Хасан Азис: Нормално е Кърджали да е в душата на Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-karjali-hasan-azis-26975578

Приемам за нормално президентът на Турция Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му, посочи кметът на града Хасан Азис.

Тръмп поздрави Путин с разговор по телефона и обсъдиха Сирия и Украйна (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771905

Тръмп поздрави Путин с разговор по телефона и обсъдиха Сирия и Украйна (Обновена)Президентите на Русия и САЩ Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона във вторник по случай триумфа на руския държавен глава на президентските избори в Русия в неделя, предава AFP. От Белия Дом са потвърдили, че разговорът се е състоял, но не са дали подробности за съдържанието му, предаде "Фокус".

БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Лайден участва в тържество на EUROJUST

http://www.eurochicago.com/2018/03/bu-eu/

На 15 март 2018 г., по покана на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие EUROJUST със седалище в Хага, и специална покана от ръководителя на Националния офис на България в EUROJUST прокурор Иванка Которова, деца, учители и родители от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия, взеха участие в празнично събитие на EUROJUST, посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС. В събитието участва и посланикът на Република България в Кралство Нидерландия Румен Александров, както и много гости и служители на агенцията.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371112

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 март - сряда, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна - бул.

За изграждането на електронна система за таксуване в градския транспорт на София се състезават 10 фирми

http://www.cross.bg/gradskiya-transport-firmi-1570595.html

/КРОСС/ 10 фирми участваха в обществената поръчка за изграждане на Електронна система за таксуване в градския транспорт на София. Тикет системата ще бъде свързана с метрото и ще обхване 1 300 превозни средства. В тях ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение за по-голяма сигурност при пътуването. Системата ще помогне за намаляване на гратисчиите в градския транспорт, посочи за "Хоризонт" Пламен Църноречки, ръководител на дирекция "Маркетинг и стопанска дейност" в Центъра за градска мобилност:"Това ще даде повече удобства на пътниците. Ще може с един превозен документ да се ползва цялата градска мрежа на транспорта, включително и метрото, за което сега трябва да се купува отделно билет. Освен това, картите за пътуване ще могат да се зареждат и удобно от всяко място - от телефон, домашен компютър и няма да се налага хората да се редят на опашка. Ще следим по-добре и работата на контрольорите".

Тръмп и Путин са разговаряли по телефона

https://www.actualno.com/america/trymp-i-putin-sa-razgovarjali-po-telefona-news_665565.html

Президентите на Русия и САЩ Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона във вторник по случай триумфа на руския държавен глава на президентските избори в Русия в неделя, предава AFP. От Белия Дом са потвърдили, че разговорът се е състоял, но не са дали подробности за съдържанието му.

Пожарната се готви за опасно повишаване на нивото на Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771970

Пожарната се готви за опасно повишаване на нивото на ДунавЗа сериозно повишение на нивото на Дунав се готвят пожарната и аварийните служби в Северна България, съобщиха от МВР. По данни на агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, речният отток ще достигне 11 000 куб.метра в секунда, което налага обявяване на първа степен на готовност. През следващите дни се очакват валежи и водни количества над

Проф. Асен Балтов: Оздравителният план за "Пирогов" не предвижда съкращения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771946

Проф. Асен Балтов: Оздравителният план за "Пирогов" не предвижда съкращенияОздравителният план на Министерството на здравеопазването не предвижда кадрови съкращения или сътресения за пациентите. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на брифинг във връзка с оздравителния план на болницата, предаде „Фокус“. „Днес бе представен план за фианово оздравяване от МЗ.

Вицепремиерът В. Сименов: ”Обединени патриоти” може да не сме в този формат на следващи избори

https://frognews.bg/politika/vitsepremierat-simenov-obedineni-patrioti-moje-sme-tozi-format-sledvashti-izbori.html

Вицепремиерът Валери Симеонов потвърди, че може да не се явят в този формат на едни следващи избори. Когато има някакво разминаване, то се споделя. Друго е лицемерие. Да показваш една коалицонна спойка, а после да се стигне до сътресения в държавата, посочи той.

Вицепремиерът В. Сименов: ”Обединени патриоти” може да не сме в този формат на следващи избори

https://frognews.bg/novini/vitsepremierat-simenov-obedineni-patrioti-moje-sme-tozi-format-sledvashti-izbori.html

Вицепремиерът Валери Симеонов потвърди, че може да не се явят в този формат на едни следващи избори. Когато има някакво разминаване, то се споделя. Друго е лицемерие. Да показваш една коалицонна спойка, а после да се стигне до сътресения в държавата, посочи той.

В унищожителен доклад ООН критикува Турция за чистката след метежа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149809_v_unishtojitelen_doklad_oon_kritikuva_turciia_za/?ref=rss


"Един от най-тревожните факти са съобщенията как турските власти са задържали близо 100 жени, които са били бременни или току що са родили, предимно на основание, че техните съпрузи или "познати" са подозирани за връзки с терористични организации. Някои са били арестувани заедно с бебетата си, а други с насилие са били разделени от децата си. Това просто е скандално, изключително жестоко и със сигурност няма нищо общо с усилията страната да бъде по-сигурна."<br...

Директорът на парк "Витоша" е оттеглила искането си за екооценки на новия план за управление

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149793_direktorut_na_park_vitosha_e_otteglila_iskaneto_si_za/?ref=rss


Ръководителката на дирекцията "Природен парк Витоша" Снежана Петрова е оттеглила от Министерството по околната среда и водите (МОСВ) искането си на новия план за управление на парка да бъдат направени оценки за въздействие върху околната среда и за съвместимост с "Натура 2000". Това се разбра от думите на Петрова по време на днешното заседание на временната общинска комисия за решаването на проблемите в природния парк, създадена от председателя на общинския съвет Елен...

Ердоган: Строителството на АЕЦ "Аккую" ще започне през 2018 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/erdogan-stroitelstvoto-na-aec-akkuiu-shte-zapochne-prez-2018-g-257866/

Първата копка ще бъде направена "много скоро" в присъствието на Владимир Путин, обеща турският президент

Руските посланици в Прага и Стокхолм са повикани от властите за "случая Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771922

Руските посланици в Прага и Стокхолм 
са повикани от властите за "случая Скрипал"Руският посланик в Прага е повикан в чешкото външно министерство във връзка с твърденията на Москва за възможен чешки произход на нервнопаралитичното вещество, използвано при покушението срещу Сергей Скрипал във Великобритания. Това съобщи днес в "Туитър" външнополитическото ведомство на Чехия, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Ватикана за първи път ще участва на Архитектурното биенале във Венеция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6771928

Ватикана за първи път ще участва на Архитектурното биенале във ВенецияВатикана ще издигне 10 параклиса в горите на един от островите във венецианската лагуна за първото си участие в Архитектурното биенале във Венеция, предаде Асошиейтед прес. Кардинал Джанфранко Равази, ватиканският министър на културата, разкри плановете си за "Ватиканските параклиси", като каза, че проектът е вдъхновен от подобен горски храм в

Симеонов: Ако от "Обединени патриоти" поискат моето оттегляне, аз ще се оттегля

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771921

Симеонов: Ако от "Обединени патриоти" поискат моето оттегляне, аз ще се оттегля"Не виждам защо човек да се извинява, ако е казал истината. Най-важното е, че и за мен, и за Сидеров, и за Каракачанов интересите на държавата са най-важни. Ние имаме различни виждания за това доколко е значима религията в едно съвременно общество", каза вицепремиерът пред Би Ти Ви по повод разигралия се скандал с острите  "При нас всичко е

Духовият оркестър на ВМС изправи на крака варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=371074

Представителният духов оркестър на Военноморските сили представи за гражданите и гостите на Варна своя празничен концерт, посветен на 134-та годишнина от създаването на флотския оркестър на 19 март на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния културен обмен

http://nakratko.bg/category/76/156257/


Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за развитие на двустранния обмен в областта на образованието и културата, заяви днес президентът Румен Радев на среща в Йерусалим с представители на организации на българските евреи в Държавата Израел.

Продължава полемиката около използването на лични данни от компания, свързана с Тръмп

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-polemikata-okolo-izpolzvaneto-na-lichni-danni-ot-kompaniya-svarzana-s-tramp-news276967.html

Силна полемика с разрази около използването на личните данни на 50 милиона потребители на най-популярната социална мрежа, Фейсбук (Facebook), от компания, свързана с предизборния щаб на Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ през ноември 2016 г., предаде Франс прес.   Агенцията отбелязва, че скандалът е засегнал икономическия модел на Фейсбук и курсът на акциите му на Уолстрийт е спаднал с 6,8 процента.   Според няколко медии, сред които американският ежедневник "Ню Йорк таймс" и британският седмичник "Обзървър", британската компания Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica) е използвала личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа без тяхно съгласие, за да разработи софтуер, позволяващ да бъдат прогнозирани нагласите на избирателите и да им бъде повлияно. Това е станало с помощта на приложение за психологически тестове, разработено от руския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 потребители на Фейсбук.   От социалната мрежа признаха, че приложението се е сдобило с лични данни и на "приятелите" във Фейсбук на изтеглилите го потребители.   Кеймбридж Аналитика, на която щабът на Тръмп е платил за извършени услуги, отрече да е използвала данните от Фейсбук за нуждите на предизборната кампания на бъдещия президент на САЩ. Компанията уточни и че не е работила по референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.   Според експерти от социалната мрежа не са разбрали разликата между търговски и политически реклами. "Голям проблем е, че Фейсбук изглежда не прави разлика между това да продава маратонки и президентска програма", коментира Даниъл Крайс, преподавател в Университета на Северна Каролина.   В този контекст шефът на Фейсбук по сигурността Алекс Стамос обяви, че оттук нататък ще се съсредоточи върху сигурността при избори, но няма да напусне социалната мрежа. Канал 4 на британската телевизия разпространи предполагаеми кадри, заснети със скрита камера, на които шефът на Кеймбридж Аналитика Александър Никс се хвали, че е прилагал неетични техники, за да залага капани на политически противници по време на кампании, предаде ДПА.   Никс говори включително за разпространяване на фалшиви съобщения в интернет.   Има данни, че Кеймбридж Аналитика е повлиявала на избори в целия свят.   Британската служба за надзор на информацията съобщи, че ще поиска съдебна заповед за проучване на компютрите и сървърите на компанията за стратегически комуникации. Причината е, че базираната в Лондон Кеймбридж Аналитика не сътрудничи на разследването.

Продължава полемика около използването на лични данни от компания, свързана с Тръмп

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-polemika-okolo-izpolzvaneto-na-lichni-danni-ot-kompaniya-svarzana-s-tramp-news276967.html

Силна полемика с разрази около използването на личните данни на 50 милиона потребители на най-популярната социална мрежа, Фейсбук (Facebook), от компания, свързана с предизборния щаб на Доналд Тръмп преди президентските избори в САЩ през ноември 2016 г., предаде Франс прес.   Агенцията отбелязва, че скандалът е засегнал икономическия модел на Фейсбук и курсът на акциите му на Уолстрийт е спаднал с 6,8 процента.   Според няколко медии, сред които американският ежедневник "Ню Йорк таймс" и британският седмичник "Обзървър", британската компания Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica) е използвала личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа без тяхно съгласие, за да разработи софтуер, позволяващ да бъдат прогнозирани нагласите на избирателите и да им бъде повлияно. Това е станало с помощта на приложение за психологически тестове, разработено от руския психолог Александър Коган и изтеглено от 270 000 потребители на Фейсбук.   От социалната мрежа признаха, че приложението се е сдобило с лични данни и на "приятелите" във Фейсбук на изтеглилите го потребители.   Кеймбридж Аналитика, на която щабът на Тръмп е платил за извършени услуги, отрече да е използвала данните от Фейсбук за нуждите на предизборната кампания на бъдещия президент на САЩ. Компанията уточни и че не е работила по референдума през юни 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.   Според експерти от социалната мрежа не са разбрали разликата между търговски и политически реклами. "Голям проблем е, че Фейсбук изглежда не прави разлика между това да продава маратонки и президентска програма", коментира Даниъл Крайс, преподавател в Университета на Северна Каролина.   В този контекст шефът на Фейсбук по сигурността Алекс Стамос обяви, че оттук нататък ще се съсредоточи върху сигурността при избори, но няма да напусне социалната мрежа. Канал 4 на британската телевизия разпространи предполагаеми кадри, заснети със скрита камера, на които шефът на Кеймбридж Аналитика Александър Никс се хвали, че е прилагал неетични техники, за да залага капани на политически противници по време на кампании, предаде ДПА.   Никс говори включително за разпространяване на фалшиви съобщения в интернет.   Има данни, че Кеймбридж Аналитика е повлиявала на избори в целия свят.   Британската служба за надзор на информацията съобщи, че ще поиска съдебна заповед за проучване на компютрите и сървърите на компанията за стратегически комуникации. Причината е, че базираната в Лондон Кеймбридж Аналитика не сътрудничи на разследването.

Над 200 артисти от Държавната опера в Русе с отворено писмо за финансирането на съставите

http://nakratko.bg/category/76/156256/


Над 200 артисти от Държавната опера в Русе са подписали отвореното писмо, изпратено до министър-председателя, до министъра на културата, парламентарните групи, синдикатите, всички институции, които имат отношение към културните институти.

В Сирия изнасилването е било използвано като военно оръжие

http://www.mediapool.bg/v-siriya-iznasilvaneto-e-bilo-izpolzvano-kato-voenno-orazhie-news276966.html

Още от 2011 г. Дамаск е използвал изнасилването като военно оръжие, за да тероризира и заглушава гласа на противниците си и на техните семейства в Сирия. Това са изводите на разследване, публикувано във френския в. "Либерасион", предаде Франс прес. Разследването се позовава на разказите на бивши кадри на режима в Дамаск.   "Тези изнасилвания далеч не са дело на неконтролируеми агенти в изолирани центрове за задържане. Десетки свидетелски разкази на жертви показват, че силите на режима на Асад са изнасилвали жени, както и мъже в почти всички провинции по време на целия конфликт", пише френското издание. То цитира и данни на правозащитната организация Сирийски център за правата на човека, според които 7700 жени са станали жертви на сексуални посегателства или на тормоз в ръцете на силите на режима, като 800 от тях са били в затвора.   Според изданието жертвите може да са повече, но заради срама от преживяното, те не са подали сигнали за посегателствата.   На 15 март разследване на ООН, базирано на 454 интервюта, също констатираше системни изнасилвания и сексуални посегателства срещу цивилни, извършени от войници от сирийската армия и от милиции, подкрепящи режима в Дамаск.   Пред в. "Либерасион" Ум Ахмад, бивша надзирателка в сирийски затвор, разказва за писъците на изнасилваните и измъчвани в арестите противнички на режима. Тя разказва, че на тези жени са били давани всеки ден противозачатъчни хапчета още от март 2011 г.   Много от жертвите на посегателствата са били отхвърлени от семействата си или прокудени от съпрузите си, пише в. "Либерасион". Изданието съобщава за случай на 23-годишна жена, която в резултат на насилието забременяла в затвора и след освобождаването си се хвърлила от прозореца.

Вътрешният министър е сериозен: Не може до всяка дупка - полицай

http://www.mediapool.bg/vatreshniyat-ministar-e-seriozen-ne-mozhe-do-vsyaka-dupka---politsai-news276965.html

"Няма как на всяка дупка да има полицай, но навсякъде ще дадем предписания (за запълване на дупките)", обяви вътрешният министър Валентин Радев в отговор на инициативата на премиера Бойко Борисов да маркира дупките по пътищата със стърчащи до тях държавни служители.   "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", обясни Борисов на заседанието на кабинета в понеделник.   Сега обаче вътрешният министър обясни, че това не може да стане. Той бе и на заседанието на правителството, където премиерът обяви плана си за справянето с проблем, но тогава не каза нищо.   Сега, с ден закъснение, обясни, че работата на полицията е да сигнализира при проблем на пътя.   "Там, където полицията види, че има нарушена пътна обстановка и проблеми с настилката, ние ще сигнализираме", каза Радев, цитиран от Нова телевизия. Той обяви, че е разговарял с регионалния министър Николай Нанков по въпроса за дупките по пътищата.   Във вторник Валентин Радев бе на среща с кметовете на населените места в Плевенско, на която е било обсъдено искането на гражданите за осигуряване на дежурен полицай във всяко населено място. Вътрешният министър обяви, че и тази работа няма как да стане.   "Не можем да сложим дежурен навсякъде. Професионалното ръководство е направило карта. Ще има разположени мобилни екипи", каза Радев, но обеща, че всички хора "ще имат достъп до полицейска услуга по всяко време".   По закон работата на полицията не е да осигурява предплатени през данъците "услуги" на хората, а да гарантира сигурността в обществото.   По повод дискусиите за включването на частните охранители в борбата с престъпността Валентин Радев обясни, че "те само ще помагат, а полицията ще върши работата".   С приетите от управляващите промени в Закона за частната охранителна дейност бе позволено на местните власти да сключват договори за охрана на цели населени места с частни фирми. Законът бе атакуван пред Конституционния съд от президента и главния прокурор с аргумент, че това е абдикация на изпълнителната власт от конституционните й задължения..

Цвета Караянчева: България има шанс да е посредник между ЕС и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771918

Цвета Караянчева: България има шанс да е посредник между ЕС и Турция"Срещата във Варна между ЕС и южната ни съседка трябва да се състои, а България има шанс да бъде посредник в тези разговори. Политиците трябва да си говорят, защото в настоящите бурни времена трябва да се използва всеки случай, за да се предотвратяват конфликти". Това каза във Варна председателят на парламента Цвета Караянчева.

Принц Хари и Меган Маркъл избраха био сватбена торта

https://www.actualno.com/showbusiness/princ-hari-i-megan-markyl-izbraha-bio-svatbena-torta-news_665562.html

Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл избраха сладкаря, който да изпече тортата за сватбения им ден на 19 май. Двамата се спряха на известната лондонска сладкарка Клер Птак, която предлага произведенията си в пекарната Violet Bakery в Западен Лондон. Хари и Меган са поръчали лимонова торта с аромат на бъз. Сладкишът ще бъде украсен със маслен крем и истински цветя и цветчета бъз. В съобщение на двореца Кенсингтън се казва, че Птак ще направи торта, която ще се отличава с подчертан

Хасан Азис: Нормално е Кърджали да е в душата на Ердоган

https://frognews.bg/novini/hasan-asis-normalno-kardjali-dushata-erdogan.html

Няма случай, в който в Кърджали да са дощли представители на държавата и Кърджали да не е останал в душата им. Приемам за нормално президентът Ердоган да казва, че Кърджали е в душата му. Това заяви кметът на града Хасан Азис.

„Пирогов“ ще чисти дългове с икономии и реформи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pirogov-shte-chisti-dylgove-s-ikonomii-i-reformi-2085851

"Пирогов" започва да реализира тригодишен оздравителен план за икономия на средства и погасяване на дългове. Съкращаване на медицински персонал не се предвижда. Ще бъдат окрупнени обаче редица отделения и клиники, по нов начин ще с

Кметът на Синчец: Вълци са нападнали и удушили домашни животни в селото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771908

Кметът на Синчец: Вълци са нападнали и удушили домашни животни в селотоВълци са нападнали и удушили домашни животни в село Синчец. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът Хълми Мустафа. "Случката се разиграла днес, посред бял ден, когато човек със стадо от 40-50 кози забелязал 2 вълка в опасна близост до стадото. По-късно той установил, че 4 от козите са удушени", разказа кметът.

Д-р Росица Шейтанова: Всеки час пред телевизора съкращава живота с 21 минути

https://petel.bg/D-r-Rositsa-SHeytanova--Vseki-chas-pred-televizora-sakrashhava-zhivota-s-21-minuti__256304

Физиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче все още е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за ...

Доналд Тръмп се е обадил на Владимир Путин и го е поздравил за победата му

https://petel.bg/Donald-Tramp-se-e-obadil-na-Vladimir-Putin-i-go-e-pozdravil-za-pobedata-mu__256305

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави в телефонен разговор руския си колега Владимир Путин за победата му на президентските избори от...

Радев в Израел: Заедно скърбим за евреите от Беломорието и Македония

https://petel.bg/Radev-v-Izrael--Zaedno-skarbim-za-evreite-ot-Belomorieto-i-Makedoniya__256307

Снимка Булфото Президентът Румен Радев на първо посещение в Израел. Държавният глава се срещна с израелския си колега Реувен Ривлин. ...

Facebook групи неутрализират камери на КАТ

https://petel.bg/Facebook-grupi-neutralizirat-kameri-na-KAT__256308

Снимка Булфото Facebook групи неутрализират камерите на КАТ. В социалната мрежа са създадени групи за повечето градове в България, в коит...

Китай обеща отваряне на националната икономика, не иска търговска война със САЩ

http://www.mediapool.bg/kitai-obeshta-otvaryane-na-natsionalnata-ikonomika-ne-iska-targovska-voina-sas-sasht-news276964.html

Китай ще отвори още по-широко своята икономика, обяви във вторник премиерът Ли Къцян, цитиран от Асошиейтед прес. Ли уточни на пресконференция по случай края на годишната сесия на китайския парламент, че националната промишленост ще бъде отворена напълно за чуждестранна конкуренция, с по-добра защита на интелектуалната собственост. Китайските лидери са подложени на натиск да повишат производителността на забавящата се, доминирана от държавата национална икономика, отбелязва АП. Китай никога няма да се стреми към експанзия и хегемония в света, увери Ли Къцян.Пекин не иска търговска война със САЩ, каза още Ли Къцян, предаде ДПА. Премиерът допълни, че Китай ще вземе мерки за постигане на по-балансирани търговски връзки със САЩ. Пекин не иска голям американо-китайски търговски дефицит, каза Ли и допълни, че Китай се надява, че САЩ ще премахнат ограниченията за износ на виокотехнологична процукция за Китай. Ли Къцян каза, че Китай ще продължи да редуцира своето съотношение дълг-БВП. Той добави, че страната е способна да предугажда финансови рискове. "Основите на китайската икономика са здрави и финансовият сектор е стабилен", заяви Ли Къцян. Той заяви, че страната му е събрала повече от очакваните приходи от данъци миналата година и разполага с достатъчно банкови средства. Ли Къцян заяви още, че има желание да планира официална визита в Япония и каза, че се надява подобрението на отношенията между двете страни да продължи, предаде Ройтерс.

Синдикатите искат ново изслушване на "Инерком" в Народното събрание

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-искат-ново-изслушване-на-Инерком-в-Народното-събрание_l.a_i.759343_at.1.html

Синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се казва в писмо на...

Тръмп е провел телефонен разговор с Путин

http://www.cross.bg/pytin-trump-donald-1570594.html

/КРОСС/ Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщиха от NBC News, позовавайки се на служител в Белия дом.                                   Според канала разговорът се състоя във вторник, 20 март и целтата му е била Американският президент Доналд Тръмп да поздрави руския президент Владимир Путин за спечелването на изборите, а също така да поговорят и за ситуацията в Сирия и Украйна това съобщава сайта на Кремъл. Преди това Кремъл коментира липсата на поздравления на Владимир Путин от Доналд Тръмп за спечелването на изборите. Ден преди това, представител на Белия дом каза, че не е планирано обаждане до Русия с поздравления за Путин.  

Президентите на САЩ и Литва отказаха да поздравят Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149808_prezidentite_na_sasht_i_litva_otkazaha_da_pozdraviat/?ref=rss


Президентът на Литва Даля Грибаускайте отказа да поздрави президента Владимир Путин с преизбирането му за нов мандат на неделните избори, на които събра почти 77% подкрепа от гласувалите.<br /><br />"Докато Русия не прояви уважение към принципите на международното право и пренебрегва правата и интересите на други страни, ще се въздържим от поздравления", се казва в съобщение на пресслужбата на президента, цитирано от агенция BNS.<br /><br />Преди това и...

Оздравителният план в „Пирогов“ започва да действа от април

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ozdravitelniiat-plan-v-pirogov-zapochva-da-deistva-ot-april-257865/

Не се предвиждат съкращения на медицински персонал и специалисти, премахват се дублиращи се дейности

Оздравителен план в "Пирогов" от април: съкращават легла и обединяват клиники

https://offnews.bg//zdrave/ozdravitelen-plan-v-pirogov-ot-april-sakrashtavat-legla-i-obediniav-677098.html

Оздравителен план ще започне да действа в болница "Пирогов" от април и ще продължи да действа в следващите три години. 

Оздравителният план не предвижда съкращение на медицински персонал и специалисти по здравни грижи, а мерките ще имат за цел работата на болницата да се оптимизира, съобщиха от здравното министерство.

Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти.

Предвижда се лабораторните звена да бъдат обединени в общ лабораторен блок. Четирите хирургични клиники в "Пирогов" ще се обединят в една обща клиника по хирургия с три отделения, а четирите урологични отделения ще се обединят в обща клиника по урология с три отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. В оздравителния план са предвидени две клиники по ортопедия при налични четири такива в момента.

Предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа. 

Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата, обясниха от МЗ.

Като част от оздравителния план е изготвен график за разплащане на просрочените задължения, които към януари 2018 г. са над 14 млн. лева. 

От ведомството обявиха, че ще наблюдават изпълнението на плана на месечна и тримесечна база. 

Миналата седмица прокуратурата обяви, че ще разследва „Пирогов” и още 6 болници в страната за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 г. насам.

Обявиха спасителна акция за бедстващи щъркели в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/6771890

Обявиха спасителна акция за бедстващи щъркели в СилистренскоВсички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел. Вчера екоексперти потвърдиха наличието на няколко ята в землището на Дулово, които извършвайки прелет от мястото на зимуване към местата за размножаване

Деца се обучават на съд и прокуратура във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371066

Доброволци от детските полицейски управления на ОДМВР - Варна преминават обучение по тема "Съд и прокуратура". Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Те посещават Апелативния и Районния съд на Варна и разговарят с магистрати.

Виена отново е градът, предлагащ най-доброто качество на живот

http://www.mediapool.bg/viena-otnovo-e-gradat-predlagasht-nai-dobroto-kachestvo-na-zhivot-news276963.html

                  Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър , посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде Франс прес. Виена е начело на класацията на Мърсър заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури. Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията на Мърсър, в която са подредени 231 града. След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел, се посочва в сайта на Мърсър. От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които според Мърсър предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора. Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища. В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия. По отношение на здравословна атмосфера в градовете Мърсър поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците. За да установи класацията си Мърсър, взима предвид 39 критерия, от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат. В сайта на Мърсър в класацията София е подредена на 116-о място.

Путин поиска прозрачна Международна конвенция срещу допинга

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149817_putin_poiska_prozrachna_mejdunarodna_konvenciia/?ref=rss


Министерството на външните работи на Русия трябва да се активизира по въпроса с борбата срещу допинга и оптимизирането на Международната конвенция на ЮНЕСКО. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с призьорите от завършилите наскоро параолимпийски игри в Пьонгчанг.<br /><br />"Руското външно министерство, което успешно помагаше на нашите деца в Южна Корея, трябва да бъде на ниво, за да ускори присъствието си в Комисията на ЮНЕСКО с цел подобряване на Международната...

Преименуваха улица в турски град в чест на убития руски посланик Андрей Карлов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771880

Преименуваха улица в турски град в чест на убития руски посланик Андрей КарловУлица в град Демре в окръг Анталия е преименувана в чест на убития руски посланик Андрей Карлов, съобщава ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.  Решението за преименуване на улицата е взето от общинския съвет в Анталия. На улицата, която води към църквата "Свети Никола", на 22 март ще бъде поставен барелеф на Карлов.

Публично-частните партньорства в ЕС се оказаха икономически неизгодни

https://www.investor.bg/analizi/91/a/publichno-chastnite-partniorstva-v-es-se-okazaha-ikonomicheski-neizgodni-257852/

Доклад на Европейската сметна палата препоръчва да не се насърчават подобни проекти, преди да бъдат изчистени проблемите

Ма*ната им на юношите, закривайте националния отбор!

https://www.actualno.com/bgfootball/manata-im-na-unoshite-zakrivajte-nacionalnija-otbor-news_665558.html

Тази седмица българският национален отбор играе контролна среща срещу Босна и Херцеговина - отличен двубой, в който селекционерът Петър Хубчев да провери на какво ниво е родният представителен тим, и то срещу един от изненадващо изпускащите Световното първенство по футбол отбори. Но подобна пауза за мачове на националните гарнитури дава повод за анализ върху състоянието на българския футбол в момента, и в частност представянето на клубните школи през настоящия сезон. Материалът на Sportlive.bg,

Ръководството на БНТ обсъжда промяна на програмата от април

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149792_rukovodstvoto_na_bnt_obsujda_promiana_na_programata_ot/?ref=rss


Програмата на двата основни канала на Българската национална телевизия - БНТ1 и БНТ2, най-вероятно ще бъде променена от началото на април. До края на седмицата трябва да приключи обсъждането на различните варианти на програмната схема, заявиха пред "Дневник" от пресцентъра на телевизията.<br /><br />В момента управителният съвет дебатира какви ще са нововъведенията. Със сигурност предаването "Стани богат", което дълги години беше част от програмата на "Нова...

Наказаха голмайстора на българското първенство за 1 мач и го глобиха с 6 хиляди лева

http://www.cross.bg/hilyadi-leva-levski-1570593.html

/КРОСС/ Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга бе наказан за един мач и глобен с 6 хиляди лева за действията си по време на вечното дерби с Левски. Това стана ясно след заседанието на Дисциплинарната комисия на БФС във вторник. Три хиляди лева е глобата на Каранга за жеста му с рязането на глави, а другата половина е за надуваемия член, на който бяха вързани шалове на Левски, с който ликуваше след победата над сините с негов гол.  

ЕК: Изпълняваме ангажиментите си за бежанците на територията на Турция

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-izpylniavame-angajimentite-si-za-bejancite-na-teritoriiata-na-turciia-257862/

Коментарът е свързан с изявленията на турската държава, че ЕС не е превел обещаните 3 млрд. евро в подкрепа на бежанците

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/03/20/3149785_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:<br /><br />- Астрономическата пролет настъпва днес в 18 часа и 15 минути- Кой измисли часовата промяна- Синтия Никсън се кандидатира за губернатор на Ню Йорк<br /><br />- "София филм фест" показва специална селекция "1968 година"<br /><br />- Първа копка на музея на Джордж Лукас- Какво ни прави щастливи<br />

Недоволни жители блокираха с жива верига пътя за Смолян

https://frognews.bg/novini/nedovolni-jiteli-blokiraha-jiva-veriga-patia-smolian.html

Десетки жители на родопското село Проглед блокираха с жива верига главния път за Смолян. Те спряха движението в знак на протест, защото държавните пари за асфалтиране на улиците нямало да достигнат до тях.

Оливър Рьогл влезе в ръководството на банковата асоциация

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/olivyr-riogl-vleze-v-rykovodstvoto-na-bankovata-asociaciia-257861/

Общото събрание на браншовата организация освободи Светослав Гаврийски, който от началото на годината напусна Алианц Банк България

Взимат превантивни мерки срещу евентуално преливане на р. Дунав

https://www.actualno.com/society/vzimat-prevantivni-merki-sreshtu-eventualno-prelivane-na-r-dunav-news_665557.html

По информация на Изпълнителната агенция "Проучване поддържане на река Дунав" се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на р. Дунав. Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над "Железни врата". Предвид полученат

Президентът Радев поиска израелски инвестиции в българския IT сектор

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-поиска-израелски-инвестиции-в-българския-IT-сектор_l.a_i.759342_at.1.html

Като водеща страна в областта на високите технологии Израел има интерес да инвестира в потенциала на България, която се утвърждава като център за...

Регистрираха нов случай на СПИН/ХИВ в Кюстендилска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771877

Регистрираха нов случай на СПИН/ХИВ в Кюстендилска областНов случай на СПИН/ХИВ е регистриран в област Кюстендил през изминалата седмица. Това става известно от седмичната справка на регистрираните заразни заболявания на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Това е третият случай от началото на годината в региона. За миналата година новорегистрираните носители на ХИВ в областта са били трима.

Голяма част от републиканските пътища в страната са в лошо състояние

https://www.actualno.com/society/goljama-chast-ot-republikanskite-pytishta-v-stranata-sa-v-losho-systojanie-news_665555.html

В Ямболска област от общо 636 километра републикански пътища почти 200 километра са в лошо състояние. С най-голяма нужда от ремонт са отсечките между селата Калчево, Победа и Челник, от Ямбол за селата Роза и Ботево, между селата Стефан Караджово и Кошудере в община Стралджа, където миналата есен е започнал ремонт. Пътят от Елхово за село Пчела също плаче за ремонт, особено мостът в този участък. Наложителен е и ремонтът на източния обходен път на Ямбол. В Габровска област проблемните пътни уч

Wall Street стартира с оптимизъм сесията във вторник*

https://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-startira-s-optimizym-sesiiata-vyv-vtornik-257864/

Акциите на енергийните компании отчитат покачване в цените си благодарение на поскъпването на петрола с близо 2%

Двама човека загинаха при експлозия в Кишинев

http://www.mediapool.bg/dvama-choveka-zaginaha-pri-eksploziya-v-kishinev-news276962.html

Молдовската полиция каза, че двама души са загинали днес при взрив в магазин в Кишинев, предаде Асошиейтед прес.   Експлозията избухнала сутринта, когато граната се взривила в магазин за хранителни стоки в центъра на молдовската столица.   По първоначални данни експлозията избухнала, след като мъж, който носел граната в джоба си, запалил цигара.   Полицията е отцепила района.

Пейка пречиства градския въздух по-ефикасно от малка гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771834

Пейка пречиства градския въздух по-ефикасно от малка гораГерманска технологична компания инсталира недалече от площад "Пикадили" в Лондон авангардна пейка, която пречиства въздуха с ефикансотта на 275 дървета, съобщи Уайърд. Инсталацията се наричаа CityTree (Градско дърво). Зад пейката има 4-метрова зелена стена, по която са поставени 1682 контейнера с мъх.

Варненски родители скочиха срещу забрана учители да получават подаръци

http://www.moreto.net/novini.php?n=371107

Варненски родители скочиха срещу забрана от Община Варна учителите в детски градини и училища да получават дарове и цветя от възпитаници. Вълната на недоволството набира все по-големи размери. Петиция срещу разпореждането на администрацията за по-малко от три дни събра над 120 подписа.

Решено: "Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България" за 13 135 815 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771788

Решено: "Булгартрансгаз" купува активите на "Южен поток България" за 13 135 815 лв."Булгартрансгаз" обяви преди минути, че купува активите и земите на "Южен поток България" за 13 187 688 лв.  Това става ясно от решение за класиране на единствения участник в обществена поръчка - "Южен поток България", която е по процедура договаряне без предварително обявление.   Обществената поръчка бе обявена на 6 март и приключва на 20 март с

Заместник-министър Велик Занчев: Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в държавни дружества

http://www.cross.bg/protzedyri-zanchev-kompanii-1570589.html

/КРОСС/ Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в БДЖ или в друго държавно дружество. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, във връзка с публични изявления от частни компании, участници в процедури за ремонти на локомотиви.„За да тръгват влаковете навреме, трябва да има изрядни локомотиви и вагони. Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Може би тези дружества целят БДЖ да тръгне в друга посока", каза още заместник-министър Занчев. Той допълни, че на „Холдинг БДЖ" ЕАД му е необходима компания, която предлага най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Заместник-министърът подчерта, че в процедурите могат да участват компании от целия Европейски съюз. „За конкретната поръчка, за която се говори министър Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, процедурата ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват във всички процедури в БДЖ", каза още той

Две десетилетия по-късно, заплахата от сектата Аум в Япония остава

http://www.mediapool.bg/dve-desetiletiya-po-kasno-zaplahata-ot-sektata-aum-v-yaponiya-ostava-news276961.html

Двайсет и три години след атаката с газ зарин, която вся ужас в токийското метро, други секти наследиха "Върховната истина на Аум" и продължават да привличат последователи в Япония - влияние, което тревожи японските власти.   Съдебният процес срещу сектата приключи и нарастват спекулациите за предстояща екзекуция на нейния гуру Шоко Асахара, който чака да бъде изпълнена смъртната му присъда, наред с дванайсет негови ученици, за този атентат, причинил смъртта на 13 души и ранил над 6000 на 20 март 1995 г.   Но сектата Аум, основана през 1984 г., смесваща будистки и хиндуистки учения на фона на предричания за апокалипсис, още съществува легално в тази страна, която има дълга традиция на религиозно многообразие. Преименувана на Алеф (първата буква от еврейската азбука) тя официално се разграничи от бившия си гуру през 2000 г. В действителност влиянието му остава огромно, твърдят японските служби за сигурност.   Алеф "строго изисква от своите последователи да смятат Асахара за висше същество. Ако някой каже: "гуру Асахара желае да бъде унищожена Япония", последователите ще преминат към действие", твърди разследващ, пожелал анонимност, разтревожен от "потенциалната опасност", която представлява сектата.   Записи на проповеди на "учителя" са открити при обиски в нейни обекти, както и специални каски, наричани "Посвещаване за съвършено спасение", снабдени с електроди, които уж излъчвали неговите мозъчни вълни. "Бойно поле"   Алеф и други отцепили се от сектата групи, които отричат каквато и да било връзка с Асахара, наброяват 1650 членове в Япония и още стотици в Русия.   Те привличат всяка година, криейки истинската си идентичност, по стотина човека, като организират курсове по йога, гадателство и други безобидни дейности. Тяхната предпочитана мишена са младите хора, които нямат спомен за смъртоносната атака от 1995 г.   "Млади жени посещават уроците заедно с децата си. Опасяваме се, че все повече деца ще се оказват под влиянието на Аум", разказва следователят.   Шоко Асахара има четири дъщери и двама синове от жена си Томоко, повечето от които му остават предани. Все пак една от дъщерите му напусна сектата през 2006 г. на 16-годишна възраст и разкри ужасяваща история за годините си под влиянието на Аум. Тя казва например, че е била принуждавана да яде храна, примесена с керамични парченца, или да стои на студа почти гола.   "Това беше среда, немислима в съвременна Япония. Страхувах се да не ме убият, ако се разбунтувам, живеех в постоянен стрес", сподели тя в анонимно изявление, публикувано миналата година. "Сякаш бях живяла 16 години на бойно поле. Искрено се надявам нито едно друго дете да не расте в групи, които са последвали Аум", подчертава тя. Нов гуру?   Разследващите, които наблюдават внимателно тези секти, бяха нащрек в началото на март заради 63-ия рожден ден на Асахара.   "Ние няма да празнуваме по никакъв начин тази дата. Ние също мислим, че Асахара трябва да бъде екзекутиран", заяви за Франс прес Акитоши Хиросуе, помощник-директор на сектата Хикаринова (Кръгът на светлината на дъгата) в разговор в офиса на групата, разположен в тих квартал на Токио.   Хикаринова, създадена през 2007 г. по инициатива на бившия ентусиазиран говорител на Аум Фумихиро Джою, който иска да скъса със смъртоносното минало на сектата, сега наброява 100-150 членове.   "Тъй като не е екзекутиран, Асахара е възприеман като "пощаден спасител", което помага на Алеф да привлича последователи", заяви неотдавна Джою.   Алеф не отговори на запитванията на Франс прес.   Таро Такимото, адвокат, който работи с близките на учениците на Асахара от години, също подкрепя смъртното наказание за него, но не и за 12-те му сподвижници, които според него са били абсолютно индоктринирани.   "Асахара беше повече от бог за тях", обяснява той.   "Трябва да ги накараме да говорят (за преживяното), докато умрат от естествена смърт, за да попречим подобна трагедия да се повтори. Ако ги екзекутираме, ще ги направим мъченици", предупреждава той.   Смъртта на гуруто отново ще затвори една тъжна страница за японците, но тя може да повлече вълна от самоубийства сред неговите последователи и да доведе до излъчването на наследник, добавя адвокатът.   "Ако неговият втори син, вече притежаващ праха на баща си, се провъзгласи за гуру, ще се ползва с голям религиозен авторитет", а това ще отвори нова страница, предрича той.   По БТА

В Русия искат 9 г. трудов лагер за историк, писал за Сталин

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-stalin-istorik-rusia-putin-26975346

Руската прокуратура поиска присъда от 9 години в трудов лагер за историка Юрий Дмитриев, който документира престъпленията на режима на Йосиф Сталин.

Училищата в Букурещ затворени в петък заради очакваните снегове и силен вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771839

Училищата в Букурещ затворени в петък заради очакваните снегове и силен вятър
Кметът на Букурещ Габриела Фиря съобщи днес, че учебните заведения в румънската столица ще бъдат затворени в петък заради неблагоприятните метеорологични условия, предаде Медиафакс. След разговори с представителите на Националната метеорологична агенция, които ни уведомиха, че времето ще се влоши съществено и ще вали сняг през цялата седмица,

Започват проверки на сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания

http://www.cross.bg/sgradi-dostupnost-vsichki-1570587.html

/КРОСС/ Комисията за защита от дискриминация започва проверки на обществени сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания. Ще бъдат обследвани както държавни и общински институции, така и банки, болници, училища, театри и кина. Целта е да се установят пропуските в достъпността за хора с увреждания и да се отличат тези от сградите, при които такива пропуски няма. Проверката на обществени сгради е част от националната кампания „Достъпна България," обясни председателят на комисията Ана Джумалиева. При констатиран проблем комисията може да налага глоби от 250 лева до 20 000 - при повторно нарушение. „Нашата идея на безсрочната ни кампания е да правим обследване, проверка в цялата държава, да проверим всички сгради на държавни институции, на местната власт, болници, училища, банки и местата, където хората могат и да се забавляват и да си почиват, например кина, театри", каза Джумалиева. Първата сграда, която получи сертификат за достъпност, е Националният дворец на културата. Към момента тя е отлично адаптирана към съвременните изисквания за достъпност, посочи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК: „Ние нарекохме достъпна среда за всички, защото тя наистина трябва да бъде за всички. Тук не говорим само за физическа достъпност, ние не трябва да си позволяваме на хората да им минава през мисълта, че няма да отиде на дадено събитие, защото не може да стигне до там

Обявиха първа степен на готовност при високи води на Дунав

http://dnes.dir.bg/news/dunav-merki-reka-povisheno-nivo-26975345

Налага се обявяване на първа степен на готовност при високи води на р. Дунав.

Никос Кодзиас: "Горна Македония" е предпочитаното име от гърците

http://www.cross.bg/kodzias-makedoniya-skopie-1570586.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас е разкрил съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел. Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е „Горна Македония", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. „Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни", е заявил Кодзиас, предава "Фокус". В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към „Горна Македония", като са включени и „червени линии". Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името. Освен с Димитров, Кодзиас ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ

Стартира планът за финансовото "оздравяване" на Пирогов

https://www.actualno.com/healthy/startira-planyt-za-finansovoto-ozdravjavane-na-pirogov-news_665552.html

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" плана за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана. Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизир

Нови 650 хиляди мигранти са отчетени в ЕС за миналата година

http://www.mediapool.bg/novi-650-hilyadi-migranti-sa-otcheteni-v-es-za-minalata-godina-news276960.html

В ЕС за миналата година са били отчетени нови 650 000 мигранти, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на Евростат   Основната част от мигрантите са от Сирия, Ирак и Афганистан. За сравнение през 2016 г. мигрантите са били 1 206 500 души, а през 2014 г. - малко над половин милион.   Всеки трети мигрант е потърсил убежище в Германия. Сред най-тежко засегнатите страни са също Италия (126 600, или 20 на сто), Франция (91 100, или 14 на сто), Гърция (57 000, или девет процента), Великобритания и Испания (над 30 хиляди, или пет на сто). Сравнено с предходни години, миналата година рекорден ръст в притока на мигранти отчита Испания (96 на сто), докато в Германия се наблюдава спад от 73 процента.   Посочените бройки не отчитат близо един милион молби за убежище, по които все още липсва постановено решение. Близо половината от тези нерешени случаи са в Германия (443 800).   В България за миналата година се отчита спад с 82 на сто в подадените молби. За миналата година у нас закрила са потърсили 3470 мигранти, докато през 2016 г. броят им е бил 18 990 души. Миналата година най-често убежище у нас са търсили афганистанци (1050), иракчани (955) и сирийци (940).

Куба отваря първия си пазар на едро

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kuba-otvaria-pyrviia-si-pazar-na-edro--257854/

На него ще се продават продукти с до 20-30% по-евтини от тези в държавните магазини

Повече от пет години след инцидента в помпената станция в Поморие делото влиза в съда

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf/

Пет и половина години след тежкия инцидент в помпената станция на ВиК – Поморие, при която загина един мъж, а други трима пострадаха тежко, делото влиза в съда. Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд 50-годишния Манол З.. Той е подсъдим за това, че на 04.07.2012 година в гр. Поморие, като работодател и представител на […]

Хазната е назад с 16 милиарда ДДС. 6 милиарда са окончателно отписани

https://bivol.bg/dds-boec.html

Над 16,2 милиарда е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим към момента данък върху добавената стойност (ДДС) за периода между 01 януари 2000 г. и  31 декември 2017 г. Това обявиха от Гражданско движение „БОЕЦ“ по време на пресконференция в БТА. От неправителствената организация представиха официален отговор от Националната агенция по […]

Финансовото оздравяване на "Пирогов" започва през април, няма да има съкращения

http://www.cross.bg/otdeleniya-plan-bolnitzata-1570585.html

/КРОСС/ инистерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" плана за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. Април, съобщиха от здравното ведомство. Планът ще действа през следващите три години и министерството ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението му. Оздравителният план не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в него мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности. Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Предстои директорът на болницата да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение. Болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения, с което ще се гарантира непрекъснатото и своевременно обслужване на пациенти при спешни състояния. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на лекари със специалност. Част от лекарите ще работят в реновирания медицински център на болницата. С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения

Сливен ще пие вода от Тунджа, вместо от мътния яз.”Асеновец”

https://frognews.bg/novini/sliven-shte-pie-voda-tundja-vmesto-matniia-iaz-asenovets.html

Сливен се водоснабдява с помпи от Тунджа заради замътване на яз. ”Асеновец”, съобщиха от ВиК - Сливен. Подаването на вода от помпените станции ще продължи докато мътността спадне. Показателите на водата в язовира се следят ежедневно.

Експерт: Пътищата ни са добри, но не се поддържат редовно (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771825

Експерт: Пътищата ни са добри, но не се поддържат редовно (Видео)Повечето от пътищата у нас се изграждат според изискванията, но поддържащите ремонти не се изпълняват навреме и редовно. Това каза в ефира на Новините на NOVA  инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. „Ремонтите са хронично недофинансирана дейност”, каза още експертът.

Борисов поздрави Путин. Юнкер поиска възстановяване на сигурността

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-pozdravi-putin.-iunker-poiska-vyzstanoviavane-na-sigurnostta-6080506

Премиерът посочи, че страната и той са готови да продължат да развиват отношенията между двете страни, а Юнкер се надява на помощ за сътрудничество

Виж какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771830

Виж какво решава правителството утреРедовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 21 март, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТРАФИКА НА ХОРА И ЗАКРИЛА НА ЖЕРТВИТЕ ЗА 2018 Г. Внася: заместник министър-председателят по обществения ред и

Шефът на Volkswagen прилапа тлъст чек

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/shefyt-na-volkswagen-prilapa-tlyst-chek-6080466

Скандалът с вредните емисии е далеч от това да отшуми. Преди седмици дори се разгоря нов, когато се разбра, че компанията е извършва тестова върху маймуни и хора за влиянието на вредните емисии, но явно бизнесът върви много добре.

Оздравителният план за "Пирогов" предвижда намаляване на леглата и щата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149798_ozdravitelniiat_plan_za_pirogov_predvijda/?ref=rss


От този април започва да действа финансовият оздравителен план на Министерството на здравепозването за най-голямата болница за спешна помощ "Н. И. Пирогов". В рамките на следващите три години по него трябва да се съкратят незапълнените щатни бройки, да се закрият леглата, които се използват най-малко и да се елиминират дублиращите се дейности, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Част от плана е и график за разплащане на просрочените задължения на болницата, които към януари...

Лозята в България намалели три пъти за 20 г.

http://econ.bg/Новини/Лозята-в-България-намалели-три-пъти-за-20-г-_l.a_i.759341_at.1.html

Площите, заети от лозя в България, са намалели три пъти през последните 20 години. Официални данни сочат, че през миналата година този вид трайни...

Стрелба в гимназия в Мериленд

http://www.mediapool.bg/strelba-v-gimnaziya-v-merilend-news276959.html

Няколко души са простреляни в гимназия в Мериленд, съобщиха местни медии, след като училищните власти потвърдиха, че кампусът е затворен и инцидентът е овладян, предаде Ройтерс.   Стрелбата е станала в гимназията в град Грейт Милс в окръг Сейнт Мери, на 110 км южно от Вашингтон. Според телевизия Ей Би Си има трима ранени, и тримата ученици, единият от тях - самият стрелец. Това става на фона на дебата след стрелбата на 14 февруари в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд, Флорида, когато бяха убити 17 души.   Шерифът на окръг Сейнт Мери потвърди, че в училището има инцидент и с пост в Туитър призова родителите да не доближават сградата. На мястото са изпратени федерални агенти.

Какво остава да видим до края на Сoфия филм фест във Варна 2018?

http://www.moreto.net/novini.php?n=371106

От 16-ти до 23-ти март 2018г. Фестивален и конгресен център – Варна е дом на деветото издание на София Филм Фест във Варна. В рамките на осем дни фестивалът предлага на своите верни фенове 18 от най-новите световно признати ленти на голям екран.

Facebook групи неутрализират камери на КАТ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/facebook-grupi-neutralizirat-kameri-na-kat-2085845

Facebook групи неутрализират камерите на КАТ. В социалната мрежа са създадени групи за повечето градове в България, в които шофьорите споделят къде има полицаи, патрулни коли и радари. Преди около седмица в употреба влязоха новите 28-суперк

Не повтаряйте моите грешки!

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-povtariajte-moite-greshki-677099.html

Тази история ми прати една млада майка. Писала ми е, че не търси съчувствие или помощ, защото вече е намерила пътя. Но се надява да предпази поне едно момиче от грешките си. Истината е, че ние нямаме дори бегла представа колко много жени около нас преживяват този кошмар и мълчат. Мълчат от страх, от обич, от вина, от срам или... заради детето. Но тази майка ми написа, че точно благодарение на детето е събрала сили да избяга. За да не расте то с мисълта, че това са нормалните отношения между мъж и жена. Чудех се дълго дали да пиша този…

Диков пред Фрог: НАП огласиха стряскащ факт, отвратен съм, че големите медии не го отразиха

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/dikov-pred-frog-nap-oglasiha-striaskasht-fakt-otvraten-sam-che-golemite-medii-otraziha.html

НАП огласиха стряскащ факт за несъбрания ДДС. Отвратен съм, че големите медии не го отразиха. Това каза пред Фрог нюз журналистът Сашо Диков по повод пресконференцията на БОЕЦ. На нея беше огласено, че дължимото ДДС е в размер на 16 млрд. лв.

Диков пред Фрог: НАП огласиха стряскащ факт, отвратен съм, че големите медии не го отразиха

https://frognews.bg/novini/dikov-pred-frog-nap-oglasiha-striaskasht-fakt-otvraten-sam-che-golemite-medii-otraziha.html

НАП огласиха стряскащ факт за несъбрания ДДС. Отвратен съм, че големите медии не го отразиха. Това каза пред Фрог нюз журналистът Сашо Диков по повод пресконференцията на БОЕЦ. На нея беше огласено, че дължимото ДДС е в размер на 16 млрд. лв.

За първи път в кулинарната история: Бургерите победиха френската багета на родна земя

https://offnews.bg//kuhnia/za-parvi-pat-v-kulinarnata-istoria-burgerite-pobediha-frenskata-baget-677091.html

За пръв път в историята на кулинарния бизнес продажбите на хамбургери във Франция са надскочили тези на класическата багета с шунка и масло.

Основната причина за това е, че френската кухня отстъпва пред американските фирми за бързо хранене.

Бургерите присъстват в менюто на 85% от ресторантите във Франция и миналата година са били продадени 1,5 млрд. бройки, показва проучване на консултантската ресторантьорска компания „Gira Conseil“ в Париж.

Още по-тревожен за защитниците на френската кухня е фактът, че само 30% от въпросните хамбургери са продадени в заведения за бързо хранене, докато мнозинството от тях се продават в ресторанти с пълен сервиз.

Бургерът се превърна в част от френската традиционна храна и често се сервира с някои от най-известните сирена в страната като Рокфор. Това е тежък удар за европейската страна, която се гордее с националната си кулинарна култура и която в продължение на години се съпротивляваше на бързата кухня.

„Говорим за бургерова ярост в продължение на три години. Вече не знаем как да опишем този феномен, това е истинска лудост. За последната година продажбата на бургери е скочила с 9%, а това е невероятен ръст“, каза директорът на "Gira Conseil" Бернар Бютбол.

През 2016 година продажбите на хамбургери са били равностойни с тези на багетата с шунка и масло, която все още е била най-популярният сандвич във Франция.

„През 2017 година за първи път бургерите надскочиха по продажби френския класически сандвич. Те просто чупят рекорд след рекорд. Вече се питаме дали могат да изпреварят дори нашите известни пържоли“, каза Бютбол.

Но докато французите виждат своята култура на храна като уникална, истината е, че тя се основава на месо, хляб, салата и картофи - недалеч от това, което съдържат бургерите в САЩ.

За изминалата година продажбите на веригите за бързо хранене са постигнали рекорд, постигайки печалба от 51 млрд. евро.

Оказва се също така, че Франция е най-печелившият пазар на гиганта "Макдоналдс" след САЩ с повече от 1400 ресторанта. Веригата се приспособява към френските вкусове с бургерите "McCamembert" и "McBaguette" с ементал, дижонска горчица, различни френски салати и дори макарони за десерт. 

Жан-Пиер Пети, човекът, помогнал на Франция да се влюби в "Макдоналдс", е един от най-влиятелните ръководители на марката и пионер в опитите на компанията да се адаптира към местните вкусове.

В своята книга „Продадох душата си на Макдоналдс“ Пети признава, че е изял първия си хамбургер чак на 30 години.

Хранителната камионна култура (бус, превърнат в заведение за бързо хранене на колела - друг внос от САЩ), също създаде редица вериги като "Le Camion Qui Fume" (Камион, който дими).

ООН призова за по-бързи действия, за да не остане Земята без вода

http://www.mediapool.bg/oon-prizova-za-po-barzi-deistviya-za-da-ne-ostane-zemyata-bez-voda-news276958.html

В Бразилия започна Световният форум за водата. ООН и голям брой политици и специалисти, събрали се в бразилската столица, призоваха за по-бързи действия, за да не започне да страда Земята от недостиг на вода, предаде Франс прес.   "Просто няма време за губене", каза при откриването на осмото издание на форума президентът на Бразилия Мишел Темер.   Страната, където се намира 18 процента от годната за пиене вода на планетата, страда от 2012 г., в североизточната си част, от най-продължителната суша в своята история, отбелязва Франс прес.   "Има консенсус - животът на Земята е заплашен, ако не спазваме границите на природата", предупреди Темер.   ООН представи изключително тревожен доклад, според който близо половината от населението на планетата, 3,6 милиарда души, живее в райони, където може да няма вода най-малко един месец в годината. Според прогнозите броят на застрашените хора ще достигне 5,7 милиарда през 2050 г.   Форумът, който се провежда до петък под мотото "Да си поделим водата", е събрал 40 000 участници, сред които петнадесетина държавни ръководители, 300 кметове от целия свят, както и десетки учени и еколози.

Доверието на германските инвеститори се срина до 18-месечно дъно

https://www.investor.bg/evropa/334/a/doverieto-na-germanskite-investitori-se-srina-do-18-mesechno-dyno-257856/

Основна причина за тревогите на експертите са опасенията от търговска война и поскъпващото евро

Никос Кодзиас: "Горна Македония" е предпочитаното име от гърците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771805

Никос Кодзиас: "Горна Македония" е предпочитаното име от гърцитеМинистърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас е разкрил съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел. Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил,

Москва: Чакаме обяснението на Лондон по делото за отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771820

Москва: Чакаме обяснението на Лондон по делото за отравянето на Скрипал
Русия настоява за обяснения в най-близко бъдеще от британските власти по делото за отравянето на Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Това каза днес пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. "Очакваме час по-скоро обясненията на Лондон за случилото се и как те възнамеряват да се измъкнат

Прокуратурата се самосезира за водата в с. Казанка

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26975302

Районна прокуратура – Стара Загора се самосезира по случай, придобил широк отзвук в медиите и социалните мрежи - водата в с. Казанка.

Днес е международният ден на щастието

http://www.cross.bg/shtastieto-ideyata-shtastie-1570582.html

/КРОСС/ През 2012 г. Общото събрание на ООН възстанови 20 март и от тогава днешния ден се празнува като международен ден на щастието, съобщава Ройтерс. Целта на Международния ден на щастието е чрез семинари, образователни работилници и други срещи да се покажат предимствата на щастието. Първоначално идеята идва от Хималаите, т.е от кралство Бутан, където е и люлката на много глобални духовни движения. През 1970 г. се появява идеята и за нова "мярка за национално благополучие", която не се измерва според материалното богатство, а според чувството за щастие при хората, известно още като "бруто национално щастие". Днешният ден трябва да ни припомня, че щастието никога не произтича от материалните блага, мощ или известност, а от семейството, приятелите и емоционалната пълнотта.  

Лидерът на ”Възраждане” стяга бунт срещу Ердоган във Варна

https://frognews.bg/politika/liderat-vazrajdane-stiaga-bunt-sreshtu-erdogan.html

Протест ще се проведе в деня, в който Варна очаква да посрещне турския президент Реджеп Ердоган. Демонстрацията на 26 март е организирана от движение „Възраждане”, посочи неговият лидер Костадин Костадинов, който допусна, че има вероятност действията им да бъдат блокирани.

Лидерът на ”Възраждане” стяга бунт срещу Ердоган във Варна

https://frognews.bg/novini/liderat-vazrajdane-stiaga-bunt-sreshtu-erdogan.html

Протест ще се проведе в деня, в който Варна очаква да посрещне турския президент Реджеп Ердоган. Демонстрацията на 26 март е организирана от движение „Възраждане”, посочи неговият лидер Костадин Костадинов, който допусна, че има вероятност действията им да бъдат блокирани.

Русия спира полетите с Ан-148

https://frognews.bg/novini/rusiia-spira-poletite-148.html

Руският транспортен регулатор нареди на руските авиокомпании да спрат полетите със самолети Ан-148, след като един от тях се разби миналия месец, съобщи ТАСС, цитирана от националното радио.

Монтана и китайския град Инчуан подписаха меморандум за разбирателство

https://www.24chasa.bg/region/article/6771813

Монтана и китайския град Инчуан подписаха меморандум за разбирателствоМонтана подписа меморандум за разбирателство с китайския град Инчуан, център на провинция. Това е 12-и чуждестранен партньор на общината, съобщи кметът Златко Живков след завръщането си. Инчуан е град в северноцентрален автономен район с 2000 годишна история. Той е традиционен търговски и административен център на провинция Нинся Хуей.

Радев поиска израелски инвестиции в родните информационни технологии

https://www.actualno.com/politics/radev-poiska-izraelski-investicii-v-rodnite-informacionni-tehnologii-news_665548.html

Като водеща страна в областта на високите технологии държавата Израел има интерес да инвестира в потенциала на България, която се утвърждава като център за информационни и комуникационни технологии и научни изследвания в региона на Югоизточна Европа. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към израелския си колега Реувен Ривлин в Йерусалим. Двамата направиха съвместни изказвания непосредствено след тържествената церемония по посрещането на българския президент, с която започна и офици

Южна Корея и САЩ ще възобновят военните си учения на 1 април

http://www.mediapool.bg/yuzhna-koreya-i-sasht-shte-vazobnovyat-voennite-si-ucheniya-na-1-april-news276957.html

Южна Корея и Съединените щати ще възобновят на 1 април съвместните си военни учения, отложени заради Зимните олимпийски игри в южнокорейския курорт Пьончан миналия месец, предаде Франс прес.   Говорителка на южнокорейското министерство на националната отбрана отбеляза, че маневрите ще бъдат в същия мащаб както през предходните години. Тя не уточни колко време ще продължат ученията и колко войници ще участват в тях.   Тези съвместни маневри на Южна Корея и САЩ по принцип включват десетки хиляди военни и повишават напрежението на полуострова. Северна Корея определя ученията като генерална репетиция за нахлуване на нейна територия, припомня Франс прес.   Агенцията отбелязва, че тази година маневрите ще се проведат въпреки дипломатическия пробив на Корейския полуостров.   В момента се водят преговори за среща на върха на двете Кореи другия месец, която да бъде последвана от среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На този фон се разпространяваха слухове, че тази година съвместните учения на Южна Корея и САЩ ще бъдат ограничени, за да не бъде провален дипломатическият процес със Севера.

Съдът в Кюстендил призовава отново 84 миньори заради протест в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771810

Съдът в Кюстендил призовава отново 84 миньори заради протест в Бобов долНа 17 април ще продължи делото срещу 84 миньори от "Въгледобив" Бобов дол - в несъстоятелност зарази участието им в протест, състоял се на 11 май 2017 г., съобщи БТА. Безпрецедентното дело е по искова молба на работодателя - "Въгледобив" Бобов дол - в несъстоятелност, срещу 84 миньори от мините, излезли на протест, заради забавени заплати.

Възстановено е движението в участък на "Хемус" в района на Девня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771812

Възстановено е движението в участък на "Хемус" в района на ДевняВъзстановено е движението в участъка от км 398 до км 399 в посока София на АМ "Хемус" в района на

В Турция арестуваха полицай, заподозрян, че е изнасилил жена в патрулка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771811

В Турция арестуваха полицай, заподозрян, 
че е изнасилил жена в патрулкаТурски полицай бе арестуван по обвинения в изнасилване на жена в полицейска кола в Истанбул, съобщи днес "Хюриет дейли нюз". Случаят е станал през януари, когато полицаят, както се твърди, предложил на 28-годишната жена да я откара вкъщи, предаде БТА. Прокуратурата иска присъда до 18 години затвор за заподозрения.

От полицията съобщиха горещи подробности за ужаса в Мериленд, стрелецът е...

https://petel.bg/Ot-politsiyata-saobshhiha-goreshhi-podrobnosti-za-uzhasa-v-Merilend--streletsat-e---__256298

Най-малко трима души са пострадали при стрелба в училище в град Сейнт Мери в американския щат Мериленд, съобщава FOX5. Ранените са откарани ...

Пожарната се готви за опасно повишаване на нивото на Дунав

https://petel.bg/Pozharnata-se-gotvi-za-opasno-povishavane-na-nivoto-na-Dunav__256299

Снимка: bTV За сериозно повишение на нивото на Дунав се готвят пожарната и аварийните служби в Северна България, съобщиха от МВР. По данн...

Екатерина Захариева с много важна новина за историческата среща ЕС-Турция във Варна

https://petel.bg/Ekaterina-Zaharieva-s-mnogo-vazhna-novina-za-istoricheskata-sreshha-ES-Turtsiya-vav-Varna__256300

Снимка Булфото До момента няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна в понеделник. Това съобщ...

Уплашиха със страшна диагноза Кирил Маричков

https://petel.bg/Uplashiha-sas-strashna-diagnoza-Kiril-Marichkov__256301

Снимка Булфото Всички знаем емблематичното парче на „Щурците“ „Рок в минало време“, но за съжаление в минало време остана и младостта...

Шефът на "Пирогов" обясни какво ще се случва в болницата заради Оздравителния план на МЗ

https://petel.bg/SHefat-na-Pirogov-obyasni-kakvo-shhe-se-sluchva-v-bolnitsata-zaradi-Ozdravitelniya-plan-na-MZ__256302

Снимка Булфото Оздравителният план на Министерството на здравеопазването не предвижда кадрови съкращения или сътресения за пациентит...

Първи сме в Европа по ръст в броя на затворниците през 2016-а

https://petel.bg/Parvi-sme-v-Evropa-po-rast-v-broya-na-zatvornitsite-prez-2016-a__256303

Снимка Булфото България е първа в Европа по ръст в броя на затворниците през 2016 г. Това сочи годишната статистика на Европейския съв...

Няколко мъже са задържани във Варна с различна по вид и количество дрога

http://www.moreto.net/novini.php?n=371091

При извършване на полицейска проверка на 18-годишен варненец, на 18 март, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо бяло прахообразно вещество. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,73 гр.

Носят топката за световното в космоса

http://www.cross.bg/rysiya-artemiev-razkri-1570581.html

/КРОСС/ Топката, която ще бъде използвана в първия мач на световното първенство по футбол в Русия и символично ще даде началото на шампионата, най-вероятно ще пътува първо до... космоса. Това разкри космонавтът Олег Артемиев, който ще се включи в следващата мисия на Русия извън орбита. "Ще вземем с нас топка. Може би тази, с която ще бъде открит Мондиал 2018. После Антон Шкаплеров ще я върне на Земята", разкри плановете Артемиев. Той заяви, че екипажът на космическата станция няма да пропусне мач и ще може да гледа всички срещи с помощта на американска система за пренасяне на телевизионен сигнал. Руските космонавти ще носят със себе си и още един от символите на първенството - малка фигурка на вълка Забивака - един от талисманите на Мондиала, който започва след точно 86 дена - на 14 юни.  

Очаква се САЩ да наложат до петък нови мита за 60 млрд. долара върху китайския внос

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-sasht-da-nalozhat-do-petak-novi-mita-za-60-mlrd-dolara-varhu-kitaiskiya-vnos-news276956.html

Очаква се правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп да представи до петък нови мита за до 60 милиарда долара върху вноса от Китай, предаде Ройтерс, като се позова на двама добре осведомени представители на администрацията.   Те ще бъдат в областта на технологиите, електрониката и телекомуникациите и като цяло ще касаят стоки, американска интелектуалната собственост. Възможно е новите ограничителни мерки да преминат през период на обществено обсъждане.   За разлика от тях тарифите върху вноса в САЩ на стомана и алуминий ще влязат бързо в сила още в петък.   Китай има огромен излишък от 375 милиарда долара годишно в търговията със Съединените щати, отбелязва Ройтерс.   През януари Тръмп каза пред агенцията, че обмисля да наложи голяма "глоба" на Китай заради предполагаеми кражби на интелектуална собственост. Той обвини китайското правителство, че принуждава американските компании да прехвърлят интелектуална собственост в Китай, за да получат възможност да правят бизнес там.

Люба Кулезич пред Фрог: ДДС скандалът разкрива мащабите на геноцида срещу българите

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/liuba-kulezich-dds-skandalat-razkriva-mashtabite-genotsida-sreshtu-balgarite.html

Сумата на несъбраното от държавата ДДС е зашеметяваща, пред нея човек остава безмълвен и бездиханен. Това заяви пред Фрог нюз журналистът Люба Кулезич относно оповестената днес от гражданско сдружение БОЕЦ за несъбрани данъци в размер на над 16 млрд. лв.

Люба Кулезич: ДДС скандалът разкрива мащабите на геноцида срещу българите

https://frognews.bg/novini/liuba-kulezich-dds-skandalat-razkriva-mashtabite-genotsida-sreshtu-balgarite.html

Сумата на несъбраното от държавата ДДС е зашеметяваща, пред нея човек остава безмълвен и бездиханен. Това заяви журналистът Люба Кулезич относно оповестената днес от гражданско сдружение БОЕЦ за несъбрани данъци в размер на над 16 млрд. лв.

Саудитските жени вече няма да са задължени да покриват главите си

http://www.mediapool.bg/sauditskite-zheni-veche-nyama-da-sa-zadalzheni-da-pokrivat-glavite-si-news276955.html

Жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е "скромно и благоприлично". Това обяви престолонаследникът принц Мохамад бин Салман в интервю за американската телевизия Си Би Ес, цитирано от Ройтерс.   Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете, казва принцът реформатор. Това обаче не уточнява специално черна абая или черно покривало за главата - решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят, добавя той.   Миналия месец високопоставен саудитски духовник каза, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.   Не е ясно дали тези изявления са сигнал за промяна в принудителните правила за обличане на жените в кралството, отбелязва Ройтерс. След като Мохамад бин Салман бе обявен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия започна процес на увеличаване на правата на жените - позволено им бе да посещават публични спортни прояви, а от лятото - и да шофират.   На 8 март група жени отбелязаха в Джеда Международния ден на жената, като се възползваха от едно новопридобито право - бягаха за здраве, без да обръщат внимание на слисаните минувачи, отбелязва Ройтерс.   Вчера саудитският престолонаследник пристигна на посещение в Съединените щати, като ще бъде приет от президента Доналд Тръмп.

Почина последният мъжки бял носорог на Земята

http://www.mediapool.bg/pochina-posledniyat-mazhki-byal-nosorog-na-zemyata-news276954.html

Последният мъжки северен бял носорог е починал и видът е близо до изчезване, съобщиха световните  агенции.    45-годишният носорог Судан живееше в защитен резерват в Кения. Той е бил приспан, след като свързани с възрастта му усложнения са влошили значително здравето му.   Специалистите се надяваха с помощта на Судан и останалите още само два женски северни бели носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка.   Надеждата за запазване на северния бял носорог сега е в разработването на техники за ин витро оплождане (IVF).   Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Той беше последният северен бял носорог, роден на свобода.   Северният бял носорог е най-редкият вид африкански носорог. Южните бели и черните носорози са значително повече.    Едно от обясненията за "лошия късмет" е, че този вид губи традиционните си местообитания в дивата природа на няколко трайно нестабилни държави като Демократична република Конго, Централноафриканската република, ЧАД и Южен Судан, които са белязани от десетилетия на конфликти и размирици, беззаконие, които не позволяват опазването на вида.   Така популацията им от близо 2000 през 1960 г. спада рязко през 1984 г. на едва 15 останали в дивата природа в национален парк на Гарамба, скоро след това и те са унищожени от бракониери.

Стрелба в гимназия в Мериленд, трима са ранени

https://offnews.bg//sviat/strelba-v-gimnazia-v-merilend-trima-sa-raneni-677096.html

Трима души бяха ранени при стрелба в гимназия в Мериленд. 

Стрелбата е станала в град Грейт Милс в окръг Сейнт Мери, на 110 км южно от Вашингтон.

Шерифът на окръг Сейнт Мери потвърди за инцидента и призова в Туитър родителите да не доближават сградата. На мястото са изпратени федерални агенти.

Кампусът е затворен и инцидентът е овладян, обявиха местните власти.

Според телевизия Ей Би Си има трима ранени, и тримата са ученици, като единият от тях е самият стрелец. 

Стрелбата става на фона на дебата за оръжията в САЩ след трагедията в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд, Флорида, когато бяха убити 17 души.

Експерт: Пътищата ни са добри, но не се поддържат редовно

http://www.cross.bg/remonti-putishtata-maznev-1570580.html

/КРОСС/ Повечето от пътищата у нас се изграждат според изискванията, но поддържащите ремонти не се изпълняват навреме и редовно. Това каза в ефира на Новините на NOVA инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. „Ремонтите са хронично недофинансирана дейност", каза още експертът. Според него приходите от тол системата, която предстои да бъде въведена у нас, ще помогнат за по-качествените ремонти по пътищата. „Това обаче ще има и друг ефект - поскъпване на продуктите", коментира още инж. Мазнев.  

Оздравителният план в болница "Пирогов" започва да действа от април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771803

Оздравителният план в болница "Пирогов" 
започва да действа от априлОздравителният план в болница "Пирогов" започва да действа от април. Това казаха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Днес от МЗ са представили на ръководството на лечебното заведение плана за финансово оздравяване, който ще продължи да действа през следващите три години,

Македония е европейски рекордьор по бягства от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771782

Македония е европейски рекордьор по бягства от затвораМакедония е европейски рекордьор по бягства от затвора, показва представен днес доклад на Съвета на Европа за състоянието на затворите в страните членки за 2016 г., предаде агенция МИА. Според статистиката на Съвета на Европа през 2015 г. в Македония е имало 66 бягства на 3400 затворници, или 188,7 бягства на 10 000 затворници.

Оздравителният план в „Пирогов“ започва да действа от април

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-april-ozdravitelen-plan-deystva-26975242

Министерството на здравеопазването представи на ръководството на "Пирогов” плана за финансово оздравяване на лечебното заведение.

Фирми обвиниха БДЖ, че плаща двойни цени за ремонт на локомотиви

http://www.mediapool.bg/firmi-obviniha-bdzh-che-plashta-dvoini-tseni-za-remont-na-lokomotivi-news276953.html

За серия обществени поръчки за ремонт на локомотиви на "БДЖ Пътнически превози" на завишени цени съобщиха две компании от бранша – русенската "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ Кончар" АД. Първата компания редовно е отстранявана от търговете, а втората няма право да участва, защото е дъщерна компания на "Холдинг БДЖ" и няма лиценз от железопътния регулатор. Решението им да изнесат информация за три съмнителни търга е с цел да гарантират сигурността на пътниците, за да не се стигне до трагични инциденти. Защото освен в завишените цени на ремонтите, проблемът е и в множеството въпросителни около тяхното качество, стана ясно от изявленията на представители на компанията и бивши служители на БДЖ на нарочно свикана пресконференция. Става въпрос за три обществените поръчки, едната от които е в процес на изпълнение, а за другите две процедурите все още не са приключили. Звеното за вътрешен одит към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще проверява последната съмнителна поръчка на БДЖ за ремонта на 9 локомотива за над 4 млн. лв., която взриви бранша.  Условия за предизвестен победител Поръчката за поддръжката на 9 локомотива за срок от три години за над 4 млн. лв. без ДДС е публикувана на 12 февруари.  Условията са така написани, че на тях отговаря една единствена компания - "ЖП Тракция", казаха от двете фирми. Причината единствено "ЖП Тракция" да може да изпълни поръчката е изричното изискване на БДЖ локомотивите да се приемат и предават за ремонт в Локомотивно депо София. Освен това БДЖ "Пътнически превози" поставя срок за извършването на техническите прегледи в рамките на 8 работни часа. Това време е абсолютният технологичен минимум и не позволява на локомотивите да се придвижват до място, различно от Локомотивно депо София, каза Цветелин Колев, проджект мениджър на "Експрес Сервиз". Частната "ЖП Тракция" е единствената фирма, която използва част от държавното депо в София без да е ясно на какво основание, плаща ли наем за това на БДЖ и колко, посочиха от "Експрес Сервиз". Другото скандално в поръчката е, че 80% от дейностите по договора ще се изпълняват от работещите в "БДЖ Пътнически превози", с резервни части на държавното дружество, каза Цветелин Колев. По думите му това ставало ясно от обявените тръжни условия. Така за изпълнителя оставало да върши 20% от работата, като бърсане на стъкла, смяна на чистачки и крушки, за което ще получи над 4 млн. лв. за 3 години, допълни той. Любопитна подробност е, че деветте локомотива са произведени от "БДЖ Кончар". Съгласно тръжните условия бъдещият изпълнител трябва да докаже, че разполага с техническата им документация. Тя от своя страна е собственост на хърватската компания "Кончар", която не я е предоставила на друг, каза Веселина Георгиева от "БДЖ Кончар". Дъщерното дружество е поддържало 15-те произведени от него локомотива за около 1 млн. лв. годишно. Сега за близо два пъти по-малко локомотива държавната компания иска над 1.3 млн. лв. Тоест цената по неясни причини скача двойно, констатира Гинчо Павлов, изпълнителен директор на "БДЖ Кончар". Това е втора поредна поръчка написана по мярката на "ЖП Тракция". Първият договор с нея е сключен през лятото на 2016 г. за поддържането на локомотиви от същата серия като при настоящата поръчка, за над 1.18 млн. лв. без ДДС за срок от две години. Този срок изтича през лятото на тази година и затова е пусната новата поръчка, като цената скача на над 4 млн. лв. За срок от 3 г. Предишната обществена поръчка, спечелена от ЖП Тракция", е обявена през юни 2015 г. През лятото на 2015 г. тогавашният шеф на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който в момента е зам.-министър на транспорта, ми препоръча "БДЖ Кончар" да се ориентира към свободния пазар, каза Гинчо Павлов. Той отказа да коментира дали това е случайно съвпадение, като уточни че съобщава само факти. Тъй като "БДЖ Кончар" е дъщерна фирма на БДЖ, компанията няма право да участва в нейни търгове, поясни Павлов. По думите му фирмата сега се издържала с ремонт на локомотиви на частни оператори. Тя също използва държавното локомотивно депо в Подуяне. "ЖП Тракция" има договор и за поддръжката и ремонта и на локомотиви на "БДЖ Товарни превози" за над 1.3 млн. лв. за срок от 2 години.  Този договор, както и договора с "БДЖ Пътнически превози", е подписан през 2016 г. "От появата на "ЖП Тракция" станахме отбитото дете на БДЖ, въпреки че сме им дъщерно дружество", оплака се Гинчо Павлов. От ремонт на медицинска техника до ремонт на локомотиви Новият фаворит в поддръжката на локомотиви на държавните железници – фирмата "ЖП Тракция" - е основана през 2009 г. под името "Медикъл Кеъл 1" ЕООД с капитал от 50 лв. По това време е еднолична собственост на Емил Лечев от Мездра. Основният й предмет на дейност е търговия с медицински машини и апаратура и поддържането им. През 2012 г. Емил Лечев продава компанията на Николай Росенов Кръстев и фирмата е преименувана на "ЖП Тракция", а основният й предмет на дейност става ремонт на транспортни средства. За 2016 г. оборотът на компанията е близо 1.6 млн. лв. и нараства с близо 1 млн. лв. спрямо година по-рано, показва финансовият отчет на дружество. Разходите й за персонал възлизат на 94 хил. лв., което показва че не е имала голям брой служители и попада в категорията малки фирми. Управител на компанията е 69-годишният Георги Петров Кръстев. Преориентацията на фирмата от медицинска апаратура към локомотиви не е случайна и свързващата нишка е Веселин Василев, който в момента е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" – регулаторът, който издава лицензите за ремонт на локомотиви, разказва историята ofnews.bg. През 2004 г. Веселин Василев е управител на "БДЖ-Трансимпекс" АД. Това е акционерно дружество между БДЖ, който има 35% дял, и частната "Трансимпекс" на известния бизнесмен Васил Божков. Когато Веселин Василев оглавява Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" през 2010 г. на негово място в смесеното дружество идва Николай Кръстев, настоящият собственик на "ЖП Тракция". През април 2015 г. именно Веселин Василев връчва на "ЖП Тракция" сертификат за функция по поддържане на жп превозни средства по изискванията на Наредба №59. "ЖП Тракция" излиза на сцената за ремонти на локомотиви именно, след като са направени промени в Наредба №59 за управление на безопасността в железопътния транспорт, с които ремонтът на локомотиви става лицензионна дейност под контрола на ведомството на Василев. "ЖП Тракция" получава лиценз за ремонт на електрически и дизелови локомотиви, въпреки че към този момент фирмата няма назначени специалисти, машини и инструменти. Другият ремонтен завод, който има такъв лиценз, е "Експрес Сервиз" Русе. На "БДЖ Кончар" към момента е отказан сертификат от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" за поддръжка на локомотиви. Мотивът е, че документите ни не отговарят, но и до днес не са ни предоставили отговор кои точно документи, каза Гинчо Павлов. Ремонт на локомотиви в Румъния на двойна цена От "БДЖ Кончар" обявиха, че и още една обществена поръчка се изпълнява на двойни цени. Става въпрос за извършването на подемен ремонт на 10 броя локомотиви за 3 млн. лв. без ДДС. Поръчката е спечелена от румънската компания "Релок" АД, които са били единствените кандидати. Процедура на трупчета за 137 млн. лв. Много странно се бави и поръчката за избор на изпълнител за ремонта на влаковете "Дезиро" на Сименс с индикативна стойност от над 137 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 5 години. Поръчката беше обявена в началото на миналата година. Тя е за ремонта на 22 дизелови мотрисни влака и още 24 електрически. Три компании отговарят на критериите на "БДЖ Пътнически превози" и са поканени да подадат оферти. Това са ДЗЗД Обединение "Дезиро Сименс", "Щадлер Унгария Железопътна поддръжка" и "Алстом Транспорт", Румъния. Това става ясно от публикувания протокол по избора на изпълнител от 2 март 2017 г. Оттогава, вече повече от година, няма публикувани никакви решения на конкурсната комисия. Така бъдещето на тази поръчка остава неясно. От "Експрес Сервиз" посочиха, че компанията е предложила на БДЖ да ремонтира 22 дизелови мотрисни влака за само 17 млн. лв. Прогнозната стойност за двойно повече мотриси е 137 млн лв. Русенската фирма обаче е отстранена от процедурата, а причината е, че не изпълнява изискването за оборот от 80 млн. лв. капитал. Очаквайте подробности

Над 55 000 зрелостници ще се явят на матура

https://frognews.bg/novini/nad-55-000-zrelostnitsi-shte-iaviat-matura.html

Общо 55 167 зрелостници са заявили желание за участие в държавния изпит по български език и литература, а 44 850 - във втория задължителен изпит по предмет по избор. Матурите ще се състоят съответно на 21 и 23 май 2018 г., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Иран отрича: Не приютяваме сина на Осама бин Ладен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771785

Иран отрича: Не приютяваме сина на Осама бин ЛаденИран отрече твърденията на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, че приютява сина на Осама бин Ладен Хамза и го подпомага в качеството му на новия водач на Ал Каида, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В интервю за американската телевизия Си Би Ес принц Мохамед заяви, че Иран закриля членове на Ал Каида,

Сливен не пие вода от язовир "Асеновец", била мътна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771773

Сливен не пие вода от язовир "Асеновец", била мътнаВ момента язовир "Асеновец" не подава вода за потребителите в Сливен, тъй като заради интензивните валежи напоследък в язовира влизат много кални частици и водата е мътна. Нейните показатели се следят ежедневно. Това съобщиха днес от ВиК в Сливен. От водното дружество уточняват, че водоснабдяването на областния град сега се извършва с помпи от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване