Южна Корея и САЩ започнаха своите редовни съвместни военни учения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791998

Южна Корея и САЩ започнаха своите редовни съвместни военни учения
Южна Корея и САЩ започнаха днес своите редовни годишни съвместни военни учения, предадоха световните агенции. Маневрите "Фоул ийгъл" (Малък орел) и "Кий ризолв" (Ключова решителност) се провеждат обикновено през март. Тази година бяха отложени заради Зимните олимпийски игри в Пьонцан и за да се създадат условия за възобновяването на преговорите

Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово

http://nakratko.bg/category/25/157025/


Президентът на Турция Реджеб Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово Рамуш Харадинай.

Хляб за напреднали

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/04/01/3152964_hliab_za_naprednali/?ref=rss


Сигурно всеки, изкушен от готвенето вкъщи, е имал напън да направи и хляб. И ако при традиционната рецепта, при която се използва мая, успехът на това начинание е на практика гарантиран, то далеч не стоят така нещата при използването на квас и по-специални брашна. Това вероятно обяснява и интереса към курсовете по правене на такъв хляб. До края на миналата година такива правеха собствениците на пекарната "Братя хлебари". Вече няма обучение, защото се произвежда повече хляб и просто...

Поразиите на вятъра: Голям клон счупи кола в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8f%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd-%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%ba/

Вятърът, вилнял тази нощ в Благоевград отчупи голям клон, който се заби под предния капак на паркиран лек автомобил. Предното стъкло на фирмената „Тойота“ е счупено. Инцидентът станал тази сутрин на паркинга на ул. „Владо Черноземски“-4. Клонът се е забил между предното стъкло и капака на двигателя. Падналият от липата клон стърчи като еленови рога, поради формата си на латинската буква „V”. „Тойота”-та е на дистрибутор на цигари, живущ във входа.

До 10 ч. тази сутрин той все още не бе видял какво е станало с фирмения му автомобил на днешния ден на шегата-1 април, пише бгнес. Липите пред блока не са подрязвани от 30 г., вече се извисяват над 4-етажния блок, някои от тях са се наклонили и всеки момент може да паднат.

Живущите в блока на няколко пъти през последните години са подавали сигнал до общината, че липите, засадени на тротоара преди над 40 г., са опасни. До сега резултат няма, тъй като освен живущите в блока, паркинга се ползва и от служителите на ОД на МВР.

Сградата на областната дирекция на полицията е на отсрещната страна на улицата, поради което паркинга е зает денонощно. На липата, от която тази сутрин се е отчупил клона, има още един отчупил се, който се крепи по чудо върху дървото.

Материалът Поразиите на вятъра: Голям клон счупи кола в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Москва обяви, че е изпратила до Лондон и Париж списъци с въпроси по случая Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791993

Москва обяви, че е изпратила до Лондон и Париж списъци с въпроси по случая СкрипалВъншното министерство на Русия огласи вчера списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха АП и ТАСС, цитирани от БТА.  Въпросите - 14 към Лондон и 10 към Париж - се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично

7,4 % скок на български туристи в Турция

http://www.cross.bg/tyristi-tyrtziya-purvite-1571544.html

/КРОСС/ Броят на туристите от България, посетили Турция през първите два месеца на годината, е нараснал със 7,4 на сто, което нарежда нашата страна на трето място в статистиките на Турция за ръст на чуждестранните туристи, съобщава турската частна телевизия НТВ.  През януари и февруари т.г. Турция е била посетена от три милиона туристи от чужбина, т.е. с 35 на сто повече спрямо същия период на 2017 г., показват данните на турското министерство на културата и туризма. Най-висок ръст има при туристите от Иран (с 11,73 на сто). На второ място е Грузия с 10,29 на сто, а на трето България със 7,4 на сто. В класацията следват Германия, чиито туристи са се увеличили с 6,8 процента и Русия, която е изпратила в Турция с 4,49 процента повече свои туристи в сравнение с първите два месеца на 2017 г. През януари-февруари 2018 г. Иран е изпратил в Турция 350 421 туристи, Грузия - 307 447 туристи, а България - 231 374 туристи. Най-посещаваният от чуждестранните туристи турски град е Истанбул, където туристите са нараснали спрямо миналата година с 56,21 процента. Броят на чужденците, посетили мегаполиса през първите два месеца на годината, е 1 679 817 души.

Днес: бурен вятър, дъжд и застудяване

https://www.vesti.bg/bulgaria/dnes-buren-viatyr-dyzhd-i-zastudiavane-6080876

В понеделник ще има променлива облачност, температурите ще се понижат още

Традиционната кампания по кръводаряване на Цветница се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371792

И тази година Варна ще се включи в националната кръводарителка кампания навръх християнския празник Цветница. Под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” за 15-та поредна година, днес - навръх християнския празник Цветница, ще започне Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, научи Moreto.

Абонаментът за цифрови услуги става валиден в целия ЕС

http://www.cross.bg/vuzmozhno-doma-onlaiin-1571543.html

/КРОСС/От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Европейския съюз. Досега някои от цифровите онлайн услуги не бяха достъпни заради геоблокиране. Евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик за Групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар поясни "До този момент, не бе възможно да използвате абонаментите като HBO Go или netflix или Spotify, когато сте ги закупили у дома и пътувате в чужбина по работа или на почивка. Това от първи април вече ще бъде възможно благодарение на правилата, които приехме в Европейския парламент".

Бурен вятър в 17 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791985

Бурен вятър в 17 области в странатаЖълт код за бурен вятър е в сила за 17 области в страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите София - град, Благоевград, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен,

Русия изпратила въпроси до Великобритания и Франция по случая „Скрипал”

http://nakratko.bg/category/25/157024/


Външното министерство на Русия огласи вчера списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха световните агенции. Въпросите са 14 към Лондон и 10 към Париж.

Проливен дъжд и бурен вятър обхванаха Хърватия

http://www.transmedia.bg/2018/04/01/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d1%8f%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0/

Ветрове със скорост от над 100 км/ч обхванаха Хърватия, съобщи Макфакс.  Бурята предизвика затруднения в някои части от страната.

Движението по пътищата е затруднено. Заради лошото време са прекъснати и някои фериботни линии.

Сплитската метеорологическа станция е регистрирала скорост на южния вятър от 108 км/час, но не се съобщава за големи материални щети.

 

Защо има проблеми пред големите сливания на банки?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-ima-problemi-pred-golemite-slivaniia-na-banki-258292/

Фрагментираното регулиране на континента и преобладаващите национални интереси правят сливанията по-трудни

Губернаторът на руската Кемеровска област подал оставка заради пожара в мола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791980

Губернаторът на руската Кемеровска област 
подал оставка заради пожара в молаГубернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на администрацията на областта. В съобщението се посочва, че той се оттегля "по собствено желание". Седемдесет и три годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г.

40 семейства останаха без покрив след пожара в Сандански

http://www.cross.bg/pozhara-semeiistva-sandanski-1571542.html

/КРОСС/Един страшен пожар в нощта срещу събота в Сандански се размина без жертви и ранени хора, но с евакуация и изключително сериозни материални щети. Десетки семейства обаче ще трябва да посрещнат Великден или в опожарените си домове, или извън тях, ако те са необитаеми. Има ли кой и как да помогне на тези хора? 40 семейства оставаха без дом. Нито един от опожарените апартаменти не е годен да живеене. 39 от семействата имат алтернатива и ще живеят временно при свои близки и приятели. Едно от семействата с 8-месечно бебе, обаче, остана без покрив. То е настанено в апартамент под наем на сметката на Община Сандански. А щетите са големи. Абсолютно всяка вещ е обгоряла в апартаментите. „Пожарът е настъпил около 12 часа полунощ. Баба и дядо са били тук. Излезли са по най-бързия начин от апартамента. Прозорците са изпочупени от огъня. Дядо не е в добро здраве. Разчитаме на подкрепа от държавата. Апартаментът не е застрахован", разказа Марин, чиито баба и дядо са били в апартамента по време на пожара. До вторник сградата ще остане необитаема. Забранено е на хората да се връщат по домовете си. Архитекти и инженери ще направят обстоен анализ дали сградата става за живеене след пожара.  

Пети ден в Солун са без вода

http://nakratko.bg/category/25/157023/


Пети пореден ден домакинствата в повечето квартали на Солун са без вода поради повреда на остарял водопровод, предаде АП, цитирана от БТА.

Първият дипломат на Германия иска запазването на диалога с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791978

Първият дипломат на Германия иска запазването на диалога с РусияГерманският министър на външните работи Хайко Маас заявява, че неговата страна желае да запази диалога си с Русия въпреки конфликта около покушението срещу Сергей Скрипал с химическо оръжие, разработено в СССР, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В интервю за "Билд ам зонтаг", публикувано днес, Маас казва,

14 загинали при удари над Идлиб

http://nakratko.bg/category/25/157022/


Най-малко 14 цивилни са загинали при руски въздушни удари над провинция Идлиб в Северна Сирия, предаде Анадолската агенция. Много други са били ранени и вероятно броят на жертвите ще нарасне.

Алигатор "се плацика" в семеен басейн (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66137-aligator_se_placika_v_semeen_basejn_video

Полицията на Флорида публикува снимки и видео на 3-метров алигатор, който "се плацикал" в семеен басейн, съобщава Би Би Си. 

Жители на Нокомис се обадили за помощ след като открили доста особения посетител. Шерифският офис в Сарасота пусна видео на трапер, който извлича животното от водата. 

Публикации в социалните мрежи на полицаите са озаглавени: "Туит от звяра" и "Само във Флорида".

Американският алигатор средно стига между 3 и 4 метра и тежи около 450 кг.

Среща се само в югоизточните части на САЩ и Китай за разлика от крокодилите, които са разпространени по цял свят.

Повечето американски алигатори живеят във Флорида и Луизиана, във всеки от двата щата има над 1 млн. екземпляра.

През 1973 г. той е включен в списък на застрашените видове в САЩ, но усилията за неговото запазване дават резултат и той е изваден от списъка през 1987 г.

Изгонените руски дипломати напуснаха САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791974

Изгонените руски дипломати напуснаха САЩШестдесетте руски дипломати от три руски дипломатически мисии на Русия в САЩ – посолството във Вашингтон, генералното консулство в Ню Йорк и постоянното представителство при ООН – бяха принудени да напуснат в събота територията на САЩ. Обявените за persona non grata руски дипломати и членовете на техните семейства (общо 171 души) излетяха за

Отпадат ограниченията за геоблокиране на онлайн съдържанието за европейските абонати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791970

Отпадат ограниченията за геоблокиране на онлайн съдържанието за европейските абонатиОт днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Европейския съюз. Досега някои от цифровите онлайн услуги не бяха достъпни заради геоблокиране. Евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик за Групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар поясни "До този момент,

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в атмосферата в понеделник

http://nakratko.bg/category/25/157021/


Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи днес космическата агенция на Китай, цитирана от Ройтерс.

Ден на шегата, лъжата и смеха е!

https://frognews.bg/novini/deniat-shegata-lajata-smeha.html

Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички. Има няколко версии за това, защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците .

Отпадат ограниченията за геоблокиране на онлайн съдържанието за европейските абонати

http://nakratko.bg/category/58/157020/


От днес европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Европейския съюз. Досега някои от цифровите онлайн услуги не бяха достъпни заради геоблокиране.

Джошуа победи по точки Джоузеф Паркър и обедини четири от поясите в бокса

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/01/3156315_djoshua_pobedi_po_tochki_djouzef_parkur_i_obedini/?ref=rss


Антъни Джошуа победи по точки Джоузеф Паркър и обедини четири от поясите в тежката категория на бокса. Непобеденият световен шампион запази перфектния си баланс и след своя 21-и мач, макар че за първи път не успя да приключи боя преди финалния гонг.<br /><br />Над 78 хиляди зрители на "Принсипалити стейдиъм" в Кардиф видяха двама световни шампиони, които до този момент нямаха загуба. За първи път на територията на Великобритания се проведе мач между двама действащи...

От днес природният газ поскъпва с 2,6%

http://nakratko.bg/category/58/157019/


От днес природният газ поскъпва с 2,6%. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената за второто тримесечие, без да се съобрази с възраженията на обществения доставчик "Булгаргаз", който настояваше за близо 5-процентно увеличение.

Католиците празнуват Великден

http://www.cross.bg/katolitzite-praznyvat-velikden-1571541.html

/КРОСС/ На днешния ден католиците по света честват Възкресение Христово. Папа Франциск използва големия християнски празник, за да отправи силно послание в подкрепа на тези, които са дошли в Европа в търсене на по-добър живот. В нощта на Възкресението пред 10 000 души в базиликата „Свети Петър" във Ватикана католическият духовен водач кръсти бивш нелегален имигрант от Нигерия, който се превърна в герой. 31-годишният просяк Джон Огах се оказа на първите страници на вестниците в Италия като пример за смелост и гражданска съвест, след като през септември спря въоръжен със сатър крадец, отмъкнал по-рано от магазин значителна сума пари, съобщава RAInews24. Огах проснал престъпника на земята до идването на полицията, след което си тръгнал. Бил открит чак по-късно след преглеждане на записите от охранителните камери. Тази нощ негов кръстник стана полицейският капитан, работил по случая. Силите на реда помогнали на нигериеца да получи официален статут на мигрант и сега той работи в склада на благотворителна организация.  

За католиците днес е Великден

http://nakratko.bg/category/25/157018/


На днешния ден католиците по света честват Възкресение Христово. Папа Франциск използва големия християнски празник, за да отправи силно послание в подкрепа на тези, които са дошли в Европа в търсене на по-добър живот.

От днес природният газ поскъпва с 2,6%

http://www.cross.bg/prirodniyat-energiya-dnes-1571540.html

/КРОСС/ От днес природният газ поскъпва с 2,6%. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената за второто тримесечие, без да се съобрази с възраженията на обществения доставчик "Булгаргаз", който настояваше за близо 5-процентно увеличение. Енергийният регулатор уверява, че поскъпването няма да промени цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар.  

Католическата общност у нас празнува Великден

https://frognews.bg/novini/katolicheskata-obshtnost-nas-praznuva-velikden.html

Тази година католическата църква посреща Възкресение Христово седмица преди православните християни.

Дъжд и високи температури ни очакват днес, жълт код за силен вятър в 17 области

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-i-visoki-temperaturi-ni-ochakvat-dnes-zhalt-kod-za-silen-viatar-677841.html

Днес дъжд ще вали в цялата страна, но температурите ще бъдат високи, като на места ще достигнат 20 градуса по Целзий.

Това показва справка в сайта на НИМХ към БАН.

Днес през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен, който към обяд от западните райони ще се ориентира от запад-северозапад, като ще нахлуе по-студен въздух. 

Дъждът вече обхвана западните райони, но по-късно през деня ще обхване цялата страна, на места ще има и гръмотевици.

Максималните температури ще се движат в границата 14 - 20 градуса. 

Жълт код за бурен вятър пък е в сила за 17 области в страната днес. Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите София - град, Благоевград, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. 

Дъжд и високи температури ни очакват днес

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-i-visoki-temperaturi-ni-ochakvat-dnes-677841.html

Днес дъжд ще вали в цялата страна, но температурите ще бъдат високи, като на места ще достигнат 20 градуса по Целзий.

Това показва справка в сайта на НИМХ към БАН.

Днес през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен, който към обяд от западните райони ще се ориентира от запад-северозапад, като ще нахлуе по-студен въздух. 

Дъждът вече обхвана западните райони, но по-късно през деня ще обхване цялата страна, на места ще има и гръмотевици.

Максималните температури ще се движат в границата 14 - 20 градуса. 

Жълт код за бурен вятър е в сила за 17 области в страната

http://nakratko.bg/category/58/157017/


Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 17 области в страната.

Русия изпрати въпроси до Великобритания и Франция по случая „Скрипал”

http://www.cross.bg/rysiya-velikobritaniya-frantziya-1571538.html

/КРОСС/ Външното министерство на Русия огласи вчера списъци с въпроси към Великобритания и Франция относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха световните агенции. Въпросите са 14 към Лондон и 10 към Париж. Те се съсредоточават до френското участие в разследването на покушението с нервнопаралитично вещество в английския град Солсбъри в началото на март. Великобритания обяви, че баща и дъщеря Скрипал са атакувани с вещество, разработено в бившия Съветски съюз, и посочи Русия като извършител на престъплението, което обвинение Русия отхвърля. Мотивът - представителите на Москва на Острова били много по-малкоС въпросниците Москва иска обяснение на какво основание към разследването са били привлечени французи и пита доколко те са експерти по бойните отровни вещества. Освен това руската страна се интересува как така френските експерти са установили, че използваното вещество в Солсбъри е с руски произход и разполагат ли във Франция с образци от групата бойни агент "Новичок". Подобни въпроси са отправени и към британската страна, вкл. Лондон уведомил ли е Организацията за забрана на химическите оръжия за включването на Париж към разследването и предадени ли са на организацията изводите на френските следователи

Католиците празнуват Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791949

Католиците празнуват ВеликденКатолическият свят празнува Великден! Папа Франциск води бдение в базиликата „Свети Петър” в Рим. 10 хиляди души гледаха службата на живо в най-голямата църква в света. В началото цареше пълна тъмнина, след което осветлението беше включено като символ на преминаването от мрака към светлината с възкресението на Исус Христос.

Пети ден в Солун са без вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791945

Пети ден в Солун са без вода
Пети пореден ден домакинствата в повечето квартали на Солун са без вода поради повреда на остарял водопровод, предаде АП, цитирана от БТА. Централните и северозападните части на града нямат вода от вторник, когато се спука изграденият преди 40 години водопровод, която докарва вода от 50 километра до 1,2-милионнния град.

Празниваме Цветница

http://nakratko.bg/category/58/157016/


Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Ерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. Католическата църква празнува днес Възкресение Христово – Великден.

Старият Пловдив, преди съвсем да го погубят

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-pogubjat-stariat-27008060

Преди 30 години в петък вечер, или в събота за неделя, бохемска София се изнасяше в Пловдив. Защото там имаше заведения, каквито столицата нямаше.

Космическата станция "Тянгун-1" пада на 2 април

https://www.vesti.bg/sviat/kosmicheskata-stanciia-tiangun-1-pada-na-2-april-6080875

По-голямата част от нея ще изгори под въздействието на изключително високите температури, предизвикани от триенето с въздуха

Кандидатстудентски изпити по история и журналистика в СУ

https://frognews.bg/novini/kandidatstudentskite-izpiti-istoriia-jurnalistika.html

Кандидатстудентските изпити по история на България и по журналистика /писмен/ от първата изпитна сесия в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” ще се състоят днес. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

6-месечни промени в движението в София влизат в сила от 1-ви април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791943

6-месечни промени в движението в София влизат в сила от 1-ви април
Заради строителството на Метро София – ІІІ диаметър – Позиция 1 - от ул. „Житница” до бул. „България” от 00.00 часа на 01.04.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се въвеждат промени в организацията на движение, съобщиха от Столична община. - средната част на пътното платно на бул. „Гоце Делчев”, между ул. „Кюстендил” и бул.

Кристално огърлие за оперната прима Виолета Шаханова за юбилея

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/kristalno-ogarlie-opernata-prima-violeta-shahanova-iubileia.html

Съюзът на музикалните дейци в България удостои оперната прима Виолета Шаханова с най- високото си отличие - ”Кристално огърлие”, а списание ”Музикални хоризонти” помести голямо интервю с нея със снимка на корицата на новия си брой.

България тайно продаде биткойни за 3 милиарда евро

https://bivol.bg/bg-bitcoin-deal.html

Финансовото министерство е пласирало конфискуваните от Прокуратурата 200 000 биткойна след успешна операция срещу митнически измамници. Сделката е сключена тайно в най-изгодния момент в края на декември 2017 и е донесла на бюджета 6 милиарда лв, което означава, че за един биткойн сме взели 15 000 евро. Това е било докладвано от Владислав Горанов на […]

Пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1571535.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от +4° до + 16°.Времето над страната е предимно слънчево и ясно.Вятър духа в областите Монтана, Видин, Кюстендил, Перник, София,Смолян и В.Търново.Слаб дъжд вали в област Видин.Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, частично заледени и обработени. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия":Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово" на АМ „Тракия" при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.Обходни маршрути:- за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман" при км 34+000.- за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово" при км 69+167. Движението по АМ „Тракия" в посоките София - Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г.Област Бургас: от км 308+100 до км 359+000 в участъка граница ОПУ Ямбол - Ветрен - частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци.Срок до 05.04 2018 г. АМ „Хемус": няма ограничения

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791941

Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 чИнформация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 01.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от +4° до + 16°. Времето над страната е предимно слънчево и ясно. Вятър духа в областите Монтана, Видин, Кюстендил, Перник, София,Смолян и В.Търново. Слаб дъжд вали в област Видин.

Вятър и захлаждане, следобед - условия за бури

https://frognews.bg/novini/viatar-zahlajdane-sledobed-usloviia-buri.html

Времето през следващото денонощие ще остане доста ветровито. През нощта и утре през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен поривист вятър от юг-югозапад. Жълт код за силен вятър е обявен за по-голямата част от страната за утре.

Изгонените от САЩ руски дипломати се прибраха в Москва

http://www.transmedia.bg/2018/04/01/%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%bf/

Обявените за persona non grata руски дипломати напуснаха САЩ и се прибраха в Москва. Това стана със специален полет на правителствения авиоотряд, съобщи ТАСС. Заедно с дипломатите са били и техните семейства. Общо 171 души са напуснали Щатите заради скандала. Той е най-големият между Русия и САЩ, откакто са установени дипломатически отношения между двете страни.

Русия отвърна с изгонването на 60 американски дипломати от Москва, а консулството на САЩ в Санкт Петербург беше закрито.

В неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че вероятно целта на скандалите е да се осуети провеждането на световното първенство по футбол в Русия.

10 души загинаха при срутване на сграда в Индия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/10-dushi-zaginaha-pri-srutvane-na-sgrada-v-indiia-2088364

Десет души загинаха и двама бяха ранени вчера вечерта при срутване на триетажен паянтов хотел в град Индоре, в централния индийски щат Мадхия Прадеш, съобщиха Ройтерс и ДПА. Първоначално бе съобщено за петима загинали и трима ранен

Космическата станция „Тянгун 1“ се очаква да навлезе в атмосферата в понеделник

//dariknews.bg/novini/sviat/kosmicheskata-stanciia-tiangun-1-se-ochakva-da-navleze-v-atmosferata-v-ponedelnik-2088361

Китайската космическа станция „Тянгун 1“ ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи космическата агенция на Китай, цитирана от Ройтерс.
 
В съобщението се посочва, че не може да бъде уточнен моментът на навлизане на апарата в

Катастрофа между автобус с деца и автомобил край Севлиево, загинал е шофьорът на колата

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/katastrofa-mezhdu-avtobus-s-deca-i-avtomobil-kraj-sevlievo-zaginal-e-shofioryt-na-kolata-2088366

Автобус, превозващ деца и лек автомобил катастрофираха рано тази сутрин на пътя Севлиево-Варна, в района на Севлиево, до село Богатово. Загинал е шофьорът на леката кола. Няма други пострадали, децата са добре.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patriarh-neofit-pozdravi-bylgarite-za-cvetnica-2088363

Божията любов и неговата велика милост, и общението в Светия дух - да бъдат с всички нас - с всички българи. Честит и благословен празник Вход Господен в Йерусалим, наричан Цветница. Това благопожелание отправи българският патриарх Неофит в словото

Турция отново изрази претенции за островите Имия в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791915

Турция отново изрази претенции за островите Имия в Егейско мореТурция отново постави под въпрос гръцкия суверенитет над островите Имия (на турски – Кардак) в Егейско море чрез съобщение от външното си министерство, според което този район не принадлежи на Гърция според нито един международен договор. В своето изявление, Анкара потвърждава, че няма да се съгласи на възможно гръцко решение относно географската

Пак секира: От днес природният газ поскъпва с…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d0%b0%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%ba/

От днес природният газ поскъпва с 2,6 процента.Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената за второто тримесечие, без да се съобрази с възраженията на обществения доставчик „Булгаргаз“, който настояваше за близо 5-процентно увеличение, съобщи БНР.

Енергийният регулатор уверява, че поскъпването няма да промени цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулирания пазар.

 

 

 

 

 

Материалът Пак секира: От днес природният газ поскъпва с… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мислите, че се шегуваме с вас? Ми, то, вие първи започнахте

http://clubz.bg/66136-mislite_che_se_sheguvame_s_vas_mi_to_vie_pyrvi_zapochnahte

Честит Първи април! Честит професионален празник, мили български политици! :D

Както всяка година, така и сега, лично от свое име, а май и от името на още много хора, бих искал да ви поздравя с празника ви. И да ви пожелая много и все прекрасни неща. В 21 точки, разбира се. А именно:

1. Да сте живи и здрави!

2. Все така мъдро да ни управлявате!

3. Все така да си спазвате предизборните обещания!

4. Все така да печелите изборите като ритате бабички-диверсанти по границата!

5. Все така да се борите с корупцията и да постигате такива невиждани успехи!

6. Все така да преборвате престъпността! И едрата, и дребната, и средната, и каквато там има още…

7. Все така да намалявате данъците и да облекчавате работата на фирмите!

8. Все така да правите административна реформа и да намалявате безсмислените чиновници!

9. Все така да сте солидарни с европейските практики и да се противопоставяте на източните сатрапи.

10. Все така да привличате големи международни инвеститори!

11. Все така да развивате градовете ни с паркове, подземни паркинги, библиотеки, празни тротоари и чисти улици!

12. Все така непрекъснато да вдигате заплатите на всички! Даже и на учениците…

13. Все така да непрекъснато да вдигате пенсиите на всички! Даже и на тези, които не получават пенсии…

14. Все така да подобрявате образованието! И образователната система. И все повече учениците да се учат като за 21-ви век. Даже като за 22-ри век.

15. Все така да подобрявате здравеопазването! И все така да няма чакащи изнервени хора в болниците!

16. Все така да санирате жилищата ни! Даже тъй като всички са санирани вече и има огромен ефект върху икономиката, социологията и психологията, да ги санирате още по веднъж. Всичките.

17. Все така да подобрявате градския транспорт! И междуградския! И междугалактическия!

18. Все така да мислите за нас, електоралните единици, със същата любов, както до сега!

19. Все така да живеете в същите апартаментчета, както преди да станете политици!

20. Все така да провеждате перфектни обществени поръчки, които са за пример пред цяла Европа! И половината Африка….

21. Все така да искаме да ви избираме! И да не спираме да ви избираме! Все същите…

Мислите, че се шегуваме с вас? Ми, то, вие първи започнахте… :D

Та, честит професионален празник, мили български политици! Честит 1 април!

Усмихнат ден! :)

P.S. И, мили политици, ако случайно видите хора с цветя, не се вълнувайте. Не са за вас. За някой именик са. ЧИД, цветни хора! 

Текстът е публикуван във фейсбук.

Интензивен е трафикът за тирове на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6791913

Интензивен е трафикът за тирове на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“Интензивен е трафикът за товарни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. На границата със Сърбия, Македония, Гърция и Румъния движението се извършва нормално на всички гранични контролно-пропускателни

Свлачища и ремонти пречат на движението по пътищата

https://frognews.bg/novini/svlachishta-remonti-prechat-dvijenieto-patishtata.html

Температурите тази сутрин са в интервала от +4° до + 16°. Времето над страната е ясно. Вятър духа в областите Монтана, Видин, Кюстендил, Перник, София,Смолян и В.Търново. Слаб дъжд вали в област Видин.

Валежите ще обхванат цялата страна, максималните температури ще са между 14° и 19°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791902

Валежите ще обхванат цялата страна, максималните температури ще са между 14° и 19°
Днес през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен поривист вятър от юг- югозапад. Около обяд над западните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух. В сутрешните часове от запад ще започнат валежи, които по-късно през деня ще обхванат цялата страна.

Цветница е

http://www.moreto.net/novini.php?n=371791

Православната църква празнува християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Ахмед Доган: Русия може да е всякаква, но е фактор, с който трябва да се съобразяваме

http://pogled.info/bulgarski/ahmed-dogan-rusiya-mozhe-da-e-vsyakakva-no-e-faktor-s-koito-tryabva-da-se-saobrazyavame.93531

/Поглед.инфо/ „Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме“. Това е заявил Ахмед Доган в приветственото си слово към гостите си на рождения ден, който почетният председател на ДПС отбеляза на 29 март, пише 24rodopi.com.

РИА "Новости": Защо България отказа да гони руски дипломати?

http://pogled.info/bulgarski/ria-novosti-zashto-balgariya-otkaza-da-goni-ruski-diplomati.93532

/Поглед.инфо/ Премиерът на България Бойко Борисов заяви, че „липсват достатъчно доказателства за вината на Москва“ и отказа да гони руски дипломати във връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри. Не всички български политици са съгласни с него, но привържениците му преобладават в София.

Джошуа надви Паркър и е с 4 пояса, чака Уайлдър или Фюри

https://frognews.bg/svqt/djoshua-pobedi-parkar-4-poiasa-chaka-uaildar-ili-fiuri.html

„Стратегията ми беше да ползвам левия си прав. Дясната ми ръка може да ми помогне да съм шампион в махалата, но левият ми прав ме прави световен шампион. За първи път играя 12 рунда. Все пак Паркър е световен шампион. Уайлдър или Фюри, един от тях искам да е следващият ми съперник“, призна 28-годишният олимпийски шампион от Лондон.

Джошуа победи Паркър и е с 4 пояса, чака Уайлдър или Фюри

https://frognews.bg/novini/djoshua-pobedi-parkar-4-poiasa-chaka-uaildar-ili-fiuri.html

„Стратегията ми беше да ползвам левия си прав. Дясната ми ръка може да ми помогне да съм шампион в махалата, но левият ми прав ме прави световен шампион. За първи път играя 12 рунда. Все пак Паркър е световен шампион. Уайлдър или Фюри, един от тях искам да е следващият ми съперник“, призна 28-годишният олимпийски шампион от Лондон.

Пустинята Сахара се разраства на юг

http://dnes.dir.bg/news/sahara-27007065

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени

Празнуваме Цветница!

http://www.cross.bg/predi-praznyva-tzvetya-1571527.html

/КРОСС/ Днес е Цветница - празник, който се отбелязва както от православната, така и католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празнуват хората, които носят името Цветан, Върбан и всички с имена на цветя и дървета. Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Исус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. В града той влиза на магаре (животно, което символизира идване с мир и приятелство), а не на кон, както обикновено се отправяли бойците и война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството. Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си. да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде. Бил чуден и неповторим миг. Споменът за него църквата празнува от III в.

За Цветница Венци Мартинов ще подари на комшията комплект отвертки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791292

За Цветница Венци Мартинов ще подари на комшията комплект отверткиКак бихте се описали с 3 думи? Готин, по-готин, най-готин. Къде сте роден? На 100 метра от БНТ, улица “Шейново” в София, до Орлов мост. Какво харесвате у себе си? Шкембето (Смее се.) Чай или кафе? Чай, билков, бран лично от мен по рилските ливади. Любим ден от седмицата? Събота. Както казват, събота работа няма. Любим филм?

Цветница е! Честит празник на всички

https://www.vesti.bg/lyubopitno/cvetnica-e-chestit-praznik-na-vsichki-6080838

Българската православна църква празнува Цветница или наричан още Връбница

Цветница е

http://www.cross.bg/predi-imeto-horata-1571527.html

/КРОСС/ Днес е Цветница - празник, който се отбелязва както от православната, така и католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Празнуват хората, които носят името Цветан, Върбан и всички с имена на цветя и дървета. Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота се празнува тържественото посрещане на Исус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. В града той влиза на магаре (животно, което символизира идване с мир и приятелство), а не на кон, както обикновено се отправяли бойците и война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството. Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си. да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде. Бил чуден и неповторим миг. Споменът за него църквата празнува от III в.

Преглед на печата - 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371790

Дипломатическа криза. "Сега": Руските медии: Българите не измениха на здравия разум Отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал раздели Запада на два лагера. Мнозинството застана на страната на Лондон, подкрепяйки недоказаните обвинения по адрес на Русия.

Мая Манолова пред Мон Дьо: Българинът изхвърля 700 тона храна годишно, а има хора, които не се хранят

https://petel.bg/Maya-Manolova-pred-Mon-Do--Balgarinat-izhvarlya-700-tona-hrana-godishno--a-ima-hora--koito-ne-se-hranyat__258004

Омбудсманът Мая Манолова даде ексклузивно интервю пред Мон Дьо в предаването "Събуди се" по Нова тв. Ето най-важните й откровения:  "Бъ...

Военният портал Pan.bg: Путин: Благодаря ви, българи, братски народе!

https://petel.bg/Voenniyat-portal-Pan-bg--Putin--Blagodarya-vi--balgari--bratski-narode-__258007

Решението на Съвета за национална сигурност на България да не предприема по-нататъшни мерки спрямо Русия по случая „Скрипал“ бе отразен...

Според новия закон: Край с партитата на открито на плажа след 23 часа

https://petel.bg/Spored-noviya-zakon--Kray-s-partitata-na-otkrito-na-plazha-sled-23-chasa-__258008

Заведенията в курортите и в жилищните квартали няма да имат право да озвучават открити площи между 14 и 16 ч. и между 23 и 8 ч.  Производстве...

Снимки в "Петел": Цветница във Варна е в разгара си - граждани обсаждат църквите за върбови клонки

https://petel.bg/Snimki-v-Petel--TSvetnitsa-vav-Varna-e-v-razgara-si---grazhdani-obsazhdat-tsarkvite-za-varbovi-klonki-__258006

Цветница е в разгара си във Варна. Въпреки облачното време, хората се нареждат пред храмовете, за да си вземат върбови клонки и да ги отнесат в домовете си за здраве и благополучие през цялата година.   

"Подарък" от съдбата или от държавата?! Младеж остава на улицата за рождения си ден

https://petel.bg/Podarak-ot-sadbata-ili-ot-darzhavata---Mladezh-ostava-na-ulitsata-za-rozhdeniya-si-den__258009

Те са ничии деца. Родени от майка, отгледани от държавата. Следва история за едно момче, което разбира навръх 18-тия си рожден, че от утре тря...

Ердоган рецитира Корана в църквата "Света София"

https://petel.bg/Erdogan-retsitira-Korana-v-tsarkvata-Sveta-Sofiya__258010

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган рецитира ислямска молитва във функциониращата като музей византийска църква Света София, която ...

Свещеник разказва как е бил командос (Видео)

https://petel.bg/Sveshhenik-razkazva-kak-e-bil-komandos--Video-__258011

В "Къси разкази" Мария Йотова ни разказва една история за пътя към вярата и понякога странните хора, които Бог избира да вършат делата му, п...

Опасно: Продължава повишаването на нивото на реките в Пиринско!

http://regiona.bg/%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8/

През следващите три дни речните нива в Западнобеломорския басейн ще се задържат високи.От днес, в резултат на валежи ще има краткотрайно повишение на речните нива в басейна. На 02 и 03 април речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие оттичане ще има повишения в долните течения на река Струма и река Места.

Поради високата почвена влажност, високите нива на подпочвените води и валежи комбинирани със снеготопене има ниска вероятност за поройни наводнения от днес – във водосбора на река Черна Места (приток на река Места); във водосборите на реките Арката, Джерман и Струмешница (притоци на река Струма);

В сутрешните и обедни часове на 01 април – в долните части от водосбора на река Струма (по основното течение) и във водосбора на притока ѝ река Лебница, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (НИМХ към БАН). .

Материалът Опасно: Продължава повишаването на нивото на реките в Пиринско! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Петима загинаха и трима бяха ранени при срутване на сграда в Индия

http://www.cross.bg/trima-zaginaha-choveka-1571539.html

/КРОСС/ Най-малко петима човека загинаха и трима бяха ранени вчера при срутване на триетажен паянтов хотел в град Индоре, в централния индийски щат Мадхия Прадеш, предаде Indiatvnews TV. Спасителни екипи продължават и през нощта да разравят отломките с помощта на техника. Десетима човека са били извадени живи от развалините. Причините за срутването още се разследват, казаха от местната полиция. Телевизията съобщава, че сградата е рухнала, след като автомобил се врязал във фасадата.    

Какво да предприемем в дните на ретрограден Меркурий?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pQ2bEm_kov4/

15319091_555895134605389_7174354175572562697_n

Снимка: VelislavaKovatcheva Photography

– Отпуснете се. Животът си има собствен ритъм, който се случва и без вашия контрол. Самото осъзнаване на тази истина, подрежда съвършено и вашия собствен свят.
– Направете си списък с нещата, които отдавна отлагате и си начертайте план за тяхното случване на по-късен етап.
– Обадете се на стар приятел и поговорете за отминалите времена.Със сигурност ще се преоткриете.
– Направете си равносметка за отминали събития, погледнете обективно и си извадете полезните за вас изводи.
– Погрижете се за здравето си. Направете нещо за себе си- започнете детоксикация, пийте билки, спортувайте, разхождайте се сред природата.
– Отговорете си на въпроса:“от какво се нуждая?“. Може да е почивка и сън, спокойствие или любов. А може би нова работа или нова връзка? Помислете над това-имате 21 дни да го сторите. И после действайте!
– Медитирайте.

Ретроградният Меркурий изисква от нас дисциплина и отговорност. Ще мислим за стабилност, ще търсим сигурност. Трябва да бъдем отговорни с думите и в мислите си. В този период мълчанието е злато и трябва да спазваме изключително добра хигиена на общуване.
Винаги, когато Меркурий „върви на заден ход“ е добър период за самовглъбяване и вътрешен анализ. Анализирайте кое е полезно за вас в живота и изключете ненужното от него! Използвайте тези периоди, за да балансирате себе си и да се синхронизирате с диханието на природата, където всичко „тече“ и се променя. И както има периоди на растеж и експанзия, така има и моменти на притихване и застой, за да бъдем здрави и спокойни.

 

Автор: Валентина Радиева-Маренова

За изготвяне на личен хороскоп: vmarenova@gmail.comили на ФБ страницата: https://www.facebook.com/astrologyconsulthoroskop/

 

На тезгяха за продан: Бизнесмен от Сандански губи заведение и етаж от къща

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b3%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4/

За публична продан са обявени имоти собственост на бизнесмена Захари Стоянов в курортния град Сандански.
Заведение с площ 160 кв.м и етаж от къща са обявени на цена 98024.40 лева и 43 459.79 лева. Имотите се намират на улица „Славчо Ковачев4. №2 .

Върху имотите има тежест договорна ипотека в полза на местна банка. Според справката на търговския регистър Захари Стоянов е собственик на фирма „Захари Стоянов-63“-ЕООД.

Името на бизнесмена е в списъците на нередовни платци към община Сандански от 2016 година. Не само като собственик на фирма, но и като физическо лице.

 

Материалът На тезгяха за продан: Бизнесмен от Сандански губи заведение и етаж от къща е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Родени на 1 Април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1571537.html

/КРОСС/ Цоло Вутов, бизнесмен Андон Андонов, изпълнителен директор на "Мини Марица-изток" Арх. Асен Дикански, предприемач Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Владимир Шопов, политолог Иван Станчов, дипломат Магдалена Малеева, тенисистка Мария Кузманова, юрист, член на ВСС Николай Божинов, бизнесмен Огнян Гелинов, режисьор Симеон Владов, актьор Симон Варсано, фотограф  

Неделя на Великия пост Връбница Цветница

http://www.cross.bg/iisys-iierysalim-nego-1571530.html

/КРОСС/ Последната неделя на Великия пост е посветена на спомена за тържествения Вход Господен в Йерусалим - едно от най-важните събития от последните дни на земния живот на Иисус Христос. Събитие, описано и от четиримата евангелисти, което станало шест дни преди иудейския празник Пасха, събитие, предшествало Неговите кръстни Страсти и осъществяващо древните пророчества за пришествие в света на Спасител: „Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле, син на подяремница." (Зах. 9:9) Събитието Вход Господен в Йерусалим се осъществило в тържествена обстановка: „На другия ден тълпи народ, дошли на празника, като чуха, че Иисус иде в Иерусалим, взеха палмови клончета и излязоха да Го посрещнат, като викаха: осана! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев." (Иоан. 12:12-13) В славянския тест на Евангелието палмовите клонки били наречени „ваиа", оттам дошло и наименованието на празника в старите богослужебни книги - „Неделя Ваий". Понеже в нашите географски ширини не растат палми, а вярващите в този ден получават в храмовете върбови клонки и носят цветя, то този празник започнал да се нарича Връбница или Цветница. ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМНе за дълго преди да „дойде във Витания" (Иоан

Треньор в Черно море празнува юбилей

http://varnautre.bg/2018/04/01/78476/%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b9

Помощник треньорът на Черно море Петър Костадинов празнува своя 40-и рожден ден днес. Костадинов е роден на днешния ден през 1978 година в Димитровград. Кариерата си на футболист започва в школата на едноименния тим в родния си град и играе на поста дефанзивен полузащитник. В професионалния футбол записва първите си мачове през сезон 1996/1997 година. […]

"Бистришките тигри": Стана лесно да си Gender и трудно да си мъж

http://clubz.bg/66135-bistrishkite_tigri_stana_lesno_da_si_gender_i_trudno_da_si_myj

"Витоша" (Бистрица) публикува интересно обръщение в официалната фейсбук страница на клуба. Реакцията на "Бистришките тигри" вероятно е провокирана от скандали след мача със "Славия" (0:0) от Първа лига в петък.

Тогава босът на "белите" Венцеслав Стефанов се оплака пред медиите, че бил заплашван от хора, свързани с "Витоша", като те дори използвали името на премиера Бойко Борисов в словесните си атаки към него и "Славия".

Часове по-късно един от хората в Изпълкома на БФС се извини на Борисов. Той бил подведен от хора от щаба си - името на министър-председателя, който понякога играе футбол с ветераните на "тигрите", не било споменавано.

Все пак Стефанов призова "компетентните органи да вземат отношение" по скандала. За заплахите той спомена Славчо Галев, почетен президент на "Витоша".

Вижте позицията на бистричани - без съкращения и без редакторска намеса. Тези дни в родния футбол валят декларации и жалби, но подобен текст трудно може да се прочете от името на футболен клуб.

"Стана модерно да караш хибрид. Даже гордо думата „хибрид“ е изписана на всеки автомобил със смесено енергийно подаване. Караме хибридни коли, ядем „хибридна“ храна, носим хибридни устройства в джобовете си с „хибридни“ планове за онлайн телевизия, интернет, GPS, VPN, GPRS, WiFi, 3G, 4G и т.н. И половете вече са „хибридни“, че и цели 31 на брой: Butch, Trans, Pangender, Gender Gifted, Bi-gendered, Genderqueer, Gender Fluid, Gender Bender…

Стана трудно да бъдеш просто мъж. Мъж, който не се оправдава, че екипът му го е подвел, когато е сгрешил. Мъж, който не е смел само пред обектива на камерите. Мъж, който не търси оправдание за собствената си безпомощност с упреци към съперника. Мъж, който не сипе закани само с охрана зад гърба си.

Стана лесно да си Gender и трудно да си мъж. Мъжът не ще да е известен, симпатичен и чаровен – той е просто мъж, особено когато наближава 70-те. Силен, когато е един, почтен в битките, доблестен в двубоя, достоен след поражение, стоящ зад думите си и на сутринта.

Колко трудно стана да си мъж!
Колко трудно стана да си мъж!
КОЛКО ТРУДНО СТАНА ДА СИ МЪЖ!"

Шон Бейкър, режисьор: Когато фестивалните прожектори ме осветиха, бях заобиколен от ревящи деца

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/04/01/3155912_shon_beikur_rejisyor_kogato_festivalnite_projektori_me/?ref=rss


Шон Бейкър e режисьор извън отъпканата пътека на Холивуд. Независимият му от финансовите предизвикателства дух го движи да заснеме с мобилен телефон филма си "Мандарина", който стига до световна премиера на престижния фестивал "Сънданс". Най-новият му филм "Проектът Флорида" показва драмата и комедията на живота в евтините мотели по пътя US 192 в Орландо, щата Флорида. Но Бейкър намира необичаен поглед към темата, разказвайки историята през пакостите на няколко...

Губернаторът на Кемерово подаде оставка

http://clubz.bg/66134-gubernatoryt_na_kemerovo_podade_ostavka

Губернаторът на Кемеровската област Аман Тулеев е подал оставка пред президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на администрацията на областта. В съобщението се посочва, че той се оттегля "по собствено желание".

73-годишният Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста.

Миналата година той претърпя операция на гръбначния стълб и до декември бе в болничен отпуск. Последната информация за негова оставка се появи след пожара в търговския център "Зимната вишна" в Кемерово в Сибир. 

Във видеообръщение на сайта на администрацията си самият Тулеев обяснява, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" на 25 март. 

При пожара в Кемерово загинаха 64 души, от които 41 деца. Следователите констатираха крещящи нарушения, в резултат на които деца са се оказали блокирани в заключени кинозали, системата за предупреждение на клиентите не е била включена, а алармената система е била повредена.

По-късно пресслужбата на Кремъл съобщи, че Владимир Путин е приел оставката на Тулеев.

За временно изпълняващ длъжността ръководител на областта е назначен вицегубернаторът Сергей Цивилев. 

Жълт код за бурен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9NOK6uypY_o/

Жълт код за бурен вятър е в сила за Бургаска и още 15 области в страната на 1 април 2018 г., според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

Антъни Джошуа защити поясите си срещу Паркър

https://offnews.bg//bojni/antani-dzhoshua-zashtiti-poiasite-si-sreshtu-parkar-677840.html

Британецът Антъни Джошуа победи новозебандеца Джоузеф Паркър с единодушно съдийско решение в обединителния боксов мач за четири от поясите в тежката категория на професионалния бокс, провел се тази нощ на стадион "Принсипалити" в Кардиф. След изиграването на 12-те рунда и тримата съдии дадоха победата на британеца - 119:109, 118:110 и 118:110.

Така 28-годишният Джошуа се справи с поредното предизвикателство в кариерата си, макар и да не успя за първи път в 21 срещи да нокаутира своя съперник.

Новозеландецът пък претърпя първа загуба след 24 успеха (18 с нокаут). Джошуа защити поясите си на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Международната боксова организация (IBO), и също така отне трофея на 26-годишния Паркър във версията на Световната боксова организация (WBO).

Паркър излезе на ринга добре подготвен за боя и го изигра тактически правилно, но отстъпваше на опонента си в технически план и повечето от ударите му не достигаха Джошуа.

Така в момента Джошуа не притежава само един пояс в тежка категория - този на Световния боксов съвет (WBC), който се владее от американеца Дионтей Уайлдър - Бронзовия бомбардировач.

Мач помежду им е мечта за феновете, но Джошуа не бърза.

Най-важното от Варна във вчерашния - 31 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371788

Докъде стигна ремонтът на бул. "Приморски"? (видео от дрон) Интензивно се работи по ремонта на варненския бул. "Приморски", видя репортер на Moreto.net. Жълт код за Варна и областта днес Заради очаквания силен южен вятър днес, във Варна и региона е обявен жълт код, съобщиха от НИМ - БАН.

Цветница е! Кичим с върбови клонки портите

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/tsvetnitsa-kichim-varbovi-klonki-portite.html

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Исус Христос като Цар и Спасител.

Цветница е! Кичим с върбови клонки портите

https://frognews.bg/novini/tsvetnitsa-kichim-varbovi-klonki-portite.html

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Исус Христос като Цар и Спасител.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-govori-litze-1571536.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Цветница, на живо в храма "Свети Александър Невски" и в Рилския манастир. Тема: С име на цвете... с глас на ангел: Маргарита Хранова. Тема: Ексклузивно: Сменил ли е босът на Коза Ностра лицето си в България? След разкритията на италианската преса пред НОВА, говори разследващият журналист Джовани Тициян. Тема: Идва ли нова студена война? В седмицата на трудната дипломация. Разговор с президента Росен Плевнелиев. Тема: На живо от Стара Загора: Следим китайската космическа станция „Тянгун". Има ли опасност отломки от нея да паднат над България? Тема: Какво "наднича" зад суеверията и конспирациите, в които вярваме? Коментар на социолога Евелина Славкова и психолога Росен Йорданов. Тема: Метаморфози .... Мая Манолова пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: В късия разказ на Мария Йотова: Един свещеник с минало ... на барета. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: На Цветница, Мариана Векилска гостува на Бистришките баби и внучки, заедно с именичката, актрисата Латинка Петрова. Тема: Те са царици на словесните шпаги, лице в лице, но винаги вярват в доброто. Празнуваме в студиото, заедно с Лили Боянова и Цветанка Ризова. Тема: Какво е да си жената с най-висш пост в държавата. Едно лично интервю на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тема: Гостуваме на семейството от най-емоционалния епизод на бригада „Нов дом"

Предстоящи събития в страната за 1 април

http://www.cross.bg/chasa-tzvetnitza-provede-1571529.html

/КРОСС/ София. От 09.30 часа, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", по повод Цветница Божествена света Литургия ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Посрещането на патриарха е в 09.10 часа. ***София.От 10.30 часа пред банята в кв. „Горна Баня" жители на квартала ще излязат на протест, организиран в социалните мрежи. Те ще настояват за ремонта на банята. Която е паметник на културата. ***София.В деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 15-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". Временните пунктове в София ще работят от 9.00 до 13.00 часа в непосредствена близост до столичните православни храмове:„Света Неделя" - в аулата на Богословския факултет; „Свети Седмочисленици" - в 6-то ОУ „Граф Игнатиев", ул. „6 септември" №16; „Покров Богородичен" (зад хотел „Родина") - в енорийския център на църквата, ул. „Георги Делчев - Зографина" № 2; „Света Параскева" - в двора на храма, бул. „Г. С. Раковски" 58. От 11.00 часа представители на НЦТХ и на БЧК ще дадат повече информация в Аулата на Богословския факултет. ***София.От 19.00 часа в митрополитския храм "Св

Учени създадоха пчела робот (видео)

http://dnes.dir.bg/news/pcheli-oprashvane-dron-27002800

Изследователи от Японския институт по съвременна промишлена наука създадоха мини-дрон, който пренася прашец между растенията.

Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bt_Hp0LXiyU/

Българският патриарх Неофит поздрави всички българи, които празнуват Цветница днес.

„Който пази църковните обичаи, и народните обичаи,  се радва на всички добри постижения в своя живот.

Да бъдат честити всички, които празнуват в днешния ден. Честит празник!”, заяви българският патриарх Неофит преди празничната литургия в храм-паметника „Св. Ал. Невски”.

"Софийски имоти" все още опитва да изгони наемателите си от Борисовата градина

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/01/3142150_sofiiski_imoti_se_opitva_da_izgoni_naematelite_si_ot/?ref=rss

Снегът, който тази зима бе доста оскъден, но валя до март, вече отдавна се стопи. Нo той в нито един момент не затрупа луксозните автомобили на автокъщата "Капитолия" в Борисовата градина. Причината е, че през лятото предвидливите й собственици поставиха големи метални навеси над тях, които да ги пазят от сняг, дъжд и градушки.<br /><br />Те обаче са незаконни, защото са изградени без разрешение за строеж и одобрени проекти. Това бе установено при проверка на експерти от...

Нищо не лекува така добре душата както...

http://www.cross.bg/dyshata-nishto-dobre-1571528.html

/КРОСС/ Нищо не лекува така добре душата както вълненията, а от вълненията може да ни излекува само душата. Оскар Уайлд  

На 1 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6791335

На 1 април рожден ден имат Цоло Вутов, бизнесмен Андон Андонов, изпълнителен директор на “Мини Марица-изток” Арх. Асен Дикански, предприемач Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Владимир Шопов, политолог Иван Станчов, дипломат Магдалена Малеева, тенисистка Мария Кузманова, съдия в Софийския градски съд Николай Божинов,

Най-четеното в "Дневник": Бедстващите коне и изтеглянето на "Сосиете женерал"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156169_nai-chetenoto_v_dnevnik_bedstvashtite_kone_i/?ref=rss


Най-четените статии в "Дневник" през изминалата седмица са за смъртта на десетки коне в Осоговската планина и поредното напускане на страната от чуждестранен инвеститор. Традиционно висока читаемост имат и материалите по случая "Скрипал". Статистиката за най-четените статии е изготвена в 19 ч. на 31 март.<br /><br />1. Инцидент с десетки загинали и бедстващи коне в Осоговска планина ще бъде разследван (59 993 прочитания)<br /><br />2. "Сосиете...

Пътна обстановка в страната - 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371787

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Плевнелиев: Намираме се в нов етап от развитие, който наричам "Студен мир"

https://petel.bg/Plevneliev--Namirame-se-v-nov-etap-ot-razvitie--koyto-naricham-Studen-mir__258002

„Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това н...

Варненският квартал „Изгрев“ излиза на протет

https://petel.bg/Varnenskiyat-kvartal----Izgrev----izliza-na-protet__258003

Живеещи в ж. к. „Изгрев“ във Варна организират протест за понеделник, научи Moreto.net. От 17:30 до 18:30 часа на бул.“Хр. Смирненски“ пред входа на ...

Баровец отиде на дискотека в Гложене с 3 бона в джоба, но вечерта му подготви неприятна изненада

https://petel.bg/Barovets-otide-na-diskoteka-v-Glozhene-s-3-bona-v-dzhoba--no-vecherta-mu-podgotvi-nepriyatna-iznenada__258005

Мъж от козлодуйското село Гложене отишъл в местно заведение с 3 000 лева в джоба, но си тръгнал без тях, съобщиха от пресцентъра на полицият...

Да се пошегуваме днес, 1-ви април е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rBPt3yyivGk/

1 април  е Ден на хумора. Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички.

Има няколко версии за това, защо този ден е 1-ви април. Едни смятат, че празникът е тръгнал от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Друга версия пък твърди, че този празник го дължим на неаполитанския крал Монтерей, на когото поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станало обичайно на 1-ви  април да се пускат шеги и лъжи.

Чудомир е казал: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”, така че весел 1 април!

Жълт код за бурен вятър е в сила за 16 области, дъждове и хлад ще обхванат цялата страна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3156161_jult_kod_za_buren_viatur_e_v_sila_za_16_oblasti/?ref=rss


Жълт код за бурен вятър е в сила за 16 области в страната на 1 април 2018 г., показва справка на страйницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.<br /><br />Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Там ще духа силен и бурен вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще...

1 април в историята

http://www.cross.bg/purvata-kompozitori-pravitelstvo-1571526.html

/КРОСС/ 527 - Начело на Византия застава Юстиниан I1572 - Група протестантски пирати превзема град Брийле.1579 - Основан е университета във Вилнюс.1778 - Бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара.1803 - Френското правителство забранява да се дават имена на деца, които ги няма в календара.1808 - Император Александър I провъзгласява присъединяването на Финландия към Русия.1826 - Патентован е двигателят с вътрешно горене.1875 - Първата метеорологична карта е публикувана в лондонския вестник „Таймс".1889 - В Чикаго се появява на пазара първата миеща машина, изобретена от Джозефин Кокрейн.1891 - Художникът Пол Гоген отплавал за Таити.1906 - Подписана е Международна конвенция за защита на птиците.1916 - В България се въвежда Григорианския календар и датата не съществува в календара от тази година.1918 - Първата Световна Война: Създадени са Кралските Военновъздушни сили като амалгама от Кралския летателен корпус (Royal Flying Corps) и Кралската флотска въздухоплавателна служба (Royal Naval Air Service).1933 - Немският крайцер Адмирал Шеер е спуснат на вода.1936 - Основан е аржентинският ФК Лухан.1937 - Бирма (днес Мианмар) се отделя от Индия.1939 - Пада Втората испанска република.1940 - В Ню Джърси е проведена първата демонстрация на електронен микроскоп.1946 - Във Варна е създаден Държавен симфоничен оркестър

Цветница е, вижте кой празнува днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783813

Цветница е, вижте кой празнува днесСв. мчк Аврамий Български. (Всичко на празника) (Злат. лит.) (Разрешава се риба) (Вечерта - Последование на Жениха) Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791343

Кой има имен ден днесДнес празнуваме Цветница, един от най-хубавите пролетни празници. Той е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова днес се ходи на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. Свещеникът трябва да го освети,

Центровете по хематология и четири мобилни екипа чакат доброволци за кръводаряване днес

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/01/3155797_centrovete_po_hematologiia_i_chetiri_mobilni_ekipa/?ref=rss


На днешния голям християнски празник Цветница (1 април 2018 г.) за 15-а поредна година започва Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, организирана от Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст. Кампанията тази година е подкрепена и от Българската православна църква и е под наслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!".<br /><br />В София днес ще са разположени четири мобилни екипи,...

Жълт код за силен вятър в половин България, бъдете внимателни!

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-silen-viatyr-v-polovin-bylgariia-bydete-vnimatelni-2088353

Жълт код за бурен вятър е в сила за 17 области в страната днес. Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
 
Предупреждението за потенциално опасно време важи за областите Софи

1 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371786

Събития: 527 – Начело на Византия застава Юстиниан I 1572 – Група протестантски пирати превзема град Брийле. 1579 – Основан е университета във Вилнюс. 1778 – Бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полък създава знака на долара.

Цветница е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/haDeRz6py40/

Цветница  е една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. В града той влиза на магаре (животно, което символизира идване с мир и приятелство), а не на кон, както обикновено се отправяли бойците и война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях.

Славата на влизащия в светия град била голяма. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството.

Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си. да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!”, носели се възгласи отвсякъде.

На днешния ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона.
Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – “кумиченето”, който може да бъде видян в с. Козичино днес. С много песни и танци, лазарките обикалят цялото село, след което отиват на реката, за да хвърлят своите върбови венци. Присъединяват се и момците, наречени “кумове” и повеждат чрез характерни еркечки  хора лазарките “нагоре към мегдана”, където отново с песни и танци завършва традиционният магичен обичай, съпътстван от ритуали – символи на мъжкото и женското начало.

Въпреки строгия великденски пост, на днешния ден се разрешава консумирането на риба.

Имен ден иман всички с имена на цветя.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

Пенсионери от Благоевград търсят работа чрез Бюрото по труда!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b1/

28 пенсионери са се регистрирали в Бюрото по труда. Съгласно действащата нормативна уредба в Бюрото по труда имат право да се регистрират и граждани взели вече пенсия.
16 051 са общо регистрираните през февруари безработни лица в Пиринско, от тях 2392-ма са младежи до 29-годишна възраст. Сред безработните с висше образование са 1564 лица, със средно – 7659, с основно – 4359, останалите са 2433-ма.

На територията на Благоевградска област през февруари са започнали работа 1080 безработни лица, от тях 669 са намерили работа с посредничеството на Бюрото по труда.

„Те най-често търсят работа в счетоводни къщи, както и като помощен персонал в сферата на хотелиерството и ресторантьорството”, коментира Станислава Поповска.

789 пък са заявените свободни работни места през изминалия месец на територията на Благоевградската област, от тях най-много – 391, са от сектор преработваща промишленост, следва сектор търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети – 117 места, в строителството са свободни 59, в образованието – 31.
В началото на този месец стартираха такива курсове и в община Благоевград, обучението е по специалности: компютърна грамотност, готварство, социални асистенти, озеленители. сн.илюстративна.

Материалът Пенсионери от Благоевград търсят работа чрез Бюрото по труда! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На Цветница започва национална кампания за кръводаряване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285440_%D0%9D%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%

 С благословението на патриарх Неофит на големия християнски празник Цветница ще има кампания за доброволно кръводаряване

В цялата страна за 15-и пореден път ще се състои пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". 

Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/, от Министерството на здравеопазването и Българския червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. 

От Софийската митрополия информират, че ще има временни пунктове за кръводаряване в София, които ще работят от 9.00 до 13.00 часа в непосредствена близост до столични православни храмове. 

Пунктовете са:
- на площад "Света Неделя" - в аулата на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"; 
- до храма "Свети Седмочисленици" - в Шесто училище, на ул. "6 септември" 16; 
- в храма "Покров Богородичен" /зад хотел "Родина"/ - в енорийския център на църквата, на ул. "Георги Делчев-Зографина" 2;
- при храма "Света Параскева" - в двора на храма, на бул. "Г. С. Раковски" 58. 

Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК, ще бъдат на разположение на желаещите да дарят кръв. 

Освен НЦТХ, в кампанията ще се включат и четирите Регионални центъра по трансфузионна хематология - в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, както и доброволци на БЧК, които ще бъдат на разположение на всички желаещи да дарят кръв.

Пластичен хирург: И Осама Бин Ладен да беше вкаран в България, щеше да смени лицето си и никой да не разбере

https://petel.bg/Plastichen-hirurg--I-Osama-Bin-Laden-da-beshe-vkaran-v-Balgariya--shheshe-da-smeni-litseto-si-i-nikoy-da-ne-razbere__257999

Най-дълго търсеният Матео Масина Денаро е сменил лицето си в България. Тук са заличили и пръстовите отпечатъци на мафиота. Това съобщи пре...

Черна вест съсипа д-р Огнянова от "Откраднат живот! Актрисата Диана Димитрова загуби...

https://petel.bg/CHerna-vest-sasipa-d-r-Ognyanova-ot-Otkradnat-zhivot--Aktrisata-Diana-Dimitrova-zagubi----__258000

Диана Димитрова, която играе ролята на д-р Огнянова в сериала „Откраднат живот“ погреба баба си, а след това директно отиде на снимачната...

Протурски патрул от ССА се натъкнал на американски военни край Манбидж

https://petel.bg/Proturski-patrul-ot-SSA-se-nataknal-na-amerikanski-voenni-kray-Manbidzh-__258001

Колона джихадисти от протурската „Свободната сирийска армия” извършила разузнаване на местността край контролирания от кюрдите Манби...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132355/

Купил си един нов апартамент и го показва на приятели...
- Всичко е хубаво, ма този чук защо виси на стената? - пита единият.
- Ми, това ми е часовникът. - казал собственика и хванал чука, заблъскал по стената.
- Какво си се разчукал в два часа бе, идиот?! - се чуло от другата страна.

Не остана земя в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285439_%D0%9D%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Никога преди големите градове в Германия не са били по-привлекателни. "Жителите на Берлин, например, от няколко години нарастват с по 40 хиляди годишно", казва експертът по недвижими имоти Михаел Фойгтлендер от Института за германска икономика в Кьолн. Подобно е положението и в други германски метрополии: жилищната площ в тях не достига, а цените на жилищата и наемите растат неудържимо.

Кои са печелившите и кои губещите, е ясно: докато наемателите в големите градове са плащали през последната година 9 на сто повече за новонаето жилище, инвеститорите в недвижими имоти извличат истински печалби. Луксозни апартаменти в центъра на Берлин обещават например годишен доход от над 10%. Да се намери жилище на прилична цена е почти невъзможно. А това застрашава социалния мир.

Земята - новото злато


Тенденцията на поскъпване на имотите привлича в Германия много чужди инвеститори. Строителни парцели вече почти не могат да се намерят в градовете, те са новото злато. Цифрите го доказват: между 2011 и 2016 г. цената им се е вдигнала средно с 27 на сто. В предпочитани градове като Берлин, Мюнхен и Франкфурт цените са многократно по-високи. А когато цената на парцелите е толкова висока, строежът на жилища просто няма как да върви. Според икономическите институти, на пазара в момента има недостиг от близо един милион жилища.

Кой определя цената на земята?

От повишаването на цените на земята и на обработваемите площи обаче не винаги печели "правилната" страна. Жилище в центъра на Берлин струва значително повече, отколкото в някой структурно слаб регион, защото, за разлика от него, столичният регион е благоустроен с държавни средства. Когато даден град разполага с метро, музеи, театър и болници, цената на недвижимите имоти се повишава, посочва икономистът Дирк Льор. Прокара ли се нова трамвайна линия в близост до жилището, неговата цена се вдига, макар че собственикът му не е вложил никакви средства в това. 

Deutschland Bodenwende (DW/R.A. Fuchs)

Дирк Льор от университета в Трир

Льор е изчислил, че тези доходи, получавани от собственици на имоти с отлично разположение, без обаче да са направили никакви вложения, възлизат на 150 милиарда евро годишно. Така държавата губи, а печалбата отива в джобовете на частни лица или на международни инвеститори.

Моделът "Улм"

Как може да се реши този проблем, показва примерът на град Улм. В него се е наложила алтернативна поземлена политика. Експертът Улрих Золднер пояснява: "Градската община изкупува предварително за десетилетия напред площи, които след време решава как точно да използва - за заменки, за градски проекти или за изграждане на индустриални и жилищни зони".

През 2017 г. град Улм е инвестирал 33 млн. евро в закупуването на нови парцели. В 16 бъдещи жилищни зони екипът на Золднер вече е закупил толкова парцели, че може да пристъпи към следващата стъпка. "Важното е, че при нас строителният план влиза в законна сила едва когато са закупени всички парцели. Не преди това", посочва експертът.

Deutschland Bodenwende (DW/R.A. Fuchs)

Улрих Золднер от общинската управа в град Улм

Конкретно това означава, че в Улм само общината може да купува парцели - на цени, определени преди това от експерти. Частният инвеститор не може да препродава на по-висока цена придобития парцел. Ако земята не се използва по предназначение, специална клауза задължава връщането ѝ на градската управа. И това слага край на спекулативните сделки с имоти.  

За наемателите в Улм това пък означава, че общината има голямо влияние върху оформлението на новите жилищни райони. В новозастроени жилищни райони инвеститорите са задължени да предлагат съответно най-малко по 30% жилища на изгодна цена. По този социално справедлив начин в Улм междувременно се стопанисват около 4 500 хектара земя, което е една трета от общата площ на града. Затова Улм просто не познава жилищни кризи като тези в Берлин, Франкфурт или Мюнхен. Макар че като университетски град Улм е привлекателен и за много високотехнологични фирми.

 

Правителството на провинция Баден-Вюртемберг междувременно е обявило Улм за образец за развитие и на другите населени места. Германия обаче е още много далеч от това да приложи модела "Улм" на федерално ниво.

1 АПРИЛ – ДЕН НА ШЕГАТА, ЗАБАВАТА, ЗАКАЧКАТА, ЛЪЖАТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285438_1+%D0%90%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%9B+%E2%80%93+%D0%94%D0%95%D0%9D+%D0%9D%D0%90+%D0%A8%D0%95%D0%93%D0%90%D0%A2%D0%90%2C+%D0%97%D0%90%D0%91%D0%90%D0%92%D0%90%D0%A2%D0%90%2C+%D0%97%D0%90%D0%9A%D0%90%D0%A7%D0%9A%D0%90

 Първи април е Ден на шегата, забавата, закачката, лъжата, който не е официален празник, но се чества навсякъде по света. Както казва един от най-великите хумористи – Марк Твен, на първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината.

Защо този ден е точно първи април, никой не може да каже. За това има няколко версии. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Други отнасят възникването на празника в древна Индия, където на 31 март отбелязвали празника на шегата. В древността първи април отбелязвали само ирландците, и то в чест на Новата година.

Денят на шегата в различните страни носи свой национален колорит, присъщ за всяка страна. Дедите ни забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина ще се „хванат“, когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, за „зелен хайвер“, но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите. Чудомир обичал да казва: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”.

Във Франция този обичай, предимно градски, наричали „априлска риба“. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.

В Англия от невинното „рибно“ развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: „Априлски глупак!“ Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април“.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден, за хора без късмет. Според преданието, в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадели.

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определение за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.

Прогноза за времето - 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=371773

По Черноморието ще бъде ветровито. Ще духа силен поривист вятър от юг-югозапад. Привечер ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18°.

Дневен хороскоп - неделя, 1 април 2018

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285437_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+-+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%2C+1+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB+2018

 

 
 

Овен

Планетарните енергии ви помагат да отключите потенциала на вашата личност. Можете да постигнете успех като вложите творчество в начинанията си. Що се отнася до любовта и взаимоотношенията, сега избягвайте да се задълбочавате в обсъждането на остри теми с партньора си.

     
 

Телец

Отнасяйте се сериозно към всичко. Може би имате дълъг списък с текущи задачи, но положително отношение към всички тях ще помогне да се справите по-лесно. След това ще имате време да се отпуснете.

     
 

Близнаци

Вие сте изпълнени с енергия и висок дух. Ако имате недовършена работа, сега можете да я довършите. Денят обещава да мине без сътресения. Бъдете сдържани в думите и действията си и късметът няма да ви обърне гръб.

     
 

Рак

Семейните задължения ще изискват вашето внимание. Днес не е лесно да съчетаете собствените си интереси с тези на близките хора. Опитайте се да планирате деня предварително, така че да имате време и за себе си, и за това, което трябва да направите за другите.

     
 

Лъв

Ако отношенията с другите ви изморяват, намерете възможност да прекарате известно време далеч от всичко, забравете за насъщните проблеми, потопете се в атмосферата на спокойствие. Не пропускайте да покажете на близките хора, че ги цените.

     
 

Дева

Няма сериозни причини да се притеснявате. Не е нужно да поемате инициативата за решаване на всеки проблем сами. Потърсете съдействие от близките ви. Обстоятелствата ще се развият така, че всичко ще бъде разрешено без вашето пряко участие. Наблегнете повече на почивката. 

     
 

Везни

Ще бъдете особено чувствителни към красотата във всичките и проявления. Днес преобладава духовният аспект на живота. Не се противете на обстоятелствата. Оставете се на течението на потока и където ви отнесе….

     
 

Скорпион

Днес може да се почувствате малко неудовлетворени. Причини има много. Дори да искате да останете сами с мислите си, реалността ще ви напомни за себе си. Опитайте се да намерите баланса между желанието да мечтаете и реалния свят.

     
 

Стрелец

Интуицията ви е засилена днес, но не трябва да се разчита изцяло на нея. Правете това, което е необходимо, обстоятелствата ще се развиват успешно. Ако приятелите ви поканят да прекарате времето си с тях, не отхвърляйте предложението им.

     
 

Козирог

Днес в общуването с любимия човек ще действа принципът на огледалото: вашето настроение веднага ще се отразява в настроението на партньорите ви. Достатъчно е да бъдете мили и любезни, за да може те да отразят същите качества по отношение на вас.

     
 

Водолей

Не позволявайте на себе си да отлетите далеч във фантазиите си, защото реалността може да ви приземи. Добър ден за творчески занимания, за приобщаване към красотата. В любовта и личните взаимоотношения позволете на партньорът ви да бъде себе си и да не изисквате невъзможното от него.

     
 

Риби

Добре е да се фокусирате върху духовната страна на нещата. Препоръчва се уединение и релаксация. Контактите може да ви натоварят психически. Бъдете сдържани, тъй като вашата вътрешна енергия търси излаз навън и може да разруши позитивното в отношенията ви.

 

     

СЪВЕТИТЕ НА ФОРТУНА

 

Съвпадът на Слънцето с Меркурийднес ще направи лесни преговорите. Издига интелектуалните способности на висота, прави умът ясен и бистър. Околните сега лесно ще оценят и приемат вашите идеи. Общуването протича лесно. Този аспект ще ви помогне да изгладите различията в отношенията, да демонстрирате способностите си. Днес е благоприятно да се обърнете към по-висши и влиятелни хора с молби, искания и предложения. Изпитите, преговорите, сделките, пътуванията ще бъдат успешни. Денят е благоприятен за пътуване, за всякакви игри, физически действия, решение на логически задачи и интелектуален труд.

МВР за Братя Галеви: Ще знаем къде са, когато ги задържим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285436_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F+%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%3A+%D0%A9%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0

 

Проверките за проблема с непроверените пътници на летище „София“ продължат

МВР ще знае къде са братя Галеви, когато ги задържи. Това стана ясно от думите на зам.-главния комисар на МВР Георги Арабаджиев по време на редовния месечен брифинг на ведомството. Повод за коментара стана захвърляла се по-рано през деня в медиите информация, че силовото министерство знае евентуалното местонахождение на издирваните.

„Братя Галеви можем да кажем къде се намират,  в момента в който ги задържим. Работим активно. Ще знаем, когато ние ги задържим. Ние нямаме физическата възможност, когато те се намират на територията на друга страна, да ги задържим. Това става чрез съответните местни полицейски органи“, заяви Арабаджиев.

Другата основна тема на месечния брифинг на МВР очаквано беше пробива на Летище „София“. На 20 март десетки пътници влязоха в страната ни без да бъдат проверявани от паспортните служители на летището.

Министър Валентин Радев обясни, че 13-те служите, допуснали това да се случи,  вече са отстранени, а тях и двама техни ръководители. Проверките по случая продължават.  До 16-ти април трябва да стане ясно какво точно се е случило и защо тези служители не са били на местата си.

„Контролът продължава, има командировани служители от други летища – Варна и Бургас“, обясни министърът.

Православните празнуват днес Цветница

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/01/3149146_pravoslavnite_praznuvat_dnes_cvetnica/?ref=rss


Цветница е един от най-чаканите пролетни празници. Отбелязва се винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се винаги една седмица преди Великден, в деня след Лазаровден.На Цветница имен ден празнуват:<br />Аглика, Божура, Босилена, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица,...

Любим виц на Лео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6791339

Любим виц на Лео Психотерапевт съветва пациент: - Вечер, като влезете в спалнята, оставете отвън всичките си неприятности. - Докторе, мислите ли, че жена ми ще се съгласи да спи на

„Чудесното изцеление“ на Юлия Скрипал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285435_%E2%80%9E%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0+%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BB

 Внезапното подобряване на състоянието на Юлия Скрипал, дъщерята на бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, свидетелства, че не е била отровена с „Новичок“

 
Това заяви бившият член на комисията по биологическо оръжие към ООН Игор Никулин. Експертът  смята, че въобще цялата представена история на широката общественост, е планирана провокация срещу Русия, подготвена от британските спецслужби съвместно с ЦРУ.
 
Телевизия  Sky News съобщи, че Юлия Скрипал, дъщерята на Сергей Скрипал е дошла в съзнание  и вече може да се храни и говори, а състоянието й бързо се подобрява.
 
„Това са добри новини. Радваме се за гражданката на Руската Федерация Юлия Скрипал. Но въпросният факт свидетелства, че в никакъв случай не може да става въпрос за отравяне с използването на бойното отравящо вещество  А-234 „Новичок”, както твърди премиерът на Великобритания Тереза Мей“, заяви пред РИА Новости експертът.
 
„Ако отравянето беше с „Новичок“, и двамата Скрипал отдавно нямаше да са живи. И въобще нямаше да имат и шансове да оцелеят, ако са отровени с „Новичок“, или ако не са получили антидот в рамките на 2-3 минути веднага след отравянето“.
 
Експертът добавя още, че за веществото А-234, известно още като „Новичок“, американците и британците знаят доста, тъй като се занимават с него в последните 25 години. „За цялото това време, при темповете на развитие на науката и технологиите, вече е възможно да са успели да направят нещо друго. И това друго, по всяка вероятност, е аналог на „Новичок“. Тоест тяхна си разработка някаква, по нова рецепта“.
 
И между другото, британските специалисти, са стигнали до извода, че веществото с което са отровени баща и дъщеря Скрипал е разновидност на изобретеното в Съветския Съюз вещество. И че то или има по-слабо действие, или британците са подбрали ефективен антидот, който може да се инжектира и човек да оживее.
 
А това, косвено потвърждава факта, че Великобритания и САЩ се занимават с разработките на химическо и биологическо оръжие“.
 
„Тази операция е проведена под абсолютния контрол на британските спецслужби. И готовата линейка, която се е оказала веднага на мястото и която е знаела какво именно да инжектира на отровените. И тук може да имаме две версии. Или това е фалшификация на доказателствата, или използваното вещество е друго и по-малко токсично“, констатира експертът.
 
Припомняме, че досега Великобритания не е представила каквито и да било доказателства по версията си, освен презентация от 6 слайда, която изглежда по-скоро несериозно.
 
Също така, за съдбата и състоянието на руските граждани Юлия и Сергей Скрипал, информацията идва единствено от средствата за масова информация, а Великобритания не предоставя никакви данни на Русия и отказва достъп до тях.
 
Източник: bgr.news-front.info

ГЕРБ поряза студентите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285434_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Мнозинството отхвърли предложението на БСП за намаляване наполовина на лихвите по студентски кредити

 
Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене предложените от БСП промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти за намаляване на лихвите по студентските кредити наполовина. Със законопроекта се предлагаше намаляване на лихвата, която учещите в университети младежи дължат на банката от 7 на 3,5 %. Предвиждаше се още право да кандидатстват за получаване на кредити по този закон да имат не само студентите и докторантите в редовна форма на обучение, но и студентите в задочна, вечерна и дистанционна форма, както и кредити над 50 000 лв. да се отпускат само с поръчител. От ГЕРБ и “Обединени патриоти“ изразиха притеснения, че при намаляване на лихвения процент, банките могат да се отдръпнат или да ограничат студентското кредитиране. От левицата ги обвиниха, че представляват банките, а не студентите.

Специалист пред Нова: "Тянгун 1" пада - ето каква да направите, ако до вас рухнат отломки

https://petel.bg/Spetsialist-pred-Nova--Tyangun-1-pada---eto-kakva-da-napravite--ako-do-vas-ruhnat-otlomki__257992

Китайската космическа станция "Тянгун 1" пада на Земята днес, припомни Алексей Стоев от института за космически изследвания - Стара Загора...

Росен Плевнелиев по Нова: "Не искаме да сме под прожекторите с Деси"

https://petel.bg/Rosen-Plevneliev-po-Nova--Ne-iskame-da-sme-pod-prozhektorite-s-Desi__257993

"Искаме с Деси да бъдем едно от милионите семейства в тазди държава. Да не бъдем подложени на светлината на прожекторите.  Давам си сме...

Великденски изкушения в MALLBG.COM. До -50% на избрани продукти

https://petel.bg/Velikdenski-izkusheniya-v-MALLBG-COM--Do--50--na-izbrani-produkti__257582

Готови ли сте за един наистина изобилен Великден? И тази година ние от екипа на Mallbg.com ще Ви предложим изключително атрактивни оферти, на ...

Росен Плевнелиев: Българските политици коленичат пред Русия

https://petel.bg/Rosen-Plevneliev--Balgarskite-polititsi-kolenichat-pred-Rusiya__257994

Да, правим планове за бъдещето, обичаме се, искаме да бъдем заедно. Ще има сватба, но нека тържествената дата да запазим за себе си. Това зая...

Преди минути! Зверска катастрофа затвори пътя София - Велико Търново

https://petel.bg/Predi-minuti--Zverska-katastrofa-zatvori-patya-Sofiya---Veliko-Tarnovo__257995

Заради зверска катастрофа е ограничено движението по път I-4 София - Велико Търново. Временно е ограничено движението в района на село Бога...

Цвета Караянчева контрира Бойко: Депутатите не са безделници. Те работят и имат чувства

https://petel.bg/TSveta-Karayancheva-kontrira-Boyko--Deputatite-ne-sa-bezdelnitsi--Te-rabotyat-i-imat-chuvstva__257996

Кадри БТВ и Булфото Не е вярно, че депутатите са безделници, те работят в комисии и по избирателните си райони и видяното в пленарната за...

Акция по кръводаряване се провежда на Цветница във Варна

https://petel.bg/Aktsiya-po-kravodaryavane-se-provezhda-na-TSvetnitsa-vav-Varna__257997

И тази година Варна ще се включи в националната кръводарителка кампания навръх християнския празник Цветница.  Под надслов „Запалете с...

Малък самолет се разби на френска магистрала

https://petel.bg/Malak-samolet-se-razbi-na-frenska-magistrala__257998

Малък двумоторен самолет се разби на автомагистрала в централна Франция. Загинали са двама души, които се намирали на борда му, съобщи Фра...

Американски полицай глоби автономен автомобил

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/01/3155893_amerikanski_policai_globi_avtonomen_avtomobil/?ref=rss


Не им върви на автономните автомобили, които преминават тестове в САЩ, тези дни. След като подобно превозно средство, използвано от "Юбер", влезе в историята с първи случай на убийство на човек на пътя, друга кола без шофьор, беше глобена от пътен полицай в Сан Франциско.<br /><br />На 19 март полицай на мотор в града преценил, че автономният автомобил не е осигурил предимство на пешеходец на зебра. Той изпреварил колата и подал знак тя да спре.<br /><br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване