощта на агенцията и на местната власт те били разрешени. Данаилов припомни, че агенцията за приватизация и инвестиции на София има споразумение с агенцията за инвестиции на Лондон за улесняване на българските инвестиции в британската столица. Интерес към възможностите за бизнес там проявявали компании от различни сфери на икономиката - от ИТ фирми до производителя на закуски "Софийска баница", който иска "да прави баници в Лондон". Скоро ще заработи и порталът, който трябва да дава информация за това какви кадри подготвя средното образование и какви се търсят от компаниите в града. Вече функционират карти на офис площите, на концентрацията на заетите лица и на производството в града. Комисията по бюджет разреши и на дружеството "Софийски имоти" да обяви търгове за продажба на свои имоти. Става въпрос за такива, в които то е съсобственик с други лица. По-голямата част от тези имоти са предлагани и преди на търг, но без успех. За това и от компанията не смеят да прогнозират колко би бил евентуалният приход от продажбите. Идеята е постъпленията да се вложат в изграждането на аквапарк в парк "Възраждане".

Министър Димов успокои: Няма екологична опасност за Брегово

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-dimov-uspokoi-niama-ekologichna-opasnost-za-bregovo-2084314

Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по разпореждане на премиера Бойко Борисов инспектира района на Брегово след обявеното там бедствено положение.

Андрей Делчев: Новият закон за горивата ще изсветли сектора

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/andrei-delchev-noviiat-zakon-za-gorivata-shte-izsvetli-sektora-257423/

Никой не може да каже колко са фирмите, които през годината са търгували или ще търгуват с горива, твърди шефът на Българската петролна и газова асоциация

Еврокомисията поиска еднакви права за социалноосигурените в ЕС

http://clubz.bg/65347-evrokomisiqta_poiska_ednakvi_prava_za_socialnoosigurenite_v_es

Европейската комисия представи днес предложение за обособяване на Европейска служба по труда и инициатива за осигуряване на достъпа до социална закрила на всички работещи. 

Препоръката е насочена към подобряване на социалната закрила на европейските граждани, които не работят на пълно работно време по безсрочни трудови договори, или са самостоятелно заети лица. Те често не са достатъчно добре осигурени от системата за социална закрила - нямат осигуряване срещу безработица или достъп до пенсионни права. 

Препоръката предвижда улесняване на прехвърлянето на социалноосигурителните права от едно работно място на друго, гаранции, че работещите ще да могат да натрупват и предявяват подходящи права и равни условия за наетите и самостоятелно заетите лица при присъединяването им към съответните системи за социална сигурност.

"По-силна социална Европа означава по-стабилна Европа", каза зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис. "Европа бележи стабилен растеж и заетостта се повишава, но трябва да направим така, че растежът да бъде по-приобщаващ и от полза за всички."

Европейска служба по труда пък ще предоставя на гражданите и дружествата информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когато европейците живеят или работят в друга страна от ЕС. 

Тя ще подкрепя сътрудничеството между националните власти в трансгранични спорове, като им помага да осигурят лесно спазване на правилата за защита на мобилността.

Досега в ЕС има обемно законодателство за свободното движение на работници, като много правила се изменят, например при съгласуване на системите за социална сигурност в ЕС и за командироването на работници за предоставяне на услуги. 

Очаква се Европейската служба по труда да бъде създадена като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа догодина. 

Предстои предложенията да бъдат разгледани и приети от Съвета на ЕС.

Законът за частните охранители като машина за избори и разчистване на пазар

https://offnews.bg//analizi/zakonat-za-chastnite-ohraniteli-kato-mashina-za-izbori-i-razchistvane-676626.html

Законът за частната охранителна дейност (ЗЧОД), който беше предложен от депутати от ГЕРБ и приет скоростно на две четения въпреки предупрежденията за това, че създава прецедент в сектора на охранителните фирми, е на път да придобие заплашителни размери с политически отенък.

На пръв поглед частната охранителна дейност е проблемен сектор от години и регулацията му по някакъв начин се нуждаеше от осъвременяване. С намесата обаче на силово ведомство, каквото е МВР, в чисто икономическа дейност, нещата започват да изглеждат повече лобистки, отколкото експертни. Зад неаргументираното обяснение, че МВР по този начин ще контролира строго дейността на охранителните фирми заради сигурността на гражданите, се въвеждат куп нови рестрикции и задължения към фирмите в сектора. Това създава реална заплаха от заличаване на някои от тях от картата на пазара на частните услуги за сигурност, като в същото изплуват и съмнения за извличане на политически дивиденти и разширяване на влиянието върху местната власт и респективно - върху гласоподавателите.

В деня, в който главният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд (нещо безпрецедентно до момента, бел. ред.) за противоконституционност на текстовете за въвеждането на новия лиценз за охрана на урбанизирани територии, беше публикуван проект на наредба на МВР, която въвежда нови правила по отношение на лицензионните режими. Впечатление прави, че в нея преобладават регулациите, които - въпреки декларациите на правителството за облекчаване на бизнеса от административната тежест, въвеждат все повече и нови пречки.

На първо място това е изискване на свидетелство за съдимост от представителите на охранителните фирми. Един от "флагманите" на електронното управление е широко пропагандираното от правителството отпадане на изискването именно на свидетелството за съдимост. С него беше демонстрирано и нелепото състояние на администрацията и необходимостта от промяната на стотици текстове, така че този документ да бъде изискван по служебен път. В този смисъл цитираната наредба очевидно живее свой отделен живот, паралелен на политиката на правителството.  

На второ място текстовете ѝ въвеждат необосновано голям брой изисквания за отчетност пред МВР, което е свързано със заплащането на такси. Случайно или не наредбата включва активното участие на нотариусите в процеса. Така например частните охранителни фирми ще трябва да представят на МВР копие от нотариално заверени договори за охрана, за което се заплаща съответната такса. Освен това на всяко тримесечие фирмите, отново след посещение при нотариус и заплащане на такса, ще трябва да декларират сключвали ли са нови договори.

Общо седем са режимите, за които е въведено изискването за нотариална заверка.

На практика въвеждането на допълнителни административни и финансови тежести би заличило по-малките фирми от пазара като ще освободи ниша на по-големите играчи.

Сериозните въпроси, пред които законът се изправя, са свързани и с конституцията, но носят и политически отенък.

Според председателя на ДСБ Атанас Атанасов за втори път се наблюдава "координирана акция на президента и прокуратурата". Първият подобен случай бил отстраняването на началника на НСО, след като военната прокуратура започна проверка в службата.

Според него акцията сега е насочена срещу "мнозинството, приело закона":

Обикновено досега е имало пълен синхрон между изпълнителната власт и Цацаров, сега се забелязва някаква промяна, коментира пред OFFNews лидерът на ДСБ. 

Според Атанасов законът за частните охранители би облагодетелствал фирми, които са в обкръжението на управляващите от ГЕРБ. По думите му охранителният бизнес има огромно влияние: 

Имайте предвид, че около 130 хил. лица са ангажирани в него. Политически този бизнес е разделен на две – половината са ГЕРБ, другата половина са червени. От икономическа гледна точка охранителният бизнес има интерес да се отвори такава врата, за да може да поемат повече обекти.

Той не скри подозренията си именно това влияние да бъде използвано и по време на избори:

Имам подозрение, че тези, които са го мислили това нещо – имам представа кои са, те са определен кръг хора, свързани с охранителни фирми, близки до ГЕРБ, и са го намислили по схема, която да действа при избори. Защото в малките населени места, като вкараш охранители, там те стават орган на власт и съответно имат влияние. Да не говорим за това, че ГЕРБ използват директно полицейските органи за избори, пък камо ли частните охранителни фирми, които са зависими от ГЕРБ.

Той споделя мотивите за противоконституционност на текстовете, въвеждащи лиценза за охрана на урбанизирани територии. По думите му конституцията вменява на Министерския съвет осъществяването на обществения ред и сигурността на страната.

Тоест, по конституция, на централната изпълнителна власт единствено е възложено да осъществява функциите по сигурността със съответните органи. Което означава, че създаването на друг ред извън очертания в основния закон за опазването на обществения ред и сигурността е недопустим. Още по-малко да се възлага на частни структури да имат такива правомощия.

Той припомни и аргументите, с които текстовете в конституцията са били приети от Великото народно събрание - именно заради имиджа на службите на тоталитарния режим, функциите по сигурността са възложени на правителството, което подлежи на парламентарен контрол. Тук се създава възможността чрез частните охранителни фирми този контрол да бъде заличен, смята Атанасов.

Той излага и друго съображение срещу подобни текстове в ЗЧОД - плаща се двойно за една и съща дейност. Веднъж на държавата и втори път пак през данъците на частни охранителни фирми:

Другото съображение е това, че МВР не успява да се справи с опазването на обществения ред и се търси резервен вариант, ако може пак с пари на данъкоплатеца да се уплътнява тая функция, което е недопустимо – плащаме си данъци тази функция да се осъществява от държавата, след това втори данък ще плащаме, за да може общините да имат пари да наемат тези охранителни фирми, което е недопустимо.

На подобно мнение е и проф. Николай Радулов. Освен аргументите за противоконституционност, той изразява и съмнения за това, дали този инструмент няма да бъде употребен с политическа цел. По думите му с текстовете за охрана на урбанизирани територии се създава прецедент, при който задължения на властта се прехвърлят на частни субекти.

Създава се предпоставка да се случи това, което се случи с икономиката. Виждате сега покрай случая с ЧЕЗ всички започват да правят анализи и да се връщат назад във времето кое доведе до това раздържавяване. Всъщност основното мото, под което минаваше това раздържавяване, беше че държавата е лош стопанин. Аз винаги съм се питал каква е логиката на това да обявим, че държавата е лош стопанин и да раздържавим икономиката, а да оставим този лош стопанин да се грижи за нашата сигурност. Виждате, че по същата логика сега се прави опит да се раздържави системата за сигурност. Това е много сериозен проблем за националната сигурност.

Според него има и други капани. Така например към органите в МВР има изискване те да бъдат деполитизирани, но такова няма по отношение на служителите на частните охранителни фирми. 

А тези структури, с промяната в закона, могат да станат пълновластни господари във всяко едно отделно населено място. И няма никаква гаранция за това, че един кмет, сключвайки договор с такава фирма, няма да я използва и за натиск по време на избори и за манипулирането им – това, за което някой път се съмняваме, че може би МВР и специалните служби си позволяват да го правят. Това е противозаконно, това е престъпление. Докато при частните охранителни фирми няма никаква спирачка, коментира Радулов.

Според него проблемите в МВР и това дали то извършва достатъчно добре функциите се, са свързани с некомпетентност. "Ако внимателно направите анализ на това как се назначават ръководители в специалните служби и МВР, вие ще видите, че отдавна там принципите на израстване по заслуги са пренебрегнати, конкурсното начало не съществува, а дори и когато беше поставено на предна линия, се манипулираше. Цялата системата е демотивирана от това, че на всички възлови места се назначават хора с политически гръб и връзки и по никакъв начин с познания за това как трябва да се ръководи дейността по обезпечаване на обществения ред и сигурност", каза още Радулов. 

Като "пълна абдикация на държавата" определиха промените в закона и от партията на президента Георги Първанов АБВ. Според бившия вътрешен министър Румен Петков с налагането на подобна практика държавата показва, че няма ангажимент към сигурността на хората, а кметовете ще решават как и кого да охраняват. „По отношение на частната охрана вече виждаме и „светли“ примери по медиите как в определени села се вземат допълнително пари от бедните им жители, за да ги охраняват. В този случай държавата казва на хората: „Ние финансираме МВР с един не лош обем средства, но не даваме пари за увеличение на заплатите, не даваме пари за ново въоръжение и оборудване. Същевременно, освен данъците, които ви вземаме, за да ви охраняваме, ви и оставяме на произвола", коментира пред bTV Петков.

На ход по случая сега е Конституционният съд. Любопитна подробност тук е решението на президента Румен Радев да се обърне към "пазителите на конституцията", а не да върне текстовете с вето, което със сигурност щеше да бъде преодоляно от същото това мнозинство в парламента, приело закона за частните охранители. Любопитна е и активността на главния прокурор. Като се има предвид качеството на "продукцията", излъчвана от парламента, вероятно той би могъл да реагира и при много други законопроекти, но не го направи. Любопитно е да се наблюдава и реакцията на охранителните фирми, част от които подкрепят законопроекта и другите, които не са съгласни с него.  

Данъчен от София обвинен за изнудване на търговец

http://www.mediapool.bg/danachen-ot-sofiya-obvinen-za-iznudvane-na-targovets-news276644.html

Арогантна схема за изнудване на бизнесмен, за да не му бъде възложена данъчна ревизия, разкри предаването "Господари на ефира". Става дума за рекет, продължил месеци наред, от главен публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП – София. Към днешна дата въпросният служител е отстранен от НАП, заявиха пред Mediapool от централата на данъчната агенция. Той и неговата съучастничка вече имат повдигнати обвинения, съобщиха за Mediapool от Софийска градска прокуратура. От данъчната агенция твърдят, че по предварителна информация става дума по-скоро за солова акция, но въпреки това към момента се извършва проверка на цялото звено "Събиране" в ТД на НАП – София от страна на Инспектората на данъчната агенция. Търговецът Хюсеин Колаксъзов, който се представя като управител на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци, се оплаква пред "Господари на ефира", че месеци наред е изнудван и е плащал различни суми – от по 300 лв., 700 лв., 1000 лв., 3000 лв., на Стефан Лозанов, главен публичен изпълнител в Териториална дирекция на НАП – София, и на негова сътрудничка. Адв. Велислава Кирилова е бивша колежка на Лозанов, като през 2003-2004 г. за около 10-11 месеца е работила в НАП. "Имам доста сериозен проблем с държавни служители, които не спират да ни рекетират и тормозят", разказва търговецът. Той е получил писмо със заповед за ревизия. След като я е подписал, са му били запорирани банковите сметки и транспортът. Причината за ревизията бил фактът, че мъжът е работил с неизрядна друга фирма. Търговецът отишъл в НАП. Главният публичен изпълнител на НАП Стефан Лозанов му казал, че само той можел да вдига запори, но това ще му струва 1000 лева. Мъжът поискал да го представлява неговият адвокат, но Лозанов му казал, че няма нужда, защото от НАП ще му назначат адвокат. Въпросната адвокатка Велислава Кирилова, с която Лозанов свързал търговеца, поискала хонорар. По думите на Колаксъзов се стига до продължило с месеци изнудване от страна на Лозанов и Кирилова. В един момент служителят на НАП започва да обяснява, че нищо не зависи от него и търговецът трябва да брои пари за по-висшестоящите в агенцията, за да му се помогне. Мъжът платил 3000 лв., но никой нищо не направил, за да му помогне. След това му поискали още 5000 лв., за да не стане по-лошо. "От понеделник насам колегата вече не е служител на НАП. Тече разследване, има повдигнато обвинение. ТД на НАП съдейства на разследващите органи по случая", коментираха от централата на НАП във вторник. От Софийска градска прокуратура уточниха, че Лозанов е с повдигнато обвинение за подкуп и изнудване посредством злоупотреба със служебно положение - престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години. Той е с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Обвинение е повдигнато и срещу съучастничката му, която има и друго обвинение по друго дело - за поискани пари от пострадала, за да осигури спиране на действие на НАП. По информация на Mediapool Стефан Лозанов е работил в звеното "Събиране" на столичната дирекция на данъчните и не е заемал среден или висок ръководен пост. На този етап е установено, че назначаването и извършването на ревизиите и проверките на фирмата на Колаксъзов е законосъобразно, но проблемът е бил в звеното "Събиране", което се занимава с обезпечителните мерки и със събирането на просрочените задължения. Фирмата за разнос на плодове и зеленчучи е селектирана за ревизия, защото е влязла в рисковите регистри на НАП заради прясна регистрация по ДДС, последвана от издаване на множество фактури с рискови доставчици. В НАП има контролни процедури, според които един служител възлага ревизията, друг я извършва, а трети издава актовете, като в случая те са спазени. Заради рисковото поведение на търговската фирма обаче са наложени обезпечителните мерки, за които говори Колаксъзов. Mediapool се опита да се свърже със Стефан Лозанов и адв. Велислава Кирилова, но безуспешно.

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън

https://offnews.bg//sviat/tramp-uvolni-darzhavnia-sekretar-reks-tilarsan-676639.html

Американският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. 

На неговото място Тръмп номинира директорът на ЦРУ Майк Помпео. Неговото място пък ще заеме Джина Хаспел. 

Тръмп обяви решението си в Туитър.

"Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще стане държавен секретар. Той ще свърши страхотна работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба. Джина Хаспел става директор на ЦРУ - първата жена на поста. Поздравления на всички!", написа той. 

Тилърсън стана държавен секретар през февруари миналата година. 

Рокадата идва седмица след като Белият дом обяви, че Тръмп ще се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун през май. Тогава Държавният департамент се оказа неподготвен, като обяви, че няма потвърждение за такава среща. 

Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея и различни търговски преговори, съобщи АП, цитирана от БТА.

Откриха разложен труп в парк "Езеро" в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6759681

Откриха разложен труп в парк "Езеро" в БургасРазложен труп е открит в Парк "Езеро" в  Бургас преди минути, съобщиха от полицията. Тялото е забелязано в канал покрай околовръстния бул."Димитър Димво", под жк."Зорница". На място е изпратен екип на Гражданска защита и полиция. Все още не е ясно дали трупът е на мъж или жена, както и дали става дума за убийство или нещастен случай.

Хиперзвуковият "Кинжал" се оказа балистична ракета "Искандер", пусната от самолет

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145649_hiperzvukoviiat_kinjal_se_okaza_balistichna_raketa/?ref=rss


Руското министерство на отбраната озадачи анализатори с разпространеното видео, за което твърди, че е успешен тест на хиперзвукова ракета "Кинжал", срещу която нямало никаква ефективна защита на противника.<br /><br />Причината не е в това, че името всъщност е на добре известна зенитна, а не на тактическа ракета - да не говорим, че говоренето за ядрена бойна глава поставя подобно оръжие в категорията на стратегическите. Нито е в думите на президента Владимир Путин, че тя е...

Кралиците на покера

https://offnews.bg//drugi/kralitcite-na-pokera-676650.html

Обикновено през най-женския месец март и особено около отбелязването на празника на жената, обръщаме внимание на постиженията на нежния пол във всяка сфера и професия, колкото и нетипична да е тя. Именно затова искаме да отдадем подобаващото внимание на дамите, които са превзели картите и покер масите. Темата всъщност е особено актуална във връзка със скорошното излизане на холивудската продукция „Играта на Моли“. Филмът разказва истинската история на по-познатата в тези среди като „покер принцесата“ Моли Блуум. Тя се прочува чрез организирането на турнири за доста известни и заможни хора, а впоследствие претърпява доста обрати, за които можете да разберете от филма. Дамите, с които ние ще ви запознаем обаче, са истински кралици на масите, защото не само ги красят, а и показват ненадминати умения, като същевременно с това се прикриват умело зад своя “poker face”.

Снимка:Danny Maxwell, Pokernews

В челните места на дамите в покера стои Виктория Мичъл. Великобританката е позната като журналист и писател, както и като първата жена, която печели събитие в известния покер турнир European Poker Tour. Освен това тя става първият играч, който печели две основни събития от същия турнир (през 2006 г. в Лондон и 2014 г. в Сан Ремо), а всички тези постижения я отвеждат към Покер залата на славата през 2016 г. Приемането на играч в залата е значимо признание в света на покера и огромна чест за всеки професионален играч. Първата жена, която става част от нея, е Барбара Енрайт, която може да се похвали с три гривни от Световните покер серии и достигане до финална маса едва през 1995 г. Тя бива приета в Залата на славата през 2007 г. заедно с известния си колега Фил Хелмут.

Снимка: Worldpokertour, Flickr CC BY

Друга известна дама в света на покера, която също може да се похвали с гривна от Световните серии и печалба на EPT, е Лив Бойри. Тя откровено споделя, че е започнала да се интересува от покер, тъй като играта е практикувана повече от мъже, отколкото от жени. Интересен факт за Лив е, че по същия начин избира и сферата си на образование – астрофизиката. Благодарение именно на образованието си, уменията в покера, а разбира се и на красотата си, Лив участва във видео, свързано с така нашумялата тема за изкуствения интелект.

През изминалата 2017г. се прочу роботът на име Либратус, който триумфира на покер турнир, а уменията му с картите предизвикаха широк обществен интерес. Технологията зад изкуствения интелект, благодарение на която роботът овладява сложни математически калкулации и уравнения и може да предвиди чрез логическо мислене ходовете на опонентите си, могат да намерят далеч по-широко приложение във всяка сфера на нашия живот. Именно логиката в играта, непредвидимостта на всеки ход и възможността за развиване на множество умения, будят интерес у играчи като Лив, а и привличат вниманието на учени и специалисти, като създателите на Либратус.

Снимка: Joe Giron, PokerNews

Към момента на върха на класациите за дамите в покера стои американката Ванеса Селбст. Нейните печалби от турнири възлизат на над 11 милиона долара, които е натрупала за по-малко от 10 години „стаж“ и отдаденост на играта. Макар че наскоро Ванеса обяви, че смята да се пенсионира от покера и да се отдаде на кариера във финансите, тя все още заема първото място на почетната стълбичка и споделя, че каквото и да се случи със следващата й кариера, никога няма да спре да играе покер.

Живущи във варненски блок се жалват от съсед, преградил стълбищна площадка

http://budnavarna.bg/31433-zhivushti-vav-varnenski-blok-se-zhalvat-ot-sased-pregradil-stalbishtna-ploshtadka/

снимка: Будна Варна – илюстрация

Съсед на живущи във варненски блок предизвикал гнева им като преградил част от жилищна площадка пред двата му апартамента с тухлен зид и метална врата. Вдигането на незаконната стена било установено и след проверка на инспектори от район „Одесос“ по сигнал на шестима собственици в блока. В резултат е издадена заповед за премахване на преградата. Нареждането обаче не е изпълнено от нарушителя, а дори обжалвано пред Административния съд, научи BudnaVarna.bg.

От документите по делото става ясно, че въпросната стена е вдигната през 2016-та година. По думите на строителя с решение на съседите му той е получил право да наеме част от стълбищната площадка срещу определена месечна сума. След проверка обаче се оказало, че това далеч не е така. Освен това на практика разрешение за строеж липсва.

В крайна сметка съдът e отхвърлил жалбата срещу заповедта на кмета на „Одесос“. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Материалът Живущи във варненски блок се жалват от съсед, преградил стълбищна площадка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тръмп уволни Тилърсън, шефът на ЦРУ става държавен секретар

http://www.mediapool.bg/tramp-uvolni-tilarsan-shefat-na-tsru-stava-darzhaven-sekretar-news276643.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. На негово място ще бъде назначен директора на ЦРУ Майк Помпейо, съобщава Ройтерс. За ръководния пост в ЦРУ Тръмп номинира Джина Хаспъл, която е заместник директор на разузнавателната служба.   Всъщност, новината е била съобщена от самия президент в Туитър.   "Майк Помпейо, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще върши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба! Джина Хаспъл ще бъде новият директор на ЦРУ и първата жена, избрана на този пост. Поздравления на всички!“, гласи туитът на Тръмп.   Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 13, 2018 Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея и различни търговски преговори, отбелязва АП.   Смяната на Тилърсън е най-голямото сътресение в кабинета на Тръмп досега. Тя се очакваше от октомври миналата година, когато се появиха съобщения за влошаване на отношенията между двамата.   Новината доведе до спад в курса на долара и понижение на американските борсови индекси.

Повечето главни герои от Game of Thrones ще измрат в последния сезон

https://www.actualno.com/showbusiness/povecheto-glavni-geroi-ot-game-of-thrones-shte-izmrat-v-poslednija-sezon-news_664319.html

Ръководни кадри на HBO разкриха любопитни факти, свързани с хитовия сериал на канала Game of Thrones ("Игра на тронове"). На конференция в Израел програмният директор Кейси Блойс и зам.-директорката един от отделите Франческа Орси потвърдиха, че в последния сезон повечето от главните герои ще срещнат смъртта си.  "Присъствах, когато сценаристите ни прочетоха сценария за последния епизод. Беше наистина силен момент. До този момент актьорите не знаеха каква ще бъде съдбат

Пътната агенция подготвя ремонта на още два виадукта на "Тракия" и "Хемус"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pytnata-agenciia-podgotvia-remonta-na-oshte-dva-viadukta-na-trakiia-i-hemus-257426/

Институцията ще отдели по 100 хил. лева за двете съоръжения и общо 560 хил. лева без ДДС за ремонт на общо 7 пътни съоръжения в страната

Азиатските борсови индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борсови-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.759011_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,66% до 21 968,10...

Спортен комплекс с детска площадка за 250 000 лева откриха в квартал „Галата“ (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=370675

Нов спортен комплекс с детска площадка, футболно игрище и фитнес зона беше официално открит днес във варненския квартал „Галата“, предаде репортер на Moreto.net. Инвестицията в съоръжението е общинска и е в размер на около 250 000 лева, каза при представянето на завършения обект кметът на града Иван Портних.

Евродепутатите: Отношенията между ЕС и Великобритания да са съобразени с единния пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759685

Евродепутатите: Отношенията между ЕС и Великобритания да са съобразени с единния пазарЕвродепутатите настояват рамката за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъде съобразена с целостта на единния пазар и четирите свободи на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Евродепутатите отново заявиха, че споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство би могло да предостави уместна рамка за бъдещи отношения.

Нинова: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759688

Нинова: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе„Всеки ден излиза информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова при посещението си в Брегово, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тръмп размести фигурите в САЩ, Тилърсън напуска

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-razmesti-figurite-v-sasht-tilyrsyn-napuska-6080257

Шефът на ЦРУ ще стане първи дипломат, а разузнаването ще бъде оглавено от жена за първи път в историята

Без ток утре във Варна

http://budnavarna.bg/31431-bez-tok-utre-vav-varna-15/

снимка: Будна Варна

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре – 14 март – сряда, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна.

– от 09:00 ч. до 16:00 ч. – ул. Дебър 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28; ул. Д-р Л. Заменхов 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 24; ул. Дунав 17, 24, 26, 28; ул. Кап. Петко Войвода 1, 2, 3, 4,5,7, 10, 11, 13,14,15, 16, 17, 19, 21, 23; ул. Котел 8, 10, 12, 14, 15; ул. Кръстю Мирски 1, 3, 19; ул. Цар Симеон І 16, 18, 20.

– от 09:00 ч. до 12:00 ч. – ул. „Арх. Дабко Дабков“ № 11, 13, 14, ул. „Арх. Петко Момилов“ № 49, ул. „Д-р Басанович“ № 99, 101, 105, 112, 114, ул. „Дубровник“ № 15, 17, 21, 23, ул. „Константин Щъркелов“ № 2, 3, ул. „Никола Козлев“ № 28, 33, 34, 35, 37, 38, 39, 41, ул. „Подполковник Калитин“ № 40, 42, 44, 53, 55, 57, 59, 61.

– от 13:00 ч. до 15:00 ч. – кв. „Чайка“ бл. 28.

– от 10:00 ч. до 13:00 ч. – ул. „Балчик“ № 3,5,7, ул. „Джеймс Баучер“ № 3, 13, 38, ул. „Силистра“ № 2 а, б, в.

Материалът Без ток утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дякон Кураев се майтапи как дядото на Путин сипва полоний в чая на Ленин

http://www.mediapool.bg/dyakon-kuraev-se-maitapi-kak-dyadoto-na-putin-sipva-poloniy-v-chaya-na-lenin-news276642.html

Президентът Владимир Путин разказа във филма на журналиста Андрей Кондрашов "Путин" нови подробности за своето семейство. Филмът бе разпространен на 11 март, седмица преди президентските избори в Русия, които Путин ще спечели отново. Президентът по -специално разказва за своя дядо: "Той е работил като готвач. Първо при Ленин, след това при Сталин, в една от подмосковските вили, в Горки". Президентът с изненада отбеляза, че неговият дядо и други негови по-възрастни роднини не са били репресирани. "Но явно, тъкмо обратното, те са ги ценили, осъзнавайки, че това са хора, които няма да ви изоставят", казва Путин. Тези му откровения са вдъхновили популярния руски мисионер дякон Андрей Кураев да преименува известна картина, на която е изобразен вождът на пролетарската революция В.И. Ленин в момент, когато му сипват чаша чай. Картината "Дядото на Путин сипва полоний в чая на дядо Ленин", пише Кураев в постинг във Фейсбук.

Катар продава акциите си в концесионера на "Софийска вода"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/katar-prodava-akciite-si-v-koncesionera-na-sofiiska-voda-257420/

Делът на емирството във Veolia се оценява на 640 млн. долара, а фондът му иска да се съсредоточи върху икономиката и финансовата система на страната

СДВР го измисли: Внуци инструктират бабите си за телефонните измами (Видео)

https://www.actualno.com/society/sdvr-go-izmisli-vnuci-instruktirat-babite-si-za-telefonnite-izmami-video-news_664318.html

Клип, част от информационната кампания на СДВР за телефонните измами, набира популярност в социалните мрежи. На своя Facebook профил Столичната полиция е качила тематичен запис с деца, които в стихотворна форма предупреждават бабите и дядовците си за опасните телефонни измамници и ги инструктират как да реагират в такива ситуации. "Мили хора, време не губете, клипчето на близките си покажете!", призовават от СДВР. FB_VIDEO

Корнелия Нинова: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-sdelkata-1570009.html

/КРОСС/ „Всеки ден излиза информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова при посещението си в Брегово. Тя добави, че е нормално президентът да е притеснен, защото става въпрос за правата на почти 3 млн. български граждани и националната сигурност. „Приветствам президента за решението му да свика КСНС. Много правилна и навременна стъпка", каза още Нинова. По думите й на него отново БСП ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми. Лидерът на БСП добави, че вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ.

Рибари: Искаме природа и реки, стига с тези ВЕЦ-ове

http://dnes.dir.bg/news/ribari-vetz-balkanka-vetzove-26956609

Сдружението на рибарите "Балканка" - София организира утре протест пред Министерството на околната среда и водите, съобщиха от сдружението.

12 години затвор за длъжностно присвояване на горива

http://dnes.dir.bg/news/goriva-zatvor-dlazhnostno-prisvojavane-26956599

СГС постанови наказание 12 години „лишаване от свобода“ и конфискация на 6 недвижими имота и 2 броя автомобила спрямо длъжностно лице от фирма.

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/31429-vremeto-utre-vav-varna-45/

снимка: Будна Варна

Утре по Черноморието облачността ще е променлива, след обяд – често значителна и на места ще превали слабо. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 15 и 18°, вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 7 – 8°.

Във вътрешността на страната облачността ще е променлива, често значителна и на много места в Южна и Източна България слабо ще превали. Ще духа слаб, в Северна България – до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 16°.

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В планините облачността ще е значителна и на много места ще превалява дъжд, над около 1900 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Станишев: България с лоши знаци към Европа

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-evropeyski-parlament-debat-istanbulscata-conventzia-loshi-znatzi-26956613

В емоционален дебат в Европейския парламент снощи, депутати от почти целия политически спектър остро критикуваха България.

Цената на агресията

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/tsenata-agresiiata.html

Един погубен човешки живот, една погубена медицинска кариера, две разбити семейства, три деца останали полусираци и други две, които вероятно ще израснат без баща, ако той се озове в затвора. Това е тъжната равносметка на събитията от началото на месеца, когато Георги Джевизов – Плъха беше намерен застрелян в близост до сградата на областната управа в Пловдив.

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-rex-tilarsan-26956612

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е уволнен от президента Доналд Тръмп.

19-годишна спи с бащата на гаджето си – изпя си всичко в нета

https://petel.bg/19-godishna-spi-s-bashhata-na-gadzheto-si-----izpya-si-vsichko-v-neta__255192

Снимка Булфото 19-годишно момиче от шест месеца спи с 56-годишния баща на бившето си гадже. Тя описва подробно случващото се в американска...

Постоянен арест за мъж, опитал да измами двама варненци

https://petel.bg/Postoyanen-arest-za-mazh--opital-da-izmami-dvama-varnentsi--__255193

Снимка: Булфото Варненският районен съд е уважил днес искането на Районната прокуратура за вземане мярка за неотклонение „Задържане п...

Сергей Лавров: Ще отговорим на Лондон, но ако ни даде проба от веществото

https://petel.bg/Sergey-Lavrov--SHHe-otgovorim-na-London--no-ako-ni-dade-proba-ot-veshhestvoto__255194

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, преди да даде исканите от Лондон обяснен...

Торнадо връхлетя Южна Италия, има ранени (Видео)

https://petel.bg/Tornado-vrahletya-YUzhna-Italiya--ima-raneni--Video-__255195

Торнадо връхлетя Южна Италия. Местните власти съобщават, че осем души са пострадали. Четирима от ранените са в тежко състояние, съобщи bTV. ...

Клип на СДВР с малчугани предупреждава: Бабо, запомни, мними полицаи те приканват със лъжи

https://petel.bg/Klip-na-SDVR-s-malchugani-preduprezhdava--Babo--zapomni--mnimi-politsai-te-prikanvat-sas-lazhi__255196

Столична полиция разпространи във Фейсбук любопитно видео, в което малчугани предупреждават възрастните хора да се пазят от телефонни и...

Край Варна: Младеж открадна моторен трион, продаде го за по-малко пари, но...

https://petel.bg/Kray-Varna--Mladezh-otkradna-motoren-trion--prodade-go-za-po-malko-pari--no---__255197

Снимка: Булфото Районен съд – Варна наложи условно наказание на 21-годишен младеж за кражба на моторен трион. А.И. беше признат за вин...

Полицията с първа информация за оглозгания труп на Солниците в Бургас

https://petel.bg/Politsiyata-s-parva-informatsiya-za-oglozganiya-trup-na-Solnitsite-v-Burgas__255198

Снимка Флагман.бг Не са открити видими следи от насилие над тялото, намерено в района на околовръстния път. Това съобщиха от ОДМВР - Бург...

Шеф от ЧЕЗ: Без ангажименти за арбитража, влизането на България в сделката e почти невъзможно

https://petel.bg/SHef-ot-CHEZ--Bez-angazhimenti-za-arbitrazha--vlizaneto-na-Balgariya-v-sdelkata-e-pochti-nevazmozhno__255199

Снимка: Biocev.eu Участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ изглежда почти невъзможно без ангажименти по линия на арбитражното дело. ...

Почина програмистът, който полудя и екзекутира шефа си

https://petel.bg/Pochina-programistat--koyto-poludya-i-ekzekutira-shefa-si__255200

Почина сръбският програмист, който вчера уби бившия си шеф, написа белградският в. Блиц. 30-годишният специалист по високи технологии бе на...

Шефът на "Господарите" избухна: Трябва да има арести за разкритията ни за НАП! Много медии се направиха на ударени

https://petel.bg/SHefat-na-Gospodarite-izbuhna--Tryabva-da-ima-aresti-za-razkritiyata-ni-za-NAP--Mnogo-medii-se-napraviha-na-udareni__255201

По разкритията, които направихме за далаверите на НАП, със сигурност трябва да има арести и трябва да хвърчат глави на най-високо ниво. Тов...

Огромна слънчева буря удря Земята до часове! Гледай на живо

https://petel.bg/Ogromna-slancheva-burya-udrya-Zemyata-do-chasove--Gleday-na-zhivo__255203

Огромна слънчева буря се насочва към Земята. Най-вероятно космическият феномен ще удари планетата ни утре. Бурята може да извади от строя ...

Истина или шега? Слави Трифонов обяви, че се пенсионира в ефир. Зрителите се надяват да е майтап

https://petel.bg/Istina-ili-shega--Slavi-Trifonov-obyavi--che-se-pensionira-v-efir--Zritelite-se-nadyavat-da-e-maytap__255202

Колаж: Пик Дали настоящият теливизионен сезон е последен за Слави Трифонов и шоуто му по Би Ти Ви се питат зрителите. Гологлавият водещ ...

Извънредна новина за Божидар, който уби с ужасяваща жестокост младото си гадже в столичния квартал "Свобода"

https://petel.bg/Izvanredna-novina-za-Bozhidar--koyto-ubi-s-uzhasyavashha-zhestokost-mladoto-si-gadzhe-v-stolichniya-kvartal-Svoboda__255204

Снимка Булфото Божидар Димитров, който преби до смърт приятелката си в апартамент в София, остава в ареста. Това реши Софийският апелат...

Астрономическата пролет идва със сериозно захлаждане

https://petel.bg/Astronomicheskata-prolet-idva-sas-seriozno-zahlazhdane__255206

Снимка Булфото В следващите дни облачността ще бъде разкъсана, често значителна, на места е възможно да превали особено днес, отчасти в ...

Стартъп екосистемата в България се събра на Sofia Startup Expo 2018

https://news.bg/panorama/startap-ekosistemata-v-balgariya-se-sabra-na-sofia-startup-expo-2018.html

Повече от 50 стартъп компании, инвеститори, институции и организации се представят на първото изложение за стартиращи иновативни компании у нас

Richie Kotzen пристига за концерт в София на 4 юли

https://www.actualno.com/music/richie-kotzen-pristiga-za-koncert-v-sofija-na-4-uli-news_664316.html

Richie Kotzen е познат както с богатото си лично творчество, така и от съвместната си работа с много известни музиканти и банди от ранга на Poison, Mr.Big и супергрупата The Winery Dogs наред с Mike Portnoy и Billy Sheehan. Известен е и с харизматичните си изпълнения на живо, които българските фенове на китарата ще имат удоволствието да видят на 4 юли в клуб City Stage. Изявата му в София е част от световното Salting Earth турне на Richie Kotzen и е по покана на Loud Concerts. Билетите за изява

Кадровият разузнавач Джина Хаспел стана първата жена шеф на ЦРУ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/13/3145678_kadroviiat_razuznavach_djina_haspel_stana_purvata_jena/?ref=rss


Заместник-директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на Съединените щати Джина Хаспел е новият ръководител на организацията, след като досега заемалият поста Майк Помпео става държавен секретар.<br /><br />Това съобщи американският президент Доналд Тръмп в "Туитър", след като обяви назначението на Помпео.<br /><br />Хаспел, с 30 г. работа в ЦРУ, пое заместник-директорския пост през февруари миналата година и стана първата жена от системата на...

"Шел" започва първи проучвания за газ в Черно море

http://clubz.bg/65346-shel_zapochva_pyrvi_prouchvaniq_za_gaz_v_cherno_more

Shell Exploration & Development планира да извърши проучвателен сондаж за газ в блок "Хан Кубрат" в Черно море, става ясно от инвестиционното предложение, което компанията е изпратила до министъра на околната среда и водите Нено Димов. Предвижда се работата да продължи между 70 и 90 дни в периода от септември 2018 до края на 2019 г.

По договор Shell Exploration & Development трябва да инвестира 18.6 млн. евро в 2D и 3D сеизмични проучвания и в мерки за опазване на околната среда. Отделно компанията плати и бонус на държавата от 4.9 млн. евро. Договорът ѝ е петгодишен до 2021 г. с опция за удължаване. Компанията държи правата за проучване и в съседния блок в турски води, където още преди три години беше направен успешен сондаж.

Блокът "Хан Кубрат" (преди познат като "Силистар") е с обща площ от близо 7 хил. кв.м.

Предвижда се площадката да е на около 60 км от брега, където водата е с дълбочина 1200-1500 м. За проучването ще се използва конвенционална технология, съобщават от компанията.

Досега Royal Dutch Shell правеха само триизмерни сеизмични проучвания в блока, разположен в южната част от българските води на Черно море до Силистар. Компанията проучва района от 2015 г., когато получи разрешение за търсене и проучване от втория кабинет на Бойко Борисов

Стартъп екосистемата в България се събра на Sofia Startup Expo 2018

https://www.actualno.com/business/startyp-ekosistemata-v-bylgarija-se-sybra-na-sofia-startup-expo-2018-news_664314.html

35 фирми-изложители, 7 финансиращи институции, 20 лектори, 10 стартъпа, превърнали се вече в успешен бизнес, 12 лидери, предприемачи, бизнес ангели и визионери участват в Sofia Startup Expo 2018. Първото в България изложение за стартиращи иновативни компании се провежда днес и утре в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. Събитието бе открито от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. „Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и дне

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване