С протест граждани поискаха спешен ремонт на баните в "Горна баня" и "Овча купел"

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/01/3156425_grajdani_protestirat_za_speshen_remont_na_banite_v/?ref=rss


Жители на столичния квартал "Горна баня" излязоха на протест днес с настояване да бъде ремонтирана и върната към живот местната баня, както и тази в квартал "Овча купел". И двете сгради са паметници на културата, но са оставени да се рушат от години.<br /><br />Протестът започна пред банята в "Горна баня" и по-късно демонстрантите блокираха Околовръстния път на София, пропускайки само автобусите на градския транспорт. Протестът премина мирно.<br...

20 автобуса с българи забавени с часове на сръбско-унгарската граница

https://www.actualno.com/europe/20-avtobusa-s-bylgari-zabaveni-s-chasove-na-srybsko-ungarskata-granica-news_667461.html

След подадени малко преди полунощ срещу 1 април сигнали в Министерството на външните работи за забавяне на около 20 автобуса с български граждани на ГКПП Хоргош-Рьоске на сръбско-унгарската граница, посолството на България в Будапеща е оказало незабавно съдействие на чакащите ни сънародници. След осем разговора с главния дежурен на МВР-Унгария е установено, че от март на граничните пунктове на Унгария се провежда постоянна операция „Сухопътни граници 2018“. Това важи

Автобуси спират да обслужват села в община Гулянци заради лоши пътища

http://nakratko.bg/category/58/157037/


В плевенската община Гулянци готвят протести заради лош път. Автобусите дори са спрели да пътуват между няколко населени места.

Протест блокира Околовръстния път в София

http://dnes.dir.bg/news/protest-okolovrasten-pat-27011480

Жители на столичните квартали "Горна баня" и "Овча купел" излязоха на протест, недоволни от липсата на поддръжка на минералните бани в двата квартала.

Израелският премиер поздрави армията за убитите палестинци

http://www.moreto.net/novini.php?n=371797

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави армията за убийствата на палестинци. Това се казва в негово изявление, предаде Skу News. По думите му, военните са се погрижили за сигурността на страната. Той направи това след протеста в Ивицата Газа, който завърши с 16 жертви и хиляди ранени.

Изгорелият влак от Коньово тръгна към Пловдив

http://nakratko.bg/category/58/157036/


Вагоните от бързия влак София – Бургас, които изгоряха преди два дни, се придвижват към жп депото в Пловдив, където експерти ще установят какви точно са били причините за пожара.

Турция призова Гърция да не използва програми на ЕС за политически манипулации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792285

Турция призова Гърция да не използва програми на ЕС за политически манипулацииТурция призовава Гърция да не използва европейската екологична мрежа Натура 2000 като инструмент за политически манипулации, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от ТАСС. В изявление на министъра, публикувано във в. "Йени шафак", той посочва, че Гърция е приела закон за включване на региона на Егейско море,

40 семейства без дом след пожара в Сандански

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/40-semejstva-bez-dom-sled-pozhara-v-sandanski-6080883

До вторник сградата ще остане необитаема, забранено е на хората да се връщат по домовете си

Пожарът в Сандански: Двама души подпалили магазин на партера

http://nakratko.bg/category/58/157035/


Втори ден след огромния пожар в Сандански информацията сочи към умишлен палеж. Двама души, носещи туби с гориво, счупили прозорците на магазин на партера и с парцали го подпалили. Оттам пламва и блока.

Земетресение с магнитуд 5,4 на иранско-иракската граница

http://www.cross.bg/magnityd-granitza-iransko-irakskata-1571562.html

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 5,4 стана днес на иранско-иракската граница, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, предаде ТАСС. Епицентърът на труса бил на 98 км северозападно от иранския град Илам и на 170 км североизточно от иракската столица Багдад. Огнището било на 53 км дълбочина. Няма сведения за пострадали и разрушения.  

Решението за руските дипломати отчете националния интерес, уверява Бъчварова

https://www.actualno.com/politics/reshenieto-za-ruskite-diplomati-otchete-nacionalnija-interes-uverjava-bychvarova-news_667459.html

Решението България да не гони руски дипломати заради случая "Скрипал" отчиташе на първо място националния интерес. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. Тя опроверга десните политици, окачествили решението като "позор", "липса на съюзническа солидарност". "Особените виждания на нашите коалиционни партньори също са един от аргументите, с който тази позиция е съобразена. Разбирам различните виждания по този въпрос на хорат

Пак сме замесени: Италианският мафиот-Месина Денаро е сменил лицето си в България!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%be%d1%82/

Най-дълго търсеният престъпник в Европа – обявения за невидим Матео Месина Денаро е сменил лицето си в България. Тук са заличили и пръстовите отпечатъци на италианския мафиот. Това твърди италианският разследващ журналист Джовани Тициан. Сензационното разследване беше публикувано в последния брой на италианското издание „Л’еспресо“.

Сега Денаро ще пресича граници, ще лети със самолет. Изцапал е ръцете си с много кръв.Той е поръчител на един от знаковите атентати в Италия.. Пазим свидетеля, защото и най-малкият детайл може да му струва живота. Имах пълните показания пред разследващите на свидетеля, твърди журналистът.

Месина Денаро се мести и разполага само с пари с брой. Свидетелят го е срещнал на пристанището в Палермо, но не го е разпознал, защото лицето му било различно, а кожата по-тъмна, съобщи Нова телевизия.. После разбрал, че Кръстникът си е направил лицева операция в България, разказва той.

Свидетелят е бил престъпник, но го е страх от по-големите престъпници. Важното е по неговите показания да изготвят нов фоторобот да Денаро, ако пак не се е оперирал, казва още Тициан.

Материалът Пак сме замесени: Италианският мафиот-Месина Денаро е сменил лицето си в България! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Джим Кери осмя Доналд Тръмп в карикатури (снимки)

https://offnews.bg//zvezdi/dzhim-keri-osmia-donald-tramp-v-karikaturi-snimki-677850.html

През последните години репутацията на Джим Кери определено тръгна надолу. Феновете на киното са притеснени за един от най-добрите комици в САЩ, тъй като актьорът става все по-странен и истеричен и някои от тях дори смятат, че той трябва да се подложи на подходящо психиатрично лечение.

Самият Кери заяви, че вместо на киното, е решил да се отдаде на хобитата си, сред които е рисуването на карикатури.

Но като че ли звездата от "Аз, моя милост и Айрийн" е решил да окарикатурява конкретен човек - президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Актьорът се справя изключително добре с рисуването и изобразява Тръмп в най-различни комични ситуации, често свързани с поведението на 45-тия президент на Щатите.

Една от най-известните му карикатури е на Тръмп, изобразен като злия магьосник от Оз. Заглавието гласи "Злият магьосник от западното крило и летящите маймуни на Путин".

Цветанов в Рупите: Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792283

Цветанов в Рупите: Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийскатаТрябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век. Това коментира пред представители на медиите в местността „Рупите“ председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Двама мъже са подпалили блока в Сандански

http://dnes.dir.bg/news/sandanski-pozhar-blok-27011478

Втори ден след огромния пожар, изпепелил жилищна кооперация в Сандански, информацията сочи към умишлен палеж.

Двама души подпалили магазин на партера на блока в Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6792274

Двама души подпалили магазин на партера на блока в СанданскиВтори ден след огромния пожар в Сандански информацията сочи към умишлен палеж, предаде bTV.  Двама души, носещи туби с гориво, счупили прозорците на магазин на партера и с парцали го подпалили. Оттам пламва и блока. Собственикът на магазина посочи, че няма врагове. В момента няма хора, които да няма къде да живеят.

Потребители в Калифорния съдят Facebook

http://clubz.bg/66145-potrebiteli_v_kaliforniq_sydqt_facebook

Трима потребители на чат програмата Facebook Messenger внесоха колективен иск срещу социалната мрежа в щата Калифорния, САЩ, предаде Ройтерс. 

Те искат обезщетение от компанията на Зукърбърг заради нарушаване на конфиденциалността им. Стойността му не е уточнена.

Покрай скандала с Cambridge Analytica от социалната мрежа си признаха и че пазят данни за историята на всички позвънявания и съобщения между потребителите. Според тях обаче събирането на тази информация става по избор от потребителите на Android, които потвърждават за него. Съдържанието на гласовите разговори и текстовите съобщения пък всъщност не се пазели, никакви данни не се предоставяли и на трети страни.

Но както показа големият скандал с изтеклите данни на 50 000 000 000 потребители, ползвани после за подпомагане на политически кампании, Facebook не може да гарантира това. 

Към момента Зукърбърг и хората му не са коментирали официално иска. В такъв тип искове могат да се включат и повече хора.

20 автобуса с българи, блокирани на сръбско-унгарската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792271

20 автобуса с българи, блокирани на сръбско-унгарската границаСлед подадени малко преди полунощ срещу първи април сигнали в Министерството на външните работи за забавяне на около 20 автобуса с български граждани на ГКПП "Хоргош-Рьоске" на сръбско-унгарската граница, посолството на България в Будапеща е оказало незабавно съдействие на чакащите ни сънародници, съобщиха от външното ведомство.

Тълпа в Индия преби до смърт изнасилвач на дете

http://dnes.dir.bg/news/india-ubiystvo-iznasilvane-27011437

Двама души бяха арестувани в предградията на Делхи, след като разярена тълпа преби до смърт мъж, обвинен в изнасилване на 8-годишно момиченце.

Паисий Хилендарски и Златният век на изпита по история в СУ

https://offnews.bg//obshtestvo/paisij-hilendarski-i-zlatniat-vek-na-izpita-po-istoria-v-su-677849.html

Кандидат-студентите, които се явиха на днешния изпит по история на България в Софийския университет, трябваше да пишат по темите: „Паисий Хилендарски и неговото дело“ и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век). Творци и постижения“.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на СУ започна изпитът, Милен Къчев от гр. София изтегли вариант № 2 на теста и двете теми, от които избираха явилите се.

957 души се явиха на изпита, който отваря врати към специалностите: Философия, Социология, Политология, Публична администрация, Културология, Библиотечно-информационни науки, Публични информационни системи, Философия (на английски език), История, Археология, Етнология, История и география, Архивистика и документалистика, История и политика на Балканите, История и философия, Хебраистика, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

В допълнение с други изпити, издържалите успешно изпита по история на България могат да запишат специалностите: Право, Международни отношения, Регионално развитие и политика, Европеистика и История и чужд език. 

Близо 1000 кандидат-студенти на изпит по история в СУ, пишат за Паисий Хилендарски или Златния век

https://offnews.bg//obshtestvo/blizo-1000-kandidat-studenti-na-izpit-po-istoria-v-su-pishat-za-paisi-677849.html

Кандидат-студентите, които се явиха на днешния изпит по история на България в Софийския университет, трябваше да пишат по темите: „Паисий Хилендарски и неговото дело“ и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век). Творци и постижения“, предаде БГНЕС.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на СУ започна изпитът, Милен Къчев от гр. София изтегли вариант № 2 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се.

957 души се явиха на изпита, който отваря врати към специалностите: Философия, Социология, Политология, Публична администрация, Културология, Библиотечно-информационни науки, Публични информационни системи, Философия (на английски език), История, Археология, Етнология, История и география, Архивистика и документалистика, История и политика на Балканите, История и философия, Хебраистика, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт.

В допълнение с други изпити, издържалите успешно изпита по история на България могат да запишат специалностите: Право, Международни отношения, Регионално развитие и политика, Европеистика и История и чужд език. 

Кумичене - един от ритуалите на Цветница

https://www.actualno.com/celebrate/kumichene-edin-ot-ritualite-na-cvetnica-news_667457.html

В традиционното общество на Цветница се е изпълнявало кумиченето – ритуал за провъзгласяване на кумица на лазарките. Това каза етнологът д-р Иглика Мишкова пред "Фокус". „В утрото на празника всички лазарки са ходели до реката, правели са венчета и малки хлебчета, които са наричали „кукли“ и са носели своите китки до там. След като се наредят една до друга на брега на реката, всяка от тях пускала своята китка или своята кукла по течението. Тази,

Вече ползваме всички услуги от мобилния си оператор навсякъде в ЕС

//dariknews.bg/novini/biznes/veche-polzvame-vsichki-uslugi-ot-mobilniia-si-operator-navsiakyde-v-es-2088412

От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Европейския съюз, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. До момента например, нямаше възможност в чужбина да се гледат телевизионни програми.<

Компенсират пътниците от изгорелия влак за Бургас с безплатни билети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kompensirat-pytnicite-ot-izgoreliia-vlak-za-burgas-s-bezplatni-bileti-2088406

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще компенсира всички свои клиенти, които са пътували с бързия влак от София за Бургас на 30 март 2018 г.
 

Германски учени конструираха ужасяващ паяк-робот (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/germanski-ucheni-konstruiraha-uzhasiavasht-paiak-robot-snimkivideo-2088403

Учени в Германия конструираха стряскащ паяк-робот с 8 крака, който може да се свие на топка и да ви преследва със завидна скорост, пише в. "Дейли мейл".
 

I don't what's more terrifying: t

Задържаха 17 нелегални мигранти в бус край Пазарджик

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-17-nelegalni-migranti-v-bus-kraj-pazardzhik-2088407

Микробус с немска регистрация, превозващ 17 нелегални мигранти, е засечен днес преди обяд на пътя Пазарджик-Костенец при разклона за село Симеоновец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Всички са били мъже между 20 и 40 години.

Валежите спират, облачността намалява

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6792260

Валежите спират, облачността намаляваПрез нощта валежите над цялата страна ще спрат, а облачността над много райони ще се разкъса и намалее. Ще духа предимно умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури, в повечето райони, ще бъдат между 3 и 8 градуса, в София - около 2 градуса, предаде БТА.  Утре ще бъде много ветровито - ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър.

Стоян Мирчев: Светът е пред нова студена война и ние не бива да участваме в засилване на тези процеси

http://www.cross.bg/borisov-mirchev-tzvetanov-1571561.html

/КРОСС/ „В момента има разделение в ГЕРБ между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Единият държи изпълнителната власт, другият - парламентарната. Видна е позицията на Цветанов, който е твърд атлантик, защитаващ страната на Америка и Англия с всяка капка от своята политическа енергия. Явно постоянните закуски, на които ходи през океана показват силно влияние на това, което прави в държавата. От друга страна- Борисов в момента е в ролята на балансьор. " Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България" Стоян Мирчев по повод решението на премиера, да не се гонят руски дипломати от страната ни. Той обясни, че Борисов е приел ролята на балансьор по време на европредседателството - първо с Турция, а сега с Русия. „Борисов осъзнава, че за него ще е пагубно, ако заеме солидарната позиция, която заяма Цветанов, а именно крайната позиция, и то без никакви доказателства на този етап", поясни той. Според него въпросът сега е- дали Борисов ще отстъпи пред партньорите от Англия и Америка, или ще намери сили да принизи Цветанов. „Радвам се, че Борисов се съгласи, защото бяхме подготвили декларация, която беше надполитическа и умерена, защитаваща българските национални интереси. ГЕРБ не се съгласиха с нея, но на практика премиерът Борисов се съгласи с нея", добави Мирчев

Външното министерство предупреди за забавяния по границите на Унгария

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156422_vunshnoto_ministerstvo_predupredi_za_zabavianiia_po/?ref=rss


От март на граничните пунктове на Унгария се провежда постоянна операция "Сухопътни граници 2018", която включва тотална проверка на всички моторни превозни средства, влизащи в страната от Сърбия, съобщиха от министерството на външните работи. Властите обръщат особено внимание на ТИР-автомобили и автобуси.<br /><br />От МВнР са реагирали снощи след сигнали за забавяне на около 20 автобуса с български граждани на ГКПП Хоргош-Рьоске на сръбско-унгарската граница. Той се...

Канадска компания инвестира 600 милиона долара в нова златна мина в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792256

Канадска компания инвестира 600 милиона долара в нова златна мина в Сърбия
Канадската компания Невсън /Nevsun/ ще инвестира близо 600 милиона долара в мина за мед и злато край сръбския град Бор, съобщава в. "Вечерне новости", цитиран от БТА.  Досегашните геоложки проучвания в района, в които са вложени стотици милиони долари, потвърдиха, че там се намира едно от най-богатите находища на мед и злато в света.

Уникално видео от архива! 3000 чакат извънземните от планетата Криси край Русе

https://petel.bg/Unikalno-video-ot-arhiva--3000-chakat-izvanzemnite-ot-planetata-Krisi-kray-Ruse__258036

Появи се уникално видео от 11 септември 1995 година. То е запечатало един от най-комичните и срамни моменти в новата българска история. Над 3 00...

Изгорелият влак от Коньово тръгна към Пловдив

https://petel.bg/Izgoreliyat-vlak-ot-Konovo-tragna-kam-Plovdiv__258037

Вагоните от бързия влак София - Бургас, които изгоряха преди два дни, се придвижват към жп депото в Пловдив, където експерти ще установят к...

Koнĸypeнтът нa Теѕlа, ĸoйтo нямa дa ви пoзвoли дa гo ĸapaтe, aĸo cтe пили

https://petel.bg/Kon--ypentat-na-Tezla----oyto-nyama-da-vi-pozvoli-da-go---apate--a--o-cte-pili__258038

фото: SF Motors Сигурността на колите е една от приоритетните теми в автомобилната индустрия. Производителите влагат милиарди в иновации, а...

5 жертви само за ден по родните пътища

https://petel.bg/5-zhertvi-samo-za-den-po-rodnite-patishha__258039

снимка: Трафик нюз 5 души са загинали, а 27 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцент...

Под 1% от децата се обучават на вероучение

https://petel.bg/Pod-1--ot-detsata-se-obuchavat-na-verouchenie__258040

Възвание за изучаване на предмет религия- православие в училище написа наскоро Ловчанският митрополит Гавриил. Текстът остана встрани о...

Жена от Монтана обяви война на лятното часово време преди 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792257

Жена от  Монтана  обяви   война на  лятното  часово  време преди 10 години Снежана Апостолова е родена през 1950 г. в Бургас, но е омъжена и живее в Монтана. Завършила е химия в ХТИ-Бургас, има магистратура по публична администрация във Великотърновския университет. Работи дълги години като началник на отдел "Административно обслужване на населението" в Монтана. Вече е пенсионерка.

След 20 години на поста губернаторът на Кемерово подаде оставка заради пожара с 64 жертви

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/01/3156419_sled_20_godini_na_posta_gubernatorut_na_kemerovo/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин е приел днес оставката на губернатора на Кемеровската област Аман Тулеев, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.<br /><br />Според официалното съобщение губернаторът се оттегля "по собствено желание". Във видеообръщение, поместено на уебсайта на своята администрация, самият Тулеев казва, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март -...

Франция и Либия при Саркози: от приятелство до война

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-libia-nikola-sarkozi-27004426

Президентът Никола Саркози постигна зрелищно затопляне с Либия на полковник Кадафи, преди да стане един от творците на нейния крах.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини помагат на децата в училище

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6792252

Омега-3 и омега-6 мастните киселини помагат на децата в училищеОмега-3 и омега-6 мастните киселини от риба подобряват постиженията на децата в училище, като оказват благоприятно въздействие върху способностите им да четат, спелуват и да се концентрират, пише в. "Дейли мейл". Изследването беше направено от диетологът д-р Ема Дърбишър и учени от университета в Южен Уелс.

Жители на ”Горна баня” и ”Овча купел” на протест в защита на баните

https://frognews.bg/novini/jiteli-gorna-bania-ovcha-kupel-protest-zashtita-banite.html

Недоволни граждани на столичните квартали ”Горна баня” и ”Овча купел” излязоха на протест пред банята в Горна баня. Намеренията на протестиращите са и да затворят Околовръстния път.

Новият външен министър на Германия: Западът се нуждае от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792246

Новият външен министър на Германия: Западът се нуждае от РусияМинистърът на външните работи на Германия Хайко Маас подчерта готовността на Запада за диалог с Русия, независимо от взаимното изгонване на дипломати заради случая „Скрипал“. В публикувано в неделя интервю от немското издание Bild am Sonntag, той заяви, че „заради действията на Русия през последните години, без съмнение, е загубено много доверие“,

Земетресение с магнитуд 5,4 на иранско-иракската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792244

Земетресение с магнитуд 5,4 на иранско-иракската границаЗеметресение с магнитуд 5,4 стана днес на иранско-иракската граница, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Епицентърът на труса бил на 98 км северозападно от иранския град Илам и на 170 км североизточно от иракската столица Багдад. Огнището било на 53 км дълбочина.

Германски министър: Западът има нужда от Русия

https://www.actualno.com/europe/germanski-ministyr-zapadyt-ima-nujda-ot-rusija-news_667456.html

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас подчерта готовността на Запада за диалог с Русия, независимо от взаимното изгонване на дипломати заради случая „Скрипал“. В публикувано в неделя интервю от немското издание Bild am Sonntag, той заяви, че „заради действията на Русия през последните години, без съмнение, е загубено много доверие“, предава "Фокус". „Едновременно с това, ние се нуждаем от Русия като партньор и по-конкрет

Германия: Да запазим диалога с Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=371796

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал с химическо оръжие и експулсирането на руски дипломати от Берлин, съобщава ZDF.

Тръмп, Си Дзинпин и играта на покер с Пхенян

https://www.investor.bg/analizi/91/a/trymp-si-dzinpin-i-igrata-na-poker-s-phenian-258537/

С възможната среща между Тръмп и Ким Чен Ун се появи възможността за реална дипломация

Абонаментът за онлайн съдържание вече важи за целия ЕС

http://www.mediapool.bg/abonamentat-za-onlain-sadarzhanie-veche-vazhi-za-tseliya-es-news277490.html

Европейците вече имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали в страната си, където и да се намират в ЕС. От 1 април влизат в сила новите правила на Европейския съюз, които позволяват хора, които например са платили за гледането на телевизионно съдържание онлайн в страната си, да могат да гледат програмите и в другите държави от Общността. До момента това не беше възможно заради т. нар. геоблокиране. "От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент. Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати“, се казва в изявление по темата на заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Според ЕК отмяната на геоблокирането е нов успех на цифровия единен пазар след премахването на таксите за роуминг, от което се ползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам. Промените засягат поне 29 млн. души, които представляват 5.7% от потребителите. Очаква се до 2020 г. броят им да достигне 72 млн. души. Данните показват, че за периода 2010 – 2014 г. разходите за видео абонаменти са нараснали със 113% годишно, а потребителите на тези услуги са с 56 на сто повече. Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си при пътуване е важен въпрос при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.  

Пуснаха движението по пътя София - Велико Търново в района на с. Богатово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792241

Пуснаха движението по пътя София - Велико Търново в района на с. БогатовоВъзстановено е движението по път I-4 София - Велико Търново в района на с. Богатово, съобщиха от

Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка след убийствения пожар

https://frognews.bg/novini/gubernatorat-kemerovskata-oblast-podade-ostavka-sled-ubiistveniia-pojar.html

Губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на администрацията на областта.

"Удар в гърба на Путин" ли е пожарът в Кемерово

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/01/3156193_udar_v_gurba_na_putin_li_e_pojarut_v_kemerovo/?ref=rss


След дни натиск управлявалият 21 години Кемеровска област Аман Тулеев обяви, че подава оставка, а президентът Владимир Путин я прие. Той каза, че вече не е "морално" да остане губернатор след пожара в търговски център "Зимняя вишня", който отне живота на 64 души, от тях 41 деца, и счита решението си за "единственото правилно". Според източници на РБК решението е било планирано за след 74-ия му рожден ден на 13 май, който искал да отбележи на губернаторския мост, но...

Новите правила за колетните пратки в ЕС ще осигурят по-изгодни онлайн сделки

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novite-pravila-za-koletnite-pratki-v-es-shte-osiguriat-po-izgodni-onlain-sdelki-258582/

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов очаква преосмисляне на начина на ценообразуване

/Видео/ Зрелищна акция край Струмско, двама бяха арестувани!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b2/

Преди минути на главен път Е79, двама бяха  задържани при зрелищна акция.
Мъжете са възраст 30-35 години. Двамата пътували  в автомобил Фолксваген Голф, с благоевградска регистрация, когато внезапно ги спрели цивилни полицаи.
Предното стъкло на червения Голф беше спукано от вероятен удар при спирането им.
На място бяха цивилни полицаи, с автомобили със софийска регистрация и един униформен също така и  колата на криминалната лаборатория.
При задържането, е имало  опит за съпротива от страна на арестуваните, органите на реда със сила са издърпали двамата мъже. Зрелищната акция стана атракция за пътуващите по ГП-79 в този момент движението и изключително натоварено, а акцията се извършваше в едното платно в посока София.


Материалът /Видео/ Зрелищна акция край Струмско, двама бяха арестувани! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха 7 нелегални мигранти край р. Тунджа

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-7-nelegalni-migranti-kraj-r-tundja-news_667455.html

В хода на специализирана полицейска операция служители на Главна дирекция "Гранична полиция" заловиха 7 мигранти, опитали да влязат нелегално в страната. В действията, проведени в зоната на отговорност на РДГП - Елхово, е участвал и хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение. Заловените са петима мъже и две жени, самоопределящи се като сирийци. Те опитали да влязат на българска територия в района на р. Тунджа, въпреки пълноводието. Това наложило провеждането на

Оставиха в ареста син, убил баща си с дървен кол

http://www.struma.com/sinya-lampa/ostaviha-v-aresta-sin-ubil-bashta-si-s-durven-kol_132427/

Пазарджишкият Окръжен съд остави в ареста обвинения, че е убил баща си с дървен кол, Иван Иванов от септемврийското село Варвара.

Въпреки че Иванов заяви пред магистратите, че не е ударил възрастния си родител и че ако го оставят в килията няма кой да се грижи за животните, съдията по делото прие мотивите на прокурора Васил Малинов, че има опасност обвиняемият да се укрие и постанови мярката“задържане под стража“ да остане в сила. Освен това в съдебната зала стана ясно,...

Продължава

Поройни дъждове в Хърватия, предупреждения за наводнения в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792208

Поройни дъждове в Хърватия, предупреждения за наводнения в МакедонияПрез изминалото денонощие големи части от Хърватия бяха обхванати от обилни валежи, предаде БНТ.  Дъждът бе придружаван от силен вятър. Метеорологичната станция в Сплит съобщи, че скоростта на вятъра в областта е достигнала 108 км/ч. Тази нощ македонските синоптици предупредиха за опасност от поройни дъждове и наводнения.

Откъс от "Проповед за падането на Рим" на Жером Ферари

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/31/3153439_otkus_ot_propoved_za_padaneto_na_rim_na_jerom_ferari/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Проповед за падането на Рим", с автор Жером Ферари, предоставен от Издателство "Факел експрес".<br /><br />На 14 март по покана на Френския културен институт в България гостува френският писател Жером Ферари. Авторът представи на българските читатели своя роман "Проповед за падането на Рим". Романът е отличен с най-авторитетната литературна награда във Франция "Гонкур" през...

Жълт код за силен вятър в 17 области на страната

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-silen-vyatar-v-17-oblasti-na-stranata-news277489.html

Жълт код за бурен вятър е в сила за 17 области в страната днес, посочват метеоролозите от БАН. Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите в Източна България, както и за София – град и Благоевград. Там ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Във връзка с прогнозата за силен вятър за София и обявения жълт код от Столичната община призоваха гражданите да бъдат внимателни при придвижването си и да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, търговски обекти. На строителните обекти изпълнителите да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

Погребаха Красимира и двете й деца в Торонто

http://www.struma.com/sinya-lampa/pogrebaha-krasimira-i-dvete-i-deca-v-toronto_132426/

39-годишната Красимира Пейчиновски, нейният 15-годишен син Рой и 13-годишната й дъщеря Веналия бяха намерени мъртви в дома им

Море от скръб и емоции изпълниха гръцката църква в Торонто, Онтарио, за погребението на Красимира Пейчиновски и децата й. Близки на семейството, съученици на Рой и Веналия Пейчиносвки, колеги на Красимира, съотборници, съседи, приятели и познати се стекоха с цветя, за да си кажат последно сбогом с убитите българи, съобщава BG VOICE.

Бившият съпруг на Красимира, Вас Пейчиновски, и единственото му оцеляло дете, Виктория, също съпроводиха трите дървени ковчега. "Какво може да кажеш...

Продължава

Туристическият сезон може да отбележи 20% отлив на руски туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=371783

За пръв път Бургас ще посреща групи от няколко нови пазара и само за месец април се очертава ръст на туристическия поток над 10%. От съществено значение е и, че туристическият бранш разработи туристически индивидуални пакети, а общините Приморско, Бургас, Поморие и Несебър изготвиха своите културни програми още от месец март - за периода март-октомври включително.

Българското решението за руските дипломати отчита националния интерес, каза Румяна Бъчварова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156404_bulgarskoto_reshenieto_za_ruskite_diplomati_otchita/?ref=rss


Не искам да звучи като оправдание пред хората, които имат коренно различно мнение, но мога да уверя че решението, което беше взето, отчиташе на първо място националния интерес. Така началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова коментира пред БНР позиция на България да не гони руски дипломати, заради случая "Скрипал".<br /><br />Тя опроверга десните политици, окачествили решението като "позор", "липса на съюзническа солидарност". "Особените...

Разследват причините за пожара във влака София-Бургас

http://www.struma.com/sinya-lampa/razsledvat-prichinite-za-pojara-vuv-vlaka-sofiya-burgas_132425/

Разследват се причините за пожара във влака, пътувал от София за Бургас. При инцидента, който се случи в петък вечер, няма жертви и ранени.

"Извършват се следствени действия. Версиите са няколко. Не е изключена и версията за външна намеса", посочи за Нова тв инж. Ангел Даскалов, който е директор на "Пътнически превози - Пловдив".

Той уточни, че изгорелите вагони са 35-37-годишни, българско производство, но беше категоричен, че възрастта им няма как да е...

Продължава

Кола удари автобус с деца, загина шофьорът й

https://www.24chasa.bg/region/article/6792204

Кола удари автобус с деца, загина шофьорът йЕдин човек загина при катастрофа между превозващ деца автобус и лек автомобил тази сутрин в Севлиевско съобщава кореспондентът на bT4 в региона. Инцидентът е станал около 7 ч. тази сутрин край село Богатово. Загинал е водачът на лекия автомобил. Пострадали деца няма. Те са пътували към София. След инцидента са върнати в Павликени.

Гости спукаха от бой домакина си във Вършец

http://www.struma.com/sinya-lampa/gosti-spukaha-ot-boi-domakina-si-vuv-vurshec_132424/

Пострадалият има и изгаряния

Спор с последвал скандал и бой във Вършец завърши с полиция и бърза помощ, съобщиха от областната дирекция в Монтана. Инцидентът е станал миналата нощ на ул. „Седма“ № 9, а сигналът е подаден на тел. 112, предаде Факти.бг

Двама братя на - 27 и 23 години, били на гости на Л. М. С. на 42 години. След като тримата употребили огромно количество алкохол, между домакина и братята възниква скандал, който прераснал в бой.

Домакинът бил ударен с твърд предмет по главата и...

Продължава

Game of Thrones ще се снима в България?

https://www.actualno.com/showbusiness/game-of-thrones-shte-se-snima-v-bylgarija-news_667268.html

Световноизвестната сага Game of Thrones идва в България. Част от снимките на последния сезон от екранизацията на серията "Песен за огън и лед" по всяка вероятност ще бъдат направени в родината ни. За това съобщи в свое изказване актьорът Пилоу Асбек, който играе Юрон Грейджой, изкачил се на трона на Железните острови след смъртта на по-големия си брат Бейлон (бащата на Теон и Яра). "Предстои ни много вълнуващ сезон, който ще е достоен за финал на сагата и който съм сигурен, че фе

Зайчето Питър облече дънково елече - е, сако, но само заради Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6792202

Зайчето Питър облече дънково елече - е, сако, но само заради Холивуд Тръгна анимационен филм с приключенията на лакомия дългоушко и неговите приятели и роднини, но заедно с него на пазара е и книга, издание на "Труд" Биатрикс Потър е прекрасна писателка. Омайница и авторка на приказки за любими герои на поколения деца. Леко лудички, но пък толкова забавни. Разни зайци и таралежи, и мишки, и катерички,

Нови промени в трафика заради строежа на метрото

http://dnes.dir.bg/news/dvizhenie-stroezh-metro-27011323

Въвежда се нова организация на движението във връзка със строителството на третата линия на метрото, съобщават от Столична община.

Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на река Тунджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792199

Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на река ТунджаВ хода на специализирана полицейска операция служители на Главна дирекция "Гранична полиция" заловиха 7 мигранти, опитали да влязат нелегално в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В действията, проведени в зоната на отговорност на РДГП - Елхово, е участвал и хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение.

Кола удари автобус с деца, загина шофьорът й

http://www.cross.bg/detza-sytrin-zagina-1571560.html

/КРОСС/ Един човек загина при катастрофа между превозващ деца автобус и лек автомобил тази сутрин в Севлиевско съобщава кореспондентът на bTV в региона. Инцидентът е станал около 7 ч. тази сутрин край село Богатово. Загинал е водачът на лекия автомобил. Пострадали деца няма. Те са пътували към София. След инцидента са върнати в Павликени. Движението в района е възстановено. *Снимката е илюстративна

От днес влиза в сила промяна в движението на коли и градски транспорт в "Красно село" заради метрото

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/01/3156398_ot_dnes_vliza_v_sila_promiana_v_dvijenieto_na_koli_i/?ref=rss


Заради строителството на третата линия на метрото от днес - 1 април - до 1 октомври влизат в сила промени за движението на автомобили в столичния район "Красно село", както и в маршрутите на автобуси 73, 83 и 102.<br /><br />Основно затрудненията за автомобилите са по бул. "Гоце Делчев", където ще могат да се движат в по една лента в двете посоки, бул. "Цар Борис III" и улица "Житница". Така от днес се забранява движението на коли по средната...

Москва с въпроси към Лондон и Париж за Скрипал

http://clubz.bg/66144-moskva_s_vyprosi_kym_london_i_parij_za_skripal

Министерството на външните работи на Русия публикува списък от 14 въпроса, които руското посолство е отправило към британското МВнР във връзка с изфабрикуваното против Москва „дело Скрипал“, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Подобни въпроси има и към Франция.

Русия иска пояснение защо ѝ отказват правото на консулски достъп до двамата ѝ граждани, които пострадаха на британска територия. Освен това, Москва пита какви противоотрови и в каква форма са дадени на отровените, а също така и как тези противоотрови са се оказали в британските лекари на мястото на инцидента.

Ето и още въпроси към Великобритания:

- На основание на какви маркери е установен предполагаемия „руски произход“ на веществото, използвано в Солсбъри и има ли Великобритания контролни образци от бойното отровно вещество, което Лондон нарича „Новичок“?

- Разработвали ли са се във Великобритания образци от това вещество или негови аналози? 

- На какво основание е привлечена Франция да сътрудничи в разследване на инцидента, в който са пострадали руски граждани и по какъв начин Париж участва в делото? Дали Великобритания е уведомила Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) за това си решение? 

Освен това от посолството изразиха увереност, че „с постъпването на нова информация ще се появят и нови въпроси“.

Въпросите към Франция: 

Руските дипломати отправиха нота по „делото Скрипал“ и в МВнР на Франция, в която има десет въпроса.

Посолството се интересува, на какво основание Париж е привлечен да сътрудничи в разследването на Великобритания на инцидента в Солсбъри и отправила ли е френската страна официално уведомление до ОЗХО, че се включва в делото.

Русия също така иска да ѝ бъде отговорено какви доказателства по делото Лондон е предал на Париж и присъствали ли са френски експерти при взимането на биоматериал от семейство Скрипал и провеждали ли са се изследвания на пробите във Франция.

Москва иска да ѝ бъде изяснено има ли във Франция контролни образи от веществата, наречени във Великобритания „Новичок“, или негови аналози, както и разработвали ли са се образци на вещества от този тип или негови аналози във Франция.

Русия чака отговор и на въпроса как френските специалисти са стигнали до извода, че това вещество е употребено.

От руското МВнР биха искали да знаят, с какви експертни знания разполага Франция в областта на изучаването на бойните отравящи вещества от този тип или неговите аналози и на основание на какви признаци френските специалисти са установили „руския характер“ на произхода на веществото, използвано в Солсбъри.

Работилият за британските специални служби бивш сътрудник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) (Военното разузнаване) на Русия Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени в английския град Солсбъри на 4 март. Лондон твърди, че към отравянето на Скрипал с вещество А234 е причастна руската държава, Москва отрича и иска доказателства. През тази седмица повечето страни от Европейския съюз, както и САЩ, Канада, Норвегия, Украйна и др, решиха да изгонят руски дипломати в солидарност с Великобритания по случая „Скрипал“. Москва предприе аналогични ответни мерки.

Българската позиция е, че няма да гоним руски дипломати, докато не получим неопровержими доказателства за ролята на Москва в отравянето на бившия двоен агент.

 

Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на р. Тунджа

http://www.cross.bg/migranti-vlyazat-glavna-1571559.html

/КРОСС/ В хода на специализирана полицейска операция служители на Главна дирекция "Гранична полиция" заловиха 7 мигранти, опитали да влязат нелегално в страната. В действията, проведени в зоната на отговорност на РДГП - Елхово, е участвал и хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение. Заловените са петима мъже и две жени, самоопределящи се като сирийци. Те опитали да влязат на българска територия в района на р. Тунджа, въпреки пълноводието. Това наложило провеждането на спасителна операция с екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от Ямбол. Задържани са още каналджията, иракски гражданин, който водел групата и двама българи, които я чакали на наша територия. Случаят е докладван на Районната прокуратура в Елхово. Образувани са 3 досъдебни производства - по чл. 279 - на нелегалните мигранти, по чл. 280 - на иракчанина и по чл. 281 - на българските граждани. Действията по разследването продължават.  

Билет, продаден в бензиностанция, спечели $521 млн. джакпот в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792194

Билет, продаден в бензиностанция, спечели $521 млн. джакпот в САЩДжакпот в размер на 521 милиона долара печели билет от лотарията „Мега милиони“ (Mega Millions), продаден в американския щат Ню Джърси, предаде БТА. Печелившата комбинация от числа 11, 28, 31, 46, 59 плюс т.нар. Мега бол - 1 е била изтеглена в събота вечерта. Според съобщение на организатора на лотарията в Ню Джърси билетът е бил продаден в

Абонаментът за цифрови услуги става валиден в целия ЕС

https://frognews.bg/biznes-turisam/abonamentat-tsifrovi-uslugi-stava-validen-tseliia.html

От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Абонаментът за цифрови услуги става валиден в целия ЕС

https://frognews.bg/novini/abonamentat-tsifrovi-uslugi-stava-validen-tseliia.html

От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

КЗП: Новите правила за колетните пратки са в полза на потребителите

https://www.actualno.com/business/kzp-novite-pravila-za-koletnite-pratki-sa-v-polza-na-potrebitelite-news_667452.html

Потребителите и бизнесите вече ще имат възможност да сравняват и избират най-добрите условия за доставка на закупени онлайн стоки, особено след отпадането на гео-блокирането през месец декември тази година. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред ТВ „Европа” по повод новите правила за колетните пратки в Европейския съюз и специалния сайт на Европейската комисия с тарифите на куриерските фирми за местни и трансгранични

Как мафиотски бос си правил операция в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-mafiotski-bos-si-pravil-operaciia-v-bylgariia-6080881

Според разследващия журналист Джовани Тициан, Денаро е променил външния си вид и дори отпечатъците си

Дипломат №1 в Берлин: Да запазим диалога с Москва

http://www.cross.bg/rysiya-berlin-doverieto-1571558.html

/КРОСС/ Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал с химическо оръжие и експулсирането на руски дипломати от Берлин, съобщава ZDF. В интервю за "Билд ам зонтаг", публикувано днес, Маас казва, че сега несъмнено "много от доверието бе загубено заради действията на Русия през последните години". Но същевременно, подчертава той, "ние се нуждаем от Русия като партньор, например да помага за решаването на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред". Министърът декларира, че Берлин е готов на диалог и изразява надежда, че доверието ще бъде възстановявано "стъпка по стъпка", ако Москва желае това.    

Мая Манолова: Не се боря за власт. Моят рейтинг не е личен (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6792181

Мая Манолова: Не се боря за власт. Моят рейтинг не е личен (Видео)"Не се боря за власт. Моят рейтинг не е личен", каза пред NOVA омбудсманът Мая Манолова.  Мариян Станков Мон Дьо чака това интервю повече от 3 години. Три години, през които в живота на Мая Манолова се случиха много неща. Омбудсман с висок рейтинг в обществото - това показаха проучванията. Политик с минало - със словесни престрелки с премиера

Мъж загина при сблъсък на автобус с деца и кола

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-27011276

Автобус, превозващ деца и лек автомобил катастрофираха рано тази сутрин на пътя Севлиево-Варна.

Тест на сирените ще има утре, предупредиха от МВР

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156397_test_na_sirenite_shte_ima_utre_preduprediha_ot_mvr/?ref=rss


Сиренната система за излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата ще бъде тествана утре в 13 часа, съобщиха от МВР. Той ще обхване градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30- километровата зона около АЕЦ "Козлодуй".<br /><br />В тренировките ще участват и локалните системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия.<br...

Американски генерал разкри стратегията на САЩ за борба с „Ислямска държава“

http://www.cross.bg/borba-drygi-durzhava-1571557.html

/КРОСС/ Стратегията на САЩ за борба с терористичната групировка „Ислямска държава", освен непосредственото участие в операциите в Сирия и Ирак, предвижда оказване на помощ на други страни за борба с тази групировка, заяви командващият на Корпуса на морската пехота генерал Робърт Нелър. Видеозаписът с изявлението на генерала е публикуван на официалния сайт на Министерството на отбраната на САЩ, предава РИА Новости. В отговор на въпрос на водещия на конференция в Атлантическия съвет за националната стратегия за борба с „Ислямска държава" (взимайки предвид разширението на терористичната активност на тази групировка из целия северноафрикански регион), Нелър призна, че САЩ нямат достатъчно възможности да води самостоятелна борба с „Ислямска държава" в целия регион. Генералът отбеляза, че Стратегията за национална сигурност предвижда създаването на съюзи с други страни и САЩ имат достатъчно възможности да помагат на други държави да водят по-ефективна борба с тероризма.„Светът е голям и затова в Стратегията за национална сигурност се говори за необходимостта от създаване на съюзи и партньорства. Ние нямаме достатъчно сили за самостоятелна борба и няма да го правим сами. Но ние можем да оказваме помощ на други държави, за да повишим ефективността на техните антитерористични подразделения и сили за сигурност", заяви генерал Нелър

Кратки новини: Лека кола се удари в автобус с деца, загина водачът й

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156395_kratki_novini_leka_kola_se_udari_v_avtobus_s_deca/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Шофьор загина след сблъсък с автобус<br /><br />Един човек загина при катастрофа между превозващ деца автобус и лек автомобил тази сутрин в Севлиевско, съобщава Би Ти Ви. Инцидентът е станал около 7 ч. тази сутрин край село Богатово. Загинал е водачът на лекия автомобил. Пострадали деца няма. Те са пътували...

Либия след Кадафи: Какво остана от Джамахирията

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27006013

Либия влезе в световния поток от топ-новини през последните месеци след едно дълго затишие, последвало свалянето и убийството на Муамар Кадафи.

Кратки новини: Жителите на Солун са без вода пети ден

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/01/3156395_kratki_novini_jitelite_na_solun_sa_bez_voda_peti_den/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Пети пореден ден в Солун нямат течаща питейна вода<br /><br />Пети пореден ден домакинствата в повечето квартали на Солун са без вода поради повреда на остарял водопровод, предават АП и БТА.Централните и северозападните части на града нямат вода от вторник, когато се спука изграденият преди 40 години...

Томислав Дончев: Солидарни сме с Лондон, ние сме в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=371789

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Лондон."България няма как да е между ЕС и Русия.

Тестват сиренната система утре от 13.00 часа

http://www.cross.bg/sistema-sirennata-chasa-1571556.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30- километровата зона около АЕЦ „Козлодуй", че на 2 април 2018г./ понеделник/ от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. В тренировките ще участват и интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия. Тренировката ще се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението.  

Заради силния вятър: Клон се отчупи и падна върху "Тойота" в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/zaradi-silniya-vyatur-klon-se-otchupi-i-padna-vurhu-toiota_132423/

Вятърът, вилнял тази нощ в Благоевград отчупи голям клон, който се заби под предния капак на паркиран лек автомобил. Предното стъкло на фирмената "Тойота" е счупено.

Инцидентът станал тази сутрин на паркинга на ул. "Владо Черноземски"-4. Клонът се е забил между предното стъкло и капака на двигателя.

Падналият от липата клон стърчи като еленови рога, поради формата си на латинската буква „V”, предаде БГНЕС. „Тойота”-та е на...

Продължава

Плевнелиев: Намираме се не в Студена война, а в 'Студен мир'

https://offnews.bg//politika/plevneliev-namirame-se-ne-v-studena-vojna-a-v-studen-mir-677848.html

"Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не студена война, а студен мир." Така президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев описа международната ситуация в студиото на телевизия "Нова".

Според него страната ни е трябвало да вземе по-солидарна позиция към Великобритания по случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. По думите му, страната е трябвало да изгони руски разузнавачи, маскирани като дипломати. 

Трябвало е да изгоним дипломатите не само заради случая "Скрипал", но и заради "извършената кибератака през 2015 г. от страна на Русия в деня на изборите у нас", заяви Плевнелиев.

Според него, българският политически елит "все още не се е наробувал на Русия", а доказателство да това е и "скандалното" отношение на вицепрезидентът Илиана Йотова по време на визитата за 3 март на руския патриарх Кирил. Той припомни, че по време на клетвата си след президентските избори Йотова не е целунала ръката на патриарх Неофит, но е целунала ръка и е коленичила пред патриарх Кирил. 

Президентът допълни, че е притеснен от дългосрочното развитие на страната ни: "Имам притеснения накъде дългосрочно са насочени развитията в страната - не само по случая "Скрипал", но и за всичко, свързано с Истанбулската конвенция, липсващия дебат в парламента за ролята на Русия".

Плевнелиев настоява, че е крайно време страната ни да заеме позиция относно това на коя страна е - тази на Русия, или тази на Европейския съюз.

"Разкрачената позиция между Русия и Европа вече не работи, трябва да направим своя избор, в крайна сметка повечето държави изгониха руските дипломати. България трябва да покаже принадлежност", категоричен е той.

Той разкри за случаи, когато руски бойни самолети са пътували "напълно нерегламентирано за Сирия", а той не им е позволявал. "Време е да покажем характер", допълни президентът.

Гуардиола достигна 50 победи във Висшата лига с шест мача по-бавно от Моуриньо

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156394_guardiola_dostigna_50_pobedi_vuv_visshata_liga_s_shest/?ref=rss


Изумителният сезон на "Манчестър сити" във Висшата лига доведе до подобряване на редица рекорди от "гражданите" дотук. Далеч преди края на кампанията "Сити" е близо до това да си осигури предсрочно титлата, а освен това мениджърът Пеп Гуардиола също постигна редица успехи. В събота при победата над "Евертън" каталунецът постигна своята 50-а победа начело на отбора във Висшата лига.<br /><br />Гуардиола е вторият най-бързо достигнал до подобна...

Аспиринът е опасен за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6792176

Аспиринът е опасен за здраветоПопулярното лекарство аспирин се оказа неефикасно за всеки трети жител на Русия, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  Учени от лабораторията Genotek установиха, че 30 процента от руснаците са носители на генетичен маркер, заради който лечението с препоръчваните дози аспирин е неефикасно. Други 15 процента от участниците в изследването се оказаха носители

Депутатите също имат чувства, не са някакви извънземни

https://www.actualno.com/cite/deputatite-syshto-imat-chuvstva-ne-sa-njakakvi-izvynzemni-news_667450.html

Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Според нея хората не си дават сметка за цялостния труд, който полагат народните представители, защото това, което се вижда в пленарната зала, е само повърхността. Депутатите не са безделници, добави Караянчева пред bTV.

Издирвачи с гореща информация за това къде се крият дупнишките братя Галеви

http://www.struma.com/krimi/izdirvachi-s-goreshta-informaciya-za-tova-kude-se-kriyat-dupnishkite_132422/

„Това не са обикновени крадци от хранителен магазин, а хора с много пари. Те отлично знаят в кои държави да се крият и колко време да останат в тях, за да не ги хванем.

Получили сме оперативни сигнали за местонахождението както на братя Галеви, така и на много други известни кримигерои, но те са космополитни граждани, веднага сменят държавата“. Това коментират издирвачи пред в. „Телеграф“ по темата наясно ли е МВР къде се крият братя...

Продължава

Protothema: Българите продължават да вярват в свръхестествени сили

http://www.cross.bg/vyarvat-trend-dannite-1571555.html

/КРОСС/ Много българи все още вярват на магии, суеверия и теории на конспирацията, според данните от анкета, проведена от агенция „Тренд“, публикувана в четвъртък, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. Съгласно данните от проучването, 40% от възрастните българи вярват, че тайно общество управлява света, 75% вярват на предсказанията на покойната „пророчица“, известна като Баба Ванга и 73% чукат на дърво, за да предотвратят нещастията. Що се отнася до извънземните, почти една трета от българите вярват, че те съществуват.Нещо повече, 19% мислят, че хората вече са осъществили контакт с тях и 14% са сигурни, че извънземните вече са на земята и живеят сред нас. Вярата в тайните общества и конспирациите е горе-долу на същото ниво. „Тренд“ откриха, че: 66% от българите мислят, че се измислят нови видове заболявания, за да се увеличат продажбите на лекарства и 40% мислят, че светът се контролира от тайно общество. Почти половината от участвалите в изследването имат висше образование, посочват от „Тренд“. Една трета от българите са ходили на „гледачки“ или магьосници, което обяснява високите нива на вяра в свръхестествените сили или способностите за предсказване на бъдещето – 63-64% вярват, че те съществуват, докато 54% вярват в свръхестественото лечение, сочат данните на „Тренд“.

След апокалипсиса на ул. "Първи май"! Изгорелият магазин в Сандански има застраховка за 350 000 лева

http://www.struma.com/obshtestvo/sled-apokalipsisa-na-ul-purvi-mai-izgoreliyat-magazin-v-sandanski_132421/

40 семейства останаха без покрив, а 6 от тях и без автомобилите си- не е ясно дали са застраховани....

Продължава работата по разкриване на най-големия пожар, станал в жилищна сграда в Пиринско в последните години. В Сандански криминалистите са на крак в издирването не подпалвачите, залели с бензин входната врата на магазина за перилни препарати и козметика, собственост на търговеца Кирил Божинов. Бяха разпитани десетки хора вчера, които имат отношения с Божинов. Кметът Котев ограничи достъпа до сградата, за да се провери има ли повреди по конструкцията.

40 семейства са евакуирани, 6...

Продължава

Цитат на деня: Не е вярно, че депутатите са безделници

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/01/3156393_citat_na_denia_ne_e_viarno_che_deputatite_sa_bezdelnici/?ref=rss


Не е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност, каза днес пред Би Ти и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.<br /><br />Попитана за ниския рейтинг на парламента, тя посочи, че проблемът идва оттам, че хората не разбират, че "депутатите също имат своите чувства, своето отношение" и "не са някакви извънземни". Затова Караянчева призова...

Бой в Разлог! Братът на полицая Пене Алексиев размаза лицето на опонент след скандал

http://www.struma.com/obshtestvo/boi-v-razlog-bratut-na-policaya-pene-aleksiev-razmaza-liceto_132420/

Това се случи 2 седмици, след като в дома им на ул. "Бела река" в града бяха намерени контрабандни цигари

Братът на полицая Пене Алексиев, Николай Фарфаров, се сби с опонент в Разлог. След екшъна, разиграл се снощи на улица "Яне Сандански" в града, в хирургично отделение на разложката болница е Иван Манушкин от село Бачево. Той е с размазано от юмруците на Николай лице, но е без опасност за живота. Полицията е задържала Фарфаров за разпити.

Според него, Манушкин дошъл пред дома му, за да го провокира. Сезирана е и прокуратурата. Манушкин все още не е дал обяснения за случилото...

Продължава

Стотици турски дипломати и чиновници бягат в Германия със семействата си

https://petel.bg/Stotitsi-turski-diplomati-i-chinovnitsi-byagat-v-Germaniya-sas-semeystvata-si__258033

Над 1000 турски дипломати, държавни служители и членове на техните семейства са кандидатствали за убежище в Германия след осуетения опит з...

Гърция отправи предупреждение към Турция: Стойте далеч от островите ни! Ще си изпатите

https://petel.bg/Gartsiya-otpravi-preduprezhdenie-kam-Turtsiya--Stoyte-dalech-ot-ostrovite-ni--SHHe-si-izpatite__258034

Факти.бг: Правителството в Атина отправи строго предупреждение към Анкара, подчертавайки, че островите Имия/Кардак са гръцка територия ...

Академици: ”Скрипал” развали спокойствието в Европа, светът още не е двуполюсен

https://frognews.bg/novini/akademitsi-skripal-razvali-obstanovkata-evropa-svetat-oshte-dvupoliusen.html

Случаят „Скрипал“ не е имал за цел да повлияе на изборите в Русия, а да наруши спокойствието в Европа и света, заяви акад. Стефан Воденичаров. Светът още не е двуполюсен, той е еднополюсен и другият полюс ще се появи скоро, но това ще бъде Китай, а не Русия, смята акад. Георги Марков.

40 семейства са загубили домовете си при пожара в Сандански

https://www.actualno.com/blagoevgrad/40-semejstva-sa-zagubili-domovete-si-pri-pojara-v-sandanski-news_667449.html

Огромен пожар в нощта срещу събота в Сандански се размина без жертви и ранени хора, но с евакуация на цял блок и сериозни материални щети. 40 семейства останаха без дом. Апартаментите са опожарени много и едва ли някой от тях е годен да живеене, посочва Нова телевизия. 39 от семействата имат алтернатива и ще живеят временно при свои близки и приятели. А едно от семействата с 8-месечно бебе, обаче, е настанено в апартамент под наем на сметката на Община Сандански. Щетите са големи. Всяка вещ е

Протест в защита на паметници на културата в София

http://www.cross.bg/sofiya-pametnitzi-kyltyrata-1571554.html

/КРОСС/ Граждани протестираха пред банята в столичния квартал „Горна баня" и по-късно блокираха Околовръстния път на София. Те настояват за спешен ремонт и реставрация на нея и на тази в кв."Овча купел". И двете са паметници на културата. През годините бяха предлагани различни решения за историческите сгради - като музеи, спа центрове и др. В крайна сметка обаче нищо не се случи и баните се рушат.  

Русия е постигнала сделка с „умерената“ опозиция в Източна Гута за евакуиране на мирните граждани в Дума

http://www.cross.bg/grazhdani-opozitziya-dyma-1571553.html

/КРОСС/ Съюзникът на сирийското правителство Русия е постигнал сделка в неделя с „умерената" опозиция за евакуирането на стотици мирни граждани от град Дума, последното гнездо на съпротива в сирийския регион Източна Гута, предава ТАСС, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. „Постигнато е частично споразумение за евакуирането на стотици мирни граждани, които искат да напуснат района и да отидат в Идлиб", съобщиха от лондонската обсерватория. Говорителят й Рами Абдел Рахман е заявил, че „преговорите ще продължат до постигането на окончателно споразумение".

Сиренната система ще бъде тествана утре от 13.00 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792156

Сиренната система ще бъде тествана утре от 13.00 часаМинистерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", че на 2 април /понеделник/ от 13.00 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на

Патриархът: Тази седмица започна с „Осанна” и премина през „Разпни Го”

http://clubz.bg/66143-patriarhyt_tazi_sedmica_zapochna_s_%E2%80%9Eosanna%E2%80%9D_i_premina_prez_%E2%80%9Erazpni_go%E2%80%9D

Стотици православни християни изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", като се включиха в литургията, подготвилите се се причастиха, получиха и върбова клонка за благословение на дома и семейството.

В деня, когато БПЦ отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим, патриарх Неофит възглави празничното богослужение.

Новият викарий на патриарха епископ Поликарп

Заедно с него съслужиха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и др.

В словото си Неофит каза, че "прекрачваме днес тези порти с вяра и надежда в Божия Промисъл, с трепет и упование, за да съпреживеем заедно с Господа кулминацията на Неговото богочовешко дело, което Той извърши заради нас и нашето спасение, приемайки униженията и кръстната смърт, за да се изпълни всяка дума, писана за Него в древните пророчества. И макар и да знаем всичко онова, което Му предстоеше да претърпи, заедно с жителите на Светия град, ние също ликуваме в сърцата си и възгласяме, тържествувайки: „Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!” (Мат. 21:9)"

 

Блъскане и навалица за върбови клонки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6792151

Блъскане и навалица за върбови клонки в ПловдивСтълпотворение от вярващи изпълва храмовете на Цветница в Пловдив.  Потокът от християни не стихва, всеки се бори за върбова клонка. "Спокойно, има за всички", уверяват свещеници, които едва смогват да раздават. Въпреки това богомолци се бутат, за да се доберат до върбичките. "Ей, тоя народ и на празници няма спиране!

Най-българският празник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6791742

Най-българският празникИли колко е важно да се получава редовно заплата, не в рубли ЛОЛА МОНТЕСКЬО ФЕЙЛЕТОН Какво е общото между българите, Доналд Тръмп, говорителката на руското Външно и Жорж Ганчев? Добре, де, Жорж вероятно е просто фантазьор, но останалото си е така. Днес всички ние имаме празник, празника на лъж… на шегата.

Православните християни празнуват Цветница, католиците - Великден

http://www.mediapool.bg/pravoslavnite-hristiyani-praznuvat-tsvetnitsa-katolitsite---velikden-news277488.html

Православната църква празнува днес големия празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. Католическата църква празнува днес Възкресение Христово - Великден. Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна". Предния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцеления на слепи, хроми и недъгави. Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на Страстна седмица. Затова на Цветница християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. "Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот", каза патриарх Неофит на влизане в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", преди да отслужи празничната литургия на Цветница. Обичаи На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща. Папско послание Папа Франциск прикани снощи римокатолиците по света да изоставят самодоволството и да се върнат към вярата си, че несправедливостта може да бъде преодоляна. По време на бдението за Велика събота в базиликата "Свети Петър, състояло се при строги мерки за сигурност, Светият отец говори с печален тон за самодоволството и идващото с Възкресението обновление, предаде БТА. По думите му самодоволният човек днес "отстъпва пред реалността, което го кара да вярва, че не може да направи нищо, за да надделее над множеството несправедливости, които изпитват на гърба си много от неговите братя". Папата добави, че самодоволният "е потънал в угнетяващата рутина, която му отнема паметта". Честването на Възкресение Христово е за "обновяване на вярата на човека, че Бог влиза [. . .], като се опълчва на монтонния и парализиращ детерминизъм". Мерките за сигурност на съботната служба бяха по-строги от обичайните. Тази седмица италианската полиция осъществи четири акции срещу предполагаеми поддръжници на ислямистки терористични групи. Арестувани бяха седем души по подозрение, че са свързани с тунизиеца, извършил атаката с камион в Берлин. Днес папа Франциск ще отслужи празничната литургия за Възкресение Христово и ще отправи своето послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света") и благословии.

Шведски топ хореограф подготвя сценичното ни представяне на "Евровизия 2018"

https://www.actualno.com/curious/shvedski-top-horeograf-podgotvja-scenichnoto-ni-predstavjane-na-evrovizija-2018-news_667448.html

За втора поредна година шведският хореограф и режисьор Саша Жан-Баптист ще изготви сценичната концепция на българското участие в „Евровизия“ 2018. Тя отново се присъединява към българския екип, след успешната й работа с Кристиан Костов миналата година. Впечатлени от визията при изпълнението на „Beautiful Mess“, журналистите, които отразяват песенния конкурс, отсъдиха именно България да получи наградите за най-добро сценично представяне и специални ефекти п

„ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ“ АД успешно премина одит за подновяване на сертификацията за управление на качеството, съгласно стандарт БДС EN ISO 9001:2015

http://www.cross.bg/ypravlenie-bulgariya-kachestvoto-1571552.html

/КРОСС/Експертите на сертифициращия орган „ТЮФ Рейнланд - България" потвърдиха, че системата за управление на качеството, прилагана в Дружеството, изпълнява изискванията на новата версия на стандарта. От 12 до 16 март 2018 г. в „ЧЕЗ Електро България" АД бе проведен одит за подновяване на сертификацията на системата за управление на качеството по новата версия на стандарт БДС EN ISO 9001:2015.Одиторите от международната сертифицираща организация „ТЮФ Рейнланд - България" ЕООД осъществиха проверка за съответствието на процесите в практическата дейност на звената в „ЧЕЗ Електро България" АД с изискванията на новата версия на стандарта и регламентите в документацията на системата за управление на качеството предвид актуалните особености на процесите в Дружеството и условията на приложимите законови и регулаторни изисквания. По време на проверката не бяха установени несъответствия с изискванията на стандарта БДС EN ISO 9001:2015. Заключението на одиторите е, че Дружеството е внедрило и прилага ефикасна система за управление на качеството за постигане на своята политика и цели. Екипът за одит потвърждава, че системата за управление на „ЧЕЗ Електро България" АД изпълнява изискванията на стандарта, адекватно се прилага и поддържа. Директното влияние на професионализма и отговорността на служителите при осъществяване на преструктурирането на бизнеса на Дружеството през ноември 2017 г

Див екшън в Разлог: Брат на полицай размаза лицето на опонент!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d0%ba%d1%88%d1%8a%d0%bd-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc/

Това се случи 2 седмици, след като в дома им на ул. „Бела река“ в града бяха намерени контрабандни цигари. Братът на полицая Пене Алексиев, Николай Фарфаров, се сби с опонент в Разлог. След екшъна, разиграл се снощи на улица „Яне Сандански“ в града, в хирургично отделение на разложката болница е Иван Манушкин от село Бачево.

Той е с размазано от юмруците на Николай лице, но е без опасност за живота. Полицията е задържала Фарфаров за разпити. Според него, Манушкин дошъл пред дома му, за да го провокира. Сезирана е и прокуратурата.

Манушкин все още не е дал обяснения за случилото се, той е под лекарско наблюдение. БЛИЦ припомня, че само преди 2 седмици в дома на Фарфарови на ул. „Бела река“ бяха открити контрабандни цигари при акция на икономическа полиция. Братът на Фарфаров, Пене Алексиев, дълги години управляваше охранителна фирма, след като бе уволнен от системата на МВР. 14 години той води съдебни битки за възстановяването си, спечели на всички инстанции, осъди МВР и бе върнат в криминална полиция, но излезе в болничен ден, след като подписа заповедта си за възстановяване. сн.илюстративна

 

Материалът Див екшън в Разлог: Брат на полицай размаза лицето на опонент! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Патриархът: Божията любов и милост да са с нас

http://dnes.dir.bg/news/tzvetnitza-patriarh-eofit-27011189

Божията любов и неговата велика милост, и общението в Светия дух - да бъдат с всички българи. Честит и благословен празник Вход Господен в Йерусалим.

5 души са загинали, а 27 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6792144

5 души са загинали, а 27 са пострадали при катастрофи през изминалото денонощие5 души са загинали, а 27 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 21 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани една тежка и 101 леки катастрофи, при които е пострадал един

Русия пита Великобритания и Франция за ”Скрипал”

https://frognews.bg/svqt/rusiia-pita-velikobritaniia-frantsiia-skripal.html

Министерството на външните работи на Русия публикува списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха световните агенции.

Русия пита Великобритания и Франция за ”Скрипал”

https://frognews.bg/novini/rusiia-pita-velikobritaniia-frantsiia-skripal.html

Министерството на външните работи на Русия публикува списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха световните агенции.

Първата дама на Франция се оплака за фалшиви имейли от нейно име

http://nakratko.bg/category/25/157034/


Брижит Макрон - съпругата на френския президент, е подала жалба до прокуратурата заради фалшиви имейли от нейно име, с които се искали услуги, предаде радио Ер Те Ел.

Център за подпомагане и грижа на възрасти хора ще строят във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371776

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) влага над 41 млн. лв. в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната. Финансирането се осигурява от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Всички услуги от мобилните оператори от днес се ползват и в страните от ЕС

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/01/3156375_vsichki_uslugi_ot_mobilnite_operatori_ot_dnes_se/?ref=rss


От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. До момента например, нямаше възможност в чужбина да се гледат телевизионни програми.<br /><br />"От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент. Правилата ще...

Хиляди се стекоха на литургията за Цветница в 'Св. Александър Невски'

https://offnews.bg//obshtestvo/hiliadi-se-stekoha-na-liturgiata-za-tcvetnitca-v-sv-aleksandar-nevsk-677847.html

"Който пази църковните и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот - да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!"

Това пожела българският патриарх Неофит преди светата литургия за Цветница в храм-паметника „Св. Александър Невски”, предаде БГНЕС.

Хиляди се стекоха на литургията за празника, за да осветят върбови клонки и да ги занесат по домовете си.

От утре започва Страстната седмица. На този ден от постите се разрешава яденето на риба.

По времето на комунизма водещи отрасли са генерирали огромни загуби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792140

По времето на комунизма водещи отрасли са генерирали огромни загуби
Според десетки поверителни архивни документи, водещи отрасли на комунистическа България са генерирали огромни загуби, с което са нанасяли сериозни щети на държавния бюджет. Документалната истина, в предаването "Документите" по телевизия Европа, Антон Тодоров разкри, че машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата промишленост,

Климатичните промени са нанесли щети за 320 млрд. долара през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=371784

Икономическите щети, свързани с бедствията, причинени от климатичните промени, се изчисляват на рекордните 320 млрд. долара през 2017 година, сочат данни на ООН. Организацията посочва щетите от „опустошителния“ сезон на ураганите в Атлантическия океан, големите наводнения в Южна Азия, които са засегнали 41 млн.

Брутално нападение в Сандански! Ивайло с плесници свали мъж от мотора му и го открадна

http://www.struma.com/krimi/brutalno-napadenie-v-sandanski-ivailo-s-plesnici-svali-muj-ot_132419/

Нагло нападение вкара в полицията санданчанинът Ивайло М., който вчера посред бял ден нападнал Марио Терзийски и със сила и заплахи го свалил от собствения му мотор, оставил го безпомощен на земята и избягал с возилото.

Инцидентът станал в района на Интерхотел "Сандански" на на една от алеите в близост, посред бял ден. Нападателят се разпитва, образувано е дознание за грабеж.

П. Попов

Тълпа в Индия преби до смърт изнасилвач на дете

https://petel.bg/Talpa-v-Indiya-prebi-do-smart-iznasilvach-na-dete__258029

Двама души бяха арестувани в предградията на Делхи, след като разярена тълпа преби до смърт мъж, обвинен в изнасилване на 8-годишно момиче...

Бурният вятър разруши постройки на изложение в Шумен

https://petel.bg/Burniyat-vyatar-razrushi-postroyki-na-izlozhenie-v-SHumen__258030

bulnews.bg Силният вятър е съборил временните постройки, изградени в близост до площад "Освобождение". Те бяха поставени във връзка с изложен...

Дончев: България е солидарна с Лондон! Идва нов световен ред. Напрежението расте. Нищо не се знае

https://petel.bg/Donchev--Balgariya-e-solidarna-s-London--Idva-nov-svetoven-red--Naprezhenieto-raste--Nishho-ne-se-znae__258031

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания - и публично, и в частни разговори. Това заяви вицепремиерът Томисла...

Сидеров поздрави Бойко и нахока Цветанов

https://petel.bg/Siderov-pozdravi-Boyko-i-nahoka-TSvetanov-__258032

Министър-председателят намери балансирания подход по казуса „Скрипал“. Въпреки някои опити за ескалиране на напрежението или за подтик...

Две жени са ранени при тежка катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-kubrat-27011137

Две жени пострадаха при тежка катастрофа, станала на пътя между село Задруга и град Кубрат, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Откриха паметна плоча на загинали четници в симитлийското село Сенокос

http://www.struma.com/obshtestvo/otkriha-pametna-plocha-na-zaginali-chetnici-v-simitliiskoto-selo-senokos_132418/

В село Сенокос, община Симитли бе открита паметна плоча(дарение от ВМРО-БНД) на загиналите четници от „Шести Пирински отряд” на горяните в бой срещу комунистическата милиция през 1948 година.

На 30 март същата година четата Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение останалите живи четници се самоубиват за да не попаднат в ръцете на комунистическите палачи. Водача на четата Герасим Тодоров, накичен с гранати става и играейки...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване