Следващата голяма цел на Путин - "ребрандирането" на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771626

Следващата голяма цел на Путин - "ребрандирането" на РусияВладимир Путин очаквано спечели в неделя т.нар. "избори" за четвъртия си мандат като президент на Русия. С това той е на път още повече да укрепи властта си, да следва експанзивна външна политика и да продължи своята засилваща се конфронтация със Запада. Една от неговите най-важни цели за подсилване на позициите му обаче може би засега убягва от

Словашкият президент отхвърли промените в кабинета, до петък иска нови номинации

https://offnews.bg//sviat/slovashkiat-prezident-othvarli-promenite-v-kabineta-do-petak-iska-nov-677083.html

Словашкият президент Андрей Киска отхвърли предложения от новия премиер Петер Пелегрини състав на правителство и поиска до петък да му бъдат представени нови номинации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Роберт Фицо подаде оставка миналата седмица след масови протести заради убийството на журналиста Ян Куциак. 

Демонстрантите настояха за справедливо разследване на смъртта на журналиста и назначаване на нов безпартиен вътрешен министър. 

"Пелегрини трябва да убеди (хората), че новото правителство ще донесе онези промени, които очакваме. Той трябва да състави стабилно правителство, чийто кадрови състав, особено в министерството на вътрешните работи, ще бъде в състояние да успокои напрегнатата обстановка в нашето общество", каза президентът Киска.

"Изразих пред него и своите конкретни възражения към предложението му и поисках от него до петък да предложи нов състав на правителство", допълни той.

Дете пострада в сблъсък с турски тир край Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771627

Дете пострада в сблъсък с турски тир край ВрацаДете пострада в катастрофа край Враца след сблъсък на ТИР и „Тойота”. Инцидентът стана на метри от бензиностанция на оряховското шосе на влизане в града. Тежкият камион „Форд“ с турска регистрация отивал към Враца, когато внезапно направил забранен обратен завой. В този момент обаче е бил изпреварван от джип „Тойота“ с врачанска регистрация.

Баба е с опасност за живота след катастрофа между селата Колец и Въгларово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771612

Баба е с опасност за живота след катастрофа между селата Колец и Въгларово77-годишна жена е с опасност за живота след пътен инцидент между селата Колец и Въгларово. Това съобщиха от ОДМВР-Хасково. Инцидентът е станал около 15.40 часа на 19 март на пътя между двете села. Инцидентът е предизвикан от лек автомобил „БМВ“, шофиран от 19-годишен младеж от Хасково, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост.

Фирми обвиниха БДЖ в нагласена поръчка, министерството видя свада на конкуренти

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/20/3149719_firmi_obviniha_bdj_v_naglasena_poruchka_ministerstvoto/?ref=rss


Две жп компании обвиниха на пресконференция ръководството на БДЖ, че е обявило обществена поръчка за ремонт на локомотиви с предизвестен кандидат. Според зам.-министъра на транспорта Велик Занчев обаче става дума за "свада" между частни компании, а обществените поръчки са прозрачни.<br /><br />Ръководствата на локомотивният завод "Експрес Сервиз" ООД и българо-хърватското дружество "БДЖ-Кончар" АД смятат, че обявената на 12 февруари поръчка за ремонт на...

"Вода София" дава път на последните иновации в сектора

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/voda-sofiia-dava-pyt-na-poslednite-inovacii-v-sektora-257848/

Финансови стратегии за развитие и над 100 световни бранда ще бъдат представени на международното изложение от 27 до 29 март в Интер Експо Център

Без ток в над десет населени места в област Разград заради авария (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6771615

Без ток в над десет населени места в област Разград заради авария (Видео)Над десет населени места в област Разград са без електрозахранване заради авария. Това съобщиха от областната администрация след заседание на Оперативния щаб за бедствия и аварии. Преди обяд без електричество са били осем села в община Самуил, три в община Исперих и четири в община Лозница. Най-сериозна е аварията при далекопровода край Ножарево,

Над 10 млн. лв. влагат в ремонт на инфраструктурата на община Шумен през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771614

Над 10 млн. лв. влагат в ремонт на инфраструктурата на община Шумен през 2018 г.Общата сума за ремонти в община Шумен през 2018 г. ще надхвърли 10 млн.лв. Отделно, за изграждане и ремонт на детски площадки в различни части на града, са заделени около 600 000 лева. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът по строителство и екология на общината в областния град инж. Боян Тодоров. "През тази година сме предвидили с 925 000 лева

Астероидът Умуамуа е дошъл от двойна звездна система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771610

Астероидът Умуамуа е дошъл от двойна звездна система

Загадъчният астероид Умуамуа вероятно е дошъл от двойна звездна система, съобщи Асошиейтед прес. Приличащият на пура астероид е бил изхвърлен от нея, когато са се образували планетите й, твърдят астрономи от университета на Торонто. Астероидът Умуамуа беше открит през октомври с телескоп на Хаваите. Той удиви специалистите с необичайната си форма.

Как да се отървем от синузита завинаги

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6770193

Как да се отървем от синузита завинаги„Американците не признават диагнозата хроничен синузит, защото за тях такъв не съществува. Има само недоизлекуван синузит“, казва отоневрологът д-р Боримир Фурнаджиев. И обяснява какви са стъпките на лечение, в зависимост от причината и развитието на проблема. Проблемите с гърлото често са заради синусите Синузитът е заболяване на синусните

Петролът се търгува в най-високи нива за март

http://www.cross.bg/petrol-iran-dolara-1570572.html

/КРОСС/ Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на фона на геополитическо напрежение в Близкия Изток и вероятността за по-нататъшно намаляване на добивите във Венецуела. Априлските фючърси на американския лек суров петрол нарастват във вторник с 1,34% към 62,90 долара за барел след вчерашно понижение с 0,4%. В същото време фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май поскъпват с 1,38% към 66,97 долара, достигайки най-високо ниво от края на месец февруари. Подкрепа за днешният добър ръст на петролните цени оказва засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток и по-специално това по оста Саудитска Арабия - Иран. В понеделник Саудитска Арабия определи ядрената сделка между Иран и световните сили, постигната през 2015-а година, като "дефектно споразумение". Трябва да се има предвид, че в края на предходната работна седмица той дори заплаши, че Саудитска Арабия може да започне да разработва свое собствено ядрено оръжие, ако и Иран продължава със своите разработки. Тази заплаха предизвика солиден ръст на цените на петролните фючърси в петък с между 1,7% и 1,9%. Всички тези изказвания са факт в навечерието на визитата на саудитския принц Мохамед бин Салман в САЩ и преди неговата среща с американския президент Доналд Тръмп. Трябва да се има предвид, че и двамата лидери са изключително критични по отношение на Иран

Румен Радев от Израел: Езикът на антисемитизма се връща

http://clubz.bg/65642-rumen_radev_ot_izrael_ezikyt_na_antisemitizma_se_vryshta

Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала на България в тези области, заяви президентът Румен Радев днес на среща с израелския си колега Реувен Ривлин в Президентския дворец в Ерусалим. 

Радев допълни, че страната ни се превръща все повече в център за информационни и комуникационни технологии, научни изследвания в Югоизточна Европа.

"Приятелството между нашите народи бе доказано по най-категоричен начин в тежките години на Втората световна война", заяви още българският президент.

Той посочи, че е горд, че българите са извършили безпрецедентния акт на спасяване на своите евреи и не са допуснали нито един от тях да замине в лагерите на смъртта. По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история, отбеляза Румен Радев. 

Държавният глава отбеляза, че благодарение на последователните усилия на няколко поколения днес Държавата Израел има ефективни институции, демокрация и развито гражданско общество. Принос за тези успехи имат и нашите, българските евреи, които избраха Израел за своя родина и запазиха завинаги жива връзката между нашите два народа, посочи Радев.

По думите му днес Държавата Израел представлява прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качество на образованието, достойно заплащане, инвестициите в икономика и сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност. Затова България е отворена да продължава нашето сътрудничество, инвестиционния обмен, научния, икономическия,търговския обмен, отбеляза българският президент.

"Искам да Ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на стабилността в региона и в света", заяви още Румен Радев.

Израелският президент Реувен Ривлин посочи, че едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е борбата срещу омразата и нарастването на екстремизма. Той отбеляза и отговорността да се предадат на младите поколения ценностите за толерантност и демокрация. Ривлин подчерта, че еврейският народ никога няма да забрави смелия акт на българския народ - спасяването на българските евреи. 

Израелският президент отбеляза, че пред двете ни страни има много възможности в областта на търговията, високите технологии и туризма 

Президентът Румен Радев се срещна и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.

"Вие сте най-добрите посланици на България, - обърна се Радев към присъстващите. - Високо ценим вашата дейност тук."

Радев припомни, че посещението му е в контекста на знакова годишнина - 75 години от спасяването на българските евреи. Това е събитие, с което се гордеем, защото нашият народ в едни от най-мрачните дни в историята на Европа показа, че може да бъде силен и човечен, каза българският президент.

Той отбеляза, че този безпрецедентен акт на спасяването на българските евреи не е случайност, а се дължи и на това, че нашата еврейска общност в България винаги е била интегрирана пълноценно и е била неразделна част от българското общество. Българските евреи винаги са били и продължават да бъдат в челните редици на науката, образованието и изкуството в България, посочи Радев. България продължава да цени високо своята еврейска общност, допълни той. 

Президентът коментира, че и в Европа, а и в цял свят има тенденции езикът на ксенофобията, на антисемитизма, на омразата да се връща. Ние твърдо противостоим на тези прояви и максимално сме решени да се борим с тях, декларира той и припомни,че България е една от първите държави в ЕС, приела дефиницията за антисемитизма. 

Заразите в самолета се предават само на най-близко седящите пътници

http://www.moreto.net/novini.php?n=371081

Вероятността човек да се зарази от болен пасажер в самолет е много висока единствено за хората, които са седнали на местата пред, зад и на разстояние две седалки до заразноболния човек, твърдят американски учени. За пътниците, които са на такова разстояние от него, рискът да се заразят е 80%.

В България през 2017 г. има спад с 82% в броя на молбите за убежище

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/20/3149730_v_bulgariia_prez_2017_g_ima_spad_s_82_v_broia_na/?ref=rss


В България за миналата година се отчита спад с 82% в броя на подадените молби за убежище, показват данни на "Евростат". За миналата година в страната закрила са потърсили 3470 мигранти, докато през 2016 г. броят им е бил 18 990 души. Най-често убежище в България са търсили афганистанци (1050), иракчани (955) и сирийци (940), съобщава БТА.<br /><br />В Европейския съюз за миналата година са били отчетени нови 650 000 мигранти. Основната част са от Сирия, Ирак и Афганистан....

Чиновник до всяка дупка, но полицай не може

https://www.vesti.bg/bulgaria/chinovnik-do-vsiaka-dupka-no-policaj-ne-mozhe-6080503

Вътрешният министър заяви, че не може дежурни полицаи да следят за дупките - по-рано Борисов каза, че иска цялата администрация да контролира запълването

Дулово обяви спасителна акция за бедстващи щъркели

http://www.cross.bg/dylovo-obshtina-ptitzite-1570571.html

/КРОСС/ 20 измръзнали щъркели са приютени днес на топло до парното в гаража на Община Дулово, а в много много населени места на общината жителите спасяват измръзналите птици. Собственици на кооперации и частни фирми излизат на полето и хвърлят храна в нивите си. Ловните дружинки по места са ангажирани да обхождат землищата за бедстващи птици. Община Дулово ангажирани служители, които да правят оглед край пътищата. Има готовност за закупуване на риба за изхранването на птиците. "Стотици са щъркелите по полетата на територията на община Дулово", заяви пред Радио Шумен кметът д-р Юксел Ахмед. "Отлитането им е невъзможно, крилете им са замръзнали", добави градоначалникът, обяснявайки защо хората трябва да помогнат на птиците.    

Компанията „Уайнстийн“ обяви банкрут

//dariknews.bg/novini/sviat/kompaniiata-uajnstijn-obiavi-bankrut-2085825

Компанията "Уайнстийн", чийто съосновател е обвиняваният в сексуален тормоз и насилие продуцент Харви Уайнстийн, обяви банкрут, съобщиха световните информационни агенции.

Конституционният съд образува дело за спорната Истанбулска конвенция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/konstitucionniiat-syd-obrazuva-delo-za-spornata-istanbulska-konvenciia-2085777

Конституционният съд ще разгледа по същество дали Истанбулската конвенция съответства на Българската конституция.
 
Решението да се образува такова дело е взето единодушно днес от съда и идва след искането на 75 депутати от ГЕРБ. България се присъедин

Какво трябва да знаете, ако пътувате през Австрия с купена от Франция кола?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-triabva-da-znaete-ako-pytuvate-prez-avstriia-s-kupena-ot-franciia-kola-2085808

Ако пътувате през Австрия с автомобил, закупен на старо от Франция, преди това трябва да извършите пререгистрация на автомобила с краткосрочни транзитни номера, предупреждават от Външно министерство.

В противен случай полицейските власти в Австрия могат да ви

Момиче пострада при инцидент с автобус (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/momiche-postrada-pri-incident-s-avtobus-snimki-2085771

Междуградски автобус удари 19-годишно момиче.

Инцидентът е станал на спирка в шуменското село Живково около обяд.

Машината се е завъртяла и така е бутнала момичето.
 
То е откарано за пр

Радев в Израел: Принос за успехите на страната имат и българските евреи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/radev-v-izrael-prinos-za-uspehite-na-stranata-imat-i-bylgarskite-evrei-snimki-2085802

Като председател на Съвета на ЕС България ще продължи да полага усилия за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона, заяви в Израел президентът Румен Радев. Държавният глава е на официална визита в странат

Авария остави без ток 15 населени места в област Разград

https://offnews.bg//112/avaria-ostavi-bez-tok-15-naseleni-mesta-v-oblast-razgrad-677079.html

Авария остави 15 населени места в област Разград без ток, съобщи БТА, като се позова на информация от областната администрация след заседание на Оперативния щаб за бедствия и аварии. На него щабът е взел решение за прочистване на падналите дървета и клони от пътищата, които затрудняват снегопочистващата техника.

Предиобед без електричество са били 8 села в община Самуил, 3 - в община Исперих и 4 - в община Лозница.

Най-сериозна е аварията при далекопровода край Ножарево, който е повреден поради паднали върху него дървета. Очаква се до довечера проблемът да бъде отстранен.

Заради липса на отопление не се провеждат занятия в училището в село Ясеновец, съобщи Регионалният инспекторат по образованието. С намалени часове са били и учениците в Дянково и в Кубрат.

За последното денонощие в Центъра за Спешна медицинска помощ екипите са приели 30 сигнала, като всички са обслужени без забавяне, посочват още от областната администрация.

Пътната полиция в Сливен е отнела 24 шофьорски книжки за една седмица

https://www.24chasa.bg/region/article/6771592

Пътната полиция в Сливен е отнела 24 шофьорски книжки за една седмицаПътната полиция в Сливен е отнела 24 шофьорски книжки за една седмица. Това съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Тенденцията е към увеличение на санкцията, като в предходните седмици отнетите свидетелства за управление са били съответно 19 и 16, каза за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска.

Откъс от романа "Проповед за падането на Рим", Жером Ферари

https://www.actualno.com/books/otkys-ot-romana-propoved-za-padaneto-na-rim-jerom-ferari-news_665523.html

На 14 март 2018 г. по покана на Френския културен институт в България пристигна френският писател Жером Ферари. Авторът представи на българските читатели своя роман „Проповед за падането на Рим“, който „Факел експрес“ току-що издаде. Романът е отличен с най-авторитетната литературна награда във Франция „Гонкур“ през 2012 г., преведен е на множество езици. Жером Ферари (1968) е роден в Париж в семейство на корсиканци. Завършва и препода

БСП ще подкрепи ли избори на чужда държава у нас, питат евродепутати от ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/20/3149725_bsp_shte_podkrepi_li_izbori_na_chujda_durjava_u_nas/?ref=rss


Евродепутатите от ГЕРБ питат БСП би ли подкрепила избори от чужда страна на територията на България. Повод за въпросът е позицията на червения депутат Таско Ерменков относно изборните резултати в Крим.<br /><br />В своя позиция евродепутатите от ГЕРБ припомнят декларацията на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от 16 март т.г. В документа ясно се заявява позицията на Европейския съюз за непризнаване на проведените...

Прокуратурата във Варна иска да се отърве на производството за "Аспарухово"

http://www.cross.bg/okruzhnata-deloto-prokyratyra-1570570.html

/КРОСС/ Окръжната прокуратура във Варна обжалва решението на Окръжния съд, с което беше отменено постановлението за прекратяване на производството за наводнението в кв. "Аспарухово". Протестът е внесен в Апелативния съд. Поради липса на престъпно деяние, довело до трагичния инцидент от 19 юни 2014 година, досъдебното производство, което се водеше от Окръжната прокуратура във Варна, беше прекратено. Състав от Окръжния съд във Варна обаче отнеми постановлението за прекратяване на разследването на 9 март тази година. Мотивите - съдът възприел фактическата обстановка в постановлението и направил изводи за допуснати процесуални нарушения, въпреки което от прокуратурата свалят производството. Според наблюдаващия делото прокурор това е неправилно, незаконосъобразно и немотивирано. В определението се сочи, че прокуратурата е допуснала частично селектирано кредитиране на части от отделните експертни заключения по делото и за това е следвало да се назначи допълнителна или повторна експертиза. Съдебната практика, включително и на Варненския окръжен съд, изобилства от примери за кредитирани частично или в отделни изводи на експертни заключения. Това не само не е недопустимо, а е и задължение на съда и органите на досъдебното производство. Прокуратурата се е аргументирала при прекратяване на производството за наводнението в кв. "Аспарухово" защо не възприема една или друга част от заключенията на вещите лица, дали становищата по делото

Спират светофарите и слагат полицаи на ключови кръстовища във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6771590

Спират светофарите и слагат полицаи на ключови кръстовища във Варна

В пиковите часове на някои от ключовите кръстовища във Варна движението ще бъде регулирано от полицаи. Това решиха варненските съветници от комисията по транспорт. До тези мерки се стига заради огромните задръствания по основните пътни артерии в морската столица заради едновременните ремонти на някои от най-големите булеварди в града.

Евродепутатите от ГЕРБ с остър тон към Таско Ерменков

http://dnes.dir.bg/news/gerb-evrodeputati-tasko-ermenkov-ostar-ton-26974656

Биха ли подкрепили от БСП провеждането на избори от чужда страна на територията на България?

КЕВР ще отреже "Булгаргаз" за 5% поскъпване

http://econ.bg/Новини/КЕВР-ще-отреже-Булгаргаз-за-5-поскъпване_l.a_i.759333_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) най-вероятно няма да се съобрази с искането на държавното дружество "Булгаргаз" за поисканата от...

НДК със сертификат за достъпност от Комисията за защита от дискриминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771577

НДК със сертификат за достъпност от Комисията за защита от дискриминацияДвете институции подписаха меморандум за сътрудничество След извършените ремонтни дейности и направените подобрения НДК е сред най-достъпните обществени сгради в България. Констатацията е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която провежда национална кампания под надслов „Достъпна България”,

Валентин Радев: Няма как на всяка дупка да сложим полицай

https://www.actualno.com/politics/valentin-radev-njama-kak-na-vsjaka-dupka-da-slojim-policaj-news_665522.html

Няма как на всяка дупка да има полицай. Но навсякъде ще дадем предписания. Там, където полицията види, че има нарушена пътна обстановка и проблеми с настилката, ние ще сигнализираме. Това увери вътрешният министър Валентин Радев. Той съобщи, че е разговарял с колегата си по регионалното развитие Николай Нанков по въпроса за дупките по пътищата, предаде Нова телевизия. Радев се срещна с кметовете и на населените места в Плевенска област, както и с ръководството на местната полиция. Една от темит

Молдова планира да се откаже от наборната военна служба

http://www.mediapool.bg/moldova-planira-da-se-otkazhe-ot-nabornata-voenna-sluzhba-news276945.html

Молдовските власти планират да се откажат от наборната военна служба и да преминат към професионална армия, заяви лидерът на управляващата Демократическа партия на Молдова Влад Плахотнюк, цитиран от ТАСС.   "Обсъдихме този въпрос днес на заседание на ръководството на партията, с членове на правителството и депутати от парламента. Беше взето политическо решение за постепенно отказване от наборната военна служба", каза Плахотнюк.   Той обясни решението с това, че срочната служба не е популярна и голям брой млади хора се опитват да я избегнат.   По думите му още от тази есен броят на наборниците ще започне да намалява, а този на професионалните войници - да се увеличава.   "По този начин планираме да създадем професионална, добре въоръжена армия, способна да реагира на съвременните предизвикателства", заяви Плахотнюк.   Според него това ще позволи да се изкорени корупцията, тъй като ще се премахне възможността някой да си плаща, за да не служи в армията.

Руските военни: Повечето цивилни вече са напуснали Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771574

Руските военни: Повечето цивилни вече са напуснали Източна ГутаПредставителят на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Владимир Золотухин съобщи, че извеждането на цивилните от контролирания от опозицията анклав Източна Гута край Дамаск продължава, но потокът бежанци спада, предава Интерфакс, цитирана от Фокус. „При съдействието на центъра продължава извеждането на цивилните

Радев: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771573

Радев: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес (Видео, снимки)Израел като водеща държава в областта на високите технологии би имала интерес да инвестира в потенциала на България в тези области, заяви президентът Румен Радев днес на среща с израелския си колега Реувен Ривлин в Президентския дворец в Ерусалим. Радев допълни, че страната ни се превръща все повече в център за информационни и комуникационни

Престъпник с граната уби двама в Кишинев

https://frognews.bg/svqt/prestapnik-granata-ubi-dvama-kishinev.html

Двама души загинаха при експлозия в магазин в молдовската столица Кишинев. Експлозията избухнала сутринта, когато граната се взривила в магазин за хранителни стоки в центъра на Кишинев.

Из издънките на държавния фейсбук

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/izdankite-darjavniia-feisbuk.html

Frognews.bg ви представя кратък сбор от издънките на родните институционални фейсбук профили. Най-активни в това отношение са профилите на столичната полиция, Топлофикация София и неостаряващото класическо включване на Община Варна.

Русия не иска Македония в НАТО

https://frognews.bg/novini/rusiia-iska-makedoniia-nato.html

Русия предупреди Македония за негативните последици за регионалната сигурност и двустранните отношения от присъединяването на републиката в НАТО. Това заявиха от руското външно министерство след срещата на заместник-министъра на външните работи Александър Грушко с македонския посланик в Москва Гоце Караянов.

До края на март пускат едното платно на бул. „Приморски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=371096

До края на месец март се очаква да приключи работата по едното платно на бул. „Приморски“ и то да бъде пуснато за двупосочно движение. Това заяви шефът на общинската дирекция за инженерна инфраструктура Петър Гърбузов, предаде репортер на Moreto.

Фейсбук се разделя с шефа си по сигурността

https://offnews.bg//tehnologii/fejsbuk-se-razdelia-s-shefa-si-po-sigurnostta-677077.html

Шефът по сигурността във Фейсбук Алекс Стамос ще напусне поста си по-късно тази година, пише в. "Ню Йорк Таймс". Раздялата на Стамос с компанията е във връзка с неразбирателство по въпроса как социалната мрежа да се справи с дезинформацията и нейното разпространение.

Проблемите за основателя ѝ Марк Зукърбърг не свършват дотук: Фейсбук е преустановила работата на екипа по сигурността и почти всички 120 служители от отдела са пренасочени в други. 

За раздялата на Стамос с Фейсбук се говори от края на миналата година, но компанията искаше да го задържи още известно време, за да може да предаде работата си на своя бъдещ наследник.

Ситуацията се влоши след избухването на скандала с Кеймбридж Аналитика.

Според "Ню Йорк таймс" Стамос е настоявал руската дейност в социалната мрежа да бъде разследвана и разкрита публично – идея, която висшето ръководство е разглеждало с неохота.

Стамос започва работа във Фейсбук през 2015 г., а преди това също е отговарял за сигурността, но във Yahoo. Стамос напуска Yahoo, защото разбира, че компанията тайно създава програма, която да сканира имейли и да доносничи за ФБР и службата по вътрешна сигурност на САЩ.

Ползваме в ЕС абонаментите си за онлайн филми, музика

http://www.cross.bg/onlaiin-yslygi-filmi-1570569.html

/КРОСС/ От 1 април ползваме свободно абонаментите си за онлайн спортни предавания, филми и музика, докато пътуваме в ЕС. „От 1 април 2018 г. влиза в сила европейски регламент, който ще ни позволи да ползваме абонаментите си, закупени у дома, за онлайн услуги като спортни предавания, филми, електронни книги, музика докато пътуваме в други държави от ЕС. Като докладчик по Регламента от групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар, работих за отпадането на още една бариера в дигитална Европа." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на специално събитие в Европейския парламент, посветено на влизането в сила на регламента за преносимост на онлайн съдържание. В присъствието на зам.- председателя на ЕК за Единия Цифров Пазар Андрус Ансип, българският евродепутат допълни, че регламентът е пореден пример за проблем, който може да се реши най-добре на европейско ниво и който носи директни ползи за гражданите. „Европа не може да е лек за всичките ни проблеми, защото някои от тях се решават на местно или национално ниво. Но има много сектори, в които има полза да правим политики на европейско ниво, и дигитализацията е един от тях." Понастоящем достъпът до онлайн услуги като Amazon, Spotify, Netflix, HBO и др., често бива прекъсван при пътуване в рамките на ЕС заради геоблокиране и предпазване на авторските права

Преговорите по следващия бюджет на ЕС в надпревара с времето

http://www.euinside.eu/bg/news/the-eu-budget-negotiations-a-race-with-time

Противно на очакванията, първият разговор за следващия многогодишен бюджет на ЕС (2021-2027-ма година) премина изненадващо мирно и сговорно. Срещата на върха на 23 февруари беше първата възможност, когато лидерите на 27-те страни-членки размениха позициите си за бъдещия вид, размер и условия на ...

Задава се най-скъпият сериал в историята – „Властелинът на пръстените“

http://clubz.bg/65641-zadava_se_naj_skypiqt_serial_v_istoriqta_%E2%80%93_%E2%80%9Evlastelinyt_na_prystenite%E2%80%9C

„Амазон“ обяви бюджета си, определен за настоящи и бъдещи продукции, и за пръв път показа официални данни за общия брой зрители, които привлича – 26 млн. потребители. Периодът от документите, станали публично достояние, обхваща три години и разкрива детайли за 19 ексклузивни шоута на компанията, предава „Ройтерс“. Сред тях попада и една нова придобивка на „Амазон“ – „Властелинът на пръстените“.

В края на миналата година съобщихме, че правата вече са купени, а сега „Амазон“ обяви и бюджета – компанията е готова да отдели рекордната сума от 500 млн. долара за бъдещия сериал по историята за Единствения пръстен, като според неназован източник от компанията, става дума за два сезона.

Амазон“ предложи 250 млн. само за правата за екранизация, а продукцията и маркетингът могат да достигнат 500 млн. долара за два сезона“, коментира същият източник, посочен от „Ройтерс“.

Това е сума, която много малко съвременни продукции могат да си позволят. За сравнение: HBO отделя по 15 млн. долара на епизод за последния сезон на най-успешния си сериал „Игра на тронове“ (6 епизода), а общият бюджет на телевизионната „Песен за огън и лед“ възлиза на около 600 млн. долара за осем сезона (като всеки е по-скъп от предишния). Сумата е и три пъти повече, отколкото „Амазон“ изхарчи за първите два сезона на гордостта си „Човекът във високия замък“. Очертава се новият сериал да изиграе ролята на „безценното“.

С прочита на „Властелинът на пръстените“ за малък екран „Амазон“ ще опита да се конкурира именно със създателите на „Игра на тронове“ – HBO, а основателят Джеф Безос е готов на всичко, за да реализира дългогодишната си мечта компанията му да изпревари „Нетфликс“, „Хулу“ и HBO в битката за публиката.

Междувременно за сериала все още не се знае почти нищо. Няма обявен режисьор, актьори или поне брой епизоди на сезон. Знае се обаче, че Анди Съркис, вдъхнал живот на най-интересния от персонажите на Толкин – Ам-гъл, не би се включил в тази адаптация на романа, дори ако от „Амазон“ го бяха поканили.

Не мисля, че бих се включил сега. Чувствам, че достатъчно дълго вече бях част от Средната земя и беше невероятно изживяване, каза Съркис в края на ноември миналата година.

Който и да режисира или участва в скъпия телевизионен проект, за феновете на Толкин и класическото фентъзи остава надеждата, че сериалът „Властелинът на пръстените“ ще покаже неразказаните истории от епичния роман на Професора, за които Питър Джаксън не успя да намери екранно време в трилогията по книгата.

Площад Славейков.

Черно море с нулево равенство срещу Берое за Купата на БФС

http://varnautre.bg/2018/03/20/77320/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%81-%d0%bd%d1%83%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b1%d0%b5

Отборът на Черно море записа 0:0 срещу Берое в мач от 1/2-финалите на турнира за Купата на БФС. На стадион “Корабостроител” под Аспаруховия мост, двата тима направиха равностоен двубой и не успяха да се победят. Така всичко ще се реши на реванша в Стара Загора. Срещата под Аязмото е на 27 март от 14,30 часа. […]

Вътрешният министър: Няма как на всяка дупка да сложим полицай

http://www.cross.bg/radev-politzaii-dezhyren-1570568.html

/КРОСС/ "Няма как на всяка дупка да има полицай. Но навсякъде ще дадем предписания. Там, където полицията види, че има нарушена пътна обстановка и проблеми с настилката, ние ще сигнализираме". Това увери вътрешният министър Валентин Радев. Той съобщи, че е разговарял с колегата си по регионалното развитие Николай Нанков по въпроса за дупките по пътищата. В сряда Радев се срещна с кметовете и на населените места в Плевенска област, както и с ръководството на местната полиция. Една от темите е била искането на общините за дежурен полицай 24 часа в денонощието. "Ние не можем да сложим дежурен навсякъде. Професионалното ръководство е направило карта. Ще има разположени мобилни екипи", уточни той. И увери, че районите, в които няма дежурен инспектор, ще имат достъп до полицейска услуга по всяко време. На срещата е била обсъдена и ситуацията с камерите по пътищата. "Моят акцент беше събираемостта на глобите. Хората трябва да знаят, че рано или късно законът ще ги настигне. Ние и досега с наличните камери успявахме да установяваме нарушенията", поясни Радев. Той коментира и казуса с частните охранителни фирми в малките населени места: "Всички критикуват МВР, но искат полиция. Това не е лоша практика. Нека е ясно едно - частните охранители само ще помагат, а полицията ще върши работата". Предстои във вторник Радев да се срещне и с представители на ловешките власти.  

Руски дипломати напускат Лондон с Прощаването на славянката

http://dnes.dir.bg/news/london-diplomati-rusia-putin-26974775

23-ма руски дипломати заедно със семействата си напуснаха Великобритания. Около 80 човека е общият брой на напускащите.

Изгонените руски дипломати напускат Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771551

Изгонените руски дипломати напускат Лондон (Снимки)Изгонените от руското посолство дипломати започнаха да напускат дипломатическата сграда със семействата и багажа си, предава Би Ти Ви. Великобритания взе решение за изгонването на 23 руски дипломати заради атаката с нервно-паралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, извършена в град Солсбъри на 4 март.

Пакет-бомба избухна в Тексас

http://www.cross.bg/ostin-eksploziyata-dvama-1570567.html

/КРОСС/ Пакет-бомба избухна рано във вторник в офис на куриерска компания в Тексас, два дена след най-новата поредица от взривове в Остин, приписвани на сериен бомбаджия, информира "FOXNEWS". Този път експлозията разтърси офис в град Шерц, в района на Сан Антонио. Според докладите един служител е бил ранен. Пакетът е бил адресиран до Остин, щатската столица, съобщава телевизия FOX29, цитирайки ФБР. Стотици полицаи и агенти на ФБР търсят загадъчен "сериен бомбаджия", след като взривът в неделя в Остин - четвъртият този месец - рани сериозно двама млади мъже. Полицията съобщи, че експлозията е била свързана с три предишни взрива в Остин.                         "Ние очевидно работим по случай, свързан със сериен бомбаджия в този момент", каза шефът на полицията в Остин Браян Манли пред репортери. Той допълни, че полицията не е могла да определи мотива за бомбените атентати, които досега са убили двама души и са ранили други четирима в града с население от близо един милион души. „Дали това е тероризъм? Дали става дума за омраза? Както казваме от самото начало, не искаме да определяме станалото като тероризъм, като омраза, защото не знаем достатъчно", попита Манли. При предишни взривове двама афроамериканци бяха убити от пакет, оставен на тяхната врата, което предизвика съмнения за възможен израз на расова ненавист

Руска бомба убила 15 деца в училище в Източна Гута

http://www.mediapool.bg/ruska-bomba-ubila-15-detsa-v-uchilishte-v-iztochna-guta-news276944.html

Руската авиация е пуснала противобункерна бомба върху училище в Източна Гута, при което са загинали 15 деца, заявиха германски хуманитарни организации, цитирани от ДПА. Организациите, "Медико интернешънъл" и "Адопт а революшън", през последните пет години били подпомагали училището. То било ударено в понеделник вечер. В съвместно съобщение на организациите се посочва, че бомбата "преминала през три етажа, преди да избухне в мазето". Видът на бомбата подсказва, че най-вероятно зад нападението стои руската авиация, заявиха организациите. "Руската бомбардировка е целенасочено убийство на деца", каза Тил Кустер, представител на "Медико интернешънъл". Сирийският център за наблюдение на човешките права заяви, че 15 деца и две жени са загинали, докато са се криели в училището. Неправителствената мониторингова организация съобщи, че бомбардировката била нанесена в град Арбин, южно от Дамаск, който все още е под контрола на бунтовниците. Убитите цивилни били намерили убежище в училище. Сирийските правителствени сили превзеха над 80 процента от Източна Гута, откакто започнаха на 18 февруари масирана офанзива за превземане на последния бунтовнически анклав в района на Дамаск. Оттогава в Източна Гута бяха убити над 1400 души, сред които близо 300 деца и 200 жени. При обстрел на Дамаск от анклава загинаха около 50 цивилни. Русия блокира Съвета за сигурност Русия, Китай и други страни междувременно блокираха заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на хуманитарната ситуация в Сирия, предадеРойтерс. "Не виждаме никакво оправдание за тази среща, при условие че човешките права не са тема на дневния ред на Съвета за сигурност", заяви руският заместник-постоянен представител в ООН Генадий Кузмин. Франция и още шест страни членки на съвета поискаха заседанието, на което се очакваше да говори и върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн. Процедурното предложение обаче събра осем гласа "за" при девет необходими. С "против" гласуваха Русия, Китай, Казахстан и Боливия. Три страни - Кот д'Ивоар, Екваториална Гвинея и Етиопия - се въздържаха. Съветът за сигурност по принцип много рядко отхвърля процедурни предложения, отбелязва АП. Впоследствие осемте страни, подкрепили предложението, без Кувейт се събраха на неформална среща за хуманитарната ситуация в Сирия. На тази среща върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн осъди Съвета за сигурност на световната организация за бездействието за Сирия. Сирийският конфликт води света към гибел, а Съветът за сигурност не предприе решителни действия за защита на правата на човека и предотвратяване на смъртта на хора, изрази съжаление Хусейн и предупреди, че този провал има дълбоки последици, тъй като безнаказаността разрушава света. Всички страни в сирийския конфликт извършват смразяващи ума престъпления, като прибягват до незаконни методи за водене на война, подчерта върховният комисар на ООН за правата на човека, цитиран от Асошиейтед прес. Той обаче бе особено критичен към режима на президента Башар ал Асад, когото обвини в безразборно избиване на собствения му народ. Хусейн спомена изрично офанзивата на правителствените сили в бунтовническия анклав Източна Гута, където според него се извършват военни престъпления, били са извършвани атаки с химическо оръжие и гладът се използва като оръжие. Никога преди кампаниите срещу тероризма не са били използвани по-често за оправдаване на безскрупулна употреба на сила срещу цивилни, отколкото през последните няколко месеца в Сирия, подчерта той. Сирийското правителство и неговите съюзници квалифицират всички групировки, срещу които воюват в Сирия, като терористични. В общо писмо до останалите държави членки на съвета САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Швеция, Холандия, Кувейт и Перу казаха, че е наложително ООН да предприеме незабавно решителни действия за постигане на примирие в Сирия, ако страни членки на организацията, по-конкретно Русия и сирийското правителство, не спазват резолюцията на Съвета за сигурност за хуманитарно прекратяване на огъня. Британският и френският постоянен представител в ООН разкритикуваха изрично ролята на Русия, ключов съюзник на режима в Дамаск. Сирия върви към катастрофално разделение и групировката "Ислямска държава" може да се завърне, ако не бъде сключено всеобхватно мирно споразумение. Това предупреди специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс. В реч в Женева Де Мистура подчерта, че неформалното разделение на Сирия на райони, които на практика са под контрола на чужди държави, ще доведе до катастрофа не само за нея, но и за целия регион. Особено опасно би било от мирния процес да бъде изключено сунитското мнозинство, тъй като сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" тогава ще се завърне в Сирия. Същевременно организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че бойци на "Ислямска държава" са превзели снощи полуопразнено предградие на Дамаск след ожесточени боеве с проправителствените сили, предаде Асошиейтед прес. Според организацията предградието, което се казва Кадам, е било превзето от джихадистите, след като преди седмица било предадено от сирийските бунтовници на правителството. СЦНЧП посочва, че при боевете са загинали 36 проправителствени бойци, а десетки са били ранени или пленени. Организацията допълва, че правителството е изпратило към района подкрепления. Боевете в Кадам, южно предградие на Дамаск, се водят, докато сирийските сили са съсредоточени върху превземането на контролираните от бунтовниците покрайнини на столицата в анклава Източна Гута.

Ryanair купува 75 процента от авиопревозвача наследник на Niki

https://www.investor.bg/novini/346/a/ryanair-kupuva-75-procenta-ot-avioprevozvacha-naslednik-na-niki-257842/

Най-големият европейски нискотарифен авиопревозвач ще плати за 75-те процента под 50 милиона евро

"Газпром" не може без Украйна

http://clubz.bg/65640-gazprom_ne_moje_bez_ukrajna

Снимка ЕПА/БГНЕС

"Газпром" не може без Украйна. През 2020 г. руската държавна компания няма да може да мине без украинската газопреносна система за транзит на газ към Европа, тъй като по това време наземната инфраструктура в ЕС все още няма да бъде готова да приема синьо гориво от "Северен поток 2". До края на 2019 г., когато изтича договорът за транзит на газ през Украйна, "Газпром" ще може да изпомпва през "Северен поток 2" не повече от 34 милиарда куб. метра от прогнозираните 55 милиарда куб. м. И сключването на нов договор с Украйна за транзит на руски газ е неизбежно, пише руското издание "Комерсант".

 

Газопроводът Eugal, който ще стане продължение на газопровода "Северен поток 2" на територията на Германия, ще бъде напълно изграден до края на 2020 г., съобщи "Комерсант", като се позова на Gascade - дружеството, което притежава 50.5% от проекта. Междувременно, самият "Северен поток 2", чиято проектна мощност е 55 млрд. куб. метра годишно, според многократните изявления на "Газпром", е планирано да бъде пуснат в експлоатация преди края на 2019 година. Но по това време ще бъде построена само първата от двете тръби на Eugal. Това ще позволи транспортирането на 9.9 млрд. куб. м от Любмин, Източна Германия, където излиза на суша "Северен поток 2", както и допълнителни 21 млрд. куб. м до границата с Чехия - Дойчендорф.

Освен това "Газпром" ще може допълнително да транспортира около 2.7 млрд. куб. м газ в Нидерландия чрез съществуващия газопровод "Нел". Така на практика през 2020 г. "Газпром" ще бъде в състояние да използва не повече от 34 млрд. куб. м от капацитета на "Северен поток 2". Пълното използване на тръбата ще е възможно само след пускането на втората тръба на Eugal.

Като цяло е преповтаряне на историята с първата част на "Северен поток".

Тогава газопроводът Opal, който играе същата роля като Eugal (доставка на газ в северната част на Германия до Чешката република), въведе едногодишен интервал между първата и втората нишка - съответно през есента на 2011 г. и 2012 г. Но в този случай, времето за изграждане на газопроводите беше обвързано с края на договора за транзит с Украйна, който изтича на 31 декември 2019 г.. Невъзможността за пълно натоварване на "Северен поток 2" в първата година работа означава, че "Газпром" дори теоретично няма шанс да избегне ново споразумение за транзит с Украйна, което да обхваща минимум и 2020 година.

През 2017 г. "Газпром" е транспортирал през Украйна 93 млрд. куб. метра газ. И дори ако "Газпром" успее да натовари на сто процента "Северен поток 2" и успее да изгради и двете тръби на "Турски поток" (всяка с капацитет от 15.75 милиарда куб. метра), компанията все така ще трябва да прекарва през Украйна не по-малко от 30 милиарда кубически метра през 2020 г. - при запазване на настоящето ниво на потребление на руско синьо гориво от Европа.

Въпреки това "Газпром" едва ли ще успее да изгради тръбопроводи на Балканите за доставка на газ за ЕС от втората линия на "Турски поток" - изграждането на дори неголям магистрален газопровод отнема година и половина, а България, Сърбия и Унгария все още не са започнали дори процеса на одобрение. Вероятно в началото на 2020-а "Газпром" ще бъде в състояние да използва "Турски поток" само за нуждите на Турция, като отнеме от украинското направление около 16 млрд. куб. метра от транзита.

В този случай "Газпром" ще трябва да транзитира през Украйна до 43 милиарда кубически метра през 2020. В противен случай компанията ще трябва да прекрати дългосрочни договори с клиенти, които могат да доведат до глоби и милиарди долари загуби.

Всички тези оценки за обемите от синьо гориво, които трябва да преминават от Русия през украинския транзит, са направени на база сегашното ниво на търсене на руски газ в Европа, но през следващите години то може да нарасне, пише "Комерсант". Така, ако правителството на Холандия през март реши да намали производството от най-голямото находище за газ в ЕС - в Грьонинген, от сегашните 21.6 милиарда кубически метра до 12 милиарда кубически метра (тази препоръка отправи регулаторът след земетресението в началото на годината), търсене на експортен газ ще се увеличи с 10 милиарда куб. м годишно. И дори ако "Газпром" вземе само половината от свободната пазарна ниша, за ръст в износа на 5 милиарда кубически метра няма друг избор, освен украинския маршрут.

Както отбелязва Саймън Пирани от Института за енергийни изследвания на Оксфорд, от 2024 г. "Газпром" може да осигури пълно натоварване на "Северен поток 2" и двете тръби на "Турски поток", което дава опция на компанията да се откаже от украинския маршрут за дългосрочните договори (около 180 милиарда кубически метра годишно). Но, по негово мнение, като се има предвид нарастването на търсенето на руски газ, компанията "на практика не може да затвори напълно вратата на украинския транзит", дори когато построи тези тръбопроводи.

Юнкер иска от Путин възстановяване на сътрудничеството по сигурността

https://www.actualno.com/europe/unker-iska-ot-putin-vyzstanovjavane-na-sytrudnichestvoto-po-sigurnostta-news_665518.html

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер призова руския президент Владимир Путин да помогне за възстановяването на сътрудничеството по сигурността на континента след неговото преизбиране. Призивът беше отправен на фона на нарастващото напрежение покрай отравянето във Великобритания с нервно-паралитично вещество на бивш руски шпионин, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. „Винаги съм твърдял, че положителните отношения между Европейския съюз и Руската федерация са от особено

Велик Занчев: Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771546

Велик Занчев: Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалитСегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни. Това каза на пресконференция зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, предаде  „Фокус“. „От месец и половина - два в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи.

Нов ужас в САЩ! Откриха стрелба в гимназия, има много ранени и убит

https://petel.bg/Nov-uzhas-v-SASHH--Otkriha-strelba-v-gimnaziya--ima-mnogo-raneni-i-ubit__256284

Неизвестно лице откри огън в училище в американския щат Мериленд, предаде РИА Новости. Според шерифа на окръг Сейнт Ме който се намира на ...

Дете пострада при тежка катастрофа край Враца

https://petel.bg/Dete-postrada-pri-tezhka-katastrofa-kray-Vratsa__256286

Снимка Булфото 4-годишно дете е настанено в болница след тежка катастрофа близо до град Враца, съобщиха от ОДМВР в северозападния град. У...

Над 55 000 зрелостници ще държат матура по български език

https://petel.bg/Nad-55-000-zrelostnitsi-shhe-darzhat-matura-po-balgarski-ezik__256287

Снимка Булфото Общо 55 167 зрелостници са заявили желание за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, а 44 850 - въ...

Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

https://petel.bg/Da-si-bolen-v-Balgariya-i-v-Germaniya--priliki-i-razliki__256288

Бездушие към пациентите, безотговорност и безнаказано източване на публични средства - това са централни характеристики на българското...

Тир и лека кола се удариха на пътя Русе – Бяла

https://petel.bg/Tir-i-leka-kola-se-udariha-na-patya-Ruse-----Byala__256285

Снимка: bTV Тир и лек автомобил се сблъскаха на пътя Русе – Бяла, предаде кореспондентът на bTV региона. Инцидентът е станал на трилентовия ...

Здравното министерство с важна новина за "Пирогов"

https://petel.bg/Zdravnoto-ministerstvo-s-vazhna-novina-za-Pirogov__256290

Снимка Булфото Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” плана за финансово оздра...

Сняг в Северозападна България: Много от овошките измръзнаха

https://petel.bg/Snyag-v-Severozapadna-Balgariya--Mnogo-ot-ovoshkite-izmraznaha__256289

Докато на юг от Стара планина хората се притесняват заради нивото на водоемите, на север само за денонощие се смениха всички сезони - валя...

Министър Радев: Няма как на всяка дупка да сложим полицай (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771545

Министър Радев: Няма как на всяка дупка да сложим полицай (Видео)"Няма как на всяка дупка да има полицай. Но навсякъде ще дадем предписания. Там, където полицията види, че има нарушена пътна обстановка и проблеми с настилката, ние ще сигнализираме". Това увери вътрешният министър Валентин Радев пред NOVA. Той съобщи, че е разговарял с колегата си по регионалното развитие Николай Нанков по въпроса за дупките по

Ремонтите във Варна намалили с 20% приходите на „Градски транспорт“

http://www.moreto.net/novini.php?n=371097

С 20% са намалели приходите на „Градски транспорт“, откакто стартираха мащабните пътни ремонти в града. Това каза шефът на общинското дружество Злати Златев на заседание на транспортната комисия към Общински съвет, предаде репортер на Moreto.

Разходите за заплати нараснали с 12.2%, най-голям е ръстът в образованието

https://offnews.bg//ikonomika/razhodite-za-zaplati-narasnali-s-12-2-naj-goliam-e-rastat-v-obrazova-677073.html

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица са нараснали с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-висок ръст бележат разходите за отработен час в строителството - с 11.9%. Увеличението в услугите е с 11.7 на сто, а в индустрията - с 11.8%.

По икономически дейности повишението на общите разходи за труд е най-чувствително в сектор „Образование“ - с 20.2%, Ръстът на трудовите разходи в сектор „Други дейности“ е 19.1 на сто, а в сектор „Административни и спомагателни дейности“ - с 15.0%.

С най-нисък процент на нарастване на общите трудови разходи са икономическите сектори „Култура, спорт и развлечения“ - с 1.1%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 3.7%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.9 на сто. 

Доверието на инвеститорите във "Фейсбук" се стопи заради Cambridge Analytica

http://econ.bg/Новини/Доверието-на-инвеститорите-във-Фейсбук-се-стопи-заради-Cambridge-Analytica_l.a_i.759332_at.1.html

Доверието на инвеститорите във "Фейсбук" се стопи, след като стана ясно, че е имало нерегламентиран достъп от страна на британската компания...

Русенец е пострадал при катастрофата на пътя Русе-Разград, със счупен крак е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771526

Русенец е пострадал при катастрофата на пътя Русе-Разград, със счупен крак еЕдин човек е пострадал при катастрофата между два автомобила по пътя Русе-Разград, преди влизането в Цар Калоян. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР-Разград. Пострадалият мъж е от Русе, настанен е в разградската болница със счупен крак, без опасност за живота. Няма данни за други пострадали при инцидента.

Заради обвинения в сексуален тормоз фалираха компанията на носител на ”Оскар”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/zaradi-obvineniia-seksualen-tormoz-faliraha-kompaniiata-nositel-oskar.html

Бившата компания на Харви Уайнстийн подаде документи за обявяване във фалит месеци, след като продуцентът - носител на ”Оскар”, беше обвинен от около 100 жени в сексуален тормоз, включително изнасилване, предаде Би Би Си.

ГДБОП откри 90 антики, изкопани от иманяри (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/antiki-gdbop-26974609

Организирана група, занимавала се с престъпления срещу културното наследство, е неутрализирана при спецоперация на МВР на 15 март.

Дилемата на Путин, или какво ще се случи след края на новия му мандат

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/dilemata-na-putin-ili-kakvo-shte-se-sluchi-sled-kraia-na-noviia-mu-mandat-257843/

Въпросът пред новия стар руски президент е дали да премахне ограничението за президентските мандати, или да си избере приемник

Валидираха марки, посветени на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война

http://www.cross.bg/voiina-osvoboditelna-rysko-tyrskata-1570566.html

/КРОСС/ Юбилейни марки с плик, посветени на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, бяха валидирани в Музея на съобщенията. Пощенският блок с тираж 22 000 ще се продава в България и в Русия, каза председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев: "Проектът е на руска художничка. На пощенския блок са показани двама от големите генерали, участвали в Руско-турската освободителна война -Тотлебен и Скобелев. Изданието е в малък тираж. По-малките тиражи винаги стават по-ценни. Като купят повечето блокове в Русия, в България ще останат много малко и за българските колекционери това ще бъде наистина хубаво". Това е четвъртото съвместно издание, посветено на Руско-турската освободителна война. Първата съвместна марка е била издадена през 1902-ра и е била посветена на 25 години от боевете при Шипка, Стара Загора и Шейново.  

Ердоган призова САЩ да престанат "да мамят" Турция

https://www.actualno.com/asia/erdogan-prizova-sasht-da-prestanat-da-mamjat-turcija-news_665516.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат „да мамят“ Турция и да започнат сътрудничество, след като Вашингтон каза, че е загрижен поради турската военна офанзива срещу град Африн в Сирия, предаде БГНЕС. Обичайно хапливият коментар на Ердоган беше направен, след като държавният департамент алармира за съдбата на цивилното население и грабежите след превземането на Африн, който дотогава беше контролиран от кюрдска милиция. „Ако сме стратегическ

Банкер оглави Серия А и си постави за цел да увеличи приходите в италианския футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149613_banker_oglavi_seriia_a_i_si_postavi_za_cel_da_uvelichi/?ref=rss


Банкерът Гаетано Мичике беше избран единодушно за президент на италианската Серия А. Финансистът получи пълна подкрепа от 20-те футболни клуба.<br /><br />Лигата беше без президент от година след слизането на Маурицио Берета от поста през март 2017 г. В това време няколко пъти имаше неуспешни опити за определянето на новия президент.<br /><br />Това наложи Серия А да бъде управлявана временно от бившия президент на италианската федерация Карло Тавекио, а след това и от...

37 са убити по пътищата на област Пазарджик през 2017 г., с 16 повече от предходната

https://www.24chasa.bg/region/article/6771493

37 са убити по пътищата на област Пазарджик през 2017 г., с 16 повече от предходната37 човека са загинали при пътно-транспортни произшествия по пътищата в област Пазарджик през 2017г., което е с 16 повече от предходната. Това стана ясно от доклада на областната комисия по безопасност на движението, оповестен от гл. секретар на пазарджишката областна управа Светлан Карталов. С близо 40 повече са и ранените при катастрофи,

Президентът на Словакия отказа да одобри новото правителство

http://www.cross.bg/pravitelstvo-pelegrini-kiska-1570564.html

/КРОСС/ Президентът на Словакия Андрей Киска отказа днес да одобри новото правителство, предложено му от временния премиер Петер Пелегрини, чийто предшественик на поста се оттегли след скандал с убийството на разследващ журналист, съобщи АФП. „Казах му, че няма да назнача състава на кабинета, предложен от него", заяви Киска през журналисти. Той добави, че е дал срок на Пелегрини до петък да предложи нов състав на правителството. „Той трябва да убеди (хората), че новото правителство ще направи промените, които се очакват. Той трябва да формира стабилно правителство, чийто състав, особено на вътрешното министерство, ще е способен да успокои напрежението в нашето общество", добави Киска, цитиран от Ройтерс. Роберт Фицо подаде оставка миналата седмица след масови протести, предизвикани от убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му в края на февруари. Исканията на демонстрациите бяха за обективно разследване и назначаване на партийно необвързана личност за вътрешен министър. Пелегрини бе вицепремиер в правителството на Фицо, като има подкрепата на същата трипартийна управляваща коалиция, която включва тяхната „Смер", партията „Мост-Хид" на унгарското малцинство и Словашката национална партия.  

Пращат в затвора двама измамници, отмъкнали 51 799 от три баби в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771661

Пращат в затвора двама измамници, отмъкнали 51 799 от три баби в ПловдивПо две години лишаване от свобода получиха Росен А. и Методи А за телефонни измами, от които прибрали общо 51 779 лева. Това постанови пловдивският районен съд, след одобрено споразумение между тях. Двамата успели да заблудят и да отмъкнат от 78-годишна пловдивчанка 9800 лева. От друга прибрали 4000 лева, а от трета взели 19 000 лева,

Завършиха сградата без ъгли на Заха Хадид

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6771511

Завършиха сградата
без ъгли на Заха ХадидВ Ню Йорк завърши строителството на първата сграда в града по проект на покойната легендарна архитектка Заха Хадид. 520 West 28th Street е една от последните работи на британката, родена в Ирак. Осъществена е заедно с дългогодишния й бизнес партньор Патрик Шумахер. Жилищната сграда е на 11 етажа и е разположена до парка Хай Лайн.

Държавата пропуска ДДС за стотици милиони годишно, обяви гражданско сдружение

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/20/3149704_durjavata_propuska_dds_za_stotici_milioni_godishno/?ref=rss


Годишно държавата не успява да събере ДДС за милиони левове, показва справка на Националната агенция за приходите, предоставена на гражданско сдружение "Боец". Това съобщи Георги Георгиев от движението на пресконференция, свикана специално за огласяване на данните.<br /><br />Несъбраният ДДС, установен с ревизионни актове, от 2000 година досега се изчислява в милиарди левове. Но тази сума не можело да бъде събрана, защото задължените лица нямали собственост, която да бъде...

Словашкият президент не одобри промените в правителството, иска нови имена

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/20/3149705_slovashkiiat_prezident_ne_odobri_promenite_v/?ref=rss


Словашкият президент Андрей Киска отхвърли предложения от новия премиер Петер Пелегрини състав на правителство и поиска до петък да му бъдат представени нови номинации, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Миналата седмица Роберт Фицо подаде оставка като премиер след масови протести заради убийството на журналиста Ян Куцяк, като протестиращите поискаха справедливо разследване на смъртта му и да бъде назначен нов безпартиен министър на вътрешните работи.<br...

Сериен бомбаджия в Тексас, 5 взрива досега

http://dnes.dir.bg/news/politzia-texas-kolet-bomba-26974678

В американският щат Тексас тази нощ е станал взрив в офис на компанията FedEx в град Шерц.

В Община Варна не знаели кога започва ремонтът на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=371095

Общинската администрация няма информация кога започва планувания от Агенция "Пътна инфраструктура" ремонт на Аспарухов мост. Оттам заявиха, че към момента официална заповед за начало на дейностите не е пристигала. Това стана ясно по време на заседание на комисията по транспорт към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

ЕК: Парите от ЕС не са за турския бюджет, а за бежанците, подслонени в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771491

ЕК: Парите от ЕС не са за турския бюджет, а за бежанците, подслонени в ТурцияФинансирането, осигурено от ЕС, не е за турския бюджет, а в подкрепа на подслонените в Турция сирийски бежанци. Това заяви днес говорител на Европейската комисия. Той уточни, че ЕС е осигурил три милиарда евро за тази цел, от които половината вече са изплатени. Това доказва, че ЕС изпълнява обещанията си изцяло, добави говорителят.

Фирми обвиниха БДЖ в нагласени поръчки

http://dnes.dir.bg/news/bdz-obshtestveni-porachki-26974612

Обявената от БДЖ обществена поръчка за ремонт и поддръжка на 9 локомотива през следващите три години на стойност 4 млн. лева е източване на обществен ресурс.

Европейските избори ще са между 23 и 26 май 2019 г.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-26974706

Следващите избори за Европейски парламент ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г., се споразумяха днес външните министри на ЕС, предаде ДПА.

Нови 650 хиляди мигранти в ЕС през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771487

Нови 650 хиляди мигранти в ЕС през 2017 г. 

В ЕС за миналата година са били отчетени нови 650 000 мигранти, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на Евростат. Основната част от мигрантите са от Сирия, Ирак и Афганистан. За сравнение през 2016 г. мигрантите са били 1 206 500 души, а през 2014 г. - малко над половин милион. Всеки трети мигрант е потърсил убежище в Германия.

Прокуратурата протестира срещу връщането за доразследване на потопа в Аспарухово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771489

Прокуратурата протестира срещу връщането за доразследване на потопа в Аспарухово Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на Варненския окръжен съд, с което бе отменено постановлението й за прекратяване на производството за наводнението в кв. „Аспарухово“. Трагедията от 19 юни 2014 г. отне 13 човешки живота, а много варненци останаха без покрив. Досъдебното производство бе образувано за "причиняване на

Изборите за Европейски парламент ще са между 23 и 26 май 2019 г.

https://offnews.bg//evropa/izborite-za-evropejski-parlament-shte-sa-mezhdu-23-i-26-maj-2019-g-677076.html

Следващите избори за Европейски парламент ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г., решиха външните министри на ЕС, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Изборите за Европарламент са веднъж на всеки пет години. 

На изборите догодина ще се избират 705 депутати вместо досегашните 751 заради решението на Великобритания да напусне ЕС, което ще се случи през март догодина. 

Официалното решение за обявяване на датите за следващите избори ще бъде взето през юни.

Последните европейски избори бяха между 22 и 25 май 2014 г.

Изгонените руски дипломати напускат Лондон

http://www.cross.bg/diplomati-ryski-izgonenite-1570562.html

/КРОСС/ Изгонените от руското посолство дипломати започнаха да напускат дипломатическата сграда със семействата и багажа си, видяха репортери. Великобритания взе решение за изгонването на 23 руски дипломати заради атаката с нервно-паралитично вещество срещу бивш руски шпионин и дъщеря му, извършена в град Солсбъри на 4 март. Русия гони британски дипломати и закрива консулството имНякои от заминаващите си руснаци носеха специални пособия за пренос на домашни любимци, когато се отправиха към трите коли, пет малки и два по-големи микробуса, които чакаха. Хората, стоящи извън посолството, им махаха, докато превозните средства, носещи дипломатически номера тръгваха.Семейства бяха видени да махат за довиждане през прозорците микробусите, докато децата правеха снимки с мобилните си телефони.  

Арестуваха 26-годишен свещеник в Сърбия, пренасял наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771471

Арестуваха 26-годишен свещеник в Сърбия, пренасял наркотициПолицията в централния сръбски град Върнячка баня е арестувал 26-годишен свещеник с инициали С.М. от град Крушевац, който е пренасял в себе си 52 грама канабис и 55 грама амфетамини, предава македонската медия „Сител“, цитирана от "Фокус".  Откритите наркотици са били предназначени за продажба във Върнячка баня.

Словашкият президент върна предложените му промени в правителството, иска нови имена

http://www.mediapool.bg/slovashkiyat-prezident-varna-predlozhenite-mu-promeni-v-pravitelstvoto-iska-novi-imena-news276943.html

Словашкият президент Андрей Киска отхвърли предложения от новия премиер Петер Пелегрини състав на правителство и поиска до петък да му бъдат представени нови номинации, предаде Ройтерс.   Миналата седмица Роберт Фицо подаде оставка като премиер след масови протести заради убийството на журналиста Ян Куциак, като протестиращите поискаха справедливо разследване на смъртта му и да бъде назначен нов безпартиен министър на вътрешните работи.   "Пелегрини трябва да убеди (хората), че новото правителство ще донесе онези промени, които очакваме. Той трябва да състави стабилно правителство, чийто кадрови състав, особено в министерството на вътрешните работи, ще бъде в състояние да успокои напрегнатата обстановка в нашето общество", каза Киска.   "Изразих пред него и своите конкретни възражения към предложението му и поисках от него до петък да предложи нов състав на правителство."

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/31802-vremeto-utre-vav-varna-48/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще има значителна облачност, първоначално средна и висока. По-късно през деня от север на юг ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще се примесват и преминават в сняг.

Ще духа предимно умерен източен, вечерна вече североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 8°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

През нощта, след временното намаление на облачността, от запад тя отново ще започне да се увеличава. Ще бъде почти тихо с минимални температури между минус 2° и 3°, в югозападните райони и по Черноморието до 5-6°.

Утре вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните от североизток. До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно с превалявания от дъжд, в северозападните райони от сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 3-4° в северните райони до 16-17° в южните, в София около 9°.

През нощта срещу четвъртък валежи от сняг ще има на много места в Северна България и високите полета на Западна.

Атмосферното налягане сутринта все още ще бъде по-ниско от средното за март. През деня продължи да се повишава и вечерта вече ще е по-високо.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, под 1600-1700 метра от дъжд, но през нощта срещу четвъртък границата на снега значително ще се понижи. Ще духа силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра около 0°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Самотният император" - изложба в галерия Стил посветена на Нерон

http://www.cross.bg/gygov-stil-volen-1570563.html

/КРОСС/ На 21. Март 2018г., сряда, от 18:30ч в галерията на Волен Сидеров и Светлин Гугов - „Стил", ще бъде откриването на „Самотният император". В изложбата ще бъдат представени картини на Димитър Казаков-Нерон, повечето от които непоказвани до този момент са собственост на „Стил" и събирани от директора - Светлин Гугов. На откриването на събитието освен съгалеристта - Волен Сидеров, ще присъства и Калин Николов - близък приятел и познавач на творчеството на Димитър Казаков. От него ще чуем разкази за известния художник. За повече подробности относно предстоящата изложба и трудностите около събирането ѝ разговаряхме със съдружника на Волен Сидеров - директорът на галерия „Стил" - Светослав Гугов. Той коментира и защо българските автори са толкова евтини и не се пласират добре в чужбина, как са сформирани успешните колекции и има ли фалшификати на пазара? . Когато го питаме за състоянието на българския пазар в момента, той го характеризира като слаб и регионален. Сравнява го с този през 1996г., когато цените са били не просто високи, а дори завишени. Причината за това са банки-пирамиди, които давали голяма част от парите на хората, включили се в порочната практика, за изкуство. Впоследствие фалирали, а пазарът тръгнал надолу. Директорът на галерията го определя и като регионален и неликвиден. Почти никоя картина не може да се продаде за повече от 50 -100€ извън граница

Неонацисткият проблем на Украйна

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/neonacistkiiat-problem-na-ukrajna-6080497

Сега Киев трябва да се тревожи за фронта зад бойното поле, пише Джош Коен в коментар за агенция Ройтерс

"Самотният император" - изложба в галерия Стил посветена на Нерон

http://www.cross.bg/gygov-galeriya-kartina-1570563.html

/КРОСС/ На 21. Март 2018г., сряда, от 18:30ч в галерията на Волен Сидеров и Светлин Гугов - „Стил", ще бъде откриването на „Самотният император". В изложбата ще бъдат представени картини на Димитър Казаков-Нерон, повечето от които непоказвани до този момент са собственост на „Стил" и събирани от директора - Светлин Гугов. На откриването на събитието освен съгалеристта - Волен Сидеров, ще присъства и Калин Николов - близък приятел и познавач на творчеството на Димитър Казаков. От него ще чуем разкази за известния художник. За повече подробности относно предстоящата изложба и трудностите около събирането ѝ разговаряхме със съдружника на Волен Сидеров - директорът на галерия „Стил" - Светослав Гугов. Той коментира и защо българските автори са толкова евтини и не се пласират добре в чужбина, как са сформирани успешните колекции и има ли фалшификати на пазара? . Когато го питаме за състоянието на българския пазар в момента, той го характеризира като слаб и регионален. Сравнява го с този през 1996г., когато цените са били не просто високи, а дори завишени. Причината за това са банки-пирамиди, които давали голяма част от парите на хората, включили се в порочната практика, за изкуство. Впоследствие фалирали, а пазарът тръгнал надолу. Директорът на галерията го определя и като регионален и неликвиден. Почти никоя картина не може да се продаде за повече от 50 -100€ извън граница

Пети взрив в Тексас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771480

Пети взрив в ТексасПакет-бомба избухна рано във вторник в офис на куриерска компания в Тексас, два дена след най-новата поредица от взривове в Остин, приписвани на сериен бомбаджия, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. Този път експлозията разтърси офис в град Шерц, в района на Сан Антонио. Според докладите един служител е бил ранен.

Във Варна обучават директори на училища и детски градини как да правят търгове

http://budnavarna.bg/31800-vav-varna-obuchavat-direktori-na-uchilishta-i-detski-gradini-kak-da-pravyat-targove/

снимка: Будна Варна

Обучение на тема „Приложение на Закона за обществени поръчки за нуждите на общинските училища и детски градини“, организира дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Проявата се финансира от Програмата за квалификация и насърчаване на педагогическите специалисти в общината и е в съответствие с ангажиментите на администрацията по Наредба 12 от 01.09.2016г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и други педагогически специалисти.

 

Лектор ще бъде доц.д-р Събин Събев, преподавател в НВУ „Васил Левски“, и автор на поредица публикации по темата. Основни акценти в обучението ще бъдат процедурите за възлагане на обществени поръчки, подготовката на документацията и други. Освен теория, обучението включва практическа работа, дискусии и решаване на конкретни казуси от практиката на образователните институции.

 

източник: Черно море

Материалът Във Варна обучават директори на училища и детски градини как да правят търгове е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Стрелба в училище в Мериленд, има ранени (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65639-strelba_v_uchilishte_v_merilend_ima_raneni_video

Няколко души бяха ранени днес в гимназия в американския щат Мериленд, предаде Ройтерс.

Засега няма съвсем ясна информация за състоянието на пострадалите, съобщи шерифът на окръг Сейнт Мерис.

 

 

Нападението било извършено в местното средно училище "Грейт Милс". Мястото се намира на около 110 километра южно от Вашингтон.

По-късно в туитър се появиха съобщения, че стрелецът се казва Зейн Майкъл Кройц. Той е от Сейнт Мерис и е бивш ученик в "Грейт Милс". Някога свирел в училищната музикална група. 

Твърди се, че Кройц имал криминално досие за терористични заплахи и извършено нападение.

В телефонно интервю за Си Ен Ен ученик на име Джонатан Фрийз съобщил, че бил заключен заедно със свои съученици за близо час. Той обаче не чул никакви изстрели. Връзката била прекъсната с пристигането на полицията.

Инцидентът се случва на фона на ожесточени общонационални дебати за стрелби в училищата. Причина е крането на 14 февруари в гимназията "Марджъри Стоунмен Дъглас" в Паркленд, щата Флорида. Тогава бивш възпитаник на училището разстреля 17 души.

Джонатан Фрийз сподели в интервюто си, че в училището наскоро два пъти били провеждани тренировки, на които била отработвана именно такава ситуация.

Днешната стрелба пък става само 4 дни преди Похода за нашия живот. Той се организира от оцелелите при касапницата в Паркленд ученици. Проявата ще се състои във Вашингтон и целта е депутатите да бъдат призовани за приемат по-строги закони за контрол над оръжията.

В "Грейт Милс" учат 1500 ученици. 56 на сто от тях са от малцинствата.

Отново ще броим врабчетата в България

https://www.actualno.com/society/otnovo-shte-broim-vrabchetata-v-bylgarija-news_665512.html

За втори път от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организират преброяване на врабчетата в България. Тази година това ще се случи през май. Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си. „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ има за цел да оцени състоянието на трите най

Създател на Новичок: Няма как Русия да е замесена, щом Скрипал е още жив

https://offnews.bg//sviat/sazdatel-na-novichok-niama-kak-rusia-da-e-zamesena-shtom-skripal-e-o-677072.html

Руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал в програмата за разработване на химическите агенти "Новичок", за които се казва, че са използвани за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри.

В интервю за РИА Новости Ринк разказва за създаването на "Новичок" и отговаря на твърденията на друг учен, който също обяви, че е работил по програмата - Вил Мирзаянов.

По думите му "Новичок" не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия.

"Те са все още живи. Това означава, че или изобщо не е била използвана системата "Новичок", или че неговото приготовление е било небрежно", разказва Ринк.

След обвиненията на Лондон, че именно "Новичок" е използван за отравянето на Скрипал и дъщеря му, Москва отрече съществуването на такава програма нито по времето на СССР, нито след това в Русия.

"Голям брой специалисти разработваха "Новичок" в Москва и в Шихани - техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме много добър резултат", казва обаче Леонид Ринк.

Според него по време на съветския период системата от химически оръжия е била наречена "Новичок-5", като името никога не е използвано без цифрата след него. 

Ринк е категоричен, че не вярва Русия да стои зад отравянето на Скрипал - защото използването на "Новичок" би могло да се проследи до Русия, но и защото Скрипал и дъщеря му са все още живи. 

"Доколкото всички участници в инцидента са все още живи, трудно е да се предположи, че в това са замесени руснаци - такава неграмотност за диверсанти е просто смешна и недопустима. И нито един, даже малограмотен руски диверсант, няма да използва единствения препарат с руски произход и с руско название. Пълно е с други, по-подходящи за това вещества. Да стреляш по човек, който не представлява интерес, с оръжие от такъв калибър и въпреки това да не успееш да го уцелиш, това е върхът на глупостта", коментира той.

Ринк обясни, че щом двамата са живи, значи или не става въпрос за "Новичок", или веществото е "приготвено" от аматьори. 

По думите му отравянето на бившия шпионин и дъщеря му може да е дело на Великобритания. На въпрос дали за страната е достъпна тази технология той обяснява: "Разбира се. Тя е общодостъпна за професионалистите. За всяка държава, в която има оръжие за масово поразяване, за Великобритания, САЩ, Китай и всички развити страни, където има каквато и да е химия, не е никакъв проблем да създаде такова оръжие.

Според него технологията е достъпна и за всяка голяма фармацевтична компания, макар че трудно биха могли да възпроизведат точната "рецепта". 

Използваното вещество е своеобразен почерк. Веднага се разбира, че това не е руска технология. Наистина концентрацията може да е много ниска. Те не биха могли да знаят тънкостите на системата, състав на много от компонентите. Това и Вил Мирзаянов няма как да е знаел. За криминалистите образеца от веществото от Солсбъри е като пръстов отпечатък. Веднага може да се разбере, че не е създадено в Русия, продължава ученият.  

Ринк казва още, че Вил Мирзаянов е публикувал всички формули на веществото. "Още няколко души, запознати с технологията, напуснаха Русия през 90-те. Знам за петима. Тези разрешения за напускане на страната предизвикаха голяма почуда в нашия институт", допълва той. 

По думите му Русия няма никакъв мотив за отравянето на Скрипал - той вече е използван и от двете страни - на руснаците е дал напълно английските си контакти, а на англичаните - тези за СССР. Моментът за отравянето на шпионина също е много неизгоден за Русия - дни преди президентските избори и малко преди световното по футбол, твърди Леонид Ринк. 

Щайнмайер: Ислямът има място в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771469

Щайнмайер: Ислямът има място в Германия Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че според него ислямът има място в страната, предава Politico. Думите му са реакция на изказването на вътрешния министър Хорст Зеехофер. Председателят на баварския Християн-социален съюз заяви по време на интервю, че „ислямът няма място в Германия“ и разкри планове да направи миграционната

650 000 мигранти пристигнали в ЕС през 2017-а

http://dnes.dir.bg/news/evrostat-migranti-bezhanskiat-natisk-26974611

В ЕС за миналата година са били отчетени нови 650 000 мигранти, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на Евростат.

Даниел Димов се извини на феновете на Черно море

http://budnavarna.bg/31797-daniel-dimov-se-izvini-na-fenovete-na-cherno-more/

Централният бранител на Черно море Даниел Димов се извини на феновете за слабите резултати, които отборът записа дотук в първенството и най-вече за представянето срещу Локомотив Пловдив (0:1). Опитният футболист бе категоричен в изявление за клубния сайт, че в следващите шест срещи тимът ще направи всичко възможно да се реваншира пред феновете, ръководството и всички, обичащи Черно море.

 

“Това бе един от най-важните ни мачове от пролетния полусезон, а ние го изиграхме по най-слабия начин. Извинявам се на привържениците, които с право ни критикуват, на треньорите и на ръководството. Всички в съблекалнята поемаме отговорност за лошите резултати. Вина имаме ние – футболистите. Благодарим на всички привърженици, които в неделя, в това лошо време, бяха на стадиона и ни подкрепяха. Сега обаче не е моментът да сме разделени. Всички заедно можем да превъзмогнем лошите резултати и оттук нататък да започнем да играем така, както трябва. Ще направим всичко по силите си, за да измием срама. Това ще се случи с победи и добра игра в следващите шест мача, но повече от всякога ни е необходима подкрепата на привържениците”, каза Даниел Димов.

Материалът Даниел Димов се извини на феновете на Черно море е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пакет - бомба избухна в Тексас

https://frognews.bg/novini/paket-bomba-izbuhna-teksas.html

Пакет-бомба избухна рано във вторник в офис на куриерска компания в Тексас, два дена след най-новата поредица от взривове в Остин, приписвани на сериен бомбаджия, информира ”Франс прес”, цитирана от БГНЕС.

Bulgaria faces arbitration again

http://www.transmedia.bg/2018/03/20/bulgaria-faces-arbitration-again/

Bulgaria is again facing arbitration in Washington. Again, it is an energy case. Due to changes to the legislation regulating the buy-out of electricity from renewable sources, the owner of the largest photovoltaic park in Bulgaria, Maltese company ACF Renewable Energy Limited, has filed a claim against the state. That is seen in the system of the International Center for Settlement of Investment Disputes at the World Bank.
The case was filed in February. ACF Renewable Energy Limited’s claims remain unclear for now. Lawyers of the Maltese company are CMS Cameron McKenna, Duncan Weston and King & Spalding.
Respondent is the Council of Ministers of Bulgaria. This is the fourth energy case and the fifth one all in all pending against Bulgaria in Washington. Bulgaria is being sued by the Czech state-owned energy company CEZ, the Czech private-owned Energo-pro and the Austrian state-owned EVN. Separately, a case is under way filed by the Sultan of Oman over KTB’s bankruptcy.
Who is the claimant
ACF Renewable Energy Limited is owner of the Karadzhalovo photovoltaic park with 50-megawatt installed capacity. The solar plant in the village of Karadzhalovo, near the town of Parvomay, was built by US-based Sun Edison. In 2012 the project was transferred to a strange mix of investors from Sri Lanka, India, Pakistan and the United States. The initial idea for the project was to develop it as an industrial park. Due to poor interest it was reduced to a photovoltaic project. The investment in it is 350 million leva.
The Bulgarian company behind the project is ACWA Power CF Karad PV Park, formerly called ZBE Partners. Its owner actually is the Malta-registered ACF Renewable Energy. According to a publication of the Capital newspaper, there are three shareholder companies in it: from Dubai, the United States and Guernsey. The project in Karadzhalovo is one of the largest photovoltaic parks in the Balkans. It covers 100 ha and has more than 214,000 modules installed. The project is assessed at €181.4 million and €155 million of the total amount is a loan from the International Finance Corporation, Unicredit Group and Overseas Private Investment Corporation.

Президентът на Словакия не одобри новото правителство

http://dnes.dir.bg/news/prezident-pravitelstvo-evropeyski-parlament-slovakia-26974608

Словашкият президент Андрей Киска отхвърли предложения от новия премиер Петер Пелегрини състав на правителство.

Мелания Тръмп ще е домакин на среща срещу кибертормоза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6771468

Мелания Тръмп ще е домакин на среща срещу кибертормозаМелания Тръмп днес ще е домакин на среща срещу кибертормоза, в която ще участват представители на големите интернет компании и социални мрежи, съобщи Асошиейтед прес. Кибертормозът е каузата, с която Мелания Тръмп обеща да се ангажира по време на кандидат-президентската кампания на съпруга й през 2016 г.

В Буенос Айрес финансовите министри от Г-20 настояха за свободна търговия

http://econ.bg/Новини/В-Буенос-Айрес-финансовите-министри-от-Г-20-настояха-за-свободна-търговия_l.a_i.759331_at.1.html

Повече свободна търговия и стимулиране на международните икономически отношения. За това настояха финансовите министри и управителите на централните...

Протестират на площад „Независимост“ във Варна срещу визитата на Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=371090

Многолюден протест на площад „Независимост“ във Варна гласят от политическа партия „Възраждане“ за деня, в който в „Евксиноград“ се очаква да пристигне турският президент Реджеп Ердоган. Акцията ще започне точно в 12 часа на 26 март.

Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП

http://www.cross.bg/dvizhimi-pazardzhik-spetzializiranata-1570561.html

/КРОСС/ В операцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали структурите на ГДБОП в Пловдив, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, и служители на ОДМВР - Пазарджик При специализирана полицейска операция, проведена на 15 март, е неутрализирана организирана група, занимавала се с престъпления срещу културното наследство. В акцията са участвали служители на сектор „Трафик на културни ценности" при ГДБОП и колегите им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и служители на ОДМВР - Пазарджик. Действията са осъществени във връзка с образувано досъдебно производство, под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода на разследването е установено, че престъпната група е част от международен канал за трафик на движими културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на страната ни. По първоначални данни с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни ценности, изнасяни впоследствие в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства. В рамките на процесуално - следствени действия са проверени шест адреса и пет леки автомобила, ползвани от четирима участници в престъпната схема. Там са открити 95 движими археологически обекта - 85 старинни монети, 10 украшения и други предмети с изключително висока културно -историческа, научна и финансова стойност

Варна отново домакин на Европейското по хандбал

http://budnavarna.bg/31794-varna-otnovo-domakin-na-evropejskoto-po-handbal/

Варна отново ще приеме Европейското първенство по хандбал през 2019 г. за девойки до 19-годишна възраст. Градът бе избран за домакин на 16-ти март на среща във Виена, след като бе отчетено безупречното представяне на морската столица през август 2016 г., когато бе проведено  Европейско първенство за юноши до 18 години.

Българска Федерация Хандбал и град Варна получиха отлични оценки за реализацията и обезпечаването на мащабното спортно събитие, както от участниците от различните държави, така и от  Европейската Хандбална Федерация.

Материалът Варна отново домакин на Европейското по хандбал е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ивона Дадич не спира да радва феновете с перфектното си тяло (снимки)

https://offnews.bg//leka-atletika/ivona-dadich-ne-spira-da-radva-fenovete-s-perfektnoto-si-tialo-snimki-677075.html

Австрийката Ивона Дадич се състезава в една от най-тежките лекоатлетически дисциплини - многобоя. Родителите на красавицата Нино и Даница са с хърватско потекло, а семейството се мести в Австрия, когато атлетката е на 10 години.

Русата състезателка с държи рекорда на страната в дисциплината, а има и вече многобройни медали от европейските първенства в последните две години.

24-годишната Ивона явно тепърва ще развива кариерата си, но красотата й няма нужда от повече подобрения. Лекоатлетката редовно публикува снимки и видеоклипове от тренировките си в официалния си профил в социалната мрежа Инстаграм, с което радва очите на привържениците ѝ.

Сред коментарите под снимките често се среща думичката "съвършенство" и вие можете да прецените защо.

Пътят Смолян-Мадан остава затворен до късна есен

http://clubz.bg/65638-pytqt_smolqn_madan_ostava_zatvoren_do_kysna_esen

Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Според геолозите към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания. 

След срутване на 4 март т.г. пътят беше затворен и хората от 11 села няма как да се придвижват до областния град, което създаде напрежение. Следващата седмица ще бъде готов обходният път от Мадан за Смолян, обеща Атанасов.  

"Имаме стегната организация. За хората ще бъдат осигурени колкото е необходимо транспортни средства, за да имат връзка с областния град. Имаме алтернативни маршрути. Свързано е всичко и с метеорологичните условия, които очакваме в близките 2-3 дни - ниски температури, снеговалежи. Независимо от това всички мероприятия, които могат да се извършват при снеговалежи и относно геоложки проучвания, ние ще ги извършваме", заяви шефът на АПИ. 

Той призова за търпение, тъй като хората работели денонощно, а работата им не била безопасна. Докато не започнат укрепителни мероприятия на масива, няма как да отговоря кога ще бъде пуснат старият път“, коментира инж. Атанасов.

"Пътят трябва да бъде безопасен, няма кой да поеме тази отговорност и да пусне пътя в такова състояние. На този етап, докато не видим дълбочинното обследване на масива, няма как да кажем кога ще бъде извършено. Утре успеем ли да пробием, няма да има проблем. Ще продължим с огромна енергия да помагаме на хората да не се чувстват откъснати".

След отварянето на обходния път, напрежението сред хората ще спадне, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му обходният път Влахово-Орешец вече е пробит, сега предстои да бъде чакълиран и асфалтиран и до седмица да бъде отворен за леки и лекотоварни автомобили.

Във Влахово, през където ще преминават моторните превозни средства след отварянето на новия път, проблемните места също ще се разширят и ще се вземат мерки за по-лесно осъществяване на трафика, допълни кметът на Смолян. Той добави, че безплатните автобуси, които община Смолян пусна за живеещите в 11-те села, се използват. Те пътуват по маршрута Рудозем-Смилян-Смолян. "Отделно от тях има и местна инициатива, при която с бусове се превозват хора двете страни на срутището", каза още Николай Мелемов.

Следващите избори за Европейски парламент ще са между 23 и 26 май 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771465

Следващите избори за Европейски парламент ще са между 23 и 26 май 2019 г.Следващите избори за Европейски парламент ще бъдат между 23 и 26 май 2019 г., се споразумяха днес външните министри на ЕС, предаде ДПА. На всеки пет години в държавите членки се организират избори за запълване на местата в ЕП. На изборите догодина броят им ще намалее от 751 на 705 заради решението на Великобритания да напусне ЕС през март 2019 г.

Prosecutor’s monarchy

http://www.transmedia.bg/2018/03/20/prosecutors-monarchy/

Constitution of Bulgaria

Art. 1

(1) Bulgaria shall be a republic with a parliamentary form of government.

(2) The entire power of the state shall derive from the people. The people shall exercise this power directly and through the bodies established by this Constitution.

(3) No part of the people, no political party nor any other organization, state institution or individual shall usurp the expression of the popular sovereignty.

 

“Happy prosecutor’s republic!” Such a placard carried by protesters met the members of parliament leaving the National Assembly on 9 December 2015. Minutes before the parliament had passed the latest bill of amendments to the Constitution of Bulgaria.

The constitutional amendments, which gained popularity as “judicial reform”, were essentially reduced by the will of more than 220 members of parliament. The proposer and key initiator of the amendments – the then minister of justice Hristo Ivanov – resigned.

Later Ivanov made several public statements that Bulgaria was a prosecutor’s republic. His view was accepted by quite many public figures and legal experts.

Still, they are all most probably wrong.

The Constitution of Bulgaria reads that Bulgaria is a parliamentary republic and the entire power of the state derives from the people. It is exercised by the people directly and through the bodies established by the Constitution.

The problem is that nothing of this is actually effective.

A republican government is based on the principles of representative power and separation of powers. The separation of powers is intended to give the separate branches of power the possibility but also the obligation to check the powers of each other. That ensures that there is no excess concentration of power in one of them and prevents its dominance over the others. The representative power suggests that the electorate, i.e. the people who hold the power, have mechanisms for control over those they elect.

Bulgaria is actually an effective prosecutor’s monarchy.

There is effective absolute power in Bulgaria and it is concentrated in the prosecutor general. Today his name is Sotir Tsatsarov, soon it will be another one. The way it was in the past.

That the prosecution and the prosecutor general have unlimited, uncontrolled and unaccountable power is nothing new. The remark of former prosecutor general Ivan Tatarchev, “Only God is above me,” has turned into a legendary message. But it contains the whole truth about the autocrat monarch.

You will say that is not serious; in a monarchy, there is succession to the throne and control and there are no elections and mandates. That is true. But that is the letter of the law. In Bulgaria, there is a reproducing dynasty with the prosecution at the head – and other key offices in what is called judiciary. The latest election of chairman of the Supreme Administrative Court by the Supreme Judicial Council (SJC) is just one example. The same SJC will elect – or rather appoint – the next prosecutor general acting as absolute monarch.

As with any absolute monarchy, in the Prosecutor’s Monarchy of Bulgaria the fate of the subjects depends on the character, skills and, in the end, the mood of the monarch.

For the past few years the Prosecutor’s Monarchy of Bulgaria has had a leader who is calculating but also dependent on his circle of courtiers.

As with any absolute monarchy common in the Middle Ages, the Bulgarian prosecutor’s monarchy needs methods for inquisition control.

The inquisition techniques are intended for punishment, most often public, of people who for some reason are in conflict with the monarch: by challenging his leadership role or his methods of government or the results of them or by suggesting an alternative form of government that jeopardizes the monarch’s power. But there are also enemies who are enemies to the monarch’s friends.

Every monarch’s court has an eminence grise who in most cases rules effectively, including through inquisition of his opponents who have an appetite for his “post” or who do not pay their dues to the eminence grise. Tsatsarov’s eminence grise is undoubtedly Movement for Rights and Freedom’s MP Delyan Peevski, who does not even try to conceal it.

The former head of Sofia’s Court of Appeals, Veselin Pengezov, has called Bulgaria’s prosecution “Peevski’s pocket knife”. But that is quite an innocent comparison.

Absolute monarch Tsatsarov is a regular executor of his eminence grise’s desire for retribution.

They are first declared public enemies in the media that were until recently controlled by Delyan Peevski’s mother, Irena Krasteva, and that are now officially owned by the MP himself.

It is a long list but it is worth mentioning several names. The most resounding case is undoubtedly that of banker Tsvetan Vasilev, a former majority shareholder in Corporate Commercial Bank (KTB). For unknown official reasons (Peevski constantly refuses to have anything to do with Vasilev and the bank), Peevski’s media launched a brutal attack on Vasilev and KTB, coupled with a series of prosecutor’s actions. In the end that brought about KTB’s collapse. That was followed by the inquisition of Vasilev and of anyone who had professional or personal connections with him.

But other enemies of Peevski have also been subject to Tsatsarov’s inquisition: the owner of Sopharma and former co-owner of the 24 Chasa Daily Ognyan Donev and his business partner Lyubomir Pavlov, the owner of Litex business group Grisha Ganchev, the owner of Overgas and publisher of the Sega Daily Sasho Donchev, and the publisher of Economedia Ivo Prokopiev.

What is the common between them? They all have had a business conflict with MRF’s MP Peevski at one time or another and as a rule have become subject of interest to the prosecution. Some of them, to the Specialized Prosecution.

But why would prosecutors do anything if they are not convinced it is legal? What could make them do it? Of course, the unlimited inquisition resources.

The inquisition resources are provided by the Constitution. As a supreme head, Tsatsarov has the function of promoting – or literally ruining – his subject prosecutors. That strengthens his role of irrefutable leader. Because anyone who is not happy about the way the system works can be destroyed as soon as his or her ideas for reform – or, God forbid, opposition – appear.

And vice versa: those who are good enough get the full range of opportunities for career advancement. A well known and frequently criticized practice illustrating the career resource for inquisition is the so-called secondment. It works in both directions: as a stimulus, respectively control, and as punishment.

The institution of pre-trial proceedings is practically an uncontrolled act. The Bulgarian prosecution can engage in such an “adventure” anyone it wishes. The only mechanism for control is the advance of the proceedings to court, where the accused can defend themselves. Until then, however, everyone is guilty until proven innocent. And that can continue for years.

The inquisition methods of the Bulgarian prosecutor’s absolute monarchy are very simple. The main of them is called Specialized Prosecution. Simple as it is, it is a very efficient lever. The most frequently used inquisition method is the “organized crime group” one. This is a crime investigated by the Specialized Prosecution. To produce it, you only need three people who are related by birth or office and a potential crime. There may be no crime at all but the institution of pre-trial proceedings can literally kill a business, redistribute freed business opportunities, destroy a public image etc. At the end of the day it can destroy a human life.

Why an absolute monarchy?

If all this has not convinced you, here are a few more arguments.

In an absolute monarchy, there is no working parliament. In Europe, there has not been a functioning absolute monarchy for years. To a great extent the monarch has a representative role and power over his court. But he has neither initiating, nor blocking power over the political processes.

In Bulgaria, however, the executive and the legislative powers are in practice subject to the prosecutor’s. When former justice minister Hristo Ivanov commented on the failure of the proposed judicial reform, he said that the prime minister, both then and now Boyko Borisov, had been fair enough to tell him that the prosecution reform would not pass. It would be carried out after Tstatsarov’s term.

The measures for judicial reform proposed by the Ministry of Justice that concerned the prosecution were literally emasculated with a few alternative proposals made by the parliamentary groups of the then officially governing parties, GERB and ABV, and the unofficially governing party, the MRF.

That means one thing: that there is prosecutor’s control over the executive and the legislative powers. And since some of the proposals involved amendments that would have enhanced accountability and control over the prosecution itself, it is logical to think that the refusal of reform was not the result of concern for a strong prosecution. It was the fear of inquisition; or some other less public fears, dependencies and relations.

Finally, the effective absolute power of prosecutor general Sotir Tsatsarov logically raises the question of whether the constitution in Bulgaria has not been substituted.

Because it does not contain a provision saying that the country is governed by a monarchic system with a prosecutor general standing next to God.

Most probably the time is not far when the Constitutional Court will have to come up with a ruling on that case. Because there remains only one other option: official inauguration. And finish with it.

 

Финансови стратегии за развитие на водния сектор

https://www.actualno.com/business/finansovi-strategii-za-razvitie-na-vodnija-sektor-news_665509.html

Иновациите във водния сектор ще обединят бизнеса за 12-и път на международното изложение Вода София от 27 до 29 март 2018 г. в Интер Експо Център. Продукти и технологии на над 100 световни бранда ще демонстрират най-модерните технологии за вододобив, пречистване и обработване на водите. На изложението всяка година се обсъждат и ключови въпроси за развитието на сектора не само в България, но и в Европа. На 10-ата международна конференция Булаква ще се коментира темата „Инвестиционни пр

Мюзикълът „Да пееш под дъжда“ с европейска премиера във Варна

http://budnavarna.bg/31791-myuzikalat-da-peesh-pod-dazhda-s-evropejska-premiera-vav-varna/

Орлин Горанов и Мариан Бачев ще излязат на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“ на 4-ти и 5-ти април, научи BudnaVarna.bg, в класическия мюзикъл „Да пееш под дъжда“. Бляскавото представление ще има своята предпремиера за България и Европа в рамките на Великденски музикален фестивал – Варна 2018, а официалната премиера ще бъде в програмата на две от най-значителни събития в културния афиш на Варна – ММФ „Варненско лято“ и „Опера в Летния театър“ 2018.

Често критиците и публика единодушно обявяват холивудския мюзикъл „Да пееш под дъжда“ за най-великия на всички времена. От месец май 2017 година се появява и сценичната адаптация на мюзикъла, отново дело на бродуейските легенди Бети Комдън и Адолф Грийн – създатели и на филмовия сценарий, носители на “Оскар” с него. Всяка незабравима сцена е поднесена по бляскав начин, комичните ситуации са остри и живи, диалогът – остроумен и динамичен. И разбира се хитовите музикални номера, които се настаняват трайно в ума и сърцата на зрителите.

Режисьор на спектакъла, който варненци ще видят на 4-ти и 5-ти април от 19 часа на голямата сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“, е Борис Панкин, диригент – Страцимир Павлов, хореографията е на Боряна Сечанова и на Мариана Крънчева, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Анна-Мария Токаджиева. Редом до Орлин Горанов (Дон Локууд) и Мариан Бачев (Козмо Браун) ще видим още Пламен Георгиев (Продуцента), Даниела Димова и Сребрина Соколова (Лина Ламонт), Миглена Стоева и Анелия Мангърова (Кати), Николай Димитров (Бродуей хоуст). Участват оркестър и балет на Държавна опера Варна.

Материалът Мюзикълът „Да пееш под дъжда“ с европейска премиера във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Посрещат Ердоган във Варна с невиждани мерки за сигурност и протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771462

Посрещат Ердоган във Варна с невиждани мерки за сигурност и протест Визитата на турския президент Реджеп Ердоган във Варна ще бъде съпътствана с невиждани мерки за сигурност и протест. На 26 март той трябва да се срещне в резиденция "Евксиноград" с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета на Европа Доналд Туск, както и с българския премиер Бойко Борисов.

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/zloupotrebata-s-danni-zaradi-cambridge-analytica-moje-da-struva-2-triliona-dolara-na-facebook-news_665508.html

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен начина, по който много приложения, свързани с компанията на Марк Зукърбърг, събират лични данни от потребителите точно на Facebook. Това пише в свой аналитичен материал The Washington Post. Съгласно информацията, много други разработчици, работили заедно с Facebook – точно както Cambridge Analytica, са използвали събираните от социалната мрежа

Манекенка скочи от 6-ия етаж при опит да бъде изнасилена

http://dnes.dir.bg/news/dubi-ruska-manekenka-26974570

Руската манекенка Екатерина Стецюк от Иркутск получи травма на гръбначния стълб, след като скочи от 6-ия етаж на хотел в Дубай.

Юнкер в писмо до Путин: Отношенията между ЕС и Русия за важни за сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771460

Юнкер в писмо до Путин: Отношенията между ЕС и Русия за важни за сигурносттаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова руския президент Владимир Путин да помогне при „възобновяването“ на сигурността на Стария континент след преизбирането му, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Винаги съм смятал, че позитивните отношения между ЕС и Русия са критично важни за сигурността на континента ни“,

Соломон Паси: С Русия трябва да се говори вежливо, но въоръжен до зъби

http://www.mediapool.bg/solomon-pasi-s-rusiya-tryabva-da-se-govori-vezhlivo-no-vaorazhen-do-zabi-news276942.html

"За да общуваме с Русия, трябва да изхождаме от една максима: "Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост”, заяви бившият външен министър Соломон Паси.   "Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби”, каза Паси пред Нова телевизия.    Според него Западът трябва да се въоръжи по-добре. По думите му необходимо е да има и база на НАТО на Черноморието.   "Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: "Силен президент за силна държава!”. Какво прави президентът Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт – той демонстрира бойни изкуства, лов и рибовол, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18-и март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската Федерация. В Европа са силни на думи, докато в Русия са силни на дела”, добави Паси.    Той коментира и опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.    "Страната е една – на силата, която е наредила това убийство и как някой бил импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Защо на някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов?”, попита той.   По повод планираната среща между лидерите на Европейския съюз и Турция във Варна Паси заяви:   "Ако Русия имаше същото добро желание за преговори с ЕС, можеше да се обърне към нас, в частност към президента Румен Радев и да каже, че иска ние да бъдем посредник при преговорите. Всеки, който посредничи от ЕС с Турция, ще е одобрил санкциите. Нито една държава от ЕС не е наложила вето на санкциите, включително и България”.  

Синдикатите поискаха изслушване на ”Инерком” в парламента

https://frognews.bg/novini/sindikatite-poiskaha-izslushvane-inerkom-parlamenta.html

Темите са социалните измерения на сделката, стратегията за развитие на дружеството и ценовата стратегия КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се казва в писмо на двата национално представителни синдиката, внесено в парламента.

В Турция иззеха 3 кг хероин, скрит в багажа на гражданка на Туркменистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771438

В Турция иззеха 3 кг хероин, скрит в багажа на гражданка на ТуркменистанЕкипи на турската полиция днес иззеха над три килограма хероин, скрит в багажа на гражданка на Туркменистан, при претърсване на автобус в окръг Кайсери, Централна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Полицията е спряла автобуса за проверка след получен сигнал за възможен трафик на наркотици.

Почина последният мъжки северен бял носорог

https://frognews.bg/novini/pochina-posledniiat-majki-severen-bial-nosorog.html

Последният мъжки северен бял носорог почина от ”възрастови усложнения”, съобщиха световните информационни агенции.

Тотален грабеж! Над 16 милиарда лева е дължимият ДДС от 2000 година досега

https://frognews.bg/novini/totalen-grabej-nad-16-miliarda-leva-daljimiiat-dds-2000-godina-dosega.html

Над 16 милиарда лева е дължимият към държавата ДДС от 2000 година досега. Тези пари се равняват на бюджета на МВР за 10 години напред, както и за всички пенсии за 2 години. Установено е, че от тези 16 млрд. лв., 6 млрд. лв., не могат да се съберат по никакъв начин, защото хората, които ги дължат, не притежават никакви активи и имущество. Или казано накратко-държавата се е отказала да си ги търси, сиреч-харизала ги е.

Български и американски военни в съвместно ротно тактическо учение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6771446

Български и американски военни в съвместно ротно тактическо учение 
Петдневно полево обучение и ротно тактическо учение започна на 19 март на учебен полигон „Ново село“. В подготовката участват българска механизирана рота от състава на многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC-BG” и пехотни формирования от Сухопътните войски на САЩ. В учението са включени до 120 офицери,

Протестират на площад „Независимост“ срещу визитата на Ердоган

http://budnavarna.bg/31789-protestirat-na-ploshtad-nezavisimost-sreshtu-vizitata-na-erdogan/

Многолюден протест на площад „Независимост“ във Варна гласят от политическа партия „Възраждане“ за деня, в който в „Евксиноград“ се очаква да пристигне турският президент Реджеп Ердоган. Акцията ще започне точно в 12 часа на 26 март. От формацията са мобилизирали свои симпатизанти от цялата страна, получили са заявка за подкрепа и от български мюсюлмани. Партията обаче ще разчита много от жителите на морската столица също да излязат на площада. А искането е едно – държавният глава на южната ни съседка да не идва в България. Това обяви днес на брифинг в сградата на Община Варна, лидерът на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, научи BudnaVarna.bg.

По думите му, организацията планира и още инициативи освен протеста, но засега те няма как да бъдат разкрити заради тежките мерки за сигурност, които властите ще предприемат. Но Костадинов с интерес очаквал градската управа да окичи всички стълбове на булевард „Княз Борис I“ с турски знамена, както беше с френските флагчета за визитата на Макрон. Ако това се случи „от партията му щели да се погрижат“.

„Ердоган не е желан в България и ако ние имаме капчица самоуважение като народ не трябва да допускаме това нещо. Ако ние го посрещнем безропотно като слуги, като рая, каквато е сега управляващата класа от ГЕРБ и от така наречените Патриоти, очевидно е, че не трябва да се уважаваме като народ“, каза Костадинов и допълни, че Европа за пореден път ще посрещне безропотно думите на Ердоган, въпреки че дори Доналд Туск е изразил резерви за предстоящото посещение край Варна. Той се закани също, че ще изпрати съобщение за акция на площад „Независимост“ и до световните медии, за да стане ясно, че „в България не всички са рая, която посреща султана с баклава на летище Варна, както може би ще направи валията Бойко Борисов“.

Председателят на партия „Възраждане“ припомни, че 26 март е дата, в която страната ни би трябвало да отбелязва национален траур. В нашата история този ден се свързва едновременно с дин голям триумф – падането на Одринската крепост, но и с геноцида, който Османската империя извършва над българите в Тракия. Изклани са около 30 000 българи, а други 150 000 са прогонени от родните си места. Една огромна част от населението на Варненска област идва през 1913 година именно от Източна Тракия.

„Излиза, че нашата територия е просто едно транзитно депо, на което се срещат близкоизточните и европейските лидери. Нашите управляващи незнайно в ролята на какви ще присъстват“. С тези думи Костадинов разкритикува управляващата коалиция.

Материалът Протестират на площад „Независимост“ срещу визитата на Ердоган е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Съветници разкритикуваха организацията на движение при ремонтите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371094

Членовете на комисията по транспорт към местния парламент изразиха недоволство от организацията на движение по време на пътните ремонти в града. Съветниците заседаваха заедно с шефа на общинска дирекция по инженерна инфраструктура Петър Гърбузов, на дирекция по обществен ред Николай Няголов, както и зам.

Междунродни организации събират подписи в защита на Кресненското дефиле

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/20/3149633_mejdunrodni_organizacii_subirat_podpisi_v_zashtita_na/?ref=rss


Подписка в защита на Кресненското дефиле инициират от гражданска организация WeMove.EU – заедно с международната мрежа Bankwatch, "Приятели на Земята" - Европа, и екологично сдружение "За земята", съобщават от българската екоорганизация. Те е адресирана до европейските институции.<br /><br />Новата кампания цели да се преразгледа плана, който предвижда в едната посока магистралата да премине през дефилето, а в другата - извън него. Проектът е част от коридор...

Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

http://www.cross.bg/transport-transporta-prevozi-1570559.html

/КРОСС/ „Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа", която се проведе днес в София. Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност", посочи Велик Занчев. Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза", каза още той. Заместник-министърът посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за обществена поръчка за саниране в Благоевград

https://offnews.bg//ikonomika/antikoruptcionniat-fond-sezira-prokuraturata-za-obshtestvena-porachka-677074.html

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата и АДФИ относно обосновано предположение за фалшифициране на данни в документацията на победителя от обществена поръчка за „Изпълнение на Инженеринг - проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Благоевград – ІІ-ри етап“.

Поръчката е за санирането на “Многофамилна жилищна сграда – блок №38” с адрес ж. к. „Ален мак“.

Първоначално офертата на победителя - „Менкаура“ ЕООД е обявена за несъответстваща на критериите за участие в процедурата. Комисията приема, че участникът не покрива критерия да е изпълнил на предходен етап строителство по поне два сходни обекта. В предоставения срок за отстраняване на пороците управителя на „Менкаура“ ЕООД Димитър Атанасов е депозирал декларация по чл. 51, ал. 1, т. 2 от ЗОП, в която сочи изпълнението на проекти за четири сходни обекта. Сред тях е и „Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по плана на гр. Плевен“. Атанасов твърди, че „Менкаура“ ЕООД е била подизпълнител на фирмата „ХУФУ“ ЕООД. След справка в Търговския регистър (ТР) става ясно, че към онзи момент Димитър Атанасов е управител на „ХУФУ“ ЕООД, както индиректен собственик чрез “Хуфу Инженеринг”. В подкрепа на декларацията по чл. 51 от АОП г-н Атанасов е представил и референция за добро изпълнение от „ХУФУ“ ЕООД, която свидетелства за високо качество на услугите, предлагани от „Менкаура“ ЕООД.

След представянето на новата документация комисията приема, че пропуските са отстранени и компанията е класирана на следващ етап в процедурата. В хода на експертно проучване екипът на Антикорупционния фонд установи, че при изграждането на детската градина в Плевен „ХУФУ“ ЕООД е работила без подизпълнители. Това става ясно както от договора за изграждането на обекта между нея и община Плевен, така и от официален отговор на кмета Георг Спартански. В официално писмо той потвърждава, че не са били използвани подизпълнители при изграждането на обекта.

От описаните по-горе факти се поражда съмнение, че Димитър Атанасов е предоставил неверни данни в декларацията по чл. 51 от ЗОП. Според Наказателния кодекс това е нарушение на закона. Малко вероятно е да става въпрос за случайна грешка. Димитър Атанасов сам си е предоставил референция за добро изпълнение от името на „ХУФУ“ ЕООД в качеството на собственик и управител на дружеството.

Всичко сочи, че това е случай на преднамерено подвеждане на контролния орган и целенасочено заобикаляне на законовите норми по поръчка с висок материален интерес от 1 158 757.3 лева /без ДДС/.

Налице е допълнителен детайл, който не бива да се пропуска. В поредица позиции пред медиите, Община Плевен изразява острото си недоволство от работата на „ХУФУ“ ЕООД по детската градина „Приказен свят“. И в момента общинарите издирват собствениците на „ХУФУ“ ЕООД заради некачествено строителство. По време на провеждането на тръжната процедура в Благоевград е имало повече от достатъчно публична информация, че фирмите на Димитър Атанасов са свързани с няколко компрометирани проекти. По обществената поръчка за санирането на въпросния блок в Благоевград, спечелена от „Менкаура“ ЕООД, оферти са подали и пет други участници. Те до един са били отстранени още на фаза „техническо предложение“. Така, единственият достигнал до етап на класиране е „Менкаура“ ЕООД, победител в процедурата без реална конкуренция, което поражда допълнителни съмнения относно прозрачността на провеждането ѝ.

"Владимир Путин искаше коронация"

http://clubz.bg/65637-vladimir_putin_iskashe_koronaciq

На Владимир Путин се удаде с трикове да се задържи на върха на Русия. Страната обаче има съвсем други проблеми и то не само социални. Отношенията със Запада ще продължат да са лоши и да се влошават. Така смята известният австрийски политолог проф. Герхард Мангот, преподаващ международни отношения в университета в Инсбрук и специалист по въпросите на Източна Европа и Русия. Ученият коментира президентските избори и обстановката в Русия в интервю за австрийския в. “Дер Щандард”. 

Предлагаме ви неговата гледна точка:

- Очаквано Путин беше преизбран за президент и то с относително висок резултат. Какви според вас са основните мотиви?

- Путин не целеше само изборна победа. Той искаше един вид коронация, за да може да твърди, че народът е плътно зад него. Това му се удаде. То му е необходимо за подсигуряване на властовия картел начело на Русия. Важен мотив за избирателите със сигурност е бил патриотизмът и заслугата на Путин да възкреси Русия като велика сила. Втори аргумент за неговите избиратели беше, че Путин се обявява за стабилност. За средното и по-старото поколение, които преживяха срива на Съветския съюз и последвалите години на мизерия, Путин символизира възвръщането на стабилността. А и мнозина избраха Путин поради липса на алтернатива. В тази посока беше направено необходимото.

- Провали ли се изборният бойкот, към какъвто призова недопуснатият до вота опозиционер Алексей Навални?

- В крепостите на либералната опозиция с добре образовано средно съсловие участието във вота беше по-малко, но не и драматично ниско. Двамата либерални кандидати получиха общо 2,7 на сто подкрепа. Също в Москва и Санкт Петербург на Ксения Собчак не се удаде да мобилизира избирателите. Може би и поради дълбоките съмнения дали кандидатурата й е била съгласувана с Путин или не. Драматично се провали амбицията й да привлече на своя страна избирателите на Навални.

- Това свободни и честни избори ли бяха?

- Медиите бяха пристрастни, а достъпът до вота на кандидатите ограничен. Но в сравнение с 2012 г. изборите не бяха повече фалшифицирани. Остава ненадминат най-мръсният вот след 1992 г. при  преизбирането на Борис Елцин през 1996 г. Ахилесовата пета този път за Путин беше участието в изборите. При парламентарните избори през 2016 г. изборното участие беше 48 на сто. Тогава всички говореха за криза при господството на Путин. Ако това се беше случило и сега, дори и убедителна изборна победа не би била победа. (Във вота на 18-и т. м. участваха 67,4 на сто от имащите право на глас . б. р.) Този път бяха съживени някои съветски традиции – примерно изборите да се превърнат в един вид народно празненство. С ядене, лотарии и забавления. Много избиратели бяха поставени под натиск да се отправят към урните – войници, студенти и служителите на държавните предприятия.

Руското население очаква от правителството преборване на корупцията, икономически реформи и подобряване на здравното обслужване в образователния сектор. В речта си след изборната победа Путин обеща радикална промяна.

- Могат ли този път да се очакват реформи?

- Това ще се види, след като Путин положи клетва и се разбере какъв ще е съставът на новото правителство. Концепциите са налице – здравеопазване, образование, данъчна и пенсионна реформа. Голяма част от населението желае промени. При липса на структурни реформи не би имало икономически напредък.

- Какъв е делът на санкциите срещу Русия в слабата икономика?

- През 2015 и 2016 г. Русия преживя рецесия. През 2015 г. 3,5 на сто от БВП и през 2016 г. 0,6%. През 2015 г. делът на санкциите беше между 0,5 и 0,8 на сто. Главният фактор за слабата икономика обаче беше сривът на  цените на суровия петрол. Наред с това в Русия липсваха изгодни рамкови условия за малки и средни предприятия.

Две седмици преди изборите Путин представи визията си за бъдещето. Това по-скоро прозвуча като завишаване на бюджета за отбрана, примерно при разрбаботването на нови ядрени оръжия.
Великодържавническата политика, която Путин води, преди всичко се оповава на войската и на нейното модернизиране, включително в сферата на атомните оръжия. Понастоящем контролът върху ядрените въоръжения е в криза, тъй като в тази посока американската админстрация няма интерес. Що се отнася до големите кризи между Запада и Русия – кризата в Украйна, войната в Сирия, не очаквам пробив. Лошите отношения с Русия ще продължат, задава се и опасност за по-нататъшно влошаване.

- През 2024 г. Путин няма да има право отново да се кандидатира за президент. Какво ще направи?

- Още през 2008 г. конституцията не позволяваше трети президентски мандат. Тогава Путин реши да изведе на сцената лесно контролируем президент (Дмитрий Медведев – бел. р.), самият той стана премиер. Подобен вариант е мислим и за 2024 г. Не смятам за вероятно да се опита да промени конституцията, което да му позволи пореден президентски мандат. Въпросът обаче ще е дали Путин ще е достатъчно силен, за да посочи сам заместника си или ще възникне открит конфликт между противоборстващите си лагери в руския властови център, който би изтласкал Путин от властта.

Ремонтите във Варна намалили с 20% приходите на „Градски транспорт“

http://budnavarna.bg/31787-remontite-vav-varna-namalili-s-20-prihodite-na-gradski-transport/

снимка: Будна Варна

С 20% са намалели приходите на „Градски транспорт“, откакто стартираха мащабните пътни ремонти в града. Това каза шефът на общинското дружество Злати Златев на заседание на транспортната комисия към Общински съвет, научи BudnaVarna.bg.

“Хората се отдръпват от градския транспорт, защото се движи бавно. Няма линия, която да не е засегната. Допълнително затруднение създават паркираните по трасето на автобусите коли, както и около спирките на градски транспорт.”, каза Златев.

Материалът Ремонтите във Варна намалили с 20% приходите на „Градски транспорт“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Зам-кметът на Асеновград отива на съд за работата си като полицейски шеф

http://www.mediapool.bg/zam-kmetat-na-asenovgrad-otiva-na-sad-za-rabotata-si-kato-politseiski-shef-news276941.html

Бившият шеф на районното полицейско управление в Асеновград Димчо Темелков ще бъде съден за прикриване на престъпления, подкуп и фалшифициране на статистиката, съобщава пловдивската прокуратура. През август 2015 г. полицейският началник е спомогнал на петима души, извършили кражба, да избегнат наказателно преследване, смята държавното обвинение. След ареста им наредил да бъдат освободени, без да им се конфискува откраднатото. Две седмици по-късно приел предложение от друг "да почерпи", за да накара разследващ полицай да освободи арестуван. Според прокуратурата за близо година бившият полицейски началник не е регистрирал общо 27 престъпления и не е докладвал за случаите в прокуратурата. Целта му била да "набави за себе си облага – повишаване на оценката му като ръководител на управлението, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди", се казва в съобщението на прокуратурата. Разследващите твърдят, че Темелков е фалшифицирал статистиката за извършените в района му престъпления, намалявайки броя им, и така я представил пред началниците си в областната дирекция в Пловдив. През септември 2015 г. Темелков бе арестуван зрелищно, след като бе изведен с белезници от кабинета в полицейското управление. Интересното е, че два месеца преди това той бе удостоен от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова със специална благодарност за добрата си работа. През април 2016 година обвиняемият бе назначен за заместник-кмет по сигурността на община Асеновград. Заедно с бившия полицейски началник на съд е предаден и служител в криминалната полиция на районното. Той е обвинен, че през 2015 г. не е разследвал присвояване на 21 литра дизелово гориво, извършено от шофьор в частна фирма. След това му помогнал да продаде горивото. Шофьорът е обвинен в присвояване.

Великобритания ще отмени ограниченията за работници от Хърватия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/20/3149657_velikobritaniia_shte_otmeni_ogranicheniiata_za/?ref=rss


Великобритания ще отмени ограниченията за достъп до своя пазар на труда за хърватски граждани, съобщи Би Би Си.<br /><br />Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., като Великобритания е една от четирите държави, които ограничават достъпа на хървати до своя пазар на труда. В момента хърватите трябва да имат разрешително за работа, за да работят във Великобритания, с някои изключения. Това означава, че хората трябва да се регистрират в министерството на вътрешните...

Ползваме в ЕС абонаментите си за онлайн филми, музика

http://dnes.dir.bg/news/sport-filmi-muzika-onlin-abonament-eva-midel-26974516

От 1 април ползваме свободно абонаментите си за онлайн спортни предавания, филми и музика, докато пътуваме в ЕС.

Горски стражари разкриха незаконна сеч в Тервел

https://www.24chasa.bg/region/article/6771439

Горски стражари разкриха незаконна сеч в ТервелГорските стражари в държавното ловно стопанство "Тервел" разкриха незаконна сеч на дърва за огрев, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие. Нерегламентирано добитите 20 кубически метра дървесина са задържани, а на нарушителите са съставени пет акта, отчитат от стопанството. През изминалата седмица на територията на всички

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване