Омбудсманът иска и гражданите да обжалват цените на тока, парното и газа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285275_%D0%9E%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2

 Всеки гражданин да може да оспорва пред съда цените на тока, парното и газа. За това настоява националният омбудсман Мая Манолова.

Общественият защитник даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода.

Заедно със сезирането на конституционните съдии омбудсманът се обръща и към председателя на парламента Цвета Караянчева с предложение депутатите сами да отменят разпоредбата. „В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси, както повелява Конституцията“, категорична е Манолова.

Тя подчертава още, че това не е в съответствие и с европейската директива, според която държавите-членки на ЕС трябва да въведат на национално ниво механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган.

Според нея макар един от членовете на Закона за енергетиката да предпоставя възможност за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, то друга разпоредба за утвърждаване на цени за доставка на електрическа енергия, природен газ и вода на гражданите за индивидуални административни актове, по същество ограничава тази възможност.

Огромен скандал - британци манипулирали изборите в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/ogromen-skandal-britanci-manipulirali-izborite-v-sasht-6080472

Подкупи, наемане на проститутки, изнудвания и злоупотреба с лични данни са сред неща, в които обвиняват „Кеймбридж аналитика”

Париж е най-привлекателният европейски град за инвеститорите в имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285274_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+

 Френската столица оглави класацията на най-привлекателните европейски градове за инвестиции в недвижими имоти, съобщава в своето електронно издание вестник Le Figaro. 

За дванайсет месеца Франция е добила репутацията на динамична и много сигурна страна, отбелязва Фабрис Алуш, председател на френското подразделение на специализираната компания за недвижими имоти CBRE.

В резултат на това Париж е станал най-атрактивният град в Европа за инвеститорите в недвижими имоти, сочи проучване на компанията. Миналата година в региона Ил-дьо-Франс са били инвестирани над 20 милиарда евро. В цяла

Франция инвестициите през последните три години са достигнали 27 милиарда евро годишно, което представлява около 10 процента от общата сума, инвестирана в Европа. Това е нещо невиждано от 2007 година. 

 

В икономическия контекст на възстановяване на растежа, френската столица отново привлича вниманието на европейските инвеститори след избирането на Еманюел Макрон за президент и в перспективата на олимпийските игри през 2024 година, обяснява Фабрис Алуш.

Той споделя, че на световния форум на недвижимите имоти Mipim корпоративните инвеститори са дали висока оценка на

Париж за финансовата сигурност и атрактивността му за компаниите заради предлаганото качество на живот за техните служители. Такова преимущество те не намират например във Франкфурт, изтъква Алуш. А освен това френската столица се възползва от нестабилността във Великобритания, където пазарът на недвижими имоти донякъде забавя растежа си поради безпокойствата на инвеститорите заради Brexit. Все пак, припомня той, с инвестиции от 29 милиарда евро годишно, Лондон все още държи първенството (при общи 77,5 милиарда евро в цялото Обединено кралство).Сега Париж изпреварва по атрактивност Мадрид и Амстердам. 

През тази година инвеститорите планират да вложат много повече пари, отколкото през 2017 година - рекордна с общо инвестирани 291 милиарда евро. И ако не настъпи някакъв обрат, инвестираните средства в Париж и във Франция се очаква да се задържат на също такива високи равнища и през 2018 година.

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Mercedes вече предлага абонамент вместо продажба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285273_Mercedes+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%

 Германският гигант Mercedes-Benz започва тестове на нова система, при която клиентите се абонират за ползване на автомобили, вместо да ги купуват. Пилотният проект старита с два от най-големите дилъри на марката в Германия, LUEG и BERESA, и според някои анализатори е първата стъпка към тотална промяна на бизнес модела на автомобилните производители, съобщи Automedia.bg.

Абонаментната схема позволява на клиентите да ползват до 12 различни нови автомобила в рамките на годината срещу фиксиран месечен наем, който включва всички застраховки, поддръжка, евентуални ремонти, гуми и до 36 000 км общ пробег за 12-те месеца. Поръчката и подмяната на автомобилите става изключително лесно, чрез мобилно приложение.

Засега не е ясно колко ще струва услугата, която се нарича Flexperience. От Mercedes обаче подчертават, че това е различен бизнес от вземането на автомобили под наем, защото тук клиентът може да си избира не само модела, но и двигателя, цвета и оборудването.

В началото схемата е ограничена до четири основни модела: А-, С-, Е- и S-класата, както и до построените на тяхна база кросоувъри GLA. GLC, GLE и GLS. По всяко време клиентите могат да сменят ползвания автомобил с такъв от по-висок клас, срещу съответно доплащане. Ако ползвате С-класа например и предстои сватбата на дъщеря ви, без проблем може да я смените временно за S-класа и да доплатите разликата. Ако карате А-класа в града и ви предстои уикенд в планината, може да вземете нещо по-проходимо.

Едно от възраженията срещу подобни схеми е, че по този начин производителите могат да прескочат дилърите си и да работят директно с клиентите. Именно за да избегнат подобни притеснения, от Mercedes минават схемата през два от най-мощните си търговски партньори в Германия.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Веселина Василева

Конфискуваха кола във връзка с разследването на отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769923

Конфискуваха кола във връзка с разследването на отравянето на СкрипалДетективите, които разследват нападението с нервно-паралитичен агент срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал са насочили вниманието си към превозното средство, с което дъщеря му Юлия е транспортирана до Салсбъри в деня преди отравянето, съобщава британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Български дипломат следи на място състоянието на пострадалите в ПТП в Египет българи

http://www.cross.bg/rani-dyshi-mart-1570498.html

/КРОСС/ Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при пътнотранспортно произшествие с автобус в Египет вчера, се намират частната болница АМС в Хургада, съобщи българският консул Евгени Паралингов, който бе изпратен незабавно на място от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Пострадалите имат фрактури и порезни рани. Днес ранените ще бъдат изследвани със скенер, за да бъде им назначено лечение, включително оперативно, ако се налага. Представител както на българската, така и на египетската туристическа фирма са в болницата с ранените. Всички изследвания и операции ще бъдат платени от застраховките на пътниците. От общо 20 души ранени в автобуса, 12 са с по-леки рани, ожулвания, охлузвания, синини, леки порезни рани - те са обработени и са изявили желание да продължат туристическата си програма. Круизът по река Нил на групата свършва в събота, 24 март. В хотела в Хургада, където ще бъде настанен и консулът, са пожелали да останат и да изчакат връщането на групата на 24 март други трима души, по-леко пострадали, с вече обработени рани. Министър Захариева лично следи случая, като служителите на посолството ни в Кайро ще оказват пълно съдействие на пострадалите наши сънародници в рамките на своите правомощия.    

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение в Израел и Палестина

http://www.cross.bg/radev-glava-rymen-1570488.html

/КРОСС/ От 20 до 22 март президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Държавата Израел по покана на президента Реувен Ривлин. Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен глава ще са възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, в това число в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите. На 20 март българският държавен глава ще бъде посрещнат от израелския си колега Реувен Ривлин с официална церемония в президентския дворец в Йерусалим, след което ще се проведат пленарни разговори на официалните делегации на България и Израел. В първия ден от визитата си Румен Радев ще се срещне и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел. На 21 март, в Мемориала „Яд Вашем" държавният глава ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста, а по-късно през деня ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор" на хълма „Херцел". Президентът Радев ще се срещне с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн и ще направи изказване в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма

Берлин: Русия остава труден партньор на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285272_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D

 Русия ще продължи да бъде труден партньор. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, след като стана ясно, че Владимир Путин е преизбран за четвърти мандат като президент, съобщава агенция Ройтерс.

Въпреки това по думите му Европейският съюз трябва да може да продължи диалога с Москва, независимо от множеството спорни въпроси помежду им.

„Резултатите от изборите в Русия не бяха изненадващи за нас, както и обстоятелствата около вота. Не можем да говорим за справедливо политическо съревнование“ в смисъла, в който го разбираме, посочи още министърът, цитиран от Ройтерс. 

 

„Русия ще остане труден партньор. Но Русия също така е необходима за намирането на решения за големите международни конфликти и по тази причина искаме да запазим диалога“, допълни Маас при пристигането си на редовната среща на европейските външни министри.

На фона на критичното изказване от Берлин след вота, властите във Франция – традиционен германски съюзник, изразиха по-умерена позиция.

В съобщение от Елисейския дворец посочват, че президентът Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с Владимир Путин, в който го е поздравил за победата и е пожелал успех на него и народа му в усилията за модернизиране на страната.

„Френският президент изказа на Русия и руския народ пожеланията си за успех с модернизирането на страната на политическия, демократичния, икономическия и социалния фронт“, заявиха от Елисейския дворец, цитирани от Ройтерс.

В същото телефонно обаждане Макрон е изказал и притесненията си във връзка с конфликта в Сирия, призовавайки властите в Москва да положат всички възможни усилия за край на сраженията и ограничаване на цивилните жертви.

Френският държавен глава също така е призовал Москва за повече яснота около ролята на страната в атаката с нервнопаралитичен газ във Великобритания.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

На 20 март през...

http://www.cross.bg/stava-voiina-deiistviya-1570497.html

/КРОСС/ 1413 г. - Хенри V става крал на Англия.1792 г. - Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране.1808 г. - Александър I присъединява с декрет Финландия към Русия като Велико княжество.1815 г. - След като избягва от остров Елба, Наполеон влиза в Париж с армия от 140 000 души и 200 000 доброволци, което поставя началото на управлението му, наречено „Стоте дни".1848 г. - Лудвиг I се отказва от трона на Бавария.1852 г. - Публикуван е романът Чичо Томовата колиба, на американската писателка Хариет Бичър Стоу, който съществено повлиява на отношението към афроамериканците и робството в САЩ.1854 г. - В САЩ е основана Републиканската партия.1861 г. - Земетресение изцяло унищожава град Мендоса в западна Аржентина.1890 г. - Ото фон Бисмарк престава да е канцлер на Германия.1914 г. - В САЩ, Кънектикът, за пръв път се провежда международен шампионат по фигурно пързаляне.1916 г. - Албърт Айнщайн публикува своята Теория на относителността.1924 г. - Христо Ясенов е интерниран в днешен Благоевград.1930 г. - В Хага е подписано споразумение за вдигане на секвестъра върху българските имоти в Румъния.1949 г. - Германската марка става законна парична единица на Западна Германия.1951 г. - В Народна република България са отменени купоните за промишлени стоки и се преминава към свободна търговия с тях.1952 г. - Сенатът на САЩ подписва мирен договор с Япония.1956 г. - Тунис придобива независимост от Франция.1969 г

Ранените българи в Египет са настанени в частна болница, днес ги изследват на скенер

https://offnews.bg//112/ranenite-balgari-v-egipet-sa-nastaneni-v-chastna-bolnitca-dnes-gi-izs-677039.html

Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при пътнотранспортно произшествие с автобус в Египет вчера, се намират частната болница АМС в Хургада, съобщи българският консул Евгени Паралингов, който бе изпратен незабавно на място от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Те имат фрактури и порезни рани. Днес ранените ще бъдат изследвани на скенер, за да бъде им назначено лечение, включително оперативно, ако се налага, съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Представител както на българската, така и на египетската туристическа фирма са в болницата с ранените. Всички изследвания и операции ще бъдат платени от застраховките на пътниците.

От общо 20 души ранени в автобуса, 12 са с по-леки рани, ожулвания, охлузвания, синини, леки порезни рани - те са обработени и са изявили желание да продължат туристическата си програма.

Круизът по река Нил на групата свършва в събота, 24 март. В хотела в Хургада, където ще бъде настанен и консулът, са пожелали да останат и да изчакат връщането на групата на 24 март други трима души, по-леко пострадали, с вече обработени рани.

Министър Захариева лично следи случая, като служителите на посолството ни в Кайро ще оказват пълно съдействие на пострадалите наши сънародници в рамките на своите правомощия, заявяват от МВнР.

Сезон 2018 в алпийските ски: годината на неуловимите Шифрин и Хиршер

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149347_sezon_2018_v_alpiiskite_ski_godinata_na_neulovimite/?ref=rss


Сезонът в Световната купа по ски алпийски дисциплини завърши с позната картина – Микаела Шифрин и Марсел Хиршер се качиха на най-високото стъпало. Носителите на големите кристални глобуси от миналия сезон отново бяха над всички останали, като доказаха, че в момента всички трябва да се съобразяват с тях.<br /><br />Преди да започне сезонът светлините на прожекторите бяха насочени към другата голяма звезда на САЩ Линдзи Вон. Тя обяви голямата си цел да изпревари Ингемар Стенмарк по...

Родени на 20 март

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-yurist-1570495.html

/КРОСС/ Георги Марков, юрист, бивш конституционен съдия, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Проф. Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС и на 43-ото НС, бивш депутат Даниела Доковска, адвокат, бивш председател на Висшия адвокатски съвет Евдокия Манева, бивш зам.-министър на екологията Зоя Василева, поетеса Катя Николова, председател на Обединението на жените социалистки в БСП Николай Бухалов, двукратен олимпийски и трикратен световен шампион по кану-каяк Чавдар Георгиев, юрист, бивш депутат  

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за преходния период

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285271_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%

 Лондон и Брюксел са договорили „голяма част“ от споразумението, което ще доведе до „уреденото излизане“ на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това заяви европейският представител в преговорите Мишел Барние по време на пресконференция със своя британски колега Дейвид Дейвис, цитиран от ВВС.

„Постигнахме споразумение за преходния период“, обяви Дейвис, допълвайки, че решението дава повече яснота за бизнеса, който може спокойно да взима инвестиционни решения, без да има притеснения за промени.

От своя страна обаче Барние повтори предупреждението си, че преходният период ще стане действителност едва след като и последното споразумение за излизане от ЕС бъде ратифицирано.

По отношение на търговията споразумението предвижда Великобритания да има право да договаря търговски сделки с трети страни по време на прехода. Те обаче няма да влизат в сила, докато той не приключи.

В тази връзка двете страни са се споразумели и за продължителността на периода, който ще е 21 месеца.

„Датата (за излизане – бел. ред.) е 20 декември и да, продължителността е 21 месеца, което е почти колкото двете години, които искахме“, посочи от своя страна Дейвид Дейвис, цитиран от Bloomberg.

Споразумение между двете страни е било постигнато и по един от най-наболелите въпроси в преговорите, а именно този с 4,5-те милиона европейски граждани на Острова и 1,2-та милиона британски граждани в ЕС след Brexit.

Според споразумението европейските граждани, пристигащи във Великобритания по време на преходния период, ще имат същите права като тези, живели там преди. Това означава, че Лондон е направил отстъпка, тъй като по-рано премиерът Тереза Мей заяви, че ще настоява това да не бъде допуснато.

Решение има и по един от другите спорни въпроси между Лондон и Брюксел, а именно този за статута на Гибралтар. Според двамата дипломати отвъдморската територия напуска общността заедно с Великобритания, но въпреки това преговорите между Лондон и Мадрид продължават.

Що се отнася до ирландската граница, представителят на ЕС заяви, че и двете страни са се съгласили, че т. нар. „предпазна клауза“ за Северна Ирландия, която възпрепятства установяването на твърда граница и предвижда пълно регулаторно съответствие с ЕС, трябва да представлява част от правния текст на развода между Лондон и Брюксел. Повече детайли около сделката ще бъдат обявени идните седмици, посочва Bloomberg.

Новината за споразумението беше посрещната с одобрение от пазарите. Стойността на паунда достигна до най-високите си стойности спрямо еврото от 8 февруари насам, отбелязвайки увеличение от 0,6% до 87,55 пенса за евро.

Темата за Brexit може да следите тук

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

В Североизточна България почти през целия ден ще вали сняг, а по Черноморието – дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6769916

В Североизточна България почти през целия ден ще вали сняг, а по Черноморието – дъждДнес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. В Североизточна България почти през целия ден ще превалява сняг, а по Черноморието – дъжд. Това съобщи за „Фокус“ дежурният сеизмолог Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

До 2050 г. около 5 млрд. души може да изпитват недостиг на вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285270_%D0%94%D0%BE+2050+%D0%B3.+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+5+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B5

 Около 3,6 млрд. души живеят в райони с потенциален недостиг на вода поне един месец в годината и броят им може да се увеличи до 5,7 млрд. души до 2050 г., предупреждава ЮНЕСКО в свой доклад, цитиран от CNBC.

 
В изданието за 2018 г. на Световния доклад на ООН за развитие на водните ресурси, публикуван днес, се казва, че световното търсене на вода нараства с около 1% всяка година и ще „продължи да расте значително“ в идните 20 години.
 
Природосъобразните решения имат важна роля както за подобряването на качеството на водата и на водоснабдяването, така и за смекчаването на последиците от природните бедствия, казва се в доклада.
„Нуждаем се от нови решения за управлението на водните ресурси, за да отговорим на възникващите предизвикателства пред водната сигурност, породени от прираста на населението и климатичните промени“, съобщи в комюнике Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

 

„Ако не направим нищо, до 2050 г. около пет милиарда души ще живеят в райони с недостатъчен достъп до вода. Този доклад предлага природосъобразни решения за по-добро управление на водата. Това е сериозна задача, която всички ние трябва да изпълним заедно отговорно, за да предотвратим конфликти, свързани с водата“, отбеляза Азуле.

В доклада природосъобразните решения са определени като „вдъхновени и подкрепени от природата“. Те или използват, или имитират процеси, които се случват в природата, за да помогнат за подобряването на управлението на водите.

„На фона на ускореното потребление, все по-влошаващото се качество на околната среда и многостранните последици от климатичните промени очевидно се нуждаем от нови начини да управляваме конкурентното търсене на нашите ценни сладководни ресурси“, казва Жилбер Унгбо, председател на UN-Water президент на Международния фонд за развитие на земеделието.
 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Шефът по сигурността на Facebook напуска компанията

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-26972705

Шефът по сигурността на Фейсбук Алекс Стамос, който настояваше за по-детайлно разследване на руската намеса в американските президентски избори, напуска.

Предстоящи събития на 20 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1570494.html

/КРОСС/ ***Варна.От 16.00 часа, в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" във Варна Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие изложба, с която Варненската библиотека ще отбележи 135-ата годишнина от създаването си и 125-ата годишнина от рождението на нейния първи директор. В 16.45 часа председателят на Народното събрание ще разговаря с председателя на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна" Димитър Димитров и членове на Управителния съвет на организацията.По-късно тя ще се запознае с направеното по изграждането на варненския булевард „Васил Левски", което е най-големият инфраструктурен проект на града. ***София.От 09.30 часа, в Хотел Балкан ще се проведе конференция по случай Деня на потребителите. Темата е "Цифровата икономика - какви са ползите за потребителите?" Участие в нея ще вземата министърът на икономиката Емил Караниколов, председателят на българския Икономически и социален съвет проф. д-р Лалко Дулевски и др. ***София.От 09.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе заседание на Съдийската колегия на Съвета. ***София.От 10.00 часа Конституционният съд ще проведе заседание по делото по искане на Седемдесет и пет народни представители от 44-тото Народно събрание на основание на чл. 149, ал. 1, т

Най-важното от Варна във вчерашния 19 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371050

„Разкрасяват“ представителния булевард „Княз Борис I“ във Варна Дни преди очакваната визита на турския президент Реджеп Таип Ердоган във Варна, работници разчистват площите около представителния булевард "Княз Борис I", видя репортер на Moreto.

10 години след финансовия срив американците още недолюбват акциите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285269_10+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%

 Близо десет години след началото на финансовата криза, която заличи активи за 16,4 трлн. долара от домакинствата в САЩ, американците тепърва трябва да възстановят предишния си сантимент към стоковите пазари, посочва Ройтерс в свой материал. В момента те притежават по-малко индивидуални акции и влагат по-малки суми пари в ценни книжа въпреки продължаващия вече девета година бичи пазар, който доведе до ръст на индекса S&P 500 от близо 310% от 2009 г. насам.

Американските домакинства държат с 900 млрд. долара по-малко инвестиции в акции, отколкото през 2007 г., показва проучване на Goldman Sachs, което прави корпорациите най-големият двигател на търсенето. По пенсионните планове от вида 401(k) инвеститорите влагат средно 52,4% от средствата си във фондове, съставени само от акции, което е намаление спрямо 64,7% през 2007 г., според данни на Fidelity.

Вместо това инвеститорите насочват средно 33,2% от своите активи в смесени фондове, които комбинират акции, облигации и пари в кеш на базата на очакваната дата за пенсиониране на даден човек , което е почти двойно повече от активите (14,5%), инвестирани в тази категория през 2007 г.

Инвестициите в акции спадат, въпреки че инвеститорите до голяма степен успяха да се възползват от възстановяването на цените на книжата. Средният баланс по пенсионните фондове 401(k) в края на 2017 г. е бил 104 300 долара – ръст от 112% спрямо средно 49 000 долара в края на 2008 г. и от 54% от средните стойности преди кризата от 2007 г. в размер на 67 600 долара, съобщава още Fidelity.

„Изглежда липсва предишния интерес“ сред инвеститорите към акциите, посочва Марк Пачионе, директор на отдела за инвестиционни проучвания към компанията Captrust Financial Advisors, която отговаря за активи на стойност 250 млрд. долара. По думите му клиентите сега са много по-притеснени за ефектите от увеличаващите се лихвени проценти и инфлацията върху техните портфолиа от облигации.

Инвеститорите не само че държат по-малко активи в акции като цяло, но и тези средства е все по-вероятно да бъдат вложени в индексни или борсово търгувани фондове, които следят движението на по-широките показатели, а не в индивидуални акции или фондове, управлявани от инвестиционни съветници.

Според експерти тенденцията се дължи на клиенти, които са изгубили доверието си в способностите на професионалните фонд мениджъри, след като почти всички от тях не успяха да предвидят финансовата криза.

„Инвестирането в индекси е по-разпространено от когато и да е било и това е така, защото активното управление не те защитава от загуби в случай на криза и се представя по-зле от очакваното през последните десет години“, смята Мат Хансон от Kayne Anderson Rudnic, която отговаря за активи за 18,9 млрд. долара.

Нарастващите темпове на търговията с опции се ускоряват по-бързо при брокери като E Trade Financial и TD Ameritrade, отколкото при търгуването с индивидуални акции, посочва анализаторът Мак Сайкс от Gabelli & Co.

В момента по-малките инвеститори посочват, че се насочват към криптовалутите като биткойна, за да постигнат голяма възвръщаемост, която вече не вярват, че стоковите пазари могат да им осигурят.

Лайла Табатабие – предприемач и съветник на технологични стартъпи, започва да инвестира в първични монетни предлагания (ICO) преди около година и половина. В момента тя държи основната част от портфолиото си в дигитални валути, които според нея имат шанс за по-големи печалби.

„Криптовалутите в момента се държат по начина, по който акциите се държаха преди 10 или 15 години“, смята тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Русия срещу Запада: Започна ли нова Студена война

http://dnes.dir.bg/news/studena-voyna-lubomir-kuukov-rusia-putin-26972696

Може да се каже, че сегашната ситуация в отношенията между Запада и Русия е по-тежка, отколкото през Студената война.

Какво да очакваме от Путин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285268_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F

 Владимир Путин сега има по-силен контрол над Русия и по-силно място в света благодарение на получения с голяма подкрепа нов президентски мандат.

Неговите вътрешни опоненти са до голяма степен примирени с това, че още шест години ще останат в сянка. Външните му опоненти са затънали в собствените си проблеми - от бъркотията на британското излизане от ЕС, до хаоса и противоречията в администрацията на Тръмп.

Дори масовите изборни нарушения едва ли могат да накърнят позицията на Путин. А обвиненията, че се е намесвал в изборите в САЩ и че стои зад атаката с нервнопаралитично вещество във Великобритания, само укрепиха позициите му в Русия.

Ето някои предвиждания какво може да очакват през неговите следващи шест години на власт съперниците и съседите на Русия и нейните 147 млн. граждани.

НОВА СТУДЕНА ВОЙНА?

Отношенията между Русия и Запада са вече на най-ниската си точка след рухването на Съветския съюз преди 26 години. Въпреки донякъде приятелските му отношения с президента Доналд Тръмп, новият мандат на Путин му дава малко стимули да търси споразумение със САЩ, особено на фона на задълбочаващото се разследване по твърденията за руска намеса в американските избори през 2016 г.

Приятелски настроени към Путин лидери отбелязаха успехи на неотдавнашните избори в Германия и Италия. Западните страни могат да очакват повече произхождащи от Русия хакерски атаки и пропаганда, насочени към саботиране на техните избори или дискредитиране на демократичните им системи - включително и на междинните избори в САЩ през ноември.

Тъй като вътрешната популярност на Путин скача винаги, когато той се опълчва на Запада, може да се очаква още по-твърд език от него следващия път, когато се изправи пред заплахи в страната си, по-предизвикателни случаи на руско вето в Съвета за сигурност на ООН по всякакви въпроси, които Москва възприема като заплаха за интересите си.

Твърдението му отпреди няколко седмици, че Русия е разработила нови видове ядрени оръжия, които могат да пробиват противоракетните отбрани, ясно показва непреклонното намерение на Путин да засили сплашващата мощ на Русия.

СИРИЯ И ЕКСТРЕМИСТКАТА ЗАПЛАХА

Подкрепяните от Москва сирийски (правителствени) сили помогнаха за прогонването на "Ислямска държава" (ИД) от Сирия и Путин смята, че Русия е била решаваща сила в един конфликт, поставил на сериозно изпитание предвожданата от САЩ коалиция срещу ИД. Сега същите тези подкрепяни от Русия сирийски сили превземат последните крепости на подкрепяните от Запада бунтовнически формирования.

Москва гледа на това като на геополитическа и военна победа над незаконната предвождана от Запада интервенция и е малко вероятно да се изтегли скоро от Сирия.

 

Окуражен от този успех, Путин може да позиционира възраждащата се руска военна мощ като миротворчески фактор и в други регионални конфликти - например в Либия, където Москва има петролни интереси и където след нескопосана западна инвазия преди седем години страната е в състояние на беззаконие и гъмжи от екстремисти.

СЪСЕДИТЕ НА РУСИЯ

За руснаците най-голямата победа на Путин през 18-те му години на власт е анексирането на Крим и провалянето на украинските амбиции за сближение с ЕС и НАТО. Путин бе поставен в трудно положение от наложените в резултат санкции на САЩ и ЕС, но не проявява никакво желание да направи отстъпки, които биха ги отменили. Украйна е разделена между нестабилното правителство в Киев и подкрепяния от Русия сепаратистки регион, затънал в един замразен, но все още смъртоносен конфликт, който служи на руските интереси.

Действията на Москва в Украйна изпратиха предупредителен сигнал към други страни от руската орбита, че за тях е опасно да обръщат поглед на Запад. Бивши страни от съветския блок, които сега са в ЕС, все повече се обръщат към Москва - от Унгария и Полша до Чехия и Словакия.

РУСНАЦИТЕ

Новият мандат на Путин теоретично може да му даде пълномощия да извърши смели реформи, от които Русия отдавна се нуждае, за повишаване на жизнения стандарт и освобождаване от петролната зависимост. Путин обаче е успял да убеди руските избиратели, че драстичните промени са опасни и че защитата на страната от заплахи има приоритет над подобряването на ежедневието.

Експерти предричат, че той може да предприеме някои промени, като разширяване на възможностите за придобиване на жилища и борба с корупцията на местно равнище. Малко вероятни обаче са по-големи промени като ревизия на пенсионната система, което е непопулярно сред значителна част от електоралната база на Путин, или свиване на разходите в сектора на сигурността, което пък е непопулярно сред бившите другари от КГБ в антуража на Путин.
Русия успя да излезе от 2-годишна рецесия и сега инфлацията и дефицитът са ниски. Но личните доходи стагнират, здравната система се разпада, а корупцията се шири.

СОБСТВЕНОТО МУ БЪДЕЩЕ

Най-големият въпрос за руснаците през следващите 6 години е какво ще се случи след тях. По конституция Путин трябва да напусне властта през 2024 г., но той може да промени правилата и да премахне ограничението за броя на мандатите, или да благослови податлив на влияние наследник, за да продължи да управлява задкулисно.

На импровизиран въпрос на пресконференцията в неделя вечерта дали ще се кандидатира за президент през 2030 г., когато отново би имал право, 65-годишният Путин отсече: "Това е смешно. Нима мислите, че ще съм тук докато навърша сто години?".

Опозиционният лидер Алексей Навални - най-сериозният противник на Путин, ще се окаже под още по-силен натиск от властите в усилията си да изобличава корупцията и официалните лъжи. Други съперници на Путин, като кандидатката Ксения Собчак и превърналият се в дисидент олигарх Михаил Ходорковски, отново ще се опитат да завоюват някакви позиции чрез предстоящите местни и парламентарни избори.

Хора от вътрешния кръг на Путин също ще се боричкат за позиции в очакване на деня, когато той вече няма да бъде на сцената.

Путин може да поднови усилията за разработки в сферата на изкуствения интелект и други иновации като част от фокуса върху младото поколение, от чиято лоялност се нуждае, за да си гарантира, че наследството му ще го надживее.

 

По статията работи: Веселина Василева

200 хиляди чиновници ще станат пътни знаци по заповед на Борисов

http://pogled.info/bulgarski/200-hilyadi-chinovnitsi-shte-stanat-patni-znatsi-po-zapoved-na-borisov.93278

/Поглед.инфо/ До всяка дупка да се постави чиновник, който да не мърда оттам, докато не бъде запълнена. Такова нареждане даде премиерът Бойко Борисов, след като в понеделник ненадейно привика няколко министри в кабинета си и им даде абсурдни нареждания в обичайния си популистки стил. И както обикновено се възмути, разграничавайки се от резултатите на собственото си дългогодишно управление.

Путин набеляза основните приоритети за четвъртия си мандат

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-nabelyaza-osnovnite-prioriteti-na-chetvartiya-si-mandat.93279

/Поглед.инфо/ В първия ден след президентските избори в Руската федерация държавният глава Владимир Путин, който спечели вота, не само прие поздравите за победата, но и очерта основните задачи на четвъртия си мандат, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

Наш дипломат следи състоянието на пострадалите в катастрофа в Египет българи

//dariknews.bg/novini/sviat/nash-diplomat-sledi-systoianieto-na-postradalite-v-katastrofa-v-egipet-bylgari-2085643

Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при пътнотранспортно произшествие с автобус в Египет вчера, се намират частната болница АМС в Хургада, съобщи българският консул Евгени Паралингов. Той бе изпратен незабавно на място от вицепрем

Ограничават движението на места в страната заради обилен снеговалеж

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ogranichavat-dvizhenieto-na-mesta-v-stranata-zaradi-obilen-snegovalezh-2085629

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход "Република" поради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Пътните настилки са мокри, заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла има на проход "Шипка" и Троянския

Истинската зима се върна в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/istinskata-zima-se-vyrna-v-bylgariia-2085647

Сериозно влошаване на времето ни очаква в четвъртък. И вместо да посрещаме първа пролет, трябва отново да извадим шалове и ръкавички.
 
Днес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. Още утре о

Президентът Радев замина на посещение в Израел и Палестина

https://offnews.bg//obshtestvo/prezidentat-radev-zamina-na-poseshtenie-v-izrael-i-palestina-677038.html

Президентът Румен Радев замина на посещение в Израел и Палестина.

Визитата на държавния глава е по повод 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Израел.

По време на официалното посещение в Палестина в сряда Радев ще положи венец пред гроба на Ясер Арафат и ще разговаря с палестинския си колега Махмуд Аббас.

Катастрофиралите в Египет българи - с фрактури и прорезни рани

http://clubz.bg/65610-katastrofiralite_v_egipet_bylgari_s_frakturi_i_prorezni_rani

Петимата български туристи, които пострадаха по-тежко при пътнотранспортно произшествие с автобус в Египет вчера, се намират частната болница АМС в Хургада, съобщи българският консул Евгени Паралингов, цитиран от МВнР. Дипломатът е изпратен незабавно на място от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Пострадалите имат фрактури и порезни рани. Днес ранените ще бъдат изследвани със скенер, за да бъде им назначено лечение, включително оперативно, ако се налага.

Представител както на българската, така и на египетската туристическа фирма са в болницата с ранените. Всички изследвания и операции ще бъдат платени от застраховките на пътниците.

От общо 20 души ранени в автобуса, 12 са с по-леки рани, ожулвания, охлузвания, синини, леки порезни рани - те са обработени и са изявили желание да продължат туристическата си програма.

Круизът по река Нил на групата приключва в събота, 24 март. В хотела в Хургада, където ще бъде настанен и консулът, са пожелали да останат и да изчакат връщането на групата на 24 март други трима души, по-леко пострадали, с вече обработени рани.

Министър Захариева лично следи случая, като служителите на посолството ни в Кайро ще оказват пълно съдействие на пострадалите наши сънародници в рамките на своите правомощия, допълват от Външното министерство.

 

Тръмп поиска смъртно наказание за наркотрафикантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769914

Тръмп поиска смъртно наказание за наркотрафикантитеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп оповести дългоочаквания си план за борба с кризата с наркотичните зависимости в страната, която включва смъртно наказание за наркотрафикантите, предава Voice of America. В рамките на реч, изнесена в понеделник (местно време), Тръмп обеща да помогне за израстването на „поколение деца без наркотици“, уверявайки,

Идват пролетните алергии, как да се предпазим

http://dnes.dir.bg/news/lechenie-proletni-alergii-senna-hrema-26972677

Поленовата алергия е много неприятна за около 2 до 4% от населението на България, което не е никак малко.

За какво мечтаят децата... след 8 години

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/19/3149384_za_kakvo_mechtaiat_decata/?ref=rss


Фото кът с щури снимки за спомен, работилница за малки фотографи и музика на живо очакват посетителите на изложбата портретна фотография "Мечтая за моя свят" на великобританския фотограф Пол Клиф, съобщават организаторите от Център за приобщаващо образование.<br /><br />Събитието е част от програма "Училището има смисъл" на Центъра, която свързва учители и представители на различни професии в екипи, които работят с цел повишаване на мотивацията на децата да ходят...

Пътна обстановка в страната - 20 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371049

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Пролетният сняг затвори магистрала Хемус и много други пътища за тирове

https://offnews.bg//obshtestvo/proletniat-sniag-zatvori-magistrala-hemus-i-mnogo-drugi-patishta-za-ti-677037.html

Обилен снеговалеж затруднява движението по някои пътища в Североизточна България, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по автомагистрала "Хемус" на територията на област София, в посока София.

Забранява се движението на коли с такъв тонаж и по път I-2 Русе-Разград-Шумен. Същата забрана е в сила и за път II-49 Търговище-Разград, както и за път III-204 Разград-Попово.

Поради усложнената обстановка на територията на Разградска област автомобили над 12 т не могат да се движат и по път I-2 Русе-Разград.

Ограничава се и движението за коли над 12 т по път I-2 Шумен-Разград, поради обилен снеговалеж на територията на област Разград.

Същото важи за път II-21 Русе-Силистра.

Ограничения има по път II-84 Велинград-Юндола-Якоруда, съобщават още от АПИ.

ООН призова за по-бързи действия, за да не остане Земята без вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769910

ООН призова за по-бързи действия, за да не остане Земята без водаВ Бразилия започна Световният форум за водата. ООН и голям брой политици и специалисти, събрали се в бразилската столица, призоваха за по-бързи действия, за да не започне да страда Земята от недостиг на вода, предаде Франс прес. "Просто няма време за губене", каза при откриването на осмото издание на форума президентът на Бразилия Мишел Темер,

Днес денят е равен на нощта: настъпва пролетното равноденствие

https://offnews.bg//nauka/dnes-deniat-e-raven-na-noshtta-nastapva-proletnoto-ravnodenstvie-677023.html

Днес настъпва моментът, в който продължителността на деня и нощта се изравнява. 20 март е датата на пролетното равноденствие за Северното полукълбо на Земята и есенното - за Южното.

За България астрономическата пролет ще настъпи в 18 часа и 15 минути.

И въпреки хладните дни напоследък, ще усетим пролетта и ще се наслаждаваме на по-ранни изгреви, късни залези, топли ветрове, разлистващи се дървета, покълнали треви и цветя. 

Какво е равноденствие?

Всяко равноденствие и слънцестоене е астрономическо събитие, което се случва заради наклона на оста на Земята и непрестанното ѝ движение в орбита.

Може да разглеждаме равноденствието и като събитие, което се случва на въображаемия купол на нашето небе. За наблюдател от нашата планета с геоцентричен поглед небесният екватор е голям кръг разделящ небето на Земята на Северно и Южно полукълбо. Небесният екватор пресича небето точно над екватора на Земята. При равноденствие Слънцето пресича небесния екватор, за да навлезе в небесната сфера над Северното полукълбо.

Ако наблюдаваме Земята от космоса, ще видим че оста на Земята е наклонена на 23.5 градуса. Имаме равноденствие два пъти годишно - пролет и есен - когато наклона на земната ос и орбитата на Земята около Слънцето се комбинират така, че оста е точно перпендикулярна на орбитата.

При равноденствие двете​ полукълба на Земята получават поравно слънчеви лъчи. Нощта и денят са приблизително равни по времетраене. Но тъй като Земята никога не спира да се движи около Слънцето, това разпределение поравно на слънчевата​ светлина ще се промени бързо.

Повече за астрономическото явление може да научите в НаукаOFFNews.

Настъпва астрономическата пролет

https://frognews.bg/novini/nastapva-astronomicheskata-prolet.html

На 20 март в 18.15 часа настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие - денят е равен на нощта.

Дали посредничеството на Тръмп може да реши спора на Залива с Катар

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/20/3149141_dali_posrednichestvoto_na_trump_moje_da_reshi_spora_na/?ref=rss


Лидери от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар ще утъпчат пътека до президента на САЩ Доналд Тръмп в следващите няколко седмици за последователни посещения, които едва ли ще разрешат отдавнашния спор между американските съюзници от Залива.<br /><br />Вашингтон има голямо желание да сложи край на конфронтацията между Катар, от една страна, и няколко други арабски държави, от друга. Разривът разделя междуправителствената организация Съвет за сътрудничество в Залива...

Днес имен ден имат Светла и Светлозар

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/dnes-imen-den-imat-svetla-svetlozar.html

На 20 март православната църква почита паметта на Св. мъченица Фотина. Името е от гръцки произход и означава светлина.

62 снегорина са обработили улиците в столицата през нощта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769906

62 снегорина са обработили улиците в столицата през нощтаОт 3.30 часа са започнали обработките със смеси против заледяване на основните пътни артерии в София, улиците, по които се движи масовият градски транспорт, както и главни улици в кварталите. В планинските райони е извършено и избутване на снежна маса. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Снимки на хора, които трябва да стоят далеч от автомобили

https://www.vesti.bg/lyubopitno/snimki-na-hora-koito-triabva-da-stoiat-dalech-ot-avtomobili-6080449

Кадрите, които ще видите в галерията са на хора, на които определено трябва да им бъде забранено да шофират

Търси се работна ръка. Но да е евтина!

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/20/3148996_tursi_se_rabotna_ruka_no_da_e_evtina/?ref=rss


Основната цел на някои агенции е да набират максимално евтина работна ръка в бедните страни от Източна Европа и съсипаната от кризата Гърция. Хората там масово стават жертва на наивни очаквания и мошеници, пише "Дойче веле".<br /><br />Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа,...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371048

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 март - вторник, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна - ул.

Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149090_durjavata_tursi_koi_da_sujivi_sportniia_kompleks/?ref=rss


Държавата търси инвеститор за спортния комплекс "Червено знаме", обявиха от Министерството на младежта и спорта (ММС) пред "Дневник".<br /><br />"В момента се изработва идеен проект за целия комплекс, с който да се търсят инвеститори. Към момента няма проявен инвеститорски интерес", се казва в отговора на министерството.<br /><br />"Червено знаме" има ключова роля в историята на българския спорт. Комплексът включваше бази за...

АПИ: Пътищата са мокри и заледени

https://frognews.bg/novini/api-patishtata-mokri-zaledeni.html

Пътните настилки са мокри, заледени и обработени. Намалена е видимостта поради мъгла до 50 м на проход „Шипка“, „Троянски“ проход, съобщава агенция „Пътна инфраструктура“.

Анатолий Макаров: Колко бързо Западът повтори голите обвинения на Лондон срещу Русия - и България също!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6769551

Анатолий Макаров: Колко бързо Западът повтори  голите обвинения на Лондон срещу Русия - и България също!Интервюто с Н.Пр. Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България Великобритания е в тежка ситуация, отдавна не управлява световните процеси и си избра русофобския терен, за да покаже, че все още е от значение - Ваше Превъзходителство, британският външен министър Борис Джонсън твърди,

Преп. отци, избити в манастира "Св. Сава"

http://www.cross.bg/manastira-sava-bili-1570496.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни отци, избити в манастира "Св. Сава" От VІІ век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства. Веднъж във време на самото всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата "Св. Сава" дошъл слух, че варварите в голямо множество се готвят да нападнат обителите. Братята решили да не се оттеглят от лаврата, понеже били предадени всецяло на Господа и приживе били умрели за света. Те не се бояли от смърт. Почнали още по-пламенно да се молят, готвейки се да преминат в по-добрия живот. Действително, на Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира и веднага убили няколко иноци. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища: "Откупете себе си и църквата си четиристотин жълтици - казвали варварите на светите отци - иначе всички ще бъдете избити!" - Не проливайте напразно кръвта ни - кротко отговорили иноците. - Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите. Варварите не повярвали на думите на иноците и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им. Имало в манастира пещера, в която някога се подвизавал св. Сава, основателят на лаврата

Астрономическата пролет настъпва в 18,15 ч. днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7OLQB8ysufY/

В 18:15 часа българско време настъпва пролетното равноденствие, което бележи началото на астрономическата пролет за Северното полукълбо. Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който “пътят” на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. В този момент денят и нощта са равни по продължителност.

Както повелява пролетната традиция, щъркелите вече дойдоха, но бяха изненадани от лошото време. Някои от тях се оказаха в критично състояние и се наложи да получат помощ от хората. За птиците опасност представляват не ниските температури сами по себе си, а обледяването на крилата, което води до невъзможност да летят. Усложнена е пътната обстановка, заради усиления снеговалеж в почти цяла България.

Лошото време на територията на страната продължава да затваря пътища. Пътните настилки са мокри, заледени и обработени.

Ето какво време ни очаква в деня на астрономическата пролет, според прогнозата на НИМХ към БАН. Валежите постепенно ще спират от югозапад, а времето ще се проясни до слънчево, но впоследствие се очаква облачността тоново да се увеличи. Максималните температури ще бъдат положителни почти в цялата страна.

Почти през целия ден в Североизточна България ще има превалявания от сняг, а по Черноморието се очакват дъждове. В пет области на Североизточна България е обявен жълт код за снеговалежи и силен вятър: Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен.

Вятърът ще бъде ориентиран от запад-северозапад. В Източна България той ще е умерен до силен. Дъжд вали в областите: Бургас, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол.

Максималните температури ще варират от 3 градуса в североизточните райони до 15-16 в най-южните.

Зимата нахлу неудържимо! Силен снеговалеж по АМ "Тракия" затруднява движението

https://petel.bg/Zimata-nahlu-neudarzhimo--Silen-snegovalezh-po-AM-Trakiya-zatrudnyava-dvizhenieto__256195

Снимка: btv Жълт код за снеговалеж и силен вятър е обявен за 5 области на страната, сочи справка на интернет страницата на Националния инст...

Иван Портних приветства нов шедьовър във Варна. Ето как кметът изрази радостта си (снимки)

https://petel.bg/Ivan-Portnih-privetstva-nov-shedovar-vav-Varna--Eto-kak-kmetat-izrazi-radostta-si--snimki-__256196

Кметът на Варна Иван Портних изрази радостта си от новата скултурна композиция на вълнолома. Ето какво написа градночалникът на личн...

Топоферта! Искате заплата от 4000 лева месечно? Вижте къде я предлагат

https://petel.bg/Topoferta--Iskate-zaplata-ot-4000-leva-mesechno--Vizhte-kade-ya-predlagat-__256197

Хотел в Дания набира камериерки и помощен персонал. Работата е между 1 май и 30 септември, личи от обява, публикувана във в. „Конкурент“. ...

"Таблоид": Експерти от КАТ с шокираща версия за катастрофата с Дивна и Кристин

https://petel.bg/Tabloid--Eksperti-ot-KAT-s-shokirashha-versiya-za-katastrofata-s-Divna-i-Kristin__256198

Затвор до 2 години и отнемане на шофьорската книжка за дълъг период от време застрашават поп певицата Дивна за катастрофата, която тя пред...

Александър Балкански разкри за ужасяващ инцидент - бил е на косъм от смъртта

https://petel.bg/Aleksandar-Balkanski-razkri-za-uzhasyavashh-intsident---bil-e-na-kosam-ot-smartta__256199

За ужасяващ инцидент от своята кариера разкри създателят на цирк "Балкански" - Александър Балкански. Той е от 1977 г. и е бил пред погледа...

Анализ разби Гришо: Очакваме тангото на българина

https://petel.bg/Analiz-razbi-Grisho--Ochakvame-tangoto-na-balgarina__256200

Специализираното издание за тенис „Tennismash“ направи анализ на играта на Григор Димитров от началото на сезона. Това стана точно преди нач...

Експерт посочи как да се реши проблемът с дупките по пътищата

https://petel.bg/Ekspert-posochi-kak-da-se-reshi-problemat-s-dupkite-po-patishhata__256201

Полицай до всяка дупка, докато се запълни. След репортажите на NOVA премиерът Бойко Борисов разпореди незабавен ремонт и сигнализация на оп...

Банско изгуби един от най-успешните си кметове

https://petel.bg/Bansko-izgubi-edin-ot-nay-uspeshnite-si-kmetove__256202

На 67-годишна възраст си отиде общинският съветник в местния парламент и един от най-успешните кметове на Банско Александър Краваров. ...

Паси: Защо на никого не му хрумва да убие Нинова, за да накисне Борисов?

http://clubz.bg/65609-pasi_zashto_na_nikogo_ne_mu_hrumva_da_ubie_ninova_za_da_nakisne_borisov

Соломон Паси. Снимка БГНЕС

Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред Нова тв актуалните отношения между Европа и Русия. Паси обърна специално внимание на нападението срещу Сергей  Юлия Скрипал във Великобритания и на твърденията, че то е извършено от някой противник на руския президент Владимир Путин, за да го "накисне".

"Страната е една  - на силата, която е наредила това убийство и как някой бил импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Защо на някого не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов", попита Паси.

Според него в общуването с Русия Европа и България трябва да се продържат към следната максима:

"Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост."

Той препоръча на Запада да се въоръжи, особено в региона на Черно море.

"Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби. Трябва да има база на НАТО в Черноморието", убеден е Паси.

Според него Путин е като един Чък Норис на политическата сцена.

"Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: "Силен президент за силна държава!" Какво прави президентът Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт  - той демонстрира бойни изкуства, лов и риболов, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18 март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската федерация", припомни Паси.

Паси: Защо на никой не му хрумва да убие Нинова, за да накисне Борисов?

http://clubz.bg/65609-pasi_zashto_na_nikoj_ne_mu_hrumva_da_ubie_ninova_za_da_nakisne_borisov

Соломон Паси. Снимка БГНЕС

Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред Нова ТВ актуалните отношения между Европа и Русия. Паси обърна специално внимание на нападението срщеу Сергей  Юлия Скрипал във Великобритания и на твърденията, че то е извършено от някой противник на руския президент Владимир Путин, за да го "накисне".

"Страната е една  - на силата, която е наредила това убийство и как някой бил импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Защо някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов", попита Паси.

Според него в общуването с Русия Европа и България трябва да се продържат към следната максима:

"Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост".

Той препоръча на Запада да се въоръжи, особено в региона на Черно море.

"Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби. Трябва да има база на НАТО в Черноморието", убеден е Паси.

Според него Путин е като един Чък Норис на политическата сцена.

"Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: "Силен президент за силна държава!". Какво прави президента Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт  - той демонстрира бойни изкуства, лов и рибовол, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18-и март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската Федерация", припомни Паси.

Над 5 млрд. души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г.

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/03/20/3149337_nad_5_mlrd_dushi_sa_zastrasheni_ot_nedostig_na_voda_do/?ref=rss


Над 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода до 2050 г. Причината са това са промените в климата, повишеното търсене и замърсени запаси от вода. Това сочат прогнозите в нов доклад на ООН за състоянието на водата по света.<br /><br />Подробното годишно проучване предупреждава за опасност от конфликти и заплахи за цивилизацията в случай, че не се предприемат действия за намаляване на натиска над водите в реките, езерата, влажните зони и язовирите.<br /><br />В...

20 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371045

Събития 1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г. – Александър I присъединява с декрет Финландия към Русия като Велико княжество.

Астрономическата пролет настъпва със сняг и дъжд

http://dnes.dir.bg/news/dazhd-snjag-prolet-26972622

Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 18 часа и 15 минути, съобщават от НИМХ-БАН.

За поредна година: Виена остава градът с най-доброто качество на живот

//dariknews.bg/novini/sviat/za-poredna-godina-viena-ostava-gradyt-s-naj-dobroto-kachestvo-na-zhivot-2085639

Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър, посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде АФП.
 
Ви

Най-неприятните черти на всяка зодия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-nepriiatnite-cherti-na-vsiaka-zodiia-video-2085550

Няма как всички хора да са добри. Всяка зодия си има своите тъмни страни. Вижте кои са най-неприятните черти на всяка зодия:

Овен

Не могат да стоят на едно място и се изнервят. Постоянно бързат за някъде.

“При Плевен“ : Знамето /гл.4/

http://pogled.info/bulgarski/pri-pleven-znameto.93277

/Поглед.инфо/ Замина си тая паметна, но все пак и кървава 1876-та година. От юг, лека по лека се прокрадваше нежната и пълна с живот пролет, носейки със себе си чистото синьо небе и топлите слънчеви лъчи. Ледът се разпука и големи късове тръгнаха по течението на Дунава към Черно море.

20 март – Световен Ден на Щастието

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/00eLWjG4xgA/

Щастието е био-психо-социално явление, отнасящо се както за индивидите, така и за техните групи, организации и общности и включва освен моментни емоции и удоволствия, така и по-дългосрочни и устойчиви измерения като ангажираност и осмисленост на живота, работата и отношенията с другите хора, което оказва доказано силно влияние върху здравето и продължителността на живота, бизнеса и успеха, социалната сплотеност и удовлетвореност на хората и е ключов фактор за индивидуалния и обществен прогрес и успех. В наши дни, ООН обяви със своя резолюция от 2011 г. постигането на щастие като фундаментална човешка цел, а през 2012 г. с друга своя резолюция обяви 20 март за Световен Ден на Щастието.

Ето ви 10 различни предложения за отбелязването му или сами измислете как да го направите:
1. Направете дори и малка, но неочаквана и приятна  изненада на най-близкия си човек;
2. Облечете си интересна, дори неочаквана като вид и комбинация дреха или аксесоари;
3. Сложете си знак (вие, а защо не и приятелите, колегите, познатите ви), който да е свързан със щастието;
4. Направете там където учите, работите, живеете нещо интересно – флашмоб, снимка, инсталация и др., които приятно да изненадат хората, които обикновено са там;
5. Пуснете във фейсбук или като SMS снимка, видео, афоризъм, свързани със щастието;
6. Нарисувайте с цветни маркери интересни рисунки на цветни балони или празнични летящи фенери и ги пуснете на публично място;
7. На 20 март слушайте музика, в която се пее за щастието (напр. Be happy, don’t worry) или гледайте филм;
8. Обадете се по телефона на човек, който не сте чували от много време и му кажете нещо хубаво;
9. Спрете непознат човек и му кажете нещо хубаво или му подарете нещо малко, но символично;
10. С приятели направете «мозъчна атака» за готини и луди идеи и осъществете някои от тях

 

 

Любим виц на Мария Сапунджиева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6769639

Любим виц на Мария Сапунджиева Сделка за кола: - Продавам порше, последен модел, леко блъснато от валяк. Изгодно. - Купувам без пазарлък. Ако ме няма, мушни го под вратата.                                                                                                                                                      

Президентът заминава на посещение в Израел и Палестина

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/20/3149277_prezidentut_zaminava_na_poseshtenie_v_izrael_i/?ref=rss


От днес до 22 март президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Израел по покана на президента Реувен Ривлин, съобщиха от "Дондуков" 2.<br /><br />Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен...

Добри хора спасиха още 9 щъркела в село Наум (снимки и видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/dobri-hora-spasiha-oshte-9-shtarkela-v-selo-naum-snimki-i-video-677036.html

Добри хора от каолиновското село Наум спасиха още 9 премръзнали щъркела. Те са прибрани на топло в къщата на Севгин Ридван, показват снимки качени във фейсбук профила му.

Птиците са намерени в безпомощно състояние, целите покрити с лед в землището на селото, а спасителите им обещават да се погрижат за тях докато се оправят напълно. 

Рязката промяна на времето в Североизточна България накара много хора да се погрижат за щъркелите в района. Птиците издържат на ниски температури, но не и когато са навалени от леден дъжд. Затова постъпката на хората е изключително благородна и навременна.

В неделя вечерта мъж от силистренското село Зарица спаси други четири щъркела от измръзване.

"Тази нощ спасихме живота на четири щъркела, които бяха сковани и замръзнали от поледицата", съобщи Сафет Халид и публикува снимки на красивите птици.

Григор в един поток с Дел Потро и Джокович в Маями

http://clubz.bg/65608-grigor_v_edin_potok_s_del_potro_i_djokovich_v_maqmi

Григор Димитров научи потенциалните си съперници на турнира от "Мастърс 1000" в Маями, Флорида, след изтегления жребий.

Четвъртият в ранглистата е трети поставен (отново липсва Рафаел Надал) и ще почива в първия кръг. Негов съперник във втория ще бъде един измежду Мартон Фучович (Унгалия) и Максимилиан Мартерер (Германия). Двубоят ще е към края на седмицата.

В третия кръг вероятен съперник е Ришар Гаске (Франция).

На осминафинал се задават Милош Раонич, който стигна полуфинал в Индиън Уелс преди броени дни, и Диего Шварцман.

Ако Григор стигне до четвъртфинал, там може би ще чака Хуан Мартин дел Потро, който спечели турнира в Индиън Уелс след велика победа над Роджър Федерер. Или пък Новак Джокович - и той е в същия поток.

След загубата си на финала в Ротердам миналия месец Григор Димитров записа поредни поражения на старта в Дубай и в Калифорния. През миналата година той отпадна във втория кръг в Маями.

Пластичен хирург: Големите гърди и устни не са на мода

https://www.vesti.bg/lyubopitno/plastichen-hirurg-golemite-gyrdi-i-ustni-ne-sa-na-moda-6080470

Според д-р Йордан Йорданов трябва да се подчертава различното у всеки човек, а не да има унифицирани създания. Той е сред хората в бранша, които отказват да слагат огромни импланти

Прогноза за времето - 20 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371005

Над Черноморието ще има значителна облачност, с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 7°-13°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

Резултати и планирни срещи на ДЮШ по футбол на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wJCueptEqJ8/

Отборът на Юноши младша възраст загуби с 0:5 гостуването си на Нефтохимик в Българово. Децата на Поморие гостуваха също на Нефтохимик на 17.03. /събота/.Срещата завърши с равен резултат 2:2, а головете за своя отбор отбеляза Тодор Тузлуков. През тази седмица Юноши младша възраст и Деца приемат като домакини на своя стадион отборите на ОФК „Карнобат“ на 24.03. /събота/ от 09:30 и 11:00 часа

Отбор Футбол 9 игра на 18.03. /неделя/ с отбора на „Странджа-Агрокорн“ /Средец/ на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас. Срещата завърши с победа 2:0 за Поморие . Голмайстори: Георги Томов и Недялко. Отбор Футбол 9 ще играе следващата си среща на 25.03. /неделя/ от 14:50 часа с отбора на „Локомотив“ /Карнобат/ на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас.

Отбор Футбол 7 игра на 17.03. /събота/ с отбора на „Св. Никола“ /Черноморец/ на с.к. „Звездичка“ в гр. Бургас. Малките футболисти на Поморие с треньор Красимир Пчеларов завършиха срещата с победа от 2:1,а головете отбелязаха Виктор Георгиев и Кристиян Йовчев. Отбор Футбол 7 ще играе на 24.03. /събота/ от 10:00 часа с отбора на „Камено“ на с.к. „Звездичка“ в гр. Бургас.

Подготвителната група на Футбол 7 игра на 17.03. /събота/ с отбора на „Черноморец 1919“ на с.к. „Каменица-Арена“ гр. Бургас. Краен резултат от срещата 6:2 за Черноморец.  Голмайстори за Поморие : Борислав Пчеларов и Ивайло Костадинов.Подготвителната група на Футбол 7 ще играе на 24.03. /събота/ от 12:00 часа с отбора на „Звездичка 2“ на с.к. „Каменица-Арена“ гр. Бургас

Възпитаниците на Лъчезар Данев от отбора на юноши старша възраст гостуват на отбора на Нефтохимик /Бургас/ на 21.03. /сряда/ от 15:30 часа.

 

На 20 март рожден ден има

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6769615

На 20 март рожден ден имаПроф. Алиосман Имамов, зам.-председател на ДПС и на 43-ото НС, бивш депутат Проф. д-р Ангел Димитров, началник родилна зала в УАГБ “Майчин дом” Даниела Доковска, адвокат, бивш председател на Висшия адвокатски съвет Евдокия Манева, бивш зам.-министър на екологията, бивш депутат Зоя Василева, поетеса Катя Николова,

По телевизиите във вторник

http://www.cross.bg/tema-zhivo-sustoyanieto-1570493.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Сезонът на алергиите. Пролетните алергии започват - как да се предпазим? Съветите на един от най-добрите алерголози акад. Богдан Петрунов Тема: Телефонни измами. Схемата с „мнимите полицаи" продължава да работи - защо се увеличават жертвите на телефонни измами? Отговорът на старши инспектор Златка Падинкова Тема: Пробив в битката с рака. Научен пробив в битката с рака - всичко за откритието на живо от Института по молекулярна биология на БАН Тема: Геополитика. Между Русия и Европа - коментар на Кристиан Вигенин Тема: Европа и сигурността. България и европейската сигурност - Цветан Цветанов Тема: Външна политика. По следите на скандала "Скрипал" - между Лондон и Москва - гост: Елена Поптодорова Тема: Космически колонии. Космически колонии в земната орбита - всичко за идеите на варненските ученици с награда от НАСА БТВ, "Тази сутрин" Тема: Десетки щъркели попаднаха в капана на лошото време в Шумен и Силистренско. На живо - какво е състоянието на прелетните птици? Тема: Тежка катастрофа с наши туристи в Египет. Какви са причините за инцидента и какво е състоянието на пострадалите? Тема: Как бяха приватизирани ЕРП-тата и защо се стигна до продажбата на ЧЕЗ? Коментар на бившия финансов министър Милен Велчев Тема: Свлачище заплашва родопското село Плетена

Само за мъже: 5 неща, които впечатляват най-силно жените

//dariknews.bg/novini/liubopitno/samo-za-myzhe-5-neshta-koito-vpechatliavat-naj-silno-zhenite-2085565

Мъже, ако се чудите как най-успешно да привлечете вниманието на дамите, забравете за редовното потене в залата за фитнес и посещавайте банята поне два пъти дневно - ново проучване

Историята на един млад учител, който избра да остане в България

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/istoriiata-na-edin-mlad-uchitel-kojto-izbra-da-ostane-v-bylgariia-2085525

След две примамливи предложения за работа в чужбина Христо Господинов решава да остане в България и да преподава тук. Той е на 30 години и работи като учител в частно училище. Преподава на български и английски език на ученици от 6-и до 12-и клас история, икономика, география, поли

Президентската съпруга, която съперничи по красота на Мелания Тръмп (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prezidentskata-sypruga-koiato-sypernichi-po-krasota-na-melaniia-trymp-snimki-2085563

Президентските съпруги днес се разглеждат като съвременните „Пепеляшки“, които от обикновени момичета се превръщат в истински принцеси. Животът на първите дами се разглежда под лупа, а тоалетите им и изявите им в обществото са широко обсъждани. Пре

Ето как осъмна София в първия ден от пролетта (снимки)

https://petel.bg/Eto-kak-osamna-Sofiya-v-parviya-den-ot-proletta--snimki-__256190

Снимки: "Канал 3" Със снежна покривка и температура от минус 1 градуса осъмна столицата София на 20 март, първия пролетен ден от 2018 г. Ас...

Светлана Шаренкова: Вечерта след изборите Путин беше диалогичен. Той протегна ръка на Запада и Лондон

https://petel.bg/Svetlana-SHarenkova--Vecherta-sled-izborite-Putin-beshe-dialogichen--Toy-protegna-raka-na-Zapada-i-London__256191

Изборите преминаха съвсем спокойно и нормално. Аз бях международен наблюдател в Санкт Петербург и обикалях 7-10 секции, като непрекъснато ...

Астрологът Ивелина Пенчева съветва: Днес давайте прошка, защото...

https://petel.bg/Astrologat-Ivelina-Pencheva-savetva--Dnes-davayte-proshka--zashhoto---__256192

5-ят слънчев ден е посветен на Благодетелния свят, на подчинението, служенето и изпълнение на своя дълг. Това е ден на скромните и трудолюб...

Вигенин: Трябва да градим отношения с Русия такава, каквато е

https://petel.bg/Vigenin--Tryabva-da-gradim-otnosheniya-s-Rusiya-takava--kakvato-e__256193

Ние трябва да градим отношения с Русия такава, каквато е. Това заяви Кристиан Вигенин от БСП в студиото на „Денят започва“ по БНТ. „...

Срутището край Смолян: Хора от местната власт ще посетят откъснатите села

https://petel.bg/Srutishheto-kray-Smolyan--Hora-ot-mestnata-vlast-shhe-posetyat-otkasnatite-sela__256194

Представители на местната и областната администрация в Смолян ще посетят селата, чийто основен път към областния град беше отрязан от го...

Университети в страната увеличават таксите за студенти, в столицата остават без промяна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/20/3149379_universiteti_v_stranata_uvelichavat_taksite_za/?ref=rss


Повечето от университетите в страната ще увеличат таксите за обучение на студенти за следващата академична година, а част от тези в столицата няма да ги променят. Софийският университет "Св. Климент Охридски" дори ще намали таксите за обучение по специалности, в които няма студенти - сред тях са различни педагогики, теология, физика и др. Това се разбира от проекта за решение за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019...

Православен календар за 20 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740809

Православен календар за 20 мартПреп. отци, избити в манастира "Св. Сава"  От VІІ век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства. Веднъж във време на самото всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата "Св.

Астрономическата пролет настъпва в 18.15 ч с дъжд, сняг и отрицателни температури

https://offnews.bg//obshtestvo/astronomicheskata-prolet-nastapva-v-18-15-ch-s-dazhd-sniag-i-otritcat-677029.html

Астрономическата пролет настъпва днес в 18 часа и 15 минути.

Времето обаче няма да напомня за пролетта, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Преминаване на нов средиземноморски циклон над страната ще активизира валежите от запад.

Температурите ще се понижат на много места в Северна България и по високите котловинни полета на Западна България. Там ще вали сняг, а в останалата част от страната - дъжд.

Вятърът ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили, в Източна България ще е умерен, временно и силен.

По-късно през деня от юг-югозапад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево време.

Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°, в югозападните райони и по Черноморието - до 5°-6°. Максималните ще са в широки граници: от 3° в Североизточна България до 15°-16° в крайните южни райони.

Над планините ще преобладава облачно време, на много места - с валежи от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Около обяд от юг-югозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа силен, по билата - бурен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 7°-13°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода e 6° – 7°.

В пет области е обявен жълт код за потенциално опасно време заради снеговалеж, вятър и снежни виелици. Те са: Русе, Търговище, Шумен, Разград и Силиства.

В София ще валят дъжд и сняг, а температурите ще са между 1 и 10 градуса.

В Пловдив ще има променлива облачност, възможно е да превали, а температурите ще са между 5 и 15 градуса.

Във Варна ще има значителна облачност и валежи от дъжд, а температурите ще са между 3 и 6 градуса.

Отрицателна ще е минималната температура във Видин - минус 1, а максималната ще достигне 6 градуса. Ще е облачно, очакват се валежи от сняг.

Във Враца, Монтана, Плевен и Русе минималната температура ще е минус 2 градуса, а максималната ще е между 3 и 6 градуса. В четирите града също се очакват валежи от сняг.

В Бургас ще е значително по топло - с температури между 5 и 11 градуса. Там облачността ще е променлива, възможно е да превали дъжд.

В Стара Загора също се очакват валежи от дъжд, а температурите ще са между 3 и 13 градуса.

Най-топло ще е в Сандански - от 8 до 16 градуса, с променлива облачност и възможни превалявания от дъжд.

Папата: Мъж, който ходи при проститутки, е с болен ум

http://clubz.bg/65607-papata_myj_kojto_hodi_pri_prostitutki_e_s_bolen_um

Папа Франциск помоли за прошка за всички християни, които купуват секс от жени, като заяви, че мъжете, които посещават проститутки, са престъпници с "болен ум", които мислят, че жените съществуват, за да бъдат експлоатирани, предаде Асошиейтед прес.

"Това не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините", заяви той. 

Папата говори по време на четиричасова среща с младежи, поканени от Ватикана, за да информират църковните лидери какво мислят децата за католическата църква преди голямо събрание на епископите за работата с младите хора. Франциск прикани делегатите да говорят смело. Младите хора трябва да бъдат възприемани сериозно, подчерта той.

В края на срещата папата седна сред младещите, за да си направят "семейна" снимка.

„Осмелете се да тръгнете по нови пътища, излезте от логиката на „винаги е правено така“: трябва да вървим по креативен начин в браздата на истинската християнска традиция“. Това бе силния апел отправен от папа Франциск към около 300 младежи от цял свят, събрани в Папския международен колеж „Мария, майка на Църквата“ в Рим на подготвителна среща с оглед предстоящия Синод за младежите. Папата поздрави и многобройните младежи свързани чрез интернет с това събитие.

Младежите, участващи в събитието не са само католици. В словото си папа Франциск показа, че познава добре светът на младежите и техните проблеми, преди всичко този с безработицата, която определи като „социален грях“ и за която е отговорно обществото. Светият отец насърчи младежите да говорят открито, без страх и без да се срамуват, предаде радио Ватикана;

Папата се спря и на трагедията с безработицата.

„Често сте принудени да просите работа, която не ви гарантира едно бъдеще. В много страни, например в Италия, младежката безработица е 35%, в други съседни държави дори 50%. И какво прави младеж, който не може да намери работа?, запита риторично папата. Разболява се – изпада в депресия, в зависимости, самоубива се. Но има и случаи, в които младежът заминава в чужбина и става част от някоя терористична организация. Поне, си мисли, ще има месечна заплата. Това е социален грях. Обществото е отговорно за това!“.

Светият отец призова младежите да помогнат да се разберат причините за това и да разкажат как преживяват подобна трагедия.

Модел на "Нисан" чете мислите на водача, за да му помага

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/20/3149078_model_na_nisan_chete_mislite_na_vodacha_za_da_mu_pomaga/?ref=rss


Автомобил, който буквално чете мислите на водача, върху това работят от "Нисан". В концептуалния модел "Ай Ем Екс Куро" (IMx KURO Concept), дебютирал на автосалона в Женева, компанията демонстрира и до къде е стигнала.<br /><br />Както може да се очаква, футуристичният автомобил е автономен и електрически. Той разполага и с възможност да бъде управляван от човек, като технологията за улавяне на сигналите от мозъка, може да помогне и в двата режима на...

Книжки, които оживяват

https://offnews.bg//mama-nindzha/knizhki-koito-ozhiviavat-677055.html

Представяли ли сте си някога, че ще дойде момент, в който книгата, която държите в ръцете си, ще оживее? Вярвали ли сте, че ще може да играете с героите или да ги променяте? Ето че времето, в което живеем, променя представи и разчупва закостенели вярвания. В този век на технологии и новости децата са тези, които откриват нови и нови светове с помощта на мобилни устройства, а технологиите невинаги са злият герой. С желанието да привлекат вниманието на децата за по-дълго, "Блуег България" представят на пазара един напълно непознат и иновативен продукт, който има амбицията да върне любовта към книжките.…

ООН с призив за бързи действия, за да не остане Земята без вода

//dariknews.bg/novini/sviat/oon-s-priziv-za-byrzi-dejstviia-za-da-ne-ostane-zemiata-bez-voda-2085628

В Бразилия започна Световният форум за водата. ООН и голям брой политици и специалисти, събрали се в бразилската столица, призоваха за по-бързи действия, за да не започне да страда Земята от недостиг на вода, предаде АФП.
 
"Просто няма време за губене", каза при откр

Ограничиха движението по магистрала "Тракия" заради обилен снеговалеж

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ogranichiha-dvizhenieto-po-magistrala-trakiia-zaradi-obilen-snegovalezh-2085629

Временно е ограничено движението на автомобили над 12 т по магистрала "Тракия" на територията на Софийска област, в посока Пловдив, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
 

Отбелязваме Международния ден на щастието

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-mezhdunarodniia-den-na-shtastieto-2085622

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.

Медии се чудят за сватбената тиара на Меган Маркъл

//dariknews.bg/novini/liubopitno/medii-se-chudiat-za-svatbenata-tiara-na-megan-markyl-2085623

Меган Маркъл може да "заблести" за своя принц Хари на сватбата им през май с диамантената тиара на принцеса Даяна, пише в. "Дейли експрес".

Когато минава под венчило с престолонаследника принц Чарлз през юли 1981 г., лейди Ди носи

Учителите - да им благодарим и да ги ценим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6769621

Учителите - да им благодарим и да ги ценимВ най-човешката класация “Достойните българи” вестник “24 часа” награди 35 наши съграждани за 2018 година. Благодарим за малките и големите добри дела, направени от хората с големи сърца. Когато ги попитахме на кого благодарят те самите, достойните българи не пропуснаха да посочат своите учители, които са ги научили на първото и най-важното - да

15 деца и две жени са убити при въздушен удар в Източна Гута

https://petel.bg/15-detsa-i-dve-zheni-sa-ubiti-pri-vazdushen-udar-v-Iztochna-Guta__256182

15 деца и две жени са убити при въздушен удар в сирийския бунтовнически анклав Източна Гута. Над 50 души са ранени, съобщава Сирийския центъ...

АПИ: Пътните настилки са мокри, заледени и обработени

https://petel.bg/API--Patnite-nastilki-sa-mokri--zaledeni-i-obraboteni-__256183

Снимка: Булфото Пътните настилки са мокри, заледени и обработени. Намалена е видимостта поради мъгла до 50 м. на проход „Шипка“, „Троянс...

Водещ специалист с важни съвети как да се предпазим от пролетните алергии

https://petel.bg/Vodeshh-spetsialist-s-vazhni-saveti-kak-da-se-predpazim-ot-proletnite-alergii__256184

Поленовата алергия е много неприятна за около 2 до 4% от населението на България, което не е никак малко, каза в предаването "Денят започва" ...

Няколко светли имена празнуват имен ден днес

https://petel.bg/Nyakolko-svetli-imena-praznuvat-imen-den-dnes__256185

Днес повод да почерпят имат няколко буквално светли имена. Имен ден празнуват Светла, Светлана, Светлозара и Светлозар. На 20 март пр...

Ало мафията се активизира с брутални заплахи

https://petel.bg/Alo-mafiyata-se-aktivizira-s-brutalni-zaplahi__256186

Снимка: Блуфото Ало мафията се активизира покрай празниците, а измамниците стават все по-брутални в заплахите си. Това предупреди в ст...

Двама от пострадалите в катастрофата в Египет ще бъдат оперирани

https://petel.bg/Dvama-ot-postradalite-v-katastrofata-v-Egipet-shhe-badat-operirani__256187

Двама от пострадалите българи в катастрофата в Египет ще бъдат оперирани., съобщи в ефира на "Нова" Поли Филипова, която е представител на ...

Шефът на НАТО призова Русия да разсекрети "Новичок"

http://clubz.bg/65606-shefyt_na_nato_prizova_rusiq_da_razsekreti_novichok

Администрацията на руския президент Владимир Путин разпространява „купчина лъжи“, за да прикрие ролята на Москва в отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, заяви министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, след като проведе разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, отбелязва вестник The Independent.

Борис Джонсън приветства „силата и решителността" на британските съюзници, които демонстрираха подкрепа за Лондон след инцидента с отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ в Солсбъри, съобщава "Фокус". Съгласно думите му, опитът за убийство на Скрипал „не е изолиран случай, а най-новият модел за безразсъдно поведение на руската държава“.

Противно на твърденията на Русия, първият дипломат на Лондон увери, че Обединеното кралство действа „в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия".

„Междувременно отричанията на Русия стават все по-абсурдни. В един момент те казват, че никога не са произвеждали „Новичок“, после твърдят, че са го произвели, но всички негови запаси са били унищожени. Тогава отново казват, че са направили „Новичок“, всички запаси са били унищожени, но някои от тях загадъчно са попаднали в Швеция, в Чешката република или в Словакия, или в САЩ, или дори в Обединеното кралство. Мисля, че това, което хората могат да видят, е, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да прикрие иглата на истината в купа сено на лъжи и омагьосване", категоричен бе Джонсън.

Според британския външен министър 12 години след убийството на Александър Литвиненко в Лондон руснаците „вече не могат да заблудят никого" и че много страни от НАТО са били засегнати от „злонамерено или разрушително руско поведение".

И колата на Скрипал бе откарана в лаборатория за анализ.

Путин отхвърли твърденията за руска намеса в атаката срещу Скрипал като „глупост", припомнят от редакцията. В понеделник във Великобритания пристигнаха учени от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХТ), които започнаха тестове на веществото, използвано за отравяне на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

НАТО призова Русия към пълно разсекретяване на програмата „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата му с министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, съобщава руският вестник „Коммерсант“.

Столтенберг напомни също, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е атака на територията на една от страните в НАТО. Алиансът осъжда подобни действия и предлага на Великобритания своята помощ в разследването, подчерта норвежкият политик.

Генералният секретар на НАТО добави, че отравянето в Солсбъри попада сред други „груби действия“ на Русия, включително опити да дестабилизира Източна Украйна, вмешателство в демократичните процедури на Запада и кибератаки. В тази връзка Столтенберг обеща, че Русия няма да й се отдаде да „разцепи“ Алианса.

Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обвини Москва за отравянето на 66-годишния бивш офицер от ГРУ. 

New York Times назова победителя на президентските избори в Русия

http://pogled.info/svetoven/New-York-Times-nazova-pobeditelya-na-prezidentskite-izbori-v-rusiya.93271

/Поглед.инфо/ Американският вестник The New York Times, без да дочака приключването на гласуването в Русия, обяви победата на Владимир Путин. „Времената на Съветския съюз си заминаха, но техният дух, когато победителят на изборите получаваше 99% от гласовете, остава“, пише наблюдателят от изданието. Наред с констатацията на популярността на Путин, изданието вади доста нелепи изводи.

Те нищо не са разбрали и нищо не са научили ...

http://pogled.info/svetoven/te-nishto-ne-sa-razbrali-i-nishto-ne-sa-nauchili.93272

/Поглед.инфо/ Разсъждения на креациите на либерален ресурс: само просяците се возят в метро и тролейбус; само просяци живеят в квартири от 20 квадратни метра. И така нататък...

Борис „Глупчо“ Джонсън обвини Русия в опит да „скрие игла в купа сено“

http://pogled.info/svetoven/boris-glupcho-dzhonsan-obvini-rusiya-v-opit-da-skrie-igla-v-kupa-seno.93273

/Поглед.инфо/ Външният министър на Великобритания Борис Джонсън, говорейки по случая за Сергей Скрипал, отново изказа неласкаво мнение към Русия.

Paris Match: Депардийо взе участие в изборите за президент на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/Paris-Match-depardiio-vze-uchastie-v-izborite-za-prezident-na-rusiya.93274

/Поглед.инфо/ Френският актьор Жерар Депардийо дойде в избирателния пункт в посолството на Русия в Париж за да гласува за бъдещия президент на Русия, съобщава Paris Match. Както отбелязва изданието, Депардийо е отказал да отговаря на въпросите на журналистите и не се е забавил в пункта.

Welt: Мнозинството от немците се обяви за сближаване с Русия

http://pogled.info/svetoven/Welt-mnozinstvoto-ot-nemtsite-se-obyavi-za-sblizhavane-s-rusiya.93275

/Поглед.инфо/ Мнозинството от жителите на Германия се изказаха за сближаването с Русия, съобщава Die Welt, позовавайки се на резултатите от изследването на общественото мнение. При това най-много проруски настроени се казаха жителите на източната част на страната и в частност, привържениците на партията „Алтернатива за Германия“, добавя изданието.

Франция заяви, че не признава изборите за президент на Русия в Крим

http://pogled.info/svetoven/evropa/frantsiya-zayavi-che-ne-priznava-izborite-za-prezident-na-rusiya-v-krim.93276

/Поглед.инфо/ Франция няма намерение да признава проведените в Крим избори за президент на Русия. За това заявиха от прес службата на френското Министерство на външните работи.

Вашият хороскоп за днес! Ето кои зодии трябва да внимават

https://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes--Eto-koi-zodii-tryabva-da-vnimavat__256179

Източник: lamqta.com Овен  Tрябва да сте крайно внимателни в работата. Има голяма вероятност за неуспехи, а и за досадни грешки, към които няк...

Синоптик с мразовита прогноза за половината страна: Силен вятър и сняг ще поразят...

https://petel.bg/Sinoptik-s-mrazovita-prognoza-za-polovinata-strana--Silen-vyatar-i-snyag-shhe-porazyat---__256181

Снимка: Булфото Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март - през деня ще започне да се повишава. Днес от югозапад в...

Горила ходи права, за да не се цапа (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gorila-hodi-prava-za-da-ne-se-capa-video-2085621

Горилата Луис от зоологическата градина във Филаделфия предпочита да ходи на два крака, за да не цапа ръцете си, когато носи храна, съобщи Асошиейтед прес.

Луис е на 18 години. Когато държи в

Сняг и виелици на прага на пролетта в пет области

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sniag-i-vielici-na-praga-na-proletta-v-pet-oblasti-2085620

Днес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. В Североизточна България почти през целия ден ще превалява сняг, а по Черноморието – дъжд. Вятърът ще е от запад-севе

Китайският вожд: Готови сме на кървава битка срещу враговете

http://clubz.bg/65605-kitajskiqt_vojd_gotovi_sme_na_kyrvava_bitka_sreshtu_vragovete

"Само социализмът може да спаси Китай", заяви днес президентът Си Цзинпин.

Китайският вожд произнесе голяма реч през последния ден от годишната сесия на еднокамарния китайски парламент, който преди броени дни го преизбра с единодушие за президент и премахна ограничението за брой мандати на държавния глава. Речта му бе определена като силно националистическа от много международни наблюдатели.

Близо 3000 депутати участваха в сесията на парламента.

Си, който е смятан за най-могъщия китайски лидер от поне четвърт век, потвърди ръководната роля на комунистическата партия.

"Историята доказа и ще продължи да доказва, че само социализмът може да спаси Китай", обяви той от трибуната на парламента.
Си подчерта, че "само като развиваме социализма с китайски характеристики, ние ще можем да завършим великото възраждане на китайската нация".

Догодина Китайската народна република ще празнува 70-ия си юбилей, посочва Франс прес.

Обръщайки се индиректно към международната общност, китайският президент увери, че феноменалният възход на страната му от близо четири десетилетия "не е заплаха" за никого.

"Китай никога няма да пожертва интересите на другите страни, за да гарантира собственото си развитие", обеща той.

Китай е втората икономика в света след Съединените щати. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който възприе протекционистки курс, се готви да наложи нови мита за до 60 милиарда долара върху китайския внос, отбелязва Франс прес.

Си Цзинпин отправи поредно предупреждение към Тайван. Китай никога няма да приеме отделянето и на най-малкото късче от нейната територия, подчерта той. Броени дни след като САЩ приеха закон, разрешаващ посещения на представители на американските власти в Тайван и обратното, Си предупреди, че "всички опити за разделяне на (Китай) са обречени на неуспех".

"Решени сме да водим кървавата битка срещу нашите врагове. Имаме големия капацитет да заемам полагащото ни се място в света", каза китайският президент, цитиран от ДПА.

Асошиейтед прес отбелязва, че речта на Си Цзинпин е била с подчертано националистически тон.

Военните са твърдо зад решенията на вожда и компартията.

Китайският президент обяви, че страната му ще използва постиженията на съвременната наука и техника за превръщане на своите въоръжени сили в едни от най-модерните в света, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че първата годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители в 13-ия й състав започна на 5 март с участието на над 2900 депутати. Еднокамарният китайски парламент има предимно церемониални функции, като най-вече потвърждава решенията, взети от държавното ръководство, отбелязват западните агенции.

Китай ще отвори още по-широко своята икономика, обяви днес премиерът Ли Къцян, цитиран от Асошиейтед прес.

Ли уточни на пресконференция по случай края на годишната сесия на китайския парламент, че националната промишленост ще бъде отворена напълно за чуждестранна конкуренция, с по-добра защита на интелектуалната собственост. 

Китай планира да премахне митата върху лекарствата и да намали тези върху други стоки, отбеляза той.

Китайските лидери са подложени на натиск да повишат производителността на забавящата се, доминирана от държавата национална икономика, отбелязва АП. Те обещават да отворят повече сектори за частния сектор и чуждестранната конкуренция, но бизнес групи се оплакват, че този процес е твърде бавен.

Китай никога няма да се стреми към експанзия и хегемония в света, увери Ли Къцян, цитиран от ТАСС. Китайският премиер отбеляза, че дори страната му да стане по-силна в бъдеще, тя няма да се води от остарялата логика за правото на по-силния, предаде БТА.

Хроничното безсъние е женска болест, сънната апнея - мъжка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6765919

Хроничното безсъние е женска  болест, сънната  апнея - мъжкаМежду 1 и 2 млн. българи са засегнати от разстройства на съня, те са сред най-скъпите за лечение болести Нарушенията на съня са едни от най-честите проблеми на днешно време. И едни от най-скъпите за лекуване здравни проблеми. Все по-често хората се оплакват от липса на пълноценен сън, което се отразява на работоспособността,

Да се издигне статутът на българския език в ЕС!

http://pogled.info/svetoven/evropa/da-se-izdigne-statutat-na-balgarskiya-ezik-v-es.93269

/Поглед.инфо/ Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина ще се гледа днес в комисия на Европарламента

Глобалната гражданска война: Защо Банън се сражава за американците в Европа?

http://pogled.info/svetoven/globalnata-grazhdanska-voina-zashto-banan-se-srazhava-za-amerikantsite-v-evropa.93270

/Поглед.инфо/ Световните медии обсъждат обиколката на Стивън Банън в Европа. Едни виждат в това отчаян опит той отново да се представи като политическа фигура след изгонването му от Белия дом, други – намерение да се придаде нов импулс на традиционалисткото движение, трети могат само истерично да възклицават за „увеличаването на новата заплаха” за либералния световен ред. Всяка от версиите е по своему вярна.

Белият дом: Не е насрочен поздравителен разговор с Путин

http://clubz.bg/65604-beliqt_dom_ne_e_nasrochen_pozdravitelen_razgovor_s_putin

Белият дом заяви, че "не е изненадан от резултата" от президентските избори в Русия, които дадоха на Владимир Путин още един шестгодишен мандат, предаде Асошиейтед прес.

Засега не е насрочен поздравителен разговор между Путин и президента Доналд Тръмп според говорителят Хоугън Гидли.

Мелания и Доналд Тръмп се прибраха във Вашингтон в късния следобед вчера.

Пред репортерите в президентския самолет "Еър форс 1", с който Тръмп пътува за Ню Хемпшър, говорителят на Белия дом заяви, че САЩ ще работят с Русия "там, където могат", предаде Ройтерс.

"Ще работим, за да култивираме отношенията с Русия и ще налагаме наказателни мерки, когато Русия застраши нашите интереси, но също така ще търсим места, където да работим заедно, когато това служи на интересите ни", каза Гидли, цитиран от Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави вчера руския президент Владимир Путин за преизбирането му. Тя призова за продължаване на диалога, за да бъдат намерени решения на двустранните и международните предизвикателства, съобщи канцлерството, цитирано от Франс прес.

"Днес е по-важно от когато и да било да продължим диалога си и да насърчим отношенията между държавите и народите си", заяви канцлерката в комюнике.

И добави:

"На тази основа трябва да положим усилия да се заемем по конструктивен начин с важните предизвикателства, както в двустранен, така и международен план и да намерим приемливи решения".

Меркел пристигна снощи във Варшава с цел да пооправи изострените напоследък отношения между Германия и Полша. Тя разговаря и с президента Анджей Дуда.

"Поздравявам Ви сърдечно за преизбирането" и "Ви желая успех в задачите пред Вас", каза тя по адрес на Путин.

Кой е най-големият познат обект във Вселената?

https://petel.bg/Koy-e-nay-golemiyat-poznat-obekt-vav-Vselenata-__256176

Вселената е огромна бездна, в която предимно преобладава празен вакуум. Въпреки тази цялостна празнота, съществуват региони, в които има ...

Нова методика предупреждава отрано за приближаващ инфаркт

https://petel.bg/Nova-metodika-preduprezhdava-otrano-za-priblizhavashh-infarkt__256174

Представете си, че сте научили, че ви предстои инфаркт няколко часа преди да се случи. Звучи като научна фантастика, нали? Но сега това ве...

Питат в гугъл колко е богат Путин, има ли син

https://www.24chasa.bg/novini/article/6769719

Питат в гугъл колко е богат Путин, има ли синМного неща са известни за руския лидер, но все още има и много въпроси, чиито отговори хората по света биха искали да знаят. Ето какво най-често питат за Путин в гугъл и отговорите според Би Би Си. Женен ли е Владимир Путин? Не е, доколкото знаем. Той и съпругата му Людмила обявиха развода си през юни 2013 г.

Koмпaния, cъздaдeнa oт бългapин, cĸopo мoжe да cтpyвa $5.6 милиapдa

https://petel.bg/Kompaniya--cazdadena-ot-balgapin--c--opo-mozhe-da-ctpyva--5-6-miliapda__256170

Името на младия предприемач, роден в България, Владимир Тенев е малко известно у нас. За сметка на това обаче във финансовата сфера в Щатит...

Австралийски експерт сензационно: Открих в Google Maps изчезналия загадъчно преди 4 години малайзийски "Боинг"

https://petel.bg/Avstraliyski-ekspert-senzatsionno--Otkrih-v-Google-Maps-izcheznaliya-zagadachno-predi-4-godini-malayziyski-Boing__256171

Питър Макмеън, инженер-механик от Австралия, който от 25 години участва в разследването на самолетни катастрофи, твърди, че е успял да откр...

Автоиндустрията се впуска в битка за пазара на автономни возила

https://petel.bg/Avtoindustriyata-se-vpuska-v-bitka-za-pazara-na-avtonomni-vozila__256172

Световните автопроизводители обръщат все по-сериозно внимание на системите за автономно управление, а битката за надмощие в този сегмен...

Ето как полицията унищожи Ферари за 260 хиляди долара

https://petel.bg/Eto-kak-politsiyata-unishhozhi--Ferari-za-260-hilyadi-dolara__256173

Британският бизнесмен Захид Хан публикува на страницата си във Facebook видео на това как полицаите унищожават автомобила му Ferrari 458 Spider, стру...

Туристка загина, докато си правеше селфи на Плитвичките езера

https://petel.bg/Turistka-zagina--dokato-si-praveshe-selfi-na-Plitvichkite-ezera__256175

Туристка от Южна Корея загина при опит да си направи селфи на Плитвичките езера в Хърватия, предава македонската информационна агенция „...

Най-добрите мобилни приложения-пътеводители

https://petel.bg/Nay-dobrite-mobilni-prilozheniya-patevoditeli__256177

Планирате пътешествие? У вас обаче се заражда ужас от необходимостта от подготовката за него – търсене на билети, място за настаняване, к...

Огромен астероид лети към нас и НАСА вече планира унищожаването му

https://petel.bg/Ogromen-asteroid-leti-kam-nas-i-NASA-veche-planira-unishhozhavaneto-mu__256178

Астероид с впечатляващи размери може да се блъсне в Земята през 2135 г. и НАСА се готви да го унищожи. Става дума за астероида Бену, който е ...

С много вода и сух масаж ще се отървете от целулита до лятото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6766761

С много вода и сух масаж ще се отървете от целулита до лятотоПролетта вече чука на вратата ви, а малко след нея ще дойде и лятото. Този сезон няма как да мине без почивка някъде на топло с море или басейн наблизо. Затова вече трябва да започнете с грижата не само за хубавата си фигура, но и за гладката си кожа. Целулитът е сериозен проблем за много жени. Някои се срамуват от него и често предпочитат

"Левски" се е обърнал към БФС с искане за наказание на Каранга заради жестовете му

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/20/3149397_levski_se_e_oburnal_kum_bfs_zaradi_jestovete_na_karanga/?ref=rss


"Левски" се е обърнал към дисциплинарната комисия на БФС със сигнал за поведението на голмайстора на ЦСКА Фернандо Каранга. Информацията е била потвърдена от изпълнителния директор на сините Красимир Иванов пред "Нова телевизия".<br /><br />От клуба са недоволни от жеста с ръка, с който бразилският нападател имитира прерязване на гърло. Голмайсторът на Първа лига отпразнува така победния гол в дербито, като направи жеста пред централната трибуна, където бяха...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване