Община Варна става съпродуцент на комедиен сериал

http://www.barometar.net/90620/

През април във Варна започват снимките на нов комедиен български сериал от 12 епизода. Той е с работното заглавие „Фалшив герой“ и ще се излъчва по Нова телевизия в неделните дни, информира kmeta.bg Главният герой на комедията ще бъде мъж на около 30 години, около когото има много жени, разказа пред общинската комисия по финанси […]

Варненски ученици спечелиха международния конкурс на НАСА

http://www.cross.bg/nasa-ychenitzi-konkyrs-1570536.html

/КРОСС/ Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии. Това се случва за пореден път, тъй като средношколците от морската ни столица почти всяка година вземат този престижен конкурс. Сега спечелиха два екипа от математическата гимназия "Д-р Петър Берон", а третият е от от гимназията по информационни технологии "Екзюпери". В надпреварата са участвали над 10 000 ученици от цял свят с 2500 проекта. Наградените екипи са поканени да представят проектите си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния. Възможно ли е хората от земята да колонизират слънчевата системата- на този и други вселенски въпроси отговарят младите българи в своя проект.    

НСИ отчита най-висок ръст на общите разходи за труд в образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770270

НСИ отчита най-висок ръст на общите разходи за труд в образованиетоПо предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 12.2 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Увеличението в индустрията е с 11.7 на сто, в услугите - с 11.8 на сто, и в строителството - с 11.

Папа Франциск: Проституцията не е правене на любов, а изтезаване на жената

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149558_papa_francisk_prostituciiata_ne_e_pravene_na_ljubov_a/?ref=rss


Папа Франциск заяви, че мъжете, които посещават проститутки, са престъпници с "болен ум", които мислят, че жените съществуват, за да бъдат експлоатирани.<br /><br />"Това не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините", заяви той и помоли за прошка за всички християни, които купуват секс от жени, съобщи БТА, като цитира "Асошиейтед прес".<br /><br />Папата говори по време на четиричасова среща с 300 младежи,...

ЕС планира намаляване наполовина на срока за командироване на работници

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-planira-namaliavane-napolovina-na-sroka-za-komandirovane-na-rabotnici-257819/

Ако промените бъдат приети, чуждестранни работници ще могат да плащат данъци и осигуровки в своята страна само в едногодишен срок

След 15 години отново войнишка клетва във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770272

След 15 години отново войнишка клетва във ВрацаНа тържествена церемония 13 новоназначени военни служители положиха клетва във формирование 54 990 във Враца. Ритуалът, който не е провеждан в града от 13 години, беше уважен от кмета Калин Каменов. Градоначалникът изрази увереността си, че полагащите клетва добре разбират отговорността, която поемат и няма да пестят сили и време за своята

Говорит Москва: Скопие да не влиза в НАТО

http://clubz.bg/65626-govorit_moskva_skopie_da_ne_vliza_v_nato

"От руска страна бяха изтъкнати негативните последици за регионалната сигурност и двустранните отношения за плановете за въвличане на Република Македония в НАТО."

Така завършва кратко съобщение на руското външно министерство. То е за състояла се днес среща на зам.-министъра на външните работи Александър Грушко и посланика на бившата югославска република в Москва Гоце Караянов.

Според съобщението били обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред. Констатирана била готовността за продължаване на взаимодействието в сфери, представляващи взаимен интерес.

Двамата дипломати обсъдили и ситуацията на Балканите.

Русия винаги се е противопоставяла на разширяването на НАТО. Кремъл сдмята, че то не е необходимо след разпадането на Варшавския договор през 1991 г.

Особено гневна бе Русия от влизането в НАТО на Черна гора. През октомври 2016 г. властите в Подгорица обвиниха Москва в заговор за ликвидиране на тогавашния премиер Мило Джуканович и довеждане на власт на проруската опозиция.

IV Езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“ отбеляза своята 60-а годишнина

http://www.barometar.net/90618/

С тържествен концерт в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта IV Езикова гимназия „Фредерик Ж. Кюри“ отбеляза своята 60-а годишнина. Празникът уважиха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо […]

Провокация срещу БОЕЦ (Видео)

https://frognews.bg/novini/provokatsiia-sreshtu-boets.html

Мутри с качулки замеряха представители на гражданско сдружение БОЕЦ минути преди пресконференцията им в БТА. Сградата на телеграфната агенция е размазана от черупки и яйца, като нападателите са били общо шестима души.

Пътят Смолян - Мадан остава затворен половин година

http://www.cross.bg/putya-smolyan-atanasov-1570535.html

/КРОСС/ Пътят Смолян - Мадан ще остане затворен четири-пет и дори шест месеца. Това се препоръчва в доклада на експертите, внесен вчера в Агенция "Пътна инфраструктура". Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутищото Смолян - Мадан. Това заяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, който лично поддържа връзка с областния управител на Смолян и засегнатите от срутището кметове на населени места. Инж. Дончо Атанасов изрази надежда следващата седмица новият път, който свързва откъснатите села, да бъде асфалтиран и обезопасен, цитиран от news.bg. Осигурени са автобуси, които да се движат регулярно до областния център. Изграждането на обходния път през село Влахово е единствената алтернатива към настоящия момент. Според доклада на доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на експертната група и ръководител на катедра Хидрология и инженерна геология, е необходимо Агенция "Пътна инфраструктура" да изчака процеса на затихване на срутищото, което е с големина общо 30-35 декера. По думите му взетото решение да се направи обходен път през село Влахово е навременно и правилно, тъй като ремонтът на пътя, който е част от републиканската пътна мрежа, изисква да се демонтират и водопровода и далекопроводи с високо напрежение. Припомняме обаче, че огромното срутище отново се активизира вчера, 19 март

Президентът на Полша няма да поздравява Путин са победата на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770255

Президентът на Полша няма да поздравява Путин са победата на изборитеПрезидентът на Полша Анджей Дуда няма да поздравява Владимир Путин с победата на изборите за държавен глава на Русия, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Според началникът на канцеларията на полското президентско Кшиштоф Щерски „Дуда не смята, че това е добър момент за поздрави“. Той не изключи,

Електрически стълб се запали в центъра на Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770258

Електрически стълб се запали в центъра на БургасЕлектрически стълб в центъра на града се е възпламенил вследствие на влагата през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас гл. инспектор Николай Николаев, началник на РСПБЗН - Бургас. По думите му най-вероятната причина е късо съединение. Няма пострадали хора. Общо 12 сигнала за пожари,

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на Цацаров заради източено ДДС

http://www.transmedia.bg/2018/03/20/%d0%b1%d0%be%d0%b5%d1%86-%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2/

Близо 8 млрд. лв. са несъбираемите задължения за периода 2000 – 2017 г. по данък добавена стойност (ДДС) по влезли в сила оспорвани в съда актове от данъчни ревизии на Националната агенция по приходите (НАП). Данните бяха обявени от гражданско сдружение БОЕЦ, което ги е получило от НАП по реда на ЗДОИ.

Сдружението е поискало данни и за общия обем на несъбраното ДДС за периода 2000 – 2017 г. Отговорът от НАП сочи, че то е в размер на 16.210 млрд. лв.

По думите на Георгиев е невъзможно 16 млрд. лв. да бъдат източени без участие на хора по високите етажи на властта. „Страната се управлява от мафиотска структура, подчинила институции, превърнала ги в служби, обслужващи нейните интереси“, каза председателят на БОЕЦ.

Неправителствената организация подготвя сигнали до прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за неупражнен контрол над НАП в провала им за събиране на ДДС.

Сигнал за нередностите ще бъде подаден и пред Европейската комисия, както и до президента Румен Радев с искане той да свика КСНС. „Липсата на 16 млрд. лв. е проблем, който няма как да не се отразява на националната сигурност“, коментира Георгиев.

По думите му изключително важна е и ролята на прокуратурата, за да се стигне до такава огромна сума източено ДДС.

Според Георгиев докато на власт е сегашното управление и сегашното ръковдоство на прокуратурата, тези схеми не могат да бъдат спрени. „В това има умисъл и институциите са част от тези схеми“, коментира той.

 

Разпределението по години на несъбираемите задължения за ДДС по влезли в сила оспорвани в съда актове е, както следва:

 

2000 – 2010 г. – 1.400 млрд. лв.

2011 г. – 1.100 млрд. лв.

2012 г. – 0.742 млрд. лв.

2013 г. – 0.548 млрд. лв.

2014 г. – 0.511 млрд. лв.

2015 г. – 0.654 млрд. лв.

2016 г –  0.600 млрд. лв.

2017 г. – 0.217 млрд. лв.

 

 

Председателят на управителния съвет на БОЕЦ Георги Георгиев ги анализира така:  „Най- ниски са стойностите през 2013 и 2014 г. Бойко Борисов сдава управлението“.

Той постави въпроса какво са правили управляващите през всичките тези години, за да преодолеят проблема с източването на ДДС, като напомни, че в значителна част от периода на власт е ГЕРБ. По думите му гражданското сдружение поискало данни от финансовия министър Владислав Горанов, но той отговорил, че не разполага с информация.

От БОЕЦ са поискали допълнителни данни от НАП за имената на всички дружества и търговци, които са установени по веригата на източване на ДДС. Друго искане към приходната агенция е дали Министерството на финансите е изисквало и получавало ли е информация във връзка с несъбраното ДДС.

 

 

 

20 март – Международен ден на приказките

http://www.moreto.net/novini.php?n=371061

Световния ден на разказвачите или по – познат като Международен ден на приказката отбелязваме днес. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония.

НСИ: 12.2% по-високи разходи за заплати в края на 2017

http://www.cross.bg/chetvurtoto-razhodi-trimesechie-1570534.html

/КРОСС/ По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Увеличението в индустрията е с 11.7%, в услугите - с 11.8%, и в строителството - с 11.9%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Образование" - с 20.2%, „Други дейности" - с 19.1%, и „Административни и спомагателни дейности" - с 15.0%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Култура, спорт и развлечения" - с 1.1%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 3.7%, и „Финансови и застрахователни дейности" - с 6.9%. През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 12.0%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13.2%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 1.0% за „Култура, спорт и развлечения" до 20.1% за „Образование".  

Sylvie Vartan даде начало на турнето си с впечатляващ концерт в Париж

https://www.actualno.com/music/sylvie-vartan-dade-nachalo-na-turneto-si-s-vpechatljavasht-koncert-v-parij-news_665465.html

Първият концерт от турнето „Forever Sylvie“ се проведе преди броени дни в емблематичната зала Le Grand Rex в Париж На 16 март Sylvie Vartan даде начало на последното за кариерата ѝ турне - Forever Sylvie. Концерът се проведе в препълнената зала Le Grand Rex в Париж, а емоцията и аплодисментите не стихнаха дори след последния бис на иконичната френска изпълнителка. Следващата спирка на Sylvie е скъпата на сърцето ѝ България. Тя ще се срещне с българската публика в два специа

Медийният закон ″Пеевски″ засега няма да бъде разглеждан в парламента

http://www.mediapool.bg/mediyniyat-zakon-peevski-zasega-nyama-da-bade-razglezhdan-v-parlamenta-news276928.html

След като ГЕРБ се превърна в основен защитник на закона на Делян Пеевски за КТБ и преодоля, с помощта на ДПС, президентското вето върху него, управляващата партия далеч не е така консолидирана в подкрепата си за поправките в медийния закон, внесени също от депутата и медиен магнат в началото на февруари.   Въпреки че ГЕРБ не понесоха особени имиджови щети от подкрепата си за текстовете в Закона за банковата несъстоятелност, а напротив – бяха изобилно хвалени от изданията, близки до народния представител от ДПС, управляващата партия обмисля как хем да не казва, че няма да подкрепи медийните искания на Пеевски, хем да не ги приеме.   Стратегията на ГЕРБ   Проверка на Mediapool показа, че засега избраната от ГЕРБ стратегия е поправките да бъдат бавени по всевъзможни начини – със становища, създаване на работни групи, обсъждания и проучвания на чужд опит.   По неофициална информация управляващите са провели разговори за това както с партньорите си във властта – Обединените патриоти, така и с представители на ръководството на БСП. Двете формации са се присъединили към стратегията на партията на Борисов: нито една лоша дума за законодателната инициатива на медийният магнат и крупен бизнесмен, но и никакво движение за проекта му.   Причината за това: текстовете очевидно са насочени срещу ″враговете″ на Пеевски, а самият закон според не един и двама юристи може да доведе до цензура.   Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Вносителите обаче правят законовото уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити".   От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които личната му групировка е във война от години. Освен това е известно, че и без това финансирането от фондации е публично както на сайтовете на самите донорски организации, така и в българското Министерство на правосъдието.   Тихо, да не ядосаме Пеевски   Всичко това е съвсем ясно за ГЕРБ и другите споменати партии. Те обаче не желаят да се окажат под прицела на Пеевските медии и затова са избрали стратегията на мълчанието. Тази стратегия вече се изпълнява.   ″Каквото и да сторим – все някой ще ни критикува. По-добре е да има работна група″, обясняват полушеговито от ГЕРБ. И ето че още в края на февруари на свое заседание Министерският съвет реши да се създаде работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.   Според правителственото съобщение работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта. Тя трябва да предложи и законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. С решението за сформирането на работната група бе зададена и цел - в 14-дневен срок след създаването й тя трябваше "обосновано и мотивирано" да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва, както е посочено в съобщението от МС, характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да доведе до изводи за състоянието на конкурентната среда. Междувременно на 12 март КЗК е сезирана от Народното събрание с искане на становище на комисията по проекта на Пеевски. Яснота на 6-ти април От Министерския съвет обясниха пред Mediapool неофициално, че приемането на какъвто и да е регулаторен закон за медиите е почти невъзможно. За да бъде отложена идеята обаче, е необходимо да има достатъчно рационално обяснение. Ето защо властта ще разсъждава какво означава медийна концентрация. ″Концентрацията може да се разглежда по различен начин – ако един човек държи 6 от 10 издания може да е концентрация, но ако 3 от тях са местни в малки градове? Тогава едва ли е концентрация. Същевременно, ако държиш една медия, но тя е телевизия...?″, разказват разсъжденията си от администрацията. Оттам също твърдят, че трябва да се проучи и европейският опит по темата, тъй като тя е чувствителна. Потърсени за коментар от БСП разясниха неофициално пред Mediapool, че не виждат смисъл от приемането на закона ″Пеевски″. ″Защо да си навличаме гневът на медиите? И от едната, и от другата страна? Затова стратегията на ГЕРБ в случая е правилна. Нека изпълнителната власт проучва, а после, ако сметнат за редно, да пишат закон″, твърдят социалистите. Дали подходът към проекта ″Пеевски″ ще се промени ще стане ясно в началото на април. Според разпоредбите, по които работи Народното събрание, в срок от два месеца след внасянето на един проект водещата комисия за първо гласуване представя доклад по него. ″Ако около 6-7 април нямаме доклад, значи сме решили да проучваме още″, казаха пред Mediapool ресорните депутати от управялващата партия.

Путин преизбран триумфално, Западът мълчи за победата му

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-preizbran-triumfalno-zapadat-malchi-za-pobedata-mu.93285

/Поглед.инфо/ Световните лидери поздравяват Владимир Путин за преизбирането му на президентски избори в неделя, но до момента западните лидери мълчат, информира Би Би Си.

Слави Трифонов праща Дивна в затвора

https://www.vesti.bg/bulgaria/slavi-trifonov-prashta-divna-v-zatvora-6080487

„Нямам представа какво става с нейната певческа кариера, но за съжаление имам представа какво става с нейната кариера на шофьор”, коментира шоуменът

Си Дзинпин: Готов съм да водя "кървави битки" срещу враговете ни

https://www.investor.bg/aziia/336/a/si-dzinpin-gotov-sym-da-vodia-kyrvavi-bitki-sreshtu-vragovete-ni-257814/

Китайският президент изнесе националистична реч, изказвайки се силно и срещу активистите в Хонконг и Тайван

Доклад извади три причини за срутището на пътя Смолян-Мадан

http://dnes.dir.bg/news/svlachishte-api-srutishte-smoljanmadan-26973754

Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян - Мадан ще бъде асфалтиран и отворен за леки коли, каза председателят на УС на АПИ Дончо Атанасов.

Меркел: Няма причина за санкции към Шрьодер заради подкрепата му към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770227

Меркел: Няма причина за санкции към Шрьодер заради подкрепата му към РусияГерманският канцлер Ангела Меркел заяви, че „не вижда причина“ да наказва своя предшественик Герхард Шрьодер заради това, че е заел високи постове в руски компании, предава EUObserver, цитиран от Фокус. Това бе предадено от говорителя на Меркел Щефан Зайберт. „Това е лично решение на Шрьодер, но политически това е бедствие“,

Изгонените руски дипломати напускат Лондон

http://clubz.bg/65625-izgonenite_ruski_diplomati_napuskat_london

Изгонените руски дипломати от Великобритания напуснаха посолството в Лондон и се отправиха към летището, предаде РИА Новости.

Всички колеги на дипломатите се бяха събрали, за да ги изпратят. Изгонването им е наказателна мярка, приета от правителството на Тереза Мей, защото Лондон смята, че Москва е виновна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Колона от над 10 коли и минибусове събра 23-мата служители и техните семейства и потегли към аеропорта. Общата бройка на връщащите се в Русия е около 80 души.

Руският посланик Александър Яковенко отиде на летището лично да изпрати доскорошните си служители.

Москва също изгони 23 британски дипломати. Очаква се скоро те да напуснат Москва и да се върнат в родината си. Кремъл обяви, че закрива консулството на Великобритания в Санкт Петербург, както и че забранява дейността на Британския съвет в Русия.

 

Звезда от "Сексът и градът" се кандидатира за губернатор на Ню Йорк

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/20/3149544_zvezda_ot_seksut_i_gradut_se_kandidatira_za_gubernator/?ref=rss


Звездата от "Сексът и градът" Синтия Никсън влезе в надпреварата за губернатор на щата Ню Йорк. Тя ще предизвика сегашния губернатор Андрю Куомо за номинацията на Демократическата партия. 51-годишната актриса никога не е заемала изборен пост.<br /><br />В кампанията си тя акцентира на достъпа до качествено държавно образование и намаляване на икономическото неравенство. Ако спечели, тя ще бъде първата жена и първият губернатор на щата с хомосексуална ориентация. Никсън се...

Медицинска застраховка-задължителна за пътуване извън ЕС

http://dnes.dir.bg/news/egipet-turisti-katastrofa-26973722

Български туристи пострадаха при катастрофа с туристически автобус в Египет, съобщиха медиите.

Дете е ударено от кола в Търговище

https://www.actualno.com/crime/dete-e-udareno-ot-kola-v-tyrgovishte-news_665464.html

5-годишно момче е блъснато от лек автомобил на ул. „Никола Симов“. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 19 март 2018 г. около 17.15 часа на ул. „Никола Симов“ в град Търговище правоспособният водач с инициали В.К., на 19 г., от същия град, управлявайки лек автомобил „Опел Корса“ с търговищка регистрация, е блъснал с предна дясна част на автомобила внезапно пресичащо пътното платно между паркирани автомобили 5-годишно момче от град Тър

Защо лятното часово време може да е лошо за вашето здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6769670

Защо лятното часово време може да е лошо за вашето здравеОтмяната на въртенето на стрелките ще подобри съня и представянето на работното място Преминаването към лятното часово време предстои в събота срещу неделя, а загубата на сън, след като часовниците “запролетят с час напред”, може да се окаже нещо много повече от досадна неприятност. Тази малка промяна във времето може значително да повиши риска от

150 язовира са в тежко състояние

https://frognews.bg/novini/150-iazovira-tejko-sastoianie.html

150 язовира в страната са в по-тежко състояние. Това обяви икономическият министър Емил Караиванов.

Гърция е изпратила своите предложения до Македония

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-e-izpratila-svoite-predlojenija-do-makedonija-news_665462.html

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“. На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени. „Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение

Паси иска база на НАТО в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=371064

"Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост", с нея трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби, коментира бившият външен министър Соломон Паси. "Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море".

Слави Трифонов: Ако Дивна е виновна, трябва да влезе в затвора

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/slavi-trifonov-ako-divna-vinovna-triabva-vleze-zatvora.html

Разбрах за катастрофата, която е направила - карала е със 120 километра в час, при разрешени 60. Грубо е нарушила закона, почти е убила спътничката си. И закона предвижда за това престъпление до 2 години затвор. Така че, ако прокуратурата и полицията докажат всичко това, Дивна трябва да отиде в затвора. Това написа в личния си профил във ”Фейсбук” късно снощи шоуменът Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Ако Дивна е виновна, трябва да влезе в затвора

https://frognews.bg/novini/slavi-trifonov-ako-divna-vinovna-triabva-vleze-zatvora.html

Разбрах за катастрофата, която е направила - карала е със 120 километра в час, при разрешени 60. Грубо е нарушила закона, почти е убила спътничката си. И закона предвижда за това престъпление до 2 години затвор. Така че, ако прокуратурата и полицията докажат всичко това, Дивна трябва да отиде в затвора. Това написа в личния си профил във ”Фейсбук” късно снощи шоуменът Слави Трифонов.

Монументът на Бузлуджа спечели европодкрепа

http://dnes.dir.bg/news/buzluja-evropodkrepa-26973685

Монументът на Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск.

Най-голяма е снежната покривка в Разград - 8 см, a най-много дъжд е паднал в Карнобат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6770216

Най-голяма е снежната покривка в Разград - 8 см, a най-много дъжд е паднал в КарнобатНай-голямо количество валежи са паднали в Карнобат – 19 л/ кв. м., а най-голяма е снежната покривка в Разград – 8см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. През изминалата нощ снежна покривка се е образувала предимно в северна и североизточна България.

Започва мащабна проверка за достъпността на сградите за хора с увреждания

http://www.mediapool.bg/zapochva-mashtabna-proverka-za-dostapnostta-na-sgradite-za-hora-s-uvrezhdaniya-news276927.html

Предстои мащабна национална проверка на сградите за достъп на хората с увреждания. Все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда, коментира председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева пред във вторник пред БНР. "Нашата идея е да покажем не само местата или сградите, в които има недостъпна архитектурна среда, а да покажем и добрите модели в България и искаме кампанията да има позитивен отзвук".  Джумалиева предлага да се помисли за обособяването на специален фонд, който да финансира изграждането на достъпна среда в държавните и общински институции. "Изграждането на достъпна архитектурна  среда е обикновено процес, свързан със сериозни финансови средства. Когато говорим например за държавна институция е много по трудно и сме имали случаи, в които ръководител на институцията има желание да изгради подобна среда, но това е свързано със специални средства, които трябва да бъдат предвидени в бюджета“, заяви тя.  “Може би държавата и институциите трябва да помислят, дали след като е толкова трудно, след като е свързано с такива финансови средства и затруднения осигуряването на достъпна среда, дали не е добре да се помисли за някакъв специален фонд, който да бъде създаден, от който фонд да могат спокойно да бъдат финансирани институциите и сградите с подобни средства“, коментира Джумалиева. При констатиран проблем КЗД има правомощията да налага глоби. "Те могат да стигнат от 100 лева до 20 хиляди лева при повторно нарушение, в случай че трети път констатираме, че даденото нарушение не е поправено, или пък не е осигурена достъпна архитектурна среда", посочи тя.   "Снимките са най-лесният начин да се докаже недостъпност на средата. Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече", обобщи доц. Джумалиева.   

Горна Оряховица осигури 55 хиляди лв. за ремонти в общинската болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6770200

Горна Оряховица осигури 55 хиляди лв.
за ремонти в общинската болницаРемонтни дейности в две отделения се извършват в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Средствата, в размер на 55 хил. лева, са осигурени от бюджета на Община Горна Оряховица. Основен ремонт тече в реанимационната зала в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Подменят се настилките, извършва се шпакловка и боядисване на стените,

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза ще има през март и април в четири града

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/20/3149511_bezpladni_pregledi_na_shtitovidnata_jleza_shte_ima/?ref=rss


С безплатни прегледи на щитовидната жлеза през март и април ще се проведе Националната информационна и скринингова кампания 2018, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза.<br /><br />Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица и се провежда за седма поредна година в България. Организатори са Националната пациентска организация (НПО) и Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ).<br /><br />В рамките на кампанията тази година...

Разходите на работодателите за труд нараснаха с над 12% за година

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/20/3149515_razhodite_na_rabotodatelite_za_trud_narasnaha_s_nad_12/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях служители нарастват с 12.2% спрямо година по-рано, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.<br /><br />Средното увеличение в индустрията е с 11.7%, в услугите - с 11.8%, в строителството - с 11.9%.<br /><br />Най-висок ръст на общите разходи за труд за година има в образованието - с 20.2%. В административните и спомагателните...

Село остана без кмет, заминал на гурбет

https://offnews.bg//obshtestvo/selo-ostana-bez-kmet-zaminal-na-gurbet-677056.html

Кметът на старозагорското село Памукчии Георги Празов от месеци не ходи на работа, защото е заминал да работи в чужбина.

Местните разказват, че Празов по-често пребивавал във Франция, където има бизнес. В Памукчии се връщал само за по няколко дни, съобщава бТВ.

Хората казват, че са оставени сами да се оправят и в отсъствието на кмета на хората се налага да пътуват до околните села, за да си извадят документи.

Синът на Празов твърди, че истината е изопачена и обвиненията на хората са неоснователни. От общината казват, че кметът е в неплатен отпуск и се очаква да се върне до края на март. Добавят, че той вече е бил глобяван заради отсъствията си.

Очаква се след като Празов се върне в Памукчии, да бъде изяснено дали смята живее в чужбина и да си подаде оставката, за да има частични избори, или предпочита да продължи да бъде кмет и ще се върне на работа.

Георги Празов станал кмет на селото преди 2 години и половина, а преди това е бил кметски наместник. Тогава също често отсъствал от работа, обясняват местните. Хората го избрали за кмет, защото обещал да се поправи. Едно от предизборните обещания на Празов било да ремонтира рушащата се църква в селото - „Света Петка”. Той дори сложил скеле, изкарал и разрешения за поправянето на църквата, но до ремонт така и не се стигнало.

Според хората и секретарката на кмета Недялка Колева често не е на работното си място. Тя отрича и твърди, че никой не е бил върнат.

Преобърнал се тир затруднява движението по пътя София - Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770202

Преобърнал се тир затруднява движението по пътя София - ВарнаТИР се обърнал на главния път София – Варна в района между Велико Търново и Севлиево. Това съобщи слушател на  „Фокус“. Образувало се е огромно задръстване. Очаквайте

Отварят днес офертите за изграждане на тикет системата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770196

Отварят днес офертите за изграждане на тикет системата в СофияДнес в 14.00 часа ще бъдат отворени подадените оферти за участие в обществената поръчка за изграждане на тикет системата. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Процедурата ще се проведе в сградата на ЦГМ на бул. "Т. Александров". Оферти са подали 10 фирми. Защо е важна тикет система, припомнат от ЦГМ: - Дава повече удобства на пътниците.

Кодзиас: Пратихме на Скопие гръцките предложения за име на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770197

Кодзиас: Пратихме на Скопие гръцките предложения за име на МакедонияГръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“, цитирана от Фокус. На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект

Отклонени от транзит 1200 кг тютюн за наргиле са разкрити на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770188

Отклонени от транзит 1200 кг тютюн за наргиле са разкрити на "Капитан Андреево"

Отклоняване от митнически режим "Транзит" на 1200 кг тютюн за наргиле на стойност около 600 000 лева разкриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от Агенция "Митници". Акцизната стока е била превозвал по документи в товарен автомобил с латвийска регистрация, като шофьорът също е бил латвийски гражданин.

Половината от хората на Земята живеят с недостиг на вода

http://www.cross.bg/polovinata-ot-horata-na-zemyata-zhiveyat-s-nedostig-na-voda-1570533.html

/КРОСС/ За по-бързи действия за опазване на водата призоваха участниците в Световния форум за водата, който започна в Бразилия. Световната организация представи изключително тревожен доклад, според който близо половината от населението на планетата живее в райони, където може да няма вода най-малко един месец в годината. Форумът, който се провежда до петък под мотото "Да си поделим водата", е събрал 40 000 участници, сред които около 15 държавни ръководители, 300 кметове от целия свят, както и десетки учени и еколози.  

Сняг вали във Варна, Карлово и Габрово, преспите на Шипка достигнаха 5 см

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770191

Сняг вали във Варна, Карлово и Габрово, преспите на Шипка достигнаха 5 смСлаб сняг вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави, предаде „Фокус“. Движението е частично натоварено по основните булеварди „Цар Освободител“, „Вл. Варненчик“, „Сливница“, „Република“ и „Хр. Смирненски“, както и по крайезерния път. Работи се по изграждането на бул. „Васил Левски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“.

Кристиано Роналдо беше избран за най-добър футболист на Португалия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149509_kristiano_ronaldo_beshe_izbran_za_nai-dobur_futbolist/?ref=rss


Носителят на "Златната топка" Кристиано Роналдо получи поредна награда, след като беше избран за най-добър футболист на Португалия. Нападателят на "Реал" (Мадрид) беше награден с приза Quina, който се връчва от футболната асоциация на страната.<br /><br />Роналдо, който през 2017 г. помогна на "Реал" да спечели титлата в Испания, Шампионската лига, суперкупите на Европа и Испания, както и световното клубно първенство, спечели с убедителна преднина пред...

Норвежката министърка на правосъдието Сюлви Листхауг подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770192

Норвежката министърка на правосъдието Сюлви Листхауг подава оставкаНорвежката министърка на правосъдието Сюлви Листхауг обяви днес, че подава оставка и така предотврати криза за десноцентристкото правителство на малцинството, предадоха световните агенции. Министърката съобщи за оставката си във Фейсбук. Ако тя не беше взела това решение, днес в парламента щеше да се гласува вот на недоверие срещу нея.

„Tomb Raider: Първа(та) мисия“ е успешна

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tomb-raider-pyrvata-misiia-e-uspeshna-6080481

За лентата - адаптация на изключително успешна поредица от видеоигри, която бе рестартирана преди няколко години с нов имидж на главната героиня Лара Крофт, пише авторът ни Георги Петров

Актрисата Синтия Никсън се кандидатира за губернатор

http://www.cross.bg/niksun-gybernator-aktrisata-1570532.html

/КРОСС/ Актрисата и активистка Синтия Никсън, позната с ролята на адвокатката Миранда Хобс в телевизионния сериал "Сексът и градът", ще се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, съобщиха световните агенции. Оповестявайки началото на кампанията си в Тwitter, 51-годишната Никсън заяви, че сред водещите й каузи са подобряване на здравеопазването и разбитата системата на метрото. "Дойде ни до гуша от политици, които ги е грижа повече за медийните заглавия и властта, отколкото за хората", казва Синтия Никсън. Актрисата ще се бори за номинация от Демократическата партия през септември с настоящия губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Изборите за нов щатски губернатор ще бъдат през ноември.  

Наркоразпространител от Варна остава в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=371030

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на Валери Г. обвинен в притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на съда. Според данните събрани в досъдебното производство към момента, на 15 март тази година служители от Трето РУ при ОД на МВР Варна извършвали специализирана полицейска операция, при която задържали две лица, в които били намерени наркотични вещества – кристали /амфетаминопроизводни /.

Около 10 см е снежната покривка в северните райони на България (видео)

https://petel.bg/Okolo-10-sm-e-snezhnata-pokrivka-v-severnite-rayoni-na-Balgariya--video-__256248

Снимка: btv Истинска зима е вече в Северна България, и то точно днес, когато настъпва астрономическата пролет. И преди обаче се е случвало ...

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

https://petel.bg/Konstitutsionniyat-sad-obrazuva-delo-za-Istanbulskata-konventsiya-__256250

Снимка: Булфото Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на Конституционни...

Полицията разкри оранжерии за марихуана в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-marihuana-oranzherii-26973612

Две оранжерии за отглеждане на марихуана са разкрити в София при специализирана полицейска операция. Задържани са двама души.

"Македония" роди смъртни закани в гръцкия парламент

http://www.cross.bg/makedoniya-gurtziya-vytzis-1570531.html

/КРОСС/ Смъртни закани получиха всичките 300 депутати от гръцкия парламент, написа местният в. Прототема. "Законодателите бяха заплашени с убийство, ако гласуват "За" в новото име на бившата югославска република да присъства думата "Македония", каза председателят на парламента Никос Вуцис. Според него зад подателите стоят представители на крайнодясната партия "Златна зора". "Някои парламентаристи прекрачиха всякакви граници. Те не само възхваляват Адолф Хитлер, което е престъпление в целия цивилизован свят, но и нарушиха и потъпкаха с поведението си парламентаризма", посочи още Вуцис. Той заклейми поведението на трима законодатели от "Златна зора". Никос Михайлолакис, Илияс Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседание на комисията по сигурността нападнаха свои колеги-мюсюлмани. "Всички депутати са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категоричен бе той. Изказването на Вуцис дойде малко след като външният министър в Атина Никос Коцияс изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров пет предложения за новото име на Република Македония. По данни на Прототема най-желаният от Гърция вариант е "Горна Македония", другите предложения не се посочват. Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г

Стивън Тайлър обяви дати за самостоятелно турне

http://clubz.bg/65624-stivyn_tajlyr_obqvi_dati_za_samostoqtelno_turne

Стивън Тайлър в не-кънтри изпълнение. Снимка ЕПА/БГНЕС

Стивън Тайлър обяви датите за предстоящото си турне в Северна Америка и Европа. На път с динозавъра от "Аеросмит" тръгва и нешвилската банда Loving Mary Band, съобщава zrock.bg.

Концертите в Европа са през юли и август. Ето и обявените дати:

15 юли – Сион, Швейцария

18 юли – Триест, Италия

24 юли – Бароло, Италия

27 юли – Рим, Италия

30 юли – Мадрид, Испания

02 август – Марбея, Испания

07 август – Лондон, Великобритания

Ветеранът, роден през 1948 г., последно издаде самостоятелен албум през 2016 г. - We're All Somebody From Somewhere.

Пречистване на кръвта в домашни условия (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6770189

Пречистване на кръвта в домашни условия (+рецепта)Кръвта е „течната тъкан” на нашия организъм, която изпълнява куп важни функции: дишане, хранене, изхвърляне на преработените вещества. Тя е и основният преносител на хормоните, от нея зависи киселинно-алкалния баланс и постоянната температура на тялото. Кръвта ни предпазва от различните чужди агенти – микроби, вируси, бактерии.

Русия запазва лидерството си по добив на петрол през януари

http://econ.bg/Новини/Русия-запазва-лидерството-си-по-добив-на-петрол-през-януари_l.a_i.759310_at.1.html

Русия отново е била най-големият производител на петрол в света през януари 2018 г. Средният добив е бил от порядъка на 10,393 млн. барел на ден,...

Варненски ученици пак спечелиха международния конкурс на НАСА

https://frognews.bg/novini/varnenski-uchenitsi-pak-specheliha-mejdunarodniia-konkurs-nasa.html

Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в международния конкурс на НАСА за космически колонии. Това се случва за пореден път, тъй като средношколците от морската ни столица почти всяка година вземат този престижен конкурс.

„Изкуството в Двореца - вдъхновение”

http://nakratko.bg/category/76/156232/


На 23.03.2018г., от 17часа в Каменна зала на Културен център “Двореца” ще бъде открита изложбата „Изкуството в Двореца - вдъхновение”, с която Държавен културен институт Културен център “Двореца” – гр.

Вместо полицаи - разносвачи и вестникарчета

https://www.actualno.com/actualno/vmesto-policai-raznosvachi-i-vestnikarcheta-news_665342.html

Достоен българин – тази награда беше дадена на областния директор на Велико Търново старши комисар Димитър Машов като част от инициативата "Достойните българи" на в. "24 часа". Машов я получава, защото под негово ръководство две години върви "активна кампания срещу телефонните измами". Коментар на редактора За зачудилите се защо обръщам внимание на тази тема, ще кажа само следното - под "активна кампания" се разбира следното: "С брошури и

Кола помете 5-годишно момче в Търговище

http://www.cross.bg/turgovishte-grad-momche-1570530.html

/КРОСС/ 5-годишно момче е блъснато от лек автомобил на ул. „Никола Симов". Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 19 март 2018 г. около 17.15 часа на ул. „Никола Симов" в град Търговище правоспособният водач с инициали В.К., на 19 г., от същия град, управлявайки лек автомобил „Опел Корса" с търговищка регистрация, е блъснал с предна дясна част на автомобила внезапно пресичащо пътното платно между паркирани автомобили 5-годишно момче от град Търговище. В резултат на настъпилия пътен инцидент детето е настанено за лечение в МБАЛ - Търговище с контузно-порезна рана на лицето и комоцио, без опасност за живота му. На водача е взета проба за евентуално наличие на алкохол в издишания от него въздух по надлежния ред - с техническо средство алкотест „Дрегер", която е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ - Търговище.    

Около 150 язовира са в лошо състояние

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/20/3149497_okolo_150_iazovira_sa_v_losho_sustoianie/?ref=rss


Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние. С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и създаването на търговско дружество за поддръжката им, незабавно ще започне работа за отстраняване на нередностите по тези съоръжения, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА.<br /><br />Министърът каза, че разчети за средствата, необходими за поддръжката им, ще има след като се разбере колко язовира ще бъдат...

Sylvie Vartan даде начало на турнето си с впечатляващ концерт в Париж

http://www.cross.bg/sylvie-zala-tyrneto-1570529.html

/КРОСС/ Първият концерт от турнето „Forever Sylvie" се проведе преди броени дни в емблематичната зала Le Grand Rex в Париж На 16 март Sylvie Vartan даде начало на последното за кариерата ѝ турне - Forever Sylvie. Концертът се проведе в препълнената зала Le Grand Rex в Париж, а емоцията и аплодисментите не стихнаха дори след последния бис на иконичната френска изпълнителка. Следващата спирка на Sylvie е скъпата на сърцето ѝ България. Тя ще се срещне с българската публика в два специални концерта- първият във Варна на 19 април в Двореца на културата и спорта, а вторият на 21 април в София в зала 1 на НДК. Турнето ще продължи с Русия, Япония, Белгия и Италия. „България, очаквам с огромно нетърпение тази наша среща! Искрено съм щастлива, че се връщам. За мен винаги е удоволствие. Очакват ни два незабравими концерта, в които ще върнем спомените си за отминалите дни. Ще споделя с вас песни от всички мои албуми досега, както и най-новите ми произведения. Очаквам ви!", споделя Sylvie Vartan само месец преди концертите ѝ в България. Forever Sylvie e турнето, с което най-известната световна звезда от български произход ще се срещне със своите фенове за последно. Концертите ще включват и специална част, посветена на първата любов на Sylvie - Johnny Hallyday. Очаква се продукцията да е най-мащабната и впечатляваща до момента

Русенски и шуменски села са без ток заради лошото време

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149512_rusenski_i_shumenski_sela_sa_bez_tok_zaradi_loshoto/?ref=rss


Русенските села Просена, Долно Абланово, Ново село и част от Басарбово са без ток, съобщи БНР. Причината е обледеняване на проводниците след обилните снеговалежи. Екипите работят за отстраняване на авариите, а снегопочистващите фирми обработват пътните участъци в целия регион.<br /><br />Седем села в Шуменска област са без ток заради лошото време. Към момента има забрана за движение на камиони над 12 тона по главния път Шумен – Силистра от Венец в посока Шумен. В този район има...

Цветята вече не миришат толкова силно като преди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770180

Цветята вече не миришат толкова силно като предиС настъпването на пролетта, цветята започват да цъфтят, но не миришат толкова силно, като едно време, съобщи в. "Дейли мейл". Британски учени обясниха, че причина за това е замърсяването. Изгорелите газове от дизеловите автомобили са особено пагубни за миризмата на цветята в градовете. Засегнати са пет от най-разпространените ароматни растения в

По-топлата зима тази година намали сметките за ток

http://www.cross.bg/energo-pro-elektroenergiya-fevryari-1570528.html

/КРОСС/ ЕНЕРГО-ПРО анализира статистически данни за потребената от домакинствата електроенергия в Североизточна България за периодите декември 2016 г. - февруари 2017 г. и декември 2017 г. - февруари 2018 г. Сравнителните данни сочат, че консумацията на електроенергия и съответно средните сметки за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през месец декември на последните две години са почти еднакви - 44,50 лв. за 2016 г. и 45 лв за 2017 г. С 5% са по-ниски сметките за януари 2018 г. в сравнение с януари 2017 г., а за месец февруари тази година спадът е с близо 12% спрямо средната сметка през февруари миналата година. Анализът за целия период показва, че през настоящата зима сметките на клиентите са били с 5,5% по-ниски спрямо предходната година. Намаленото потребление на електроенергия в Североизточна България през зимните месеци на 2017-2018 г., съпоставено с потреблението през 2016-2017 г., се дължи според експертите на компанията на по-топлото време през този зимен сезон. ЕНЕРГО-ПРО напомня, че индивидуалният стил на консумация на електроенергия и прилагането на енергийно ефективни решения играят ключова роля за разходите за ток на домакинствата. Подробна информация за своите сметки за период от 3 години назад битовите клиенти на компанията могат да получат на Информационния портал https://portal.energo-pro-sales.bg, достъпен на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРО.    

Катастрофа на Хемус край Варна затруднява трафика

http://budnavarna.bg/31783-katastrofa-na-hemus-kraj-varna-zatrudnyava-trafika/

снимка: Будна Варна – илюстрация

Временно движението по АМ “Хемус” в района на Девня в посока София от км 398 до км 399, се осъществява в една лента, поради пътен инцидент, съобщиха от АПИ.

Движението се осъществява само в активната лента и се регулира от пътна полиция.

Материалът Катастрофа на Хемус край Варна затруднява трафика е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Честита първа пролет!

http://www.moreto.net/novini.php?n=371060

Днес посрещаме пролетта. В 18:15 часа българско време настъпва пролетното равноденствие, което бележи началото на астрономическата пролет за Северното полукълбо. То може да бъде на 20 или 21 март през различните години. Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който "пътят" на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор.

Жандармерист от Варна предотврати телефонна измама, министър му благодари

http://www.moreto.net/novini.php?n=371042

За 16 поредна година се провежда инициативата „Достойните българи“. Тя е благодарност към хората, помогнали без корист на бедни, болни и самотни, спасили от вода и огън, проявили храброст, отстоявали справедливи каузи, научи Moreto.

Никола Янков: Ще стартираме още 3 фонда в групата на Expat

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/nikola-iankov-shte-startirame-oshte-3-fonda-v-grupata-na-expat-257816/

Има нужда да се популяризира начинът на инвестиране в Централна и Източна Европа, твърди управляващият партньор на Expat Capital

Спорт по тв днес: колоездене, баскетбол, мач в NHL на тима на българския вратар Георгиев и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6769776

Спорт по тв днес: колоездене, баскетбол, мач в NHL на тима на българския вратар Георгиев и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Маркос Рохо не искал Алексис Санчес в МЮ

https://offnews.bg//futbol/markos-roho-ne-iskal-aleksis-sanches-v-miu-677057.html

Аржентинският защитник на Манчестър Юнайтед Маркос Рохо е реагирал доста отрицателно на новината, че на "Олд Трафорд" ще бъде привлечен нападателят на Арсенал Алексис Санчес.

"По дяволите, само не и този", била първата мисъл на Рохо, когато мениджърът Жозе Моуриньо му съобщил новината.

"Бяхме в Дубай. Седях си спокойно и гледах филм. Дойде Жозе, сложи ръка на рамото ми и каза "Купуваме Алексис. Надявам се да не се сбието на първата тренировка", след което избухна в смях", споделя Рохо.

Двамата със Санчес са имали сложни взаимоотношения през годините на ниво националния отбори в Южна Америка в мачовете между Аржентина и Чили. Враждата им продължи и в Премиър лийг, а сега са в един отбор. Днес Рохо празнува рожден ден. Интересно дали Санчес ще е сред гостите.

Свлачище образува пукнатини в няколко къщи в благоевградско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6770173

Свлачище образува пукнатини в няколко къщи в благоевградско селоПукнатини с размер 10 - 15 см са се появили на няколко къщи в село Осина заради активизирало се свлачище във вътрешността на населеното място. Това каза за  „Фокус“  кметът на Осина Славчо Хаджиев. Той припомни, че свлачището е действащо още от 2013 година. „В последната седмица наблюдавам, че размерът на свлачището се е увеличил, което показва,

Главният отговорник по сигурността във Facebook напуска компанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770172

Главният отговорник по сигурността във Facebook напуска компаниятаАлекс Стамос, главният отговорник по сигурността във Facebook, напуска компанията, предават The New York Times и други водещи медии, цитирани от kaldata.com. Причината за решението на Стамос са различия между него и други висши ръководители във Facebook относно начина, по който социалната мрежа третира въпроса с намесата на външни страни и

Кампанията на Саркози, финансирана с либийски пари?

http://www.cross.bg/pari-razsledvane-sarkozi-1570527.html

/КРОСС/ Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази сутрин от полицията. Разпитът е във връзка с разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г., съобщи източник от френското правосъдие, цитиран от Ройтерс. Води се разследване дали кампанията му е била финансирана с либийски пари, посочи в. "Монд".  

В бранша са скептични, че и тази година ще има ръст на туристите

https://www.actualno.com/society/v-bransha-sa-skeptichni-che-i-tazi-godina-shte-ima-ryst-na-turistite-news_665458.html

През предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината за това е завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега са били избягвани поради геополитически причини. Това заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, според когото вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания. България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качес

АПИ: Надяваме се другата седмица да асфалтираме пътя, заобикалящ срутището на пътя Смолян-Мадан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770171

АПИ: Надяваме се другата седмица да асфалтираме пътя, заобикалящ срутището на пътя Смолян-МаданНадяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан. Това каза на брифинг председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка със срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде „Фокус“. „Срутището внезапно тръгна на 6 март, на 9 март бях там с няколко цели.

ГДБОП разби група за иновативни измами в игрални зали и казина в страната

http://www.cross.bg/hazartnite-suoruzheniya-softyera-1570526.html

/КРОСС/ При спецоперация на служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, под ръководството на софийската прокуратура, е неутрализирана организираната престъпна група, действала на територията на цялата страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Групата била изградила иновативен механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати, посредством който изменяли компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните съоръжения и реализирала неправомерни печалби в особено големи размери. Задържани са четирима непосредствено след получаване на печалба от манипулиране на хазартни съоръжения. Според МВР лицата са действали изключително конспиративно и професионално, като всеки от участниците е имал точно определена роля в престъпната дейност - един симулирал участие в хазартните игри, а друг - контролирал дистанционно хазартното съоръжение до този, който е изработвал електронните устройства за изменяне на компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните автомати. Иззети са електронни съоръжения за дистанционно манипулиране на игралните автомати, технически средства за контролиране на софтуера на хазартните съоръжения и парична сума в особено големи размери. Предстои на задържаните да им бъде повдигнато обвинение.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371068

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, днес без вода са следните райони на града: - районът между Кооперативен пазар и "Колелото", районът на частната Автогара и магазин "Билла" до около 17.00 часа.

150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние

http://www.cross.bg/yazovirite-ministurut-syma-1570525.html

/КРОСС/ Язовирите, които са в по-тежко състояние, в цялата страна са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технически надзор (ДАМТН). "С прехвърлянето на собствеността на язовирите и създаването на търговско дружество веднага ще започнат действия по отстраняване на всички нередности", съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите. Попитан колко средства ще бъдат необходими за отстраняване на нередностите министърът посочи: "Като сума не мога да кажа - нека да видим кои от всички язовири ще бъдат прехвърлени към нас. За всеки сумата е различна. За язовир "Бели Искър" се говори за сума между 30 и 60 млн. лева".  

Тръмп въвежда мита за китайски стоки от петък 23 март

http://econ.bg/Новини/Тръмп-въвежда-мита-за-китайски-стоки-от-петък-23-март_l.a_i.759309_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви до петък 23 март да въведе мита на редица стоки от Китай в размер на 60 млрд. долара. Това съобщи вестник...

Започва мащабна проверка на сградите за достъп на хората с увреждания

https://petel.bg/Zapochva-mashhabna-proverka-na-sgradite-za-dostap-na-horata-s-uvrezhdaniya__256237

Снимка: Булфото Все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда. Това каза председателят на Ко...

Роналдо: Най-добрият съм и продължавам да го доказвам

https://petel.bg/Ronaldo--Nay-dobriyat-sam-i-prodalzhavam-da-go-dokazvam__256238

Кристиано Роналдо е убеден, че е най-добрият футболист на света и няма да спре да го доказва. Това каза самият той на церемонията, на която ...

Син на роден олигарх потроши €40 000 за шампанско и „Шушана“ в Алпите (видео)

https://petel.bg/Sin-na-roden-oligarh-potroshi----40-000-za-shampansko-i----SHushana----v-Alpite--video-__256239

Българи празнуват леейки шампанско за над 40 000 евро на френските Алпи под звучите на песента „Шушана“. Това съобщава таблоидът „Топ Пре...

До седмица асфалтират обходен път на срутището Смолян-Мадан за леки коли

https://petel.bg/Do-sedmitsa-asfaltirat-obhoden-pat-na-srutishheto-Smolyan-Madan-za-leki-koli__256240

Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян - Мадан ще бъде асфалтиран и отворен за леки коли, каза днес Дончо Атанасов, пред...

Сръбските ВВС получават руски транспортни самолети

https://petel.bg/Srabskite-VVS-poluchavat-ruski-transportni-samoleti__256241

Два транспортни Антонов-26 ще бъдат доставени на Сърбия, съобщава сръбският министърът на отбраната Александър Вулин, цитиран от "Танюг", п...

Огромен скандал! Отнемат титлата на Мисис България и спешно обявяват нов конкурс!

https://petel.bg/Ogromen-skandal--Otnemat-titlata-na-Misis-Balgariya-i-speshno-obyavyavat-nov-konkurs--__256242

Мисис България Надя Недялкова остана без титла и без корона. Заради неспазване на клаузи от договора миската се лиши от приза си, пише "Тел...

Ще има държавно първенство по плажен футбол и за подрастващи

https://petel.bg/SHHe-ima-darzhavno-parvenstvo-po-plazhen-futbol-i-za-podrastvashhi__256243

Държавно първенство по плажен футбол за подрастващи организира комисията по бийч сокър към БФС. То ще бъде за таланти, родени 2003/2004 г. ...

Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в парламента

https://petel.bg/Sindikatite-iskat-izslushvane-na-Inerkom-v-parlamenta__256244

Снимка: Булфото КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Тов...

Четете в „Петел“: Шофьор на автобус е в шок след смъртта на прегазена пътничка във Варна

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----SHofor-na-avtobus-e-v-shok-sled-smartta-na-pregazena-patnichka-vav-Varna__256245

Новината за това, че 82-годишна жена е починала в болница, след като кракът ѝ беше премазан от автобус, е предизвикала шок у водача на превоз...

Взрив взе жертви в Кишинев

https://petel.bg/Vzriv-vze-zhertvi-v-Kishinev__256246

Двама души загинаха след взрив в Кишинев, предаде РИА Новости. "Експлозията стана в магазин за хранителни стоки в центъра на молдовска...

Майка пусна снимка на ужасно болнично легло, чуди се в кой век живеем

https://petel.bg/Mayka-pusna-snimka-na-uzhasno-bolnichno-leglo--chudi-se-v-koy-vek-zhiveem__256247

Изключително грозна снимка се споделя във фейсбук. Тя е публикувана от жена на име Росица Велева, която твърди, че кадърът е направен ...

Миранда от "Сексът и градът" влиза в политиката

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/miranda-ot-seksyt-i-gradyt-vliza-v-politikata-6080482

В надпревара за важния пост, 51-годишната Никсън ще се бори за номинацията на Демократическата партия срещу сегашния губернатор Андрю Куомо

5-годишно е с комоцио, след като тийнейджър го блъсна с колата си в Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770157

5-годишно е с комоцио, след като тийнейджър го блъсна с колата си в Търговище5-годишно момче е блъснато от лек автомобил на ул. „Никола Симов“. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 19 март 2018 г. около 17.15 часа на ул. „Никола Симов“ в град Търговище правоспособният водач с инициали В.К., на 19 г., от същия град, управлявайки лек автомобил „Опел Корса“ с търговищка регистрация,

И Борисов поздрави Путин

https://www.actualno.com/politics/i-borisov-pozdravi-putin-news_665457.html

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му като държавен глава на Руската федерация, съобщиха от правителствената пресслужба. Вчера поздравления към Путин прати и президента Румен Радев, след като сред европейските лидери това направиха германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер и френският президент Еманюел Макрон. Телеграмата от Борисов идва след тези от канцлера Ангела Меркел и премиера на Унгария Виктор Орбан, става ясно от сайта на руски

Варна под обсада заради Ердоган

http://budnavarna.bg/31780-varna-pod-obsada-zaradi-erdogan/

Засилени мерки за сигурност се гласят в морската ни столица Варна, причината е посещението на Реджеп  Ердоган и европейските лидери.

Очаква се главни булеварди да бъдат затворени за цяло денонощие, в деня на посещението /26 март/, научи BudnaVarna.bg.

Пристигането във Варна на Ангела Меркел, все още е под въпрос.

Материалът Варна под обсада заради Ердоган е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Избраха Роналдо за футболист на годината в Португалия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6770156

Избраха Роналдо за футболист на годината в ПортугалияНападателят на португалския национален отбор по футбол, както и на Реал Мадрид Кристиано Роналдо получи награда за най-добър играч на Португалия, предава Фокус. През 2017 г. в състава на испанския отбор португалецът стана победител в Шампионската лига, в испанското първенство, клубното световно първенство, както и в Суперкупата на Европа.

Международен ден на Франкофонията

http://www.moreto.net/novini.php?n=371062

На 20 март отбелязваме Международния ден на Франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки.

Кратки новини: Местните данъци в Русе се събират и с "Ипей"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149496_kratki_novini_mestnite_danuci_v_ruse_se_subirat_i_s/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Местните данъци в Русе се събират и с "Ипей"<br /><br />Таксите вече могат да се плащат и в касите на "Изипей", съобщиха от пресцентъра на общината. Интернет плащането е възможно след еднократна регистрация в сайта "Ипей". Плащанията се отразяват веднага и...

Арестуваха Никола Саркози във Франция

http://dnes.dir.bg/news/libia-nikola-sarkozi-evropeyski-parlament-muamar-kadafi-26973461

Френската полиция е задържала под стража бившия френски президент Никола Саркози.

Потвърдиха смъртта на 39 индийци, отвлечени през 2014 г. от ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770131

Потвърдиха смъртта на 39 индийци, отвлечени през 2014 г. от ИДИЛИндийските власти потвърдиха днес смъртта на 39 индийски строителни работници, отвлечени през 2014 г. в Ирак от джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес. Работниците били най-вече от бедни семейства от Пенджаб, Северна Индия. Те работели за строителна фирма край Мосул и били отвлечени през юни 2014 г.

Северният бял носорог изчезна от Земята

https://www.vesti.bg/sviat/severniiat-bial-nosorog-izchezna-ot-zemiata-6080483

Последният мъжки екземпляр от този подвид носорог на име Судан беше приспан на възраст от 45 години

Разбиха престъпна група, източвали пари дистанционно от игрални зали в цялата страна (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770141

Разбиха престъпна група, източвали пари дистанционно от игрални зали в цялата страна (обновена)При спецоперация на служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е неутрализирана организираната престъпна група, действала на територията на цялата страната, съобщиха от МВР. В хода на разследването било установено, че групата е изградила иновативен механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати,

Безработни от Враца и Криводол взеха сертификати за работа в екип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770151

Безработни от Враца и Криводол взеха сертификати за работа в екипСъс свидетелство за успешно завършен курс по ключова компетентност „Умение за работа в екип” се сдобиха 80 безработни от общините Враца и Криводол. Обучението им бе организирано от екип на КТ „Подкрепа”, който за трета поредна година разширява набора от социални услуги, насочени не само към синдикални членове, а към всички граждани от областта.

Да не посрещаме руските амбиции с хляб и сол

http://clubz.bg/65623-da_ne_posreshtame_ruskite_ambicii_s_hlqb_i_sol

Какво може да очакват България и светът от страна с авторитарно управление, значим военен потенциал за водене на конвенционални войни, която притежава ядрено оръжие?

Какво да очакват България, ЕС и всички региони и държави, където Русия смята, че трябва да упражнява влияние, когато руският президент официално е заявил, че един от най-важните приоритети е разширяване на геополитическото влияние на Русия?

Наистина ли Русия е силна страна, а нейният лидер - държавник с мистични способности, пред които хората и източноевропейските народи трябва да остъпват?

Това са важни въпроси, на които е добре да си отговори българското общество и българския политически елит. Защо?

На първо място, защото международните отношение са очевидно в етап, в който редица държави са управлявани хора, които смятат, че национален интерес означава едностранна политика на незачитане на други национални държави. За съжаление в момента изглежда, че така мислят избрани на власт политици в редица силни във военно отношение държави, част от които членове на Съвета за сигурност на ООН като САЩ, Великобритания, Китай, Русия, както и други държави с планове за доминация в цели региони, каквато например е Република Турция.

На второ място, когато международната политика преминава от състояние на партньорство в режим на агресивна конкуренция между отделните държави, то най-силните от тях са склонни да пренебрегват интересите на по-слабите и дори да ги жертват, докато търгуват влияние помежду си.

България е от по-слабите във военнно отношение страни и е добре да отчитаме, че на държави в нашата част на света като Грузия, Украйна бе отнета територия директно и едностранно, чрез пряка военна агресия и окупация. Ако международният ред продължи да се развива в режим на агресивна конкуренция, за България (и за други страни със сходна държавност и национални ресурси) е важно да прилага концепция за национална сигурност, която работи срещу възможнноста у нас да се реалилизира Абхазски, Кримски или Донбаски сценарий.

Изключително важно за развитието на Източна Европа е официалното изказване на руският президент, че вотът на избирателите му дава основание в новия си мандат да води политика на конфронтация със Запада. България е Западна страна, член на ЕС и НАТО, макар и да се намира в югоизточния ъгъл на европейския континент. Всъщност именно географското ни положение, което често наричаме “уникално” в разговори по между си, ни прави изключително уязвими. По всички правила на международната политика на конфронтация, България – страна с незначителен в момента военен капацитет и слаба национална сигурност – е терен, на който да бъдат тествани всякакви сценарии и премервани геополитически амбиции. Добре е да нямаме илюзии по въпроса, че единственият фактор, който пази националното ни единство, е членството ни НАТО, отбранителен съюз, който ни защитава от пряка военна агресия, чрез клаузата за обща отбрана и в който си партнираме с един от геополитическите играчи в региона – Република Турция.

България е страна, към която една от военно силните държави Русия изпитва едновременно презрение и амбиции за политическо опекунство. Затова България е пряко заплашена от амбициите на Кремъл да се конфронтира със Запада. Отговорът на тази заплаха не е  посрещането на руските амбиции с хляб и сол, както ни предлагат БСП, Атака, ВМРО и редица други чужди проксита в българската публична сфера. Отговорът не е също в превръщането ни в ястреб в процеса на конфронтация, който Русия започва със Запада.

Как да се справим с амбициите на Русия за политическа и икономическа експанзия?

На първо място е важно да осъзнаем какво се случи на Украйна. Симпатията и подкрепата ни към Украйна, страна, която има общо историческо наследство и редица сходни икономически и социални проблеми с нашите, е задължителен измерител на собствената национална сигурност. Ако оправдаваме анексията на Крим и окупацията на Източна Украйна, ако вярваме, че Русия или която и да е друга страна в света има право да завладява териториите на съседите си, тогава държавността ни е застрашена от собствената ни преценка.

С разбиране за това, че Русия има пълното право да дефинира и защитава националните си виждания както намери за добре, е изключително важно ние също да направим това за България. За начало е важно да направим просто сравнение между българската и руската държавност.

За разлика от Руската федерация, България е страна, в която има реална политическа конкуренция и свободни избори (макар и често опорочавани), политически плурализъм (макар и често фасаден), независима съдебна система (макар част от нея да изпада в зависимости), капитализъм от европейски вид (макар с милиционерски корени и наличие на олигополи и олигарси). Най-вече обаче, в България има лични свободи, съществуват свободна воля и свободно слово (макар и системно ограничавани от политици и приятелските им бизнес кръгове).

Убеден съм, че нито един от тези българи, които имат самостойно значимо влияние в икономическия и политическия живот на страната ни, независимо дали легитимно или задкулисно, не биха сменили статута си в България за подобен в Руската федерация. Причината за това е проста – в България те са всичко онова, което са, а в Русия само това, което Кремъл иска да бъдат.

България има право да гледа на Русия като на страна, която не покрива нашите български стандарти за обществено развитие.

Гледайки на североизток, категорично можем да се гордеем с това, което сме постигнали като общество през изминалите почти 30 години. Разбира се, това не значи да проявяваме неуважение към Руската федерация и нейната държавност. Означава да ги осъзнаваме, да сме наясно, че Русия има легитимни интереси и няма нищо лошо да получава одобрението ни, когато ги защитава законно с легитимни средства. Значи също да казваме ясно “Не” всеки път, когато е необходимо.

Политическата легитимност изключва анексирането на територии, военни нападения над чужди държави и създаване на сиви зони като Южна Осетия, Абхазия, про-руските анклави на територията на Източна Украйна и завладяване на чужди територии като Крим. Коя държава, движена от разум, от желание за истинско социално и икономическо развитие, която мисли за благоденствието на гражданите си, търси искрено уважението на съседите си и на света, се стреми към завладяване на чужди територии. Колко такива има в днешния свят?

Ако България е важна, защо не я усилим?

Националната държава е единствената международно легитимна форма на обществено устройство и това ще бъде така занапред. Налице е едно едниствено положително изключение на доброволно наднационално сдружаване и сдаване на национален суверинитет, при солидарност и равнопоставеност – Европейският съюз, който трябва да пазим на всяка цена.

След като националната държава е важна, опитите за промяна на граници, отнемане на територии, на системна намеса във вътрешните дела на дадена страна не могат да бъдат приемани с лека ръка или толерирани.

България се намира между две държави, които в момента, макар и в различни степени и без знак за равенство, залагат на агресивни концепции за разширяване на националното си влияние. Едната от тях е Република Турция, а другата Руската федерация.

Република Турция е страна, към която българското общество, вероятно основателно, реагира с исторически формирани национални предразсъдъци. Тя има да решава сложни национални проблеми, които стоят от десетилетия пред турското общество - доколко да бъде светска и доколко подчинена на религиозни догми държава; дали и доколко да интегрира кюрдите и други малцинства като национални такива, и дали и доколко да не го прави. Турската държавност, икономиката и социалното развитие на страната са зависими от състоянието на държавите в Близкия Изток, от това дали ще има Сирия, какъв ще бъде Ирак, каква политика ще води Иран и т.н. Тя е сложна в културно отношение страна на границата между политическия Запад и политическия Изток. С Република Турция сме заедно в НАТО и сме длъжни да зачитаме взаимно националните си интереси.

За България е важно да имаме искрени отношения с Република Турция и да развиваме взаимоизгодно партньорство. Турция е или необходим патрньор, или нежелан конкурент. Партньорството ни с нея следва да отчита факта, че противно на част от политическите схващания в Анкара, в България няма турско национално малцинство. Има български граждани от турски етнически произход, които са напълно интергирани в българската държавност и култура. На територията на Република Турция също има стотици хиляди български граждани, които са част от националния ни потенциал. Тоест двете страни имат всички необходими основания за изграждане на дългосрочно партньорство, основано на взаимно уважение.

Единственото, което може да създава значими проблеми между България и Република Турция от българската страна, е действието на социални и политически фактори, формирани в съветската и пост-съветската епоха. Трябва да си признаем, че комунистическото минало и пост-съветските нагласи влияят негативно на днешните ни отношения с Република Турция, а Русия се опитва да влия пряко на отношенията ни с Анкара.

Всичко това не пречи на редица българи искрено да харесват Русия, нейния президент, нейната литература, общите славянски корени и да вярват в имиджа, който Русия си налага у нас – на страна освободителка. Не смятам за уместно да отхвърляме агресивно такива схващания, изразявани от наши сънародници, дори ако не сме съгласни с тях.

Длъжни сме просто да кажем ясно, че добрите отношения и уважението между България и Русия нямат нищо общо със системната и целенасочена намеса на Кремъл във вътрешните работи на страната ни. То се случва на всякакви нива, от поддържане структури за идеологическа пропаганда (нещо твърде различно от Институт “Гьоте”, френският културен институт или British Council) и целенасочено създаване на мрежа от медии и уеб сайтове за политическа пропаганда, през опитите за поддържане на пара-политически и дори, в определена форма, на самоорганизиращите и обличащи се в униформи структури, прикрити като граждански организации.

Тези политически рецидиви у нас няма да спрат, те ще се усилват. Има хубава българска поговорка “Не е луд тоя, дето яде баницата, а този, дето му я дава”. Сами сме отговорни за това дали държавността ни е силна или слаба, за това дали имама смела или страхлива позиция по даден политически въпрос.

В контекста на обявения от руския президент курс на конфронтация със Запада например e наивно да реагираме с насаждане на русофобия и несъстоятелно сочене с пръст към Кремъл. Важно е обаче да кажем ясно, че Русия дефинира по изключително неправилен и невъзпитан начин националните си интереси. Това е руски проблем, който тези, които харесват Руската федерация, е добре да признаят и заявят пред руските си приятели. Нашият български проблем е свързан с това общество ни да осъзнава ясно националните ни интереси, а българските институции да имат позиция  и политика на превенция спрямо всякакви външни фактори, които се опитват да влияят на националната ни сигурност.

Важно е българското правителството, институциите, които защитават сигурността на страната и цялото ни общество да со уверени в собственото ни национално развитие. Още по-важно е да сме убедени в цивилизационното ни превъзходство спрямо всички несвободни нации и спрямо обществата, които са склонни да се отказват от свободите си и да подчиняват развитието си на авторитарно управление.

Успехът на България в днешната международна среда е възможен единствено след лишен от емоции прочит на националния ни интерес, в НАТО и ЕС и при изграждане на стабилни отношения с държави, способни на партньорства, а не с такива, търсещи доминация.

Представял спектакъл за Яворовата Мина в Елена с предизвикателство към публиката

https://www.24chasa.bg/region/article/6770106

Представял спектакъл за Яворовата Мина
в Елена с предизвикателство към публикатаПролетният празник Благовещение влезе в културния календар на Елена с поетична вечер, посветена на Мина Тодорова, любимата на поета Яворов, неговото вдъхновение за едни от най-пленяващите стихотворения в българската любовна лирика. На 25 март преди 112 години в столичния дом на писателя Петко Ю.Тодоров, брат на Мина,

Актриса от "Сексът и градът" ще се кандидатира за губернатор на Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6770132

Актриса от "Сексът и градът" ще се кандидатира за губернатор на Ню ЙоркАктрисата и активистка Синтия Никсън, позната с ролята на адвокатката Миранда Хобс в хитовата телевизионна поредица "Сексът и градът" и филмовите екранизации, ще се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, съобщиха световните информационни агенции. Оповестявайки началото на кампанията си в Туитър, 51-годишната Никсън заяви,

Румънската полиция разследва смъртта на местен журналист, намерен в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770122

Румънската полиция разследва смъртта на местен журналист, намерен в дома муРумънската полиция съобщи, че разследва "подозрителната" смърт на известен журналист, който бе намерен мъртъв в дома му близо до Букурещ, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на полицията Чиприан Романеску заяви снощи, че Андрей Георге е починал при подозрителни обстоятелства 12 часа по-рано. Неговото тяло бе намерено в банята в дома му във

Инвеститорите са в очакване на решението на Фед за паричната политика

http://econ.bg/Новини/Инвеститорите-са-в-очакване-на-решението-на-Фед-за-паричната-политика_l.a_i.759308_at.1.html

Еврото се държи стабилно от натрупаните печалби във вчерашната търговия, след като изтече информация от работен доклад, че Европейската централна...

Намериха марихуана в затвора в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770130

Намериха марихуана в затвора в Бобов долКанабис е бил открит от затворнически служители в бобовдолски затвор вчера, съобщиха от полицията. По случая е започнато досъдебно производство в полицията в Бобов дол. В килия са били открити три опаковки канабис, а видът на наркотичното вещество е установен с полеви

90 фирми, 28 от тях цветни, заявиха участие във „Флора Бургас’2018“

http://www.cross.bg/flora-tzvetya-izlozhenieto-1570524.html

/КРОСС/ Темата в новото издание на традиционното за Бургас цветно изложение "Флора" - "С поглед в бъдещето", се оказа много интригуваща. Своето участие заявиха вече 90 фирми. 28 от тях са производители и търговци на цветя, с четири повече от миналата година. Новото издание на изложението ще се проведе в периода 28 април - 7 май и ще се разгърне в три зони: - Алеите около експоцентъра ще бъдат изпълнени с търговци и производители на цветя и паркова мебел. Посетителите ще имат възможността не само да купят цветя за своите градини и домове, но и да получат професионални съвети за тяхното отглеждане. Вече традиционна част от изложението са БИО и АРТ зоните, където се предлагат красиви и полезни предмети и продукти, съобразени с тематиката. - Залите на "Флора" ще се превърнат в изложбена площ за разгръщане на темата "С поглед в бъдещето". Своето въображение и талант ще демонстрират всички заявили участие фирми, флористи и творци. Очакваме от тях атрактивни футуристични аранжировки и инсталации. - За да е още по-вдъхновяващ десетдневният цветен празник, той ще бъде допълнен от демонстрации, презентации, семинари, музика и куклен театър. Цялата съпътстваща програма ще се развива на специално изградена сцена на открито. Темата и идеята на цветното изложение бе вдъхновение и за млади творци на визуалното изкуство

Задържаха бившия френски президент Никола Саркози

http://www.transmedia.bg/2018/03/20/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b8%d1%8f-%d1%84%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bd/

 

Във Франция е задържан бившият президент на страната Никола Саркози, съобщава „Монд“. „Бившият президент е поставен под стража в Нантер, предградие на Париж, където беше извикан в рамките на дело за финансирането от Либия на неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.“, се казва в публикацията на изданието.

Срокът за задържане е ограничен до 48 часа, след което на Саркози трябва да му бъде повдигнато обвинение. От своя страна интернет-порталът Mediapart отбелязва, че бившият стопанин на Елисейския дворец може да бъде обвинен в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също така укриване на данъци.

По-рано през януари британските власти задържаха в Лондон френския бизнесмен Александър Джури в рамките на разследването за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. Френските следователи подозират, че Джури е един от ключовите фигури по делото за вероятното незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози с парите на сваления през 2011 либийски диктатор Муамар Кадафи.

През пролетта на 2012 г. Mediapart публикува документи, в които се казва, че либийският режим на Муамар Кадафи е отпуснал 5 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози. Съдебното производство по това дело продължава до ден днешен. През 2016 г. по делото беше разпитан бизнесменът от френско-либийски произход Заид Такиедин. Той разказа, че в края на 2006 и в началото на 2007 г. е доставил от Либия в Министерството на вътрешните работи на Франция, което по това време се оглавяваше от Саркози, куфари с пари на стойност 5 милиона евро. На два пъти той е предавал парите на началника на кабинета на Саркози – Клод Геан, а един път – лично на кандидата за президент.

Ройтерс, ТАСС и РИА „Новости“

Снимка: БГНЕС

Ева Майдел: От април ползваме свободно абонаментите си за онлайн услуги, докато пътуваме в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770123

Ева Майдел: От април ползваме свободно абонаментите си за онлайн услуги, докато пътуваме в ЕС„От 1 април 2018 г. влиза в сила европейски регламент, който ще ни позволи да ползваме абонаментите си, закупени у дома, за онлайн услуги като спортни предавания, филми, електронни книги, музика докато пътуваме в други държави от ЕС. Като докладчик по Регламента от групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар,

150 язовира са в по-тежко състояние

http://dnes.dir.bg/news/jazoviri-emil-karanikolov-kabinet-borisov-3-26973434

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние.

Саркози бе задържан и разпитан

http://www.mediapool.bg/sarkozi-be-zadarzhan-i-razpitan-news276926.html

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан тази сутрин от полицията за разпит, съобщи източник от правосъдната система, цитиран от световните агенции. Саркози е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж. Разследването се води от 2013 г. и е за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. в размер на милиони евро, получени от режима на тогавашния либийски диктатор Муамар Кадафи.   Според френския сайт "Медиапар" на Саркози може да бъдат предявени обвинения в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и за укриване на данъци.   През януари британските власти арестуваха в Лондон френският бизнесмен Александър Джури в рамките на разследване за незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. За финансиране от Либия на кампанията на Саркози либийските власти съобщиха в началото на март 2011 г.   В частност синът на Кадафи - Сейф ал Ислам каза тогава в интервю за телевизия "Евронюз", че е поискал от Саркози, който по онова време беше президент, да признае факта, че е получил финансова помощ от либийското правителство. Последваха разследвания на независими журналисти в самата Франция.   Самият Саркози категорично отхвърля твърденията за финансиране на кампанията с либийски средства.    Днес във връзка със същото разследване е разпитван и бивш министър и близък съюзник на Саркози - Брис Ортфьо, допълва Ройтерс, като се позовава на друг съдебен източник 

Задържаха бившия френски президент Никола Саркози

http://www.mediapool.bg/zadarzhaha-bivshiya-frenski-prezident-nikola-sarkozi-news276926.html

Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан в полицията, съобщи вестник Le Monde. Държавният глава е бил разпитан във връзка с обвинения за финансови измами. Никола Саркози е разследван заради съмнителни финансови постъпления в предизборната му кампания. През 2007 година се появи информация за либийски средства, с които Саркози е финансирал кампанията си. Саркози е бил задържан по обвинения за незаконно финансиране. Самият той отхвърля тези обвинения. Това е първият път от началото на процеса от 2013 година, когато самият президент ще свидетелства по делото. Саркози може да бъде задържан за 48 часа в ареста. Саркози, който е президент между 2007 и 2012 година, винаги е отричал твърденията, че е бил финансиран от Либия, наричайки твърденията за това “гротеска”.

Двама пациенти прогледнаха след лечение със стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6770118

Двама пациенти прогледнаха след лечение със стволови клеткиДвама пациенти прогледнаха след новаторско лечение на дегенерация на макулата със стволови клетки в лондонската болница "Мурфилдс", съобщи Би Би Си. Дъглас Уотърс, който е на 86 години, се похвали, че преди не е виждал с дясното око, а вече може да чете вестник. Зрението на другия пациент - жена на 60 години,

Задържан е извършител на кражба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MtrcsDiPHLo/

На 19.03.т.г. около 14.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 48 -годишен помориец за това, че от личния му автомобил «Рено Меган Сценик», с бургаска регистрация, паркиран в местността «Паликастро» край Поморие, е извършена кражба на мъжка чанта, съдържаща лични документи и вещи, два мобилни телефона и сумата от 24 лв. В резултат на бързите полицейски действия е установен и задържан извършителят на деянието, съобщават от полицията. Това е криминално проявеният К.П., 31- годишен от Поморие, който направил пълни самопризнания и върнал отнетите вещи. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Общината прави справочник със събития и услуги за варненските пенсионери

http://www.moreto.net/novini.php?n=371009

Общинската дирекция „Социални дейности“ да обедини в хартиен справочник всички услуги и събития за хора от третата възраст, които реализира и да го разпространи във всички пенсионерски клубове, здравни заведения и други общински звена.

150 са язовирите в страната в по-тежко състояние

https://www.actualno.com/society/150-sa-jazovirite-v-stranata-v-po-tejko-systojanie-news_665455.html

Язовирите, които са в по-тежко състояние, са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите, предаде Фокус. „С прехвърлянето на соб

Почина последният мъжки северен бял носорог

http://dnes.dir.bg/news/mazhki-severen-byal-nosorog-26973388

Судан - последният мъжки северен бял носорог, почина от "възрастови усложнения", съобщиха световните информационни агенции.

Фермери и застрахователи ще плащат такси на нова държавна фирма за защита на реколтата

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/20/3149483_fermeri_i_zastrahovateli_shte_plashtat_taksi_na_nova/?ref=rss


Ново държавно предприятие ще осъществява превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието, а финансирането му ще е чрез такси на земеделските производители и застрахователните дружества. Това предвижда проектозакон на Министерството на земеделието, публикуван за обществено обсъждане.<br /><br />Неблагоприятни събития могат да са градушка, наводнение, суша, пожар и измръзване на земеделски култури. Сега няма нормативен акт, който да урежда тази...

Гръцкият министър на отбраната: Македония е една и е гръцка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770113

Гръцкият министър на отбраната: Македония е една и е гръцкаПредседателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Панос Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN . „Позицията на „Независими гърци“ е ясна по

ССБ призова Борисов да се застъпи пред Ердоган за спазването на човешките права

http://www.mediapool.bg/ssb-prizova-borisov-da-se-zastapi-pred-erdogan-za-spazvaneto-na-choveshkite-prava-news276925.html

Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите в България отправи призив към премиера Бойко Борисов във връзка с предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган у нас в началото на следващата седмица. Магистратите апелират Борисов да се застъпи пред турския държавен глава за спазването на човешките права в Турция. "Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави", пишат от ССБ близо седмица преди визитата на Ердоган. В няколкото позиции досега магистратската организация неколкократно се е застъпвала за задържаните след преврата от юли 2016 година магистрати в Турция и откри дарителска сметка в тяхна подкрепа. “Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел”, пишат от ССБ. Магистратите отбелязват, че след случилия се неуспешен опит за преврат през месец юли 2016г. “десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат”. “Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина. Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция”, пише магистратската организация. Според нейните представители Борисов трябва да използва предстоящата среща с Ердоган, за да се застъпи за спазването на “правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори”.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване