Учредява се първата паневропейска партия в България

https://offnews.bg//politika/uchrediava-se-parvata-panevropejska-partia-v-balgaria-677858.html

Европейска партия Волт ще бъде учредена в България. Тя ще е ще е част от първата паневропейска партия и ще има представителство във всички страни в ЕС.

"България и Европа имат нужда от нова енергия и нов начин на правене на политика", заяви Настимир Ананиев, който е бил поканен да развие организационната структура на Волт България.

Волт е избраното име от европейските учредители по две причини. Първо, защото единицата за електричен потенциал и напрежение се произнася по един и същ начин на почти всички езици и, второ, тя така олицетворява нуждата от нова енергия в правенето на политика в Европейския съюз.

Волт Европа е проевропейско движение, което ще работи за обединена и федерална Европа. Сред основните му приоритети: Европа на една скорост с единна армия и прокуратура; Европа, в която гражданите и микро и семейния бизнес са приоритет; Европа, в която личното достойнство, гражданската свобода, работещото правосъдие, равните възможности и устойчивата среда са основни ценности и цели.

„Паневропейското движение е една възможност и за българите в Европейския съюз да влязат и участват в политиката на местно ниво. Те ще могат да се присъединят към местната организация на Волт и да се включат в правенето на политика там където живеят. По този начин те ще имат възможност да помогнат и на България в даден момент“, уточни Ананиев.

Трябва да си върнем държавата през европейските лостове и тази паневропейска партия ни дава възможността, заяви той.

Европейска партия Волт ще участва в следващите европейски избори, които ще се проведат през месец май 2019 г., и цели да има най-малко 25 евродепутати от 7 страни, за да сформира своя група в Европейския парламент.

Средната възраст на членовете на Волт е 30 г. 60% от тях не са се занимавали с политика, 14% имат известен опит, а 18% са се занимавали активно с политика.

Организационни екипи от 24 страни подготвят учредяването на Волт Европа. На 3 март в Хамбург беше учредена първата партия от движението – Волт Германия.

В програмата на паневропейското движение има повече от 25 основни приоритета, сред които: "Обединена Европа"; "Електронна държава"; "Да дадем път на предприемачеството и малкия бизнес"; "Никой регион няма да остане зад борда"; "Работеща споделена икономика", "Образование на фокус".

Настимир Ананиев призова всички, които припознават европейските ценности и искат силна и единна Европа, както и силна България в Европа, да се присъединят към движението и да станат учредители на новата партия през месец май тази година.

Палмови клонки вместо върбички на Цветница в Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792475

Палмови клонки вместо върбички на Цветница в Бургас (Снимки)С палмови, вместо с върбови клони, даряват от няколко часа миряните в бургаския храм "Св. Иван Рилски" на Цветница, сигнализираха читатели на "24 часа". Причина за появата на палмовите клонки била липсата на достатъчно върбички. "На много места върбата все още не е цъфнала, а тази, която осигурихме, свърши много бързо.

Българка стана европейска шампионка по бокс до 22 г.

https://www.actualno.com/moresport/bylgarka-stana-evropejska-shampionka-po-boks-do-22-g-news_667482.html

Българката Мелис Йонузова спечели титлата в категория до 69 килограма на европейското първенство по бокс до 22 години в румънския град Търгу Жиу. Йонузова триумфира категорично в първия си голям финал при жените с 5:0 съдийски гласа срещу полякинята Наталия Марчиковска, предаде bTV. Българката имаше превъзходство през цялата среща, като в третия рунд след серия от добри удари дори прати съперничката си в нокдаун. Във вечерната сесия Даниел Асенов ще защитава титлата си на финала в категория

Ето какво пожела папа Франциск на света за Великден

https://www.vesti.bg/sviat/eto-kakvo-pozhela-papa-francisk-na-sveta-za-velikden-6080887

„Христос възкръсна!“, провъзгласи папата, в своето обръщение той призова за мир

Първият самолет с изгонените от САЩ руски дипломати кацна в Москва (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/25/157049/


Първият самолет от Вашингтон с изгонените от САЩ руски дипломати кацна днес на московското летище Внуково-2, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Цветанов: Позицията на кабинета по случая "Скрипал" е възможно да се промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792488

Цветанов: Позицията на кабинета по случая "Скрипал" е възможно да се промени"Позицията на правителството е с отворена възможност за промяна на решението, което имаме само от няколко дни. За мен по-важното е, че българският парламент не позволи да има декларация, в която БСП искаха изрично да бъдат направени изводи да не се гонят руски дипломати от България. Парламентът би могъл да излезе с единна декларация,

Ансамбълът по художествена гимнастика взе два златни медала на турнира в София

http://www.mediapool.bg/ansambalat-po-hudozhestvena-gimnastika-vze-dva-zlatni-medala-na-turnira-v-sofiya-news277493.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели два златни медала от турнира за Световната купа по художествена гимнастика в София. След като в събота момичетата станаха първи в многобоя, в неделя те спечелиха злато и на финалите на отделните уреди. Те станаха първи в състезанието с пет обръча при ансамблите. Грешка им отреди третото място в надпреварата с топки и въже. Сребърното отличие в многобоя спечели Япония с 38.700 точки, а на трета позиция завърши Италия с 38.550 точки. Руският ансамбъл остана на четвърто място с 38.300 точки. При индивидуалните състезателки Катрин Тасева завърши четвърта в многобоя, а Боряна Калейн се класира на шесто място. Победителка стана рускинята Александра Солдатова със 72.100 точки, а след нея в класирането са Екатерина Селезньова (Русия) със 71.350 точки и Линой Ашрам (Израел) с 68.700 точки. В неделя Катрин Тасева спечели златото в индивидуалното състезание на бухалки, стана втора на обръч и на лента и завърши трета на топка. Боряна Калейн завоюва бронз на обръч и се класира пета на топка. Така България завърши състезанието за Световната купа с три златни медала, два сребърни и два бронзови.  

Ансамбълът по художествена гимнастика взе злато на турнира в София

http://www.mediapool.bg/ansambalat-po-hudozhestvena-gimnastika-vze-zlato-na-turnira-v-sofiya-news277493.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златото в многобоя на Световната купа в София. След като в петък отборът ни в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова изпълни много силно композицията си с пет обръча и получи оценка от 20.600 точки, в събота момичетата бяха отличени с 20.650 (12.800 за трудност). Така България завоюва титлата със сбор от 41.250 точки. Сребърното отличие в многобоя спечели Япония с 38.700 точки, а на трета позиция завърши Италия с 38.550 точки. Руският ансамбъл остана на четвърто място с 38.300 точки. При индивидуалните състезателки Катрин Тасева завърши четвърта в многобоя, а Боряна Калейн се класира на шесто място. Победителка стана рускинята Александра Солдатова със 72.100 точки, а след нея в класирането са Екатерина Селезньова (Русия) със 71.350 точки и Линой Ашрам (Израел) с 68.700 точки. В неделя са финалите на отделните уреди както при ансамблите, така и при индивидуалните състезателки. Катрин Тасева ще играе на всичките четири уреда, а Калейн - на обръч и на топка.

Цветанов: Решението за руските дипломати може да се промени

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-skripal-27011880

Позицията на правителството по случая "Скрипал" била с отворена възможност за промяна на решението според зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Мария Захарова: Основната цел на западните държави е да не допуснат провеждането на Мондиал 2018 в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371802

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова предположи, че основната цел на някои западни държави е да не допуснат провеждането на Световното първенство по футбол в страната, предава РИА Новости.

Европейците вече могат да ползват онлайн абонаментите си навсякъде в ЕС

https://www.actualno.com/europe/evropejcite-veche-mogat-da-polzvat-onlajn-abonamentite-si-navsjakyde-v-es-news_667481.html

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС. Отменят се ограниченията, които не позволяваха на гражданите на определена държава да ползват при пътуване абонаментите си за цифрови медии и съдържание. „Това е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, с което се възползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам“, заявяват европейски

Престолонаследникът на Саудитска Арабия: САЩ трябва да останат в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-mohamed-iran-1571573.html

/КРОСС/ Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман заяви, че армията на САЩ трябва да остане в Сирия въпреки последните заявления на Доналд Тръмп, който призова за тяхното изтегляне след края на войната срещу „Ислямска държава", предава Arab News. Принц Мохамед даде интервю пред списание Time, в което заяви: „Вярваме, че армията на САЩ трябва да остане в Сирия поне в средносрочна перпсектива". Кронпринът обясни, че „присъствието на САЩ в Сирия е единственият начин да се ограничи влиянието на Иран в региона". Той добави още, че присъствието на ВС на САЩ в Сирия ще позволи на Вашингтон да има по-голяма тежест, когато се решава бъдещето на разкъсваната от войни страна. Мохамед бин Салман предупреди, че Иран и неговите милиции в региона работят, за да открият пътя по земя, който ще свърже Техеран със Средиземно море през Ирак, Сирия и Ливан. Кронпринц Мохамед изрази мнение, че президента на Сирия Башар Асад „вероятно ще остане президент засега", но добави, че „е в интерес на президента Асад да не позволява на Иран да прави каквото си иска в Сирия".

Десетки чакат на Цветница да се поклонят пред чудодейната икона в Бачковския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792482

Десетки чакат на Цветница да се поклонят пред чудодейната икона в Бачковския манастир Голяма опашка от хора, дошли да се поклонят пред чудодейната икона на Света Богородица, се вие цял ден в Бачковския манастир. Стотици спазиха традицията да си вземат върбови клонки от

Безплатни билети за пътниците от горящия влак

http://dnes.dir.bg/news/bdz-vlak-27011848

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще компенсира всички свои клиенти, които са пътували с бързия влак номер 8613 от София за Бургас на 30 март.

Не са ви нужни диети, само хапвайте тези 5 плода - шампиони в отслабването

https://petel.bg/Ne-sa-vi-nuzhni-dieti--samo-hapvayte-tezi-5-ploda---shampioni-v-otslabvaneto__258049

Манията по отслабването в днешно време все повече добива нови размери. Различни диети, упражнения, че дори и операции се включват в борбат...

МВР предупреждава - тества сирените в понеделник

https://petel.bg/MVR-preduprezhdava---testva-sirenite-v-ponedelnik---__258050

Министерството на вътрешните работи уведомява жителите и пребиваващите на територията на градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Па...

Четвърти медал за Катрин Тасева на Световната купа

https://petel.bg/CHetvarti-medal-za-Katrin-Taseva-na-Svetovnata-kupa__258051

Българката Катрин Тасева спечели сребърен медал на финала на лента на Световната купа по художествена гимнастика в София, предава Бтв. ...

Един загинал и ранени деца при инцидент с въртележка на панаир

https://petel.bg/Edin-zaginal-i-raneni-detsa-pri-intsident--s-vartelezhka--na-panair__258052

Илюстрация Уикипедия При инцидент с въртележка на панаир в град Ньовил Сюр Сен в Централна Франция загина един човек. Други четирима са...

Сребро и бронз за Тасева и Калейн на обръч, публиката отново на крака

https://www.24chasa.bg/sport/article/6792476

Сребро и бронз за Тасева и Калейн на обръч, публиката отново на кракаИ двете българки в индивидуалното Катрин Тасева и Боряна Калейн завоюваха медали в първия финал за деня на световната купа в София.   Тасева изигра страхотно обръча си по музика на Лили Иванова и спечели сребърното отличие с оценка от 17.950. Бронзовият медал във финала на обръч отиде при другата българска представителка Боряна Калейн,

Кандидат-журналистите в СУ пишат по темата: „Думите отлитат, написаното остава“

https://www.actualno.com/education/kandidat-jurnalistite-v-su-pishat-po-temata-dumite-otlitat-napisanoto-ostava-news_667480.html

В 272 аудитория на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика. Кандидат-студентите, подали заявления за полагането му днес, са 417. Те ще пишат по конкурсната тема „Думите отлитат, написаното остава“, изтеглена от Светлина Ангелова от гр. Златица, като другите две контролни теми са: „Мрежата като оръжие” и „Кого следваме“, съобщиха от Софийския университет. Заместник-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанко

Папата става в 4,45 ч, сам се бръсне, яде с всички в столова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790553

Папата става в 4,45 ч, сам се бръсне, яде с всички в столоваПоследният филм, който е гледал, е “Животът е прекрасен” Какво яде папата? В колко става сутринта? Какво е ежедневието му? Сигурно мнозина се питат до каква степен дните на папа Франциск са по-различни от нашите. Казват, че папата не обича да гледа телевизия и последният филм, който е гледал, е “Животът е прекрасен” на Роберто Бенини.

Десетки са ранени по време на протести в Албания, срещу въвеждането на пътни такси

http://www.cross.bg/ychastuk-vuvezhdaneto-politzai-1571572.html

/КРОСС/ Най-малко петима полицаи и 12 демонстранти са ранени на протести край тунела „Калимаш“ на магистралата, която свързва Албания и Косово, поради въвеждането на платен участък от албанските власти, предава македонската медия „Макфакс“.Протестиращите са подпалили кабините, водещи към платения участък. Заради няколкочасовата блокада на прохода Морина образувалата се колона автомобили е с дължина от повече от 10 км. Албанският министър-председател Еди Рама осъди протестите и заяви, че пред правосъдието ще отговарят тези, които нападат полицаи или нанасят щети върху обществена собственост. Министърът на вътрешните работи Фатмир Джафай заяви, че протестите са организирани от „определени лица от град Кукъс. От друга страна председателят на опозицията Лулзим Баша поиска от правителството да промени решението си за събиране на пътна такса от между 5 и 25 евро в зависимост от вида превозно средство. 

Посланикът на Русия в Лондон заяви, че случаят „Скрипал“ е провокация на британското разузнаване

http://www.cross.bg/rysiya-provokatziya-sigyrnost-1571571.html

/КРОСС/ Случая „Скрипал" е провокация на британското разузнаване, целяща сдържане на Русия. Такова мнение изрази в неделя, в интервю пред руския телевизионен канал „НТВ" посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко, цитиран от ТАСС. „Преди няколко години Великобритания мислеше активно каква ще бъде ролята й в Западния съюз. И точно тогава, когато беше утвърдена концепцията за национална сигурност („Стратегията за национална сигурност и обзор на стратегическата отбрана и сигурност на Великобритания", приета през 2015 година) и когато малко след това Тереза Мей потвърди това, британците взеха курс към водещата роля в т.нар. сдържане на Русия", заяви Яковенко. Според думите на посланика, за „сдържането" на Русия е била потребна „мощна провокация, за да бъде подкрепена тази позиция от правителството и народа". „Точно такава провокация, най-вероятно, устроиха британците, за да могат да обвинят Русия за много неща и да я сдържат", смята той.

Агентът на Златан в еуфория от дебюта му в САЩ

https://offnews.bg//futbol/agentat-na-zlatan-v-euforia-ot-debiuta-mu-v-sasht-677859.html

Агентът на шведската мегазвезда Златан Ибрахимович Мино Райола изпадна в еуфория от дебюта на нападателя в американската Мейджър сокър лига (MLS).

Шведът дебютира за новия си тим ЛА Галакси с два гола в градското дерби, като успя да обърне резултата от 2:3 до 4:3.

"MLS току-що се превърна MLZ и повиши три пъти стойността. Винаги ще се гордея със Златан Ибрахимович", написа агентът, определян като алчен от мнозина мениджъри.

Златан премина в ЛА Галакси като свободен агент от Манчестър Юнайтед. В Калифорния той ще получава по 1,5 милиона долара на сезон, което е 18 пъти по-малко от заплатата му в Манчестър.

Футболист заряза спорта, става порно актьор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6792460

Футболист заряза спорта, става порно актьорИталианският футболист Давиде Йовинела смята да зареже спортната си кариера, за да стане жиголо и порно актьор, съобщи Gong. Йовинела ще взима пример от популярния в тази област Роко Сифреди. "Това е като да се учиш от Марадона във футбола", коментира Давиде по повод Сифреди. Давиде Йовинела до момента се изявяваше в шеста италианска дивизия,

Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка

http://www.mediapool.bg/gubernatorat-na-kemerovska-oblast-podade-ostavka-news277492.html

Губернаторът на руската Кемеровска област Аман Тулеев се оттегли от поста, който заемаше в последните 20 години. Оставката му беше приета от руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА. Тулеев поиска да се оттегли след пожара в мол в Кемерово, при които загинаха 64 души, сред които 41 деца. След трагедията стана ясно, че сградата е построена, без да се спазват изискванията за пожарна безопасност, а децата са били заключени в кинозалите, системата за предупреждение на клиентите не е работила, а алармената система е била повредена. Според официалното съобщение губернаторът се оттегля "по собствено желание". Във видеообръщение, поместено на уебсайта на областната администрация, самият Тулеев казва, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март. Седемдесет и три годишният Аман Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста. Миналата година той претърпя операция на гръбначния стълб и беше в продължителен болничен, припомня ТАСС. Путин e назначил за временно изпълняващ длъжността ръководител на областта вицегубернатора Сергей Цивилев, съобщава още Кремъл.

Георги Шиков донесе сребро за България от европейското по щанги

http://www.moreto.net/novini.php?n=371801

Георги Шиков спечели сребърен медал на европейското първенство по вдигане на тежести. Той завърши втори в категория до 105 кг, след като направи двубой от 388 кг. Пловдивчанинът остана на втора позиция изхвърлянето със 176 кг, които успя да вдигне от втория си опит.

Изследване за козунаците: с много Е-та, пести се от мляко и яйца (ТАБЛИЦА)

http://clubz.bg/66150-izsledvane_za_kozunacite_s_mnogo_e_ta_pesti_se_ot_mlqko_i_qjca_tablica

Снимки 2 На тази дата печене на козунак

В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са открити синтетични багрила, но те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител. Това показва проучване на организацията "Активни потребители", което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т. е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през март.

Преди 6 години изследване на „Активни потребители“ установи наличие на синтетични жълти багрила в козунаците, придаващи „апетитен“ цвят на продуктите вместо яйцата, напомнят от организацията. Тази година оттам са повторили и тестовете за наличие на жълти бои, за да разберат дали производителите продължават да използват тази спорна „иновация“ в иначе често рекламираните като „домашни“ и по „бабина рецепта“ козунаци.

Ето и резултатите:

Kozunak

Kozunak

Kozunak

Kozunak

Етикетирането 

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Това е нарушение на националното и европейското законодателство. Марката е закупена от големи търговски вериги.

Отсъстващите класически суровини

Според традиционната рецепта козунаците се правят от няколко евтини и широко разпространени суровини. В козунаците се влагат брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. Тези компоненти са задължителни за традиционния домашен продукт. Въпреки това повечето производители някак си са успели да спестят дори от тях. Както се вижда от таблицата с резултатите в 11 (от 16) марки липсва краве мляко. Шампион по пестеливост е „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител, отбелязват от "Активни потребители".

„Иновациите“- влагане на нетрадиционни суровини

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството, отчитат от "Активни потребители".

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) 

Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите (които ги имат). Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите

В изследването от преди 6 години от "Активни потребители" установяват влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки. Същият тест беше направен и сега. Резултатът - не е намерен татразин." Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци. Както се вижда от таблицата при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали", обясняват от организацията.

Ето и изводите на "Активни потребители":

1. Индустриалните рецепти за козунаци въпреки претенциите са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от домашната рецепта.

И какво предлагат да се предприеме

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия. Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти)

3. Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти.

     

 

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792456

70% от хората у нас не знаят как да
проверят достоверността на дадена информация
70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ координаторът в Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов. „Ако се върнем към едно национално представително изследване, което ние правихме в края на 2016 г., 40% от интервюираните честно признаха,

Корнелия Нинова ще участва в балканска конференция в Черна гора и Албания "Пътят към Европейска балканска среща"

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-sotzialistite-1571568.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Корнелия Нинова ще проведе срещи с лидери на социалистите от Европа. Конференцията трябва да подготви срещата в София на 16 Май, в която ще участват председатели на партии, премиери и комисари, организирана от ПЕС и домакинствана от БСП. Акцент на лидерската среща са Западни Балкани. С председателя на Демократическата партия на социалистите на Черна гора Мило Джуканович, Нинова ще подпише Меморандум за сътрудничество. На 4 април тя ще участва в Тирана на заседание на конференцията: „По какъв начин могат гражданското общество и икономическият сектор да допринесат към процеса на присъединяване?"  

Италианец и кенийка спечелиха маратона в Стара Загора

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156464_italianec_i_keniika_specheliha_maratona_v_stara_zagora/?ref=rss


Мароканецът с италиански паспорт Ахмет Насеф спечели маратона в Стара Загора. Той грабна поредната си победа в българската верига от маратони, след като спечели дебютното бягане в първото издание още преди две години във Варна. Насеф, който е роден в Мароко, но бяга за Италия и е женен за българка, се откъсна напред след 20-ия км заедно с кениеца Абел Роб, като двамата водеха непримирима битка почти до финала.<br /><br />В края Насеф се оказа по-свеж и спечели маратона, а с това и...

Георги Шиков със сребро от европейското по щанги

https://www.24chasa.bg/sport/article/6792457

Георги Шиков със сребро от европейското по щангиОлимпийският шампион за младежи Георги Шиков взе сребро в предпоследната категория на европейското първенство по щанги в Румъния. Българинът изхвърли 176 килограма и изтласка 212. Така в двубоя събра 388 килограма, с 8 по-малко от поляка Аркадиуш Михалски. Постиженията на Шиков му донесоха сребърни медали и в отделните движения.

Бъдещи журналисти пишат за 'Мрежата като оръжие' на изпит в Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/badeshti-zhurnalisti-pishat-za-mrezhata-kato-orazhie-na-izpit-v-sofi-677857.html

"Мрежата като оръжие" е една от темите на кандидатстудентския изпит по журналистика в Софийския университет.

Той започна в 14 ч. и се провежда в 272-ра аудитория на Ректората.

417 кандидати могат да избират между три варианта за теми: „Думите отлитат, написаното остава“, изтеглена от Светлина Ангелова от гр. Златица, и контролните: „Мрежата като оръжие” и „Кого следваме“.

Дъжд и вятър посреща кандидат-студентите на входа на Ректората.

В балообразуването на бакалавърските програми по „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ влизат оценките от писмения и от устния изпит по журналистика. От тази година в специалност „Книгоиздаване“ ще се взима само по-високата оценка от двата конкурсни изпита, а не сборът, както беше досега в условията за прием; вече ще има възможност по избор за кандидатстване в тази специалност с оценките от матурите по „Български език и литература“, „История и цивилизация“, „Философски цикъл“ и чужд език.

Тегленето на темите в присъствието на председателя на изпитната комисия доц. Ефремов.

Непроменено остава изискването до устен изпит по журналистика да се допускат издържалите писмения изпит с оценка не по-ниска от добър (3,50).

Председател на изпитната комисия по журналистика е доц. Ефрем Ефремов.

17 нелегални мигранти са задържани след преследване от полицейски служители

http://www.cross.bg/nelegalni-migranti-sa-zadurzhani-sled-presledvane-ot-politzeiiski-slyzhiteli-1571570.html

/КРОСС/ Днес, преди обед, на разклона за с. Симеоновец, автопатрул на РУ-Септември е засякъл микробус с чужда регистрация. След кратко преследване бусът е бил спрян и при извършената проверка униформените са установили в него общо 17 чужди граждани без документи за самоличност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 13 от тях се определили като афганистанци, останалите четирима като иракчани. За срок до 24 часа е задържан водачът на микробуса. Работата по случая продължава от служители на група „Миграция" към ОДМВР- Пазарджик.

Кралското семейство присъства на Великденската служба в Уиндзор (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralskoto-semejstvo-prisystva-na-velikdenskata-sluzhba-v-uindzor-snimki-2088424

Британската кралица Елизабет Втора, принц Уилям, съпругата му Кейт Мидълтън и други членове на кралското семейство се събраха на великденска църковна служба в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, предаде АП.
 

Задържаха 17 нелегални мигранти в бус край Септември

http://nakratko.bg/category/60/157048/


Днес, преди обед, на разклона за с. Симеоновец, автопатрул на РУ- Септември засякъл микробус с чужда регистрация.

С безплатни билети компенсират пътниците от запалилия се влак София-Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792448

С безплатни билети компенсират пътниците от запалилия се влак София-Бургас„БДЖ - Пътнически превози” ЕООД ще компенсира всички свои клиенти, които са пътували с бързия влак № 8613 от София за Бургас на 30-и март 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Пътниците от композицията престояваха в гара Коньово поради възникнал пожар в третия вагон от състава на влака. Националният железопътен превозвач осигури превоз с

Плевнелиев критикува "разкрачената позиция" по отношение на Москва

http://www.mediapool.bg/plevneliev-kritikuva-razkrachenata-pozitsiya-po-otnoshenie-na-moskva-news277491.html

България е заела разкрачена позиция между Европа и Русия и така "каним вълка в кошарата". Това коментира Росен Плевнелиев, президент на страната от 2012 до 2017 г. пред Нова тв. Той критикува решението на правитeлството да не предприема по-драстични мерки срещу Москва и каза, че разкрачената позиция вече не работи. Според него българската държава трябва да изгони "руски разузнавачи, скрити под дипломатически статут", както направиха други страни от Европа и Северна Америка. В същото време зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов отново заяви че България трябва да подкрепи Великобритания в спора с Москва, а не да чака доказателства за вината на Русия за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Той обаче не критикува пряко правителството, а опозицията от БСП за това, че искали обща парламентарна декларация за действията на Москва. Пред БНР пък шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова обясни, че позицията на кабинета по случая "Скрипал" е най-добрата с оглед на националния интерес. Освен това имало възможност да бъде променена, ако бъде доказана вината или невинността на Москва за отравянето на семейство Скрипал. Вкарваме вълка в кошарата "Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, смятам, че българската държава трябваше да го направи, за да покаже своята солидарност с Обединеното кралство и с партньорите. Каквото и да се е случило, това е употребяване на боен газ, произведен в Русия, който отдавна не трябваше да го има, а камо ли да се използва на територията на чужда държава", каза Плевнелиев пред Нова телевизия. Той добави, че голяма част от българския политически елит не иска да проведе честен дебат, но "разкрачената позиция между Русия и Европа не работи, трябва да направим своя избор". Според Плевнелиев сегашната реакция на света с масовото изгонване на руски дипломати е отговор на руски действия през последните години. "Основите на мира в Европа бяха разрушени от президента Путин и неговата администрация", обясни Плевнелиев и напомни, че "Русия извърши кибератака в деня на изборите в България". Той обясни, че твърденията, че няма категорични доказателства за вината на Русия, които бяха посочени като мотив и за позицията на правителството, се използват и като защитна теза от Москва. Плевнелиев изрази притеснението си от подобна позиция. "С типичната наша страна да не се караме с никого, да не проявим характер, ние просто каним вълка в кошарата. И дългосрочно ще берем ядове", смята Плевнелиев. Според него страната трябва да покаже характер и да заяви ясно, че е част от европейската общност, и че действията на руската администрация през последните 10 години са крайно неприемливи. Плевнелиев смята, че Русия открито противостои на ЕС и се опитва "по всички начини да го отслаби". "Щеше ми се България ясно да застане и да каже: "Не сме на изток, ние отстояваме своето европейско бъдеще", каза още той. Бившият президент смята, че България отстъпва от европейските ценности. Като пример той посочи не само позицията по случая "Скрипал", но и решението засега да не се подкрепи Истанбулската конвенция, както и "куп действия през годините". Според него отстъплението от европейските ценности и курсът към Русия си личали и със "скандалното поведение" на вицепрезидента Илияна Йотова при посещението на руския патриарх. При посрещането му на летището Йотова коленичи пред него и му целуна ръка. "Сигналът е много ясен. Спрете се", призова той. Плевнелиев коментира, че "българският национализъм, който е и в правителството, става все по-мощен, а той е проруски". Светът не се намира в нова студена война, а в студен мир, а това е нов етап на развитие, много по-опасен, тъй като "плуваме в непознати води". Призив Трябва да се числим към евроатлантическата, а не към евразийската общност. Ако парламентът приеме обща позиция по отношение на Русия, то тя трябва да кореспондира с тази на европейските лидери. Това пък заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя при посещение в местността Рупите, цитиран от партийния пресцентър. От няколко дни Цветанов настоява за по-твърд тон към Москва. В неделя той определи действията на Русия като "недопустими за 21-и век". Според него България трябва да подкрепи общата европейска позиция по случая Скрипал, тъй като не е "разследващ орган", за да чака доказателства за вината на Москва. Цветанов каза още, че ходът на ГЕРБ да не подкрепи искането на БСП за обща парламентарна позиция по казуса е "добър". Тъй като в противен случай "връщане назад няма". Той обаче не видя вина в действията на правителството за "изтикването на България от евроатлантическата общност". Според него за това работели от БСП. "За разлика от тях (БСП – бел. ред.) аз ще продължа да защитавам евроатлантическите ценности, каквото и да ми коства това", декларира председателят на парламентарната група на ГЕРБ. В името на националния интерес Процесът на обсъждане на българската позиция по случая "Скрипал" не беше толкова лек, защото трябваше да отрази отговорността ни към страната, към събитието. Откакто беше поставен този въпрос, непрекъснато се провеждаха консултации и дебати. В крайна сметка, Съветът за сигурност стигна до това решение - че би било най-добре с оглед на националния интерес. Това каза пред БНР Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър- председателя. Тя коментира и изказванията на десни политици, окачествили решението да не се гонят руски дипломати като "позор", "липса на съюзническа солидарност" и взето заради вътрешно коалиционни противоречия. "Особените виждания на нашите коалиционни партньори също са един от аргументите, с който тази позиция е съобразена. Разбирам различните виждания по този въпрос на хората от десния сектор. Решението не беше лесно и не беше взето веднага. Искам само да припомня, че България като председател на съвета на Европейския съюз категорично осъди акта на използване на химическо оръжие във Великобритания и изрази солидарност с Великобритания. С гласа си подкрепихме решението на Съвета за отзоваване на Европейския посланик, чрез представителите ни в НАТО подкрепихме гласуването на общото решение на организациите. Когато се стигна до нивото на националните решения, подходът беше да се вземе по-балансирано решение на базата на всичко, което знаем към момента", обясни Бъчварова. Тя изтъкна, че никой не се съмнява в европейската принадлежност на Австрия или Гърция, които не са предприели мерки срещу Русия. "Не искам да звучи като оправдание пред хората, които имат коренно различно мнение, но мога да уверя, че решението, което беше взето, отчиташе на първо място националния интерес“, коментира Бъчварова. Тя каза още, че въпреки че БСП се солидаризира с позицията на правителството по случая "Скрипал", все пак има една съществена разлика – кабинетът стигнал до това решение на базата на анализи, проучване и дебат, а левицата щяла да е на това мнение, независимо от информацията, която съществува в момента. Бъчварова посочи като предимство на позицията на кабинета и това, че дава възможност да бъде променена, "с оглед на развитието и резултатите от разследването".

Ердоган заплаши премиера на Косово

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-zaplashi-premiera-na-kosovo-6080886

Според турския лидер "кариерата на Рамуш Харадинай ще приключи скоро"

Нови пътешествия с Максим – в посока първата Намибия

https://offnews.bg//knigi/novi-pateshestvia-s-maksim-v-posoka-parvata-namibia-677855.html

„Дюна 45” („Хермес”, 2018) е книга за любовта. За любовта към пътешествията, магията на Африка, към залезите, изгревите, хората и дюните на пустинята Намиб. За любовта към приятелите, без които нито едно пътешествие не би имало същия заряд - приятелите, с които тръгваш на път и които откриваш по пътя. И за любовта към Натали - съпругата, музата, спътницата, с която авторът на книгата Максим Минчев е обиколи света.

„След още два километра достигнахме истинското сърце на великата пустиня Намиб. Мъртвото езеро в долината Deadvlei …По-късно с Натали единодушно го включихме в нашите персонални чудеса на света. Каньонът Петра в Йордания. Хилядите будистки пагоди в Баган, Бирма. Падащите води на Игуасу в Южна Америка. Оризовите тераси и Шоколадовите хълмове във Филипините. Кораловите рифове в Червено море. Кратерът Нгоронгоро в Танзания. Застиналите каменни исполини в турската Кападокия. Дюна Бланка в Западна Сахара. Сватбите на реките Рио Гранде и Амазонка в Бразилия. Архипелагът Ха Лонг във Виетнам. Планинските конуси в Гуйлин, Китай. Подпиращият небето осемхилядник Анапурна в Непал. Вечно димящият вулкан Момотомбо в Никарагуа.”

„Дюна 45” е третата книга от поредицата „Пътешествия с Максим”. Пренася ни в Намибия, „първата Намибия, защото вече си обещах да се върна, за да видя това, което съм пропуснал първия път”. Първите две книги от поредицата на Максим Минчев също са посветени на Африка: „Alo Boo Safari” е за Кения, Танзания и Занзибар, а „Търсачи на миражи” – за Кабо Верде, Белиз, Бутан и Палау. Минчев е автор на общо 9 книги с пътеписи. Увлекателният разказ, искрящото чувство за хумор и прекрасните авторски фотографии са запазена марка на всяка от тях.

Кафето може да намали риска от запушване на артериите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6792431

Кафето може да намали риска от запушване 
на артериитеХората, които пият по три чаши кафе дневно, освен че се ободряват, намаляват и опасността да им се запушат артериите, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Бразилски учени анкетираха повече от 4400 жители на Сао Пауло колко кафе пият и ги изследваха за калций в коронарните артерии, който може да предизвика инфаркт.

Кениец със суперпостижение на полумаратон в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/sport/article/6792435

Кениец със суперпостижение на полумаратон в Стара ЗагораХиляди старозагорци и гости на града станаха свидетели на поредното трето издание на Маратон Стара Загора, което завърши с впечатляващ рекорд от европейска величина. Навръх Цветница топлото слънчево време позволи на хората да излязат по улиците и булевардите, да приветстват стотиците участници и да се включат в празничните прояви,

С безплатни билети ще бъдат компенсирани пътниците от бързия влак от София за Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-vlak-sofiya-1571569.html

/КРОСС/ „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще компенсира всички свои клиенти, които са пътували с бързия влак № 8613 от София за Бургас на 30-и март 2018 г. Пътниците от композицията престояваха в гара Коньово поради възникнал пожар в третия вагон от състава на влака. Националният железопътен превозвач осигури превоз с автобуси за своите клиенти до Бургас. Поради късният час на пристигане в Бургас, пътниците бяха откарани с автобусите до своите домове.„БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще предостави билет за избран маршрут на пътуване с влак в страната на всички потърпевши от престоя на композицията. Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат своята компенсация на билетните каси във всяка една гара от утре (2-ри април), като предоставят билета си от пътуването с бързия влак от София за Бургас.

В Struma.com! Сензационен арест край Благоевград, сводникът Мурат падна в полицейски капан

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-senzacionen-arest-krai-blagoevgrad-svodnikut-murat-padna-v_132429/

При светкавична полицейска операция на входа на Благоевград преди около час бяха арестувани двама души. Поставени на колене пред червен "Голф" арестантите привлякоха вниманието на минувачите. Тарашът е за наркотици.

Според източници на Struma.com автомобилът е собственост на известния в Сандански сводник Марин П. с прякор Мурат.

Мурат многократно е лежал за престъпления с наркотици и сводничество. Преди около месец отново бе задържан от местните ченгета в...

Продължава

Ердоган нарече Израел "терористична държава"

http://clubz.bg/66149-erdogan_nareche_izrael_teroristichna_dyrjava

Размяната на остри реплики през последните два дни между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетаняху продължи днес с думите на турския лидер, който оприличи Израел на "терористична държава", съобщава БТА.

Полемиката се разрази, след като турският президент критикува вчера Израел за насилието по време на протестите на палестинци в ивицата Газа, обвинявайки го, че е използвал "непропорционална сила" и е извършил "безчовечна атака". 

Израелският премиер каза на свой ред, че не приема да бъде поучаван "от този, който безогледно бомбардира цивилни от години".

"Ей, Нетаняху, съвземи се", заяви Ердоган в реч пред граждани преди окръжен конгрес в Адана на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Ти си терористична държава. Ясно е какво правиш в Газа, Ерусалим. Никой в света не те обича", каза още турският президент.
"Трябва да знаеш следното: не се занимавай с угнетени хора. Не се занимавай с нас! Не чакай от нас положителна дума, когато не постъпваш честно", добави Ердоган в типичния си стил. 

В петък десетки хиляди палестинци се събраха близо до границата с Израел на протести, които трябва да продължат шест седмици. В тях се настоява за правото на завръщане на палестинските бежанци, които са избягали или са били прогонени от домовете си във войната, последвала създаването на държавата Израел през 1948 г.

Най-малко 16 палестинци, които се доближили до граничните ограждения, са били застреляни от израелски войници, а над 1400 са били ранени по данни на здравното министерство на ивицата Газа. 

Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли "Молотов", стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.

Ердоган заплаши премиера на Косово

По-рано Ердоган отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай.

Турският президент призова Харадинай да поеме отговорност за действията си след депортирането на шестима души, обвинени за участие в движението на Фетхуллах Гюлен в Турция.

Заплахата на Ердоган дойде само няколко часа след като косовският премиер нареди разследване на случая. Харадинай уволни шефове на службите за сигурност. Петимата учители в училище от мрежата на Гюлен и лекар бяха върнати в Турция в четвъртък при тайна операция, извършена от вътрешното министерство и шпионската служба на Косово заедно с турската Национална разузнавателна агенция.

След извънредно заседание на съвета за сигурност в Косово Харадинай каза, че е уволнил вътрешния министър Фламур Сефай и шефа на разузнаването Дритон Гаши за участието им в операцията.

"Те бяха задължени да ме информират. Но не го направиха. Не са имали достатъчно доверие, за да споделят случая с мен, така че вече не им вярвам, те загубиха доверието ми", каза той.

"Харадинай кажи по чий инструкции действаш? От кога защитаваш онези, които се опитаха да извършат преврат в Турция? Забравихте ли, че ние ви признахме веднага след САЩ? Как е възможно да защитавате пучисти, след като ви прегърнахме като братя? Ще си платите за това", обяви Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Според турския лидер "кариерата на Рамуш Харадинай ще приключи скоро".

Ердоган зададе въпроса, защо никой не пита и не дава сметка за това, как Турция се е стопила от 18 милиона квадратни километра по османско време до 780 000 квадратни километра днес.

Вчера Харадинай поиска всяка замесена институция в депортирането "да се ангажира пълноценно с изясняването на институционалните отговорности, евентуалните конституционни и законови нарушения и незабавно да предприеме детайлни и подробни разследвания".

Децата на доста високопоставени политици в Косово, в това число и на президента Хашим Тачи, ходят в гюленистки училища. Тачи също протестира срещу това, че не е бил информиран за операцията.

"Косово е независима и суверена държава и неин дълг е да защитава родината си. Уважаваме приятелството на приятелските държави и ще го съхраним, но това не означава, че трябва да бъдем васална държава. Моето послание е много ясно - никой няма право да отправя заплахи срещу правителството на Косово, с изключение на народа. Нито една държава, нито един лидер няма право да казва кой ще ръководи правителството на Косово", коментира думите на Ердоган вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай.

Задържаха 17 нелегални мигранти в бус край Септември

https://www.24chasa.bg/region/article/6792423

Задържаха 17 нелегални мигранти в бус край Септември
Днес, преди обед, на разклона за с. Симеоновец, автопатрул на РУ- Септември засякъл микробус с чужда регистрация. След кратко преследване бусът бил спрян и при извършената проверка униформените установили в него общо 17 чужди граждани без документи за самоличност. 13 от тях се определили като афганистанци, останалите четирима като иракчани.

Месечен хороскоп за април

https://petel.bg/Mesechen-horoskop-za-april-__257682

Месечен хороскоп за април Овен  Вътрешна сила, внезапна енергия, самоувереност През април представителите на зодия Овен могат да оча...

Отлично: Гимнастичките ни грабнаха медали на обръч и топка

https://petel.bg/Otlichno--Gimnastichkite-ni-grabnaha-medali-na-obrach-i-topka__258043

Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха отличията Два медала грабнаха българските гимнастички на Световната купа по художествена гим...

Земетресение в района на Вранча

https://petel.bg/Zemetresenie-v-rayona-na-Vrancha__258046

Земетресение разлюля Вранча днес в 15:21 часа, предава "Дунав мост". Трусът е с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. По данни от Европей...

Ердоган към Нетаняху: Ти ръководиш "терористична държава"

https://petel.bg/Erdogan-kam-Netanyahu--Ti-rakovodish-teroristichna-darzhava__258047

Размяната на остри реплики през последните два дни между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетанях...

"Накратко": Гинка Върбакова се отказа от сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Nakratko--Ginka-Varbakova-se-otkaza-ot-sdelkata-za-CHEZ__258048

Гинка Върбакова се отказа от сделката за закупуване на активите на "ЧЕЗ България", пише nakratko.bg.  От компанията започват преговори за про...

Правят от дупките в Добрич цветни акценти

https://www.24chasa.bg/region/article/6792414

Правят от дупките в Добрич цветни акценти
Двама бизнесмени Веселин Гроздев и Иван Сапунджиев протестираха нетрадиционно срещу ужасното, според тях, а и според много граждани, състояние на пътната инфраструктура в Добрич. В навечерието на Цветница двамата засадиха цветя в две дълбоки дупки по бул. „Трети март”. "Общинарите се движат в служебни автомобили и ремонтите се плащат от общинския

В Седмицата на гората – срещи с ветерани и деца

https://www.24chasa.bg/region/article/6792384

В Седмицата на гората – срещи с ветерани и деца
В Държавното ловно стопанство-Балчик, Седмицата на гората ще бъде открита на 2 април с деца от града, а за по-големите е предвидено залесяване в местността „Новия плаж“ и в ПП „Златни пясъци“. На следващия ден и деца от Шабла ще могат да залесят дръвчета, а на 4 април празникът ще бъде отбелязан заедно с лесовъди-ветерани.

Бахрейн се похвали с ново голямо петролно находище

http://clubz.bg/66148-bahrejn_se_pohvali_s_novo_golqmo_petrolno_nahodishte

Ден на независимостта в Бахрейн.

Бахрейн обяви днес, че е открил най-голямото през последните десетилетия находище на петрол и газ в страната, предаде Ройтерс, цитирайки държавната агенция БНА.

То се намира край западния бряг на малкото арабско кралство от района на Залива. 

Находището е шистово е се смята, че съдържа много повече петрол от този, който се произвежда сега от единственото, което Бахрейн експлоатира, и то заедно със Саудитска Арабия - Абу Сафа, открито през 1932 г. 

В новооткритото има и много природен газ. Не се съобщават обаче подробности за количеството на запасите в него. 

БТА

Полицията задържа 17 нелегални мигранти край Септември

https://offnews.bg//112/politciata-zadarzha-17-nelegalni-migranti-kraj-septemvri-677856.html

17 нелегални мигранти са били заловени от полицията в Септември, съобщи МВР.

Автопатрул засякъл микробус с чужда регистрация на разклона за село Симеоновец днес преди обед. След кратко преследване бусът бил спрян и при извършената проверка униформените установили в него общо 17 чужди граждани без документи за самоличност. 13 от тях казали, че са афганистанци, останалите четирима - иракчани.

За 24 часа е задържан водачът на микробуса. Работата по случая продължава от служители на група „Миграция“ към ОДМВР- Пазарджик.

Отбелязаха католическия Великден с покръстване на нигерийски емигрант

https://offnews.bg//sviat/otbeliazaha-katolicheskia-velikden-s-pokrastvane-na-nigerijski-emigran-677851.html

Тази сутрин Папа Франциск прекрати службите на Светия престол, като изнесе традиционната великденска литургия, а след това изнасе годишното си благославяне Urbi et Orbi (към града и света) и отправи послание от централния балкон на базиликата "Свети Петър".

Католиците посрещнаха тазгодишния Великден с покръстването на 8 души. Сред тях беше нигерийския емигрант Джон Ога, който бе обявен от италианските вестници за „мигрантски герой“, след като успя да обезоражи крадец и бе приет като пример за смелост и добро гражданство.

През септември миналата година Ора успял да спре 37-годишен италианец, който обрал магазин в мигрантския квартал в покрайнините на Рим. Нигериецът, който нямал разрешение да остане в Италия, задържал престъпника, докато дойде полицията, а след това си тръгнал от страх, че ще бъде арестуван и депортиран.

Полицията използвала кадри от камери за наблюдение и го проследила, за да го възнагради и да му помогне да получи разрешение за пребиваване в страната, капитанът на италианските карабинери, който работи в квартала Нунио Карбоне, беше кръстник на Ога.

Другите покръстено са от Албания, Перу, Италия и Съединените щати.

Причината католическият и православният Великден да се отбелязват на различни дати е свързан с различните календари, които двете християнски направления използват. Католиците се придържат към Юлианския календар, докато православните християни ориентират празника спрямо Грегориянския календар. Пасха или Великден се отбелязва с настъпването на 14-тата луна или първата такава от пролетта.

Григорианския календар отбелязва Великден между 22 март и 25 април, а Юлианският календар, който изостава на всеки 128 години с по 1 ден, празнува по други изчисления, според които Пасхата може да бъде между 4 април и 10-11 май.

Ердоган обвини Нетаняху, че ръководи „терористична държава“

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-obvini-netaniahu-che-rykovodi-teroristichna-dyrzhava-2088422

Размяната на остри реплики през последните два дни между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетаняху продължи днес с думите на турския лидер, който оприличи Израел на "терористична държава".
 
Полем

Нинова ще участва в балканска конференция в Черна гора и Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792373

Нинова ще участва в балканска конференция в Черна гора и Албания 
Председателят на БСП Корнелия Нинова ще проведе срещи с лидери на социалистите от Европа. Конференцията трябва да подготви срещата в София на 16 Май, в която ще участват председатели на партии, премиери и комисари, организирана от ПЕС и домакинствана от БСП. Акцент на лидерската среща са Западни Балкани.

Предимно слънчево утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=371800

В понеделник над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Вероятността да превали е малка. Ще духа умерен и селен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 12° и 15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

ПСЖ е поредният отбор, който иска Томас Тухел за треньор

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156451_psj_e_poredniiat_otbor_koito_iska_tomas_tuhel_za/?ref=rss


Бившият треньор на "Борусия" (Дортмунд) Томас Тухел е желан от ПСЖ, съобщава ESPN. Германецът се радва на голяма популярност сред собственика на парижкия клуб шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, твърди източник близък до ПСЖ.<br /><br />Очаква се през лятото ПСЖ да смени настоящия си треньор Унай Емери, който за втора поредна година не успя да изведе тима до пробив в Шампионската лига. Баскът ще върне титлата в Париж, но целта на клуба беше да спечели и Шампионската лига, където...

Косово с остра реакция след заплахи на Ердоган срещу Харадинай

https://www.actualno.com/balkani/kosovo-s-ostra-reakcija-sled-zaplahi-na-erdogan-sreshtu-haradinaj-news_667472.html

Официалните власти в Косово реагираха остро на заплахите на турския президент срещу премиера на страната Рамуш Харадинай. Вчера Реджеп Тайип Ердоган отправи директни заплахи относно бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай. Ердоган призова Харадинай да поеме отговорност за депортирането на шестима членове на движението на Фетхуллах Гюлен в Турция. Заплахата на Ердоган дойде само няколко часа след като косовският премиер нареди разследване за предаването на Турция

Трима се млатиха във Вършец, пребит падна върху горяща печка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792364

Трима се млатиха във Вършец, пребит падна върху горяща печкаМъж е паднал върху горяща печка на твърдо гориво при як побой във Вършец, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. 42-годишният Л. М. и братята Б. В. на 27 г.одини и Ц. В. на 24 години яли, пили и се сбили. Възникналият скандал около полунощ в петък прераснал в меле. След като ударили Л. М. с твърд предмет по главата,

Да чакам ли персонална пенсия или да пускам тото?

http://clubz.bg/66147-da_chakam_li_personalna_pensiq_ili_da_puskam_toto

Филип Трифонов, актьорът, познат на поколения българи от филми като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“, написа отворено писмо до председателя на Комисията по култура и медии в парламента, Вежди Рашидов, с въпрос дали ще бъде одобрен за персонална пенсия, или е по-вероятно да спечели от тотото, с числата „1, 2, 3, 4, 5 и 6“. Размерът на специалната пенсия е 700 лв.

„Въпросът, който ме вълнува, е имам ли право като артист „без псевдоним“ да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако „да“, Ви моля за съдействие“!“, пише Трифонов в писмото, публикувано във фейсбук.

Подписът на 70-годишния актьор гласи: „Филип Трифонов (луд за пенсия)“.

Представяме Ви пълния текст на писмото:

„До г-н Вежди Рашидов (скулптор)
Председател на Комисия по Културата при 44-ото Народно Събрание

От Филип Трифонов (артист)

Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. Да спечеля повторно шестица със същата комбинация не само за мен, но по теория „на вероятностите“ е събитие логично като очакване. Както според теория на конспирацията е повече от очаквано да бъда отхвърлен от комисия за „персонална“ пенсия в Министерство на културата. Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява „театрално позорище“ съшито с червени конци. (Приемем ли червеното като символ на конспирация.)

За вероятния председател на комисията от Уикипедия научавам, че бил „театрал“ по професия… Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката „огледал се Илия* пак в тия“… Но за уникалния състав на „театралната трупа“, оторизирана да решава „кой, кой е“ в българското кино и в Уикипедия не пише!

Пренебрегвайки художествените критерии на председателя на Съюза на българските кинематографисти, ръководените от цивилен „театрал“ комисионери нито броят приходите от филми като „Преброяване на дивите зайци“, „Момчето си отива“, „Оркестър без име“ и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!
Като единствен жив актьор с два наградени филма от епохата на черно бялото кино („Изпит“ и „Момчето си отива“) може би се разминавам по цветност с комисия, наподобяваща букет от псевдонимите „Евкалипт“, „Минзухар“ и „Смрадлика“.

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист „без псевдоним“ да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако „да“, Ви моля за съдействие“ !.

Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно),ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 или ще печеля на играта „Тука нема“.

С уважение: Филип Трифонов (луд за пенсия)

* „Илия“ – псевдоним „Петров“ (на вероятния председател Попйорданов)
* Евкалипт – председател на предишна комисия
* Теория на конспирацията – когато координирана група работи тайно за събития и идеи незаконни и неморални.“

Площад "Славейков"

След публикация на ИА Региона почистиха и освободиха пътя от падналото дърво

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8/

Преди час ИА Региона публикува материал за паднало дърво на улица“Радовиш“ . Дървото  стоеше напречно на пътя е го бе затворил  изцяло.

Само час след публикацията на място се отзова екип на Пожарната, който премести дървото и го наряза на по-дребни клони. Клоните са натрупани на отсрещния тротоар.

В момента пътя е чист и е свободен за движение.

 

Материалът След публикация на ИА Региона почистиха и освободиха пътя от падналото дърво е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обраха три селски бакалии в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6792351

Обраха три селски бакалии в МонтанскоИзгладнели апаши тарашат селските магазини и задигат хранителни продукти, съобщиха от ОД на МВР- Монтана. Само за ден в часовете от полунощ до 5 часа сутрунта са разбити входните врати на бакалиите в селата Каменна Рикса, Видлица и Чемиш. След като счупил патронника неизвестен задигнал от смесения магазин в Каменна рикса 50 лева на монети и два

Стотици българи блокирани на сръбско-унгарската граница

http://dnes.dir.bg/news/avtobusi-ungaria-ministerstvo-vanshnite-raboti-27011677

Посолството на България в Будапеща е оказало съдействие след получени сигнали за забавяне на около 20 автобуса с българи на сръбско-унгарската граница.

Ветровита Цветница в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6792346

Ветровита Цветница в ДобричНад 100-метрови опашки се извиха пред църквите на Добрич,. за да се сдобият хората с осветена върбова клонка, която да поставят у дома си, за да ги пази от зло и да им носи здраве и благоденствие. Клонките бяха осветени по време на снощното църковно бдение – казаха свещеници. Върбовите клонки не бяха много раззеленени,

Постигнато е окончателно споразумение за евакуация на последните бунтовници от Източна Гута

https://offnews.bg//sviat/postignato-e-okonchatelno-sporazumenie-za-evakuatcia-na-poslednite-bun-677854.html

Под егидата на Русия е постигнато окончателно споразумение за евакуиране на сирийските бунтовници от групировката Джаиш ал Ислам, които държат град Дума, последното селище под опозиционен контрол в Източна Гута, обяви Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Франс прес.

Проправителственият сирийски вестник "Ал Уатан", който се позовава на дипломатически източници, също съобщи, че е постигнато споразумение, което предвижда бунтовниците да изоставят тежката си артилерия и да напуснат град Дума към райони в северната част на Сирия.

В началото на годината сирийската армия превърна в приоритет освобождаването на Източна Гута, откъдето бунтовниците подлагаха столицата Дамаск на ракетен и минометен обстрел.

БТА

Цветанов: Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-trjabva-da-se-chislim-kym-evroatlanticheskata-obshtnost-a-ne-kym-evrazijskata-news_667470.html

Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век. Това коментира пред представители на медиите в местността Рупите председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Според него, подкрепяйки Великобритания, ние подкрепяме развитите демократични общества. „Ние не сме разследва

Вербовчиците получиха възможност да унижат още веднъж жертвите си

http://clubz.bg/66146-verbovchicite_poluchiha_vyzmojnost_da_unijat_oshte_vednyj_jertvite_si

ПОЛИТИКА Досиета

Мисля, че в голяма степен се разминаваме със смисъла от отваряне на досиетата – с преживяването на катарзис, с осъзнаването на собственото си минало и с надмогването на собствената си слабост. На форума ечи преди всичко злорадство, кроене на дребни идеологически и политически сметки, дори удовлетворение по повод на поредното доказателство, че всички са маскари.

В България досиетата бяха отворени много късно. Зная, че е по-добре късно, отколкото никога... 

Но мисля, че разкриването на тази част от истината, която се оказа достъпна, понякога създава превратни представи за живота по време на комунизма сред поколенията, които имат привилегията да не познават тази епоха от българската история. По време на комунизма (след масовата съпротива от 40-те и 50-те години, сломена от репресиите на режима) останаха малцина тези, които се противопоставиха открито и съзнателно на болшевишката тирания. Тези хора платиха с живота си и те са наши национални герои – малцина на брой, но герои. Останалите се деляхме на властници – велможи на режима, подлеци – съзнателно творящи зло и унижение за другите в сътрудничество с режима, и хора, които търсиха допустимата за тях самите степен на компромис с режима, която им позволяваше да водят що-годе приличен живот.

Законът за досиетата даде възможност да бъдат разкрити част от деянията на подлеците – сътрудници на режима и да бъдат осветени компромисите, направени с властта от голям брой хора, неможещи – и нежелаещи да влязат в малката група на съпротивляващите се герои. За съжаление, този закон има два големи недостатъка. Първият от тях е, че направените в съответствие с него разкрития не дават достатъчна възможност да бъдат разграничени подлеците от тези, които са направили компромис със съвестта си, но са се въздържали, или са правили минимално необходимото – или неизбежното в ущърб на други свои съграждани. Вторият – и по-голям недостатък на закона се крие във факта, че той разкрива деянията на завербуваните от ДС, но пази както тайната, така и легитимността на вербовчиците, на тъмничарите на милиони човешки души, на палачите на човешкото достойнство от онази епоха.

Вербовчиците и техните наследници са новият стар български елит – стопански, политически, културен…Те пречиха на отварянето на досиетата в продължение на 15 години, защото трябваше да използват оказалата се срамна тайна на сътрудничество с ДС за да инфилтрират „своите хора“ в институциите и общностите на българското посткомунистическо общество.

Когато тази вторична употреба на завербуваните – вече след края на комунизма – изтощи полезния си за вербовчиците потенциал, те самите решиха да отворят досиетата. Идеята се появи в обкръжението на вътрешния министър Румен Петков и двама негови съветници – известни социолози. Речено – сторено. Целта е ясна – вербовчиците са от „нашата страна“ на политическото разделение. Мнозинството от завербуваните са „оттатък“. Хайде още малко да им се надсмеем и да им натрием носа…

Не отричам ни най-малко ползата за обществото от това макар и закъсняло отваряне на досиетата. Но не съм сляп, за да не видя и ползата за самите вербовчици. Те получиха възможността да унижат още веднъж своите жертви – не само подлеците и „самоинициативниците“, но и тези, които са направили компромис, за да могат да водят донакъде нормален живот.

Не мога да обвинявам или да оправдавам когото и да било – най-малкото, защото съм направил своя дял от компромиси в годините преди 1989-а. Искам обаче да кажа няколко думи на тези, които не помнят тези времена.

Драги мои по-млади съграждани, комунизмът не беше изпитание, което трябваше да се изтърпи в името на едно по-добро бъдеще, очаквано да настъпи след неизбежния му край. Никой от нас не вярваше в края на комунизма. В неговия край не вярваха и западните му изследователи – „кремлинолози“. Комунизмът беше зло, обещаващо да остане безкрайно, във всеки случай – много по-дълго, отколкото собствения ни живот. Ние нямахме идея и представа за възможен живот след комунизма. Единствената възможност за раздяла с него бе бягството зад граница – с неговите рискове от залавяне и досъсипване на живота ни, с изпитанията, на които неизбежно бяха подлагани близките на избягалия „невъзвращенец“.

Комунизмът беше затворническа килия – по- тясна и задушаваща или по-широка и по-комфортна според случая, но килия. Нашите мисли, нашите думи и нашите действия бяха вързани за синджира на дължимото поведение, отвъд което се попадаше в долните кръгове на ада. Припомням това, защото когато при някого идваха представители на вербовчиците, отказът от сътрудничество не бе свързан с временни изпитания в очакване на справедливия край на тази система и този режим. Отказът най-често представляваше отказ от нормален живот до края – до живот.

Сигурно прекалявам с черната краска, защото има мнозина, които по един или друг начин са отказали да сътрудничат – с хитрост, с отлагане, с демонстрация на некадърност да служат и т. н.

Но същността бе тази – мнозинството от хората, до които стигаше „поканата“ за сътрудничество, трябваше да направят компромис между собственото си достойнство и почтеност и необходимостта да платят данъка на „кесаря“.

Тук трябва да се направят важни и необходими разграничения, които законът и обявяващите фактите от досиетата не правят – и не могат да направят. Някои от завербуваните са направили компромиса от меркантилни подбуди – за да получат пари, обществено положение, за да ги пуснат в чужбина…

Други – за да направят възможно кариерното си развитие, вървящо нагоре при съгласие за сътрудничество и застрашено от провал при отказ.

Трети, защото са притиснати до стената от „буржоазен произход“.

Четвърти, защото трябва да спасят живота на близък човек – с операция в чужбина. Причините са многообразни като самия живот.

За да имаме катарзис, трябва да имаме възможност да оценим това многообразие, да преценим степента на компромиса, който е направен. Трябва да преценим и да отхвърлим греха и да простим на грешника. Но не и да простим на режима, на системата за тоталитарно изнудване на милиони хора.

А сега се получава точно обратното. Почти три десетилетия след края на режима „ангелогласни“ лицемери и негодници пеят носталгични химни за „изгубения рай“ на Живкова България, а хора, направили компромис в името на оцеляването си, са покрити с позор и насмешка. С чувство на дълбока обида си отиде от този живот Вера Мутафчиева, която освен носител на буржоазен произход бе и талантлив историк – османист и писател. Представяте ли си как режимът би допуснал тя да работи в турските османски архиви, ако не я „завербува“. С тихо отвращение и сарказъм си отиде писателят Георги Данаилов (също с „буржоазен произход“), когото са „завербували“, за да разрешат животоспасяващо лечение в чужбина на негов близък.

Смятам, че откриването на досиетата – на истината за миналото, макар и частична и несъвършена, трябва да продължи. За да има справедливост обаче, историята на всяко едно досие трябва да бъде максимално справедливо разказана. А историята на вербовчиците – на елитарните душегубци на режима – трябва да бъде безкомпромисно разкрита. Защото зад тази история стои цялата истина за същността на режима, по който и днес плачат тесни кръгове бенефициенти и широки кръгове глупци.

Коментарът на Огнян Минчев е от фейсбук.

 

Три неща, които да направите в Истанбул за един ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790476

Три неща, които да направите в Истанбул за един денДа закусите в Европа, да обядвате в Азия и за вечеря пак да сте в Европа НАХИДЕ ДЕНИЗ КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА, СПЕЦИАЛНО ЗА “24 ЧАСА” Три неща в един и същи ден може да направите в Истанбул, които не бихте могли да направите в никой друг град. Да закусите сутринта в Европа, след това да обядвате на Азиатския континент на брега на Мраморно море,

Във Висшето военноморско училище представят данни за движението на „Тянгун“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792342

Във Висшето военноморско училище представят данни за движението на „Тянгун“
Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров ще представи пред журналисти днес, 1 април, от 18.00 ч. данни за движението на космическата станция „Тянгун“, която премина над България. Данните са на Центъра за въздушно и космическо наблюдение на Морското училище в гр. Варна.

Типично по български: Ето какво има в козунаците предлагани в търговската мрежа…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b8%d0%bf%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%be/

Какво съдържат великденските козунаци? В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава. Това показва ново проучване на Асоциация “Активни потребители”. Съдържание на козунаците Етикетиране – от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни. Отсъстващите класически суровини – резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител. „Иновациите“- влагане на нетрадиционни суровини – пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Добавяне на технологични химикали (Е-номера) – нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти. Оцветителите – преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 не открихме татразин.

Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци – при 10 (от 16) марки е вложен естествения оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали. Изводи Индустриалните рецепти за козунаци въпреки претенциите са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това което се е получило.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта. Какво може да се предприеме Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция (виж. нашите тестове на майонеза, готови салати, краве масло, кашкавал и др.). Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия. Възможните решения са поне няколко: Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа „Стара планина“, „България“, БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)

Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието „ОЦЕТ“ може да се използва само при натуралните продукти) Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор! Проучването на „Активни потребители“ анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са дакларирали. Отделно проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и „женския“ пазар в София през месец март 2018 г. Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg

 

Материалът Типично по български: Ето какво има в козунаците предлагани в търговската мрежа… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

От днес природният газ поскъпва с 2,6%

http://www.moreto.net/novini.php?n=371799

От днес природният газ поскъпва с 2,6%. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената за второто тримесечие, без да се съобрази с възраженията на обществения доставчик "Булгаргаз", който настояваше за близо 5-процентно увеличение.

Папата призова за „помирение“ в Близкия Изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792338

Папата призова за „помирение“ в Близкия ИзтокПапа Франциск в неделя призова за „помирение“ в Близкия Изток и отдели специално внимание на конфликта в Йемен в рамките на великденското си послание към света, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Нуждаем се от помирение в Светите земи, които в момента страдат от продължаващите конфликти, които не щадят беззащитните, в Йемен и целия Близък Изток“,

Жената до Кристиано не иска повече деца (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhenata-do-kristiano-ne-iska-poveche-deca-snimki-2088418

Половинката на Кристиано Роналдо Джорджина Родригес обяви, че не иска да ражда повече деца. Това признава самата тя в интервю за списание XL Semanal.
 

20 автобуса с българи били блокирани на сръбско-унгарската граница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/20-avtobusa-s-bylgari-bili-blokirani-na-srybsko-ungarskata-granica-2088419

20 автобуса с български граждани са били забавени на ГКПП Хоргош - Рьоске на сръбско-унгарската граница. Сигнали са подадени във Министерството на външните работи малко преди полунощ срещу 1 април.
 
Посолството на България в Будапеща

След като Хилда Казасян спря месото, започна да сваля килограми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791282

След като Хилда Казасян спря месото, започна да сваля килограмиВечно усмихнатата Хилда Казасян знае как да омайва хората не само с глас, но и с кулинарни умения. Интереса към готвенето наследява от баба си, на която и е кръстена. “Тя правеше фантастични арменски ястия вкъщи. Моите приятели полудяваха по вкуса им”, казва Казасян. Затова и решава да отвори точно арменски ресторант,

Германски учени конструираха ужасяващ паяк-робот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792334

Германски учени конструираха ужасяващ 
паяк-роботНемски учени конструираха стряскащ паяк-робот с 8 крака, който може да се свие на топка и да ви преследва със завидна скорост, пише в. "Дейли мейл". Разработката е дело на технологичната компания "Фесто", като инженерите се били вдъхновили от истински паяк, който често се среща в пустинята в Мароко. Името на машинката е Bionic WheelBot.

Собственикът на изоставените коне в Осогово взел 260 000 лв. субсидии за 5 г.

https://www.actualno.com/society/sobstvenikyt-na-izostavenite-kone-v-osogovo-vzel-260-000-lv-subsidii-za-5-g-news_667468.html

Близо 260 000 лв. субсидии е получил за последните 5 г. фермерът Петър Пищалов, собственик на изоставените коне в Осоговския балкан, от които над 70 умряха. Пищалов е бил санкциониран за този период с около 67 000 лева заради неизпълнени изисквания по гледане на животните. Това сочи справка на Държавния фонд „Земеделие“ в Кюстендил, предаде БНР. Конете бяха открити през миналия уикенд. Собственикът на стадото от 100 коня - Петър Пищалов от Кюстендил, изоставил животните без

Пожарът в Сандански: Двама души подпалили магазин на партера

http://www.cross.bg/nyama-vsichko-magazin-1571565.html

/КРОСС/ Втори ден след огромния пожар в Сандански информацията сочи към умишлен палеж. Двама души, носещи туби с гориво, счупили прозорците на магазин на партера и с парцали го подпалили. Оттам пламва и блока. Собственикът на магазина посочи, че няма врагове, съобщава bTV. В момента няма хора, които да няма къде да живеят. Младо семейство с бебе е настанено на квартира от общината.Пламъците са тръгнали от магазин, няма пострадалиБолен, възрастен мъж намери сили да дойде в опожареното си жилище. Децата купили за родителите си апартамент в една от най- модерните сгради в Сандански. Обзавели го, а днес всичко тъне в разруха. Изгоряло е всичко - хладилник, домакински уреди, семейни снимки, телевизор и всички мебели в апартамента. „Имаше щети поне за 30 000, всичко изгоря, запазихме някои неща, повечето неща са изгорели. Застраховка нямаме", казва Марин. Възрастните родители временно ще живеят при децата си. „Благодарим на пожарната, че успяха да дойдат навреме да спрат големия пожар, за сега всички сме под паника, но за наш късмет няма жертви", допълни той. Живеещи в блока днес започнаха да изнасят малкото останали оцелели вещи. Опожарените автомобили отидоха за скрап. От събота вечер периодично пожарът се възобновява. В понеделник комисия ще проследи дали има щети по конструкцията.    

Акция край Благоевград! Криминалисти задържаха...

http://www.struma.com/krimi/akciya-krai-blagoevgrad-kriminalisti-zadurjaha_132428/

Няколко души бяха арестувани в акция на криминалисти в ОД на МВР Благоевград. Операцията по задържането се провежда край областния център. Очаквайте подробности.

Козунаци без мляко и яйца на пазара в България

https://petel.bg/Kozunatsi-bez-mlyako-i-yaytsa-na-pazara-v-Balgariya__258044

снимка: recepti.rozali.com В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-та и заместители. Това показва проучва...

НДК ще бъде осветен в синьо за деня на информираност за аутизма

https://petel.bg/NDK-shhe-bade-osveten-v-sino-za-denya-na-informiranost-za-autizma__258045

На 2 април е Световният ден на информираност за аутизма, напомня БГНЕС. Чрез информираност можем да променим живота на аутистичните лично...

„Тянгун 1“ навлиза в земната атмосферата в понеделник

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/tiangun-1-navliza-zemnata-atmosferata-ponedelnik.html

Китайската космическа станция „Тянгун 1“ ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи космическата агенция на Китай. Още не е известно със сигурност къде биха паднали на земята отломки от станцията.

„Тянгун 1“ навлиза в земната атмосферата в понеделник

https://frognews.bg/novini/tiangun-1-navliza-zemnata-atmosferata-ponedelnik.html

Китайската космическа станция „Тянгун 1“ ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи космическата агенция на Китай. Още не е известно със сигурност къде биха паднали на земята отломки от станцията.

Стотици турски дипломати и чиновници бягат в Германия със семействата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792319

Стотици турски дипломати и чиновници бягат в Германия със семействата сиНад 1000 турски дипломати, държавни служители и членове на техните семейства са кандидатствали за убежище в Германия след осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016 г., предаде ДПА, цитирана от БТА. До началото на март са подадени 288 молби от турски граждани с дипломатически паспорт и 772 от турци със служебни паспорти,

Защо 20 автобуса с българи бяха блокирани на унгарската граница

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-20-avtobusa-s-bylgari-biaha-blokirani-na-ungarskata-granica-6080885

Посолството на България в Будапеща е оказало незабавно съдействие на чакащите наши сънародници

Георги Шиков донесе сребро за България от европейското по щанги

http://www.cross.bg/shikov-godina-zavurshi-1571567.html

/КРОСС/ Георги Шиков спечели сребърен медал на европейското първенство по вдигане на тежести. Той завърши втори в категория до 105 кг, след като направи двубой от 388 кг. Пловдивчанинът остана на втора позиция изхвърлянето със 176 кг, които успя да вдигне от втория си опит. 179 обаче се оказаха непосилни за него при последното му излизане. Първи в движението завърши австриецът Саргис Мартиросян, който вдигна 182 кг. Почетната стълбичка в изхвърлянето бе допълнена от поляка Аркадиуш Михалски, който записа 175 кг. В изтласкването Шиков подобри резултата си с три успешни опита. 24-годишният щангист вдигна над глава последователно 203, 209 и 212 кг и така завърши на втората позиция и в това движение. Златото в изтласкването е за поляка Аркадиуш Михалски. Трети стана Сартис Мартиросян. Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а през 2015-а година бе един от двамата национали, които бяха с отрицателни допинг проби при последния скандал. Шиков донесе трети медал за България от първенството на Стария континент. Преди него, с отличия от Букурещ си тръгнаха Даниела Пандова, която взе бронз в кат. до 48 кг, и Стилян Гроздев, който се окичи със сребро при 62-килограмовите. Европейското първенство в румънската столица приключва днес, а последният ни представител е Петя Стоименова, която ще се бори за разпределнието на медалите при най-тежките.  

Хиляди варненци с цветя и върбови клонки във варненските храмове за Цветница (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=371798

Големи опашки се извиват пред всички църкви във Варна на днешната Цветница, видя репортер на Moreto.net. Още от рано сутринта варненци с цветя и върбови клонки в ръце се стекоха в православните храмове, за да почетат големия християнски празник Вход Господен в Ерусалим, известен като Цветница или като Връбница.

Стотици турски дипломати и чиновници бягат в Германия със семействата си

http://nakratko.bg/category/25/157045/


Над 1000 турски дипломати, държавни служители и членове на техните семейства са кандидатствали за убежище в Германия след осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заловиха 7 нелегални мигранти при опит да влязат в България

https://frognews.bg/novini/zaloviha-7-nelegalni-migranti-pri-opit-vliazat-balgariia.html

Седем мигранти са били заловени, след като са се опитали да влязат нелегално у нас, съобщиха от МВР. В спецакцията на граничарите, проведена в района на Елхово, е участвал и хеликоптер от Специализирания отряд за въздушно наблюдение.

Бунтовниците в Източна Гута сключиха споразумение за евакуация с Русия

https://www.actualno.com/asia/buntovnicite-v-iztochna-guta-skluchiha-sporazumenie-za-evakuacija-s-rusija-news_667465.html

„Окончателно“ споразумение за евакуация на бунтовниците и мирните граждани е постигнато за последното гнездо на съпротива в анклава Източна Гута – административният център Дума. Това съобщава AFP, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Сделката, сключена между съюзника на сирийското правителство – Русия, и терористите от „Джайш ал Ислям“, ще позволи на бойците и техните семейства,

Собственикът на изоставените коне взел 260 000 лв. за 5 г.

http://dnes.dir.bg/news/kone-subsidii-petar-pishtalov-27011577

Близо 260 000 лв. субсидии е получил за последните 5 г. фермерът Петър Пищалов, собственик на изоставените коне в Осоговския балкан, от които над 70 умряха.

Скандали в Ботев след поражението от ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/skandali-v-botev-sled-porazhenieto-ot-tcska-677853.html

Сериозна критика е дръпнал наставникът Николай Киров на играчите на Ботев (Пловдив) след загубата с 1:4 от ЦСКА в София.

Треньорът е останал крайно недоволен от поведението на отбора през почти целия мач, най-вече от реакцията след първия гол във вратата на Иван Чворович.

Той падна след автогол в 40-ата минута, но в добавеното време "канарчетата" допуснаха и второ попадение при лошо подреждане при центриране от статично положение.

Киров е отправил критики относно подреждането на целия отбор в двете фази на играта, а също така е подчертал, че пловдивчани са нарушили комбинативния си стил на игра, което до голяма степен е предрешило изхода от мача.

Припомняме, че след мача Белия заяви, че е крайно недоволен от неговите състезатели, които сами са си вкарали поне два от головете.

Спасителна акция за 7 нелегални мигранти от Сирия в района на р. Тунджа

https://offnews.bg//112/spasitelna-aktcia-za-7-nelegalni-migranti-ot-siria-v-rajona-na-r-tund-677852.html

Днес служители на Главна дирекция "Гранична полиция" заловиха 7 мигранти, опитали да влязат нелегално в България в района на р. Тунджа.

Заради пълноводието на реката се е наложило да бъде извършена и спасителна операция.

Заловените са петима мъже и две жени от Сирия. Задържани са още каналджията, иракски гражданин, който водел групата и двама българи, които я чакали на наша територия.

Случаят е докладван на Районната прокуратура в Елхово. Образувани са 3 досъдебни производства - по чл. 279 - на нелегалните мигранти, по чл. 280 - на иракчанина и по чл. 281 - на българските граждани. Действията по разследването продължават, съобщават от пресцентъра на МВР.

Снимки: МВР

Русия ще може да замени експулсираните от САЩ дипломати

http://nakratko.bg/category/25/157044/


Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на територията на Великобритания, предаде вчера Франс прес, цитирайки служител на Държавния департамент.

САЩ блокира декларация на Съвета за сигурност за разследване на убийствата на палестинци

http://nakratko.bg/category/25/157043/


САЩ са блокирали проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за сдържаност в Ивицата Газа и се настояваше за разследване на обстоятелствата около убитите от израелската армия 16 палестинци, съобщава "Франс прес", позовавайки се на дипломатически източници.

Изгорелият влак от Коньово тръгна към Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-vlak-pravyat-1571566.html

/КРОСС/ Вагоните от бързия влак София - Бургас, които изгоряха преди два дни, се придвижват към жп депото в Пловдив, където експерти ще установят какви точно са били причините за пожара,съобщава bTV. Това обаче става бавно - композицията пътува повече от 16 часа заради засилените мерки за сигурност. Спира се много пъти и се правят проверки за състоянието на вагоните. Сериозен проблем при потеглянето на обгорелите отломки се оказаха спирачките. Пристигналите специалисти се наложи на място да правят частичен ремонт. Наложи се изчакване на редовните влакове, за да се гарантира сигурността на трасето.Началният оглед на разследващите показа,че вероятно късо съединение е причинило пожара. Комисия от Министерството на транспорта ще разследва дали влакът е бил в изправност. „Целта на моето разследване е не да има наказани и уволнени. Аз искам да установя техническата причина,която да даде възможност други такива ситуации да не се получават", подчерта началникът й Бойко Скробански.Комисията започва работа от понеделник в Пловдив.  

Мъж загина при катастрофа между автобус с деца и кола

http://nakratko.bg/category/58/157042/


Мъж е загинал при катастрофа между автобус с деца и лек автомобил тази сутрин в района на Севлиево, съобщи bTV. Инцидентът е станал около 7 ч. тази сутрин на пътя София-Търново край с. Богатово. Загинал е шофьорът на лекия автомобил.

Тълпа в Индия преби до смърт изнасилвач на 8-годишно момиченце

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792308

Тълпа в Индия преби до смърт изнасилвач на 8-годишно момиченце
Двама души бяха арестувани в предградията на Ню Делхи, след като разярена тълпа преби до смърт мъж, обвинен в изнасилване на осемгодишно момиченце, предава AFP, като се позовава на местната полиция. Мъжът е бил пуснат на тълпата, след като е получил обвинение, че е изнасилил момиченцето. „Той беше извлечен от дома му и пребит до смърт“,

Общински съветник ремонтира разрушената къща на възрастна жена

http://www.cross.bg/zhena-sredstva-suvetnik-1571564.html

/КРОСС/ Самотна възрастна жена от село Кравино, която остана без дом след последните дъждове, отново ще има къща. Общински съветник от Стара Загора поема възстановяването на дома ѝ със собствени средства, съобщава bTV. Миналата  седмица дъждът и силният вятър срутват посред нощ покрива на къщата на 83- годишната Станка Иванова. Юсни Ибрям от Стара Загора разбира за бедата на самотната жена от новините. Със свои средства наема работници и започва ремонта. За 10-12 дни работата ще бъде завършена, увери той. Ибрям е независим общински съветник от съседна община. По професия е строител. Освен със средства, участва в ремонта и с труд. „Това е голяма работа за мен”, призна баба Станка. „Добрината няма цена, ето това е пример за подражание”, категоричен е кметът на община Опан Генчо Колев. До две седмици къщата ще е готова. На възрастната жена ѝ трябват хладилник и гардероб – старите са останали под руините.

Италия гневна от акция на френски митничари на нейна територия

http://nakratko.bg/category/25/157041/


Въоръжени френски митничари предизвикаха гняв в Италия, след като влязоха в клиника на нейна територия при акция срещу мигрант, съобщи Би Би Си.

Автобуси спират да обслужват села в община Гулянци заради лоши пътища

http://www.cross.bg/gylyantzi-obshtina-zaradi-1571563.html

/КРОСС/ В плевенската община Гулянци готвят протести заради лош път. Автобусите дори са спрели да пътуват между няколко населени места. Близо две хиляди души от община Гулянци са се подписали в подписка и настояват за незабавен ремонт на второкласния път от Плевен за Никопол. Ако това не стане, заплашват с гражданско неподчинение. 14-километровото трасе между селата Милковица и Сомовит сякаш е преживяло бомбардировка. По него линейките се движат със скоростта на мравки, а за учениците пътуването е кошмар. Oт общината нямат право да откажат услугата, но частният превозвач спрял да обслужва възрастните пътници. „Каза, че пет автобуса е нарязал за три години и ги е дал на вторични и практически не може да изпълнява линията, защото не му стигат пари да поддържа автобусите", обясни кметът на община Гулянци Лъчезар Яков. Срещу кратерите скочиха и фирмите, използващи пристанищата на Дунав в района. „Ние от Гулянци имаме всеки ден износ, това са нови лизингови автомобили, които изпочупихме", каза Людмил Петров, собственик на фирма за биоциди. Ако държавата не вземе мерки, от инициативния комитет заплашват с блокади. Първият протест е насрочен за седмицата след Великден.  

Шофьор се блъсна в автобус с деца и загина

https://www.actualno.com/crime/shofior-se-blysna-v-avtobus-s-deca-i-zagina-news_667463.html

Един човек е загинал при катастрофа между лек автомобил и автобус, превозващ деца, на пътя Севлиево-Варна, в района на село Богатово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за произшествието е постъпил около 7.00 часа сутринта. В следствие на инцидента е загинал водачът на лекия автомобил. Няма други пострадали. Извършен е оглед на произшествието, а причините за него са в процес на изясняване. Движението в района е възстановено около 12.00 часа. Снимка: Архив

Британска реклама на България от 1965 г., която ще ви покаже защо нашата страна е уникална!

https://petel.bg/Britanska-reklama-na-Balgariya-ot-1965-g---koyato-shhe-vi-pokazhe-zashho-nashata-strana-e-unikalna-__258041

Все си мислим, че да живееш в Германия, САЩ, Великобритания, Испания или друга голяма държава е много хубаво. Да, има си и своите предимств...

Нова функция в Twitter

https://petel.bg/Nova-funktsiya-v-Twitter-__258042

Twitter представи функцията Timestamps, която Ви позволява да споделяте ключови моменти от пряката си видеотранслация. Зрителите вече не е необх...

Отлично: Гимнастичките ни грабнаха три медала на обръч и топка

https://petel.bg/Otlichno--Gimnastichkite-ni-grabnaha-tri-medala-na-obrach-i-topka__258043

Катрин Тасева и Боряна Калейн спечелиха отличията Два медала грабнаха българските гимнастички на Световната купа по художествена гим...

В ГЕРБ разеденени заради позицията на правителството по случая „Скрипал“

http://nakratko.bg/category/59/157040/


„В ГЕРБ има два герба. Единият е на Бойко Борисов, а другият е на Цветан Цветанов, единият държи изпълнителната власт, а другият - парламентарната.

Тотална проверка на границата между Сърбия и Унгария забави 20 автобуса с българи

http://nakratko.bg/category/25/157039/


Около 20 автобуса с български граждани са били забавени на на сръбско-унгарската граница, съобщиха от МВнР. Посолството ни в Будапеща е оказало незабавно съдействие на чакащите ни сънародници.

Бунтовниците в Източна Гута сключиха окончателно споразумение за евакуация с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792303

Бунтовниците в Източна Гута сключиха окончателно споразумение за евакуация с Русия
„Окончателно“ споразумение за евакуация на бунтовниците и мирните граждани е постигнато за последното гнездо на съпротива в анклава Източна Гута – административният център Дума, предава AFP, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Сделката, сключена между съюзника на сирийското правителство –

/Снимки/ Дърво се пречупи на две от силния вятър и затвори движението

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd/

Силният вятър, който духа от снощи в Благоевград направи поредната поразия. Огромен клон на дърво се счупи и падна на улица“Радовиш“, която е пресечна на булевард “Васил Левски“. Клонът, който е с внушителни размери  е  застанал  напречно на пътя. В момента по улицата не  може да се минава. Това е поредната поразия от силния вятър за днес. Цяло щастие, че  клонът не е ударил  човек или паркирана кола. Тази сутрин подобен клон потроши автомобил паркиран на улица „Владо Черноземски“  в близост до сградата на ОД на МВР Благоевград. Читатели питат: „Кога ще бъдат събрани тези клони или ще чакаме да мине почивния ден, а вятърът нека си духа и прави поразии.“

 

Материалът /Снимки/ Дърво се пречупи на две от силния вятър и затвори движението е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/Снимки/ Огромен клон падна на улица „Радовиш“ в Благоевград и затвори движението

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d1%80/

Силният вятър, който духа от снощи в Благоевград направи поредната поразия. Огромен клон на дърво се счупи и падна на улица“Радовиш“, която е пресечна на булевард “Васил Левски“. Клонът, който е с внушителни размери  е  застанал  напречно на пътя. В момента по улицата не  може да се минава. Това е поредната поразия от силния вятър за днес. Цяло щастие, че  клонът не е ударил  човек или паркирана кола. Тази сутрин подобен клон потроши автомобил паркиран на улица „Владо Черноземски“  в близост до сградата на ОД на МВР Благоевград. Читатели питат: „Кога ще бъдат събрани тези клони или ще чакаме да мине почивния ден, а вятърът нека си духа и прави поразии.“

 

Материалът /Снимки/ Огромен клон падна на улица „Радовиш“ в Благоевград и затвори движението е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Цветанов: Декларация за „Скрипал“ щеше да е много грешен ход

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/cvetanov-deklaraciia-za-skripal-shteshe-da-e-mnogo-greshen-hod-6080884

„Ние не сме разследващ орган, затова трябва да сме солидарни с общата европейска позиция“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ

Близо 20 автобуса с българи чакаха с часове на сръбско-унгарската граница

https://frognews.bg/novini/blizo-20-avtobusa-balgari-chakaha-chasove-srabsko-ungarskata-granitsa.html

Близо 20 автобуса, превозващи български граждани на ГКПП Хоргош-Рьоске бяха забавени на сръбско-унгарската граница. Това се е случило срещу 1-ви април, сочат сигнали, подадени в Министерството на външните работи.

Скандал между Италия и Франция заради полицейска акция без позволение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792297

Скандал между Италия и Франция заради полицейска акция без позволение (Видео)
Скандал между Италия и Франция. Рим привика френския посланик за да иска обяснение за инцидент на границата. Въоръжени френски полицаи влезли на територията на Италия без разрешение. Те търсели мигрант, който живеел в бежански център, управляван от неправителствена организация.  Французите намерили мъжа и го накарали да даде проба за наркотици.

Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на р. Тунджа

http://nakratko.bg/category/60/157038/


Гранични полицаи задържаха 7 нелегални мигранти в района на р. Тунджа, съобщи МВР. Заловените са петима мъже и две жени, самоопределящи се като сирийци. Те опитали да влязат на българска територия в района на р. Тунджа, въпреки пълноводието.

Не на шега: Защо през 1916 г. е нямало 1 април?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ne-na-shega-zashto-prez-1916-g.-e-niamalo-1-april-2088415

Преди 102 години днешният ден не е съществувал в българския календар. След 31-ви март настъпил... 14 април. Това се случва, защото през 1916 г.. България преминава от Юлианския към Григорианския календар.
 
Календарната реформа води до редица куриози.

Агенцията по храните проверява обекти, в които се отглеждат коне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6792295

Агенцията по храните проверява обекти, в които се отглеждат конеАгенцията по храните започва проверка във всички животновъдни обекти, в които се отглеждат коне. Акцията е след скандалния случай с десетки умрели коне в Осоговската планина, за които са давани евросубсидии, предаде bTV. Петър Пищалов получава евросубсидии за отглеждането на застрашени породи, каквато е каракачанския кон.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване