Апаши задигнаха компютърни компоненти от камион във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770090

Апаши задигнаха компютърни компоненти
от камион във ВеликотърновскоВзломна кражба на неустановено количество кашони с компютърни компоненти от товарен автомобил „Рено“, разследват служителите на РУ – В. Търново, съобщиха от полицията. Деянието е извършено на 18 срещу 19 март, чрез срязване на брезента. Автомобилът е бил паркиран в складова база в с. Шереметя. На местопроизшествието е извършен оглед.

Кънев: Русия и Турция ни блъфираха за "Турски поток"

https://www.actualno.com/politics/kynev-rusija-i-turcija-ni-blyfiraha-za-turski-potok-news_665454.html

Многократно всички разумни наблюдатели и български политици отбелязвахме, че Путин и Ердоган блъфират с “Турски поток”. Така зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев се изказа за новините, че "Газпром" е започнал да демонтира и замразява стотици километри от тръбопровода, подвеждащ газ по руска територия към морския участък на проекта. Според Кънев този "блъф" е бил основно срещу България, която и "двамата султани броят за свой своенравен вилает."

90 фирми, 28 от тях цветни, със заявка за участие във „Флора 2018“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gI7EVnYcLCc/

Темата в новото издание на традиционното за Бургас цветно изложение “Флора” – “С поглед в бъдещето”, се оказа много интригуваща. Своето участие заявиха вече 90 фирми. 28 от тях са производители и търговци на цветя, с четири повече от миналата година.

Новото издание на изложението ще се проведе в периода 28 април – 7 май и ще се разгърне в три зони:

– Алеите около експоцентъра ще бъдат изпълнени с търговци и производители на цветя и паркова мебел. Посетителите ще имат възможността не само да купят цветя за своите градини и домове, но и да получат професионални съвети за тяхното отглеждане. Вече традиционна част от изложението са БИО и АРТ зоните, където се предлагат красиви и полезни предмети и продукти, съобразени с тематиката.

– Залите на “Флора” ще се превърнат в изложбена площ за разгръщане на темата “С поглед в бъдещето”. Своето въображение и талант ще демонстрират всички заявили участие фирми, флористи и творци. Очакваме от тях атрактивни футуристични аранжировки и инсталации.

– За да е още по-вдъхновяващ десетдневният цветен празник, той ще бъде допълнен от демонстрации, презентации, семинари, музика и куклен театър. Цялата съпътстваща програма ще се развива на специално изградена сцена на открито.

Темата и идеята на цветното изложение бе вдъхновение и за млади творци на визуалното изкуство. Специално за “Флора Бургас’2018” студенти от Национална художествена академия нарисуваха модели за плакати, посветени на събитието. Стилната разработката на студентката Ивона Пейчева е избрана да стане част от рекламата на изложението.

Задържаха за разпит бившия френски президент Никола Саркози

https://offnews.bg//sviat/zadarzhaha-za-razpit-bivshia-frenski-prezident-nikola-sarkozi-677053.html

Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан и разпитан тази сутрин от полицията.

Разпитът е във връзка с разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г., съобщи източник от френското правосъдие, цитиран от Ройтерс и БТА.

Разследването е свързано с това дали кампанията му е била финансирана с либийски пари.

Саркози беше обвинен и за измама във връзка с финансирането на предизборната му кампания през 2012 г.

Според обвинението Саркози е надвишил лимита си за предизборна кампания от 22,5 млн. евро, използвайки фалшиви сметки от агенцията за връзки с обществеността "Bygmalion".

Зам.-министър Йовев ще връчи награда за принос в развитието на инфраструктурата на България

http://www.cross.bg/tzentur-infrastryktyrata-bulgariya-1570523.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев ще участва в церемонията по връчването на наградите за принос в развитието на инфраструктурата на България. Тя ще се състои от 19.30 часа днес в София Ивент Център (Парадайз Център, ет.3). Регионалният заместник-министър ще отличи най-добрия проект в категория "Транспортна пътна инфраструктура".  

Борисов поздрави Путин: Готов съм да продължим връзките

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-vladimir-putin-rusia-putin-26973383

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му като държавен глава на Руската федерация.

Отличници: България с най-голям ръст на броя на затворниците

http://clubz.bg/65622-otlichnici_bylgariq_s_naj_golqm_ryst_na_broq_na_zatvornicite

България е първа в Европа по ръст на броя на затворниците. Това показват данни, представени днес от Съвета на Европа.

Само за 3 години - спрямо 2015 г. в нашата страна броят на лишените от свобода е нараснал с 10,8 на сто. В Турция се отчита ръст от 9,5 на сто, следват Чехия (7,6 на сто), Сърбия (6,6 на сто) и Дания (5,5 на сто).

България е сред държавите в Европа с най-много затворници, осъдени за кражби, показват данните. При средно 30 осъдени за такива престъпления на 100 000 души население в Европа у нас те са 37, като с по-лоши показатели са само "утвърдени съдебни еталони" като Азербайджан (38,5), Турция (42,7), Полша (47,8) и Грузия (231,7).

Защо тогава обществото не вярва на системата?

Клуб Z напомня, че, от една страна, наказателните съдилища у нас издават потресаващо (и притесняващо) висок процент: 97,5% осъдителни присъди (за 2016 г.) от всички предадени на съд за различни престъпления. От друга - доверието в съдебната система и особено в прокуратурата - която би трябвало при такъв висок процент успешни обвинителни актове да се къпе в народна любов - е между 6 и 8 на сто, а напоследък едва 10-ина процента.

Може би отговорът е в следните данни на СЕ: основната част от лишените от свобода у нас (29,7 нас сто) са с присъди от една до три години (два процента са с доживотни присъди). "Преведено" на разбираем език, затворите са пълни догоре, но с "кокошкари".

Иначе общо 97,5 на сто от осъдителните присъди са ефективни, а не условни (с отложено изпълнение). 

Ето и още от новото изследване:

Един затворник у нас струва на ден на бюджета 57,11 евро (111,36 лева) при средно 51 евро в Европа, става ясно още от изследването, цитирано от БТА. Към септември 2016 г. у нас е имало 8347 лишени от свобода, включително задържаните в следствието (без присъда). Всеки задържан е разполагал средно с по четири квадратни метра жизнена площ. България отчита общо 9670 места за лишени от свобода, от които 8127 са в затворите.

Сред затворниците у нас е имало 258 жени, 22 непълнолетни момчета и нито едно момиче. Общо 96,9 на сто от затворниците в нашата страна са мъже, от които 2,4 на сто (191) са чужденци.

За 2015 г. са починали 43 лишени от свобода в България, от които седем сами са отнели живота си. Всяко трето самоубийство е било в предварителния арест. В нашата страна на 10 000 затворници умират 56,7, като самоубийствата са 9,2 на сто.

Съветът на Европа отбелязва, че затворите на континента са 90 на сто пълни. Повишаването на броя на затворниците през 2016 г. е повсеместно, като за сравнение от 2012 до 2016 г. се е наблюдавал траен спад. Част от обяснението на това явление е удължаването на срока на издаваните присъди.

Най-голямо пренаселване на затворите отчитат Македония и Унгария, където на 100 места са настанени 132 затворници. Сходно е положението в Кипър, Франция, Белгия, Португалия, Италия, Сърбия, Албания, Чехия, Румъния и Турция. В Европа едва 5,3 на сто от лишените от свобода са жени, като всяка пета от тях е задържана в следствието. Всеки четвърти европейски затворник е лишен от свобода за срок до една година.

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан и разпитан от полицията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149484_bivshiiat_frenski_prezident_nikola_sarkozi_e_zadurjan/?ref=rss


Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан и разпитан тази сутрин от полицията, съобщава БТА.<br /><br />Разпитът е свързан с разследването за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г.<br /><br />Води се разследване дали кампанията му е била финансирана с либийски пари.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.<br />

Махат пазара на ”Графа”

https://frognews.bg/novini/mahat-pazara-grafa.html

Ремонтът на зоната „Граф Игнатиев” – „Шишман” – „6 септември” започва в средата на годината и се очаква до края на 2018-а да има вече готови етапи. Това посочи арх. Здравко Здравков - главен архитект на Столична община в студиото на ”Тази сутрин”.

Актриса от „Сексът и градът“ с апетит към губернаторския стол на щата Ню Йорк

//dariknews.bg/novini/sviat/aktrisa-ot-seksyt-i-gradyt-s-apetit-kym-gubernatorskiia-stol-na-shtata-niu-iork-2085691

Актрисата и активистка Синтия Никсън, позната с ролята на адвокатката Миранда Хобс в хитовата телевизионна поредица "Сексът и градът" и филмовите екранизации, ще се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, съобщиха световните информационни агенци

Никола Саркози бе задържан и разпитан от полицията

//dariknews.bg/novini/sviat/nikola-sarkozi-be-zadyrzhan-i-razpitan-ot-policiiata-2085685

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан тази сутрин от полицията за разпит, съобщи източник от правосъдната система, цитиран от световните агенции.

Саркози е бил разпитан в полицейски участък в Нантер, западно от Париж. Разследването се води от 2013 г. и

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6770103

Вижте в кои части на столицата спират водата утреЗаради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Флора" утре се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на живеещи в жилищен комплекс "Бокар", информират от "Софийска вода". Монтаж на спирателен кран на ул. "Милин камък" ще остави без вода 9:00 до 19:00 часа живеещи на ул. "Милин камък" от ул. "Крум Попов" до бул.

Отложиха ”реалния” Брекзит с още 21 месеца

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-brekzit-26973417

Лондон и Брюксел са постигнали договореност за удължаване на преходния период на Брекзит след датата 29 март 2019 година.

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика записаха спадове

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-записаха-спадове_l.a_i.759307_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските и американските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Борисов поздрави Путин: Готови сме да продължим да развиваме прагматични и взаимоизгодни връзки

http://www.cross.bg/borisov-pozdravi-razvivame-1570522.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му като държавен глава на Руската федерация. "Като отчитам съществуващите добри традиции на българо-руското двустранно сътрудничество в различни области, изразявам своята лична готовност и готовността на ръководеното от мен правителство да продължим да развиваме отношенията и връзките между нашите две страни и народи на прагматична и взаимоизгодна основа", посочва в поздравителната си телеграма премиерът Борисов.  

София осъмна със снежна покривка в първия ден на пролетта (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6770097

София осъмна със снежна покривка в първия ден на пролетта (Снимки)В деня на настъпването на астрономическата пролет София осъмна със снежна покривка. Март отново показа своя променлив нрав и в следващите часове снегът започна бързо да се

Почина последният мъжки северен бял носорог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770096

Почина последният мъжки северен бял носорогСудан - последният мъжки северен бял носорог, почина от "възрастови усложнения", съобщиха световните информационни агенции. Резерватът "Ол Паджета" в Кения съобщи, че 45-годишният Судан е евтаназиран, след като състоянието му значително се влошило и той вече не можел да стои изправен. Мускулите и костите му атрофирали,

Гражданите да могат да оспорват цените на тока, парното и газа, иска омбудсманът

http://www.moreto.net/novini.php?n=371023

Повишаването на цените на тока, природния газ и водата да може да бъде обжалвано от гражданите. С такова искане се обърна националният омбудсман Мая Манолова към Конституционния съд. По сега действащите текстове на Закона за енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода, но потребителите не могат да обжалват тези решения, тъй като законово не се водят засегната страна.

Домът на културата на слепите организира концерт

http://budnavarna.bg/31777-domat-na-kulturata-na-slepite-organizira-kontsert/

За трета поредна година в Дома на културата на слепите в град Варна посрещат Първа пролет с концерт „Гласовете ви чувам”, който е подарък за незрящите хора и другите хора с увреждания.

Това съобщиха за BudnaVarna.bg организаторите на събититето.

По традиция и тази година концертът ще се проведе на 22 март от 16,30 ч. в Дома на културата на слепите в гр. Варна, ул. „Петко Стайнов“ № 3.

В концерта участват както хора с увредено зрение – народен оркестър „Спектър”, група за градски и популярни песни „Еделвайс” и индивидуални изпълнители, така и участници от Национална модна агенция „Идея Прима”, клубове за фолклорни и модерни танци.

Организатор и водещ на концерта е Димитър Увалиев, а съорганизатори са Фондация „Съпричастие”, „Успех” Варна, както и много спомоществователи и медии.

Материалът Домът на културата на слепите организира концерт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Полша: ЕС може да наложи нови санкции срещу Русия заради отравянето на Скрипал

https://www.investor.bg/evropa/334/a/polsha-es-moje-da-naloji-novi-sankcii-sreshtu-rusiia-zaradi-otravianeto-na-skripal-257790/

Обмислят се и кономически санкции, както и експулсирането на руски дипломати от някои страни от ЕС, посочи представител на полския кабинет

Фигури от дърво красят крайбрежния булевард в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XUBdBYrKFCE/

Пет изящни фигури от дърво красят крайбрежния булевард в Поморие, превръщайки го в художествена галерия на открито. Творбите бяха поставени през уикенда по идея на Милчо Талев, а техни автори са Даниел Кънчев, Атанас Стоянов и Румен Димитров, съобщават от пресцентъра на Община Поморие. Обработвайки стволовете на няколко чинари, тримата скулптори дадоха нов живот на старите дървета.

Инициативата е част от международния пленер „Светът е море“ и заедно с други творби, новите произведения на изкуството ще допринесат за естетическия облик на алеята и града като цяло.

Жандармерист от Варна предотврати телефонна измама

http://budnavarna.bg/31775-zhandarmerist-ot-varna-predotvrati-telefonna-izmama/

снимка: Будна Варна

За 16 поредна година се провежда инициативата „Достойните българи“.

Тя е благодарност към хората, помогнали без корист на бедни, болни и самотни, спасили от вода и огън, проявили храброст, отстоявали справедливи каузи, научи BudnaVarna.bg.

Тази година сред тях са и четирима служители на Министерството на вътрешните работи.

Добрите дела трябва да се показват, заяви министър Валентин Радев, който с чувство на гордост благодари на организаторите и своите служители.

Вътрешният министър изказа и сърдечна благодарност на жандармериста от Варна Пламен Петров за достойната му постъпка. Служителят е в почивка след нощно дежурство и пред очите му на улица в родния му град – Нови пазар, възрастна жена хвърля през балкона торбичка с 2000 лева. Той вижда, че към торбичката се приближава непознат мъж, грабва я и продължава с нея. Служителят на реда действа незабавно, задържа мъжа на място и подава сигнал в полицията в Нови пазар. Благодарение на бързата и професионална реакция, той успява да пресече пореден опит за телефонна измама.

Материалът Жандармерист от Варна предотврати телефонна измама е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спряха временно движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6770046

Спряха временно движението на камиони над 12 тона през Прохода на РепубликатаСпряха движението на камиони над 12 тона през Прохода на Републиката, за да бъде почистено от снега информира АПИ. Временно движението по магистрала "Хемус" в района на Девня в посока София се осъществява в една лента заради катастрофа. Движението се осъществява само в активната лента и се регулира от пътна полиция.

Европейски фирми намаляват присъствието си във Великобритания

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiski-firmi-namaliavat-prisystvieto-si-vyv-velikobritaniia-257813/

На фона на предстоящия Brexit британски компании започват да търсят алтернативи на своите европейски доставчици, показва проучване

Караниколов: Утре се създава търговско дружество, което да поддържа язовирите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770083

Караниколов: Утре се създава търговско дружество, което да поддържа язовиритеОбсъдихме възможност, която вероятно утре ще е факт, да има търговско дружество, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, докато се прехвърля собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за доста по-дълъг период. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил

Премиерът Борисов поздрави Путин за преизбирането му като президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770085

Премиерът Борисов поздрави Путин за преизбирането му като президентМинистър-председателят Бойко Борисов поздрави президента Владимир Путин за преизбирането му като държавен глава на Руската федерация, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Като отчитам съществуващите добри традиции на българо-руското двустранно сътрудничество в различни области, изразявам своята лична готовност и готовността на

Задържаха Никола Саркози

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-nikola-sarkozi.html

Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан и разпитан тази сутрин от полицията.

"Газпром" демонтира 506 км от "Турски поток"

http://clubz.bg/65621-gazprom_demontira_506_km_ot_turski_potok

Руската компания "Газпром" е загубила надежда да превърне проекта "Турски поток" в газопровод за мащабен износ към Европа, съобщава изданието finanz.ru.

Държавният холдинг се готви да започне демонтаж на тръбопроводите от Южния газов коридор, предаде Интерфакс. В началото те са били строени за "Южен поток", а след това - пренасочени за "Турски поток".

Последният проект по план трябваше да доставя в Турция и ЕС 63 милиарда кубика газ годишно. Москва обаче успя да сключи с Анкара рамково споразумение само за две разклонения на "потока" вместо за четири.

Поради двукратно намаляване на мощността на "Турски поток" излишни за "Газпром" се оказали 506 километра тръби, положени по маршрута Починки - Анапа, т.е. от Саратовска област до Краснодарския край. Те подлежат на ликвидиране заедно с газоизмерителната станция "Моршанская".

Строежът на третата и четвъртата поредица от компресорни станции "Русская", "Казачия" и "Кореновская" ще бъде замразен "до вземането на решение за реализирането на дадените обекти". Общата стойност на обектите, подготвяни първо за "Южен поток", после за "Турски поток", които в крайна сметка увиснаха на сметката на "Газпром" като незавършени строежи, се оценява на 46 милиарда рубли (546 милиона евро) към началото на 2017 г.

В момента "Газпром" продължава прокарването на две разклонения на "Турски поток" по дъното на Черно море с общ капацитет 31 милиарда кубика.

Както преди време разказаха пред Ройтерс три източника в бранша, Турция се съгласила през територията й да бъде прокарана само една тръба, по която да получава 15,75 милиарда кубика годишно за собствените си нужди.

От второто разклонение, което "Газпром" се надява да използва за транзита на газ към Европа, са положени почти 1000 километра тръби по морското дъно. Анкара обаче разрешила то да стига само до нейното крайбрежие. Става все по-голяма вероятността тази тръба да не стигне доникъде. Дори в Москва растял скептицизмът относно скорошния й старт.

Точният маршрут не може да бъде оформен без разрешението на Турция. Не е ясно кой ще бъде собственик и оператор на тръбата, ще претендира ли Анкара за транзитни такси и в какъв обем.

По идея "Турски поток" трябваше да замени "Южен поток", чийто край руският президент Владимир Путин обяви лично на 1 декември 2014 г. Тогава, а и няколко пъти след това той обвини България за провала на проекта.

Страната ни прекрати строежа на "Южен поток" в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през есента на 2014 г. Сред причините бяха забележките на Еврокомисията, че проектът не е според изискванията на Третия енергиен пакет.

През януари 2016 г. "Газпром“ обяви разтрогването на договора по проекта за „Южен поток“.

За бедстваща птица подавайте сигнал до РИОСВ, горските стопанства или общината

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_W20FtR6nog/

До този момент няма бедстващи птици в Бургаски регион. Но ако все пак попаднете на  бедстваща птица, подавайте сигнал до РИОСВ, горските стопанства или общината.

Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел,  МОСВ съветва гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на „зеления“ телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това се извършва по определен законов ред. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради оскъдната храна. Всъщност те извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем за тях, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно е, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.

 Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.

 

Кънев: Какво ще каже сега Борисов за блъфа ”Турски поток”?

http://dnes.dir.bg/news/radan-kanev-krajat-zhen-potok-turski-potok-26973311

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев не пропусна да атакува премиера Бойко Борисов след новината, че "Газпром" се отказва от строежа на "Турски поток".

Задържаха Никола Саркози

https://www.actualno.com/europe/zadyrjaha-nikola-sarkozi-news_665453.html

Бившият френски президент Никола Саркози е бил задържан по делото за финансирането на предизборната му кампания през 2007 година, съобщи Le Monde. Сутринта на 20 март Саркози се явил на разпит по делото в наказателната полиция на Нантер, където е бил под стража. Разследването на възможното финансиране от страна на либийските власти на предизборната му кампания започна още през април 2013 година. Органите на реда имат 48 часа да определят мярката спрямо бившия президент. Никола Саркози бе на п

В Асенoвград раздават хранителна помощ – кой може да получи

https://www.actualno.com/asenovgrad/v-asenovgrad-razdavat-hranitelna-pomosht-koj-moje-da-poluchi-news_665450.html

След седмица стартира раздаване на хранителни продукти за нуждаещи се асеновградчани. Акцията е традиционно реализирана от Българския червен кръст. Правоимащи да получат хранителната помощ са асеновградчани с различен социален статус: – граждани и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление през отоплителен сезон 2016 г./2017 г. – майки (осиновители), получавали месечни помощи към октомври 2016 г., за отглеждане на дете до навършване на първата му година &ndash

Варнеските деца ще пишат и рисуват на тема "Море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=371002

Наближава крайният срок 30 март 2018 за детски рисунки и литературни творби, посветени на морето, Международния ден на детето – 1 юни и Деня на моряка – 25 юни. Моряшки професионален съюз организира отново за 19 (деветнадесета) поредна година конкурс за детски рисунки и литературни творби, посветени на морето, под наслов „Детско море”, съобщиха от съюза за Moreto.

Полицията задържа престъпна група, манипулираща устройствата в игрални зали и казина

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149480_policiiata_zadurja_prestupna_grupa_manipulirashta/?ref=rss


Четирима души са задържани при спецоперация на служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП. Те са обвинени, че са изградили механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати, благодарение на който изменяли компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните съоръжения и така успявали да спечелят печалби в особено големи размери.<br /><br />Организираната престъпна група е действала на територията на цялата страна. Все още се уточнява колко игрални зали и...

Петролът поскъпва след вчерашния спад на цените

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-след-вчерашния-спад-на-цените_l.a_i.759306_at.1.html

Цените на петрола ускориха понижението си в края на вчерашната търговия с близо процент, заради нарасналия брой платформите за добив на суров петрол...

Съдиите поискаха Борисов да се застъпи пред Ердоган за спазването на човешките права

http://www.transmedia.bg/2018/03/20/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf/

 

Съюзът на съдиите в България, най-голямата магистратска организация у нас, се обърна с призив към премиера Бойко Борисов във връзка с предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган у нас в началото на следващата седмица:

„Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави.“

Поканата към Ердоган беше отправена в началото на годината. Той ще се срещне с лидерите на ЕС във Варна на 26 март.

Магистратите апелират Борисов да се застъпи пред турския държавен глава за спазването на човешките права в Турция.

В няколкото позиции досега магистратската организация неколкократно се е застъпвала за задържаните след преврата от юли 2016 година магистрати в Турция и откри дарителска сметка в тяхна подкрепа.

Ето и целия текст на писмото:

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел.

Съвсем скоро предстои Вие да бъдете домакин на среща в България между висши представители на Европейския съюз и президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. След случилия се неуспешен опит за преврат през месец юли 2016г. десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат.

Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори, арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина. Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция.

В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори.

Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави.

 

Снимка: Reuters

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

https://www.24chasa.bg/region/article/6770067

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезониФотографска изложба описва красотата на Велико Търново през всички сезони. Експозицията е дело на майсторите на обектива от „Търновски фотоклуб“ и е подредена на паната пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в центъра на Старата столица. Изложбата е част от събитията,

Затварят софийски улици заради строежа на метрото

http://www.cross.bg/krustovishteto-georgi-sofiiiski-1570521.html

/КРОСС/ Във връзка с организацията на междинната шахта на тунело-пробивната машина в столицата се налага организация на движението на улица "Св. Георги Софийски". До 19 септември 2018 година се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "д-р Тодор Даскалов" в участък от 40 м, считано от кръстовището с ул. "Св. Георги Софийски". От 2 април до 19 септември се закриват местата за почасово платено паркиране както следва:-от южната страна на ул. "Св. Георги Софийски" в участък от 115м, считано преди кръстовището с ул. "д-р Тодор Даскалов".-от северната страна на ул. "Св. Георги Софийски", след кръстовището с ул. "Райко Жинзифов". Заради реконструкция на улични водопроводи се налагат ограничения на движението и в квартал "Орландовци". Организацията на движението в квартала започва от утре, 20 март, и ще продължи до 26 април 2018 година. За посочения период се забранява влизането на превозни средства в участък от 65 м по дясна пътна лента на южното пътно платно на ул. "История славянобългарска" при ул. "Заводска". Забранява се и влизането в двете посоки на превозни средства в участък от 140 м по ул. "Заводска", след кръстовището с ул. "История славянобългарска". За същия период от време се променя маршрута на автобусни линии №79 и №309 само в посока пл. Сточна гара - от ДИП Стинд и бул

Мило Джуканович ще се кандидатира за президент на Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770077

Мило Джуканович ще се кандидатира за президент на Черна гораБившият шесткратен министър-председател на Черна гора Мило Джуканович обяви, че ще се завърне в политиката и ще се кандидатира за президент на изборите през април, предава Euractiv, цитирана от БТА. „Решението ми е израз на моята отговорност към наследството и нуждите на черногорското бъдещо развитие“, заяви Джуканович,

Села в Русенско останаха без ток

http://www.cross.bg/zaradi-ostanaha-selata-1570520.html

/КРОСС/ Няколко села в област Русе останаха без ток заради лошото време. Това са селата Просена, Долно Абланово, Ново село и част от Басарбово. Авариите са настъпили заради обледяване на проводниците заради обилните снеговалежи, съобщи БНР. Екипи вече са място и работят по отстраняването на авариите. Снегопочистващите фирми обработват пътните участъци в региона. В област Търговище снежната покривка е между 10 и 15 см. Заради избърсаното слагане на летни гуми периодично има закъсали автомобили на стръмните участъци около селата Козма, Пробуда и Бистра, на които своевременно се оказва помощ.    

Държавата ще плаща стотици милиони, ако иска да стане партньор на Гинка, твърди Милен Велчев

https://offnews.bg//ikonomika/darzhavata-shte-plashta-stotitci-milioni-ako-iska-da-stane-partnior-n-677050.html

България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в сутрешния блок на бТВ.

Според него това би била грешка, защото преди всичко държавата досега с нищо не е доказала, че може да управлява икономиката и големите фирми по-добре от частния бизнес.

„Държавата по принцип е лош стопанин и това не е практика само в България. Мантрите, които стават в известна степен по-популярни напоследък, че държавата трябва да се върне в икономиката, не са доказани”, подчерта Велчев.

Той направи и интересен коментар по повод иска на досегашния собственика за 600 милиона евро, заведен от чешката ЧЕЗ срещу България.

„Държавата в момента води арбитраж срещу ЧЕЗ и никой продавач, в случая ЧЕЗ в Прага, не би си позволил да остави в ръцете на своя опонент такъв сериозен лост за влияние върху изхода му. Тоест, за да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето подразделение в България на българската държава, трябва да е постигнато взаимно приемливо решение по арбитража, което ще струва десетки или стотици милиони на държавата”, смята бившият финансов министър.

Велчев отрече да е участвал в срещи с банкери и организатори на схема за приватизиране на ЕРП-тата още преди Симеон Сакскобургготски да спечели изборите, каквито информации се появиха.

„Не е било моя работа да приватизирам енергетиката”, подчерта Милен Велчев.

Той не познавал Гинка Върбакова, а името ѝ за първи път чул от медиите.

„Възможно е тя да има уговорки не само с банки, но и с инвеститори в основния капитал на компанията”, предположи Велчев.

Според него може би бизнесдамата от Пазарджик знае какво прави и има необходимата финансова подкрепа да го направи.

"Това, че не я познаваме, не означава, че тя ще управлява зле ЧЕЗ, ако се стигне дотам. Не зная дали въобще някой стои зад нея, възможно е да е получила подкепа от финансови инвеститори, които са оставили в ръцете ѝ управлението, защото ѝ имат доверие”, предположи Милен Велчев.

Кой контролира най-токсичните химикали

https://www.vesti.bg/sviat/koj-kontrolira-naj-toksichnite-himikali-6080479

Невро-паралитичните агенти от групата „Новичок“ никога не са били декларирани на ОЗХО, а химикалите никога не са били част от някакъв контролиращ режим

Исландия се присъединява към бойкота на Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/islandia-se-prisaediniava-kam-bojkota-na-mondial-2018-677052.html

Правителството на Исландия може да бойкотира Световното първенство в Русия в знак на солидарност с Великобритания.

Това съобщи министърът на външните работи на страната Гудлаугур Тор Тордарсон, цитиран от БГНЕС, който уточни, че решение на правителствено ниво още не е взето, но този вариант е в процес на обсъждане.

Отборът на Исландия ще дебютира на световни финали и в груповия етап ще спори с отборите на Аржентина, Нигерия и Хърватия.

Британският министър-председател Тереза Мей вече потвърди, че членове на британското правителство и кралското семейство няма да посетят Световното първенство по футбол в Русия през лятото заради случая с отравянето в Солсбъри на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Двамата са в критично състояние. Десетки други са пострадали. Президентът на Русия Владимир Путин отрича страната да има пръст в това.

Съюзът на съдиите към Борисов: Застъпете се пред Ердоган за спазването на човешките права

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149472_sujuzut_na_sudiite_kum_borisov_zastupete_se_pred/?ref=rss


Най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите в България отправи призив към премиера Бойко Борисов във връзка с предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган у нас в началото на следващата седмица.<br /><br />Магистратите апелират Борисов да се застъпи пред турския държавен глава за спазването на човешките права в Турция.<br /><br />"Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално...

Версията на египетския шофьор: Пясък на пътя причини катастрофата

https://petel.bg/Versiyata-na-egipetskiya-shofor--Pyasak-na-patya-prichini-katastrofata__256233

Снимка: btv Шофьорът на автобуса с български туристи, който катастрофира в Египет, твърди, че причината за инцидента е пясък на пътното пл...

Мъж нападна жена в дома й, открадна обеците й и 15 лв.

https://petel.bg/Mazh-napadna-zhena-v-doma-y--otkradna-obetsite-y-i-15-lv--__256234

Снимка: Булфото 37-годишен старозагорец е задържан заради грабеж. Той нападнал 30-годишна жена в дома й на ул. “Зайчова поляна“, като я зап...

Екшън на Сточна гара, меле между сотаджии и мъжаги от БМВ!

https://petel.bg/Ekshan-na-Stochna-gara--mele-mezhdu-sotadzhii-i-mazhagi-ot-BMV-__256235

Сотаджии са си спретнали як бой с притежатели на БМВ на Сточна гара в София, пише Блиц, позовавайки се на читател, станал свидетел на инцид...

Губим летовници заради шума в курортите, солени глоби възпитават недисциплинираните

http://varnautre.bg/2018/03/20/77298/%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%bc-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b8

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара

Катрин Тасева: Очаквам скоро да съм на стълбичката с Невяна (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6770069

Катрин Тасева: Очаквам скоро да съм на стълбичката с Невяна (Видео)„Оценявам представянето си много добре спрямо играта, която показах и съм много доволна от класирането. Обичам да пресъздавам музиката чрез играта си и мисля, че наистина ми се получава. Чувствам се като една актриса. Формата ми определено се подобрява. До Европейското първенство ще бъда в много добра форма.

Възможно ли е тютюнопушене и здраве за белия дроб едновременно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6769488

Възможно ли е тютюнопушене и здраве за белия дроб едновременно„Всички ние знаем каква вреда нанася тютюнопушенето и въпреки това не можем да се откажем от цигарите. Пречистването на белия дроб е от първостепенно значение, особено при пушачи и при хора, които живеят в среда със замърсен въздух. Но дори човек никога да не е пушил, цигареният дим около него, промишленото замърсяване,

ГДБОП удари измамници, хаквали игрални автомати

http://dnes.dir.bg/news/gdbop-izmamnitzi-igralni-mashini-26973227

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са неутрализирали организираната престъпна група, действала на територията на цялата страната.

20 години Dir.bg

http://dnes.dir.bg/news/konferentzia-balgarskiat-ueb-26970153

Вашата сила е да продължавате напред. Нашата сила е да се променяме с вас.

Надя Йорданова: Истинската ми страст е писането

https://offnews.bg//mama-nindzha/nadia-jordanova-istinskata-mi-strast-e-pisaneto-677051.html

Това чаровно момиче, което виждате на снимката, е най-известната инфармацка в България. :) Иначе казано това е блогърът Надя Йорданова от Infarmaciq.com, която не просто пише за козметика, ами прави на пух и прах всякакви митове, в които ни убеждават рекламите. Препоръчаха книгата й Подвеждащи изрази в козметиката в групата за наука и критично мислене, която следя, и веднага си казах, че Надя непременно трябва да ни гостува някой ден, защото е изключително интересна личност и има какво да ни разкаже. Иначе накратко за нея - възпитаник на математическа гимназия, магистър-фармацевт от випуск 2013 на Медицински университет - София, специализирала "Фармакология, токсикология и…

"Газпром" сложи край на надеждите "Турски поток" да стане "Южен поток"

https://www.actualno.com/europe/gazprom-sloji-kraj-na-nadejdite-turski-potok-da-stane-ujen-potok-news_665426.html

Руският енергиен монополист "Газпром" започна демонтаж на мощности, които бяха предвидени за реализацията на "Южен поток" и евентуално можеха да се използват за "Турски поток" с цел газопроводът да има мащабите, които "Южен поток" трябваше да има. Заради двукратното съкращаване на мощности за "Газпром" се оказаха ненужни 506 километра тръби по маршрута Починки-Анапа – от Саратовска област до Краснодарския край. Те подлежат на ликвидац

9-годишно дете застреля сестричката си заради видео игра

http://www.moreto.net/novini.php?n=371022

9-годишно момче в щата Мисисипи уби 13-годишната си сестричката, защото отказала да му даде контролера на игралната конзола, съобщи BBC. Според полицията момчето взело пистолета, след като се скарало със сестра си кой ще играе на конзолата.

На 67 години почина един от най-успешните кметове на Банско Александър Краваров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770057

На 67 години почина един от най-успешните кметове на Банско Александър КраваровНа 67 години си отиде един от най-успешните кметове на Банско Александър Краваров. Той е починал снощи в столична клиника, вероятно от сърце. Краваров изкара два мандата на кметското място, а преди това е бил заместник-кмет. Работил е като директор на строително предприятие, занимавал се е и с частен бизнес.

Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

http://dnes.dir.bg/news/san-chasovnik-ljatno-chasovo-vreme-chasova-smjana-26973226

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време

Саркози под стража за 48 часа - разпит за нарушения при финансиране на кампании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770068

Саркози под стража за 48 часа - разпит за нарушения при финансиране на кампанииБившият френски президент Никола Саркози е задържан под стража за разпит във връзка с разследване за нарушения във финансирането на предизборните кампании, предава БТА. Това е първият разпит на Саркози по време на разследването и той се провежда няколко седмици, след като неговият бивш съдружник Александър Джури бе арестуван в Лондон и по-късно

„Патките на Марио“ атакуват и новата Селска програма

https://bivol.bg/mario-2018.html

Тринадесет еднотипни проекта за паткарници се надяват на европейско финансиране по новия прием на „Програмата за развитие на селските райони“ (ПРСР). На прицел са 46 млн. лв., които рискуват да потънат в откровено мошеническа схема за източване на евросредства, свързана със скандалния бизнесмен Марио Николов. Засега не всички проекти събират необходимия брой точки, но източници […]

Неутрализираха престъпна група за иновативни измами в казина

https://www.actualno.com/crime/neutraliziraha-prestypna-grupa-za-inovativni-izmami-v-kazina-news_665448.html

При спецоперация на служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП е неутрализирана организираната престъпна група за иновативни измами в игрални зали и казина, действала на територията на цялата страната. В хода на разследването било установено, че групата е изградила иновативен механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати, посредством който изменяли компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните съоръжения и реализирали неправомерни печалби в особ

Инспектор Падинкова: Телефонните измамници действат от Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770060

Инспектор Падинкова: Телефонните измамници действат от РумънияНа този етап продължават активно - поне това, което ние имаме като информация - продължават активно да използват румънски сим-карти и да действат от територията на нашата северна съседка - Румъния. Това каза в предаването  "Денят започва" по БНТ старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция".

"Фиорентина" ще кръсти тренировъчен комплекс на починалия си капитан Астори

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149478_fiorentina_shte_krusti_trenirovuchen_kompleks_na/?ref=rss


"Фиорентина" се подготвя да увековечи бившия си капитан Давиде Астори, който почина на 4 март, като кръсти тренировъчен комплекс на негово име. Базата ще се казва "Спортен център Давиде Астори".<br /><br />"Решихме го, защото това беше неговият дом. Той ходеше там всеки ден за тренировки, като освен това там прекарваше време и със семейството си", каза президентът на клуба Марио Конини.<br /><br />Според него това е правилният жест, който...

Генералният секретар на НАТО поиска Русия да разсекрети "Новичок"

http://www.mediapool.bg/generalniyat-sekretar-na-nato-poiska-rusiya-da-razsekreti-novichok-news276924.html

НАТО призова Русия към пълно разсекретяване на програмата “Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата му с министъра на вътрешните работи на Великобритания Борис Джонсън, съобщава руският вестник “Коммерсант“, цитиран от Фокус. Столтенберг напомни също, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е атака на територията на една от страните в НАТО. Алиансът осъжда подобни действия и предлага на Великобритания своята помощ в разследването, подчерта норвежкият политик. Генералният секретар на НАТО добави, че отравянето в Солсбъри попада сред други “груби действия” на Русия, включително опити да дестабилизира Източна Украйна, вмешателство в демократичните процедури на Запада и кибератаки. В тази връзка Столтенберг обеща, че Русия няма да й се отдаде да “разцепи” Алианса. Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. По версиите на Лондон за покушението е използван нервно- паралитичния газ “Новичок“, разработен в Русия. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обвини Москва за отравянето на 66-годишния бивш офицер от ГРУ. Борис Джонсън приветства “силата и решителността" на британските съюзници, които демонстрираха подкрепа за Лондон. По думите му администрацията на руския президент разпространява “купчина лъжи”, за да прикрие ролята на Москва в отравянето Скрипал. Противно на твърденията на Русия, първият дипломат на Лондон увери, че Обединеното кралство действа "в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия". “Междувременно отричанията на Русия стават все по-абсурдни. В един момент те казват, че никога не са произвеждали “Новичок“, после твърдят, че са го произвели, но всички негови запаси са били унищожени. Тогава отново казват, че са направили “Новичок“, всички запаси са били унищожени, но някои от тях загадъчно са попаднали в Швеция, в Чешката република или в Словакия, или в САЩ, или дори в Обединеното кралство. Мисля, че това, което хората могат да видят, е, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да прикрие иглата на истината в купа сено на лъжи и омагьосване", категоричен бе Джонсън. Според британския външен министър 12 години след убийството на Александър Литвиненко в Лондон руснаците “вече не могат да заблудят никого" и че много страни от НАТО са били засегнати от “злонамерено или разрушително руско поведение".

150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/150-sa-iazovirite-v-stranata-koito-sa-v-po-tezhko-systoianie-2085688

Около 150 са язовирите в страната, които са в по-тежко състояние. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти днес. С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и създаването

Кралска сватба: Принц Кристиан и прелестната Алесандра си казаха „да“ в Перу (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralska-svatba-princ-kristian-i-prelestnata-alesandra-si-kazaha-da-v-peru-snimki-2085711

Синът на принц Ернст-Аугуст от Хановер - 32-годишният Кристиан, се ожени за дългогодишната си приятелка - 25-годишната Алесандра де Осма. Двамата си казаха „да“ на 16 март на пищна церемония в Лима, Перу, откъдето е красивата булка

5 неща, които привличат жените в един мъж

https://www.vesti.bg/lyubopitno/5-neshta-koito-privlichat-zhenite-v-edin-myzh-6080476

Допитването е осъществено във Великобритания сред близо 2200 представителки на нежния пол

Вигенин: Руската страна не може да намери верния тон към България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770053

Вигенин: Руската страна не може да намери верния тон към БългарияСтрува ми се, че руската страна не може да намери верния тон към България, каза Кристиан Вигенин, депутат от БСП и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове пред БНТ. Той смята, че трябва внимателно да се анализира дали има "цялостна кампания" или става въпрос за отделни събития,

Село с кмет на гурбет

https://frognews.bg/novini/selo-kmet-gurbet.html

Кметът на старозагорското село Памукчии от месеци не идва на работа. Според местните техният избраник по-често пребивавал във Франция, отколкото в България и това е така от години.

Полицаи засякоха дрогирана дама зад волана в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770050

Полицаи засякоха дрогирана дама зад волана в Монтана
Полицаи от Монтана засякоха дрогирана дама зад волана на "Тойота Ярис". Проверката станала на 19-ти март около 12,30 ч. на ул. "Димитър Подвързачов" . Служители от група за охрана на обществения ред са спрели за проверка лекия автомобил с монтанска регистрация, управляван от 29-годишната И.П. от гр. Монтана.

Ученик удуши майка си, искала да изкарва само шестици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769528

Ученик удуши майка си,  искала да изкарва само шестициДни наред 15-годишният Митко обикаля безцелно улиците на София. Спи по пейки в градинките, но редовно влиза във фейсбук, за да проверява съобщения от приятели. Не им отговаря, за да не се издаде. Майка му е мъртва, но той не казва на никого. Скрива истината дори от баща си, който от 10 г. е разделен с жена си.

Правят модерна столова в сградата на общинската АГ болница във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371052

Общинската АГ болница във Варна ще предостави свои помещения на Медицинския университет за столова. Очаква се подземните площи да се ползват в рамките на 10 години. Това решиха днес съветниците от комисията по здравеопазване в Общинския съвет, предаде репортер на Moreto.

Босненският език ще бъде един от официалните езици в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770044

Босненският език ще бъде един от официалните езици в МакедонияВ социалните мрежи се готвят нови протести в Скопие и в няколко градове в Македония против вече гласувания закон за употреба на езиците. Начинът, по който бе гласуван законът, очевидно предизвика тревога у македонските граждани, които я изразяват засега предимно на споменатните протести, за които ВМРО-ДПМНЕ официално заявява, че не организира,

Жители на Габрово ремонтират сами улицата си

https://zaistinata.com/%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d1%83%d0%bb%d0%b8/

Всяка пролет от 7-8 години насам хората, живеещи на ул.“Дружба“ в габровския квартал „Лисец“, сами ремонтират осеяната с дупки улица. Принудени са сами да запълват с цимент „кратерите“ пред домовете си, тъй като при първия дъжд или снеготопене, водата, която се стича по стръмната улица започва да се събира в мазите на къщите. Това алармираха […]

Турция: САЩ не разбират същността и целите на операцията в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770045

Турция: САЩ не разбират същността и целите на операцията в Африн Турското външно министерство заяви, че властите на САЩ все още не могат да разберат природата и целите на операцията на турските въоръжени сили в сирийския регион Африн, пише Daily Sabah, цитиран от Фокус. „Операция „Маслинова клонка“ е операция срещу тероризма. Операцията със сигурност не цели гражданското население,

Преглед на икономическите теми в печата, 20 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-20-март_l.a_i.759304_at.1.html

"Американските ТЕЦ 3 месеца ще анализират спирането на договорите" Преговорите с американски компании, които притежават централите "Ей И Ес...

ТОП 10 предизвикателства за БГ политици

https://www.actualno.com/viewpoint/top-10-predizvikatelstva-za-bg-politici-news_665328.html

1. Каракачанов да направи коремно превъртане Фоторепортерите са застинали в очакване. Една недотам уверена фигура се изправя пред лоста. Следва захват, ловко набиране и изхвърляне на тялото напред и нагоре. Изпуквания, прещраквания, мъчителни стонове: политиката е въпрос на натрупвания, но коремното превъртане не. Един истински министър на отбраната трябва да може да рухне на лоста, за да даде послужи за пример на младите, които тъй упорито иска да прати в казармата. Можем да предложим и барт

Над 800 хил. лв. влезли в джобовете на ало-измамниците от началото на 2018 г.

http://www.cross.bg/rymuniya-teritoriyata-sim-karti-1570519.html

/КРОСС Телефонните измамници продължават активно да използват румънски СИМ-карти и да оперират от територията на нашата северна съседка Румъния. Това заяви пред БНТ началникът на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция" старши инспектор Златка Падинкова. По думите на Падинкова МВР е провело няколко операции срещу ало-измамниците в началото на настоящата година. Операциите са проведени в северните региони на страната - главно в Плевенска, Русенска и Великотърновска област. Тези действия довели до изнасяне на престъпния ало-контингент в Румъния. "Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", обясни инспекторът. Причината ало-измамниците да избират Румъния е, че в страната е изключително лесно осигуряването на румънски СИМ-карти. Преди да влязат на територията на България или след успешна измама, престъпниците унищожават използваните мобилни апарати и карти, което прави проследяването им почти невъзможно. В хода на операции полициите се натъквали на голям брой изхвърлени мобилни телефони и СИМ-карти. Такива били откривани дори в горящи печки, особено през зимния сезон, допълни Падинкова. Зачестяват и случаите, при които измамниците работят с "мулета", които носят парите като куриери в Румъния

Двама пешеходци блъснати в Бургас за по-малко от 20 минути

https://www.24chasa.bg/region/article/6770033

Двама пешеходци блъснати в Бургас за по-малко от 20 минутиДвама пешеходци бяха блъснати в Бургас за по-малко от 20 минути на 19 март вечерта. Пътните инциденти са станали между 19 ч. и 19,19 ч. на оживени кръстовища, пострадали са жена на 63 г. и 27-годишен мъж. Около 19 ч. на булевард "Мария Луиза" до бл. 1, лек автомобил "Шевролет Авео", управляван от 51- годишния С.Д.

Почина последният мъжки северен бял носорог

https://www.actualno.com/curious/pochina-poslednijat-myjki-severen-bjal-nosorog-news_665444.html

Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г., съобщиха грижещите се него специалисти. Носорогът, кръстен Судан, "беше лекуван от свързани с възрастта му усложнения, които предизвикаха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с големи рани по кожата", гласи съобщението от Ол Пейета, където живееше под въоръжена охрана, за да предотврати бракониерството. "Състоянието му се влоши значително през последните 24 часа, той не успя да се изправи и страдаш

Вигенин: Не съм чул Борисов да е поздравил Путин

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-vladimir-putin-kristian-vigenin-26973143

Не съм чул министър-председателят ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му като президент на Русия. Поздрави го обаче президентът Румен Радев.

Темите в турския печат днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770042

Темите в турския печат днес Плановете на Турция да разшири военната си операция в Северна Сирия към пет града, намиращи се под контрола на сирийски кюрдски милиции, са сред акцентите на турския печат днес. В информация, озаглавена "Важни послания от Ердоган. Операция "Маслинова клонка" се разширява към шест района", в. "Йени шафак" цитира турския президент Реджеп Тайип

Жените в Саудитска Арабия вече не са задължени да покриват главите си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149470_jenite_v_sauditska_arabiia_veche_ne_sa_zaduljeni_da/?ref=rss


Жените в Саудитска Арабия вече не са задължени да покриват главите си и да носят черна абая. Условието обаче е, че облеклото им да е скромно и благоприлично. Това обяви престолонаследникът принц Мохамад бин Салман в интервю за американската телевизия "Си Би Ес", съобщава БТА.<br /><br />"Законите са много ясни и са залегнали в шериата - жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете. Това обаче не уточнява специално черна абая или черно покривало за...

Почина Судан - последният мъжки северен бял носорог

https://offnews.bg//nauka/pochina-sudan-posledniat-mazhki-severen-bial-nosorog-677048.html

Судан - последният мъжки северен бял носорог в света, почина, съобщи Ройтерс.

Информационната агенция се позова на съобщение на резервата Ол Педжета в Кения. От там обясниха, че най-известният им питомец е бил подложен на евтаназия заради бързо влошаване на здравословното му състояние. Процедурата е била съгласувана с властите за опазване на дивата природа.

45-годишният северен бял носорог от няколко години бе зле със здравето и краката не го държаха. Природозащитниците го поддържаха с лекарства с надеждата да оплоди женска, но животното вече бе твърде възрастно, когато остана последния мъжки от вида си.

В последните 24-часа от живота си Судан не е можел да се изправи и е страдал много. Затова е било взето решението да бъде безболезнено умъртвен.

Преди да дойде в резервата в Кения, Судан живя в зоопарка Двер Кралове в Чехия. 

Кмет и осигурителен посредсник на съд заради фалшифициран документ

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%b8-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4/

Районна прокуратура – Видин е предала на съд В. Флоров, кмет на кметство с. Неговановци, и В. Панайотова за извършени от тях престъпления по чл. 311, ал. 1 и по чл. 309, ал. 1 от Наказателния кодекс. През ноември 2016 година Панайотова работила като осигурителен посредник към Пенсионно осигурително дружество „Алианц България“ АД. Набирала осигурени […]

Строителството и технологиите ще са с най-голям растеж през годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=371059

Въпреки продължаващите оптимистични очаквания на банкерите за българската икономика през следващите 12 месеца, някои от секторите все пак са с по-добри перспективи за растеж през годината. Това са строителството, технологиите, производството и търговията, сочи анализът на консултантската компания EY Bulgaria "Барометър на банките в България".

Отмениха забраната за ползване на питейна вода в тополовградкото село Владимирово

https://www.24chasa.bg/region/article/6770037

Отмениха забраната за ползване на питейна вода в тополовградкото село ВладимировоРЗИ - Хасково отменя наложеното ограничение за ползване на водата в село Владимирово, община Тополовград, за питейни нужди и приготвяне на храна, съобщиха от инспекцията. Досега то важеше заради установено наднормено количество на показателя "естествен уран". В РЗИ - Хасково е било получено становище от РЗИ - Пловдив във връзка с анализ на проба

Съветът на министрите на земеделието на ЕС с визия за общата политика след 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770034

Съветът на министрите на земеделието на ЕС с  визия за общата политика след 2020 г. Българското председателство даде възможност на държавите-членки на ЕС да се доближат до обща визия за бъдещето на общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., като прие заключения на председателството по темата, съобщиха от пресцентъра на земеделското ни министерство. "Заключенията съдържат визия за основните елементи на бъдещата ОСП,

По-топлата зима тази година намали сметките за ток

https://petel.bg/Po-toplata-zima-tazi-godina-namali-smetkite-za-tok__256221

ЕНЕРГО-ПРО анализира статистически данни за потребената от домакинствата електроенергия в Североизточна България за периодите декемвр...

Преляла яма наводни имението на семейство Бекъм

https://petel.bg/Prelyala-yama-navodni-imenieto-na-semeystvo-Bekam__256222

Имението на Виктория и Дейвид Бекъм в графство Оксфордшър, Великобритания, е наводнено с отпадни води, пишат медии на Острова, цитирани от...

Кеворкян с взривяващ коментар: Глупости от мърши

https://petel.bg/Kevorkyan-s-vzrivyavashh-komentar--Gluposti-ot-marshi__256224

Журналистът Кеворк Кеворкян изригна с поредния си знаков коментар. Ето какво написа той: Бившите руски ченгета-предатели са големи ...

Министър Караниколов: Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние

https://petel.bg/Ministar-Karanikolov--Okolo-150-sa-yazovirite--koito-sa-v-po-tezhko-sastoyanie__256225

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние. С прехвърлянет...

Кола помете 5-годишно момче в Търговище

https://petel.bg/Kola-pomete-5-godishno-momche-v-Targovishhe__256226

Снимка: Булфото 5-годишно момче е блъснато от лек автомобил на ул. „Никола Симов“. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 19 март 2018 г. ...

Заради студа: Кайсиите измръзнаха

https://petel.bg/Zaradi-studa--Kaysiite-izmraznaha__256227

Между 54 и 98 на сто е степента на измръзване при различните сортове кайсии, каза проф. Люляна Иванова - директор на Опитната станция по кайс...

Световна шампионка влезе в психиатрия

https://petel.bg/Svetovna-shampionka-vleze-v-psihiatriya-__256228

Световната шампионка по бързо пързаляне с кънки - Бо-Рум Ким от Южна Корея е приета в психиатрична клиника с тревожна невроза. Това съобща...

Лозан Панов за омразното писмо на съпругата му: Това е литературен похват

https://petel.bg/Lozan-Panov-za-omraznoto-pismo-na-saprugata-mu--Tova-e-literaturen-pohvat__256229

Снимка: Булфото Председателят на ВКС Лозан Панов потвърди тази сутрин, че съпругата му Елисавета Панова, представяща се като Бети, е изп...

164 гимнастички идват за турнира „Руми и Албена“

https://petel.bg/164-gimnastichki-idvat-za-turnira----Rumi-i-Albena---__256230

22-рото издание на международния и държавен турнир „Руми и Албена“ събира 164 гимнастички от 16 чуждестранни клуба и 13 български клуба. ...

Ето как Федерер може да падне от върха

https://petel.bg/Eto-kak-Federer-mozhe-da-padne-ot-varha__256231

Номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер може да бъде свален от върха, ако не запише поне три победи на турнира в Маями.  Швейцарецът пропу...

Почина последният мъжки северен бял носорог

https://petel.bg/Pochina-posledniyat-mazhki-severen-byal-nosorog__256232

Последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г., съобщиха грижещите се него специалисти. Носорогът, кръстен Судан, „беше леку...

Принц бин Салман: Саудитските жени трябва сами да избират как да се обличат, ако е скромно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770013

Принц бин Салман: Саудитските жени трябва сами да избират как да се обличат, ако е скромноЖените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е "скромно и благоприлично". Това обяви престолонаследникът принц Мохамед бин Салман в интервю за американската телевизия Си Би Ес, предаде Ройтерс. Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-03-20.html

На 21 март 2018 г. (сряда), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Флора“, кв. „Манастирски ливади“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Без вода в много райони на столицата днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-mnogo-rajoni-na-stolitcata-dnes-676979.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на ел. задвижване и настройки на спирателен кран на ул. „Мишова орница“, кв. „Симеоново“, налага спиране на водоподаването в района на Община „Витоша“ - Вилна зона „Симеоново – Драгалевци“, кв. „Драгалевци“- от 10:00ч. до 14:00ч., Вилна зона „Малинова долина“ – от 10:30 ч. до 14:30 ч., Вилна зона „Киноцентъра“ - от 11:00 ч. до 15:00 ч. Кв. „Бояна“ - от 11:00 ч. до 15:00 ч., в.з „Беловодски път“ - от 11:30 ч. до 15:30 ч., c. Владая - района заключен между ЖП линия „София-Перник“, ул.„Лесковец“, ул.“Войнишко въстание“ ,ул.“Любомир Миланов“,ул. „Акад. П. Стайнов“, ул.“Равнище“ и вилна зона „Приплат“ - от 11:30 ч. до 15:30 ч., Вилна зона „Килиите“ - от 12:00 ч. до 16:00 ч., Вилна зона „Мала кория“ - от 12:00 ч. до 16:00 ч., кв. „Княжево“ - района заключен между ул. “Къпина”, ул.“Витошки бор”, ул.“Горска теменуга”, ул.“Калинка”, ул.“713”,ул.“Явор”- от 12:30 ч. до 16:30 ч. , кв. „Княжево“ - района заключен между бул. “Цар Борис” III, ул. “Войводина могила”, ул.„Стойчо Бачийски“, ЖП линията „София - Перник“, ул. „Стойчо Бачийски“, ул.“Бойница”, ул.„Войводина могила“ и ул.“711“- от 12:30 ч. до 16:30 ч., Община „Овча купел“ - кв. „Горна Баня“ и вилна зона „Горна баня“ – от 13:00 ч. до 17:00 ч. 

Във връзка с монтаж на спирателен кран на бул. „Христо Ботев“, Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бул. „Христо Ботев“ от бул. „Ген. Скобелев“ до ул. „Ивайло“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Крум Попов“, жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 18:00 часа на ул. „Крум Попов“ от ул. „Синчец“ до бул. „Христо Смирненски“, ул. „Неразделни“. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Илиянци“, кв. „Военна рампа“, налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на бул. „Илиянци“ от ул. „ Локомотив“ до река „Суходолска“, ул. „Първа Българска армия“ от бул. „Илиянци“ до река „Суходолска“, ул. „Шлосер“, ул. „Павел Бобеков“.

Поради подмяна на спирателен кран на ул. „Ламар“, кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на ул. „Чемшир“ от ул. „Малина“ до ул. „Ламар“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Паси: Западът няма как да разбере Русия

https://www.actualno.com/politics/pasi-zapadyt-njama-kak-da-razbere-rusija-news_665435.html

"Западът няма как да разбере Русия, защото това са две различни планети. Владимир Путин демонстрира бойни изкуства, той е пилот...  Путин е един Чък Норис на политическата сцена при това се справя изключително добре." Това заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси в коментар за преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия. Паси обърна внимание на факта, че изборите са се провели в годишнината от анексирането на Крим. Според него така Путин казва на хора

Президентът Радев заминава на посещение в Израел и Палестина

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-заминава-на-посещение-в-Израел-и-Палестина_l.a_i.759302_at.1.html

От днес до 22 март президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Израел по покана на президента Реувен Ривлин, съобщиха от "Дондуков"...

Гуардиола осинови четири котета от приют

https://offnews.bg//izvan-terena/guardiola-osinovi-chetiri-koteta-ot-priiut-677049.html

Мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола и съпругата му Кристина Сера осиновиха четири бездомни котета от приют.

Двойката има и три деца, които ще се радват на новите си четирикраки приятели. Испанският специалист обича много животните и е убеден, че котетата ще внесат спокойствие в дома му и в преодоляването на стреса от мачовете.

Новината беше посрещната с възторг от любителите на животните, които винаги са поощрявали осиновяването на животни от приют, а не купуването.

Феновете на Сити и Гуардиола пък видяха в това желанието на испанеца да остане задълго в клуба, тъй като внася допълнителен уют в дома си. Зевзеците на "Етихад" пък му лепнаха прякор Kit Man.

"На Пеп му харесва животът и работата в Манчестър", коментираха познати на треньора пред "Дейли Стар".

Сити е почти сигурен шампион на Англия, след като води в класирането с 16 точки аванс, а в 1/4-финалите на Шампионската лига ще се изправи срещу Ливърпул.

Снимка: instagram.com/veggiedayz

Добри са условията за туризъм в ниските части на планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6770028

Добри са условията за туризъм в ниските части на планинитеДобри са условията за туризъм в ниските части на планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Навсякъде се е образувала нова снежна покривка около 5-10 см., на повечето места духа слаб до умерен вятър. В най-високите части на Стара планина – над 1900 м.

Шампионът стигна 1/2-финал в Суперлигата по волейбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6770023

Шампионът стигна 1/2-финал в Суперлигата по волейбол"Нефтохимик 2010" се класира за полуфиналите на Суперлигата по волейбол. Шампионите спечелиха категорично с 3:0 (20, 13, 16) решителния мач с "Марек Юнион Ивкони". Възпитаниците на Найден Найденов изненадващо паднаха с 0:3 при гостуването в Дупница и трябваше да минат през трети двубой, за да си гарантират място във финалната четворка.

Джуканович отново ще става президент на Черна гора

https://www.actualno.com/balkani/djukanovich-otnovo-shte-stava-prezident-na-cherna-gora-news_665441.html

Лидерът на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович ще се кандидатира за президент на Черна гора. Това съобщава местното издание "Вйести" и уточнява, че това е решение на ръководството на партията, което е взето единодушно. Часлав Вешович, който е член на ръководния орган на партията, очаква Джуканович да спечели изборите още на първия тур. Президентските избори в Черна гора ще се проведат на 15-ти април. Това е третият вот за държавен глава след обявяването на

Си: Само социализмът може да спаси Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-sotzializam-targovska-voyna-26973141

"Само социализмът може да спаси Китай", увери днес президентът Си Цзинпин. Китай се отваря за чуждестранни комапнии, каза премиерът Ли Къцян.

Днес на София филм фест във Варна можем да гледаме

http://www.moreto.net/novini.php?n=371033

Деветият София филм фест във Варна продължава с два филма - българския "8 минути и 19 секунди" по Георги Господинов и френския "Изключителният: Моят Годар", посветен на легендарния френски режисьор Жан-Люк Годар.

В Сирия свалиха МиГ 29 на ВВС на Асад

http://dnes.dir.bg/news/siria-mig-29-asad-26973087

През уикенда бе съобщено за свален изтребител на правителствените ВВС.

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6770019

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на ел. задвижване и настройки на спирателен кран на ул. „Мишова орница“ , кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода”,

EVN България награди за отличен успех дипломанти от ТУ София – Филиал Пловдив

http://www.cross.bg/bulgariya-godina-nagradi-1570518.html

/КРОСС/ За поредна година ЕVN България беше официален гост на тържествената церемония по дипломиране на випуск 2017 в Технически университет София - Филиал Пловдив. Компанията награди общо 16 младежи -  отличници на випуска с образователно-квалификационна степен магистър и бакалавър. Събитието се проведе на 16 март 2018 г. в сградата на университета, базирана в град Пловдив. На него традиционно присъстваха големи фирми работодатели от региона. От страна на ЕVN България представител беше ръководител отдел „Човешки ресурси" г-жа Юлия Тенева.   Следвайки своята политика да подкрепя развитието на младите бъдещи специалисти в областта на енергетиката, компанията беше предвидила персонални поздравления от страна на мениджмънта и специални награди за абсолвентите отличници и първенци в своите специалности в направления електротехника и информационни технологии. И тази година немалка част от отличилите се млади инженери избраха ЕVN България за свой бъдещ работодател. Те стартираха своята кариера като стажанти в компанията през 2016 година и след успешното си представяне бяха поканени да поемат по-дългосрочни ангажименти в различни технически звена в структурата на EVN България. EVN България има дългогодишна практика да насърчава младите специалисти, като им дава различни възможности да придобият практически опит в реални условия в рамките на компанията

Западната преса: Следващият мандат на Путин може да е още по-опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770020

Западната преса: Следващият мандат на Путин може да е още по-опасенОбявено беше, че Владимир Путин е спечелил 76,7 процента от гласовете на президентските избори в Русия - повече от всеки друг в постсъветската епоха, но демонстрираната народна подкрепа, която режимът му си организира, е по-малко впечатляваща, отколкото изглежда, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

Скандалът "Cambridge Analytica" - Зукърбърг обедня с 6$ милиарда

http://clubz.bg/65619-skandalyt_cambridge_analytica_zukyrbyrg_obednq_s_6_miliarda

Социалната мрежа Фейсбук получи удар на борсата и сменя началника по сигурността след избухването на скандала с изтеклите данни на 50 млн. потребители.

Те са били ползвани от Cambridge Analytica, компания, работила с тях в полза на кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ и кампанията Великобритания да напусне ЕС.

Компанията на Марк Зукърбърг загуби близо 40$ млрд. от пазарната си капитализация след разкритието за теча на информация - това е почти 8% спад на акциите. Самият Зукърбърг в момента е с 6,06 млрд. долара по-беден, но остава четвърти в света, след Джеф Безос (Амазон), Бил Гейтс (Майкрософт) и Уорън Бъфет.

От Фейсбук обясниха, че са дали достъп на Cambridge Analytica през апликация, която предлагала заплащане на потребителите, за да попълнят тестове с лични характеристики. Това става през 2014 г. През тези 270 000 профила, взели участие в анкетите, те са достигнали и до техните приятели и така са източили предпочитания, лайкове, интереси на милиони хора. От социалната мрежа твърдят, че са разбрали за теча по-късно и веднага са поискали данните да бъдат изтрити. Но не са направили нищо повече от това да пратят форма за потвърждение в стил "Изтрихте ли данните? Да/Не". 

Друг проблем е фактът, че главният отговорник за сигурността на Фейсбук Алекс Стамос напуска позицията си. Макар да обяви, че няма "пробив" в социалната мрежа, каквато бе първоначалната позиция на Фейсбук, Стамос е сред хората, настоявали за разследване и разкриване на действията на руснаци във Фейсбук и увеличаването на корпоративната отговорност в технологиите. Смятал е да напусне още през декември, но е бил убеден да изчака до август.

Според източници на Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл" обаче той сменя позицията си заради несъгласия с ръководството за това как социалната мрежа трябва да се справя с разпространението на дезинформация. Стамос сега ще "изследва новите рискове за сигурността и ще работи за сигурността по време на избори".

Днес Фейсбук организира отворена среща за всички свои служители, като ръководството ще отговаря на всякакви въпроси, свързани със скандала. Зукърбърг е критикуван и вътре в компанията за мълчанието си по темата. Според Vice.com създателят на социалната мрежа ще говори в петък.

Междувременно хаштагът #DeleteFacebook (Изтрий Фейсбук) набира популярност в Twitter - друга социална мрежа, която може напълно свободно да продава информацията от профилите ни.

Съдии: Борисов, защитете задържани магистрати пред Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-sadii-rejep-erdogan-26973064

Съюзът на съдиите призова премиера Бойко Борисов при срещата си с Реджеп Ердоган да се застъпи за турските магистрати, задържани след неуспешния преврат.

Психолог: Поне седмица организмът се адаптира към смяната на времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6770016

Психолог: Поне седмица организмът се адаптира към смяната на времетоХората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане. Психологът обаче отбелязва,

Тръмп предлага смъртно наказание за наркотрафиканти

http://www.mediapool.bg/tramp-predlaga-smartno-nakazanie-za-narkotrafikanti-news276923.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести дългоочаквания си план за борба с кризата с наркотичните зависимости в страната, която включва смъртно наказание за наркотрафикантите, предава Voice of America, цитиран от Фокус. В рамките на реч, изнесена в понеделник, Тръмп обеща да помогне за израстването на „поколение деца без наркотици“, уверявайки, че “заедно ще сложим край на бича на наркоманиите в Америка веднъж завинаги". Успех в тази насока може да се постигне с твърди мерки, смята той. “Ако не се справим с наркодилърите, губим времето си. И тази твърдост включва смъртното наказание", бе предложението на американския президент.

Няма да има надпревара във въоръжаването, зарече се Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=371058

Преизбраният руски президент Владимир Путин заяви, че Русия иска да има градивни отношения с другите страни и няма да участва в надпревара във въоръжаването. На среща със съперниците си в кандидатпрезидентската кампания той каза, че ще се съсредоточи върху повишаването на жизненото равнище на сънародниците си, подобряване на здравеопазването и образованието.

Част от пострадалите българи при катастрофата с автобус в Египет все още са в болница

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149460_chast_ot_postradalite_bulgari_pri_katastrofata_s/?ref=rss


Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при катастрофата с автобус в Египет вчера, се намират в частната болница "АМС" в Хургада, съобщи българският консул Евгени Паралингов, който бе изпратен незабавно на място от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от министерството.<br /><br />Пострадалите имат фрактури и порезни рани. Днес ранените ще бъдат изследвани със скенер, за да им бъде назначено лечение, включително оперативно,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване