Караянчева: И депутатите си имат чувства, не са някакви извънземни

https://www.actualno.com/politics/karajancheva-i-deputatite-si-imat-chuvstva-ne-sa-njakakvi-izvynzemni-news_667446.html

Не е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност. Това коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Когато й бе напомнено, че именно лидерът на нейната партия ГЕРБ Бойко Борисов е използвал обидната квалификация по адрес на народните представители, тя отговори, че не е съгласна с премиера. „Всеки един народен представител работи в избирателния си район, работ

Влатко Стефановски, Кели Ръкър, Васко Кръпката, Биг Бенд на БНР превърнаха втората вечер на “Blagoevgrad Blues Jazz” в незабравима

http://www.struma.com/obshtestvo/vlatko-stefanovski-keli-rukur-vasko-krupkata-big-bend-na-bnr_132417/

Емоции, настроение, много блус и мостове от музика свързаха изпълнителите от втората фестивална вечер на “Blagoevgrad Blues & Jazz 2018“ с публиката. Новата зала „Орфей“, в парк „Македония“, се оказа тясна, за да събере всички желаещи да станат част от магията на блус музиката. Почитателите на стила пяха, танцуваха и не спряха да аплодират звездите, които оставиха сърцето си в Благоевград.

На сцената на “Blagoevgrad Blues & Jazz...

Продължава

Жители на столичните квартали "Горна баня" и "Овча купел" излизат на протест

http://nakratko.bg/category/58/157033/


Жители на столичните квартали "Горна баня" и "Овча купел" излизат на протест. Те са недоволни от липсата на поддръжка на минералните бани в двата квартала, които, по думите им, се разрушават, и планират да блокират Околовръстния път.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-01.html

На 02 април 2018 г. (понеделник), във връзка с монтаж на спирателни кранове на бул. „Александър Стамболийски“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Изнасилването като военно оръжие

http://clubz.bg/66142-iznasilvaneto_kato_voenno_oryjie

Бежанка от Афганистан простира пране в предградие на Атина докато чака дали ще я върнат в Турция или ще приемат молбата й за убежище. Снимка БГНЕС

Седем години след началото на гражданската война в Сирия, президента Башар ал Асад все още държи позициите си с подкрепата на Русия и Иран. Тактиките на режима се оказват до голяма степен успешни. А ключово оръжие сред тях е изнасилването, разкрива разследване, публикувано във френския в. "Либерасион".

Още от 2011 г. Дамаск използва изнасилването като военно оръжие, за да тероризира и заглушава гласа на противниците си и на техните семейства в Сирия.

"Режимът използва изнасилването като наказание, защото няма нищо по-лошо в нашата култура", разказва пред френското издание опозиционер.

"Те далеч не са дело на неконтролируеми лица в изолирани центрове за задържане. Десетки свидетелски разкази на жертви показват, че силите на режима на Асад са изнасилвали жени, както и мъже в почти всички провинции по време на целия конфликт", пише френското издание.

То цитира и данни на правозащитната организация Сирийски център за правата на човека, според които 7700 жени са станали жертви на сексуални посегателства или на тормоз в ръцете на силите на режима, като 800 от тях са били в затвора. Жертвите може да са повече, но заради срама от преживяното, те не са подали сигнали за посегателствата.

На 15 март разследване на ООН, базирано на 454 интервюта, също констатира системни изнасилвания и сексуални посегателства срещу цивилни, извършени от войници от сирийската армия и от милиции, подкрепящи режима в Дамаск.

Пред в. "Либерасион" Ум Ахмад, бивша надзирателка в сирийски затвор, разказва за писъците на изнасилваните и измъчвани в арестите противнички на режима. Тя добавя, че на тези жени са били давани всеки ден противозачатъчни хапчета още от март 2011 г.

Много от жертвите на посегателствата са били отхвърлени от семействата си или прокудени от съпрузите си. Изданието съобщава за случай на 23-годишна жена, която в резултат на насилието забременяла в затвора и след освобождаването си се хвърлила от прозореца.

Жълт код за бурен вятър е в сила за 17 области

http://www.struma.com/bulgariya/jult-kod-za-buren-vyatur-e-v-sila-za-17_132416/

Столичната община призова гражданите да внимават и да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци

Жълт код за бурен вятър е в сила за 17 области в страната днес, посочват метеоролозите от БАН.

Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите София - град, Благоевград, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. Там ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 22-24 м/с.

След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

Във...

Продължава

Компанията ЧЕЗ успешно премина одит за подновяване на сертификация на системата за управление на качество, съгласно БДС

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82-%d0%b7/

Експертите на сертифициращия орган „ТЮФ Рейнланд – България“ потвърдиха, че системата за управление на качеството, прилагана в Дружеството, изпълнява изискванията на новата версия на стандарта

От 12 до 16 март 2018 г. в „ЧЕЗ Електро България“ АД бе проведен одит за подновяване на сертификацията на системата за управление на качеството по новата версия на стандарт БДС EN ISO 9001:2015.

Одиторите от международната сертифицираща организация „ТЮФ Рейнланд – България“ ЕООД осъществиха проверка за съответствието на процесите в практическата дейност на звената в „ЧЕЗ Електро България“ АД с изискванията на новата версия на стандарта и регламентите в документацията на системата за управление на качеството предвид актуалните особености на процесите в Дружеството и условията на приложимите законови и регулаторни изисквания.

По време на проверката не бяха установени несъответствия с изискванията на стандарта БДС EN ISO 9001:2015. Заключението на одиторите е, че Дружеството е внедрило и прилага ефикасна система за управление на качеството за постигане на своята политика и цели. Екипът за одит потвърждава, че системата за управление на „ЧЕЗ Електро България“ АД изпълнява изискванията на стандарта, адекватно се прилага и поддържа.

Директното влияние на професионализма и отговорността на служителите при осъществяване на преструктурирането на бизнеса на Дружеството през ноември 2017 г. аргументира положителните резултати от извършения одит и утвърждава „ЧЕЗ Електро България“ АД като компания, която в своята дейност се придържа към най-високите стандарти в областта на обслужване на клиенти. Прилагането на изискванията на стандарт БДС EN ISO 9001:2015 гарантира непрекъснато повишаване на ефективността на бизнес процесите и по-качествено обслужване на клиентите на Дружеството, отговарящо на нарастващите им специфични изисквания в условията на динамично развиващи се пазар и технологии.

„ЧЕЗ Електро България“ АД получи през март 2012 г. сертификат за внедрена и прилагана Система за управление на качеството в съответствие с международния стандарт ISO 9001:2008. Стандартът гарантира, че всички структури и служители на сертифицираната компания прилагат единни и стриктни механизми за управление на качеството, за контрол и измерване на ефективността на бизнес процесите, адекватно поддържат и обезпечават инфраструктурата и работят за повишаване на удовлетвореността на клиентите и партньорите на дружеството. Европейският стандарт EN ISO 9001:2015 има статут на български стандарт от 25.09.2015 г. като БДС EN ISO 9001:2015. Българският стандарт заменя и отменя БДС EN ISO 9001:2008.

 

Материалът Компанията ЧЕЗ успешно премина одит за подновяване на сертификация на системата за управление на качество, съгласно БДС е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Патриарх Неофит поздрави българския народ за Цветница

http://nakratko.bg/category/58/157032/


Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот.

Конфликтът между Запада и Русия целял провал на Мондиал 2018

http://www.mediapool.bg/konfliktat-mezhdu-zapada-i-rusiya-tselyal-proval-na-mondial-2018-news277487.html

Основната цел на някои западни държави е да провалят Световното първенство по футбол, което трябва да се състои в Русия през това лято. Това коментира говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова по повод напрежението между Русия и държавите от Северна Америка и Европа след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания. "Това не е просто тяхна мечта (на западните държави – бел. ред.), това е основната им цел", каза Захарова в интервю за "Пети канал", отговаряйки на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолация от западните държави на Мондиал 2018. "Такова е моето впечатление, че просто искат да махнат Световното първенство по футбол от Русия", допълни Захарова. Междувременно руското министерство на външните работи публикува списък с нови въпроси към Великобритания и Франция по случая "Скрипал", предадоха АП и ТАСС. Въпроси Въпросите - 14 към Лондон и 10 към Париж - се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри в началото на март. Великобритания обяви, че баща и дъщеря Скрипал са атакувани с вещество, разработено в бившия Съветски съюз, и посочи Русия като извършител на престъплението. Русия отхвърля обвинението. След случая редица държави изгониха руски дипломати, а други, като България, привикаха посланиците си в Москва за консултации. С въпросниците Москва иска обяснение на какво основание към разследването са били привлечени французи и пита доколко те са експерти по бойните отровни вещества. Освен това руската страна се интересува как така френските експерти са установили, че използваното вещество в Солсбъри е с руски произход и разполагат ли във Франция с образци от групата бойни агенти "Новичок". Подобни въпроси са отправени и към британската страна. Британските власти са попитани още дали са уведомили Организацията за забрана на химическите оръжия за включването на Париж към разследването и предадени ли са на организацията изводите на френските следователи. Русия пита какво общо има Франция със случилото се с двама руски граждани във Великобритания и по кои свои процесуални законодателни текстове британците канят чужда държава да участва във вътрешно британско разследване. Иска се обяснение защо е отказано правото на консулски достъп до двамата руски граждани, които са пострадали на британска територия. Освен това Москва пита какви противоотрови са приложени на пострадалите и как тези антидоти са се оказали в британските медици на мястото на инцидента. Експулсирани Междувременно късно в неделя ТАСС съобщи, че всички руски дипломати, експулсирани от Съединените щати, са напуснали заедно със семействата си територията на посолството на Русия във Вашингтон. Те са се качили на два автобуса за международното летище "Дълес", откъдето да отпътуват със специален самолет за Москва. По време на потеглянето на автобусите не е имало произшествия и провокации. В същото време руското посолство в Лондон предупреди пътуващите за Великобритания руснаци, че може да станат обект на провокации, включително и с поставяне на чужди предмети в багажа им. Напрежението между Москва и Лондон се изостри след експулсирането на дипломати заради случая "Скрипал" и още повече вчера, след като британски официални лица претърсиха щателно пътнически самолет на "Аерофлот" на летище Хийтроу. Позиция В същото време германският министър на външните работи Хайко Маас заявява, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал, предаде ДПА. В интервю за "Билд ам зонтаг" Маас казва, че "много от доверието бе загубено заради действията на Русия през последните години". Но същевременно "ние се нуждаем от Русия като партньор, например да помага за решаването на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред". Министърът декларира, че Берлин е готов на диалог, и изразява надежда, че доверието ще бъде възстановявано "стъпка по стъпка", ако Москва желае това.

Патриарх Неофит поздрави българския народ за Цветница

http://www.struma.com/bulgariya/patriarh-neofit-pozdravi-bulgarskiya-narod-za-cvetnica_132415/

Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден, пожела той

Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот. Това пожелание отправи патриарх Неофит към всички българи на влизане в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", преди да отслужи празничната литургия на Цветница.

Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден и заедно с ерусалимските жители да пеем "Осанна" във висините. Благословен да бъде...

Продължава

Плевнелиев: Намираме се в нов, по-опасен етап - ”Студен мир”

http://www.struma.com/bulgariya/plevneliev-namirame-se-v-nov-po-opasen-etap-studen-mir_132414/

Намираме се в един нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир".

Това заяви пред Нова телевизия президентът в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин...

Продължава

Какво мислят в Русия за позицията на България

https://www.vesti.bg/sviat/kakvo-misliat-v-rusiia-za-poziciiata-na-bylgariia-6080880

„РИА Новости“: Решението на България да се откаже от изгонването на дипломати повишава нейната тежест

Две жени са пострадали при катастрофа на пътя село Задруга – град Кубрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792128

Две жени са пострадали при катастрофа на пътя село Задруга – град Кубрат
Две жени са пострадали при пътнотранспортно произшествие на пътя село Задруга – град Кубрат. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Катастрофата станала около 17.40 часа на 31 март. Водачът на лек автомобил „Форд Ескорт“ с инициали В. Ш. на 55 г. от село Бисерци, предприема маневра „завой наляво“. В този момент движещият се зад него лек автомобил

За една българска загадка в Истанбул

http://www.eurochicago.com/2018/04/zagadka-2/

Като разглеждах богато украсената със злато и скъпоценни камъни поставка, в която е вградена част от черепа на Христовия Предтеча, забелязах надпис на кирилица, направен при самото изработване на златната плоча. Този надпис беше на старобългарски език и за моя изненада беше възможно да се разчете. Той гласеше: “Мощи Върховнаго Първоапостола Петъра Изкова его Йоан Нягой Воевод“ Текстът беше коректно преведен и на английски отстрани в обяснителните бележки до снимката. И все пак заглавието, което стоеше невъзмутимо най-отгоре, посочваше, че това са мощи на Св. Йоан Кръстител.

Руското външно изпрати 14 въпроса до Лондон и Париж за случая "Скрипал"

https://www.actualno.com/europe/ruskoto-vynshno-izprati-14-vyprosa-do-london-i-parij-za-sluchaja-skripal-news_667444.html

Министерството на външните работи на Русия публикува списък от 14 въпроса, които руското посолство е отправило към британското МВнР във връзка с изфабрикуваното против Москва „дело Скрипал“, предава РИА Новости. Конкретно, Русия иска пояснение защо й отказват правото на консулски достъп до двамата руски граждани, които пострадаха на британска територия. Освен това, Москва зададе въпрос какви противоотрови и в каква форма са дадени на отровените, а също така и как тези против

Цвета Караянчева: Депутатите не са безделници

http://www.struma.com/bulgariya/cveta-karayancheva-deputatite-ne-sa-bezdelnici_132413/

Не е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност.

Това коментира в интервю за bTV председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Когато й бе напомнено, че именно лидерът на нейната партия ГЕРБ Бойко Борисов е използвал обидната квалификация по адрес на народните представители, тя отговори, че не е съгласна с премиера.

„Всеки един народен...

Продължава

„ЧЕЗ ЕЛЕКТРО БЪЛГАРИЯ“ АД успешно премина одит за подновяване на сертификацията на системата за управление на качеството

https://frognews.bg/novini/chez-elektro-balgariia-uspeshno-premina-odit-podnoviavane-sertifikatsiiata-sistemata-upravlenie-kachestvoto.html

Експертите на сертифициращия орган „ТЮФ Рейнланд – България“ потвърдиха, че системата за управление на качеството, прилагана в Дружеството, изпълнява изискванията на новата версия на стандарт БДС EN ISO 9001:2015.

Стотици хора се сбогуваха със Стивън Хокинг

http://www.struma.com/bulgariya/stotici-hora-se-sboguvaha-sus-stivun-hoking_132412/

Стотици роднини, приятели и колеги се събраха в Кеймбридж на погребението на световноизвестния британски астрофизик Стивън Хокинг.

Частната служба в памет на убедения атеист Хокинг се състоя в църквата "Св. Мария" на Кеймбриджкия университет, на две крачки от колежа "Гонвил енд Кайъс", където той работи над 50 години, предадоха Франс прес и ДПА.

Около църквата се бяха събрали стотици обикновени граждани, които аплодираха пристигането на ковчега, носен от...

Продължава

„Шпигел”: Основният ударен самолет на германските ВВС вече не е годен за служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792110

„Шпигел”: Основният ударен самолет на германските ВВС вече не е годен за службаИзтребителите-бомбардировачи „Торнадо” на германските военновъздушни сили са изключително остарели и на практика няма как да се използват в каквито и да е операции на НАТО. Стряскащата информация идва от поверителен доклад на Министерството на отбраната на Бундесрепубликата и е публикувана в новия брой на „Шпигел”, предаде bTV.

Щастливец спечели 521 млн. долара от лотарията

http://www.struma.com/bulgariya/shtastlivec-specheli-521-mln-dolara-ot-lotariyata_132411/

Джакпот в размер на 521 милиона долара от лотарията "Мега милиони" (Mega Millions) бе спечелен от щастливец, купил билет в американския щат Ню Джърси.

Печелившата комбинация от числа 11, 28, 31, 46, 59 плюс т.нар. Мега бол - 1 е била изтеглена в петък вечерта.

Според съобщение на организатора на лотарията в Ню Джърси билетът е бил продаден в бензиностанция на "Лукойл" в град Ривърдейл, окръг Морис. Собственикът на бензиностанцията Амир Карас, каза пред...

Продължава

Москва прати до Лондон и Париж списъци с въпроси за Скрипал

http://www.struma.com/bulgariya/moskva-prati-do-london-i-parij-spisuci-s-vuprosi-za_132410/

Външното министерство на Русия огласи списъци с въпроси към Лондон и Париж относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Въпросите - 14 към Лондон и 10 към Париж - се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри в началото на март.

Великобритания обяви, че баща и дъщеря Скрипал са атакувани с вещество, разработено в бившия Съветски съюз, и посочи Русия като...

Продължава

Прокуратурата ще оборудва с блендер, скари и телевизори почивните си бази

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3155081_prokuraturata_shte_oborudva_s_blender_skari_i/?ref=rss


Прокуратурата е обявила обществена поръчка за оборудване с електрически уреди за учебните и почивните бази, както и за администрацията на главния прокурор, Върховна административна прокуратура и Националното следствие. Това се разбира от обявление на сайта на държавното обвинение. Прогнозната стойност е за над 58 хиляди лева. Поръчката е обявена на 27 март.<br /><br />От качените документи се вижда, че поръчката е разделена на две позиции: едната е за поръчка на 65 броя телевизиро,...

Пустинята Сахара се разраства на юг

http://www.struma.com/bulgariya/pustinyata-sahara-se-razrastva-na-yug_132409/

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени

Тревожното откритие е базирано върху анализ на сезонните валежи в Сахара в периода между 1920 и 2013 г.

Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата Мултидекадна Осцилация (АМО).

Географските модели за...

Продължава

Плевнелиев за Русия: Просто каним вълка в кошарата

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/plevneliev-za-rusiia-prosto-kanim-vylka-v-kosharata-6080879

Според Плевнелиев БСП изглежда като „една антиевропейска партия”, а национализмът е „проруски”

Нападнат режисьор: Невежеството поражда агресия

https://www.actualno.com/crime/napadnat-rejisior-nevejestvoto-porajda-agresija-news_667443.html

Режисьорът Николай Поляков, който беше бит и ограбен след представление, заяви, че не е понесъл тежко инцидента, защото се е опитал да се съпротивлява. „Ако човек се привиди само като жертва, дълго време ще носи травмата от това”, каза той пред bTV. Той разказа, че е бил нападнат в тъмен участък, когато се е прибирал към дома си. „Някой силно ми дръпна чантата, аз се обърнах и последва сбиване”, посочи той. По думите му обаче младостта на нападателя си

Крупен обир в Гърмен! Нинджа се качи на втория етаж на къща, влезе през терaсата и открадна каса с много пари

http://www.struma.com/krimi/krupen-obir-v-gurmen-nindja-se-kachi-na-vtoriya-etaj_132408/

Крупен обир разследват полицаите в Гоце Делчев. От частен дом, собственост на Иван Гогов е задигната каса, укрепена здраво в гардероба на семейството. В нея имало 5 000 евро и около 7 хиляди лева.

Според собственика крадецът се качил на терасата на втория етаж и през незаключена врата е проникнал в спалнята на семейството, докато ги няма.

П. Иванов

Приема ли Гърция измамници чрез програмата си "Златна виза"?

https://www.investor.bg/imoti/109/a/priema-li-gyrciia-izmamnici-chrez-programata-si-zlatna-viza--258272/

Чужденци, които получават разрешително за пребиваване, инвестират спечелени по съмнителен начин пари в жилищни имоти в страната

САЩ блокираха декларация на ООН за насилието по границата на ивицата Газа с Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792108

САЩ блокираха декларация на ООН за насилието по границата на ивицата Газа с Израел
САЩ блокираха проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за сдържаност в ивицата Газа и се искаше разследване за сблъсъците с израелската армия, в които са убити 16 палестинци, предаде Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. Отделно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска "независимо и

Най-красивият пролетен празник! Цветница е!

http://www.struma.com/obshtestvo/nai-krasiviyat-proleten-praznik-cvetnica-e_132407/

Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа.

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Празникът, наричан още Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е...

Продължава

6 гpeшĸи пpи ĸyпyвaнeтo и ĸoнcyмиpaнeтo нa ĸaфe

https://petel.bg/6-gpesh--i-ppi---ypyvaneto-i---oncymipaneto-na---afe__258027

Чaшaтa ĸaфe e чacт oт cyтpeшния pитyaл нa гoлямa чacт oт xopaтa. И нe caмo нa cyтpeшния. Eтo зaщo e вaжнo чoвeĸ дa знae дoбpe ĸaĸ дa пoдбиpa, дa ĸyпyвa и дa cъxpaнявa caмo нaй-ĸaчec...

20 автобуса с българи са били забавени на сръбско-унгарската граница

https://petel.bg/20-avtobusa-s-balgari-sa-bili-zabaveni-na-srabsko-ungarskata-granitsa__258028

Снимка Булфото, архив 20 автобуса с български граждани са били забавени на ГКПП Хоргош – Рьоске на сръбско-унгарската граница. Сигнали с...

"1 APRIL 2034": Апогей на оптимизма. Защото може да е по-зле

http://clubz.bg/66141-1_april_2034_apogej_na_optimizma_zashtoto_moje_da_e_po_zle

"Започнах да пиша хумористичен роман... Не се получи. Но не съм съгласен, че е мрачен. Апогей на оптимизма е - за да ни напомня, че може да бъде и много по-зле."

Думите са на Радан Кънев - а поводът - новото му амплоа на писател и премиерата на първия му роман - "1 APRIL 2034". Авторът определи себе си като чирак в литературата, особено на фона на тримата си приятели - двама от които и редактори на книгата - Радослав Парушев и Ивайло Цветков-Нойзи. Третият на сцената до Кънев бе режисьорът Стоян Радев. Всеки от тях прочете избран откъс. 

Книгата не е политическа или е, доколкото политическият фон е част от живота на всеки, каза още Кънев на представянето, което реши да води сам - както се пошегува - от суета. Но заради имената край него, функцията на водещ беше да дава думата. 

Писателят Радослав Парушев бе първият, комуто бе връчен микрофона. Той разказа, че когато е получил ръкописа в мейла си е имал колебание и притеснение - а какво ще стане, ако се наложи да обясни на приятел, че е поредният... графоман. Но вместо това е получил текст, чието издаване според него ще го превърне в един от романите на десетилетието и скоро ще е в книжните класации. 

Писателят Радослав Парушев чете откъс от "1 APRIL 2034".
Желаещите да получат автограф от писателя Радан Кънев извиха дълга опашка в "Перото" в София. Сред първите на опашката бе Трайчо Трайков.

Режисьорът Стоян Радев се пошегува, че той е от хората, които развалят добрите текстове като ги поставят на сцена. За триото, представящо романа "1 APRIL 2034", пък се пошегува, че може да бъде кръстено с реплика, която чул по-рано през деня покрай Цветница - "Три нарциса за левче". След което прочете своя откъс от романа. Изразително, както сам предупреди.

Авторът Радан Кънев и триото, представящо книгата му  - Радослав Парушев, Ивайло Цветков-Нойзи и Стоян Радев.

Последен говори Нойзи. Той разкри, че това няма да е последният опит на Радан Кънев в литературата и вероятно няма да може да се измъкне от участта да е редактор и на следващите книги.

"Въпреки моите тактични намеци Радан възнамерява да продължи да пише", разсмя аудиторията Нойзи със сериозен тон. Припомняйки, че с автора са не само съмишленици в различни сфери на живота. А са приятели.

По думите на Ивайло Цветков жанрът на "1април 2034" е сатира, в която има и тъга, но и милост към героите. Не снизхожнение, а милост.

Проф. Евгений Дайнов бе сред гостите на премиерата в "Перото". 

Романът е издаден от "БГ книга".

Спорт по тв днес: мачове на "Левски" и "Арсенал", "Челси" - "Тотнъм" + още 12, художествена гимнастика от София, тото, европейско по щанги, колоездене, тенис от Маями, баскетбол, NHL и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6791545

Спорт по тв днес: мачове на "Левски" и "Арсенал", "Челси" - "Тотнъм" + още 12, художествена гимнастика от София, тото, европейско по щанги, колоездене, тенис от Маями, баскетбол, NHL и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Кандидат-студентите в СУ пишат за Паисий и Златния век

https://www.actualno.com/education/kandidat-studentite-v-su-pishat-za-paisij-i-zlatnija-vek-news_667440.html

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г., съобщиха от учебното заведение. В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Милен Къчев от гр. София изтегли вариант № 2 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България: „Паисий Хилендарски и неговото дело&ld

Щастливец спечели $521 млн. от лотарията

http://dnes.dir.bg/news/USA-lotaria-mega-milioni-27011074

Джакпот в размер на 521 милиона долара от лотарията "Мега милиони" (Mega Millions) бе спечелен от щастливец, купил билет в американския щат Ню Джърси.

Нападнатият режисьор Николай Поляков: Невежеството поражда агресията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792102

Нападнатият режисьор Николай Поляков: Невежеството поражда агресиятаРежисьорът Николай Поляков, който беше бит и ограбен след представление, заяви, че не е понесъл тежко инцидента, защото се е опитал да се съпротивлява. „Ако човек се привиди само като жертва, дълго време ще носи травмата от това”, каза той в предаването „Тази неделя” по bTV. Той разказа, че е бил нападнат в тъмен участък,

Учени: Мозъкът ни може да е квантов компютър

http://www.cross.bg/ybiti-dali-mozhe-1571551.html

/КРОСС/ В научните среди съществува хипотезата, чe нaшият мoзъĸ e ĸвaнтoв ĸoмпютъp. Πpeдпoлaгa ce, чe щoм cъзнaниeтo нe мoжe дa бъдe oбяcнeнo нa нивoтo нa ĸлacичecĸaтa мexaниĸa, щe мoжe дa бъдe изяcнeнo caмo c пocтyлaтитe нa ĸвaнтoвaтa мexaниĸa. Учeнитe oт Kaлифopнийcĸия yнивepcитeт в Caнтa Бapбapa peшиxa дa изяcнят, дaли нaиcтинa мoзъĸът e нeщo ĸaтo ĸвaнтoв ĸoмпютъp. Учeнитe ca yвepeни, чe acпeĸтитe нa ĸвaнтoвaтa мexaниĸa, ĸaтo ĸвaнтoвa зaплeтeнocт, cyпepпoзиция и дpyгитe ĸoмпoнeнти нa ĸвaнтoвaтa физиĸa, yпpaвлявaт пpoцecитe в нaшия мoзъĸ, предава Лента. Cъздaдeнитe ĸъм днeшeн дeн ĸyбити зa ĸвaнтoви ĸoмпютpи paбoтят пpи тeмпepaтypи близĸи дo aбcoлютнaтa нyлa. Учeнитe щe тъpcят биoлoгични ĸyбити, нaмиpaщи ce в живитe opгaнизми. B eдин oт плaнyвaнитe eĸcпepимeнти щe ce изcлeдвa, дaли мoгaт дa бъдaт изгpaждaни ĸyбити чpeз cпинa нa aтoмнoтo ядpo, a нe oт oбĸpъжaвaщитe гo eлeĸтpoни. Щe ce изcлeдвaт aтoми нa фocфopa - вeщecтвo, ĸoeтo ce cъдъpжa в нaшитe opгaнизми и cпopeд yчeнитe, мoжe дa игpae poлятa нa биoxимични ĸyбити. Щe ce изcлeдвaт и митoxoндpиитe, ĸoитo oтгoвapят зa мeтaбoлизмa и пpexвъpлянeтo нa eнepгиятa в нaшия opгaнизъм. Щe ce пpoвepявa, дaли нeвpoмeдиaтopитe, пpexвъpлящи импyлcитe oт eдин нeвpoн ĸъм дpyг, мoгaт дa cъздaвaт oбeдинeни ĸвaнтoви мpeжи в opгaнизмитe.  

Фукнята на мотористите - не в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/actualno/fuknjata-na-motoristite-ne-v-centyra-na-sofija-video-news_667441.html

Вчера, 31 март, беше де факто първата истински пролетна събота. Ден, в който най-после да излезеш по къс ръкав навън. Ден, в който да се порадваш на слънцето, да се разходиш, да посъбудиш все още дремещото си тяло с малко спорт – въобще да си спомниш защо е хубаво да си жив. Точно в този ден обаче около 1000 души и тяхното удоволствие се оказаха по-важни, отколкото това на останалите жители на най-пренаселения град в България – София. Точно в този ден, точно по обяд, стотици

Новият транш за Гърция ще се превърне във финансов буфер

http://econ.bg/Новини/Новият-транш-за-Гърция-ще-се-превърне-във-финансов-буфер_l.a_i.759851_at.1.html

Гърция създава финансов буфер, като средствата за него ще бъдат заделени от новия транш на стойност 6,7 млрд. евро, който страната получи от...

7,4 % скок на български туристи в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=371795

Броят на туристите от България, посетили Турция през първите два месеца на годината, е нараснал със 7,4 на сто, което нарежда нашата страна на трето място в статистиките на Турция за ръст на чуждестранните туристи, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Плевнелиев: Намираме се в период на Студен мир

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-namirame-se-v-period-na-studen-mir-news_667439.html

„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”, заяви българският президент в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. „Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по вся

От днес са в сила нови промени на движението в София заради метрото

http://econ.bg/Новини/От-днес-са-в-сила-нови-промени-на-движението-в-София-заради-метрото_l.a_i.759848_at.1.html

Във връзка със строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „България” от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00...

Черна Цветница: Автобус с деца катастрофира, има загинал!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81-%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80/

Катастрофа между превозващ деца автобус и лек автомобил тази сутрин в Севлиевско.

Инцидентът е станал около 7 часа тази сутрин край село Богатово. Водачът на лекия автомобил е загинал, съобщава bTV. Пострадали деца няма.Те са пътували към София. След инцидента са върнати в Павликени.

Движението в района е възстановено. сн.илюстративна

Материалът Черна Цветница: Автобус с деца катастрофира, има загинал! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Москва изпрати до Лондон и Париж списъци с въпроси по случая Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/moskva-izprati-do-london-i-parizh-spisyci-s-vyprosi-po-sluchaia-skripal-2088382

Външното министерство на Русия огласи списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха АП и ТАСС.
 

С какво време ще посрещнем началото на новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-kakvo-vreme-shte-posreshtnem-nachaloto-na-novata-sedmica-2088385

През нощта валежите над цялата страна ще спрат, а облачността над много райони ще се разкъса и намалее. Ще духа предимно умерен вятър от запад-северозапад. Минимални температури, в повечето райони, ще бъдат между 3 и 8 градуса, в София - около 2 градуса, сочи прогнозата на НИМХ-БАН

Отварят парка за танцуващи мечки в Белица

http://www.cross.bg/parka-imat-belitza-1571550.html

/КРОСС/ Паркът за танцуващи мечки в Белица отваря днес врати за посетители. В него живеят 26 кафяви мечки, като само една все още спи зимен сън, останалите вече са се събудили. Миналата година над 20 000 души са посетили парка. От управата му казаха, че тази година ще започне изграждането на туристически информационен център. От ръководството на парка казаха, че атракция за посетителите ще бъде мечето Рико, което е на 4 години и пристига в Белица миналата пролет. След зимния сън за животните се полагат специални грижи, като те получават между 4 и 6 килограма плодове и зеленчуци дневно. Но част от мечките имат свои предпочитания. Предстои мечките да бъдат прегледани от лекари и да се прецени, кои от тях ще имат нужда от специални грижи през летните месеци, тъй като 90% от животните в парка са възрастни и имат здравословни проблеми.  

Италиански журналист: Кръстникът Месина Денаро е сменил лицето си в България

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/djovani-titsiian-litseto-koza-nostra-balgariia.html

Най-дълго търсеният престъпник в Европа - обявения за невидим Матео Месина Денаро е сменил лицето си в България. Тук са заличили и пръстовите отпечатъци на италианския мафиот. Това твърди италианският разследващ журналист Джовани Тициан.

Тайният близнак на Ленин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791807

Тайният близнак на ЛенинЕдна от най-криените тайни в историята на СССР, а и на Русия, като че ли предстои да бъде разкрита. А тя е, че вождът на световния пролетариат, човекът, който разпали, вдъхнови и осъществи социалистическата революция, Владимир Илич Ленин, е имал брат близнак, който го е надживял с цели 33 години. Той се казва Сергей Илич Улянов.

Италиански журналист: Кръстникът Месина Денаро е сменил лицето си в България

https://frognews.bg/novini/djovani-titsiian-litseto-koza-nostra-balgariia.html

Най-дълго търсеният престъпник в Европа - обявения за невидим Матео Месина Денаро е сменил лицето си в България. Тук са заличили и пръстовите отпечатъци на италианския мафиот. Това твърди италианският разследващ журналист Джовани Тициан.

Владимир Путин прие оставката на губернатора на Кемеровска област

http://www.cross.bg/kemerovska-vladimir-gybernatora-1571549.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин прие предсрочната оставка на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев. Това съобщи пресслужбата на Кремъл в неделя, предава ТАСС. Държавният глава назначи за временно изпълняващ длъжността ръководител на региона вицегубернатора Сергей Цивилев. Указът влиза в сила в дена на неговото подписване.

Джошуа към Уайлдър: Бейби, избери къде да те нокаутирам!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6792084

Джошуа към Уайлдър: Бейби, избери къде да те нокаутирам!
Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа хвърли ръкавицата към Дионтей Уайлдър след победата си над Джоузеф Паркър. 28-годишният британец, който вече е носител на четири от петте пояса в тежка категория, призова американеца да направят обединителен мач за титлите във всички версии, предаде bTV.

Патриарх Неофит: Да бъдат честити всички, които празнуват на Цветница

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-da-bydat-chestiti-vsichki-koito-praznuvat-na-cvetnica-news_667436.html

"Който пази църковните и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот - да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!" Това пожела българският патриарх Неофит преди светата литургия за Цветница в храм-паметника „Св. Александър Невски”, предаде БГНЕС. Хиляди са българите, които дойдоха днес в най-големия ни православен храм, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят над праговете на домовете си. На

Черно море без Кики срещу Славия

https://petel.bg/CHerno-more-bez-Kiki-sreshhu-Slaviya__258022

Причината за смяната на Дани Кики през второто полувреме на мача с Пирин е контузия в глезена, научи „Петел”. Халфът на Черно море зап...

Новият външен министър на Германия: Западът се нуждае от Русия

https://petel.bg/Noviyat-vanshen-ministar-na-Germaniya--Zapadat-se-nuzhdae-ot-Rusiya__258023

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас подчерта готовността на Запада за диалог с Русия, независимо от взаимното изгонване...

27 години влюбени: Мадлен и Нидал Алгафари

https://petel.bg/27-godini-vlyubeni--Madlen-i-Nidal-Algafari__258025

Снимки БТВ  Колко трудно е било на половин сириец да се ожени не просто за българка, а за врачанка? Колко трудно е било на половин сирие...

Православните празнуват днес Цветница

http://econ.bg/Новини/Православните-празнуват-днес-Цветница_l.a_i.759847_at.1.html

Цветница е един от най-чаканите пролетни празници. Отбелязва се винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още...

40 семейства останаха без покрив след пожара в блок в Сандански

https://offnews.bg//obshtestvo/40-semejstva-ostanaha-bez-pokriv-sled-pozhara-v-blok-v-sandanski-677846.html

40 семейства останаха без покрив над главите си, след като пожар от нощта срещу събота изпепели цял блок в Сандански, предаде "Нова".

За щастие, няма загинали и ранени хора, но десетки ще посрещнат Великден извън домовете си, които са напълно унищожени - до един. 

39 от семействата живеят временно при близки и приятели, едно семейство пък е настанено под наем в жилище под наем за сметка на общината. 

За сега сградата е необитаема, забранено е хората да се връщат по домовете си, предстои да бъде направен анализ на сградата и да се определи дали ще бъда годна за обитаване след огнения ад.

В нощта на 31 март пламна огън на улица „Първи май“. Пламъците тръгнаха от магазин за перилни препарати на приземния етаж.

Бързо на мястото са пристигнаха три пожарни коли, хората бяха евакуирани бързо.

Щетите със сигурност за милиони левове, а освен покъщнина има изгорели автомобили, паркирани пред блока.

Като не показваме характер спрямо Русия, каним вълка в кошарата, смята Плевнелиев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156350_kato_ne_pokazvame_harakter_spriamo_rusiia_kanim_vulka/?ref=rss


Като не показваме характер спрямо Русия, ние каним вълка в кошарата, каза днес по "Нова телевизия" президентът в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. "Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин да го отслаби", допълни той.<br /><br />Росен Плевнелиев е на мнение, че България също е трябвало да изгони руски...

Плевнелиев: Намираме се в нов, по-опасен етап - ”Студен мир”

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-skripal-27010998

Намираме се в един нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир".

Митата на Тръмп може да засилят присъствието на Китай в останалата част от света

https://www.investor.bg/sasht/337/a/mitata-na-trymp-moje-da-zasiliat-prisystvieto-na-kitai-v-ostanalata-chast-ot-sveta-258578/

Според Николай Ялъмов от Кампан Холдинг потъването на биткойн не може да се разглежда като здравословна корекция

Ето какво да добавите към сутрешното си кафе за допълнителна доза здраве

https://www.actualno.com/curious/eto-kakvo-da-dobavite-kym-sutreshnoto-si-kafe-za-dopylnitelna-doza-zdrave-news_667259.html

Факт: Кокосовото масло е един от най-разнообразните продукти в кухнята ви. Искате да готвите? Сгответе зеленчуците си в него. Нуждаете се от средство за отстраняване на грим? Нанесете върху лицето си преди лягане и измийте. Да, сладко миришещото кокосово масло е официално най-разнообразно използваното домакинско изделие. Но най-модерният начин да използвате този продукт? Поставете го в кафето си. Да, хората добавят супена лъжица (или две) кокосово масло в сутрешната си чаша кафе. Някои наричат

Нинова убеди Борисов да не гони руски дипломати при всички положения*

https://www.actualno.com/politics/ninova-ubedi-borisov-da-ne-goni-ruski-diplomati-pri-vsichki-polojenija-news_667287.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е имала тайна среща с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след като Борисов обяви официалната позиция на правителството да не бъдат експулсирани руски дипломати заради покушението над бившия руски шпионин Сергей Скрипал, при което пострада и дъщеря му Юлия. Припомняме, че на 30 март Борисов обяви, че България очаква повече доказателства от разследването за случилото се в Солсбъри, преди да реши да изгони руски дипломатически персонал. Тогава преми

Плевнелиев: Намираме се в крайно опасна фаза (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792072

Плевнелиев: Намираме се в крайно опасна фаза (Видео)"Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”, заяви пред NOVA българският президент в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. „Иска ми се България да показва своята принадлежност,

Най-лудите шеги на медиите за 1 април, които направиха за смях хиляди души

https://offnews.bg//offtopic/naj-ludite-shegi-na-mediite-za-1-april-koito-napraviha-za-smiah-hilia-677774.html

По традиция, на 1 април, Денят на шегата, си правим весели закачки. Това обичат да правят и медиите, които през годините дори леко се увлякоха в задачата да заблудят своята аудитория. 

Вижте част от най-забавните закачки на каналите за масова комуникация в следващите редове, направили за смях хиляди души. 

През 1962 г. Шведската национална телевизия излъчва 5-минутен клип, в който задълбочено обяснява как може телевизорите да започнат да излъчват цветна картина, като пред тях се сложи обикновен найлонов плик. В клипа са представени и доста убедително звучащи научни обяснения, които, естествено, са измислица. Много хора обаче започнаха да налепят върху екраните си найлонови торби. 

През 1969 г. обществената холандска телевизия NTS съобщи, че инспектори ще обикалят с дистанционни скенери, за да търсят хора, които не са си платили таксите на радио и телевизия. Тогава телевизията допълва, че единствения начин да се предотврати откриването е като се увие телевизора или радиото в алуминиево фолио. Резултатът на следващия ден е смайващ - хората масово започват да плащат своите такси, а алуминиевото фолио от рафтовете по магазините бързо се изчерпва.

На 1 април 1980 г. телевизионната станция на Бостън WNAC-TV излъчи фалшива новина в края на централната си емисия в 18.00 часа, в която казва, че един от големите хълмове в Милтън, Масачузетс, изригва. Това всява небивала паника в жителите на града, някои от които започват да бягат от домовете си. Изпълнителният продуцент на новините бива уволнен заради "неспособността му да упражни добра преценка" и заради нарушаване на правилата на Федералната комисия за съобщенията. 

Преди точно 10 г. Би Би Си пък съобщи за намерена колония от летящи пингвини, дори е направен специален "репортаж", в който се проследява полета на птиците от Антарктида до горите на Амазонка.

Британският астроном Сър Патрик Мур съобщи на слушателите на BBC Radio 2, че благодарение на уникалното подреждане на две планети ще направи хората по-леки точно в 9:47 сутринта. На 1 април 1976 г. той приканва слушателите да скочат във въздуха и да изпитат "странното плаващо усещане". По-късно десетки се обаждат, за да споделят, че са усетили лекотата си, а една жена дори разказва за това как тя и 11 нейни приятели са "станали от столовете си и леко са летели из стаята".

През 2009 г. стотици феновете на U2 бяха измамени в изтънчена шега, когато се втурнаха към търговски център в Корк, Ирландия, вярвайки, че групата изпълнява изненадващ концерт на покрив. Шегата тогава е организирана от радиостанция RedFM. Вместо групата на Боно, феновете слушат банда, наречена U2opia. 

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница

http://www.cross.bg/vsichki-neofit-pozdravi-1571548.html

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит поздрави всички българи, които празнуват Цветница днес. „Който пази църковните обичаи, и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот. Да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!”, заяви българският патриарх Неофит преди празничната литургия в храм-паметника „Св. Ал. Невски”.

40 семейства са без дом след пожара в Сандански

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/40-semeistva-bez-dom-sled-pojara-sandanski.html

Големият пожар в жилищен блок в нощта срещу събота в Сандански се размина без жертви и ранени хора, но материалните щети са огромни. 40 семейства останаха без дом. Апартаментите са опожарени много и едва ли някой от тях е годен да живеене.

40 семейства са без дом след пожара в Сандански

https://frognews.bg/novini/40-semeistva-bez-dom-sled-pojara-sandanski.html

Големият пожар в жилищен блок в нощта срещу събота в Сандански се размина без жертви и ранени хора, но материалните щети са огромни. 40 семейства останаха без дом. Апартаментите са опожарени много и едва ли някой от тях е годен да живеене.

Отварят парка за танцуващи мечки в Белица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792067

Отварят парка за танцуващи мечки в Белица
Паркът за танцуващи мечки в Белица отваря днес врати за посетители. В него живеят 26 кафяви мечки, като само една все още спи зимен сън, останалите вече са се събудили. Миналата година над 20 000 души са посетили парка. От управата му казаха, че тази година ще започне изграждането на туристически информационен център.

Какво се падна на кандидат-студентите на изпита по история в СУ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-se-padna-na-kandidat-studentite-na-izpita-po-istoriia-v-su-2088369

В 09:00 ч. в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна кандидатстудентският изпит по история на България от първата изпитна сесия. Милен Къчев от София изтегли вариант 2 на теста и двете теми, от които са и

Съвет от фотограф: Как да запазим спомените си

//dariknews.bg/regioni/shumen/syvet-ot-fotograf-kak-da-zapazim-spomenite-si-2088315

Въпреки че аналоговата фотография е вече в историята на техниката, то тя не е завинаги забравена. Това мнение споделя и известният шуменски фотограф Ивайло Сакелариев. 

Като професионалист с дълъг опит той съветва - да вадим снимки на хартия. 

Виждам, че хората вадят м

Марги Хранова: Най-голямото забавление в шоуто е подготовката в гримьорните

//dariknews.bg/novini/liubopitno/margi-hranova-naj-goliamoto-zabavlenie-v-shouto-e-podgotovkata-v-grimiornite-2088374

„Въпреки натоварената програма и репетициите в шоуто, тази вечер ще празнувам с близките ми хора. Цветница е прекрасен празник!“, заяви именичката Марги Хранова по време на гостуване в "Събуди се" по Нова телевизия.
 
Голямата българска певица

Бурен вятър събори базар на открито в Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/buren-viatyr-sybori-bazar-na-otkrito-v-shumen-snimki-2088370

Преместваемите постройки на временен базар в Шумен бяха разрушени от бурния вятър тази сутрин. Рано тази сутрин скоростта на вятъра е била 17 м/с, съобщиха от Метеорологичната станция в града. За Източна България в обявен жълт ко

Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на р. Тунджа (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/granichni-policai-zadyrzhaha-7-nelegalni-migranti-v-rajona-na-r.-tundzha-snimki-2088381

В хода на специализирана полицейска операция служители на Главната дирекция "Гранична полиция" заловиха седем мигранти, опитали да влязат нелегално в страната, съобщиха от МВР.
 
В действията в зоната на отговорност н

Варненският квартал „Изгрев“ излиза на протет

http://www.moreto.net/novini.php?n=371794

Живеещи в ж. к. „Изгрев“ във Варна организират протест за понеделник, научи Moreto.net. От 17:30 до 18:30 часа на бул.“Хр. Смирненски“ пред входа на Военоморската болница, гражданите ще изразят несъгласието си с дискриминацията, която общината упражнява спрямо тях.

Аспиринът - опасен за здравето на руснаците

http://clubz.bg/66140-aspirinyt_opasen_za_zdraveto_na_rusnacite

Снимка БГНЕС

Популярното лекарство аспирин се оказа неефикасно за всеки трети жител на Русия, съобщи Лайф, предава БТА.

Учени от лабораторията Genotek установиха, че 30 процента от руснаците са носители на генетичен маркер, заради който лечението с препоръчваните дози аспирин е неефикасно. Други 15 процента от участниците в изследването се оказаха носители на генни мутации, които увеличават риска от кръвоизливи след приемане на аспирин. 

Изследването обхванало 1887 души на възраст между 20 и 45 години, 52 процента от които са мъже и 48 процента - жени. Най-много образци от биоматериал били получени от Москва, Санкт Петербург, Сочи, Краснодар, Ростов на Дон, Владивосток и Новосибирск. За изследване на реакцията на генетичните маркери към лекарството е достатъчно да се вземе проба от слюнката, от която се извлича ДНК. 

Руски генетици предупреждават, че лекарствата съдържат инструкции за приемането им при наличие на генетични особености, а за най-ефикасно и безопасно лечение е нужно да се мине специален тест. 

Илиана Раева: В гимнастиката има един отбор – България и всички останали

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156322_iliana_raeva_v_gimnastikata_ima_edin_otbor_bulgariia_i/?ref=rss


Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева не спести хубавите думи за ансамбъла след триумфа в многобоя от Световната купа в София. След златния медал в събота шефът на федерацията обяви, че България е най-добрият отбор в света в момента.<br /><br />"На фона на всичко, видяно зад кулисите – при нас и нашите конкуренти, мога да кажа, че за момента има само един отбор – България и всички останали. А знаете, че аз не си позволявам да говоря...

Проверяват луксозен хотел във Велинград след сигнали за лоши условия

https://www.actualno.com/pazardjik/proverjavat-luksozen-hotel-vyv-velingrad-sled-signali-za-loshi-uslovija-news_667434.html

Експерти от Министерството на туризма ще проверят условията за настаняване в четиризвезден хотел във Велинград след сигнали на туристи, съобщиха от министерството. Клиентите се оплакват от ниска хигиена в стаите, повредено оборудване и липса да адекватно обслужване. Те смятат, че обстановката не отговаря на изискванията за 4-звезден обект за настаняване и настояват да бъдат компенсирани разходите им. Министерството на туризма ще сигнализира и други институции, за да бъдат направени съвме

Щъркелиада - една одисея в село Бов

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/01/3152867_shturkeliada_-_edna_odiseia_v_selo_bov/?ref=rss


Щъркелите са птиците, за които научаваме още в ранното ни детство. Те са символ на идващата пролет, на раждащия се нов живот. Първите вестители, че светът продължава да тече по извечните си закони. Ето защо с настъпването на пролетта издателство "Ентусиаст" изненадва най-малките читатели с историята "Щъркелиада" от Николай Стоянов.<br /><br />Тя е поетичен разказ за живота и приключенията на птиците, които донасят на крилете си слънцето и надеждата. Още в самото...

Спилбърг и похитителите на изчезналия живот

http://clubz.bg/66139-spilbyrg_i_pohititelite_na_izcheznaliq_jivot

На 71 години, след повече от 30 заглавия, Стивън Спилбърт направи един от най-динамичните и най-забавните (но не и най-емоционалния си) филми от много време насам.

Историята започва със скок – за зрителите – в не чак толкова далечната 2040 г., където един не особено щастлив тийнейджър (Тай Шеридан) се спуска с подскоци от няколко каравани, струпани една върху друга, под звуците на Jump на „Ван Хален“. Името му е Уейд Уотс, живее с леля си (а приятелят ѝ го тормози) в Кулите – бедняшкия квартал на Кълъмбъс, Охайо, най-големия град на света, където поради липса на място, жилищата са каравани, натрупани една върху друга.

По това време светът е засегнат от тежка енергийна криза, която в съчетание с ефектите от глобалното затопляне и пренаселеността е задълбочила дотолкова социалните проблеми, че човечество се е отказало от идеята за развитие и напредък – то просто оцелява. Значителна роля за това положение има ОАЗИС – нова масова онлайн симулация за множество играчи, глобална виртуална реалност, която почти всички ежедневно използват за всичко – от бизнес до комуникации и развлечения. Там, чрез своя аватар, всеки може да бъде такъв, какъвто си иска и да ходи където си ще, без в истинската действитеност да излиза от къщи. Животът е почти изчезнал от реалността и се е преместил в ОАЗИС. Но при тази действителност това изглежда оправдано.

Историята започва със смъртта на Джеймс Холидей (Марк Райлънс), създателят на ОАЗИС, най-богатият човек на света, ексцентричен мултимиардер, вманиачен по попкултурата от 80-те години (на ХХ век) – десетилетието, когато е бил тийнейджър. Той е прекарал последните 15 години от живота си в уединение, починал е без да остави наследници, но е оставил завещание. И според него цялото му имущество от 214 милиарда долара ще бъде наследено от първия, който открие „великденското яйце“, вградено от него в най-известната му игра – ОАЗИС.

Яйцето може да е скрито в сандък, закопан в пода на стая в центъра на лабиринт, но Холидей е оставил много улики, които да насочват умния играч. Който първи успее да реши всички дяволски пъзели и да открие трите ключа, ще стигне до края на играта, където го чака печалбата. И целият свят се впуска да играе в ОАЗИС. Преследването на върховната награда започва.

Тук от социална драма с живи актьори „Играч първи, приготви се“ се превръща в приключенска анимация. По-нататък Спилбълг вкарва героите от анимацията в трети филм – хорър, и то прочут (разбира се, от 80-те). Получава се нещо кино-матрьошка, като във всеки филм се крие друг – по-голям, както и да ви звучи това.

И всичко е претъпкано с препратки към песни, филми, книги, плакати, герои, комикси, видеоигри като Кинг Конг, автомобилът Делориън от „Завръщане в бъдещето“, зловещата кукла-убиец Чъки, Т-Рекс от „Джурасик парк“ и каквото се сетите от любимото десетилетие на Холидей (и малко от предишното). Не вярвам някой, който не е прекарал тийнейджърските си години в САЩ през 80-те да забележи всичко, но от тези „великденски яйца“ има за всеки – те са над 120. Все пак с най-голям шанс да изпитат най-пълноценно удоволствие от „Играч първи, приготви се“ са зрителите, родени между 1970-та и 1980 г.

Спилбърг не се е удържал да представи реалния свят – реалните герои като по-плоски, сиви и невзрачни (поне в този филм Тай Шеридан е точно такъв), отколкото виртуалния свят, а аватарите – по-цветни, по-красиви и по-3D. Слава богу – сцените в реалния свят са доста по-малко от тези в ОАЗИС. Но ако започвате да подозирате, че Спилбърг е агент на фантазиите и ескейпизма, рекламните му посланията му са: „Миналото е по-важно от настоящето“ и „Виртуалният живот е по-интересен от истинския“, просто трябва да изгледате филма докрай. Може би ще останете раздвоени – ще видите как разумът на режисьора казва едно, а сърцето му показва обратното.

Силно се надявам, но много се съмнявам, че някой десен консервативен филмов коментатор няма да определи „Играч първи, приготви се“ като „политически коректна оргия, проникната от кухи феминистки прокламации, екстремна фетишизация на малцинствата и миграцията… в която белият хетеросексуален мъж е инкарнация на чистото зло и символ на репресивния западен империализъм, а маргинализираните малцинства са гнездо на героизъм“. Въпреки че главните герои, така наречените „Големите пет“, са две жени, двама мъже, едно дете, от които двама са азиатци, едната жена е с родилно петно на лицето, а другата е чернокожа лесбийка. И въпреки, че основният злодей е бял мъж. Впрочем и главният герой също е бял, както и геният Холидей.

"Площад Славейков"

/Видео/ Версия: Двама души умишлено са запалили магазина на партера в опожарения блок в Сандански

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d1%83%d0%bc%d0%b8%d1%88%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%b7/

Още за пожара в Сандански:
Собственикът на магазина посочи, че няма врагове.Втори ден след огромния пожар в Сандански информацията сочи към умишлен палеж.

Двама души, носещи туби с гориво, счупили прозорците на магазин на партера и с парцали го подпалили. Оттам пламва и блока. Собственикът на магазина посочи, че няма врагове.

В момента няма хора, които да няма къде да живеят. Младо семейство с бебе е настанено на квартира от общината.

Болен, възрастен мъж намери сили да дойде в опожареното си жилище. Децата купили за родителите си апартамент в една от най- модерните сгради в Сандански. Обзавели го, а днес всичко тъне в разруха.

Изгоряло е всичко – хладилник, домакински уреди, семейни снимки, телевизор и всички мебели в апартамента, съобщи бтв.

„Имаше щети поне за 30 000, всичко изгоря, запазихме някои неща, повечето неща са изгорели. Застраховка нямаме”, казва Марин.

Възрастните родители временно ще живеят при децата си.

„Благодарим на пожарната, че успяха да дойдат навреме да спрат големия пожар, за сега всички сме под паника, но за наш късмет няма жертви”, допълни той.

Живеещи в блока днес започнаха да изнасят малкото останали оцелели вещи. Опожарените автомобили отидоха за скрап.

В понеделник комисия ще проследи дали има щети по конструкцията.

Материалът /Видео/ Версия: Двама души умишлено са запалили магазина на партера в опожарения блок в Сандански е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Временно е ограничено движението по пътя София - Велико Търново в района на с. Богатово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792059

Временно е ограничено движението 
по пътя София - Велико Търново в 
района на с. БогатовоВременно е ограничено движението по пътя I-4 София - Велико Търново в района на с. Богатово поради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Движението се пренасочва през Севлиево и с.

Кметът на Гоце Делчев се включи в пролетното почистване

https://www.24chasa.bg/region/article/6792058

Кметът на Гоце Делчев се включи в пролетното почистванеТрадиционното пролетно чистене в община Гоце Делчев започна от 27 март и ще продължи до 5 април. Голяма част от учебните и детски заведения, както и институциите се включиха в инициативата. Кметът Владимир Москов, заедно с общинските служители също се включиха по традиция във великденското чистене. Както и миналата година,

Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/gubernatoryt-na-kemerovska-oblast-podade-ostavka-news_667433.html

Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде Reuters. Във видеообръщение, поместено на уебсайта на своята администрация, самият Тулеев обяснява, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март. 73-годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста. Миналата годи

Губернаторът на Кемеровската област подаде оставка след огромния пожар в мол

https://offnews.bg//sviat/gubernatorat-na-kemerovskata-oblast-podade-ostavka-sled-ogromnia-pozha-677845.html

Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на администрацията на областта.

В съобщението се посочва, че той се оттегля "по собствено желание".

Седемдесет и три годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста. Миналата година то претърпя операция на гръбначния стълб и до декември бе в болничен отпуск. Последната информация за негова оставка се появи след пожара в търговския център "Зимната вишна" в Кемерово, в която по официални данни загинаха 64 човека, сред които много деца.

Във видеообръщение, поместено на уебсайта на своята администрация, самият Тулеев обяснява, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март.

БТА

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6792052

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Навсякъде има валежи от дъжд, а по билата и силен до ураганен вятър, заради което от ПСС не препоръчват днес да се излиза в планините. Лифтовите съоръжения в курортите работят съобразно метеорологичните условия.

От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимия си филм

http://clubz.bg/66138-ot_1_april_kogato_pytuvate_v_es_veche_nqma_da_propuskate_lyubimiq_si_film

От 1 април гражданите на ЕС ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали в страната си, където и да се намират в съюза. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

"От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент. Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати, се казва в изявление по темата на заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип и комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Поне 29 милиона души (5,7 на сто от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като техният брой ще продължава да нараства значително. Очаква се до 2020 г. те да са вече 72 млн.

Отмяната на ограниченията, които не позволяваха на европейците да ползват при пътуване абонаментите си за цифрови медии и съдържание, е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, от което се ползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам, се казва още в позицията.

Новите правила са пряк отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии. Между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113% годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56 на сто.

Земетресение с магнитуд 5,4 на иранско-иракската граница

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-5-4-na-iransko-irakskata-granitsa__258021

Земетресение с магнитуд 5,4 стана днес на иранско-иракската граница, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, предаде ...

Денят на шегата - 1 април

https://www.vesti.bg/lyubopitno/deniat-na-shegata-1-april-6080878

Във Франция наричат този обичай "априлска риба", а в Иран, "Сиздах Бедар"

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница

https://frognews.bg/novini/patriarh-neofit-pozdravi-balgarite-tsvetnitsa.html

”Да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден”, каза българският патриарх.

Най-коментираното в "Дневник": Само случая "Скрипал"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156171_nai-komentiranoto_v_dnevnik_samo_sluchaia_skripal/?ref=rss


Най-коментираните статии в "Дневник" през изминалата седмица са по една единствена тема - случаят "Скрипал". Статистиката за най-четените статии е изготвена в 19 ч. на 31 март.<br /><br />1. Дончев: Дебатът в България по случая "Скрипал" зависи от това кого любим повече - Запада или Русия (430 коментара)<br /><br />2. Правителството няма да гони руски дипломати засега (419)<br /><br />3. Британският посланик: Време е да кажем...

Москва прати до Лондон и Париж списъци с въпроси за Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-rusia-velikobritania-vaprosi-skripal-27010934

Външното министерство на Русия огласи списъци с въпроси към Лондон и Париж относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

1 април - ден на шегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=371793

1 април се отбелязва като ден на шегата и хумора, а в България и като ден на лъжата. На много места у нас наричат целия месец април „Лъжитрав“ или „Лъжуняк“. Иначе денят е обявен за специален през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

Оазисът на маймуните

http://www.eurochicago.com/2018/04/oazis/

Маймуна съм. От мъжки пол. Живея в оазис. Той е моята Родина. Не е нещо особено, но аз си го обичам. Когато съм далече, страдам, копнея по-скоро да се върна. На това му викат носталгия. Наоколо има и други оазиси. И те не са нещо особено. Бих казал, че... Не, това няма значение. Те не ме интересуват. Не ме вълнуват. Яд ме е само, че онези се правят на по-големи... Откакто имаме родова памет, бих казал – от векове, водим войни помежду си. Пустинята е голяма, необятна! Аз лично никога не съм я обхождал цялата. Знам, че има стотици други оазиси. За тях не знам, но тук, в тази част на пустинята, ние се бием яко. Причината винаги е една и съща – да се докажем. Всеки казва: „Ние сме маймуни и вие сте маймуни, но ние сме по-големи маймуни.” С това, разбира се, другите не са съгласни. „Кой, вие ли? Вие ли сте по-големи... Неее, от нас по-големи маймуни няма!” И започва патакламата.

От днес влиза в сила новият Национален рамков договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792045

От днес влиза в сила новият Национален рамков договор
Здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните пътеки, това е залегнало в подписания Национален рамков договор за 2018 година, който влиза в сила от днес. По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване. Според специалистите „този договор е по-добър от миналогодишния". Вижте повече от коментара на д-р Галинка Павлова-

От днес природният газ поскъпва с 2,6%

https://offnews.bg//ikonomika/ot-dnes-prirodniat-gaz-poskapva-s-2-6-677844.html

От днес природният газ поскъпва с 2,6%.

На 30 март Комисията за енергийно и водно регулиране прие решението, с което цената за второто тримесечие на 2018 г. се увеличи по искане на "Булгаргаз". От дружеството първоначално поискаха природният газ да поскъпне с близо 5%.

"При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за второто тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 361,82 лв. на 1000 куб. м. или 34,04 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,6 % по-висока от досегашната цена за І - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел", обясниха тогава от държавния регулатор.

Увеличението на цената на природния газ с 2,6 % няма да доведе до промяна на цената на топлинната енергия през второто тримесечие, както и на цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар, уверяват от КЕВР.

От днес природният газ поскъпва с 2,6%

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-dnes-prirodniat-gaz-poskapva-s-2-6-677844.html

От днес природният газ поскъпва с 2,6%.

На 30 март Комисията за енергийно и водно регулиране прие решението, с което цената за второто тримесечие на 2018 г. се увеличи по искане не "Булгаргаз". От дружеството първоначално поискаха природният газ да поскъпне с близо 5%.

"При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за второто тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 361,82 лв. на 1000 куб. м. или 34,04 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 2,6 % по-висока от досегашната цена за І - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел", обясниха тогава от държавния регулатор.

Увеличението на цената на природния газ с 2,6 % няма да доведе до промяна на цената на топлинната енергия през второто тримесечие, както и на цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар, уверяват от КЕВР.

Празнуваме Цветница, а католиците - Великден

http://dnes.dir.bg/news/tzvetnitza-27010911

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792036

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница (Видео)Българският патриарх Неофит поздрави всички българи, които празнуват Цветница днес, предаде NOVA.  „Който пази църковните обичаи, и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот. Да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!”, заяви българският патриарх Неофит преди празничната литургия в

Губернаторът на руската Кемеровска област подаде оставка (видео)

http://www.cross.bg/tyleev-kemerovo-zhiveem-1571547.html

/КРОСС/ Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин,  предава ТАСС. Във видеообръщение, поместено на уебсайта на своята администрация, самият Тулеев обяснява, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март. "Смятам, че това е  правилният, съзнателен и единствен начин това е  единственото истинско решение, защото с толкова голяма тежест като губернатор не може, морално не може", каза той. "Ние всички живеем с тази ужасната трагедия, която настъпи в Кемерово на 25 март. Ние загубихме 64 души, повечето от тях деца, нашите деца", добави Тулеев, "всеки от нас пропусна това чрез сърцето си, целия този ужас, скръбта за тази катастрофа". В същото време той добави, че "е направил всичко възможно, да се срещне със семействата на загиналите, да се опита да се опита да им помогне". "Още веднъж изразявам най-дълбоките си съболезнования, но трябва да живеем, да живеем и да пазим паметта на всички тези, които сме загубили", продължи Тулейев. "Съвсем искрено,  пред иконата, мога да ви кажа, че в моята работа винаги съм бил ръководен от интересите на нашата страна, Русия и нашия регион", каза още управителят. 73-годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г

1 април - ден за шеги, смях и веселие

https://www.actualno.com/celebrate/1-april-den-za-shegi-smjah-i-veselie-news_667431.html

Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. А именно - 1 април. Има няколко версии защо Денят на шегата е точно на тази дата. Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum). Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането

Синята зона в Пловдив поскъпва

https://www.24chasa.bg/region/article/6792009

Синята зона в Пловдив поскъпва
Цената на синята зона в Пловдив се увеличава на 2 лева от 2 април. Досега за час престой шофьорите плащаха по 1,50 лв. Повишаването е една от мерките на общината в борбата с мръсния въздух и ограничаване на колите в централната градска час, предаде БТА.  С повишението общината цели да разтовари синята зона, за да се осигурят повече паркоместа,

Ще берем ядове с разкрачената си позиция между Европа и Русия, категоричен е Плевнелиев

https://frognews.bg/politika/rosen-plevneliev-rusiia-trudnata-diplomatsiia.html

Към България в момента въпросите са не един - не само казуса ”Скрипал”, но и въпросът за Истанбулската конвенция. Има липса на дебат в НС. Това коментира бившият президент на България Росен Плевнелиев.

Ще берем ядове с разкрачената си позиция между Европа и Русия, категоричен е Плевнелиев

https://frognews.bg/novini/rosen-plevneliev-rusiia-trudnata-diplomatsiia.html

Към България в момента въпросите са не един - не само казуса ”Скрипал”, но и въпросът за Истанбулската конвенция. Има липса на дебат в НС. Това коментира бившият президент на България Росен Плевнелиев.

Губернаторът на руската Кемеровска област е подал оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-rusia-kemerovo-27010883

Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин.

Рибар улови чудовищен сом в Марица край Свиленград

https://petel.bg/Ribar-ulovi-chudovishhen-som-v-Maritsa-kray-Svilengrad__258012

E-svilnegrad.com Опитният рибар Цвeтoмиp Гeopгиeв от Свиленград yлoви coм c тeглo 70 ĸг и paзмep 2.47 м нa peĸa Mapицa, пише сайтът E-svilnegrad.com. C тoвa тoй пoдoбpи нe caмo ...

САЩ блокираха декларация на ООН за насилието по границата на ивицата Газа с Израел

https://petel.bg/SASHH-blokiraha-deklaratsiya-na-OON-za-nasilieto-po-granitsata-na-ivitsata-Gaza-s-Izrael__258013

САЩ блокираха проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за сдържаност в ивицата Газа и се искаше разследван...

Треньор празнува на "Тича"

https://petel.bg/Trenor-praznuva-na-Ticha__258015

Помощник треньорът на Черно море Петър Костадинов празнува своя 40-и рожден ден днес. Костадинов е роден на днешния ден през 1978 година ...

Беновска подлуди "Фейсбук" с новата си снимка и пита...

https://petel.bg/Benovska-podludi-Feysbuk-s-novata-si-snimka-i-pita---__258016

Емблематичната журналистка Илияна Беновска подлуди "Фейсбук" с новата си снимка. Тя неведнъж е впечатлявала зрителите със стила си, но т...

Всички услуги от мобилните оператори от днес се ползват и в страните от ЕС

https://petel.bg/Vsichki-uslugi-ot-mobilnite-operatori-ot-dnes-se-polzvat-i-v-stranite-ot-ES__258014

От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбат...

Трагедия помрачи празника. Катастрофа между кола и автобус с деца. Има загинал

https://petel.bg/Tragediya-pomrachi-praznika--Katastrofa-mezhdu-kola-i-avtobus-s-detsa--Ima-zaginal__258018

Автобус, превозващ деца и лек автомобил катастрофираха рано тази сутрин на пътя Севлиево - Варна, в района на Севлиево, до село Богато...

Ураганен вятър премина през Вършец и Берковица

https://petel.bg/Uraganen-vyatar-premina-prez-Varshets-i-Berkovitsa__258019

снимката е илюстративна, булфото Вятър със скорост над 72 км/ч заличи и последните следи на зимата. По данни на местната метеорологична с...

Сирийската армия е отвоювала от бунтовниците по-голямата част от Източна Гута

http://nakratko.bg/category/25/157031/


Сирийската армия обяви, че е отвоювала от бунтовниците повечето градове и села в анклава им в Източна Гута край Дамаск и засилва операцията срещу последния им бастион край град Дума, предаде Ройтерс.

Цвета Караянчева: Депутатите не са безделници

http://dnes.dir.bg/news/narodno-sabranie-tzveta-karayaneva-kabinet-borisov-3-27010858

Не е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност.

Защо българският национализъм е все по-руски?

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/01/3156323_zashto_bulgarskiiat_nacionalizum_e_vse_po-ruski/?ref=rss


Текстът е от портал "Култура".<br /><br />Това не е текст за национализма – който днес минава под флага на "нов консерватизъм" – в неговия абстрактен, чист и съвършен вид. Вид, какъвто може да бъде открит само и единствено в главите на просветените му почитатели. (Да, учудващо е, но има и такива.) Текстът е за реалното му българско въплъщение в патриотично-консервативно управление между "десницата" от ГЕРБ и т.нар. "патриоти".<br...

Ужасна гледка: Ето как пазим Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%ba%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bc-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80/

В района на издигнатия православен кръст край Благоевград има създадени места за отдих и пикник. Потребители на социалната мрежа от групата „Забелязано в Благоевград“ публикуваха снимки на тези места. Позната картина отпадъците извън кошовете, навсякъде пластмасови бутилки и кенове от бира, кутии от цигари. В мястото за правене на барбекю някой е събрал и сложил отпадъците си там. Полянката наоколо в същото състояние бутилки и ред други отпадъци. Е ако ние не пазим кой ще ни пази, няма на кого да се сърдим освен на самите нас.

Материалът Ужасна гледка: Ето как пазим Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Цвета Караянчева: Депутатите не са безделници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792003

Цвета Караянчева: Депутатите не са безделнициНе е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност. Това коментира в интервю за bTV председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Когато й бе напомнено, че именно лидерът на нейната партия ГЕРБ Бойко Борисов е използвал обидната

Джошуа пренаписа историята, прибра и четвъртия пояс

http://www.cross.bg/dzhoshya-parkur-rynd-1571546.html

/КРОСС/ Антъни Джошуа стана първият боксьор в историята, който е притежател едновременно на четири световни титли - WBA, IBF, IBO и WBO. Пред 87 хиляди на "Принсипалити Стейдиъм" в Кардиф, британецът завоюва 21-и пореден успех в тежка категория, побеждавайки със съдийско решение (118:110, 118:110, 119:109) новозеландеца Джоузеф Паркър. Така единственият пояс, който Джошуа все още не притежава, е този на WBC, който е в ръцете американеца Дионтей Уайлдър. За първи Джошуа трябваше да се боксира пълни 12 рунда, след като предишните му 20 победи идваха винаги с нокаут. Паркър, който не познаваше вкуса на поражението до тази вечер, вече е с актив от 24 победи, от които 18 с нокаут, и 1 загуба на профи ринга. В първия рунд съперниците си размениха няколко прави удара, но се стараеха да спазват дистанция. Джошуа започна постепенно да притиска съперника към въжетата, стана по-агресивен и опита да се възползва от ръстовото си предимство, за да нанася по-точни удари в тялото на новозеландеца. В четвъртия рунд британецът вкара ляв и десен прав, след което и кроше, а Паркър така и не можеше да се отличи с по-сериозен удар. Едва в петата част 26-годишният новозеландецът показа малко живец, пласирайки две точни крошета. Шестият рунд започна със светкавична размяна на удари, Паркър обаче се движеше добре и дори успя да вкара един ъперкът в брадичката на Джошуа

Колко стресираща е работата в технологичната индустрия?

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/kolko-stresirashta-e-rabotata-v-tehnologichnata-industriia-258360/

Процесът по кандидатстване за работа в големите технологични компании може да е особено стресиращ, твърди експерт

Петима човека загинаха и трима бяха ранени при срутване на триетажна сграда в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792000

Петима човека загинаха и трима бяха ранени при срутване на триетажна сграда в ИндияНай-малко петима човека загинаха и трима бяха ранени вчера при срутване на триетажен паянтов хотел в град Индоре, в централния индийски щат Мадхия Прадеш, предаде АП, цитирана от БТА.  Спасителни екипи продължават и през нощта да разравят отломките с помощта на техника. Десетима човека са били извадени живи от развалините.

Губернаторът на руската Кемеровска област подаде оставка

http://nakratko.bg/category/25/157029/


Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин,  предаде Ройтерс.

Ибрахимович донесе драматичен успех на "Галакси" при дебюта си в САЩ (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156319_ibrahimovich_donese_dramatichen_uspeh_na_galaksi_pri/?ref=rss


Златан Ибрахимович влезе с гръм и трясък във футбола в САЩ, след като вкара два гола още в дебюта си за "Лос Анджелис галакси". Шведският ветеран, който при представянето си се закани да остави диря в Мейджър сокър лигата, влезе от пейката, когато тимът му губеше с 1:3 от другия местен тим "ФК Лос Анджелис" и помогна за обрата до 4:3.<br /><br />Карлос Вела вкара два гола за "ФК Лос Анджелис" до 26-ата минута, а в 48-ата минута Стерес си вкара автогол,...

Мария Захарова: Основната цел на западните държави е да не допуснат провеждането на Мондиал 2018 в Русия

http://www.cross.bg/zaharova-rysiya-durzhavi-1571545.html

/КРОСС/ Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова предположи, че основната цел на някои западни държави е да не допуснат провеждането на Световното първенство по футбол в страната, предава РИА Новости. „Това не е просто тяхна мечта, това е основната им цел", подчерта Захарова в интервю за „Пети канал", отговаряйки на въпрос дали Русия ще се сблъска с изолация от западните държави в контекста на Мондиал 2018. „Такова е моето впечатление, че просто искат да махнат Световното първенство по футбол от Русия", допълни Захарова.

Какво ще откриете, ако свалите данните, които Facebook събира за вас?

https://www.investor.bg/novini/261/a/kakvo-shte-otkriete-ako-svalite-dannite-koito-facebook-sybira-za-vas-258535/

Подробен списък с голяма част от активностите ви, включително и от отделните сесии. Но има и повече...

Пети ден без вода в Солун, прокуратурата започна разследване

https://offnews.bg//sviat/peti-den-bez-voda-v-solun-prokuraturata-zapochna-razsledvane-677842.html

Пети пореден ден домакинствата в повечето квартали на Солун са без вода поради повреда на остарял водопровод, предаде АП.

Централните и северозападните части на града нямат вода от вторник, когато се спука изграденият преди 40 години водопровод, която докарва вода от 50 километра до 1,2-милионнния град. През тези дни се наложи да бъдат затваряни училища, засегнати бяха болници, а хората се тълпяха около градските фонтани, за да пълнят пластмасови бутилки и бидони с вода.

Вчера от градската водоснабдителна компания съобщиха, че аварията е отстранена, но предупредиха, че засега водата във водопровода е негодна за пиене и че ще бъде пречистена впоследствие.

Солунската прокуратура е започнала разследване за евентуални вреди върху общественото здраве.

БТА

1-ви април-Ден на шегата

http://nakratko.bg/category/58/157028/


Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април.

Караянчева: Депутатите не са безделници

http://www.transmedia.bg/2018/04/01/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8/

Не е вярно, че депутатите са безделници, каза в интервю за bTV Цвета Караянчева.

По думите на председателя на Народното събрание депутатите работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната зала е много малка част от тяхната дейност.

При напомняне, че именно премиерът е използвал обидната квалификация, Караянчева заяви, че не е съгласна с него.

Тя призова гражданите да идат и да видят как работи Народното събрание.

Донос от "Герена" спира Каранга за сблъсъка с Левски?

https://offnews.bg//futbol/donos-ot-gerena-spira-karanga-za-sblasaka-s-levski-677843.html

Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга е със спрени права от ФИФА и УЕФА, след нов донос на тима от "Герена", гръмна Топспорт.

Такова официално съобщение е било получено в офисите на клуба на стадион "Българска армия" още в петък.

Причината - жалба до Световната и Европейската футболни централи. Тя идва от Левски и е заради поведението на Каранга на терена и извън него.

Както е известно, бразилецът прави жест с "рязане на гърла" след гол. Това явно смущава хората от "Герена". След последната победа на ЦСКА над Левски пък развя надуваем фалос, на който беше вързан шал на "сините". Фернандо беше наказан вече от БФС и изтърпя наказанието си, но Левски са стигнали до ФИФА и УЕФА.

Ще тече разследване, а към момента голмайсторът е без права да играе. Така, ако ЦСКА го използва срещу големия си съперник в предстоящото дерби за Купата на България, "армейците" ще загубят с 0:3 служебно.

"Ще бием Левски и без него!", категорични са на "Българска армия". Каранга пропусна вчерашният мач с Ботев Пловдив заради наказание, а съотборниците му показаха, че се справят отлично и без него, като развинтиха "канарчетата" с 4:1. 

Южна Корея и САЩ започнаха съвместни военни учения

http://nakratko.bg/category/25/157027/


Южна Корея и Съединените щати започнаха днес своите редовни годишни съвместни военни учения, предадоха световните агенции.

"Ислямска държава" загуби в Ирак, но терорът ѝ продължава

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/01/3155923_djihadisti_oshte_terorizirat_irak_vupreki_pobedata_nad/?ref=rss


На неоживена магистрала в Северен Ирак миналата седмица деветима иракски полицаи, натъпкани в джип, са спрени на контролен пункт, който преди не са виждали. Движещото се след тях такси с неколцина други полицаи изостава по дългия път от северния град Киркук до столицата Багдад.<br /><br />Мъже, облечени като членове на шиитски милиции, искат от полицаите да им дадат личните си карти и оръжията за проверка, а след това ги взимат за заложници. Когато таксито се доближава до същото...

Карлес Пучдемон заяви, че не смята да се отказва от своите идеи

http://nakratko.bg/category/25/157026/


Бившият лидер на каталунското правителство Карлес Пучдемон, който от седмица е арестуван в Германия, писа в Туитър, че не смята да се отказва от своите идеи. Профилът му в социалната врежа в момента се води от неговия екип, предаде ТАСС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване